PDA

View Full Version : Mum çiçeği (Hoya carnosa)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

hoyadag
16-09-2007, 15:08
Sevgili hoyadağ
Sevilay hanımın istediği yöntemle biz de istesek ve kimseye yük olmasak. Sizin düşünceniz nedir? Sipariş verdiniz mi?

Sevgili Sempe, Sevilay Hanım'ın denemesi bireysel siparişlerin de başarıya ulaşabileceğini bize göstermiş oldu. Bu durumda kendi siparişlerini verebilecek, yazışma ve ödemeleri yapabilecek olan arkadaşlarımızın eğer isterlerse sipariş vermeleri en doğal haklarıdır.

Bu durumda içinde bulunduğumuz ayın sonuna kadar dileyen arkadaşlarımız özelden bana ulaşıp siparişlerini iptal edebilirler. Ayrıca dileyen arkadaşlarımız da siparişlerinde değiştirme veya ekleme yapabilirler. Kesin tarihi sevgili Cezzar'a sormak gerek ancak, sanırım ekim başlarında Paul bey'e toplu siparişimiz verilmiş olacak. Dolayısıyla bu tarihe kadar değişiklik, iptal, veya ekleme taleplerinizi alabilirim. Paul bey'in listesini de arada kontrol etmek lazım; Sevilay hanımın bildirdiği üzere listeye Hoya Kerrii eklenmiş örneğin.

Ben kendime özel sipariş vermedim, toplu siparişin içinde gelecek inşaallah.

hoyadag
16-09-2007, 15:34
Sevgili Sapudeaure (umarım doğru yazmışımdır) ve Sevilay hanım, istediğiniz düzeltmeler yapılmıştır. Lütfen kontrol ediniz.

cezzar
16-09-2007, 15:37
Sanırım sıparişi Ekimin ilk veya ikinci haftası başında vereceğiz. Bu arada, kesin olmamakla beraber, yeni bulduğumuz getirtme yöntemi ile çelikler büyük ihtimalle yurtdışından Türkiye"ye ücretsiz gelecekler.. Yani toplu sipariş daha ucuza mal olabilir: bilginiz olsun..
Selamlar...

nevsune
16-09-2007, 21:41
Yaklaşık bir saattir, bilgisayarın başındayken burnumda bir koku, baygın baygın. Gidiyorum, geliyorum evin içinde koku yapan ne arıyorum. Sonra birden aklıma geldi. Kafamı bir kaldırdım. 2485 nolu mesajdaki tomurcuğum açmış, onlar kokuyormuş.

Sevgili Gürbüz'ler iyi bakacağımı söylemiştim size. Tekrar teşekkür ederim.

nevsune
16-09-2007, 22:08
Aslında biz de bir mum kahvesi mi açsak ne yapsak?

Sevilay
16-09-2007, 22:17

Süper!!!
Bu fikre bayıldım.:p
Açalım gerçekten.:p:p:p

Ayrıca tebrikler Nevsune hanım.Bayıldım çiçeğinize.:p
Darısı bizlerin başına İnşallah.

hoyadag
16-09-2007, 22:19
Neden olmasın, bekliyorum ama önce kahvenin yolunu bulmam lazım. Ne de olsa bu zamana kadar böyle kötü! alışkanlıklarım yoktu.:rolleyes:

Sevilay
16-09-2007, 22:25
Sevgili Hoyadağ sizin tomurcuklarda bir gelişme var mı?

Benimkiler geldiği gibi duruyor.
Suyu haftada bir bardak veriyorum.

Arada sırada fıs fıs yapıyorum.

Direk güneş ışığından sakınıyorum.(Tülün arkasında)
Ama tomurcuklar geldiği gibi.

mehtap gürbüz
16-09-2007, 22:26
Konuşma yeri burası değil ama her konu için bir kahve açılırsa, kahve kahve gezecekmiyiz? Galiba başka çaresi de yok gibi.

Penelophe
16-09-2007, 22:45
:eek: Nevsune maşallah.:)
Daha yakından fotoğraf çeker misin lütfen?
Bir tane mi açtı?
Çok sevindim çok, inşallah bizimkiler de açar.:(

hoyadag
16-09-2007, 22:50
Sevilay hanım, malesef tomurcuklar geldikleri günkü gibi duruyorlar. Hergün fısfıslıyorum, sürgün de veriyor ama çiçek açacak kadar mutlu değil anlaşılan. Seneye artık inşaallah, bu saatten sonra İstanbul'da açmasını beklememek gerek sanırım. Malum havalar serinlemeye başladı bile.

Penelophe
16-09-2007, 22:51
Sevgili Hoyadag, Mehtap hanım kışın da çiçek açacağını söylemişti. Umudunu kesme.;)

hoyadag
16-09-2007, 22:55
Yok yok sevgili Penelophe, umudumu kesmedim çok şükür. Ben zaten beklemesini dahi seviyorum, sürgünleri bile mutluluk vermeye yetiyor bana. Hemen açsa, hiç nazlanmasa bu kadar kıymet görür müydü acaba, sanmıyorum.

Sevilay
16-09-2007, 23:05
Aaaaa benimki sürgün de vermiyor.:(
Bir tane geldiğinde vardı.O bile çok uzamadı.
:( :( :( :( :(

Yoksa bir kaç saat iyice güneş mi görse acaba?

mehtap gürbüz
16-09-2007, 23:11
Sevgili Hoyadag, sevilay, penelophe, havalar serinleyince bahçede mum çiçekleri başladı tomurcuklanmaya ve biz son gönderdiklerimizi onlardan gönderdik.
Bakın yaptığımız işlem şu:
1.Bahçede açık havada,
2.Her akşam en az bir saat otomotik spring s sistemi ile sulanıyor.
3.Güneşin tam altında.
4.Rüzgar alıyor.
5.Başka hiç bir şey yapmıyoruz.
Sizlere tavsiyemiz aşırı korumadan vazgeçin. Şimdi tam zamanı atın balkona veya benzeri bir yere ve yukarıda bizim yaptığımız gibi hiç bir şey yapın.Perdenin arkasına saklamayın **** perdeleri pencereleri açın.

Sevilay
16-09-2007, 23:12
Aslında geldiğinde neredeyse saksısından çıkmıştı.

Belki de ancak kendine geliyor canım çiçeğim.

Hoyadağ o kadar haklısın ki.Beklemeyi bile seviyorum.
Yakın gözlüklerimi takıp sürekli inceliyorum yaprak yaprak.:p

Sevilay
16-09-2007, 23:17
Sevgili Mehtap hanım,eğer balkona atarsak sonra soğuklarda içeri alınca sorun yaşamaz mı garibim?

Eh tülü kenara çekip,camını açayım bari.
Yalnız köklendirip diktiklerime aynısını yapmayayım değil mi?
Onlar daha bebek.Yine tülün arkasında kalsınlar mı Mehtap hanım?

Bir de sizinkiler her akşam bir saat sulanıyorlarsa toprakları ıslanmıyor mu?

Mine Pakkaner
17-09-2007, 02:29
Konuşma yeri burası değil ama her konu için bir kahve açılırsa, kahve kahve gezecekmiyiz? Galiba başka çaresi de yok gibi.

Her konuya bir kahve açmayacağız elbette Mehtap Hanım. :) Zaten artık üyelerimize bunun için izin de vermiyoruz. Mevcut kahvemizde konuşacağız. Yani çare Meşe Palamutu Kahvehanesi. ;) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5613)

Yoksa, bu iş uzar gider, sellukaya kahve, yasemine kahve, dev kabağa kahve...

nevsune
17-09-2007, 08:47
Mum çiçeğimi, Penelophe'nin isteği üzerine büyüterek çektim.

Meşe palamutu kahvehanesinde görüşürüz.

İlkin
17-09-2007, 09:44
Nevsune Hanım resminiz çok güzel maşallah. Sevgili Gürbüz ailesinin yolladığı mum çiçeğinin tomurcukları da geldiği gibi duruyor. Ara ara fısfıs yapıyorum. Cam kenarında duruyor ama sürgün bile vermedi yaramaz :p Belki gelecek sene çiçeklenir, bu sene olmazsa...

Bir de 3-4 çelik aldım üzerinden. 4 gündür oksijenli suyun içindeler ve kökleri çıkmaya başladı. Kimisi 3 mm kadar kimisi 5 mm kadar. Toprağa ne zaman dikmek gerekir acaba? ;)

Oğuzhan
17-09-2007, 09:52
Arkadaşlar ben hergün fısfıs sulama yapıyorum.Sadece gövde ye ve tomurcuklara.Tomurcuklar hergün iriliyor.

Mine Pakkaner
17-09-2007, 12:05
...
Bir de 3-4 çelik aldım üzerinden. 4 gündür oksijenli suyun içindeler ve kökleri çıkmaya başladı. Kimisi 3 mm kadar kimisi 5 mm kadar. Toprağa ne zaman dikmek gerekir acaba? ;)

İlkin Hanım, köklenen çeliklerinizi kılcal kökler 0.5- maksimum 1 cm olunca sudan alınız. Yoksa yeni yetiştirme ortamınıza diken kırılmaları söz konusu olabilir. Aslolan köklerin nihai ortamda gelişmesidir. Bu bütün çelikler için geçerli.

Penelophe
17-09-2007, 12:46
Elfogi, ben kendi çiçeğimde birşeylerin normal gidip gitmediğini anlamak için, eğer çiçek ilk geldiğinde tomurcuk fotoğrafı çektiysen ve şu anda ireren tomurcuk fotoğrafı çekebilirsen bunları eklemeni rica ediyorum.

Sevgili İlkin'in de çiçeği aynı durumdaymış. Ama bizdeki tomurcuklar çok küçük ve yavaş gelişiyor da olabilirler, kurutmuş da olabiliriz. Fotoğraf lütfen.;)

Nevsune, gerçekten çok güzel.:) Maşallah.:)

Hakan KINACI
17-09-2007, 12:55
Dostlar, canlar, arkadaşlar, bir yerde mum çiçeği buldum. Ancak, bu mum çiçeğinden çeltik alıp, köklendirmek istiyorum. Bu mum çiçeğinin neresinden? nasıl ? çeltikler alacağım bilmiyorum.

Bu mum çiçeği bir yıl kadar suda kalmış daha sonra saksıya alınmış, saksıya alındıktan bir yıl sonra 2~3 yerinden uzamış ve yaklaşık boyu 2 mt civarında dalları var.

nevsune
17-09-2007, 13:05
Hakan Bey bir fotoğraf koysanız, bilenler size daha iyi anlatırlar.

Hakan KINACI
17-09-2007, 13:09
Nevsune Hanım,
Fotograf koyabilmem için Ankara - Polatlıya gitmem gerekir ki, bu şimdilerde pek mümkün değil :) aslında toplantıdan dolayı makinam yanımdaydı hiç aklıma gelmedi fotografını çekmek :)
Ama ilk işim Polatlıya gider gitmez fotografını çekmek olacak. :))

İlkin
17-09-2007, 13:17
Mine Hanım teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Kökler 1cm olunca küçük bir saksıya alacağım. Mehtap Hanımın dediği gibi de kökleri o saksının dibinden çıkana kadar da daha büyük bir saksıya almayacağım. Hafta sonu da çıktım dışarı torf ve kompost aldım. Ama ponza bulamadım. Ponza olmazsa olmaz mı acaba? ;) **** hazır ponza yerine acaba biraz kum ve taş koysam olmaz mı?

papatyam
17-09-2007, 13:40
Mum çiçeğine saçı kıbrıs versem sararmış görünen yapraklar canlanır mı?
Ve mum çiçeği asitli ortamdan hoşlanır mı?

Sevilay
17-09-2007, 13:59
Merhaba arkadaşlar,aşağıya benim minikleri ekledim.;)
Benim eski telefonla resimler pek kaliteli olmadı.

İlk resimde uzun gelen Pubicalyx 282'nin dallarını doğal olarak aç gözlülükten böyle böldüm.:dilli:
Şimdi dua ediyorum ki bu yapraksız dallar köklensin ve diktikten sonra sürgün versin.
Hocalarımdan resimlere bakan olursa boş yere dua edip etmediğimi söyleyebilirler mi?:o

20847

20848

20849

İlkin
17-09-2007, 14:08
Sevilay Hanım bu konuda uzman değilim ama öncelikle o bütün çelikleri gölge bir yere almanız gerekiyor bildigim kadarı ile. Çelikler köklenecek, küçük bir saksıya alınacak sürgün verecek öyle ışığa çıkacaklar.

Büyük ihtimalle ben kökleneceklerini düşünüyorum. Bir de her bir bardağa birkaç damla oksijenli su damlatırsanız daha iyi verim alırsınız. Sevgiler... ;)

Sebahattin Sargın
17-09-2007, 14:08
Köklendirme yaparken koyu renkli kaplar kullanın, sanırım bu köklenmeye daha çok yardımcı oluyor. Ferda hanım zakkum çeliklerini bu şekilde köklendirdiğini söylemişti. Belki size yardımcı olur diye paylaşmak istedim.

Sevilay
17-09-2007, 14:15
Sevgili İlkin,çelikler aslında bayağı gölgedeler.Birazcık cam önüne çektim ki resim iyi çıksın diye.Ama moralimi düzelttin.İnşallah köklenirler.:confused:

Ayrıca her bir bardakta oksijenli su var.Merak etmeyin.;)

Sebo'cuğum haklısın,koyu renkli kaplarda daha iyi köklenir ama o kadar koyu renkli kabı bulamadım.
Ben de sadece su bardağı var koyu renkli.Minikler içinde yüzer vallahi.

Aslında ilaç şişeleri olur ama ondan da yok.
Ben gidip biraz dolapları eşeleyeyim bari.

İlkin
17-09-2007, 14:38
Özellikle benim kendi çeliklerimde gözlemlediğim yapraklı yerlerin boğum yerlerinden kök veriyorlar, bir de çeliklerde beyaz tomurcuklar varsa kesin oradan kök veriyorlar. Umarım sizinkiler de öyledir Sevilay Hanım. İnşallah köklenirler de mutlu olursunuz ;) Heyecanlı işler valla.

Sevilay
17-09-2007, 15:13
İlkin'ciğim teşhisin çok doğru bana göre.
Mucip beyden gelenleri köklendirmek istediğimde ya yaprak düğümünün hemen altından,ya da o beyaz yerlerden köklendiler.

Ama yeni miniklerden Obscura dümdüz ve yemyeşil dalından iki kök çıkıntısı vermişti bu sabah.:p

Darısı diğerlerinin başına.

Hoya GPS 7-35 den biraz endişeleniyorum.
O kadar ince bir dal yollamışlar ki anlatamam.:(
Saç telinden biraz kalın.Nasıl köklenecek bilemedim.:(
Olmadı ay sonuna kadar bekler,köklenmezse bir adet daha sipariş veririm.

hoyadag
17-09-2007, 15:41
Sevilay hanım, o kristal kesme bardaklarda da köklenmezse artık, bilemiyorum. Hiç endişelenmeyin en geç kalan 3 haftada köklenir diye düşünüyorum.

Benim diversifolia Hafize hanımında bana söylediği gibi en geç köklenen çelik olmuştu. Bir ayın sonunda sadece 2 kökcük uzatmıştı. Allah biliyor ya dikerken "Bu kadarcık kökle bu bitki tutmayacak" diye düşünmüştüm. Şimdi maşaallah her hafta 6-7 cm boy atıyor. Özellikle Mehtap hanım'ın tavsiyesiyle iple bağladığımdan beri coştu diyebilirim.

Publicalyx ise yaprak büyütüyor ama boyu pek uzamıyordu. İple bağlayalıberi yaprakları bırakıp boy atmaya başladı kerata. Teşekkürler Mehtap hanım, inanın yeriniz doldurulamaz.

ilknur aşık
17-09-2007, 15:49
papatyam bildiğim kadarıyla mum çiçeği de asitli ortamlardan hoşlanıyor. Ben limon tuzu ile sulama yaptığımda gardenya, ful, ortanca ve mum çiçeğine sıradan veriyorum. Şu ana kadar da bir bozulma görmedim. Sanıyorum daha önceki yazışmalarda limontuzu, madensuyu veya limon mu olmalı tartışması yapılmış ve limontuzunun doğru seçenek olduğuna karar verilmişti.

Sevilay
17-09-2007, 16:15
Allah kısmet eder de benim minikler köklenirse,toprağa dikersem ve onlarda büyümeye başlarsa ben o ipleri nereye bağlayacağım?

Emekli ev hanımı olunca malum temizliği de düşünüyoruz.:(

En iyisi bir vakitler İlkin'in dediği gibi elbise askısı alıp hepsini aşağıya sallandırmak.
Bu kadar çeşitle bizim evlerde çiçekleri bağla bağla bitmez.

Hoyadağ,o bardaklar hediye geldiğinden beri ilk defa bir işe yaradılar.:p

İlkin
17-09-2007, 16:18
Sevilay Hanım ne kadar dallanıp budaklanması güzel de olsa evlerde bu tür bitkilere bakmak çok zor. Ben hala uzun bükülebilir çubuklardan arıyorum. Çubukları kıvırıp saksıya sokacağım ve uzayan dalları ona saracağım. Çok çok uzadığında da isteyenlere dağıtacağım. Şimdilik bu hayaller içindeyim. ;)

Bu arada elbise askısı fikri benim değildi sanırım ( vallahi hatırlamıyorum bu aralar erken bunama belirtileri içindeyim :p ) ama çok hoşmuş :D hehe.

nevsune
17-09-2007, 16:45
Yöneticiler bu seferlik kusuruma bakmayın ama bunu göstermezsem çatlarım.

Benim meraklı hastaydı, keyfi yerine gelmiş de mumu incelemeye çıkmış.

serder
17-09-2007, 16:50
Bu ara mum çiçeğimizde görmediğim kadar çok yapraklanma ve sürgün gördüm. Sanki çiçek dönemi bitti büyüme dönemi başladı der gibi....
merakla izliyorum....

arb73
17-09-2007, 17:56
Elfogi, ben kendi çiçeğimde birşeylerin normal gidip gitmediğini anlamak için, eğer çiçek ilk geldiğinde tomurcuk fotoğrafı çektiysen ve şu anda ireren tomurcuk fotoğrafı çekebilirsen bunları eklemeni rica ediyorum.

Sevgili İlkin'in de çiçeği aynı durumdaymış. Ama bizdeki tomurcuklar çok küçük ve yavaş gelişiyor da olabilirler, kurutmuş da olabiliriz. Fotoğraf lütfen.;)

Penelophe ;
İstediğin fotoğraflar bunlar mı?

Penelophe
17-09-2007, 19:25
Sevgili Arb73, çok teşekkür ederim.:)
Beni bir çok soru işaretinden kurtardın.;)
Benim çiçeğimde, birinci fotoğraftaki minik tomurcukların yerinde, çibrit çöpünün ucu gibi bir oluşum var. Oradan patlayacak sanırım. Ama ne zaman? Yani kibrit çöpü halinden, birinci fotoğraftaki haline geçmesi ne kadar sürüyor?
Tekrar çok teşekkür ederim.

arb73
17-09-2007, 19:26
Sevgili İlkin; bu fotoğraflar yaklaşık 3 ay kadar önce açan mum çiçeğimin fotoğrafları.Yani arşivimden.Şu an ise üzerinde çiçek yok ben de sizin gibi beklemedeyim.

Sevgili ajuga;
İzmir'de Hisarönü'de bulabilirsiniz.Eğer bulamaz iseniz bir çelik yollayabilirim.

arb73
17-09-2007, 19:32
Penelophe , ne kadar sürede açar kesin emin değilim ama fotoğraflardaki oluşum başladıysa 10 ila 15 gün içinde açar diye hatırlıyorum.

Penelophe
17-09-2007, 19:53
Fotoğraflardaki durumdalar son bir aydır.

Oğuzhan
17-09-2007, 19:59
Sevgili Penelophe fotoğrafları neyle çekiyorsunuz.Ben resim ekleme yapamıyorum.Onun için bir fotoğraf makinası almayı düşünüyorum.

Tomurcuklara benziyorlar.İnşallah öyledirler.Devamlı sprey sisli su püskürtün.

Penelophe
17-09-2007, 20:02
Ben fotoğraf makinesiyle çekiyorum ama webcamle de çekenler var.
İnşallah, günde 3-4 kez fısfıslıyorum.

hoyadag
17-09-2007, 21:06
Sevgili Elfogi, eklediğiniz fotoğraf gif, jpe, jpg, jpeg, png uzantılarından biri olmalı, büyüklüğü en çok 70kb olmalı ve genişliği 600 pixeli aşmamalı.

Eğer yüklediğiniz fotoğrafın uzantısından emin değilseniz bunu çözmenin en kolay yolu fotoğrafı bilgisayarınızda paint programında açtıktan sonra Dosya sekmesinden, "Save as" ya da Türkçe ise "Farklı Kaydet" seçeneğini seçtikten sonra jpeg uzantılı olarak tekrar kaydetmektir.

Eğer bahsettiğim bilgilere haiz iseniz kusuruma bakmayınız, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım.

ajuga 27
17-09-2007, 22:11
Penelophe , ne kadar sürede açar kesin emin değilim ama fotoğraflardaki oluşum başladıysa 10 ila 15 gün içinde açar diye hatırlıyorum.

arb 73 mum çiçeğinizde nasıl toprak kullandınız.killi toprak severdeniyor doğrumu

ajuga 27
17-09-2007, 22:14

arb 73 tektek yazdım sizi sıktıysam özür dilerim .mum çiçeğinin kaç rengi var,sadece bir renk biliyorum .bu renkleri İzmirde bulabilirmiyim.

ajuga 27
17-09-2007, 22:17

selamlar sayın mehtap gürbüz .bu kave hane işini banada anlatabilirmisiniz teşekkürler

oyaağacı
18-09-2007, 08:43
Sevgili Hoyadag,
Ay sonuna kadar listede ekleme veye değişiklik yapabileceğimizi yazmışsınız.Bende siparişlerime iki adet renkli hoya eklemek istiyorum zahmet olmazsa:o.Akşam size bunun için özelden e-mail göndermiştim ama uyarı gelmiş sanırım göremediniz.Teşekkür ederim.

oyaağacı
18-09-2007, 09:16
Dalgınlığa bakın eklemek istiyorum isimleri yazmıyorum. Oruç dağıttı biraz neyse.
1 adet hoya pubicalyx GPS 282
1 adet hoya pubicalyx silver pink GPS 10064

memet
18-09-2007, 09:19
Ajuga, çeşitli konulardaki başlıklarımız, açıldığı konularla ilgili bilgilendirme, bilgi aktarma paylaşma için.
Bunun dışında, bir de sohbet edebileceğimiz bir kaç kahve başlığımız var. Meşe palamutu kahvesi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5613&page=25)bunlardan birisi. Sohbet içerikli olan konuşmalar için, üyelerimizden bilgilendirme başlıkları yerine, kahveleri kullanmalarını istiyoruz.

ajuga 27
18-09-2007, 11:18
.Ajuga, çeşitli konulardaki başlıklarımız, açıldığı konularla ilgili bilgilendirme, bilgi aktarma paylaşma için.
Bunun dışında, bir de sohbet edebileceğimiz bir kaç kahve başlığımız var. Meşe palamutu kahvesi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5613&page=25)bunlardan birisi. Sohbet içerikli olan konuşmalar için, üyelerimizden bilgilendirme başlıkları yerine, kahveleri kullanmalarını istiyoruz.

selamlar memet.verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.

Sebahattin Sargın
18-09-2007, 12:09
Bunlarda benim çelikten yetiştirdiğim mum çiçeklerim. Sizce durumları nasıl, ikiside direkt güneş ışığı alıyor. Bu durumun yapraklarını yakacağından korkuyorum ama iyi gözüküyorlar sanırım.
20970

Masamın dağıklılığının oluşturmuş olduğu görüntü kirlilği için özür dilerim arkadaşlar ;)

Sevilay
18-09-2007, 13:08
Sebo'cuğum onlar kaç cm.lik saksıda ve ne kadar zamanda bu kadar boy attılar.
Herhalde diktiğinde 2 veya 3 yapraktı değil mi?

sputnik001
18-09-2007, 13:09
selam ben bu foruma yeni katıldım . annanemim kapalı balkonunda vardı mum çiçeği. küçük bir çocukken gece yatıya kaldığımda onun kokusuyla uyuduğumu çok net hatırlıyorum. ben istanbulada yaşıyorum . bir türlü bulamamıştım bu çiçeğiki bu foruma denk geldim. acaba bana da bir çelik gönderebilecek bir arkadaş var mı . ya da nerden temin edebileceğimi söyleyebilirmisiniz . şimdiden teşekkürler

Sebahattin Sargın
18-09-2007, 13:23
Sevilay Hanımcığım, ölçmedim ama küçük bir saksıdalar. Şöyle anlatayım yayınladığım resimde sağ tarftakini üzerinde iki yaprak bıraktım ve köklendirdim. Sol taraftakini ise Selahattin Hocam Bursa Toplantısında dağıtmıştı. Onu aynı şekilde bıratım ve köklendirdim.

Şimdi ise 2 yaprak bıraktığım çeliğim inanılmaz hızlı bir şekilde büyüdü. Sürekli yaprak veriyor. Üzerinde yapraklar bıraktığım çeliğim büyüyor ama yavaş bir şekilde. Küçük bir saksıya ektim köklensinler diye, büyüdükçe saksısınıda büyüteceğim. İşte durum budur Sevilay Hanımcığım ;)

beyaz orkide
18-09-2007, 13:36
selam ben bu foruma yeni katıldım . annanemim kapalı balkonunda vardı mum çiçeği. küçük bir çocukken gece yatıya kaldığımda onun kokusuyla uyuduğumu çok net hatırlıyorum. ben istanbulada yaşıyorum . bir türlü bulamamıştım bu çiçeğiki bu foruma denk geldim. acaba bana da bir çelik gönderebilecek bir arkadaş var mı . ya da nerden temin edebileceğimi söyleyebilirmisiniz . şimdiden teşekkürler

Aramıza hosgeldiniz birkac sayfa geriye gittiginizde listemiz var oradan secip sizde siparis verebilirsiniz sanıyorum.Arkadaslar hala siparis alıyolar yanılmıyosam.Biraz gecikecekde bizim mum cicekleri .

Sevilay
18-09-2007, 13:56
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim Sebo'cuğum.
Az yaprak verdi diyorsun ama sol taraftaki de sürgüne gitmiş abisi.:p

Bu arada ben de evde ne kadar koyu renkli bardak varsa toplayıp bu gün miniklerimi onlara koydum.

Yosunlanırlar diye korktum ama zavallılar bardak bardak gezmekten helak oldular.;)

Sebahattin Sargın
18-09-2007, 13:59
Evet o sürgün veriyor ama yavaş ilerliyor diğerine göre, nitekim diğeride sürgün vermiyor sanırım bodur kalacak ;). İnşallah sağlıklı bir şekilde köklenip büyür çelikleriniz Sevilay Hanımcığım...

sputnik001
18-09-2007, 15:38
yaa ben bir türlü bulamadım kii şimdi yurt dışından mı sipariş etmemiz gerekiyor mum çiçeğini. yani türkiyeden ısmarlayabileceğimiz bir yer yok mu acaba yaa

sempe
18-09-2007, 15:47
Arkadaşlar sizlere çok zahmet veriyorum ama ben listemde değişiklik yapmak istiyorum.:o H.Fungii, red ve pink collection iptal. Hepsine bakabileceğimi sanmıyorum.
H.Serpens ve H. Shepherdii ilave olacak. Teşekkürler.

hoyadag
18-09-2007, 16:04
Sevgili Sputnik, öncelikle hoşgeldiniz demek istiyorum. Eğer Mum çiçeğinin değişik türlerinden istiyorsanız yurtdışına sipariş vermeniz gerekmekte. Çünkü Türkiye'de sadece Hoya Carnosa türü bulunuyor. Diğer türleri incelemek isterseniz imzamda yer alan "PAUL SHIRLEY - Resimler - Resimler2" linklerinden herhangi birine tıklayarak inceleyebilirsiniz.

İsteğiniz sadece bildiğimiz mum çiçeği "Hoya Carnosa" ise elinde çelik olan arkadaşlar yardımcı olacaklardır. Ayrıca forumumuzda mutlaka dikkatinizi çekmiştir, Türkçe ve imla kurallarına riayet ederek mesajlaşıyoruz. Bu konudaki hassasiyetiniz soru ve taleplerinize yanıt almanızı hızlandıracaktır, selamlar.

memet
18-09-2007, 21:35
Arkadaşlar, sanırım artık liste düzenleme, ekleme, onaylama işlerini tamamladık.

Cezzar,yurtdışına Tübitak bursuyla gitmiş, burada öğretim üyesi olan bir hocamız.
Çeliklerin alınmasına yakın, bize banka hesap numarasını verecek. Onun hesabına parasını yatıran arkadaşların siparişini verecek. (Net üzerinden ödeme yapmak en uygun yol)
Herhangi bir sorusu olan arkadaşımız olursa, bana sorabilir.

zeonka
18-09-2007, 21:56
Gelecek mum çiçeklerim için aldığım 2 adet saksının genişliği 24 cm derinliği 16 cm. Ayrıca resimde göründüğü gibi tavana asma aparatı sayesinde camın önüne asmayı düşünüyorum.Doğu cephesi yani sabah öğleye kadar da güneş alıcak.

Ayrıca sevgili Hoyadag'tan bir ricam olacak.Hoya Obovata'yı Hoya Kerrii ile değiştirebilmen mümkünse çok sevinirim.Bizim kaprislerimizle uğraşıyorsunuz yok onu sil bunu ekle valla utanıyorum yazarken. Size hakkımızı nasıl ödiycez bilmiyorum.Tekrar çok teşekkürler.Biran evvel gelselerde hayırlısıyla biz de rahatlayalım sizde kurtulun bu işkenceden.;)

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=20981&stc=1&d=1190144039

zeonka
18-09-2007, 21:59
Sevgili Memet eğer liste tamam ise sorun değil.Hoya Kerrii'nin listeye dahil olduğunu geç farkettim ve dayanamadım.Eğer herşey tamam ise problem olmasın.

memet
19-09-2007, 07:57
Hoyadag'la bir konuşmak gerek , listeyi o kontrol ediyor, Keriiyi eklemişse, sorun olmaz sanırım.

Hamido
19-09-2007, 08:02
Hoya Kerii isteyen arkadaşlar, umarım çiçeğini görünce hayal kırıklığına uğramazlar. Yaprağı ne kadar anlamlı, görüntüsü güzel bir tür ancak benzer sözleri çiçeği için söylemek olanaksız. Küçük, çok az kokulu, var ile yok arası çiçeklerle karşılaşabilirsiniz.

nevsune
19-09-2007, 08:40
Hamido, sizde var mı? Yapraklarıyla bir bütün olarak görseydik keşke. Bizim baktığımız yerde sadece çiçek görüntüsü var ve o da çok güzel. Bu yüzden de Coyote ile birlikte siparişe ilave etmiştik . Dediğiniz gibiyse, zaten artık içimiz dışımız hoya olacak vazgeçelim.

papatyam
19-09-2007, 09:21
Görüntüsü güzel fakat bir yaprak avuç içi kadar, çiçeğinin boyutlarına bakarmısınız.

papatyam
19-09-2007, 09:32
Sevgili İlknur, teşekkür ederim :)

papatyam bildiğim kadarıyla mum çiçeği de asitli ortamlardan hoşlanıyor. Ben limon tuzu ile sulama yaptığımda gardenya, ful, ortanca ve mum çiçeğine sıradan veriyorum. Şu ana kadar da bir bozulma görmedim. Sanıyorum daha önceki yazışmalarda limontuzu, madensuyu veya limon mu olmalı tartışması yapılmış ve limontuzunun doğru seçenek olduğuna karar verilmişti.

İlkin
19-09-2007, 11:21
Çiçekleri küçücük de olsa bence yaprakları çok güzel. Doğanın en güzel rengi zaten yeşil değil mi sevgili Hoya Kardeşlerim ;) Bir de kalp şeklinde bir yeşil... daha ne olsun.

Ben meliflua ve lacunosa'yı iptal etmesini ve kerrii eklemesini rica ettim Hoyadag'dan. Sağolsun kırmadı beni.

Hamido
19-09-2007, 11:28
Hamido, sizde var mı? Yapraklarıyla bir bütün olarak görseydik keşke. Bizim baktığımız yerde sadece çiçek görüntüsü var ve o da çok güzel. Bu yüzden de Coyote ile birlikte siparişe ilave etmiştik . Dediğiniz gibiyse, zaten artık içimiz dışımız hoya olacak vazgeçelim.

Evet, bende var ama hala köklenmiş tek yaprak halinde. Çeliğini istemek için internette önce biraz inceleme yaptım. Sonuç moral bozucu seviyede çıktı, çelik siparişinden vazgeçtim.
Bendeki yaprak eğer büyümeye karar verirse size seve seve bir çelik gönderirim.

hoyadag
19-09-2007, 18:09
Evet arkadaşlar sonunda evimdeki internet problemini çözdüm ve liste değişiklik taleplerini yerine getirdim.

Sevgili Sempe, İlkin, Oyaağacı, Sevilay, Zeonka liste değişiklik taleplerinizi uyguladım. Kontrol ederseniz sevinirim.

Sevgili Şükran Ünal onayınızı aldım. Teşekkür ederim.

Ayrıca tüm arkadaşlar siparişin verileceği eylül ayının son haftası ile ekim ayının ilk haftası arasındaki tarihlerde forumumuzu aktif olarak izlemelerini talep ediyorum. Bahsedilen tarihlerde ödeme ile ilgili memet bey'den mesaj alacağız.

Eğer bu karışıklık içinde düzeltme talebini atladığım arkadaşım varsa beni uyarabilir.

Tüm arkadaşlara teşekkürlerimi sunuyorum.

hoyadag
20-09-2007, 16:21
Sevgili Ephesos ve Sevgili Mor Kedi, TK1953 sefer sayılı İstanbul-Amsterdam Hoya Seferi için son çağrıdır. :p

Şaka bir yana en fazla birkaç gün içinde onaylarınızı bekliyorum. Aksi takdirde üzülerek de olsa siparişleriniz iptal edilmek zorunda kalınacak. İlginiz için teşekkürler.

memet
20-09-2007, 20:44
Yaz kış sokakta duran bir mum çiçeği, Karaburun Kaynarpınar'da.

oyaağacı
20-09-2007, 21:16
Naçizane bunlarda benim mum çiçeklerim ;)

oyaağacı
20-09-2007, 21:19
Birincisi arkadaşımdan hediye ikincisini satın aldım. Yerlerini beğenmiş gibiler birer yaprak çıkardılar bile (bir ay oldu). :)

oyaağacı
20-09-2007, 22:56
Gerçekten bizim dokunmaya korktuğumuz mum çiçeğini ben de Finike'de görmüştüm.Bir evin kuzeye bakan giriş kapısını adeta asma gibi sarmıştı.İnanılmazdı gerçekten .Çok yüz vermeyin dedikleri kadar var galiba:cool:

oyaağacı
20-09-2007, 23:04
Evet şekil bozukluğu bana geldiğinde vardı.Arkadaşım sağolsun onu birazda hırpalamıştı,bütün sürgünler küstü.Şimdi büyüyecek artık inşallah.Esasında onlara yeni saksılar aldım ama şubatı bekleyeceğim değiştirmek için, içim içime sığmasada. Biraz üstlerinden yanmış hayvan gübresi de verdim ,ondan sonra canlandılar zaten:p

zenfree
20-09-2007, 23:07
Benim mum çiçeğim evvel ki kışı balkonda geçirdi. Hem de çok kar yağmıştı o kış.:( Bir dönem bana küsmüştü. Şu an gayet iyi. Hala yaşıyor.

oyaağacı
20-09-2007, 23:31
Ben de balkona koyacağım ama çiçeklenince çok arı topluyormuş:mad: diye korkuyorum sürekli yer değişikliğide yapmak istemiyorum onun için içerde kalacaklar :(

Oğuzhan
21-09-2007, 08:35
Benim mum çiçeği tomurcuklar büyümeye başladı.Hatta pempeleşti.Ama dökülme başladı.Neden olabilir.Gövdeye hergün sprey sulama yapıyorum.:(

mehtap gürbüz
21-09-2007, 09:27
Yolda hasar görmüş olmasın. Resim koyabilirmisin.

Oğuzhan
21-09-2007, 12:32
Resim koyamıyorum.Dijital makinam yok.
Yolda değildir.İlk geldiğinde karabiber gibiydiler.Şimdi pemep altıgen oldular.Sapla birlikte bir kaçtane düşmüş.Acaba tomucukların üzerine devamlı su püskürtme yapabilir mi?
Bir kaç gün önce gübreli su vermiştim ondan olabilir mi?

sabah
21-09-2007, 14:11
Bu başlığı sürekli izleyemediğimden, zamanım oldukça geçmiş mesajlara göz atıyorum, daha bitiremedim. Bu arada bir iki şeyi sizinle paylaşmak istedim -bilgi değil :-) -.

- sevilay sabırla, gayet güzel derleme yapmış, ben de yararlandım teşekkürler :-)

- Mesaj sayısı 2600'ü aşmış, buraya gelecek yeni üye ya da meraklılara kolay gelsin diyorum :-)
İsterseniz bu tartışmayı Mum çiçekleri için Türkçe ad önerileri başlığı altında sürdürelim.

Forum yöneticileri haklı olarak çok konu başlığı olmasınlar istiyorlar ama bu başlık için - belki siparişlerin ve değiş-tokuş mesajlarının da taşınacağı- ayrı bir başlık gerekiyor bence.

- Türkçe ad konusunda Bu durumda bizler de Hoya Carnosa'ya Türkçe olarak mum çiçeği demeliyiz bence.
denmiş ancak daha sonra sanırım Carnosa dışındakiler için de mum çiçeği kullanılmış. Mum çiçeği adı Carnosaya özel bir tanımlama içermediğine göre genel olarak Hoyalar için de kullanılabilir.

- Buradan yakın zamanda meraklılara çok yardımcı olan, katkı veren mucip gürbüz geçmiş. Forum ortamında ne olduğunu anlayamadım ama en azından ayrılığının kendisiyle iletişim kuran kişilere ve dolaylı olarak bilgilerinden yararlanan kişilere haksızlık olduğunu düşünüyorum. Umarım kendisi bayram sonrası tekrar foruma döner.

- Son olarak Bilginize diyerek bitiriyorum; . Angustifolia, heuschkeliana ve paziae yalnız benim sipariş verdiğim çeşitler.
Heuschkel...: Hoya koleksiyoncusu Dexter Heuschkel’den adını almış.
angustifolia.: Dar yaprak demekmiş. Yaprağından adını almış.
Paziae........: Melez olan bu türün asıl adı Iris Marie imiş ve H. cembra x H. schneeii’den üretilmiş. Iris Marie adı da Hoya üreticileri David ve Iris Marie Liddles’dan gelmekte imiş. http://www.bigislandgrowers.com/ghp/AHoztrip.php

Penelophe
21-09-2007, 17:16
Sevgili Elfogi, karabiber tanesi halinden çiçek haline geçmesi ne kadar zaman aldı?
Bir şekilde fptpğraf çekme imkanın yok mu?
Benim tomurcuklar hala karabiber halinde.:(

İlkin
21-09-2007, 17:21
Benimkiler de öyle; Hala geldikleri gibi duruyorlar. Biz mi çok sabırsızız, yoksa onlar mı açmaya niyetli değil? Bir bilsek iyi olurdu. Her sabah elimde fıs fıs çıkartıp dükkanın önüne mum çiçeğimi sulamaktan milletin diline düşer oldum da :p

Ophrys
21-09-2007, 17:38
Bende şu anda dört hali de var.(Mehtap Hanım'ın sayesinde tabi)

21123

21439

21124

21125

Sevilay
21-09-2007, 17:43
Ben de bu gün köklenen Obscura'lardan iki tanesini(zaten hepsi iki geldi de ben onları bölüp amip gibi çoğalttım),Diversifolia'dan iki tanesini diktim.

Pubicalyx 282 nin iki tanesinde dalın ucu biraz kahverengi gibi olmuştu.Panikleyip(çürür falan diye)o hafif kahverengi kısımları kesip onları da diktim.
Toprakta hiç olmazsa beslenirler diye düşündüm.
Sonra oturup dua okudum tutsunlar diye.

Mehtap hanım suya koymanıza gerek yok,direk dikseniz de tutar demişti.
İnşallah mahcup olmam.

Diğerleri hala oksijenli suda,koyu renkli bardakta bekliyor.

mehtap gürbüz
21-09-2007, 17:49
Resim koyamıyorum.Dijital makinam yok.
Yolda değildir.İlk geldiğinde karabiber gibiydiler.Şimdi pemep altıgen oldular.Sapla birlikte bir kaçtane düşmüş.Acaba tomucukların üzerine devamlı su püskürtme yapabilir mi?
Bir kaç gün önce gübreli su vermiştim ondan olabilir mi?

Elfogi, çiçek tomurcuklarına gübre verilmez, hatta çiçeklenmeye başlamışsa bitkiyede verilmez. İnşallah dökülme devam etmez. Nazara geldin galiba okutsan iyi olur....! Sevgilerimizle.

mehtap gürbüz
21-09-2007, 17:55
Sevilay hanım; yeni diktiklerinizide yaprak ucu çıkarıncaya kadar KESME bardaktakilerle aynı yerde tutun mahçup olmazsınız. selamlar.

mehtap gürbüz
21-09-2007, 17:59
Merhaba Adabayrakoğlu; muhteşem bir gösteri, onu uzaktan sevmekte çok güzel. Mum çiçekleri demekki çook emin ellerde. Hoşçakalın.

Sevilay
21-09-2007, 18:33
Sevilay hanım; yeni diktiklerinizide yaprak ucu çıkarıncaya kadar KESME bardaktakilerle aynı yerde tutun mahçup olmazsınız. selamlar.

Mehtap hanım,merak etmeyin aynı yere koydum.Zaten bir kısım çelik,daha bardaktayken yaprak ucu olduğunu tahmin ettiğim çıkıntılar oluşturdular.

Diktiklerime sık sık su vermeme gerek var mı?Yoksa sizden gelene yaptığım gibi toprağı kurudukça mı vereyim?

Mehtap hanım benim gibi fazla heyecanlı bir insanı bile''merak etmeyin,sorun yok,rahat olun,mahcup olmazsınız''gibi sözlerinizle rahatlatıyorsunuz.
Terapist gibisiniz.Çok teşekkür ederim.

Sevgiler

mehtap gürbüz
21-09-2007, 18:38
Aşırı sulamayın ama toprağıda sakın kurutmayın. Toprak mutlaka nemli olmalı faaliyet başlayıncaya kadar. Hoşkalın.

Sevilay
21-09-2007, 21:48
Bu ufaklıkları bu gün diktim.
21134
Bunlar ise KESME olmayan koyu renk bardaktalar,ilk uyarıyı aldığımdan beri.:p
21133
Bu güzelin adı Mehtap.Sağlıklı ama hareketsiz.
21132
Bu minik şey de geldiğinden beri aynı durumda olan tomurcuğu.Herhalde seneye açacak.:p
21131

Sevilay
21-09-2007, 22:36
Fena fikir değil ama çok karışık değil mi?

21135
Yine de bizim Christina'nın evi daha derli toplu.(nerden de bizim olduysa;))
21136

COYOTE
21-09-2007, 22:48
Sevilay hanım hakikaten çok karışıkmış. Ben pek sevmedim açıkçası:)alimallah benim pencere önleri de böyle olursa:(

şenol dalkıran
22-09-2007, 08:04
Merhabalar,bu güzel çiçekten bende de var ama ne yazık ki bir türlü büyümüyor.2 yıl önce küçük bir çelik olarak bir arkadaşdan almıştım,suda köklendirip normal çiçek toprağına ektim.Her yıl ancak 2- 3 yaprak açarak bu hale ancak gelebildi.Bu aralar yeni taşındığım evimde tüm gün güneş alan penceremin önünde duruyor,ve yine 1-2 filiz çıkarmaya başladı.Konu başlığı altında bazı bilgiler okudum,toprak karışımı,sulama gibi.Sulamada susuz kalmamasına dikkat ediyorum ama toprağını değiştirmem gerekirmi,gerekirse hangi ayda yapılması doğru olur.Gübreleme yapamak gerekirmi ve çiçekçilerde satılan sıvı gübreler yeterli olurmu.

Oğuzhan
22-09-2007, 09:38
Arkadaşlar benim yaptığımı siz yapmayın.Tomurcuklu halde gübreli su verdim.Tomucuklarda dökülme başladı.Sanırım Mehtap Hanım'ın dediği gibi nazara geldik.Ama Allah'ın izniyle inşallah çiçeğini görbilecem.Birde kokusunu duysam.Demeyin keyfime.

Penelophe resimleri Adabayrakoğlu göndermiş.İlk ikisi benimki gibi.Ama daha henüz açılmadılar.Benimkiler bir haftada ikinci şekli aldı.Yerini severse çabuk gelişiyor.

cezzar
22-09-2007, 16:31
Ben hala Christina"nın evindeki mumçiçeklerinin nasıl öyle küçük ve derli toplu olduklarını anlamış değilim. Sevilay Hanım"ın ilk fotoğrafı daha gerçekçi duruyor. Hepimizin de bildiği gibi mumçiçekleri dallanıp budaklanıyorlar çünkü.. Acaba Christina sürekli budayıp duruyor mu? Ama o zaman da pek çiçek olmaz ki kalanların üstünde?
Anlamadım yani..
Paul Beyin yerindekileri de çok merak ediyorum doğrusu, acaba nasıl idare ediyor o kadar türü? ropörtaj fikri hayata geçerse inşallah, ayrıntılı bilgileri öğreniriz ondan..
Selamlar...

hoyadag
22-09-2007, 16:40
Sevgili Cezzar, şahsen ben çok merak ediyorum doğrusu. Paul beyin mekanından fotoğraflarını mutlaka bekliyoruz.

Sevgili Yeşilparmak, trenimize hoşgeldiniz, birlikte nice mumçiçeği istasyonlarına inşaallah.

Sevilay
22-09-2007, 16:53
Sevgili Cezzar,Hoyadağ'ın imzasındaki Christina'nın sitesine girin,Bu resmin üstüne tıklayın,Kadının tüm evi ''mum''gibi.Bodrumuna kadar.

Ben de anlamadım.Buduyor herhalde.

nevsune
22-09-2007, 16:55
Geçen gün konuştuğum bir arkadaşım, mum çiçeğini sürekli budadığını, öyle salkım saçak evi dolaşmasından hiç hoşlanmadığını anlattı(tabii ben hayretler içerisindeydim). Devamlı da üstünde çiçek olduğundan söz etti.

Yani demek, bizim gibi gözünün içine bakmamak gerekiyormuş;)

Sevilay
22-09-2007, 16:59
Konunun ilk sayfalarında sayın Giddet'in de sürekli budadığını ve mum çiçeğinin sürekli çiçekli olduğunu yazdığını hatırlıyorum.

COYOTE
22-09-2007, 17:54
Sanırım budamanın yanısıra kafeslerin etrafına sardırıyor, ki bende öyle yapmayı planlıyorum:)

şenol dalkıran
22-09-2007, 18:51
Arkadaşlar,bu sayfada bir resim ekleyip,2 yıldır büyümeyen mum çiçeğinin problemi ne olabilir diye soru sormuştum.Birisi belki yol gösterir diye yine başlığa baktım ama herkes kendi derdine düşmüş galiba.Bu sorunla ilgili bilgimi yok acaba.

Arzu Kasapoğlu
22-09-2007, 19:07
Merhaba Şenol Bey, ben mum çiçeği konusunda çok tecrübeli değilim. Ama çiçeğiniz yeni filiz vermeye başlamış, sakın yerini değiştirmeyin. Ben iki ay önce balkonda duran ve güzel bir şekilde büyüyen mum çiçeğimi içeri aldım ve büyümesi iki aydır durdu. Bence toprak ve saksı değişimini seneye şubat-mart aylarında düşünün. Ben çiçekçilerde satılan sıvı gübrelerden kullanıyorum. Arasıra mum çiçeğinizin yapraklarına su püskürtün.
Benden şimdilik bu kadar, kolay gelsin.

hoyadag
22-09-2007, 19:37
Şenol bey, merhabalar, aramıza hoşgeldiniz.

Uzman olmadığımdan benden daha tecrübeli arkadaşlara bırakmıştım soruları. Şu kadarını söyleyebilirim 4 aydır yanyana duran 5 mum çiçeğim var. Arkadaşları boy atma yarışında iken bir tanesi kımıldamıyor. Bakım ve ışık koşulları aynı olduğu halde hiç filiz vermiyor. Ancak birkez filizlenmeye karar verince hızlı büyüyor gerçekten. Sizinki de filizlenmeye başladığına göre bırakın büyüsün.

Ancak şu tavsiyeleri verebilirim. Kesinlikle ama kesinlikle aşırı sulamadan kaçının. İki sulama arasında toprağın bir miktar kurumasına izin vermelisiniz. Okuduğum onlarca yabancı kaynakta aynı ifade geçiyordu. Aksi takdirde benim daha önceden başıma geldiği üzere kök çürümesine neden olabilirsiniz. Çiçeklenme dönemini bilemem ama normal zamanlarda toprağın kuruması bitkiye iyi geliyor. Bir de sulama yaptığınızda saksının tabağında bulunan suyu almalısınız, tabağında su kalmamalı kesinlikle.

Bir de sevgili uzmanımız mehtap hanımın tavsiyesine uyarak iple bağlamalısınız mutlaka. Benim Hoya Publicalyx sık yaprak veriyor pek uzamıyordu. İple bağladığımdan bu yana bitki anormal hızla uzamaya başladı(aman maşaallah diyelim)

Benden bu kadar, bir hatam varsa uzmanlarımız müdahalede bulunacaklardır eminim, selamlar, sevgiler...

Sevilay
22-09-2007, 19:51
Şenol bey merhabalar,
Eğer konunun ilk sayfasına bakarsanız ilk 66 sayfadaki bilgilerin derlenmiş halini bulabilirsiniz.

Bu bilgiler mum çiçeği yetiştiren ve bu konuda tecrübeli arkadaşların forumda paylaştıkları bilgiler.

Sevgili Arzu hanım ve Hoyadağ arkadaşımız da size bu aşamada uygulayacağınız bilgileri vermişler.

Yine de vaktiniz oldukça forumda taramalar yapabilirsiniz.

Saygılar.

mehtap gürbüz
22-09-2007, 20:10
Merhaba Senol bey, mum çiçeğiniz sürmeye başlamış endişe etmeyin, fakat gördüğüm kadarı ile hem aşırı sulama var hemde tabakta su var. Bu ikiside olmamalı. Sevgili Hoyadag çok iyi bilgiler vermiş, Arzu hanımda birbirlerini tamamlamışlar.
Daha önce yazmıştım kesinlikle ip bağlayın sarılacağı yeri hissettirin, sarılıcı türlerin tamamı tutunacağı yeri hisseder ve oraya yönelir, yakın olursa işi kolaylaşır, yardımcı olursanız harekete geçecektir.
Burada herkesin dikkat etmesi gereken önemli bir konuda şu, kullandığınız TORF sıfır gıda içeren, aslında biz çiçekçilerin hızlı ve çabuk köklendirmede kulladığımız bir meteryal. Kök gelişimi devam ederken yaprak gübreleri ile de üst kısmını geliştiririz. Sizler bu çiçekleri yetiştirirken en azından iyi bir bahçe toprağı ile yarı yarıya karıştırın, ticari kaygısı olmayan sizlerin pahalı malzemelere para harcamasına gerek yok.
Şu mevsimde toprağını değiştirmeyin. Kolay gelsin. Hoşçakalın.

şenol dalkıran
22-09-2007, 21:29
Cevaplar için teşekkür ediyorum.Mehtap hanım fotoyu çiçeğe su verdikten hemen sonra çektim,normalde tabakta pek su kalmıyor ama bunan sonra daha dikkatli olmakta fayda var.Yarın ilk iş çiçeğe zarar vermeden ip bağlamak olacak.Bu konu başlığında o kadar çok şey yazıldıki nerde ne yazılmış bulup çıkarmak artık çok zor.Son yazılarda fide getirilecekmiş ben konu tam olarak hangi sayfada açılmış bulmak için epey ugraştım.Saygılar

sapudeaure
24-09-2007, 09:55
Arkadaşlar,beni kanser eden çiçeğim konusunda bir yorumda bulunsanız.Dikildiğinden beri bir tek yaprak vermedi.Köklendirme gördüğünüz vaziyette yapılmıştı.Ama daha önceki 2 acı tecrübeden sonra(birini güneşte yaktım,biri taşınırken )hırsımdam dolayı çok uzun bir çelik almıştım.Bu siteyle tanışmamıştım.Şu anda saksı yarım toprak.Üzerine gübre falan ilave etsem faydası olurmu.Canımın sıkıntısından 5 çelik daha ektim.
Galiba sevgili Sempe'nin dediği gibi yeşil parmak hikayesi.Makine her pil çıkarışımdan sonra tarih düzeltmemi istiyor.Bende unutuyorum.

cezzar
24-09-2007, 11:25
Sayin sapudeaure;
Biraz ayrintili bilgi verseniz?
Ne zaman diktiniz, nerede duruyor gunes aliyor mu, nasil sulama yapiyorsunuz vb....? Ayrica konu basligindaki bilgileri okudunuz mu? Hangi tavsiyeleri uyguladiniz da olmadi? vb vb..
Yoksa kimse birsey soyleyemez :D
Selamlar..

sapudeaure
24-09-2007, 12:01
Konu başlığındaki tüm bilgileri aşağı yukarı okudum.Daha önce bildiklerim vardı.Yerin sık değişmemesi,az sulanması,yeni sürgünlerin elile temasatan kaçınılması.Ama siteyle tanıştıktan sonra gerçekten bu konudaki profosyonel insanların bilgilerinide okudum.
Salonumda balkon çıkış kapısı ve pencere arası yerde yani çok ışıklı ama direk güneş almayan yerde duruyor.Toprağı alelade tarla toprağı.Dar yer hikayesinden dolayı özellikle saksıyı tümden doldurmamıştım.Bahar başlangıcında FeSo4(Demir Sülfat) ilave etmiştim.Tüm çiçeklerime yaparım.Arada azot ve fosfor ihtiva eden yaprak gübrelerinden spreylerim.2006 eylülünde falan ekmiştim.Tarih 1 ay hata yapabilir:)

cezzar
24-09-2007, 12:12
Yani hic bir eksiği yok desenize. Haklıymışsınız strese girmede yani ;). Peki ne kadar zamandır bu halde? Bahar başlangıcından söz ettiğinize göre, en azından 6 aydır hiç kıpırdamıyor yani?
Şimdi belki çok saçma bir yorum olacak amma, acaba ip mi istiyor diyesim geldi ;) ??
Selamlar..

sapudeaure
24-09-2007, 12:21
Sevgili Cezzar,söylemeyi unuttum.Aslında teşhisiniz doğru olabilir.Mehtap Hanımın uyarısından sonra ip bağladım.Ama iple daha yeni bağladım.Acaba ipsizlik bu kadar etkilermi:)

hoyadag
24-09-2007, 12:44
Sevgili hemşehrim, böyle konuları uzmanlarımıza bırakayım diyorum ama dayanamıyorum. Bana kalırsa iple pek ilgili değil. Bitki hiç sürgün vermiyorsa başka birşeyler olmalı, kökler ne durumda acaba? Tamamen tarla toprağı demiştin sanırım, belki de o kadar sıkışık toprakta kök yaymakta zorlanıyordur. Biraz torf fena olmazdı hani.

mehtap gürbüz
24-09-2007, 12:55
Merhabalar, Çiçeğin bulunduğu yer doğru, ip bağlamış olmanız da güzel, ancak saksının toprağı çok az, resimde görünen toprak bulaşmış yere kadar doldurun (oturma payınıda düşünün) toprağın içinde kalacak yaprakları kesin ve sulayın yeni toprak bitki ile bütünleşsin.
Çiçek iki kapı arasında ise hava cereyanında kalıyorsa tedbir alın. Zaten sizde 2006 dan beri bolca kullandığınız SABIR'ı bolca ekleyin düzelecektir.
Forumdaki ismi yanlış yazarım diye kullanmadım kusura bakmayın.
Selamlar.Mucip.

sapudeaure
24-09-2007, 12:58
Sevgili hemşerim,aslında benim içimden geçende azıcık torfla birlikte yanmış koyun gübresi ilave etmek.

sapudeaure
24-09-2007, 13:06
Sevgili Mucip bey ve Mehtap Hanım sizin bildiklerinize saygısızlık olarak düşünmeyin.Sizlere ve tecrübelerinize saygım sonsuz.Gönderme zamanım sizinkinden sonra olsada sizin notunuzu sonra okudum.Kusurum varsa affedin.Yazdığım cümleleride hem sorar hemde kendi cevap verir demezsiniz inşlh:)

ajuga 27
24-09-2007, 17:06
Sevgili arkadaşlar.Benim mum çiçeğim varken,ince çitalarla yüksekce bir kafes yapmıştık.Çiçekleri içinden geçirip aşağı doğru sarkıtırdım.Hem böylece yıkama ihtiyacı olduğunda kolaycada yıkanır.İplere asıldığında tozuda fazla topluyor.selamlar.

Altar
24-09-2007, 21:55
İlkin hanım kapınız muhteşem. Sanırım mum çiçeğinin de bu manzara karşısında hiçbir şikayeti olmayacaktır. :)

Mum çiçekleri genellikle resimdeki gibi tasnif edildiklerinden aşağıya doğru sarkmanın bir sorun olacağını zannetmiyorum.

Hakan KINACI
27-09-2007, 08:56
21506

Sn.Luya;
Sizinle paylaşmak isterdim ancak benim mum çiçeğim henüz yuarıdaki resimde gördüğünüz gibi :) Birde bir tanıdıkta gördüğüm ancak çeltik almak için neresinden nasıl keseceğimi bilmediğim için mum çiçeğine zarar vermek istemedim.
Eğer direkt yaprak kopartılıp dikiliyorsa 3 ~4 yaprak alabilirim.

Sevilay
27-09-2007, 18:12
Köklenmesini beklediğim bazı çeliklerim(diğer köklenenleri geçen hafta dikmiştim)hem köklenip hem de yaprak sürgünü veriyorlar.

Bu Diversifolia gibi.Umarım hepsinin büyümesi de bu kadar çabuk ve sağlıklı olur.:p

Bu arada Hoya sp.GPS 7-35 ve Obscura hala dinleniyor.Kök falan yok.:mad:

21541

21542

hoyadag
27-09-2007, 19:43
Sevilay hanım, maşaallah, Allah nazardan saklasın, sürgün vermeye başlamış bile. Darısı diğer çeliklerinizin başına.

Sevgili Nevsune, bir hatırlatmada bulunayım. Hakan bey'in yaprak çeliği Hoya Silverpink, yani uğraşmaya değer bence. En azından Hollanda siparişleri elimize ulaşıncaya kadar.

Hakan bey, yaprak çeliğinizin önümüzdeki bahara kadar kıpırdanması imkansız gibi birşey. Yaprak çeliklerinin sürgün vermesi en az 1 yıl sürer kanımca.

Bu arada oksijenli su mevzusuna ben de bir katkıda bulunayım. Oksijenli suyun sadece dezenfektan görevi gördüğünü söylemek haksızlık olur diye düşünüyorum. Bitki için aktivatör görevi de gördüğünü belirtmişti Mine hanım. Maksadımıza binaen soru ve cevabı biraz kısaltarak aynen buraya alıyorum:

Arkasaray'ın Sorusu:
Mine hanım anladığım kadarıyla
bitkilerin 1. ve 2. sulamalarında
oksijenli su kullanılmasını öneriyorsunuz.
Bir de hatırladığım kadarıyla tohum ekmeden önce
toprağı oksijenli suyla bir kez sulamak faydalı diye
yazmıştınız.
Sürekli olarak oksijenli suyla sulamanın zararı var mı?
Bunu soruyorum çünkü oksijenli sulamadan sonra
bazı bitkilerimde bariz canlanma oldu.

Mine Hanım'ın Cevabı:
Oksijenli su aktivatör olarak da çalışıyor. Ancak her sulamada vermeyin.İlk birkaç sulamadan sonra her 3 sulamada bir tekrarlayın.

Sevilay
27-09-2007, 19:56
Sevgili Hoyadağ,ben bu kısmı okumamışım demek ki.
(ne kadar ayıp):o

Bu durumda yukardaki çeliklerimin daha suda iken aynı zamanda hem kök,hem sürgün vermesi muhtemelen bu yüzdendir.

Ayrıca bu yazıyı buraya aktardığın için teşekkür ederim.Zira daha sonra da oksijenli suyla sulamam gerektiğini şimdi öğrendim.

serder
28-09-2007, 08:27
Cezzar doğru söylüyor. 4. senesi olacak neredeyse ve hiç gübre vermedik. (Çok nadir süt vermiştim. Çok nadir.) Hala aynı saksıda (yaklaşık 12cm çapında) ve şu sıralar olanca gücü ile yaprak ve sürgün veriyor. Resim çekip koyarım....

Not: Yan taraftaki yüz resimlerine nazar boncuğuda eklensin. Maşallah der nazar boncuğu ekleriz.... Yönetimin dikkatine....

Ilkin Hanım, bu hadise "Fala inanma, falsız da kalma" gibi birşey.. :D
Sayın serder'den hatırlarsanız, kendisi hiç gübrelemeksizin o çiçek dolu mumçiçeğini büyütüyordu.. Bizim evdekini de hiç gübrelemedik yıllarca..
Yani, tamam bu bilgileri okuyalım ama, bu gübre olayını uygulamanıza gerek yok; yukarıdaki atasözümüze ;) bağlarsak..

Selamlar..

Hakan KINACI
28-09-2007, 09:13
Arkadaşlar vermiş olduğunuz cevaplar için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Bu durumda ben de 200 ml'ye bir çay kaşığı ile sulama yapayım. Ancak bu sulama genelde toprak suyunu iyice çektikçe ( toprak kurudukça ) vereceğim.

Remedios
28-09-2007, 11:11
Herkese Merhaba, Mum çiçeklerinin yapraklarının üzerindeki beyaz lekeler bitkinin doğal özelliği mi yoksa bir hastalık mı? Bilgi verebilirseniz çok mennun olurum.

Penelophe
28-09-2007, 11:14
Bitkinin doğal özelliği. Bildiğime göre üzerindeki beyaz lekeler yüzünden 'mum çiçeği' deniliyor.

cezzar
28-09-2007, 11:53
Penelophe, benim bildiğim çiçeklerinin sert ve dokunduğunda muma dokunmuş hissi veren yapısı yüzünden ismi mum çiçeği...

mehtap gürbüz
28-09-2007, 12:01
Ek olarak; çiçek tomurcuklarının mum'a batırılmış gibi olmasından mum çiçeği denilmiştir.

denizakvaryumu
28-09-2007, 13:54
Mehtap Hanım
siz hoya çeliklerini köklendirirken oksijenli su kullanıyormusunuz?

mehtap gürbüz
28-09-2007, 14:23
Mehtap Hanım
siz hoya çeliklerini köklendirirken oksijenli su kullanıyormusunuz?

Merhaba, biz mum çiçeklerini köklendirirken hiç bir şey kullanmıyoruz,çeliği hazırlayıp perlit, torf veya hazır harç'a dikiyor ve seraya koyuyoruz hiç sorun olmuyor. Aslında bu çiçek güzelliğine rağmen tam amatörler için yaratılmış sanki.
Önemli bir konuda çelik hazırlamak; bir çelikte bir altta birde üstte göz olmalı, alt gözün tüm yaprakları kesilir ve gözün altından 5 mm sap bırakılır kesilir, üst göz ise tek yaprak bırakılır çelik boyunun yarısı kadar gömülerek dikilir.
Forumda gördüğüm kadarıyla çelikleri tek gözle yapıyor ve zorlanıyorlar çelğin üstünde de bir kaç yaprakla birlikte dikiyorlar, bu bitkiyi yoruyor kendinimi beslesin kökmü versin üstelik birde sürgün vermesi bekleniyor.
Bu bilgileri yazmıyoruz sormadan çünkü herkesi biliyor sanıyor ukalalıkta etmek istemiyoruz. Selamlar.

Hakan KINACI
28-09-2007, 14:33
Sn.Mehtap Gürbüz,
Çelik hazırlama işini resimlerle desteklesydiniz çok daha bilgilendirici olurdu. Hiç değilse çelik almak için yanlış bir yerleri kesipde çiçeği mahvetmeyelim.

mehtap gürbüz
28-09-2007, 14:58
Hakan bey üzgünüm resim özürlüyüz.

mehtap gürbüz
28-09-2007, 15:00
Eğer anlatımım yeterli değil karışıksa sorun cevap veriyim.

denizakvaryumu
28-09-2007, 15:02
Mehtap Hanım gerçekten çok yararlı bilgiler verdiniz...Hakan Beyin dediği gibi karakalem bir çizim yaparak resimle de açıklamanız mümkün mü?

Teşekkürler.

Hakan KINACI
28-09-2007, 15:19
Mehtap Hanım;
Anlatım mükemel ancak, artık yaş ilerledikçe sanırım algılarım yavaş :) mum çiçeğimi gördünüz diye biliyorum.
Birde benim bulduğum ve çelik almayı planladığım bir mum çiçeği var ama sizin anlattığınız gibi kesmeye kalkarsam zaten tek dal üzerine uzamış, hani bir kaç tane uzantısı olsa en uç kısmından sizin tarfiniz gibi keser alırım hatta bir kaç tane birden çelik çıkartırım.
Ancak bu tek dal o yüzden çiçeğe de zarar vermek istemiyorum.

sapudeaure
28-09-2007, 15:46
Şekil yardımcı olurmu bilmem.Bu arkadaş köklensin diye 23 gündür beklerim.Şişti garibim köklenmedi:)

İlkin
28-09-2007, 15:57
Benim anladıklarımdan ve de yukarıdaki resme göre yorumlarsam 2 göz arasında olan tam o yaprağın altından toprağa girmeli, değil mi? Benim evdeki garipler bol yapraklı olarak dikildi hep sayemde, akşam ev'e gidince budama yapayım bari yorulmasınlar. Mehtap Hanım harikasınız valla, sağolun.

Sayın sapudeaure acaba şu bizim meşhur oksijenli suyu kullanmadınız mı? ;) Bir de gölge olsun köklensin diye koyduğunuz yer.

mehtap gürbüz
28-09-2007, 15:59
Evet resim çok yardımcı oldu fakat yapraktan soraki kısım fazlalık, eğer oradada göz varsa yaprağı orada bırakmalıydınız yoksa yaprağın 1 cm üstünden kesin.
Hakan bey yeni çıkmış uç sürgünlerinden çelik olmaz o bitkiye bence şimdi dokunmayın, o çiçekten çok çelik çıkar ama çiçekte kuşa döner yazık olur.

sapudeaure
28-09-2007, 16:06
Sevgili İlkin,Sevgili Sempe'nin bana dediği gibi benim parmakların rengi yeşil değil galiba.2639 daki resimlediğim olaydan sonra değişik denemelr yaptım.Bir çelik direk torfun içine,diğerini köklendirme hormonuna batırılıp sonra torfa,birini suya,birini gübreli ve değişik köklendirme hormonlu suya,birinide karışımlı toprağa ektim.23 gündür hepsi yeşiller.Oksijenli su kullanmadım.Sabaleyin sizin konuşmalardan sonra döktüm:)karıştı galiba özür dilerim.Resimdeki normal çeşmesuyuna yatırılmış ve loş bir yerde duruyor.Tabi gönderenin samimiyetinide düşünmek lazım.:p

mehtap gürbüz
28-09-2007, 16:11
Sevgili ilkin yine yanlış, çelik 10 cm ise 5 cm toprağa gömülecekdiğer kısmı dışarda kalacak. Yaprakları budarken üzülmeyin ona aslında iyilik yapıyorsunuz.
1 cm sap ucu
Yaprak ve dibindeki göz
4 cm toprak seviyesi
toprak altı:
5 cm ( son ucunda tüm yaprakları kesilmiş, göz bölümü )

Not: Biz yaprağın yarısını bile kesiyoruz bazı türlerde.

İlkin
28-09-2007, 16:18
Şimdi tamamdır sevgili mehtap hanım. Gidip benimkilere tam ne yaptığıma bakayım ona göre bir işleme girip girmeyeceklerine karar vereyim. Biz canavar mum çiçeği kardeşleri sonunda adam olacağız ama bakalım çiçeklerimiz ne olacak ;)

Sayın sapudeaure, hadi bakalım siz de bu tariflerden sonra kolları sıvayın. Ben köklensinler diye bir bardak çeşme suyu, birkaç damla oksijenli su kullandım. Gölgeye aldım. 4.günde köklenmeye başlamışlardı. İnşallah sizinkiler de köklenir.

mehtap gürbüz
28-09-2007, 16:23
Sayın sepadeaure, sanırım göz' ün ne olduğunu herkes bilmiyor.
GÖZ: Bir bitkinin yapraklarının çıktığı yerdeki dip kısımlarında bulunan, sürgün çıkarmak için hazır bekleyen uyuyan tomurcuk, bu bitkinin yedeklemesidir yukarının başına bir şey gelirse faaliyete geçmeye hazır bekler veya çoğaltmada en önemli yerdir.

sapudeaure
28-09-2007, 16:24
Mehtap Hanım, birde rakamlara göre değerlendirseniz.

mehtap gürbüz
28-09-2007, 16:40
Üzülerek söylemeliyimki üçü de yanlış, göz yaprağın bağlı olduğu noktanın iki tarafında olanlar,kestiğiniz yaprağın dip kısmında ve sağlam yaprağın dip kısmında olanlar.
Sizin işeretlediğiniz yerlerdeki çıkıntılar bitkinin tutunmak ve tutunduğu yere yapışmak vede oraya kök atıp güç almak için uzattığı çıkıtılardır.

Sevilay
28-09-2007, 16:56
Mehtap hanım oldu mu böyle?
KIrmızı ile işaretlediklerim değil mi göz dediğiniz?

21610

Sevilay
28-09-2007, 17:00
Doğru mudur?

21611

mehtap gürbüz
28-09-2007, 17:02
Evet tam isabet. Göz buralarda sevilay hanım bugün fark ettik kimilerinin göz'ü yanlış bildiğini, iyi oldu bu konunun açılması. Selamlar.

mehtap gürbüz
28-09-2007, 17:04
Doğru mudur?

21611

Evet buda doğru.

Penelophe
30-09-2007, 12:37
Panik halindeyim, lütfen yardım edin.:)

21732

Az önce bu paket gelmiş bana, ben uyuyordum, gözümü bir açtım burnumun dibinde. Getiren adam bir şey söylememiş, imza felanda istememiş, 'Bu size' demiş ve bırakıp gitmiş.:eek:

Üzerinde gönderen felan hiç bir şey yazmıyor. Bugün de Pazar. Herşey çok ilginç geldi bana. Sadece kutunun üzerinde Nederlands yazıyor. İlk aklıma gelen Hoya oldu.:D Sipariş vermiştim.:) Heyecandan yarım saat paketi açamadım. Elimde bıçakla dolandım durdum.

21733

İçinden bunlar çıktı. ;) :D

Bazıları çok kötü durumda kutunun üzerinde yazdığına göre 25'inden beri kargodalarmış.

21734

21735

21736
Panik halindeyim, bildiğim herşeyi unuttum, dikim yönlerini bile kestiremiyorum.
Fotoğraflarını yüklüyorum, dikim yönleri ve çelikleri nasıl keseceğim konusunda yardımcı olun lütfen.:)

Penelophe
30-09-2007, 12:39
Devamı..

mehtap gürbüz
30-09-2007, 13:17
Sevgili Penelophe, en alttan başlarsak:

1.Carnosa yazan, alttan dört yaprağı kes, üst sağı kes. yön alttan yukarı.
2. Lac yazan, alttan 4. yapraklaın 5 mm üstünden kes iki çelik olacak her çeliğin alt 2, üst 1 yaprağı kes. yön göründüğü gibi.
3. Biri görünmüyor. 4 yapraklı olanın sağdan alt iki yaprağı ve soldakini kes yön göründüğü gibi.
4. bugar 166 yazan, yön tek yaprak alt, bunu üst yaprağın birini kes.
5. yön sağdan sola, etiketin oradan ikiye böl, alt yaprakları kes, üstte tek yaprak kalsın.
6. Yön sağdan sola, alt üç yaprağı kes, üstte tek kalsın.

Kolay gelsin. Selamlar.

Penelophe
30-09-2007, 13:49
Mehtap hanım, çok teşekkür ederim.:)
Fotoğrafları anladığıma göre numaralandırdım.
Kesilecek yerleri kırmızı ile işaretledim.
Doğrudur derseniz keseceğim.:)

Penelophe
30-09-2007, 13:50
Devamı..

Sevilay
30-09-2007, 14:01
Sevgili Penelophe,
Heyecanını,paniğini,sevincini,mutluluğunu o kadar iyi tahmin edebiliyorum ki?:p:p:p

Sanırım bu çizdiğin şekiller doğru ama sen yine de Mehtap hanımdan onay bekle.

Kolay gelsin.Ellerin titremesin.:p
Sevgiler

Not:Belki de Kerrii den iki çelik çıkarabilirsin?
Her ne kadar göz olmasa da dal da bir şekilde kökleniyor.Benimkilerde öyle oldu.

mehtap gürbüz
30-09-2007, 14:02
Penelophe,
1. bir tamam.
2. iki tamam.
3. Tekrar resim gönder orası çok karışık.
4. Alttaki tek yaprağı kes.
5. Tamam.
6. Etiketten sonraki tek yaprağı kes.
Tekrar kolay gelsin.

Penelophe
30-09-2007, 14:09
Sevilay, teşekkür ederim ama titremek ne kelime zangır zangır derler ya.:p

Mehtap hanım, 3 konusunda benimde kafam karışık, yönünü bilemiyorum, elime alıyorum evirip çevirip bakıyorum ama yönsüz sanki:eek:
Yeniden düzenledim fotoğrafları. Çok şey istiyorum ama bir daha baksanız.:o

mehtap gürbüz
30-09-2007, 14:21
Merhaba,
- 4 numara tamam.
- 6 numara tamam.
- 3 numara; alt teki kes,
üst sağdaki alt iki yaprağı kes,
sol tek yaprağı kes,
yapraksız olanı da kes.
Kolay gelsin zor iş:D

Penelophe
30-09-2007, 14:47
Şimdi tamam mı?

arb73
30-09-2007, 14:50
Son resimdeki çelik galiba ters duruyor.

mehtap gürbüz
30-09-2007, 14:53
Şimdi tamam mı?

Hayır üstte kesilecek iki yaprağın altında olan yapraksız olanı keseceksin. çeliğin yönü aşağıdan yukarıya doğru. Alttaki tek yaprağı kes, sap olduğu gibi kalsın.

Penelophe
30-09-2007, 14:56
Mehtap hanım, bu 3 numaranın yönü konusunda endişelerim var.
Fotoğraflarda işaretlemeye çalıştım.

21757

21758

21759

Fotoğraf 3a ve 3c'de anlattığım yani 2713 numaralı mesajımda suya girecek gibi görünen kısımda hiç kesik yok. Çelikteki tek kesik fotoğraf 3b'de anlattığım yerdeki kesiktir.

Buradan hareketle çeliğin yönü, 2713 numaralı mesajdaki fotoğraf mıdır? Yoksa Bu mesajdaki 3b adlı fotoğraf mıdır?

Çok teşekkürler.

mehtap gürbüz
30-09-2007, 15:10
İnan resimlerle bu kadar, çünkü yaprak diplerindeki gözü göremiyorum ama ben yaprak yönlerine bakarak tahmin yürütüyorum eğer emin isen öyle yap diyebilirim ancak. Selamlar.

Penelophe
30-09-2007, 15:22
Mehtap hanım ve Mucip bey, saatlerdir ilgilendiğiniz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Hakkınız ödenmez.
Eğer dediğim gibiyse yapraklardaki kesme işlemini nasıl yapacağım?

Kafam iyice karıştı.:(
Başka fikri olan yok mu arkadaşlar?

lerdemir
30-09-2007, 15:27
Pen,

Sen iyisi mi komple su bardağına daldır onu, öyle kalsın; sadece yaprakları suyun üstünde kalacak şekilde. Fazla da boğmadan tabii :D

mehtap gürbüz
30-09-2007, 15:27
Mehtap hanım ve Mucip bey, saatlerdir ilgilendiğiniz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Hakkınız ödenmez.
Eğer dediğim gibiyse yapraklardaki kesme işlemini nasıl yapacağım?

Kafam iyice karıştı.:(
Başka fikri olan yok mu arkadaşlar?

Eğer tek yaprak olan taraf üst diyorsan, alttaki tüm yaprakları kesmen lazım ve öyle köklendirmen gerek. Şansın bol olsun.

mehtap gürbüz
30-09-2007, 15:28
Komple su bardağına daldır öyle kalsın; sadece yaprakları suyun üstünde kalacak şekilde. Fazla da boğmadan :)

Yüzme biliyormu bakalım ?

Ophrys
30-09-2007, 15:31
3b doğru geldi bana.

zenfree
30-09-2007, 15:34
Sevgili Penelophe 3c'deki keslimiş mi diye sorduğun yer bene üst kısım.

Kesilen kısım klavyenin üstünde Ş harfinin ordaki dal gibi duruyor.:rolleyes:

Bende de yaşlı ( 18 yaşında) bir mum çiçeği var. Bitkinin alt kısımlarında böyle oluşumlar var. Seni yanıltmasın.

lerdemir
30-09-2007, 15:46
Mehtap Hn,

Vallahi yüzme bilmiyorsa da bu, doğal seleksiyon olsun; güçlü ve bilgili olan yaşama devam etsin :D

Pen,

Bence sen onu fazla da titizlenmeden tersinden de düzünden de diksen, neresinden dikersen dik tutar bence.

Bu forum neler neler gördü zira; bak bu sayfada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1209&page=3) sevgili backyard örneği var hala hafızalarımızda ve forum arşivinin tozlu sayfalarında :D:D

mehtap gürbüz
30-09-2007, 15:48
Bakın yaprakla ana gövde arasında göz olur bu gözün duruşu bitkinin yönünü gösterir burada net veya değil, hiç görünmüyor. Bununla birlikte yaprak duruşlarından tahmin yürütüyorum.
Bir seferde bir kaç bin adet çelik yaptığım zaman bu kadar sıkıntı çekmemiştim inanın, benim olsa kesin budur derim şimdi resim ile olmuyor.
Herkes fikrini söylerse daha iyi bence.

Penelophe
30-09-2007, 15:59
Mehtap hanım Arb73, Adabayrakoglu, Zenfree, Lerdemir:mad: fikirleriniz için çok teşekkürler.

Mehtap hanım amacım sizi sıkıntıya sokmak değildi.:(
Göz görememekte haklısınız çünkü göz yok.

Sonunda bir karara vardım sayılır. Bitkinin ters durduğunu düşünüyorum. Buda yaprakların yönünü açıklıyor. Kabaca çizdim.

21762

mehtap gürbüz
30-09-2007, 16:13
Çok mantıklı tabi ki orada bu tez'i bozan, üçlü yaprağın karşısındaki tek yaprak, onun duruşu farklı çünkü.
Şimdi size başka bir önerim var:
- Üçlü yaprağı tek'e indirin,
- Başka yaprak kesmeyin,
- Çeliği direk torf'a yatırın,
- Yaprakları dışarda bırakın,
- Gövde olan kısımları torfla kapatın,
Bu şekilde tersi veya düzunün önemi yok köklenecektir, yalnız bunu hiç kurutmayacaksınız, sulayın ve devamlı sprey yapın.

Penelophe
30-09-2007, 16:24
Tamam Mehtap hanım, çok teşekkürler.:)

mehtap gürbüz
30-09-2007, 16:43
Penelophe'nin sorununu çözdük gibi, bu arada arkadaşların bu son tarif ettiğim yatırma işlemi ile; örneğin 5 adet gözü olan bir çeliğiniz varsa, 5 adet köklü fideniz olur, diğer şekilde ise 2 adet elde edersiniz.
Bu şekilde yapılmasında en önemli şart sulama ve spreylemedir. Torf kurumayacak, yapraklar nemlendirilecek hatta torfuda spreyleyebilirsiniz.
Kolay gelsin.

COYOTE
30-09-2007, 18:18
Penelophe güle güle büyüt mumlarını:)Umarım panik bitmiştir;)
Bu son sayfayı okurken düşündümde. Eminim sipariş verenlerin mumları geldiğinde bu başlıkta nasıl dikmeliyim vb gibi soru patlaması yaşanacak. Mehtap hanım hangi birimize yetişecek merak ediyorum doğrusu:) nasıl bir formül bulsak acaba? Beni de şimdiden panik sardı.

Penelophe
30-09-2007, 19:31
Coyote teşekkürler.;)
Bu panik bitmeden, gelecek olanların paniği beni de sardı şimdiden.:)

Mehtap hanım, 2 numaralı fotoğraftaki çeliği ikiye bölmüştüm birinde bir yaprak bıraktım fakat diğerini keserken dalmışım, onsa hiç yaprak yok.:( Bu sorun çıkartır mı?

Birde, bütün çeliklerde birer yaprak var şu anda, bu halleriyle torfa yatırabilir miyim? Yoksa normal dikim mi yapmalıyım?

Teşekkürler..

mehtap gürbüz
30-09-2007, 20:50
Penelophe merhaba, paniklemekle iş bitmiyor tabi bak bir yaprağı götürmüşsün ama zararı yok yinede olur.
Yaprakları kesmeden olabilirdi ama gördüğüm kadarıyla çok su kaybetmişlerdi sen onları suda köklendirsen iyi olur. Üç numaradaki tereddüt etmemiz nedeniyle öbür çözümü söyledim çünkü parti bana kalabilirdi:D
Hoşçakal.

Penelophe
01-10-2007, 05:10
Hımm.. Tamam, o zaman suda beklesinler bir süre kendilerine gelsinler, hem köklenen köklenir, köklenmeyeni de yatırırım toprağa. (Off bir gün içinde ne kadar çok karar değiştirdim anlatamam)

Tekrar çok teşekkürler Mehtap hanım.;)
İlk çelikler sizin.:) Hatta 2'ye böldüğümüz köklensin diker dikmez göndereceğim.;)

Aslında bütün çelikleri size göndermeyi düşündüm, siz köklendirip biraz büyüyünce bana çelik gönderirsiniz diye fakat çok bezgindiler, bir yolculuğa daha dayanabileceklerini gözüm kesmedi açıkcası.

İlkin
01-10-2007, 11:03
Mehtap Hanımın geçen verdiği teorik ve pratik derslerden sonra çeliklerimden 1 tane daha çelik ürettim. Bakalım o da kök verip toprağa ektikten sonra filizlenirse eğer isteyen birisine yollamak isterim. Özellikle hiç mum çiçeği olmayan birine vermek daha mutlu eder beni ;)

Mine Pakkaner
01-10-2007, 11:36
Bu telaşınız ve amatör ruhunuz hiç kaybolmasın. :)

İremsıla
01-10-2007, 16:46
arkadaşlar geçen hafta pazar dönüşü yaklaşık 2 metre boyunda,mum çiçeğini atılmış olarak buldum.hemen saksıya ektim fakat,epey yıpranmıştı.yapraklar şu anda su kaybediyor,ne yapabilirim
Kırılan dallarından 8,10 adet çelik elde ettim.

mehtap gürbüz
01-10-2007, 17:01
arkadaşlar geçen hafta pazar dönüşü yaklaşık 2 metre boyunda,mum çiçeğini atılmış olarak buldum.hemen saksıya ektim fakat,epey yıpranmıştı.yapraklar şu anda su kaybediyor,ne yapabilirim
Kırılan dallarından 8,10 adet çelik elde ettim.

Eğer çok hırpalanmışsa kökten yukarı 25-30 cm kesin hepsini, üst kısımdakileri çelik yapın köklendirin. Köklü kısımı biraz fazla gömün ve bol sulayın, gölge bir yere alın düzelir umarım. Hoşçakalın.

İremsıla
01-10-2007, 17:22
Teşekkür ederim mehtap hanım,bulduğumda yeni atılmıştı.Ektikten sonra (sanırım toprak ve saksı değişikliğinden kaynaklanıyor)halsizleşti.eğerki düzelmezse tarifinizi uygularım.bu arada aldığım çelikleri olmayan arkadaşlar için saklıyorum.;);););)

nevsune
01-10-2007, 18:10
Sevgili M.Gürbüz

Geçen gün bir kaza sonucu mum çiçeğim düştü ve saksısı alttan kırıldı. Tomurcukların olduğu dal zarar gördü, kesmek zorunda kaldım. Kendi nazarımı değdirdim kraliçeme:( Şimdi benim saksıyı değiştirmem gerek. Korkumdan elleyemiyorum. Ne diyorsunuz, ne yapayım?

O kırılan uzamış dalı kesip kesip toprağa daldırdım. Birşey çıkar mı bilmiyorum ama deneyeyim dedim.

Mine Pakkaner
01-10-2007, 19:38
Mum çiçeği macerasının sonunda yeni bir dergi yazısı hazırlayacağız. :)

mehtap gürbüz
01-10-2007, 20:06
Sayın Nevsune, saksı madem kırılmış, bir iki boy büyük saksıya (yanlarına toprak konabilecek kadar) aktarabilirsiniz. Merak etmeyin herşey iyi gidecek. Ucunun kopmasına söylenecek tek şey şimdi bir değilde iki, üç, beş,...uç yapabilir; ****** bu sarsıntıyı atlatıp kendine geldiğinde. Bol su verin, yapraklarına da bol ve sık sprey (çiğ düşmüş gibi) uygulayın. Nazar Boncuğu takmayı ihmal etmeyin. Eşim diyor ki: " Nefesi kuvvetli bir hoca lazım."

hoyadag
01-10-2007, 21:08

Heyecanla bekliyorum Mine hanım, zira mumçiçeği kardeşliği efsaneleşmeye doğru yol alıyor inşaallah. Darısı diğer unutulmaya yüz tutmuş bitkilerimizin başına.

mehtap gürbüz
01-10-2007, 21:29

Mine hanım, dergiyi okudum,Şahsınızda emeği geçen herkese teşekkürler. Selluka macerası başından sonuna kadar çok hoştu, birde Erkan Uğur'un ezgisi ayaklarımızı yerden kesti, kulaklarımızın pasını aldı, bizi alıp bir yerlere götürdü.
Mum çiçeği de galiba hak ediyor galiba, bunca seveni varken.
Selamlar.

Mine Pakkaner
01-10-2007, 22:10
Mehtap Hanım, mum çiçeği kardeşliği bizim ilk gözağrılarımızdan. Şu çelikler de bir yerini bulsun, paylaşılsın, köklendirilsin, saksılarda resimleyelim, işte o zaman kocaman bir yazı yazacağız.

Sevgili Memet'in ofisime tanışmaya gelirken bir saksı minik mum çiçeğini elinde hediye getirmesini nasıl unuturum? Sahip olduğum ilk ve tek mum çiçeğimdir. Mum çiçeği kardeşliğinin ilk ürünlerindendir.

Sizin de bize katılarak verdiğiniz destekle mum çiçeği kardeşliği gittikçe büyümekte ve sanaldan gerçeğe hızla dönüşmekte.

Yönetim olarak gelişmeleri mutlulukla izlemekteyiz. :)

Selamlar.

Oğuzhan
02-10-2007, 09:08
Mum çiçeği kardeşliği çok güzel devam ediyor.İnşallah sonucu da güzel olacak.Uzun yollar aldık.Sabırla bekledik.Güzel süprizlerle karşılaştık.Müthiş duygular yaşadık.Hala umutla beklemeye devam ediyoruz.İçimizdeki umut hiç sönmesin.Mum çiçeği kardeşliğinden güzel bir hikaye çıkar gibi...:)

Sevilay
02-10-2007, 20:18
Mehtap hanım,izninizle bir sorum olacak size.:o

Ben köklenen ve köklenmesinden umudumu kestiğim(sabırsız olduğum için)tüm çeliklerimi diktim.

Sizin yolladığınız canım mum çiçeğime sizin de onayınızla haftada bir bardak,hatta şimdilerde toprak nemli kaldığı için 10 günde bir bardak su veriyorum.

Gün içinde zaman zaman da fıs fıs yapıyorum.

Diktiğim çeliklere bardak ölçüsüyle(mesela 1/2 bardak)ne ölçüde ve ne sıklıkta su vermeliyim?

Onlara da fıs fıs yapmalı mıyım?Burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=158123&postcount=2754) dediğiniz gibi.

Vereceğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.

mehtap gürbüz
02-10-2007, 21:08
Merhabalar.
Toprağa dikmenizin sorun yaratacağını düşünmüyorum. Toprağın nemini dengele mek bardak usulü ile zor olur,bunun yerine yağmurlama ıslatarak suya doyurmanız daha iyi olur.Su fazlası akıp giderken toprak suya doyar.Bunu toprak fazla kurumadan tekrarlarsınız. Su spreyleme sık sık yapabilirsiniz, ama dikkat üst toprağın nemini sprey öncesi kontrol edinki toprak nem dengenizi şaşırtmasın. (direk yaprağa sıkın.)
veeee artık çiçekleri biraz kendi hallerine bırakın, sizi şaşırtsınlar.Selamlar.

Sevilay
02-10-2007, 22:27
Mehtap hanım,çok teşekkür ederim ancak ben yağmurlama ne demek bilmiyorum.Belki de yaptığım bir şey de adını bilmiyorum.

Bir de fıs fıs yaparken üst toprak nemini neden kontrol ediyoruz?Çok nemli bir topraksa yapmayalım mı?Zira spreylemede su bulut gibi,sis gibi tüm saksı yüzeyine iniyor.

Sevgiler.

mehtap gürbüz
02-10-2007, 22:37
Mehtap hanım,çok teşekkür ederim ancak ben yağmurlama ne demek bilmiyorum.Belki de yaptığım bir şey de adını bilmiyorum.

Bir de fıs fıs yaparken üst toprak nemini neden kontrol ediyoruz?Çok nemli bir topraksa yapmayalım mı?Zira spreylemede su bulut gibi,sis gibi tüm saksı yüzeyine iniyor.

Sevgiler.

Merhaba Sevilay hanım, yağmulama sulama; genelde bahçelerde kullanılan ibrik benzeri uç kısmı süzgeç gibi delikli sulama kapları vardır, plastiklerde var onlarla sularsanız yağmurlama olur.
Spreylemeyi yalnız yaprağa bir kere yapın yeter uçuşan kısımdan bir şey olmaz. Saksıları ne çamur yapın nede kurutun dikkat etmeniz gereken bu. sevgilerimizle.

agaclar.net
03-10-2007, 11:07
Sadece sohbet içeren mesajlar belli aralıklarla başlıktan silinmektedir. Sohbet için forum içi kahveyi kullanmanızı rica ederiz.

sapudeaure
03-10-2007, 11:16
Bu uyarı şekli kesinlikle çok çok hoş olmuş.

mehtap gürbüz
03-10-2007, 12:08
Sadece sohbet içeren mesajlar belli aralıklarla başlıktan silinmektedir. Sohbet için forum içi kahveyi kullanmanızı rica ederiz.

Bizim, Kral ve ve kraliçe olmak gibi bir niyetimiz yoktu,kimseden aferin almak, menfaat gözeterekde bir şey yapmadık. İnsanlara bilgimizle, kıymetsiz çiçeğimizle destek olmaya çalıştık ama her ne hikmetse silinmek için buluna, buluna Elfoginin bu mesajı fazla gelmiş koskoca "mum çiçeği" başlığına. Şipariş vermemiştik bu kardeşimiz içinden geleni yazmış ama dört satır nedense fazla gelmiş foruma. Çok teşekkür ederiz.

İlkin
03-10-2007, 12:15
Mehtap Hanıma ben de katılıyorum. Mum çiçeğinden kaynaklanan konular bence bu forum içinde yazışılıp konuşulmalı. Gidip de zaten başka konular için konuşmuyoruz. Ben şimdi bu konudan çıkan bir olayı, bir anı, bir paylaşımımı neden başka bir yerde paylaşayım ki! Forumda ağırlık yapıyor diyebilirsiniz. Oraya yazdığım da ağırlık yapacak o zaman genellemeye bakarsanız. Bence herşey yerinde güzel. Yazılarımızın silinmesi hoş değil bence.

malina
03-10-2007, 12:24
Anlık duygu paylaşımını anlamak mümkün. Ama sizden sonra burayı okuyacak arkadaşları da düşünün. İstediği bilgiye ulaşmaya çalışırken okumak zorunda kaldığı "anlık duygu paylaşımları" onun yorulmasına ve okumasını yarıda bırakmasına neden olacaktır.

Ricasına, "Bizim, Kral ve ve kraliçe olmak gibi bir niyetimiz yoktu,kimseden aferin almak, menfaat gözeterekde bir şey yapmadık." gibi bir cevap anlamsız kaçıyor...

COYOTE
03-10-2007, 13:11
Acaba bir mum çiçeği sohbet yeri açılsa olmaz mı?
Çünkü kahvede pasta,çay ,çörek vs ikramından sohbete pek gelinemiyor. Bir de oradaki herkes mum çiçeği ile ilgilenmiyor ki!Şu aralar en yoğun başlık herhalde mum çiçeği.
Ayrıca üretim teknikleri başlığının alt başlığı olan avokadonun sayfalarında da bol sohbet var. Ben şahsen okurken sıkılmadım,yorulmadım en azından o andaki duyguları da yakalayabildim.Salt bilgidense daha iyi oldu bence:)

denizakvaryumu
03-10-2007, 14:02
Bu sorun sadece mum çiçeği konu başlığı altında değil hemen hemen aktif olan tüm konularda var...Sellukada, parfüm çiçeğinde...

Önemli olan çözüm üzerinde yoğunlaşmak...Bana göre o konu başlığı altındaki sohbetler yararlı...ancak yeni başlayan ve o konu hakkında bilgi edinmek isteyenler için çok da anlamlı değil...

Çözüm önerim:
Foruma yeni girenin veya eski üye olup da bilgi tazelemek isyenler için her konunun ilk mesajında moderatör tarafından seçilen gerekli ve alınması gereken bilgilerin buraya güncellenerek yazılması...zaman zaman bu mum çiçeği konusunda gönüllü arkadaşlar tarafından yapılmıştı...
Burda önemli olan 1.mesajda yer alması ve güncellenmesi...
örneğin 3000 . mesajda Mehtap Hanım tecrübe ve bilgiye dayanan bir bilgi verdi ise bu ilgili moderatör arkadaş tarafından 1.mesaja eklenmeli...
Böylece her konunun 1.mesajı çok önemli olacak ve konu ile ilgili konuşmalar , heyacanlar, üzüntüler o konu altında devam edebilecek.

Örnek vermek gerekirse;
Mehtap Hanım mum çiçeği konusunun moderatörü olabilir.
n_turan, likapanın ve böğürtlen-ahududunun...

Frenk üzümünü kimseye kaptırmam :)

Hakan KINACI
03-10-2007, 15:50
Sn.Denizakvaryumu sizin söylediğiniz gibi bir 3000. mesajı alıp 1 mesaj yaparsanız oradaki soru vs havada kalır, bu sağlıklı olmaz, bir de konun akışına göre yeri gelecek iyi anılar, yeri gelecek kötü anılar yazılacak ki yeni başlayan kişi bu konuyu okurken sürükleyici olması açısından daha uygun olur.
Zaten illa bir şey aracaksa, o zaman arama motorunu neden kullanmıyorlar, gelen bir şeyi merak ettiyse arama motorunu kullanırsa istediği sonucu bulabilir.(gerçi ben bu konuda şikayetçi oldum ama tam olarak sorunum çözülmedi :) ) En azından bana yapılan tarif ile söylüyorum. Hem konu hem de konu içinde arama yapılabiliyor.
Burada gördüğüm kimse araştırma yapmadan armut piş istiorlar.
O zaman ne olacak bir ARMUT PİŞ başlığı altında sizin söylediğiniz genel olarak başlıklar açılır ve oradan yeni gelenler takip eder.
Hiç değilse kimse ne kırılır, ne de üzülür... :)

denizakvaryumu
03-10-2007, 16:05
Hakan Bey,
3000.mesaj yine yerinde duracak ama önemli bir bilgi ise aynı zamanda 1.mesajın içine de girecek...
Mum çiçeğinde şimdilik 93.sayfadayız bundan 3-4 yıl sonrasını bir düşünün...arama motoru bile su kaynatır :)
Mum çiçeği hakkında bilgi isteyen 1.mesajı okuyup herşeyi öğrenmeli 93 sayfayı ve yüzlerce mesajı okumasına gerek yok.

İlkin
03-10-2007, 16:05
Umarım bu yazışma olayına bir çözüm bulunur ben herşey yerinde güzel demeye devam ediyorum ;)

Azönce bir müşterimin evine gittim ölçü almaya ve çok büyük bir sürprizle karşılaştım evinde mum çiçeği vardı. Hem de yaz kış balkonda duruyor. Üzerindeki çiçekler muhteşemdi. Kopartıp bana verdi bir demet, o kadar kopartmayın dememe rağmen hem de. Hayatımda ilk defa bir mum çiçeğinin çiçeğini görüyorum. Nasıl mutlu oldum anlatamam.

Bir de yeni bir şey öğrendim. Kendisi hiç çelik almıyormuş. Uzayan sürgünleri çoğaltmak istediği yerden göz bölümünden toprağa batırıyormuş. (Uzayan sürgün yeri toprağa girmeyecek ama) Üzerine toprak ekleyip bol bol suluyormuş. Bu da güzel bir bilgi oldu bana. Garanti çoğaltma gibi geldi.

Umarım bu anımı ve bilgiyi doğru yerde paylaşıyorumdur!

hoyadag
03-10-2007, 16:57
İlkin hanım, sanırım bahsettiğiniz durum "adi daldırma" metoduna uygun. Burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2154&highlight=havai+dald%FDrma) Mine hanımın hazırlamış olduğu daldırma yöntemleriyle ilgili ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Dalın yere uzatılamadığı durumlarda benzer şekilde garantili bir yöntem olan "hava daldırması" da yapılabilir diye düşünüyorum.

memet
03-10-2007, 19:26
Arkadaşlar, forum içeriği sohbet değil bilgi amaçlı. Zaman zaman sohbetleri kahvede yapalım uyarısında bulunuyoruz. Orada mum sohbeti yapmanın hiç sakıncası yok.
Çünkü forumda asıl amacımız, başlıkların bilgilenme, bilgilendirme içerikli olması.
Silinen mesajların hiçbirinin arkadaşların şahsıyla bir ilgisi zaten olmuyor.
Bu konudaki görüşlerinizi de kahvelerden birinde yapabilirsiniz.
Konuya şu yönden bakın, önemli bir bilgi birikimi yaratan sitemiz, pek çok yerde referans olarak kullanılmaya başladı. Foruma bu referansla girenlerin ilk arayacakları sohbet içeriği değil, bilgidir.
Mesajı silinen arkadaşaların bunu anlaşıyla karşılayacağını umuyorum. Yönetimin bir kastı olsa, mesajı hemen silmekte mümkün.

dkp
03-10-2007, 19:56
Sayın İlkin'e (2768) katılıyorum.Önerim herşeyi oluruna bırakalım.Sistem zorlanmaya başladığında belirleniş bir zamana dönüp silme veya özetleme veya sadeleştirme yapalım.Duygu yoksa sevgi nasıl büyüyecek ?

Hamido
03-10-2007, 20:11
Yönetimin gerekçesi ve uyarısı ilk başta makul, mantıklı gibi görünüyor. Ancak ben bu görüşe katılmıyorum.

Forumun adı üzerinde : "FORUM"
Burası, insanların konuşma yapması ile yaşayan bir yapıdadır. Buna sohbet de dahildir.
"Referans" olarak bir forumu gösteren, forumun yapısını da kabullenmek durumundadır.

Ama ağaçlar.net olarak ülke çapında referans olma iddiamız varsa (varmı bilmiyorum), referans kabul edilecek bilgi ve belgeler forum sayfalarından özenle ayıklanıp, site içinde oluşturulacak bir başvuru (referans) köşesinde tasniflenebilir.

Her bitki ile ilgili bu ayıklamayı moderatörler veya gönüllüler yapabilir. Eğer ihtiyaç duyulursa, ben mum çiçeği için bu ayıklamayı yapıp tek bir belge olarak yöneticiye gönderebilirim.

Önerim kabul görürse, bilgiye ihtiyaç duyanlar 93 sayfa karıştırmadan "pişmiş armuda" kavuşabilir. Ayrıca yönetimden ikazlar gelmediği için kimse kırılmaz, sohbet ve paylaşım sekteye uğramaz.

Saygılarımla

mehtap gürbüz
04-10-2007, 00:14
Forumda mum çiçeği başlığnı baştan sona okumuştum,en başlarda daha 50-60. mesajda sayın bacyard'ın çeliği ters dikmesiyle başlayan muhabbetin içinde sayın Mehmet'de vardı. Bu mesajlar silinmelimiydi? kesinlikle hayır çünkü o kadar hoştu ki, ama şimdi sayın Mehmet aksini söylüyor, orasının bilgi paylaşımı yeri olduğunu, muhabbetin "Meşe Palamudu" kavesinde yapılmasını savunuyor.
Mehmet beyin bu kahvede meşe palamudunun tartışıldığını görmüşmü? Arkadaşlardan her başlığa kahve isteklerine bende kahve, kahve dolaşacakmıyız diye karşı çıkmıştım, çünkü bilgilerin arasına garnitür olarak bu tür yazışmaların girmesi çok hoş ve herkesin istediğide bu.
Bunun adına kimse alınganlık filan demesin, ben forumda boşboğazlık etmedim bilgi de verdim, yardımda ettim, gönlümden gelen duygularlada burada yalnız isimleriyle tanıdığım dostlarla neyim varsada paylaştım, şundan da eminimki onlarda benimle aynı duygularla elinde olanı paylaşırladı.
Yapılan uygulamanın yanlış ve birazda ben yaptım oldu demek anlamna geldiğini sanırım bu konuya müdahil olan veya olmayan herkes biliyor, yalnız bu herkes dediklerim unutulmasın ki her biri bu siteyi sırtında taşıyan önemli elamanlarıdır.
Ağaçlar net'in referans olması ****** beni rahatsız etmiyor aksine benimde tuzumun olmasıda benim için çokta önemli. Bu vesileylede referas olan siteninde artık kurumlaşma yolunda adım atıp patron şirketi imajındanda kurtulması lazım diyede düşünüyorum.
Ben başka sitelerin forumlarına da giriyorum,inanın ağaçlar net'te bilgi paylaşıp yazanların hepsi ayrı ayrı bir değer. Bir tohumun peşine düşüp ele geçirmek , çimlendirmek, büyütüp çiçeğini görmek için verdiği mücadele arasında hoş sohbetler etmek ne kadar sakıncalı?
İsteseydim bu siteyi kullanıp parada kazanabilirdım, o zaman mesajımıda silseniz hiç umurumda olmazdı, pişkin pişkin devam ederdim. Site kuralarına görede bu kural dışı değildi.
Burada tanıdığım dostlarımı bırakıp gitmek niyetinde değilim, burdayım ama uslu ve sıradan izleyici bir üye olarak.
Herkese saygılarımı sunuyorum.

lilyumkokusu
04-10-2007, 02:28
Ben henüz yeni üyeyim ama arkadaşıma Candan katılıyorum.Çiçekler hakkında bilgileri her yerden edinebiliriz,kitaplarda dahil.Ama insanın anılarını **** bir sohbet eşliğinde bildiklerini duyduklarını paylaşması daha hoş,en azından mum çiçeği kardeşliği bölümünde bu da olmalı,insan ilgilenirse sıkılmadan hoşça vakit geçirerek 93 sayfayı bir solukta okuyabiliyor.Sevgiler...

oyaağacı
04-10-2007, 07:42
Mehtap Hanım,
Lütfen kırılıp bizi bırakmayın.Sizin bilgilerinize çok ihtiyacımız var.Zira sorulara bıkmadan sıkılmadan sabırla cevap veriyorsunuz (saçmalasak bile).Eminim yönetim de bunun farkında olacaktır.
Siz sıradan olamayacak kadar farklısınız.
Sevgilerle

memet
04-10-2007, 07:43
"Süpersiniz sağolun varolun"
Mehtap hanım, bunun gibi kaç mesaj attınız?
Neden atayım diyorsanız, silinen mesaj konusunu neden üstünüze alınıyorsunuz?

Bu tür mesajları siliyoruz. Bunu bir polemiğe çevirmenin bir anlamı yok.
Forumun adı forum, kahvelerin adı da kahve , sohbet içerikli konuşmaların da kahvelerde yapılmasını istiyoruz.
Mesajları ayıklayıp, tek bir bilgilendirme mesajını arkadaşlarımız zaman zaman yapıyorlar. En son Penelophe selluka başlığında yaptı bunu. Üstelik zaman zaman onun da mesajları siliniyor.

oyaağacı
04-10-2007, 07:44
Ayrıca belitmeliyim ki forumda sadece bilgi değil sohbet de olmalı diye düşünüyorum.Bilgilenmek için ve sohbet için burdayım.

İlkin
04-10-2007, 08:54
Mehtap Hanıma sonuna kadar katılıyorum. Bu tartışma seviyesi de gayet normal; yapıcı tartışma olduktan sonra böyle karşıt fikirlerin olmasını doğal karşılıyorum. Memet Bey'in dediği gibi belki sağolun, varolun gibi mesajlar silinebilir ama mum çiçeği ile ilgili sohbet ve bilgi ne varsa yerinin burası olduğunda ısrarla duruyorum ben. Her anıdan çıkartılabilecek ders bile var. Kahveyi kullanın diyorsunuz ama oraya girip de bizim adepta olmamız çok zor. Pat diye girip mum çiçeği ile ilgili bir sohbeti nasıl anlatayım. Mum çiçeği ile ilgilenen var ilgilenmeyen var. Bir de ilgilenen nereden bilecek benim nerede ne anlattığımı... Herkes gidip oraya bakmıyor ki ben hele çok nadir bakıyorum.

Ara ara durup geride kalan sayfaları okuyorum hiçbirisi beni yormuyor sıkmıyor. Her bilgi arasına girmiş mum çiçeği ile ilgili bir anı hoş sohbet çok hoşuma gidiyor.

Mehtap Hanıma da bir soru sormak istiyorum... Dün müşterimin evinde gördüğüm mum çiçeği için konuşurken ben kendiminkinden bahsettim müşterime. Benim mum çiçeğinin üzerinde çiçek açması için dallar çıktı ama çiçeklendiremedim bir türlü belki yeterli su veremedim belki de yer değişikliğinden dolayı dedim. O da dedi ki eğer o çiçek açması için çıkan saplar dökülmüyorsa çıkar mutlaka sabret dedi. Dökerse gelecek seneyi beklersin çiçeklenmesi için dedi. Bu ne derece doğru acaba Mehtap Hanım. Umarım böyle bir ihtimal vardır.

Oğuzhan
04-10-2007, 08:57
Arkadaşlar şimdi ben çok üzüldüm.Yazdığım mesajın bu kadar tepki alcağını hiç düşünmedim.İçimden geleni paylaşmak için yazmıştım.Mehtap Hanım Özür dilerim.Bunu olmamış kabül edelim.Tatlıya bağlıyalım.Bundan sonra sadece izemekle yetinelim.

denizakvaryumu
04-10-2007, 09:08
http://www.tarcininmutfagi.com/tarcininmutfagi/2006/05/mum_e.html

Yukardaki linkte
5/6/2006 tarihli Nevin Hanımın yazdığı yazıda "sapsız filiz ekilirse mum çiçeğinin 7 yıl sonra çiçek açacağı " belirtiliyor...

Sevilay
04-10-2007, 09:14
bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=17601&postcount=7),bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=18282&postcount=56), bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=20576&postcount=114),bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=24140&postcount=214),bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=24243&postcount=218)gibi mesajları dün bilgimi artırmak için girdiğim Mine Pakkaner'e soralım başlığının ilk 8 sayfasında okudum.
Ne sıkıldım,ne bilgi almamı engelledi.
Aksine taa 2006 yılında yapılan yazışmalarda yaşanan duyguları hissettim.

Ben Selluka yetiştirmiyorum ve yetiştirmeyi de düşünmüyorum.Ama o sayfaları okuyor ve yetiştiren arkadaşlarımın,heyecanlarına,mutluluğuna,üzüntüler ine,sohbetlerine ortak oluyor,onlarla beraber üzülüyor,heyecanlanıyor veya mutlu oluyorum.

Burası bir üniversiteye veya bilimsel bir kuruluşa ait bir forum değil.Biz de bilim adamı veya bu konularda yetkili ağızlar değiliz.Dolayısıyla konu ile ilgili
sohbetler konuyu bozmuyor,tat katıyor bence.

Sayın Hamido'nun da dediği gibi bir arkadaşımızı seçelim ve o konu ile ilgili bilgileri zaman zaman ayıklayıp ilk mesaja eklesin.

Bir süre önce sitede bir problem vardı ve siteye bazen giremiyorduk.
Kendimi anahtarını evde unutmuş ev sahibi gibi hissediyordum.

Çünkü burada her konudaki paylaşım bana kendimi evimde hissettiriyor.
Dün sildiğiniz mesajlar arasında benim de mesajım vardı ve ağaçlar.net uyarısı geldiğinde utancımdan yanaklarımın kızardığını hissettim.

Kendimi büyüğünden azar işitmiş bir çocuk gibi gördüm bir an.

Bu sitede bize bilimsel destek veren arkadaşlar da var.Ama tekrarlıyorum;Burası bir bilim kurumuna ait bir site değil.

İnsanların bir parçası olmaktan gurur ve mutluluk duyduğu kocaman bir aile.
Yöneticileri ve diğer katılımcılarıyla.

Ve ben bir parçası olduğumu düşündüğüm ailemden kimseyi kaybetmek,kırmak ve üzmek istemiyorum.

En derin saygılarımla.

Hakan KINACI
04-10-2007, 09:24
Aslında hiç bir zaman hiç bir şekilde ne tartışmaya müdahil olurum, ne de tartışmaya girerim. Prensip gereği yıllarca forumlarda olduğum için, ne yaparlarsa yöneticiler, forumun yürürlüğü konusunda en iyisini yapmaya çalıştığı için, her zaman verdkileri kararlar en doğrusudur ve her zaman haklıdırlar. Bu yüzden tartışmaya hiç mi hiç gereği yoktur.

Bazen bu tür; Türkiye genelinde tartışma konusu olsada bazı kişiler çözüm önerisinde bulunsa bile, zaten yönetim en iyi çözümü bulmuştur ve tartışmasızdır, üyeler uymak zorundadır.

Şimdi burada da yapılacak tek şey var, soru sorulacak, bu konuda bilgisi olan cevap verecek.
Tam bu sırada, bu soruya ilişkin birinin bir anısı olacak hemen kahveye gidecek "ben mum çiçeğinde şöye şöye yapmıştım." diye yazacak. Tabii kahvede başka bir konu (pardon; çay, kahve ve pasta muhabbeti olduğu için) yazışması varken alakasız bir yazı göndermiş ve mum çiçeği ile uğraşan kişi; hımm bak, arkadaş tam burada şu anısını yazmış dur bende cevap vereyim diyecek. :) işte forum, işte kahvehane!!!

Neyse; çenem biraz düştü kusuruma bakmayın, ben yukarıda da belirttiğim gibi asla tartışmaya ve/ veya polemiklere girmek istemiyorum.

Yönetim ne karar aldıysa, biz üyeler bu karara saygı gösteremek zorundayız. (en azından kendi adıma kabullediyorum.)

Saygılar,

denizakvaryumu
04-10-2007, 09:33
Hakan Bey,
yorumunuza katılmıyorum...forum üyelerinin düşüncelerinin, isteklerinin, sorunlara çözüm önerilerinin gözardı edildiği bir forum, forum olmaktan çıkar.

mehtap gürbüz
04-10-2007, 09:53
Herkese merhabalar.
Acaba bir yanlış algılama mı oldu? Forumdaki bilgi içermeyen bir çok mesajın sonradan silineceğini bilerek ama gülümseyerek okuyoruz. O tatlı uyarıyı görünce hangileri diye bakalım dedik.Daha silinebilecek başka mesajlarda varken sadece tek bir mesajın silinmesi biraz garip geldi.

Forumdan çıkıp gitmeyi düşünmüyorum, uslu bir üye olarak buradayım. Bazı kardeşlerin iyi niyetle önerdiği görevleri kabul etmiyorum.

Bu konuyu kendi tarafımdan kapatıyorum.

karpapatya
04-10-2007, 11:01
Sevgili 7 yıldır açmayan mum çiçeğimin hatrına 93 sayfayı da okudum desem şaşmazsınız değil mi değerli mum çiçeği dostları.

Dallandı budakladı ama ilk defa bu yıl 8 çiçek sapı verdi hala bekliyorum.

Google' dan arayanların durumu da tartışmışsınız. Ben bir örnek sayılabilirim. 93 sayfayı okumak elbette zaman istiyor. Bence burada yapılan konuşmalar böyle sürüp gitsin. Ayrıca bir başlık açın "Mum çiçeği yetiştiriciliği hakkında genel bilgiler gibi". Arama yapanlar için kolaylık olur. Hem de buraya duygu ve düşüncelerini yazan arkadaşlar kırılmaz.

Hamiş namı-diğer Mumçiçeği Kahvehanesi :p

Kimse Mumçiçeği forumunda kırılmasın üzülmesin. Yoksa siz de Mumçiçeği gibi hassaslaştınız mı?

Akıl vermiş gibi oldum kusura bakmayın. Siz daha iyisini bilirsiniz.

Selamlar. Saygılar.

denizakvaryumu
04-10-2007, 11:14
Sevgili 7 yıldır açmayan mum çiçeğimin hatrına 93 sayfayı da okudum desem şaşmazsınız değil mi değerli mum çiçeği dostları.

.

Demek ki mum çiçeğinden, çiçek saplı çelik dikilmezse 7 yıl çiçek vermemesi olayı doğru...

malina
04-10-2007, 11:19
Arkadaşlar abartıyorsunuz :)

Ben bir ara kahvede bile mesaj silmiştim.
Sabah kahveye bakıyorum:

1. kişi
- günaydın

2. kişi
- günaydın

3. kişi
- günaydın size de

4. kişi
- günaydın, herkes iyi mi?

5. kişi
- günaydın

6. kişi
- günaydın millet

Akşam bakıyorum:

1. kişi
- iyi geceler

2. kişi
- iyi geceler

3. kişi
- - iyi geceler size de

4. kişi
- - iyi geceler ben yatıyorum

5. kişi
- - iyi geceler

6. kişi
- - iyi geceler millet

Üstelik sadece bir gün değil, farklı günlerde de böyleydi... Yazanlar tabii ki duygu paylaşıyor... Sizce bu normal mi? :)
Tabii yapacak daha iyi işlerim var diye daha sonra silme işiyle ilgilenmedim...

Konuyla ilgili, içtenlikli duygu paylaşımlarını silmiyoruz. Bu istediğimiz bir şey. Ama bazan sohbet sınırı bile aşılıyor ve laf kalabalığına dönüşüyor. Bunları silmeye girişince en çok bir iki silinmese de olur mesaj silinmiş olabilir. Ama özen gösterdiğimize inanmanızı rica ederiz.

Daha önce yapılmış sohbetleri örnek gösteriyorsunuz. İlk sohbetlerde uyarsak, sizlerden; foruma yeni geldi, anlayış gösterin uyarısı alıyoruz. Sonra uyarsak, bak buna izin verdin şimdi ne karışıyorsun diyenler var.

Biz de şaşırdık valla... Bırakın ucunu, nereye kadar gider giderse oraya gitsin mi diyorsunuz?

Sevilay
04-10-2007, 11:43
İşte benim bir ferdi olmaktan gurur duyduğum ailem.

Sevgili Malina,sabahtan beri bunları yazdığımız için belki de banlanırız diye düşünüyordum.
''Burası benim.Beğenmeyen gider''diye de düşünebilirdiniz.

Ama gayet tarafsız bir biçimde bizim fikirlerimizi okuyup,durumu belirtip,bizlere sorunu nasıl çözelim diyorsunuz.

İşte budur!!

Daha önce (hangi başlık altında olduğunu hatırlamıyorum)yine böyle bir konu söz konusu olduğunda bir arkadaşımız''konudan uzaklaşıp,sohbeti abartanlara özelden mesaj atın''diye bir öneride bulunmuştu.

Belki böyle yapılabilir.

Saygılarımla.

malina
04-10-2007, 12:41
''konudan uzaklaşıp, sohbeti abartanlara özelden mesaj atın''

Yapmadığımızı mı sanıyorsunuz? :)

Yeşimm1
04-10-2007, 14:56
Mum çiçeği başlığında 2796 mesaj yazılmış ama son sayfalarda bile hala köklendirme ile ilgili sorular var gördüğüm kadarıyla.
Mesela Güneşgülü Kahvesi var orada etoburlarla ilgili sohbetler yapılıyor. Meşe Palamudu Kahvesine bakıyorum pasta, börek, çörek. Bu sebeplerden forumda hala aktif olup bişeyler yazamadım. Lütfen biz yeni üyeleride düşünün.

hoyadag
04-10-2007, 16:18

Selamlar. Saygılar.

Sevgili Hocam,(Aramızda öğretmen arkadaşlarımızın da olması ayrı bir sevinç kaynağı benim için)

Hoşgeldiniz, öyle bir fırtınanın ortasına rastgeldiniz ki. Forumu okuduğunuza göre biliyorsunuzdur, sevgili arkadaşlarımız 2-3 aydır bu günü beklediler. Bu heyecan arasında kendinizi yalnız hissetmeyiniz lütfen. Paylaşımlarınız foruma heyecan katacaktır.

Forumdaki sohbet kavramı konusunda ise ayrıntılı bir çözüm önereceğim ama fırsat bulup da tashih edemedim. Yakında yayınlarım, umarım arkadaşlarım da destek vereceklerdir.

Tekrar hoşgeldiniz sevgili Karpapatyam, en güzel günler dileklerimle, selamlar.

praecox
04-10-2007, 17:41
Mum çiçeği başlığında 2796 mesaj yazılmış ama son sayfalarda bile hala köklendirme ile ilgili sorular var gördüğüm kadarıyla.
Mesela Güneşgülü Kahvesi var orada etoburlarla ilgili sohbetler yapılıyor. Meşe Palamudu Kahvesine bakıyorum pasta, börek, çörek. Bu sebeplerden forumda hala aktif olup bişeyler yazamadım. Lütfen biz yeni üyeleride düşünün.

Bu konuda hemfikirim. baştan beri moderasyonda da görüşüp bir çıkış yolu aradığımızda bende bu fikirdeyim. ben bir sipariş yüzünden bu forumu okumak "zorunda" kalıyorum ancak sipariş hakkında aradığım bilgileri binlerce kez aynı çelikleme sorunları arasında ayıklamak zor hatta imkansız oluyor zira o zamanı ben burda harcamak istemiyordum.

kimseyi kırmak niyetinde değilim bunu yazmamın sebebi evet iyi hoş güzel yapın muhabetinizi de bizim gibi hergün bu forumda olan moderasyondan arkadaşların da böyle bir sorun var diye telafuz ediyorsam bir de alınan arkadaşlar şöyle bir düşünsünler... ya yeni gelenler kimbilir kendilerini nasıl hissediyorlardır alıntıladığım arkadaş kibarca ve kısaca yazmış derdini.

Güneşgülü EB kahvehanesi güzel bir örnek. orda malina'nın yazdığı gibi çok selam sabah pasta çörek geyiği de yok herkes kendi bitkilerini duyumlarını anılarını paylaşıyor hoya konusunda da anlaşılan böyle bir mekana gerek var ama benim moderasyonumda olan orkideler başlığında örneğin böyle bir kahvehane gereği doğmadı bu da sanırım üyelerin taleplerine bağlı bir durum....

LÜTFEN KİMSE ALINMASIN alınasınız diye yazmadım bir şeyler anlatmaya çalıştım. bilmem ne kadar başarılı oldum. gerçi biliyorum aynı yazım herkesçe eşit bir tavırda algılanmıyor bu benden de kaynaklanıyor okuycunun o günkü ruh-i haliyesinden de.

saygılar

Penelophe
04-10-2007, 17:58
Praecox, haklısınız..

Siz, binlerce kez tekrarlanılan çelikleme konusunu okuyup, o kadar mesaj arasından ayıklama yapmak zorunda kalıyorsunuz...

Yeni gelen arkadaşlar da aradıkları bütün bilgileri kolayca, hatta tek mesaj altında bulmak istiyorlar..

Ben ve benim gibi çelik, köklenme ve mum çiçeği yetiştirme konusunda acemi olanlar fotoğraflarla öğrenmek istiyorlar..

Bu durumda ben, bu üç grubu da haklı buluyorum..(Gruplar çoğaltılabilinir)
Dolayısıyla ne yapmalıyız?

malina
04-10-2007, 19:31
Mum çiçeği sipariş (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5926)

Lütfen sipariş ile ilgili yazışmaları yukarıdaki adreste yapar mısınız?

mehtap gürbüz
05-10-2007, 09:52
Sevgili ilkin, müşterinin mum çiçeği hakkında söyledikleri doğru,Adana ikliminde biraz suyu az verdin, çokta yer değiştirdin sabret ve bekle. selamlar.

İlkin
05-10-2007, 10:19
Teşekkürler Sevgili Mehtap Hanım yana yakıla bu cevabı bekliyordum. :p Demek ki dallar orada olduğu müddetçe çiçek açabilir, yaşasın. Penelophe de duysun bunu. Aynı dertten muzdaribiz çünkü.

İlkin
05-10-2007, 14:30
Benim sürgünün uzaması durdu ama, elledim onu biraz sanırım. Ama uzayan sürgün destek çubuğuna üfleyerek de bağlanmıyor ki. :( Bakalım ne zaman düzelecek. Hiç ama hiç ellemeyin uzayan sürgünlerin ucunu.

karpapatya
08-10-2007, 15:08
Merhaba duyarlı mumçiçeği dostları,

Benim 7-8 yıllık mumçiçeğimde görülen bir takım marazlar var.

1. resimde ilk kez çıkan çiçek sapı. Bir ay kadar oluyor çıkalı. Toplam 8 tane oldu bugüne kadar.

2. resimde bazı yapraklarda - özellikle eski yapraklarda- gördüğüm marazi, yuvarlak kahverengi kabarık oluşumlar.

3. resimde yine aynı halkalaşmalar...

4. resimde güneşe biraz daha fazla bakan yeni çıkmış yapraklarda yaprak biti oluşumu ( sanırım yaprak biti ).

5. resimde sevgili dostumun genel görünüşü.

Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Sağlıcakla.

İlkin
08-10-2007, 15:32
Sayın karpapatya. Size müjdeli haber... Mum çiçeğiniz çiçek açacak. 1. resimde ilk defa gördüğünüz o şey çiçek sapı ;)

Diğer konularda bek birşey bilemiyorum ama büyük ihtimalle fısfıs yaptı iseniz güneş olan saatlerde su damlaları yaprak üzerinde güneş lekesi bırakmış olabilir .

Çiçeğinizi sabah erken saatlerde sulayın bence **** akşam üstü 6-7 gibi. Hadi bakalım inşallah çiçek açar sizin mum çiçeği...

Mucip Gürbüz
08-10-2007, 15:42
Sayın karpapatya, maraz dediğiniz böyle olsun, tomurcuk çiçek olacak. Yaprakları güneş yanığı, Yaprak bitine mutlaka tarım ilaçı kullanın. hoşçakalın.

hoyadag
08-10-2007, 16:53
İşte sarılıcı dediğin böyle olmalı,

Resimde görülen ana dal, Sevgili Mucip bey'in bana göndermiş olduğu ve artık tavana doğru yer kalmadığından aşağı doğru uzamaya başlamış mum çiçeğinin dalı. Minik sürgün ise büyüme dalında tüm rekorları(3 ayda 60cm) elinde bulunduran diversifolianın minik sürgünü. Sanki bizim mum çiçeği, büyüme gayretindeki, gurbet elde kalmış minik kardeşinin elinden tutuyor gibi, ne dersiniz.

hfz
08-10-2007, 17:10
Sevgili Hoyadag,

Muhteşem bir resim olmuş. Hakikaten çok güzel bir aşk bu..

Benim Diversifoliam daha bir yaprakta kaldı. Ama eminim bir başladı mı büyümeye diğer Carnosalarımı geçecek...

hoyadag
08-10-2007, 17:16
Hiç şüpheniz olmasın Hafize hanım, benimki de 1,5 ay kadar minik bir sürgünle kalmıştı. Ben izne gittiğimde coşmuş, özellikle Mehtap hanımın uyarısıyla bağladıktan sonra yaprağı falan unutup uzamaya başladılar. 1 aydır 2 yaprak büyütemedi ama boy, maşaallah. Bence diversifolia cinsi bizim yerli mumlardan daha hızlı büyüyen bir tür. İnşaallah çiçek konusunda da bu kadar cömerttirler.

İlkin
09-10-2007, 15:57
Bir uzmanlık sorusu soracağım. ;) Sevgili Gürbüz ailesinin yolladığı güzel mum çiçeğimin uzun sürgününün en ucu baya bir kurudu cansızlaştı, içine kapandı. Acaba onu ilk gözden **** 2. gözden bahçe makası ile kessem mi? Kesmezsem nasıl uzayacak artık? Kesersem ne olabilir merak ediyorum.

nevsune
09-10-2007, 17:19
Ben kestim, hatta bari bir işe yarasın diye bir kaç göz de aşağıdan kestim ve şimdi onlar suda köklenmeye başladılar. Mucip beyin mum çiçeği şimdi 5 kişiye daha ulaşacak.

İlkin
09-10-2007, 17:47
Nevsune Hanım benim merakın ana sürgüne ne olacağı. En uç kısım durdu kurudu öylece duruyor. Peki artık nereden uzayacak? Kessem ne olur ben onu merak ediyorum.

mehtap gürbüz
09-10-2007, 18:39
Merhaba,
Sürgün ucu kuruduysa, çiçek kendince uygun gördüğü yerden ( kurumanın bittiği yerdeki göz de olabilir daha altlardaki bir göz de ) yeni sürgün veya sürgünler verir. Adana iklimi zaten daha serinlemedi bile, sürgün uzama ve çiçek zamanı yeni başlıyor. Bu kadar üstüne düşmeyin, bir kenarda unutmuş gibi olun, tavan ve duvarları kaplayıp da size ooofff! dedirttiğinde bu günleri anımsar " Ben bunu istemiyormuydum!" dersiniz.