Sn,lonicera sana bir tavsiyede bulunucam bir arkadaş olarak göz yanılabilir,ama akıl gözünle
bakarsan her şeyi daha net görür ve daha iyi anlarsın,
size ben neden dedim kompostun mucizesini uygulanan toprakla uygulanmıyan toprak üzerindeki
yetişen bitkilerde çok daha belirgin olarak fark edilir yetiştirdiğim nanelerden bahsedeyim,
nane çok yıllık bitki olduğu için bahçede devamlı vardır üzerinde bir işlem yapmadan
istanbula döndüğümde kendi haliyle yaşar ben tekrar geliboluya baharda geldiğim zaman benim
nanelerim 50-60cm boyunda olurlar ben bu farkı komşularımla mukayese ederek görüyorum.
Baharda benim bahçemin her yerindeki otlar çok farklı biçimde gelişme gösterirler,size gene
toprağımın farkı üzerine bahçe konularında kendine güvenen iddalı bir komşumun bahçesindeki
olumsuz gelişmeleri açıklarken şu anlamlı sözlerle kendi savunmasını yapıyordu ben seninle
aramızdaki farkı ancak bir yıllığına ben senin bahçeni kulanıcam sende benim bahçemi
kulanacaksın yaptıklarımızın farkı ozaman belli olur deyişinde başarımın benden değilde
toprakta olduğunu vurguluyordu.
Site içindede böyle konuşuluyordu, toprağım sitenin gözdeydi, ben başlarken hep düşündüğüm
şey toprağımın ekime elverişli duruma getirmek için gübreden çok organik maddece zengin
duruma getirmenin yolu topraktan kaldırılan besin maddelerinin geriye konarak sömürmeden
yerine koymakla başlamıştım.
Solucanlar genelde sulu ve nemli ortamlarda yaşarlar senin kompot kabındaki nem miktarı
yeterli değil vede güneşi gören kuru bir ortamda ise susuzluk çekmişlerdir diyerek mefta
olmuşlar fakat kabın üstüne çıkmışlardı diyorsun ozaman kompostun içerğinde, kompostun
içinde solucana yaramıyan birşeyler dokundu. Geçmiş ola diyelim.
Konular çok sırası geldiğinde devamla iyi akşamlar.
|