Sayın,Berduray iyi akşamlar diliyerek satırlarıma başlıyorum ilginizden dolayı size minnet dolu şükranlarımı sunarak öncelikle arkadaşlar la aramızda oluşun bu polemiye aldırmadan uzlaşı sergiliyen bu tavırlarınız beni çok mütesir etti, siz bu forumda kompost uygulamalarında bana ilk samimi yakınlığı göstererek bilgi alma nezeketinizden dolayı sizi kendime yakın hissetmiştim şimdi artık eminim.
O zaman sizi arkadaş listeme alma düşüncem olmuştu eyer sizce bir mahzur yoksa sizi arkadaş listeme almak istiyorum.
Gelelim sizin samiyet telkin eden sorularınıza layık olan samimiyetle cevaplamaya sayın berduray ben bu kompost işini geliboludaki evimin bahçesinde yapıyorum gerçi istabul eyüpteki evimin bahçesindede bu uygulamayı sürdürüyorum ama forumlarda yazdığım
uygulalamalar gelibolu da yaptığım kompost çalışmaların ürünü geliboluda atıkları bir
kenerda biriktiriyorum aynı zamanda bahçeden ot temizliği yaptığım zaman otların yaş olmasından dolayı onların kurumasını sağlıyorum sizinde dediğiniz gibi arada çıkan mutfak artıklarını eski bir merdaneli çamaşır makinasının merdadenelerine monte ettiğim bıçaklar la makinanın içine toplanan atıkları biraz su ilavesiyle blandırdan çeker gibi boza kıvamında bazende daha ince eriyik halde kuruyan otlara emdirerek çukura atıyorum.
Ben ahır gübrelerimi kompost yaptığımdan buyana bahçeme doğrudan atmadım onlarıda kompostlaştırarak kullanıyorum kompost olayındak püf noktalardan bir tanesi de yaş malzemeleri kuru otlar arasında sandaviç yaparak uygulanırsa iyi bir karışım oluşur..
Toprak çukur içinde dışardan solucan aramana gerek kalmaz kompost oluşumuna bütün toprak canlıları katılarak en iyi oluşumu sağlarlar kayıplar yok denecek kadar azoluşur diyeceksiniz ki toprağa sızanlar ne olacak .
Size bir misalle cevap vermek istiyorum meyve ağacınıda toplıyamadınız meyve misali kuşlara kalıyor kuşlardan bana ne diyemezsiniz çünkü ağaçlarınıza meyve yemeye gelen kuşlar meyve bulamadıklarında ağaç dallarında hastalık yapan larva,pupa,ve sporları toplayarak ağacınıza bakım uygular , toprakta kalan kompost artığıda toprak organik yapısına destek oluşturur. Konu detayları ile açıklıyacağımda devamını bir dahaki yazıma bırakıyorum.Kafanızı karıştırmak istemiyorum şimdilik iyi geceler diliyerek huzurlarınızdan ayrılıyorum.
|