agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni676Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-12-2015, 22:26   #241
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
225. Bu gün 29 Nisan 2015. Babamla beraber 2 gün bahçede kalacağız. Sabah bahçeye vardığımızda hava çok güzeldi tabi cevizlerin hepsi soğuktan zarar görmüş olduğu için onlara kafamı çevirip de bakamadım. Bu gün tavuk kümesi ile uğraşacağız yoğun bir çalışmadan sonra tavuk kümesinin alt kısımlarını tuğla ile ördük (30 adet tuğlayı sabah gelirken Ayaş’tan aldık ve bagajda getirdik) dışının ve içinin büyük bir kısmını harç yaptık sıvadık. Akşam güzel geçti bir ara dışarı çıktım saat 12,00 gibiydi ve dolunay vardı etraf mis gibi kokuyordu. Sabah erkenden meyve ağaçlarını suladım çünkü 2 gün önce demir ilacı vermiştim. Daha sonra İbrahim abi geldi ve büzü açmaya uğraştık sonunda açamadık ve benim bahçeden aldığımız 25 m 50 lik boruyu çeşmeden gelen yere taktık ve suyu başka bir tarafa vermeye çalıştık ne kadar başarılı olacak bilemiyorum çünkü su çok uzaklaşmadı ve bıraktığımız yer buğday ekiliydi. Öğleden sonra tavuk kümesinin kalan sıvalarını bitirdim ve yemek yedikten sonra tavukların gezinti yerinin çukurunu açtık buraya tel çektik. Gün bitti ben de bittim bahçede gece kalınca zaten ertesi günü yorgun oluyorsun o nedenle gece kalmaya gerek yok en iyisi 3-4 günde bir gitmek.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2015, 21:09   #242
Ağaç Dostu
 
Yakup Ünal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-04-2011
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 477
Hayırlı olsun bahçeniz.
bende ankara kazan ilçesinde 1000 rakıma 11 dönüme önce daha sonra da 13 dönüme toplam 435 adet çeviz diktim. oğuzlar 77 yi dikmeme sebebim nisanın 26 sı gibi buralarda don olur ondan etkilenmesin diyeydi chendler şimdilik iyi gidiyor. ama ankarada meyvecilik zor

Yakup Ünal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2015, 23:05   #243
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
226. Bu gün 07 Mayıs 2015 Çarşamba. Sabah bahçeye vardığımda hava çok güzeldi. Bir gün öncesinden Ostim’den aldığım boru bağlantısını çeşmeden gelen boruya taktım tam olmadı ve daha sonra İbrahim abi düzeltti. Şimdilik çeşmenin suyu büzün olduğu yere dolayısıyla direkt olarak bizim bahçeye değil de 30 m yan tarafına akıyor. Böylelikle büzün orası kurursa kanal açmak için kepçe girebilecek. Sabahtan motorlu tırpanı çalıştırdım bahçeye 5 gün gelmedim bütün otlar belime geliyordu. İlk önce evin etrafındaki otları biçtim daha sonra üstten 4 sıra cevizlerin dibindekileri aldım mümkün olduğu kadar ceviz gövdesine yaklaştırmadım amacım önümüzdeki hafta cevizlerin dibini çapa ile almak ve uzanamadığım yerleri de elle koparmak bakalım böyle kolay olacak mı? Üst tarafı bitirince saat 11,00 oldu ve benim de dermanım kalmadı mola verdim 1 saat sonra havuzun kenarları tuğlaydı ve sıvanmamıştı onu sıvamak için 6 el arabası harç kardım ve sonunda bitirdim, yoksa güneşten tuğlalar dökülmeye başlamıştı. Sıva yaparken etraftan görenler ne yaptığımı sordu ben de anlattım dedikleri delikleri iyi doldur ve üstüne kümbet yap yoksa içine su girerse kışın patlatır dediler ona göre tedbir almam lazımmış. Yine çok yoruldum ve dinlenmek zorunda kaldım 1 saat sonra tekrar motorlu tırpan ile aşağıdaki su içerisinde kalan 2 sıranın otlarını almaya başladım ot içerisinde ağaçlar kaybolmuştu etraflarını açtım ancak bu böyle olmaz su kanalını mutlaka açtırmam lazım böyle olunca Mart, Nisan aylarında bahçeye kaz ayağı çektireceksin ve önünü göreceksin. Bu arada cevizler çeşitli yerlerinden patlamaya başlamış. Üst taraf artık su istiyor ve havalar çok sıcak gidiyor. Bu hafta cumartesi günü en azından üst sıraların damlama borusunu çekmem lazım bahçedeki işleri öğrendikçe çoğalmaya başladı. En önemlisi ot mücadelesi Mayıs ayında otlar birden uzuyor. Meyve ağaçlarını suladım ıspanaklar, soğanlar toplamalık olmuş. Bu gün gelişimin asıl amacı bu hafta cumartesi günü benim yetiştirdiğim domates, biber ve patlıcan fideleri için yer hazırlamaktı ancak zamanın kalmadı. iki kuyu da ağzına kadar dolu önümüzdeki sene onları boşaltabilmek için iyi bir sistem kurmam lazım bunun içinde elektriğin 380 V olması gerekiyor daha güçlü motor için şu anda 220 V çalışan motor var ancak saatte 2,5 ton su atıyor o da yetmiyor.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2015, 23:06   #244
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
227. Bu gün 09 Mayıs 2015 Cumartesi. Bahçeye misafir gelecek. Bu gün işimiz çok benim asıl amacım adam bulmuşken damlama sulamaları çekmek. İlk işimiz evin önünü ve aşağıdan bir yeri çapa makinasıyla sürmek oldu buralara evde balkonda yetiştirdiğim domates, biber ve patlıcan fideleri ile tohumdan dikilen mısır, fasulye, taş kabağı, yemeklik kabak, kavun, karpuz dikildi. Bizde Mehmet'le beraber ilk önce cevizlere ve meyve ağaçlarına daha sonra da sebzelere damlama borularını çektik tabi biz bunları yaparken akşam oldu ve hava karardığı için tam düzgün yapamadım, suyu açtığımda bir çok yerden kaçırdı, onun için pazartesi tekrar gidip damlama sulamayı düzeltmem lazım. Artık havalar sıcak gidiyor Perşembe gününden itibaren de ağaçlara su vermeye başlayacağım onun için sondaja takılı zaman saatini de test etmem lazım. Alt taraf biraz kurumaya başlamış oranın otu da biçilecek bunları ne zaman yapacaksam. Cevizler de tekrar açmaya başlamış.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2015, 21:43   #245
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
228. Bu gün 11 Mayıs 2015 pazartesi. Sabahtan damlama sulamaları düzenlemeye başladım. Öğlene kadar ana borudan çıkan damlama borusu takılan aparatlar kaçırıyordu onları söktüm ve tekrar taktım bu arada ilave de ettim yaklaşık 25 hatta ihtiyacım vardı. 2 gün önce diktiğimiz domates fidelerini kontrol ettim. Damlama sulama yapmadığımız için ve fıskiye ile suladığımızdan dolayı bir çoğu yere yapışmış, hele patlıcanların hepsi gitmiş. İlk önce damlama sulamayı sermek lazımmış daha sonra fide dikilecek. Fide yetiştirirken de ilk önce toplu olarak yetiştirilecek daha sonra poşet torbalara şaşırtılacak ve toprağı da iyi olacak, poşet kesilince dağılmayacak ve sera ortamında yetiştirilecekmiş. Bahçeyi aynı anda sulayabiliyorum bunun için de yaptırdığım sigortaya takılı ve sondaja bağlı zaman saati ile istediğim zaman bahçe sulanabilecek. Cevizlerin çoğu açmış.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2015, 21:52   #246
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
229. Bu gün 14 Mayıs 2015. Bahçeye Tarım kredi kooperatifinden ağaçların gübrelenmesi için bir mühendis arkadaş gelecek. 2 hafta önce Yenimahalle’deki Su ve Toprak araştırma bölümüne toprak tahlilini vermiştim dün onu aldım ve bu mühendis arkadaşa internetten gönderdim o da gübreleme programı çıkartacak. Toprak tahlilini orada Bir Kimya Mühendisi bayan bana tercüme etti dedi ki; toprağınızda fosfor ve potasyum yeterli ancak azot eksikliği var ve toprağın yapısı kireçli, killi ve PH’ı yüksek onun için Azot kullanırken kükürtlü gübre kullanacaksınız, ağaç başına 150 gr damlama ile Azot vermeniz yeterli olacaktır dedi. Ben tahlil yaparken iz elementleri çıkarttıramadım çünkü hepsi beraber pahalıydı. ÇKS ye kayıtlı olduğumdan dolayı bu tahlil ücretinin 30 TL. sini devlet geri ödüyor, tahlili 110 TL’ye yaptılar. Neyse sabahtan bahçeye vardığımda geçen dikmiş olduğumuz domateslerin hepsi kurumuştu çünkü evin önüne sonradan çevre düzenlemesi için getirttiğimiz ham toprak üzerine ekmiştik sonuçta bir sürü yanlış yaptık ve domates fideleri olmadı. Kepçeci Ahmet abi ile görüştüm 2 hafta sonra bana domates fidesi verecek. Yandaki komşu İbrahim abinin eşi de topraksız fide getirecek bir de onlarla şansımı deneyeceğim ama bu sefer verimli olan yere aşağıya dikilecek. Öğleden sonraya kadar alt taraftaki otları motorlu tırpan ile almaya çalıştım çünkü kafasında bulunan misina iki de bir kopuyordu ve çok zaman kaybettim. Daha sonra hızarını takacaktım ama misinanın kafasını çıkaramadım ben de motoru arabaya koydum ve ertesi günü Ulus’taki servisine götürdüm, orada sadece yanında bir pimi varmış oraya basınca sabitliyormuş hemen çıkardılar ve bana metal 4 tane uç olabilecek şekilde yeni bir kafa verdiler ve sağlam daha kalın bir misina aldım. Öğleden sonra mühendis geldi gençten iyi birisi onunla etrafı dolaştık ve bahçenin yapısı ile ilgili konuştuk. Pazartesi günü yanına gideceğim ve bana gübre verecek onları kullanacağım. Şu anda isimlerini tam bilmediğimden dolayı yazmıyorum ancak kullanınca tam detaylı olarak anlatacağım. Evi ve çevreyi ilaçladım nedense bahçede pire var ve evi ilaçlamasam evin içinde de çoğalacaklar, çünkü evin içinde ve terasta bir sürü ölü pire vardı. Damlamadan eksik olanlar vardı onlarla uğraştım. Bir adet varil vardı onun içine gübre koyacağım için anti pas boya ile boyadım. Yaprakları sararmaya meyilli 2-3 ağacın dibine demir ilacı koydum. Bahçenin alt tarafı kurumaya başlamış çünkü çeşmenin ayağını başka tarafa çevirmiştik işe yaradı herhalde, biraz da havalar sıcak gidiyor yani orasını da 2 hafta sonra sürdürebilirim. Damlama sulama için sondaja bağlı sigorta panosunda bulunan zaman saati çalışıyor yani ben olmadan bahçe sulanabilecek.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2015, 17:18   #247
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
230. Bu gün 16 Mayıs 2015. Sabahtan kayınpedergille beraber bahçeye vardık. Bu günkü işimiz tohum ve fide dikmek. Sabahtan alt tarafta daha önce hazırladığımız tohum yerinin gerisini çapa makinasıyla sürdük ve damlamaları çektik, akşam üzeri İbrahim abinin eşinin getirdiği topraksız domates fidelerini diktik. Evin önünde çapalamadığımız yan tarafı da çapaladık ve oraya da çeşitli sebzeler dikildi. Akşam gelmeden önce zaman saatini ayarladım bakalım nasıl olacak. Bu gün motopompun çalışmadığını tespit ettim telefonla aldığımız yere sorduğumda bana onun havası bitmiş veya elektrik az geldiği için motorun gücü yetmiyor olabilir dediler bakalım araştıracağım. Bu gün bahçede ilk defa kene gördüm ve kayınvalidenin üzerinden çıktı demek ki kene olabiliyor o nedenle dikkatli olmak lazım.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2015, 22:01   #248
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-10-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 36
Hocam günlüğünüzü keyifle okuyorum ve salma tavuk kümesinizin foroğraflarını merakla bekliyorum. Denk geldiniz mi bilmiyorum, Avustralya'da şu şekilde "karavan"lar üretiliyor ve benim oldukça ilgimi çekti:

https://www.youtube.com/watch?v=4CHk_z6wRus

bu 450 tavuk kapasiteli olanı, bu sayıda tavuk bu büyüklükteki bi karavanda stressiz bir şekilde yaşayabilir mi? bana mümkün değil gibi geldi.

Muda, patara67 ve Resulgur beğendi.
arkeo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2015, 00:30   #249
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
Sn. Arkeo;
Burada yapılan sistem sizin ve bizim bölgede tavukların yazın sıcaktan kışın soğuktan ölmelerine sebep olur. Diğer zararlarını yazmaya gerek yok.

arkeo beğendi.
patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2015, 20:13   #250
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
231. Bu gün 18 Mayıs 2015 Pazartesi. Sabah 08,00 de evden çıktım ve Ayaş’taki Tarım Kredi Kooperatifine geldim, biraz sonrada mühendis arkadaş geldi. Bana Gübretaş’ın ürünlerinden 25 lt Humas ve 50 kg Magsul verdi. Daha önce Retardo gübre verdiğim için Azot vermeyelim dedi. Bu verdikleri toprak PH düzenleyici ve dal vermesi içinmiş, bir de 210 adet domates fidesi aldım ellerinde fazla varmış. Bu günkü amacım gübreyi damlamadan vermekti ancak 11,00 gibi bahçeye geldim ve ilk işim aşağıdaki otları kesmek oldu. Yeni takılan motorlu tırpan başlığı çok iyi çalışıyor ancak otlar o kadar uzamış ki kesmekte çok zorlandım ve bitiremedim. Daha sonra alttan 3 sıranın damlamasını yapmamıştım buraya traktör girecek diye onları çektim ve domatesleri dikeyim derken akşam oldu hatta fırtına çıktı ve işimi zor bitirdim. Artık gübreyi de önümüzdeki hafta vereceğim. Cevizlerden sanki çok kuruyan var gibi ya da 3' ncü gözlerden çıkmaya çalışıyorlar. Ancak çok önemsemedim çünkü kuruyanın yerine Fernor dikeceğim hiç olmazsa sağlam ağacım olur ve bahar da rahat uyku uyurum. İki kuyunun da suyu azalmaya başlamış birer metre su seviyesi düşmüş demek ki bütün suyu çeşmeden akan su yapıyormuş.

