agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Sıcak Kompost (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=415)
-   -   Kompost hazırlama (sıcak kompost) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2181)

Mine Pakkaner 24-10-2006 22:37

Kompost hazırlama (sıcak kompost)
 
3 Eklenti(ler)
Eklenti 129402

Kompost Nedir ? :
Kompost veya diğer deyişle komposto, bitkisel mutfak atıklarının, otların, dal, yaprak parçalarının kısacası tüm bitkisel artıkların ve hayvan gübrelerinin bir yere yığılarak çürütülmesinden meydana gelen, doğal bir gübredir.

Kompost Yapımı :

Kompost yapmak için herşeyden önce size küçük bir bahçe gerekmekte. Sonra aşagıdaki işlemleri sırasıyla uygulayın,
Doğru kabı seçin, en doğrusu, yere açacağınız uygun büyüklükteki çukurdur, ya da tuğla, ahşap veyatel kafesten yapılmış olan kompost kutusu yapabilirsiniz, tabanı toprak olmalıdır. Bunlardan başka hazır kompost kutuları da satılmaktadır onları da kullanabilirsiniz.

Eklenti 129400

Bu da tuğla veya briketten yapılabilecek bir kompost kutusu.

Eklenti 129401

Hazır alabileceğiniz kompost kaplarına bir örnek

Elbette toprak içine kazılacak bir çukur veya hendeği de kompostlama işlemi için kullanabiliriz.

Kompostunuza neler koyabilirsiniz?

Yeşil malzeme (azot içeriği fazla olanlar)


Çim biçim artıkları,
Taze sebze meyve kabukları, artıkları,
Yaş taze otlar,
Çay atıkları,mutfak atıkları.
Yapraklar,
Taze çiftlik gübresi.

Kahverengi malzeme (Karbon sağlayanlar)

Dal parçaları,
Ağaç kabukları,
Testere tozu, talaş,
Çam ibreleri,
Kuru yapraklar,
Gazete kağıdı,
Saman, sap. vs.


Komposta neler konmaz?

Et, et ürünleri,
Süt ve süt ürünleri,
Kedi köpek dışkısı,
Yağlı yiyecek artıkları, yağ,
İşlenmiş kuşe, naylonlu, aluminyumlu vs. kağıtlar,
Tıbbi atıklar, çocuk bezleri, hijyenik pedler,
Gazete ve dergi kağıtları ( matbaa kimyasallarından dolayı),
Hastalık ve zararlı içeren bitki artıkları,
Üzerinde tohum olan yabancı otlar.

İyi bir kompostun sırrı Karbon /Azot oranının dengelenmesidir. Bunu basitçe kompost yığınınızı yaparken ayarlayacaksınız.

Yığınınızı kat kat hazırlamalısınız.

Yığını yapmaya kahverengi malzemeyle başlayın,
Hazırladığınız karışımı katlar halinde koymaya başlayabilirsiniz, 15 cm. yüksekliğinde kahverengi materyal, üzerine yine 15 cm. yüksekliğinde yeşil materyal koyunuz. Bir dirgen yardımıyla iki katı birbirine hafifçe karıştırın, düzeltin. Azotlu bir kimyasal gübreden elinizle tuz serper gibi üzerine serpin (bu fermentasyonu hızlandırır)

Sonra 3 cm. kadar bahçe toprağı koyun. Hazırladığınız katmanı sulayın.

Sonra yine bitkisel materyal ve yine toprak..., en üstüne ise toprak gelecek şekilde yığınınızı bitirin.

4 - 5 ay sonra gübreniz kullanıma hazır olacak. Bu arada ellemeniz de gerekmez. Gübrenizi doğanın ellerine bırakın.
Bitkisel artığınız çok bile olsa, yapacağınız yığının yüksekliği 1.2 m den fazla olmamalıdır.

Burada yığına koyacağınız dal, kabuk vs. parçalar mutlaka küçük parçalara ayrılmalıdır.Ülkemizde de artık dal ve bahçe çöpü parçalayıcıları satılmakta. Eğer, büyük bahçeli bir evde oturuyorsanız işinize çok yarayacaktır.

kürekçi 25-10-2006 19:11

Kompost hazırlama (Evsel ve bitkisel atıklarla kendi gübreni yap)
 
Merhaba aklıma takılan bir konu var. Ben sebzeleri yıkadığım suyu kapta biriktirip evdeki bitkileri sulamak için kullanıyorum(Marul yıkadığım sudan böcek ya da salyangoz yumurtası kontaminasyonu riski olabilir belki ama çok da umursamıyorum açıkçası).

Bunun haricinde bazı yemekleri yaparken artan haşlama suları da bu amaçla ve de besleyici (nutrient) olarak kullanılabilir mi acaba diye düşünüyorum. Çünkü biliyoruz ki sebzeler haşlandığı zaman mineraller ve organik maddeler suya geçer. Bitki sadece mineralleri kullanabilir fakat diğer organik maddeleri de ayrıştırıcılar bitki için kullanıma hazır hale getirebilir diye düşünüyorum.

Bir yandan da acaba toksik etki yapabilecek bir bitki var mı diye aklıma da takılmıyor değil. Mesela ıspanakta demir var ve demir ağır metal olduğu için oligodinamik etki yapıyor. Yani gelişmeyi olumsuz yönde etkiliyor. Söylerken bana da komik geliyor ıspanaktan gelecek demirin ağır metal etkisi yapacağını düşünmek fakat ayda 4-5 kez ıspanak yapılsa ve bu su sulama amaçlı kullanılsa, azımsanmayacak miktarda demir geçişi olabilir toprağa.

Beyin devrelerim ısınmaya başladı:dilli: daha fazla uzatmadan sizlerin yorumlarınızı beklesem sanırım daha iyi olacak.

Saygılar

Ela 25-10-2006 19:27

atık sularla bitki sulama
 
ıspanaktaki demir çok azmış ama sizin yaptığınız şeyleri bende yapıyorum üstüne bütün saksılarım dibine paslı çivi yerleştiriyorum.çayın deminin artanlarını da veriyorum özellikle mum çiçeğim çayı çok seviyor.Tabii benim bu konuda eğitimim yok tamamen içgüdüsel olarak doğadan gelen ürünlerin yine doğada eriyeceği inancıyla yapıyorum.

kürekçi 25-10-2006 20:42

Paslı çivi için hoş şeyler duymamıştım diye hatırlıyorum fakat emin değilim. İçgüdü ve doğadan gelenlerin doğada ayrıştırılması konusunda da sonuna kadar haklısınız;)

Çayı duymuştum ben de. Hatta bir yerde dükkan önündeki çiçeklerin toprağı çay posası yüzünden görünmez olmuştu :)

Tahminimce çay posasının fazlası toprakta küflenme yapabilir. Küfler çok normaldir çünkü ayrışmayı, parçalanmayı bu küfler (mantarlar) yapar. Fakat iç mekan bitkisinde böyle bir durumla karşılaşmanız sizin sağlığınız için pek iyi olmayabilir. Etrafa dağılacak olan sporlar alerjiden astıma bir çok hastalığın tetikleyicisi olabiliyor.

Ela 25-10-2006 20:54

atık sularla bitki sulama
 
bende düne kadar 80 bitki vardı şu anda 97 oldu. Demlediğim çay günde 3 kez hepsini paylaştırıyorum ayrıca havalar soğuyup camlar kapanınca bütün bu atıkları dışardaki çiçeklerime veriyorum dolayısıyla şu ana kadar küf olmadı.

kürekçi 25-10-2006 21:19

Oh oh ne kadar güzel Allah uzun ömürler versin bitkilerinize :) fotoğraflarını sitemize eklerseniz çok hoş olur bence. Eğer sorun yaşamıyorsanız dert edecek birşey yok. Ben sadece tahminlerimi söylemek istedim.
İyi akşamlar.

bahcıvan 25-10-2006 22:45

Bende yıllardır sebze yıkama sularımı ve haşlama sularımı çiçeklerime döküyorum. Çiçeklerimde gayet keyifli görünüyor. Yanlızca bu sene torf yüzünden birkaç bitkiyi kaybettim. Torf sevmez ilan ediyorum kendimi :)

praecox 25-10-2006 23:11

Sayın bahçevan,

torf duyar gibi oldum da:o hayrola ne torfu bu neden bitkilerinizi kaybetiniz nasıl oldu? sadece merakımdan sordum.

Demir konusunda ise yukardaki mesajlara cevap ... evet demir elinize ağır gibi gelse de ağır metaller sınıfında değil....! hatta kanda demir olmazsa nefes dahi alamayız. toprağa demir çivi saplamak konusu ise bende çok sık yapıyorum zira demir insanda da bitkide de eksikliği vede özsuya resorbsyonu sorunlu bir metal. sıvı gübrelerde dahi demir ion ları hemen çökmesin diye edta ile chelat komplexler yapılarak havanın oxijeni ile pas olup suda çözünmeyen bir oxid olarak çökmesi önlenir. ancak toprakda bir dizi demirden çivi sokuşturmak lokal olarak köklereden özsuya resorbsyonu (şimdi aklıma geldi emilim de diyebiliriz) daha bir mikro ölçekte kolay mümkün olabiliyor.

saygılar

Ela 25-10-2006 23:21

sebze yıkama ve haşlama sularıyla bitki sulama
 
Ben yıllardır torfun hiç sakıncasını görmedim acaba fazla mı su verdinizde çürüdü çiçekler.ben ayrıca yumurta kabuklarını yıkadıktan sonra kurutuyorum onları iyice küçültüp toprağa karıştırıyorum.

kürekçi 26-10-2006 06:37

Yumurta kabuklarının kuşlara da verildiğini görmüştüm kemirsinler diye :) o zamanlar cips yiyor bunlarda diye düşünmüştüm:o ama şimdi tahminimce sindirim sistemlerindeki taşlık bölümüne göndermek üzere yiyorlardır ya da Ca eksikliklerini gidermek için yiyorlardır herhalde diyebilirim -emin olmamakla birlikte-.

kürekçi 26-10-2006 06:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox
Demir konusunda ise yukardaki mesajlara cevap ... evet demir elinize ağır gibi gelse de ağır metaller sınıfında değil....!

Saygı ile önünüzde eğiliyor ve bundan sonra evde bulduğum çivi, vida, somun ne varsa saksılarıma batırıyorum :)

Bilgilendirmeeniz için de ayrıca teşekkür ederim.;)
İyi çalışmalar.

kürekçi 26-10-2006 08:56

Söylemeden edemeyeceğim kusura bakmayın ukalalığım tuttu:o
Demirin dolaşım sistemimiz için ne kadar gerekli bir element olduğunun farkındayım (hemoglobin olmadan nasıl O2 tutarız ki zaten :) ) aşırı demir alımının bitkilerde gelişimi engelleyici etki oluşturduğunu, aldığım derslerden birinde duydum diye hatırlıyorum. Okula uğradığımda ilgili hocam ile bu konuyu tekrar konuşacağım:rolleyes: Ama yine de Ispanaktan suya geçecek demirin böyle bir etki yapacağını düşünmek büyük bir hayal ürünü idi bunu kabul ediyorum:o
İyi çalışmalar.

tiya 26-10-2006 11:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zerrin uslu
ıspanaktaki demir çok azmış ama sizin yaptığınız şeyleri bende yapıyorum üstüne bütün saksılarım dibine paslı çivi yerleştiriyorum.çayın deminin artanlarını da veriyorum özellikle mum çiçeğim çayı çok seviyor.Tabii benim bu konuda eğitimim yok tamamen içgüdüsel olarak doğadan gelen ürünlerin yine doğada eriyeceği inancıyla yapıyorum.

Merhaba, Lütfi Arif Kenber çay suyunun çiçeklere bir yararı olmadığını söyler. "Çay yaprakları ise -saksı yüzeyini ara sıra karıştırmanız gerek ki küflenmesin- kaliteli olmayan toprakta havalandırmayı sağladığı için havalı toprak isteyen bitkiler için yararlıdır" diye devam eder.

Yıkadığınız pirincin ilk suyunu bitkilerinize dökerseniz birçok vitamini doğal olarak vermiş olursunuz.

Doğduğum şehirde kurutulan bataklığa yapılan bir sitede oturmak zorunda kaldım. Toprak tuzlu ve sürekli ıslaktı. Herkes kamyon kamyon toprak döşeyerek bitki yetiştirdi ama param olmadığı için bahçeyi küçük alanlara böldüm ve yalnızca yüzeyi kaplayacak kadar toprak koyabildim. Ekim mevsimi olsun-olmasın bolca nohut ektim. Biliyorsunuz havadaki azotu baklagiller toprağa geçirir.

Erguvan Muhibbi'nin kulakları çınlasın. Erguvanlar da aynı işi yaparlar. Ama her yerde erguvan yetişmez, öyleyse nohuta devam.

kürekçi 26-10-2006 11:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiya
Doğduğum şehirde kurutulan bataklığa yapılan bir sitede oturmak zorunda kaldım. Toprak tuzlu ve sürekli ıslaktı. Herkes kamyon kamyon toprak döşeyerek bitki yetiştirdi ama param olmadığı için bahçeyi küçük alanlara böldüm ve yalnızca yüzeyi kaplayacak kadar toprak koyabildim. Ekim mevsimi olsun-olmasın bolca nohut ektim. Biliyorsunuz havadaki azotu baklagiller toprağa geçirir.

Tuzcul yerlerde süksasyonu yani toprak oluşumu hızlandırmak için Halofilik (tuz seven) bitkilerden yararlanıyorlar. Fakat bu daha çok, hafif topraklarda yani kumlu topraklarda yapılıyor.
Sizin söylediğiniz yer bir bataklıkmış, bataklıkları da kurutmak için kullanılan yaygın bitkilerden biri Okaliptüs. Sizin Okaliptüs bitkisini kullanmanız durumunda karşılaşacağınız sorun binanızın temelinin zarar görmesi olur ki bu da istenmeyecek birşeydir eminim:(
Kavak ağacı da suyu sever fakat onun da tohumları insanı nasıl deli eder bilirsiniz.:mad:

Mine Pakkaner 26-10-2006 12:02

Kavak durgun suları çekmez, durgun suda oksijen azdır, kavak kökleri bol oksijenli,akan suları sever. Zaten bakarsanız kavaklar hep akarsu kıyılarında, okaliptuslar da bataklarda yer alır.

Çay yapraklarına gelince kompostlaşmış çay atığının toprakta yalnız havalandırma değil, humus sağlama besleme görevi yaptığı da bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bitkisel atıkların saksı yüzeyine döküldüğünde küflenmeleri, bozunmaları normaldir, çünkü parçalanma süreçleri tamamlanmamıştır.

tiya 26-10-2006 12:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rower
Tuzcul yerlerde süksasyonu yani toprak oluşumu hızlandırmak için Halofilik (tuz seven) bitkilerden yararlanıyorlar. Fakat bu daha çok, hafif topraklarda yani kumlu topraklarda yapılıyor.
Sizin söylediğiniz yer bir bataklıkmış, bataklıkları da kurutmak için kullanılan yaygın bitkilerden biri Okaliptüs. Sizin Okaliptüs bitkisini kullanmanız durumunda karşılaşacağınız sorun binanızın temelinin zarar görmesi olur ki bu da istenmeyecek birşeydir eminim:(
Kavak ağacı da suyu sever fakat onun da tohumları insanı nasıl deli eder bilirsiniz.:mad:

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

Artık orada oturmuyorum. Turunç o bölgeyi iyi bilir. Çiflikat Yolu üzerindeki yeni düzenlenen bölge.

Oturduğum alanı güzelleştirmek ve bataklığı kurutmak için bir kaç okaliptüs fidanı almıştım. Park ve Bahçeler Müdürlüğünü arayıp ekim konusunda yardım istemiştim. Sitenin karşısı sulak ve boş idi.Yılda 120 ton su çeken okaliptüs fidanlarını kaç metre ara ile dikmeliydim. Boş alanın bir kısmı yola gidecekmiş, yol planını nasıl alabilirim vs vs gibi sorular yönelttiğimde düzgün bir yanıt alamadım. "Dikin ağaçları, yol geçerse keser, satarsınız" dediler.

Üç tanesini kendimce yön belirleyip boş alana, bir tanesini de kendi bahçeme diktim. Ben oradayken keçiler boş alana ektiklerimi yerle bir ettiler.

Bahçemdekini ise, evden taşındıktan sonra kontrole gittiğimde gördüm, komşular temeli parçalar diye söküp atmışlar. Bahçem mi? Onu da talan etmişler.

murare 26-10-2006 12:19

Yani bu durumda ben evdeki bitkisel artıkları (meyve kabukları, salata artıkları, vs.) kaynatarak sularını alsam bitkilerime faydası olur öylemi.(Tabi hangi suda hangi maddeden, ne kadar çıkacakta, hangi bitkinini buna ihtiyacı var, hangisine zararı var nerden bileceğim bilmiyorumda).

kürekçi 26-10-2006 12:29

Bence meyve kabuklarını blender ile parçalayıp, kaynamış, hafif soğutulmuş suya atıp sonra da tülbentten geçirirseniz (posaları çürüme yapmasın diye) daha çok nutrient elde edebilirsiniz. Turunçgillerin kabuklarını kullanmanızı tavsiye etmem çünkü toprağınızın pH'ını değiştirebilirler gibi geliyor.

Mine Pakkaner 26-10-2006 12:38

Rower bence bu konu ile ilgili bir çalışma yapabilirsin. Biyoloji öğrencisi olma avantajını da kullanıp deneme yapabilirsin. Turunçgil kabuklarını topraka karıştır ve pH yı bir ölç kimbilir belki de genelde çok yüksek pHyı düşürme işine yarayacaktır.

Çeşitli meyve sebze kabuklarını düşünüp önerdiğin proseslerden geçir ve bir analizle, seçtiğin bitkilerle bir deneme yap.Kısaca demek istediğim o zaman faraziyeye dayalı değil de denemeye dayalı sonuçları bize bildirebilirsin. Ne dersin? http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif

Böylece Murare'nin sorusunu da "evet bu kesin böyledir" diye cevaplayabiliriz.

murare 26-10-2006 12:41

Bunları blenderdan geçirdimya posayıda toprağa karıştırmamın zararı olurmu? Hani fayda beklemiyorumda toprağı çoğaltır, hemde saksının dibinde havalanmayı sağlarmı maksat evden bitkisel atık çıkmasın.:)

tiya 26-10-2006 12:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rower
Bence meyve kabuklarını blender ile parçalayıp, kaynamış, hafif soğutulmuş suya atıp sonra da tülbentten geçirirseniz (posaları çürüme yapmasın diye) daha çok nutrient elde edebilirsiniz. Turunçgillerin kabuklarını kullanmanızı tavsiye etmem çünkü toprağınızın pH'ını değiştirebilirler gibi geliyor.

Uzman değilim ama bu konuda da söyleyeceğim bir şeyler var.

Bahçe varsa sorun değil ama balkonunuz uygunsa bir köşede yer oluşturun. Bir çuval içine tabana biraz toprak üstüne sebze atıkları, tekrar toprak, sebze atıkları..... devam edin. Bir süre sonra doğal gübreniz hazır.
Aynı işlemi bahçenizde de yapabilirsiniz.

kürekçi 26-10-2006 12:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiya
Bahçemdekini ise, evden taşındıktan sonra kontrole gittiğimde gördüm, komşular temeli parçalar diye söküp atmışlar. Bahçem mi? Onu da talan etmişler.

Komşularınız keçilerden betermiş :D

kürekçi 26-10-2006 13:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiya
Uzman değilim ama bu konuda da söyleyeceğim bir şeyler var.

Bahçe varsa sorun değil ama balkonunuz uygunsa bir köşede yer oluşturun. Bir çuval içine tabana biraz toprak üstüne sebze atıkları, tekrar toprak, sebze atıkları..... devam edin. Bir süre sonra doğal gübreniz hazır.
Aynı işlemi bahçenizde de yapabilirsiniz.

Bu işlemi ben de yapıyorum fakat toprağı da ıslak tutmak gerekiyor. Çürümeyi gerçekleştirecek canlıların metabolik faaliyetleri için su kaçınılmazdır:)

Saygılar.

malina 26-10-2006 13:17

Bahçe tamam ama balkonda, çürüme sırasında oluşacak koku ve benzeri sorunları ne yapıyorsunuz?

murare 26-10-2006 13:24

Evet bu konuyu bende bonsai bölümünde sormuştum. Bitkileri ve artıkları çürütemezmiyim diye, compos diyorlardı sanırım. Çıkan sonuç bahçeyi kazmaya kalkarsam komşulardan, evi kokutur **** balkonun yarısını işgal edersem de ev halkından sopa yiyeceğim şeklindeydi. :D Bu yüzden bu atıkların sularına yöneliyorum zaten. Eğer müstakil bir evde oturmuyorsanız bence denemeyin, benim gibi başka arayışlara girin :)

kürekçi 26-10-2006 13:42

çürütülecek materyali minimum küçüklüğe getirdiğiniz takdirde (yüzey alanı) çürüme hızlanıyor. Koku problemi evet var ama ben poşet içinde yapıyorum bu işlemi. Hem nemli kalıyor hem de arada bir açarak kokunun sürekli olmasındansa arada bir dağılmasını sağlıyorsunuz. Balkonun rüzgar alması da önemli bir parametre tabi :)

bahcıvan 26-10-2006 14:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox
Sayın bahçevan,

torf duyar gibi oldum da:o hayrola ne torfu bu neden bitkilerinizi kaybetiniz nasıl oldu? sadece merakımdan sordum.

Demir konusunda ise yukardaki mesajlara cevap ... evet demir elinize ağır gibi gelse de ağır metaller sınıfında değil....! hatta kanda demir olmazsa nefes dahi alamayız. toprağa demir çivi saplamak konusu ise bende çok sık yapıyorum zira demir insanda da bitkide de eksikliği vede özsuya resorbsyonu sorunlu bir metal. sıvı gübrelerde dahi demir ion ları hemen çökmesin diye edta ile chelat komplexler yapılarak havanın oxijeni ile pas olup suda çözünmeyen bir oxid olarak çökmesi önlenir. ancak toprakda bir dizi demirden çivi sokuşturmak lokal olarak köklereden özsuya resorbsyonu (şimdi aklıma geldi emilim de diyebiliriz) daha bir mikro ölçekte kolay mümkün olabiliyor.

saygılar

Üsten toprağın kupkuru gözükmesi fakat içinin vıcık vıcık olmasıyla çiçeklerim köklerinden çürüyüp gitti.
Orkidem vardı hatta yaprak çıkarıyordu, üstü taze canlı bide baktımki kök çürümüş. Benim orkide de sizlewre ömür :(

Mine Pakkaner 26-10-2006 14:05

Kompostlaşma süreci minimum 4-6 haftadır (kompost kutularında), bahçenizde bir kompost çukuru açarak bu işlemi yaparsanız 3 ay kadar sürer.

murare 26-10-2006 14:55

Poşetlede olsa bu çürüme işi benim için zor. Ama yukarda sorduğum sorunun cevabı olumlu olursa. Suyunu aldığım atıkların posaları mevzusundaki. Hatta birde şunu ekleyeyim. Blenderdan geçirip çok küçülttüğüm bu posalar toprağın içinde zaten çürümeyecekmi. O zaman problem kalmaz.

Mine Pakkaner 26-10-2006 14:58

Bu atıkların çürümesi bahsettiğimiz kompostlaşma sürecidir. Kompostlaşmamış organik maddelere bozunurken fitotoksiteye sebep olabilir. Bu yüzden oldukları gibi toprağa verilmezler. Sanırım kompost anlatmak şart oldu :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024