PDA

View Full Version : Mum çiçeği (Hoya carnosa)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 24 25

maki01
02-12-2009, 22:25
Sayın Benekli,
Bağlantıda verdiğim gübre tarifini ben de henüz kullanmadım, sizin takıldığınız konuya yani amonyağa takıldım. Şeker gübresi, amonyum sülfat olarak geçiyor ama amonyak değil. Üzgünüm , yanıtını ben de bilmiyorum. Amonyak dışında herşey hazır , amonyaksız karışım vermeyi düşünsem de cesaret edemedim. Mevcut gelişmeleri oldukça iyi, nolur nolur :)
Hoya kerrii'yi oğlum Hollanda'da getirdi. Yolculuk sırasında ucu kırıldı malesef ama bir kaç gün önce ilk yaprağını verdi.

cicada
03-12-2009, 13:47
Arkadaşlar, amonyak bildiğiniz temizlikde kullanılan amonyak olacak ama esansız sade yani limonsuz gibi. Bir de magnezyum sülfat ise İngiliz Tuzu denilen mide ve sindirim rahatsızlıklarında kullanılan bir madde epsom salts olarak geçiyor. Sanırım eczanelerden temin edilebilir. Denerseniz sonuçları mutlaka yazın. Merak ediyorum.

denizkedisi
03-12-2009, 20:44
Arkadaşlar hoya kerrii almak istiyorum,şu kadarcık bile olur.Satın alabileceğim yer var mıdır?

sagdil
03-12-2009, 23:31
Merhaba arkadaşlar
Hafta sonu biryakınımızın yazlığındaydım.Baktım bir kenara atılmış saksıda mumçiçeği var.
Kışın bahçede ölür diye düşünüp ben bunu götürüp evde bakayım dedim.Memnuniyetle kabul ettiler eve götüremiyeceklermiş aldım eve getirdim.Saksıya terleştirilen yuvarlak tele 3 tur attırılmış.Oldukça sağlıklı görünüyor.Akşam gözlerim kapanana kadar sayfalarınızı okumaya çalıştım.Öğrendiklerim doğrultusunda mutfak camına bol ışıklı bir yere yerleştirdim.Yapraklarını yumuşacık hareketlerle birgüzel sildim.Bahçedeydi ya tozlanmış.Öğrendiğim kadarıyla çok fazla su vermiyeceğim.Peki çiçek açmasını kolaylaştırmak amaçlı yapabileceğim birşey varmı.Yanlış yaptığım birşey varsa uyarılarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.Teşekkürler...
Not:Sitede daha çok yeniyim fotoğraf yayınlamayı araştırıyorum öğreneyim resminide yollarım.
İşte benim mumçiçeğim.

sagdil
03-12-2009, 23:34
Cep telefonuyla bu kadar görüntü alınabiliyor maalesef.
Güler hanımcığım tavsiyeniz üzere köküne bir kaşık toz şekerde koydum dört gözle çiçeklerini bekliyorum....

Fatih
06-12-2009, 22:21
Bunlarda benimkiler.Kışın gelişiyle hareketlenmeler başladı.Yaz boyu uyudular kışın gelişiyorlar var mı böylesi:D(Emel ablam ve Bernacığımdan gelen mumlarım.)

maki01
06-12-2009, 22:47
Kutluyorum Fatih'cim, çok güzel gelişmişler. Gübre veriyor musun?

Fatih
07-12-2009, 08:37
Gübre vermedim ancak eylülde saksı değişimi yapmıştım yaradı sanırım.Çok yanlış olsa da Eylülde değişim yapmak zorunda kaldım. Kökler tüm saksıyı doldurmuştu.

sebnem34
14-12-2009, 12:22
Saksısını küçülttüğüm ve dallarını sımsıkı bağladığım 1.5 senedir uyuyan güzel mum çiçeğim 2. küçük yaprağını da verdi ve yanlardan küçük kuru dal gibi ipler oluşturuyor sanırım :)
Ama nedenini sonra anladım dibine ekilen teyzemde bulduğum mum çiçeğinin küçük dalını ekmiştim. Sanırım kıskandı. Önce Roa sandım büyük ihtimal besinden dedim( yaklaşık 3 haftadır Roa vermemiştim) ama yanına küçük kardeş ekince kıskandı ve yaprakları inanılmaz değişti.

Nasıl mı? yapraklar beyaz lekelendi, yıllardır duran yapraklar arasından küçük çıkıntılar çıktı. Sonrada 2. küçücük yaprak. Bu çok ilginç fakat yanındaki dal (teyzemin mum çiçeğinden alınan) 1 hafta da kök gelişimi gösterdi, sapa sağlam kurban bayramından bu yana ve bunu aynı saksı da yapınca benim uyuyan güzel hareketlendi.

Denemeye değer bence. Bir özelliğini daha keşfettim kıskanıyorlar ve birbirlerine karşı gelişme hızına giriyorlar. Ne dersiniz doğru olabilir mi yoksa bu bir süreç mi ?

Ben her gün gözlemliyorum diğer boş saksıya ektiğim teyzemin küçük dalı kurudu fakat 2 farklı yerden gelen dal bir araya ekilince yarışa girdiler. İlginç değil mi?

Fatih
27-12-2009, 21:19
Daha önce hiç karşılaşmamıştım bu olayla.Hafta sonu diğer evde ki bitkilerimi kontrol etmeye gitmiştim.Mum çiçeklerimi kontrol ederken toprak altından çıkan iki sürgün beni çok şaşırttı.Bu olayla ilk kez karşılaştım birnin net olarak resmini çekebildim.Aynı aşağıdaki resim gibi toprak altında kalan gözlerden sürmüş.

İlkin
28-12-2009, 10:11
Bu bitkiler engel tanımıyorlar. Bendeki Hoya diversifolia da toprağın altından çıkartmıştı sürgünü, hem de bir zarın içine gizlenmiş, zarla birlikte toprağın içinden çıkmıştı. Hava ile temas edince de zardan kurtulmuş, uzamaya devam etmişti.

maki01
28-12-2009, 13:49
Hoyalar, tomurcuklar açtıktan veya döküldükten sonra geriye kalan çiçek saplarından gerçekten yeni çiçek veriyor mu?

Kendiliğinden dökülmüyorlar, bizim müdahalemiz gerekiyor mu?

Orkideler için üretilen sıvı gübre bileşenlerini incelediğimde

- % 6 Potas
- % 6 Fosfor
- %4 Azot ( % 1.8 Amonyak azotu, % 2.2 Nitrat Azotu)

olduğunu gördüm. Bu karışım, hoyanın istekleri ile örtüşüyor gibi geldi. Ne dersiniz?

Teşekkürler.

Sevilay
28-12-2009, 13:52
Hoyalar, tomurcuklar açtıktan veya döküldükten sonra geriye kalan çiçek saplarından gerçekten yeni çiçek veriyor mu?

Kendiliğinden dökülmüyorlar, bizim müdahalemiz gerekiyor mu?

Teşekkürler.

Tüm bilgiler, geriye kalan çiçek saplarının yeniden çiçeklendiği yönünde.
Bu yüzden, sık sık çiçek saplarını koparmamamız konusunda uyarılıyoruz.

Benim bu yıl açan hoyalarımda dökülme kendiliğinden oldu.

Aynı yerden açıp açmayacağını da, bu sene göreceğiz.:)

çiçeksever
28-12-2009, 13:55
Mum çiçeğimde hastalık oldu.Geçen sene 2 tanesini aynı hastalıktan kaybettim.Neden olduğunu bilen veya başına gelen var mı?Yaprakların dip kısmı sararıyor ve saplar çürümeye başlıyor.

maki01
28-12-2009, 13:59
Teşekkürler Sevilay Hanım,

Ben yeni soru eklerken ilk sorumu yanıtlamışsınız. Gübre konusunda da yardımınızı bekliyorum :)

Sevilay
28-12-2009, 14:16
Aslında bildiğiniz gibi, çiçek açması için, gübre vermememiz konusunda bilgiler okuduk.:)

Ama ben geçen sene ilkbaharda, diğer çiçeklere ne veriyorsam hoyalara da verdim.

Toprak karışımında zaten Biofarm kompoze gübre vardı.

Bir de, bir ay önce hepsinin saksısına, toprağın üstüne, bir tatlı kaşığı kadar osmocote gübre koydum.

Anlayacağınız, "çiçek açması için gübre vermeyin" tavsiyesine pek uymamışım.:)

Bakalım, bahara ne olacak?

Sevilay
28-12-2009, 14:19
Mum çiçeğimde hastalık oldu.Geçen sene 2 tanesini aynı hastalıktan kaybettim.Neden olduğunu bilen veya başına gelen var mı?Yaprakların dip kısmı sararıyor ve saplar çürümeye başlıyor.

Dilerseniz bu konuyu bir de sevgili Mine Pakkaner'e sorun.

Belki sulama sıklığından, belki de mantar sorunundan olabilir.

triple
28-12-2009, 14:50
Sevgili ciceksever!
gordugum kadarıyla aşırı sulama sonucu çürüme olayı var. Bu kanaate nerden kapıldın dersen? resimde toprak asiri sulama sonucu sanki yosun laşmış gibi geldi bana. ama sonucta benimki sadece bir yorum ve önsezi . sayın uzmanlarımız daha detaylı bilgi vereceklerdir
salğıcakla kalınız. Ayrıca sanki toprak cok sıkısmıs gibi bir goruntude sergiliyor torf oranını artır derim

Orkun Kırcı
28-12-2009, 23:08
Bence de fazla ıslak toprağı.

Fatih
29-12-2009, 09:44
Sanırım köklerde problem var isterseniz köklerini bir kontrol edin.Kök çürümüş gibi duruyor.Bende iki çeliğimi kök çürümesinden kaybetmiştim.

akrepkızı
30-12-2009, 02:58
selam arkadaşlar benim mum çiçegim çok canlı 3-4 senelik uzadı hemen hemen salonun yarısna ulaştı ama çiçek açmadı.10 sene önceki mum çiçegim salonda avizelerden sarkıyor ve çiçekten yaprakları gözükmüyordu tayin olurken budamak zorunda kaldım sanırım küstü gittigimiz yerde bir müddet sonra kurudu. çok üzülmüştüm ankaraya dönünce yine mum çiçegi edinip yetiştirdim ama çiçek acmıyor ne yapabilirim çiçek açması için?

Sevgi Durul
30-12-2009, 21:33
Mum çiçeğimin annesi, annemin mum çiçeği.

maki01
30-12-2009, 21:57
Sevgili SDurul,

Anne hoyan çok güzel ve sağlıklı :) Bol çiçekli günler diliyorum.

Hoyalarım henüz çok minişler ama , büyüdükçe neye , nasıl sardıracağımı düşünmeden duramıyorum. Anne hoya nasıl böyle durabiliyor?

Sevgi Durul
30-12-2009, 22:54
Sevgili Maki, anne hoya saksıya takılan yuvarlak tele sardırılmış durumda. Üst üste hep sardırılıyor. Bizler büyüsün diye gözüne bakarken, annem ip gibi uzayan sürgünleri kesip duruyor. Seneler içinde eğer kesilmeseydi bir bu kadar daha olurdu.

Fatih
30-12-2009, 23:03
Sevgili SDurul, bildiğim kadarıyla çiçek sapları yeni sürgünlerden geliyor.şöyle ki kesilmemiş olsalardı belki çiçek ile açmıştı.

Orkun Kırcı
30-12-2009, 23:07
Evet geçen haftasonu İzmir de halamın hoyasını gördüm. Fatih in dediği gibi yeni sürgünlerde çok sayıda tomurcuk vardı. Bu haftasonu yine gidicem fotolayıp burada yayınlarım.

Sevilay
30-12-2009, 23:45
Forumda bir yerlerde güzel örnekler vardı hoyaları sardırma konusunda ama nerede olduklarını unuttum.

Benim bu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=268881&postcount=89)vardı bir kaç örnek.:)

Bir de aşağıdakiler var.

Sevilay
30-12-2009, 23:56
Sevgili SDurul, bildiğim kadarıyla çiçek sapları yeni sürgünlerden geliyor.şöyle ki kesilmemiş olsalardı belki çiçek ile açmıştı.

Bu konuda, ben de ne yapacağını şaşıranlardanım.:)

Mum çiçeğinin ilk sayfalarında, Giddet adlı üyemiz;

"Mum çiçeği bu muymuş? Ben bunu uzadıkça budar, dalları da atardım, her zaman da çiçek açardı" diye yazmıştı.

( Hattâ, o zamanlar çelik arayan üyelerimiz, biz çelik arıyoruz siz atıyor musunuz diye şaşırmışlardı.)

Yine ilk sayfalarda, Devrilgenkayık adlı bir üyemiz de, ofisinde sürekli çiçek açan, dalları yazıcısına girdiği için sürekli kestiği çiçeğin mum çiçeği olduğunu, bizim başlığı okuduğunda fark etmişti.

Christina adlı koleksiyonerin (http://www.myhoyas.com/index-ENG.htm) de ilkbahar ve sonbaharda budama yaptığını biliyorum.

Bu durumda ne yapmalıyız?

Uzayan sürgünleri budayalım mı, budamayalım mı? :)

İlkin
31-12-2009, 12:37
Bitki çiçek açmaya başladıktan sonra neredeyse her gözden çiçek sapı vermeye başlıyor zaten. Çiçek açmadan sürgünlerini uzatıyorsa eğer o uzamış sürgünlerden çiçek beklemeyin hiç. Diyelim ki çiçek verdi ondan sonra da devamı gelecektir, o sene çiçekleri seyredersiniz, koklarsınız. Çiçek zamanı geçtikten sonra çok abartmadan çelik almak isterseniz alabilirsiniz. Zaten yeni uzayacak dalların sürgünleri de bir sonraki sezon çiçekli olacaktır. Bunlar benim çiçek açan Hoya cornosa ve Hoya kerrii'den az çok öğrendiklerim. ;)

Bir resim de ekliyorum, çiçek açan ya da açmaya hazırlanan tüm çiçek sürgünleri hep en tepede olanlar...

120164

Bu da Hoya Kerrii'min fotoğrafı, bunun maşallahı var, her gözden kesinlikle bir çiçek tomurcuğu çıkıyor. ;)

120165

denizkedisi
31-12-2009, 16:48
Çok güzel,darısı başıma.Elime mum çiçeği tohumu geçti,bana bir yol gösrerin lütfen,tohumdan büyür mü?Peçetede çimlenmişler bile...

gordesli
05-01-2010, 23:40
merhaba, benimde 7 yaşında bir mum çiçeğim var. daha önceden direk güneş görmeyen ama aydınlık olan salonumda duruyordu daha sonra buradaki bilgilere göre onu oradan alıp azda olsa güneş görebildiği başka bir köşeye geçirdim. Şimdi yeni yeni sürgünler veriyor. bu zamana kadar hiç çiçek açmadı, bundan sonra açacağını ümit ediyorum.
Bu arada yerini değiştirirken yaşlı yapraklardan birini yanlışlıkla kırmıştım ve saksının dibinde bırakmıştım bugün yaprağı incelediğimde kök saldığını farkettim çok sevindim.
İlerleme kaydederse ayrı bir saksıya geçiririm diye düşünüyorum. :)

cicada
06-01-2010, 09:11
Yeni sürgünleri kesip kesmemek hususunda ben de bir şey söylemek istiyorum. Eğer uzayan sürgün zaten yalnızca bir taneyse sakın kesmeyin derim çünkü ancak o sürgünden çiçek sapı verme ihtimali var. Bir de bunu gözlemlemek mümkün çiçek tomurcukları sürgün büyüdükten sonra oluşmuyor (eskiden böyle olacağını sanardım) çiçek yeni sürgün ve yaprak verirken çiçek sapı da vermeye başlıyor. Örnekle açıklayayım, ilk fotoğraf yeni sürgün çiçek sapıyla beraber geliyor, ikinci fotoğraf ondan sonra gelen göz ama sadece yapraklar var çiçek sapı yok, en uçtaki sürgünü çekemedim çünkü henüz yapraklar bile belirsizdi bu aşamada çiçek sapı var olup olmadığı anlaşılmıyordu. Velhasıl kelam, benim bütün mumçiçeklerim yeni sürgünlerden çiçek sapı verdiler. ama üzerinde eski çiçek sapları varsa calycina gibi elbette oradan yeniden çiçek açacaktır fakat çiçeğinizin üzerinde hiç çiçek sapı yok ise mutlaka yeni sürgünlerden bir tane gelecektir bekleyiniz. İhtiyacı olan küçücük bir saksı ve bol güneş.
Mumçiçeğiniz birkaç yerden sürgün veriyor ise ve yeterince gelişkin ise budama yapmak düşünülebilir. Aksi takdirde benim yanaşmayacağım birşey.

Bu arada, carnosa'mın çiçek açacağı müjdesini de vermiş oldum, birkaç tane çiçek sapı veriyor. Kış bizim mumlara iyi geldi hadi hayırlısı.

Sevgi Durul
06-01-2010, 09:24
Sevgili Cicada, siz mum çiçeğinin uzmanı olmuşsunuz maşallah. Tüm hoya cinsleriniz ya açmış ya da tomurcukta. Tomurcukta olanların açmış haldeki görüntülerini merakla bekliyoruz.

İlkin
06-01-2010, 11:30
Evet sevgili cicada çok güzel açıklamış, çiçek sapı yeni sürgünlerden çıkıyor. Sürgün uzamış, üstünde yeni yaprakları çıkmış ise ve dal da uzayıp gidiyorsa geride kalan gözlerden çiçek sapı beklemek çok zor. Ancak o hiç çiçek vermemiş gözden iki yaprak arasından yeni bir sürgün çıkartırsa bir ihtimal o uzayan dal çiçek sapı verebiliyor. Hoya carnosan da çiçek sapını vermiş, hadi gözün aydın... ;)

maki01
06-01-2010, 12:47
Hoya kerrii (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=557256&postcount=194) başlığına eklemiştim ancak yanıt alamadım. Yeni verdiği yaprağın hemen dibinde oluşan çıkıntı çiçek sapı olabilir mi?

İlkin
06-01-2010, 15:12
Sevgili maki01 çiçek sapı demek için biraz erken bence. Hoya Kerrii'niz yurtdışından gelirken dalın üst kısmı kırıldığı için, bitki büyümeğe devam etmek için ya sürgün veriyor ya da bir ihtimal çiçek sapı çıkartıyor olabilir. Bekleyip göreceğiz hepbirlikte ne olacağını. :)

maki01
06-01-2010, 15:55
Teşekkürler sevgili İlkin,

En ucundan sürgün verdi . Bu da ikinci sürgün olacak :)

İlkin
06-01-2010, 16:09
Rica ederim. Eğer resimdeki çiçek sürgünü değilse en kısa zamanda çiçeğini de görürsünüz, hiç merak etmeyin. Yeter ki yeterli ışığı alsın, saksısı küçük olsun ve mutlaka az sulamaya dikkat edin...

Carlos_Cortes
11-01-2010, 22:16
Mum çiçeği alış-verişi sayesinde elime 1 adet çelik geçti. 6 aydır benimle. yavaş yavaş büyüyor.

Bana geldiğinde sahip olduğu 4 yapraktan 2'sini kaybetti. Daha doğrusu o iki yaprağı çelikten yeni sürgün olarak vermişti ve kaybetti. Kolay değil, neredeyse 2 haftasını yollarda geçirmişti. Kendini yavaş yavaş topladı. Fakat bu süre içinde çürüyecek diye çok korkmuştum. Fakat topladı kendini ve yeni sürgün ve 5 yeni yapraklar verdi.

Sizlerden ricam cinsini söyleyebilir misiniz?

Sevgi Durul
14-01-2010, 22:22
Hoyamdaki gelişme güzel gidiyor. Saksısına taktığım teli neredeyse bir tur dolandı.

skaraca
15-01-2010, 23:40
Sayın berduray hanım tarafından gönderilen mum çiçeği (hoya carnosa) saksısında köklenmeyi bekliyor. Alt iki yaprak iyi durumda olmasına karşın üstte bulunan iki yaprak ve sürgün uzantısı, buruşup kurumaya başlayınca bitkiye yük olmaması için kestim. Alt yapraklarda bir olumsuzluk yok.

122011
Geldiğinde böyle olmasına karşın,

122012
Şimdi böyle oldu.

Her iki tarafta görünenler ise arkadaşımdan aldığım iki ayrı renk kalonche çeliği, emaneten duruyorlar Hoya saksısında. İlk aşamada ayrı bir saksıya alınacaklar.

turko-g
16-01-2010, 14:01
Sayın Skaraca,
Mum çiçeğiniz biraz uzayıp kök yapısı kuvvetlenene kadar bence ayrı saksıya almayın. Annem bana iki defa mum çiçeği büyüttü hep sardunya, kurdele gibi diğer saksılarda yarım metreye kadar büyütürdü. (Gerçi hiçbiri bende ve annemde yok başka..)

gordesli
16-01-2010, 15:11
önceki sayfalarda bir arkadaşın yaptığı tavsiye üzerine çiçeklerimi haşlanmış yumurta suyu ile sulamaya başladım
yerini değiştirdiğimde upuzun bir sürgününden başka hareketi yoktu, on günde her yerinden yaprak fışkırdı ve büyük bir hızla uzamaya devam ediyor. çok mutlu oldum
çiçeklenmesini çok istiyorum ama böyle hızlı geliştiğini görmekte beni memnun etti:)

geçen sene bir arkadaşıma köklendirip saksıya diktiğim bir hoya çeliği hediye etmiştim, çiçek bendeyken yeni yaprak bile çıkarmıştı, aklıma geldi arkadaşıma çiçeğin son durumunu sorayım dedim, bana öldüğünü söyledi
hem üzüldüm hem kızdım doğrusu

skaraca
16-01-2010, 18:04
Sayın turko-g,

Sanırım yanlış anladınız. Ayrı saksıya alınacak olan mum çiçeği değil, kalonche çelikleri. Emanet duran onlar.

Fatih
17-01-2010, 17:58
Sınavlar olduğu için fazla ilgilenememiştim çiçeklerimle.Cuma günü onları temizlemek bakım yapmak için diğer eve gittim.Birde ne göreyim!Dört farklı yerinde tomurcuk oluşmuş hoyamın.
Üç tanesini çekebildim ancak bir tanesini düzgün net bir şekilde görüntüleyemedim.Resimleri ve şimdi ki hali eklerde.Bana bu güzelliği gönderen Berna`ya çok teşekkür ederim.Ve arkadaşlarım için diğer çelikleri gönderen abi ve ablalarıma çok teşekkürler.

maki01
17-01-2010, 18:48
Sevgili carnosalarım 5.5 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=474324&postcount=4498) ay önce.

Ve bu gece :)

122270

122271

Bu da sevgili dkp'nin hediye ettiği Hoya pubicalyx GPS 282'im. Dikileli 3 ay olduğu halde carnosaya 1 karış fark atmış durumda.

122272

Yarın carnosaların saksılarını kontrol edeceğim :)

turko-g
17-01-2010, 19:01
Sayın turko-g,

Sanırım yanlış anladınız. Ayrı saksıya alınacak olan mum çiçeği değil, kalonche çelikleri. Emanet duran onlar.

Sayın Skaraca,
Bir süre ayrı saksıya kalonceleri almayın derken;
Aynı saksıdaki birden fazla kök çiçek, özellikle benim gibi fazla su verilip suyu paylaşmasında etkili oluyor.
Ben çiçek tutma ve ilk yaprak oluşmalarında hep tek saksıda birden fazla çiçeğe aynı saksıyı paylaştırdığım ve de bunu annemden gördüğüm için sizle paylaşmak istedim.
Yani mum çiçeği biraz büyüsün kalancoeleri sonra alın demek istedim.

maki01
17-01-2010, 19:45
Moral destek için teşekkürler Fatih'cim.

İki saksıyı yanyana koyunca carnosaların neden yavaş geliştiği anlaşılıyor aslında :)

Toprak yüzeyinde kök olmamasına rağmen, saksıyı kök doldurmuş olmalı. Orkide toprağım çok az kaldı. Toprak alınca kök durumunu kontrol ederek, gerekiyor ise saksı değiştireceğim.

Teşhisim doğru mu :))

isolet
18-01-2010, 07:48
Sayın maki acaba mavi ve sarı saksıda ki hoyalarınızın türü nedir? Bende de aynısında var ama tür olarak ben Hoya vitellina demiştim araştırıp. Yanılmış mıyım acaba?

Fatih
18-01-2010, 09:14
Sevgili İsolet onlar Hoya Carnosa yani bildiğimiz Mum Çiçeği.

maki01
18-01-2010, 13:53
Çelikleri raddle hediye etmişti. Ben de carnosa diye biliyorum.

isolet
18-01-2010, 15:01
Hadi ya bende kendiminkini tek tek resimlerine bakarak Hoya vitellina benzetmiştim.

Tugrul_70
19-01-2010, 16:13
Saygıdeğer mum çiçeği sevenler

Yıllar sonra analerimizin yetiştirdiği bu çiçeği sonunda zor bir aramalardan sonra temin ettim, fakat aldığım bu çiçeğin hangi renk çiçek açabileceği nasıl anlaşılır merak içindeyim
bunun bir belirtisi var mı?

Goncagül
20-01-2010, 22:37
Mum çiçeklerim büyümeye devam ediyor şu an 1,5 m oldu boyları. İkiside birbiriyle yarış ediyor sanki.

SerDag
20-01-2010, 23:50
Buradan gönderilen mum çiçeğini diktim ve tuttu diye sevinirken, bugün okuldan çıkarken kapının yanında çok güzel uzamış ve harika bir mum çiçeği gördüm, kalorifer borusuna sarmışlar ve üst kısımları yanmıştı, soğuktan ve bakımsızlıktan biraz kötü haldeydi ama yapraklarını tanıdım. Haftalarca mumçiçeği ararken burnumun dibindekini görmemişim. Bazen hemen yanımızdaki güzellikleri cevherleri görmeyebiliyoruz. Daha dikkatli bakarsak pek çok güzellikler görebiliriz.

rrumeysaa
25-01-2010, 14:26
Merhaba bu bana hediye gelen hoyam, kışla birlikte yeni yapraklar vererek coştu maşaallah :)
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=123098&stc=1&d=1264425867

Diğer çiçeklerde hediye geldiler

skaraca
26-01-2010, 10:54
Sayın Skaraca,
Bir süre ayrı saksıya kalonceleri almayın derken;
Aynı saksıdaki birden fazla kök çiçek, özellikle benim gibi fazla su verilip suyu paylaşmasında etkili oluyor.
Ben çiçek tutma ve ilk yaprak oluşmalarında hep tek saksıda birden fazla çiçeğe aynı saksıyı paylaştırdığım ve de bunu annemden gördüğüm için sizle paylaşmak istedim.
Yani mum çiçeği biraz büyüsün kalancoeleri sonra alın demek istedim.

Özür dilerim sayın turko-g,

Ben yanlış anlamışım sizi demek ki. Bu yöntem hakkında açıkça bilgim yoktu. Ancak örneğin kaktüs ve sukulentlerin su ihtiyacının farklı olması nedeniyle aynı saksıya ekilmemesi önerildiği için bende kalonchoe ile mum çiçeğinin aynı saksıda olmayacağını, her ikisinin su ihtiyacının farklı olduğunu düşünmüştüm. Şu anda ayrılmış durumda olduğu için yapacak birşeyde yok artık. Gerekçe acaba birbirlerinin kök gelişimini olumlu etkileme olarak açıklanabilir mi? Diğer çiçek ekimlerimde su ihtiyacı durumlarına göre aynı saksıya birden fazla çiçek ekim yöntemini uygulayabilirim.

Nebat
31-01-2010, 23:49
Merhabalar arkadaşlar
Gece gece ben de mum çiçeklerim ve ekip arkadaşlarının resimlerini paylaşmak istedim.
Mum çiçeklerim üç saksıda toplam dokuz kök olarak evdeki mevcudiyetlerini sürdürmektedirler.
En büyük saksıdakileri yaklaşık üç ay önce diktim kendileri dikkitiğim günkü gibiler henüz toprak üstü kısımlarında bir faaliyet göstermediler zannedersem hala toprak altında uğraşıyorlar. Küçük iki saksıdakileri ise bir hafta kadar oldu dikeli.
Allah'ın izniyle canları sağolsun da büyüyüp gelişip serpilmelerini nihayetinde bize verecekleri hediyelerini sabırla bekleyeceğiz artık.

turko-g
01-02-2010, 00:31
Özür dilerim sayın turko-g,

Ben yanlış anlamışım sizi demek ki. Bu yöntem hakkında açıkça bilgim yoktu. Ancak örneğin kaktüs ve sukulentlerin su ihtiyacının farklı olması nedeniyle aynı saksıya ekilmemesi önerildiği için bende kalonchoe ile mum çiçeğinin aynı saksıda olmayacağını, her ikisinin su ihtiyacının farklı olduğunu düşünmüştüm. Şu anda ayrılmış durumda olduğu için yapacak birşeyde yok artık. Gerekçe acaba birbirlerinin kök gelişimini olumlu etkileme olarak açıklanabilir mi? Diğer çiçek ekimlerimde su ihtiyacı durumlarına göre aynı saksıya birden fazla çiçek ekim yöntemini uygulayabilirim.

Sayın Skaraca ne özürü ben burdaki arkadaşlardan tecrübeli değilim. Sadece annemin yıllardır uyguladığı küçük küçük ipuçlarından benim aklımda kalanlardı paylaştığım.

Mesela benim üç yapraktan sonra çok uzun zaman gelişme göstermeyen kauçuk bitkim kalanşoelerimin büyük çoğaltma saksılarına geçmesiyle her ikiside inanılmaz gelişme gösterdiler. Kauçuk ard arda yapraklar verirken kalanşoelerim ise büyük olan saksısında etrafları çelikler doldu.

Aynı şekilde annemin mum çelikleride sardunyalarla çok güzel gelişme gösterdi. Kök gelişmesini çok erken tamamlayıp boy atmaya başlamıştı. Benim minik saksımdaki mum çeliğim ise kök gelişimini tamamlayamamış ki bekleyip duruyor hala tek kişilik saksısında ve yaprak yok. (kimse duymasın nerdeyse 6 aydan fazla.):D

k_donmez
26-02-2010, 12:24
Site üyesi Serdarca06'nın çimlendirerek gönderdiği ve bir yapraktan ibaret hoyalardan ikisi ikinci yapraklarını çıkarttı. Şimdilik iyi görünüyorlar. Fakat özel bir tedbire ihtiyaç olur mu?

serdarca06
27-02-2010, 17:58
sayın k.dönmez hoyaların büyümeleri sanırım bizim sabrımzı zorlayacak ama biliyorum ki kök gelişimini tamamlayınca
birden yapraklanacaklar büyüyecekler.
ben nisan ayında daha büyük bi saksıya alacagım

k_donmez
27-02-2010, 20:39
ben nisan ayında daha büyük bi saksıya alacagım

Bunların 1 yaprakları ile Nisan'ı görürsek zaten ondan sonra bir şey olmaz. Gözüm üzerlerinde, dikkatle izliyorum.

tiya
04-03-2010, 11:11
Merhaba mumçiçeği sevenler. Dün bir çiçekçide A:Radican buldum. Çok sevindim. Uzun süredir aradığım bir çiçek. Satıcı ısrarla mum çiçeği olduğunu söyleyip durdu. Uyarmama rağmen ısrarını sürdürdü. Elbette her satıcı "okullu" olmak zorunda değil ama bir işi yapıyorsa az da olsa bilgili olmalıdır diye düşünüyorum. Satıcı hem cahil hem de edepsizdi. Neredeyse kavgaya dönüyordu tartışmamız. Üstelik çiçek hasarlıydı. Tartışırken bir yandan sporlu yapraklarını temizleyip durdum. Satıcıyı da uyardım, onu da dinlemedi.

Sonuç olarak radican evimde. Bakalım kurtarabilecek miyim?

Buraya, mum çiçeği almak isteyen ama radicanla kandırılmak istenen arkadaşları uyarmak için bu iletiyi yazdım.

İlkin'e not: Bana verdiğin Hoya en sonunda bir tane de olsa yaprak verdi.

İlkin
04-03-2010, 12:00
Sevgili tiya, mum çiçeğin uyandı demek sonunda, çok sevindim. Bendekiler de yavaş yavaş uyanıyorlar; bahar geldi ne de olsa... ;) Sana olan silverpink sözümü unutmadım. O da uyanananlar arasında. Az biraz daha sabır lütfen. Sevgiler...

ayhat
04-03-2010, 12:09
Bende 3 yıllık bir mum çiçeği var ama çiçeğini hiç göremedim gayet sağlıklı bir şekilde büyüyor ama neden çiçek vermiyor anlamadım bir türlü.

eticin
04-03-2010, 14:51
Sevgili ayhat, K dönmez in önerilerileri işinize yarar sanırım

Sayın Pelpel, Hoya yetiştiren ustaların biraz gaddar ama gerçekçi tavsiyelerini gözden geçirmelisiniz.

Sayın Hoyadağ’ın araştırma sonuçları:Eğer mum bitkinizin sizlere çiçek çiçek gülümsemesini istiyorsanız:

Onu küçücük, daracık bir yere hapsedin (Saksı)

Acımadan iplerle, çivilerle sımsıkı bağlayın (Müracaat üstteki fotoğraf)

Günyüzü göstermeyin (Direk ışık almasın)

Tamamen aç bırakın (Gübre olayı)

Susuz bırakın (Ölmeyecek kadar su verin)

Ne kadar ağlarsa ağlasın dönüp bakmayın (Bitki açık açık ağlıyor)

Gözyaşları sel olsa da sakın dokunmayın

Abartıp kırbaçlamaya da kalkmayın

nazan
04-03-2010, 14:55
Merhaba sizlere danışmak istediği bir konu var. Mum çiçekleriniz saksıda nasıl duruyor? Tele mi sardırmak daha iyi yoksa bir sırık ya da ipe sardırmak mı daha kullanışlı ve şık olur karar veremedim ? Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim:)

emrezgi
04-03-2010, 15:05
Merhaba arkadaşlar geçen sene mum çiçeği çeliği edinmiştim fakat tek yaprak verdi daha sonra hiçbir gelişme olmadı ve kurudu şimdi yeni bir çelik daha edindim sizlerin fikirlerini almak istedim resimlerini ekleyeceğim bir kaç çelik mi yapayım, öyle derseniz nerelerden ayırayım bunuda kaybetmek istemiyorum şuanda suda duruyor yardımlarınız için teşekkürler.

eticin
04-03-2010, 16:28
sevgili nazan, kendi deneyimimden bahsedebilirim: hoyamı ilk diktiğimde yuksek bir dolabın üzerine koydum, buyudukçe dalları aşağı sarkıyordu ve cok mutluydu, bende mis kokulu çiçekleriyle. budama ve saksı değişimi yaptıktan sonra başka bir dolabın üzerine dallarını yatay bir şekilde uzattım ve o zamandan beri pek fazla gelişme göstermedi. çiçekte vermedi :( bu yıl ilk yerine aldım, eskiden kullanılan kefeli terazilerden alıp tavana astım ve kefeye hoya yı koydum, aydınlık yarım gün güneş alan bir yer. sürgünleri daha hızlı uzamaya başladı.

isolet
04-03-2010, 20:26
Benim hoyam 4 yapraktı sayın deryadeniz hanım göndermişti çeliğimi. Şimdi o çelik 9 ayda tam 14 yaprak oldu. Şuan 2 yaprağım yavru ama onlarıda yapraktan saymak istedim. ) aylık süreç için 10 yaprak açması normal mi acaba. Diğer bitkilerime nazaran hiç bakım yapmadım bile diyebilirim ama galiba yerini sevdi çok iyi gelişimler sağlıyor. Resmini eklicektim ama fotoğraf makinesi arkadaşımda edindiğim ilk gün fotoğrafını sizler ile paylaşıcam.

keyifguru
07-03-2010, 19:26
Merhaba arkadaşlar : benim bir sorunum var, rahmetli halamın evinde bütün salonu saran bir mum çiçeği vardı, mis gibi kokardı ve çok güzel çiçek açardı.
Derken halam rahmetli oldu ve mum çiçeği de bir şekilde kayboldu gitti. Ben o zamanlarda 8-9 yaşlarında idim. Büyümekle meşgul olurken mum çiçeği unutuldu gitti. Derken birkaç sene önce mum çiçeğine olan aşkım tekrar alevlendi ve bir mum çiçeği sahip olmak için hemen girişiminde bulundum.
Yaklaşık 3 senedir evimde mum çiçeği yetiştirmeye çalışıyorum, sorun şu ki :
Dalları uzadıkça uzuyor ve ha bire yaprak açıyor ama bir türlü hasret kaldığım çiçeği açmiyor. Bunun sebebi nedir aceba ?

sese
10-03-2010, 11:26
Merhaba arkadaşlar.Benimde mum çiçeğim var.2 yıl önce annemden getirdim.Annemde hiç çiçek açmadı.Bana geldikten 1 yıl sonra 5 tane tomurcuk çıkardı.2 tanesi açtıktan sonra toprağında çok küçük gözle zor görülen minik kurtçuk gibi birşeyler oluştu.Toprağını hemen değiştirdim.Epeyce yaprak döktü.Toprağını değişeli 5-6 ay oldu.Hiç nazlı olmadığı söyleniyor ama benimki daha yeni kendine geliyor.Yaprak çıkaracak sanırım

Şevket Yaşar
10-03-2010, 18:59
Değişik türlerde hoya yetiştiren hoya sevenler;

Bir arkadaşımın getirdiği mum çiçeği çeliğinin yaprakları bendeki hoya carnosalardan farklı.Türü hakkında bir tanımlama yaparsanız memnun olurum

Tugrul_70
10-03-2010, 19:18
Merhabalar arkadaşlar
Gece gece ben de mum çiçeklerim ve ekip arkadaşlarının resimlerini paylaşmak istedim.
Mum çiçeklerim üç saksıda toplam dokuz kök olarak evdeki mevcudiyetlerini sürdürmektedirler.
En büyük saksıdakileri yaklaşık üç ay önce diktim kendileri dikkitiğim günkü gibiler henüz toprak üstü kısımlarında bir faaliyet göstermediler zannedersem hala toprak altında uğraşıyorlar. Küçük iki saksıdakileri ise bir hafta kadar oldu dikeli.
Allah'ın izniyle canları sağolsun da büyüyüp gelişip serpilmelerini nihayetinde bize verecekleri hediyelerini sabırla bekleyeceğiz artık.

Bende de olan aynı tür acaba adını biliyormusunuz?

cicada
11-03-2010, 17:10
Sayın Emreezgi,
Mumçiçeğinizi diktiniz mi bilmiyorum ama bu dalı üç çelik haline getirmenizi önereceğim size. Daha iyi köklenir ve üç tane mumçiçeğiniz olur böylece. Mutlaka havalı bir toprağa dikin, mesela torf ve bol perlitli, kuruyunca katılaşan toprak olmasın.

cicada
11-03-2010, 17:25
Değişik türlerde hoya yetiştiren hoya sevenler;

Bir arkadaşımın getirdiği mum çiçeği çeliğinin yaprakları bendeki hoya carnosalardan farklı.Türü hakkında bir tanımlama yaparsanız memnun olurum

Şevket Bey,
Çiçeğiniz yine farklı cins bir carnosa olabilir, carnosalar çok fazla çaprazlanmış beyaz bembe ve kırmızı açan carnosalar var. Tam olarak hangi tür olduğunu ayırtedebilmemiz için çiçek açmasını bekleyeceğiz. Çok güzel yaprakları olduğu kesin.

Sevgi Durul
12-03-2010, 00:47
Mum çiçeğim;

Fatih
13-03-2010, 23:34
Baharla birlikte uyanışlar başladı.Bu yaz sonuna kadar umarım çiçeklenirler.Tüm kış boyu ısıtılmayan ama güzeş gören bir odada durdular.

asya-
14-03-2010, 12:00
bunlarda benim mum çiçeklerim. Sn hüzünperest in gönderdiği mum çiçeği çeliği ve Sn. Serdarca06 nın gönderdiği mum çiçeği tohum filizleri. Tekrar tekrar teşekkür ediyorum.Sağlıkla büyümeye devam ediyorlar.

isolet
14-03-2010, 16:12
Bu tohum filizleri nasıl oluyor acaba mum çiçeğinde.

emrezgi
15-03-2010, 23:31
Sayın Emreezgi,
Mumçiçeğinizi diktiniz mi bilmiyorum ama bu dalı üç çelik haline getirmenizi önereceğim size. Daha iyi köklenir ve üç tane mumçiçeğiniz olur böylece. Mutlaka havalı bir toprağa dikin, mesela torf ve bol perlitli, kuruyunca katılaşan toprak olmasın.

Sn. Cicada çeliğimi diktim fakat sizin mesajınızdan önce diktim. çeliğimi iki parçaya ayırdım ve sadece torfa diktim pelit kullanmadım (evde yoktu) şimdilik iyi görünüyor umarım böyle gider yardımlarınız için teşekkür ederim bir daha böyle bir dal elime geçerse ikiye değil üçe ayırırım :) bol çiçekli günler

Kiraz
21-03-2010, 17:12
Sn. Huzunperest'in gönderdiği çeliği, mum çiçeği arayan bir arkadaşımla paylaşmıştım. İkimizinki de sağ ama henüz sürgün vermedi, baharda uyanır diye bekliyorum. Kolay köklenmesi için oda sıcaklığında, fazla aydınlık olmayan ortama koymuştum. Bir yerde yanlışlık yapmış olabilir miyim? Kışın çelik aldığım için beklemem normal mi? Sn. Huzunperest'e ben de iyi haber vermek istiyorum. Sn. Asya- tebrik ederim.

huzunperest
21-03-2010, 18:00
Yapraklarda su kaybı, sararma gibi bir durum yoksa kök gelişimini tamamlıyordur sevgili Kiraz.
Merak etme kökleri yeterince oluştuğunda sürgün de verecektir. Ancak aydınlık ama direkt güneş almayan bir yerde tutabilirsin. Benim 2009 yılı mayıs ayında diktiğim Hoya Serpens çeliğim ancak bu günlerde yaprak ve sürgün çıkarmaya başladı.:) Şimdiye kadar kök çalışmalarındaydı.:) Tabi ki carnosada bu kadar uzun sürmez. Hoya serpens sabır eğitmeni gibi bir bitki:)

Kiraz
22-03-2010, 18:43
Sevgili Huzunperest aydınlık ve doğrudan güneş almayan yere hemen taşıyorum. Yaprağı iyi durumda.

_kardelen_
24-03-2010, 09:06
Sonbaharda çelikten suda köklenip toprakla buluştuktan sonra iki yaprak vermiş olan mum çiçeğim, baharın kendini göstermesiyle birlikte canlandı
131801

Carlos_Cortes
24-03-2010, 14:47
Herkese selamlar,

Aşağıdaki link'de fotoğrafı görülen mum çiçeğimde yaklaşık 3 aydır hiç bir hareket yok. Ne buruşma ve çürüme var, ne de gelişme. 15 günde bir suluyorum ve direk güneş görmeyen fakat aydınlık bir yerde tutuyorum. Bulunduğu yerin ortalama sıcaklığı da emin olmamakla birlikte 20 derecenin altına düşmüyor.

Acaba kış yüzünden mi gelişimini durdurdu yoksa benim yanlış yaptığım bir durum mu var. Deneyimlerinizi ve tavsiyelerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.

Şimdiden çok teşekkür ederim.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=121563&d=1263244224

İlkin
24-03-2010, 15:47
Bence biraz daha sabredin. Kış'tan yeni çıkıyorlar sonuçta. Azar azar haşlanmış yumurta suyu takviyesi de yapabilirsiniz...

skaraca
25-03-2010, 10:26
Sayın Carlos Cortes,

Banada gönderilen bir Hoya çeliği dikimden sonra üç aydan fazla bir süre hiç bir gelişme göstermeyip, geldiği günkü gibi durmakta iken 15 gün kadar önce üst iki yaprak arasından minik sürgünler oluşmaya başladı. Şu anda biraz daha büyüdüler.

SAyın İlkin'in yazdıkları doğrultusunda Hoyalarında kış sürecinde gelişmediğini düşünüyorum. Ben hatta merak ederek kontrol ettiğimde bir ay kadar önce kök oluşumlarının yeni başladığını görmüştüm.

Umarım havaların ısınması ile gelişmeleri hızlanır sizinkinin de...

cicada
25-03-2010, 13:10
Sayın Carlos_Cortes,
15 günde bir sulamak az geliyor olabilir. Hiçbir hoyamı 15 gün arayla sulamıyorum. Eğer harcınız aşırı su tutan mesela sphagnum yosunu falan içeriyorsa başka. Ama bunun dışında daha sık, harcın yüzeyi kuruduktan sonra sulamanızı tavsiye ederim. Kışın hoyaların gelişimi yavaşlasa da durmuyor, tersine birçok hoyam kışın çiçek tomurcuğu verdi.

Carlos_Cortes
25-03-2010, 13:56
Yorumlar için çok teşekkür ederim ilkin, skaraca ve cicada. Sulamayı 10 günde 1 şeklinde yapacağım 1 Nisan'dan itibaren. 15 Haziran gibi de 7 günde 1 şeklinde yapacağım.

Not: 1 Nisan'a daha 1 hafta var. Bugün de su vereceğim elbette. En son 10 gün önce sulamıştım.

İlkin
25-03-2010, 16:53
Sulama aralığını bence toprak kuruduğu zaman yapın. İki sulama arasında havanın da durumuna göre toprak nemli kalabilir. Bu sefer nem varken saksıda biraz daha sularsanız çürütebilirsiniz mum çiçeğinizi. Parmağınız ile kontrol edin toprak kuru ise su verin bence. Hoya cornosa çok suyu seven bir tür değil.

eylulaskı
31-03-2010, 13:15
önecelikle tüm mum çiçeği kardeşlerine merhaba diyerek başlamak istiyorum 2 sene önce çelikten tutturmuş olduğum mum çiçeğim serpildikce serpildi kış mevsiminde tutturdum yazın 4 kez çiçek actı bu 2. senesi inanılmaz derecede yaprak çıkarmaya devam ediyor benim anlamadığımburda çiçek açması için senelerden bahsediliyor ya benim çiçeğimin bir sorunu var **** burda senelerden bahseden arkadaşlarda bir sorun var ben anlamadım neden senelerden bahsediliyor........

asya-
31-03-2010, 18:15
Sanırım onlarda neden olduğunu bilmiyor:p bütün gayeleri neden olduğunu öğrenmek ah bir öğrenseler hiç kimsenin bir sorunu kalmayacak:D

huzunperest
31-03-2010, 18:26
:)) Bu hoyalar onun için vazgeçilmez sanırım. Ne zaman ne yapacaklarını kestiremiyor insan.
Sayın eylulaskı, sizin carnosanın fotoğrafını ve yetiştiriirken neler yaptığınızı anlatan mesajınızı bekliyoruz:) Bakalım farklı birşeyler çıkacak mı?

missmenas
31-03-2010, 19:19
merhabalar
arkadaşlar bugün üye oldum saatlerdir hoyayla ilgili yazışmalarınızı okuyorum inanınki çok mutlu oldum.
benimde 1 tane hoya çiçeğim var ama türü hangisi bilemicem çiçekleri beyaz ortası pembeçelik verebilirim isteyenlere özel mesaj atan olursa ilgilenirim severek
çümki senelerdir değişik renklerini arıyorum siperiş vermediğim çiçekçi kalmadı antalyada ama maalesef kimse ilgilenmedi. bügün tesadüfen buldum sizleri çok mutlu oldum çiçeğim 13 yıldır bende sanırım önceki sahibindede 5 yıldır varmış
yani bu çiçeğimiz 18 yaşında
çok kişiye çeliklerinden severek verdimçok gür ve tavana değecek nerdeyse
burdaki resimleri gördüm hiçbiride o kadar gelişmiş değil. 4lü ahşap ızgarası var 1.80 boyunda heryeri yaprakla kaplı ve çok sürgün var paylaşabilirim

missmenas
01-04-2010, 18:31
Sn. missmenas öyle güzel anlatmışsınız ki çok merak ettim lütfen resimlerini bizimle paylaşın ve çiçekli halinide görmek isteriz zamanı gelip çiçeklerinide lütfederse :D
çok teşekkür ederim sayın asya en kısa zamanda resmini çekip yollıcam hergün yaprakların arasına göz gezdiriyorum ama nafile hiç çiçek tomurcuğu yok bol bol taze sürgünler var. inşallah çiçek açarda sizlerle mutluğumu paylaşırım.
ama geçen yıl koçtaştan aldığım diğer mum çiçeğimin sanırım 2 tane çiçek tomurcuğu belirtisi var ama emin değilim resim yükleme işini öğrenir öğrenmez sizlerle paylaşacam . vede yapraklarından hangi tür olduğunu anlayan biriside bana yazarsa işte benim çiçeğim şu türü diyebilecem

cigdemb
01-04-2010, 22:57
Mum çiçeğini annemden o kadar çok duydum ki! ama 14 senedir bir kez bile çiçek açmadığı için annemin bu çiçek hakkında anlattıkları bana bir efsane gibi geliyordu ve açıkçası pek ilgimi çekmiyordu mum çiçeği, ta ki bu konuyu görene kadar!

Bu yüzden bu konuda emeği olan herkese mum çiçeğini yetiştirdiği halde onu tanımayan bana tanıttıkları için çok teşekkür ediyorum.

Diğer mesajları okudum ve 3-4 senedir hatta 7 senedir çiçek açmayan hoya lar olduğunu gördüm. Ama sanırım 14 sene ile rekor bizde! üstelik hoya yemyeşil ve çok sağlıklı, salonda aydınlık ama direkt güneş almayan bir yerde, orta boy (yaklaşık 5 L) bir saksıda olmasına rağmen.

Belki bu sene kökleri ile saksıyı kapladığı senedir ve çiçeklerinden bize gösterir diye umutla bekliyoruz doğrusu, yapacak bir şey yok gibi :))

k_donmez
01-04-2010, 23:23
Sayın Colchıque,

Hoya yetiştiren ustaların biraz gaddar ama gerçekçi tavsiyelerini gözden geçirmelisiniz.