vural-can ve Muda beğendi.
patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2016, 00:16   #251
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
232. Bu gün 23 Mayıs 2015 Cumartesi. Saat; 10,00’da Ayaş Tarım Kredi’ye geldim burada Ziraat Mühendisi bana Gübretaş’tan bir Mühendis ile görüşerek damlama sulamadan uygulamam için aşağıdaki gübreleri vermiş oldu ;
Bu gübre programını Gübretaş’ın yetkili kişisi bahçedeki cevizleri gördükten sonra değiştirdi. Bana yanlış bilgi verilmesinden dolayı hem fazla para verdim hem de gübreleme uygun olmadı.
Kalan domatesleri de diktim. Biber tohumu serptim. Sondajın zaman saati çalışmış ve günlük olarak sulamış. Motopomp için görüştüm bana telefonla tarif ettiler basıncı azalmış hava basacağım. Havası 55- 60 Ps olacak. Damlama sulamadan gübreyi verdiğimde başında durulması gerekiyor ve daha önceden damlamaları kontrol etmek gerekiyor, çünkü ben 5 dakika ayrıldım gübre tankının hortumu çıkmış ve bir sıranın ilk ağacının damlama borusunun eki çıkmış yani boşa akıyordu. Ek yerleri iyice bağlamak lazım kaçak olmayacak. Arabayı da yıkadım. Alt taraf kurumuş ancak bahçeyi sürecek adam telefonlarıma cevap vermiyor.

Eklenen Resimler
 
vural-can, Muda ve akikem beğendi.

Düzenleyen patara67 : 02-01-2016 saat 23:05
patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2016, 23:08   #252
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
233. Bu gün 25 Mayıs 2015 Pazartesi. Kaç gündür bahçenin alt tarafını sürecek olan ve daha önceden anlaşma yaptığımız kişiyi arıyordum telefonlara çıkmıyordu ve bir sorun olduğunu anlamıştım, sonunda telefonu açtı. Dedim ki şu bahçeyi sürsek te bitirsek artık, adam 38 yaşında bana verdiği cevap aynen şöyle; doğrusunu söylemek gerekirse bu fiyata niye yapıyorsun diye babam kızdı, parası kurtarmıyor biraz daha vermeniz lazım dedi. Ben de; ilk başta seninle para konusunda anlaştık 11 dönüm yeri artı şeklinde süreceksin ve arkasından kaz ayağı çekeceksin bunun karşılığında ben de sana 600 TL vereceğim. Şu anda bahçenin yarısını yaptın alt taraf ıslak olduğu için yapamamıştın ben de sana güvendim, ihtiyacım var, oğlum Hollanda’ya gidecek dedin ve sana 500 TL verdim, şimdi sen anlaştığın işi yapmıyor musun dedim. Bana evet dedi ve ben de git işine kardeşim dedim ve suratına telefonu kapadım. Aslında anlaştığı işi yapmamanın ne kadar günah olduğunun farkında değil. Neyse benim için insanlara iş konusunda güvendiğim son olay bu oldu. Bundan sonra işe başlamadan önce fiyatını soracağım ne yapacağını tam olarak öğreneceğim ve parasını iş bittikten sonra vereceğim hatta mümkünse işi yazılı hale dökmek gerekiyor. Bu da bana iyi bir ders oldu. Zararım yaklaşık 200 TL.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2016, 21:36   #253
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
234. Bu gün 26 Mayıs 2015 Salı. Öğleden sonra Gübretaş’tan bir mühendis arkadaş geldi Tarım Kredi’deki mühendise ve bana telefonla gübre tavsiyesinde bulunmuştu. Onun dediklerine göre ben de 400 TL lik gübre almıştım bu gün geldi ve ağaçlara baktı dedi ki; ağaçlar daha küçükmüş yaprak az olduğu için çinkoyu yanlış vermişiz, ağacın etrafındaki toprak yumuşak olduğundan dolayı Huması da yanlış vermişiz. Sen birinci sulamada Amonyum nitrat, sonra MAP vereceksin ve damlamadan verirken son 30 dk da gübreyi vereceksin yoksa suyla verdiğin gübre aşağılara doğru gider etkili olmaz dedi. Yani onun dediğine göre çinko 10 kg vermiştim 50 TL Humas 85 TL iyi ki Magsul’ü ve 1 kutu çinkoyu vermemiştim bana kalırsa toprak tahlilini de dikkate almadı. Aslında ağaçların sadece kükürtlü Azot gübresine ihtiyacı vardı bana bir sürü şey anlattılar ve ağaçlara çok dikkatli de bakmadı sadece ürününü anlattı, yani iş ticarete dökülmüş durumda. En iyisi toprak tahliline göre İlçe Tarım’a gidip oradan tavsiye almak bir de öyle yapayım bari. Bu gün şunu keşfettik; ilk kuyudan motorla suyu çekince aşağıya su kendiliğinden geliyor. Yani rakım farkından dolayı kuyudaki su elektrik kullanmadan boşaltılabilecek. Sabahtan motorlu tırpan ile otluk alanın bir kısmını kestim daha sonra 2 sıra ceviz ağaçlarının altlarını temizledim. Akşama doğru cevizleri dolaştım ve tek tek saydım 165 ağaçtan 57 ağaç kurumuş durumda bir 10 tanesi de önümüzdeki sene don olursa kurur. Kuruyanlar tam açacakken don olduğundan dolayı zaten ağaçların tek sürgünü vardı onlarda donmuş ve ağacı tümden kurutmuş. Bazılarının aşı yerinin altından sürgün çıkıyor onları da ben koparıyorum çünkü kuruyanların yerine Fernor dikeceğim o da olmazsa hepsini söküp dut ve kiraz dikeriz olur biter.

vural-can, Muda ve Resulgur beğendi.
patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2016, 18:20   #254
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
235. Çorum Oğuzlar ilçesinden bizim bahçeye ceviz dikmek için anlaştığım kişinin yaptığı yanlışlar;
a. İlk bahçe kurma için anlaştığımızda benden meteoroloji bilgilerini istemedi. Aslında bahar ve sonbahar geç donlarının olup olmadığı için, istemesi gerekirdi çünkü kendisi ağaçların ne zaman açtığını biliyordu ve fidanların bahar donlarından etkilenebileceğini de iyi biliyordu. Fakat bize söylemedi yani amacı fidan satıp bahçe kurmak için para kazanmaktı.
b. Yine bahçe kurulmadan önce gelip görmesi gerekirdi ve kepçe ile bahçenin iki üç yerinin 2 m kazılarak toprağın yapısına bakması lazımdı. Ayrıca taban suyu var mı yok mu incelemesi lazımdı.
c. Dikim için getirdiği kişiler ağaç dikme konusunda tecrübeli değildi ve dikilen 160 ağacın en az 10 tanesinin aşı kısmını toprağın altında bıraktılar.
d. Bu kişi aşıyı öğrenmiş, aslında ceviz bahçesi kurmakla bir alakası yok.
e. Dikilen fidanların kazıklarını çok kısa tuttu bundaki amaç 2 m. lik 5cm. lik çıtaları ikiye bölüp masrafı azaltmış, aslında bana 2 m kazık dikeceğini söylemişti
f. Ağaçların iplerini pamuktan ancak incesini seçtiğinden dolayı hep ağaçların gövdesinde iz kaldı.
g. Ağaçların kazıklarını fidanla beraber bitişik koydu.
h. Ağaçların sürgünleri kısa kaldı ancak gübreleme konusunda hiçbir tavsiyede bulunmadı. Ben de zannettim ki bana bir bakım programı verecek, çünkü öyle demişti.
i. Bahar ayında gelecek donlar için beni uyarmadı cevizlerde 3 göz olduğunu benden öğrendi.
j. Temmuz ayında havaların çok sıcak olduğu zamanda geldi ve ağaçları buduyorum diye tek dala indirdi böylelikle şekil vereyim derken ağaçların güneş yanıklığına uğramasına neden oldu.
k. Beni teknik konularda uyarmadı ben hep okuyarak takip ettim.
l. Bahçenin ne zaman ve nasıl sürüleceğini söylemedi.
m. Ağaçları budarken de çentiği fazla bırakmış.
n. Sonuçta cahil insanlarla bu yola çıkmamak gerekiyor. Tabiî ki okumuş insanlarda yeterli değil. En iyisi hem okumuş hem de bu işle uğraşan kişi ile çalışmak lazım, gerekirse biraz daha fazla para vereceksin ama işin doğrusunu yapacaksın. En önemlisi de dürüst insan bulacaksın ( bu nasıl olacaksa)

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2016, 21:32   #255
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
236. Bu gün 01 Haziran 2015 Pazartesi. 06,30’da bahçedeydim, şöyle bir meyve ağaçlarını dolaştım, elmalarda yaprakların arkasında yaprak bitleri devam ediyordu. Böcekleri iki kere ilaçlamama rağmen canlı kalmışlar, sebebine gelince yaprağı bükmüşler ve içinde kalmışlar ben de bükülmüş olan yaprakları topladım ve iyice ilaçladım. Şeftali de aynı şekildeydi diğer meyvelerde bir şey yoktu. Daha sonra cevizlerin bir sırasının dibinin otlarını aldım, evin girişindeki mazıların otlarını yoldum ve girişin sol tarafındaki taşları temizledim uzun zamandır bu son iki işi yapmak aklımdaydı. Daha sonra cevizlerin yapraklarında siyahlıklar vardı ben de Antroknoz için Maneb 80 lik mantar ilacı yaptım ve arkasından bir ceviz sırasının daha diplerinin otlarını aldım ve ben de bittim.
237. Bu gün 09 Haziran 2015 Salı. Saat 08,30’da kayınpedergille beraber Ayaş’a doğru yola çıktık. Ayaş Tarım Kredi Kooperatifinden bana verdikleri Çinko ve Magnezyum Sülfat gübresini verdim onun yerine 50 Kg Amonyum Nitrat (55 TL) ve 25 kg Kükürt aldım. Sabahtan sebzeleri çapaladık domatesler tutmuş, mısır, kabak ve ayçekirdekleri çıkmış, kavun iyi olmuş ve karpuzlar daha tam çıkmamıştı. Evin önündeki toprak çok iyi olmadığı için burada ekilenler iyi değil sonbaharda gübre atmak lazım. Ben öğleden sonra ortadaki 2 sıranın arasını çapa makinası ile yaptım ve gayet güzel oldu, demek ki toprağı baharda ve sonbaharda bir kez kaz ayağı çektirsek diğer zamanda da ben çapa ile yapsam sorun olmayacak. Ancak çapa ile yapmak oldukça yorucu çünkü 2 sırayı yapmak için çapa makinası ile 2500 m yol yapmışım. Tüm bahçeyi çapalamak için 10 km yol yapmam gerekiyor. Bir de en önemlisi ağaçların etrafına satılan malç’tan almak ve onu yapmak çünkü ot temizliği çok zaman alıyor. 3 defa ağaçların etrafını çapalasan her çapa 4 iş gününden 12 iş günü yapıyor zaten git gel mazot parası 300 TL malç yapsan 450 TL. Ortabereket’teki tanıdık muhtar aracılığıyla köyden bir traktörcü bulduk yarın gelip bahçeye bakacak bakalım hayırlısı.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2016, 15:04   #256
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-09-2012
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 6
Yazılarınızı büyük bir keyifle okuyorum okudukcada üzülüyor ve kızıyorum

İnsan kalitemiz son yıllarda çok düştü . İş yapan ahlaklı ve ehil insan maalesef yok lüks bir plazadada çalışsanız köyde bahçede kursanız maalesef insanlar çok kötüler. Herkez günü kurtarmanın derdinde İş etigi ahlak dürüstlük VB degerlere önem veren kalmamış önem verenlerle dalga geçilir hatta bu tip insanlara enayi denir olmuş.

güzelim yurdum *** bir gün düzelir diyecegim ama maalsef çok umudum yok

patara67 beğendi.
ruzgar50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2016, 21:19   #257
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
238. Bu gün 11 Haziran 2015 Perşembe. Saat 06,15’te bahçeye geldim. Dün akşam çok yağmur yağmış toprak çok çamur olmuş. Hemen üst sıradaki cevizlerin diplerini temizlemeye başladım bahar geldiğinden beri ot yoluyorum. Biz askerdeyken erler boş kalmasın diye ot temizliği yaptırırdık herhalde içlerinden birisi bana beddua etmiş. İlk sırayı bitirdikten sonra Traktörcü geldi konuştuk o da bizi dolandıran adamın akrabasıymış, o da ona sektiriyor hem yan komşu İbrahim abi onu sana niye tavsiye etmiş dedi. bahçenin alt tarafını sürecek ve diğer yerlere de kaz ayağı çekecek 400 TL’ye anlaştık fiyat çok uygun geldi. İyi birisine benziyor inşallah yanılmam. Daha sonra İbrahim abinin orada biraz oturduk ve ben bahçeye geldim. Bu gün hava serin, aslında damlama sulamadan Amonyum Nitrat gübresi vereceğim, yaklaşık 15 kg kadar kovanın içine koydum ama ilk önce az bir miktarla suda eriyip erimediğine baktım eriyormuş, çünkü başka bir şekilde olan ve suda erimeyen formu da var. Kovayı sondajın orada su ile doldurup eriyeni gübre tankına koydum 3-4 uygulamadan sonra hepsi eridi ve gübre tankını kapattım. Amacım zaten toprak sulu yaklaşık 30 dk damlamayı boş açayım kaçak yer var mı diye bakayım dedim ancak gübre tankını hava subabı seviyesinin üstünde doldurduğumdan dolayı taşmaya başladı bende gübre boşa gitmesin diye açtım, ondan önce de tankın hortum bağlantısı çıkmasın diye 2 kelepçe taktım baktım sorun yok, damlamayı kontrol etmek için dışarı çıktım yaklaşık 20 dk sonra sondaj kulübesinden su fışkırma sesi geldi. Koşarak gittim baktım ki gübre tankının çıkış tarafındaki hortum çıkmış ve hem sondajdan hem de tankın çıkışından su dışarı atıyor tuttum ve hortumu yerine takayım dedim bu arada basınçtan dolayı yerine takamadım ve su yüzüme ve üstüme geldi. Suyun tadı yani azotun tadı biraz yaktı. Hemen yüzümü yıkadım ancak gübrenin bir kısmı da boşa gitmiş oldu. Damlama ile gübre vermeden önce damlamanın iyi ve sorunsuz çalıştığını görmek lazımmış, ben bir de tankı açınca basınç fazlalaştı bunun içinde bir müddet tankın başında durmak lazım hem basıncı da ayarlamak gerekiyor. Suyu kestikten sonra cevizlerin diğer bir sırasının otlarını da temizledim. Daha sonra üstten 6 sıradaki cevizleri budadım. Mümkün olduğunca tek lider bıraktım. Biraz uzun olanları yanlardan 3-4 kol ve bir lider bıraktım bazılarında karar veremedim sonraya bıraktım. Tabi bu işi yaptım ama doğrumu yaptım yanlış mı yaptım tam bilmiyorum. Bunu yapmadan önce Köy TV deki Sinan beyin ceviz programında biz Haziran ayının beşi onu gibi fidanlarda tek lider bırakıyoruz diğerlerini koparıyoruz dedi. İbrahim Balkal'ın sitesinde 2' nci yıl cevizlerde tek lider bırakıyoruz diyor, zaten bizim bahçeyi kuran Kişi de geçen sene Temmuz ayında gelip fidanları tek lidere indirmişti. Bu sene de aynısını yapacaktı ben de şimdi yapmış oldum (daha sonradan yaptığım gözlemler sonucunda ceviz fidanı Haziran ayında budanırsa bırakılan tek sürgünün iyice hereğe bağlanması gerekiyor yoksa rüzgardan kırılabiliyor bunun için de hereğin uzun olması lazım). Kestiğim yerleri bordo bulamacı karıştırdığım su tut ile kapattım. Zaten ağaçlara bir şey olsa bile Aralık ayında Fernor’la değiştireceğim. Cevizlerin birinde kök boğazı çürüklüğü var ne yapılacağına bakacağım. Bu sene üst taraf ekili olduğu için yağan yağmurlardan dolayı sel gelmedi demek ki üst tarla boş olursa sel gelecek. Elmaya 2 defa böcek ilacı yapmama rağmen hala yaprak biti vardı ben de böcekli yaprakları topladım.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2016, 22:27   #258
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
239. Bu gün 15 Haziran 2015 Pazartesi. Saat 06,30 ‘da bahçedeydim bu gün işim çok. Perşembe günü Ramazanın birinci günü oruç başlamadan önce önemli ve ağır işleri bitirmem gerek. Sabahtan öğlene kadar alttaki iki sıra ceviz ağaçlarının diplerini ve etrafını motorlu misina ile açtım ve uzun otları ve kamışları da kestim. Bu iş beni oldukça terletti. Öğleden sonra; geçen hafta ağaçları budadığımdan dolayı tek sürgüne bırakmıştım, bir tanesi rüzgarın etkisiyle kırılmış o nedenle tüm ağaçları tek tek iplerini kontrol ettim sürgünleri bağladım ve kazıkları kısa olanları değiştirdim. Elmada ve kayısıda yaprak biti vardı onları ilaçladım ayrıca sebzelere böcek ilacı ve mantar ilacı yaptım. Akşama doğru alttaki asmaları açmaya başladım fakat 5-6 adetini açtıktan sonra çok yoruldum ve işi bıraktım asmaları görebilsem en azından diğer otları motorlu misina ile temizlerim. Ağaçların dibini motorlu misina ile temizlerken şunu keşfettim. Misinanın arkasında plastik aksam var onun arkasını ağaca dayıyorsun ve önünü tırpanlıyorsun toprağı ortaya çıkarıyor böylelikle ağacın etrafını yapabiliyorsun, zaten ağacın 40 cm yarıçapında ot yok çünkü oradaki otları çok aldım en son mart ayında almıştım. Ancak önümüzdeki sene mutlaka malç yapacağım ve bir çok iş günü kazanmış olacağım. Bu gün şunu anladım fidanları düzgün budayabilmek için tek lidere indirdiğimizde onun da kırılmaması için ağaç kazıklarının 2 m olması gerekiyor, yoksa daha sonradan çok daha büyük sorunlar ortaya çıkıyor. Bir cevizin dibinde kök boğazı çürüklüğü var demiştim ne yapılacağını inceledim, orasının siyahlığı gidene kadar kazıyorsun daha sonra %5 lik bordo bulamacı ile yıkıyorsun ve bordo bulamacı karıştırılmış su tut ile kapatıyorsun ancak cevizin dibine doğru inmeme rağmen hala siyahlık vardı, herhalde köküne kadar gitmiş ancak ağaç sürgünü iyi ne yapsam karar veremedim, çünkü bordo bulamacı ile kapatılacak gibi değil herhalde sökeceğim çukuru bordo bulamacı ile yıkayıp kireç dökeceğim.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2016, 18:36   #259
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
240. Bu gün 17 Haziran Çarşamba Arife günü. Saat 06,30 da bahçeye vardım, hava çok güzeldi. Sabahtan alttaki asmaların etrafındaki otları almaya başladım, orası orman gibi olmuştu asmalar gözükmüyordu. Bu iş öğleden sonra saat 16,00 ya kadar devam etti. Daha sonra motorlu tırpan ile etrafındaki ve arkasındaki otları temizlemeye başladım ve şunu keşfettim ki tırpanı yere değdirdiğin zaman toprağı çıkarıyor ve asmaların etrafı tertemiz oluyor. Bu ayın 21’den sonra gün dönümü olacağından dolayı artık ot çıkmaz. Mart ayından itibaren her fırsatta ot çıkmaması için otla mücadele etmek lazım. Ramazandan sonra da oraya asmalar için direk yapacağım. Akşama doğru yan komşu çağırdı ve dut çırptık, yoğurt kovasına kiraz topladım. İbrahim abi beni utandırdı para almadı. Sabahtan mazılara ve sebzelere damlamadan 10 kg kadar Amonyum nitrat verdim. Bundan önce gübre tankının hortum ve çıkış bağlantılarını sağlam yaptım herhalde artık gübreyi boşa akıtmam.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2016, 23:26   #260
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
241. Bu gün 25.06.2015 Perşembe. Sabah ezanından sonra yola çıktım, bahçede çalışacağım için oruç tutmuyorum. Bir haftadır bahçeye gelmiyordum, yağmurlardan dolayı otlar büyümüş ilginç taraf ağaçlarda, diktiğimiz sebzelerde büyümüş. Sabah ilk işim sebzelerin arasını çapa makinası ile çapalamak oldu. Daha sonra toprak nemli olmasına rağmen ağaçlara artık son azotlu gübreyi vermek için yaklaşık 2 saat su verdim. Bunun ilk 1 saati su bu arada aksaklıkları kontrol ettim diğer 1 saat Amonyum nitrat verdim. Cevizlerden 2 tanesinin sürgünleri rüzgardan kırılmış bunun sebebi ağaç kazıklarının dikilirken kısa olması, bizim ağaçları K… C diktiği için kazıkları ikiye bölüp öyle dikmiş, ancak ağaçlar ikinci yıl en az 1,5 m sürgün veriyor, tabi ki diken kişi bunu biliyordu, kazıkların toprak dışında 2 m kalması lazımmış. Kuruyan ceviz ağaçlarından bazıları filizlenmiş tam kuruyan 45 adet bunların da bir kısmının dibinden sürgün çıkmış ve yaklaşık 60 – 80 cm olmuşlar, bunları da belki aşılarım diye bırakabilirim. Sonra alttaki asmalardan otunu almadığım az bir yer vardı orasının otlarını aldım ve motorlu tırpan ile etrafını temizledim. Tırpanın benzini bitsin diye evin etrafındaki otları da aldım. Bu sene domatesleri askıya alacağım o nedenle inşaattan artan demirler vardı onları 1,50 cm de kestim yaklaşık 30 adet oldu, bunları domateslerin hizasında toprağa sapladım, arasına inşaat teli yapıp domatesleri iple askıya alacağım çünkü geçen sene domatesler yere değdiğinden dolayı çok fire vermiştim. Artık domates yetiştirmeyi öğrendim, ağaçların arasına 2 dönüm kadar yere domates diksem yaklaşık 10 ton domates alabilirim bu da 15-20 bin TL demek ancak iş gücü oldukça fazlalaşacak tek korkum belimin ağrıması yoksa iş gücünden korkmuyorum, bir de bu işin satışı ve taşımacılığı var onu da halledemedim. Daha sonra asmalara kükürt attım ve elma ağaçlarında hala yaprak biti var onlara ilaç yaptım. Evin önündeki yere ıspanak dikmiştik ıspanaklar çok küçük kalmış ancak ağaçların etrafına denk gelen yerlerdeki ıspanaklar çok güzel büyümüşler ve koyu yeşiller, ıspanaklar ağaçlara verdiğim azottan yararlanmışlar demek ki azot versek iyi ıspanak yetiştireceğim.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2016, 14:06   #261
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-05-2015
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 18
Masallah abi annem oltanli neresinde bahce oltanin uzun zamandir gitmiyorum koye kimse kalmadi koyde eskiden ankarayi domatesle doyuran kirazi ihracata giden kavunu ile meshur du oltan koyu kazanc azaldikca koyde genc kalmadi.

