İlk kompost denemelerim
1997 lerde ben kompost yapımını 200lt lik naylon bidonlara yapıyordum kompost oluşumuna hava
sağlamak içinde bidon üzerinde delikler açıyordum kompostun içindeki sıvı eriyikler akıp
ziyan olmasın diye bidonun altın dan üste doğru bir karışlık bölümü delmiyordum bidonu
doldurup istanbula dönüyor bahar da geldiğim zaman kompost bidonumu kullanmak üzere
boşaltığımda üstlere gelen bölümlerde her şey normal ulduğu halde eriğin biriktiği bölümünün
oluşumunu normal gözükmüyordu.
İkinci kompost denememde bidonun altına kadar delik açarsam eriğin akımını sağlar istenmiyen
oluşumu düzeltirim diyerek kendimce aşama yapacak teknik uluşturacaktım vede aynen bidonu
doldurdum istanbula döndüm. Dönem arasında gelmem gerekti bahar gelmemişti ama havalar iyi
gidiyordu kompost bidonuma baktığımda bidonum yarıya kadar boşalmıştı halbuki ben iyice
sıkıştırarak bidonumu doldurmuştum adeta üzülerek bidonumu çevreden bulduğum kurumuş ot ve
çürümeye yüz malzemeler le takviye ederek doldurdum, oradaki işlerim bitince tekrar
istanbula döndüm.
Bahar gelmişti nisan sonlarıydı beni yine kırsala gitme heyecanı sarmıştı, tekrar gidecek
sonbahara kadar oralarda yaşıyacaktım. Geliboludaki evime geç saatlerde ulaşmıştım çevreyi
gözlemimin dışında ogün yapacağım bir olmadı, ertesi gün ilk işim kompost bidonuma bakmak
oldu açtığımda fazla eksilme gözlenmiyordu.
Bidonu boşaltmak için yana yatırmak istediğimde bidononun altında bir çok solucanın
varlığını farketim. Beni şaşırtan esas şey bidonun tamamını boşaltınca ortaya çıktı bidonun
altına gelen bölümlerindede solucanlar vardı, buranın kompost oluşumları geçen sene
oluşturduğum komposta yüzde yüz fark atacak şekilde oluşmuştu. Ben solucan mucesiyle
tanışmış şok olmuş halde kompostu elime alarak parmaklarımın ucun daki oluşumun incelemesini
yaparkan sanki altın bulmuş insanın sevinciyle komopst oluşum mucizesini yakalamıştım.
|