PDA

View Full Version : Mum çiçeği (Hoya carnosa)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

Hamido
21-07-2007, 18:25
Hollanda'daki arkadaşım yaz tatili için gelirken 4 tane hoya çeliği getirdi. Daha önce dediğim gibi maalesef hepsi köksüz, tutacağını ümit ediyorum.

Yapraklarını inceleyerek türlerini anlamaya çalıştım. Yanılmıyorsam Hoya Multiflora, Hoya Pubicalyx ve Hoya Ciliata var. Bir tanesinin maalesef yaprakları pörsümüş, ne olduğunu anlayamadım. Eğer yaşarsa ileride türünü tespit edebileceğimi sanıyorum.

Seneye hiç yoksa bir kaç kişiye çelik verebilmeyi diliyorum.

hoyadag
21-07-2007, 18:37
Arkadaşlar, Bildiğiniz üzere benim çelikleri suya bırakalı bir ayı geçti. Şimdi size çeliklerin son hallerinin fotoğraflarını gönderiyorum. Tam da Hafize hanımın tahmin ettiği üzere en çok diversifolia zorluyor. Sizce bu çeliklerin hangilerinin toprakla buluşma zamanı gelmiş? Özellikle diversifolia için suda daha fazla beklemesi bitkiye zarar verir mi? Ha bu arada publicalyx çoktan saksısına kavuştu bile.;)

Görüşlerinizi bekliyorum...

1. Diversifolia
2. Diversifolia
3. Serpens
4. Silverpink

hoyadag
21-07-2007, 18:41
İşte fotoğraflar :

Sebahattin Sargın
21-07-2007, 18:44
Sevgili hoyadag acaba ilk iki fotoğraftakiler biraz daha köklense daha iyimi olur? En son fotoğraftaki gayet iyi bence saksılabilir.

Ophrys
21-07-2007, 18:45
Hamido forumu dikkatlice okursanız mum çiçeğinin çok nazlı bir bitki olmadığını görebilirsiniz. Öncelikle çeliklerinizi oksijenli su ve su karışımında köklenene kadar bekletin ve daha sonra toprakla buluşturun. Saygılar.

Ophrys
21-07-2007, 18:48
Hoyadag üçüncü fotoğraftaki hoyanızı ikiye bölüp ekebilisiniz.

hfz
21-07-2007, 19:11
Kökler çok uzamış. Bence hemen dikin. Sevgili Adabayrakoğlu'na katılıyorum. 3. fotoğraftakini ikiye bölebilirsiniz, 4. fotoğraftakinin alt yaprağını kesip üstteki kök toprak içinde kalacak şekilde dikebilirsiniz. Yaprağı da saksının bir kenarına yatırarak dikebilirsiniz. İlk suyunda da içinde kök saldığı kendi suları ile sulayın.

hoyadag
21-07-2007, 19:38
Diversifolia, (İlk iki fotoğraftaki) diğer türlerden farklı olarak kesildiği yerden taze incir koparıldığında olduğu gibi derhal süt salgılıyor ve kesik bölgeyi kaplıyor. Bu nedenle son fotoğraftaki gibi kesildiği yerden köklenemiyor. Bu haliyle de diksem tutar mı acaba. Hele ilk fotoğraftakinde sadece bir kökçük var. Son ikisini belirttiğiniz gibi hemen dikiyorum. Teşekkürler.

Hamido
22-07-2007, 12:05
Hamido forumu dikkatlice okursanız mum çiçeğinin çok nazlı bir bitki olmadığını görebilirsiniz. Öncelikle çeliklerinizi oksijenli su ve su karışımında köklenene kadar bekletin ve daha sonra toprakla buluşturun. Saygılar.

İlginize teşekkürler. Hepsini suya koydum. Köklenenleri saksıya aktaracağım ve fotoğraflarını çekerek foruma koyacağım.

Ophrys
23-07-2007, 00:02
Mum çiçeği yakın çekim.
Üzerindeki balı görebiliyor musunuz?

Hakan KINACI
23-07-2007, 08:35
Ahhh ah benimde olacak ta saksıya dikeceğimde daha sonra böyle güzel çiçekler açacakmı aceba !!
Saygılar,

Oğuzhan
23-07-2007, 08:38
Mum çiçeği yakın çekim.
Üzerindeki balı görebiliyor musunuz?

Bu sizin mi?Maşallah..Kokulu olan cinsten mi?

Ophrys
23-07-2007, 08:40
Bu fotoğafı benim mum çiçeğinin kaynağında görüntülemiştim.
Kokusu harika. Özellikle akşamları çok kokuyormuş.
Mum çiçeğim var ama üzerinde ne yazık ki çiçek yok.

cezzar
23-07-2007, 13:57
Bu fotoğafı benim mum çiçeğinin kaynağında görüntülemiştim.
Kokusu harika. Özellikle akşamları çok kokuyormuş.
Mum çiçeğim var ama üzerinde ne yazık ki çiçek yok.

Ada Hanım; fotoğraf makineniz de ne güzel çekiyormuş bu arada !! Şimdiye kadar gördüğüm en güzel mum çiçeği fotoğrafı belki de.. Çok güzel yansıtmış renkleri; insanın iştahını kabartıyor :)

İnşallah sizinki de tez zamanda çiçek verir.

selamlar...

Ophrys
23-07-2007, 14:05
Teşekkürler.
Umarım çiçeklerini koklamak hepimize nasip olur.

ilknur aşık
23-07-2007, 15:36
Ne kadar güzel bir fotoğraf bu. Bence bu fotoğrafla bu ayın yarışmasına katılın.

Ophrys
23-07-2007, 18:53
Aslında birkaç mum çiçeği fotoğrafım daha var onları da ekleyim daha sonra. Beğenmenize sevindim İlknur hanım. Utandım valla.

filyos
24-07-2007, 13:06
Merhaba.Ben İzmir'de oturuyorum.Benim anneannem zamanının çiçeklerinden mum çiçeğim var.Şimdi belki pek fazla kişi tarafından bilinmez.Annem anneannemden(rahmetli) almış.Bana da kendi çiçeğinden ayırıp yetiştirerek verdi.Ben bu çiçeği yaklaşık iki sene önce evime aldım.Evde pek fazla büyümedi.Üstelik hiç çiçek açmadı.Bir çiçekçinin tavsiyesiyle bu sene mayıs ayından beri çiçekli bitkiler için sıvı besin gübresi veriyorum ve de balkona koydum.Şimdilik pek bir fark yok üstelik koyu yeşil yapraklarının rengi de sarıya döndü.Bu görüntü pek de hoşuma gitmiyor.Balkonum fazla güneş alıyor sayılmaz.Bir saat kadar sabah bir saat kadar da öğlden snra alıyor.Acaba balkonda bulunması bu çiçeği rahatsız eder mi?Bilgisi olan lütfen benimle paylaşsın.

Ophrys
24-07-2007, 13:07
Diğer fotoğraflar.

Ophrys
24-07-2007, 13:10
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1209

Burada zaten böyle bir başlık var. Aradığınız cevapları bulabilirsiniz.

filyos
24-07-2007, 13:16
Teşekkürler...

Oğuzhan
24-07-2007, 13:24
Çok güzel çekimler..:)Çiçekte muhteşem..
Fotoğraf makinasının marka ve modeli ne...

hoyadag
24-07-2007, 14:10
Gerçekten harika fotoğraflar. İnşaallah dünya gözüyle biz de birgün bu çiçekleri görebiliriz.

çiçeksever
25-07-2007, 16:43
dikkat etmedim.Dün saksıya dikecektim.Sizlerin isteği ile çiçek açana kadar şişede tutmaya karar verdim.

bitkinin tomurcuğu düştü.Sadece su çiçek açması için yeterli gelmedi herhalde.Bende saksıya diktim.

hoyadag
25-07-2007, 17:03
Sevgili Çiçeksever, Sizin adınıza üzüldüm. Bunu başarabilseydiniz dünyada suda açan ilk mum çiçeği sizinki olacaktı herhalde. Ancak yine de bildiğim kadarıyla çiçekli bir çelikten üretilen bitki, normal çeliklerden üretilenlere göre daha çabuk çiçeklenecektir diye düşünüyorum. Bilmiyorum ustalar bu konuda ne der?

Arzu Kasapoğlu
25-07-2007, 17:27
Arkadaşlar,mum çiçeğinin yedi yılda çiçek açtığı doğrumu.Sizlerinki kaçıncı yılda çiçek açtı.Benimki üç yaşında.

cezzar
25-07-2007, 17:39
Arkadaşlar,mum çiçeğinin yedi yılda çiçek açtığı doğrumu.Sizlerinki kaçıncı yılda çiçek açtı.Benimki üç yaşında.
Arzu Hanım;
İlk önce hoşgeldiniz..
bu başlık altında bu zaten çokça konuşuldu; eski mesajları okuyabilirsiniz. Ama kısa bir cevap vereyim; bizimki üç yaşındayken çiçek açtıydı; o yedi yıl hadisesinin pek aslı yok. Ancak bitkinin yeterince güneş almadığı durumlarda hiç çiçek açmama durumu olur.

Selamlar..

hoyadag
25-07-2007, 17:48

Arzu Hanım, öncelikle hoşgeldiniz demek istiyorum. Kısıtlı bilgiye sahip olmama rağmen forumun tamamından ve yabancı kaynaklardan öğrendiğim bilgiye göre, mum çiçeği yetiştirilmesi ve bakımı kolay bir bitki olmasına rağmen genelde açtığını görmek pek fazla kula nasib olmuyor. Yedi yıl gibi bir bilginin doğru olduğunu sanmıyorum. Bir veya birkaç yılda çiçeklendiğini görülebiliyor. Yabancı bir forumda 10-15 yaşındaki bitkilerin bile sağlıklı büyümesine rağmen çiçeklenmediğini okuduğumu anımsıyorum. Bunun nedeni kesin olarak bilinmese de bitkinin sevdiği yetiştirme ortamı (ve bence sevgi) sağlanarak ümit etmekten başka çare kalmıyor biz gariplere.;)

Eğer bu konunun tamamını okursanız, konunun uzmanlarından gerekli tüm bilgi ve tecrübelere ulaşabilirsiniz. (Kolay değil 52 sayfa ama bence buna değer.)

Bu arada hoyanızın fotoğrafını da bekleriz. Selamlar

sevgiseli_1974
25-07-2007, 17:53

mum çiçeginin 7 yılda çiçek açtıgı söylentisi var ama ben buna katılmıyorum çünkü benim evimdeki mum çiçegim 14aylık bir mum çiçegi şu anda çiçek açma aşamasında bir haftaya kalmaz tam olaraktan açacak galiba..

hoyadag
25-07-2007, 17:54
Arkadaşlar, Sonunda ithal çeliklerim sizlerin yardım ve desteğiyle saksılarına kavuştu. Bunun için hepinize (özellikle Hafize hanıma) teşekkürlerimi sunuyorum. İşte fotoğraflar:

DevrilgenKayik
25-07-2007, 18:47
Benim isyerimde masamin yanibasindaki, cicek meger mum cicegiymis. Bunu buraya bakinca farkettim. Ada'nin 1549 nolu fotografindaki gibi cicek aciyor. Ilk gordugumde soluk rengi yuzunden zor ferkettim, sonra a bu cicek mi dedim, hic bildigim yumusak yaprakli bir cicege benzemiyordu. Ben uyduruk bir sarmasik gozuyle bakiyordum cunku yazicinin icine bile girdigi icin, habire kesiyorum.

Eklenti: Resimleri istediginiz gibi ekledim, cicek verdi ama henuz acmadi, kucucuk bir cicek de yolda. Topragi yok, resimde de gorulen parcaciklar var. Su kaybi az oluyor. Haftada bir veya 15'te bir sulaniyor. Isyerim su an Almanya. O nedenle pek gonderemem ama adresinizi bana yollayin. TR'de eve gelirken kesip yollamaya calisayim.

hoyadag
25-07-2007, 19:11
Benim isyerimde masamin yanibasindaki, cicek meger mum cicegiymis. Bunu buraya bakinca farkettim. Ada'nin 1540 no.lu fotografindaki gibi cicek aciyor. Ilk gordugumde soluk rengi yuzunden zor ferkettim, sonra a bu cicek mi dedim, hic bildigim yumusak yaprakli bir cicege benzemiyordu. Ben uyduruk bir sarmasik gozuyle bakiyordum cunku yazicinin icine bile girdigi icin, habire kesiyorum.

Aman Efendim, Mum çiçeği kesilir mi, hemde çiçek açmayı başarmış bir mum çiçeği. Yine de budamak zorunda iseniz kestiğiniz çeliklerden rica edebilir miyim? Böyle bir niyetiniz varsa ödemeli olarak bana gönderebilirseniz minnettar kalırım.

Ne mutlu size, bu arada çiçeğin fotoğrafını da isteyebilir miyiz acaba?

hfz
25-07-2007, 19:48
Sevgili Hoyadag,

O ne ihtişamlı bir sunum öyle..:p Lütfen çok su vererek çürümelerine neden olmayınız. Bu aşamasında bu çok önemli. Pek güzel görünüyorlar. İnşallah sağ salim büyütmeyi başarırsınız.

Arzu Kasapoğlu
25-07-2007, 20:28
Arkadaşlar,yedi yıl söylentisinin doğru olmadığına çok sevindim.Umarım daha fazla beklemek zorunda kalmam.Cevapladığınız için teşekkür ederim.

hoyadag
25-07-2007, 22:36
Sevgili Hoyadag,

O ne ihtişamlı bir sunum öyle..:p Lütfen çok su vererek çürümelerine neden olmayınız. Bu aşamasında bu çok önemli. Pek güzel görünüyorlar. İnşallah sağ salim büyütmeyi başarırsınız.

Ne demek Hafize hanım, bir daha öyle bir hataya düşer miyim, müsterih olunuz. İnşaallah büyütmeyi başarabilirim. Ancak serpens konusunda endişelerim var, öylesine narin ve minik yaprakları var ki. Fotoğraf makro olduğundan büyük görünseler de bir yaprak 5 kuruştan daha minik. O nedenle aksi yönde tavsiyelere rağmen ikiye bölmeye kıyamadım ve tek olarak diktim.

Bu arada eğer özelden adresinizi gönderebilirseniz, müstesna desteğinize teşekkür mahiyetinde küçük bir sürprizim olacak.

hfz
26-07-2007, 20:39
Rica ederim ne demek..:o

:p :p Bayılırım sürprizlere.. Hemen cevaplıyorum. Çok teşekkür ederim..;)

hoyadag
27-07-2007, 17:01
Hafize hanım, kuş uçtu. Bir aksilik olmazsa yarın elinizde olur diye ümid ediyorum.

hfz
27-07-2007, 17:23
Kuş uçtu mu? Sürpriz kuş mu yoksa?:p :p Öleceğim meraktan.:dilli: Ama ipucu sormuyorum sürpriz olmaktan çıkar.

Yoksa farklı bir Mum Çiçeği mi? Yok yok yazmayın bir şey...

Off keşke yarın olsaydı! :dilli:

Oğuzhan
27-07-2007, 17:50
Farklı mum çiçeği çoğalınca dallanıp budaklanınca bizede düşer dimi.:)))

hoyadag
27-07-2007, 18:05
******, neden olmasın. Elbirliği ile bu türleri Türkiyemizde çoğaltacağız inşaallah.

Oğuzhan
27-07-2007, 18:47
O zaman çoğalması dileğiyle...:))

nevsune
27-07-2007, 18:50
Ankara'da da ben çoğaltayım mı Sn. Hoyadağ:p

hoyadag
27-07-2007, 19:20
Ankara'da fotoğraftaki gibi bir hoya bahçesi oluşturma görevi sizin sevgili Nevsune.;)

hoyadag
27-07-2007, 19:31
Eklenti: Resimleri istediginiz gibi ekledim, cicek verdi ama henuz acmadi, kucucuk bir cicek de yolda. Topragi yok, resimde de gorulen parcaciklar var. Su kaybi az oluyor. Haftada bir veya 15'te bir sulaniyor. Isyerim su an Almanya. O nedenle pek gonderemem ama adresinizi bana yollayin. TR'de eve gelirken kesip yollamaya calisayim.

Arkadaşlar, duydunuz mu? Bir yaşıma daha girdim. Sayın Devrilgenkayık, benim akıl sağlığımı da devirmeyi başaracaksınız galiba;)

Uzman olan arkadaşlar, nasıl oluyor bu topraksız büyüme ve hatta çiçeklenme. Bir bilen var mı acaba?

nevsune
27-07-2007, 19:41
Ankara'da fotoğraftaki gibi bir hoya bahçesi oluşturma görevi sizin sevgili Nevsune.;)

Aaaaa hiç böyle bir şey görmemiştim:D . Askıda olanlar da mı, mum çiçeği?

Burası sera mı yoksa eviniz mi?

nevsune
27-07-2007, 19:46
[QUOTE=DevrilgenKayik;134587]Ben uyduruk bir sarmasik gozuyle bakiyordum cunku yazicinin icine bile girdigi icin, habire kesiyorum.

İşte hayat böyledir. Kimisi gözünün içine bakar çiçek açsın diye, kimi de yazıcıya giriyor diye keser:p

Penelophe
27-07-2007, 19:53
Yaklaşık 2 hafta önce bana ulaşan bir çeliği, köklenmesi için suya koydum ve 1 hafta kadar suda kaldı, köklendi ve çok canlıydı yaprakları.
Saksıya aldım ve bir haftadır saksıda fakat yaprakla saldı kendini, dirilikleri gitti.
Şimdi saksıdan çıkardım, kökler kararmış ve sanki en uçlarından kurumaya başlamış.:(
Yeniden suya koydum.
Saksıya almadan önce üzerinde yeni filiz vardı ve saksıya aldıktan sonra o minicik yeşil filiz de karardı.:(

hoyadag
27-07-2007, 20:40
Geçmiş olsun Penelophe, sanırım bu aralar üzerinde bir şansızlık var.

cezzar
27-07-2007, 21:29
Geçmiş olsun Penelophe, sanırım bu aralar üzerinde bir şansızlık var.
cidden öyle.. Sizin komşudan aldığınız çelikler de gittiydi di mi? Var mı başka çeliğiniz elde? Neyse üzmeyin canınızı; er geç yine köklenecektir..

selamlar..

Penelophe
27-07-2007, 22:16
Evet Cezzar o çelikler de ölmüştü.:(
Saksıda bir tane var ama oda hiç gelişme göstermiyor.:(

hoyadag
27-07-2007, 22:18
Arkadaşlar, yabancı forumların bazılarında kök hormonu (Root hormone) diye bir şeyden bahsetmişler. Böyle bir maddeden haberi olan var mı acaba. Nerede bulabiliriz? Aşağıdaki linkte ayrıntılı bilgiyi bulabilirsiniz.

http://www.myhoyas.com/rooting.htm

Penelophe
27-07-2007, 22:28
Hoyadag, buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3605) bir bakın isterseniz. Belki yardımcı olur.;)
Bildiğim kadarıyla Selahattin bey, ihtiyacı olanlara sağlıyor.

hoyadag
27-07-2007, 22:55
Teşekkürler Penelophe, gerekli tüm bilgiyi aldım.

erdal tasdelen
28-07-2007, 08:38
günaydın tüm doga kardeslerine ben siteye cok yeni üye oldum ve bu siteye mest oldum özellikle ilk actıgım sayfalarda üzerinde 2 senedir arastırma yaptıgım yaban mersininini ve beni 35 sene önceki hatıralarıma götüren mum cicegini görünce cok sevindim cok sık görüsme dilegiyle.

İlkin
28-07-2007, 08:47

Aman allahım ne muhteşem bir görüntü. Hepsinin birden çiçek açtığını, odanın koku cennet'i haline dönüştüğünü bir hayal edin. Harika olur. :rolleyes:

İlkin
28-07-2007, 08:50
günaydın tüm doga kardeslerine ben siteye cok yeni üye oldum ve bu siteye mest oldum özellikle ilk actıgım sayfalarda üzerinde 2 senedir arastırma yaptıgım yaban mersininini ve beni 35 sene önceki hatıralarıma götüren mum cicegini görünce cok sevindim cok sık görüsme dilegiyle.

Günaydın, aramıza hoşgeldiniz. Ben de yeni olmama rağmen değerli dostlar beni de Hoyalandirdi. Hergün gözünün içine bakıyorum çiçeğimin. Daha yeni filiz vermedi ama sağlıklı görünüyor.

Güzel sohbetler diliyorum size de.

Saygılar

Oğuzhan
28-07-2007, 08:50
Sayın Hoyadag o bahçe sizin mi?Adresi alsak siz yokken gelsek.Hani hepsinden bir çelik alsak.Ya da saksıyla mı götürsek...:))))

İlkin
28-07-2007, 08:52
Sayın Hoyadag o bahçe sizin mi?Adresi alsak siz yokken gelsek.Hani hepsinden bir çelik alsak.Ya da saksıyla mı götürsek...:))))

Oraya bir kamyon'la gitmek gerekiyor bence... :D

Oğuzhan
28-07-2007, 09:14
:D Yani düşünüyorum.Var mısınız..?

hoyadag
28-07-2007, 10:43
Arkadaşlar, Şu kamyonu tır yapalım, deposunu da geniş tutalım zira fotoğraf İsveç'li bir kolleksiyonere ait. Christina 38 yaşında, 13 yıldır hoya ile ilgileniyormuş ve 200 çeşit hoya varmış elinde. Bu hızla gidersem Christina ile yarışırım herhalde, en azından elbirliği yaparsak 5 yıla kalmaz sera açmak durumunda kalırız. 2 aydır hoya ile ilgileniyorum ve 5 değişik tür hoya var elimde;)

Ophrys
28-07-2007, 11:09
Ama yazıp yazıp kıskandırıyorsun bizi.
Dikkat et kapıya kamyon dayayıveririz ona göre.

nevsune
28-07-2007, 11:23
2 aydır hoya ile ilgileniyorum ve 5 değişik tür hoya var elimde;)

Ankara'ya kaç çeşit göndereceksiniz?:p

hoyadag
28-07-2007, 12:36
Ah, ah, sadece ikişer, üçer yaprak olmasalar postaya vermiştim bile.

Penelophe
28-07-2007, 12:41
Arkadaşlar sıkıştırmayın Hoyadag'ı yahu.:mad:

hoyadag
28-07-2007, 12:53
Ama yazıp yazıp kıskandırıyorsun bizi.
Dikkat et kapıya kamyon dayayıveririz ona göre.

Biraz daha kıskandırayım sizi öyleyse. Hemen yanıbaşında duran yüzde yüz yerli
ve inatla 6 aydır tek bir sürgün vermeyen carnosa'ya inat, dikiminin üzerinden
henüz 1 haftalık publicalyx'in mucizesini göreceksiniz şimdi:

_

hfz
28-07-2007, 13:03
Bu da çok arsızmış canım!:mad: İstemem o kadar arsız çiçek ben!:dilli: :dilli:

Maşallah, maşallah...

Benimkilerin resmini koymayacaktım nazar değer diye ama, o kadar kıskandım ki artık..:p

hoyadag
28-07-2007, 13:38
Maşaallah hafize hanım maşaallah. İnşaallah açtığı günleri de görürsünüz.

Oğuzhan
28-07-2007, 13:46
Maşallah beşibiryerde :))

hfz
28-07-2007, 14:07
Çok teşekkür ederim. İnşallah çiçeklerini de görürüm. Sevgili Hoyadag, geçen yıl bir çiçek oluşumu başlatmıştı bir tanesi. İyi besin alsın diye besin takviyesi yapmıştım. Açmadı. Oluşum öylece kaldı. Sizin bir çevirinizden şimdi anladım ki besin takviyesi yaptığım için açmamış. Çevirileriniz için de çok teşekkür ederiz size.;)

Sevgili Elfogi, hakikaten beşibiryerde.:p :p Söylemesi ayıp yeni çeliklerimle birlikte toplam 9 adet oldular.. Sanırım hepsi Carnosa ama yaprakları değişik olduğundan acaba başka çıkar mı diye de ümitliyim. Hele bir tanesi var ki o bambaşka, gözünün içine bakıyorum. İşte bu farklı:

hoyadag
28-07-2007, 14:10
Bunun farklı olduğu kesin. Nereden gelmişti bu, hoya olduğuna emin misiniz?

hfz
28-07-2007, 15:20
Geldi.:p Sevgili Hoyadag, çok teşekkür ederim. İnanılmaz mutlu oldum.:p :p
Arkadaşlar söylüyorum:

Bir Hoya Diversifolia'm var artık.

Sevgili Hoyadag kendi Diversifoliasını bana göndermiş.. Çok mutlu oldum. Çok çok teşekkür ederim.

İlkin
28-07-2007, 15:45
Geldi.:p Sevgili Hoyadag, çok teşekkür ederim. İnanılmaz mutlu oldum.:p :p
Arkadaşlar söylüyorum:

Bir Hoya Diversifolia'm var artık.

Sevgili Hoyadag kendi Diversifoliasını bana göndermiş.. Çok mutlu oldum. Çok çok teşekkür ederim.

Ne güzel bir mutluluk... Güle güle büyütün. :rolleyes:

hoyadag
28-07-2007, 16:25
Ne demek Hafize hanım, bunu haketmiştiniz. Gereken tüm ilgi ve alakayı göstereceğinizden şüphem yok. Büyüme aşamalarını fotoğraflarla paylaşırsanız çok mutlu olurum, Güle güle büyütün.

hfz
28-07-2007, 17:48
Sevgili İlkin çok teşekkür ederim. Hakikaten güzel bir duygu.:p
Yaprakların hemen üstünden dalı kestim. Gözüm o kadar aç ki anlatamam. Minicik bir dal. İçinde geldiği pamuğa sardım tekrar minik dalı. Su dolu minik bir tabağa aldım. Burada pamuk içinde köklendirebilir miyim acaba? Küçükken tohum çimlendirirdik pamukta aynen öyle yaptım.

Sevgili Hoyadag, sevgili Selahattin Yılmaz 3 YTL'ye çok güzel Carnosa'lar satıyorken çelik vermeyip, isteyen arkadaşları oraya yönlendirme kararı almıştım. Ama bu kez sizin için bu kararımı bozacağım. Aşağıdaki minik Carnosa sizin.;) Bir 10 gün kadar bende dursun yaşamını ve sağlığını iyice netleştireyim. Daha sonra adresinizi isteyeceğim.

hoyadag
28-07-2007, 18:10
Sevgili Hoyadag, sevgili Selahattin Yılmaz 3 YTL'ye çok güzel Carnosa'lar satıyorken çelik vermeyip, isteyen arkadaşları oraya yönlendirme kararı almıştım. Ama bu kez sizin için bu kararımı bozacağım. Aşağıdaki minik Carnosa sizin.;) Bir 10 gün kadar bende dursun yaşamını ve sağlığını iyice netleştireyim. Daha sonra adresinizi isteyeceğim.

Hafize Hanım, hiç gerek yoktu ancak bir hoyayı kim reddedebilir ki? Âlicenaplığınıza diyecek yok doğrusu, teşekkür ederim.

_

Penelophe
28-07-2007, 18:20
Aaaa yeter ama kahretmeyin insanı.:mad:

Oğuzhan
28-07-2007, 18:22
Hoyanın çiçek açması için besin iyi değil mi?

hoyadag
28-07-2007, 18:26
Aaaa yeter ama kahretmeyin insanı.:mad:

Üzülme Penelophe, Yakında yıllık iznimi kullanmak üzere İstanbul'dan ayrılacağımdan yurtdışına yeni sipariş vermedim. Ancak Eylül ayından sonra vereceğim ilk siparişte sana özel bir çelik getirteceğim, işte burada sana söz veriyorum.

_

Oğuzhan
28-07-2007, 18:27
Sayın Hfz çok değişik görünüyor.Acaba ne renk ?Nasıl bir kokusu var.İnşallah çabuk dallanır budaklanırlar.Hani belki bizede düşer...:))
Bana gönderdiğiniz ne renkti.Büyümeye yavaş yavaş başladı.

Penelophe
28-07-2007, 18:28
Hoyadag, çok utandım.:o
Teşekkür ederim ama zahmet etmeyin cidden.
Ben burda çatlıyorum da, sadece onu belirtmek istemiştim.:D

Oğuzhan
28-07-2007, 18:29
Yok yok bu böyle olmayacak .Vallahi çok kıskandım.:)

hoyadag
28-07-2007, 18:36
Hoyadag, çok utandım.:o
Teşekkür ederim ama zahmet etmeyin cidden.
Ben burda çatlıyorum da, sadece onu belirtmek istemiştim.:D

Zahmet ne demek efendim, bilakis zevk olur benim için. Zaten kendi vereceğim siparişin yanında gelecek, bir yükü yok yani.

_

hfz
28-07-2007, 18:43
Sevgili Elfogi, size gönderdiğim klasik Carnosa. Yani hepimizde olandan.

Bir tane Bulgaristan'dan gelen var, iki dal halinde tutturmuştum. Birini sevgili Ephesos'a gönderdim. Onun da cinsini bilmiyorum inşallah farklıdır. Ancak açarsa anlayabileceğim.

İnce-uzun yaprağı olanın da cinsini bilmiyorum. Ama çiçekleri inanılmaz güzel kokuyor,beyaz. Carnosa'dan daha güzel kokusu. Sürgün verdi, inşallah çabuk büyür de dağıtıma başlayabilirim. Diğerleri yaprakları birbirine benzemese de sanırım Hoya Carnosa. Ancak çiçek açarlarsa anlayabileceğim.

hoyadag
28-07-2007, 18:51
Hoyanın çiçek açması için besin iyi değil mi?

Şimdi hatırlamıyorum ama bu konuyu daha önceki mesajlarımdan birinde yazmıştım. Yanlış anlamaların önüne geçmek amacıyla Michigan State Üniversite'si yayınlarından birinde geçen orjinal ifadeyi buraya alıyorum.

(Failure to bloom is caused by over-watering,over fertilization, insufficient sunlight, or plant immaturity)

Benim anladığım, Bitkinin çiçeklenmemesinin nedeni olarak; aşırı sulama, aşırı gübreleme, yetersiz günışığı ve yeteri kadar olgunlaşmamış olmasını gösteriyor.

Bir hata sözkonusuysa ingilizcesi daha iyi olan arkadaşlar düzeltebilirler.

lerdemir
29-07-2007, 00:31
Sevgili hoyadag,

O cümlenin karşılığını tam olarak vermişsiniz; herhangi bir anlam eksikliği yok.

"aşırı sulama, aşırı gübreleme, yetersiz günışığı ve bitkinin yeteri kadar olgunlaşmamış olması" nedenleri sayılmış...

"...bitkinin yeteri kadar olgunlaşmamış olması..." hususuna dair detay verilmiş mi acaba o makalede?
Yani, bitkinin yeteri kadar olgunlaştığını nasıl anlayabileceğimize dair bir bilgi var mı acaba makalenin içinde?

hoyadag
29-07-2007, 04:16
Sevgili hoyadag,

O cümlenin karşılığını tam olarak vermişsiniz; herhangi bir anlam eksikliği yok.

"aşırı sulama, aşırı gübreleme, yetersiz günışığı ve bitkinin yeteri kadar olgunlaşmamış olması" nedenleri sayılmış...

"...bitkinin yeteri kadar olgunlaşmamış olması..." hususuna dair detay verilmiş mi acaba o makalede?
Yani, bitkinin yeteri kadar olgunlaştığını nasıl anlayabileceğimize dair bir bilgi var mı acaba makalenin içinde?

Sayın Lerdemir, pek ayrınıtılı bir yazı değildi ancak yine de makalenin tamamına buradaki adresten (http://web1.msue.msu.edu/imp/modzz/modzzh.html) ulaşabilirsiniz. Burası bir database, Alfabetik sırasıyla yüzlerce bitki ile ilgili kısa kısa bilgi bulabilirsiniz. Umarım faydalı olur. Selamlar.

_

hoyadag
29-07-2007, 15:31
Arkadaşlar Hollanda'daki hoya satıcısını hatırlarsınız. Kendisine Türkiye'de carnosa türünde çiçeklenme problemi yaşadığımızı ve hangi türlerin kolayca çiçeklendiğini soran bir mail atmıştım cevabı aynen paylaşmak istiyorum.

"Dear Muhammed,
For me some of the easiest hoyas to get into flower are Hoya lacunosa, hoya bilobata , Hoya obscura, Hoya multiflora types, Hoya brevialata , Hoya camphorifolia , Hoya david cummingiana, Hoya nummularioides , Hoya australis and Hoya loheri. I hope this is of ****.
Yours
Paul"

İngilizcesi olmayan arkadaşlar için bay Shirley kısaca, kırmızı ile belirttiğim hoya türlerinin diğerlerine nazaran daha kolay çiçeklendiğini belirtmiş.

Özellikle:

Lacunosa(kokulu),
Multiflora,
Nummularioides(kokulu),
Australis(kokulu)

türlerine dikkatinizi çekmek istiyorum, umarım yardımcı olur.

Oğuzhan
29-07-2007, 15:38
O zaman o türlerden getirtmek lazım.Özellikle kokulu olanlardan.:)
Bunu nasıl yapcaz...

hoyadag
29-07-2007, 16:15
Arkadaşlar, sanırım serpensim hızla kendini bırakıyor. Daha sudayken farketmeye başladığım zayıflama iyice günyüzüne çıktı. Zaten minicik olan yaprakların dip tarafları fotoğraftada görebileceğiniz üzere sararmaya başladı.

Bildiğiniz gibi birkaç gün önce saksıya aldım. Cansuyu haricinde sulamadım. Saksıda yeni %33torf, %33humus, %33 perlit var. Karışımda gübre yok. İlk sulamada verdiğim su; içinde köklendirmeye bıraktığım oksijenli su idi. Günde sadece 2 saat kadar direk günışığı alıyor. 5-6 saat kadar da parlak ama direk olmayan günışığında kalıyor.

Bir çaresi var mı bilemiyorum. Ancak pek ümitli değilim. Tecrübesi olan arkadaşlar varsa tavsiyelerini bekliyorum. Yoksa, canınız sağolsun Takdir-i İlahi derim.

Keşke Mine Hanım da burada olsaydı da, bizler de kendisinin engin bilgi ve tecrübelerinden yararlanma imkanı bulabilseydik. Ancak pek uzun zamandır hoya forumuna uğramamış olmasından müteessir olmamak elde değil. Kendisini saygıyla selamlıyorum.

Selamlar, Sevgiler.

Penelophe
29-07-2007, 16:19
Hoyadag, çok üzüldüm.:(
Aklıma bişey gelmiyor ki.
Acaba oksijenli su fazla mı geldi?

hoyadag
29-07-2007, 16:27
Bilemiyorum ki, 200 ml suya bir çaykaşığı kadar koymuştum.

Penelophe
29-07-2007, 16:28
Fazla değil sanki ama..
Hfz gelse, o yardımcı olabilir belki size.

memet
29-07-2007, 17:02
Aspirinli su kullanın, oranları ne kadar derseniz forumda biryerlerde, bulmamız gerekiyor.

Oğuzhan
29-07-2007, 17:07
Bence gövde sağlamsa kesin.Tekrar köklendirin.Sanki çok sulamadan çürümüş gibi görünüyor.

hoyadag
29-07-2007, 17:17
Bence gövde sağlamsa kesin.Tekrar köklendirin.Sanki çok sulamadan çürümüş gibi görünüyor.

Sayın Elfogi, hiç sulamadım ki, sadece toprağa diktiğimde cansuyu verdim o kadar. Bu tür sararmayı suda beklerken suyun altında kalan yapraklarda görmüştüm, onları da zaten dikimden önce kopardım.

cezzar
29-07-2007, 22:00
Arkadaşlar, sanırım serpensim hızla kendini bırakıyor. Günde sadece 2 saat kadar direk günışığı alıyor. 5-6 saat kadar da parlak ama direk olmayan günışığında kalıyor.

Bugün tesadüfen internette dolaşırken rastladığım bilgiler belki işine yarayabilir hoyadag:

Tabi biz şimdiye kadar sadece carnosa ile haşır neşir olduğumuzdan, verdiğimiz tüm bilgiler onun için geçerli, ve farklı hoya türleri için farklı reçeteler vermek lazım anlaşılan diye sonuç çıkardım:
Efendim, bugün okudum ki, bu serpens, himalaya dağlarının tepelerinde bulunmuş ilkin. O yüzden soğuk yerleri daha çok seviyormuş. Belki de bu yüzden, güneş ışığından uzaklaştırmalısınız onu. En azından iyileşene kadar. Bir de, serpens için, büyütmesi ve çiçek açtırtması diğer türlere göre daha zor diye yazıyordu. Biraz nazlı bi tür anlaşılan. Yaşar inşallah.....

Bir de carnosa'nın çiçeklenme problemi mevzuuna değineyim elim değmişken. Bence carnosa da çok kolay çiçeklenen bir tür; örnek olarak üye arkadaşlarımızdan Serder ve Kiirmiizi (i'lerin sayısını kesin yanlış koydum :o ) 'ya ait mumların önceki sayfalardaki resimlerine bakabilirsiniz(Kiirmiizi için (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=95789&postcount=890) ve serder için (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=105360&postcount=1112) tıklayın). Mesela Kiirmiizi, çiçek dolu carnosa'sı için, bir sene önce aldığı çeliklerden büyüttüğünü yazıyordu.

Herhalde bütün mesele (bence), güneş ışığını ve aydınlığı iyi ayarlama (yani bazılarımızın yerini sevme dediği şey), ve minik bir saksıya dikme. Zaten hem Serder'in hem de Kiirmiiizi'nin fotoğraflarında, çok aydınlık ortamda oldukları belli oluyordu. Ve yanlış hatırlamıyorsam, ikisi de saksılarının minikçe olduğunu söyledilerdi..

Selamlar..

hfz
29-07-2007, 22:16
Sevgili Hoyadag, şok oldum.. Çok üzüldüm.

Ben yeni diktiğim fidelerimi aydınlık ama güneşten uzak yerlerde büyütürüm. Ne zaman tuttuğunu anlarsam o zaman gün be gün alıştırarak ışığa yaklaştırırım. Bu mevsimde zaten çiçeklerin tutması çok zor. Hava inanılmaz sıcak. Sardunyalar bile tutmuyor. O yüzden yeni fidelerimi (diğer çiçekler için de) salonda klimalı ortamda oluşturuyorum.

Gördüğüm kadarıyla zaten kaybetmek üzeresiniz.:( En alttaki iki yaprak üzerinden kesin. Toprak içindeki kısım çürümüş olabilir. Cesaret edebilirseniz kenardan toprağı açarak onu da incelemeye çalışın. Kestiğiniz kısmı 3-4 saat susuz bekletin ve yine suya koyun. Bu arada daha önce de yazmıştım. Fazla yaprak çeliği yoruyor. En üstte 2 yaprak bırakacak şekilde yaprakları kesin.

Ben kendi çarelerimi söyledim.:( Umarım bir başka arkadaş daha akılcı bir yol önerir, umarım kurtarabilirsiniz.

nevsune
29-07-2007, 22:26
Hfz Hn. haklı

Bu yıl hangi tutması zor durumda olan fidem için Selahattin Bey'e sorduysam, hep serin bir yere almamı öğütledi. Bence de güneşten çekin .

hoyadag
29-07-2007, 22:51
Teşekkürler arkadaşlar, ilk iş olarak hemen güneşten alıyorum. Her ne kadar kesmemek için direnmişsem de artık başka çare kalmadı herhalde, iki yaprak bırakıp üst kısmını alıyorum.

Sevgili Cezzar, tüm forumu okudum. Bahsettiğiniz resimler inanın rüyalarıma giriyor. Umarım birgün bu işin sırrını çözeceğiz elbirliğiyle. Sizin de belirttiğiniz gibi, ışık ve küçük saksı faktörü önemli gibi. Yapmış olduğum çevirilerde de üreticilerin 3 ve 4 inç ten büyük saksı kullanmadıkları belirtilmişti. bu nedenle ben de küçük çelikleri 3 numara, büyük çelikleri de 4 numara saksılara diktim. Sanırım bu numaralar inç cinsinden çünkü 4 numara saksı hemen hemen 12cm, (1 inç=2,54 cm) bu da yaklaşık 11 cm ediyor.

nevsune
29-07-2007, 23:01
Christina'nın saksılarının çoğu da küçük.

Peki bunlar büyüyünce ne oluyor? Benim çocukluğumda bizim evde bütün bir duvarı saran mum çiçeğimiz, kocaman bir toprak saksıdaydı. Yalnız açtığını bir iki kez görmüştüm. İnanılmaz baygımn bir kokusu vardı. Annem çok nazlı derdi.

hoyadag
30-07-2007, 00:03
Yaklaşık iki aydır içerisinde hoya geçen siteleri tarıyorum, fotoğrafları inceliyorum, ancak bahsettiğiniz gibi çok büyük carnosa hiç görmedim. Hepsi bu şekilde nispeten küçük saksılardaydı ve pek fazla büyük bitkiler değildi. Yalnızca bazı yaprakları çok büyük (yaklaşık 15cm) olan türleri istisna tutabiliriz. Ancak bu sitede gerçekten büyük saksılarda, mini bir ağaç kadar büyümüş hoyalar gördüm. Ama çiçeklenmelerine pek faydaları olmuyor bu büyüme anladığım kadarıyla. Sayın Cezzarın iki üç mesaj önce yazdığı gibi küçük saksılardaki hoyalar daha çabuk çiçekleniyor.

Benim anladığım (Biryerlerde okumuştum ama şimdi nerede olduğunu hatırlayamıyorum) hoya, bulunduğu saksıyı kökleriyle sarmadan, hem büyümeye pek yanaşmıyor, hem de çiçeklenmiyor. Dolayısıyla daha büyük saksı, daha uzun kökleşme ve gelişme süresi demek. Çiçeğe sıra biraz geç gelecektir.

Belki bu konudan anlayanlara komik gelebilir ama ben düz mantıkla olayı şöyle çözdüm: Sonuç olarak bu bir sarmaşık bitkisi ve sarmaşıklar temelde toprağı çok az olan, yerlerde ve ağaçlara sarılarak ve ondan beslenerek gelişirler. Yetişkin bir hoyanın gövdesi boyunca kökcüğe benzeyen uzamaya çalışan yapılar oluşuyor. Belkide sarılacak bir ağaç arıyordur.:rolleyes:

Bir de yarı gölgeli direk olmayan günışığını ele alalım. Doğal ortamında, tropikal bir bölgede sıcak bir ortamda bir ağaç altındaki hoyayı düşünelim. Ağacın sık yaprakları arasından alaca bir günışığı alacaktır. Nemli havadan dolayı yapraklar çoğu zaman ıslak kalacaktır, bu da sprey meselesini açıklar.

Yani, Sanırım:rolleyes:

Penelophe
30-07-2007, 00:08
Mantıklı. Aslında sadece hoya için değil bütün sarılıcılar için geçerli.
Mesela bende patoslar var ve gövdelerinden küçük tırnaklar çıkıyor.
Sarılma **** o tırnakları bir yerlere gömme ihtiyacından sanırım.

lerdemir
30-07-2007, 09:41
...o tırnakları bir yerlere gömme ihtiyacından sanırım.

Bu da ne vahşi bir ifade oldu böyle :D

nevsune
30-07-2007, 09:46
Mum çiçeğinin küçük saksıda yetişmesi, tam düşündüğüm ve uygulamak istediğim bu projeye denk geldi. Aşağıdaki başlıkta, 69. mesaja yazmıştım.

Fotoğrafları küçültemediğim için yükleyemedim. O fotolardakini hoyalara uygularsak, Christina'nınkilerden daha güzel görüntüler çıkar gibime geliyor.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4494&page=3

Oğuzhan
30-07-2007, 10:50
Hoyadag ******* mantıklı....:)
Genelde internetteki resimlerde sakıslar hep küçük.Uygun ortamı hazırlamak gerekiyor.
Benim ki küçük saksıda ve güneş gören buzlu camlı camekanlı balkonda duruyor.Uzantıları uzamaya başladı.Yerini sevdi sanırım.Bakalım açtırabilcez mi?

lerdemir
30-07-2007, 10:54
O projeyi uygularken, sarılıcıyı ışık kaynağına çok da yaklaştırıp zavallı mum çiçeği yapraklarını aşırı ısı kaynağına yakınlıktan dolayı yakmamaya dikkat etmeli...

nevsune
30-07-2007, 11:03
Ben onu sadece bir süs eşyası olarak düşünmüştüm. Abajur, süs eşyasının bir materyali olacak. Makrome gibi düşünün ama çok daha güzeli.

Yoksa hiç bir bitkiye o eziyeti reva göremem.:(

İlkin
30-07-2007, 11:22
Sayın Elfogi, hiç sulamadım ki, sadece toprağa diktiğimde cansuyu verdim o kadar. Bu tür sararmayı suda beklerken suyun altında kalan yapraklarda görmüştüm, onları da zaten dikimden önce kopardım.

Bence de Hoya kesinlikle sıcağı ve direk güneş ışığında kalmayı sevmiyor. Serin ve aydınlık bir yerde tutulması gerekiyor. ;)

Umarım Hoyanızı kurtarıp büyütebilirsiniz...

serder
30-07-2007, 14:59
Aşırı yoğunluğumdan siteye gereken zamanı ayıramıyorum. İşim genelde masa başı olsada bu dönemde dışarıda daha çok işim oluyor.
Neyse ben kızdırma ve çatlatma operasyonu yapıp biraz anımsatmada bulunayım.

Sn. Penelophe kızmaz umarım :)

Bu mum çiçeği gerçektende yerini, saksısını seçen bir çiçek. Bende, annemde ve kayın validemde bu çiçek mevcut. İşin ilginç yanı çelik alınan çiçek kayın validemde ve bizim çiçeğin yarısı boyunda. Bizim mum çiçeğimizden 45/60 gün sonra çiçekleniyor (Ankara). (biz istanbuldayız) Bizim mum çiçeğimiz aynı anda 7-13 çiçek açmış durumda aylarca (kıskanabilirsiniz :)) duruyor. Kayınvalidemdeki ancak 2 ay kadar açıyor ve en yüksek sayı 5 çiçek oluyor. Annemdeki ise daha bu sene çiçeklendi. 3 senedir çiçek açmasını bekliyordu.
Mum çiçeği özelliği sanırım akşam (genelde 22:00 - 23:00) saatlerinde kokmaya başlıyor. İki **** üç gün evde olmadığımız dönemelerde mükemmel bir koku ile bizi karşılıyor. Sanırım mum çiçeğinide özel kılan Mükemmel görüntüsünün yanı sıra muhteşem kokusu.
Nasıl bakıyoruz?
Saksı : Çeliği diktiğimiz Küçük (tahminen 12cm çapında) saksıda duruyor.
Sulama: Yazın haftada bir. Kışın 10 günd bir bir bardak.
Yer: Direk güneş ışığı almayan sürekli aydınlık cam kenarı. Salon ısısı kışın 20-22 derece.
Gübre: Hiç gübre vermiyoruz.
Bakım : Saksıda suyun döküldüğü yerde oluşan oyuğu senede bir tamamlıyorum. Sarılması için sürgünün uzadığı tarafa doğru ip geriyorum. Ve gerekmedikçe elimi dahi sürmüyorum. (eşim küstüreceğimden korkuyor ben de eşimden :) )
uzun zamandır resimlerini çekip koymadım. önümüzdeki günlerde biraz resim eklerim.....

İlkin
30-07-2007, 15:11
Bu yazıyı okuyan herkes tek tek birazdan çatlayacak... ;)

Maşallah. Umarım hepimizin türlü türlü Hoyalari da bu mutluluğu bize yaşatır.

hoyadag
30-07-2007, 16:04
Evet evet, emin olun tüm forumu çatlatmayı başardınız. Tebrikler.;)

Penelophe
30-07-2007, 16:51
:mad:

Ophrys
30-07-2007, 16:57
Üst yaprak sınırından kesmeni ve oksijenli su ilave edilmiş suda tekrar köklendirme işlemine başlamanı öneririm. Topraktaki diğer parçayı topraktan çıkarıp yeni bir torf içinde gölgelik ve çok sıcak olmayan bir ortamda daha az sulayarak beklemeni tavsiye ederim.
Tabi bu bilgiler sadece okuduklarımdan,deneyimlerimden ve araştırdıklarımdan ibarettir. Saygılar

hoyadag
30-07-2007, 17:41
Ada çok teşekkür ederim. Elimden geleni yapacağım.

serder
30-07-2007, 21:16
Birde resim eklesem daha iyi olur gibi :)
hemen çekip ekleyeceğim. az bekleyin....

serder
30-07-2007, 21:27
Mum Çiçeği. Balları akıyor....
http://www.ilgazkaandereci.com/mum/mumkucuk.jpg
Resim büyük olduğundan küçülterek yükledim. Detaylı ama büyük halde görmek isterseniz orjinal halini zipledim BURADAN (http://www.ilgazkaandereci.com/mum/mumbuyuk.zip) indirebilirsiniz.

İyi akşamlar......

memet
30-07-2007, 21:42
Zırh gibi giyinmiş olduğuna bakarsak, oğlan artık yürüyordur.

Oğuzhan
31-07-2007, 09:00
Muhteşem maşallah..:)Bal toplamaya gelsek..:))
Anladım fazla üstüne düşmemek lazım.Benim ki daha çok ufak açmasına çok var.

lerdemir
31-07-2007, 09:13
Maaşallah, çok beğendim.

Özellikle de tam boy dosyadaki damlacık detayları epeyi bir iştahlandırdı...

Büyük Usta'nın sözlerinden uyarlayarak; "Olmaz ki; böyle de çiçek açılmaz ki..."

hoyadag
31-07-2007, 11:29
Sevgili Sereder'in fotoğrafından çıkan ilginç sonuç:

Eğer mum bitkinizin sizlere çiçek çiçek gülümsemesini istiyorsanız:

:mad: Onu küçücük, daracık bir yere hapsedin (Saksı)

:mad: Acımadan iplerle, çivilerle sımsıkı bağlayın (Müracaat üstteki fotoğraf)

:mad: Günyüzü göstermeyin (Direk ışık almasın)

:mad: Tamamen aç bırakın (Gübre olayı)

:mad: Susuz bırakın (Ölmeyecek kadar su verin)

:mad: Ne kadar ağlarsa ağlasın dönüp bakmayın (Bitki açık açık ağlıyor)

:mad: Gözyaşları sel olsa da sakın dokunmayın

;) Abartıp kırbaçlamaya da kalkmayın

Ne dersiniz Acıların Çiçeği olmasın sakın bu:p

papatyam
31-07-2007, 12:06
Elfogi, kesinlikle üzerine düşmeyeceksin ben deli oluyordum ne olur bir yaprak verdiğini görsem diye her gün gittim geldim baktım ıı hiç ilerleme yok siliyorum suluyorum neler yaptım gübre koydum besin verdim (başka şeyler de denedim) en sonunda ilgilenmemeye karar verdim eee fazla naz hakikatten de aşık usandırıyor ve her yerinden yaprak fışkırmaya ve boy atmaya başladı :) ;)

hoyadag
31-07-2007, 12:19
Elfogi, kesinlikle üzerine düşmeyeceksin ben deli oluyordum ne olur bir yaprak verdiğini görsem diye her gün gittim geldim baktım ıı hiç ilerleme yok siliyorum suluyorum neler yaptım gübre koydum besin verdim (başka şeyler de denedim) en sonunda ilgilenmemeye karar verdim eee fazla naz hakikatten de aşık usandırıyor ve her yerinden yaprak fışkırmaya ve boy atmaya başladı :) ;)

İşte, teorimi doğrulayan bir örnek daha. Tebrikler papatyam, ilgisizliğe devam.;)

_

papatyam
31-07-2007, 12:24
Evet Devam Hoyadag :)

caploonba
31-07-2007, 17:52
Tatile gittiğim dedemlerin köyünden dedemin mum çiçeğinin fotoğraflarını getirdim.

Ama fotoğraf çekmeyi beceremedim gibi.

Sebahattin Sargın
31-07-2007, 17:57
Sevgili caploonba gerçekten çok güzelmiş, maşşallah diyelim. İnsan bir iki tane çelik alırdı yahu ;)

caploonba
31-07-2007, 18:06
Aldım ama ananeme verdim.

Penelophe
31-07-2007, 20:58
:eek: :eek:
Caploonba, maşallah maşallah, ben 10 tane çiçek sayabildim.
Bir kez daha gördüğümüz üzere saksı küçük, sadece ışık alıyor yani güneş yok.
Caploonba bakım şartları konusunda bizi bilgilendirir misin?

serder
31-07-2007, 21:05
:D
Ben epey güldüm. Allahda seni güldürsün :)
Sevgili Sereder'in fotoğrafından çıkan ilginç sonuç:

Eğer mum bitkinizin sizlere çiçek çiçek gülümsemesini istiyorsanız:

:mad: Onu küçücük, daracık bir yere hapsedin (Saksı)

:mad: Acımadan iplerle, çivilerle sımsıkı bağlayın (Müracaat üstteki fotoğraf)

:mad: Günyüzü göstermeyin (Direk ışık almasın)

:mad: Tamamen aç bırakın (Gübre olayı)

:mad: Susuz bırakın (Ölmeyecek kadar su verin)

:mad: Ne kadar ağlarsa ağlasın dönüp bakmayın (Bitki açık açık ağlıyor)

:mad: Gözyaşları sel olsa da sakın dokunmayın

;) Abartıp kırbaçlamaya da kalkmayın

Ne dersiniz Acıların Çiçeği olmasın sakın bu:p

serder
31-07-2007, 21:07
Evet Memet 3 hafta önce yürümeye başladı. Yarın Bir yaşını dolduyor.
Zırh gibi giyinmiş olduğuna bakarsak, oğlan artık yürüyordur.

Nede çobuk geçti zaman.......

serder
31-07-2007, 21:28
Bu arada şunada değinmek istiyorum. Yine bu siteden edindiğim bilgilere dayanarak tabi. Çiçekli bitkiler az sulandığında daha çok çiçek açıyor. Doğası gereği çiçek az beslendiğinde hayatını idame edebilmek için tohum üretimini hızlandırıyor. Çiçekli bitkilerde bu Çiçek açması demek.

Benim için ilğinç olduğu kadarda tabiatı anlamadığımın önemli bir kanıtı olmuştu. Ben tam tersi olduğunu düşünmüştüm hep.....

hoyadag
01-08-2007, 01:16
Bir hoya doğal ortamında nasıl olurmuş görmek isteyenler.

Lütfen Buraya (http://www.swedishhoyasociety.com/eng/images/0504p23.pdf) buyurun.

Yazıda adı geçen siteye de uğramanızı tavsiye ederim. Hoya bulamayacak olsanız da harika fotoğraflar var. Özellikle makro fotoğrafları kesinlikle görmelisiniz. Bayılacaksınız.

hoyadag
01-08-2007, 01:31
Arkadaşlar, bu İngilizler hakikaten ilginç adamlar.

Newcastle'da eğer arka bahçenizde bir hoya carnosa büyütüyorsanız dikkatli olun, çünkü bu bitki yasaklı. Buranın doğal bitki örtüsüne zararlı imiş. İstila tehlikesinden bile sözediyor. Şimdi sıkı durun: Bu rezil istiladan korunma için şiddetle önerdikleri çözüm ya bitkinin evden uzaklaştırılması **** çiçekleri keserek olası tohum yayılmasının önüne geçilmesi. İnanmadınız değil mi? Öyleyse Buraya (http://www.newcastle.nsw.gov.au/__data/assets/pdf_file/0020/5294/backyard_escape_plant_dec2006.pdf) buyurun.

Allah akıl, fikir versin.

Penelophe
01-08-2007, 01:35
Hoyadag, http://www.asianflora.com'da hoya resimlerini bulamadım?

hoyadag
01-08-2007, 10:21
Hoya bulamayacak olsanız da harika fotoğraflar var. Özellikle makro fotoğrafları kesinlikle görmelisiniz. Bayılacaksınız.

Sevgili Penelophe, hoya fotoğrafı bulamayacağınızı belirtmiştim. Zaten bay Cedric'e hazırladığı site için teşekkür, hoya fotoğrafı olmadığı için de teessüf içeren bir mail de attım. Belki zaman içinde hoya fotoğrafları koyar.

Benim görmenizi istediğim fotoğraf, linke tıkladığınızda ilk açılan yazı sayfasına arka plan olarak konmuş. Pek net olmasa da harika görünüyor, ağacın üstünden salkım saçak hoya linearis sallanıyor ve yüzlerce çiçek.

İlkin
01-08-2007, 11:17
Mum Çiçeği. Balları akıyor....
http://www.ilgazkaandereci.com/mum/mumkucuk.jpg
Resim büyük olduğundan küçülterek yükledim. Detaylı ama büyük halde görmek isterseniz orjinal halini zipledim BURADAN (http://www.ilgazkaandereci.com/mum/mumbuyuk.zip) indirebilirsiniz.

İyi akşamlar......

Vay canına harika bir resim. Maşallah...

Ben de okuduklarımdan anladığım kadarı ile günde 10 kere Hoyamın dibine gidip de yeni yaprak çıkartıyor mu? Acaba hava iyi mi onun için? Işık yeterli mi? Su versem mi acaba, çok mu susuz kaldı. Bu yaprak nasıl, durumu ne vaziyette demeyeceğim artık anlaşılan. Ama hiçbir kımıltı yok ki :(

Neyse sabretmek gerek sanırım...

cezzar
01-08-2007, 12:05
Arkadaşlar, bu İngilizler hakikaten ilginç adamlar.

Newcastle'da eğer arka bahçenizde bir hoya carnosa büyütüyorsanız dikkatli olun, çünkü bu bitki yasaklı. Buranın doğal bitki örtüsüne zararlı imiş. İstila tehlikesinden bile sözediyor. Şimdi sıkı durun: Bu rezil istiladan korunma için şiddetle önerdikleri çözüm ya bitkinin evden uzaklaştırılması **** çiçekleri keserek olası tohum yayılmasının önüne geçilmesi. İnanmadınız değil mi? Öyleyse Buraya (http://www.newcastle.nsw.gov.au/__data/assets/pdf_file/0020/5294/backyard_escape_plant_dec2006.pdf) buyurun.

Allah akıl, fikir versin.

Sevgili hoyadag, küçük bir düzeltme; bu newcastle ingiltere'deki değil Avusturalya'daki. Gerçekten inanılmaz bir detay bulmuşun :D Eee, işte gelişmiş ülkelerde böyle tüm sorunları çözmüş oluyolar, canları sıkılıyor, ve napsak netsek diye düşünüp böyle şeyler buluyorlar sanırsam :D :D

Selamlar..

cezzar
01-08-2007, 12:07
Bir hoya doğal ortamında nasıl olurmuş görmek isteyenler.

Lütfen Buraya (http://www.swedishhoyasociety.com/eng/images/0504p23.pdf) buyurun.

Hafize Hanım; sizindi di mi o sivri yapraklı hoya yanlış hatırlamıyorsam? Bu hoya linearis'in yaprakları ona ne kadar da benziyor. Beyaz çiçek açıyormuş, sizinki herhalde hoya linearis olmalı..

Selamlar..

hoyadag
01-08-2007, 12:08
Vay canına harika bir resim. Maşallah...

Ben de okuduklarımdan anladığım kadarı ile günde 10 kere Hoyamın dibine gidip de yeni yaprak çıkartıyor mu? Acaba hava iyi mi onun için? Işık yeterli mi? Su versem mi acaba, çok mu susuz kaldı. Bu yaprak nasıl, durumu ne vaziyette demeyeceğim artık anlaşılan. Ama hiçbir kımıltı yok ki :(

Neyse sabretmek gerek sanırım...

Yok, yok İlkin Hanım, siz ona her türlü işkenceyi uygulayacaksınız, o size sabredecek siz ona değil.;)

(Müracaat 1650 no'lu mesaj)

cezzar
01-08-2007, 12:12
en sonunda ilgilenmemeye karar verdim eee fazla naz hakikatten de aşık usandırıyor ve her yerinden yaprak fışkırmaya ve boy atmaya başladı :) ;)

Papatyam, sormadan duramıycam; benim verdiğim ne alemde? Artan bir çelik vardı, onu da kendime dikmiştim, üç yaprak verdi şimdilik..
Anneleri de iki çiçek açtıydı, şimdi iki tane daha açmış. Kaliteli çekmiyor fotoğraf makinem, resimlerini çekip gösteremiyorum :)
serder ve adabayrakoglu; sizin fotoğraf makinesi markaları ne? Bu hoya resimlerini gördükçe, makinemi yenilemeye iyice karar verdim..

Selamlar..

papatyam
01-08-2007, 12:30
Cezzar :) unutmazsam yarın fotoğraf eklerim :)) şimdilik iyi , yeni sürgünleri var biraz da boyu uzadı ;)

hoyadag
01-08-2007, 13:54
Sevgili hoyadag, küçük bir düzeltme; bu newcastle ingiltere'deki değil Avusturalya'daki. Gerçekten inanılmaz bir detay bulmuşun :D Eee, işte gelişmiş ülkelerde böyle tüm sorunları çözmüş oluyolar, canları sıkılıyor, ve napsak netsek diye düşünüp böyle şeyler buluyorlar sanırsam :D :D

Selamlar..

Ne diyebilirim ki sevgili Cezzar, Ataları İngiliz değil mi nede olsa.;)

caploonba
01-08-2007, 13:59
:eek: :eek:
Caploonba, maşallah maşallah, ben 10 tane çiçek sayabildim.
Bir kez daha gördüğümüz üzere saksı küçük, sadece ışık alıyor yani güneş yok.
Caploonba bakım şartları konusunda bizi bilgilendirir misin?

Dedemler şimdi yaylalarında yani evde kimse yok ben 15 günde bir suladım kendi kendine çıkmış bende çok şaşırdım. Ama sanırsam çok yaşlı galiba.

hoyadag
01-08-2007, 14:04
serder ve adabayrakoglu; sizin fotoğraf makinesi markaları ne? Bu hoya resimlerini gördükçe, makinemi yenilemeye iyice karar verdim..

Selamlar..

Sayın Cezzar, Benim makineyi tavsiye edeyim size.;) Bir cep telefonu ama dijital makinaların kimisinden daha iyi çekiyor. Referans için bu fotoğrafı (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9522&catid=member&imageuser=16996) görüntüleyebilirsiniz. Selamlar.

Penelophe
01-08-2007, 15:24
Hoyadag, bir daha okudum cümlenizi ben yanlış anlamışım.:o

Caploonba, kendi haline bırakıp gözünün içine bakmamak farz oldu.;)

caploonba
01-08-2007, 19:35
Evet:D

papatyam
02-08-2007, 08:55
Çarpı (x) işareti olanlar yeni yaprak yuvarlak içindekiler ise yeni sürgünler,
saksılarda ikişer kök var, Cezzar sol taraf arka kısımdaki senden aldığım çelik :)

İlkin
02-08-2007, 09:11
Sayın Cezzar, Benim makineyi tavsiye edeyim size.;) Bir cep telefonu ama dijital makinaların kimisinden daha iyi çekiyor. Referans için bu fotoğrafı (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9522&catid=member&imageuser=16996) görüntüleyebilirsiniz. Selamlar.

Bu fotoğrafı cep telefonunuzdan mı çektiniz Hoyadağ, inanılmaz kaliteli :p

İlkin
02-08-2007, 09:14
Çarpı (x) işareti olanlar yeni yaprak yuvarlak içindekiler ise yeni sürgünler,
saksılarda ikişer kök var, Cezzar sol taraf arka kısımdaki senden aldığım çelik :)

Ben de istiyorum ben de. Acaba benim Hoyamin yapraklari neden cikmiyor? Bu resimde bir cubuk koymussunuz. Benimki gerci daha küçük öyle bir dala sarılacak kıvamda değil ama bir çubuk koyup saksıya, dalları yukarı doğru mu çevirmem lazım. :rolleyes:

papatyam
02-08-2007, 09:24
Bir yerlere değip te yapraklar zarar görmesin diye koydum o çubukları :)

Penelophe
02-08-2007, 11:41
Papatyam maşallah.
Bende ki çelik toprakta yapamadı, suya koydum tekrar ama durumu pek iç açıcı değil.:(
O üzerindedi minicik filizimsiler de karardı.:(

papatyam
02-08-2007, 11:47
Yaa üzüldüm inşallah toparlanır.

cezzar
02-08-2007, 13:37
Cezzar sol taraf arka kısımdaki senden aldığım çelik :)

Tanıdım zaten boyundan posundan görünce :rolleyes: . Ne güzel, hepsi büyüyorlarsa ve sürgün verdilerse zaten, ilk aşamayı atlattın demektir. Zaten çok hızlı büyüyecekler bundan sonra. O sürgünler bi boy verdi mi, sonra çok hızlı uzuyorlar... Darısı diğer arkadaşların başına..

selamlar...

papatyam
02-08-2007, 13:39
İnşallah, ama arada bir kontrol ediyorum pamuklu bit tekrarlıyor çünkü :)

hoyadag
02-08-2007, 14:35
Arkadaşlar, forumun bazı yerlerinde hoya bitkisinin ve damlalarının zararlı olup olmadığı konusunda mülahazalar olduğunu hatırlıyorum. Araştırma yaparken Nebraska Üniversitesinin evde yetiştirilen bitkiler için hazırladığı zehirlilik durumlarını gösteren bir kaynak buldum. Bu belgeye göre Hoya Carnosa tamamen masum.

Evde yetiştirdiği diğer bitkilerinin de toksitite durumunu merak edenler buyurun. (http://lancaster.unl.edu/factsheets/031.pdf)

Bu arada linki açabilmeniz için bilgisayarınızda Acrobat Reader programının kurulu olması gerekli olabilir.

Penelophe
02-08-2007, 16:47
Bu ayki e-dergide (http://www.agaclar.net/dergi/) Mine hanım, evdeki toksik saksı bitkilerinden bahsetmişti.;)

hoyadag
02-08-2007, 17:05
Bu ayki e-dergide (http://www.agaclar.net/dergi/) Mine hanım, evdeki toksik saksı bitkilerinden bahsetmişti.;)

Teşekkürler Penelophe, sanırım e-dergiyi daha iyi incelemem gerekiyor.

hoyadag
02-08-2007, 17:06
Gözüm gibi baktığım ve iki ayrı yerden sürgün veren Publicalyx in taze sürgününde bakın ne buldum:

lerdemir
03-08-2007, 09:00
Şirin mi şirin bir pamuklu bit...

Acilen kanalizasyon sistemini keşfetmesine yardımcı olmalıl :)

memet
03-08-2007, 09:32
Ev yapımı ilaçlar, pamuk yapmaya başlamadan hemen kullanmalı.
Toprağın üstünün kurumasını bekleyip, bir parmak temizlemekte yarar var.

uyar11
03-08-2007, 21:56
Herkeze selamlar,
Hoyasever arkadaslar, forumdan bir arkadas ile ozel gorusmemizde, bana, hoya celikleri bulup bulamayacagi sordugunda arastiririm demistim ve birkac gunluk arastirma sonucu burada hoya celikleri satan biriyle tanistim.Surekli degisen turlerde celikler uretiyor ve suan elinde hazir olarak alti turun bulundugunu ve bu turlerin ise sunlar oldugunu ogrenmis bulunmaktayim;
hoya carnosa compacta
hoya keysii
hoya bilobata
hoya wayetii
hoya carnosa tricolor
hoya bella
Buradan (Hollanda) Turkiye ye posta ucreti 2kg. ye kadar 17,50 euro oldugu icin en az 50 celik bu kiloyu tamamlar diye dusunduk ve bunun icin fiyat sorduk. malesef celikler 5 euro dan asagiya cekemedik.
Bu fiyati cok gormeyen arkadaslar olursa toplu bir sekilde bu celikleri size gonderebilirim. Dagitimini, ozelde gorustugumuz ephesos adli arkadas ustlendi.
Celiklerin fotolarida sunlar

Penelophe
03-08-2007, 23:07
Kargo masrafı, bölündüğünde uygun olur aslında.
Ama sanki çelikler pahalı gibi.:(
Herbirinden birer tane alacak olsam 30 avro yapıyor.:(

Altınoluk
03-08-2007, 23:36
Selam. Ben mum çiçeğinizi nasıl temin edebilirim. Sizinle nasıl irtibata geçebiliriz.

Altınoluk
03-08-2007, 23:43
Selam. Sayın qitted; ben mum çiçeğinizi nasıl temin edebilirim. Sizinle nasıl irtibata geçebiliriz. İstanbul da oturuyorum.

Altınoluk
03-08-2007, 23:46
Kimin elinde mum çiçeği çeliği varsa, farketmez. Bu kadar övgüden sonra merak ettim.

ephesos
04-08-2007, 00:01
seçim sizin arkadaşlar ben seçtim bile:p srası ile ilk resim : hoya bella ikinci ve üçüncü resim hoya treecolor dördüncü resim hoyabilobata beşinci resim hoya keyisi

ephesos
04-08-2007, 00:04
diğerleri

ephesos
04-08-2007, 00:08
buda compacta

Arzu Kasapoğlu
04-08-2007, 00:12
Bence en güzel mum çiçeği, bizim hala açmasını dört gözle beklediğimiz türü.

ephesos
04-08-2007, 00:32
Çelikler köklendirilmiş halde değilmi uyar11 ?

Mucip Gürbüz
04-08-2007, 03:05
Kargo masrafı, bölündüğünde uygun olur aslında.
Ama sanki çelikler pahalı gibi.:(
Herbirinden birer tane alacak olsam 30 avro yapıyor.:(
Arkadaşlar ben mum çiçeği çok yetiştirdim ancak pazarlayamadım şimdi elimde 50 adet kadar var boyları 30 cm ile 2 mt arasında türkiyenin çarpıklığı işte burda biz çiçekçiler sanayii bakanlığına bağlıyız ama mualesef hollanda gibi sanayii muamelesi görmüyoruz. hollandadan yazan arkadaşın belirtiği fiatlara göre bizler satış yapabilsek üretim miktar ve kalitemizi onlardan daha iyi yapacağımıza inanıyorum sektör can çekişiyor. hoya isteyenlere hediye edebilirim. hoşçakalın.

hoyadag
04-08-2007, 05:11
Çelikler köklendirilmiş halde değilmi uyar11 ?

Sevgili Ephesos, köklendirilmiş olsa çelik olmazdı, fide olurdu değil mi? Kuvvetle muhtemel köksüzdür.;)

hoyadag
04-08-2007, 05:25
Selam. Sayın qitted; ben mum çiçeğinizi nasıl temin edebilirim. Sizinle nasıl irtibata geçebiliriz. İstanbul da oturuyorum.

Sevgili Altınoluk, öncelikle hoşgeldiniz demek istiyorum. Evsahibi muamelesi yapmak için biraz yeni bir üye olsam da, arkadaşlar farklı türlerdeki çeliklerin heyecanına kapıldığından bu görev bana düştü. Öncelikle, bir temayül olarak burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) kendinizi tanıtarak işe başlayabilirsiniz. Sohbetlere katıldıkça hoya temin etmenizin sandığınızdan daha kolay olduğunu göreceksiniz. Elinde olan arkadaşlar yardımcı olacaklardır.

Bakın Sevgili Mucip Gürbüz derdinize derman olmaya ne kadar yakın.

(Not: Sevgili Qitted gördüğüm kadarıyla son mesajını Aralık 2005 te göndermiş. Yine de kendisini Hoya bitkisine yaptığı hizmetlerden dolayı şükranla anıyorum.)

hoyadag
04-08-2007, 08:56
Arkadaşlar ben mum çiçeği çok yetiştirdim ancak pazarlayamadım şimdi elimde 50 adet kadar var boyları 30 cm ile 2 mt arasında türkiyenin çarpıklığı işte burda biz çiçekçiler sanayii bakanlığına bağlıyız ama mualesef hollanda gibi sanayii muamelesi görmüyoruz. hollandadan yazan arkadaşın belirtiği fiatlara göre bizler satış yapabilsek üretim miktar ve kalitemizi onlardan daha iyi yapacağımıza inanıyorum sektör can çekişiyor. hoya isteyenlere hediye edebilirim. hoşçakalın.

Sayın Mucip Gürbüz, size de aramıza hoşgeldiniz demek istiyorum. Bahsettiğiniz üzere mum çiçeği malesef günümüzde hakettiği ilginin pek azını görüyor. Hatta neredeyse unutulmak üzere. Birçok çiçekçi hoyanın ne olduğunu bilmiyor, mum çiçeğinin adını ise sadece duymuş. Forumu okursanız göreceksiniz ki buradaki arkadaşların çoğu, çocukluğundan kalma bir sevgi ile hoya bitkisini edinme çabasına giriyorlar.

Ancak burada birçok hoya tutkunu arkadaş var, bu nedenle hoyalarınıza yoğun bir talep geleceğinden emin olabilirsiniz. Sizin gibi bu işi meslek olarak yapan uzmanlarımızdan çok şey öğrenebileceğimizi düşünüyorum.

Bir de müsade ederseniz bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) kendinizi tanıtırsanız tüm arkadaşlar sizinle tanışmış olurlar. Ayrıca dikkat ederseniz arkadaşlar forumda Türkçe yazım ve imla kurallarına dikkat etme hususunda özel bir gayret gösteriyorlar. Sizlerin de hassasiyet göstereceğinizden şüphem yok. Tekrar hoşgeldiniz, selamlar, sevgiler.

Oğuzhan
04-08-2007, 09:06

2 mt olanın fiyatı nedir .Türü ve rengi nedir.Kokulu mu?
Bence elinizde hiç kalmaz.Burda açıklarsanız seviniriz.Biz çelikten diktik ama hazır sizde büyümüşleri varken almak isteriz.Bence bu çiçeği yaygınlaştırmalıyız.Keşke yakın olasada gelip baksak.Herhalde bir kaçtane alabilrdim.:))

ephesos
04-08-2007, 09:20
Ben Uyar11 in teklifine sıcak bakıyorum ve sipariş vereceğim , katılmak isteyen arkadaşları beklerim bu ücret içinde posta masrafıda var ben bu türleri bulamadım hiçbiryerde .

ephesos
04-08-2007, 09:27
Sayın mucip bey elinizde kaç tür var bende olmayanlardan varsa uyarın belirttiği fiyattan sizdende alabilirim , pardon ama şimdiye kadar neredeydiniz ?:p
Ayrıca problem bence sanayi bakanlığından çok yerli üreticinin gelişmeleri takip etmemesi , yenilik üretmeyi bırakın böyle ciddi anlamda bir amaçlarının olmaması , bilimsellikle işlerinin olmaması , karadüzen üretime devam etmeleri , kendilerini tanıtamamaları , piyasayı italla doldurmaları ki bu üretimden hemdaha kolay hemdaha karlı kısa vadede , bu iş için kalifiye elemen yetiştirilmesi için ilgili herhangibir kurumla başvuru ,talep **** baskılarının olmaması , rekabetten korkmaları , yeterince ticari bilgiye sahip olmadıkları için işi hiçbirbitkiyi tanımayıp siparişleri katologlardan veren ithalatçılara bırakmaları (hepsi için geçerli dewğil ithalatçıların hepsi alınmasın) saydıkça sayılır lütfen iyneyi önce kendimize batıralkım.
teşekkürler.

hoyadag
04-08-2007, 09:55
Mucip bey, gördüğünüz gibi arkadaşlar sıraya girmeye başladı bile. Demek ki hedef kitleyi bulamamıştınız.

Sanmıyorum ama elinizde hoya carnosa haricinde yetiştirilmiş türler olduğunu söylerseniz, ertesi sabah kapınızda bir grup insanla karşılacaksınız demektir.:p Şahsen ben derhal Yalova'ya bir bilet alırdım.

Elinizde sadece carnosa cinsi bulunuyorsa üzülmeyin, iki, üç aya kalmaz 50 fidenin yerinde yeller esmeye başlar.

Oğuzhan
04-08-2007, 11:13
Hele birde çiçekli ise hemen talibim.:)))

Penelophe
04-08-2007, 12:33
Mucip bey aramıza hoşgeldiniz.:)

Çiçekleri pazarlayamamış olmanız çok üzücü.:(
Lütfen elinizdeki mum çiçekleri hakkında bizi aydınlatın.
Fiyatı, boyu, cinsi..
Ben şimdiden birine talibim.;)
Ancak fiyat konusunda bilgilendirme yaparsanız belki daha fazla alabilirim.
Teşekkürler.

Nihal
04-08-2007, 12:38
Arkadaşlar bende bir tanıdığımdan alıp mum çiçeği dikeceğim.Ama hangi ayda dikmem gerektiğini tam olarak bilmiyorum.Bu ayda dikebilirmiyim yoksa bahar aylarını mı beklemeliyim?

cezzar
04-08-2007, 12:45
gnc_nihal;
hiç farketmez, istediğin zaman dik..Mum çiçeği (hoya carnosa) hiç öyle nazlı değil, her şartta büyüyor neredeyse. Daha bahara çok var, kim bekleyecek o kadar :D

nevsune
04-08-2007, 12:53
Yanlış bir kargoya(üstelik en büyüklerinden biri) düştüğümde, 340 km.lik bir yoldan fidanlarımın nasıl cançekişir halde geldiğini bildiğim için, yurtdışından gelecek bir çelik konusunda biraz tereddütdeyim aslında.

Mucip bey'de ağzımıza bir parmak bal çalıp yok oldu. Çeşit ve fiyatları bilsek de bir karar versek.

cezzar
04-08-2007, 12:58
alti turun bulundugunu ve bu turlerin ise sunlar oldugunu ogrenmis bulunmaktayim;
hoya carnosa compacta
hoya keysii
hoya bilobata
hoya wayetii
hoya carnosa tricolor
hoya bella
Buradan (Hollanda) Turkiye ye posta ucreti 2kg. ye kadar 17,50 euro oldugu icin en az 50 celik bu kiloyu tamamlar diye dusunduk ve bunun icin fiyat sorduk. malesef celikler 5 euro dan asagiya cekemedik.
Bu fiyati cok gormeyen arkadaslar olursa toplu bir sekilde bu celikleri size gonderebilirim.

Açıkçası, eğer amaç sadece farklı hoya türü edinmekse, yani özel bir hoya türünü edinmek değilse (ille bir bilobatam olsun, bir keysiim olsun istiyorum, kesinlikle bu benim için çok önemli ..... gibi düşünmüyorsak), bu fiyat çok ucuz değil bence de. Yani aslında ucuz ama, daha ucuz alternatifler var:

Mesela Hollanda'daki Paul Shirley'in 5'li koleksiyonları var. Beginners Collection (Yeni Başlayanlar için Derleme- sanırım hızlı kolay büyüyen tipler, o yüzden böyle isimlendirmiş), 5 tanesi 7 avro (bella, carnosa, lacunosa,gracilis, shepperdii)., Scented Collection (Kokulu Derleme) ise yine 5 türden oluşuyor ve 8 avro (verticillata, carnosa, lacunosa, sp bogor, australis) imiş. 10 ve 15 avroluk Derlemeleri de var.. Yani bu şekilde, 9-10 avroluk posta masrafını da ekleyince, 25 avroya 10 çelik elde etmek mümkün kişisel bir siparişle..

bilginiz olsun dedim..

Selamlar...

Nihal
04-08-2007, 13:03
teşekkürler cezzar o zaman şimdi diksem dah iyi olur.Zaten sabırsızlanıyorum

praecox
04-08-2007, 13:18
Sayın cezzar,

bu paul shirley'iun linkini verebilirmisiniz. kişisel sipariş verebileceğimiz...?

cezzar
04-08-2007, 14:52
Sayın praecox; daha önceki sayfalarda geçmişti:
http://www.paulshirleysucculents.nl/ ana sayfa;
hoya sayfası da
http://www.paulshirleysucculents.nl/shop_hoyas.htm
burada en alt kısımda Derleme (Collection) seçenekleri var..

Ama bir yandan da Avrupa Çiçekçilik getirmeye çalışacak zaten, belki o çok daha ucuza gelir, hatırlatayım. Sanırım Eylül'de belli olacaktı, değil mi Memet Bey?

Selamlar..

Oğuzhan
04-08-2007, 15:10
Evet Avrupa Çiçekçilik görüşme yapılmıştı.Sanırım haber bekleniyor.

Oğuzhan
04-08-2007, 15:10
Kokulu çeşitlerden istesek aslında.:)

praecox
04-08-2007, 15:29
Yanlış anlamadı isem, bu hoyalar da özelikle belirtilmemiş ise sadece çelik şeklinde satılmaktadır. Doğru mu?
Hal böyle ise Paul Shirley'den almak çok daha uygun. bu arada benim özel zevklerimden Dischida'ları da görmek sevindirdi. sanırım ben Dischidalardan da getirteceğim.
Avrupa çiçekçilik dediğiniz Kağıthanedeki çer çöp'ün yanı sıra fahiş fiyatlara nebatat da getiren Euro flora değil mi?

ephesos
04-08-2007, 15:30
Ben hala uyarın teklifine olumlu bakıyorum ****** tekseferde herkez birden fazla çelik isterse fiyatın ayarlanması gerek akşam uyar11 le yeniden konuşup fiyatı indirtmeyi başarabilirmi onu bi araştırayım genede bu ender türler için cargo masrafı dahil bu fiyat uygun geldi bana gelişmeleri yeniden yazarım yarın arkadaşlar.

Arkadaşlar biraz daha realist olalım ithal edilebilinecek bir sürü firma çeşitli fiyat aralıkları ve ithalatçı bir sürü yerli firma var hodri meydan yapabilirim diyen çıksın ortaya , tevatürden başka birşey görmedik bu dışardan hoya getirtme konusunda , yaparım diyen varsa geçsin öne gelelim arkasından yoksa öyle birparmak bal sürüp saklanmakla olmaz bu iş.

hoyadag
04-08-2007, 17:47
Hafize hanım ve Mehmet beye mahcup olmamak için, Avrupa çiçekçilikten yanıt alınana kadar yurtdışından çelik getirme konusunda tek kelime etmem.:rolleyes:

Avrupa Çiçekçilik getirebilirse ne ala, getiremezlerse bu işi hep beraber halldederiz arkadaşlar. Ben biraz sabır diyorum.

Oğuzhan
04-08-2007, 17:50
Sabır Sabır Ya Sabır ...:)

dkp
04-08-2007, 19:12
Arkadaşlar,uzun zamandır farklı türler edinmeye çalıştım ama başaramadım önerim birbirimize destek olalım(dil,imkan,zaman v.s.) edinmeye çalışalım.Memet Bey'lere de ayrıca sipariş verebiliriz.

cezzar
04-08-2007, 19:27
Sayın dkp ve diğer arkadaşlar;

Eylül ayına sadece bir ay kaldı, bence; hoyadag'ın da dedigi gibi, biraz daha sabredip Avrupa Çiçekçilik'ten ne ses çıkacağı beklenmeli. Yoksa onlara ayıp olur da dediydi memet bey.

Eğer o seçenek olmazsa, sayın ephesos'un hodrimeydan çağrısıyla ;) somut öneri isteğine cevap da olarak şunu söyleyebilirim; yakında Hollanda'ya gidiyorum inşallah; Avrupa Çiçekçilik'ten ses çıkmadığı takdirde, sayın Paul Shirley'le direk irtibata geçip, kendisini ziyaret edip sizlere hoya çelikleri sağlamada elimden geleni yapacağım. Ahan da söz verdim :D
İşler o aşamaya gelirse konuşuruz tekrar; belki sevgili hoyadag THY yoluyla çeliklerin ücretsiz ulaştırılmasında yardımcı olabilir hatta..

Selamlar..

Oğuzhan
04-08-2007, 19:40
Cezzar top sizde o zaman.Hadi hayırlısı...
İnşallah çeşitlere kavuşuruz.Özelliklede kokulu olanlara...:))
Selamlar...

dkp
04-08-2007, 21:03
Sayın cezzar;umut oldunuz :) selamlar.

hfz
04-08-2007, 21:26
Ooooo, bir hafta yok oldum, Mum Çiçeği Kardeşleri ''çıldırmış''.:p :p

Ben de inanılmaz derecede farklı Mum Çiçeği sahibi olmak istiyorum. Sevgili Cezzar sanırım bu isteklerin sonunda siz ve sevgili Hoyadag ile çeliklerimize kavuşmamız daha muhtemel görünüyor.

Sevgili Hoyadag, Serpens'iniz nasıl? Gelir gelmez hemen foruma baktım güzel bir haber var mıdır diye.. Bu arada 'Sonuç' yazınız muhteşem olmuş.:p Ellerinize sağlık.

Mucip Gürbüz
04-08-2007, 21:30
Sevgili dostlar dün gönderdiğim mesajda belirttiğim gibi hediyem olsun ancak benim için sorun isteyenlere bunları nasıl göndereceğim. Cinsi cornosa boyları 30 cm. ile 150-180 cm civarı eğer çok isteyen olursa bunlardan çelik alıp çoğaltmam gerek. Hoyalar 17 lik saksılarda bambulanmış durumda şu anda dışardalar. Reklam olmaması için firma ismimi yazmıyorum telefon yazmak doğru olurmu bilmiyorum.Bu konularda beni yönlendirir aydınlatırsanız bu kadar hoya dostunu mutlu etmiş olurum.Lütfen beni bilgilendirin. hepiniz hoşçakalın.

hoyadag
04-08-2007, 22:13
Ooooo, bir hafta yok oldum, Mum Çiçeği Kardeşleri ''çıldırmış''.:p :p

Ben de inanılmaz derecede farklı Mum Çiçeği sahibi olmak istiyorum. Sevgili Cezzar sanırım bu isteklerin sonunda siz ve sevgili Hoyadag ile çeliklerimize kavuşmamız daha muhtemel görünüyor.

Sevgili Hoyadag, Serpens'iniz nasıl? Gelir gelmez hemen foruma baktım güzel bir haber var mıdır diye.. Bu arada 'Sonuç' yazınız muhteşem olmuş.:p Ellerinize sağlık.

Hoşgeldiniz Hafize hanım, teşekkür ederim. Malesef beklediğim üzere hoya serpensi kaybettim. Zaten henüz dikimini yaparken zayıf bedeninin kurumaya başladığını hissetmiştim. Beni esas telaşlandıran şey neden kaybettiğimi anlamamış olmamdı. Nedenini yazarak sizleri de üzmek istemem ama buldum. Bir daha ki siparişimde serpens yine ilk sırada olacak, selamlar.

Mucip Gürbüz
04-08-2007, 22:16
Sevgili dost bu işi bildiğimi iddia edecek kadar bilinçliyim ben bu çiçek çeşitlerinin haricinde ağırlık kaktüs'te şu anda elimde satılabilecek sayıda 25 çeşit, çoğaltmaya çalıştıklarımla birlikte 50 çeşit olmak üzere 40000 kaktüs var.Vergi kaydım,ticaret odası kaydım vs. her şey kurallara uygun çiçek fuarınada katıldım, 2005 yılında panelvan araba aldım kendim direkt pazarlamaya başladım ve her gittiğim şehirde ithal edilerek getirilmiş benim fiatlarımın 6-7 kat fazlasıyla bütün çiçekçilerin elinde kalmış gözleri korkmuş kaktüs diyince otomotik reddeden bir müşteri gurubu çıktı karşıma,bunun yanında birde fırsatçı gurup varki bu daha kotü aman nasıl olsa gelmiş yarı fiat verenimi 1/4 fiat verenimi? Şimdi üretimi iyice azalttık elimizdekilerle bu işi gittiği yere kadar götürmek daha bakımı kolay bitki türlerine yönelmeye karar verdim.Bu arada şunuda belirtmemde fayda var Türkiyede kaktüs tohumu yok biz üretimi yavru yapıyoruz bir çeşidi satılabilir sayıya getirmek 5 yıl bulduğumuz yeni çeşidi çiçek açtığında döllenip tohum tutmasını sağlıyarak tohum alıyor yetiştirmeye çalışıyoruz. Tohumdan satılabilecek boya gelmesi yine 5 yıl. bütün bunları kendimi acındırmak için yazmadım sizinde belirttiğiniz gibi çiçekten hiç anlamayan kataloglara bakıp "ahan bundanda yolla" diyen bir defada vole vurup üreticilerin önünü tıkayanlar bu işin kaymağını yiyorlar ülkemizde üretim yapanlara " nesli tükenmiş enayiler " diyorlar artık. selamlar, sevgiler, hoşçakalın.

Mucip Gürbüz
04-08-2007, 22:25
Yanlış bir kargoya(üstelik en büyüklerinden biri) düştüğümde, 340 km.lik bir yoldan fidanlarımın nasıl cançekişir halde geldiğini bildiğim için, yurtdışından gelecek bir çelik konusunda biraz tereddütdeyim aslında.

Mucip bey'de ağzımıza bir parmak bal çalıp yok oldu. Çeşit ve fiyatları bilsek de bir karar versek.

Sevgili dost ben burdayım ve sözümdeyim.Bal'ın devamı var.Hoşçakalın.

hoyadag
04-08-2007, 22:28
Mucip bey, verdiğiniz emeklerin karşılığını alamamış olmanız gerçekten üzücü. Malesef günümüz ticari şartları oldukça acımasız, geçmişin kazan-kazan prensipleri yerine, kapitalist, büyük balık küçük balığı yer kuralları işliyor, geçmiş olsun.

Hoya edinmek isteyen arkadaşlar özel mesajla size ulaşıp, satın almak isteyeceklerdir. Sonuçta siz bu işin ticaretini yapıyorsunuz, bu kadar hoyayı hediye ederek kendinize yük getirmenizi istemeyiz. Arkadaşlar da olaya bu şekilde yaklaşacaklardır eminim, selamlar, sevgiler.

ephesos
04-08-2007, 22:33
Sayın Mucip Gürbüz Bey elinizdeki hoyaları ister çelik olarak ister saksı halinde belirli bir ücret karşılığında vermeniz bizim için daha sindirilebilinir bir iyilik olacaktır , öyle komşuda varsa bir çelik alıp bende dikeyim hayellerine karşyım ki sonuçta siz bir üreticisiniz.Üretici değilde meraklısı olsaydınız ozaman bende isterdim en beleşinden ;) birde elinizdeki hybritlerin isimlerini biliyor musunuz.

Mucip Gürbüz
04-08-2007, 22:34
Mucip bey, gördüğünüz gibi arkadaşlar sıraya girmeye başladı bile. Demek ki hedef kitleyi bulamamıştınız.

Sanmıyorum ama elinizde hoya carnosa haricinde yetiştirilmiş türler olduğunu söylerseniz, ertesi sabah kapınızda bir grup insanla karşılacaksınız demektir.:p Şahsen ben derhal Yalova'ya bir bilet alırdım.

Elinizde sadece carnosa cinsi bulunuyorsa üzülmeyin, iki, üç aya kalmaz 50 fidenin yerinde yeller esmeye başlar.

Sevgili hoyadağ tek çeşit olarak carnosa var. yalova'ya ne zaman isterseniz buyrun misafirim olun. sevgiler.

hfz
04-08-2007, 22:44
[QUOTE=hoyadag;138007]Nedenini yazarak sizleri de üzmek istemem ama buldum. QUOTE]

Çok üzüldüm sevgili Hoyadag..:( :(

Ama yaptığınız yanlışı burada yazmanız bizi üzecek bile olsa, eminim bir tecrübe olarak aynı zamanda yardımcı olacaktır bizlerin de aynı hataya düşmemesi için.

Bu arada bana gönderdiğiniz çelik en alt kısmından kökler vermiş çok sevindim. 1-2 gün içinde resmini koyarım.

uyar11
04-08-2007, 22:58
Sevgili dostlar,
Yazilan mesajlari tek tek okudum. Aslini sorarsaniz benim Hoya ile pek alakam yok.
Bazilariniz bildigi gibi kaktusler ile ugrasiyor ve burada da bir kaktus serasinda calismaktayim.
Bu forumdan bir arkadasimizin ricasi uzerine hoya celikleri arastirmasi yapmis ve sonuclari buraya aktarmistim. Aslinda celikleri satan kisi saksilar icinde koklendirilmis sekilde satiyor ve istek uzere koksuz de verebilecegini belirtmisti. Neden koksuz?. Oncelikle posta masraflarini arastirmis ve enaz paket posta ucretinin 2 kg. ye kadar 17,50 oldugunu ogrenmis ve bu kiloya en fazla celik sigdirabilmek icin de saksisiz,topraksiz ve koksuz olarak dusunmustuk zira hoya bitkisi kolay koklenen, alinmis celigin de uzun zaman canliligini koruyan bir succulent.
Fiyatlar konusunda tekrar yazisirim ama fazla degisek birseyin olacagini sanmiyorum.
Daha oncede yazdigim gibi Turkiye ye buradan paket posta ucreti 2kg. ye kadar 17,50 euro. Kaktus **** orkide konusunda aradiginiz ozel cesitler varsa bunlari size temin edebilirim. Bunun icin ozelime **** e-mail adresime yazabilirsiniz.
Hepinize saygilar, sevgiler.

hoyadag
04-08-2007, 22:59
Nedenini yazarak sizleri de üzmek istemem ama buldum. QUOTE]

Çok üzüldüm sevgili Hoyadag..:( :(

Ama yaptığınız yanlışı burada yazmanız bizi üzecek bile olsa, eminim bir tecrübe olarak aynı zamanda yardımcı olacaktır bizlerin de aynı hataya düşmemesi için.

Bu arada bana gönderdiğiniz çelik en alt kısmından kökler vermiş çok sevindim. 1-2 gün içinde resmini koyarım.

Ah, ah, Hafize hanım, madem ısrar ediyorsunuz yazayım. Serpens gibi minicik bir çeliği, rüzgar alabilecek bir pencerenin yanındaki bir masada 8-10 gün yalnız bırakmayın. Tahmin edebileceğiniz gibi çelik içinde bulunduğu bardaktan (sanırım rüzgar tahrikiyle)düşmüş. Ev arkadaşım aradan 8-10 gün geçtikten sonra bulup tekrar suya koymuş. Ben eve geldiğimde çelik hala sudaydı. Çeliğin kuruduğunu gören arkadaşım durumu anlatınca, ben de anladım ama iş işten geçmişti.

