agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni676Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-02-2015, 22:01   #181
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-12-2014
Kaldığım yerden devam ediyorum,
197. Bu gün 13 Ocak 20105. Telefonla Kazım’la konuştum cevizde aşı işini sordum. Bana dedikleri
- Dilcikli aşı Şubat ayında yapılır gerekirse Mart ayının başlarına kadar sarkabilir. Ancak aşıda hava durumu önemlidir. Dilcikli aşıda anaç ve kalem uyanmamıştır bu suretle cevizde ağlama olmaz. Aşı kalemi pişkinleşmiş olmalıdır bu nedenle 2 yıllık sürgünlerden alınır. Bu aşıda mümkünse anaç ve kalem kalınlığı aynı olmalıdır. Bu aşı geçen yılın sürgününe yapılmalıdır. Aşıdan 20-25 gün sonra aşı bağı gevşetilmeli, aşı sürgünleri 20-25 cm olunca aşı bağları sökülerek aşı sürgünü anaca yatık sekiz (∞) biçiminde bağlanmalı,
- Kabuk aşısı yapılacaksa yine 1-2 yıllık sürgünlerden alınır ve kalemler kum içine gömülerek aşı yapılacak Mart – Nisan ayına kadar saklanabilir. Bunda anaç uyanmış olacak ve kalem uyanmamış olacaktır. Anaç 20-25 gün önce veya sonbaharda kesilmiş olmalıdır ki cevizin suyu aksın yoksa alttan çizik atılır. Eğer anaç hızarla kesilmişse hızar dokuları yakacağından dolayı üst kısım kenarları bıçakla biraz alınmalıdır.
- Baharda dilcikli aşı tutmazsa Temmuz – Ağustos’ta yama göz aşısı yapılır. Bu aşı çift ağızlı bıçakla yapılır. Aşı bantı 15-20 gün sonra çıkarılmalıdır. Yaprak sapı kendiliğinden düşerse aşı tutma olasılığı yüksektir. Bu aşı bir sonraki sene baharda sürgün verir. Bu aşıda o yılın sürgününe yapılmalıdır. Bir aşı çantası hazırlamakta fayda var.
198. Bu gün 17 Ocak 2015. Bereket TV de Selahattin hoca çıktı ve don olayından korunmak için şunları söyledi;
- Arazinin don süresince springlerle sulanması (bunun hesabının sulama mühendisi tarafından yapılması lazım)
- Kaolin uygulaması belli bir oranda ağacı dondan koruyor,
- 100 lt suya 1 kg tuz koymak suretiyle dondan önce ağaçlara sıkılıyor. Ancak bunda ağaçların yaprağının olmaması gerekiyor. Buna dikkat etmek lazım yoksa ağaca zarar verilebilir.
- 100 lt suya 1-5 kg arasında sirke konuluyor bunu dondan 1 hafta önce yapmak lazım sirkenin içindeki asitler ağaç bünyesine işliyor ve bitkiyi soğuktan koruyor.
- Ağacı soğuktan korumanın en önemli özelliği toprağı organik hale getirmeye çalışmaktır.
Bunlardan herhangi birini uygulayan var mı acaba ?

kenan kırca ve sulubey beğendi.

Düzenleyen patara67 : 21-02-2015 saat 22:01 Neden: hata
patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2015, 23:13   #182
Ağaç Dostu

199. Bu gün 21 Ocak 2015 Çarşamba. Hava iyiydi sabah 07,00 da yola çıktım. Bahçeye vardığımda hava sıcaklığı -2 dereceydi. Bir el arabası gübre getirdim ve diktiğim ıspanakların üzerine döktüm. Yeni diktiğim cevizlerin ve meyve ağaçlarının dibine soğuktan kökleri zarar görmesin diye biraz toprak attım. Arabayı yıkadım. Yeşil olan kısımlarda hep tarla faresi deliği doluydu.
200. Bu gün 26 Ocak 2015 Pazartesi. Sabah yolda giderken yüksek yerlerde hava sıcaklığı -2 dereceydi. Bahçeye 08,00 gibi vardım ve sıcaklık +2’di. Öğleden sonra güneş açtı. Bahçede bu gün niyetim oraya götürmüş olduğum balkon camlarıyla alt taraftan gelen seli engellemek için set yapacaktım ancak yapacağım yere baktım yaklaşık 75 m boyunda ve Karayolları büzü yapmadığı sürece bir anlamı olmayacaktı ve asıl önemlisi yan komşuya ayıp olacaktı. Bu sene o kadar sel gelmeyebilir çünkü yolun üst tarafından sel gelmesinin sebebi geçen sene tarlayı nadasa bırakmalarıydı. Bende sahibi ile konuşmuştum. Nadasa bırakacağınıza fiğ ekin demiştim o da haklısın demişti. İnşallah bundan sonra o tarlayı boş bırakmazlar bende alt tarafın sel gelen yere yonca ekeceğim, inşallah ceviz ağaçlarına nem yaptırmaz, zaten o bölge nemli bölge, olmazsa yoncayı kısa bırakırım ve çok sulama yapmam. Daha sonra sondajdan bahçenin altına su hortumu çektim ve amacım nemli olan o bölgeden suyu uzaklaştırmak ve sondajın gözeneklerinden su akışının devamını sağlamak, bunun için şubattan itibaren bahçeye her gittiğimde sondajı 3-4 saat çalıştıracağım ve suyu bahçenin dışına boşa akıtacağım. Bu iş bitince alttaki asmaların otlarını aldım, otlar çürümeye yüz tutmuştu, biraz kolay oldu ve asmaların etrafı açılmış oldu. Daha sonra geçen sene alt iki sıradan topladığım taşları cevizlerin arasına toplamıştım bahçe sürüleceği zaman onlar karışmasın diye alttaki kuyunun etrafına taşıdım. Bu gün yanımda bir köpek vardı bahçeden 4-5 fare yakaladı yedi. Bu arada her yer fare deliği dolu acıdığım için fare zehiri atamadım inşallah cevizlere zarar vermezler. Bahçe işi öyle bir şey ki bir işi yapayım derken başka bir sorun çıkıyor. Sel gelmesin bahçeyi otlu bırakayım diyorsun fare çoğalıyor yonca ekince bakalım ne olacak.

Eski 23-02-2015, 23:27   #183
Ağaç Dostu

201. Bu gün 29 Ocak 2015. Kazım Cıbır’la konuştum aklımda birkaç soru vardı onları sordum işte cevapları;
- Bordo bulamacı 15-30 Şubat arası hava güneşli olduğunda %2’lik yapılacak
- Kaolin uygulaması 5-10 Nisan’da ve Haziran başı, Temmuz ve Ağustos’ta yapılacak
- Orgaminarel gübre Mart başında ve Haziran başında verilecek (Retardo gübre)
- Yaprak gübresini şimdilik verme
- Kimyasal gübre şimdilik verme eğer ihtiyaç olursa ÜRE veririz
- Koyun gübresini sonbaharda her ağaç etrafına 1 kova döktük baharda tekrar vermeye gerek yok
- Ağaçlara su vermeyi havanın durumuna göre 20-25 Ağustos gibi keseceğiz
- Şu anda ağaçların dibinde ot varsa bile çapalama işlemini Cemre’ler düşünce başla 5-6 Mart gibi
- Su yürümesi mart 15 (havalar soğuk giderse)
- Gözler uyanması 5-10 Nisan’dan sonra (havalar soğuk giderse)
- Bordo bulamacını bu senenin hava durumuna göre Mart sonuna kadar yapabilirsin.

202. Bu gün 01 Şubat 2015 Pazar. Hava çok rüzgarlıydı. Üstteki muhtemelen kurt giren ceviz ağacına şırınga ile ilaç yaptım ancak kurt deliği yoktu sanki.
203. Bu gün 04 Şubat 2015 Çarşamba. Sabah babamla birlikte yola çıktık Aksel Bahçeden babamın bahçesi için Retardo gübre aldık ve 08,30 gibi bahçeye vardık. Sobayı yaktık çayımızı içtikten sonra tavuk kümesi yapımına devam ettik ilk önce eksik kalan tahtaları tamamladık daha sonra tahtaların etrafına kumlu mebran gerdik. Bu iş biraz zormuş çünkü mebran çok ağırdı. Neyse zaten tam yetmedi geri kalanı da tavuklara bıraktık çalışıp alsınlar. Hava güzeldi. En son gelmeden önce fare kovucuyu bir ceviz ağacının yanına koydum çünkü burada köstebek veya kör fare tepecikleri vardı. Üst taraftaki meyvelerde bulunan köstebek orasını terk etmişti bakalım burada nasıl olacak. Bu gün bir abi geldi tavuklar için buğday, arpa sorun olmaz istediğin zaman arabayla bırakırız, mısır da buluruz istersen yem de buluruz dedi. Böylelikle yem işini de halletmiş oldum. Birde Yenikent’in oralarda Bilyem var bir de onlarla konuşmak lazım.

