235. Çorum Oğuzlar ilçesinden bizim bahçeye ceviz dikmek için anlaştığım kişinin yaptığı yanlışlar;
a. İlk bahçe kurma için anlaştığımızda benden meteoroloji bilgilerini istemedi. Aslında bahar ve sonbahar geç donlarının olup olmadığı için, istemesi gerekirdi çünkü kendisi ağaçların ne zaman açtığını biliyordu ve fidanların bahar donlarından etkilenebileceğini de iyi biliyordu. Fakat bize söylemedi yani amacı fidan satıp bahçe kurmak için para kazanmaktı.
b. Yine bahçe kurulmadan önce gelip görmesi gerekirdi ve kepçe ile bahçenin iki üç yerinin 2 m kazılarak toprağın yapısına bakması lazımdı. Ayrıca taban suyu var mı yok mu incelemesi lazımdı.
c. Dikim için getirdiği kişiler ağaç dikme konusunda tecrübeli değildi ve dikilen 160 ağacın en az 10 tanesinin aşı kısmını toprağın altında bıraktılar.
d. Bu kişi aşıyı öğrenmiş, aslında ceviz bahçesi kurmakla bir alakası yok.
e. Dikilen fidanların kazıklarını çok kısa tuttu bundaki amaç 2 m. lik 5cm. lik çıtaları ikiye bölüp masrafı azaltmış, aslında bana 2 m kazık dikeceğini söylemişti
f. Ağaçların iplerini pamuktan ancak incesini seçtiğinden dolayı hep ağaçların gövdesinde iz kaldı.
g. Ağaçların kazıklarını fidanla beraber bitişik koydu.
h. Ağaçların sürgünleri kısa kaldı ancak gübreleme konusunda hiçbir tavsiyede bulunmadı. Ben de zannettim ki bana bir bakım programı verecek, çünkü öyle demişti.
i. Bahar ayında gelecek donlar için beni uyarmadı cevizlerde 3 göz olduğunu benden öğrendi.
j. Temmuz ayında havaların çok sıcak olduğu zamanda geldi ve ağaçları buduyorum diye tek dala indirdi böylelikle şekil vereyim derken ağaçların güneş yanıklığına uğramasına neden oldu.
k. Beni teknik konularda uyarmadı ben hep okuyarak takip ettim.
l. Bahçenin ne zaman ve nasıl sürüleceğini söylemedi.
m. Ağaçları budarken de çentiği fazla bırakmış.
n. Sonuçta cahil insanlarla bu yola çıkmamak gerekiyor. Tabiî ki okumuş insanlarda yeterli değil. En iyisi hem okumuş hem de bu işle uğraşan kişi ile çalışmak lazım, gerekirse biraz daha fazla para vereceksin ama işin doğrusunu yapacaksın. En önemlisi de dürüst insan bulacaksın ( bu nasıl olacaksa)
|