Bağlan

View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24

gökhan07
05-07-2014, 14:44
toplam bir fidana 2 ml mi verdiniz?
1. yaşlı fidana 50 ml
2. yaşlı fidana 100 ml olarak tavsiye ediliyor.
toprak ve su adlı sitenin müşteri hizmetleri bana bu şekilde tavsiye ettiler.

Ben üzerinde yazan miktara göre uyguladım. Fidan başı 5 litre suya 10 ml.

Lilium
06-07-2014, 01:45
Arazin uzun kenarı dereye 25 mt mesafede diğer tarafına da drenaj için 1 mt derinliğinde boydan boya kanal açıldı.

Bu kanal toprağının oturuşmasını beklediniz mi yoksa kanalı doldurup fidanları hemen ektiniz mi?
Kanala toprağı doldurmanız ile fidanları ekme süresi arası ne kadardır.

yalıçapkını
06-07-2014, 20:13
Arkadaşlar bugün itibariyle 250 ml pırhana adlı mikrabiyal gübre elime ulaştı.Daha önce kullanan tecrübeli arkadaşlar vardı forumda.
Bu yıl diktiğim 10 adet ceviz fidanına uygulayacağım, fidan başı kaç cc uygulamam gerektiği konusunda bir bilgiye ulaşamadım bilgisi olan arkadaşların katkısını bekliyorum.saygılar.

Akşam üzeri, 250 ml pirhanayı ve 150 ml yosun gübresini 125 lt suya ekleyip 12 şer litre halinde fidanlarıma uyguladım.Fidan başı 25 er ml.:rolleyes:

esen-akasya
07-07-2014, 16:40
Bu kanal toprağının oturuşmasını beklediniz mi yoksa kanalı doldurup fidanları hemen ektiniz mi?
Kanala toprağı doldurmanız ile fidanları ekme süresi arası ne kadardır.

Açmış olduğum kanalın üstün örtülmedi hendek şeklinde açık duruyor.
Dikim yaparken yaptığım işlemler 1,5 mt 15, mt fidan kuyusu kazdım çevredeki iyi toprağı ve keçi gübresini karıştırıp çukura doldurdum ve hemen fidanın altına taban gübresi koyup ektim hiç beklemedim. Fidan çukurlarını açarken hava yağmıyordu fakat fidanları ekerken yağış vardı.
Yeni söktüğüm fidanların fotoğraflarını koyuyorum.
Aşının altındaki tomurcuklanmaya dikkatinizi çekmek istiyorum.

hasan_ka
07-07-2014, 19:11
Sn. Esen_akasya benzer sorunlarla geçen sene diktiğim fidanlarda ben de karşılaştım. Ancak benim fidanlar kurumadıysa da hiç gelişmedi 10 15 cm incecik sürgün yaptı öylece kaldı. Ben de geçtiğimiz kış 500 fidanın 50 tanesini değiştirdim o yüzden. Sökmeye kıyamadıklarımda bu sene de pek hayır yok hala çok yavaş gelişiyor. Sizin fidanlarınızda da kök çalışması hiç olmamış sanırım aynı dertle karşılaşmışsınız.

Aşı altından ise fidan bünyesindeki son suyla yaşamaya çalışmış ancak yetmeyince de kurumuş.

hasan_ka
07-07-2014, 19:19
Eğer benim fidanlardaki sorunla aynı soruna sahipseniz diğer fidanlarınız da kurumadıysa da büyük ihtimal iyi gelişmeyecek. Kuruyan bir fidanı ziraat ürünleri satan bir yere gösterirseniz size büyük ihtimal köklendirici olarak hümik asit ve fosforlu gübre önerecek.

kamkat38
07-07-2014, 21:01
Selami bayrak`in dediği gibi yapay sırta dikim için ne düşünüyorsunuz? Faydası ve zararları ne olabilir arkadaşlar?

Lilium
08-07-2014, 01:24
Dikim yaparken yaptığım işlemler 1,5 mt 15, mt fidan kuyusu kazdım çevredeki iyi toprağı ve keçi gübresini karıştırıp çukura doldurdum ve hemen fidanın altına taban gübresi koyup ektim hiç beklemedim. Fidan çukurlarını açarken hava yağmıyordu fakat fidanları ekerken yağış vardı.
Yeni söktüğüm fidanların fotoğraflarını koyuyorum.
Aşının altındaki tomurcuklanmaya dikkatinizi çekmek istiyorum.

1.5 metrelik çukura toprağı doldurup hemen ekip ve şu ana kadar 5 sulama (ne kadar bir su verildiği belirsiz) yapılıp çukurlar suyla doldurulduysa ki durum onu gösteriyor, ve toprağınız geçirgen değilse fidanlarınızın bu duruma gelmesi kaçınılmaz.

Fotoğraflar fidanların ekerken sağlam olduğunu gösteriyor su kesmesiyle kök kanseri oluşturmuşsunuz dolayısıyla fidanların kökleri çürümüş, sağlam olduklarını patlayan kökler gösteriyor yani fidan ben ölmek istemiyorum yaşamak istiyorum diyor, siz suyu basıp yaşatmak istemekle onun yaşamına son veriyorsunuz.
Bu evreden sonra çok yapacak bir şey yok, bu gibi fidanlar filiz verse de ilerleme gelişme kaydedemezler. Yenisiyle değiştirmenizi öneririm.

Lilium
08-07-2014, 01:27
Kuruyan bir fidanı ziraat ürünleri satan bir yere gösterirseniz size büyük ihtimal köklendirici olarak hümik asit ve fosforlu gübre önerecek.

Bu gibi fidana ne verirseniz verin adam olmaz.

ermana
08-07-2014, 09:04
fidanların çoğunun durumu iyi. sıkıntı olan fidanlarında bazıları yeniden patlamaya başladı. bir fidanda yeni dişi çiçek açmış üzerinde 4 adet ceviz var.
http://www.hizliresimyukle.com/images/2014/07/08/1c6008.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/images/2014/07/08/21aaa2.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/images/2014/07/08/38e5f2.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/images/2014/07/08/45a38a.jpg

ermana
08-07-2014, 09:04
devamı...
http://www.hizliresimyukle.com/images/2014/07/08/5a0b6a.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/images/2014/07/08/ceviz.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/images/2014/07/08/af1f61.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/images/2014/07/08/b8313b.jpg

formullaone
08-07-2014, 10:48
Sayın ermana, fidanlarınızın durumu gayet güzel. Gelişmekte olanların liderini, hakin rüzgar tarafına koyacağınız uzunca bir herekle bağlarsanız, yaz sonuna 2-3 metreye çok rahat ulaşırlar. Mart ayında da tepesini vurup yan dala bırakırsınız. Liderlerini dik bir şekilde bağladıktan sonra, lider dışında kalan dallarını da aşağıya doğru hafif şekilde eğerek bağlarsanız, lidere rakip olmalarını engellemiş ve liderin daha hızlı gelişmesini sağlamış olursunuz. Bir diğer yöntem de, lider dışında kalan dalların uçlarını hafifçe keserek gelişimlerini yavaşlatmak. Ben yeni diktiğim fidanlara öyle yapıyorum ve çok faydasını gördüm.

Büyümeyen fidanlardan bu yıl benim yeni diktiklerimde de var. Çok yağmur yağdığı için kök yapıları bozulmuş. Sanırım düzelmezler artık.

ermana
08-07-2014, 12:03
teşekkür ederim sayın formullaone
bu resimler cumartesi gününe ait. bu resimlerden sonra 2 metre uzunluktaki herekleri dikerek lider seçtiğim dalların haricinde gelişimi lidere rakip olabilecek tarzdaki sürgün uçlarını koparttım. sürgün uzunlukları çok fazla olmayan bazı fidanlarda biraz daha uzayarak köke yardımcı olmaları için bir süre sonra koparacağım. mart ayında da 1.5 metreden tepe vurmaları yaparak tacı oluşturacağım. mart ayında tepe vurmasını yaparken tüm yan sürgünleride çıkartacakmıyım yoksa 1-1.5 metre arasındaki sürgünlerden yan dal bırakabilirmiyim. (mart ayında ki budamada fidan kamçı halinde mi kalmalı?)

birde bu dönemde yeni dişi çiçek açsı normalmidir?

hasan_ka
08-07-2014, 12:54
1.5 metrelik çukura toprağı doldurup hemen ekip ve şu ana kadar 5 sulama (ne kadar bir su verildiği belirsiz) yapılıp çukurlar suyla doldurulduysa ki durum onu gösteriyor, ve toprağınız geçirgen değilse fidanlarınızın bu duruma gelmesi kaçınılmaz.

Fotoğraflar fidanların ekerken sağlam olduğunu gösteriyor su kesmesiyle kök kanseri oluşturmuşsunuz dolayısıyla fidanların kökleri çürümüş, sağlam olduklarını patlayan kökler gösteriyor yani fidan ben ölmek istemiyorum yaşamak istiyorum diyor, siz suyu basıp yaşatmak istemekle onun yaşamına son veriyorsunuz.
Bu evreden sonra çok yapacak bir şey yok, bu gibi fidanlar filiz verse de ilerleme gelişme kaydedemezler. Yenisiyle değiştirmenizi öneririm.

Benim fidanlar ilk sene çanak şeklinde 10 15 günde bir 30 lt su verdiğimiz halde böyleydi. Belki kışın yağan yağmurlar köklere zarar vermiş olabilir Sn. Lilium. Ama benim şahsi fikrim fidanların kökleri çok zayıf olduğu için gelişme göstermiyor belki bir hastalık da olabilir. Sizin de belirttiğiniz gibi gelişmiyor önceki mesajımda ben de yazmıştım. Kurumadılar ama hala çok yavaş gelişiyor benim fidanlar :)

hasan_ka
08-07-2014, 13:27
507592

Bunlar aşı altından sürmeye çalışan fidanlardı. Dikerken kökleri çok zayıf olduğu halde ya tutarsa diye dikmiştik. Sulama çapalama derken ancak bu kadar büyüyünce bu kış sökmüştüm.

Sadece ince ince kazık kök attığını farkettim. Yan kökler neredeyse hiç gelişmemişti. bundan sonra kökleri zayıf fidan dikilmeyeceğini öğrenmiş oldum :)

formullaone
08-07-2014, 17:37
bu resimler cumartesi gününe ait. bu resimlerden sonra 2 metre uzunluktaki herekleri dikerek lider seçtiğim dalların haricinde gelişimi lidere rakip olabilecek tarzdaki sürgün uçlarını koparttım. sürgün uzunlukları çok fazla olmayan bazı fidanlarda biraz daha uzayarak köke yardımcı olmaları için bir süre sonra koparacağım. mart ayında da 1.5 metreden tepe vurmaları yaparak tacı oluşturacağım. mart ayında tepe vurmasını yaparken tüm yan sürgünleride çıkartacakmıyım yoksa 1-1.5 metre arasındaki sürgünlerden yan dal bırakabilirmiyim. (mart ayında ki budamada fidan kamçı halinde mi kalmalı?)

birde bu dönemde yeni dişi çiçek açsı normalmidir?

Bazı ağaçlar tepesini vurmadan önce yukarıya doğru uzarken, aynı zamanda yanlara doğru boyunlu gözler de oluşturur. Bu boyunlu gözlerden, mart ayında budama yaparken yan dalları oluşturabilirsiniz. Boyunlu gözler dik geliştiği için güzel bir taç yapısı oluşturmasalar da, zamanla dışa doğru budandıkça açılıyorlar ve ağaçlar biraz daha şekle giriyor. Boyunlu gözleri keserek düğme gözlerden dal oluşturmak en güzeli ancak bu durum biraz riskli. Düğme gözler uyanmazsa ağaçlar dalsız kalır :))

Ben 1. yıl ağaçları hiç ellemedim, ahtapot gibi büyüdüler :)) 2. yıl lider seçip diğer dalların hepsini kestim. Lideri bağlayarak yaz boyunca büyüttüm. 3. Yazında da tepe vurup dallandırdım. Bu durumu bilinçli olarak yapmadım ve bana 1 yıl kaybettirdi ama ağaçların kök yapısı çok daha güçlü hale geldiği için gövdeleri kalınlaştı ve yan dallarını hızlı geliştirip aynı zamanda rüzgarlarda da çok daha az etkilendiler.

Taç yüksekliğini 1 metreden bırakacaksanız ve tepe vurmasını da 1.5 tan yapacaksanız, farklı yönlere bakan,aralarında 20-25 cm mesafe olan 3-4 yan dal bırakacağınızı var sayarsak, bu dallar için ayıracağınız 50 cm lik mesafe yetersiz olacaktır. Bu durumda, yan dallarınızı bu 50 cm lik alanda oluşturmak zorunda kalacaksınız ve birbirlerine çok yakın olacaklar. 1 metrelik bir taç yapısı istiyorsanız ve farklı yönlere bakan yan dalların arasında ortalama 25 cm lik mesafe olsun diyorsanız, tepe vurmasını en az 1.70cm gibi yapmanızda yarar var.

Meyve oluşumu yaz boyunca tek tük görülebilir. Normal bir durumdur bildiğim kadarıyla.

ykaya194
08-07-2014, 20:11

Bende 1. yıl fidanları hiç ellemedim. 2. yıl lider seçip 3,4 yan dal bıraktım ve geriye doğru 50-60% budadım.
Taç yüksekliğini 80-100 cm den bıraktım ve tepe vurmasını da 1.5-1.7 m den yaptım. Ceviz sayfamda haziran 2014 te çekilmiş son resimler görülebilir. Tepe vurmasını !.5 m den yaptığım bazı fidanlarda, yan dalların yeni sürgünleri liderin boyunu aştı (üstad Lilium, sayfamdaki budanmış fidan resimleri incelediğinde lideri kısa bırakmıssın diye uyarmıştı). Dolayısıyla tepe vurmasını en az 1.70 cm gibi yapmanızda yarar var.

kabakoz
10-07-2014, 11:31
Burada paylaşılan bilgilerden doğrultusunda eksik yaptığım hatta bazı yanlışlıklarımın da olduğu Ankaranın Kızılcahamam İlçesi (bölge olarak Kirmir Çayı Deltası, ılıman iklimi mevcut) Başağaç köyünde Rakım 937 mt Ankara uzaklık 80 km Kızılcahamam İlçesine 35km Güdül İlçesine 27 km mesafede olan yaklaşık 5 dönüm olan ceviz bahçesi tesis ettim. Babamın hatırladığına göre tarlaya 1965 ten sonra herhangi bir ürün ekilmediği en son bir kere fiğ yolduğunu hatırlıyor. 2013 yılı Temmuz ayında uzun yıllar sonra ilk defa bu sefer Traktör ile derin sürüm gerçekleştirince irili ufaklı taşlar ortaya çıktı. Bu taşlarda yıllar önce oluşturulan tarlanın ortasındaki taş yığınına istiflendik. Kasım ayında 8*8 olacak şekilde 1*5 mt derinlikte 78 adet çukur açtırıp açılan çukurlara yanmış hayvan gübresi atarak kapattım. Orman Bakanlığında çalışan arkadaşımın amcası vasıtasıyla Bakanlıktan emekli olan Orman Yüksek Mühendisi Ramazan Topak la irtibata geçip Ankara Baraj mahallesindeki fidanlığına gittim. Burada ismine uygun 70 adet Chandler ve 8 Adet Fernette Fidanları yapraklarını dökmediği için uygun bir zaman yakalayıp dikmek üzere ayırttık. Geçen kış Ankarada havalar müsait olmadığı için çok puslu ve kurak geçince 2014 Mart ayına kadar beklemek zorunda kaldık15/03/2014 tarihinde işyerinde mutemet arkadaşlarla yola koyulduk ve dikime başladık. Kışın kurak gitmesinden dolayı çukurlar da çökmeler olmadı fakat toprak tavında yumuşaktı çok zorlanmadan 1 kaç kürek darbesiyle gerekli derinlik sağlanarak 250 şer gram TSP ve 13.25.5+10(SO3)+Zn (aslında Potasyum sülfat uygulanacaktı olmadığından bu süper ekin gübresi oldu) gübreleme yapılıp Aşı 5-10 cm yukarıda kalacak şekilde dikimler gerçekleşti. Yaklaşık 80 cm tepeleri kesilerek aşı macunu ile yaralar kapatıldı yalnız budamayı biraz gözlerin 2-3 cm üstünden kesmişiz doğrusu ne çok dipten ne çok üsten olması gerekiyormuş. Gözler uyandıktan sonra gözleri azaltma çalışması yapıp 2 ye kadar indirgedim daha sonra bunları tek bıraktım (inşallah hata yapmamışımdır değerli dostlar. Rüzgar veya kuş veya başka bir şey zarar vermez. 19 Hazirana kadar sulama ihtiyacı duymadık havaların yağmurlu gitmesinden dolayı. Su ile sıkıntılarımız mevcut tankerle sulama yapıyorum bu seneyi böyle atlata cam seneye inşallah büyük bir havuz veya geomebram kaplama sulama havuzu yapıp baharda 500 met mesafedeki dağdan gelen sularla dereden getirmeyi düşünüyorum. 19 hazirandaki sulamada Dikim esnasından kalan 13.25.5+10(SO3)+Zn gübreyi gövdeden 15 cm uzağa 5 -10 cm derinlikte çukurlara 150 grm olacak şekilde uygulayarak sulama yaptım. 2. Sulamayı da ağaç başına 50cc Humikasit olacak şekilde 40 lt suyla karıştırarak gerçekleştirdim. Fidanları sularken kendim su kaybına uğradım iftarı zor ettim. 10 günlük periyodlarda sulamayı düşündüğüm için bu hafta Pazar günü tekrar bir sulama yapmayı düşünüyorum kendim susayacağımı bilerek . Forum Yöneticilerine ve burada bilgilerini tecrübelerini paylaşan tüm Forum üyesi arkadaşlara katkılarından dolayı teşekkür ederim.

kabakoz
10-07-2014, 12:32
kasım 2013 çukurları açarken.

kabakoz
10-07-2014, 13:36
Fidanlar dikilirken 15 Mart 2014

kabakoz
10-07-2014, 13:57
11 Mayıs 2014 (gözün bayağı üzerinden yanlış kestik. Yanlışın farkına varınca tekrardan yaralama yapmadık o kısım kendiliğinden kurur düşüncesiyle..

kabakoz
10-07-2014, 14:09
02 temmuz 2014 fidanların son durumu

ykaya194
10-07-2014, 14:39

Fidanlar hatalı sulama yapılmış. Çukurlarda kaymak tabakası oluşmuş, bir müddet sonra toprak derin çatlama yapar ve kökler hava alır. çatlama olmaz ise o zaman da kök boğazı zarar görür. Vakit kaybetmeden fidan diplerini çapalayarak kaymak kırımı yapmanızı öneririm.

gökhan07
10-07-2014, 18:22

Sayın kabakoz,
Fidanlarınız sanki biraz çukurda kalmış gibi, belki etrafındaki toprakları alarak toprak seviyesinden biraz daha yüksekte tutarsanız daha iyi olur.

kabakoz
11-07-2014, 09:32
Fidanlar hatalı sulama yapılmış. Çukurlarda kaymak tabakası oluşmuş, bir müddet sonra toprak derin çatlama yapar ve kökler hava alır. çatlama olmaz ise o zaman da kök boğazı zarar görür. Vakit kaybetmeden fidan diplerini çapalayarak kaymak kırımı yapmanızı öneririm. Sayın ykaya194 fidanların etrafında çukur kendiliğinden oluştu sulamayı tankerle yapıyoruz yaparken istemeden olsa fidanlar çukurun içinde suda yüzüyormuş gibi gözüküyor. Sayın Gökhan07 bu çukurlaşma konusuna değinmiş tespiti doğru ben fidan çukurlarını Kasımda açtırdım ve akabinde hemen kapattırdım fakat kış o kadar kurak gitti ki kapattığım çukurları bulmakta bile zorlandım. Neyse fidanları dikerken de bahar yağmurlarını ve sulamayı düşünerek dikmediğimizden zamanla çukurlaşma oluştu. Tavsiyelerinize uyarak hemen bir çapalama yapacağım. Sayın Gökhan07 bahsettiği çukurları ortadan kaldırmak içinde etrafındaki toprak yükseltilerini alacağım kışa girmeden.Teşekkür ederim.

gecekorsanı
12-07-2014, 10:09
Arkadaşlar resimdeki bu sene dikilen fernor.yapraklarında büzüşmenin nedeni
Ne olabilir diğerlerinde böyle bir sorun yok

gecekorsanı
12-07-2014, 10:17

Fidanları desteğine yanlış bağlamışsın bu şekilde fidan destek kazıklarına
Değen yerden mutlaka zarar görüyor.destek kazığını hakim rüzgar yönüne
Biraz uzaktan çakıl iplerinde 8 şeklinde yaparsan zarar görmez

htoztokat
12-07-2014, 13:55
Arkadaşlar resimdeki bu sene dikilen fernor.yapraklarında büzüşmenin nedeni
Ne olabilir diğerlerinde böyle bir sorun yok

Bende de ayni sorun oluyo yapraklari tumden soldu bikac fidanimin kuruma belirtisimidir acaba ?

vetinte
14-07-2014, 11:35
Killi,Kumlu Tınlı toprakta,

Ceviz fidanları için sulama aralığı en az ve en fazla kaç gün olmalıdır.
Bunun bir optimum gün sayısı varmıdır.

Çok uzun aralıklar ile sulama yapmanın sonucu tahmin edilebilir ancak
yakın aralıklarla sulama yapmanın olası zararları nelerdir.

Mesela haftada bir gün ağaç başına 30 lt su vermek yeterlimidir.
İdeal sulama miktarı ve gün aralığı varmıdır.

Çok su vermek ile az su vermek durumundan kaçınmak ve
ideal sulama miktarına ulaşmak için neler yapılmalıdır.

hdoğan
14-07-2014, 12:52
Killi,Kumlu Tınlı toprakta,

Ceviz fidanları için sulama aralığı en az ve en fazla kaç gün olmalıdır.
Bunun bir optimum gün sayısı varmıdır.

Çok uzun aralıklar ile sulama yapmanın sonucu tahmin edilebilir ancak
yakın aralıklarla sulama yapmanın olası zararları nelerdir.

Mesela haftada bir gün ağaç başına 30 lt su vermek yeterlimidir.
İdeal sulama miktarı ve gün aralığı varmıdır.

Çok su vermek ile az su vermek durumundan kaçınmak ve
ideal sulama miktarına ulaşmak için neler yapılmalıdır.

Sayın Vetinte, verilen su kök bölgesinde göllenme yapmıyorsa sızıntı şeklinde akıp gidiyorsa (özellikle meyilli yerlerde) haftada, hatta bazen 4-5 günde bir sulamanın hiçbir zararını görmedim şu ana kadar bahçemde. Ama su durağan kalıyorsa kök bölgesinde, fazla sulamalarda kesinlikle fidana zarar veriyor.

chandler
16-07-2014, 15:31
Erman Bey ben Ağustos ayında çiçek gördüm sorun yok. bazen hava şartları, stres **** bitki içsel hormon düzeyi değişikliğinden böyle durumlar olabilir.

Birde istenmeyen yan dalları kesme **** eğme haricinde uçlarını büküp bırakabilirsiniz. Hem gölge yapar hem de fotosentez ..

gecekorsanı
18-07-2014, 08:52

Verdiği ana sürgün nün hemen üstünden anadalı kesip macunlarsan iyi olur

ahmettugrul55
18-07-2014, 19:47
Arkadaşlar cevizde yılda iki defa büyüme devresi olduğunu duymuştum.bu konuda bilgisi olan yazabilir mi?

htoztokat
21-07-2014, 22:43
Arkadaslar merhabalar,
Benim sorum meyvecilikte kukurt kullanimiyla ilgili. Agac basi 100 gr granul kukurtun toprak islahinda cok etkili oldugunu duydum. Ozellikle topraktaki iz elementlerin koklerden daha iyi alinmasini sagliyormus. Ayrica topragi yumusatiyormus. Burda kullanan biriyla gorustum cok faydasini gordugunu soyledive siddetle tavsiye etti :) Bu konuda gorusu olan varmi? Uygulalamak herhengi bi sikinti olustururmu ?

yalıçapkını
22-07-2014, 00:23
Üreticisi ve araştırmalar böyle diyor...
ELİT Granül Kükürt:Granül kükürt kükürt’ün hammadde halidir. Kristal yapısı çok güçlü olduğu için oksidasyona uğrama zamanı çok uzun sürer. Bu nedenle tarımda kullanılması çok elverişli değildir. Bu nedenlerle kullanımı kolay olsa bile tavsiye edilmemektedir. Türkiye’de tarım yapılan topraklarda pH çok yüksek olduğu için granül kükürt yerine toz veya sıvı kükürt uygulaması daha doğru uygulama olacaktır.

granül yerine sıvı veya jips kullanmanızı tavsiye ederim...

yalıçapkını
22-07-2014, 00:28
TOROS GÜBRE:Toprağın pH değerinin azaltılmasında katiyetle granül hale getirilmiş kükürt kullanılmamalıdır. Kullanılması durumunda toprakta beklenen pH değeri azalması meydana gelmez. Bu durum Tablo 4’te verilmiştir. Tablo 4 incelendiğinde çok ince öğütülerek ıslanabilir (suda erir) hale getirilmiş olan kükürt uygulamasında toprağın pH değerinde azalma meydana gelirken, toprağın pH değerinin azalmasına paralel olarak toprağın elektriki geçirgenlik (EC) değerinde bir artış görülmektedir. Bunun anlamı, toprak reaksiyonu azaldıkça, daha önce toprağın kil minerallerine bağlanmış veya alınamaz forma geçmiş olan besin elementleri alınabilir hale geçmek sureti ile toprağın elektriki geçirgenlik değerini arttırmıştır. Bu istenilen bir durumdur.

ermana
22-07-2014, 07:00
kükürt kullanmak istiyorsunuz ama toprağınızın ph derecelenmesini biliyormusunuz. belkide ph dereceniz düşüktür. kükürt ile dahada düşürürsünüz.

htoztokat
27-07-2014, 12:20
kükürt kullanmak istiyorsunuz ama toprağınızın ph derecelenmesini biliyormusunuz. belkide ph dereceniz düşüktür. kükürt ile dahada düşürürsünüz.
Kullanan kisi yan bahcemizdeki elma bahcesinin sahibi. 10 senedir organik meyvecilik yapmakta.

Lilium
27-07-2014, 20:18
Arkadaşlar cevizde yılda iki defa büyüme devresi olduğunu duymuştum.bu konuda bilgisi olan yazabilir mi?

Belkide benim yazdığım cümlelerdir,

Doğrudur iki evre yaparlar genç fidanlarda yani meyvasız fidanlarda sürgünler haziran sonu temmuz başına kadar bir evre temmuzdan sonra ikinci evreyi yaparlar,
meyvaya yatmış ağaçlarda ikinci evre biraz daha geç olabilir temmuz sonu ağustos başı gibi.

Bu konuyla ilgili elimde resim yok bugün bahçede bunu resimlemek istedim fakat genelde budamayla bu noktalar çıkıyor o nedenle hiç denk gelip çekemedim.

Bu yılki sürgünlerden çektim fakat ikinci evreye yeni başladıkları için tam anlaşılır oldurmu bilemem yıl sonu olsa çok rahat resimleriz dal pişkinlesiyor ve ilk evre ikinci evre yeri daha belirgin oluyor.

Normal sürgün çalışması yapan bir sürgün boğum aralarına dikkat edin aynı orantıda.

511054

Bu ise ilk evresini işaretlediğim yere kadar yapmış ve biraz durmuş, şimdi ise ikinci evresini yapmaya hazırlanıyor, Dikkat edin buradaki yaprakcık ve dolayısıyla göz sayısı fazladır, buradan sonra yaprakcık ve gözler normal aralığını tekrar alacaktır. Buna biz ikinci (evre) boğum aralığı diyoruz.

511056

parlasanteberi
08-08-2014, 12:37
İlk yıl dikilen fidanların bu zamanda taze filizlerin odunlaş ması için potasyum gübresi verilmesini duymuştum doğru mudur bu bilgi yardımcı olursanız sevinirim.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

cevizsever
10-08-2014, 13:41
İlk yıl dikilen fidanların bu zamanda taze filizlerin odunlaş ması için potasyum gübresi verilmesini duymuştum doğru mudur bu bilgi yardımcı olursanız sevinirim.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Bana da tarım il müdürlüğünden mühendis potosyum vermemi tavsiye etmişti bu zamanlarda. Geçen hafta cevizlerime ben de potastum verdim. Bence doğru bir uygulama.

Dursunbeyli
10-08-2014, 15:09
Merhaba dostlar.
Ben de aranıza katıldım. Uzun zamandır formu takip ediyordum. Üstadların bilgileri çok işime yaradı. Hpsine çok teşekkürler.

