![]() |
|
![]() |
#211 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#212 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Alıntı:
Yapacağınız kompostun önce faydalarını sayayım 1. kompostunuz koku yaymıyacak 2.fermantasyon olayı olmadığı için besin maddeleri koku ve gaz olarak içinden ayrılmıyacak 3. çukur içinde olacağı için komposta toprak altı canlılarıda katılmış olacak.Solucan,danaburnuları bu canlıların faliyetleri atıkların çözünürlüğünü artırarak kompostunuzun,yarayışlığı bütün gübrelerden daha yüksek olacak 4.çukurunuzda dana burnuları konuçu olacaklarıdan bunların zararlarını değil faydalarını göreceksiniz.Bahçenizde gezerek zararda bulunmayacaklar. Gelelim Kompostun yapılışına elinizdeki malzemeyi alacak şekilde derinliği 75 cm olan çukurunuz olacak elinizdeki malzemenin aralarına ahır gübresi ilave edeceksiniz. Bitkilerinize ahır gübresi veriyorsanız gübrenizin tamamını aralara koyarsanız gürenizide daha yarayışlı hale getirmiş olursunuz. Bütün malzemelerizi doldurduktan sonra çukurunuzu daha önce bakla ektiğiniz yerin toprağınla örtünüz. iyi çalımalar bu satırlarda buluşmak üzere hoşça kalın. Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#213 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-02-2009
|
Merhaba iyi günler; 1,5 yıldır evimizin bahçesinde kompost yöntemiyle organik gübre hazırlıyorum.Ancak bir sorunun yanıtına ulaşamadım.Turunçgillerin (portakal-limon vs) artıkları (kabukları yaprakları) dalları kompost gübreye katılabilir mi? eğer katılmazsa ne amaçla kullanılabilir? teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#214 |
Ağaç Dostu
|
Sayın, Greenhikes Arkadaşım komposta bitkisel atıkların konulmasında bir sakınca olamaz hatta kompostun besin içeriğini zenginleştirir.Komposta önemli olan C/N oranın dengesini sağlamaktır bu denge kompost işleminde faaliyet gösteren mikroorganizmaların besin ve enerjinin sağlanmasıdır, sonuçta bu atıklar toprağa organik madde kazandırırlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#215 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Arkadaşlar, bugün Kompost kabını açıp son kontrollerimi yaptım. Sıcaklığı tamamen durmuş olan mis gibi toprak kokulu kompostu resimleyip paylaşmak istedim. Henüz elemedim, bazı parçaların topaklaşmış olduğunu, yumurta kabuklarının aynen durduğunu gözlemledim. Hatalarımdan birinin de kompost yapımına başlamadan önce, kullandığım malzemeleri daha küçük parçalara ayırmam gerektiğini farkettim. Henüz bir yerde kullanıp nasıl bir etki sağlayacağını bilemiyorum. Başlamadan önce kompost kabı ağzına kadar doluydu, şimdi ise sadece 2 çuval kaldı. Artık koklata koklata veririm bitkilerime ![]() Sn Meyvelitepe'ye, önerileri ve tecrübelerini bizlerle paylaştığı için binlerce teşekkür. Bu kompost tamamen sizin eseriniz, ben sadece hammallığını yapmış oldum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#216 |
Ağaç Dostu
|
Keşke aşama aşama fotoğraflasaydınız, ben de çuvala doldurdum ama karıştıramadım,çok doluydu, dökülüyor, ellemedim artık ne olacak bilmiyorum. Şansına kendi kendine olur mu? yoksa sadece çürür mü? Sizin fotolarınızdan tecrübelenirdik ... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#217 |
Ağaç Dostu
|
Sn berduray, haklısınız. Aşama aşama resimleyebilseydim çok daha iyi olacaktı. Ne var ki, bu aşamaya gelebileceğimi hiç düşünmemiştim. O sebeple resimlemeye gerek duymadım. Zaten konu hakkında hiçbir bilgim yoktu. Sn Meyvelitepe'nin kendi sitesindeki yazılanlardan yola çıktım ve bu duruma geldi. İlk başta benim kompost malzemeleri de çuvaldaydı. Yukarıdaki mesajlarımda bu konudan bahsetmiştim. Ancak havalanma sorunu olduğu için hemen vazgeçtim. Sanırım o şekilde kalsaydı sadece çürüme olacaktı. Koku her şeyi belli ediyor biliyor musunuz? Ben her karıştırmada bir avuç alıp kokluyordum. Asla kötü bir koku gelmedi burnuma. Bu da kullanılan malzemenin doğru orantıda olduğunu gösteriyormuş. Konu hakkında internette o kadar çok bilgi var ki. Hangisine bakıp yapacağınıza karar