View Single Post
Eski 05-03-2009, 18:05   #243
Lonicera
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Deniz yosununun tarımda kullanımı hakkında bir kaç yazı okumuştum internette. Oldukça ilgimi çekti. Çarşamba ziraat odasında, bir öğretim üyesinin ''organik tarım'' yazısında da kompost ve deniz yosunu kullanımı ile ilgili biraz bilgi edinince aklıma düştü. Deniz kenarında öylece çürümeyi bekleyen tonlarca yosun olduğnu biliyoruz. Tarımda kullanımı giderek yaygınlaşan yosun cinsi, okyanusların soğuk sularında yaşayan bir cinsmiş. İsmini şimdi tam olarak hatırlamıyorum. Bu yosunun özü bitki beslenmesi açısından çok değerli besinleri taşıyormuş. Elbetteki bizim buradaki yosun bu türlerden değil. Ancak her türlü deniz yosununun, bitkilerin ihtiyacı olan iz elementlerini fazlaca içerdiğini öğrendim. Ayrıca potasyum deposu olduğu da belirtiliyor. Sizin de yukarıda belirtmiş olduğunuz gibi ''' Amatör heyecanlar kesinlikle daha yaratıcı işler yaptırıyor insana. Demek ki klasik bir yöntem yok, çeşitlenebilir denemeler varmış''' denemek için kullanacağım. Ancak yosunu tuzdan arındırma konusundaki uyarınız durumu değiştirebilir. Sadece yıkanarak direkt toprağa uygulanabilirliğinden bahsediyordu internette. Hele ağır metal içerme olasılığından hiç bahsedilmemiş. Yıkama ile arınan tuz miktarının dışında, bitkinin içinde var olan tuz miktarı toprakta tuzlanma yapacaksa hiç bulaşmamak lazım yosun işine. Ya da bir miktar yosun alıp, deneme amaçlı saksıda uygulasam mı? Ne dersiniz?

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön