View Full Version : Mum çiçeği (Hoya carnosa)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[
14]
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Penelophe
27-05-2008, 19:09
Büyük mum çiçeğim küsmüştü, dalları kurumaya başlamıştı, ondan aldığım çeliklerden birini tutturdum. Bol ışıklı bir yerde duruyordu ne olduysa oda küstü. Bende aldım balkona attım, 2 hafta önce baktım yeni kollar uzatmış.;) Güneşi sevdiği kesin.:)
;)Hay Allah , ben de direk güneşi sevmiyor diye mum çiçeğini pencereden uzak bir köşeye koymuştum.
Benim mum çiçeğim henüz yeni. Bu sonbahar komşumun saksıda köklendirdiği mum çiçeğinin birini almıştım. İyiki de o mum çiçeğinin birine sahip çıkmışım ;), çünkü komşum mum çiçeğinin dışarıda bıraktı ve mum çiçeği sizlere ömür:(.
Mum çiçeği , bahara girerken bir tane yaprak attı. Aslında iki tane atacaktı. ben birini elimle yokladım , sanırım o sebepten o yaprak hiç oluşamadı :( .
Sonra mum çiçeğini güneşi sevmiyor diye uzak köşelere attım. Dibine hayvan gübresi koydum, limon tuzlu su verdim ( asitli toprağı seviyor diye biliyorum ), dibine çivi de koydum, demir isteğini karşılasın diye. Toprağına çok su vermiyorum, ama yapraklarına su püskürtüyorum. Yanlış mı yapıyorum arkadaşlar:o ? Gidip gelip bakıyorum bir değişim yok:(.
Madem öyle ben de güneşe yaklaştırayım bari. Akşam güneşini alan pencere önüne koyayım .
Evet ******* biraz güneşin faydası var benimkide öğleden sonra güneş alıyor ve birsürü minik çiçek tomurcuğu vermeye başladı aynı zamanda heryerden yaprak fışkırıyor.
güzwurgunu
28-05-2008, 10:51
mum çiçeğimi güneşe aldım we bir haftada yedi yeni yaprak çıkardı çok mutluyum belki bi güzellik yapıp çiçekte açar :) suya koyduğum çeliklerde köklendi
bukadar kısa sürede kökleneceklerini ummuyordum yaa:) yazın tatilde nasıl yapacam bakalım :S yanımdamı götürsem :D
Sevgili baykol,mum çiçeğine nasıl bakıyorsun,bilgi verirmisin.Teşekkürler.
Sevgili Müge
Aslına bakarsanız yaklaşık bir senedir mum çiçeğim var ve hem bilmediğimden hem de yanlış birşey yapıp kaybetme riskini göze alamadığımdan çok özel bir bakım yapmadım, yani fazla dokunmadan kendi gelişimine bıraktım.
3 ayrı saksıda oldukça sağlam köklenmiş olarak çok uzun süredir yaşamlarını sürdürüyorlardı, İstanbul'dan zorlu bir taşınma ile Antalya'ya ulaştılar. Orada tüm gün güneş alan kapalı bir bakonda istikrarlı bir şekilde açmaktaymışlar. Buraya geldiği sene çiçek vermedi, sanırım yerine alışma süreci içinde idi.
Gelmeden önce yaprakları olduça açık yeşildi, fakat burada, sabah güneşinden biraz nasibini aldığı bir yerde bulunuyor (malum Antalya güneşinden sakınmak gerekir diye düşündüm) ve yeni verdiği tüm yapraklar olduça koyu bir yeşil hal aldı.
Daha sonra araştırmaya başladım ve buraya bu şekilde ulaştım. Elimde herkesin bu kadar özlemle beklediği, baktığı ve büyütmeye çalıştığı bir çiçeğim olduğunu bu sayede öğrendim. Henüz açmış halini hiç görmediğim için de oldukça büyük bir merak içerisinde konu başlığını hatmettim :)
Şimdilerde buradan edindiğim bilgiler ile sağlıklı kalmasına çalışıyorum. İlk çeliklerimi aldım, suda köklendirilmesi tavsiye edilmiyor olsa da, denemek istedim, bakalım ne şekilde sonuçlanacak.
İlk geldiklerinde saksılarını değiştirdim. Saksıdan çıktıklarında tamamen kök sarmışlardı, ben de sadece 1 boy büyük bir saksıya altına ve yanlarına toprak ekleyerek yerleştirdim. Onun dışında da tecrübeleri dinleyerek toprağı kurumadan su vermedim, fazla suyu olursa tabakta bırakmadım, mümkün olduğunca uzayan dalları iple destekleyerek yukarı astım.
Buraya koymak için fotoğraf çekerken de ilk çiçek tomurcuklarını keşfettim, büyük bir heyecanla bekliyorum, bakalım ne kadar sürede çiçeklerinin o inanılmaz görüntüsü ve anlatılan tatlı kokusu ile tanışabileceğim :o
Burayı okurken açan çiçeklerinden bahsedenlerin heyecanlarına özenerek, "ben bu mum'um açtığını göremeden göçüp gideceğim" hissine kapılmadım desem yalan olur ;)
Şimdi bir umut bekliyorum...
Sevgilerimle.
Galerim
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=17732&catid=member&imageuser=31421
Koyu yeşil
28-05-2008, 16:28
''Bir inanışa göre mum çiçeğini dikerken bir parmakla dikersen bir senede, beş parmakla dikersen beş senede açarmış… ''
Buna ne dersiniz? Ben kaç parmakla diktiğimi hatırlamıyorum :confused:
Ben tüm parmaklarımı kullanmıştım sevgili koyu yeşil ;) Bir de saksı değişimleri yaptım işim zor o zaman.
Sayın Baykol umarım mum çiçeğinizin tomurcukları en kısa zamanda çiçeklenir. Maşallah.
Baykolcum,açıklamalarından ötürü teşekkür ederim.Bende önerilmediği halde elimdeki çeliklerden 1 tanesini suya koydum çünkü suda köklendirenlerde olmuş,ona güvenerekten denemek istedim.Toprağa diktiğim çeliklerden biri azda olsa köklüydü biride köksüzdü.inşallah tutar.Tutmazsa çok üzülürüm.Kokusunuda duymayı koklamayı allah ikimizede nasip eder ve tüm isteyenlere.Sevgiler.
mum çiçeğimi güneşe aldım we bir haftada yedi yeni yaprak çıkardı çok mutluyum belki bi güzellik yapıp çiçekte açar :) suya koyduğum çeliklerde köklendi
bukadar kısa sürede kökleneceklerini ummuyordum yaa:) yazın tatilde nasıl yapacam bakalım :S yanımdamı götürsem :D
Darısı başıma inşallah bende suya koydum merakla bekliyorum inşallah benimkide köklenir.Arkadaşım ,güneşe koydum demişsin dışardamı içerdenmi güneşe çıkardın.Sevgiler.
İklimsiz
28-05-2008, 21:46
Cam arkasından gelen direk güneş yaprak yanmasına neden oluyor, tecrübe ile sabit;)
Bende büyümeyen bir mum çiçeği vardı.Şimdi sabahtan öğlene kadar güneş alan bir yere koydum.Bir ayda 5 yaprağım daha oldu.:)
Bu aralar benim de 1 yıldır yaprak vermiyen inatçı çeliklerimden biri yaprak vermeye başladı. Sadece sabah güneşini alan yerde duruyor yerini değiştirmedim 2 günde 5 yaprak hızla ilerliyor.
Çelikten dikilen bir mum çiçeği ,kaç yılda açar sevgili some- at.Bilgi verirsen sevinirim..sevgilerrr
sevgili Cemo çiçek açmaya zaman vermek oldukça güç. Ama memed abimizin bizimle paylaştığı bilgi(dikildikten 1 yıl sonra açıyor) benim mum çiçeklerimde tuttu.
Gül Batur
29-05-2008, 14:31
Arkadaslar ben de mum cicegimin fotograflarını sizlerle paylasmak istedim. Bunlar cep telefonundan cekilmis fotograflar, daha sonra makineyle daha net fotograflar cekebilirsem onları da yollarım.
İklimsiz
29-05-2008, 14:34
Allah nazardan saklasın, hiç böylesini görmemiştim :)
Ben de bu zamana kadar hiç böylesini görmedim. Sürekli balkonda mı duruyor don olayına ne yapıyorsunuz kışın içeri alıyor musunuz?
Gül Batur
29-05-2008, 18:21
Cok tesekkur ederim arkadaslar. Mum cicegi kapalı balkonda duruyor. İceri dısarı tasımam cok buyuk oldugu icin zaten soz konusu degil. Fazla gunes almayan ama aydınlık bir ortamda duruyor. Torunum yeni bir fotografını cekti. Onu da yolluyorum. Sevgiler.
denizakvaryumu
29-05-2008, 19:55
Çiçek açıyor mu?
Penelophe
29-05-2008, 20:58
Gül hanım, harika bir çiçeğiniz var maşallah. Benim takıldığım nokta ise şu, nasıl bu kadar çok dallı, yani tek kökten değil heralde? Birde nasıl dik durabiliyor?
Çiçek açıyor mu?
Evet benim de aklıma hemen bu soru geldi. Çiçek açıyor mu?
Gül Hanım'ın çiçeğin toprağını ve saksısını değiştirip değiştirmediğini, ne zamandan beri aynı saksıda olduğunu, gübreleyip gübrelemediğini merak ettim ... Sırf yaprağa gitmiş gibi görünüyor. Çiçek de açıyorsa kıskanılacak bir durum karşısındayız hep birlikte :p Bu kadar çaba, oku, yaz, çiz, takip et ... bendeki çeliklerin boyu geçen seneden bu yana iki karış uzadı :o
BenBen1967
30-05-2008, 17:30
Ben mum çiçeğimi güneşe çıkarttıktan sonra hızla uzamaya başladı, acaba sizinkide güneşsiz bir yerde mi?
Bir buçuk hafta önce diktiğim mum çiçeği çelikleri tuttumu bilmiyorum ,aynı diktiğim gün gibi sapasağlam duruyorlar yapraklar gayet canlı ve yeşil.Acaba tutup tutmadığını daha ne kadar zamanda anlarım.**** şimdiden bellimi sizce
Odamdaki mum çiçeği dün açtı. Fakat şimdilik elimde açmamış halinin fotoğrafı var onu ekliyorum.
http://img.fotoambar.com/img/0/3ab779e878c04e6869efcb8f3357d7d5.jpg
Arzu Kasapoğlu
30-05-2008, 19:26
Sevgili Same at, çiçeğiniz kaç yıllık?
Odamdaki sanırım 1 yıl oldu. Ama çelik aldığım ana mum çiçeği epey yıllık doğrusu kaç yıllık olduğunu bilmiyorum.
Salondaki mum çiçeğim perdenin arkasında olduğundan kokunun odaya yayılması zaman alıyor. Odamdaki perdeleri kapatma sorunum olmadığından geceleri perdeleri açık bırakıyorum.
mymuberra
30-05-2008, 20:40
Merhaba Arkadaşlar,
Siteye yeni üyeyim ve mum çiçeği arıyorum . (İzmirde oturuyorum bu arada). Bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlarıma teşekkür ederim.
Saygılar
Bir buçuk hafta önce diktiğim mum çiçeği çelikleri tuttumu bilmiyorum ,aynı diktiğim gün gibi sapasağlam duruyorlar yapraklar gayet canlı ve yeşil.Acaba tutup tutmadığını daha ne kadar zamanda anlarım.**** şimdiden bellimi sizce
Ben elimle çekip bakmıştım :)
insan merak ediyor köklenmişmi köklenmemişmi diye. Ben köklendiğini ancak öyle gördüm, içim rahat etti. Fakat tavsiye etmiyorum. :D
1 haftatada köklenmişti benimkisi.
1 haftatada köklenmişti benimkisi.
Çok iyi 1 haftada köklenmesi,ben meraklıyımdır köklenmişmi köklenmemişmi diye bakmaya fakat zaten çelikleri zor buldum kaybetmek istemiyorum.
mum çiçeğim diri göründüğüne göre heralde köklendi.
Gül Batur
31-05-2008, 22:46
sevgili Penelophe mumçiçegim tek kök dik durmasına gelince koctaştan uzun yeşil çubuklardan üç taneyle destekledim benim balkonlarımın tavanlarında cengeller vardır uzayan dalları iple cengele bagladım işte böyle bir şekil oldu zaten ön balkondan buraya üç erkegin yardımıyla bir ay oldu geleli daha yeni yerine alışamadı çok zayiat verdik kırılan dallarını hepsini ektim ve tuttu iseyenlere vere bilirim şindilik duraklamada bilirsiniz sürgünlere el deydimi küser
Gül Batur
31-05-2008, 23:05
Denizakvaryumu şindilik ön balkondan arka balkona taşındı hıpalandı biraz yerine alışsın çiçeklerinide görürüz inşallah sevgiler
Gül Batur
31-05-2008, 23:30
İlkin yaprağı kadar bol olmasada çiçek açıyor biraz dinlensin çiçeklenince sizlerle yine paylaşırım
Salondaki mum çiçeğimiz 2 haftadır açıp bizi sevindiriyor. Kokusu ve damlaları çok güzel.
http://photos.jpgmag.com/725857_144491_c3ffbe431b_p.jpg
Yaşasın suya koyduğum mum çiçeği çeliğim köklendi.Hemen hemen 1 buçuk hafta oldu.ne kadar kolaymış suda köklendirmesi.
Salondaki mum çiçeğimiz 2 haftadır açıp bizi sevindiriyor. Kokusu ve damlaları çok güzel.
http://photos.jpgmag.com/725857_144491_c3ffbe431b_p.jpg
Avocado hoşgeldin aramıza,mum çiçeğin çok güzel darısı benimkilerin başına
Avacado çok güzelmiş çiçeğin vede sağlıklı ama yapraklarda sorun var gibi.
Teşekkürler some at İyice köklenmesini bekleyim demi arkadaşlar;korkuyorum da öldürürüm diye;toprağa geçirirken yapmam gereken ayrıntılar varmı.
Yukardaki fotoğraf toprağa köklenmeden diktiğim çelikler.Suda köklenenide en kısa zamanda yüklerim.
Biraz önce koçtaştan geldim;mum çiçeği getirmişler almak isteyen arkadaşlara duyurulur.
Merhaba arkadaşlar,
ARSHNANTUS dediğiniz sanırım Aeschynanthus (ruj çiçeği), neredeyse arsız bir bitki. 9 yıl önce Bauhaus'tan alırken bana çelikten üremez demişlerdi ama nereye daldırsanız tutuyor. Hele küçük ve dar yapraklı olan bir türünün köklenme azmi inanılmaz. Yıllarca köklendirip çevremdekilere dağıttım. Geçen sene hastalandığı için şimdi biraz keyifsiz ama hala yaşıyor (başka çiçek olsa şimdiye kadar ölürdü.)
Bahsettiğiniz çiçek bu mu arkadaşlar.?
Bana mum çiçeği demişlerdi ama değilmiş.
Kandırıldım yani.Pazarda bulup almılştım ben de.borazan gibi çiçek vardı üstünde.Devamlı sürgün veriyor,kırıp çogaltabilirim o zaman dalından.teşekkürler
Dün mum çiçeğimin yeni çıkan minik yaprağna yanlışlıkla elim çarptı.Bugün yeni çıkan yaprağın kuruduğunu gördüm.:(
Bahsettiğiniz çiçek bu mu arkadaşlar.?
Bana mum çiçeği demişlerdi ama değilmiş.
Kandırıldım yani.Pazarda bulup almılştım ben de.borazan gibi çiçek vardı üstünde.Devamlı sürgün veriyor,kırıp çogaltabilirim o zaman dalından.teşekkürler
Evet cemo'cum galiba buydu benim dün koçtaşta gördüğüm,saksısı bile aynıydı valla;ama çok benziyor değilmi mum çiçeğine bu zilli.Bence üzülme görünüşü çok güzel tabiiki de mumun yerini tutmaz ama olsun.Keşke yakın olsakta bende senden çelik alabilseydim.Akşama suda köklenen mum çiçeğimi yüklerim.Sevgiler.
Gül Batur
03-06-2008, 13:01
Yukka biraz cevabım gec oldu .
bu çiçek on yaşında beş sene oldu bu saksıya geceli saksının en dibine yanmamış
ahır gübesi koydum .
başka hiç ek besin vermedim
evvet çiçek açıyor başladı akşam odasına girdim o muhteşem kokuyla karşılaştım
aradım aradım çiçegi göremedim inşallah görünür yerlerindekileri sizlerle paylaşırım
daha güzelleri sizlerin olsun yalnız sabır .
Gül Batur
03-06-2008, 13:07
arkadaşlar hollandadan gelenlerden hiç bahsetmiyorsunuz ne durumdalar merak ettim
.. Hollanda'dan gelenlerden hiç bahsetmiyorsunuz. Ne durumdalar?
Forumdaki Mum çiçeği (Hoya carnosa) başlığı altında Hoya carnosa dışındaki hoyalar çoğunlukla Hollanda ve birkaç tane de Amerika'dan gelenler.
Gelişmeleri fırsat buldukça yazmaya çalışıyoruz. Hala ölmemiş ama yeni yaprak da vermemiş çeliklerim var.
Her zamanki gibi güzel haberler daha hızla yazılıyor. :rolleyes:
Benimde mum çiçeğim heryerinden tomurcuk verdi ama çok küçükler. Tomurcuktayken çiçeklenme süresi nekadardır acaba? Hergün bakıyorum ama büyüme belirtiside yok gibi :(
Bu süreç normalmidir sizce.
Çok normal zeonka işte şimdi sabretmeniz lazım tomurcuklardan biri harekete geçince hepsi birden başlıyor.
Arkadaşlar benim ilk defe bu sene mum çiçeğim oldu; onu da çelikten diktim.Çeliği aldığım bitki epey anaçtı.İlk önceleri farketmedim ama
iyice dikkatli bakınca bende ki çeliğin dallarında bir kaç tane kırmızı küçük yumru var.Ama çok küçük,acaba bu çiçek olabilirmi?
Penelophe
03-06-2008, 18:08
Mum çiçeğinde hiçbir şekilde kırmızı yumru olmuyor. Bitkiniz mum çiçeği değildir, emin olmak için mum çiçeği fotoğraflarını inceleyin..
Gül Batur
03-06-2008, 19:32
Mügge35 resim lütfen görelim tomrumu degilmi söyleriz
Arkadaşlar,107. sayfada resmi var, o zaman kırmızı noktalardan haberim yoktu o yüzden kırmızılıklara yönelik çekmemiştim fotoğrafı.En azından bitkinin mum çiçeği olup olmadığını görmüş olursunuz.Sevgiler:)
Arkadaşlar benim ilk defe bu sene mum çiçeğim oldu; onu da çelikten diktim.Çeliği aldığım bitki epey anaçtı.İlk önceleri farketmedim ama
iyice dikkatli bakınca bende ki çeliğin dallarında bir kaç tane kırmızı küçük yumru var.Ama çok küçük,acaba bu çiçek olabilirmi?
Merhaba müge35,
çiçeğiniz mum çiçeği ancak resimden tomurcuk dedikleriniz görünmüyor. Aslında çiçek tomurcukları olup olmadığını şöyle anlayabilirsiniz. Çiçek tomurcukları gövdenin üzerinde herhangi bir yerde değil de bitişik 2 yaprağın arasından çıkıyor. Gövdenin üzerinde ise bir takım çıkıntılar olabiliyor ki bunlarda tutunmak için olsa gerek.
Çok normal zeonka işte şimdi sabretmeniz lazım tomurcuklardan biri harekete geçince hepsi birden başlıyor.
Biriki gün bakmiyim diyorum belki bana bir sürpriz yapar diyorum ama nafile sabah akşam başındayım.:p Sizin dediğinizi söylüyorum içimden sabır sabır ya sabır. ;) Teşekkürler.
Ben teşekkür ederim sabırda yalnız değilsiniz bende sizinle beraber bekliyorum :)
Merhaba müge35,
çiçeğiniz mum çiçeği ancak resimden tomurcuk dedikleriniz görünmüyor. Aslında çiçek tomurcukları olup olmadığını şöyle anlayabilirsiniz. Çiçek tomurcukları gövdenin üzerinde herhangi bir yerde değil de bitişik 2 yaprağın arasından çıkıyor. Gövdenin üzerinde ise bir takım çıkıntılar olabiliyor ki bunlarda tutunmak için olsa gerek.
Haklısın pelinya'cım çiçek değil galiba.Tarifine göre hiç hiç değil.Sağlık olsun.Kendisi sağlam dursunda önemli olan o;er geç çiçek açar.
Suda köklenen mum çiçeğimi diktim.İnşallah tutar.Buda tutarsa eğer 3 kök mum çiçeğim olucak.Yaşasın.
Köklendiyse tutmaması için bir sebep yok bence içiniz rahat olsun. Güle güle büyütün ;)
hashacip
06-06-2008, 21:58
Bir sene önce, hazır dikilmiş ve yapraklanmış bir mum çiçeği hediyesi aldım. Saksısını ve toprağını değiştir dediler, değiştirdim. Bir senedir çok sık, aralıksız, adeta üst üste yapraklar açıyor, boylanma yok. Salonum batıya bakıyor. Sabah güneşinden mahrumuz. Nereye koymalıyım ki mum çiçeğim şöyle bir gerinip kendine gelsin? Beni aydınlatırsanız minnettar olurum.
nuran berna
08-06-2008, 22:18
Arkadaşlar bir saksıda dört kök mum çiçeği var.Bunların ikisi yeni yaprak verdi diğer ikisinde halen tık yok.Sizce yaprak verenleri ayrı saksıya almalımıyım yoksa hiç ellemesem mi?Ya da bir saksıda dört kök büyümeyi engeller mi?
Son olarak bendekilerin hepsi carnosa cinsinden.Cinsi farklı mum çiçeği olan arkadaşlar benimle paylaşırsanız çok memnun olurum.Sevgiyle kalın.
lerdemir
09-06-2008, 11:43
Bu, 100'ü aşkın sayfanın en başlarında, daha 10.sayfasındaki 288.numaralı yazımda ve 11.sayfadaki 346 numaralı yazımda bahsettiğim çelikler, nereden nereye gelmişler...
17 Ekim 2006'da sevgili Memet'ten ve de 9 Kasım 2006'da sevgili qitted'dan mum çiçeği çelikleri gelmişti.
Aynen tavsiye ettikleri gibi köklendirip, sonrasında saksılarına almıştım bitkileri.
Ve aradan yaklaşık 20 ay civarında bir süre geçmişti ki; SÜRRPPRİİZZZZZ !!!! :confused::confused:
Bitkilerden bir tanesinde; ermek üzere bir adet ve yeni çıkmak üzere 2 adet olmak üzere toplam 3 adet çiçek tomurcuğu VAARRR !!!
Harika!
Bitki işyerimde durduğu için fotoğraf makinamı getirince bir yakın çekim ile son durumu sizlere aktaracağım.
Sabrın sonu selamet derler ya hep; gerçekten de öyle galiba...
Hepinize selam ederim...
NOT: Sevgili Memet ve qitted'ın nezdinde, burada sevgilerini ve emeklerini paylaşan tüm üyelere şükranlarımla...
lerdemir
09-06-2008, 13:49
Sevgili BENBEN1967,
İnşaallah; hepimizinki bol bol açar. Özellikle de değişik türlerden elinde olanlarınkilerin açmasını dört gözle bekliyorum.
Sevgili Lerdemir çok çok tebrikler.:)
Sabrın sonu selâmet diye boşuna dememişler değil mi?
Geçen Eylül ayında Paul beyden, kışın da Amerika'dan gelen çelikler, Mucip beyden gelenlerin boyuna geldiler ama henüz çiçek oluşumu yok.
Her gün yaprak diplerinde bir hareket var mı diye bakmaktan gözlerim bozuldu ama bu aralar o kadar hızla gelişiyorlar ki, her an bir sürpriz yapabilirler.:)
Bir ay önce gelen Amerika siparişlerim ise yeni yeni sürgün ve yaprak vermeye başladılar.:)
Sevgili Lerdemir çok çok tebrikler.:)
Sabrın sonu selâmet diye boşuna dememişler değil mi?
Geçen Eylül ayında Paul beyden, kışın da Amerika'dan gelen çelikler, Mucip beyden gelenlerin boyuna geldiler ama henüz çiçek oluşumu yok.
Her gün yaprak diplerinde bir hareket var mı diye bakmaktan gözlerim bozuldu ama bu aralar o kadar hızla gelişiyorlar ki, her an bir sürpriz yapabilirler.:)
Bir ay önce gelen Amerika siparişlerim ise yeni yeni sürgün ve yaprak vermeye başladılar.:)
Sayın Sevilay,
Amerika'dan getirtmiş olduğunuz mum çiçeklerini çelik olarak mı yoksa köklü olarak mı almıştınız ? Bizim 2008 siparişlerinde bir hareket olacağa benzemiyor en azından sizin yapmış olduğunuz gibi temin etmeye çalışalım. Hoş havalar ısındığı için bu saatten sonra kargo ile getirtmek riskli olabilir diye düşünüyorum.
En kısa zamanda çiçeklerini de görmeniz dileğiyle,
Yaklaşık iki yıl bekleyen mum çiçeğim nihayet tomurcuk vermeye başladı. gerçekten de sevgili Hoyadag'ın dediği gibi biraz eziyet etmek gerekiyormuş. Tıpkı gardenya gibi onuda bir kenarda öylesine bırakmış aklıma estikçe suluyordum.:)
Gardenyada o da kendini farkettirmek için çiçek açmaya başladılar.:)
Yukka biraz cevabım gec oldu .
bu çiçek on yaşında beş sene oldu bu saksıya geceli saksının en dibine yanmamış
ahır gübesi koydum .
başka hiç ek besin vermedim
evvet çiçek açıyor başladı akşam odasına girdim o muhteşem kokuyla karşılaştım
aradım aradım çiçegi göremedim inşallah görünür yerlerindekileri sizlerle paylaşırım
daha güzelleri sizlerin olsun yalnız sabır .
Teşekkürler Gül Hanım çiçeği hangi sıklıkla suluyorsunuz?? Çeşme suyu mu kullanıyorsunuz??
Sevgili Sevilay Hnm,
Tebrikler .Bizde seviniyoruz.Kala kala 2 tür kaldı.Onlarda pek nazlı.İki yaprak verdi.Sizinkiler mt. geçmiş.
Sevgili Oğuzhan,
Tabii hepsi boya gitmiyor.:)
Mesela Obscura bir yığın yaprak verdi ama boy yok.20cm.civarında.
Onun, Wayetii gibi asılarak yetiştirilmesi gerektiğini, tırmanıcı olmadığını okumuştum bir yerlerde.Gür yaprakların nedeni bu olmalı.
GPS 7-35 ve Rigida de boya değil, yaprağa gidenlerden.
Silver Pink de tırmanıcı olduğunu unuttu sanırım, deli gibi yaprak veriyor ama kısa boylu.
Diversifolia ise yaramaz bir çocuk gibi..
Nereye uzayacağını şaşırıyor.:)
Eğer sarılacağı bir şey koymadıysam saksısına(Koysam da fark etmiyor), bütün gün nereye gideceğini bilmez bir vaziyette kafasını sağa, sola, yukarı ve hatta aşağı çevirip duruyor.
Ve izlemesi inan çok keyifli.
Bunun dışındaki, Cinnamomifalia, Pub 282, Red buton, Purpureo Fusca ve diğerleri, efendi efendi hem yaprak, hem de sürgün vererek yaşayıp gidiyorlar işte..:)
Sevgili İlknur hanım,
İnanın seve seve bakardım sizin miniklere de.:)
2.5 yıl önce ekmiştim mum çiçeğimi .O günden beri çok güzel büyüdü birçok dal ve yaprak verdi.Ama henüz bir tane çiçek bile vermedi.Acaba nerede yanlış yapıyorum???
Mum konusunda başlıklara göz atın. Arkadaşların bu konudaki mesajları size yol gösterecek.
Bitki delilerine konu olabilecek bir şekilde dört adet mum çiçeği yaprağı edindim.Ağız kulak mesafem sıfıra indi bir anda.:D:D:D Hikayeyi daha sonra anlatırım ama ne olur bir an önce ne yapmam gerektiğini söyleyin. Suya mı koyayım köklensinler diye yoksa toprağa mı dikeyim? Kestane kebap acele cevap.
Bitki delilerine konu olabilecek bir şekilde dört adet mum çiçeği yaprağı edindim.Ağız kulak mesafem sıfıra indi bir anda.:D:D:D Hikayeyi daha sonra anlatırım ama ne olur bir an önce ne yapmam gerektiğini söyleyin. Suya mı koyayım köklensinler diye yoksa toprağa mı dikeyim? Kestane kebap acele cevap.
Sevgili malbman,sadece yaprakmı anlamadım.Yoksa dallımı.Çelik şeklindeyse bence suya koy ben öyle yaptım 1,5 haftada köklendi.Keşke resmini görebilseydik.:)
Sevgili malbman,sadece yaprakmı anlamadım.Yoksa dallımı.Çelik şeklindeyse bence suya koy ben öyle yaptım 1,5 haftada köklendi.Keşke resmini görebilseydik.:)
Sevgili müge 35 sanırım erken sevinmişim.Zira çelik değil yaprak ve sevgili iklimsizin dediğine göre yapraktan köklenmiş mum çiçekleri çiçek açmıyormuş.:(:(
İklimsiz
13-06-2008, 12:31
Sevgili malbman, bunu ben demiyorum. Sayın Mine Pakkaner'in, bu başlıkta, 3. sayfadaki 90 no.lu mesajı diyor.
Gül Batur
14-06-2008, 09:50
merhaba pelpel çok suluyorsunuzdur yani normal çiçekler gibi mum çok sulandımı açmaz suyunu kesin 20 mi günde bir ölmiyecek kadar su verin hiç korkmayın bir şey olmaz
Birde ****** sulama suyuna çiçek açtırıcı postasyumdan zengin besin sıvısı eklemeyi ihmal etmeyin.
Süha Şendoğan
14-06-2008, 14:17
Buda benim Mum çiçeğim.
Ziraat okulu serasından alınma.
yeşillim
15-06-2008, 10:40
Henüz çiçek belirtisi yok ama filiz ve yaprak verme girişiminde.
Yeni evine adapte olmuş durumda. Yeni filizin biri köke yakın yerden
beş yaprak verdi.
http://img205.imageshack.us/img205/6534/img0384tw2.jpg (http://imageshack.us)
http://img205.imageshack.us/img205/6534/img0384tw2.d8b0ef1d3b.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=205&i=img0384tw2.jpg)
http://img386.imageshack.us/img386/6751/img0386wu2.jpg (http://imageshack.us)
http://img386.imageshack.us/img386/6751/img0386wu2.5e24f2561d.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=386&i=img0386wu2.jpg)
İkinci fotoğraftaki de minik bir filiz. Dalın ortalarında.
http://img214.imageshack.us/img214/2203/img0385kb4.jpg (http://imageshack.us)
http://img214.imageshack.us/img214/2203/img0385kb4.0d24472f3c.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=214&i=img0385kb4.jpg)
Üçüncü fotoğrafta çiçek verme çalışması mı var?:D
evet gerçekten çok su veriyordum. suyu hemen kesiyorum. teşekkür ederim.potayumlu gübre de alacağım. marketlerde satılanlardan alırsam sorun olmaz değil mi?
Beni siteye ilk getiren mum çiçeği sevdasıdır.Sessiz sedasız takip ettim sizleri veeeee nihayet çeliklerim tuttu.Çiçeklerini görmekte kısmet olur inşallah?Mutluluğumu sizlerle paylaşmak istedim.Büyük olanı direk toprağa dikmiştim,küçük olanıda suda köklendirmiştim aynı zamanda yaprak verdiler diyebilirim.Bunlar açık balkonda öğlene kadar güneş alıyor birer eşleridde içeride sadece ışık alıyor gelişmeleri şu ana kadar aynı bakalım bundan sonra neler olacak;)
40795
40796
merhaba pelpel çok suluyorsunuzdur yani normal çiçekler gibi mum çok sulandımı açmaz suyunu kesin 20 mi günde bir ölmiyecek kadar su verin hiç korkmayın bir şey olmaz
Çiçek açmamasının en baş sebebi bu sanırım. Ben de haftada bir su veriyordum. Su verdiğim için de boyna boya gidiyor yaprak veriyor, neslim tükenecek çoğalayım derdi yok tabii. Dur 20 günde bir su vereyim de biraz strese girsin bakalım. :p Teşekkürler.
Fosfor oranı yüksek bir gübre kullanın bu onu zorla açtıracaktır.
Ellerinize sağlık sevgili tubay.
Bundan sonra ne olacak demişsiniz.Muhtelemen sizin de benim gibi gözleriniz akacak çiçek var mı diye gidip gelip bakmaktan.:p
Çok inatçı bir kız..5 seneyi aşkındır beraberiz ama tık yok..
Dilerim siz daha az beklersiniz..
Güle güle büyütün..
Tam da hep boy atıyor, yaprak çıkarıyor ama çiçek açmıyor diye sızlanırken ben.... bu minikleri gördüm. Bunlar çiçek mi acaba? Kaç gündür aynı haldeler, büyümüyorlar gibi geliyor bana, ya da çok yavaş gelişiyorlar. Ne dersiniz? Bolca sabah güneşi alan bir yerde, eğer bunlar çiçekse sulamayı artırmalı mıyım? Yardımınıza ihtiyacım var :).
Evet maude tomurcukları vermiş:D. Sulamayı tomurcuklar açtıktan sonra günde 1 (toprak ıslak iken de verebilirsiniz). Şimdilik tomurcuk olduğundan suyu toprak kuruyunca verin. Acele etmeyin sabır, sabır.
Epeydir forumda yoktum. Mum çiçekleri coşmuş heryer mis gibi kokuyor;)
Sevgili Maude benim tomurcuklarda tıpkı sizinkiler gibi. Ben resimleyemedim iyiki siz resimlediniz. Biraz daha sabır başka yapabileceğimiz bişey yok artık.
lerdemir
18-06-2008, 13:44
Merhabalar;
Hani büyük bir sevinçle müjdelediğim tomurcuk var ya, epeyce bir serpilmesine rağmen, bugün neredeyse tüm yıldızcıklarını dökmüş.
Bakın;
41002
41003
Bugün saksısına bakarken bir de ne göreyim; saksının bulundupu yer, tomurcuğun dökülen parçacıkları ile dolu.
O görüntü de şöyle idi:
41001
Buna rağmen; halen iki tane mini mini tomurcuk daha var.
41005
41004
Lerdemir gerçekten çok üzücü :(
Sebebi sizce ne olabilir?
Koyu yeşil
18-06-2008, 14:39
Acaba fazla sulanmak olabilir mi? Gerçekten çok üzücü. Sabır, sabır bekle, tomurcuk versin ve dökülsün.... :(
Sevgili Lerdemir, Gardenya başlığında da okuyacağınız gibi, çiçeğe durmuş bir bitkinin fazla sulanmaması gerektiğini bilir.
Ve herkese de bu tavsiyede bulunur.
Bunun nedeni başka bir şey olmalı.
Besin istiyor olabilir mi?
Her şey normaldi tomurcuk dökmesine kadar. Kardeşim çok üzüldüm :(
Sevilay'ın dediği gibi besin eksikliği olabilir, yer değişikliği de olabilir.
lerdemir
18-06-2008, 15:09
Arkadaşlar,
Sanırım sorunum aşırı susuz kalması veya sıcak hava akımına maruz kalması idi.
En son Cuma günü suladığım bitkiyi bugüne -yani Çarşamba-kadar sulamamıştım; işler de yoğundu, toprağını da kontrol edememiştim.
Bir de bulunduğu noktadaki pencereyi çok sıcak günlerde araladılarsa acaba sıcak rüzgar mı yaptı ki böyle?
Sıcak ortamda ve gün ışığı altında 5 günlük susuzluk bence normal olmalı aslında...
Sıcak ortamda ve gün ışığı altında 5 günlük susuzluk bence normal olmalı aslında...
Bence de normal.
Hava akımı etkilemiş olabilir.
Yani, kuvvetli bir rüzgar, belki yıldızcıkları dökmüştür.
Ve, belki de azıcık besin istiyordur.
20 aydır hiç besin vermediyseniz, bitki topraktaki besini tükettiyse, her ne kadar carnosalara zalim davranmak gerekse de, açmak için az da olsa besin istiyordur belki.:)
lerdemir
18-06-2008, 15:25
Hmmm, hemen 20-20-20 sulama suyu yapayım mı ki?
Sayın Selahattin Yılmaz'ın bir tavsiyesi vardır.
Dal,Bal,Döl.
20 20 20 veya başka bir oran.
Ama, sanırım bitki o yıldızcıkları taşıyamayacak kadar zayıf düşmüş.
Buna bir de rüzgârda kalmayı eklersek, tutamamıştır yıldızcıkları.
Daha olmadı, Bir Bilene soralım.:)
nisan0671
19-06-2008, 15:26
MERHABA.
ben gülcan. iş yerinde arkadışımın mum çiçeği olarak bildiği bir çiçek var. YEŞİLLİM in gönderdiği resimdeki gibi dururken tam ucunda çan şeklinde çiçek açtı. uzun çan gibi. koku yok. bildiğim kadariyle kokulu olurmuş mum çiçeği. bu sitede gördüğüm diğer mum çiçeklerine benzemiyor. aslında kokulu mum çiçeğimin olmasını çok isterdim. bahsettiğim başka bir tür mü acaba. teşekkürler
Sevgili Pelpel,
Çiçek açmayan mum çiçeğim konusunda ben de uzun zamandır dertliydim, fakat mum çiçeği kardeşliğini "hatmedip" su ve ışık konusundaki önerileri dikkate aldıktan sonra çiçek tomurcuklarım başgöstermeye başladılar. Hatta çelik almayı ve köklendirmeyi bile başardım. Atalarımızın dediği gibi imiş biraz mum çiçekleri: Sabrın sonu selamet!! :)
Gerçekten de Sn. Hoyadag'ın dediği gibi biraz görmezden gelip, kaderine bırakmak gerekiyormuş hoya carnosa'yı. Kararlı bir şekilde sergilediğim "umarsız tavırlarım" sanırım işe yaradı, size de şiddetle tavsiye ediyorum. Mum çiçeği başlığında aradığınız ve hatta aramadığınız her türlü sorunun cevabını bulabilisiniz, sabredin lütfen, hiçbirşey ilk çiçek tomurcuğunu keşfettiğimdeki mutluluğumun yerini tutamaz, emin olun sabrınıza değecek güzellikteler.
En kısa sürede çiçek tomrcuklarınıza kavuşmanız dileklerimle...
feslegen
20-06-2008, 15:37
mum çiçeğim ilk diktiğimde çok güzel tuttu boy ve yaprak verdi. fakat uzun zamandır kötüledi yaprakları darbe almış gibi ve büyümüyorda.aslında güneşli yerdeydi onunda etkisi çok oldu.dün hazır toprak aldım bahçe toprağıyla karıştırdım ve ona diktim.mum çiçeğini saksıdan söktüğümde 3 tane 10 cm boyunda toprak solucanının çiçeğin zillerine köküne iyice sarılmış olduklarını gördüm.annem bu solucanlar çiçeğini büyütmüyormuş dedi.toprak solucanı çiçeklerden besin alırlarmış. inşallah bundan sonra mum çiçeğim kendine gelir.
yeşil yaprak
20-06-2008, 16:14
Mum çiçeği,aydınlık ve serin bir ortam sever.Kalın yapraklı
bitkiler, fazla su istemez.Yaz aylarında dibine buz parçaları
bırakın. Çiçekli bitkiler için hazırlanmış,sıvı gübre kullanın.
Çiçekli dönemde dibine bir çorba kaşığı tozşeker ilave edin.
Her sulamada bol sulayın,sulama aralıkları serek olsun(iyice
susasın).Eskiden bizim de vardı...
Daha önce benim de başıma geldi,bahçe toprağı solucan yapar yine dikkatli olun bence.
Geçen seneden beri dışarıda tuttuğum carnosa çiçek vermek üzere. İçeride bıraktığım diğer köke göre daha canlı.
Çiçekli bitkiler için olan çubuk şeklinde toprağa gömülen fosfor ve potasyumca zengin besinlerden alıp ekledim.Bakalım sonuç ne olacak?
Sebahattin Sargın
26-06-2008, 19:14
İşte bunlarda benim mum çiçeklerim;
41738
Bunu çelikten yetiştirdim, hızlı bir şekilde büyüyor...
41739
Bununda eski fotoğrafları üst mesajlarda var, kendi toparladı hızlı bir şekilde...
Ama çiçek hala yok...
Birinci resimdeki çelikten yetiştirdiğim mum çiçeği tüm gün güneş alan bir camın önünde, uzun süredir su vermiyorum ve yapraklarını her gün fıs fıs ile nemlendiriyorum....
İkinci resimdeki mum çiçeği ise bana gelmeden önce çiçek açmış. Bana geleli neredeyse 7/8 ay oldu ama hala çiçek yok. Odanın içinde, bir süredir su verilmedi ve fıs fıs ile her gün yaprakları nemlendiriliyor....
Durumları budur arkadaşlar, inşallah çiçeklerini görürüm...
Annemin hediyesi olan mum çiçeği. Oldukça yaşlı bir çiçek olduğunu düşünüyorum.
Bana geldiğinde çok kötü durumdaydı. Tek tük yaprakları vardı. Ben onu budadım ve yeniden ektim. Şimdi gayet sağlıklı.
Evet gerçekten çok sağlıklı görünüyor sevgili neseakova.
Elinize sağlık. Bende yeni bir filiz buldum iki gündür suda köklensin diye umarım başarabilirim.
Emel Yılmaz
28-06-2008, 13:44
Herşeyden önce mum çiçeğinin kokusu bambaşka. Daha önceki evimizde bizimde vardı.ev değişikliği nedeniyle çürüdü. Daha sonrada birdaha dikmeye cesaret edemedim. Gene bozulcak dite ama çok istiyorum dikmeyi. Sevdiği ortamlar nasıl bunun hakkında bilgi istiyorum arkadaşlar
merak etmeyin suda çabuk köklenir öznur ekerken küçük saksıya ekin toprağı kurudukça su verin. çok su. verirseniz yaprakları çoğlalır çiçek açmaz .bol çiçekli günler
benim mum çiçeğim üç kök ikisinin gelişimi çok güzel ama bir tanesini iki yapraklı filiz olarak ektim iki aydır aynı ne zaman yaprak verecek merakla bekliyorum
direkt güneş almamalı. az güneş alan mesela sabah erken saatlerde güneş alan bir pencere önünüde benimki çok güzel gelişti.
mu çiçeğini tekrar hatırlattınız bana çocukluğumun kerpiç evilerinin penecer içini çerçeve gib süsleyen o çiçek yok artık. tıpkı ıtır diye hatırladığım yaprağı kokulu çiçek gibi. ve merhaba.
Bunlar sayın ahsencemre' nin gönderdiği mum çiçeklerim. Hala daha hiç bir hareket yok. Sanırım epey bir süre beklemem gerekecek ama yine de bir şey sormak istiyorum. Forumda çeşitli yerlerde mum çiçeğinin çok sulanırsa yaprağa gideceği, çiçek açmayacağı söyleniyordu. Peki ben bu çelikleri yaprakları çoğalsın diye bolca sulasam da, yeterince yaprak yaptığında 20 günde bir sulamaya geçsem olmaz mı? En azından yapraklanmasını hızlandırırım diye düşündüm ama ustaların da fikrini almak isterim. Zira bilmeden bir şey yaparak mumlarımın başına bir iş getirmek istemem. Bu konuda bilgisi olanlardan paylaşmalarını rica edeceğim.
Saygılarımla
şükran ünal
01-07-2008, 19:49
daha önce resimlerini yüklediğim mum çiçeklerimin gelişimini buradan görebilirsiniz.
İşte geceleri çiçeklerinden bal damlayan 15 yaşındaki mum çiçeği! Bu mum çiçeği bal gibi acayip bir sıvı salgılıyor gece olunca ve bir gün merak edip tadına baktım bayağı tatlı bir sıvıydı. Bal gibi bişi. Fazla yesem zehirlenirmiyim?:)
Gül Batur
02-07-2008, 12:37
evrims denenmiştir bende üç haftadır her gece bir iki parmak ballarından yiyorum bir şey olmaz
saygılar
evrims denenmiştir bende üç haftadır her gece bir iki parmak ballarından yiyorum bir şey olmaz
saygılar
3 haftadan beri birsey olmadiysa heralde zararsız olsa gerek. bugün eve geç geldigimde girişte yine mis gibi kokuyordu. yine dayanamadım alabildigim kadar aldım baldan.. bilinki artık mesaj filan yazmazsam baldan gittim demektir:D
:D Allah korusun... Maşallah ne güzel açmış çiçeklerini, siz bu ara evden hiç ayrılmayın doya doya bu güzelliği seyredin bence...
Bizimkiler de açsın çiçeklerini artık...
Afiyet olsun Evrims ;)
Bende sabrede sabrede çatliycam derken mun çiçeğim beni duydu galiba tomurcuklar bayağı bir serpildi açması çok yakın artık :D
dün koçtaştan hoya kerri aldım kaktüs diye yazmışlar .yaprak köklü hemen ektim .bakalım gelişme olacakmı yapraktan ekince çiçek açmıyormuş.
İklimsiz
03-07-2008, 22:04
Bu tomurcuk dökme sorununu gerçekten çözmek lazım. Şıpsevdi de de var baksanıza... Paul bey ile e-posta yoluyla iletişim kurabilecek biri var mı aramızda? Ya da başka bir uzmana danışabilecek
Sorunu Paul beye resimlerle ilettik. Verdiği cevap:
Görünen o ki, bitki çiçek büyütemeyecek kadar küçük. Büyük ihtimalle doğru düzgün kök geliştirememiştir; çiçekleri destekleyecek kadar köklenmesi olmamıştır daha.
Valla bu bitkileri anlamak zor, benim üye olduğum başka bir grupta bir bayan mum çiçeğini sadece yapraktan köklendirmiş. 1 sene içinde dallanmış yapraklanmış ve çiçek bile vermiş. Hem de sprey kapağında büyütüyor. :D Üstüne düşe düşe sordum çelik mi tek yaprak mı diye, yaprak sadece dedi.
Allahtan ümit kesilmez. ;)
şükran ünal
04-07-2008, 12:00
Benim mum çiçeklerinin de bunun yanında esamesi okunmaz ama olsun bekleyen derviş , muradına ermiş..Her şeyin bir ilki vardır. Bir zamanlar bu kadarcık ta yoktu ve ne muhabbetler yapıldı bu çiçekler için değil mi? Sevgiler.
yedi yıl sonra ilk çiçeğini açtı.
Ben bir filmde mum çiçeklerinin yedi yılda bir açtığını duymuştum. Acaba doğru mudur?
Merhaba neseakova
suda ki mum çiçeğim yaklaşık 2,5 cm kadar kökler saldı artık ekim zamanı gelmişmidir,
nedersiniz çeliğimi toprakla buluşturmalımıyım?
teşekkürler
Nihayet benim güzelde açtı :D
http://img378.imageshack.us/img378/8008/21gb4.jpg (http://imageshack.us)
Evet açmasına açtı ama neyazıkki yoğun bir baskı nedeni ile çiçeğimi yerinden değiştirmek zorunda kaldım:( Şimdiye kadar yatak odası camında duruyordu geceleri aşırı yoğun kokusu sebebi ile eşim rahatsız oldu :mad:
Şimdi kapalı balkona çıkardım bakalım akıbiyeti ne olucak :(
Mum çiçeğinin sevdiği yerin değişmesi, çiçeği küstürüp, ölmesine sebep olabilir diye okudum bir kitapta.Yine aynı kitap, seveceği yeri bulana kadar denemeniz gerekir diye eklemişti.Sizin çiçeğiniz yerini sevmiş ve çiçek de açmış.Benim çiçeğim artık unuttuğum yıldır bende.Hiç çiçeğini görmedim.Yine yerini değiştirdim.Keşke eski yerine geri alabilseniz..Küsmesinden korkarım sizin çiçeğinizin..
İlk gece kokusunu duymak için burnumu dayadım. İkinci gece, bahçeyi dolanıp odaya geldi kokusu. Bu kadar bekledikten sonra, dünya yıkılacak deseler, yerini değiştirmem.
Hay allah nağpıcam şimdi alel acele resmini çektim şimdi. Yeni yerine alışıp alışamayacağını nekadar bir zamanda anlarım sizce.
http://img142.imageshack.us/img142/1944/25mb3.jpg (http://imageshack.us)
Bunu anlarsanız şayet geriye dönememe olasılığınız da var..Yerini sevmezse sizi üzebilir..Mum çiçeği gerçekten çok narin bir çiçek..Hazır kaprisini kırmışsınız,çiçek bile açmış..Alın götürün eski yerine..Çiçeğinin kokusu geçene dek sabrediversin eşiniz..
Benimde hiç içime sinmedi resmen atılmış gibi oldu:(
Ben yine eski yerine götüriyim yerini yadırgamadan.
Eşimde hazır ne istersen onu yapta sonra benim başımın etini yeme demişken kaptım çiçeğimi gidiyorum :D
Sevgili Günüm ve Memet çok teşekkür ederim mum çiçeğimi yine bana bağışladınız. Sizin söylediklerinizden destek alarak mum çiçeğim yerinde şimde ;) Daha açıcak birsürü tomurcuk var kokusu tüm evi sarıcak galiba. Ben halimden gayet memnunum şikayetçi olanlar düşünsün :D
pembegül
10-07-2008, 22:39
S.a sevgili müge35 benimde üç yaşında bir mum çiçeğim var geçen yıl açtı bu yıl açacakmı bilmiyorum büyümeside yavaşladı sıcak yeri sevdiğini sanıyorum bu yüzden akşam güneşi alan pencere önüne yerleştirdim bakalım ne olacak gözlemlerimi yazarım sevgiler
hdcomert
11-07-2008, 15:43
selam,benim bildiğim mum çiçeklerinin ilk 7.yılında açtığı.Sonra sürekli çiçekli oluyor.çokta güzel ve mis gibi kokulu çiçekleri var ama hava akımını sevmiyor.
beycan33
11-07-2008, 21:22
merhaba siteye yeni üye oldum
yaklaşık 1 ay önce mum çiçeği satım aldım tomurcukları vardı fakat açmadan dökülmeye başladı neden olabilir
Gül Batur
15-07-2008, 11:05
Merhaba hoşgeldiniz beycan33
yerine alışması lazım biraz zaman tanıyın
hem mum çiçegi bir açyıgı yerden defalarca
size çiçek açacaktır yalnız sabırrr.
saygılar
merhaba benim mum çiçeğim 5 yıldır benimle boyu tavana vardı ama büyümesi durdu ve daha hiç çiçek açmadı ben mesajların hepsini okuyamıyorum iş yerinden yazdığım için inceleme şansım pek olmuyor çiçeğim ne zaman açar ve büyümesi için neler yapmalıyım
yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim
öğretmen
20-07-2008, 12:57
Benim mum çiçeklerim yarım metre kadar.Eltimin annesi dibine karpuz suyu döküyormuş ve bu çiçeklenmesine sebep oluyor diyormuş.Eltim sürekli çiçeği var diyor..Ben de deniyorum..
İlk defa duyuyorum sevgili öğretmen..Karpuzu çok sevdiğimden olsa gerek, akla yatkın geldi.:)
Peki ne sıklıkla ve ne kadar verildiğini biliyor musunuz?
43460
43461
43462
43463
43464
Bunlar internetten bulduğum beyaz - beyaza yakın mumçiçekleri. Daha neler neler gördüm ve mum çiçeği hayranlığım iyice arttı, zira aylardır çok istiyorum bu bitkiden (rüyalarıma girecek kadar) ama bulamıyorum. İstanbul'da Eminönü çiçek pazarındaki bir dükkanda 50-60cm uzamış olarak vardı ama pahalı gelmişti ve almamıştım (15 ytl). Buralarda ise hiç yok, mum çiçeği dediğimde çiçekçiler hüzünle gülümsüyor ve "bulmanız çok zor" diyor..
Birde çok zor açıyorlar 5 yıldır çiçeğim benimle ama çiçek açtığını görmek nasip olmadı şimdi karpuz suyunu denicem.
öğretmen
22-07-2008, 13:23
Ne sıklıkla verildiğini bilmiyorum.Ama 3 gündür, robattan geçirdiğim karpuzun suyunu dibine döküyorum.Yeni filizler vermeye başladı.Belki gerçekten filiz verecekti, belki de karpuzun suyu yaradı.Ben veriyorum.İnşallah faydası olur.
Karpuz çok faydalı bir meyve insanlar için. '''Savaş beşlisi'' denilen güçlü antioksidanların beşini birden içeriyor. Karpuzun etli kısmı beta-karoten ve C vitamini, çekirdekleri ise E vitamini, çinko ve selenyum içeriyor. Bu sebepten karpuzu çekirdeği ile birlikte yemek gerekiyor. Konu dışı konuştuğumun farkındayım fakat şimdi bağlıyorum. İnsanlar için çok yararlı olan bu meyvedeki vitamin ve mineraller belki mum çiçeğine de yarıyordur ??? Buna da ziraat uzmanı bir arkadaştan cevap alabilirsek tamam olacak :).
#3315 nolu mesajımdaki mum çiçeklerimin son hali. Hiç büyümeyecekler sanmıştım ama bugünkü haleri beni çok mutlu ediyor. Sanırım sağlıklı bir şekilde açacaklar. 8 tane bu şekilde çiçek mevcut. Yine sizinle paylaşmak istedim :).
neconeco
27-07-2008, 18:59
selamlar.işik istekleri konusunda detaylı bilgi edinemedim. 1500-2000 lm/ft2 ışık yoğunluğunda yani 15000 lüx yarı gölgemi demek istiyorsunuz. birde lüx ölçer aletleri nereden temin edebilirim bu konuda bilgilisiniz sanırım. SAYGILARIMLA
pusat0015
30-07-2008, 17:31
Arkadaşlar İşte Suda beklettiğim ve köklenen mum çiceklerim bunlar 1 ay öncesinden şimdi küçük saksılarda dikililer yakında onları yüklerim buraya :) Yapraktan bile çimleniyorlar Şimdiden 2 tanesine talip var, ***. bunlar farklı bir hoyadır yani renk bakımından bende pembeli açan var
#3382 vee
büyümeye devam :)...
oyaağacı
01-08-2008, 17:49
Açanları gördükçe daha da üzüldüm. Malesef 2 saksı carnosam peşpeşe kök çürümesi nedeniyle öldü. Çok üzgünüm Paul Bey'den gelenlere de bir şey olursa diye korkuyla bekliyorum.
neconeco
01-08-2008, 20:51
Benim mum çiçeklerim yarım metre kadar.Eltimin annesi dibine karpuz suyu döküyormuş ve bu çiçeklenmesine sebep oluyor diyormuş.Eltim sürekli çiçeği var diyor..Ben de deniyorum..
selamlar ve saygılar, bendeki mum çiçeği yaklaşık bir senelik karpuz suyu bende deneyeceğim.. saygılarımla
mymuberra
02-08-2008, 13:01
Merhaba arkadaşlar,
Yaklaşık 2 ay evvel hisarönünden mum çiçeği aldım. Onu akşam güneşini gören evimin batı yakasına pencere önüne yerleştirdim. Ama aldığım günden bu yana hiç bir uzama kaydetmedi (saksıda yaklaşık 25 cm boylu almıştım) . En azından kurumadığına şükrediyorum . Gözümün nuru halde üstüne titriyorum ama hiç kıpırtı olmaması beni üzüyor. Mum çiçekleri çok zor mu açar arkadaşlar ?
Penelophe
03-08-2008, 18:27
Mymuberra, bu başlığı baştan sona okursanız gereken bütün bilgileri bulacaksınız.;)
Merhaba arkadaşlar;
Bu sabah küçüçük mum çiçeğimin yeni bir yaprak ve tomurcuk verdiğini gördüm.
sizlerle paylaşmak istedim. sn. Neşe Akova verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkür ederim.
Bulmuş olduğum mum çiçeği çeliği rahmetli dedemin çiçeğindendi.
Bakın resmini paylaşmak isterim sizlerle:):):):)
vee nihayet muhteşem çiçekler, çok mutluyum :).
Sayın Maude,
Görüntü muhteşem ne mutlu size bende bir mum çiçeği edinmek istiyorum. İstanbul Avrupa yaksında nerede bulabilirim bilginiz varmı. Yakınlarımda bu çiçeğe sahip olan olsa hemen çelik alacağım ama maalesef yok. Güzel çiçeğinizin keyfini çıkarmanız dileğiyle.
Biri hfz arkadaşımın yolladığı, diğeri ise Selahattin hocamızın toplantıda dağıttığı mum çiçeği.
Seneye açarlar mı :)
neconeco
06-08-2008, 20:15
selamlar, çok güzel olmuşlar, darası bizimkilere, benimki ufak bir filiz vermiş.
bakalım nezaman boy atacak.
kalın mumyalanmış çiçeklerle))))
Sayın Maude,
Bu güzel çiçeği uzaklarda aramama gerek yokmuş, benimle birlikte çalışan arkadaşlardan birinin annanesinde varmış ve verecek yer arıyormuş. Yarın getirecek böylece bende bu güzel çiçeğe sahip olabileceğim. Resimlerden sizin çiçeğinize benzediğini söyledi yarın göreceğiz inşallah. Resmini koymaya çalışacağım.
Mum çiçeğim eldi. Aslında elen uzunnnnnnn bir sarmaşık üstünde küçükde olsa çiçekleri var. Biraz bakımsız kalmış. Buradan öğrendiklerimle hafta sonu bakıma alacağım, biraz budamam gerekecek. İnşallah güzel bir forma kavuşturmayı başarabilirim.
timsah gözyaşı
08-08-2008, 13:35
Mum çiçeği
Cicek acma donemi Mayis ile Eylul aylari arasindadir. Mum cicegi ile ilgili dikkat edilmesi gereken birkac husus var.
Cok ihtiyac yoksa topragini degistirmeyin.
Bitki tomurcuklandiktan sonra kesinlikle saksinin yerini degistirmeyin.
Bitkinin cicekleri oldukten sonra olu cicekleri koparmayin. Kendiliginden dokulsun
Ve nihayet.. Mum çiçeği buldum!..
Hiç gitmek istemediğim bir yere mırın kırın gittim ve han binasından çıkarken başımı kaldırdım.. Yukarı katta korkuluklara dolanmış bir bitki vardı, ayrıntılar seçilmiyordu ama bir anda bunun mum çiçeği olduğunu anladım.. Yaklaştım ve gördüm.. Yıldırım gibi yukarı kata koşup bir atölyenin önünde oturanlara bu çiçeğin sahibini sordum.. Sahibi yok, hanın dediler ve bir makas getirdiler.. Hayranlık ve sevinçle bir dal kestim ve bağrıma bastım.
Bu sırada kardeşim de hayranlıkla salkım salkım açmış çiçeklere elliyordu gerçek mi bunlar böyle diye ve bir salkım çiçeği kopardı.. İyi ki de aldı, gün boyu elimden düşmedi, herkesi kendine hayran bıraktı, elledik, kokladık.. Bir mağazada çiçeği elimde gören satış elemanları etrafıma toplandı ve "bu gerçek çiçek mi?" diye heyecanla sordular.. Her şeyi kolay kolay beğenmeyen babam bile "hayran oldum" dedi..
İşte bu güzellik:
44889
44890
44891
44892
Yalnız dikkatimi çeken şey kokusunun olmamasıydı. Sıfır denebilir, hafiften papatya benzeri bir koku geliyordu ama eğer kokusu buysa hayal kırıklığına uğradım.
İklimsiz
11-08-2008, 22:55
Mum çiçeğinin kokusu gece en yoğun seviyeye çıkar. Sanırım siz çiçeği gündüz kopardınız **** kokladınız.
Lalezar78
11-08-2008, 22:55
Mum çiçeği akşamları kokarmış.
Çiçeklenmiş bir mum çiçeği görmekle ne kadar şanslısınız sayın Nariel... ;) Umarım sizin çelik de kısa sürede büyür ve çiçeklerini bol bol açar.
Sayın İklimsiz haklı. Kokusu gece 11.00'den sonra başlıyor ve sabaha kadar sürüyor. İlginçtir, koklamak için açmış çiçeğine burnunuzu dayayın, yeterli kokuyu alamıyorsunuz. Ama, bir saatten sonra, hele de yoğun bir çiçeklenme varsa, çok yoğun ve mükemmel bir koku salıyor. Belki yazılmıştır ama yine de bir iki saptama:-Yeri çok önemli, doğrudan güneş ışığı ile teması sevmiyor, yer değişikliğinden çok hoşlanmıyor. Hafta da bir sulama yeterli (saksının dibindeki geniş bir altlıktan da su verilebiliyor, sanki daha yararlı gibi) saksı değiştirmeme konusunu bilemiyorum. Ben değiştirdim, doğal gübreyi de her yıl veriyorum. Pek fazla budama yapmıyorum, şu an sağdan soldan en az 1,5 metre uzadı ve çok fazla kol atıyor. Her yere tutunabiliyor, çatıda lambirinin içinden bulduğu boşluklara girip çıkıyor, bazende çıkmıyor. Herkese kolay gelsin.
Kokusu nasıl birşeye benziyor? Yani parfüm gibi mi, yasemin-hanımeli gibi mi, leylakvari mi, polensi mi, papatyamsı mı.. Çok merak ediyorum, aldığım çeliğin üstünde iki tane eski çiçek dibi var, belki buradan ilerde yeniden açar..
İzmirde o kadar çok yere mum çiçeğini sordum ki, hiçbir yerde yok ya da yalancı mum çiçeği var. Her tanıdığıma da biliyorlar mı acaba diye soruyordum. Tesadüfe bakın ki aslında girmeyeceğimiz bir yerde tesadüfen karşıma çıktı.. Mum çiçeği mi çekti ayaklarımı oraya nedir ;)
İzmir Çankaya'da bir işhanıydı, müzik aleti yapımcıları vardı ama tam olarak neresi bilemiyorum.
Bir de Güzelbahçe'de Dalyan Çiçekçilik, isterseniz getirtiriz mum çiçeği demişti, üstelik ellerinde bir adet selluka da vardı. Tohum istedim de veremediler, onu bile zor bulmuşlar..
Sayın Nariel,
Koku konusunda net bir tanımlama yapamayacağım. Pek anlamam koku işinden. Ama, saydıklarınıza benzeyen bir kokusu yok. Biliyorum bu yanıt, sizin için pek açıklayıcı değil ama, yoğunluğuna karşın insanı rahatsız etmeyen, benim çok hoşlandığım, bir kokusu var diyebilirim.
Nihayet çeliğime kavuştum anlatmaya başlayabilirim. Toprak arayışlarından başlayalım...
Önce dere kumu bulmaya gittik
Daha sonra bahçe toprağı ve gübreyi bulduk :D
En son torfu ekleyelim... Ve torfu aldığımız şimşir ormanı
veee sırada çeliğimiz var...Gözümüz aydın, Sevilay Hanım nur topu gibi bir Hoya kızımız oldu
Dış saksılarını beğendik, toprağı karıştırdık, ve sonuç
denizakvaryumu
13-08-2008, 13:06
Hayırlı olsun
ancak çeliklerde benim bildiğim tek yaprak bırakılması...Bu konuda Hollanda'dan gelen çeliklerin ne yapılacağı konusunda çok sayıda resimli mesaj vardı bu resimlere bakın derim.
Ben, Amerika'dan son gelen çoğu çeliklerimde 4-5 yaprak bırakıp öyle diktim saksısına.
Daha fazla parçalamaya kıyamadım açıkcası.:)
Şu anda yeni yaprak ve sürgünleri ile gayet mutlu görünüyorlar.
Mayısta geldiler.
Üç ayda Kerrii bile kaç tane yaprak ve sürgün verdi.
Daha önce gelenlerden de 4 yaprakla diktiğim vardı.Onlar da oldukça iyi.
Bu işin belli bir kuralı yok sanırım hoyalarda.:)
Örneğin, gözüne, yaprağına çok dikkat ederek ve tüm kurallara uyarak diktiğim Hoya Vitiensis'i öldürmeyi başardım.
Belki de, ta başta hocaların dediği gibi, çok üstüne düşmemek lazım.:)
Vallahi billahi üstüne düşmüyorum. Korkumdan toprağını bile ellemeden, suya koymadan yaptığım karışıma aldım. Yoksa suda köklendirse miydim? Yengeme de yalvardım aman dikkat et birimizinki tutmazsa öbürününkinden çoğaltırız diye.
Sıkıca toprağına bastırdım ve abartmadan biraz da suladım.
Oksijenli suyunu bugün alırım unutmuşum, toprak kuruyunca oksijenli su kattığım suyla sularım.
Hoyayı balkona koydum ama direk güneş kısmına değil de nispeten gölgeli cam kenarına koydum. Bitkiyi doğal ortamında hayal ediyorum ne ister gibisinden öyle davranmaya çalışıyorum. Ama bana gönderdiğiniz biraz değişik bir tür galiba ( cehaletim de ortaya çıkıyor şu türleri bir daha inceleyeyim ) ekseri Hoyalar kauçuğu andıran yapraklara sahip bendeki daha açık yeşil yapraklı...
Sayenizde saksıya her yaklaştığımda sanki çiçek bana şımarık bir kız çocuğu gibi " Git burdan, bakma bana dedim sana " diyormuş gibi hissediyorum...:D:D
Tamam yahu aradım taradım Hoya Carnosa diye buldum galiba ... :) Yani benziyor ne bileyim ama ben şu Nepal'de yaşayana da vuruldum resmen beyaz kürk giymiş çok asortik...
çiçeksever
13-08-2008, 15:34
Ben kökü çürüyen çiçeğimi 1 metrelik çelik olarak diktim.Şu anda çiçek açmasını bekliyorum.
Ve nihayet.. Mum çiçeği buldum!.... Yukarı katta korkuluklara dolanmış bir bitki vardı...
Bu fotoğrafı görünce Mumçiçekleri ve mekan gibi bir başlık açılsa, mumçiçeği bulunan bu tür ilginç yerlerin fotoğrafları olsa hoş olur diye düşündüm.
Ben de mumçiçeklerine hep eski tarz berber, terzi gibi dükkanlarda raslarım.
pembegül
14-08-2008, 14:17
Sevgideğer arkadaşlar ben bu sitede bir arkadaşa mum çiçeği göndermek istedim iki kargo şirketine baş vurmama rağmen gönderemedim çiçeği görünce bunu sağlam ulaştıramayız diyorlar arkadaşa söz verdim ulaştıramadığım için çok üzgünüm yardımcı olabilecek arkadaşlar bir yol gösterin lütfen.xezax hoş geldiniz bende küçük bir çelik var ama göndermede sorun yaşıyorum bu sorunu çözebilirsem sizede gönderirim *****.
Bize kargo ile neler geliyor, nasıl gönderemezlermiş anlamadim ki, paketleyin guzelce sarsilsa bile birsey olmayacak sekilde bir kutunun içinde etrafini besleyin gazete kağıdı ya da strafor ile sonra da güle güle deyin, birşey olmaz bence...
berduray
14-08-2008, 14:30
Sayın Pembegül ben şöyle bir yol izledim;
Küçük pet şişeyi ağzına yakın bölümden çeliğin sığacağı şekilde enine kestim.
Çeliği de pamuğa sarıp ıslattım, öylece pet şişeye koydum.
Kestiğim yeri koli bandıyla bantladım.
Çeliğin hava alması için bıçağın ucuyla bir kaç yerinden deldim.
Kargo şirketinin poşetine koydum ve Eskişehire yolladım.
Koyu yeşil
14-08-2008, 14:44
Bu fotoğrafı görünce Mumçiçekleri ve mekan gibi bir başlık açılsa, mumçiçeği bulunan bu tür ilginç yerlerin fotoğrafları olsa hoş olur diye düşündüm.
Ben de mumçiçeklerine hep eski tarz berber, terzi gibi dükkanlarda raslarım.
Bu çok güzel bir fikir bence. Geçen hafta Dikili'de bir terzi dükkanının vitrininde devasa hale gelmiş bir mum çiçeği ile karşılaştım. Terzi, ''Ah sizbunu 1 ay önce görecektiniz çiçek içindeydi. Turistler durup resmini çekti'' dedi. Yanımda makinam yoktu bir daha gidişimde resim çekip, dediğiniz gibi bir başlıkta paylaşmak güzel olacak.
pembegül
14-08-2008, 14:45
Sevgili ilkin ben çiçeği 5 litrelik damacanaya koydum saksıda ekili halde ışık almaz zarar görür diye kutuya koymadım ışık almamaktan zarar görmezse öyle yapayım cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.sevgili berduray sizin önerdiginiz şekilede bir arkadaşa gönderecegim verdiginiz bilgiler için sizede teşekkür ederim selamlar.
..Geçen hafta Dikili'de bir terzi dükkanının vitrininde devasa hale gelmiş bir mum çiçeği ile karşılaştım. ...
:p:p:p
45138
Evimdeki mum çiçeklerimin hiçbiri açmıyor. Hiç de açmadılar.
Umudum da kalmadı artık. Gönderdiğiniz resimlerle yetineceğim anlaşıldı..:(
Sayın Sabah ne güzel bir mum çiçeği o öyle vay canınaaa demek geldi içimden, baya büyük ve çiçekler mi ne var üzerinde... Acaba güneş görüyor mu orası, dükkan içinde pek güneş almaz ama bol ışık olur enazından, bu da benim içime biraz su serper hani belki benimki de açar çiçeklerini diye. :P
Mum çiçeği neden benim karşıma çıkmıyor :) Yıllar önce anneannemde vardı, çok güzel çiçek açardı.
Özellikle Hoya Serpens, Hoya Minibelle, Hoya Cinnamomifolia arıyorum. Bu türleri internetten araştırdım ama Türkiye'de satın alabileceğim bir yer bulmam zor sanırım.
İklimsiz
14-08-2008, 17:52
Sevgili Müge, aradığınız türleri Türkiye'de bulmanız imkansız.
Bu ve diğer türleri en ucuz ve ulaşımı en kolay satan site:
http://www.paulshirleysucculents.nl/
E-Dergi Mum Çiçeği özel sayısını okudunuz mu? Serası ziyaret edilen ve kendisiyle röportaj yapılan Paul bey satıyor bu türleri.
Sevgili Müge, aradığınız türleri Türkiye'de bulmanız imkansız.
