kompost konusunda bir polemiğe girmek kırk yıl düşünsem aklıma gelmez. Sn.Epsody'nin ilginç bir uslubu var. Yanlış anlamış olabilirim ama kendi düşüncesi dışındaki her şeyi yadsıyormuş izlenimi veriyor okuyunca. Bu da, aslında tutarlı ve yerinde kullanıldığında iyi bir yöntem olan solucan ile kompost yapımı konusunu sanki biraz zedeliyor.
Her neyse. Bu gibi şeyleri ayıklayarak bir özet yaptığımızda şunları söyleyebiliriz.
1. Kompost yapımının moderni, klasiği diye bir şey yok. Metod seçimi, ne malzeme ile, ne kadar zamanda, ne yapmak istediğiniz ile ilgili bir konudur.
2. Sebze artığı
vb. malzemelerle solucanlı kompost yapılabilir. Literatürüne göre bu yöntemde de belli bir malzeme dengesi, nem ve havalandırma gereksinimi var. Toprağa kazılan çukura gömülen malzemenin uygun koşulları sağlaması tesadüfi olur. Kontrol imkanı çok zayıflar. Nitekim, malzemeye hava sağlanması sadece danaburnu popülasyonuna bırakılır ise, bunu sağlamak da kolay olmayabilir. Kaldı ki,
kendi adıma bahçemde uygun koşullar bularak normalden fazla üreyen danaburnu popülasyonuna çok sevimli bakmıyorum.
3. Solucanlı kompost'un olgunlaşma süresi çok uzun. Dolayısıyla kompost yapılan kabın kullanım ekonomisi düşüyor.
4. Solucanlı kompost'un ille toprak kazma gereksini yok. Esasında 2.maddede yazdığım sebeplerle
bence toprağa kazılı çukurda değil, normal kompost kabında yapılmalı.
5. Yine kendi adıma, benim bulabildiğim malzemeler çim kırpıntıları ve budama artığı kuru dalların öğütülmüşü.
6. Geçen yıl 3 kompost kabında bir sürü deneme yanılmadan sonra yaklaşık 2 ton kompost yaptım. Yarısı olmuş durumda kompost kaplarında, henüz boşaltmadım.
7. Bu yıl yaklaşık 5 ton yapmak istiyorum (
yeterli malzeme sağlayabilirsem. çalıştığım şirketin bahçelerinde biçilen çimleri de toplamak, gerekirse marangozlardan talaş satın almak istiyorum).
8. Bütün bu miktarı sadece mevcut 3 adet kompost kabımda yapacağım. Toprak kazarak yapmaya kalksaydım herhalde komşunun bahçesini de kazmam gerekecekti. O kadar solucanı nereden bulacağım da cabası.
Sonuçta, bu yöntemler biribirinin alternatifi değil. İhtiyaca, elinizdekine ve hatta canınızın ne istediğine göre karar verirsiniz.
Önemli olan, her iki yöntemi de başarılı bir şekilde yapabilmenin bilgi ve deneyimini oluşturarak, herkesin anlayıp uygulayabileceği şekilde paylaşmak, var olanın üzerine yeni deneyimler de ekleyerek zenginleştirmek, sonra onları da paylaşmaktır.