Sn. MeyveliTepe, benim miktar konusunda şu veya bukadar kompost oluşturcam diye bir ölçüm yok sizinde anladığınız gibi yılda bir sefer çukuru oluşturduğum dan tek defaya mahsus kompost oluşumu sağlıyorum.
Olaya pragmatik açıdan yaklaşımla içerikte yeşil/kahve rengi veya karbon-azot ,c/n oranında da denge aramıyorum bulupta kattığığım malzemelerden kompost içeriğinin zenginleştirme sağlıyacağını düşünüp mevcut atıkların çöp olarak çevreyi kirletme yerine toprağa karşımını sağlama seçenekleriden geçiyor. Çukura atacağım malzemeleri bir kuru bir yaş olacak şekilde getirmeye çalışıyorum, kuru malzemelerin zaten otları soldurup kuruttuğumdan bir sıra kuru utun üstüne mutfak atıkları ,dökülmüş meyve atıkları gibi sıralamada bulunuyorum çürüme kokuşma olayına izin vermediğimi daha önce açıklamıştım .
Gelelim kemirgenlerin sizinde düşündüğünüz gibi balık arttıklarına benzer olan malzemeyi kaptırmama meselesine bu tür malzemeyi matkaba taktığım bir doğrayıcı bıcakla suyun içinde eriyik durumuna getirip kuru malzemenin üzerine emdiriyorum
Daha önce bahsetmiştim belki görmemişseniz biyazımda kompost olayında yeni bir teknik diye kompost çukurunda danaburunlarını yaşamalarını ikame ederek kompost malzemenin içinde galeriler açarak kompostun içinde hava sirkilasyonuna hizmetlerini anlatmış ve kolonilerini bu çukurun etrafında oluşturarak bahçemdeki zaralarınıda azaltmıştım bahçemde kompost olayında küçük bir eko sistem kurmuştum.
Bıraktığınız linki açamadım açarsam mütalamı size bildireceğim
|