View Single Post
Eski 10-03-2009, 22:12   #295
epsody
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
İlk kompost denemelerim

1997 lerde ben kompost yapımını 200lt lik naylon bidonlara yapıyordum kompost oluşumuna hava

sağlamak içinde bidon üzerinde delikler açıyordum kompostun içindeki sıvı eriyikler akıp

ziyan olmasın diye bidonun altın dan üste doğru bir karışlık bölümü delmiyordum bidonu

doldurup istanbula dönüyor bahar da geldiğim zaman kompost bidonumu kullanmak üzere

boşaltığımda üstlere gelen bölümlerde her şey normal ulduğu halde eriğin biriktiği bölümünün

oluşumunu normal gözükmüyordu.

İkinci kompost denememde bidonun altına kadar delik açarsam eriğin akımını sağlar istenmiyen

oluşumu düzeltirim diyerek kendimce aşama yapacak teknik uluşturacaktım vede aynen bidonu

doldurdum istanbula döndüm. Dönem arasında gelmem gerekti bahar gelmemişti ama havalar iyi

gidiyordu kompost bidonuma baktığımda bidonum yarıya kadar boşalmıştı halbuki ben iyice

sıkıştırarak bidonumu doldurmuştum adeta üzülerek bidonumu çevreden bulduğum kurumuş ot ve

çürümeye yüz malzemeler le takviye ederek doldurdum, oradaki işlerim bitince tekrar

istanbula döndüm.

Bahar gelmişti nisan sonlarıydı beni yine kırsala gitme heyecanı sarmıştı, tekrar gidecek

sonbahara kadar oralarda yaşıyacaktım. Geliboludaki evime geç saatlerde ulaşmıştım çevreyi

gözlemimin dışında ogün yapacağım bir olmadı, ertesi gün ilk işim kompost bidonuma bakmak

oldu açtığımda fazla eksilme gözlenmiyordu.

Bidonu boşaltmak için yana yatırmak istediğimde bidononun altında bir çok solucanın

varlığını farketim. Beni şaşırtan esas şey bidonun tamamını boşaltınca ortaya çıktı bidonun

altına gelen bölümlerindede solucanlar vardı, buranın kompost oluşumları geçen sene

oluşturduğum komposta yüzde yüz fark atacak şekilde oluşmuştu. Ben solucan mucesiyle

tanışmış şok olmuş halde kompostu elime alarak parmaklarımın ucun daki oluşumun incelemesini

yaparkan sanki altın bulmuş insanın sevinciyle komopst oluşum mucizesini yakalamıştım.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön