17-01-2016, 21:32 | #271 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-12-2014
|
251. Bu gün 19 Ağustos 2015 Çarşamba. İki gün bahçede kaldım. Birinci gün tavuk kümesi bahçesinin az bir yerine taş toplayıp harç yaptım kalan zamanda motorlu tırpan ile etrafta çıkan otları aldım, akşama kadar devam etti. Sabah erken uyanacaktım ancak bir gün önce çok yorulduğumdan ve uykusuz olduğumdan dolayı saat 08,30 da uyandım. Kümesin bahçesinin kenarlarına 2 el arabası harç yaptım, onu döktüm. Daha sonra kümesin içinden su giderini açtım ve seviyeyi ayarlamak için artan tuğlaları koydum üzerine toprak attım ve etraftan 2 el arabası taş topladım onları serdim ve bu işi bıraktım. Çeşmeden dışarı aksın diye çektiğimiz borunun üzerinden traktör geçiyordu onu kaldırdım suyun ağzını traktörün geçtiği yere verdim. Gübre varilinin içindeki gübreyi meyve ağaçlarından bazılarına döktüm ve varili aşağıya gübrenin olduğu yere götürüp ağzına kadar gübre ve su ile doldurdum, ağzını naylonla kapattım. Bu gübre 15 gün sonra iyice yanmış olacak ve ben her 15 günde bir yanan gübreyi ceviz ağaçlarının dibine atacağım. Bu varilin içine aslında 1 bardak sirke ve ekşimiş yoğurtta atmak lazım bu tarif Selahattin hocanın tarifi o tavuk gübresi kullanıyordu içine azot , fosfor demir vb. gübreler veya diğer organik malzemeler de atılabilir, bunu Mayıs ayı başı ile Eylül ayı sonuna kadar her 15 gün de bir tekrar edilerek yapılabilir. Bu şekilde yapmamın sebebi ben geçen yıl gübreyi Kasım ayı gibi ağaçların etrafına 2 kova atmıştım, yalnız atarken gördüm ki içinde kurt var bunlar tel kurdu ve dana burnu larvalarıydı, ayrıca bütün yaz boyunca ot temizliği yapmak zorunda kaldım. Gübrenin bekleme süresi neredeyse 4 yıl buna rağmen halen ot tohumları ölmemiş ve sonbahara doğru çeşitli böcekler gübre içine yavru bırakıyor. Ceviz ağaçlarının suyunu ne zaman keseceğim uzun vadeli hava durumuna bakıyorum Eylül ayında yağmur yok. 252. Bu gün 25 Ağustos 2015 Salı iki günlüğüne bahçeye gittim birinci gün öğleden önce tavuk kümesinin içine beton attım ve öğleden sonra üstten 2 sıranın otlarını aldım. Ertesi gün sabahtan çapa makinası ile 2 sıranın arasını çapaladım. Yer kuru olmasına rağmen çapa oldu çünkü traktör sürmüştü. Aslında her gittiğimde 2 saati çapa yapmak için ayırırsam bahçeyi traktörle sürmeye gerek kalmayabilir. Öğleden sonra Fernor ile değiştireceğim cevizleri saydım 50 adet cevizi değiştireceğim çukurlarını açmaya başladım. Geçen hafta cevizlere su vermiştim artık su vermiyorum havalar soğumaya başladı yani 20 Ağustosta suyu kesmiş oldum ancak meyve ağaçlarına su veriyorum. |
17-01-2016, 21:34 | #272 |
Ağaç Dostu
|
253. Bu gün 30 Ağustos 2015. Cihan’la beraber bahçeye geldik saat 07,00. Amacımız tavuk kümesine folluk yapmak ilk önce kümesin içine raf yaptık daha sonra da 2 adet folluk yaptık planlama, çizim, kesim, monte derken bu işlem saat 16,00’ya kadar devam etti. Yaptığımız folluk biraz özel oldu çünkü tavuklar yumurtlayınca yumurtaları bir göz var onun içine düşüyor ve tavuklar yumurtaya zarar veremiyorlar. Tabiî ki işleyişi de görmek lazım. Konuştuğumuz şuydu dedik ki; bir proje vardır, bunu bir ustanın yaptığı vardır, bir de ortaya çıkan sonuç vardır. Bizim üçü de gerçekten farklı oldu. Akşama doğru 2 kasa domates topladık. |
17-01-2016, 21:37 | #273 |
Ağaç Dostu
|
Folluk yapımı |
18-01-2016, 20:52 | #274 |
Ağaç Dostu
|
254. Bu gün 02 Eylül 2015 Çarşamba. Sabahtan öğleye kadar iki aranın çapasını yaptım çok fark etti, her gelişimde bir arayı yapsam ayda bir sefer sıra gelir kritik zamanlarda bu 2 güne iner bana maliyeti 50 TL lik çapa makinesi benzini oluyor. Öğleden sonra tavuk kümesinin tabanına bir kat daha çimento attım ve bu sefer zemin daha iyi oldu. Akşama doğru 5 kasa domates topladım ve akrabalara vermek için araba ile dolaştım, ancak bu iş iyi değil, hem yetiştir sonra da yazık olmasın diye dağıtmaya çalış bence bahçenin zekatı oldu. Şimdiye kadar Toplam 11 kasa domates oldu daha da çıkacak. Aslında önümüzdeki sene 2 araya domates diksem yaklaşık 4000 TL geliri olur ama benim gücüm yetmez. Kardeşime domatesleri verince komşuları sormuş bizde alalım diye, demek ki yetiştirilse rahat satılacak hayırlısı. Ağaçların suyunu 20 Ağustosta kesmiştim fakat havalar çok sıcak gidiyor ben de her ağaca 50 lt su verdim, artık yok çünkü cevizlerin uçları daha yeşil pişkinleşmemiş. Su vermemin sebebi Ekim ayının 10’na kadar neredeyse yağmur yok gözüküyor. 255. Bu gün 07 Eylül 2015 Pazartesi. sabah bahçeye vardığımda ilk işim alttan ikinci sıradaki çıkan otları motorlu tırpan ile almak oldu daha sonra çapa makinası ile çapalayım dedim ancak yer kuru olduğu için orasını yapamadım artık yağmur yağdıktan sonra toprak tav olursa yapmak lazım. Makinelerin bakımını yaptım ve akşama doğru yaklaşık 2 saat domates topladım ortalama 150 kg domates çıktı onları arabanın bagajına doldurdum ve Ankara’ya getirdim ilk defa 38 Kg domatesi 1,5 TL’den sattık ve 57 TL para kazandık bu bahçenin ilk parası. Önümüzdeki sene domates yapmayacağım çünkü çok zor bir işmiş ve taşıması da çok zor. |
18-01-2016, 20:53 | #275 |
Ağaç Dostu
|
256. Bu gün 12 Eylül 2015 Pazar. Sabah erkenden bahçeye geldim. Havuzu onardığımızda kenarlarına bir sıra tuğla örmüştük, onlar kışın içine su girdiğinde donup parçalanmasın diye eksik kalan yerine harç kardım ve delikleri kapattım. Soğuklar gelmeden elyaflı dış cephe sıvası yapacağım baca yapımından artan sıvalar var. Daha sonra 11 adet direği el arabası ile alttaki asmaların sırasına taşıdım, bu tek başına oldukça zor oldu ama 15’er metre arayla bıraktım, daha sonra 4 tanesinin çukurunu kazdım ve harç yaparak sabitleştirdim. Amacım asmaları askıya almak ve etrafındaki otları rahat alabilmek, diğerlerini yapamadım çünkü bel küreği kırıldı. Öğleden sonra 90 kg domates topladım ve ertesi günü satılacak kilosu 1,5 TL. Meyve ağaçlarını tekrar sulamak zorunda kaldım. Bu günün en önemli olayı Timac Agro Tarım’dan mühendis arkadaş geldi onunla cevizleri inceledik ve şuna karar verdik; ben 70 cevizi Fernor ile değiştireceğimden ve baharda Oğuzlar cevizi yeniden dona yakalanırsa geri kalanına da aşı yaptırabileceğimden veya değiştirebileceğimden dolayı bu sonbaharda gübre kullanmayacağız ancak bahardan itibaren bir gübre programı yapacağız Mühendis arkadaş çok iyimser konuştu bu gübrelerin özelliği yeni nesil gübre olması ve toprağın kireçli olması ve PH’nın yüksek olması bitkinin gübre alımını engellemiyor. Gübre 25- 50 kg lık çuvallarda ve 3 yaş için 400 gr gibi gübre kullanılıyor bakalım hayırlısı. 257. Bu gün 16 Eylül 2015 Çarşamba. Sabah 06,00’da bahçeye vardım ve domateslerin suyunu açtım. Üç gün önce 160 TL. lik domates sattık, bu günde 50 TL lik domates var. Bu deneme amaçlı önümüzdeki seneye hazırlık. Alttaki asmaların direklerini diktim ve harç kardım, diplerini o harçla doldurdum. Öğleden sonra 4 adet ceviz çukuru kazdım. Sabahtan C. beyin Chandler bahçesine uğradım ve Fernorların fotoğraflarını çektim maşallah nazar değmesin 2014 Kasım dikimi olmasına rağmen bizim cevizlerin 2 katı hayırlısı. |
18-01-2016, 21:01 | #276 |
Ağaç Dostu
|
16 Eylül 2016 Bizim bahçe ve C. beyin Fernorları |
18-01-2016, 21:07 | #277 |
Ağaç Dostu
|
16 Eylül 2016 Bizim bahçe ve C. beyin Fernorları |
18-01-2016, 21:32 | #278 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-04-2011
|
bahçenizi ziyaret etmek isterim |
20-01-2016, 00:09 | #279 |
Ağaç Dostu
|
258. Bu gün 21 Eylül 2015 Pazartesi. sabahtan asmaların direklerine tel çektim ve asmaların her birinden en iyi bir tanesini iple tele bağladım budarken onları bırakıp diğerlerini budayacağım. Biraz yağmur yağdı. 4 ceviz ağacı çukuru açtım. 259. Bu gün 27 Eylül 2015 Pazar. Sabahtan havuzun kenarlarına elimde kalan dış cephe sıvasından yaptım amacım havuzun kenarları 1 sıra delikli tuğla ile örüldüğü için bunların içine su girip kışın donunca parçalanmasını önlemek. Daha sonra tavuk kümesinin tellerini bağladım ve 4 adet ceviz çukuru daha açtım. 260. Bu gün 05 Ekim 2015 Pazartesi. Öğleden önce tavuk kümesinin bahçesinin üzerine tel çektim ve bunu tek başıma yaptığımdan dolayı biraz uzun sürdü. Öğleden sonra İbrahim abi çay içmeye çağırdı, 45 kg domates ve 20 kg da turşuluk yeşil domates topladım bakalım bunlar da satılacak mı? 3 adet ceviz çukuru açtım çukur açarken şu dikkatimi çekti ağaçların dibi nemliydi demek ki suyu erken kesebilirim. Ben bu sene havalar sıcak gidiyor diye su vermeyi 02 Eylül’de kesmiştim, en son 50 lt su vermişim, gözüm ceviz ağaçlarının uç kısımlarında acaba yeterince odunlaşmışlar mı diye bakıyorum. Henüz yapraklarda dökülme belirtisi yok. Bu sene Ekim ayında hava sıcaklığı eksi derecelere düşmeyecek gibi görünüyor. Takip ettiğim ceviz bahçesindeki 5 yaşındaki Chandler ağaçlarında meyve yok çünkü 27 Nisan’daki dondan etkilendiler ancak o tarihte soğuk olmasaydı Ekim soğukları olmadığından sonbahar geç donları bu sene Chandler ağaçlarını etkilemeyecekti. |
20-01-2016, 00:13 | #280 |
Ağaç Dostu
|
261. Bu gün 10 Ekim 2015 Cumartesi. Sabah giderken yolda hava sıcaklığı +4 dereceyi gösteriyordu artık havalar soğumaya başladı. Bahçeye vardığımda bundan önceki hafta yağmur yağdığından dolayı toprak tavındaydı. Sıra aralarını çapa makinası ile çapa yapabilirmiyim diye baktım ancak bu gün ben tavuk kümesini bitirmek için gelmiştim o nedenle bu işi sonraya bıraktım, hem de bazı otlar ölünce daha rahat alınır diye düşündüm. Nasıl olsa Kasım ayında yağmur yağar ve arkasından güneş açar, toprak tava gelince bu işi yaparım dedim. Öğlene kadar tavuk kümesinin bahçesinin teliyle uğraştım ve bitirdim. Keşke bu kümesi betondan yapsaydım, hem bu kadar uğraşmazdım hem de daha sağlam ve ekonomik olurdu, neyse bu deneme oldu bir daha kümes yapacak olursam en iyisini yapabilirim. Öğleden sonra 5 adet ağaç çukuru açtım ve rutin işlerle uğraştım. 262. Bu gün 15 Ekim 2015 Perşembe. Havalar halen iyi gidiyor don olmadı. Sabah 1 saat geç kaldığımdan dolayı trafik vardı. Öğlene kadar çadır demirlerini kurdum çünkü Aralık ayında Fernor ceviz fidanları gelirse ve hava ağaç dikilemeyecek kadar soğuk olursa gelen fidanları çadırın içine toprağa koyacağım ve hava müsait olunca dikeceğim, bir tedbir olacak. Daha sonra 6 fidan çukuru açtım, sondaj kulübesini düzenledim, çapa römorkunu sondaj kulübesine aldım ve dışarıda işe yarayan bütün tahtaları tavuk kümesinde topladım. Olmak üzere olan domateslerden topladım, balkona güneşe koyuyorum ve günde 3 öğün yiyorum. Önümüzdeki hafta artık yeşilleri de toplamak lazım çünkü havalar soğuyacak. 263. Bu gün 19 Ekim 2015 Pazartesi. sabahtan itibaren her ağacın etrafına 1 kova koyun gübresi attım. Bu işi yağmurlar başlamadan yapmam gerekiyordu çünkü taşıması sorun. İlk önce römorklu çapa makinasını denedim ancak toprak sürülü olduğundan dolayı tekerlekler patinaj yaptı, ben de el arabası ile bir sıra arasından taşıdım ve oradan ağaçlara kovayla taşıdım. Bir günde 120 ağacın dibine gübre atmışım. Yeni dikeceğim ve çukur açtığım fidan yerlerine gübre atmadım çünkü gübre her ne kadar 3-4 yıldır dışarıda beklese de iyice yanmış olduğuna güvenemedim. Şunu anladım ki toprağın organik miktarını artırmak için her sene mayıs ayında gübreyi fermente işlemine tutup sonbaharda bahçeye atmak gerekiyor. |
20-01-2016, 00:19 | #281 |
Ağaç Dostu
|
264. Bu gün 27 Ekim 2015 Salı. Artık bahçeye giderken şu işi yapacağım diye gidiyorum ve işlerin bitmesi açısından çok faydalı oluyor. Eğer yorucu bir iş varsa yanında daha kolay bir iş seçiyorum. 3-4 gündür yağmur yağdı ve arkasından 3 gün hava iyiydi ben de motorlu çapa yapmak için bu zamanı bekledim. Sabahtan itibaren akşama kadar alttan 2 sıra arasını çapaladım. Burası en çok ot olan yer. Arazide biraz ot vardı bu nedenle çapa makinasının çapasının arası otla doluyor, bunu ilk başta el testeresi ile temizledim daha sonra temizleme işini de bıraktım çünkü toprak nemliydi ve yukarı çıkarken 2 nci vitese alınca çapanın demirleri yeterince iş görüyor ve kendini bir miktar temizliyor. Domates ektiğim yere giremedim çünkü burada bitki boyu büyük onları da hava biraz soğuyunca, bitki ölmeye başlayınca deneyeceğim. Zannedersem o zaman kolay olacak. Ağaçların etrafına gübre atmıştım, çapa yaparken bu gübreleri de toprağa karıştırabildim, arazi temizlendiği için bir dahaki sefer çapa yapmak kolaylaşacak. Ancak traktör sürmediyse ve toprak sertse çapa yapmak zorlaşıyor bunun için de çapa makinasının pulluğunu kullandıktan sonra çapa yapmak belki sorunu çözer. Bir de akşama kadar çapa yapmak çok yorucu oluyor, en iyisi her gidişte bir arayı çapalamak, bunun için yeterli zaman olacağını zannediyorum. Akşama doğru sondajın üstünü izocamla kapattım ve naylonla örttüm. Evin ve sistemdeki suyu boşalttım, damlama suları arazide serili kalacak bu nedenle en sonlarını açtım. Bu tedbirlerle geçen sene herhangi bir don zararı olmadı. Domatesleri topladım yaklaşık 100 kg yeşil domates çıktı onları güneşten kızarsın diye evin balkonuna koydum. Ağaçlar halen yaprak dökmedi. Geçen hafta Fernor alacağım firmayı aradım ismimi yazıp yazmadıklarını sordum yazılmış. Fidanların sökülmesi için kırağı olmasını ve yaprak dökmelerini bekliyoruz, muhtemelen Kasım 15 den sonra sökmeye başlayacağız dediler. Fidanlar Bursa/İnegöl Arda Fidancılık’tan gelecek İbrahim Balkal’dan. 265. Bu gün 31 Ekim 2015 Cumartesi. Sabahtan asmaların arasını çapaladım, asmaların damlama borularını topladım. Önümüzdeki yıldan itibaren su vermeyeceğim çünkü 2016’da üçüncü yılına girecekler hem o bölge sulak. Öğleden sonra 6 adet ceviz çukuru açtım. Ceviz yaprakları yavaş yavaş dökülmeye başlamış ancak hava sıcaklığı eksi derecelere inmedi. |
20-01-2016, 08:03 | #282 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-11-2013
|
Ben, çapanın uçlarında işaretli olan yuvarlak kısımları söktüm. Çapa hareket ederken en azından otların büyük bir kısmı uç kısımdan burgu yaparak kendiliğinden çıkıyor. Diğer türlü komple ot sarıyor ve çapa çalışmıyor. Denemenizi tavsiye ederim. |
20-01-2016, 22:29 | #283 |
Ağaç Dostu
|
266. Bu gün 05 Kasım 2015 Perşembe. Yeşil domatesleri kızarsın diye terasa koymuştum ve üzerini naylonla örtmüştüm hepsi çürümüş, köylüler domatesin üzerine naylon örtüyorlardı ancak onlar bu işi dışarıda hava alan bir yerde yapıyorlardı ben hava almayan yerde yaptığımdan oldu herhalde, bunu sormam lazım. 267. Bu gün 07 Kasım 2015 Cumartesi. Sabah bahçeye vardığımda hava çok güzeldi sabahtan öğlene kadar 11 adet ağaç çukuru açtım öğleden sonra da 4 çukur açabildim. Toplam Fernor ceviz fidanları için 53 adet çukur açmış oldum toplam 70 adet olacak. 268. Bu gün 12 Kasım 2015 Perşembe. Sabahtan öğlene kadar 12 ağaç çukuru açtım. Öğleden sonra koyun gübresi veremediğim ağaçlara 1 kova gübre verdim. Bahçenin üst tarafına kireçli olan yerlerde açtığım ağaç çukurlarına 1 kova koyun gübresi dökmeye başladım, aslında ağaç çukuruna gübre vermek istemiyordum çünkü gübre her ne kadar 5 senelik olsa da usulüne uygun fermente edilmediğinden dolayı fidanlara zarar verebilir diye düşünüyordum, fakat toprakta organik miktar az olunca faydası zararından çok olacak gibi geldi, hem eskiler böyle yapmıyor muydu? Alttaki 3 sırayı Temmuz ayında budamamıştım keşke budasaydım, çünkü çoğunda lider kaybolmuş Y şeklini almış, onları budamayla düzeltmek daha zor olacak, o yüzden Mart ayındaki ve Temmuz ayı başındaki budama çok önemli. Yaz budaması Haziran 15-20 si gibi de yapılıyor, eğer bu tarihte yapılırsa yanına dikilen sopanın en az 1,5 – 2 m olması gerekiyor ki tek bırakılan sürgün bağlanabilsin ve rüzgardan kırılmasın. Sürgünler Temmuz ayında biraz daha pişkinleşiyor ancak tek sürgün daha az uzama şansına sahip olabilir. En iyisi Haziran 15-20’de yaz budaması yapmak ve yandaki sopayı (herek) uzun bırakıp ona bağlamak Temmuz ayında da gövdeyi güneş yanıklığından korumak için kireç ile boyamak. Öğleden sonra büzü açmak için belediyeden küçük bir itfaiye aracı geldi, onunla büzün üstünden su verildi ertesi gün yan komşu İbrahim abi aradı; büzün içinden 63 lük boru geçirdim dedi. Ancak boru ekliymiş çıkmış halbuki o kadar tembih etmiştim sakın ekli boru ile iş yapma diye Pazartesi tekrar uğraşacağız hayırlısı. |
20-01-2016, 22:31 | #284 |
Ağaç Dostu
|
269. Bu gün 16 Kasım 2015 Pazartesi. Annem ve babamla birlikte sabah 08,00’de bahçeye vardık. Annemin ikinci gelişi ona yaptıklarımı anlattım. Daha sonra Oltan belediye şefi ile görüştüm çeşmeden büze gelen su kanalını açması için bir kepçe istedim sağ olsun hemen gönderdi kepçe kanalı açtıktan sonra İbrahim abi işle beraber büzün içerisinden 50.lik boruyu geçirdik bunun için 2 senedir uğraşıyorduk şimdi sadece bağlantılar kaldı onu da Perşembe günü halledeceğiz. Bundan sonra çeşmenin suyu bizim bahçeye akmayacak yan komşunun havuzuna akacak, bakalım kışın ve baharda büzün bizim bahçe tarafı sulak olacak mı? 11 adet ağaç çukuru açtım toplam çukur sayısı 70 oldu. Şöyle de yapabilirim 65 adet Fernor 5 adet Ronde Montiac’a ilave olarak 2 adet Balkal, 2 adet Franquette, 2 adet Fernette ve 2 adet te Meylanise sipariş etmeyi düşünüyorum firma ile görüşmem lazım. Amacım hem tozlayıcı sayısının çeşidini artırmak hem de bu çeşitler zaten geç açan, dona yakalanmayan çeşitler bahçede onları da denemek istiyorum. Yine bu gün C. Beyin Chandler ve Fernor ağaçlarının resmini çektim bizim Oğuzlar cevizi %75 oranında yapraklarını döktü chandlerların yaprakları yanmış ancak fazla dökülen yoktu Fernorlar % 75 yapraklarını dökmüşlerdi. |
20-01-2016, 22:48 | #285 |
Ağaç Dostu
|
16.11.2015 Bölgedeki cevizlerin durumu |
20-01-2016, 22:50 | #286 |
Ağaç Dostu
|
16.11.2015 Bölgedeki cevizlerin durumu2 |
20-01-2016, 22:51 | #287 |
Ağaç Dostu
|
270. Bu gün 19 Kasım 2015 Perşembe. Sabah biraz geç yola çıktım çünkü yol üzerindeki bir keresteciden dikeceğim ağaçlar için kazık ısmarladım boyları 2 m. bunun 50 cm toprağa girse geriye 1,5 m kalacak, bu yükseklikte 2 nci sene ağacın uzayacağı dal uzunluğunu bağlamaya yeterli olacaktır. Ek siparişleri de verdim bu nedenle 8 çukur daha kazdım. Yan komşunun havuzuna çeşmenin suyunu aktardık. Kamera sistemi ile uğraştım. Eve böcek ilacı yapacaktım pompanın contası esnekliğini kaybetmiş yapamadım. Artık hava erken kararıyor saat 17,00 de kararmış oluyor. 271. Bu gün 23 Kasım 2015 Pazartesi. sabah bahçeye giderken yol üzerinden 94 adet 2 m.lik herek aldım. Gün boyunca açılan çukurlara koyun gübresi döktüm ve açtığım çukurları saydım 8 adet fazla açmışım şimdi siparişi artırmam lazım. Cevizler komple yapraklarını döktü. 272. Bu gün 29 Kasım 2015 Pazar. Sabahtan bahçeye vardım çünkü dün Fidancı ile görüştüm ve bana Salı günü fidanların elime geçeceğini söyledi. Dikim için bazı hazırlıkları yapmam lazım vakit kaybetmek istemiyorum. Fidanların kökleri fazla dışarıda kalmamalı diye düşünüyorum. Bu nedenle daha önceden aldığım 2 m lik herekleri açtığım çukurlara dağıttım, bu arada gerçekten 8 adet fazla çukur açmışım hayırlısı. Öğleden sonra can suyu için hortumları ayarladım, ek malzemelerde eksikliler vardı onları almam lazım, bahçenin boyu 200 m olduğundan dolayı hortumu taşımak zor oluyordu o nedenle aşağıdan ve yukarıdan sulayacak şekilde hortumu 2 parça yaptım. Fidanları bağlamak için özellikle eski bez parçalarından kestim bunlar fidanda iz yapmıyor. 2 adet kürek ayarladım ve bir adam tuttum. Kökleri budamak için budama makası ve hijyen için fıs fıslı 1/5 çamaşır suyu katılmış su hazırladım. Ağaçları beyaz silikonlu boya ile boyamak bana pek mantıklı gelmedi. Sonuç olarak hiç zaman kaybetmeden ağaçları dikmemiz lazım. |
20-01-2016, 22:52 | #288 |
Ağaç Dostu
|
273. Bu gün 30 Kasım 2015 Pazartesi. sabah 08,30’da babam geldi ve onunla beraber Kargoya gittik saat 08,45’te fidanları aldık. 2 paket yapmışlar, altlarını siyah naylonla bantlamışlar. Fidanlar küçük gelir diye korkmuştum ancak Fernorlar ile Franqutte en az 1,5m -2 m boyunda diğerleri daha kısaydı. Ronde’lere göz aşısı yapmışlar diğerlerinde kalem aşısı İngiliz dilcikli aşı vardı . Hiç vakit kaybetmeden bahçeye vardık. Köyden bir de adam tutmuştum, saat 10,30 ile 13,30 arasında 76 adet fidanı diktik. Tabi ben daha önceden çukurları ve sulama sistemini ve kazıkları hazırlamıştım biz şöyle yaptık; bir kişi tuttu 2 kişi toprakla doldurduk dikmeden önce köklerinde budama yaptım ve bir de budama makasını fıs fısla çamaşır suyu karıştırılmış su ile her seferinde dezenfekte ettim. Tepelerini vurmadık, 2 m kazık (herek) diktik, toplam 3 saatte dikmeyi bitirdik, dikerken aşı yerini kapatacak şekilde kümbet yaptık, daha sonra su verdik ve arkasından tekrar 5-6 kürek toprak attık. Amacımız köklerin soğuktan donmasını engellemekti. Bu şekilde kümbet yapmamın tek sakıncası aşı yerinin toprak altında kalması ve aşı yerinde mantar oluşmasıydı ancak çoğu yere sordum ve forumda inceledim baharda aşı yerlerini açarsam herhangi bir sorun olmazmış, ben de iyi ki kümbet yapmışım çünkü fidanları diktikten 2 gün sonra hava sıcaklığı -9’a düştü. Fidanlar 65 adet Fernor, 5 adet Ronde, 2 adet Fernette, 2 adet Meylanise, 2 adet Franquette. Fazladan açtığım 8 adet çukur boş kaldı onları da baharda dikerim. |
20-01-2016, 23:02 | #289 |
Ağaç Dostu
|
Son Söz Sayın Ağaçlar.net ceviz yetiştiriciliğiyle uğraşan arkadaşlar; ceviz bahçesi kurmayı düşündüğüm ve uygulamaya geçtiğim üç yıl içerisinde yaptıklarımı, düşündüklerimi ve araştırmalarımı sizlere aktarmak istedim. Bunları niye yaptım? Diyorum ki hem bu bilgiler kalıcı olacak hem de yeni ceviz bahçesi kuracak olanlara belki bir ışık tutacak. Eğer sabredip de tüm yazdıklarımı okuduysanız, detayların içinde çok önemli bilgilere ulaşabileceğinizi tahmin ediyorum. Ben bu işe başlamadan önce böyle bilgilere ulaşamadığımdan dolayı yanlış çeşit seçtim ve 3 yılım boşa gitti. Notlarım burada bitiyor. Saygılar. Düzenleyen patara67 : 20-01-2016 saat 23:04 Neden: imla hatası |
20-01-2016, 23:23 | #290 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-12-2015
|
Sn. Patara67, Yazdıklarınızın tamamını okudum ve gerçekten ceviz bahçesi kurmak isteyenlere yol gösterecek nitelikte. Çok emek vermişsiniz, Allah emeklerinizi boşa çıkartmasın inşallah. Bol ürünler alırsınız. Ankara'da ikamet ediyorum yolum Ayaş tarafına düşerse bahçenizi görmek isterim. Saygılar. |
21-01-2016, 09:42 | #291 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-07-2013
|
Alıntı:
|
|
23-01-2016, 21:41 | #292 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-11-2014
|
Sayın Patara Başınıza gelenlerin çoğu başına gelmiş bir kişi olarak size yaşadığınız bilgileri paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum.Satır aralarında o kadar değerli bilgiler var ki ceviz bahçesi kuracakların mutlak en baştan okuması gereken yaşanmış bir kaynak vazifesi görüyor.Konu hakkında biliyorum edasında yanlış bilgi veren o kadar çok kişi var ki yaşadığında seni ne kadar yanlış yönlendirdiklerini sonradan anlamak insanı ister istemez çok üzüyor. Çok değerli paylaşımlarınıza bile konu ile uğraşıp yazılarınızı okuyup bir teşekkürü fazla görenlerin bu kadar az olması ikinci bir üzüntü noktası.Saygı ve selamlarımla |
24-01-2016, 00:01 | #293 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2007
|
Sn.Patara.. Paylaşımlarınız için teşekkürler.... |
25-01-2016, 08:55 | #294 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-01-2016
|
öncelikle herkese selamlar foruma yeni üye oldum ama devamlı takipteydim çok değerli bilgiler var herkesim emeğine sağlık teşekkürler. |
25-01-2016, 08:58 | #295 |
Yeni Üye
|
ben bahçe aşamasına geçemedim ama başarılı üç yaşına giren aşılarım var. |
25-01-2016, 09:00 | #296 |
Yeni Üye
|
sayın patara. pes etmekyok |
29-02-2016, 17:49 | #297 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-02-2016
|
Ankara Bağlum
Merhaba , Ankara da bilişim üzerine bir firmam var. Bağlumda 8.500 metre bir tarla aldım burada ceviz dikimi yapmak istiyorum. Bahçe konusunda hiç bir deneyimim yoktur. Devlet teşfikiyle böyle bir bahçe yapayı düşünüyor. Fikirleriniz çok önemli bana bu konuda yardımcı olur musunuz. saygılar |
29-02-2016, 20:38 | #298 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-10-2011
|
Alıntı:
|
|
01-03-2016, 13:39 | #299 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-05-2008
|
Alıntı:
|
|
15-08-2016, 13:16 | #300 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-08-2016
|
Merhaba ben yeni üyeyim mesleğim Elektronik Teknisyeniyim uğraştığım dal ise yenilenebilir enerji kaynakları güneş enerjisinden elektrik üretmek üzerine faaliyet gösteriyorum. sayın patara67 abimizin yaptıklarını takip ediyorum.Ama ben geç kalmışım.Toprağı ve toprakla uğraşmayı seviyorum.06-06-2015 yılında Kırıkkale-Keskin'in-Köprüköyü'nde 12 dönüm yer aldım abimizin geçtiği zorlukların yarısını çektim çünkü devlet destekli yapmadım,ve 390 adet chandler ceviz diktim 4x6 aralıklı sondaj 40 mt elektrikği güneş enerjisi ile çözdüm.Burda Patara67 abimizin sorunlarından bir tanesi ot sorunu sürdürmekle otu bitiredim bitiyor 1 hafta sonra başka ot çıkıyor.Onu bitiriyorum başka ot çıkıyor.Çözüm tavuk alıyım dedim hem otu yesin hemde yumurta versim satarım dedim.15 adet tavukla başladım.Baktım güzel yumurta veriyor herkes yumurta istiyor fazla tavuk besle biz yumurta satın alırız diyor.ama ot için biraz az miktar.Ayrıca ektiğim sebzeleri yiyor.Neyse sebzeleri korumaya alarak çözdüm.Tavuk sayısını 300 çıkarma kararı aldım.50 mt karelik bir çadır aldım.Sistemi kurdum tabi tavukçu bi kazık atıyor bilemiyorsun 18 haftalık diye karışık göndermiş civciv bile var içinde seçtim değiştirdim ama miktar fazla olunca bilemiyorsun tavukların cinsi lokman (sarı tavuklardan)geldiği hafta 10 adet öldü aradım satıcıyı normal dedi.Birde önüne gelen yemi veremiyorsun ilk önce büyütme yemi 2 ay kadar sonra yumurta yemi Sonra her hafta 1-2-3 derken sayı 220'ye kadar düştü yumurtlamaya başladılar.Günlük 180 yumurta veriyorlardı.Yumurtalar her gün birikiyordu satmam lazımdı aylık yem tüketimi hazır yem 1350tl idi al deyince kimse almadı 50 kuruştan 30 kuruşa düşürdüm anca satabildim.Anladım ki ilk önce pazarı oluşturacan alırım diyenler sen yap diyenler dönü veriyor.Bende maliyeti düşürmek için arpa-buğday-mısır aldım verdim.Günlük yumurta miktarı 55-60 a düştü aradım veterineri anlattım olmaz hazır yem verecen dedi bunlar hazır tavuk köy tavuğu değil dedi yani anlayacağınız tavuk işi hüsran birdaha yaparmısın tövbe önce pazar.Şimdi ise ot ile mücadele için 200 mt kare kapalı alan yapıyorum kaz ve koyun yetiştirmeyi düşünüyorum.Kazları aldım 10 adet anaç çoğaltıp hedef 200 bunları deneyecem otla uğraşmaya harcadığım parayı hayvana yatırıp biyolojik mücadele düşünüyorum.buda olmazsa kesip yeriz artık |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|