![]() |
|
![]() |
#241 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-12-2008
|
Rica ederim; pişman olur muyum? Benim komposttan filan haberim yoktu. Bireysel bir çevreci çaba adına "organik atıklarımı çürütüp yararlı birşey yapabilir miyim" diye burada Mine Pakkaner'e sorduğumda bu başlığa havale etti beni. Ve niçin bireysel çaba olarak kaldığını, makro düzeyde belediyelerin, hükümetlerin bu işe yatırım ve yasal düzenleme yapmadığını anlayamadım okuyup, öğrendikçe... Hem çöp depolanma alanları azalacak, hem metan gazı oluşumu engellenecek, kontrolsüz mikroorganizma üremesi ve bunların yabani hayvanlar ile taşınması, yeraltı sularına ve toprağa karışması azalacak, hastalık etmenleri kaynağı kurutulmuş olacak vs vs... Hem alan, hem imha, hem sağlık kalemleri açısından uzun vadeli çözüm adına maliyet azalacağı gibi ekonomik döngü açısından yeni bir iş ve gelir alanı elde edilmiş olacaktır. Belediyelerin parklar bahçeler müdürlüğü ile temizlik işlerinin bir toplantısına bakar iş. Bu konu uzar gider ![]() Sizin deniz yosunu ilavesi nedeniniz nedir? Sphagnum'dan yola çıkarak vermemişsinizdir umarım bu kararı. Kıyıdaki yosunları ancak osmos ölçüsünde tuzdan arındırırsınız; ağır metal içerme riskleri olabilir mi acaba? Düzenleyen TuruncuHis : 05-03-2009 saat 17:46 Neden: imla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#242 |
Ağaç Dostu
|
Peki o zaman Sayın berduray, sorumu tekrarlıyorum. Siz bahçedeki bir çukurda yapmıyorsunuz anladığım kadarı ile kompostunuzu. Çuvalda yapacaksınız ve solucan atacaksınız içine. Pek de yarayışlı bir işlem ve ürün elde edeceksiniz. Peki sonra o çuvaldan solucanları nasıl ayıklayacaksınız? Apartmanda bu iş pek imkanlı görünmüyor ama yine de deneyimleri bilmekte yarar var... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#243 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Deniz yosununun tarımda kullanımı hakkında bir kaç yazı okumuştum internette. Oldukça ilgimi çekti. Çarşamba ziraat odasında, bir öğretim üyesinin ''organik tarım'' yazısında da kompost ve deniz yosunu kullanımı ile ilgili biraz bilgi edinince aklıma düştü. Deniz kenarında öylece çürümeyi bekleyen tonlarca yosun olduğnu biliyoruz. Tarımda kullanımı giderek yaygınlaşan yosun cinsi, okyanusların soğuk sularında yaşayan bir cinsmiş. İsmini şimdi tam olarak hatırlamıyorum. Bu yosunun özü bitki beslenmesi açısından çok değerli besinleri taşıyormuş. Elbetteki bizim buradaki yosun bu türlerden değil. Ancak her türlü deniz yosununun, bitkilerin ihtiyacı olan iz elementlerini fazlaca içerdiğini öğrendim. Ayrıca potasyum deposu olduğu da belirtiliyor. Sizin de yukarıda belirtmiş olduğunuz gibi ''' Amatör heyecanlar kesinlikle daha yaratıcı işler yaptırıyor insana. Demek ki klasik bir yöntem yok, çeşitlenebilir denemeler varmış''' denemek için kullanacağım. Ancak yosunu tuzdan arındırma konusundaki uyarınız durumu değiştirebilir. Sadece yıkanarak direkt toprağa uygulanabilirliğinden bahsediyordu internette. Hele ağır metal içerme olasılığından hiç bahsedilmemiş. Yıkama ile arınan tuz miktarının dışında, bitkinin içinde var olan tuz miktarı toprakta tuzlanma yapacaksa hiç bulaşmamak lazım yosun işine. Ya da bir miktar yosun alıp, deneme amaçlı saksıda uygulasam mı? Ne dersiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#244 |
Ağaç Dostu
|
İlahi sevgili berduray, çok güldürdünüz beni. Ne güzel isim bulmuşsunuz öyle. Seylan çayı gibi olmuş vallahi. Sn MeyveliTepe ile görüşüp, patent almak lazım bizim çaya. ''Meylon 100' lük sallama kompost çayı''.. ![]() ![]() ![]() Elinizdeki çuvalda bulunan malzemeleri yeni kompost için saklayın. Ben kompost kabı için 2 kat kalın sineklik teli kullandım. Gözleri çok küçük olduğu için malzeme dökülmesi yaşamıyorum. Ayrıca mükemmel havalanma sağlıyor. Daha önce bahçeye açmış olduğum çukurda bilmeden kompost yapıyormuşum fakat çok kaybım oluyordu. Uzun süre bekleyen malzemelerin pek çoğu toprağa karışıp gidiyordu. Şimdi yapmış olduğum kompostu sadece saksı bitkilerim için kullanacağım. Bundan sonraki kompost, bahçedeki ağaç diplerine rezerv edildi. Hevesiniz hiç kırılmasın sevgili berduray. Boza yapa öğreneceğiz her şeyi. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#245 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Lonicera, NTV'deki mucit yarışmasının İzmir ayağında iki öğretim üyesi körfezin yosunlarını basit bir işlemle toza çevirmişti ama ne için yapmışlardı bunu bir türlü hatırlayamıyorum. Cumartesi günü de Sayın Mine Pakkaner özellikle derin denizlerden elde edilen yosun ile bildiğimiz kıyıdaki deniz yosununun karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Fakat kompostlaşma prosesi açısından kesin birşey söyleyemiyorum aralarındaki farkın önemi olup olmadığı konusunda. Belki birilerine birşeyler çağrıştırır diye beyin fırtınası yapmak her zaman yararlıdır. Amacınız potasyum ise muz kabuğundan bunu fazlası ile elde edersiniz. Saksıda denemenin sonuç vereceğini sanmam. Kompostlaşma için gereken prosesin başlaması için 1 metreküp civarında materyal olması gerekiyor. Küçük alan ve az malzeme ile prosesin başlaması, devam etmesi imkanlı görünmüyor bana. Yine de uzmanlardan bir görüş beklemekte yarar var. Yahu hala söylemediniz solucanları ne yapacağınızı? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#246 |
Ağaç Dostu
|
Sn TuruncuHis, ben yosunu saksı içinde deneme önerisinde kompost için değil , toprağa salacağı tuz oranı ve bitkiye etkisi amaçlı sormuştum. Sanırım solucanların tek tek nasıl toplanacağını Sn berduray'a sormuşsunuz. Ben de merak ediyorum doğrusu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#247 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Arkadaşlar, bu kompost konusu epey eğlenceli olmaya başladı ![]() Epey bir yıl önce bir süre Amerikada yaşamıştık. Oturduğumuz ev şehir dışında, önünde arkasında genişçe bahçeleri olan evlerden oluşan bir semtteydi. Kış geçti, bahar geldi, hemen gidip bir kaç domates fidesi alıp bahçenin bir kenarına diktim. Fideler yavaş yavaş büyüyorlar. Suluyorum, bakıyorum, yemesinler diye tavşanları kovalıyorum filan. Sanırım iki ay geçti, fideler çiçek açıp domates bağladı, tabii hoşuma gitti. Bir gün bitişikteki bahçedeki komşum yanıma geldi, ne yapıyorsun diye sordu. ben de keyifle gösterdim. Peki dedi, gel bizim bahçeye gidelim. Evin arkasına gittik. 2 metreye 2 metre gibi bir toprakta kocaman bir bitki vardı. Yerden yüksekliği 2 metre kadar, ama çok geniş, büyük bir çalı gibi. Baktım, üzerlerinde yer yer kızarmaya başlamış, her biri elma iriliğinde yüzlerce domates var. Biraz daha yakına gittiğimde tek bir kök domates olduğunu gördüm. Nutkum tutuldu. Meğer, bahçenin çim kırpıntıları ve kuru ağaç dallarını öğüterek elde ettiği malzemeden kompost yaparmış. 2x2 mt genişliğinde, derinliği de herhalde 1 metre olan saf kompostta, tek bir domatesten yaz boyunca, sonbahara kadar fabrika gibi domates aldı. Bu kompost işini ta o zaman kafama takmıştım ![]() Deniz yosunu, tuzu yıkandıktan sonra yeşil malzeme olarak kullanılabilir. Bu anlamda nitrojen kaynağıdır. Normalde ALG hücreleri de içermesi gerekir ama işin o yönünü pek bilmiyorum. Bu hücreler fermentasyona dayanamayabilir. Benim yaptığım usul kompost yapmanın avantajı, ustalaşınca koşulları iyi denk getirip çok hızlı üretim yapılabilir. Miktar kısıtlaması da olmuyor. Tek hazne ile her seferinde 1.5, 2 metreküp'e kadar kompost yapılabilir. Yeter ki malzemeniz olsun. Öte yandan, Sn.Epsody'nin sözünü ettiği yöntem de kompost yapımında uygulanan bir metod. Çeşitli varyasyonları da var sanırım. Ancak ben bu yöntemi hiç denemedim. Uygun bir fırsat ve ortam bulursam denemek de isterim. Bu esnada Sn.Epsody, bu yöntemi bize tüm yönleriyle, mümkünse görsel olarak da tanıtırsa çok makbule geçer. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#248 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Sn ,Meyveli tepe önce iyi akşamlar dileğiyle açıklamama başlamadan önce kompost konusundaki solucanlarla kompost yöntemi, dünya otaritelerinin uzun zamandan beri uyguladığı şehir ve kent atıklarının bertarafı için, uyguladıkları yöntemin kendi anlayışıma göre biçimlendirdiğim bir yöntem sırasıyla açıklayacak olursam sezon içinde ve bahçede sonbahar temizliğin de topladığım dal, yaprak,sebze gövdeleri bir köşede toplarım. Nisan başlarında gelibolu daki evime geldiğimde bahçemdeki otları kökünden sökerek bir yerde güneşin soldurmasının ardından, her sene ayrı bir yerde1,5mtx1,5mtx75cm ebadında çukur açarak topladığım dal,yaprak,soldurulmuş otlar,bahçeden sebze atıkları,mutfak atıkları deniz kıyısından kurumuş yıllık deniz yosunları tabii bu yosunlar üzerinden kış geçmiş yağmurlarla yıkanmış olanlardan seçerek toplarım çeşit olsun diye balık satanlardan balık artıkları. Bunları sırasıyla çukura doldurup üzerini daha önce bakla ektiğim yerden aldığım toprakla örterim elimde ahır gübreside varsa çukura ilave ederim. Ben asla gübreyi ağaç ve bitkilerin toprağına doğrudan karıştırmam yani gübrelerinde kompostlaştırarak kullanırım. Sezon da geldiğimde topraklar suyunu çekipte kuruduğunda kompost çukurunu açarak ağaçların meyve oluşumu,sebzelerin çiçekte olduğu zamanda bu kompostu iki dönem halinde humik asit takviye ederek sunarım. Gübre olarakta sulama suyuna sıvı organik gübre ilave ederim. Kompostun toprak içinde olgunlaşması aşamalarınını açıklayabilirim burada bütün toprak altı canlıları devreye girerler tabii solucanlar baş rolde kompost oluşumu zamana yayıldığı için hızlı fermantasyon olmadığından koku uluşumu gaz haliyle de kayıplarda asgari düzeyde olmakta verim en yüksek duruma ulaşmaktadır. Açılamalarımda netleşmemiş ayrıntıları isteyen arkadaşlara seve seve açıklamaktan zevk alacağım hoşça kalın saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#249 |