Bu ve diğer türleri en ucuz ve ulaşımı en kolay satan site:
http://www.paulshirleysucculents.nl/
E-Dergi Mum Çiçeği özel sayısını okudunuz mu? Serası ziyaret edilen ve kendisiyle röportaj yapılan Paul bey satıyor bu türleri.
Bilgi verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Okumamıştım, bu akşam okurum mutlaka :)
jeremyre
15-08-2008, 10:22
Merhaba arkadaşlar. Daha önceden işyerimde çiçek açan mum çiçeklerinin resimlerini paylaşmıştım.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=234071&postcount=3105
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=36651&d=1210322041
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=36652&d=1210322041
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=36653&d=1210322041
Aynı bitkiden kırarak aldığım dalı suda yaklaşık 6 hafta beklettim (2 hafta tembelliğimden suda beklemek zorunda kaldı zavallıcık) ve köklendirdim. Bugün de 4 nolu akyüz saksıya diktim. Buraya bilgi edinme amaçlı olarak biraz göz attım ama oksijenli su, bahçe toprağı gibi imkanlarım olmadığından sudan çıkarıp doğrudan torfa diktim. Saksı biraz büyük gibi geldi ama umarım yerini beğenir. Ayrıca saksının üst kısmından biraz aşağıya diktim. Böyle yaparak, kendisini küçük bir saksıdaymış gibi hissettirmeye çalıştım:))
Dal 3 yapraktan oluşuyordu, kökü de bayağı ilginç bir şekil almıştı. Her yöne uzanıyordu. Fotoğraf çekme imkanım olmadı bugün için. Ama izleyen zamanlarda fotoğraf çekerek paylaşacağım. Pencere önünde sabah güneşi alan bir yerde duruyor.
Sevilay Hanım ne dersiniz bütün sayfaları inceledim çelikte belirgin bir renk kaybı var aslında ya fazla su verdim ya da ne bileyim karanlıkta dört gün geçirdi o yüzden mi yaprak renkleri bana çok normal gelmiyor. Sarı değil ama tam yeşil de değil hatta çok açık yeşil. En altta kalan ve yanmış gibi duran bir yaprağı makasla kestim. İçi hala taze ve sulu duruyor karayemiş yaprağının kokusu var yaprakta. Yani bitki şu anda yaşıyor ama yoğun bakıma alınması lazım gibi, kurursa çok üzülürüm üstten tekrar bölüp suya koyayım mı ?
(Akşam resim eklerim ) :(:(
Baldaş, pragraf yapmadığınız için yazılarınız rahat okunmuyor.
Lütfen söyleyeceğiniz şey değiştikçe, enter tuşuna iki kez basın.
Vallahi billahi üstüne düşmüyorum. Korkumdan toprağını bile ellemeden, suya koymadan yaptığım karışıma aldım. Yoksa suda köklendirse miydim? Yengeme de yalvardım aman dikkat et birimizinki tutmazsa öbürününkinden çoğaltırız diye. Sıkıca toprağına bastırdım ve abartmadan biraz da suladım.
Oksijenli suyunu bugün alırım unutmuşum, toprak kuruyunca oksijenli su kattığım suyla sularım.
Hoyayı balkona koydum ama direk güneş kısmına değil de nispeten gölgeli cam kenarına koydum. Bitkiyi doğal ortamında hayal ediyorum ne ister gibisinden öyle davranmaya çalışıyorum.
Ama bana gönderdiğiniz biraz değişik bir tür galiba (cehaletim de ortaya çıkıyor şu türleri bir daha inceleyeyim ) ekseri Hoyalar kauçuğu andıran yapraklara sahip bendeki daha açık yeşil yapraklı...
Sayenizde saksıya her yaklaştığımda sanki çiçek bana şımarık bir kız çocuğu gibi " Git burdan, bakma bana dedim sana " diyormuş gibi hissediyorum...:D:D
Fotoğrafları yazı içine yerleştirmek (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256)
Buradaki bilgilerle, yazı ve fotoğrafları bir arada düzenleyebilirsiniz...
Sevgili Baldaş,
benim çeliğimi de sevgili iklimsiz göndermişti sağolsun.Ben 1 hafta **** 10 günde bir suluyorum.Ama hergün, çok az su fıs fıslıyoryorum yapraklarına. Sürekli yaprak çıkartıyor.Pek keyifli, sende az sula derim ben. Tecrübeli arkadaşlar seni yönlendirir.
sevgiler
Sevgili Baldas,
Fotoğrafta gördüğünüz alttaki çizgiden kesin çeliği ve üstteki çizgideki yere kadar, yani yaprak düğümüne kadar gömün toprağa.
Toprak kurumadan sulamayın ama günde iki kez, bir sabah, bir akşam üstü spreyleyin.
Ben de, size, bendeki yaprakları daha koyu yeşil olan çeliği pazartesi yollayayım.:)
45179
Tamam Malina söylediklerine bundan sonra dikkat ederim. Enter'a çift basmak gerektiğini bilmiyordum :) Yalnız paragrafa içeriden başlasam bile metin otomatikman sola yaslanıyor anlayamadım...
Cemo iklimlerimiz birbirine çok benziyor inşallah ben de başarılı olurum. Kdz Ereğli'yi biliyorum çok kere geldim ve akrabalarım da var selam gönderiyorum. Hamsi festivalinize az kaldı :)
Sevilay Hanım söylediklerinizi aynen uyguladım. Buradaki bilgi ve tecrübe birikimine güveniyorum...Sağolun.
İçeriden başlamaya gerek yok. Boşluk olsun yeter :)
Teşekkür ederim :)
Önümüzdeki festivale de bekleriz o zaman, sevgili Baldaş:)
Merak etme senin mum çiçeğin de büyür.
Sanırsam üstüne düşünce şımarıyo bunlar:)
Selamın başım üstüne. sevgilerr
Teşekkürler Cemo Hanım ben de sizi burada yolunuz düşerse seve seve ağırlarım elimden geldiğince...( mum çiçeği kardeşlerinde ve kahvehanede samimiyet hissettim )
Malina yukarıda resim metin açıklamaların biraz karışık geldi yeniden detaylı okumam gerekecek...Yanlış anlamayın da diktatör ruhlu bir dergi editörü gibisiniz ama haklısınız doğru söze ne diyeyim...
İşte son durum, bir değişiklik olana kadar...
jeremyre
18-08-2008, 15:54
yaprakları aldığım zaman üzerindeki çiçekler ölmek üzereydi. tam olarak doğru mu bilmiyorum ama üzerinde çiçek varken çelik alındığında daha çabuk çiçek verirmiş. neyse şimdilik benimki biraz büyüsün, şu aşamada çiçek gibi bir beklentim yok:)
Carnosa'mdaki bu oluşumlar kök işareti midir? En net bu halde görüntüleyebildim.
45505
Geçen yıl arkaşımdan küçük bir mum çiçeği dalı aldım salon penceresinin köşesine yerleştirdim.Buradaki yıllardır açmayan mum çiçeği hikayelerini duyunca açmayacak hissine kapıldım (zaten çiçeğinide hiç görmemiştim)ve baharda balkona attım çiçeği. Birkaç gün sonra internette nasıl bir çiçeği olduğunu gördüm.Çok pişman oldum ve hemen yerine koydum.Geçen hafta ne göreyim çiçek tomurcukları sallanıyor ve bu haftada tam boyutlarına ulaşmadılar ama pembemsi yıldız şeklinde güzeller güzeli 12 tane çiçeğim var.henüz tek bir top açtı ama olsun çok sevindim.Darısı sizlerin başına.
Sevilay Hanım; nihayet mum çiçekleri kardeşlerine sağsalim kavuştu...
Çeliklerin sarılı olduğu pamuklar kurumamıştı bile. İşte son durum... (tekrar teşekkür ederiz)
Rize'den sevgiler
Çok sevindim Arsunal;
Maşallah. Benim de küçük bir çeliğim vardı yaz başı şimdi biraz boylandı henüz çiçeği yok ama benim için çok özel. Rahmetli dedemin çiçeğinden alındı çünkü o küçük çelik
Sevgili teyzem tam bir çiçek düşmanı olduğu için çiçeği dedemin sağlığında çöpe atmıştı.
Bir komşumuz görüp almış düşünsenize aradan 24 kocayıl geçiyor ve karşılaşıyorsunuz tesadüf evine gittik annemle mum çiçeğini görünce hayran kaldım. Kemal abinin çiçeği dedi
o kadar üzüldüm ki o zaman. Dedemden bir parça karşımdaydı o kadar çok severdi ki bu çiçeği . sağolsun Firdevs Hanım teyze biz istemeden verdi çelikleri.
Şimdi her sabah yapraklarını silerken dedemin gülümsediğini hissediyorum
Biliyormusunuz...İnsan böyle hikayeleri ancak yüreği gerçekten güzel insanlardan dinleyebilir...Ve bu forumun da gerçekten yüreği güzel insanlarla, sevgi dolu insanlarla dolu olduğuna inanıyorum...Ne mutlu bana ki ben de bunun bir parçasıyım...
sevgili mermaid gerçekten çok duygulandım lütfen o çiçeğe iyi bak ama şımartma çünkü çok rahat ettirirsen açmıyormuş
Sevgili Arsunal;
Aslında açmasını çok istiyorum
Ama yaşaması daha önemli benim için ben onun o yeşil yapraklarınıda seviyorum. Hiç açmasa da olur
Çok iyi bakacağımdan emin olabilirsiniz.;)
Hüzünlü ama çok güzel bir hikaye.. Umarım mum çiçeğiniz çiçek açar ve uzun yıllar yaşar :) Çiçeğinizin büyüyüp sizinde torunlarınızın evini süslemesi dileğiyle..:D
Biliyormusunuz..Ve bu forumun da gerçekten yüreği güzel insanlarla, sevgi dolu insanlarla dolu olduğuna inanıyorum...Ne mutlu bana ki ben de bunun bir parçasıyım...
Sevgili Erbek_; Forumu nede güzel özetlemişsiniz. :cool:
Burada olmaktan herkes gibi bende çok mutluyum:D
sevgili mermaid haddim olmayarak sana bir tavsiyede bulunmak istiyorum;
çiçeğinden bir çok çelik köklendir kuruma ihtimaline karşı
Olurmu öyle şey ne demek fikirleriniz benim için çok önemli.
Sizlerden pek çok şey öğreniyorum. Biraz daha büyüsün çelikler alıp yedeklerini yapacağım benimde en büyük korkum ona bişey olması
Teşekkürederim
:)
Güle güle büyütün miniklerinizi.
Unutmayın;
Toprağı kuruyana kadar su yok.
Ancak sabah ve akşam olmak üzere, günde iki kez, toprak ve yaprakları spreyleyin.:)
Baktınız toprak kurumuş, yarım su bardağı su verin.
mumçiçeği7
22-08-2008, 08:24
siteye yeni üye oldum ve ben de mum çiçeği sevenlerdenim. Mum çiçeği toğumu buldum ve 2 günde çimlendi. şu an çok küçükler ve tanımakta zorluk çekiyorum. mum çiçeği sizce tohumdan yetişir mi ya da tohumu varmıdır?
Sûz-i Dilârâ
22-08-2008, 08:44
Çok güzel Memet Bey, gözünüz aydın, ayrıca darısı başıma;) Bana da sevgili İklimsiz çelik göndermişti, onları tutturdum yeni yapraklar verdiler ama o kadar küçükler ki bakıp bakıp "Bir de çiçek açtıklarınızı görseydim" diyorum.;)
Mum çiçeklerinin 7 yılda bir çiçek açtığı efsanesi doğru galiba??
pembegül
23-08-2008, 22:00
Sevgili nariel bu beyaz oluşumlar uzayıp kök olacak çiçeğinizi güle güle büyütün *****.
bitkiseli
24-08-2008, 07:59
Nariel, kaç gündür suda duruyor acaba?
bitkiseli
28-08-2008, 19:42
Carnosa'mdaki bu oluşumlar kök işareti midir? En net bu halde görüntüleyebildim.
45505
Mum çeliğin ne durumda, köklendi mi?
Sayın bitkiseli, evet köklendi, kökler 1,5 cm kadar olmuştu ve toprağa diktim. Çeliğimi iki parçaya ayırmıştım, ikisi de köklendi.
İlk baştaki, saygıdeğer bir arkadaşımızın gönderdiği ve bugün elime geçen Hoya Silver Pink, diğerleri ise benim iki parçaya bölünen carnosa'larım.
45923
İklimsiz
28-08-2008, 20:25
Sevgili Nariel, sağda görünen kahverengi saksı içersindeki carnosayı, ben olsam boylu boyunca dalı toprağa, yapraklar dışarıda kalacak şekilde yatırırdım.
Bu şekilde her gözden kökleneceği için tek parça carnosadan üç çelik etmek mümkün.
Aslında onun yanındaki carnosa'dan da ikinci çeliği elde etmek mümkün sanırım ama kıyamadım parçalamaya, hani belki bir gözden sürgün çıkarmazsa diğer gözden çıkarır diye.. Acaba şimdi kesip suya mı koysam?
Sanki böyle büyük dikince daha çabuk büyüyecekmiş gibi hissettim ;)
İklimsiz
28-08-2008, 22:24
Orada iki saksı carnosa var zaten. Bırak böyle büyüsünler. İlerde çelik almak gerektiğinde yetişkin bitkilerinden alırsın.
Ayrıca E-Dergi Mum özel sayısını okursan orada Paul bey, çelikleri suda köklendirmeyi pek tavsiye etmiyor. Ha köklenmez mi, köklenir elbette. Ancak bu şekilde suda büyümeye elverişli kökler oluşacak. Köklenen bitkiyi toprağa aldığımızda bu sefer de toprakta büyümek ve gelişebilmek için kökler üretmeye başlayacak. Suda büyümek için üretilen kökler ölecektir diyor Paul bey.
benim çiçeğimde yeni evine alıştı ve yeni yaprak vermeye başladı.
Sayın İklimsiz, iki carnosa'yı da bölmek geldi içimden :) Neyse bunlar böyle dursun, büyürlerse çoğaltım yaparım. Yardımlarınız için teşekkürler..
mumçiçeği7
02-09-2008, 17:28
en sonunda tohumdan yetiştirciğim mum çiçekleri 1,5 cm oldular, eminönünden bulduğum çürük kökler toparlanmaya başladı ama malesef kokusuz cınsi imiş mum çiçeğinin. neyse haftasonu bandırmaya gittim baktım bir sera hemen içeri girdim sordum. tam 9 adet mum çiçeği hemde 2 tanesi çiçekli. tabi hemen 6 adetini aldım tanesi 5 YTL DEN:) istanbulda kokusuzu 17 ytl ve tohumadan para verdiğim düşünülürse bu kadar ucuza ve orada bulacağımı berden bilirdim. Derken İDO seferleri iptal oldu 2 tanesi benle 7 saatte otobusle istanbula geldi, 1 adeti hediye verildi 3 adeti geçiçi olarak çiçeği bakabilecek tatlı bir bayana teslim edildi(erkek arkadaşımın annesi). içim rahat tek eksiğim sıvı vitaminler...bu arada mum çiçekleri yola dayandı ve şu anda hiç birşey olmamış gibi 5 metre boyları ile 3 yaşında ve çiçekli bir şekilde bana bakıyorlar. inanın çok mutluyum. bu arada kırık dalları sera sahipi işe yaramaz diye verdi. kırık yapraklara kadar aldım...hepsini dal yaprak ne varsa ziyan etmeden suya koydum köklendikleri an sizlere vereceğim....çünkü bu arama işinde bir çiçeğin bu kadar bulunamaz ama aynı anda bu kadar bulunabilir olmasını anladım bu garip bir duygu : )
:p:D:cool:
en sonunda tohumdan yetiştirciğim mum çiçekleri 1,5 cm oldular, eminönünden bulduğum çürük kökler toparlanmaya başladı ama malesef kokusuz cınsi imiş mum çiçeğinin. neyse haftasonu bandırmaya gittim baktım bir sera hemen içeri girdim sordum. tam 9 adet mum çiçeği hemde 2 tanesi çiçekli. tabi hemen 6 adetini aldım tanesi 5 YTL DEN:) istanbulda kokusuzu 17 ytl ve tohumadan para verdiğim düşünülürse bu kadar ucuza ve orada bulacağımı berden bilirdim. Derken İDO seferleri iptal oldu 2 tanesi benle 7 saatte otobusle istanbula geldi, 1 adeti hediye verildi 3 adeti geçiçi olarak çiçeği bakabilecek tatlı bir bayana teslim edildi(erkek arkadaşımın annesi). içim rahat tek eksiğim sıvı vitaminler...bu arada mum çiçekleri yola dayandı ve şu anda hiç birşey olmamış gibi 5 metre boyları ile 3 yaşında ve çiçekli bir şekilde bana bakıyorlar. inanın çok mutluyum. bu arada kırık dalları sera sahipi işe yaramaz diye verdi. kırık yapraklara kadar aldım...hepsini dal yaprak ne varsa ziyan etmeden suya koydum köklendikleri an sizlere vereceğim....çünkü bu arama işinde bir çiçeğin bu kadar bulunamaz ama aynı anda bu kadar bulunabilir olmasını anladım bu garip bir duygu : )
:p:D:cool:
Sayın mumçiçeği7,
Bandırma da bahsettiğiniz sera nerededir acaba? Erdek yolu üzerinde olan değil değil mi :) Bu arada şu bahsettiğiniz mum çiçeklerinin resmini (kokulu, kokusuz...) ne zaman görüyoruz...
bitkiseli
04-09-2008, 11:19
Bu çeliği dün edindim, acaba nereden kesip suya koymam gerekiyor, yardımcı olabilir misiniz?
bitkiseli
04-09-2008, 23:04
Yukarıda resmini koyduğum çelik hakkında yardım istiyorum, acaba kesip 2 **** 3 tane köklendirebilir miyim? şu an böylece suda duruyor.
Sayın bitkiseli, yardımcı olmak isterdim ama mum çiçeği konusunda tecrübeli değilim, çeliğiniz de biraz karışık gözüküyor. Sayın İklimsiz'in bana bir önerisi vardı, uzunca bir saksıya çeliğinizin dal kısmının tamamını yatırın ve yapraklar dışarıda kalacak şekilde toprakla örtün demişti. Böylece tüm boğumlardan köklenme ve filiz çıkarma şansı olacak sanırım.
İklimsiz
04-09-2008, 23:14
46396
Çeliğinizin boyunun 20 cm. civarında olduğunu varsayarsak, yapraklar dışarıda kalacak şekilde sapını toprağa gömün, yatırın yani. Sarmaşık köklendirir gibi.
20 gün, bir ay kadar sonra tüm gövdenin köklendiğini göreceksiniz. Resimde işaretli yerlerden keserek saksılara alabilirsiniz.
bitkiseli
05-09-2008, 09:38
Teşekkürler, hemen sudan çıkarıp dediğiniz gibi yapacağım, yalnız evde torf kalmamış bahçedeki topraktan kullanacağım umarım sorun olmaz, gelişmeleri buradan paylaşırım.
Dün akşam komşumuz mum çiçeğinden koparıp getirdi. Hemen suya koyduk köklenmesi için. Eski bir çaydanlığa koydum ama dibi kireçli baya. Problem olur mu acaba?
Bir de aşağıda Sn. İklimsizin gösterdiğine göre bizim çeliğin boyu baya uzun gibi duruyor. Direk güneş almayan ama aydınlık bir yerde duruyor şu an.
Yaptığımız bir yanlışlık var mı acaba? Çeliği kesmek bölmek gerekir mi?
46396
Çeliğinizin boyunun 20 cm. civarında olduğunu varsayarsak, yapraklar dışarıda kalacak şekilde sapını toprağa gömün, yatırın yani. Sarmaşık köklendirir gibi.
20 gün, bir ay kadar sonra tüm gövdenin köklendiğini göreceksiniz. Resimde işaretli yerlerden keserek saksılara alabilirsiniz.
keçi boynuzu
05-09-2008, 12:43
Benim hatırladığım kadarıyla çiceklerinden ballar damlıyor ve taze çiceklerden harika bir koku yayılıyor.Gece kokuya çok hassas olanlar yanında uykuya dalamazmış.Biz çocukken kezban teyzenin çiceklerine dadanıp koparıp koparıp balını emerdik.
bitkiseli
09-09-2008, 08:00
Mum çiçeğinin yerlisi (kokusuz) nasıl oluyor, benziyorlar mı birbirlerine? bizdekilerin kokulu mu kokusuzmu olduğunu nereden anlayacağız?
Bu güzel çiçek için forumdaki Aeschynanthus radicans (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3959) başlığına bakabilirsiniz.
çiçeksever
09-09-2008, 14:11
Mum çiçeğine hangi çeşit gübre kullanmalıyız?Örn.kaktüs olabilir mi?
Dikmiş olduğum 4 mum çiçeği çeliğinin hepsi tuttular. Bunları dikerken yanlarına destek olsun diye 3 üne şiş birtanesine kurşun kalem batırmıştım.
Yanında şiş olanlarda köklenme daha az olurken ,kurşun kalem olan bardaktaki(şeffaf plastik bardağa diktim) mum çiçeğimin kökleri bütün bardağı sardı.
Bunun Kalemle bir ilgisi olabilir mi?
keçi boynuzu
09-09-2008, 16:28
Kurşun kalemin sivri uçu toprakta değil değil mi? Zira bildiğim kadarıyla zehirliydi.
umut2007
09-09-2008, 16:36
46927
46928
46929
İlk denemem umarım bir hata yapmam. Bakalım resimleri eklemeyi başarabildim mi?
Kurşun kalemin sivri uçu toprakta değil değil mi? Zira bildiğim kadarıyla zehirliydi.
Evet kalemin ucu taprakta ayrıca zehirli olduğunu bilmiyordum.
Köklenmeye yardımcı olduğunu düşünüp, az kalsın diğer saksılarada kalem batıracaktım.
Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim.
keçi boynuzu
10-09-2008, 14:09
tahminim o ki kalemin daha kalın olması daha az sallanma ve daha çok destek sağlamış olabilir bir de kuru dalla deneseniz bakalım ne olacacak
Gül Batur
15-09-2008, 15:02
Arkadaslar, siz hic mum ciceginin tohum verdigini gordunuz, duydunuz mu? En kısa zamanda cekecegim fotograflarla gorduklerimi sizinle paylasacagim.
Sevgiler
tomurcuk054
15-09-2008, 15:08
Bende yerli mum çiçegi tohumu var elımde ılk açtıklarında küçük kalp şeklınde açıyolar .Tohumlar toplu ıgne topuzu kadar 2 gunde çimlenıyor.
keçi boynuzu
15-09-2008, 15:19
bende mum çiçeği olsa tohum yapması imkansız çocukluğumun belli başlı lezzetlerinden biri mum çiçeği balı üstünde çiçek bile durmaz
tomurcuk054
15-09-2008, 15:27
neden bahsedıyon çiçegin cinsini yazarmısın bende yerlı mum çiçeği tohumu var ektım daha mınnacıklar bu çiçegin tohumu yoksa ben susam sı ektım yoksa
İklimsiz
15-09-2008, 15:42
Arkadaşlar, bir süredir bu başlıkta yerli mum çiçeği, yabancı mum çiçeği diye ayrımlar yapılmakta.
Yerli mum çiçeği dediğiniz Aeschynanthus radicans ve forumda ayrı bir başlığı ve çiçeğin resimleri mevcut. Burası ise hoya carnosa başlığı.
Mum çiçeğinin tohumları olur. İlgilenenlerin e-dergi mum özel sayıyı bir kez daha okumalarını tavsiye ederim.
papatyam
16-09-2008, 15:41
Nihayet cornasalarım sürgünler vermeye başladı, yerlerini değiştirmek iyi geldi.
merhaba hoya keriim ektiğim gibi duruyor. ama hoya carnosam çok güzel büyüyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.