![]() |
|
![]() |
#271 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Kompost havalandırıcı
İngiliz bahçe sitelerini incelerken çok basit ama faydalı bir alet gördüm. hemen demirciye bir tane yaptıracağım. Aletin ucunu kompost kabına daldırıyorsunuz, aşağı yukarı, sağa sola hareket ettirerek kolay yoldan havalanmasını, hafifçe de olsa karışmasını sağlıyorsunuz. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#273 |
agaclar.net
|
Buradaki mantık herhalde demir gövdenin ağırlığıyla kolayca, bir ok gibi kompostun içine dalması, sonra da uçtaki yatık kanatlarla, tutma kolundan da alınan güçle kolayca çevirebilmesi olsa gerek. Uçtaki kanatların açılır kapanır olanı da var. Ama dayanıklı olmayabilir. Sprial şeklinde olanı gözümde canlandıramadım. Daha doğrusu, gözümde canlandırdığım kompostun dibine kadar inmezmiş gibi geldi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#274 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Sevgili MeyveliTepe, fotoğraf biraz uzak kalmış ama sanırım ucu zıpkın ucu gibi, açılıp kapanan kanatlara sahip değil mi? İlginç ve kullanışlı bir şeye benziyor. En azından tüm kompost kabını doldur boşalt yapmaktan kurtulmuş oluruz. Açık alanda olsa çok sorun değil ama, kap içinde malzemeleri alt üst etmek oldukça uğraştırıyor insanı. Bu arada benim kompost çayı yarın tamamlanıyor nasipse. İlk günkü kokudan çok farklı bir kokuya sahip şimdi. Mayalı bir sıvı gibi kokuyor. Renk tam demli çay rengini aldı. Net kaynaklarında bu sıvının yaklaşık 50 litre klorsuz su ile seyreltilip, bitkilere uygulandığını belirtmişler. Bitkiler yapraklanmadığı için şimdilik sadece diplerine vermeyi düşünüyorum. Arta kalanı da tüm bahçe toprağına püskürterek değerlendireceğim. Bir süre sonra bitkiler yapraklandığında, yeniden çay demleyip ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#276 |
agaclar.net
|
Sn.Lonicera, evet bu alet bana da çok pratik geldi. Ben de çatal ile karıştırmaya çalışıyordum ama olmuyordu. Benim kaplar büyük olduğu için doldur boşalt zaten imkansız. Sizin kompost çayını merak ediyorum. İlk denerken kontrollü deneseniz de etkisi tam olarak belli olsa. Yani, söz gelimi saksıda biribirinin aynı 4 bitki, ikisine kompost çayı uyguluyorsunuz, diğer ikiye uygulamıyorsunuz gibi. Sn. Berduray, resmi görmeden önce acaba büyük bir spriral de çevire çevire mi kompostun içine giriyor diye düşünmüştüm. Bu oldukça değişik. Nasıl kullanılıyor, tam olarak ne işe yarıyor araştırmaya değer. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#277 |
Ağaç Dostu
|
Kompost çayını kontrollü denemek için, saksıdaki çileklerimi kullanabilirim. Etkisini ne kadar sürede görmek mümkün olabilir acaba? Söz gelimi 15 gün içinde, çıplak gözle farketmek mümkün olabilir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#278 |
Ağaç Dostu
|
Ayrıca bugün, tüm bahçe toprağını belledim. Gördüğüm tüm solucanları topladım. 1 litrelik yoğurt kabı ağzına kadar doldu. Hazırladığım kompost'tan bir kova kadar ayırıp tümünü içine boca ettim. Bakalım ne kadar sürede tüketecekler kompostu? Ortaya çıkaracakları gübreyi de deneme fırsatım olur böylece. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#280 |
agaclar.net
|
Sn.Lonicera, saksıdaki mevcut çiçekleriniz yerine tohumdan yetiştireceğiniz domates, salatalık gibi sebze fideleri de olabilir. Bu şekilde ürünün bitki gelişimine etkileri başından itibaren gözlenmiş olur. Sanıyorum 1.5 ay kadar bir zamanda tam bir fikir edinmiş olursunuz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#281 |
Ağaç Dostu
|
Çayı tohumdan itibaren denemek de oldukça cazip bir fikir. O zaman tam sezonu geldiğinde dediğiniz gibi bir uygulama yapayım. Belirli periyodlarda resimleyip hep beraber değerlendirme yaparız. Sizin de bahçenizdeki kompost uygulamalarınızı merakla bekliyorum. Sanırım o miktardaki kompostu malç olarak da kullanacaksınız değil mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#282 |
agaclar.net
|
Sn.Lonicera, yaptığım kompostları her şeyde kullanıyorum. Tohum ekerken, fide, fidan dikerken, saksıda, bahçede fidan çukurunda, sebzelerde vs. Malç yapmakta da kullanmıştım geçen yaz. Aslında malç için olmuş kompost yerine öğütülmüş dal parçaları daha iyi oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#283 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Arkadaşlar hepinize iyi akşamlar,hepiniz yazılarınızda kompost konusunun gelişmesi yönünde güzel yazılarla açıklamalar getirmişsiniz, kendim adıma hepinize ayrı ayrı teşekkürü borç bilirim. Hele "lonicera" arkadaşımızın solucanlar konuşundaki yaklaşımı beni çok duygulandırdı. Kendiside dahil bazı arkadaşlara kompost konusunda klasik yöntemin dışında yeniliği olmayan çocukça uğraşılar olarak, sert tenkitlerim olmuştu bu yazılan "açıklamalar "tenkitlerimi boşa çıkardığından hepsinden ayrı ayrı özür dilemek istiyorum. Berduray'ın kompost karıştırma sprali,meyvelitepe'nin kompost karıştırma aparatı yerine göre havalandıma işlerinde iyi sonuçlar sağlayacağından eminim. Hepimizin bilgi paylaşımıyla gayrete gelerek konunun pratikte uygulanabilirliğini artırarak organik atıkların toprağa yarayışlı hale getirilmesi çevrecilik adına daha temiz ortamlara da yaşamın kaynağı olacaktır.Çalışmalarda hepinize başarılar dilerim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#284 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler Sn epsody, kompost konusundaki bilgi ve tecrübelerinizle, bizlerin de yapmış olduğu uygulamalara yapıcı eleştirilerinizi, tavsiyelerinizi, hatta kendi imkan ve ölçülerinizle bizzat pratikte katılımınızı ben kendi adıma beklediğimi ifade etmek isterim. Solucan ve diğer toprak canlılarını da kompostlaşmaya dahil ederek oluşturduğunuz veya oluşturacağınız vermikest'i de, bizzat benim yapmaya çalıştığım kompost çayı yahut direk toprağa karıştırılmasıyla, bitkilerinizde ortaya çıkacak olumlu- olumsuz tüm sonuçları bizlerle paylaşırsanız aklımızdaki pek çok soru işaretini de kaldırmış oluruz.Şimdiden kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#285 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba İlgiyle izliyorum. Şu link işinize yarayabilir diye düşündüm. http://www.compostore.com/compare.html |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#286 |
Ağaç Dostu
|
Tambur tipi compost hazırlama cihazının diğer metodlarla karşılaştırılması - Süre 2 haftaya kısalıyor - Cihaza yükleme, boşaltma kolay. Kompost kalitesi yüksek. Havalandırma ve drenaj iyi olduğu için koku sorunu yok. Havalandırma krank milini çevirerek kolayca yapılabiliyor. Cihaz tamamen kapalı olduğu için kemirgen, yılan vb girişi engellenmiş. Dağınıklık ve kötü görüntü bırakmıyor Yalnız, cihaz ebatlarına göre havalandırma yetersiz gibi göründü. Isınan hava dışarı hareket edebilir- hava sıcak ortamdan soğuk ortama hareket eder- fakat aynı kolaylıkla alttan sistem içine alınabileceğini düşünmüyorum. Bu cihaz kolaylıkla yaptırılabilir gibi geliyor. Ben bir ustaya tarif ederek yaptıracak olsaydım, bir bisiklet pompası ile cihazın içine hava basmayı düşünürdüm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#287 |
Ağaç Dostu
|
Sn seleste, net'te o kadar çok site var ki kompost kabı satan. Her birinin farklı farklı özellikleri mevcut. Fakat bana mı öyle geliyor bilemiyorum ama çok pahalı buluyorum hepsini. Dediğiniz gibi bunlardan birini iyi bir ustaya rahatlıkla yaptırabileceğimizi düşünüyorum. Tabi orjinalinin tüm özeliklerini öğrenip, modifiye bile ederek daha da geliştirebilirmişiz gibi geliyor bana ![]() Farklı bir site ve ürünlerine bir örnek de benden; http://www.recyclenow.com/home_compo...bin/index.html |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#288 |
Ağaç Dostu
|
Ben de netteki resimlere bakıp duruyorum, çok iyi ingilizce anlamıyorum ama çamaşır makinasının tamburunu filan söküp süper dönen bir makina icadı gibi fikirlerim var. Bir yerden de anladığım kadarıyla kabın 3/2si kuru malzeme, 3/1'i yaş malzeme olmalı diyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#289 |
Ağaç Dostu
|
Sn berduray, umarım fikirlerinizi hayata geçirirsiniz de, yeni bir icatla bizleri el kapılarına mahkumiyetten kurtarırsınız ![]() ![]() Kompost yapım aşamasında, daha ilk mesajlarımda da bahsetmiştim. Bir süre sonra yeterli hava sürkilasyonu olmadığı için yanma durma noktasına gelmişti.. Sn MeyveliTepe'nin yerinde ve zamanında müdahalesi ile çürüme noktasından son anda kurtarmıştım malzemeleri. Her ne kadar C/N oranı eşit olarak konması ifade edilse de, ben şahsen yeşil malzemenin kahverengi malzemeye göre daha fazla miktarda konması taraftarıyım. İkinci tur kompost yapma işlemine 2 kısım yeşil, bir kısım kahverengi olarak başlamayı düşünüyorum. Tabi üstadlar bu konu hakkında ne diyecekler bilmiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#290 |
Ağaç Dostu
|
Sn lonicera Anladığıma göre 3 metod yaygın. Biri bu tambur tipi, krank mili ile çevrilerek yapılan metod Diğeri, sizin linkteki gibi sabit bir konteynıra doldurularak- bu yöntemde konteynır neyden imal edilmiş olursa olsun, tasarımı ne olursa olsun kompostun hazır olma süresi uzuyor. Havalandırma yukarda zıpkın benzeri gösterilen aparatlarla karıştılırak havalandırılması gerekiyor. Bu ise yorucu ve homojen bir havalanma sağlamıyor. Fakat daha ekonomik. Sonuncusu ise kuyu metodu. Bu metodda ise kirlilik artııyor, süre daha da uzuyor, kemirgen ve yılan riski artıyor, havalandırma gene sorun ve kompost kalitesi düşüyor.Bu en ekonomik olanı 3 metodun genel bir karşılaştırılması olması için verdim bu linki |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#291 |
agaclar.net
|
Bence eşit olması daha iyi. Kompost işlemi sonunda kalan malzemeyi büyük ölçüde kahverengi malzeme oluşturuyor. Bir bakıma yeşil malzeme fermentasyon sonucunda kahverengi malzemenin dönüşmesini sağlayan bir rol oynuyor. Sonunda hacminin çoğunu oluşturan suyu tamamen kaybediyor, kalan çok az kuru malzeme ve nitrojen de komposta kalıyor. Yani ne kadar kahverengi malzeme o kadar kompost diyebiliriz. Yeşil malzemenin çok olmasının bir riski de havalanma zorlaşacağından çürüme olasılığı artar. Öye yandan tersi bir miktar, yani yarıdan az yeşil malzeme de fermentasyonu gerçekleştirmeye yetmeyecektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#292 |
Ağaç Dostu
|
Minimum maliyet maksimum verimlilik bir optimizasyon tavsiyesi isterseniz bir ustaya dönen tambur metoduna uyacak bir cihaz yaptırın derim. Krank miline spiral şeklinde uygun şekilde serum lastiği sardırın, lastiği birkaç yerinden delin, bisiklet pompası ile hava basın. Ya da lastiği şekilde tambur çeperlerine sabitleyeceğiniz kancalar yardımıyla 8-10 kere mile parelel geçirtin.Bir tarafını sabitler ve lastiği delersiniz. Meyvelitepe ölçüyü büyüttüğüne göre kompresör bağlamalı diye düşünüyorum ![]() Lastiğe kaç sarım yaptırmalısınız, kompresör basıncı ne olmalı, hangi sıklıkta hava ne süre ile hava basmalı derseniz, kelepir mühendisten bedava tavsiyeler bu kadar ![]() Şaka bir yana bu sisteme kompresörle hava verilmesi gerektiğin düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#294 |
agaclar.net
|
Geçen gün Sn.Berduray'ın linkini verdiği resimdeki en ideal olanı. Tek düşünülmesi gereken içindeki malzemenin ağırlığına dayanabilmesi. O da, birer karış arayla uzunlamasına çakılacak çıtalarla halledilebilir belki. Bir ara, bir tonluk yatay su deposu alıp, ortasından bir mil geçireyim, bir sürü delikle de havalandırma sağlıyayım diye düşünmüştüm. Sonra, milin geçtiği yer ağırlıktan kısa sürede yırtılır diye düşündüğüm için vazgeçtim. Aslında, dört tarafı aralıklı tahtalar çakılmış sandık, hem pratik, hem iyi iş görüyor. Yan yana üç tane yapıldığında daha da kolaylaşıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#295 |
Ağaç Dostu
|
İlk kompost denemelerim
1997 lerde ben kompost yapımını 200lt lik naylon bidonlara yapıyordum kompost oluşumuna hava sağlamak içinde bidon üzerinde delikler açıyordum kompostun içindeki sıvı eriyikler akıp ziyan olmasın diye bidonun altın dan üste doğru bir karışlık bölümü delmiyordum bidonu doldurup istanbula dönüyor bahar da geldiğim zaman kompost bidonumu kullanmak üzere boşaltığımda üstlere gelen bölümlerde her şey normal ulduğu halde eriğin biriktiği bölümünün oluşumunu normal gözükmüyordu. İkinci kompost denememde bidonun altına kadar delik açarsam eriğin akımını sağlar istenmiyen oluşumu düzeltirim diyerek kendimce aşama yapacak teknik uluşturacaktım vede aynen bidonu doldurdum istanbula döndüm. Dönem arasında gelmem gerekti bahar gelmemişti ama havalar iyi gidiyordu kompost bidonuma baktığımda bidonum yarıya kadar boşalmıştı halbuki ben iyice sıkıştırarak bidonumu doldurmuştum adeta üzülerek bidonumu çevreden bulduğum kurumuş ot ve çürümeye yüz malzemeler le takviye ederek doldurdum, oradaki işlerim bitince tekrar istanbula döndüm. Bahar gelmişti nisan sonlarıydı beni yine kırsala gitme heyecanı sarmıştı, tekrar gidecek sonbahara kadar oralarda yaşıyacaktım. Geliboludaki evime geç saatlerde ulaşmıştım çevreyi gözlemimin dışında ogün yapacağım bir olmadı, ertesi gün ilk işim kompost bidonuma bakmak oldu açtığımda fazla eksilme gözlenmiyordu. Bidonu boşaltmak için yana yatırmak istediğimde bidononun altında bir çok solucanın varlığını farketim. Beni şaşırtan esas şey bidonun tamamını boşaltınca ortaya çıktı bidonun altına gelen bölümlerindede solucanlar vardı, buranın kompost oluşumları geçen sene oluşturduğum komposta yüzde yüz fark atacak şekilde oluşmuştu. Ben solucan mucesiyle tanışmış şok olmuş halde kompostu elime alarak parmaklarımın ucun daki oluşumun incelemesini yaparkan sanki altın bulmuş insanın sevinciyle komopst oluşum mucizesini yakalamıştım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#296 |
Ağaç Dostu
|
Sn Meyvelitepe, 264 nolu mesajdaki telden yapılmış tamburu diyorsunuz değil mi ? Benim de en beğendiğim o. Hem ekonomik hem verimliği yüksek. Üstten bir aparatla karıştırarak havalandırma zor (Yukardaki kanca gibi ve yaylı olanları gördüm. Yaylı olan bir nevi körük görevi görsün diye bu şekilde tasarlanmış diye düşünüyorum. ) Dönen tambur tipi bence en ideal olanı. Sevgili Berduray, teşekkür ederim. Hem güzel hem de basit bir sistem bulacağımıza inanıyorum, şimdilik çamaşır makinesini rahat bırakmalısın ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#297 |
Ağaç Dostu
|
Benim küçük de olsa bahçem olduğu için, yapmış olduğum tahta kompost kabım şimdilik işimi görüyor. Asıl mesele sadece küçük bir balkonu olup da kompost yapmak isteyen, fazla yer işgal etmeyip kullanımı da kolay bir kap ihtiyacı hisseden arkadaşlara yardımcı olabilmek sanırım. Sn seleste'nin tambur tipi kompost kabı, çevirme kolu ve yeterli havalandırma delikleri de içerdiği sürece en ideali gibi görünüyor. Bu tamburu hem ayaklı hem de duvara monte edilebilecek şekilde yaptırmak daha kullanışlı olur kanaatindeyim. Hazır elimizde kelepir mühendisimiz de varken ![]() Sn epsody, solucanların yarattığı mucizeye sadece tanık olmakla kalmasanız da, yapabiliyorsanız bahçenize gittiğinizde, sözkonusu kompost'tan örnek alıp, bunlarıda resimleyerek, elinizin altındaki bir kaç saksıda uygulasanız. Sonuçlarını hep beraber görüp fikir edinsek diyorum. Tabi buna imkanlarınız elveriyorsa. Ben vermikest'in(solucan gübresi) şimdiye kadar gelmiş geçmiş en kaliteli organik gübre olduğunu duymuştum. Ancak net kaynakları haricinde bizzat hiç görmedim. Hazırladığınız kompostu, solucanlara ziyafet çekerek bu mucize gübreye sahip olabilirsiniz diyor kaynaklar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#298 |
Ağaç Dostu
|
Sn,lonicera arkadaşım bu forumlarda arkadaşlarla yaptığım yazımaların üzünde şunları vurgulamak düşüncesi yatıyor, bunuda anlatamadığın dan bazı olumsuz polemikler oluşuyor. Bu konu gelimişken irdelemek isterim ben olaya çevreçi açıdan yaklaşarak bahçede ve evde oluşan atıkların bertarafını pratik açıdan sağlarken yöntem kuralcı bir kompost yapmanın bana cazip gelmediği benim imkanlarıma göre pratiğime uymadığından arkadaşlarlada durumlarımızda paralellik gördüğümden onların uygulamalarınıda kabul edemiyordum ,sadece meyveli tepe arkadaşımızın imkanlarının bizlerden farklı bir durumda oluşu onların yötemlerinin doğruluğunu getirmezdi Hatta meyvelitepe arkadaşımızın konumunda kompost olayında kompost yapımını buşekilde sürdüreceği gerçeğini taşımıyordu zaten bunu uygulamaya zemini uygun olsa bile zamanı bu şekilde harcıyacağı bana pratik ve ekonomik açıdan uygun gelmiyordu. Biz burada yetişkinler olarak hobi faaliyeti içinde bu uygulamalarda bulunduğumuz için pratik oluşumlara hizmet etmeyen çalışmalar bizleri oyalamaktan öteye bir şey sağlıymacağı kanatiyle arkadaşları tenkit ediyordum başka niyetim olamazdı. Gelelim yaptığımız kompostu ortaya koyup göstermeye ben bu konuya faydacı ve pratik açıdan yaklaştığımda yaptığım kompostu değilde kompost uyguladığım baçemdeki bitkilerdeki oluşumlar sergilemek isterdim,elimde çok resimler var zamanı gelince sizlerle paylaşacağımdan emin olabilirsiniz. Zaten forumlarda resim ekleme konusunda bazı sıkıntılarım var resimlerimin çözünürlükleri çok yüksek onları düzenlediğimde sizlere sunmaktan kıvanç duyacağım iyi günler sizinle olması dileğiyle Saygılar. Sizi yakından tanımak isterdim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#299 |
Ağaç Dostu
|
O zaman bolca resim bekliyoruz sizden Sn epsody. Keşke kompost uygulanan ve uygulanmayan bitkileri ayrı ayrı görebilseydik. Bahçemde bugün hazırlamış olduğum kompost çayı uygulamasını bitirdim. Sn MeyveliTepe'nin önerisine uyarak yaklaşık 1 litre çayı şişeleyip kaldırdım. Tüm ağaç diplerine 5'er litre kompost çayı verdim. Gelişmeleri çok merak ediyorum. Karşılaştırmayı ise maalesef bitkilerimin geçen seneki görüntülerini hatırlayarak yapabileceğim. Bu arada, toplamış olduğum solucanların bir kısmı, kompost dolu kovanın üstüne çıkıp mefta olmuş. Acaba diyorum, amonyak veya üre oluşumu çok mu fazla oldu kompost'ta? Gerçi tamamı ölse, böyle bir sonuç çıkartmak mümkün olabilirdi. Belki toprağı belleme sırasında vücutları bir şekilde hasar gören solucanlardır diye düşünmek istiyorum. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#300 |
Ağaç Dostu
|
Sn,lonicera sana bir tavsiyede bulunucam bir arkadaş olarak göz yanılabilir,ama akıl gözünle bakarsan her şeyi daha net görür ve daha iyi anlarsın, size ben neden dedim kompostun mucizesini uygulanan toprakla uygulanmıyan toprak üzerindeki yetişen bitkilerde çok daha belirgin olarak fark edilir yetiştirdiğim nanelerden bahsedeyim, nane çok yıllık bitki olduğu için bahçede devamlı vardır üzerinde bir işlem yapmadan istanbula döndüğümde kendi haliyle yaşar ben tekrar geliboluya baharda geldiğim zaman benim nanelerim 50-60cm boyunda olurlar ben bu farkı komşularımla mukayese ederek görüyorum. Baharda benim bahçemin her yerindeki otlar çok farklı biçimde gelişme gösterirler,size gene toprağımın farkı üzerine bahçe konularında kendine güvenen iddalı bir komşumun bahçesindeki olumsuz gelişmeleri açıklarken şu anlamlı sözlerle kendi savunmasını yapıyordu ben seninle aramızdaki farkı ancak bir yıllığına ben senin bahçeni kulanıcam sende benim bahçemi kulanacaksın yaptıklarımızın farkı ozaman belli olur deyişinde başarımın benden değilde toprakta olduğunu vurguluyordu. Site içindede böyle konuşuluyordu, toprağım sitenin gözdeydi, ben başlarken hep düşündüğüm şey toprağımın ekime elverişli duruma getirmek için gübreden çok organik maddece zengin duruma getirmenin yolu topraktan kaldırılan besin maddelerinin geriye konarak sömürmeden yerine koymakla başlamıştım. Solucanlar genelde sulu ve nemli ortamlarda yaşarlar senin kompot kabındaki nem miktarı yeterli değil vede güneşi gören kuru bir ortamda ise susuzluk çekmişlerdir diyerek mefta olmuşlar fakat kabın üstüne çıkmışlardı diyorsun ozaman kompostun içerğinde, kompostun içinde solucana yaramıyan birşeyler dokundu. Geçmiş ola diyelim. Konular çok sırası geldiğinde devamla iyi akşamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|