View Full Version : Mum çiçeği (Hoya carnosa)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
[
23]
24
25
Mum çiçeği tohum kesesi açıldı. Küçük tohumlar uçmasını sağlayacak tüyle kaplı.
Hoya tohumlarını mümkün olan en kısa sürede ekmek gerekiyor, kısa sürede çimlenme özelliğini yitirebiliyor.
markymark
11-11-2014, 09:36
Bazı yerlerde küçük (20 cm civarı) olmasına rağmen çiçek açmış hoya görürken kimisi 7 yıl beklediğini söylüyor?
Bu nasıl oluyor?
Komşumda oldukça boylanmış çiçek açan hoya var.
Çiçek açan yerlerin altından kesip çelik alsam ilk yılında o goncalar çiçek açar mı?
Küçük olmasına rağmen çiçeklenmesinin metodu nedir?
Küçük saksı, bol ışık, uygun besin ve havadar ortamı sağlarsanız 1 senede çiçek verebilir.
Siz ağırlıklı olarak çiçekli bitki arıyorsunuz, hoya ise sarmaşık türü herdem yeşil ve çiçeklerinin ömrü kısa. Sizi mutlu eder mi, emin değilim.
markymark
12-11-2014, 15:20
Küçük saksı, bol ışık, uygun besin ve havadar ortamı sağlarsanız 1 senede çiçek verebilir.
Siz ağırlıklı olarak çiçekli bitki arıyorsunuz, hoya ise sarmaşık türü herdem yeşil ve çiçeklerinin ömrü kısa. Sizi mutlu eder mi, emin değilim.
Çiçekli, kokulu ve dört mevsim açacak bir bitki arıyorum aslına bakarsanız.
Yasemin, ıtır, calamondin ve hoya arasındayım.
Dediğim gibi aradıklarım dört mevsim çiçek ve koku.
Hoyayı listenizden silin derim markymark, dört mevsim çiçek göremezsiniz :)
markymark
13-11-2014, 14:04
Hoyayı listenizden silin derim markymark, dört mevsim çiçek göremezsiniz :)
Çok teşekkürler bilgi için :)
Calamondin ve ıtırla devam o halde :)
Peki yasemin dört mevsim çiçek açar mı?
salihcan
14-11-2014, 19:41
Arkadaşlar birşey sormak istiyorum Çiçekli bir hoyanın çiçek saplı Dalı'nı ekersek oda çiçeklenir mi :) Kafamda deli sorular :)
salihcan
15-11-2014, 10:11
Arkadaşlar bir bilen yok mu :(
Aysel Yavuz
15-11-2014, 12:56
Herkese merhaba, Carnosamı bir iki ay önce geçici olarak normal torfa dikmiştim. Doğal olarak carnosam bundan memnum olmadı ve pek bir gelişme göstermedi. Şimdi ona uygun bir toprak karışımı edindim ama bu mevsimde değişim yapmaktan korkuyorum. Beklemeli miyim yoksa daha sağlıklı olan toprağamı geçirmeliyim..
yeşillim
15-11-2014, 13:50
Sn salihcan, çelikte çiçek açmış ve aynı çiçek sapı için mi sorunuz?
Aysel hanım, toprak değişimi yapılabilir. Topak değişimi yaparken, ılık ortamı tercih ederseniz.
salihcan
15-11-2014, 14:44
Sn yeşilim anaç hoyada çiçek açmış ve çiçek sapları olan dalı çeliklersek çiçek açar mı
salihcan
15-11-2014, 14:53
Arkadaşlar yeri midir bilmiyorum bunlar lav taşımı
yeşillim
15-11-2014, 16:15
Sayın salihcan,
İlk zamanlarda carnosa kök için çalışır ve bu zaman zarfında çiçek sapı duruyorsa çiçeklenebilir.
Ya da, uygun toprak karışımı, ışık, besin, hava sirkülasyonuyla desteklendiğinde erken çiçeklenebilir.
O da, muhtemelen bir veya birbuçuk yıl gibidir.
Bir örnek; http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/16839.htm bu da Hollanda'dan gelen çelik..!
Evet görseldeki Lav taşıdır.
salihcan
15-11-2014, 16:31
sn yeşilim bana bu hoya gelcek :) Nasıl olur açarmı :D
yeşillim
15-11-2014, 16:34
İki ihtimal var açar veya açmaz. Sizin carnosa'ya bakımınızla alakalı bir duruma bağlı :)
salihcan
15-11-2014, 16:37
O lav taşlarını karşıyakada parka dökmüşer :D Dekarasyon için ozaman ben ordan biraz toplayayım :D
yeşillim
16-11-2014, 12:40
Mutlu pazarlar
Aysel Yavuz
18-11-2014, 09:57
Carnosamda işaretlediğim yerler yeni sürgünler mi yoksa tomurcuk mu ?
gokselcetin
18-11-2014, 17:28
Sn. Aysel Yavuz, işaretlediginiz kısımlar havai kök.
Aysel Yavuz
18-11-2014, 17:34
Tüh.. Yine olmadı yani..
salihcan
18-11-2014, 18:08
Arkadaşlar hoyalar ne zaman dinlenmeye giriyorlar ve ne zaman çıkıyorlar ?
Hava sıcaklıklarına bağlı olarak soğuk havalarda gelişmeleri yavaşlıyor ve ilkbaharla birlikte canlanıyorlar.
esmaesma
19-11-2014, 16:49
Sayın yeşillim ben hoya carnosamı sadece torfa diktim . Çünkü o zaman elimde sadece torf vardı . Saksısını değiştirmeye de korkuyorum . Sizce yaşar mı ? Bir de evimiz biraz karanlık olduğundan onu binamızın son katındaki çiçeklerin arasına koymak istiyorum çünkü orası çok aydınlık ama oda sıcaklığı gibi olmayacağından tereddütlüyüm . Yardımcı olabilir misiniz ?
yeşillim
19-11-2014, 17:34
Sayın esmaesma, Elbette yardımcı olurum.
Carnosa'nız kaç yaşında, mümkün mü fotoğrafını görebilmemiz. Saksı değişimi acil değilse, ilkbaharda değiştirebilir, toprak karışımı da geçirgen bir harç hazırlayabilirsiniz. Hoyalarda, carnosa türleri don olmayacak şekilde soğuğa dayanabilir. Diğer bitkileriniz, donmadığına göre -lerin pek altına ısının düştüğünü sanmıyorum. takıldığınız soru varsa, çekinmeden sorabilirsiniz.
kolay gelsin
esmaesma
19-11-2014, 20:16
Öncelikle çok teşekkür ederim cevapladığınız için . Ben de carnosamın yaşını tam bilmiyorum açıkçası çünkü onu toprağı çok az olan bir saksının içinde hediye ettiler . Neredeyse ölmek üzereydi . Ben de hemen alıp yeni bir saksıya torf içine yerleştirdim . Ama maalesef bilmeden bir hata yapıp kurumuş çiçek sürgününü kırdım . Resmini de ekliyorum . Tekrar teşekkürler...
celalim01
19-11-2014, 20:24
Çok teşekkürler bilgi için :)
Calamondin ve ıtırla devam o halde :)
Peki yasemin dört mevsim çiçek açar mı?
Yasemin belirli dönemlerde çiçek açmasa da uzun süre çiçek açar.Ama mesela ben size begonvil söyleyebilirim.Belirli büyüklükte mor renkli begonvilim 4 mevsimin tamamında güzel çiçekler açmakta.
salihcan
19-11-2014, 20:32
Arkadaşlar bugün benim hoyam geldi(2 çiçek saplı) birde yanın da hoya cornasa white hediye geldi ( 1 çiçek saplı) ikiside köklüydü ikisinide ektim onların tuttuğunu nasıl anlayabilirim ? Birde ikitür Arasında nasıl fark var şimdiden teşekkürler :)
yeşillim
19-11-2014, 21:47
Sayın esmaesma,
Carnosa'nın yaşı çok da önemli değil. Genel görüntüsü yeterlidir.Toprak değişimini İlkbahar'a yapabilirsiniz.
Saksısını bir büyük boya geçirmezsiniz, saksı seçiminizi zaten büyük boy olarak tercih etmişiniz.
Kış günlerinde yavaş yavaş suyunu azaltmanızı önerebilirim.
Bol ışık alan yer carnosa için daha sağlıklı olacaktır.
Kolay gelsin
esmaesma
20-11-2014, 11:46
Sayın yeşillim verdiğiniz bilgiler doğrultusunda carnosam yeni yerine yerleşti . Umarım yerini sever ve çiçekli resimlerini sizlerle paylaşacağım günler de gelir . Bu arada hoya çiçeği çalışmalarınızı da gördüm gerçekten çok başarılısınız . Umarım ben de sizler kadar başarılı türler yetiştiririm . Size de kolay gelsin
yeşillim
20-11-2014, 12:32
Sayın esmaesma,
Hoya'ları ağaçlar net sayesinde tanıdım. Çekinerek de olsa, bir üyemizden çelik istedim. Ama bana sorun, aşağı yukarı bir yıl sürdü çekingenliğimi yenebilmem. Sağ olsun, üyemiz beni kırmadı. Carnosa ile başladı, hoya serüvenim. Hevesinizi kırmadıkça, bizler yardımcı olmaya çalışırız. Size bir fotoğraf sunuyorum. Fikir vermesi açısından. Parti pet bardağında.
Kökleri sıkıştı. Yine de değiştirmeyeceğim. İlkbahar 'da çiçeklenmeye de teşvik olması açısından pet bardağı, bir boy büyük saksıya geçirmeyi düşünüyorum.
İlkbahar'ı bekleyelim, Toprak değişiminizi yaparken, köklerin durumuna göre saksı değişimini bir boy küçüğe bile alabilirsiniz.
Size başarılar diliyorum.
esmaesma
20-11-2014, 12:59
Sayın yeşillim inanın ben de çekingenlik konusunda çok çekiyorum . Gerçekte de çok çekingenim maalesef . Buraya nasıl üye olup da yazdığıma ben bile hala şaşırıyorum sanırım hoyaları çok çok beğendiğim için biraz kırdım çekingenliğimi . Bir de bir hobim , uğraşım olsun istiyorum . Sağlık sorunlarım nedeniyle şu an çalışamıyorum ne yazık ki . Şu anda da çok şakınım o pet bardakta nasıl büyümüş öyle carnosa mı acaba türü ? Bir de bende psikolojik olarak çiçeklerimi büyük saksıya bol toprağa yerleştirme takıntısı var . Sanırım onlara kıyamıyorum sanki büyük saksıda daha rahat olurlar diye düşünüyorum . Ben de kesinlikle ilkbaharda bir küçük saksıya geçeceğim . Teşekkürler .
yeşillim
20-11-2014, 13:10
En güzeli, kişinin yanlışlardan ve doğrulardan deneyim kazanmasıdır. Deneme,yanılma. Tür olarak pubicalyx 'Red' görseldeki. Carnosa gibidir bakımı. İlkbahara bir de uygun gübre bakalım benim pubicalyx de inadını kıracak mı?
Bahara çıkan canlar sağola..!
Arkadaşlar bugün benim hoyam geldi(2 çiçek saplı) birde yanın da hoya cornasa white hediye geldi ( 1 çiçek saplı) ikiside köklüydü ikisinide ektim onların tuttuğunu nasıl anlayabilirim ? Birde ikitür Arasında nasıl fark var şimdiden teşekkürler :)
Bitkinin gelişmeye başlaması, transfer şokunu atlatıp yeni ortama uyum sağladığını gösterir sevgili salihcan, mevcut bir yaprak ya da sürgünün büyümesi, yeni sürgünler vermesi gibi.
İki tür arasındaki tek fark sanırım çiçeklerinin şekli. Birin taç yaprakları yıldız gibi daha sivriyken diğerininki oval.
salihcan
20-11-2014, 15:07
Teşekkürler sn maki iyiki varsınız :)Bir tane daha sorum olacaktı dün gece izmir e çok fena bir yağmur yağdı hoyalarım balkonda yerde parmaklıklara bağlıydı üzerine yağmur suyu geldi çiçek saplarına bir şey olurmu ?
Teşekkürler sn maki iyiki varsınız :)Bir tame daha sorum olacaktı dün gece izmire çok fena bir yağmur yağdı hoyalarım balkonda yerde parmaklıklara bağlıydı üzerine yağmur suyu geldi çiçek saplarına bir şey olurmu ?
Salihcan çiçek sapları zarar görmediyse eğer hiçbir şey olmaz. Fazla suya dikkat et köklerde çürüme yapabilir. Kalıcı yerlerine almanı öneririm.
salihcan
21-11-2014, 14:24
Teşekürler sn fatih su topraga çok hafif deymiş :( sadece çiçek saplarına su deymiş o kadar...
esmaesma
21-11-2014, 15:22
Sayın yeşillim ,
Sizin de vaktinizi alıyorum kusuruma bakmayın lütfen ama çok hevesliyim hoya' mın çiçeğini görmeye
bugün çiçeğime bakmaya çıktığımda yapraklarından birinin dibinde tomurcuk gibi bir oluşum gördüm . Sizce bunun çiçek sapı olma ihtimali varmı ? Resmini de gönderiyorum . Resim biraz net değil ama... Şimdiden teşekkürler .
yeşillim
21-11-2014, 16:12
Fotoğraf net değil ama dal ve yaprak arasında bir oluşum var. Muhtemelen çiçek belirtisi.
Bir ihtimal, yan filiz de olabilir.
Merhabalar Adana'da yaşıyorum. Çukurova Üniversitesi'nde memurum. Bu foruma eşimin bahsettiği bir çiçeği incelerken ulaştım ve üye oldum. Eşimin çocukluğundan bildiği ama benim forumunuz sayesinde yeni tanıştığım mumçiçeğinden çok hoşlandım. Bu çiçeğin çeliklerinden edinerek eşime sürpriz yapmak istiyorum. Adana'nın iklimi sanırım hoya yetiştirmek için oldukça uygun .Evde bitki yetiştirme tecrübem ise 2 çiçek açtırabildiğim kaktüs ve bir pembe çiçekli menekşem. Hoya çeşitlerini incelerken özellikle mathilde - nummularioides - bella - kerii gibi küçük ve etli yapraklı olanları (inceledikçe diğer hoya cinsleride) dikkatimi çekti. Affınıza sığınarak çelik konusunda yardımcı olabilecek paylaşımcı hoyaseverler arıyorum. İlginize teşekkür ederim.
Forumumuza hoşgeldiniz. Forumumuzun ilk sayfasında yer alan forum kurallarımız gereği bitkilere ayrılmış başlıklarda çelik, tohum talep etmiyoruz sevgili dagot. Talep ve paylaşımlarımızı
http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/
başlığına yazıyoruz.
Adana'da dönem dönem toplantılarımız oluyor. Umarım ilginiz devam eder ve toplantılarımızda sizi de aramızda görebiliriz.
hoşbuldum. bilgilendirme için teşekkür ederim. ilgim devam edecek. görüşmek üzere.
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/35988.htm#post1335735 başlığı açılıp, ilgili mesajlar taşınmıştır.
Filizlerle dolmasını dilerim :)
esmaesma
25-11-2014, 13:12
Arkadaşlar ben bugün hoyamın yapraklarını fısfıslamaya çıktığımda dibinde küçük mantarlar büyüdüğünü gördüm. Acaba neden olmuş olabilir? Çiçeğime bir zararı olur mu sizce? Bu arada hepsini temizledim saksıdan.
edelvays58
25-11-2014, 14:38
Bir saksımda benim de çıkmıştı,hem de çok güzel sarı bir mantar. Hiç ellemedim ve bir zararı da olmadı. Hoyalar doğada diğer bitkilerle aynı ortamda yaşıyorlar diye düşündüm ve mantarlar da bu bitkilerden bir tanesi.
esmaesma
25-11-2014, 14:56
Zararı olmuyorsa çok sevindim . Benimkiler de çok şekerdi aslında ufak ufak 4-5 tanelerdi. Ben sadece 1 gün bakamadım hoyama ne ara o kadar mantar çıktı ve büyüdü , acaba önceki günlerde de vardı da küçük olduklarından benim dikkatimi mi çekmedi ?
Aysel Yavuz
25-11-2014, 15:10
Arkadaşlar ben bugün hoyamın yapraklarını fısfıslamaya çıktığımda dibinde küçük mantarlar büyüdüğünü gördüm. Acaba neden olmuş olabilir? Çiçeğime bir zararı olur mu sizce? Bu arada hepsini temizledim saksıdan.
Merhaba, yanlış bilgi vermek istemem fakat bildiğim kadarıyla saksılarda mantar oluşumu fazla nem ve eksik ışıktan dolayı oluyor. Daha aydınlık bir yere alıp toprağı bir süre sulamadan kurumaya bırakmanı öneririm. Yine de daha iyi bilenler size yardımcı olacaktır. Sevgiler.
Merhaba Mine hanım benim mum çiçeğimin yapraklarında kahverengi minik minik lekeler var sizce sebebi ne olabilir .
Merhaba poissy,
Lekeli yaprağın ön ve arka yüzünün fotoğrafını çekerek http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/2128-7.htm#post1335070 başlığına eklersen sağlıklı yorum yapabiliriz.
esmaesma
25-11-2014, 18:29
Teşekkürler sayın aysel yavuz . Aslında toprağı çok sık sulamıyorum. Evim karanlık diye de binamızın son katında aydınlık bir yere aldım ama son bir iki haftadır yapraklara çok su sıktım galiba belki de ondandır.
sındırgılı
01-12-2014, 11:14
Devamli boya giden fakat bir turlu cicek acmayip o guzel kokusundan mahsun birakan bitkime neler soyleyeyim de bana o guzel cemalini gostersin ?
kokleri da hala kedi kumunda, arada sulama esnasinda besin takviyesi yapiliyor.
esmaesma
01-12-2014, 16:11
Arkadaşlar bugün bir çiçekçiye gittim üzerinde mum çiçeği yazan bir çiçek satın aldım. Satıcı da mum çiçeği olduğunu söyledi ama türünü sorduğumda bilmediğini söyledi. Resimlerini ekliyorum sizce mum çiçeği mi ? Ben forumdaki küçük yapraklı hoya türlerini inceledim birkaç türe benzettim ama emin olamadım tabi. Yardımcı olursanız sevinirim.
Arkadaşlar bugün bir çiçekçiye gittim üzerinde mum çiçeği yazan bir çiçek satın aldım. Satıcı da mum çiçeği olduğunu söyledi ama türünü sorduğumda bilmediğini söyledi. Resimlerini ekliyorum sizce mum çiçeği mi ? Ben forumdaki küçük yapraklı hoya türlerini inceledim birkaç türe benzettim ama emin olamadım tabi. Yardımcı olursanız sevinirim.
Bildiğim kadarıyla bu Ruj çiçeği
Sent from my iPhone using Tapatalk
salihcan
01-12-2014, 16:33
Bende ruj çiçeğine benzettim
vildan25
01-12-2014, 17:47
Sevgili esmaesma kesinlikle mum çiçeği değil aldığınız ruj çiçeği :( .Maalesef bilinçsiz satıcılar mum çiçeği diye ruj çiçeğini satıyorlar.
esmaesma
01-12-2014, 17:51
Çok teşekkürler arkadaşlar. Sevinsem mi üzülsem mi bilemedim çünkü hoya türlerini edinmeyi çok çok istiyordum. Yine de güzel bir çiçeğim oldu :)
Bence uzulmeyin ruj cicegi bana hep sevimli gelmistir, actiginda goreceksiniz.Bu ara bende de hoya meraki var, umarin biz de buradaki arkadaslar gibi hoya kolleksiyonuna sahip oluruz.
Devamli boya giden fakat bir turlu cicek acmayip o guzel kokusundan mahsun birakan bitkime neler soyleyeyim de bana o guzel cemalini gostersin ?
kokleri da hala kedi kumunda, arada sulama esnasinda besin takviyesi yapiliyor.
Kedi kumunda yani topraksız ortamda neredeyse her sulama seyreltik gübre verilmesi gerekiyor, 4 kez gübreli sulama, bir kez normal sulama gibi. Mümkünse ayda bir de diatomittte biriken tuzdan ,duş altında yıkayarak ya da ılık su dolu bir kapta bekleterek arındırmak gerekiyor.
Bir de bol ışık alırsa eminim muhteşem çiçeklerle kısa bir sürede, baharda, buluşursunuz sevgili sındırgılı :)
esmaesma
01-12-2014, 19:47
Sayın draylin,
Güzel temenniniz için teşekkürler. Umarım biz de birgün güzel hoyalarımızı ve onların çiçeklerini paylaşırız bu forumda.
Arkadaşlar merhaba;
Aranıza yeni katıldım. İlk kez mum çiçeği yetiştiricem. Geçen hafta aldım. Bakımı için neler yapmam gerekiyor? 186 sayfa yorum var ve baktığım sayfalarda bilgiler çok dağınık, kafam karıştı. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Teşekkürler.
sındırgılı
04-12-2014, 09:26
Kedi kumunda yani topraksız ortamda neredeyse her sulama seyreltik gübre verilmesi gerekiyor, 4 kez gübreli sulama, bir kez normal sulama gibi. Mümkünse ayda bir de diatomittte biriken tuzdan ,duş altında yıkayarak ya da ılık su dolu bir kapta bekleterek arındırmak gerekiyor.
Bir de bol ışık alırsa eminim muhteşem çiçeklerle kısa bir sürede, baharda, buluşursunuz sevgili sındırgılı :)
Tesekkurler Sevgili Arkadasim..
Kapali balkonda, bol bol aydinlik alan ( gunes bu mevsimde nerde..) yerde.Ben, sivi gubrede biraz cimrilik yapmisim..Telafi edilecek..
Akan o bal ve koku..
Ozlemisiz, Rahmetli Anacigimin balkonunu.:((
Merhaba Burcupm,
Haklısınız bu başlıkta derli toplu bilgi edinmeniz çok zor ancak konulara bölünmüş başlıkları inceleyip, soru ve sorunlarınıza daha hızlı yanıtlar bulabilirsiniz, tıklayın lütfen Mum çiçeği (Hoya) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
arasaral
06-12-2014, 22:48
Ruj çiçeği bence
Merhaba Burcupm,
Haklısınız bu başlıkta derli toplu bilgi edinmeniz çok zor ancak konulara bölünmüş başlıkları inceleyip, soru ve sorunlarınıza daha hızlı yanıtlar bulabilirsiniz, tıklayın lütfen Mum çiçeği (Hoya) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
Merhaba maki01 çok teşekkür ederim. .. malesef çiçeğim yerini mi sevmedi nedir bilmiyorum ama yapraklari sararmaya basladi. Aldığımda saksisindan aşağı doğru sarkiyordu, ben onu dekoratif bir sepete koydum ve sepetin sapına sardirdim , salonum pek güneş almiyor ama yinede tülün arkasında camın kenarinda. Nerde hata yapmış olabilirim? Çok üzülüyorum :(
salihcan
20-12-2014, 20:19
Arkadaşlar 3 hafta önce Köklü olarak bir tane hoya ekmiştim bugün yapraklarına baktım Yumuşama var eski sertliği gitmiş gibi birde köküne bakayım dedim neredeyse yarısından fazlası yok olmuş ne yapayım :? Yardımınızı bekliyorum :(
Salihcan foto ekleyebilir misin? Köklerde çürüme varsa bu gövdede var mı birde ona bakmak lazım. Gövdede bozulmalar varsa temizle ve yeniden dik.
salihcan
21-12-2014, 00:04
Desteğiniz için çok teşekür ederim Sn Fatih :) bu hoya cornosa whitemış ondan üzerine biraz daha fazla düşüyorum :) gövdede herhangi bir çürüme Yumuşama yok ama yapraklar eski sertliğini kaybetmiş :(
Biraz daha gözlemlemeye devam et. Duzelmezse tekrardan köklerini kontrol et ve bozulma hala varsa yeniden çelikler alarak koklendir.
salihcan
21-12-2014, 08:13
Teşekür ederim :)
Merhaba maki01 çok teşekkür ederim. .. malesef çiçeğim yerini mi sevmedi nedir bilmiyorum ama yapraklari sararmaya basladi. Aldığımda saksisindan aşağı doğru sarkiyordu, ben onu dekoratif bir sepete koydum ve sepetin sapına sardirdim , salonum pek güneş almiyor ama yinede tülün arkasında camın kenarinda. Nerde hata yapmış olabilirim? Çok üzülüyorum :(
BurcuPM öncelikle mum çiçeğinizin fotoğrafını ekleyebilir misiniz daha etkili bir şekilde yardım edebiliriz. Tülün arkasından güneş görüyor olması onun için yeterlidir. Ama yaprak takı sararmaya rin nedeni budur diyemeyiz. Yapraklar canlı mi?
salihcan
22-12-2014, 18:23
Arkadaşlar bugün izmir 2 C olacakmış Hoyamın üzerinde yeni çıkan kırmızı yaprakçıklar ve gözler var içeri alayımmı ?
yeşillim
22-12-2014, 21:01
Hoyanın türüne bağlı.
salihcan
22-12-2014, 21:04
Hoya cornosa ve cornosa white… umarım sürgünlere birşey olmaz :(
yeşillim
22-12-2014, 21:09
Benim carnosa Adana'da yaz kış terasta duruyor. Hava sıcaklığı sıfır derecenin.altına nadiren düşüyor. En düşük sıcaklıklar +2-4 derece arasında oluyor ve sorun yaşanmıyor.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/mum-cicegi-hoya/498873d1401716048-img_3019.jpg
Teorik olarak carnosalar için uzun süreli olmamak koşuluyla dona dayanıklı olduğu da söyleniyor.
Yavru değillerse dışarıda kalabilirler.
Kolay gelsin
salihcan
22-12-2014, 21:52
Teşekkürler sn yeşilim fotoğraflarını ekliyorum büyük saksıda olan 2yaşında sağlıklı ama fazla gelişmedi diğeri bir aylık.birde bir şey sormak istiyorum benim hoyam hep iki yaprak büyüyor hiç uzun ince sürgünler vermiyor neden ?
yeşillim
23-12-2014, 06:58
O değil de fotoğrafı saat yönünde çevirme gibi bir şansım olsaydı inanın onu da gerçekleştirirdim..!
Carnosa'nız bahara çıksın irdeleriz olur mu?
salihcan
23-12-2014, 10:10
Yukarıdaki yatık Fotoğrafı değiştiremedim ama çevirip koya bildim yardımlarınızı bekliyorum :)
yeşillim
23-12-2014, 17:11
İki yaşında olan carnosa çeliklendiğinde kaç yapraklıydı?
Bir aylık dediğiniz, uzun çelikle başlanmış.!
Tabii her anaç ve anaçtan farklı bölgelerden alınsa dahi çelikler aynı şartlarda bile bakımı sağlansa farklı gelişimler gösterebilir.
Saksı seçiminiz yanlış. Kökler saksıda sıkışacak ki, yan sürgüne veya çiçeğe tetiklensin carnosa nız.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
salihcan
23-12-2014, 17:39
2 yaşındaki hoyada aslında 2 kök var ben onları hazır küçük torbalarda almıştım ikisininde 4-5 yaprak vardı.Kökleri geçen hafta baktığımda dışarı çıkan kalın bir kök vardı.
yeşillim
23-12-2014, 18:03
İki kök dahi olsa, saksı seçimi büyük. Umarım torbalardan çıkararak dikimi gerçekleştirdiniz.
Kökleri saksı yüzeyine çıktıysa dikiminiz, derin olmamıştır.
Baharda süzgen toprak karışımı ve küçük saksı öneriyorum.
salihcan
23-12-2014, 18:25
Teşekürler torbalardan çıkararak ektim normal derinlikte ektim şuan üzerinde 6 tane uyanan göz var yeni yeni kendine geliyor galiba :) Birşey daha merak ediyorum Sn maki bana soğuk havalarda Hoyaların gelişmesinin azaldığını baharda hızlandığını söylemişti. Ama benim Hoyam yazın hiç büyümedi şimdi canlanıyor Hoyamın bu ayda gelişmesi normalmi (balkonda)öncedende balkondaydı fakat bu kadar Işık almıyordu onun etkisi olabilir mi ?
Hoya ev içinde yani ısıtmalı ortamda ise kökler yeterince gelişince sıra gövde ve yaprağa gelmiştir.
Adana, İzmir gibi kışları ılık geçen yörelerde özellikle carnosa türü bahar aylarındaki kadar hızlı olmasa da gelişmeye devam ediyor. Terasdaki carnosamda da yeni sürgünler, minik kızıl yapraklar var, pubycalixde de. Ancak pek çok türüm ev içinde 15 derecelik bir odada dinlenmeye çekildiler.
BurcuPM öncelikle mum çiçeğinizin fotoğrafını ekleyebilir misiniz daha etkili bir şekilde yardım edebiliriz. Tülün arkasından güneş görüyor olması onun için yeterlidir. Ama yaprak takı sararmaya rin nedeni budur diyemeyiz. Yapraklar canlı mi?
Tekrar merhaba arkadaşlar..
Salonum pek güneş almıyor. Mum çiçeğimi bir ay önce aldım ve ilk fotoğraftaki gibi sepetin sapına sardırdım ama ertesi gün yapraklar sararmaya başladı ve çözüp tekrar saksısından aşağı sarkıttım ilk aldığım hali gibi.. Sardırırken mi bir hata yaptım,yeterli ışık almadığından mı yoksa yerini mi sevmedi bilemiyorum ama yaprakları sararmaya ve yumuşamaya başladı :( Ne yapabilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Tavsiyelerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum.
Çok teşekkürler.
Yapraklarda yumuşama, sararma genellikle aşırı sulamaya bağlı kök çürümesinin belirtisidir sevgili Burcupm, saksıdan çıkararak kökleri kontrol etmenizi öneririm. Çürüme varsa çelikleyerek yeniden başlamanız gerekebilir ancak hala sağlam kök varsa çürüyenleri ve mevcut toprağı temizleyip, yeni toprak ve temiz küçük bir saksıya dikmenizi öneririm. Türü garantilemek için çelik alarak yedekleyebilirsiniz.
Tekrar merhaba arkadaşlar..
Salonum pek güneş almıyor. Mum çiçeğimi bir ay önce aldım ve ilk fotoğraftaki gibi sepetin sapına sardırdım ama ertesi gün yapraklar sararmaya başladı ve çözüp tekrar saksısından aşağı sarkıttım ilk aldığım hali gibi.. Sardırırken mi bir hata yaptım,yeterli ışık almadığından mı yoksa yerini mi sevmedi bilemiyorum ama yaprakları sararmaya ve yumuşamaya başladı :( Ne yapabilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Tavsiyelerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum.
