Yemek, çay, dizi derken yeni gelebildim, pardon, sorular sorulmuş, yazmıştım aslında çuvalda çürüdü, koktu, sandık çaktım vs... şeklinde.(291no'lu mesaj)
Ben önceden tamamen içgüdüsel olarak evsel atıkları zaten bahçeme gömüyordum, çünki toprak kalitesizdi, sürdüremedim, yeterli gübreyi sağlayamadım, aylarca beton, taş ayıkladım, yer yer üşenmedim eledim...Toprağı nasıl besleyebilirim derken yarı bilinçle mesela salata, patates kabuğu artığı çıktı, anında küçük bir çukur açıp gömüyordum. Ama çok vakit alıyordu ve çukurlar küçük olduğundan hemen oraya bir şey ekmeye, dikmeye kalkınca alt üst olup gömdüklerim ortaya çıkıyordu.
Geçen sene epey büyük bir çukur açtım ama zor oluyor bahçe küçük olunca, problem oldu kısaca, çuvalda denedim birşeyleri yanlış yaptım belki çürümüş, kokuşmuş bir bulamaç elde ettim...
Belki malzemeyi oranlayamadım, havalandırma olmadı çuvalda, o yüzden iki gün önce büyükçe bir sandık çaktım, bakalım o nasıl olacak...
Şu anda endişem karıştırıp havalandırma, ben çok küçültemedim atıkları mesela bahçemden köklediğim kartlaşmış pazılar vardı, öylece attım sandığa, şimdi karıştırınca ne olacak, o iri iri otlar çıkacak yüzeye, katmanlar arasına eklediğim toprak dibe inecek anlatabildim mi...
Şimdi pişman oldum ama bu da bir tecrübe olacak, bir dahaki sefere daha da küçülteceğim.
Hatta aranızda çöp parçalayıcı kullanan, fiatları nedir bilen var mı? Bilgi verir misiniz, uygun bir şeyse almak daha iyi olacak galiba, tek tek doğramak var şimdi, otu, çöpü...
Biraz uzun bir mesaj oldu, vaktinizi daha fazla almayayım, benim tecrübelerim şimdilik bu kadar.
Mükemmel karışıma ulaşıncaya dek denemeye devam edeceğim.
|