agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Sıcak Kompost
(https)




Beğeni Düzeni771Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-01-2009, 17:49   #211
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
kolay gelsin. Bahara kadar deneme, yöntem geliştirme dönemi olur. Baharda malzeme de artacağından daha büyük miktarlarda üretime geçersiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2009, 01:31   #212
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tumayer Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar
ben hem bilgisayar kullanıcısı olarak, hemde bitki yetiştiricisi olarak acemiyim.
ancak kulaktan dolma bilgilerle birşeyler yapmaya çalışıyorum.
Antalya seralar bölgesinde iki dönüm bahçem var. Burada nar yetiştirmeyi ve
bir bölümde hobi bahçesi oluşturmak istiyorum.
Kendi olanaklarımla ve internetten edindiğim bilgilerle bahçenin bir köşesinde
kompost gübre oluşturmak için alt yapı hazırladım.
Tüm ev yeşil atıkları, bahçe doğal bitkiler .dal kuru yaprak türü atıkları burada
topladım.
Bulunduğum çevre de etrafım sebze seraları ile çevrili. Dolayısı ile etrafımda
hormonlu ve ilaçlı atıkda mevcut. Hatta sökülen seradan domates fasulye
atıklarınıda kompost ta karıştırdım. Ve şimdi şüpheye düştüm acaba bu karışım
hala organikmi?....Bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim sevgiyle kalın.
Tumayer
Sayın. Tumayer önce selamlar işiniz kolay gele kompost işinizde size yadım mayetinde önerilrim olacak ve şüpelerinizi ortadan kaldıracak bir kompost tekniği sunacağım yapacağınız kompost tipi soğuk kompost olacak

Yapacağınız kompostun önce faydalarını sayayım 1. kompostunuz koku yaymıyacak 2.fermantasyon olayı olmadığı için besin maddeleri koku ve gaz olarak içinden ayrılmıyacak 3. çukur içinde olacağı için komposta toprak altı canlılarıda katılmış olacak.Solucan,danaburnuları bu canlıların faliyetleri atıkların çözünürlüğünü artırarak kompostunuzun,yarayışlığı bütün gübrelerden daha yüksek olacak 4.çukurunuzda dana burnuları konuçu olacaklarıdan bunların zararlarını değil faydalarını göreceksiniz.Bahçenizde gezerek zararda bulunmayacaklar.

Gelelim Kompostun yapılışına elinizdeki malzemeyi alacak şekilde derinliği 75 cm olan çukurunuz olacak elinizdeki malzemenin aralarına ahır gübresi ilave edeceksiniz. Bitkilerinize ahır gübresi veriyorsanız gübrenizin tamamını aralara koyarsanız gürenizide daha yarayışlı hale getirmiş olursunuz.

Bütün malzemelerizi doldurduktan sonra çukurunuzu daha önce bakla ektiğiniz yerin toprağınla örtünüz. iyi çalımalar bu satırlarda buluşmak üzere hoşça kalın. Saygılar

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2009, 10:24   #213
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-02-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 4
Merhaba iyi günler;

1,5 yıldır evimizin bahçesinde kompost yöntemiyle organik gübre hazırlıyorum.Ancak bir sorunun yanıtına ulaşamadım.Turunçgillerin (portakal-limon vs) artıkları (kabukları yaprakları) dalları kompost gübreye katılabilir mi? eğer katılmazsa ne amaçla kullanılabilir?

teşekkürler

Greenhikes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2009, 01:17   #214
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sayın, Greenhikes Arkadaşım komposta bitkisel atıkların konulmasında bir sakınca olamaz hatta kompostun besin içeriğini zenginleştirir.Komposta önemli olan C/N oranın dengesini sağlamaktır bu denge kompost işleminde faaliyet gösteren mikroorganizmaların besin ve enerjinin sağlanmasıdır, sonuçta bu atıklar toprağa organik madde kazandırırlar

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2009, 15:51   #215
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Arkadaşlar, bugün Kompost kabını açıp son kontrollerimi yaptım. Sıcaklığı tamamen durmuş olan mis gibi toprak kokulu kompostu resimleyip paylaşmak istedim. Henüz elemedim, bazı parçaların topaklaşmış olduğunu, yumurta kabuklarının aynen durduğunu gözlemledim. Hatalarımdan birinin de kompost yapımına başlamadan önce, kullandığım malzemeleri daha küçük parçalara ayırmam gerektiğini farkettim. Henüz bir yerde kullanıp nasıl bir etki sağlayacağını bilemiyorum. Başlamadan önce kompost kabı ağzına kadar doluydu, şimdi ise sadece 2 çuval kaldı. Artık koklata koklata veririm bitkilerime

Sn Meyvelitepe'ye, önerileri ve tecrübelerini bizlerle paylaştığı için binlerce teşekkür. Bu kompost tamamen sizin eseriniz, ben sadece hammallığını yapmış oldum.

Eklenen Resimler
 
abk, orion1988, lolla ve 4 kişi beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2009, 17:10   #216
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Keşke aşama aşama fotoğraflasaydınız, ben de çuvala doldurdum ama karıştıramadım,çok doluydu, dökülüyor, ellemedim artık ne olacak bilmiyorum.

Şansına kendi kendine olur mu? yoksa sadece çürür mü?

Sizin fotolarınızdan tecrübelenirdik ...

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2009, 17:29   #217
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn berduray, haklısınız. Aşama aşama resimleyebilseydim çok daha iyi olacaktı. Ne var ki, bu aşamaya gelebileceğimi hiç düşünmemiştim. O sebeple resimlemeye gerek duymadım. Zaten konu hakkında hiçbir bilgim yoktu. Sn Meyvelitepe'nin kendi sitesindeki yazılanlardan yola çıktım ve bu duruma geldi. İlk başta benim kompost malzemeleri de çuvaldaydı. Yukarıdaki mesajlarımda bu konudan bahsetmiştim. Ancak havalanma sorunu olduğu için hemen vazgeçtim. Sanırım o şekilde kalsaydı sadece çürüme olacaktı. Koku her şeyi belli ediyor biliyor musunuz? Ben her karıştırmada bir avuç alıp kokluyordum. Asla kötü bir koku gelmedi burnuma. Bu da kullanılan malzemenin doğru orantıda olduğunu gösteriyormuş. Konu hakkında internette o kadar çok bilgi var ki. Hangisine bakıp yapacağınıza karar veremiyorsunuz.

Tariflerin hepsi birbirinden farklı. Kimisi odun külü ve kireç önerirken, bir başka tarifte konulmaması gerekenler arasında bu iki malzemeyi de sıralamışlar. Size önerim bahçede yapıyorsanız bir şekilde, tahtalardan bir kutu oluşturmanız. Havalandırma çok önemli. Yanmayı durma noktasına getiriyor havasızlık. Ayrıca en az 10 günde bir alt üst edilmesi gerek karışımın.

Oluşan kompostu (henüz humus değil) 2 çuvala doldurup kabı boşalttım. Yeniden doldurmaya başlayacağım. Şimdiden evsel atıkları başka bir yerde biriktirmeye başladım. Bahçenin budama atıklarını da toplayıp yeniden başlamak istiyorum çalışmalara. Kompost yapım işine asla ara vermeyi düşünmüyorum. Yine internet kaynaklarından okuduğuma göre, hazırlanan kompost ile yapılan kompost çayı, pek çok bitki hastalıklarının oluşmasına engel oluyormuş. Elimdeki mevcut komposttan çay yapıp,sezon öncesi tüm bitkilerime püskürtme yöntemiyle vermeyi düşünüyorum. Tabi gelişmeleri de adım adım izleyip aktaracağım.

lolla ve Angel Aki beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2009, 17:54   #218
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Sn.Lonicera, çok sevindim. Çok da güzel olmuş, hem de kış mevsiminde. Ellerinize sağlık. Sanırım henüz iki ay bile olmamıştı değil mi? Havalar ısınınca 2-3 haftaya kadar düşürebilirsiniz süreyi.

Bir de ilk yaptığınız kompost mikro organizmalarca zengin olduğundan bundan sonrakilere çiftlik gübresi karıştırmayıp bir önceki kompostunuzdan biraz karıştırırsınız. Böylece aşılama işi daha sağlıklı halledilmiş olur.

Kireç, kül vb. koymadığınız iyi olmuş. Yoksa alkali olacağından fermente olmazdı.

lolla ve Vegy beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2009, 18:03   #219
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn Meyvelitepe, 2008 Ekim ayının ikinci yarısından sonra kompost yapımına başlamıştım. Yani toplam 4,5 ay olmuş. Ancak sizin önerilerinizle yanması durma noktasına gelen kompostu, yeniden yakma işlemi 2 ayını doldurmadı. Aynen dediğiniz gibi yapacağım ve bir miktar kompostu aktivatör olarak ayıracağım.

Bundan sonraki kompost için bir miktar orman toprağı kullanmayı düşünüyorum. Özellikle fundalıkların altından, yüzeysel olarak alacağım örtüden kullanmayı düşünüyorum. Pazar günü keşfini yaptım bile.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2009, 08:43   #220
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Kompost un verimini artırmak

Arkadaşlar kompostunuzdan daha sonra çay hazırlıyacasanız, size bir önerim olacak çünkü kompost çayınız o zaman enzim sıvı gübre özelliğine kavuşacaktır. Kompstunuzu hazırlarken bazı şartlandırıcı özelikler katılması gerekli bunlar sırasıyla Sayın lonicera düşündüğü gibi funda toprağı katmak, kompostumuza su ilavesi yaparkende suyun içine şekerli mayalı atıklar (Yoğurt suyu mayalı ekmek atıkları) gibi malzemeleri blandır ile inceltip biraz fermantasyona uğratıp komposta katarsak bu eriyik içindeki etkin olan mikro-organizmalar fermentosyon olayından daha da artarak kompost içinde iyi bir şartlandırıcı olarak kompost oluşumuna etkin mikro-organizmalar hakim olacaklar kompost içinde ekseriyeti sağlıyarak etkin (faydalı) mikro-organizmalar (baskın) zararlı olanların faaliyetlerini egelleme hastalık yapma durumlarını ortadan kaldıracaktır.

Kompost olayında şartlandırıcıları iyi seçerek kompostuzun daha verimli,faydalı hale getirmiş oluruz. Ben şahsen sıcak komopst olayına karşıyım çünkü kompost oluşumunda bizler ısıyı kontrol alıtındında tutma imkanımız sınırlı ısının kontroldan çıkmasıyla mikro-organizmaların yıkımıyla beraber koku oluşumu ve gaza dönüşen kompost değerlerinin kaybedilmesi başlıyor. Kompost yapımında bizim çalışanlarımızdan olan bakteri ve mikro-organizmaları korumak kollamak onlara etkin olanları takviye etmek iyi bir şartlandırma sağlar.

Kompost olgusuna pratıkte bir şeyler katma düşücesiyle hepinize başarılar dilerim

Emine Akman beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2009, 15:05   #221
/
 
Giriş Tarihi: 04-08-2007
Şehir: GB
Mesajlar: 132
Bende bu sene meyve sebze kabuklarını hatta çekirdek,şam fıstığı gibi kuruyemiş kabuklarını odun artıklarını vss... küçük bahçeme serpiştiyorum ama dediğiniz gibi yapmadım,belli aralıklarla yanlızca artıkları atıp üstüne toprak atıyorum bilmiyorum ne kadar faydası olur?.
bahar gelince atmayı keseceğim sıcakta koku sinek böcek yapmasın diye,zaten 1-2 ay önce attıklarım çürüdü bile.Aradada toprağı belliyorum o kadar.

monser Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2009, 10:25   #222
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Arkadaşlar burada bilgi paylaşımı ve pratiklerimizi ortaya koyarken hepimizin bazı ayrıntı 0lacak bilgileri atladığımızı kompost konusunu konuya vakıf olmayanlarıdı teretdüt içinde bıraktığı kanısı içinde konuyu açıklayan arkadaşlara konuyu açıklamalarına ışık tutacak bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

Kompost yapmaktaki amaçlarını açıklasınlar, kompost çeşitlerinden, mekanlardan yaptıkları kompostun uygulama anlarını pratıkteki çalışmalarıyla ortaya koysunlar gözlemlerinin zaman aralıklarını açıklasınlar kompost oluşum olayının aşamalarını kompost yapımıdaki ekonomik ekolojik değerlerin topluma bireylere ülkeye kazanımlarından bahsederek kompost yapımını geniş kitlelere yaymak için özendirici yaklaşımlar içinde olarak sadece kompost konusunun formlardaki yazılarda kalmıyacak şekilde bu konunun her yerde nasıl tartışılabilir imkanlarını ortaya koysunlar.

Sıradan insanların bilmediği konularda boş boş siyaset politika ve de futbol konuşmalarıyla memleketin ne sorunların hallediyorlar. İşte bizlere burada iş düşüyor kompost konusunu toplumun geleceğine, çevreye ve de atıkların değere ulaştığı bu konunun bu satırların ötesine taşıma anlayışının önce kendi içimizde en iyi şekilde irdelenip olgunluğa kavuşturulması gereğine inanmaktayım.

Bırakalım artık kendine müslüman olmayıda yararlarımızdan sadece kendimze pay çıkaracak anlayışları aşalım. Bilelim yaptığımız kompostun bitkilere besin sağlamanın ötesindeki değerleri de çevremizede anlatalım yaptığımız işten aldığımız hazzın paylaşımınıda yaparak bilgimizin mutluluğuna varalım .

Arkadaşlar kompost konusuna başka görüşü olanlar da yazsınlar ki tartışmalar yürüsün hepinize sevgiler saygılar iyi günler, güzellikler sizlerle olsun.


Not : Ben solucan kompostuna konuyu getirmek istiyorum uygun bir ortamda

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2009, 22:42   #223
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Nette gezinirken şöyle bir şey gördüm, paylaşayım dedim...

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 23:04   #224
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Elimde yumuşamış, çürümeye başlamış sunta ve marangoz talaşı var.

Bunları komposta katmakta bir sakınca var mı?

Malum bu tip malzemeler dayanıklı olması açısından değişik kimyasallara maruz kalıyor, bu ilaçlar, kimyasallar kompost oluşumuna olumsuz bir etki edebilir mi?

Bilgisi olanlar aktarabilir mi?

Teşekkür ederim şimdiden.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 23:09   #225
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Masif marangoz talaşında bir sorun yok. Gönül rahatlığıyla kahverengi malzeme olarak kullanabilirsiniz. Sunta talaşından emin değilim, sunta imalatında bir çok yapıştırıcı kullanılıyor.

Linkini verdiğiniz kompost kabı çok hoş. Amerikada çeşitli büyüklüklerde hazırını satıyorlar. Verdiğiniz linkteki herkesin kendi yapabileceği şekilde.

Yapabilirseniz, bu düzenek ile iki haftada kullanılabilir kompost elde edebilirsiniz. Mükemmel bir havalandırma özelliğine sahip. Ortadan geçen mile bir kol takarak her gün çeyrek tur döndürülmesi gerekir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 23:11   #226
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Sayın Meyvelitepe, masif talaşın ne olduğunu bilmiyorum, açıklar mısınız?

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 23:16   #227
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Yani ham ağaç talaşı. İnce toz gibi veya planya talaşı gibi yaprak şeklinde de olabilir. Sadece, reçineli bir ağaçtan ise kompost hafif asitik olabilir. Bu da çok fazla bir mahzur teşkil etmez.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 23:19   #228
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
İlaçlı tik ağacı olduğunu öğrenmiştim, bir poşet kadar var elimde.Malzemelere katıp katmama konusunda kararsız kaldım.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 23:22   #229
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
İnşallah yapacağım uygun malzeme bulursam, benim de çok aklım yattı..
Ancak ben bugün biraz aceleyle kocaman bir sandık çaktım, çünki çuvaldaki karışımdan kötü kokular gelmeye başlamıştı, o çürüğümsü malzemeyi biraz daha yeşil malzeme ve toprak şeklinde çaktığım kasaya aktardım.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 23:34   #230
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Yaptığınız sandık tahtaları aralıklı ve dört taraftan hava alacak şekildeyse sorun yok. Malzemenin karışımı doğru olduğu takdirde sonuç alırsınız.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 23:36   #231
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
İlaçlı derken emprenyeli ise çürümeyecektir zaten. Ben merbau parkelerin sistre talaşlarını kullanmıştım, çok iyi olmuştu.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 23:37   #232
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Ara ara boşluklar bırakmaya çalıştım ama benim aklıma şu takıldı, malzemeyi zaman zaman karıştırınca iri malzemeler yüzeye çıkacak. Öyle kalmasında bir sakınca var mı yoksa her karıştırmadan sonra tekrar toprak eklemek gerekir mi?

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 23:39   #233
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Bir kat toprak üzerine kuru yaprak, ince kuru incir dalları, biraz gazete, yumurta kabı, bahçeden yolduğum yabani otlar, evsel sebze atıkları ekleyip, ortaya da bir su borusu koydum.
Bol bol karıştırmayı planlıyorum.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 23:40   #234
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Fermantasyon başladıktan sonra başka malzeme eklemeyin. Karıştırma sadece havalandırma için gerekli.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 23:42   #235
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Gazete kağıtlarında bolca kimyasal boyalar vardır sanıyorum. Bunların bir zararı olmazmı.?
Bu konuda bilgili arkadaşlar aydınlatır bizleri sanırım.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 23:45   #236
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Evet bunu da hesaplamak lazım...Tekrar malzeme eklemeyeceksek o halde karıştırma sonucu yüzeye malzeme çıkabilir, yani bir mahzuru yok?

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2009, 15:40   #237
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Sn.Lonicera, benim değil sizin eseriniz. Benim sağladığım biraz bilgi, bir de kendi denemelerimden çıkan bir kaç küçük ip ucu. İsim konusunda aklıma bir öneri geliyor ama şimdi yazmıyayım daha iyi.

Kolay gelsin. Merakla izliyorum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2009, 15:54   #238
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn MeyveliTepe, mütavizi olmanıza gerek yok. Sizin sağladığınızı söylediğiniz bilgi ve ip uçları ile bu noktaya gelebildim. Bu önerileriniz olmasaydı hala çuvallar içinde çürüyor olacaktı malzemeler. Denemelerinizden çıkan bir kaç ip ucunu yabana atmayınız. Tecrübe denilen şey satın alınamıyor. Forumda herşeyi merakla okuyor ve takip ediyoruz, bunun en büyük sebebi edinilen tecrübelerden faydalanabilmek. Saygılarımla..

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2009, 17:03   #239
Ağaç Dostu
 
TuruncuHis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 459
Tek doğrunun olmadığı bir işlemde klasik yöntemde kalmakta ısrarcıyım. Öneri olarak da deneme, deneyim ve elde ettiklerini basamak basamak paylaşanların tavsiyelerine yatkınlık duyuyorum.

Sayın Lonicera sizin elde edeceğiniz besin bitki için "kuş sütü" bile eksik olmayan bir ziyafet olacak. Amatör heyecanlar kesinlikle daha yaratıcı işler yaptırıyor insana. Demek ki klasik bir yöntem yok, çeşitlenebilir denemeler varmış.
Gerçi siz zaten gözardı etmemişsinizdir de; evdeki yoğurt ev yapımı değilse suyunu koymak riskli midir acaba?

TuruncuHis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2009, 17:23   #240
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn TuruncuHis, size aynen katılıyorum. Deneyerek öğreneceğiz pek çok şeyi. Her denemede, her başarısızlıkta öğrenmiş olduklarımız en değerli şeyler olacak bizler için.

Kompost hazırlamaktaki amacım çok verimsiz olan toprağı biraz olsun düzene sokmak, fenni gübre yerine doğal olanı toprağa aşılayabilmek. Esas amacım ise henüz 10 yaşında olan oğluma doğa'yı her yönüyle sevdirebilmek. Hazırlamış olduğum kompost malzemelerindeki yumurta ve meyve kabuklarını onun biriktiriyor olması benim için çok şey ifade ediyor. Evimizde her gün doğa ile ilgili öğrendiklerimizi, merak ettiklerimizi konuşup duruyoruz. Öyle hevesli ki görülmeye değer. Bu da benim için çok büyük mutluluk doğrusu.
Bu konu daha çok uzar gider buradan. Gelelim sizin sorunuza, hiç gözünüzden kaçmıyor doğrusu. Market ürünü yoğurtların ne halde olduğu malumunuz. Yaklaşık 6 yıldır kendi yoğurt, sucuk, zeytin, turşu ve salamura yaprağımızı kendimiz yapıyoruz. Bu nedenle gönül rahatlığıyla yoğurt suyunu koydum karışıma.

İkinci parti kompost yapımına çok kısa zamanda başlayacağım, çünkü toplamış olduğumuz artıklar epey birikmiş durumda. Ayrıca kompost kabında tadilat yapmak zorundayım. Derinliği 78 cm. gibi çok sığ bir derinlik. Sanırım 1-1,5 metre olması sağlıklı olanıymış. Kompost yanma işleminde oldukça sıkıntı yaşattı bu durum bana. Yeni hazırlayacağım komposttaki malzemelere bir ilave daha yapmak niyetindeyim. Deniz yosunu...Önümüzdeki hafta sonu kıyıya inip, 4-5 çuval yosun toplamayı düşünüyorum. Bir kısmını direkt toprağa uygulayıp, bir kısmını da kompost için kullanacağım. Tabi iyice yıkayıp tuzundan arındırdıktan sonra.

Soru sorduğunuza bin pişman etmedim umarım.

Angel Aki beğendi.

Düzenleyen Lonicera : 25-08-2009 saat 16:21
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025