Sayın Hoyadağ’ın araştırma sonuçları:Eğer mum bitkinizin sizlere çiçek çiçek gülümsemesini istiyorsanız:

Onu küçücük, daracık bir yere hapsedin (Saksı)

Acımadan iplerle, çivilerle sımsıkı bağlayın (Müracaat üstteki fotoğraf)

Günyüzü göstermeyin (Direk ışık almasın)

Tamamen aç bırakın (Gübre olayı)

Susuz bırakın (Ölmeyecek kadar su verin)

Ne kadar ağlarsa ağlasın dönüp bakmayın (Bitki açık açık ağlıyor)

Gözyaşları sel olsa da sakın dokunmayın

Abartıp kırbaçlamaya da kalkmayın

eylulaskı
02-04-2010, 13:11
Sn huzunperest öncelikle merhaba demek istiyorum.Ben çiçeğimi ektikten sonra kuzey cephede ki pencere önüne yerleştirdimo günden bu güne kadar eşimin mutfakta haşladığı tüm sebzelerin özellikle makarna ve yumurta sularını israf etmedim soğutup çiçeklerime verdim özellikle brokoli haşlama suyunu verdiğim anda çiçeğimde inanımaz değişiklikler yaşanmaya başladıüzerinde 10 yaprak varken çiçeklenmeye başladı.Birde bu çiçek sürekli topraklarının eşelenmesine bayılıyorbu akşam çiçeğimin resimlerini yayınlayacam umarım beğenirsiniz.

cicada
02-04-2010, 14:20
Brokoliyi öğrenmem iyi oldu sayın Eylülaşkı ben de denerim haşlama sularını..

missmenas
02-04-2010, 17:21
harika
brokoliyi haftada 2 kez tüketiyoruz desenize benim çiçek açmayan çiçeğimde çiçek açacak heyecanlandım akşama brokoli haşlaması var bende.
iyiki bu bilgiyi bizimle paylaştınız çok teşekkürler eylülaşkı.

çiçeksever
04-04-2010, 11:39
Mum çiçeğini annemden o kadar çok duydum ki! ama 14 senedir bir kez bile çiçek açmadığı için annemin bu çiçek hakkında anlattıkları bana bir efsane gibi geliyordu ve açıkçası pek ilgimi çekmiyordu mum çiçeği, ta ki bu konuyu görene kadar!

Bu yüzden bu konuda emeği olan herkese mum çiçeğini yetiştirdiği halde onu tanımayan bana tanıttıkları için çok teşekkür ediyorum.

Diğer mesajları okudum ve 3-4 senedir hatta 7 senedir çiçek açmayan hoya lar olduğunu gördüm. Ama sanırım 14 sene ile rekor bizde! üstelik hoya yemyeşil ve çok sağlıklı, salonda aydınlık ama direkt güneş almayan bir yerde, orta boy (yaklaşık 5 L) bir saksıda olmasına rağmen.

Belki bu sene kökleri ile saksıyı kapladığı senedir ve çiçeklerinden bize gösterir diye umutla bekliyoruz doğrusu, yapacak bir şey yok gibi :))

Ben sizin yerinizde olsam çiçekten 1-2 çelik alarak küçük saksılara ayrıca dikerek evde farklı yerlere koyardım.Benimde 2 tane büyük 5-6 tanede küçük çiçeğim var.Geçen sene küçük olanlardan 2 tanesi çiçek açtı. Mesela benimkiler 4 tane 4 arka camda 4 tanede ön 2 camda var.Geçen sene açanlar güneybatıya bakan arka camdakiler oldu.Bol çiçekli günler.

Carlos_Cortes
08-04-2010, 11:41
Herkese selamlar,

2-3 hafta kadar önce bitkimin gelişiminin yavaşlamasından hatta durmasından bahsetmiştim. O zamandan bu yana sulamayı 10 günde 1'e düşürmüştüm. Eh havalar da ısınmaya başladı biraz; benim bitki gelişim hareketlerini göstermeye başladı. Sürgün yerinden yeni yaprak oluşumlarını gösteriyor şimdi. İlgilenen herkese teşekkür ederim...

athena -asena
10-04-2010, 18:45
sayın hüzünperest göndermiş olduğunuz mum çiçeği çeliğinin son hali nasıl büyütebiliyozmu acaba resme bakıp eksik bir şey varsa söyleyin .

huzunperest
10-04-2010, 22:27
Yeni yapraklar vermiş halinden memnun gözüküyor. Ellerinize sağlık iyi bakmışsınız. :)

isolet
11-04-2010, 12:32
Sayın deryadeniz hanımından aldığım çeliğimin son hali. 9 ay olacak bu ayın 27 sinde ve 4 yaprak gelmişti gelişmesini ekledim. 11 cm. çaplı saksıda daha kökleri alttan öle tam görünmüyor. 15 günde 1 kere 1çay bardağı su veriyorum.

135579

135580

bıcırık
13-04-2010, 10:27
Merhaba... Aranıza yeni katıldım. 165 sayfa mesajı okumak biraz zor oldu ama başardım.:)
Benim yengeminde böyle ağlayan bir çiçeği vardı. Mis gibi kokardı. Bugün öğrendim ki adı mum çiçeği (hoya carnosa ) imiş. Bende bir saksı ve birkaç renk mum çiçeği edinmek istiyorum. Nerede bulabilirim ve terasta (üstü yarım kapalı) bakablirmiyim. Bir şey daha beni de mum kardeşliğine kabul edermisiniz. Galiba yeni katılan biri için çok istekte bulundum .:) Cevaplar için şimdiden teşekkürler ve tüm mum çiçeği severlere sevgiler...

Sevilay
13-04-2010, 11:58
Merhaba... Aranıza yeni katıldım. 165 sayfa mesajı okumak biraz zor oldu ama başardım.:)
Benim yengeminde böyle ağlayan bir çiçeği vardı. Mis gibi kokardı. Bugün öğrendim ki adı mum çiçeği (hoya carnosa ) imiş. Bende bir saksı ve birkaç renk mum çiçeği edinmek istiyorum. Nerede bulabilirim ve terasta (üstü yarım kapalı) bakablirmiyim. Bir şey daha beni de mum kardeşliğine kabul edermisiniz. Galiba yeni katılan biri için çok istekte bulundum .:) Cevaplar için şimdiden teşekkürler ve tüm mum çiçeği severlere sevgiler...

165 sayfayı sabırla okuyan bir üye, bence mum çiçeği kardeşliğine kabul edilmiş sayılır.:)

Burayı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=616425#post616425) okursanız, mum çiçeği çeliği paylaşımına katılabilirsiniz.:)

querelle
16-04-2010, 00:40
Arkadaşlar, mum çiçeğinin çiçeklenme süreci nasıl başlıyor ?

Bitkimde kırmızı, top gibi bir çıkıntı oluşmuş. Fotoğraf göstermek isterdim ama net çıkmayacak kadar küçük şu anda.
Bir yumru var (yaprakların çıktığı hani), o yumrunun üstünde çıkmış.

Sizce bu çiçek olabilir mi ?

Öyleyse çok şaşıracağım çünkü ne doğru dürüst ışık görüyor, ne su ne de gübre!

züleyha
21-04-2010, 16:09
Açması için aylardır beklediğim mum çiçeğim sonunda çiçeklerini büyüttü. Ufak bir sır vereyim hemen, laf aramızda sütü seviyor bu çiçek ;)

a1919
21-04-2010, 16:21
Nasıl yani... arada su yerine süt mü veriyorsunuz?
Ayrıca sütün köklenmeye de yardımcı etkisi var mı?

züleyha
21-04-2010, 16:33
Arada bir yarım çay bardağı sütü sulandırıp, içine de bir adet kesme şeker atıp sulamak iyi geliyor. Bende henüz bir defa verdim :) Annemin gizli tarifi bu :D

imiathiel
21-04-2010, 18:58
Sütlü tarifle ilgili deneyimlerinizi takip edeceğim :). Anneniz bütün çiçekler için mi yoksa sadece mum çiçeği için mi bu tarifi verdi size?

missmenas
21-04-2010, 23:45
çok ilginç,balı sevdiğini biliyordum ama süt gerçekten enteresan:p
şimdiye kadar 1 defa vermişsiniz, ben bekliyeyim henüz vermiyeyim arada bir resim yüklerseniz burdan gelişimini takip edebiliriz.
gerçekten merak ettim ben.

cigdemb
22-04-2010, 00:08
Arada bir yarım çay bardağı sütü sulandırıp, içine de bir adet kesme şeker atıp sulamak iyi geliyor. Bende henüz bir defa verdim :) Annemin gizli tarifi bu :D

Bu bilgiyi paylaştığınız için çok teşekkürler sn. Züleyha ;)
Yarın ilk işim tarifinizi uygulamak olacak, haftalardır sulamadığım ve gölgede bıraktığım hoya'm sayenizde gün yüzü görecek! :p

cigdemb
22-04-2010, 00:17
Ben sizin yerinizde olsam çiçekten 1-2 çelik alarak küçük saksılara ayrıca dikerek evde farklı yerlere koyardım.Benimde 2 tane büyük 5-6 tanede küçük çiçeğim var.Geçen sene küçük olanlardan 2 tanesi çiçek açtı. Mesela benimkiler 4 tane 4 arka camda 4 tanede ön 2 camda var.Geçen sene açanlar güneybatıya bakan arka camdakiler oldu.Bol çiçekli günler.

Sn. çiçeksever cevabınızı gözden kaçırmışım :( her akşam foruma bakan biri olarak nasıl başardım bunu şaşırdım doğrusu ;)
Önerinizi uygulayacağım. Güneybatıya bakıyor su an ve alternatif yer olarak kuzeydoğu penceresi var, bir tane de oraya koyayım, belki orayı sever!! Tabi çelik almayı köklendirmeyi başarabilirsem.

Bir de şu an annem itiraf etti saksının altı delik değilmiş! inanamıyorum.. :mad:

züleyha
23-04-2010, 13:28
Arkadaşlar ben bir defa uyguladım ama annem çok eskiden beri mum çiçeği yetiştirir. Benim hatırladığım 4 defa mum çiçeğimiz oldu evimizde hepside çok büyüktü ama kimisini taşındığımız için, kimisini annem arkadaşını kıramadığı için verdik. Bu tarif annemin yıllardır uyguladığı bir tarif. Ama tabi riske atmamak lazım ben biraz uygulayayım, sonra denersiniz.

Ben bugün itibariyle ikinci uygulamayı yaptım. Bu arada eğer uygulamayı planlıyorsanız ayda bir vereceksiniz, bilginize.

Diğer bir yaptığım uygulamayı da söyleyeyim, muz kabuğunu büyük bir bardak suda bir gün bekletip suyu mum çiçeklerime ve menkşelerime veriyorum. Muz da olan potasyum sanırım iyi geliyor çiçeklere :)

züleyha
24-04-2010, 20:43
Çiçeğimin son hali....

Faruk
24-04-2010, 20:49
Sevgili züleyha mum çiçeğin ne kadar zamanda bu boya geldi ve çiçek açtı???

züleyha
24-04-2010, 20:55
Sevgili faruk, sanırım 2008 Kasım ya da Aralık da dikmiştim. Yaklaşık1,5 yıl da yani...

missmenas
24-04-2010, 21:06
gerçekten de çok güzel.
kutlarım seni züleyha, sevincini anlayabilirim. bide benimki çiçeklense öyle salkım salkım nerdeyse kurban kesecem yani.dile kolay 14 yılına giriyor bende çiçek.
bu arada 1 çelik kendim için ektim ve sizin tarifi deniyorum bakalım nasıl olacak.
anne asiyeye yumurta haşlama suyu ve brokoli suyu veriyorum, ayda 1 de bal çalkayıp veriyorum. çiçeğimin adı asiye, bu arada yanlış anlaşılmasın. fotoğraf makinası bulamadım hala yükleyemiyorum resmini.

a1919
26-04-2010, 08:50
Bunlarda bana missmenas'dan gelen çelikler. Umarım yeni evlerini severler ;)
Forumda küçük saksılarda daha çabuk çiçek açtığını okumuştum. O yüzden küçük saksılara diktim. Ama önceki fotolarda da sanki saksılar büyük gibi. Sizce doğru bişey mi yapmışım?
Bir de sürpriz ...:p

missmenas
26-04-2010, 20:52
sevgili a1919, bence geyet sağlıklı gözüküyor şimdilik, köklenmesi biraz zaman alır.saksı seçimide gayet ideal , inşallah yeni sürgünlerinide görürüz burdan. süprizde ne güzel açmış çiçeğini:p. çok mutlu ettiniz beni resimleri görmek gerçektende mutluluk verici.
teşekkür ederim

züleyha
26-04-2010, 21:23
Sevgili missmenas gerçekten çiçeklerini görmek insana büyük bir sevinç yaşatıyor umarım siz de görürsünüz. Bu arada sanırım bu çiçekle ilgili çiçekli iken alınan çelik çabuk açar tezi doğru zira benim çlikler çiçekli bir hoyadan alınmıştı..

Fatih
26-04-2010, 21:29
Sevgili a1919;
Mum çiçeğinizi dikerken toprak altında bir göz bıraktınız değil mi?Aslında saksılar köklenme için uygun ama bitkiyi bu boyda saksıya yerleştrip büyütmek bence bitkiye haksızlık.Şu yanında duram menekşe saksılarına dikerseniz daha iyi olur kanısındayım.İki çelik bir saksıyı daha hızlı doldurur diye düşünüyorum.Şayet benim bütün mumçiçeklerimin saksısında en az 3 kök var.Bakınız (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=596380&postcount=4885) son resimde de gayet birçok kök olduğu belli.Dİğer resimlerdede var aynı kareler.Son resimde görünürde 5 kök sayıyorum ama saksıda 6 kök çelik var.Artık çeliklikten çıkılar bir anaç oldular diyebilirim.
Dediğim gibi yandaki görünen saksılar gibi saksılara dikerseniz daha iyi olur.Ama yok ben böyle istiyorum derseniz siz bilirsiniz.

Bahar
26-04-2010, 21:36
Açması için aylardır beklediğim mum çiçeğim sonunda çiçeklerini büyüttü. Ufak bir sır vereyim hemen, laf aramızda sütü seviyor bu çiçek ;)

Bildiğim kadarıyla süt toprağı sertleştirir.
Buda bitki kökünün sıkışmasına neden olur.

a1919
27-04-2010, 07:45
Sevgili a1919;
Mum çiçeğinizi dikerken toprak altında bir göz bıraktınız değil mi?Aslında saksılar köklenme için uygun ama bitkiyi bu boyda saksıya yerleştrip büyütmek bence bitkiye haksızlık.Şu yanında duram menekşe saksılarına dikerseniz daha iyi olur kanısındayım.İki çelik bir saksıyı daha hızlı doldurur diye düşünüyorum.Şayet benim bütün mumçiçeklerimin saksısında en az 3 kök var.Bakınız (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=596380&postcount=4885) son resimde de gayet birçok kök olduğu belli.Dİğer resimlerdede var aynı kareler.Son resimde görünürde 5 kök sayıyorum ama saksıda 6 kök çelik var.Artık çeliklikten çıkılar bir anaç oldular diyebilirim.
Dediğim gibi yandaki görünen saksılar gibi saksılara dikerseniz daha iyi olur.Ama yok ben böyle istiyorum derseniz siz bilirsiniz.

Sayın Fatih,
İki saksıya da ikişer çelik diktim. Aslında önce bi köklensinler sonra hepsini daha büyük bir saksıda toplarım diye düşünmüştüm. Tabi çiçeklerime haksızlık yapmak istemem.;)
Sayın missmenas,
Sürpriz ikinci çiçeğini de açtı. 4 tane daha açmaya hazırlanıyor. Çok güzel bir kokusu varmış. Kızımda çok sevdi onu. Tekrar teşekkürler.

züleyha
27-04-2010, 11:31
Sevgili Bahar,
işin doğrusu sütün toprağı sertleştirmesi konusunda hiçbir bilgim yok. Benim çiçeğim torf da dikili ve henüz daha iki defa süt verdim. Bakalım deneyip göreceğiz.Verdiğiniz bilgi için teşekkurler...

missmenas
28-04-2010, 01:01
a1919 evet süpriz çiçeğin kokusu gerçekten güzel bende severim. yeni sahipleriylen kaynaşmışlar gözüküyorlar,dediğiniz gibi gerçekten de baş köşeye kurulmuşlar:p. mum çiçeğinin saksı değişimi konusunda, benim tecrübem fazla yoktur. ben genelde ilk yıl ektiğim saksıda bırakırım, bu genelde en fazla 9 ay olur. çiçek serpilmeye başlayıncada. ektiğimden biraz büyük bir saksıya toprağınıda değiştirmek kaydıyla yeni saksıya alırım çiçeği. sizin mum çiçeği 4 çelikti galiba, 4 ünüde aynı saksıya dikebilirsiniz bu sizin ne istediğinize bağlı isterseniz evin 4 bir köşesinde 4 ayrı saksıda da olabilir.ama ben olsam bizim mum çiçeği başlığında forumdaki tecrübeli arkadaşların deneyimine ve tavsiyelerine kulak verirdim.

serdarca06
29-04-2010, 09:25
:p
nazlı bu yılın ilk sürgününü verdi bakalım

ankara
29-04-2010, 13:17
Merhaba komşumuz mum çiçeği hediye etti ozamandan beri yeni yapraklar oluştu ama bir türlü çiçeklenmiyor,ben mi yanlış bir şey yapıyorum acaba?çiçeklenmesi için ne yapmam gerekiyor?

asya-
29-04-2010, 16:10
Sn.Serdarca06 tohumdan mum çiçekleriniz ne durumda, sizin gönderdiklerinizi ekmiştim ama henüz hızlı bir gelişme göremedim benimkilerde.

