Sn.berduray günün aydın yüzün hep güleç dileklerimle işlerinde başarılar ,satırlarıma devamla açıklamalarıma geçiyorum.
Benim gelibolu daki evimin bulunduğu arsa 300mt2 fakat ben evleri yapılmamış komşularımın arsalarınıda kullandığımda kuulladığım alan 1000 mt2 buluyor, bu yerlerden topladığım otlar ve civar komşuların otlarınıda aldığım oluyur.
Hal böyle oluncada büyük çukur açmam gerekiyor,bahçesi küçük olanlara da tavsiyelerim şu yönde sizinde malumunz üzere bahçelerin küşelerinin kesiştiği noktalara ölü bölge tabir edilir, bu köşelerde 1mtx1mtx1mt ebadında açılacak çukurla bu iş yapılabilir.
Gelelim hiç bahçesi olmayanlara onlarda bu işi hazır satılan kompost kaplarını kulanarak yaş malzemenin ebadını küçülterek sularını gazete ve mukava marangoz talaşına emdirerek
malzemenin nem dengesini sağlayabilirler. Kompost oluşumunu hızlandımak için azotlu mineral gübrelerden bir miktar ilave ederlerse aynı zamanda koku oluşumunuda engellemiş olurlar.
Turunçgil atıklarından oluşan asitliği gidermek için, bir miktar sodyum karbonat ilave edilebilir.
Komposta sonradan ilave edilen malzemeler kompost oluşumuna olumsuz etkileri vardır, kompost yapımında acele edilecekse daha öncede bahsettiğim gibi oluşumu hızlandıran azotlu mineral gübreleri sonradan katılacak malzemeye katılarak oluşumun kararlı hale getirildiği gibi kompostun besin içeriği azotça da zenginleşmiş olur.
Konuyu toparlarsak kompostu biz neden yapmalıyız. Bahçemizden, mutfamızdan oluşturduğumuz bu organik menşeyli atıkları değerlendirip çevremizi temiz tutma toprağımızın kaybettiği organik yapıyı geriye kazandırma çevre ve doğa sevgisini hayata geçirerek ekonomik bir değer elde ederiz.
Sayın berduray sorularınla bu satırlarda epsody in kompost olayını açıklama imkanı verdiğiğiniz için size minnettar kalacağım.
Hoşça kalın demeden önce ailenizle saadet mutlu günler dilerim. Saygılar sunarım
|