PDA

View Full Version : Mum çiçeği (Hoya carnosa)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

hfz
12-06-2007, 20:34
:p :p :p :p
Bu arada seçtiklerimi yazmayı unutmuşum.
Ben bunları değişik sitelerden topladım. Dolayısıyla fiyatlarının ne tutacağını bilmiyorum. Öğrenme şansımız olabilir mi acaba sipariş etmeden önce? Mesela isimleri veririz, bize fiyat verirler, ona göre de karar veririz gibi..

Hoya Caudata
Hoya Diversifolia
Hoya Imperialis (Red)
Hoya Onychoides (Red)
Hoya Pubicalix (Red Button)
Hoya Purpureo-fusca
Hoya Wightii var. palniensis
Hoya Cinnamomifolia
Hoya Davidcummingii
Hoya Dennisii
Hoya Erythrostemma
Hoya Subcalva
Hoya Polyneura
Hoya Publicalyx 'Chimera'
Hoya Compacta

ephesos
12-06-2007, 20:41
:( :rolleyes: Hafize abla beni untmayın bende isterim sanırım siz yolunu bulmuşunuz getirtmenin bendaha bulamadım;)

memet
12-06-2007, 21:24
Yol belli, senden önce geçenlerin izini takip et.

ephesos
12-06-2007, 21:39
Memet Hocam ben :
no: 6 Hoya pubicalyx Red Buttans
no:43 Hoya ischnopus
no:53 Hoya cv jungle Garden
bunları sipariş vermek istiyorun mümkünse listenize dahil edebilir misiniz ?

hfz
12-06-2007, 21:42
Sevgili Ephesos, Memet haklı!:p :p

Sen de bir dolaş şu sitelerde önce.:dilli: Seçimlerini yap ve yaz bakalım ki kaç adet kaç çeşit olacak.

Bu arada Avrupa Çiçekçilik Gönül Hanımla konuştum. 'Olabilir' diyor kendileri. Ama yurt dışında bağlantıda olduğu çiçekçilerin kendisine türleri bulma konusunda yardımcı olacaklarını söylüyor.

Bu demektir ki bizler kendisine kaç adet hangi türlerden istediğimizi bildireceğiz. Kendisi de yurt dışında çalıştığı şirkete bildirecek. Onlar da bulabildikleri çeşitleri, adetlerini kendisine bildirecek. Tabii fiyatını da. Bu arada doğaldır ki Gönül Hanım da kazanmak isteyecektir. Yani maliyet çıkararak bize fiyat verecek. Cek,cak,cek, vs. vs....:dilli: :dilli:

Bu iş zor olacağa benziyor. Olsa da pahalıya mal olabilir.:( :(

memet
12-06-2007, 21:56
düşünün, ben bir yaprağa 8.90 verdim öylece durması için.

cezzar
12-06-2007, 23:41
Gümrük olayıyla ilgili; 3-4 sene önce Amerika'dan menekşe yaprağı ve küçük filizler yollanmıştı bana normal postayla; belki 10-15 çeşit (sonra hepsi kurudu gitti iyi mi; sadece bir tanesi duruyor). O zaman korkmuştum gümrükte mi kalır diye, ama sorunsuz geldi. Bence topraklı olmadıktan sonra çelik getirtmek gümrükte sorun oluşturmaz. Bu arada bizim gümrük birliğinde olmamız bu konuda bir avantaj mı diye aklıma geldi, bilen var mı?

Peki Avrupa Çiçekçilik getirirse Eylül ayında mı getirecekti? Böyle birşey hatırladım ama yanlış mı?

gilan
13-06-2007, 00:15
Kesin fikrimi belirteyim :) Ben de isterim. Ama maliyeti ne olur o da önemli tabi. Özellikle kırmızı bordo renkli olanlar falan çok hoşuma gidiyor. Bu hoya caudata da çok güzelmiş.

Hamido
13-06-2007, 09:19
Avrupada da hoya üreten ve satan çok fazla çiçekçi yok. Fide satışı konusunda bilinen bir standart ve fiyatlandırma da yok. Kimisi tüplü, kimisi saksıda vs satabiliyor.

Eğer organize olacak ve topluca getirtme yolunu seçeceksek dikkat etmemiz gereken bazı konular var.

Herkes, internetten rastgele bulduğu ve beğendiği bir türü yazar ve isterse bunları temin edemeyiz. Her üretici, her çeşidi üretip satmıyor. Fiyatları makul, çeşidi bol, yurtdışı satış yapan bir üretici bulup onun listesinden seçim yapmalıyız. Sonra kargo/posta bedeli + ürün fiyatını bir arkadaşımıza gönderip, onun siparişi vermesini, gelen ürünü tasnif edip hepimize kargolamasını istemeliyiz.

Yurtdışı üreticilerin pek çoğunu inceledim. Gerek çeşit bolluğu ve gerekse fiyatlarının makul olması sebebiyle bana en uygun görünen üretici :
http://www.paulshirleysucculents.nl
Bu üreticinin hollanda firması olması, nakliye aşamasında da az harcama yapmamızı sağlayacaktır.

Bu firmanın seçim yapabileceğiniz kataloğu :
http://www.paulshirleysucculents.nl/shop_hoyas.htm

Nakliye konusundaki araştırmalarımdan da bahsetmeliyim.
Hollanda - Türkiye arasında koli gönderme şekli ve bedeli şöyle (1 Kg koli):

Posta ile - ~20 euro (27 USD) (Yaklaşık 15 günde teslim)
UPS Kargo - ~55 USD (Yaklaşık 2 gün)

Ayrıca ABD, Malezya ve Avustralya'daki bazı üreticilerin sayfalarını inceledim. Hollanda'da olmayan bazı çeşitleri onlarda bulmak mümkün. Ancak nakliye hem bu fiyatların yaklaşık 4 katı, hem de bazı üreticiler kargo için minimum satın alma şartı koymuş. (En az 500 USD sipariş verme şartı gibi)

Eğer üyelerimizden, yakın bir tarihte hollanda'ya gitmeyi düşünen varsa siparişlerimizi ona verebiliriz. Yoksa kargo seçeneği bana daha mantıklı geliyor.

Eğer organize olamazsak ben eylül ayı gibi kişisel sipariş verip getirteceğim.

cezzar
13-06-2007, 10:00
Ben bir-iki ay kadar sonra Hollanda'ya gideceğim inşallah.; ama ne zaman dönerim bilemiyorum; belki Eylül, Ekim, veya Aralık.

Ama şimdi aklıma geldi, nasıl da hiç aklıma gelmemiş bunca zamandır tartışıyoruz burada. Arkadaşlar gelecek oradan, sanırım 2-3 hafta içinde. Onlara bir sorayım; getirebilirler mi diye... Böylece sadece Hollanda içi posta masrafı olmuş olur, hoyacıdan arkadaşın adresine..

Selamlar..

cezzar
13-06-2007, 10:01
Anaaa, ağaçsever olmuşum :-) :-) ..

selamlar...

ephesos
13-06-2007, 10:23
Gümrük olayıyla ilgili; 3-4 sene önce Amerika'dan menekşe yaprağı ve küçük filizler yollanmıştı bana normal postayla; belki 10-15 çeşit (sonra hepsi kurudu gitti iyi mi; sadece bir tanesi duruyor). O zaman korkmuştum gümrükte mi kalır diye, ama sorunsuz geldi. Bence topraklı olmadıktan sonra çelik getirtmek gümrükte sorun oluşturmaz. Bu arada bizim gümrük birliğinde olmamız bu konuda bir avantaj mı diye aklıma geldi, bilen var mı?

Peki Avrupa Çiçekçilik getirirse Eylül ayında mı getirecekti? Böyle birşey hatırladım ama yanlış mı?

Gümrük birliği ticari değeri olan **** şöyle diyeyim ticareti yapılan malın üye ülkelere girişinde ekstra gümrük vergilerinden muaf tutulmasıdır kısaca bize bir yararı yok yani.
bizi daha çok yaban hayatı koruma ile ilgili yasalar ve iri koliler problem çıkarır , en iyi yol ya bir firma üzerinden bunu yapmak **** yakınlkarın adresine gönderip onların Türkiyeye getirmesini sağlamak.

Hamido
13-06-2007, 13:36
Ben bir-iki ay kadar sonra Hollanda'ya gideceğim inşallah.; ama ne zaman dönerim bilemiyorum; belki Eylül, Ekim, veya Aralık.

Ama şimdi aklıma geldi, nasıl da hiç aklıma gelmemiş bunca zamandır tartışıyoruz burada. Arkadaşlar gelecek oradan, sanırım 2-3 hafta içinde. Onlara bir sorayım; getirebilirler mi diye... Böylece sadece Hollanda içi posta masrafı olmuş olur, hoyacıdan arkadaşın adresine..

Selamlar..

Bunu yapabilirseniz hepimize büyük iyilik etmiş olacaksınız.

cezzar
13-06-2007, 15:43
Arkadaşlarıma söyledim; biliyorsunuz bir bagaj limiti var uçakların; 20 kg üstü olmaması lazım.. Görünen o ki zaten yüklü olacakmış bavulları. o yüzden ne yazık ki, olur gibi durmuyor..

Belki el bagajı olarak getirebilirler; ama bununla ilgili de uçağa almama problemi olabilir; biliyorsunuzdur öyle herşeyi almıyorlar uçağın içine..

Yani görünen o ki; avrupa çiçekçilik veya kargoyla getirtme seçeneğindeyiz yine..

Oğuzhan
13-06-2007, 18:38
Her birinin kokusu farklımıdır.?
Çok çeşit var. Bende istiyorum.Ama yetişkin açmış.Büyümesini bekleyemem...
İnşallah getirtmeyi başarabiliriz.:)

dkp
13-06-2007, 23:28
Avrupa çiçekçiliğe bir de şart koşmalıyız,getirtilen bu çiçekler 1-2 ay seralarında iklime uyum sağladıktan sonra bize teslim edilmeli.

ilknur aşık
14-06-2007, 11:00
Avrupa çiçekçilik eylüle kadar isimlerini verirsek bize ithal edebileceğini söylemişti.
Ben şu çeşitleri öneriyorum.
Hoya pubicalyx "Red Buttons"
Hoya archiboldiana
Hoya pubicalyx "Royal Hawaiian Purple"
Hoya ischnopus
buradaki (http://www.collectorscorner.com.au/Cacti/CactihoyaList3.htm)sitede diğer çeşitleri de görebilirsiniz. İsteklerinizi latince adlarıyla burada yazmanız önemli.

Ben çoğunluğa uyarım. Hepsi de çok güzel. Ama kafamı kurcalayan bir sorun var. Acaba Avrupa çiçekçilik bir türden belli sayıda mı getirebilir. Yoksa herkes farklı isteyebilir mi?

memet
14-06-2007, 11:04
Çeşitler konusunda tercihini belirtirsen sorarız.

ephesos
14-06-2007, 11:32
Memet hocam ben tercihlerimi 1285 nolu msj da belirttim dikkate alırsanız sevinirim bide şu spariş listesi tamamsa diğer basamağa geçelim.
saygılar hocam.

ilknur aşık
14-06-2007, 11:38
Çeşitler konusunda tercihini belirtirsen sorarız.

Memet bey
Çeşit konusunda tercih yapamıyorum. Çünkü hepsi de çok güzel. Öncelikle istenecek tür konusunda mutabakata varmalıyız diye düşünüyorum. Ayrıca getirecek olan firmanında bundan iki, şundan üç tarzında perakende satış yapar gibi de ürün getirmeyeceğini düşünüyorum. O yüzden bence en çok beğenilen dört çeşit üzerinde mutabakat sağlayalım. İsteyenler buna göre hangisini istediklerini söylesinler. Ama tabi birde bu çiçeklerin Türkiye iklim şartlarına uyum problemi var. Bütün türler uyabilir mi?

caploonba
14-06-2007, 11:47
Bence iç mekan bitkisi olduğu için uyum sağlar gibi.

heDera
14-06-2007, 12:48
Bende Isterim Oyum çokluktan Yana Uyum Sağlarim Hepside çok Güzeller Seçim Yapmak Zor,

memet
14-06-2007, 13:29
İlknur aşık, istediğiniz çiçekler için isim belirtmezseniz nasıl bir listede mutabık olabiliriz.
Ondan sonra gidip soracağım firmaya bu şartlarda getirirmisiniz diye ki, Hfz telefonda olabileceğine dair konuşmuş.

BenBen1967
14-06-2007, 13:38
Memet bey seçmek gerçekten zor ,benim gönlümde yatan orda yok aslında .Hani yaprakları kalp şeklinde olan vardı siz görüntülemiştiniz.;)

heDera
14-06-2007, 13:48
çeşitlerde Kararsizlik Var Galiba, Benimde Getirtme şansim Varsa Arkadaşlar Az önce Bir Tercih Yaptim Ben Hoya Bella Ismi Geçen Türden Istiyorum.

memet
14-06-2007, 13:58
İsteklere bakarak bir karma liste yaptım.Hangilerini bulabilir belli olmadığı için on adet belirledim. Bu listeyle yarın görüşmeye gideceğim.
Tahmini bir fiat belli olur belki.
Caudata
Sameoensis
onychoides
pubicalyx (red button)
archiboldiana
kerii
subcalva
cv jungle garden
bella

kiiirmiziii
14-06-2007, 14:56
bana yardımcı olabilecek biri var mı acaba?mum çiçeğim açtı.çiçeklerini döktü.aynı yerden tekrar veriyor çiçeklerini ama hala koku yok...sebebi nedir acaba????

kiiirmiziii
14-06-2007, 14:57
bu arada ben de talibim.

Oğuzhan
14-06-2007, 19:22
Sizinki kokusuz mu?

hfz
14-06-2007, 21:07
Sevgili Memet,

Hazırladığın listeden de pek çoğunu bulamayabilirler belki. O yüzden benim listemdeki isimleri de ekleyebilir misin? Mesela senin listeni kesinlikle istediklerimiz, eklediğimiz bana ait listeyi de diğerlerinden bulunmazsa bunların içinden seçeceğiz diyerek verebilir miyiz?

Bulduklarından bir fiyat versinler bize, fiyatları uygun olursa kendi listemdekilerin hepsinden alabilirim çünki.

Bu arada, internetten fiyatları az-çok bildiğimizi de bir şekilde hatırlatırsan çok iyi olur.;)

Sevgiler..

Benim İlave Listem:

Hoya Diversifolia
Hoya Onychoides (Red)
Hoya Pubicalix (Red Button)
Hoya Purpureo-fusca
Hoya Wightii var. palniensis
Hoya Cinnamomifolia
Hoya Davidcummingii
Hoya Dennisii
Hoya Erythrostemma
Hoya Polyneura
Hoya Compacta

Birsen Şemseddin
14-06-2007, 21:38
Uzun yıllardan beri evimde mum çiçeği var.Evlenirken annem vermişti.çok az çiçek açtı. Ama yaz kış yeşil . Devamlı çiçeklenmesi için ne yapmalıyım?

Penelophe
14-06-2007, 21:56
Bu konu başlığını baştan sona okumakla başlayabilirsiniz işe Birsen Hanım :)

memet
14-06-2007, 22:00
Birsen şemsettin aramıza hoşgeldin. Penelophe yeni gelen arkadaşlar başlığını da hatırlatırdı aslında, oraya da bir uğra.
Bilsek sürekli çiçekli kalmasının yolunu ......

Penelophe
14-06-2007, 22:09
Selam Memet :) Yorgunluktan farkedememişim :D İşte http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 burası Birsen Hanım:)
Memet bu günlerde iş çok yoğun, eğer getirtebilirseniz mutlaka bende en az 2 tane istiyorum:) Çeşit farketmez :)

Oğuzhan
15-06-2007, 09:45
******* yeterki mum olsun. ve koksun :)

kaseriya
15-06-2007, 16:22
Öncelikle çiçeklere dokunmayınız,kendilerinin dökülmelerini bekleyin...her sene aynı yerden çiçek verdiği için,koparılmamalı ve budanmamalı çiçek veren kısımlar...

Penelophe
15-06-2007, 19:39
İlknur Hanımın verdiği mum çiçeği çeliğinde pek hareket yoktu. Fakat bugün benim beklediğim yerin çok üztünde kök gibi birşey farkettim. Resimleri ekliyorum. Ortadaki şey kök mü acaba? Yoksa ben çok mu panik yaptım kökleniyor diye.
Eğer kökse nasıl ekeceğim bu çiçeği en altta köklenme yok?

memet
15-06-2007, 20:21
O görünen kök. Gövdeyi toprağa yatır ve üstüne toprak ört, gövdenin diğer yerlerinden de köklenecek.

Penelophe
15-06-2007, 20:37
Hımm tamam. Ama toprakta kesin çimlenir değil mi?
Birde kök üst tarafta ya o mesafeye kadar mı batıracağım toprağa?
Yapraklar toprağın içinde kalmaz mı?

arb73
15-06-2007, 21:03
Çimlenir çimlenir merak etme. Ben kaç tane diktim öyle.
Çıkan kökü toprağın içinde kalacak şekilde ekersen sorun olmaz.Altta kalan yapraklarıda istersen budayabilirsin.

Penelophe
15-06-2007, 21:08
Tamam yarın sabah dikeceğim.
Teşekkür ederim.
Diğer yaprakları budayıp suya koysam onlarda çimlenir mi acaba?
..aç gözlülüğün sonu yok..

ilknur aşık
17-06-2007, 12:07
İlknur aşık, istediğiniz çiçekler için isim belirtmezseniz nasıl bir listede mutabık olabiliriz.
Ondan sonra gidip soracağım firmaya bu şartlarda getirirmisiniz diye ki, Hfz telefonda olabileceğine dair konuşmuş.

Peki o zaman;
Hoya pubicalyx "red buttons"
Hoya archibodiana
Hoya mmacgillivrayi
Hoya camphorifolia
Hoya divorsifolia
Hoya cinnamonifolia
Hoya David cummingii
Hoya kenejiana
Hoya magnifica"New Guinea white
Hoya minderensis
Hoya "cv" jungle garden

:eek:

Penelophe
17-06-2007, 12:13
İlknurcuğum köklendirme hormonuna gerek kalmadı. Göndermediyesen artık gönderme. Teşekkür ederim.

Balıkcı
17-06-2007, 12:38
Tamam yarın sabah dikeceğim.
Teşekkür ederim.
Diğer yaprakları budayıp suya koysam onlarda çimlenir mi acaba?
..aç gözlülüğün sonu yok..

Yaprağın 1/3 kadarını sapıyla toprağa gömünce de köklenebilir.
...
Çiçek konusunda hiçbir istek, açgözlülük sayılmaz.(İmza:Ben) :p

Penelophe
17-06-2007, 12:42
Sevgili Balıkçı;

Peki suda çimlenmez mi yaprak?
Garanti olsun istiyorumda, toprağın altına göremem ama suyun içini görebilirim ;)

Balıkcı
17-06-2007, 12:48
Sevgili Balıkçı;

Peki suda çimlenmez mi yaprak?
Garanti olsun istiyorumda, toprağın altına göremem ama suyun içini görebilirim ;)

Köklenebilir, çok uzun süre, bıkmadan, sabırla beklemek lazım.

Sanırım, sıcak, köklenmeyi hızlandırabilir.
En azından denemekte fayda var.
İnsan, deneyerek öğrendiklerini de kolay kolay unutmuyor.
Birçok yaprak olduğuna göre, bazısı toprağa bazısı da suya girebilir.
Haydi Allah rast getirsin.:D

Penelophe
17-06-2007, 12:54
Teşekkür ederim Mahir Bey :)
Çimlenen kısmı kesip ekmiştim, yanına bir yaprak daha ekleyeceğim :)
Diğer yapraklar da bardağa ;)

arb73
17-06-2007, 15:25
Mum çiçeğinin yaprağının köklenmesinde bir sorun olmuyor ama,büyümesi oldukça yavaş hatta hiç büyümüyor.Benim 10 ay önce senin yaptığın gibi ziyan olmasın diye ektiğim bir yaprağım var ne uzuyor nede ölüyor sadece yaşıyor o kadar :).Aynı zamanda ektiğim çelikler ise neredeyse 6 veya 7. yapraklarını vermek üzereler.Hem daha önce Mine Hn. da bahsetmişti yapraktan üretim pek olmuyor diye.

Penelophe
17-06-2007, 15:29
Hımm. Keşke kesmeseydim o zaman :(
Öylece ekseydim toprağa:(

sempe
17-06-2007, 15:35
Mum çiçeklerine ben de talibim. Çeşit farketmez.

cezzar
17-06-2007, 18:17
Hımm. Keşke kesmeseydim o zaman :(
Öylece ekseydim toprağa:(

Yok canım, öyle demeyin. Kesmeseydiniz de bir işe yaramayacaktı ki o yapraklar; toprakla örtüleceklerdi, çok alttaydılar..

Diğer türlü, belki çok yvaş ama eninde sonunda yavrulayacaktır o yapraklar. Ben de ektim geçenlerde bir tane..
(Bir ara internette bir hoya resmine rastlamıştım; sahibi, yapraktan çoğalttığını ve 6 yıllık olduğunu söylüyordu. 2 karış kadar boyu vardı)

Penelophe
17-06-2007, 18:32
:) Pekala içim rahatladı.
Çok teşekkürler Cezzar.

Kienne
17-06-2007, 18:58
Hazır konu tekrar açılmışken,
Cezzar'dan yaklaşık beş hafta önce aldığım çeliğin suda yeteretince köklenmesi 3 hafta sürdü, son iki haftadır da toprakta ve yaprak diplerinden yeni sürgünler vermeye başladı.
Darısı başınıza :D

ilknur aşık
17-06-2007, 22:36
İlknurcuğum köklendirme hormonuna gerek kalmadı. Göndermediyesen artık gönderme. Teşekkür ederim.

Ama ben onu sana göndereli neredeyse 10 gün oldu:(

Penelophe
17-06-2007, 22:40
:( Nasıl yani kargoya mı verdin?
Eğer kargoya verdiysen fatura numarasını mesaj atar mısın İlknurcuğum.

cezzar
18-06-2007, 14:06
,
Cezzar'dan yaklaşık beş hafta önce aldığım çeliğin suda yeteretince köklenmesi 3 hafta sürdü, son iki haftadır da toprakta ve yaprak diplerinden yeni sürgünler vermeye başladı.

Aman ne çok sevindim. ne çabuk da sürgün vermeye başlamış.. Papatyam'ınki nasıl acaba?

papatyam
18-06-2007, 14:11
Cezzar bendeki olduğu gibi duruyor :) ama ben hiç köklendirmeden direk toprağa diktim gayet sağlıklı görünüyor :))

cezzar
18-06-2007, 14:15
Merhabalar..
Mum çiçeğimin gövdesinin her bir tarafını pamukla kaplı gibi yapan pamuk bitlerine, Mine Hanım'ın arap sabunlu-zeytinyağlı tarifini uygulamaya başladım 3 hafta kadar önce..
İnanılmaz bir şekilde ilk uygulamamla yok oldu o pamuklar. Gövdelerde hiç birşey kalmadı. Mine Hanım; Allah ne muradınız varsa versin ne diyim :).

Amma; tam olarak kurutamadım köklerini.. Hala uyguluyorum 4-5 günde bir.. Tamamen yok olmuş görünüyorlar, bir kaç gün sonra tekrar bazı yaprakların orasında burasında, minik minik, henüz pamuğa dönüşmemiş beyaz böcekleri veya dönüşmüş halllerini görüyorum.. Dikkatlice bakınca farkediliyorlar.. Tekrar uyguluyorum, ama tekrar beliriyorlar. Tabi eski haline nazaran bu yeni oluşumlar devede pire kalıyor ama; yine de oluyor yani... Çiçek de pek büyük, acaba temizlenemeyen yerler de kalıyor da oralardan mı çoğalıyorlar? Ben elimden geldiğince her bir tarafa fıslatıyorum ama?

Benim merak ettiğim; bunların kökünü nasıl tamamen kurutabilirim? Bu karışımla bu bitlerden tamamen kurtulanlar var mı aramızda? Ne tavsiye ederler?

Teşekkürler şimdiden..

dkp
19-06-2007, 18:15
Sayın cezzar ; sorunumuz ayni..
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062
bunu incelerseniz iyi olur..
Bende Mine Hanımın formülünü uyguladım fakat daha sonra tekrarladı.
Ben şu an mekanik olarak mücadele ediyorum.
Zaman içinde deneyimlerimizi paylaşalım.

dkp
19-06-2007, 18:23
Arkadaşlar ; Hollanda daki firma ile görüştük,bu hafta sonu oradan bir arkadaşımız gelecek.Firma canlı(saksıda ve 1 yaşında) mum çiçeği satmadığını e-posta ile bildirdi..

Oğuzhan
19-06-2007, 18:28
Bizde şans yok...:(

ephesos
19-06-2007, 18:38
Seçimlerini yaptığımız hybridlerin saksıda olması şart da değil çelik olsa gene yeter öylede satmaz onlar zaten.
Satış şekilleri nasıl acaba ? Sayın Memet hocam bizim şu sipariş planı ne durumda son gelişmeler neler bilgilendiriseniz sevinirim , zira sabırsızlanmaya başladık.

cezzar
19-06-2007, 23:12
Arkadaşlar ; Hollanda daki firma ile görüştük,bu hafta sonu oradan bir arkadaşımız gelecek.Firma canlı(saksıda ve 1 yaşında) mum çiçeği satmadığını e-posta ile bildirdi..

dkp; pamuklu bit ile ilgili teşekkürler; ben de mekanik mücadeleye başlamalıyım demek ki..
bu arada ilgili konuyu (doğal ilaçlar) sayenizde baştan sona bir okudum...

Hollandalı firma geçende bana şu bilgileri vermişti, uçakta yanında getirmekle ilgili; aktarayım:
- 15-20 çelik için yaklaşık kutu boyutu 30x15x15 cm dedi.
- normal karton kutularla yolluyormuş, o yüzden uçakla biri getirecekse ve uçağın bagaj bölümüne verecekse sert bir kutu içinde vermesi lazımmış.
- Gümrükte problem olup olmayacağı konusunda birşey diyemiyor, daha önce hiç Türkiyeye yollamadım çünkü diye. Ama, Hoyalar soyu tehlikede olan bitkiler sınıfında olmadığından, bir sorun olmamalı. Ama, çelikleri bulurlarsa gümrükte bir karışıklık çıkabilir belki, yasal olarak bir suçu olmasa da diyor..

memet
20-06-2007, 08:31
Pamuklu bit konusunda, bitkinin toprağının üstünden bir iki santimlik toprağı sıyırarak almayı deneyin.
Mine hanımın böyle bir öneride bulunduğunu hatırlıyorum.

GLCN
21-06-2007, 12:25
İlknur hanımın gönderdiği mum çiçeği şu dakika ile geldi çok mutluyum çok teşekkür ediyorum.Hemen suladım ve aydınlık bir yere koydum umarım çiçeklerinide görmek kısmet olur.İşte resmi..

lerdemir
21-06-2007, 12:41
Hayırlı uğurlu olsun; iyi günlerde büyütmeniz dileklerimle...

denizcool
21-06-2007, 18:32
merhabalar mum çiçeği eskiden evimizin en nadide çiçeklerindendi yer değişikliği nedeniyle malesef kaybettik şimdi yeniden yetiştiriyoruz bu arada mum çiçeği ile ilginç birşey öğrendim beyaz olan çeşidinde oluyormuş bu özellik çiçek açtığında oluşan damlaları yüze sürünce cildi ilginç birşekilde besliyor tabi ben sadece duyduğumu söylüyorum çalıştığım yerde iki bayan denemiş biri tamamen yüzüne sürerken diğeri sadece belli başlı yerlerine sürmüş belli başlı yerlerine süren bayanın şuanda sürdüğü yerler diğer kısımlardan renk tonu olarak vede görünüş bakımından daha hoş şimdi burdaki mum çiçeğinin açması için bekliyor :)

ilknur aşık
21-06-2007, 20:38
Güle güle büyütün.:rolleyes:Az kalsın sizinki Penelophe'ye gidecekti ama size söz verdiğim için ona başka buldum çok şanslıymışki benim elimdekinden bile güzel bir çelik buldum.:D

selcuk44
21-06-2007, 20:59
İyi akşamlar,Görevle izmir dışına çıkmıştım,iki günden beri sitemizde izliyemediğim sayfaları inceliyorum .Bu arada Sayın Hfz hanımın hediye ettiği mum çiçeği her taraftan yapraklar verdi çok sağlıklı olarak gelişiyor.
Tekrar iyi akşamlar herkeze

lerdemir
22-06-2007, 07:27
Denizcool;

Bu ilginç; ilginç olduğu kadar da tehlikeli olabilecek bir bilgi.

Kesin olmayan bu gibi bilgiler bazen okuyanları yanlış yönlendirip sağlıksız uygulamalara yönlendirebilme riski taşıyor.:(

Gerçi çoğu üyemiz de çocukluklarında o damlaların tadından ötürü yediklerini söylemişti ama ???:confused: :confused:

Bu uygulamayı yapanların kendileri mi anlattı size, yoksa 3. kişilerden mi duydunuz? Eğer bizzat uygulayan kişiler aktardı ise size, rahatlayacağım çünkü...;)

memet
22-06-2007, 14:45
Avrupa çiçekçiliğe gittim sonunda.
Gönül hanımla konuştum, listemizi verdim. Hangilerini bulabileceğine ya da hepsini bulup bulamayacağına bakacak. Fiatlar konusunda ondan sonra bilgimiz olacak. Ağustosta getirebileceğini söyledi.

Selahattin Yılmaz
22-06-2007, 17:01
Arkadaşlar geçen sonbahar bu başlığın gazına geldim en az 50 saksı kadar mum çiçeği ürettim. Resmi bu başlıkta var. Okulun serasında çokta güzel sürgün verdiler... İsteyene ücreti mukabili göndereyim ne dersiniz?

bahar66
22-06-2007, 17:28
Selahattin bey,
Ben isteyebilirim mümkünse. Fiyatı nedir?

denizcool
22-06-2007, 18:45
lerdemir
bunu bizzat uygulayanlar kendileri anlattı vede gördüm fakat yazımdada belirttiğim gibi deneyin demek değil amacım bana ilginç bir okadarda komik geldi çünkü deneyen bayan biraz esmer ve cildinde güneş lekeleri mevcut sürdüğü yerlerde ise daire şeklinde bakıldığında belirgin biçimde cilt farklılığı mevcut bu gün iş yerimizdeki mum çiçeğine rahat sarılabilmesi için kafes bile yaptık dört gözle açmasını bekliyor :)

ephesos
22-06-2007, 20:18
Mum çiçeği damlacıklarının , çocukluğumda yaşlı teyzelerin sohbetlerinden aklımda kalan bir efsanesi vardı , alkole düşkün kocalara çaktırmadan içirildiğinde bıraktırıyor derlerdi ciddi ciddi ;) falanca kocasını böyle bıraktırdı gibilerinmden:p
Ben bu damlacıkların hangi kimyevi bileşikleri ihtiva ettiğini açıklayan bir bilgiye rastlamadım , bilgisi olan arkadaş varsa lütfen bizi aydınlatsın yoksa böyle mitler uçuşup duracak forumda.

memet
22-06-2007, 21:46
Denizcool, forumda Türkçenin kullanımı ile ilgili başlıklarımız var, sizden onlara bir göz atmanızı rica ediyorum.
Bu konuya çok önem veriyoruz.
Dilimizin tıpkı ağaçlar gibi yaşayan bir organizma olduğuna ve beslenmesi gerektiğine inanıyorum. Dikkat edilmezse yaprak dökebilir.

Selahattin Yılmaz
22-06-2007, 22:41
Selahattin bey,
Ben isteyebilirim mümkünse. Fiyatı nedir?

Okuldaki satış fiyatımız 3 YTL.

Penelophe
22-06-2007, 22:45
Selahattin Bey bende istiyorum :)

bahar66
22-06-2007, 22:50
Selahattin bey,
2 adet istiyorum. hesap no verirseniz pazartesi havalesini yapar, adresimi de bildiririm. Zahmet olacak size. Teşekkürler...:)

denizcool
23-06-2007, 09:02
memet
haklısınız bu konuda normalde türkçem azımsanamayack şekilde düzgündür fakat hatalarım iş tempom dolayısı ile forumda ilgi duyduğum konulara birşeyler eklemek doğrultusunda hatalara meydan vermektedir daha dikkatli olmaya çalışacağım teşekkür ederim

denizcool
23-06-2007, 09:06
ephesos
bu tür mitlerin var olmasının sanıyorumki bu sitede bulunan insanlar üzerinde çokta zararlı bir etkisi bulunmayacaktır betonlar arasında yaşam sürdürürken çok bilinen bitki türlerini dahi yetiştirmeyi başaramamış **** tanıyamamış olan arkadaşlarımızın hem bu bitkileri yetiştirirken hemde bu bitkilerle ilgili birtakım hikaye **** rivayetleri bilmelerinin tutkularına hikayesi bir hava vereceğine inanıyorum :)

memet
23-06-2007, 09:24
Bir başlığımız olacaktı şurada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1299&page=4&highlight=ye%FEil+hurafeler) yeşil hurafeler.

Selahattin Yılmaz
23-06-2007, 09:57
Selahattin bey,
2 adet istiyorum. hesap no verirseniz pazartesi havalesini yapar, adresimi de bildiririm. Zahmet olacak size. Teşekkürler...:)

Selahattin YILMAZ
Akbank
Bursa
Hürriyet Şubesi
0091784 Nolu hesap...

papatyam
23-06-2007, 10:43
Selahattin Bey, iki saksı mum çiçeği de ben istiyorum :)

Sümeyye Polat
23-06-2007, 13:29
Selahattin Bey çiçeğinizin türü nedir?

Penelophe
23-06-2007, 13:33
Sayın Mum Çiçeğim;

Hoşgeldiniz. Sizi önce buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) daha sonrada buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) davet ediyorum.
Sorunuzun yanıtı ise bu başlıkta zaten mevcut. Konuyu baştan sona okumanızı rica edeceğim.

darla
25-06-2007, 09:22
Merhabalar,
Nisan ayında suya koyduğum Mayıs ayında ektiğim mum çiçeğim minicik filiz vermeyi başardı..

papatyam
25-06-2007, 09:27
Darla bu çok güzel :)
benim mum çiçeğim de 8 ay sonra ilk filizini verdi :))

darla
25-06-2007, 09:37
Teşekkürler.Filizi her gün daha da uzuyor.Uzayıp yapraklanacak işallah..

Selahattin Yılmaz
25-06-2007, 09:45
Selahattin Bey çiçeğinizin türü nedir?

Daha önce resmini (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=30272&postcount=176) göndermiştim bu bitkiyi çoğlattım. :)

bahar66
25-06-2007, 12:29
Selahattin Bey,
Özelinize adresimi yolladım. Teşekkür ederim.

Sümeyye Polat
25-06-2007, 18:57
Daha önce resmini (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=30272&postcount=176) göndermiştim bu bitkiyi çoğlattım. :)

Daha önce görmüştüm aslında bunu ama kafam çok doluydu,sınavlar vs. O yüzden aklımdan çıkıvermiş. Kusuruma bakmazsınız değil mi? :(

papatyam
29-06-2007, 13:44
Levent,
Mum çiçeği siparişini kendin verebilirsin :) Selahattin Bey den rica ederiz senin saksıyı da benimkilerin içinde gönderir. (Erdoğan'ı unutmayalım)

ilknur aşık
29-06-2007, 14:53
Selahattin bey mum çiçeğinizin cinsi nedir acaba?
Bilgi alabilir miyim?

lerdemir
29-06-2007, 15:07
ilknur aşık,

Selahattin Bey 4 mesaj yukarıda yanıtlamaya çalışmış daha önce de sorulmuş olan bu soruyu -elindeki çiçeğin fotoğrafını vererek-.

Latincesi ise yanlış hatırlamıyorsam bu başlığın ilk sayfalarında olacaktı.

Ophrys
29-06-2007, 15:10
Hoya carnosa (Mum çiçeği).

lerdemir
29-06-2007, 15:14
adabayrakoğlu'nun hatırlatmasından sonra mahcubiyet içinde farkettim ki, "başlığın ilk sayfalarında" değil, "başlığın kendisinde" bile yazıyormuş :p

ilknur aşık
29-06-2007, 15:27
Özür diliyorum arkadaşlar. Sanıyorum sucaktan artık su kaynattım.:(

lerdemir
29-06-2007, 15:51
Yok yok, bence "sıcaktan"dır o, "sıcaktan"... :D :p

Penelophe
29-06-2007, 15:55
:D Bence de sıcaktandır. :p

Penelophe
30-06-2007, 11:19
Geçenlerde diktiğim mum çiçeğimin renginde sararma var gibi geldi bana.
Bu normal mi?
Birde hiç yeni sürgün yok.:(

lerdemir
30-06-2007, 12:19
Bence biraz sabır, biraz sabır...

Öyle hemen yeni sürgün vermiyor ki bu nazlı çiçek...

Ayrıca resimde sol tarafta, genç yaprağın altında kalan yaprakta renk açılması var gibi görünüyor.

Acaba mum çiçeğinin hiç sevmediği şekilde fazla sulamadan kaynaklanan potansiyel bir çürüme belirtisi olmasın?

Ben de de öyle sararan ve koyulaşıp düşen 2 ayrı yaprak oldu 2 ayrı saksımda; ama diğerleri muntazam büyüdü ve yeni sürgünler verdi...

O yüzden endişeye mahla yok. Sulamaya ve fısfısla yaprakları nemlendirmeye dikkat sadece...

Penelophe
30-06-2007, 12:45
Akşama kadar balkonda yatıyor.;)
Günün büyük bölümü güneş alıyor.
Toprak hergün kuruyor.
Hergün suluyorum.
Teşekkür ederim.

ilknur aşık
30-06-2007, 13:41
Geçenlerde diktiğim mum çiçeğimin renginde sararma var gibi geldi bana.
Bu normal mi?
Birde hiç yeni sürgün yok.:(

Bence çok fazla güneşte kalıyor. Bildiğim kadarı ile mum çiçeği direk güneş ışığını sevmiyor. Aydınlık fakat direk güneş almayan ortamlarda mutlu. Ben arada bir de limon tuzlu su veriyorum. Birde çiçek fuarında verdiğiniz toprak besinini saksı değiştirirken kullanmıştım. Gayet iyi şu anda.