veremiyorsunuz. Tariflerin hepsi birbirinden farklı. Kimisi odun külü ve kireç önerirken, bir başka tarifte konulmaması gerekenler arasında bu iki malzemeyi de sıralamışlar. Size önerim bahçede yapıyorsanız bir şekilde, tahtalardan bir kutu oluşturmanız. Havalandırma çok önemli. Yanmayı durma noktasına getiriyor havasızlık. Ayrıca en az 10 günde bir alt üst edilmesi gerek karışımın. Oluşan kompostu (henüz humus değil) 2 çuvala doldurup kabı boşalttım. Yeniden doldurmaya başlayacağım. Şimdiden evsel atıkları başka bir yerde biriktirmeye başladım. Bahçenin budama atıklarını da toplayıp yeniden başlamak istiyorum çalışmalara. Kompost yapım işine asla ara vermeyi düşünmüyorum. Yine internet kaynaklarından okuduğuma göre, hazırlanan kompost ile yapılan kompost çayı, pek çok bitki hastalıklarının oluşmasına engel oluyormuş. Elimdeki mevcut komposttan çay yapıp,sezon öncesi tüm bitkilerime püskürtme yöntemiyle vermeyi düşünüyorum. Tabi gelişmeleri de adım adım izleyip aktaracağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#218 |
agaclar.net
|
Sn.Lonicera, çok sevindim. Çok da güzel olmuş, hem de kış mevsiminde. Ellerinize sağlık. Sanırım henüz iki ay bile olmamıştı değil mi? Havalar ısınınca 2-3 haftaya kadar düşürebilirsiniz süreyi. Bir de ilk yaptığınız kompost mikro organizmalarca zengin olduğundan bundan sonrakilere çiftlik gübresi karıştırmayıp bir önceki kompostunuzdan biraz karıştırırsınız. Böylece aşılama işi daha sağlıklı halledilmiş olur. Kireç, kül vb. koymadığınız iyi olmuş. Yoksa alkali olacağından fermente olmazdı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#219 |
Ağaç Dostu
|
Sn Meyvelitepe, 2008 Ekim ayının ikinci yarısından sonra kompost yapımına başlamıştım. Yani toplam 4,5 ay olmuş. Ancak sizin önerilerinizle yanması durma noktasına gelen kompostu, yeniden yakma işlemi 2 ayını doldurmadı. Aynen dediğiniz gibi yapacağım ve bir miktar kompostu aktivatör olarak ayıracağım. Bundan sonraki kompost için bir miktar orman toprağı kullanmayı düşünüyorum. Özellikle fundalıkların altından, yüzeysel olarak alacağım örtüden kullanmayı düşünüyorum. Pazar günü keşfini yaptım bile ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#220 |
Ağaç Dostu
|
Kompost un verimini artırmak
Arkadaşlar kompostunuzdan daha sonra çay hazırlıyacasanız, size bir önerim olacak çünkü kompost çayınız o zaman enzim sıvı gübre özelliğine kavuşacaktır. Kompstunuzu hazırlarken bazı şartlandırıcı özelikler katılması gerekli bunlar sırasıyla Sayın lonicera düşündüğü gibi funda toprağı katmak, kompostumuza su ilavesi yaparkende suyun içine şekerli mayalı atıklar (Yoğurt suyu mayalı ekmek atıkları) gibi malzemeleri blandır ile inceltip biraz fermantasyona uğratıp komposta katarsak bu eriyik içindeki etkin olan mikro-organizmalar fermentosyon olayından daha da artarak kompost içinde iyi bir şartlandırıcı olarak kompost oluşumuna etkin mikro-organizmalar hakim olacaklar kompost içinde ekseriyeti sağlıyarak etkin (faydalı) mikro-organizmalar (baskın) zararlı olanların faaliyetlerini egelleme hastalık yapma durumlarını ortadan kaldıracaktır. Kompost olayında şartlandırıcıları iyi seçerek kompostuzun daha verimli,faydalı hale getirmiş oluruz. Ben şahsen sıcak komopst olayına karşıyım çünkü kompost oluşumunda bizler ısıyı kontrol alıtındında tutma imkanımız sınırlı ısının kontroldan çıkmasıyla mikro-organizmaların yıkımıyla beraber koku oluşumu ve gaza dönüşen kompost değerlerinin kaybedilmesi başlıyor. Kompost yapımında bizim çalışanlarımızdan olan bakteri ve mikro-organizmaları korumak kollamak onlara etkin olanları takviye etmek iyi bir şartlandırma sağlar. Kompost olgusuna pratıkte bir şeyler katma düşücesiyle hepinize başarılar dilerim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#221 |
/
Giriş Tarihi: 04-08-2007
|
Bende bu sene meyve sebze kabuklarını hatta çekirdek,şam fıstığı gibi kuruyemiş kabuklarını odun artıklarını vss... küçük bahçeme serpiştiyorum ama dediğiniz gibi yapmadım,belli aralıklarla yanlızca artıkları atıp üstüne toprak atıyorum bilmiyorum ne kadar faydası olur?. bahar gelince atmayı keseceğim sıcakta koku sinek böcek yapmasın diye,zaten 1-2 ay önce attıklarım çürüdü bile.Aradada toprağı belliyorum o kadar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#222 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar burada bilgi paylaşımı ve pratiklerimizi ortaya koyarken hepimizin bazı ayrıntı 0lacak bilgileri atladığımızı kompost konusunu konuya vakıf olmayanlarıdı teretdüt içinde bıraktığı kanısı içinde konuyu açıklayan arkadaşlara konuyu açıklamalarına ışık tutacak bazı önerilerde bulunmak istiyorum. Kompost yapmaktaki amaçlarını açıklasınlar, kompost çeşitlerinden, mekanlardan yaptıkları kompostun uygulama anlarını pratıkteki çalışmalarıyla ortaya koysunlar gözlemlerinin zaman aralıklarını açıklasınlar kompost oluşum olayının aşamalarını kompost yapımıdaki ekonomik ekolojik değerlerin topluma bireylere ülkeye kazanımlarından bahsederek kompost yapımını geniş kitlelere yaymak için özendirici yaklaşımlar içinde olarak sadece kompost konusunun formlardaki yazılarda kalmıyacak şekilde bu konunun her yerde nasıl tartışılabilir imkanlarını ortaya koysunlar. Sıradan insanların bilmediği konularda boş boş siyaset politika ve de futbol konuşmalarıyla memleketin ne sorunların hallediyorlar. İşte bizlere burada iş düşüyor kompost konusunu toplumun geleceğine, çevreye ve de atıkların değere ulaştığı bu konunun bu satırların ötesine taşıma anlayışının önce kendi içimizde en iyi şekilde irdelenip olgunluğa kavuşturulması gereğine inanmaktayım. Bırakalım artık kendine müslüman olmayıda yararlarımızdan sadece kendimze pay çıkaracak anlayışları aşalım. Bilelim yaptığımız kompostun bitkilere besin sağlamanın ötesindeki değerleri de çevremizede anlatalım yaptığımız işten aldığımız hazzın paylaşımınıda yaparak bilgimizin mutluluğuna varalım . Arkadaşlar kompost konusuna başka görüşü olanlar da yazsınlar ki tartışmalar yürüsün hepinize sevgiler saygılar iyi günler, güzellikler sizlerle olsun. Not : Ben solucan kompostuna konuyu getirmek istiyorum uygun bir ortamda |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#224 |
Ağaç Dostu
|
Elimde yumuşamış, çürümeye başlamış sunta ve marangoz talaşı var. Bunları komposta katmakta bir sakınca var mı? Malum bu tip malzemeler dayanıklı olması açısından değişik kimyasallara maruz kalıyor, bu ilaçlar, kimyasallar kompost oluşumuna olumsuz bir etki edebilir mi? Bilgisi olanlar aktarabilir mi? Teşekkür ederim şimdiden. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#225 |
agaclar.net
|
Masif marangoz talaşında bir sorun yok. Gönül rahatlığıyla kahverengi malzeme olarak kullanabilirsiniz. Sunta talaşından emin değilim, sunta imalatında bir çok yapıştırıcı kullanılıyor. Linkini verdiğiniz kompost kabı çok hoş. Amerikada çeşitli büyüklüklerde hazırını satıyorlar. Verdiğiniz linkteki herkesin kendi yapabileceği şekilde. Yapabilirseniz, bu düzenek ile iki haftada kullanılabilir kompost elde edebilirsiniz. Mükemmel bir havalandırma özelliğine sahip. Ortadan geçen mile bir kol takarak her gün çeyrek tur döndürülmesi gerekir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#227 |
agaclar.net
|
Yani ham ağaç talaşı. İnce toz gibi veya planya talaşı gibi yaprak şeklinde de olabilir. Sadece, reçineli bir ağaçtan ise kompost hafif asitik olabilir. Bu da çok fazla bir mahzur teşkil etmez. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#229 |
Ağaç Dostu
|
İnşallah yapacağım uygun malzeme bulursam, benim de çok aklım yattı.. Ancak ben bugün biraz aceleyle kocaman bir sandık çaktım, çünki çuvaldaki karışımdan kötü kokular gelmeye başlamıştı, o çürüğümsü malzemeyi biraz daha yeşil malzeme ve toprak şeklinde çaktığım kasaya aktardım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#230 |
agaclar.net
|
Yaptığınız sandık tahtaları aralıklı ve dört taraftan hava alacak şekildeyse sorun yok. Malzemenin karışımı doğru olduğu takdirde sonuç alırsınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#231 |
