agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni676Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-12-2015, 22:03   #211
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-12-2014
212. Bu gün 10 Mart Pazar . Babamla beraber sabah erkenden bahçeye vardık. Ben bir sıra cevize ve meyve ağaçlarına 250 gr retardo gübre attım. Erik, şeftali, ıhlamur, roxana hariç 2 kayısı ve ayva neredeyse tomurcuklanmıştı en fazla erik ve ortadaki kayısı canlanmıştı. Cevizlerde bir şey yok. Falcon cihazı tam çalışmıyor etrafında fareler cirit atıyordu. 2 saat sondaj suyunu akıttım.
213. Bu gün 17 Mart 2015 Salı. Bu akşamdan itibaren gece hava sıcaklığı -3, -5 derecelere kadar düşecek bu tarihler arası Kocakarı soğukları denilen zaman, ben de en son ağaçların durumunu görmek istedim. Bahçeye varmadan önce Oltan Köyündeki neredeyse bütün kayısı ve erikler çiçeklenmişti bahçeye vardığımda bizim meyve ağaçlarından sadece bir tane kayısının uçlarında çiçeklenme vardı diğer meyve ağaçlarında çiçeklenme yoktu. Sırasıyla en çok tomurcuklanandan sona doğru Erik - kayısı – şeftali- ayva- ıhlamur- armuttu kiraz ve elmalarda daha pek bir şey yoktu. Tabiî ki benim aklım cevizlerdeydi ve onlara doğru yaklaştım ve cevizlerde tomurcuklanma henüz başlamamıştı yalnız birkaç cevizde sanki hafif kıpırtı başlamış gibiydi ancak bu belki de 4-5 ağaçta ancak meydana gelmişti diğerlerinde bir şey yoktu. Önümüzdeki 6-7 gün için Tarım’ dan cep telefonuma don uyarısı geldi. Bence meyve ağaçlarının bu şekilde geç açması yaptığım bordo bulamacından kaynaklanıyor en az tomurcuklanmayı 1 hafta ileri atmış veya burası köye göre daha soğuk olduğu için de olabilir, cevizler için tam bilemiyorum. Bunları kontrol ettikten sonra üst taraftaki asmaların bir kısmının otlarını aldım ve çapa yaptım ve tellerde birikmiş kurumuş otları toplayarak yaktım ortadan bayağı ot kalkmış oldu, sabah gelince sondaj yine artezyen yapmıştı yaklaşık 4 saat suyu akıttım bu iş öğleye kadar devam etti. Öğleden sonra bahçede temizlik yaptım ve 4 -5 çuval dolusu pislik çıktı yine ortada dolaşan malzemeleri kaldırdım bunlar hortum, kışlık kömür gibi. Büzün olduğu yerdeki çevre telinde açıklık vardı ve bir iki köpek buradan içeri girmiş orasını dikenli dal parçalarıyla kapattım. Sera çadırının içindeki pislikleri de temizledim. En alt köşedeki çeşme suyunun aktığı yerdeki bu sene dikilen ceviz su içinde kalmış çektiydim elime geldi onu aldım en aşağıya uygun bir yere yeniden diktim inşallah tutar. Kazım’la konuştum bana dedikleri; havaların soğuk gitmesi daha iyi çünkü ağaçların açmasını geciktirir, su içinde kalan ceviz açmadığı için bir şey olmaz tutar, Yetiş abinin bahçesinde Oğuzlar77 aşılanan 15 yaşındaki cevizleri bu sene diğerlerinden 1 hafta önce açabilir çünkü aşı yeri yeni alt gövde güçlü. Falcon fare , köstebek kovucunun pek bir işe yaramadığını gördüm çünkü koyduğum yerde yaklaşık 10 gündür duruyor ve 1,5 m önünden tarla faresi çıkıp bana bakıyordu ve etrafında diğer farelerde cirit atıyorlardı ben de bayisini aradım adamın bana söylediği biraz sabırlı olun onlar oradan rahatsız olacak ve orasını terk edecekler dedi bence oranın başındakiler tarla faresini bile görmemişledir 10 gündür duran cihazın yanından fare bana bakıyorsa bu cihaz işe yaramıyordur. Bir de aklıma şu geldi tarlayı sürdürmesem de ben çapa makinasıyla sürsem nasıl olur bunu önümüzdeki hafta deneyeceğim.

kenan kırca beğendi.
patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2015, 22:43   #212
Ağaç Dostu

214. Bu gün 24 Mart 2015 Salı. Kazım’la konuştum bir hafta önce hava sıcaklığı -4 oldu Nisan’ın 4-5’i gibi sıcaklık -2 olacak bir şey olur mu dedim. Bana;
- Şu anda kalem aşısına başladığını ve bu aşıyı 21 Mart ile 20 Nisan arasında yapılabileceğini
- Bu sene Mart ayında havalar soğuk gittiğinden dolayı bir hafta önce hava sıcaklığının -4 olmasının ağaçları etkilemeyeceğini çünkü daha uyanmadığını,
- Nisan 3-4-5’i gibi hava sıcaklığının da eksi olmasının cevizlere etki etmeyeceğini
- Benim korkmam gereken zamanın Nisan 21-25 arasındaki soğuklar olduğunu,
- Ancak Nisan 21-25 arasındaki soğukların bahçemizin bölgesinde çok etkili olmayabileceğini çünkü konum itibariyle bahçenin eteklerde olduğu ve rüzgar olması nedeniyle ağaçların soğuktan etkilenmeyebileceğini
- 200 m yanımızda 15 yıllık ceviz ağaçlarının olduğunu ve onlarda çiçek donlarının olmadığını tespit ettiğini bunu da eğer 21-25 Nisan’daki soğuklara o ağaçlar yakalanmış olsaydı uçlarında kuruma ve çatallaşmaların olacağını, yani korkmamamı söyledi
- Ayrıca bizim bölgemizin yabancı çeşitlere uygun olamayabileceğini çünkü sonbahar donlarına yakalanabileceğini
- Ağaçların 2 nci yılda olması nedeniyle Nisan ayında toprak tahlili yaptırmamın uygun olacağını ve gübrelemeyi buna göre yapabileceğimi söyledi.

kenan kırca beğendi.

Düzenleyen patara67 : 15-12-2015 saat 23:40 Neden: numaralama yanlış olmuş
Eski 15-12-2015, 23:41   #213
Ağaç Dostu

215. Bu gün 25 Mart 2015 Çarşamba. Hava çok güzeldi, sabah 05,40’ta yola çıktım bahçeye vardığımda hava sıcaklığı -1’di. Sondaj artezyen yapmış ve yanındaki cevizin dibini göl etmiş onu düzelttim ve sondaj suyunu dışarı verdim yaklaşık 4 saat. Çapa makinasının tekerleğini çıkardım çapaları taktım ve bir kere gittim geldim toprak tam tavında olmadığından dolayı toprak bıçakların arasında otlarla karışarak topaklandı. Daha sonra meyve ağaçlarını tek tek budadım kestiğim yerlere sutut sürdüm ve açılacak dal açılarını açtım. Cevizlerden bir tanesine de gövde sarıkurdu zarar vermişti onu kestim ve içine baktım girdiği bölgeyi simsiyah etmiş cevizi kesince hemen üstü su oldu demek ki cevize çoktan su yürümüş, bu sene dikilen cevizleri belki tekrar donlu günler olur diye budamadım, onları 5 Nisan’dan sonra budayacağım. Falcon cihazı çalışıyor ancak tarla farelerine etki etmedi çünkü 2 m yanındaki delikten fare çıktı. Dursungille beraber az bir yere marul, maydanoz ve tere ektik evin önüne de çiçek tohumlarını ektik. Tavuk kümesi yapımı, tavuk alımı, gübreleme, tarlanın sürülmesi, yonca ekimi, inşaat malzemeleri ihtiyacı, ağaçlara malç yapılması, havuzun etrafına toprak atılması işlerini karara bağladık. Cevizlerin gözlerinde uyanma yoktu, ortadaki kayısının %60’ çiçeklenmiş diğerleri tomurcuklanmış gibiydi. Kayısıda don zararı yoktu.

kenan kırca beğendi.
Eski 16-12-2015, 23:43   #214
Ağaç Dostu

216. Bu gün 01 Nisan 2015 Çarşamba. Sabah 08,00’de bahçeye doğru yola çıktım, vardığımda hava güzeldi. Hemen üstümü değiştirdim ve cevizlere baktım uçları püsküllenmiş ve tomurcuklar uyanmış yanılmıyorsam 27 – 28 Mart gibi püsküllenme başlamış. Bütün ağaçların fotoğraflarını çektim. Oradan Üst komşu Yetiş abinin cevizliğine gittim, onun ağaçları da tümden uyanmış ve erkek çiçekler açmış uçları püsküllenmiş onda Şebin, Bilecik, Kaman, Yalova, aşılı Oğuzlar77 ve chandler fidanları var. İçlerinde tek açmayan chandler fidanı. Daha sonra 3 km ilerideki cahandler bahçesine gittim burada 80 dönüme chandler cevizi dikmişlerdi ve bahçe 2012 de kurulmuş 02 Ekim 2013 tarihinde hava sıcaklığı -4 olmuştu bu soğuklardan etkilendiğini, uçlarında kuruma olduğunu ve sulamayı fazla geciktirdiklerini söylemişlerdi bu sene suyu Ağustos’un sonu gibi kesmişler. 10 Ekim 2014 ‘te Hava sıcaklığı -2 derece oldu ve bunlar fazla etkilenmemişler gibi. Sonuçta chandler ve tozlayıcılarının hiçbiri henüz uyanmamıştı hiç açma belirtisi yoktu. Bu çeşidin açtığı zamanı, meyve toplama zamanını ve yaprak dökme zamanını da takip edeceğim eğer iyi olursa ben de chandler dikerim. Sondaj artezyen yapmış yaklaşık 4-5 saat suyu boşa akıttım. Üst kuyu ve alt kuyu ağzına kadar suyla dolu onlar için kablo alıp su motoru ile çekmem lazım. Gelen suyun büyük bir bölümünü çeşmenin suyu oluşturuyor ona bir çözüm lazım hadi bu sene atlattık ancak önümüzdeki senelerde ağaçların kökleri daha derinde olacak ve suyla buluşacaklar.üstteki asmaların dibini çapaladım, bir yere topladığım taşları bahçe sürülmeden önce kuyunun dibine taşıdım. Bu sene dikilen 21 adet ceviz fidanını budadım ve en son olarak evi ilaçladım.

kenan kırca beğendi.
Eski 17-12-2015, 00:02   #215
Ağaç Dostu

01 Nisan 2015 bölgedeki cevizlerin genel durumu

Eklenen Resimler

kenan kırca ve sinbas beğendi.
Eski 17-12-2015, 00:07   #216
Ağaç Dostu

01 Nisan 2015 ceviz fotoğraflarına devam ediyırum

Eklenen Resimler

Eski 17-12-2015, 00:08   #217
Ağaç Dostu

01 Nisan 2015'in kalan fotoğrafları

Eklenen Resimler

sinbas beğendi.
Eski 17-12-2015, 12:25   #218
Ağaç Dostu

Poizer's Avatar

Giriş Tarihi: 26-02-2014
Soluksuz okudum. Çok faydalı bir kaynak oluşturmuşsunuz. Ellerinize sağlık. İmkanınız varsa daha çok fotoğraf bekliyoruz. Tavuklar ile alakalı son durum nedir? Teşekkürler.

Poizer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2015, 22:48   #219
Ağaç Dostu

217. Bu gün 04 Nisan 2015. 02 Nisanı 03 Nisan’a bağlayan gece Meteoroloji verilerine göre Ayaş’ta hava sıcaklığı -3,3 dereceye düştü. Bizim orada -4 derece olmuştur. O gün Yetiş abi ile görüştüm ağaçlarda pek bir hasar yok dedi, daha sonra Cenk Bey’le görüştüm onun ağaçları chandler, fernor, Kaman1 o da bana yabancı çeşitlerde herhangi bir uyanma olmadı Fernor çeşidini geçen sene diktiğim için daha nasıl olduğunu anlayamadım dedi. Benim amacım bizim ağaçlarda don olayı olduğundan dolayı Fernor çeşidine dönebilirmiyiz bu çeşit ilkbaharda ne zaman açıyor, ne zaman hasat ediliyor ve ne zaman yaprağını döküyor. Cenk bey bu sene Fernor çeşidini takip edecek olmazsa bende tutmayan cevizlerin yerine 8-10 adet Fernor ve tozlayıcılardan dikeyim bakalım ağaçların gelişimi nasıl olacak? Mesela şöyle olabilir 6 ader Fernor, 2 adet Fernette, 2 adet Rondi montiac dikebilirim. Nasıl olsa bizim cevizler dona yakalansa bile 3 ncü gözlerden sürgün verecek ve sonuçta büyüyecek yabancı çeşitler iyi olursa diğerlerini bu çeşitlere aşılarız diye düşündüm. Sabah erkenden yola çıkmak için sabah 05,30 da kalktım ve pencereden baktığımda bir de ne göreyim yoğun bir şekilde kar yağıyor dedim ki ayvayı yedik herhalde hiçbir ağaç sağlam kalmamıştır. Bahçeye yine de gitmeye karar verdim ancak yola saat 09,00 gibi çıktık. Yola çıkmadan önce Ostim’e gittim ve büyük boy çöp poşetlerinden 165 adet aldım amacım bu akşamda don olayı olması nedeniyle poşetleri cevizlerin kafasına geçirmek. Bahçeye vardığımızda cevizlerde soğuktan dolayı hasar vardı bence fidanlar ölmeyecekti ancak yine işimiz üçüncü gözlere kalmış gibi gözüküyordu. Daha sonra poşetleri fidanlara takmaya başladık ancak zaten ceviz fidanlarının uçları kısa ve poşeti örtünce rüzgardan dolayı geçen senenin sürgünleri de kırılacak gibi oldu, çünkü rüzgar vardı biraz daha şiddetli rüzgar esse midyata pirince giderken evdeki bulgurdan olacaktık bu nedenle taktıklarımı da çıkardım. Hem zaten bu şekilde ne kadar ağaçları koruyabilirim ki. Daha sonra Yetiş abinin bahçesine gittim ve gördüğüm manzara çok kötüydü çünkü ağaçlarda bir siyahlık vardı yakından baktığımda erkek çiçekler siyahlaşmıştı ve tomurcuklarda öyle, orada ağaçlar büyük olmasına rağmen daha büyük zarar var gibiydi ben de kendi derdimi unutup Yetiş abiye üzüldüm çünkü adam hala umudunu kaybetmemişti telefonda bana don olduğu gün bahçede sabaha kadar ateş yaktığını söyledi ve bu gece de don olayı beklendiği için yine ateş yakacakmış. Yetiş abi geçen sene don olduğu için cevizlerden alacağı yaklaşık 30.000 TL yi alamamıştı bu senede alamazsa 2 senede 60.000 TL kaybı olacak ileri de onun durumuna düşmemek lazım. Çeşmenin suyu bilek kalınlığında akıyor ve alttaki kuyuyu taşırmış o sıradaki bazı ceviz ağaçlarını da su içerisinde bırakmış dipleri göllenmiş ben de su motorunu taktım ve yaklaşık suyu 6 saat alt tarlaya akıttık ancak çeşmenin suyu bir taraftan geldiğinden dolayı kuyunun yüksekliği ancak 1 m düştü biz elektriği kestikten sonra zannedersem 2 saat sonra tekrar dolmuştur bu konu hakkında her yere dilekçe vereceğim. İbrahim abi bir adet incir fidanı verdi bende ayıp olmasın diye almak zorunda kaldım ve gözümden uzak bir yere diktim çünkü onu da don vuruyormuş. Bahçede diğer ağaçlardan sadece kayısı %50 oranında soğuktan etkilenmiş eğer bu sene kayısı meyve vermezse Sonbaharda 3 adet kayısıyı söküp yerine vişne dikeceğim bana dondan etkilenmeyen ağaç lazım hangisi olursa fark etmez. Soğan ıskası diktik, karışık olan hortumları açtık ve kuyudan su boşaltmak için motor sistemini kurduk. 5 saat sondaj suyunu boşa akıttım.

Eski 18-12-2015, 23:46   #220
Ağaç Dostu

218. Bu gün 06 Nisan 2015 Pazartesi. Pazar gecesi sabaha karşı Ayaş’ta hava sıcaklığı -4,3 oldu. Sabah biraz geç çıktım çünkü uğrayacağım yerler var, artık cevizlere yapacak bir şey yok, bari dedim şu çeşme işini halledeyim. İlk önce yol üzerindeki Karayollarına gittim orada durumu anlattım şefleriyle konuştular şefleri de yardımcı olacaklarını söyledi bana haber verecekler olmazsa Karayolları 4 ncü bölge Müdürlüğüne dilekçe hazırladım onu vereceğim. Oradan Ayaş belediyesine gittim ve çeşmenin suyunu kontrol altına almalarını rica ettim Fen Müdürü bana dilekçe verin bakalım dedi bende dilekçem hazırdı zaten Evrak bölümüne verdim. Daha sonra Ayaş’taki İlçe Tarım Müdürlüğüne gittim orada Mühendis beyle görüştüm cevizleri don vurduğundan bahsettim ve yerine Fernor diksem ne olur dedim o konuda fazla bilgisi yoktu. Köyümüzden sorumlu kişi ile görüştüm o da zaten Gıda Mühendisi bana Ankara İl Tarım Müdürlüğünden gelecekler ve köyde toplantı yapacaklar orada sorarsınız dedi bende toplantıya katıldım. Toplantıdan sonra 2 araba Ziraat Mühendisi benim bahçeye geldiler ve Cevizlere baktılar. Cevizlerin çoğunun tomurcukları yanmıştı ben Fernoru sordum hiç biri bana şunu dik diyemedi yaklaşık 10 Ziraat Mühendisi vardı. Onlar gidince Chandler bahçesi olan yere gittim ve fotoğraflarını çektim onlar halen uyanmamışlardı ancak muhtemel uyanma aşamasındaydılar. Oradan Yetiş abinin bahçesine gittim onun don hasarı fazlaydı. Sonra bizim cevizlerin fotoğrafını çektim. Çeşme bilek kalınlığında akmaya devam ediyordu. Ben de tavuk kümesinde eksik kalanların bir kısmını yaptım Umudumuz Şaban yani tavuklarda belki bahçenin masraflarını çıkartırız. Diktiğimiz yeşillikleri suladım. Sondajı 3-4 saat akıttım İbrahim abi ilk kuyuyu zaten sabahtan itibaren açmıştı kuyu o kadar aktı, ancak yarım metre aşağı inmiş. Aşağıdaki kumları torbalara koydum nereden baksan 1 m3 kum oldu m3’ü 60 TL daha da var sürülmeden önce hepsini toplamam lazım. Akşam eve gelince baktım ki artık iş başa düştü ben de ağır topları devreye sokmaya karar verdim Eniştem Belediye Başkanı onu aradım Ayaş Belediye Başkanını çeşme için arasın diye, arkasından Meteoroloji Müdürünü aradım Samsundan bir abimizin oğlu üzerinde çok emeğimiz var bana Ayaş Meteoroloji istasyonunun son 10-15 yıllık Mart, Nisan, Mayıs ile Ekim,Kasım aylarının sıfırın altındaki günleri gün olarak çıkartacak. Elimde meteoroloji bilgileri, toprak tahlili, su tahlili ve etrafta yetişen ağaçların fotoğraflarıyla İbrahim Balkal veya bu işten anlayan bir Mühendis ile görüşeceğim. Niyetim Kasım ayında bahçeye 10 adet yabancı çeşitlerden dikmek ve denemek yani bahçede yetişecek en iyi çeşidi bulmaya çalışacağım.