Penelophe
30-06-2007, 13:49
İlknur çok teşekkür ederim.
Güneşten alacağım hemen, onuda baş köşeye sellukamın yanına kaldıracağım.;)

hfz
30-06-2007, 20:40
Sevgili Penelophe,

Alttaki sararan yaprağı da keserseniz daha iyi olabilir. Çiçekler köklenme sırasında fazla yaprak besleyemiyorlar. O yüzden mümkün olduğunca az yaprak olması gerekiyor. Ben çeliklerde hep iki yaprak bırakıyorum.;)

Penelophe
30-06-2007, 20:59
Teşekkür ederim Hfzciğim.
Keserim yarın sabah.

bahar66
01-07-2007, 23:13
Merhabalar,
İşte 3 gün önce yeni evine gelip, bizimle tanışan mum çiçekleri.
Teşekkürler Selahattin Bey :p

lerdemir
02-07-2007, 12:04
Hayırlı, uğurlu, bol çiçekli olsun...

bahar66
02-07-2007, 16:11
Teşekkür ederim Lerdemir:p
İnşallah...

hoyadag
02-07-2007, 17:05
Merhaba tüm hoya aşıkları:

Foruma hızlı bir giriş yaptığımı biliyorum ancak acil yardımınıza ihtiyacım var. Uzun zamandır forumlarınızı okuyorum ancak aktif katılımım olmamıştı.

Ben THY Teknik personeli uçak teknisyeniyim, yurtdışından bir teknisyen arkadaş ricam üzerine bazı özel hoya türlerini bulup bana gönderdi ancak bunlar köksüz. Bu bitkiyi nasıl köklendirmem gerektiğini daha önce okumuştum ama yine de yanlış birşey yapmamak adına tecrübeli arkadaşlardan yardım istiyorum.

Suda mı yoksa toprakta mı köklendirmeliyim. Suya başka bir madde karıştırmam gerekir mi? Bitki kökleninceye kadar güneşte mi gölgede mi durmalı? Suyun koyu renkli bir kapta bulunması gerekli mi? 10 gündür postada olduğundan göndereceğim fotoğrafta da görüleceği üzere uç kısımları doğal olarak biraz kurumuş, bu kurumuş kısmı kesmeli miyim?

Sorularım biraz hızlı ve düzensiz olduğunu biliyorum ancak bitkileri henüz aldım postadan ve yanlış birşey yapmak istemiyorum. Eğer becerebilirsem bitkilerin fotoğraflarını da yollayacağım. Selamlar

Ophrys
02-07-2007, 17:14
Sevgili hoyadag biz de farklı türlerde hoya bitkisi arıyorduk. Umarım buradaki mum çiçeği kardeşliğini farketmişsinizdir.
Aramıza hoşgeldiniz.
Ben suya oksijenli su damlatıp suda köklendiriyorum.1 ila 2 hafta arası bir sürede kökleniyor
Fotoğraf eklerseniz diğer sorularınıza daha kolay yanıt alırsınız.

cezzar
02-07-2007, 17:22
Hoşgeldin hoyadag; demek bizlerin isteyip durduğumuz farklı türden hoyalar size nasip oldu.. Ne güzel.. Güzel güzel büyütürsünüz inşallah.

adabayrakoğlu'nun dediği gibi genelde herkes suyla köklendiriyor toprağa dikmeden önce. Bildiğim kadarıyla gölgede tutmalısınız köklenirken.. gölgede olduğu için de, kabın açık veya koyu renkli olmasının önemi yok bence.
Ayrıca, kurumuş uçlarını kesmenizi öneririm ben.
tekrardan güle güle büyütün..
(latince isimlerini biliyor musunuz size gelen türlerin?)

selamlar.

Ophrys
02-07-2007, 17:25
Hoyadag mum çiçeği kardeşliği deyince kayboldu. Biraz erken mi söyledim ki?:p :dilli:

hoyadag
02-07-2007, 17:52
Arkadaşlar kusura bakmayın fotoğraf yüklemeyi bulmam biraz güç oldu.

1. diversifolia
2. publicalyx
3. serpens
4. silverpink

Ophrys
02-07-2007, 18:00
Suya daldıracağınız uç kısımlar kurumuş gibi. Ucundan azıcık kesip su ve 3-5 damla oksijenli su karışımında bekletin. Yapraklar kötü görünmüyor.
Kırılan yapraklar olursa atmayın aynı şekilde suya koyup kök salmasını bekleyin. Bu arada mum çiçeği başlığını baştan sona okuyun derim. Saygılar.

Penelophe
02-07-2007, 18:33
:eek: :eek:
Hoyadag süpermiş senin çelikler.:)
..komşuda pişer.... mi acaba...

cezzar
02-07-2007, 20:28
Arkadaşlar kusura bakmayın fotoğraf yüklemeyi bulmam biraz güç oldu.

1. diversifolia
2. publicalyx
3. serpens
4. silverpink

Sevgili hoyadag;

şimdi http://www.paulshirleysucculents.nl/shop_hoyas.htm'den baktım çiçeklerine bu türlerin; ne kadar da güzel çiçek açanları seçmişsin (ya da seçimleri arkadaşın yaptıysa, çok güzel seçmiş).. hepsi birbirinden güzel! Allah kem gözlerden saklasın :rolleyes:

serpens'in özellikle minicik yapraklarının olması ilginç bu arada ..

selamlar..

hfz
02-07-2007, 20:33
1-Diversifolia'nın başka yaprağı yoksa yaprak sapları da su içinde kalmalı. Bana göre kök oluşumunda en çok zorlanacak çelik bu. (Ben olsam yaprakların diğer kısmından da aynı uzunlukta keser, yaprakları dışarıda kalacak şekilde direkt toprağa yatırır sürekli nemli tutardım.) Hatta üstündeki sürgün uzunsa yapraktan 1 cm kadar sonra kesip üst sürgünü de ayrıca suya koyun derim ben.

2-Publicalix'te halka içine aldığım kısıma kadar su içinde olmalı. Düz çizgiyle belirlediğim yerden kesip o parçayı da su içinde tutun. Pürçeklerin hepsi suyu gördüğünde kök olacaklar.

3-Serpens'de çarpı koyduğum yaprakları dala yakın yerden kesip üstte 2 yaprak kalacak şekilde, ve son iki yaprağın hemen üzerinden 0.5 cm bırakarak kesip 2 ayrı dala bölebilirsiniz. Yani iki çelik haline getirip öyle suya koyabilirsiniz.

4-Silverpink'te halka içine aldığım yer su içinde kalacak şekilde suya koyun.

Kesme-çoğaltma işlemi içinize sinmez ise mümkün olduğunca uzun dal suyun içinde bırakmaya çalışın. Bu arada suda kalacak yaprak olursa onları kesip direkt sadece uçları toprak içinde olacak şekilde saksı kenarına yatırarak dikin.
Dalları inceleyin. Publicalixte olduğu gibi pürçekler hemen köke dönüşür. Pürçek yoksa kök oluşumunun gerçekleşeceği yerler pütür halindedir.. Hiç pütür olmayan kısımlar kök vermez..

Umarım anlatabilmişimdir..:dilli: :dilli:

Son olarak, hemen hiçbir şey yapmadan Sevgili Adabayrakoğlu'nun yazdığı şekilde suya koyup, tüm Mum Çiçeği forumunu okuyup daha sonra nasıl köklendireceğinize karar verin..:p

hoyadag
03-07-2007, 03:46
Sevgili Hfz,

Herhalde ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Hemen bu sabah tavsiyelerini uygulayacağım. Teşekkürler.

hoyadag
03-07-2007, 07:10
Arkadaşlar bir mum çiçeğinin açmasını izlemek için yıllarca beklemeye değer buna hiç şüphe yok. Ama en azından hasretimizi dindirmek için arada bir şu videoyu izlemekte fayda var sanırım.

http://www.youtube.com/watch?v=9uUi9aFQc3c

hfz
03-07-2007, 08:24
Sevgili Hoyadag, rica ederim ne demek...;) Elinde, en sonunda değişik bir Mum Çiçeği olan arkadaşımız oldu. Elbirliğiyle onları büyütürüz inşallah..

Video muhteşemmiş.. Hemen korkutmayalım diye saldırmadık ama bilesiniz ki burada çiçek arsızı dolu.:p Bizlerin de değişik Mum Çiçeği arayışları var. İllaki bulacağız. Bu arada sizin de mum çelikleriniz inşallah kök salmayı başarır ve yaşarlar..

lerdemir
03-07-2007, 08:24
Nefis bir rehberlik olmuş hfz; tebrik ve teşekkürler...

ilknur aşık
03-07-2007, 12:36
Offf benim mum çiçeğim iki senedir hala çiçek açmadı. Hoyadagın yerinde olmayı ne kadar isterdim. :( Neden bizim böyle arkadaşlarımız yok?:mad:

Penelophe
03-07-2007, 12:37
İlknur, beni beğenmiyor musun? :D

ilknur aşık
03-07-2007, 12:41
Ne münasebet:confused: Ama ben hani böyle yurt dışında olan ve bize de hediye mum fideleri getirebilecek arkadaşları kastetmiştim penelopheciğim.

hoyadag
03-07-2007, 20:40
Arkadaşlar, suya koyalı henüz 24 saat oldu, ama bakın ufaklığa (Serpens) ne oldu.

Penelophe
03-07-2007, 20:53
O nasıl oldu bir günde öyle?

hoyadag
03-07-2007, 20:53
Gelelim benim Hoya Carnosa'ya. Bunu 8 ay kadar önce mısır çarşısının yanındaki satıcılardan almıştım. İlk saksısının çok küçük olduğunu düşünerek 2 ay kadar önce saksısını değiştirdim. Toprak olarakta sadece çiçekçilerden aldığım toprağı kullandım.

İlk gözlemlediğim şey toprağın hiç kurumamasıydı. 15 gün sulamasam da toprak kurumuyordu. Bitkinin 8 aydır hiç büyümediğini söylemiyorum bile. Sonunda, fotoğrafta görüldüğü üzere çiçek kurumak üzere. Pamukçuk, sinek ne ararsan var. Onu kurtarmak için ilk olarak acilen saksıyı ve toprağı tümden değiştirmeyi düşünüyorum. Ne dersiniz?

hoyadag
03-07-2007, 20:56
O nasıl oldu bir günde öyle?

İnanın ben de anlayamadım. Aman Maşaallah diyelim de nazar değmesin.

hfz
03-07-2007, 21:21
Sevgili Hoyadag, Serpens'iniz inanılmaz bir şey yapmış. Sizin adınıza çok sevindim..

Hoya Carnosa'nın toprağı çok kötü görünüyor ama yaprakları sağlıklı. Sinek toprağın neminden kaynaklanıyor. Pamukçuklar için de arapsabunu-yağ karışımlı tarifimizle temizleme yapabilirsiniz. Sitemizde tarifi mevcut.

Aslında kök açmak tehlikeli, hem de bu zamanda ama.. Bu şekilde bırakırsanız da pek iyiye gitmeyecek gibi görünüyor. Ben olsam tamamını çok dikkatli şekilde suyla temizler ve yeni bir saksıda, yeni toprakla mümkün olduğunca köklere zarar vermeden dikerim.(Bunu deneyecek olursanız mutlaka daha gölge bir yerde dinlenmeye çekmeniz gerek) Ama dediğim gibi riskli.

Bir bilene soralım bölümümüzde Mine Hanıma bir sorsanız. En doğru cevabı sanırım Mine Hanım yazacaktır.

En kötü ihtimal Hoya Carnosa çoğumuzun elinde bulunan bir tür ve size yenisini temin edebiliriz.;)

Penelophe
03-07-2007, 21:23
Maşallah, maşallah..

Bence çok sulamışsınız çiçeği.
Toprağın kurumasına izin vermemişsiniz.
Bahçe toprağı ve torf karıştırın ve biraz daha büyük bir saksıya alın.
Diğer arkadaşlarımda öneride bulunacaklardır.

hoyadag
03-07-2007, 21:44
Arkadaşlar sizden birkez daha yardım istiyorum. Sizleri fazla yormak da istemiyorum ama bu konuda çok tecrübesizim. Hem çelikler için hem de kurumakta olan hoyam için acilen saksı toprağı hazırlamam gerekiyor. Forum geçmişinin çoğunu okudum bu arada. Mine hanımın tarifine uyarak (torf+kompost+%25pomza) toprak hazırlamak için hemen çamlıca fidanlığına gittim bugün. Şimdi bana verilen malzemelerin fotoğraflarını ve içeriklerini vereceğim zira bu kez hata yapmak istemiyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Torf diye verilen malzeme:

toplam organik madde: %90-95
organik karbon :%50-55
selüloz :%20-30
su tutma kapasitesi :9-10 kat
hava dolu gözenek :11-13
pH : 5,5-6,7
tuzluluk :0,5-1 mm has/cm
Azot : 100-150 mg/lt
fosfor :10-20 mg/lt
potasyum : 100-150 mg/lt
kalsiyum : 40-60 mg/lt
magnezyum: 10-20 mg/lt
sülfat : 50-75 mg/lt

hoyadag
03-07-2007, 21:49
Kompost diye verilen malzeme:

Toplam organik madde :%40
Toplam (humik+fulvik) asit : %40
Maksimum nem :%25
pH : 5-7

hoyadag
03-07-2007, 21:52
Bana tanecikleri biraz büyük gibi geldi saksı için ne dersiniz?

hfz
03-07-2007, 23:33
Sevgili Hoyadag,

Epey araştırdım ama bazen tam bilgilere ulaşmak zor olabiliyor. Mum Çiçeği için özel bir karışım varmıydı hatırlayamadım. Verdiğiniz malzemelerin içeriklerini de sorabileceğim kimse yok yanımda. Ama Mine Hanım'ın Mart ayındaki dergimizde yaptığı karışımın ölçülerini vereceğim size:
1 Ölçü torf
1 ölçü kompost
1/2 ölçü perlit veya pomza
Bu karışımın her metreküpüne 150 gr. 15-15-15 kompoze gübre katınız.

Sanırım elinizde yoktur. O yüzden gübre işini daha sonraya bırakın. İri Perlit almışsınız. Sorun değil. Perliti biraz daha az kullanın.(Toprağa oranlayıp göz kararı) Çünki Mum Çiçeği çok ıslak toprak sevmiyor.

Bu arada oksijenli su almışmıydınız? Aldıysanız 1 lt.için 2 tatlı kaşığı oksijenli su hazırlayın. Çiçeğin köklerini tamamen yıkarsanız oksijenli suyla dikkatlice yıkatıp 10-15 dk. kadar beklettikten sonra dikimi yapın. İlk sulama suyunu da oksijenli su ile yapın..

levent23
04-07-2007, 08:29
Sn. Selahattin Bey' e çok teşekkür ederiz 4 saksı mum çiçeğimiz gelmiştir.

levent23
04-07-2007, 08:34
Sn. Selahattin Bey,

Gelen çiçeklerden bir tanesinin ucu toprağa girmiş ve kök salmış ne yapmamız lazım konu hakkında yardımcı olmanızı rica ederim.

papatyam
04-07-2007, 08:39
:) Evet 4 saksı mum çiçeğimiz geldi :))
teşekkürler Selahattin Bey.

Selahattin Yılmaz
04-07-2007, 08:39
Onu ben denemek için yapmıştım, bir şey yapmanıza gerek yok, şikayetçiyseniz yerinden sökün ama büyüdüğü tarafa doğru olanı.

Mum çiçeği genellikle boyu uzadığından dairesel şekilde etrafına sardırılarak dik durdurulur bende uzun sürgünü toprağa saplamıştım. Tutmuş o kadar. Yay şeklinde gelişiyormu onu denemek istemiş olabilirim. :)

papatyam
04-07-2007, 08:40
Yani sorun yok öylemi :)

Selahattin Yılmaz
04-07-2007, 10:02
Hayır sorun yok...

hoyadag
04-07-2007, 13:15
Sevgili Hoyadag,

Epey araştırdım ama bazen tam bilgilere ulaşmak zor olabiliyor. Mum Çiçeği için özel bir karışım varmıydı hatırlayamadım. Verdiğiniz malzemelerin içeriklerini de sorabileceğim kimse yok yanımda. Ama Mine Hanım'ın Mart ayındaki dergimizde yaptığı karışımın ölçülerini vereceğim size:
1 Ölçü torf
1 ölçü kompost
1/2 ölçü perlit veya pomza
Bu karışımın her metreküpüne 150 gr. 15-15-15 kompoze gübre katınız.

Sanırım elinizde yoktur. O yüzden gübre işini daha sonraya bırakın. İri Perlit almışsınız. Sorun değil. Perliti biraz daha az kullanın.(Toprağa oranlayıp göz kararı) Çünki Mum Çiçeği çok ıslak toprak sevmiyor.

Bu arada oksijenli su almışmıydınız? Aldıysanız 1 lt.için 2 tatlı kaşığı oksijenli su hazırlayın. Çiçeğin köklerini tamamen yıkarsanız oksijenli suyla dikkatlice yıkatıp 10-15 dk. kadar beklettikten sonra dikimi yapın. İlk sulama suyunu da oksijenli su ile yapın..

Hfz hanım, İlginiz ve harika rehberliğiniz için yine teşekkür ederim. Biraz sabretmemiz gerekecek ama yeni çelikleri üretebilirsem ilk göndereceğim kişi olacaksınız emin olun. Teşekkürler.

hfz
04-07-2007, 15:05
Sevgili Hoyadag,

Öncelikle çeliklerinizin tutup, çiçeklerinizin büyüdüğünü, gelişip serpildiğini görmek isteriz. Bir tohumun veya bir çeliğin yaşayan bir çiçeğe dönüşme çabaları ve aşamaları beni inanılmaz heyecanlandırıyor. Ve ilk yaprağı, ilk sürgün başını görmek de inanılmaz mutlu ediyor. Mucize gibi. Serpens'inizde kök hareketlerini gördüğümde bile heyecanlandım. Sizin heyecanınızı, mutluluğunuzu tahmin bile edemiyorum..

İlk çeliklere tabi ki talibim. Çok da sevinirim. Hatta keşke benim için de arkadaşınızdan ücret mukabili çelik temin edebilseniz. Öyle olsa hem sizin hem benim Mum Çiçeklerimizden bir sürü çelik alma şansımız olur.;)

papatyam
04-07-2007, 15:28
Sevgili Hoyadag, sana çelikleri getiren arkadaşından rica etsek bizlere de getirebilirmi ücret karşılığında.

seren
05-07-2007, 14:17
Selam arkadaslar;

Mum cicegini cok sevdim.
Eger mumkunse 10-12 cm lik bir dali banada gonderebilirmisiniz.
Fazla buyuk olmazsa ptt den mektup zarfinin icinde iki gunde gelir.
Bende hemen cimlendiririm.

ilknur aşık
05-07-2007, 16:41
Hafize hanım
Elinize sağlık
Sn Hoyadag'a o kadar güzel yardımcı olomuşsunuz ki bize de ancak teşekkür etmek kalıyor.

ilknur aşık
05-07-2007, 16:43
Sn Seren
****** size yardımcı olmak isteriz. Ancak bu sıcakta kökler kurur diye düşünüyorum. Zaten çok nazlı, zor büyüyen bir çiçektir kendileri.
Sanıyorum Selahattin beyde yetişmiş fideler vardı. Ayrıca çok ta sağlıklı filizlerdi. İsterseniz önce kendisiyle iletişim kurun.

hoyadag
06-07-2007, 19:23
Arkadaşlar, cevabım biraz gecikti ancak cevap için arkadaşıma bilgi vermem gerekiyordu. Yardımcı olabileceğini söyledi. Ancak biraz maliyetli bir iş olduğunu söylemeliyim. Bu işin bana maliyeti yaklaşık çelik başına 65-70 rinjit (yaklaşık 25 Ytl) oldu ki kargo ücreti de ödemediğimi ifade etmeliyim(Havacılık sektöründe olmanın güzel tarafı). Eğer yine de çelik almak isteyen arkadaşlar olursa seve seve yardımcı olurum. Malezyadan gelen bu çelikler için yine kargo ödemesi yapmanız gerekmeyecek. Gümrük ve uluslararası kargo işini ben hallederim . Size yurtiçi kargo ücreti kalır. İşin en güzel tarafı da çelikler elimize geçmeden ödeme yapma zorunluluğumuzun olmaması. Bir de biraraya gelip toplu alım yaparsak indirim yaptırabiliriz diye düşünüyorum. Ben de bu sayede kafama takılan türleri getirtirim. Bu bitki için bence değer, ama imkan meselesi tabi. Yine belirteyim ki bu bitkileri üretmeyi başarabilirsem arkadaşlara çelik göndermekten zevk duyacağım. Bu da zaman meselesi.

Bu arada çeliklerim köklenmeye başladı. Hafize hanımın tam da tahmin ettiği üzere diversifolia biraz ağırkanlı gibi. Onun kökcüklerini göremedim henüz, ama ümitliyim.

Penelophe
06-07-2007, 19:27
Hoyadag, bu güzel bir haber.:)
Çok teşekkürler.
Kaç farklı tür getirtebiliriz?
Toplu alım için herkes isteğini biran önce belirtsin.;)

hoyadag
06-07-2007, 19:33
Publicalyx coştu :

hoyadag
06-07-2007, 19:43
Tür konusunda sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Bildiğim kadarıyla bu bitkinin anavatanı oralar. Hoya mitrata'nın Malezya ile anıldığını okuduğumu anımsıyorum. Satıcının belirli bir listesi yok anladığım kadarıyla. Biz listemizi göndereceğiz o karşılayabileceklerini belirtecek. Bu arada ben bu kerrie'ye aşık oldum. Bir sipariş olursa kesin alacağım.

hfz
06-07-2007, 19:47
Sevgili Hoyadag,

Maşallah pek çabuk büyümüş kökçükler. Daha fazla uzamasına izin vermeden dikseniz iyi olacaktır.. Kökün çok uzun olması dikerken kırılmalarına neden olabilir. O yüzden dikerken kökleri kırmamaya çok dikkat edin.

Fiyatlar biraz yüksek geldi bana ama bakalım arkadaşlar ne diyecekler? İlginiz için çok teşekkür ederiz..;)

Penelophe
06-07-2007, 19:50
Bu çok iyi fakat bu seferde kararsız kalıyor insan.
Off ya karar verememek çok kötü.:dilli:
Hepsinden istemek isterim.:D
Ama bu çok zor tabi.:(
Arb, Selçuk bey nerdesiniz?
Şuna bakın yahu.:)

memet
06-07-2007, 20:00
Ben cinsleri araştırırken fiatlara da baktım. Ortalama fiatlar 7-12 dolar civarı. beş dolara kadar inen fiatlar var.

hoyadag
06-07-2007, 20:04
Bu arada İsveç Hoya Topluluğunun sitesinde ilginç bir bilgi vardı. Orjinal ifade 'The biggest reason why hoyas do not flower is too much fertilizer' şeklinde. Benim anladığım kadarıyla Hoyaların çiçek açmamasında en büyük etkenin aşırı gübreleme olduğunu söylüyor. Ne dersiniz, kanaatkar bir bitki değil mi? Ne aşırı suya razı ne de aşırı gübreye. Kararınca istiyor ama belkide dünyanın en güzel çiçeğini hediye ediyor. Hem de mis gibi kokusuyla birlikte.

hoyadag
06-07-2007, 20:17
Ben cinsleri araştırırken fiatlara da baktım. Ortalama fiatlar 7-12 dolar civarı. beş dolara kadar inen fiatlar var.

Mehmet Bey, Selamlar. Forumda yeni olmakla birlikte tüm forumu okuduğumdan neredeyse Türkiye'de Hoya cinsini kurtaran birkaç kişiden olduğunuzu biliyorum. O kadar insana çelik yollayarak harika bir işe imza atmışsınız. Bu aralar pek görünmese de qitted'ı da unutmamak lazım. Benim çeliklere gelince elimdeki ilk imkanı kullanarak uzakdoğudan getirttim çelikleri(Özellikle de kargo ödemeyecek olmanın rahatlığıyla). Ancak internette biraz daha araştırma yapınca daha ucuz kaynaklar olduğunu da gördüm. Ancak bilemiyorum almayı düşünmedim.

hfz
06-07-2007, 20:33
Sevgili Hamido arkadaşımızın bulduğu siteye tekrar bir bakın derim ben. (1290.mesaj sanıyorum) Fiyatlar öylesine cüzzi ki, herkes 3-5 adet rahatlıkla alabilir.1.50 Eurodan başlıyor, ortalama 3-4 Euro...

Sevgili Hoyadag özellikle siz bakın, çünki bu konuda bizlere en iyi yardımcı olabilecek kişi sizsiniz. Toplu getirtebilir miyiz mesela. Aynen dediğiniz gibi önce size gelir, bizlere kargolama işini de size yardım ederek gerçekleştiririz.

http://www.paulshirleysucculents.nl/shop_hoyas.htm

hoyadag
06-07-2007, 20:41
Hafize hanım, adı geçen siteyi inceledim. Hatta Mr. Shirley ile mailleştim. İstediğimiz miktarda gönderi yapabileceğini söyledi. Ancak Hollanda'da bir tanıdığım olmadığından kargo ücreti ödememiz mukadder olacak gibi görünüyor. Yine de bu fiatlar iyi derim ben. Ayrıca indirim yaptırabilir miyiz net sipariş belli olduktan sonra konuşabilirim kendisiyle. Yine siparişler elime ulaştıktan sonra ödeme yapacağımı sanıyorum. Karar sizlerin.

hoyadag
06-07-2007, 20:45
Bu arada sakın bu cinsten sipariş vermeyin. Öğrendiğime göre en küçük yaprağı 150mm çapındaymış;)

Hangi kutuda kargoya vereceğiz?

hfz
06-07-2007, 20:54
Bakın buna çok sevindim... Çok teşekkür ederiz sevgili Hoyadag.. Biliyordum sizin başarabileceğinizi..:p Hamido arkadaşımız o tarihlerde kargo fiyatlarını da araştırmış sağolsun. Fikir olması açısından tekrar kopyaladım.. 55 olmaz da daha ağır olursa 110 olur gibi. Zaten alıcılara bölünecek bu fiyat da.

''Nakliye konusundaki araştırmalarımdan da bahsetmeliyim.
Hollanda - Türkiye arasında koli gönderme şekli ve bedeli şöyle (1 Kg koli):
Posta ile - ~20 euro (27 USD) (Yaklaşık 15 günde teslim)
UPS Kargo - ~55 USD (Yaklaşık 2 gün)''

Toplu alım yapacağımızdan toplam fiyatta da indirim yaptırabileceğiniz kanısındayım. Herkes kendi seçtiği çiçeğin ücretini tam öder, toplu indirimden faydalanırsak da bunu kargo fiyatına yansıtırız. Yani kargo fiyatını az ödemiş oluruz.

Herkes yukarıdaki siteden sadece kendine istediği çiçeği yazsın, çiçeğin adının karşısına da sitede verilen fiyatı yazsın.. Hem türleri,hem adetleri, hem de fiyat toplamını çıkarmış oluruz.

Uygun mudur arkadaşlar?

(Açıkçası ben hemen kendi türlerimi tekrar inceliyorum):dilli:

hoyadag
06-07-2007, 21:00
Evet arkadaşlar, Memleketimizde hoya seferberliğini başlatıyoruz inşaallah. Buna yardımcı olmaktan daha büyük bir mutluluk olamaz benim için.

hoyadag
06-07-2007, 21:31
Arkadaşlar, bu hoya hastalığına tutulduğumdan beri hiç de adetim olmadığı halde internettin başından kalkamıyorum. Kah resimlere dalıp gidiyorum, kah yabancı forumlarda kayboluyorum. Böyle bir forumdan tanıştığım Canada Vancouver'dan bir hoya tutkunu arkadaşın verdiği önemli bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Özellikle sipariş verirken rehber olabilir. Hemen belirteyim bu türler Mr. Shirley'in elinde var mı bilmiyorum, araştırmaya vaktim olmadı. Arkadaşın kullandığı kelime tam olarak 'Highly Perfumed' idi. İşte harika koku garantili türler:

Hoya Arnottiana
Hoya Australis 'Silver Valley'
Hoya Calycina (25 mm çiçekli)
Hoya Citrina
Hoya cumingiana
Hoya heuschkeliana
Hoya lacunosa
Hoya litoralis
Hoya loherii
Hoya longifolia
Hoya magnifica
Hoya memoria
Hoya nummularoides
Hoya obovata
Hoya obscura
Hoya odorata
Hoya pachyclada
Hoya pubifera
Hoya pusilla
Hoya shepherdii
Hoya tsangii

Umarım bu diğer türlerin kesinlikle kokmadığı anlamına gelmiyordur.

memet
06-07-2007, 22:10
Arkadaşlar size avrupa çiçekçiliğin, bizim için hoya getireceğini hatırlatayım.
Kargo masraflarımız olmayacağı gibi, fiatlar da tl olarak çok daha az olacak.
Acele edip yüksek fiat ödemeyelim.
Yukardaki mesajda da fiatlardan o yüzden sözetmiştim.

Penelophe
06-07-2007, 22:13
Tamam Memet.

hfz
06-07-2007, 22:17
Sevgili Memet,

Haklısın.. Birden çok heyecanlanmışım..:dilli: Hiç bu kadar yakın olmamıştık yurt dışından Mum Çiçeği getirtmeye.

Ne zaman haber alırız acaba Gönül Hanım'dan?

Sevgili Hoyadag, biz önce burada bir sera sahibine gidip talepte bulunmuştuk. Sanırım onun cevabını beklesek biraz iyi olacak. Acele etmeyelim. Çok ayıp olur Gönül Hanım'a..:o En azından bir aksilik olacak olursa sen varsın artık.. Bu da güzel bir gelişme.;)

Hamido
06-07-2007, 22:34
Hollandadaki firma, köklendirilmiş çelik satmıyor. Zaten elinde çelik de yok.
Almak isteyen bizzat gidiyor. Adam hangisinden istiyorsanız 10-15 cm. uzunluğunda bir çeliği anında kesip elinize veriyor ve parasını anında alıyor. Çeliğinizin köklenip köklenmemesi sizin sorununuz yani.

Böyle saçma sapan bir satış hiç duymamıştım. Özellikle Avrupa çiçekçilik bu adamdan çelik alacaksa allah yardım etsin, umarım başarırlar.

Kötü haber oldu sanki ama durum bu.

Penelophe
06-07-2007, 22:39
Memet?

hoyadag
06-07-2007, 22:48
Mehmet bey kusura bakmayın Avrupa çiçekçiliğe verilecek siparişle ilgili mesajları okumuştum, ancak siparişin verildiğinden haberim yoktu. Bu birliktelikte ben de yeralmak isterdim ama kısmet değilmiş.

hfz
06-07-2007, 22:55
Sevgili Hoyadag, sevgili Hamido'nun bahsettiği firma sizin mail ile bilgi aldığınız firma.. Ben zaten köklenmiş çiçek değil, çelik alacağımızı biliyorum. Aynı size gelenler gibi.. Ama Hamido arkadaşımız elinde çelik yok diyor?

''Hafize hanım, adı geçen siteyi inceledim. Hatta Mr. Shirley ile mailleştim. İstediğimiz miktarda gönderi yapabileceğini söyledi.''

Gerçi önce Avrupa çiçekçilikten haber bekleyeceğiz ama, dikkatli olmamızda da fayda var..

hoyadag
06-07-2007, 22:58
Hollandadaki firma, köklendirilmiş çelik satmıyor. Zaten elinde çelik de yok.
Almak isteyen bizzat gidiyor. Adam hangisinden istiyorsanız 10-15 cm. uzunluğunda bir çeliği anında kesip elinize veriyor ve parasını anında alıyor. Çeliğinizin köklenip köklenmemesi sizin sorununuz yani.

Böyle saçma sapan bir satış hiç duymamıştım. Özellikle Avrupa çiçekçilik bu adamdan çelik alacaksa allah yardım etsin, umarım başarırlar.

Kötü haber oldu sanki ama durum bu.

Bir konuda sevgili Hamido'ya katılıyorum, çelikleri köklendirmek tamamen bizim sorunumuz olacak. Çeliklerin köklü olması gerektiğinden ise haberim yoktu. Benim çelikler de sadece kesilmiş dallardı, kökleri yoktu. Birde daha önce de belirttiğim gibi Shirley'le görüşmemize göre çelikleri almadan ödeme yapmamız gerekmiyor. Hemen belirteyim bunları Avrupa Çiçekçilikten gelen yanıttan sonrası için söylüyorum.

hfz
06-07-2007, 23:02
Aynı anda yazmışız..:p Panik!:dilli:

Sakin, sakin..... Sonuçta şekil belli oldu. Önce Avrupa Çiçekçilikten haber bekleyeceğiz..

hoyadag
06-07-2007, 23:03
Sanırım Sevgili Hamido 'elinde çelik yok' ifadesini 'kesilmiş hazır çelik yok' manasında söyledi. Yani sipariş aldığında bitkilerinden çelik alıyor. Yanılıyor muyum sevgili Hamido?

heDera
06-07-2007, 23:08
*******, aceleci davranmayalım.Mehmet beyin söylediği gibi, sipariş verilmişti sakin düşünelim siparişler gelirse bağlantı kuran arkadaşımızı da güç durumda bırakmış oluruz.:(

hoyadag
06-07-2007, 23:18
Arkadaşlar rahat olun, Ömrümüz varsa ben hep buradayım. İnşaallah bir sorun çıkmaz da ben sizlerden çelik isterim;) . Sorun çıkarsa da hepberaber hallederiz.

memet
07-07-2007, 00:02
Avrupa çiçekçilik ağustosta kendi çiçeklerini getiriken hoya da getireceğini söylemişti.
Onun şartlanırını ve fiatlarıı öğrenir ona göre hareket ederiz. Çalıştığı firma olduğunu uygun fiatlı bulacağına inandığını söyledi.
Ben ona 25 dolar civarında fiatlar olduğunu bunun bize yüksek olduğunu söylemiştim.
Fırsat bulunca gidip tekrar gelişmeleri öğreneyim.

Hamido
08-07-2007, 09:18
Sayın hoyadag, haklısınız. "Elinde çelik yok" ifadesini, hazır kesilmiş çelik olmadığı anlamında kullandım. Ancak talep olursa istenildiği kadar kesip verebiliyor. Köklendirmeden sattığına göre zaten olması gereken de bu.

Hollanda'da çalışan bir öğretmen arkadaşıma 4 tane sipariş vermiştim, gidip almış. Temmuz sonu gibi gelirken getirecek. Köksüz olduğu için kurumaması ve canlı gelebilmesi gayretiyle kendisi küçük saksılara ekmiş. Bu bilgileri ondan aldım.

İşin komik yanı, benim verdiğim listeyi kaybettiği için kendisi oradan rastgele beğenip 4 çelik almış, ne aldığını bilmiyorum. Umarım yapraklarından filan anlayabilirim.

Eğer köklenir ve çelik alabileceğim duruma gelirlerse isteyen arkadaşlara dağıtacağım. Bu forumla ve hediye ettiği köklendirilmiş, saksıya dikilmiş çelik vasıtasıya mum çiçeğiyle tanışmama sebep olan qitted kardeşime olan borcumu böylece ödeyebilirim belki.

çiçeksever
09-07-2007, 10:56
merhaba uzun bir aradan sonra birlikteyiz.Geçen sene kökü çürüyen mum çiçeğini yaklaşık 10 a bölerek maden suyu şişelerinde köklenmeye bırakmıştım.
Bazıları köklendiği için giderken toprağa diktim.Dün şişede köklenmeye bıraktığım mum çiçeği çeliğinde tomurcuklar gördüm.Yarın resmini vermeye çalışacağım.Benim hem tuhafıma hem de hoşuma gitti.

lerdemir
09-07-2007, 11:23
İnanılmaz!!??

Bakalım suda devam edip de tomurcukları çiçeğe dönecek mi?

Öyle olursa bir ilk mi olur acaba?

1 senede, hem de suda çiçek açan ilk mum çiçeği...

hoyadag
09-07-2007, 22:12
Bak ben de merak ettim şimdi. Bakalım ne çıkacak.

Todor
10-07-2007, 01:05
Benim Hoya kerii, hiç bir gelişme belirtisi göstermiyor. Ama gerilemiyorda. Öyle bekliyor. Ne zaman yeni yapraklar verecek acaba.

çiçeksever
10-07-2007, 11:19
ben geçen sene yapraktan çoğaltmak istedim.Saksıya diktim.Yaprak hala duruyor.2-3 ay önce çıkardım baktım.Biraz kök yapmış fakat hala tek yaprak. Şu anda da yaprak olarak sağlıklı gözüküyor.

zenfree
10-07-2007, 11:21
Sevgili Çiçeksever, suda tomurcuklanan mum çiçeğinizin fotografını merakla bekliyoruz.

memet
10-07-2007, 11:25
Kerii bende de gelişmiyor. Yaprağı toprağa yakın, bir parmak mesafeden kestim geçen hafta, belki sürgün vermeyi teşvik eder dedim.
yapraktan üretim randıman vermiyor.

çiçeksever
10-07-2007, 12:43
alttaki de yaprak çeliği

memet
10-07-2007, 12:47
Çelik aldığın dalda, önceden de çiçek sürgünü var mıydı?

lerdemir
10-07-2007, 12:49
Yeşil renkli soda şişesindekine hay maaşallah gerçekten de !

Penelophe
10-07-2007, 12:56
:eek: Cidden çok ilginç yahu.

papatyam
10-07-2007, 13:03
Cuma günü mum çiçeğimden aldığım çelik çok çabuk köklendi :) yeni sürgünler de var, evimde ki mum çiçeğimden de resmen yaprak fışkırıyor, çok üzülüyordum aylardır ilerleme yok diye ama şimdi tam tersi çok mutluyum. :)))

İlkin
10-07-2007, 14:08
Merhabalar. Ben de Hoya çiçeğinin hastasıyım. Yakında sanırım benim de bir tane olacak ondan. Günlerdir ara ara mahvoldum. Şimdi bir tanıdığım komşusunun bahçesinden benim için bir çelik kesecek. Kargo ile yollayacak. Umarım güzel çiçek açan türündendir. Heyecanla bekliyorum bakalım. Bu arada Hoya bir sukulent türüdür. Bunu da eklemeden geçemeyeceğim :)

ephesos
10-07-2007, 14:11
Tanıdığınızın komşusu hangi ülkede yaşıyor ? Bahçesinde yetiştiriyor dediğiniz için sordum da.

İlkin
10-07-2007, 14:18
Tanıdığınızın komşusu hangi ülkede yaşıyor ? Bahçesinde yetiştiriyor dediğiniz için sordum da.

Türkiye'de yaşıyor. Ege Bolgesinde sahil kenarında...

Bir zamanlar çok revaçta olan bir türmüş ama şimdi ne kadar da zor bulunuyor.

Saygılar.

hfz
10-07-2007, 14:39
Sevgili Çiçeksever, Mum çeliğiniz mucize gibi... Biz kocaman Mum'ları açtıramazken. Maşallah....

Sevgili İlkin,

Çok sevindim sizin adınıza, sizin de bir Mum çiçeğiniz olacak.. Bu arada Hoya'ların sukulent olduğunu hiç duymadım. Gözümüzden mi kaçtı acaba? Bu bilgiye dair herhangi bir adres verebilir misiniz?

İlkin
10-07-2007, 14:57
Sevgili Çiçeksever, Mum çeliğiniz mucize gibi... Biz kocaman Mum'ları açtıramazken. Maşallah....

Sevgili İlkin,

Çok sevindim sizin adınıza, sizin de bir Mum çiçeğiniz olacak.. Bu arada Hoya'ların sukulent olduğunu hiç duymadım. Gözümüzden mi kaçtı acaba? Bu bilgiye dair herhangi bir adres verebilir misiniz?

Tesekkur ederim. Bakalım, inşallah güzel bir Hoyadır. Kimbilir belki yetiştirip
çoğaltabilirsem, sizlere de yollarım.

Benim için en büyük kaynak www.kaktusrehberi.com

Buradan http://www.kaktusrehberi.com/gallery/sukkulent.asp adresine girip sol yukarıda sukulent yazan yere gideceksiniz. Orada resim kaynaklarından bulabilirsiniz. Çok büyük emeklerle hazırlanmış bu siteyi şiddetle tavsiye ediyorum. Her yeri bilgi...

Saygılar...

kaseriya
10-07-2007, 16:06
Elimde nadide iki adet çelik kaldı,forma yeni katılan arkadaşlar bu çiçeğe sahip olmak isterlerse onlara gönderebilirim.Birde dip not düşmeden edemeyeceğim bu çelikler önümüzdeki sene çiçek verececektir.

Penelophe
10-07-2007, 16:22
Ben aslında yeni katıldım sayılır, değil mi? :(

papatyam
10-07-2007, 16:25
Olmaz Penelophe :p sen kazana düştün :D :D :D

İlkin
10-07-2007, 16:39
Ben yeni katıldım. Lütfen bana yollayın... :)

İlkin
10-07-2007, 16:49
Umarım bana da yollarsınız. Bu hoya düşkününü pek bir bahtiyar kılarsınız. :)

kaseriya
10-07-2007, 16:55
umarım bana da yollarsınız. bu hoya düşkününü pek bir bahtiyar kılarsınız :)

Adresinizi yazın yarin kargoya vereyim...

lerdemir
10-07-2007, 16:57
Gelecek sene çiçek verecekleri nasıl bu kadar kesin peki?

Penelophe
10-07-2007, 16:57
İlkin hoşgeldiniz.:) Lütfen buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) uğrar mısınız arkadaşım?

İlkin; tabi ki hepimiz hata yapabiliriz. bakın düzelttim. Amaç açık aramak değil zaten. Hatalarda ısrar etmemek arkadaşım. Teşekkür ederim.

İlkin
10-07-2007, 16:59
hoşbuldum penelophe, sanırım yanlış yazdığım bazı şeyler oldu :(

Penelophe
10-07-2007, 17:09
Cümlelerin başharfleri büyük olsa, noktalamalara da dikkat ediyoruz. :)

kaseriya
10-07-2007, 17:44
Gelecek sene çiçek verecekleri nasıl bu kadar kesin peki?

Çelikler özellikle çiçek veren yerlerden alındığı için bir sene sonra çiçek veriyor..

İlkin
10-07-2007, 17:46
Cümlelerin başharfleri büyük olsa, noktalamalara da dikkat ediyoruz. :)

Noktalarıma söz yok ;) Baş harf olayı tamam :rolleyes: Ben de Türkçe'yi düzgün kullanmaya çok meraklıyım, merak etmeyin. :)

İlkin
10-07-2007, 17:50
İlkin hoşgeldiniz.:) lütfen buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) uğrar mısınız arkadaşım?

Arada hatalar olabilir tabii istemeden, bakın sizde de noktadan sonra l küçük olmuş :cool:

Mine Pakkaner
10-07-2007, 18:06
Haklısınız İlkin, aradaki hatalar elbette oluyor, bizim mücadelemiz de bununla değil, kararlı ve kasıtlı şekilde böyle yazanlarla.

Aramıza hoşgeldiniz, özeniniz için de teşekkür ederiz :)

İlkin
10-07-2007, 18:14
Haklısınız İlkin, aradaki hatalar elbette oluyor, bizim mücadelemiz de bununla değil, kararlı ve kasıtlı şekilde böyle yazanlarla.

Aramıza hoşgeldiniz, özeniniz için de teşekkür ederiz :)

Hoşbuldum, inanın çok mutluyum burada olduğum için. Kaktüs ve sukulent merakımın içinde sırf Hoya çiçeği hakkında bu kadar ilgi, bilgi ve sıcak bir yazışma düzeni var diye buraya üye oldum.

Türkçe yazışma kurallarına kesinlikle hayatımda çok önem veriyorum. Yanlışlarım oluyorsa eğer bunu heyecanıma verin gerçekten ama onca 50 sayfalık yazılarda bana ilgili davranan arkadaş da olmak üzere birçok insanda yazım hataları olabiliyorken neden benim uyarıldığımı anlamadım. Biraz da kırıldım. :rolleyes:

Güzel günlerde ve bol çiçekli sohbetlerde buluşmak üzere.

Sevgiler.

memet
10-07-2007, 19:21
Bu kadar üzülmeyin, arada bana da diyorlar şurda yanlış yazmışsın diye.
Adetten yeni arkadaşlara bu uyarıyı yapıyoruz.
Yoksa, herkes hatalı yazabiliyor. Zaten o kadarının hoşgörüyle karşılanacağı kesin.

hoyadag
10-07-2007, 22:42
Elimde nadide iki adet çelik kaldı,forma yeni katılan arkadaşlar bu çiçeğe sahip olmak isterlerse onlara gönderebilirim.Birde dip not düşmeden edemeyeceğim bu çelikler önümüzdeki sene çiçek verececektir.

Sevgili Kaseria, Eğer bir başkasına söz vermediyseniz diğer çeliğinize ben talibim. Benim elimde hoya carnosa var ama kökleri oldukça zarar görmüş olduğundan kurtarabileceğimden pek emin değilim.

Söylemeden geçemeyeceğim askerliğimi Kayseri 1. Komando Tugayında yapmıştım. Çok güzel anılarım var orada. Birgün fırsatım olursa gezmek için geleceğim, özellikle de Kapuzbaşı Şelalelerini görmek istiyorum. Bu arada bu şelalelerin Uganda da bulunan Victoria şelalesinden sonra Dünyanın en yüksekten akan ikinci şelalesi olduğunu belirterek biraz da reklam yapmış olayım.

Arkadaşlar biraz konu dışına çıktığım için umarım kusuruma bakmazlar.

Sümeyye Polat
10-07-2007, 22:43

Merhaba.Ben de pek eski sayılmam aslında. :) Diğer çeliği de bana gönderebilir misiniz acaba?

Sümeyye Polat
10-07-2007, 22:44
Geç kalmışım :( :(

zenfree
10-07-2007, 22:58
Çok sulanmayı sevmeyen mum çiçeğinin suda tomurcuklanması çok ilginç. Bol su versek bizimkiler de çiçeklenir mi acaba?

Yoksa mum çiçeği sucul bir bitki mi?:D

Penelophe
10-07-2007, 23:07
Zenfree.:D

heDera
10-07-2007, 23:13
Bende bir alış veriş mazasından,çiçek açmış bir hoya aldım.Fakat hoyam gün geçtikçe daha kötüye gidiyor.:(

cezzar
10-07-2007, 23:15
alttaki de yaprak çeliği
Sn. çiçeksever;
Ya, bu suda tomurcuk veren mum çiçeği hadisesi gerçekten de hayretamiz bir hadise..
Belki de orada zaten eski bir çiçek sapı vardı.. Ama yine her ne olursa olsun; suda durup tomurcuk büyütmesi inanılmaz.. Suyun içindeki kısım ne kadar kök salmış acaba?

Peki su normal bir su mu idi? Yoksa içinde besin falan gibi şeyler de eklenmiş miydi?

Selamlar...

cezzar
10-07-2007, 23:23
Bende bir alış veriş mazasından,çiçek açmış bir hoya aldım.Fakat hoyam gün geçtikçe daha kötüye gidiyor.:(

Sn. heDera, bu başlık altındaki yazışmaları okursanız, mumçiçeğinizin derdini öğrenir ve onu nasıl kurtarabileceğinizi de öğrenmiş olursunuz..
Kolaylıklar..

Selamlar..

heDera
11-07-2007, 00:26
Sevgili, cezzar bu başlığı sürekli takip ediyorum fakat hepsini uyguladığım halde hoya mı geri döndüremiyorum..:( Şimdi seranın içine aldım son çare onu deneyeceyim yardımcı olma isteyinden dolayı teşekkürler:)

ephesos
11-07-2007, 00:37
Sukulent i bir sınıf olarak algılamak karmaşaya neden olabilir sukulent aslında sınıf olarak değilde ortak özellik olarak algılanabilinir.
Sukulent latinceden özsuyu tanımlamasından geliyor (succus).
Bu tanımlama kurak dönemlerde kullanabilmek için bünyesinde su tutabilen bütün bitkiler için kullanıla bilinir.Örnek olarak orkidelerden phalenaopsisler , etoburlardan Pinguicula , hepimizin tanıdığı begonya kısacası şulinkten bakabilirsiniz.
http://de.wikipedia.org/wiki/Sukkulent
Hoya ortak özellik olarak sukulent özelliği taşır , bizim forumda sukulent demek yapraklı ve etli kaktüs demek , sukulent botanikte taksonomik bir sınıf değildir sadece özelliği anlatır.
Division : Magnoliophyta
Class : Magnoliopsida (Rosopsida)
Subclass : Asteridae
Order : Gentianales
Family : Apocynaceae
Genus : Mumçiçeği
Hoyanın sistematik seceresi böyle.
Hoyayı sukulent olarak sınıflamak mesaj ve kavram kargaşasına yol açabilir.

hoyadag
11-07-2007, 03:51
Arkadaşlar, birçoğu malumumuz olmasına ragmen, hem bir özet teşkil etmesi hem de karanlıkta kalan noktaların aydınlanmasında faydalı olabilecek durumda olması nedeniyle Florida Üniversitesi Araştırma ve Eğitim Merkezinde hazırlanmış bir ödevi dilimize çevirmeye çalıştım. İngilizcem iyi bir çeviri için yetersiz kalmış olabilir, affınıza sığınarak bu çalışmayı yayınlıyorum. İnşaallah bu harika bitki hakkında bilinmeyenlere ışık tutar.

Bu çalışmanın devamında zararlılardan korunma ve savaşma ile ilgili kısmı da vardı ancak zaman ayıramadım. Ayrıca bu konuda Mine Hanımın gayet etkili yöntemleri bulunduğundan gerek de görmedim. Yine de dileyen arkadaşlar olursa o kısmı da çevirebilirim.

hoyadag
11-07-2007, 03:53
MUM ÇİÇEĞİ (HOYA) ÜRETİM REHBERİ

Mum Çiçeği (Wax Plant)

Mum çiçeği, ipekotu (milkweed) Asclepiadaceae ailesinden hoya cinsine aittir. Mum çiçeğinin bitki endüstrisinde üretilen en yaygın türü Hoya carnosa’dır. Türün tercih edilen ortak ismi mum çiçeği olmakla birlikte, mum sarmaşığı (wax vine) veya porselen çiçeği olarak da bilinir. Çiçek ve yaprakları etli olup, üst deri kısımları yarı parlak mumlu bir mayi ile kaplanmıştır. Dünya üzerinde çok az kişi tarafından yetiştirilen H. australis, H. bella, ve H. multiflora başlıca bilinen türleridir.

Mum çiçeği, yarı ağaçsı dallara ve oval veya yumurta biçimli 2-3 inç aralıklarla karşılıklı dizilen yapraklara sahiptir. Çiçekler top halinde 2-3,5 inç çapında gelişirler. Her bir çiçek etkileyici, pembe-beyaz simetrik beş harici loba ve kısmen veya tamamen kırmızı bir iç loba sahiptir. Çiçekler bitki üzerinden mahmuza benzeyen dal biçiminde çıkıntıların ucunda gelişirler. Bu çıkıntılar zamanla büyüyerek çiçeğe dönüşür.

Mum çiçeği Floridada yetiştirilen yapraklı bitkilerin yüzde birinden daha azını teşkil eden küçük bir üretim grubudur. İç mekanda 10 saat 125 lm/ft2 ışıkta kolayca yetiştirilebilmesine rağmen, üreticiler tarafından gelişim takviminin uzunluğu nedeniyle çokça tercih edilmezler. Genellikle 3x3 inçlik kare saksılarda yetiştirilirler. Pek az üretici yetiştirme için 4 inçlik veya daha büyük saksıları kullanır.

