Sn ,Meyveli tepe önce iyi akşamlar dileğiyle açıklamama başlamadan önce kompost konusundaki solucanlarla kompost yöntemi, dünya otaritelerinin uzun zamandan beri uyguladığı şehir ve kent atıklarının bertarafı için, uyguladıkları yöntemin kendi anlayışıma göre biçimlendirdiğim bir yöntem sırasıyla açıklayacak olursam sezon içinde ve bahçede sonbahar temizliğin de topladığım dal, yaprak,sebze gövdeleri bir köşede toplarım. Nisan başlarında gelibolu daki evime geldiğimde bahçemdeki otları kökünden sökerek bir yerde güneşin soldurmasının ardından, her sene ayrı bir yerde1,5mtx1,5mtx75cm ebadında çukur açarak topladığım dal,yaprak,soldurulmuş otlar,bahçeden sebze atıkları,mutfak atıkları deniz kıyısından kurumuş yıllık deniz yosunları tabii bu yosunlar üzerinden kış geçmiş yağmurlarla yıkanmış olanlardan seçerek toplarım çeşit olsun diye balık satanlardan balık artıkları. Bunları sırasıyla çukura doldurup üzerini daha önce bakla ektiğim yerden aldığım toprakla örterim elimde ahır gübreside varsa çukura ilave ederim. Ben asla gübreyi ağaç ve bitkilerin toprağına doğrudan karıştırmam yani gübrelerinde kompostlaştırarak kullanırım.
Sezon da geldiğimde topraklar suyunu çekipte kuruduğunda kompost çukurunu açarak ağaçların meyve oluşumu,sebzelerin çiçekte olduğu zamanda bu kompostu iki dönem halinde humik asit takviye ederek sunarım. Gübre olarakta sulama suyuna sıvı organik gübre ilave ederim.
Kompostun toprak içinde olgunlaşması aşamalarınını açıklayabilirim burada bütün toprak altı canlıları devreye girerler tabii solucanlar baş rolde kompost oluşumu zamana yayıldığı için hızlı fermantasyon olmadığından koku uluşumu gaz haliyle de kayıplarda asgari düzeyde olmakta verim en yüksek duruma ulaşmaktadır.
Açılamalarımda netleşmemiş ayrıntıları isteyen arkadaşlara seve seve açıklamaktan zevk alacağım hoşça kalın saygılar.
|