![]() |
|
![]() |
#181 |
/
Giriş Tarihi: 02-08-2008
|
Kendi gübreni yap
bi sitede kendi gübreni yap diye bi makale var yalnız benim kafama takılan şu: bir ölçeği isim olarak kısaltmışlar ve ben ne anlama geldiğini çözemedim aynen şöyle yazıyor: 25KG ( npk ) gübre hazırlamak için şu bu lazım diyor vede birde bu gerek diyor '' AN.NİT. %33 ''...... ben bu AN.NİT. %33 ne olduğunu çözemedim,acaba ne olduğunu bilen varmıdır ? site bu:::http://www.toros.com.tr/turkce/ug_gubreyap.asp |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#182 |
Ağaç Dostu
|
25 kg 20.20.20 gübre elde edebilmek için aşağdaıki maddeler yanlardındaki değerler kadar katılmaldır. Potasyum Nitrat:11 kg Mono Amonyum Fosfat (map) : 8,5 kg Amonyum Nitrat (an.nit) : yok Üre : 5,5 kg Mikro element : 250 gr An.Nit: amonyum nitrat olup piyasada 33lük gübre ismiylede geçer. İçindeki toplam azot oranı %33dür. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#183 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Bitkilerin değişik zamanlarda istediği N.P:K oranları farklıdır. Öncelikle bunlar bilinmelidir. Ayrıca hazır satılan değişik oranlarda besin maddeleri içeren damlama sulama gübreleri pahalıdır. Sn.Hocam Habil ÇOLAKOĞLU'nun hazırladığı bu reçeteyi biz seralarda kullandık. Hem başarılı hem ekonomik idi. Herkese öneririm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-09-2008
|
Merhaba arkadaşlar, ben foruma yeni bir üyeyim ve gerçekten bilgiler hoşuma gitti, kompost hakkında yeterli bilgim var ve sorularınızı yanıtlamaktan mutluluk duyarım tabi doğal olarak benm de bilmediğim bazı şeyler var ve yardımcı olursanız da sevinirim --------- istanbul gebze civarında bir kompostlaştırma tesisi kurmayı düşünüyorum ve tüm pazar aştırmalarıma rağmen sağlıklı fiyatlar bulamadım forumda bir arkadaşım kompostun tonunu 30 liraya aldığını söyledi sanıyorum ki bu kompost gübre değeri içermeyen ve mineral ilavesi gerektiren aksi durumda yalnızca toprak iyileştirmesinde kullanılan ve sınırlı besi maddesi ihtiva eden bir ürün. öncelikle şunu söylemeliyim ki terminolojimizde henüz kompost konusunda bazı eksiklikler var. örneğin bahçe atıkları kompostlaştırıldığında bunun adı kompost gübre olmasına rağmen hayvansal atık (mesela tavuk pisliği) kompostlandığında tavuk gübresi oluyor. çoğu yerde tavuk pisliğine direkt olarak tavuk gübresi deniyor fakat işlenmemiş atık toprağa direkt olarak uygulanamaz. bu açıdan çeşitli gübre türleri olmasına rağmen başka fiyat bilen varsa paylaşabilir mi? teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#185 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bilmiyorum dalgınlığınıza mı geldi. 25 kg. 20.20.20. için yukarıdaki değerleri vermişsiniz. Örneğin gübre üzerinde 20.20.20. yazıyorsa l00 kg.da 2o kg. Azot, 20 Kg fosfor ve 20 Kg potas bulunur. 25 kg. 20,20,20 de 5 Kg azot 5 Kg. fosfor 5 Kg. Potas bulunur. Fakat özel bir karışım kullanacaksanız bu 25 kilogramlık özel bir karışım olur. Bitkinin ihtiyacına göre içeriğini düzenleyebilirsiniz. Genel kullanımda yazılan oranlar besin maddesinin karışımındaki oranı gösterir. Düzenleyen Cumhur Tonba : 09-10-2008 saat 22:56 Neden: e |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#186 |
Ağaç Dostu
|
Yıl boyunca yeşil bitki atıkları kuytu betona (Dar kuyu önü) iki yıldır atıyordum dün orayı temizledim. Üsttekileri yeniden yaprak deposu üstüne koydum alttan sanki toprak koyulmuş gibi çürümüş materyal çıktı onu saksı topraklarına karıştıracağım doğru olur mu? Kompozit gübre olmuştur herhalde. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#187 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Yaklaşık 1.5 ay kadar önce, kompost hazırlama düşüncesiyle bahçemde biriken kuru yaprak, evsel bitki atıkları ve bol miktarda çim içeren karışımı, yanmış koyun gübresi de ilave edip üstlerini ıslatarak 2 çuval içine koymuştum. 15 günde bir çuvalları açarak yığını karıştırmayı ihmal etmedim. Çuvalların her tarafına da delik açarak havalanmasını sağladım. İlk 15 gün içinde, çuvalın ağzını açıp, çıkan buharı gördüğümde'' tamam dedim yanma başlamış'' ![]() Zamanla bu sıcaklık azaldı ve geçen hafta sonlandı. Bu arada 2 çuval kompost malzemesi artık 1 çuvala düştü. Kompost hazır oldu heralde diye düşünürken, çuvalı açtığımda küçük küçük doğradığım pek çok yaprak, meyve kabukları vb. malzemenin hala parçalanıp ufalanmadığını gördüm ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#188 |
Ağaç Dostu
|
Yanmaya aldanmayın, parçalanma ve humisifikasyon yavaş yavaş devam eder ve hava aldığı halde ve almadan bir yıl kadar devam eder. Kompostu toprakta bir çukurda yapsanız 6 ay gibi daha kısa bir zamanda elde edersiniz ama çuval her tarafı açık olduğundan parçalanmayı sadece aerop mikroorganizmalar yapar oysa çukurda olsa anaeroplarda devreye girer. Ne yaparsanız yapın tam çürümeyi o güzelim humuslu görünüme sahip olduğunda elde etmiş olursunuz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#189 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Kompost yaparken ilk seferinde biraz yanmış hayvan gübresi karıştırabilirsiniz. Böylelikle gereken bakterileri vermiş olursunuz. Sonrasında, önceki komposttan biraz karıştırmak yeterli. Havaların soğuması kompost oluşumunu epey yavaşlatıyor. Kompost yaparken yeşil ve kahverengi malzemenin dengeli bir şekilde harmanlanması, yeterli neme ve en önemlisi hava alması son derece önemli. havanın 10-20 derece olduğu zamanlarda 3-4 haftada kullanılabilir kompost yapılabiliyor. Öğütmüş dal, kurumuş yapraklar (söz gelimi kestane yaprakları), hatta marangoz talaşı kahverengi malzeme için ideal sonuçlar veriyor. Yeşil ve kahverengi malzemeyi katlar halinde değil, karıştırmanızı oneririm. Kompost havuzu mutlaka dört tarafından hava almalı. Ortasına da dikey olarak delikli bir PVC boru koyarsanız havalandırma sorunu kalmaz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#192 |
Ağaç Dostu
|
Saksılara yetecek kadar kompost çıktı humuslaşmamışları yeniden yapraklarla birlikte koydum. Bu birikinti iki yıllıktı 40 dereceyi bile görmüştür. Dün de odun mahrukatçısından on torba yarı çürümüş kahverengileşmiş eski talaş getirdim. bahçe toprağı humusve oerganik maddece fakir olduğundan fidan dikimlerinde karıştırmak istiyorum, sayın Meyveli tepe. Yeni yılınız sağlık ve mutlulukla geçsin-sevinç dolu yıllar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#195 |
Ağaç Dostu
|
Sn MeyveliTepe, sanırım size ait bir web siteniz var. Yanılıyor da olabilirim. Kompost yapma konusunda oradaki bilgilerden çok yararlandım. Site sizinse sizin, değilse ve kim hazırlamışsa elleri dert görmesin ![]() Size bir konuda danışmak istiyorum. Yukarıdaki mesajımda da belirttiğim gibi, bu yıl toplam 2 çuval kompost hazırlama girişiminde bulunmuştum. Ayrıntılara burada girmeyeceğim yukarıda bahsetmiştim. Sizin ''kompost kabının dört yanı da hava almalı'' şeklinde uyarınızdan sonra, bugün bahçede biraz marangozluk yaptım. Boyu 2 metre, yüksekliği 80 cm bir dikdörtgen sandık meydana getirdim. Tüm yüzeyleri de kalın sineklik teli ile oluşturdum. Sanırım bu kadar havalandırma kafi olacaktır. Peki kompost tam oluşmamışken, bahçe ve evden çıkacak olan yeni atıkları aynı yere mi koymalıyım, yoksa farklı bir yerde mi aynı süreci başlatmalıyım? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#196 |
agaclar.net
|
Sn.Lonicera, Evet, kullanıcı ismimle aynı olan blog sitesi bizim. Eşimle birlikte yaşadığımız deneyimleri paylaşmaya çalışıyoruz. Kara Altın başlığı altında kompost yapımı konusunda hem derlediğimiz bilgileri hem de kendi deneyimlerimizi yazmıştık. Size tavsiyem, bir değil, en az iki tane kompost kabı yapın. Birini doldurunca diğerine başlarsınız. Böylece ilk doldurduğunuz normal fermantasyonunu tamamlar. Aksi halde aynı kapta farklı fermantasyon düzeylerinde malzeme olur. Bu da olmuş kompostu kullanabilmenizi geciktirir. Söz gelimi yaptığınız 2 metrelik (enini yazmamışsınız, sanırım bir dikdörgen) kompost kabını ortadan ikiye bölün (enine çakılacak hafif aralıklı tahtalar iyi iş görür). Böylece iki kompost kabınız olur. Kaplara malzeme doldururken yeşil ve kahverengi malzeme dengesine dikkat. Biz birkaç başarısız deneyden sonra en iyi sonucu 1-1 miktarlarda malzemenin biribirine iyice karışmasından aldık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Ağaç Dostu