vural-can beğendi.
Eski 19-12-2015, 00:00   #221
Ağaç Dostu

05 Nisan don olayında cevizler kısmen etkilenmiş

Eklenen Resimler

sinbas beğendi.
Eski 19-12-2015, 00:02   #222
Ağaç Dostu

05 Nisan 2015 don olayı devam ediyorum

Eklenen Resimler

Eski 19-12-2015, 00:03   #223
Ağaç Dostu

05 Nisan 2015 kırağıdan cevizler kısmen etkilenmiş

Eklenen Resimler

Eski 19-12-2015, 00:05   #224
Ağaç Dostu

05 Nisan 2015 akşamı dondan etkilenen cevizler kısmen etkilenmiş

Eklenen Resimler

Eski 19-12-2015, 21:15   #225
Ağaç Dostu

219. Bu gün 12 Nisan 2015 Pazar sabah 07,30’da yola çıktım. Bu günkü amacım Chandler ve Fernor ağaçlarının durumunu görmek. İlk önce birisinin bahçesine gittim orada chandler ve Fernette var. Onlarda herhangi bir don zararı yok gibiydi. Daha sonra bizim bahçeye geldim ve ağaçları iyi inceledim bizde de bazı ağaçların uç püskülleri açmış ve soğuktan kurumuş gözlerin bir kısmı yanık durumdaydı bazı cevizlere sanki daha hiç açmamış ve hiç zarar görmemiş bazıları ise tam açma durumundayken soğuğa yakalanmış ve gözlerin bir kısmı zarar görmüş bir kısmı görmemişti. Daha sonra diğer bahçeye gittim burada 5-6 yıllık chandler ve 1 yıllık Fernor ağaçları var chandlerlar bir önceki sene uçlarından kuruma yapmış muhtemelen sonbahar soğuğuna yakalandı çünkü o sene 2 Ekim’de hava sıcaklığı -4 oldu ben de hatırlıyorum onun bahçesine bakmıştım ve o durumu görünce Chandler dikmekten vazgeçmiştim ancak geçen sene kuruyan dalları budamışlar ve geçen sene oldukça iyi sürgün vermiş bu sene de don zararı yok gibi. Fernorlar daha uyanmamış. Bu çeşitlerin takibini yapacağım. Kayısıların çiçeklerini don vurmuş bunları söküp yerine kiraz dikebilirim veya bir sene daha kalır eğer olmazsa o zaman sökerim. Şeftali hafif zarar görmüş papaz erikte bir şey yok diğer eriklerde zarar var. Kiraz, vişne, elma, armut, dut, ayva, ıhlamur da herhangi bir zarar yok. Köylülerle konuştum uzun yıllardır son 2 senedeki kadar soğuk olmamış. Çeşmenin suyu akmaya devam ediyor ve bahçenin ortasında dere oluşmuş 2 kuyu da ağzına kadar dolu sondaj artezyen yapmış 6 cevizin dibi su doluydu bu sene kurtarırsalar büzü yaptırıp önümüzdeki sene çeşmenin suyunu aşağıya akıtırım. Üstten 6 asmanın dibini temizledim. Tavuk kümesinin kapısını değiştirdim pencerelerini yaptım, 5 torba daha kum topladım, sondajı 4-5 saat çalıştırdım boşa akıttım. Yine bahçe ot içerisinde kaldı Mart ayında hava ve toprak müsait olunca sürdürmek gerekiyormuş veya sonbaharda kazayağı çekilecek mart ayında fırsat bulunca çapa yapacağım. Asma diplerini ot ilacı ile yapsak ne olur ki biraz daha büyüsünler o zaman yapmak lazım. Bundan sonra bahçeye gittiğimde 2 saat ot temizliği 1 saat taş toplama öğlen 1,5 saat dinlenme ve diğer işler olacak şekilde çalışmak lazım çünkü haftada 2 gün gidiyorum ve her gittiğimde otlar daha bir uzuyor. Mart ayında cevizlerin dibini çapaladım elimle tek tek 4 iş gününde yoldum yine otlanmışlar. Ben olayı çözdüm Askerliğin temeli selam vermekse çiftçiliğin temeli de ot yolmakmış gerisi teferruat.

kenan kırca beğendi.
Eski 19-12-2015, 21:31   #226
Ağaç Dostu

12 Nisan 2015 cevizlerin genel durumu

Eklenen Resimler

Eski 19-12-2015, 21:32   #227
Ağaç Dostu

12 Nisan 2015 cevizlerin genel durumu 2

Eklenen Resimler

Eski 19-12-2015, 21:33   #228
Ağaç Dostu

12 Nisan 2015 cevizlerin genel durumu 3

Eklenen Resimler

Eski 19-12-2015, 21:35   #229
Ağaç Dostu

12 Nisan 2015 cevizlerin genel durumu 4

Eklenen Resimler

Eski 19-12-2015, 21:36   #230
Ağaç Dostu

12 Nisan 2015 cevizlerin genel durumu 5

Eklenen Resimler

Eski 20-12-2015, 21:04   #231
Ağaç Dostu

İsmail Kuzucu's Avatar

Giriş Tarihi: 13-01-2011
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi patara67 Mesajı Göster
Ben olayı çözdüm Askerliğin temeli selam vermekse çiftçiliğin temeli de ot yolmakmış gerisi teferruat.
Ot ilacı kullanmaktansa yolmak daha bilinçli bir eylem. Ayrık gibi çok yıllık otlar yok ise çiçeklenme döneminde çapalama yapıp 2-3 senede otları bayağı yola sokabilirsiniz.

Tohumların hepsi ilk senede çıkmadığı için biraz uğraş ister.

