Sn berduray, haklısınız. Aşama aşama resimleyebilseydim çok daha iyi olacaktı. Ne var ki, bu aşamaya gelebileceğimi hiç düşünmemiştim. O sebeple resimlemeye gerek duymadım. Zaten konu hakkında hiçbir bilgim yoktu. Sn Meyvelitepe'nin kendi sitesindeki yazılanlardan yola çıktım ve bu duruma geldi. İlk başta benim kompost malzemeleri de çuvaldaydı. Yukarıdaki mesajlarımda bu konudan bahsetmiştim. Ancak havalanma sorunu olduğu için hemen vazgeçtim. Sanırım o şekilde kalsaydı sadece çürüme olacaktı. Koku her şeyi belli ediyor biliyor musunuz? Ben her karıştırmada bir avuç alıp kokluyordum. Asla kötü bir koku gelmedi burnuma. Bu da kullanılan malzemenin doğru orantıda olduğunu gösteriyormuş. Konu hakkında internette o kadar çok bilgi var ki. Hangisine bakıp yapacağınıza karar veremiyorsunuz.
Tariflerin hepsi birbirinden farklı. Kimisi odun külü ve kireç önerirken, bir başka tarifte konulmaması gerekenler arasında bu iki malzemeyi de sıralamışlar. Size önerim bahçede yapıyorsanız bir şekilde, tahtalardan bir kutu oluşturmanız. Havalandırma çok önemli. Yanmayı durma noktasına getiriyor havasızlık. Ayrıca en az 10 günde bir alt üst edilmesi gerek karışımın.
Oluşan kompostu (henüz humus değil) 2 çuvala doldurup kabı boşalttım. Yeniden doldurmaya başlayacağım. Şimdiden evsel atıkları başka bir yerde biriktirmeye başladım. Bahçenin budama atıklarını da toplayıp yeniden başlamak istiyorum çalışmalara. Kompost yapım işine asla ara vermeyi düşünmüyorum. Yine internet kaynaklarından okuduğuma göre, hazırlanan kompost ile yapılan kompost çayı, pek çok bitki hastalıklarının oluşmasına engel oluyormuş. Elimdeki mevcut komposttan çay yapıp,sezon öncesi tüm bitkilerime püskürtme yöntemiyle vermeyi düşünüyorum. Tabi gelişmeleri de adım adım izleyip aktaracağım.
|