patara67 beğendi.
yenikentli123 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2016, 22:15   #262
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
242. Bu gün 07 Temmuz 2015 Salı. Yaklaşık 10 gündür bahçeye gitmiyorum sabah ezandan sonra bahçeye vardım oruç tutmuyorum. Bahçenin genel durumu; her yer ot olmuş, 21 Hazirandan itibaren gündönümü başladığından dolayı otların sararması gerekiyordu ancak yağmur çok yağdığından dolayı otlar sararmamış ve ağaçların etrafı da oldukça otlanmış ve otların boyları ayrı bir şekilde büyümüş. Bunun sebebi ağaçlara damlama sulama ile verdiğim azottan olmuş. Önümüzdeki sene etraftan çıkan otları ağaçların dibine sereceğim böylelikle ot çıkmasını azaltacağım. Bu sene ağaçların etrafındaki otları almamın üçüncü seferi olacak ve 12 iş günü demek, malçlama yapsaydım daha az zaman ve para harcamış olacaktım . Bir çok ceviz ağacının yapraklarının kenarları kararmış ben bunları antraknoz sandım ve hemen ilk işim ağaçları Maneb ilacı ile ilaçlamak oldu. Ancak o akşam orada kaldım ve bendeki ceviz kitabından baktım, bu kararma potasyum eksikliğinden kaynaklanıyor ve bir çok ağaçta da yapraklarında sararma ve uçlarında kuruma var, böyle olan ağaçlar fazla gelişmemiş bunun sebebi de demir eksikliğinden kaynaklandığını tespit ettim. tabi bu tespitler sonradan olduğu için 2 gün sonra bahçeye gittiğimde ağaçlara demir ilacını topraktan, potasyumu yapraktan vereceğim. Toprak tahliline göre bahçede potasyum oranı oldukça fazla ancak toprak kireçli ve PH’ı yüksek olursa potasyumu alamıyormuş. Hem de azot verilince ağaç büyüme çalışıyor bu arada potasyum ihtiyacı da oluyormuş (bunu uzman birilerine sormak lazım). Yani bu sene ve önümüzdeki sene şöyle bir uygulama yapmam lazım; sonbaharda toprağın PH’nı düşürmek için kükürt, ve fosfor ihtiyacı için DAP, potasyum ihtiyacı için potasyum sülfat vermem gerekiyor. Baharda Nisan ve Mayıs’taki gübreleme programını İlçe Tarım Md.lüğünde Gübreleme mezunu Ziraat Mühendisi ile görüşmem lazım. Sabahtan sebzelere su verdim ve otlarını almaya başladım. Öğlene doğru bahçeyi sürecek kişiyi aradım o da geldi bahçeyi dolaştık ‘’geçen anlaştığımızda bu kadar ot yoktu şimdi ot çoğalmış o nedenle fiyat değişti’’ dedi. Bende daha önceki anlaşmamız 400 TL idi ben de 500 olsun dedim ona tamam dedi, ancak alt taraftaki yani 3 aranın otunu alman lazım dedi ben de motorlu tırpan ile biçerim dedim. Keşke demez olaydım saat 15,00 ile 20,30 arası otların yarısını aldım ve cevizlere su verdim. O akşam orada kaldım ve ertesi günü sabah hava aydınlanınca 4 saatte damlamaları topladım daha sonra kalan otları almaya başladım. Bu arada traktörcü geldi artık önü açılmıştı rahat rahat bahçeyi pullukla sürdü. İki gün sonra da kaz ayağı çekecek, bu arada toprak halen nemliydi ve alt tarafta traktör bazı yerlerde çamur nedeniyle patinaj yaptı. Bu iş bittikten sonra hava sıcaklıkları çok artacağından dolayı güneş yanıklığı olmasın diye ağaçların gövdesini kireç ile boyadım. Akşam eve döndüğümde 2 gün içerisinde yaklaşık 2 saat uyuyabilmiştim. Bahçe sürüldükten sonra her fırsatta toprağı çapalamak gerekiyor yoksa her ay bahçeye traktör girmesi lazım. Bu seferde bahçeden aldığım ürün 750 gr dut, 4 adet yemeklik kabak.

