View Full Version : Mum çiçeği (Hoya carnosa)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
[
24]
25
masal_naz
09-07-2015, 10:11
böyle şuan bana cevap yazarmısınız
masal_naz
14-07-2015, 18:19
Neden cevap yazan yok
Rica etsem yaprak gözlerinin fotoğrafını çekebilir misiniz?
Eğer yapraklar aşağıya doğru bakıyorsa büyük ihtimalle çeliği ters dikmissinizdir bu bir sorun değil zamanla sürgünler yukarıya büyüyeceği için bir sorun kalmayacak kısa bir süre sonra bitki normal hale döner. Fotoğraflarda bitki gayet memnun halinden sürgün vermeye de başlamış kalıcı yerine alıp sürgün büyümesini izleyin derim. Fazla kurcalamayın ki bitki rahatsız olmasın.
masal_naz
16-07-2015, 10:18
teşekkür ederim eve geçince resim çekeceğim ben en üst sürgünü kesip yanına diktim sürgünün ucu kurumuştu diye
black_flood
18-07-2015, 21:45
Bu sene çok verimli geçti kokusu bayağı etkili açık alan olmasına karşın tüm alanı kaplıyor kokusu ve ilk defa bu sene arıdan geçilmiyor üstü tüm gün bal arısı dolu üstü.
KozanDağı
31-07-2015, 14:16
Sevgili DKP dan aldıgım 3 çelik. Teşekkurler DKP .
2008 de gondermişim ilk resimlerini şimdi türlü badirelerden sonra 70-80vcm oldu ama hala çiçek alamadım niye acaba?
masal_naz
18-08-2015, 10:17
mum çiçeğimin son hali
B e t ü l
19-08-2015, 22:55
Komşumun hediyesi olan carnosam hızla büyüyor. :)
masal_naz
22-08-2015, 14:06
arkadaşlar işaretlediğim yuvarlak uc sürgünmü yoksa tomurcuku cıkarıcak
resimsel
22-08-2015, 14:14
arkadaşlar işaretlediğim yuvarlak uc sürgünmü yoksa tomurcuku cıkarıcak
Bu yeni bir sürgün,
masal_naz
22-08-2015, 14:29
teşekkürler daha tomurcuğa cok var demekkı
Mum çiçeğimi beyaz bit yüzünden kaybettim şimdi çelik aldığım küçük bir çiçeğim var. Yeni bir mum çiçeği hediye geldi fakat kokmuyor nedenini bilen varmı?
salihcan
24-08-2015, 17:49
Gündüz kokmaz Hoya Carnosa geç vakitlerde akşam kokar :)
yeşillim
24-08-2015, 19:13
Mum çiçeğimi beyaz bit yüzünden kaybettim şimdi çelik aldığım küçük bir çiçeğim var. Yeni bir mum çiçeği hediye geldi fakat kokmuyor nedenini bilen varmı?
Carnosanın çiçek demeti var mı ? Varsa yeni mi çiçek açtı? Saat 17 den sonra hafif akşam 22 gibi yoğun kokusunu alabilirsiniz. Bu da sabah vaktine kadar sürer.
Moringa_sülo
24-08-2015, 19:20
Avusturyada geriye birakdigim anac-hoya ve yeni dikdigim hoya-celiklerim ;-) umarim anneleri gibi 3-4 metra büyürler :-)
Gündüz kokmaz Hoya Carnosa geç vakitlerde akşam kokar :)
Anladım teşekkürler :)
Carnosanın çiçek demeti var mı ? Varsa yeni mi çiçek açtı? Saat 17 den sonra hafif akşam 22 gibi yoğun kokusunu alabilirsiniz. Bu da sabah vaktine kadar sürer.
Bana geldiğinde çiçek demetleri vardı yaşlı çiçek demetleri sanırım, döküldüler ...
yeşillim
25-08-2015, 06:19
Sn misk-00
İki gün evveli, tanıtım mesajınızda carnosa çiçeği görmediğinizi yazmışınız.
Ben de acaba çiçeği olmayan carnosadan mı koku bekliyorsunuz diye düşündüm.
Çiçek dökülen saplar bitki üzerinde kalsın aynı yerden yeniden çiçeklenecektir.
Sn misk-00
İki gün evveli, tanıtım mesajınızda carnosa çiçeği görmediğinizi yazmışınız.
Ben de acaba çiçeği olmayan carnosadan mı koku bekliyorsunuz diye düşündüm.
Çiçek dökülen saplar bitki üzerinde kalsın aynı yerden yeniden çiçeklenecektir.
Sn Yeşillim
Ben tek gecelik gelin çiçeğinden bahsettim ,onun çiçeğini hiç görmedim . :) Mum çiçeğinin daha once hastalıktan ölen onun 2 defa kokulu olarak çiçeğini gördum .Hediye olarak gelenin hala kokusu yok acaba dedim kokusuz tür mü diye düşünerek sordum?
masal_naz
07-09-2015, 19:10
Bu da sürgünmü sizce:confused:
salihcan
07-09-2015, 21:05
Bu da sürgünmü sizce:confused:
Onlar havai kök... Ordan çelik alıp köklendirmek için çok uygun yerlerdir ;)
masal_naz
07-09-2015, 21:16
Hep boşuna seviniyorum :( zaten tek yaprağı toprağa diksem kök veriyor onun yerine tomurcuk olsaydı keşke. Sürgünlere de fısfıs yapıyorum belki de o yüzden kök veriyor
Benim hoya neden çiçek açmiyor bence çok iyi durumda yaşı 3 sene.bu arada 4-5 yapraktan büyüttüm .1 Saksı içinde 4 Tür var
myomimus
06-10-2015, 12:40
Merhaba yetiştirdiğim mum çiçeklerinden anladığım kadarıyla mum çiçekleri büyürken çiçek tomurcuğu çıkarıyor ve ilerde açıyor. Büyürken tomurcuk çıkarmazsa açmıyor. Gözlemim doğru mudur? Büyürken çiçek tomurcuklarını çıkartmak için ne yapmamız gerekir?
myomimus
06-10-2015, 12:43
lalolu hoyanızı güneş gören bir pencere önüne koyun ama güneşi tül perde arkasından alsın. Yakınında da bir pencereyi gece gündüz açık bırakın. Kurudukça sulayın. Güvercin gübresi koyun. Bizin mum çiçeği bu şekilde bütün yaz defalarca açtı. Tabi yaprakları arasına çiçek tomurcuğu var mı diye bakın yoksa açmaz.
Nasıl oluyorki o çiçek tomurcuğu
Hayel Azerbayca
03-11-2015, 12:49
O mağazada acaba Hoya Kerri satılıyormu?
Hayel Azerbayca
03-11-2015, 12:50
Afedersiniz, o mağazada Hoya Kerri satılıyormu?
Hangi magaza ? Bu başlıkta hoya satış yerleri ile ilgili bilgi yer almaz Hayel Azerbayca.
esinruzgar
06-11-2015, 19:00
Mum çiçeğim panjurlarla kapalı balkonda duruyordu, her sabah güneş görüyor, bütün bir yıl orada kaldı. Bir ay kadar önce çiçek açtı, her şey güzeldi, yerini ve şartlarını sevdiğini düşünüyordum. Ama bir hafta önce en alttaki yaprakları sararmaya başladı, bir iki yapraktı her geçen gün daha da sararıyor :((((
Yerini mi saksısını mı değiştirsem, kurtulur mu yoksa ölüyor mu?
Mum çiçeğim panjurlarla kapalı balkonda duruyordu, her sabah güneş görüyor, bütün bir yıl orada kaldı. Bir ay kadar önce çiçek açtı, her şey güzeldi, yerini ve şartlarını sevdiğini düşünüyordum. Ama bir hafta önce en alttaki yaprakları sararmaya başladı, bir iki yapraktı her geçen gün daha da sararıyor :((((
Yerini mi saksısını mı değiştirsem, kurtulur mu yoksa ölüyor mu?
Olasılıklar;
1- yeterli hava alamaması.
2- Fazla sulama.
3- Gece ve gündüz arasındaki ısı değişikliği.(Antalya için şu sıralar pek geçerli sayılmaz)
4- kökünde nematod(yumrular) veya toprak altı zararlısı olabilir.
584161
Son çare; sökün kökünü kontrol ettikten sonra hasarlı kökleri temizleyin yıkayın kök ve dal budaması yapın toprağını değiştirip tekrar dikin.
budadığınız dallarından da çelik yapabilirsiniz.
Aklıma gelenler bunlar, geçmiş olsun kolay gelsin.
Mevsim geçişlerinde özellikle kışa girerken eski sulama alışkanlığına devam edilmesi fazla su nedeniyle kök çürümesine neden oluyor. Yedeklemek için çelik almanızı öneririm.
esinruzgar
09-11-2015, 16:52
Sanırım fazla suladım o zaman ama köklerine de bakacağım. Umarım kurtarabilirim, çok güzeldi gelişimi, hala sürgünleri uzuyor.
Teşekkürler tavsiyeleriniz için.
shawshang
13-11-2015, 07:59
annemin saksısından 2. kök olarak gelen bu hoyayı zar zor diller dökerek çalabildim :)
585164
nalanalgan
15-11-2015, 17:09
çiçek açmayan hoyam..var..içeride..ve içerisi merkezi sistemle ısınıyor..oldukça sıcak..gerçi sağlıklı geliişim gösteriyor ama..geceleri balkna..gündüzleri içeri mi alsam?
edelvays58
15-11-2015, 17:30
nalanalgan hanım, gece gündüz kapalı balkonda kalabilir Bursa'da. İçeri almanıza gerek yok. Muhtemelen Carnosadır,klasik olan. 2-3 dereceleri görebilir ve etkilenmez.
EAkpınar
11-12-2015, 15:53
Bu kış cam balkonda baktığım ve sayın esmaesma'nın mum çiçeği gibi yukarı uzatmak yerine halka şeklinde doladığım mum çiçeğim, Ankara'ya ilk kar yağdığı gün ben eve gelene kadar soğuktan dondu.Sağlam gördüğüm iki dalını beraberce bi saksıya köklendirme yapmadan diktim. Sağında solunda tek tük kalan dört yaprağı da aynı şekilde diktim. 1 ayı geçti. Büyük çeliklerden birinde yeni bir filiz oluşumu başladı fakat diğerlerinde henüz bir hareketlenme yok.
555197
Atmaya kıyamadığım dörtlünün hayata tutunduğunu müjdelemek istiyorum:p Hepsi de köklendi. İki tanesi sürgün bile vermiş :rolleyes: Hepsini ayrı ayrı saksılara aldım
Arkadaşlar merhaba.. Benim 3 tane çelikten yetiştirdiğim mum çiçeklerim içerde öldüğü için balkona koymuştum, orada yerlerini çok sevdiler fakat şimdi il dışındayken kar yağışı nedeniyle islanmislar :( Hala sağlıklı görünüyorlar ama toprakları ıslak. Iceri almaya da korkuyorum. Ne yapmamı önerirsiniz? Iceri almali miyim? Ilginize çok teşekkürler.
edelvays58
02-01-2016, 22:24
Eğer toprağınız geçirgense, yani fazla su tutmuyorsa içeri almakta sakınca yok. Fazla ıslak ise,saksı kenarlarından bir peçete ile fazla olan suyu emdirebilirsiniz. Hava alacağı bir yere koyun ve gözleyin derim....Carnosa ise sorun olacağını düşünmüyorum..Alacağınız yer fazla sıcak olmasın ki bitki birden şok yaşamasın..
Tamam çok teşekkür ederim.
flaneuse
10-01-2016, 14:22
Sevgili SDurul'un sürpriz yapıp gönderdiği Hoya Carnosa çelikleri köklendi mi ne?
591903
flaneuse
24-01-2016, 14:38
Böyle de 2 yeni yaprağımız var- çok körpeler ve renkleri biraz koyuca. (Renk farklılığı) Bir sıkıntı alameti değildir umarım...
593273
black_flood
24-01-2016, 16:24
taze sürgünde normal o renk büyüdükçe asıl rengine kavuşup yeşil rengi olacak. küçükken sürgünü kahverengi oluyor gayet sağlıklı görünüyor resimdeki görüntüsü.
flaneuse
24-01-2016, 16:30
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim Sayın Black_Flood :)
Erdem 01
29-01-2016, 16:23
Mangal odun kömürü parçalarında köklendirilmiş Hoya Carnosa çeliklerinin yeni yapraklar verip gelişmeye başladığı son durumları. Gelişmeleri için sıvı gübreli su ile beslenmeleri gerekiyor. Kökleri oldukça sağlıklı.
çaylakhoyaaşığı
10-02-2016, 10:44
Bu ikili de benimkiler :)
çaylakhoyaaşığı
18-02-2016, 11:48
Bu sefer olacak galiba :)
Sene 2007 , bu forumdan bir arkadaş bana mum çiçeği çelikleri göndermişti. Metrelerce büyütmüş , çiçeklerinin kokusu evi sarmıştı .
Çiçeğim baba evinde kaldı , ben ayrılıp evlenip barklanınca sahip çıkamadım .
Çelik gönderme kardeşliği devam ediyor mu ?
çaylakhoyaaşığı
25-02-2016, 10:13
Son sürat büyüyoruzzzz :))
Merhabalar
İnternet üzerinden mum çiçeği alabileceğim , daha önceden denediğiniz bir site ya da Adana da bulabileceğim bir çiçekçi önerisi olan var mı ?
sardunya18
17-03-2016, 13:42
Merhabalar benimde hoyam var artık ;)karnosa olduğunu tahmin ediyorum yeni çelikledim hevesle bekliyorum . İnşallah tutar güzel çiçeklerini görürüz:rolleyes:
Vicia Ervilia
20-03-2016, 16:38
Ankara buluşmasında arkadaşlar bana vermişlerdi. Boyu çok kısa, 1 yıl olmak üzere, inanılmaz yaprak veriyor, neredeyse her hafta yeni yaprak veriyor ama hiiç uzamıyor. Benimki sarılmayacak heralde hiçbir yere :( ben bir sopa koysam en uzun dalını bağlasam böyle mi uzamaya ve sarmaya başlayacak.. Pek anlayamadım ne yapmam gerekriğini...
Bende yeni üyeyim arkadaşlar neredeyse 9 yildir mum cicegi istiyordum ama kendi evime almak nasip oldu. Bende HOYA DASYANTHA adinda olan yogun kokulu mum cicegi türünü aldim ama o kadar sayfalarca yorum okumama ragmen sadece adinin gectigini, bi aciklama ve yetistiren yorumu görmedim yardimci olursaniz sevinirim.
arkadaşlar mum çiçeğimin fotosunu atmak istiyorum ama hata veriyor nedeni ne olabilir
yeşillim
02-04-2016, 07:32
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm İnceleyin Sn Uğu
Yesilim tesekkurler ama böyle atinca netligi cok azaldi
Bu hoya dasyantha mi bilgi verebilir misiniz lütfen. Ben siparis ettim ve elime gecti ama bi bilgi yok tam olarak ciceginin rengini ve ve yogun kokulu denildigi icin aldim umarim iyi olur. Bide cicegim tam 23 cm 1-2metreye ulaşmasi ne kadar sürer. Lütfen yardimci olursaniz sevinirim. Sivi bitki besini de aldim 1 ayda bir dokecegim bide guvercin gubresi koydum az. Cicegimin yeride tam gunes vurmayan fakat cok aydinlik olan penceremin sağına koydum. Şimdi ki yaptiklarim yanlis degildir umarim
kelebek çalısı
03-04-2016, 20:43
Yaklaşık iki yıl önce Sn. Yeşillim den edinmiş olduğum H.carnosa tricolor ve splash türlerini kaybetmiştim. Şimdi 12. Yıl kutlamasında edindiğim yetişkin ve iyi gelişmiş ve de carnosa olduğunu yaprak yapısından tahmin ettiğim mum çiçeğimi hemen burada paylaşayım. Bugün eski saksısından yeni saksısına yerleştirdim.
603471
603472
603473
603474
603470
kelebek çalısı
03-04-2016, 20:48
603475
603476
Son hali böyle, toprak ve saksı değişiminden sonra, üzerinde bol miktarda yeni yaprak oluşumu izleniyor. Çiçek sapı bile olabilir ;)
Elimdeki Hoya'nın türü nedir acaba? Carnosa olabilir mi?
603522
603523
edelvays58
04-04-2016, 20:47
Bu hoya dasyantha mi bilgi verebilir misiniz lütfen. Ben siparis ettim ve elime gecti ama bi bilgi yok tam olarak ciceginin rengini ve ve yogun kokulu denildigi icin aldim umarim iyi olur. Bide cicegim tam 23 cm 1-2metreye ulaşmasi ne kadar sürer. Lütfen yardimci olursaniz sevinirim. Sivi bitki besini de aldim 1 ayda bir dokecegim bide guvercin gubresi koydum az. Cicegimin yeride tam gunes vurmayan fakat cok aydinlik olan penceremin sağına koydum. Şimdi ki yaptiklarim yanlis degildir umarim
Evet mum çiçeğiniz Dasyanta: bir melez olduğu söyleniyor. Carnosa ve Fungii çaprazlaması. Doğru bakıyorsunuz,sabah, yakıcı olmayan güneşe hayır demez. Çok dayanıklı bir tür. Ama kısa sürede çiçek açmıyormuş:3-4 yıl geçmesi gerekiyormuş..Ama sürprizlere de her zaman hazır olmak gerekiyor..
Bir şey daha var:umarım toprak karışımınız geçirgen ve bol çam kabukludur...
edelvays58
04-04-2016, 20:48
[QUOTE=nikon_;1451689]Elimdeki Hoya'nın türü nedir acaba? Carnosa olabilir mi?
Evet çok sağlıklı bir carnosa..
sn edelvays58 çok teşekkür ederim. bilgiler için yazarak zaman ayirdiginiz icin o zaman gec buyuyen bi tür oluyor. allah ömür verirse bekleriz vallaha ben saglikli olsunda beklerim :-)
Evet çok sağlıklı bir carnosa..
Sayın edelvays58, bilgilendirme için teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın.
Erdem 01
07-04-2016, 15:30
Mum çiçeği Hoyaları iyi yetiştirmek için önce yapısını öğrenmek gerekiyor. Başka bir ağaç,kaya gibi yüzeylere sarılıp ana kökün dışında nem ve besin alan Epifit-Konuk bitki. Besin üretme gelişmesini sağlayan fotosentez yapısı CAM- Crassulacean Acid Metobolism- Krasula Tarzı fotosentez yapabilen yapıdaymış. Etli yapraklarında suyu korumak için gündüz sıcakta gözeneklerini kapatıp gece gözeneklerini açma özelliği. Gece serinleyince gözenekleri açıp havadan karbondioksit alıp yaprakta biriktirip oksijeni atıyor, gündüz gözenekleri kapatıp gün ışığında bu karbondioksiti fotosentezle besine çeviriyor. Bu nedenle gece serinlik, esintili hava istiyor. Akşam Su ile nemlendirme bu nedenle oluyor. Fakat esintili bir yer değilse aşırı nemli tutup mantarlaşma olabiliyor. Gece kapalı odalarda sıcakta durursa gözenekler açılmıyor karbodioksit almıyor zamanla bitkinin gelişmesi yavaşlıyor büyümüyor. Azbitki.com-Krasula-tarzi-fotosentez konusunu okuyun.
Selamunaleykum.30-40 cm ken almış olduğum 3ayda 3m ye ulaşıp çiçek açan hoya carnosalarımdan biri bu sene 2 ay evvel çiçek başından tohum verdi.Tohum kesesi şuanda çok büyümüş durumda.Sorum şu tohumların olgulaştığını nasıl anlarım,kese kurur yerinde kalırmı ,kendiliğinden patlayıp dökülme imkanı varmı önlem alamalımıyım.Saygılar
Yanlış reim atmışım nasıl silecem?
Mesajınızın sağ alt kısmında 'düzelt' butonu var, ona bastığınızda 'mesajı sil' seçeneği karşınıza çıkacaktır.
Erdem 01
10-04-2016, 20:25
Carnosa da tohum kesesi bir kez bende de oluştu. Kese kabuğu olgunlaşınca kuruyup ikiye yarılıp açılıyor. Tohumların üstünde uçmasını sağlayan tüyler var. Uçmalarını önlemek için keseyi bez veya küçük delikler açacağın naylon torbaya almayı dene. Ben evde yokken açılınca kalanları topladım. Sapına keseye değmeden keseyi düşürmeden yap. Bendeki kese sonbaharda açılınca tohum çimlendirme çalışmam soğuklara geldi. Isıtılmış ortam sağlayamadığımdan çimlenme olmadı. Benim kese aldığım yıl parfüm kokusu fısfıslayıp arıların gelmesini sağlamıştım. Daha sonraki yıl denesem de olmadı. Sende kese oluştuğu zaman arılar veya herhangi böcek geliyor muydu. Hava sıcaklığı bulunduğu ortam nasıldı.
Selamunaleykum.Ben geçen sene mayıs sonunda aldım 40 cmlik hoyaları.Güneye bakan ufak terasımda bir kısmını gündoğumuna bir kısmını ikindiden sonra güneş alacak şekilde dizdim.Öğlen güneşinden korunacak şekilde.1hafta -10 günde bir suladım.Muz enzimi takviyeli suyla yanlız.Hemen hemen her gece 12 ye doğru yapraklarına fısfıs ile su sıktım.Yazın sonuna doğru her birinin 2-3 adet 2-3metrelik dalları oluştu ve çiçek verdiler.Entrasan bi şey daha aldığım 2 tricolor yaprak olarak carnosaya dönüştü.Geri kalan carnosalardan 3üde tricolor olarak çiçek açtı.
Erdem 01 sorunuza gelince.yazın buralarda ilaçlama olmasına rağmen tabi bir miktar sinek veya arı dolaşıyo.Ben kışın terasımın etrafını naylon ile kapatıyorum.Bu kışta kapattım.Toğum kesesini şubat sonunda farkettim çiçek tomurcuğu yanında.Şuan 10cm rahat var.Sadece etken olmuşmudurbilemem.Kışın büyük bir yangın atlattık yan binam olduğu gibi yandı ve çöktü.Terastaki mum çiçekleriminde çoğunun dalları yaprakları kurudu.Büyük stres altında oluşmuşmudur bilmem.Ama ben normal bakarkende havanın durumuna göre1 hafta 10 gün bazen 15 gün den evvel su vermedim.Yukarıdaki cevabınız için teşekkür ederim.Yazdıklarımda sorunuza cevap teşkil etmiştir inşaALLAH.Saygılar
Karaburun
25-04-2016, 11:13
Merhaba sevgili mum çiçeği severler,
5 yıldan fazladır baktığım mum çiçeğimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Diktiğimde küçük bir sürgünde 4-5 yaprağı vardı sadece. Zamanla gelişti ve bu boyuta geldi, yaprakları kalın ve oldukça sert. Gelin görünki 5 yıldır hiç ama hiç çiçek açmadı. Bulunduğu mekan kapalı balkon ve sürekli aydınlık (ama sarıldığı bölge direk güneş almıyor) Şiddetli hava akımı olmayacak şekilde sürekli havalanan bir yer ve suyunuda çok yoğun vermiyorum arada toprağını kontrol edip ihtiyacı varsa veriyorum. Keşke çiçek açsa ya :(
Karaburun
25-04-2016, 11:15
Bu da başka resmi.
Bitkikoruma32
30-04-2016, 23:15
Ben araniza yeni katildim ben mum ciceginin tohumla nasol cogaltilgini merak ediyorum genelde celikle cogaltiliyormus ama elimde mum cicegi celigi yok. Tohumla cogaltma tekniklerini bilen arkadaslar yardimci olursa sevinirim. Simdiden tesekkur ederim
Ben araniza yeni katildim ben mum ciceginin tohumla nasol cogaltilgini merak ediyorum genelde celikle cogaltiliyormus ama elimde mum cicegi celigi yok. Tohumla cogaltma tekniklerini bilen arkadaslar yardimci olursa sevinirim. Simdiden tesekkur ederim
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/35988.htm
Maşallah yapraktan da mi cogaliyormus ogrendigim iyi oldu. Dostlar icin cogaltirim dalini kirmaya gerek kalmaz
Bu da başka resmi.
Maşallah
[QUOTE][QUOTE]Benim mum cicegim 3 yil oldu celikten cogaltali hala cicek acmadi. Hemde iki tane cogaltmistim. 2 yil iceride sabit biraktim gecen yaz balkona cikarttim. Ma yinede cicek acmadi. TAVSIYESI OLAN VARMI
Hayel Azerbayca
16-05-2016, 07:59
Merhaba. Çiçek açmayan 4 sürgünü olan bir hoyayı 40 derece sıcak suya salıp bekletmek yöntemi okudum internette. Sizce çiçek açması için doğru usulmü? Teşekkür ederim.
Erdem 01
16-05-2016, 09:44
Eğer çiçeğiniz carnosa ise güneşli yerde dursun. Saksına ve en az yarısına sabah veya öğleden sonra güneş gelsin. Yaprak renkleri açılır, birkaç yaprakta yanık oluşur ama korkmayın. Çiçekli bitkiler sıvı gübresi kullanın. Dallarında çiçek tomurcukları oluşmamışsa açmaz. Carnosa da bir dal oluşurken önce dalı uzatır sonra yaprak ve çiçek tomurcuklarını yapar. Gelişmesini tamamlamışsa çiçek oluşturur. Bitkinin büyüklüğü iyi ise güneşli yere koyup yeni sürgün dal vermesi için dalları yaprak üstünden kesip yeni dal oluşturmaya çalışın. Yeni dalda Çiçek tomurcukları oluşuyorsa iş tamamdır.
Benim de forumdaki bir arkadaştan aldığım Hoya Lacunosa çeliğim iki yerden çiçek verdi. Merakla bekliyorum, çok güzel diyorlar kokusu için.
Hayel Azerbayca
16-05-2016, 15:35
Eğer çiçeğiniz carnosa ise güneşli yerde dursun. Saksına ve en az yarısına sabah veya öğleden sonra güneş gelsin. Yaprak renkleri açılır, birkaç yaprakta yanık oluşur ama korkmayın. Çiçekli bitkiler sıvı gübresi kullanın. Dallarında çiçek tomurcukları oluşmamışsa açmaz. Carnosa da bir dal oluşurken önce dalı uzatır sonra yaprak ve çiçek tomurcuklarını yapar. Gelişmesini tamamlamışsa çiçek oluşturur. Bitkinin büyüklüğü iyi ise güneşli yere koyup yeni sürgün dal vermesi için dalları yaprak üstünden kesip yeni dal oluşturmaya çalışın. Yeni dalda Çiçek tomurcukları oluşuyorsa iş tamamdır.
Hızlı cevabınız için teşekkür ederim. Çiçeyim carnosa evet. kapalı balkonda duruyor. guzey doğu pencerede. güneş saat 12:00dan sonra azalıyor. şu anda pencere açık ve o da önünde. sıvı gübre 10 10 10 veriyorum. resmini atamadım burdan bi daha deneyecem. Batı pencerem ğöleden sonra çok güneşli oluyor, korktuğum için çıkaramadım dışarıya.
Hayel Azerbayca
16-05-2016, 15:47
Rica etsem bana resim yollamayı öğretirmisiniz?
kelebek çalısı
16-05-2016, 18:48
Rica etsem bana resim yollamayı öğretirmisiniz?
Tıklayın, http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm her detay açıkça anlatılıyor.
Hayel Azerbayca
17-05-2016, 07:18
Tıklayın, http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm her detay açıkça anlatılıyor.
Çok teşekkür ederim. Resimleri yüklüyorum.
Hayel Azerbayca
17-05-2016, 07:19
612613
Hayel Azerbayca
17-05-2016, 07:20
İki taneler. biri carnosa, digeri carnosa trikolor. Trikoloru pencerenin yukarısından astım. Carnosayı pencerenin önüne koydum. Şu anda güzelce doladım onu sime. İkisi de doğuya bakan pencerede. Pencerenin önünde çam ağacının olmasından dolayı balkon bir az serin oluyor, pencere de açık. Bakünün rüzgarı da bol, onu da yazayım.
Batıya bakan balkon öğleden sonra çok sıcak oluyor, geceleri de serin. Mayıs ayından onu dışarıya çıkarırsam bir bi sorun olurmu?
Üzerlerinde hiç çiçek sapı yok, her gün kontrol ediyorum :)
Boyları sizce çiçek açması için yeterlimi?
Teşekkür ederim
Fatih_Soydemir
17-05-2016, 09:03
612652
612653
bunlarda benden olsun - 10 dereye bile bana mısın demediler bu sene.
ve aleykümselam sayın cliper hoya fidelerini nerden aldını acaba maaşallah çok güzel bi gelişim göstermişler
Erdem 01
17-05-2016, 12:21
Carnosa gündüz sıcak akşam serinliği sever. Fotosentez yapısı, gündüz sıcakta su kaybını önlemek için gözeneklerini kapatıp fotosentez yapıyor akşam serinlikte açıp havadan karbondioksit çekiyor şeklinde bir özelliği varmış. Dışarı sıcağa güneş gören yere çıkarırsanız iyi gelişir. Benim çiçek de yaz kış balkonda duruyor. Bulunduğunuz yerde kışın dondurucu soğuk varsa kışın içeri alın. Yeni vereceği dalların üzerinde çiçek tomurcukları oluşursa çiçek açmaya başlayacaktır. Komşuma verdiğim güneşli yerde duran 1m lik olan bitki çiçek açıyor. Bazı yerlerde metrelerce uzasa da açmıyor. Bence gündüz güneş sıcak, akşam serinliği açık havadar yerle ilgili.
Hayel Azerbayca
18-05-2016, 14:56
Carnosa gündüz sıcak akşam serinliği sever. Fotosentez yapısı, gündüz sıcakta su kaybını önlemek için gözeneklerini kapatıp fotosentez yapıyor akşam serinlikte açıp havadan karbondioksit çekiyor şeklinde bir özelliği varmış. Dışarı sıcağa güneş gören yere çıkarırsanız iyi gelişir. Benim çiçek de yaz kış balkonda duruyor. Bulunduğunuz yerde kışın dondurucu soğuk varsa kışın içeri alın. Yeni vereceği dalların üzerinde çiçek tomurcukları oluşursa çiçek açmaya başlayacaktır. Komşuma verdiğim güneşli yerde duran 1m lik olan bitki çiçek açıyor. Bazı yerlerde metrelerce uzasa da açmıyor. Bence gündüz güneş sıcak, akşam serinliği açık havadar yerle ilgili.
Çok teşekkür ederim. Kışın Baküde 0-ın altında olabiliyor. Kapalı balkonda tuta bilirim o zaman. Şimdiki yerinde.
elifozyalim
30-05-2016, 09:50
bu çeliği toprağa dikmeli miyim, tayinci olduğum için 2 hafta daha suda kalsa çürür mü, ilk defa bu kadar incecik köklenen bir çiçek görüyorum ne yapmalıyım?(alt tarafta mantar gibi, hayal meyal görünen incecik şeylerin kök olduğunu varsaydım- yanlış mıyım)
kelebek çalısı
12-06-2016, 11:42
Son doğum günü toplantımızda edindiğim H.carnosa nın güncel durumu.
Sağlıklı, yaprak çıkarıyor...
617529
Ayseeonur
16-06-2016, 10:47
Arkadaslar merhaba ben mum çicigini cok seviyorum 2.5 yıl önce bi arkadasım cok sevdigimi bildigi icin getirdi o kadar mutlu oldum ki anlatamam ama demem O ki benim cicigim hic büyümüyo ozamadı bile gözünün icine bakıyorum hergün seviyorum yok evimin en ayd~nlık ve hava alan odasına koydum ama artık sararmaya basladı yaprakları cok kötü oldu cok üzülüyorum balkonuma koysam asırı günes alıyo saat birden günes batana kadar orda yaprakları muhakkak yanar resimleri yüklesem bi baksanız
sinan yavuzz
16-06-2016, 15:47
Mum çiçeğim geldiğinde ufacık bir daldı çok değerli birinden almıştım çeliğini ama bu ara yaprakları böyle sararıyor özellikle alt yaprakları bu şekilde oldu nedeni çözemedim, yapraklarında lekeler var ama onlar güneşten oluyor diye tahmin ediyorum, sararması normal mi acaba :rolleyes:
merhabalar. bu cicek de mum cicegimidir.yardimci olursaniz sevinirim.
yeşillim
15-07-2016, 11:28
Sn Muberra, Mum çiçeği türüne benzetemedim.
http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/1996.htm bu linke bir bakın isterseniz. Adını bulabilirsiniz.
merhabalar. bu cicek de mum cicegimidir.yardimci olursaniz sevinirim.
Maalesef mum çiçeği değil, Peperomia. O da güzel.:rolleyes:
cok yardimci oldunuz sagolun.uzun zamandir ismini merak ediyordum.
Morkoyun
22-07-2016, 19:17
Merhabalar.forumda çok çok yeniyim.mum çiçeği yetiştirmek istiyorum ama nerden başlayacağımı bilmiyorum.çelik veya bitkiyi bulabileceğim bir yer ya da site varsa yardımcı olur musunuz
Mum çiçeği çeşitleri - Hoya (http://www.esfloraonline.com/Mum-cicegi---Hoya,LA_201-2.html#labels=201-2&stockOnly=1&type=catalog&searchalpha=&searchprice=)
Morkoyun
22-07-2016, 21:03
Netten almaya cesaret edemedim daha önceden.yine de sansımı deneyeyim.kokusu yoğun olsun istiyorum hamgisni tercih etmeliyim
Sn Morkoyun, googlea yogun kokulu hoya yazarak ister agaclar.net uzerinden ister baska kaynaklardan sorunuza cevap bulabilirsiniz.
en yogun kokulu hoya ciceginin Hoya lacunosa oldugu konusulmus daha once.
http://www.agaclar.net/forum/176018-post15.htm
bir ustteki postta verdigim linkte de bu tur satiliyor.
Yoğun kokulu Mum çiçeği - Hoya lacunosa (http://www.esfloraonline.com/Yogun-kokulu-mum-cicegi-Hoya-lacunosa,PR-325.html)
yine googledan buldugum kadariyla Hoya lacunosa nin filtrelenmis gunes isigi istedigi ve az su koymak gerektigi yaziyor.
Morkoyun
23-07-2016, 12:37
İlginiz için teşekkürler, ben google a baktıkça pek de fikrim olmadığı için kafam karışmıştı. Hemen bakıp sipariş vereyim.
Karaburun
24-07-2016, 16:06
Merhaba sevgili mum çiçeği severler,
5 yıldan fazladır baktığım mum çiçeğimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Diktiğimde küçük bir sürgünde 4-5 yaprağı vardı sadece. Zamanla gelişti ve bu boyuta geldi, yaprakları kalın ve oldukça sert. Gelin görünki 5 yıldır hiç ama hiç çiçek açmadı. Bulunduğu mekan kapalı balkon ve sürekli aydınlık (ama sarıldığı bölge direk güneş almıyor) Şiddetli hava akımı olmayacak şekilde sürekli havalanan bir yer ve suyunuda çok yoğun vermiyorum arada toprağını kontrol edip ihtiyacı varsa veriyorum. Keşke çiçek açsa ya :(
Sanırım sesimi duydu sonunda :p İlk defa çiçek verdi.
gelisme gostermeyen mum cicegimi balkona astim.Sabahdan öglene kadar direk gunes goruyor.Arada su fisfisliuorum yapraklarina ve sonuc
Mum çiçeği küçük saksı severmiş ,doğrumu ?
çiçeksever
19-08-2016, 11:04
evet . Kökler saksıyı doldurunca çiçek açmaya başlıyor.
Merhaba arkadaslar,, yeni uyeyim,, mum cicegi icin uye oldum ,, bu ne kadar guzel bir cicektir,, nasil edinebilirim?
Erdem 01
25-08-2016, 10:16
Carnosa gibi etli yapraklı mum çiçeklerini yaz döneminde yeriniz varsa dışarıya pencere kenarına, balkona çıkarın. Uygunsa güneş görmesini sağlayın. Carnosa güneşe daha dayanıklı fakat Keri ve Obovata bir kaç saatten fazla yakıcı güneşte yaprak yanıklığı yapıyor. Önüne Tül çekin arkasından da olur. Gündüz sıcak nemli ortam iyi aydınlık biraz güneş, akşam serinliği esintisi olan yerde iyi büyür çiçek açar. Ev içindeyse pencere kapıdan gelen havadar yerde olmasını sağlayın. Hepsi büyümeyi ve çiçeklenmeyi hazırlar. Akşam karanlıkta havadan karbondioksit çeker. Gündüz kendine besin üretir. İnce yapraklılar güneşe çok dayanıklı değil aydınlık sağlayın. Kışın ev içine alın. Mum çiçeğinin hayat düzeni böyle.
bunlar da bizimkiler. tutmaz diye öylesine ektiğim bir dal kompoze gübre verdikten sonra çiçek açıp birden her tarafından sürgün vermeye başladı. begonville aynı saksının içinde. ikisinin de kökler birbirine girmiş durumda ama ikisi de sağlam çok şükür. fakat köklere zarar vermeden nasıl ayıracam bilmiyorum. baya bir zahmetli olacak gibi.
Ya ben 2.tane ayrı yaprak ektim koklendiler ama 1 senedir bir türlü büyümüyorlar.
General Mobile 4G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ya ben 2.tane ayrı yaprak ektim koklendiler ama 1 senedir bir türlü büyümüyorlar.
General Mobile 4G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yapraklar kısırdır maalesef. Dal bulup köklendirin.
markymark
04-10-2016, 21:01
Bizim balkondaki bu sene iki yerden çiçek verdi.
Ancak şöyle bi problem var ki herkes mis kokusundan bahsederken bizde koku yok :)
Sebebi nedir?
Çiçek buketi daha da büyüyünce mi kokacak yolsa başka. Bir problem mi var?
Benim mum cicegim sanirim oluyor.saksidaki koklrr tamamen curumus.kesip kurtarabildigim dallarda da hicbir hareket yok malesef
Koklu kismi da mi kesip atmaliyim acaba
Erdem 01
05-10-2016, 10:05
Çiçekleri akşam karanlıkta kokmaya başlıyor. Kolonya çiçeği kokusuna benzeyen bazı kişilere ağır gelen bir kokusu var.
Köklendirmeyi ben böyle yapıyorum. Dal üzerinde kök noktalar var. Bu köklerin olduğu yeri nemli toprakta sıcak ortamda bekletin köklenir. Kök noktaların olduğu dalda birkaç yaprak bırakıp parçalara ayırıp köklendirebilirsiniz. Bu kökleri uyandırmak daha çabuk oluyor. Dalın üstündeki kesik yere çakmakla mumu eritip sürüp kapatın nem kaybı azalır. Dalın kabuğu erimiş bölümlerini kesip atın.
markymark
05-10-2016, 17:04
Çiçekleri akşam karanlıkta kokmaya başlıyor. Kolonya çiçeği kokusuna benzeyen bazı kişilere ağır gelen bir kokusu var.
Köklendirmeyi ben böyle yapıyorum. Dal üzerinde kök noktalar var. Bu köklerin olduğu yeri nemli toprakta sıcak ortamda bekletin köklenir. Kök noktaların olduğu dalda birkaç yaprak bırakıp parçalara ayırıp köklendirebilirsiniz. Bu kökleri uyandırmak daha çabuk oluyor. Dalın üstündeki kesik yere çakmakla mumu eritip sürüp kapatın nem kaybı azalır. Dalın kabuğu erimiş bölümlerini kesip atın.
Ancak kokmuyor sorun orda :)
Green1326
07-01-2017, 20:15
Herkese merhaba, bende bu çiçeği seviyorum ve amatör olarak kendimce yetiştiriyorum, umarım burada tecrübelerinizden faydalanıp daha iyi çiçekler yetiştirebilirim...
herkese iyi günler bir ara buradan bakmıştım galiba hoya hakkında dergi veya kitap linki vardı. bilen hatırlayan varmı
Herkese merhaba;
Hoya australis'im var. Saksı büyüteceğim. Zengarden'ın Bonsai toprağı işimi görür mü?
Toprak Karışım İçeriği :
9-14 aylık akıllı microgranül gübre:
9-14 ay boyunca bitkinin NPK ve mikro element ihtiyacını karşılar. Sulama suyu ile akıp gitmediğinden toprak içinde kökleri beslemeye devam eder. Bulunan ortam ısısı ve nem miktarından mevsimleri tahmin eder ve buna bağlı olarak bitkiye ihtiyacı olan besinleri ihtiyacı olan aylarda toprağa salarak düzenli ve kesin bir gübreleme sağlar.
Ponza + Volkanik Lav taşları:
Mükemmel drenaj, estetik görünüm, binlerce hava tüneli ile toprağı 7/24 oksijenli tutma. Acı kahveden Kızıla dönen rengiyle gözdolduran görüntü.
Torf + cocopeat + humus
Köklerin rahatça gelişeceği, toprağa katılan gübre, mineral ve destekleyicileri emen ve zamanla toprağa salan yapı.
Vermikülit:
Perlite oranla renk kalitesi nedeni ile tercih edilen vermikülit, toprak drenajını artırır, mükemmel su tutma kapasitesi ile sadece ağacın ihtiyacı olan suyu bünyesinde tutar.
Dolomit + kuvars + dalaman çakılı + 3-4 mm HorticourseGrit (kızıl+kahve+siyah ve toprak tonlarda) :
Neden mi bu karışıma girdiler? Çünkü biz Bonsai'lerin iki kere sulandığını biliyoruz.
Sterilize edilmiş ağaç kabuğu
Not: Tüm karışımda kullanılan Steril torf + organik maddece zengin cocopeat + micromineral ve vitamin humus oranı %10'nin altındadır.
Tüm malzemeler steril, inorganic madde yoğun, sorunsuz drenajlı, estetik görünümlü genel Bonsai Toprağı , dengeli ve özellikle kök sağlığı düşünülerek hazırlanmıştır.
Teşekkürler.
herkese merhabalar 3 yıl önce aldığım 3 çeliği üç ayrı saksıya diktim birini kendim aldım diğer ikisini hediye ettim . hediye ettiklerim her yıl açıyor benimki bikez bile açmadı :( cam önünde ama direk güneş ışığı almıyor çok sık sulamıyorum çiçek küstü sanırım bana :(
641556
herkese merhabalar 3 yıl önce aldığım 3 çeliği üç ayrı saksıya diktim birini kendim aldım diğer ikisini hediye ettim . hediye ettiklerim her yıl açıyor benimki bikez bile açmadı :( cam önünde ama direk güneş ışığı almıyor çok sık sulamıyorum çiçek küstü sanırım bana :(
641556
Kendinize şu soruyu sordunuz mu?
"Herkesin yapıp benim yapmadığım şey ne?"
Küçük saksı, bol güneş ve doğru saksı harcı bütün mum çiçeklerinden geçerli olan bir durum. Bunları göz önünde bulunduracak olursak sizin bitkinin sorunu çözülmüş olacak. Güneş görmesini sağlayın ve çok sık yerini değiştirmeyin. 3 yılda hic gübre desteği yaptınız mı? Yaptıysanız eğer gübre nin icerigini yazabilir misiniz? Doğru olmayan birşeylerin olduğu belli. 3 yıl gibi bir sürede bu kadar küçük kalması imkansız.
ayda bir veriyorum gübre demir, bakır çinko bor mangan mobilden magnez npk varmış verdiğim gübrede
saksı çapı 17 cm
çiçek ile pencere arası 50 cm kışın perde ve tülü de açıyorum ışık girsin diye ama saksı yerde yukarı mı kaldırmalıyım ki
3 yıl önce diktiğim için harcı hatırlamıyorum ama araştırıpda hazırlamıştım diktiğim 3 çeliğede aynı harcı kullanmıştırm
ayda bir veriyorum gübre demir, bakır çinko bor mangan mobilden magnez npk varmış verdiğim gübrede
saksı çapı 17 cm
çiçek ile pencere arası 50 cm kışın perde ve tülü de açıyorum ışık girsin diye ama saksı yerde yukarı mı kaldırmalıyım ki
3 yıl önce diktiğim için harcı hatırlamıyorum ama araştırıpda hazırlamıştım diktiğim 3 çeliğede aynı harcı kullanmıştırm
Şöyle söyleyeyim, bir çelik dikiminden en az 5 ay en fazla 1 yıl içinde çiçeğe geçmekte. Burdaki sorun bitkinin bulunduğu konum. Güneş pek göremediği için güçlenemiyor. Işık yetersiz geliyor olmalı. Bence yer değişikliği bitkiye iyi gelecek. Daha kolay güneş alabileceği bir yere koymanız öneririm.
Şimdilik bununla idare ediyoruz.sabit hale gelince en az 3-4 değişik tür yetistirecegim inşallah.
Erdem 01
04-04-2017, 15:11
Hoya mum çiçeklerinin doğal hayatı. Evlerde gözünün içine baktığımız hoyalar doğada böyle topraksız, çalı, taş üzerinde büyüyor. Nasıl daha iyi yetiştirelim diyorsanız doğal hayatı örnek olsun.
Merhaba hoyaci arkadaslar 4cu senesinde acan hoyam https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170416/762d5c128ec18600343cd0e28d0743ca.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170416/5849ab6fa11ffd1565b23a16d8076ded.jpg
Отправлено с моего SM-J320H через Tapatalk
Erdem 01
23-05-2017, 13:11
Hoya-Mum Çiçeği sera videosu. Videonun başlangıcında 5.36 dakikada durdurup Hoya Retusa'nın saksı malzemesine bakın. Palmiye türü ağaçların yaprak dallarını küçük parçalarla kesip kullanmış. Serada kullanılan saksı boyutlarına, seranın aydınlığına, saksılara taktığı telleri asmasına bakın.
https://www.youtube.com/watch?v=lgu7mM_lYZk
Büyük ihtimalle video Tayland'da bir seradan çekilmiş. İklim özelliği olarak kullanılan materyal her yerde değişiyor buda ona bir örnek aslında. Yurt dışı siparişlerinde köklü hoya edinenler bilir bütün köklü hoyalar cocochips denilen bir materyalde geliyor buda ona bir örnek.
Herkese merhaba
Bu gece hoya konusunda yazdıklarınızı okudum ve evin içinde güneş görmeyen cam kenarında baktığım hoyalarımı camın dış kısmına güneş gören ortama koymaya karar verdim sanırım her çiçek gibi hoyalarında güneşe ihtiyaçları var elimde bu resimdeki hoya çeşitleri var acaba carnosa gibi bunlarda direk güneşe dayanabilirler mi
Büyük ihtimalle video Tayland'da bir seradan çekilmiş. İklim özelliği olarak kullanılan materyal her yerde değişiyor buda ona bir örnek aslında. Yurt dışı siparişlerinde köklü hoya edinenler bilir bütün köklü hoyalar cocochips denilen bir materyalde geliyor buda ona bir örnek.
Haklisiniz, bence de cocochips.
İlknur44
29-05-2017, 10:40
Merhaba arkadaşlar acaba malatyada bu çiçeği nerden temin edebilirim, çiçekçilerde varmı acaba .
Erdem 01
29-05-2017, 14:52
Bence, etli yapraklı carnosa aşırı olmadan güneşe dayanıyor. Fakat diğer mum çiçek türleri onun kadar dayanıklı değil. Özellikle ince yapraklılar. Hemen yanıklar başlıyor. Cam veya tülün arkasından alsınlar. Dışarıda bakacaksanız saatlerce güneş vurmasın. üstlerine tül çekin.
649842
Arkadaşlar benim hoya da 10 kadar çiçek sapı vardi bayadir aciyor halen var ve açan çiçek sapından dökülüp tekrardan tomurcuk oldu. Benim sıkıntım şu nedense alt yapraklarda yumuşama oldu 1 haftadır acaba çok fazla çiçek açmasından mi yoksa sıkıntı ne olabilir. Aktif sürgünde var büyüyor devamli zaten alt yapraklar yumuşak üst yapraklar iyi. Şimdiden cevaplar için teşekkürler. :(
Tecrübeli arkadaslar;iki resimde gözüken yaprakların arasından cikan küçük filizler çiçek sapı olabilir mi?
yeşillim
03-06-2017, 18:18
Sn : snob, değil. Filiz veriyor.
yeşillim
03-06-2017, 18:24
649842
Arkadaşlar benim hoya da 10 kadar çiçek sapı vardi bayadir aciyor halen var ve açan çiçek sapından dökülüp tekrardan tomurcuk oldu. Benim sıkıntım şu nedense alt yapraklarda yumuşama oldu 1 haftadır acaba çok fazla çiçek açmasından mi yoksa sıkıntı ne olabilir. Aktif sürgünde var büyüyor devamli zaten alt yapraklar yumuşak üst yapraklar iyi. Şimdiden cevaplar için teşekkürler. :(
Mesajı yeni gördüm, Hoyaların çiçek açtıktan sonra yapraklarında yumuşama olması doğal olabilir, olmayabilir de. bana göre,gelişimi iyi ise sorun yok. Gittikçe geriye gidiyorsa kökler suyu bünyesine alamıyor ve kök çürümesi vardır diyebiliriz. Duruma göre ileride köklere bakarsınız.
Kolay gelsin.
Sn : snob, değil. Filiz veriyor.
Teşekkür ederim.
megbilgi
06-06-2017, 15:17
Benim mum çiceğide bu şekilde.
5-6 yaşlarında ve boyu 5 metreden fazla...
Belki 20 inin üzerinde köklendirip yavrularını dağıtmışımdır...
650656
Selma_321
06-06-2017, 15:53
Benim mum çiceğide bu şekilde.
5-6 yaşlarında ve boyu 5 metreden fazla...
Maşallahhhh.Çiçek vermiyor mu acaba
megbilgi
06-06-2017, 15:54
Maşallahhhh.Çiçek vermiyor mu acaba
Vermez mi :)
5-6 sene önce çıkardığı yaprakları hala üzerinde durması en ilginç olan yanı.
Her sene çiceklenme döneminde baş döndürücü kokusu ile tüm eve yeterli spreyi sağlıyor hatta üst komşu bile kokuyu aldığını söyledi sanırım havalandırmadan orayada ulaşıyor.
Çiceklendiği zaman sayısız çicek oluşuyor.
Döküntüleri süpürmek bile bayağı zahmetli oluyor
Fatih_Soydemir
07-06-2017, 12:15
650785
650786
650787
650788
bu sene havaların düzgün gitmesi yaradı.
Teşekürler Yeşillim hanım bilgi için. Gelişimi çok güzel yeni filiz devamli çıkarıyor ve cicekler döküldü hemen şimdi tomurcuklu durmadan acacak galiba . Ben korkudan saksı değişimi de yaptim zamanida gelmişti damarları da gayet sağlıklı idi galiba çok tedirginim
Mesut Temiz
10-06-2017, 21:06
Baktım ki herkesin "hoyası" ortaya çıkmış, hepsi birbirinden güzel... :D Yarın benim de hoyam ortaya çıksın, uzun yıllardır baktığım mum çiçeğimin resmini çekip paylaşayım... :p
Bence Devetabanı, Kauçuk ve Mum Çiçeği salonların kralıdır... Eskiden neredeyse her evde bulunan bu harika bitkilerin biraz "modasının geçmesi" çok üzücü ve anlayamıyorum doğrusu...
Bir de sorum var, eskiden çok çiçek açan Mum Çiçeğim neden çok canlı ve sağlıklı olmasına rağmen son yıllarda çiçek açmıyor?
Çiçek açmasını desteklemek için bir şey yapmam mümkün mü?
Bir de, aynı bitkiden çeliklememe ve aynı koşullara sahip olmalarına rağmen biri çiçek açan, diğeri ısrarla açmayan hoyalarım olmuştu.. Niye böyle oluyor acaba?
Fatih_Soydemir
12-06-2017, 10:58
Baktım ki herkesin "hoyası" ortaya çıkmış, hepsi birbirinden güzel... :D Yarın benim de hoyam ortaya çıksın, uzun yıllardır baktığım mum çiçeğimin resmini çekip paylaşayım... :p
Bence Devetabanı, Kauçuk ve Mum Çiçeği salonların kralıdır... Eskiden neredeyse her evde bulunan bu harika bitkilerin biraz "modasının geçmesi" çok üzücü ve anlayamıyorum doğrusu...
Bir de sorum var, eskiden çok çiçek açan Mum Çiçeğim neden çok canlı ve sağlıklı olmasına rağmen son yıllarda çiçek açmıyor?
Çiçek açmasını desteklemek için bir şey yapmam mümkün mü?
Bir de, aynı bitkiden çeliklememe ve aynı koşullara sahip olmalarına rağmen biri çiçek açan, diğeri ısrarla açmayan hoyalarım olmuştu.. Niye böyle oluyor acaba?
Topraktaki besin ve mineral eksikliği olabilir. Geçen sene çiçek oranı çok düşüktü ve kök sarmıştı ama rengi koyu yeşildi sağlıklı görünüyordu. Toprağını değiştirdim içine gübre ilavesi yaptım ayrıca köklerin % 40' ını budama yaparak kestim sonuç üstte paylaştığım resimde ki gibi oldu. Pek umursamıyoruz ya da farkına varamıyoruz rengi canlı ve yeşil ise sorun yoktur diyerek geçiyoruz ama sadece renginin canlı ve çok yapraklı olması her şeyin yolunda gittiği demek olmuyor bazen.
Mesut Temiz
09-07-2017, 21:19
Fatih Bey açıklamalarınız için teşekkürler... Nihayet bir çiçek sürgünü çıkmış bitkimde... Devamının geleceğini umuyorum... Sıvı gübre de uyguladım Hoya Carnosa'ma... Ama yine de başka faktörlerin de etkili olduğunu düşünüyorum.. Çünkü aynı boyutta saksılara, aynı toprağa ektiğim aynı bitkiden köklendirilmiş ve yanyana duran iki bitkinin bile çok farklı gelişim gösterdiğine tanık oldum... Birazdan hoya carnosa'mın resimlerini paylaşmaya çalışacağım ekleyebilirsem...
Topraktaki besin ve mineral eksikliği olabilir. Geçen sene çiçek oranı çok düşüktü ve kök sarmıştı ama rengi koyu yeşildi sağlıklı görünüyordu. Toprağını değiştirdim içine gübre ilavesi yaptım ayrıca köklerin % 40' ını budama yaparak kestim sonuç üstte paylaştığım resimde ki gibi oldu. Pek umursamıyoruz ya da farkına varamıyoruz rengi canlı ve yeşil ise sorun yoktur diyerek geçiyoruz ama sadece renginin canlı ve çok yapraklı olması her şeyin yolunda gittiği demek olmuyor bazen.
Mesut Temiz
09-07-2017, 21:30
İşte hoya carnosa'm.. Bu anaç bitki 25 senedir bende aşağı yukarı... Çok daha büyük hale gelmişti, ancak sonra benim "pamukçuk" olarak adlandırdığım parazit neredeyse yok olma noktasına getirmişti bitkiyi.. Ben birkaç yıl şehir dışında olduğum ve annem de parazitle mücadele edemediği için ölmek üzereydi.. Sonra yoğun mücadeleyle kurtardım, şimdi tekrar eski heybetli günlerine dönüyor... Bu anaç bitkiden yüzlerce köklü bitki üretip eşe dosta dağıttığımı da gururla söylemek isterim... :p
Belki dolaylı olarak sizlere de gelir o bitkilerin yavruları zamanla... ;)
yastikci
11-07-2017, 21:32
Merhaba;
Geçen sene ve bu sene çiçeğim tomurcuk veriyor fakat açmadan tomurcuklar dökülüyor.Sizce sebebi ne olabilir ?
Şimdiden teşekkürler...
Fatih_Soydemir
22-07-2017, 21:31
Merhaba;
Geçen sene ve bu sene çiçeğim tomurcuk veriyor fakat açmadan tomurcuklar dökülüyor.Sizce sebebi ne olabilir ?
Şimdiden teşekkürler...
aşırı sıcak yeterli hava sirkülasyonu olmaması toprağın yetersiz mineral içermesi başlıca sebepler bir sıvı besin çok kullanmayın o da bozmakta dengesini saman alevi gibi çoşup bir anda bozulmakta.
forgetmenot
25-07-2017, 07:47
Herkese selamlar.. 15 yıldır bende,öncesinde de 5-6 yıl annemde olan bir hoyam var..düzenli çiçek açıyor, sağlıklı da görünüyor, çok sıcak havalarda sararan yaprakları saymazsam..Hoya saksılarının çok büyük olmaması gerektiğini biliyorum ama artık saksıda sadece kök varmış gibi hissediyorum. Biraz da dengesi bozuldu, bir tarafa yatma eğiliminde. Ara sıra üstten toprak ekliyorum ama miktarı çok az oluyor haliyle. Saksıyı değiştirmem gerekir mi artık diye düşünüyorum. Ancak tereddütlerim var, gerçekten gerekli mi, koca çiçeği yeni saksıya nasıl aktarabilirim, zarar verir miyim gibi..Bu konuda görüşlerinize ihtiyacım var. Saksısını değiştireyim mi sizce ne dersiniz? Çiçeğimin boyu 1 metre, saksısı 20 cm çaplı 7 numaralı saksı..İki tane de fotoğraf ekliyorum,düşüncelerinizi yazarsanız sevinirim, teşekkürler :))
çiçeksever
25-07-2017, 07:59
Bence 1-2 numara büyük saksıya alın.
forgetmenot
25-07-2017, 08:24
Bence 1-2 numara büyük saksıya alın.
Teşekkür ederim :)
yastikci
30-07-2017, 10:57
aşırı sıcak yeterli hava sirkülasyonu olmaması toprağın yetersiz mineral içermesi başlıca sebepler bir sıvı besin çok kullanmayın o da bozmakta dengesini saman alevi gibi çoşup bir anda bozulmakta.
Fatih bey,çok teşekkürler...
Tecrübeli arkadaslar;iki resimde gözüken yaprakların arasından cikan küçük filizler çiçek sapı olabilir mi?
Artık çiçek tomurcugu diyebilirmiyiz?
Çiçek tomurcuğu. Biraz güneş görmesi durumunda çok daha fazla çiçeğiniz olur. Dökülen çiçek yerlerinden bendeki hoyalarda belirli bir süre sonra yeniden çiçek açıyorlardı.
bergenia
05-09-2017, 14:28
https://i.hizliresim.com/OLWBj0.jpg
Bu da benim hoya carnosa tricolor. Henüz tricolorluğunu görmedik o ayrı. İlk geldiğinde hemen saksısını değiştirdim sanırım adapte olma aşamasındaydı büyümesi tamamen durmuştu. Bende Kuzey balkonuna koydum aydınlık ama güneş almıyor. Uçlarında minik yaprakları vardı 1 günde hepsi kurudu. Bende tekrar içeri aldım. Birkaç gün sonra en tepedeki yaprağı çıkardı. Ev ortamını daha çok seviyor demek.
...Henüz tricolorluğunu görmedik o ayrı...
Daha ne kadar tricolorluğunu görmeyi umuyorsunuz bilemedim, arkadaşın yaprakları ve gövdesi gayet görünür şekilde tricolor işte :D
bergenia
05-09-2017, 19:41
Daha ne kadar tricolorluğunu görmeyi umuyorsunuz bilemedim, arkadaşın yaprakları ve gövdesi gayet görünür şekilde tricolor işte :D
:D:D:D
Şöyle birşey umuyorum açıkçası.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/c7/f3/3e/c7f33e3e7bcb381b9de51d8d400ad062.jpg
İlerde olur mu dersiniz?
...İlerde olur mu dersiniz?
Paylaştığınız fotoğrafta sol üstte görünen yaprak pembeleşmeye başlamış bile, azıcık sabır lazım sadece...
'Sabır' en sevmediğim şey :mad: :D
bergenia
05-09-2017, 20:16
Paylaştığınız fotoğrafta sol üstte görünen yaprak pembeleşmeye başlamış bile, azıcık sabır lazım sadece...
'Sabır' en sevmediğim şey :mad: :D
Aslında ilk çıktığında pespembeydi büyüdükçe rengi açılıyor o yüzden ilk mesajımda isyan ettim zaten. Bende sevmem :D
selmanaydur
08-09-2017, 11:27
Merhaba arkadaşlar, ben de aexpressten hoya carnosa diye tohum aldım; lakin sunduğunuz tohum görselleriyle uzaktan yakından alakası yok. Anaannemin çiçeğiydi bu. Hiçbir yerde mi olmaz bu çiçek. Ne kadar hısım akraba varsa sorduk soruşturduk kimsede yok. ABD menşe'li bir site de çelik satıyor; lakin hem fahiş meblağlar hem garantisi yok... elinizdeki bitkilerin kıymetini biliniz. Yoksa ben gibi arar durursunuz. Hem uyarı mahiyetinde bir mesaj hem de dertleşmek istedim.
bergenia
08-09-2017, 11:51
Keşke benimki büyük olsaydı çelik yollardım size. Malesef alideki ucuz tohumların hepsi sahte. Bende netten sipariş ettim bu yaramazı.
selmanaydur
08-09-2017, 11:52
Çok teşekkür ederim. Güzel niyetiniz çiçeklerinizde hayat bulsun. Düşünmeniz dahi ziyadesiyle mutlu etti.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
...Düşünmeniz dahi ziyadesiyle mutlu etti...
Aşağıdaki bölümlerimiz bu konuda işinize yarayacaktır:
Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)
Arıyorum - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ariyorum/)
selmanaydur
08-09-2017, 12:09
Hemen bakıyorum. Çok teşekkür ederim.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Nebiye55
09-09-2017, 01:59
İyi geceler
bugün arkadaşım bana mum çiçeği yani hoya dikmiş. Ayrıntılı bilgi öğrenmek için, siteye baktığım yanlış mı diktiğini merak ettim. fotoğrafını gönderdim lütfen yardımcı olabilir misiniz
Nebiye55
09-09-2017, 02:05
Sanırım bu sefer yüklendi
megbilgi
09-09-2017, 10:50
Buraya bir bakın isterseniz...
.
Post (http://birbahce.com/post/28)
.
Nebiye55
09-09-2017, 18:12
Teşekkür ederim. Eğer yaşatmayı başarırsam bende isteyen arkadaşlara göndereceğim.
Mesut Temiz
10-09-2017, 19:06
Teşekkür ederim. Eğer yaşatmayı başarırsam bende isteyen arkadaşlara göndereceğim.
Nebiye Hanım, ben hoya çeliklerimi her zaman suda köklendiriyorum ve iyice köklendiğinde toprağa dikiyorum... Bugüne kadar bu şekilde diktiğim çeliklerden bir tane bile kaybettiğimi hatırlamıyorum.. Toprağa dikmişsiniz, köklü müydü bilemiyorum, ancak değilse köklenene kadar toprağı hiç kuru bırakmamanızı ve yapraklarına da sık sık su püskürtmenizi öneririm... Umarım tutar ve büyür...
Nebiye55
10-09-2017, 23:24
Nebiye Hanım, ben hoya çeliklerimi her zaman suda köklendiriyorum ve iyice köklendiğinde toprağa dikiyorum... Bugüne kadar bu şekilde diktiğim çeliklerden bir tane bile kaybettiğimi hatırlamıyorum.. Toprağa dikmişsiniz, köklü müydü bilemiyorum, ancak değilse köklenene kadar toprağı hiç kuru bırakmamanızı ve yapraklarına da sık sık su püskürtmenizi öneririm... Umarım tutar ve büyür...
Bu zamana kadar direkt aldım ve toprağa Diktim Bir sorun yaşamadım İnşallah bunda da yaşamam tavsiyeniz uyuyacağım Çok teşekkür ederim
Aşağıda bir takım tecrübe ve gözlemleri paylaşacağım çiçek.
İlk olarak 2013 yaz sonunda 8_ 10 yapraklı olarak aldim.2 litrelik bir saksiya diktim.ilk bir ay balkonda sonra salonda durdu.3-4 ayda hızlı gelisip 60-70 cm sürgün verdi.sonra nedensiz bir sekilde bahar başlarında üstten kurumaya basladi.bende bunun uzerine bitkiyi söktum,koklerde problem yoktu,nedenini çözemedim. Sonra iki yapragi olan bir parcasini aldim isyerine götürerek topragin icine soktum,aylarca öyle kaldı, sonra baktım koklenmemis,aldim çöpe attım, sonra pişman oldum geri aldim,topraga koydum aylar sonra yaprak cogaltmaya başladı ama bir türlü gelismedi,tekrar eve getirdim.
Evde balkona koydum .2014 yilinda dikilen bitki 2016 temmuz ayindan sonra uyandı. Ilk dikimden bir yıl sonra saksı değişti, saksı 3.4 lt bir saksı. Geçen kışı dışarda geçirdi, banamisin demedi.Mart ayından temmuz ayına kadar tık demedi.temmuzdan sonra ise iki ayda bu hale geldi ,yani bitki 3 yıllık olsa da 2 ayda cosarak bu hale geldi.Eylül başında da Çiçek tomurcuklarini çıkardı.
Soğuğa ve sıcağa dayanıklı temmuz başında iki hafta sulanmadan saat 11 e kadar aşırı güneşe doğrudan temas etti,duvara bitişik sürgünde ki 3-4 yaprak yanması dışında birşey olmadı. Aksine sürgün bile verdi.Gözlemim bu çiçekler ilgi istemiyor,insanda görmek istemiyor,bu yaz 3 kez ikişer hafta memlekete gittim,dönüşler de cosmus olarak buldum.Tür ise publickyx silver pink.Bir gozleminde bu ciceklerde tomurcuktan çiçek oluşumu uzun sürüyor, tahmini 1.5 -2 ay.
Şimdilik bununla idare ediyoruz.sabit hale gelince en az 3-4 değişik tür yetistirecegim inşallah.
Buda mart ayında buraya koyduğum resim.
Herkese.merhabalar
Araniza yeni katıldım. Elimdeki türler 😊
Hoya australis
Hoya carnosa krimson queen
Hoya memoria
Hoya linearis
Hoya carnosa crinkle
Hoya davidcummingii
Hoya pubicalx
Hoya obovata
Hoya eriostemma optimistic
Benim çok hoşuma gitti. Bakalım siz beğenecekmisiniz.
659891
659892
Cengizboztepe
01-11-2017, 13:35
Çok eskiden bizim evde de vardı. Salonun tüm köşelerini turlamıştı. Özel bir bakım yapılmıyordu. Özlemişim.
İstanbulda hoya bitkisi nerden bulabilirim acaba
bergenia
25-01-2018, 15:22
Bugün yeni köklenen hoyamın saksısı devrildi. ilk çıkan filizi kırıldı:( Tekrar filizlenirmi acaba çok moralim bozuldu.
yeşillim
25-01-2018, 15:44
bergenia, fotoğraf yüklerseniz anlayabilir, yardımcı olabiliriz.
Üzülmeye değmez.
Selamlar.Annem de Yaklaşık 15 senelik mum çiçeği var.Dallarının uzunluğu 3,4 metreyi geçkin.Bulunduğu odanın dört duvarına iplerle, çivilerle tutturulmuş.Annem iyice yaşlandığı için bakamayacağını söyledi.Bende hemen talip oldum.Almaya ikna ettim de,bir sorunum var.O kadar büyük bitkiyi dallarına,yapraklarına zarar vermeden nasıl alabilirim?Yardımcı olursanız sevinirim.
Annem den 2 senedir çelik isteyip duruyordum.Nihayet geçen yaz başı 1tane çeliği köklendirip verdi sağolsun.Ona bile kıyamıyordu.Şimdi hazır ikna etmişken:p bu fırsatı kaçırmak istemiyorum.O uzun dalları kırmadan nasıl çıkarıp taşıyacağım hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim.
Erdem 01
26-01-2018, 07:52
Ben yaşlı mum çiçeğimi böyle taşıdım. Dalları çok çabuk bükülür kırılgandır. Çiçeğin yanına masa koyabilirsin üstüne çarşaf ser, olmuyorsa yere büyük çarşaf ser. Birkaç kişiyle çalışırsan daha iyi. Bir kişi dalın kalın gövdesini tutarken diğerleri ince dalları kırılmadan çarşafın üstüne yerleştirin. dallar üst üste gelsin önemli değil yeter ki kırılacak küçük daireler şeklinde yerleştirmeyin. Sonra çarşafı bohça gibi toplayın. Bir kişi saksıyı taşırken birkaç kişi bohçayı taşıyıp araca yerleştirin.
Mesut Temiz
27-01-2018, 10:25
Taşınma sırasında o denli büyük bir bitkide kayıplar olabilir, ama Erdem Bey'in yöntemi mantıklı.. Ben epey büyük bir mum çiçeğimi büyük saksısının üzerine daireler şeklinde serip sonra yeni evimde aynı şekilde açıp asmıştım, o bitkide hemen hemen hiçbir kayıp olmadı.. Daha sonra aynı yöntemi Ankara'da ofisimizi taşırken başka bir mum çiçeğime uyguladığımda o bitkiyi ise tamamen kaybetmiştim...
Umarım hasarsız taşıyabilirsiniz, bol şans...
SN.Erdem 01 ve Sn Mesut Temiz Bey,İkinizinde önerdiği fikirler baya mantıklı geldi bana.Bende neler yapabilirim diye düşünürken Mesut bey in yöntemine benzer bir fikir geldi aklıma.Saksıya değilde halka yapacağım çelik telin ettafına satmayı düşündüm.Şimdi Sn.Erdem 01 in anlattığı yöntemde aklıma yattı.Çarşamba günü çiçeğimi almaya gideceğim.Her ihtimale karşın yanıma büyük bir saksı,çarşaf ve çelik telleride yanıma alayım.Artık o anki duruma göre hareket edeceğiz.Sn.Mesut Temiz ve Erdem 01 sizlere ayrı ayrı teşekkürler..
bergenia
27-01-2018, 17:35
bergenia, fotoğraf yüklerseniz anlayabilir, yardımcı olabiliriz.
Üzülmeye değmez.
https://i.hizliresim.com/jy1qbg.jpg
Burda pek bulunan bir bitki değil. Çok zor köklendirdim aylardır gözünün içine bakıyordum. Birden filizlendi ve hızla büyümeye başladı. Hergün neşeyle büyümesini izlerken böyle kopup gidince haliyle üzüldüm. Ordan tekrar büyürmü ki?
Telefonum yakından net çekmiyor anlaşılıyordur umarım.
yeşillim
27-01-2018, 18:32
Sıkıntı çıkarmaz. Arada bir bardak kapatın üzerine isterseniz. Nem alırsa daha çabuk gelişir.
Elbette ki kökler sağlıklı ise. En fazla 3 gün sera uygulayınız. Nasıl bakımını yapıyorsanız devam edin.
Kolay gelsin.
M ERAL L
02-04-2018, 10:32
Merhaba site kapandı mı acaba
Rönesans
16-04-2018, 13:53
Dun gece actilar ;)
https://i.hizliresim.com/Vrbp3R.jpg (https://hizliresim.com/Vrbp3R)
https://i.hizliresim.com/A1p21Q.jpg (https://hizliresim.com/A1p21Q)
https://i.hizliresim.com/Rnqyno.jpg (https://hizliresim.com/Rnqyno)
https://i.hizliresim.com/2Jb7JO.jpg (https://hizliresim.com/2Jb7JO)
https://i.hizliresim.com/Z90N9z.jpg (https://hizliresim.com/Z90N9z)
M ERAL L
24-04-2018, 15:26
Çok güzel görünüyor sevgili Rönesans inşallah benim çeliklerde aynı performansı gösterir
Mehmet Eskizara
08-05-2018, 22:57
Selamlar mum çiçeğimi 1995 yılında edindim ancak çok sevmeme rağmen
bu güne kadar hiç çiçek açtıramadım.ağaçlar net sitesinde bu konuyu etraflıca
tetkik ettim ve yaptığım yanlışları birkaç seneden beri düzelterek ancak bu gün
ilk çiçegini gördüm.Yaptığım yanlışları sıralamam gerekirse öncelik saksı boyutu
ilk yıllar her sene saksı değiştirdim,hiç çiçek açmadı.ikinci yanlış bol gübre,ve
sık sulama,bu yanlışlarımı yıllar içerisinde düzelttim.Önce saksı boyutunu iyice
küçülttüm ve güzelce budadım ve 5,6 küçük saksıya yeni fideler diktim.Ana
bitkimide küçük bir saksıya taşıdım.Sulamayı azaltıp,dinlenmiş su kullanmaya
başladım.Arada bir banyoya taşıyıp duş aldırdım.Bu uygulamam 2 sene kadar
devam etti,boy artışı müthiş bir hal aldı ve nihayet çiçek açtı.İşte fotoğrafı
673148 Diğer fideleri arkadaşlarıma hediye ediyorum
ama küçük saksılarda.Tecrübelerimide aktararak.
Mahmut Tebir
08-05-2018, 23:01
Selamlar mum çiçeğimi 1995 yılında edindim ancak çok sevmeme rağmen
bu güne kadar hiç çiçek açtıramadım.ağaçlar net sitesinde bu konuyu etraflıca
tetkik ettim ve yaptığım yanlışları birkaç seneden beri düzelterek ancak bu gün
ilk çiçegini gördüm.Yaptığım yanlışları sıralamam gerekirse öncelik saksı boyutu
ilk yıllar her sene saksı değiştirdim,hiç çiçek açmadı.ikinci yanlış bol gübre,ve
sık sulama,bu yanlışlarımı yıllar içerisinde düzelttim.Önce saksı boyutunu iyice
küçülttüm ve güzelce budadım ve 5,6 küçük saksıya yeni fideler diktim.Ana
bitkimide küçük bir saksıya taşıdım.Sulamayı azaltıp,dinlenmiş su kullanmaya
başladım.Arada bir banyoya taşıyıp duş aldırdım.Bu uygulamam 2 sene kadar
devam etti,boy artışı müthiş bir hal aldı ve nihayet çiçek açtı.İşte fotoğrafı
673148 Diğer fideleri arkadaşlarıma hediye ediyorum
ama küçük saksılarda.Tecrübelerimide aktararak.
bir saksı banada hediye edermisin. çok istiyorum.
