View Full Version : Mum çiçeği (Hoya carnosa)
Ful Sokağı
09-05-2006, 21:23
Mum çiçeği hakkında genel bilgi edinmek istiyorum, teşekkürler
Konuyla ilgili yazışmaların derlenmiş hali:
Ben yazışmaları tarayarak tecrübe ile sabit bazı yetiştirme önerilerini toparlamaya çalıştım.Umarım bir faydası olur.;)
Sayın Serder’in öğretileri:
Nasıl bakıyoruz?
Saksı : Çeliği diktiğimiz Küçük (tahminen 12cm çapında) saksıda duruyor.
Sulama: Yazın haftada bir. Kışın 10 günd bir bir bardak.
Yer: Direk güneş ışığı almayan sürekli aydınlık cam kenarı. Salon ısısı kışın 20-22 derece.
Gübre: Hiç gübre vermiyoruz.
Bakım : Saksıda suyun döküldüğü yerde oluşan oyuğu senede bir tamamlıyorum. Sarılması için sürgünün uzadığı tarafa doğru ip geriyorum. Ve gerekmedikçe elimi dahi sürmüyorum. __________________
Sayın Hoyadağ’ın siteden öğrendiği toprak hazırlama bilgileri:
(torf+kompost+%25pomza (% 33+33+33)
Sayın Hafize hanımın toprak hazırlama ve dikim için önerileri:
Epey araştırdım ama bazen tam bilgilere ulaşmak zor olabiliyor. Mum Çiçeği için özel bir karışım varmıydı hatırlayamadım. Verdiğiniz malzemelerin içeriklerini de sorabileceğim kimse yok yanımda. Ama Mine Hanım'ın Mart ayındaki dergimizde yaptığı karışımın ölçülerini vereceğim size:
1 Ölçü torf
1 ölçü kompost
1/2 ölçü perlit veya pomza
Bu karışımın her metreküpüne 150 gr. 15-15-15 kompoze gübre katınız.
Sanırım elinizde yoktur. O yüzden gübre işini daha sonraya bırakın. İri Perlit almışsınız. Sorun değil. Perliti biraz daha az kullanın.(Toprağa oranlayıp göz kararı) Çünki Mum Çiçeği çok ıslak toprak sevmiyor.
Bu arada oksijenli su almışmıydınız? Aldıysanız 1 lt.için 2 tatlı kaşığı oksijenli su hazırlayın. Çiçeğin köklerini tamamen yıkarsanız oksijenli suyla dikkatlice yıkatıp 10-15 dk. kadar beklettikten sonra dikimi yapın. İlk sulama suyunu da oksijenli su ile yapın
Kökün çok uzun olması dikerken kırılmalarına neden olabilir. O yüzden dikerken kökleri kırmamaya çok dikkat edin
Mum çiçeği ana sarmaşıktan kesilen çeliklerle üretilir. Genellikle tek gözlü çelikler, yaprak çiftinin 1/4 inç üstünden kesilir ki üstteki yaprak çifti için aşağıda bitkinin tutunabileceği uzun bir dal bırakılmış olsun. Çelik 3-4 hafta içinde köklenir ve genellikle 4-6 hafta biçinde filizlenmeye başlar. Yaprak düğümünde ve sap boyunca toprak altında kalan kısımda çok sayıda kökçük oluşur. En iyi köklendirme için çelikteki yaprak düğümü toprak yüzeyinde bırakılmalıdır. Filizlenecek kısmın toprak altında kalmaması için çeliği çok derin gömmemeye dikkat etmelidir.
Sayın Hoyadağ’ın Bir üniversite sitesinden bakım ve yetiştirme çevirisi:Mum çiçeği en iyi 1500-2000 lm/ft2 ışık yoğunluğunda ve 20-24 C sıcaklıkta gelişir. Yaz aylarında aşırı sıcaklık ve düşük havalandırmaya maruz kalırsa bitkinin kök ve beden gelişimi yavaşlayabilir. Kış aylarında ise çok soğuk ortamlar bitkiyi zayıf düşürecek, cansızlaştıracaktır. Kabul edilebilir sıcaklık aralığı 20-32 C derecedir. Çelik kesildikten sonra üretim için en önemli faktör sulamadır. Eğer ortam %75 veya daha fazla nem oranına sahipse köksüz çelikler sık sık spreylenmemelidir. Basit olarak, toprak yüzeyini hafifçe nemli tutacak kadar sulamalı ancak tamamen ıslak bırakılmamalıdır. Çelik köklendikten sonra sulama azaltılmalı ve iki sulama arasında toprağın bir miktar kurumasına izin vermelidir.
Üreticiler, sulama frekansı değiştirildiğinde, toprağın gübre durumunun ayarlanmasını kolaylaştırdığından genellikle sıvı gübrelemeyi tercih ederler. Mikroelement takviyeli 2:1:2 veya 3:1:2 gübreler tercih edilmesi iyi olur. Ayda bir her 1000ft2 için 2,9 pound nitrojen içeren gübre kullanılmalıdır.
Yetiştirme ortamı yüksek oranda organik materyal içermelidir. Yüksek su tutma kapasitesiyle lifli turba, iyi bir havalandırma ve drenaj için ise perlit veya çam kabuğu kullanılabilir. Birçok ticari uygulamada önceden harmanlanmış, topraksız yetiştirme ortamları kullanılarak yüksek kaliteli mum çiçekleri yetiştirilmektedir.
Üretim takvimi bitkinin cinsi, sıcaklık ve sulama gibi etkenlere bağlı olarak değişir. Tamamı yeşil ve düz yapraklara sahip türler, düğüm araları kısa, kıvrık ve alaca yapraklı türlere göre iki kat hızlı gelişim gösterirler. 3 inçlik bir saksıda tek düğümlü, köksüz bir çelikten, 6-8 inçlik yetişkin bir mum çiçeği bitkisi elde etmek ortalama 5-11 ay alır.
İki öneri:1-Sırrı basit sabah güneşi ve az su
2-Toprak değiştirdikten sonra, serin ve gölge bir yerde kendine gelene kadar korumakta fayda var
Hafize hanımın kendine gelen çelik için uygulaması:Sanırım ikiye bölmüş.Yaprakların hemen üstünden dalı kestim. Gözüm o kadar aç ki anlatamam. Minicik bir dal. İçinde geldiği pamuğa sardım tekrar minik dalı. Su dolu minik bir tabağa aldım. Burada pamuk içinde köklendirebilir miyim acaba? Küçükken tohum çimlendirirdik pamukta aynen öyle yaptım.
Sayın Hoyadağ’ın bir çevirisi;Bitkinin çiçeklenmemesinin nedeni olarak; aşırı sulama, aşırı gübreleme, yetersiz günışığı ve yeteri kadar olgunlaşmamış olmasını gösteriyor
Sayın Hoyadağ’ın köklendirirken hazırladığı su:
200 ml suya bir çaykaşığı kadar koymuştum.(oksijenli su)
Yetiştiren arkadaşlardan öneriler:Ben yeni diktiğim fidelerimi aydınlık ama güneşten uzak yerlerde büyütürüm. Ne zaman tuttuğunu anlarsam o zaman gün be gün alıştırarak ışığa yaklaştırırım.
hoya, bulunduğu saksıyı kökleriyle sarmadan, hem büyümeye pek yanaşmıyor, hem de çiçeklenmiyor. Dolayısıyla daha büyük saksı, daha uzun kökleşme ve gelişme süresi demek. Çiçeğe sıra biraz geç gelecektir.
Bence de Hoya kesinlikle sıcağı ve direk güneş ışığında kalmayı sevmiyor. Serin ve aydınlık bir yerde tutulması gerekiyor
Kesinlikle üzerine düşmeyeceksin ben deli oluyordum ne olur bir yaprak verdiğini görsem diye her gün gittim geldim baktım ıı hiç ilerleme yok siliyorum suluyorum neler yaptım gübre koydum besin verdim (başka şeyler de denedim) en sonunda ilgilenmemeye karar verdim eee fazla naz hakikatten de aşık usandırıyor ve her yerinden yaprak fışkırmaya ve boy atmaya başladı
Çiçekli bitkiler az sulandığında daha çok çiçek açıyor. Doğası gereği çiçek az beslendiğinde hayatını idame edebilmek için tohum üretimini hızlandırıyor. Çiçekli bitkilerde bu Çiçek açması demek
Siz ona her türlü işkenceyi uygulayacaksınız, o size sabredecek siz ona değil.
Sayın Hoyadağ’ın araştırma sonuçları:Eğer mum bitkinizin sizlere çiçek çiçek gülümsemesini istiyorsanız:
Onu küçücük, daracık bir yere hapsedin (Saksı)
Acımadan iplerle, çivilerle sımsıkı bağlayın (Müracaat üstteki fotoğraf)
Günyüzü göstermeyin (Direk ışık almasın)
Tamamen aç bırakın (Gübre olayı)
Susuz bırakın (Ölmeyecek kadar su verin)
Ne kadar ağlarsa ağlasın dönüp bakmayın (Bitki açık açık ağlıyor)
Gözyaşları sel olsa da sakın dokunmayın
Abartıp kırbaçlamaya da kalkmayın
Bir soru:Çeliği ne zaman dikebilirim:
Hiç farketmez, istediğin zaman dik..Mum çiçeği (hoya carnosa) hiç öyle nazlı değil, her şartta büyüyor neredeyse
Mucip Beyin öğretileri (kendisi yıllardır hoya yetiştiriyor)
Sevgili dostlar önce çiçek konusunda bazı özel detaylarla sizlere yardımcı olmaya çalışacağım doğa, çiçek ve devamı olarak tohumu, bitkinin en kötü sartlarda olduğunda, soyunun veya türünün devamı için şart koşmuştur. Çiçek endişelenmeyi,tohum ise ölüm korkusunu ve soyunun devam etmesini, kendini yetiştiren tohumun hafızasından zaten devir almıştır ve öyle yapar. Çiçek bizler için çok özel bir hediyedir.İyi şartlarda baktığımız bitkiler bizleri ödüllendirir ancak kötü sartlarda soyunu devam ettirmek için ölümüne çiçek açar ve tohum yapar. Dikkat edin bitki tohumlarına hepsinin doğada bir yerlere taşınması için şekil olarak özel bir aparatı veya özelliği vardır,kimi rüzgarla taşınsın diye bir kanatçık,kimi uçacak şekilde tüy,veya suyla yağmurla uygun yere götürecek bir geometrik şekildedir.
Gelelim mum çiçeğine:
1.Çelik köklendiriken iki göz kullanın alt gözün 2-3 mm altından üst gözün ise 5 mm üstünden gözlere ters meyilli kesin
2. üstte mutlaka tek yaprak bırakın.
3.Eğer torf veya perlit kullanıyorsanız suda köklendirmeyin doğrudan bu karışıma dikin.
4.kesinlikle gübre vermeyin.
5.Rüzgar ve direk güneş almayan gölge bir yere alın.
6. Düzenli sulayın.
7.Köklendikten sonra çabuk büyumesini istiyorsanız direkt güneş almayan yerde tutmaya devam edin yapraklarda tam yeşil olacaktır.
8. Yalnız torf veya perlitte büyütmeye çalışmayın bu karışıma yarı yarıya bahçe toprağı karıştırın.
9. Gübre olarak bulabilirseniz 1/5 oranında yanmış koyun gübresi veya evinizdeki ilaç pompasıyla vaya bir fıs fısla üçlü karışım yaprak gübresi verin.
10. ÖZELLİKLE HOYANIN SÜRGÜN UÇLARINA ELİNİZLE DOKUNMAYIN çünkü hemen o uç kurur başka bir yerden sürmesini beklemeniz gerekir.
11. Çoğaltmak isteyenler daldırma yaparlarsa çok başarılı ve garantili çoğaltma yapmış olurlar.
Bildiklerimi aklıma gelenleri sizlerle paylaşmaya çalıştım hepiniz sevgiyle,hoşçakalın.
(Sayın Mucib Beyin söylediklerinden anladığım kadarı ile Hoya çiçek açmaya yakınsa ve çiçek açmışsa hergün sulamak gerekiyor çiçeği. Tabii tabakta su birikmesi yasak)
Tabakta su bırakmamak kaydı ile bolca havalandır ve saksının üst kısmından parmağınla batırarak nemini kontrol et kurutmadan sula, yaprakları ve tomurcukları gözle yani suyunu iyice azalt çiçeği zorlayacaktır. Gübre filan sakın verme istediğin olacak merak etme.Ayrıca sulamanın dışında yapraklarına herhangi bir fısfısla nemlendiriseniz size çok minnettar kalacaktır. sevgilerle.
Lütfen çiçeklere doğal davranın konuşun sohbet edin bir dalını yaprağını keserken bile gerekli olduğunu anlatın, çiçekleri için teşekkür edin,istediklerini verin abartmayın, yağcılık yapmayın birbirine güvenen iki dost olun bakın size neler verecek ve verirken koku koymayı kesinlikle unutmayacak, onlar çok az ister çok verirler
Mine Pakkaner
09-05-2006, 22:09
Mum çiçeği hakkında genel bilgi edinmek istiyorum, teşekkürler
Mum çiçeği yani hoya carnosa çok çok zarif bir sarılıcıdır.Eski salonların kraliçesiydi. Mis gibi de kokar. Artık iyice azaldı. Elinizde varsa kıymetini bilin.:rolleyes:
1390
Bu güzel bitki son derece de dayanıklıdır. Ev koşullarında başarıyla yetiştirilir. Çelikleri de kolay köklenir. Kanaatkardır. Çok ciddi bir bakım isteği yoktur.
Aydınlık ve güneşli yerlerde bulunmalıdır. Karanlık ortamda bulunursa çiçek açmaz.
Genç fideleri hemen çiçek açmaz. Hafif asidik, nötral toprakları sever. Kireçli su bir müddet sonra zarar görmesine sebep olur. Humuslu toprakları sever. Saksı harcına hepyeşil kompost gibi organik bir malzeme katın.
Pamuklu bite karşı hassastır. Hemen bitkiyi sarabilir dikkatli olun.
Aşırı sulamadan hoşlanmaz.İki sulama arası toprağının bir miktar kurumasına izin verin. Saksı tabağında su bırakmayın, çürümeye neden olur.
Tropik kökenli bir bitki olduğundan kışı sıcak geçen yerlerde yarı gölgede olmak şartıyla dışarıda yetişebilir. Tohumdan da yetişir. Yerini ve yetişme koşullarını seviyorsa tohum bağlar. Ancak üzerinden alınan tohumlar hemen ekilmelidir.İlkbahardan sonbahar sonuna kadar 15 günde bir suda eriyen bir hazır bitki besini ile gübreleyin.
Bu son derece güzel, nostaljik bitkiyi iyi ki sordunuz, hakkında konuşması bile güzel, kokusu burnuma geldi sanki ;)
Ful Sokağı
09-05-2006, 22:30
Çok teşekkür ederim, önecelikle bu saatte cevap yazdığınız için, daha önce de siteye çok giriyordum ama geçenlerde "Melisa" ile ilgili yazınızı okuduktan sonra üye olmaya karar verdim.Yani Melisa'm var, Mum çiçeğinin bu kadar değerli olduğunu bilmiyordum.Ancak zorunlu olarak bir sorum daha olacak, söz ettiğiniz "Pamuklu bit"i nasıl tanıyabilirim veya olmaması için ne yapabilirim.Tekrar teşekkürler, iyi ki üye olmuşum
"Pamuklu bit"i nasıl tanıyabilirim
Mine bu konuyu yeni bir başlık altında açar mısın?
Hastalıklar için ilaçlar yazıyorsun, bu da hastalıkları tanımakla ilgili olacak :)
Salonumda yıllardır mum çiçeği var. Sabah güneşi alır, pencereye çaprazdan bakan bir köşede durur.
Herkes çiçek açmamasından şikayet eder, ben ise tersine :) Üzerinden çiçek eksik olmuyor, salon devamlı mis gibi kokuyor.
Açıkçası çok ilgilendiğimiz söylenemez. 3-4 günde bir sularız. Her yıl fazla sürgünleri keserim o kadar. Dibinde 3-4 yıl önce koyduğum hafif gübreli bahçe toprağı var.
Mine Pakkaner
16-05-2006, 19:53
Gitted, bu muhteşem bitkiniz çiçekteyken bize bir fotoğrafını yollar mısınız?
Ful Sokağı
17-05-2006, 09:34
mum çiçeği kırılan bir dal bir süre suda bekletince kolayca kök veriyor.Ben bir arkadaştan aldığım dalı ikiye kırıp ayrı ayrı köklendirdim, çok kolay gerçekten, selamlar
Ful Sokağı
17-05-2006, 09:41
ben arasıra mum çiçeğinin yapraklarına diğerleriyle beraber su spreyi yapıyorum, ama doğru mu bilemiyorum. Şimdilik iyi görünüyor
Selamlar
Bu sitede emeği geçenlere çok teşekkür ederim.
Gerçekten muhteşem bir çiçek bu! Çok eski yıllarda bizdede vardı
Çocukken ara sıra çiçeklerini avuçlar nektarlarını bile yerdim :)
tadı gayet güzeldi ama şimdi bilemem belkide zararlıdır.
Bir tanıdığım şimdi bana yeni bir fide yetiştiriyor.
Hatıramda derin izleri var mum çiçeğinin.
Yatağımın baş ucundaydı nasıl unutabilirim
mum çiçeği=çoçukluğum
Sabah güneşi alır, pencereye çaprazdan bakan bir köşede durur.
yeride aynen böyleydi
üzerindeki çiçeklerden yapraklar görünmezdi.
soztekin
18-05-2006, 13:13
eşim de BirLira gibi çocukluğundan hatırlıyor ve tanıştığımızdan beri defalarca kez anlatmıştır bana mum çiçeğini -daha doğrusu anlata anlata bitirememiştir-... şehirler arası bir taşınma esnasında ailecek yitirmişler çiçeklerini... ilk defa burada görünce ben de çok beğendim, bir de o efsanevi kokusunu duymak isterdim... eğer birisi bana herhangi bir şekilde yollar, ben de eşime sürpriz yapabilirsem çok mutlu olurum, Qitted veya Ful Sokağı, mümkün mü?
Hadi bakalım bu çiçeği bulmadan nasıl
durucam ben şimdi?
Ben de istiyorum bu çiçekten. :))
annemin bir inanışı var mum çiçeğini dikerken bir parmakla dikersen bir senede beş parmakla dikersen beş senede açar der........
bonsaisever
18-05-2006, 18:42
Fide dikmeyi iki parmağa kadar geliştirdim ama tek parmakla...çoook çalışmam lazım çok :)
Fotoğraf kolay. Zaten devamlı çiçek açıp duruyor. Resmini çekince koyacağım.
Geçen yıl çektiğim fotoğraf için :
http://www.renderosity.com/viewed.ez?galleryid=666945&Start=13&Artist=qitted&ByArtist=Yes
Diğer resimlerim için :
http://www.renderosity.com/gallery.ez?ByArtist=Yes&Artist=qitted
Gül fotoğrafı filan da koymuştum.
Fide vermek de mesele değil ama nasıl göndereceğim? Hangi şehirdesiniz ?
Mine Pakkaner
19-05-2006, 17:37
Gitted bu ne güzel mum çiçeğihttp://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon10.gif
hele ki bu fotoğrafı görünce artık çelik taleplerinden kurtulamazsınızhttp://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif
Feda olsun, çeliğin lafımı olur :)
Budayınca çöpe atıyordum. Artık köklendirip isteyene dağıtırım :)
Tabii ankara dışına nasıl gönderirim hala bilmiyorum :)
soztekin
20-05-2006, 09:39
qitted, izmirden gönderecekler, teşekkür ederim, bu arada fotoların çok büyülü, ressam gibi işlemişsin, tebrikler...
ayrıca daha önce kapari fidesi sipariş etmiştim, kök gibi birşeydi, daha doğrusu direkt olarak köktü -ne kadar adı fide diye geçse de- ve üreticileri naylon poşetin içine ıslak talaşlarla birlikte koyup göndermişlerdi, ekmeden önce bir kaç gün daha bekletmek zorunda kalmış ve talaşı biraz da ben ıslatmıştım kurudukça...
Resimleri beğendiğine sevindim.
Çiçekler fotoğraf, diğerleri 3D çalışmalardır.
Ful Sokağı
22-05-2006, 22:35
Sayın SÖZTEKİN; umarım ilerleyen zamanlarda isteyen herkese gönderebilirim, ancak şu anda iki fidem var onlar da henüz çok küçük, inşallah çabucak büyürler, selamlar
eskiden olduğu gibi her evin içine mum çiçeklerini geri döndürelim.
onları koruyalım.
çiçekleri açınca gururlanalım.
mum çiçeğim açmadığı için kara kara düşünelim..:mad:
Mine Pakkaner
24-05-2006, 20:40
Eski çiçekleri kaybetmemek adına öneriyi içtenlikle destekliyorum.
Begonya, sardunya, mum çiçeği, ful, selluka,haseki küpesi,ıtır...İthaller yaygınlaşırken bunları kaybetmeyelim.http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif
Mum çiçeği çeliklerim geldi. :)
bende mum çiçeğimin saksısını değiştirdim size çelikleri yolladıktan sonra ..
bakalım ilk çiçek açan kimin ki olacak..senelerdir çiçek yüzü göremedim..bakalım toprağını değiştirmek yarayacakmı ...
Çelikler köklendikten sonra, birini bana verirsin di mi arsakay? :)
soztekin
25-05-2006, 12:17
Sayın Mehmet Bey; ben de dün akşam çeliklerimi aldım, çok teşekkür ederim... Önce kimin çiçeği açar bilmem ama umarım çiçeği ilk açan fotoları da buraya ekler; böylece bu sayfa da unutulup gitmez...sahiden de tam mum çiçeği kardeşliği oldu...
backyard
25-05-2006, 12:23
hepimiz kardeş olalım
bana da verin :(
Memet, mum çiçeği kardeşliğini ciddi ciddi oluşturalım mı? :)
Konuyu sen aç. Seni ve qitted'i mum kardeşliği başkanları olarak atıyorum(!)
Bakalım kaç kişi olacağız? (arsakay gönderecek diye kendimi de kattım:)
Boş işlerle uğraşıyoruz bari renk gelsin :)
Ful Sokağı
25-05-2006, 14:42
Mine Hanım, "selluka" nasıl bir çiçek, fotoğrafı var mı?
Malina bendeki çelikler tutarsa söz göndericem :))
Eğer bu konuya başlayacaksanız ayrı bir başlık açmayı unutmayın :)
c.özdemir
25-05-2006, 16:57
İş yerinde (sowroomda) ir mum çiçeğimiz var.Bilenler güzelliğinden ,Kokusundan ,çiçeklerinden bahseder "bu niye açmamış" diye de şaşarlardı.Küçük de değildi.İlk kez çiçeklerini gördüğümde ve kokladığımda "vay be kardeşim" dedim.:)
İki yıl önce bitlenmişti.Hem de tam bir istila.Hemen bir sinek ilacı ile ilaçladık ve iki gün bekledi.Sonra dışarı çıkarıp yere serdik ve sabunlu su ile fırça yardımı ile yıkadık.Bir de yağmur yağdı.Tertemiz oldu..Tabi bu yöntem bizim bilmediğimiz aman siz uygulamayın diyeceğim bir yöntem.Uzman görüşü takip edip okudum bence siz de takip edin.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1215
Bizim yöntemin yararı oldu mu.?Evet .Ertesi yıl ,yani geçen yıl harika çiçekler açtı.
Ama bu yılki hali bu.
1546
1-Kurumuş dal ve yapraklar
2-Birbirine geçme, sarılma.
3-Kuruma
ve bu hal
1547
Dikkat edin yeşil dallar ve yaprakların ucu az yapraklı ve de porsumuş,kurumuş.
Sonrasında biraz cesaret ile sarılı dalları ve kuru kısımları ayırdım.Kökünü açtım.Porsumuş ve kuru yaprakları kestim.
1548
ve
1549
Fakat şu kısımlar hala duruyor.Biraz buruşuk ve şekilli yapraklar.ve de uzayan uçların yok olması..?
1550
Bir de en kısa sürede toprak değişimi yapmalı ve direk güneş alan bir noktaya koymalı diye düşünüyorum.Acaba dışarı çıkarsam ve orda kalsa olur mu.?
tamam mumçiçeği kardeşliği için herşeyi yapacağımdan emin olabilirsiniz.
yanlız "konu açma "işini nasıl halledeceğim..
başlık atıp yazmam yeterli olacakmı..
bu arada benim çiçeğin sağını solunu bi kere daha kontrol edeyim.bir dal daha varmı budanabilir durumda...dört sene önce açtığında evin dışından geçenler duyuyordu kokusunu..
nedenini bilmiyorum ama..pek iyi durumda görünmüyor..küsmüş derler ya..
bence vakit fazla geç olmadan uygun dallarından bir keç tane ayırıp
ekmeyi deneseniz...bu çiçek kurursa onlar hiç değilse kalır geriye
Karaburun kaynar pınarda sokakta gördüm bir mum çiçeği..orman gibiydi halindende çok memnun görünüyordu.dışarda oluyor herlade.bu arada direk güneş alan biryerde değildi.
(Karaburun Kaynarpınar da altında güzel bir kafe olan anıtsal güzellikte birde çınar var)sokaktaki mum çiçeğide ağacın arkasındaki sokakta
bonsaisever
25-05-2006, 19:55
Eskiden annemde de mum çiçeği vardı. Çiçekleri dökülmesin, daha güzel koksun diye toprağına şeker döker sular dı :)
Mine Pakkaner
25-05-2006, 23:41
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=3141
işte burada, siteye yüklemiştim.;)
sellukanın adından başka bir şey bilmiyordum bu güne kadar..
böyle güzel bir şey olabilir mi?..
inanılmazbir çiçek..
nerden bulacağız şimdi onu ...
E bu kadar da olmaz. Olmadık çiçekleri tanıtıp
başımıza iş açıyorsunuz. :mad:
Mine Pakkaner
26-05-2006, 11:15
İş yerinde (sowroomda) ir mum çiçeğimiz var...
İki yıl önce bitlenmişti.Hem de tam bir istila.Hemen bir sinek ilacı ile ilaçladık ve iki gün bekledi.Sonra dışarı çıkarıp yere serdik ve sabunlu su ile fırça yardımı ile yıkadık.Bir de yağmur yağdı.Tertemiz oldu..Tabi bu yöntem bizim bilmediğimiz aman siz uygulamayın diyeceğim bir yöntem.Uzman görüşü takip edip okudum bence siz de takip edin.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1215
Bizim yöntemin yararı oldu mu.?Evet ...
Ama bu yılki hali bu.
1-Kurumuş dal ve yapraklar
2-Birbirine geçme, sarılma.
3-Kuruma
.......
Bir de en kısa sürede toprak değişimi yapmalı ve direk güneş alan bir noktaya koymalı diye düşünüyorum.Acaba dışarı çıkarsam ve orda kalsa olur mu.?
Mum çiçeğinizin çok acil saksısını değiştirip büyütün.İçine güzel bir harç koyun, harçla ilgili Mine Pakkaner'e soralım başlığında verdiğim tarifi okuyun.
Bu sene çiçek almamayı göze alıp bitkiyi güzelce budayın.Hasta, zayıf solgun bütün dalları kesin, Oksijenli su ile hazırladığınız solüsyonu hem topraktan hem yapraktan uygulayın (bunun da tarifini önceden verdim bulabilirsiniz)
Yıkamak bazı bitkilerde zararlı mücadelesi için uygun yöntem özellikle sert derimsi yapraklılar için harika çözüm.
Daha önce Malina'nın zakkumu için önermiştim.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=19482&postcount=5
Burada tekrar aynı mesaja link verdim, arkadaşlar bir kez daha göz atsın.
Mine Pakkaner
26-05-2006, 11:15
E bu kadar da olmaz. Olmadık çiçekleri tanıtıp
başımıza iş açıyorsunuz. :mad:
Arsakay, ooooo, daha sırada neler var :D
c.özdemir
26-05-2006, 12:43
Yazdıklarınızı uygulayacağım .Çok teşekkür ederim.
farukyanik
27-05-2006, 17:12
Ya İzmir Ekibinden birileri de yapılacak 2. toplantıya mum çiçeği çeliklerinden getirebilir mi?
Faruk bey İzmirdeyseniz toplantıyı beklemeden size ulaştırayım ben çeliklerden
soztekin
01-06-2006, 14:13
Yaşasıııınnnn.....
Mum çiçeği çeliklerim köklendi...
Aslında kendime inanamıyorum... Neden diyecek olursanız, daha önce de sözünü ettiğim, bitkinin tam kesildiği yerde gelişen tüylere takılmıştım, günde belki on sefer gidip büyümüş mü diye bakıyordum, meğer daha yukarıdan kökler çıkmış, hatta bu köklerden bir tanesi neredeyse bir santimetre kadar uzamış... Tabii içine yerleştirdiğim cam da koyu renk olduğu için ancak dikkatle baktığım yeri (yarı yarıya) seçebiliyorum...
Neyse sonuç olarak çok mutluyum... Tekrar "yaşasınnn"!!...
bonsaisever
01-06-2006, 14:22
Çok sevindim :)
Ben daha bulamadım :(
bitkinin tam kesildiği yerde gelişen tüylere takılmıştım, günde belki on sefer gidip büyümüş mü diye bakıyordum, meğer daha yukarıdan kökler çıkmış
Neyse gözünüze doğru uzamadan görmüşsünüz... :)
Bu iyi bir örnek oldu: Küçük bir alan içinde bile sadece baktığımız yeri görüyoruz. Algılayıcılarımızı genişletmemiz şart :) Doğa bu konuda çok iyi bir öğretmen...
Hayırlı olsun :)
algılarımızın kaynağı yanılgılarımızdır.
mum çiçeğinden sözederek konunun açılmasına neden olan "ful sokağı"na teşekkür etmek istiyorum.
ayrıca konuya cevap verirken sellukadan sözeden Mine hanıma..
hayatın anlamını görmek için bir tohum tanesi yeterli
Mine Pakkaner
01-06-2006, 17:24
Kendi adıma böyle bir heyecana ve sevince katkıda bulunmaktan çok ama çok mutluluk duyduğumu belirtmeden geçemeyeceğim.
Ben de teşekkür ederim memet. :)
soztekin
01-06-2006, 18:03
mum çiçeğinden sözederek konunun açılmasına neden olan "ful sokağı"na teşekkür etmek istiyorum.
ayrıca konuya cevap verirken sellukadan sözeden Mine hanıma..
Ayrıca bana çelikleri gönderen Mehmet Bey'e, sonsuz desteği için Mine Hanım'a bir kere daha, ayrıca beni az önce çok güldüren Malina'ya (:D ) ve bu sitenin tüm emektarlarına...
c.özdemir
01-06-2006, 18:04
1622
Sevgili Soztekin arkadaşımın sevincine ortak oluyorum.
Ve bir soru. Bu dalı birine göndermek istesek nasıl gönderebiliriz? Paketleme, koruma, zarf vs. nasıl? Kargo ile mi? İstanbul içi ve dışı fiyatları ne olur gibi?
Umarım sorum makul olmuştur. Canım fasulye çekmiyor.:)
Mine Pakkaner
01-06-2006, 18:42
Fiyat konusunda hiç bilgim yok ama, bu kökçükler zarar görmeden yollamak için pratik bir önerim var.
Bir parça hortum bulun köklenen kısım kadar kesin, sonra parçayı boydan yarın.Islak pamuğu yavaşçaçeliğin etrafına sarın sonra hortumu açın ve pamuk sarılı çeliğe geçirin. Pamukla hortum tam birbirini örtsün, arada boşluk kalmasın.
Ayrıca çelik boyu kadar da bir çubuk bulun ve ucuna hortum takılı çeliği kırılmasın diye çubuğa tutturun. sonra ıslak bir beze birkaç kez hepsini sarın, tekrar üzerinden de ıslatın ve bir parça streç filmle kapatın.
Acil kargoya verinhttp://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif
bonsaisever
01-06-2006, 19:21
Bonsaisever, bir daha bak...;)
İstanbulda Merter Teksen, Esenler bauhaus, Zeytinburnu Ağaç A.ş ve bir çok botanik bahçesine baktım. :(
Yakında evlere dalacağım :)
İstanbulda Merter Teksen, Esenler bauhaus, Zeytinburnu Ağaç A.ş ve bir çok botanik bahçesine baktım. :(
Yakında evlere dalacağım :)
mum çiçeği arıyorum demiyorsun değilmi..
öyleyse heryerimiz mum çiçeği dolu..
boşuna mı mum çiçeği kardeşliği kurduk..
hatta bende köklenmeye başlayan iki dal var
bonsaisever
01-06-2006, 20:02
Ne yazık ki mum çiçeği diyorum :(
aaa.... mum çiçeği kardeşliğimizin ne anlamı kalacak..bana adresini birde telefonunu yolla ..Mine hanımın anlattğı yolla köklenen dallardan birini yarın kargoya vereyim.
Ful Sokağı
01-06-2006, 20:28
Ben de herkese teşekkür ederim, kazara elime geçip de köklendirdiğim Mum Çiçeği'nin özelliklerini bilmediğim için sormuştum. Ama evlere müdahele ettirecek kadar nadir olduğunu bilmiyordum. Büyüdüklerinde hiç bir çeliği ziyan etmeyeceğime söz veriyorum. Ama kolayca anlaşıldığı gibi Ful'ü de pek ihmal etmeyin pişman olmazsınız.
bahçesinde selluka olan eczacı arkadaşımın işyerinde de mum çiçeği var.(iki çiçeğe de merak bir arada mı oluyor acaba).
epey büyük.çiçeklerde var üstünde,yanlız kokmadığını söylüyor.nedeni ne olabilir acaba.
hija_de_laluna
07-06-2006, 13:09
Ben İstanbul'da yaşıyorum, nereden mum çiçeği bulabilirim.
Merhaba Hija De Laluna, hoşgeldiniz :)
Sık sık uğrarsanız eminim size çelik göndrecek birileri
çıkar. Bana da bu sayede 3 çelik geldi ve kökleniyorlar.
Bu çok garip bir bitki. Su üstündeki kısımlarından da
kök veriyor.
hija_de_laluna
07-06-2006, 14:27
Ben bitkiler konusunda biraz şanssızım, çelikten çoğaltamam diye çok korkuyorum. O yüzden köklenmiş bulabilir miyim derdindeyim. Ben ilkokula giderken büyükbabam bana küçük bir saksı içinde hediye etmişti mum çiçeğini. Ufacık bir fidancıktı. Büyümüyordu, ben de bebek aspirini eritiliş su ile suluyordum arada bir. Sonra büyüdü, saksısını değiştirdik, balkona koyduk. Boyumu geçti, her yaz çiçek açardı. Dostum gibiydi, konuşurdum onunla. Bir karınca istilası sonucu ölmüş sonra, hiç bir şey yapamamışlar, ilaç çare etmemiş falan. Şimdi çocukluk anılarımı canlandırmak istiyorum ama dediğim gibi çok bitki öldü elimde, korkuyorum.
....ama dediğim gibi çok bitki öldü elimde, korkuyorum.
Hepimizin elindeki çiçekler ölüyor zaman zaman.
Korkmayın ve tekrar tekrar deneyin. Hem bu defa
yardımcı olacak bir sürü dostunuz var.
backyard
07-06-2006, 17:54
bu da mum çiçeğim
saksısı konusunda pek emin değilim
bakalım ne olacak
yaprakların duruşundan bana çiçeğin dalı ters duruyor gibi geldi yanılıyormuyum
backyard
07-06-2006, 19:49
ama ektiğim yerden köklendi
:eek: yoksa ters mi koydum suya
bilemedim ki :(
köklendiği yerden sürgünde verir tahmin ediyorum.
tabi Mine hanım daha iyi cevaplar. ama bana öyle gibi geldi. ne bileyim
Mine Pakkaner
07-06-2006, 20:22
Memet, aynen öyle olacak veya diğer yaprak koltuk altlarından sürecek, çünkü çok haklısın ters :)
ama ektiğim yerden köklendi
:eek: yoksa ters mi koydum suya
bilemedim ki :(
Haaaa haaaaa
Gülme komşuna, bak neler gelir başına :D
10 gündür şehir dışındaydım. (bu sebeple selluka tohumlarını kaçırdım zaten)
Yarın yine yolculuk var.
Ama bu 10 gün içinde benim mum çiçeği hazretleri tam 18 ayrı yerden çiçek vermiş. Salona yine kokudan girilmiyor.
Bu nebatat niye kuduruyor anlamadım ki? Yerini pek sevdi galiba ?
Mine Pakkaner
07-06-2006, 21:08
Biz de meraklanmıştık "nerede Gitted" diye.
Hoşgeldin güle güle :)
Bir mum çiçeği fotosu istiyorum artık :) Biz de resmiyle avunuruz :)
backyard
07-06-2006, 21:35
:( e ben ne yapacam şimdi
neyse ters adminin mum çiçeği de ters olur derler
bir işim de doğru gitsin :)
Mine Pakkaner
07-06-2006, 21:38
Başka bir açıdan daha, tam yandan bir fotoğraf yollar mısın?
Üzerinden işaretle anlatacağım. ;)
backyard
07-06-2006, 21:49
ancak bu kadar çekebildim
:( e ben ne yapacam şimdi
neyse ters adminin mum çiçeği de ters olur derler
bir işim de doğru gitsin :)
hay Allah hiç güleceğim yoktu yine.
Ters diktin çelikleri öyle mi?
Yok gerçekten ciddi sordum! Bak böyle :cool:
:D :D :D
backyard
07-06-2006, 21:59
gülmeyin ya bozuluyorum :(
yılmaz'a söyleyeni vururum :mad:
Mine Pakkaner
07-06-2006, 22:07
1706
Backy, biraz bekle, dipten sürsün sonra buradan kesersin.Kestiğin kısmı yeniden çelikleriz :rolleyes:
backyard
07-06-2006, 22:11
işte asıl amacım buydu :cool:
sürsün ki keseyim
keseyim ki başkasına göndereyim
çevir kazı yanmasın hesabı :rolleyes:
Bekki, bence hiç dokunma.
Amuda kalkınca düz görünüyor :D
Bi hata yaparsam bekki beni dolmalık patlıcan gibi oyacak, acaip istim üzerindedir şimdi :D
İyisimi susayım ben.
backyard
07-06-2006, 23:07
ehem ben onlara akrobasi öğrettim ama kimse farkına varmadı doğal olarak
bittin sen bittin
öldün :cool:
bonsaisever
08-06-2006, 00:31
Ters aşıyı biliyordum ama bu ters çelikleme...
USA de yıllardır beceremiyorlardı :D
Dünyada bir ilki başardın kutlarım :D
Patentini al :D
Çinlilere dikkat.
Sırrını çalmasınlar :D
kurtuluşum yok kesecek beni :D :D :D
hija_de_laluna
08-06-2006, 07:28
Hepimizin elindeki çiçekler ölüyor zaman zaman.
Korkmayın ve tekrar tekrar deneyin. Hem bu defa
yardımcı olacak bir sürü dostunuz var.
Dün fidanlığa gidip küçük bir mum çiçeği aldım, böylece kendimi olası çiçek üretim hezimetlerinden korumayı umuyorum:) Evin içerisi yaz mevsimine göre biraz serin olduğundan sonbahara kadar güneş alan balkonda yaşatmayı planlamaktayım. Tavsiyeleriniz varsa beklerim.
Bu arada herkes ne kadar sevimli ;) , şu ters çelikleme mevzuuna çok güldüm, çok yaşayın:p
soztekin
08-06-2006, 08:11
İşte bu da bizimki...Vallahi sabah sabah hiç güleceğim yoktu, siz çok yaşayın kardeşlerim...
çiçeksever
09-06-2006, 13:54
merhaba,bende yaklaşık 10 senedir mum çiçeği yetiştiriyorum,eşimin teyzesi vermişti.bir tele dolanarak çelenk gibi duruyordu.3-4 sene önce ayırdım,4 tane yaptım,ana kısım 2 sene önce öldü,ayırdıklarımdan birini bu kışın soğuktan kaybettim,şimdi iki tane var,biri ön camda,diğeri arka camda.öndeki çiçek açtı,arkadaki filizde,ben bunlara sulamatik ismindeki (saksı tabağı gibi ortasına plastik kola şişesi takılarak saksı tabağına fitille su verme) kullanıyorum.şu ana kadar iyi netice verdi.
internette hoya diye aratınca pembe renklisini buldum.bundan edinebilirmiyiz.
bende baktım.buldum sözünü ettiğiniz siteyi..
ama bendeki zaten pembe..bugüne kadar gördüklerimde..
sizdeki ne renk ki?
http://magdoch.free.fr/hoya.html
http://www.international-hoya.org/
http://www.hoyor.net/
http://gardeninglaunchpad.com/hoya.html
ne duydum, ne gördüm....
bu kadar çok mum çiçeği çeşidi olduğunu ...
şaşkın bakıyorum sitelere...
http://www.international-hoya.org/images/fig2sm.jpg (http://www.international-hoya.org/images/hcalycina.jpg)
Hoya calycina
Schlechter
From New Guinea
http://www.international-hoya.org/images/fig9sm.jpg (http://www.international-hoya.org/hloycean.jpg)
Hoya loyceandrewiana
Green
Easy to grow, leaves can
reach 8-10 inches across
http://www.international-hoya.org/images/fig5sm.jpg (http://www.international-hoya.org/images/herythro.jpg)
Hoya erythrostemma
Kerr
From Thailand, Malayasia, and Sumatra
http://www.international-hoya.org/images/fig6sm.jpg (http://www.international-hoya.org/images/hincrass.jpg)
Hoya incrassata
Warburg
From the Philippines
http://www.international-hoya.org/images/fig12sm.jpg (http://www.international-hoya.org/hpurpure.jpg)
Hoya cinnamomifolia
var. purpureofusca Kloppenburg
From Java. Easy to grow and flower
http://www.international-hoya.org/images/fig4sm.jpg (http://www.international-hoya.org/images/hbordeni.jpg)
Hoya bordenii
Schlechter
http://www.international-hoya.org/images/fig14sm.jpg (http://www.international-hoya.org/hspfromk.jpg)
Hoya sp. From Kuching Borneo
Bir kısmını kopyaladım...
kaynak:http://www.international-hoya.org/gallery.html
Bunlar çok güzel görüntüler birde kokuyorlarsa hepsini bir arada düşünmek
tam bir görsel ve kokusal şölen
ya bunları nasıl temin edebiliriz?
bende aynı şeyi düşünüyorum.bu kadar çok çeşit vardıda neden biz hep bir tek pempe olanı biliyoruz.
http://www.f-lohmueller.de/botany/gen/h/Hoya.htm
tabi çiçek aslında pempe değilde pembe açıyor.
Culture: Hoya carnosa does best in at least 4 hours of direct sunlight a day, but also can be grown in bright indirect or curtain-filtered sunlight. Night temperatures of 60 to 65 degrees and day temperatures of 70 degrees or higher are optimal. Water freely during flowering but allow the soil to become almost dry between waterings when the plants are resting. Fertilize every 2 months in spring and summer. Do not remove the leafless spurs or stubs, on which new flowers appear every year.
anlamaya yetiyor ingilizcem ama..çevirmeye yetmedi.bakımı için oldukça öz ve güzel bilgi var.
backyard
10-06-2006, 09:21
yetiştirme: hoya carnosa en iyi, günde en az 4 saat doğrudan güneş alacağı bir yerde tutularak yetiştirilir. ancak bunun yanında, perdeden süzülen dolaylı gün ışığında da büyüyebilir. en uygun sıcaklık; gece 15-18 derece, gündüz 21 ve üstüdür. çiçek açarken istediğiniz kadar sulayın. ama bitkilerin dinlenme döneminde, sulamaların arasında toprağın iyiyce kurumasına izin verin. bahar ve yazın, her iki ayda bir bitkinizi gübreleyin. yapraksız dalları ya da gövdeleri çıkartmayın/kesmeyin, çünkü bir sonraki yıl bu yapraksız kısımlar yeni çiçekler verecektir.
umarım olmuştur
Ful Sokağı
10-06-2006, 22:08
:( İyi de böyle olmuyor ama "Mum Çiçeği Kardeşliği" fraksiyonlara ayrılıp iç çatışmalara düşecek. Şimdi biz bunları nerden bulacağız diye telef olup gideriz Allah korusun:(
Doğru diyorsun fakat
bakarmısın alttaki zarafet ve güzelliğe.
Ful Sokağı
10-06-2006, 23:23
Peki bundan sende var mı?
Ful Sokağı
10-06-2006, 23:45
Bunları nasıl bulacağımıza dair fikri olan var mı? Acilen hem de
Ful Sokağı
10-06-2006, 23:54
Forum yöneticilerinden ikinci bir emre kadar (yani bizler bir kaç çeşit edinene kadar) yeni türlerin tanıtılmasının yasaklanmasını istiyorum....:o
çiçekseverin yazısından ondakinin renginin değişik olabileceği sonucuna varmıştım ben.
fakat anladığım kadarıyla memleketimizde renk konusunda fazla seçenek yok.
Denize çıkacağız dönünce aramaya devam ederim.selluka da olduğu gibi bir yerde buluruz bir çare..
gülmeyin ya bozuluyorum :(
yılmaz'a söyleyeni vururum :mad:
Birkaç gün daha işim vardı gelmeyecektim ama bunu duyunca dayanamatıp geldim.
Gülmekten bayılacam:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
backyard
13-06-2006, 08:50
ayılınca bu sefer ben bayıltacam seni :mad:
kardeşliğin yüz karası :(
çiçeksever
14-06-2006, 13:24
mum çiçeği yapraktan veya tohumdan üretilir mi
Mine Pakkaner
14-06-2006, 21:10
Mum çiçeği hem tohumdan hem de yaprak çeliğinden üretilir. Ancak yaprak çelikleri köklenseler de (toz köklendirme hormonu ile muamele edilir ve toprağa 45 derece açı ile dikilir.) sağlıklı ve canlı fideler elde edilemez.
Tohumlar ise çok küçüktür, kapsül patlayınca uçuşur. Bu yüzdden tohum almak istiyorsanız tohum kapsülünü muhafaza altına almalısınız.Kapsüle bir mini çok çok ince kese giydirebilirsiniz. Tohumları ekip fide 4-5 yaprak olunca şaşırtmalısınız.
Bende mum çiçeği var.Birazda yaşı var.Malesef sarlıp büyüdüğü yerde beyaz bir böcek hastalığına yakalandı.Pamuksu bieşeylerde bırakıyor.İlaçlamakla başa çıkamadım.Bende küçültmeye karar verdm.Küçülttükten sonra ilaçlayarak kurtarsım.Budamadan önce 3-4 öbek içek açıyordu.Koku olağanüstü diyebilirim.Ayrıca çiçeklerin ucunda beyaz sıvı damlalar oluşur.Şekerli ve hoş bir tadı var tavsiye ederim.
Çelikten kolay üretebilirsiniz.
Mine Pakkaner
14-06-2006, 23:41
Merhabalar Cemboa,
Mum çiçeği pamuklu bitin çok sevdiği bir konukçusu.
Aşağıdaki linkte onunla ilgili bilgi bulabilirsin.
Selamlar.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=23099&postcount=12
Dün fidanlığa gidip küçük bir mum çiçeği aldım, böylece kendimi olası çiçek üretim hezimetlerinden korumayı umuyorum:) Evin içerisi yaz mevsimine göre biraz serin olduğundan sonbahara kadar güneş alan balkonda yaşatmayı planlamaktayım. Tavsiyeleriniz varsa beklerim.
Bu arada herkes ne kadar sevimli ;) , şu ters çelikleme mevzuuna çok güldüm, çok yaşayın:p
Aldığınız fidanlığın nerede olduğunu tarif edebilir misiniz?
ibuprofen
19-06-2006, 01:36
ben de istiyorum mum çiçeği çeliğiii :(:(:(
Hmm bi düşünelim bakalım.
Asil üye sayılır mısınız, sayılmaz mısınız???
:D
hija_de_laluna
19-06-2006, 09:00
Aldığınız fidanlığın nerede olduğunu tarif edebilir misiniz?
Mum çiçeği aldığım fidanlık 4. Levent'te İETT garajının yanında bulunuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraklerinden biri olan Ağaç A.Ş.ye ait. İstanbul'da başka fidanlıklar da mevcut. http://www.istanbulagac.com.tr/fidansatisi.php adresinden size uygun olanı seçebilirsiniz.
arkadaşlar mum çiçekleriniz ne durumda...
budamalardan sonra benimkinin daha iyi olduğu gibi bir hisse kapılıyorum.
ulusal çapta bayilikler vermek hoşuna mı gitti nedir?
sanki çiçek açacakmış gibi geliyor.
ulusal çapta bayilikler vermek hoşuna mı gitti nedir?
Gurur duymalısın, ben kişisel olarak seninle gurur duyuyorum :)
teşekkür ederim.heyecan verici geliyor bunları yapması...
bu arada toplantıdaki konuşmalarımızdan sonra ,sevkiyatı bekleyen iki kök daha var.onlarıda ulaştıracağım yakında.
(Dürüst sahtekar çilekleriyle değiş tokuş yapacak)
birde, Mine hanıma vereceğim bir kök.aslında saksıyı almıştıda o gün tam, son anda talipler elinden aldılar.
soztekin
20-06-2006, 12:33
benimki Mine Hanım'ın yaprak koltuk altı dediği yerden galiba yeni bir dal ya da yaprak verecek, emin değilim... ben de yarın fotoğrafını çekip yollayacaktım zaten...
Gayet iyiler. Üç çelik de artık saksıda.
Yaklaşık 1 hafta önce toprağa geçirdim.
En kısa zamanda fotoğraflarını yollarım.
Mine Pakkaner
20-06-2006, 13:34
Bugün sıcak ve sevimsiz geçiyordu. Öğlen araziden eve geldim duş alıp burada mesaj okuyarak tekrar işe gideceğim zamanı ayarlıyordum ki, büromdan telefon geldi. "Mine Hanım size iki saksı mum çiçeği bıraktılar" diye.
Memet çook teşekkür ederim. En sevgili mum çiçeği kardeşimsin :)
işe gideceğim zamanı ayarlıyordum ki, büromdan telefon geldi
Tam buraya gelince, aklımdan uydurdum: "Mine Hanım işe gelmeseniz de olur" diyecekler diye :)
Ama devamı da aynı oranda keyifliymiş :)
birisini Dürüst Sahtekar için bıraktım .sanırım ordan alacaktır mesajı okuyunca.
durustsahtekar
20-06-2006, 21:10
Memet bey cok teşekkürler.Mİne hanımla görüştükten sonra hediyeme kavuşabilirim.:rolleyes:
ibuprofen
21-06-2006, 14:58
ben de istiyorum mum çiçeği çeliğiii :(:(:(
Hmm bi düşünelim bakalım.
Asil üye sayılır mısınız, sayılmaz mısınız???
:D
asil üye mi??
bilmiyorum..
ama iyi bir insanım, yetmez mi???:p
bonsaisever
21-06-2006, 15:36
Neyse hadi bi kıyak yapalım şuna da verelim bari...iyi insanmış baksanıza :)
E bende de yok ne yapcaz :))
Eh madem iyi insanmış :)
Bendekiler zaten çelik olmaktan yeni çıktılar.
Mum çiçeği aldığım fidanlık 4. Levent'te İETT garajının yanında bulunuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraklerinden biri olan Ağaç A.Ş.ye ait. İstanbul'da başka fidanlıklar da mevcut. http://www.istanbulagac.com.tr/fidansatisi.php adresinden size uygun olanı seçebilirsiniz.
Teşekkür ederim.
ibuprofen
22-06-2006, 23:05
oleeey!!!
benim de mum çiçeğim olacak :D
çok mutlu oldum...
iyi insan olmanın faydaları işte ;)
ben zaten mum çiçeği kardeşliğinin seni yanlız bırakmayacağını biliyordum...
en kısa zamanda çiçeklerin açtığı haberinide duyma dileğiyle..
kaseriya
24-06-2006, 01:00
gece uyku tutmayınca siteleri gezerken mum çiçeği hakkında yazılanları heyecanla okudum ve beni çok mutlu etti..7 sene önce aldığım çelik iki senedir açıyor ağaç gibi oldu çiçeklerinden yaprakları gözükmüyor..aşığım ona,arkadaşın biri kokmadığını söylüyor.bu çiçeğin özelliği gündüzleri göze hitab etmesi,ama akşam oldumu sahaba kadar kokar binada ne kadar komşum var her biri çelik aldı bina akşam oldumu mumçiçeği kokucak yakında..kıymetini bilin..çok güzeldir.saygılar
Kaseriya,seninde gerçek bir mumçiçeği kardeşi olduğun kesin...
aramıza hoşgeldin.
kaseriya
24-06-2006, 14:21
hoşbuldum..saol üstadım.
kiiirmiziii
24-06-2006, 14:51
selamlar...
henüz canlı açılmış halini görmeden de olsa elimdekilerin açmasını heyecanla bekleyen biri olarak aranıza katılıyorum.Umarım ben de o çiçekleri görme sansına erişebilirm :)
Merhabalar
Öncelikle Mine Hanım’a herkese her konuda yardımcı olduğu için sonsuz teşekkürler.
Gerek Türkiye’de gerekse İngilizce ve almanca birçok foruma üyeyim ve maalesef mesajları günü gününe takip etmekte zorlanıyorum. Yeşil olan her şey ilgi alanım ama özellikle Japon gülü ve mum çiçeği.
Günlerdir bu siteyi ve forumları dolaşa dolaşa ve de konulara abonelik ekleye ekleye bir hal oldum. Nereden başlayacağımı düşündüm... Bende bilemiyorum
Mum çiçeğinden başlayalım bakalım:
Bu kadar meraklısı olmasına çok sevindim. Yurtdışından Türkiye’ye döndükten sonra maalesef sadece 1 mum çiçeğim kaldı ve size aşağıda resimlerini göstereceğim. Bu sene sadece 3 çiçek açtı.
Sizler için mümkün olduğu kadar çok çelik almaya çalışacağım ve vakti geldiğinde sizlere haber vereceğim.
Bu arada yurtdışından çelik alabilmek için de girişimlerim var, geldiğinde onlardan da çelik üretmeye çalışacağım. Tabii sizlerden gelecek çelik tekliflerine de açığım.
Hepinize bol yeşilli günler dilerim.:p
2140
2141
2142
kaseriya
25-06-2006, 10:55
Resimler çok güzel,bendekinden bir farkı sizinkinin yapraklarının fazla olması,dün bende saydım üzerindeki çiçekleri 28 tane,tohum nasıl alınır die baktım çözemedim.ben daha değişik türlerini aradım ama malesef bulmak ne mümkün,benim merak ettiğim gül gibi çiçeğin rengi değişince kokusununda değişik olma ihtimali varmı.
kiiirmiziii
25-06-2006, 12:32
http://www.succulent-plant.com/hoya.html bu linkteki mum ciceğinden elinde olan var mı arkadaslar:) bu rengi cok sevdim...
kaseriya
25-06-2006, 12:42
Bu mum çiçeğimi anlayamadım ama,şayet öyle ise kimde varsa benide sevindirsin lütfen:)
kiiirmiziii
25-06-2006, 12:44
cok güsel di mi rengi?
Mine Pakkaner
03-07-2006, 23:03
Mum çiçeği kardeşleri, çeliklerinizden ne haber, köklendiler mi? :)
ibuprofen
03-07-2006, 23:39
ya özür dilerim ama bana mum çiçeği yollayacak mısınız yoksa şaka mı yaptınız? :confused:
Ülkemizde gördüğüm kadarıyla sadece 1 tür mum çiçeği var. (Bendeki de aynısı zaten)
Ancak bazı münafık üyelerimiz gavuristanda daha pek çok türünün olduğunu fotoğraflarla belgelemişler ve iştahımızı açmışlar.