Bahsettiğiniz minik kökcükler gönderirken gözüme çarpmıştı. Daha önce de yazmıştım, kesildiğinde taze incir koparıldığında çıkan süt gibi bir sıvı akıyor. Buna rağmen sütün kapladığı kısmın kenarlarından kök vermeye çalışıyordu. Çok sevindim, güle güle büyütün, sevgiler.

hfz
04-08-2007, 23:14
Çok şükür..:dilli:

Yanlış deyince ben de sandım ki siz bir şeyler yaptınız fazladan.. Ne bileyim gübre vermeye kalktınız, kökler çok uzadığından kırıldı filan. Bu çok daha üzücü olurdu. Müdahale edeceğiniz bir ortam değilmiş, üzülmeyin lütfen..

Bugün eve girdiğimde ilk yaptığım iş çiçeklerime bakmak oldu.:p Bir sardunya ve bir de küpe çiçeği ile atlattım ayrılığı. Ayrıca her ikisinden de bekliyordum bu sonucu. Zavallı eşim ben çiçeklere bakarken telaşla 'nasıl, iyi bakmışım değil mi? Vallahi hiç sularını aksatmadım' diye panikle soruyordu.:p Bir an düşündüm, çevremizdeki insanları da nasıl panikletiyoruz, strese sokuyoruz diye.

Ve çiçeklerim konusunda daha sakin olmaya karar verdim..;)

hoyadag
05-08-2007, 00:21
Geçmiş olsun Hafize hanım. Mesajınızı okuyunca sevgili Serder'in eşiyle ilgili yazdıkları aklıma geldi. O kadar güzel çiçekler açan mumçiçeğine dokunamadığını söylüyordu.:p

hoyadag
05-08-2007, 02:04
Mum Çiçeği

Soğuk kış günlerinden, gece geç vakitte yattığım için gözlerimi zor açtığım sabahlardan biriydi. Çok derinden bir ses geliyordu; “canım” “canım” “birtanem”. Gözlerimi zar zor açıp, sesin geldiği yöne doğru dikkatimi topladım. “Canım”, “bebeğim”. Ses anneme aitti. Umursamayarak mahmurluğun verdiği rehavetle de başımı yastığa koyup, yorganın altına iyicene sokuldum. Tam uykuya dalacak iken yine annemin sesi ile gözlerimi açtım. “Gülüm”, “hadi canlan”, “hadii hadii”. Acaba annem bana mı sesleniyor, yoksa içeride başka biri mi var? Sabah sabah annem kime sesleniyor olabilir ki? diye içimden geçirdim.
Sonra önemsemeyerek çok uykum var ve uyumalıyım telkini ile tam başımı yastığa koymuştum ki annemin yeni bir sesi duraksamama neden oldu; “canım gel annene”, “hadi kalk artık” “hadi canlan biraz”. Artık şüphem kalmamıştı, annemin seslendiği şahıs ben idim.

Annemin güzel sesiyle uyanmanın ve güzel kelimelerinin inanılmaz mucizesi ile vurdumduymazlığı yırtarak yataktan kalktım. Sesinin geldiği yöne doğru ilerledim. Fakat yaklaştıkça o tatlı kelimeler yerini sitemkar bağırmalara, tehdit ve tenkitlere bırakıyordu. “Bak eğer ayağa kalkmazsan, canlanmazsan sonun kötü, seni atacağım”!. Şaşkınlıkla ilerledim ve annem ile göz göze geldik. Dumur olmuştum. Annem çiçekleriyle konuşuyordu.

“Anne ne yapıyorsun Allah aşkına? Bende bana seslendiğini düşündüm ve kalktım. Meğerse çiçeklerinle hasbihal ediyormuşsun.“ Ortalığı bir anda kahkahalar kaplamıştı. Bana bakıp bakıp gülüşü hala hatırımda. İçimden de kendime güldüm ya neyse.

Bizim ev annem sayesinde çiçek bahçesi gibidir. Yemyeşil ve rengarenk çiçeklerle süslüdür. Al’ı, mor’u, pembesi, beyazı ile menekşenin her tonu. Boyum kadar kılıç çiçekleri. Akşam olunca yaprakları toparlanırken ses çıkartan ve beni zaman zaman korkutan; gündüzleri yaprakları genişleyen dua çiçeği. Küpe çiçeği, yılbaşı çiçeği ve adını bilmediğim bir sürü çiçek. Ha bir de baş belası mum çiçeği. Sabah sabah bana söylendiğini sandığım sözcüklerin tamamı, yıllardır çiçek açmayan mum çiçeğine imiş meğer. Sevgili mum çiçeği eve geleli uzunca bir zaman olmuştu. Lakin ne o güzel çiçeklerini ne de dillere destan o mis kokusuna hiç şahit olmamıştık. Annemin tüm çabası göremediğimiz bu güzelliklerin ortaya çıkması içindi anlayacağınız.

“Çiçekleri neden böyle seviyorsun“ diye sordum anneme. Gayet hanin ve sevecen edayla yanıtladı; “Onlar da sevgiye muhtaç ve benim çocuklarım. Tıpkı sizin gibi. Onlarla yatıyorum onlarla kalkıyorum. Onlar da sevgiyle büyüyorlar. Sizi nasıl seviyor ve nasıl sevgi dolu büyütüyorsam çiçeklerim de benim içi o derece kıymetlidir. Her şeyin özünde sevgi vardır evladım. Sevgiyi de verebildiğin kadar alırsın. Elbet bir gün bu sevginin karşılığı olur”. Tebessüm ederek anneme sarıldım ve yarım kalan uykumu tamamlamak için koşar adımlarla yatağıma gittim. Annemin söylediği sözlerinin titreşimleri ile bir güzel uyudum.

Gel zaman git zaman, yaz’a doğru yaklaştığımız o günlerde salonumuzun balkonundaki çiçekler açtı. Ortalığı renk cümbüşü kapladı ve bu gayet normal idi. Fakat alışık olunmayan bir durum vardı. Evin içerisi önceden duymadığımız tarifi imkansız ve harika bir koku ile kaplanmıştı. Hepimizi bir şaşkınlıktır almıştı. Acaba dışarıdan mı geliyor, yoksa bu parfüm kokusu mu idi? gibi sorularla birbirimize bakışıp durduk. Ne yaptık ettiysek kokunun kaynağını bulamadık. Meraklarımızı bir kenara koyarak vazgeçtik aramaktan tabi. Ertesi gün ise annemin çığlık atmasıyla ev halkı koşuşturdu salona. Herkes şaşkın ve telaşla anneme bakıyordu. Annem ise ağlamaklı gözlerle bize bakıp, çiçeğin küçük küçük tomurcuklarını teker teker severek bize gösteriyordu; “Bak” “gördünüz mü”, “size demedim mi?” Ben de dayanamadım ve gözlerim doldu. Buğulu gözlelerle sarıldık annemle birbirimize. Gözlerimden yaş akarken beynimden de düşünceler süzülüyordu. Annemin çiçeklerine olan ilgisi ve sevgisini karşısında ince bir tebessüm etmiştim. Belki basit bir olaydı ama anlam bakımından zirveninde ötesinde idi. Sevginin açamayacağı kapı yoktur derler ya, sevgi yıllardır açmayan mum çiçeğini bile dize getirmişti.

Yaşadığın bu olaydan çıkardığın anlamı kulağına küpe yap dedim kendime. Küpenin adı ise; “Sevgi hayattır“.

Funda Hotmanoğlu

Penelophe
05-08-2007, 02:07
Hoyadag, bu güzel paylaşım için teşekkürler..

hoyadag
05-08-2007, 03:22
Araştırdıkça ilginç şeyler çıkıyor sevgili Penelophe. Hatıranın yazarı Funda hanımı forumumuza davet ettim. Umarım teşrif edeceklerdir. Bakarsınız karşımıza bir hoya aşığı daha çıkar.

nevsune
05-08-2007, 06:52
[QUOTE=ephesos;138020]Sayın Mucip Gürbüz Bey elinizdeki hoyaları ister çelik olarak ister saksı halinde belirli bir ücret karşılığında vermeniz bizim için daha sindirilebilinir bir iyilik olacaktır QUOTE]

Mucip Bey
Ben de Ephesos'a katılıyorum.Bir üretici olarak belli bir kar sağlamalısınız ki, bu işe devam edebilesiniz. Belki ilerde çeşitlerinizi arttıracaksınız. Siz devam edin ki, bizim de çeşitlerimiz çoğalsın. Bu bir döngüdür.

Siz bir fiyat belirleyin, ona göre isteyen siparişini versin. Örneğin ben bir çelik(büyümesini görmek için) ve 30 cm. lik köklü(sağlama almak için) bir carnosa isteyebilirim.

Balın devamını heyecanla bekliyorum. Sevgiler

Mucip Gürbüz
05-08-2007, 15:42
Sevgili dost ben burdayım ve sözümdeyim.Bal'ın devamı var.Hoşçakalın.

Bana adınızı adresinizi telefon numaranızı verin kargo masrafını karşılayın korkmayın ben batmam sizlerin sayesinde yakında Türkiyenin hoya merkezi olurum herhalde BAL gelecek ama nasıl gelir sorun burda kargo firmaları sağlam getirirmi ayrıca mum çıçeğinin en önemli özelliği sürgün uçlarıdır el vs. değdiğinde hemen uç kısım kurur alt kısımlardan yeni sürgün vermesi gerekir bu sorun kargoda mutlaka olur selamlar.

Oğuzhan
06-08-2007, 10:05
Mucip Bey
Hoyaların ve kaktüslerin resimlerini görebilir miyiz.?

İlkin
06-08-2007, 10:11
Sevgili Hoyadag anlattığınız hikayeyi tüylerim diken diken olmuş bir şekilde okudum. Sevmek ve bu sevginin karşılıklı olması ne güzel. Hayatta ne için yaşıyoruz ki zaten. Mutlu olmak için, sevgiyi yaşamak için ;) Çok teşekkürler bu duygu yüklü hikaye için.

Bu sabah 2 günlük bir hafta sonu tatil'i yapıp tekrar işeme döndüğümde daha kapıyı açmadan, vitrinimin camından bir de ne göreyim. Benim güzel Hoyam yeni yapraklar vermiş. Hem göbekten hem de bir daldan. Önce dalındaki yeni yaprağı gördüm. Acaba başka yeni yaprak var mıdır derken. Göbekten de 2 yeni yaprak verdiğini görmem mi? Nasıl mutlu oldum, nasıl sevinçten çıldırdım bilmem tahmin edebilir misiniz? Günlerdir üzerinden gözlerimi alamazken 2 gün yalnız bıraktım, şu yaramazın yaptığına bakın :p Resimlerini de ekliyorum. Değerli Kaseriya'nın güzel Hoyası yüzüme güldü sonunda...

Bu arada 2 gün yokken burası baya bir hareketlenmiş. Yeni Hoyaların peşine düşülmüş. Ben de ne yaparsanız varım. Ne de olsa birlikten kuvvet doğar. Sayın Muzip Bey de bence yılların emeğini verdiği Hoyalarına bir değer biçmeli. Böylesi daha makbul olacaktır. Onlardan da talip olacaklarım olacaktır.

Sevgi ve saygılarımla...

Oğuzhan
06-08-2007, 10:23
Kıpırtılar başlamış:D

emrahk
06-08-2007, 14:05
Dünkü Bursa toplantısında Selahattin YILMAZ Bey, herkese hoş bir sürpriz olarak güzelce poşetlenmiş bir şekilde Hoya Carnosa çelikleri getirdi. İlk kez dün adını duyduğum bu bitki hakkında biraz araştırma yapayım dedim ki aman Allahım bu ne güzellik, bu ne gemetri, bu ne renkler... Hemen köklenmesi için suya koyduk. İnşallah güzel güzel yetiştireceğiz ve o bahsettiğiniz hoş kokusuyla mest olacağız :)

İlkin
06-08-2007, 14:19
Ne kadar güzel ve kıymetli bir hediye. Güle güle büyütün şimdiden.

İlkin
06-08-2007, 14:20
Kıpırtılar başlamış:D

Gerçekten başladı kıpırtılar değil mi? Sanırım bundan sonra bir sorun olmazsa devamlı yaprak vermeye başlayacak. Hehe çok mutluyum, anlatamam size bunu :p

emrahk
06-08-2007, 15:56
Ne kadar güzel ve kıymetli bir hediye. Güle güle büyütün şimdiden.

Teşekkür ederim :) inşallah sağlıklı sıhhatli büyüteceğim.

lerdemir
06-08-2007, 16:41
İlkin,

Bu noktadan sonra coşkun bir biçimde, hızla büyüyüp uzayacak...

Lakin bu atılımın, hiçbir göz üzerinde değilken; 2 günlük tatil sırasına denk getirilip, sanki yangından mal kaçırırcasına yapılmış olması ise sizlere de manidar gelimyor mu? ;)

"Rahat bırakın bizi" der gibiler sanki... Bir kaç sayfa öncesinde de salık verildiği gibi...:D

GLCN
06-08-2007, 16:43
Bursada kız lisesinin oralarda oturan varsa sokaktaki çiçekliklerin birine mum çiçeği ekmişler zavallının hali haraptı ama ne yazıkki ben ilgilenemedim oralarda oturan varsa bir bakın bakalım..

İlkin
06-08-2007, 16:55
İlkin,

Bu noktadan sonra coşkun bir biçimde, hızla büyüyüp uzayacak...

Lakin bu atılımın, hiçbir göz üzerinde değilken; 2 günlük tatil sırasına denk getirilip, sanki yangından mal kaçırırcasına yapılmış olması ise sizlere de manidar gelimyor mu? ;)

"Rahat bırakın bizi" der gibiler sanki... Bir kaç sayfa öncesinde de salık verildiği gibi...:D

Aynen dediğiniz gibi gerçekten :D Bugün haftalık suyunu verdim. Artık nasıl olduğuna dibine girmeden uzaktan göz ucuyla bakıyorum :p Sanırım çaktırmıyorum bu halimi ona:rolleyes:

İlkin
06-08-2007, 17:10
Bursada kız lisesinin oralarda oturan varsa sokaktaki çiçekliklerin birine mum çiçeği ekmişler zavallının hali haraptı ama ne yazıkki ben ilgilenemedim oralarda oturan varsa bir bakın bakalım..

Gerçekten içler acısı bir durum. Elinizden geliyorsa siz bir el atın bence onu kurtarmak için. Ah ben olsaydım çoktan dadanmış, bakımını yapmaya başlamıştım.

hoyadag
06-08-2007, 22:19
Sevgili Hoyadag anlattığınız hikayeyi tüylerim diken diken olmuş bir şekilde okudum. Sevmek ve bu sevginin karşılıklı olması ne güzel. Hayatta ne için yaşıyoruz ki zaten. Mutlu olmak için, sevgiyi yaşamak için ;) Çok teşekkürler bu duygu yüklü hikaye için.

Bu sabah 2 günlük bir hafta sonu tatil'i yapıp tekrar işeme döndüğümde daha kapıyı açmadan, vitrinimin camından bir de ne göreyim. Benim güzel Hoyam yeni yapraklar vermiş. Hem göbekten hem de bir daldan. Önce dalındaki yeni yaprağı gördüm. Acaba başka yeni yaprak var mıdır derken. Göbekten de 2 yeni yaprak verdiğini görmem mi? Nasıl mutlu oldum, nasıl sevinçten çıldırdım bilmem tahmin edebilir misiniz? Günlerdir üzerinden gözlerimi alamazken 2 gün yalnız bıraktım, şu yaramazın yaptığına bakın :p Resimlerini de ekliyorum. Değerli Kaseriya'nın güzel Hoyası yüzüme güldü sonunda...

