View Full Version : Mum çiçeği (Hoya carnosa)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
[
16]
17
18
19
20
21
22
23
24
25
pembegül
04-04-2009, 17:54
Genellikle tüm çiçeklerin sevdiği yöndür ışığa ulaşmak istedikleri işin başarılıdır ama yinede siz gözlem altında tutun sevmezse yerini değiştirirsiniz hava akımını sevmiyor eğer hava akımına maruz kalmazsa buradada güzel gelişir .
Maalesef evimiz sadece kuzey yönüne bakıyor.O yüzden güneş yok.
Orkun Kırcı
05-04-2009, 23:36
Arkadaşlar bu fotoda görünen oluşum neyin nesidir. Bir yardımcı olsanız.
71007
71007
Ablamın mum çiçeğinden hatırladığıma göre o oluşum çiçek goncası olacak.
Gösterdiğiniz ilgi için herkese sonsuz teşekkürler.
Yapraklarını silerken spreylerken çiçeklerini izlerken hep konuşurum. Gerçektende sevgili Sevilay mumçiçeği ilgiyi ve sevilmeyi çok seviyor.
Sayın city35, benim iş yerinde bulunan bir adet mum çiçeğim 2 tane çiçek sapı vermişti geçen sonbahar. Şimdi bir tane çiçek tomurcuğu büyüyor. Baktığı yön kuzey yönü, güneş yok, çok acaip ışık da yok ama yaprak büyümesi, sürgünlerinin uzaması hiç durmuyor. Bakalım çiçeğini ne zaman açacak.
Tomurcuğun resmini de yolluyorum. ;) İnşallah en kısa zamanda görürüz açmış halini de...
71079
Penelophe
06-04-2009, 11:49
Orkun Kırcı, çiçek sapının dibini makro modda net olarak çekip, yükleyebilir misiniz. Orada pamuklu bit gördüm gibi geldi, emin olmak istiyorum..
İlkin gözünaydın.:)
Sevgili Orkun Kırcı; Penelophe endişesinde haklı. Çiçek sapındaki beyazlığı makro modda ve net bir şekilde çekebilir misiniz?
İlkin hanım gözünüz aydın.
Bir gün ben de kendi çiçeklerimin fotoğrafını buraya yükleyebilecek miyim acaba?
Çok teşekkürler ederim. Hala çiçeklerini tam olarak açtığını görmeden sevinmeyeceğim ama. :p Darısı hepinizin başına olsun ama...
71007
Eski bir çiçek sapı. Tekrar çiçek oluşabilir aynı yerden ... Bende de aynı oluşum iki yıldır var. Hiçbir gelişme yoktu. Bu yıl saksıyı açık balkona aldım. Karlı günlerde sarıp sarmaladım. Şimdi o çiçek sapı büyüdü. Çiçek açar, diye bekliyorum...
Orkun Kırcı
06-04-2009, 17:54
Orkun Kırcı, çiçek sapının dibini makro modda net olarak çekip, yükleyebilir misiniz. Orada pamuklu bit gördüm gibi geldi, emin olmak istiyorum..
İlkin gözünaydın.:)
Evet maalesef çiçeğin her tarafında pamuklu bit var. Daha önce bir mesajımda behsettmiştim bundan. Çiçek bende değil İl kültür Merkezinde büyük bir saksının içinde yaklaşık 15 ayrı kök var. O kadar iri yaprakları var ki hayret ettim. Çok bakımsız sadece bunda değil yanındaki diğer çiçeklerde de var pamuklu bit.:(
Penelophe
06-04-2009, 18:09
Orkun Bey, acil Mine Hanım'ın zeytinyağlı arapsabunlu karışımının uygulanması lazım..
Orkun Kırcı
06-04-2009, 18:19
Bende söyledim ama ilgilenecek kimse yok malesef. Suladıkları için şükrediyorum ben.
Sayın city35, benim iş yerinde bulunan bir adet mum çiçeğim 2 tane çiçek sapı vermişti geçen sonbahar. Şimdi bir tane çiçek tomurcuğu büyüyor. Baktığı yön kuzey yönü, güneş yok, çok acaip ışık da yok ama yaprak büyümesi, sürgünlerinin uzaması hiç durmuyor. Bakalım çiçeğini ne zaman açacak.
Tomurcuğun resmini de yolluyorum. ;) İnşallah en kısa zamanda görürüz açmış halini de...
71079
Umarım benim mum çiçeğim de başarıya ulaşır.Gübreleme yapıyor musunuz?Genel olarak bakım koşullarınız nasıl?
Orkun Bey umarım en kısa zamanda böceklerden kurtarırsınız kendizinkini, çelik aldığınız yerdekini de böcekten kurtaracak biri çıkar umarım. :( Öylesine bir güzelliğin kıymetini bilmemek ne kötü.
Sayın city35 bendekinin bakımı için çok özel birşey yapmıyorum. Yaz kış iş yerimde duruyor, klima da çalışıyor burada. Bir bahar zamanları klima çalışmıyor. Topraktaki nemliliği kontrol edip ona göre su veriyorum. Yazın ortam nemli olduğu için klima da sıcaklarda daha çok çalıştığı için suyu 10-15 günde bir veriyorum. Kurumuyor toprak çünkü. Kışın da haftada bir gibi. Yazın bir iki kere kaktüslere sukkulentlere verilen praktikerden aldığım sıvı gübreyi suya karıştırıp veriyorum. Bu aralar birkaç kere haşlanmış yumurta suyu verdim. Yağmur yağdığı zaman aldım üşenmeden çıkarttım iş yerinin önüne devrilmesin diye başında bekledim, bazen yağmur suyunu biriktirdim toprağını suladım. Bu ara çiçek tomurcuğu var diye biraz daha fazla suluyorum. Kapı açık olunca daha çok hava aldı vs. Direk üstüne güneş ışığı gelmiyor, kuzey'e bakan yerde iş yerim, güneş ışıkları gelse eminim daha çok çiçek verecek, o potasiyel var çünkü. Benimkinin bakımı böyle işte. :)
laledevri
10-04-2009, 15:46
merhabalar 125. sayfada resimlerini koyup bir yıldır yaprak vermedi dediğim mum çiçeklerim Sayın İLKİN' intavsiyesi vesilesiyle çoştu.
İlkin'in dediği gibi gözeneklerinin üzzerindeki toprağı aralamak yetti.
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM yardımcı olan herkese.
3 resimdeki çelikten biri gayet güzel hemen yaprak verdi bir başkası şu aralar daha yeni hareketlendi tek yaprak olan ise hala aynı ama umudum var oda yapraklanacak.
Merhaba,
Ben ortalama 2 yıldır bir tane mum çiçeğine sahibim.Buradaki bakım önerilerini takip ederek yetiştirmeye çalışıyorum.
Son 6 aya kadar sürekli boy atıp sürgün veriyordu.Yerni çok sevdi.Fakat 6 aydır ne boy atıyor ne de büyüme belirtisi veriyor.
Ne yapmam gerekir bana yardımcı olabilir misiniz?
Güngör Salman
15-04-2009, 23:42
Buda benim mum çiçeğim sevgili raddle vermişti 4-5 aydır bende ama hiç hareket yok.
merhaba arkadaslar.. yazilarinizi 68 inci sayfasina kadar okudum paylasimlariniz ilgileriniz cok dikkatimi cekti.. bende bu cicegi yetistirmek istiyorum. ama bu tohum olarakmi fide olarakmi bana bu konuda yardimci olursaniz sevinirim
****** bi mum cicegi yetistiricisi daha araniza katmak isterseniz
simdiden tskler ederim cevabinizi bekliyor olacagim
bende bu cicegi yetistirmek istiyorum. ama bu tohum olarakmi fide olarakmi bana bu konuda yardimci olursaniz sevinirim
****** bi mum cicegi yetistiricisi daha araniza katmak isterseniz
Ben de yeniyim mum çiçeği yetiştiriciliğinde ama sorunuzu cevaplayayım. Mum çiçeği çoğunlukla asıl bitkiden çelik alınarak yani dallarından bir parça kesilerek, kesilen dalın çok küçük bir saksıda suyu çok fazla tutmayan türden toprağa gömülüp köklendirilmesiyle çoğaltılıyor. Bu çeliğin köklenmesi birkaç hafta alıyor.
Buda benim mum çiçeğim sevgili raddle vermişti 4-5 aydır bende ama hiç hareket yok.
Her ne kadar resimden tam göremesem de, saksınız bana biraz büyük geldi. Okuduklarıma göre, köklerinin biraz sıkışık olmasını seviyorlar. Sizin bitkiniz de belki şu an kök yetiştiriyor ve henüz boy atmıyordur. Daha usta hoyacılarıdan da görüş almak lazım.
Ben de yeniyim mum çiçeği yetiştiriciliğinde ama sorunuzu cevaplayayım. Mum çiçeği çoğunlukla asıl bitkiden çelik alınarak yani dallarından bir parça kesilerek, kesilen dalın çok küçük bir saksıda suyu çok fazla tutmayan türden toprağa gömülüp köklendirilmesiyle çoğaltılıyor. Bu çeliğin köklenmesi birkaç hafta alıyor.
selam cicada ilk önce deger verip yazdigin icin tesekkür ederim
simdi onu sagdan soldan bunu yetistiren birini bulmak lazim
çelik dediginiz fide gibi oluyor yani dalindan bi parca alip bunu yetistirecegimizi söylemissiniz ama belirli bi zamani varmi bunun yani bahar kis yaz gibi zamanlarda alacagimiz ?
Mum çiçeği ve diğer çiçekler için bu aylar köklendirme için çok verimli bir ay.Neredeyse toprağa attığımız herşey kökleniyor bu aylarda.ancak risk etmek istemiyorsan çelikler için olan köklendirme hormonunu kullanırsın.ama bunada gerek yok.Çünkü hoya karnosa çok arsız bir tür.tutmama gibi bir şansı yok.ancak suyunuda fazlaya kaçırmamak şartıyla.
Ben kendi mum çiçeklerimi 1 ocakta diktim ve yeni sürgünleri bir birbuçuk ay gibi bir süre içinde aldım.
insallah gittiğim sagdan soldan biyerden denk gelirim de bulurum insallah ;( ilkbahari kacirmadan ,,, bi de arkadaslar bulursam ben bu çelik nasil alacam yani neresi ?
Acemi oldugumu söylemistim
Merhaba,
Ben ortalama 2 yıldır bir tane mum çiçeğine sahibim.Buradaki bakım önerilerini takip ederek yetiştirmeye çalışıyorum.
Son 6 aya kadar sürekli boy atıp sürgün veriyordu.Yerni çok sevdi.Fakat 6 aydır ne boy atıyor ne de büyüme belirtisi veriyor.
Ne yapmam gerekir bana yardımcı olabilir misiniz?
benim 8yıldır vardı ama evi taşıyınca çürüdü çiçek ama ben onu dar bir yere koymuştum ve 2günde bir sulayıp alt tabakta su bırakmıyordum ve kocaman olmuştu bence bunları dene
Her ne kadar resimden tam göremesem de, saksınız bana biraz büyük geldi. Okuduklarıma göre, köklerinin biraz sıkışık olmasını seviyorlar. Sizin bitkiniz de belki şu an kök yetiştiriyor ve henüz boy atmıyordur. Daha usta hoyacılarıdan da görüş almak lazım.
Evet ben de aynısını yaşadım. Aynı bitkiden alınmış hemen hemen aynı boytlardaki iki çeliğin birini ufak bir saksıya, diğerini de büyük bir saksıya ektim. Ufak saksıdaki ilk yaprağını vereli aylar oldu, üzerine başka yapraklar da verdi ama büyükten daha ses yok. Yeni yeni ilk yaprağın çıkacağı yerde bi hareketlenme gözlüyorum.
Sayın İklimsiz bana gönderdiğiniz çelik elime ulaştı.
tekrar teşekkür ederim.
73692
Saksıda kalsın mı?
Bundan sonra neler yapayım?
İklimsiz
21-04-2009, 20:05
Sayın heva, çiçeğiniz çelikten köklendirilmiş genç bir mum çiçeği.
Kökleri olduğu için saksıdan çıkarıp rahatsız etmeyin olur mu?
Yeni ekim bir çelik için de saksı boyu gayet uygun. Saksı altından kökler çıkıncaya kadar ve eğer mevsim de baharsa daha büyük bir saksıya alabilirsiniz.
Güle güle büyütün:)
Ocak ayında diktiğim mum çiçeği çeliğim o kadar nazlanmanın sonunda yaprak çıkarmaya karar verdi, ve ufacık sürgünü gülümsemeye başladı. Ne yalan söyleyeyim artık ümidi kesmeye başlamıştım, sürpriz oldu benim için.
Züleyha Hanım bende bir sene beklemiştim. Acaba hangimizin sabrı tükenecek diye düşünürken mum çiçeğim gülümsemeye başladı.
Sanırım ben o kadar sabredemezdim, 4 ayda bile çoktan çiçek saksısını gözümün görmediği bir cam önüne kaldırmıştım. Sadece arada bir su dökmek ve sitemde bulunmak için bakıyordum. Ben de çok hayırsızmışım canım, utandım şimdi kendimden :(
Kesinlikle çok sabır isteyen bir bitki. Çiçekleri hala milim milim büyüyor, ya sabırrr. :p
İlkin :D
Sabret bu seneden sonra inan değdiğini göreceksin.
Ben çoktan açmışlardır diye düşünüyordum. Seninki inatta benim mumçiçeğini geçmiş. Sabır sabır sabır.
Acaba güneş görmediği için mi ağır büyüyor, bir çiçek sapında 13 baş var ve o başlar daha hala çok küçük, onları tutan saplar uzuyor...
Sapların uzaması içeride faliyetin olduğunu gösteriyor. Yerini değiştirmeniz olumsuz etki yapacaktır. Benim mum çiçekleri sadece sabah güneşini alıyor. Çiçek açmasında problem olmadı. Eminim sizin çiçeklerde açacaktır. Az kaldı dayanın açmasını sabırla bekliyoruz.
İklimsiz
23-04-2009, 12:59
Sabır konusu açılmışken kendi uygulamamı anlatayım.
Kelimenin tam anlamıyla küstüm silver pinkime. Aylardır milim ilerlemeyen yığınla tomurcukla, alay edercesine gözüme bakıyor.
Vallahi küstüm, yanına bile uğramıyorum. Suyunu verirken kafamı öbür yana çeviriyorum:)
Yerini değiştirmek mi 1 cm ilerlemiyor saksı başka bir yere... :p Büyüyor da işte daha önce hiç mum çiçeğimin çiçeği olmadığı için bekliyorum sabırla. İklimsiz sana da sabır diliyorum. hehe ;)
Aslında benim saksım bundan önceki 3 ay mutfakta, yerde balkon camından ışık girecek şekilde duruyordu. Annem geçmişte 4 tane büyütüp takiben arkadaşlarına verdiği mum çiçeğinden hiç haz etmediği için bugüne kadar bütün ısrarlarıma rağmen hiçbir bilgi vermemişti bu çiçeğin bakımı konusunda. (Maalesef bu çiçeğin uğursuz olduğuna inanıyor, daha doğrusu bize uğursuz geldiğine. Herne kadar bana batıl inanç olarak gelse de kendince geçerli sebepleri var böyle düşünmek için) En sonunda benim kıvranmalarıma dayanamayıp, eğer yerde bu şekilde tutmaya devam edersem daha çok bekleyeceğimi, bu çiçeğin pencere önünü ve ışığı çok sevdiğini söyledi. Ve güneydoğuya bakan pencere önüne koymamı tavsiye etti. bu pencere de sabah ve öğlen güneşini görüyor. Buraya koyduktan 4 gün sonra yaprak çıkarmaya başladı. :) Hikayeyi biraz uzatmışım, sanırım konuşmayı çok seviyorum kusura bakmayın artık ama lafın özü ışığı çok seviyor ve pencere önü istiyor.
Bitkilerde ya da hayvalar da bir uğursuzluk olduğuna inanmıyorum ben. Elinizde tuttuğunuz bir kalemin bile size uğursuzluk getireceğine inanırsanız uğursuzluk, size şans getireceğine inanırsanız şans getirir. Herşey bizimle ilgili yani. ;)
Bu da çiçek sapındaki 5 günlük gelişim sürecindeki büyüme farkı. ;)
18.04.2009
74171
23.04.2009
74172
*** mum çiçeğini bende çok seviyorum evimde bir mum çiçeğim var çok güzel çiçek açtığı zaman resmini sizlere göstermek isterim ayrıca bende bulunan mum çiçeği yılda 3 kez çiçek açıyor çok güzelde
kokuyor yılda 3 kez çiçek açmasının sebebi ayda bir şekerli açık soğuk çay veriyorum ve bir çay bardağı açık çaya 5 tatlı kaşığı toz şeker katıp iyice eriyene kadar karıştırıp öyle döküyorum sizlerde deneyin...
huzunperest
29-04-2009, 19:25
Hoya carnosam yapraklarını hızlı çıkartıyordu. Fotoğrafta görülen oluşum oldukça yavaş gelişiyor. Sizce sürgün mü çiçek mi bu?
Orkun Kırcı
29-04-2009, 19:51
Bu güzel bir sürgün sayın Hüzünperest.
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım.Kendimi bildim bileli evimizde her zaman bulunurdu mum çiçeği.Ama ben hiç yetiştirmemiştim.Şimdi benimde bir tane var.Büyük bir hevesle diktiğimde çok mutlu olmuştum.İnşallah resimlerinide ekleyeceğim.İleride karşılaşacağım sorunlarda yardımcı olursanız memnun olurum.Sevgiler.
acemi ciftci
02-05-2009, 15:35
İyi günler, bende de bir mum çiçeği var. Ancak aylardır böyle. Hiç ilerleme yok:
Düzelmesinin bi yolu yok mudur?
ilknur aşık
02-05-2009, 16:09
Bence acele etmeyin. Bendeki mum çiçeği de çok uzun zamandır uykudaydı. Yeni yeni uyanıyor. Eğer besin takviyesi vermediyseniz, besin takviyesi verebilirsiniz.
acemi ciftci
02-05-2009, 19:26
Besin takviyesinden kastınız hazır alınan çiçek coşturucular ise denemedim hiç. Ama en yakın zamanda denerim
Benim mum çiçeğimi dikeli yaklaşık bir sene olmuştur ve sürekli yeni sürgünler veriyor:) Onu öyle görmekte beni mutlu ediyor..Merak ettiğim şey bitkinin çiçeklenmesi için belli bir süre var mı? Yani mesela bir seneden büyük olması gibi birşey gerekli mi?
berduray
02-05-2009, 20:56
Ben kendi tecrübemi aktarayım, minik bir sürgünken dikmiştim, çiçeklenmesi 4 yılı buldu, ama o sürede sadece su vermiştim belki gübre takviyesi yapsaydım daha öne alabilirdim açma zamanını.
Ara sıra sulama suyuna sıvı gübre katıyorum..Bakalım ne zaman göreceğim çiçeklerini :)
Güngör Salman
04-05-2009, 00:08
Mum çiçeğim sürgün vermiş 2 yaprak:))
Mum çiçeği kardeşliğinin yeni üyesini sizlere gururla sunmak isterim :) Aylardır yaprak çıkarmakta direnen çeliğimin inadı kırıldı sonunda :)
Şu ağaca sarılmış carnosa'ya bakın! Tabii Avustralya'da bahçede yetiştirilebiliyor.
http://1.bp.blogspot.com/_3h3CqrAosx4/R14hV761paI/AAAAAAAAAKw/Ty-0xAdpppA/s1600-h/P1030073.JPG
Alıntı yapılan blog:
http://hoyagarden.blogspot.com/
Ciceda ben kıskandım şimdi :) Biz göz değmesin, el sürmesin nasıl bakacağımızı koruyacağımızı şaşırıyoruz elin Avustralya'lısı bahçesinde sarmaşık olarak yetiştiriyor. İçim gitti.
yesim ozgun
09-05-2009, 21:29
22 senelik bir mum cicegimiz var annanemden yadigar.
son 7 senedir kesinlikle açmiyor.
2 sene önce topragini değiştirdim ancak senedir ellemiyorum. mart başından itibaren yeni sürgünler verdigini gordum cok cok sevindim . ancak bir yere baglayamiyorum yuksek bir yerde duruyor ve yere dogru sarkiyor uzadikca.
7 sene once cok saglikli ve bir o kadar cicekliydi.
bekliyorum ve ne yapabilir hic bilmiyorum.
Orkun Kırcı
09-05-2009, 22:59
Şu ağaca sarılmış carnosa'ya bakın! Tabii Avustralya'da bahçede yetiştirilebiliyor.
http://1.bp.blogspot.com/_3h3CqrAosx4/R14hV761paI/AAAAAAAAAKw/Ty-0xAdpppA/s1600-h/P1030073.JPG
Alıntı yapılan blog:
http://hoyagarden.blogspot.com/
Çok güzel bir görüntü gerçekten. Bende memlekette yani Aydın daki çiçeğimin saksısını limon ağacımızın dibine koyup sardırmaya çalışacam. Bakalım nasıl olacak.
Arkadaşlar benim çiçeğimi minik,sarı asalaklar istila etmişler.Bunlardan nasıl kurtulurum?Yardımcı olursanız sevinirim.Sevgiler.
yesim ozgun
11-05-2009, 18:42
77785
cok eski bir mum cicegi bu. bugun topragini degistirdim. Birkac celik var elimde beyaz acardi eskiden isteyene gonderebilirim.
veeee kirmizi celik olan bana gonderirse cok sevinirim.
bernacyhn
15-05-2009, 10:43
hoyam çiçek açıyor :)
Hayırlı olsun Bernacyhn! Benimki de üç ayrı yerden ikişerli yaprak çıkardı, çiçek oluşuma benzer bir şey daha var ama emin olmak için çok erken. Bekleyip göreceğiz artık.
çiçeksever
15-05-2009, 14:25
Biz de beklemedeyiz.Hergün çiçeklerime bakmaktan usanmadım.Hiç çiçeklenme belirtisi yok.Benimki kökü çürümeden önce çiçek açıyordu.Eski çiçek yerleri duruyor.
bernacyhn
15-05-2009, 15:10
Yaklaşık 5 tane tomurcuk görebildim üstlerinde. Kim bilir göremediğim kaç tane daha tomurcuk var. Sabah nasıl çığlık atıyorum sevinçten halimi göreceksiniz. Sevgili çiçeksever, hoya yeni çiçeklerini eski tomurcuklarının olduğu yerlerden çıkarıyormuş. Yanlış hatırlamıyorsam önceki sayfalarda böyle yazıyordu. Bu yüzden çiçekler döküldükten sonra kalan minik sapları koparmayın diyorlar.
Aşağıdaki fotoğraf da aylar önce Adana'ya göndermek için aldığım çelik. Hala ben de çünkü kargo yüzünden gönderemedim. Pek iyi bakamadım ancak anne hoya çiçek açınca bunun da çiçek açma ihtimali gözümün önüne gelince hemen saksısını değiştirdim ve yarım bardak suyla suladım.
Bir de ben size şunu sormak istiyorum. Tomurcuklandıktan yani şimdiden sonra ne zamanda bir sulamalıyım?
Hayırlı olsun Bernacyhn:) sevincinizi anlayorum. Her sabah uyanır uyanmaz yüzümü dahi yıkamadan çiçeğin yanına koşuyordum tomurcuk kontrolüne :) tomurcuk verdiğinde ise sizin gibi uçtum tabi :) (bu arada mumunuz benimkine çook benziyor) şimdi ise, hem sabah hem de akşam tomurcuklarının başındayım. Hiç bir gelişmesini kaçırmak istemiyorum. Çiçeksever tez zamanda darısı başınıza olsun.
bernacyhn
15-05-2009, 16:18
Teşekkürler Sevgili Habibe :) Türkiyede zaten yaygın olan carnosa'lar var; kerii bile çok az ve de diğer türleri de :(
çiçek açması için ayda bir bol şekerli ılık açık çay ver yazında karpuz suyu çok seviyor bu çiçek tatlıyı bak göreceksiniz en kısa zamanda açacaktır beklemenize gerek kalmayacak
merhaba
hayatımda ilk defa mum çiçeği yetiştireceğim inşallah, forumdan bir kardeşin gönderdiği çeliği önce birkaç gün suya koydum, sonra forumda direk toprağa dikmenin daha faydalı olduğunu öğrenince geciktirmeden toprağa diktim. köklenip köklenmediğini merak ederken bu sabah bitkimin bir uzantısında altında minicik çıkıntılar oluştuğunu fark ettim. bu kısım nedir bilemiyorum. ilk defa yetiştirdiğim için... yaprakmı olacaklar (gerçi çok sıklar), yoksa bir çeşit uzantı mı, yoksa kök mü yapıyor oralardan? ama bu kısım toprağa falan değmiyor, kök olma ihtimali nedir bilemiyorum...
mum çiçeği yetiştirenler mutlaka bilirler, yardımcı olursanız çok memnun olurum... fotoğraf biraz karanlık ama gene de anlaşılıyor gibi..
Orkun Kırcı
20-05-2009, 08:27
Sık sık oluşan mini çıkıntılar; bitkinin herhangi bir yere sarılırken tutunucu görevi olan oluşumlardır. Gövde boyunca bolca olurlar.
teşekkürler sayın orkun kırcı, zaten boyu minicik nereye tutunacak bilemiyorum ama :P
bununla birlikte gözüm aydın diyorum :) bitkim köklenmese bu çıkıntılar oluşmazdı, bitkim büyüyor inşallah ve inşallah bir gün forumdaki güzel çiçekleri olan hoyalar gibi olur. o zaman bende boy boy fotolarını koyarım foruma .... :D
Merhaba,
Ortalama 2 yıllık olan mum çiçeğim gün boyunca güneş gördüğü ve sulaması iyi yapıldığı halde yapraklarının rengi soluk yeşile dönmeye ve cansızlaşmaya başladı.Dün saksısını değiştirdim ve kökleri gayet sağlılkı gelişmiş ve canlıydı.Acaba mum çiçeğime ne oluyor yardımcı olabilecek var mı bana?
Teşekkürler.
Nail Sarı
20-05-2009, 10:01
Mum çiçeğinizin gün boyu güneş görmemesi gerekiyor. Karşı komşumda benzer durumda olan 3 adet mum çiçeği var. Gün boyu güneş gördükleri için yaprakları sapsarı ve hiç boy atmıyorlar.
Benim balkonumdaki mum çiçeklerim aydınlık ama gölge ortamdalar, sadece akşam güneşi görüyorlar şu anda çok sağlıklılar ve boy atarak yeni yaprak veriyorlar.
Sayın Darla şuraya da bir göz atın.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=187207&highlight=yapraklar+soluk+renk#post187207
Gözünüz aydın sayın optimus inşallah kök salmaya başlamıştır ve tutmuştur çeliğiniz. Sizin çeliğin kardeşleri de bende sanırım. Sayın mcdogan'ın hediyesiydi sizin çeliğinizde değil mi? Ben de benim çelikleri toprağa dikmiştim ama şu ana kadar hiç bir gelişme ya da gerileme yok benimkilerde. Umarım benimkiler de bir an önce böyle hareketlenecekler :) kardeşlerinden geri kalmayacaklar. Bu arada kaynamış yumurta suyundan bahsediliyor forumda acaba bizim çeliklerde de işe yararmı köklenmelerini hızlandırırmı, denesek mi?
evet sayın cybl, sn.mcdogandan almıştık saolsun, anında gönderdi. sayın mcdogan suda köklendirmemi söylemişti sorduğumda, ama sonradan okuyunca forumda birkaç günlük su macerasının ardından toprağa aldım mum çiçeğimi. sanki hafif bir sararma ve bir parça incelme vardı yapraklarında, ölüyor diye üzülürken bu sabah dalının altında bu minik çıkıntıları farkettim, bunlar yeni oluşmuş yoktu önceden. bunlar oluşabiliyorsa o halde kök vermeye başlamıştır diye düşündüm. umarım öyledir, yoksa çok üzülürüm... İnşallah çeliklerimiz kocaman olur çiçek açarlar... budama yapacak kadar büyürse benim mum çeliğim, o zaman ben de çelik paylaşacağım inşallah mum çiçeği severlerle...
kaynamış yumurta suyundan ve azcık, miniminnacık çay suyundan da verdim 1-2 kez. abartmadan. zaten henüz kökleri sağlam değilken zarar vermek istemem. iyi geldiği söyleniyor bitkilere artık bilemiyorum, umarım öyledir.
yesim ozgun
21-05-2009, 03:05
Bugun bir emlakcida bir mum cicegi gordum pek bakimsiz pek cilizdi. neyse uzuldum tabi :(
sonra kapinin disinda yere baktigimda, uzunca bir dal mum ciceginden kopmus ve sanirim en az 1 haftadir o dal kopmus ve yerde bekliyor. kenara dogru supurulmus.
hemen aldim eve gelene kadar dalindaki bir kac yaprak dokuldu yarin fotosunu cekip koyacagim. eve geldim hemen suyu koydum baktim tam orta yerinden de kirilmis ama kopmamis onuda hemen kopartip suya daldirdim. yapraklari porsumus:(, incelmis:(
simdi ne yapacagimi bilemedim hemen suya koydum ve oksijenli su da ekledim.
bilen biri varsa bana soylesin cok uzuluyorum bu saate kadar geldim gittim baktim ne durumda biraz canlanmis mi diye, bana misin demiyor ayni..
sanrim beklemekten baska carem kalmadi.
bernacyhn
21-05-2009, 11:11
Benim mum ağacımın( o kadar büyük ki ağaç demek geliyor içimden :D ) çiçekleri de her geçen gün büyüyorlar öyle çok sabırsızlanıyorum ki.
Ben yumurta haşladığımız suyu ılıklaşana kadar bekletiyorum ve çoğunlukla bu suyla suluyorum. Herhangi bir zararını görmedim. Hatta yararı olduğunu biledüşünüyorum. Bir de şöyle bir şey duydum çiğken kırdığımız yumurtaların kabuklarını toprağın **** torfun alt tabakalarına koyduğumuzda yumurta kabuğu zaman geçtikçe üzerindeki besini toprağa veriyormuş. Bir şey daha duymuştum yine çiğken kırdığımız yumurtaların kabuklarını suda bekletiyormuşuz ve bu suyu bitkilere veriyormuşuz bu da çok iyi geliyormuş... Doğruluklarının ne ölçüde olduğunu bilemeyeceğim... Kolay gelsin umarım sizin de mumlarınız çiçeklenir :)
bilen biri varsa bana soylesin cok uzuluyorum bu saate kadar geldim gittim baktim ne durumda biraz canlanmis mi diye, bana misin demiyor ayni.
İki veya üç göz/boğum olarak kesin, küçük bir saksıya, birer boğumu toprak içinde kalacak şekilde (toprak,torf,cocopeat karışımı)dikin, sıcak bir ortamda tutun, nemli kalmasını sağlayın, ellemeyin, yönünü değiştirmeyin. İki veya üç ayda, kök yapısını tamamladıktan sonra, filizlenmeye başlayacaktır.
yesim ozgun
21-05-2009, 21:37
İki veya üç göz/boğum olarak kesin, küçük bir saksıya, birer boğumu toprak içinde kalacak şekilde (toprak,torf,cocopeat karışımı)dikin, sıcak bir ortamda tutun, nemli kalmasını sağlayın, ellemeyin, yönünü değiştirmeyin. İki veya üç ayda, kök yapısını tamamladıktan sonra, filizlenmeye başlayacaktır.
Tesekkurler dkp, yarin hemen sudan cikartip ekecegim. ama durumu hic iyi gorunmuyor hemde hic yapraklarini hemen hepsi dokulmustu sabah baktigimda:(
bakalim suni teneffus ise yarar umariım:(
mehmetgul06
22-05-2009, 07:04
arkadaşlar mum çiçeğinden çeliğin nasıl alındığını kısaca anlatabilecek var mı acaba.
huzunperest
22-05-2009, 07:21
Çelik alırken, keseceğiniz dalın üzerinde iki ya da üç göz olması gerekiyor. Fikir vermesi açısından bir de fotoğraf ekledim.
Sayın Dkp, cocopeat'i nereden temin ediyorsunuz?
Sayın Dkp, cocopeat'i nereden temin ediyorsunuz?
Büyük satış merkezlerinde bahçe/bitki bölümlerinde oluyor. Farklı türleri satınaldığımız Paul, (Hollanda'da) sadece cocopeatlarda köklendirme yapmış, satınaldıklarımızda gözlemledim.
huzunperest
22-05-2009, 12:31
Sayın Mehmetgül06, odunsu çelikler daha sorunsuz kökleniyor diye biliyorum. Yanlışım varsa arkadaşlar düzeltsin lütfen, yanlış bilgilendirmiş olmayayım.
Sayın Mehmetgül06, odunsu çelikler daha sorunsuz kökleniyor diye biliyorum. Yanlışım varsa arkadaşlar düzeltsin lütfen, yanlış bilgilendirmiş olmayayım.
Evet, benim de gözlemim böyle. .
yesim ozgun
22-05-2009, 14:40
kesinlikle dogru odunsu dallar cok cabuk kokleniyor, kirip direk topraga daldirinca bile hemen tutuyor:)
ben mum cicegimi kendini yenilemesi adina daha yeni budadim budarken yeni cickan bebek dallarin 2 tanesi kirildi onlari hemen ektim ama tutmadilar, budadigim eski odunsu dallar tuttu mesela...
Arkadaşlar benim mum çiçeğimde çok güzel gelişiyor diye hem sevinir hem gururlanırdım.Sadece yumurta suyuyla suluyorum zaten fazla su istemeyen bir çiçek.Çayın iyi geldiğini duyunca denemek istedim, 2 haftada bir bol şekerli ılık 1 küçük çay bardağı çay veriyorum inanın her yerinden dal fışkırdı meğer önceleri çok yavaş büyüyormuş çiçeğim.Karpuzlar tatlansın ondanda tattırıcam:)) Gönül rahatlığıyla bol şekerli çay verebilirsiniz abartmadan tabii.
lerdemir
25-05-2009, 10:31
Sn.__nilfr__,
Teknik olarak konuya vakıf değilim ama, sadece bir fikir yürütme olarak dikkate alınız lütfen;
Mum çiçeğinizin son dönemindeki coşku acaba gerçekten de şekerli ılık çayın etkisi mi, yoksa mevsimin ve dönemin doğal süreci midir?
Zira; benim de oldukça yaşlı mum çiçeğime bu haftasonu göz attığımda, şebeke suyu ile nadiren sulamaktan başka hiçbir şey uygulamamama rağmen coşkunca serpilmiş olduğunu gördüm.
Üstelik de bütün kışı, İstanbul kışının tüm etkilerine maruz kaldığı açık bir balkonda geçirmiş olmasına rağmen...
Benim mum çiçeğim de her yerinden yeni yapraklar veriyor ama ben çay vermiyorum. Yalnızca bir defa yumurta kaynattığım sudan verdim, bir de akvaryum suyuyla suluyorum bütün bitkilerimi unutmadan geçmeyeyim. Fakat Sayın lerdemir'in dediği gibi mevsim itibariyle mumçiçekleri atağa geçmiş durumda zaten.
Bence şekerli su türü şeyleri uygulamayın bitkilerinize. Mevsimsel olarak uyanma zamanları çünkü. Yaprak vermesi, sürgün dalları çıkartması çok normal. Ben bir tek yumurta suyunu ayda bir iki kere uyguluyorum. Onun da mantıksal olarak kalsiyum takviyesi yaptığını düşünüyorum ama şeker, karpuz bunlar iyi geldiği düşünülse de bir zaman sonra bitkiye ve toprağa zarar verebilir. Üzülmeyelim sonra. ;)
Bu arada şekerli suyun nasıl iyi geleceğini düşünüp duruyorum, acaba diyorum şekerli su dökülüyor saksıya, toprak kuruyunca şekerinde sertleşmesi gerekiyor ya hani, bir dahaki sulamaya kadar toprak sert kalıyor öyleyse, bitki de acaba dar alanda kaldığını düşünüp mü çiçek verebilir diyorum. Bunun için dar bir saksı kullanın bence. Şekerle bitkiyi strese sokmayın, sinek de gelir hem.
yesim ozgun
25-05-2009, 13:06
ben sekerli degil ama bir su bardagi acik cay suyu ile suladim. Cok eski bir cicek bendeki, bayagi yasi var yani. simdiye kadar hic bu kadar surgun vermemisti. Her mevsim gozlemlerim cok sasirtici sekilde surgun vermeye basladi:) bende cay suyunun faydasina veriyorum bunu. cunku gercekten costu. nazarlardan saklasin oyun oynuyor sanki bana:)
yumurta suyuna gelince cok eskilerden hatirladigim annanem haslanmıs yumurtanin kabugunu mum ciceginin topragina saplardi, sardunyalarinda kopardigi dallarina asardi sapka gibi... yumurta kabugununda fazileti var kesinlikle inaniyorum. cenet gibiydi anneannemin bahcesi.)
Yeşim hanım merak ediyorum, hiç saksı değişimi yaptınız mı? Yoksa yıllardır aynı saksı içinde mi duruyor sizinkisi. Benimkisi hep küçük bir saksıdaydı, 2007 yılından beri bakıyorum ben bu arada. O küçük saksı içinde büyümesi hiç durmadı, şimdi ise alt dallardan ve üst dallardan kollara ayrılıp büyümeye başladı. Bence saksı içinde kök salacak yer kalmayınca bitki kendisini daha çok yaprak ve çiçek açmaya zorluyor. :)
yesim ozgun
25-05-2009, 16:22
ben her iki senede bir saksini degistirmeden topragini degistiriyorum.
bilgim dogrultusunda; kucuk saksi bitkinin koke dogru gitmesini onleyip yesil yapraga ve cicege gitmesini sagliyor. ve ben hemen hemen butun ciceklerimi dar saksida bakiyorum ozellikle sardunyalarimin saksilari kucuk ve hepsi bol yaprakli ve cicekli oluyor.
sayın dkp yardım için verdiğinz bilgide bir şey dikkatimi çekti, ellemeyin yönünü değiştirmeyin demişsiniz...
benm çelik mum çiçeğimi ben sık sık yön değiştiriyorum, bunun bir zararı olurm u? yoksa bu bilgiyi hususi yardım iteyen o arkadaş için mi vermiştiniz?
sayın dkp yardım için verdiğinz bilgide bir şey dikkatimi çekti, ellemeyin yönünü değiştirmeyin demişsiniz...
benm çelik mum çiçeğimi ben sık sık yön değiştiriyorum, bunun bir zararı olurm u? yoksa bu bilgiyi hususi yardım iteyen o arkadaş için mi vermiştiniz?
Sayın optimus, tecrübeme göre, ben böyle düşünüyorum... Bitki sarıcı olduğundan ışığa göre kendini yapılandırıyor, eğer devamlı yönünü değiştirirseniz, gelişimi yavaşlıyor.Ziraatçı arkadaşlarımızın yorumlamasını isterim..
Dün ben de bitkimi yeniden bağlamak durumunda kaldım. dolayısı ile çiçek yönleri de değişti.
hımm, benimki henüz küçücük bir çelik olduğundan çok önemsemiyordum ama küçükte olsa o halde hep aynı yerde bulunsun, yönünü hiç ellemeyeyim...
Sn.__nilfr__,
Teknik olarak konuya vakıf değilim ama, sadece bir fikir yürütme olarak dikkate alınız lütfen;
Mum çiçeğinizin son dönemindeki coşku acaba gerçekten de şekerli ılık çayın etkisi mi, yoksa mevsimin ve dönemin doğal süreci midir?
Zira; benim de oldukça yaşlı mum çiçeğime bu haftasonu göz attığımda, şebeke suyu ile nadiren sulamaktan başka hiçbir şey uygulamamama rağmen coşkunca serpilmiş olduğunu gördüm.
Üstelik de bütün kışı, İstanbul kışının tüm etkilerine maruz kaldığı açık bir balkonda geçirmiş olmasına rağmen...
Sn. Lerdemir,
Bu kış ben de mum saksılarını balkona aldım. Çoğu zaman naylon torbalar geçirdim üzerlerine, soğuğa ve 6. katın rüzgarlarına dayanabilsinler, diye. Şimdi hepsi iç mekanda. Balkonlarda güneşlik yok. Fazla güneşe dayanamazlar, diye içeri taşıdım onları. Şu anda dal-budak salıyorlar. Kışı dışarda geçirdikleri için bakalım çiçek açacaklar mı. Dışarda kalmayı sürdürselerdi yüzde yüz çiçekleneceklerinden emindim; ama şimdi değil. Yine de Geceleri vasisdasları açık bırakıyorum, havalansınlar, diye. Bakalım ilk çiçek haberi kimden gelecek:)
yesim ozgun
26-05-2009, 16:43
hatirladigim kadariyla bendeki mum cicegi anneannedeyken sadece subat ayinda acardi. cunku anneanneme birtek somestr tatilinde gidebilirdim kalmaya.
sonra 6 sene once bende acti bir kere oda mart sonunda acmisti. hatirliyorum cunku dogum gunu hediyesi bana demistim.
cicek acma donemleri degisiyor sanirim . Hazir hissettiginde dogum yapiyor galiba:)
Sevgili Lerdemir, haklısınız sürgünlerin hızlandığı dönemdeyiz.Benim çiçeğim evimde yetişti büyüdü gelişimi yavaş ama çok sağlıklıydı hep.Birden bu alışılmışın dışındaki hızlı büyümesi her yerinden sürgün vermesi şekerli çayla aynı dönemde oldu.İçine sinmeyen denemesin bile tabii ama ben arada bir karşılıklı sohbetimizde bir bardak şekerli çay ikramıma devam edicem.Dilerim sonunda üzülmem..
Merhaba. Annem 'sana mum çiçeği buldum' diye mutlu mutlu geldi elindeki minik saksıyla. Saksıya bi baktim mum çiçeği değil mum yaprağı.
Bir tane yaprak kök salmış tutunmuş toprağa ama büyüyecek gövde yok.
Sizce bu yaprak adam olur mu?
yesim ozgun
27-05-2009, 22:18
talar, olur ben cok yapraktan koklendirdim mum cicegi keske yerinden oynatmasaydniz.
biraz uzun suruyor ama yeni surgunler veriyor bir muddet sonra, o yaprakli kisim kok olarak yerinde kalıyor kimisinde, bazilarinda da yaprak kok verdikce yeni surgunlerle beraber bu yaprakta ilerliyor....
tekrar onu yerine daldirin. ve direk gunes almayan ama gunisigi fazla olan yerde bekletin. yeni surgun verene kadarda yerini sevdiyse oynatmayın.
iyi buyutmeler:))
Arkadaşlar benim mumçiçeğini bugün bahçeye ekmeye gidiyorum.
Ekimi ve gelişmeleri video'ya almayı düşünüyorum.
mum isigi
31-05-2009, 06:29
Herkese merhabalar,
Mum cicegi diye baslik gorunce dayanamadim ve yazdim.Seneler once benim anneannemim cicegiydi mum cicegi. Surekli acar ve ev mis gibi kokardi. Bende evlendikten sonra biri gardenya digeride mum cicegi hep ayri bir yerdedir.Tabi aileden geliyor surekli ciceklerle buyudugum icin bende cicek sever oldum ******* oldum diyorum. Bende hemen mum cicegi arayacagim kendime ama burada bulabilmem biraz zor gibi izmirli ve turkiyedeki arkadasla cok sanlisiniz. Banada buralara bir celik gelirmi diye merak ettim ve sormadan edemedim acikcasi. Paylasimlariniza ve sicak dostluklariniza hayran kaldim.Esimde izmir karsiyakali olunca dogal olarak uzagindan izmirli sayiyorum kendimi.
Mum cicegine sahip olan arkadaslar cicekler acinca mis kokusunu Amerikada yasayan bizler icinde koklarmisiniz lutfen derim.
sevgiler
prensess
31-05-2009, 15:30
Kış mevsiminde okulumuzdaki memurun odasından çaldığım mum çiçeğim köklendi,ve büyüyor ama bir sorum olacak.Benim mum çiçeğimin ortasından filiz çıktı ve sürekli uzamakta.O minicik saksıda 40 cm den fazla uzadı.Acaba bu normal bir durum mu,yoksa yolunda gitmeyen birşeyler mi var??? :((Fotoğrafını ekledim alta)
Prensess benim de ilk anlarda düştüğüm durumdasın.Bu çiçeğe sahip olduğun için sabretmeyide öğrenmek gerekir.benimkiler bile bu saksıdan 2 boy büyüğünde ama daha 15-20 cm.
İklimsiz
31-05-2009, 17:31
.Acaba bu normal bir durum mu,yoksa yolunda gitmeyen birşeyler mi var?
Mum çiçeğiniz sürgün veriyor. Sarılıcı bir bitki olduğu için gayet olağan bir durum.
Sarılacağı bir desteğe ihtiyacı var.
yesim ozgun
31-05-2009, 20:47
yeni cikan surgune elinizi degdirmeyin, hemen kuru. bir muddet sonra yeni surgunun etrafindan yapraklar gelecek.
iklimsiz arkadisimizin dedigi gibi acil olarak bu yeni surgune destek bulmaniz. Sarici oldugu icin tutunacak ve uzamaya devam edecek. desteksiz olursa eger. saksiyi yuksek bir yere koyun ve o yeni surgun destek olmadigi icin asagiya dogru uzayacaktir. Ancak destekle tutunmasini saglarsaniz kendini yormadan daha cabuk buyur ve cok da mutlu olur. Mutlu olan mum cicegi size hediye olarak miskokulu ciceklerini verir:)))
prensess
31-05-2009, 23:31
Sevgili yeşim özgün,iklimsiz,fatihbrk,çok teşekkür ederim bilgilendirmeleriniz için.Yarın hemen bir destek yapayım saksıya.Büyüsün bakalım ;)
Carlos_Cortes
01-06-2009, 10:55
Teşekkürler cicada, oraya geçiyorum :)
Merhaba,
Ben 2 hafta önce 2 yaşında olan mum çiçeğimin saksısını değiştirdim.
Kökleri gayet sağlıklı ve kuvvetliydi.Fakat şöyle bir durum var değiştirmeden önce saksısını mum çiçeğimin yaprakları aşşağıdan başlayarak sararıp ,kuruyup dökülmeye başladı.Ve bu durum hala devam ediyor.Ben şimdi onu kaybedersem ne yaparım?
Teşekkürler.
mum isigi
07-06-2009, 06:55
Benimde internet uzerinden siparis ettigim mum cicegim 1 hafta icinde gelecek insallah. Hoya heuschkeliana (yellow) olandan birde Hoya carnosa medium olab boydan siparis ettim. Buradaki farmlarin hepsini dolastim ama bulamadim. Tavsiye de bulunan ve mail atan arkadasima cok tesekkur ediyorum. Inanin cok mutlu oldum. Geldiginde resimlemeye calisacagim.
Sabirsizlikla bekliyorum.
sevgiler
Sevgili Mum isigi,
"Amerika'da olsam şundan da alırım, şundan da" diyen ben, Amerika'da bulunan birine, oradaki tüm hoya satıcılarını ezberlediğim için kolayca tavsiyede bulunabiliyorum. Güle güle yetiştirin hoyalarınızı çiçeklendikleri zaman da fotoğraflayın ki, hayran kalalım.
bernacyhn
08-06-2009, 12:20
Hoyamın çiçekleri açmadan kurudu çok üzüldüm ya kuruma sebepleri neler olabilir?
Hoyamın çiçekleri açmadan kurudu çok üzüldüm ya kuruma sebepleri neler olabilir?
Yer değişikliği,hava akımı gibi nedenlerle bazen bu olaylar görülebiliyor.Ancak senin mumun yeri değişmeyeceği için hava akımı nedeniyle tomurcuk dökülmesinin olabileceğini düşünüyorum.Ancak arkadaşlar neder bilemem.
mum isigi
09-06-2009, 04:30
Sevgili cicada keske yakinda bir yerde olabilseniz sizede hemen siparis edebilirdim. Dediginiz gibi sitedeki cesitleri gorunce hayran kaldim yok yok yani. Nasil guzel ve narin gorunuyorlar. Henuz gelmedigi icin hic bir fiktim yok insallah sukut hayala ugramam. Geldikten sonra basliyor sorumlulugum. Ama bir aksilik olmaz ise Istanbula geldigim sene size bir tane getirecegim.
Benim aldigim sitenin adi SRQHoyas .Dedigim gibi siteden adini hatirlayamadigim bir arkadasim tavsiye etti ona tekrar cok tesekkur ediyorum yardimci olan ve fikir veren arkadasa da ayrica tesekkurler.
Sizin bildiginiz site isimlerini paylasirsaniz sevinirim goz atmakta fayda var.
sevgiler
ilknur aşık
09-06-2009, 10:05
Sn mum ışığı biz Paul Shirley succulents adlı siteden sipariş verdik. Ayrıca collectorscorner, rare-hoyas, asiaticanursery ve ted green adlı siteleri biliyorum ben. Google'dan aratırsanız çıkar. Çok şanslısınız çünkü bu yukarıda yazdığım sitelerin çoğu Türkiye'ye göndermiyor. Sizin öyle bir kısıtlamanız yok. Yalnız dikkatli olun, bu öyle bir şey ki bağımlılık yapıyor. Önce bir, iki tane değişik tür alayım, yetiştireyim yeter diye başlıyorsunuz, sonra duramıyorsunuz.:rolleyes:
Sevgili mum isigi,
Adını hatırlayamadığınız size mail atan arkadaşınız benim iste, hani adres gönderen. Gerçekten geldiğiniz zaman getir misiniz? Ay çok memnun olurum buna :). Joni Kahn yani SRQhoyas şuan tatilde yanılmıyorsam, artık hoyalarınız gelince mutlaka fotograflayın, biz de görelim.
Sevgilerle,
rrumeysaa
09-06-2009, 22:34
Bu hoya ya bayıldım doğrusu
İsmi hoyachimera imiş, bu siteden buldum tekrar beğeninize sunmak istedim :)
ilknur aşık
10-06-2009, 09:11
Bence bu pubicalyx red button, **** pubicalyx royal hawaian purple. Resmi aldığınız yerde adı yokmuydu acaba? Hoya chimera diye bir tür olduğunu bilmiyorum.
Bence bu pubicalyx red button, **** pubicalyx royal hawaian purple. Resmi aldığınız yerde adı yokmuydu acaba? Hoya chimera diye bir tür olduğunu bilmiyorum.
İlknur hanıma bende katılıyorum bu pubilicalyx red button`a çok benziyor.Ama diğer forumda yani publicalyx silverpinkte chimera olarak yazılmış.
Chimera da red button da çok güzel türler ve birbirlerine çok benziyorlar. Zannedersem ilk çiçek açtıkları zaman koyu bordo tonlarında çiçekleri oluyor. Çiçekler solmaya yakın da kararıp siyah bir görünüm alıyorlar. Bendeki hoya cornosa çiçekleri de ilk açtığında pembeyken solmaya yakın kararmaya başlıyor. Ama bu türdeki gibi güzel bir görüntü oluşmuyor maalesef. Bu çekilen siyah renkli çiçekler de solmaya yakın çekilmiş bence. Bu Hoyalara has bir durum ama inanılmaz güzeller bu türde...
sosyal55
10-06-2009, 14:00
Herkese sa.
sayın iklimsiz in bana mart ayında gönderdiği mum çiçeği havaların ısınması ile biraz rengi falan değişti acaba fidanda bir sorunmu var yoksa sıcaklardandan mı böyle
huzunperest
10-06-2009, 14:22
Fazla güneşte kalmış olabilir mi?
İklimsiz
10-06-2009, 14:22
Çiçeğiniz direk güneş ışığına maruz kalıyor sanırım. Eğer böyleyse yapraklardaki bu sararma, sararma demeyelim de, açık yeşil görünüm gayet normal.
Bu görüntüdeki mum çiçeğini ben sevmiyorum, olmaması için de direk güneşten uzak tutuyorum. Tercih meselesi tabi...
Yoksa, bitkinin sağlığını olumsuz etkilemesi söz konusu değil.
mandalina
10-06-2009, 17:41
Arkadaşlar bugün sn.hüzünperest'in göndermiş oladuğu çeliğim geldi (burdan tekrar teşekkürlerimi sunuyorum) benim bir kaç sorum var yardımcı olursanız sevinirim.
1-Çeliği direk saksıyamı ekiyorum yoksa köklenmesi için suyamı koymalıyım?
2-Nasıl bir toprağa ekiyorum,hazir torfa eksem olurmu.?
3-Saksı olarak ne kadarlık bir saksı önerirsiniz?
4-Ev içindemi yetiştirmeliyim yoksa açıkhavada balkonumda da yetiştirebilirmiyim.?
5-Ne kadar zamanda sulamalıyım güneşmi yoksa gölgemi sever?
Şimdiden teşekkürler
sosyal55
10-06-2009, 20:11
sayın iklimsiz
fazla güneşi direk görmüyor ama geçen gün zavallı odaya tıkıldı kaldı, biraz hava alsın diye pencereden dışarı koymuştum o zaman biraz bronzlaşayımderken fazlaca kaçırdı açık yeşil oldu galiba zavallı, bende sevmedim bu görüntüyü o yüzden artık ona güneş falan yok olduğu yerde kalsın en iyisi ;)
Orkun Kırcı
12-06-2009, 15:03
Bir mum çiçeği ancak bu kadar bakımsız ve bu kadar sağlıksız olabilir. Artık sayılı yaprakları kalmış. Amaaa ancak ta bu kadar çiçekli olur. Demek ki gözünün içine bakmayacağız. Maç yaptığımız halı sahada bulunan hoyayı sizlerle paylaşmak istedim. Delirmemek elde değil.
Adalet Yağcı
12-06-2009, 15:29
Şaka gibi değil mi Orkun bey, gözünün içine baktığınız hoyalarınız kurum kurum kurlurken şu güzelliğe ne demeli.
Demek ki hoyalar fazla ilgi ve ihtimamdan hoşlanmıyorlar :p
Ne de olsa çiçekler kötü şartlarda çiçeğe tohuma yönelirlermiş, ne kadar büyük bir çiçek! :)
pusat0015
12-06-2009, 17:01
son resimdeki dallar yeni sürgün mü yoksa bana mı öyle geliyor yeni sürgünse ancak dal yeşil rengi aldığında çicek açıyor diye biliyordum bu ise koyu kırmızı :)
Orkun Kırcı
12-06-2009, 21:52
Sayın Pusat ne sürgünü artık yaprak falan kalmamış kurumak üzere olan bir dal. Gerçekten şaka gibi.
Sayın Pusat ne sürgünü artık yaprak falan kalmamış kurumak üzere olan bir dal. Gerçekten şaka gibi.
Orkun abi sen bu mumun sahibini kandırıp alamadın mı?:D
Gerçektende şaka gibi:D Neredeyse ölecek belki yaprakları dökülecek ama o çiçek açıyor.Bizdemi bu şartı uygulasak?Belki ölüyorum diyerekten çiçeklenir:p
Nejla K.
13-06-2009, 00:09
Aman Orkun Bey, Bayburt'tan gelmeden çiçeği üstünde olan bu mum çiçeğinden çelik almayı unutmayın. Biliyorsunuz çiçeği üstünde iken alınırsa çiçeklenmesi için 7 yıl beklemek gerekmiyor derler. Bir çelikten daha fazla alma şansınız var mı???? Neyse siz bir çelik alında... Birden boşuna yazdığımı düşündüm. Siz çoktan aldınız ve diktiniz bile değil mi???
zuisudra
14-06-2009, 03:17
3. senenin sonunda tam da artık ben beklemekten vazgeçmişken benim mum çiçeğim de çiçek açtı, akşamları kokusu salonu dolduruyor.
Sayın Zuisudra mum çiçeğinizin açmış halini fotoğraflarsanız bizde çiçeğinizden kokusuzda nasiplenmiş oluruz;)
Orkun Kırcı
14-06-2009, 15:05
Orkun abi sen bu mumun sahibini kandırıp alamadın mı?:D
Gerçektende şaka gibi:D Neredeyse ölecek belki yaprakları dökülecek ama o çiçek açıyor.Bizdemi bu şartı uygulasak?Belki ölüyorum diyerekten çiçeklenir:p
Ben çoktan kararı aldım bile. Aydın'a gider gitmez saksıyı en ücra köşede terk edicem :)
Orkun Kırcı
14-06-2009, 15:07
Aman Orkun Bey, Bayburt'tan gelmeden çiçeği üstünde olan bu mum çiçeğinden çelik almayı unutmayın. Biliyorsunuz çiçeği üstünde iken alınırsa çiçeklenmesi için 7 yıl beklemek gerekmiyor derler. Bir çelikten daha fazla alma şansınız var mı???? Neyse siz bir çelik alında... Birden boşuna yazdığımı düşündüm. Siz çoktan aldınız ve diktiniz bile değil mi???
Yok valla almadım Nejla hanım. Çelik alınacak bir yerini göremedim ki. O çiçeğin yaşaması bile mucize çeliğinin yaşaması mucizeden de öte. Hem siz merak etmeyim halamda sürekli çeliklenen bir hoya var. Çiçekli haldeyken ondan alırım çeliklerden.
bernacyhn
15-06-2009, 09:59
Hani mum çiçeğim minnacıkken çiçeklerini döktü diye üzülmüştüm ya meğersem arkalarda bir tanesi baya büyümüş çok sevindim bir hafta sonra herhalde açar diye düşünüyorum. Çok sevindim sabah sabah çok iyi moral oldu benim için :)
bernacyhn
15-06-2009, 11:59
Sevgili cicada, duramadım yerimde ve açmadan önce de resmini koymak istedim :) Umarım bir sorun olmaz adminlerce
asumandilek
15-06-2009, 16:04
Biz eski zamanın gençleri çok şanslı değildik ya da Ülkenin şu an bulunduğu duruma bakılacak olursa belki şanslıydık da biz bilmezdik. Neyse asıl söylemek istediğim bizim zamanımızda öyle babayla oturup sohbet etmeler, dertleşmeler olmazdı. Bu sayfayı görünce gözümden ılık bir kaç damla yaş aktı istemsiz. Çocukluğumun mekanı, evimizin salonu mum çiçeğiyle kaplıydı dört taraflı. Yıldız yıldız çiçeklerini hep sevmiş ama biraz da kıskanmıştım onu babamdan. Hani sorsalar büyüyünce ne olacaksın diye o çocuk aklımla mum çiçeği bile diyebilirdim belki.
Hiç anlatamadım sana,
Kırıklarımı.
Kızdıklarımı,
Sen hep ötedeydin
Ben sana
susuşumda
Kanadım
Oluk oluk.
Seninde elaydı gözlerin
Baktığında erirdim
Korkardım
Bir adım ötemdeydin
Yaklaşamaz
Ağlardım.
Ağlama derdin karşımda
Ağlama anlat
Bakardım kaşlarına
Çatardın
Susardım
İçim kanardı
Yürek göz olur
Ağlardı.
Açmadın hiç;
Bakamadım yüreğine
Baksaydım belki
Sevgi kusardı
Belki
İçimde
yürek susardı.
Anama sarılırdım
Katıp beni göğsüne
Aldırma
yavrum derdi.
Yavrum..
Ben daha çok
Ağlardım.
Severdim seni
Gözlerimle her gece
Oturur dizlerine
Tutunur ellerine
Ve bakıp
Gözlerine
Hüngür hüngür ağlardım
Midesi tok sırtı pek.
Büyük salonuna evimizin
Sarkardı mum çiçeklerin.
Yapraklarına serip sevgini,
Hayran hayran izlerdin.
Su verirken özüne
şarkı bile söylerdin.
Dağılan türkülerden,
Gözyaşımı
Seçerek
Kirpik kirpik
Batardım.
Baba!
Keşke
ağladığımda
Yaşıma
dokunsaydın.
ya da ben
o çok sevdiğin
Mum çiçeğin
olsaydım.
Asuman...
Canım babam için kardeşliğiniz solmasın. Mum çiçeği olunca mevzu...
:(benım mum çiçeğimin topragında onlarca küçük küçük kırkayak var evın içindeydi dün balkona koydum ne yapabılırım bılmıorum :(
bernacyhn
17-06-2009, 15:40
Sevgili janya, yerini değiştirmeniz iyi olmamış. Benim torflarımdan çıkıyor o iğne ucu kadar kırkayaklar. Zannedersem bir zararı yok menekşelerim hala sağlıklı. Bence hoyanızı eski yerine almanız daha iyi olur.
e peki o kırkayaklar büyümezmi evın içinde cocukda var korktugum için cıkartdım
Sayın Janya vakit kaybetmeden mumunuzun toprağını değiştirseniz daha iyi olur. Benim bildiğim kadarıyla o kırkayak cinsi böcekler köklere fazlasıyla zarar veriyormuş...
peki bu topragın cinsi onemli mi gübresiz olması yeterli mi yoksa hoyanın özel toprağmı var bide bu mevsimde degiştirirsem bişi olmaz mum çiçeğime deme:((
peki bu topragın cinsi onemli mi gübresiz olması yeterli mi yoksa hoyanın özel toprağmı var bide bu mevsimde degiştirirsem bişi olmaz mum çiçeğime deme:((
Sevgili Janya sanırım arkadaşlar orkide toprağı kullanıyorlar.Ben kendi mum çiçeklerimde Dünya torf kullanıyorum ve memnunum.Aslında bütün çiçeklerimde Dünya torf kullanıyorum.
peki nerden bulabılırım bu topragı:(
peki nerden bulabılırım bu topragı:(
Ben hoyalarım için cocopeat ve perlit karışımı kullanıyorum. Mümkün olduğunca geçirgen ve hava alabilen bir toprak olması gerekiyor hoyalar için. Yapı marketlerden orkide toprağı da alabilirsiniz fakat kullanmadan önce mutlaka fırınlayın ki içinde üremiş böcekler ölsün. İlk defa kullandığımda bu harcın steril olacağını düşünerek hoyalarımı ektim fakat bir hoyamı kaybettim ne yazık ki bu böcekler yüzünden. O yüzden mutlaka fırınlayın kullanacağınız toprağı.
ilginiz için hepinize teşekür edrim benı yonlendirdiğnz için hı bıde bolkanda kalsın mı yoksa topragını degiştirdikten sonra yerine alıyım mı tekrar
Tercih sizin, mumçiçeğinin durumuna göre karar verin. Balkonda yerini beğenirse İzmir gibi sıcak bir yerde beğeneceğini düşünüyorum, yapraklar fazla güneşten sararmayacak şekilde bir yere koyarsanız neden olmasın.
bernacyhn
18-06-2009, 15:52
Mum çiçeğim açtı ama güzellik kendini kasnağın arkasına sakladı. Bu yüzden çok net çekemedim ama sizinle de paylaşmak istedim. Nazar değdirmeyin kızıma :D Rengi beyaz Fatihin tahmin ettiği gibi :)
Nejla K.
18-06-2009, 18:27
Fatihciğim, anladım ki 7 yıl dolmadan açmıyor bu çiçek... Hep derlerdi, biliyorum, mum çiçeğinin bir gerçeği oldu bu...Hani bir umutla ''Berna erken açtırabilmiştir '' diye düşünmek istedim ama nafile... Bir de benim çiçeğimin kaç yıllık olduğunu hatırlayabilsem...
Orkun Kırcı
18-06-2009, 18:30
O zaman sizi şuradaki çiçeğe yönlendiriyorum. Tabii yetiştiricisini gözardı etmemek lazım :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=447519#post447519
Nejla K.
18-06-2009, 18:36
Orkun Bey, Sayın İklimsiz bu konunun piri... Mum çiçeği çeşitleri bile beni mest etti...
bernacyhn
18-06-2009, 20:06
Nejla ablacım çiçeğim küsuratıyla 5 yıl. Açmamasının nedeni bakımını bilmiyor olmamdı. bakımını öğrendikten sonra gerekli işlemleri uyguladıktan sonra bir yıl geçmeden benden daha sağlıklı bir canlı olup çıktı ve sanki bir sınırı yokmuş gibi devamlı sürgün vermeye ve sonunda çiçek açmaya başladı. ****** benim nazlı kızım yerini de çok çok sevdi. Umarım sizinkiler de çiçek açarlar. Fatihciğim bundan sonra altıncı hissine sormadan bir şey yapabileceğimi sanmıyorum :) çiçekler hakkında böyle her dediğin çıkarsa benim tarafımdan çok meşgul edileceğin kesin :D
Değerli dostlar;
Mum çiçeği macerama başlayalı çok olmadı, henüz çok minikler. Çelikten yetiştirmeye çalışıyorum. Ben çelikleri aldığımda çiçek zamanı değildi. Ama bu koku hikayesi aklımdan çıkmıyordu. Hele forumda kokusunun tasvirini okudukça merakım daha da artıyordu. Veee nihayet dün gece koklama şerefine nail oldum.
Mum çiçeği, üzerinde 4-5 tane çiçek vardı ve odayı tamamen kokutmuştu. Tarifine gelince çok hoş egzotik bir koku, bana göre biraz kakao vanilya ve karamelize şeker kokularının karışımı gibi geldi.
Etkileyici olduğunu da eklemek isterim. Emeklerimize değer arkadaşlar.
Sevgili merakli gözünüz aydın, sonunda o nami her yana yayılmış güzel kokuyu koklamışsınız. Benim de bir gece iş yerine gelip gece operasyonu yapmam lazım. Ya da siz o mum çiçeğinin kokusunu bir torbaya saklayıp getirin, bir nefesliğine koklayayım. :p;)
lerdemir
19-06-2009, 12:36
İlk kez bu yaz mum çiçeğinin kokusu koklayabildim.
Tam bir hayal kırıklığı oldu benim için.
O yüzden, gerçekten muhteşem bir koku olduğunu belirten arkadaşların mum çiçeklerini bir test etmek isterdim doğrusu.
Hafif baharatlı, isli, sanki tütsü yapısına sahip bir koku. Şeker ve tatlılıktan nasip almamış bir koku. Beğendiğim diğer kokuların aksine dolgun da bir koku değildi, yağlı da.
Hatta, kapalı bir kutuda uzun süre kalsa, pis bir kokuya bürünme eğilimi olan bir koku gibiydi.
Umarım kimseyi üzmez bu görüşlerim ama dün akşam saat 22:00 sıralarında açık balkonda uzun uzun tetkik ettim.
Acaba, saatle ilgili bir sorun muydu? Ya da, kokuyu çok beğenenler hangi saatte alıyorlar bu kokuyu?
Bakalım; bu akşam ve yarın gündüz tekrar deneyeyim, emin olayım...
Evet İlkinciğim; bir gece baskını ile bu işi hallet artık :)
Sevgili janya; kokladığım çiçek ne yazık ki benimki değil. Benim mum çeliklerim diyeyim daha altı aylıklar.
Bu arada sevgili lerdemir; çok hoşsunuz, mesajınızı okuyunca çok hoşuma gitti. Balkonda uzun süre tetkik ettim demişsiniz bayıldım. Ben kokladığımda saat 21.00 civarıydı :D
Aslına bakarsanız eşimin de koku hakkındaki yorumu aşağı yukarı sizinkine yakındı. Yüzde hafif bir ekşime ve "bu muymuş yani?"
AyhanMoran
21-06-2009, 15:08
Sn.arkadaşlar bana yardım edin dün bir arkadaşım iş yerinden mum çiçegi hediye etti geldiginde o kadar yaprakları kirliydiki anlatamam toprağıda taş gibi sert.Hemen banyoya sokup yapraklarını duşla tertemiz yıkadım sonra peçete ile kuralıyıp topragını küçük bir çubukla eşeler gibi yaptım mum çiçegim temizlendi ama sabah kalktıgımda 5-6 yapragı suyu çekilmiş kuruyordu balkona koydum ve iple yukarı bağladım.Ne yapayım acaba mumum kuruyormu uzunlugu 1 m kadar 5 tane kolla büyümüş ama kolların biri tamamen yaprak döken kol birde bu mevsimde toprağını değiştireyim mi? elimde cocopeatimde perlitimde var lütfen yardım edin.
Toprak değişimi için uygun bir mevsimdeyiz. Mumçiçeğinizi saksısından çıkarıp kökleri zarar görmeyecek şekilde yıkayın ki eski toprak gitsin sonra cocopeat ve perlit karışıma dikin. Biraz yaprak dökse de kendini toparlayacağını düşünüyorum.
lerdemir
22-06-2009, 08:47
Toprak değişimi için uygun bir mevsimdeyiz.
Emin misiniz?
AyhanMoran
22-06-2009, 09:51
Ne yapayım degiştireyimmi değiştirmeyeyimmi ?
lerdemir
22-06-2009, 09:59
Bence ustalara ve teknik bilgililere sormalı bir...
Bütün bitkiler gibi hoyaların da en iyi toprak değiştirme zamanı bahardır fakat eğer bir mumçiçeğinin toprağı kötü durumdaysa, toprağı hangi mevsim olursa olsun değiştirilir. Şu anda bu çiçek nefes almayan çamurlaşan bir toprakda ve bu da mumçiçeği için hiç de uygun olmayan bir toprak. Ben bütün hoyalarımı bu mevsimde diktim henüz kayıp yok. Bir çiçeğin toprağını değiştirdikten sonra elbette bir süre o toprağa uyum sağlamasını bekleyeceksiniz. Şu an zaten bitkiler uykuda değil tam tersine hoyaların aktif zamanları uyum sağlamaları daha kolay. Ben sizin yerinizde olsam hemen değiştirirdim.
AyhanMoran
22-06-2009, 10:50
Şimdi degiştirdim toprağını sn.cicada.Ama kökünde böyle hafif hafif çürümeler var gibi tahminime göre kök atamadıgından topragının ağırlığı kurşun gibiydi çok sıkıydı.Şimdi cocopeat ve perlitte inşallah yaşar.Teşekkürler.
Hoya carnosa çok güçlü bir bitki iki hafta sonra yeni sürgünleri görmeye başlarsınız bence. Şu anda direkt güneşe koymayın iki hafta kadar sonra güneşli bir yere alırsınız.
lerdemir
22-06-2009, 11:22
Haklısınız Sn.cicada, şartlar dahilinde neden olmasın. Ben genel olarak en uygun zamanın kıştan çıkmak üzereyken, baharda en doğru olduğunu biliyorum; ama şartlar zorlarsa, değişim sonrasındaki bakımı ve geçişi özenli yaptıktan sonra olur, neden olmasın?
Üstelik dediğiniz gibi önce yarı gölge bir yerde nekahatlerini geçirmelerini beklenmeli şu ara.
Sn.[B]AyhanMoran, hoyalar benim tecrübe ettiğim kadarıyla aşırı suya çok hassaslar; belki de bitkinizin köklerinde o yüzden çürüme olmuştur. Bu yüzden suyu çok azaltın derim ben.
Ben açık balkonumdaki yaşlı hoya carnosa'yı özellikle unutuyorum, toprağı kurudukça -haftada bir veya daha uzun aralıklarla- suluyorum; şu an üzeri 10'dan fazla çiçek salkımı var, ki bunların da 3'ü şu an tam açık vaziyette; diğerlerinin de eli kulağında sayılır.
AyhanMoran
22-06-2009, 14:24
Peki bütün şartlarını yaparsam 1 senede çiçek açarmı ?
lerdemir
22-06-2009, 15:15
Bilemiyorum.
Benim çelikten köklendirdiğim ilk hoya carnosam, 2 yaşını henüz devirmişken ilk çiçek salkımını açmıştı.
Sayın Lehdemir açmış hoyalarınızın fotoğraflarını paylaşırsanız çok mutlu olurum...
lerdemir
22-06-2009, 15:52
Peki Sn.Faruk, bu akşam eve aydınlıkta varabilirsem -malum, ikinci köprü tamirde, birinci köprü işgal altında- çeker, yüklerim buraya...
bernacyhn
24-06-2009, 19:53
4 günlüğüne Bolu'ya gittim ve geldim. Hoyamın çiçekleri kurumuş biraz. Çok fazla inceleyemedim ama kararmışlar biraz sanki.
İremsıla
25-06-2009, 18:12
Merhabalar,arkadaşlar mum çiçeğinin kuruyan çiçekleri kopartılıyormuydu.
lerdemir
26-06-2009, 17:04
Kendiliğinden dökülüyorlar zaten.
Çok önemli bir detay var.
Uzun ince saplarla tek bir noktaya bağlanmış olan mum çiçeğinin uç noktasındaki yıldızcıklar kendiliğinden döküldükten sonra, o uzun sapların bir noktada toplandığı ve yıldızları sarmaşık bitkinin gövdesine bağlayan pütürlü silindirik minik uzantıyı gövdeden ayırmayın, kopartmayın sakın!
Ertesi yıl, yine aynı yerden çiçek vereceğini söylemişlerdi bana.
Süha Şendoğan
26-06-2009, 17:35
Arkadaşlar benim sorum şu;
Yaklaşık bir birbuçuk ay önce aldığım ufak çelik geçen hafta sürpriz bir şekilde çiçek oluşumuna geçti tam çiçek verecekken aniden tüm oluşumlar döküldü sebep sulamadan dolayı olabilirmi yoksa bu dökülüş normal mi?
Çeliğin boyu 10 cm.civarındaydı.
sarılıpapatya
30-06-2009, 00:04
Sayın hoyadağ çok aydınlatıcı yazıyorsunuz. "mum çiçeğini suda ve ya toprakta köklendirebiliyoruz" deniyor. Şu an minik bir çelik edindim. bir haftadır suda bekliyor. Bu haliyle köklenmesini bekliyim mi? Yoksa toprağa dikmeli miyim?
bernacyhn
30-06-2009, 18:46
Arkadaşlar benim sorum şu;
Yaklaşık bir birbuçuk ay önce aldığım ufak çelik geçen hafta sürpriz bir şekilde çiçek oluşumuna geçti tam çiçek verecekken aniden tüm oluşumlar döküldü sebep sulamadan dolayı olabilirmi yoksa bu dökülüş normal mi?
Çeliğin boyu 10 cm.civarındaydı.
Benim de mum çiçeğimde 4-5 adet tomurcuk vardı. Tam büyümeye başladılar derken kurumuşlardı. Benimkilerin kuruma sebebi aşırı sulama değil cereyanda kalmaktı sevgili Turco. Cereyanda kalıp kalmadığına dikkat edin ona göre hoyanızın yerini değiştirmeden ortamında değişiklik yapın. Kolay gelsin :)
bernacyhn
30-06-2009, 18:50
Sayın hoyadağ çok aydınlatıcı yazıyorsunuz. "mum çiçeğini suda ve ya toprakta köklendirebiliyoruz" deniyor. Şu an minik bir çelik edindim. bir haftadır suda bekliyor. Bu haliyle köklenmesini bekliyim mi? Yoksa toprağa dikmeli miyim?
Köklenmeden toprağa dikmeniz daha iyi olur sevgili Sarılıpapatya. Çünkü suda köklendikten sonra toprağa geçirdiğimizde bu kökler kuruyup yeniden kök salıyormuş. Yani kökler toprağa adapte olamıyormuş. Dikip yarı gölgeye aldığınızda iki-üç hafta içinde yeni sürgünleri göreceksiniz ve mutlu olacaksınız :)
bernacyhn
30-06-2009, 18:57
Keşke ben de alabilseydim çiçeğimin kokusunu ama kendini sakladığı için alamadım hiç. Ne kadar kokuyu almak için -akşamları- burnumu soksam da alamadım o güzel kokuyu.
İlk kez bu yaz mum çiçeğinin kokusu koklayabildim.
Tam bir hayal kırıklığı oldu benim için.
O yüzden, gerçekten muhteşem bir koku olduğunu belirten arkadaşların mum çiçeklerini bir test etmek isterdim doğrusu.
Hafif baharatlı, isli, sanki tütsü yapısına sahip bir koku. Şeker ve tatlılıktan nasip almamış bir koku. Beğendiğim diğer kokuların aksine dolgun da bir koku değildi, yağlı da.
Hatta, kapalı bir kutuda uzun süre kalsa, pis bir kokuya bürünme eğilimi olan bir koku gibiydi.
Sevgili Lerdemir, o kadar kusur kadı kızında da oluyor, değil mi :confused: :p
lerdemir
01-07-2009, 10:13
Dün gece 24'te balkona çıktım bitkileri gözlemlemek için, sıcaktı, hafif de rüzgar esiyordu.
Nasıl da buram buram geldi mumların kokusu!
Şu an üzerinde açık halde 7-8 çiçek salkımı var. Daha da açmak üzere olan 3-4 yıldız kümesi var.
Kokusu gerçekten çok değişik.
Tatlımsı desem tatlı değil, baharatsı desem, evet belki çok hafif, tütsülü isli bir koku.
Sevip sevmediğime karar veremedim henüz.
Rutubetli ve kapalı ortamda kalmış hafif güzel bir koku gibi sanki.
Ya da,
Uymadığı tene zorla uygulanmış orta kalite egzotik bir parfüm esintisi...
En sonunda minişim geldi bir tanıdığım kendi çiçeğinden çelik aldı yaklaşık 3 hafta oldu ekeli sağlık durumu nasıl :p umarım sizlerinki kadar güzel olur :D
lerdemir
06-07-2009, 21:14
Bir arkadaşımız sormuştu.
İşte, yaşlı ama coşkun mum çiçeğim:
91093
91094
91095
91096
Sn. Faruk Bey
Acaba benim ekilen çeliğim için ne düşünüyorsunuz, sizce sağlıklı görünüyor mu? (4398 numarlı mesajda) teşekkürler.
Sayın Emrezgi sanki biraz derine dikmiş gibisiniz. Alt yaprakların sürgün koltukları biraz daha toprak yüzeyine yakın olsaydı daha iyi olurdu. Muhtemelen köklenmeden sonra ilk sürgünlerini yarısı toprağın altında kalan yaprakların koltuklarından verecek...
lerdemir
07-07-2009, 09:17
Vakit darlığından geriye dönük arama yapamadım Sn.Faruk, bilemedim siz olduğunuzu. Umarım beklediğiniz gibidir mum'um.
Çok teşekkür ederim Sn.cicada.
Belki inanmayacaksınız ama, fotoğraflarda gördüğünüz bu mum çiçeği, İstanbul'un Göztepesinde, zaman zaman rüzgar alan, kışın üstüne kar yağan açık bir balkonunda hiçbir koruma olmaksızın kışı açıkta geçirdi.
Unutuldu saksısı, kimi zaman 10 günde veya iki haftada bir sulandı.
Karşılığını da böyle verdi işte. Galiba mum çiçeklerine fazla özenmemek gerekiyor.
İyi gözlemlemek şart tabi; dün akşam bir de baktim ki, bir sürgününde yaprak biti oluşmaya başlamış; hemen mekanik temizleme yaptım. İlk müsait zamanda da Bionem uygulayacağım.
Sevgiler...
Sayın Emrezgi sanki biraz derine dikmiş gibisiniz. Alt yaprakların sürgün koltukları biraz daha toprak yüzeyine yakın olsaydı daha iyi olurdu. Muhtemelen köklenmeden sonra ilk sürgünlerini yarısı toprağın altında kalan yaprakların koltuklarından verecek...
Dİkimi ben yapmadımbana çeliği verecek kişi iyilik olsun diye dikip verdi.:( keşke bana verseydi ben dikseydim burdaki bilgilerle:(:(
Sayın Lehdemir mum bitkiniz tam beklediğim gibi resimler çok güzeller. Dediğiniz gibi fazla ilgi insanı canından bezdirdiği gibi bitkiyi de bezdirip strese sokmakta. İstanbul ve çevresi gibi kışı yumuşak geçiren bir çevre de mum bitkinizin dışarıda kalması da çok isabetli olmuş bence. Mum bitkinizde ki bit sorununuzu da kısa zamanda atlatmanız dileklerimle...
bu resmi internette buldum. hoyayı tutturmak için kız çocuklarının tokasına benzer bir şey kullanılmış. bu tutturucu araçların faydası nedir , çok gerekli ise bizlerde kullanalım.
bu konuda bilgisi ve deneyimi olan arkadaşlar varsa bizlerle paylaşırsa bizlerin de bilgilenmesine yardımcı olmuş olurlar.
bu tatil mevsiminde vakti olup da bu mesajı okuyan olursa tabii.
selamlar, saygılar
bernacyhn
09-07-2009, 10:05
Bu pek hoyaya benzemiyor, değişik bir türü de olabilir tabi, bilemedim ben. Resimde de görüldüğü gibi sevgili bseren2, tokalar bitkiyi dik tutmak için kullanılmış. Çok gerekli olduğunu düşünmüyorum yumuşak ve tüylü bir iple daha sağlıklı şekilde tutturulabilir bitkilerimiz. Daha büyük sarılıcı bitkiler için kasnak da yapılabilir.
Sayın Bseren bu bilmediğimiz bir hoya türü mü?
zeynep örenk
09-07-2009, 16:34
Bu sitedeki bazı hoya türlerine çok benziyor. Acaba nereden buldunuz?Maşallah.
http://www.aleyagarden.com/hoya.html
bernacyhn
09-07-2009, 18:14
Sevgili Zeynep Örenk, paylaştığınız linkteki resimler beni gerçekten çok şaşırttı. Sanki oradakilerin birkaçı hoya değil de kauçuk gibi. Hiç böylesini görmemiştim. Onları gördükten sonra Sevgili Bseren2'nin gönderdiği resim artık şaşırtmıyor beni.
arkadaşlar önceki mesajımda eklediğim resmi google'dan hoyayı aratıp çıkan resimlerden birçoğunu bilgisayarıma indirmiştim.
sizlerin mesajını okuduktan sonra ben de hoya olup olmadığı konusunda şüpheye düştüm doğrusu.
bizim bildiğimiz hoyanın genelde yaprakları kalın ve küçük oluyor.resimdeki ise biraz farklı.şüpheleriniz konusunda ben de sizlere katılıyorum.
4.tekilkişi
10-07-2009, 17:36
Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=458367&postcount=4408) de hoya mıymış? Eğer öyleyse okulun koridorunda iki saksı duruyor, hemen aşırayım bir tanesini :P
Sayın 4.tekilkişi bence de hemen aşırın arkanıza bakmadan. Yukarıda Sayın Zeynep Örenk in eklediği sitede ki hoya türlerini incelediğim de onun da bir hoya olduğunu anladım. Çok farklı bir hoya kaçırmamak lazım...
sayın 4.tekilkişi ;
mesajınızda atıfda bulunduğunuz mesaj bana ait.resmi http://s319.photobucket.com/albums/mm475/mokchun9882/?start=all bu siteden indirmişim.sitede çok fazla resim var.resimlerin tamamının yüklenmesi biraz zaman alıyor.çiçeğin adı da HOYA LASİANTHA.fakat sizin yine de okulun koridorundaki çiçekleri aşırmanızı tavsiye etmem.
Ben o mesajımda resimdeki tokaya benzer nesnenin ne işe yaradığını sormuştum, faydalı birşey ise bizde kullanalım demiştim.Bu konuya fazla cevap veren olmadı.
Merhaba,mum çiçeğim kocaman oldu boyumu aştı ama hiç çiçek vermiyor çok üzülüyorum
4.tekilkişi
12-07-2009, 19:47
sayın 4.tekilkişi ;
mesajınızda atıfda bulunduğunuz mesaj bana ait.resmi http://s319.photobucket.com/albums/mm475/mokchun9882/?start=all bu siteden indirmişim.sitede çok fazla resim var.resimlerin tamamının yüklenmesi biraz zaman alıyor.çiçeğin adı da HOYA LASİANTHA.fakat sizin yine de okulun koridorundaki çiçekleri aşırmanızı tavsiye etmem.
Ben o mesajımda resimdeki tokaya benzer nesnenin ne işe yaradığını sormuştum, faydalı birşey ise bizde kullanalım demiştim.Bu konuya fazla cevap veren olmadı.
Yine de bir Hoya değil mi? Tamam, ben cevabımı almış bulunuyorum. Aşırmak değil de izinle rica ile isteriz canım bir iki boğumlu çelik :)
Tokalar bitkinin daha sabit, hareketsiz kalabilmesi için yapılmış bir çözümdür. Özel bir faydası yoktur. Zamanla tutturulduğu yeri aşındırıp yara yapıyor. Orkidemin sapında yaşadım. Siz, sizinkileri iple tutturursanız daha sağlıklı ve sabit kalacaklardır.
bernacyhn
13-07-2009, 00:13
Yapı marketlerde bitkiler için iplik satılıyor bu akşam gördüm praktikerde. Sanırım onlar daha sağlıklı.
4.tekilkişi
13-07-2009, 08:13
Sağlıklı kelimesini kullanırken, elbette steril, ekstra fayda sağlayan bir anlamda kullanmadım. Aşındırma yapmayıp bitkiyi yaralamadığı için öyle dedim. Tabi daha yumuşak dokudaki ipler için. İp iptir diye tutupta urganla neyim bağlamayın :D
sarıcılı bitkiler için normal ip **** naylon ip kullanmıyoruz en iyisi doğal rafya gibi kullanımı rahat ..
benimde bebek bir mum çiçeğim oldu.
eve gelir gelmez soluğu burada aldım.
ona daha bilinçli bir bakım uygulayabilmek için :)
bakalım büyüme sürecimiz nasıl geçecek...
mutluyum daha ne olsun :)
4.tekilkişi
15-07-2009, 13:56
Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=458367&postcount=4408) de hoya mıymış? Eğer öyleyse okulun koridorunda iki saksı duruyor, hemen aşırayım bir tanesini :P
Bugün iyice inceledim okuldakileri. Fakat kalın gövdeliler. Yaprakları benziyor gibi, en azından kıvrımları. Sanırım beni yanıltan da bu oldu. Hiç yakından incelememiştim. Bugün baktığımda yaprakları etli değil, yani diğer hoya türlerinde olduğu gibi değil. Zaten gövdesi de kalın. Maalesef başka bir bitkiymiş :rolleyes:
ayferaksit
16-07-2009, 10:58
Öyle güzel anlatmış ki Asuman dayanamadım paylaştım.
http://www.modernanne.com/group_discussion_view.php?group_id=89&grouptopic_id=680&grouppost_id=1851
Benim babam da açamazdı yüreğini, içinden sevdiğini söyler annem avunurdum.. bu şiir çocukluğumun anılarında gezindirdi beni de... eline, yüreğine ve gönlüne sağlık Asuman
4.tekilkişi
16-07-2009, 11:09
Verdiğiniz link açılmadı fakat bizimle paylaşmaya çalıştığınız şiir (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=445700&postcount=4335) bu mu? :D
küçük çiçekçi
16-07-2009, 14:35
arkadaşlar ben bodrumda bir evin bahçesinde gördüm ve bu çiçeğe aşkımdan bitkinin bir dalından kopartıp ayakladım:) küçük bir saksıya koyup bitkiyi kendi haline bodrum sıcağına terk ettim.ve oda ne bir gün bir baktım bitkinin yanlarından kırmızı,kırmızı yeni yapraklar çıkıyor.acaba tutmuşmudur?
bernacyhn
16-07-2009, 17:39
Ne mutlu size sevgili küçük çiçekçi, hoyanız tutmuş yaprak çıkartması bunun en güzel göstergesi :)
küçük çiçekçi
16-07-2009, 22:22
çok teşekkürler sayın bernacyhn keyfimi yerine getirdiniz maalesef bu bitki eskisi kadar tanınmıyor bu güzel bitki bodrumdaki hiç bir fidancıda satılmıyor.bu özel bitkiye sahip olduğumuz için çok sevinmeliyiz.oley(kusura bakmayın sevincimden napacağımı şaşırdım):)
denizkedisi
16-07-2009, 23:35
Sayın küçükçiçekçi ne mutlu size,ne kadar sürede tuttu?
küçük çiçekçi
16-07-2009, 23:45
Yanlış hatırlamıyosam 1 ay kadar sürdü canımın tutması:) Anladığım kadarıyla çok çabuk kök salıyor
bernacyhn
17-07-2009, 13:03
Evet kolay kök salıyor mum çiçeği. Ancak kökleri bulunduğu saksıyı sarmadan çiçek açmıyor. Bu yüzden küçük saksılarda yetişenler daha çabuk çiçek verebiliyor. Umarım çiçek açtığını da görürsünüz sevgili küçük çiçekçi. Biz de bu değerli bitkiye sahip olduğumuz için kendimizi çok şanslı hissediyoruz.
ayferaksit
17-07-2009, 19:32
Verdiğiniz link açılmadı fakat bizimle paylaşmaya çalıştığınız şiir (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=445700&postcount=4335) bu mu? :D
Evet 4.tekilkişi
deryadeniz
17-07-2009, 21:34
çok sevdiğim mum çiçeklerim ,çoğu insana bahsettiğimde bilmiyorlar bile ben herkese anlatıyorum bayılıyorum onlara
çok güzel çokda sağlıklı bi çiçeğe benziyor.. Allah nazardan saklasın daha bol bol mis kokulu çiçekler versin size..ben bir yıldır yoğun arama çalışması içerisindeydim ki bütün arkadaşlar komşular hepsi haberdardı.komşuma geçen gün yine resimlerini gösteriyordum mum çiçeği nin birden demesinmi çiiçeği buldum diye :)) meğerse bizim karşı mahallede birinde varmış evin 2 duvarını sarmış gidiyor. saksının dibinden ufak köklü 6 7 yaprağı olan bir çelik verdi bana. köklü olduğu için hemen ektim saksıya.. dua edinde benim çeliğim de tutsun böyle kocaman olsun mis gibi koksun :))
bende mum çiçeği bakıyorum çiçek açıyor ama kokmuyor
bunyamax
19-07-2009, 16:41
artık benim de bir hoyam var. Allah tarafından hiç beklemediğim bir anda kocaman bir hoya sahibi oldum. çoğaltma çalışmalarına da başladım ****** hemen ilerde isteyen arkadaşlara yardımcı olursam kendimi çok mutlu hissederim. işte hoyam ve yavru hoyalarım...