(Bu kadar zulüm olmaz ki kardeşim :D )
Şimdi bu gavur elleriyle irtibat kurup o değişik mum çiçeklerinin fidesini getirmeyi başaracak :
a. gavurcası yeterli seviyede
b. Elinde adres, tlf.no, mail adresi vs
olan kahraman bir üye aranıyor :cool:
Her kim ise delikanlı gibi ortaya çıksın yoksa kabak mine dostun başına patlayacak :D
hoya sitelerini biraz araştıralım dışarda birlikleri,grupları var belki farklı türler elde ederiz.
kiiirmiziii
04-07-2006, 15:14
inanılmaz güzellikte renkleri olan o kadar mum ciceği varki:rolleyes: insanın içinden herbirinden alıp dizi dizi dizmek geliyor .umarım bir kişi bu siteleri anlıyordur da değişik değişik mum çiçeklerimiz olur.ben çok bakındım ama bişey bulamadım arkadaşlar.sanırım ingilizce yeterli gelmiyor.:o
akşam ben de bakınacağım nasıl olsa bir iz buluruz
nette dışardaki mum çiçeği sitelerine bakıyorum .burda olmayan diğer türleri edinebilmek için.
bizde karşılık olarak burdan çiçek yollayalım diye bir fikir aklıma geldi.
ilk düşündüğümde selluka oldu.acaba bize özgümü yoksa başka ülkelerde de varmıdır . ne dersiniz...**** yerli çiçeklerden hangisi aklınıza gelir böyle bir gelişme olursa
CHARACTERISTICS:
Hoya's are great hanging plants. They have thick waxy leaves, which can store water. It is best to let these plants get dry between watering. The foliage will wrinkle if not enough water and if too much, light brown spots and or whole thick yellow leaves will occur. If dry pieces of vine appear this is often due to not enough water cut it back to soft foliage or top of soil where ever it ends. Once they become root bound they will bloom and grow constantly. In some cases this can take two years. Blooms are really neat; they are clusters of stars. They will continue to bloom from the same areas (spur) so when the flowers die off don't remove the part they came out of if you want lots of flowers. They will continue to Bloom if they get good sunlight for most of spring and summer. I have plants that have over ten bloom clusters at once. Their new growth can be deceiving when it first comes out, because it first appears as a leafless vine. The leaves slowly come out from the vine so be patient. You can take cuttings from these plants, if you are trying to root them with out rooting hormone then try it in the spring. Take cutting 3-4" long and give them sunlight; it can take several months. When these plants are growing feed once a month.
rica etsek"Selluka" bizim için bu metni çevirebilir mi acaba..
Mum çiçeğinin özellikleri
Mum çiçekleri mükemmel sarılıcı bitkilerdir. Su depo edebilen kalın balmumsu yapraklara sahiptirler. Bu bitkiler için en iyi sulama yöntemi, iki sulama arasında dibinin kuru olmasını sağlamaktır. Bitkinin az sulanması ya da suyunun fazla kaçırılması durumunda yapraklarda buruşukluk meydana gelecek, açık kahverengi lekeler oluşacak ve sararma baş gösterecektir.
Eğer bitkinin kuru asma çubuğu haline döndüğünü görürseniz, bu muhtemelen yetersiz sulamadan kaynaklanmaktadır. Bu durumda ya taze yeşil kısma kadar ya da kuru kısmın sonuna kadar kesin. Bir kez köke bağlandığında, bitki tekrar çiçek açmaya başlayacak ve gelişimine devam edecektir. Bitkinin tekrar gelişmeye başlaması bazı durumlarda iki yılı bulabilir.
Bitkinin zarif yıldız demeti şeklinde çiçekleri vardır. Çiçekler kuruyup öldükleri yerden açmaya devam edeceklerdir, bu yüzden bir sürü çiçeğiniz olsun istiyorsanız çiçeğin kuruduğu bölgeleri temizlemeyin. Bitki ilk sürgünleri verirken büyümesi aldatıcı olabilir çünkü ilk başlarda yapraksız bir asma çubuğunu andırır. Yapraklar çubuktan yavaş yavaş çıkar bu yüzden sabır gösterin.
Bu bitkileri çelikleme yoluyla çoğaltabilirsiniz, eğer hormonsuz köklendirmek istiyorsanız bunun için en uygun mevsim bahardır. 7.5 - 10 cm uzunluğunda çelikleri alıp güneş ışığına bırakın, köklenmesi aylar sürebilir. Mum çiçekleri büyürken, ayda bir kere gübrelemelisiniz.
böylece bir gizli çevirmenimizin daha olduğu ortaya çıktı..
ibuprofen çevirdi metni..
teşekkürler..
ibuprofen
06-07-2006, 01:21
mum çiçeği ile ilgili bir internet adresi bölümü;
tıkla (http://www.succulent-plant.com/hoya.html#phoya)
ve o siteden derlediğim mum çiçeği fotoğrafları;
1 (http://img135.imageshack.us/img135/2431/mumcicegi0000012fb.jpg) 2 (http://img135.imageshack.us/img135/9335/mumcicegi0000027vg.jpg) 3 (http://img135.imageshack.us/img135/3868/mumcicegi0000032kd.jpg) 4 (http://img190.imageshack.us/img190/9218/mumcicegi0000041mq.jpg) 5 (http://img427.imageshack.us/img427/3185/mumcicegi0000059br.jpg) 6 (http://img190.imageshack.us/img190/3092/mumcicegi0000063wi.jpg) 7 (http://img135.imageshack.us/img135/8168/mumcicegi0000076um.jpg) 8 (http://img135.imageshack.us/img135/6001/mumcicegi0000089zd.jpg) 9 (http://img190.imageshack.us/img190/3326/mumcicegi0000095zj.jpg) 10 (http://img190.imageshack.us/img190/4707/mumcicegi0000108ny.jpg) 11 (http://img427.imageshack.us/img427/1376/mumcicegi0000117cs.jpg) 12 (http://img190.imageshack.us/img190/3636/mumcicegi0000126vb.jpg) 13 (http://img190.imageshack.us/img190/9200/mumcicegi0000131dc.jpg) 14 (http://img427.imageshack.us/img427/6466/mumcicegi0000140ko.jpg) 15 (http://img135.imageshack.us/img135/9206/mumcicegi0000151xx.jpg) 16 (http://img190.imageshack.us/img190/7586/mumcicegi0000165tb.jpg) 17 (http://img135.imageshack.us/img135/5642/mumcicegi0000172ts.jpg) 18 (http://img135.imageshack.us/img135/920/mumcicegi0000189lj.jpg) 19 (http://img190.imageshack.us/img190/5532/mumcicegi0000194du.jpg) 20 (http://img190.imageshack.us/img190/8243/mumcicegi0000203us.jpg) 21 (http://img427.imageshack.us/img427/8314/mumcicegi0000216vo.jpg)
düzeltme: yanyana aldım
siteyi bu gece keşfettim ve gezinirken mum çiçeğine hayran kaldım. Benim de bir tane olabilirse çok mutlu olacağım.;)
mum çiçeği ile ilgili bir internet adresi bölümü;
Kardeş, yutkunmaktan bademcikler davul oldu be :D
Şimdi ceza olarak bu çiçeklerden en az birisinin fidesini buluyorsun, çoğaltıp bize dağıtıyorsun :D
aramıza hoşgeldin Gülsüm.mum çiçeği kardeşlerine katılmana seviniriz...
yeni üyeler bölümünde kendini tanıtırsan çok seviniriz...
bonsaisever
06-07-2006, 10:52
ya özür dilerim ama bana mum çiçeği yollayacak mısınız yoksa şaka mı yaptınız? :confused:
Memet bu iş senin ellerinden öper :D
Arada kaynamasın diye öne aldım :)
Ne beceriksizim, on kerede bir mesaj toparladım :D
evet farkındayım ..bugün sevkiyat yapacağım Kayseriye
ibuprofen
06-07-2006, 12:02
Kardeş, yutkunmaktan bademcikler davul oldu be :D
Şimdi ceza olarak bu çiçeklerden en az birisinin fidesini buluyorsun, çoğaltıp bize dağıtıyorsun :D
kusura bakma anlamadım abi, ne demek istedin?
evet farkındayım ..bugün sevkiyat yapacağım Kayseriye
yaşasın, çiçeğim geliyoor!
bonsaisever
06-07-2006, 12:28
ibuprofen bak gayretlerimi görüyorsun :D
Benim de mum çiçeğim yok...anla artık canım :D
kusura bakma anlamadım abi, ne demek istedin?
Daha açığı şu :
Gavur ellerindeki muhteşem mum çiçeklerinin resmini gösterip iştahımızı kabarttın.
Madem aklımıza o çiçekleri düşürdün, ceza olarak onlardan birisini bulup bize dağıtacaksın :)
çiçeğini kargoya verdim. sizin oraya cumartesi varmış servis o gün elinde..
Qitted,ben zaten bu farklı türlere kafayı ne zamandır takmıştım. dışardaki siteleri arıyorum.sonunda bi yolunu bulacağımızı sanıyorum..
ibuprofen
06-07-2006, 17:01
Daha açığı şu :
Gavur ellerindeki muhteşem mum çiçeklerinin resmini gösterip iştahımızı kabarttın.
Madem aklımıza o çiçekleri düşürdün, ceza olarak onlardan birisini bulup bize dağıtacaksın :)
hmm tamam abi, emir telakki ederim, zaten yabancı siteleri dolaşıyorum şu sıralar, mum çiçeği uluslararası satış yapan firmalar var mı diye, bulursam hemen sipariş mektubunu yazıcam. memet abiye yollıycam zaten birini, diğeri de sana gelsin.
çiçeğini kargoya verdim. sizin oraya cumartesi varmış servis o gün elinde..
Qitted,ben zaten bu farklı türlere kafayı ne zamandır takmıştım. dışardaki siteleri arıyorum.sonunda bi yolunu bulacağımızı sanıyorum..
tamam abi teşekkürler, ben de arıyorum yabancı siteleri bu arada...
sipariş verme konusunda acele etme ben akşam bir kaç siteye baktım epey tuzlu fiatlar vardı..çiçeği bir bulalım çeşitli çareler ararız.
bonsaisever
06-07-2006, 17:23
Bizim mesaj güme gitti bu arada :D
Kargonun yoluna taş koycam :D
Benim de mum çiçeğim yok...anla artık canım :D[/QUOTE]
sen istedin ben yollamadım mı
adrese teslim sevkiyatlar hergün yapılabiliyor
bonsaisever
06-07-2006, 18:37
Bi kapıya bir tane yeter ben de ibuprofenin kapısında cingane olayım dedim ama anlamamazlıktan geliyor :D
Peki öyleyse İBUPROFEEEENN ÜRETTİKLERİNDEN İSTERİİİİİİM :D
Bu günlerde yurt dışına çıkacak bir tanıdık,akraba, arkadaşı olan filan yokmu?
Rica etsek 1 saatini ayırıp bize bir mum çiçeği fidesi alıp getirmezmi mesela ?
Masrafını karşılarız diye düşünüyorum.
valla benimde aklıma geldi. bir arkadaşımda otobüsle tura çıkacak .bir adres bulabilirsem ,ondan git ordan al demeyi düşünüyorum.
bitkilerin yurt içine sokulmasıyla ilgili bazı şartlar oluyor sanki aklımda kaldığı kadarıyla gümrükte.posta yoluyla ne kadar kolay olacağınndan emin değilim
ibuprofen
06-07-2006, 22:28
ibuprofen bak gayretlerimi görüyorsun :D
Benim de mum çiçeğim yok...anla artık canım :D
tamam abi seni de görücem hiç merak etme, ne alırsam yarısı senin :D
Bi kapıya bir tane yeter ben de ibuprofenin kapısında cingane olayım dedim ama anlamamazlıktan geliyor :D
Peki öyleyse İBUPROFEEEENN ÜRETTİKLERİNDEN İSTERİİİİİİM :D
abi sen böyle iyimser konuş hepsi senin olsun. demek ki türeyecek benim çiçek.. :D
bonsaisever
06-07-2006, 22:53
abi sen böyle iyimser konuş hepsi senin olsun. demek ki türeyecek benim çiçek.. :D
Benim "Yok canıııım olmaz okadar da" falan diyeceğimi sanıyorsan aldanırsın, elinde ne var ne yok alırım ona göre :D
yurtdışındaki vatandaşlarla bağlantı arıyoruz, bize bulup yollarlarmı diye mum çiçeğinin farklı türlerinden
valla benimde aklıma geldi. bir arkadaşımda otobüsle tura çıkacak .bir adres bulabilirsem ,ondan git ordan al demeyi düşünüyorum.
bitkilerin yurt içine sokulmasıyla ilgili bazı şartlar oluyor sanki aklımda kaldığı kadarıyla gümrükte.posta yoluyla ne kadar kolay olacağınndan emin değilim
Bence adres filan bulmaya uğraşma, arkadaşının daha çok zamanını alırsın.
İlk bulduğu, gördüğü büyük çiçekçiye girip sorsun.
Daha pratik bir çözüm sanki, ne dersin ;)
Gümrük işine hiç takılmayın.
Koy valizin bir köşesine, devam et.
Zaten "bende bir fide var, beyan edeceğim" filan demeye kalksan gümrükçüler sopayla kovalar :D
kaseriya
07-07-2006, 07:58
sevgili kayserili doktor arkadaşım,kayseride yaşıyorsan sana çelik verebilirim bu çiçekten,hatta en son bir deneme yaptım,çiçekli dalları kestim ve onları saksılara aldım ,hepside tuttu çiçek yerlerini bırakmadı,onlar gelecek sene açacakmı onu merak ediyorum.Saygılar
bonsaisever
07-07-2006, 09:14
sevgili kayserili doktor arkadaşım,kayseride yaşıyorsan sana çelik verebilirim bu çiçekten
Oh oh maşallah, götürdün bütün mum çiçeklerini :))
:p mum çiçeği kardeşliğinin Kayseri grubu oluşuyor
bende mum çiçeği istiyorum hem de şiddetle!!!!!!!!!!!!!!
Selahattin Yılmaz
07-07-2006, 13:19
İşyerimde de bir tane var demin yanındaydım çiçeği misler gibi kokuyor...;)
2417
2418
Arzu26 aramıza katılmana sevindik.yeni üyeler bölümünde kendini tanıtırsan daha da sevineceğiz.
siteye aktif katılımını bekler,seni mumçiçeği kardeşleri arasında görmeyi çok isteriz.
sözünü ettiğin diğer ağaçları forumlarda sorarsan bilen arkadaşlar yardım edeceklerdir.
bonsaisever
07-07-2006, 13:55
bende mum çiçeği istiyorum hem de şiddetle!!!!!!!!!!!!!!
Memet ile ibuprofen kapıldı :D
Mum çiçeğini köklendirip kardeşliği genişletecek başka arkadaş yok mu :confused:
Ankarada olanlara ben destek olurum.
Ama kesip çeliklememi bekleyeceksiniz maalesef :(
Sevgili kayseri grubu, enişteniz olarak yabancı mum çiçeği bulursanız sıra başıyım haberiniz olsun :cool:
kiiirmiziii
08-07-2006, 00:07
selamlar,
arkadaslar bendekl mum çiçeginin yapraklarının üstünde beyaz bişeyler oluştu.onlar için ne yapabilirim?yeni çelik 3 tane daha var.onlara da bulasırmı?
bonsaisever
08-07-2006, 01:47
yeni çelik 3 tane daha var
Yapışın arkadaşlar :D
selamlar,
arkadaslar bendekl mum çiçeginin yapraklarının üstünde beyaz bişeyler oluştu.onlar için ne yapabilirim?yeni çelik 3 tane daha var.onlara da bulasırmı?
hemen müdahele etmen gereken bir zararlıyla karşı karşıyasın.ıslak pamuk peçete gibi birşeylerle alabildiğin kadarını çiçeğe zarar vermeden temizle.
sonra zararlılar için evde hazırlanabilen ilaçlar bölümünü oku orada gerekli olan ilaç anlatılıyor.
Kirmizi hızlı yayılan ve ilaçla başedemiyeceğin bir hastalık.Başıma geldiği için biliyorum.Koca mum çiçeğimi budadım bu yüzden.Yakında bitki bulundurma.Elinle bir süre hergün takip ederek temizlemen lazım.Hızlı yayılır.Üzerindeki pamuksu yapı içindeki böceği herşeyden koruyor.Genelde yaprak arkalarını ve diplerini sever.Bitkinin her tarafını hergün iyice taramalısın.
ibuprofen
10-07-2006, 21:59
memet abinin yolladığı mum çiçeği çeliğinin gelişme aşamalarını burada sergileyeceğim. (hem de en başından başlayarak)
1 (http://img92.imageshack.us/img92/1024/mumcicegi17jwoy4.jpg) 2 (http://img92.imageshack.us/img92/3435/mumcicegi22mkrr2.jpg) 3 (http://img89.imageshack.us/img89/2316/mumcicegi33wtsy7.jpg) 4 (http://img92.imageshack.us/img92/8264/mumcicegi49qjxc2.jpg) 5 (http://img89.imageshack.us/img89/9964/mumcicegi52spkk0.jpg) 6 (http://img92.imageshack.us/img92/5892/mumcicegi66ewzj6.jpg) 7 (http://img89.imageshack.us/img89/4153/mumcicegi79lcgi9.jpg) 8 (http://img95.imageshack.us/img95/3456/mumcicegi8dd0.jpg) 9 (http://img95.imageshack.us/img95/4264/mumcicegi9dm7.jpg) 10 (http://img89.imageshack.us/img89/3341/mumcicegi10yn2.png) 11 (http://img247.imageshack.us/img247/1752/mumcicegi11xu9.jpg) 12 (http://img89.imageshack.us/img89/449/mumcicegi12lx3.jpg)
http://img178.imageshack.us/img178/3564/mumcicegi13aj5.jpg (http://imageshack.us)
bonsaisever
10-07-2006, 22:19
Aman aman ne güzel şey bu :)
Benim eve de böyle gelecek mi acaba :D
tam bir belgesel film olmuş. umarım hemen köklenir(aslında kolay kökleniyor)
çiçek açar
bonsaisever
10-07-2006, 23:09
Ibuprofeeeenn...
Ibuprofeeeenn...
Duygularıma tercüman oldunuz. :) Oğlumun ateşi yüzünden bu günlerde sık sık anıyoruz bu etkin maddeyi. :( İyi ki var.
backyard
13-07-2006, 18:13
mum çiçeğinizi ters dikmeyin olur mu :(
ben bu siteyi bu akşam keşfettim. çok hoşuma gitti. anneminde mum çiçeği var oniki yıllık falan. şimdi çiçekleri var hemde yapraklarından çok çiçek taşıyor şu an. annem onu balkona yerleştirdi. yıllardır orda yaşıyor. halinden memnun olsa gerek ki sürekli çiçek açıyor. yani yaz süresince .ama ben bu çiçeğin bu kadar değerli bir çiçek olduğunu bilmiyordum doğrusu:)
ilkayyy aramıza katılmana sevindik..mum gerçekten zarif bir çiçek.
kokusuna hayran olmamak mümkünmü?
bende çelik isterim lütfen
teşekkürler.malesef acı portakala hiç bir yerde ulaşamadım.küçük saksıda küçücük portakallar veren ve üstelik yedi veren bi bitki.ama yok....
Selahattin Yılmaz
14-07-2006, 10:01
Arzu sanırım behsettiğin portakal Panama portakalı (http://emyo.sdu.edu.tr/link/plant/plant_search.php?op=show&plant_id=1261)diye bilinen iç mekan bitkisi olarak kullanılan portakal çeşidi. Resmini bulamadım ama hakkındaki bilgiyi linkte bulabilirsin.
Bitkinin teminine gelince ben İzmir Tire de bitki yetiştiren bir arkadaşımda rastlamıştım. İzmir Tire, Bayındır veya Ödemişte bu bitkiyi bulmak mümkün.
vigabatrin
16-07-2006, 21:43
bizimde çok güzel çiçek açan 5-6 metre boylarında bir mum çiçeğimiz vardı açtığında tüm salon mis gibi kokusuyla dolardı ama maalesef taşınırken kurudu :(( ve ben şimdi tekrar bulamıyorum.. neyseki burada çiftlik girişimleri başlamış herkeste birer ikişer üretim oluyor. artık biraz daha gelişince banada düşer inşallah bir tane :)) özellikle ibuprofen! senden bekliyorum..
bende gelişmiş mum çiçeklerini budamak isteyen ,sonrada ben bunları acaba kime versem diye düşünen arkadaşlarımızın harekete geçmesini bekliyorum..:rolleyes:
ibuprofen
17-07-2006, 13:49
bizimde çok güzel çiçek açan 5-6 metre boylarında bir mum çiçeğimiz vardı açtığında tüm salon mis gibi kokusuyla dolardı ama maalesef taşınırken kurudu :(( ve ben şimdi tekrar bulamıyorum.. neyseki burada çiftlik girişimleri başlamış herkeste birer ikişer üretim oluyor. artık biraz daha gelişince banada düşer inşallah bir tane :)) özellikle ibuprofen! senden bekliyorum..
tamam vigabatrin; gitted, bonsaisever ve sen, ilk çelikler size merak etme...
benim de senden bi ricam olacak bu arada... benim mango yetiştirme konusundaki beceriksizliğimi gördün sanırım, benim için bir mango çimlendirebilirsen çok iyi olur. saksının kenarına bi de benim için at :D
vigabatrin
17-07-2006, 20:34
teşekkür ederim şimdiden. saksının kenarı sana rezerve ;)
kiiirmiziii
17-07-2006, 23:48
selam...
çiçeğimi budadım ve bir sürü çeliğim oldu.çillenirse isteyenlere gönderebilirim.:)gerci olur mu bilemiyorum ama bekliyorum şimdilik..
merhabalar bende mum çiçeği istiyorum bir an önce...
bana da gönderebilirmisiniz?
arzu26 "mum çiçeği kardeşliği"ne siteye aktif katılımla giriliyor.
forumlara ne kadar çok girersen,okadar çok memnun oluruz.
ondan sonra mum çiçeği kardeşlerinden dilediğin kadar çelik geleceği kesin..
mum çiçeğine etnik yorum..
merhaba mehmet bey ben eskişehirden arzu26 elinizde hala mum çiçeği varsa bende istiyorum lütfen
mümkün mertebe sık girmeye çalışıyorum ama hala bir mum çiçeğim yok :)
ya zahmet olmazsa bana da alıp gönderebilir misiniz?
Sevgili Mum Çiçeği Kardeşleri,
bu kardeşliğe katılabilmek için
çiçek sahibi olmak isteyenlerin hepsi
Memet arkadaşımıza başvuruyor.
Diyorum ki elinde çiçek olan
diğer kardeşler de çiçeklerini paylaşsa ve
Memet arkadaşımıza yardımcı olsa!!
Neticede onun da Mum Çiçeği serası yok! :))
yaptığım yoğun çalışmalar sonucu.şu bilgilere eriştim.
elinde mum çiçeği olan mum çiçeği kardeşleri,
kaseriya....kiiirmiziii....lioness..
kardeşlerimiz mesajlarında isteyen olursa çelik verebileceklerini söylemişler.
artık onlara özel mesaj atmak kalıyor ,yapmak gereken iş olarak..
lioness dışardan çelik arayacağınıda söylemiş. şimdilik bir ilerleme yok sanırım.
mum çiçeği nakliyesi için ibuprofen in belgeseli yardımcı olabilir.
herkese mum çiçeği kokulu akşamlar
kiiirmiziii
18-07-2006, 20:08
ben gönderebilirim arkadaşlar..ama dediğim gibi bazıları cok güçsüz.biraz zaman geçmesini bekliyorum..şimdilik bekliyorlar..ama epey bi budamısım çiçeği :)
ya arkadaşlar yaşasın yaşasın ben mum çiçeği buldum ve de aldım.edremit koçtaş da mevcut.çiçek çok sağlıklı görünüyor.söylediklerine göre de kırmızı açıyormuş.şimdi sabırsızlıkla açmasını bekleyeceğim.8 ytl satış fiyatı.haberiniz olsun.eskişehire getirirken inanın bi şey olmasın diye gözüm gibi baktım.şimdi yetiştirmek için tavsiyelerinize ihtiyacım var.
http://www.humeyraozdamar.net/limonagaci.htm
işte çin portakalı panama portakalı acı portakal işte bi sürü ismi olupta satılan yeri olmayan ve de sahip olmak istediğim portakalın resmi...
sayın arzu26 ; satınaldığınız da güzeldir.Bizimlere konu olan daha farklı bir mum çiçeği,mutlaka katılımcılar sizin sahip olmanızı sağlayacaklardır.
nasıl yani şimdi ben boşuna mı sevindim resmen hayal kırıklığına uğradım şimdi...
neden hayal kırıklığına uğradın anlamadım.
mum çiçeğin var. üstelik söylediğine göre pembe değil kırmızı.
herkeste olan pembe olan,bizimde aradığımız değişik renkleri.
sendeki kırmızıysa sıraya geçeceğiz demektir yakında..
çiçeği alırken latince ismini öğrenebilmiş miydin?
hepimizde olan türü hoya carnosa
mum çiçeğinin bakımı için 149 nolu mesajı okuyun orda bakım için bir metnin çevirisini yapmıştık. faydalı olacaktır
Ful Sokağı
24-07-2006, 12:34
Arzu Hanım'ın satın aldığı mum çiçeğinin farkı ne acaba...
kiiirmiziii
24-07-2006, 22:03
kırmızı ise bende isterim gercekten :)
arzu26 nın neden hayalkırıklığına uğradığını ve elindeki çiçeğin rengini bende çok merak ediyorum
feridecaner
25-07-2006, 12:27
merhaba benimde bir mum çiçeğim var 2 yıllık fakat hiç çiçek açmadı çok özen gösteriyoruz görünürde hiç bir sorunu yok ne yapmalıyım sizce
neden hayal kırıklığına uğradım biliyormusunuz?dkp rumuzlu arkadaşımız iletisinde "sayın arzu26 ; satınaldığınız da güzeldir.Bizimlere konu olan daha farklı bir mum çiçeği,mutlaka katılımcılar sizin sahip olmanızı sağlayacaklardır."deyince benim mum çiçeği demek o mum çiçeklerinden değilmiş diye düşündüm de ondan neyse sorun değil.koçtaştan satın alırken ziraat mühendisi olan görevli hanım kırmızı açar bekleyin dedi.bende bekliyorum... :)
hatta yaprak yumurlarında olan hafif tomurcukumsu kırmızımsılıkları gösterdi ve yakında açar dedi.bu da başka bir ayrıntı bilgi...
moralinizi bozmayın.bence bir yanlış anlamadan bozdunuz moralinizi.
sanırım dkp nin kastı carnosa (pembe) olan türden başkalarını aradığımız.
umarım sizdeki kırmızı türlerden biridir dediğim gibi sıraya geçeriz.
Onur G. HİTİT
25-07-2006, 14:22
Ben küçükken bu bitkiden vardı bizde. Şu anda anannemde var bundan.
Bir sorum olacak: Ben bu bitkinin çiçeklerinden çıkan sıvıyı parmaklayıp yiyordum küçükken. Herhangi bir zararını (kendime ve bitkiye) görmedim ama bunu benden başka yapan var mı diye merak ettim. Çok şekerli birşeydi...
Saygılarımla...
yukardaki sayfalarda fotoğraflarını eklediğimiz mum çiçeğidir sanırım .demek herkes tadına bakıyormuş
Onur G. HİTİT
25-07-2006, 16:02
Annem söyledi, bu bitkinin çiçeklerindeki şekerli sıvı astım hastalığına iyi geliyormuş.
Saygılarımla...
feridecaner
26-07-2006, 09:22
mum çiçeğim diyorum çiçek açmıyorrrr tavsiye edeceğiniz birşey varmıııııııııı?
Mine Pakkaner
26-07-2006, 09:39
Mum çiçekleri bazen yeni dikildiklerinde, gençken birkaç yıl açmaz, sonra açmaya başlar. Yerini beğenmiyor olabilir. Bir de fosfor ve potasyumu azotundan daha yüksek bir besini 15 günde bir vermelisiniz.
Ha şöyle Ya şimdi Kendime Geldim.moralim Düzeldi şimdi Açmasini Bekliyorum çiçeğimin.. :)
4 hafta kadar tatile giderken çiçeğime ne yapmalıyım önerilerinizi bekliyorum.
forumlarda bir çok çözümler var.sulama sistemleri,Malina nın örneklerle gösterdiği suyu tutan bir malzeme.
akvaryum pompasıyla yapılan bir sulama sistemi.
ama dört haftaya da az zaman değil.çiçeğim dediğine göre mum çiçeğini kastediyorsun.
ben derim ki yeni aldığına göre ufak daha. yanında götür.akla en uygun bu çare geldi.bana....ama başka çiçeklerinde varsa Malina nın gösterdiği malzemeyi bulmaya çalış.Nerde dersen, forumlarda aramamız gerekecek şimdi bilemiyorum
hakikaten demek herkes tadına bakıyormuş.ben küçükken elazığda anneannemin bir mum çiçeği vardı.sarmaşık gibi odanın dört bir etrafını sarıyordu ve anneannemin yatak odasındaydı.sırf mum çiçeğinin sabah sabah baygın kokusuyla uyanmak ve balını tatmak için o odada yatmak için tutturduğumu hatırlıyorum.bir de sabah ve akşam saatleri dışında çiçeğin koku salgılamadığı diğer aralarda kokmadığı zaman da sinir olduğumu hatırlıyorum.hatta yakından burnumu çiçeğin ortasına yapıştırdığımda da ne fena koktuğunu.şimdi kendi çiçeğimin açmasının sabırsızlıkla bekliyorum.belkide o hisleri benim de oğlum hissedecek kim bilir.... :)
Mum Çiçeğini sayenizde görmüş ve tanımış oldum.Gerçekten çok güzel bir çiçek ! Paylaşımınız için ***!!
Merhaba
Arkadaşlar ben buralarda mum çiçeği bulamadım...
Bütün çiçekçilere sordum.Belki Bulursak getiririz diyorlar.
bildiğiniz adres varmı
dd2fickle
14-08-2006, 03:21
İstanbul'da yaşayan bir arkadaş bana mum çiçeği ve ful çeliği gönderebilir mi? Ben de size kardeş diyebilir miyim?
Merhaba
Beni kardeş olarak kabul edermisiniz?
Ben de Mum çiçeği bulamadım Fazla Çeliği olan varsa bende isterim..
:) Merhaba
Beni kardeş olarak kabul edermisiniz?
Ben de Mum çiçeği bulamadım Fazla Çeliği olan varsa bende isterim..
hepimiz kardeş olalım
bende isterim. bana da verin
Selam
Arkadaşlar bana da çelik verebilecek biri varmı ?
Elfolgi muhakkak ki mum çiçeği kardeşleri birbirlerine çelik verirler. ama bunun için önce forumlara aktif katılım bekliyorlar.
senin forumlarda yorumlarını bilgilerini paylaştığını gördüklerinde onlarda sana çelik vermede daha istekli davranacaklardır.
sardunya bölümüne çevrende gördüğün çeşitlerinden ekler, isteyenlere sardunya yollayabileceğini belirtirsen mum çiçeği kardeşleride daha heyecanla sana cevap vereceklerdir..
Arzu Hanım'ın satın aldığı mum çiçeğinin farkı ne acaba...
Merhaba,
Kırmızı mum çiçeği altında sattıkları "Aeschynanthus radicans" olabilir diye düşünüyorum..Mısır çarşısında bu çiçeği bana mum çiçeği olarak satmaya çalıştılar..Ve bazı yerlerde de mum çiçeği olarak biliniyor..Yaprakları mum çiçeğinden daha küçük ve aşağı doğru sarkan bir formu var..
Dilerim sizinki bizi utandırır..
Sevgilerimle,
Aeschynanthus radicans
Nette bu resmi buldum yaprakları gerçekten mum çiçeğine çok benziyor benziyor.
Merhaba
Bende çelik isterim..
Beni de Kardeş yapın
Kardeşliğin büyümesini bütün mum çiçeği sevenler ister.Fakat bu mesaj (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=35851&postcount=240)da dikkatini çekmek istediğim bir ayrıntı var.
Sende de bir mum çiçeği olacaktır.
Selluka mesajlarını takip edersen orda da tohumları nasıl dağıtacağımızı anlattık.
Mine Pakkaner
21-08-2006, 19:27
Aeschynanthus un yaprakları fotoğrafta mum çiçeğine benzer gibi görünse de canlısına bakınca hiç alakaları olmadığını fark edersiniz. Mum çiçeğinin yaprakları sert ve derimsidir.
hija_de_laluna
28-08-2006, 09:27
Ben de 2 ay önce sevine sevine bir mum çiçeği satın almıştım. Açmasını bekiyordum,satın aldığım mum çiçeğinin hoya carnosa olmadığını açınca anladım. Ne acıdır ki, hayatımda heyecanla beklediğim nadir anlardan biri beni hayal kırıklığına boğmuş idi. Çiçeğim, olmasını umduğum çiçek değil idi.
Bu hüzün ile tekrar forumuma döndüm. Memet teklifin hala geçerli mi? Ben çelik istiyorum. :(
Senin çiçeğin nasıl bir şey, resmini eklemen mümkün mü?
Mine Pakkaner
28-08-2006, 10:17
Ben de çok merak ettim, resim isteriz.
alanyaistanbulreklam
30-08-2006, 10:54
Alanya'dan herkese selam, bu siteyi 2 gün önce mum çiçeğini araştırken buldum, mum çiçeği hakkındaki paylaşımlarınızı okuyunca oldukça etkilendim.
Doğal olarak mum çiçeğine olan ilgim ve merakın daha da arttı. Yaklaşık 1 yıldır büyük ilgi ve itimamla baktığımız yerine göre gözlerimizle okşadığımız bazen konuştuğumuz "mum çiçeğimiz" sizinle tanıştığımız günün ertesi bize müthiş bir surpriz yaparak 3 yerde birden tomurcuk açmış.
Şimdilik bu kadar bu haberi sizinle Paylaşmak istedim..
Sevgilerle kalın...
Merhaba hoşgeldiniz,
tomurcukların fotoğraflarını bekliyoruz. :)
alanyaistanbulreklam
30-08-2006, 11:24
fotoğrafları nasıl gönderebilirim...
Konuyu yanıtla seçeneğini kullanınca altta, fotoğraf yükle seçeneğini de göreceksiniz. oraya tıklayınca sizi yönlendirecek
Mesaj yazdığınız yerin hemen altında
Gelişmiş Moda Dön'e tıklayın.
Açılan pencerede Fotoğraf Yükle
üzerine tıklarsanız sizi yönlendirecektir.
Ayrıca burayı (http://www.agaclar.net/index.php?id=1492) da okumayı ihmal etmeyin :)
Evet deneme güzel yanlız boyutları biraz daha küçük tutmayı denemelisiniz.
alanyaistanbulreklam
30-08-2006, 16:27
Arkadaşlar bu gönderdiğim resimler geçen sene çekilmiş olup, benim tomurcuk açan çiçeğimin anasıdır:)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.