Bağlan

View Full Version : Mum çiçeği (Hoya carnosa)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

Gül Batur
18-09-2008, 14:23
Selam arkadaslar, soz verdigim uzere cektigim mum cicegi tohumunun fotograflarını yolluyorum. Kardesimin acık balkonunda duruyordu bu cicek, kendileri yazllıga gittikleri icin bakımsız kaldıgı halde, gordugumde guzelligine inanamadım. Ozellikle ikinci fotografta tohumun yakın goruntusunu almaya calıstım. Ama cicegin genel goruntusunu de sizlerle paylasmak istedim.
Saygılar.

İlkin
19-09-2008, 09:59
Baya yıllanmış bir mum çiçeği sanırım değil mi sayın Gül hanım, bir de bol bol güneş alıyor anladığım kadarı ile... Maşallah çok güzelmiş, paylaşım için de teşekkürler. ;)

KozanDağı
21-09-2008, 19:56
Sevgili DKP dan aldıgım 3 çelik. Teşekkurler DKP .

şehri-yar
22-09-2008, 06:23
şekerden yapılmış mübarekler,allah ne güzel yaratmış..

keçi boynuzu
22-09-2008, 11:42
Bu arkadaşta Benim google görsellerden bulduğum bir fotoğraf

tturt
22-09-2008, 12:19
Bendeki mum çiçeği 3455 nolu mesajdakinin aynısı kokulu. Sizlere köklendirici ile toprakta köklendirdiklerimden resim gönderiyorum. Sizlere göndereceğim suda aynı büyüklükte ve suda köklenmiş olanları.

47963

47964

47965

Gül Batur
22-09-2008, 12:26
Sevgili İlkin yaşını sordum kardeşime ben onu çöpten bulduğumda
cılız zavvalı bir haldeydi dört senedirde bende dedi,
hiç bir özel işlem görmemiş bahceden buldugu topraga ekmiş yaz kış balkonda
akıllarına geldiginde su veriyorlar bu yazda bırakıp gittler .
tohum tutma işini arılar yapıyor diyecem.
herkeze bol çiçekli günler.
saygılar

lerdemir
28-09-2008, 15:22
Tataaammm;

Bir demetçik mum çiçeği açtı nihayet çiçeğimin üzerinde.

ama mis gibi baskın bir koku alamadım bir türlü...

Sevilay
28-09-2008, 15:44
Akşam kokmuyor muydu bunlar?

:)

Haber harika.:)

Çiçeğinizi ve sizi tebrik ediyorum.:)
Azimli çıktınız ikiniz de..

bitkiseli
05-10-2008, 09:14
Çeliğim tam bir aydır toprakta, resmini ekliyorum, evde tam boyuna göre bir karton kutuyu önce poşetşedim sonra toprakla doldurdum,artık ayırıp saksılara alsam mı acaba,köklenmiş midir?
Resmi düz koyduğumda hata veriyordu bu şekilde yüklemez zorunda kaldım, kusura bakmayın.

Günüm
05-10-2008, 09:49
Bitkiseli, yeni yaprak verdi mi mum çiçeğiniz? Tuttu mu acaba? Rahat görünüyorlar. İsterseniz biraz daha bekleyin ayırmak için.

bitkiseli
05-10-2008, 11:46
Hayır yeni yaprak vermedi ama bi gerilemede yok, bian önce saksılarına almak istiyorum bir kaçgün sonra günlerim yoğun olacak pek ilgilenemeyeceğim,böylece bitkilerimde ben den kurtulup kendi hallerinde olacaklar:)

bitkiseli
05-10-2008, 13:52
Dayanamayıp çeliğimi topraktan çıkardım ve köklenmiş, nasıl sevindim anlatamam, tarifteki gibi bölüp saksılara aldım, umarım sonu iyi olur, resimlerini çektim ama bilgisayara atamadım halledince resimde ekleyeceğim.

cemboa
05-10-2008, 14:23
Arama yaptırdım ama bulamadım.Sanırım bahsi geçmemiş.İnternette yaptığım araştırmalarda mum çiçeği hakkında beni biraz şaşırtan bir bilgiye ulaştım.Mum çiçeği sukkulentmiş.
Büyük ve çok güzel açan bir mum çiçeğim vardı.Maalesef unlu bite kurban verdim.

bitkiseli
05-10-2008, 14:31
Ben de kaktüs rehberi sitesinde sukulent bölümünde isminin geçtiğini görünce çok şaşırmıştım, mum çiçeğini tamamen mi kaybettin, üzüldüm.

Süleyman Koçak
05-10-2008, 16:35
Merhaba arkadaşlar.
Gerçekten de mum çiçekleri çok nazlı değilmiş. Birkaç hafta evvel mum çiçeğimin sarkan dallarını yukarı topladım. Bu esnada bir iki dalı kırıldı. Suya koyup bekledim. Sonra toprağa göçürdüm. Şu an hallerinden memnun görünüyorlar. Filiz bile verdiler.
Ama işin asıl ilginci şu: Yanlışlıkla elim dokunduğu için kopan bir yaprak çiftini de öylece toprağa batırmıştım, denemek için. Onlarda da yeşillik ve canlılık devam ediyor. Herhalde o da tuttu.
Paylaşmak istedim.
Selamlar..

Süleyman Koçak
06-10-2008, 09:56
Bunlar bahsettiğim minik mumçiçeklerim. Daire içindeki olan da kırıldığı için öylesine toprağa gömüverdiğim yapraklar..

malina
06-10-2008, 19:48
Değerli Malina,
Kanaatimce, 3453 numaralı yazının sadece sonunu okudunuz. Zira orada benim "paylaştığım" mumçiçeğinin çelikleri değil. Mumçiçeklerinin sandığımızdan daha kanatkâr olukları "bilgisi" ve bu konudaki bir "tecrübem".
Ayrıca bu tavrınızı da kaba bulduğumu ifade etmek mecburiyetindeyim.

Mesajımın sizin mesajınızdan sonra yer alması, size seslendiğim anlamına gelmiyor. Yazınızın sadece sonunu okusaydım ve yanlış anlasaydım sizin mesajınızı da Mumçiçeği / Çelik arayanlar, çelik dağıtanlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9825) bölümüne taşımış olurdum.

Yanlışlıkla elim dokunduğu için kopan bir yaprak çiftini de öylece toprağa batırmıştım, denemek için. Onlarda da yeşillik ve canlılık devam ediyor. Herhalde o da tuttu.
Paylaşmak istedim.

Ayrıca bunu yanlış anlamak için az aptal olmak bile yetmez, ciddi biçimde aptal olmak gerek :)

Son 3-4 sayfaya yazılmış, çelik paylaşımıyla ilgili 35-40 mesajı taşıdım ve sözüm onları buraya yazanlaraydı. Hatta foruma yeni geldikleri için bilmeyebilecek yeni üyelerden çok, forumu eskisi olup, hala yanlış yerde yazanlara...

bernacyhn
11-10-2008, 21:48
Merhaba hoya kardeşlerim. Bu akşam buraya bu mesajı yazmak benim için çok heyecan verici çünkü bir aydır forumu okuyorum. Mesajlarımla aranıza katılmadan evvel sizin sayenizde mum çiçeğimi kurtardım, ondan çelik aldım ve çeliği köklendirip bugün diktim minik saksısına. Henüz bitiremedim yazılanları okuma safhasını 70. sayfadayım şuan. Buradaki dostluğunuza arkadaşlığınıza KARDEŞLİĞİNİZE hayranım sizi içtenlikle kutluyorum ve beni de aranıza almanızı, dostluğunuza kabul etmenizi rica ediyorum. Sizler benim abilerim, ablalarım, hocalarımsınız. Öğrenciniz olmaktan gurur duyuyorum. Hayırlı akşamlar dilerim... Sevgiyle kalın :)

bernacyhn
11-10-2008, 22:58
Rabbim bütün hoya kardeşlerine nasip etsin Pembegül. Ben bu forumu okumadan evvel tam bir kara cahilmişim okudukça güzelime neler yaşattığımı hatırladım ve kendimden utandım. Bana nasıl katlanmış bir türlü çözemedim gitti. Ben devamlı su veriyordum, tabağından suyu eksik olmuyordu. Bakımını bilmiyordum; ama yine de benim güzelim büyüdü ve küçücük bir sopaya bağlanmış olan ip ona yetmez olmuştu ben de ona kendi ellerimle bir kasnak yaptım. İnce uzun tahta parçalarından merdiven yapıp dallarını sardım. bunu yaptıktan yaklaşık 1,5 ay sonra da mum forumunu okumaya başladım. Okumaya başladım ve sulamayı kestim. Toprağı kurumaya başladığından beri coştu resmen yeni yeni yapraklar veriyor, habire boy atıyor. Haftaya sadece bir su bardağı su vereceğim. Bakalım bugün diktiğim çeliğim tutacak mı? Sevgiyle...

bernacyhn
13-10-2008, 22:34
Maşallah! nereden büyümüş hayret verici gerçekten de. Bizimkileri de mi kapı aralıklarına sıkıştırsak ne yapsak. Şaka bi yana bu bitki gerçekten insanı milyonlarca kez hayrete düşürüyor. İlk sayfalarda ve aralardaki sayfalarda birkaç kere büyümeleri için onlara yapmamız gereken (adeta) eziyetler yazılmış; her seferinde şaşkınlıkla okudum. Ama öyle de güzel huylu ki ne kadar az verirsen o kadar çok ödüllendiriyor. Böyle bir çiçeğe sahip olduğum için acayip mutluyum. Darısı sahip olmayan abi ve ablalarımın başına.

Burada köklendikten sonra kökleri yeşillenmeden dikmemiz gerektiğini okumuştum. Yeşillendiğinde kökler de fotosentez yapmaya başlıyormuş. Ben aldığım çeliği Cello arkadaşıma yollayacaktım. ama kargo sorun çıkardığı için yollayamadım ve çeliği suya koyup köklendirmek zorunda kaldım ve diktim. Köklerine zarar gelmesin diye dikerken kan ter içinde kaldım diyebilirim. Sanırım çok yatık diktim. acaba bunun bir sakıncası var mıdır?? Herkese hayırlı akşamlar ve kokulu geceler diliyorum. Kendinize iyi bakın :)

İlkin
14-10-2008, 10:36
Sürgünler her yere girebiliyor gerçekten de, 9 günlük bayram tatili sonunda iş yerine geldiğimde benim mum çiçeği, camın önündeki jaluzi perdelerin içine dolanmıştı, istesen olmaz yani. Dakikalarca onu oradan çıkartmak için uğraştım.

Fatos_Karag
14-10-2008, 13:45
Sayın tturt,
sizin emanetlerinizi toprağa diktim. Yarı gölge, hava sirkülasyonunun olmadığı bir köşeye koydum. Toprak nemliydi. Bu yüzden su bile koymadım. Umarım başarılı olabilirim.

pembegül
20-10-2008, 17:01
Arkadaşlar işte buda *** mum çiçegim.:D:D:D:D:D

memet
20-10-2008, 18:54
Geçen sen aynı saksıdakiiki kökten birini ayırıp dışarı çıkarmıştım, bu sene çiçeklendi. Diğer kökü de çıkardım ongün önce, hızla yeni sürgünler vermeye başladı.

Mermaid
20-10-2008, 19:58
Memet merhaba sizin başka bir başlıkta bu yazdıklarınızı okuduktan sonra bende hemen dışarıya çıkartım Kemal'i.
Öyle hızlı gelişti ki küçük bir filizdi. Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürederim. Sizler fotografını paylaşmak isterim.;)

yukka
21-10-2008, 07:50
Geçen sen aynı saksıdakiiki kökten birini ayırıp dışarı çıkarmıştım, bu sene çiçeklendi. Diğer kökü de çıkardım ongün önce, hızla yeni sürgünler vermeye başladı.

Ç,çeklenen mum kaç yıllıktı sn Memet?? Hangi ortamda çiçeklendi? İçerde mi, dışarda mı?? Teşekkürler.

frezyab
21-10-2008, 11:20
Bende hemen dışarıya çıkarıyorum. İnşallah benimki de yeni filizler verir.

memet
22-10-2008, 08:38
Yedi sen kadar içerde durdu. Dışarı çıkardığım kışa ve biraz da donmasına rağmen hızla büyüdü, çiçek açtı. Tabi dışarı çıkarırken burasının İzmir olduğunu unutmayın. Merhum Mucip bey Yalova'da aynı şeyi deneyip kaybetmişti çiçeklerini.

yukka
22-10-2008, 20:15
Ev ortamında mutlu olduğunu zannettiğimiz tüm çiçekler aslında dış ortamı seviyor. Dışarda çok güzel gelişiyor ve çiçek açıyorlar. Kaktüslerim kışı dışarda geçirebiliyor. Yaz boyunca da bol bol çiçek açıyor. Mumu dışarda bırakmayı deneyebilirim bu kış. Çok soğuklarda sarıp sarmalamak şartıyla.

şehri-yar
24-10-2008, 14:12
merhaba arkadaşlar, sonunda ben de bir mum çiçeği edinebildim.bana geldiğinde bi dalı sararmıştı ,ben de onu kırıp 3-4 tane çelik aldım ,hepsi köklendi, şimdi bir sürü mum çiçeğim oldu:) çok mutluyum çoook:) inşallah çiçeklerini de görürüm.

bernacyhn
24-10-2008, 17:11
İnşallah hala tadına varamadığım o güzel kokuyu siz benden önce alırsınız şehri-yar. Çok merak ediyorum. Açsın diye ilgilenmiyormuş gibi yapıyorum ama maaşallah habire yeni yapraklar veriyor. Bir de açsa gözünü sevdiğim mum bir açsa...

şehri-yar
25-10-2008, 12:54
inşallah yaa ama baharı bekleyeceğiz gibi geliyo bana , kış geldi artık
:)

pelpel
27-10-2008, 12:41
Ben 3 senedir bekliyorum daha çiçek açmadı:(

cemre_77
27-10-2008, 12:49
Bende çok uzun yıllar bekledim, bırakın çiçek açmayı çok ağır büyüdü. Bu yaz kızım bana sürpriz yapıp açtı. Akşam eve geldiğime oturma odası mis gibi kokuyordu. Bir daha kimbilir ne zaman açacak...

yukka
27-10-2008, 13:17
Çiçek açması için kesin bu kış balkona çıkarıyorum. Kararlıyım :)) İçerde tutup 7 yıl beklemeye tahammülüm yok. Balkonda tutmak, kalorifersiz ortam, erken çiçek için tek çözüm gibi ...:o

bernacyhn
27-10-2008, 19:48
Hadi bakalaım hayırlısı. Köklendikten sonra diktiğim çelikte hala bir kıpırtı herhalde adapte olamadı toprağa hala ama sanki ucunda azıcık minnacık bir büyüme var. Ya ben kendimi kandırıyorum **** gerçekten gelişmeye başladı yeni bebeğim.

Orkun Kırcı
28-10-2008, 20:09
Minik hoyamın en taze yaprağında dün gece biraz buruşma vardı ödüm patladı valla birşey olcak diye. Sabah ilk işim başına dikilmek oldu. Allah tan kendine gelmişti ama bir kenarında hafif bi şekil bozukluğu oluşmuş. Çok sevindirik oldum. :)

bernacyhn
29-10-2008, 17:32
Size hoya coşturan bir yöntem söylemek istiyorum. Hoyayı sulamadan toprağının biraz kurumaya durmasını beklememiz gerekiyor ya ondan sonra yumurta haşladığımız suyu (bir bardak kadar) hoyamızın toprağına döküyoruz. Birincisinde pek bir belirti olmadı ama ikincisinde yaprak vermeye öyle bir kaptırdı ki kendini artık önünü alamıyorum. Yaprak sıkıntısı çekenler için çok müthiş bir yöntem. Hadi kolay gelsin... :)

fellez
30-10-2008, 07:38
Bu da benim mum çiçeğim. 8 yaşında vardır. Işyerinde bakıyordum açıyordu. Emekli olunca eve aldım yerini sevmedi, şimdi de sizleri okuyunca balkonda da olabilir diye dışarı aldım dün .öğleden sonra güneş görecek umarım burada mutlu olur da yeniden açar.:p

lerdemir
30-10-2008, 10:31
Ben, 2007 yazında apartmandaki komşulardan birinin Mersin'den taşınırken getirmiş olduğu ve yeni ortamına alışamadığı düşünülerek kapı dışında bakımsızca ölüme terk ettiği mum çiçeğini alıp, bakıp, besleyip toparlamıştım.

Toparlayınca da 2008 kışında -üstelik Mersin gibi sıcak iklimli bir yerden gelmesine rağmen tüm kış boyunca onu sert rüzgar almayan ve sadece öğlen 13:00 ile 17:00 arasında bir iki saat soğrudan ışık alabilen bir köşeye koymuştum açık balkonumda.

Kışın toprak nemini muhafazasında had safhada özen göstermiştim.Oldukça yaşlı olan o bitki, kışı sağlıkla dışarıda atlatıp, 2008 yazında da çiçekler açtı.

Acaba bilmeden fazla mı ihtimam gösterip sıkıyoruz bitkileri? Kimbilir belki de bitkinin kışlamaya da ihtiyacı vardır???

Acaba, hoya carnosa'nın dayanabilme sınırı kaç derece bilen var mı?

Ona göre herkes açık başkonda da bakabilir diye düşünüyorum İstanbul Göztepe'deki benim tecrübeme paralel olarak.

berduray
30-10-2008, 10:59
Ben de aynı kanıdayım, benimki de yıllardır balkonda.

Zaten eve almaya kalksam sığmaz, kaç metre oldu bilmiyorum?

Bir ara bahçede sular donmuştu bizim ,evvelki kıştı galiba, bu da ısının eksiye düştüğünü gösterir, yine de bir şey olmadı.

emrecin
02-11-2008, 10:46
Bunlarda benim mum çiçeklerim. Çiçegimin biri 3 yasında celik olarak bi doktordan isteyip aldım ne renk acıyor bilmiyorum. Digeri 4 yasında ananemden onuda celik olarak alıp diktim kırmızı acıyordu. Balkonu pimapenle cevirdikden sonra çiçekleri buraya tasıdım 8 aydır buradalar yerlerini çok sevdiler şimdiye kadar hiç açmadılar ama insallah yanılmıyorsam uzerlerinde tomurcaklar var gibi biraz daha zaman gecsin bakalım ne olacak insallah açarlar...çelikleri dikeli yaklasık 3hafta oldu ama cok hızlı kök saldılar...

yukka
02-11-2008, 11:23
Kışın toprak nemini muhafazasında had safhada özen göstermiştim.

Sn. Lerdemir,

Bu cümleyi biraz açar mısınız ??
Toprağın kurumasına hiç izin vermediniz mi? Neyle suladınız? Yağmur suyu mu, yoksa çeşme suyu mu? Teşekkürler.

kaybol.2008
02-11-2008, 22:48
Ablam, mum çiçeğini yakında (çiçeklenmesi bitince) budayacağını, isteyenlere benim aracılığımla çelik verebileceğini söyledi. Bilgilerinize.

Selam eylems, gönderdiğin çeliker tuttu. Çok teşekkür ederim. Senin gönderdiğin çeliğin yapraklarını görünce epey güldük. Burda mum çiçeği diye tırmalarken meğer zaten bende mevcut değilmiymiş.
Benim büroda sarmaşık diye yaklaşık 3-4 senedir baktığım çiçeğe a çocuk adam bir kere çiçek açmaz mı ? İnsan böyle madara edilmez ki diye epey sitem ettim. Haksız mıyım? :D
İnternette mum çiçeği diye ararken sadece çiçeklerinin fotğraflarına bakmışım. Yapraklı kısımları hiç görmemiştim.
Asıl şaştığım 3-4 senedir elimdeki bitkinin adını hiç araştırmamak oldu. :confused:
Eylems senin gönderdiğin çelik de evimizin kızı oldu. Tekrar teşekkür ederim. Kolay gelsin. Elimde olan çiçeklerden istediğin olursa memnuniyet ile gönderirim.

sevgiseli_1974
06-11-2008, 10:48
Merhaba,

Mum çiçeği çeliğinden gönderebilecek olan varmı?
Çok minnettar olurum gönderecek arkadaşımıza.

Saygılarımla

mum çiçeginin çelikleri mayıs agustos ayları arasında tutuyor diger zamanlarda ben denedim tutturamadım şu anda evde 4saksı yetişkin mum çiçegim var biri şu an tomurcukta bu sitedeki birçok arkadaşımızada çeliginden göndermiştim..uzun zamandırda forma yazamıyordum birçok yeni katılımcımız olmuş ..umarım sizinde en yakın bir zamanda mum çiçeginiz olur..

Orkun Kırcı
08-11-2008, 21:34
Uyumasına üzüldüm. Benim minik hoyam uzamaya devam ediyor. İşte son hali:

52276

yukka
10-11-2008, 21:55
Kaloriferli ortamda boşuna çiçek beklemeyin. Camekanlı, ısıtılmayan bir balkona ya da doğrudan dış mekana çıkarın, ayda mayısta bir sulayın, sonra çiçekleri seyredin...

kader01
14-11-2008, 09:52
Merhaba arkadaşlar yukkaya katılıyorum. Benim hoyam hep balkonumda durur. Sabah güneşini alırdı ve çiçek açardı yılda bir kez ama malesef yanlış ilaçlamadan kurumaya başladı şimdi kurtarmaya çalışıyorum bakalım bekleyip göreceğiz.

Sibel11
14-11-2008, 10:06
Sayın eylems'in bana yolladığı çiçeğin bazı yaprakları nokta nokta kenarlarından yenmiş gibi kurumaya başladı, ama yeni çıkmış yaprağı sağlam. Acaba tutmadı mı? :( Kurtarma şansım varmı? Daha ne deneyebilirim üzerinde bilemiyorum ki!! :o

İlkin
14-11-2008, 10:23
Kenarlardan kurumaya başladıysa az su vermişsiniz demek ki, gün içinde yapraklarına 2-3 kere fısfıs yapın, haftada bir kere sulayin ama tabaginda su kalmasin. Toplar kendisini...

İlkin
14-11-2008, 10:26
Bu arada inanamayacaksiniz belki ama benim mum çiçeğim kış başlangıcında çiçek tomurcuğu verdi, dün fark ettim. Mum çiçeğim iş yerimde, kuzeye bakıyor, güneş görmüyor bu nasıl iş anlamadım inanın... Bakalım neler olacak. ;)

Orkun Kırcı
18-11-2008, 21:33
Bugün ikinci hoyama kavuştum. Arkadaşım uzun zaman önce diktiği yaprağı hiç büyümüyor diye bana verdi:)) Bayağıda köklenmiş aslında. Bende hemen aldım tabii kaçırır mıyım. Şimdilik küçük pet bardağa diktim, filizlendiğinde de yeni saksısına alırım hayırlısıyla...

Nejla K.
20-11-2008, 12:30
Merhabalar,aranızda yeniyim.Sizlerle olduğum için mutluyum.Hoyayı Aydın'da tanıdım.Pek çok evde uzamış bu çiçeği ,niye bu kadar büyütürlerki bu sarmaşığı ,diyecek kadar yabancısıydım anlayacağınız.Fakat bir süre sonra onların çiçeklerini gördüğümde çok beğendim.Kokusuna ve zarifliğine büyülendim.Şimdi benimde yeni diktğim 5 kadar çeliğim var.Çelikleri veren tanıdıklarım ısrarla çiçeği üzerinde iken çelik alırsan çiçeği de hemen çıkar,dediler.Ben yinede dayanamadım aldım.Üstelik bir tanesi dükkan boşaltılırken tozdan görünmez haldeydi.Atıyoruz dediklerinde çok üzüldüm.O çelikleri bu siteden ve sizlerden öğrendiklerimle yaşatabilirsem çok mutlu olacağım.Kendime söz verdim.Ölmezse bu hoyanın çeliklerini isteyenlere dağıtacağım.118 sayfayı tamamen okudum.Paylaşımlarınız için teşekkürler.

serder
20-11-2008, 18:39
Lerdemir dostum sizin evin mevkii ile bizim Beykoz arasında kışları 2 hatta 3 derece gibi bir ısı farkı oluyor. Beykoz daha soğuk. Annemler Maltepe de aynı sizin orası gibi Maltepe de Beykozdan daha sıcak. Bu şartlarda dahi bizim Mum Çiçeğimiz daha iyi gelişiyor. Belkide soğukta gelişimi sandığımızdan daha iyidir....

Toparlayınca da 2008 kışında -üstelik Mersin gibi sıcak iklimli bir yerden gelmesine rağmen tüm kış boyunca onu sert rüzgar almayan ve sadece öğlen 13:00 ile 17:00 arasında bir iki saat soğrudan ışık alabilen bir köşeye koymuştum açık balkonumda.

lerdemir
22-11-2008, 09:26
Evet... Serinlik istediğine eminim.

Bir de bu kış deneyeceğim yine aynı şekilde...

cevreizcisi
22-11-2008, 09:37
Azmin elinden hiç birşey kurtulamaz Nejla hanım.Helal olsun size ben hepsini okuyamadım.Ama okumaya çalışıyorum her fırsatta.Çelikleriniz tutsun ,ben şimdiden istiyorum güzel çeliklerinizden.

pelpel
24-11-2008, 11:58
Ben de mum çiçeğimden alarak ektiğim yeni mum çiçeğini kapalı balkona koydum.bakalım nasıl gelişecek?
dün gece mum çiçeğimi izlerken ikitane normal sürgünden farklı koyu bordo renkli birşey gördüm ve tomurcuk olduğunu düşündüm.sevinçten havalara uçmak üzereydim zira 3 yıldır daha çiçek görmedim. Umarım tomurcuktur.Elinde hiç tomurcuk resmi olan var mı?

İklimsiz
24-11-2008, 12:04
Bu başlıktaki 3181 (3181) no.lu mesaj ve sayfada devamına bakabilirsiniz.

İlkin
24-11-2008, 14:29
Bu da benim Hoya cornosa'nın yeni çıkmaya başlayan tomurcuklarından bir tanesi... Milim milim mi ilerliyor büyümesi, yoksa ilkbahar'ı mı bekleyecek bilemiyorum. :rolleyes:

cevreizcisi
24-11-2008, 15:45
Yavaş ve kararlı ilerliyordur.Birden çıkıpta gerilemesindense yavaş ve istikrarlı çıksın.

serder
24-11-2008, 17:42
Çiçekler bahar ısısı ve güneşe bağlı açacaktır. Ankarada Haziran gibi, İstanbulda Nisan ve sonrasında çiçekler açar. Beklediğinize değecektir merak etmeyin....

Nejla K.
24-11-2008, 18:04
Arkadaşlar bilenler yardımcı olsun lütfen,mum çiçeğim deki bu oluşumlar çiçek **** tomurcuk mu? yoksa herhangi bir zararlı mı?mum çiçeği çeliğimi 6 Kasım'da dikmiştim.Lütfen tomurcuk olsun.

cevreizcisi
24-11-2008, 18:35
Büyüme eyleminde bulunuyorlar sayın nejla ,çiçek ise daha açmasına zaman var.Yaklaşık 2 sene sonra açması lazım.' senede bir açacağı için.Beklemeniz lazım.

Nejla K.
28-11-2008, 10:01
Arkadaşlar,mum çiçeği çeliklerim diktiğim günden bu yana (17 Kasım) sera etkisi için üstü şeffaf naylonlu...Normalde çiçeklerimde bir hafta sonra o naylonu alırım.Naylonu aldığımda gelişmesini etkilemekten çekiniyorum.Sizce ne kadar böyle kalmalı?Ne zaman üstünü açmalıyım.?Şimdiden teşekkürler.

serder
28-11-2008, 13:20
Sayın Nejla sizin çelikler dışarıda mı? Evin içerisinde ise zaten gerek yok. Dışarıda ise bu kış için dahi olsa içeri almanız daha sağlıklı olacaktır...

Nejla K.
28-11-2008, 13:50
Sayın serder,yeni diktiğim için oda sıcaklığında duruyor ama üstündeki naylon poşett açılınca etkinip gelişmesi yavaşlar mı onu kestiremiyorum.

cevreizcisi
28-11-2008, 14:05
evin içinde sıcaklık farkı olmadığı için sanmam sorun olacağını.Ama yinede bütününü açmak yerine önce baş tarafından bir nebze aç ,sonra yavaş yavaş açarsın ısı farkı oluşmaması için adapte olur.

habibe
05-12-2008, 14:17
Arkadaşlar elimde üç adet çelik var..

İzlediğim kadarıyla Bekir arkadaşımız hakkıyla kazanmış çeliğini..:dilli:

Ben çeliklerden birini sevgili Darla, birini de sevgili Habibe'ye göndermek istiyorum.. Elimde bir adet kalacak.. Onu da çok isteyen başka bir arkadaşımıza gönderebilirim..;)

Darla, Sizinle mum çeliklerimizi aynı zamanda ektik. Mum çiçeğinizin son durumu nedir?.
Ben de bayramdan sonra resmini ekleyeceğim.
Sevgili Hfz. nin kulakları çınlasın.

Orkun Kırcı
20-12-2008, 13:25
Arkadaşlar daha önceki mesajlarda söylendiği gibi aşlanmış yumurta suyuyla sulamak acayip hızlandırıyor mum çiçeğinin büyümesini. Denemenizi öneriyorum. Böyle sulamaya başladıktan sonra uzaması yaklaşık üç kat arttı. Ama ne yazık ki ev taşıma sırasında ucundan 2-3 cm kadar koptu. Bakalım nolacak bundan sonra.

Fatih
21-12-2008, 19:17
Herkese iyi akşamlar.Bana 1 haftaya kadar arkadaşımdan bir çelik gelecek ben şunu öğrenmek istiyorum:
Fidanın çiçek açması ne kadar zaman alır?
Birde 7 yılda bir açtığını söylediklerini duymuştum bu doğrumu?

çiçeksever
22-12-2008, 14:08
Yedi yılda bir değil 7 yaşında açtığı söyleniyor.

gazisalih
22-12-2008, 21:42
Arkadaşlar 4 adet hoya çeliğibuldum bunların birini suya üçünüda toprakta köklendirmek için kullandım.Saksılar 13-14 derecede duruyor sudaki de 20 derecede duruyor acaba köklenirmi?Bu şartlarda nasıl köklendirebilirim.Şimdiden teşekkür ederim.

eylems
22-12-2008, 22:19
Nerede okuduğumu unuttum ama; bir yerde mum çiçeğinin daha evvelinde çiçek açan dalından alınan çeliğin o yıl açacağını ve evvelinde çiçek açmamış dalından alınan çeliğinde 7 yaşında açacağını okumuştum.

habibe
26-12-2008, 09:01
Darla, Sizinle mum çeliklerimizi aynı zamanda ektik. Mum çiçeğinizin son durumu nedir?.
Ben de bayramdan sonra resmini ekleyeceğim.
Sevgili Hfz. nin kulakları çınlasın.

Sevgili Hfz. nin gönderdiği hoyanın durumu.
Minik çıkıntıların çiçek olma ihtimali var mı? 1 yıllık mum çiçek açarmı ki :)

Yanında ki minik saksıda olan mum ise Selahattin hocamızın toplantıda dağıttığı hoya.

İlkin
26-12-2008, 10:41
Vallahi çiçek sapı o ;) Hadi umarım yerini de sever de açar çiçeklerini...

habibe
26-12-2008, 13:08
Sevgili İlkin ağzınız bal yesin emi.
Çook sevindim. 20 gündür var bu minik çıkıntılar. Hadi hayırlısı.
Eğer ki açarsa, 7 senede açıyor teoremi ne olacak?.

Nejla K.
26-12-2008, 14:18
Gözünüz aydın habibe, benim bir duyumuma göre çiçeği üstünde iken çelik alırsanız hemen çiçek açar şeklinde idi. Belki sizin çeliğinizde böyle alınmıştır. Darısı benim ve benim gibi mum çiçeği severlerin başına...

İlkin
26-12-2008, 15:15
;) Sağolun sevgili habibe...

Benim bildiğim hiç çiçek açmamış bir mum çiçeğinden çelik alınırsa 7 sene bekleneceği. Eğer ki o sene çiçek açmış bir çiçekten çelik alınırsa ortamını da severse 1-2 senede açıyor çiçeklerini diye duymuştum.

Benim mum çiçeğim kaseriya'dan gelmişti. O sene çiçeklerini açtıktan sonra yolladı bana, benimkisi 2 sene de inanılmaz büyüdü, iş yerimin camekanı önünde, kuzey'e bakıyor ama 2 tane çiçek sapı verdi, daha çok küçükler ama bakalım ilkbahar gibi açarlar umarım.

Orkun Kırcı
27-12-2008, 14:34
Ucu kırılın çiçeğimin büyümesi nasıl olacak şimdi. Yandan yeni bir dal filizlenmesini mi beklemeliyim. Yoksa kırılan yerden yeniden uzamaya başlar mı?

İklimsiz
27-12-2008, 14:37
Kırılan yerden uzama yapmaz, yapamaz.

Muhtemelen, kırılan yere yakın bir bölgesinden yeni bir sürgünle uzamaya devam edecek.

İklimsiz
27-12-2008, 15:40
İstemeden de olsa budama yapmış oldunuz, üzülmeyin.

Fazla boya gitmesin diye, gönüllü yapıyoruz bazen uç almayı. Diplerden, gözlerden çabucak yeni sürgün verecektir.

yukka
27-12-2008, 17:08
Benim mum da tepeden kırıldı. Kırılan dalı birkaç parçaya böldüm. Suya koydum hiç bekletmeden kök saldılar. Demek istediğim, bu aceleci çeliklerle yakın çevrenizdeki mumseverleri sevindirebilirsiniz :)

Orkun Kırcı
27-12-2008, 17:54
benim hoyam zaten minicikti arkadaşlar. Fotolarımda var fotosu. Onun için üzüldüm.

bitkiseli
29-12-2008, 10:31
Benim mum çeliğim sadece iki yaprak vermişti, iki haftadır yumurta suyuyla suluyorum şimdi üç yeriden ikişerli yaprak çıkartmaya çalışıyor, sanırım yumurta suyunu çok seviyorlar.

Orkun Kırcı
29-12-2008, 11:28
Benim mum çeliğim sadece iki yaprak vermişti, iki haftadır yumurta suyuyla suluyorum şimdi üç yeriden ikişerli yaprak çıkartmaya çalışıyor, sanırım yumurta suyunu çok seviyorlar.

Kesinlikle zaten birkaç mesajdır üzerine basa basa söylüyorum. Herkes denemeli...

cenoz
29-12-2008, 15:43
Herkeze merhaba
Benimde sonun da mum çiçeğim oldu, bir komşumuz bakamadığından dolayı çiçeği bana verdi 3 ay önce ,taşıma esnasında aldığı birkaç ufak hasar dışında çiçeği sağlam olarak yerine yerleştirdim saksısı ufak gibi geldi bana değiştirmem gerekirse ne zaman ,çiçeğin üzerinde başka bir uygulama yapmam gerekirmi bu konularda bilgi verirseniz sevinirim.

İlkin
30-12-2008, 15:44
Gayet sağlıklı ve kocaman bir mum çiçeğiniz olmuş sayın cenoz. Komşunuz kıymetini bilememiş ama :) Böyle bir hazine nasıl gözden çıkartılır. Bence hiçbirşey yapmadan böyle bakmaya devam edin, durumu iyi gibi bence. ;) Yine de çok içinize sinmiyorsa bir büyük saksıya alın isterseniz. İlkbahar gelince de biraz sıvı gübre takviyesi yaparsınız.

Fatih
01-01-2009, 20:15
Merhabalar bunlarda bana yeni gelen çelikler.Aslında dört adet geldi ama arkadaşıma söz verdiğim için iki tanesini ona gönderdim.

Çok uzundular kesmeye kıyamadım geldiği gibi diktim acaba bir sorun olurmu:confused:

Bir de diktiğim saksının çapı 16 cm bu da problem oluşturur mu:confused:

Çeliği aldığım ana hoyada tomurcuklar vardı.Belki birkaç yıl içerisinde açar mı dersiniz:confused:

Cevaplar için şimdiden teşekkürler:D

yukka
11-01-2009, 15:56
Benim çelikler köklendi. Kargolarsam kökleri kırılır; bu nedenle İstanbul'da dağıtıyorum. . Kendi çevrenizde bulursunuz diye düşünmekteyim. Mum sayfasını tarayın, Konya'lı bir mum sever bulup ondan isteyin. Selamlar.

TuruncuHis
14-01-2009, 19:06
Artık ben de sevgili İklimsiz sayesinde Hoya Cornosa sahibiyim. Sanıyorum gelecek yıl taliplileri sevindireceğim.
Yaşasın mum çiçeği kardeşliği :)

züleyha
14-01-2009, 19:49
Mum çiçeğini çocukluğumdan beri çok severim. Bu güne kadar 3 tane buyuttum hepsini de taşınırken komşularıma bırakmak zorunda kaldım. Ama yakında bir tane de benim olacak, arkadaşım çelik getirecek. Geleceği günü iple çekiyorum :)

Fatih
14-01-2009, 20:21
Benim çeliklerde daha tık yok **** ben herşeyi acele olsun istiyorum:D.Çok merak ediyorum acaba köklendilermi diye ocak 1 de dikmiştim.

Nejla K.
14-01-2009, 20:38
Fatih Bey, gelişmelerinin ilk belirtisi olarak gövdede küçük çıkıntılar veriyor. Onları görene dek sabırla bekleyin.Gördüğünüzde herşey yolunda demektir. Kolay gelsin.

Orkun Kırcı
14-01-2009, 20:53
******* ben 1 yıla yakın bekledim kıpırtı görmek için ama ilk kıpırtıdan sonra coştu. Yumurtalı suyu yiyince gelişimi abarttı. Ama taşınırken ucu kırıldı. Şimdi yanlardan her an patlamak üzere bir de diğer çıkntılardan farklı tomurcuğa benzer bir çıkıntı belirdi yaprağın dibinde merakla bekliyorum

Nejla K.
14-01-2009, 21:00
Oooo çok beklemek zorunda kalmışsınız Orkun bey, ben 20-25 günde çıkıntıları görmüştüm ama sanırım dediğiniz gibi birden hızlanmıştır. Benimkilerin rutin büyümeleri sürüyor.

Fatih
14-01-2009, 21:47
Bu durumda benimkilerde de gelişme var ozaman.çünkü her tarafında çıkıntılar oluşmaya başladı:D

laledevri
16-01-2009, 14:57
Merhaba Arkadaşlar;
Bu başlıkta ilk defa yazıyorum
herşey iyi güzel herkesinki büyüleyici de benim nerdeyse 1 yıl önce diktiğim mum çiçeği çeliklerindenn neden hiç tık yook.
bir kaç kez dayanamayıp karıştırdım kök salmış fakat hiç yaprak vermedi şimdiye kadar.
3 farklı köşeye koydum 3 de pencere kenarında ve evin ısısıda iyi, 2 sinin bulunduğu yer ikindiden sonra çok kısa direk güneş ışığı alıyor ama genelde hep aydınlık, diğerinin bulunduğu yer ise sabah güneşi alıyor o da çok fazla değil, yakıcılığı yok ve aydınlık.
ben sabırsızlandığım için mi böyle nazlanıyorlar bilmiyorum.
Yalnız şimdiye kadar genelde kaynamış soğutulmuş su verdim, 1-2 haftadan beri de yumurta kaynattığım sudan verdim.
Bitki besini vermem şu aşamada doğru olurmu???

sweet_cat
19-01-2009, 21:08
Bende mum çiçeği sevenlerdenim.Evlenip Malatya'dan Ankara'ya geldiğimde özlediklerim arasındaydı.Malatya'ya ilk gittiğimde annemin pencereyi kapatıyor diye budadığını görünce paketlediğim gibi Ankara'ya getirdim.Okadar büyüktüki pencere önünde dallarını koyacak yer bulamıyorduk.Şimdi 3 metreden daha uzun ve çiçekleneceği günü heyecanla bekliyoruz.

Günüm
19-01-2009, 21:16
Güneş görüyor mu sevgili sweet cat? Ben mum çiçeğimi güney pencereme yerleştirdim. Yazın da orada bırakmak istiyorum.

sweet_cat
19-01-2009, 21:39
Kendi tecrübeme göre güneş isteyen bir bitki.Ben pencere çerçevesi boyunca yerleştirdim.şimdi heryerinden yeni sürgüler verdi.Malatyada iken yazın sıcağına ve susuzluğa dayanıklı olduğunu gördüm.ayrıca çiçeklenme sürecinde daha az sulama gerektiğini duymuştum ve uyguluyorum.

€brulim
19-01-2009, 21:52
Selam arkadaşlar ilk mesajım ve ilk ilgimi çeken çiçeklerden biri oldu. Bende yok şuan ama anneannemin yetiştirdigini hatırladım çok güzeldi.Tüm balkonu sarmış, sarmalamıştı. Burda tükendiginden behsedilmiş çok üzüldüm bulunca bende hemen alcam bir tane kendime.

bol çiçekli günler

İlkin
20-01-2009, 12:26
Benim çiçek saplarının son durumu... ;) 3521 no'lu yerdeki halinden bu yana ancak bu kadar oldu.

59702

Bu da başka bir çiçek sapı olduğunu düşündüğüm çıkıntı.

59703

qasto
23-01-2009, 12:12
Haşlanmış yumurta suyu köklenmesi için dikilen çeliklerde işe yarar mı? Yoksa köklenip biraz büyüdükten sonra mı vermek gerekir? Bu konuda tecrübesi olan arkadaş var mı acaba?

Fatih
30-01-2009, 15:39
Sayın gasto ben ilk çelikleri diktikten hemen sonra haşlanmış yumurta suyuna başladım.Hatta can suyunu bile onunla verdim.Bence haşlanmış yumurta suyu bitki besini ile karşılaştıracak olursak daha yararlı.Benim çelikler 20-25 gün arasında köklendi.Bence yumurta suyu en iyisi.Hatta yeni yeni filizlenmeye başladı.

Darısı sizinkilerin başına.
saygılarımla:D

qasto
31-01-2009, 20:11
Çok teşekkür ederim sayın fatihbrk ben de hemen başlıyorum haşlanmış yumurta suyu ile sulamaya.

Faruk
31-01-2009, 21:55
Bende de 1 tane mum çiçeği var. Köklendirmeyle büyüttüm. Haşlanmış yumurta ve patates suyu özellikle haşlanmış yumurta suyu mum çiçeği dahil bütün bitkilerde gözle görünür büyüme ve yeşillenme sağlıyor. 2 hafta sonra bunu gözlemleyebiliyorsunuz. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Denendi ve başarılı sonuç elde edildi...

Faruk
31-01-2009, 21:57
Arkadaşlar unutmadan söyleyeyim bunu her sulamada değil ayda 1 defa yapın...

Penelophe
01-02-2009, 15:57
Yumurta kabuklarını iyice yıkayıp, kuruttuktan sonra, ezip(**** blendırdan geçirip) un haline getiriyorum ve saksı harçlarına karıştırıyorum. Bunu da deneyebilirsiniz..

Fatih
02-02-2009, 14:27
Yumurta suyundan başka besin olarak ne kullana biliriz:confused:

Faruk
02-02-2009, 17:15
Npk kullanabilirsin. Bitkiler için gerekli olan iz elementleri taşıması adına kullanılabilir.

Melek Altınay
03-02-2009, 10:17
Merhaba;
Artık benim de bir hoyam var. Çok mutluyum, onu dün aldım. Tanıdığım bir çiçekçi rica minnet getirtti sağolsun. Benim hoyamı serada bir tele sardırmışlar, bu haliyle çok hoş duruyor. Onu daha ne kadar böyle bir tele sardırabilirim bilemiyorum, sonuçta büyüyecek. Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.
61388

İlkin
03-02-2009, 10:25
Bu boyda kalmasını isterseniz eğer, gözünüze çok gelen dalları, dallar uzadıkça kesebilirsiniz, çelik istenler oluyor onlarla paylaşabilirsiniz. Kesmeye yıkamazsanız sarılı olduğu teli değiştirip daha büyük bir tel alıp ona sarabilirsiniz... Güle güle bakın mum çiçeğinize çok cici görünüyor bu şekli ile... ;)

Faruk
03-02-2009, 10:39
Yaprağının şekline ve görünüşüne bakarak mum çiçeğinin ne renk açacağını anlayabilirmiyiz? Benim mum çiçeğim 4 yıllık olmasına rağmen hiç çiçek açmadı bugüne kadar. Çiçeğinin rengini de merak etmeye başladım...

Melek Altınay
03-02-2009, 10:41
Sağolun ben de çok sevdim kendisini. Çelik isteyenler olduğunu biliyorum sürekli takip ediyorum forumu. Henüz kesmeye kıyamam, ama büyüyünce bende dağıtacağım, daha şimdiden 2-3 kişi var bile. Böyle küçük kalsa çiçek açar mı ki?

İlkin
03-02-2009, 10:45
Açar açar merak etmeyin, ortamı uygun olsun mutlaka açar...

İlkin
03-02-2009, 10:47
Faruk Bey, 4 yıldır baktığınız bir mum çiçeği varsa o büyük ihtimal hoya cornosa türüdür. Yaprağına bakarak çoğunlukla hangi tür olduğu belli oluyor. Forum içindeki resimlere bakarak sizinkini anlayabilirsiniz bence.

Faruk
03-02-2009, 11:59
Forumdaki resimlere baktım hepsine benziyor. Yani klasik bir mum çiçeği benimki. Galiba ortamını yadırgıyor sürekli bendeki. Ama yapılacak bir şey yok. Maalesef sürekli benle beraber yaşamaya ve aynı ortamda bulunmaya mecbur. İnşallah ilerleyen zamanlarda çiçek açarda resimlerini sizinle paylaşırım...

merakli
04-02-2009, 11:33
Sevgili doğasever dostlar;
Mum çiçeği merakım sitenize üye olmama sebep oldu, sitenizdeki yazışmaları takip ederek, bir tanıdığımdan rica minnet aldığım uzun bir çelikle yola çıktım. Forumdaki önerileri uygulayarak ve biraz da benden ekleyerek 1 hafta önce doğrudan torfa diktiğim çeliklerimin köklendiğini ve hatta dal boyunca da kök saldığını gördüm. Çok mutluyum.

Ancak çiçeklenme konusunda anlatılanları da takip ederek edindiğim izlenime göre biraz sabırlı olmam lazım sanırım. Çelikleri aldığım kişi de çiçeğinin geçen yıl sadece bir çiçek açtığını söyledi. Bakalım benim küçükler ne zaman bana gülümseyecek?

Sizlerin paylaşımlarını çok uzun zamandır keyifle izlemekteydim, umarım bundan sonra ben de kendi birikimimle sizlere yardımcı olabilirim.

Fatih
04-02-2009, 11:45
Ben Hoya carnosa sayfasının hepsini okudum ve edindiğim bilgilerle şu an elimde 3 adet hoyam var.komşumuz ve bir arkadaşımda benim için diktiler ve onlardanda bahara alacağım. Gezerken edindiğim bir bilgide:"Çiçek açmış bir hoyadan alınan çelik 1-2 yıl içerisinde açıyor" bende bu cümleleri okuduğumda araştırır oldum çiçek açmış olan mum çiçeği var mı? diye.
bulduklarımın hepsi çiçek açmışlar.neredeyse 2-3 yıl sonra bende çelik dağıtmaya başlayacağım.
İYİKİ VARSIN HOYA(MUM ÇİÇEĞİ) KARDEŞLİĞİ:D

pembegül
04-02-2009, 18:58
Arkadaşlar benimde bir mum çiçeğim var bir yaşındayken çiçek açtı ve boyuda uzadı ancak ben daha sonra sulama şeklini değiştirdim yine açtı bu sefer çiçeği az açtı büyümeside durdu hatta hiç büyümedi sonra hatıladım ben çiçeğimi yumurta suyu ile besliyordum. Yumurta suyu şöyle oluyor bir kavanoza su dolduruyorsunuz ve içinede yumurta kabuklarını koyuyorsunuz ve bu suyla suluyorsunuz hem çiçek açtırıyor hem büyütüyor tabi bu arada yumurta kabuklarını her zaman biriktirmeniz lazım çiçek diğer suları sevmiyor yumurta suyuda bekledikçe kötü kokuyor ancak haftada bir sorun olmuyor.Bir aydır bu şekilde suluyorum çiçeğim coştu . Birde bu çiçek hava akımını sevmiyor gölge olsun güneş olsun alıştığı yeri seviyor.Yani ğüneşte ise gölgeye alınca büyümesi duruyor gölgede ise güneşe gelince büyümesi duruyor .Sevgiler ***** ...

Melek Altınay
05-02-2009, 08:37
Merhaba Sevgili Pembegül;

Yumurta kabukları, haşlanmış yumurta kabuğu mu yoksa çiğ mi? **** birşey farketmiyor mu?

Bu arada hemşehriyiz, tanıştığıma memnun oldum.

Ülker
05-02-2009, 08:43
Arkadaşlar benim mum çiçeğim de yaprak çıkarmaya başladı sonunda. mutlu görünüyor. Sayın dkp, iki yaprak olarak köklendirip vermişti.
Biraz daha büyüsün sizlerle paylaşırım.

Faruk
05-02-2009, 10:21
Melek hanım ben haşlanmış yumurta ve patates suyu veriyorum. Keyifleri de maşallah yerinde. Unutmadan hatırlatayım haşlanmış yumurta ve patates suyuna tuz atılmayacak...

pembegül
05-02-2009, 11:20
Merhaba Sevgili Pembegül;

Yumurta kabukları, haşlanmış yumurta kabuğu mu yoksa çiğ mi? **** birşey farketmiyor mu?

Bu arada hemşehriyiz, tanıştığıma memnun oldum.

Sevgili melek bende tanıştığımıza memnun oldum. Yumurta kabukları çiğ olacak yumurta haşladıkça haşlama suyu ilede suluyorum.

merakli
05-02-2009, 21:45
Ben de bugün mesajlardan feyz alarak pasta yaparken kullandığım yumurtaların kabuklarını kaynatarak çiçekleri sulamak için hazırladım. Ama minik hoyamda kullanmaya cesaret edemiyorum. Önce balkondaki zıpçıktılarımda denemeyi planlıyorum.

Fatih
06-02-2009, 10:01
Bence tedirginlik etmenize gerek yok hiç düşünmeden verebilirsiniz yumurta suyunu miniğinize.

merakli
06-02-2009, 11:03
Peki bir sorum olacak; hazırlanan yumurta suyunu yapraklara fısfıslıyor musunuz?

Fatih
06-02-2009, 12:38
Ben yumurta suyu ile yapraklara fısfıs yapmadım.

Birşey daha sormak istiyorum:
mesela bitki besinleri var onlardan hangisini kullanacağız.genellikle mum çiçeği çiçeksiz ama çiçekte açıyor hangisini kullanmalıyım:confused:

çiçeksever
06-02-2009, 13:39
Merhaba.
Ben yumurta kabuklarını havanda dövüp toprağına karıştırmıştım.Böyle de olur herhalde.

some_at
06-02-2009, 13:44
İyi günler sevgili mumçiçeği sakinleri.
Bahar daha kapıyı bile aralamamışken Kütahya'da havalar yalancı bir baharı oynuyor.
Bundan sanırım benim mumçiçeği nasibini aldı. Geçen yılki çiçek açtığı yerden tekrar tomurcukları açamaya başladı. Sanırım yakın bir zamanda özlediğim o güzel mumçiçeği büyüsü kaldığı yerden devam edecek gibi :D
Bizim mumçiçekleri durumu farketmeden açar umarım :D

pembegül
06-02-2009, 14:55
Sevgili arkadaşlar yumurta kabuklarını çiğ olarak biriktiriyorum ve mumçiçeği dahil bütün çiçeklere döküyorum özellikle mum çiçeği bu suyu çok seviyor.Çiçeksever arkadaşım kabukları havanda dövüp toprağa karıştırmış ben aynı uygulamayı kılıç çiçeği için yapmıştım yapraktan diktiğim kılıçlar şimsürgün veriyor.Sevgili meraklı yumurta suyunu çekinmeden kullanabilirsin çok güzel geliştiriyor bir ay içinde büyük gelişme farkedeceksin ayrıca bu sudan yapraklara hiç fısfıs yapmadım başka bir sudan **** vitaminde yapmadım yerini severse hiç sorun yapmıyor özel ilgide istemiyor sevgili someat dilerim çiçeğiniz istediğiniz gibi çiçeklensin ama sakın yerinden başka bir yere almayın yer değişikliği gerilemesine sebep oluyor çiçeklerinize ve sizlere sağlıklar diliyorum.

susam
07-02-2009, 11:48
Arkadaşlar. Sevgili Eylems aylar önce bana köklenmiş 3 çelik göndermişti. Onları diktim. Gözüm gibi bakıyorum. İlk geldiklerinde çeliklerden bir tanesinde 3 tane yaprak vardı. Diğerleri yapraksızdı. Hala aynı vaziyetteler. Ne soldular ne de coştular. Öyle geldikleri gibi duruyorlar. Yumurta suyu veriyorum. O üç yaprağa su fıslatıyorum. Bulunduğu yerdeki ortam ısısı güzel. Gün ışığını güzel alıyor. Sorun nedir çözemedim. Bu normalmidir? Yapmam gereken başka birşey varmı? Lütfen yardımcı olun :(.

İklimsiz
07-02-2009, 11:57
Sevgili susam, anlattığın durum gayet normal.

Yalancı bahar onları kandıramıyor, doğal takvimleri geldiğinde gereğini yapacaklar emin ol:)

pembegül
07-02-2009, 21:01
Sevgili susam sevgili eylems banada mum çiçeği göndermişti iki çelikten bir tanesi tuttu. Bir ayı aşkındır yumurta suyu ile suluyorum daha yeni minik bir sürgün verdi inşaallah büyüyecek bu arada sevgili eylems'e teşekkür ederim tüm arkadaşlara sevgiler.

eylems
08-02-2009, 00:58
Çiçeklerinizin güzel hallerini görmek beni çok mutlu eder. Sizlere çelik gönderirken kendime de dikmiştim. Coştu hatta 30 cm yi aşkın filiz uzatıyor. Ben yumurta suyu hiç kullanmadım. Saksıyı yerinden hiç oynatmadım hatta orkidelerime fıs fıs yaparken onlara da fıs fıs yapıyorum. Bazen sade, bazen de orkidelerden artan vilmorinli su ile. Tamamen rastgele.;)

Sayın İklimsiz, size farklı zamanlarda farklı bitkilerden aldığım çelikleri göndermiştim. Onların durumları nasıl? Uzun yapraklı son gönderdiğimin bende kalan parçası yaprak vermeye başladı. Sizdekinin durumu nedir? merak ettim.;)

Benim carnosalarımın son durumu;

susam
08-02-2009, 10:48
İklimsiz arkadaşım. Çok teşekkürler. İçimi ferahlattın.
Sevgili Pembegül. Umarım benimkinin de filizlendiğini göreceğim. İnşallah senin kadar şanslıyımdır.
Sevgili Eylems. Senin mum çiçeğini görünce imrendim. Sonuçta bana gönderdiğinide sen köklendirmiştin. Bu bendeki ümidi artırıyor :).

eylems
08-02-2009, 11:02
Sevgili susam, eylems'in eli değdi büyür mü diyorsun?:D Gerekli şartları tamamsa büyür ****** benimle alakası yoktur.;)
Pembegül büyüyecek gereken tek şey az sabır.;)
Çelikleri ablamdan almıştım biliyorsunuz. Ablamla dün akşam konuşurken haziran ve eylül gibi iki kez çiçeklendiğini söyledi.

Fatih
08-02-2009, 12:52
Eylems umarım çiçeklerini de görürsün.

Ben bu gün yerini değiştirdim.önceden direkt güneş alıyor ve üzeriinde lekeler oluştuğundan şimdi ne aydınlık nede karanlık bir yerde.yani bu sefer tam yerini buldu gibi.

pembegül
08-02-2009, 14:14
Sevgili eylems çiçeleriniz çok güzel olmuş maşaallah dahada gelişip güzelleşsinler inşaallah.Benimkiler sadece yaprak yetiştiriyor birtanesi kendi çiçeğim onun boyu uzadı birazcık yanmış çiftlik gübresi ile beslesemmi?.

eylems
08-02-2009, 18:42
Ben bu mum çiçeğinin dilini çözemedim. 5 yıl evvel bir saksı carnosayı kaybettim aşırı ilgiden dolayı. Gübre verilir mi verilmez mi ya da ne sıklıkla verilir tam kestiremedim. Gözlemime dayanarak ablamın çelik dağıtımı dolayısı ile budanan anaç carnosasının toprağını saksısını değiştirdik hiç bir ek gübreleme olmaksızın bitki coştu. Açıkçası; artık rastgele bir bakım yapıyorum .

züleyha
08-02-2009, 18:55
Artık benimde mum çiçeğim var, arkadaşım köklendirdiği çelikleri geçen hafta getirdi. 6 gün öce toprakla buluşturdum çelikleri. Her ne kadar çok ilgilenmiyormuş gibi davranarak şımartmamaya çalışsamda, hergün acaba yaprak çıkartmış mı diye saksının etrafında bir tur atıyorum, her zaman ki gibi yine çok sabırsızım :)

Fatih
09-02-2009, 07:30
Demek ki bende yalnız değilmişim.Sevgili Züleyha aynısını bende yapıyorum.her sabah kalkar kalkmaz önce mum çiçeğime daha sonra ise menekşeleri kontrol ediyorum;) Ama hiçte belli etmiyor gibi dursamda uzaktan öylece onu seyrediyorum;)

susam
09-02-2009, 07:32
Gerekli olan bütün koşulları sağladım. Gözüm gibi bakıyorum. Ve evet senin elin değdi... Yani umutluyum. Mum çiçeğim büyüyecek :).

Fatih
09-02-2009, 08:30
Yumurta suyundan başka besin vereniniz var mı:confused:
Hangi besini önerirsiniz:confused:

vertigo
09-02-2009, 10:30
Arkadaşlar merhaba,
orta boy bir saksı içerisinde yaklaşık dört yıldır devasa denecek bir şekilde büyüyüp pencereye dolanmış olan mum çiçeğimin tam olgunlaştığı ve çiçek açacağı zamanının geldiğini düşünüyordum.
ama içten içe bir sıkıntısı olduğunu sezinleyip köküne baktım. tesbih böcekleri yemeye başlamış!!!
o haliyle kalan tüm kökünü saçak şeklinde bıraktım.eski toprağı çöpe attım. böcek kaynıyordu. kökleri bahçe kırmızı toprağı ve marketten aldığım torfu birleştirdiğim bir karışıma geri gödüm.
o heybetli çiçek kendini bu durumdan kurtarır mı?
ne az ne de çok sulamaya çalışıyorum. yapraklarına kireçsiz içme suyu spreyliyorum. ilk gün toprağın üzerinde gübre serpip öyle suladım. yaklaşık yirmi gün oldu. ne ileri ne de geriye gider gibi bir hali var.
acaba yaprak gübresi alıp spreylesem mi bilemiyorum. kendini kurtarırsa tesbih böcekleri yeniden gelebilir diye kök ilaçlaması düşünüyorum.
öncelikle onu kurtarmaya yönelik tavsiyelerini benimle paylaşan olursa çok sevinirim.

merakli
09-02-2009, 12:51
Benim mum çiçeği çeliklerimden tek yaprak bırakarak diktiğim yeni yaprak verdi ve bu yaprak hızla büyüyor. Diğer çelik ise iki yapraklıydı ve henüz hiç hareket yok.

İlkin
09-02-2009, 12:51
Bence hiçbirşey olmaz, böcekten arındığından emin olun, ne yaparsanız yapın aşırıya kaçmayın. Toprağı hafif nemli olsun. ( Yani bol sulamayın, haftada bir su verin toprağa ) Yapraklarına da arada fıs fıs'la sprey yapın. Umarım kendisini çabuk toparlar. ;)

vertigo
09-02-2009, 19:18
ilkin cevabınız için teşekkürler.
ben de hiç bir uygulamada aşırıya kaçmamaya çalışıyorum. Ama o kadar büyük ve güzel ki kuruyacak diye çok endişe ediyorum ne yapayım:-)
üç dört hafta içerisinde düzelme belirtileri gösterirse toprağın içerisinde kalmış olan böcekleri nasıl ilaçlayacağım şu an bilemiyorum ama öğrenip uygulamayı planlıyorum.

Fatih
09-02-2009, 19:21
Sayın vertigo asla beni yanlış anlamayın ama isterseniz bir kaç çelik alıp onlarıda yetiştirin.Allah korusun bir şey olursa elinizde hazır bulunmuş olur.birde resim eklerseniz bu muhteşem çiçeği görmüş oluruz;)

vertigo
09-02-2009, 21:30
pencereye dolanmış olan güzellikten bahsediyorum.
elimde çoğaltmak için çelik var. büyümekte olan küçük bir saksım da var ama kaç yıldır büyüttüğüm bu çiçeğimin kurtulmasını umut ediyorum. ona bakmaya doyamıyordum.
ben hala toparlayacağını umut ediyorum.
sihirli formülleri olan tecrübeli arkadaşların önerilerine hala açığım:)

Fatih
10-02-2009, 09:25
benim miniklerin yaprak saplarının birleştiği yerin üst tarafında ve altında çıkıntılar oluştu bu neyin habercisidir sormak istedim;)

Orkun Kırcı
10-02-2009, 14:56
Sanırım daha iyi tutunmalarını sağlayan çıkıntılar bunlar bende de bol miktarda mevcut.

Passion
10-02-2009, 15:45
Sn. Vertigo, mum çiçeğiniz çok güzel, umarım böceklerden temizlenip sağlığına kavuşur da, siz de çiçeklerini görürüsünüz.

Sevgili Eylems, seninkiler de çok iyi görünüyor. Bu mum çiçeğini ben de anlayamadım . İlgi alakayı sevmeyen bir çiçek sanırım. Yumurta suyuna başladım ben de. Geçen sene topu topu 3-4 yaprak atmıştı. Bu sene bakalım ne yapacak. Henüz bir hareket yok.

Faruk
11-02-2009, 13:24
Hakikaten mum çiçeğiyle fazla ilgilenince az yapraklanıyor çok nadiren ilgilendiğin de ise coşuyor. Galiba habire ilgilenmekle bitkilere zarar veriyoruz galiba.

Âyine-i Esma
11-02-2009, 16:10
Mum çiçeği gerçekten çok sağlam yapıda yaratılmış bir çiçek. O kadar (beceriksizliğim yüzünden) hırpalanmasına rağmen hâlâ şükür ki hayatta. Fazla sulamamdan ötürü kaç kere ölümden döndü. Geçen ay yine aynı hatayı yaptım. Yine iyileştirildi. İnşaallah bir daha tekrarlanmaz. sonbaharda ve şimdiki halinin resimlerini koyuyorum.

Âyine-i Esma
11-02-2009, 16:16
Resimler sığmadı burdan devam ediyorum. Sanırım bu çiçek 5-6 yıldır bizde. Ve bir kere ve sadece bir tane çiçek açtırıldı. Ve çok küçük bir salkımdı. Az demiyorum. Çünkü gerçekten hırpalandı elimde (istemeden). Onun resimlerinide koyuyorum.

Faruk
11-02-2009, 16:39
Mum çiçeğinizi sardığınız tel çok ilginç ve güzel. İlk defa bu şekilde sarılıcı bir tel görüyorum...

papatyam
11-02-2009, 16:45
Şemsiye iskeleti gibi, yanılıyormuyum.

Âyine-i Esma
11-02-2009, 16:47
: ) Yanılmıyorsunuz. Şemsiye iskeleti. Ama göründüğü gibi değil. Yani çok sallanıyor. Sabit durabilmesinde yardımcı olması için mobilyaya bağladık.

Fatih
13-02-2009, 18:21
arkadaşlar benimkiler minik minik uzantılar vermeye başladı **** çalışıyor.Ne gibi bir tasarım ypsam sardırmak için diye düşünürken size sorayım dedim.siz neler önerirdiniz.
birde böyle çeşitli sardıran arkadaşlardan fotoğraflarını eklemelerini istiyorum:p

pembegül
13-02-2009, 21:32
Ben kendi haline bırakmayı seviyorum en fazla bir ip askıya sardırıp gidebildiği yere kadar özgürce bırakmak.Bu şekli izmit derincede ikamet eden dayımın hanımı yapmıştı çok hoş olmuştu çiçeğin boyu nerden
baksanız dört metre vardı üstünde en az on salkım çiçek vardı.

Birde çiçeğin rengi krem beyazdı benim mum çiçeğim pembe..

pembegül
13-02-2009, 21:43
Bu forumlardan birinde mum çiçeğinin aslında bir kaktüs cinsi olduğunu okumuştum şimdi orayı bulamıyorum.Belkide doğrudur suyu fazla sevmediğine göre mum çiçeklerinede kaktüs gibi davransak belki bize cevap verecektir biz kökünü sulamaya uğraşırken o yaprakları sayesinde hayatını sürdürüyor aynı kaktüsler gibi.

Faruk
14-02-2009, 00:20
Bana da nedense mum çiçeği yaprakları dolayısıyla yıllardır bir sukkulent türü gibi gelmiştir...

İlkin
14-02-2009, 10:00
Her kaktüs bir sukkulenttir zaten ama her sukkulent, kaktüs değildir. Ayrıca hoya türleri de sukkulent ailesine girmektedir...

dilekagaci
15-02-2009, 11:53
bu bitki hoya carnosa mıdır, ancak çiçeği koyu kırmızı bordo gibi, minik huniye benzer şekilde...benim ki artık çiçek açmıyor sadece yaprak kaldı. ve yeni filiz de çıkarmıyor. saksısını değiştirdim topragını yeniledim nafile...ne yapmam lazım sizce?

İklimsiz
15-02-2009, 12:22
Çiçeğiniz hoya carnosa değil dilekağaci. Carnosa ile en çok karıştırılan bitki bu.

Aeschynanthus radicans (Aeschynanthus radicans)

IrmaQuE
15-02-2009, 19:47
merhaba,
bugün bir yerde gördüğüm hoyanın bir yaprağını kopardım. toprağa dikip köklenmesini bekliyorum. acaba yanlış mı yaptım? yapraktan olmaz mı? :-(

Fatih
15-02-2009, 20:03
Neden olmasın benimde 3 adet dal olarak 2 adet te yaprak olarak var yaprakları köklendirdim ancak yapraklar çok geç filizleniyor **** hiç çıkmıyor olduğunu akudum gibi

IrmaQuE
15-02-2009, 21:50
ooo süper.
peki sizin yapraklar ne kadar zamanda köklendi? az önce toprağa diktim ben yaprakları. sapı ve yaprağın 1/3ünü toprağın içine dikine koydum yani. çok çok az da su püskürttüm üstüne. çok güneş alması gerekiyor mu? tahminen ne kadar sürer filizlenme işi?

Nejla K.
15-02-2009, 22:17
Arkadaşlar mum çiçeğimin ana gövde ile yaprağı arasında bordo gibi koyu renk bir yuvarlak var, daha önce gövdede çıkan ve geliştiğini gösteren beyaz çıkıntılardan farklı bir oluşum... Bu bordo yuvarlak çiçek midir yaprak mı?

Faruk
15-02-2009, 23:41
Nejla K bence o oluşum çiçekmiş gibi geliyor bana. Resimleri olsa daha iyi bakardık. Arkadaşlar maalesef mum çiçeği yapraktan üretilen bir familya değil. Yaprak köklenir ama kök olduğu gibi kalır.

bitkiseli
16-02-2009, 14:36
Arkadaşlar mum çiçeğimin ana gövde ile yaprağı arasında bordo gibi koyu renk bir yuvarlak var, daha önce gövdede çıkan ve geliştiğini gösteren beyaz çıkıntılardan farklı bir oluşum... Bu bordo yuvarlak çiçek midir yaprak mı?

Sanırım o bordo yuvarlaklardan yaprak verecek, benim mum çeliğimde yapraklarını aynı şekilde verdi.

Fatih
16-02-2009, 17:15
benmde köklenen çelikte geçen yılki çiçek açtığı yerden çok farklı birşey çıkıyor.bakalım ne çıkacak çok merak ediyorum.eğer çiçekse çok şaşırırım çünki ne yaprak verdi ne filiz verdi hepsinden önce çiçek açarsa o demek ki benim ne istediğimi anlamış.

Orkun Kırcı
16-02-2009, 19:32
Yahu arkadaşlar birkaç gündür tiyatro çalışmalarımızı Bayburt kült. merkezinde yapıyoruz. Üçüncü kattan aşağıya doğru sarkan 10-15 saksı hoya var ve tamamına yakını pamuklanmış(tabii etraflarındaki diğer çiçeklerde aynı) acıdım doğrusu. Birkaç tane çelik alıp hastalıktan kurtarmayı deneyeceğim. Bakalım izin vercekler mi. Olmazsa aşırmayı deneyeceğim. Hiç olmazsa olmayan arkadaşlarımızı hoya sahibi yaparım. :)

selim_50
17-02-2009, 12:20
Çok teşekkür ederim sayın fatihbrk ben de hemen başlıyorum haşlanmış yumurta suyu ile sulamaya.

merhaba arkadaşlar, mum çiçeğinin en sevdiği besin sulandırılmış süt
bilginiz olsun

İlkin
17-02-2009, 12:38
Sulandırılmış süt mü :)) Yakında insan gibi beslemeye başlayacağız bu çiçeği, anlaşıldı sayın selim :D

bernacyhn
17-02-2009, 13:39
Uzun zamandır yazamıyorum buraya mum çiçeğimle de ilgilenmiyorum ya gerçi :( neyse bunlara rağmen güzel haberlerim var. ayırdığım ve bir türlü caner arkadaşıma yollayamadığım çelik yeni yaprak verdi iki tane. Büyük mum çiçeğim de devamlı yeni yapraklar veriyor. Bahar yakınımızda artık buralardayım yine çoğaltma işlemlerine devam edeceğim.

dtgt
17-02-2009, 15:30
Sayın Selim 50, su ve süt oranları nasıl yarı yarıya mı?

Günüm
17-02-2009, 16:15
Süt verilir mi arkadaşlar? Kokuşma yapmaz mı bir süre sonra?
Süt, pekmez, sirke. Uzun vadede çiçeğe zarar verecek olan maddeler bunlar.

sevilozcan
18-02-2009, 07:37
Merhaba,
Yaklaşık 1 yıl önce annemden yaklaşık 30 cm boyunda bir çelik aldım.
Annemden aldığımda zaten köklenmişti. Kış boyunca bol bol yaprak verdi.
Henüz ciddi bir boy atmadı. Ama oldukça sağlıklı gözüküyor. Sürekli aydınlık, ama direk güneş ışığı almadığı bir ortamda. Toprağı kurudukça suluadım hep.
Ne zaman çiçeklenir acaba ilk defa?

IrmaQuE
18-02-2009, 19:49
Eveeet, çeşitli çalışmalarım ve araştırmalarım sonucu bir hoya buldum annemin arkadaşından. :-D ondan bir parça kopardım. suya koymamı önerdiler. 2 gün önce koparıp suya koydum. ne kadar daha suda kalması gerekir fikri olan var mı? şu an fotoğraf makinemi bilgisayara bağlayamadığım için fotoğraf gönderemiyorum ama tarif edeyim, yaklaşık 20 cm den biraz daha uzun, şu başlangıç bitiş yerleri nasıl tabir ediliyor bilmiyorum ama 4 boğumlu diyeyim ve üzerinde de 4 tane yaprağı var.

IrmaQuE
18-02-2009, 19:56
bir sorum daha olacak. söyleyeceklerimi bir mesajda toplamak aklıma gelmedi kusuruma bakmayın.
bir tanıdığım Palladium Carrefour'da hoya kerrii yaprağı satıldığını söyledi. sevgililer günü için yapılmış, küçük bi saksının içinde tek bir yaprak olarak satılıyordu. dün aldım. toprağı ve saksısı bana biraz sağlıksız gibi göründü. seramik, deliksiz bir saksıya dikmişler. onu plastik saksıya almaya çalışırken köklü olduğunu gördüm. bir ağaç parçasına sıkıştırmışlar kökü. (neden böyle bişey yaptıklarını bilemedim, bir sebebi varsa açıklarsanız sevinirim) ağaç parçasından çıkardım. kendi saksıma diktim. bu şartlar altındaki kerrii köklenmeye devam eder ve filizlenir mi diye merak ediyorum. yorumlarınızı beklemekteyim...

Orkun Kırcı
18-02-2009, 20:12
Sanırım yapraktan filizlenmiyor. Bende bir tane var acayip kökleri var ama filizden tık yok. Ayrıca suda bekletmene gerek yok. Direkt toprağa diksen daha iyi olur. 4 yapraksa onu ayırıp iki çelik haline getirebilirsin. Birde e-dergi bölümünden hoya özel sayısını okuyun çok yararlı olacaktır.

IrmaQuE
18-02-2009, 20:55
sizinki ne zamandır köklü ve filizsiz? birilerinden 3-4 sene sonra filizlendiklerini duydum. bunlar çok mu tembel yoksa biz mi sabırsısız? :-D

Faruk
18-02-2009, 21:07
Biz de sabırsız durumdayız ama hoyalar bana göre çok tembel ve geç gelişen çiçekler. Bitkilerim arasında en az ilgilendiğim hoyadır. Sürekli aynı kalıyor ben de bu durumdan sıkılıyorum...

Orkun Kırcı
18-02-2009, 22:40
sizinki ne zamandır köklü ve filizsiz? birilerinden 3-4 sene sonra filizlendiklerini duydum. bunlar çok mu tembel yoksa biz mi sabırsısız? :-D

Bana geleli 4-5 ay oldu hala aynı. 3-4 yıl yaprak için beklemek gereksiz. Küçük bir çelik bile 3-4 yılda canavar gibi olur.

IrmaQuE
18-02-2009, 22:45
inşallah hoyalar ve biz ortada bir yerde buluşuruz. şunun çiçeği göremezsem çok üzülücem gerçekten... ben de sıkılıyorum geç gelişen bitkilerden. bu yüzden o ihtiyacımı tatmin etmek için bir sürü bitki tohumu aldım. geçen hafta ektiklerim hemen kafalarını çıkarmış topraktan :-D bi bitkinin büyümesini görmek çok keyifli oluyo ama işte bu hoya bana çiçeğini göstermezse boğazına yapışıcam galiba :-)

IrmaQuE
18-02-2009, 22:46
evet az önce bu hoyalarla ilgili e-dergiyi okudum. ordaki amcam hoyanın yapraktan gelişme ihtimalini 1000 de 1 olarak belirtmiş :-S

Ülker
20-02-2009, 12:36
Dilaver Bey'den aldığım mum çiçeğim mutlu birşekilde büyümeye başladı, artık ben de diğer hoya çeşitleri için toplu siparişlere göz atmaya başlayacağım.
Dün Alsancak'taki bir çiçekçi de hoya türüne benzer bir bitki gördüm, satıcı hoya olduğunu söyledi ama bana oje çiçeği gibi geldiği için tereddütte kaldım.
Bugün uğrayabilirsem fotoğraflarını çekeceğim. Sizler de bir bakarsınız, şayet hoya türü ise alırım paylaşırız.

pembegül
21-02-2009, 14:36
Bunlarda benim mumların son hali resimleri bu gün çektim...:D

merakli
21-02-2009, 20:57
Çok derli toplu görülüyorlar gerçekten. Forumda çılgın bir biçimde boy atmış, saçaklanmış, tellere, iplere sarılarak toparlanmaya çalışılan hoyaları görünce hele bunlar çok akıllı uslu geldi birden.:D

Tabi tahminime göre yaşları daha küçük sanırım...

pembegül
21-02-2009, 21:19
Çok derli toplu görülüyorlar gerçekten. Forumda çılgın bir biçimde boy atmış, saçaklanmış, tellere, iplere sarılarak toparlanmaya çalışılan hoyaları görünce hele bunlar çok akıllı uslu geldi birden.:D

Tabi tahminime göre yaşları daha küçük sanırım...

Sevgili meraklı tahmin ettiğiniz gibi birinci resimdeki üç yaşında bir ara kuruyacak gibi oldu bende üzerindeki tüm çelikleri aldım başka saksıya diktim diğerleri birinci resimdekinin yavruları bir tanede buradan eylems isimli sevgideğer bir kardeşim göndermişti. bende bazen çelik dağıtanlardan istiyorum benim mum çiçeğim pembe ben krem beyaz rengini arıyorum.;)

Sûz-i Dilârâ
21-02-2009, 22:59
evet az önce bu hoyalarla ilgili e-dergiyi okudum. ordaki amcam hoyanın yapraktan gelişme ihtimalini 1000 de 1 olarak belirtmiş :-S

:D Bizim kedi mum çiçeği saksısını devirmiş ve bir yaprağını kırmıştı, ben de yaprağı atmaya kıyamadım, saksıya gömdüm. Sonuç, bir ay sonra :D:D:D tuttu ve ikinci yaprağı da çıkardı:cool:
Merak eden varsa bu bağlantıda en alttaki resimde,

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8887

Faruk
22-02-2009, 00:57
Süz-i Dilara demek ki sizin yaprağın yanında hafif bir gövde kısmı varmış. Ben buna bağlıyorum 2. bir yaprağın çıkışını. Yoksa hoyalar yapraktan çeliklemeyle üreyen bir tür değildir.Tek yaprak sap kısmından kök verir ama gövde **** yaprak vermez.

Sûz-i Dilârâ
22-02-2009, 07:29
Faruk Bey, sap kısmı filan kalmamıştı, hatta yaprak bile tam olarak kopmamıştı, yaprağın sapının birazı ana çiçeğin gövdesinde kalmıştı. Ben bile yaprağı toprağa gömerken, "Ben vazifemi yapayım yeşil bir yaprakçığı atarak günahına girmeyim, kendi kendine geçerse atarım" diyordum. Ama bir hafta, iki hafta gelip gidip baktım, kontrol ettim çürüme başlamış mı diye hala taş gibi yerinde duruyordu ve sonuç olarak köklendi hatta saksı bile değiştirdim bir şey olmadı.:p

Orkun Kırcı
22-02-2009, 23:58
İl kültür müdürlüğünün en üst katından aşağılara sallanan (karşı kenar ve sol kenardakiler)hoyalar, 10 saksıdan fazla ve birçoğu pamuklu bit olmuş :(

64090

Bu da sağlam olanlardan birinden aldığım çeliğim. Üzerinde yeni bir filizi var umarım köklendirebilirim.

64091

Sebahattin Sargın
23-02-2009, 00:13
Orkun Bey bence sudan çıkartın ve direkt toprağa ekin, mum çiçeğimi budadıktan sonra çelikleri direkt toprağa ektim ve çoğu köklendi....

Bitkiyi suda köklendirdiğinizde kökler suya alışacak toprağa ektiğinizde uyum sorunu yaşayabilir...

Hoya carnosa arsız bir türdür, çelikler size zorluk çıkarmayacaktır...

Sevgiler ;)

Orkun Kırcı
23-02-2009, 08:43
Teşekkür ederim sevgili Sebo. Bende zaten suda bekletme tatraftarı değilim. Ancak çeliği haftasonu aldım ve tüm saksi, torf vb malzemelerim okuldaki odamda olduğu için şimdilik suya koymuştum. Bugün öğlene kadar toprakla buluşmuş olacak. İlgin içinse çok teşekkür ederim. (Forumda herkes Sebo dediği için bende öyle yazdım kusurabakma artık )

Fatih
23-02-2009, 08:58
Faruk abi senin yüzünü kara çıkarmak için değil ama mesala hoya kerii yapraktan filiz verebilen bir tür.o yüzden yapraktanda geçte olsa filiz veriyorlar.

merakli
23-02-2009, 11:06
Ben de yapraksız uzunca bir sürgünü toprağa yatırmıştım. Şansıma artık bir deneyim diye düşünerek. Toprağın üstünde 2,3 gözü kalmıştı. İki hafta sonra minik minik yapraklar vermeye başladı. Şu anda 2 gözden ikişer yaprak verdi.

laledevri
24-02-2009, 08:42
Merhabalar daha önce bahsetmiştim.
1 yıl önce diktim hala yeni bir yaprak dahi yok.
Üçü de farklı pencerede 3 de genelde aydınlık.

Fatih
24-02-2009, 09:19
sayın lale devri mum çiçeği yapraktan üretmek ya imkansız **** çok uzun zaman alır.bence bu yaprakları aldığın yerden bir çelik al onda fark ede3ceksin 1 yıla kalmadan yeni yapraklar çıkaracak.

pembegül
24-02-2009, 10:16
Bunlar normal çelik yaprak olanlar ince gövde sapına bitişik olan yerden koparılırsa yaprak olur bunlarda öyle bir görüntü yok yani normal çelik.

Sevgili lale devri çiçeklerinize suyu az verin birde yumurta suyunu deneyin benimkiler 6 ayda altı yedi yaprak verdi.

Orkun Kırcı
24-02-2009, 12:18
Merhabalar daha önce bahsetmiştim.
1 yıl önce diktim hala yeni bir yaprak dahi yok.
Üçü de farklı pencerede 3 de genelde aydınlık.

Sabır sabır yaa sabııır. Laledevri yumurta suyu denediniz mi? 2 ve 3ü bu şekilde sulayın bence yararını farkedeceksiniz. 1den benimde ümidim yok doğrusu.

Faruk
24-02-2009, 14:36
Yumurta suyunun içinde ne tür bir bileşen var ? Bilen varsa cevaplayabilir mi?

laledevri
24-02-2009, 15:30
denedim denedim hem yumurta suyunu hem de çiçek coşturanın süs bitkileri için extra canlandırıcı sıvı besinini denedim halada her sulamada kullanıyorum ve üstelik kış ayı diye ılık suyla suluyorum.

Mum çiçeğini ilk bu sitede gördüm eşim hep çok güzel çiçekleri ve kokusu olduğundan bahsediyordu fakat canlısını hiç görmemiştim.Çiçekçilerde aradım bulamadım. İş yerindeki akadaşlardan biri köydeki kayınvalidesinde olduğunu gittiğinde unutmazsa ve hala duruyorsa getirebileceğini söylemişti.
1-2 ay sonra bu 3 çeliği getirdi. Onlarıda çok istiyorum diye kayınvalidesinin komşusundan istemiş(Kadıncağız yaşlı bakamıyorum artık uğraşamayacağım diye komşuya vermiş). aslında 3'nünde küçük gövde çelikleri var sadece yaprak değil.Çelikleri toprağın içine sığ bir şekilde yatırdım ve köklendiler ama hala tek bir yaprak bile yok.
******* Orkun Beyin dediği gibi sabır.

Koyu yeşil
25-02-2009, 14:34
Yumurta kabuğunda kalsiyum var sanırım. Birkaç haftadır ben de mum çiçekleri mi içinde kabuk beklettiğim suyla suluyorum. Aylardır kıpırdamadan duran hoya kerii iki yaprak birden verdi. Diğer çiçeklerim de çok keyiflendi, gelişmeleri hızlandı ve daha canlı görünüyorlar.

papatyam
25-02-2009, 16:09
Yumurta suyunu son günlerde burada çok sık okumaya başladım önceden balkon çiçeklerim için kullanırdım ama hoya lar için hiç kullanmamıştım bir tanesinde ben de deneyeceğim.

Fatih
25-02-2009, 17:11
http://www.ktunnel.com/index.php/1010110A/4025661127a01a3b667b743f4a1d27d0f142bb5aa1fa22fe6a 1e0328ecdf5b149644dc39f95582e415605
izlemenizi isterim:p

Ülker
25-02-2009, 19:02
Sayın fatihbrk, gösteri harikaydı ama ne yazık ki o muhteşem kokusu hissedilmiyor.;)
Arkadaşlar, ben yıllardır yumurtanın hiçbir yerini ziyan etmiyorum, suyunu çiçeklerime, kabuklarını da öğüterek hem çiçeklerime hem kuşlarıma veriyorum, olumsuz sonuçla karşılaşmadım.

yukka
25-02-2009, 19:02
Bu yumurta suyuna benim de aklım takıldı. Çiğ ya da pişmiş yumurta kabuklarını suya atıp bir iki gün bekledikten sonra mı kullanıyorsunuz, yoksa daha uzun bir süre mi beklemek gerekiyor? Şunu bir etraflıca tarif etmenizi rica edebilir miyim? Teşekkürler.

Ülker
25-02-2009, 19:10
Sayın Yukka, benim yaptığım şey haşladığım yumurtaların suyunu atmayarak soğuduktan sonra bitkilerimi sularken kullanmaktır. Soyduğum yumurta kabuklarını da toz şeklinde ezerek toprağa karıştırıyorum.
Başka şekilde kullanan arkadaşların da önerileri vardır belki.

pembegül
26-02-2009, 12:35
Bu yumurta suyuna benim de aklım takıldı. Çiğ ya da pişmiş yumurta kabuklarını suya atıp bir iki gün bekledikten sonra mı kullanıyorsunuz, yoksa daha uzun bir süre mi beklemek gerekiyor? Şunu bir etraflıca tarif etmenizi rica edebilir miyim? Teşekkürler.

Sevgili yukka ben pasta kek veya diğer zamanlarda kullandığım yumurta kabukların çiğ olanlarını bir kavanoza su koyup içine biriktiriyorum haşlama sularınıda aynı kavanoza biriktiriyorum çiçekleri sulamak gerektikçe kullanıyorum bu arada kavanoza hem su hem yumurta kabuğu çıktıkça ilave ediyorum ..;)

yukka
26-02-2009, 16:40
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ben de mum çiçeklerime kalan çay suyunu veriyorum. Gelişimleri pek parlak değil. Şimdi yumurta suyu ile de sulamaya başladım. Hızlı büyümelerini istiyorum. Bu çiçeğe bol çiçek açtıracak ve çok hızlı büyütecek bir formül arıyorum. :))

Faruk
27-02-2009, 07:26
Ben de bir ara çay suyu ile sulamaya başladım bitkim bundan hiç hoşlanmadı...

kaktüs
27-02-2009, 10:31
Bu başlığı 1. sayfadan 125. sayfaya dek bir roman okur gibi okudum. :)

Geçen sene yurtdışından Hoya çeşitleri getirme macerası en heyecanlı yeriydi ama maceranın son durumunu göremedim... Gelen çeliklerden kurtarabilmiş ve yaşamına devam edenler var mı? 2009 yılında da yeni tip Hoya arayışları ve teminleri olacak mı?

Benim evinde büyüdüğüm komşumun harikulade bir Mum Çiçeği vardı salonunu süsleyen. Senelerdir orada durur bilirim, buradaki arkadaşlara da verebilmek için çelik isteyecektim komşumdan. Hoya'sını bu kış kaybetmiş. Elimdeki mum çiçeği biraz büyüyüp kendini toplayınca benim de ilk işim önce komşuma sonra buradaki mum çiçeği severlere çelikler göndermek olacak. Ben bayıldım bu mum çiçeği kardeşliğine...

Eski kardeşlerden pek ses çıkmıyor ama sanırım... Yazmıyorlar mı buraya mı yazmıyorlar anlayamadım. Ben onları okudukça sanki kendilerini yıllardır tanırmışım gibi hissetmeye başlamıştım oysa :(

sevgiseli_1974
27-02-2009, 12:06
kaktüs arkadaşımız yeni katılmış burdan hoş geldiniz diyorum eski arkadaşlardan pek ses çıkmıyor demişte ben önceden vaktim çok oluyordu yazıyordum şimdi ise pek vaktim olmasada nete girmeye girdigimdede mutlaka forma bir göz atıyorum..
benim evde şu an 4 adat var mum çiçegim biri açmak üzere..

pembegül
27-02-2009, 12:40
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ben de mum çiçeklerime kalan çay suyunu veriyorum. Gelişimleri pek parlak değil. Şimdi yumurta suyu ile de sulamaya başladım. Hızlı büyümelerini istiyorum. Bu çiçeğe bol çiçek açtıracak ve çok hızlı büyütecek bir formül arıyorum. :))

Çay suyu küpe çiçeği için ideal başkasında kullamamanızı öneririm..

Mum çiçeği yumurta suyunu çok seviyor benim mum yumurta suyu ile beslediğim için bir yaşında iken çiçek açmıştı...

yukka
27-02-2009, 15:01
Çiçekler gözetlenmekten de pek hoşlanmıyor; adeta inatlaşıp büyümüyor. Şimdi iki küçük saksı mum çiçeğimi -dışarıda, açık balkondaydılar- içeri aldım ve kocaman bir fujer saksısının içine yerleştirdim. Gelişirlerse saksıdan aşağı sarkarak gelişecekler. Artık hiç yanlarına yaklaşmıyorum. Bakışlarımdan ve gözümden uzaklar. Yalnızca sulamadan sulamaya yaklaşıyorum. Bir saksı mum da tamamen açık balkonda kış geçiriyor. Onu da sarıp sarmaladım naylonlarla. Bakalım açıkta kış geçirmek yarayacak mı, bu yaz çiçeklerini görebilecek miyim??

kaktüs
06-03-2009, 08:21
kaktüs arkadaşımız yeni katılmış burdan hoş geldiniz diyorum eski arkadaşlardan pek ses çıkmıyor demişte ben önceden vaktim çok oluyordu yazıyordum şimdi ise pek vaktim olmasada nete girmeye girdigimdede mutlaka forma bir göz atıyorum..
benim evde şu an 4 adat var mum çiçegim biri açmak üzere..

Merhaba,

Hoşbulduk diyorum tekrardan. Sitedeki öneriler eşliğinde mum çiçeğini gardenyalara hazırladığım limon tuzlu suyun kalanını vererek suluyorum ben de. Bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama yaprakları daha da parladı sanki. Yeni taşındığımız evde sabah güneşi alabilen bir yere yerleştirdim kendilerini. Bir de forumda bir yerde görmüştüm, çember şeklinde bir tele sardırılmışı vardı. Aynısını aldığım Madagaskar yasemininde de yapmışlardı aynı şeyi ben de mum çiçeğine uyguladım. Uzamaya devam ettikçe başka çözümler de düşünürüm artık.

Yumurta suyunu hiç denemedim. İşe yarıyor dediğinize göre onu da deneyeyim bir.. Daha 1 senelik mum çiçeğim o nedenle olsa gerek çiçeğini henüz görmedim. Bakalım neler olacak

Buradaki de benim mum çiçeğim. Hoya Carnosa'm.. Bu sene kısmet olursa sizlerin toplu siparişleri ile bir ya da iki yeni türü de ailedeki bitki topluluğuna katmak istiyorum.

malbman
06-03-2009, 09:34
Tüm mum çiçeği dostlarına sevgiler, selamlar. Arkadaşlar, yalnızca rahmetli anneannem ve teyzemin balkonlarında gördüğüm, zaman zaman da çiçeklerinden akan balları yediğim ve sevgili memet'in alicenaplığı sayesinde sahip olduğum bu harika çiçeğin resmini ekliyorum.

Yaklaşık 125 sayfalık yazışmaların neredeyse tamamı ya alınan çeliklerin köklendirilmesi, ya da köklenen çeliklerin bakımı ile ilgili. Ama benimkiler gibi gelişkin çiçeklere yapılacak bakım konusunda kırıntı denecek kadar bilgi var (ya da var ama ben görmedim. O zaman özür dilerim). Bu nedenle mümkünse cevaplamanızı istediğim bir kaç sorum olacak:

1- Görüldüğü üzere bir Carte D'or kutusunda dört kök var ve hemen hepsi de yeni sürgünler veriyor. Bu kutu bu kadar çiçek için yeterli midir?

2-Değilse bunu şimdi değiştirirsem ne kadarlık bir saksıya koymam gerekir ve saksı değiştirince bitkim küser mi?

3- Bir yerde (yanlış hatırlamıyorsam Mine hanımın bir tavsiyesiydi) ilkbahardan sonbahara kadar hazır gübre verin deniyordu. Bildiğimiz çiçek coşturan versem olur mu, yoksa yalnızca haşlanmış yumurta suyu yeterli mi?

Sabrınız ve ilginiz için sonsuz teşekkürler.

kaktüs
06-03-2009, 10:21
Bir tekrar olmuş olacak ama Sayın Sevilay bir derleme yapmış, Mum Çiçeği ile ilgili yazışılanlardan öncelikle onu tekrar buraya koymak istiyorum.

Orjinal Mesaj Sahibi Sevilay
Ben yazışmaları tarayarak tecrübe ile sabit bazı yetiştirme önerilerini toparlamaya çalıştım.Umarım bir faydası olur.

Sayın Serder’in öğretileri:
Nasıl bakıyoruz?
Saksı : Çeliği diktiğimiz Küçük (tahminen 12cm çapında) saksıda duruyor.
Sulama: Yazın haftada bir. Kışın 10 günd bir bir bardak.
Yer: Direk güneş ışığı almayan sürekli aydınlık cam kenarı. Salon ısısı kışın 20-22 derece.
Gübre: Hiç gübre vermiyoruz.
Bakım : Saksıda suyun döküldüğü yerde oluşan oyuğu senede bir tamamlıyorum. Sarılması için sürgünün uzadığı tarafa doğru ip geriyorum. Ve gerekmedikçe elimi dahi sürmüyorum. __________________

Sayın Hoyadağ’ın siteden öğrendiği toprak hazırlama bilgileri:
(torf+kompost+%25pomza (% 33+33+33)

Sayın Hafize hanımın toprak hazırlama ve dikim için önerileri:
Epey araştırdım ama bazen tam bilgilere ulaşmak zor olabiliyor. Mum Çiçeği için özel bir karışım varmıydı hatırlayamadım. Verdiğiniz malzemelerin içeriklerini de sorabileceğim kimse yok yanımda. Ama Mine Hanım'ın Mart ayındaki dergimizde yaptığı karışımın ölçülerini vereceğim size:
1 Ölçü torf
1 ölçü kompost
1/2 ölçü perlit veya pomza
Bu karışımın her metreküpüne 150 gr. 15-15-15 kompoze gübre katınız.
Sanırım elinizde yoktur. O yüzden gübre işini daha sonraya bırakın. İri Perlit almışsınız. Sorun değil. Perliti biraz daha az kullanın.(Toprağa oranlayıp göz kararı) Çünki Mum Çiçeği çok ıslak toprak sevmiyor.

Bu arada oksijenli su almışmıydınız? Aldıysanız 1 lt.için 2 tatlı kaşığı oksijenli su hazırlayın. Çiçeğin köklerini tamamen yıkarsanız oksijenli suyla dikkatlice yıkatıp 10-15 dk. kadar beklettikten sonra dikimi yapın. İlk sulama suyunu da oksijenli su ile yapın

Kökün çok uzun olması dikerken kırılmalarına neden olabilir. O yüzden dikerken kökleri kırmamaya çok dikkat edin
Mum çiçeği ana sarmaşıktan kesilen çeliklerle üretilir. Genellikle tek gözlü çelikler, yaprak çiftinin 1/4 inç üstünden kesilir ki üstteki yaprak çifti için aşağıda bitkinin tutunabileceği uzun bir dal bırakılmış olsun. Çelik 3-4 hafta içinde köklenir ve genellikle 4-6 hafta biçinde filizlenmeye başlar. Yaprak düğümünde ve sap boyunca toprak altında kalan kısımda çok sayıda kökçük oluşur. En iyi köklendirme için çelikteki yaprak düğümü toprak yüzeyinde bırakılmalıdır. Filizlenecek kısmın toprak altında kalmaması için çeliği çok derin gömmemeye dikkat etmelidir.

Sayın Hoyadağ’ın Bir üniversite sitesinden bakım ve yetiştirme çevirisi:Mum çiçeği en iyi 1500-2000 lm/ft2 ışık yoğunluğunda ve 20-24 C sıcaklıkta gelişir. Yaz aylarında aşırı sıcaklık ve düşük havalandırmaya maruz kalırsa bitkinin kök ve beden gelişimi yavaşlayabilir. Kış aylarında ise çok soğuk ortamlar bitkiyi zayıf düşürecek, cansızlaştıracaktır. Kabul edilebilir sıcaklık aralığı 20-32 C derecedir. Çelik kesildikten sonra üretim için en önemli faktör sulamadır. Eğer ortam %75 veya daha fazla nem oranına sahipse köksüz çelikler sık sık spreylenmemelidir. Basit olarak, toprak yüzeyini hafifçe nemli tutacak kadar sulamalı ancak tamamen ıslak bırakılmamalıdır. Çelik köklendikten sonra sulama azaltılmalı ve iki sulama arasında toprağın bir miktar kurumasına izin vermelidir.

Üreticiler, sulama frekansı değiştirildiğinde, toprağın gübre durumunun ayarlanmasını kolaylaştırdığından genellikle sıvı gübrelemeyi tercih ederler. Mikroelement takviyeli 2:1:2 veya 3:1:2 gübreler tercih edilmesi iyi olur. Ayda bir her 1000ft2 için 2,9 pound nitrojen içeren gübre kullanılmalıdır.

Yetiştirme ortamı yüksek oranda organik materyal içermelidir. Yüksek su tutma kapasitesiyle lifli turba, iyi bir havalandırma ve drenaj için ise perlit veya çam kabuğu kullanılabilir. Birçok ticari uygulamada önceden harmanlanmış, topraksız yetiştirme ortamları kullanılarak yüksek kaliteli mum çiçekleri yetiştirilmektedir.

Üretim takvimi bitkinin cinsi, sıcaklık ve sulama gibi etkenlere bağlı olarak değişir. Tamamı yeşil ve düz yapraklara sahip türler, düğüm araları kısa, kıvrık ve alaca yapraklı türlere göre iki kat hızlı gelişim gösterirler. 3 inçlik bir saksıda tek düğümlü, köksüz bir çelikten, 6-8 inçlik yetişkin bir mum çiçeği bitkisi elde etmek ortalama 5-11 ay alır.

İki öneri:1-Sırrı basit sabah güneşi ve az su

2-Toprak değiştirdikten sonra, serin ve gölge bir yerde kendine gelene kadar korumakta fayda var

Hafize hanımın kendine gelen çelik için uygulaması:Sanırım ikiye bölmüş.Yaprakların hemen üstünden dalı kestim. Gözüm o kadar aç ki anlatamam. Minicik bir dal. İçinde geldiği pamuğa sardım tekrar minik dalı. Su dolu minik bir tabağa aldım. Burada pamuk içinde köklendirebilir miyim acaba? Küçükken tohum çimlendirirdik pamukta aynen öyle yaptım.

Sayın Hoyadağ’ın bir çevirisi;Bitkinin çiçeklenmemesinin nedeni olarak; aşırı sulama, aşırı gübreleme, yetersiz günışığı ve yeteri kadar olgunlaşmamış olmasını gösteriyor

Sayın Hoyadağ’ın köklendirirken hazırladığı su:
200 ml suya bir çaykaşığı kadar koymuştum.(oksijenli su)

Yetiştiren arkadaşlardan öneriler:Ben yeni diktiğim fidelerimi aydınlık ama güneşten uzak yerlerde büyütürüm. Ne zaman tuttuğunu anlarsam o zaman gün be gün alıştırarak ışığa yaklaştırırım.

hoya, bulunduğu saksıyı kökleriyle sarmadan, hem büyümeye pek yanaşmıyor, hem de çiçeklenmiyor. Dolayısıyla daha büyük saksı, daha uzun kökleşme ve gelişme süresi demek. Çiçeğe sıra biraz geç gelecektir.

Bence de Hoya kesinlikle sıcağı ve direk güneş ışığında kalmayı sevmiyor. Serin ve aydınlık bir yerde tutulması gerekiyor

Kesinlikle üzerine düşmeyeceksin ben deli oluyordum ne olur bir yaprak verdiğini görsem diye her gün gittim geldim baktım ıı hiç ilerleme yok siliyorum suluyorum neler yaptım gübre koydum besin verdim (başka şeyler de denedim) en sonunda ilgilenmemeye karar verdim eee fazla naz hakikatten de aşık usandırıyor ve her yerinden yaprak fışkırmaya ve boy atmaya başladı

Çiçekli bitkiler az sulandığında daha çok çiçek açıyor. Doğası gereği çiçek az beslendiğinde hayatını idame edebilmek için tohum üretimini hızlandırıyor. Çiçekli bitkilerde bu Çiçek açması demek

Siz ona her türlü işkenceyi uygulayacaksınız, o size sabredecek siz ona değil.

Sayın Hoyadağ’ın araştırma sonuçları:Eğer mum bitkinizin sizlere çiçek çiçek gülümsemesini istiyorsanız:

Onu küçücük, daracık bir yere hapsedin (Saksı)

Acımadan iplerle, çivilerle sımsıkı bağlayın (Müracaat üstteki fotoğraf)

Günyüzü göstermeyin (Direk ışık almasın)

Tamamen aç bırakın (Gübre olayı)

Susuz bırakın (Ölmeyecek kadar su verin)

Ne kadar ağlarsa ağlasın dönüp bakmayın (Bitki açık açık ağlıyor)

Gözyaşları sel olsa da sakın dokunmayın

Abartıp kırbaçlamaya da kalkmayın

Bir soru:Çeliği ne zaman dikebilirim:
Hiç farketmez, istediğin zaman dik..Mum çiçeği (hoya carnosa) hiç öyle nazlı değil, her şartta büyüyor neredeyse

Mucip Beyin öğretileri (kendisi yıllardır hoya yetiştiriyor)
Sevgili dostlar önce çiçek konusunda bazı özel detaylarla sizlere yardımcı olmaya çalışacağım doğa, çiçek ve devamı olarak tohumu, bitkinin en kötü sartlarda olduğunda, soyunun veya türünün devamı için şart koşmuştur. Çiçek endişelenmeyi,tohum ise ölüm korkusunu ve soyunun devam etmesini, kendini yetiştiren tohumun hafızasından zaten devir almıştır ve öyle yapar. Çiçek bizler için çok özel bir hediyedir.İyi şartlarda baktığımız bitkiler bizleri ödüllendirir ancak kötü sartlarda soyunu devam ettirmek için ölümüne çiçek açar ve tohum yapar. Dikkat edin bitki tohumlarına hepsinin doğada bir yerlere taşınması için şekil olarak özel bir aparatı veya özelliği vardır,kimi rüzgarla taşınsın diye bir kanatçık,kimi uçacak şekilde tüy,veya suyla yağmurla uygun yere götürecek bir geometrik şekildedir.

Gelelim mum çiçeğine:

1.Çelik köklendiriken iki göz kullanın alt gözün 2-3 mm altından üst gözün ise 5 mm üstünden gözlere ters meyilli kesin
2. üstte mutlaka tek yaprak bırakın.
3.Eğer torf veya perlit kullanıyorsanız suda köklendirmeyin doğrudan bu karışıma dikin.
4.kesinlikle gübre vermeyin.
5.Rüzgar ve direk güneş almayan gölge bir yere alın.
6. Düzenli sulayın.
7.Köklendikten sonra çabuk büyumesini istiyorsanız direkt güneş almayan yerde tutmaya devam edin yapraklarda tam yeşil olacaktır.
8. Yalnız torf veya perlitte büyütmeye çalışmayın bu karışıma yarı yarıya bahçe toprağı karıştırın.
9. Gübre olarak bulabilirseniz 1/5 oranında yanmış koyun gübresi veya evinizdeki ilaç pompasıyla vaya bir fıs fısla üçlü karışım yaprak gübresi verin.
10. ÖZELLİKLE HOYANIN SÜRGÜN UÇLARINA ELİNİZLE DOKUNMAYIN çünkü hemen o uç kurur başka bir yerden sürmesini beklemeniz gerekir.
11. Çoğaltmak isteyenler daldırma yaparlarsa çok başarılı ve garantili çoğaltma yapmış olurlar.

Bildiklerimi aklıma gelenleri sizlerle paylaşmaya çalıştım hepiniz sevgiyle,hoşçakalın.

(Sayın Mucib Beyin söylediklerinden anladığım kadarı ile Hoya çiçek açmaya yakınsa ve çiçek açmışsa hergün sulamak gerekiyor çiçeği. Tabii tabakta su birikmesi yasak)

Tabakta su bırakmamak kaydı ile bolca havalandır ve saksının üst kısmından parmağınla batırarak nemini kontrol et kurutmadan sula, yaprakları ve tomurcukları gözle yani suyunu iyice azalt çiçeği zorlayacaktır. Gübre filan sakın verme istediğin olacak merak etme.Ayrıca sulamanın dışında yapraklarına herhangi bir fısfısla nemlendiriseniz size çok minnettar kalacaktır. sevgilerle.
Lütfen çiçeklere doğal davranın konuşun sohbet edin bir dalını yaprağını keserken bile gerekli olduğunu anlatın, çiçekleri için teşekkür edin,istediklerini verin abartmayın, yağcılık yapmayın birbirine güvenen iki dost olun bakın size neler verecek ve verirken koku koymayı kesinlikle unutmayacak, onlar çok az ister çok verirler

malbman
06-03-2009, 11:03
Bir tekrar olmuş olacak ama Sayın Sevilay bir derleme yapmış, Mum Çiçeği ile ilgili yazışılanlardan öncelikle onu tekrar buraya koymak istiyorum.

Sayın kaktüs, ilginize teşekkür ederim. Bu yazılanların tamamını daha önce okumuştum. Ama burada benim sorularımın cevabı yok. Dikkat ederseniz yazılanlar (ilk mesajımda belirttiğim gibi) çelik köklendirme ve köklenen çeliklerin bakımı ile ilgili.

kaktüs
06-03-2009, 11:29
Aslında pek değil... Sorunuzla ilgili cevaba ulaşabiliyorsunuz. Mesela:

1- Hoya, bulunduğu saksıyı kökleriyle sarmadan, hem büyümeye pek yanaşmıyor, hem de çiçeklenmiyor. Dolayısıyla daha büyük saksı, daha uzun kökleşme ve gelişme süresi demek. Çiçeğe sıra biraz geç gelecektir.
Denmiş. Bu durumda, çok ihtiyaç duyulmadıkça saksı değişimine gerek yok. Yani kökler artık iyice sıkışmış durumda ise, saksının deliklerinden fışkırıyorsa değişim yapılabilir. Mum çiçekleri değişikliklerden çok hoşlanmıyorlar, mecbur kalmadıkça yer ve saksı değiştirmemek daha iyi gibi. Genel kural mevcut saksının bir büyüğüne koymak aslında. Çok büyük saksı önerilmez genellikle.

2- Diyelim ki saksıyı değiştirmeye karar verdiniz. Yeni toprağın nasıl olması gerektiğinden de bahsedilmiş. Asidik nötral topraklardan hoşlanıyorlar. Bildiğimiz torfa ekmek yerine şu tip bir karışım verilmiş:
1 Ölçü torf
1 ölçü kompost
1/2 ölçü perlit veya pomza

3- Gübre olarak önerilen:
Gübre olarak bulabilirseniz 1/5 oranında yanmış koyun gübresi veya evinizdeki ilaç pompasıyla vaya bir fıs fısla üçlü karışım yaprak gübresi verin. Denmiş. Ben Mum Çiçeğinin yetiştiği toprak özelliğinden baz alarak Gardenya'daki gibi demir sulfat ilavesi de yapılabileceğini düşündüm. Şu anda arıyorum demir sülfat..

4- Asidik tipte toprak sevdiği için kireçli su uygulamalarından kaçınılmalı. Yani çeşme suyuyla değil tercihen yağmur suyu bulamazsanız içme suyu ile sulanmalı. Bu tip çiçeklere iyi gelen bir uygulama limon tuzlu suyla sulanması arada bir. Ki bunun da ölçüsü yukarıda verilmiş

5- Sarılacağı bir yer sağlanıp, sürgünlerine dokunulmaması tüm bitkiler için geçerli. Çelik ya da yetişkin bitki... Aydınlık, ılıman bir hava ve yapraklarına su püskürtülmesinden de hoşlanıyor anladığım kadarı ile...

Ben sizin sorularınıza buradan anladığım kadarı ile cevap verebildiğimi düşünüyorum :)

memet
17-03-2009, 14:17
İzmir hoya toplantısı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14373) 28 mart cumartesi günü

Nail Sarı
18-03-2009, 13:08
Arkadaşlar bu galeriyi mutlaka gezin derim. Çok güzel Hoya cinsleri ve fotoğrafları var.
http://littlehoya.blog4ever.com/blog/photo-233465.html

Fatih
19-03-2009, 17:25
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=24470&c=611 bu mum çiçeği olabilir mi?

Orkun Kırcı
19-03-2009, 17:42
Bende dün görüp benzettim. Hatta yorum yazdıydım bunun adı ne diye cevaplayan biri olur mu diye kontrol ediyorum arada.

serder
19-03-2009, 18:00
Merhaba bu sene ilk Mum çiçeğimiz açtı ve sizlerle paylaşmak istedim.
http://www.agaclar.net/galeri/files/14834-mum2.jpg

merakli
20-03-2009, 08:24
Arkadaşlar bu galeriyi mutlaka gezin derim. Çok güzel Hoya cinsleri ve fotoğrafları var.
http://littlehoya.blog4ever.com/blog/photo-233465.html

Sözü edilen çiçek Aeschynanthus radicans, ruj çiçeği olarak geçiyor. Yaprak şekli ve dal biçimi mum çiçeğine çok benziyor.

TuruncuHis
26-03-2009, 19:02
15 ocakta sevgili İklimsiz'den gelen, yolda hırpalanan üç yaprağını döken, kalan minicik tek yaprağı ile kuru görünen çelik gövdesinden ibaret Hoya'mdan umudu kesmiş koyduğum yerde bırakmıştım. Hatta açı ile dikildiği için çeliğin tepesi saksıya değiyor diye söküp, dik olarak dikmiştim birkaç hafta önce.
Bugün o cansız, kuru çeliğin tepesinde bir kıpırtı gördüm, iki tane minnacık yeşil nokta.
Şunu bir kez daha anladım ki; kendi hallerine bırakılmak istiyor çiçekler. Neredeyse hiç sulamadım. Geçen hafta içinde yumurta kabuğu biriktirdiğim iğrenç kokulu su verdim biraz.
Yaşadığını görmem kötü oldu, artık sudan, sevgiden öldürürüm ben onu:)

some_at
01-04-2009, 11:21
Selam mumçiçeği dostları. Kütahya yavaş yavaş bahara girerken bizim evde baharın o müthiş kokusu ve güzelliği biraz erken başladı. Bunu bu mumçiçeğime borçluyum.

http://img25.imageshack.us/img25/6763/img2456f.jpg (http://img25.imageshack.us/my.php?image=img2456f.jpg)

some_at
01-04-2009, 11:22
Gün boyunca sadece sabah güneşi görüyor. Sabah erken kalkamadığım için iyi bir görüntü yakalayamıyorum. :D

some_at
01-04-2009, 11:31
http://img25.imageshack.us/img25/994/hepsix.jpg (http://img25.imageshack.us/my.php?image=hepsix.jpg)

some_at
01-04-2009, 11:34
Bu ikinci senesi olduğundan geçen yılki açmış tomurcuklarda filiz veriyor. Bu şekilde yeni tomurcukların açması uzun sürmüyor. Ayrıca dipdibe ikitane tomurcuk oldu. Acaba açınca nasıl olacak diye meraktan ölüyorum.
http://img22.imageshack.us/img22/1860/img2485d.jpg (http://img22.imageshack.us/my.php?image=img2485d.jpg)

FIRUZAN
01-04-2009, 11:35
Merhabalar benim de artık bir mum çiçeğim var.
Resimlerini mutlulukla sunarım.Bu cumartesi Üsküdar pazarındaki çiçekçiden aldım.Aman bir mutluyum ki anlatamam.Satan kişiye çiçek açıp açmadığını sordum.Açtığını söyledi umarım doğrudur.Hemen pencere kenarına yerini hazırladm.Mutfak pencerem akşam üstü güneşini görüyor ve genel olarak aydınlık sanıyorum ortamı uygundur.Saksısı çok kötüydü değiştirmek zorun da kaldım zarar vermiş olur muyum ?Sorum en üst kısım kuru gibi geldi bana sizce uzar mı? Dalın kenarların da tomurcuklanmalar var . Bakalım çiçeklenecek mi ?
Şimdi formda ki 100 sayfayı okumalıyım.:o Kokulu çiçekleri çok seviyorum herkese çiçekleriyle bol kokulu günler.:p

Hatice Tarhan
01-04-2009, 23:36
ben hoyamın değil tomurcuklanmasını bir metre oluşunu bile göremiyeceğim herhalde bana veren arkadaşımınkide benimkide bir karıştı onun hoya bir metreyi buldu bendeki daha bir karış bile değil nerde yanlış yapıyorum onu bulamıyorum tek eksiği güneş oda salonumda yok acaba ondanmı

memet
02-04-2009, 08:14
Bütünüyle gölge bir ortamın çok iyi olacağını düşünmüyorum. Gübreleme konusunuda neler yapıyorsunuz?

some_at
02-04-2009, 15:23
Sanırım bana soruyorusunuz memet bey.
Benim evde ya sabah ya da öğleden akşama kadar güneş alan pencerem var. Her iki yere de mumçiçeği koydum. Fakat sadece sabah güneşi gören mum çiçeğim diğerine göre daha mutlu. Çok güneş alan yerdeki mumçiçeğimde çiçek açıyor.
Benim mumçiçeğine bakım yaptığımı gören herkes bana bu kadar baksan bende çiçek açarım diyip duruyorlar :D

some_at
02-04-2009, 15:25
Diğeri yatak odamda olduğundan kafamı biran ayırmıyorum üzerinden. Ders çalışırken bir bakmışım elime bez almışım yapraklarını siliyorum.:D
Bu sene erken açtığından gübrelemeye fırsatım olmadı. Mayısta gübrelemeyi düşünüyordum.

TuruncuHis
02-04-2009, 22:48
15.01.2009'da sevgili İklimsiz'den gelen Mum çiçeğimin dört yaprağından üçü kargoda ezilmiş ve sonrasında kopmuştu.
O günden bu yana cansız ve minicik şekilsiz bir yaprakla kalan fidemin öldüğünden emin olduğum için ilgilenmeyi bıraktım. 2-3 kez ancak suladım. Bir kaç hafta önce de açılı dikilme nedeniyle sürgün ucu saksı kenarına dayandığı için söküp dik hale getirdim. Nasıl olsa ölmüştü bana göre. Ya korktu bu sarsıntıdan, ya sürgün ucu açığa çıktığı için rahatladı ya da zaten herşey normal periyodunda ilerliyordu da ben sabrı öğrenemedim. Bir hafta önce ben de varım dedi minnacık haliyle. Hoş geldi sefa geldi...
70466

İklimsiz
03-04-2009, 00:00
Herşey normal periyodunda ilerledi sevgili TuruncuHis:)

Açılı dikim dediğinizi de özellikle ve bilerek yapıyorum. Gövde toprağa yatık ve temas ediyor halde, her yerinden kök fırkırtıyor.

Dokunmayın bu haline olur mu? Çok şirin ve sağlıklı görünüyor.

TuruncuHis
03-04-2009, 01:04
Söz sevgili İklimsiz, bu sefer asla dokunmayacağım. Sadece saksıyı çay içerken seyretmek için biraz gezdiriyorum evde :D O kadar da olsun ama lütfen.
O dikim yöntemini özellikle yaptığınızı biliyorum ama içimden bir ses kök fışkırmayacağını, çelik ucunun bana seslendiğini ve böyle yapmamı söyledi. Şu tohum, çelik kurcalama huyuma gem vuramayıp, yapmış bulundum:)
Bir kez daha teşekkür ediyorum size...

ilknur aşık
03-04-2009, 11:31
Diversifolia'mın yaprakları önce yumuşadı, sonrada sararmaya başladı. Bugün yaprak altlarının kahverengimsi, kırmızımsı sanki benek gibi toplu iğne ucu büyüklüğünde lekeler oluştuğunu gözlemledim. Tabi çok üzüldüm, sen o kadar gözünün için bak, büyüt.
Ama bu sabah aynı yumuşamayı silverpink yapraklarında da hissettim. Bu konuda bilgisi olan varmı acaba? Silverpink'i de kaybetmek istemiyorum. Yaprakta yumuşama neden meydana gelir?

İlkin
03-04-2009, 12:39
Çok mu suladınız acaba? Noktalar diyorsunuz bir de mantar olabilir mi sorun? :(

ilknur aşık
03-04-2009, 12:46
Çok sulamadığımdan eminim.Hatta acaba abartıp kaktüs muamelesi mi yaptım diye şüpheleniyorum. Evde captan var akşam bir ondan vereceğim, bakalım. Sabah evden çıkarken gördüm yaprak altlarını. Captan mantar için kullanılıyordu diye hatırlıyorum, akşam eve dönerken bir zirai ilaççıya genede soracağım. Diversifolianın kurtulma şansı çok az ama bari silver pink gitmesin.

sosyal55
03-04-2009, 12:49
bak bauhaus ta var mum çiçeği

sayın malatyalı mahir bey ilginize teşekkürler, sayın iklimsiz sağolsun bana bir adet gönderdi ve onun gelişimini merakla izliyorum ama şu ana kadar kıpırdanma olmadı ama iyi gibi en azından daha ölmedi yaşıyor. Buradan paylaşımcı ruhlara çok teşekkür ediyorum. yok sa bizim buralarda bunu bulmak her halde rüya olarak kalacaktı. Ha unutmadan mum çiçeği ile ilgili bir gerçegide yaşayarak öğrenmiş oldum filizine dokunursanız kuruyoo demedi demeyin..:( işte sayın iklimsizin göndermiş olduğu mumzade

city35
04-04-2009, 17:19
Hoyam için kuzey penceresi önünde başarıya ulaşma oranım nedir?

memet
04-04-2009, 17:53
Bence biraz güneş alsa iyi olur. Balkona çıkarın eğer olanak varsa.