Çok teşekkürler.
Hoyanizin bazı yaprakları çok sağlıklı bazı yaprakları ise çok susuz kalmış gibi gözüküyor. Yapraklar daki su kaybı kök çürümesinden kaynaklanıyor. Eğer saksıda birden çok kök varsa bu yüzden bazıları çok canlı bazıları ise susuz görünüyor. Susuz olanyapraklarin dallarını çelikleyip suya koyun biraz kendini toparlayın. Eğer yumuşama ve yaprak kaybı devam ederse bitkinin köklerini kontrol edin çürüme varsa temizleyip yeniden çelikleyin.
Sevgili BurcuPM,
Tekrar tekrar fotoğrafınıza bakıyorum, çok güzel bir carnosa. Saksıda birden fazla kök var gibi ve sadece bir kökteki yapraklarda bozulma var. Bozulan dal ana gövdenin sürgünü de olabilir. Belki sadece o dal bir şekilde zedelenmiştir. Lütfen o dalı kontrol ettikten sonra bir önceki mesajımdaki önerimi dikkate alın.
Pişti olduk Fatih'ciğim :p
salihcan
24-12-2014, 20:12
Arkadaşlar biraz önce Hoyama bakıyordum ki ne göreyim gözler yaprağa dönmüş :D İçlerinde bir tanede kimliği belirsiz gözde var çok acayip (sonuncu) :)
Sevgili maki ve sevgili Fatih bey çok teşekkür ederim. Maki eğer sadece sürgündeyse sorun ana dalda değilse o sürgünü mü kesmeliyim?? Şuan evde değilim bakamıyorum yarın ilk işim ona bakmak olacak işten eve dönünce.
Bir de Fatih bey ben çelik almayi bilmiyorum hiç. Toprağını değiştirirken nelere dikkat etmem gerekir? Kendi haline birak diyenler oldu ama korkuyorum gerçekten. Çok zor buldum bu bitkiyi zorla sattirdim kendine valla bitki fuarında çiçekçi ye görsel amaçla koymuştu fuara bulunca kaçırmak istemedim. Şimdi de kaybetmekten korkuyorum. Tekrar tekrar çok teşekkür ederim ilginize.
Sadece hasarlı dalı kesmeniz yeterli olacaktır sevgili Burcupm.
Saksıdan bitkiyi çıkarmanız gerektiğinde bir elinizle bitkiyi en alttan destekleyerek saksıyı ters çevirin. Saksının boşalması için sağdan solda vurduğunuzda saksı düzgün konik yapıdaysa kolayca çıkacaktır. Toprağı iyice ıslatırsanız, köklerden en az hasarla temizleyebilirsiniz.
Toprak karışımı ise uzun bir konu ,farklı farklı karışımlar kullanabiliyoruz. İlgili başlığı okumanızı öneririm.
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/28452-4.htm#post1333296
Hoya çeliğini genellikle yaprak gelişimini tamamlamış yan sürgünlerden alıyoruz. Ana gövdeyi zedelemeden 2-3 boğum uzunluğunda kesilen dalı yani çeliği farklı yöntemlerle köklendirerek yetiştiriyoruz.
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/12054-8.htm#post1303782
Sadece hasarlı dalı kesmeniz yeterli olacaktır sevgili Burcupm.
Saksıdan bitkiyi çıkarmanız gerektiğinde bir elinizle bitkiyi en alttan destekleyerek saksıyı ters çevirin. Saksının boşalması için sağdan solda vurduğunuzda saksı düzgün konik yapıdaysa kolayca çıkacaktır. Toprağı iyice ıslatırsanız, köklerden en az hasarla temizleyebilirsiniz.
Toprak karışımı ise uzun bir konu ,farklı farklı karışımlar kullanabiliyoruz. İlgili başlığı okumanızı öneririm.
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/28452-4.htm#post1333296
Hoya çeliğini genellikle yaprak gelişimini tamamlamış yan sürgünlerden alıyoruz. Ana gövdeyi zedelemeden 2-3 boğum uzunluğunda kesilen dalı yani çeliği farklı yöntemlerle köklendirerek yetiştiriyoruz.
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/12054-8.htm#post1303782
Tekrar merhaba sevgili Maki ve sevgili Fatih;
Umarım sık sorularımla sizi rahatsız etmiyorumdur. Sabah dayanamadım eve uğrayıp çiçeğime baktım işe gelmeden önce, sorun sürgünde mi yoksa kökte mi pek anlayamadım. Genelde köke yakın yapraklar uçlardaki yapraklardan daha sağlıklı gibi.Sanırım gerçekten fazla su vermişim çünkü sararmanın ve yumuşamanın olduğu bir bölümde toprak biraz nemli gibi. Sizce kendi haline mi bırakayım yoksa iyi bir toprak alıp çıkarayım mı saksıdan? Bu mevsimde toprak değişimi yapılabilir mi hoyalar için? Bir de yumuşama ve sararma olan sürgünden çelik almak işe yarar mı? Ve son sorum toprağı değiştirip yeniden dikim yaptıktan sonra cansuyu vermeli miyim ve yeniden sepetin sapına sardırmalı mıyım? :)
Çok teşekkürler tekrar & Sevgiler..
Kökler bitkiyi artık besleyemediği için uçlara besin gitmiyor demek ki. Benim önerim orkide toprağı + az miktarda torf ya da bahçe toprağı+ odun kömürü ( küçük parçalara ayırarak) karışımına dikmeniz. Toprak değişiminin ardından sulayıp büzgülü çöp poşeti içine koyup torbayı kapatarak sera etkisi yaratmanız gelişimi hızlandıracaktır.
Bozuk yapraklı dallardan çelik alıp suya ısladığınızda yapraklar büyük olasılıkla suyu bünyesine alıp toparlanacaktır. Suda kök verdikten sonra onları da aynı karışıma dikebilisiniz.
Bol şans
Günaydın arkadaşlar;
Dün çiçeğimi bir çiçekçiye götürdüm, mum çiçeği konusunda bilgi sahibi olan birine. Köklerine bakmasını istedim. O da çok su verdiğimden şüphelenmişti ilk başta, o yüzden sararıp yumuşuyordur yaprakları demişti ama görünce ve inceleyince ''yok abla tahmin ettiğim gibi değil, toprak ıslak değil, toprağı eşeledim iyice baktım köklerde de bir sorun yok boşuna değiştirme toprağını ve saksını bu mevsimde'' dedi. Sonra biraz daha inceledi, '' abla bu çiçeğin yaprakları buz gibi üşümüş bu çiçek '' dedi. Bir tuttum yapraklarına gerçekten de buz gibi, o kadar dokundum seviyorum sürekli,nasıl farketmemişim şok oldum çünkü kombiyi hiç kapatmıyorum, sadece işe giderken evde olmadığım zamanlarda en düşük ayarda bırakıyorum ve evim öyle soğuk olmuyor. Bana yeşil yapraklı bitkiler için bir vitamin verdi fakat bunu kullanmalı mıyım bilemiyorum. 1 lt suya 1 kapak koy sulayacağın zaman çiçeği dedi. Bir de bazı yaprakların altında beyaz küf gibi örümcek ağı gibi tüycükler vardı minik minik ama çok seyrek, onun içinde bir ilaç verdi bunu yapraklarına sık dedi. Bitkiye de hiç dokunma çünkü köklerinde hiç bir şey yok, biran önce de ısıt bu çiçeği ve öyla aağı doğru sarkıtma bir masanın üzerine yay bu dallarını, kökü aşağı çekmesin ağırlıktan, rahat etsin bitki dedi. Ne yapacağımı şaşırdım kafam karmakarışık oldu, yanlış bir şeyde yapmak istemiyorum, kaldım böyle :(
menekşezar
26-12-2014, 09:01
Sevgili Burcupm kafanız hiç karışmasın çiçekçiyi bilemem fakat bu sayfada yazılanlar yıllardan beri çiçek yetiştiren ustaların tavsiyeleridir bence deneyimli kişilerin tavsiyelerini ve tecrübelerini dikkate alın.:)
Görünüşü çok güzel
O iyi haliydi sevgili hoyalove :( Sonradan sarardı yukarıda fotoğraflarını görebilirsiniz :(
Sevgili BurcuPM, carnosa türü 0 derecelere bile toprak ıslak değilse kısa süreli dayanabilen bir tür, ev içinde hele de ısıtmalı ortamda üşümez. Sakın ısınsın diye peteğin hemen yanına koymayın :)
Fotoğraftaki carnosam yaz kış terasda duruyor. Adana'da yaşadığım için 0 dereceyi nadiren görüyoruz.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/mum-cicegi-hoya/498873d1401716048-img_3019.jpg
salihcan
26-12-2014, 19:38
Sevgili BurcuPM, carnosa türü 0 derecelere bile toprak ıslak değilse kısa süreli dayanabilen bir tür, ev içinde hele de ısıtmalı ortamda üşümez. Sakın ısınsın diye peteğin hemen yanına koymayın :)
Fotoğraftaki carnosam yaz kış terasda duruyor. Adana'da yaşadığım için 0 dereceyi nadiren görüyoruz.
sn maki ben hoyamı yeni suladım toprak ıslak içeri alayım mı?
Kontrollü bir şekilde ben de suluyorum. Toprak nemli oluyor ama ıslak, yani aşırı sulu olmuyor.
Aaaa peteğin yanına koymayı düşünmüştüm bile sevgili Maki01 :))) Çok teşekkürler.. Ama neden yapraklar buz gibi hala onu çözemedim :(
İzmir'li arkadaşlar, hava raporları sıcaklığın sıfırın altına düşeceği söyleniyor. Açık havada duran hoyalarınız etkilenebilir.
Sevgili BurcuPM, endişelenmeyin lütfen :)
Toprağın kurumasına izin vererek sulama yapıp, sık sık yapraklara su püskürtürseniz baharda çiçek bile görebilirsiniz :)
Sevgili BurcuPM, endişelenmeyin lütfen :)
Toprağın kurumasına izin vererek sulama yapıp, sık sık yapraklara su püskürtürseniz baharda çiçek bile görebilirsiniz :)
Ayy inşallah heyecanlandım şimdi :) Çok teşekkürler sevgili Maki01 :) İyi ki size rastlamışım :)
salihcan
31-12-2014, 15:26
Arkadaşlar büyük saksıdaki Hoyama yeni destek koydum koyarken birazcık Kökleri koptu (yukardaki ince kıl gibi kökler ) bir şey olurmu ? Yeni yılınız kutlu olsun :)
bcekderi
02-01-2015, 19:50
Peki bu çiçeğin topragi nasıl olmalı birisinden aldım bana farklı bir toprak turu söyledi bulamadım
celalim01
02-01-2015, 23:22
Merhaba , benim hoya carnosam küçük bir çelik iken Kahramanmaraşta bir arkadaştan almıştım. yaklaşık 4 yıl oldu halen güzel çiçeklerini her sene açarak beni mahrum etmedi. Adana bölgesinde olmanın avantajıyla da balkonumda duruyor .
salihcan
03-01-2015, 15:37
Arkadaşlar bugün hoyamı kontrol edeyim dedim orasına burasına bakayım derken elimden düştü :( Üst toprakları yere döküldü bende bir kökü nasıl deyim birisini çatalla sökeyim dedim ve söktüm gerçi kökü toprakla gelmedi ama neyse :o Kökleri sağlamdı bende sökmüş iken yeni saksıya ekeyim dedim ve 10 cm bir saksıya ektim :) Umarım yaşar :(
Peki bu çiçeğin topragi nasıl olmalı birisinden aldım bana farklı bir toprak turu söyledi bulamadım
Toprak harcı ile ilgili bilgiler için linki tıklayınız :)
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/28452.htm
bcekderi
05-01-2015, 08:31
Toprak harcı ile ilgili bilgiler için linki tıklayınız :)
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/28452.htm
Teşekkür Ederim maki01 en kısa sürede senin tarifini deneyeceğim.
esmaesma
07-01-2015, 23:14
Bugün binamızın üst katında duran hoyamı ve birkaç çiçeğimi eve aldım. Sanırım dünyanın en çok gezen hoyasına sahibim :p Binanın içi çok soğuktu etkilenmelerinden korktum. Sağolsun binamızdan bir hanımın evine koydum. Bizim ev karanlık olduğu için. Hoyamda çok küçük olduğu için tam olarak ne olduğunu bilmediğim bir oluşum vardı. Hepsi yaprakmış ( Sayın yeşillim tahminimizde yanılmışız ;) ) Bu arada hoya tohumu diye aldığım ama gül tohumu çıkan tohumları ekmiştim. Bugün dayanamayıp toprağı hafifçe elimle kazdım veee günün süpriziyle karşılaştım. Bir tanesi çimlenmişti. Neredeyse oynayacaktım sevinçten :D . Tohumdan birşeyler büyütmek apayrı bir keyifmiş. Bu arada bir sürü passiflora tohumu sipariş ettim. Bu sefer güvenilir bir siteden :p Onları da elime geçince ekeceğim inşallah. Bu aralar bitki maceralarım ve siparişlerim de ruh halim gibi daldan dala :confused:
esmaesma
07-01-2015, 23:20
Resimlerin devamı
Zekiye Aydın
09-01-2015, 22:20
Merhaba,
1 hafta önce rüzgardan olsa gerek sokağa düşmüş bir mum çiçeği buldum. Sahibi görür alır diye yanından üzülerek geçtim. Akşam dönüşte aynı yolu özellikle seçtim ve "onu" orada yağmurun altında çamurlar içinde buldum. Avuçlarımla köklerine ve dallarını toplayarak evime getirdim. Ve onu küçük bir saksıya yerleştirdim. Ama benim gördüğüm günden çok önceleri sokaklara atıldığını düşünüyorum. Çünkü yaprakları buruşmuş 3-4 yaprak kararmış uzantıları kırılmış. Elimde bulunan sıradan bir toprağa diktim. Ama yanlış yapmış olabilirim. Sitede mum çiçeğiyle ilgili bütün yazıları okumaya çalışıyorum. Ama nasıl kurtarabileceğim ve ne yapmam gerektiği hakkında yanıt alabilirsem sevinirim.
Sevgilerimle.
Haklısınız, yapraklardaki buruşma uzun süre susuz kalmasından kaynaklanıyor. Toprağa dikmeden önce bir kaç gün suda bekletseniz daha iyi olabilirdi.
Fotoğraf olmadığı için sağlıklı yorum yapmak zor ancak benim önerim topraktaki hoyayı 30-40 cm'den keserek geride kalan dalları 3-4 boğumlu çeliklere bölüp 2 gün ılık suya ıslayıp, yapraklara kaybettiği nemi geri kazandırmaya çalışmak olacak. Daha sonra çelikleri suda ya da toprakta köklendirebilirsiniz.
Fotoğraf olmadığı için önerim uygun mu, bilmiyorum :)
Zekiye Aydın
10-01-2015, 10:17
Yanıt için çok teşekkürler maki01. Fotoğraf yüklemede sorun yaşıyorum. En kısa zamanda halledip resim paylaşacağım. Paylaşımdan sonra güzel ve yararlı bilgilerinizden faydalanacağımdan eminim. Güzel günler dilerim. İyi hafta sonları:)
aliakrep
19-01-2015, 19:33
Carnosa'm tek bir sürgünden büyüyor.
Hoya Pubicalyx Royal Hawaiian Purple ise hiç uzamıyor.
Zekiye Aydın
20-01-2015, 00:57
Resim yüklemekte zorluk çekiyorum, umarım başarmışımdır. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Tekrar Merhaba maki ve sevgili arkadaşlar :((
Hoyam iyice sararmaya başlayınca tavsiyelerinize kulak verdim ve topraktan çıkardım. Parçalara ayırdım.2- 3-4 bogumlu parcalar halinde dallarını böldüm. Tavsiye ettiğiniz gibi ılık suya koydum parçaları. Kaç gün bekletmeliyim sizce? Köklenmesini beklemeli miyim parçaların? Toprağa diktikten sonra nasil bir ortamda gelişmesini saglamaliyim? Tekrar rahatsız ediyorum sizi nolu kusuruma bakmayın çünkü çok Üzgünüm :((
edelvays58
20-01-2015, 15:55
Resim yüklemekte zorluk çekiyorum, umarım başarmışımdır. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Zekiye hanım, sizin mum çiçeğinin yaşama şansı çok düşük diye düşünüyorum .Kökleri nasıldı? Sağlıklı değilse nafile bence. Ama çok dirençli bitkiler bunlar. Umudunuzu da kesmeyin. Fazla sulamadan,yarım sera yapın ve aydınlık ve ılık bir ortama bırakın bence. Üst dalları görünmüyor. Onlar da aynı vaziyette ise,onları kısalttın ki bitkiyi zorlamasın.
Sn zekiye hanim moralinizi bozmak istemem ama ben de ayni sekilde yazin diktigim hoya celigini kaybettim tekrar celikledim ama nafile,size yeni bir celik gonderelim baharda
edelvays58
20-01-2015, 16:06
Tekrar Merhaba maki ve sevgili arkadaşlar :((
Hoyam iyice sararmaya başlayınca tavsiyelerinize kulak verdim ve topraktan çıkardım. Parçalara ayırdım.2- 3-4 bogumlu parcalar halinde dallarını böldüm. Tavsiye ettiğiniz gibi ılık suya koydum parçaları. Kaç gün bekletmeliyim sizce? Köklenmesini beklemeli miyim parçaların? Toprağa diktikten sonra nasil bir ortamda gelişmesini saglamaliyim? Tekrar rahatsız ediyorum sizi nolu kusuruma bakmayın çünkü çok Üzgünüm :((
Burcupm, geçmiş olsun. Olur böyle şeyler. Kestiğiniz çelikleri,az oksijenli ılık suda bir kaç saat bekletin. Böylece yapraklar kaybettikleri suyu az da olsa geri alırlar ve aynı zamanda dezenfekte olurlar. Çelikleri, sudan çıkarttıktan sonra pet bardakların içine doldurduğunuz hindistan cevizi torfuna dikiniz. Kolay köklenme yolu. Arzu ederseniz kapalı,ya da yarı kapalı sera uygulaması da yapabilirsiniz.
Çelikleri doğrudan hazırladığınız toprak karışımının içine de dikebilirsiniz ama bu ,şu anda sizin için daha riskli. Kolay gelsin. Ne güzel,birden fazla mum çiçeğiniz olacak.
Zekiye Aydın
20-01-2015, 19:35
Zekiye hanım, sizin mum çiçeğinin yaşama şansı çok düşük diye düşünüyorum .Kökleri nasıldı? Sağlıklı değilse nafile bence. Ama çok dirençli bitkiler bunlar. Umudunuzu da kesmeyin. Fazla sulamadan,yarım sera yapın ve aydınlık ve ılık bir ortama bırakın bence. Üst dalları görünmüyor. Onlar da aynı vaziyette ise,onları kısalttın ki bitkiyi zorlamasın.
Sn.Edelvays58; ilginiz için teşekkür ederim. Kökleri sağlam ama bir gün boyunca (yanılmıyorsam) üzerine yağmur yağmış, arabalar ezmiş bir halde bulduğum için zedelenmiş olduğundan endişeliyim. Şu anda üst dal kırık ve ezik. Yarım sera ve odamın aydınlık ve soğuk olmayan köşesinde kendisini küçük limonumun yanında dinlenmeye aldım. Bakalım şans "O"'na ve bana gülecek mi?
Zekiye Aydın
20-01-2015, 19:39
Sn zekiye hanim moralinizi bozmak istemem ama ben de ayni sekilde yazin diktigim hoya celigini kaybettim tekrar celikledim ama nafile,size yeni bir celik gonderelim baharda
Sn. Samur, moralim bozuk kendisi hasta ve ben bir şey yapamıyorum. Ama sitedeki olumlu ve çelik göndereceğini söyleyen sevimli insanlar yüzümü biraz gülümsetti. :)
Sevgili zekiye hanım daha önce kaybettığım hoya çeliğini burada (http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/2128-7.htm) paylaşmıştım,yapılan önerileri uygulamama rağmen malesef kaybettim
Sevgili BurcuPM,
İstersen çeliklerden bir kaçını da soğuk olmayan bir ortamda bol indirekt ışık alacak şekilde suda köklendirip daha sonra orkide toprağına dikebilirsiniz. Soda şişeleri çelik köklendirmede çok işe yarıyor :)
Böylece hem sevgili edelvays58'in önerdiği gibi toprak ortamında hem de suda köklendirip dikerek başarı şansını arttırmış olursun.
esmaesma
20-01-2015, 21:28
Mum çiçeğimin yeni çıkan yaprakları o kadar hızlı büyüyor ki sanırım yerini sevdi :D
Zekiye Aydın
21-01-2015, 00:36
Sn.Esmaesma
Ben kıskanç birisi değilim ama penceremin önündeki mum çiçeğimi görünce sizinkini kıskanmamak elde değil. Belki benim ki de güzelleşecektir, bu hali bile gözüme güzel gözükmeye başladı.
Sevgilerimle.
Burcupm, geçmiş olsun. Olur böyle şeyler. Kestiğiniz çelikleri,az oksijenli ılık suda bir kaç saat bekletin. Böylece yapraklar kaybettikleri suyu az da olsa geri alırlar ve aynı zamanda dezenfekte olurlar. Çelikleri, sudan çıkarttıktan sonra pet bardakların içine doldurduğunuz hindistan cevizi torfuna dikiniz. Kolay köklenme yolu. Arzu ederseniz kapalı,ya da yarı kapalı sera uygulaması da yapabilirsiniz.
Çelikleri doğrudan hazırladığınız toprak karışımının içine de dikebilirsiniz ama bu ,şu anda sizin için daha riskli. Kolay gelsin. Ne güzel,birden fazla mum çiçeğiniz olacak.
Sevgili edelvays58, ilginize ve desteğinize çok teşekkür ederim.Ben dün aldım çelikleri ve ılık suya koydum ama oksijenli su olması gerektiğini bilmiyordum. Bugün direkt dikeyim mi yoksa oksijen alıp damlatıp bugün aynı suyun içine, yarın mı dikeyim ne dersiniz? Hindistan cevizi torfunu ilk kez duyuyorum, nereden bulabilirim ve başka bir şeyle karıştırmam gerekir mi? Kapalı ya da yarı kapalı sera etkisi demişsiniz, ben bunun nasıl yapılması gerektiğini bilmiyorum biraz bahsedebilir misiniz? Eğer gerçekten başarabilirsem evet birçok mum çiçeğim olacak yalnız önceki sayfalarda bu çiçeğin sağlıklı halini görürseniz ne hale geldiğini ve ne kadar üzgün olduğumu anlarsınız.. Umarım başarabilirim.. Çok teşekkürler. :)
edelvays58
21-01-2015, 08:40
Sıkıştırılmış hindistan cevizi torfu Bauhausta satılıyor.
Yarım serayı 2,5 litrelik kola şişesini ortadan keserek, üst kısmını ,çeliği içine alacak şekilde saksının üzerine yerleştirirseniz yarım sera olur. :-)))
Oksijenli suyu da dezenfektan olarak demiştim. Tercih sizin. Kolay gelsin.
Ben sizin mum çiçeğinin büyümüş halini görmüştüm önceden,ama bütün bitkiler gibi hoyalar da yeni ortamlarına uyum göstermekte zorlanıyorlar. Suyunu bu kış aylarında fazla kaçırmanız kök çürüğüne sebep olmuş olabilir.
Sıkıştırılmış hindistan cevizi torfu Bauhausta satılıyor.
Yarım serayı 2,5 litrelik kola şişesini ortadan keserek, üst kısmını ,çeliği içine alacak şekilde saksının üzerine yerleştirirseniz yarım sera olur. :-)))
Oksijenli suyu da dezenfektan olarak demiştim. Tercih sizin. Kolay gelsin.
Ben sizin mum çiçeğinin büyümüş halini görmüştüm önceden,ama bütün bitkiler gibi hoyalar da yeni ortamlarına uyum göstermekte zorlanıyorlar. Suyunu bu kış aylarında fazla kaçırmanız kök çürüğüne sebep olmuş olabilir.
Evet sanırım öyle oldu :( Tavsiyelerinizi bugün bir aksilik olmazsa yani hindistan cevizi torfunu bulabilirsem deniycem yalnız o kadar çok çelik oldu ki hepsi için sera uygulaması yapamayabilirim o kadar çok kola şişesi bulamayabilirim :) Peki pet bardaklara diktikten sonra nerede saklamalıyım bu çelikleri? Evimin çok güneş aldığı söylenemez malesef? Ve bir de çelikleri köklenene kadar ne kadar sıklıkta sulamalıyım sizce?
Tekrar teşekkürler :)
Hindistan cevizi torfuna başka bir toprak, gübre vs. karıştırmam gerekiyor mu yoksa direkt ona mı dikmeliyim? Nasıl hazırlanıyor? :) çok mu soru soruyorum ? Kusura bakmayın nolur..
esmaesma
21-01-2015, 16:57
Sn.Esmaesma
Ben kıskanç birisi değilim ama penceremin önündeki mum çiçeğimi görünce sizinkini kıskanmamak elde değil. Belki benim ki de güzelleşecektir, bu hali bile gözüme güzel gözükmeye başladı.
Sevgilerimle.
Merhaba zekiye hanım kıskanalım da birbirimizin güzel çiçeklerini kıskanalım sanırım dünyadaki en güzel kıskançlık bu, forumdaki diğer üyeler duymasın ;) ben de onların muhteşem mum çiçeklerini kıskanıyorum. Umarım sizinki de hayata bağlanır.
Benim ki de güzel gelişir de biz de güzel çiçeklerini sergileriz. Bol şans. :D
edelvays58
21-01-2015, 18:38
Hindistan cevizi torfuna başka bir toprak, gübre vs. karıştırmam gerekiyor mu yoksa direkt ona mı dikmeliyim? Nasıl hazırlanıyor? :) çok mu soru soruyorum ? Kusura bakmayın nolur..
Acemilik zordur:-))). Hindistan cevizi torfunu sadece köklendirmede kullanacaksınız. Köklendikten sonra,asıl toprak karışımının olduğu daimi saksısına aktaracaksınız. Toprak nemli olacak,ıslak değil. Ben köklendirirken su dökmüyorum,fısfıslıyorum. Çeliklerin çokluğu size deneyim katacaktır,ve öğreneceksiniz. Güneş olsa iyi olur,özellikle büyüme aşamasında.
Sizde bu kadar stres varken bitki ne yapsın. O da strese girer:-)))
Kolay gelsin.
Acemilik zordur:-))). Hindistan cevizi torfunu sadece köklendirmede kullanacaksınız. Köklendikten sonra,asıl toprak karışımının olduğu daimi saksısına aktaracaksınız. Toprak nemli olacak,ıslak değil. Ben köklendirirken su dökmüyorum,fısfıslıyorum. Çeliklerin çokluğu size deneyim katacaktır,ve öğreneceksiniz. Güneş olsa iyi olur,özellikle büyüme aşamasında.
Sizde bu kadar stres varken bitki ne yapsın. O da strese girer:-)))
Kolay gelsin.
Teşekkür ederim edelvays :) Gerçekten acemilik..Evet canım bitkiyi mahvettiğim için gerçekten inanılmaz strese girdim ilk kez başıma geliyor :) Dün bir cenazemiz vardı ve cenaze evinin balkonunda inanamazsınız balkonu çepeçevre çevreleyen bir mum çiçeği vardı.Gözlerime inanamadım. Maşallah çok güzeldi. Cenaze eşimin ailesinden olduğu için yani yakınımız olduğu için haliyle hep ordaydım ve çelikler hala suda :( Bugün diksem bir sıkıntı olur mu veya yarın?? Bugünde oraya gidebiliriz belki.
Erdem 01
23-01-2015, 13:04
Mum Çiçeği bakımı en kolay bitkilerdendir. Uzun süre sulamasanız neden sulamadın diye küsmez. Dayanıklıdır. Çok aydınlık mümkünse üzerine en az 3-5 saat güneş gelen yerde olsun. Sürekli sulamayın. 1 hafta 10 gün de bir sulayın. Kolay Köklenir. Yaprağını uzun sapıyla kesin nemli toprağa dikin köklenir. Dalların üzerinde toplu iğne başı gibi kök noktaları var.Bitkinin uzun dalları varsa bu dalların altındaki kök nokta veya yaprak altında bir yere plastik çay bardaklarını koyup toprak doldurup sulayın. Havada dalda köklenme daha çabuk olur. Köklenince altından kesin. Dalları uzun plastik saksı içine uzunlamasına toprağa yatırın çok yerden köklü dal alırsınız. Çiçekli uzun dalları varsa köklendirirseniz çok kısa zamanda çiçek açan bitkiniz olur. 5-10 cm lik çeliklerle çok kökünüz olur fakat büyümesi çiçek açması yıllar alabilir.
Merhaba arkadaşlar.. Cumartesi itibariyle mum çiçeklerimi tavsiyeniz üzerine hindistan cevizi torfuna fotoğraflardaki gibi diktim :) Bazı yaprakları da diktim, umut dünyası :) Sonra hepsini camın önüne dizdim. Şimdi yapmam gereken nedir ve becerebilmiş miyim ? Kontrol ederseniz çok sevinirim :)
Arkadaşlar Merhaba
Aranıza yeni katıldım herkese selamlar.
İş yerinde bir abimizin emekli olması ve çiçeğini bana hediye etmesiyle mum çiçeği serüvenim başladı. Açıkçası iş yerindeki yoğunluktan pek ilgilenemedim 2 hafta da bir ancak sulayabiliyordum buna rağmen çiçeklerini 4-5 ayda bir açıyordu. Forumda okuduğum kadarıyla bu bilmeden yaptığım sulama en uygun yöntemmiş... İlgilenemediğim için eve getirmeye karar verdim yaklaşık 8 metre uzunluğunda ve her yerden iplerle bağlanmıştı. toprağını torf-perlit karışımı ile değiştirdim. köklerini ayıkladım ve biraz kısalttım, sanırım hata yaptım.
2.20 lik 2 adet ve 1.60 lık 3 çubuk üzerinde doğrudan güneş almayan köşede bir yere konumlandırdım. 1 hafta geçti yapraklarını sürekli su püskürterek ortama alışana ve yeni kökleri çıkana kadar susuz kalmasını engelliyorum. Fakat kökten başlayan ilk 2 metrelik bölümdeki yapraklarla diğer uç bölümlerdekilerle ton farkı oluşmaya başladı. Alt kısım koyu yeşil ve hafiten buruşmaya başladı kök çürümesi olduğunu düşünmüyorum fakat kökü kısaltmam bitkiyi öldürür mü diye düşünmeye başladım. Normalde direk parçalara ayırıp çelik almam gerekiyor fakat bunu yapmak istemiyorum.. bu şekilde kurtabilir miyim tecrübelerinize ihtiyacım var. Selamlar sevgiler...
http://i.hizliresim.com/2Yqn12.jpg (http://hizliresim.com/2Yqn12)
Erdem 01
27-01-2015, 09:39
Kökleri kısaltığınız için bir süre geçmesi gerekiyor. Sıcak ortamda kök üretmeye başlayıp kendini toparlayacaktır. Aşırı sulamayın. Bol gün ışığı almasını sağlayın. Pencereden üzerine güneş vursun. Soğuk yerlerde içeride tutun. Baharda gece soğukları bitince balkona alabilirsin. Üzerine 3-5 saat güneş vursun. Güneşli ortamda yaprak renkleri açılır. Akdeniz gibi yakıcı güneşli ortamlarda uzun süre kalınca yanmalar oluyor. Tropikal bir bitki unutmayın. Bol ışık güneş çiçek ve gelişmesi için çok iyi. Boyunu kısaltmak için küçük çeliklere ayırmayın. Gövdenin yarısını köklendir. Dalın üzerinde toplu iğne başı gibi kök noktaları var. Bu noktalara veya yaprak altından bir yere havada dalda köklendirme yapın. küçük saksı veya plastik çay bardaklarının bir kenarından kesin. Dalı içine alıp toprak doldurun. Kutu bandı veya sitreç naylonla sabitleyin. Sulayın. Sıcak ortam olunca bir ay içinde köklenir sonra altından kesin.
Mum çiçeğine biraz yabancı olduğum için acaba bitki ölüyor mu diye paniklemiştim. Büyük parçalar ayırmak çiçeklendirme açısından daha mantıklı çok teşekkür ediyorum.
edelvays58
28-01-2015, 10:31
Merhaba arkadaşlar.. Cumartesi itibariyle mum çiçeklerimi tavsiyeniz üzerine hindistan cevizi torfuna fotoğraflardaki gibi diktim :) Bazı yaprakları da diktim, umut dünyası :) Sonra hepsini camın önüne dizdim. Şimdi yapmam gereken nedir ve becerebilmiş miyim ? Kontrol ederseniz çok sevinirim :)
Sevgili Burcupm, çeliklerin en alt yaprakları gözenekleri kapatmayacak şekilde toprağa değmeli ki oradan da kökler çıkartabilsin. Fısfıslamayı kendi ev şartlarına göre yapacaksınız:hindistan cevizi torfu kurudukça nemlendirin. Yaprakları da arada fısfıslamaktan çekinmeyin ama bulundukları yeri her gün havalandırmayı ihmal etmeyin. Her bir çeliğin köklenme süresi değişik olabilir ama mutlaka kökleneceklerdir. Yapraklar da diğiniz gibi şans..
esmaesma
05-02-2015, 17:30
Carnosamın son hali... Ama merak ettiğim birşey var. Benim hoyamda hiç yan sürgün yok tek bir sürgün üzerinde birçok yaprağı var ve sürgünün ucu kurumuş halde. Hep aynı yaprakların dibinden sürekli yaprak çıkıyo bol bol :D ama yan sürgünüm yok :(
edelvays58
05-02-2015, 18:18
Yan sürgün çıkartacak kadar kök yapmamıştır..Zamanla onları da çıkartacaktır,merak etmeyin.
En alt boğumdan yan sürgün vermiş gibi sanki, 4 yaprak var :)
salihcan
07-02-2015, 11:26
Merhaba arkadaşlar havalar soğumaya başladı bu gece İzmir 3 dereceymiş yarında 3 derece pazartesi günü akşam 1 derce salı günü kar bekleniyor dışarıdaki hoyaları içeri alalım donabilirler dikkat.
Ditto_Leeve
11-02-2015, 16:58
Herkese merhaba,
Mum çiçeği seveni olarak çelik gönderebilecek bir arkadaş var mı? Ya da Ankara'da bulabileceğim bir yer biliyorsanız çok sevinirim.
Umarım bol çiçekli bir mum çiçeğim olur :)
Öncelikle forumumuza hoş geldiniz sevgili Ditto_Leeve. Forum kurallarımız gereği bitkilere ya da kişilere ayrılmış başlıklarda bitki talebinde bulunmuyoruz. Ücretsiz taleplerimizi http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/ başlığında dile getiriyoruz. Satın almak için ise anasayfamızda yer slan Alışveriş bölümündeki ilanlar yardımcı oluyor. Bilginize :)
Arkadaşlar benim hindistan cevizi torfuna diktiğim çeliklerin bir çoğunun yaprakları sararmaya hatta bir kısmı kararmaya başladı,çürüyorlar sanki. Bu normal midir? Bir de köklendiğini nasıl anlayabilirim?
Yaprakların canlılığını koruması gerekiyor sevgili BurcuPm. Az ya da fazla sulama, uzun çelik ve aşırı sıcak ortam buna neden olabilir. Yaprağı bozulan çeliklerinizden birini zedelemeden topraktan çıkarıp, erime, çürüme veya kararma var mı kontrol edin. Eğer bozulma varsa sağlam yere kadar kesip temiz toprağa yeniden dikin. Yaprakları sık sık nemlendirmeyi unutmayın.
Çeliğiniz köklenmişse canlılığını koruyup, yeni sürgün verecektir. Bu süre bir kaç ay sürebilir, bitki canlıysa endişelenmeyin :)
Ditto_Leeve
18-02-2015, 11:04
Haklısınız Maki01, geri bildirim için teşekkürler. Forumları inceleyince ben de fark ettim.
Güzel günler herkese
Zekiye Aydın
22-02-2015, 21:05
Merhaba,
Sizinle uzun zaman sonra küçük bir sırrımı paylaşmak istiyorum. Sizin ve diğer katılımcı arkadaşların sevgi sözcüklerinden ve olumlu yaklaşımlarından sonra sabırla beklediğim güzel mum çiçeğim -tamam, artık "O"'da beni bıraktı- dediğim an toprağından küçük yaramaz bir çocuk misali göz kırpmaya başladı. Sanırım ufak 2 tane yaprağımız var. Kendisine uzaktan bakıyorum şimdilik. Bunu size bildirmem gerektiğini düşündüm.
Sevgi ve saygılarımla.
Sokakta ya da çiçekcilerde ölüme terkedilen çiçekleri yeniden yeşertmenin verdiği mutluluk bir başka oluyor. Kutlarım sizi sevgili Zekiye Aydın, çok sevindim :)
esmaesma
25-02-2015, 15:19
Merhabalar, hoyalarımı ve birkaç çiçeğimi daha evimizin karanlık olmasından dolayı binamızdaki birinin evine yerleştirmiştim. Ev zaten satılıktı baya bir zamandır satılamamıştı. Ama şansa bakın ki şimdi satılacak :( ben de bizim eve geri aldım çiçeklerimi ;) Resimlerini de ekliyorum. Daha çok ışık alması için önerileriniz varsa, paylaşırsanız çok sevinirim :confused: Apartman görevlisi olduğumuz için camımız çok küçük camın önüne yerleştirmeye çalıştım elimden geldiğince. Tabi bir de bizim küçük kedimiz çok yaramaz dışarı çıkmak için önce çiçeklerin olduğu yere çıkıp sonra camdan çıkıyor, bu arada da bir paticik atıveriyor çiçeklerime :rolleyes: Fikirlerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum...
Pencere zemini aliminyum folyo ile kaplayarak ışığın yansımasını sağlayabilirsin sevgili esmaesma, bir de yapay ışık kalıyor geriye...
Parmaklıklara asma raf gibi pratik bir şey takarak alanı genişletsen gelen ışık şimdilik yeterli olacak sanki.
esmaesma
25-02-2015, 19:56
Tesekkurler sayin maki01. Onerinizi dikkate alacagim , uygulayabilecegim kadar uygulayacagim. Folyo kismi kolay ama raf kismi babama kaliyor. O anlar boyle islerden :D
edelvays58
25-02-2015, 20:03
Benim aklıma gelen:pencere önüne ,bir katı onun hizasında,diğeri de onun üzerinde olacak şekilde yerleştirilecek iki katlı bir raf. Ama yaz aylarında dışarıya ,bahçenin uygun bir yerine yerleştirebilirsiniz. Daha mutlu olurlar.
esmaesma
25-02-2015, 23:11
Benim aklıma gelen:pencere önüne ,bir katı onun hizasında,diğeri de onun üzerinde olacak şekilde yerleştirilecek iki katlı bir raf. Ama yaz aylarında dışarıya ,bahçenin uygun bir yerine yerleştirebilirsiniz. Daha mutlu olurlar.
Bahceye koymayi ben de dusundum yaz aylarinda ama surekli yerlerini degistirmekten zarar gorurler diye dusunmustum. O zaman madem benim hoyalar bu kadar gezmeyi seviyo bahcemizi de gezsinler ;)
Sevgili esmaesma, bahçeye aldığında özellikle yaz aylarında yakıcı güneş ışıgı almamasına dikkat et, yapraklar yanabilir.
esmaesma
02-03-2015, 16:55
Sayın maki01 ve sayın edelvays58,
Birkaç gündür hastane işlerimden dolayı önerilerinizi uygulayacak vakit bulamadım. Ama bugün babamla şöyle bir raf uygulaması yapabildik. Ben memnun kaldım. En azından çeliklerimi oraya buraya taşımak zorunda kalmıyorum artık :D Doğru algılamış mıyım bilmiyorum, bu yaptığım rafı mı aliminyum folyo ile kaplayayım? Camın dış tarafına folyo kaplama yapamayabilirim. Çünkü bahçemizdeki kediler kış boyunca camın önünde yatıyorlar. Orayı beyaza boyamayı düşünüyorum. Işığı yansıtması için. Yanlış yaptığım birşeyler var mı? Teşekkürler.
Hayırlı olsun, baba-kızın ellerine sağlık :)
Rafı folyo ile kaplaman ışığı yansıtacağı için iyi olur ancak camı anlayamadım. Camı folyo ile kaplarsan pencereler kapalı iken içeriye ışık giremeyecek. Farklı bir şeyden söz ediyorsun sanırım :)
edelvays58
02-03-2015, 20:29
Gayet güzel olmuş sevgili esmaesma. Ellerinize sağlık. Şimdi aklıma geldi:madem raf tek katlı oldu, tavana kancalarla tutturabileceğin bir boruyu kullanabilirsin sarkıcı türler için. Benim balkonumda ve odanın birinde var ve hoyalar çok seviyorlar bu durumu. Anlaşılmadıysa demek istediğim yarın foto çekebilirim.
esmaesma
02-03-2015, 22:34
Hayırlı olsun, baba-kızın ellerine sağlık :)
Rafı folyo ile kaplaman ışığı yansıtacağı için iyi olur ancak camı anlayamadım. Camı folyo ile kaplarsan pencerel kapalı iken içeriye ışık giremeyecek. Farklı bir şeyden söz ediyorsun sanırım :)
Sayin maki01,
Pencerenin cami ic kisimda o yesil boyali beton kisim disarida kaliyor. Yani parmakliklarla camin arasinda bir kisim var ama disarida. O kisima kediler yatiyor. Oranin zeminini kastetmistim. Orayi beyaza boyamayi dusunuyorum. Folyoyla kaplayamiyorum ama dediginiz gibi rafi kaplarim artik ;) Biraz daha duzenleme yapmam gerek estetik durmasi icin o kisimin, yaptigim duzenlemelerin de resmini yuklerim. Yardimlariniz icin cok tesekkur ederim.
esmaesma
02-03-2015, 22:39
Gayet güzel olmuş sevgili esmaesma. Ellerinize sağlık. Şimdi aklıma geldi:madem raf tek katlı oldu, tavana kancalarla tutturabileceğin bir boruyu kullanabilirsin sarkıcı türler için. Benim balkonumda ve odanın birinde var ve hoyalar çok seviyorlar bu durumu. Anlaşılmadıysa demek istediğim yarın foto çekebilirim.
Begenmenize cok sevindim. Eger bahsettiginiz boruyla yaptiginiz duzenegin resmini eklerseniz sevinirim. Ben de uygulamayi becerebilirsem yaparim belki ;)
dudu2011
05-03-2015, 13:26
Bende yaklaşık 30 senelik bir mum çiçeği var. Annem bakıyordu eskiden şimdilerde ben.. Yalnız yaklaşık 10 senedir hiç açmıyor ... :( yaprak veriyor uzuyor gayet canlı görünüyor fakat çiçek açmıyor. Eskiden çok güzel açardı.. Sizce nerde hata yapıyorum :(
esmaesma
05-03-2015, 13:41
Hoyalarda saksı değişimi için bugünler uygun zaman mıdır? Benim hoya carnosam büyük bir saksıda ve sadece torfta. Orkide toprağı, lav taşı, torftan oluşan karışıma almayı düşünüyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
edelvays58
06-03-2015, 09:28
Hoyalarda saksı değişimi için bugünler uygun zaman mıdır? Benim hoya carnosam büyük bir saksıda ve sadece torfta. Orkide toprağı, lav taşı, torftan oluşan karışıma almayı düşünüyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Evet,esmaesma,tüm bitkilerde olduğu gibi hoyalarda da saksı değişimi için uygun bir zaman . Eski saksısından dikkatli bir şekilde,kökleri dağılmadan ,kalıp şeklinde bitkiyi çıkartınız. En alttaki kökleri eski toprağından arındırınız ki o kökler yeni toprakta gelişebilsinler. Yeni saksının dibine de 3-4 avuç lav taşı koyarsanız,köklerin daha fazla hava almasını sağlarsınız. Toprak ıslak değil nemli olsun. Kolay gelsin.
esmaesma
06-03-2015, 12:00
Tesekkurler sayin edelvays58 ;)
Bende yaklaşık 30 senelik bir mum çiçeği var. Annem bakıyordu eskiden şimdilerde ben.. Yalnız yaklaşık 10 senedir hiç açmıyor ... :( yaprak veriyor uzuyor gayet canlı görünüyor fakat çiçek açmıyor. Eskiden çok güzel açardı.. Sizce nerde hata yapıyorum :(
Küçük saksı, geçirgen toprak, besin ve ışık çiçeklenmeyi teşvik ediyor. Özellikle carnosalar bol ışık almadıkları sürece kolay kolay çiçeklenmiyor.
esmaesma
07-03-2015, 18:46
Sayın maki01' in önerisiyle camın önüne yaptığım rafı aliminyum folyo ile kapladım. Geriye camın dışarıda kalan zeminini beyaza boyamak kaldı ;)
hasibe yılmaz
10-03-2015, 08:45
merhaba,mum çiçeğinde gübre olarak hangi NPK oranlı gübreyi kullanıyorsunuz?marka ismi de verirseniz memnun olurum...
dudu2011
19-03-2015, 08:22
Sayın Yeşilim
Ben sizler gibi profesyonel değilim :( Annem çok sever çiçekleri bende ona çekmişim. Mum çiçeğimi mevsime göre toprağı kurudukça suluyorum. Toprak karışımı ; ben çiçekçilerden ya da büyük marketlerden aldığım toprakları kullanıyorum. Ara sıra da marketlerden aldığım çiçek vitaminlerini kullanıyorum. Mum çiçeğimin açmasını çok istiyorum. Resimlerde yeri de görünecek. Bir ara yerini değiştirmiştim o zaman dallarının uzaması da durdu tekrar eski yerine aldım. Deneyimleriniz konusunda desteğinizi bekliyorum.541650
541651
yeşillim
19-03-2015, 11:32
Sayın dudu2011,
Kendi adıma, profesyonelin yanında, çırak bile değilim. Sadece biraz meraklıyım, bu konuda.
Bildiğim kadarıyla düşüncemi belirteyim.
Mum çiçeğiniz gayet sağlıklı. Çiçek açabilmesi için. İsteği ne ise, bulup, yerine koymak lazım.
Belki toprak değişimi zamanı geldi. Fosfat ağırlıklı bitki besini, biraz da budama yapılsa. Ardından bol güneş ışığı alan bir konumda olabilse. Balkonda bol havadar yerde bitkinizi tutsanız. Bu ilkbahar aylarında çiçeklenmeye teşvik olabilir diye düşünüyorum.
Not : Dalgınlıkla Potasyum yazmışım, Fosfat olarak doğrusu yazıldı.
Kolay gelsin
dudu2011
19-03-2015, 13:36
Sayın dudu2011,
Kendi adıma, profesyonelin yanında, çırak bile değilim. Sadece biraz meraklıyım, bu konuda.
Bildiğim kadarıyla düşüncemi belirteyim.
Mum çiçeğiniz gayet sağlıklı. Çiçek açabilmesi için. İsteği ne ise, bulup, yerine koymak lazım.
Belki toprak değişimi zamanı geldi. Fosfat ağırlıklı bitki besini, biraz da budama yapılsa. Ardından bol güneş ışığı alan bir konumda olabilse. Balkonda bol havadar yerde bitkinizi tutsanız. Bu ilkbahar aylarında çiçeklenmeye teşvik olabilir diye düşünüyorum.
Kolay gelsin
Çok teşekkür ederim. Fosfat ağırlıklı bitki besini dersem çiçekçilerden temin edebilirim herhalde... Toprağını geçen sene değiştirmiştim. Bitki besini ile destekleyip bulunduğu ortadaki perdeyi kaldırıp ısık almasını sağlıyayım bir süre. İnşallah açar bu sene de resimlerini paylaşırım sizlere :)
yeşillim
19-03-2015, 14:13
Toprak değişimi vakti gelmiş. Yine bu forumda satır aralarında okumuştum. Eğer yanlış hatırlamıyorsam.!
Hazır toprak olunca her yıl toprak değişimi yapılması gerektiğini...
Piyasada orkide veya kaktüs besini olarak bulabilirsiniz. Ya da yanmış, karışık hayvan gübresi de olabilir.
Mum çiçeğinizin durumunu ara ara, bizimle paylaşırsanız sevinirim.
Kolay gelsin.
dudu2011
19-03-2015, 14:42
Toprak değişimi vakti gelmiş. Yine bu forumda satır aralarında okumuştum. Eğer yanlış hatırlamıyorsam.!
Hazır toprak olunca her yıl toprak değişimi yapılması gerektiğini...
Piyasada orkide veya kaktüs besini olarak bulabilirsiniz. Ya da yanmış, karışık hayvan gübresi de olabilir.
Mum çiçeğinizin durumunu ara ara, bizimle paylaşırsanız sevinirim.
Kolay gelsin.
Teşekkür ederim. Tabi ki de paylaşırım. İlk fırsatta besin de alacağım.
Erdem 01
23-03-2015, 12:55
Maşallah çiçeğiniz gayet sağlıklı ve güzel görünüyor. Çiçek açmamasının nedeni zindanda yaşamaya çalışıyor. Sizin için oda elverişli de ona karanlık. Havalar uygun olduğunda üzerine güneş gelecek bir balkon varsa çıkarın orada dursun. Sonbaharda geri içeri alın. Yoksa perdeyi açın iyice aydınlık gelsin. Sürekli saksı değiştirmeyin. Gerekirse saksının kenarlarından alta doğru eski toprağı alın kenarına yeni toprak koyun. Bir saksıya evdeki sebze meyve artığını doldurup üstüne toprak kapayın sulayın arada sırada karıştırıp havalandırın. Çürümüş bitkili bu toprağı kullanın. Dallarını da bir ipe yatırın birbirinin ışığını engellemez daha iyi olur. Çoğaltmak isterseniz uzun dalın altında yaprak altına veya daldaki kök gözlerinin olduğu yere plastik bardağı, saksıyı yarısını ayırıp dala yerleştirin toprak doldurun kutu bandı streç naylonla sabitleyin sulayın. Hava ısınınca 1 ay içinde hemen köklenir. Altından kesin.
dudu2011
23-03-2015, 16:30
Maşallah çiçeğiniz gayet sağlıklı ve güzel görünüyor. Çiçek açmamasının nedeni zindanda yaşamaya çalışıyor. Sizin için oda elverişli de ona karanlık. Havalar uygun olduğunda üzerine güneş gelecek bir balkon varsa çıkarın orada dursun. Sonbaharda geri içeri alın. Yoksa perdeyi açın iyice aydınlık gelsin. Sürekli saksı değiştirmeyin. Gerekirse saksının kenarlarından alta doğru eski toprağı alın kenarına yeni toprak koyun. Bir saksıya evdeki sebze meyve artığını doldurup üstüne toprak kapayın sulayın arada sırada karıştırıp havalandırın. Çürümüş bitkili bu toprağı kullanın. Dallarını da bir ipe yatırın birbirinin ışığını engellemez daha iyi olur. Çoğaltmak isterseniz uzun dalın altında yaprak altına veya daldaki kök gözlerinin olduğu yere plastik bardağı, saksıyı yarısını ayırıp dala yerleştirin toprak doldurun kutu bandı streç naylonla sabitleyin sulayın. Hava ısınınca 1 ay içinde hemen köklenir. Altından kesin.
Sayın Erdem ;
Aslında oda aydınlık fotoğraf çekilirken perdeyi kapatmıştım. Sanırım budama yapmak iyi gelecek ama ben cesaret edemiyorum sanırım bir çiçekçiden destek alacağım. Sebze meyve artıkları gayet hoş bir fikir bütün çiçekler için uygulanabilir mi acaba ? Yorumlarınız için teşekkür ederim.
melek yüzlü
27-03-2015, 14:19
Merhaba arkadaslar, yıllar önce annemden bu çiçekten vardı. O kadar büyüdü ki bütün evi sardı. Mis gibi kokuyordu. Taşınır ken bozuldu. Ben de artık kendi evime bu çiçekten istiyorum. Hiçbir yerde bulamadım. Nerden bulabilirim?
Erdem 01
27-03-2015, 15:45
Sebze meyve artıklarını çürütmeye Kompostlama diyorlar bu konuyu araştırın. Budama yapacaksanız küçük parçalara ayırmadan yapın. Tarif ettiğim köklendirmeye Havada veya dalında köklendirme deniyor. Bunu da araştırın. Çok basittir mum çiçeğinde çok başarılı olursunuz. uzun çiçekli bir dalı bardağın içine alın toprak doldurup nemli bırakıp bekleyin köklenince kesin. İsteyen arkadaşlarınıza dağıtabilirsiniz. Bakın buradaki arkadaşlar istiyor bulunduğunuz yerdelerse bağlantı kurun. Mum çiçeği tropik bir bitki. Bol aydınlık istiyor üstüne biraz güneş gelirse oldukça iyi çiçek açıp gelişiyor. Adana'da sürekli balkonda kalabiliyor fakat soğuk yerlerde hava ısınınca balkonda bırakabilirsiniz.
B e t ü l
27-03-2015, 18:32
Herkese merhaba
Bugün komşum köklendirip saksıladığı bu güzellîkle beni çok mutlu etti. Hemen araştırmaya başladım yeni miniği nasıl mutlu ederim diye
Fotoğrafta da gürüldüğü gibi toprağı pek burada anlatılanlar gibi değil. Evde cocopeat, menekşe orkide toprağı var. Bunlarla karışım hazırlayıp kökleri zedelemeden yeniden mi saksılayım yoksa hiç dokunmayayım mı ?
edelvays58
27-03-2015, 23:43
Sevgili Betül, evet orkide toprağına biraz lav taşı ve perlit karıştırarak bir toprak karışımı hazırlayabilirsiniz. Köklerini de toprağından ayırmadan yeni karışımın içine dikebilirsiniz. İlk günlerde sulama değil de fısfıslama yaparak toprağı nemli tutmaya çalışırsanız daha iyi olur. Kolay gelsin.
B e t ü l
28-03-2015, 00:09
Sevgili Betül, evet orkide toprağına biraz lav taşı ve perlit karıştırarak bir toprak karışımı hazırlayabilirsiniz. Köklerini de toprağından ayırmadan yeni karışımın içine dikebilirsiniz. İlk günlerde sulama değil de fısfıslama yaparak toprağı nemli tutmaya çalışırsanız daha iyi olur. Kolay gelsin.
Tavsiyeniz için teşekkür ederim...
Çocukluğumda güney cephe 3 yanı camekan ufak balkoumuzda babamın bir mum çiçeği vardı.Bu çiçeğin bedenin alt kıısmı direk güneş altında tavanı tamamen sarmıştı.Güneşten kavrulan bu balkonda yaz boyu yazlıkta olduğumuz için 2 ila 3 sefer anca su yüzü görürdü o garibim mum çiçeği.İnanın yapraklarından çok çiçeği olurdu ve eve kokudan girilmezdi.
Seneler sonra bende babam gibi bir mum çiçeği yetiştirmeye heves ettim.Benimde güney cephe küçük bir terasım var üstü şeffaf ethernit kaplı aynı eski balkonumuz gibi yazın çok sıcak olur.Bundan sonrası çiçeği geliştiremeyen ve çiçek açtıramayan arkadaşlar için dikkat!!
Geçen sene Haziran ayında edindiğim 30cm lik carnosaları birden fazla dal olarak 2.5m civarına çıkarıp 3.5 ay içinde Eylül ayında çiçek açtırdım.Uyguladığım yöntem şu;
Gelen carnosaların bir kısmını sabahtan öğlene kadar güneş alacak şekilde sağ,ibir kısmınıda öğlenden akşama kadar güneş alacak şekilde sol duvara rafa yerleştirdim.Raf yapma sebebim direk öğle güneşinden kurtarmaktı.En sıcak günlerde dahi kesinlikle 1 haftadan evvel su vermedim.Her sulamayı muz enzimi ile yaptım.Ve hiç aksatmadan bazen 1/3 oranında maden suyu karıştırılmış su ile,her gün normal temiz su ile gece 12 ye doğru fısfıs ile yapraklarını suladım.Onlarda karşılığını bana fazlası ile verdi.
edelvays58
03-04-2015, 14:27
Verdiğiniz yararlı bilgiler için teşekkürler Sn cliper,ama biz bu carnosayı görmek isteriz. Mümkünse fotoğraf paylaşır mısınız?
http://i.hizliresim.com/P5m4oO.jpg http://i.hizliresim.com/22Bm8E.jpg
Terasım şuan naylon ile kapalı ve oldukça dağınık olduğu için daha sonra düzenli ve aydınlık bir günde resim paylaşayım diye düşünmüştüm ama sizi kırmamak için az evvel çektim sayın edelvays58.Ortam biraz karanlık ve dağınık mazur görün
Erdem 01
03-04-2015, 18:50
Mum çiçeğinin üstüne her gün su püskürterek dallardaki kök gözlerini uyandırıp dallarda sarkan kök oluşturmamaya çalışın. Bitki gücünü kök oluşturmaya verir gelişmesi yavaşlar. Bitkinin etrafına havaya fısfıslayıp bulunduğu havanın nemlenmesini sağlayın. Saksının üstüne veya yanına kötü görünmeyecek su dolu bardak, plastik kap koyarak buharlaşma ile nemli hava sağlayabilirsiniz. Musluk suyu yapraklarda buharlaşınca kireç tabakası oluşturup yaprakları matlaştırır. Adana'da hava sıcak nemli olduğundan yaz kış balkonda kalıyor. Sadece yapraklar tozlanıp kirlenince su fısfıslıyorum. Saksı üstünde bitkiyi silindir şeklinde bir yapıda büyütmeyin. Gelen ışık öndeki yapraklara vurur arkadakiler ışığı alamaz. Saksının içine veya yanına uzun iki çubuk dikip aralarına ince tahta çıtalar çakıp, ipler çekin ızgara şeklinde yapı oluşturun. Bütün yapraklar ışığı verimli alır. Yeriniz uygunsa tellerle çardak yapısı oluşturabilirsiniz. Hava ısınınca mümkünse balkon, cam balkon varsa dışarıda güneş görmesini sağlayın.
Erdem 01
03-04-2015, 19:00
Çiçeği duvara bu şekilde ızgara yapısında yerleştirdim. Sabah güneşi alıyor.
edelvays58
03-04-2015, 19:41
Sn cliper, beni kırmayıp fotoğraf eklediğiniz için teşekkür ederiz. Gerçekten çok mutlu görünüyor mum çiçekleriniz. Ellerinize sağlık.
Mum çiçeğinin en sevdiği şey sıcak yaz akşamlarında yapraklarına fısfıs yapılmasıdır bence.Kök tomurcuğu filizlerin duvara yakınlaşmasından oluşur kanımca
Özellikle yaprakların tozdan v.s den matlaşmasından yakınıyorsanız.Yaprakları bir ufak fırça kullanarak maden suyu ile silerseniz ne kadar parlaklaştığını göreceksiniz.
Bu sefer oldumu? kestigim yaprakları da ayrı ayrı saksıların altlarına yerlestirdim.Olmadıysa yeniden yapayım :) Kusura bakmayın ince ince soruyorum cünkü hicbirsey bilmiyorum konu hakkında :(
Mesajımın üzerinden iki yıl geçmiş :) İnsallah tutar demişim bu mesajdan sonra. Tuttu capcanlı görünüyor ama cicek açmadı :( Olsun bununlada mutluyum ben :) Bana celiği gönderen sevgili Funda'ya, celik nasıl tutturulur konusunda o günlerde sabırla her soruma cevap veren sevgili Maki01'e coookk teşekkürler :)
edebiyatçı
10-04-2015, 18:21
arkadaşlar rica etsem mum çiçeği hakkında neden uğursuz olduğunu bilen varsa uğursuz olmasının nedenleri neledir acil cevap verrsenz çok teşekkür ederim :)
edelvays58
10-04-2015, 20:36
Sn edebiyatçı, siz böyle bir şeye inanıyor musunuz? Bir sürü insan evlerinde büyütüyor,çiçek açtırıyor ve bol bol o güzel kokusunu alıyor. Benim evimde çok sayıda var,hiç uğursuzluğunu görmedim,tam tersi beni çok mutlu ediyorlar.
Bu bir hurafedir bana göre. Siz de bir tane edinin ve görün bakalım uğursuz mu değil mii:-)))
yeşillim
11-04-2015, 08:41
Mum çiçeğinin uğursuzluğuna inanmış olsam. Bu kadar önemsemezdim doğrusu Hoyaları.
Aksine terapi benim için. Başımıza olumlu ve olumsuzlular gelebilir. Aklıma bile getirmem doğrusu iyi ki varlar onlar.
Ne bileyim, suçlu aramak gibi bir şey Mum çiçeklerinin ne kabahati var..!
Sevgili Yeşillim,
sizinle tamamen aynı fikirdeyim.
dudu2011
13-04-2015, 10:36
Çocukluğumda güney cephe 3 yanı camekan ufak balkoumuzda babamın bir mum çiçeği vardı.Bu çiçeğin bedenin alt kıısmı direk güneş altında tavanı tamamen sarmıştı.Güneşten kavrulan bu balkonda yaz boyu yazlıkta olduğumuz için 2 ila 3 sefer anca su yüzü görürdü o garibim mum çiçeği.İnanın yapraklarından çok çiçeği olurdu ve eve kokudan girilmezdi.
Seneler sonra bende babam gibi bir mum çiçeği yetiştirmeye heves ettim.Benimde güney cephe küçük bir terasım var üstü şeffaf ethernit kaplı aynı eski balkonumuz gibi yazın çok sıcak olur.Bundan sonrası çiçeği geliştiremeyen ve çiçek açtıramayan arkadaşlar için dikkat!!
Geçen sene Haziran ayında edindiğim 30cm lik carnosaları birden fazla dal olarak 2.5m civarına çıkarıp 3.5 ay içinde Eylül ayında çiçek açtırdım.Uyguladığım yöntem şu;
Gelen carnosaların bir kısmını sabahtan öğlene kadar güneş alacak şekilde sağ,ibir kısmınıda öğlenden akşama kadar güneş alacak şekilde sol duvara rafa yerleştirdim.Raf yapma sebebim direk öğle güneşinden kurtarmaktı.En sıcak günlerde dahi kesinlikle 1 haftadan evvel su vermedim.Her sulamayı muz enzimi ile yaptım.Ve hiç aksatmadan bazen 1/3 oranında maden suyu karıştırılmış su ile,her gün normal temiz su ile gece 12 ye doğru fısfıs ile yapraklarını suladım.Onlarda karşılığını bana fazlası ile verdi.
Sn Cliper ;
Sulamaları muz enzimi ile yapıyorum demişsiniz.. Muz enzimi ile ne demek acaba açıklayabilir misiniz lütfen...
çiçekçi_bacı
16-04-2015, 23:06
Mum çiçeğine ne zaman ve hangi besini vermek gerekir?8 yıllık bir bitkim var, henüz açmadı.Artık o güzel çiçekleri ben de görmek istiyorum.Teşekkürler.
Sayın dudu2011 muz enzimim şu: 5 ltlik pet şişe içine 10 adet muz kabuğunu mümkünse ufak parçalara bölerek doldurun.2-3 dilim ekmek,1çay bardağı pekmez,1 çay kaşığı kuru maya ekleyin.Şişeyi su ile doldurun.Kapağını kapatıp 2-3 yerinden ince çivi ile delin.Suyu tepeleme doldurmayın zira ilk günlerde hızlı permantasyon ile gaz çıkışı fazla olacağı için suyu taşırır.Şişenin yukarıda incelmeye başladığı yere kadar yeterli.Gaz çıkışı azaldığı zaman tamamlayabilirsiniz.Bu enzime narenciye hariç havuç kabuğu v.s gibi artıklarda ekleyebilirsiniz.25 gün civarında üzeri hafif beyaz küflü turşu kıvamına gelecektir.Bu enzimden 5 lt lik suya 1 su bardağı kadar koyarak çiçeklerinizi sulayabilirsiniz.Kesinlikle çiçek açan neyiniz varsa çoşturacaktır.Ben peşpeşe yenisini hazırlıyarak devamlı bununla sulama yapıyorum. Bol çiçekler.
d-e-n-i-z
20-04-2015, 00:13
benim de 13 yaşında falan mum çiçeğim var.yıllarca bıkıp usanmadan açtı.2yılönce eşim işyerine götürdü ve hiç açmıyor pamulçuk gibi bişeyler var heryerinde ne yapabilirim
edelvays58
20-04-2015, 09:47
benim de 13 yaşında falan mum çiçeğim var.yıllarca bıkıp usanmadan açtı.2yılönce eşim işyerine götürdü ve hiç açmıyor pamulçuk gibi bişeyler var heryerinde ne yapabilirim
Belli ki yeni yerini sevmemiş. Muhtemelen havasız bir yerde ki pamuklu bit kendine uygun ortamı bulmuş. Ben pamuklu bit gördüğümde, bitkiye duş aldırıyorum, bitlerin yerleştiği yerleri su ile iyice temizliyorum. Ev ortamını sık sık havalandırıyorum. Ve her gün bit kontrolü yapıyorum. İlaç en son çare olarak, bit bitkiyi istila ettiğinde kullanıyorum, böyle bir durum pek yaşamıyorum.
dudu2011
12-05-2015, 13:00
Sayın dudu2011 muz enzimim şu: 5 ltlik pet şişe içine 10 adet muz kabuğunu mümkünse ufak parçalara bölerek doldurun.2-3 dilim ekmek,1çay bardağı pekmez,1 çay kaşığı kuru maya ekleyin.Şişeyi su ile doldurun.Kapağını kapatıp 2-3 yerinden ince çivi ile delin.Suyu tepeleme doldurmayın zira ilk günlerde hızlı permantasyon ile gaz çıkışı fazla olacağı için suyu taşırır.Şişenin yukarıda incelmeye başladığı yere kadar yeterli.Gaz çıkışı azaldığı zaman tamamlayabilirsiniz.Bu enzime narenciye hariç havuç kabuğu v.s gibi artıklarda ekleyebilirsiniz.25 gün civarında üzeri hafif beyaz küflü turşu kıvamına gelecektir.Bu enzimden 5 lt lik suya 1 su bardağı kadar koyarak çiçeklerinizi sulayabilirsiniz.Kesinlikle çiçek açan neyiniz varsa çoşturacaktır.Ben peşpeşe yenisini hazırlıyarak devamlı bununla sulama yapıyorum. Bol çiçekler.
Çok teşekkür ederim ilk fırsatta deneyeceğim.
Erdem 01
16-05-2015, 16:28
Mum çiçeği çabuk köklenir. Dalı kesip çelik köklendirdiğinizde köklenme oranı ortam sıcak nemli ise yükselir. %100 köklenme gövdeden kesmeden Dalında Köklendirme yöntemidir. Çok Basittir. Kök noktaları olan yaprak altı dala yoksa yaprağa yakın yere bir plastik bardağı bir tarafını altına kadar kesin. Dala yerleştir kutu bandıyla sabitle toprak koy sula. Bir daldaki her yaprağın altına çok sayıda yapabilirsiniz. Bu aylarda 1 ayda köklenir. Sonra altında kesin.
Erdem 01
16-05-2015, 16:32
Köklenmiş durumları bu şekilde. Birden fazla yaprağın altında kök oluşturup çok sayıda köklü fideleriniz olur.
esmaesma
22-05-2015, 16:15
Sali gunu white garden diye bir cicekcide mum cicegi buldum dayanamadim aldim. Buyuk ihtimalle hoya carnosa cicekleri de beyazmis. Saticinin dedigine gore. Bahceye digerlerinin yanina aldim bugun.
EAkpınar
26-05-2015, 13:11
Bu kış cam balkonda baktığım ve sayın esmaesma'nın mum çiçeği gibi yukarı uzatmak yerine halka şeklinde doladığım mum çiçeğim, Ankara'ya ilk kar yağdığı gün ben eve gelene kadar soğuktan dondu.Sağlam gördüğüm iki dalını beraberce bi saksıya köklendirme yapmadan diktim. Sağında solunda tek tük kalan dört yaprağı da aynı şekilde diktim. 1 ayı geçti. Büyük çeliklerden birinde yeni bir filiz oluşumu başladı fakat diğerlerinde henüz bir hareketlenme yok. Toprağı kurumadan sulamıyorum. Yine cam balkona aldım. Yazın öğleden sonra 2-3 gibi 2-2,5 saat güneş alıyor.Yapı marketten torf, perlit ve toprak diyerek üç paket verdiler karıştırıp çiçeklerinizi dikin dediler ben de öyle yaptım. Başka da bişey yapmıyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim şimdiden.
555195
555196
555197
esmaesma
26-05-2015, 14:14
Bu kış cam balkonda baktığım ve sayın esmaesma'nın mum çiçeği gibi yukarı uzatmak yerine halka şeklinde doladığım mum çiçeğim, Ankara'ya ilk kar yağdığı gün ben eve gelene kadar soğuktan dondu.Sağlam gördüğüm iki dalını beraberce bi saksıya köklendirme yapmadan diktim. Sağında solunda tek tük kalan dört yaprağı da aynı şekilde diktim. 1 ayı geçti. Büyük çeliklerden birinde yeni bir filiz oluşumu başladı fakat diğerlerinde henüz bir hareketlenme yok. Toprağı kurumadan sulamıyorum. Yine cam balkona aldım. Yazın öğleden sonra 2-3 gibi 2-2,5 saat güneş alıyor.Yapı marketten torf, perlit ve toprak diyerek üç paket verdiler karıştırıp çiçeklerinizi dikin dediler ben de öyle yaptım. Başka da bişey yapmıyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim şimdiden.
555195
555196
555197
Sayin EAkpinar, ben de mum cicegi konusunda cok tecrubeli degilim. Ama resimlerden gordugum kadariyla kirecli bir suyla sulamissiniz. Eger mumkunse sulamada icme suyu kullanmanizi oneririm. Yagmur suyu da iyi olur. Diger konularda tecrubeli arkadaslar eminim bilgilerini esirgemeyeceklerdir. Ben de onlarin tavsiyelerine uymaya calisiyorum. Umarim saglikla buyurler. Kolay gelsin.
çiçeksever
26-05-2015, 14:17
Güzel bir hoya topluluğu. Alıntıdır.
EAkpınar
26-05-2015, 14:28
Teşekkür ederim sayın esmaesma.
çiçeksever
26-05-2015, 14:46
555195
555196
555197
2 resimdekiler iyi tutabilir. Fakat son resimdekiler tek yaprak gibi duruyor. Öyleyse büyümeleri zor oluyor.
EAkpınar
26-05-2015, 15:12
Sayın çiçeksever evet dördüde tek yaprak. Ben de tutacağını ümit etmedim, denemek maksadı ile diktim ancak çürümeyince beklemeye karar verdim. Kısmet bakalım. Eğer tutarsa buradan onları da paylaşırım. Teşekkür ederim.
edelvays58
26-05-2015, 23:51
Sn EAkpınar,yapı marketten aldığınız torf hoyalar için uygun bir malzeme değil. Çok fazla su tutuyor,kuruduğunda da sertleştiği için köklerin gelişmesini olumsuz etkiliyor. İlk hoyamın sorunu buydu ve gelişememişti. Bence daha hava alacağı bir toprak karışımına alırsanız büyümeleri hızlanacaktır. Orkide toprağı,çam kabukları,lav taşı ve perlit gayet uygun malzemeler.
Erdem 01
27-05-2015, 09:45
Fide yeni sürgün yaprak vermiş tutmuş. Yaprak çelikleri sıcak nemli ortam sağlanırsa tutar. Kök gelişimi yaptıktan sonra sürgün vereceği gövde oluşturur. Bu süre en az 2 yıl. Toprağı dere kumu ile yumuşatabilirsin. Ayrıca evde maydanoz, ıspanak marul gibi yeşil sebzeleri saksıya koy üstüne toprak dök nemli tut. Doğrudan Çiçeğin saksı dibine 2-3 parmak kalınlığında koyabilirsin. 6 ay 1 yıl içinde pamuk gibi yumuşak toprağın olur. Toprağa bu sebzelerden azot demir gibi maddeler karışır. Azot fosfor potasyum kadar kalsiyum magnezyum, demir, bor gibi maddelerde önemli. Vereceğiniz sıvı gübrelerde böyle ek maddeler olmasına dikkat edin. Musluk suyunda kalsiyum olsa da kalsiyum karbonat kaynağı mermer parçası dolomit taşı parçasını köklerin alt toprağına koyarsanız kökler bu kalsiyumu mermer ve taşı eritip alacaktır. Suyunuz kireçsizse (kalsiyumsuz) Yumurta kabuğunda aynı madde var fakat denemedim dövüp tozunu çay kaşığı ucuyla koyun fazla değil. Çok az kulanın denemedim. Suladıktan sonra aşırı suyun akması çamur olmamasına özen gösterin. Kök çürüklüğü en çok etkilendikleri hastalık. Toprağı tahta çubuk gibi aletle üsten köklere zarar vermeyecek şekilde çapala havalansın alttaki nem üste çıksın.
EAkpınar
27-05-2015, 10:49
Sayın edelvays58 dediğim gibi torfun içine bolca perlit te karıştırdım. Sayın Erdem01 in dediği gibi de bilmedende olsa arada bir toprağı karıştırıp havalandırıyordum da. Musluk suyunuda en azından birgün önceden dinlendiriyorum ki kloru uçsun. Fakat maydanoz, ıspanak, marul gibi sebzelerin de toprağa gömülebileceğini bilmiyordum. Toprağın üzerinden biraz alıp bi miktar maydanoz gömsem ve üzerine tekrar toprak kapatsam olur sanırım değil mi?
EAkpınar
27-05-2015, 11:21
Bu sitede değişik türlerde mum çiçekleri olduğunu ve herbirinin bakım isteğinin de farklı olduğunu gördüm. Tabi bu konuda ne kadar cahil olduğumu da bir kez daha görmüş oldum. Rica etsem benim mum çiçeğimin türü, adı nedir söyler misiniz??
edelvays58
27-05-2015, 14:14
Sayın edelvays58 dediğim gibi torfun içine bolca perlit te karıştırdım. Sayın Erdem01 in dediği gibi de bilmedende olsa arada bir toprağı karıştırıp havalandırıyordum da. Musluk suyunuda en azından birgün önceden dinlendiriyorum ki kloru uçsun. Fakat maydanoz, ıspanak, marul gibi sebzelerin de toprağa gömülebileceğini bilmiyordum. Toprağın üzerinden biraz alıp bi miktar maydanoz gömsem ve üzerine tekrar toprak kapatsam olur sanırım değil mi?
Maydanoz,ıspanak,marul gibi yeşil yapraklı sebzeleri toprağa gömmek azot ihtiyacını karşılamak için. Ben şöyle düşünüyorum ve uyguluyorum:dağdan doğal torf bulup kullanıyorum. Bu da yeşil yaprakların çürümesi ile zamanla oluşmuştur.
Yağmur suyu bulamadığım zaman ,ben de şebeke suyunu dinlendirip kullanmak zorunda kalıyorum,ama yağmur suyu en ideali.
Toprağı üstten havalandırmak mutlaka yararlıdır ama yüzeye çıkan ince köklere zarar verebilirsiniz. Onun yerine toprağa karıştıracağınız taşlar(ben lav taşı bulabiliyorum) da havalandırmayı sağlayacaktır. Ayrıca saksının dibine koyacağınız 1-2 avuç taş da alttan havalandırmayı sağlayacaktır.