|
Sn MeyveliTepe, önerileriniz için çok teşekkürler. Bahsettiğiniz gibi, tam ortadan iki kısma ayrılıp yeterli alan bırakacak şekilde yapmıştım kompost kutusunu. Eni yaklaşık 70-80 cm civarında. Bugün, ortadan ikiye bölecek şekilde ayırayım o zaman kabı. Kompost içine toprak konulmasını önerir misiniz peki? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
kompost yapmada yeni teknik
kompost konusunda ben devreye solucanları ve danaburnunu da katarak yepyeni bir teknikle doğa dostu bir yaklaşımla bu işi başardım . Ayrıntılı olarak bu bilgilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum işe önce bahçenizin bir köşesinde 1,5x1,5x0,75 ebadında çukur açacaksınız bu çukura bahçenizde oluşanotları bir sıra(otlar önceden soldurulmuş olacak) 15cm-20cm kadar daha sonra aynı miktar çiftlik gübresi konacak bu gübre kompostumuza hem bir çeşit hemde bahçemizde dolaşarak yetiştirdiğimiz bitkilere zarar veren danaburunlarını burada toplanmasını sağlıyarak konukçuluk edecek daha sonra sırada mutfak artıkları tekrar ot ve bahçe artıkları ilave üstü kapatılıp üstünden sulanacak kompost çukurumuz mikroorganizmalar solucanların danaburunların fağliyeti ile en verimli bir şekilde koku yapmadan oluşmakta gelecek baharda bitkilerimin besini hazır olacak.şu iki noktayıda açıklamakta yarar görüyorum birincisi bahçede rasladığım solucaları kompost çukuruna taşıyorum ikinci anlatacağım dana burunların fağliyeti kompost çukuruna koyduğum çiftlik gübresinde yuvaladıkları için kendilerine kanallar açarak aynı zamanda kompostun havalanmasına mikroorganizmaların yaşamlarını desteklemiş oluyorlar uygulacaklara şimdiden kolay gele başarılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
agaclar.net
|
Sn.Lonicera, Kompost malzemesine biraz toprak, biraz da yanmış hayvan gübresi serpiştirmek suretiyle karıştırıyoruz. Toprağın çok olmasına gerek yok. Bir kez başarılı kompost elde ettikten sonra diğer partilere hayvan gübresi koymayıp, önceki kompostunuzdan koyarsanız daha iyi olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#201 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkürler sn Meyveli Tepe.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
agaclar.net
|
Sn.Lonicera, Bir kaç mesaj önce çuvalda yaptığınız kompostun gayet iyi yandığı halde kahverengi malzemenin olduğu gibi kaldığını yazmışsınız. Bu bizim de başımıza gelmişti. Sebebi yeşil malzeme ile kahverengi malzemenin biribirine karışmayıp katlar halinde kalması olabilir. Bu durumda yeşil malzeme hava ve nem yardımıyla yanıyor ama kahverengi malzemeye etki edemiyor. Biz çözümü malzemeleri biribirine iyice karıştırmakta bulmuştuk. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Ağaç Dostu
|
Söylediğiniz gibi olabilir Sn Meyveli Tepe..Bu sabah yeni yapmış olduğum kompost kabını komple boşalttım. Kap içinde çok miktarda yeşil vardı. Elimde hiç kahverengi malzeme olmadığı için(gazete,kağıt haricinde) üşenmeden gidip, büyük bir çuval saman alıp geldim. Hepsini bir güzel karıştırıp yeniden kaba doldurdum. Yeterli neme sahip olduğunu düşündüğüm için, herhangi bir ıslatma yapmadım. Bu sefer malzeme içine, yaklaşık 1 kova da toprak koydum. Daha önceden yanmış koyun gübresi eklemiştim. O sebeple gübre takviyesi de yapmadım. Yeniden yanmayı kontrol etmek için bir kaç gün beklemem gerkecek herhalde. Bugün kompostu boşaltırken bir şey daha farkettim. Yer yer koyu kahverengi renk almış malzemelere rastladım. Sanırım kompost oluşmaya başlıyor ![]() Sizden son bir şey daha öğrenmek isterim Sn Meyveli Tepe. Oluşacak kompostu, Mart-Nisan gibi kullanabilme şansım var mı? Yoksa Sn Selahattin bey'in de belirttiği gibi, uzun bir süre bekleyip tamamen humuslaştıktan sonra mı kullanmak lazım? Yani olgunlaşmadan kullanımı bitki açısından sakınca oluşturacak mıdır ? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#204 |
agaclar.net
|
Sn.Lonicera, Uygun şartlar sağlanır ve fermantasyon tamamlanırsa bence kullanabilirsiniz. Tek engeliniz mevsim sebebiyle havaların havaların soğuk olması olabilir. Yazın üç haftada kullanılabilir kompost oluştuğunu görmüştüm. Havanın yağışlı olduğu günlerde üzerine bir naylon da çekebilirseniz iyi olur. Fermantasyonun orta yerinde yağan yağmur yanmayı durdurabilir ya da geciktirebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#205 |
Ağaç Dostu
|
O zaman en başta sormuş olduğum sorunun yanıtını şimdi almış oldum. Hava şartları,kompostlaşmaya direkt etken. Ben çuval içinde başladığım zaman Eylül ayı idi. Yanma çok süratli olmuştu. Şimdi geceleri oldukça soğuk oluyor. Kompost kabının üstüne naylon çekmiştim her ihtimale karşı. Artık beklemekten başka yapacak bir şey kalmadı. Sayenizde güzel bir tecrübe oldu benim için. Çok şey öğrenmiş oldum konu hakkında. Bundan sonra kompost yapım işini bahar ve yaz mevsiminde denemek istiyorum. Şimdi yapacağım tek şey, o zamana kadar, elime geçen malzemeleri, blog sitenizdeki ''kara elmas'' başlığında anlatılanlar ışığında biriktirip saklamak. Herşey için çok çok teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#206 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-12-2008
|
Bir bilgi de benden. TV'de amatör bahçe ile ilgili bir programda duymuştum. Kuru fasulyeyi haşladığımız su verimli bir bitki besini imiş. Ama buradaki donanımlı yetiştiriciler bunun özel detaylarını verecektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#207 |
Ağaç Dostu
|
Berduraya cevap
Sayın berduray Danaburunları yuvalandıkları kompost çukurunda hertürlü sebze meyve atıkları bulunduğudan beslenme sorunu yaşamadıkların için kolonilerini çukurun etrafında kuruyorlar bu yüzden bahçemin diğer yerleride onlara raslamak mümkün olmuyor .Daha önce bir yerde danaburularının zaralarından kurtulmak için onların gübreli ortamları sevdiğini buralarda toplacağını hakında yazılar okumuştm bu yüzden oluşturacağım komposta daha önceleride mayalamak için bir miktar ahır gübresi koyuyordum bu konuda bilgilendikten sonra ahır gübrelerini kompost içinde bulundurmaya karar verdim ogünden beri bu uygulamayı sürdürerek gübrelerimide kompotlaştırmış oluyorum hemde daha önce belirtiğim gibi solucanlarıda katarak solucan kompostuna ulaşıyorum Düzenleyen epsody : 04-01-2009 saat 09:59 Neden: imla hatalarını düzeltmek |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#208 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Akhilleusbjk bilgi alma
Sayın Akhilleusbjk Ben kompost hakkındaki bilgilerimi geliştirmek açısından sizin bilgilerinizde istifade ederek solucan kompostunda kullanılacak solucanları nereden edinme konusunda bilgilerinizi almak istiyorum bunu forumda yazarsanız memnun olurum .Bende sizin gibi ileriye dönük bu alanda bir çevreci olarak bitkisel oganık şehir atıklarını değerlendirip kompostlaştımak istiyorum Düzenleyen epsody : 04-01-2009 saat 14:45 Neden: yazıdaki harf hata düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Ağaç Dostu
|
Sn Ali çakır kompost konusundaki anlatımlarınızdan bu konuya yakınlık dereceniz beni sizinle daha yakından görüşüp deneyimlerinizi almak ihtiyacını hissettim ilgilenip yazarsanız memnun olurum saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#210 |
Ağaç Dostu
|
Bugün kompost kabını kontrol ettim. Tam 3 gün önce doldurmuştum. Sn MeyveliTepe'nin önerileri sayesinde, yanma yeniden başlamış ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|