Floridada Üretilen Türler

Hoya carnosa Wax Plant
Hoya carnosa ‘Argenta Picta’(pat. 3307) Hindu Rope
Hoya carnosa ‘Compacta’
Hoya carnosa ‘Mauna Loa’(pat3054) Lura-Lei
Hoya carnosa ‘Compacta Regalis’(pat. 3306)
Hoya carnosa ‘Krinkle 8’ (pat. 3008) Krinkle 8
Hoya carnosa `Krinkle 8 Variegata' Variegated Krinkle 8
Hoya carnosa ‘Rubra’(pat. 3105) Krimson Pricess
Hoya carnosa ‘Tricolor’(pat. 2950)
Hoya carnosa ‘Variegata’ Variegated wax plant
Hoya purpurea-fusca ‘Silver Pink’ Silver pink wax plant

Üretim

Mum çiçeği ana sarmaşıktan kesilen çeliklerle üretilir. Genellikle tek gözlü çelikler, yaprak çiftinin 1/4 inç üstünden kesilir ki üstteki yaprak çifti için aşağıda bitkinin tutunabileceği uzun bir dal bırakılmış olsun. Çelik 3-4 hafta içinde köklenir ve genellikle 4-6 hafta biçinde filizlenmeye başlar. Yaprak düğümünde ve sap boyunca toprak altında kalan kısımda çok sayıda kökçük oluşur. En iyi köklendirme için çelikteki yaprak düğümü toprak yüzeyinde bırakılmalıdır. Filizlenecek kısmın toprak altında kalmaması için çeliği çok derin gömmemeye dikkat etmelidir.

Mum çiçeği en iyi 1500-2000 lm/ft2 ışık yoğunluğunda ve 20-24 C sıcaklıkta gelişir. Yaz aylarında aşırı sıcaklık ve düşük havalandırmaya maruz kalırsa bitkinin kök ve beden gelişimi yavaşlayabilir. Kış aylarında ise çok soğuk ortamlar bitkiyi zayıf düşürecek, cansızlaştıracaktır. Kabul edilebilir sıcaklık aralığı 20-32 C derecedir. Çelik kesildikten sonra üretim için en önemli faktör sulamadır. Eğer ortam %75 veya daha fazla nem oranına sahipse köksüz çelikler sık sık spreylenmemelidir. Basit olarak, toprak yüzeyini hafifçe nemli tutacak kadar sulamalı ancak tamamen ıslak bırakılmamalıdır. Çelik köklendikten sonra sulama azaltılmalı ve iki sulama arasında toprağın bir miktar kurumasına izin vermelidir.

Üreticiler, sulama frekansı değiştirildiğinde, toprağın gübre durumunun ayarlanmasını kolaylaştırdığından genellikle sıvı gübrelemeyi tercih ederler. Mikroelement takviyeli 2:1:2 veya 3:1:2 gübreler tercih edilmesi iyi olur. Ayda bir her 1000ft2 için 2,9 pound nitrojen içeren gübre kullanılmalıdır.

Yetiştirme ortamı yüksek oranda organik materyal içermelidir. Yüksek su tutma kapasitesiyle lifli turba, iyi bir havalandırma ve drenaj için ise perlit veya çam kabuğu kullanılabilir. Birçok ticari uygulamada önceden harmanlanmış, topraksız yetiştirme ortamları kullanılarak yüksek kaliteli mum çiçekleri yetiştirilmektedir.

Üretim takvimi bitkinin cinsi, sıcaklık ve sulama gibi etkenlere bağlı olarak değişir. Tamamı yeşil ve düz yapraklara sahip türler, düğüm araları kısa, kıvrık ve alaca yapraklı türlere göre iki kat hızlı gelişim gösterirler. 3 inçlik bir saksıda tek düğümlü, köksüz bir çelikten, 6-8 inçlik yetişkin bir mum çiçeği bitkisi elde etmek ortalama 5-11 ay alır.

Kaynak :

CFREC-A Foliage Plant Research Note RH-91-35 L.S. Osborne, R.W. Henley and A.R. Chase

University of Florida, IFAS Central Florida Research and Education Center - Apopka 2807 Binion Rd., Apopka, FL 32703-8504

kaseriya
11-07-2007, 08:04
Hoyadag kardeşim çeliklerin ikisinide verdim,şuan bitkinin üzeri çiçekli olmasa bir çelikte sana alırım ama doğru olacağını sanmıyorum,çiçekleri dökülür dökülmez çiçekli bölümden sanada bir çelik kesip gönderebilirim sadece biraz sabretmen gerekecek üstadım...

lerdemir
11-07-2007, 08:54
hoyadag,

Zahmet etmişsin; ellerine sağlık.

Gayet de güzel olmuş çeviri.

İlaveten, metinde ihtiyaç duyabilecek olanlar için
1 inç = 2,54 cm.

zenfree
11-07-2007, 09:05
MUM ÇİÇEĞİ (HOYA) ÜRETİM REHBERİ

[Yetiştirme ortamı yüksek oranda organik materyal içermelidir. Yüksek su tutma kapasitesiyle lifli turba, iyi bir havalandırma ve drenaj için ise perlit veya çam kabuğu kullanılabilir. Birçok ticari uygulamada önceden harmanlanmış, topraksız yetiştirme ortamları kullanılarak yüksek kaliteli mum çiçekleri yetiştirilmektedir.

Sevgili Hoyadag çeviri için teşekkürler...

Topraksız yetiştirme ortamlarından bahsedilmiş; çok ilginç geldi bana.

cezzar
11-07-2007, 09:39
Sevgili, cezzar bu başlığı sürekli takip ediyorum fakat hepsini uyguladığım halde hoya mı geri döndüremiyorum..:( Şimdi seranın içine aldım son çare onu deneyeceyim yardımcı olma isteyinden dolayı teşekkürler:)

Merhaba heDera; peki nedir derdi mum çiçeğinizin? Kötüye gidiyor derken neyi kastediyorsunuz? Belki bir fotoğrafını da ekleyebilirsiniz foruma..

selamlar...

çiçeksever
11-07-2007, 09:49
Çelik aldığın dalda, önceden de çiçek sürgünü var mıydı?

dikkat etmedim.Dün saksıya dikecektim.Sizlerin isteği ile çiçek açana kadar şişede tutmaya karar verdim.

İlkin
11-07-2007, 10:03
Hoyadag, ellerin dert görmesin. Çevirin çok faydalı olacak bizler için. Sağol.

Hakan KINACI
11-07-2007, 10:35
Çok sevdiğim çiçeklerden birisidir ancak ne iştir bilmem Ankara da bir kaç çiçekçiye sordum maalesef bulamadım...:(
Saygılar,

lerdemir
11-07-2007, 10:38
Hakan Kınacı,

O zaman, hemen çelik sırasına girmek istediğinizi mi varsaymalıyız? :)

heDera
11-07-2007, 10:42
Sn hakan kınacı bu form başlığında selahattin hocamızın mum çiçeyi temin ettiğini biliyorum birkaç arkadaşımıza.Bilginiz olsun diye hatırlatayım dedim.:D

memet
11-07-2007, 12:16
Bence mum çiçeği iç mekan bitkisi değil.
Aynı saksıda iki kök vardı. Birini ayırıp bahçeye çıkardım. İlk günler bazı yapraklarında sararmalar oldu. Şimdi her yerinden yeni ve güçlü sürgünler çıkıyor. İçerde kalanda bir kıpırtı yok.

Hakan KINACI
11-07-2007, 13:59
Hakan Kınacı,

O zaman, hemen çelik sırasına girmek istediğinizi mi varsaymalıyız? :)

EVET :)

İlkin
11-07-2007, 14:08
Dış koşullar tabii ki çiçekler için çok daha faydalı. Işık, hava vs. Peki evin içinde çiçek açtırmasını becerenlere ne demeli? Sırrı ne acaba bu işin? :)

kiiirmiziii
11-07-2007, 14:23
Dış koşullar tabii ki çiçekler için çok daha faydalı. Işık, hava vs. Peki evin içinde çiçek açtırmasını becerenlere ne demeli? Sırrı ne acaba bu işin? :)

Sırrı basit:) sabah güneşi ve az su :) bir de kokmasına çare bulabilsem.

lerdemir
11-07-2007, 14:29
Deodorant?

:)

memet
11-07-2007, 14:48
Hedera neyin kötü olduğunu anlatabilir misin?
Köklerini konrol ettin m isağlam mı?

hoyadag
11-07-2007, 14:54
Hoyadag kardeşim çeliklerin ikisinide verdim,şuan bitkinin üzeri çiçekli olmasa bir çelikte sana alırım ama doğru olacağını sanmıyorum,çiçekleri dökülür dökülmez çiçekli bölümden sanada bir çelik kesip gönderebilirim sadece biraz sabretmen gerekecek üstadım...

İlgin için teşekkür ederim. Çeliğini sabırsızlıkla bekleyeceğim.

heDera
11-07-2007, 15:23
[QUOTE=memet;128894]Hedera neyin kötü olduğunu anlatabilir misin?
Köklerini konrol ettin m isağlam mı?[/QUOTE Mehmet bey, evet köklerini kontrol ettim gayet sağlam saksıyı değiştirdim yerini de değiştirdim bir hafta önce sanırım ya yerini beyenmedi ışıkdan dolayı öğleden sonra evim çok güneş alıyor.Bende biraz fazla suladım isteklerini ayarlayamadım sanırım şimdi bekliyorum çürüme olursa ümidimi kesicem tekrar filiz vermesi için:(

memet
11-07-2007, 16:29
Toprak değiştirdikten sonra, serin ve gölge bir yerde kendine gelene kadar korumakta fayda var.

İlkin
18-07-2007, 13:22
Kaseriya'nın yolladığı güzel Hoya cam kenarındaki yerini aldı. Hergün birkaç kere gidip bakıyorum nasıl diye. Haftada 1 kere de suluyorum. Toprağı genelde nemli, toprak kurusun diye bekliyorum. Bakalım ne zaman yeni yapraklar verecek. Tekrar çok teşekkür ederim Kaseriya ;)

kaseriya
19-07-2007, 08:43
Rica ederim ne demek,umarım önümüzdeki sene bol bol çiçek açar.Lakin o çelik nereye tutunup boy atacak merak ettim:) orayı severde gelişmeye orada başlarsa sonra yerini değiştiğinde küser bunu dip not olarak belirteyim..

İlkin
19-07-2007, 11:22
Daha yeni yaprak emareleri yok :) Eğer büyümeye başlarsa oraya bir çubuk koyacağım. Ona dolanır. Gerekirse oradaki teşhir kapılarına dolarım onu. Yerini değiştirmem merak etmeyin ;)

Hakan KINACI
19-07-2007, 13:57
Aceba Ben sıradamıyım :) nasıl anlayacağım sırada oldumu ve sıra bana ne zaman gelecek? :)
Saygılar,

İlkin
20-07-2007, 10:33
Aceba Ben sıradamıyım :) nasıl anlayacağım sırada oldumu ve sıra bana ne zaman gelecek? :)
Saygılar,

Arada bir yoklayın burayı, çelikleri olan mutlaka verecektir. Merak etmeyin :rolleyes:

chemist
20-07-2007, 10:46
Bende de güzel bir mum çiçeği var. İsteyenlere çelik gönderebilirim. Şu anda boyu yaklaşık olarak 2,5 metre kadar ve birkaç yerinden yeni sürgünler çıkartıyor. Bu kısımlarından çelik alabilirim. İlgilenenlere duyurulur.

Hakan KINACI
20-07-2007, 11:03
Bende de güzel bir mum çiçeği var. İsteyenlere çelik gönderebilirim. Şu anda boyu yaklaşık olarak 2,5 metre kadar ve birkaç yerinden yeni sürgünler çıkartıyor. Bu kısımlarından çelik alabilirim. İlgilenenlere duyurulur.

:p İlgilenen dedi birileri :p
Sn.Chemsit;
Çok mutlu olurum bir kaç çelik çok işime yarar :)
Saygılar,

chemist
20-07-2007, 11:37
:p İlgilenen dedi birileri :p
Sn.Chemsit;
Çok mutlu olurum bir kaç çelik çok işime yarar :)
Saygılar,

Sayın Hakan Bey;
Bilgileriniz özel mesaj olarak atarsanız size bir kaç çelik gönderebilirim.

Hakan KINACI
20-07-2007, 14:14
Sayın Hakan Bey;
Bilgileriniz özel mesaj olarak atarsanız size bir kaç çelik gönderebilirim.

Gönderdim.
Teşekkür ediyorum.
Saygılar,

darla
20-07-2007, 14:26
Merhaba,
Benim aylar önce sayın Hfz den aldığım mum çiçeği çeliğim artık hızla büyüyor.
Ve gelişme yolunda gün geçtikçe ilerliyor.Çeliğim bir tane sürgün verdi fakat 5 tane olan yapraklarından ikisi güneşten kavrulunca onları kestim ve 3 yaprağı kaldı.Şu an durumları gayet iyi bakalım zaman ne gösterecek.
Buradaki arkadaşlar gibi benim de mum çiçeğim işallah açacak..
Teşekkürler....