agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni676Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-12-2014, 02:13   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-12-2014
patara67 / Ceviz bahçesi Ayaş, Ankara

Sayın Ağaçlar net üyeleri;

2013 Kasım ayında Ayaş/Oltan'da 12 dönüm ceviz bahçesi kurdum ben emekli subayım kendimce bu işi yapayım dedim. Bahçemizin rakımı 850 çeşit ise Oğuzlar 77. Tabi bu sene Mart ayındaki soğuklara fidanlar yakalandı ve ben tamam hepsi öldü derken üçüncü gözlerden sürgün çıktı ve kaybımız 160 ağaçtan 20 kadar oldu onları da bu sene Aralık ayının başında yeniledik.

ilk baştan itibaren günlük tutuyorum vaktim olmadığı için yazılarımı toparlayamadım bu işi yaptığımda bu siteden yayınlamayı istiyorum çünkü benim de başıma gelenler pişmiş tavuğun başına gelmemiştir.

fernor çeşitleriniz bu sene Ekim ayının 11-15 arasında yaptığı (-2 gibi) soğuklardan etkilendi mi ve fernor ne zaman yapraklarını döktü. bunu sormamdaki amaç acaba ben yanlış bir çeşit mi seçtim. çünkü oğuzlar 77 cevizi Nisan 5 gibi uyanmaya başlıyor ve Eylül'ün ilk haftasında hasat ediliyor yani İlkbahar geç donlarına yakalanma riski var ancak Sonbahar erken donlarından kurtarıyor böyle olunca bende ağaçları dondan korunma yollarını araştırıyorum. bunları sonra açıklayacağım saygılar

Muda, Tugsad ve kamil10 beğendi.

Düzenleyen patara67 : 29-12-2015 saat 21:45 Neden: yanlış yazmışım
patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2014, 09:33   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-11-2013
Komutanım öncelikle bahçeniz hayırlı olsun.Bende sizin dikim zamanlarınızda açık köklü bir bahçe kurdum. çeşidim %80 fernor , %20 chandler . Ekim ayında sizinki gibi hem fernorların hemde chandlerların yaprakları ve yan sürgünleri dondu ve döküldü.Sadece ana dal sağlam kaldı,inşallah seneye büyümeye devam ederler.

Tugsad beğendi.
Cevizciankara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2014, 23:05   #3
Ağaç Dostu

Sayın cevizci
Ceviz ağaçlarının sürgünleri de mi düştü acaba tam anlayamadım. Sizin bahçenizin yeri ve rakımı nedir belirtirseniz sevinirim. Bizim orada yanılmıyorsam 2012 yılında 80 dönüme 2500 adet chandler ve diğer tozlayıcılardan dikmişler. 2013 yılı Ekim ayının 2' de hava sıcaklığı -4 dereceye düştü. Dolayısıyla bu ağaçların uç dalları kurumuş, dediklerine göre ağaçlara su vermeyi geç kesmişler, sizinde böyle bir şeyiniz olmasın acaba? Bu sene de hava sıcaklığı Ekim ayının 10-12'si gibi -2 derece oldu. bu sefer o ağaçlar etkilenmemiş, bana Ağustos'un 10-15 gibi ağaçlara su vermeyi keseceğiz diyorlardı. Önümüzdeki sene fidanlarınız büyüyecektir çünkü gövdenin donması daha zor ve ağaçlarda biliyorsunuz 3 göz var. ayrıca benim diktiğim çeşitler Sonbahar donlarına değil İlkbahar donlarına yakalanma riski var. birde şunu incelerseniz bence iyi olur benim bildiğim ceviz ağaçlarının odunlaşması için potasyuma ihtiyacı var. yanlış biliyorsam düzeltin lütfen. ayrıca ceviz.info sitesinde Temmuz - Ağustos aylarında azotlu gübre vermeyin diyor bu siteyi de incelerseniz bence yararlı olabilir

Tugsad beğendi.
Eski 20-12-2014, 23:32   #4
Ağaç Dostu

Sayın cevizci,
Bir de şunu belirtmek istiyorum Köy TV de İbrahim beyin cevizle ilgili programını seyrederseniz fernorla ilgili diyor ki; Fernorun tozlayıcısı Ronde de Montignac'dir. yol yakınken kuruyan ağaçlarınız olursa bu çeşitten dikin ve dediğim programı seyrederseniz iyi olur.

Eski 21-12-2014, 10:45   #5
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi patara67 Mesajı Göster
Sayın cevizci
Ceviz ağaçlarının sürgünleri de mi düştü acaba tam anlayamadım. Sizin bahçenizin yeri ve rakımı nedir belirtirseniz sevinirim. Bizim orada yanılmıyorsam 2012 yılında 80 dönüme 2500 adet chandler ve diğer tozlayıcılardan dikmişler. 2013 yılı Ekim ayının 2' de hava sıcaklığı -4 dereceye düştü. Dolayısıyla bu ağaçların uç dalları kurumuş, dediklerine göre ağaçlara su vermeyi geç kesmişler, sizinde böyle bir şeyiniz olmasın acaba? Bu sene de hava sıcaklığı Ekim ayının 10-12'si gibi -2 derece oldu. bu sefer o ağaçlar etkilenmemiş, bana Ağustos'un 10-15 gibi ağaçlara su vermeyi keseceğiz diyorlardı. Önümüzdeki sene fidanlarınız büyüyecektir çünkü gövdenin donması daha zor ve ağaçlarda biliyorsunuz 3 göz var. ayrıca benim diktiğim çeşitler Sonbahar donlarına değil İlkbahar donlarına yakalanma riski var. birde şunu incelerseniz bence iyi olur benim bildiğim ceviz ağaçlarının odunlaşması için potasyuma ihtiyacı var. yanlış biliyorsam düzeltin lütfen. ayrıca ceviz.info sitesinde Temmuz - Ağustos aylarında azotlu gübre vermeyin diyor bu siteyi de incelerseniz bence yararlı olabilir
sayın PATARA
kuruyan yan dallar ve yapraklar oldu. Sadece ana gövde kaldı.Rakım 970 metre. Fidanlarımın bu yıl ilk yılı idi. Sulamayı ağustos sonunda kestik.. Gübrelemede dikimde çukura 1 kürek ve diktikten sonra etrafına 2 kürek hayvan gübresi verdik.Başka herhangi bir ilaç ,gübre vermedik. Yalnız geçen ay dap gübresi verdik.Potasyum gübresini araştıracağım.Teşekkür ederim.

Eski 21-12-2014, 10:54   #6
Ağaç Dostu

Alıntı:
Sayın cevizci,
Bir de şunu belirtmek istiyorum Köy TV de İbrahim beyin cevizle ilgili programını seyrederseniz fernorla ilgili diyor ki; Fernorun tozlayıcısı Ronde de Montignac'dir. yol yakınken kuruyan ağaçlarınız olursa bu çeşitten dikin ve dediğim programı seyrederseniz iyi olur.
İbrahim abinin videolarını izledim. Kuruyanlar yerine 20 adet ronde almak istedim. Fidancıma sordum onda ronde yoktu. Arda fidancılığı aradım. ronde istedim, ellerinde fazla olmadığını ; kendi fidanlarına yetecek kadar tozlayıcı rondeleri olduğunu söyledi.Ancak bahar veya yazın tüplü verebileceklerini söyledi. Bahara hayırlısı.

Eski 22-12-2014, 00:48   #7
Ağaç Dostu

Sayın cevizciankara
Bu sene ve önceki sene Ekim ayındaki hava durumunu takip ettim. Yani sonbahar erken donlarının olduğu zaman. 2013'te Ekimin 2'de -4 derece oldu bu sene de Ekimin 12-13 gibi -2 derece oldu. Yani bence şu demek ki siz ağaçlarınızı bu ay içerisinde olabilecek 1-2 gün arasındaki soğuklardan koruyabilirseniz sorun yaşamayabilirsiniz çünkü tekrar Kasıma kadar soğuk yapmadı. Bence bunun için don kırağı örtüleri var bunları inceleyin ben ilkbaharda böyle yapacağım. Bir de soğuk günlerde toprak sulanmak suretiyle sıcaklık artırılabilir bunu bana Ziraat Mühendisi Sulama bölümünden bir arkadaşım söyledi. Bu konuyu inceledim ve eğer sulama suyunuz yeterliyse ağaçlar arasına spring sulama takıyorsunuz ve dondan 2-3 gün önce toprağı suluyorsunuz eğer yapabilirseniz don sırasında da sulamaya devam ediyorsunuz böylelikle nem oluşuyor ve 1 gr su donarken 80 cal ısı açığa çıkıyormuş. Ayrıca yabancı bir sitede ağaç aralarına yonca veya korunga ekiyorlar bu da 2-3 derece ısıyı yükseltiyormuş. bunun için Bereket TV den Selami Bayrak beyin don ve kuraklık adlı programını izleyebilirsiniz. cevabınızı bekliyorum. Ben sizin diğer yazdıklarınıza baktım yeriniz Pursaklar'daymış bahçe ararken o bölgeyi dolaştım sizin yeriniz tam olarak nerede acaba?

