View Single Post
Eski 11-01-2016, 19:32   #263
patara67
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-12-2014
243. Bu gün 10 Temmuz 2015 Cuma. Ceviz yetiştirmek için sadece toprak olması yetmiyor toprağın organik miktarı ve PH’da çok önemliymiş çünkü benim ağaçların çoğunda sararma ve potasyum eksikliği var. Toprak analizine göre toprakta potasyum ve demir var ancak bitki alamıyor çünkü PH yüksek ve Kireç oranı fazla. Bu gün bahçeye kaz ayağı çekilecek ve ben sabahtan erken gittim ki yaprakları sararmış ve kenarları kurumuş gibi olan ağaçlara demir ilacını topraktan vereyim. Yaklaşık 30 ağaca demir ilacını topraktan verdim. Bir gün öncesinde Gübretaş’ın yetkilisi ile görüştüm ve bana potasyum eksikliği için potasyum nitratı damlamadan ver dedi. Bahçeye kaz ayağı çekilecek diye ben damlama borularını toplamıştım bu nedenle; akşama doğru mikro elementleri içeren yaprak gübresi ve 30gr/8lt su potasyum nitratı suda karıştırarak yapraktan attım. Önümüzdeki pazartesi günü damlama borularını tekrar sereceğim ve o zaman potasyum nitrat vereceğim. Ayaş’ a gittiğimde İlçe Tarımdaki gübre bölümü mezunu Mühendis arkadaşla konuştum bana önerdiği gübreleme şu şekilde oldu; Her yaş için 40 gr azot, 20 gr fosfor, 40 gr potasyum. Benim ağaçlar önümüzdeki sene 3 yaşında olacağından dolayı;
- 400 gr Amonyum sülfat (damlamadan Mayıs ayının başından itibaren 10 Temmuz’a kadar dörde beşe bölünecek)
- 100 gr MAP (Nisan ayının 20 si gibi damlamadan hepsi verilecek)
- 240 gr Potasyum Nitrat ( Temmuz ortası gibi hepsi verilecek. Hasada yakın meyve iriliğini aldığı dönemde)
- Mikro elementli damlama gübresi (senede 2 defa damlamadan verilecek)
- Humik asit (en iyisi TKİ’nin Humas damlamadan her suda verilecek )
- Fosforik asit (yılda 2 defa hem damlama borularındaki tıkanıklığı açmak için hem de PH’ı düşürmek için kullanılacak)
- Toprak PH’nı düşürmek için peynir suyu bulabilirsen olur organik asittir dedi.
Mühendis Bey bana aynı zamanda bahçelerindeki bir ceviz yaprağını kopardı ve büyüteçle ceviz yaprağının orta damarının üzerindeki sinek ve çok küçük yeşil kurtçukları gösterdi. Bunları çıplak gözle görmek mümkün değil daha sonradan baktım bu yaprak sineği diye geçiyor buna karşı da ilaç kullanman lazım dedi. Bende en kısa zamanda bir büyüteç almam lazım zaten ilaç üzerindeki yazıları da okuyamıyordum iyi olacak. Bir de şunu sordum yapraktan mikro elementli gübre vereyim mi diye bana dedi ki; biz nasıl ağzımızdan besleniyorsak bitkiler için de aynıdır onlarda topraktan beslenirler onun için mikro elementli damlama gübreleri var onlardan ver. ÇKS’ye kayıtlı olduğumdan dolayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Toprak Gübre ve Su Kaynaklarında yaptırdığım toprak analizini İlçe Tarım Müdürlüğüne vereyim dedim zaten tahlili 110 TL’ye yaptırdım devlet 30 TL teşvik veriyor, bu belgeyi almadılar. Sebebi de evrakı verirken üstüne bir belge daha koymaları gerekiyormuş, bu yokmuş ben de dedim ki; bana bunu verdiler konulması gereken ek evraka baktım bendekinde istenilen tüm bilgiler mevcut ama almadılar. Devletin aynı bakanlığa bağlı iki kurumunun birbirleriyle uyumları yok. Bahçe nihayet kaz ayağı ile sürüldü bahçeyi süren kişi şu araya bayramdan sonra fasulye ek, ismi Cino kutu içerisinde olsun Eylül’de satarsın dedi. bunu yapmamın masrafı 200 TL civarında ancak nasıl satarım onu bilmiyorum. Bu günkü hasılat 10 adet yemeklik kabak.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön