Kompost un verimini artırmak
Arkadaşlar kompostunuzdan daha sonra çay hazırlıyacasanız, size bir önerim olacak çünkü kompost çayınız o zaman enzim sıvı gübre özelliğine kavuşacaktır. Kompstunuzu hazırlarken bazı şartlandırıcı özelikler katılması gerekli bunlar sırasıyla Sayın lonicera düşündüğü gibi funda toprağı katmak, kompostumuza su ilavesi yaparkende suyun içine şekerli mayalı atıklar (Yoğurt suyu mayalı ekmek atıkları) gibi malzemeleri blandır ile inceltip biraz fermantasyona uğratıp komposta katarsak bu eriyik içindeki etkin olan mikro-organizmalar fermentosyon olayından daha da artarak kompost içinde iyi bir şartlandırıcı olarak kompost oluşumuna etkin mikro-organizmalar hakim olacaklar kompost içinde ekseriyeti sağlıyarak etkin (faydalı) mikro-organizmalar (baskın) zararlı olanların faaliyetlerini egelleme hastalık yapma durumlarını ortadan kaldıracaktır.
Kompost olayında şartlandırıcıları iyi seçerek kompostuzun daha verimli,faydalı hale getirmiş oluruz. Ben şahsen sıcak komopst olayına karşıyım çünkü kompost oluşumunda bizler ısıyı kontrol alıtındında tutma imkanımız sınırlı ısının kontroldan çıkmasıyla mikro-organizmaların yıkımıyla beraber koku oluşumu ve gaza dönüşen kompost değerlerinin kaybedilmesi başlıyor. Kompost yapımında bizim çalışanlarımızdan olan bakteri ve mikro-organizmaları korumak kollamak onlara etkin olanları takviye etmek iyi bir şartlandırma sağlar.
Kompost olgusuna pratıkte bir şeyler katma düşücesiyle hepinize başarılar dilerim
|