vural-can ve adiyge beğendi.
patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2016, 19:32   #263
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
243. Bu gün 10 Temmuz 2015 Cuma. Ceviz yetiştirmek için sadece toprak olması yetmiyor toprağın organik miktarı ve PH’da çok önemliymiş çünkü benim ağaçların çoğunda sararma ve potasyum eksikliği var. Toprak analizine göre toprakta potasyum ve demir var ancak bitki alamıyor çünkü PH yüksek ve Kireç oranı fazla. Bu gün bahçeye kaz ayağı çekilecek ve ben sabahtan erken gittim ki yaprakları sararmış ve kenarları kurumuş gibi olan ağaçlara demir ilacını topraktan vereyim. Yaklaşık 30 ağaca demir ilacını topraktan verdim. Bir gün öncesinde Gübretaş’ın yetkilisi ile görüştüm ve bana potasyum eksikliği için potasyum nitratı damlamadan ver dedi. Bahçeye kaz ayağı çekilecek diye ben damlama borularını toplamıştım bu nedenle; akşama doğru mikro elementleri içeren yaprak gübresi ve 30gr/8lt su potasyum nitratı suda karıştırarak yapraktan attım. Önümüzdeki pazartesi günü damlama borularını tekrar sereceğim ve o zaman potasyum nitrat vereceğim. Ayaş’ a gittiğimde İlçe Tarımdaki gübre bölümü mezunu Mühendis arkadaşla konuştum bana önerdiği gübreleme şu şekilde oldu; Her yaş için 40 gr azot, 20 gr fosfor, 40 gr potasyum. Benim ağaçlar önümüzdeki sene 3 yaşında olacağından dolayı;
- 400 gr Amonyum sülfat (damlamadan Mayıs ayının başından itibaren 10 Temmuz’a kadar dörde beşe bölünecek)
- 100 gr MAP (Nisan ayının 20 si gibi damlamadan hepsi verilecek)
- 240 gr Potasyum Nitrat ( Temmuz ortası gibi hepsi verilecek. Hasada yakın meyve iriliğini aldığı dönemde)
- Mikro elementli damlama gübresi (senede 2 defa damlamadan verilecek)
- Humik asit (en iyisi TKİ’nin Humas damlamadan her suda verilecek )
- Fosforik asit (yılda 2 defa hem damlama borularındaki tıkanıklığı açmak için hem de PH’ı düşürmek için kullanılacak)
- Toprak PH’nı düşürmek için peynir suyu bulabilirsen olur organik asittir dedi.
Mühendis Bey bana aynı zamanda bahçelerindeki bir ceviz yaprağını kopardı ve büyüteçle ceviz yaprağının orta damarının üzerindeki sinek ve çok küçük yeşil kurtçukları gösterdi. Bunları çıplak gözle görmek mümkün değil daha sonradan baktım bu yaprak sineği diye geçiyor buna karşı da ilaç kullanman lazım dedi. Bende en kısa zamanda bir büyüteç almam lazım zaten ilaç üzerindeki yazıları da okuyamıyordum iyi olacak. Bir de şunu sordum yapraktan mikro elementli gübre vereyim mi diye bana dedi ki; biz nasıl ağzımızdan besleniyorsak bitkiler için de aynıdır onlarda topraktan beslenirler onun için mikro elementli damlama gübreleri var onlardan ver. ÇKS’ye kayıtlı olduğumdan dolayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Toprak Gübre ve Su Kaynaklarında yaptırdığım toprak analizini İlçe Tarım Müdürlüğüne vereyim dedim zaten tahlili 110 TL’ye yaptırdım devlet 30 TL teşvik veriyor, bu belgeyi almadılar. Sebebi de evrakı verirken üstüne bir belge daha koymaları gerekiyormuş, bu yokmuş ben de dedim ki; bana bunu verdiler konulması gereken ek evraka baktım bendekinde istenilen tüm bilgiler mevcut ama almadılar. Devletin aynı bakanlığa bağlı iki kurumunun birbirleriyle uyumları yok. Bahçe nihayet kaz ayağı ile sürüldü bahçeyi süren kişi şu araya bayramdan sonra fasulye ek, ismi Cino kutu içerisinde olsun Eylül’de satarsın dedi. bunu yapmamın masrafı 200 TL civarında ancak nasıl satarım onu bilmiyorum. Bu günkü hasılat 10 adet yemeklik kabak.

vural-can beğendi.
patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2016, 20:24   #264
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
244. Bu gün 13 Temmuz 2015 Pazartesi. sabah ezanından sonra yola çıktım. Oltan’a geldiğimde ilk önce Fernor ve Chandler bahçesine uğradım çünkü 27 Nisan’dan beri bakmamıştım. Özellikle fernorlar gayet iyi gözüküyordu, yalnız 6 yaşındaki Cahndler ağacında hiç meyve yoktu, nedenini anlayamadım acaba Nisan’daki dondan mı etkilendi acaba başka açıklaması olamaz eğer öyle olduysa demek ki bizim bölgede Chandler da dondan etkileniyor umudum Fernor’da. Bahçeye geldiğimde hava iyice aydınlanmıştı ve ben hemen işe koyuldum. İşim damlama borularını sermek ve ağaçlara su vermek. Bu işi saat 10,30’da bitirdim. Hava çok sıcak olduğu için saat 14,30’a kadar dinlendim. Bu saatten sonra tekrar ağaçlara su verdim ve ağaçların altındaki otları almaya başladım fakat bu sefer yolduğum otları geri etrafına serdim, bu iş bana önümüzdeki sene çok zaman kazandıracak, umudum ağaçların etrafında ot çıkmasın. Akşama doğru ağaçlara 10 kg kadar potasyum nitrat gübresini damlama sulamadan verdim tabi bir sürü sorun yaşayarak bunlardan bazıları şöyle; sistemin basıncı fazla olunca damlamalar çıkıyor ve çok su akıyor, yine basınç fazla olunca boruda delinmeler oluyor, motorlu tırpanın hızarı ile otları keserken damlama borusunu da kesmişim, bağlantılar ve ekler iyi sıkıştırılmaz ve bağlanmazsa çıkabiliyor, gübre tankı ve diğer sulama sistem araç vanaları düzgün olmazsa ve iyice yapılmazsa damlama esnasında çıkabiliyor tabiî ki bunlardan herhangi birinin olması gübrenin boşa gitmesine sebep oluyor. Bu nedenle gübreyi vermeden önce damlamada en ufak bir aksaklık olmadığını görmek lazım. Yine gübreyi verirken başından ayrılmadan kontrol etmek lazım, çünkü bir saatte tankın içindeki gübre bitmiş oluyor. Bunu nasıl anlayacağız, ben şu anda ağaçların damlamasından akan suyun tadına bakıyorum. Gübrenin içine humas koysam daha iyi en azından renginden anlaşılır. Traktörle bahçeyi sürerken 2-3 ağaca zarar vermiş sanki traktörle ağacın etrafını çapalıyorlar. Bu günkü hasılat 2,5 kg fasulye.

vural-can beğendi.
patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2016, 20:38   #265
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
Bölgenin genel durumu 1

Eklenen Resimler
     
vural-can beğendi.
patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2016, 20:39   #266
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
Bölgenin genel durumu 2