Tugsad beğendi.
Eski 22-12-2014, 20:56   #8
Ağaç Dostu

Sayın ceviz yetiştiricileri;
Ceviz bahçesi kurmak ve yetiştirmek için yaklaşık 2 yıldır uğraşıyorum. ve bu işe başladığım ilk günden itibaren yaşadıklarımı, korkularımı, düşüncelerimi ve araştırmalarımı not ettim. İlk başta bunu hobi olarak yapıyordum ancak daha sonradan baktım ki bu konuda gerçekten bilgi kirliliği var ve yeterli, doğru bilgi veren Ziraatçilerimiz ortalıkta yoklar, onların yerini başkaları almış ve çiftçiye her şekilde fidan, gübre, aşılama vb satmaya çalışıyorlar. ben bu işe başlarken hiç bir bilgim yoktu halen de bir çok konuyu araştırıyorum ve güvendiğim kişilere soruyorum. size 2 yıl içinde başımdan geçenleri aktarmaya çalışacağım.
1. 24 OCAK 2013 tarihinde bahçeyi aldık. Bahçeyi almadan önce Ankara’nın etrafındaki ilçeleri neredeyse tek tek dolaştım. İlk önce Temelli tarafına gittik burada arsa fiyatları m2 fiyatı 13-14 TL idi ancak neredeyse hiçbir yerde ceviz ağacı yoktu ve burada uzun dolaşmalardan sonra arsa bakmaktan vazgeçtik. Daha sonra Ayaş tarafına gittik burada Beypazarı’na doğru Akkaya bölgesine baktık uygun yerler var gibiydi. Fakat ilhanlı deresi kenarında olduğundan dolayı hiç ceviz ağacı lafı duymadık. Ayaş ilçe tarım müdürlüğüne gittik ve Ayaş’ ta nerede ceviz yetişir diye sorduk onlarda bunu söylemenin etik olmayacağını söylediler ancak ilhanlı deresi yakınları ilkbahar geç donlarından etkilenir burası olmaz dediler. Orada bulunan bir Ziraat Mühendisi bize çok güzel akıl verdi ve bahçe almamızın kaderini değiştirdi diyebilirim. Söylediği şuydu; ceviz bahçesi seçimi çok önemlidir eğer ilk baştan hata yaparsanız bir daha geri dönüşü olmaz, bahçe seçerken arazi eğimli olacak dibi su tutmayacak eteklerde olacak soğuktan etkilenmeyecek soğuk hava su gibidir çukurda toplanır eğer akacak yeri yoksa çukur çok soğuk olur mümkün olduğunca soğuk havanın akacağı istikamet olmalı toprak altında 2-3 m de su olmamalı yoksa ceviz 5-6 yaşına kadar gayet iyi büyür sonra birden kurur çünkü kökleri hava alamaz dedi böyle arsa bulun ondan sonra konuşalım dedi
2. İkinci olarak Akyurt tarafına baktık ve ilçe ziraat ile görüştük bize söyledikleri burada hava diğer yerlere göre biraz daha soğuk olur birkaç köy ismi verdiler buralarda ceviz bahçesi yapanlar var dediler aynı zamanda ağaçlar soğuktan etkilenmesin diye antifiriz dedikleri bir ilaç kullanıldığını söylediler. Akyurtta arazi fiyatları pahalıydı Ayaş’ taki ziraat mühendisinin söylediği gibi arazi bulamadık
3. Oradan sirkeli ve abadan bölgesine baktık buradan arazi bulamadan şu andaki bahçeyi aldığımızdan bir daha burayla ilgilenmedik
4. Tekrar döndük Ayaş’a internetten incelerken bir emlakcı ile görüştük bu şahıs Oltan köyündendi ona ne aradığımızı söyledim ve o bölgede yer olduğunu gelip bakmam gerektiğini söyledi ve Oltan köyünde buluştuk şu andaki arazi hoşumuza gitti karşısında pınar vardı ve yol kenarındaydı. Köylülerle konuştuk burada ceviz yetişiyor mu dedik onlarda burada çok güzel yetişir biz kiraz yetiştiriyoruz işçiliği çok fazla şimdiki aklımız olsaydı ceviz dikerdik bundan yıllarca önce köye incelemek için bir İranlı gelmiş ve burada çok iyi ceviz yetişir demiş. Bizim iki yan bahçede 8-10 yaşında 60 adet kadar ceviz bahçesi olan yer var buranın sahibi ile görüştük. Kendisi benim bahçemde şebin Yalova ve kaman cevizi var bu sene kilosunu 10 TL den sattım şimdiye kadar bir kez don oldu 40 m den su çıkardım bana yetiyor dedi. Köylüler pınarın yaz kış aktığını söylediler. Burasını beğendik ve aldık
5. Ayaş’taki Ziraat Mühendisinin yanına gittim bahçe ile ilgili kağıt üzerinde bir plan çıkarmıştım onun üzerinden konuştuk bana arsa teslim edilince (çünkü üzerinde arpa ekilmişti temmuz ayında biçilecekti) beraber arsaya gidelim orada konuşalım dedi. Kırizmadan bahsetti ilk önce yapacağınız bu olacak dedi yapılış birer metre aralıkla baklava dilimi gibi tarla 60-90 cm den yarılıyor buna dip patlatma da deniyormuş tabi ben ilk defa duyduğumdan ne olduğunu araştırdım dip patlatma işlemi toprağın yıllarca pullukla sürülmesi sonucunda tabanda 40-60 cm de sert bir zemin oluşturuyormuş ve bitki köklerinin derine inmesini engelliyormuş. Ayrıca dikim aralığını 8*8 yap hem işlemesi kolay olur hem de marjinal fayda bellidir bir araziye kaç tane ceviz dikersen dik sonuçta alınan verim aşağı yukarı aynı olur dedi. aynı zamanda devlet hibesi de alırsınız dönüm başına 100 TL dedi 2013 te bu miktar arttı
6. Ayrıca köyde arazisi olan bir aile bizim bahçenin 2-3 km yoldan ileride 100 dönümlük ceviz bahçesi yapmış ve yabancı çeşit dikmiş burasını incelememiz gerekli
7. Bahçe aldığımızı ve ceviz dikeceğimizi eniştem ile görüştük. Kendisi Çorum /İskilip’li Bana tamam arsayı almışsınız şimdi yapacağınız çeşit seçimi dedi ve birkaç kişinin telefonunu verdi bunlardan biriside ŞEN1 cevizinin sahibi Prof. Mehmet ŞEN’di. Nisan ayında İsklip’e gittim burada eniştem ile iskilip’te 3 bahçe gezdik birincisi yeni oluşturulmuştu, 2 ncisi öğretmen tarafından kitaba uygun olarak yapılmış ancak ceviz çeşitleri farklıydı, 3 üncüsü 90 adet 10-15 yaş arasında cevizi vardı ve geçen yıl 40.000 TL lik ceviz sattığını söyledi
(1’nci bahçeyi yeni kuran)
a. Mümkün olduğu kadar oğuzlar 77 dikin
b. Oğuzlar77 de 3 çeşidi var bazısının cevizi küçük oluyor.
c. Şebin Bilecik ve kaman cevizleri iyi büyümedi çok verimli olmayacağa benziyor tercih etmeyin
d. Yiğit ceviz fidanı alın
e. Çukuru 2 *2 m yapın çıkan toprağa yanmış gübre atın
f. Çukurları mümkün olduğunca erken açın beklesin
g. Araları 7*7 olabiliyor

2’ncisi öğretmen kitaba göre uygulamış

a. Çekirdekten ceviz dikerek başlayın yoksa cevizdeki kazık kök olmuyor ağacın kurumasına sebep olabiliyor
b. Toprağı 2*2 m kepçeye kazdırın
c. Çıkan toprağı bir kenara koydurun bunun üzerine çıkan toprağın 3 te 1 kadar yanmış gübre atın
d. Dikmeden önce toprağı yüzeye tam sıfır yapacak şekilde çukurları doldurun düzeltin. Yoksa ceviz çukur dikimde dibi hava almıyor
e. Cevizleri ekimin 15 gibi dikin
f. Her çukura 3 ceviz olsun. Onlar büyüyünce 2 tanesini alın başka bir yerde büyütün. Alacağınız yeri de daha önceden kepçeye kazdırabilirsiniz
g. Cevizler nisan 15 gibi büyümeye başlar çapanın çatal kısmı ile çapalayın ve 10 günde bir su verin
h. O ceviz ağustosun 15 de aşılanacak kadar olur
i. Aşılama durgun yama aşısı yaptırın
j. Bordo bulamacını yapın
k. Cevizi modifiye lider sistemi olacak şekilde şekil ver
l. Cevizi alttan taçlandırırsan ilk yıllar motorla sürülür köklere fazla yaklaştırma. Sonra traktör girmesin yoksa köklere zarar verir

3’ncü para kazanan

a. Ceviz arsızdır nasıl dikersen büyür
b. Bahçeye 60-70 adet oğuzlar 77 – 50 adet chandler- 15 adet pedro- 5 adet şebin – 5 adet Bilecik gibi dikin hangisinin en iyi verimli olduğunu 3 yıl gözetle sonra en iyi hangisi bölgeye uyum sağlamış o çeşide aşı ile dönersin.sonra şu çeşit daha mı iyi olurdu demezsin . Bölgede en iyi hangisi yetişirse o cevizden de aşılatabilirsin
c. Kaman-bilecik ve şebinden umudum yok ama sen yinede dene. Şebin içi kara oluyor.
d. Chandler geç açıyor dona yakalanmıyor
e. Benim için önemli olan cevizin her dalının uçlarında 2-3 lü ceviz vermesi. Ceviz içi beyaz olacak. Satışı iyi olacak yani para edecek. Bunu yapmayan cevizi keser en iyi hangisi ise onla aşılarım. Bazı ağaçları 3 defa aşıladım
f. 10*10 m dikin tüplü tüpsüz farketmez ceviz yine kök salar. Ceviz çekirdeğinden dikersen 2 sene beklersin 2 yılda aşı yeri uzasın diye beklersin eder 4 yıl.
g. İstersen ceviz fidelerini 10*10 dik. 5 er metresine de yine ceviz çekirdeğini dik sonra aşılattır hangisi iyi olursa diğerini sökersin
h. Ocak ayında % 4 lük bordo bulamacı yazın zeytin büyüklüğünde olunca daha az bordo bulamacı sonbaharda daha az bordo bulamacı yap
i. Senede 2 defa böcek kurt ilacı yap bununla beraber yaprak gübresi de verebilirsin
j. Fidenin yiğidini alabilirsin
Dediler ben muhtemel üçüncü kişinin dediklerini dikkate alacağım.

Çamtepe, ideaid, Muda ve 6 kişi beğendi.
Eski 23-12-2014, 18:53   #9
Ağaç Dostu

Notlarıma devam ediyorum;

8. Hanımlarla bereber bahçeye bakmaya gittik burada dikkatimi şu husus çekti bahçenin alt orta kesiminin yaklaşık iki dönümlük yer bataklık olmuş ve bu bölgede arpa sararmıştı içim cız etti çünkü Ayaş Ziraatten Mühendis taban suyu olmasın demişti. Yan bahçe komşumuz ile konuştuk o da bize buranın daha önceden de sulu olduğunu hatta buraya geçen sene biçerdöverin giremediğini söyledi. Aldığımız şahıs ile görüştüm burasının 10-15 yıl öncede böyle olduğunu ve kanal kazdırdıklarını sonradan kesildiğini söyledi. Bende google earth ten bölgeyi inceledim. Bahçenin karşısında köy çeşmesi var bence pınardan akan su direk olarak bir kısmını yan komşumuz hortumla alıyorsa bile yinede büyük bir kısmının gece gündüz bizim bahçeye aktığını ve bizden 5-6 m daha düşük rakıma sahip alt bahçelerde herhangi bir sulak bölümün olmadığını tespit ettim. Şu anda bunu çözmeye çalışıyorum sebebini bulursam devam edeceğim
9. Elektrik için yan komşumuz ile görüştük bizim yanımızdan geçen ağaç direk var onu biz getirdik ancak tek faz bize de yetmiyor dediler çevreden 4-5 kişi daha elektrik için uğraşıyorlar damla sulama için elektrik şart ve bahçe tarım arazisi olduğundan dolayı daha ucuza veriyorlar ENERJİSA ile bu Cuma görüşeceğim
10. Bahçenin etrafının koordinatlarını Aplikasyon diyorlar harita mühendisine çıkarttırdım çevre teli buradan geçecek. 550 TL’ye yaptılar
11. Hala çeşit seçimi kafamı kurcalıyordu bunun için interneti inceledim ben 75 adet Oğuzlar77, 75 adet chandler 5er adette şebin ve Bilecik dikeyim demiştim. Bereket TV de Selami Bayrak’ın programını izledim kendisi chandler çeşidinin ılıman iklimlerde olduğunu söyledi ve kafam yeniden karıştı. Bu gün yani 25 Nisan 2013 tarihinde eniştemin telefonunu verdiği bir Prof.'ü aradım durumu açıkladım o da bana rakımı sordu ve Oğuzlar77 cevizini gönül rahatlığıyla dikebileceğimi ancak Chandler çeşidini önermediğini bunun yerine bulabilirsen ŞEN1 cevizinden 5-10 adet dikebileceğimi söyledi. Gerekirse hepsini Oğuzlar77 yap dedi. Bunun için ilk önce bir kitap edin Oğuzlar belediye başkanı ile görüş ve fidanlar sertifikalı olsun yoksa hile yapıyorlar aşılı olmayan cevizleri aşılıymış gibi satıyorlar dedi. Yabancı çeşitler içinde EKİZ Fidancılığı ara kendisi Denizli’de güvenilir kişidir dedi.

Muda beğendi.
Eski 24-12-2014, 21:57   #10
Ağaç Dostu

fotoğraflarım

Eklenen Resimler

Muda ve kamil10 beğendi.
Eski 24-12-2014, 22:00   #11
Ağaç Dostu

12. Bahçedeki bu sene hedefim Toprağa krizma yaptırmak sürme işini bahçeyi satın aldığımız kişi yaptıracak ağaç çukurlarını en az 1,5*1,5 m olacak şekilde kepçe ile kazdırmak ve etrafını telle çevirmek. Ancak ilk önce şu bahçenin alt tarafının sulu olmasının nedenini bulmam lazım bunun için ilk önce pınarın suyunu kontrol altına almak için pınarın yalağının çıkışına iki çıkışlı bir demir boru koyacağız bir ağazı bizim bahçeye bir ağazı yan bahçeye gidecek şekilde ve açma kapamalı olacak zaten şu anda yan komşu yalaktan su alıyor ancak hepsini alamıyor bir kısmı bizim bahçeye akıyor bunu kontrol altına almam lazım eğer sulu bölge kaybolursa sorun yok kaybolmazsa mecburen direnaj için de para harcayacağız

13. Bu gün (26.04.2013) Sıhhiyedeki ENERJİSA’ya gittim bahçeye tarla elektriği almak için ne yapmamız gerektiğini sordum bana söyledikleri;
a. DSİ 5nci bölgeden yazı alınacak
b. İlçe tarımdan tarım arazisidir elektrik için uygundur yazısı alınacak
c. Belediyeden yazı alınacak
d. Elektrik projesi çizdirilecek
e. Topraklama raporu olacak
f. Tapu, kimlik fotokopisi, 2’nci kata teslim edilecek onlar gelip bakacaklar,
g. Elektrik tek faz geliyor dedim. Biz orasını takviye ederiz dediler şimdi DSİ ile de görüşmem lazım çünkü bizde kuyu olmayacak
14. Yine bugün Mehmet Seyit ŞEN hocanın kitabını aldım. Kendisi ile de telefonla görüştüm. Ceviz fidanı dikersek fidanı sökerken kazık kökü kesileceğinden dolayı sorun olur mu dedim. O da bana Türkiye’de son birkaç yıldır bir milyonun üzerinde ceviz fidesi dikildi onlar nasıl oldu hiç merak etme fidan yine kazık kök salar hem daha sağlıklı olur hiçbir şey olmaz dedi içim ferahladı. Ayrıca kitabını okumaya başladım hocam gerçekten haklıymış ceviz bahçesi yapacaklar mutlaka bu kitabı okumalı içinde her şey var.

Muda beğendi.
Eski 25-12-2014, 22:43   #12
Ağaç Dostu

15. Çeşmeden gelen suyu depolamak için bahçenin alt kısmına büzün olduğu bölüme 6*12*1,5 (6*12 olması demirden zarar yapmamak için çünkü demirin boyu 12 m.) havuz yapmayı düşünüyorum. havuzun maliyeti yaklaşık 8000 TL
16. Bu gün 29.04.2013 bahçeye yan komşu ile görüşmek için gittim özellikle görüşeceğim konu bahçenin alt kısmının sulak olması idi. Benim düşünceme göre pınardan gelen su bahçeye akıyor ve burada arazi üzerinde su oluşturuyor İşin aslına bakarsan komşu beni çok iyi karşılamadı, ya tam tanımadığı için veya ben sorguluyorum diye düzeninin bozulmasını istemediğinden olabilir ya da bana öyle geldi bakalım bunu zaman gösterecek. Yalnız komşu ile görüşmemiz benim için çok olumlu oldu çünkü bana şöyle dedi; bu su olan alan daha öncede oluyordu geçen sene yoktu bu sene su oldu kendi bahçesinin alt kısmının bir bölümü de sulak olmuş. Şunları da söyledi pınara güvenme onun için havuza para harcayacağına kuyu açtır. Çünkü bizim kuyumuz var düğmeye basınca su akıyor sen damlama sulama yapacaksın onun için suyun temiz olması lazım havuzda su çok yosun yapıyor havuzdan damlama sulama yapmaya kalkarsan damlama su boru delikleri tıkanır hem buraya hayvan otlatmaya gelen bir sürü kişi var onlar veya diğer köylüler istemeyebilir sorun yaşarsın. Oradan çıktım köye geldim otobüs beklerken köylülerle konuştum pınarın karşısındaki tarlada neden su toplanıyor diye sordum onlarda bana orada daha önceki senelerde de oluyordu daha önceden orada kavaklık vardı sonradan kestiler daha önceki yıllarda burası dere yatağıymış. İlk yaptığım kontrol formunda taban suyuna bak vardı bahçeyi kışın alınca taban suyunu anlayamadım. Buraya drenaj yapılacak herhalde.
17. Yine aynı gün (29.04.2013) Ziraat bankasına gittim kredileri sormak için. Bankadaki kız bana şunları söyledi; sulama kredisi 5 yıl ödemeli %0 faizli kredi bu sene mayıs ayında çektiysen bir sene hiç ödeme yapmıyorsun ve önümüzdeki seneden itibaren 5 taksitte ödüyorsun. Bu krediye elektrik alınması, su kuyusu açılması, pompa, damlama sulama sistemi faturaların %75 kadar kredi veriyoruz. DSİ den arama izni çıkınca kredi işlemlerini başlatıyoruz. İstenen belgeler şunlar; ÇKS 2013, Kimlik fotokopisi, proforma faturalar (teklif mektubu gibi) 2 kefil ve kefillerin kimlik fotokopileri, ipotek edilecek gayrimenkule ilişkin tapu belgesi. Masraf olarak yıllık sigorta, tarım sigortası yapıyorlar, tapu şerh parası alınıyor, DSİ ye harç verilecek. Bir kaç anlaşmalı firma ismi verdi.
18. Bu günün sonucu (29.04.2013) havuz yaptırmaktan vazgeçtim onun yerine kuyu açtıracağız böylece tarla elektriğini de almış olacağız hem de bahçede su kuyumuz olacak. Kuyu, elektrik ve damlama sulama için ziraat bankasının kredisi kullanılabilir. Bahçeye drenaj yapacağız belki de buraya kiraz dikebiliriz çünkü kirazın kökü sanki daha yüzeyde.Ceviz için 2,5-3 m den direnaj yapılmalı fakat kiraz için 1,5 m kurtarır gibi. Bu işi bilen birisine danışmak lazım.
19. Bu gün 03.05.2013 damlama su sistemi fiyatı ve sondaj fiyatı almak için Ostim’ e gittim birkaç yer ile görüştüm sondaj için metresi 100 TL dedi. Başka bir sondaj firması 90 TL dedi. Damlama sulama için fiyat verecekler.

Muda beğendi.

Düzenleyen patara67 : 25-12-2014 saat 22:46 Neden: eksik bilgi
Eski 27-12-2014, 13:22   #13
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-07-2007
günlüklerin devamını merakla bekliyorum. sevgiler

spil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2014, 17:04   #14
Ağaç Dostu

20. Tarih 07 Mayıs 2013 ilk kez araba ile bahçeye gittim yaklaşık 40 dk sürüyor araba 7 lt benzin yaktı. Aldığım hortumu denedim yoldan geçirince tam olmadı çünkü üstünden araba geçince zarar verecek. Bende büzü açayım dedim yapamadım orasını açmak için 12 m lik demir çubuk lazım. Bahçenin alt tarafının su olması hala kafama takılıyor herhalde ağaç planını değiştireceğim çünkü su olan yerde ceviz olmaz onun yerine evin etrafındaki ağaçları oraya alabiliriz veya tümden kiraz dikebiliriz asma yapabiliriz ya da domates yetiştirebiliriz. Aslında su olan bölgeyi kepçeye çukur açtırabilseydim iyiydi 2,5-3 m olacak şekilde birkaç yere açtırırdım ve tabanda su var mı görürdüm ama orası sulu ve arpa var. Neyse bu gün asıl bahçeye gitmemin sebebi sondaj kazan kişi ile görüşmekti saat 16.00 gibi geldi beraber yapılacaklar listesi ve fiyat çıkardık. Elektriği 220 V olarak alabilirmişiz o da dalgıç pompayı çalıştırmaya yeter dedi. Saatte 6 ton su basabiliriz dedi bu miktarda bize yeter. 200 ağaç olsa 60 lt su versek zaten tüm bahçe 2 saatte sulanır. En iyi sondaj zamanı ağustos eylül olduğunu konuştuk biz de o tarihler de yaptırmış olacağız Sondajcının verdiği fiyat listesi şöyle;
a. Jeofizik ölçümü 400
b. DSİ den arama ve kullanma belgesi 900 (450+450)
c. Elektrik projesi 350
d. Su analiz ücreti 80
e. Elektrik abone ücreti 130
f. Dalgıç pompa komple takım (2 HP pompa İtalyan TESLA marka) 2000-2500 TL
g. Sondaj açılması (jeofizik ölçüme göre yani toprağın yapısına göre) metresi (50 mt) 70-80TL.
Toplam fiyat ; 4000 TL
(Ostimde iki yere sordum birisi metresi 100 TL dedi birisi su+kepçe masrafı bize ait metresi 90 TL dedi su dediğimde yaklaşık 10-15 römork 5 tonluk her araç 50 TL )
h. Damlama sulama borusu (senkron marka veya euro drip) borular mavi özel kangal boru kendisi sincandaki fabrikada özel yaptırıyorum dedi yer altına gömülecek 10,000TL
Yer üstüne yapılırsa 6000-8000 arası fiyat çıkardı bununla ilgili daha detaylı malzeme listesi alınması lazım.
ı. Elektrik temini
sayaçlı pano 450 TL
kablo 2x6 300 TL
montaj kazım 250 TL
Topraklama 150 TL

- TOPLAM MALİYET (banka kredisiz) ; 19,600
- TOPLAM MALİYET (banka kredili)
19,600 TL +%18 KDV (3500TL) =23,100TL
%2 banka komisyonu= 400 TL
Sigorta = ???? her yıl ort; 150*5=750 TL
TOPLAM; 24,350
Banka kredili olursa 5000 TL fazla vereceğiz[/COLOR]
- TOPLAM MALİYET (damlama sulama yok banka kredili)
9,600 TL+%18 KDV 1750 TL= 11,350
%2 banka komisyonu; 230 TL
Sigorta =750 TL
TOPLAM ; 12,330 TL
Fazladan 2730 TL veriyoruz

Sonradan damlama sulamayı daha uygun fiyata ve daha kaliteli yaptırdım. bunu ayrı yazacağım.

Eski 28-12-2014, 16:37   #15
Ağaç Dostu

21. Bu gün 27 Mayıs 2013 köyden birisi ile sondaj açan birisinin yanına gittik ben o kişi uyduruk yapar diye tahmin etmiştim ama delme makinasını ve yaptığı işi görünce fikrim değişti bize çakıl taşı ve borusu benden olursa metresini 60 TL’ye yapacağını söyledi boru olarak Hakan Plastik PVC boru takacak borunun metresi 15 TL bu borunun 11 mm olan ve metresi 25 TL olan da var o daha kalın belki ondan koydurabiliriz. Ben ilk önce DSİ den ruhsat çıkartacağım ondan sonra Ağustos gibi sondaj yaptıracağız. Bana arazi etüdüne gerek yok su olup olmadığını telle, çubukla ölçen birisi var dediler paran cebinde kalsın biz ona arattıralım dediler pek aklım yatmadı ama bir bakalım. bu konuda fiyat verenlere göre en iyi fiyatı bu kişi verdi. Beypazarı’ndaki Hakan Plastik bayiinden fiyat aldım
22. Bu gün 28 Mayıs 2013 eniştem ile görüştük 08 Haziran’da Çorum/Oğuzlar’a gideceğiz ceviz fide işini halletmek için hayırlısı olsun.
23. Bu gün 03 Haziran 2013 bir arkadaşla birlikte DSİ 5 nci Bölge Müdürlüğüne gittik orada yer altı su işleri müdürü ile görüştük amacımız DSİ den su sondajı için arama ve kullanma ruhsatı nasıl çıkartabiliriz di. Bize bu işlemleri bizim yapamayacağımızı söyledi bize firma listesi verdi bunlarla irtibat kurun dedi tüm işlemleri onlar yaparlar ayrıca arazi büyükmüş mutlaka arazi etüdü yaptırın yoksa kaç metrede su olabileceğinizi bilemezsiniz bu işlem hastaneye gidince hastalığınızı tespit etmek için tahlil yapılmasına benzer dedi.
24. Bende bunun üzerine Ayaş’ ta arazi etüdü yapan birisi ile görüştüm kendisi Jeofizik teknisyeni herhangi bir bürosu yok DSİ den bize verilen listedeki bir firma ile iş yaptığını ve projeyi onlara imzalatacağını arazi ölçümünü kendisin yapacağını söyledi. Fiyat olarak arazi etüdü ve iş takibi için 1500 TL istedi. 1400 TL de anlaştık arpa kalkınca arazi etüdü yaptırabiliriz dedim. Bu arada DSİ den verilen firmalardan OSTİM de olan birisini aradım onun verdiği fiyat arazi etüdünü 750-800 TL ye iş takibini de 1500 TL ye yapıyoruz dedi.
25. Bu gün 08 Haziran 2013 İskilip’ten Oğuzlar’a ceviz fidan işini görüşmek için gittik. Bizim görüşeceğimiz kişi; ceviz aşıcısı ve kendisi ceviz fidanı yetiştiriyor. Oğuzlara vardığımızda bizi karşıladı kahveye oturduk. Bize söylediği 140 adet fidan 4200 TL olur dedi biz onu 4000 TL yaptık eğer fidan olarak almak isterseniz ben fidanları burada paketler size kargo ile gönderirim burada nasıl dikileceğini de anlatırım ancak fide tutmazsa ben mesul değilim dedi. İsterseniz fidanları bahçeye ben getiririm ben çukur açtırırım kazıklar dahil ben dikerim ve 2 sene budamasını kontrolünü yaptıktan sonra size fidanlar tutmuş olarak teslim ederim eğer fidanlardan tutmayan varsa sorumluluk bana ait ben size 2 yıl sonra 140 fidanı tutmuş olarak teslim edeceğim bunun içinde 10.000 TL alırım bunun 5000TL si bu sene kasım ayında diğer 5000 TL yi 2014 Temmuz ayında alırım dedi. Fidanları size teslim ettikten sonraki sene her ağaçtan ortalama 20-25 ceviz alırsınız dedi. Sonra fidanlara bakmaya gittik size vereceğim fidanlar alt tarafı 4-5 yıllık, aşılı kısım 2-3 yıllık olacak dedi. Bende fidanlar hastalıklı falan olmayacak fidanlardan sağlıksız olanları değiştirirsin dedim o da zaten sorumluluk bana ait ben size öyle veremem dedi. 8*8 m. Ara ile dikime gayet ideal dedi. Bahçenin su olan bölümüne ben ne yapılacağını söyleyeceğim dedi. Sondaj oranın suyunun büyük bir kısmını çeker zaten olmazsa kuyu açarız size su lazım dedi veya direnaj yaparız dedi tam benim düşündüğüm gibi söyledi. Tel çektirmek isterseniz tel kalınlığı 3 mm, tel arası 5 cm, direk boyu 3 m, 50 cm toprağa gömülecek, direkler 3 m de bir dikilecek, direkler fırınlanmış olacak, tel boyu 1,5 m olacak, metresini 22 TL ye yaparım dedi. Daha sonra Oğuzlar Belediye Başkanı ile görüştük kendisi bu kişiye güvenebilirsiniz dedi bizim verdiğimiz fidanlar en az 3 yıllıktır dedi. Başkan oğuzlar cevizinin 2 olumsuz yanı var birincisi yabancı çeşitlere göre erken açıyor ancak yerli çeşitlerle aynı zamanda ikincisi Antraknoz (Kara leke) hastalığına yakalanıyor ancak buda verimini çok etkilemiyor bizde önemsemiyoruz fakat olumlu yönleri Oğuzlar 77 cevizi çok kolay uyum sağlıyor 600 m ile 1200 m ye dikilebiliyor (bizim bahçenin rakımı 850 m) yan dal verimi çok iyi diğer yerli çeşitlere göre çok verimli bu işten bizim ilçeye her yıl elli milyon para girişi oluyor dedi.
26. Bu kişi ile anlaşmamız;
KEFİLLİ DİKİM
a. Fidanların anaç 5 yıllık aşı en az 2 yıllık olacak
b. Çukurların açılması kendisine ait 120 cm X 100 cm
c. Kepçe kendisine ait
d. Gübre bize ait
e. Kazıklar kendisine ait
f. Ağaç dikimi kendisine ait
g. Budama kendisine ait
h. Dikim için personel kendisine ait
i. 2 yıl bakım yapacak sonra teslim edecek
(1) 2013 Kasım fidanları diktik
(2) 2014 Martta budama
(3) 2014 Mayıs veya Haziran da yeşil budama
(4) Tutmayan varsa değiştirecek
(5) 2015 Martta şekil budama
(6) 2015 Mayıs-Haziran yeşil budama ve kontrol
(7) 2015 Temmuz teslim
j. Taşıma nakliye kendisine ait
k. Ağaç garantisi
l. Sertifika verecek fatura kesecek
m. İlaçlama bize ait o yönlendirecek
n. Çapa bize ait
o. Sulama bize ait
p. 5000 TL Kasım ayında verilecek diğer 5000 TL 2014 Temmuzda verilecek