Kiraz
29-04-2010, 21:21
Uzun bir bekleyişten sonra Sevgili Hüzünperestin gönderdiği çelikte, yaprak altında minik bir uç belirdi:)

Sebahattin Sargın
29-04-2010, 21:59
Yaklaşık üç aydır yerinde duran tomurcuk saplarından biri salkım halini aldı :) Çok yavaş gelişiyorlar, salkım büyüyünce fotoğrafını yayınlayacağım...

Sevgiler ;)

serdarca06
03-05-2010, 07:26
Sn.Serdarca06 tohumdan mum çiçekleriniz ne durumda, sizin gönderdiklerinizi ekmiştim ama henüz hızlı bir gelişme göremedim benimkilerde.

sn asya benimkilerdede büyüme yavaş oluyor. ama kök gelişimi gayet iyi. bende ilk kez tohumdan yetiştiriyorum. benimkiler bardaktaydı 1 hafta önce daha büyük saksılara aldım çıkartırken görüdüm kök gelişimini.

egercektr
08-05-2010, 20:27
nihayet açtı, hem çok güzel hem de inanılmaz güzel kokuyor:) Mutlu beye burdan teşekkürlerimi sunuyorum, muhteşem çiçeklerim var sayesinde:))

züleyha
12-05-2010, 20:42
Hoyamın son hali, gerçekten harika kokuyor. Özellikle sabahları kalktığımda oturma odaı ve hatta koridora yayılmış oluyor kokusu :)

maki01
13-05-2010, 09:32
Muhteşem görünüyor sevgili Züleyha, kutluyorum.

Saksı toprağında neler var merak ettim , bir de saksı büyüklüğünü :)

züleyha
13-05-2010, 10:10
Sevgili Maki01,
Teşekkur ederim. Saksı toprağı çok fakir maalesef. Sadece torf ve biraz da yanmış gübre o kadar.

züleyha
13-05-2010, 10:13
Sevgili Katmer,
bol bol senin yerine de kokladım.
Fatihciğim hoya konusunda senin eline su bile dökemem. Ama ufak bir öneri yumurta haşlama suyu ve muz suyu, daha önceden söylemiştim işine yaraayabilir. bir dene istersen :)

rodoslu
13-05-2010, 21:02
merhaba,
ben yurtdışında yaşıyorum. bugün 1 eoru ya bir çiçek aldım..galiba bir hoya türü resmini yolluyorum lütfen bilenler yardımcı olsun..
eğer bu bir mum çiçeği türü ise ona göre bakım yapacağım..
teşekkürler...

Kevser
23-05-2010, 18:21
mum çiçekleriniz çok güzel maşallah.

darısı başıma derken bir de soru sormak istiyorum. resmini çektim, yaprağın altındaki minik çıkıntı bir çiçek oluşumu başlangıcı mıdır acaba? yaprak sapının tam tersinde. postu ilk yazdıktan sonra başlığı epey okudum, tecrübeli arkadaşlar iki yaprağın arasından çıktığını yazmışlar. benimki de yaprak dibi olduğu için umutlandım işte.

http://i1005.hizliresim.com/2010/5/23/4667.jpg

sakagun
24-05-2010, 13:20
Sevgili Missmenas'ın gönderdiği mum çiçeği yeni yaprak veriyor. Bu güzelliği sizlerle paylaşmak istedim.

maki01
27-05-2010, 10:55
Sevgili Raddle'den gelen çeliklerim (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=474324&postcount=4498) 10 ayda bu duruma geldi. Makinamın yetersizliği nedeniyle kareye sığdırmayı başaramadım. Boyumuz 1 metreyi aştı :)

147298

Uzun olan Mutlu Bey'den gelen carnosam :) Yanındaki ise sevgili hazan-z'nin hediyesi uzun bir çelikten büyütmeye çalıştığım 6 aylık çiçeğim.

147294

Mutlu Bey'den gelen carnosanın üzerinde fazla sayıda çiçek sapı var, ancak daha önce açmış gibi duruyor bir kısmı. Aşagıdaki sürgünlerden bu sezon çiçek olur mu bilmiyorum. Yorumlarınızı bekliyorum.

147295

147296

147297

isolet
30-05-2010, 18:21
Yaptığım doğru değil biliyorum ama merakıma verin lütfen.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=648285&postcount=28
Bu msj daki uzantı dal mı yoksa çiçek mi acaba?

Fatih
30-05-2010, 19:43
Sevgili İsolet o bir çiçek oluşumu.

missmenas
31-05-2010, 05:09
Yaptığım doğru değil biliyorum ama merakıma verin lütfen.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=648285&postcount=28
Bu msj daki uzantı dal mı yoksa çiçek mi acaba?

Gözünüz aydın Sayın isolet. Maşallah diyeyim birde çiçek henüz daha çok küçük,
tomurcuk veriyor ne Mutlu Size.

minka
01-06-2010, 14:19
Merhaba arkadaşlar, sevincinizi ve çiçeklerinizi görmek çok güzel. Umarım bu seneden sonra daha fazla çiçek olur. Benim de 2 yıl önce Ankara' dan gelen bir mum çiçeğim oldu. Kocaman gelen bitki ( anne ) yaz sıcağına dayanamadı ve öldü. Neyse ki öncesinde ben deneme amaçlı çelikler almıştım, onlar şimdi 1 m ye yaklaştı ve çiçek tomurcukları vermeye başladı. Açıkçası hiç beklemiyordum; çünkü küstüklerini düşünmüştüm. :) Saksıları 15 cm' liklerden ve gerçekten bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Hatta çelikleri başlangıçta 5-10 cm' lik minik saksılara dikmek en iyisi... Şimdi çiçeklerin tam açılmış halini (3 tane de çiçek sapı var) ve kokusunu çok merak ediyorum.

Sevgili maki, onlar çiçek sapı gibi görünüyor:) ama en alttaki fotoğraftaki sürgün daha çok benziyor, en kısa zamanda açarlar inşallah. Çiçeğin çok güzel gelişmiş bu arada. Sevgiler.

a1919
02-06-2010, 13:33
Sayın missmenas ankara'dan size selam söyleyenler var :)
Umarım çiçeklerini de yüklerim bir gün...

maki01
02-06-2010, 14:28
En alttaki de çiçek sürgünü sevgili minka, ancak bu sene çiçek verir mi onu bilmiyorum:)

minka
03-06-2010, 23:24
Sevgili maki, umarım bir an önce açarlar :) Bu sene sanırım daha çoook çiçek göreceğiz:)) Ben de crinkle' ın çiçeğini açmasını bekliyorum. Lacunosa' da, emin olmadığım, ama çiçek sapına çok benzeyen minicik bir çıkıntı var. :) İnşallah çiçektir. Bu şekilde enerjilerini kök yapmaya veriyorlar mıdır yoksa bu çiçek saplarını almalı mıyız? Sevgiler...

Carlos_Cortes
04-06-2010, 01:51
Herkese selamlar,

Dün elime bir mum çiçeği çeliği geçti. Alır almaz hemen suya koydum ve tam 1 gündür suda dinleniyor. Fotoğrafını buraya yükleyemedim malesef. Kabul etmiyor. O nedenle galeriye koydum. Buradan bakabilirsiniz:

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35722&c=444
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35723&c=444

Acaba bu çeliği olduğu gibi mi toprağa dikmeliyim yoksa ikiye ayırıp 2 çelik olarak mı dikmeliyim. Tavsiyelerinizi bekliyorum...

Fatih
04-06-2010, 08:23
Sevgili maki, umarım bir an önce açarlar :) Bu sene sanırım daha çoook çiçek göreceğiz:)) Ben de crinkle' ın çiçeğini açmasını bekliyorum. Lacunosa' da, emin olmadığım, ama çiçek sapına çok benzeyen minicik bir çıkıntı var. :) İnşallah çiçektir. Bu şekilde enerjilerini kök yapmaya veriyorlar mıdır yoksa bu çiçek saplarını almalı mıyız? Sevgiler...

Çiçek sapını koparttığınızda eğer gerrçekten çiçek sapıysa çiçek açmasını beklemek zorundasınız.Ama eminseniz tomurcuk verdiyse saksının yerini değiştirin çiçek sapını kopartmaktansa çiçeklerini döktürmek daha iyidir bence.
Benim diktiğim carnosalardan bazıları çiçek saplıydı.biri niyetlendi açmaya yeni köklenirken ben saksının yerini değiştirdim sadece tomurcuklarını döktürdüm.

maki01
04-06-2010, 12:20
Sayın Carlos Kontes,

Bir yıla yakın bir süredir edindiğim teorik ve pratik bilgilere göre:)

İlk boğumdaki tek yaprağı kesin. Boğum altında kalan toprağa girecek olan sapı 1-1.5 cm kalacak şekilde kesin ve çeliğinizi dikin. Sağdaki sürgünde , çok sağlıklı bir sürgün ucu var. Güzel bir çelik, çok kısa sürede kökleneceğini düşünüyorum. Hayırlı olsun.

Carlos_Cortes
04-06-2010, 13:46
Server'dan kaynaklı fotoğraf yüklenemiyordu. Şimdi yükleyebiliyoruz :)

Cevabınız için teşekkür ederim sayın maki01. Fotoğraflarda gösterdiğim gibi şu şekilde ikiye ayırıp dikeceğim bu akşam. Akşama kadar yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekleyeceğim tabi ki.

Şimdiden çok teşekkür ederim...

İlkin
04-06-2010, 13:56
Bence o çeliği kimse ile paylaşmayı düşünmüyorsananız o işaretlediğiniz yere kadar toprağa gömün. Çok daha sağlıklı köklenip filizlenecektir. Yoksa iki çelik de çıkar ama bitki bu şekilde daha güzel köklenir...

dkp
04-06-2010, 21:03
Bence o çeliği kimse ile paylaşmayı düşünmüyorsananız o işaretlediğiniz yere kadar toprağa gömün. Çok daha sağlıklı köklenip filizlenecektir. Yoksa iki çelik de çıkar ama bitki bu şekilde daha güzel köklenir...

Size katılıyorum..:)

isolet
06-06-2010, 17:53
Çicek tomurcuğu ne kadar zamanda büyür? Çicek sapı olduğunu öğrendiğimdn beri hergün bakıyorum. Hiç büyümüyor sanki ne zaman baksam. Büyüyüp açsa da bir öğrensem mum çiceğim nasıl bir renkte ve kokuda açacak.

Carlos_Cortes
07-06-2010, 21:58
Yukarıda bahsi geçen çeliği ikiye ayırmadan direk tek parça toprağa diktim. Çelik sadece 1,5 gün içinde kök parçaları çıkarmaya başlamıştı. Sanırım gerçekten sağlıklı bakılıyordu ve bende ana bitkiden koparıp sadece 5 dakika sonra suya koymuştum. Hatta size hikayesini anlatayım benim çeliğin;

Kız arkadaşımı evine bırakmış bende eve gidiyordum. Mahalleye yaklaştığımda bir balkona gözüm ilişti. Gözlerime inanamadım; kocaman bir mum çiçeği balkona sardırılmıştı. Ve balkon kapısı açıktı. Hemen oraya gittim ve evin sahibine seslendim. 35 - 40 yaşlarında bir hanımefendi çıktı balkona. Mum çiçeğinden bir çelik rica ettim. Eliyle kopararak seve seve verdi. Bitki ona da kayınvalidesinden kalmış. En az 50 yaşındaymış. Bugün de evinin önünden geçtim ama yemek yiyorlardı; rahatsız etmek istemedim. En kısa zamanda o kocaman mum çiçeğinin fotoğrafını çekeceğim ve paylaşmak için birkaç çelik daha rica edeceğim :)

Bu arada bugün suyunu da verdikten sonra benim çeliğin fotoğrafını çektim. Cinsi hakkında bilgilendirirseniz sevinirim.

Carlos_Cortes
07-06-2010, 22:05
Bu da benim ilk göz ağrım :) Kendisine haftasonu Eminönü'nden kamış sırıklar aldım. Çünkü gelişimi hızlandı ve boya gitmeye başladı. Fakat sarılacak yer olmadığı için pek mutlu değildi sanırım. Bende ona kamış sırıklarla birşeyler yaptım. Sırıkları koyar koymaz yaklaşık 2 saat içinde kamışa sarıldı. Ne kadar hasret kalmış meğersem :)

iris41
08-06-2010, 21:15
selam arkadaşlar.
direk güneş görmeyen aslında hic güneşin vurmadıgı fakat ışık alan bir yerde mum cicegi büyürmü

cicada
09-06-2010, 07:02
Tabii ki büyür ama hızlıca çiçek açar mı onu bilmiyorum, yaprak ları daha yeşil olur hem. Fakat benim carnosamın açmasında bol güneş almasının etkisinin olduğunu düşünüyorum.

İlkin
09-06-2010, 09:37
Benimkisi hiç güneş görmeyen iş yerimin penceresinin hemen önünde duruyor. Kuzey cephede ama biraz daha fazla güneş görse vitamin açısından daha faydalı olacağına inanıyorum. Sadece akşam 6'dan sonra batıdan 5 dk. güneş değiyor. Eğer benim bölüme bakıyorsanız görmüşsünüzdür, çiçek patlaması yaşadığı için bitkim inanılmaz yoruldu bu ara. :o

iris41
09-06-2010, 20:27
mum cicegini bu gün aldım pembe acıyormuş :p yazıları baştan sona tetrar okumak gerek
cicada ve ilkin cevap icin teşekkür ederim işallah büyüte bilirim
buda resmi

gulşen
09-06-2010, 23:41
mum çiçeğim pek net değil ama insallah anlaşılıyordur

ilknur aşık
11-06-2010, 10:39
Bu başlıkta cristina kendi hoyalarını nasıl köklendirdiğini anlatıyor:
http://www.myhoyas.com/rooting.htm
Biz sadece bir veya en fazla iki yaprak bırakarak dikiyoruz, o neredeyse bütün dalı hiç kesmeden dikmiş. Böyle uygulama yapan varmı? Acaba bu daha mı doğru bir yöntem?

Fatih
11-06-2010, 10:58
İknur hanım:
ben bilmeyerekte olsa nasıl geliyorsa çelik öyle dikiyordum.Bunu sevgili Orkun abimede önerdim.Neden diyecekseniz şöyle açıklayayım:
Köklenmediğini düşünün üzerinde birden fazla yaprak var ve alt taraf çürümeye baladı kesip ve tekrar dikime şansımız var.Ancak tek yapraklı çeliklerde o tek yaprak kurudu,çürüdü vs. başuna bişey geldimi o çeliğin değeri kalmıyor.köklenme şansı zaten olmuyor.Ben hep çeliklerimi kesmeden dikiyorum.Ne bir yaprak alıyorum nede başka bir şey.Mesela uç yapraksız sürgün olarak geliyor ve onu dahi kesmiyorum.Ucu zarar görmediyse oradan uzuyor ya da o dal üzerinden yeni bir çok sürgün veriyor.Bakınız (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=653459&postcount=247) resimde sağda bulunan mum çiçeğimin uç sürgününü kesmedim ve oradan sürgün uzamaya ve yeni dalllar vermeye başladı.Dalı olduğu gibi üzerinde 10 ya da 16 yapraklı olarak dikmiştim.

maki01
11-06-2010, 11:35
Ben de bir metreye yakın bir çeliği kıyamayıp olduğu gibi diktim. Aynı bitkiye ait küçük dalları ise üzerinde 2 boğum kalacak şekilde parçalara ayırarak diktim. Küçük çelikler uzun çeliğin boyuna yaklaştı, yakınlarımın evlerinde büyümeye devam ediyor . Uzun çelik ise yeni yeni sürgün veriyor. Üzerinde çiçek sapları olmasa budamayacağım ama çiçek saplarına kıyamıyorum :)

a1919
11-06-2010, 12:27
Ben de missmenas dan gelen 4 çaliği olduğu gibi dikmiştim. 2 tanesi oldukça uzundu. Ama ilk yaprak en küçükten geldi :) Sadece tesadüf mü bilmiyorum?

Faruk
11-06-2010, 14:18
Bende bunu deneyenlerdenim. Bir çeliği parçalara böldüm diktim, bir tanesini bölmeden uzunca diktim. Parçaladıklarım çok iyi gelişim gösterdi ama parçalamadığım 2 yaprakçık verdi sonra uzamadı. Bence parçalayıp dikmek en mantıklı olanı. En azından çürüseler bile bazıları yaşayabiliyor. Zaten mum çelikleri çok çabuk köklenebiliyorlar...

maki01
11-06-2010, 15:25
Düşününce parçalara ayırmak daha mantıklı geliyor. Köksüz çeliklerin yeni oluşmaya başlayan kökleri, uzun bir süre mevcut yapraklarını beslemeye yetebiliyor. Kök yapısı iyice gelişince yeni yaprak ve sürgünlere sıra geliyor diye düşünmekteyim:)

İlk sayfadan itibaren ve diğer hoya türlerindeki mesajları okuyunca paylaşılan deneyim ve bilgiler çoğunlukla kısa çelikleri işaret ediyor.

missmenas
12-06-2010, 01:04
Benim gözlemlerimde, çeliğin küçük ve 2 yapraklı veya tek yapraklı olması yönünde. Kök gelişimi daha hızlı ve büyümeside bir o kadar çabuk oluyor. Birde önemli olan çelikleri biz kesmiyoruz, gelen çeliklerde türlerine göre karar verilmeli bence. Bazı çelikleri ben yatırıp ektim Dilaver Bey sağolsun bu konuda bayağı tecrübe edinmişki, tecrübesinde çok haklıydı,çok sağlıklı bir karardı. Yatık ektiklerim ve açılı ekilenler daha çabuk sürgün verdi.Türlerine göre Deneyim ve Tecrübe çok önemli bence.

bloodflower
15-06-2010, 12:04
Sayın missmenas,

Hediye ettiğiniz çelik iyice kendini gösterdi. Hatta saklanan bir ufaklığımız bile oldu. Ev tadilat işlerinden o da nasibini almış ve bayağı bir tozlanmış olsa da, bunu resimledim.

