View Full Version : Mum çiçeği (Hoya carnosa)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
[
21]
22
23
24
25
Benimkilerde tekrar çiçek açmaya başladı. Normali nedir acaba?
Benimki dördüncü defa çiçekleniyor.
Benimki de 4 yıldır bende hiç çiçeğini görmedim:(
Sahur hazırlığı için mutfağa gitmeden önce büyütmeye çalıştığım küçük mum çiçeğimi üretmek için çimlendirdiğim yaprağı ''sanırım biraz daha suda bekleyecek'' ekleyeyim dedim. :)
Yapraktan çoğaltma çok iyi sonuçlar vermiyor .
Hoyalara karşı hiç ilgim yokken, Memet Bey'in toplantıda dağıttığı çeliklerden almıştım..
325314
Üçü de çok sağlıklı.. Sürgün vermeseler de yaprak çıkarıyorlar.. :)
325315
Benimki de 4 yıldır bende hiç çiçeğini görmedim:(
Forumda okuduğum kadarıyla, saksısı küçük olunca gelişimi ve çiçeklenmesi daha hızlı oluyormuş..
nasıl gübre veriyorsunuz?
güldeste-
14-08-2012, 12:27
Yapraktan çoğaltma çok iyi sonuçlar vermiyor .
Benim yaptığım sadece deneme amaçlı... vermese de ağlık olsun çünkü dallardan da çoğaltmaya çalışıyorum.
yeşillim
14-08-2012, 12:36
Sayın güldeste, yaprakları da dallarla beraber aynı suya koyduysanız, sık sık gözlem yapmanızı tavsiye ederim. Yaprak sapı yumuşak olmasından dolayı çürümeyle ortamda bozulma yaşayabilirsiniz! ki bu da çeliklerin çürümeden dolayı, olumsuz etkilenmesine sebep olabilir diye düşünmekteyim.
güldeste-
14-08-2012, 12:46
Sayın güldeste, yaprakları da dallarla beraber aynı suya koyduysanız, sık sık gözlem yapmanızı tavsiye ederim. Yaprak sapı yumuşak olmasından dolayı çürümeyle ortamda bozulma yaşayabilirsiniz! ki bu da çeliklerin çürümeden dolayı, olumsuz etkilenmesine sebep olabilir diye düşünmekteyim.
Sayın Yeşilim fotoğraf'da görüldüğü gibi dallar pet şişede, yapraklar arkada süt kutusu içerisinde, ayrılar yani... teşekkürler yine de hatırlattığınız için.
Sevgi Durul
15-08-2012, 12:35
Açsın diye küçük saksıya geçirdiğim kocaman mum çiçeğim sararıp solmuş, canlılığını kaybetmişti. Eyvah, gitti diye üzülürken sürgünleriyle hayata yeniden merhaba dedi.:p
325580
325581
Yeni çeliklerim:)
O kadar sabırsız ve heyecanlıyım ki şu an; eve gidip çelikleri dikmeyi beklemeden resimlerini ekliyorum:) Masamı bile toplamadan resim çekmeye koyuldum.
Sevgili Yeşillim teşekkürler.
Şimdi gelelim derdime; daha önce bazı üyelerin hoyalarının tohum verdiğini görmüş bunun üzerine o sırada bol bol çiçekleri olan Hoya Carnosayı suluboya fırçası ile taciz ederek ve 1-2 hafta balkonda bırakarak doğal yoldan tohum vermesini sağlamaya çalışmış ancak başarılı olamamıştım.
Acaba hoyaları tohum veren arkadaşlar özel bir işlem yaptılar mı? Ya da hoyaların tohum vermesi için yapılması gerekenleri bilen var mıdır?
Nedense tohumdan yetiştirdiğim bitkilerimi çelik ya da köklü olarak aldıklarımdan daha fazla seviyorum. Becerebilirsem çiçek açmak üzere olan hoya javanica nın tohumlarını elde etmek istiyorum.
Sayın a.ayberk, bence tozlaşmayı arılara bırakın. Arıları çağırmak için balkonunuzda ilave olarak fesleğen, reyhan gibi kokulu-çiçekli bitkiler yetiştirmenizi öneririm.
Tömürcek kardeşim,
Sana gönderdiğim güzelin annesi atakta. Umarım annesinin kuzusuda seni sevindirir. :)
325646
bay tömürcek
17-08-2012, 12:57
Fatih kardeşim benimkide atakta zaten geçen gün fotoğrafını buraya eklemiştim sürgünü sürekli uzuyor şuan boyu 50 cm :D çarşıdan 1 lt. lik saksı aldım bir de nasıl olduğunu denemek için sadece söğüt gübresine diktim senin güzeli keyfi gayet yerinde şuanlık bakalım çiçeğini nezaman göreceğiz ;)
Ha bir de kardeşim ben senin mum çiçeklerini sardırma mekanizmalarını mı diyim yöntemlerini mi diyim merak ediyorum boydan şöle birkaç fotoğraf eklersen sevinirim hem benim için de fikir olur ;)
pekmezci
25-08-2012, 17:34
El yapımı özel bir karışım varmı acaba besin takviyesi için?
Özellikle hoyalarda kullanmak üzere enzim yapmayı deniyorum. Besin olarak kullanan arkadaşlar çok başarılı olduğunu söylüyor, incelemenizi öneririm.
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541-40.htm#post1011142
:p merhaba arkadaşlar çok mutluyum çünkü 3 yıl önce çelikten kendi yaptığım kompost a ektiğim mum çiçeğim tomurcuklanmış 3 ay öncede tomurcuklanmıştı ama bilmediğim bi sebepten dolayı tomurcukların sapı kaldı ve tomurcuklar döküldü bende çok üzüldüm :( ve çiçeği kendi haline burkayım bari dedim arada bi su döküyordum sadece ama bu sabah su dökerken inceledim baktımki kocaman olmuş tomurcuk resmini çekip sizinle paylaşmak istedim umarım çiçek açtığınıda görürüm :)))) :cool:
Carnosam güneş, yani ışıkla buluşunca çıldırdı. Çiçek içinden yeni çiçek geliyor :)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-hoyalari/329083d1346589117-img_1322-001.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-hoyalari/329084d1346589117-img_1340.jpg
wellness
03-09-2012, 16:52
GÜLSEN_ Hanım' ın şubat 2012 de bir sözüme hiç tereddüt etmeden gönderdiği hoya çeliklerimden 1 adedini çimlendirmeyi başardım. Gösterdiği iyi niyet, hoşgörü ve paylaşımı için buradan kendilerine birkez daha teşekkür ederim.
ziringaglia
05-09-2012, 18:14
ya off inanmıyorum yaa bilseydim daha fazla alırdım neyi diceksiniz haklı olarak
teyzemde 30'a yakın çelik vardı ve ben ala ala 2 tane aldım hepside köklüydü(kökün uzunluğu 7-8 cm vardı)birdaha sorduğumda hepsine güneş vurduğu ve hepsinin buruşup öldüğüydü bilseydim fazla fazla alır yollardım neyse sözüm olsun sizlere çelik göndericem(ehh nede olsa 2-3 yıla olur benimkilerde (: )
Yaşam...
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-hoyalari/330391d1347106737-img_1439.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-hoyalari/330392d1347106737-img_1443.jpg
Benimkinde de bir çiçekte bu durum oldu. Bu sene sürekli çiçekleniyor
Carnosalarımız bu yaz çıldırdı sevgili memet. Her boyda çiçek sapı ve tomurcuklar var. Gerdanlık gibi yanyana dizilişlerini görmek için bambu kafese sardırmamak lazımmış.
330403
330404
330405
330408
merhaba işte benim karnosam çiçek açtı çok mutluyum
İki hoya.
330564
İlki defalarca çiçeklendi bu sene. Bu sürgün ortada yokken,
330565
Bu diğerinin çiçek sürgünü bir aydır böyleydi.
İlki çiçeklendi bu daha böyle duruyor.
bay tömürcek
09-09-2012, 16:19
umarım sizinkide açıp sizi kendi kadar mutlu eder;) umarım çok çiçekler açar çünkü çok zor açan bir çiçek darısı başınıza:cool:
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim tuya ama her ihiyacını karşıladım ışık, toprak, saksı vs. beni uğraştırmayacağını düşünüyorum ;)
Leylandim
13-09-2012, 09:09
Nicole Riley adında bir kadın tohumdan Hoya Carnosa denemesini yüklemiş.
Tohumları ektiği ortam çok ilginç.
331252
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151238927222704&set=oa.461955163836568&type=1&theater
Bir tahılın kabukları gibi. Ne olduğu konusunda fikri olan var mı:confused:
missmenas
13-09-2012, 14:12
Memmet Beye katılıyorum pirinç kabuğu, çok ilginç bir deneyim... Şimdi birde pirinç kabuğumu arayacağız.
Yosunu bulamıyoruz, Söğüt torfu keza öyle:D derken bakalım ne deneyimler çıkacak...
Yakında bir deneyimde ben açıklayacağım, henüz emin değilim. Uzun yıllar kullanılabilecek bir materyal çünki;)
Pirinç kabuğu kolay bulunuyor.
yeşillim
13-09-2012, 20:12
Biraz da buralarda dolaşalım:)
alacakaranlık, pirinç yani çeltik kabuğu satışı da yapıyor. Bilgilerinize
http://www.agaclar.net/forum/toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-tarla-bag-bahce-arazi-vb-satis/26617.htm#post1016919
Leylandim
14-09-2012, 11:05
Benimkilerden bir kare:)
331365
destek yapmadığım için hepsi sarmaş dolaş olmuş.
Ağaçlar.net sayesinde tanıdığım mum çiçeğine sahip olabilmek için çok
uğraştım.Geçen sene güzel çiçeklerini görebildim.Bu yıl maalesef çiçek açmadı.
Fotoğraf yüklemeyi ilk defa carnosamda denemek istedim.Umarım başarabilirim.
bay tömürcek
14-09-2012, 13:42
Sayın eylül mum çiçeğiniz çok güzelmiş gerçekten. Herkesinkinden kendi mum çiçeğime pay çıkarıyorum bundan da çıkarayım bari inşallah benim mum çiçeğimde önümüzdeki yaz bukadar güzel çiçeklenir ;) Valla bütün mum çiçeklerine baktıkça inşallah benimki de böyle olur diyorum dua saatine denk gelecek en sonunda kar kış çiçek açacak yazı bekleyemiyecek :p:D:D
Sayın tömürcek daha güzelleri sizin olsun .Ben burada tanıdım mum çiçeğini ve malum halimiz,rüyalarımızda bile onlar var.Biz onları ne kadar sever ve istersek onlarda bize o kadar yakınlaşıyor.İnşallah en kısa zamanda mutlu eder sizi çiçeğiniz.
Sevgili tömürcek,
Söğüt gübresindeki hoya çeliği ne durumda , merak ediyorum ? Güzel bir karışımla bizleri tanıştırdığını düşünüyorum.
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/28452.htm#post1018597 başlığında gelişmelerini lütfen bizlerle paylaş :)
Hoyalarda besin kullanımı da sık sorulan sorulardan biri. Ayrı başlık altında deneyimlerimizi paylaşmanın, bilginin farklı başlık ya da sayfalarda kaybolmasını ve soru tekrarını önleyeceğini düşünüyorum.
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/28455.htm
bay tömürcek
14-09-2012, 19:02
Sayın eylül iyi dilekleriniz için teşekkür ederim ;) ben mum çiçeğini bundan iki sene önce eskiye meraklı olduğumdan eskiden yetiştirilen çiçekleri araştırırken rastladım ve o an vuruldum mum çiçeğine :D
Ogün bugündür heryere sordum herkesi aradım yok yok yok... En sonunda bu siteye üye oldum ve fatih arkadaşımdan rica ettim sağolsun beni kırmadı bana çelik gönderdi şuan o çelik 60 cm ;)
Daha sonra hatice (missmenas) ablanında bana mum çiçeği sözü vardı benim için köklendirmiş iki dal halinde yaklaşık 1 buçuk mereye yakın (allah herşeyi gönlüne göre versin) gönderdi 1 ay oldu yerini sevdi bayağı yapraklandı 1 tane de çiçek sapı var onu çok merak ediyorum açsın diye ;);)
kartal124
17-09-2012, 15:04
Geçen şubat ayında kopmuş yaprak olarak diktiğim iki ayrı hoyanın ilk hali böyleydi
http://www.agaclar.net/forum/907015-post5608.htm
ve aradan geçen 8 ay sonrasındaki hali bu şekilde.
Kökler saksıları doldurmuş vaziyette ama toprak üstünde 2 cmlik bir uzama dışında başka bir gelişme yok.Bakalım gelişimleri nasıl devam edecek?
bay tömürcek
17-09-2012, 15:22
Adapazarlı mum çiçeği severlere bir müjdem var :D:D
Vatan hastanesinin sokağında arada saraçlar sokak var o sokakta kamelya çiçekçilik var bugün sordum mum çiçeği var dedi ağzım açık kaldı. Aylardır arayıp bulamadığım ve bu site sayesinde edindiğim mum çiçeği sonunda adapazarınada gelmiş.
Bir tane kalmış ama üzülmeyin artık getireceğim dedi isterseniz sipariş verebilirsiniz;) Bir kökten 4-5 sürgün vermiş ve hemen hemen sürgünler 40-50 cm vardı bugün gördüğümde fiyatı da çok iyi 10 tl bende olduğu için almadım ama aklım hala onda kaldı;)
Velhasılı arkadaşlar mum çieği arayan arkdaşlarıma kaçırılmayacak fırsat diyorum :D:p
Bende şöyle bir karışım yaptım .Yorumlarınız benim için çok önemli .
Torf + orkide topragı + perlit
Çok geçirgen ve hafif bir karışım oldu .
Sİzce nasıl bir karışım olmuş. Eklemem gereken başka bir şey var mıdır ?
demircool
02-10-2012, 11:01
bu mum çiçeğim 1.5 yıldır büyümüyor :((http://img706.imageshack.us/img706/2729/42043747308998385351612.jpg bu yapraklar hoya carnosamıdır ??
http://desmond.imageshack.us/Himg209/scaled.php?server=209&filename=25108247309009185621127.jpg&res=landing
Sayın beyz66,
Haızrladığınız karışım Hoyalara uygun bir karışım .http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/28452-2.htm#post1025441 başlığında daha detay bilgi edinmeniz mümkün.
Sayın demircool,
Uzun çelik ve büyük saksıda sürgün vermesi daha uzun bir zamana yayılıyor.
Çeliğin en fazla 3 boğumdan oluşması ve 2-3 yaprak bırakarak diğer yaprakların kesilmesi ve küçük saksı ile çok daha kısa sürede sürgün görebiliriz.
Hoya Carnosanız çok sağlıklı olduğuna göre çok yakında sürgün verir diye düşünüyorum. Daha fazla ışık ve besin takviyesi bu süreci hızlandırabilir.
demircool
02-10-2012, 19:18
Sayın demircool,
Uzun çelik ve büyük saksıda sürgün vermesi daha uzun bir zamana yayılıyor.
Çeliğin en fazla 3 boğumdan oluşması ve 2-3 yaprak bırakarak diğer yaprakların kesilmesi ve küçük saksı ile çok daha kısa sürede sürgün görebiliriz.
Hoya Carnosanız çok sağlıklı olduğuna göre çok yakında sürgün verir diye düşünüyorum. Daha fazla ışık ve besin takviyesi bu süreci hızlandırabilir.
sn maki01 alttaki yaprakların 2 tanesi ve üstteki yaprakların tamamı yeni dikince cıkmıstı çeliğim o kadar degildi yani ama şuanda uzun zamandır gelişmiyor.
alttaki yapraklardamı carnosa türü?
Sayın demircool, bazen böyle oluyor; uzuuuun uykuya yatıyorlar. Ortamdaki değişiklikler tetikliyor bunu sanırım; ama tam olarak neden kaynaklanıyor bilmek mümkün değil. Yer değişikliği yaptınız mı, sulama düzeni değiştirdiniz mi, evde kapı-cam açık mı vs. bir gözden geçirin. Bir de deneyimlerimden yola çıkarak; bu uyuma döneminin çelikle alakalı bir durum olabileceğini düşünüyorum (bu şekilde büyümeyen 2 senelik carnosam vardı, aynı yerden bir sene sonra gelen carnosa da aynıydı...)
Bitkinin genel görünümü gayet sağlıklı. Belki biraz daha fazla ışık alan bir yer olabilir, fotoğraftan kaynaklanan birşey yoksa yapraklarının rengi çok koyu geldi bana. Bunun harici sabırla bakmaya devam, bir gün mutlaka uyanacak.
Yapraklarda Carnosa'ya benziyor sayın demircool.
Yapraktan Hoya yetiştirmek mümkün olabiliyor, sürgün veriyor , ancak çiçek vermeyeceği söyleniyor.
demircool
02-10-2012, 22:34
merhaba elek..yerini değiştirdim evet bir ay önce ama ondan öncede büyümüyodu yani.napsam kessemmi büyüyen yerini acaba ?
Kesmeden evvel şöyle yakıcı güneş almayan bir camın tam önüne yerleştirseniz ve bir süre de (en az 4 hafta mesela) burada gözlemleseniz? Olmadı ben büyük carnosamdan çelik paylaşımı yapacağım, sürgünlerin tamamen yaprak dolmasını bekliyorum şimdi, ki daha fazla çelik olsun. Size de o zaman yollarım olur mu :rolleyes:
demircool
05-10-2012, 09:26
Kesmeden evvel şöyle yakıcı güneş almayan bir camın tam önüne yerleştirseniz ve bir süre de (en az 4 hafta mesela) burada gözlemleseniz? Olmadı ben büyük carnosamdan çelik paylaşımı yapacağım, sürgünlerin tamamen yaprak dolmasını bekliyorum şimdi, ki daha fazla çelik olsun. Size de o zaman yollarım olur mu :rolleyes:
Çok teşekkür ediyorum ilginiz için.Bu hoyamın benim için değeri oldukça yüksek.Ananem ölümünden önce dikmişti bu mum çiçeğini benim için.Onu asla kaybetmek istemiyorum...annemde 20 yıllık hoya var çeliğe ihtiyacım yok fakat maksat bu elimdeki kıymetli çiçeğimi yaşatabilmek..teşekkürler yeniden
5 aydır benimle ama bu kadar adıyla müstesna "mum" gibi öylece duruyor, ne bir ekstra sürgün, ne bir çiçek...Sanırsınız yapay çiçek..Neden acaba ? Kendini küstüm çiçeği mi sanıyor,,;) bir fikri olan varmı acaba:confused:
whiteman2001
12-10-2012, 08:35
Benim mum çiçeği sanırım sıcağı çok seviyor . günlük suladığım halde bir senede 7 çiçek verdi . pencere kenarında öğleden sonraki güneşi görüyor . Bir senede nerdeyse pencereyi kapladı . Balınında umarım zararı yoktur . O kadar güzel ki nerdeyse çiçeği ile yiyecem :D
Benim mum çiçeği sanırım sıcağı çok seviyor . günlük suladığım halde bir senede 7 çiçek verdi . pencere kenarında öğleden sonraki güneşi görüyor . Bir senede nerdeyse pencereyi kapladı . Balınında umarım zararı yoktur . O kadar güzel ki nerdeyse çiçeği ile yiyecem :D
maşallah çok beğendim çiçeğinizi günlük suluyorsunuz demek,çok su sevmediğini düşünüyordum demek ki yanlış düşünüyormuşum
Selçuk Boz
17-10-2012, 02:00
Bu sene Mart ya da Nisan ayında, tam olarak hatırlayamamakla birlikte sanırım sn. abucuburs'un gönderdiği mum çiçeğinin ilk ve son halini paylaşmak istedim.
İlk geldiği zaman:339191Son Hali:339192
Yerini sevdi. Devamlı yukarıya doğru büyümek istiyor. Seneye çiçeklerini de göreceğimi umuyorum.
5 aydır benimle ama bu kadar adıyla müstesna "mum" gibi öylece duruyor, ne bir ekstra sürgün, ne bir çiçek...Sanırsınız yapay çiçek..Neden acaba ?
Misafirliği bitmemiş daha. :)
Cezalandırın...yerini değiştirin.
pazardan aldığım mum çiçeğim büyümeye başladı çiçek coşturan veriyorum tüm çiçekli bitkilerime verdiğim gibi
gülsen ablamdan gelen çeliklerimi de köklendirip diktim onlar da inşallah yerlerine alışıp büyürler
Selçuk Boz
18-10-2012, 20:03
Selçuk boz ne kadar büyümüş öyle maşallah :)
Sayın demircool, bitkimi beğendiğinize sevindim.
Sizin mum çiçeğiniz de çok sağlıklı görünüyor. Naçizane tavsiyem, büyümesi için sadece sabırlı olun derim.
Anladığım kadarıyla, bu bitki önce kök çalışması yapıyor, sonra dallanmaya başlıyor. Benimki de, son bir-bir buçuk ayda dallanmaya ve yapraklanmaya başladı.
aydingunel
20-10-2012, 10:32
3 hafta önce Bauhaus'dan hoya aldım. Yuvarlak çembere sarılmış vaziyette dört kök var saksıda. Önceki gün fark ettim ki hoyam beş-altı yerinden filizlenmiş, çok sevindim. İki ayrı iple tavana bağlantı yaptım, bakalım sarılıp çıkacak mı?
Selamlar , herkesin mübarek kurban bayramını kutlarım...;
mum çiçeği konusunda daha önce bir mesaj yazmıştım ve uzun zamandır foruma girmiyordumMaşallah konu ne uzamış!:)
Ben birkaç gün önce Hollanda'ya giden bir arkadaşa sipariş vermiştim ama garibim bulamadı herhalde bana lale soğanı getirmiş.:)))
Bir ara mum çiçeği siparişi vardı hala mevcut mu böyle bir çalışma?
Ayrıca bir sorum olacak ? iki veya üç çeliği bir saksıya diksek bunlar biribirini aşılar mı?
Evde bir iki yerden ayrı ayrı aldığım mum çiçekleri vardı. Bir şekilde çelik almak zorunda kaldım. Ama saksı sayım yetersiz olduğundan bazılarını bir saksıya diktim . Sonuç olarak bunların kökleri kaynaşır tek bitki mi olur yoksa ayrı ayrı bitkiler halinde mi büyürler?
Ayrıca bir sorum olacak ? iki veya üç çeliği bir saksıya diksek bunlar biribirini aşılar mı?
Evde bir iki yerden ayrı ayrı aldığım mum çiçekleri vardı. Bir şekilde çelik almak zorunda kaldım. Ama saksı sayım yetersiz olduğundan bazılarını bir saksıya diktim . Sonuç olarak bunların kökleri kaynaşır tek bitki mi olur yoksa ayrı ayrı bitkiler halinde mi büyürler?
Aynı saksıya dikilen Hoya çeliklerinin türleri farklı ise, kökler aracılığıyla aşılanmaları mümkün değil. Ancak aynı anda çiçek açmaları halinde çapraz tozlaşma ile yeni bir tür ortaya çıkabilir sevgili nrş.
Ortak sipariş uzun zamandır gerçekleşmiyor, daha çok bireysel siparişler ve/veya lokal satıcılar aracılığıyla yeni türlerle buluşabiliyoruz.
Sayın maki01 yanıtınız için teşekür ederim.
Belirttiğim gibi arkadaşım bu konularla ilgisi olmadığından taaa Hollanda'ya gitmişken almış lale soğanı :)
Eğer ortak sipariş platformu olursa seve seve katılmayı isterim .
Saygılarımla....
gülenmelek
09-12-2012, 13:14
Yapraklardaki gariplik hakkında 2 düşüncem var :(
Bu mum çiçeğim toprakta. 2 sulamada bir, besinli su veriyorum. Ya besin fazla geldi, ya da besinli su verirken yapraklarına geldi ve yaktı. Başka sebep düşünemiyorum çünkü. Görünen sadece 2 yaprakta hasar var. :(
yeşillim
09-12-2012, 13:42
Sevgili gülenmelek,
Muhtemelen yapraklara besin teması ve ardından güneş almış diye düşünmekteyim.
missmenas
09-12-2012, 15:24
Sevgili Gülenmelek,
bitkiniz tamamen güneş yanığı yaşamış. Zaman içerisinde sararıp düşecektir o yaprakları Siz kendinizde dipten olmamak üzre kesip atabilirsiniz.
Arada bir fısfıs yaptığınız zaman direk gün ışığı almasını önlemeniz gerekiyor.
Gübre yanığı değil bu...
Geçmiş olsun ciddi bir zarar değil yaşamış olduğunuz olay...
Sevgili gülenmelek,
Carnosanızdaki sorunu umarım sadece güneş yanığıdır ancak beyazlanmanın yeni başladığı alttaki yapraktaki görüntü bana thrips zararlısını da hatırlattı.
Farklı bir nedenle thrips zararlısını araştırırken edindiğim bilgi, thripsin yaprak damarlarındaki özsuyu emerek beslendiğini ve giderek tüm yaprağa , bitkiye yayıldığını söylüyordu.
Deneyimli bir hoya yetiştiricisi olduğunuz için thripsi de kontrol etmenizi öneririm.
gülenmelek
09-12-2012, 19:44
Cevaplar için gerçekten teşekkür ediyorum. Ne desem ki ? Hani kenarlarındaki yeşillik bayağı normal, ama ortasındaki beyazlamış olan kısım sanki kağıt gibi, sert sert. Allahtan sadece 2 yaprakta var. Thrips'i bilmiyordum. Henüz böceklerle hiç bir sorunum olmadı ki. İnternetten baktım, sonra da büyüteçle yaprağa baktım, herhangi bir canlı göremedim. Takibe devam edeyim en iyisi. Umarım devamı gelmez. Gelişmesini tekrar paylaşırım. ;)
missmenas
09-12-2012, 19:53
Sevgili Gülenmelek,
Tripsleri görebilmeniz için yapraklara bakmayın onlar geceleri yapraktan besleniyor. Gündüzleride kuytu yerlerde saklanıyor toprağın üst yüzeyinde veya saksı tabağında gizlenirler:p
gülenmelek
09-12-2012, 20:15
Ne cahilim değil mi :( Ben de yaprakta arıyorum ;) Thrips eğer bu ise (http://tr.wikipedia.org/wiki/Trips), yarın daha detaylı inceleyeyim en iyisi. Ama bana hala bir şekilde yanık gibi geliyor. (Tecrübesiz konuşuyor ;) )
Evet , verdiğiniz linkteki minik canavarlar thrips oluyor. Aynı ortamda dışardan satın alınan bir menekşe bile bu sevimsiz zararlıyı evinize taşıyabilir.
Güneş ışıklarının yakıcılığını yitirdiği bugünlerde güneş yanığının olması ender rastlanabilecek bir durum. Terasımdaki Hoya Carnosam yağmurla ıslanıp ardından direkt güneş ışığı alıyor ama yaz aylarındaki gibi bir yanık oluşmuyor.
Güneş yanığından oluşan lekelerde kişisel gözlemlerime göre büyüme, genişleme olmuyor. Alttaki yaprakta beyazlama yayılmazsa son ihtimal olarak güneş yanığı akla gelebilir.
yeşillim
10-12-2012, 01:23
Sevgili maki01, teşekkür ederim thrips ihtimali hiç aklımda yoktu!
Hoyalarımı şöyle bir gözden geçirdim, çok şükür ama kulağımda küpe kalsın, ne olur ne olmaz!
Sevgilerimle
Sayın Gülenmelek geçmiş olsun. Bu benim de yaşadığım bir sorundu muhtemelen güneş yanığı. Bazen arkadaşlardan birisinin belirttiği gibi gübre de böyle yakıyor yaprağı. Hele sıvı gübreyi dökerken direk temas ederse...
Ama bir musibet bin nasihatten iyidir misali ben de 'thrips' nedir bilmiyordum öğrenmiş oldum.
Bir de yine bir arkadaşın belirttiği gibi dışarıdan gelen hiçbir çiçeği 'mumçiçeği'nin yanına koymayın. Gerekirse iki ayrı seranız olsun ...Yine acı bir tecrübem sonucu bu bitkinin en azılı düşmanı pamuklu bit bulaşma ihtimali oluyor.
Son olarak 'mia123' nikli arkadaşım çelik bulabildin mi? Ben de bir kaç kök var; dallardan seyreltme yapmıştım ...Köklendiler. Bana haber verirsen yollayabilirim...
Saygılarımla...
almanyalı
23-12-2012, 01:01
Merhaba,
benimde var bu dünyalar güzeli hoya carnosa'dan,
hemde 15 yaşında bir genç kız kendisi...
beş yıldır benimle,daha önce kayinvalidem bakmış,
bütün filizlerini kesip bağlamış bide üstüne çiçek açmıyor diye soğuk odaya atmış,
zavallının hali kalmamış ki açsın.
ben geldim,hemen açtım iplerle bağlamış deli bağlar gibi..saksısını değiştim,yumurta kabuğu,şekerli şu ballı su,azıcık gübre azıcık ılık banyo bolca sohbet ile çok güzel canlandı yerlere göklere sığmaz oldu,heryere dal atmaya başladı,
durmadan açan o güzel çiçeklerini hiç söylemiyorum bile...
kayinvalidem şimdiki halini gördükçe,ben eziyet etmişim çiçeğe demeye başladı...
merhaba,
#5458 nolu mesajdaki mum çiçeğimin son halini paylaşmak istedim. çiçek açmaları için önerilerinizi bekliyorum.
saygılarımla
missmenas
22-01-2013, 15:56
Sevgili Mozen,
Hoya carnosanız mükemmel bir gelişim sürecine girmiş çiçeklerini kısa sürede görebileceğinize inanıyorum.
Pozitif gözlemim olarak saksı seçimi çok gayet mükemmel, toprak saksıları Hoyalar çok seviyor ve gelişimi plastik saksıya nazaran daha sağlıklı oluyorlar.
Size tavsiyem, çemberini açmanız ve merdivene sardırmanız olacak.
Çiçeklenmesi içinde alabildiğine sabah veya Akşam güneşi alan bir yönde bol aydınlık sabit bir yer edinmesini tavsiye ederim.
Besin olarakta N-P-K ve artı iz elementler içeren bir gübreyi tercih ederken P oranın yüksek olan bir gübre seçiminde bulunabilirsiniz çiçeklenmeye teşvik eder.
evde enzim hazırlayabilirsiniz, birçok arkadaşımızın enzim çalışmaları vardır gözden geçirebilirsiniz veya haşlanmış yumurta suyu ve sebze sularını değerlendirebilirsiniz. 4 ayda bir yarasa gübresi ve 1 tatlı kaşığı bal sulandırıp verebilirsiniz.
Tez zamanda çiçek açmasını Dilerim.
Başarınızı ve saksı seçiminizi kutluyorum.
sayın missmenas,
önerilerinizi yerine getireceğimden emin olabilirsiniz. ayrıca övgüleriniz için de çok teşekkür ederim. daha önce size yazdığım gibi bu çeliklerden birisinin kaynağı sayın pembegül aracılıyla sizsiniz. hali hazırda üç çelik aynı saksıda, merdivene alırken çelikleri ayırmalı mıyım?
missmenas
22-01-2013, 20:51
Sevgili Mozen,
merdivene tırmandırmaya karar verdiyseniz. Çelikleri ayırmanıza gerek yok hem saksıda kök yapısı sıkışınca daha çabuk çiçeğe geçer.
Sadece çemberden açmanız gerekecek. Yardım almanızı öneririm, tek başına açarken çok zor oluyor. İlk zamanlar merdivene alışıncaya kadar devirilmesin merdiveni, ben çok devirmiştim ev süpürürken mesela:D
Canım Asiyem benim ne eziyetlere katlandı ve Size kadar ulaştı yavruları...
ilk çiçeklerinden sonra saksıyı biraz büyütebilirsiniz.
merdivende önemli bir konuda, en üst çitada tam duvara yaslanacağı yerde T şeklinde arkasına destek yapmanızı öneririm. Böylece duvarla raf arasındaki boşluktan uzayan dalları arkasından aşağı sarkıtabilirsiniz.
Tırmanma sürecinde sürgünlere yol gösterebilirsiniz görüntüsü güzel olur.
Merdivenin uzunluk çitalarını 3 veya 4 tane olması daha sağlıklı oluyor Ara çitalarınıda seyrek yapabilirsiniz. Yüksekliği istediğiniz oranda yapabilirsiniz, koyacağınız sabit yerleri gözöününde bulundurmalısınız çünki.
Yaz ve Kış olmak üzre 2 yer sahiplenebilir Kışın Güney Yazın Doğu veya Batı cephesi uygundur. Yaz aylarında çok güneş alamayan balkonada transfer edebilirsiniz.
3 ayda bir banyo yaptırtırsanız çok hoşlanır bundan...
Dilerim bolbol çiçekleri olur Kokusuyla gönlünüzü ailecek okşayacaktır.
Kolay gelsin diyorum, Son şeklini görmek isterim merdivende.
zuhaleyna
17-02-2013, 23:33
bizimde balkonda mum çiçeğimiz var.(güneyde bahçede güneş altında bile oluyor)
cahitates
20-02-2013, 12:06
Mum çiçeği yetiştirecek olanlara tavsiye saksı içine (toprak üstüne serperek) 2 çay kaşığı
Yarasa Gübresi kullanın sonucunu 5-10 gün içinde göreceksiniz ve inanamayacaksınız..
baytar87
26-02-2013, 20:10
Merhaba. Eşimle beraber mum çiçeğine heves sardık, araştırdık ve çevremizde bulamadığımız için internet üzerinden satın aldık ve bu gün evin yeni üyesi evimize ulaştı. Ancak yapraklarında sararmalar ve küf gibi beneklenmeler var. Aynı zamanda kargoda da muhtemelen saksısı kırılmış ve toprak seviyesi az. Sizce saksısını değiştirmeli miyiz hemen yoksa yerine alışana kadar bekleyelim mi? Birde bu hasta yapraklar için ne yapabiliriz. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Resimlerini hastalıklar kısmına eklemiştim oradan görebilirsiniz.http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/2128-4.htm
gülağacı
21-03-2013, 21:58
merhaba,hoyayı sardırma teknikleri paylaşır mısınız.
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/21987.htm başlığımız var ancak bilgi paylaşımı pek olmamış sevgili gülağacı.
Ancak başlıkda sık sık karşımıza çıkan farklı şekillerde tasarlanmış bambu çubuklar , kalın elektrik kabloları ve gelenesek olarak kullanılan ip çıkıyor.
Her üçünü de kullanıyorum. Bitki sarılıcı ise yanına koyduğumuz her malzemeye tutunup sarılıyor. Ancak U şeklindeki iki bambu çubuktan elde edilen malzemede zaman zaman açan çiçekler iç tarafa denk gelmişse seyretmek, gelişmesini izlemek zor oluyor. En güzel görüntü bence sevgili pembegül'ün de kullandığı gibi bambu ile başlayan ipe sardırma olmalı :)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-hoyalari/290040d1335967335-img_20120502_161708.jpg
Bu da benim U şeklindeki iki bambunun çaprazlasından oluşan desteğe sarıl hoyam. Çiçekler iç tarafta açınca görmek zor oluyor. Yer kısıtı varsa güzel bir uygulama...
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-hoyalari/331839d1347807665-img_1496.jpg
gülağacı
25-03-2013, 10:36
Ben henüz uygulamadım ama ağaç dalına sardırılabilir.Çıtalar yerine ,hem daha doğal görünür.Uzadıkça budamak ayrı bir çözüm.Yüksek bir yere koyup aşağı doğru da uzatılabilir.
gülağacı
25-03-2013, 13:39
bu mum çiçeğim 1.5 yıldır büyümüyor :((http://img706.imageshack.us/img706/2729/42043747308998385351612.jpg bu yapraklar hoya carnosamıdır ??
http://desmond.imageshack.us/Himg209/scaled.php?server=209&filename=25108247309009185621127.jpg&res=landing
hoyanın uç kısmına dokunduğunuzda büyümesi duruyor.çok fazla uzayan bitki yetiştiricisini çaresiz bırakmamak için kendi kendine çözüm üretiyor sanırım.:rolleyes:
Selamünaleyküm sevgili hoyacılar,
Bugün aranıza katıldım ve kıskanarak okudum yazlarınızı. Resimelere bayıldım.
Zaten bugün bir arkadaşım köküyle verdi bu çiçeği ve "Mum çiçeği bu hayatım öyle güzel kokuyo ki. Annem dikti ama acmıyor bende, sende merak sarmışsın bu ara. Al senin olsun, benden hatıra" dedi.
Nasıl mutlu oldum anlatamam ama sabah uyandığım gibi dikicem menekşe saksısından azcık büyük bir saksım var ona dikiceğim. Yazılarınızı baya okudum küçük saksı olsun diyorsunuz. Bakalım nasıl olacak.
Daha yeni başladım bu işlere. Eşim éyazık olcak çiçekler hep kuruyacak" diyor. Ben de inatla üstüne düşüyorum bu ara, bakalım başarabilecek miyim?
Evime ilk komşum verdi çiçek sonra bir menekşe, 2 gün öncede difanbahya diye bir çiçek aldım. Çok merak ediyorum, nasıl olcaklar? Umarım küstürmem kendime.
Paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler
zevren07
29-03-2013, 08:19
Aramıza hoşgeldin g.özmen. Hoya dayanıklı bir çiçek, öldürmek için özel bir gayret sarfetmen gerekir.:p Hoya biraz ihmal edilmeyi seviyor.Fazla ilgilenip şımartma.Bunların yanında toprağın geçirgen olması da en önemlisi.Hadi hayırlı olsun.
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/21987.htm başlığımız var ancak bilgi paylaşımı pek olmamış sevgili gülağacı.
Ancak başlıkda sık sık karşımıza çıkan farklı şekillerde tasarlanmış bambu çubuklar , kalın elektrik kabloları ve gelenesek olarak kullanılan ip çıkıyor.
Her üçünü de kullanıyorum. Bitki sarılıcı ise yanına koyduğumuz her malzemeye tutunup sarılıyor. Ancak U şeklindeki iki bambu çubuktan elde edilen malzemede zaman zaman açan çiçekler iç tarafa denk gelmişse seyretmek, gelişmesini izlemek zor oluyor. En güzel görüntü bence sevgili pembegül'ün de kullandığı gibi bambu ile başlayan ipe sardırma olmalı :)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-hoyalari/290040d1335967335-img_20120502_161708.jpg
Bu da benim U şeklindeki iki bambunun çaprazlasından oluşan desteğe sarıl hoyam. Çiçekler iç tarafta açınca görmek zor oluyor. Yer kısıtı varsa güzel bir uygulama...
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-hoyalari/331839d1347807665-img_1496.jpg
Sevgili maki01 , bitkileriniz ve mum çiçeğiniz harika ,emeklerinize sağlık.
Bu hoya sayfalarına hiç girip gezmemiştim.Şimdi gezipte sizin mum çiçeğini görünce taaa çocukluğuma götürdü.
6-7 yaşalrıma kadar eski tip ahşap evimiz vardı,bende Adanalıyım bu arada.Tahta merdivenin başında ince koridor şeklinde tahta veranda uzanırdı. 1,5 metre yukarıya ve yanına doğru 2metre falan uzunluğunda mumçiçeğimiz sarmalanır ve uzanırdı.Çiçeklendiğinde nasıl güzel görüntüler sergilenirdi hatırlıyorum.
Hoya sayfalarını gezipte hoyaseverlerin bir dal yetiştirme mücadelesini okuyunca anladım ki canım annemin mum çiçeği nasılda kıymetliymiş meğerse.
Sizlerede gönlünüze göre yetişmek kısmet olsun ,görüntüsü harika ....
Sevgiler ,selamlar...
Bu da benim mum çiçeğim yaklaşık 2 ay oldu evime geleli :) geldikten sonra hemen faaliyete geçti ve 2 yaprak verdi :)
Uç kısmından bir görünüm daha . Acaba çiçeklenmesi için minimum kaç santim olmalı? Şu an iki karış uzunluğunda miniğim :)
ben yaklaşık 2 yıl önce missmenas sevgili Hatice Hanım aracılığıyla asiye ye ve hoya kerri ye sahip oldum ama yoğun iş temposundan açıkçası pek fazla ilgilenemedim.özen gösteremedim.çok hızlı büyüdüler asiyenin boyu 2 metreyi geçti hiç budamadım kerri ise 1 metre kadar var yok. çok güzel büyüdüler fakat henüz çiçek göremedim. ballı suyu hiç denemedim ama yumurta suyunu hiç eksik etmiyorum. yarasa gübresi bitti :( nereden temin edebilirim?? ekstra ne yapabilirim?????? artık bende çiçek görmek istiyorum
Ben yeni üyeyim aslında epeyce zamandır mum çiçeği hevesim başladıktan sonra bu sitede geziniyorum.Bende bir mum çiçeği sahibi olmayı çok istiyorum şu anda yoğun çaba içerisinde mum çiçeği aramaktayım.Yarasa gübresinden bahsetmişsiniz bende yarasa gübresi siparişi verdim fakat nasıl kullanılağı hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
Yarasa gübresi nereden aldınız bilmiyorum ama satıcının kullanım aralıkları ve miktar konusunda size bilgi vermesi lazım eyüpali.
Çok yakın bir tarihte sonuçlanan çelik paylaşımını malesef kaçırmışsınız. Yine de Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) bölümünü takip etmenizi öneririm.
Kurallarımız gereği çelik ya da tohum, fide paylaşım ve taleplerimizi sadece ilgili bölüme yazıyoruz :)
Acaba çiçeklenmesi için minimum kaç santim olmalı?
Çiçeklenme için boy uzunluğu vermek mümkün olmuyor. Bazen 1 karışken bile çiçek verebilirken, bazen 3-4 metre olduğu halde vermeyebiliyor.
Çiçek için,
- Küçük saksı
- Isı ve ışık
- Besin
çok önemli. Bunları sağlamamıza rağmen süre bazen çok uzayabiliyor. Uluslararası hoya sitelerinde, çelik alınan anaç bitkinin daha önce çiçek vermiş olmasının da önemli olduğunu yazıyor.
yarasa gübresi bitti :( nereden temin edebilirim?? ekstra ne yapabilirim?????? artık bende çiçek görmek istiyorum
Yarasa gübresini daha önce nereden almıştınız? Aynı yerden alamıyorsanız
Toprak, Gübre, Gıda, Malzeme, Basılı Yayın, Tarla, Bağ, Bahçe, Arazi vb. Satış - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-tarla-bag-bahce-arazi-vb-satis/) başlığında yarasa gübresi satışı yapan arkadaşlarımız var.
Merhaba,
Mum çiçeğini ben de buradan tanıyıp sevmiştim. Sonbaharda Fatih arkadaşımız,sağolsun, 3 tane çelik göndermişti. Ben de markette gördüğüm bir Hoya carnosayı almıştım.
Son 2-3 aydır çembere sarılı hoyam sürekli yaprak ve sürgün veriyor.
Minik çelikler de son haftalarda yavaş yavaş gelişmeye başladı.
Henüz çiçek tomurcukları yok. Önümüzdeki günlerde solucan gübresi vermeyi planlıyorum.
1 salkım bile olsa çiçeklerini görmeyi öyle çok istiyorum ki.
İlk fotoğraf çeliklerimin ilk halleri.
ilk kez mum cicegi yetiştircem siteden sağolsun bir arkadasım gönderdi resimlere bakar mısınız olmusmu 2 gün beklettim suda sonra ektim.olmamıssa tekrar deneyim.
Hoya çeliğinin köke çalışabilmesi için yaprak sayısını mümkün olduğunca azaltman gerekiyor sevgili nova35. En üstte 2-3 yaprak bırakıp diğerlerini kesmeni öneririm.
Tamam sevgili Maki.En üstte 2-3 yaprak bırakayım alttan kestigim yaprakları da köklendirebilir miyim onları napayım?böyle ekiliyken yaprakları kessem olur mu?Yoksa söküp kesip sonra tekrar mı dikeyim?
cok güzel bir çiçek. bakımı hakkında çok şey bilmiyorum ama öğreneceğim:)
güzel mum çiçeği için güzel tika'ya teşekkür ediyorum..getirdiğim gibi diktim,durumu iyi gözüküyor, tuttu sanırım:)
Bu sefer oldumu? kestigim yaprakları da ayrı ayrı saksıların altlarına yerlestirdim.Olmadıysa yeniden yapayım :) Kusura bakmayın ince ince soruyorum cünkü hicbirsey bilmiyorum konu hakkında :(
Ellerinize sağlık , olmuş :) Direkt güneş ışığı almayan 15-20 derece civarında bir yerde köklenmesini bekleyebilirsiniz. Sulamaya dikkat edin lütfen, aşırı sulama yapmayın. Toprağın üst kısmının kurumasına izin verin. Toprak nemli ama ıslak olmamalı...
çok tesekkür ederim sevgili Maki :)
mehmetçiçek
15-04-2013, 23:21
Çiçek yetiştirme konusunda hemen hemen hiç sorun yaşamayan biriyim. Ancak şu mum çiçeği'ni iki sefer denememe rağmen büyütemedim. belli bir noktadan sonra kurumaya başlıyor. Şahane çiçekleri var. 3. denemem umarım yetişir....:(
''nova35'' çiçeğiniz çok güzel...
teşekkür ederim sayın nrş insallah tutar :)
turkankaragoz
17-04-2013, 11:41
Arkadaşlar sn yeşillim sayesinde hoya sahibi oldum. Kendisine ne kadar teşekkür etsem azdır. Fakat resimlerde türlere göre kiminin sarkık bırakıldığını kiminin yukarıya dolandırıldığını gördüm. Bu bir tercih sebebimi yoksa türlere göre ayrılıyor mu? Yani ben carnosamı sarkık bıraka bilirmiyim? Cevabınıza şimdiden teşekkürler.
Carnosa tür özelliği olarak sarılıcı, tırmanıcı bir tür sevgili turkankaragoz. Bu ihtiyacını karşılamakta fayda var :)
turkankaragoz
17-04-2013, 17:18
Teşekkür ederim sn maki01. Peki sarkan tür yeni başlayanlar için hangisidir? Evim saat 1 gibi güneş almaya başlayıp batana kadar güneş alıyor.Bu özelliklere uygun bakımı kolay sarkan bir tür hakkında fikir verirseniz sevinirim.
merhaba yeşillimmin paylasımda bulundugu çelik hoyam yaprakları curudu ve dokuldu çelikleri direk toprakla bulusturmustum nerde yanlış yaptımkı cok uzuldumm umarım tamamen kaybetmem:( sızce neden boyle oldukı?
Fiziksel özelliklerine göre hoya gruplandırması (http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/26669.htm#post932356) başlığında türlere ait temel bilgileri bulabilirsiniz sevgili turkankaragoz.
Benim yetiştirdiğim ve bakımında zorlanmadığım sarkan türler arasından Bella ve Linearisi ve küçük yapraklı Mathildeyi önerebilirim.
Kaybınıza üzüldüm dilek78, carnosa tüm türler arasında en problemsiz türdür. Büyük olasılıkla aşırı su nedeni anlattığınız tabloya neden olmuştur.
Önemli : Hoya çeliği köklendirme ile ilgili deneyim ve sorularımızı http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/12054-2.htm#post1140382 başlığına yazalım lütfen.
yeşillim
17-04-2013, 20:18
merhaba yeşillimmin paylasımda bulundugu çelik hoyam yaprakları curudu ve dokuldu çelikleri direk toprakla bulusturmustum nerde yanlış yaptımkı cok uzuldumm umarım tamamen kaybetmem:( sızce neden boyle oldukı?
Sevgili dilek78,
Paylaşımdaki çeliklerin/köklülerin, kimlere nasıl gönderim yaptığımı hatırlamamın imkanı yok. İlla ki kayıpsız olmaz. Fakat yedekli göndermeye gayret gösterdim. Sevgili maki'nin de dediği gibi toprağının suya fazla doyurulması ilk etkendir. Üzülmenize ben de üzüldüm doğrusu. Yine de kısmet, bir bakarsınız can geliverir. Çok da kolay değildir, zoru gördükçe kolay diyoruz. İsteklerini anlamak için halen oldum, diyemiyorum.Hoya sayfamı incelerseniz verdiğim mücadeleyi farkedeceksiniz!
sevgiler
turkankaragoz
18-04-2013, 09:10
Sn maki01 bahsettiğiniz türler benimde ilgimi çeken türler. Hoya türleri ile ilgili sayfayı mesaj yazdıktan sonra farkettim ve inceledim. Arkadaşımız güzel bir çalışma yapmış. Sn yeşillimin satış sayfasını düzenlemesini merakla bekliyorum. İlginize teşekkür ederim sn maki01.
güzel mum çiçeği için güzel tika'ya teşekkür ediyorum..getirdiğim gibi diktim,durumu iyi gözüküyor, tuttu sanırım:)
Rica ederim Sevgili hira,
Güle güle büyüsün,güzel çiçeklerinden açsın.Köklenmeye başlamıştı,çok büyük saksıya ekmeyin.Sonra sırf köke çalışır. :)
Size verdiğim mum çiçeği çeliği babaannemin torunu.
Ankara'da yıllardır onda.Bir kere bile açmamış,sanırım yeterli ışık alamıyor ve esinti az geliyor.
Ben de açmayacak mı acaba diye düşünürken şu an babaannemden aldığım ve 1 yaşını aşkın mum çiçeğim tam 5 çiçek tomurcuğu çıkardı. :) Beni utandırdı.Bazıları iyice belirginleşmeye başladı.
İnanıyorum sizinki de en geç seneye bu zamanlarda çiçeklenecektir.
turkankaragoz
18-04-2013, 09:19
Sn dilek 78 kaybınıza çok üzüldüm. Aynı zamanlarda sn yeşillimdan hoya sahibi olanlardanız. Benim hoyaların keyfi gayet yerinde. Ben sadece nemlendirecek kadar fısfıslıyorum. Tohumdan üretimde bir sürü fidemi bende kaybettim. Sanki sürekli ıslak tutarsak güçleneceklermiş gibi geliyor ama kök yapmak için bitkilerin aslında çokta suya ihtiyacı olmadığını geçte olsa anladım. Yetişmek istedikleri ortamda sade nemlendirerek baktıklarım gayet keyifle büyüyorlar. Benim fidecikler sorunsuz devam ederlerse oldukça yakınız ben sizinle diğer fidemi paylaşırım. Çok üzülmeyin ne olur.
Güzel Tika, dediğniz gibi çok büyük bir saksıya almadım. az evvel gözden geçirdim güzel güzel oturuyor yerinde:) babaannenizin torununa elimden geldiğince iyi bakacağım:) babaanneye selamlar,ellerinden öperim.
serpil D
24-04-2013, 15:51
benim hoyam yeni balkonunu sevdi sanırım şimdilik sadece uç çıkarıyor..yapraklar ve dallar gayet sağlıklı..çiçeklenmesi için ne yapabilirim..
sayın yeşillimden gelen hoyalarım.;) 9 nisanda toprakla buluşturdum. hala yaprakları yeşil. heralde bir sıkıntı yok.:p
2-3 günde bir fısfıslıyorum yapraklarıyla birlikte. ama yaprakların üzeri kirlenmiş gibi oldu. minik grilikler var sebebi fısfıstan mıdır acaba?:(:(
köklenme başlamışmıdır bilemiyorum ,gerçi biri köklü diğeri çelikti. kurcalamak istemiyorum. ve köklenselerde nereden büyüme olacak nasıl uzayacak merak ediyorum sabırla bekliyorum =)
bay tömürcek
24-04-2013, 19:15
benim hoyam yeni balkonunu sevdi sanırım şimdilik sadece uç çıkarıyor..yapraklar ve dallar gayet sağlıklı..çiçeklenmesi için ne yapabilirim..
Maşallah serpil abla mum çiçeğin çok çok güzel :) Hep hayallerimi süslemiştir balkona sarılmış bir mum çiçeği :) İnşallah salkım salkım açmış çiçeklerini de görürüz :)
yeşillim
24-04-2013, 20:11
Sevgili candem,
Anladığım kadarıyla o grilikler yaprağın özelliğinden de olabilir. Gümüşi dağılım mı? yoksa suyun kireci mi? ona siz karar verirsiniz.
serpil D
24-04-2013, 22:00
Maşallah serpil abla mum çiçeğin çok çok güzel :) Hep hayallerimi süslemiştir balkona sarılmış bir mum çiçeği :) İnşallah salkım salkım açmış çiçeklerini de görürüz :)
teşekkür ederim ablacım inşallah açsında resimlerini paylaşırım..
mehmetçiçek
24-04-2013, 23:21
Ektiğim mum çimeği çelikleri tuttu İki dal verdi. Ancak dışarı çıkarma konusunda terettütlüyüm. Malum Urfa'nın yakıcı güneşi var.
Fosfat oranı yüksek çiçekli bitkiler için üretilen gübrelerden verebilirsiniz sevgili serpil D. Kaktüs gübrelerini de deneyebilirsin :)
köklü mum prensesim 2 yaprak hazırlığında :) hatta dalında başka bir çıkıntıda oluştu gibi ama çok heveslenmiyorum hayal kırıklığı yaşamayım diye..
çelik prensesimde kökleşiyor diye umuyorum çünkü yaprağı gayet iyi sağlıklı duruyor.
bu arada yapraklardaki belki suyun kirecindendir diye iyi suyla sulama başladım. inşallah o sorunda gidecek..
Birşeyi çok istersen olurmuş ya ben uzun zamandır hoya lara kafayı takmıştım. Sağolsun siteden sayın yeşillim yolladı hoya çeliklerini. Hemen akabinde bir arkadaşımdan da 3 çelik geldi. Büyük yapraklı olanın cinsini biliyorum sanırım carnosa ama ince yapraklı olanı ilemedim. Acaba türü ne?
Bunlar hemen hemen 1 ay önce dikilen çilli kızlarımın gelişimleri. daha yeni atağa geçebildiler sanırım.Buna da şükür. Ben toprak olarak hindistancezizi lifi+sihirli toprak+ az miktarda da bahçe toprağı karışımı kullandım ve 2 günde bir sulama yapıyorum. gelişimleri iyi gibi maşallah...
Ektiğim mum çimeği çelikleri tuttu İki dal verdi. Ancak dışarı çıkarma konusunda terettütlüyüm. Malum Urfa'nın yakıcı güneşi var.
Ben hala dışarıya çıkartmadım. Güneş çok güçlü Urfa'da. İçeride camın kenarında, gölgede dışarıyı seyrediyorlar :)
fatito, keske bahce topragi karistirmasaydiniz... Hoyalar oldukca gevsek toprak seviyor... Suyu ustten verdin mi alttan hemen akip gidebilecek ve toprakta kalmayacak sekilde.. Topragin dibinin camurlasmasi, koklerinin islak kalmasi curume ile sonuclaniyor.
Benim carnosalar, hindistan cevizi lifi, orkide topragi ve perlitin oldugu bir karisimdalar... Oldukca suzek... Ve carnosayi haftada bir suluyorum... Cok sicak havalarda ise haftada 2. Topraginizin nem tutma kapasitesini kontrol edin, ve nemli kaliyorsa ilk firsatta degistirin derim... Sulama rejimine de dikkat... Susuz kaldiklarinda olmuyorlar ama fazla sulandiklarinda bir anda curuyup bitkiyi kaybedebiliyorsunuz
baytar87
03-05-2013, 16:31
Merhaba. İlginç bişiyle karşılaştık bu gün (belki bize ilginçtir). 1 ay önce çiçek saplı ektiğimiz çelikler daha yeni kök yaptılar ve sanki çiçek saplarının ucunda çiçek tomurcukları var. Böyle bir şey olabilir mi?
Çok şanslısınız,açacaklarmış gibi duruyor.
Ben 1 yıl bekledim,açmaları için. :) Nazlı benimkisi.
baytar87
03-05-2013, 16:58
daha çok minikler ama. topu topu çelik haliyle üstünde 4 yaprak var.
yeşillim
03-05-2013, 17:57
Olur tabii, olduğunu kanıtlamış zaten.
Uygun bir çelikle, çiçek de açabilir.
Bu bitkinin tamamen enerjisine ve bakımına bağlıdır!
Örneğin carnosa dışındaki türlerimde görmüşlüğüm oldu.
kolay gelsin.
baytar87
04-05-2013, 00:45
çok teşekkürler bilgiler için :) çok sağ olun. çok sevindirdiniz bizi :) fotoyu kaldırdım kusura bakmayın heyecanlıyız nazar değer diye kaldırdım. çiçek açsın tekrar yükleyeceğim. saygılar...
Sorunuza cevap veren arkadaşlarımız olduğu için mesajınızı yeniden yükledim sevgili baytar 87.
Mesajımıza yanıt olarak yazılmış mesajlar varsa, lütfen mesajımızı silmeyelim...
Bizim nazarimiz degmez sn baytar :)
ergun tulay
06-05-2013, 14:52
Sayın yeşillim; Bu gun konu ile ilgili sorunu çözmede zorlandım. Daha önce ş yerine s yazdığımdan cevap alamamıştım. Düzeltme yaptıktan sonra aldım.Resim ilave ediyorum bakalım ne diyeceksiniz. Selamlar.:)400289
yeşillim
06-05-2013, 15:30
Ergun Bey,
Fotoğraf net değil, belirgin bir cevap veremiyorum.
Gelişimler mevcut ama, tesbit edemedim.
Selamınızı aldım, bizden de selam olsun.
Pazar günü Halfeti deydik. Tam GAP asma köprüsüne varmadan sağda en sonda tek odalı eski bir evin penceresinde mum çiçeği gördüm. İç pencerede, pencere kenarına iple dolanmış sanırım. Öyle de sağlıklıydı ki. Göl manzarasında keyif yapıyordu adeta. Çok sevindim mum çiçeğini oralarda da görmekten. Sahibine bakındım tanışmak için ama sanırım evde yoktu. Bir dahaki gittiğimde özellikle tanışacağım ve çiçeğe yakından bakacağım.
Annem anlatır eskiden o çocukken köyde teraslarında da varmış mum çiçeği, hiç ilgilenmezdik kendi halinde büyürdü mis gibi de kokardı diye:)
Sayın Yeşillim ve Hoya yetiştiren arkadaşlar,
Hoya larımın son durumu resimlerdeki gibi. Acaba dışarıya balkona alsammı diyorum? Balkon sabah 11 e kadar güneş alıyor. Yoksa erken mi?
Bir de besin olarak birşey verme zamanı gelmiş mi? Ballı su duymuştum vermeli miyim? Veya başka bir destek? Gelişimleri iyi gibi sadece yeni çıkan yapraklar güneşe doğru uzanmıştı ben de saksının yönünü 45 derece çevirdim. Eğri uzamasınlar diye, hata etmiş miyim?
Pencereye çapraz bakan bir köşede idiler pencere kenarına aldım az önce, çıkan sürgünlerden sanki ışık yetersizmiş gibi bir izlenim edindim.Siz ne dersiniz?Büyük yeşil saksıdakileri 1 Nisanda dikmiştim. Hiçbir faaliyet yok. ama sağlıklılar. Neresinden sürgün verecek bilemedim...
yeşillim
06-05-2013, 18:10
Merhaba Sn fatitoo,
Balkona almamanızı, direk güneşe maruz bırakmamanız öneriyorum.
Bitki besin ihtiyacına ise toprak zenginliğine göre kararı siz vereceksiniz.
İhtiyaç yok gibi, besin takviyesine diye düşünmekteyim.
Çok sık saksıların yönünü değiştirmenize gerek yok ki! Kendi haline özgür büyüsün.
Filiz ucu büyüyünce bir ip bağlarsanız sarılarak uzarlar.
Bir de birinci fotoğrafta yeni çıkan yaprakta flaş parlaması mı oldu diye merak ettim!!
Çok teşekkür ederim.
Ah inşallah kızımın ipe tırmanmış hallerini de görebilirim:) Evet sayın yeşillim flaş tazecik yaprakta parlamış. Önerilerinizi dikkate alacağım esk,i güneş almayan yerlerine taşıyayım o zaman.O pencereye sabah güneşi vuruyor. Toprak karışımı olarak ince uzun yapraklı olana sihirli toprak+çok az bahçe toprağı+hindistan cevizi lifi, diğerlerine ise sade torf koydum.
Sevgili fatitoo,
Sevgili yeşillim balkon için sakıncalı demişti.
Sabah güneşini carnosa çok sever. Pencere önünde durmasında sakınca yok, aksine gelişmesine katkısı olacaktır.
Yaprakları güneşin gelmediği saatlerde nemlendirirseniz sorun yaşamazsınız.
mandalinleerik
06-05-2013, 23:19
4 yıldır tek yaprak mum çiçeğim var. Bir arkadaşım köklendirmiş ve bana hediye etti. 4 yıldır ne kuruyor ne de büyüyor. Büyümesini geçtim tek bir filiz bile yok.
Böylece bir kaç sene geçti. Bir gelişme olur diye anneme verdim ama nafile geçen gün gittiğimde balkonunda aynı şekilde duruyor. Sağ olsun hevesimi güzel kırdı :)
sayın yeşillim, köklü hoyam zaten yaprak vermişti hiç sorun yoktu
dün baktım ki çelik hoyamda tutmuş. bir dal vermiş bana. orkide toprağı olduğundan karışmış görememişim... =)
en kısa zamanda fotoğrafını yayınlayacağım
saygılarımla...
ergun tulay
07-05-2013, 13:31
Sayın yeşillim; İletinizi aldım. Resim net değil diyorsunuz. İki resim daha yüklüyorum, bakalım ne dersiniz.Selam..:)
yeşillim
08-05-2013, 03:04
Sayın ergun tulay,
Özeldeki iletinizde göndermiş olduğum carnosa ile ilgili oluşumun konu olduğunu düşünmüştüm!
Bu anaç carnosanın budanmaya ihtiyacı var. Oluşum nerede anlamadım ki!!
Dal üzerinde beyazlıklar var, gözlerim beni yanıltmıyorsa!
Elinizle kontrol ettiğinizde elinize birşey bulaşmıyorsa onlar normaldir diye düşünmekteyim.
Yaprak rengi de açık alanda olmasından dolayıdır.
Direk güneş ışığı değil de bir cam arkası veya perde arkası gibi yerlerde konum alırsa , yapraklar daha koyu yeşil halini alırlar.
Nacizane düşüncem, sarılıcı tür olduğundan bir ipe sarılarak uzaması daha iyi olur düşüncesindeyim.
Saygılarımla
yeşillim
08-05-2013, 07:41
Merhaba hoyaseverler,
Tayland dan, siparişlerim geldi. Olabildiğince hayata tutunması gayreti içerisindeyim.
Bugün kü kontrolümde kayıplr ve biraz hayata bağlananlar derken çeliklerin bakımını bu saatte bitirmiş oldum.
Henüz çok erken ama sadece gövde olanlar yapraksız birinin fotoğrafını çektim. Zor değil, yeter ki emeğinizi esirgemeyiniz!
Bol okuyup, örneklerini takip etmeniz size yardımcı olacaktır.
Benden size bir motive, sevgi ve saygıyla..
Sevgili fatitoo,
Sevgili yeşillim balkon için sakıncalı demişti.
Sabah güneşini carnosa çok sever. Pencere önünde durmasında sakınca yoki aksine gelişmesine katkısı olacaktır.
Yaprakları güneşin gelmediği saatlerde nemlendirirseniz sorun yaşamazsınız.
Sayın maki01,
sabah 8 de işe gitmek için evden çıkıyorum. ve her sabah kalkar kalkmaz çiçeklerime bakıyorum. Dün hoya ları cam kenarına almıştım stor perdeyi de yarıya kadar kaldırmıştım. Direk güneş ışığını saat 9.30 a kadar alıyorlar ama şanlıurfa da güneş erken doğuyor saat 6 dan 9.30 a kadar tahminen güneşte kalıyorlar. Bu sabah yapraklarına dokundum çok sıcaktı hemen gölge bir yere aldım. Kalsın mı güneşte bilemedim. sabah güneşini sever dediniz kafama takıldı...
ergun tulay
08-05-2013, 11:27
Sayın yeşillim; Bu hoya'ıyı para vererek almadım. Caddeye bayan kuaför bırakmış ben aldım. Şaşırdığınızı bes belli, Bu gun arap sabunu cözeltisi yapıp diş fırcası ile yıkadım sonrada balkonda fısla yıkadım. Çiçek acmasını bekliyorum. Daha sonra budayıp çoğaltacağım, Hanım duvara çivi kakmamı istemiyor ip kullanmadım. Sizden aldıklarımda yeni surgune geçti. Selamlar
ergun bey, Bu hoya yaı çok merak ettim doğrusu, sokağa bırakılanı...Resmi var mıdır?
yeşillim
08-05-2013, 12:24
Ergun Bey,
Çok iyi etmişiniz. Kutluyorum vallahi ben de böyle emek vererek kazanmayı seviyor.
Paylaşmayı ve sevindirmeyi de seviyorum. Zararlıyı farkedemedim
o nedenle birşey diyemedim.
Şimdiye kadar unlu bit harici zararlı görmedim.
Tek tük oluyor, kimyasal aldım ne olur olmaz diye ama kullanmadım.
Mekanik yolla temizlemem yetiyor şimdilik. Sizin uygulamanız da güzel ama yeterlilik derecesini bilemem.
Eğer faydalı olmazsa kimyasal son çaremiz. Toprak değişimiyle de çok güzel olur.
kolay gelsin.
Sayfa 5148 numaralı mesajda carnosa yı bahsetmekteyiz. Sn fatitoo
yeşillim
08-05-2013, 12:28
İşte böyle yazık mücadele yok. Meyvası varsa kabul, çiçek varsa kabul eziyete girmek yok.
Etkilindim doğrusu atılır mı bu benim elimde olacak kaç kişi sevinir..
arkadaşlar hoyamda sineklenme var.
az önce fısfısla sularken minik sinekler çıktı saksıda. saksıya vurdum aralardan küçük sinekler çıktı. heralde şimdi kalmadı. hoyanın yanında da fesleğen var bide. sinek kovucu diye. ama hiç işe yaramadı. şimdi fesleğenin yapraklarından kopardım hoya toprağına attım. belki gelmez sinek diye.
ne yapmam lazım. salondaki hoyaya nereden gelmiş bu sinekler. lütfen yardım edin..
Torf sineği diye bilinen sinekler olmalı sevgili candem. Evdeki zararlılar için üretilmiş sinek öldürücüyü bir metre kadar üstten sıkarsanız ölecektir. Bir kaç kez tekrarlamanız gerekebilir.
Not: Mesajlar okunduktan sonra Hoya (Mum çiçeği) hastalık ve zararlıları (http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/2128.htm)başlığına taşınacaktır.
imiathiel
13-05-2013, 16:57
Merhaba, uzun zamandır forumu takip edemiyordum. Mum çiçeğim 2-3 senedir yılda birkaç kez açıyor ancak çiçekleri ve kendisinin formu çok iyi olsa da hiç koku vermiyor :(
Sadece burnumu çok dayadığım zaman belli belirsiz bir koku alıyorum. Türüyle mi alakalı acaba yoksa ben mi eksik bir şey yapıyorum?
Teşekkürler
Hoyalarda çanlanmalar iyice belirginleşti.
403802
403804
403805
Hoya türlerinin çoğu sadece geceleri kokuyor sevgili imiathiel, gece kokladınız mı?
Hoya türünüz ülkemizde yaygın yetiştirilen carnosa türü ise gece muhakkak kokacaktır. Hiç kokusu olmayan türlerden de olabilir. Fotoğraf eklerseniz daha kesin bilgiler almanız mümkün olacaktır.
Çok eski ve büyüdü ama hala çiçek vermiyor. Üstelik 3-4 yıl önce çiçek vermişti yeri de aynı neden olabilir? Çiçek açma zamanı ne zamandır?
Genellikle bahar ve yaz aylarında çiçekleniyorlar sevgili efcan ancak iç mekanda gereken ısı ve ışığın sağlanması durumunda her mevsimde açan türler de var.
Hoyanızın konum ve saksısı değişmediğine göre besin ihtiyacı olduğunu düşünebiliriz. Çiçekli bitkiler için üretilen gübreleri deneyebilirsiniz.
Cevabınız için teşekkürler, en kısa zamanda deneyeceğim.
dr.jacksparow
15-05-2013, 23:13
Bunlar da sayın yeşillimin bana gönderdiği hoyalar.Şimdiye kadar bir çelik yaprak çıkardı. Diğerlerinin de hayat belirtisi göstermesini dört gözle bekliyorum.:p
yeşillim
16-05-2013, 08:48
Sayın dr.jacksparow,
Buradan bakınca hayata tutunmuşlar. Şimdiye kadar kayıp olmazsa bundan sonra da olmaz diye düşünmekteyim. Görsele bakarak fazla su vermediğiniz belli oluyor, güzel.. En önemlisi toprağının fazla su vererek çamurlaşmamasıdır.
Kolay gelsin
Hakkı Şen
16-05-2013, 09:09
Merhaba..
Benim mum çiçeğimin bir çok yaprağı buradaki (http://www.agaclar.net/forum/1150624-post5148.htm) mesajda ikinci fotoğrafın en altındaki yaprak gibi kıvrık. Bunun için ne yapmalıyım? Yeni çıkan yapraklar düzgün olsun istiyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..
yeşillim
16-05-2013, 09:29
Sayın Hakkı Şen,
Kıvrılarak gelişen yaprak, ya biryerlere değerek gelişimini tamamlamış.
Ya da özellikle yaprak alt kısımlarını inceleyerek örümcek gibi bitki özsuyunu emen zararlı aklıma gelmektedir.
Böyle bir olayla karşılaşmadığım için bildiğimi sandığım bunlardan ibarettir.
kolay gelsin
Sevgili Hakkı Şen,
Aynı durum benim iki carnosamda da var. Seyrek da olsa oluşan bu yaprakları keserek düzgün formda yaprak vermesini teşvik edebilirsiniz.
Hastalık ya da zararlı belirtisi olmadığını düşündüğüm bu yaprakları ben çok sevimli buluyorum. Hatta uygun yerde oluşması durumunda o daldan çelik alarak bu özelliği yeni bitkiye taşıyabilir miyim diye düşünmekteyim :)
turkankaragoz
21-05-2013, 15:46
Sn yeşillimin paylaşımdan gönderdiği mum çiçeklerim filiz vermeye başladı. Nasıl mutlu oldum bilemezsiniz. Yeşillim çok teşekkürler.
407841
yeşillim
21-05-2013, 17:04
Severim ben onun filizini :) ellerinize sağlık.
turkankaragoz
21-05-2013, 17:51
Teşekkür ederim yeşillim.
ergun tulay
23-05-2013, 14:53
Sayın yeşillim;Bendeki Hoya cornasanın resimlerini gönderiyorum. Gelişmeler sence yete rli mi? Selamlar
yeşillim
23-05-2013, 15:10
Sayın ergun tulay,
Ellerinize sağlık. H. cv chouke ve klasik mum çiçeğiniz çok güzel olmuşlar.
Saygılarımı sunarım.
Sayın yeşillim,
Mum çiçeğini sadece hindistancevizi lifine diksem nasıl olur?
yeşillim
25-05-2013, 17:17
Sadece hindistan lifine dikme gibi bir deneyimim olmadığı için cevap vermem uygun değil. Bu konuda deneyimi olanlar varsa cevap verecektir.
sevgiler
Ben de direkt cocopeat'e dikmedim ancak yetişkin olarak satın aldığım Carnosanın toprağı tamamen coopeat'den oluşmuştu, değiştirmedim. Gelişmesi güzel, sorun yaşamadım.
serdarca06
28-05-2013, 08:21
Ben de direkt cocopeat'e dikmedim ancak yetişkin olarak satın aldığım Carnosanın toprağı tamamen coopeat'den oluşmuştu, değiştirmedim. Gelişmesi güzel, sorun yaşamadım.
sayın maki 5m uzunlugunda 2 kök den oluşan mum çiçegimi bi türlü çiçek açtıramadım. çiçek açması için bi öneride bulunuabilirmisiniz. ayrıca kum, toprak ve yanmış koyun gübresinden oluşan bi karışım toprak yaptım, saksı sanırım artık küçük geliyor fakat yazılarınızı takip ettigimde çiçek açtırmak için küçük saksı önermişiniz. saksı genişletmem faydalı olabilirmi. yapraklarına NPK UYGULAMAYI DÜŞÜNÜYORUM BU FAYDALI OLAURMU ?
saglıcakla kalın
Sevgili serdarca06,
Özellikle carnosa türü hoyalar çiçeklenmek için bol ışık istiyor.
Çiçekli olarak satın aldığım bu carnosam neredeyse salonda , aydınlık bir ortamda tüm ihtiyaçlarını karşıladığımı düşünmeme rağmen iki sene bir daha çiçek vermedi. Taşınma sırasında uzun bir süre terasta kısmen gölge ama 16:00'dan sonra güneş olan terasta unutuldu :) Artık yerine yerleşsin dediğimde üzerinde açmaya hazırlanan çiçek sapları gördüm.
Çiçeklenmek için ihtiyaç duyduğu bol ama yakıcı olmayan ışıkla buluşmuştu. Adana'da kış aylarında don yaşanmadığı için terasta bırakmaya karar verdim. Bugün yine üzerinde onlarca tomurcuk ve yeni yeni verdiği çiçek sapları var.
411181
Demem o ki, sakın saksısını kökler saksı dışına çıkmadıkca büyütmeyin sevgili serdarca06, kökler saksı dışına çıkınca da sadece bir boy büyük saksıya alabilirsiniz.
Doğal gübre vermişsiniz, belki humik asit vererek bu gübrelerden maksimum faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Ek olarak çiçekli bitkiler için üretilmis Fosfat oranı (P) yüksek besin verebilirsiniz ama carnosalar için en önemli faktör bence ışık :)
Beni gönderdiği çelikle hoya sevdasına dahil eden sevgili Raddle'ın hediye ettiği çeliğim (http://www.agaclar.net/forum/474324-post4026.htm) büyüdü gelişti. Annesi gibi o da tam 4 sene sonra ilk tomurcuklarını verdi.
411185
Terasdaki su borularına sarılarak tavana kadar uzandı :)
ekinoks22
30-05-2013, 21:09
ben geçen yıl bir çeliği suya koymuştum .sonra saksım olmadığından çok uzun süre kal dı öyle.hatta kökleri bile baya uzamıştı. sonra burdan öğrendiklerimle onu küçük bir saksıya dikecektimki ne göreyim.suda beklerken tomurcuklanmıştı.çok dikkatlice ektim saksıya.çok güzel açtı.şu dönemde yine uzamakta.o aslında yerini sevdi.ama ben daha göz önünde olsun istiyorum.yinede bişey olur korkusuyla değiştirmeyeceğim.
ama benim mum çiçeğim tek dal uzayıp gidiyor.onu nasıl dallandırabilirim.ve nasıl sardırsam bilemiyorum.
pekmezci
01-06-2013, 23:43
cevabı zaman :D
Ekinoks22 öncelikle ona en uygun yeri belirleyin. Ve daha sonra destek çubuğu ya da bir ipe sardırmayı deneyin. Dallanması içinse biraz beklemek gerekiyor. Tek dal gelişen hoyam bu yıl yeni dallar verdi üç tane. Ve her yeni sürgünlerde tomurcuk getirdi. :)
Kısa zamnda mutlu haberlerinizi bekliyoruz. :)
Mavi_Ladin
02-06-2013, 19:23
Beş yıldır sabırla beklediğim çiçekler nihayet tomurcuklarını gösterdi. Nasıl bir renk çıkacak yine sabırla beklemekteyim.
Mavi_Ladin
02-06-2013, 19:37
Çiçeği açtırmak için yıllarca araştırma yaptım. Hiç bir şeyin faydası olmadı. bir yıldır yeni sürgünler verip bolca yaprak açtı. Burada yapılan bir yorum her şeyi özetliyor. " bir kaç sürgün, bir metreden fazla büyüyüp gelişirse, seneye kesin açacaktır" aynen öyle oldu. dört dal iki buçuk metre kadar uzunluğu var. şu an üç tomurcuk sayabildim. Heyecan verici bir duygu. Çiçek açtığında da paylaşırım.
bay tömürcek
02-06-2013, 19:46
Sabrın meyvesi ;) Sayın mavi ladin rica etsem bir kaç poz da mum çiçeğinizi boydan çeker misiniz? ;)
Mavi_Ladin
02-06-2013, 20:06
buyurun sayın tömürcek
kombiye sardırdım mutfak kapısı çoğunlukla açık olduğu için temiz hava alsın diye. Boydan çekince çiçeği değil de kombiyi çekiyormuş gibi oldu. kombi boyunca sardı sürgünler tavana değip eğildi.
vildan25
05-06-2013, 23:25
4 yıldır tek yaprak mum çiçeğim var. Bir arkadaşım köklendirmiş ve bana hediye etti. 4 yıldır ne kuruyor ne de büyüyor. Büyümesini geçtim tek bir filiz bile yok.