Muda ve akikem beğendi.
Eski 29-12-2014, 20:27   #16
Ağaç Dostu

27. Bu gün 14.06.2013 arkadaşlarla bahçeye gittik daha önceden yapılmış yolun kenarındaki havuzu buradan kaldırma, onar sana sonra lazım olacak ,elektrik kesilir su azalır bir depon yedeğin olması lazım, hem de bahçeyi en üst noktadan kolayca sulayabilirsin dediler. Bana mantıklı geldi. Zaten sondaj Ağustos - Eylül gibi olacak Kasımda’da ağaç dikileceği için havuz Kasım ayına kadar duracak. Diğer bir konu da aplikasyon için çaktığımız demirlerden 3 tanesini çıkarmışlar yoktu. İyi ki ben onların fotoğraflarını almıştım, metreleri ve istikametleri belli herhalde çıkartırım ancak 5-6 gün sonra arpa biçilecek ve tarla sürülecek bu işlem yapılmadan önce oraya direk dikmeliyim. Pazartesi halletmem lazım.
28. Bu gün 17 Haziran 2013 sabah erkenden bahçeye gittim aklımda koordinat belirleyen ve çıkarılmış olan demir çubukları yerlerine takmak vardı giriştekini ve ondan sonraki çıkarılmış diğerlerinde bir şey yoktu hepsini iyice çaktım ve üzerlerini taşlarla işaretledim aşağı kısmada kazık çaktım. Büzün içerisinde kalan demiri çıkardım ancak büzü açamadım orasını açmanın bir yolunu bulmalıyım içi taş dolmuş. Büzü açarsam havuzu doldurmanın yolunu da bulurum. Havuzu bozmamaya karar verdim çünkü kime sorsam yapılı şey bozulmaz hem havuz bahçenin en hakim yerinde kendiliğinden bahçeyi sular hem de orası yedek su deposu olur elektrik kesilir su biter lazım olur dediler havuz yaklaşık 25 ton (4*6,5*1). Bahçe sürülünce hemen tel çektirmek lazım. Ayrıca içinde lüzumsuz olan ağaçlar da kesilmesi gerekiyor bakalım ya ben keserim ya da hızarla kestiririz. Tel çekilsin de.. Havuz onarımı için CEPA da Baumex se baktım Kalekim tamirat çimentosundan 2 adet( tanesi 18 TL) ve su yalıtımı için 2 adet (tanesi 82 TL) ISONEM gerekiyor.
29. Bu gün 02 Temmuz 2013 köyden bir arkadaşın tel örgü için tavsiye ettiği kişi ile Oltanda buluştuk. Arazide yapacaklarımızı anlattım. O kişiden tel örgü yaptığı bir iki yeri göstermesini istedim daha önce gittiğim 80 dönümlük chandler ceviz bahçesine gittik burası gayet iyi yapılmıştı daha sonra başka birisinin arazisine gittik buranın tellerini hiç beğenmedim hepsi sarkmıştı içinde 4-5 yaşında chandler cevizleri vardı ve hepsi kötü durumdaydı her bir ağaçta yaklaşık 8-10 meyve ancak vardı bu ceviz çeşidi burada iyi yetişmiyor herhalde gözüm korktu bahçeye 10 adet chandler dikecektim vazgeçtim. Bana telin metresini 17 TL den kapıyı 400 TL den yaparım demişti tekrar sözleşme metni hazırlamak için Ayaş’a dükkanına geldik burada internetten bazı yerlere baktı ve bana kusura bakma ben bu işten zarar ederim ben yapamam dedi bende adama bakakaldım. Madem yapamayacaktın şimdiye kadar niye hesabını yapmadın diye.

Muda ve hdoğan beğendi.

Düzenleyen patara67 : 29-12-2014 saat 20:28 Neden: hata
Eski 30-12-2014, 19:31   #17
Ağaç Dostu

30. Daha önce tel örgü için görüştüğüm ve bir arkadaşın bahçesini yapan Süleyman’ı aradım tesadüf o da Ayaş’taymış onunla şartları konuştuk fiyatta anlaştık yarın için sözleşme metni hazırlayacağız dedik. Süleyman tel yapmadan önce yolun kenarındaki tümseğin düzeltilmesi gerektiğini söyledi belediyenin kepçesi arızalıymış bende kepçeci ile 04.07.2013 sabah 09;00 için anlaştık aynı saatlerde Süleyman’da tel örgü ekibini gönderecek iki işi bir arada yapmış olacağım.
31. Akşama doğru araziyi satın aldığımız kişi geldi araziyi sürmek için birkaç kez gitti geldi ancak tam düzgün olmuyor yer çok kuru kesek kalıyor ben burasını toprak tavında olunca süreyim dedi. Ben de olur zaten bizde Ekimde veya Kasımda bir daha sürdürecektik sen de o zaman sürersin dedim. araziyi satın aldığımız kişiye bahçenin alt kısmındaki su olan yerin önceki hali nedir diye sordum, daha önceden burada kanal vardı biz onu kapattık sonra ara sıra buradan su çıktığı oluyordu buralar hep ağaç ve kavak dikiliydi dedi. Ben burası dereydi de altı taş mı yoksa dedim. Ben öyle deyince yok kesinlikle hayır hatta buranın toprağı diğer yerlerden daha iyi dedi
32. Bahçeye sabah gelirken Sinanlı’nın orada bir çiftlik var oraya gübre sormak için girdim. Gençten bir çocukla muhabbet ettik bana gübreyi kamyonla taşıyorlar dedi telefon ettik fiyatını öğrendik kamyon başına 200 TL alıyor buna kepçesi de dahil dedi. Onlarda koyun gübresi bir kamyonunu 400 TL ye verecekler. Sonuçta anlaştık 2 kamyon gübre getirecekler ve ben 1200 TL vereceğim.
33. Bu gün 04 Temmuz 2013 bahçeye tel örgü çekilmesi için saat 08;30 da geldim. Tel çekilmeden önce yerin düzlenmesi için kepçeci ile anlaşmıştık saat 09;00 da arayacaktım saat;09;00 da da tel örgü ekibi gelecekti. Saat 09; da kepçeciyi aradım telefonu kapalı 09;30 da tel örgücüler geldi bende kepçecinin evini öğrendim sanayide buldum telefonunu yanlışlıkla uçak moduna almış saat 11;00 da gelirim dedi geliş saati 11;30 du o zamana kadar bende tel örgü ekibinin karnını doyurdum. Sonuçta kepçeci geldi ben ilk önce hesabı konuşalım dedim o da ben saat 11;00 da çıktım yol dahildir dedi yani adam saati 110 TL olduğu için işe 55 TL ile başlıyor bende yol gelişi sayılır mı işe burada başlayacaksın hem oradan buraya 30 dk da mı geliniyor 2 km lik yol dedim ben öyle deyince adam kızdı zaten aksi birisi neyse istersen yapmayayım dedi bende tel ekibi geldiği için tamam eğer hızlı ve düzgün çalışırsan benim için sorun yok dedim o da bu makine uçacak değil ya dedi. Böylece işe başladık Tel ekibinden (2 kişilerdi) birisine kepçecinin yanına geç dedim o da sağolsun kırmadı sonuçta kepçeci iyi çalıştı daha sonra köyden birisine kepçeciyi sordum nasıl biri diye o iyidir yavaş çalışır ama iyi iş yapar dedi camiyi de kendisi yaptırıyor yardım ediyor namazlı abdestlidir dedi.

Muda ve kamil_46 beğendi.
Eski 30-12-2014, 19:43   #18
Ağaç Dostu

tel örgü çekilmesi

Eklenen Resimler

Muda ve kamil_46 beğendi.
Eski 30-12-2014, 19:51   #19
Ağaç Dostu

Çorum/Oğuzlar'a ceviz fidanı bakmaya gidişimiz

Eklenen Resimler

Eski 31-12-2014, 23:18   #20
Ağaç Dostu

34. Tel örgücüler iki kişilerdi işi iyi yapıyorlardı Çorum / Bayat köyündenlermiş hemşeri sayılır. Arazide tel örgü çekilecek yerlere ip çektiler işaretlediler daha sonra traktör burgusuyla çukur açtılar. Akşama doğru beton direkler ve kapı geldi beton direkler TSE belgeli direk fabrikadan almışlar standartı ve görünümü çok iyiydi. Pazar günü betona su dök dediler.
35. Bu gün 07.07.2013 arkadaş ile beraber bahçeye gittik. Tel örgü için dikilen betonlara şaşalla her birine su döktük yaklaşık 1 saat sürdü. Daha sonra saat 10;00’da Arazi Etüdü için Jeofizik teknisyeni geldi ve arkadaşla beraber birer makara kablo aldık ve test için ikimizde ayrı yönlerde 140’ar metre gittik her 5-10 m de bir demir kazıkları çaktık teknisyen de ölçüm yaptı. Dediğine göre bu bölge killi bir bölgeymiş su olabilecek derinliği bana 2-3 gün sonra gönderecek, tek noktadan ölçüm yaptık bu noktayı bakır çubukla arama yapan köyden bir kişi yerini söylemişti buraya arazi etüdü yaptırmış olduk. Elektrik almak için su çıkmasa bile kuyu ruhsatını almamız gerekiyormuş. Allah’ım bahçenin kaderi bu kuyuya bağlı sen yardım et Ya Rabbim.
36. Arazi Etüdü yapan raporu gönderdi raporunda; toprak yapısının killi olduğu ve çok miktarda su olmasının zor olduğunu su olabilecek yapıların az olduğundan bahsetmiş 50 m kuyu kazdırın dedi. Burada çıkacak suya göre havuz sisteminin şart olacağını söyledi. Ben bakır telle su bulan abiye güveniyorum. Bu teknisyene sordum ‘’arazide kepçe ile 2,5 – 3 m kazdıracağım gelip toprağın yapısıyla ilgili bana bilgi verir misin diye’’ bana ben toprağın killi mi değil mi diye bakarak anlayamam diyor. Bunu anlayamayan mühendis nasıl arazide verdiği aküden elektrikle toprağın altının tabakalarını çıkartabilir. Toprağın 2-3 m altı nasıl diyorum ona bile bu metot daha alt tabakaları tespit etmek için diyor. 8-10 m de su olabilecek toprak yapısı var keson kuyu açarsak su bulabiliriz dedi. Hiç su olmasa bile biz yinede kuyu ruhsatı alacağız bu bizim elektrik almamıza yarayacak dedi.
37. Bu gün 13 Temmuz 2013 bahçede tel çekilecek çalışanların ikisi de çok iyiler ve çalışkanlar işlerini iyi yapıyorlar. Saat ; 11;00’da bahçeye giderken Sinanlı’daki gübre alacağım yere girdim önümüzdeki hafta perşembeden sonra gübreyi almaya geleceğiz dedim sahibi de tamam gelin dedi. Ben, bize 150 adet kadar çuvalda lazım dedim bakarız varsa ayarlarız bir kısım dedi. Dün Kazım’a telefon etmiştim bana 140 adet çuval içerisinde gübre hazırla demişti. Oradan bahçeye gittim işçiler çalışıyorlardı hava çok sıcaktı ben oruçluydum onlar tutmuyorlar. Akşam saat 18;30 gibi işi bitirdiler ölçtük toplam 330 m geldi pazartesi parayı vermeye gideceğim. Teli çok iyi yaptılar ellerine sağlık. Gübre için yer belirledim aynı zaman da ev içinde yer belirledim.

Muda beğendi.
Eski 31-12-2014, 23:26   #21
Ağaç Dostu

Tel çekimi ve arazi etüdü

Eklenen Resimler

Muda beğendi.
Eski 01-01-2015, 23:31   #22
Ağaç Dostu

38. Dün Kazım CIBIR’la konuştum ona dedim ki ben çukurların yerlerini işaretleyeyim mi diye bana sen karışma ben ölçüm aletlerimle geleceğim ben yaparım dedi sen sadece 140 çuval yanmış gübre hazırla dedi. Bende tamam dedim ayrıca biz bahçenin bir bölümüne ceviz diksek bununla fide yapsak sen de gelsen aşılasan ve buradan almak isteyen olursa satsak dedim o da ben aşıya gelirim ama satmak için söz veremem çünkü buradan yani Oğuzlar’dan başka yer için sertifika veremiyoruz bu işi çok sıkı denetliyorlar ben yapsam bile yakalanırsak hem çok ceza yeriz hem de benim kariyerim biter dedi. Ancak sen yetiştirirsen ben aşılamaya yardımcı olurum dedi. Öyle olunca uğraşmanın anlamı kalmadı. En güzeli bizde aralarda domates yetiştirebilirsek çok iyi olur. Ben hesapladım 5 dönüm yer ekebiliyoruz buradan ortalama 30-40 ton domates çıkıyor 40 kuruştan satsak 12000 TL para yapar bakalım eğer yetişirse önümüzdeki sene belki bahçenin hepsini değil de bir kısmına tabiî ki ceviz aralarına domates ekebiliriz hem de denemiş oluruz nasıl olsa nasıl yetiştirildiğini öğretecek bir sürü kişi var.
39. Bu gün 26 Temmuz 2013 Kazım ile konuştum bahçeye dikilecek ceviz fidanı sayısını 140’dan 153’e çıkarıyorum dedim o da kabul etti bahçeye 153 adet Oğuzlar 77 ceviz fidanı dikilecek sözleşmeyi ona göre düzelteceğim. Kazım’a bahçe palanını gönderdim. Bahçe planına göre 164 ceviz sığıyordu geri kalan 7 fidanı değişik dikeceğim.
40. Bu gün 01 Ağustos 2013 zaman çabuk geçiyor bahçeyi alalı 8 ay oldu. Sabah erkenden Sinanlı’da bulunan gübre alacağım yere gittim orada kamyoncu ile buluşacaktık zamanında geldi. 2 kamyon koyun gübresini bahçeye taşıdık koca bahçeye o kadar gübre yıkılınca gözüme çok az gözüktü. 30 kamyon gübre yık belki ancak kurtarır sanki. Neyse biz bu gübreyi ağaçlara kullanacağız. Gübreyi getiren kamyoncu belediyeden başka bir kuruma geçmiş asıl mesleği kepçe operatörüymüş bana direnaj için bahçenin alt tarafının su olmasının sebebi çeşme suyu dedi yalnız boyuna değil de girişten itibaren büzün hemen önüne 2 m genişliğinde 2 m derinliğinde bir direnaj çukuru açılabilir dedi. İsterseniz aşağıya da sazların olduğu yere de aynı şekilde direnaj açılabilir dedi. Bana da mantıklı geldi hem daha az masraf yapılacak gibi sanki.
41. Bu gün 12 Ağustos 2013 sabah saat 09,00’da Ayaş İl Tarım Md.lüğüne gittim amacım hem genel konuşmak hem de taş kırma makinesini sormaktı. Mühendis bana; mutlaka dip kazan yaptırmamı söyledi bir de ceviz çeşidini nasıl seçtiğimizi sordu daha sonra toprak tahlili yaptır dedi. Ona taş kırma makinesini sordum arızalı dediler. Daha sonra Oltanda dip kazan aletini sordum kimse onun ne olduğunu bilmiyor bu köylülere hiç bilgi veren yok demek ki aslında bu dip kazan tarlaya her 4-5 yılda bir yapılması gereken bir şey ve mahsulün oldukça verimini artırıyor. Aynı gün sondaj yapan birisi var o Bayram köyde sondaj yapıyormuş tanıdık bir çoban ile onun yanına gittik sondaj yapılan yeri ve nasıl yaptıklarını inceledim kime sorarsam o kişiye sondaj yaptır diyordu diğer kişinin makinesi çok iyi değil kendi tamir ediyor dişleri sağlam değil arızalanıyor dediler. Sondajcının kendisi yoktu oğlu vardı onunla konuştuk abi biz yapacağımız yerin arkasında dururuz su çıkmasa bile yarı parasını almayız dedi. Eve döndüm ve ostimden gübrenin üstünü örtmek için 2 adet badana naylonu aldım.
42. Bu gün 13 Ağustos 2013 sabah saat 08,45’de Oltan’a giderken ki Sinanlı köyüne girdim orada bize gübre taşıyan kişi ile karşılaştık ve dip kazan varmı burada diye sordum kahveye gittik birisi Ayaş Ziraat’te var dedi bende Mühendis beye telefon ettim onlarda aleti İl Tarıma hurdalarla beraber göndermişler. Orada dediler ki herhalde Ilıca köyünde varmış. Oltan caminin oradan sondajcıyı aldım bahçeye gittim o da bahçede su nerede var diye bakır çubukla bakacaktı bende başka birisi de baktı dedim ama yerini söylemedim kendisi yarım saat araştırdı sonra bir yeri işaretledi burası daha önce bakan kişinin gösterdiği yerin 20 m. çaprazı yani iki yer birbirine çok yakın oldu bu çok iyi. Sondajcı buradan 4 noktadan su geliyor ve burada birleşip sonra ikiye ayrılıyor dedi buraya 60 m sondaj yapacağız ve Allahın izniyle %80 su buluruz yaklaşık saatte 5 ton su çıkabilir dedi biz de DSİ için yer ölçümünü bir üst noktaya yapmıştık Ölçüm yapan kişiyi aradım inşallah sorun çıkmaz dedi sondajı yapan kişi bende başında dururum dedi zaten ölçüm yapılan yerin 10 m etrafı olabiliyormuş burası 20 m aşağı çaprazında olmazsa koordinat değişikliği yapılır dediler sondaj yapılmadan önce sondajcı ben bir kez daha bakacağım dedi. Sondajcı ile şartları görüştük ben bir sözleşme yap dedim şartlar şöyle 60 m sondaj yapılacak boru ve çakıl ona ait kepçe ve su bize ait kullanılan boru TSE belgeli olacak kuyuyu yıkayıp öyle teslim edecekler olurda su çıkmazsa paranın yarısını almayacak metresini 70 TL den yapacak diğerine göre 10 TL fazla ama ilk konuştuğum sondajcının açtığı iki yere bakmıştım ikisinden de su çıkmamıştı bu adamdan niyeyse tırstım bazen de insanın uğurlu eli olmalı. Sonra bu kişi benimle konuşmadı bir daha.