Ağaç Dostu
|
Yemek, çay, dizi derken yeni gelebildim, pardon, sorular sorulmuş, yazmıştım aslında çuvalda çürüdü, koktu, sandık çaktım vs... şeklinde.(291no'lu mesaj) Ben önceden tamamen içgüdüsel olarak evsel atıkları zaten bahçeme gömüyordum, çünki toprak kalitesizdi, sürdüremedim, yeterli gübreyi sağlayamadım, aylarca beton, taş ayıkladım, yer yer üşenmedim eledim...Toprağı nasıl besleyebilirim derken yarı bilinçle mesela salata, patates kabuğu artığı çıktı, anında küçük bir çukur açıp gömüyordum. Ama çok vakit alıyordu ve çukurlar küçük olduğundan hemen oraya bir şey ekmeye, dikmeye kalkınca alt üst olup gömdüklerim ortaya çıkıyordu. Geçen sene epey büyük bir çukur açtım ama zor oluyor bahçe küçük olunca, problem oldu kısaca, çuvalda denedim birşeyleri yanlış yaptım belki çürümüş, kokuşmuş bir bulamaç elde ettim... Belki malzemeyi oranlayamadım, havalandırma olmadı çuvalda, o yüzden iki gün önce büyükçe bir sandık çaktım, bakalım o nasıl olacak... Şu anda endişem karıştırıp havalandırma, ben çok küçültemedim atıkları mesela bahçemden köklediğim kartlaşmış pazılar vardı, öylece attım sandığa, şimdi karıştırınca ne olacak, o iri iri otlar çıkacak yüzeye, katmanlar arasına eklediğim toprak dibe inecek anlatabildim mi... Şimdi pişman oldum ama bu da bir tecrübe olacak, bir dahaki sefere daha da küçülteceğim. Hatta aranızda çöp parçalayıcı kullanan, fiatları nedir bilen var mı? Bilgi verir misiniz, uygun bir şeyse almak daha iyi olacak galiba, tek tek doğramak var şimdi, otu, çöpü... Biraz uzun bir mesaj oldu, vaktinizi daha fazla almayayım, benim tecrübelerim şimdilik bu kadar. Mükemmel karışıma ulaşıncaya dek denemeye devam edeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#250 |
Ağaç Dostu
|
Sn. MeyveliTepe, benim miktar konusunda şu veya bukadar kompost oluşturcam diye bir ölçüm yok sizinde anladığınız gibi yılda bir sefer çukuru oluşturduğum dan tek defaya mahsus kompost oluşumu sağlıyorum. Olaya pragmatik açıdan yaklaşımla içerikte yeşil/kahve rengi veya karbon-azot ,c/n oranında da denge aramıyorum bulupta kattığığım malzemelerden kompost içeriğinin zenginleştirme sağlıyacağını düşünüp mevcut atıkların çöp olarak çevreyi kirletme yerine toprağa karşımını sağlama seçenekleriden geçiyor. Çukura atacağım malzemeleri bir kuru bir yaş olacak şekilde getirmeye çalışıyorum, kuru malzemelerin zaten otları soldurup kuruttuğumdan bir sıra kuru utun üstüne mutfak atıkları ,dökülmüş meyve atıkları gibi sıralamada bulunuyorum çürüme kokuşma olayına izin vermediğimi daha önce açıklamıştım . Gelelim kemirgenlerin sizinde düşündüğünüz gibi balık arttıklarına benzer olan malzemeyi kaptırmama meselesine bu tür malzemeyi matkaba taktığım bir doğrayıcı bıcakla suyun içinde eriyik durumuna getirip kuru malzemenin üzerine emdiriyorum Daha önce bahsetmiştim belki görmemişseniz biyazımda kompost olayında yeni bir teknik diye kompost çukurunda danaburunlarını yaşamalarını ikame ederek kompost malzemenin içinde galeriler açarak kompostun içinde hava sirkilasyonuna hizmetlerini anlatmış ve kolonilerini bu çukurun etrafında oluşturarak bahçemdeki zaralarınıda azaltmıştım bahçemde kompost olayında küçük bir eko sistem kurmuştum. Bıraktığınız linki açamadım açarsam mütalamı size bildireceğim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#251 |
agaclar.net
|
Teşekkürler. Link'i düzelttim. Açılan sayfada "start slideshow" linkini de tıklarsanız sunum açılıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#252 |
Ağaç Dostu
|
Meyvelitepe`nin linkinin mütalası
Sn.Meyvelitepe, Satırlarıma başlamadan günün aydın yüzün güleç işlerinde başarılar dileklerimle. Linkteki gözlemlerimi bu konuda pratik deneyimlerimle oluşturduğum bilgilerimin ışığında açıklayarak size ve bu forumda yazan arkadaşlara da faydalı olmasını diliyererek gözlemlerimi yurumluyorum. Arkadaşım yabancıların kompost olayını toplumun bütün katmalarında nasıl kabul gördüğününün ve kompost kabanının pratik uygulamalara mutfaklarda çöp kovalarının yerine atıkları kısa yoldan biriktirip bahçedeki atıkları da birleştirip kompost yapmayı solucanları da devreye sokarak toprağa ve bitkilere en yarayışlı bir oluşum görüntülenmiş. Bizde hala klasik yöntem arayışları içinde havalı mı.? yoksa,sandıkta mı.? arayışları içinde pratik yaklaşım dan uzakta çocukların evcilik oynarcasına yaptıklarının doğruluğunu bir birlerine sunumlarlarını kabul ettirme telaşından öte bir şey göremiyorum. Size bu konu içinde başka bir gözlemimin mütalasını yapmak istiyorum. Forumda yazan arkadaşların konuların bir çok kimsenin katılımından sanki farkında değillermiş havasında kendi aralarında birbirlerine soru ve cevaplarla konuyu kendi aralarında götürme durumunun forumdaki diğer kişileri dışlayıp kendi fikirlerini kabul ettirme düşüncesi bence bu güzel konunun kısır dögüler le olgunluğa kavuşma şansının olmadığından sitenin paylaşım amçlarıyla örtüşmediği de görülüyor. Bu siteyi kuranlar ve yönetenlerden şükranlarımızın yanında onlara yardımcı olarak hepimize ciddi olarak paylaşım faaliyetleri yanında bu yönde arkadaşlarımızı uyaramak bizim de görevimiz olmalı diyerek satılarıma son vermek istiyorum .Tekrar bu satırlarda buluşmak dileğimle esenlikler içinde olasın. Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#253 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Amacımızın kompost oluşumu konusunda akademik olarak bir sonuca varmak ya da profosyonelce üretim yapmak olmadığını, benim gibi acemilerin de kendi kendine , pek çok uzman kişilerin de yardımıyla güzel bir şeyler elde etmesi için heyecanla bir şeyler yapabilmek olduğunu düşünüyorum. |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#254 |
agaclar.net
|
![]() Her neyse. Bu gibi şeyleri ayıklayarak bir özet yaptığımızda şunları söyleyebiliriz. 1. Kompost yapımının moderni, klasiği diye bir şey yok. Metod seçimi, ne malzeme ile, ne kadar zamanda, ne yapmak istediğiniz ile ilgili bir konudur. 2. Sebze artığı vb. malzemelerle solucanlı kompost yapılabilir. Literatürüne göre bu yöntemde de belli bir malzeme dengesi, nem ve havalandırma gereksinimi var. Toprağa kazılan çukura gömülen malzemenin uygun koşulları sağlaması tesadüfi olur. Kontrol imkanı çok zayıflar. Nitekim, malzemeye hava sağlanması sadece danaburnu popülasyonuna bırakılır ise, bunu sağlamak da kolay olmayabilir. Kaldı ki, kendi adıma bahçemde uygun koşullar bularak normalden fazla üreyen danaburnu popülasyonuna çok sevimli bakmıyorum. 3. Solucanlı kompost'un olgunlaşma süresi çok uzun. Dolayısıyla kompost yapılan kabın kullanım ekonomisi düşüyor. 4. Solucanlı kompost'un ille toprak kazma gereksini yok. Esasında 2.maddede yazdığım sebeplerle bence toprağa kazılı çukurda değil, normal kompost kabında yapılmalı. 5. Yine kendi adıma, benim bulabildiğim malzemeler çim kırpıntıları ve budama artığı kuru dalların öğütülmüşü. 6. Geçen yıl 3 kompost kabında bir sürü deneme yanılmadan sonra yaklaşık 2 ton kompost yaptım. Yarısı olmuş durumda kompost kaplarında, henüz boşaltmadım. 7. Bu yıl yaklaşık 5 ton yapmak istiyorum (yeterli malzeme sağlayabilirsem. çalıştığım şirketin bahçelerinde biçilen çimleri de toplamak, gerekirse marangozlardan talaş satın almak istiyorum). 8. Bütün bu miktarı sadece mevcut 3 adet kompost kabımda yapacağım. Toprak kazarak yapmaya kalksaydım herhalde komşunun bahçesini de kazmam gerekecekti. O kadar solucanı nereden bulacağım da cabası. Sonuçta, bu yöntemler biribirinin alternatifi değil. İhtiyaca, elinizdekine ve hatta canınızın ne istediğine göre karar verirsiniz. Önemli olan, her iki yöntemi de başarılı bir şekilde yapabilmenin bilgi ve deneyimini oluşturarak, herkesin anlayıp uygulayabileceği şekilde paylaşmak, var olanın üzerine yeni deneyimler de ekleyerek zenginleştirmek, sonra onları da paylaşmaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Ağaç Dostu
|
Sn MeyveliTepe, durumu daha güzel özetlemişsiniz. Bu arada, 2 ton kompost yapmış olduğunuza inanamıyorum ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#256 |
Ağaç Dostu
|
Sayın epsody, Sizin dışınızdaki herkesin katı kurallarla yeniliğe kapalı olduğundan dem vurup duruyorsunuz. Yeniliğe kapalı insanlar ise sürekli yeni bir şeyler okuyup, öğrenip, deneyip fikir alarak hayatlarında birşeyler değiştiriyor. Deneyimlerini okuyanların da karar vermesine, işe girişmesine neden oluyorlar. Doğru, görece bir kavram olduğu halde, bizleri durmadan eleştirip, tek ve şaşmaz doğrunun kendi yaptığınız işlem olduğunu ifade etmekten sıkılmadınız. Söylenen kadar söyleme biçimini de önemsediğimden olsa gerek, sadece bu konuda defalarca yazı yazmanıza rağmen hala pratik ve uygulanabilir yönteminizi anlayabilmiş değilim. Formülünüz şu; epsody nasıl yaparsa. Siz kimin hangi koşulda olduğunu, toprakla, bahçeyle, bitkilerle, yeni bilgiler ve uğraşlarla hangi gerekçe ile ilgilendiğini biliyor musunuz? Solucan fobisi yüzünden yaşamsal zorluk çekip, tedavi gören biri olabileceğini düşünebiliyor musunuz? Dayattığınız yöntemin, profesyonel yaklaşım açısından evde denenenlerden bir farkı olmadığı göremiyor musunuz? Toprak analizi yaptırdınız da, sandıkta, çuvalda yapılandan daha başarılı sonuçlar mı aldınız? Ki öyleyse bile ticari rekabet için mi yapılıyor bunlar? Yabancılardan dem vurup duruyorsunuz; takdir ettiğiniz şey ticari aktivite. Bunu balkonunda yapan bir amatörün heyecanı ile karşılaştırmak için eşit şartlarda bile değil. Yani bir köy öğretmeninin tarlada büyüyen öğrencilerine hobi bahçesi yaptırmasını anlamsız görmek gibi sizin yaklaşımınız. Kişi, kendini eğiterek çevresini de eğitir. Ebevenyler de çocuklarına bu bilinci aşılamak için bir yerden başlar ya da örnek olur. Bu oyun gibi yapılan işin neresi sakıncalı? Ortaya kompost değil de sebze çürüğü yığını çıksa ne olur? Hanlarımız, hamamlarımız mı gider elimizden? Bunun için birilerini terbiye etmeye, kırmaya değer mi? Birçok kişinin tepkilerini göstermemesi, hobi için bulunulan bir ortamda kimseyi kırmamak terbiyesinden gelmektedir. Bu terbiye de doğanın maneviyat üzerinde yarattığı bir dinginliktir. Haddini aşan eleştiriler yapıp, sözü sevgi, esenlik cümleleri ile bitirmek durumu kurtarmıyor. Evcilik oynar gibi yapıyoruz çünkü bu bir hobi; keyfe dönüştürmek istiyoruz. Sonuçları da sizden başka dayatmacı tarzda sunan yok. Başkalarının da okuduğunu bildiğimiz için özelden değil, açık alandan yazışıyoruz. Hani bir fikri, tavsiyesi soru işareti olan varsa katılsın, ilk kez duyanlar da meraklanıp girişsin diye. Bir forumda kimsenin duymayacağı, katılmayacağı, okumayacağı, dışlanacağı bir yazışma tekniği de nasıl mümkün olacaksa artık? Siz bir annenin örnek olma bilincine, başka bir bayanın kendi imkanları ile kendi elleriyle çaktığı sandığın kıymetine itibar etmek zorunda değilsiniz. Saygı göstermek zorunda da değilsiniz. Ama saygısızlık yapmamakla mükellefsiniz. Solucan ve kompost yüzünden gelinen noktanın bu olması da ilginç. İndekslemede çıkacak sonuçlara bakın. Fırça yiyen amatörlerin isyanı... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#257 |
Ağaç Dostu
|
Sn.Arkadaşlar önce hepinizi selamlar iyi akşamlar dilerim.bilgi ve yorumlarıma gösterdiğiniz tepkilere bir anlam vermekte zorladığımı belirtmek isterim. Arkadaşlar ben elştirilerimi ortaya yaptım kimseyi edef alarak küçüçültücü aşalayıcı tariflerde bulunmadım benim ısrarla ortaya koyduğum yöntem. Bahçe ve mutfak atıklarının pratik olarak kısayoldan toprağın kaybettiği besin maddelerini geri kazandırmak Benim yötemim 6-7 yıldır uyguladığım, sonuçlarına inandığım içinde hararetle savunuyorum. Çukurda kompost olayını hep arkadaşlara anlattım fakat anlaşılıyoki bana atfettiğiniz yadsınma olayı benim yöntemim olacak ki 3-4aydır bu konunun taraflarınızca kabul görmeyip eleştiri dahi almayışı yadsınmasından iler geliyormuş. Ben çukurda kompost olayında kompostu toprak içinde ki canlılara yaptırmak işini dahi sizin anlamadığınızı buradan anlıyorum, ben solcanlardan bahsederken siz ben bu kadar solucanı nerden bulacağım hesapları yapıyordunuz solcanlar toprak altın da olunca sizin başka yerde solucan arama düşünceleriz solucanla kompostu inkardan, sizleri başka yöntemlere götürdü . Sayın meyveli tepe bana sorduğunuz soruda art niyet aramam gerekirdi ne kadar kompost üretiğim kaç sefer çukuru boşaltığım soruluyordu, adete bir rekabet gösterilmek isteniyordu. onu da yaptınız ben size sordummuki göstere göstere 3 ton yaptım 5ton da bu sene yapacağım diyorsunuz buna ne buyrulur. Sonrada kalkmış kırk yıl düşünsem kompost konusunun polemiğe düşüceğini aklımın köşesinden geçmez diyordunuz . Size yakıştıramadım doğrusu halbuki ben sizin sitenizi ziyaret ettiğimde yaptıklarızı anlatırken sizin hakkınızda ne kadar etkilenip müspet şeyler düşünmüştüm, halbuki yanılmışım neyapalım şaşar beşer derler. Olaylara yanlış yerden baktğımdan her halde anlaşılamıyorum açıklamalarım samimiyetle yaptım iddalarımın her zaman arkasında olacağım haddimi aşan açıklamalardan özür diliyorum iyi akşamlar saygılar sunarım.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#258 |
Ağaç Dostu
|
Sn,TuruncuHis önce iyi akşamlar dilğiyle satırlarma başlıyorum, yiğidi öldür ama hakkını yeme diye bir tabir vardır insan önce yapılana karşı şükran belirtisi gösterilir. Ama anlaşılıyorki sizin içinizde şükranlık duygularınız dan çok kin duyguları varmış neyapalım nam körlük yeni icad olunmadı insanlık sağolsun biz bilgimizi paylaşmaktan geri kalmıyacağız öğrenmek isteynin önü açık siz fobilerinizle yaşamaya devem ediniz iyi akşamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#259 |
Ağaç Dostu
|
