238. Bu gün 11 Haziran 2015 Perşembe. Saat 06,15’te bahçeye geldim. Dün akşam çok yağmur yağmış toprak çok çamur olmuş. Hemen üst sıradaki cevizlerin diplerini temizlemeye başladım bahar geldiğinden beri ot yoluyorum. Biz askerdeyken erler boş kalmasın diye ot temizliği yaptırırdık herhalde içlerinden birisi bana beddua etmiş. İlk sırayı bitirdikten sonra Traktörcü geldi konuştuk o da bizi dolandıran adamın akrabasıymış, o da ona sektiriyor hem yan komşu İbrahim abi onu sana niye tavsiye etmiş dedi. bahçenin alt tarafını sürecek ve diğer yerlere de kaz ayağı çekecek 400 TL’ye anlaştık fiyat çok uygun geldi. İyi birisine benziyor inşallah yanılmam. Daha sonra İbrahim abinin orada biraz oturduk ve ben bahçeye geldim. Bu gün hava serin, aslında damlama sulamadan Amonyum Nitrat gübresi vereceğim, yaklaşık 15 kg kadar kovanın içine koydum ama ilk önce az bir miktarla suda eriyip erimediğine baktım eriyormuş, çünkü başka bir şekilde olan ve suda erimeyen formu da var. Kovayı sondajın orada su ile doldurup eriyeni gübre tankına koydum 3-4 uygulamadan sonra hepsi eridi ve gübre tankını kapattım. Amacım zaten toprak sulu yaklaşık 30 dk damlamayı boş açayım kaçak yer var mı diye bakayım dedim ancak gübre tankını hava subabı seviyesinin üstünde doldurduğumdan dolayı taşmaya başladı bende gübre boşa gitmesin diye açtım, ondan önce de tankın hortum bağlantısı çıkmasın diye 2 kelepçe taktım baktım sorun yok, damlamayı kontrol etmek için dışarı çıktım yaklaşık 20 dk sonra sondaj kulübesinden su fışkırma sesi geldi. Koşarak gittim baktım ki gübre tankının çıkış tarafındaki hortum çıkmış ve hem sondajdan hem de tankın çıkışından su dışarı atıyor tuttum ve hortumu yerine takayım dedim bu arada basınçtan dolayı yerine takamadım ve su yüzüme ve üstüme geldi. Suyun tadı yani azotun tadı biraz yaktı. Hemen yüzümü yıkadım ancak gübrenin bir kısmı da boşa gitmiş oldu. Damlama ile gübre vermeden önce damlamanın iyi ve sorunsuz çalıştığını görmek lazımmış, ben bir de tankı açınca basınç fazlalaştı bunun içinde bir müddet tankın başında durmak lazım hem basıncı da ayarlamak gerekiyor. Suyu kestikten sonra cevizlerin diğer bir sırasının otlarını da temizledim. Daha sonra üstten 6 sıradaki cevizleri budadım. Mümkün olduğunca tek lider bıraktım. Biraz uzun olanları yanlardan 3-4 kol ve bir lider bıraktım bazılarında karar veremedim sonraya bıraktım. Tabi bu işi yaptım ama doğrumu yaptım yanlış mı yaptım tam bilmiyorum. Bunu yapmadan önce Köy TV deki Sinan beyin ceviz programında biz Haziran ayının beşi onu gibi fidanlarda tek lider bırakıyoruz diğerlerini koparıyoruz dedi. İbrahim Balkal'ın sitesinde 2' nci yıl cevizlerde tek lider bırakıyoruz diyor, zaten bizim bahçeyi kuran Kişi de geçen sene Temmuz ayında gelip fidanları tek lidere indirmişti. Bu sene de aynısını yapacaktı ben de şimdi yapmış oldum (daha sonradan yaptığım gözlemler sonucunda ceviz fidanı Haziran ayında budanırsa bırakılan tek sürgünün iyice hereğe bağlanması gerekiyor yoksa rüzgardan kırılabiliyor bunun için de hereğin uzun olması lazım). Kestiğim yerleri bordo bulamacı karıştırdığım su tut ile kapattım. Zaten ağaçlara bir şey olsa bile Aralık ayında Fernor’la değiştireceğim. Cevizlerin birinde kök boğazı çürüklüğü var ne yapılacağına bakacağım. Bu sene üst taraf ekili olduğu için yağan yağmurlardan dolayı sel gelmedi demek ki üst tarla boş olursa sel gelecek. Elmaya 2 defa böcek ilacı yapmama rağmen hala yaprak biti vardı ben de böcekli yaprakları topladım.
|