Saygılar.

missmenas
15-06-2010, 13:18
Tadilattan nasibini almış belli ama, kendine en güzel köşeyi kapma çabasında bu küçük kızımız:p Gözünüzaydın hayata bağlanmış herşeye rağmen.

missmenas
17-06-2010, 20:12
Nihayet, Hoya carnosamı (Asiye'mi) Resimleyip Sizlernen paylaşma zamanı geldi diye düşünüyorum. Birçok arkadaşım bu asiyemin çeliklerine sahip oldu. Sizlerin minik Prensesleri de böyle büyür ve çiçek açtığı günlerin sevincini birlikte paylaşırız

Faruk
17-06-2010, 20:59
Sayın missmenas bitkinizin maşallahı var. Kaç yaşında acaba???

missmenas
18-06-2010, 02:57
Asiyem 13 yıldır bende, ama asıl Yaşı malum belli değil tahminimce 20 yaşını geçik.Bana hediye eden komşum teyze vefat etti ve çocukları oldum olası o çiçek annemin evinde vardı diyorlar bende bilmiyorum inanki.Çiçek gövdesinin arkasında 3 lü çitadan oluşan merdiveni var. Bu yıl çok budadım ilk defa yaprakları azaldı gövdesinin yarısı yok oldu çok sürgün dallarını kestim. budamanın faydası olsa gerek. Bu Yıl Çiçekleri çok olacak sanırım.
Teşekkürler Canım Arkadaşım Huzunperest ve Makiciğim. Çiçeklerini birlikte kutlarız artık, Sizlerin Tecrübeleri sayesinde saksını yeniden değiştirdim, küçülttüm ve toprak karışımıda öyle. İyiki varsınız

a1919
18-06-2010, 07:48
Aman efendim kimleri görüyoruz böyle. Maaşallah benim biniklerin annesi çok güzelmiş. Türkiyenin dört bir tarafında yavrunuz var artık Sayın missmenas. Çiçeklerini ben de sabırsızlıkla bekliyorum. Bakalım benim minikler büyüyünce nasıl çiçeklenecek. Ellerinize sağlık ve tekrar tekrar teşekkürler :)

İlkin
18-06-2010, 09:38
Gerçekten de çok sağlıklı ve güzel görünüyor. Maşallah ona ve ellerinize sağlık. Hiç gübre veriyor musunuz mum çiçeğine, sulamasını nasıl yapıyorsunuz, durduğu yer ışığa ya da pencereye ne kadar yakın? Çok merak ettim bunları... :)

missmenas
18-06-2010, 13:38
Gerçekten de çok sağlıklı ve güzel görünüyor. Maşallah ona ve ellerinize sağlık. Hiç gübre veriyor musunuz mum çiçeğine, sulamasını nasıl yapıyorsunuz, durduğu yer ışığa ya da pencereye ne kadar yakın? Çok merak ettim bunları... :)

İlkinciğim,gübre olarak keçi gübresi var toprağında, 13 yılda 5 saksı değişimi yaptım. Yılda 2 kez keçi gübresini ayrıca suda bekletip suyunu veriyordum. Sulama konusunda belli bir aralık takip etmiyorum. Toprakğında nemi azalınca haşlanmış yumurta suyuyla bazen sularım. buda haftada 2 defa yaz aylarında, Kış ayında 20 günü falan bulduğu oldu. Şimdiye kadar bilinçsizce bakım yaptım. Kaynamış soğumuş sularla hep kaktüslerimi suladım artanıda Asiyeme vermiştim musluk suyuylan sulamıştım hep. Arada bir Akarsu ve bizim sitenin kuyu suyundan verdim. (Geçen Yıl hiç musluk suyu vermedim 1 salkım çiçek açmıştı). Antalyanın suyu çok kireçlidir, en son 4 defada 20*10*20 gübreden verdim. Son 2 aydır brokoli haşlama suyu veriyorum haftada 1 kez. Toprağını hiç kurutmadım şimdiye kadar, keçi gübresini çok seviyordu bana geldikten sonra yaprakları hep büyük oldu gübreye bağlıyorum ben bunu.13 yıl öncesine ait tek bir tane dal bıraktım yaprakları küçük vede çok kalın rengide değişik. Güneş olarakta bu evimde sadece sabah güneşi alıyor 2 saat kadar. Öğlen güneşi alıyor ama öğlen güneşini sadece kış aylarında alabiliyor. Evimin 3 tarafı pencerelidir 2 pencereye uzaklığı 3 er metre yaklaşık, bulunduğu ortam hep aydınlıktır. En sevdiği olayda banyodur her banyosunda yeni sürgünler başlatır yılda en fazla 5 defa falan banyo yaptırıyorum. Kış ayında ısınmamızda sobayla oluyor, sobayada uzaklığı 2 metredir. Çok çiçek olmasından kaynaklı hep mutfak camını açık bırakırım 2 ay sadece bütün camlar kapanır. yaz ayında 2 ay klima çalışır.Salon yemek odası ve mutfak birleşiktir evimizde geniş bir alanda yani, 3 ayrı odayı birleştirdik.
Gübreden kaynaklı minik sineklerimiz olur Ama geçicidir. Balı çok sever 3 ayda bir 1 yemek kaşığı bal veririm. arada bir bardakta arta kalan biraları ve rakıları veririm 2 gün beklettikten sonra:D Ayda 1 kez demlenmiş çayı veririm suyunu ama, anlıcağınız tam keş:D

İlkin
18-06-2010, 14:45
Sevgili missmenas ne güzel anlatmışsınız herşeyi, çok teşekkür ediyorum. Bitkilere mutlaka gübre verilmesi gerektiğine inanıyorum ben artık. Sadece hazır su besleyici olmuyor ve vitamin alamıyorlar. Keçi gübresi harika, sebze suları ve yumurta suyu da harika. Ben de artık yumurta suyundan başka haşlanmış sebze suyu da vermeyi düşünüyorum. Benim büyük Hoya cornosa sadece arada bir yağmura çıkartılıp yıkanıyor. ;) Sizin Asiyenize koca bir maşallah. Ellerinize sağlık...

Bu arada aklınızda olsun iki sulama arasında biraz... belki 1-2 gün beklenip toprağın biraz kuru bırakılmasında fayda var. O zaman daha çok çiçek verir, bilginiz olsun...

missmenas
18-06-2010, 16:35
Sevgili missmenas ne güzel anlatmışsınız herşeyi, çok teşekkür ediyorum. Bitkilere mutlaka gübre verilmesi gerektiğine inanıyorum ben artık. Sadece hazır su besleyici olmuyor ve vitamin alamıyorlar. Keçi gübresi harika, sebze suları ve yumurta suyu da harika. Ben de artık yumurta suyundan başka haşlanmış sebze suyu da vermeyi düşünüyorum. Benim büyük Hoya cornosa sadece arada bir yağmura çıkartılıp yıkanıyor. ;) Sizin Asiyenize koca bir maşallah. Ellerinize sağlık...

Bu arada aklınızda olsun iki sulama arasında biraz... belki 1-2 gün beklenip toprağın biraz kuru bırakılmasında fayda var. O zaman daha çok çiçek verir, bilginiz olsun...

Sizlerin tecrübeleri benim için incidir bunu bilmenizi isterim. Teşekkür ederim tavsiye için. Artık çok çiçekli Günler ve Yıllar bekliyor Asiyemi sizlerin sayesinde.

ardabora
19-06-2010, 23:32
Merhabalar,

yaprağından, o mum çiçeğinin hangi cins olduğu anlaşılır mı acaba? cehaletim için özür dilerim ama forumda mum çiçeği bölümü çok geniş. hepsini okumama imkan yok,yavaş yavaş başladım.

elimde bir mum çiçeği var,işyerinden bir arkadaşın hediyesi. kaç senelik olduğu bilinmiyor.2 yıldır bende ve çiçek açmadı.kendisiyle fazla ilgilenemedim.

eğer yaprağından hangi cinstir,nasıl çiçek açar belli oluyorsa resim yükleyeceğim,yoksa kimsenin vaktini almayacağım. mum çiçeğim de forumu okuyup,gerekeleri yapana kadar bekleyecek..

Fatih
19-06-2010, 23:40
Zaten mum çiçekleri çiçek yapısı,dal yapısı ve yaprak yapısından adlandırılıyor diye biliyorum.Siz resmini yükleyin.İsim konusunda yardımcı oluruz.Türkiye de genel olarak normal mum çiçeği yani hoya carnosa yaygın.Sizin çiçeğinizde carnosadır diyebilirim.Ancak diğer tür olma ihtimalide var.

Faruk
19-06-2010, 23:40
Sayın ardabora ben de sizin gibi yaprağa bakıp türünü anlamayanlardanım. Bazı türler için kesinlikle budur denebiliyor ve anlaşılıyor ama bazı türlerin yaprakları o kadar boyut ve şekil açısından birbirine benziyor ki tam bu noktada bir karmaşa oluyor. Herhalde burada da çiçek şekli ve rengi devreye giriyor. Aslında birisi bu ayırma yönteminin püf noktasını öğretsede bizlerde öğrensek...

ardabora
20-06-2010, 00:24
Mum çiçeğimin resimlerini yüklüyorum. Belirtmekte fayda var. Kendisiyle hiç ilgilenmedim. Forumdaki mum çiçeği bölümü çok itibar gören,oldukça yoğun bir bölüm. Ama benim bu bölümleri okumak için fazla vaktim olmuyor.:(

Bana verilen mum çiçeği ne yazık ki hakettiği ilgiyi pek görmedi.Yavaş yavaş bu bölümü okumaya başladım.

Boyu yaklaşık 2.5 metre... Sardırdığım çubuğun boyu yetmediği için aşağı doğru sarkıyor. En ucundaki filizleri neredeyse saksının toprağına değmek üzere...

Sabah güneşi alan bir yerde. Saat 12:00 dan sonra gölgede. Sürekli yaprak çıkarıyor,hiç çiçek açmadı.

Yaklaşık 2,5 senedir bende.Yapraklarında beyaz lekeler var yer yer,özellikle de eski yapraklarda( bu normal midir?)

Cinsi milliyeti,çiçeğinin şelki belli midir? bu sorulara cevap arıyorum forumda. Küçük bir saksıya ekmiştim aldığım vakit,geçen ay saksıyı büyüttüm,yapraklanması ve uzaması arttı. Toprağı kurudukça su veriyorum...

Sanırım tüm mu çiçeği bölümünü okumam gerekecek...

maki01
20-06-2010, 00:56
Çok güzel ve sağlıklı bir Hoya Carnosa'nız var sayın ardabora. Saksısı çok büyük. Hoya başlıklarından edindiğim bilgilere göre , saksı ne kadar küçük olursa çiçek verme ihtimali o kadar fazla oluyor. Kökler saksıyı doldurduktan çiçek için hazırlığa başlıyor. Heyecanla 8 aylık Kerrii'min tomurcuğunun açmasını bekliyorum. Çiçek rengi için ise bir şey söyleyemeyeceğim, bilmiyorum :)

Güzel günlerde büyütün:)

ardabora
20-06-2010, 01:06
Desenize, bu saksıya göre en az 50 sene çiçek açması için bekleyeceğiz...Keşke saksıyı değiştirmeseydim,üzüldüm şimdi..

missmenas
20-06-2010, 10:41
Desenize, bu saksıya göre en az 50 sene çiçek açması için bekleyeceğiz...Keşke saksıyı değiştirmeseydim,üzüldüm şimdi..

Çok güzel Mumçiçeğiniz sağlıklıda gözüküyor.Sanki benim Beyaz çiçek açan Hoya carnosama benziyor. Saksı değişiminde endişelenmeyin, bende yapmıştım o hatayı telafisi mümkün 2 ay sürmediki bende küçük saksıya geri aldım Hiç bişey olmadı Sizde yapabilirsiniz. Saksı değişimi yaptığınızda sadece 3-4 gün güneş almasın malum yaz ayındayız.

gülsümkaya
23-06-2010, 22:49
Missmenas Hanımın gönderdiği mum çiçeği.İki yaprak çıkardı.Gözüm gibi bakıyorum.

~Dünya~
24-06-2010, 21:29
Merhaba bugün merdivenlerde mum çiçeğinin çiçeklerini ve birkaç parça yaprağını savrulmuş halde buldum iyi durumda olan yapraklarından 3 tanesini aldım yetiştirmek istiyorum ama yapraktan büyütebilir miyim bilmiyorum. Nasıl yapabileceğim konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

missmenas
25-06-2010, 00:51
Missmenas Hanımın gönderdiği mum çiçeği.İki yaprak çıkardı.Gözüm gibi bakıyorum.

Gülsüm Hanım, maşallah çok güzel gözüküyor. Belliki Hayata bağlanmışlar, toprak karışımı biraz zayıf geldi bana, merak ettim sadece torfamı ektiniz?

gülsümkaya
25-06-2010, 06:41
Sevgili Missmenas Hanım,o zaman elimde sadece torf vardı ben de ona diktim.Toprağını değiştirmek istesem ne zaman değiştirebilirim?

Tugrul_70
25-06-2010, 09:36
Saygıdeğer hoya sevenler

yaklaşık 2 ay önce tayland'dan getirttiğim hoya çeşitlerinden biri (veriagata) olanı yerini sevemedi ve kökden yaklaşık 5 cm yukarı çürümeler
olmuş. Bu sebeple ani toprak değişimi yaparak kökü tekrar yeni toprağa ektim diğer parça çeliği suda köklendirmeye aldım. Sorum şu olacak bu kök
toprakta gelişme sağlayıp yukarı uzantı verebilir mi? Konu hakkında bilenler
yardımcı olurlar ise çok sevinirim (kökde herhangi bir çürüme yok ve kök fazlalığı iyi) .......................saygılarımla

Yasmins
29-06-2010, 17:15
Hepinize merhaba, sevgili mum çiçeği dostları. Benimde geçen yıl anneler gününde bir mumçiçeğim oldu. Çok mutluyum buyıl anneler gününden buyana bana 5dal tomurcuktan 3üncükez çiçekler veriyor.Çok güzel ve muhteşem bir çiçek diğer türlerin çeliklerindede yetiştirmek isterim.sevgiyle kalın

emrecey
02-07-2010, 01:48
yıllardır bizde bulunan mum çiçeği. Ben kendimi bildim bileli salonun bir köşesinde bulunur. Kokusunu bayıldığım bir çiçek...

emrecey
02-07-2010, 01:50
çiçeklerinden çıkan sıvının tadıda çok tatlı...

maki01
03-07-2010, 21:55
Kafam karışıyor, mum çiçekleri budanmalı mı ? "Evet"se neden ? Budanan mum çiçeği nasıl bu hale gelecek :))

Hydrosuccess
06-07-2010, 19:28
9 ay önce çelikten büyüttüğüm Hoya Carnosa çiçek açtı.Yaşlı ve büyük hoyaların birçok çiçek açması çok hoş ama yıllarca beklemek zorunda değiliz...

İlkin
07-07-2010, 11:13
Evet bunu ben de çok merak ediyorum. Yurtdışındaki insanların baktığı Hoyalar birkaç yapraklı iken çiçek açıyor. Bende bir tek H.kerrii birkaç yaprak iken çiçek açtı. Yine çok geçirken saksı harcı olmasından mı kaynaklanıyor acaba?

Hydrosuccess
07-07-2010, 17:02
Sayın İlkin
Tüm gereksinimleri karşılansa bile hoyalar çiçeklenmek için (türüne özgü) belirli bir büyüklüğe ulaşmalı.İnternette gördüğünüz çiçekli küçük bitkiler tomurcuklu daldan köklendirilmiş bitki ya da erken çiçeklenebilen türler olabilir.Ben 1 metreden kısa 1 yaşından küçük Carnosanın çiçeklenebileceğini göstermek istedim.H Pubicalyx'in (fotografta ne kadar belli oluyor bilmiyorum ) 1 yaşından küçük olmakla birlikte destek telini birkaç kez sardığını ve yaklaşık 3 metre boyunda olduğunu belirtmeliyim.Toprak karışımları ile ilgili deneylerim devam ediyor ve gelişmeler olumlu.