Böylece bir kaç sene geçti. Bir gelişme olur diye anneme verdim ama nafile geçen gün gittiğimde balkonunda aynı şekilde duruyor. Sağ olsun hevesimi güzel kırdı :)
maalesef bende de aynı sorun var 2 yıl önce tek bir yaprak mum çiçeği ektim köklenmiş ancak ne gelişiyor ne de kuruyor hala tek bir yaprak sebebini bilen var mı acaba? ayrıca yeni bir mum çiçeği aldım ancak onun da üstten iki yaprağı sararmış sanki kuruyacak ve sürgün veren kısmı kurumuş gibi ne yapmalıyım bilgi veren olursa çok sevinirim.
bay tömürcek
06-06-2013, 12:18
buyurun sayın tömürcek
kombiye sardırdım mutfak kapısı çoğunlukla açık olduğu için temiz hava alsın diye. Boydan çekince çiçeği değil de kombiyi çekiyormuş gibi oldu. kombi boyunca sardı sürgünler tavana değip eğildi.
Mesajınızı yeni gördüm çok teşekkür ederim mum çiçeğiniz çok güzel maşallah ;)
merhabalar. Mum çiçeği gerçekten sabır işiymiş. diktiğim iki kökten birisi hiç gelişmedi. diğerindede zaman zaman yapraklar çıktı ama her hangi bir sürgün yoktu. aradan geçti 1,5 yıl. hiç gelişmeyeni bir gün yer darlığından dolayı söktüm üzülerek. ama diğerine kıyamadım. bizim az gelişen mum çiçeği korkudan sanırım, bir müddet sonra baktımki sürgün veriyor. ve öyle bir hızla uzuyorki. şimdi onu nereye sardıracağımı şaşırdım. malum işyerinde ve zaman zaman odalar değiştiğinde onunda yerinin değişmesi gerekebilir. o yüzden seyyar bi sistem olması lazım. ama çok çok mutluyum. çocukluğumda annemin bir duvar boyunca sardırdığı çiçek artık bendede byüyyor. Bu hoya işi sabır işi sabır.. Dile kolay 1,5 yıl... :)
Derya Hanim
07-06-2013, 10:28
Mum cicegi gercekten cok guzel. Benimde bir tane var gecen sene bir tanidigim celik olarak vermisti bende onu bir saksida koklendirdim. Fakat birkac ay once o saksilara baska seyler dikmek istedim ve mum cicegine yer kalmadi. Bende aldim bunu direk ciceklik olarak tanzim ettigim alanda duvar dibine direk topraga diktim. O gun bu gundur nerdeyse hergun yaprak cikartiyor ve surekli boy atiyor. Simdi sorum su acaba direk bahcede oldugu icin ciceklenirmi ve kokleri cok buyuyup sonradan bana zorluk cikarirmi. Bu konuda ne dusunuyorsunuz
Komşumun yaz kış balkonunda duran hoya'sı coşmuş durumda.
414818
414819
Derya Hanım Melbourne'desiniz galiba...İklim bir üst mesajdaki 'adneser' nikli arkadaşımızın bulunduğa Alanya gibiyse bahçede sorun olmaz. Zaten bu bitkinin menşei Güneydoğu Asya ormanları....
Bu gün bir hoya ( aslında iki saksı ) gördüm.
Dudağımı ısırdım, nazar değmesin diye.
Sanmam bu sitede birinin böyle hoyası olsun veya görmüş olsun.
Bahçede, paslı çit tellerine ve ağaçlara sarılmış :)
415568
415569
415571
415570
415572
Şok geçirdim görünce, arabayı durdurup inip ( burada daha doğru tabir atladım olmalı) resimlerini çektim.
Sahibesi hanımefendi çıksaydı soracak çok sorum olacaktı ama çıkmadı.
Bu gözleme göre carnosa İzmir'de dış koşullara aldırmadan yaşayıp bol çiçek veriyor. Kanıtlar yukarıda.
Demekoluyor ki hoya pekte nazli bir cicek degil kendihaline de buyuyebiliyor.
Belirttiğim gibi sıcaklık uygun olunca dışarıda sağlıcakla kalabiliyor....
Bir avuç mutluluk. :)
Kendisi iki yaşında. Pembe diye bildiğim beyaz açan carnosa. :) :)
Kokusu harika ama bana biraz ağır geldi. :) :)
416347
416348
[ Çekimlerde flaş kullanılmadı. Doğal gün ışığında çekildi. ;) ]
Demekoluyor ki hoya pekte nazli bir cicek degil kendihaline de buyuyebiliyor.
Bildiğimiz tüm salon bitkileri uygun koşullarda doğada yetişiyor zaten.
Hoya carnosa için İzmir dış ortamda yetişmesi için uygun şartları sağlıyor demek ki.
Tabi ki yazın gölgede kalmasını sağlamak koşuluyla.
emrah şahin
13-06-2013, 10:59
Tüm mum çiçeği severlere selam,
yaklaşık 3 yıl önce bahause' tan iki adet mum çiçeği aldım, yaprakları çok koyu yeşil, yaprak üzerlerinde çok sayıda beyaz benek var, çiçek çıldımış gibi sürgün veriyor ve hızla büyüyor ilk boyunun beş katı oldu çok gelişti ama bir türlü çiçek açmıyor,
merakım çiçeksiz bir türmüdür yoksa benmi yanlış yapıyorum anlamadım, fakat annemin mum çiçeğinin yaprakları en az beş ton daha açık yeşil,
bu türle ilgili bilgisi olan varsa eğer çok mutlu olurum,
iyi günler,
yeşillim
13-06-2013, 12:00
Emrah Bey,
Elinizdeki kuvvetle muhtemel, carnosa yani klasik mum çiçeğidir.
Hoyalarda genel olarak gümüşi tonlarda benekler olmaktadır.
Çiçeksiz tür değil, fakat isteklerini vermeyince gelişimi olsa bile çiçeklenmeyebilir.
Zamanla çiçek verecektir. Eksikleri ne ise yerine koyarak! çiçeklenecektir.
Mesela geçirgen toprak karışımı, uygun gübre, ışık önemli faktörlerdir.
Yapraklardaki açık veya koyu renk alması bakımıyla alakalıdır.
Bu çiçeklerinin renginde bile etkili olabiliyor!!
Örneğin; H. davidcummungii, ışığı az olan ortamda çiçeklendiğinde bariz renk tonu olmaktadır!
Biraz daha ışıklı hatta tül arkası güneş aldırmanızı öneriyorum.
kolay gelsin
emrah şahin
13-06-2013, 15:10
Sayın Yeşillim,
Şu an toprak saksı içerisinde, marketlerde satılan çiçek topraklarından mevcut,
bulunduğu yer direkt güneş ışığını sadece sabah alıyor ama cama oldukça uzak , bulunduğu cam önü ise balkon çıkıntısı nedeniyle 2 metre kadar içeride,
acaba yerini şimdi değiştirsem çiçek zarar görürmü ya da küsermi sizce,
birde sabah güneşimi akşam güneşimi vermeliyim kızımın odası yaklaşık 3 saat akşam güneşi alıyor, tam cam önü müsait oraya alsam olurmu acaba?
soru yağmuru için kusura bakmayın lütfen,
bu arada sizdeki çiçekleri ne zaman alabilirim :)))
emrah şahin
13-06-2013, 16:23
oğuzha bey bu türden nasıl bulabilirim yardımcı olabilirmisiniz.
yeşillim
13-06-2013, 16:49
Emrah Bey,
Zaten mum çiçeğiniz uykuya geçmiş ki çiçeklenmiyor! Yani yerini değiştirebilirsiniz.
Önceki mesajlarda da belirttiğim gibi yaprakları güneş yanığı belirtisi göstermedikçe ne kadar güneş ışığı alırsa bir o kadar da iyidir.
Sanırım süzgen toprak karışımı hazırlayacaksınız. İlgili başlıktan faydalanabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/28452.htm
kolay gelsin.
emrah şahin
14-06-2013, 08:12
Sayın Yeşillim,
ekte gönderdiğim benim iki yıllık mum çiçeğim, siz bu türü tanıyormusunuz, sizce çiçek açarmı.
saygılarımla,
Köklenmeye alp unuttuğum 6 çelik, kontrolden sonra eski şişeye sığmadılar, mecburen diktim artık:)
417526
.
emrah şahin
14-06-2013, 14:17
bu zavallıda tek dalla iki çiçek verdi diğer iki zıranta 5 mt oldular daha çiçek yo malesef
yeşillim
14-06-2013, 15:56
Emrah Bey,
Çiçeklenen carnosanın yapraklarından belli güneşini almış.
Belirttiğim gibi onların da çiçeklenmesi için çiçeklenmeye teşvik etmeniz gerekmektedir.
İlgili başlıklardan da faydalanmanızı öneriyorum.
Muhakkak bir gün çiçek açacaklar..
Eksik olanı araştırıp yerine koymanız gerekiyor.
Toprak karışımı, gübre, ışık çiçeklenmede önemli faktörlerdir.
emrah şahin
14-06-2013, 16:08
teşekkür ederim,
Diğer türler ile ilgili ok vermenizi dört gözle bekliyorum,
iyi günler,
Jadesoo İlayda
15-06-2013, 19:38
Arkadaşlar ben yetiştirmek için çok heves ettim. Gerçekten yetiştirmek istiyorum ama fide bulamıyorum. Satın almayı düşündüm ama bitkiyi 30-35 TL civarında satıyorlar. Fideyi nasıl bulabilirim acaba? Lütfen yardımcı olun. :(
weterinary
20-06-2013, 11:19
harika bi çiçek çocukluğumda bi akrabamızın evinde görmüştüm, kokusunu hatırlamıyorum ama eminim güzeldir.
bende yetiştirmek istiyorum, burda yetiştiricilerle irtibata geçebilmek için üye oldum, umarım nulabilirim
Çelik, fidan ve tohum gibi talepleriniz için
Arıyorum (http://www.agaclar.net/forum/ariyorum/) ve Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) başlıklarına,
satın almak istiyorsanız,
Fide, Fidan, Çelik, Saksılı Bitki, Kesme Çiçek, Kaktüs, Sukulent Satış - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/) başlığına bakabilirsiniz.
imiathiel
05-07-2013, 11:38
Tekrar merhaba,
Mum çiçeğinin çeliğini 3 yıl önce ilk kez diktiğimde, aşırı bakım sevmeyen, toprak kuruduğunda sulanan bir bitki olarak kafamda sanki sonsuza kadar kendi haline bırakılacakmış gibi bir izlenim oluşturmuşum :p . Çok güzel büyüdüler, maşallahları var ancak çiçek konusunda cimrileşmeye başladılar. Bilenlere iki sorum olacak, çiçek kokusunun az olduğundan bahsetmiştim, gübre versem çiçek kokusunu etkiler mi? Elimde Genta'nın çiçekli bitkiler için sıvı bitki besini var, azıcık bundan eklesem (1lt suya yarım kapak ölçek koymuşlar) ne sıklıkla vermem gerekir ve uygun mudur acaba?
Zor bulduğum ve üzerine çok titrediğim için detaylarla sizi sıktıysam kusura bakmayın :D
Hoya kenejiana Çeliği canlanmaya başladı yeni sürgünler göründü.
423629
Hoya cv 'chouke'
423630
Her çeliğin hayata bağlanması, sürgün vermesi bizleri sevindiriyor, emeğinize sağlık sevgili adneser.
İzninizle tür bazında gelişmeleri takip edebilmek için ilgili başlıklara kopyalıyorum mesajınızı...
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/6246.htm#post1177032
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/26226.htm#post1177035
Her çeliğin hayata bağlanması, sürgün vermesi bizleri sevindiriyor, emeğinize sağlık sevgili adneser.
İzninizle tür bazında gelişmeleri takip edebilmek için ilgili başlıklara kopyalıyorum mesajınızı...
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/6246.htm#post1177032
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/26226.htm#post1177035
Teşekkür ederim Sn Maki 01
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/32229.htm#post1182811'de sevgili dkp'nin destek ve çalışmaları ile kurulan Hoya Serasındaki çalışmaları aşağıdaki başlıkta takip edebilirsiniz. Belirli aralıklarla başlık güncellenecektir.
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/32229.htm#post1182811
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/32229.htm#post1182811'de sevgili dkp'nin destek ve çalışmaları ile kurulan Hoya Serasındaki çalışmaları aşağıdaki başlıkta takip edebilirsiniz. Belirli aralıklarla başlık güncellenecektir.
http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/32229.htm#post1182811
Çok teşekkürler. Oldukça yararlı olacak gibi görünüyor. ''Ahhh şimdi İzmir'de olmak vardı...!!!'' :)
denetlemeci
02-08-2013, 13:25
Arkadaşlar aranıza yeni katılmış bulunmaktayım. Bugün itibariyle mum çiçeğinin birçok türünün olduğunu ve diğer ismininde hoya olarak adlandırıldığını öğrendim.
Evime bugün gitti gidiyor dan
hoya carnosa compacta adında bir çiçek aldım resimlerini ekledim bana fide şeklinde gelecek ama siz çelikten bahsetmişsiniz. benim öyle birşey yapma ihtimalim yok gibi duruyor.
Bu çeçiği almamın sebebi küçükken üst komşumuzun başkonunda hoya carnosa vardı sarmaşık muazzamdı ve tıpkı şuan resimlerini gördüğüm çicekler gibi beyaz mum gibi çiçekleri vardı kokusuda bir o kadar güzeldi *** benim aldığım compacta türündende iyi bir sonuç alabilirim..
Forumumuza ve hoya başlığımıza hoşgeldiniz sayın denetlemeci.
Hoya Carnosa ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen mum çiçeği adıyla tanıdığımız, pek çoğumuzun anılarında ve evlerinde yetiştirdiğimiz tür.
Sizin satın aldığınız hoya da carnosanın bir çeşidi. Gelişimi klasik mum çiçeğine göre biraz daha yavaş olsa da benim de çok beğendiğim türler arasında, hayırlı olsun.
sinekvalesi20
05-08-2013, 19:03
Arkadaşlar yeni mum çiçeği diye aldığım bitki ama çiçekleri bu şekilde açınca bi gariplik var gibi geldi acaba bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirmi ?
http://r1308.hizliresim.com/1d/5/r5mz0.jpg
turkankaragoz
05-08-2013, 20:07
Çiçeğiniz ruj çiçeği Sn sinekvalesi20.
sinekvalesi20
05-08-2013, 21:07
beni yanıltmışlar yani öyle mi ? :@
çok teşekkür ederim türkan hanım yardımlarınız için
turkankaragoz
05-08-2013, 21:12
Sitede var resimlerine ve yetiştirilmesine bakın isteseniz.
turkankaragoz
05-08-2013, 21:20
İsmi buymuş Aeschynanthus radicans bizdeki adı ruj çiçeği
sinekvalesi20
06-08-2013, 08:47
biraz baktım nasıl yetiştirildiğine falan ama ben mum çiçeği diye aldığım için ve böyle çıkınca hevesimi kırdı onun için biraz dursun takas falan yaparım heralde
Arkadaşlar,
Satışla ilgili mesajlar için lütfen ilgili başlığı kullanalım.
Fide, Fidan, Çelik, Saksılı Bitki, Kesme Çiçek, Kaktüs, Sukulent Satış - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/)
Bitki tanıtım sayfasına yazılan satışa yönelik mesajlar silinmiştir.
turkankaragoz
06-08-2013, 22:50
Sade satış sayfasını değil son yazdığım yazıyıda silmişsiniz Sn maki01
Son mesajınız da önceki mesajlarınızın devamı niteliğinde olduğu için silindi.
turkankaragoz
11-08-2013, 12:14
432845432846
turkankaragoz
11-08-2013, 12:18
Yaptığım yanlışı anlatmak için fotoğraf yükledim. evim çok güzel güneş aldığı halde yaprakları yanar zarar görür korkusuyla kuytu köşelerde tutmaya çalıştığım mum kızım bir türlü gelişme göstermiyordu. Oysaki saat 15.30 gibi güneş almaya başlayan cam önü onun için güzel bir gelişme yeriymiş. Neyse geç olmadan durumu düzelttik. Penceredeki köşesine yerleşti mum kızlarım. Bir hafta olmasına rağmen hemen harekete geçti. Beni çok mutlu etti. Kızlarım şimdi merakla aralarına katılacak yeni arkadaşlarını bekliyor. Sayelerinde bende bir hoya delisi oldum artık.
turkankaragoz
16-08-2013, 11:34
Son bir haftadır yerli yabancı bütün hoya sayfalarını elimden geldiğince okumaya çalıştım. Fakat dikkatimi çeken bakımlı hoyaların dibine sokulmuş olan pipetler çekti. Acaba köklerin hava almasına yardımcı olmak amacıyla mı kullanılıyor diye düşündüm. Çünkü destek amaçlı kullanılmamışlardı. Konu hakkında bilgi ve tecrubesi olan arkadaşlar bilgi verirlerse çok sevinirim.
Bu uygulamaları gördüğünüz sayfaların linkini verebilirseniz sağlıklı yorum yapabiliriz sevgili turkankaragoz :)
turkankaragoz
20-08-2013, 11:50
Sn maki tekrar bulmaya çalıştım sayfaları. Bulabildiklerimden anladığım kadariyle fotolara renk katmak için süslü kokteyl çubuklarından saplamışlar saksıya. Daha öncede belirttiğim gibi destek ve herhangi bir amaç yok sanırım sadece görsellik.İlginize teşekkür ederim.
aliakrep
28-08-2013, 14:07
Merhabalar. Aranıza yeni katıldım. Benimde MUM Çiçeğim var ve 2 ay sonra en uçtan çiçek dalı verdi. Umarım yakında açarda o mis gibi kokunu koklayabilirim.
http://png.vevzo.com/mumcicegi1.jpg
http://png.vevzo.com/mum3.jpg
http://png.vevzo.com/mum4.jpg
Resimler çok büyük olmuş onları tekrar düzelttim. Bu arada : cinsi şimdiden belli olmaz sanırım çiçek açıncamı belli olur ?
Diğer dikkatimi çeken şeyse genellikle sağ yaprakların çentikli olduğunu fark ettim. Hastalık değildir umarım.
birde sorum olacak aşağıda resimdeki çiçeğin adını bilen varmı ?
http://png.vevzo.com/bilinmiyor.jpg
2012 12. ayda alındı. O zamanki boyu ilk resimde aliminyum telin gözüktüğü yuvarlak kısımdan belli.
Bu süre zarfındaki gelişimi...
Bitki kokuyu geceleri yayıyor, ofisimde baktığımdan sabahları koku kapalı olan oda kapısının dışına kadar çıkabiliyor. Kapalı odada yoğun koku hissedilmeyecek gibi değil. Ancak havalanır havalanmaz koku gidiyor.
evdeçiçek
03-09-2013, 11:21
Darısı bizim başımıza :)
serdarca06
03-09-2013, 16:26
2012 12. ayda alındı. O zamanki boyu ilk resimde aliminyum telin gözüktüğü yuvarlak kısımdan belli.
Bu süre zarfındaki gelişimi...
Bitki kokuyu geceleri yayıyor, ofisimde baktığımdan sabahları koku kapalı olan oda kapısının dışına kadar çıkabiliyor. Kapalı odada yoğun koku hissedilmeyecek gibi değil. Ancak havalanır havalanmaz koku gidiyor.
çiçeginizi çiçek açtırmak için özel olarak yaptıgınız bişey varmı. benimde 4 m uzunlugunda mum çiçegim var
Sayın serdarca06
Bunu aldığımda çiçek miçek yoktu üzerinde ve ufak bir saksıda torfa dikiliydi. normalde aldığım bitkilerin saksısını değiştiririm. Bir müddet izledim alışma evresinden sonra gelişim görünce değiştirmeye gerek görmedim. Boyuna göre oldukça küçük bir sakıda.
Cam içinde güzel ışık ( sabahları kısmen kısa süreli direct güneş) alan bir yerde duruyor. 15 günde bir vilmorin kullandım. Bitki 5-6 adet sürgün uzatmaya başladı ve gördüğünüz gibi onları sardım. Sürgünler hızlı gelisti o kadar ki uzun süre yapraksız dallar şeklinde kaldı sonra uzama durdu ve yapraklar gelişip büyümeye ve akabinde çiçeklenme basladı. İlk resimdeki mat yapraklar zaten aldığımda var olan boyunu gösteriyor.
Hep nemli tuttum toprağı, kurumasına müsade etmedim. Haftada iki kez biraz biraz suladığımı söyleyebilirim.
Bütün yaptığım bu.
Gördüğüm kadarıyla bu bitki yeni sürgün verip o dalların son kısımlarından çiçekleniyor. Altlardan değil. En azından benimki bu şekilde oldu.
çiçeginizi çiçek açtırmak için özel olarak yaptıgınız bişey varmı. benimde 4 m uzunlugunda mum çiçegim var
yeşillim
06-09-2013, 12:33
Arkadaşlar sizlere isteyince ve şartlar olgunlaşınca Hoya yetiştirmenin zevkli olduğunu söylemek isterim.
Yaprakları sarararak düşmüş, fakat dal sağlam olarak gelen hoya emeklerime karşılık vermeye başladı.
Hoya'nın çiçeklenme aşaması da muhakkak güzel evrelerindendir..!
Şahsen hayata bağlanmaları, bana daha da ilgi çekici gelmiştir.
sevgimle
aliakrep
09-09-2013, 10:21
2. Çiçek Tomurcuğunuda verdi. İnşallah açarlar.
http://png.vevzo.com/mum2.jpg
http://png.vevzo.com/mum2orjinal.jpg
sındırgılı
09-09-2013, 13:22
Sevgili Ykolko`nun celigini verdigi cilekes bitkim , ballarini doke doke acmis.
Hoyalara azcık çile çekmek iyi gelebiliyor sevgili sındırgılı, ben de carnosamı bir süre ihmal edince güzel çiçekler vererek tüm ilgimi üzerine çekmişti.
Kutluyorum sevgili aliakrep :)
Carnosanın yaprakların küçük girintilere rastlamak mümkün olabiliyor, endişelenmeyin :)
Not :Fotoğrafların kural olarak forumumuza yüklenmesini istiyoruz. Nedeni ise fotoğraf arşiv sitelerinin dönem dönem fotoğrafları silmesi nedeniyle bozuk linklerin oluşmasına engel olmak. Foruma yükleyerek arşiv niteliğindeki fotoğraflarınızı korumak mümkün oluyor.
Ege Üniversitesi "Türkiye'nin Hoya Merkezi" (http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/32229.htm#post1199782) başlığımız güncellendi, tıklayın :)
aliakrep
16-09-2013, 13:54
Merhabalar. Aranıza yeni katıldım. Benimde MUM Çiçeğim var ve 2 ay sonra en uçtan çiçek dalı verdi. Umarım yakında açarda o mis gibi kokunu koklayabilirim.
http://png.vevzo.com/mum3.jpg
Resimler çok büyük olmuş onları tekrar düzelttim. Bu arada : cinsi şimdiden belli olmaz sanırım çiçek açıncamı belli olur ?
Diğer dikkatimi çeken şeyse genellikle sağ yaprakların çentikli olduğunu fark ettim. Hastalık değildir umarım.
benim çiçeklerin büyümesi azaldı. yoksa çokmu geç açıyor çiçekler ?
Hiç süre tutmadım ilk çiçek sapından çiçek açmaya geçen süre 2 ayı bulabiliyor :)
aliakrep
21-09-2013, 09:54
Resmini koyamadım ama tam 9 yerden yeni fidanlar fışkırmış.
Çiçekşerse hala aynı büyüklükte bekliyor.
Herkese merhaba,
Gecen sene haziranda (06/2012) toprakla bulusan hoyanin bugun itibariyle son durumunu paylasmak istedim.
Pembegul'e tekrar tesekkurler :)
(Bu arada fotograflar yatay kaldi kusura bakmayin)
aliakrep
23-09-2013, 11:06
9 Fidanın 3'ünde ve en ucundanda 1'inde, toplam 4 yeni çiçek fidanı vermiş.
FOTOĞRAF EKLEDİM. Pek net çıkmadı.
Sevgili hoyaseverler, yurtdışına ortak hoya siparişi vakti geldi :)
http://www.agaclar.net/forum/ortak-siparisler/32780.htm#post1202816
Bayramda misafirlerimin olması nedeniyle katılmayı çok istediğim ancak katılamayacağım Hoya Toplantımıza özellikle İzmir'li ve 11 Ekim'de İzmir'de olacak arkadaşlara katılmalarını öneririm.
Ege Botanik Hoya serasında yüzlerce hoya çeşidi ile tanışma ve bilgi edinme fırsatı kaçırılımamalı :)
http://www.agaclar.net/forum/agaclar-net-toplanti-ve-gezileri/32796.htm#post1203313
celalim01
27-09-2013, 00:53
Merhaba ben Mum çiçeği yetiştirmeye başlamadan önce bu çiçeğin her sene açmayacağı açması için kabak içi kullandıklarını ve çiçeklerinin o şekilde açtığını söylemişlerdi.3 Yıldır Mum çiçeği yetiştirmekteyim. Şuana kadar çiçeklerim her zaman açtı.Önceki açmış olan çiçek yerlerini sakın kırmayın ,kesmeyin ,o bölgeden tekrar çiçek açabilir.Sizlerin de dediği gibi sürekli sulamak gerekmiyor.Görüntüsü muhteşem bir çiçek.Ben çiçeğimi balkonda yetiştiriyorum .Bölgem adana ilçesi,Güneşini güzel alıyor.Tabi çiçeğe fazla dokunmuyorum.Genelde seyirlik olarak yakından ama elimi vurmadan izliyorum.
Sayın celalim01,
Kabak içi bildiğimiz yemeklik sakız kabağın içi mi? Toprağa mı karıştırıyorsunuz?
Ortadaki küçük uzantı çiçek sapı olabilir mi?445955
Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free (http://tapatalk.com/m?id=1)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.