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2015, 23:02   #232
Ağaç Dostu

220. Bu gün Kayınpedergille beraber sabah 08,30’da bahçeye doğru yola çıktık. Öğlene doğru Dursungil geldi. Gül ben ve Dursun Cenk Beyin chandler, fernette ve Fernor ceviz bahçesine gittik orada ağaçları inceledik bazıları yeni yeni uyanmaya başlamıştı ancak en son donlardan etkilenmemişlerdi. Oradan Yetiş abinin yerli çeşit bahçesine geldik orada bir çok ağaç dondan zarar görmüş ancak geçen sene aşılanan Oğuzlar çeşidine bir şey olmamıştı ben de şaşırdım. Bizim bahçeye geldik su gelen yere baktık ve bazı cevizleri dolaştık. Bizim cevizlerin de bazıları zarar görmüş bazıları hiç zarar görmemişti. Sonuçta şuna karar kıldık; Kasım ayında 10-15 adet yabancı çeşitlerden dikeceğiz ve onlarında bahçeye uyumunu kontrol edeceğiz. Benim faforim Fernor çeşidi onun için hasat döneminde 3-5 kg. Fernor cevizi alacağım çeşidin meyvesini görmem lazım. Ataman Çiftliğinden bir arkadaşla görüştüm, Fernorun alt kısmı chandler gibi değil biraz daha kalın kabuklu ancak içi chandlerden daha dolgun ve lezzetli dedi. Aralık ayında yabancı çeşitlerden gönderecekler. Sabah geldiğimizde çeşmenin oradaki büzü açmak için kepçe gelmişti İbrahim abi başındaydı. Kepçe belediyeden gelmiş, ben Ayaş Belediyesine dilekçe vermiştim onun için gelmiş sağolsunlar yine ilgilenmişler aslında iş Karayollarına ait kepçe 2-3 saat çalıştı ve balçık toprağı büzün önünden aldı. Bizde çeşmenin suyu yine orasını doldurmasın diye çeşmeden gelen suyu boru ile daha sağa doğru akıttık, orası kuruyunca belki boru geçecek kadar açabiliriz. İlk kuyunun motorunu akşama kadar çalıştırdım bayağı su aktı. Ancak kuyu yine 1 m aşağı inebildi bu kadar su nereden geliyor acaba? Ceviz ağaçlarından o sıra üzerinde olanlardan 5 tanesinin dibi suydu onların biraz suyu gitmiş. Bu yaz uygun bir zamanda o sıranın ortasından kepçeye 1,5 m derinliğinde hendek açtırmak lazım o ağaçlara bir şey olmazsa yazın yaptıracağım ilk işlerden biri olacak. Kayınpederle beraber tuvaleti yaptık evi yapan su tesisatçısı uyduruktan yapmış vidaları ve contaları düzgün sıkıştırmadığı için her yerden su akıtıyordu. O iş bittikten sonra sondaj panosunu duvara monte ettik ve sondajın borularını taktık iyi oldu tek başıma bunları yapamazdım.

kenan kırca beğendi.
Eski 21-12-2015, 20:40   #233
Ağaç Dostu

221. Bu gün 18 Nisan 2015 Cumartesi. Sabah 07.00’da yola çıktım bu gün hava çok güzel ve işim çok. İlerimizdeki 80 dönümlük Chandler bahçesine bakan V. Bey gelecek bizim bahçeye de uğrayacak ve bahçe sürülecek. Sabah 09.00 gibi V. bey geldi Arabadan indi ben hoş geldiniz dedim benim soracağım ve konuşacağım bir sürü şey var, örneğin Fernor cevizi nasıl, dondan korunmak için ne yapabilirim, cevizler aşılansa ne olur gibi tabi bunları yapması karşılığında ne kadar ücret isteyecekler. Adam arabadan inince dedi ki hadi cevizlerinize bakalım ama ilk önce budama makasımı alayım, ben dedim ki sakın herhangi bir şey kesme o da yok kesmeyeceğim dedi. Yanında bir de aşıcı diye birini getirmiş adam çok bilmiş bir havası var bir ağacın başına gittik sanki ben kesme dememişim gibi hemen cevizin iki dalını dur yapma diyene kadar kesti. Başladı ağaçların aşısı ters yönde olmuş yanlış budanmış bunlar kurur bak içi kararmaya başlamış derken cevizin ortasına makası tuttu kesecek dur kardeşim diye bağırdım ‘’kesme dedim’’ dedim. Neyse o da şaşırdı kesmeyi bıraktı ukala bir şekilde benden ne istiyorsunuz dedi bende Fernor cevizi nasıl dedim onun meyvesi iyi değil Fransızlar bile o cevizi bıraktı en iyisi chandler dedi. Benim kafa attı dedim ki siz buraya chandler diktiniz ama Ekimde don oluyor geçen sene sizin diktiğiniz ağaçlar geriye doğru dondu budamak zorunda kaldınız (kendisi bana Eylül ayında damlamaları açmak için bilmem ne asiti verdik o yüzden sulama yapınca ağaçlar geç yaprak döktü ve uçları dondu demişti. Halbuki başka chandler bahçesi olan Cenk Beyin bahçesinde de ağaçlar uçlarından donmuştu) Benim Chandler bahçem var hiçbir şey olmuyor dedi ben de nerede dedim Uşak Denizli dedi. Ben de oranın havasıyla burası bir mi rakım aynı dedi bende siz bahçeyi hava durumu istatistiklerini almadan dikmişsiniz o ağaçlar Ekim de dona yakalanır dedim sonra defolup gittiler. Adamın niyeti Ağaçları ve diken kişiyi kötüleyecek ki bende aman ben yandım bundan sonra bahçeye şu kadar para karşılığında siz bakın diyeceğim. Abi ya ortalık ne adamlara kalmış bu adam her gelişinde otelde kalıyor bir de bir sürü para alıyor kendisi de …. Tarım Ziraat’te teknikermiş gitsen baksan Tarım Ziraat'te hiçbir şey yapmıyordur ve etrafındaki herhangi bir çiftçiye de en ufak bir yardımı yoktur. Bu adam beni çok sinirlendirdi neyse… Tavuk kümesinin 4 kiremitini rüzgar kaldırmış onu yerine koydum. İlk kuyuyu 4 saat boşaltmaya çalıştım ama hiç seviyesi inmedi. Büzün ağzı yine çeşme suyu ile dolmuş. Öğleden sonra bahçeyi sürmek için İbrahim abinin komşusu geldi ve 3 saat çalıştı bahçenin üst tarafını artı şeklinde sürdü ancak sulak olan bahçenin alt tarafını sürmedi orasını sonra sürecek 10 gün sonra da kaz ayağı çekeceğim dedi. Sondajı takmıştık ancak borusundan kaçırıyor orada yapamadım ben de yapamadığım kısmı söktüm ona göre parça alacağım. Bundan sonra bahçe bir daha pullukla sürülmeyecek. Benim yapacağım fırsat buldukça çapa makinası ile kısım kısım sürmek kışa girerken ve Mart ayında yapmak, eğer olmazsa kaz ayağı çektirmek olacak. Bahçeyi daha yeni çözmeye başladım, bu süre iki yılda ancak oldu ve bundan sonra bahçeye cevizlere baksın diye kimseyi sokmayacağım, bu bahçeyi ben yapacağım savaşmadan olmayacak. Bu gün bir şey dikkatimi çekti bizim Oğuzlar ceviz fidanlarının bir kısmı daha yeni uyanıyor ve bir kısmı da daha uyanmamış Yetiş abinin bahçesinde aşılanan Oğuzlar cevizi de dondan zarar görmemişti bizdeki zarar görenlerin gözlerinde de bir çok yerde uyanma var.

kenan kırca ve chndlr beğendi.
Eski 21-12-2015, 20:44   #234
Ağaç Dostu

18 Nisan 2015

Eklenen Resimler

Eski 22-12-2015, 22:38   #235
Ağaç Dostu

222. Bu gün 22 Nisan 2015 Çarşamba. ‘’ Kork Aprilin beşinden öküzü ayırır eşinden’’ 21 ve 22 Nisan gecesi don olayı oldu. Sabah bahçeye gittiğimde cevizlerden açanların uçları da kararmıştı. Bu soğuklar olmasaydı Nisan ayının başındaki donlardan fidanların çoğu kendini kurtarmıştı. Fidanlara yine bir şey olmayacak çünkü cevizlerin üçüncü gözleri sürgün verecek biz zaten bu sene meyve istemiyoruz. Ancak beni düşündüren bundan sonraki seneler cevizler meyveye yatınca aynı şekilde don olursa o senenin ürünü gitmiş olacak. Bunun için 2 seçenek var Birincisi; bahçeye dondan korunmak için sulama sistemi yaptırmak bunun için de 380 Volt elektriğe ihtiyacımız var ve motoru değiştirmemiz gerekiyor. Bu da yaklaşık 10 – 15 bin TL masraf demek ve ne kadar etkili olacak bilemiyorum. İkincisi; bunu araştırmam lazım, kuruyan veya tutmayan fidanların yerine Fernor ve tozlayıcılarından dikmek bunun için de aralarına dikilebilir bahçe o zaman 8x4 olur tabi Oğuzlar cevizini de daha sonra aşılayacağımızı varsayıyorum. Bu konuda bir uzmandan yardım almak lazım. Bahçeye gitmeden önce Ayaş Belediyesine uğradım yıllık vergiyi yatırdım oradan tavuk kümesi için malzeme siparişi verdim. Bahçeye vardığımda toprak numunesi için 5 yerden toprak aldım 0-30 ve 30-60 cm’den. Daha sonra sondaj borularını hallettim artık kaçırmıyor denemesini yaptım. Bu arada Ayaş belediyesinden büz için geldiler Şefleri kepçeyi görevlendirecek ve bizim sulak olan alt sıranın ortasından 1,5 m çukur açılacak burası hem ağaçların kökünde biriken suyu alacak hem de çeşme suyu veya sel geldiğinde işe yarayacak bence iyi olacak çünkü sonuçta cevizlerin arası kazılacak, zaten onlar yapmasa ben bu yaz mecburen yaptıracaktım. Kepçenin kazacağı istikamette bulunan çadır direklerini İbrahim abi ile beraber söktük ve kaldırdık ben de oradaki pislikleri temizledim ne çok artık varmış. Akşama doğru Ayaş ASKİ’den vilanjör geldi ve hortumu bizim taraftaki büzün deliğinden gönderdiler yoğun uğraşılardan sonra yolun karşısından çıktı. Büz geçici olarak açılmış oldu ancak havalar ısınınca ve orası kuruyunca çeşme tarafından büzün içine bir boru takılması lazım. Bu soğuklar bitince ki 3 gün sonra bitiyor Chandler ve Fernor çeşitlerine bakacağım ne durumdalar diye, eğer kurtardılarsa onlardan dikeceğim çünkü korkulu rüya görmektense uyanık kalmak her zaman iyidir.

