View Full Version : Mum çiçeği (Hoya carnosa)
bende mum ciceği celiklerinden istiyorum istanbulda nerden temin edebilirim buyuk yapı marketlerın bahce bolumunde varmıdır su ana kadar hıc gormedım veya tohumu falan varmı acaba bılgı verırsenız sevınırım
Bendekide hala iki yaprak duruyor.Gelişme yok.O büyüyecekte çiçek açacak.:)
En iyi gelişmiş bir tane bulmak.Yok ben sabredemiyecem..
Menekşe sevdalısı
27-03-2007, 19:58
Bende mum çiçeğime bugün kavuştum.Şimdi o çeliği suya koyup köklenmesini beklicem.Hemde çok güzel bir çelik.Darısı arayıpta bulamayanların başına;)
Benim mum çiçeğimin sadece 8 yaprağı var.1senede 3 yaprağı oldu.
Merhaba
Ben sırf bu çiçek için buraya üye oldum.
çiçeklerden nerdeyse hiç anlamam ama yazdıklarınızı okumaya çalışıyorum. Ben de bi yerden bulup yetiştirecem bu çiçekten...
Benim endişem şu. Yazın bizim ev çok sıcak oluyor ve de Trabzon da olmamız nedeniyle nem oranı hayli yuksek. acaba bu durum çiçek için olumsuz mudur?
bi de güneş olayı var, öğle ve öğleden sonra güneş batana kadar kesintisiz ışık girer odama. çiçek yanmasın sıcaktan ?
Tekrar herkese merhabalar...
Benim mum çiçeği çeliğim bir haftadır suda ama hiç bir kökleşme belirtisi yok acaba normalmidir.
Mine Pakkaner
30-03-2007, 07:38
Bir hafta çok erken, endişelenmeyin.
Bekir, mum çiçeğini bulabilirsen, güneşli ortamdan rahatsız olacağını sanmam.
Bu arada bizim, yeni gelen arkadaşların tanıştığı bir başlığımız var.
Zeonka oksijenli su tarifini uyguladın değil mi?
Az önce attım orayaa mesaj. BU hafta sınav haftam.BU hafta aramaya çıkmıyacam çiçekçilerde falan. Anca msn de falan arkadaşlara sorarım, sizde bu çiçekten var mı diye.
ama önümüzdeki hafta kesin bulacam çiçeğimi..
kiiirmiziii
30-03-2007, 11:30
arkadaşlar sizlere bir haberim var.kim demiş mum çiçeği hemen açmaz diye.kaseriya nikli arkadasımız geçen sene mart ayında bana özellikle çiçekli dallardan kestiği çelikleri vermişti.veeee mart ayındayız mum çiçeğim çiçek açıyorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.
Süper.Tebrik ederim.:)Çiçekli dal olduğu için açabilir.
papatyam
30-03-2007, 13:41
Çok güzel :) senin adına çok sevindim :):)
arkadaşlar sizlere bir haberim var.kim demiş mum çiçeği hemen açmaz diye.kaseriya nikli arkadasımız geçen sene mart ayında bana özellikle çiçekli dallardan kestiği çelikleri vermişti.veeee mart ayındayız mum çiçeğim çiçek açıyorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.
kiiirmiziii :) ne mutlu size, bizim için de koklarsınız olur mu ?
Bazılarının açıp, bazılarının açmaması kötü.
caploonba
30-03-2007, 14:02
Fotoğraflarını bekleriz.
kiiirmiziii
01-04-2007, 09:55
bu çiçeğin gelişmesi için kaseriyanın dediklerini harfiyen uyguladım,pencere kenarında sadece sabah güneşi alan bir yere koydum
caploonba
01-04-2007, 10:11
Aaaa keşke yerini değiştirmeseydiniz.
Çiçek açarken yer değiştirdimi çiçeklerini döküyormuş.
Ama inşallah dökmez.
Bir hafta çok erken, endişelenmeyin.
Mine Hanım çok teşekkürler.Okadar çok sabırsızlanıyorum ki saksısınıda aldım hergün başına gidip bir değişiklik olup olmadığını kontrol ediyorum.İşallah saksısına diktiğim zaman resminide sizlerle paylaşıcam.Yalnız Memet'in sorduğu oksijenli suya değil normal içme suyuna koydum çelikleri.Umarım yine kökleşir.Suyunu hergün tazelesemmi acaba bir yararı olurmu bilemiyorum.Birazda yağmur suyu biriktirmiştim yağmur suyu nasıl olur sizce.Tekrar çok teşekkürler Mine hanım.:rolleyes:
BenBen1967
01-04-2007, 21:57
tek kelime KISKANDIM şaka mutlu oldum çiçek açtığı için
Gerçekten kıskanılmayacak gibi değil.
Bir bitkinin çiçek açması kadar keyif veren başka bir şey olamaz bence.
Aaa mum çiçeğini pempe açıyormuş.. Ben neden beyaz açar diye biliyorum acaba ?
Bence o kadar çok çeşidi varki pembe olanını bende görmediğim için şaşırmış olabiliriz.
Süper.Çok şeker.Bol kokukulu çiçekler.
CIGDEMDULGER
02-04-2007, 13:05
arkadasım ve ben gunlerdir mum cicegi olan birilerini arıyoruz.eger bize gonderebilirseniz seviniriz.
Trabzonda mum çiçeği olup da verebilecek olan var mı ?
çiçeksever
02-04-2007, 16:02
benim mumda aynı önce pembe tomurcuk oluyor.sonra açınca beyazlı pembeli çiçek açıyor
Bizdeki bütün mum çiçeklerinin hepsi hoya carnosa, tomurcuklar açınca beyaz olacak.
Bekir, mum çiçeği kardeşliğini farketmişsindir.
Elinde verebileceği çiçek olan arkadaşların senin kardeşliğe katılman için yapman gerekenleri beklediğini anlarsın bu durumda.
Yüzük kardeşliği gibi bir şey(yüzüklerin efendisindeki gibi)
Mum çiçeklerinin efendisi mi oluyor bu da..:)
Hoyaların efendisi bence bu olmalı.
BenBen1967
02-04-2007, 20:57
bu ne muhteşem bir şey bakakaldım
Benim de kardeş olmamı isteyenler yok mu aranızda :(
Bana da gönderin lütfen çeliklerden. ama birden fazla istiyorum :D Ne olur ne olmaz, çiçeğin ç sini bilmiyorum henüz, ama bu çiçeği çok seviyorum. Öğrenecem artık. Bu arada kargo ne kadar tutuyor :D
hoyaların efendisi de maaşallah amma gösterişli...
Sevgili memet , of diim ben saaa
Bu ne! nasıl güzel birşey allahım ! Hemen bir mum edinmeliyim hemennnnn!!
BenBen1967
03-04-2007, 12:07
Memet bey bunun çeliği felan var mı?Yoksa sadece resmi mi var ?En kısa zamanda sera yapacak bir yer edinmeliyim bu gidişle ev seraya dönecek;)
Bir mum çiçeği kardeşi daha geldi aranıza kabul ederseniz :)
Annemin güzel bir mum çiçeği vardı ama bitlenmişti. Haftasonunda önce ilaçladık, ertesi gün de banyo yaptırıp, yanına da sarılması için yeni bir düzenek yapıp cam kenarına yerleştirdik. Baya büyük birşey ve çok tatlı oldu, inşallah bir sarsıntı yaşamaz.
Bu arada 2 de çelik aldım. Köklendiklerinde kendi mum çiçeğim de olacak :)
Bu arada annemin ilettiği bir bakım önerisi:
Çiçek açması için yalnızca güneş alması yetmiyor, güneşte büyümesi gerekiyor. (Büyüme süreci boyunca güneş alan bir yerde durmalı.) Yoksa bitki 2metre olsa bile, ucunda çiçek açan o çıkıntılar oluşamıyormuş.
Bunlar amatör bilgilerimiz tabi, kesin doğru diyemem. Ama yine de denemişlik ve görmüşlük içeriyorlar :)
Çelik bekleyenlerin sırası nerden ???
Ben sonlardayım galiba :(
Bi de Bu çiçeğin hani balı oluyor ya, bu bal zehirlimiymiş?
Bi de Bu çiçeğin hani balı oluyor ya, bu bal zehirlimiymiş?
Ben hala hayattayım :D
Demek ki zehirli değil bazıları.
Yoksa hepsi mi zehirli değil?
Bence zehir konusunu, başkalarını çiçeklerinden uzakta tutmak isteyen biri çıkarmış olmalı.
aslında ben de hayatta olduğum için sorma imkanına sahip oldum . Ben de almıştım ağzıma. Ekşi sözlükte okudum sanırım, balı zehirlimişymiş falanmış diye. demek ki değilmiş, tecrübeyle sabit...
Ekşi sözlüğe baktım bilgiler çok fazla ciddiyet içeriyor gibi değil.
En fazla çok tüketildiğinde tansiyonu düşürüyor denebilir. her çiçekte bir damla olsa ne kadar çok tüketilebilir ki?
Uğursuzluk konusunu ise konuşmaya bile gerek görmüyorum.
eee, bana kim çelik gönderiyor birkaç tane (garanti maksatlı) :D
Evet katılıyorum.Bende sırada olanlardanım.
Hazır mum çiçeğinin zamanı gelmişken bildiğim kadarıyla bu zamanlarda çeliklerden çoğaltılabiliyordu...
hercai61
05-04-2007, 21:25
Mum çiçeği isteyenler vardı sanırım,
evet,ben. Hem de TRABZONDAYIM. 61 nası çekiyor yav :D
lerdemir
05-04-2007, 22:35
Talip arkadaşlar,
Konu başlığına en başından itibaren okuyabildiniz mi?
Sevgili memet'in, mum kardeşliine kabul için yazdığı bazı kriterler vardı da...
İklimsiz
05-04-2007, 23:50
Herkese Merhaba
Uzun yıllar önce bizim evimizde de vardı mum çiçeği. İnsan yıllar geçtikçe eskinin ve güzelliklerinin kıymetini daha iyi anlıyor. Çevremde (Giresun'da ikamet ediyorum) o kadar aramama rağmen bulamadım mum çiçeğini. İstanbul'dan bir yakınıma sipariş verdim. Öyle bir tutku yani...
Hele bir gelsin, biraz büyüsün isteyen herkesle paylaşmaya hazırım.
kriterler neymiş yav, ben görmedimm
Bugün sınavlarım bitti ve şimdi baştan sonra bütün konuyu okuyup, gerekli bilgileri toplayacağım... Çiçeğime en iyi şekilde bakabilmek için...
Tüm konuyu baştan sona okudum. Aldığım notları sizlerle paylaşayım...
Mum çiçeği yani hoya carnosa çok çok zarif bir sarılıcıdır.Eski salonların kraliçesiydi. Mis gibi de kokar. Artık iyice azaldı. Elinizde varsa kıymetini bilin.
Bu güzel bitki son derece de dayanıklıdır. Ev koşullarında başarıyla yetiştirilir. Çelikleri de kolay köklenir. Kanaatkardır. Çok ciddi bir bakım isteği yoktur.
Aydınlık ve güneşli yerlerde bulunmalıdır. Karanlık ortamda bulunursa çiçek açmaz.
Genç fideleri hemen çiçek açmaz. Hafif asidik, nötral toprakları sever. Kireçli su bir müddet sonra zarar görmesine sebep olur. Humuslu toprakları sever. Saksı harcına yanık hayvan gübresi veya biofarm humus gibi organik bir malzeme katın.
Pamuklu bite karşı hassastır. Hemen bitkiyi sarabilir dikkatli olun.
Aşırı sulamadan hoşlanmaz.İki sulama arası toprağının bir miktar kurumasına izin verin. Saksı tabağında su bırakmayın, çürümeye neden olur.
Tropik kökenli bir bitki olduğundan kışı sıcak geçen yerlerde yarı gölgede olmak şartıyla dışarıda yetişebilir. Tohumdan da yetişir. Yerini ve yetişme koşullarını seviyorsa tohum bağlar. Ancak üzerinden alınan tohumlar hemen ekilmelidir.İlkbahardan sonbahar sonuna kadar 15 günde bir suda eriyen bir hazır bitki besini ile gübreleyin.
Bu son derece güzel, nostaljik bitkiyi iyi ki sordunuz, hakkında konuşması bile güzel, kokusu burnuma geldi sanki
yetiştirme: hoya carnosa en iyi, günde en az 4 saat doğrudan güneş alacağı bir yerde tutularak yetiştirilir. ancak bunun yanında, perdeden süzülen dolaylı gün ışığında da büyüyebilir. en uygun sıcaklık; gece 15-18 derece, gündüz 21 ve üstüdür. çiçek açarken istediğiniz kadar sulayın. ama bitkilerin dinlenme döneminde, sulamaların arasında toprağın iyiyce kurumasına izin verin. bahar ve yazın, her iki ayda bir bitkinizi gübreleyin. yapraksız dalları ya da gövdeleri çıkartmayın/kesmeyin, çünkü bir sonraki yıl bu yapraksız kısımlar yeni çiçekler verecektir.
Mum çiçeğinin özellikleri
Mum çiçekleri mükemmel sarılıcı bitkilerdir. Su depo edebilen kalın balmumsu yapraklara sahiptirler. Bu bitkiler için en iyi sulama yöntemi, iki sulama arasında dibinin kuru olmasını sağlamaktır. Bitkinin az sulanması ya da suyunun fazla kaçırılması durumunda yapraklarda buruşukluk meydana gelecek, açık kahverengi lekeler oluşacak ve sararma baş gösterecektir.
Eğer bitkinin kuru asma çubuğu haline döndüğünü görürseniz, bu muhtemelen yetersiz sulamadan kaynaklanmaktadır. Bu durumda ya taze yeşil kısma kadar ya da kuru kısmın sonuna kadar kesin. Bir kez köke bağlandığında, bitki tekrar çiçek açmaya başlayacak ve gelişimine devam edecektir. Bitkinin tekrar gelişmeye başlaması bazı durumlarda iki yılı bulabilir.
Bitkinin zarif yıldız demeti şeklinde çiçekleri vardır. Çiçekler kuruyup öldükleri yerden açmaya devam edeceklerdir, bu yüzden bir sürü çiçeğiniz olsun istiyorsanız çiçeğin kuruduğu bölgeleri temizlemeyin. Bitki ilk sürgünleri verirken büyümesi aldatıcı olabilir çünkü ilk başlarda yapraksız bir asma çubuğunu andırır. Yapraklar çubuktan yavaş yavaş çıkar bu yüzden sabır gösterin.
Bu bitkileri çelikleme yoluyla çoğaltabilirsiniz, eğer hormonsuz köklendirmek istiyorsanız bunun için en uygun mevsim bahardır. 7.5 - 10 cm uzunluğunda çelikleri alıp güneş ışığına bırakın, köklenmesi aylar sürebilir. Mum çiçekleri büyürken, ayda bir kere gübrelemelisiniz.
mum çiçekleri sabır ve ilgi ister.Hergün su spreyi sıkılacak yeri değişmeyecek. toprak düzenli ve hafif nemli olacak şekilde sulanması gerekiyor. mum çiçeği için beklemeye değer.
Genç fideleri hemen çiçek açmaz. Hafif asidik, nötral toprakları sever. Kireçli su bir müddet sonra zarar görmesine sebep olur. Humuslu toprakları sever.
- Güneş ışığı, arada filtre bile olsa asla direk üzerine vurmuyor ama bol ışıklı bir yerde.
- Kalorifere yakın, daima sıcak ortamda.
- Yazın balkona çıkarmam, yerini hiç değiştirmem.
- 2-3 günde bir su veririm.
- Yazın 2 haftada bir spreyle yapraklarına su sıkarım.
- Yeni sürgünlerin ucunu asla ellemem.
*********Harç için kompost ve torfu karıştırın perlit veya pomza ilave edin. Karışımı 1 lt suya 0,25 çay kaşığı limon tuzu katarak sulayınız. Saksınızı bekletiniz. Harç suyu çekince ertesi gün dikim yapınız********
396. mesaj
Kuru fesleğen toprak üstüne ovalayınız....Kokudan sinekler yaklaşmıyor...
Toprak fazla ıslak olduğunda sinek yapıyor.Birde ortam sıçak olursa sineklerin tam istediği ortam.
Saksınızın kenarına mum çiçeğinizin tutunacağı bir cubuk koyar ve yumuşak bir şekilde bağlarsanız çiçeğiniz daha güvende ve sağlıklı olur.aramıza hoşgeldiniz.
mum çiçeginin çeliklerinden nisan ayında alın su dolu bir kabın içerisine koyun 15gün **** 20 gün içerisinde iyice kökleşeceklerdir daha sonra bir saksıya sitillersiniz ben geçen sene mayıs ayında kökleştirip 15saksıya birden sitilledim hepside tuttu şu an evde 6 saksıda mum çiçegi var diger 9saksı çiçegi akrabalara arkadaşlara verdim.. bütün mum çiçeklerimin diplerine biraz hayvan gübresi verdim daha sonra bir çay kaşıgı organik gübre verdim birazda demir tozu getirdim sanayiden demir kesen hızarın dibindeki biriken demirin tozundan bir çay kaşıgıda ondan verdim çiçeklere çok iyi geldi her çiçegin demirede ihtiyacı oluyor...yalnız şunu göz ardı etmemek gerekiyor benim siteye koymuş oldugum resimlerdeki 1nolu resimdeki ile 3nolu resimdeki mum çiçegide ikiside geçen sene mayıs ayında sitilledim çiçekler birinin boyu 2 metreyi geçti digerinin boyu ise resimdede gördügünüz gibi çok küçük bunun böyle olmasının tek bir sebebi var birisi devamlı oda sıcaklıgında 15-20 derece olan yerde durdu digeri ise soguk odada oldugu için gelişmedi her ne kadar soguk odada çiçek zarar görmesede gelişmiyor...bu çiçeklerin yerinide mümkün mrtebe deişmemek gerekiyor benim önceki senelerdeki mum çiçegimi tomurcuk halindeydi yerini deiştirdim bırak çiçek açmayı çiçek kurudu...
Bu yorumları paylaşan arkadaşlara tekrar teşekkür ediyorum.
Bana da İnşallah pazartesi günü hercai61 arkadaşımız gönderecek çiçek. Sabırsızlıkla Bekliyorum. Ona da teşekkürümü tekrar etmek istiyorum.
Şimdilik herkese iyi geceler...
lerdemir
06-04-2007, 22:59
Bekir ellerine sağlık,
Çok güzel oldu böyle hepsi derlenmiş toplanmış...
Elin değmiş ve de yeri gelmişken; bir de KRİTERLERİ alabilir miyiz topluca mümkünse?
Kriterler Şunlar sanırım.
Mum çiçeği kardeşi olabilmek, eğer çiçeğiniz yoksa çelik alabilmek için.... forumda aktif olmamız gerekiyor arkadaşlar. Üyelerin tanıştığı bir bölüm var, orda kendimizi tanıtmalıyız. Kısacası bu ailenin içinde ben de varım demeliyiz, öyle bir kenarda durup beklememeliyiz... Zaten ortam gayet güzel. Burda aktif olmak, mesaj yazmak falan bir eziyet değil bir zevk. İlk sayfalarda özellikle bayaa güldüğüm yerler vardı. (ters dikme olayı) Zaten bilgi bakımından üstteki mesaj kendini gösteriyor. NEyse sözü fazla uzattım. Kriterler bunlar sanırım. Olmasa da benim içimden gelenler bunlar :))
Herkese bol çiçekli günler...
Menekşe sevdalısı
07-04-2007, 16:10
Mum çiçeği çeliğim 10 gündür bardakta suyun içinde aradabirde suyunu değiştiriyorum.Ama hala çillenmedi ne zaman çillenir hiç belirtide yok.Yardımı **** yorumu olan kardeşler arıyorum.
:confused: :confused: :confused:
:( **** me.
Benim mum çiçeği celiğim 15-20 günde çillenmişti.
yazıldı mı bilmiyorum fakat bu çiçek birde mumsu bir sıvı damlatırmış ve çıkması zor olurmuş.Ben çok küçükken komşumuzun evinde görme şansına eriştim anneme bahsettim ve şu an çok sevindi mümkünse bizde çelik alabilir miyiz?
lerdemir
08-04-2007, 01:05
Tam onikiden vurmuşsun Bekir,
Tekrar teşekkürler, ellerine sağlık...
Bir de, mümkünse, foruma yazarken, elimizden geldiğince Türkçemizi düzgün kullanmaya çalışıyoruz. :p
Kriterler şunlar sanırım.
Mum çiçeği kardeşi olabilmek, eğer çiçeğiniz yoksa çelik alabilmek için.... forumda aktif olmamız gerekiyor arkadaşlar. Üyelerin tanıştığı bir bölüm var, orada kendimizi tanıtmalıyız. Kısacası bu ailenin içinde "ben de varım" demeliyiz, öyle bir kenarda durup beklememeliyiz... Zaten ortam gayet güzel. Burada aktif olmak, mesaj yazmak falan bir eziyet değil, bir zevk. İlk sayfalarda özellikle bayağı güldüğüm yerler vardı. (ters dikme olayı) Zaten bilgi bakımından üstteki mesaj kendini gösteriyor. Neyse sözü fazla uzattım. Kriterler bunlar sanırım. Olmasa da benim içimden gelenler bunlar :))
Herkese bol çiçekli günler...
İmla hataları için özür dilerim . Hızlı yazınca olabiliyor böyle şeyler :)
lerdemir
09-04-2007, 20:01
Özür de ne demek öyle sevgili Bekir?
Sadece ufak bir hatırlatma, gündeme tekrar getirme olabilmesi için vesile olsun istedim...
:)
@Hercai61 e burdan teşekkürlerimi iletmek istiyorum.Dün göndermiş olduğu çelikler elime geçti bugün. Hemen suya koydum. Resimlerini de paylaşağım sizlerle...
Bu çiçek Hercai61 e :rolleyes:
http://www.musaulker.com/v1/wp-content/2006/04/kelebek_ile_papatya.jpg
Mum çiçeği isteyenler vardı sanırım,
Fazla çeliğiniz var mı ? :o
Merhaba,
Artık nereden bulunur bilemiyorum ama fazla çeliği olan arkadaşlar
bize verir diye bekliyoruz.Yok mu fazla çeliği olan?:)
kiiirmiziii
10-04-2007, 16:01
arkadaşlar mutluluğumu sizlerle paylaşmak istedim.çiçeğim coştu :)
Harika görünüyorlar. Maşallah. Benim mum çiçeğim 6 aydır tek yaprak bile büyümedi. Özel birşeyler mi yapıyorsunuz?
kiiirmiziii
10-04-2007, 16:08
sadece cam kenarına koydum.sadece sabah güneşi alıyor.ha bir de ben antalya dayım.belki iklimden de olabilir.
Maşallah sizi kıskanıyoruz ama...
Maşşallah maşşallah maşşallah çok güzel. (Turkcell reklamında ki gibi oldu ) :))
papatyam
10-04-2007, 16:19
Çok güzel ya Maşallah :)
maaşallah, çok güzel olmuş.
Ben birşey sormak istiyorum. bu çeliği koyacağımız suyun özelliği ne olmalı? sanki oksijenli su gibilerinden birşeyler okumuş gibiyim ama neydi hatırlamıyorum...
hercai61
10-04-2007, 18:51
@Hercai61 e burdan teşekkürlerimi iletmek istiyorum.Dün göndermiş olduğu çelikler elime geçti bugün. Hemen suya koydum. Resimlerini de paylaşağım sizlerle...
Bu çiçek Hercai61 e :rolleyes:
http://www.musaulker.com/v1/wp-content/2006/04/kelebek_ile_papatya.jpg
Papatya için teşekkür ederim Bekir. Çeliklerinin bir an önce kök salıp, salkım salkım çiçekler vermesi dileğiyle :p
bitkiseli
10-04-2007, 18:54
Kiiirmiziii,
çiçeğiniz çok güzel aman nazar değmesin bizinkilerde böyle olsun inşaallah.
hercai61
10-04-2007, 18:54
arkadaşlar mutluluğumu sizlerle paylaşmak istedim.çiçeğim coştu :)
Bu çiçek için söylenecek tek söz var Kiiirmiziii. MAŞAALLAH...
Benim çeliklerimde 2 haftadır suda hiç bir köklenme belirtisi yok.Oksijenli su da ekledim suyuna 1 haftadır bu suda duruyor.Bugün baktım 1 yaprağı sararıyor.Bende korktum acaba oksijenli sudan mı diye düşündüm kendi kendime suyunu döktüm içme suyuna koydum tekrar.Bu arada güneş alan cam kenarında duruyor.Neyapacağımı şaşırdım artık.Benim çelikler çok mu inatçı acaba.Şaka bi yana köklenmiycek diye de çok korkuyorum.
ben babamın yayladan getirdiği suya koydum. çeşme suyuna koymadım.
Mine hanımın aspirinli tarifini uygulayın suya.
lerdemir
10-04-2007, 20:20
Ayrıca günlük olarak çeliklerin yapraklarini fısfıslayın direkt güneş almadıkları zamanda.
Günde 2 kez yapsanız olur. Bu başlıın başlarında benim çeliklerime ait eklediğim fotoğraflardaki kökleri görmüşsünüzdür.
Ayrıca 2 hafta erken olabilir ısı ve ışık koşullarına göre.
Kendinizi ilave bir 2 haftaya göre hazırlayın.
Gelişmeleri aktarırsınız...
Son zamanlarda (yaklaşık 3 hafta önce) 3 adet mum çiçeği çeliğini köklendirmeden direkt saksıya ekerek bir tanesini kendime ekerek diğerlerini akrabalarıma hediye ettim.Şu ana kadar geçen zamanda herhangi bir aksilik olmadı hala canlılar.Haftada bir çok az suluyorum ve bu çiçek gerçekten fazla sudan hoşlanmıyor.Azıcık suyu artırsam hemen yaprakları buruşuyor ve sararıyor.O yüzden kişisel düşüncem çok sulamayın.Mine Hanımın dediği gibi iki sulama arası toprağın kurumasını beklemekte fayda var.
Yardımlarınız için teşekkürler.Biraz daha bekliyim bakalım.Cam kenarına koyalı 1 hafta oldu zaten.1 haftada pek güneş almayan bir yerdeydi.İşallah ondandır.Bide aspirinli suyu deniyim.Çok üstüne düştüm ya hiç kök vermiycekmiş gibi geliyo.Şimdi suda bekleyen 3 tane çiçeğim var.Diğer ikisinin ismini bilmiyorum.Onlarında resmini çekmeliyim.Misafirliğe gittiğim her yerden mutlaka gözüme kestirdiğim çiçeklerden çelik alıyorum.Biraz abartıyorum galiba :)
kendine hakim ol zeonka :)))
Kiiirmiziii,
Yutkunarak :dilli: baktım çiçeğinizin güzelliğine.. Maşallah, maşallah.. Bizim Mum çiçeklerimiz de bize bu mutluluğu yaşatırlar inşallah.;)
papatyam
11-04-2007, 07:54
Memet :(
benim kerii öldü :(:(:(
papatyam
11-04-2007, 10:05
Hiç anlamadım ki,
BenBen1967
11-04-2007, 11:06
Memet :(
benim kerii öldü :(:(:(
Bunu okur okumaz gözüm otomatik olarak saksıya döndü birde bakarım saksı yok aman yarabbim ne oldu saksıya mum çiçeğime dedim?Bir telaş gidişim vardı görseniz gülmekten kırılırdınız:)Meğer temizlikçi kadın yerini değiştirmiş.Eee be kadın ne istersin çiçeklerimden yerlerini değiştirirsin öfff çok korktum başına bir şey geldi diye.Neyse ki birşey olmamış 2 gün karanlıkta kalmış biraz korkmuş o da sanırım;)
çiçeksever
11-04-2007, 11:40
benim ilk göz ağrım.fakat kökü çürüdü.köklendirmeye çalışıyorum
papatyam
11-04-2007, 11:56
İlahi Benben :))
Bunu okur okumaz gözüm otomatik olarak saksıya döndü birde bakarım saksı yok aman yarabbim ne oldu saksıya mum çiçeğime dedim?Bir telaş gidişim vardı görseniz gülmekten kırılırdınız:)Meğer temizlikçi kadın yerini değiştirmiş.Eee be kadın ne istersin çiçeklerimden yerlerini değiştirirsin öfff çok korktum başına bir şey geldi diye.Neyse ki birşey olmamış 2 gün karanlıkta kalmış biraz korkmuş o da sanırım;)
Ah bu köklendirme işlemi yokmu ...
çiçeksever
11-04-2007, 13:09
ben yaklaşık 2 ay önce 3-4 tane çiçeğin baş tarafından ve ayrılan dallarından köklendirdim.1 tane kendine ayırdım diğerlerini dağıttım.O zaman çok kolay köklenmişti.Şimdi 1 aydır hareket yok.Zeonkanın ki gibi bende herşeyi uyguladım
çiçeklerimizin yerlerini değiştirmememiz gerektiğini okudum. Peki çeliklerimizin yerlerini değiştirmekte bir mahsur var mı? Mesela şuan benim çalışma masama akşam güneşi vuruyor. çeliklerimi bulunduğu yerden alıp buraya koydum. bunun gibi zırt bırt yer değiştirmek çeliklerimin zararınamıdır ?
DİDEMNAZ
11-04-2007, 20:07
Benim Mum çiçeğimin boyu bir metreye yakın, acaba ne zaman çiçek açacaklar bilen var mı?Hangitip besinler veriyorsunuz?KİİİRMİZİİİ maşallah.Ben de ant. ama benimki hala çiçeksiz.
lerdemir
11-04-2007, 23:00
...Peki çeliklerimizin yerlerini değiştirmekte bir mahsur var mı? Zırt pırt yer değiştirmek, çeliklerimin zararına_mıdır ?
Sanırım değildir.
Çünkü, ben kendi çeliklerimi köklenmek üzere iyi içme suyunda bekletirken, ofisimde habire ışığın vurduğu pencereye yakında, ışığı doğrudan almayacağı, ama aydınlık noktalara sürükleyip duruyordum.
Düşünsenize bir; dört yanı pencereler ile çevrili bir plaza katında, elinde yarılarına kadar su doldurulmuş, kesik, tepelerinden iki yaprakçık çıkan yarım litrelik pet şişeler ile oradan oraya dolaşan bir müfettiş. Ne garip değil mi? :D
Ona rağmen, forumun önceki sayfalarında da görebileceğiniz gibi, canavar gibi köklendiler benim çeliklerim...
O yüzden, bence, endişeye mahal yok; devam...
Benim Mum çiçeğimin boyu bir metreye yakın, acaba ne zaman çiçek açacaklar bilen var mı?
1 metre 42 santimetre olunca açacaklar standart olarak... Yoksa şu ana kadar kimse bahsetmedi mi bu konudan?
Şaka şaka... :D
Bunu kim bilebilir ki? :D
Arkadaşlar,
1-2 sera ya ve koçtaşa baktım ama mum çiçeğine rastlayamadım.
Elinde olan bir arakadaştan çelik edinebilirmiyim. Bende, başka istediği bir çiçekten kendisine çelik verebilirim. Lütfeeeeeeennnnn
Bir önceki sayfada neler yapmanla ilgili derlenmiş bilgilere, dikkatini çekmek isterim
Daha iki gün oldu çeliklerimi suya koyalı ama sanki çimlenmiş gibi geldi bana. Yoksa serap mı görüyorum :D . Yarın belli olur çimlenmiş mi çimlenmemiş mi...
Herkese selam, bende mum çiçeği arayanlardanım ama maalesef bulamadım, inşallah geç kalmamışımdır, bana bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
BenBen1967
12-04-2007, 17:50
Hemen kökcükler belli olmaya başlıyor bazen serap değildir ;)
Gerçekten de serap değilmiş. Bugün iyice belli oldu kökcükler.
Benim hemen toprak&saksı hazırlıklarına başlamam gerek :)
lerdemir
14-04-2007, 13:32
Hayırlı uğurlu olsun Bekir...
Teşekkürler lerdemir.
Saksı var evde. Toprak almam gerekli sadece. Toprağı marketten alacağım. Humuslu toprak gerektiğini biliyorum . Humuslu toprak diye satılır mı bilmiyorum . Bu konuda bir bilginiz var mı? Ben tabiri caizse "kara cahil" im bu konularda :D
lerdemir
14-04-2007, 16:20
Benim aklımda en yer eden toprak karışımı, Mine Hn'ın verdiği tarif.
1/3 oranında torf, aynı oranda bahçe toprağı, yine aynı oranda da kompost perlit karışımı... Yanlış hatırlamıyorsam tabii :))))) Yine de Mine Hn'ın o tarifini -belki de bu başlıktaydı, tam hatırlamıyorum- aramak lazım forumda.
"Harç için kompost ve torfu karıştırın perlit veya pomza ilave edin. Karışımı 1 lt suya 0,25 çay kaşığı limon tuzu katarak sulayınız. Saksınızı bekletiniz. Harç suyu çekince ertesi gün dikim yapınız"
Bu idi galiba. Hazır almak işime geliyor :D
arkadaşlar bana mum çiçeği gönderebilecek olan var mı? karşılığında bende pembe ve kırmızı yılbaşı çiçeği gönderebilirim.
DİDEMNAZ
14-04-2007, 21:31
Lerdemir ,aşkolsun, bir an inandım.Mesajı sonuna kadar okuyunca gülme krizim geldi.Gerçekten safça bir soru olmuş.Şöyle değiştirsem.Sizin çiçekler ne zaman açtı.N'olur bunada bir kulp takmayın gerçekten çok merak ediyorum.
*** benimde mumçiçeğim var şimdi nereden baksanız yaklaşık olarak 25-30 civarında çiçek açtı ben merak ediyorum ben mumçiçeğimin toprağını nasıl ve ne zaman değiştirmeliyim?şimdiden ******...
Benim de bir sorum var.
1) Çeliklerim çimlenmeye devam ediyor.Ne zamana kadar devam etmeliler?Kökcükler aşağı yukarı ne uzunlukta olmalı?
2)Çeliklerin suyunu değiştirmelimiyim?
3)Bu çelikleri nasıl saksıya koyacağım?Bu konuda hiç birşey bilmiyorum.Biraz forumda arıyayım dedim ama bulamadım.Acemilik işte.Bunlar daha önce mutlaka anlatılmıştır ama nerde ? Bana adresi verebilecek olan var mı?
Teşekkürler
Bu da çeliğimin resmi. Resim çok kötü oldu ama kökçükler belli oluyor.
http://img341.imageshack.us/img341/9612/image144rd0.jpg
Menekşe sevdalısı
15-04-2007, 18:29
Benim de bir sorum var.
1) Çeliklerim çimlenmeye devam ediyor.Ne zamana kadar devam etmeliler?Kökcükler aşağı yukarı ne uzunlukta olmalı?
2)Çeliklerin suyunu değiştirmelimiyim?
3)Bu çelikleri nasıl saksıya koyacağım?Bu konuda hiç birşey bilmiyorum.Biraz forumda arıyayım dedim ama bulamadım.Acemilik işte.Bunlar daha önce mutlaka anlatılmıştır ama nerde ? Bana adresi verebilecek olan var mı?
Teşekkürler
Merhaba aynı soruya bende cevap arıyorum.Henüz biraz daha beklemeliyim diye düşünüyorum.Çünkü benim mum çiçeğim çok uzun bir yoldan geldi.Yanlış bişeyde yapmak istemiyorum.Dolayısıyla senin soruna verilmiş cevap benimkininde karşılığı olmuş olacak.Cevabı heyacanla bekliyorum.Bol çiçekli günler...;)
Arkadaşlar elimde üç adet çelik var..
İzlediğim kadarıyla Bekir arkadaşımız hakkıyla kazanmış çeliğini..:dilli:
Ben çeliklerden birini sevgili Darla, birini de sevgili Habibe'ye göndermek istiyorum.. Elimde bir adet kalacak.. Onu da çok isteyen başka bir arkadaşımıza gönderebilirim..;)
Ben çeliklerden birini sevgili Darla, birini de sevgili Habibe'ye göndermek istiyorum.. Elimde bir adet kalacak.. Onu da çok isteyen başka bir arkadaşımıza gönderebilirim..;)
Fuara gidemediğim için üzülmüştüm bu gün. Bu haber ile moral buldum şimdi.
Çok çok çok çok çooook teşekkür ederim size. @->->--|
Fuara gidemediğim için üzülmüştüm bu gün. Bu haber ile moral buldum şimdi.
Çok çok çok çok çooook teşekkür ederim size. @->->--|
Fuara gidemediğinizi yazınızda gördüm..:( Eminim o üzüntünün üzerine iyi gelmiştir bu haber..:p Adresinizi özele yazarsanız, yarın kargo günüm..:p
Sevgiler..
:o Yazdım. Çok teşekkür ederim hfz
Merhaba aynı soruya bende cevap arıyorum.Henüz biraz daha beklemeliyim diye düşünüyorum.Çünkü benim mum çiçeğim çok uzun bir yoldan geldi.Yanlış bişeyde yapmak istemiyorum.Dolayısıyla senin soruna verilmiş cevap benimkininde karşılığı olmuş olacak.Cevabı heyacanla bekliyorum.Bol çiçekli günler...;)
Daha önce üye arkadaşlarımızın,yapmış olduğu köklendirme çalışmalarının fotoğraflarının bazılarını aşağıya yüklüyorum,herhalde sorunuza örnekli bir yanıt olacaktır diye düşünüyorum.
lerdemir
15-04-2007, 22:20
Sevgili arb73'ün eklediği fotoğraflardan son üçü benim çeliklerime ait olduğundan bir hatırlatma yapmayı bir borç biliyorum:
Sevgili Bekir ve Menekşe sevdalısı;
Şu bağlantıda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=55921#post55921) ben yukarıdaki fotoğrafları ekleyip toprağa aktarma zamanını sormuştum uzmanımıza -Mine Hn-, o da geç kalmış olduğumu söylemişti şu bağlantıda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=56313&postcount=446) görebileceğiniz üzere. Dolayısı ile, köklerin bu kadar uzamasını beklemeyin sizler sakın.
Güzel günlerde büyütelim mum çiçeklerimizi hep beraberce inşaallah...
Eğer bu çelikler biraz daha uzun süre ışık görse kökler fotosentez yapmaya başlar ve yeşerir, fonksiyonlarını kaybederdi. Levent Bey'in çelikleri acil olarak toprağa geçirilmeli yoksa kökler daha fazla büyür ve dikim sırasında kırılır, yaralanır.
lerdemir
15-04-2007, 22:23
Sevgili DİDEMNAZ,
Ben de yazarken gülmekten ölmüştüm... :D :D
Ben de çok yeniyim zaten mum çeliği konusunda.
Sevgili memet ve qitted'ın göndermiş olduğu çelikleri köklendirip büyütme aşamasındayım henüz...
Bakalım ben ilk çiçekleri ne zaman görebileceğim hayırlısı ile? ;)
Lerdemir ,aşkolsun, bir an inandım.Mesajı sonuna kadar okuyunca gülme krizim geldi.Gerçekten safça bir soru olmuş.Şöyle değiştirsem.Sizin çiçekler ne zaman açtı.N'olur bunada bir kulp takmayın gerçekten çok merak ediyorum.
Uyarınız için teşekkürler Levent bey.Ama çok güzel köklendirmişsiniz dayanamadım ekleyiverdim.O zaman arkadaşlara 1. fotoğrafı örnek verelim.
Bu arada fotoğraftaki çeliğinizin akıbeti ne oldu yaşamıyormu ?
Ful arama çalışmalarınızıda yakinen takip ediyorum bulamaz iseniz kendi fulümden bir çelik budayıp gönderirim artık size ama bu en son çare:).Memet beyin dediği gibi oluşturun bir kardeşlik..
arkadaşlar sonbaharda gelen çentiğimi diktim demiştim hatırlarsanız.ekimin üstüne yaklaşık 8 yaprak verdi.ancak birde uzun bir şey uzamaya başladı.alt yaprakların arasından.hemen çiçek açacak diye umutlanabilirmiyim acaba ne dersiniz feci sabırsızlanıyorum..
arkadaşlar sonbaharda gelen çentiğimi diktim demiştim hatırlarsanız.ekimin üstüne yaklaşık 8 yaprak verdi.ancak birde uzun bir şey uzamaya başladı.alt yaprakların arasından.hemen çiçek açacak diye umutlanabilirmiyim acaba ne dersiniz feci sabırsızlanıyorum..
Sanki kurumuş gibi, koyu renkli fırça gibi kısa sert tüylü 1- 2cm.lik bir çıkıntı tarzında ise o açacak bir çiçektir. Ama tarifinizden onun bir dal olduğunu ve tutunmaya çalıştığını sanıyorum.Mum çiçeği tırmanıcı bir bitki olduğundan sık sık uzayıp giden dallar veriyor ve o dallar çevresinde sarılacak bir yer ,şey bulmaya çalışıyor.
Çiçeklerinizin en kısa zamanda açması dileğiyle,
Bugün markete uğradım toprak bakmak için.Tek çeşit toprak vardı. Üzerinde de humusla ilgili birşey yazmıyordu. Aslında humuzun ne olduğunu da bilmiyorum ya :)
Bi de koca poşetlerde torf vardı. Su tutuyormuş galiba bu.
Bir soru daha :)
Şimdi ben ilk fırsatta toprağa geçirecem çeliklerimi. Ancak şunu halâ anlamış değilim. Çiçeğin mutlaka direk olarak güneş görmesi gerekiyor mu ? Yoksa Günboyu aydınlık bir yerde kalması yeterli mi ?
Benim koymayı planladığım yerde direk olarak güneş almıyor. Ama oda öğleden sonra devamlı direk olarak güneş alıyor.Çiçeğimi masanın üzerindeki rafa koyacağım için güneş daha altlara vuruyor. Umarım yerini sever :)
Yok illa direk güneş görmesi gerekli ise yeni yer arayışlarına girecem, annemi ikna etme operasyonlarına başlıyacam :)
kiiirmiziii
16-04-2007, 15:43
bunlarda son halleri.nazar değmesin.
papatyam
16-04-2007, 15:52
Maşallah :)
kokusunu da gönderirmisin ;)
Maşallah çok güzeller.Benim de 17 yıllık bir mum çiçeğim var.Ama başına gelenleri bir duysanız beni siteden atarsınız heralde :(
Merhaba,
Sevgili hfz beni çok mutlu ettin.
Ben sana adresimi istersen özelden verebilirim.Ama kargo ile gelirken bir şey olmaz işallah.Dört gözle çeliğimi bekliyorum çok sağol.
kirmizi, senin çiçekler böyle perdenin arkasında devamlı güneşe maruz kalmıyor mu ?
Merhaba,
Sevgili hfz beni çok mutlu ettin.
Ben sana adresimi istersen özelden verebilirim.Ama kargo ile gelirken bir şey olmaz işallah.Dört gözle çeliğimi bekliyorum çok sağol.
Rica ederim.. :o Epeydir uğraşıyordunuz bulmak için izlediğim kadarıyla..:p Ben de sitemiz sayesinde delisi oldum Mum çiçeğinin.. Adresinizi özele yazarsanız yarın da size gönderirim çeliğinizi..
Bu arada, bugün sevgili Habibe ve Ephesos'a gönderdim mum çeliklerini.. Son kalanı da Sn. Godetya rica etmiş ona göndereceğim yarın sizinki ile birlikte..
Bol çiçekli günler dilerim hepimize..;)
Kiirmizii Maşallah.
Süper.
NAsıl yaptınızda bu kadar güzel açtı.En kısa zamanda bir mum çiçeği bulmam lazım.Mahalle mahalle dolaşıyım.Belki mum çiçeğini satan biri bulurum.
lerdemir
16-04-2007, 22:47
Maaşaallah muazzam bir durum...
lerdemir
16-04-2007, 23:00
Çok şükür gayet salıklı, büyümesine devam etmekte. Yakında fotoğrafını da eklerim.
... fotoğraftaki çeliğinizin akıbeti ne oldu yaşamıyormu ?
Ful arama çalışmalarınızıda yakinen takip ediyorum bulamaz iseniz kendi fulümden bir çelik budayıp gönderirim artık size ama bu en son çare:).Memet beyin dediği gibi oluşturun bir kardeşlik..
Şu, "bulamaz iseniz" koşulunu bir kenara bırakabilir miyiz?
Çok sabırsızlanıyorum da :)
... Ful arama çalışmalarınızıda yakinen takip ediyorum bulamaz iseniz kendi fulümden bir çelik budayıp gönderirim artık size ama bu en son çare:)...
kiiirmiziii
17-04-2007, 10:56
çiçeğin durduğu yer sadece sabah güneşinin vurdugu bir nokta.çok uzadıkları için tavana çivi çakmak zorunda kaldım.çiçekler bozulmasın diye dokunamıyorum .ama çiçekler geçtikten sonra özel bir çitalardan duvar yaptıracagım ona rahatca sarması için.perdedende kurtulmuş olacak:)
Sevgili kiirmizii ellerine sağlık şaheser yaratmışsın kesinlikle.
GELDİ GEL-Dİ ;) Teşekkürler Hfz. Sevgiler.
kiiirmiziii
17-04-2007, 16:12
tesekkürler darla.bakmaya doyamıyorum.hergün yeni bir çiçek açıyor.nazar değecek:)
Benim böyle bir çiçeğim olsa onu kucaklamak isterdim öyle bir his uyandırıyor nedense.
Aman kırmızıı aman , gözümüzden sakınarak bakıyoruz. Nazar değmesin inşallah.
Merhaba benimde çiçeğim şimdi geldi.
Teşekkürler hfz..Çok mutluyummm.
Hayırlı uğurlu olsun darla. O duyguyu ben çok iyi biliyorum. :)
Benim çeliklerim toprağa kavuştu artık. İnşallah bir sorun çıkmadan yaşamına devam eder ve beni çiçekleriyle ödüllendirir.
tesekkürler darla.bakmaya doyamıyorum.hergün yeni bir çiçek açıyor.nazar değecek:)
Nazara inanırım, bence boncuk takın.
Sevgili Bekir şimdide köklendirme heyecanı sardı.Bildiğim halde yapamayacağım diye korkuyorum çok.
eline mum çiçeği çeliği olan varsa bende bir tane rica edebilirmiyim. Bide bi soru daha normalde çiçekçilerde satılmıyormu? bu çiçek
hfz eğer mum çiçeği çeliğiniz hala elinizdeyse onu ben alabilirmiyim. teşekkür ederim.
hfz eğer mum çiçeği çeliğiniz hala elinizdeyse onu ben alabilirmiyim. teşekkür ederim.
Çok üzgünüm..:o Yukarıda bir yerde belirtmiştim.. Godetya arkadaşımıza gönderdim onu da..
Sevgili Bekir şimdide köklendirme heyecanı sardı.Bildiğim halde yapamayacağım diye korkuyorum çok.
Ben her sabah kalktığımda bakıyordum çeliklere. Perdeyi açıyordum hemen oda daha aydınlık olsun diye :)
Merhaba sevgili Bekir bende eve gitmeyi çeliğime bakmayı heyecanla bekliyorum.
Güneş gelsin diye sabah bende perdeyi açtım işallah işe yarar bu kadar zahmet.
Çelikler toprağa geçince ilk yaşam belirtilerini ne zaman alıyoruz aşağı yukarı? Yani tutup tutmadığını , yerini beğenip beğenmediğini , suyunu yeterli bulup bulmadığını :)) Abartıyormuyum ne ? :)
BenBen1967
21-04-2007, 14:53
Kurumazsa yaşadığını anlıyorsun;)Benimki 2 ay bekledi ilk yaprağını açmak için .Hatta bir ara acaba bu tutmadı mı dedim?
kiiirmiziii
21-04-2007, 16:50
arkadaşlar sizlere yani bilenlere sormak istediğim bişi var.çiçeğim bol bol açtı açmasına da hiç kokmuyor.neden olabilir acaba?
Çok ilginç bir durum.Okadar güzel açmış .Ama kokmuyor.Önceden kokuyormuydu.
kiiirmiziii
21-04-2007, 17:59
yok .açtı açalı hiç kokmadı.önceden az çiçek var ben kokusunu almıyorumdur dedim.ama şimdi hepsi açtı gene koku yok.
Nazar olabilir ama.Hocalarımıza sormak lazım.
Mine Hanım
Selahattin Bey
Kokmayan cinsleri mi var yoksa.
Koku işi çok mühim. kokması lazım benimkinin. Yoksa kokmayacak mı ?
Hercai61 nerelerdesin? Kokuyor mu benimki, yani seninki ?
acaba bu tutup tutmama döneminde ki sulama yöntemimiz nasıl olmalı?
Normal bir dönemde okuduğum kadarıyla toprağı kuruyunca sulamalıyız. Ama şimdi acaba tuttumu tutmadımı derken ha bire sulayasım geliyor. Şu ana kadar kendime hakim oldum. Dayanamıyacağım artık... Biri birşey söylesin :)
acaba bu tutup tutmama döneminde ki sulama yöntemimiz nasıl olmalı?
Normal bir dönemde okuduğum kadarıyla toprağı kuruyunca sulamalıyız. Ama şimdi acaba tuttumu tutmadımı derken ha bire sulayasım geliyor. Şu ana kadar kendime hakim oldum. Dayanamıyacağım artık... Biri birşey söylesin :)
Sanırım sakin olmanız gerek.. Ve çok da sabırlı.. Belki de bu yüzdendir Mum Çiçeğinin çok değerli olması..:p Aslında herşeyin çok hızlı yaşandığı bir zamanda bize (eğer gerçekten istiyorsak) sabrı öğretiyor.. Ve belki de pek çok şeyi..;)
Çiçeğinizi çok sulayarak çürümesine yol açabilirsiniz. Nemli olması yeterlidir.. Kuruma aşaması çiçek tuttuktan sonra olan bakım kısmı..
Ben ne yaptığımı söyleyeyim yeni diktiklerime.. Üst toprak kuru olsa bile parmağımı batırıyorum bir kenarından saksının içine.. Ve toprağın daha alt kısmının nemini parmağımla hissederek ölçüyorum..:dilli: Bence çok işe yarıyor.. Sanki hissediyorum bitkinin susayıp susamadığını o zaman..:p
Bu arada diktiğim Mum çiçekleri 2 aydır hiç belirti göstermediler büyüme gibi bir konuda. Ama hiç sorun değil.. Biliyorum; hala yaşıyorlar, çünki öldüklerinde anlıyorsunuz..:(
yok .açtı açalı hiç kokmadı.önceden az çiçek var ben kokusunu almıyorumdur dedim.ama şimdi hepsi açtı gene koku yok.
Kiiirmiziii ; inanılmaz üzüldüm kokmadığına.. Çok da şaşırdım! Çocukluğumuzdan bilirim o kokuyu ben.. Ama bu haliyle bile inanılmaz güzel.;) İnşallah seneye belki kokacaktır, belki ilk açışı olduğu içindir..;)
Bizimkiler de mi kokmayacak acaba? Daha çiçek açma aşamasına bile gelmemiştik ama..:( :(
lerdemir
22-04-2007, 09:33
Umarım, sevgili Bekir'in bekleyişinin sonu "La havle"ye doğru gitmez... :)
:p :p :p :p
:D :) :D
hercai61
22-04-2007, 19:49
Koku işi çok mühim. kokması lazım benimkinin. Yoksa kokmayacak mı ?
Hercai61 nerelerdesin? Kokuyor mu benimki, yani seninki ?
Bekir merak etme, çok güzel kokuyor mum çiçeğin :p .
Bekir merak etme, çok güzel kokuyor mum çiçeğin :p .
senin çiçeğin hiç bi derdi yok galiba. Buralara fazla uğramıyorsun. Eğer bi derdi yoksa çiçeğin çok güzeldir şuan. Ben çiçeğimin atalarını görmek istiyorum. :) Resim göndersene bize :) :) ;)
6 aydır büyümeyen çiçeğimin sorununu buldum: Büyük saksıya ekmek. Zavallı sadece kök için uğraşmış. Yeni yetiştirecek arkadaşların bilgisine sunulur. Belki de benden başka herkes biliyordur, küçük bitki küçük saksıya ekilir:o
Minik kabartıların ne olduğunu bilen var mı?
Minik kabartıların ne olduğunu bilen var mı?
Kökçük gibi çok uzamıyorlar.. Benimkinde de var. Ama sanırım kesip suya koyduğunuzda bunlar kökü oluşturuyor..;)
BenBen1967
23-04-2007, 20:01
Onlar kök hfz 'nin dediği gibi suya koyunca uzuyorlar su dışındayken öyle kalıyorlar uzamıyorlar
Teşekkürler. Umutlanmıştım yeni dallar gelecek diye.
Teşekkürler. Umutlanmıştım yeni dallar gelecek diye.
:p :p Dallar koyduğunuz resimdeki gibi sadece yaprak diplerinden çıkıyor.. Bence tüm yaprakların diplerine bakın.. Bu aralar hareketteler çünki tüm Mum'lar..
;)
aynı şeyi bilmeden ben de yaptım ters ekmşştim 4 sene filan oldu dikeli şimdi tavana dek uzadı oluyo yani tersten de
İlginç.:eek: Sanırım ben artık benim Mum'lara çok bakmayacağım..:mad: Artık her gün hal hatır sormak yok!:mad:
Merhaba,
Sayın hfz verdiğiniz çeliklerimden büyük olanı pıtır pıtır minicik kökler çıkarmaya başladı.Ama ufak olanı zorlanıyor sanırım.Merakla bekliyorum 1 hafta oldu daha.
çiçeksever
26-04-2007, 16:19
Afyonda Tarım Müdürlüğü serasında çiçek satılıyor.Mum çiçeği gördüm. Onu satmadıklarını söylediler.Görseniz doğru dürüst yaprağı yok üzeri tomurcuk dolu. Bizde o kadar özeniyoruz,Köklerini çürüttüm.Şimdide köklendirmeyi beceremedim.
Merhaba,
Sayın hfz verdiğiniz çeliklerimden büyük olanı pıtır pıtır minicik kökler çıkarmaya başladı.Ama ufak olanı zorlanıyor sanırım.Merakla bekliyorum 1 hafta oldu daha.
Benim de :)
Sevgili Habibe çeliklerimiz köklenene kadar işallah kanser olmayız meraktan.
sayın hfz bana gönderdiğiniz çeliktede köklenme olmadı. yaprak çevreleride içeriye doğru kıvrıldı iyiyice.aslında beklemeyeyim ekeyimdiyiyorum.
bir fikri olan var mı?
BenBen1967
26-04-2007, 19:01
9832
Bunu bu gün aldım carefour dan .Nasıl arkadaşlar beyaz açmış beğendiniz mi?Dayanamadım diğerini beklemeye, bunu bulunca da gözümde ışıklar çaktı hemen aldım ;)
Sevgili Darla ve Habibe, çok sevindim.. :p :p
Birazcık köke benzesinler o zaman, azıcık sabır.. Mesajı yazarken baktım.. 15. sayfada 428 ve 446 nolu mesajları bir okuyun isterseniz..
Sevgili Ephesos, sorun olmaması gerek.. Arkadaşlara da aynı çiçeğin çeliğini gönderdim. Sıcak bir yerde değil mi? Mine Hanım'ın tarifi oksijenli suyu deneyin.. Keşke resmini koyabilseydiniz.. Bunda sorun olursa -söz- size tutmuş fide gönderirim.. ;)
Ben aslında hiç suda köklendirmeden dikmiştim çeliklerimi.. Çiçeklerde 3 aydır hiç hareket olmamasına rağmen Sevgili Elfogi için topraktan çıkardığım çeliğin fazlasıyla köklendiğini gördüm.. Yani suda köklendirmeden direkt toprağa da diktiğinizde başarılı olabiliyorsunuz.. Çok yakmayan güneşi seviyor benimkiler..;)
9832
Bunu bu gün aldım carefour dan .Nasıl arkadaşlar beyaz açmış beğendiniz mi?Dayanamadım diğerini beklemeye, bunu bulunca da gözümde ışıklar çaktı hemen aldım ;)
Benim Canıııımmmm.... Kıyamam sana..
Ful yerine Arap Yasemeni alanlar...;) Mum yerine Madagaskar Yasemeni alanlar..;)
Bu nasıl bir sevgidir böyle?
Sevgili Benben1967, çiçeğin çok güzel..:dilli: Ben bunu gerçekte hiç görmedim. Sadece resimlerini gördüm.. Eminim çok güzel kokuyordur.. Güle güle büyüt..
Ama; eğer Mum diye aldıysan bu Mum Çiçeği değil..:(
22. sayfada 647 nolu mesaja bakar mısın?..
Yine de çok güzel.:dilli: Sevgiyle büyüt inşallah..
BenBen1967
26-04-2007, 22:16
YAVVV bende şüphelenmiştim işin ilginç yanı bu yasemine çok benziyor da dedim alırken;)Komik tarafı saksının üstünde mum çiçeği diye yazıyor eeee ben carfour dan bir daha çiçek alırmıyım?Madem değil be mübarek üstüne yazma bari,neyse çiçek çiçektir olsun bu da orda yaban ellerde sıkılmıştır .Demekki benim olmalıymış kaderi buymuş ;)
YAVVV bende şüphelenmiştim işin ilginç yanı bu yasemine çok benziyor da dedim alırken;)Komik tarafı saksının üstünde mum çiçeği diye yazıyor eeee ben carfour dan bir daha çiçek alırmıyım?Madem değil be mübarek üstüne yazma bari,neyse çiçek çiçektir olsun bu da orda yaban ellerde sıkılmıştır .Demekki benim olmalıymış kaderi buymuş ;)
Senin yerinde olsam Carfour'a gider, yanlış çiçek sattıkları için bana çok güzel bir gerçek Mum Çiçeği bulmalarını isterdim..:p :p
Bu tür şirketlerde müşteri hizmetleri vardır.. Müşteri memnun değil!:p Hatta delirmiş!:p Hatta kandırılmış! :p
İsimlerini hak ediyorlarsa sanırım sana en güzelinden bir Mum Çiçeği bulurlar..:dilli: :dilli: Hem de çiçek açmış! Ne dersin?;)
Çok güldüm:D bunları yazarken ama;
Şaka bir yana aslında hakikaten bu tür büyük alış-veriş merkezlerinin bu tür yanlışlar yapmaması gerekiyor ve müşterinin de uygun şekilde yanlışa müdahale etmesi gerekiyor...
çoban püskülü
26-04-2007, 22:49
:D merhaba benim mum çiçeğimin toprağında beyaz mantar gibi bişeyler oluşmuş,onların üstünde beyaz beyaz böcekler dolaşıyor ve kırkayağa benzeyen böcekler çıkıyor topraktan.jüçücük saksı da nasıl yaşar ne yer içerler anlamadım gitti:D ne yapabilirim?toprağını mı değiştirsem acaba?
BenBen1967
26-04-2007, 22:57
HFZ benim yerime sen sinirlenmişsin;). Şimdi git oraya uğraş dur.Başka bir şey olsaydı canlarına okurdum ama konu çiçek olunca pek uğraşmam. Aslında benim hatam yasemine benziyor bu deyip te sonrasında almamalıydım.Koçtaş'ta da aynısını görmüştüm oysaki vede üstünde yasemin diye yazıyordu(koçtaş'ta).Benim ki bile bile lades oldu;)
BenBen1967
26-04-2007, 23:00
**** be yarın bir telefon edeyim oraya gitmek pek uzun sürüyor telefonda halledersem değiştiririm:(Şimdi kızdım işte hımmmmm
Senin yerinde olsam Carfour'a gider, yanlış çiçek sattıkları için bana çok güzel bir gerçek Mum Çiçeği bulmalarını isterdim..:p :p
Bu tür şirketlerde müşteri hizmetleri vardır.. Müşteri memnun değil!:p Hatta delirmiş!:p Hatta kandırılmış! :p
İsimlerini hak ediyorlarsa sanırım sana en güzelinden bir Mum Çiçeği bulurlar..:dilli: :dilli: Hem de çiçek açmış! Ne dersin?;)
Çok güldüm:D bunları yazarken ama;
Şaka bir yana aslında hakikaten bu tür büyük alış-veriş merkezlerinin bu tür yanlışlar yapmaması gerekiyor ve müşterinin de uygun şekilde yanlışa müdahale etmesi gerekiyor...
Maalesef bulamazlar çünkü bizim mum çiçeğimiz artık sadece bazı evlerde kaldı. Çiçekçiler bulmak bir yana tanımıyorlar bile. BENBEN1967nin aldığı çiçek şu aralar birhayli popüler İstanbul'da ve Hollanda'dan ithal mum çiçeği olarak satılıyor.
BenBen1967
26-04-2007, 23:09
**** değiştirmesem mi?Orda bana bir bakışı vardı al beni der gibiydi sanki;)Ay ben şimdi bundan ayrılamam da diğer arap yaseminimin yanına koyayım. İçim fena oldu , ordan sanki bırakma beni der gibi bakıyor:(
Bence çok güzel görünüyor. Güle güle büyütün derim.;)
Maalesef bulamazlar çünkü bizim mum çiçeğimiz artık sadece bazı evlerde kaldı. Çiçekçiler bulmak bir yana tanımıyorlar bile. BENBEN1967nin aldığı çiçek şu aralar birhayli popüler İstanbul'da ve Hollanda'dan ithal mum çiçeği olarak satılıyor.
Bak ben bunu okuyunca aslında kızdım!
Ne demek Hollanda'dan ithal Mum Çiçeği? Bizim Mum Çiçeğimizin nesi var? Hoya diye okumadık mı bunu biz forumda? Yurt dışındaki sitelerden dünya kadar örnekler verdi -tam da- Mum Çiçeği olan değişik renklerini pek çok arkadaş..
Hoya'ların kralı bile seçildi sevgili Memet'in koyduğu resimdeki kırmızı renkli olanı!..
En kısa zamanda Carfour'un internet sitesine girip yaptıkları yanlışı ben de yazıcam..:mad:
**** değiştirmesem mi?Orda bana bir bakışı vardı al beni der gibiydi sanki;)Ay ben şimdi bundan ayrılamam da diğer arap yaseminimin yanına koyayım. İçim fena oldu , ordan sanki bırakma beni der gibi bakıyor:(
Tabii ki değiştirme..;) Çok güzel bir çiçeğin daha oldu..
Ama bir şekilde her yerde ve her konuda (emin olduğumuz) yanlışları düzeltmeye çalışmak görevimiz değil mi? Kavga edelim demiyorum.. Bu da yanlış anlaşılmasın..
BenBen1967
26-04-2007, 23:21
Az önce mail attım HFZ yarında telefon edeceğim bakalım sonuç ne olacak?
Az önce mail attım HFZ yarında telefon edeceğim bakalım sonuç ne olacak?
Ben de yarın gireceğim sitelerine.. Senin aldığın yer hangi Carfour? Bilerek satılan yeri yazayım bari.:dilli: :dilli:
BenBen1967
26-04-2007, 23:31
istanbul bayrampaşa
berduray
26-04-2007, 23:42
yaprakların birleşme yerinin biraz daha üzerinden kesip suya koyarsanız kök oluşur,hayatına böyle devam etsin derseniz onlar ileride minik yapraklar ,sarmaşık misali uzayan dallara dönüşecektir
Bu arada sitesine girdim Carrefour'un..
Ooooooo..... Onlar olayı aşmış!:( :(
Çok dikkatimi çekti.. Ekoloji 2006 Fuarı'nda ekolojik! ekmek' lerini tanıtacaklarmış..:dilli: :dilli: Pek çok firma organik, ekolojik ne kadar çok şey yapmaya başladı.. Ve ne kadar 'organik olamadıklarını' bilmediğimizi sanıyorlar..
Ekolojik tarımı nerede yaptılar merak ettim?
Yazık !
berduray
27-04-2007, 00:08
benim mum çiçeğim
Bu, Stephanotis.
Olsun, bunun çiçekleri de güzel kokuyor.
Mum çiçeği diye almak üzücü tabii.
Merhabalar sayın hfz,
İlginiz ve alakanız için çok teşekkürler.
Bol çiçekli günler.
Sevgili Berduray,
Mum'unuz pek güzel büyümüş.. Güzel çiçekleri olsun inşallah.. Anladığım kadarıyla dışarıda.. Doğru mudur?
BenBen1967
27-04-2007, 21:01
Gerçekten de mis gibi kokuyor;).Alan herkes mum çiçeği diye alıyordu yazık millet mum çiçeğini bu sanacak ben ona üzülüyorum şimdi;(
bende gecenler de nıhayet mum ciçeğime kavuştum ve bana kökünden saksıdan cıkarıp verdiler sarmaşık halde oldugu için yapraklari zedelendi sımdi kenarlarında cok az yaprak var 2 tanede ustten pıtlamıştı ama biri dustu şimdii acaba mum çiçegim ne zaman yapraklanır pek bi cılız cunku
bende gecenler de nıhayet mum ciçeğime kavuştum ve bana kökünden saksıdan cıkarıp verdiler sarmaşık halde oldugu için yapraklari zedelendi sımdi kenarlarında cok az yaprak var 2 tanede ustten pıtlamıştı ama biri dustu şimdii acaba mum çiçegim ne zaman yapraklanır pek bi cılız cunku
Sabır, sevgili Firuzan sabır.. Ben üç aydır bekliyorum..:p :p
Gerçekten de mis gibi kokuyor;).Alan herkes mum çiçeği diye alıyordu yazık millet mum çiçeğini bu sanacak ben ona üzülüyorum şimdi;(
Bugün ben de mail gönderdim Bayrampaşa Carrefour'a.. Mum çiçeği adı altında satılan çiçeğin Madagaskar Yasemini olduğunu ve isminin düzeltilmesini rica ettim..
Aslında bir kaç arkadaş daha yazarsa sanırım konunun dikkatlerini çekmesi daha kolay olacaktır..
BenBen1967
28-04-2007, 15:38
Ben yazalı 3 gün oluyor cevap bile gelmedi:(
BenBen1967
28-04-2007, 15:50
Tel: (0212) 640 99 00 carrefour bayrampaşa şubesinin teli
Aradım inatla bana bizden almadınız dediler çiçeği aldığım yeri tam tarif edince kabul ettiler.Bir ara gidip paramı alacağım çiçeği iade etmeden;)
Maillere baktıklarını söylediler ama 3 gün oldu mail atalı cevap bile yazma gereğinde bulunmadınız dedim:(
Tel: (0212) 640 99 00 carrefour bayrampaşa şubesinin teli
Aradım inatla bana bizden almadınız dediler çiçeği aldığım yeri tam tarif edince kabul ettiler.Bir ara gidip paramı alacağım çiçeği iade etmeden;)
Nasıl yani?
Çiçeği geri almadan para iadesi mi yapacaklar?:dilli: :dilli:
zooteknist
28-04-2007, 18:24
Yaklaşık 2 yaşında bir mum çiçeğim var. Çok şükür bu yıl çiçek açmaya başladı.Yalnız iki sorunum var. 1 ) Geçen yılki dalları güneş görmediği için olsa gerek hiç çiçek açmadı. Tomurcuk bile yok. Bu dallarda da çiçek açması için ne yapabilirim ? 2 ) Mum çiçeğinin bütün bir yaz çiçek açabilmesi için yöntem varmıdır ?
Yaklaşık 2 yaşında bir mum çiçeğim var. Çok şükür bu yıl çiçek açmaya başladı.Yalnız iki sorunum var. 1 ) Geçen yılki dalları güneş görmediği için olsa gerek hiç çiçek açmadı. Tomurcuk bile yok. Bu dallarda da çiçek açması için ne yapabilirim ? 2 ) Mum çiçeğinin bütün bir yaz çiçek açabilmesi için yöntem varmıdır ?
Şşşşşşıııııtttt.... Hiç sesini çıkarma Zooteknist...
Bizler hala beklerken çiçek açmış Mum'un! Sadece şükret ve sev onu! :dilli: :dilli:
Açtıysa korkmanı gerektirecek bir şey yok demektir.. Zevkini çıkar..:p Resimlerini de bekliyoruz bu arada..
Evet hele benim mum çiçeğim daha bir yaprak bile çıkaramadı. Öylece bekliyor
Benden sabırsızlarını görmek çok güzel :)
berduray
30-04-2007, 14:19
Sevgili Berduray,
Mum'unuz pek güzel büyümüş.. Güzel çiçekleri olsun inşallah.. Anladığım kadarıyla dışarıda.. Doğru mudur?
doğrudur dışarıda yaşıyor kendisi
sevgiseli_1974
01-05-2007, 15:51
uzun süredir nete giremiyordum ben forum sayfasına girmeyeli yeni katılımcı üyeler olmuş güzelde diyaloglar oluşmuş bütün yazıları okudum ..bu arada darla arkadaşımızda mum çiçegine kavuşmuş hayırlı ugurlu olsun bende onun için mum çeliginden suya koymuştum kökleşmiş ama gerek kalmamış bana geç kalmışım:)
mum çiçegi açan arkadaşlarımız olmuş benim çiçeklerde hala bir gelişme yok uzayıp gidiyorlar:) inşaaallah bu sene açarlar...
benim bildiğim kadarı ile;
staephanotis (madagaskar yesemini, hawai düğün çiçeği) mum çiçeği ile aynı aileden. Asclepiadaceae familyasından
stephanotis (http://toptropicals.com/catalog/uid/stephanotis_floribunda.htm)
benim bildiğim kadarı ile;
staephanotis (madagaskar yesemini, hawai düğün çiçeği) mum çiçeği ile aynı aileden. Asclepiadaceae familyasından
stephanotis (http://toptropicals.com/catalog/uid/stephanotis_floribunda.htm)
Haklısınız Sevgili Todor..;)
İnşallah Carrefour'dakiler bu yazıyı okumaz.:p :p
Ama Familya'dan.. Bizler Kaybolmaya Yüz Tutan çiçeklerimiz arasında bildiğimiz gördüğümüz Mum Çiçeğini aradığımızdan, özellikle çiçeklerine ve yapraklarına bakarak aynı özellikleri aradık.. Uzak akrabaları da sanırım pek kabul edemedik.. Yine de incelediğimde yaban ele verilmiş kızımız gibi gördüm Stephanotis'leri..:p :p
Yaklaşık 2 yaşında bir mum çiçeğim var. Çok şükür bu yıl çiçek açmaya başladı.
Çiçeklerinizi kutluyor,bütün yaz çiçek açmasını diliyorum. Mesajınızı okuyunca çok ümitlendim. Benim de iki yaşında bir mum çiçeğim var. Son derece ahenkli yaprakllanıyor. Umarım kısa zamanda çiçeklerini de görürüm. Sevgiler.
zooteknist
01-05-2007, 22:33
İnşallah sizin mum çiçeğiniz de çiçek açar.İnsan açmış çiçekleri görünce çok seviniyor.Geçen yıl mum çiçeğim çiçek açmadığında korkutmayı denemiştim. Artık neyin sebep olduğunu bilmiyorum. Ama Rabbime çok şükür Çiçek açmaya başladı.
Benim mum çiçeğim 18 yaşında. Bu süre içinde 3 kez açtı.
Ölmek üzere idi. Neyse ki burda yazlılanları okuyarak kurtardım galiba. Sürgün vermeye başladı.:o
Dilek Erbil
02-05-2007, 10:37
Haftasonunda yılda bir kez de olsa kuzenlerimle buluştuğumda; anneannemizin balkonunu saran mumçiçeğinin kokusu ve nectarlarının kim yiyecek kavgalarımızı anlattık.Ve hazin bir durumla karşılaştık hiç birimizde mum çiceği yok ve hatta cevredeki kimsede de kalmamış.Anneannemizle birlikte çiçekte yok olmuş:((( Ben edinip kuzenlerime dağıtmaya karar verdim,verdim de çiçekçilerde bulamadım. Sonra forumdaki mum çiçeği kardeşliği geldi aklıma :)) Beni de aranıza kabul edermisiniz?
sevgiseli_1974
02-05-2007, 14:30
aramıza hoş geldiniz dilek hanım,turizimle ugraşıyormussunuz turistleri gurup halinde bölge bölge gezdiriyormussunuz yoksa sadece bodrum içinde sabit olaraktanmı turizimle ugraşıyorsunuz? bunu sormamdaki gaye şu egerki rehberlik yapıyorsanız yolunuz kapadokya bölgesine düşerse benim evde 6 saksı mum çiçegim var bir tanesini size saksısıyla birlikte vereyim sizde çeliklerinden çogaltıp arkadaşlarınıza dagıtın..;)
Dilek Erbil
02-05-2007, 14:54
Teşekkürler Sevgiseli,maalesef Bodrum'da sabit bir şekilde çalışıyorum.Ama siz bana ödemeli olarak kargoyla gönderbilirseniz çok mu zahmet vermiş olurum.Aslında sezon başlamasaydı bir bahane yaratıp Kapadokya ziyaret edilebilirdi.Yinede misafirperverliğiniz ve paylaşımcılığınız için teşekkürler.:))
sevgiseli_1974
02-05-2007, 15:10
kargoyla olunca isterseniz kökleşmiş çeligi var onuda gönderebilirim isterseniz saksısıyla birliktede gönderebilirim neden olmasın:) önceki yazmış oldugum yazıları okuduysanız forum sayfasının 25 sayfasında mum çiçeklerimin bir kaçının resimleri var onlarada egerki vaktiniz varsa bir göz atın eger saksıyla birlikte isterseniz resime bakıncada göreceksiniz çiçegin tutunması için merdiven şeklinde degnekleri var onu söküp gönderrim çünkü degnekler bayagı uzun kargo kabul etmez:)özelime adresinizi yazın ordan iletişim kurarız;)
kargoyla olunca isterseniz kökleşmiş çeligi var onuda gönderebilirim isterseniz saksısıyla birliktede gönderebilirim neden olmasın:) önceki yazmış oldugum yazıları okuduysanız forum sayfasının 25 sayfasında mum çiçeklerimin bir kaçının resimleri var onlarada egerki vaktiniz varsa bir göz atın eger saksıyla birlikte isterseniz resime bakıncada göreceksiniz çiçegin tutunması için merdiven şeklinde degnekleri var onu söküp gönderrim çünkü degnekler bayagı uzun kargo kabul etmez:)özelime adresinizi yazın ordan iletişim kurarız;)
MERHABALAR BENDE BİR ÇELİK RİCA EDEBİLİRMİYİM ARADIM HÇ BİR YERDE BULAMADIM MALESEF
sevgiseli_1974
02-05-2007, 18:23
MERHABALAR BENDE BİR ÇELİK RİCA EDEBİLİRMİYİM ARADIM HÇ BİR YERDE BULAMADIM MALESEF
kökleşmiş bir tane çeligim var onuda size gönderebilirim neden olmasın;)
ceviz ağacı
02-05-2007, 20:21
sevgili sevgiseli 1974
benim istemem belki biraz garip ama yinede isteyeceğim çünkü Antep çok uzak bitkicik ölmeden gelirmi bilemiyorum,benimkilerden istediğiniz varsa bende size yollarım bakalım bi deneriz
kökleşmiş bir tane çeligim var onuda size gönderebilirim neden olmasın;)
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM ÇOK MAKBULE GEÇİCEK ADRESİMİ ÖZELİNİZE Mİ YAZAYIM ?
sevgiseli_1974
03-05-2007, 16:23
DİLEK hanım bugun mum çiçeginizi gönderdim umarım bu sene çiçek verir..
sevgiseli_1974
03-05-2007, 16:31
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM ÇOK MAKBULE GEÇİCEK ADRESİMİ ÖZELİNİZE Mİ YAZAYIM ?
serap hanım bugün dilek hanımın çiçegini gönderdim yarında sizinkini gönderrim dilek hanıma saksıyla gönderdim sizede artık çeliginden gönderrim;)
arkadaşlar elimde şu an kökleşmiş başka çelik kalmadı oldugu zaman isteyen arkadaşlara gönderrim..elinde mum çiçegi çeligi olan arkadaşlarda mum çeligi kardeşligini oluşturmak için umarım isteyen arkadaşlara verirler..
serap hanım bugün dilek hanımın çiçegini gönderdim yarında sizinkini gönderrim dilek hanıma saksıyla gönderdim sizede artık çeliginden gönderrim;)
arkadaşlar elimde şu an kökleşmiş başka çelik kalmadı oldugu zaman isteyen arkadaşlara gönderrim..elinde mum çiçegi çeligi olan arkadaşlarda mum çeligi kardeşligini oluşturmak için umarım isteyen arkadaşlara verirler..
ÇOK TEŞEKKÜRLER ÖZELİNİZE ADRESİMİ YAZMIŞTIM ZATEN HEYECANLA KARGOYU BEKLİYORUM.UMARIM CUMARTESİ ELİMDE OLUR HANGİ KARGOYA VERDİĞİNİZİ BİLDİRİRSENİZ BENDE YAKINDAN TAKIP EDERİM.
mum çiçeğinin bakımı ile ilgili bilgi ararken bu site ile tanıştım.henüz yeniyim ama sanırım buraya çok alışacağım.açmak bilmeyen bir mum çiçeğim var umarım bir çaresi vardır.
merhaba bu sitedeki ilk gunum hatta ilk dakikalarım :))
birden çiçeğe merak saldım desem yeridir. eşim biraz ilgili aslında ama ben daha yeni yeni meraklandım. oda ofisin önüne çiçek dikelim dedik geçen hafta eşimin papatya (renkli) tohumları vardı ben de filizlendşreyim dedim. geç kalmışım 2 ay evvel dikmem gerekiyormuş ama ben genede tohumları kafama gore diktim. şu an (5 gün oldu) 27 tane tohum çimlendi ve büyümeye başladı :))))))) hızlı büyümesi için ne yapmalıyım? her sabah az su veriyorum toprak kurursa akşamlarıda az su veriyorum. yani nemi takip etmeye çalışıyorum. bu gün her canlı sever diye çok az şekeri suda erittim şekerli su verdim??? doğrumudur?
birde ki asıl konu o MUM ÇİÇEĞİnden çelik alındığını okudum burda nasıl alıyorum ve köklendiriyorum acemice formda aradım ama bulamadım.
mum çiçeği evimizde 3 senedir var şu an boyu aldığımızın 3 katı camı tamamen sardı. yan camıda sarmak üzere. hiçbir bakım yapmıyorum. kışın haftada hatta 10 günde bir su veriyorum yazın haftada 2 kere. gece 22:00 23:00 gibi kokmaya başlıyor sabaha kadar kokuyor. direk güneş almıyor ama sürekli aydınlıkta. durum bu....
mum çiçeğinin bakımı ile ilgili bilgi ararken bu site ile tanıştım.henüz yeniyim ama sanırım buraya çok alışacağım.açmak bilmeyen bir mum çiçeğim var umarım bir çaresi vardır.
sayın fatoş hanım. kendi nacizane tecrübem yer seçimi olduğudur. annem ve kayınvalidemde de aynı çiçek var ama bizdeki gibi coşan yok. her ikiside tecrübe ve bilgi konusunda bizi katlarlar ama bizimki çiçek açıyor.
çiçeğimizin yeri : direk güneş ışığı almayan, sürekli aydınlık, ve sıcak petek üzerinde (peteğin üzerinde strafor var). yazın bir bardak suyu haftada 2 kere kışında bir kere veriyoruz. umarım işinize yarar....
sn.serder teşekkür ederim bu çiçeği dikeli 6 yıl oldu ilk olarak 3.yılında açtı
daha önce oturduğum evde açıyordu ancak yeni evimde açmak bilmedi sadece deli gibi yaprak veriyor.güneş alan bir yerdeydi ancak yaprakları yanınca yerini değiştirmek zorunda kaldım.şimdi öneriniz doğrultusunda yeni bir yer belirledim
umuyorum en kısa sürede sevincimi sizinle paylaşırım.
sevgiseli_1974
04-05-2007, 14:42
ÇOK TEŞEKKÜRLER ÖZELİNİZE ADRESİMİ YAZMIŞTIM ZATEN HEYECANLA KARGOYU BEKLİYORUM.UMARIM CUMARTESİ ELİMDE OLUR HANGİ KARGOYA VERDİĞİNİZİ BİLDİRİRSENİZ BENDE YAKINDAN TAKIP EDERİM.
cumartesi günü **** en geç pazartesi günü elinize ulaşır mng kargoya verdim mum çiçeginiz yanına koymuş oldugum çiçekler içinde humuslu toprak kullanınız.
sevgiseli_1974
04-05-2007, 14:47
Haftasonunda yılda bir kez de olsa kuzenlerimle buluştuğumda; anneannemizin balkonunu saran mumçiçeğinin kokusu ve nectarlarının kim yiyecek kavgalarımızı anlattık.Ve hazin bir durumla karşılaştık hiç birimizde mum çiceği yok ve hatta cevredeki kimsede de kalmamış.Anneannemizle birlikte çiçekte yok olmuş:((( Ben edinip kuzenlerime dağıtmaya karar verdim,verdim de çiçekçilerde bulamadım. Sonra forumdaki mum çiçeği kardeşliği geldi aklıma :)) Beni de aranıza kabul edermisiniz?
dilek hanım size göndermiş oldugum mum çiçeginin topragına bir tanede çeliginden koydum birde başka çiçek koydum onları ordan alıp suya koyunuz kökleşsin mum çiçegi biraz güneşi sevdigi için cam kenarında güneş alan bir yere korsanız çabuk gelişir inşaallah bu senede çiçek verirler..;)
dilek hanım size göndermiş oldugum mum çiçeginin topragına bir tanede çeliginden koydum birde başka çiçek koydum onları ordan alıp suya koyunuz kökleşsin mum çiçegi biraz güneşi sevdigi için cam kenarında güneş alan bir yere korsanız çabuk gelişir inşaallah bu senede çiçek verirler..;)
sayın sevgiseli. sizden rica etsem bana mum çiçeğinden nasıl çelik alındığını anlatırmısınız? :o
sevgiseli_1974
04-05-2007, 16:23
sayın sevgiseli. sizden rica etsem bana mum çiçeğinden nasıl çelik alındığını anlatırmısınız? :o
mum çiçeginin ana gövdesinden sürgünleri oluşur bu sürgünlerinden kesersiniz su dolu bir bardakta bir hafta içerisinde kökleşecektir kökleşen çeligi saksıya sitillersiniz yapmanız gereken işlemler bu kadar..bu forum sayfasındaki diger yazıları okursanız çiçek bakımı hakkında daha teferruatlı bilgi edineceksiniz umarım size yardımcı olabilmişimdir..mum çiçegi çeliginin kökleştirmenin vede saksıya sitillemenin en ideal ayı bu aydır
teşekkür ederim sevgi seli bu akşam epey bi çelik keserim o zaman :))))
Eşimin anneannesi mum çiçeğinin dibine açma zamanı geldiğinde bir miktar toz şeker serperdi. Çok bol çiçeklenirdi ve uçlarından bal damlardı. Yanlız pencereleri açmamak lazım çünkü çok arı gelirdi. Karınca sorunu olanlar da denemesinler.
lerdemir
04-05-2007, 23:40
Bu toz şeker meselesi ilginç.
Acaba başka tecrübesi veya duyumu olan var mı?
Bir de, bu konuya teknik açıklama getirebilecek olan bir uzmanımız?..
lerdemir
04-05-2007, 23:42
Özetle ne yaptığınızı bu vesile ile bir kez daha derleyebilir misiniz burada?
Diğer tüm arkadaşlarımız da bir çırpıda tecrübelerinizden faydalanabilsin; tabii eğer mümkünse...
Benim mum çiçeğim 18 yaşında. Bu süre içinde 3 kez açtı.
Ölmek üzere idi. Neyse ki burda yazlılanları okuyarak kurtardım galiba. Sürgün vermeye başladı.:o
Dilek Erbil
05-05-2007, 10:02
Valla sevgiseli ben size ne diyeyim,süpersiniz.:D Paket muhteşem!Çok çok teşekkürler,gerçi kargodakiler biraz şaşırmış,ama onlar çiçeksever insanların yaratıcılığı konusunda çok tecrübeli değiller.Tekrar tekrar teşekkürler çok zahmet verdim size;yaptıklarınızın karşılığında bol bol çiçeğiniz olsun :p Umarım bir gün benimde fırsatım olur sizi sevindirmeye.
ben Hanımeline arada süt veriyorum. Neden derseniz sütün besleyici gücüne inanıyorum. şunu söylemem şart benim tecrübem ve teknik bilgim yok. dogal içgüdü benim tercihlerim. kurumuş yapraklarıda ufalar ve topraga karıştırırım. bilimsel olarak bir hatamı yoksa şans eseri iyi mi bilen varsa bir açıklama ile bizide aydınlatırsa sevinirim.
lerdemir
05-05-2007, 12:01
Yapraklar, hastalıktan kurumuş ise -misal, mantari bir hastalık- sanırım onları toprağa karıştırmanız uygun olmaz... :(
Dilek Erbil
05-05-2007, 12:25
Uzman değilim ama çiçekler konusunda birçok yabancı forumlardan da yararlandığım bir kaç tavsiye var:
Şeker biliyorsunuz enerji verir;ben bazen çok yavaş gelişen çiçeklerime şekerli su püskürtüyorum yapraklarına ( 1lt suya 1 yemek kaşığı ) ve işe yarıyor.
Birde bir litre suya beklemiş bir iki kaşık bira da işe yarıyor.Bu suyla yaprakları sildiğinizde yapraklarınız parlıyor ve besleniyor.
Ben mum çiçeği çeliği arıyorum elinde fazla olan varsa banada gönderebilirmi acaba resimlerini gördüm çok güzel bir çiçek.
sevgiseli_1974
05-05-2007, 16:37
Valla sevgiseli ben size ne diyeyim,süpersiniz.:D Paket muhteşem!Çok çok teşekkürler,gerçi kargodakiler biraz şaşırmış,ama onlar çiçeksever insanların yaratıcılığı konusunda çok tecrübeli değiller.Tekrar tekrar teşekkürler çok zahmet verdim size;yaptıklarınızın karşılığında bol bol çiçeğiniz olsun :p Umarım bir gün benimde fırsatım olur sizi sevindirmeye.
ben gönderirken burdakilerde şaşırdılar:)bu çiçegin özelligi neymişde uzak bir yere gönderecek kadar kıymetli bir çiçek dediler dikkat edin saglam gitsin deyince sorumluluk alamayız belki birşey olursa çiçege biz sorumlu deiliz diye benden imzalı belge aldılar soy ismimide yanlış yazmışlar ne kadar şaşırdılarsa:rolleyes: kısacası komedi oldu:D ertesi günde serap hanıma mum çiçeginin çeliginden gönderdim çiçege birşey olmasın diye artık onu plastik çikolata kutusuna koydum kök yerinede yaş toprak koydum çiçek su besinini alsın diye umarım bir an önce oda yerine ulaşır;)
Annemin mum çiçekleri ünlüdür. Hep açar durur. Her isteyene de yetiştirir. Çelik vermez . Bitkiyi kendi diker belli büyüklüğe gelene kadar takip eder, sonraaaa kızları gibi gelin eder.;)
20 yıl önce Annemin kocaman mum çiçeğini mutfaktan salona taşıdığımızı bir süre sonra da "yerini beğenmedi " diye tekrar mutfağa götürdüğümüzü hatırlıyorum.
Camın içinde dururdu.Çok fazla güneşte kalmıyordu çünkü pencerenin dışında asma vardı. Yani mum çiçeği alacalı bir güneş ışığında hayatını sürdürüyordu.
Çaydanlığı temizlerken çay posasından verdiğini hatırlıyorum.
Bir de zaman zaman süt verirdi. Süt verdiği zaman yapraklarında beyaz benekler oluşurdu. O beneklere bakarak sütü ne kadar daha vereceğini hesaplardı. Süt verdince açar dediğini hatırlıyorum.
Ve o mum çiçeği o kadar büyüdü ki mutfak küçük gelmeye başladı Annem de onu Ablamların iş yerine göndermişti.
Benim 18 yıllık mum çiçeğim var . Geçen kışı ( bu kışı değil bir öncekini) dalgınlıka balkonda geçirdi.:( Karda kışta balkonda kaldı.:( Kolumu kırmıştım onu balkonda unutmuşum.:( :( :(
Ben tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim. Çok dayanıklı bir bitki.
Arkadaşlar,
yıllar önce afrika menekşelerine çok ilgi duyduğum zamanda, türkiye kaynaklı bir forum arayıp bulamamış, ve amerikadaki teyzelerin oluşturduğu bir gruba üye olmaya mecbur kalmıştım. Onlar da aralarında menekşe yaprağı değiş tokuşu yapar dururlardı. Hatta bir ara bana da yollamışlardı..
Az önce, annem, bal damlayan mum çiçeğimizi kesip atmaya karar verdiğini söyleyince, yürek acısıyla hemen google araması yaptım ve bu siteyi buldum; ve o kadar şaşırıp mutlu oldum ki: ne güzel; çiçek yetiştirme ve değiş-tokuş konusunda bu kadar canlı bir grubun olması inanın çok mutlu etti beni..
şimdi konuya geleyim;
Bizim mum çiçeği 3-4 yıllık. İlk geçen sene çiçek açtı. Balkonda duruyor. Ve balkonun her yanını sarmış durumda neredeyse; kış yaz büyüyor (balkon çerçeveli). yazın daha hızlı büyüyor tabi. Yalnız, çiçek büyüdükçe bal salgılaması da problem olmaya başladı. Balkondaki diğer çiçeklere ve yere damlıyor; balkonun zemini yapış yapış olmuş; her zaman da silinmez di mi..
Bu konuda bir problemi olan yok mu? Forumda göremedim. Ne dersiniz? Aslında annem de çok seviyor çiçeği ama; bu ballanma sorunundan kurtulmanın bir çaresi var mı? Sizler nasıl baş ediyorsunuz bununla?
Çok teşekkürler şimdiden..
Herkes çiçek açsın diye gözünün içine bakıyor bu çiçeğin.Sizin derdiniz varsın bu olsun:)
arb73; doğru diyorsun; biz de sabırsızlıkla çiçek açmasını beklemiş ve çiçeklerini görünce geçen sene, vurulmuştuk.. ama bu ballanma sorunu bildiğin gibi değil; balkonda ne varsa herşey yapış yapış olacak bu gidişle. Kılıçlarımızın menekşelerimizin yaprakları hep yapış yapış. Tabi bizde de kabahat var; bilemedik ve balkona çarpraz ipler gererek dolandırdık; o yüzden yerin her tarafına damlıyor. Belki de çarpraz iplerdekileri kesip tekrar saksıya dikerek balkonun tek köşesine yığmalı hepsini, ne dersiniz? Başka önerisi olan var mı, annemi kandırmama yardım edecek :) ?
Ekte resimlerini de yollayayım; bir de geçen sene çiçek açtığındaki resmini koyayım.
Selamlar...
sevgiseli_1974
07-05-2007, 13:12
arb73; doğru diyorsun; biz de sabırsızlıkla çiçek açmasını beklemiş ve çiçeklerini görünce geçen sene, vurulmuştuk.. ama bu ballanma sorunu bildiğin gibi değil; balkonda ne varsa herşey yapış yapış olacak bu gidişle. Kılıçlarımızın menekşelerimizin yaprakları hep yapış yapış. Tabi bizde de kabahat var; bilemedik ve balkona çarpraz ipler gererek dolandırdık; o yüzden yerin her tarafına damlıyor. Belki de çarpraz iplerdekileri kesip tekrar saksıya dikerek balkonun tek köşesine yığmalı hepsini, ne dersiniz? Başka önerisi olan var mı, annemi kandırmama yardım edecek :) ?
Ekte resimlerini de yollayayım; bir de geçen sene çiçek açtığındaki resmini koyayım.
Selamlar...
forumdaki yazmış oldugunuz öneriniz güzel ama şayet genede kökten kesecegim gibisinden bir düşünce oluşursa buna şu şekilde bir mantıkla yaklaşabilirsiniz kökten kesmektense tavan tarafına giden sürgünler kesilir ana gövdeside tavana kadar uzamış bir biçimde kalır bu şekilde her yer batmamış olur..keşke benim çiçekte bir an önce açsada her yer batsa razıyım..
papatyam
07-05-2007, 13:13
Bende her yerin batmasına razıyım :)) bu arada sevgiseline de katılıyorum,
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.