Kompost yapımında malzemenin elde edilmesi, elde edilenin doğru zamanda kullanılması gerçekten işin önemli bir yanı. Bunun için birkaç küçük önerim var.
1. Kahverengi malzeme: Bu türden malzemeyi temin ettiğinizde çok uzun süreler problem olmadan saklayabilirsiniz. Söz gelimi, ağaç dallarını öğüttünüz, kuru yaprak topladınız, talaş edindiniz vs. Bu gibi malzemeyi istediğiniz miktarda elde edip, istediğiniz kadar kullanmadan tutabilirsiniz. Hatta geçici olarak kullanabilirsiniz de. Söz gelimi ağaçlarınızın dibine malç yaparsınız. O da çok faydalı bir şey.
2. Yeşil malzeme: Bütün problem bunda. İstediğiniz zaman istediğiniz kadar bulamazsınız. Diyelim ki buldunuz, bekletmeden kullanmanız gerekir. Diyelim ki çimlerinizi kırptınız, ya da 8-10 çuval taze kırpılmış çim buldunuz. Bunları açık havada yere yayıp 1-2 gün hafifçe su kaybettirdikten sonra en geç üçüncü günde işleme girmelidir. Aksi halde ya çürürler ya da kuruyup kahverengi malzeme olurlar. Sebze artıklarını da böyle düşünmek gerekir.
Yeşil malzeme, çim kırpıntısı değil de başka şeyler ise ve yeterince küçük parçalar halinde değilse, en pratik yöntem düzgün bir yere ince bir şekilde yayıp üzerinden çim biçme makinası geçirmektir.
Dolayısıyla teorik olarak yeşil malzemeniz nisbetinde kompost yapabilirsiniz.
Yeşil malzemeyi, zaman içinde biriken bir şekilde elde ediyorsanız ve en fazla bir hafta içinde bir kompost partisi yapacak miktarda biriktirebiliyorsanız yine sorun yok. Bu durumda önerebileceğim daha küçük ama birden fazla, en az iki kompost kabınız olsun. Üç tane edinebilirseniz hiç bir darboğazınız olmaz.
Bir haftada biriktirdiğiniz malzemeyi, zaten stokta olan kahverengi malzeme ile harmanlayıp birinci kabınızda kompost yapımına başlarsınız. İkinci hafta da aynı şekilde ikinci kapta başlatırsınız. Üçüncü kabınız da varsa ne güzel. Dördüncü haftada ilk kabınızdaki kompostunuz tamamlanmış olmalı. Onu boşaltıp yeni malzeme koyarsınız ve bu böyle dönüp gider. Her hafta bir kompost kabı dolusu kompost alırsınız. Bizim bahçedeki çimlerin biçilme zamanını genelde kompost durumuna göre planlamaya çalışıyorum.
Bir haftada dahi, çok küçük bir kompost kabını bile dolduracak yeşil malzeme bulamıyorum ama ille de kompost yapayım derseniz uzun işlem süresinden yararlanarak solucanlı kompost yapabilirsniz ya da daha basiti, malzemenizi bahçenin belli bir bölümüne serpiştirip üzerine bir kaç kürek toprak atın. Onlar da bir süre içinde yarayışlı duruma gelirler. Sadece çürümesinler yeter. Kurusalar bile topraktaki organik malzeme miktarını arttırırlar.
|