Sayın "bir türlü anlamadım mum çiçeğimmmm açtıkça açıyor ama koku namına birşey yokk ne demek anlamadımmm
yavvv" Demişsiniz.
Bizim mum çiçeğimiz gece (21:00 den sonra) kokmaya başlıyor. Eğer bir perde arkasında duruyor ise gece gec saatlerde perdeyi aralayıp kokuyor mu diye bakın derim.
deryadeniz
24-07-2009, 00:23
samarra cım benimkilere birşey oldu geçen sene harika kokuyorlardı bu sene kokmuyorlar nedenini bende bilmiyorum araştırıyorum umarım bulurum
samarra geceleri kokuyor sende bak eminim seninkilerde kokuyordur
deryadeniz
24-07-2009, 00:23
Sayın "" Demişsiniz.
Bizim mum çiçeğimiz gece (21:00 den sonra) kokmaya başlıyor. Eğer bir perde arkasında duruyor ise gece gec saatlerde perdeyi aralayıp kokuyor mu diye bakın derim.
çok doğru söylemişsin:p
denizkedisi
24-07-2009, 13:46
3 haftadır bekliyorum,yanlış yapmadım inşallah.
Saplar (boğumlar)kurumuş,keseyim mi acaba?
deryadeniz
24-07-2009, 13:58
denizkedisi sakın kesme tamamen kurumuş olsa yapraklarda ölür biraz geçde olsa büyürler
huzunperest
24-07-2009, 14:22
4447 nolu mesajda ilk fotoğrafta sağdaki çelik (turuncu saksı)sanki ters dikilmiş gibi. Yanılıyor olabilirim ama bana ters gibi geldi.
4447 nolu mesajda ilk fotoğrafta sağdaki çelik (turuncu saksı)sanki ters dikilmiş gibi. Yanılıyor olabilirim ama bana ters gibi geldi.
Sayın huzunperest bence de ters dikilmiş.
deryadeniz
24-07-2009, 14:30
ters gibi ama solmamış büyür bence
huzunperest
24-07-2009, 15:04
Büyür tabi ki, yeni sürgünler önce aşağıya sonra da yukarıya doğru yol alacak. Tecrübe ile sabittir :D Ben de Hoya Haraku çeliğimi ters dikmiştim. :D
denizkedisi
24-07-2009, 15:42
Arkadaşlar ne diyorsunuz ,ne yapayım çıkarıp yeniden dikeyim mi ? Biraz önce dayanamadım birazcık kurcaladım kırmızı saksıdaki yaprağın yanında beyaz kök gördüm.:o
İnşallah benimde olacak yolda. Merakla bekliyorum. Sizinkiler gibi yapmayı ve çiçek açmasını kaç yılda çiçek açar ki acaba. Çiçek açması kaç yıl sürüyor?
denizkedisi
24-07-2009, 16:30
:(Arkadaşlar ne diyorsunuz ,ne yapayım çıkarıp yeniden dikeyim mi ???
deryadeniz
24-07-2009, 18:08
hiç elleme bence öylede büyür
huzunperest
24-07-2009, 19:58
Bence de çıkarmayın hatta toprağını da kurcalamayın, o şekilde büyüyecektir.
denizkedisi
24-07-2009, 21:27
'Apartmanın çatısı merdivene aydınlık sağlamak amacıyla şeffaf ondulinle kaplı. Hoyaları merdivene sıraladım. Nem ölçerli termometre de yanlarında. Kapalı ortam olduğu için dün ve bugün 38 dereceyi görmüş, nem de %70 lerde.''
ne kadar sıcaklık gerekiyor yaz ve kış için?
turuncu saksıdaki ters dikilmiş evet...
önceki mesajlarda da vardı böyle ters dikilmiş bir mum çiçeği..
fakat uzamasının toprak altıda gerçekleşebileceği ihtimaline karşı çıkarıp düz dikmişti bir arkadaş.
aslında sizde düzeltseniz diyorum bilemedimki şimdi gelişimi nasıl olur.
deryadeniz
25-07-2009, 13:12
sıcaktan pek hoşlanmaz biraz sabah güneşini sever bana göre o sıcaklık iyi değil serin ve aydınlık bir yer daha iyi
Mum çiçeklerimin saksılarını değiştirmek zorunda kaldım, zamanı değil belki ama kökleri saksıdan çıkmıştı.
Sakarlığıma doymayayım, uzayan sürgününü yine kırdım, bu ikinci sakarlığım.:(
denizkedisi
26-07-2009, 02:55
Arkadaşlar bir yardım lütfen:(Yanıtlarsanız çok sevinirim.4447 de görülen Hoya çeliklerini 3 hafta önce torfa diktim maalesef bol suladım ama çift camla kapalı balkonda duruyorlar.38 dereceyi buluyor,bazen spreyliyorum.Hep içme suyu ile suladım.
1-Acaba çıkarıp orkide toprağına mı diksem?
2-Saplarından birini kestim,bayağı bir bölümü kurumuştu,nereden sürgün verecek?
3-Birini ters dikmişim:o.Ona ne olacak?
4-İstediği ideal sıcaklık nedir?
sarılıpapatya
26-07-2009, 07:03
ben de bu şekilde diktim ama kurumadı. ne kadar zamanda kök verir.
4.tekilkişi
26-07-2009, 10:57
Çok dertliyim dostlar.... Mum çiçekçiğim İzmir sıcağında kavrulmuş, anneme emanet edip gitmiştim. :( Geldiğimde yapraklarını dökmüş. Annem kendi sıcaklanınca, kendiyle beraber çiçekleri de sulamış sanıyorum. İzmir sıcağında daha uygun sıcağı bulur diye getirdiğim orkidem de sizlere ömür. Ve mum çiçeğim - Of! Sayın DKP getirmişti bana- yapraksızlaşmış. Şimdi ne yapayım, toprağının kurumasını bekliyorum. Birşeyler yapılabilir değil mi? Yapraklarını döktü diye çok kötü durumda olduğunu söyleyemeyiz heralde :( ?
Çok dertliyim dostlar.... Mum çiçekçiğim İzmir sıcağında kavrulmuş, anneme emanet edip gitmiştim. :( Geldiğimde yapraklarını dökmüş. Annem kendi sıcaklanınca, kendiyle beraber çiçekleri de sulamış sanıyorum. İzmir sıcağında daha uygun sıcağı bulur diye getirdiğim orkidem de sizlere ömür. Ve mum çiçeğim - Of! Sayın DKP getirmişti bana- yapraksızlaşmış. Şimdi ne yapayım, toprağının kurumasını bekliyorum. Birşeyler yapılabilir değil mi? Yapraklarını döktü diye çok kötü durumda olduğunu söyleyemeyiz heralde :( ?
Çok şanslısın, sayın 4.tekilkişi, yenisi hazır... Diğerini dışarıda gölge bir yere bırakın, yanlızca spreyleyin.:D
4.tekilkişi
26-07-2009, 23:17
Gölge bir yere alayım hemen ve spreyliyeyim. Teşekkür ederim, Sayın Dkp. Prenses'i kendine getirebilirim inşallah. O çok kıymetli benim için. Hem o benim ilk mum çiçeğim hem de sadece bir mum çiçeği değil, aşk çiçeği o. Çok üzgünüm gerçekten, annecim işte. Bunu bize de yapardı çocukken. Kendi üşürse bizi giydirir biraz sıcaklansa üzerimizdekileri çıkarırdı. Şimdi de çiçeklere.... Ben birkaç ayım kaldı diye götürmek istememiştim Bursa'ya. Annem gençliğinde bakmış mum çiçeği, daha iyi bakar bir süre için diye düşünmüştüm halbuki :( Ahh ah... Umarım kendine gelir prenses.
satın lalezar78 den gelen çeliğim tuttu bende sizinle paylaşmak istedim ama yapraklardaki lekeler niçin oluyor anlamadım :confused:
Eminim daha önce sorulup yanıtlanmıştır ama yardımınıza ihtiyacım var. Bir adet mum çiçeği çeliğim yola çıkacak. Toprak karışımı ne olmalı?
Teşekkürler...
Sn ggulday
Yapraklarında o lekeler, bitkinin orijinal özelliği :)
Sevgili Maki su geçirgenliği olan topraklar tutuluyor genellikle.Ben diktiğim çeliklerde orman toprağı+torf(içiinde perlit vs. bulunan)+dere kumu karışımına diktim.
Birşey soracaktım.Benim çiçekli çeliklerden birinin çiçeği gelişmeye başladı çiçek mevsimi geçmedi mi?Çiçeğini dökebilirdiye fazla umutlanmıyorum ancak kime sorduysam bu mevsimden sonra açmaz dedi.Peki saygıdeğer hocalarımız bu konuda neler derler?
Sn ggulday
Yapraklarında o lekeler, bitkinin orijinal özelliği :)
hımmm o zaman sorun yok teşekkür ederim:) kaç kere elime ıslak peçeteyi alıp temizlemeye çalıştım onları:D
hımmm o zaman sorun yok teşekkür ederim:) kaç kere elime ıslak peçeteyi alıp temizlemeye çalıştım onları:D
bende bir tanıdıktan almıştım.
eve geldim toprakla buluşturdum ertesi gün yapraklardaki o lekeler dikkatimi çekti.
Allah Allah aldığım şahış sanırım badana boya yaparken çiçeği ortalıkta bırakmış ve boya sıçramış yapraklara dedim.
tırnağımla hafifçe kazıdım ve çıkmadı.
boşverdim.
ve ben şu ana kadar hala onun boya lekesi olduğunu sanıyordum ;)
pek bi cahil gördüm kendimi ;)
teşekkürler açıklama için...
pembegül
31-07-2009, 19:01
Birşey soracaktım.Benim çiçekli çeliklerden birinin çiçeği gelişmeye başladı çiçek mevsimi geçmedi mi?Çiçeğini dökebilirdiye fazla umutlanmıyorum ancak kime sorduysam bu mevsimden sonra açmaz dedi.Peki saygıdeğer hocalarımız bu konuda neler derler?
Fatih bey mum çiçeğinin yedi vereni varmış bu forumlardan birinde okumuştum benim mum çiçeğimde mini mini çiçek geliştirmiş nezaman açar bilmiyorum.
Bir yılda aynı çiçek sapından yedi defa açanlar varmış .;)
yesim ozgun
01-08-2009, 05:06
Evime geldım nıhayet. Eve gırdıgımde ılk baktıgım cıceklerım oldu. Kuzenım o kadar cok sulamıs kı, mum cıcegımın topragı sulu camur halınde. Butun petunyalarım olmus.Koklerı curumus.
Mum cıcegı ıcın ne yapabılırım? O kadar uzuldum kı!!! 3 neslın emegını kaybetmek uzereyım.
Evde toprak veya kompostta yok. Degıstıremedım. Kokune bıle bakmaya cesaretım yok. Korkuyorum resmen gorecegım manzaradan. yaprakları porsumus gıbı sankı cok uzun sure susuz kalmıs gıbı ama topragından tam tersı oldugu da gorunuyor. Dalları yerlere serılmıs. Gıderken bıraktıgımda yenı surgunlerı almıs basını gıdıyordu.:(Acaba uzun sure sulamadı da, dun aksam mı suladı bu kadar?
Nasıl bır yol ızlemelıyım?
benim mum çiçeğim halinden memnun.
henüz minicik ama bir tel yardımıyla yapmış olduğum daireyi sardığında daha hoş görünecek ;)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.