Eski 24-02-2015, 20:38   #184
Ağaç Dostu

204. Bu gün dayımla konuştum tavuk kümesinde neye dikkat edeceğim diye bana söyledikleri;
- Kümesi 13,5 luk tuğla ile yapacaksın, çatı kiremit olsun ve açıklık olmasın
- Tavuklara ön bahçeye gerek yok çünkü sansar, gelincik, tilki, köpek vb’den koruman zor olur
- Sansar, gelincik çok küçük deliklerden bile geçiyorlar, teli dahi kesebiliyorlar o nedenle kümesin etrafı çok sağlam olmalı, tavuk kafesi ince telli olan yeterli olmaz,
- Eğer tavuklara bahçe yapacaksan telin kenarından en az 50 cm kazacaksın ve tuğla ile toprak üstüne 50 cm çıkana kadar etrafını duvar öreceksin daha sonra üstünü yanlarını kalın ve çok küçük gözlü tel ile kapatacaksın,
- Kenarları veya altı kapatmak için çıkma balkon camı kullanabilirsin, gelincik ve sansar camı geçemiyorlar,
- Yemleri 4-5 gün yeter, 3-4 günde bir sularını değiştirirsin, 15 günde bir altlarını temizle, ayda bir kireç yap ilaçlarını ihmal etme,
Sansar ve Gelincik için internetten önemli bilgiler;
- Köpek en iyisi ve %90 kesin çözüm
- Çitos ters çevirin asın ve yanına bisikletlere takılan fosforlu şeylerden takın
- Sensörlü veya zaman ayarlı lamba
- Teli 50 cm gömün ve tel en ince delikli olsun
- Orta boyda soba borusunun, alt tarafını saglam bir sekilde kapatarak, dikey olarak kümese yakın bir yere sabitleyin ve içine bir balık atın, bu tür hayvanlar balık kokusuna dayanamazlar,
- Sera örtüsü
- Camı kemiremiyorlar
- kümesin çit tellerinde kırmızı renkli bez parçalarının asılı olduğunu gördüm kümes sahibine sordum sansar kırmızı bez parçaları gördüğü zaman yaklaşmıyormuş çok eski bir yöntemmiş ve bu kişi bugüne kadar sansara hiç hayvan kaptırmamış
- kümes ya da gelinciğin dadandığı yerde lastik yakmaktır. Bisiklet, araba veya herhangi bir lastik gelinciğin musallat olduğu yerde güvenli şekilde yakılarak, hayvanın bir daha gelmesi önlenebilir.
205. Bu gün 08 Şubat 2015 Pazar. Öğleden sonra Batıkent’te sosyete pazarına gittik orada gezer tavuk yumurta satan ve bu işi yapan bir kişiyle konuştum bana söyledikleri;
- Bu işte para var
- Kümesi tahtadan yapabilirsiniz ancak çadırdan yapmayın ilk rüzgarda uçar ben öyle 400 tavuk kaybettim,
- Her gün başında olmak lazım yoksa bakıcı ile olmuyor adamlar ya yem vermiyor veya hayvanlara kötü davranıyor,
- Sansar, tilki, gelincik için Arabacı denilen bir köpek ırkı var ondan temin etmek lazım küçükken tavuklara alıştırırsan kümeste onlarla beraber kalırlar ve korurlar ufak, tüylü ve hızlı köpeklerdir,
- Kümesi sağlam yapmanız lazım ancak bu köpeği koyarsanız bir şey olmaz. Kangal vb uzak durun onlar tavukları pek korumaz. Bekçi köpeği olarak olabilir,
- 500 tavuktan ortalama günlük 300 yumurta alırsınız,
- Yumurtaya talep fazla ben 70 kuruştan satıyorum, sen getirirsen yumurtayı 40 kuruştan alırım,
- Lohman Brown cinsi tavuklar hastalıklara dayanıksız o nedenle Atak s veya Pleymuth olsun. Ataks tavuğunu TAİM den alabilirsiniz. Eğer başka yerden alacaksanız kurumlaşmış bir yer olsun ve aşıları yapılmış olsun
- Hastalıkları için aşılamak kolay siz bile yaparsınız
- Horoza gerek yok tavukları hırpalıyor
- Mecburen tavuk yumurta yemi vereceksiniz yoksa verim alamazsınız. Buğday ve yonca yumurta için az gelebilir.
- Yumurtaları satmak için mandıra gibi bir yer açabilirsiniz resmi olarak bir şey olmaz ben alıp satıyorum dersiniz,
- Tavuk kümesini kışın ısıtmaya gerek yok çünkü tavuklar serin havayı sever ceryanda kalmasın barınaklı olsun bir şey olmaz
- Kışın veya gündüz kısa olduğu aylarda aydınlatma yapılacak örneğin saat ; 22,00’a kadar
- Benim kışın verimim %80 civarında

Eski 24-02-2015, 21:05   #185
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-12-2011
Sn patara67 10 15 adetlik bir damızlık kafesi yaparak orta boy bir kuluçka makinesi ile kendi tavuklarınızı yetiştirebilirsiniz.şimdiden size kolay gelsin

sulubey ve patara67 beğendi.
kenan kırca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2015, 21:41   #186
Ağaç Dostu

Şu ana kadar alınan dersler; 1. Ceviz bahçesi kurarken dikkat edilecek arazi seçimi;
- Arazi yamaçta olacak ve google earth’ten bakıldığında en çukur vadi tabanından en az 150 m -300 m yukarıda olacak, soğuk aşağıya doğru akıp gitsin diye,
- Eğer imkan varsa tarla alınmadan önce tarlanın 2-3 yeri kepçe ile en az 2 m kazdırılıp toprağın yapısına bakılacak
- Tarlanın sel gelme durumu var mı? Taban suyu olabilecek yer var mı diye kontrol edilecek
- Mümkünse köyden tanıdık varsa el altından onlara arazinin durumu soruşturulacak,
- Etrafta mutlaka yetişmiş ceviz ağacı olmalı
- Yolu mutlaka olmalı, yol kışın araç girişine çıkışına engel olmamalı
- Suyu olmalı veya su bulunma imkanı yüksek olmalı
- Arazi hangi ilçeye bağlı ise oranın İlçe Tarım Müdürlüğü ile görüşülmeli
2. İklim;
- Meteorolojiden bölgenin Mart, Nisan, Mayıs ayı ile Ekim, Kasım sıcaklık değerleri İlkbahar geç donları ve sonbahar erken donlarını takip etmek için bu değerler alınmalı
- Köylülerle konuşulmalı
3. Çeşit seçimi
- Etrafta ceviz bahçesi yapanlar varsa onlarla konuşulmalı
- Bence sonbahar donlarının olduğu yerlerde chandler çeşidi dikilmemeli
- Fidanlar mutlaka sertifikalı olmalı
- Bu işi bilen bir Ziraat Mühendisinden çeşit , iklim ve arazi seçimi konusunda yardım alınmalı
4. Planlama, Ağaç dikme, inşaat işleri, çevre düzenleme, elektrik alma vb.
- Planlama ileriye dönük olarak bir kağıt üzerinde yapılmalı ve bahçede neler yapılabileceği geniş düşünülmeli, bahçe kurma ile ilgili forumlar detaylı okunmalı, örneğin ben ceviz bahçesi yaptıktan sonra bir baktım aynı yerde yumurta tavukçuluğu da yapabilirmişiz gibi değişik fikirler çıkabilir,
- Prefabrik ev yerine 3 katlı olabilecek şekilde ev planlanmalı
- İyi bir kepçeci bulunmalı
- İnşaat işleri için köyden pek iş yapan çıkmıyor
- Ustalarla anlaşılırken ne olursa olsun ilk önceden para verilmemesi gerekiyor
- Kime ne iş yaptırılırsa yaptırılsın mutlaka yazılı bir sözleşme yapılması gerekiyor. Bunu çoğu kişi yapmak istemiyor ancak aradan bir zaman geçtikten sonra kurallar konulmuşsa çok iyi oluyor
- Ağaç dikmeden önce mutlaka diken kişiler işi biliyoruz deseler bile en azından nasıl dikileceği konusunda 5 dk lık bir dikim öncesi eğitim yapılması gerekiyor
- Çevre düzenlemeyi kağıt üzerinde bütün olasılıklar dikkate alınması gerekiyor. Personel girişi, hafif araç girişi, ağır araç girişi vb.
- Sulama için mutlaka bir sulama mühendisi ile irtibat kurmak lazım ve köyden veya ilçeden ben şöyle iyi yaparım diyenlere kulak asmamak gerekiyor
- Dalgıç motoru kaliteli ve garantili olmalı
- Gübre konulacak yer daha sonradan taşıması kolay olan bir yer olmalı
- Hırsızlık olayına karşı değerli makinalar çapa makinası, motorlu tırpan, jenaratör için gerekli tedbirler alınmalı
- Mümkünse sigorta yaptırılmalı
- Elektrik panosu dataylı düşünülmeli ve ona göre yaptırılmalı
- Hava durumu başlangıçtan itibaren bilgisayara kaydedilmeli
- Harcanan para mutlaka düzenli olarak tutulmalı
- Sondaj yapılmadan önce arazi etüdü yaptırmaya gerek yokmuş çünkü yaptıkları sistem pek uygun değilmiş
- Sondaj sistemi detaylı araştırılmalı ve mutlaka yapılma aşamaları için sözleşme yapılmalı
- Kilit taşı alınacaksa kaliteli alınmalı
- Yapılan tüm işler için kanuni belge alınmalı
- Elektrik mutlaka alınmalı
- İlk 3 yıl bahçenin masrafları oldukça fazla buna dayanıklı olunmalı. Bahçe kurmak metres sahibi olmak gibi çok para harcanıyor
- Ceviz haricinde diğer işlerle pek uğraşmamak gerekiyor, örneğin ara tarım gibi
- Herkesle istişare yapmak gerekiyor, mutlaka bir iş yapmadan önce bir çok kişiye danışın çünkü hiç ummadığınız kişiden çok iyi bir fikir çıkabiliyor
- Çevredeki çobanlarla iyi geçinilmeli çünkü siz olmadığınız zamanlarda bahçeye göz kulak oluyorlar
- Cevizle ilgili kitap temin edip okunmalı

Eski 24-02-2015, 21:43   #187
Ağaç Dostu

Arkadaşlar 2 yıllık ceviz bahçeciliği içerisinde edindiğim tecrübeler aşağı yukarı bunlardı. Gelin; eğer bir daha gelin olursam ata binmeyi çok iyi öğrendim demiş. Ben de bir daha ceviz bahçesi kurarsam çok iyi yaparım diyorum. Eğer bu yazdıklarımı okuyan bir kişiye dahi yardımım dokunursa çok mutlu olurum. Artık notlarım burada bitti ve 2015 yılının bahar ayı gelmek üzere ve benimde işlerim artacak bu nedenle yeni notlarımı sizlerle daha sonra paylaşacağım. Beni takip eden tüm Ağaçlar net dostlarıma teşekkür ediyorum.

Düzenleyen patara67 : 24-02-2015 saat 21:43 Neden: hata
Eski 24-02-2015, 21:45   #188
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-09-2013
İnanın yazdıklarınızın tamamına yakınını okudum ve takdir ediyorum sizi patara67.
Azminiz çalışkanlığınız benim gibilerine örnek olmalı ama bizde nerde sizin gibi azim yazdıklarınızı bilem yazmaya üşeniriz bırakın icratı.
İşlerinizde kolaylık ve başarılar dilerim ALLAH yolunuzu açık etsin.

sulubey ve patara67 beğendi.
Şehirli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2015, 22:21   #189
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 18-12-2013
Komutanım saygıyla sizi selamlarim.baştan sona elinize emeginize sağlık.günlük kosturmanin içinde bir mola oldu sayfanız benim icin ve yeni bakış acıları kazandırdı bircogumuza. sanırım biraz uzak kalacaksınız bizlerden inşallah arayı fazla acmazsiniz allah yardımcınız olsun kolay gelsin

Şehirli ve patara67 beğendi.
sulubey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2015, 15:14   #190
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-11-2013
umarım kullandığınız türden de memnun kalırsınız benim bahçemin iklimi ile sizinki çok benzer o nedenle sizin yazdıklarınız ve tercihleriniz benim için önemli çünkü çok farklı türler kullanıyoruz ben amatör olarak devam ederken siz sanırım bu işin maddi yönüyle de ilgileneceksiniz umarım her şey yolunda gider

patara67 beğendi.
Orhank Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2015, 22:53   #191
Ağaçsever

Abbass's Avatar

Giriş Tarihi: 10-08-2014
Komutanım fidanlar...

patara67 beğendi.
Abbass Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2015, 23:08   #192
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-11-2013
sn patara67 yazdılarınızı heyecanla okudum, *** gönlünüzdeki beklentilerinize ulaşırsınız

patara67 beğendi.
ozcantekin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2015, 11:01   #193
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-05-2015
Çok güzel ve sürükleyiciydi..Başarılar.

patara67 beğendi.
sabang Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2015, 18:28   #194
Ağaçsever

gecekorsanı's Avatar

Giriş Tarihi: 20-11-2013
oğuzları seçmekle cok buyuk
hata yapmışsınız.

patara67 beğendi.
gecekorsanı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2015, 10:58   #195
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-11-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gecekorsanı Mesajı Göster
oğuzları seçmekle cok buyuk
hata yapmışsınız.
Sanırım oğuzlardan ağzınız yanmış.
Komutanımın oğuzlar seçmekle ne gibi hata yaptığını söylerseniz, tecrübelerinizi yazarsanız bilgilerinizi paylaşırsanız forumdaş arkadaşları bilgilendirmiş olursunuz.
İyi günler.

hdoğan ve patara67 beğendi.
Cevizciankara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2015, 21:33   #196
Ağaç Dostu

Sn Cevizci Ankara
Bu sene yaptıklarımı yine not alıyorum. Notlarımı sonbahardan sonra yazmayı düşünüyorum. Zaten kışın başka ne işimiz olacak ki...

Eski 03-07-2015, 08:45   #197
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-06-2015
Baştan sona kadar bütün konuyu okudum. Benim gibi ceviz konusunu yeni öğrenenler için büyük ders çıkarılacak bir kitapta siz yazmışsınız adeta. Elinize, ağzınıza sağlık komutanım.

patara67 beğendi.
Mzsahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2015, 14:36   #198
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-11-2013
Desenize, sonbaharın yine dizikolik olacağız.

patara67 ve Mzsahin beğendi.
Cevizciankara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2015, 12:35   #199
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 31-08-2015
Bekliyoruz sabırsızlıkla.

patara67 beğendi.
enginerik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2015, 21:11   #200
Ağaç Dostu

Arkadaşlar merhaba, artık 2015 bahçe sezonu bitti ve kış geldi. Ben de bu sene içinde yaptıklarımı sizlere aktarmaya devam edeceğim. Yazıları takip ederseniz özellikle konuya biraz yabancı olan veya yeni ceviz bahçesi kuracaklara çok faydalı olacağına inanıyorum. Çünkü bu yazdıklarımın detaylarında çok ince noktalar var, herkesin anlayabilmesi için açık açık yazdım ve bu yazdıklarımın hepsi detaylı olarak incelenip araştırılıp yapılan veya yapılması gereken işlerdir.
Kaldığım yerden devam ediyorum;

Düzenleyen patara67 : 06-12-2015 saat 21:22 Neden: eksik bilgi
Eski 06-12-2015, 21:20   #201
Ağaç Dostu

205. Bu gün 08 Şubat 2015 Pazar. Öğleden sonra Batıkent’te sosyete pazarına gittik orada gezer tavuk yumurta satan ve bu işi yapan bir kişiyle konuştum bana söyledikleri;
- Bu işte para var
- Kümesi tahtadan yapabilirsiniz ancak çadırdan yapmayın ilk rüzgarda uçar ben öyle 400 tavuk kaybettim,
- Her gün başında olmak lazım yoksa bakıcı ile olmuyor adamlar ya yem vermiyor veya hayvanlara kötü davranıyor,
- Sansar, tilki, gelincik için Arabacı denilen bir köpek ırkı var ondan temin etmek lazım küçükken tavuklara alıştırırsan kümeste onlarla beraber kalırlar ve korurlar ufak, tüylü ve hızlı köpeklerdir,
- Kümesi sağlam yapmanız lazım ancak bu köpeği koyarsanız bir şey olmaz. Kangal vb uzak durun onlar tavukları pek korumaz. Bekçi köpeği olarak olabilir,
- 500 tavuktan ortalama günlük 300 yumurta alırsınız,
- Yumurtaya talep fazla ben 70 kuruştan satıyorum, sen getirirsen yumurtayı 40 kuruştan alırım,
- Lohman Brown cinsi tavuklar hastalıklara dayanıksız o nedenle Ataks veya Pleymuth olsun. Ataks tavuğunu TAİM den alabilirsiniz. Eğer başka yerden alacaksanız kurumlaşmış bir yer olsun ve aşıları yapılmış olsun
- Hastalıkları için aşılamak kolay siz bile yaparsınız
- Horoza gerek yok tavukları hırpalıyor
- Mecburen tavuk yumurta yemi vereceksiniz yoksa verim alamazsınız. Buğday ve yonca yumurta için az gelebilir.
- Yumurtaları satmak için mandıra gibi bir yer açabilirsiniz resmi olarak bir şey olmaz ben alıp satıyorum dersiniz,
- Tavuk kümesini kışın ısıtmaya gerek yok çünkü tavuklar serin havayı sever cereyanda kalmasın barınaklı olsun bir şey olmaz
- Kışın veya gündüz kısa olduğu aylarda aydınlatma yapılacak örneğin saat ; 22,00’a kadar
- Benim kışın verimim %80 civarında

Eski 07-12-2015, 10:17   #202
Ağaç Dostu

kimyager147's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2012
Tam da düşündüğüm iş. Tabi başka planlarımda var.

patara67 beğendi.
kimyager147 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2015, 20:42   #203
Ağaç Dostu

206. Bu gün 26 Şubat 2015 Perşembe. Uzun bir aradan sonra artık cemreler düşmeye başladı ve bahçe mevsimi geldi. Sabah namazından sonra yola çıktım ve saat; 06,30 gibi bahçeye vardım. Bu gün hava çok güzeldi ve her şey yerinde duruyordu. İlk işim çapa makinasını çalıştırmak oldu çünkü yaklaşık bir aydır çalıştırmıyordum. Daha sonra ağaçların altını çapalayım dedim ancak toprak çok çamurdu ve çapayı vurduğumda toprak yapışıyor ve çok zor olacak gibiydi bende etrafa bir baktım tek uyanık benmiyim dedim çünkü hiç kimse ağaçlarla ilgili bir işlem yapmıyordu, zaten önümüzdeki hafta ağaçların dibine Retardo gübre atacağım ve mecburen çapalayacağım, bu işten vazgeçtim. Hava iki gün güzel olacaktı bu nedenle bende bordo bulamacı yapmaya karar verdim ve Ayaş’a giderek bordo bulamacı aldım geldim. Demek ki mevsimine göre hangi ilaç yapılacaksa daha önceden temin etmek gerekiyormuş yoksa Ayaş’a git gel 25 km yaptım. Cevizlerde herhangi bir hareketlilik yoktu ancak diğer meyve ağaçları özellikle kayısı, kiraz, elma, vişne, erik sanki açacak gibi tomurcuklar kabarmıştı. Bende biraz daha beklersem cevizlerinde gözlerinde az uyanma başlarsa yakarım diye şimdi yapmaya karar verdim. Sonuçta 200 ağaç ve asmalara bordo bulamacı yaptım. Üst taraftaki kuyuda 2 m alttaki kuyuda 3,5 m su vardı. Bir de sabah 08,30’ da sondajın suyunu açtım ve alt tarlaya yaklaşık 5 saat boyunca aktı. Her yerde fare deliği vardı en sonunda zehir kullanacağım herhalde şu anda cevizlere zarar verdiklerini görmedim ancak köklerini yiyorlarsa bilemiyorum gelincik mi beslesek ne yapsak. Fare kovucuyu o bölgeye koydum bakalım ne olacak. Tavuk kümesinin telini dışarıdan yapayım diye düşünüyordum, baktım ki içerden yapmak daha mantıklı ve emniyetli aynı zamanda daha az tel gidecek. Yeniden kümes yaparsam tuğladan yapılacak altı beton olacak dışı sıva yapılacak ve çatı yapılmadan önce paslanmaz tel ile ilk önce tavan kapatılacak ve daha sonra çatı yapılacak, pencere pimapen olacak ve buraya tel gerebilmek için tahta çerçeve ilk başta konulacak kapı da aynı şekilde, çatıda fazla açıklık kalmasın diye çatı yan olacak şekilde yapılabilir çünkü beşik çatıda çok aralık kalıyor vaya sıvası iyi yapılacak. Cevizler biraz büyüdüğünde kümes yaparken ağaçlar içinde kalacak şekilde yapılabilir mi acaba? Geçen sene diktiğim ceviz çöğürlerinden bir tanesini söktüm ve boş kalan bir yer vardı oraya diktim, çöğürün kazık kökü kendisinden fazla uzamıştı. Aslında bu şekilde de bahçe kurulabilir biraz zaman uzar ancak daha sağlam olur gibi geldi bana. Örneğin cevizi katlama yaparsın baharda yerine 3-4 adet olacak şekilde dikersin iyi bakarsan o sene Temmuz – Ağustosta aşılarsın olmazsa bir sonraki yıl veya daha sonraki yıl bölgedeki en iyi birkaç cevizden kalem alarak aşılarsın ve en uygun zamanda cevizleri teke indirirsin. Kıştan çıkınca bu gün çok yoruldum ayakta duracak dermanım kalmadı.