Haydi uzatmayalım artık, hepimiz sadece bilgiye ulaşmak için tecrübelerimizi aktaran, paylaşan yetişkinleriz. Sayın Epsody senede 1 defa kompost çukuru oluşturduğunuzu belirtmişsiniz. Maksat ev atıklarını değerlendirmekse şunu merak ettim 1 sene boyunca komposta katacağınız evsel atıkları nasıl muhafaza ediyorsunuz? Örneğin salata yaparken çıkan evsel atıklar, buzdolabına bile konulsa bir sene dayanması mümkün görünmüyor. Yönteminizi merak ettim. Ya da hergün evimizden çıkan meyve , sebze artıklarını değerlendirecek daha uygun bir yol ne olabilir, özellikle küçük bahçesi olanlar, apartmanlarda yaşamak zorunda olan insanlar ne yapabilir. Herkes büyük bahçeye sahip olmayabilir. Ayrıca Sayın Greenhikes turunçgil kabuklarının komposta katılabilir mi sorusuna evet demişsiniz, oysa turunçgillerin içerdiği yüksek asit oranıyla toprağın ph derecesini değiştirebileceği, dikkatli olunması yazılmıştı, bu konuda ne söylersiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#260 |
Ağaç Dostu
|
Sayın,Berduray iyi akşamlar diliyerek satırlarıma başlıyorum ilginizden dolayı size minnet dolu şükranlarımı sunarak öncelikle arkadaşlar la aramızda oluşun bu polemiye aldırmadan uzlaşı sergiliyen bu tavırlarınız beni çok mütesir etti, siz bu forumda kompost uygulamalarında bana ilk samimi yakınlığı göstererek bilgi alma nezeketinizden dolayı sizi kendime yakın hissetmiştim şimdi artık eminim. O zaman sizi arkadaş listeme alma düşüncem olmuştu eyer sizce bir mahzur yoksa sizi arkadaş listeme almak istiyorum. Gelelim sizin samiyet telkin eden sorularınıza layık olan samimiyetle cevaplamaya sayın berduray ben bu kompost işini geliboludaki evimin bahçesinde yapıyorum gerçi istabul eyüpteki evimin bahçesindede bu uygulamayı sürdürüyorum ama forumlarda yazdığım uygulalamalar gelibolu da yaptığım kompost çalışmaların ürünü geliboluda atıkları bir kenerda biriktiriyorum aynı zamanda bahçeden ot temizliği yaptığım zaman otların yaş olmasından dolayı onların kurumasını sağlıyorum sizinde dediğiniz gibi arada çıkan mutfak artıklarını eski bir merdaneli çamaşır makinasının merdadenelerine monte ettiğim bıçaklar la makinanın içine toplanan atıkları biraz su ilavesiyle blandırdan çeker gibi boza kıvamında bazende daha ince eriyik halde kuruyan otlara emdirerek çukura atıyorum. Ben ahır gübrelerimi kompost yaptığımdan buyana bahçeme doğrudan atmadım onlarıda kompostlaştırarak kullanıyorum kompost olayındak püf noktalardan bir tanesi de yaş malzemeleri kuru otlar arasında sandaviç yaparak uygulanırsa iyi bir karışım oluşur.. Toprak çukur içinde dışardan solucan aramana gerek kalmaz kompost oluşumuna bütün toprak canlıları katılarak en iyi oluşumu sağlarlar kayıplar yok denecek kadar azoluşur diyeceksiniz ki toprağa sızanlar ne olacak . Size bir misalle cevap vermek istiyorum meyve ağacınıda toplıyamadınız meyve misali kuşlara kalıyor kuşlardan bana ne diyemezsiniz çünkü ağaçlarınıza meyve yemeye gelen kuşlar meyve bulamadıklarında ağaç dallarında hastalık yapan larva,pupa,ve sporları toplayarak ağacınıza bakım uygular , toprakta kalan kompost artığıda toprak organik yapısına destek oluşturur. Konu detayları ile açıklıyacağımda devamını bir dahaki yazıma bırakıyorum.Kafanızı karıştırmak istemiyorum şimdilik iyi geceler diliyerek huzurlarınızdan ayrılıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#261 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler Sayın Epsody, sizin bahçeniz büyük, 1,5 m.lik çukur yapıyorsunuz da bir anda dolmayacağına göre , günlük atıkları ne yapmak gerek? Çünki daha önce fermantasyona başlamış komposta ilave yapmayın demişti, Sayın Meyvelitepe... Diyelim, dün barbunya ayıkladım, bu gün elmalarım çürümüş, doldurmaya çalıştığım kompost kabına bunları hergün eklersem kompostun oluşma süresini uzatmaktan başka bir mahzur oluşturur mu acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#262 |
Ağaç Dostu
|
Sn.berduray günün aydın yüzün hep güleç dileklerimle işlerinde başarılar ,satırlarıma devamla açıklamalarıma geçiyorum. Benim gelibolu daki evimin bulunduğu arsa 300mt2 fakat ben evleri yapılmamış komşularımın arsalarınıda kullandığımda kuulladığım alan 1000 mt2 buluyor, bu yerlerden topladığım otlar ve civar komşuların otlarınıda aldığım oluyur. Hal böyle oluncada büyük çukur açmam gerekiyor,bahçesi küçük olanlara da tavsiyelerim şu yönde sizinde malumunz üzere bahçelerin küşelerinin kesiştiği noktalara ölü bölge tabir edilir, bu köşelerde 1mtx1mtx1mt ebadında açılacak çukurla bu iş yapılabilir. Gelelim hiç bahçesi olmayanlara onlarda bu işi hazır satılan kompost kaplarını kulanarak yaş malzemenin ebadını küçülterek sularını gazete ve mukava marangoz talaşına emdirerek malzemenin nem dengesini sağlayabilirler. Kompost oluşumunu hızlandımak için azotlu mineral gübrelerden bir