Bağlan

View Full Version : Mum çiçeği (Hoya carnosa)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25

Jezebel
16-08-2010, 16:33
Sn.Fatih çok faydalı bir link , benim taktığım bir iki mumu burdan alayım bari .
Fiyatlar da çok uygun geldi , para birimi ne tam anlamadım ama benim aldıklarıma göre çok uygun ;)
Bu kaynak için teşekkürler .

acemifüsun
16-08-2010, 20:42
Sevgli Acemifüsun ' un bana hediye ettiği Hoya carnosa gelişmeye karar verdi .
Sanırım biraz utandı , yeni gelen hoyalar çoştu da , bu da geri kalmak istemedi ;)

Jezebelciğim utanan sana ilk gelen mi ? O ise sevindim:)

Jezebel
16-08-2010, 23:23
Evet Füsuncuğum , ilk gelen nihayet iki yaprak vereceğim diye uğraşıyor ;)
Baktı yeniler bunu erdi geçti...

sakagun
18-08-2010, 18:32
Sevgili Missmenas ve Raddle'ın gönderdiği çelikler büyümeye devam ediyor.
Raddle'ınkiler yeni yapraklar verdi. Missmenas'ın çeliği yeni yapraklardan sonra uzantı verdi, bambuya sarılmaya başladı.

Perihan Bayram
31-08-2010, 13:22
İşte Hoya'mın son halleri.

Hoya sarmaşığım bayağı büyüdü ama çiçeklenmedi .Çiçek açmasını yıllarca beklememek için bir yöntem yok mudur ? Tecrübeli arkadaşlardan bigi istiyorum,sabrım kaçtı valla,bu ne nazlılık,hemen çiçeklense olmuyor mu ?

missmenas
31-08-2010, 13:31
Perihan hanım ben 14 yıldır bekliyorumya:D
bu hoyalar insanın sabrını sınıyor galiba, zor çok Sizin işiniz:Dsaksı değiştirdim toprak değiştirdim gübre değiştirdim yine açmıyor yine açmıyor bu ev 4. ev bu çiçeğimle birlikte,
ama 8 tane çiçek tomurcuğu var üstünde onları büyütüyor açar açmaz paylaşacam sizlernen şimdi paylaşmıyorum nazar olur belki diye , Kimbilir açmaz korkusu var nazar olursa:D

Perihan Bayram
31-08-2010, 13:34
Hoyamın en son hali.

Perihan Bayram
31-08-2010, 13:48
bu hoyalar insanın sabrını sınıyor galiba, zor çok Sizin işiniz:Dsaksı değiştirdim toprak değiştirdim gübre değiştirdim yine açmıyor yine açmıyor bu ev 4. ev bu çiçeğimle birlikte,
ama 8 tane çiçek tomurcuğu var üstünde onları büyütüyor açar açmaz paylaşacam sizlernen şimdi paylaşmıyorum nazar olur belki diye , Kimbilir açmaz korkusu var nazar olursa:D
Sevgili missmenas,l4 yıl ne demek,bir ömür,yurt dışındaki türlerde mi böyle açmıyor ? o zaman getirtmenin ne anlamı kaldı ? Rengarenk çiçeklerini hemen göremiyeceksem ? Sizin tomurcuku halini göstermeyin,çiçekleri açınca görürüz.Ayrıca; seneye tomurcuklu dalından köklendirip çoğaltın,o zaman eski koçanından hemen çiçek açıyor.Ben seradan aldığım için sanırım çiçeksiz daldan üretilmiş,bu yüzden açmıyor.Bizim evimizde hep vardı,annem çiçekleri dökülmüş ama çiçek koçanı yerinde duran daldan ekerdi,biraz gelişince hemen çiçek açardı,hiç yıllarca beklemezdik.

Perihan Bayram
31-08-2010, 14:05
Sevgili perihan bayram, hoyanız yerini sevmiş anlaşılan, hem de köklü almışsınız. Ben benimkini çelikten yetiştirdim. Bir süre sonra fazla sulamaktan çürüttüm. Üstten çelik alarak tekrar köklendirdim, tabii büyümesini geciktirmiş oldum.

Sevgili SDurul,hoyanız ne alemde ? merak ettim.Benimki büyüdü ama çiçek yok.Sizin renkli hoyalarınız var mı,gerçekten ,yurt dışından hoya getirtip büyüten arkadaşlarımız ,çiçek açan hoyalarının foto'larını yükleseler de görsek ve nasıl çiçek açtırıyorlar öğrensek diyorum,beklemek zor.Renkli hoya siparişi bende vericem ama çiçek açmazda beni bekletir diye korkuyorum.Sipariş zamanı gelsede köklü ısmarlasam,öyle güzeller ki çok özendim benimde olsun diye.

Sevgi Durul
05-09-2010, 23:29
Sevgili perihan bayram, mesajınızı şimdi gördüm. Tam da hoya'mın yeni halini yükleyecektim. Neşesi iyi, fakat tomurcuk, çiçek falan yok. Bu gidişle daha çok bekletir.
169525

Perihan Bayram
06-09-2010, 11:35
Sevgili perihan bayram, mesajınızı şimdi gördüm. Tam da hoya'mın yeni halini yükleyecektim. Şu anda balkonda duruyor. Neşesi iyi, fakat tomurcuk, çiçek falan yok. Bu gidişle daha çok bekletir.
169516

Merhaba sevgili SDURUL,Hoyanız iyi durumda,şu renkli ithal Hoya çeşitlerine köklü olarak bir kavuşabilsek,belki onlar çabuk çiçek açarlar.Siparişler ne zaman ?

Perihan Bayram
08-09-2010, 14:33

Merhaba sevgili missmenas,Hoyanızın tomurcukları büyüyor mu,buradan Maşallah diyelim de birşey olmasın,çünkü çok beklemişsiniz,sabır vallahi,belkide ben sinirlenir atardım.Ama yapraklarıda çok güzel,ben seviyorum.

missmenas
09-09-2010, 02:12
Belki 3 hafta fazla değil açmak üzere;) Sizlernen çiçeklerini paylaşmak benim için büyük mutluluk olacak.

maki01
09-09-2010, 13:04
Asiye (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=693087&postcount=256) çiçek vermese de sevgiyle büyütülecek bir hoya. Yaprakları 6-12 cm büyüklüğünde ve çok parlak.

missmenas'a sevgi ve teşekkürlerimle...

169820

SerDag
10-09-2010, 17:27
Sevgiler Perihan Bayram, hoyanızı ne güzel sarmışsınız. Sardığınız şey de dalgalı bir dala benziyor, ben saracağım derken epey sürgününe değdim, ya da 1-2 sürgünü yanlışlıkla döküldü, çok bükemedim de, sonunda sadece bir bambuya dümdüz sardım. Böyle dolayarak sarmak istiyorum, bana ne önerirsiniz?

Perihan Bayram
11-09-2010, 13:46
Sevgiler Perihan Bayram, hoyanızı ne güzel sarmışsınız. Sardığınız şey de dalgalı bir dala benziyor, ben saracağım derken epey sürgününe değdim, ya da 1-2 sürgünü yanlışlıkla döküldü, çok bükemedim de, sonunda sadece bir bambuya dümdüz sardım. Böyle dolayarak sarmak istiyorum, bana ne önerirsiniz?

Selamlar ,sayın SerDag.Mesajınızı şimdi gördüm,teşekürederim.Ben,Hoya saksısının dört yanından,yapay çiçekçilerde satılan,spiral şeklindeki uzun çubukları sapladım.iki çubuğuda bölerek ortalarına sıkıca artı şeklinde monte ettim,böylece dörtken bir destek sağlamış oldum ve hoya sürgünlerini dikkatle sardım,en üsttende dalları birleştirip,uzadıkça aşağıya,yukarıya sardırıyorum.Bakalım ne olacak.Sizde kolayınıza gelen herhangi esnek bir nesne ile yapın,teller bile olabilir,benimkilerin toprağa giren kısımları çürüyor ama Hoya birbirine sarıldığı için pek sorun yok.Sevgiler.İnşallah kısa sürede çiçeklenirler.

ayhat
11-09-2010, 16:52
Benimkide 3 yaşında ama açmıyor şu an ki görevi balkonumda kumruya 5 yıldızlı otel yapması, yavrularımızda oldu, bide çiçeğimi görsem :)

Perihan Bayram
12-09-2010, 13:45
Benimkide 3 yaşında ama açmıyor şu an ki görevi balkonumda kumruya 5 yıldızlı otel yapması, yavrularımızda oldu, bide çiçeğimi görsem :)

Sayın Ayhat,Hoyanızın üç yaşında olduğunu,hala çiçeklenmediğini yazmışsınız.Valla benim de ümidim kırılacak.Benimki daha bir yaşında bile değil.Selamlar.

dkp
13-09-2010, 22:45
Arkadaşlar,
Bu (http://www.epiphytica.com/Hoya%20list.html) siteden alışveriş yapan var mı? Varsa bilgi lütfen...

Birkaç yıl önce okyanus ötesinden sipariş verenler olmuştu, postada geçen süre çok uzun olduğundan istenen sonuçlara ulaşılamadığını duymuştum.Kargo ücretlerini ortak sipariş ile geçebiliriz ama yüksek fiyatları nasıl uygun fiyatlara çekeceğiz. Aleyagarden (köklülerde) ve Paul(çeliklerde) bence doğru yerler.

maki01
13-09-2010, 23:22
Teşekkürler sevgili dkp.

Haklısınız ücretler bana da çok yüksek geldi. Siteyi incelemeye çalıştım ama fiyatların çelik ya da köklü satışlardan hangisine ait olduğunu anlayamadım.

İlkin
20-09-2010, 12:25
Sayın cellin, bitkinize iyi günlerde mutlu mutlu bakmanızı dilerim. Ben bu işte uzman değilim ama bitkinin genel haline ve yapraklarının tümüne bakıp bir yargıya varmak gerekiyor bir sorun var mı diye. Bazen hoya yapraklarında hiç olmadık bir form ortaya çıkabilir. Benim H.carnosa bir ara H.kerrii gibi kalpli yaprak vermeye başlamıştı, sonra normal formunda yapraklara döndü. En sonuncu fotoğraf H.carnosa'da olabilecek bir yaprak formu. Yaprak büyürken dallardan birisine değiyorsa eğer bu şekilde bir sonuç ortaya çıkabiliyor. Hiç sorun etmeyin onu. Bana ilginç gelen yapraktaki beyaz leke oldu. Umarım güneş yanığı değildir bu. H.carnosa'yı direk güneş alan bir yerde bırakmamanızı tavsiye ederim. Eğer güneş yanığı değil ise verigata türlerde olduğu gibi bir beyazlık olabilir bu, öyleyse eğer o da normaldir... Üreticiler bitkilerde değişik oluşumlar gördüğü zaman direk orayı kesiyorlar ayrı bir yerde köklendirmeye çalışıyorlar. Bunu da farklı türler oluşturmak için yapıyorlar. En kısa zamanda bitkinizin çiçeklerini de görmenizi dilerim...

cellin
20-09-2010, 12:52
Sayın İlkin öncelikle güzel dilekleriniz ve verdiğiniz önemli bilgiler için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi yaprak formundaki bozukluk başka dala değdiği için olabilir. Çünkü ilk geldiğinde öyle emaneten bir yere asmıştık.
Yapraktaki beyaz lekeye gelince o leke gibi değilde yaprakta bir kuruluk ve incelmeydi. Çiçeğim balkonda duruyor balkonum kapalı ve oldukça güneşli ve aydınlık bir balkon. Ancak güneş ışığı direk çiçeğimin üzerine gelmiyor. Çiçek yukarda kalıyor ve stor perdeler var bu sayede güneşi engelliyorum. Yani çiçek aydınlık bir yerde direk güneş ışığına maruz değil. Ancak daha önceki yerinde ufak bir yerden güneş vurup yakmış olabilir. Çünkü sadece bir yaprakta vardı bu. Oradayken pek gözlemleyemedim. Ama artık daha dikkatli davranırım.
Üreticilerin yaptığından kastınız bu oluşumun olduğu dalı kesmek sanırım. Doğru anlamışmıyım?
Tekrar teşekkürler ve sevgiler...

maki01
20-09-2010, 13:10
Sevgili cellin,

Mum çiçeğin hayırlı olsun. Yerini sevmiş olmalı ki yeni yapraklar vermiş. En kısa sürede çiçeklerini görmeni diliyorum.

Şimdilik hiçbir dala dokunma bence. Sevgili İlkin güneş konusunda tedirgin ancak benim hoyalara Adana'da batıya bakan bir pencere önünde neredeyse 6-7 saat tül perde arkasından güneş ışığı alıyor. Zaman zaman tülü de çekiyorum, bir sorun yaşamadım.

İlkin'in söz ettiği yaprak bie nedenle yaralanmış olan yaprak. Eğer hasar değilde variegata denilen türe benziyorsa ;yani yeşil beyazsa; keserek türü geliştirme ihtimali olabilir. O yaprağı kesmen yeterli olacaktır.

İlkin
20-09-2010, 13:51
Sevgili maki perde arkasında Hoyaların durmasında ben de bir sakınca görmüyorum ama öğle saatlerinde bence Adana'da asla hoyalar direk güneşe maruz kalmamalılar diye düşünüyorum. Akşam üstü saat 5'ten sonra evdeysem eğer perdeyi ben de çekiyorum bol bol güneşle temas ediyorlar ama o kadar işte. :) Sayın cellin rica ederim... Üreticiler ilginç form ya da renkteki yaprakla biraz da dalı kesiyor büyük ihtimalle ama bu her zaman istedikleri gibi bir sonuç doğuruyor mu bilemiyorum. Bizim tek çabamız bitkilere iyi bakıp çiçek açtırabilmek. ;)

elek
22-09-2010, 10:26
Merhaba cellin, ortaklaşa siparişler (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19003) 2010 için tamamlanmış görünüyor, ama bireysel olarak sipariş verebilirsiniz tabi. Ben de mum çiçeğim olsun istiyorum ancak hoyaların sonbahar - kış döneminde köklenmeleri konusunda araştırıyorum hala, bu konuda emin olunca sipariş vereceğim..

elek
22-09-2010, 11:19
Evimde merkezi ısıtma yok, beni asıl düşündüren konu bu. Gündüz işteyken Hoyalar için "Allah ne verdiyse" durumu söz konusu olacak maalesef.. Yer değişikliğinden hazzetseler en azından soğuklar tehlikeli olacak seviyelere geldiğinde iş-ev taşırdım yüksünmeden ( ve sanırım bitki delileri listesine iddialı bir giriş yapardım :p ) ama ona da gelemiyorlar :( Şimdilik Bella ve Shepherdiinin soğuklarla arasının çok kötü olmadığı bilgisine ulaşabildim. Sipariş vereceğim zaman sizi mutlaka haberdar ederim.

huzunperest
22-09-2010, 15:43
Bence merkezi ısıtma olmayışı hoyaların lehine bir durum. Sabit ve yüksek sıcaklık hoyaların kışın dinlenme moduna geçmesini engelliyor. Bu nedenle tedirgin olmayın sayın elek. Kışı, ısıtılmayan bir odada rahatlıkla geçirebiliyorlar. (tecrübem İstanbul için) Bilakis kışın ben hoyaları ısıtılmayan bir odada tutmayı tercih ediyorum.

cemre_77
23-09-2010, 12:26
benim de bir Hoya cornasam var, 15 yıldır yaşıyor, sadece 2 sefer çiçek açtı. yaprakları cok güzel ve parlaktı. yeni eve tasındık, eskiden sadece ışık alan cam yakında iken, şimdi sabah ve akşam güeşi alan cam kapalı balkona geldi. 1 ayda yaprakları inceldi. düzelirmi acaba ne yapmalıyım ?

Perihan Bayram
25-09-2010, 10:38
Hoyamın son hali, gerçekten harika kokuyor. Özellikle sabahları kalktığımda oturma odaı ve hatta koridora yayılmış oluyor kokusu :)

Benim yerimede koklayın sayın Züleyha hanım.Çok güzel açmışlar,bitkinizin birbuçuk senelik olduğunu okudum,bazı arkadaşlar 14 yıl beklemiş,ben nasıl çiçeklendireceği Hoya'mı ? Benimki de bir yaşında bile değil ama sabrım kaçtı sizinkini görünce,MAŞALLAH.Sevgiler.

Perihan Bayram
25-09-2010, 10:51
Belki 3 hafta fazla değil açmak üzere;) Sizlernen çiçeklerini paylaşmak benim için büyük mutluluk olacak.

Sevgili Mismenas;Hoyanız açtı mı ? fotolarını bekliyorum,şimdiden maşallah.

missmenas
26-09-2010, 08:55
Perihan hanım , maalesef henüz açmadılar çiçek saplarını büyütmek için hiç çaba sarfetmiyor aynı durumda bekliyorlar. Gerçeği söylemek gerekirse ben hergün bakmaya devam ediyorum ama durumda değişiklik yok pes etmiyeceğim.:(

İlkin
27-09-2010, 10:14
Sevgili missmenas bitki çiçek tomurcukları verdiği zaman günde bir ya da iki kere yapraklarına spreyle su fısfıslayın. Bu ara ben çok faydasını görüyorum bu spreylemelerin, aklınızda olsun. Bir de son bir kere gübre de verebilirsiniz. O da çiçekleri besleyecek ve bitkinin çiçek açmasına daha fazla destek sağlayacaktır...

missmenas
27-09-2010, 21:16
Çok Teşekkür ederim Sevgili İlkin tavsiyelerini dikkate aldım bugün den itibaren elimde fısfıs artık gerisini bilemiyorum gübresinide geçen hafta başında vermiştim.
12 eylülden beridirde yatak odasına tıkıldım kaldım salonda tek pencere açık hava akımıda etkiliyor sanırım onuda kontrol altına aldım ama nafile son çarem fısfıs olacak artık.

Hydrosuccess
02-10-2010, 09:23
Hoyaların doğası konusunda bilmediklerimiz bildiklerimizden fazla görülüyor.Yıllarca yaşayan sağlıklı şekilde büyüyen carnosalar hemen hiç çiçek açmazken artık 1 yaşında olan minik hoya carnosa pink (İstanbulda genelde sıcaklığın düşmesine gün uzunluğunun azalmasına rağmen ) 3 adet çiçek öbeğini geliştirdi.İlk öbekte çiçekler dün akşam açıldı.Çiçek öbeklerinin çok büyük olmadığını itiraf etmeliyim.Bitki nispeten küçük olduğundan ciddi enerji kaybına neden olan çiçeklenmenin gerçekleştirilmesi için daha az sayıda çiçek oluşturmak akıllıca bir çözüm ve mükemmel bir koşullara uyum örneği.Daha da ilginç olan aynı yerde ve koşullarda bakılan diğer carnosada da çiçek öbeği oluşumu.Eğer bitkiler haberleşmedilerse koşullardaki bir değişim çiçeklenmeyi başlatmış olmalı.Hoyalarda çiçeklenmeyi kesinlikle başlatacak bir faktör henüz saptanamamış durumda.Heyecan verici bir araştırma konusu...

İlkin
02-10-2010, 11:25
Tebrikler sayın hydrosuccess, sizin H.carnosa da hala çiçek vermeye devam ediyor. Hoyalardaki çiçeklenmeye neden olan faktörleri keşke bulabilsek de yaşam alanlarımız daha çok renklene bilse. Dilleri yok maalesef ve biz de farklı bakım teknikleri üreterek dillerini çözmeye çalışıyoruz. :rolleyes:

Benim baktığım H.carnosa da hala çiçek vermeye devam ediyor. Sizin bu mesajınızı görünce bendeki H.carnosa'nın da fotoğrafını çekip yayınlamak istedim burada. Bu sene beni çok mutlu etti bu tür.

173506

Bu arada birkaç hafta önce nihayet H.carnosa'nın kokusunu koklayabildim.
Adana'da bendeki bitkilerin çiçek açtığını görüp hayran olan yakın bir arkadaşım kendisine h.carnosa'dan çoğaltmamı istemişti. Herhalde 2,5 sene olmuştur vereli.
Her evlerine gidişimizde kendisi çiçek açtıramadığı için ilkin bu sahte mum çiçeği yok yok çiçek açmayacak seninki gibi diyerek beni sinirlendirmeye çalışıyordu. :) Tabii neredeyse her onlara gidişimizde bitkinin suyunu gübresini ben veriyordum. :mad: Bir ara gittiğimizde bir baktım çiçek tomurcukları vermiş hem de 5 demet. Hiç haberleri bile yok! Ben söyleyince inanılmaz mutlu oldular ve bitkiye karşı ilgileri daha çok arttı. Geçen gittiğimizde de çiçekler açmıştı. Bütün gece gittim geldim kokladım. Çok güzel kokuyordu ama kokusunu hiç birşeye benzetemedim. Sanki şekerli bir baharat gibi ama nefis kokuyordu.
Kendi atölyemde baktığım çiçek açan H.carnosa'yı koklayamadım bir türlü. Kısmet arkadaşıma çoğalttığımı koklamaktaymış demek ki.

missmenas
02-10-2010, 11:46
Sayın Haydrosuccess ve İlkinciğim çok şanslısınız emeklerinizin karşılığını alabiliyorsunuz, benim içinde bol bol koklayın lütfen.
Teşekkürler paylaşım için, ekrandan görüntüsü bile inanınki insanın ruhunu okşuyor.
Darısı benim Tembel ( Asiyeme:mad:) offff çat diye ben çatlıcam onda bi kıpırtı yok hala, bekleme sırasını
H. australis te başladım şimdi 1 tane çiçek tomurcuğu verdi;)

Hydrosuccess
02-10-2010, 12:19
Sayın İlkin,sizin uluslararası düzeyde beğeni kazanmış olan carnosanız ve çiçeklerine hayran olduğumu belirtmeliyim.Tekrar tebrik ederim.Sizin ilginiz ve özenli bakımınız ile birlikte toprakta yaşarken bu kadar bol ve sürekli çiçeklenmeyi sağlayan faktörleri açıkçası çok merak ediyorum.Daha önce belirttiğim gibi toprak karışımına (kuşkusuz çok farklı bir teknikle örneğin altında gideri/delik olmayan ve saksı olmayan bir kaba ) bir carnosayı transfer ettim.3-4 ay oldu ve vejetatif gelişim çok iyi.Bu bitkiye halen olduğu gibi tüm kış boyunca yoğun şekilde sıvı besin vermeyi planlıyorum Eğer baharda/yazın çiçeklenme sağlayabilirsem bazı sırları çözmüş olacağım.Heyecan verici bir çalışma.

İlkin
02-10-2010, 13:08
Sevgili missmenas, sayın SDurul ve sayın Hydrosuccess çok teşekkür ediyorum ilginiz için. H.carnosa'nın neredeyse tüm ülkelerde popüler olması çiçeklerinin güzelliği ile birlikte uzun ömürlü olmasından kaynaklanıyor herhalde. Açıkçası H.carnosa'nın bu kadar çok çiçek açmasına ne sebep oluyor tam olarak emin olamamak beni de çok rahatsız ediyor. Keşke sırrı çözebilsem de diğer yeni yeni büyütmeye başladığım türlerin de hemen çiçeklerini görsem diyorum. Ufaktan hissettiğim birşey var ki, bu bitkiler havadar yerleri ve nemli ortamları seviyorlar. İş yerimde atölyenin kapısı eğer yukarı da çizim yapıyorsam devamlı açık kalıyor ve bu da bitkinin taze oksijenle buluşmasını daha fazla sağlıyor. Ondan sonra geri kalan ihtiyaçlarını da ben sağlıyorum. Durduğu yön kuzey yönü, camın hemen dibinde duruyor bitki ve tül perde yok. Asla güneş üstüne gelmiyor durduğu cepheden dolayı. Aşırı bir sulama yapmıyorum, topraktaki nem tamamen uçmuş ise su veriyorum. Bu yaz başında H.carnosa inanılmaz sayıda çiçek açtı ardından bitki yapraklarının üstünde yeşil tonlarda lekeler oluştu. Araştırmalarım sonucunda gübre eksikliğinden kaynaklandığını öğrendim bu lekelerin. Gübre takviyesi yapıyordum ama yeterince yapmıyormuşum demek ki, gözüme güzel görünmeyen lekeli yaprakları kestim ve düzenli gübreleme yapmaya başladım. Tabii gübre vermem bitkiyi çok daha sağlıklı bir hale getirdi. Bu kış ben de gübre yapmayı düşünüyorum. Belki diğer türlerin çiçeklenmesinde tetikleyici olur. Bendeki H.carnosa da kışın yaprak çıkartmaya devam ediyor bu arada. Bir de yağmur yağdığı zaman üşenmeyip dışarı alıyorum onları belki o da etkili oluyordur çiçeklenmesinde...

Sevgi Durul
02-10-2010, 13:15
Sayın İlkin, bilgilendirmeniz için teşekkür ediyorum. Mum çiçeğinize, nasıl bir gübre veriyorsunuz? Teşekkürler.

İlkin
02-10-2010, 13:24
Rica ederim sayın SDurul, anlattıklarımla faydalı olabiliyorsam bitkilerinizin bakımda çok memnun olurum. H.carnosa'ya MOG isminde bir gübre veriyordum. Doğal bir gübreydi bildiğim kadarı ile hayvansal bir gübre değildi. Bitki ve meyvelerden alınan özler ile hazırlanmış bir gübreydi. Ara ara yapı marketlerde satılan gübrelerden de verdiğim oldu. Haşlanmış yumurta suyu da verdim birkaç kere. Bu yaz da sayın Mutlu Kutlu'dan iki tür gübre aldım. Birisi bitkinin iz elementleri için kullanmam gereken bir gübreydi, bu sayede bitki güzel sağlıklı renkte yaprak verdi, bir diğer kullandığım gübre de normal sulamadan 4-5 saat sonra vermem gereken bitkiyi besleyen türden bir gübreydi. Her iki gübreyi de ara ara uyguluyorum.

dkp
02-10-2010, 22:57
Carnosa' da çiçeklenmeyi başlatacak faktör nedir sorusuna cevap, bitkinin mimimum suya maruz kalması denebilir ama şartlı olarak.
Eğer bitki, kök ve gövde(yaprak) gelişimini tamamlamışsa, ışık veya güneş pozisyonuna göre kendini yapılandırmışsa, sulama mümkün olduğu kadar az ve gündüz yapılmalı.
Mevsim dönümü de bu şartlara eklenince, bitki devamlılığını sürdürebilmek için, en sağlıklı zamanında, çiçekleniyor, tohum için.

gülağacı
07-10-2010, 11:51
6 yıllık mum çiçeğim var ama hiç çiçek açtığını görmedim,acaba çok mu ilgileniyorum:rolleyes:

rrumeysaa
10-10-2010, 14:30
Merhabalar;
Sizlere birşey sormak istiyorum, benim büyük bir hoya carnosam vardı malesef pamuk biti hastalığına yakalandı, bende bugün onu dip kısımlarına yakın budadım ve budadığım yerlere de mum damlattım ev değiştirmem gerektiği ve zorluk olmaması için çareyi budamakta buldum doğrumu yaptım bilmiyorum.

Şimdi budadığım kısımları atmaya kıyamıyorum ne yapsam bilemiyorum yıkamakla pamuk bitleri arınabilirmi tekrar dikilebilirmi, eğer olursa böyle bir imkan, birilerine verebilirim isteyenlere, çözüm değilse yıkamak atmalımıyım, ne yapmalıyım :(

missmenas
11-10-2010, 09:40
Merhabalar;
Sizlere birşey sormak istiyorum, benim büyük bir hoya carnosam vardı malesef pamuk biti hastalığına yakalandı, bende bugün onu dip kısımlarına yakın budadım ve budadığım yerlere de mum damlattım ev değiştirmem gerektiği ve zorluk olmaması için çareyi budamakta buldum doğrumu yaptım bilmiyorum.

Şimdi budadığım kısımları atmaya kıyamıyorum ne yapsam bilemiyorum yıkamakla pamuk bitleri arınabilirmi tekrar dikilebilirmi, eğer olursa böyle bir imkan, birilerine verebilirim isteyenlere, çözüm değilse yıkamak atmalımıyım, ne yapmalıyım :(
Budamakla çok yazık etmişsiniz , oysa tedavi edilebilirdi mum çiçeği zararlıları adlı başlıkta tedavi metodları anlatılıyor bir göz atmanızı tavsiye ederim. Alt kısımlardada mutlaka vardır zararlı . Budadığınız dallarıda, forumda ücretsiz paylaşım sayfasından mum çiçeği başlığında isteyenlere dağıtabilirsiniz. Üzüldüm
ama budamışsınız artık size kolay gelsin.

maki01
11-10-2010, 09:58

Yıkamak çözüm olur. Özellikle arap sabunu ya da sıvı sabunlu su ile yıkayabilirsiniz. Tüm unlu bit kalıntılarını iyice temizlemek gerekiyor.

Sayenizde pek çok arkadaşımız mum çiçeği çeliğine sahip olacak. Çelikleri üzerinde en az 2 boğum kalacak şekilde parçalara bölmenizi öneririm. Kolay gelsin...

Hydrosuccess
12-10-2010, 15:37
Daha önce görselini paylaştığım H. carnosa pink diğer çiçeklerini de açtı.2 haftaya ulaşan ömrünün sonunda carnosa çiçeklerinde yoğun nektar oluşumu başlıyor.Bitkinin genel görünümü ve nektar damlacığında çiçeğin ve nektar damlacığının yansıması, onun içinde.....

İlkin
12-10-2010, 16:20
Ne diyeyim bu görüntüler karşısında bilemiyorum, muhteşem kareler yakalamışsınız hem çiçek açtırma beceriniz hem gözünüzden kaçmayan detaylar için tebrik etmek kalıyor geriye. Bu harika görüntüler için çok teşekkürler. Bendeki son 2 büyük çiçek tomurcuğu da açtı bundan sonra H.carnosa çiçeklerini görmek için yeterli nem yeterli sıcaklık oluşumu için ilkbaharı bekleyeceğim.

Hydrosuccess
12-10-2010, 21:50
Sayın İlkin,beğeninizi ifade eden sözleriniz için çok teşekkür ederim.Önümüzdeki sene Hoyaların yeni sürprizlerini sizler ile daha iyi paylaşabilmek için sanırım yeni bir makina almalıyım.
Diğer Hoya carnosada da açmak üzere olan bir çiçek öbeği var.Ayrıca her iki carnosada da tomurcuklar var ancak gelişebilirler mi bilemiyorum.Hoyaların yaşam tarzı hakkında hala çok az bilgi var.Ben de bu bilgi ve tecrübenin ancak sınırında yer alıyorum. Sonbahar olmasına rağmen H. bilobata'nın (küçük ve büyük olarak iki bitki) üzeri açmakta olan çiçekler ile dolu...Bu bitkilerin Türkiye macerası çok yeni ve açıkçası her gözlemimiz bir keşif kadar heyecan verici ve değerli.

missmenas
13-10-2010, 17:20
Sayın Hydrosuccess, Kutlarım Sizi yine mükemmel kareler yakalamışsınız. Sevgi ve emeğin karşılığını almanız kadar mutluluk verici başka bişey olamaz. sevincinize ortak olmakta çok güzel Teşekkürler paylaşım için. Benim H. carnosamda yakında açar diye beklemekteyim, ilk çiçeklerini Sizlernen paylaşmak için sabırsızlıkla beklemekteyim, ayrıca bende merak konusudur Sizin şu andaki kullandığınız fotoğraf makinanızın markası ne acaba? muhteşem kareleri yakalamanıza makinamı yoksa Sizin becerinizmi?;) bende yeni makina alacam Sizin şu anda kullandığınız bile beni mutlu ederdi marka ve modelini paylaşabilirmisiniz acaba.

Hydrosuccess
13-10-2010, 18:34
Sayın Missmenas, paylaştığım görsellerin hoşa gitmesi açıkçası benim için bir mutluluk kaynağı.İlginiz için çok teşekkür ederim.Açıkçası erişkin carnosaların açma problemi ile ilgili ne yapılabilir diye hep düşünüyorum.Şu an için çözümüm uygun mevsimde yetiştirme koşullarında radikal değişiklikler yaparak bitkiyi strese sokarak açmaya zorlamak.Başarılı olur mu ? Denemekten zarar gelmez diye düşünüyorum.(Nasıl olsa açmıyor düşüncesinin rahatlığı )Bu konu üzerinde daha fazla durulmalı.

missmenas
13-10-2010, 21:48
Sayın Hydrosucces, Bitkiyi strese sokma konusunda Haklı olabilirsiniz, sonucunu zaten bu yıl olumlu olarak görmekteyim. Bu yıl nisanda budamaya başladım ve haziran ortasına kadar bu devam etti görsel olarak H. carsonanın yani görüntüsü 3/5 i kaldı tabiri caizse kelaynağa döndü:(
ama olumlu sonuç aldım yeni sürgünlerinde çiçek sapları oluşturdu 10 tane. Dalı takip ediyorum çiçekleri sadece 1 dalında oluşturdu diğer yeni sürgünlerde çiçek oluşumu yok. Yani ciddi bir strese girmiş olmalıki 1 tane çiçek sapı tam anlamıylen belirginleşti tomurcuklarını büyüttü. 3 tane çiçek sapı da geçen yıldan var, geçen yılda sadece 1 tanesini açmıştı. Herşeye rağmen yeni çiçek saplarını vermesi bile beni nekadar mutlu etti anlatamam.

Hydrosuccess
13-10-2010, 22:25
Sayın Missmenas,sadece budama olarak düşünmemek lazım.Sulama rejiminde değişim, farklı gübre uygulama, ışıklandırmada değişiklik veya bunların tümünü uygun zamanda (açıkçası emin değilim ancak sıcak dönem olmalı diye düşünüyorum) yapmak olumlu sonuç yaratabilir diye düşünüyorum.Bu konuda ne yeterli gözlem ne de kesinleşmiş sonuç var.Benim için heyecan verici yön bu bilinmezlik durumu.Hoyaların doğal yaşamında en az değişen sıcaklık ve ışık.Yıl içinde en büyük değişimi havanın nemi/köklerin su emme miktarı ve besin/doğal gübre alımında yaşıyorlar.Tropikal yağmur ormanlarında olmalarına rağmen Hoyaların çoğunlukla sukulent (kaktüs,stapeliad vb.) yaprak özelliklerine sahip olmaları dikkat çekici.

SerDag
23-10-2010, 14:51
mum çiçeği kardeşliğinden gelen hoyam yaz başı balkona çıkarmamla coştu. boyu uzadı, ama uzun bir çıta bulamayıp 1-2 ay sürgünü balkon yerlerini süpürmesine neden oldum. neyse bulup sardım, sıkı sarayım, çıtaya T şekli vereyim derken her taraftaki sürgünlerine elim değdi, kimisi çıtaya sürünüp koptu!! ben de istediği gibi sarmasına izin verdim. şimdi kırılan sürgünler yeniden doğdu. alttan da vermiş, uzuyor. bakalım ne olacak.

Fatoş
26-10-2010, 12:58
Atölyemin arka balkonunda geçen ocak ayında çeliklediğim mum çiçeğini baya ihmal etmiştim geçen gün balkona girdiğimde vermiş olduğu dallar uzamış yerlerde sürünüyordu, ilk önce demirlere bağladım ama çok güneşte kalacaktı, bende palmiye ağacının meyva verip yere düşen dallarıyla çember yapıp ona sardırdım,cinsini pek bilmiyorum galiba çiçek tomurcukları veriyor 10 nun üzerinde, hem de ona hiç özenli bakmadığım halde:(
177121
177122
177123
177124

missmenas
26-10-2010, 16:35
Ne desem acaba fatoş hanım biz gözümüzün içine bakar gibi bakıyoruz:Dtek çiçek sapı büyütüyor nazarınız değmesin kıymetini bilin hoya carsonızın, birde arka görüntüdeki kare saksıdaki çiçeğinizin adını merak ettim bendede var adını bilmiyorum. ayrıca sardırma tekniğiniz böyle daha güzel olmuş balkon demirinde zarar görebilirdi.
Nice çiçekli günlere biz hoya severler için.

bettyycim
26-10-2010, 17:42
Merhaba Arkadaşlar;

Resimlerini eklediğim mum çiçeği 6 yıl önce küçücük bir yaprakken davetsiz misafir olarak evime geldi ve kaldı, hiç çiçek açmadı geçen sene pembe tomurcuklar verdi ama, açmadan döküldü.... bu garibe nasıl bakarım, nasıl açmasını sağlarım ve cins nedir bilenler yardımcı olursa çok sevinirim...:p

Saygılar

Fatoş
27-10-2010, 10:20
Ne desem acaba fatoş hanım biz gözümüzün içine bakar gibi bakıyoruz:Dtek çiçek sapı büyütüyor nazarınız değmesin kıymetini bilin hoya carsonızın, birde arka görüntüdeki kare saksıdaki çiçeğinizin adını merak ettim bendede var adını bilmiyorum. ayrıca sardırma tekniğiniz böyle daha güzel olmuş balkon demirinde zarar görebilirdi.
Nice çiçekli günlere biz hoya severler için.

Sevgili Missmenas, arka balkonu hiç kullanmıyoruz atölyenin deposu gibi kullanılmayan alet edavat geçici süre oraya konuyor bazen adım atacak yer kalmıyor haliyle oradaki çiçekler kendi halinde kalıyor,inanın arada sırada suluyorum.Arkadaki çiçek yazdan kalma latin çiçeği, üstündeki kurumuş dalları temizledikten sonra kendini tazeledi.
177223

İlkin
27-10-2010, 10:58
Sayın bettyycim foruma fotoğraf yükleyebilmişsiniz, tebrik ederim. Sizin bitkiniz H.carnosa. Bitki tomurcuk verip de onları büyütüp çiçekleri açtıramıyorsa yeterli nem alamamasına bağlıyorum ben. Sulamayı düzenli yaparsanız ( iki sulama arasında toprağı kuruduktan sonra su verirseniz ve tomurcuk verdiği zaman toprak harcını hiç kuru bırakmazsanız ) ilkbahar'da bir sürü çiçek görebilirsiniz. Bununla birlikte gübre takviyesini de eksik etmemelisiniz tabii. Umarım bitkinin kökleri de sağlamdır, başarılar diliyorum...

bettyycim
27-10-2010, 12:56
Sayın bettyycim foruma fotoğraf yükleyebilmişsiniz, tebrik ederim. Sizin bitkiniz H.carnosa. Bitki tomurcuk verip de onları büyütüp çiçekleri açtıramıyorsa yeterli nem alamamasına bağlıyorum ben. Sulamayı düzenli yaparsanız ( iki sulama arasında toprağı kuruduktan sonra su verirseniz ve tomurcuk verdiği zaman toprak harcını hiç kuru bırakmazsanız ) ilkbahar'da bir sürü çiçek görebilirsiniz. Bununla birlikte gübre takviyesini de eksik etmemelisiniz tabii. Umarım bitkinin kökleri de sağlamdır, başarılar diliyorum...

Teşekkürler İlkin Hanım, sanırım haklısınız evdeki diğer çiçeklerimi suladığım zaman onada su veriyordum bundan olsa gerek, ama kökleri sağlıklı... saksısının boyu yeterlimi ve gübre olarak ne vereyim, ben genelde sıvı besinlerden veriyorum arada :cool:

bettyycim
27-10-2010, 12:58
Sevgili Missmenas, arka balkonu hiç kullanmıyoruz atölyenin deposu gibi kullanılmayan alet edavat geçici süre oraya konuyor bazen adım atacak yer kalmıyor haliyle oradaki çiçekler kendi halinde kalıyor,inanın arada sırada suluyorum.Arkadaki çiçek yazdan kalma latin çiçeği, üstündeki kurumuş dalları temizledikten sonra kendini tazeledi.
177223 Bende Latin çiçeğine bayılırım ve her daim balkonumda olur, ama bu yıl dayanamadım evdeki saksılarımada 3 tohum ektim yeşerdiler bile kışında onlara keyifle bakacağım :)

missmenas
28-10-2010, 09:33
Hoya carnosamın (Asiyem)sonunda çiçeğini açıyor bu sayfayada eklemek istedim:D ah keşke güzel fotolarda çekebilseydim ya makinadan kaynaklı bilemiyorum bendende olabilir sanırım resim çekme özürlüyüm:ogüzel çekemedim resimleri.
Yinede bu mutluluğumu Sizlernen paylaşmak istedim.

İlkin
28-10-2010, 10:12
Sayın betty saksınızın boyu çiçeğinizin yaprakları sağlıklı göründüğü için ve çiçek tomurcukları da verdiği için yeterli gibi görünüyor. Bunu bitkinizi takip ederek siz de karar verebilirsiniz bence. Gübre olarak da yapı marketlerde kaktüs türü bitkiler için satılan gübrelerden verebilirsiniz. Kolay gelsin. :)

missmenas
28-10-2010, 15:50
Çok Teşekkür ederin Sayın Hydrosuccess, bu resim son hali 5 dakika önce çektim

missmenas
31-10-2010, 20:09
Sevgili Fatoş ve Tuya, güzel Temennileriniz için çok Teşekkür ederim. Kokusuna bayılıyorum, inanınki yılların hasretini gideriyorum sadece akşamları kokuyor içime sindire sindire sizler içinde kokluyorum. Bal damlatmaya başladı biraz önce resimledim

alperfect
25-11-2010, 13:39
önceki gün bir hastaya gittik mide ağrısı var arada gözüm duvara boydan boya tırmanmış bir çiçeğe takılıyor; benim sağa sola haber saldığım mum çiçeği orda duruyor. Hastayı muayene ettik tedavisini yaptık kızına ilaçları tarif ettim geçmiş olsun diyerek evden çıktık. Mum çiçeği orda durmaya devam etti ben de gözümün kuyruğuyla baktım son defa istemedim bir parçacık çelik, böyle birşey söylemem olmazdı söyleyemezdim de zaten kısmet başka zamana dedim, farklı şartlarda karşılaşırsak farklı şeyler yaşarız dedim,.
Bir şey daha dedim artık ulaşılmaz değilsin tarihte kaybolmamışsın artık ulaşılmazım değilsin

karalale
26-11-2010, 13:54
Merhabalar herkeze; bu gün, bu saat itibariyle 175 sayfa ve 5226 yorumdan oluşan HOYA_ MUMÇİÇEĞİ romanınızı bitirmiş bulunmaktayım.:D Her gelişimi saniye saniye sizlerle birlikte yaşadım. Sevincinizi, üzüntünüzü paylaştım. ;) İlk başlarda ki yurt dışından getirtilen hoyaların gümrük problemi en büyük problemim oldu.:( Ama onuda başarıyla aştınız. :p Çok yol katettiniz ve her keze yol gösterdiniz. ;) Hepinize gönülden teşekkür ediyorum. Hepinizi tanıyor gibiyim, evlerinize konuk olmak ta ayrı bir güzellikti. :D Şimdi sayenizde benimde H. tricolor, H. cornasa, H.australis, H mathilde, H. lanceolata, H.slawasi, H.sapuroa ve H. lobbii black im var.(ben bunları ne zaman topladım yaaa.. ) Arkadaşlar hepinize tekrar tekrar teşekkürler, dostluğun, paylaşımın ölmediğini gösterdiğiniz için. ( hiç tanışmadan) ;) Güneşiniz ve çiçekleriniz hiç solmasın. Saygılarımla

dragonfly
29-11-2010, 15:08
2009 temmuzunda saolsun Huzunperest arkadaşım hoya cornasa çeliği göndermişti bana, şimdi mum çiçeğim salonumun cam kenarında hızla büyüyor fakat çiçek açmadı henüz. Sürekli büyümek istemesi yüzünden çiçek açmıyor olabilir mi acaba? Size fotosunu ekleyeceğim yarın. 1 sene içinde 2 yapraktan şimdiki halini alması biraz hızlı geldi bana ama sizin de yorumlarınızı almak istedim. Foto yarın geliyor...

serder
03-12-2010, 12:15
Merhaba,
Üzülerek söylemeliyim ki mum çiçeğimiz kurudu. Annemden çelik istedim. Yeniden evdeki yerini aldı küçük hoyamız. Çeliği anneme aldırdım ki kuru dal yeşeriyor elinde :)) Bir ayda 15 cm kadar büydü bile. Umarım bu yaz başı ilk çiçeğini açacak. Neredeyse altı yaşına gelmiş çiçeğimizi kaybetmek şimdilerde daha da acı oluyor.
Yakında resim çeker eklerim.

Fatos_Karag
09-12-2010, 16:37
Sevgili arkadaşlar,
Mum çiçeği kardeşliğinden gelen mum çiçeğimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Çiçeklerini sabırsızlıkla beklediğimi itiraf etmeliyim.:D

tutkuak
12-12-2010, 22:27
merhabalar benim iki tane mum çiçeğim var biri herkesin de bildiği gibi hoya carnosa durumu gayet iyi bir tanesi de kalp yapraklı fakatt durumu çok iyi değil ucundan yeni filiz vermek üzereydi aylardır bekliyorum hiç hareketlilik yok topu topu 4 tane yaprağı var ve yaprakları sararmaya başladı sanki buradan edindiğim bilgilere göre yetişiriyorum hafta da bir su veriyorum küçük bir saksı da ekili ve balkon da direk güneş almayan bir yer de duruyor sorun ne olabilir acaba fotoğrafını yarın eklemeye çalışacağım

tutkuak
12-12-2010, 22:49
Dayanamadım ve şimdiden ekledim lütfen bakabilir misiniz kaybetmekten çok korkuyorumhttp://img839.imageshack.us/img839/9264/img4045y.th.jpg (http://img839.imageshack.us/i/img4045y.jpg/)

yedikaranfil
30-12-2010, 10:41
arkadaşlar aranıza yeni katıldım.Benim mum çiçeğim 13 yaşında ve daha bir kere bile açmadı.Hala bekliyorum belki açar diye...... ama yok bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa çok memnun olurum. Atmaya kıyamıyorum yaprakları çok sağlıklı

Kiraz
30-12-2010, 10:53
arkadaşlar aranıza yeni katıldım.Benim mum çiçeğim 13 yaşında ve daha bir kere bile açmadı.Hala bekliyorum belki açar diye...... ama yok bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa çok memnun olurum. Atmaya kıyamıyorum yaprakları çok sağlıklı

Mum çiçeğinde tecrübem yok, geçen sene aldığım çelik hala bir yaprakta kaldı, tutup tutmamak arasında kararsız.

Sizinki çiçek açmadığına göre ışığı yetersiz olabilir mi ya da çok mu sulanıyor? Atmayı hiç düşünmeyin ama atarsanız taliplisi çok olur.

yedikaranfil
31-12-2010, 13:41
Mum çiçeğimde her türlü yöntemi denedim, balkona çıkardım acaba güneşmi istiyor diye? yıllardır o bana bakıyor ben ona ,hala çiçek açmış değil. bunun annesi çiçek açıyordu ama bunda yok. bir gün açarsa sanırım 13 yıllık emeğimin karşılığını alırım sanırım. ama ne zaman?????????????

selim_50
31-12-2010, 14:39
mum çiçeğinin saksısı büyükse yan gelip yatıyor, çiçek açması için strese girmesi gerekiyor, yani saksısının küçük olup köklerinin sıkışması gerekiyor, geçen yıl sayın radle'nin göndermiş olduğu çelik gelişimi çok güzeldi, ama baktım yaprak güzel çiçek yok, bendeki mum çiçeği ile ikisini küçük bir saksıya aldım, biraz kimyasal gübre takviyesi ile artık çiçek sürgünleri oluşmaya başladı,

yedikaranfil
03-01-2011, 14:24
mum çiçeğinin saksısı büyükse yan gelip yatıyor, çiçek açması için strese girmesi gerekiyor, yani saksısının küçük olup köklerinin sıkışması gerekiyor, geçen yıl sayın radle'nin göndermiş olduğu çelik gelişimi çok güzeldi, ama baktım yaprak güzel çiçek yok, bendeki mum çiçeği ile ikisini küçük bir saksıya aldım, biraz kimyasal gübre takviyesi ile artık çiçek sürgünleri oluşmaya başladı,

Sn selim benim mum çiçeğimin saksısı çok büyük değil. Toprağını da yeni değiştirdim belki değişiklik olur diye ama olmadı. Siz nasıl kimyasal bir gübre kullandınızki bu kadar çiçek sürgünü verdi? bende denemek istiyorum.

Goncagül
03-01-2011, 16:10
Benim yaklaşık 2 buçuk metre boyunda bir mum çiçeğim var. Saksısını yeni değiştirdim. Fakat nereye sardırabileceğim hakkında fikir arıyorum. Saksısında yuvarlak bir tele sardırmayı düşündüm bir ara ama kararsız kaldım. Bu konuda fikri olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.

çiçeksever
03-01-2011, 16:23
Tele sardırırsanız taşıması ve yıkaması kolay oluyor.

nobel7
08-01-2011, 03:05
merhaba arkadaslar bir tanidigimdan 3 tane mum cicegi celik halde geldi.celikleri suda kok salmis durumda saksiya dikicem ama 3 tane celigi bir saksiyami dikmeliyim yoksa ayri ayrimi?bir saksida 3 celik yetisirmi olurmu?birde diktikden sonra nerde muhafaza etmeliyim?sabah gunesi goren tul perdenin yaninami koymaliyim yoksa gunes gormeyen aydinlik bir yer olurmu?

kedicik
08-01-2011, 18:59
10 yıl felan diil ya kim uyduruyor bunları. boyu 1 m ye ulaştıktan sonra besleme koşullarına uydugunuz süre içinde her yıl mayıs ile ekim arasındasürekli çiçek verirmiş . siz netten nasıl çiçeklenire bi bakın .

Jezebel
09-01-2011, 12:47
Postada tamemen nemsiz 28 gün kaldı.
Aldıktan sonra içme suyunda bir gece kalınca diriliğini geri kazandı.
Postada kayıp olarak düşündüğüm için kavşunca çok mutlu oldum.
Gelişmeye başlamasını dört gözle bekliyorum.
Satıcı da bulundu haberini alınca çok mutlu oldu.;)

187888

hem hayatta, 24.11.2011 yola çıktı 20aralıkta elime geçti...

missmenas
09-01-2011, 13:48
Sevgili Jezebel,
hoyaların böyle süprizleri olabiliyor maalesef:p her bir hoya kendi hikayesini yazarak yola çıkıyor. Çok sevindim Sizin adınıza, kaybolan kargoyu beklenmedik bir anda kavuşmakta ayrı bir sevinç. Firari carnosa variegate:D ne güzel kurulmuş Pencere önüne maşallah çokta sağlıklı gözüküyor. Çiçeklerinide görmenizi dilerim.
Teşekkürler paylaşım için.

a1919
10-01-2011, 07:51
Sayın nobel7,
Bana Hatice Hanım'dan 4 adet çelik gelmişti. Ben dördünü de aynı saksıya diktim. Sonradan en küçük çeliği çıkatıp topraksız ortamda yetiştirmeye başladım. Topraksız ortamdaki diğerlerinden daha fazla gelişim gösterdi. İsterseniz Hoyaların topraksız ortamda yetiştirilmesi başlığındaki mesajlara bir bakın. Ben sizin yerinizde olsam çeliklerden birini topraksız ortamda diğer ikisini de aynı saksıda yetiştirirdim. Hiç topraksız işine girmeyim derseniz üçüde aynı saksıda olabilir. Bu arada benimkiler pencerenin köşesindeki sehpanın üstünde duruyorlar. (tülün arkasında). Umarım sağlıklı hoyalarınız olur.

selim_50
10-01-2011, 08:53
sayın yedi karanfil;
bitkiyi yakmayacak şekilde azot takviyesi yaparsanız, değişimi farkedeceksiniz, söylendiği gibi çiçek açması için uzun yıllar beklemenize gerek yok ikinci yıl çiçekleri görebilirsiniz.

elek
13-01-2011, 20:26
Hoyalarının açmasını dört gözle bekleyenler için...

http://www.youtube.com/watch?v=9uUi9aFQc3c

Umarım böyle bir güzelliğe şahit olmak için çok fazla beklemeyiz ;)

yedikaranfil
19-01-2011, 14:36
sayın yedi karanfil;
bitkiyi yakmayacak şekilde azot takviyesi yaparsanız, değişimi farkedeceksiniz, söylendiği gibi çiçek açması için uzun yıllar beklemenize gerek yok ikinci yıl çiçekleri görebilirsiniz.

sayın selim_50
Öcelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Bu yaşlı çiçeğimin açması için yıllardır çok uğraş ve emek verdim ama azot'u hiç denemedim. yaşadığım yer bir ilçe. Ankara'dan buraya tayin geldiğimden beri aradığım hiç bir şeyi bulamıyorum. Bahsettiğiniz Azotu nereden bulabileceğimi araştırıp hemen alıp deneyeceğim. İnşallah çiçeklerini görürüm. Saygılar.

selim_50
19-01-2011, 14:41
sayın yedi karanfil;
kimyasal gübrelerin tamamı azot katkılıdır.
20-20, 15-15 gibi
aşırı olmamak kaydıyla, dilerseniz su içerisinde eritip verebilirsiniz.

yedikaranfil
19-01-2011, 14:54
sayın yedi karanfil;
kimyasal gübrelerin tamamı azot katkılıdır.
20-20, 15-15 gibi
aşırı olmamak kaydıyla, dilerseniz su içerisinde eritip verebilirsiniz.

sayın selim
Hemen notumu aldım.bunu uygulayacağım. 15 günde bir versem sanırım aşırıya kaçmam. teşekkür ederim.(çiçek açarsa ilk işim fotosunu gururla bende göstermek istiyorum)

sakagun
20-01-2011, 13:03
Isıtılmamış odada tuttuğun mum çiçeğimi 20-22 derece ısıtılan odaya aldım. Aşağıdaki iki fotoğrafı 2 gün arayla çektim. Mum çiçeğim birden gelişmeye başladı.

1. fotoğraf: (18.01.11) Isıtılmamış oda, güneşlik sürekli kapalı.
2. fotoğraf: (20.01.11) 20-22 derece sıcaklıkta oda, cam önü, tül perde arkasından güneş görüyor.

Nuran34
04-02-2011, 11:21
sevgili arkadaşlar aranıza yeni katıldım 13 tür hoya çeliği diktim yapraklarında sararma başladı 3 türünün bu konuda beni aydınlatıcak deneyimli arkaşların yardımını bekliyorum ne yapabilirm kurtarmak için

missmenas
04-02-2011, 13:28
Nuran hanım,
acaba resim eklemeniz münkünmü? birde ne tür bir işlemlerden geçirdiniz çeliklerinizi ekerken toprak karışımınız falan nasıl yaptınız?
Biraz fazla bilgi verebilirseniz resimlerle destekleyen belki yardımcı olabilirdik.
Üzüldüm doğrusu hepsindedemi sararma başladı?

serder
05-02-2011, 12:40
Değerli arkadaşlar mum çiçekleriniz açmıyorsa ilk sayfadaki bilgilere bakmanızı öneririm. Benim 3 ay evvel annemdem aldığım çeliğim şimdilerde 75cm civarında boya sahip. Bir aksilik olmaz inşallah bu üç veya dört ay sonra açmasını bekliyorum. Durumdan haber veririm.

_nihann_
08-02-2011, 16:12
herkeze meraba arkadaşlar. lütfen bana yardım edin. internetten mum çiçeği sipariş ettim. bugün geldi. çok kötü durumda idi. soğuktan bütün yaprakları donmuş. onu kurtarabilirmiyim. çok üzüldüm. inşallah ölmez. tekrar yeşillenir...

a1919
10-02-2011, 08:43
nihann hanım çelik mi aldınız internetten yoksa köklü çiçek mi? Bir de fotoğraf eklerseniz daha rahat cevaplanabilir sanırım sorunuz.

_nihann_
10-02-2011, 10:25
köklü çiçek almıştım. nasıl fotoğraf komulduğunu bilmiyorum. daha yeniyim burda. anlatırsanız nasıl fotoğraf eklendiğini bende ekleyebilirim. teşekkürler..

_nihann_
10-02-2011, 16:08
bu mum çiçeğimin

_nihann_
10-02-2011, 16:13
buda köklerden biri söktüm. üst dalını ve yapraklarını kesip tekrar diktim. inşallah yaşar.

elek
10-02-2011, 18:15
Beklediğimden daha kötü gördüm Nihan Hanım, umarım canlanır.. Pet şişeyle sera yapın. Kestiğiniz üst dalı da toprağın üzerine yatırırsanız bir umut o da köklenebiilir.

_nihann_
10-02-2011, 22:07
evet çok kötü. çok üzüldüm. diğer iki köküde kessem ve aynı şekilde diksem olurmu acaba. **** bütün yaprakları kessem bi faydası olurmu sizce.

_nihann_
11-02-2011, 10:10
don olduğunu söyledim. tülle kapladık bişey olmaz dediler. kargo geldiğinde daha kargoyu açmadan aradım, nerdeyse beraber açtık. hasarı karşılayıp tekrar göndericekler. tabii mart ayının sonuna doğru. inşallah onda bi problem olmaz. ilginiz için çok teşekkür ederim.

a1919
11-02-2011, 10:32
Bence Nisan Mayıs gibi göndermelerini isteyin. Tekrar riske atmayın.

SerDag
12-02-2011, 16:10
Hoyamı Ankara geceleri -7 C'leri görmeye başlamadan odaya aldım. Yazın yarı gölgeli balkonu çok sevmişti. Şu an perde ardında boy atmakla meşgul. Hatta artık neye saracağımı şaşırdım. 3 dalı var üçünü de aynı bambuya sardım. Ama 3 günde boyunu geçti. Şu an aşağı sarkıyor.

lale türk
12-02-2011, 23:09
mum çiçeğni bu aylarda dikebilirmiyiz

lale türk
12-02-2011, 23:32
mum ççeğm epey oldu çelk olarak diktim ışık görüyor fakat halen diktiğm gb büyümüyor neden olablr

asya-
13-02-2011, 09:05
mum ççeğm epey oldu çelk olarak diktim ışık görüyor fakat halen diktiğm gb büyümüyor neden olablr

Dikeli ne kadar zaman oldu? Eğer gerçekten uzun zaman geçmiş ise yerini beğenmemiş olabilir.

lale türk
13-02-2011, 13:37
mum ççeğinin çeliğ kalınmı olmalı bu ayda dkebilirmiyim çelği suda bekletmem gerekrm

Hatice Tarhan
13-02-2011, 13:44
Sayın Serdağ ben hoya yı sardırmak için şöyle bir aparat yaptım tavsiye ederim.

Hatice Tarhan
13-02-2011, 13:48
Ve böyle bir şey iki fotoğrafı aynı anda yükleyemedim.

lale türk
15-02-2011, 05:53
arkadaşlar mum çiçeği suda köklendirilip dikildikten sonra ne kadar sürede büyümeye başlar

a1919
15-02-2011, 07:06
arkadaşlar mum çiçeği suda köklendirilip dikildikten sonra ne kadar sürede büyümeye başlar
Suda köklendirmenize gerek yok. Direk dikebilirsiniz. Sonrasında ise belli olmaz. :)Aynı saksıdaki çeliklerden 1 ayda yaprak veren de oldu 3 ayda veren de.

Jezebel
17-02-2011, 22:47
Benim H.carnosa variegata uzamaya başladı artık.
Yerini sevdi demek ki;)

193103

:)

elifsirin
01-03-2011, 10:23
Arkadaşlar günaydın

benim hoyam unbiti oldu ne yapmalıyım?

Orkun Kırcı
01-03-2011, 11:08
Ev yapımı ilaçlar başlığına koşuyorsunuz :) Arapsabunlu zeytinyağlı tarifi hazırlayıp fısfıslıyorsunuz. Kolaylıklar diliyorum...

Bubush
07-03-2011, 17:02
Merhabalar, Sitede yeniyim, başlık altında yazılanlara göz gezdirdim, biraz fikir edindim fakat Mum çiçeği konusunda yok sayılacak kadar bilgim var. Annemin evinde ona birkaç yıl önce hediye aldığımız bir Mum çiçeği var, aldığımızda üzerinde çiçekleri vardı fakat bir daha çiçek vermedi. Ayrıca en ufak elimiz dokunsa hemen kurumaya başlıyor. Geçen sene hiç ellemedik 3 metreye yakın boy yaptı fakat elimiz değerse yine kuruyacak diye korktuğumuzdan tele sardıramadık oda perdeye tutunarak gitti. Tabi perdeyi yıkamak için indirdiğimizde yine kurudu. Kuruduğunda ilk aldıgımızda ne kadarsa o boyuta kadar kuruyor ve sonra kuruması duruyor. Sizce nerede yanlış yapıyoruz?

missmenas
07-03-2011, 17:28
Sayın bubush,
resim yükleyebilirmisiniz acaba. Mum çiçeği Sizin söylediğiniz kadar hassas değil. Belkide sizinki başka bir çiçektir. Resimlerine bakarak daha doğru bir açıklama alabilirsiniz.

a1919
18-03-2011, 09:11
Bu da asiyenin bendeki yavrusu. Güneşle birlikte gelişimi oldukça hızlandı. Umarım çiçeklerini de görürüm bir gün ;)
(Hatice Hanım tekrar teşekkürler hoyalarla tanışmama vesile oldunuz. Arkası geldi tabii. Şimdi siparişleri bekliyorum :) )

missmenas
18-03-2011, 13:37
Sevgili a1919,
Maşallah diyorum çok güzel bakmışsınız. Yeterince güneş alırsa çiçeklerinide görürüz gibime geliyor.
size gönderdiğim dönemde çok gönderimim oldu onlarıda görsek aralarındaki farkı anlayabilirdik. Ama sizin asiye gerçektende ustaca bakım yapılmış belli görünce şaşırdım, bu kadar büyümüş beklemiyordum Ve çok mutlu oldum.
1 tane Hoya oldumu ve de bu çiçeği sevdinmi arkasıda gelir;)
ortak siparişleri bende heyecanla bekliyorum.

nimehnu
23-03-2011, 21:35
Merhaba,
Hoya yetiştiren tecrübeli arkadaşlardan yardım istiyorum. Hoya carnosa çeliğini köklendirip toprakla buluşturdum. Gayet sağlıklı çelikler... Sorunum şu; filiz çıkıyor minicikken kendiliğinden koparak toprağa düşüyor. Aynı çelikten üç kez bu şekilde filiz koptu. Çok üzülüyorum. Yardım bekliyorum.

SerDag
26-03-2011, 21:52
Harikasınız Hatice hanım, ilk aparat süper olmuş. Benim hoya 3 günde 3 karış sarkınca onu aşağı sarayım dedim ve dalını en üstünden yanlışlıkla kırdım. Kopmadı ama büküldü. Ben de üstten budadım ve inanılmaz bir şekilde her yaprak dibinden sürgün verdi, sırık ayşe gibiydi şimdi çalıya dönüştü. Şu an aynı bambuya 4 dal sarılı, yine biri aştı sarkıyor, 3 dal da yolda! Bir bambu daha buldum, iyice sarkınca ona dolayacağım. İlk sefer çok uzamadan dolamıştım kırılıp bükülmüştü.
Tül ardında geçen kış hiç büyümemişti, yazın balkona çıkardım bayıldı, şimdi kış olduğu için içerde ama cam önünde, daha iyi ışık görüyor, sadece gün batarken 2 saat. Çiçek açan bitkiler için Vilmorin vermenizi öneririm. Çok sulamayın. Anneannesi yıllarca hoya yetiştirmiş bir arkadaşım bitkinin cam önünde durduğunu, hep çiçek açtığını söylemişti. Ama duvara ya da başka bir yüzeye sarmayın inanılmaz yapışıyormuş ve sökerseniz badanayı da alıp geliyormuş.

Ekteki resim yazın balkondayken. Tabii o zaman hortumla yıkanıyordu çok sıcak yaz gecelerinde. Şimdi daha uzun ve temiz.

Nail Sarı
05-04-2011, 21:17
Sonunda bir üretici Mum Çiçeğinin elinden tutmuş. Kardelen Fidancılığın paylaştığı bu güzel fotoğrafı ben de sizlerle paylaşıyorum.
İzmir'li Mum çiçeği severlerin asla kaçırmaması gereken bir fırsat.

http://img202.imageshack.us/img202/8817/hoyaw.jpg

sebnem34
06-04-2011, 12:51
arkadaşlar her şey yolunda 1,5 senedir bu site sayesinde mum çiçeğim var üretebiliyorum hepsi sağ fakat bir de uzadıklarını veya çiçeklendiklerini görsem sevinicem. Saksılar dediğiniz gibi küçüçük onlara yüz vermiyorum ve dallarını sımsıkı doladım iple. 6 aydır buna da cevap vermediler. Kızdıkça sadece yaprak üzerine aynı yerden yaprak veriyorlar. 1 yaprak dalı 2 li olur ya bunlar 2 yaprak arasından iç içe 6 tane küçük küçük veriyor ama ne bir oradan sürgün vereyim boya gitmiyorum bari çiçek vereyim de yok. İlk çelik 5 yaşında idi geldiğinde. Diğerleri de ondan aldığım çelikler hepsi sağlam ama yerlerinde sayıyorlar. Ne yapmalıyım tüm tavsiyelere uydum. Anneannemin yıllar önce mum çiçeği de aynı yerde dururmuş evde ve 4 mevsim açarmış kokulu kokulu. Şimdi anneannem ve ben bu mumçiçeklerinden de aynı şeyi bekliyoruz ama bu nostanjiyi ona yaşatamamaktan korkuyorum. Lütfen yardım edin....İçinde teyzemin bile 15 yıllık mum çiçeğinin dalı var yaşıyor ama diğerleri gibi tek yaptığı yemyeşil durup ölmemek...:(

sebnem34
06-04-2011, 22:35
işte resimleri de yükledim 2. foto diğerinden kırıp aldıklarım ve teyzemin mum çiçeği. Bu uzunca aralar , boy uzamayıp yaprak içinden yaprak vererek milim milim uzaması normal mi? Resimlerine bakınca çokta küçük değilmiş mutlu oldum gözüme daha küçük görünüyorlardı :) Bu sene artık çiçeklensin istiyorum...

Hamido
08-04-2011, 20:46
Hoya pubicalix, 6 m. boyunda ve 2,5 yaşında.
İlk çiçeğini verdi, sizlerle paylaşmak istedim.

missmenas
08-04-2011, 22:45
Sayın Hamido,
Kocaman bir maşallah diyorum. Süper bir paylaşım bu yılın ilk pubicalyx i açtı;) kokusu falan varmı sadece 1 tanemi çiçek patelleri var, bakımını nasıl yapıyorsunuz? gübre, toprak, sulama aralığı ve hangi cephede evinizi böyle güzel şenlendirdi? hepsinide merak ediyorum biraz fazlaca sordum ama bizim hoya pubicalyx e de yol gösterebilir çiçeklenme konusunda diye düşünüyorum.
Birde genel bir görüntü alabilirmiyiz.
Paylaşım için çok Teşekkür ederim.

Hamido
09-04-2011, 09:58
Sayın missmenas, maalesef pek bilgi veremeyeceğim, bende bilmiyorum. 2,5 yıl önce bir arkadaşım çeliğini hollandadan getirmişti. Tam o günlerde iş için yurt dışına gideceğimden çeliği sevdiğim bir abime verdim, köklendirme de dahil bu günlere o getirdi. Dün akşam ziyaretine gittiğimde tesadüfen çiçeğini görünce fotoğrafını çektim. Kendisi foruma girmediği için ben yayınladım. Bir daha ziyaretine gittiğimde sorularınızı kendisine iletirim, cevapları da buraya yazarım.
Tek çiçek var ve koca salonu mis gibi kokutmuştu. Kokusu carnosadan biraz farklı. Henüz mum oluşmamıştı. Görebildiklerim bunlar :)

İlkin
10-04-2011, 20:44
Ne hoş, abinizi tebrik etmek lazım... Kendi tecrübeleri ile bugünlere kadar getirmiş ve çiçek de açtırabilmiş, bravo doğrusu.

Sevgili missmenas büyük ihtimalle perde arkasında duruyor hoya. Orada kahverengi perde görüyorum zaten ışık alan bir yerde değilse çiçek açması çok çok zor değil mi? :)

Bu arada benden de bir haber olsun yazmışken bunu da söylemeden geçmeyeyim, bendeki Hoya silverpink de bir aksilik olmadıktan sonra birkaç haftaya kadar çiçek açacak. 2 tane çiçek sapı var ve bir tanesindeki tomurcuklar minicik tomurcuklarını büyütüyor bu ara...

Hamido
11-04-2011, 10:41
sayın missmenas, sorularınızı ilettim, şu cevapları verdi :
hazır torf kullanıyormuş, 3-4 günde bir az su veriyormuş, direk güneş görmeyen ama çok bol ışıklı yerde olmalıymış. antalyadan getirttiği özel karışım bir sıvı gübresi varmış, kışın 2 kere o gübreden vermiş sadece, verilmese de olur diyor.

öğrenebildiklerim bunlar :) bir daha ziyaretine gittiğimde, izin verirse genel fotoğrafını da çekip burada yayınlarım.

karalale
11-04-2011, 16:56
Aman yarabbim, bu ne güzellik....:eek: Paylaştığınız için çok teşekkürler sayın Hamido. Bana da büyük moral oldu. Bütün kış topladığım hoyaların en hızlı ve sağlıklı büyüyeni. Hani bir şarkı var ya ' alır başımı giderim' pubicalyx bana bunu söyletiyor. Çiçek hayalini kurmak bile yetti bana.;) Genel fotoğrafını merakla bekliyorum, selamlar...

Nilüfer
11-04-2011, 20:29
Artık benim de bir mum çiçeğim var. Yani hoyam. Okulun salonunda gördüğüm ve dayanamayıp, minik bir çelik olarak kırdığım hoyamı saksısına ektim akşam. Umarım beni üzmez ve hızlı büyür :) Ben de burda fotoğraflarını yayınlarım kıvançla...

Dayanamadım, şimdiden koydum fotoğrafını:D
İlk çıkardığı filizi de göstereceğim size inşallah. Bu arada saksıda iki davetsiz misafir var. Bakalım kimliklerini tespit edebilecek miyim. Biraz büyüsünler hele:p

dkp
11-04-2011, 20:33
Sayın Hamido' nun Hoyası , Hoya Pubicalyx Silver Pink. Hoya Pubicalyx 282 kırmızı ve Hoya Pubicalyx Red Button (siyah kadar koyu kırmızı) çeşitleri mevcut. Diğer Hoyalar kadar hassas değiller. Yetiştiricisini sabrından ve başarısından dolayı kutluyorum .

dragonfly
19-04-2011, 10:02
ben de heyecanla mum çiçeğimin yakında ilk defa çiçeklerini göreceğimin haberini vermek istedim sizlere...epey bir heyecan yaptım, ne renk acaba, ne zaman büyüyecekler, ne kadar büyüdüler diye sürekli gidip gidip kontrol ediyorum. fotoda eklediğim sürgünlerden en az 15 tane saydım bakalım hepsi büyüyecekler mi merak ediyorum. Fotograflar çok net değil ama anlaşılır umarım...

missmenas
19-04-2011, 22:32
ben de heyecanla mum çiçeğimin yakında ilk defa çiçeklerini göreceğimin haberini vermek istedim sizlere...epey bir heyecan yaptım, ne renk acaba, ne zaman büyüyecekler, ne kadar büyüdüler diye sürekli gidip gidip kontrol ediyorum. fotoda eklediğim sürgünlerden en az 15 tane saydım bakalım hepsi büyüyecekler mi merak ediyorum. Fotograflar çok net değil ama anlaşılır umarım...
Sayın dragonfly,
Gözünüz aydın Sizin adınıza çok sevindim. Çiçek açıncada eklemeyi unutmayın lütfen. Birde genel görünüm resmini eklerseniz hoş olurdu.

dragonfly
20-04-2011, 09:27
Sayın dragonfly,
Gözünüz aydın Sizin adınıza çok sevindim. Çiçek açıncada eklemeyi unutmayın lütfen. Birde genel görünüm resmini eklerseniz hoş olurdu.

Teşekkürler missmenas, boydan resmini almaya çalıştım ama elimdeki fotoğraf makinesi ile olmadı diğer makine ile boydan çekince muhakkak ekleyeceğim. Ama küçük bir fikir vermesi açısından; mum çiçeğim yaklaşık 2,5-3 sene önce bana geldi. Çiçek merdivenine (adı bu mu bilmiyorum :D ) sardırdığım için şimdi boyu ne kadar oldu kestiremiyorum doğrusu. Ana gövdeden başka fazlasıyla yan dallarda uzadı ve onlarıda doladım merdivene. Sonuçta arapsaçı bir mum çiçeği oldu :o

dragonfly
02-05-2011, 11:45
merhaba arkadaslar, çiçeğimin genel görünüşünü ve en büyük tomurcuğunun en son halini ekliyorum. İnşallah çiçek açmış halini de sizinle paylaşacağım.:p

dragonfly
19-05-2011, 14:07
evet mum çiçeğimin tomurcukları büyümeye devam ediyor yakında açacaklar ama ben sabredemiyorum artık :) bir an önce açsınlar da koklayayım, uzun uzun seyredeyim diye bekkiyorum. eklediğim her bir fotoğraf ayrı birer tomurcuk aslında ve daha yaprak aralarında fotoğrafını çekemediğim tomurcuklarda var. İnşallah onlarda büyürler ve birer güzelliğe dönüşorler...:)

dragonfly
19-05-2011, 14:08
devamı :)

dragonfly
19-05-2011, 14:08
ve son olanı :)

lale607
19-05-2011, 16:21
sn dragonfly, doğrusu size çok imrendim. benim 1,5 senedir gözüm gibi baktığım mum çiçeğimde hiç hareket yok. bırakın çiçek açmayı yeni yaprak bile yok. çiçeğiniz çok güzel görünüyor, emeğinize sağlık.

dragonfly
20-05-2011, 08:59
sn dragonfly, doğrusu size çok imrendim. benim 1,5 senedir gözüm gibi baktığım mum çiçeğimde hiç hareket yok. bırakın çiçek açmayı yeni yaprak bile yok. çiçeğiniz çok güzel görünüyor, emeğinize sağlık.

Sevgili Lale607, mum çiçeğim 2 yapraklı çelik halinden 2,5 sene de bu hale geldi. Aslına bakarsanız çok üstüne düşerek bakmadım ona, yaptığım iki şey var o da yaz kış güneş almasını sağlamak ki önceki fotoğraflardan gördüyseniz eğer çiçeğim cam önünde ve de dinlenmiş su vermek özellikle toprağı kuruduğu zaman. Bu ikisinin dışında başka hiçbir şey yapmadım inanın. Sanırım anahtar güneşi bol almaları. Ne denirse densin ben yerini hiç değiştirmedim şimdiki eve taşındığımızdan beri hep aynı yerinde, yaz kış pencere önünde. Yazın daha fazla güneş alıyor ama şu ana kadar hiç ölme ya da kuruma belirtisi göstermedi. bir de saksısını hiç değiştirmedim arada üstten toprak eklemesi yaptım ama saksısı aynı.

Sizlerin de emeğinize sağlık, çiçek sevdası hele ki mum çiçeği sevdası sabır ve emek isteyen birşey onu anladım :)

dragonfly
25-05-2011, 09:37
bugün sabah her zamanki mum çiçeği kontrolümü yaparken beklediğim görüntü ile karşılaştım :D şimdilik tek foto paylaşıyorum ama diğerlerini ayrıntılı çekince ekleyeceğim :) Heyecan dorukta, bir de diğer çiçeklerim kıskanıyor mudur acaba diye düşünmeye başladım her sabah kalkar kalkmaz yanında bitiyorum benim mumun :) sonrada diğer çiçekler küsmesin diye hepsiyle konuşuyor seviyorum. Sabah işe gitmeden birisi beni görse deli der herhalde :D

gürkan63
26-05-2011, 18:36
Merhabalar.Bu gün eve dönüş yolunda buldum bu garibimi,iki ayrı yerinden köklenmiş,işaretlediğim yerlerden kesmeme ne dersiniz,ve yaprakları öylemi bırakayım yoksa suya mı ? El birliği ile yaşatalım,en azından yarına kadar dışarda bekletirim,biraz kurusun değilmi.İlk 2 resim de yapraklar görünmekte,3 ve 4 de köklerin dağılımını görmekteyiz,son resimde işaretlediğim yerden kessem olurmu acaba?
Birde saksının küçüğü makbul diye okumuştum,diğer resimde saksıyı görebilirsiniz,boy nasıldır,yorum ve desteklerinizi bekliyorum.Şimdiden teşekkür ederim,sağlıcakla kalın.:)

gürkan63
26-05-2011, 18:37
Buda saksısı..

Fatih
26-05-2011, 21:11
Bu garibin kökleri çürümüş ya da çok uzun süredir oradaydı su kalmamış yapraklarda.Önce 1 Lt suya 1 çay kaşığı(ydı hatırladığım kadar) oksijenli su koyup bu karışımda biraz beklet bunu abi.Daha sonra dikersin.Önce yapraklar su toplamalı.

maki01
26-05-2011, 23:15
Sevgili Fatih'in görüşüne ek olarak kesim yerini yanlış seçtiğinizi belirtmek isterim.

Kırmızı ile işaretlediğiniz bölge, bence toprağın içinde kalmalı. Sürgün verme ihtimali oldukca fazla.

dkp
27-05-2011, 07:29
Amaçınız fotoğrafladığınız çeliği yaşatmak ise, Sayın maki01 sorunuzu cevaplamış.
Amacınız Hoya Carnosa yetiştirmek ise, size göndereceğimiz birkaç çelik ile başlayabilirsiniz.
Sağlıklı yetişkin bir Hoya Carnosa' da çiçek görebileceğimizi varsayarsak, zamanı kullanırken doğru tercihleri uygulamalıyız diye düşünüyorum.
Önemli olan yetiştiricinin amacı ve tercihleri.

gürkan63
27-05-2011, 18:09
Evet Sayın dkp önce yaşatmam lazım,onun için de hemen gidip oksijenli su tedarik etmem lazım...sağolun...:))

gürkan63
27-05-2011, 18:11
Maalesef Fatihcim bir türlü beceremedim ben bu hoya işini,bu da tutmazsa denemelere devam edeceğiz.Eninde sonunda olacak....:))

gürkan63
27-05-2011, 18:11
bir litre çok değilmi Fatihcim
Sayın Hoyadağ’ın köklendirirken hazırladığı su:
200 ml suya bir çaykaşığı kadar koymuştum.(oksijenli su)
Alıntıdır.

İlkin
27-05-2011, 21:57
Ben bir bardak suyun icine yaklaşık (250 ml'ye) bir tatlı kasığı oksijenli su ekliyorum. Umarım çeliği kurtarabilirsiniz. Ben olsam 5 gün kadar oksijenli su icinde tutar eğer bitki hala çok yorgun ise en süzülmüş yapraklardan bir ikisini keser çeliği olduğu gibi toprağın içine dikerdim. Sevgili maki bence hakli isaretledigiz yer toprağın içinde kalmali, en tepedeki göz biraz hava alsin diye toprağın üstünde olmali. Yaprak kesecekseniz de kesilen yerin hemen toprağa değmemesine dikkat ederek yerleştirin lütfen. Nem alıp da çürümesin. Topraga aldıktan sonra hergün fisfis ile yaprakları nemlendirir, güneş ışığının gelmediği aydınlık bir yere koyar. Topraktaki nem bittiğinde tekrar sulardim. Toprak kültüründe bakacaksanız yapılacaklar bunlardan ibaret. Gerisi çiçeğin yaşamak isteyip istemediğine bakar ki bence yasayacaktir. Kolay gelsin size...

yeşillim
28-05-2011, 20:42
Bana göre de çelik anca katı kültür çift kap sistemiyle toparlar. Benim elimde böyle bir
çelik olsa hiç düşünmem, hazır malzemeleri de varken. Başarılar diliyorum.

iris41
29-05-2011, 20:35
Hoyam sonunda uyanıyor filiz vermiş cok sevindim:p

SerDag
01-06-2011, 23:38
Bu akşam eve geldiğimde, balkondaki hoyamın rüzgardan devrilmiş olduğunu gördüm. 2 uzun sürgününden birisi 1-2 göz geriden kırılmıştı. Çok üzüldüm. Balkon malkon sevdasından cayıp onu eski yerine pencere önüne aldım. Şimdilik geceleri 10-15 C'lerde seyrediyor, bu da hoya için serin sayılır. Normalde 20-30 C'leri sevdiğini okumuştum burada. Sanırım yaz boyu içeride tutacağım pencere önünde. Bir arkadaşımın anneannesinin varmış her yıl açarmış pencere önünde, 10 yıllık bitkiymiş. Bizimkisi daha 2 yaşında..

Aşağıda resimleri var. Bu kış çok uzadı pencere önünde. Onu 4-5 yapraklı haldeyken mumçiçeği kardeşliği sayesinde edinmiştim:) bana gönderen bitki dostuna tekrar çok teşekkürler. kuzucuk boy attı kocaman oldu (sanki evlatlarımızdan bahseder gibiyiz değil mi?) ;)

çiçekçi_bacı
02-06-2011, 16:17
Benim mum çiçeğimin dallarında küçük kahverengi kabarcıklar var.Görünümleri böcek gibi ama böcek değil.Kopardığınızda çıtırdayarak parçalanıyor ve içinden un gibi bir madde çıkıyor.
Bu bir zararlı mıdır?
Bu sorunu nasıl çözerim?
4 yıllık bir bitki ve hiç açmadı.Oysa açması için tüm şartlar mevcut.
Bilgisi olan arkadaşlardan öğrenmek isterim.Teşekkürler...

Tunatuna
06-06-2011, 10:22
Merhaba arkadaşlar
İlk defa mum çiçeği yetiştiriyorum. Çeliğimi köklenmesi için suya koymuştum. İki tane tomurcuk verdi. Kökleride yeni yeni çıkmaya başladı. Çiçeğin yetiştirilmesi ile ilgili bilgim yok. Daha önceki sayfalarıda okuyamadım malesef. Bana şimdi ne yapmam gerektiğini söylerseniz memnun olurum. Saksıya alayım mı? Nasıl bir ortamı sever? Şimdiden teşekkürler.

dragonfly
06-06-2011, 12:12
Merhaba arkadaşlar
İlk defa mum çiçeği yetiştiriyorum. Çeliğimi köklenmesi için suya koymuştum. İki tane tomurcuk verdi. Kökleride yeni yeni çıkmaya başladı. Çiçeğin yetiştirilmesi ile ilgili bilgim yok. Daha önceki sayfalarıda okuyamadım malesef. Bana şimdi ne yapmam gerektiğini söylerseniz memnun olurum. Saksıya alayım mı? Nasıl bir ortamı sever? Şimdiden teşekkürler.

Sevgili Tunatuna mum çiçeğiniz çiçek açmak üzere :)

dragonfly
06-06-2011, 12:24
merhaba, bugün sabah çiçeğimin açan tomurcuklarını saydım 11 adetti. Bugün itibari ile 11 adet açmış salkımım var ama geriden bir 5-10 tane daha var açacak. Özellikle akşamları inanılmaz kokuyor, oda parfümüne falan ihtiyac yok yani. Sabaha kadar evin içi mis gibi sonra öğle saatlarinde koku gidiyor ve akşam tekrar başlıyor. İlk açan çiçek birer birer çiçeklerini dökmeye başladı. Bu aralar evde ve bahçede müthiş bir yarış var mum çiçeğim ve hanımelim arasında kim daha çok kokuyor yarışı :D

maki01
06-06-2011, 14:10
Benim mum çiçeğimin dallarında küçük kahverengi kabarcıklar var.Görünümleri böcek gibi ama böcek değil.Kopardığınızda çıtırdayarak parçalanıyor ve içinden un gibi bir madde çıkıyor.
Bu bir zararlı mıdır?
Bu sorunu nasıl çözerim?
4 yıllık bir bitki ve hiç açmadı.Oysa açması için tüm şartlar mevcut.
Bilgisi olan arkadaşlardan öğrenmek isterim.Teşekkürler...

Sayın çiçekci_bacı,

Tarifinizden mum çiçeğinizdeki kabarcıkların kabuklu bit olduğunu düşünüyorum.

Ev yapımı ilaçlar bölümünde (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&highlight=yap%FDm%FD) zararlı ile mücadelede etkili tarifler bulabilirsiniz.

kartol
06-06-2011, 23:41
Korkarak yerini değiştirip, bol aydınlık, hatta perde arasından biraz güneşte alan bir yere koyduğumdan beri daha güzel geliştiğini farkettiğim carnosa...
Bugünlerde muhteşem kokusuyla ve az da olsa (7 adet) çiçekleriyle beni mest ediyor:)

maki01
07-06-2011, 00:17
Sayın drgagonfly ve kartol,

Carnosalarınız ve çekimler çok çok güzel, kutluyorum ellerinize sağlık.

