View Full Version : Mum çiçeği (Hoya carnosa)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
[
20]
21
22
23
24
25
gülenmelek
27-08-2011, 08:53
Çok teşekkür ediyorum Sayın elek, gerçekten anlaşılabilir açıklamanız için ;)
190'a çok derken 300 daha çok geldi:eek: Melezleme yapılabiliyorken demek ki bu sayı daha da artabilir. Ben en iyisi üyelerimizin paylaştığı fotolardan beğendiğim 2-3 tür daha edinmeye çalışıp Hoya sevdasına nokta koymalı ve tüm enerjimi 2-3 tür'ü sağlıklı olarak yetiştirmek için harcamalıyım.
Latince isimler her ne kadar kafa karıştırıcı ve akılda kalmaz olsa da galiba bitkilerimize etiketleme yapmaya mecburuz. Bu kadar çok çeşit ve çeşitlerin de türleri varken (Hoya'ya mahsus değil, tüm bitkiler için) hepsini de dilimize çevirmek imkansız gibi görünüyor.
Saygılar.
Ben en iyisi üyelerimizin paylaştığı fotolardan beğendiğim 2-3 tür daha edinmeye çalışıp Hoya sevdasına nokta koymalı ve tüm enerjimi 2-3 tür'ü sağlıklı olarak yetiştirmek için harcamalıyım.
Şimdilik kaç hoyanız var bilemiyorum, ama şunu söyleyebilirim, bu çiçeğe bir kez kapıldınız mı frenler pek tutmuyor :D "2-3 tür daha" nın nasıl "12-13 tür daha" olduğunu pek anlayamayacaksınız, benden söylemesi :rolleyes: Biraz imkan meselesi tabii ki, önerim ufak çaplı bir ağaç boyutuna ulaşabilecek büyük yapraklı türlere pek kapılmadan (kocaman bir eviniz varsa bunu göz önünde bulundurmayabilirsiniz tabi :p ) ve tür isteklerini çok iyi araştırarak koleksiyonunuzu oluşturmanız. Yoksa çiçeklerin hepsi çok güzel...
gülenmelek
27-08-2011, 09:26
Son mesajdan anladığım kadarı ile siz de bir Hoya seversiniz :) Ama ben pek o kadar sever olamayacağım, evim küçük maalesef:( Bu durumda bana önerebileceğiniz sadece 2-3 ;) tür varmıdır? Mesela ben Hoya Variegata, Hoya Archboldiana, Hoya Macgillivrayi, Hoya Carnosa Compacta, Hoya Kerrii ve Hoya Pachyclada'yı çok beğendim. (Bu isimleri bile öyle zorlanarak yazıyorum ki, türlere hakim olmayınca... Kopyala, yapıştır ve ara, fotolara bak v.s. )
Şu an sadece bir çeşit var elimde, o da sevgili esinruzgar üyemizin hediyesi ;)
zencefil cicegi
15-09-2011, 23:10
http://c1109.hizliresim.com/11/9/16/399.jpg
Benim kizimda bu ama keyfi yok hic evim günes almadigi icin öyle canli canli olmuyor bir türlü cok nadir cicek aciyor :(((
Benim kizimda bu ama keyfi yok hic evim günes almadigi icin öyle canli canli olmuyor bir türlü cok nadir cicek aciyor :((([/QUOTE]
yinede sağlıklı görünüyor çiçeğiniz eğer yanlış görmediysem sanırım bir iki tane çiçek sapı mevcut üzerinde ;)
zencefil cicegi
16-09-2011, 01:02
Sarkmasin diye doladigim saplardan bahsediyorsaniz evet.
yok hayır doladığınız ipten bahsetmiyorum sağ üstte ki sürgünden yanlış görmüyosam çiçek sapı çıkarmış :)
Sevgili zencefil çiçeği,
gülşen doğru söylüyor. En üstteki sürgünde bir çiçek sapı gözüküyor. Siz bir dolaşın çiçeğinizin etrafında. Başka gözünüzden kaçan da olabilir.:)
zencefil cicegi
16-09-2011, 08:33
evet cicek acmisti fakat döküldüler onlardan geriye kalanlar o saplar cicek aciyor ama cook uzun zamanlar sürüyor kendisi cok cabuk büyüyor fakat cicek acmasi gövdesine göre 2 **** 3 taneyi gecmiyor bende bunu günes görmemesine yoruyorum.
Cicekleri inanilmaz cok seviyorum elimden gelse evi botanik bahceye cevirecegim ama evimin günes görmemesi ve bakamam beceremem diye almaya kiyamiyorum.
Forumu takip ediyorum sürekli arkadaslar cogu ciceklere ulasmakta zorluk cekiyor benim her cins cicek elimin altinda fakat bende almaya korkuyorum :(
firatdagdeler
16-09-2011, 10:32
Merhabalar bende aranıza mum çiçeği seven olarak yeni katıldım,daha doğrusu bir seneyi aşkındır siteyi çok dikkatli bir şekilde incelemekteyim yararlı bilgiler edindim,yalnız benim sizlere bir sorum olucak,benim mum çiçeğim açmak üzere (en kısa sürede resimleri yükleyeceğim) üç tane uzantısını duvara iplerler tutturarak gerdim,yalnız üç haftadır yapraklar da buruşukluk dikkatimi çekiyo fazla su vermiyorum,fazla su verincede çiçeğimi öldürmekten korkuyorum ne yapabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim.
Can sıkıntısıyla hava alayım diye dışarı çıktım . Bu sene dördüncü defa çiçekleniyordu, akşam açmış.
Karanlıkta kokuyu duydum bu da ne diye ilk anda kavrayamadım. Şimdi kapı açık içeri doluyor konu.
"yalnız üç haftadır yapraklar da buruşukluk dikkatimi çekiyo fazla su vermiyorum"
Yeterli miktarda su vermekten kaçınmayın.
aydınlık
22-09-2011, 19:24
Merhabalar bir ay kadar önce tesadüfen girdiğim bir sera da çocukluğumun çiçeklerinden olan mum çiçeğini gördüm.:p Eski bir dostu görmüş kadar heyecanlanmış olduğumu ‘mum çiçeği kardeşliği’ anlar eminim. Artık ben de kokusuna, zarafetine, rengine hayran olduğum mum çiçeğine sahibim. :p Ve daha da önemlisi bilgisini paylaşan ‘mum çiçeği kardeşliği’ sayesinde çiçeğim büyüyecek (umarım) ve o güzelim salkımlarını tekrar görebileceğim.:p Sırada diğer hayalim ‘ful çiçeği’ var umarım bir gün o da karşıma aynı şekilde çıkar. Ve mutluluğum katlanır. Herkese selamlar. :p
Perihan Bayram
24-09-2011, 13:54
Hoya Carnosamı yıllardır açtırmayı başaramayınca bugün kendime açmış bir hoya carnosa aldım 4 salkım çiçek var üstün de ve onlarca çiçek sapı, akşamı iple çekiyorum kokusunu duyabilmek için :D:D
Sayın Bettyycim.böyle çiçek açmış hoya carnosayı nasıl buldunuz,ne güzel çiçekli satılıyorsa.Buradan aldıklarım çiçeksiz,birinde çiçek sapları vardı ama bir türlü büyümediler.Sağlıklı çiçekler.
Merhaba hoya severler,
geçen hafta sonu gittiğim Ankara Bilkent Praktiker de saksı içinde oldukça güzel durumda hoya carnosa satıyorlar. Ankara da olan ve mum çiçeği edinmek isteyenlere duyurmak istedim.
Ahahaha yaklaşık 10 aylık Mum çiçeğimiz 2 adet çiçek sapı verdi. Arada taşınmasa idik çoktan açardı ya napalım :)
iyi akşamlar. ablamın taşınırken bana emanet ettiği sevgili mum çiçeğini nasıl büyütürümün cevabını siz çiçek severlerin sohbetinde buldum. her birinize ayrı ayrı *** ederim. yukarıda hoya ile ilgili linki veren arkadaşa yürekten ******. ablamın 7 senelik mum çiçeği bu yıl eniştemin çiçeğin saksının değiştirmesi sonucu köklerinden zedelendi.. kurumadan önce belki iyileşir umudu ile bana verdiler ayrıca şehir dışına taşınmalarıda başka bir unsurdu. tesadüfen kırılan dallardan birini farkettim ve toprağa diktim bir süre sonra çiçeğin ana dalları tamamen kurudu bende budadım. diktiğim dalsa ki 2 ay oldu şu an çok mutlu diktiğim çubuğa sarılıyor. farketmeseydim oda kuruyacaktı. bu gün itibari ile sıvı gübreye başladım. umarım en kısa sürede çiçeklenir.
merhabalar. az önce çiçeksever bir arkadaşım işyerinin çöpünde bir mum çiçeği bulmuş. hemde demet demet kesilmiş halde.. birazını kendine ayırmış. birazını bana getirmiş. çok mutlu oldum görünce. şimdi onu sudamı bekletmeliyim yoksa direkt toprağa mı ekmeliyim. bilgi verirseniz çoook sevinirim..
Sevgili gülneva, hoya serüvenine hoşgeldin.
Çelik çok susuz kalmış gibi durmuyorsa yani yapraklarda büzüşme yoksa direkt toprağa dikebilirsin.
1-2 çay kaşığı oksijenli suyun ilave edildiği suda 1-2 gün bekleterek dikmen uygun olur.
Güzel günlerde büyüt...
Teşekkür ederim Maki01, yapraklar gayet sağlıklı. 15-20 cm aralıklarla kesilmiş. Daha önceden benim dikmiş olduğum bir mum çiçeğim vardı.. Ama nerdeyse 5-6 aydır gözünün içine bakıyorum acaba bir hareket görebilecekmiyim diye. Ama ne ölüyor ne büyüyor. arkadaşların dediği gibi çiçeğe çin işkencesi yapıyorum :), unutuyorum bir müddet belki ilgilenmezsem o kendini bana hatırlatır diye ama.. ı ııh yine işe yaramıyor. Acaba bu çeliklerde aynı şekildemi olur ki.. Bir yaprak açtığını bir dal uzattığını görsem çocuklar gibi sevincem.. Sabır işi galiba..
Sevgili gülneva,
Büyük saksıya diktiysen önceliği kök gelişimine veriyor ve sürgün biraz gecikiyor. 1 su bardağı ( 200 cc ) hacminde bir kaba dikmeni öneririm.
merhabalar. az önce çiçeksever bir arkadaşım işyerinin çöpünde bir mum çiçeği bulmuş. hemde demet demet kesilmiş halde.. birazını kendine ayırmış. birazını bana getirmiş. çok mutlu oldum görünce. şimdi onu sudamı bekletmeliyim yoksa direkt toprağa mı ekmeliyim. bilgi verirseniz çoook sevinirim..
Sayın Gülneva,
Kişisel tecrübe ile sabittir ki doğrudan yetiştireceğiniz saksıya alın.
Bence çapı en fazla 15 cm olan bir saksıya dikin. Artık yaz olmadığına göre cam kenarı daha iyi olur. Çok soğuk **** sıcak olmasın. (kalorifer peteği üzerinde duracaksa araya strafor denilen köpük malzemeden koyun ) Kış geldi sayılır odanın nemine göre haftada **** 10 günde bir bir bardak su yeterli. Birde tırmanabilmesi lazım. Onun içinde saksınıza tahta kafes **** çelik telden halkalar yaparsanız huzurlu olur. Dengeyi en çok seven bitkilerdendir. Ne çok güneş ışığı ne loşluk, ne kuru ne ıslak, ne yoğun ilgi ne ilgisizlik. Artık gerisi size kalmış :)
sayın Maki01 ve Serder,
Dediğiniz gibi bu sabah küçük saksılara diktim, şu an 6 saksı mum çiçeğim oldu. Umarım hepsi tutarda mum çiçeği kardeşliğine bende katkıda bulunabilirim :) Yardım ve ilginiz için çok teşekkür ederim.
Tutar tutar hiç dert etemyin. Aramıza hoş geldiniz. Hele bide seneye akşam kokmaya başlasın o zaman keyfinize diyecek olmaz....
aburcuburs
21-10-2011, 08:07
benimde mum çiçeği var ma bir sene kesme olarak filizlendirdiğim çiçeğim henüz 4 yaprak verdi. bütün yazılanları okudum şimdi aranıza katılabildim. inşallah 7 sene beklemek zorunda kalmam :(( çiçeği açmış arkadaşlardan filiz alırsan çok sevinirim.
Ayrıca iş yerinde bir arkadaşta hoya kerii görmüştüm. Ama kendisi de bilmiyordu çiçeğin ne olduğunu. tek yaprak olarak mini saksıda duruyordu. yazılar sayesinde onunlada tanışmış oldum keşke benim de olsa...:))
Çay suyu küpe çiçeği için ideal başkasında kullamamanızı öneririm..
Mum çiçeği yumurta suyunu çok seviyor benim mum yumurta suyu ile beslediğim için bir yaşında iken çiçek açmıştı...
Aman Tanrım sahi mi?? Derhal yumurta suyu vermeye başlıyorum öyleyse. Tüm yumurtalar hoya carnosa bitkisine feda olsun.
2 yaşına geldi, umutlarım had safhada. Uzadı, gürleşti, sardım vs. Saksı büyütmüyorum, aşırı su vermiyorum, yalnız torfa dikili, doğru dürüst bir karışım yapmaya ahdettim, iyi süzülen bir toprak istiyormuş; aşırı kurutulmuş torf, perlit, kestane toprağı ve kumlu bahçe toprağı karışımı. Ya da sukulent toprağı. Sanırım sukulent toprağı bulmam daha kolay.
Eğer ki açsın, vallahi de billahi de ilk resimlerini size ithaf edeceğim sevgili pembegül.
Sayın Aburcuburs değil yedi sene iki sene bile beklemenize gerek yok. doğru şartları oluşturduğunuzda açacaktır. Benim şu andaki 10 aylık mum çiçeğim açmak üzere iken balkondan içeri aldım. Havalar soğumasa açacaktı. Sizlerinki de açacaktır dert etemeyin...
Sayın maki01 çok teşekkür ederim. Derlemeleri sürdüreceğim eminim üyelerimiz de beğeneceklerdir. Amerikalılar bu konuya çok meraklılar. Envai çeşit bakım videosu, söyleşiye ulaşmak mümkün.
Başlıkların içi çok zengin, ama yeni üyeyken derli toplu bilgiye ulaşma zorluğu çekmiştim. O nedenle böyle toplu özetlerin kıymetini ben de anlayabiliyorum.. Umarım faydası olur.
Ben de burada ve derleme yaparken rastladığım yumurta suyu/kabuğu uygulamasını bugün yaptım ilk kez. Hoyayı güney penceresinin karşısına aldım. Kışın gübrelememe noktasını gözönüne alıp Vilmorin'i kestim. Bahara dek vermeyeceğim.
Henüz çiçeklenmese de hoya'mı fotoğraflamayı çoook seviyorum. Hoya fotoğraflarına bakmaya da doyamıyorum. Amerika'da sırf yaprağı için de yetiştiriliyormuş (yalan, yalan!!) :D
Yumurta kabukları bugün toprağına gömüldü. Azıcık yumurta suyu da verildi. Haydi bakalım.;)
gülenmelek
26-10-2011, 08:01
Diatomitte yetiştirmeye çalıştığım Hoya Carnosa o minicik yaprakları attı. Sebep konusunda ise hiçbir fikrim yok. Evergreen Yeşil Yapraklı Bitkiler için olan sıvı besinden yaklaşık 0,75 ml ekliyorum suya. 8.4.4 oranları var. Acaba yetersiz mi geldi. Ya da fazla mı? Besine başlamadan önce gelişimi iyi idi. Dijital saatteki derecenin gösterdiğine göre ortalama 25 derece oluyor evin ısısı, ne derece doğru bilmiyorum ama. Sıcak mı etkiliyor acaba, çünkü diatomitin üst 1,5 cm'lik kısmı kuru. Nemli olamıyor bir türlü. Bu konuda önerilerinizi rica edeceğim. Acaba ne yapmam lazım ?
bettyycim
26-10-2011, 11:20
Sanki dış kapta su yok ve diatomitiniz tamamen kurumuş, yoksa ben mi yanlış algılıyorum :(
Sayın gülenmelek,
Fotoğrafta iç kap dış kabın içine oturmamış gibi duruyor. İç kap dış kabın içine kenarlarda boşluk kalacak şekilde oturmalı ve su seviyesi 2-3 cm olmalı.
gülenmelek
26-10-2011, 11:56
Hem içinde su var, hem de kap tam oturuyor, sorun da burada başlıyor işte, neden sıvıyı emmiyor anlamıyorum. Dış kap bildiğimiz yoğurt kabı. İçteki de kare plastik bir kap. Deliklerin de yeterli olduğunu düşünüyorum. Ev biraz sıcak, sebep olabilir mi fikrim yok. Tekrar foto çektim, yararı olur diye. Kuru olan kısım belli oluyor fotoda. Bitkiyi çıkarıp baksam mı acaba, bir sorun varmı diye ?
yigit666
26-10-2011, 12:32
sayın gülenmelek . iç kapta bulunan delikler dış kabın dibi tam dibine üst üste konunca su girişi azalmış , dip kısmın yanlarına açın delikleri su girişi kolaylaşır .
Benim yorumum da saksı yüksekliğinin fazla geldiği yönünde olacak sayın gülenmelek. Suyun kapillarite ile bu kadar yükseğe çıkışı mümkün olmayabilir ve bu da üst kısmın sürekli kuru kalmasına sebep olabilir. Arada fısfısla bu bölgeleri de nemlendirmenizde benim deneyimlerime göre bir sakınca yok.
Diğer taraftan yaprakların kuruyup dökülmesi normal, bitki arada büyütemeyeceği yaprakları atabiliyor bu şekilde. Sürgün ucuna birşey olmasın yeter ;)
gülenmelek
26-10-2011, 16:24
Sayın yigit666 ve sevgili elek, teşekkür ediyorum cevaplarınız için. Aslında kapların biraz büyük olmasını kendim istemiştim. Kalıcı olsun, bitki büyürse de ellemeyeyim o kapta kalsın dedim. Ama sorun oldu galiba. Şimdilik biraz yanlardan da delik açayım, su alışı değişecek mi bakayım, olmadı değiştirme yaparım o zaman. ;)
Sadece yapraklarla sınırlı kalır umarım. Sürgünde şimdilik bir şey yok. Bu ilk denemem, bunu başaramazsam geride 3 çeşit daha var. Esas onlara üzülürüm :(
Sevgili gülenmelek, tamamen cahilliğimden sormaktayım, diatomit isimli malzemeyi neden seçtiniz acaba, hoya ile ilgili kaynaklarda böyle bir toprak cinsine hiç rastlamamıştım. Acaba kalan çeşitleri sukulent toprağına ekmeyi düşünür müydünüz?
Bir de malzeme ve sistemi tam anlayamasam da kap yükseklikleri gerçekten fazla göründü gözüme, özellikle böyle bir yavru için.
Sevgili gülenmelek sayın Hydrosucces bu konuda başlık açmıştı. Bütün açıklamalar mevcut. Su seviyesi az gelmiş olmalı. Diatomitin üst yüzeyine çıkmamış su seviyesi. Birde sıvı besini litre ile ayarlayıp verin. 1 kapak yazar ama başlangıçta 1/4 oranında başlıyoruz besine (Besini sürgünden önce vermiyoruz. Sürgünü görelim ki besine ihtiyacı karşılayalım.).
Diatomit en uygun seçim bence. Bütün hoyalarım Diatomitte. Hayatlarından gayet mutlular. Bu sistemi oturttunuzmu gayet güzel sonuçlar alırsınız.
gülenmelek
26-10-2011, 22:40
sevgili gülenmelek, tamamen cahilliğimden sormaktayım, diatomit isimli malzemeyi neden seçtiniz acaba, hoya ile ilgili kaynaklarda böyle bir toprak cinsine hiç rastlamamıştım. acaba kalan çeşitleri sukulent toprağına ekmeyi düşünür müydünüz?
bir de malzeme ve sistemi tam anlayamasam da kap yükseklikleri gerçekten fazla göründü gözüme, özellikle böyle bir yavru için.
l i t t l e gardener (http://littlgardener.blogspot.com/)
Estağfurullah, ben bile hala bir çok konuda cahilim. Bu sistemi bu forumda bir çok üyemiz başarı ile kullanıyor. Ben de oturtmaya çalışıyorum hala. Aslında toprağa göre daha kolay bir sistem galiba. Çok suladıydın çürür, az suladıydın kurur zorluğu yok. Bu sistemde bitki besini kullanılıyor. Suyunu da ölçülü verip arada kontrol ediyoruz v.s. Özetle bu kadar, görünüşte kolay ama bir yerlerde yanlışım var ki ters gidiyor işte ;) Anlaşılan kapları değiştirmem gerekecek :D
Sevgili gülenmelek sayın Hydrosucces bu konuda başlık açmıştı. Bütün açıklamalar mevcut. Su seviyesi az gelmiş olmalı. Diatomitin üst yüzeyine çıkmamış su seviyesi. Birde sıvı besini litre ile ayarlayıp verin. 1 kapak yazar ama başlangıçta 1/4 oranında başlıyoruz besine (Besini sürgünden önce vermiyoruz. Sürgünü görelim ki besine ihtiyacı karşılayalım.).
Diatomit en uygun seçim bence. Bütün hoyalarım Diatomitte. Hayatlarından gayet mutlular. Bu sistemi oturttunuzmu gayet güzel sonuçlar alırsınız.
Teşekkür ediyorum Sayın Fatih, açıklamaları da okumuştum aslında ama dönüp tekrar okumak gerekiyor galiba ;) Bir de şimdi sayfalarınızı gezip kullandığınız kapları incelemek istiyorum. Belki, tamam şurada yanlışım varmış dediğim bilgileri de bulabilirim bu arada ;)
Sayın Serdag, diatomit piyasadaki en ucuz kedi kumu :) Hoyaları hidrokültürde yetiştirmek için kullanıyoruz. Ayrıca ben gardenyamı bu şekilde yetiştiriyorum, ölümden döndü diyebilirim. Sistemle ilgili diğer açıklamalar "Hoyaların topraksız ortamlarda yetiştirilmesi" başlığında mevcut.
Sayın gülenmelek, referans olması açısından; benim kulladığım iç kaplar 9-13 cm arasında değişiyor. İleride değişimle uğraşmamak için büyük kap seçmenizi anlayabiliyorum, ama inanın o kadar zor değil değiştirmek. Bitki sadece bir süre büyümesini durduruyor o kadar. Ayrıca, kökler saksıyı doldurmadan hoyaların çiçek açmadıkları da bir çok yetiştiricinin paylaştığı bir durum.
yeşillim
27-10-2011, 07:33
Size kap olayında fikir vermesi için ilk çalışmam carnosa yanına bir su bardağı koydum ölçü olsun diye:) Sn gülenmelek
gülenmelek
27-10-2011, 08:04
Teşekkür ediyorum sevgili elek ve yeşillim. Sabah sabah gülsem mi ağlasam mı bilemedim. Sevgili yeşillim'in fotoğrafını görünce, o kocaman bitki nerdeyse bir su bardağı boyutundaki saksıda, benim minicik çelikler ise nerdeyse bunun 4 katı büyüklükteki kaplarda. Hele Fungii ve Tricolor'u görseniz, onlar daha da büyüklerde :( Elimde 2 tane 11 cmlik saksı var şimdi baktım, öyle küçük görünüyorlar ki gözüme ;)
Tamam, sorun sayenizde çözüldü galiba. En kısa zamanda kap değişikliği yapacağım. 2 tane daha aynı saksıdan alıp dış kaplarını da tamamlayayım o zaman ;)
Yalnız, Fungii ve Tricolor çok yeni sürgün vermeye uğraşıyor. Kap değişikliği yaparsam onlara bir zararı olur mu yoksa sadece yavaşlarlar mı ?
yeşillim
27-10-2011, 08:36
Dikkatli olur köklere zarar vermezseniz birşey olmaz.
Bitkiniz küçük olduğu için önemli bir yavaşlama olmaz sanırım, belki de hoşuna gider.
Size kolay gelsin, başaracağınızdan eminim
Sevgili gülenmelek, elek ve fatih çok teşekkürler bilgi için. Sayenizde yeni bir şey daha öğrendim. Evet ben de hoyayı yarım boy ufak saksıya geçirdim. Çamura dönmüş torfu atıp güzel sukulent toprağı kullandım. Yeni saksısı bir meşrubat bardağından hallice. Sahiden saksısı büyükmüş -oysa küçük sanıyordum- ve hiç kök yapmamış, hani sıkışması gerekiyor ya bizimki değil sıkışmak yayılmış da yayılmış.
Fotoğraflarınızı bekleriz efendim her hoya carnosa resmi bana potansiyel çiçek demeti hazinesi gibi gelmekte.
Hatice Tarhan
31-10-2011, 16:49
Almanya dan gelen bellanın saksısını değiştirdim,kök kısmını delikli sargı bezine benzer bir bezle sarmışlar bir nevi küçük saksı görevi görüyor.
Cornosalarda böyle bir teknik deneyen arkadaşımız oldumu?sonuç nasıl?
Tricolor dan ayırdığım dal çok büyük olduğu için küçük saksı taşımaz diye düşünüyorum bu fikri önerirmisiniz?
Abla sanıyorum o şişen tablet. Köklendirmede çok kullanılıyor seralar tarafından.
Hatice Tarhan
02-11-2011, 13:38
Fatih şişen tablet değil sargı bezi gibi bir malzeme, denedim artık inşallah olumlu sonuç alırım...
Fatih şişen tablet değil sargı bezi gibi bir malzeme, denedim artık inşallah olumlu sonuç alırım...
Hatice hanım, dikim yaparken sargı bezi gibi dediğiniz parçayı ıslatıp, ortamdan uzaklaştırın. Ortaya çıkan köklü Hoya' yı yeni saksısına dikin. Eğer geldiği gibi dikerseniz, bitki hemen bozulmuyor fakat kökler gelişmediği için bir müddet sonra köklerde çürüme başlıyor.
Sevgili dkp,
Sargı bezi gibi köklerin yayılmasına izin vermeyen bir malzemeyi kısa sürede çiçek görmek için kullanılmış olabilirler mi?
Çiçekli bir hoya daha yüksek fiyatlarla satılabilir. Sonrasını satan alan düşünsün dediler herhalde :)
Çok akıllıca. Hoya mı cin biz mi anlamadım doğrusu. Bu bez sanırım saksıda erimiyor ve köklerin sıkıştığını zannettiriyor. Sayın Hatice Tarhan, iyi ki paylaştınız. Fazladan çelik alıp köklendirirsem denemeyi düşünebilirim ben de.
Sevgili dkp,
Sargı bezi gibi köklerin yayılmasına izin vermeyen bir malzemeyi kısa sürede çiçek görmek için kullanılmış olabilirler mi?
Çiçekli bir hoya daha yüksek fiyatlarla satılabilir. Sonrasını satan alan düşünsün dediler herhalde :)
Sevgili maki01, bu tür yetiştirmelerin mekan, zaman ve miktar ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Üretim bölümlerinde ortam ve malzeme yönünden maksimum faydayı sağlayacak sistemleri geliştirmişler, bu da onlardan biri olmalı.
Çiçeklenmesi için harcanan zaman, emek ve malzemenin; üretim yapmak için harcanacak tüm değerlerin toplamından çok daha farklı olacağını bu nedenle üreticilerin çiçek görmeyi hedeflemediklerini düşünüyorum. Hedeflerinin de sağlıklı ve çok bitki satmak olduğunu varsayıyorum.
'' Sonrasını alan düşünsün '' sözünüzden aklıma Mine Hanımın seminerleri geldi, tebessüm ile hatırlıyorum.
Hediye olarak gelen serada yetiştirilmiş bir bitkinin başına gelenleri mizahi bir şekilde anlatmıştı, bitkiler hakkında bilgisizliğimi ve onlara ne tür işkenceler uyguladığımı anlamıştım. :)
Bu sargı bezine benzeyen parçaya; sevgili Bettycim'den aldığım cummingianada rastlamıştım ben de... Saksıyı değiştirirken, köklerin bu bez dışına çıkabilmiş olduklarını gördüğüm için; daha çok saksı transferi vb. işlemlerde kolaylık sağlaması açısından kullanıldığını düşünüyorum. Bendekini epey zorlanarak da olsa çıkardım bu arada...
Aydınlık güney/batı salon tül ardı uygulamam sonuç vermeye başladı. Hoyadan yavru yaprak püskürüyor. Aynı anda 5-6 yavru pörtlemiş. Böyle birkaç ay durabilirse çiçeklenmesini umuyorum.
Sevgili yeşillim, hoyayı bu şekilde nasıl sarabildiniz, ben böyle oval sarmaya çalıştım sürgünleri kırılmıştı. Mecbur düz uzamasına izin verdim.
yeşillim
05-11-2011, 08:01
Sn SerDag, elimde H.kerii var dal yapısı öyle sert ki mesela Hoya diversifolia da öyle
Bayağı bir dirençliler sardırmada ben yön veriyorum resmen onlar isyanda yine de
yapılabilir. Sürgün uçları büyüyünce fazla sertleşmeden şekle girebiliyor.
Sayfadaki h. carnosa sardırmada bir zorluk yaşatmadı diyebilirim. Bu günlerde
hep aklımda güzel sözler geziniyor şu an aklıma' ''Ağaç yaşken eğilir'' sözü geldi.
Bu vesileyle tüm ağaçlar net üyelerine mutlu bayramlar diliyorum.
Sevgili yeşillim, merhaba hangi cins hoyalar sarkmaya uygundur,hangilerini yukarı sardırmak gerekir? Ben hepsine çemberler yaptım, bazıları sarılmamak için direniyor.Bilgi verir misiniz.Teşekkür ederim.
yeşillim
05-11-2011, 11:56
Merhaba sn gultar, elinizde bulunan h.bella bir tek onu sardırmadım.
diğerleri hep destekte benim hoyalarım. Bu yıl edindiğim türlerde biraz destekle sarkıtmayı düşündüklerim var mesela Hoya kentiana, Hoya dennisii şimdilik destek alıyorlar hayalimde o desteğin üzerinden sarkıtmaktır tabi sarkmasına bakacağım çünkü biraz çalı cinsine benziyor retusa destek alıyor kesin sarkıtmayı düşünüyorum. Hoya cv. Chouke mesela onu da şu an sardırıyorum materyal babannemin ahşap el işçiliği olan askı yani antika denilebilir yılına bakarsak.
Yine hayalimde sardırıp sarkıtmak var. Biraz toparlanayım başlığımda fikir vermesi için paylaşımda bulunacağım. Çok uzattım ama bellaya müdahale etmeseniz iyi olur diye düşünüyorum. Diğer türleriniz olabildiğince istediğiniz şekle girebilir. Yalnız bu benim tecrübemden edindiğim deneme yanılmalarım.
Kolay gelsin
Zeytinci
06-11-2011, 12:04
Torf'ta çelikten büyüttüğüm iki yıllık hoyamın çiçeğini henüz göremedim. Tüm gün bol güneş alan balkonumda perde arkasında duruyor. Doğrudan güneş görmüyor.
Hiç gübre vermedim. Sağlıklı görünüyor. Sarması için iki sopası vardı. Etrafında yere paralel dolaştırmıştım. Yatay dolandırma sebebiyle yaprak diplerinden yeni sürgünler yaptı. Çiçek açmayınca sopalarını çıkardık, galiba bu durumun faydası olmayacak.
Tecrübeli arkadaşların ve ustalarımızın çiçek açması için önerileri nedir.
Sayın Zeytinci,
Hoyanız çok çok sağlıklı görünüyor. Daha bilgili üyelerimizin de belki birkaç öneri yapabilmesi için bazı sorulara yanıtlar gerekli:)
Acaba kaç yaşında?
Saksı ebatı nedir?
Sulama sıklığınız nedir?
Hiç sürgünü kırıldı mı ya da sürgünden budama yaptınız mı?
Dik sopalara mı sarılıydı, ne zaman çıkarttınız?
Gübre vermek en kötü ihtimalle yılda iki kere, önerilmekte.
Zeytinci
11-11-2011, 18:47
[QUOTE=SerDag;877770]sayın Zeytinci,
bilgili üyelerimizin de belki birkaç öneri yapabilmesi için bazı sorulara yanıtlar gerekli:)
Sn. SerDag,
Yanıt aşağıdaki gibi.
2 yaşında.
Saksı 5-6 litrelik.
Sulama haftada bir.
Sürgünü hiç kırılmadı.
Karsılıklı dik sopalara ip dolar gibi sardırıldı. Yatay sardırıldığı için yaprak diplerinden yukarı doğru yeni sürgünler yaptı. İki ay önce sopaları söküldü.
Alakanıza teşekkür ederim.
yeşillim
11-11-2011, 19:07
Sayın Zeytinci, usta değilim ama benim de ilk mum çiçeğim, bende öyle süzülüyor, halen çiçek vermedi.
Bol bol çiçek sapı verebiliyor ama öylece kalıyor. Saksısını küçültmem gerekiyor.
Köklendirip hediye ettiğim yerlerden çiçeklendiği haberini alıyorum.
Diğer hoyalarımdan öğrendiğim bol ışık, mümkünse cam arkası pencere önü konumunda
Toprak kültüründeyse ki sizinki öyle gözüküyor, suyu süzebilen bir karışım. Olabildiğince küçük saksı.
Umarım faydalı olabilmişimdir, kolay gelsin.
Zeytinci
11-11-2011, 19:49
Olabildiğince küçük saksı.
Umarım faydalı olabilmişimdir, kolay gelsin.
Sn. Yeşillim,
Olmaz olur mu, faydalı oldunuz elbette...
Saksı küçültme önerinizden anladığım, hoyam çok rahat. Sürgün yapıp keyif sürüyor.
Saksıyı küçültmeliyim ki pabucun pahalı olduğunu anlasın. Ölümlü olduğu aklına gelsin. Soyunun devamı için çiçek versin. :mad:
Tıpkı kurumasına yakın meyveli ağaçların çok ürün vermesi gibi...Bu yararlı olur sanıyorum.
Suyunu da azaltsam mı acaba?
Teşekkür ederim:)
yeşillim
12-11-2011, 08:54
Sn Zeytinci, saksı küçük ebata gidince suyu da azatmak gerekiyor
Doğru tesbit aynen dediğiniz gibi onu şaşırtın öyle şaşırsın ki aklı başına gelsin.
Hoş benim carnosa süzüm süzüm süzülüyor ya!! ben de tercihimi carnosa dışından
çıkıp türlerine geçtim.
mandalinci
12-11-2011, 11:37
Bir arkadaşım, Ankara'ya gittiğimde bana bir çiçek hediye etti. Bana mum çiçeği imiş gibi geldi, sizlerin tecrübelerine dayanarak soruyorum, bu bir çeşit mum çiçeği midir?
mandalinci
12-11-2011, 11:40
Evdeki mum çiçeğimi kaybettikten sonra, yeni arayışlara girmiştim. seradan bir çelik aldım ve köklendirebildim. Şu an çok sevinçliyim çünkü sürgün vermeye başladı.
Ama bir yaprağı kalp gibi bir şekil almış normal midir?
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
yeşillim
12-11-2011, 12:50
Sn mandalinci, forumda madagaskar yasemini olarak arama yaparsanız bilgi edinebilirsiniz.
Kalp şeklinde hoya türü var, fotoğrafını eklerseniz daha sağlıklı sonuç alınabilir.
mandalinci
15-11-2011, 09:00
Gerçek kalp şekli değil de daha farklı bir form galiba.
Sayın zeytinci, koşullar uygun gibi. Ancak bol ışık öneririm, tül ardından 1-2 saat yumuşak bir ışık düşmeli bir taraflarına. Benim daha önce batı odasındaydı aydınlık bir oda olsa da aslında karanlık geliyormuş çiçeğe. Çok dik olmamakla birlikte birazcık güneş varlığını hissetmeli. Sizin etrafa sardırma görseliniz bana ilham verdi, nerelere asacağımı şaşırdığım Hoyamı uzun uğraşlarla sopalarından kurtarıp kendi çevresine sardım. O kadar uzundu ki sopaları dik durmuyordu... 1-2 ay önce de şaşırttım kendisini, yarım boy ufak saksıya iyi bir sukulent toprağına geçirdim. Şimdi bu koşulların etkisini bekleyip göreceğiz.
Sayın yeşillim'e katılıyorum.
mandalinci
16-11-2011, 05:48
Sn yeşillim,
Sn. todor'un 2007 yılında yazdığı mesajdan alıntı:
''Madagaskar yasemeni imiş. Daha sonra hakkında bilgi ararken aslında yaseminle değil mum çiçeği ile aynı familyadan olduğunu gördüm. Sadece çiçekleri yasemene benzediği için öyle isimlendirmişler. İşte yeni arkadaşım Stephanotis, Madagaskar yasemeni veya Hawai düğün çiçeği'
Yani benim çiçeğim, mum çiçeği ile akrabaymış. Tevekkeli değil gövde yapısı, dalları aynen diğer mum çiçeğine benziyordu.
İlginiz için teşekkür ederim.
Herkese merhaba;
Bugün benim de bir ufacık Hoyam oldu. Çok mutluyum. Ama saksısı çok ufak aldığım yer saksısını değştirmem gerektiğini söyledi. Araştırma yaparken bazı yerlerde succulent toprak da olur diyor acaba ne kadar doğrudur?
mum çiçeğimde minicik de olsa bir uzantı görsem o kadar mutlu olacağım ki.. :(
bozo.0606
17-11-2011, 15:35
mum çiçeğimde minicik de olsa bir uzantı görsem o kadar mutlu olacağım ki.. :(
bol aydınlık ya da kış güneşi gören bir yerde gelişimleri çok hızlanıyor..
missmenas
23-11-2011, 00:34
Herkese merhaba;
Bugün benim de bir ufacık Hoyam oldu. Çok mutluyum. Ama saksısı çok ufak aldığım yer saksısını değştirmem gerektiğini söyledi. Araştırma yaparken bazı yerlerde succulent toprak da olur diyor acaba ne kadar doğrudur?
Öncelikle hoya sevdalıları arasına sizide alabildiysek ne mutlu bizlere...
Hoşgeldiniz...
Hoyanızın bir resmi yüklemeniz mümkünmü acaba? Hoyanızı satın almış olduğunuz kişinin önerisi saksı değişimi ise bunu yapmanız gerekir... Hoyalar için geçirgen bir toprak karışımı hazırlamanız gerekiyor öncelikle, bu konuyla ilgili birçok karışım önerileri bulabilirsiniz sayfaları bol bol okumanız gerekiyorki, arada bazen deneyimlerimizdeki hatalarıda okursanız bunları Siz yapmamış olursunuz...
Not: Yeni saksınız 1,5 lt lik bir saksı olmalı....
Dersinize iyi çalışırsanız, istekleri karşılanan hoyalar 1 yaşını doldurmadan bile çiçek açabiliyorlar... Size kolay gelsin, bol çiçekli hoyanız olacağına inanıyorum;)
Sevgili gülneva, hoyanızı bol aydınlık bir tül ardına alın.
Sevgili k_elif,
Saksıyı çok büyütmemenizde fayda var. Mümkün mertebe sadece sukulent toprağı ekleyin aynı saksıya. Ben de ondan ekledim. Çiçeklenmesi için sıkışması gerekiyor. Kendisi daha çok küçükse 1 yıldan evvel zaten çiçeklenmeyecektir.
Açtı mıydı bil ki
O bakmaya kıyılmaz
O Zeburdan kalma
O göbeklerinde bir damla ateş
O balmumundan bir şamdan
Mum çiçekleri,
Üç günlük ömürleri ya var ya yok
Ama şânınla
O kadarcık yaşamak da
Yeter adam olana...
Açtı mıydı - Can Yücel
bol aydınlık ya da kış güneşi gören bir yerde gelişimleri çok hızlanıyor..
işyerimdeki odamın bir duvarı boydan boya pencere. direk güneş almıyor ama çok aydınlık bir yerde. henüz bir gelişme yok. sabırla bekliyorum bakalım :)
Sevgili k_elif,
Sakın ola sürgününe dokunmayın. Hemen kurutur. Ben o hataya Hoyam ilk geldiğinde düşmüştüm.
Bir de, forumu incelerseniz, hoyanıza bu saksının bile büyük olduğunu göreceksiniz.:) Ama artık değiştirmeyin derim, iki kere sarsıldı zaten.
Yumurta suyunu ben ayda bir vermekteyim.
Sevgili gülneva,
Çok aydınlık yanılgısına ben de düşmüştüm. Gelişmesi yavaş oldu. 1-2 saat güneş vuran bir tül ardında durmalı. Boydan boya almalı. Salona aldım ve bitki resmen kanatlandı.:)
Merhaba hoyalarımın fotoğraflarını eklemek istedim gelişimleri sanki biraz yavaşladı.Hoya bella nihayet yandan bir sürgü verdi gibi geldi bana .Hiç gübre vermedim artık gübre vermeye başlamalı mıyım?
Yorumlarınızı beklerim teşekkürler
hoya lacunosa uzaya saplarda yaprak yok nedeni ne olabilir?
Hoya obscura en az gelişme gösteren hoyam :o
Hoya bogor bunda 2 tane var biri enine diğeri boyuna gidiyor :rolleyes:
Sevgili Firuzan, bu kadar Hoyayı nasıl buldunuz vallahi harika. Hoyayı asmak çok zorlamıştı beni, saksı etrafına sardım ama bitki öyle asıldığı zamanki kadar güneş alamıyor gibi geliyor, huzursuzum.
Işık az alınca büyüme yavaşlıyor. Daha aydınlık bir yere almayı deneyebilirsiniz. Bir de yumurta haşlama suyundan bahsedilmişti. Ama tecrübeli üyeler daha fazla bilgi vereceklerdir.
missmenas
30-11-2011, 19:48
Sevgili Firuzan Hanım,
Minik bebekler genç kız olmaya başlamışlar.
Özellikle hoya lacunosa çok güzel gelişmiş yapraksız uzantılar gayet normal artık sarkma pozisyonuna geçmiş, bu tür sarkıcı olması nedeniyle dal uzatırken yaprakları geç çıkartıyor o sürgünlerden yakın bir zamanda çiçek saplarının çıktığını göebileceksiniz, çok geç değil 2 aya kadar tomurcuklu halleri belirir. Maşallah nazar değmesin diyelim. Sürgün uçlarına dokunulmamasını sağlayınki uzamaya devam etsin.
Hoya obscura gerçektende tepkisiz kalmış. Dikkatimi çeken olay hiç gübre vermemiş olmanız. ilk günlerden itibaren gübre olayına başlamanız gerekiyordu, endişelenmeyin geç kalmış sayılmaz. Hoya obscurada sarkan türdür.
Hoya bogor tırmanıcı sarılıcı bir tür sarkan dalını sardırmanız gerekiyor. Kış aylarında direk gün ışığı alabilirler. Yazın sıcaklarında perde arkasından süzülen gün ışığı yeterli olacaktır.
Hoya bella serin ortamlardan hoşlandığı için bu aylarda ve baharda atağa geçmesi normaldir. Hoya bella da sarkan tür olması nedeniyle bu türleri kalıcı yerlerinde bakımını yapmak en doğrusu olacaktır. Hiç bir hoyanın sürgün uçlarına dokunmamak gerekiyor sürgünün devam etmesi için. hoyalarınız arasında bogor kış aylarında direk gün ışığı alabilir.
Antalyada bile ben direk gün ışığı almalarına izin vermeye başladım.
Firuzan hanım, sizi kutluyorum, kayıpsız yaz aylarını atlattınız kışı daha kolay atlatırsınız. Baharla birlikte enine ve boyuna giden hoya bogor lar salkımsaçak olmaya başlayacaktır. Bahardan önce sarılacağı mekanızmayı yapmalısınız bence, hatta 2 ayrı saksıdaki bogoru birleştirmenizi öneririm. 1 saksıda 2 kök hoya bogor, daha güzel dolgun sarılmış olacaktır.
Hoya lacunosa güneş ışığından hiç hoşlanmıyor, aydınlık bir ortam yeterli bu çok sulanmaktan hoşlanmaz.
Hoya bella, bol aydınlık toprağı devamlı nemli olmalı.
Hoya obscura suyu sever toprağındaki nemi kaybetmeden sulayabilirsiniz. Direk gün ışığı aldığı yapraklarında bordomsu hoş gözüken renkler alır, gölgeye alınınca bu renkler kaybolur.
Hoya boğor, bazı dönemlerde su tüketimi çok oluyor, bu dönemlerini siz farkedebilirsiniz. Toprağının tamamen kuruyup nemini kaybetmesine izin vermeyin sürgünlerini uzatmaktan vazgeçer bu durumda.
Hoyaların sulama dengesi ve istekleri Sizin yaşadığınız ortamınıza bağlı olarak, farklılık gösterebilir. Ben bu günlerde hoya bogor a haftada bir su veriyorum.
Hoya lacunosaya her 3 güne bir azıcık su veriyorum. Bakıyorum toprağındaki nem çok oldu suyu bir süre kesiyorum. Toprağının kurumasına izin veriyorum.
Hoya bella devamlı nemli toprağı. Çok ender toprağının kurumasına izin veriyorum.
Hoya obscura çok su tüketen bir hoya. Diğer hoyalara su verme vakti gelmeden bu hoya nerdeyse susuzluktan yaprakları yumuşamaya başlıyor. Bol aydınlığı ve güneşi seven bir tür bana göre.
Gübre olarak 20*10*20 + iz elementler içeren bir gübreyi her sulama suyunda veriyorum. 3 ay arayla yarasa gübresi ve yine 4 ay arayla humik asit ''BLACKJAK SC'' veriyorum. Hümik asit ve yarasa gübresini aynı döneme denk getirmiyorum, bunları kullandığım zaman 2 defa normal su veriyorum. 3. sulamada yine 20*10*20 gübreyi her sulama suyuna vermeye devam ediyorum.
Bu bakım uygulaması, ve kullanılan ürünler Kişiden Kişiye değişir. Bu Benim tarifim. En iyisi budur diyede kesinlikle iddia etmem, topraktaki hoya yetiştirmede benim kendimce bulduğum kolay bir bakım yöntemidir....
Umarım, azda olsa size ışık tutacak bu açıklama, benim bakım yöntemim olmasa bile, yinede sizin kendinizce geliştireceğiniz bir bakım yönteminde yardımcı olacaktır.
Hoya larınızla arada bir konuşun:p çok hoşlarına gidiyor...
Sevgiler....
Sevgili Missmenas verdiğiniz geniş bilgiler için çok teşekkür ederim.Hoyalarımı sizden aldığımda Balıkesir Burhaniye 'de yazı geçirdiler.Hepsini o kadar dikkatli İstanbul'a getirdim ki yolculukları pek keyifli geçti :)
Şimdi bazılarının yerini değiştirmem gerekiyor demektir.Sulama hakkında verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ederim. Çünkü hepsine aynı anda kaynatıp soğutulmuş **** içme suyu veriyorum.Yazın fıs fıs da yapıyordum onu kestim.
Gönderdiğiniz yarasa gübrem duruyor 20*10*20 ve toz hümik asit de var bunları ölçü olarak ne kullanıyorsunuz mesela pet şişede hazırlayayım ,sulamalarını yeni yaptım sırası gelene başlayayım ben.
doğrumu anladım yani bu bahara çiçek görebilir miyim öylemi çok heycanlandım bakın şimdi :))
Evet haklısınız konuşuyorum zaten obscura ya kızıyorum ah neyin var senin diye meğer susuz kalamazmış :)
teşekkür ederim sevgiler...
Sarkıcı bir hoya sanırım biraz daha pratik olacak benim için, çünkü şu an carnosamı saksı çevresine sarmak zorunda kaldım, evde bir yere asamıyorum ne yapacağımı bilemedim... Sararken çok dikkat etsem de birçok sürgününe değmiş kollarım, çoğunu kuruttu. Acaba ne yapacak?
missmenas
01-12-2011, 00:28
Sevgili Firuzan hanım,
20*10*20 gübreyi 1 lt su için 1 gr olarak hesaplamanız gerekir. Yarasa gübresinide 1,5 lt lik bir saksıya 1 tatlı kaşığı yeterli, gübreyi saksı toprağına daire şeklinde serpeleyip bu işlem için ayıracağınız bir çatalla hafifçe derine inmeden toprakla gübreyi karıştırmanız yeterli. Çapa işlemi gibi düşünün bunu. Köklere inmeden yüzeyinde yapacaksınız. Az bir miktar su, ertesi günü biraz daha su vereceksiniz hoyanın sulama isteği kadariylen yani.
Hoyaları sulamak için ben su kaynatmıyorum. Kaynatılmış suda birçok mineral faydasız hale gelebileceği için... Kaynak suyu doldurup kullanıyorum. Öncelik tabiikine yağmur suyu olmalı. Özellikle yapraklarına yapılan suyun kireçsiz olması gerekiyor yoksa zamanla kireç lekeleri oluşuyor. Hoyaların bulunduğu ortam yeterli sıcaklıktaysa ve özellikle kaloriferli bir mekandaysa. Kış boyunca fısfıs yapmaya devam etmenizde fayda olacaktır, bunuda özellikle yağmur suyuyla yapmanızı tavsiye ederim. Fısfıs olayını bence abartmadan her dönemde yapabiliriz.
Hümik asit bendeki sıvı olduğu için toz olanının belki kullanım dozajı farklıdır. Bu tarifi satan bayiden almanızı öneririm. Fazlası çünki zararlı olabiliyor...
Hoya lacunosa için çiçekler bahara bile kalmayacaktır, daha erken açar...
missmenas
01-12-2011, 11:15
sarkıcı bir hoya sanırım biraz daha pratik olacak benim için, çünkü şu an carnosamı saksı çevresine sarmak zorunda kaldım, evde bir yere asamıyorum ne yapacağımı bilemedim... sararken çok dikkat etsem de birçok sürgününe değmiş kollarım, çoğunu kuruttu. acaba ne yapacak?
l i t t l e gardener (http://littlgardener.blogspot.com)
Sevgili SerDag,
hoya carnosanızı sardırılmış olarak geçen gün resmini görmüştüm, uygun olmadığı konusuyla ilgili bir yorumda bulunamadım. Dedim vardır bir düşüncesi, çaresiz değilsiniz, hala değişiklik yapabilirsiniz bence. Ahşap çitalardan ve ya farklı bir sardırma tekniğiylen bu olaya yeniden el atabilirsiniz. Forumda sardırma teknikleri ile ilgili değişik alternatifler var, göz atmanızda fayda olacaktır. Hoya carnosa Sizin tekniğinizle çiçeklerini görmek mucize sayılır. Dokunulan sürgün uçları kurusa bile yan sürgünler veremeye devam eder....
Sevgili missmenas, evet bir çıtaya sarmıştım onu geçti havada sallanmaya başladı, çıtanın üstüne bir çıta daha yapıştırdım ama bu kez çıta dik durmuyordu, hemen sağa sola devriliyordu, çünkü toprak süzek, sert değil, ben de çıtaları alıp saksıya sardım ama içime sinmiyor. Yeterli uzunlukta dik durabilen bir teknik lazım.. Çok gürleşti, şu haliyle %20'si görüyor güneşi..
Evet yanlardan sürgün veriyor. Forumu bir baştan tarayayım 140 sayfa biraz zor olacak ama:)
Bu arada İsveç Hoya Derneği bir yayın çıkartmaya başlamış ilginizi çekebilir çeşitli türlerin çiçeklerini göstermişler; işte linki>> (http://www.swedishhoyasociety.com/eng/starta.htm)
Sevgili missmenas'ın verdiği cesaretle hoyayı yeniden ele aldım. Yüzlerce sayfa mesaj taradım ve evde yapabileceğim gibi, daha stabil duran bir sistem yaptım ve 5-6 dalı bunlara sardım, uzunları sarkıtıp yan çubuklara sardım. Yumuşak ve kalın bir naylon iple gevşekçe bağladım. Şu an daha çok dalı ve yaprağı ışık alabilecek durumda. Sürgünlere değmemeye çok dikkat ettim..
Geçen seferki düzenlemem sırasında bir dalı yanlışlıkla bükülmüştü, bu kez aynı yerden kopma noktasına gelince oradan kestim ve iki adet çeliğim oldu. İsteyenlere gönderebilirim, kimse hoyasız kalmasın!
missmenas
03-12-2011, 19:19
Sevgili SerDag,
ilk etapta sarılmış halinden kurtulmuş gözüküyor ama bu haliylede pek kalıcı bir çözüm gibi gözükmüyor.
Ben olsaydım şunu yapardım. 3 tane 1,5 m uzunluğunda çita ve 7 tane 35cm lik yine aynı kalınlıkta çita alırdım bir marangozdan yardımda alabilirsiniz yaptırmak için ve ya kendinizde bunu merdiven gibi monte edebilirsiniz çivilerle. saksının arkasına bu çitayı koyardım çitayıda bir yere yaslardım. Benim Hoya carnosa (Asiye) bu şekilde yıllardır.
Sizin yaptığınız ilk görselde hoş gelebilir ama belli bir süre sonra bu kullandığınız malzeme toprak içerisinde olduğu için çürüyüp kırılacak.
Yol yakınken siz zaman kaybetmeden çitadan bir merdiven ve merdiveni saksının arkasına yere koyacaksınız saksıyada sarmaya kalkmayın olmaz çünki. Merdiven mutlaka bir yerlere yaslanmalı.
Görsel olarak Size fikir vermesi açısından birkaç resim ekledim.
Kolay gelsin dileklerimle...
[QUOTE=SerDag;884686]
bu arada İsveç Hoya Derneği bir yayın çıkartmaya başlamış ilginizi çekebilir çeşitli türlerin çiçeklerini göstermişler; işte linki>> (http://www.swedishhoyasociety.com/eng/starta.htm)
Sayın Serdag, Hoyatelegrafen ve Stemma (başka bir hoya dergisi) ilk sayılarını aşağıdaki linkten indirebiilirsiniz.
?..... (http://www.thailandhoyaclub.com/articles.php)
Aynı yerde Tayland'lıların çıkarmış olduğu dergi de var ama dili epey karışık :rolleyes:
susamuru
04-12-2011, 23:26
merhaba benim mum çiçeğimle ilgili sorularım var yanıtlarsanız sevinirim... yaz başında ağaçlar.netten bir üyenin gönderdiği 3 çeliğin 2sini bir ,1ini bir saksıya diktik annemle.bütün yaz geçti 2saksı da sürgünlerini verdi.Yaz sonu ben tekli olanı aldım ve bi kutunun içinde İstanbul'a getirdim yine pencerenın yanına yandan guneş alacak şekilde koydum haftada 1bardak suyunu ihmal etmedim altında su bırakmadım ama benimki uzamayı bıraktı artık ...:( ne yapmalı? bir de kış da geldi yanında kalorifer yanıyor.Kapalı balkonum var oraya mı çıkarsam ? hm bu arada anneminki sular seller gibi uzamaya devam ediyor:) fikri olan var mı?
Sevgili missmenas Hoya callystophilla İzmirde olacak galiba.
Onu çok arzu etmiştim, teşekkürler;)
258302
.
missmenas
06-12-2011, 06:36
Sevgili Jezebel,
Hoya callistophylla, Antalya'da olduğuna göre İzmir'de de sorunsuz olur. Tabiikine birde usta ellerde olması böyle güzel sürgün ve yaprak çıkartmasın dan belli etti;)
Sağlıcakla büyüsün ve çiçeklensin.
pembegül
06-12-2011, 19:49
merhaba benim mum çiçeğimle ilgili sorularım var yanıtlarsanız sevinirim... yaz başında ağaçlar.netten bir üyenin gönderdiği 3 çeliğin 2sini bir ,1ini bir saksıya diktik annemle.bütün yaz geçti 2saksı da sürgünlerini verdi.Yaz sonu ben tekli olanı aldım ve bi kutunun içinde İstanbul'a getirdim yine pencerenın yanına yandan guneş alacak şekilde koydum haftada 1bardak suyunu ihmal etmedim altında su bırakmadım ama benimki uzamayı bıraktı artık ...:( ne yapmalı? bir de kış da geldi yanında kalorifer yanıyor.Kapalı balkonum var oraya mı çıkarsam ? hm bu arada anneminki sular seller gibi uzamaya devam ediyor:) fikri olan var mı?
Merhaba susamuru biraz bekleyin yerine alışsın baktınız yine gelişmiyor merak etmeyin dinleniyordur bahara kadar uyur baharla birlikte uyanır gelişmeye başlar canınızı sıkmayın birde missmenasın yazılarını okuyun uygulayın derim.;)
Sevgili missmenas, resimler çok faydalı oldu, çok teşekkürler. Sizin Asiye maşallah ne kadar güzel olmuş. Böyle bir şey yaptırmam zor olmaz, ancak bitkiyi sararken birkaç sürgün daha kurutur muyum acaba? Değmemeye çalışıyorum, değmedim sanıryorum ama bitki öyle düşünmüyor.:) Önce yukarı sarıp sonra aşağı indirip tekrar mı sarmalıyız aşağıdan yukarıya? Ne çok soru sordum, nolur kusura bakmayın.
missmenas
08-12-2011, 23:55
Sevgili SerDag,
Rica ederim, faydalı olabildiyse resimler ne Mutlu bana. Arada bir ufak kazalar oluyor ama bu üzmesin sizi. Kaza gören dallardan çifter sürgün çıkıyor. Sarılmasını istediğiniz gibi yönlendirebiliyorsunuz merdivende. Merdivenin duvara yaslanacağı yerine birde T şeklinde çita çaktırırsanız arkasında desteğe gerek kalmıyacak. Bu şekilde olursa uzayan Dallarını arkasınada sarkıttırabilirsiniz.
Kolay gelsin dileklerimle...
Sayın susamuru benim de hoyam ilk geldiği zaman tüm kış uyumuştu. Bir farkla, bilmeden uçtaki sürgününe değmişim. Baharda balkona ve sabah güneşine çıkarttım. Biraz da Vilmorin verdim. Sonra coştu gitti, hatta şimdi nerelere sarsam nasıl etsem diye düşünüyorum; sevgili missmenas sayesinde doğru dürüst bir desteği olacak. Resimleri marangozumuza gösterdim ölçüleri de verdim. İnşallah mutlu olacak hoyam... Çok teşekkür ederim.
karalale
21-12-2011, 13:39
Meraklanma sevgili k elif, sadece kök oluşumları. Hoyan çok sağlıklı gözüküyor... :-)
münevver
22-12-2011, 16:40
Arkadaşlar H. Carnosa yapraktan üretilebiliyor mu? Ben iki tane diktim de foruma bir göz gezdirince tüm umutlarım tüm sevincim kayboldu gitti.
Münevver Hanım, benim bildiğim bir sevgili Jezebel'in kerrii'si bir de bu foruma da üye olan bir başka arkadaşımız (adını hatırlayamıyorum, hangi hoya türü olduğunu da hatırlayamıyorum maalesef, blogunda okumuştum) yapraktan üretmeyi başardı. Çelik aldığımızda hepimiz yaprakları atmaya kıyamayıp koyuyoruz saksının bir yerlerine de şu ana kadar başarılı olduğunu gördüğüm bu 2 örnek var... Yani Milli Piyango'dan ikramiye çıkma olasılığı daha fazladır herhalde :p Bende de 20 den fazla yaprak vardır, ya çıkarsa diye duruyorlar öylece :D
Çelik alma zamanı gelince hepimiz paylaşımda bulunuyoruz, biraz sabredip forumu takip ederseniz size de gelir...
ziringaglia
23-12-2011, 17:34
Çok hoş çok şık çok endamlı bir bitki kokusuna dicek söz yok bende 4 saksı bulunmakta çelikten diktiğim..aylar önce diktim tuttu galiba ölmedi yeni yapraklar verdi ve biraz uzadı
sevgili nurmina elimde 5 adet hoya carnosa çeliği var. ikisi köklendi bile, isteyenlere gidecek. kalan üçünden size de isterseniz gönderebilirim. onları henüz yeni alabildim daha köklenmediler bekliyorum. özelime adresinizi yazabilirsiniz.
mum çiçeği yetiiştirmek bana nasip olmadı bir türlü..fotoğraflara imrenerek bakıyorum bir türlü köklendiremedim bu gün biryerden mum çiçeği buldum bakımsız görünüyor fotoğraflarını eklicem..kum gibi bir toprağa ekilmişti yerinden çıkartıp suya koydum torflu toprağa ekmeyi düşünüyordum ama siteden okuduğuklarıma göre bu toprakta kalmasımı gerekiyor karar veremedim.bunuda kaybedersem mum çiçeklerinin sadece fotoğraflarına bakmakla yetincem artık.bana ne yapmam konusunda yardımcı olabilirmisiniz 50-60 cm boyunda ama toprağından çıkardığımda kök göremedim toprağa ekmelimiyim yoksa biraz daha suda bekletmelimiyim eski toprağınımı kullansam bilemiyorum yardımcı olabilirmisiniz
mum çiçeği türü ama çok daha kolay bakımı.
henüz koza hepsi açtıkları zaman muhteşem oluyor yılda 3yada 4kez açıyor.
karalale
08-01-2012, 22:29
mum çiçeği türü ama çok daha kolay bakımı.
Sevgili sevda98; çiçeğinizin ismi ''Aeschynanthus radicans'', ruj çiçeği. Hoya yani mum çiçeği ailesinden değil. Bu türün de çiçek ve yaprak yapısı farklı çeşitleri var. Sizin çiçeğiniz de muhteşem gözüküyor. Selamlar...
alacakaranlik
10-01-2012, 19:40
cevap için biraz geç ama ufak bir bilgilendirme yapayım. Mum bitkisi yapraktan ve çelikten çoğaltabilirsiniz. Su içinde **** torf içinde köklendirebiliyorsunuz. Aralarındaki tek fark yapraktan köklendirmesi ve yeni filizin çıkması çok uzun sürüyor. Ama çelikten üretimde aynı sezon içinde 50 cm e kadar sürgün elde edebiliyorsunuz. Mum çiçeğinde yarı profesyonel yetiştirici olarak sunları gözlemledim.
7x7 lik kare saksılar içinde köklendirirseniz ( mayıs haziran ayında ) sene sonunda 50 cm lik kaliteli bir sürgünlü bitki elde edersiniz. Saksı dışında, yerinin sabit olması ve güzel bir ışık . ışık konusunda doğu cephesinde çok kaliteli gelişim gösterebiliyor.
Son olarak yaprak üzerindeki beyaz lekeler, ışık azlıgında artmaktadır.
Saygılar...
münevver
11-01-2012, 08:04
Mum çiçeğinin tuttuğunu anlamak için ne kadar zaman gerekli acaba? Kaç ayda belli olur?
alacakaranlik
11-01-2012, 08:15
2 hafta içinde kökleniyor ( zor köklenenler hariç ) 1ay içindede fiziksel olarak görebiliyorsunuz
ntetik73
11-01-2012, 14:43
Kayınvalidemde balkonda öylesine duran bakımsız bir hoya vardı. 3-4 hafta kadar önce bilmeden orasından burasından çelikler alıp eve getirdim.Pet şişede suyun içine koydum.Dün baktım ki kök vermeye başlamış.Ben bunu nezaman toprağa almalıyım.Toprak nasıl olmalı.yardım edermisiniz ? :rolleyes:
münevver
12-01-2012, 08:02
Sayın alacakaranlık,
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Peki bu süre toprakta mı yoksa suda köklendirme için mi?
yeşillim
12-01-2012, 14:16
Sayın ntetik73
hemen dikmenizi öneriyorum.
Bella başlığında kullandığım toprak karışımı vardı oraya bir bakarsanız iyi olur.
Bir de küçük saksı daha iyi olur.
sayın alacakaranlik çok haklı. ben çelikten köklendirdim. o sırada uygun saksı ve toprağım olmadığından suda köklendirdim. şimdi geçici olarak minik bardaklara ektim. aslında direkt toprağa sokmak mümkün, sayın yeşillim'in de yazdığı gibi.
isteyenler oldu onlara da göndereceğim. sizler de isterseniz çoğaltabilirim.
sevgili sevda98, ruj çiçeği çok görmüştüm ama bunu mum türüne çok benzettim. şuradakileri (http://4.bp.blogspot.com/_4j_Oee_BhIA/TJzKuuj_WmI/AAAAAAAAA2Q/GSNt6oGIl94/s1600/001+(2)-730035.jpg)görmüştüm sizinki inanılmaz güzel. maşallah. sabırsızlıkla bekleyeceğim.
münevver
13-01-2012, 09:05
Sn Sevda hanım,
Çiçeğinizin kokusu var mı?
Sevgili manolya, vallahi rengini hiç bilmiyorum desem:) Çünkü asıl hoyam henüz 2 yaşında. Daha hiç açmadı. Bu yıl heyecanla bekliyoruz. İlk yaşında benim bilgisizliğimden ötürü daha loş bir odada durdu. Ve saksısı büyük, sıradan bir torfa dikiliydi. Bu yıl daha bilinçliyim, minik bir saksı ve sukulent toprağında. Saksıda sıkışmasını bekliyorum..
Yine de sanırım klasik bir Carnosa, yani beyaz olmalı. Burada bir üyemiz Mumçiçeği Kardeşliğine katılıp istememle göndermişti.
Şu -11 C'ler geçse, fideleri kargoya vereceğim efendim, yolda donmasınlar diye beklemedeyim mecburen... Ankara gündüz -11 C inanabiliyor musunuz??
aburcuburs
23-01-2012, 09:34
Sevgili Missmenas, göndermiş olduğunuz hoya kerrii ve carnosa çeliği ilk filizlerini göstermeye başladı ;)
265422
ve hoya carnosa :)) 265423
işte hoya bölümün :))) 265424
missmenas
24-01-2012, 20:48
Sevgili Missmenas, göndermiş olduğunuz hoya kerrii ve carnosa çeliği ilk filizlerini göstermeye başladı ;)
265422
ve hoya carnosa :)) 265423
işte hoya bölümün :))) 265424
Sevgili aburcuburs,
Hoyalarınızın hayata bağlandığını görmek, benide çok Mutlu etti.
Kutlarım Sizi, özellikle çelikten köklenip gelişim gösterdiğini görmek harika bir duygu. Hoya kerri nin kalbide atmaya başlamış:p Heyecanınızı paylaşmak çok güzel, Teşekkür ederim...
Sağlıcakla büyüyüp çiçeklensinler...
mehmetckc
01-02-2012, 16:57
Arkadaşlar, kayınvalidemin bahçesindeki hoya'yı almak üzere söz aldım. Yalnız önce havaların ısınması gerek, çünkü evin içine alabilmem için saksısını değiştirmem gerekir. Kıymetli sarmaşığımı dışarıda bırakmak istemiyorum. Hasretimin resimleri de aşağıdadır.
Saygılar,
kartal124
02-02-2012, 20:06
Arkadaşlar merhaba,
Geçen gün bir yerde sergilenen mum çiçeklerinin dibinde kopmuş bir yaprak buldum.Yaprağı torf-perlit karışımına aşağıdaki fotoğrafta görüleceği gibi diktim.Bakalım bir sonuç alabilecekmiyim.
Yandaki menekşemse aynı ortamda bulunuyor ve halinden memnun.
Tecrübeli hoya yetiştiricisi arkadaşlar ne dersiniz yapraktan üretilebilirmi acaba hoya?
Birde bu hoyanın cinsi nedir?
Teşekkürlerimle..
Sevgili kartal124,
Hoya Carnosa'nın yaprağı gibi duruyor. Hoyayı yapraktan yetiştirmek çok zor, menekşeye hiç benzemiyor :)
Çoğumuz Hoyalarla ilgili en büyük desteği ve bilgiyi Mucip Gürbüz Bey'den öğrendik .Onun yapraktan hoya yetiştirmeyi " Balığın kavağa çıkmasına" benzetmesi geliyor aklıma. Yaşasaydı ve kavağa çıkan hoyaları görseydi, eminim çok mutlu olurdu.
Işıklar içinde yatsın...
kartal124
02-02-2012, 23:38
Sayın maki01,
Yaprak ziyan olmasın, en azından şansımı bir deneyim dedim.Bakalım ne olacak?
Selamlarımla.
münevver
03-02-2012, 09:03
Sn Kartal124
Ben de yapraktan dikmiştim. Tutuyormuş ama filiz vermesi yani gelişmesi bir yılı buluyormuş.
Ben sabrediyorum. İmkansız değil sonuçta.
mmanager
06-02-2012, 17:30
Değerli Maki geçen gün praktikerde yaprağı mum çiçeğine benzeyen bir çiçek gördüm kalp şeklindeydi ve yaprağı toprağın içine biraz gömülüydü .Görevli kaktüs cinsi bu dedi ama bilmiyordu sanırım acaba bu hoya cinsi olabilir mi sizce teşekkür ederim.
Büyük olasılıkla Hoya Kerrii'dir sayın mmanager. Sevgililer Günü nedeniyle genellikle bu dönemde satışa sunuluyor.
Hoya Kerrii başlığında ilgili bilgileri bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya-carnosa/5929-11.htm#post907340
Kıbrıs_Doga
07-02-2012, 20:43
merhaba ben Kıbrıstan yazıyorum. Burda mum çiçeklerinde çok fazla çeşitlilik yok sadece, pembe,beyaz,kırmızı-bordo renkleri var. Birde son günlerde keşfettiğim mavimsi bir renk. belki biraz parlak bir mavi cam göbeği gibi. Fotoğrafını çekmeyi planlıyordum fakat malesef çiçekler ben onları fotoğraflayamadan solmuşlar :(
Perihan Bayram
22-02-2012, 15:19
merhaba ben Kıbrıstan yazıyorum. Burda mum çiçeklerinde çok fazla çeşitlilik yok sadece, pembe,beyaz,kırmızı-bordo renkleri var. Birde son günlerde keşfettiğim mavimsi bir renk. belki biraz parlak bir mavi cam göbeği gibi. Fotoğrafını çekmeyi planlıyordum fakat malesef çiçekler ben onları fotoğraflayamadan solmuşlar :(
Mavi rengini de ilk defa duyuyorum,ne güzeldir kim bilir,bu güne kadar hiç bir üreticide rastlanmadı,çok ilginç ve nasıl elde edebiliriz ?Fotoğrafını koyarsanız çok iyi olur.Selamlar.
Yedi yıldır açmayan bir mum çiçeğim var,yaprağın diplerinde beyaz pamuksu oluşumlar var.Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.
Pamuklu bit sanırım. Forumda ev yapımı ilaç tarifi var.
sayın merih unlu bit olabilir derhal mücadeleye başlayın. Ben unlu bitle 2 bitki kaybedince artık ellerime eldiveni geçirip direkt börtü böceğin üzerine saldırıyorum. Hoyamda ilk başta 2 tane yakalamıştım. sonrası gelmedi sanırım üreyememişlerdi. dikkatli müsadele etmek lazım, ilk başta ölen böcüklerle iş bitmiyor sonraki nesil ayyuka çıkıyor.
Suda köklendirip sukulent toprağına ektiğim 3 Hoya çeliğinde kış mevsimine denk geldiklerinden olacak 1-2 ayda yavru yapraklar ve sürgünler başladı. Çelikleri baharda alıp eksem sanırım daha hızlı olurdu. Olsun, hepsi sağ.:) Haydi hayırlı olsun! Havalar ılıyınca hediye gönderilecekler. Çelik almamla Hoya daha da gürleşti. :D
5 ay sonra sonunda ilk sürgünleri gördüm. şükürler olsun.. :)
pembegül
19-03-2012, 21:49
Merhaba arkadaşlar hoya karnosamın son hali birkaç gün içinde açacak daha 25 e yakın çiçek başağı var yaza kadar evimi şenlendirecek sizlerle paylaşmak istedim...:D Birazda bakımını anlatayım güneyden kış boyu bol ışık ve güneş aldı 4 yıldır aynı saksıda duruyor son 3 ay sıvı gübre verdim şimdilerde güneş çok yakıcı devamlı tül arkasında duruyor bir iki gün kızgın güneşe maruz kaldı güneşten sarardı nerdeyse yanık olacaktı. Kızgın güneşe dikkat edilmeli kış aylarında sorun yok ancak yazın korunması gerekiyor sulama şekli 5 günde bir su verdim havaların ısınması ile birlikte sulama 3 günde bire inecek..:)
pembegül
22-03-2012, 13:22
Arkadaşlar hoyam çiçek açmaya başladı bu ilk açan çiçek başağı resimdede görüldüğü gibi biriki gün içinde açacaklar inşaALLAH .:D
Kıbrıs_Doga
03-04-2012, 23:36
Mavi rengini de ilk defa duyuyorum,ne güzeldir kim bilir,bu güne kadar hiç bir üreticide rastlanmadı,çok ilginç ve nasıl elde edebiliriz ?Fotoğrafını koyarsanız çok iyi olur.Selamlar.
İnanın bende şaştım kaldım.. Kuzenim amerikada böyle pazarlama işleriyle uğraşıyor bir baktım bana hediye yollamış.. Çiçeklerini görünce donakaldım. O kadar güzeldiler ki sürekli baktım onlara , fotoğraf çekmek aklıma gelince de iş işten geçmişti.. Şimdi napabilirim bilmiyorum.. Tomurcuk verdiği ilk gün fotoğrafını çekeceğim :)))
Sayın Kıbrıs_Doga, ben de son günlerde mavi çiçekli Phal'lere rastlıyorum. Kimyasallarla bu renge dönüştürüldüklerini söyledi sera sahibi. Sanırım özellikle yurtdışında uygulanan bir pazarlama yöntemi. Çünkü bir sonraki çiçekleri doğal renklerinde açıyormuş. Umarım sizin hoyanız da öyle değildir.
Kıbrıs_Doga
04-04-2012, 02:15
Sayın Kıbrıs_Doga, ben de son günlerde mavi çiçekli Phal'lere rastlıyorum. Kimyasallarla bu renge dönüştürüldüklerini söyledi sera sahibi. Sanırım özellikle yurtdışında uygulanan bir pazarlama yöntemi. Çünkü bir sonraki çiçekleri doğal renklerinde açıyormuş. Umarım sizin hoyanız da öyle değildir.
Dediğniz şeyi duymamış olmak isterdim çünkü böyle birşey beni çok büyük bir hüsrana uğratır :( :( ona o kadar iyi bakıyorum ki :( umarım doğal rengi mavidir :(
Dediğniz şeyi duymamış olmak isterdim çünkü böyle birşey beni çok büyük bir hüsrana uğratır :( :(
Amacım sizi hüsrana uğratmak değildi. Sadece öğrendiğim bir bilgiyi paylaştım, o da arkadaşlar "hiç görmedik" dedikleri için .
Dilerim gerçek rengi mavidir ve elinizde ender bir hoya bulunduruyorsunuzdur.
pembegül
05-04-2012, 13:37
Sevgili kedicim hoyamın tüm çiçeklerini sizler için fotoğrafladım beyenecekmisiniz bakalım..:D
Sevgili arkadaslar,
acil yardima ihtiyacim var.Hoya Carnosamin tomurcuklari dökülmeye basladi.Sevgili Missmenasin ögütlerini harfiyen uyguladim.Su fiskirttim iki günde bir.Topragina da dikkat ediyorum hep nemli olsun diye ama maalsef bugün gördüm ki tomurcuklarin kücük pembe uclari dökülüyor bazilari ise cok kuru görünümlü.Ne yapmaliyim?Topragini mi degistireyim?Yoksa gübre mi vereyim.Cok üzülüyorum cevaplarsaniz cok sevinirim.Simdiden cok tesekkürler.
pembegül
11-04-2012, 23:13
Acaba güneş güneş ışığı azmı alıyor birde suyu çok sevmiyor toprağını kontrol edin çok ıslaksa kuruyuncaya kadar su vermeyin daha sonra suyu üç günde beş günde bir az su verin varsa birde gübre verin ancak tül perde arkasından bol güneş alsın düzelir inşaALLAH..
Bu da benim minik mum çiçeğim.Büyüyecek ve bana güzel kokulu çiçeklerinden açacak,umarım. :)
papatya73
14-04-2012, 11:29
Nihayet benim hoyamda artık yeni yerine alıştı sürgünler verdi derken bugün unlu bit gördüm temizledim bir de pelin otlu su yapmışdım fısladım bakalım. çok üzgünüm. Arap sabunlu tarifi daha önceden yapmaya çalışdım ama bir türlü fıslayamıyorum evdeki tüm spreyleri bozdu, çok mu yoğun oldu bilemiyorum. Evde nemazal da var olmazsa ondan mı uygulasam? Salondaydı balkona mı alsam?
bozo.0606
14-04-2012, 11:50
Yok canım hiç olur mu öyle şey yanlış anlamayın beni :) Bende hiç görmedim böyle bir şey aslında.. ne diyeyim hayırlısı neyse o olsun :p
sayın Kıbrıs_Doga;
çiçeksiz halini fotoğraflayıp paylaşabilir misiniz. belki gerçekten nadir bir türe sahipsinizdir. :confused:
Efendim mumçiçeği çelikleri yeterince büyüdüler.
Şuna artık iyice eminim: Astığınız takdirde hoya doğru dürüst yaprak yapmamışken bile açıyor. Bir de sıcak ışık alıyorsa, birkaç ay boyunca. Kendine güveni mi geliyor nedir?;)
bartbartez
25-04-2012, 15:57
yıllardır açmayan bir mum çiçeği var. yaklaşık 3m. civarında . görüntüsü sağlıklı görünüyor..
çiçek açması için vitamin gübre vs. takviyesi önerisi olan var mı?
Fotoğraf eklemediğiniz için sağlıklı yorum yapamasam da genelde büyük saksılarda yetiştirilen hoyalar daha geç çiçek veriyor sayın bartbartez.
Çiçeklenmeyi teşvik etmek için fosfat oranı yüksek gübre kullanabilirsiniz. Çiçekli bitkiler için hazırlanmış gübrelerin fosfat oranları, azot ve potasyuma göre daha yüksek oluyor.
Diğer bir etken ise ışık. Havaların ısınması nedeniyle direkt güneş ışığı almayan ama aydınlık bir yer uygun oluyor. Yakıcı güneş ışığı yaprak renginin sararmasına hatta yaprakların yanmasına neden olabiliyor.
kartal124
08-05-2012, 22:35
Yerden bulduğum iki hoya yaprağını 5-6 ay önce diktim.Hiçbir gelişim olmadı, ama çürüme de yok.Bakalım işin sonu nereye varacak?
menekşegül
09-05-2012, 08:48
Merhabalar, 1,5 sene öncesi bir mum çiçeği yaprağını denemek için şeffaf peynir kutusuna dikmiştim, çok güzel kök gelişimi gösterdi kökleri kabı doldurdu uzun bir bekleyişten sonra tam süresini hatırlayamıyorum, filiz verdi şimdi gelişmesini sürdürüyor. Saksıya aldım, yapraklarını çoğallttı sürgün uzuyor, bakalım ne zaman çiçeğini göreceğim. Fırsat bulabilirsem yarın fotoğrafını ekleyeyim. Yapraktan mum çiçeği uzun ve sabır isteyen bir iş ama sabredersen oluyor.
kartal124
09-05-2012, 15:48
Merhabalar, 1,5 sene öncesi bir mum çiçeği yaprağını denemek için şeffaf peynir kutusuna dikmiştim, çok güzel kök gelişimi gösterdi kökleri kabı doldurdu uzun bir bekleyişten sonra tam süresini hatırlayamıyorum, filiz verdi şimdi gelişmesini sürdürüyor. Saksıya aldım, yapraklarını çoğallttı sürgün uzuyor, bakalım ne zaman çiçeğini göreceğim. Fırsat bulabilirsem yarın fotoğrafını ekleyeyim. Yapraktan mum çiçeği uzun ve sabır isteyen bir iş ama sabredersen oluyor.
Teşekkürler.Valla sabırla bekliyorum.Çürümede olmadığına göre toprak altında birşeyler oluyor demekki.
Çok mutluyum.Topragim ve uygun saksim yok diye aylardir suda bekleyen hoya celigim bugün bir baktım uzuuuun bir sürgün ve yaprak vermiş.. Görünce sevinçten ziplamisim. Etraftakiler galiba beni deli zannetti :-)
bay tömürcek
10-05-2012, 19:22
Sevgili menekşegül mum çiçeğinin resmini merakla bekliyorum yapraktan nasıl büyüyüp çiçek olduğunu merak ettim :)
menekşegül
13-05-2012, 16:26
Merhabalar beklettiğim için özür dilerim. Aslında fotoğrafı aynı gün çektim bilgisayara yükleyemedim kart okuyucu bende değildi. İşte tek bir yapraktan diktiğim mum çiçeğim..:p
295195
295196
sevgili Mismanas' tan gelen çeliğin bir yaprağı kopunca atmaya kıyamayıp şeffaf peynir kutusuna dikmiştim, sera ortamı olunca kök gelişimi süper oldu ilk filizi görmek için baya sabretmek gerekiyor.1,5 sene de bu hale geldi. Teşekkürler missmenas
Merhaba,
2-3 yıldır açmayan ,annemin evinde bikaç kez kazaya uğramış(düşüp tekrardan dikilmek sureti ile)ana mum çiçeğimden farklı çelikler almış ve köklendirmiştim.
Anaç olanı annemde bırakıp 1 sene önce başka bir eve taşındım ve 10-15 cm boyu olan çeliklerden birini de aldım.
Çeliğim 1 yıl içinde taze toprağı ve direkt gün ışı alan bir cam kenarında deli gibi büyüdü.Fakat bütün kış kendisine ben sıvı gübre verdim.
Bu arada son zamanlarda neden açmıyor kocaman da oldu diyerekten hayıflanırken ilk defa bir mum çiçeğinin açmasına sanırım artık şahit oluyorum sayın Ağaçlar.net üyeleri ve mum çiçeği sever arkadaşlar.
Resmini en kısa zamanda muhakkak ekleyeceğim.Kızımı güzelce süsledim çiçeklenmesi sebebi ile.
Ayrıca elimde fazla 1 adet çelik var.
Sayın Ayfer55 size vermek isterim.Bana özelden adresinizi yazarsanız kargoya en kısa sürede iletirim.
Sevgiler...
Haftaya cumartesi günü Fuar'da eğitim toplantımız var. Oraya daha önce çeliklediğim hoya carnosalardan köklenmiş olan ikisini getireceğim.
Toplantı ayrıntıları Tohum üretimi, hasadı, tohum temizleme ve muhafaza,saklama konferansı (26 Mayıs 2012) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/egitim-calismalari/27449-new.htm) başlığında
Sonunda ben de bir carnosa açtırabildim :D Merakla kokusunu bekliyorum. Özellikle sayın Pembegül'ün resimlerinden sonra pek bir sönük kalacak ama, resmini sizlerle paylaşmak istedim. ( Görmemişin hoyası çiçek açmış durumu var az biraz, itiraf edeyim :o )
297496
Yanına tabure çektim, kokmasını bekliyorum şimdi :p Herkesin bu mutluluğu tadabilmesi dileğiyle...
Tebrikler sayın Elek:)
Süper bir mutluluk değil mi?
Bugün itibarı ile carnosamın halidir!
sayın kartol hoyanız çok güzel. bende benim hoyanın çiçekleneceği günü bekliyorum sabırla. ablamın ölen bitkisinin son anda farkedip kurtardığım yaklaşık 40 cm lik dalı 1 sene sonunda baya bir dallanıp budaklandı. bunda sabrın ve sıvı besinlerin etkisi yadsınamaz ancak çiçeklenmesi için umutla beklemeye devam..
karalale
31-05-2012, 15:38
Olmaz, olmaz demeyin oluyormus. Ilk gelen h. carnosamin yapragi, kesinlikle gövdeden siyirilarak koparilmistir. Bir bucuk senedir degisik saksilara alip durdum. Düzensiz sulama yapildi. Sonuc kuvvetli bir filiz, yüzdesini bilemiycem ama yapraktan filiz veriyormus... Herkeze bol sans... :D
Süpersin.
Benimde 2 saksıda büyük çiçeklilerden bir sürü yaprağım var, 1 yıldır diatomitte. Umutlanabilirim o zaman.
Sevgili Ayfer55 e bu çiçeğimin çeliğinden yollamıştım ve rengini hiç bilmiyorum.
Net türü hakkında da bilgim yok.Sabırla minik süprizleri bekliyorum.
münevver
04-06-2012, 09:38
Carnosa neden büyümez?
Gölgede( aydınlık bir yerde) duruyor, toprağı nemli, bolca organik gübresi + zengardendan alınan yavaş salınımlı gübresi var.Yaklaşık 8 aydan beri sadece 1 yaprakçık çıkarabildi.
Bu çiçeğin derdi nedir neden büyümez?
Orkun Kırcı
04-06-2012, 10:16
Saksınız hangi boy?
Arkadaşlar bu çiçeği nereden bulabilirim ? Yardımcı olursanız sevinirim.
sayın arzu hanım daha dün bauhaus un kozyatağı şubesindeydim. mum çiçeği vardı yanılmıyorsam 21.80 tl gibi bir fiyattı **** 20 tl. ayrıca madagaskar yasemini de vardı 19 tl idi. almak isterseniz uğrayın derim.
Urla Bahçeli Botanik'de çiçekli hoya carnosalar var.
münevver
04-06-2012, 15:23
Saksınız hangi boy?
3litrelik bir saksıda..
a.ayberk
04-06-2012, 15:44
Herkese iyi günler. Özellikle mum çiçeği başlığını yıllardır takip etmeme rağmen ancak üye olup yazabiliyorum.Uzun aramalardan sonra geçen senenin ekim ayında iki tane mum çiçeği çeliği bulabilmiştim. şimdi gayet sağlıklılar ve halen büyüyorlar.
Derken 3 hafta önce olmayacak şey oldu ve pazarda yetişmiş, yedi ayrı sürgünü olan ve üzeri çiçekli bir hoya carnosa buldum.
Yine aynı zamanlar İzmir'den yeni saksılanmış "hoya lacunosa, hoya pubicalyx ve hoya shepherdii" çelikleri aldım
E-bay dan ise "Hoya javanica, Hoya praetorii, Hoya campanulata, Hoya compacta variegated insida, Hoya archboldiana pink" çeliklerini(köklenmiş halde) sipariş ettim (henüz elime ulaşmadı)
Son olarak da Garuda nın satışa sunduğu Hoya İmperialis çeliklerini sipariş ettim. her şey yolunda giderse (E-bay daki satıcı bir sorun çıkartmazsa) yakında 10 ayrı cins hoyam olacak.
Ancak kafama bir soru takıldı. Yakınımdaki bir yapı market e şık ve ucuz saksılar geldi ve hızla tükeniyorlar. Tüm hoyalarımı büyüdüklerinde bu saksılara taşımaya karar verdim.Bir tane denemek için aldım. aldığım saksı 201x240 mm boyutlarında ve 6 litrelik.
Hoyaların Küçük saksı sevdiklerini biliyorum ancak bu saksı çok mu küçük? hemen hemen aynı fiyata aynı saksının 250x235 mm boyutlarında ve 9 litre olanı var. Saksılar hoyalarımın nihai saksıları olacağı için sizlere danışmadan satın almak istemedim.
sonuç olarak aynı tip saksıların 6 litreliği yeterli midir? Yoksa 9 litrelik mi daha iyi olur?
Aşağıda satın aldığım 6 litrelik saksının fotografları var. Sizlerin yönlendirmesi ile 20 kadar saksı alacağım.
Benim carnosa beş litrelik bir saksıda. Kışın toprak değiştirdim üç litrelik bir saksıya koysam da olurmuş. On yaşında.
3litrelik bir saksıda..
Eğer bitkiniz küçük çeliktense 3 lt'lik saksı çok büyük (bu büyüme hızıyla giderse evladiyelik hatta :p ) Bir ihtimal köke çalışıyordur habire. Diğer olasılık dipten sürgün çıkartmaya uğraşıyordur. Bunların hiçbiri olmayıp da sadece bitkinin canı sıkılmış büyümeyi durdurmuş olabilir; bazıları arada yapıyor bunu... 1 sene hiç kımıldamadan duran hoyalarım oldu, o yüzden normaldir diyorum...
missmenas
04-06-2012, 16:24
Hoyalarda saksılar kesinlikle küçük olmalı.Hoyanın boyutu nekadar büyük olursa olsun 2 lt lik bir saksıda düzenli çiçek açtırabilirsiniz.
Kendi yaşamış olduğum geçmişteki hatalarımdan birisi 13 yıl boyunca çiçek açsın diye beklediğim Hoyam heybetli görüntüsüne aldanıp büyük saksı ihtiyacı olacağını düşünmmüşüm.
Agaclar.net ten öğrenmiş olduğum, ilk hatam bunun olduğunu görüp saksını küçülttüğüm yıl çiçek açtı. 14. yılında hatamı telafi etmiş oldum;)
Saksılar kesinlikle küçük olmalı, çiçeklerini koklayabilme adına. Yok benim için yaprakları daha önemli derseniz. Büyük saksılara dikebilirsiniz.
Büyük saksıya Hoya dikmiş olanlar kolları sıvalaı geç kalmadan:D
Hoya carnosa (Pembegülüm) Mayıs 2010 yılında çelikten dikmiştim. Üzerindeki çiçekler ilk defa açtı, Toprak saksı boyutu ortalama 2 lt, hala açmak için büyüttüğü tomurcuklarda var.
Çok teşekkür ederim, Pembegül arkadaşım. Sayende böylesi çılgın bir hoya carnosam oldu:p
Resimler 30 Mayıs 2012 de çekildi...
Mayıs 2010 yılında çelikten dikmiştim.
Vallahi anlamadım :p Fotoğraftaki bitki 2 yaşındaki mi? 14 yaşındaki mi? ;)
acemifüsun
04-06-2012, 19:29
2 yaşında sevgili selis:)
Bu 2 yaşındaysa diğeri kocaman bir ağaç olmalı :rolleyes:
missmenas
04-06-2012, 23:06
Tam emin olmamakla beraber, sanırım saksı 5 ila 6 litre civarında. Daha küçük saksıya alamıyorum çünki saksısını havaya kaldıracak kadar yan yatabiliyor çözüm bulamadım.
İlk hatalı saksılama 10 litrelik saksıydı. Küçük saksıdayken 3 lt lik yani ilk çiçeklerini görmüştük, ama sürekli kazaya uğramaya başlayınca mecburen büyütmek zorunda kaldık yine, azda olsa yinede çiçeklerini görmek uzun yılların hasretini gidermenin tarifi yok neredeyse.
Ben diyorum 30 küsür, Rahmetli Asiye Teyzenin Oğlu ise aklım erdiğinden beridir bu Hoya hep Annemde vardı diyor. Belkide 50 sindedir kimbilebilirki, önemli olan birçok çeliği farklı Ülkelerde ve Türkiye'de birçok kişinin gönlünde Taht kurmuş olması;)
Hoya carnosa (Asiye'm benim)
Resimler Bugün çekildi. 10 tane çiçekten sadece 1 tanesi kaldı yakında yine açar...
Saksısı büyüdükçe çiçek görme şansı azalıyor. Bu yıl Bahar paylaşımı yapamadım alabildiğine dalları sarmaşdolaş oldu.
Sonbahar da budamayı düşünüyorum.
Geçenlerde mum çiçeği ile ilgili geçmiş konulara bakıyordum.. Mum çiçeği anıları ve Gül Batur'un 50 yıllık mum çiçeğinin hikayesine rastlamıştım..
missmenas bir de sizin bitkiniz.. Derleseler şahane bir belgesel olur.. Muhteşem bir şey bu.. Çok şanslısınız.. :)
dudu2011
05-06-2012, 11:07
Merhabalar ;
Yeni üye oldum. Çok güzel bir site. Çiçek severler için.... Benimde bir mum çiçeğim var evde cocukluğumdan kalma. Yanlız yıllardır ne boy atıyor ne de çiçek açıyor. Oysaki çok güzel açardı eskiden. Kokusu bütün evi sarardı. Rahmetli babamın sevdiği tek çiçekti :( Dalların ucu zaman içinde kuruyor. bu yüzdende hep aynı boyda kalıyor. Bu hafta sonu toprağını değiştirdim. Bir değişiklik olacak mı bilemiyorum. Annem çiçeğin küstüğünü söylüyor. Yeni bir fide mi diksem ? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
pembegül
05-06-2012, 15:34
Hoya carnosa (Pembegülüm) Mayıs 2010 yılında çelikten dikmiştim. Üzerindeki çiçekler ilk defa açtı, Toprak saksı boyutu ortalama 2 lt, hala açmak için büyüttüğü tomurcuklarda var.
Çok teşekkür ederim, Pembegül arkadaşım. Sayende böylesi çılgın bir hoya carnosam oldu:p
Resimler 30 Mayıs 2012 de çekildi...[/QUOTE]
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Sevgili missmenas çok güzel olmuş maşaALLAH ellerine sağlık tıpkı benim karnosa gibi olmuş..:)
Arkadaşlar benim hoyanın resimleri bu başlıkta bolca var bakmak isterseniz beklerim ...;)
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-hoyalari/14826-6.htm#post970845
pembegül
05-06-2012, 15:43
Merhabalar ;
Yeni üye oldum. Çok güzel bir site. Çiçek severler için.... Benimde bir mum çiçeğim var evde cocukluğumdan kalma. Yanlız yıllardır ne boy atıyor ne de çiçek açıyor. Oysaki çok güzel açardı eskiden. Kokusu bütün evi sarardı. Rahmetli babamın sevdiği tek çiçekti :( Dalların ucu zaman içinde kuruyor. bu yüzdende hep aynı boyda kalıyor. Bu hafta sonu toprağını değiştirdim. Bir değişiklik olacak mı bilemiyorum. Annem çiçeğin küstüğünü söylüyor. Yeni bir fide mi diksem ? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Hoş geldiniz dudu hanım, Çiçeğinizden bir filiz alın başka bir saksıya toprağına bolca kum katın bulabilirseniz yarım çaybardağı kadar yanmış çiflik gübresi katın çiçeği dikin sulayın gölge biryerde birhafta bekletin sonra yavaş yavaş güneşe alıştırın bol ışık alan biryerde kalmasını sağlayın devamlı yeri orası olsun kolay gelsin ...:)
benim de 5-6 yapraktan ibaret bir hoyam var. daha doğrusu bu siteye üye olna kadar ne olduğunu bilmiyordum.
iş yerindeki kat görevlisi 7-8 ay kadar önce sadece tek yaprağı olan ve aynı saksıya dikilmiş iki farklı çiçek verdi . bende masamın kenarına koydum ama çiçekte aylarca hiç bir kıpırtı olmadı. başka bir çiçek için büyük bir saksıya ihtiyacım vardı. hayoların saksını aldım ve onları küçücük bir saksıya diktim. sanki mucize gibi hoyalarım 1 ay çinde beş altı yaprak birden açtı ve hızla büyüyor. sanırım saksının küçültüğüm için hızla büyümeye başladı.
a.ayberk
06-06-2012, 16:17
Herkese iyi günler. Özellikle mum çiçeği başlığını yıllardır takip etmeme rağmen ancak üye olup yazabiliyorum.Uzun aramalardan sonra geçen senenin ekim ayında iki tane mum çiçeği çeliği bulabilmiştim. şimdi gayet sağlıklılar ve halen büyüyorlar.
Derken 3 hafta önce olmayacak şey oldu ve pazarda yetişmiş, yedi ayrı sürgünü olan ve üzeri çiçekli bir hoya carnosa buldum.
Yine aynı zamanlar İzmir'den yeni saksılanmış "hoya lacunosa, hoya pubicalyx ve hoya shepherdii" çelikleri aldım
E-bay dan ise "Hoya javanica, Hoya praetorii, Hoya campanulata, Hoya compacta variegated insida, Hoya archboldiana pink" çeliklerini(köklenmiş halde) sipariş ettim (henüz elime ulaşmadı)
Son olarak da Garuda nın satışa sunduğu Hoya İmperialis çeliklerini sipariş ettim. her şey yolunda giderse (E-bay daki satıcı bir sorun çıkartmazsa) yakında 10 ayrı cins hoyam olacak.
Ancak kafama bir soru takıldı. Yakınımdaki bir yapı market e şık ve ucuz saksılar geldi ve hızla tükeniyorlar. Tüm hoyalarımı büyüdüklerinde bu saksılara taşımaya karar verdim.Bir tane denemek için aldım. aldığım saksı 201x240 mm boyutlarında ve 6 litrelik.
Hoyaların Küçük saksı sevdiklerini biliyorum ancak bu saksı çok mu küçük? hemen hemen aynı fiyata aynı saksının 250x235 mm boyutlarında ve 9 litre olanı var. Saksılar hoyalarımın nihai saksıları olacağı için sizlere danışmadan satın almak istemedim.
sonuç olarak aynı tip saksıların 6 litreliği yeterli midir? Yoksa 9 litrelik mi daha iyi olur?
Aşağıda satın aldığım 6 litrelik saksının fotografları var. Sizlerin yönlendirmesi ile 20 kadar saksı alacağım.
Ben 6 lt küçük mü olur derken onun bile fazla büyük olduğunu öğrendim sayenizde. aynı saksının 3 litreliğinden aldım ama bu da saksısını değitireceğim hoyanın saksısından baya küçük geldi. Artık 1-2 haftaya kadar saksısını değiştirirken belli olacak hangisini kullanacağım. Kökleri sığarsa 3 litreliğe, sığmazsa tam doldurmamak kaydıyla 6 litreliğe alacağım. aşağıda resmini ekliyorum. Hoyanın solundaki saksı 6 lt, sağındaki 3 lt.
a.ayberk
06-06-2012, 16:27
Bunlar da sırası ile , Hoya Pubicalyx Red Button, Hoya Lacunosa ve Hoya Shepherdii çeliklerim.
Hoya Shepherdii ufacık bir sürgün verdi. Hoya Pubicalyx çıldırmıış sanki, küçücük boyuna bakmadan 5-6 ayrı sürgün vermiş. Hafta sonu fotograf makinem geldiğinde makro çekimlerini paylaşırım, telefon ile çekince resimleri pek belli olmuyor. Hoya Lacunosada ise pek bir hareketlilik görünmüyor. sanırım bekletecek uzun süre beni.
Ben 6 lt küçük mü olur derken onun bile fazla büyük olduğunu öğrendim sayenizde. aynı saksının 3 litreliğinden aldım ama bu da saksısını değitireceğim hoyanın saksısından baya küçük geldi. Artık 1-2 haftaya kadar saksısını değiştirirken belli olacak hangisini kullanacağım. Kökleri sığarsa 3 litreliğe, sığmazsa tam doldurmamak kaydıyla 6 litreliğe alacağım. aşağıda resmini ekliyorum. Hoyanın solundaki saksı 6 lt, sağındaki 3 lt.
Bitkiniz epey yetişkinmiş, üstelik çiçeği de var. Bence hiç oynatmayın şimdilik. Siyah plastiğin görünümünden yana sıkınntınız varsa 6 ltlik saksının içine oturtun ya da forumda saksılara dekoratif uygulamalar diye bir başlık var; oraya bir göz atın.
a.ayberk
06-06-2012, 23:09
Bitkiniz epey yetişkinmiş, üstelik çiçeği de var. Bence hiç oynatmayın şimdilik. Siyah plastiğin görünümünden yana sıkınntınız varsa 6 ltlik saksının içine oturtun ya da forumda saksılara dekoratif uygulamalar diye bir başlık var; oraya bir göz atın.
Saksı yüzünden değil de, çok biçimsiz sarıldığı ve çamurlu bir toprağa dikildiği için hem toprağını değiştiriceğim hem de adam akıllı bir düzeneğe sardıracağım.
Saksı değiştirmek için zaten tüm çiçek öbeklerinin solmasını bekliyorum. resimde görünen de dökülünce toprak değişimi ve sardırmaya hazır olur diye düşünüyorum.
Saksılara dekoratif uygulamalar başlığı için teşekkürler.
sayın a.ayberk sizden ricam lütfen saksıyı değiştirmeyin, değiştireceğim diye çiçeğinizden olmayın hemde üstünde çiçek varken kıymayın ona. ablamında hoyası saksı değiştireyim derken sizlere ömür oldu. hem toprağını sevmişki böyle büyümüş vede çiçeklenmiş. dekoratif saksılar var onlardan birinin içine oturtsanınız olmaz mı? işinize karışmak gibi olmasın ama bitkiniz zedelenirse üzülürüm. hoya nın büyümesi bildiğiniz üzere çok zahmetli..
Orkun Kırcı
07-06-2012, 20:10
Sayın hemşerim o yerinden ve toprağından memnun olmasaydı size belli ederdi. Sıcakların arttığı şu günlerde değişim daha da riskli olabilir.
yurdumbenim
09-06-2012, 23:46
Sayın arzu,
Ankara'da 2 bauhaus var. İkisinde de Şubat 2012'den veri mum çiçeği satıldığını biliyorum. En son 2 hafta önce baktım, hâlâ vardı. Fiyatı 23 küsür TL. Kocaeli'nde bauhaus var mı bilmem ama, yoksa bile giden birine aldırabilirsiniz belki.
Kolay gelsin.
missmenas
11-06-2012, 07:59
Sayın pekmezci,
öncelikle Hoşgeldiniz aramıza...
Sormuş olduğunuz soruyaya cevaben, Hoyalarda çiçeklenme olayı uygun toprak karışımı bulunduğu cephe düzenli sulama vs. çok önemlidir yaşına girmeden bile çiçek açtırabilirsiniz. Bunun gibi sorularınıza Hoya bölümü olarak birçok Hoyacı Arkadaşlarımızın bakım teknikleri ve deneyim başarıları gibi bilgileri bulabilirsiniz. Hoyalarla iligilenecekseniz mutlaka sayfalarda gezinti yapmanızı öneririm.
Benim çiçek açmış olan Hoya carnosam 2. Yılında çiçeklendi... Ama benim çelik hediye etmiş olduğum bazı Arkadaşlarda 1. Yılını doldurup çiçek açanlarda oldu. Belli bir Yıl kriteri yok çiçeklenmesi için, sadece doğru bakım detaylarında gizli herşey...
Bunun hoya carnosa olmadığını düşünüyorum.Yaprakları farklı gibi geliyor. Ama çiçeklenmediği için emin olamıyorum.
yeşillim
12-06-2012, 16:06
Memet Bey, buradan bakınca carnosa! Yaprak arkaları, yeşil tonları ve üzerindeki beneklerin yoğunluğu varyete olabilme ihtimalini gösterir diye düşünüyorum. Muhtemelen h. carnosa tricolor'un bir nevi aslına dönüşü olan tek renk yoğunluğu da olabilir!
Bunu bana yollayan arkadaşım carnosa olmayabilir diye yollamıştı. Ama o zaman daha mum çiçeği kardeşliğini bile yeni kurmuşuz, dışarıdan sipariş bile vermemişiz, o yıllar yani.
Geçen seneden beri yaprakları bana farklı görünüyor, yanyana bir de çiçeklenen carnosa var ondan farklı, açarsa anlayacağım.
yeşillim
12-06-2012, 17:10
Aslında forumda biryerde bir. Bu başlıkta da olabilir, carnosadan şüphelendiğiniz gibi bir yazı okumuştum:) Açsın çiçeğini açarabilirse tabii bir de o zaman değerlendirelim.
Bazılarının 'orjinal' carnosa olduğunu iddia ettikleri Hoya motoskei olabilir. Beneklerinin fazlalığı bunu düşündürüyor.
Carnosa olduğu garantili olanı bu yılın ilk çiçeğini açtı.
307962
Geceleri kokusunu duymaya beklerim.
Buda benim Hoyam :)
Sevgili Manolya ya çok teşekkür ediyorum bu güzellikle beni buluşturduğu için :))
Bu akşam açtı. İlginçtir hemen dibinden tekrar yeni çiçek tomurcukları veriyor.
arapsabunu
19-06-2012, 20:13
Çelikten 1 ay kadar önce diktiğim mum çiçeğimin toprağının hemen üzerinde minik siyah sinekler oluyor. Kendi hazırladığım enzim ve çeşme suyu dışında bir şey vermiyorum ve balkonun sadece akşam güneş batarken güneş gören kısmında duruyor. İki üç yaprak çıkardığı için yerinden memnun diye düşünüyorum ama bu sinekler konusunda yardım edebilecek olan var mı acaba?
Ee, benden başka çiçeğim açtı, kokusu yayılıyor heryere diyen yok mu?
Hatice Tarhan
20-06-2012, 00:01
Benin cornosam da açtı hemde üç tane çiçek salkımı var, gece bile kalkıp misler gibi kokluyorum, fakat makinem olmadığı için görsel paylaşım yapamıyorum....
Sevgili memet,
Çiçekler kişisel hoya sayfalarında kalmış .
Buyrun, hoya carnosa şölenine :)
Sevgili pembegül'ün muhteşem carnosası ....
http://www.agaclar.net/forum/970845-post169.htm
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-hoyalari/299073d1337702499-img_20120522_131607.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-hoyalari/299075d1337702554-img_20120522_131923.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-hoyalari/299077d1337702578-img_20120522_132006.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-hoyalari/299078d1337702595-img_20120522_132306.jpg
resımle bakıp bakıp kıskanıyordum dayanamadım yalavo bulundan bır seradan sipariş verdim uzun bır yolculuktan sonra 3 sağlıklı köklü hoyam geldi
Çelikten 1 ay kadar önce diktiğim mum çiçeğimin toprağının hemen üzerinde minik siyah sinekler oluyor. Kendi hazırladığım enzim ve çeşme suyu dışında bir şey vermiyorum ve balkonun sadece akşam güneş batarken güneş gören kısmında duruyor. İki üç yaprak çıkardığı için yerinden memnun diye düşünüyorum ama bu sinekler konusunda yardım edebilecek olan var mı acaba?
Yapı marketlerde de satılan Chrysamed isimli böcek,sinek öldürücüyü kullanabilirsiniz sevgili arapsabunu.
Tomurcuklarının hepsi henüz açmadı..
311254
Taşıyamaz diye dallarını yanındaki ağaca sarmaya çalıştım. :)
311258
Muhteşem bir carnosa daha :) Kutluyorum sevgili Feriha.
Carnosan terasında olmalı, direkt güneş ışığından etkilenmiyor mu? Ya da hangi yöne bakan cephede duruyor ?
Sevgili Maki, teşekkürler..
Carnosa birkaç yer gezdi ama yukarıdan ışık alan merdiven boşluğunu, kapı önünü seçti.:)
Terasta kavruldu, ev içinde açmadı sonunda yerini buldu.
Kışın donmuyor, yazın yanmıyor sanırım mutlu ki geçtiğimiz yıl da yaz boyunca çiçeklendi..
Sabah hazırda bekleyen başaklardan 2'sinin daha açtığını gördüm, üzerindeki çiçeğe ilaveten 3 etmişti. Benim için aynı anda birden fazla çiçek açmış olması bakımından bir ilkti, heyecanlandım biraz :o Dedim akşama fotoğrafını eklerim buraya... Ama sayfayı açınca gördüm ki Feriha hanımın carnosası yanında vaka-ı adiyeden kalacak benim fotoğraf :D (Pembegül'ün hoyasını saymıyorum bile :p) Bir başak daha çıtırdamaya başlamış ama neye yarar :rolleyes:
Neyse ben de mezelerimi hazırladım; kokusuyla sarhoş olup avunmayı bekliyorum şu an, bakalım baş dönmesi yapacak mı :p
Bu sabahki fotoğrafı ;) Arka tarafta açmış bir salkım daha var, ama kareye giremiyor... Fotoğraf kalitesi pek iyi olamadı; ancak sandalyenin üzerinde, düşmemeye ve yanındaki diğerlerine dokunmamaya çalışarak ancak bu kadar çekebildim.
311325
Fotoğraftaki salkımlar geçtiğimiz haftalarda tek tek açıp döküldüler. Bu 2. çiçeklenmeleri; bu sefer ne oldu da hep beraber açalım dediler bilemiyorum :D
Son olarak herkesin bu mutluluğu yaşamasını isterim...
Sabah hazırda bekleyen başaklardan 2'sinin daha açtığını gördüm, üzerindeki çiçeğe ilaveten 3 etmişti. Benim için aynı anda birden fazla çiçek açmış olması bakımından bir ilkti, heyecanlandım biraz :o Dedim akşama fotoğrafını eklerim buraya... Ama sayfayı açınca gördüm ki Feriha hanımın carnosası yanında vaka-ı adiyeden kalacak benim fotoğraf :D (Pembegül'ün hoyasını saymıyorum bile :p) Bir başak daha çıtırdamaya başlamış ama neye yarar :rolleyes:
Neyse ben de mezelerimi hazırladım; kokusuyla sarhoş olup avunmayı bekliyorum şu an, bakalım baş dönmesi yapacak mı :p
Sevgili Elek, önümüzdeki yıl daha çok çiçeklenecek emin olabillirsin.;)
Bu ilk çiçekleri beklemek ve paylaşmak çok güzel, daha sonra bolca çiçeklenmeye başladı mı tekrara giriyor gerçekten ilk çiçek heyecanı başka..
Benim carnosa yı mahalleden taşınan biri bırakıp gitmiş, 8 yıl önce geldiğinde kocaman bir bitkiydi.. Yerini bulana kadar bir süre açmadı ama artık her yıl düzenli açıyor ilave besin bile vermiyorum. Korkudan çok eskiyen toprak saksısını değiştiremiyorum.
Biraz sabır çok daha fazla çiçek açacak büyükleri gibi..:p
Sevgili feriha,
Benim yetişkin olarak saksıyla satın aldığım carnosaya da bir türlü gereken ortamı sağlayamamıştım. Dünki mesajından sonra, terasın kuzey cephesine direkt yakıcı yaz güneşini almayacağı taşıdım.
Umarım yerini sever ve çiçeklenir.
Boyundan utanması gereken çiçeksiz carnosam :)
311424
Saksı altlığını taşımayı unutmuşum. Fotoğrafa bakmasam farketmeyecektim :)
Arkadaşlar merhaba. Anaç bir hoya carnosam var. Forumdan aldığım bilgiler neticesinde ilk çiçeğini açma yolunda. Çiçek sapları 1 cm kadar ve tomurcuklar iri bulgur tanesi büyüklüğünde. Ama benim 3 gün sonra bir ay sürecek tatile gitmem gerekiyor :( Sizlere sorum şu; çiçeğim ne zaman açar ve çiçek üzerinde ne kadar kalır? Yani ben nazlı hoyamın ilk çiçeğini görebilecek miyim?
yeşillim
23-06-2012, 15:52
Sayın nimehnu, bir ay kadar çiçek öbeğini açar ve yaklaşık 10 gün normal şartlarda kalır.
Sevgili tiya,
Teras kat özlemim hep vardı, biliyorsun. Bu daire de tesadüf oldu. Sen geliyorum de, ben her 2 kata bir dinlenmen için sandalye koyarım yanında bir barda soğuk su ile :) 4. kat olduğu için zorlanmazsın güzel arkadaşım.
Balkonda çok sayıda bitkim var gibiydi , teras bomboş kaldı. Seneye dolu dolu bir teras düzenlemeyi çok istiyorum, bakalım :)
Bu arada sizlere şikayet ettiğim carnosam, beni utandırdı. Dün biraz yakından inceleyince 3 tane çiçek sapı gördüm :)
311705
Hepsi yeni sürgünlerden geliyor.
Sevgili Pembegül'ün hediyesi yavru Hoya, şimdi yeni evinde :)
Umarım yerini yurdunu sever, büyüyüp bize mis kokulu çiçekler açar :)
Pembegül'e çok teşekkür ederim!
güldeste-
24-06-2012, 21:28
Muhteşem bir carnosa sevgili güldeste-, emeğine sağlık.
Üzerinde fazla sayıda çiçek demeti var. Gece saldığı mis kokusu ile salonu dolduruyordur.
Çiçeklerden yakın çekim yaparak yüklerseniz, çiçek özlemimizi fotoğraflarda da olsa giderebiliriz :)
Teşekkürler.
Memnuniyetle:)
Bu güzellik de bu başlıkta da yer almalıydı. Kişisel başlıklarda kalınca göremeyebiliyoruz.
Sevgili güldeste-'yi kutluyorum.
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-hoyalari/18509-2.htm#post989343
Bakımında değişen tek şey yeri. Bol bol ışık alabileceği terasta yeni çiçek sapları oluşturuyor.
314394
Minik minik pıtırcıklar kendini göstermeye başladı :)
314344
karalale
04-07-2012, 08:52
Karsi komsumda ki h. carnosa. Zavalli bakimsizliktan bitap durum da.Üstü böcek dolu. :( Eski cicek saplarinda ki tomurcuklanmayi ben farketmistim. Uzun zamandir, acmasini bekliyoruz. Cicegini de, kokusunu da cok merak ediyordum. Iki gün önce acti ve komsum cicekleri gecene kadar ben de kalabilecegini söyledi.:D Kac senelik oldugunu bilemiyorum ama eski cicek saplarina bakilirsa epeyce yasli olsa gerek. Üstün de irili, ufakli bir cok tomurcuk olusumu var, birde tohum kapsülü. :p
Hoya pachyclada nin kokusun dan sonra, bu kokuyu pek begenmedim dogrusu. Belki yeni diyedir, bilemiyorum. Ama sunu söylemek gerekirse, nihayet carnosa cicegini gördüm ve rahatladimmm.... :D :D
nazperver
04-07-2012, 11:36
Benimde dün 2 tane mum çiçeğim geldi inşallah yerini sever ama karar veremediğim bir konu var kitaplığımdan sarkıtsam mı yoksa destek koyup dik uzamasınımı sağlasam? kararsız kaldım :(
Çiçek demetleri belirginleşiyor :)
315593
315594
athena -asena
07-07-2012, 18:34
Sayın huzunperest 2 sene önce yollamış olduğunuz çelik bu sene çiçeklerini gösterdi .
Bizim çatı, karga ve güvercinlerin yuvası olmuş. Gündüz su vermiyorum, anında ısınıyor. Beğenip içmiyorlar. Gece ekmek ve su koyuyorum. Ben uyanıncaya kadar yemiş içmiş oluyorlar. Su vermeye balkona çıkmasam göremeyecektim pıtırcıkları :)
Pıtlamışlar :))
317801
317803
317805
güldeste-
17-07-2012, 23:16
Yeni resim ekledim :)http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-hoyalari/18509-2.htm
güldeste-
17-07-2012, 23:20
Tomurcuklarının hepsi henüz açmadı..
311254
Taşıyamaz diye dallarını yanındaki ağaca sarmaya çalıştım. :)
311258
Ağaca sardınız da ! kışın nasıl koruyacaksınız soğuktan acaba diye düşünüyorum sevgili feriha.
güldeste-
17-07-2012, 23:22
Sevgili Maki, teşekkürler..
Carnosa birkaç yer gezdi ama yukarıdan ışık alan merdiven boşluğunu, kapı önünü seçti.:)
Terasta kavruldu, ev içinde açmadı sonunda yerini buldu.
Kışın donmuyor, yazın yanmıyor sanırım mutlu ki geçtiğimiz yıl da yaz boyunca çiçeklendi..
kışın donmuyor :o
Merdiven boşluğunda kışın donmuyor, yazın da yanmıyor demek istemişim sevgili güldeste_:o
güldeste-
18-07-2012, 15:51
Merdiven boşluğunda kışın donmuyor, yazın da yanmıyor demek istemişim sevgili güldeste_:o
Merdiven boşluğu bina içerisinde mi ?
İki kızım var. Herhangi bir başarıyı kazandıklarında arkadaşlarım beni kutlar, bense şaşardım: Başarmaları gerek, neden kutluyorlarki diye düşünürüm.
Sevgili İlkin'den gelen Hoya bu kez iki salkım tomurcuk verdi, aynı duyguyu yaşadım. Normal olan bu, ben onlara bakacağım onlar da çiçek verip beni mutlu edecekler.
Neden seviniyorum acaba?
Dilek Sarıkaya
25-07-2012, 11:54
Geçen hafta elime geçen mum çiçeğimim her gün bir yaprağı sararıyor ve dökülüyor. Gövdesi de yumuşamış gibi. Düşen yapraklarda da bir yumuşaklık söz konusu. Ne yapabilirim, kurtarabilir miyim acaba?
321076
321077
bozo.0606
25-07-2012, 12:08
Geçen hafta elime geçen mum çiçeğimim her gün bir yaprağı sararıyor ve dökülüyor. Gövdesi de yumuşamış gibi. Düşen yapraklarda da bir yumuşaklık söz konusu. Ne yapabilirim, kurtarabilir miyim acaba?
321076
321077
Sayın Dilek Sarıkaya ;
Kök çürüklüğü olabilir. Bitkinizi kaybedersizin, uç kısımdan sağlıklı bir çelik alın ve köklendirip derhal dikin ve gölge aydınlık bir yerde bakıma alın. Mevsimine falan bakmayın, ne kurtarırsanız kardır.
Aldığınız çelik tutarsa yetiştirme aşamasında çok sulamayın, mum çiçekleri susuzluğu severler. Abartmadan susuz bırakın çok memnun olur.:cool:
Benim 4 yapraklı bir çeliğim var, son günlerde yaklaşık yarım metre kadar bir sürgün uzattı. Şimdi bu sürgünden yapraklarını büyütmeye çalışıyor ancak karşılıklı 2 yaprak olarak büyümüyor bu yapraklar, sadece bir taraftaki yaprak büyüyor, diğeri körelip kalıyor.
Bu normal bir olay mıdır yoksa besin eksikliği, ışık yetersizliği vs. gibi bir nedenden mi oluşuyor çözemedim doğrusu. Fotoğraf makinem arızalı olduğu için fotoğraf ekleyemiyorum maalesef.
Dilek Sarıkaya
25-07-2012, 14:42
Sayın Dilek Sarıkaya ;
Kök çürüklüğü olabilir. Bitkinizi kaybedersizin, uç kısımdan sağlıklı bir çelik alın ve köklendirip derhal dikin ve gölge aydınlık bir yerde bakıma alın. Mevsimine falan bakmayın, ne kurtarırsanız kardır.
Aldığınız çelik tutarsa yetiştirme aşamasında çok sulamayın, mum çiçekleri susuzluğu severler. Abartmadan susuz bırakın çok memnun olur.:cool:
Sayın bozo.o6o6; bilgileriniz için teşekkür ederim. Daha önce hiç çelik almadım. acaba resim üzerinde gösterebilir misiniz?
bozo.0606
25-07-2012, 14:59
Sayın bozo.o6o6; bilgileriniz için teşekkür ederim. Daha önce hiç çelik almadım. acaba resim üzerinde gösterebilir misiniz?
Böyle şeyleri çok beceremem ama denemeye çalıştım. İşaretlediğim yerden ya da az altından kesin, yaprak sapları da toprağa gömülecek şekilde dikin. Gölgeli serin bir yerde 20-30 gün beklesin az az sulayın..
Köklendirile de bilinir. Köklendirmek için içi karanlık bir kap kullanın, içerisine ışık almasın. Köklendirme suyunu iki günde bir değiştirin..
Kolay gelsin ..:cool:
Sayın sakdag,
Hoyanıza nasıl bir bakım uyguladığınızla ilgili bilgi olmadığı için yorum yapmak zor. Besin ve ışık eksikliği olabilir ya da yeni yeni gelişen kökler şimdilik bitkinin tamamını beslemede yetersiz kalıyordur.
Yeşil yapraklı bitkiler için üretilen gübre vererek hoyanıza destek olabilirsiniz.
hoya köşesi :) daha 3 çok gençler acmalarını beklıyorum
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/27748-4.htm
Merhaba, iki yıl kadar önce annemin teyzesinden 3 tane mum çiçeği çelik alıp diktik annemle. Üçü de büyüdü aynı saksıdalar. Ancak yazılanlardan öğrendiğim kadarıyla saksı biraz büyük olmuş. Bir de bir tanesinin yaprakları sarardı. Balkonda duruyor ve sabah 9'dan öğleden sonra 2-2:30'a kadar güneş alıyor. Fazla su vermiyorum (yani iki sulama arası toprağın kurumasına izin veriyorum) ve de çok düzenli olmasa da su fısfıslıyorum. Yaprakların sararması konusunda ne yapabilirim? İçeri ışık alan bir yere almam gerekir mi?
missmenas
29-07-2012, 20:57
Sevgili zalikus,
çok fazla güneş alıyor olması nedeniyle yapraklarda sararmalar meydana gelebiliyor.
Yaz aylarında direk gün ışığı almasına mani olmak gerekiyor. Tül perde arkasından süzülen gün ışığı alması yeterli olacaktır.
İçeriye bol aydınlık bir yere yerleştirmenizi veya yine balkonda daha gölge bir yere tavsiye ederim. Çiçeklerini görebilmeniz içinde saksısının küçük olması gerekiyor.
Sevgili missmenas, içeriye almam sanırım daha uygun olacak. Tavsiyeniz için teşekkür ederim. Peki sararan yaprakları düzelir mi öyle bir ihtimal var mı? Çünkü 3 ayrı kök var bir tanesinin bütün yaprakları sarardı.
missmenas
30-07-2012, 16:24
Sevgili zalikus,
sarararan yaprakları düzelmez maalesef. Yeni çıkartacağı yapraklar en azından yeşil olarak kalır ve zamanla sararan yapraklarıda dökülür veya siz kesip atabilirsiniz, bu işlemi yaparkende beklemeniz gerekiyor yeni yeşil yapraklarının çıkmasını.
nazperver
05-08-2012, 11:08
Merhaba arkadaşlar,
2 take mum çiçeği almıştım daha bir büyüme yok ama birtanesi uzun bir dal uzattı sanırım çiçek çıkartacağı dal :D ama bir hareket yok. kitaplığn üzerine koymuştum 50 cm falan uzadı o dal duvara çarpıyor. sürekli yönünü değiştiriyor. acaba daha alçak bir yere mi alsam? yoksa yerini sevdi hiç dokunmayayım mı?
bu arada çiçeklenince sulamayı arttırın deniyor şimdiden arttırmam mı lazım yoksa çiçeklenmesini mi bekleyeyim?
bilgilendirirseniz çok sevinirim
yeşillim
05-08-2012, 11:23
Sayın nazperver, görsel mümkün mü? Mum çiçeği derken carnosa diye algıladım
türünü ve bitkinin kaç yaşında olduğunu öğrenebilir miyim?
Yeriniz uygunsa pencere önü yapraklarında yanma olmaksızın güneş veya bol ışık almasını öneririm.
Suyunu artırma bitkinin isteğine bağlıdır. Buna da toprak karışımı, ortam etkilidir. Gelişme var ve iyi gidiyor bana göre artırmayın. Tomurcuk irileşince suyunu fazla olmamak şartıyla artırabilirsiniz. Yine de iki sulama arası toprak kurusun derim.
bay tömürcek
08-08-2012, 16:27
324261
324262
İşte benim mum çiçeğim :) Buradan Fatih arkadaşıma teşekkür ediyorum.
kelebek çalısı
09-08-2012, 12:36
Sn. üye arkadaşlarım merhaba,
Hoya bitkisi ile bilgim forum sayfalarında zaman zaman gözlemlediğim, sizlerin paylaşımlarını denk geldikçe göz ucu ile incelememle sınırlı. Göz ucu ile diyorum, açıkçası hiç çevremde rastlamadığım, tanımadığım bu bitkiye hep uzak kaldım. Ta ki dün her zaman gittiğim bir yetiştirme serası ve aynı zamanda çok güzel peyzajlı bahçeleri olan çiçekçime gidene kadar.
Bahçede bir çok sarmaşığın bir arada çardağa sarılı olduğu alanda birden gözüme forumdan tanıdık gelen bu minik hoya takıldı. Algıda seçicilik bu işte dedim. Forumda tanıdığım bu çiçeği daha önce görsem yanından geçip gidebilirdim.
Acaba şu fotoğrafladığım tomurcuk oluşumu mudur? Eğer bunlar tomurcuk ise ne kadar zaman sonra açarlar tahminen? Gidip yeniden fotoğraflamak ve eğer satışı varsa edinmek isterim.
324450
324451
Bu konuda bilgi ve yönlendirmenizi rica ediyorum. Eğer satışı yoksa bu bitkiden çelik rica etsem bilmiyorum verirler mi, ayrıca çelik ile yaşama tutunabilir mi?
Teşekkür ederim.
bozo.0606
09-08-2012, 13:25
Sayın Kelebek Çalısı ;
kesinlikle bir hoya carnosa çiçek tomurcuğu, ne zaman açağagını ustaları daha iyi bilirler ancak güzelliğiyle herkesi kendine çekiverir. çiçekçinize sorun satışını ya da çeliğini kesinlikle bu bitkiden edinin diye tavsiye ederim..
a.ayberk
09-08-2012, 13:28
Herkese merhaba... Tayland' dan getirttiğim hoya javanica (multiflora)1.5 aylık olmasına rağmen çiçek açmaya uğraşıyor. Kolay yetişen bir tür olduğunu biliyordum ancak bu kadar arsız olduğunu düşünmemiştim. Sanırım bayramdan sonra diğer hoyalarımla beraber ayrı bir başlık altında sizlere sunabileceğim.
Şimdi gelelim derdime; daha önce bazı üyelerin hoyalarının tohum verdiğini görmüş bunun üzerine o sırada bol bol çiçekleri olan Hoya Carnosayı suluboya fırçası ile taciz ederek ve 1-2 hafta balkonda bırakarak doğal yoldan tohum vermesini sağlamaya çalışmış ancak başarılı olamamıştım.
Acaba hoyaları tohum veren arkadaşlar özel bir işlem yaptılar mı? Ya da hoyaların tohum vermesi için yapılması gerekenleri bilen var mıdır?
Nedense tohumdan yetiştirdiğim bitkilerimi çelik ya da köklü olarak aldıklarımdan daha fazla seviyorum. Becerebilirsem çiçek açmak üzere olan hoya javanica nın tohumlarını elde etmek istiyorum.
Sevgili Kelebek Çalısı ilk resimdekinin eli kulağında, 2. için 2 ya da 3 hafta lazım. İklime gore de degisiklik olabilir tabii... En iyisi telefon etmelerini rica etmeniz bence :)
güldeste-
11-08-2012, 01:04
Mum çiçeğimiz çiçeklerini dökmüştü bir süre önce... yine neşelendiler :)
Benimkilerde tekrar çiçek açmaya başladı. Normali nedir acaba?
Hoyamın son hali :)) #5711Bu mesajdaki resimde ilk günü idi. Sevgili Manolya ya tekrar teşekkür ediyorum :)
Son 2 yaprağı şekil değişikliğine uğrasa da mutluluğumu gölgeleyemiyor:)
yeşillim
14-08-2012, 01:26
Sevgili arzu, deforme olan yapraklardan sonra çıkanlar normale dönerler. En ufak bir darbe, bir temas sonucu bile yeni çıkan minik yapraklarda şekil bozukluğu olarak gösterebiliyor!. Zaten hoyalarda zaman zaman, karşılaşılaşılabiliyor yaprak şekil bozukluğu!
Herşey normal seyrinde sağlıklı carnosa'nız. Çiçeğini tez zamanda görmeniz dileğimle...
güldeste-
14-08-2012, 01:27
Sahur hazırlığı için mutfağa gitmeden önce büyütmeye çalıştığım küçük mum çiçeğimi üretmek için çimlendirdiğim yaprağı ''sanırım biraz daha suda bekleyecek'' ekleyeyim dedim. :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.