Bu arada 2 gün yokken burası baya bir hareketlenmiş. Yeni Hoyaların peşine düşülmüş. Ben de ne yaparsanız varım. Ne de olsa birlikten kuvvet doğar. Sayın Muzip Bey de bence yılların emeğini verdiği Hoyalarına bir değer biçmeli. Böylesi daha makbul olacaktır. Onlardan da talip olacaklarım olacaktır.

Sevgi ve saygılarımla...

Sevgili İlkin, hikayeyi gerçekten etkileyici bulduğum için buraya almıştım, beğenmenize sevindim. Zaten birçoğumuzun çocukluğumuzdan kalma bir hoya anımız yok mu? Hikayenin yazarını da foruma davet etmiştim umarım teşrif ederler.

Hoyanızın filizlenmesi ise gerçekten harika bir olay. Lerdemir'in belirttiği gibi bir kez filizlenmeye razı oldumu gerçekten hızlı büyüyor. Kanıt teşkil edecek fotoğrafları aşağıda yayınlıyorum.

İlki publicalyx, bir hafta önce filizlenmeye başladığını gördüm. İşaretlenmiş yapraklar bu iki filizden büyüdüler. Zaten açık renklerinden anlayabilirsiniz.

İkincisi ise diversifolia, iki gün önce filizlendiğini farkettim.

Yaşadığın heyecanı bu aralar aynen yaşıyorum. Sabah uyandığımda ve akşam işten geldiğimde ilk işim filizlerin durumuna bakmak oluyor. Güle güle büyütün, selamlar.

Penelophe
06-08-2007, 23:04
Arkadaşlar yeni yapraklarınız hayırlı ve devamlı olsun.:)
Çok güzel görünüyorlar.;)

hoyadag
06-08-2007, 23:44
Hayır temennilerin için teşekkürler Penelophe. Çelik, kök, saksı, filiz derken yaprakları da görebildik çok şükür.

Bu arada ev arkadaşım büyük ilgi ve dikkatle sabah akşam saksıların önünde gördüğünden olsa gerek, akıl sağlığımdan şüphe duymaya başladığını söyledi.:p

İşyerinde ise, garipseyen bakışlar altında,
-Çiçeklerle uğraşan çocuk şu değil mi? diye fısıldaşanları mı ararsın yoksa,
-Demek çiçeklerle uğraşıyorsun ne güzel!... Diye dudak bükenleri mi?

Hele uzakdoğudan çelik getirttiğimi duyanlar hepten deli gömleğini biçiyorlar.:o
Malum uçak teknisyenleri arasında pek yaygın değil bu tür uğraşlar.:p

Anormal olmadığıma ikna etmeden hoya yetiştirmek zor olacak anlaşılan.:p

Penelophe
07-08-2007, 00:36
Bence anormal olanlar, bu gibi güzel uğraşlara zaman harcayanlara dudak bükenlerdir.;)
Biz normaliz ama onlar farkında değiller..
Tıpkı çevreyi, doğayı ne kadar hızlı kirletip, tükettiğimizin, çocuklarımıza bırakacak babalarımızdan ve dedelerimizden aldığımız gibi bir mirasımızın olmayışının farkında olmadıkları gibi..
Biz normaliz yani..

cezzar
07-08-2007, 08:23
Bence anormal olanlar, bu gibi güzel uğraşlara zaman harcayanlara dudak bükenlerdir.;)
Biz normaliz ama onlar farkında değiller..
Tıpkı çevreyi, doğayı ne kadar hızlı kirletip, tükettiğimizin, çocuklarımıza bırakacak babalarımızdan ve dedelerimizden aldığımız gibi bir mirasımızın olmayışının farkında olmadıkları gibi..
Biz normaliz yani..

Çok doğru dedin Penelophe, parmaklarına sağlık.
Hani herkesin deli olduğu yerde tek kalıp en sonunda deli olmayı seçen kral hikayesi vardır ya, o geldi aklıma. Bizler, o kral gibi pes etmeyip, akıllıların sayısını arttırmaya çalışıcaz inşallah.

Sevgili hoyadag, sanırsam siz hayatınızı "hoyadan önce, hoyadan sonra" diye iki kısma ayırmaya başladınız bilem :) foruma yansıyan içinizdeki tutkuya dayanarak böyle bir intiba edindim doğrusu :D

Selamlar...

İlkin
07-08-2007, 08:43
Sevgili Hoyadag, yeni yapraklarınız hayırlı olsun. Ne kadar büyülü bir olay değil mi? Ben yeni çıkan yapraklara bakıyorum, bakıyorum büyüleniyorum ;) O nasıl bir renk öyle kızıl kahve yapraklar bir harika.

Çiçeklerle uğraşmanın neresi garip, neresi şaşırtıcı anlamış değilim. Penelophe ne güzel yazmış, aynen söylediklerine katılıyorum. Doğa bu güzellikler olduğu sürece var olacaktır. Onlarsız bir hayat olamaz.

Herkesin çiçeklerinin yeni filizler vermesini ve bol bol çiçek açmasını diliyorum ;)

Oğuzhan
07-08-2007, 08:53
Sevgili Hoyadag bol yaprak bol filiz inşallah.Çabucak dallanıp budaklanır.:))
Bazılarına göre çiçekle uğraşmak garip geliyor.Bizim işyerindede var o muhteremlerden.Artık aldırmıyorum.Yok olan dünyada birşeyleri yaşatmak,onların yaşaması için mücadele vermek,sevgiyi paşlaşmak çok güzel.Hayat güzel ve bunu yaşamak lazım..:)
Bol çiçekli bir dünya dileğiyle:)

hoyadag
07-08-2007, 20:35
Sevgili hoyadag, sanırsam siz hayatınızı "hoyadan önce, hoyadan sonra" diye iki kısma ayırmaya başladınız bilem :) foruma yansıyan içinizdeki tutkuya dayanarak böyle bir intiba edindim doğrusu :D

Selamlar...

Kesinlikle doğru bir tespit Cezzar, hoyadan önce, hoyadan sonra.;)

hoyadag
07-08-2007, 20:37
Sevgili Hoyadag, yeni yapraklarınız hayırlı olsun. Ne kadar büyülü bir olay değil mi? Ben yeni çıkan yapraklara bakıyorum, bakıyorum büyüleniyorum ;) O nasıl bir renk öyle kızıl kahve yapraklar bir harika.

Çiçeklerle uğraşmanın neresi garip, neresi şaşırtıcı anlamış değilim. Penelophe ne güzel yazmış, aynen söylediklerine katılıyorum. Doğa bu güzellikler olduğu sürece var olacaktır. Onlarsız bir hayat olamaz.

Herkesin çiçeklerinin yeni filizler vermesini ve bol bol çiçek açmasını diliyorum ;)

Hayır temennilerin için teşekkürler sevgili İlkin, çiçek açmasını beklemek, çiçeklerini izlemek kadar zevkli benim için.

hoyadag
07-08-2007, 20:43
Sevgili Hoyadag bol yaprak bol filiz inşallah.Çabucak dallanıp budaklanır.:))
Bazılarına göre çiçekle uğraşmak garip geliyor.Bizim işyerindede var o muhteremlerden.Artık aldırmıyorum.Yok olan dünyada birşeyleri yaşatmak,onların yaşaması için mücadele vermek,sevgiyi paşlaşmak çok güzel.Hayat güzel ve bunu yaşamak lazım..:)
Bol çiçekli bir dünya dileğiyle:)

İnşaallah sevgili Elfogi, filizleri heyecanla tek tek izliyorum. Zaman zaman fotoğraflarını sizlerle paylaşacağım. Bu heyecanımı paylaşabileceğim sizler gibi arkadaşlarım olmasından mutluyum. Ara sıra da olsa kendimi normal hissedebileceğim insanların arasında olmaya ihtiyacım var ne de olsa.;)

Sizlerle tanışma ve paylaşma imkanı veren agaclar.net'e teşekkürler.

cezzar
07-08-2007, 22:23
Arkadaşlar;
Şimdi bu sorumu mum çiçeği'ne ihanet gibi görmeyin sakın ;) ama bir sorum olacak;
Şimdiye kadar; neredeyse 15 senedir, çiçek sevgim dolayısıyla pek çok çiçekle haşır neşir oldum. Doğrusu çok sevdiğim, görüntüsüne bayıldığım pek çok çiçeğim artık yok.. öldüler, kurudular vs vs vs.. Çok ilgi istiyorlardı demek ki.. Şu an sadece mum çiçeğimiz var, bir de kurdele çiçeğimiz, menekşe yapraklarımız, şemsiye çiçeğimiz geriye kalan..

Birkaç yıl önce mumçiçeğimiz ilk evimize geldiğinde ve büyümeye başladığında hayran kalmıştım; "Ne ideal bir çiçek" demiştim. Çünkü hem çok hızlı büyüyor, hem sulamaya hassas değil, kurutması zor, hem yaprakları o kadar canlı duruyor ki, hem kış yaz büyüyor, hem de çiçeği muhteşem.. Bundan iyisi şamda kayısı :p

Merak ettiğim, acaba bu özellikleri taşıyan başka çiçek türü biliyor musunuz? Yani;
1- hızlı büyüyecek
2- öyle çıtkırıldım olmayacak; soğuğa, fazla/az sulamaya tahammül edecek
3- kışın da büyümesini sürdürecek
4- görüntüsü güzel, albenili (mesela şemsiye de çok hızlı büyüyor filan ama mum çiçeğine göre albenisi epeyce düşük :rolleyes: )
5- güzel çiçek açacak

Doğrusu bugüne kadar eve uğrayan çiçekler arasında mum çiçeği haricinde böyle bir çiçeğimiz olmadı. Acaba sizlerin öneriniz olur mu? Belkim bi kardeş alırız mum çiçeğine eve diye soruyom :D

veya hoyadag'ıntabiriyle; ilgiyi sevmeyip "acıların çiçeği" olan başka çiçek var mıdır ? :D

selamlar..

Altınoluk
07-08-2007, 22:26
Sayın gitted; sizden mum çiçeği çeliği temin etmek istiyorum. İsanbul'da oturuyorum.

ilknur aşık
07-08-2007, 23:00
Bir haftadır yoktum. Neler olmuş neler.
Sn Hoyadag çiçeklerinizi güle güle büyütün. Sanırım içimizde değişik türe sahip olabilen ilk siz oldunuz. Darısı başımıza:rolleyes:

Ayrıca ben de memet beyin söylediği gibi eylül ayını ve avrupa çiçekçilikten geleck cevabı beklemekten yanayım. Ama şu kokulu olan 5li derlemelere de içim gitmedi desem yalan olur. :rolleyes:

Oğuzhan
08-08-2007, 09:11
Bende kokulu olan beşibiyerdeden yanayım.:)

Hamido
08-08-2007, 10:46
Sayın altınoluk, qitted 1,5 yıl önce forumdan ayrıldı, burada yazdıklarınızı okuyamaz. Kendisi ile mail veya msn yoluyla haberleşebilirsiniz.

Ben bu defalık kendisini telefonla arayıp isteğinizi bildirdim. Tüm hoya kardeşlerine selam ve sevgilerini gönderdi, ekimde yeni çelik çoğaltacak ve isteyenlere yine kargo ile yollayacakmış. Mum çiçeği çeliği isteyenler kendisine bildirebilir veya isteklileri ben topluca kendisine iletebilirim.

İlkin
08-08-2007, 10:58
Arkadaşlar Hoyam yeni bir yaprak daha verdi bu sabah ;) Etti 4 yeni yaprak, yaşasın. Ben de kokulu olan 5 derlemeden yanayım, başka bir alternatif yoksa eğer.

hoyadag
08-08-2007, 14:07
Bir düşünelim bakalım...

1- hızlı büyüyecek
2- öyle çıtkırıldım olmayacak; soğuğa, fazla/az sulamaya tahammül edecek
3- kışın da büyümesini sürdürecek
4- görüntüsü güzel, albenili (mesela şemsiye de çok hızlı büyüyor filan ama mum çiçeğine göre albenisi epeyce düşük :rolleyes: )
5- güzel çiçek açacak

hmmm...

Buldum, buldum sanırım,

Diğer hoya türleri,:p özellikle publicalyx gerçekten inanılmaz hızlı büyüyor, yaprak dizilişi ve carnosaya göre daha ince sivri yapraklarıyla hem estetik hem dayanıklı.

Mucip Gürbüz
08-08-2007, 20:23
Mucip Bey
Hoyaların ve kaktüslerin resimlerini görebilir miyiz.?

Sayın elfogi üzgünüm ben resim özürlüyüm bağışlayın. Yalnız isteyen yalovada misafirim olur hem gözleriyle görür hemde resim çeker tercih sizin selamlar.

Mucip Gürbüz
08-08-2007, 20:31

Sevgi ve saygılarımla...
Sayın ilkin 2 yıldır bakıpta 1 tana satamadığım çiçekler sonunda bir işe yarayacak hiç çekinmenize gerek yok bana ne istediğnizi belirtin adresinizi verin yeterli selamlar.

memet
08-08-2007, 21:16
Arkadaşlar her mesajınız için, daha önceki mesajı kopyala yapıştır yapmanız, okuma güçlüğüne ve yer kaplamasına neden oluyor.

şükran ünal
09-08-2007, 14:23
Arkadaşlar mum çiçeğini bende çok seviyorum.Ankara' da nerede bulabilirim? Seralarda hiç gözüme çarpmadı. bana da bir iki yaprak verebilecek birisi var mıdır?Evlendiğimiz yıllarda kocaman bir mum çiçeğimiz vardı .Kalabalık bir ailede o benim odamda dururdu.daha sonraları yeni eve taşımamızda çok zedelendi ve yok olup gitti .o çiçeğin bendeki yeri çok başkadır.hep eski bir dostumu kaybetmiş gibi ona özlem duyarım nedense.Konuları okudukça siteyi keşfetmekte çok geç kaldığımı anlıyorum.O kadar güzel bilgiler varki. Forum bütün gün açık ve ben gün boyu okumaktan geçen sene ameliyat olduğum gözlerimi yeniden kaybedeceğim bu gidişle..Emeği geçen herkesin eline diline sağlık.

hfz
09-08-2007, 14:40
Sevgili Selahattin Yılmaz ve Mucip Gürbüz Bey'lerin yazılarını okumuşsunuzdur. Ya da gözünüzden kaçtı ise tekrar bir göz gezdiriniz. Eminim yardımcı olacaklardır.;)

nevsune
09-08-2007, 15:52
[QUOTE=şükran ünal;139975]Arkadaşlar mum çiçeğini bende çok seviyorum.Ankara' da nerede bulabilirim? QUOTE]

Bugün özel hoya çelikleri geçti elime. Gönderen kişiye minettarım ama açıklamayacağım. Eğer tutarsa birini size vermem konusunda, kendisinden talimat aldım:p.

Gerçi bu konuda bana pek güvenmeseniz iyi olur. Beceriksizliğim tescillenmiştir.

Ama yine de bir bekleyin bakalım:)

Hakan KINACI
09-08-2007, 16:00
Şükran Hanım,
Maalesef Ankarada eş dost yoksa bulmanız çok zor.Ben seralada sordum hatta bir çok kişiye de haber verdim bulabilirmisiniz diye de hiç haber çıkmadı.İyi ki buradayım öyle güzel dostlar var ki burada aradığınız tüm çiçekleri paylaşmaktan hoşnutlar, her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Bende köklenecek çeliklerimi bekliyorum bakalım :) gelecekler :)
Saygılar,

hfz
09-08-2007, 18:18
Sevgili Nevsune, inşallah tutturmayı başarırsınız.

Özel çelikten kastınız farklı bir tür mü? Yoksa hepimizde bulunan Hoya Carnosa mı? Eğer farklı bir tür ise bu çok sevindirici, türlerimiz çoğalıyor demektir.