Arkadaşlar, bu kompost konusu epey eğlenceli olmaya başladı
Epey bir yıl önce bir süre Amerikada yaşamıştık. Oturduğumuz ev şehir dışında, önünde arkasında genişçe bahçeleri olan evlerden oluşan bir semtteydi. Kış geçti, bahar geldi, hemen gidip bir kaç domates fidesi alıp bahçenin bir kenarına diktim. Fideler yavaş yavaş büyüyorlar. Suluyorum, bakıyorum, yemesinler diye tavşanları kovalıyorum filan. Sanırım iki ay geçti, fideler çiçek açıp domates bağladı, tabii hoşuma gitti.
Bir gün bitişikteki bahçedeki komşum yanıma geldi, ne yapıyorsun diye sordu. ben de keyifle gösterdim. Peki dedi, gel bizim bahçeye gidelim. Evin arkasına gittik. 2 metreye 2 metre gibi bir toprakta kocaman bir bitki vardı. Yerden yüksekliği 2 metre kadar, ama çok geniş, büyük bir çalı gibi. Baktım, üzerlerinde yer yer kızarmaya başlamış, her biri elma iriliğinde yüzlerce domates var. Biraz daha yakına gittiğimde tek bir kök domates olduğunu gördüm. Nutkum tutuldu. Meğer, bahçenin çim kırpıntıları ve kuru ağaç dallarını öğüterek elde ettiği malzemeden kompost yaparmış. 2x2 mt genişliğinde, derinliği de herhalde 1 metre olan saf kompostta, tek bir domatesten yaz boyunca, sonbahara kadar fabrika gibi domates aldı.
Bu kompost işini ta o zaman kafama takmıştım
Deniz yosunu, tuzu yıkandıktan sonra yeşil malzeme olarak kullanılabilir. Bu anlamda nitrojen kaynağıdır. Normalde ALG hücreleri de içermesi gerekir ama işin o yönünü pek bilmiyorum. Bu hücreler fermentasyona dayanamayabilir.
Benim yaptığım usul kompost yapmanın avantajı, ustalaşınca koşulları iyi denk getirip çok hızlı üretim yapılabilir. Miktar kısıtlaması da olmuyor. Tek hazne ile her seferinde 1.5, 2 metreküp'e kadar kompost yapılabilir. Yeter ki malzemeniz olsun.
Öte yandan, Sn.Epsody'nin sözünü ettiği yöntem de kompost yapımında uygulanan bir metod. Çeşitli varyasyonları da var sanırım. Ancak ben bu yöntemi hiç denemedim. Uygun bir fırsat ve ortam bulursam denemek de isterim. Bu esnada Sn.Epsody, bu yöntemi bize tüm yönleriyle, mümkünse görsel olarak da tanıtırsa çok makbule geçer.