Mehmet Eskizara
09-05-2018, 10:07
Sayın poweralpha selamlar bu yazdıklarım dört beş seneye ait bilgiler
saksılar çoktan yerlerini buldular.İmkan olsa neden olmasın.
Sizinle şunuda paylaşmak isterim,ben ilkokulu Gaziantep Akyol ilk
okulunda bitirdim.Görüşmek dileği ile.
EAkpınar
15-05-2018, 11:04
555195
26/05/2015 de paylaşmışım bu fotoğrafı. Son hali de aşağıdaki gibi .3 yıl olmuş ancak hala çiçeğini göremedim. Dayanamadım bu hafta toprağını da değiştirdim. içine maydanozda koydum:o Eee ne zaman çiçeklerini görürüz.:confused:
Fatih_Soydemir
15-05-2018, 17:01
673900
673901
673902
673903
Bakımı ile bana göre hiç uğraşmadım desem yeridir :D
EAkpınar
17-05-2018, 09:51
673900
673901
673902
673903
Bakımı ile bana göre hiç uğraşmadım desem yeridir :D
Nasıl yani:confused: Muhteşem olmuş ama.:eek: Ben daha çok bekler miyim:(
555195
26/05/2015 de paylaşmışım bu fotoğrafı. Son hali de aşağıdaki gibi .3 yıl olmuş ancak hala çiçeğini göremedim. Dayanamadım bu hafta toprağını da değiştirdim. içine maydanozda koydum:o Eee ne zaman çiçeklerini görürüz.:confused:
Biraz da güneş görmesi gerekiyor. Bende öğleden sonra güneşi görürdü. Çok güzel çiçek açardı. Saksısını büyütüp içeri aldıktan sonra çok fazla büyüdü. Ancak çiçek açmadı. Güneş görenin yaprakları daha kalın ve açık renk oluyor. Almayanlar ise ince ve daha koyu renk yapraklar sahip. Hemen dışarıya veya güneşe de koymayın. Yaprakları yanıyor.
Fatih_Soydemir'in çiçeğinin durumunu öğrenirseniz iyi olur. Üst taraftan güneş gelmese de yanlardan güneş ve hava aldığı çok açık.
EAkpınar
17-05-2018, 11:59
Ben de yazın güneşten yanmasınlar diye balkona güneşlik asıyorum:o Yerini değiştirip daha çok güneş görmesini sağlamaya çalışayım. Teşekkür ederim:rolleyes:
Fatih_Soydemir
19-05-2018, 09:45
Nasıl yani:confused: Muhteşem olmuş ama.:eek: Ben daha çok bekler miyim:(
Havadar güneş alan bir yer olursa gelişimi değişir bitkinin 20 gün içinde havadar olmayan yerde iyi sonuç vermez bozulabilir de tamamen bitki. Birde öğlenleri güneş görmesin sabah ve ikindi güneşini alsın yeter olmadı öğlenleri için gölgeleme yapın. 8 Senedir aynı yerde olduğu için güneşe karşı dirençli artık bendeki kullandığım farklı ek destek besinler var bu sene ilk defa denediğim için sezon bitimine kadar paylaşamayacağım çünkü ne tepki vereceğini bende bilmiyorum ama şu an görünen çok olumlu sonucu var. Çiçeklerini döktükten sonra yaklaşık 10 ya da 15 gün süre olurdu kullandığım besin nedeni ile artık o süre yok çiçeği dökülmeden dibinden yenisi geliyor.
Selma_321
19-05-2018, 12:50
Sayın Fatih Soydemir, sabırla bekleyeceğim söyleyeceğiniz ürünün adını. Bende de bir mum çiçeği var iki senedir bekliyorum açsın diye:(:(
EAkpınar
23-05-2018, 14:40
Bende merakla bekliyorum sayın Fatih Soydemir
ceyda-tuna
30-05-2018, 10:20
Maşallah çiçeğiniz çok güzel görünüyor.Ben Trabzon da oturuyorum,burada bulamadım ,elinizde varsa bana çelik gönderebilirmisiniz.
ceyda-tuna
30-05-2018, 10:26
Teşekkür ederim. Eğer yaşatmayı başarırsam bende isteyen arkadaşlara göndereceğim.. Nebiye hanım merhaba, elinizde varsa bana hoya fidanı gönderirmisiniz
ceyda-tuna
30-05-2018, 10:28
Merhaba arkadaşlar , ben Trabzon da oturuyorum.Burada bulamadım. Elinde olan arkadaşlar bana hoya çeliği gönderebilirmi?
acemi ciftci
02-06-2018, 14:56
Birkac yapragin orttasinda boyle kurumalar goruyorum. Sebebi ne olabilir?
Selma_321
02-06-2018, 15:00
555195
Maydanoz iyi mi geliyormuş ki
Selma_321
02-06-2018, 15:04
Birkac yapragin orttasinda boyle kurumalar goruyorum. Sebebi ne olabilir?
Nedenini bilmiyorum ama o yaprakları kopartın atın bence, belki de güneş yanığıdır.
acemi ciftci
03-06-2018, 19:42
Nedenini bilmiyorum ama o yaprakları kopartın atın bence, belki de güneş yanığıdır.
Dediginiz gibi yaptim. Fotograflarini da cektim. 4-5 yaprakta birden basladi. Sellukalarim benzer sekilde sebepsiz sararip yaprak dokuyor. Bir adet melisam var o da benzer sekilde surekli yaprak dokuyor sararma sonrasi.
Cok mu suluyorum diye suphelendim ve sulamadan once parmagimiyarisina kadar, bazen tamamini topraga sokup nemli toprak geliyorsa sulamamaya basladim birkac hafta once. Fazla sulama oldugunu da sanmiyorum.
Antalya'da oturuyorum. Sular epey kirecli. Sularin kirecli olmasi ile ilgili olabilir mi?
Selma_321
03-06-2018, 20:56
Umarım usta birileri cevaplar. Ben güneş yanığı olabilir dedim, olmayabilir de. Geçmiş olsun.
Genellikle geniş yapraklı bitkilerde gün yangınlığı oluyor.
Yarı güneşli veya gölgelik yerde durması uygundur.
Benim atlas çiçeklerinde de oluyor...
acemi ciftci
04-06-2018, 06:38
Selma_321, Kozanli tesekkurler. Gunes yanigidir umarim. Bitkiler balkonumda duruyor. Guney ve dogu cepheli. Sabah gunesini aliyor ve ogleden sonra golge kaliyor.
tanitamum
09-07-2018, 14:02
merhaba mum çiçeği sever arkadaşlar.aranıza yeni katıldım ama aylardır hemen hemen bütün mum çiçeği sayfalarında yazanları okudum.mesela bu sayfayı baştan sona defalarca okumuşumdur.ne kadar güzel bir site fotoğraflar,bilgiler okadar çok şey öğrendim ki.
tanitamum
09-07-2018, 14:04
üye olmak için baya uğraştım nedirdir anlamadım ama en nihayetinde bugün az önce üye oldum çok mutluyum:)bende haziran ayında diktiğim değişik tanıdıklardan aldığım çelikleri sizlerle paylaşacağım.
tanitamum
09-07-2018, 14:33
http://www.agaclar.net/forum/images/attach/gif.gif
http://www.agaclar.net/forum/images/attach/jpe.gif
http://www.agaclar.net/forum/images/attach/jpeg.gif
http://www.agaclar.net/forum/images/attach/jpg.gif
evandevan5
09-07-2018, 16:12
http://www.agaclar.net/forum/images/attach/gif.gif
http://www.agaclar.net/forum/images/attach/jpe.gif
http://www.agaclar.net/forum/images/attach/jpeg.gif
açılmıyor foto.
tanitamum
09-07-2018, 20:11
677984
tanitamum
09-07-2018, 20:12
arkadaşlar fotoyu kırpa kırpa bu kadar kaldı.(70 kb)geçmesin diye yoksa yüklemiyor.
ParlakYıldızlar
09-07-2018, 20:17
Çok güzel değil mi? Çok çok teşekkürler.
tanitamum
09-07-2018, 20:18
677986
tanitamum
09-07-2018, 20:21
Çok güzel değil mi? Çok çok teşekkürler.
maşallah çiçeğinize:rolleyes:
tanitamum
09-07-2018, 20:24
677987
ParlakYıldızlar
10-07-2018, 01:49
Sizin ciceginize de Masallah.Ben de fotoğrafı yüklerken düz ceviremedim gitti,verdiğim rahatsızlıktan dolayi Özür dilerim.:)
tanitamum
10-07-2018, 11:17
Sizin ciceginize de Masallah.Ben de fotoğrafı yüklerken düz ceviremedim gitti,verdiğim rahatsızlıktan dolayi Özür dilerim.:)
teşekkür ederim .bende dün üye oldum ilk defa foto paylaşmaya çalıştım ancak böyle oldu daha sonra daha güzellerini paylaşırım artık ;)
su perisi
10-07-2018, 12:52
teşekkür ederim .bende dün üye oldum ilk defa foto paylaşmaya çalıştım ancak böyle oldu daha sonra daha güzellerini paylaşırım artık ;)
Merhaba sayin tanitamum aramıza hoş geldiniz.
Agaclar.net üyesi olmak bence bir ayrıcalık. Ben fazla takip edemiyorum ama vakit buldukça nete giriyorum. Bir sorunum olunca soruyorum ve anında yanıt alıyorum. Ben en iyi bilgileri sevgili agaclar.net üyelerinden alıyorum. Umarım sizde buraya üye olmaktan memnun kalırsınız. İyi günler
tanitamum
10-07-2018, 13:36
Merhaba sayin tanitamum aramıza hoş geldiniz.
Agaclar.net üyesi olmak bence bir ayrıcalık. Ben fazla takip edemiyorum ama vakit buldukça nete giriyorum. Bir sorunum olunca soruyorum ve anında yanıt alıyorum. Ben en iyi bilgileri sevgili agaclar.net üyelerinden alıyorum. Umarım sizde buraya üye olmaktan memnun kalırsınız. İyi günler
teşekkür ederim hoşbuldum :)evet siteyi çok beğeniyorum epeydir yorumları sayfaları takip ediyordum fakat bir türlü üye olamamıştım dün büyük bir mutlulukla üye oldum.
Fatih_Soydemir
11-07-2018, 15:23
Dediginiz gibi yaptim. Fotograflarini da cektim. 4-5 yaprakta birden basladi. Sellukalarim benzer sekilde sebepsiz sararip yaprak dokuyor. Bir adet melisam var o da benzer sekilde surekli yaprak dokuyor sararma sonrasi.
Cok mu suluyorum diye suphelendim ve sulamadan once parmagimiyarisina kadar, bazen tamamini topraga sokup nemli toprak geliyorsa sulamamaya basladim birkac hafta once. Fazla sulama oldugunu da sanmiyorum.
Antalya'da oturuyorum. Sular epey kirecli. Sularin kirecli olmasi ile ilgili olabilir mi?
Yapraklarınız güneşten yanmış hastalık değil. Bu sene yukarıda paylaştıklarımdan sonra nasıl bir enteresanlık ise benim Hoyanın da hastalıktan başı kalkmaz oldu ama şanslıyım ki KIRMIZI ÖRÜMCEK haşeratı değil sadece şu ana kadar görmediğim bir böcek larvası sorunu olduğunu keşfettik. Leş kaktüsünün eseri bu haşeratlar zaten kokusuna gelen kara sinekler mum çiçeğine salmış larvalarını. sağlam bir ilaç mücadelesi sonrası durum düzeldi ama çiçeklerin hepsi durdu başka bahara devamı artık eğer düzelmez ise ağustos ayına kadar.
Fatih_Soydemir
11-07-2018, 15:27
fotoğraflar görünmüyor.
resimleri düzenlemeniz lazım o zaman yükleyebilirsiniz siteye 70 kb limiti var bazen 80' de kabul ediyor. bu işlemi pixelreiszer ile yapabilirsiniz.
tanitamum
12-07-2018, 14:20
resimleri düzenlemeniz lazım o zaman yükleyebilirsiniz siteye 70 kb limiti var bazen 80' de kabul ediyor. bu işlemi pixelreiszer ile yapabilirsiniz.
teşekkür ederim hallettim foto olayını.
tanitamum
17-07-2018, 15:41
678403
tanitamum
17-07-2018, 22:57
Atmaya kıyamadığım dörtlünün hayata tutunduğunu müjdelemek istiyorum:p Hepsi de köklendi. İki tanesi sürgün bile vermiş :rolleyes: Hepsini ayrı ayrı saksılara aldım
yapraktan dikilen sürgün veriyor mu diye merak ederken sizin paylaşımınız umut oldu bana.bende 2 tane yaprağı köklendiriyorum köklendide biraz daha beklesin yeni yerine dikicem.ama o kadar çok okudum ki yaprak sürgün vermez diye yinede bi ümit köklendirmiştim.nasıl sürgün veriyor inanamıyorum.azıcıkta olsa dal kısmı varmıydı acaba sizinkinde? çok merak ediyorum yazarsanız çok sevinirim.
EAkpınar
18-07-2018, 15:38
Sayın tanitamun üç yaprak da don vuran çiçekten sağlam kalanlardı. Sadece yaprak. Ama 1 yıl bekledikten sonra sürgün verdi. Şuan bir yaprağım var bekliyorum daha çok yeni 1 ay oldu dikeli. Bir de hoya kerii aldım yapı marketten sevgililer gününde. O da yaprak olarak satılıyordu zaten. 1 yıldan önce ondan da bir beklentim yok. Sabredin. :))
tanitamum
19-07-2018, 10:25
Sayın tanitamun üç yaprak da don vuran çiçekten sağlam kalanlardı. Sadece yaprak. Ama 1 yıl bekledikten sonra sürgün verdi. Şuan bir yaprağım var bekliyorum daha çok yeni 1 ay oldu dikeli. Bir de hoya kerii aldım yapı marketten sevgililer gününde. O da yaprak olarak satılıyordu zaten. 1 yıldan önce ondan da bir beklentim yok. Sabredin. :))
sabırla koruk ,atlastan kumaş olur diye boşuna dememişler.yapraktan sonuç alınmaz tezini de çürükmüşsünüz tebrikler gerçekten.peki o sürgün veren yapraklarınızın durumu şuan nasıl görmem mümkün mü acaba çok merak ediyorum.kocaman olmuştur ne güzel ya.bende bu elimdeki 2 yaprağı biraz daha suda beklesin sonrada dikeyim ve bekleyim.ayrıca cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.şuan yine sizin köklenmiş yapraklarınıza bakıyorum :)
EAkpınar
19-07-2018, 11:44
sayın tanitamun ben suda da köklendirme yapmamıştım doğrudan toprağa dikmiştim. Siz suda başladığınıza göre biraz daha köklensin sonra toprağa dikin. Yaprakları maalesef dağıttım. Kuzenime verdiğim yaprağın oldukça büyüdüğünü söylediler. Ben anaç bitkiyle beraberim. Birgün çiçek açmasını bekliyorum :((
tanitamum
19-07-2018, 12:57
[QUOTE=EAkpınar;1545306]sayın tanitamun ben suda da köklendirme yapmamıştım doğrudan toprağa dikmiştim. Siz suda başladığınıza göre biraz daha köklensin sonra toprağa dikin. Yaprakları maalesef dağıttım. Kuzenime verdiğim yaprağın oldukça büyüdüğünü söylediler. Ben anaç bitkiyle beraberim. Birgün çiçek açmasını bekliyorum :(([/QUOT
anladım sonuçta büyümüşler yani.benimde bu sene başladı hoya maceram.
haziran ayında 2 değişik tanıdıktan çelikler alıp diktim(.hoya carnosa)sürgün verdiler,yapraklandılar büyüyorlar.hatta şöyle birşeyde oldu ,çelikleri aldığımda bikaçının üzerinde daha önce açmış solmuş çiçek koçanları olan çeliğin biri 4-5 günde tekrar tomurcuklandı bayada büyüdü nerdeyse çiçek açacaktı ama bi anda boynunu büktü ve döküldü .galiba yeni dikildiği için çeliğin gücü yetmedi.ama şok olmuştuk düşünün bikaç günde tomurcuklanıp çiçek açacaktı.anaç bi çiçekten çiçek koçanlı dalları almıştım :rolleyes: çok su vermiyorum daha doğrusu bol su vermiyorum.fısfıslıyorum özellikle dalların ara gözlerini.o fıs fıs yaptığım gözlerden minik yeşermeler oldu hep,yapraklar çıktı.yeride güneşli ama yakıcı bir güneş değil.kapalı balkonda.bide sıvı çiçek coşturanlı veriyorum suyu.anladığım kadarıyla bol güneş birazda su olunca açması lazım bence mum çiçeğinin.
eğer çiçeğiniz uzun süre daha açmazsa üzerinde çiçek açmış hatta açmaya devam eden başka bir çiçekten çelikler almanızı öneririm.şunu net anladım ki üzerinde eski çiçek koçanları olan çiçek mutlaka açıyor.
EAkpınar
19-07-2018, 16:34
Sabırla bekliyorum artık
Mesut Temiz
19-07-2018, 18:51
678403
Tabii tabii, mutlaka sürgün verecektir... Köklendikten sonra, kısa bir yaprak sapı bile sürgün vermesi için yeterli mum çiçeğinin... Şahsen çok çoğalttım bu şekilde...
tanitamum
19-07-2018, 22:36
Tabii tabii, mutlaka sürgün verecektir... Köklendikten sonra, kısa bir yaprak sapı bile sürgün vermesi için yeterli mum çiçeğinin... Şahsen çok çoğalttım bu şekilde...
sayın mesut temiz;çok umutlandım şayet sürgün verirse.çoğu yerde köklendiği fakat sürgün vermediği yazıyordu.sadece 2 tane yaprak ,gövde kısmı yok bendekilerin.fotoda görmüşsünüzdür zaten.
tanitamum
19-07-2018, 22:39
bide şöyle düşündüm ;mantıken hoya kerri yapraktan nasıl çoğalıyorsa hoya carnosa da yapraktan çoğalabilir yanlış mı düşünüyorum?köklenmiş yaprakları dikip beklemekten başka çare yok galiba.
Mesut Temiz
19-07-2018, 22:42
sayın mesut temiz;çok umutlandım şayet sürgün verirse.çoğu yerde köklendiği fakat sürgün vermediği yazıyordu.sadece 2 tane yaprak ,gövde kısmı yok bendekilerin.fotoda görmüşsünüzdür zaten.
Hoya carnosaları bu şekilde defalarca köklendirdim ve yaprak sapından sürgün verip uzadı... Hatta bir keresinde tamamen kurumuş bir dalın iyice uçlarına doğru bir yaprak ısrarla kurumuyordu, o şekilde belki bir sene durdu.. Ama hiç beslenmiyor ve su alması imkansızdı, çünkü ona uzanan dal tamamen kurumuş ve ufalanıyordu... Onun o direncine saygı duyup bardakta suya koyup köklendirmiştim, büyüyüp kocaman bitki oldu... Kanımca, bir bitki kök dokusu geliştiriyorsa bir süre sonra mutlaka sürgün verecektir bir noktadan...
Not: Biraz internette bakındım, dal içermeyen, sadece yaprak ve/veya yaprak sapından oluşan kısımların köklendiğini ancak sürgün vermediğini söyleyenler de var, "leaf cutting"lerden üretilebildiğini söyleyenler de var... Şu videoda da bahsediyor bundan... Ben de biraz tereddüte düştüm "acaba yaprak sapının dışında çok az da olsa dal da var mıydı kestiğim kısımlarda" diye... Yalnız, geliştiğini söyleyenler bile çok uzun sürdüğünü belirtiyorlar... Bunu yarın bir kez daha deneyeceğim, hoya'mdan sadece yaprak sapını içeren birkaç çelik alıp suya koyacağım ve köklendikten sonra sürgün verene kadar bekleyeceğim...
https://youtu.be/n97oQWrQPmA
EAkpınar
20-07-2018, 12:35
Sayın mesut temiz benim yapraklarımda hiç dal yoktu. sadece yaprak sapı. 1 yıl bekledim ama.
tanitamum
20-07-2018, 13:08
Hoya carnosaları bu şekilde defalarca köklendirdim ve yaprak sapından sürgün verip uzadı... Hatta bir keresinde tamamen kurumuş bir dalın iyice uçlarına doğru bir yaprak ısrarla kurumuyordu, o şekilde belki bir sene durdu.. Ama hiç beslenmiyor ve su alması imkansızdı, çünkü ona uzanan dal tamamen kurumuş ve ufalanıyordu... Onun o direncine saygı duyup bardakta suya koyup köklendirmiştim, büyüyüp kocaman bitki oldu... Kanımca, bir bitki kök dokusu geliştiriyorsa bir süre sonra mutlaka sürgün verecektir bir noktadan...
Not: Biraz internette bakındım, dal içermeyen, sadece yaprak ve/veya yaprak sapından oluşan kısımların köklendiğini ancak sürgün vermediğini söyleyenler de var, "leaf cutting"lerden üretilebildiğini söyleyenler de var... Şu videoda da bahsediyor bundan... Ben de biraz tereddüte düştüm "acaba yaprak sapının dışında çok az da olsa dal da var mıydı kestiğim kısımlarda" diye... Yalnız, geliştiğini söyleyenler bile çok uzun sürdüğünü belirtiyorlar... Bunu yarın bir kez daha deneyeceğim, hoya'mdan sadece yaprak sapını içeren birkaç çelik alıp suya koyacağım ve köklendikten sonra sürgün verene kadar bekleyeceğim...
https://youtu.be/n97oQWrQPmA
sayın mesut temiz;verdiğiniz ayrıntılı bilgiler çok teşekkür ederim.bu ay sonuna kadar daha beklesin sonrada dikeyim diye düşünüyorum.ve ya bugünde dikebilirim bian evvel toprağına alışsın havalar sıcakken.sonrada bekleyip göreceğiz.bende umutluyum uzun bir süre sonra da olsa sürgün verir diye düşünüyorum.kökler çürümedikten sonra hiç bir şey olmaz.eğer denenip hiç sürgün vermemiş olsaydı demekki yapraktan bu iş olmuyo derdim ama denenmiş sayın eakpınarda denemiş siz defalarca denemişsiniz.insanların imkansız olarak gördüğü şeylerde demekki imkansız değilmiş bundan bu anlaşılıyor 1 yılda geçse 2 yılda geçse allah ömür verirse de bizlere sürgün verdiği zaman mutlaka paylaşacağım burdan.kuruyup yok olursa da paylaşırım.
Mesut Temiz
20-07-2018, 15:40
Sayın mesut temiz benim yapraklarımda hiç dal yoktu. sadece yaprak sapı. 1 yıl bekledim ama.
Benim köklendirdiklerimde de hiç dal yoktu, sadece yaprak sapı vardı diye hatırlıyorum, fakat internette okuduklarımdan tereddüte düştüm. Bu konuda çiçekseverler tamamen iki gruba bölünmüş görünüyor..
Bu kez fotoğraflayıp belgeleyeceğim gelişimlerini, böylece bu konunun herkes için netleşmesine katkıda bulunmuş olabiliriz...
EAkpınar
21-07-2018, 19:39
İşyerindeki arkadaşım ki hoya çeliğini de o getirmişti. Kendi hoyasını balkona güneşin altına bırakmış. Yaprakları sarardı, döküldü ancak çiçek açmaya başladı dedi.Kışın da içeri alıyormuş. Bu nasıl iştir.
Mesut Temiz
21-07-2018, 22:10
İşyerindeki arkadaşım ki hoya çeliğini de o getirmişti. Kendi hoyasını balkona güneşin altına bırakmış. Yaprakları sarardı, döküldü ancak çiçek açmaya başladı dedi.Kışın da içeri alıyormuş. Bu nasıl iştir.
Mum çiçekleri fazla güneş aldığında yaprakları sararıyor ve fazlaca dökülmeye başlıyor gerçekten de... Görüntüsü de hiç hoş olmuyor... Kısm'i ya da dolaylı güneş aldığında o sık, koyu yeşil, adeta tropik orman sarmaşığı görüntüsüyle çok güzel oluyor... Çiçek açması belki stres koşullarıyla ilgilidir... Bazı bitkiler stres koşullarında kendileri ölmeden tohum üretmeye çalışıyorlar, buna dair bir şeyler okuduğumu hatırlıyorum bir zamanlar... Bence en iyisi aşırı güneş almayacağı bir yerde tutmak...
benim mum çiçeğim hiç çiçek vermedi 3 -4 sene oldu dikeli. ne yapmam lazım acaba
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.