miktar ilave ederlerse aynı zamanda koku oluşumunuda engellemiş olurlar. Turunçgil atıklarından oluşan asitliği gidermek için, bir miktar sodyum karbonat ilave edilebilir. Komposta sonradan ilave edilen malzemeler kompost oluşumuna olumsuz etkileri vardır, kompost yapımında acele edilecekse daha öncede bahsettiğim gibi oluşumu hızlandıran azotlu mineral gübreleri sonradan katılacak malzemeye katılarak oluşumun kararlı hale getirildiği gibi kompostun besin içeriği azotça da zenginleşmiş olur. Konuyu toparlarsak kompostu biz neden yapmalıyız. Bahçemizden, mutfamızdan oluşturduğumuz bu organik menşeyli atıkları değerlendirip çevremizi temiz tutma toprağımızın kaybettiği organik yapıyı geriye kazandırma çevre ve doğa sevgisini hayata geçirerek ekonomik bir değer elde ederiz. Sayın berduray sorularınla bu satırlarda epsody in kompost olayını açıklama imkanı verdiğiğiniz için size minnettar kalacağım. Hoşça kalın demeden önce ailenizle saadet mutlu günler dilerim. Saygılar sunarım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#263 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler iyi dilekleriniz için, bilmukabele... Benim evde yaptığım hesap çarşıya uymadı şu halde...Büyükçe bir kompost kabım var hergün çıkan evsel atığı oraya doldurur, kompostumu elde ederim düşüncem doğru değilmiş. O zaman günlük çıkan atıkları yine küçük çukurlar açarak gömmekten başka çare kalmıyor, ya da minik, minik sandıklar çakıp, günlük atıkları da orada kompost yapmaya çalışmalı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#264 |
Ağaç Dostu
|
Berduray'a açıklamalar
sayın, berduray neyin hesabı evde tutmadı da uygulamanızda değişiklik yapma zurunluğu hissettiniz,açıklarmısınız.. Günlük atıkları saklamayı şu şekilde değerlendirip yapabilirsiniz, sonbaharda yaptığınız bahçe temizliğinizde toplanan yaprak ot vede ince dal parçaları (dal parçalarını ufaltmakta yarar var) kahve rengi malzeme (karbon) bunları bir çuvalda biriktiriseniz, mutfak atıkları oluştuğunda kompost kabınıza ilave ederken homojen karışım miktarı kadar ilave ederek kompost işlemini sürdürürsünüz. Kahverengi malzemeniz tükendiğinde marangoz talaşı, kağıt ve mukava gibi atıklarıda ufalıyarak elinizde oluşan cıvık mutfak atıklarını da, kompost kabınıza ilave etmeden mutfakta oluşan cıvık malzemeye ilave ederek, nemli ıslak malzemenin nem dengesini sağlamış olursunuz. Bu sonradan katacağınız malzemeler, kompost kabınızdaki kompost oluşumunun dengesini bozma yönünde durum yaratacağından bu durumu da göz önünde bulundurarak son katılan mazemenin yaratacağı menfi durumdan kurtulmak için son katılım mazemesine bir miktar mineral azotlu üre gübre ilave ederek, kompostunuza bu şekilde son katlımı dengeleyerek kompost oluşum sürecinin devamlılığı sağlanarak kompost kabınız doluncaya kadar, kompost oluşumlarınız inkitaya uğramadan tamamlanmış olur. Sayın berduray, size bir anımdan bahsederek kompost konusunda solucalar la kompost düşücesine nereden geldiğimi açıklamak vede arkadaşlara da bu konudaki ısrarımın nedenleri de belertmiş olacağım. 1997 lerde ben kompost yapımını 200lt lik naylon bidonlara yapıyordum kompost oluşumuna hava sağlamak içinde bidon üzerinde delikler açıyordum kompostun içindeki sıvı eriyikler akıp ziyan olmasın diye bidonun altın dan üste doğru bir karışlık bölümü delmiyordum bidonu doldurup istanbula dönüyor bahar da geldiğim zaman kompost bidonumu kullanmak üzere boşaltığımda üstlere gelen bölümlerde her şey normal ulduğu halde eriğin biriktiği bölümünün oluşumunu normal gözükmüyordu. İkinci kompost denememde bidonun altına kadar delik açarsam eriğin akımını sağlar istenmiyen oluşumu düzeltirim diyerek kendimce aşama yapacak teknik uluşturacaktım vede aynen bidonu doldurdum istanbula döndüm. Dönem arasında gelmem gerekti bahar gelmemişti ama havalar iyi gidiyordu kompost bidonuma baktığımda bidonum yarıya kadar boşalmıştı halbuki ben iyice sıkıştırarak bidonumu doldurmuştum adeta üzülerek bidonumu çevreden bulduğum kurumuş ot ve çürümeye yüz malzemeler le takviye ederek doldurdum, oradaki işlerim bitince tekrar istanbula döndüm. Bahar gelmişti nisan sonlarıydı beni yine kırsala gitme heyecanı sarmıştı, tekrar gidecek sonbahara kadar oralarda yaşıyacaktım. Geliboludaki evime geç saatlerde ulaşmıştım çevreyi gözlemimin dışında ogün yapacağım bir olmadı, ertesi gün ilk işim kompost bidonuma bakmak oldu açtığımda fazla eksilme gözlenmiyordu. Bidonu boşaltmak için yana yatırmak istediğimde bidononun altında bir çok solucanın varlığını farketim. Beni şaşırtan esas şey bidonun tamamını boşaltınca ortaya çıktı bidonun altına gelen bölümlerindede solucanlar vardı, buranın kompost oluşumları geçen sene oluşturduğum komposta yüzde yüz fark atacak şekilde oluşmuştu. Ben solucan mucesiyle tanışmış şok olmuş halde kompostu elime alarak parmaklarımın ucun daki oluşumun incelemesini yaparkan sanki altın bulmuş insanın sevinciyle komopst oluşum mucizesini yakalamıştım. Anılarımla başınızı ağrıttıysam özür dilerim Düzenleyen epsody : 08-03-2009 saat 08:32 Neden: konuyu detaylandırma |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#266 |