Eski 08-12-2015, 20:30   #204
Ağaç Dostu

207. Bu gün 02 Mart 2015 Pazartesi. sabah 08,00’de Yenikent’te Aksel Tarım’a geldim. Oradan tanesi 120 TL ye 2 adet Retardo 25 kg lık gübre aldım ( Bana biraz pahalı gibi geldi) ve bahçeye geldim. Alttan 2 sıraya saat 09,30 ile 15,30 arası bu gübreden ağaç başı 250 gr koydum. Her ağacın dibindeki otları da aldım ve iplerini kazıklarını da düzeltince uzun sürdü ve daha 6 sıra var hayırlısı. Bu gübreden Haziran ayında da verilecek bende bunun yerine İlçe Tarım Müdürlüğü ile görüşeyim de olmazsa Gübretaş’ın güzel gübreleri var örneğin; 13.24.12+10 (SO3)+ME içinde demir ve çinko da var. Mayıs ayından itibaren damlama sulama ile beraber bu gübreden vereyim hem daha ucuza gelecek hem de bu kadar yorucu olmayacak ancak toprak analizi yaptırmadık. Saat 16,00 dan sonra her yer tarla faresi deliği kaynıyordu artık dayanamadım ve deliklerine zehirli palet yem koydum. Bizdeki Falcon fare yılan kovucuyu da denemek için deliklerin çok olduğu bir yere koydum ve oraya ilaç atmadım bir sonraki gidişte fare deliklerini kapatacağım bakalım eğer tekrar açarlarsa bu cihaz işe yaramıyor demektir eğer açılmazsa bunun bir üst modeli var o da sansar, gelinciğe de etkili (tavuk kümesinde kullanmak için) ondan alacağız. Bir de şuna da bakacağım kovucunun çapı ne kadar etkili. Akşama doğru toprak kuru olduğu için sebze dikeceğimiz yere 2 el arabası gübre getirdim. Ben gübre taşırken birileri tak takla geldi ve bir köpek bıraktılar zavallı şaşkın bir şekilde benim yanıma geldi köpek aslında güzeldi imkanım olsa bakardım bende artan yemeğimden verdim. Üst kuyuda 3 m su vardı. Pınarın suyu iyi akıyordu. Tarlanın alt tarafında su yoktu kuyular işe yaramışa benziyor onları boşaltmam lazım.

Eski 09-12-2015, 23:06   #205
Ağaç Dostu

208. Bu gün 03 Mart 2015 Salı. Dün Ankara/Yenikent’teki Aksel tarımdan 25 kg lık torbada 120 TL’ye Retardo gübre almıştım bana biraz pahalı geldi. Bu gün fiyatını araştırayım dedim Ankara’da tek bayi burası. Tagem ana bayisini aradım onlar ortalama fiyat olarak 80 TL dediler bende Amasya bayisini aradım onlarda 60 TL dediler. Bunun üzerine Tagem kurucularından Yaşar beyi aradım ve Ankara’daki bayinizin gübre fiyatını çok yüksek miktardan sattığını ve bunun size yakışmadığını söyledim, o da bana biz fiyat aralığını söylüyoruz ancak bazı bayiler demek ki uymuyorlar dedi. Daha sonra Aksel Tarımdan birisini aradım ona da gübreyi neredeyse 2 katı fiyattan sattığını söyledim bana söylediği bu ticaret dedi. Ben de iyi öyleyse dedim ve Ağaçlar Net gibi tarım forumlarına durumu yazdım ve benim açtığım forum konusunda da belirttim, buradan yaklaşık binlerce kişi sayfaları okuyor. Ayrıca Ankara’dan nereden fidan alabilirim diye internet sitesinde bir adres var Aksel Tarım burada da reklamını yapmış bende altına sakın buradan almayın her şeyi iki katı fiyatına alıyorlar dedim. Haziran ayında da bu gübreden kullanacaktım artık oradan almayacağım onun yerine toprak tahlili yaptırıp normal gübrelerden kullanacağım. Bunun için bu gün İl Tarım Müdürlüğünü aradım bana 0-30 cm den 2 kg bahçenin 8 yerinden örnek alın getirin biz 55 TL ye tahlili yapıyoruz zaten bu parayı da devlet geri ödüyor dedi. Nisan, Mayıs ayında bu işlemi yapacağım.

Muda beğendi.
Eski 11-12-2015, 00:10   #206
Ağaç Dostu

209. Bu gün 05 Mart 2015 Perşembe. Sabah yola çıktığımda hava -4 dereceydi bahçeye giderken yavaş gittim Ayaş’a geldiğimde hava sıcaklığı yine -4 dereceydi ve bahçede -4 dereceydi. Demek ki Meteorolojinin Ayaş değerlerini bahçe için baz olarak alabileceğim. Bu gün yine Retardo gübreden her ceviz ağacı başına 250 gr olacak şekilde sabahtan öğlene kadar iki sırayı ve öğleden sonra da iki sırayı çapaladım, otlarını aldım, iplerini ve kazıklarını düzelttim aynı zamanda da gübre verdim bu nedenle bir gün de 4 sırayı ancak yapabildim. Öğlen Yan komşu İbrahim abi ile eşi çay içmeye geldiler asıl gelme amaçları bana Ayaş domatesi tohumu getirmekti. Sondaj kuyusu artezyen yapmış sondaj kulübesinin içi su olmuş ben de sondajı yaklaşık 2 saat çalıştırdım alt bahçeye aktı.

Eski 11-12-2015, 08:52   #207
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-09-2013
Hocam aksel tarımla ilgili tespitlerinize aynen katılıyorum, çeşit çok diye çok kar marjı koyuyorlar. Pahallıysa iyidir mantığını düstur edinmişler pazarlık hiç etmiyorlar.

patara67 beğendi.
Şehirli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2015, 21:32   #208
Ağaç Dostu

210. Bu gün 07 Mart 2015 Cumartesi. Kazım’la görüştüm bir cevizin gövdesinde şişkinlik vardı fotoğrafını çekip göndermiştim onun içine Ağaç sarı kurdu girmiş ve çıkmış sen onu biraz alttan kes o sürer dedi. Ben de araştırmalarımda o sonuca ulaşmıştım. Kazım dilcikli aşıya başlamış, bu tarihten itibaren 15 gün süre ile yapılır, bu aşı için cevize su yürümemesi gerekir dedi. Bizim cevizlere su yürümesi muhtemel tarih 15 Mart gibiymiş demek ki en son cemre düştükten sonra 5-6 Mart ile 15 Mart arasında dilcikli aşı yapılabiliyormuş. Budamayı yapabilirsin dedi bende hava durumuna baktım soğuklar 28 Mart’ta bitiyor o tarihten sonra yapsam olmaz mı dedim o da ayın sununa kadar yapabilirsin dedi. Diğer meyve ağaçlarını da o tarihte budayacağım. Benim budamadan korkum ağaçların erken uyanmasını teşvik etmek, geçen hafta bordo bulamacı yapmıştım o ağaçların uyanmasını geciktirecek.

Muda ve Asoo beğendi.
Eski 11-12-2015, 21:44   #209
Ağaç Dostu

ağaç kurdu

ağaç kurdu

Eklenen Resimler

sinbas beğendi.
Eski 12-12-2015, 21:53   #210
Ağaç Dostu

211. Bu gün 08 Mart 2015 Pazar. saat;09,00 dan 14,00 e kadar bir sıranın diplerini çapaladım ve Retardo gübre verdim. Bir sıra kaldı. Sondaj yine artezyen yapıyor ve betonu çürütmüş. Falcon fare kovucu tam iyi çalışmıyordu aynısından bir tane daha almıştık onu taktık ve diğerini bakıma gönderdik. evin içine de böcek kovucu bir Falcon ürünü almıştık onu da taktık bakalım evde pire böcek tahta kurusu veya diğer böceklerden olacak mı. İlaç yapmayınca belli olur. Ihlamur ve erik tomurcuklanmaya başlamış. Cevizlerde bir şey yok. Bu gün yine Yetiş abi ile görüştük bahçesinde en iyi yetişen ceviz çeşidi Şebin dedi. bahçesindeki çeşitler aşağı yukarı aynı tarihlerde tomurcuklanıyorlarmış. Ben takip edeceğim. Şebin, Oğuzlar77, chandler, Yalova, Bilecik şu anda hiçbirinde bir kıpırdanma yok dedi.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024