View Single Post
Eski 20-01-2009, 01:31   #212
epsody
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tumayer Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar
ben hem bilgisayar kullanıcısı olarak, hemde bitki yetiştiricisi olarak acemiyim.
ancak kulaktan dolma bilgilerle birşeyler yapmaya çalışıyorum.
Antalya seralar bölgesinde iki dönüm bahçem var. Burada nar yetiştirmeyi ve
bir bölümde hobi bahçesi oluşturmak istiyorum.
Kendi olanaklarımla ve internetten edindiğim bilgilerle bahçenin bir köşesinde
kompost gübre oluşturmak için alt yapı hazırladım.
Tüm ev yeşil atıkları, bahçe doğal bitkiler .dal kuru yaprak türü atıkları burada
topladım.
Bulunduğum çevre de etrafım sebze seraları ile çevrili. Dolayısı ile etrafımda
hormonlu ve ilaçlı atıkda mevcut. Hatta sökülen seradan domates fasulye
atıklarınıda kompost ta karıştırdım. Ve şimdi şüpheye düştüm acaba bu karışım
hala organikmi?....Bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim sevgiyle kalın.
Tumayer
Sayın. Tumayer önce selamlar işiniz kolay gele kompost işinizde size yadım mayetinde önerilrim olacak ve şüpelerinizi ortadan kaldıracak bir kompost tekniği sunacağım yapacağınız kompost tipi soğuk kompost olacak

Yapacağınız kompostun önce faydalarını sayayım 1. kompostunuz koku yaymıyacak 2.fermantasyon olayı olmadığı için besin maddeleri koku ve gaz olarak içinden ayrılmıyacak 3. çukur içinde olacağı için komposta toprak altı canlılarıda katılmış olacak.Solucan,danaburnuları bu canlıların faliyetleri atıkların çözünürlüğünü artırarak kompostunuzun,yarayışlığı bütün gübrelerden daha yüksek olacak 4.çukurunuzda dana burnuları konuçu olacaklarıdan bunların zararlarını değil faydalarını göreceksiniz.Bahçenizde gezerek zararda bulunmayacaklar.

Gelelim Kompostun yapılışına elinizdeki malzemeyi alacak şekilde derinliği 75 cm olan çukurunuz olacak elinizdeki malzemenin aralarına ahır gübresi ilave edeceksiniz. Bitkilerinize ahır gübresi veriyorsanız gübrenizin tamamını aralara koyarsanız gürenizide daha yarayışlı hale getirmiş olursunuz.

Bütün malzemelerizi doldurduktan sonra çukurunuzu daha önce bakla ektiğiniz yerin toprağınla örtünüz. iyi çalımalar bu satırlarda buluşmak üzere hoşça kalın. Saygılar

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön