View Full Version : Mum çiçeği (Hoya carnosa)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
[
17]
18
19
20
21
22
23
24
25
bernacyhn
01-08-2009, 13:05
Sevgili sükunet teli tamamen sardığı zaman kökleri de saksıyı sarmış olur. İşte o zaman tatlı çiçeklerini görebilirsiniz :)
bernacyhn
01-08-2009, 13:10
Sevgili yeşm özgün eğer kuzeniniz öyle yaptıysa zamana bırakmalısınız susuzluktan dolayı pörsümüş gibi duruyorsa eğer çiçeğinizin yeteri kadar suyu almasını bekleyin tabağı varsa ve tabağında su varsa hemen boşaltın yerine koyarken tabağına birkaç kat peçete **** ince bir kumaş serin topraktaki fazla suyu almaya yardımcı olur. İnce bir çubuk yardımıyla toprağı üstünü de havalandırın
O teli sarıp tükettiğinde ne olacak? Yeni daha uzun bir tele filan geçirirken sorun olmuyor mu?
bernacyhn
01-08-2009, 15:23
Her tehlikeye karşı kökünü oynatmamak daha iyi. Ben olsam bunu göze alamam :D Bu yüzden fazladan çıkan sürgünler alınabilir ve minyon bir halde kalır sevgili maki01 :) hoyamın bana kızmasını asla istemem :D
Teşekkürler sevgili Berna, Hani hoyam yola çıktı ya , yandınız siz, sorularım bitmez artık :) O zaman baştan uzun bir şeye sardırmak lazım . Doğru mu?
Bence hoyaların hakkını yiyoruz.
Yaşama güçleri takdir edilmeye değer.
İki kez çıkan sürgünlerini kırdığım ve zamansız saksı değişimi yaptığım halde, hala sürgün vermeye devam ediyorlar, ya ben şanslıyım, ya onlar dirençli.
bernacyhn
01-08-2009, 16:24
Sevgili maki01, Benim kasnağımı baya sevdi benim nazlı kızım. Önceden tek bir sopanın üstünde rafyalara tutunmaya çalışıyordu ama büyüyemiyordu sonra ben ona evde bulunan çıtalardan merdiven şeklinde bir kasnak hazırladım. Sürgünlerini ona sardım. Ve bir senede bu linkteki halini aldı. Geçen yaz bu dönemlerde kasnağa sardım ve bir sene dolmadan çiçek verdi.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=472645&postcount=5
bernacyhn
01-08-2009, 16:29
bir de fatihin kasnağı var o da çok güzel. o da T şeklinde merdiven ve basamakların uç kısımlarında sürgünlerin sarılmaları için ipler bağlı. fatihbrk adlı forumda kasnaklarının fotoğlrafları vardı.
çok üzüldüm :(
hoyamın resmini buraya ekler eklemez ona çarptım ve yere düşürdüm :(
toprağından çıkmadı sadece bir yaprağı kırıldı hemen düzelttim yerine koydum.
şimdi korkuyorum umarım ona birşey olmaz :(
bernacyhn
01-08-2009, 22:31
Merak etmeyin Sevgili sükunet sürgünlerinin uçlarına bir şey olmadıysa hiçbir sorun çıkmaz..
teşekkür ederim sevgili berna inanın içimi rahatlattınız.;)
şayet akşamdan beri hayıflanıyordum :(
Hocalarım lütfen yardım edin hoyamda bir sorun var.Sorunumuz ne anlamadım yapraklarım buruş buruş oldu ...lütfen acilll yardım..
Sevgili Berna,
Kasnağa aldığın hoyanda kaç kök var? Çok gür duruyor.
Fatih Bey, kökler çürümüş olabilir biraz fazla suladıysanız köklerden su almıyor gibi görünüyor. İsterseniz çıkarıp bir kökleri inceleyin eğer çürümüşlerse, kökleri kesip gövdeden tekrar köklendirmeyi deneyebilirsiniz.
Yardım lütfen,
Çeliklerim geldi. Biri azıcık kök bile vermiş.Sevgili raddle, binlerce teşekkür.
Aşağıda yer alan ikinci çeliğimi dikimi nasıl yapmalıyım? Alttan yaprak azaltmam gerekli mi? İlk boğumun altında kalan bir santimlik gövdenin toprakla buluşması için yeterli olur mu?
96351
Teşekkürler....
bernacyhn
03-08-2009, 11:57
Sevgili maki01, bir kök var sadece ama sonradan sürgünlerden toprağa değenler kök salıp toprağa tutunmuşlar bu sayede gürleşti. Üstünde sadece 2 tane yaprak bırakıp dikin Sevgili maki01, en üstte 2 yaprak kalsın böylece sürgün verişi çabuklaşır.
Sevgili Berna, teşekkürler
Geriye dönük bilgileri okuduğumda aynı şey öneriliyor ama nolur nolur, yapraklara veda etmem belki gerekmiyordur diye düşünmüştüm :( Nasıl kıyacaksam.
Kıyamadım. Bir gün suda beklesin, yol yorgunluğunu atsın. Yarın ekerim artık...
Uzun zamandır çelik arıyordum, bir arkadaşım ortalama 1 merte boyunda dalı kesip getirmiş.. Bu dalı 3'e böldüm suya koydum.. Uç filizi çok ince ve uzun, köklenip dal verir mi emin değilim ama.. Atacaktım kıyamadım..
http://img526.imageshack.us/img526/406/1000569small.jpg
Sevgili Selis banada çok sevdiğim arkadaşım uzunca bir çelik yollamıştı o ikiye bölmüştü.Keşke ikiye bölseydiniz.sürgün ucuna dokunulmadıysa uzamaya devam eder.ancak dokunulduysa sürgün vermesi için beklemekten başka çözüm yok.
Sevgili Berna, teşekkürler
Geriye dönük bilgileri okuduğumda aynı şey öneriliyor ama nolur nolur, yapraklara veda etmem belki gerekmiyordur diye düşünmüştüm :( Nasıl kıyacaksam.
Kıyamadım. Bir gün suda beklesin, yol yorgunluğunu atsın. Yarın ekerim artık...
Sevgili Maki bende siz gibi kesin denilen yerleri kesemiyorum.Ben öylecce çok çelik diktim ama hepsi bolca kök saldı.Ama karar senin:DBen kıyamadım kesmeye çok duygusallaştım ben b u çiçeklerle uğraşmaya başlayalı:D
denizkedisi
03-08-2009, 19:20
Çok mutluyum bir çiçek manyağı oldum,teşekkürler raddle...Peki nasıl dikeyim?Daha önceki gibi yapmayayım:p
Birinci resim Denizkedisi.
bernacyhn
03-08-2009, 21:47
Kök çürüğü olmadıktan sonra her şekilde büyür hoya, ancak çabuk sürgün vermesi için kesiliyor hani var olan gücünü yapraklara değil yeni çıkan güzellere vermesi içinn..
ilknur aşık
04-08-2009, 14:02
Sevgili iklimsiz aleyagarden'dan köklü nasıl geldi? Kargo sağlam geldi mi? Bitkilerin genel durumu nasıldı? Bir resim yükleyebilirmisiniz acaba?
Sevgili raddle'dan gelen çeliklerim oksijenli suda bir süre bekledikten sonra toprakla buluştu. ( Fazla yapraklara kıyamadım. Geç sürgün versin , beklerim.) Can suyuna da oksijen ilave edilerek sulandı ve de Adana'da mümkün olan en serin ve direkt güneş ışığı almayan yerlerine yerleşti. Toprak harcı dergide yer alan bilgiler ışığında hazırlandı. Sevgili Mucip Bey'i de anarak biraz bahçe toprağı da eklendi
Teşekkürler sevgili raddle...
96521
96522
o zaman ben bu siparişi gelcek yıla erteleyeyim.Şuan ençok Kerrii sahibi olmak istiyorum ancak seneye gerçekleştireceğim.tabi birkaç ekleyecek olduğum türlerle.Seneyede bir sipariş yaparmıyızzz???
Evet, mart sonu elimde olacak şekilde...:confused:
Bir psikopatlığa bağlayıp hangi üyede hangi tür var'ın bir listesini çıkarsak, ne durumda falan onları belirlesek mi acaba :)
....
Ama olmayan türler veya henüz herkeste çok küçük olan türleri hem yedeklemek hem yaygınlaştırmak amacıyla bir o tiplere ağırlık verilebilir siparişte. Bunların çoğunu da herhalde yavaş büyüyen türler alacak. Serpensin çelik alınacak kadar büyümesini beklemek, Paul Bey'den sipariş etmekten daha zor anladığım kadarı ile..
Bir de hani kolay büyür geç büyür neye göre acaba.. Benim geçen siparişlerden aldığım bir red button bir de silverpink var ve yanılmıyorsam ikisi oldukça yakın iki melez tür. Biri sürgün verdi boyunu geçti, diğerinde en ufak bir hareket yok... Aynı koşullardalar...
Sayın kaktüs, sizinle ayni fikirdeyim envanterimiz olsa iyi olurdu.
Çiçeklerine, büyümelerine, kokularına ve iriliklerine göre sınıflandırıpta talepte bulunulsa daha iyi olur.Bunun için ingilizce bilen arkadaşlarımıza çok iş düşer.;)
Silverpink yavaş büyüyor, bende ki bir yaşını geçti, ancak bir karış büyüdü..:D
myhoyas.com daki Bayan Christina mum çiçeği türlerine ait bazı deneyimlerini sitesinin girişinde aktarmış. Onlardan gözüme çarpanlar:
yavaş.
Çok güzel paylaşım, teşekkür ederim.
sn dkp
ingilizce bilen yardımcı konusunda endişeniz olmasın. Elimden geleni yaparım... :) Bu kadar emeğinize bizim de tuzumuz olur..
Mart da çok geç gibi insan heveslendikçe hevesleniyor :)))
Envanter mi çıkarsak hakikaten... En çok hoya sizde, sn iklimsizde var sanıyorum. Sizler ile başlayalım.
Silverpinkin de redbutton ile akraba olduğunu düşünerek büyümemesine üzülmüştüm. Gerek yokmuş demekki... Bir sürgüncük bile yok =)
Silverpink yavaş büyüyor, bende ki bir yaşını geçti, ancak bir karış büyüdü..:D
Bunların huyu suyu belli olmuyor bence.:)
Bendeki Silverpinkler de, sardırdığım teli bir kaç tur dönüyorlar.
Tersden diktiğim tek yaprak bile kocaman oldu.:)
Ben de, serpens ve carnosadan şikayetçiyim örneğin.
Carnosa nazlana nazlana büyüse de, serpens kendini mum değil, mumya sanıyor diye düşünmekteyim artık.
Bir senede ya öl, ya bir sürgün ver.
I ıh, tık yok.:(
Sevgili kaktüs, envanter çıkarmaktan bahsetmişsiniz.
Mum çiçeği ana başlığı altında, bir de envanter başlığı açılabilir belki.
O başlığa, herkes elinde olan türleri yazar.
Ölen olursa, yanına öldü notu yazılır, yeni alınan olunursa, mesaj düzelt kısmından yeni tür listeye eklenir.
Böylece kimde ne tür var, hangisi yaşıyor, hangisi öldü bilinebilir.
Örneğin;
Ben kendi mesajıma kendi listemi yazarım.
1-carnosa
2- silverpink
gibi..
Varsayalım carnosa öldü. Kendi mesajıma düzelt kısmından girer,
1-carnosa
2- silverpink (öldü)
yazabilirim.
Ya da, yeni aldığım türü 3-... yazarak ekleyebilirim.
Bu öneri değişebilir, geliştirilebilir, reddedilebilir.:)
Bence sayfayı açan arkadaş, bilinen hoya türleri ile ilgili tek tek mesajlar açsın. Elindeki hoya envanterini ve durumunu bildirmek isteyen arkadaşlar sayfayı düzenleyen kişiye mesaj atsın. Arkadaşımızda gelen bilgiyi ilgili mesajın altına eklesin. Kişiler tek tek mesaj attığında sayfa sayısı arttıkça bütünlük içinde görmek çok zor oluyor. Böylece ilgilendiğimiz hoya türü hangi arkadaşlarımızda varsa onun başlıklarına da erişimi kolaylaştırmış oluruz.
Bugün hoya çeliği sahibi olan bir üyenin, tereddüt ederek yazmaya karar verdiği önerisi:)
3-4 gündür hoya ile ilgili mesajları okumaya çalışıyorum. Sonunda e-dergideki bilgilerle devam etmem gerektiğine karar verdim. Fırsat buldukça diğer başlıklara da bakmaya çalışıyorum ama hiçbir zaman tamamını okudum diyemiyeceğim, biliyorum :)
Sevgiler..
bernacyhn
04-08-2009, 23:42
Sevgili maki01, ben hoyamla ilgilenmeden önce bu forumu baştan sona okumuştum. Tabii tamamını bitirene kadar hoyam kendine gelmişti :) Rahmetli mucip abiciğimi tanıyamadan vefat ettiğini öğrenince çok çok üzülmüştüm. O vefat ettikten sonra uzun süre kimse uğramadı bu foruma eskilerden benim gibi yeniler mesaj yazıyorlardı. Mekanı cennet olsun hepimizin başı sağolsun..
http://img9.imageshack.us/img9/4071/1000561small.jpg
Dün bir evin camından çektim.. Sahibi yaşlı bir amca ve bir süre önce ölmüş.. Çiçeği de arkasından gidiyor.. :(
Sevgili Cicada yardımınız için çok teşekkür ederim gerçektende kökler çürümüş nedenini anlamadım bir güzel kökleri temizledim çürüyen yerleri temizledim sonra da suya koydum inşallah kendine gelir.
Bu pembeydi umarım kurtarırım.Kurtaramassam...:(
Evet, ben farklı bir çevirici programı kullanıyorum ama, olmuyor..:D
Paul, resimler ve açıklamalar bölümünde kopyalamaya izin vermiyor, kopyaya dediğinizde sayfa kapanıyor:confused:
Ya bilgisayar, ya dil uzmanı gerekiyor, nasıl yapalım.:confused: İng. konusu, sayın kaktüs, mükemmel olur..
Bana göre çelikler için en güzel dönem, mart ayı :D
Arkadaşlarım isterse her daim sipariş yapabiliriz..:D
Çeşitli konularda çeviriler yaptım. Özellikle spesifik konularda dil çevireb programlar (google da dahil) Türkçe çevirileri çok kötü yapabiliyor. Dilin yapısı nedeni ile biraz da kelimeler bire bir karşılık gelemediğinden anlamsız cümleler çıkabiliyor. Ama dediğim gibi o konuyu hiç dert etmeyin o konu benim :)
Envanter ile ilgili olarak ben küçük bir çalışma yapmaya başlamıştım. Kendi siparişimden önce araştırırken.
Onu geliştirip önce elimizdeki hoyalarla başlayabiliriz.
Her biri için bir başlık olursa türün çeşitli iklimlerdeki gelişimi açısından da izleme şansımız olabilir aslında. Bu iyi bir fikir. Bir yerde de toplu bir envanter listesi tutabiliriz.
İklimsizdeki nazlı carnosanın aksine benim evde çılgın gibi büyümekte mesela.
İklim ve nemlilik ile ilgili olabilir belki. Türkiye'de hoya türleri sizlerle başladığına göre, gelişimleri konusunda bilgi altyapısını oluşturmak da sizin elinizde :) Madem bu kadar ilgilendik devamını getirelim :)
Ben biraz araştırma yaptım kendi hoyamın türünü ararken bir kaç site buldum. Her tür hoyanın resimleri ile gösteriyorlar. Çok güzel bir site.
http://www.hoyor.net/en/species.php?page=a
http://www.myhoyas.com/index%20ENG.htm
Site burası. Çok güzel açıklayıcı bilgiler var içinde. İsteyenler oradan tür seçebilir kendilerine. Hem her tür için resim de olduğu için çok yararlı olacağını düşünüyorum.
Biz de zamanında böyle bir araştırma yapmış ve faydalanabileceğimiz linkleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5975) bir başlık altında toplamıştık.:)
denizkedisi
10-08-2009, 01:10
Bende şu an torfta köklenen hoyalar vardı ya onlar hiç tomurcuk vermiyor,acaba hiç vermeme gibi bir durum oluyor mu,kuruyup çürüyüp gitmesinler?
Denizkedisi siz şimdiden çiçek dememelisiniz.Önce sürgün vermesini beklemelisiniz.Mum çiçeği sabar işidir.İlk diktiğimde bende sabırsızdım ancak onlarla yavaş yavaş büyümeyi öğrendim.Çiçeklenecektir ancak bunu zaman gösterir.
denizkedisi
10-08-2009, 12:07
Çiçek değil ben bir yaprak demek istedim.
berduray
15-08-2009, 14:31
Büyümeye devam ediyor, saksı dar gelmeye başladı...Kaybetmekten korkuyorum.
O kadar emekten sonra.
Baharı beklemeliyim sanırım.
Bir sürü çelik al bence, nolur nolur. Gerçekten maşallahı var. Saksı değiştirmesen olmaz mı?
berduray
15-08-2009, 17:06
Çelik mi lazım?
Çelik istemek için yazmadım. Sadece saksı değişimi sırasında bir terslik olursa geride yavruları kalsın demek istemiştim.
Sevgili raddle'ın yolladığı 2 çeliğimin (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=474324&postcount=4503)toprakla buluşmasının ardından 11 gün geçmiş. İyi durumdalar, bir bozulma olmadı :)
berduray
15-08-2009, 17:16
Bir şey demedim lazımsa yollayayım diyecektim.
Bu çelikleri elimde orkide toprağı olmadığı için , dere kumu, torf, humus, perlit birazda bahçe toprağı karışımıyla hazırladığım toprağa diktim. Dün orkide toprağı aldım. Acaba 11 günden sonra şaşırtıp , orkide toprağı , torf karışımına alsam mı?
Çok teşekkürler biliyorum yardımcı olmak için yazdığını. Ters ifade ettiysem özür. Konu mum çiçeği olunca heyecan yaptım sanırım. Ben budama özürlü biriydim çok yakın tarihe kadar. Hala öyle, ot olduğundan emin olmadan saksının içınden çıkan yabancı bitkileri bile koparamıyorum. Kıyamıyorum. Senin mum çiçeğin de çok görkemli, hani dokunma sakın demek gibi bir şeydi :)
Sevgili Maki şaşırtma her türlü bitkide büyümeyi teşvik ediyor...
Sayın berduray o ne güzellik öle kaç yıllık acaba. Bir çiçek açtı mı heralde 15 tane aynı anda açıyordur. Türü ne acaba onun.
berduray
15-08-2009, 17:34
Başlıkta ne yazıyor , hoya carnosa , kendileri en az 6-7 yıldır benimle birlikte...
Aynen öyle her yerden açıyor, uç sürgünler çok hassas, anında kuruyor.
Yeni köklendirmeye çalıştığımız bitkilerdeki yaprak sayısını azaltmak, bitkinin enerjisini yaprağa aktarmaması, köklendirmeyi teşvik için yaptığımız bir işlemdir Sayın Maki01, bence siz de öyle yapmalısınız.
Kıyamadım yazmışsınız, kıymalısınız.
Toprak karışımınız gayet güzel, hiç ellemeyin.
Kıydım sevgili Berduray :) Diktiğim gece herhalde sabaha kadar mum ile ilgili mesajları, başlıkları okudum. Işıklar içinde yatsın Mucip Bey'in tüm çelik dikimlerinde ısrarla tek en fazla 2 yaprak önerisi , benim de 2 yaprak bırakarak diğerlerini kesmemi sağladı. Fazla yaprakları da yine Mucip Bey'in balık, kavak ikilisini hatırlayarak yanına diktim . Umarım başarılı olurum yetiştirmekte.
KARADENİZ37
15-08-2009, 17:48
Sevgili Berduray bu ne güzellik mum çiçeği değil mum ağacı olmuş:p MAŞALLAH darısı tez zamanda başıma.Sanırım hem yerini hem de seni çok sevmiş.Belliki sana daha da güzel görüncem diye salınıyo.Eğer ayıp olmazsa budama yapıcan zaman banada bi çelik yollar mısın?
denizkedisi
15-08-2009, 21:01
Sayın berduray,çiçeğiniz çok güzel.Bende şu an 6 sı köklü 8 çelik var,bakalım ne olacak?Umarım böyle büyür.
denizkedisi
15-08-2009, 21:04
Sayın Faruk , şaşırtma her türlü bitkide büyümeyi teşvik ediyor, demişsiniz.Şimdi bende köklenmiş durumda çelikler var,acaba onları başka bir yere diksem mi?Sürgün verir mi?
Ben şaşırtmayla çeliklerimi başka bir yere diktim ve şuan çok keyifli bir şekilde büyüyorlar Sevgili Denizkedisi...
Ancak köklenmiş bir çeliği ellemek hiç de iyi birşey değil.Çiçeğin küsmesine neden olabilirsiniz.Hemde saksı değişim zamanı olmadığı halde saksı değiştirmeyin derim.
Sayın Berduray sizin kinede bolcaaa maşallah.Allah nazarlardan saklasın.
berduray
15-08-2009, 21:46
Teşekkürler dostlar, darısı başınıza...Şaşırtma için şu an iyi bir mevsimde olmadığımızı düşünüyorum.
Biraz daha serinlesin hele...
Kocaeli'nin iklimi ne durumda bilemiyorum ama buralar hala sıcak.
Sevgi Durul
16-08-2009, 20:21
98345Benim de geçen sene köklenmiş çeliği annemden getirdiğim bir mum çiçeğim var.Geçtiğimiz yaz 5-6 yaprak çıkarıp durdu. Baharda büyür diye beklerken o hiç büyümedi. Ben de tepesini kesip aynı saksıya diktim.Şu ana kadar sadece iki yaprak çıkardı. Kestiğim toprakta kalan bölüm ise buruşmaya başladı.Gözüne baktıkça geriye gidiyor. Bu durumda ne yapmam gerekir? Çabuk büyümesini nasıl sağlayabilirim? Bilen arkadaşlar yardım ederlerse sevinirim. fotoğrafı:
iki ay önce ilk kez gördüm bu çiçeği ve hemen komşumun çiçeğinde 2 yapraklı bir dalı köklendirip diktim.Şuan gayet canlı görünüyor ve sanırsam yeni yaprakda geliyo;) ama hep bir konu bu bitkiye olan ilgimi azaltıyor(7 senede çiçeklenmesi).gerçekten de bu kadar uzun mu sürüyor? şöyle iki senede çiçeklenme imkanı var mı?:rolleyes:yardımcı olursanız sevinirim..;)
buda bir fotoğrafı...ama net değil :(
Bence bu 7 yıl çiçek açmama meselesi tamamen bir rivayet bence Sayın Halil33. Ben bu forumda su da köklenirken çiçek açan çelikler,dikildiği anada çiçek açan çelikler gördüm. Zira benim de yeni diktiğim mum çeliğim çiçek oluşturuyor...
Sayın sdurul, size mumçiçeğinizi saksısından çıkarıp köklerini incelemenizi önereceğim, bir bakın kökler sağlıklı mı yoksa bir çürüme mi var? Belki toprağında bir sorun vardır yeni nefes alan bir toprağa dikmenizi öneririm eğer kökler çürümüşse tekrar köklendirmeyi düşenebilirsiniz. Bir de çok küçük bir saksıya dikmenizi öneririm mesela 10cm'lik. Kökler saksıyı doldurduğunda bir büyüğüne geçirirsiniz.
sağolun sayın Faruk ilginiz için, artık bu çiçeğe bakışım değişti. İnşallah bir an önce çiçeklerine kavuşurum..:D:rolleyes:
Faruk Bey'e katılıyorum.. Çelikten büyüyen 4 yaprağı olan mum çiçeğim 8-9 ay içinde bir metreye ulaşıp çiçek açmıştı.. Yerini sevmesi çok önemli bence..
nasıl bir yere koymalıyım?şuan bahçemde gölge bir yerde duruyor ve çok az sabah güneşi görüyor..
Halil Bey bahsettiğim Carnosa çok ilginçtir ki, merdiven boşluğundaydı ve çok az ışık alıyordu.. Şu an edindiğim bitki ise bahçede güneş alan bir yerde..
Sitede gördüğüm kadarıyla genelde yarı gölge yerlerde yaşayan bitkiler var..
nasıl bir yere koymalıyım?şuan bahçemde gölge bir yerde duruyor ve çok az sabah güneşi görüyor..
Sayın Halil33 benim 1 saksı mum çiçeğim güneş görmeyen fakat bol aydınlık alan cam önünde içeride,bir saksı mum çiçeğim de sabahtan saat 13 e kadar güneş alan cam önün de içeride. Güneş almayan aydınlık mekanda bulunan mum çiçeğim güneş alan pencere önünde ki mum çiçeğimi boyca geçti ve gelişimi çok hızlı. Şunu anladım ki mum çiçeğinin güneşten ziyade bol aydınlık alan bir cam kenarında gelişimi süper oluyor...
Sevgi Durul
17-08-2009, 15:10
Sayın sdurul, size mumçiçeğinizi saksısından çıkarıp köklerini incelemenizi önereceğim, bir bakın kökler sağlıklı mı yoksa bir çürüme mi var? Belki toprağında bir sorun vardır yeni nefes alan bir toprağa dikmenizi öneririm eğer kökler çürümüşse tekrar köklendirmeyi düşenebilirsiniz. Bir de çok küçük bir saksıya dikmenizi öneririm mesela 10cm'lik. Kökler saksıyı doldurduğunda bir büyüğüne geçirirsiniz.
İlginize teşekkür ederim sayın Cicada, Önerilerinizi dikkate alacağım. Yaprakları buruşmuş olan ana bitkiyi topraktan çıkardım, suya koydum.Kökler galiba çürümüş, iki sağlam kök var gibi görünüyor. Diğerinide küçük saksıya almaya çalışacağım. Ama köklerinin zarar görmesinden korkuyorum.
Sdurul diğer saksıda ki kalsın isterseniz çünkü sağlıklı köklere zararverebilirsiniz ve bitkiniz küser.
Mehtap hanım sizde mesajınızı buraya yazarsanız daha fazla ilgilenen olur.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9825&page=18
pembegül
17-08-2009, 15:29
Arkadaşlar bu forumda baş sayfalarda yediveren mum çiçeği diye bir mesaj okumuştum yazan arkadaş edirnedendi sanırım ben şimdide bu yedi verene sarmış durumdayım . Yediveren mum çiçeği aynı çiçek kapsülünden yedi kez açıyormuş bilenlerden bilgi rica olunur ..
Bunlar mum çiçeği mi. Üniversitenin kütüphanesinde buldum. Çok benzettim ben. Hele bide öle derseniz. Ben hemen bir koşu çelik alayım ondan. Bİrde türünü bilen olursa süper olur.
98496
98497
Üstten görünen farklı bir bitki galiba. O nedir kine.
Bence o mum çiçeği. ( Hoya Cornosa ) Siz bir koşu gidip çelik alın, hazır çiçek de yokken üstlerinde almışken birkaç tane alın ki isteyenlere de verebilesiniz... :)
Valla yarın halledicem şimdi kapandı valla kütüphanede de. Kütüphaneden nasıl alıcam onu bilmiyom ki. Birde nasıl alıcam onu da bilmiyorum. Koca bir dal koparsam iyi mi? Şöle 1mtlik bir dal sonra onu parçalasam olur mu?
tamamdır o zaman çok güzel aydınlık ama güneşsiz bir yer buldum oraya koycam yardımınız için teşekkürler..;)
Üstten görünen farklı bir bitki galiba. O nedir kine.
Sayın İsolet üstten görünen bitki kauçuk oluyor...
Valla kauçuk değil de ben mum çieçğinde kaldım ondan alıcam muhakkak bi şekilde.
finduk52
18-08-2009, 09:33
Benimde artık iki tane mum çiçeği çeliğim var :D şuan sudalar ilerleyen zamanlarda tuttukça resmini çeker eklerim bende evime yayacağı o müthiş kokusu ve şirin çiçekleri için heyecanlanıyorum şimdiden tabi iyi bakabilirsem
Valla yarın halledicem şimdi kapandı valla kütüphanede de. Kütüphaneden nasıl alıcam onu bilmiyom ki. Birde nasıl alıcam onu da bilmiyorum. Koca bir dal koparsam iyi mi? Şöle 1mtlik bir dal sonra onu parçalasam olur mu?
Sayın isolet, çelik almanıza oradaki görevlilerden birisi birşey demeyecekse eğer yaprak olan yerin 2 cm aşağısından temiz bir makas ise kesin dalı. Birkaç kişiye paylaştırmak için fazla çelik alacaksanız da bitkiye çok zarar vermeyeceğiniz bir yerden biraz uzunca kesin dalı, eve gidince de yaprak gözlerinin biraz altından kese kese bölün derim...
Teşşekkür ederim sayın ilkin şimdi tatile çıkıyorum sonunda gelince alıcam artık. Nasıl olsaa yerinde duruyor.
Rica ederim. Bir faydam oldu ise ne mutlu bana.
Yalnız çelik alırken dikkat edin; yaprakların çıktığı yer var göz deniliyor ona, o gözün altında biraz sap kalsın. Köklenmesi daha sağlıklı olur. İyi tatiller size...
Uzun bir beklemenin ardından tam da ümidi kesmişken güzel bir sürprizle karşılaştım (fotograf net değil telefonla çektim) bugün çok mutluyum :D :D :D
Sayın Emrezgi gözünüz aydın , çeliğiniz tutup ilk yapraklarını vermeye başlamış...
Çok bekletti beni ama unuttum gitti beklediğim zamanı ;) İnanır mısınız onu hiç umursamıyomuş gibi yaptım bıraktım bi köşede durdu sadece suyunu verdim bundan sonrada pek ilgilenmicem böyle daha iyi gelişir belki kendini göstermek için :D
bu sitenin vesilesiyle bir mum çiçeği sahibi oldum ben de, büyümesi gayet güzeldi. ancak son çıakrdığı 3 yaprağın kenarları kahverengi tırtıklı, sert. yapraklar ince ve pek büyüme gözlemleyemedim. uç sürgünü uzamaya devam ediyor. neden böyle oldu acaba? bilen var mı?
genel görüntüsüyle, son çıkan 3 yapraktan birini göstereceğim
Yapraklar yenmişe benziyor, böcek alarmı!
Orkun Kırcı
20-08-2009, 09:39
Bir buçuk aylık bebişlerim. Bu kadar hızlı büyüyen çeliklere ilk defa rastlıyorum. Evin heryerini carnosalarla kaplamaya karar verdim.
Bugün mum çiçeğimin çiçek açmak üzere olduğunu gördüm. Uzun bir kurtarma çabasından sonra çiçeğimin kurtulmuş olduğunu gördüm. Çünkü çiçeğimi böcekler istila etmişlerdi. Yalnız yaprakları hala tam olarak sağlıklı değil uçları kesik kesik ve kuru
Yapraklar yenmişe benziyor, böcek alarmı!
yapmayın şimdi cicada :( ben küçük siyah sineklerden başka böcek görmüyorum evde. rüzgardan vb etkilenmiş olması muhtemel mi? ya da saksı değiştirmiştim, saksı değişiminden?
Sn Optimus,
O zaman şunu sorayım bu yapraklar böyle mi büyüdü, yani yapraklar yeni oluşmaya başladığında eğer gözlemlediyseniz bu deformasyon mecut muydu?
Mum çiçeğinizin çok güzel ve sağlıklı gelişmiş Sayın Orkun Kırcı, ellerinize sağlık. Toprak karışımını nasıl hazırladınız?
Yeni hoyalarla buluşmadan önce , ilk hoyalarımda deneyim kazanmaya çalışıyorum. Benim çelikleri de toprakla buluşturalı 17 gün olmuş. Kopardığım yaprakları da dikmiştim. Onlarda kök gelişmiş . Çeliklerde yeni sürgün olmasa da oldukça sağlıklı duruyorlar.
aşağı yukarı öyle cicada, birden böyle olmuyor, bitkime ev içinde bakıyorum zaten, ama burada çok rüzgar esiyor, gündüz özellikle ne perde kalıyor ne pencere ne kapı, bitkilerimi de yere düşürüyor rüzgar, o nedenle gündüzleri genellikle kapalı tutuyorum heryeri; sabahları ve akşamları ve gece açabiliyorum pencereleri, bitkilerim de ancak o zmana hava alıyor. rüzgar da nazaran sakinleşiyor. yine de acaba diyorum yeni çıkan yapraklar çok ince ve narin olduğu için rüzgardan etkilenip de kurumuş olmalrı mümkün mü? yoksa besin eksikliği mi var? ya da daha büyük saksıya almış olmam bitkide kök yapmaya verdi ve yapraklar yeteri kadar besin alamadı mı? böcek olasılığı bana çok uzak görünüyor çünkü....
ve aynı yerden karşılıklı 2 yaprak çıkmıyor, biri gelişebiliyor, yalnız uç sürgünü alabildiğine uzadı. mum çiçekleri böylemi gelişim gösterir, yoksa benimkinde anormallik mi var?
Her ihtimale karşı arada aşırıya kaçmadan böcek ilacı yapın bence, bir zararı olmaz ve aşırı rüzgar yaprakları kesin etkiliyordur. Dikkat ederseniz eğer yeni çıkan yapraklar büyürken dallardan birisine deydiği zaman hemen orası normal yaprak oluşumundan çıkıyor dalın ince şekli yaprağın içine giriyor. Direk güneş ışığından da koruyun bitkiyi, yapraklara spreyleme yaptığınız zaman hele direk güneş ışığı gelmesin. :)
Orkun Kırcı
20-08-2009, 17:22
Mum çiçeğinizin çok güzel ve sağlıklı gelişmiş Sayın Orkun Kırcı, ellerinize sağlık. Toprak karışımını nasıl hazırladınız?
Yeni hoyalarla buluşmadan önce , ilk hoyalarımda deneyim kazanmaya çalışıyorum. Benim çelikleri de toprakla buluşturalı 17 gün olmuş. Kopardığım yaprakları da dikmiştim. Onlarda kök gelişmiş . Çeliklerde yeni sürgün olmasa da oldukça sağlıklı duruyorlar.
Fotodaki çelikler henüz hazır aldığım torftalar. Büyüyünce de gübre karışımlı toprağa alıyorum. Toprak ne kadar havalı olursa o kadar iyi gibi bence.
Benim düşündüğümü sizde düşünüyormusunuz.Şu aşağıda ki resim için.Sanki çiçek;)
Çok mutluyum. Sevgili raddle'dan gelen 2 çeliğimden biri toprakla buluştuktan 20 gün sonra filiz verdi :)
Sevilay hanım teşekkür ederim.Sanırım sonunda dayanamadılar:DYazık çocuğu bir kere de olsa sevindirelim dediler.Ancak tomurcuk kendini dökmüş gibi bir kaç hafta daha izleyeceğim.Bakalım gelişmeler bize neler gösterecek:D
Arkalarda olması dezavantaj ancak sürpriz için iyi bir ortam:D
Uzun süredir suda bekleyen çeliklerimi sonunda diktim.. Hatta artan 2 tane tek yaprağı bile.. :p
http://img39.imageshack.us/img39/3328/1000724h.jpg
finduk52
26-08-2009, 02:07
Yaşasınnn !!!
Çeliklerimden bir tanesi kök vermiş , az önce gördüm çok sevindim ya
Hoyam yaprak vermeye başladı. Yanında bir sürgün daha var. 2 ayrı dal olacak gibi.
99834
Bu da diğer çeliğim. Yatık ekmiştim sanırım. Daha geç sürgün verecek gibi. İki hoyanın yaprak renk ve büyüklükleri farklı. Yapraklar promosyon :)
99835
_kardelen_
27-08-2009, 11:05
Bir arkadaşımın hoyası var, kıyamadığından bana bir türlü çelik vermiyordu. Gidip gelip söyleye söyleye bıktırdım. En sonunda "saksısıyla al götür" dedi :D Ama ben sadece çelik aldım tabi. Şu an suda. Suda köklenir mi, yoksa belli bir süre sonra toprağa almam gerekiyor mu? Sadece yaprağından da çoğaltıldığına dair mesajlar gözüme çarptı, yanlış anlamamışım değil mi? Öyleyse bir sürü mum çiçeğim olabilir ;)
Sevgili Kardelen,aldığın çelik uzunsa iki göz bırakıp parçalaya bilirsiniz.Ancak yapraklardan üretmek çok fazla uzun sürüyor ya da hiç olmuyor.
Kardelen, forumda okuduğum kadarıyla yapraktan yetişmiyor.. Yaprakta köklenme olmuyor sanırım.. Yine bu forumda okuduğum kadarıyla çeliklerin suda beklemesine gerek yokmuş.. Suda köklenen çelik toprakla buluşunca o kökler çürüyüp, toprağa uygun farklı kökler çıkarıyormuş.. Bunu bizzat kendim gördüm.. Hem toprağa dikersen vakit kaybetmemiş olursun bir an önce filizlenmeye başlar..
Çok sık olmasa da, yapraktan yetişiyor.
Örneğin, benim cinsini hatırlayamadığım bu yaprak (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=322749&postcount=93)şimdi üç katı boyunda ve kendi gibi dev yaprakları var.:)
İlk siparişten diktiğim Silverpink yaprağı ise, boya çok gitmese de bol miktarda yaprak verdi.
Ben, fazla yaprakları atmayın derim yine de.:)
Sevilay demek ki olmaz diye bir şey yokmuş..Çok da güzel olmuş..:rolleyes:
O çiçeğin arkadan çekilmiş fotosu olsaydı keşke.. Filiz nerden çıktı merak ettim..
Bakalım benim yaprakların akıbeti ne olacak ?
_kardelen_
27-08-2009, 14:01
Zaten 3 gözden ibaret sevgili fatih. İki göz alttan kesip suya koydum geri kalan tek gözü de suya koydum. Ben onları toprağa dikeyim o zaman. Bir tane de yaprak deneyeyim. Zaten tek göz olanın boyu da kısacık kaldı tutar mı bilmiyorum.
Kardelen meraklanma tek gözde olsa mum çiçeğin sürgün verir.ancak yaprakların birleştiği yerin altı toprağa deysin üzeri açık kalsın.Toprağa değen kısımdan hemen kök salacaktır.Açık olan kısımdan da filizlenecektir.
Orkun Kırcı
27-08-2009, 20:43
Kardelen, forumda okuduğum kadarıyla yapraktan yetişmiyor.. Yaprakta köklenme olmuyor sanırım.. Yine bu forumda okuduğum kadarıyla çeliklerin suda beklemesine gerek yokmuş.. Suda köklenen çelik toprakla buluşunca o kökler çürüyüp, toprağa uygun farklı kökler çıkarıyormuş.. Bunu bizzat kendim gördüm.. Hem toprağa dikersen vakit kaybetmemiş olursun bir an önce filizlenmeye başlar..
Sevgili Selis bende yapraktan yetiştirmeye nail olanlardanım. Tek yaprak rahatça kökleniyor ama uç vermesi gerçekten çok küçük bir olasılık. Uç yapması için neredeyse 1 yıl bekledim. Bir ayy önceki fotosu:
http://agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=94889&d=1248528994
arı maya
30-08-2009, 12:07
merhaba arkadaşlar ben mum çiçeği hakkında araştırma yaparken bu siteyi tanıdım çokta yararlandım çiçeklere olan sevgim çok daha arttı inanın ev çiçekle doldu bunların arasında mum çiçeği başta geliyor herkese teşekkürler.
arı maya
30-08-2009, 12:14
:(ya bendeki mum çiçeğinin
üzerinde yeni yeni tomurcuklar var bakalım açınca hangi renk merak ediyorum.
berduray
30-08-2009, 15:06
Hoyam ve birkaç gündür bize sunduğu güzellikler...
berduray
30-08-2009, 15:08
Yirmi kadar çiçek oluşturdu, yapraktan da hoya üretilebilir.
Suda bekleyen bir yapraktaki kök oluşumları yavaş yavaş başlıyor, fotoğraf kalitesi için özür, para biriktirmeye başladım, iyi bir makina alacağım inşallah:)
Hoyam yaprak vermeye başladı. Yanında bir sürgün daha var. 2 ayrı dal olacak gibi.
99834
Bu da diğer çeliğim. Yatık ekmiştim sanırım. Daha geç sürgün verecek gibi. İki hoyanın yaprak renk ve büyüklükleri farklı. Yapraklar promosyon :)
99835
Carnosaların yaprak yapıları farklı olabiliyor mu? İki çelik göndermişti sevgili raddle, birinin yaprakları koyu yeşil ve ince, diğeri ise açık yeşil ve yaprağı diğerine göre daha etli ( kalın) ?
Maşallah sevgili Berduray ne kadar muhteşem bir çiçek.Sanırım beyaz aramayı bırakacağım aartık.Rengi sürpriz olsun istiyordum sizde resim ekleyince iyi ki de bir çeliği bana vermiş diyorum.Çok teşekkürler tekrar ve çok muhteşem bir çiçek.Sizinki tohum yaptı mı?(dışarıda olduğundan soruyorum.)
Carnosaların yaprak yapıları farklı olabiliyor mu? İki çelik göndermişti sevgili raddle, birinin yaprakları koyu yeşil ve ince, diğeri ise açık yeşil ve yaprağı diğerine göre daha etli ( kalın) ?
Etli etsiz olması onların çıkma sürelerine bağlı.Kalın olan daha önce çıkmış ve gelişmiş olduğundan etli yapısını alır.İzce olana yeni çıkmış ve daha gelişmemiş olanıdır.
Açık ve koyu olmasıda güneşle alakalı diye billiyorum.Güneş gören açık,fazla görmeyen koyu renkli oluyor.
Sevgili Fatfih aynı yerde, aynı koşulda duruyorlar. Nedeni ışık olmamalı. Şöyle sorayım. Beyaz ve pembe çiçekli carnosaların yaprak yapıları farklı olabiliyor mu?
Sevgili berduray, mum çiçeğin muhteşem. Ne kadar haklıymışım kıyamamakta :)
Bende iki renkte mevcut.Ancak bir farklılık görmedim.Pembemde de beyazım da da aynı yaprak yapısı ve rengi var.İkiside sabah güneşi alıyor ancak renkler aynı.Sadece çok fazla gören yapraklar açık yeşil.
berduray
30-08-2009, 15:30
Teşekkür ederim arkadaşlar, darısı başınıza...
Ben hiç tohum olayına dikkat etmedim, bilemiyorum, ama dalda kalan çiçekler yavaş yavaş dökülüyor bir süre sonra.
O yüzden sanmıyorum tohum yaptığını.
çiçeksever
31-08-2009, 15:59
Benim bitki 10 gün çiçekli kaldı.Dün çiçeklerini döktü.
Yardım lütfen,
Yaklaşık bir ay kadar önce çapı 12 cm yüksekliği 10 cm olan saksıya diktiğim çeliğimin kökleri saksı altından çıkmaya başladı. Ne yapmam gerekiyor ?
100900
100901
Saksının zeminine sert taş koymanız gerekiyordu, şu an birşey yapmayın ve saksıyı ellemeyin. Bitki önce köklerini tamamlayacak sonra sürgün verecek, siz saksının yönünü değiştirdikçe(ışık yönüne göre büyüyor) bitki nasıl büyüyeceğini bilemez ve gelişemez...
Siz yanlızca ara sıra sprey yapın ve besin takviyesini unutmayın...;)
Destek için çok teşekkürler. Saksı içine mi sert taş koyacağız? Kök çürümelerine karşı konulduğunu biliyordum ama hoyada acemiyim malumunuz :)
İlk yaprağını verdi aslında, miniş en üstte duran üçüncü yaprağı yeni çıkan yaprak. Sürgünle devam ediyor gelişmesine.
Sayın Maki bence de saksının altına bir avuç irili ufaklı çakıl taşı koy çok faydasını göreceksin...
Orhan Özbilgiç
04-09-2009, 12:13
Destek için çok teşekkürler. Saksı içine mi sert taş koyacağız? Kök çürümelerine karşı konulduğunu biliyordum ama hoyada acemiyim malumunuz :)
İlk yaprağını verdi aslında, miniş en üstte duran üçüncü yaprağı yeni çıkan yaprak. Sürgünle devam ediyor gelişmesine.
Sayın maki01;
Amaç saksının tabanından dışarı fırlayan köke zarar vermemek ise, aynı boy bir saksının tabanına yaklaşık 1 cm kalınlığında toprak ve bir avuç kadar iri çakıl taşı koyup,hoya saksınızı bu saksının içine koyabilirsiniz.
Bitki kök yapısını güçlendirdikten sonra, isterseniz dıştaki saksıyı söküp çıkarabilirsiniz.
böylelikle saksıyı yerinden her oynattığınızda,''eyvah hoya'm zarar görecek'' korkunuz omaz.
Sevgiyle kalın.
İlginiz için teşekkürler sayın orijin, biraz riskli bir yolu seçtim sanırım. Kökü çok dikkatli bir şekilde tekrar saksının içine yölendirdim. Deliği, iğne ile sık sık delinmiş alimunyum folyo ile kapattım. Ben köke zara vermeyebilirim de temizliğe gelen yardımcım tüm uyarılarıma rağmen zarar verebilir. Biraz riski göze alarak böyle bir yol izledim, en az zararla atlatmış olmayı diliyorum.
1 ay içerisinde köklerin bu kadar hızlı gelişmesi ve yaprak vermesi şaşırttı beni. ROA'nın katkısı diye düşünüyorum. Yeni siparişimiz gerçekleşip , yeni çeliklerime kavuşursam ROA ile sağlanan hızlı gelişimi de göz önüne alıp , saksı konusundaki tüm uyarılarınızı dikkate alacağım. Acemi şansı oldu belki de :)
Bilgilerini paylaşıp, destek veren arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür ediyorum.
Arkadaşlar, bu günlerde hoyam çiçek açmaya çalışıyor ancak fazla umutlu değilim açacağından.Mevsimi geçti diye biliyorum bu yüzden de fazla ilgilenmiyorum.Sizce bu mevsimde açar mı?
Benimkiler çiçek açıyor şuanda, yeni tomurcukları da büyütmeye çalışıyor aynı zamanda...
finduk52
05-09-2009, 13:30
İşte daha önceki mesajlarımda bahsettiğim hoyalarım .
Bir tanesi kök verdi ama diğerinde hiçbir gelişme yok .Biraz daha güçlenmesini bekliyorum saksıya almak için .
101251
101252
İşte daha önceki mesajlarımda bahsettiğim hoyalarım .
Bir tanesi kök verdi ama diğerinde hiçbir gelişme yok .Biraz daha güçlenmesini bekliyorum saksıya almak için .
101251
101252
Sayın Finduk52 ikinci resimde ki hoyanız 2 parçaya bölünecek tarzda galiba...
finduk52
06-09-2009, 02:06
Sayın Faruk ,
o çeliğimin uç kısmı yaprak sonrası kısa olduğu içinmi acaba köklenme henüz gerçekleşmedi , diğeri köklendiği halde ikinci resimdekinde hiçbir hareket yok .
Acaba 2 parçaya derken tam olarak nereden bölmem uygun olur sizce?
İlginiz için çok teşekkür ediyorum.
Saygılar .
Sevgili finduk52,
Hoyada yeniyim ancak okuyabildiğim kadar çok geçmiş mesajları okumaya çalışıyorum. Bir de hoyalara ayrılmış e-dergi (http://www.agaclar.net/dergi/mum.html) var . Buralardan edindiğim bilgiye göre, hoya çeliklerini suda köklendirmeden toprağa dikmek gerekiyor. Nedeni ise suda gelişen köklerin toprakta yaşayamayacağı ve çeliğin toprakta yeniden kök üreteceği şeklinde açıklanmış. Dergiyi okumanı öneririm.
Sevgiler...
finduk52
07-09-2009, 01:02
Benimkilerin annesi :)
Kendisi eltimin holünde ikamet etmekte .
Çiçek açtığı zaman evin girişini müthiş bir parfüm kokusu kaplamakta. Şuan da üzerinde 3-4 tane goncası var.
101529
Maşallah ne hoş poz vermiş.Dolgun görünüşlü hoyalar çok güzel geliyor bana.Bu sebepten ötürü bir saksıyı 2-3 çelik dikiyorum.Özel bir sebebi yok sadece göz doldurması için;)
acemi ciftci
10-09-2009, 12:25
Aşağıdaki linkte eklediğim mum çiçeği fotoğraflarına bir bakar mısınız? Çiçeğim gayet iyi gelişiyor ancak yapraklarındaki bazı şeyler gözüme çarpıyor. Acaba bir zararlı dadandı ya da bir şeyi eksik yapıyorum da o yüzden mi böyle oluyor?
"Böyle" dediğim şeyler yaprakların üzerindeki benekler ve yamuk yaprak gelişimi
http://www.mypicx.com/09102009/mum/
Acemi çiftçi çiçeğinizde herşey normal.O benekler çiçeğin kendine has özelliği.Hatta o dalda görülen çıkıntılar toprağa girdiğinde kökleniyor.
acemi ciftci
10-09-2009, 14:05
Her şeyin normal olduğuna sevindim. O çıkıntıları köklendirmeli miyim peki sizce? Sevgili Hüzünperestin alacağı mum çiçeğine çok imrendim. O şekilde gür bir mum çiçeği elde etmenin yolu var mı? Varsa nedir acaba?
Her şeyin normal olduğuna sevindim. O çıkıntıları köklendirmeli miyim peki sizce? Sevgili Hüzünperestin alacağı mum çiçeğine çok imrendim. O şekilde gür bir mum çiçeği elde etmenin yolu var mı? Varsa nedir acaba?
Sayın Acemi ciftci o çıkıntıları bitkinizden çelik aldığınız zaman köklendiriyorsunuz. Şuan için bitkinizden çelik alıp o çıkıntıları köklendirmek için de bitkiniz çok küçük. Sayın Hüzünperest in alacağı mum çiçeği formatın da bir mum çiçeğine sahip olmanın tek yolu bir saksıya 3-4 tane mum çiçeği çeliği dikmekten geçiyor...
acemi ciftci
10-09-2009, 14:58
Sayın Faruk, cevabınız için teşekkür ederim. Sanırım bu yıllık sadece bu kadar olacak boyumuz. Yakında kış uykusuna girer yine mum çiçeğim. Gerçi yapay ışık almayı düşünüyorum ancak bununla ilgili başlıklardan henüz tatmin edici cevaplar alamadığım için bekliyorum.
Herkeze merhabalar.Benimde mum çiçeğim bu. Resimdede görmüş olduğunuz gibi iki yaprağında yarıklar var.Bu neden oluyor acaba? Onun dışında herşey normal gözüküyor.Geçen sene almıştım.Bir boy büyük saksıya aldım geçen ay, yarı gölge cam kenarında duruyor.
Sayın Sevilla mum çiçeğinizin yaralı yapraklarına bakınca o yaprakların daha önce herhangi bir darp aldığı aklıma geliyor. Çünkü bu tür etli ve kalın yapraklar da incinme sonrası yapraklar da oluşan incinme izleri çok sonları ortaya çıkıyor...
Burdaki (http://www.agaclar.net/galeri/files/46908-hoya_07052009_2.jpg) saksıların özelliği nedir?
Bu fotoğraftakiler yanılmıyorsam bana göre fırınlanmamış toprak saksı galiba...
Selis sanırım onlar sayın Dkp`in kullandığı sıkıştırılmış kağıt saaksılara benziyor.İlk köklendirmeyi sayın Dkp bu saklsılarda yapıyor.
Anladım sağ olun.. Dkp'nin kendi sayfasındaki çoğu fotoda varmış.. Özellikle de ilk sayfalarda..
Merhabalar,
Bugün sevgili Mucip Abimin ölüm yıldönümü. Kendisi aramızdan ayrılalı bugün tam 1 yil oluyor. Bana emanet ettiği kaktüsleri, sukkulentleri ve tabi ki mum çiçeği hala çok sağlıklı, onlara her bakışımda, her sulayışımda Mucip Abimi bir kere daha anıyorum. Onu hiç unutmadim...
Burada onu tanıyan ya da yeni üye olan kişiler belki zamanında bizlere ne kadar faydalı olduğunu forum içindeki yazışmalarından görüyor ve hatırlıyorlardır. Onun hiç unutulmaması dileği ile... Yattığı yerde huzur içinde uyuyordur inşallah.
Selamlar, saygılar.
ilkin
lastmohikan
05-10-2009, 18:40
ALLAH mekanını cennet yerini nur gölü etsin.
Mucip Bey'in yazdıklarını okuyarak diktim mum çeliklerini. Az biraz da bahçe toprağı eklemeyi unutmadım mesela. Bir kısmını yan yatırarak diktim. Mucip Bey öyle uygun görmüştü. Yaprakları azaltmayı unutmadım, kesilen yaprakları da dikerken balığın kavağa tırmanışını :) Çeliklerim sağlıklı bir şekilde yeni yapraklar veriyor.
Tanışamadık, mesaj yazamadık karşılıklı ama o hala buralarda.
Işıklar içinde yatsın..
Mum çiçeği büyükannelerimiz zamanından beri evlerimizin baş tacı çiçeklerindendi. Ancak şimdilerde pek yetiştirilmiyor. Adeta unutulmaya yüz tuttu. Halbuki dayanıklı koyu yeşil yaprakları mumdan yapılmış hissini veren nefis kokulu zarif çiçekleriyle gayet dekoratif ve kolay yetişen bir bitkidir. Sarmaşık cinsinden olduğu için çubuklarla desteklemek gerekir.
Askılı bir saksıya ekilirse buna gerek kalmaz. Mum çiçeği birkaç kurala uyulursa ilkbahardan yaz sonuna kadar açabilir. Bitki tomurcuktayken yerini değiştirmeyin solmuş çiçekleri koparmayın ve kaçınılmaz hale gelmeden saksı değiştirmeyin.
ÖZELLİKLERİ:
Isı: Oda sıcaklığı idealdir. Kışın 12 -15 dereceye dayanabilir. Hatta biraz serinlikten hoşlanır.
Işık: Işığı sever. Pencereye yakın yerleştirin. Biraz güneş faydalıdır.
Sulama: Çiçek zamanı düzenli sulayın.Kışın iyice azaltın.
Nem: Yapraklarına düzenli olarak su püskürtün.Yalnız çiçek zamanı ara verin. Kökleri topraktan dışarı çıkmaya başlarsa ancak o zaman saksı değiştirin.Bunu ilkbaharda yapın. İlkbaharda olgun dallarından çelik alındikin. Kolayca köklenecektir.
ben bu kadar bilgi biliyorum
saygılar...
defnilaume
05-10-2009, 19:56
Arkadaşlar yolda mum çiçeği yaprağı buldum.Diktim ama tutup tutmayacağından emin değilim.umarım tutar.Bir kaç gündür öyle duruyor,çürüme veya kuruma yapmadı.Zamanı mı bilmiyorum ama umarım tutar.:)
sebnem34
07-10-2009, 14:23
mum çiçeğimi aldığımda çiçekliydi ama 1 seneden beri çiçek açmadı bende yazılanları okuyarak saksısını küçülttüm, yukarı doğru saracağı yere iplerle belirledim ve alt kısımlarına kadar ipleri bağladım. yapraklarına fısfıs yapıyorum ve sıvı gübre verdim. hala çiçeksiz yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum . resimdeki hoyamın saksı değiştirmedenki hali. 1 haftadır sağlıklı görünüyor bozulma yok sizce yeni küçük saksıya alışmışmıdır? geçen yıl bu zamanda çiçek içindeydi aldığımda
sebnem34
07-10-2009, 15:02
şu baş tacı çiçeğe nasıl ulaşırız tohum falan yoluylamı çeliklemi?
şu baş tacı çiçeğe nasıl ulaşırız tohum falan yoluylamı çeliklemi?
Tohumdan da yetişebiliyor Sn. lastmohikan. Ben denedim ama sanırım onlar kokusuz oluyormuş çiçekleri bir çiçekçi söyledi. Ayrıca tohumdan çok sağlıklı büyümediler ve gelişmediler. 5cm olunca da kurudular. En iyisi çeltik, çünkü bazı cinslerinin çiçekleri kokusuz. Kolkulu istiyorsanız yerli çeltikler en iyisi. Bazı yerlerde çok hızlı büyüyen fakat çiçek açması çok zor olanlarda var.
lastmohikan
07-10-2009, 15:14
sayın sebnem34
tavsiyenize uyacağım akşam çiçekçimi görürsem soracağım elinde varsa alırım.tohumlardan almadığım iyi olmuş ozaman.
birde varsa kayın valideme çok güzel bi süpriz olacak.
sebnem34
07-10-2009, 15:20
bandırmada seralarda var, ve büyüklükleri de gayet güzel. Yolunuz düşerse Bandırmaya seralara bir göz atabilirseniz çiçeklisinden bulabilirsiniz. Bir de İzmirde çarşı içinde bir çiçekçide varmış diye duydum.Ben de geçen sene İstanbulda bulmak için çok aradım ve bu bilgilere ulaştım. Şimdiden hayırlı olsun hoya nız : )
Yeni diktiğim çeliklerin birinde minicik bir tomurcuk vardı. Dikeli 20 güne yaklaşıyor, tomurcuk gelişmeye başladı. Kök gelişimi çiçeği besleyecek kadar güçlü olacak mı bilmiyorum...