İlkin
07-07-2010, 17:43
Cevap için çok teşekkür ederim sayın HYDROSUCCESS. H.pubicalyx çok hızlı büyüyen bir tür gerçekten de. Sürgün uçlarına dokunulmazsa inanılmaz hızlı uzuyorlar. Dediğiniz gibi Hoyaların hepsinin çiçek açması için metrelerce boy uzaması gerekmiyor. Yeterli ortamı buldular mı köklenme de güzel oldu ise çiçeklerini hemen veriyorlar. Bugün daha 40cm.'e bile ulaşmamış Hoya nummularioides'in bir sürü çiçek sapı verdiğini gördüm. ( sevgili cicada okuyordur umarım. ;) ) Aynı şekilde H.bella'da da çiçek sapları çıkmaya başladı. O da 40 cm kadar oldu. Bir H.wayettime üzülüyorum yokluğumda sulanamadığı ve çiçek sapını düşürdüğü için. Bugün bol bol suladım hepsini...

H.wayetii ve H.bella - En sağdaki H.bellanın sürgününde çiçek tomurcuğu belli oluyor biraz.

158543

Hoya nummularioides de aldı başını gitti.

158544

Hydrosuccess
07-07-2010, 19:35
Sayın İlkin
Fotograflardaki hoyalarınız sağlıklı görünüyor.Sitede gördüğüm kadarı ile en başarılı sonuçlara ulaşan sizsiniz.Tebrikler.H Nummularioides (bende henüz yok ) erken ve bol çiçeklenen bir tür. Bu 3 bitkinin toprakla buluştuğu zamanları yani yaşlarını belirtirseniz gelişim hızları konusunda daha sağlıklı bir değerlendirme yapabiliriz.

İlkin
08-07-2010, 09:54
Güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim sayın HYDROSUCCESS. Elimden geldiğince iyi bakmaya çalışıyorum Hoyalara. Onlar da çabalarımı boşa çıkartmıyor. Grupta gerçekten bu işe gönül vermiş insanlar var. Onların da çabaları takdir edilesi sonuçlara varıyor. Benim bu 3 Hoya'nın geliş tarihleri şöyle...

H.wayetii geçen kış başı gibi geldi Eylül, Ekim ayı gibiydi geldiğinde. Geldiğinde 5-6 yaprak vardı üstünde. Yavaştan büyümeye başladı, sonra 2010 ilkbaharı gibi büyümesi hızlandı. Toprağı neredeyse orkide toprağı gibi çok geçirgen. Hava alması için çok iyi ama bitki çiçeğe geçtiği zaman sulamada yetersiz kalınıyorsa çiçekleri kurutuyor. Şehirdışındayken bu deneyimi iyi yaşadım.

H.bella ve H.nummularioides de 2010'un mart ayında geldiler bana. H.bella 8-9 yapraklıydı.

H.nummularioides ise hafif uzunca bir çelikti. Sonra onu ben 3'e böldüm gelişmiyor diye. Aylarca bekledim bir hareket olsun diye nihayet haziran başı gibi bir kıpırtı oldu tutan çelikte. O resimde gördüğünüz dal benim budamalarım sonucu 2 yapraklı bir çelikken birkaç ayda bu hale geldi ve çiçek sapları çıkarttı. Mevsimin ve nemin gelişimde çok önemli etkileri var doğrusu.

H.nummularioides'in çiçek tomurcuklarından bir tanesi.

158708

maki01
08-07-2010, 12:03
H.nummularioides de çok güzelmiş sevgili İlkin, miniş çiçeği hayırlı olsun.

Daha önce de sormuştum hoyaları budama nedenini. Amaç tek bir dalın uzaması mı? Yani diğer sürgünlere harcanacak eneriyi, bir dala yükleyerek çiçek açmasını sağlamak mı?

Pubx 282'im (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=669609&postcount=215) öyle güzel sürgünler verdi ki, budamaya kıyamıyorum :)

İlkin
08-07-2010, 13:12
Ben Hoyalarda budama hiç yapmıyorum sevgili maki. Sadece bir çelik geldiği zaman tutmama ihtimalini göz önüne alıp eğer çelik uygun ise birkaç parçaya ayırıp öyle saksıya alıyorum. Köklenip büyümüş hoyaları da isteyen birisi olunca bitki de uygunsa kesip yolluyorum. Ama hep dediğim gibi sürgün gözünden çiçek çıkmamışsa ve bitki boyna uzayıp gidiyorsa o çiçek açmamış gözden hiç çiçek gelmiyor. Hep yeni sürgünlerden ve daha önce çiçek açmış tomurcuklardan çiçek geliyor. Bitki eğer çok büyümüş ise o zamana kadar da hiç çiçek açmamış ise budama yapılabilir bence. Ben şahsen hoyaların evin her yerini sarmasını, oralara buralara uzanmasını istemiyorum. Bir dünya hoyamız olduğu için de çok çok uzamalarına izin veremem yer darlığından dolayı.

Bakalım h. nummularioides çiçeklerini büyütecek mi? Çok istiyorum onun çiçeklerini görmeyi.

Bu aralar karıncalarla da başım dertte çiçeklerden yere damlayan sulara geliyorlar. Yerleri temizleye temizleye bir hal oldum. :mad:

maki01
08-07-2010, 13:28
Teşekkürler sevgili İlkin,

Kerrii için ben de kara kara düşünmekteyim. Gövde çok esnek olmadığı için sardırma sorunlu oluyor. İtiraf geliyor :))

Kerrii'm çiçek sürgünü verip, açmak üzereyken zorunlu saksı değişimi yapmıştım. Bambu çubuklar da geldi ya, süsleyeyim istedim. Sardırmaya çalışırken çiçekli sürgünün altından beyaz sıvı akmaya başladı. Kırılmadı ama ciddi bir tehlike atlattık. Çok utandım nasıl böyle bir şey yaptım diye, çok da kızdım kendime. Neyse ki yarasını onardı ve dökülmeden çiçeğini görebildim. Hemen üstündeki ikinci çiçek tomurcuğu ise gelişemedi, hala aynı büyüklükte duruyor.

Artık dokunamıyorum, nereye nasıl sığdıracağımı da bilmiyorum:) Tavana erişmesi için önümde uzun bir süre var diyerek geçiştiriyorum...

Hydrosuccess
08-07-2010, 18:25
Sayın İlkin
Görüntülediğiniz 3 tür de bende yok.Değerlendirmem teorik bilgilere ve genel deneyim/gözlemlerime dayanacak.Her 3 tür de 'beginner plant' yani kolay köklenen dallanan türler.Nummularioides ve bella bende de olsaydı herhalde aynı boyda olurlardı.Ancak Wayetti'nin kışı (terim bitkilere ne kadar uymakta sorgulamalıyım) hibernasyonda yani uykuda geçirdiğini belirtiyorsunuz.Adana kışın İstanbula göre daha sıcak ve aydınlık.
Yanlış giden bir şeyler olmalı.Bu türlerin çoğunun doğasını yani az değişim gösteren yüksek nem sıcaklık ve ışık ortamlarını irdelemeliyiz.Benim geçen sonbaharda Hollanda'dan getirttiğim çelikler kayıpsız köklendi ve tüm kış boyunca (ilkbahar ve yaza yakın oranda ) yaprak,yan dal çıkardı.Sizin her 3 bitkiniz de şu an sağlıklı ve umalım ki çiçeklerini açsınlar.Ancak her 3 tür de internette gördüğünüz gibi erkenden ve bol dallanma gösteriyor.Bitkilerinizde olduğunu düşündüğüm ve sitede örneklerini de gördüğüm en büyük problem köklenme yetersizliği.
Bitkiler zayıf kök=yetersiz besin emilimi ile ancak tek gövdeyi büyütmeye çabalıyorlar.Çiçeklerin açamadan dökülmesi kuruma ve çok sulama halinde yeterince emilemeyen suyun göllenmesi=çürüme sadece beklenilen ve gördüğüm kadar ile sıklıkla yaşanılan sonuçlar.Toprak karışımlarında hoyalar gibi epifitik bitkileri yetiştirmek gerçekten zor ve henüz üzerinde çalıştığım bir konu.Tanımladığım problemler ile başetmek ve hoyalara doğalarına uygun bir yaşama ortamı oluşturmak hidrokültür yöntemleri ile mümkün.

İlkin
09-07-2010, 10:51
Sayın HYDROSUCCESS bitkiler için hydrocultur'un ben de kullanılmasından yanayım. Bu temin edilemiyorsa kesinlikle orkide harcından bol bol koymak lazım. Yalnız bunları yaparken de sulamayı eksik etmemek gerekiyor. Özellikle benim gibi çok sıcak bir iklimde yaşıyorsanız sadece hydrocultur içinde büyüyen bir hoya sağlıklı olamıyor. Neredeyse hergün sulanması gerekiyor.

Ben tüm hoyalarımda hiçbirşeyi aşırıya kaçmadan yapıyorum. Gübrelemeyi de eksik bırakmamaya çalışıyorum. Yazın ayda iki kere gübre veriyorum. Kışın da 1 ya da 2 kere gübreliyorum. Sadece su ile bitkiler evde beslenemiyor. Mutlaka takviye almaları lazım. Bendeki Hoyalar tek bir daldan uzuyorlar, daha sonra alt gözlerden de yan dallarını vermeye başlıyorlar. H.wayetii kışın hiç hareketsiz kalmadı, geldiği zamandan beri yaprak çıkartıyor. Sadece büyümesi baharla birlikte hızlandı. Kışın doğal olarak ortam soğuk ise uykuya geçiyor tüm bitkiler. Benim iş yerindeki hoyalarımın hepsi kuzey cepheye bakıyor. Doğal ortamlarında hoyalar ağaç diplerinde büyüyen direk güneş ile temas etmeyen, yaprak aralarından süzülen ışıkla büyüyen bitkiler. Kışın da akşamları atölyemde bir ısıtıcı çalışmadığı için gerçekten çok soğuk oluyor. 3-4 dereceye düşüyor sıcaklık.

Benim kendi bölümümde h.cornosa'nın saksısını dolduran kökleri ilgili bir fotoğraf vardı. Ona bir göz atmanızı rica edeceğim. Aynı şekilde h.kerrii'de de saksı değişimini birkaç kere yaptım. H.obscura da boyna köklerini saksıdan çıkartıyor. H. serpens de öyle... Diğer saksılarda bulunan türlerin de arada kökleri yukarıdan görünüyor. Onlara da toprak takviyesi yapıyorum, besinsiz ve nemsiz kalmamaları için. Köklenme ile ilgili bir problemim yok o yüzden. :) Bir ara evdeki türlerin fotoğraflarımı da çeker yüklerim buraya fikir vermesi açısından. Özellikle h.meliflua'nın gelişimini çok seviyorum. Her yerinden dal çıkartıyor, uzuyor... Bu hoyalarla uğraşmak ve gelişimlerini izlemek çok keyif verici. Tek şartla onları mutlu etmek mümkün; o da her türün ihtiyacı farklı. Mesela h.vitiensis asla çok suyu sevmiyor. Onu mümkün olduğunca hydrocultur ve orkide harcı olan bir saksıya aldım. Gelişimi çok güzel şuanda. Bitkilerin ihtiyaçlarını göz önüne alıp bakımlarını da ona göre yaptığımız zaman onlar da bizleri karşılıksız bırakmayıp çiçekleri ile ödüllendiyorlar işte.

a1919
09-07-2010, 12:28
Sevgili İlkin ve elinde değişik türlerde hoya olan arkadaşlar,
Yazdıklarınızı ilgi ile takip ediyorum ancak türlerin ihtiyaçlarını daha iyi anlamak için yeni bir sayfa açıp türün adı, toprak ihtiyacı (toprak türü), su ihtiyacı, besin ihtiyacı, ışık ihtiyacı vs. (siz daha da artırabilirsiniz bu listeyi) gibi bilgileri bir tablo haline getirip yayınlayabilirseniz aslında benim gibi bu işe yeni başlayıp farklı türler yetiştirmeye çalışan arkadaşlara çok büyük kolaylık sağlamış olursunuz. İstediğim şeyin çok kolay olmadığının farkındayım ancak sizlerdeki bilgi birikiminden faydalanmak istiyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim.

(Böyle bir bilgi biryerlerde varsa link de verebilirsiniz aslında :) )

maki01
09-07-2010, 14:26
Sevgili İlkin,

Her fırsatta paylaştığın bilgi ve deneyimlerinle bizlere, yani sizden sonra gelen hoya yetiştiricilerine verdiğin destek için bir kez daha teşekkür ediyorum.
Gübre kullandığından söz etmişsin. Ne kullandığını paylaşırsan sevinirim.

Benim hoyalarımın da kök gelişimi çok güçlü. Bunda ROA'nın katkısının çok fazla olduğunu düşünüyorum. Sayfamda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21396&page=7) yayınladığım son saksı değişimindeki kökleri görebilirsiniz. Daha önce de kerrii'de çiçek açma aşamasında saksı değiştirmek zorunda kalmıştım

Hydrosuccess
09-07-2010, 15:19
Sayın İlkin
Sitede 2007'den itibaren görüntüleri paylaşılan sizlerinkiler de dahil çok başarılı yetiştirme örnekleri var.Ben de zaman zaman imrenerek izliyorum.Bitkilerin toprakta (biz hobiciler açısından saksıda ) ye tiştirilmesi doğal görünen ve yaygın uygulama.Ancak tek yöntem bu değil.Sitede yer alan topraksız tarım ana başlığında da işlendiği gibi dünyada ve Türkiyede ticari olarak bitkiler (çoğunlukla domates biber gibi mevsimlikler )topraksız yöntemlerle yetiştiriliyor.Ev bitkileri de bu yöntemle yetiştirilemez mi ? Evet yetiştirilebilir ve yurtdışında bazı hobiciler yetiştiriyor.Öyleyse hoyalar topraksız olarak yetiştirilebilir mi ? Evet yurtdışında çok az sayıda hobici tarafından.Ya Türkiyede... Hoya türlerinin çoğu (satışta olan türler gözönüne alınırsa ) terrestrik değil epifitiktir.Yani toprakta değil tropikal yağmur ormanlarında ağaç dalları üzerinde ve ağaç kovuklarında köklenirler.Yaşam tarzları daha çok hidrokültüre uygunluk göstermektedir.Hidrokültür ile ilgili yakınmanız (kuruma problemi ) çok gerçekçi çünkü ülkemizde nem oranı tropikal yağmur ormanları ile karşılaştırılamaz.Hoyalar ülkemizde doğal olarak yetişmiyor ve yetişemez.Biz hobiciler evlerimizde koşulları zorlamalı ve uygun ortamı oluşturmaya çalışmalıyız.Topraksız yetiştirme yöntemleri (hidrokültür bunlardan biri ) bize bu konuda yardımcı olabilir.Adenium hoya Schlumbergera pachypodium ve euphorbia aynı ortamda ve aynı sulama rejimi ile (sayın a1919'un sorularına tek cevap oluşturacak şekilde ) ev koşullarında büyütülüp çoğaltılabilir mi ? Evet bu mümkün ve gizemli mucizevi bir şey değil.Sadece bitkilerin doğası değerlendirilmeli uygun yöntem geliştirilmeli uygun malzemeler bulunmalı bolca deneme yapıcı tartışma bilgi alışverişi...

İlkin
09-07-2010, 18:09
Sevgili maki hepimiz burada deneyimlerimizi gözlemlerimizi paylaşmalıyız ki en güzel şekilde bitkilerimize bakabilelim. :) Gübre olarak ben mog adlı gübreyi kullanıyordum. Benim mail adresime, üye olduğum bir başka bitki grubundan gelmişti bu gübre ile ilgili tanıtım. Gübreyi kullandım çok da memnun kaldım. Kumkuat, kaktüslerde de kullandım aynı gübreyi. Sonrasında haşlanmış yumurta suyu ile ara ara sulamaya devam ettim. H.cornosa'nın yapraklarında yeşil lekeler çıkınca Mutlu Bey'e mesaj attım neden böyle oluyor diye. O da gübre eksiği var bitkinizde dedi, bir sürü çiçek açınca güçsüz düşmüş demek ki! İz elementleri ile birlikte 2 tür gübre yolladı bana, şimdi onları kullanıyorum... Roa'yı kullanmaya hiç cesaret edemedim doğrusu ama sizin bu konuda çok başarılı olduğunuzu görüyorum. Ellerinize sağlık...

Sayın HYDROSUCCESS, hydrocultur ile ilgili dediklerinize katılıyorum ama benim için tek olumsuz nokta şu. Eğer hoyalara sera veya akvaryum türü kapalı bir alanda bakıyorsanız ya da devamlı nem ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hiç bitkilerinizden ayrılmıyorsanız gayet güzel bir şekilde hydrocultur ile bu türlere bakabilirsiniz. Ayrıca çok suyu sevmeyen türlere de bu yöntem ile gayet güzel bakılabilir. 2 senedir baktığım tohumdan büyüttüğüm Adeniumlarım var. Onların saksı harcı da olduğu gibi geçirken, su tutmayan toprak var. Hydrocultur bu tür suyu sevmeyen bitkilerde de kullanılabilir bence. Geçen hafta 2 tür hoyam çiçek tomurcuğu verdi. H.minibelle'nin toprağında hiç hydrocultur karışımı yoktu. Toprak, torf, hindistancevizi lifleri vs. bulunmaktaydı saksı harcında, h. wayetii ise olduğu gibi hydrocultur ve orkide harcı içinde gelişiyordu. Şehirdışında bir hafta kaldım, gitmeden önce de her zamanki gibi nem ihtiyacı olan, saksı harcı kuruyan türleri suladım. Geldiğim zaman h.wayetii yeterli beslenemediği nem ihtiyacı bu sıcak havalarda da karşılanamadığı için saksı sarcı kurumuştu ve tomurcuklar saptan itibaren kuruyup dökülmüştü. H. minibelle'nin ise tomurcuk gelişimi sürüyor. Dediğiniz gibi bu bitkiler Türkiye şartlarında büyümeye elverişli bitkiler değil, onlara özel çabalarla bakabiliriz. Tropikal iklim bitkisi olan hoyalar ev ortamında devamlı gözlemle ve bakımla hydrocultur içinde büyütülebilir bence de ama uzak bir mesafeye gidersek onları kaybetmeyi göze alamayacağım için ben saksı harcına nem tutacak başka topraklarda eklemek zorundayım. Tabii devamlı gözlemlemeye hatalar varsa onları bulmaya devam ediyorum, ediyoruz. Hepimiz daha yolun başındayız... :)

Hydrosuccess
09-07-2010, 19:15
Sayın İlkin
Hoyaların Türkiye'de saksılarda toprak karışımları ile yetiştirilmesinde yaşanan en önemli problemlere ( gözlemleriniz ve yorumlarınız ile )
değindiğinizi düşünüyorum.Yine bitkinin doğal ortamını hatırlamalıyız.Yüksek ve sabit nem ,yıl boyunca fazla değişim göstermeyen süzülmüş ama az olmayan ışık ve yıl boyunca fazla değişim göstermeyen (ama güney bölgelerimizin meşhur sıcaklarından fazla olmayan)sıcaklık.Şu an için ilk faktörü irdeler isek satışta olan hoya türlerinden sanırım sadece H. İmbricata yaprakları için de yüksek nem yani terraryum istemektedir.Diğer türler bir şekilde dünyanın her yerinde evlerde yaşayabilir.Ancak hoyalar kök bölgesinde yüksek ve devamlılık gösteren neme ihtiyaç göstermektedir.Endonezyada bir hoya çeliğini ormanda ağacın dallarına bırakırsanız köklenip büyüyebilir.Biz de kökler için aynı ortamı yaratmalıyız.Sizin saksılarınıza kattığınız ve hidrokültür olarak tanımladığınız Hydroton yeterli su tutuculuğa sahip değil gibi görünüyor.Benim tamamen terkettiğim bir malzeme.Tüm hoya yetiştirenlerin temel sorunsalı aynı. Hem toprak geçirgen olsun(kökler hava alsın.) hem de bitkinin doğasına uygun şekilde kök çevresinde yoğun nem sağlanabilsin.Bunun 3 çözümü var gibi görünüyor.Eğer mümkünse Endonezya Tayland vb hoyaların doğal olarak evlerin bahçelerinde açıkta yetiştiği ülkelere taşınmak.Bu koşulları sağlayacak toprak karışımları geliştirmek ve tamamen topraksız olarak bitkiyi kök çevresinde hava/suyu tutan bir madde içinde yetiştirmek.İlk çözüm pek gerçekçi değil...İkinci çözüm sizler dahil hoya yetiştiren (toprakta yetiştirmekte ısrar eden)hobicilerin tercih ettiği.Bunun için ben de uğraşmaya başladım ve teorik olarak başarılı olacağımı düşünüyorum.Üçüncü çözüm yolu benim tercihim ve sorunsuz gidiyor.Hoyalar için ışık ve sıcaklık nem kadar hayati önemde değil ve Türkiyede yeterince sağlanabiliyor.Kök bölgesinde nem korunabilirse hoyalar her evde yaşayabilir.Aksi halde Hollandalı bir satıcıdan bitki satın alabilir veya İskandinav hanımefendilerin sitelerinden yetiştirdikleri türleri tanıyabilir miydik ?

~Dünya~
17-07-2010, 06:46
Merhaba bugün merdivenlerde mum çiçeğinin çiçeklerini ve birkaç parça yaprağını savrulmuş halde buldum iyi durumda olan yapraklarından 3 tanesini aldım yetiştirmek istiyorum ama yapraktan büyütebilir miyim bilmiyorum. Nasıl yapabileceğim konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

-------------
Çok mutluyuumm

Kısa süre yapraklarını bulduğum mum çiçeklerini suda köklendirdim hatta birinin köküde yeşil çıkıyor galiba yaprak vericek direk toprağa dikmelimiyim yoksa biraz daha beklemem gerekir mi yanlış bir şeyler yapmak istemiyorum işte kıvırcık yamuk ve damarlının fotoğrafı :))

Hydrosuccess
17-07-2010, 09:14
Sayın Dünya
Mum çiçeklerinin tek yaprakları kolaylıkla köklenir ve yıllarca yaşayabilirler.Ancak dal ile birleştiği noktadaki büyüme ucunu içermiyorsa (Sizin fotoğraflarınızdan anlaşıldığı kadarıyla yapraklarınız büyüme ucu içermiyor.) yeni yaprak veya filiz vermezler.

maki01
17-07-2010, 10:59
Sayın Dünya,

Düşük bir ihtimal de olsa yapraktan sürgün alınabildiğini duymuştum. Umarım sizinkiler de verir.

nazlı hilal
22-07-2010, 18:26
Yapraktan çoğalabileceğini bilmiyordum...

emrecey
23-07-2010, 06:55
Hem kocaman, hem çiçekli. En alttaki yaprakların dili olsada bu zamana kadar

nasıl geldiklerini anlatsa. Yaptığınız bakımı anlatır mısınız sayın emrecey???

pek bakım yaptığımız söylenmez. ama yerini değiştirmiyoruz hiç 20 yıldan beri bizde bu çiçek.

Buda felan da yapmadık çiçeğimize. sadece suyunu verip, arada birde yapraklarını siliyoruz okadar.

Sevgi Durul
23-07-2010, 11:57
Mum çiçeğim;

Son durum,
162299

ELTAY
24-07-2010, 11:51
Herkese Merhabalar,
Benimde yaklaşık 3-4 yıllık bir mum çiçeğim var.Güneş alan bir yerde,ilk defa bu sene çiçek açtı.Ama bir aya yakın oldu yaprakları solmaya başladı ve toprağı hiç kurumadı bende sulamayı kestim ve toprağını değiştirdim.Baktımki kökleri ayrılmış çok üzüldüm.Yinede toprağını değiştirdim belki yeniden canlanır diye.Çiçeğimi kurtarmak istiyorum.Yaprakları tam solmadı ama bazı yaprakları kıvrılmaya başladı.Sizce ne yapmalıyım,lütfen deneyim sahibi arkadaşlardan bilgi bekliyorum

Perihan Bayram
24-07-2010, 12:38
Benimde yeni mum çiçeğim var,epey büyüdü,ama çiçeklenmedi.Annemin çiçeklerinden olduğu için,onu çok aradım ve buldum.Ama internette reklilerinin de olduğunu gördüm,öyle güzeller ki,adedeta aşık oldum.Nasıl bulabiliriz ? Arkadaşlar bu konuda bilginiz var mı ?

Perihan Bayram
24-07-2010, 12:46
İnternette bulduğum renkli mum çiçeklerinden birkaçı.Saksıdaki taze Hoya ise benim yeni ektiğim pembe Hoya.

Sevgi Durul
24-07-2010, 12:51
Bir yanlışlık var galiba. Bu hoya yeni dikilmişe benzemiyor, benim üstteki hoyam, iki senede bu hale zor geldi. Yani gelemedi.

Perihan Bayram
24-07-2010, 12:52
Arkadaşlar,ben aranızda yeniyim ve sizleri hoşuma giderek izliyorum.Yukarıdaki hoya öyle güzel ki,nerden,nasıl bulablirim.Aslında tüm çeşitlerinden isterim ama elime geçer mi bimiyorum ?

Perihan Bayram
24-07-2010, 12:56
Söz gelişi yeni,en az dört aydır bende,daha önce seradan bir tesadüf eseri buldum,bir tek bu vardı ve küçüktü,hemen aldım,salonumda büyütüyorum.

Sevgi Durul
24-07-2010, 12:56
Aramıza hoşgeldiniz. Arkadaşlar yurt dışından ortak sipariş yapıyorlar. Onun başlığı ayrı, fakat ben link vermeyi bilmiyorum. Arkadaşlar yardımcı olacaklardır.

Perihan Bayram
24-07-2010, 12:58
Son fotoğraflarını yüklerim,şimdi daha da büyüdü,sürgünleri uzuyor.

Perihan Bayram
24-07-2010, 13:19
Mum çiçekleri çocukluğumdan beri evimizden hiç eksik olmazdı.Benimde yıllarca salonumda bir baştan,bir başa büyük mum çiçeklerim oldu.Onları çok gözlemledim.Mum çiçeği dikerken tomurcuklu dalından dikilirse,kısa bir süre içinde çiçek açar,nedeni tomurcuk dediğim aslında eski çiçeğinin koçanı,aynı yerden tekrar çiçeklenir,bu yüzden çiçekleri döküldükten sonra koçanı kati surette koparılmamalıdır çünkü o yeniden taze çiçek veriyor. Paylaşmak istedim.

Sevgi Durul
24-07-2010, 13:31
Sevgili perihan bayram, hoyanız yerini sevmiş anlaşılan, hem de köklü almışsınız. Ben benimkini çelikten yetiştirdim. Bir süre sonra fazla sulamaktan çürüttüm. Üstten çelik alarak tekrar köklendirdim, tabii büyümesini geciktirmiş oldum.

bıcırık
24-07-2010, 14:21
sevgili mismelas hoyam yaprak kenarından bir filiz verdi...oleyyyy...başardım galiba...tekrar teşekkür ederim....umarım çiçeklerinide görebilirim....

Hydrosuccess
25-07-2010, 22:45
Çelikten yetiştirdiğim 1 yaşından küçük diğer H. Carnosa pink de ilk çiçeğini açmak üzere.Çiçek öbeği çok büyük değil ama 'uzun yıllar gerekli' mitini (en azından topraksız ortamda) yıkması açısından önemli...

Perihan Bayram
29-07-2010, 12:55
İşte Hoya'mın son halleri.

Hydrosuccess
30-07-2010, 16:16
5107 no'lı mesajımdaki küçük hevesli hoya sonunda çiçeklerini açmayı başardı.Topraksız ortamda Hoya türleri için çelikten çiçeğe gereken süre H. Carnosa,Pubicalyx ve Lacunosa'da 1 yıldan kısa.Sitede çiçekleri henüz paylaşılmamış 2 yeni tür de Ağustosta çiçeklenebilir.Çiçeklenme süresinde belirgin kısalma tesadüfi değil tekniğin getirdiği bir avantaj gibi görünüyor.Sanırım şimdi yapılması gereken, topraklı ortamda aynı başarıyı sağlamak için neler değişmeli sorusuna birlikte cevap aramak.
Bitkinin genel görünümü ve kısmen açan çiçeklerin küçük çanları andıran detayları...

SerDag
30-07-2010, 19:36
merhaba,
"mum çiçeği kardeşliği"ne ortak olarak minik bir hoya edindim. yaz başı balkona koymayı akıl etmemle bir anda yapraklar çıkarmaya başladı. tüm kış aynı boyda kalmıştı, sürgününü elleyince küsüp yenisini beklemek zorunda bıraktı beni. bu da benim kuzum. daha çok yolu var.

Hydrosuccess
30-07-2010, 22:35
Saatler içinde çiçekler tam olarak açıldı ve alışılmış görüntü oluştu.Bu genç bitkinin çiçeklerinin kokusu gelişmiş bitkilerinkinden hiç de az değil...

ankdemir
03-08-2010, 11:43
Ben iki tane çelikten köklendirerek mum çiçeği dikmiştim. Yeni sürgünler vermeye başladılar. Bir tane de yapraktan köklendirip diktim ama daha yavru çıkarmadı.

Perihan Bayram
03-08-2010, 17:13
Arkadaşlar,Hoya çeşitlerini nasıl buluyorsunuz ?Ben Mersin'de oturuyorum,renkli Hoya'lardan ve Serpens cinsinden istiyorum,yolunu gösterirseniz mutlu olurum.

Faruk
03-08-2010, 23:39
Sayın perihan bayram "Siparişler" başlığı adı altında mum çiçeği ile ilgili ortak siparişler sayfası var. O sayfayı sürekli takip etmenizi öneririm. Sayın dkp sağolsun sipariş dönemlerinde aracı oluyor ve benim gibi hoya severler ithal hoya türlerine sahip oluyor...

Perihan Bayram
04-08-2010, 17:05
Bilgileriniz için çok teşekkürler Faruk bey.Takip ederim ve inşallah benimde renkli,güzel hoya'larım olur.

ankdemir
05-08-2010, 08:12
Bu iki çelikten diktiğim mum çiçeğim. Yeni sürgünleri var.

164284

İlkini yapraktan köklendirip diktim. Daha bir gelişme yok, bekliyorum. Diğeri gene yapraktan dikildi, gelişiyor yavaş yavaş.

164285

164286

Perihan Bayram
07-08-2010, 13:15
Sanırım hoya siparişi şu günlerde yok,biliginiz olduğunda bana haber verirseniz sevinirim Faruk bey.Ben yeni üye olduğum için tecrübem yok,sizin bilginiz bu konuda çok fazla,çeşit isimlerini bulup istediklerimi buraya yazarım,korkum getirttikten sonra kurumasıdır,garantili köklü hoyalar bulmak isterim.Selamlar.

Faruk
07-08-2010, 22:23
Sanırım hoya siparişi şu günlerde yok,biliginiz olduğunda bana haber verirseniz sevinirim Faruk bey.Ben yeni üye olduğum için tecrübem yok,sizin bilginiz bu konuda çok fazla,çeşit isimlerini bulup istediklerimi buraya yazarım,korkum getirttikten sonra kurumasıdır,garantili köklü hoyalar bulmak isterim.Selamlar.

Köklü hoya türleride getirtiliyor sayın perihan bayram...

nazlı hilal
11-08-2010, 09:46
Faruk köklü güzel türlerden bende getirteceğim,ne olur benide haberdar et.Nasıl getirtiliyor onuda hiç bilmiyorum,hatta türleri isimleride bilmiyorum,isimleriyle birlikte buraya resimlerini atabilirmisin her türden getirtebilirmiyiz.

Fatih
11-08-2010, 10:18
Faruk köklü güzel türlerden bende getirteceğim,ne olur benide haberdar et.Nasıl getirtiliyor onuda hiç bilmiyorum,hatta türleri isimleride bilmiyorum,isimleriyle birlikte buraya resimlerini atabilirmisin her türden getirtebilirmiyiz.

Nazlı ablacığım sipariş verilen site bu (http://www.paulshirleysucculents.nl/).

Eğer ben türleri incelemek resim bakmak istiyorum dersende diğer siteler(bazıları):
Tür isimlerine tıklayarak bakabilirsin.
http://www.lacunosa.se/gallery/view/sp/401

http://www.megalaster.com/gallery/en/a/

http://www.rare-hoyas.com/Catalog.htm (biraz yavaş açılıyor genelde beklemek gerekiyor.)

nazlı hilal
14-08-2010, 15:58
Fatih,buradan beğendiklerimizi birebir aynını getirtebilirmiyiz,kargoyla birlikte fiyat ne tutar,ne kadar sürede gelir.Türkiye ikliminde yaşarmı,bende cornasa var sadece...

Perihan Bayram
16-08-2010, 12:40
Fatih,buradan beğendiklerimizi birebir aynını getirtebilirmiyiz,kargoyla birlikte fiyat ne tutar,ne kadar sürede gelir.Türkiye ikliminde yaşarmı,bende cornasa var sadece...
Bende de sadece CORNASA var,malum,Türkiye'de bu tür yetiştiriliyor.Sizin gibi bende merak ediyorum,acaba köklü ve çiçekli sahip olabilecekmiyiz?

nurcan dalmis
16-08-2010, 14:10
Selam arkadaslar herkese hayırlı ramazanlar dilerim bu sabah kalktıgımda sayın bırıcıkın bana gondermıs oldugu mum cıcegınde fılız tomurcuklarının belırdıgını gordum cok mutlu oldum ona tekrar tesekkur edıyorum...

Jezebel
16-08-2010, 14:21
Sevgli Acemifüsun ' un bana hediye ettiği Hoya carnosa gelişmeye karar verdi .
Sanırım biraz utandı , yeni gelen hoyalar çoştu da , bu da geri kalmak istemedi ;)

Fatih
16-08-2010, 15:04

Sipariş verilen site: www.paulshirleysucculents.nl burda mevcut ürünlerden sipariş veriyoruz köklü ya da çelik (rooted or cuttings) olarak alınıyor.