Eklenen Resimler
     
vural-can beğendi.
patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2016, 20:41   #267
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
Bölgenin genel durumu 3

Eklenen Resimler
     
vural-can beğendi.
patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2016, 01:19   #268
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
245. Bu gün 18 Temmuz 2015 Cumartesi Ramazan Bayramının ikinci günü, kayınbiradergille beraber bahçeye gittik. Kayınbiraderle aynı zamanda bahçeye ortağız. Bu gün ilk defa bahçeyi satmaya karar verdik. Benim kızım paralı üniversiteye gidecek herhalde onun da paraya ihtiyacı var internetten satışa çıkaralım dedik. Buraya çok emek sarf ettim bakalım ne olacak. Bahçeye vardığımızda öğlen olduğundan dolayı ilk önce mazılarla sebzelere su verdim. 15,30 dan sonra 5 saat meyve ağaçlarına su verdim bu arada evin önündeki otları temizledim. 2 saat kadar da asmalara su verdim. Ceviz ağaçları sanki biraz düzelmiş gibiydi. Yalnız meyve ağaçlarına 5 gündür su vermiyorum susuz kalmışlar havalar çok sıcak gidiyor. Ceviz hariç diğer meyve ağaçlarına yapraktan Combi gübre attım. Dün öğrendiğim bir şeyi buraya yazmak istiyorum bizim bahçenin kireci fazla olduğundan dolayı bitkilerde demir eksikliği oluyormuş aynı zamanda kireçli toprak ve PH ın yüksek olması Fosfor ve Çinkonun da alımını engelliyormuş tabiî ki toprağın organik miktarı da çok az, bunun için sonbaharda ağaç başına 750 gr kükürt atacağım ve kuruyan cevizlerin yerlerine yenisini dikmek için çukur açarken içine koyun gübresi ve kükürt te atacağım. Toprağın organik değerini artırmak sonbaharda koyun gübresi ve sulamayla beraber Humas 15 vereceğim. Eğer bitkilerde sararma olursa demir ilacını ya topraktan ya da damlamadan vereceğim. Cevizlerin arasına da fiğ ekmek lazım hayırlısı…

vural-can ve YeniBON beğendi.
patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2016, 20:08   #269
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
246. Bu gün 24 Temmuz 2015 Cuma. 4-5 gündür dişim ağrıyor ve ağaçları sulamam gerek otomatik sulamayı da açmamıştım. Sabah 04,00’te yola çıktım vardığımda hava yeni aydınlanıyordu arabadan inince diş enfeksiyonu nedeniyle zangır zangır titremeye başladım. Üzerime kalın bir şeyler aldım ve bir şeyler yedikten sonra ağrı kesici alınca biraz düzeldim. Bu arada ağaçlara ve sebzelere su verdim bu gün hiçbir iş yapmayacağım sadece sulama.
247. Bu gün 01 Ağustos 2015 Cumartesi. Sabahtan saat 09,00 gibi kayınpedergille beraber yola çıktık bahçeye vardığımızda saat 10,00 du ve 10 gündür bahçeye gelemedim. Havalar çok sıcak gittiği için sondajın açma kapama saatini ayarladım zannediyordum ancak kaydet düğmesine basmadığımdan dolayı ve kontrol etmediğimden bahçe 10 gündür sulanmamış, ağaçlar neredeyse kötü olmak üzereymiş, hatta elmaların yaprakları kurumuş gibi olmuş hemen suyu açtım. Bu gün mazıların otlarını aldım, sebzeleri mantar ilacı ve böcek ilacı ile ilaçladım ve cevizlere Micro gübreyi yapraktan verdim. Akşam sondajın açma ve kapanmasını bu sefer deneyerek düzgün ayarladım. Pazar günü ve Salı günü ağaçlara ve sebzelere su verecek Çarşamba günü de ben kontrol için gideceğim. Domatesler çok güzel olmuş kızarmasına az kalmış.
248. Bu gün 05 Ağustos 2015 Çarşamba. Sabah bahçeye vardığımda damlama sulama sistemi çalışıyordu ve saat 06,00 da kapandı demek ki sondaj açma kapama saati iyi çalışmış. Sabahtan ve öğleden sonra 3 sıra ceviz ağacının dibindeki otları aldım ve çıkan otları tekrar etrafına serdim. Ağaçlara azot verdiğimden dolayı otlar çok büyümüş. Yan komşu ile büzü açmaya çalışacaktık ancak İbrahim abinin beli ağrıyormuş yapamadık. Domatesler olmaya başlamış mazıları ve asmaları gün boyunca suladım mazıların otlarını aldım. Sondaj saatini Cuma 20,00 ile cumartesi 06,00 arasına ayarladım sadece ağaçlara verecek.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2016, 21:10   #270
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
249. Bu gün 09 Ağustos Pazar. Sabah bahçeye vardığımda ana sigorta kapanmıştı dolayısıyla ağaçlar sulanmamıştı. İki gün önce burada fırtına olmuş sanırım bu arada ana sigorta atmış, demek ki sondaj açama kapama saatine fazla güvenmemek gerekiyor. Ancak bu hafta tatile gideceğimden dolayı mecburen yine sondaj saatini ayarladım. Cevizlere sulamayı ne zaman keseceğimi tahmin etmeye çalışıyorum büyük bir ihtimalle bu ayın sonunda keseceğim. Akşama kadar iki sıra cevizin diplerini temizledim ve kitap okudum 11,00 – 14,00 arası da uyudum. Bizim Ortakla yani kayınbiraderle konuştuk bahçeyi satma işini ertele dedim çünkü benim 2 veya 3 seneye daha ihtiyacım var. Bu süre içerisinde cevizleri yetiştirip yetiştiremeyeceğim belli olacak. Asmalar iyi durumda. Cevizlerin çoğu 1 m ile 1,5 m arasında sürgün verdi. Eğer dona yakalanmasalardı daha çok sürerlerdi gibi geliyor, ancak çoğundaki sararma devam ediyor zannedersem sadece demir eksikliği değil çünkü demir ilacı verdikten 1 hafta sonra düzelirlerdi. 60 civarında ceviz fidanı kurumuş veya altından sürgün vermiş demiştim ama şimdi Aralık ayında hepsini söküp onların yerine fernor mu diksem yoksa tam kuruyanların yerine fernor dikip altından sürgün yapanları aşılasam mı diye karar veremedim.
250. Bu gün 15 Ağustos 2015 Cumartesi. Sabah bahçeye vardığımda hava çok güzeldi ve damlama çalışıyordu bir gün önce ağaçlara su verilmişti dün akşamdan beri de asmalara ve mazılara su veriliyordu. Sabahtan ilk işim tavuk kümesinin bahçe telinin etrafına beton atmak oldu bu akşama kadar devam etti ve işin üçte ikisini tamamladım. Ancak hava çok sıcak olduğundan dolayı taş topla harç kar ve kumu çimentoyu 200 m aşağıya taşı beni çok yordu. Bahçe sürüldüğü için de toprak yumuşak, el arabası batıyor bahçenin boylaması için bana yol lazım. Akşama doğru 1 kasa domates topladım. Bu seneki domatesin kabuğu kalın.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024