Ağaç Dostu
|
Sn berduray, günlük atıkları bir şekilde biriktirip saklamak kış mevsiminde pek sorun olmuyor da, özellikle yazın tam bir felaket. Ben şu şekilde hallediyorum; günlük atıkları önce çok küçük parçalara ayırıp, sonra kalın ve büyük bir çöp poşetine koyup ağzını sıkıca bağlıyorum. Önceden küçük parçalara ayırmamın sebebi, kapalı halde duran ve sonra vıcık vıcık hale gelecek bu atıklarla boğuşmamak ![]() Bu arada Sn MeyveliTepe, yanlış hatırlamıyorsam kendi blogunda günlük atıkların, poşet içine konulup ağzı iyice bağlandıktan sonra buzdolabında bir süre saklanabileceğinden bahsetmişti. Ben buna hiç sıcak bakamıyorum, sebebi ise hijyen değil, içişleri bakanı ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#267 |
agaclar.net
|
Kompost yapımında malzemenin elde edilmesi, elde edilenin doğru zamanda kullanılması gerçekten işin önemli bir yanı. Bunun için birkaç küçük önerim var. 1. Kahverengi malzeme: Bu türden malzemeyi temin ettiğinizde çok uzun süreler problem olmadan saklayabilirsiniz. Söz gelimi, ağaç dallarını öğüttünüz, kuru yaprak topladınız, talaş edindiniz vs. Bu gibi malzemeyi istediğiniz miktarda elde edip, istediğiniz kadar kullanmadan tutabilirsiniz. Hatta geçici olarak kullanabilirsiniz de. Söz gelimi ağaçlarınızın dibine malç yaparsınız. O da çok faydalı bir şey. 2. Yeşil malzeme: Bütün problem bunda. İstediğiniz zaman istediğiniz kadar bulamazsınız. Diyelim ki buldunuz, bekletmeden kullanmanız gerekir. Diyelim ki çimlerinizi kırptınız, ya da 8-10 çuval taze kırpılmış çim buldunuz. Bunları açık havada yere yayıp 1-2 gün hafifçe su kaybettirdikten sonra en geç üçüncü günde işleme girmelidir. Aksi halde ya çürürler ya da kuruyup kahverengi malzeme olurlar. Sebze artıklarını da böyle düşünmek gerekir. Yeşil malzeme, çim kırpıntısı değil de başka şeyler ise ve yeterince küçük parçalar halinde değilse, en pratik yöntem düzgün bir yere ince bir şekilde yayıp üzerinden çim biçme makinası geçirmektir. Dolayısıyla teorik olarak yeşil malzemeniz nisbetinde kompost yapabilirsiniz. Yeşil malzemeyi, zaman içinde biriken bir şekilde elde ediyorsanız ve en fazla bir hafta içinde bir kompost partisi yapacak miktarda biriktirebiliyorsanız yine sorun yok. Bu durumda önerebileceğim daha küçük ama birden fazla, en az iki kompost kabınız olsun. Üç tane edinebilirseniz hiç bir darboğazınız olmaz. Bir haftada biriktirdiğiniz malzemeyi, zaten stokta olan kahverengi malzeme ile harmanlayıp birinci kabınızda kompost yapımına başlarsınız. İkinci hafta da aynı şekilde ikinci kapta başlatırsınız. Üçüncü kabınız da varsa ne güzel. Dördüncü haftada ilk kabınızdaki kompostunuz tamamlanmış olmalı. Onu boşaltıp yeni malzeme koyarsınız ve bu böyle dönüp gider. Her hafta bir kompost kabı dolusu kompost alırsınız. Bizim bahçedeki çimlerin biçilme zamanını genelde kompost durumuna göre planlamaya çalışıyorum. Bir haftada dahi, çok küçük bir kompost kabını bile dolduracak yeşil malzeme bulamıyorum ama ille de kompost yapayım derseniz uzun işlem süresinden yararlanarak solucanlı kompost yapabilirsniz ya da daha basiti, malzemenizi bahçenin belli bir bölümüne serpiştirip üzerine bir kaç kürek toprak atın. Onlar da bir süre içinde yarayışlı duruma gelirler. Sadece çürümesinler yeter. Kurusalar bile topraktaki organik malzeme miktarını arttırırlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#269 |
Ağaç Dostu
|
Kandilleşmek
Burada bilgi paylaşımın da bulunduğum bütün arkadaşları mubarek kandillerini kutlar allahtan hayırlara vesile olmasını dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#270 |
Ağaç Dostu
|
Berduray'a Çağrı
Sn,Berduray günlük mutfak atıklarını, son açıklamalarım sayesinde çare olabilcekmi diye merak ettim artık bu forumda sizi göremiyorum Dikkatinizi başka forumlara verdiniz acaba? Kompost konusunda yeterli malumatınız oldudamı buraları boşladınız. Halbuki benim size kompost bağlantılı bahar için bahçe bakımlarından bahsederek, yeni kompost yapımlarını değerlendirecek sizin için kücük bahçenize göre kompost kabında solucan gübresi yapımını anlatmak isterdim. İlginizi çekerde yazarsanız bu satırlada sizin kolaylıkla uygulıyacağınız solucalarla kompost yapımını açıklamak isterdim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|