Yapımarket torfu konusunda iyimser değilim. Çok güvendiğiniz bir marka olabilir belki.
edelvays58
27-05-2015, 14:21
[QUOTE=EAkpınar;1382508]Bu sitede değişik türlerde mum çiçekleri olduğunu ve herbirinin bakım isteğinin de farklı olduğunu gördüm. Tabi bu konuda ne kadar cahil olduğumu da bir kez daha görmüş oldum. Rica etsem benim mum çiçeğimin türü, adı nedir söyler misiniz??[/QUOTE
Tabii ki tahmin etmeye çalışırız ama kesin olmayabilir bazı türler için. Ancak çiçek açtıktan sonra kesinleşebilir. Siz yine de yakın çekim fotoğraf paylaşın,tahmin etmeye çalışalım.
Bu çiçeği arıyorum ama bir türlü yaşadığım şehirde bulamadım sakaryada temin edebileceğim yeri bilen varmı?
çiçeksever
27-05-2015, 14:51
Arifiye ve Sapancadaki çiçek seralarında bulabilirsiniz.
bay tömürcek
27-05-2015, 15:28
Bu çiçeği arıyorum ama bir türlü yaşadığım şehirde bulamadım sakaryada temin edebileceğim yeri bilen varmı?
Sakarya merkezde dar sokak var dar sokakta arada KAMELYA ÇİÇEKÇİLİK var orda kime sorsanız gösterir. Mum çiçeği satıyor orası ve gayet uygun fiyata. Ordan temin edebilirsiniz mum çiçeğini ve aradığınız bir çok bitkiyi.
Mum çiçeğimi açık balkonda yetiştirmek istiyorum, sizce açık balkonda sorun yaşarmıyız?
salihcan
27-05-2015, 16:48
''Balkona bağlı ''diyerek klasik bir cevap vereceğim :) Balkonun hangi saatlerde güneş aldığına vb bağlı...
Sabah veya akşam güneşini alması yeterli :) Öğlen güneşi yakabilir...
''Balkona bağlı ''diyerek klasik bir cevap vereceğim :) Balkonun hangi saatlerde güneş aldığına vb bağlı...
Sabah veya akşam güneşini alması yeterli :) Öğlen güneşi yakabilir...
14:30 gibi güneş balkona dönüyor taa ki 17 - 18e kadar da bizde.. 3 gündür balkonda ama çarpılmadı henüz :)
salihcan
27-05-2015, 18:30
14:30 gibi güneş balkona dönüyor taa ki 17 - 18e kadar da bizde.. 3 gündür balkonda ama çarpılmadı henüz :)
Hoya Carnosa en dayanıklı tür diyebilirim ve daha 3 gün olmuş şuan bir şey olmaz zamanla yana bilir :)
Perde arkasından alınan ışık en doğrusu :)
salihcan
27-05-2015, 18:35
Arkadaşlar bu arada benim de bir sorum olcaktı :)
Ektiğim Hoya Pubicalyx Royal Hawaiin Purple ve Hoya cv Joy köklendiler onları işaretlediğim yerden keserek birer tane daha çelik alabilir miyim sizce ?
bay tömürcek
27-05-2015, 18:38
Mum çiçeğimi açık balkonda yetiştirmek istiyorum, sizce açık balkonda sorun yaşarmıyız?
Hira ablacım ben geçen sene hiç gelişmiyor diye yakındığım mum çiçeğimi balkona sabah güneşi alan yere koydum inanır mısın çıldırdı. Boyu 2 metreye yaklaştı verdiği sürgün ve yan dallar da cabası. Yaprakları porselenden yapılmış gibiydi sonra çok sevdiğim bi komşum istedi kıramadım verdim şuan durumu ne bilmiyorum ama kesinlikle açık hava ve sabah güneşi çok fazla yaramıştı.
salihcan
27-05-2015, 18:48
Hira ablacım ben geçen sene hiç gelişmiyor diye yakındığım mum çiçeğimi balkona sabah güneşi alan yere koydum inanır mısın çıldırdı. Boyu 2 metreye yaklaştı verdiği sürgün ve yan dallar da cabası. Yaprakları porselenden yapılmış gibiydi sonra çok sevdiğim bi komşum istedi kıramadım verdim şuan durumu ne bilmiyorum ama kesinlikle açık hava ve sabah güneşi çok fazla yaramıştı.
Evet sabah güneşinin çok faydalı olduğunu ben de gözlemledim ama saat 14:30-17,18 arası fazla sıcak ve yakıcı değil mi?4 gün sonra hazirana gireceğiz :)
bay tömürcek
27-05-2015, 20:17
Evet sabah güneşinin çok faydalı olduğunu ben de gözlemledim ama saat 14:30-17,18 arası fazla sıcak ve yakıcı değil mi?4 gün sonra hazirana gireceğiz :)
Evet salihcan yakabilir o saatlerdeki güneş en yakıcı oluyor. Bu arada hoyalarını o işaretlediğin yerden kesip tekrar dikebilirsin :)
salihcan
27-05-2015, 20:31
Teşekürler :)
bcekderi
27-05-2015, 21:50
Merhaba, çelikten koklendirdiğim hoya carnosalar. Yapraklanmaya başladılar.
hoyasever
27-05-2015, 22:47
Celikten yetiştirdiğim mum çiçeğinin yaprak ve büyüme keyfi yerinde ancak henüz çiçeklerini göremedim. Çelikten yetişenler kaç sene sonra acıyor? Ben dikeli 1 seneden fazla oldu.
salihcan
27-05-2015, 22:57
Sn hoyasever hoyaların açması için belli bir yaş yok...
Önemli olan hoyanın saksı boyutu,toprağı,kök yapısı ve besini vb şeylere Bağlı olduğunu birçok yerde okudum.Ama seninki açtımı derseniz benimkide açmadı :)
Arkadaşlar bu arada benim de bir sorum olcaktı :)
Diktiğim(!) Hoya Pubicalyx Royal Hawaiin Purple ve Hoya cv Joy köklendiler onları işaretlediğim yerden keserek birer tane daha çelik alabilir miyim sizce ?
İşaretlediğin yerden bir cm daha üstünden çelikleri yedek yapabilirsin. Hatta bulabilirsen hydrotona dik daha hızlı gelişip büyüyecektir.
Geçen sene mayıs başında dikmistim celiklerinde. Bir saksıda üç kök- iki tane beyaz, bir tane de pembe- var. Pembe olan çiçeklendi fakat beyaz olan tomurcukları daha yukarda çıkarttı. Bir yaşındaki hoya carnosa
555613
555614
555615
bcekderi
28-05-2015, 06:25
Sn.Fatih süper bir gelisme olmuş.Tebrikler.
Bakalım bizimkilerde bir yaşında böyle olacak mı?
EAkpınar
28-05-2015, 08:32
[QUOTE=EAkpınar;1382508]Bu sitede değişik türlerde mum çiçekleri olduğunu ve herbirinin bakım isteğinin de farklı olduğunu gördüm. Tabi bu konuda ne kadar cahil olduğumu da bir kez daha görmüş oldum. Rica etsem benim mum çiçeğimin türü, adı nedir söyler misiniz??[/QUOTE
Tabii ki tahmin etmeye çalışırız ama kesin olmayabilir bazı türler için. Ancak çiçek açtıktan sonra kesinleşebilir. Siz yine de yakın çekim fotoğraf paylaşın,tahmin etmeye çalışalım.
Bu sabah yakından yeniden fotoğrafladım. Tahmin edebilecekm misiniz türünü? Teşekkür ederim.
555624 555625
555626 555627
555628
Sakarya merkezde dar sokak var dar sokakta arada KAMELYA ÇİÇEKÇİLİK var orda kime sorsanız gösterir. Mum çiçeği satıyor orası ve gayet uygun fiyata. Ordan temin edebilirsiniz mum çiçeğini ve aradığınız bir çok bitkiyi.
Teşekkür ederim en kısa zamanda oraya uğrayacağım
evandevan5
28-05-2015, 09:41
[QUOTE=edelvays58;1382561]
Bu sabah yakından yeniden fotoğrafladım. Tahmin edebilecekm misiniz türünü? Teşekkür ederim.
555624 555625
555626 555627
555628
BENİM HOYA CORNOSA LAR COK SİNEK YAPIYOR SEBEBİNİ BİLMİYORUM. AMA İÇERDE DEĞİL DIŞARDA DURUYOR.
evandevan5
28-05-2015, 09:42
[QUOTE=EAkpınar;1382793]
BENİM HOYA CORNOSA LAR COK SİNEK YAPIYOR SEBEBİNİ BİLMİYORUM. AMA İÇERDE DEĞİL DIŞARDA DURUYOR. NEYAPMALIYIM.
Erdem 01
28-05-2015, 13:32
Çiçeğiniz bendeki Carnosa yapraklarına benziyor bence büyük olasılıkla Carnosa. Toprakta sineklenme torbalarda satılan siyah torf topraklarda çok görülür. Genellikle topraktaki bitkisel çürümeden sirke sineği gibi sineklerden oluyor. Toprağa çay artıkları, meyve artıkları koyulmuşsa da görülür. Bir zararları yok. Toprağı uzun bir süre sulamayın toprak kurusun. Nemli bitkisel çürüklü toprak sevdikleri yer. Carnosaları hızlı büyütmek çiçeklenme için mümkünse balkona parlak ışık alacak üzerine güneş vuracak yere alın. Akşam serinliği hafif esinti iyi gelir. Aşırı rüzgarlı dallarına zarar verecek gövdeyi sallayacak yer olmasın.
celalim01
30-05-2015, 10:54
556085
Benim hoya carnosa çiçek açmaya başladı. Ben kaç yıldır dışarıda ,balkonda bakıyorum. Şuan pencere kenarında .Adana bölgesindeyim. Dışarıda olduğundan dolayı bir sıkıntı yaşamadım.
Geçen sene mayıs başında dikmistim celiklerinde. Bir saksıda üç kök- iki tane beyaz, bir tane de pembe- var. Pembe olan çiçeklendi fakat beyaz olan tomurcukları daha yukarda çıkarttı. Bir yaşındaki hoya carnosa
555613
555614
555615
Sevgili Fatih, pembe ve beyazın çiçek toplarını yan yana fotoğraflama imkanın olabilir mi acaba? Bende de White carnosa var ama hiçte hayal ettiğim gibi bembeyaz değil. Açık toz pembemsi bir şey.
Benim White diye bildiğim pembemtırak carnosam, görünenlerin dışında yaprakların arkalarında kalmış bir sürü tomurcuk topu daha var...:p
557671
557672
Bu ilk kez açacak pembe carnosa, ton farkını merak ediyorum.
557673
Bu da 3 yaşında ilk kez açacak pubicalyx. Carnosadan tomurcuk şekilleri çok farklı, çok tatlı. İlk kez açacağı için heyecanla bekliyorum.
557674
557675
Mayıs-Haziran aylarında carnosalarda şenlik başlıyor :)
celalim01
08-06-2015, 13:59
Diğer carnosam çiçek açtı. Daha önce ana kökten 3 parçaya ayırmıştım. saksısına yabancı saldırılar olmuştu. Onları temizlerken hemde saksısı artık dar gelmeye başlamıştı. 3 ayrı saksıdan ikisi açtı. Üçüncü saksıdaki de yakında açar.
Carnosam coştu, koku şahane, görüntü şahane... İzlemek büyük keyif...;)
558628
558629
558635
Asıl merak ettiğim: pubicalyx tomurcuklarına da çok az kaldı...
558636
çiçekçi_bacı
14-06-2015, 01:44
Benim mum çiçeğim 10 yaşında ve hala açmadı.Ne yapabilirim?Teşekkürler.
Erdem 01
16-06-2015, 22:55
Duvarı parfümledim. Kokuya arılar gelmeye başladı. Çiçeklerin yerini öğrenince yeniden parfüme gerek kalmadı. Sabahın erken saatlerinden akşam 8 hava kararıncaya kadar bal almaya geliyorlar. Akşama doğru kendi kokuları başlıyor. Arıların biri gidiyor biri geliyor ayrılmak istemiyorlar.
merheba
benim çiçeğimde ilk defa tomurcuklandı bu dönemde sulamasını nasıl yapmalıyım
yeşillim
17-06-2015, 20:43
Sn frezyab, nasıl bakımını yapıyorsanız aynen devam. Biraz sulamayı artırabilirsiniz.
Havalar da ısındı ve suya her zamankinden daha fazla ihtiyacı olabilir mum çiçeğinizin.
Bunu toprağına bakarak siz karar vereceksininiz.
O da nasıl derseniz, Toprak çamurlaşmıyacak, fakat nemli olacak.
559996
Parfüm olayını unutmuştum sevgili Erdem01, yarın ilk işim olacsk :) Yabani minik arılar dışında ziyaretçimiz olmuyor.
Erdem 01
18-06-2015, 09:57
Benim mum çiçeğim 10 yaşında ve hala açmadı.Ne yapabilirim?Teşekkürler.
Çiçeğiniz 10 yaşındaysa büyük olasılıkla bu fotoğraflardaki Carnosadır. Evde balkon varsa balkona çıkarın. Üstüne sabah veya öğleden sonra 3-4 saat güneş gelsin. Balkon yön durumuna göre. Güneş yoksa parlak gündüz ışığı da işe yarar. Ev içindeyse perdeyi açın perde arkasında kalmasın. Açık pencerenin yanında olsun. Toprağına çiçekli bitki sıvı gübrelerinden verin. Doğal ortamı, sıcak nemli hava, parlak gün ışığı yarı güneş yarı gölge ağaç altları, Gündüz sıcak, akşam serinliği esintisi olan yerler. Ev içinde sürekli kapalı yer etkilemiş olabilir. 24 saat aynı sıcaklık olmasın. Etrafına spreyle suyu sisleme yapın. Yanına su kabı koyabilir nemli hava sağlayabilirsiniz.
zengocxs
06-07-2015, 15:42
merhaba her nekadar aranıza yeni katılmış gibi görünsemde uzun zamandır yazılanları açıp açıp okuyorum ama sonunda içimi dökmeye karar verdim :( Ne güzel herkesin çiçeği açıyor.benim 3 yıl oldu hala uzuyor dal veriyor hazirandan beri gece saatım calınca gıdıp fısıfısla serinletiyorum suyunu 2 haftada bir veriyorum ayrıca ıkı haftada bır fısıfıs yaptıgım suya eser miktarda sıvı gübre koyuyorum ama dediğim gibi sadece uzuyor ve yaprak cıkarıyor ne bi yan sürgün nede bi kök sürgünü boyu 2 metreyi aştı acaba satın aldıgım yer yapraktan mı köklendirdide ondan mı çiçek açmıyor :(
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz :) Forum kurallarımız gereği bitkilere ayrılmış özel başlıklarda çelik, tohum gibi talepleri içeren mesajlar yazmıyoruz. Bu tür taleplerimizi
Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) başlığında dile getiriyoruz.
Yeni çelik yerine 3 yaşındaki carnosaki sorunu çözmek daha kısa sürede çiçekle buluşmanızı sağlayabilir. Küçük saksı, bol ışık, havadar ortam ve çiçekli bitkiler için üretilen gübre size yardımcı olabilir :)
Emineyyüp
07-07-2015, 14:43
Benim hoyalar daha köklenme aşamasında lav taşlarında şimdilik rahatları yerinde gibi inşallah köklenirler.;)
masal_naz
08-07-2015, 23:04
Arkadaslar çiçeği bir yaprak alıp dikmiştim sürgün verdi yapraklar cıkardı ama yapraklar sanki aşağıya bakıyor resim ekleyemedim acaba yanlışmı yaptım
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.