Muda beğendi.
Eski 01-01-2015, 23:40   #23
Ağaç Dostu

Arkadaşlar yazılar biraz uzun oluyor ama kusura bakmayın çünkü benim düşüncelerimi ve yaşadıklarımı daha kısa anlatmak istemedim. Örneğin domates dikmek istedim ve iyi para kazanırım zannetmiştim. sonuçta ne oldu; tam bahar ayında ceviz ağaçlarıyla uğraşmam gerekirken ben domates fideleriyle uğraştım, ancak 600 m2 ye sebze ekebildim. Yetiştirmesi bir dert dikmesi bir dert mantar ilacı böcek ilacı çapalaması derken yaklaşık 10 iş günü harcadım bu arada cevizlerin dibini ot sardı bahçede otlar büyüdü sonunda domatesi bıraktım kendi halinde büyüdü. domatesleri satamadım çünkü taşıması zor, satış için yer yok, gelen aldı, bizde kışlık domatesimizi yaptık. Bu sene başka işle uğraşmak yok çünkü ancak cevizlerle ilgilenebiliyormuşum. En sonda alınan dersleri yazacağım.

Düzenleyen patara67 : 01-01-2015 saat 23:43 Neden: hata
Eski 01-01-2015, 23:47   #24
Ağaç Dostu

Bahçeye gübre getirilişi. Naylon daha sonra rüzgardan yırtıldı. Bende gübreyi öylece araziye bırakmak zorunda kaldım.

Eklenen Resimler

Muda beğendi.
Eski 02-01-2015, 15:44   #25
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-03-2008
Alıntı:
Çorum/Oğuzlar'a ceviz fidanı bakmaya gidişimiz
Sayın patara67 resimde görünen cevizin anacının 5 yaşında, aşısının 3 yaşında olmasına imkan vermiyorum. Bu işte bir terslik var. Dediğiniz yaşlardaki bir ceviz; fidan olmaktan çıkıp dallı budaklı bir ağaca dönüşür. Saygılar.

ibas06 beğendi.
juglandales Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2015, 17:01   #26
Ağaç Dostu

Sn. juglandales
Evet bence de haklısınız o zaman ağaçtan hiç anlamadığımdan dolayı öyle not almışım muhtemelen anaç 3 yaşında aşılı kısım 1 yaşında falan,

juglandales beğendi.
Eski 02-01-2015, 17:18   #27
Ağaç Dostu

43. Bu gün iki üstümüzdeki ceviz bahçesinin sahibi ile görüştüm, onun bahçesini gezdik yanımızda ziraatten Oltan köyünden sorumlu kişi de vardı. Komşu, bahçeye tam babadan kalma usullerle bakmış. Ceviz var fakat az, sulama sistemi karışık, ağaçlar 12 yıllık, ağaçlara zamanında bakteriyel ve mantar ilaçları yapmadığından dolayı ağaçlar hastalanmış, gübre verme hiç yok. Halen dip patlatan arıyorum.
44. Bu gün 15.08.2013 DSİ’den sondaj için Arama belgesi çıktı. Tatilden dönünce sondaj yaptıracağız. Sondajcı ile konuştum bizde su pompası ve boru var dedi yan komşunun havuzundan su alacağız.
45. Bu gün 05 Eylül 2013 günlerden Perşembe. Çarşamba günü bahçede sondaja başladık. Sondaj esnasında her 6 m de bir boru değiştiriyorlar ve toprak numunesi alıyorlar. İlk 6 m çakıllı toprak yani iyi daha sonra 18 m ye kadar killi yapıya sahip 18-24 arası biraz killi biraz kumlu daha sonra 24-54 m arası çakıllı kumlu toprak yani su olabilecek toprak kaç gündür dua ediyorum Allahım inşallah dualarımızı kabul eder de suyumuz çıkar yarın belli olacak yarın Cuma günü ve mübarek gün ve ben bize yetecek kadar su çıkacağına canı gönülden inanıyorum Çünkü Allah çalışanın yanındadır. 54 metreden itibaren tekrar kil başlıyor 60 -68 m arasını 5 saatte kazamamışlar sonuçta bu gün 68 metrede bıraktılar yarın boru döşenecek sonra kompresörle basınç verilecek, ilk önce içindeki su çıkacak, daha sonra su olup olmadığı belli olacak, daha sonra çakıl döşenecek, kuyu yıkanıp teslim edilecek. Sondaj açılmadan önce sondaj makinesinin yanında 2 m. derinliğinde 3*3 ebadında kepçe çukur açtı ve toprak çok güzel et toprak diyorlarmış onun üstünde kepçeye toprak numunesi almak için 1 m lik çukur kazdırdım o toprakta çok iyi yalnız bahçenin girişinden itibaren 30 m sonra altta ve üste 1 m.lik çukur kazdırdım orası killi bir yapıya sahip yan komşuya sordum o da bizim oralarda böyle bu toprakta her şey yetişir merak etme dedi.
Sondaj için lazım olan suyu yan komşu kendi kuyusundan verdi sağ olsunlar iki gündür onların kuyu suyu devamlı akıyor. Onun elektrik parasını vereyim dedim o da sonra hallederiz dedi.
Sondaj esnasında şunu anladım ki bahçenin alt tarafında biriken su tamamen çeşmenin suyu çünkü yan bahçe kendi toprağına akıtsa bile altı metreden sonra toprağın altı kil olduğundan dolayı su alta inmiyor ve bizim orası da çukur olduğundan dolayı su fazla geldiğinden toprak yüzeyine çıkıyor kar yağmur olunca da su miktarı artıyor ve orası bataklık haline geliyor. O suyu boruyla aşağıya kadar götüreceğim.
46. Bu gün 06 Eylül 2013 sondajdan su çıktı ancak su çıkana kadarda bende oldukça strese girdim. Suyun çıktığını herkese müjdeledim. Ancak çakıl atılırken sorun çıktı çakıl toplam 4 m3 çukurun etrafına gitmesi gerekirken 1m3 ancak gitti bu da benim hesabıma göre üstten 20 m aşağısına kadar çakıl atılmış oldu 20-68 m arasında çakıl atılamadı. Buraya bir nokta koyuyorum çünkü çakıl atılamaması demek kuyunun 1-2 yıl sonra çökmesi veya işe yaramaz hale gelmesi demekmiş kuyuya gelen su azalıyor çünkü delikler kapanıyor ve boru içine kum doluyormuş ayrıca pompanın yanmasına sebep oluyor su sürekli bulanık oluyormuş bu işin raconu olmazsa olmazı çakılmış . Bana çakıl atılamayan yerde toprak zaten çakıllı bir şey olmaz garantisi biziz dediler. Tabi ki iş öyle değilmiş birkaç sondajcıyı aradım adamlar bana sakın o şekilde teslim alma sonra çok sorun yaşarsın dediler. Bende sondajı yapana bunları söyledim. Bizim işimiz Cuma günü bitecekti çakılı atamayınca cumartesiye kaldı sabah bahçeye gittim onlarda tası tarağı toplamışlar başka bir sondaja gidiyorlardı. Sondajı yapanı aradım yanlış yaptıklarını söyledim o da bana 3-4 gün dursun belki çakıl kendiliğinden düşer dedi. Bende gerekirse boruyu çıkarın yeniden kazın boruyu atın ve çakılı koyun öyle teslim edin dedim. Sonuçta kuyu o şekilde kaldı baharda kuyu artezyen yaptı ve herkes şaşırdı en çok da ben. Bu sene yan bahçenin suyu bitti biz ona yaklaşık 600 ton su verdik. Demek ki suyu kıskanmamak lazım. Ayrıca kuyuyu ne kadar çok çalıştırırsan o kadar iyi olur dediler.

Muda, İSOCAN ve Asoo beğendi.
Eski 03-01-2015, 20:25   #28
Ağaç Dostu

47. Bu gün 11.09.2013 Çarşamba Ayaş yolu üzerindeki Boztaş betona gittim amacım sulak olan yere direnaj yaptırmak. Daha sonra Güdül yolu girişindeki Anıl Betona girdik. Orada bir abi havuz yapacaksan toprak üstüne en yüksek yere yap biraz pahalı olur ama basıncı fazla olur her yeri suyun basıncı ile sularsın hem de elektrik parası vermezsin dedi bence çok iyi söyledi havuz yaparsak bunu göz önüne alacağım. Bahçede ev yerini işaretledim. Ev yerini düzenlemek için kepçe bulmaya çalışıyorum.
48. Bu gün 13.09.2013 Sabah erken yola çıktım Ayaş yolu üzerinde bulunan Boztaş’a gittim daha önceden ondan fiyat almıştım parasını ödedim ve malzemeleri saat 10.00’da bahçeye 18 adet künk 2 adet mahve ve 1 adet kapak getirdiler kepçeyle indirdik araç çıkarken kaldı kepçe benim aldığım çeki şeridiyle çekti. kepçeci Cuma olduğundan 3,5 saat çalıştı ev yerini güzel yaptı biraz yapacağı yer kaldı onu da pazartesi ara beni tamamlayalım dedi. Daha sonrada direnaj ve kuyu işi ile lağım çukurunu açacağız. Lağım çukurunu da su olan yere yaparsak o da direnaj olacak gibi geliyor herhalde öyle yaptıracağım boşu boşuna ayrı bir çukur açmaya gerek kalmayacak. Bu arada kepçeci kepçeyle geri gelirken kapıyı kırdı iyi ki fazla bir şey yoktu sanayiden demirci buldum jenaratör bulurlarsa gelip yapacaklar.
49. Bu gün 15 Eylül 2013 Pazar. AKM’de Tarım fuarına gittim burada Tarım Kredi Kooperatifi kuruluşu olan TARKPLAST’tan sulama mühendisi ile görüştüm damlama sulama sistemini kredili yapıyoruz dedi sonra tekrar görüşeceğim. Yenikent’te bulunan bir fidancı ile tanıştım bunda sertifikalı fidanlar var özellikle asma çeşitleri benim istediğim şekilde.
50. Bu gün 16 Eylül 2013 Pazartesi. Bahçede direnaj yaptırdık. Bahçenin alt tarafında en çok su olan yerde V şeklinde 2,5 m kazıldı ve önüne 5 m lik kuyu künk ile yapıldı. Hendeklerin 1,5 m si taş ile doldurulacak taşı Belediye getirecek. Künklerin etrafı da taşla doldurulacak. Toprağın 4 m’sinden itibaren kil çıktı. Burada suyun dışarıya vurması normalmiş çünkü su alta sızamıyor ve yukarı çıkıyor. Zannedersem bu işlem burada su bırakmayacak. Kamış olan yerden belki su çıkar diyordum ama çıkmadı.
51. Bu gün 18 Eylül 2013 Çarşamba. Öğleden sonra kepçe geldi büzün önüne direnaj hendeği açtı ve 3,5 m ye büz döşedi kuyu yaptık burası aynı zamanda lağım çukuru olacak ve direnaj sağlayacak. Cumartesi günü ben içine taş atmayı düşünüyorum kendim el arabası ile taşıyacağım bakalım gücüm yetecek mi. Aşağıdaki kuyunun hendeklerine 2 kamyon taş geldi oraya 2 kamyon daha gidecek her kamyon 300 TL. Ben büzün oradaki kuyuya bahçedeki taşı atabilirsem hem bahçede taş azalır hemde 600 TL ödemeyiz. Göreceğiz
52. Bu gün 20 Eylül 2013 Cuma. Bahçeye yarın gideceğim o nedenle Ostim’ den el arabası alayım dedim dükkanın önünde durdum el arabasını benim arabanın içine koyduk tam kontağı çalıştıracağım biri park yaptığı yerden çıkıp geri geri geldi sol ön kapıya çarptı. İyi ki fazla bir şey yok gibi bakalım.
53. Bu gün 21 Eylül 2013 Cumartesi. Büzün oraya açtığımız kuyudan 1 m su çıkmıştı. Büzün kenarına bahçeden taş topladık ve bayağı doldurduk aynı zamanda bahçede o bölümde taş da azaldı demek ki biraz çalışınca bahçede taş kalmayacak biz yaklaşık 15 el arabası topladık. Bu gün iyi ki gitmişiz 3 kamyon daha taş geldi yani taş getirme işi bitmiş oldu. Bundan sonra kepçe düzeltecek. Bana taşı hendeğe atınca üstüne naylon koy dediler toprağın aşağıya inmesini engelliyormuş.
54. Bu gün 24 Eylül 2013 Salı. Bahçeye kepçe geldi ve taşları direnaj hendeklerine döktü bende 3 adet mebran almıştım onları serdim amacım toprak aşağıya doğru akıp zamanla taşların aralarını kapatmasın bana naylon ser demişlerdi ben mebranın daha iyi olacağını düşündüm. Aşağıdaki kuyu 5,5 m. yukarıdaki kuyu 4 m yüksekliğinde oldu toplam 7 ton su alıyorlar bahçenin 1 haftalık su ihtiyacı yazın bu kuyular çeşmeden gelen su ile dolu tutulacak kışın ve baharda direnaj görevi yapacak. Hendekler kapandı. ev yerinin köşesini biraz daha genişliğini artırdık. Aşağıdaki ağaçları kepçe kopardı. Ortada bulunan taşları ev yerine getirdi. Böylelikle alt yapı tamamlanmış oldu. Kırık kapı için jeneratör hala bulamadılar. Kepçeci ev yaptıktan sonra çevre düzenlemesi yapın ondan sonra ağaç dikin dedi belki de buraya güzel toprak getireceksiniz dedi. Bu fikri değerlendireceğim.

Muda beğendi.
Eski 03-01-2015, 20:32   #29
Ağaç Dostu

Ev yerinin düzenlenmesi ve direnaj yapımı

Eklenen Resimler

orion1988, sinbas ve Muda beğendi.
Eski 04-01-2015, 21:10   #30
Ağaç Dostu

55. Bu gün 30 Eylül 2013 Pazartesi. İKON Prefabriğe gittik ve 70 m2 ev ve 10 m2 depo-tuvalet için sözleşme yaptık. Toplam 42.500 TL oldu burası hafif çelik yapı olacak ve 10 yıl garantili. Hepimize hayırlı olsun. Evin temelini nasıl atacağım onu bulmam lazım.
56. Bu gün 04 Ekim 2013. Evin temelinin nasıl atılacağını buldum. Halamın oğlunun yanına gittim onunla beraber temel planına göre tahta, demir, PVC boru, Çimento hesabını çıkardık bana çok yardımcı oldu aynı zamanda bir usta da buldu bayramdan önce kalıp yapmaya başlayacaklar 2 kişi çalışacak bir günde demirci gelecek demirleri hazırlayacak sonra da çimento gelecek ve dökülecek. Yevmiye 130 TL sabah Batıkent’e gelecekler ben götüreceğim ve geri getireceğim mesai saati 08.00-17.00 eğer yağmur yağarsa çalışamazlarsa günlük yevmiyeyi alırız dediler. Bu gün sırasıyla Sincan sanayiden tahta, demir, PVC boruları aldım önümüzdeki hafta Çarşamba nakliye ile götüreceğim. Yol üzerindeki BOZTAŞ’ a uğradım logar için 2,40 m lik büz için anlaştım onu da Cumartesi günü aynı nakliyeci ile götüreceğiz. Bu arada kepçeci ile de anlaştık o da saat 10.00 gibi gelecek ve logarı açacağız. Giderken Oltan belediyesi ile görüştüm onlarda 1 kamyon taş getirdi temelin ortasına döktük onu yarın kepçeye biraz yaydıracağım. Ayaş’taki İnşaat malzemesi satan yere 200 m 50.lik kangal boru söyledim o da geldi bu boruyu sudan gelen borunun aşağıya uzatılmasını yapacağım aynı zaman da kuyulara da bağlantı olacak kuyularda yazın dolu olacak. Evin temel planına göre köşelerine demir çubukları çaktım beni bayağı uğraştırdı sonunda yaptım bu arada Ayaş’ta Fen İşleri Müdürünün yanına gittim gerekli evrakları verdim. Bahçede sondaj kuyusuna ipe bağlı demir ağırlık indirdim son 4 metresinde milli kum var iyi mi bilmiyorum.
57. Bu gün 05 Ekim 2013 Cumartesi. Sabah saat 08.00’de nakliyeci ile Boztaş’ta logar yapılacak künkleri almak için buluştuk. Künkleri aldık ve bahçeye vardık 45 dakika sonra kepçeci geldi künkleri indirdi. Sonra evin planına göre kepçeye logar hendeğini ve logar çukurunu 3 m kazdırdım. Künkleri içine koymaya başladı en sonuncusunu koyarken üstten bastırdı ve alttan 2 nciyi kırdı bizim moraller bozuldu sonra hepsini yeniden çıkardık bu arada bende çukura inip çıkıyorum sonra en alta kırık olanı koyduk diğerlerini üste yerleştirdik oldu etrafını toprakla kapattık. Sonra sondaj için açılan çukuru kepçe kapattı. Daha sonra havuzun kenarını aşağıya doğru kazdı buraya havuzun altından boru çıkaracağım aşağısını sulamak için bahçenin büyük bir kısmına burada kendiliğinden su gider. Sonra temelin içindeki yığılı taşları düzledi iyi oldu yoksa ben onu yapamazmışım. Logar kazarken dikkatimi çekti toprağın 1 m altı kil tabaka hayırlısı bakalım.
58. Bu gün 06 Ekim 2013 Pazar. Sabah erkenden bahçeye gittim ilk önce bahçenin çevresinin kazıklarını çakmak için hesap yaptım ve köşeleri de eşit gelecek şekilde 4 saat uğraştım sonunda temel planını araziye oturttum usta gelince tekrar kontrol edecek. Devamında dışarıdaki tuvalet 30-40 cm aşağıda olması gerekiyordu onun için orasını kazmakla uğraştım ancak toprak çok sert olduğundan çok zor oldu tam da istediğim derinlikte olmadı yoruldum taş toplamaya başladım girişten itibaren 5 el arabası taş topladım ve getirdim temele döktüm ancak daha çok taşa ihtiyaç var bakalım nasıl getireceğim taş toplamak bayağı yorucu bir işmiş 5 saat boyunca kazma sallayıp kürekle toprak attım ve taş topladım akşam saat 09.00’ da kendimi yatağa zor attım oldukça yorulmuşum.

ideaid beğendi.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024