agaclar.net
|
İlaçlı derken emprenyeli ise çürümeyecektir zaten. Ben merbau parkelerin sistre talaşlarını kullanmıştım, çok iyi olmuştu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#232 |
Ağaç Dostu
|
Ara ara boşluklar bırakmaya çalıştım ama benim aklıma şu takıldı, malzemeyi zaman zaman karıştırınca iri malzemeler yüzeye çıkacak. Öyle kalmasında bir sakınca var mı yoksa her karıştırmadan sonra tekrar toprak eklemek gerekir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#233 |
Ağaç Dostu
|
Bir kat toprak üzerine kuru yaprak, ince kuru incir dalları, biraz gazete, yumurta kabı, bahçeden yolduğum yabani otlar, evsel sebze atıkları ekleyip, ortaya da bir su borusu koydum. Bol bol karıştırmayı planlıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#234 |
agaclar.net
|
Fermantasyon başladıktan sonra başka malzeme eklemeyin. Karıştırma sadece havalandırma için gerekli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#237 |
agaclar.net
|
Sn.Lonicera, benim değil sizin eseriniz. Benim sağladığım biraz bilgi, bir de kendi denemelerimden çıkan bir kaç küçük ip ucu. İsim konusunda aklıma bir öneri geliyor ama şimdi yazmıyayım daha iyi. Kolay gelsin. Merakla izliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#238 |
Ağaç Dostu
|
Sn MeyveliTepe, mütavizi olmanıza gerek yok. Sizin sağladığınızı söylediğiniz bilgi ve ip uçları ile bu noktaya gelebildim. Bu önerileriniz olmasaydı hala çuvallar içinde çürüyor olacaktı malzemeler. Denemelerinizden çıkan bir kaç ip ucunu yabana atmayınız. Tecrübe denilen şey satın alınamıyor. Forumda herşeyi merakla okuyor ve takip ediyoruz, bunun en büyük sebebi edinilen tecrübelerden faydalanabilmek. Saygılarımla.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#239 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-12-2008
|
Tek doğrunun olmadığı bir işlemde klasik yöntemde kalmakta ısrarcıyım. Öneri olarak da deneme, deneyim ve elde ettiklerini basamak basamak paylaşanların tavsiyelerine yatkınlık duyuyorum. Sayın Lonicera sizin elde edeceğiniz besin bitki için "kuş sütü" bile eksik olmayan bir ziyafet olacak. Amatör heyecanlar kesinlikle daha yaratıcı işler yaptırıyor insana. Demek ki klasik bir yöntem yok, çeşitlenebilir denemeler varmış. Gerçi siz zaten gözardı etmemişsinizdir de; evdeki yoğurt ev yapımı değilse suyunu koymak riskli midir acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#240 |
Ağaç Dostu
|
Sn TuruncuHis, size aynen katılıyorum. Deneyerek öğreneceğiz pek çok şeyi. Her denemede, her başarısızlıkta öğrenmiş olduklarımız en değerli şeyler olacak bizler için. Kompost hazırlamaktaki amacım çok verimsiz olan toprağı biraz olsun düzene sokmak, fenni gübre yerine doğal olanı toprağa aşılayabilmek. Esas amacım ise henüz 10 yaşında olan oğluma doğa'yı her yönüyle sevdirebilmek. Hazırlamış olduğum kompost malzemelerindeki yumurta ve meyve kabuklarını onun biriktiriyor olması benim için çok şey ifade ediyor. Evimizde her gün doğa ile ilgili öğrendiklerimizi, merak ettiklerimizi konuşup duruyoruz. Öyle hevesli ki görülmeye değer. Bu da benim için çok büyük mutluluk doğrusu. Bu konu daha çok uzar gider buradan. Gelelim sizin sorunuza, hiç gözünüzden kaçmıyor doğrusu ![]() İkinci parti kompost yapımına çok kısa zamanda başlayacağım, çünkü toplamış olduğumuz artıklar epey birikmiş durumda. Ayrıca kompost kabında tadilat yapmak zorundayım. Derinliği 78 cm. gibi çok sığ bir derinlik. Sanırım 1-1,5 metre olması sağlıklı olanıymış. Kompost yanma işleminde oldukça sıkıntı yaşattı bu durum bana. Yeni hazırlayacağım komposttaki malzemelere bir ilave daha yapmak niyetindeyim. Deniz yosunu...Önümüzdeki hafta sonu kıyıya inip, 4-5 çuval yosun toplamayı düşünüyorum. Bir kısmını direkt toprağa uygulayıp, bir kısmını da kompost için kullanacağım. Tabi iyice yıkayıp tuzundan arındırdıktan sonra. Soru sorduğunuza bin pişman etmedim umarım ![]() ![]() Düzenleyen Lonicera : 25-08-2009 saat 16:21 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|