106911
106912
Hoya'da çok deneyimsiz olmama rağmen, ROA'nın kök gelişimine büyük katkıları olduğuna inanıyorum. ROA uyguladığım ilk çeliğimin kökleri 1.5 ayda saksı dışına çıktı, ilk 2 yaprağını verdi ve ortadan dal oluşumu başladı...
Sayın maki01,
Farklı türler konusunda talebilizi biliyorum fakat ortak siparişlerimizi birkaç ay ötelemek durumunda kaldık.
Bu bölümde Hoya Carnosa ile yaptığınız heyecanlı, istekli ve keyifli çalışmaları ilgi ile izledim, paylaşımınız için teşekkür ederim..
Küçük bir çeliğe çiçek açtıracak kadar araştırma yapmış olmanız bu mesajı yazmamı sağladı .
Kabul ederseniz size, Hoya pubicalyx GPS282 ve Hoya diversifolia GPS4209 çeliklerini armağan olarak göndermek istiyorum.
:)
Çok teşekkürler sevgili dkp , gerçekten çok duygulandım. Hoya da tutkuya dönüşen bir çiçek oldu benim için.
İlk grup ,yani sizler gerçekten çok emek vermişsiniz. Aradığım her bilgiye erişebiliyorum sayenizde. Sizlerden öğrendiğimi uyguluyorum, hepsi o. ROA'yı da hoya başlıklarının birinde Sayın denizakvaryumu önermişti.
Kişisel bilgilerimi özele yazıyorum hemen. Çok ama çok sevindim.
1. Sizden gelecek yeni hoyalarım için,
2. Çiçeğimle ilgili olumlu düşünceniz için. Artık açma ihtimalinin olduğunu düşünebilirim.
Arkadaşlar artık benim de mum çeliklerim var... gelişmelerini sizlerle paylaşmak için hevesle bekliyorum...
Sevgili katmer,
Grupta mesaj yazmıştım senin için okuyabildin mi bilmiyorum. Önce ROA Natura, daha sonra Plus uygulamayı ihmal etme lütfen. Mum çiçeğinde mantar büyük sorun, Natura ile önleyebilirsin. Sulamalarda ilk köklenirken içme suyu kullanmaya çalış. Tabağında su kalmasın. Menekşelerle aynı ölçüde su istiyor. Carnosa, yaprakların da nemlendirilmesine olumlu yanıt veriyor. 2 aylık mum çiçeği deneyimim bunlar. Son diktiğim çeliklerde orkide toprağı, cocopeat ve az da olsa gübreli bahçe toprağı ve perlit kullandım. Şimdilik iyi durumdalar.
Gelişmeleri paylaşabileceğiz seninle, çok sevindim :)
imiathiel
08-10-2009, 00:52
Tekrar merhaba
Bugün bu güzeli aldım, acaba hoya mıdır diye teyit edeyim istedim. Öyleyse, akabinde birkaç sorum olacak :D
nejlakayali
10-10-2009, 16:47
Ben küçükken annem mum çiçeklerinden çok yetiştirirdi. Ben de yetiştirmek istiyordum ama yaşayacağım yerin havasında nasıl olacağını bilmiyordum. Ancak yukarıda yazılanlardan hareketle bir çelik oluşturduk. Kökleşmesini bekliyorum. Sonra saksıya geçirecem. Gelişmelerden haberdar ederim. Paylaştığınız bilgileriniz için çok teşekkürler.
imiathiel
11-10-2009, 15:39
Üstte gönderdiğim resimdeki hoya mıdır acaba?
Orkun Kırcı
11-10-2009, 15:57
Sanırım hoya değil.
Bende Orkun abime katılıyorum.Bu bölümdeki 156 sf.yı okurken çok karşılaştım.Genellikle mum çiçeği diye alınan ruj çiçeği.
imiathiel
11-10-2009, 20:36
Hay allah
Peki o da güzel :D
Yukarı doğru sırıklara tuttursam sıkıntısı olmaz herhalde resimdeki gibi..
Orkun Kırcı
11-10-2009, 21:34
Yanlış hatırlamıyorsam sarılmaktan çok sarkmayı seviyor...
imiathiel
11-10-2009, 21:40
O halde yarından tezi yok aşağılara doğru özgürlüğüne kavuşturayım :D
Teşekkürler
Çok erken olduğunun farkındayım ama yine de üzüldüm. Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=507819&postcount=4670) fotoğrafdaki hoyamın tomurcukları döküldü, geriye çiçek sapı kaldı. Dökülen çiçek saplarını kesmek gerekiyor mu?
Sevgili dkp,
Ödüllendirdiğiniz mumdaki başarım, başarızlıkla sonuçlandı. Ne yapacağız şimdi:)
Siparişe ödüllerden de eklesem mi diye düşünüyorum.
Şaka tabii...
Orkun Kırcı
12-10-2009, 12:59
Çiçek sapı kesilmiyor, bildiğim kadarıyla yine oradan açacak.
Teşekkürler sayın Orkun Kırcı.
Yeni diktiğim carnosa çeliklerinde de çiçek sapları var, iyi ki kesmemişim.
Yaklaşık 3 ay önce diktiğim mum çelikleri sürekli yaprak veriyor fakat ortasından uzanıcı ve sarılıcı sürgün uzatmıyor. Bunun sebebi nedir ve bu sürgünü sağlamak için ne yapmalıyım?
Deneyimli arkadaşlar fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Çocukluğumdan beri yıllardır mum çiçeği beslerim fakat bunlar çok inat çıktı. Eminim bir yerler de hata yapıyor olmalıyım...
BenBen1967
13-10-2009, 09:54
Bekleyin yeni yaprak veryorsa sırada sürgün var. Biraz sabır isteyen bir çiçek. Ben dikeli neredeyse 5 yıl oldu habire uzayıp duruyor ama çiçek vermedi daha. Sabırla ve hasetle çiçek göreceğim günü bekliyorum.
(haset kısmı çiçek alabilenlere duyduğum küçük kıskançlık) ;)
sebnem34
13-10-2009, 12:01
Daha önce resimlerini koyduğum mum çiçeğimin saksısını küçülttüm, her gün oksijenli su ile fısfısla tüm yapraklarını ıslatıyorum . 1 hafta oldu kuruma yok, küçük bozulan bir sapı vardı oradan da çelik aldım biraz küçük ama belki tutar resimlerine bakıp tutarmı bilgi verirseniz sevinirim. şimdilik oksijenli su ile gayet kendine geldi. gölge fakat ışık bir yere aldım ve yukarı sardım. yaprak ve toprakta küf ve mantar yok. cumartesi itibariyle çiçeklenmesi ve yapraklanması için çelik ve anneyi ROA NATURE + PLUS la denicem. Gelişmeleri size aktarmak için sabırsızlanıyorum. garip bir şekilde oksijenli su karışımı ile sulanmayı plumeria ve mum çiçeği çok sevdi yaprakları büyümeye ve irileşmeye başladı.
sebnem34
13-10-2009, 12:03
resimler
_kardelen_
13-10-2009, 13:05
Mum çeliğim 2 hafta olmadan filiz verdi. Yeni tazecik yaprak bile çıkardı.
Yaprak çelikleri köklendi ama filiz vermeye niyetleri yok gibi görünüyor. Yaprak çeliğinden yetiştirilen mum çiçeklerinin gelişmediğini okumuştum bu forumda ama, ben yine de denemek istedim bakalım ne olacaklar.
imiathiel
13-10-2009, 15:04
Merhaba sayın Sebnem34
Devamlı olarak oksijenli suyla spreylediğinizi söylemişsiniz, faydası nedir acaba bitkiler için?
sebnem34
13-10-2009, 15:21
sn. imiathiel,forumda okudum, bakterilere karşı anladığım kadarı ile..
imiathiel
13-10-2009, 16:40
Teşekkürler :D
Benim sayın Dkp'den aldığım iki çeliğimin de maşallahı var, yaprak çıkartıyorlar devamlı. Ama o kadar çok büyümeleri gerekiyor ki anca çiçek görebileyim. Umarım kocaman olurlar beni de sevindirirler!
Orkun Kırcı
13-10-2009, 20:44
Yaklaşık 3 ay önce diktiğim mum çelikleri sürekli yaprak veriyor fakat ortasından uzanıcı ve sarılıcı sürgün uzatmıyor. Bunun sebebi nedir ve bu sürgünü sağlamak için ne yapmalıyım?
Deneyimli arkadaşlar fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Çocukluğumdan beri yıllardır mum çiçeği beslerim fakat bunlar çok inat çıktı. Eminim bir yerler de hata yapıyor olmalıyım...
Bence bir hata yapmıyorsun sevgili Faruk. Benimde başıma geldi böyle. Ama bir de uç çıktı mı hızını gör sen, geçen zamanı hemen telafi eder.:p
Orkun Kırcı
13-10-2009, 20:48
Mum çeliğim 2 hafta olmadan filiz verdi. Yeni tazecik yaprak bile çıkardı.
Yaprak çelikleri köklendi ama filiz vermeye niyetleri yok gibi görünüyor. Yaprak çeliğinden yetiştirilen mum çiçeklerinin gelişmediğini okumuştum bu forumda ama, ben yine de denemek istedim bakalım ne olacaklar.
Yaprak zaten hemen kökleniyor, sorun uç çıkarmada. Çok nadireen yapraktan uç veriyormuş. Ben 1 yıl kadar bekledim ve uç yaptı. Ama onunda gelişimi diğerlerine göre epey yavaş.
En sonunda resimlerini çektim:DBugün saksı değişimi yaptım bir büyük saksı olmak üzere üç saksıyı bir saksıya topladım ve renkleri karıştırdım.Tek istediğim bakarken maşallah demeniz:D;)
En büyük hoyamında kökleri neredeyse saksıyı doldurmuş.Dikeli sanıyorum dah yeni 3,5 ay oldu.Maşallah.
Orkun Kırcı
13-10-2009, 21:32
merhabalar
Babam bir arkadaşından uzunca bir hoya getirdi.Nasıl bakacağı mı bilmiyorum.Suda bekletip köklendirmeli miyim?Yoksa direk toprağa mı gömmem gerek yardımcı olur musunuz?
Birazcık okuman yeterli bence...
Orkun Kırcı
13-10-2009, 21:33
Yapraklar son derece sağlıklı görünüyor. Ellerine sağlık Fatihcim. Maşallah.
Artık benim de mum fidelerim var.. Sevgili arkadaşım Nejla K. nın gönderdiği çelikleri dikeli 10 güne yakın oldu.. Acaba ne zaman harekete geçecekler?
Güngör Salman
13-10-2009, 22:16
Mum Çiçeklerim.
_kardelen_
14-10-2009, 11:54
merhabalar
Babam bir arkadaşından uzunca bir hoya getirdi.Nasıl bakacağı mı bilmiyorum.Suda bekletip köklendirmeli miyim?Yoksa direk toprağa mı gömmem gerek yardımcı olur musunuz?
Ben direkt toprağa diktim. İki haftaya kalmadı, filiz verdi.
Nesrin Sarı
14-10-2009, 15:54
Katil papağan ve zavallı Mumçiçeği :(
http://www.youtube.com/watch?v=GSs0PotHnMg&feature=related
Katil papağan ve arızali sahibi.:mad:
Bir de, eliyle papağanı çiçeğe götürüyor ki, yesin..:mad:
Kadir Başkök
14-10-2009, 16:45
Çok kızdım çok. Biz yaprağını bulamıyoruz o güzelim çiçeği kuşa yediriyor : ((
imiathiel
14-10-2009, 17:00
http://www.youtube.com/watch?v=9uUi9aFQc3c&feature=related
Bu adresteki video da hoya severlere sürpriz olsun :D
lastmohikan
14-10-2009, 21:03
papağana sözüm yok ama sahibi kesin hasta.
bide güzel oğlan diye seviyor arızalı bunlar parçalarını değiştirmeleri gerekiyor.
Ben direkt toprağa diktim. İki haftaya kalmadı, filiz verdi.
Öneriniz için teşekkür ederim.Bende öyle yaptım.Gerçekten çok güzel bir çiçek oldukçada uzun sararırsa çok üzülürüm :(
Orkun Kırcı
15-10-2009, 08:20
Madem oldukça uzun. O zaman birkaç parça halinde dikebilirdiniz.
Nejla K.
15-10-2009, 08:40
Katmerciğim, hiç merak etme... Mum çiçeği durgun gibi görünürken kök sarmakla meşguldür. Bu durgunluk sona erdiğinde arka arkaya yapraklar çıkaracak. 10 gün çok kısa bir süre... Mevsim şartları da belki bu hızı yavaşlatabilir ama senin sabrını Afrika menekşeleri formundan biliyorum, başarmaman için bir neden yok... Aklıma geldi, küçük saksılara dikmek köklenmeyi ve yaprak çıkartmayı kolaylaştırıyor, bunu bizzat yaşadım... Kolaylıklar arkadaşım....
Sağol Nejlacım, ben de sizden duyduğum kadarıyla küçük saksılara diktim hepsini. Şimdi sabırla bekliyorum:)
_kardelen_
16-10-2009, 08:32
Benim minik hoyam ilk yaprağını verdi (ortadaki taze:D)108298
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=473508&postcount=4491) çeliğimi nasıl ekeceğime karar veremeyip, başlıktaki mesajları okuyarak sabahlamıştım. Saplar çok kısa idi. Mesajlar, sapı yere paralel dikmemi, çeliği yatırmamı söyledi bana.
2.5 ay sonra çeliğim sürgün verip, yaprak hazırlığına girişti :)
Başlığa emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkürler...
108609
Tebrikler sevgili Maki01, darısı benim yatırarak diktiklerimin başına :)
Teşekkürler sevgili cicada,
Uzun bir hoya carnosa çeliğini, uygun parçalara ayırırken arada çıkan yapraksız , boğum da göremediğim dalları atmaya kıyamayıp, eski mum çeliklerimin ( Artık mum çiçeği oldular :) ) yanlarına diktim ve nemli tutmaya çalıştım. Yaklaşık bir ay sonra hareketlenme başladı. Bir süre yaprak mı, kök uzantısı mı anlayamadım.
Yaprakmış :)
108856
papatya367
20-10-2009, 17:56
Arkadaşlar mum çiçeği acaba kapalı balkonda mı, yoksa salonda mı daha iyi yetişir? Mesajlardan edindiğim bilgiye göre biraz güneş de istiyormuş benim salonum güneş pek görmüyor, balkonum kapalı ama kışın soğuğa dayanır mı bilmiyorum? Sizce en uygun yer neresi?
Kapalı balkonda çok güzel yaşayacağını düşünüyorum, kışın don olmadığı sürece dışarıda da yetiştirebilir carnosa'lar, hatta açık havada daha güzel gelişiyorlar. Tamamen tercihize kalmış yoksa az ışıkla da yaşıyor carnosalar merak etmeyin.
sebnem34
22-10-2009, 12:58
Arkadaşlar, yeni çeliklerimi doğru ekmişmiyim yardımcı olabilir misiniz? 1 hafta oldu toprağa ekeli. Kıyamadım yaprakları da ektim :) Dallar ise tek yapraklıdır. Kök kısmında 2. bir göz (yaprak yeri) yok. Sizce köklenir mi? Bu hafta roa plusla kök gelişimini hızlandırmaya çalışacağım.
Orkun Kırcı
22-10-2009, 13:10
Bence gayet normal. Zaten bu çiçeği ne yaparsan yap kökleniyor. :)
Toprağın altında kalan kısımda göz yoksa da köklenir.:)
Ancak, işaretlediğim yere kadar toprağa gömerseniz, köklenmeyi garantiye almış olursunuz. Genelde yaprak düğümünün hemen altından daha çabuk köklendiğini gözledim ben.:)
109080
_kardelen_
22-10-2009, 14:59
Sevilay Hanım'a katılıyorum. Ben de aynı şekilde diktim ve kısa sürede köklendi, ikinci ve üçüncü yapraklar çıkıyor yanılmıyorsam. Birinci yaprak ablalarının boyunda oldu :rolleyes:
Diktiğim yapraklar ise köklendiler ama henüz filiz veren yok.
111992
Eve getirirken 1 dalı koptu o dalı eksem olurmu??
O dalı tabii ki dikebilirsiniz.:)
Ya da, bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9825&page=19)isteyen arkadaşlara dağıtabilirsiniz.
Mum çiçeğiniz oldukça sağlıklı görünüyor.:)
Affınıza sığınıyorum ancak bu Ruj çiçeğine benziyor gibi geldi bana ya da tıpkısı.
Teşekkür ederimsevgili sevilay.
Çok narin ama dalıçıt dedi elimde kaldı anlayamadım bile ne olduğunu .
Bir sorum daha olacak hem bu dalı nasıl ekeceğmi sormalıyım hem de ben bunu yukarı doğru sarmak istiyorum ama tüm dalları aşğa doğru gördüğünüz gibi.
Bu saatten sonra bu dediğimi nasıl yapacağım??
Bir soru daha :) Çiçeklenme hangi aylarda olur ve çiçeklenme için daha genç mi sizce??
Nasıl yani offff mum değil mi??
Fatihcim yapma bana bunu. :((
emy83 bence çiçeğinin formu bozma derim ben as onu o şekilde kalsın, yukarıya doğru uzatma...
Affınıza sığınıyorum ancak bu Ruj çiçeğine benziyor gibi geldi bana ya da tıpkısı.
Sadece üstteki iri yapraklara bakıp da yazdığım için, asıl ben af diliyorum.:)
Alt ve yandakilere dikkat etmeden yazınca böyle olur işte.
Evet, haklısınız bu mum çiçeği değil.
Bence de formunu bozmayın.:)
Kırılan dalı toprağın altında bir göz kalacak şekilde toprağa dikebilirsiniz. Uzunsa bölebilirsiniz de.
Emy, sizin çiçeğiniz bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3959).:)
Arkadaşlar şimdi baktım bu çiçeğe ama benimkinin yaprakları daha büyük. Hiç mişansı yok aceba yanimum çiçeği adayı olmak için?? :(
Goncagül
31-10-2009, 17:00
Bunlarda benim mum çiçeklerim. Yaklaşık bir yıllık. Sağlıkları nasıl? Önerilerinizi bekliyorum.
Sevgi Durul
02-11-2009, 21:26
112722Mum çiçeğim beni sevindirmeye devam ediyor. Bir de açtığını görsem.
Sevgi Durul
07-11-2009, 00:13
Bir önceki mesajımdaki mum çiçeğimin sürgününde beyaz çıkıntılar oluştu. Bunlar ne olabilir?
Bunlarda benim mum çiçeklerim. Yaklaşık bir yıllık. Sağlıkları nasıl? Önerilerinizi bekliyorum.
Önerilerim;
1-Benim düştüğüm hataya düşüp hiç gerek yokken(yapraklanma devam ediyorsa) asla yerii değiştirmeyin, barışmamacasına küsüyor.
2-4-5 günde bir sulama yeter.
huzunperest
08-11-2009, 09:00
Bir önceki mesajımdaki mum çiçeğimin sürgününde beyaz çıkıntılar oluştu. Bunlar ne olabilir?
Sayın SDurul, o beyaz çıkıntılar bitkinin normal oluşumları. Tutunma ya da ortamdan nem toplama amacıyla oluştuğunu sanıyorum.
Goncagül
08-11-2009, 11:16
Önerilerim;
1-Benim düştüğüm hataya düşüp hiç gerek yokken(yapraklanma devam ediyorsa) asla yerii değiştirmeyin, barışmamacasına küsüyor.
2-4-5 günde bir sulama yeter.
Sayın Aygün; önerilerinize uyacağım. Teşekkürler.
Merhaba arkadaşlar
Hafta sonu biryakınımızın yazlığındaydım.Baktım bir kenara atılmış saksıda mumçiçeği var.
Kışın bahçede ölür diye düşünüp ben bunu götürüp evde bakayım dedim.Memnuniyetle kabul ettiler eve götüremiyeceklermiş aldım eve getirdim.Saksıya terleştirilen yuvarlak tele 3 tur attırılmış.Oldukça sağlıklı görünüyor.Akşam gözlerim kapanana kadar sayfalarınızı okumaya çalıştım.Öğrendiklerim doğrultusunda mutfak camına bol ışıklı bir yere yerleştirdim.Yapraklarını yumuşacık hareketlerle birgüzel sildim.Bahçedeydi ya tozlanmış.Öğrendiğim kadarıyla çok fazla su vermiyeceğim.Peki çiçek açmasını kolaylaştırmak amaçlı yapabileceğim birşey varmı.Yanlış yaptığım birşey varsa uyarılarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.Teşekkürler...
Not:Sitede daha çok yeniyim fotoğraf yayınlamayı araştırıyorum öğreneyim resminide yollarım.
_kardelen_
09-11-2009, 14:39
Yaprak çeliğim tuttu. İşte resmi. Bu hale gelmesi bir ay bile sürmedi.
113469
Merhaba arkadaşlar
Hafta sonu biryakınımızın yazlığındaydım.Baktım bir kenara atılmış saksıda mumçiçeği var.
Kışın bahçede ölür diye düşünüp ben bunu götürüp evde bakayım dedim.Memnuniyetle kabul ettiler eve götüremiyeceklermiş aldım eve getirdim.Saksıya terleştirilen yuvarlak tele 3 tur attırılmış.Oldukça sağlıklı görünüyor.Akşam gözlerim kapanana kadar sayfalarınızı okumaya çalıştım.Öğrendiklerim doğrultusunda mutfak camına bol ışıklı bir yere yerleştirdim.Yapraklarını yumuşacık hareketlerle birgüzel sildim.Bahçedeydi ya tozlanmış.Öğrendiğim kadarıyla çok fazla su vermiyeceğim.Peki çiçek açmasını kolaylaştırmak amaçlı yapabileceğim birşey varmı.Yanlış yaptığım birşey varsa uyarılarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.Teşekkürler...
Not:Sitede daha çok yeniyim fotoğraf yayınlamayı araştırıyorum öğreneyim resminide yollarım.
Niye hiç yanıt yok? Herşeyi doğru yapmışım da ondanmı acaba?:(
Sevgili sagdil,
Bence başlangıç için yapılması gerekenleri yapmışsınız. Biraz zaman verin , yeni yerine alışsın, kendini toparlasın. Çiçek açtırma konusuna gelince, ben yaklaşık iki yıldır bekliyorum açmaları için. Aslında mum çiçeği bize sabırlı olmayı da öğretiyor. Oksijenli suyla yapraklara sprey yapabilirsiniz. Bence biraz zaman tanıyın, hem çiçeğinize hem de kendinize. :p Bu arada da bilgileri okuyup devam edersiniz bakım yapmaya.
lastmohikan
15-11-2009, 21:00
114295
çok güzel görünüyor hastası oldum yapraklarının baş köşem için saksı planları kuruyorum galiba taşş yapıışştıırma ile bir saksı yapacağım bahar a doğru şu an kımıldatmam yerinden
Benim siteyle tanışmama vesile olan bunun içinde gönlümde ayrı yeri olan mum çiçeğim.
İkinci yılı,henüz çiçeklerini göremedim ama gayet sağılıklı büyüyor,İki ayrı saksıdaydılar fakat yer sorunu nedeniyle iki ay önce tek saksıda birleştirmek zorunda kaldım.Büyümelerinde bir yavaşlama olmadı.Sabırla çiçeklerini bekliyorum;)
Not:Resimleri ancak bu açılardan alabildim.Kolon arasında olduğu için başka açıdan çekme şansım olmadı.
merhabalar ,
benim çok eski bir mum çiçeğim var , bir zamanlar çiçeklerini görmek çok güzeldi ama sanırım bana küstü ve artık açmıyor :-( tabi birçok kereler budandı , yaprağını döktü )
yerini değiştirmedim nerdeyse 5 yıldır hep aynı yerde , yapraklarıda gayet yeşil ve dolgun, ayrıca uzamaya da devam ediyor geçenlerde düzeltirken yeni dallardan bir tanesini kestim ve ektim ... ama sağolsun tuttu ve küçük bir filiz verdi ,
şimdi sormak istiyorum benim mum çiçeğim bu kadar sağlıklı görünürken neden artık açmıyor ????????????
Saksısı çok mu büyük Sayın Sarda???
hayır saksısı çok büyük değil , pencere önü ama güneşi direkt almıyor...
114441
114440
sevgili mum çiçeklerim....;-)
Şevket Yaşar
18-11-2009, 11:32
Sayın Hoya sevenler,
fotoğraflarını eklediğim çiçeğin türü hakkında bilgi verebilirmisiniz.
Şevket Bey,
Çok güzel bir hoya carnosa'nız var. Carnosa hakkında 160 sayfa yazılmış, şahsen ben hepsini okudum, size de tavsiye ederim.
Bir gün benim miniş hoyalarım da büyüyecek :)
Adana'da sonbaharla birlikte canlandılar sanki...
114659
114660
huzunperest
23-11-2009, 12:49
Merhaba arkadaşlar, geçtiğimiz ramazan ayında Sayın orijin'den bana büyük ikramiye vurmuştu :D 20 yıllık hoya carnosa'sını ilk talip olan hoyasevere vereceğini belirtmişti. Yaklaşık 2 ay önce eşimle evlerini ziyaret ederek kızımızı alalım dedik. Sağolsun sayın orijin ve eşi bizi güleryüzle karşılayıp misafir ettiler. Kahvelerimizi içip kızımızı alıp geldik. Buradan kendilerine tekrar teşekkür ediyorum. 2 aydır -fotoğraf makinem bozulduğu için- fotoğrafını ekleyemediğim sevgili hoyam, salonumun baş köşesine bütün endamıyla kuruldu. Yerini yadırgamadı. Uzayıp gitmiş olan sürgünlerinden yeni yeni bir çok yapraklar verdi. Üzerinde bulunan sayısız çiçek saplarından, kış mevsiminden sonra seyirlik çiçeklerinin geleceğini müjdeler gibi...
Bu güzelliği seyretmek doyumsuz. Tekrar tekrar teşekkür ederim sayın orijin.
Not.Fotoğrafın tarih ayarına hiç dikkat etmemişim :D
Merhaba arkadaşlar, geçtiğimiz ramazan ayında Sayın orijin'den bana büyük ikramiye vurmuştu :D 20 yıllık hoya carnosa'sını ilk talip olan hoyasevere vereceğini belirtmişti. Yaklaşık 2 ay önce eşimle evlerini ziyaret ederek kızımızı alalım dedik. Sağolsun sayın orijin ve eşi bizi güleryüzle karşılayıp misafir ettiler. Kahvelerimizi içip kızımızı alıp geldik. Buradan kendilerine tekrar teşekkür ediyorum. 2 aydır -fotoğraf makinem bozulduğu için- fotoğrafını ekleyemediğim sevgili hoyam, salonumun baş köşesine bütün endamıyla kuruldu. Yerini yadırgamadı. Uzayıp gitmiş olan sürgünlerinden yeni yeni bir çok yapraklar verdi. Üzerinde bulunan sayısız çiçek saplarından, kış mevsiminden sonra seyirlik çiçeklerinin geleceğini müjdeler gibi...
Bu güzelliği seyretmek doyumsuz. Tekrar tekrar teşekkür ederim sayın orijin.
Not.Fotoğrafın tarih ayarına hiç dikkat etmemişim :D
Bu nasıl bir güzellik nazar değmesin. Kahvenizi içerken bu güzelliği seyretmek. Herhalde tadına doyulmaz o kahvenin.
Ben aylardır beş yaprak mum çiçeğimin minik saksısından filiz çıkarmasını bekledim. İki yaprağınıda güneşte yaktım. En sonunda çıkarıp suya koydum. Topraktan daha hızlı kökler gelişmeye başladı. Güzel bir gelişme sonrası (filiz vermesi) toprakla tekrar buluşacak. Sizinkinin resminide yanına koyuyum bari.
Maşallah, bir de çiçekle dolu olduğunu düşünsenize! Nasıl da kokar :) Bu arada, sevgili huzunperest çelikleriniz ne alemde, merak ediyorum.
huzunperest
23-11-2009, 17:00
Çeliklerim kayıpsız duruyorlar ama ilk çıkardıkları yapraklardan sonra yaprak çıkarmadılar. Sanırım kök gelişimlerini tamamlıyorlar. Fotograf makinem bozulduğu için uzun süredir gelişimlerini de yazamadım kuru kuru cümlelerle olmaz diye :D Gözlerimizi çiçekli fotograflara alıştırdınız yapraklar bile yavan gelir oldu sevgili cicada :D
Orhan Özbilgiç
23-11-2009, 19:11
[QUOTE=huzunperest;536541] Tekrar tekrar teşekkür ederim sayın orijin.
Sevgili huzunperest;
Asıl ben teşekkürederim. Bir çiçeğe ancak bu kadar bakılabilir. Gerçekten, çok bakımlı ve albenili. Sizlerin ellerinizde, gerçek sevgi ve ilgi ile buluştuğu her halinden belli oluyor.
Nitekim biz bir ayı aşkın bir süredir, bahçemizin bulunduğu, Samsun-Çarşamba-Kızılot Köyü' ndeki evimizdeyiz. Yaklaşık 15 gün daha burada kalacağız. Eğer mum çiçeği hala bizde olsaydı, doğal olarak, şartlardan olumsuz etkilenecekti.
O nedenle, ''kızımızın'' sizler gibi Hoyaseverlerin evinde çok daha keyifli olacağı muhakkak.
Eşim ve ben; size, eşinize ve tüm hoyaseverlere sağlık ve mutluluk içinde, bol çiçekli hoyalı günler ve iyi bayramlar diliyoruz.
Not: Yaz aylarında hep buradayız. Sizleri burada konuk etmekten, büyük mutluluk duyarız;)
Sevgili Emy_83 `ün mum çiçeği kendisi fotoğrafları yükleme konusnda sorun yaşadığı için bu kezliğine ben yüklüyorum.Gönderen arkadaşa çok teşekkür ettiğinide bildirmek isterim(bana:D)
Sebahattin Sargın
28-11-2009, 10:46
Benim emektar mum çiçeğim sanırım çiçek açacak ;)
Uzun bir süredir hiç ilgilenmiyordum, bugün baktığımda şu oluşumu farkettim...
115545
Bu oluşumdan 4/5 adet daha var. Yaprakların ortalarından çıkıyorlar, tomurcuk diyerek kendi mi umutlandırıyorum. Umarım sonu hüsran olmaz :(
Siz ne düşünüyorsunuz tomurcuk mudur bu?
Sevgiler ;)
Sebahattin bey bana da çiçek tomurcuğu gibi geldi...
115545
... Yaprakların ortalarından çıkıyorlar, tomurcuk diyerek kendi mi umutlandırıyorum. Umarım sonu hüsran olmaz :(
Siz ne düşünüyorsunuz tomurcuk mudur bu?
Tarif ettiğiniz üzere ve resimlediğiniz üzere bu malesef bir tomurcuk;)Baharda yeni çiçekler bekliyoruz demekki.Yerinden hiç kıpırdatmayın artık.Durduğu yerde kalsın.(Malesef dememde sakın ters anlaşılmasın.Öğretmenlerimden öğrendim napıyım.Hep sınavları okurken malesef derler güzel olsada malesef insanı biraz üzer bu kelime ama sonu mutluluk verici:D)
Nejla K.
28-11-2009, 18:30
Fatihcim, Sebahattin Sargın'ın mesajında MALESEF demenden biraz kıskançlık hissi taşıdığını anladım. Siz gençler çok çalışkan ve azimlisiniz. Eminim senin o güzel mumların da yakında tomurcuklanır. Darısı senin ve bizlerin başına diyelim. Bence de bu bir tomurcuk Sebahattin Bey, bol çiçekli olur inşallah...
Benim emektar mum çiçeğim sanırım çiçek açacak ;)
Uzun bir süredir hiç ilgilenmiyordum, bugün baktığımda şu oluşumu farkettim...
115545
Bu oluşumdan 4/5 adet daha var. Yaprakların ortalarından çıkıyorlar, tomurcuk diyerek kendi mi umutlandırıyorum. Umarım sonu hüsran olmaz :(
Siz ne düşünüyorsunuz tomurcuk mudur bu?
Sevgiler ;)
tomurcuk,ucuna hiç ellemeyin küser açmaz.arada bir topraga 1 çay kaşıgı toz şeker verin.
arada bir topraga 1 çay kaşıgı toz şeker verin.
Sayın güler64 toz şekerin mum çiçeğine ne gibi bir faydası oluyor???
Sevgili Faruk,
Burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=514750&postcount=28) yazılan gübre tarifinde de pekmez var.
Sebahattin Sargın
29-11-2009, 13:35
Tomurcuk olduğunu iyice emin oldum artık inşallah ben yokken açmaz, yeri sabit duruyor. İlginiz için teşekkür ederim arkadaşlar...
Sevgiler ;)
Faruk bey,toz şekerin çiçegin gelişmesi ve çiçek açmasına çok faydası var.Yakında çiçegimin resmini yüklüyecegim.Farkı göreceksin saygılar.
Sevgi Durul
30-11-2009, 19:09
115796Mum çiçeğimde sevindiren gelişmeler oluyor. İp gibi durmadan uzuyor ve minik minik yaprak veriyor. Bir de açsa...
Sayın Maki01 hoyalarınızın yanında kalp şeklinde değişik bir çiçek var sanırım nereden aldınız bayıldım doğrusu.
Birde temizlik maddesi amonyakmı? Yoksa şeker gübremi cevabınızı bekliyeceğim teşekkürler.
Sayın Maki01 hoyalarınızın yanında kalp şeklinde değişik bir çiçek var sanırım nereden aldınız bayıldım doğrusu.
Adı Hoya Kerrii, bir de çiçeklerini görseniz !
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.