Bitkileriniz oldukca gelişmiş , kaç yaşındalar acaba?

kartol
07-06-2011, 10:56

Teşekkür ederim:)
Benim carnosam 6-7 senelik. İlk defa geçen sene çiçek açtı. Bu kadar geç açmasının sebebi bence; saksısının büyüklüğü ve kuzey penceresi kenarında loş ışıkta bulunmasıydı. Şimdi ise, güney penceresi kenarında, bol aydınlık, perde aralığından güneş ışığı da alır vaziyette. Ve sanırım yeni yerinde daha mutlu:)

dragonfly
07-06-2011, 11:43

Çok teşekkürler sevgili Maki01, benim mum çiçeğim 2,5 yaşında. Bizim ilk çiçeklenmemiz :)

kartol
07-06-2011, 13:17
Sevgili Kartol, gözleriniz aydın, çiçeğiniz çok güzel açmış maşallah. Allah daim etsin :) Muhteşem kokuları var değil mi? sabah uyandığımda ev mis gibi kokunca gin de mis gibi geçiyor doğrusu :)

Teşekkür ederim, sizin de gözünüz aydın olsun:)
Maşallah sizinki de kısa sürede çok güzel gelişmiş. Sanırım pencere önünde olmasının da faydası var bunda. Benimki pencere önünde değil de yanında duruyor.
Kokusu muhteşem ötesi:)
Pencere kenarındaysa ve pencereyi akşam üzeri veya gece hafif aralarsanız, o mis gibi koku tüm evinize yayılır:)
Darısı tüm çiçek bekleyenlerin ve kokusunu merak edenlerin başına.

simran
10-06-2011, 14:14
Maşallah çiçekleriniz harika. Ben mum çiçeği ile eski iş yerimde tanıştım. Yaklaşık 4 metre uzamıştı, aynı anda 25-30 çiçeği olurdu üzerinde. Evime geçen hafta aldım, yaklaşık yarım metre. Şu an cam balkonda duruyor, keyfi yerinde. Eşim evde sarmaşık türü çiçek istemiyor, acaba Ankara'da kışı cam balkonda geçirebilir mi? Geceleri hava -10'lara düşüyor, cam balkonda en fazla 0 dereceye düşer diye tahmin ediyorum. Mum çiçeği bu sıcaklıklara dayanır mı dersiniz?

FIRUZAN
11-06-2011, 01:00
merhabalar
sevgili missmenas'dan edindiğim hoyalarım nihayet minik yapraklar verdi.Yapraklar vermeye başladı hava değişimini atlattı diye düşünüyorum.bir kaç gün sonra sayın doğal bahçeden aldıklarımdan karışım yapıp saksı yenilemeyi düşünüyorum ters giden bişeyler yoktur inşallah çünkü resimdeki bogorun üst kısmında kuruma oldu kesmelimiyim bilemedim o yüzden ellemedim şimdiden teşekkürler

missmenas
11-06-2011, 10:26
Sevgili Firuzan hanım,
sürgünler bazen zarar görebiliyor maalesef. Sürgünün tam kuruyan yerinden kesebilirsiniz ve saksılarınız biraz susuz gözüküyor.
Anlamadığım olay neden Sizde 2 tane bogor var:o Hoya lacunosa nız nerde? Sizin 3 tane hoyanız bella, bogor ve lacunosaydı, yanlışmı göndermişim yoksa:( Yanlışsa bunu telafi edelim lütfen ve de özür diliyorum.
En kısa sürede saksılarını büyütmeniz lazım. Güzel geçirgen bir karışım yapmalısınız. Doğalbahçede gerekli bütün malzemeler var zaten.

FIRUZAN
11-06-2011, 10:35
sevgili missmenas,
şimdi ben doğal bahçeden cocopeat,vermikülit,ithal torf,ponza,orkide harcı,hümik asit aldım 1 lt saksıya fincanı ölçü yaparak altı çizgili olanlardan ve normal topraktan karışım yapmayı düşünüyorum
sizce doğrumuyum ? teşekkürler

missmenas
11-06-2011, 11:19
Ben göz kararıylen harç hazırlıyorum. plastik kürekle kocaman çamaşır leğenine hazırlıyorum toprağı. Çiçekler için kullanılan plastik kürekle kullandığım oran şöyle
en aza indirgersem ölçüyü.
2 ölçü torf
2 ölçü cocopeat
1 ölçü perlit
1 ölçü vermikulit
1 ölçü orkide harcı
yarımşar ölçü yanmış keçi koyun gübresi, pomza taşı(yerine volkanik cruf kullanıyorum) ve derekumu, fıstıkçamı kabuğu. Bu harcı karıştırırken bakıyorum oranda az gelen birşey varsa ilave yapıyorum. Karışım harcı biraz nemlendirip 1 gün bekletiyorum.

Ertesi günü Size kolay gelsin diyorum.:p
Yapılan hatanın telafisi kolaydır, tüm masraflar bana ait olarak bir tane lacunosanız gönderilecek yanındada af dileyerek başka bir hoyayla yola çıkacak. Hoya lacunosayı da çiçek sapı üstünde göndereceğim.
Tekrardan çok özür diliyorum.
hoya bogor uda 2 sinide aynı saksıya dikmenizi tavsiye ederim.

Bu arada bir hata da, bana yaptığı gönderimlerde olsa diyen Arkadaşlarımı duyar gibi oluyorum:D

kaktüssevdası
11-06-2011, 13:40
merhaba arkadaslar küçüklüğümden beri mum çiçeğinin kokuları içinde büyüdüm, büyüyüncede bi çelik alıp kendim bakmaya başladım (5 senedir bakıyorum :)

gel gelelim kendi beceriksizliğimden olsa gerek bırak açmasını geçtim, yaprakları dalları bile sağlıklı değil.
yapılmaması gereken ne varsa yapmışım(bu sitenin sayesinde öğrendim)

benim sorunum şuki; sık sık yer değiştirmemden olsa gerek, sürgünlerin uçları susuz buruşuk sanki kendinden geçmiş gibi duruyor. Ne yaprak cıkarıyor nede uzuyor.

uçlarından yaprak olan yerlerinden budamalımıyım ???

maki01
13-06-2011, 11:02
Sayın kaktüssevdası,

Uç yapraklardaki buruşma ve kuruma bitkinin yeterince besin, su alamadığını söylüyor. Bu durum kök çürümesinde ya da toprağın nem tutma özelliğini yitirdiğinde ortaya çıkıyor. Dikkatli bir çekilde saksıdan çıkarmanızı ve kökleri kontrol etmenizi öneririm.

Kökler sağlamsa, eski toprağı kökleri zedelemeden mümkün olduğunca alıp, yeni toprak ilavesi ile dikebilirsiniz.

Kökler tamamen çürümüşse çelik alıp , yeniden başlamak dışında bir çözüm var mı bilmiyorum.

Sizin mum çiçeğinizde kök çürümesi olduğunu sanmıyorum, son derece sağlıklı duruyor. Toprak değişimiyle toparlanacaktır.

mavi ve yeşil
13-06-2011, 15:31
Çok önceden vardı mum çiçeğim, yıllarca çiçeğinin kokusu hiç gitmedi burnumdan..
Uzun arayışlardan sonra 3 sene önce gene sahip oldum bu güzelliğe.
Geçen sene kök çürümesinden nerdeyse kaybediyordum, üst dallarından kesip yeniden tutturdum.
Hem iki saksım var artık. Biri kapalı balkonda, diğeri salonda duruyor.
Heyecanla çiçek açmalarını bekliyorum, bakalım ne zaman görmek kısmet olacak.

http://www.yukleresim.com/images/72555252372563306439.jpg

http://www.yukleresim.com/images/22922869290037344404.jpg

memet
13-06-2011, 18:03
Bu nankör bitler tam çiçeklenme döneminde orada kalabileceklerini sanıyorlar.

memet
14-06-2011, 18:56
Çiçekler açmaya başladı

simran
14-06-2011, 22:07
Çok önceden vardı mum çiçeğim, yıllarca çiçeğinin kokusu hiç gitmedi burnumdan..
Uzun arayışlardan sonra 3 sene önce gene sahip oldum bu güzelliğe.
Geçen sene kök çürümesinden nerdeyse kaybediyordum, üst dallarından kesip yeniden tutturdum.
Hem iki saksım var artık. Biri kapalı balkonda, diğeri salonda duruyor.
Heyecanla çiçek açmalarını bekliyorum, bakalım ne zaman görmek kısmet olacak.

http://www.yukleresim.com/images/72555252372563306439.jpg

http://www.yukleresim.com/images/22922869290037344404.jpg

merhabalar
çiçekleriniz çok güzel inşallah en kısa sürede çiçek açarlar. bende 2-3 hafta önce mum çiçeği aldım, şu an kapalı balkonda duruyor ve çok mutlu. acaba mum çiçeği Ankara'da kış mevsimini kapalı balkonda geçirebilir mi? daha önce de sordum ama yanıt alamadım. siz de çiçeğinizi kapalı balkona koymuşsunuz, yeni mi koydunuz yoksa kışı balkonda geçirdi mi acaba? teşekkürler..

mavi ve yeşil
15-06-2011, 01:09
Sayın simran iki saksımda içerdeydi, 2 ay filan oldu birini kapalı balkona alalı.
Hangisini önce çiçek açarsa diğerini onun yanına koyarım düşüncesiyle böyle yapmıştım.
Kapalı balkonum salona açılıyor ve bu kış ben balkon kapısını hiç kapatmadım, böyle oluncada kışında rahatlıkla balkonda kalabileceğini düşünüyorum.
Ama balkon kapısı kapalı olursa Ankara gibi kışı sert geçen bir ilde mum çiçeğinin zarar göreceğini zannediyorum.

sakagun
15-06-2011, 18:26
Sevgili Missmenas'ın gönderdiği mum çiçeklerim elime ulaştı.
Sırasıyla Obscura, Kerri ve Pubicalyx.

missmenas
16-06-2011, 01:10
Sevgili Missmenas'ın gönderdiği mum çiçeklerim elime ulaştı.
Sırasıyla Obscura, Kerri ve Pubicalyx.
Sevgili Sakagün,
bu kadar hızlı bir şekilde ulaşması hem sevindirici hem şaşırtıcı.
Özel kargo olayını tercih etmenizin avantajı bence bu olsa gerekli. hoyalarınız sağlıklı bir şekilde ulaştığına göre, bun dan sonrası Size sabır gerekiyor, hoya sahibi olmanın en büyük özelliği sanki bu olsa gerekli.;)
Toprak karışımınız gerekeni zaten mevcut, geriye sadece düzenli sulama kalıyor. Hoyalarınıza bol çiçek açmasını dilerken gönlünüzü şenlendirsin çiçekleriylen.

missmenas
16-06-2011, 11:54
Tek yaprak kökleniyor fakat sürgün vermesi için mucize gerekiyor;) Siz bu gidişlen bol bol çelik alırsınız bence:D Başarılar dilierim...

simran
17-06-2011, 15:07
Sayın simran iki saksımda içerdeydi, 2 ay filan oldu birini kapalı balkona alalı.
Hangisini önce çiçek açarsa diğerini onun yanına koyarım düşüncesiyle böyle yapmıştım.
Kapalı balkonum salona açılıyor ve bu kış ben balkon kapısını hiç kapatmadım, böyle oluncada kışında rahatlıkla balkonda kalabileceğini düşünüyorum.
Ama balkon kapısı kapalı olursa Ankara gibi kışı sert geçen bir ilde mum çiçeğinin zarar göreceğini zannediyorum.

teşekkür ederim cevabınız için. peki bir soru daha sorsam izninizle; salonunuzu ısıtıyormusunuz. salonda soba **** kalorifer yakmıyorsanız, salon kapısının açık olması çok da etkilemez diye düşünüyorum. balkonu o kadar sevdi ki, aldığımda sürgündeki yapraklar kabak çekirdeği kadardı, şimdi kaysı yaprağı kadar oldu. eğer çiçeğin dolanması için bir merdiven vs yaptırırsam içeride alabilirim. eşim duvarları sarmasını istemiyor.

memet
17-06-2011, 15:56
Nektar damlamaya başlamış.

SerDag
18-06-2011, 13:12
Maşallah pek güzeller. Bitkiniz kaç yıllık, toprağına özel bir karışım uyguladınız mı ve acaba gübre veriyor musunuz? Benim hoyayı açtırmaya azmettim de.:D

Nektar damlamaya başlamış.

SerDag
18-06-2011, 13:21
Hoya başlığı çiçek açma haberleriyle dolmuş ne kadar güzel, darısı bizlerin başına, bu resimler insanın içini açıyor. Hele o ters açı çekimleri bir harika!! Resimlere bakınca hoyamı daha uzun bir şeylere sarmam gerektiğini anladım. Gidip Koçtaş'tan bambu alayım bari. Benim hoyam 2 yaşına girecek, saksısını değiştirmemeye karar verdim. Büyük saksıda geç açıyor sanırım.

İlk yılında güney penceresinde perde ardındaydı gelişmedi hiç, yazın balkona aldım boy attı, bu kış perde merde boşverip direkt pencere önüne koydum. Çok gelişti. Sanırım açması için 1 yıl daha bekleyeceğiz... Çok yapraklandı sürgünleri de arttı ama çiçek için naz yapacak gibi.:p ne yapsak, açtırabilenlerden tüyo bekliyoruz;)

Teşekkür ederim, sizin de gözünüz aydın olsun:)
Maşallah sizinki de kısa sürede çok güzel gelişmiş. Sanırım pencere önünde olmasının da faydası var bunda. Benimki pencere önünde değil de yanında duruyor.
Kokusu muhteşem ötesi:)
Pencere kenarındaysa ve pencereyi akşam üzeri veya gece hafif aralarsanız, o mis gibi koku tüm evinize yayılır:)
Darısı tüm çiçek bekleyenlerin ve kokusunu merak edenlerin başına.

memet
18-06-2011, 16:05
Maşallah pek güzeller. Bitkiniz kaç yıllık, toprağına özel bir karışım uyguladınız mı ve acaba gübre veriyor musunuz? Benim hoyayı açtırmaya azmettim de.:D

Bu dokuz yaşında sanırım.

Azot fosfor ve potasyum veriyorum. Azotu bahar süresince verip yaz içinde azaltıyorum. Hümik asit deniz yosunu ile takviye ediyorum.

SerDag
18-06-2011, 23:00
Çok teşekkürler. Hümik asit deniz yosunu kısmını anlayamadım, aktardan alıp mı veriyorsunuz acaba? İkisi farklı şeyler mi? İlk kez duydum da..

Bu dokuz yaşında sanırım.

Azot fosfor ve potasyum veriyorum. Azotu bahar süresince verip yaz içinde azaltıyorum. Hümik asit deniz yosunu ile takviye ediyorum.

SerDag
18-06-2011, 23:07
ben hoyayı bildiğiniz torfa dikmiştim ilk geldiğinde. Çok korkunç bir şey yapmışım gibi geldi bunları okuyunca. bu harç hoya için değil mi, denenmiş ve süper sonuç veren? tavsiye eder misiniz bunu hazırlayıp hoyayı buna geçirmemi? şu an çiçeği yok epey uzadı gürleşti belki açtırır bu karışım:p

Ben göz kararıylen harç hazırlıyorum. plastik kürekle kocaman çamaşır leğenine hazırlıyorum toprağı. Çiçekler için kullanılan plastik kürekle kullandığım oran şöyle
en aza indirgersem ölçüyü.
2 ölçü torf
2 ölçü cocopeat
1 ölçü perlit
1 ölçü vermikulit
1 ölçü orkide harcı
yarımşar ölçü yanmış keçi koyun gübresi, pomza taşı(yerine volkanik cruf kullanıyorum) ve derekumu, fıstıkçamı kabuğu. Bu harcı karıştırırken bakıyorum oranda az gelen birşey varsa ilave yapıyorum. Karışım harcı biraz nemlendirip 1 gün bekletiyorum.

Ertesi günü Size kolay gelsin diyorum.:p
Yapılan hatanın telafisi kolaydır, tüm masraflar bana ait olarak bir tane lacunosanız gönderilecek yanındada af dileyerek başka bir hoyayla yola çıkacak. Hoya lacunosayı da çiçek sapı üstünde göndereceğim.
Tekrardan çok özür diliyorum.
hoya bogor uda 2 sinide aynı saksıya dikmenizi tavsiye ederim.

Bu arada bir hata da, bana yaptığı gönderimlerde olsa diyen Arkadaşlarımı duyar gibi oluyorum:D

mavi ve yeşil
19-06-2011, 17:47
Sayın simran, site de oturuyorum ve evim merkezi sistemle sorunsuz bir şekilde ısınıyor. Kapalı balkonum da sürekli açık olduğundan kışın soğuk olmuyor diyebilirim.

memet
19-06-2011, 18:34
Çok teşekkürler. Hümik asit deniz yosunu kısmını anlayamadım, aktardan alıp mı veriyorsunuz acaba? İkisi farklı şeyler mi? İlk kez duydum da..
Zirai ürün satıcılarında, gübre aldığım yerlerde bu ürünler de var. Bütün bitkilerimde ve bonsailerimde de kullanıyorum. Kullandığınızda bitkiler üzerindeki olumlu etkisini farkedersiniz.
Her iki ürünle ilgili olarak forumda başlık var. Hümik asit ve deniz yosunu farklı ürünler.

Aslında üç senedir toprağını değiştirmedim. Bahçe toprağı ve dere kumu karışımı.

"2 ölçü torf
2 ölçü cocopeat
1 ölçü perlit
1 ölçü vermikulit
1 ölçü orkide harcı
yarımşar ölçü yanmış keçi koyun gübresi, pomza taşı(yerine volkanik cruf kullanıyorum) ve derekumu, fıstıkçamı kabuğu."

bu karışım önerisini okudum.

Torf ve cocopeat neredeyse aynı içerikte ürün. Perlit ve vermiculit de nem tutucu olarak benzer işlevde. Ben hiç bir bitkime koyun gübresi vermiyorum içerik olarak ne ihtiva ettiğinden emin olmadığım için. Ponza ve volkanik curuf da aynı malzeme. Orkide harcı ve çam kabuğu da neredeyse aynı ürünler. Mum çiçeğinde işlevini anlamadım açıkçası.
Dere kumunu yıkayıp, eleyip sterilize edip bütün bonsailerimde ve bitkilerimde geçirgenlik sağlaması için kullanırım.
Ben karışım önerisini şöyle okuyorum;

Dörtbuçuk ölçü torf cocopeat koyun gübresi( gübreyi kompost olark değerlendirip buray ekledim)
Bunlar verilen besinleri tutmak ve köklerin tutunması için.

İki buçuk ölçü Perlit vermiculit ve ponza
Bunlar nem tutması için.
yarım ölçü Kum (Bence az)g eçirgenlik için.

Orkide harcı ve çam kabuğunun buradaki işlevi için bir şey bimiyorum.

Eğer bitkilerin farklı istekleri yoksa ben harcı 1/3 torf ya da kompost ( ya da bahçe toprağı) 1/3 ponza 1/3 kum olarak kullanıyorum.

Ponza yerine, eğer bitkinin nem isteği yüksekse perlit ya da vermiculit kullanırım.

missmenas
20-06-2011, 00:00
Benim kullandığım ölçüler denenmiş ölçüler bütün hoyalarımda kullanıyorum.
Cocopeat ile torf aynı şey olamaz, cocopeat sadece hindistancevizi kabuğundan elde edilen ürün. Kullandığım torf ise baltık denizi torfu içeriği tamamen farklı, yani spaghnum torfu nette araştırıp bakabilirsinniz içeriklerine ve ph. değerlerine.
orkide toprağı olarak satılan ürün içerisindede hindistan cevizi lifleri kalın parçalı(COCONUT HUSK CHİPS 10-20 mm kalınlığındaki taneleri ile orkide başta olmak üzere süs bitkilerinde kullanılır. Ayrıca malçlama ve dekoratif amaçla kullanılır.
Toprağın drenajını arttırarak kökler için ideal bir ortam sağlar) ve fıstık çamı kabuğu bulunmaktadır, hazırlanmış olarak alınan poşetlerde içerisinde başkaca karışımlarda mevcuttur.
Bahçe toprağını özellikle kullanmıyorum, belli bir süre sonra saksıdaki karışımda sertleşme ile sonuçlanıyor.
Yanmış keçi koyun gübresi yerine başka gübrelerde kullanılabilir bu kişinin isteğine bağladır, örnek olarak yarasa gübresi ve ya güvercin gübresi kullanılabilir.
Saksı değişimi yaparken gözlemlediğim tecrübeme dayanarak bu malzemeleri kullanıyorum. Ağaç kabuklarının toprağı daha havadar yaptığını ve köklerin kabuk etrafinda dahada bir güçlü oluştuğunu gözlemledim.

Benim verdiğim ölçüler tamamen hoyalarda denenmiş ve gözlemlenmiştir.
Ben kesinlikle hoyalar için bu karışım iyidir demiyorum, dahada iyi toprak karışımı önerisi olan varsa bende denemeye hazırım. Burda hepimiz birbirimizin deneyimlerinden faydalanıyoruz sonuçta, kaldıki ben bitki bilimi falan okumadım tecrübelerime dayanaraktan bu bilgileri aktarıyorum. Yaşadığım sitede, site sakinlerinden 1 kişi botanik bölümü mezunu ve 1 kişide ziraat mühendisi, zaman zaman bilgilerine başvurduğum oluyor bu komşularımın.
Kullandığım karışımda 2 ölçü orman toprağı unutmuşum galiba yazmayı, çam ağaçlarının altından alıyorum.

memet
28-06-2011, 21:51
"Cocopeat ile torf aynı şey olamaz, cocopeat sadece hindistancevizi kabuğundan elde edilen ürün. Kullandığım torf ise baltık denizi torfu içeriği tamamen farklı, yani spaghnum torfu nette araştırıp bakabilirsinniz içeriklerine ve ph. değerlerine."

Spagnum yosunu torf değil de. Burada benim kastım ister cocoopeat yani hindistan cevizinden üretileni. İster torf, nerden geldiği önemsiz. (Spagnum bütünüyle farklı, bir yosun) İşlevlerinin bitki için aynı olması. Köklerin tutunması için.

Farklı amaçlar için hindistan cevizi torfu yerine baltık torfu daha uygun denilebilir. Bu bitkide hem hindistan cevizi hem baltık torfu gerekli demek biraz karmaşık bir durum. . Hepsini bir arada kullanmada çok bir mantık bulmuyorum açıkçası. Bonsai de önemli olduğu için, bu konu üzerinde özellikle uğraştığım bir konudur.
Aynı amaca yönelik kullanmak için birden fazla ürünü kullanmayı ben biraz para harcamak olarak görüyorum.
Çam ağacı altından aldığınız toprak asidik yapıdadır. Mum çiçeğinin asidik toprak sevdiğini mi söylüyosunuz?

Pomza vermiculit perlit bunlar nem tutucu. Bence perlit fazla nem tuttuğu için mum çiçeğindede uygun değil. Bonsaide de eğer ağacın yüksek neme ihtiyacı yoksa, kimseye perlit önermem.
Dediğim gibi koyun keçi gübreleri içeriğinde ne olduğunu bilmemiz pek olanaklı değil. İçeriğini bildiğim gübreleri vermeyi tercih ederim.

Koray ERKAN
29-06-2011, 09:32
Bu iyiye işaret sanırım :p

Tekrar teşekkürler sayın pembegül..

raddle
29-06-2011, 21:25
İnanılmaz bir şey ama oldu, yaklaşık 4 yıl sonra mum çiçeğim açtı. Sürekli gidip gelip bakıyorum, şükür namazı kılacağım neredeyse. Koray Bey, ben de sabır diliyorum size hem de çok sabır diliyorum.

Koray ERKAN
30-06-2011, 09:35
İnanılmaz bir şey ama oldu, yaklaşık 4 yıl sonra mum çiçeğim açtı. Sürekli gidip gelip bakıyorum, şükür namazı kılacağım neredeyse. Koray Bey, ben de sabır diliyorum size hem de çok sabır diliyorum.

Forumdan bu işin duayenlerinden öğrendiğim kadarı ile hoya çiçeği kökleri saksıyı doldurmadan çiçek açmıyor, bende hoya çeliklerimi 8-10 cm çaplı saksılara ektim bakalım sonuçları nasıl olacak,

Bazı çiçekler çok fazla ilgi sevmiyor evimdeki gardenya ile çok uğraştım fakat balkonun bir köşesinde unuttuğumda kendisini bana güzel çiçekleri ile hatırlattı, artık çiçeklerin gübre su ihtiyacı dışında psikolojilerine de indik sanırım.

raddle
30-06-2011, 11:29
Bizim psikolojimiz ne olaca acaba? Koray Bey yazacaklarım tamamiyle kendi yöntem ve uygulama sonuçlarım. Başlarda muhteşem bir ilgi gösteriyordum,yapraklara su püskürtmek, toprak nemine göre düzenli sulamak,besinini takip etmek .... Tüm bunlara rağmen -saksısı da küçüktü- açmadı, sürekli yaprak yaptı. En sonunda ben yoruldum, 1 yıldır da hiç ilgilenmiyordum hatta yapraklarının büzüştüğü zamanlar bile oldu susuzluktan. Tabii bu ilgisizlikte benim tez yazım sürecimin de etkisi oldu. Dediğiniz gibi unuttum resmen. Hatta hava yağmurlu olduğu için çamaşır askısını ona yakın bir yere koymuştum iki gün önce ve çamaşırları toplarken de deterjanın kokusu ne kadar kalıcıymış diye de düşündüm.:)) Dün çiçekleri tesadüfen gördüm, epeyce de var açma hazırlığında olan. Üzüldüğüm nokta ise, açtı açmasına da zamanlama sorunu yaşıyoruz, ben evde olmayacağım o çiçeklerini açarken ya da kokularını dağıtırken. Ama bildiğim nokta şu, yok sayıyorum kıt kanaat yaşamasını sağlıyorum yani kendini yaşamını devam ettirememe kaygısında hissetsin diye uğraşıyorum. Acımasızlık gibi gelebilir ama işe yaradı.:))

Koray ERKAN
01-07-2011, 10:35
Koray Bey,
Kutlarım sizi çok güzel bir düşünceyle hoyalara bulaştınız. Geriside ortak siparişlerle gelir artık:p
5 tane carnosa çok yer kaplayacak ama sürekli çelik alacağınız için bu sorunuda çözmüş olacaksınız. Asiye' nin kızının görevi çok hoşuma gitti doğrusu. Umarım herşey gönlünüzce olur.

Sayın missmenas

Beş adet hoya için yer ayarlayabilirim sanırım sabah güneşi gören büyük bir mutfak var hepsini duvar dibine sıralarım artık. Çiçek açamsada çok fazla kişiye çelik göndermek amacım, çünkü insanlar çiçeği görüp çelik arayışına giriyor, çelik bulşamayıncada hevesleri yok oluyor, vaz geçiyor. Bana geldiği gibi diğer talep edenlere de çelik ulaştırabilirsek yakında forum çiçek fotograğları ile dolacak. Umarım her şey gönlümüzce olur.

elifsirin
02-07-2011, 09:06
Hoyam mis gibi :D

aygün
02-07-2011, 11:03
Ne yalan söyliyim, bu hoyaların çiçeklendiğini gördükçe kıskanıyorum.

Çiçek açtırmanın belli bir formülü var mıdır? Paylaşırsanız cidden çok memnun olacağım.
Benimkiler çok mu nazlı, anlayamadım:(

Yusuf Yalçın
08-07-2011, 19:16
bende yeni katıldım elimde hoya var ama daha yeni çelik 3 hafta kadar oldu hala filiz yok nedendir bilmiyorum bir şeyler yanlış gidiyor sanırım sağlıcakla kalın

Hatice Tarhan
08-07-2011, 19:39
Yanlış giden bir şey yok Yusuf bey hoya yetiştirmenin bir numaralı kuralı SABIR..
Kesinlikle köklenme oldumu diye, merak edip çıkartıp bakmayın köklerine,bir yıldan sonra köklenen hoya var ben de helede bir hoya keri var bir buçuk yıl oldu hala bekliyorum.

alperfect
08-07-2011, 20:02
Sn missmenasın gönderdiği hoyamda oluşan uzantının ne olduğunu merak ediyorum

Okyanusgözlü
08-07-2011, 20:27
yaprak çıkarmak için önce bir uzantı oluşturuyor daha sonra onu yapraklarla dolduruyor.... sabredin :))

agozce
08-07-2011, 23:49

Bu çiçek sapı bence. Çok sanslısınız. Yıllarca beklemeden kurtuldunuz..:))

Fatih
09-07-2011, 00:25
Bu uzantı bana sürgün gibi geldi.Bir destek ekleyin saksıya ki sarılsın.Yoksa ucu zarar görürse biraz daha beklersiniz sürgün versin diye.

alperfect
11-07-2011, 21:33

O uzantı bugün kenardaki çeliğe dokundu iki yanında da iki yaprakçık var sanki kollarını uzatmış gibi yarın çekebilirsem eklerim

missmenas
12-07-2011, 02:48
O uzantı bugün kenardaki çeliğe dokundu iki yanında da iki yaprakçık var sanki kollarını uzatmış gibi yarın çekebilirsem eklerim
Sayın Alperfect,
tam emin olamamıştım, ama kesin sürgün demiştim.:D
Sürgün uzantısıydı o.
Darısı çiçeklerine artık, o mutlu haberide alırız inşallah.

Yusuf Yalçın
12-07-2011, 13:26
benim hoyalarımda bunlar çıkan uzantı sanırım sürgün çok beklememe gerek kalmadı dikim şeklimde resimlerin içinde uzaktan çekilen acaba çeliği sürgün yerinin 1cm kadar üzerinden kesmeli miyim yoksa böylemi kalsın bu işte uzman olanlar bir yardımcı olursa sevinirim. :D

maki01
12-07-2011, 15:32
Sayın Yusuf Yalçın,

Uzman değilim ancak şimdilik kesmemenizi öneririm. Yanlış görmüyorsam sürgün yapraksız olan çeliğinize ait. Hala yeşil duruyor ve çeliğinizde fotosentezi sağlayacak yaprak yok. O bölge de fotosenteze katkıda bulunuyor olmalı ki çeliğiniz sürgün vermiş.

Sürgün yapraklı çelikteyse yine dokunmayım derim :)

akca86
12-07-2011, 22:47
Birşey soracağım güneş ışığı isteyen bir bitki olduguna göre bahçe içerisinde yetiştirilirse bir zarar görmez heralde değil mi? :)

Yusuf Yalçın
13-07-2011, 11:37
Sayın Yusuf Yalçın,

Uzman değilim ancak şimdilik kesmemenizi öneririm. Yanlış görmüyorsam sürgün yapraksız olan çeliğinize ait. Hala yeşil duruyor ve çeliğinizde fotosentezi sağlayacak yaprak yok. O bölge de fotosenteze kakıda bulunuyor olmalı ki çeliğiniz sürgün vermiş.

Sürgün yapraklı çelikteyse yine dokunmayım derim :)

bence de haklısınız hiç böyle düşünmemiştim besin gelmeyince ölecektir biraz daha durması daha iyi olur

missmenas
13-07-2011, 12:02
Yusuf bey,
Resimde gördüğüm kadariylen her iki çeliktede yaprak var. 3 yapraklı olanında yeni yaprak oluşumları var. Yakın bir zamanda yaprak çıkan yerde sürgün uzamaya başlayacaktır. Saksı boyutunuda güzel seçmişsiniz. Saksı harcınız biraz zayıf toprak drenajını biraz artırmanız gerekebilir. Bunuda forumda hoyalar için toprak hazırlamayla ilgili birçok yazı var faydalanabilirsiniz.
Şimdilik hiç dokunmamanızı öneririm. Gelecek bahara bu eksiğinizide tamamladınızmı güzel albenili bir hoya carnosanız olacaktır .

missmenas
13-07-2011, 12:08
Birşey soracağım güneş ışığı isteyen bir bitki olduguna göre bahçe içerisinde yetiştirilirse bir zarar görmez heralde değil mi? :)
Sayın akça86,
Yaz aylarında bahçede gölgeli rüzgar almayan bir yere hoyanızı yerleştirebilirsiniz. Hava sıcaklarının 10 derecenin altına düşmeye başlayınca içeri alınması gerekiyor. Eksi derecelerde hoyanızı kaybedersiniz.
Geçici bir çözümdür bahçe hoyalar için.

Yusuf Yalçın
14-07-2011, 08:35
Yusuf bey,
Resimde gördüğüm kadariylen her iki çeliktede yaprak var. 3 yapraklı olanında yeni yaprak oluşumları var. Yakın bir zamanda yaprak çıkan yerde sürgün uzamaya başlayacaktır. Saksı boyutunuda güzel seçmişsiniz. Saksı harcınız biraz zayıf toprak drenajını biraz artırmanız gerekebilir. Bunuda forumda hoyalar için toprak hazırlamayla ilgili birçok yazı var faydalanabilirsiniz.
Şimdilik hiç dokunmamanızı öneririm. Gelecek bahara bu eksiğinizide tamamladınızmı güzel albenili bir hoya carnosanız olacaktır .

teşekkür ederim daha önce hiç bu bitki ile uğraşmadım biraz acemiyim :) (aslına bakarsanız çok acemiyim hiç bir şey bilmiyorum)

dün hoyama bakarken aklıma bir şey geldi faydası olur mu bilmiyorum acaba bir bambu alsam canlı hoyayı bambuya sardırsam gelişimde bir farklılık olur mu nede olsa bir sarılıcı ve besini bir kısmını başka bitkilerden sağlıyor erken çiçeklenme de gösterme şansımı olabilir sanırım

umut2007
15-07-2011, 16:47
ağaçlar.net sitesine giripte hoş vakit geçirmemek mümkün değil.yazılanları okumak resimleri incelemek bile beni heyecanlandırıyor ne güzel bir site..umarım hep böyle devam eder..bendede e.ü botanik bahçesinden aldığım mum çiçeğim vardı eve getirdiğimde çiçeğime bakıpta iç geçiren bir büyüğüm sayesinde soldu ve kurudu..(bu arada nazara çok inananlardanım..)siteden mesajlaştığım bir arkadaşıma çoğaltmak için kopardığım bir daldı elimde kalan..bir süre suda beklettikten sonra ektim tuttu ve birkaç yaprak verdi ama sonrasında durdu 1.5-2 sene ben ona o bana baktı..şimdi sürgünde..yazlığa gideceğim bir süre yokum,bulunduğu yer sabah güneşi alıyor öğleden sonraya kadarda güneş ayrılmıyor, ne yapayım önerileriniz nedir..gittiğim yere götüreyim diyorum ama ya onuda kaybedersem..

Hamido
18-07-2011, 15:39
Geçtiğimiz günlerde bir dostumu ziyarete gittiğimi yazmıştım.
Hoya pubicalyx çiçek açmıştı, dayanamayıp fotoğraflamış ve sizinle paylaşmıştım.
Bu ziyaretimde başka bir hoyasının çiçek açtığını gördüm.
Adını sordum, silver pink dedi.
Yine dayanamadım ve fotoğrafladım, sizlerle paylaşıyorum.
Bitki boyu yaklaşık 4 metre, ipe sardırılmış, ipin karşı tarafından gelen hoya carnosa ile artık üstüste sarılıyorlar. Birbirleri ile tozlaşıp ortaya yeni bir tür çıkarmı merak ettim ama cevap alamadım :D

karalale
18-07-2011, 16:08
Sayın Hamido, ilk paylaştığız resmi buldum, 177. sayfada. Her iki resim de aynı hoyanın gibi geldi bana. Pubicalyx in iki çeşidi var, pubicalyx silver pink bu sizin paylaştığınız. Birde pubicalyx royal Hawaiian purple (red button olarak ta geçiyor), bu da siyaha yakın bir renk olarak çiçek açıyor. Yanlışım varsa uzmanlarımız düzeltsin lütfen.Tüm hoyalar muhteşem, rengi şekli farketmez bizler için değil mi? Selamlar...

yeşillim
18-07-2011, 17:13
Aman Allahım denecek türden. Peki dostunuzun başka hoyası var mı?
Sn karalalenin dediği gibi ne kadar şanslısınız. Aslında bu güzellikleri
görmek bizim de şansımız olsa gerek. Dostunuza ve size selamlar.

FIRUZAN
21-07-2011, 09:00
Sn missmenas'dan aldığım değerli hoyalarımın son durumlarını takdim etmek istedim durumları iyi gibi görünüyor.Yorumlarınızı beklerim teşekkürler

Şevket Yaşar
21-07-2011, 10:25
13.10.2010 tarihinde köklerini yıkayıp Diatomit'e (çift kap) aktardığım hoya carnosa iyi bir gelişim gösterdi.Bu gün itibarıyle 4-5 çiçek sügünü verdi.Çiçek sürgünlerini dökmeden açabilirse rengini de görebileceğim.

FIRUZAN
21-07-2011, 10:47
5369 nolu mesaj hoyalarım ilk halidir haziran ayıydı.Özel hiç birşey yapmadım henüz.Hergün çok az suluyorum fıs fıs yapıyorum daha gübre dahi vermedim

yeşillim
21-07-2011, 14:40
Sayın FIRUZAN, baktım ilk hallerine, bol çiçeğini görmeniz dileklerimle.

Sayın Şevket Yaşar, benim de sizinle aynı zamanlarda ilk denemem saymadım ama
üzerinde çok sayıda çiçek sapı var, halen de veriyor. Bakalım çiçek açacaklar mı?
Bazen hayal ediyorum, açarlarsa.!! Bence bu fotoğraftaki çiçek sapı kazaya uğramazsa açar.
Kolay gelsin

chernomore
21-07-2011, 15:53
MUM CICEGI(HOYA CARNOSA)
salonlarin suslenmesinde kullanilan gosterisli ve sarilici bir saksi cicegidir.yapraklari etli ve yagli olup oval bicimindedir.cicekleri semsiye bicimindedir.ortalari pembetrak,kenarlari mum beyazi rengindedir.cok guzel kokar.dayaniklidir.ciceklenme temmuz-ekim aylari arasinda devam eder.mum cicegi,yaslanmadikca cicek vermez.genellikle celikten yetisenler 3-4. yilda ciceklenmeye baslar.
mum cicegi +18-20 derece isisi olan ve aydinlik yerleri sever.yaz ve kis oda pencerelerinde tutmalidir.soguklardan donar.yazin bol olarak,kisin haftada bir sulanir.kokler saksiyi tamamen kapladiginda saksisini buyutmelidir.sarilici oldugundan kendisine herek vermek gerekir.cicek demetleri yeniden cicek surgunu verme kabiliyetinde oldugundan cicek surgunlerini koparmamalidir.yazin bol gunes goren kuytu yerlere cikarmak iyi olur.

yigit666
22-07-2011, 14:31
235872

235873

235874

235875

235876

diatomit içinde büyüyen hoyalarım sağlıklı olarak sürgün veriyor . sırası ile ilk resim multiflora çiçek sapı oluşumu var ikinci sırada praetorii ondada çiçek sapı gelişiyor . diğer resim dennisii dalları çok narin son resim blasternaezii sayın a1919 destek çubuklarını bauhaus"tan aldım .

a1919
22-07-2011, 14:47
Yiğit bey çok güzel görünüyorlar maşallah. Umarım yakında çiçeklerini de görürüz :) Biraz alakasız olacak ama destek çubuklarını nerden aldınız? Koçtaş ve Bauhaus a baktım ama bu tip birşey bir türlü bulamadım. Teşekkürler.

bettyycim
24-07-2011, 15:55
Hoya Carnosamı yıllardır açtırmayı başaramayınca bugün kendime açmış bir hoya carnosa aldım 4 salkım çiçek var üstün de ve onlarca çiçek sapı, akşamı iple çekiyorum kokusunu duyabilmek için :D:D

Hamido
25-07-2011, 13:15
Aman Allahım denecek türden. Peki dostunuzun başka hoyası var mı?
Sn karalalenin dediği gibi ne kadar şanslısınız. Aslında bu güzellikleri
görmek bizim de şansımız olsa gerek. Dostunuza ve size selamlar.

Gecikme için kusura bakmayın, fırsat bulamadım.
Bu resmini çektiğim çiçek de hoya pubycalyx silver pink imiş, tam ve doğru adı buymuş.
Hoya carnosa ile etkileşimde bulunup bulunmayacağını denemek için onunla aynı ipe sardırarak büyütüyormuş ve şu anda ikisi de çiçek dolu. Zaten kapalı balkondalar, kokudan girilmiyor ;)
İlginç bir sonuç alırsa öğrenip sizlerle paylaşırım.

Ayrıca hoya meliflua var ama daha çiçek açmamış durumda.

Benim aracılığımla bir teklifi var.
Kendisine köklemiş bir hoya mcgillivrayi çeliği verene ilk resmini çektiğim, çiçek vermiş hoya pubycalyx komple verecek.
İlgilenenlere ilanen duyurulur :D

nılgun_dogan
26-07-2011, 21:21
Sayın yiğit666 hoyaların desteklerini nerden temin ettiniz acaba inşallah birgün benimde ihtiyacım olacak :)

yigit666
28-07-2011, 08:51
nilgun hanım .hoyaların destek çubuklarını bauhaus istanbul bayrampaşa bahçe bölümünden aldım .

iris41
28-07-2011, 18:10
Diatomitle köklendirdigim hoyamı şimdi topraga aktarsam sorun olurmu

Fatih
28-07-2011, 21:23
Topraktan diatomite geçirdim ama diatomitten toprağa hiç geçirmedim.Bence geçirmek için önemli bir nedeniniz yoksa ellemeyin. Çok daha rahat gelişiyorlar diatomitte hoyalar.

iris41
29-07-2011, 05:15
fatih topraga aktardım 1 celigi bakalım nasıl tepki verecek ;) inanılmaz bir kök yapmış artık tüm celikleri diatomitte köklendirecegim .

kristalyalanlar
01-08-2011, 12:51
balkonumdaki çiçeklerden bırının hoya oldugunu farkettim meğer annem b anada ekmiş üstünde bir dal var ve tömurcuk gibi bir şeyler ancak siyah minnacık üzüm taneleri gibi acaba cıcek vermıste ben farketmeden solmusmudur yoksa ılk tomurcukların rengı sıyahmı oluyor en kısa zamanda resım yukleyecegım bana bılgı verırsenız sanırım hayata gerı getırebılıcem bu nadıde şeyi

bettyycim
01-08-2011, 13:41
Siyah değilde daha çok koyu bordo gibi tarifiniz yeni bir çiçek salkımına benziyor.

esinruzgar
02-08-2011, 22:01
Herkese selamlar
Bugün tatile geldiğim annemin bahçesindeki mum çiçeğini çoğaltmak isterken burayı keşfettim ve aranıza katıldım. Bu çiçekleri bana hatırlatan flickr'daki muhteşem hoya fotoğraflarıyla beni büyüleyen birisiydi. Artık ben de iflah olmaz bir hoya tutkunu olacağımı hissediyorum. Bakalım ilk çeliklerim tutacak mı. Annemin Hoyası beş yıldır çiçek açmıyormuş, yapraktan kocaman bir top gibi görünüyor uzaktan. Sanırım çok sık sulamış. bir de babam gübre veriyormuş. Bakalım araştırmalarım sonucu ona da çiçek açtırabilecek miyiz.

maki01
04-08-2011, 15:28
Sayın esinruzgar, agaclar.net'e ve başlığımıza hoşgeldiniz.

Ben de hoya yetiştirmeye sevgili raddle'ın gönderdiği bir çelikle başladığımda tüm mesajları okumaya çalışıp bilgi edinmiştim. Sayfa ve okunacak mesaj sayısı oldukca fazla :)

Buraya tıklarsanız E-Dergimizin Hoya Özel (http://www.agaclar.net/dergi/mum.html) sayısında da derli toplu bilgiler bulabilirsiniz.

gulşen
04-08-2011, 16:23
görüntü net deil ama yinede eklemek istedim sevgili mismenasdaki asiyenin kızlarından biri (annemde olan) galiba çiçek sapı ama yaklaşık bir aydır aynı boutta henüz nir ilerleme yok inşallah büyütürde çiçeklerini yakından görme ve koklama şansını yakalarım lakin bendekilere bir umut ışıgı yok :)
bu arada büyüteç siparişi verdim inşallah daha güzel bir resini çekip yükleyeceğim :)

kristalyalanlar
04-08-2011, 22:06
işte buda benim hoyam ,
bu sayfaları okumadan önce bir hoya sahibi oldugumun bıle farkında değildim ve gördümki üzerinde çiçek var daha cok çıçeklenmesi ve gelişmesi için ne yapmalıyım ,bu çiçekten anlayanlara soruyorum sizce nasıl sağlıklımı çiçeğim,ve ne renk açar fikri olan varmı?

teşekkürler şimdiden yardımcı olan herkese ....:)

mozen
09-08-2011, 00:30
17 Haziran 2011 tarihinde sayın Pembegül ün yaptığı paylaşımda aldığım iki çeliği, ben birisini de ikiye bölerek üç çelik halinde diktim. Çeliklerden birisi Sayın Pembegül ün kendi çeliği diğeri ise Sayın Missmenas dan elde ettiği mum çiçeğinin çeliği imiş. Çiçeklerimin en son hali ilk fotoda olduğu gibi. Çiçeklerini görmeyi dört gözle bekliyorum.

maki01
09-08-2011, 12:33
Bu arada araştırırken Hoya kerri çok hoşuma gitti. Bu türün bulunması ve bakımı kolay mı acaba?

Bakımı diğer hoyalarla aynı ama bulunması zor :) Dönem dönem yurtdışına açılan ortak siparişlere katılarak bu türe kavuşabilirsiniz. Bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=124)takip etmenizi öneririm.

esinruzgar
09-08-2011, 23:34
Çok teşekkür ederim Maki01.
O başlığa da bakmıştım, geç kalmışım, sonbaharda olacakmış yeni siparişler. Tabi ki artık takipte olacağım, çok hoşuma gitti bu hoyalar. Gün boyunca çeliklerimin başındayım. Yaprakları yumuşamış mı, toprağı kurumuş mu, kök vermeye başlamış mı??? Evdekiler de şaşırdı kaldı durup duran çiçeğe bu ne ilgi bir anda diye. Oysa o çiçek en az 5 yıldır annemdeydi:D Bilsem bu kadar güzel, özel ve büyüleyici olduğunu, çoktan sarardım da her şeyin bir zamanı var işte.

esinruzgar
17-08-2011, 21:17
240965

Hoya Carnosanın bazı yapraklarındaki bu şekil bozukları neden kaynaklanıyor acaba?

huzunperest
17-08-2011, 21:22
Bildiğim kadarıyla bakımdan kaynaklanan belirli bir sebebi yok sevgili esinruzgar. Genetik bir durum olsa gerek. H.Carnosada sık sık görülüyor.

bettyycim
17-08-2011, 21:43
Bugün tatilden geldim ;) evin kapısını açtım o da ne evden mis gibi bal ve tarçın karışımı bir koku, salona girdim koku daha yoğun bir de ne göreyim Hoya Carnosam coşmuş tam 12 salkım çiçek açmış :D:D:D

maki01
18-08-2011, 00:06
Muhteşem sevgili bettycim, kutluyorum.

Bu arada kaç gün sulama yapmadın? Tatile çıkacak olmasam da susuz bırakırsam belki benim hoyam da çiçek verir :) Hiç birinde bir kıpırtı yok...

bettyycim
18-08-2011, 09:17
Teşekkür ederim arkadaşlar, Sevgili maki01 ben komşuma anahtar bıraktım arada bir sularmısın dedim, topraklarına bak kuruysa sula dedim. Sağolsun ihmal etmemiş çünkü yaklaşık 12 gün yoktum çiçeklenme döneminde nemzsiz olmayı sevmiyorlar çünkü :(

Jezebel
25-08-2011, 20:32
Hoya carnosa tricolor ve diğer bazı hoya çeliklerim köklendi.
Sevgili agozce ve ilknur aşık;)

242615

,

242616

Sevgiler.

Fatih
25-08-2011, 22:45
Sevgili Jezebel hoya tricolor dediğiniz çelikler hoya carnosa variegata diye düşünüyorum. Beyazlık dışarda ise variegata içerde ise tricolor :)

Jezebel
26-08-2011, 07:31
Sevgili Jezebel hoya tricolor dediğiniz çelikler hoya carnosa variegata diye düşünüyorum. Beyazlık dışarda ise variegata içerde ise tricolor :)

Sevgili Fatih,
" tricolor " üçrenkli anlamına gelir , şu an tam gölgede durduğu için bordo kırmızı rengi belirsiz.
Bunların anneleri 3 saat güneş alan bir yerde asılı duruyor, inan bana "tricolor";) Bana satan slovak satıcının yalancısıyım:p
Sevgili agozce ben de bayram sonrası için gönderim planlıyorum, köklü bir adenum çeliği onlara eşlik edecek.
sadece sözümde durduğumu göstermek istedim;)

Fatih
26-08-2011, 11:49
Variegata da tricolor gibi üçrenkten(pempe,yeşil,beyaz) oluşuyor.
Bu benim variegata'nın yeni yaprağı.

242688

Hiçbir farkları yokmuş gibi geliyor.
Tricolor incelendiğinde tek farkları beyazlıkları. Biri iç kısımda oıluşurken biri dış kısımda oluşuyor.

Jezebel
26-08-2011, 12:29
Hoya carnosa variegata
Hoya carnosa variegata"rubra"
Hoya carnosa tricolor
Ayrı cinslemiş, şimdilik bu kadar baktım ve bulabildim.
Farklarını bilhare incelerim.
Fatih senden ötürü bir sürü yer karıştırdım, variegatadan bir dal isterim;)

aukesen
26-08-2011, 23:48
bunlarda eşimin hoya sı maşallah çok güzeller çiçeklerini döktüler tekrar açmasını bekliyoruz artık herkese sağlıklı hoyalar

gülenmelek
27-08-2011, 01:08
Ben bu Hoya işini çözemedim bir türlü.

Bir sitede 190 tür Hoya saydım ama içinde sadece 3 tane Hoya Carnosa diye isim geçiyor. Daha başka türler de mi var acaba? Bu saydığım 190 tür içinde melez var mı, yoksa hepsi orjinalmidir ?

(Yukarıdaki sorular garip mi gelir bilmiyorum ama, bu siteye üye olana kadar ben sadece Mum Çiçeği olarak biliyordum bu bitkiyi. Şimdi bu kadar çeşit görünce şaşırmam normal gibi geliyor bana :o)

elek
27-08-2011, 08:25
Sayın gülenmelek, benim bildiğim 300 civarı değişik hoya var. Melez olup da farklı isimlendirilen hoyalar tabii ki var. Ama bunlar iki farklı hoya çiçeğinin tozlaşması sonucu tohumdan yetiştirilen, yaprak ve/veya çiçek yapısı olarak kök hoyalara benzemeyen türler. Örneğin Hoya mathilde ve cv. chouke, carnosa ve serpens türlerinin tozlaşmasından yetiştirilmiş 2 farklı tür. Bununla birlikte, çeşitli nedenlerden dolayı ana bitkide renk ve form değişikliklerinin görüldüğü dallar çeliklemeyle çoğaltılarak farklı görünümdeki bitkiler de elde edilebiliyor. "Variegata" diye isimlendirilen türler genellikle bu şekilde yaygınlaştırılmış.

İsimlendirmeler bilimsel taksonomi kurallarına göre yapılıyor ve ilgili bilimsel yayınlarda yayımlandıktan sonra adları kesinleşiyor. Örneğin hoya ly burma diye bilinen ve satılan türün bilimsel adı "sp square" olarak kesinleştirilmiş. İkisi aslında aynı bitki, ama farklı sitelerde farklı isimlendirmelere rastlayabiliyoruz. Çeşitli yetiştiricilerin ellerinde henüz bilimsel olarak adlandırılmamış (yayımlanmamış) farklı türler de mevcut. Bunlar genel olarak üreticilerin kendi belirledikleri sisteme göre numara/harf karışımı bir isimle anılıyorlar.

Özetle, tür sayısı - tür isimleri bilim adamlarına bıraktığımız karmaşık bir konu :) Aslında en azından yaygın olan türlere, Latince isimleri yerine hatırlamamızı kolaylaştıracak Türkçe karşılıklar bulabilsek, hepsini "mum çiçeği" diye adlandırmaktan kaynaklanan karışıklıkları önleyebiliriz. Ama burada benim bildiğim bir tek lacunosa için "kartozu" ismi önerildi, bu türü bu şekilde adlandırmak da yaygınlaşmadı.