kenan kırca beğendi.
Eski 23-12-2015, 22:51   #236
Ağaç Dostu

223. Bu gün 24 Nisan 2015 Cuma öğleden sonra toprak numunesini Toprak ve gübre araştırma merkezine götürdüm. 0-30 cm ile 30-60 cm arasında numune almıştım. Oradaki görevli keşke 60-90 cm arasını da alsaydınız dedi, bende artık ancak bu kadar alabildim şimdilik bu yeter dedim ve 110 TL ödedim. Bir ay sonra sonuç çıkar dediler. Oradan TAGEM’e uğradım ve ilk girdiğim yerde cevizden anlayan kimse var mı diye sordum ve bana Dr Haydar Kurt’u tavsiye ettiler, onun yanına gittim, konuyu anlattım ve Fernor diksem ne olur dedim. Bana TÜBİTAK tarafından Kazan’da 5 yıl süresince 12 çeşit yabancı ceviz üzerinde deneme yaptıklarını ve sonuçta Ankara bölgesinin ceviz yetiştirmeye pek uygun olmadığına karar verdiklerini söyledi. Ancak illa yetiştirmek istiyorsanız Fernor, Fernette dikebileceğimi söyledi. Ayrıca Azotlu gübreyi 15 Nisan – 15 Haziran arasında ver ki ağaç kendisini kışa hazırlasın ve Mart ayında gübreyi verme erken uyanmasına sebep olursun, ağaçları 8*4 dikmenin bir anlamı yok ancak öyle yaparsanız fidancılara fazladan para kazandırırsınız dedi ve Bursa da bana yardımcı olabilecek bir kişinin adresini verdi. O kişiyi aradım Fernor’u söyledim bana; Fernor çeşidinin nemli bölgeyi sevdiğini Fransa da bile bu çeşidi dikmeyi azalttıklarını, çiçeklenme döneminde nem olmazsa tozlanmanın yeterince olmadığını ve özellikle yazın Ankara’ nın sıcak olması nedeniyle güneş yanıklığına hassas olacağını söyledi ben de kaolin kullansak dedim fayda etmez dedi. En iyisi chandler dikin bahar donlarına yakalanmaz, Bursa’da bile şu anda chandler’ın yeni yeni açtığını söyledi ve yalnız geç yaprak döker dedi. Ben de Ekim 10-15 gibi Oltan da hava sıcaklığı -2, -4 arasında olabiliyor dedim bana çok bir şey olmayacağını söyledi Ağustos’un 10-15 gibi suyu kesmeniz lazım ve Mart ayında DAP vereceksin ve Mayıs ayından itibaren Haziran başına kadar 2-3 seferde Azotlu gübreyi damlama ile verin ortalama azot miktarı ağaç yaşı başına 100 gr dedi. Bu söylediklerinin bazılarının doğru olmadığını düşünüyorum en iyisi uygulamaya bakmak lazım.
Ulus’tan meyve ağaçları için demir ilacı aldım eriklerden bir tanesinin yaprakları sararmaya başladı. Kafam iyice karıştı keşke kiraz elma,armut veya ayva dikseydim bunlar soğuklardan etkilenmediler. Zaten Haydar Bey de bunu söyledi bölgede ne yetişiyorsa onu dikmek lazım dedi Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yokmuş.

Eski 25-12-2015, 00:03   #237
Ağaç Dostu

224. Bu gün 27 Nisan 2015 Pazartesi. Ben. Babam ve yiğenim saat;07,00 de bahçeye doğru yola çıktık. İlk önce C. Beyin bahçesine uğradık ve orada Chandler, Fernor cevizlerinin fotoğraflarını çektim ikisi de henüz uyanmamışlardı ve Nisan soğuklarından zarar görmemişlerdi. Hatta Fernorlarda hiç uyanma belirtisi yoktu. Oradan bizim bahçedeki cevizlerin fotoğraflarını çektim onların uçları yanmıştı ve birçok gözlerde yanmıştı. Bahçede tavuk kümesinin içine tel çekeceğiz bunun için 1cmx1cm lik tel aldım onu kullanacağız öğlene kadar kümesin içinin bir bölümünü yaptık öğlen kaz ayağı çekmek için M…. İbrahim abi ile beraber geldi. Çay içtikten sonra M…. kaz ayağını yaptı biz de İbrahim abi ile konuştuk büzün içinden boru geçireceğiz ve onların havuzuna çeşmenin suyunu aktaracağız, şimdi çeşmenin suyu doğruca bizim bahçeye akıyor ve alt tarafı su içerisinde bırakmış. Ben de Ayaş belediyesinin Oltandan sorumlu T. Beyle konuştum 2 hafta sonra kepçeyi gönderecek ve 2 m kanal açtıracağım, eğer kepçe oraya girebilirse. Öğleden sonra tavuk kümesinin içi bitti ve kapısına da tel yaptık herhangi bir boşluk kalmadı. Akşama doğru meyve ağaçlarının dibine demir ilacı verdim ve meyve ağaçları ile mazıları suladım.

Eski 25-12-2015, 00:12   #238
Ağaç Dostu

27 Nisan 2015 cevizlerin durumu1

Eklenen Resimler

Eski 25-12-2015, 00:13   #239
Ağaç Dostu

27 Nisan 2015 cevizlerin durumu2

Eklenen Resimler

Eski 25-12-2015, 00:15   #240
Ağaç Dostu

27 Nisan 2015 cevizlerin durumu3

Eklenen Resimler

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024