Dursunbeyli
10-08-2014, 15:41
Sayın lilium(Nail abi)Bu sene kasımda (2013 Kasım)diktiğim fidanlar .2014 martta 70-80 cm den tepe vurumu yaptık. Gelişimleri nasıl yorumlarmısınız.Fidanlar açık kök chandler çeşidi ve tozlayıcı franquette. Bu arada ben Balıkesir Dursunbeyliyim. Hemşeriyiz yani. Sizin, Selahattin Yılmaz Beyin ve İbrahim Balkal Beyin bilgilerinden çok istifade ettik. Teşekkürler.

parlasanteberi
11-08-2014, 12:45
bana da tarım il müdürlüğünden mühendis potosyum vermemi tavsiye etmişti bu zamanlarda. Geçen hafta cevizlerime ben de potastum verdim. Bence doğru bir uygulama.

potasyum'u topraktan mı verdiniz yoksa yapraktan mı ?

Lilium
11-08-2014, 14:09
Sayın dursunbeyli sitemize hoş geldiniz bahçeniz dursunbeyde mi?

Fidanlarınızın yapılan uygulamaya göre sonucu normal fazlası da beklenemez, (diğer konulara sonra gireceğim)
Bilgilerimizden yararlandığınızı bahsetmişsiniz teşekkür ederiz fakat bu bilgilerden ya iyi yararlanamamışsınız ya biz bir şeyleri iyi doğru anlatamamışız,
Burada çok güzel karşılaştırabileceğimiz bir örnek var, sözünü ettiğiniz gibi 70-80 cm lerden tepe vurumu yapmışsınız yararlandığınızı söylediğiniz ibrahim beyin videosunda da aynı söylem var yani o da 80- 1 metre gibi vurduğunu söylüyor pekii sizinkiler boylanmamış da ibrahim beyin fidanı nasıl olmuşta boylanmış?

Videoyu 14.30 dan itibaren iyi dikkatle izleyelim. fidanda 80 cm 1 metrelerden vurulma yarası var mı? ben göremedim görememiş olabilirim siz görebiliyorsanız var deyiniz ki yanlış bir şey yazmayalım.

ceviz budama ibrahim balkal 1 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=2oEia_7cXsw)

Dursunbeyli
11-08-2014, 17:02
Evet fidanlar Dursunbey'de. Yalnız çok büyük değil bahçe 1 veya 1,5 dönümlük kadar 30-40 tane fidan. Hobi bahçesi yani .

Söylediğiniz videoyu izledim. Evet tepe vurumu izi görülmüyor sanki. Yalnız başka bir videosunda bu iz var gibi.

Dursunbeyli
11-08-2014, 17:54
Sayın dursunbeyli sitemize hoş geldiniz bahçeniz dursunbeyde mi?

Fidanlarınızın yapılan uygulamaya göre sonucu normal fazlası da beklenemez, (diğer konulara sonra gireceğim)
Bilgilerimizden yararlandığınızı bahsetmişsiniz teşekkür ederiz fakat bu bilgilerden ya iyi yararlanamamışsınız ya biz bir şeyleri iyi doğru anlatamamışız,
Burada çok güzel karşılaştırabileceğimiz bir örnek var, sözünü ettiğiniz gibi 70-80 cm lerden tepe vurumu yapmışsınız yararlandığınızı söylediğiniz ibrahim beyin videosunda da aynı söylem var yani o da 80- 1 metre gibi vurduğunu söylüyor pekii sizinkiler boylanmamış da ibrahim beyin fidanı nasıl olmuşta boylanmış?

Videoyu 14.30 dan itibaren iyi dikkatle izleyelim. fidanda 80 cm 1 metrelerden vurulma yarası var mı? ben göremedim görememiş olabilirim siz görebiliyorsanız var deyiniz ki yanlış bir şey yazmayalım.

ceviz budama ibrahim balkal 1 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=2oEia_7cXsw)

Aşağıdaki videonun 2.43 ve 3.28 dakikalarına bakar mısınız?
2 Yaşında ki Ceviz Ağacı - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=dWtEGqGnpSM)

fındıkçı74
11-08-2014, 22:51
Sayın Dursunbeyli 80cm yerine aşı yerinin 3 göz üzerinden 30 40 cm gibi kesim yapsaydınız fidanlarınız şuan iyi bakım şartlarında sırım gibi en az 2.5 metre olurdu ben bu uygulamayı sayın nail abiden öğrendim sağolsun.

Lilium
12-08-2014, 00:23
Aşağıdaki videonun 2.43 ve 3.28 dakikalarına bakar mısınız?

Baktım, bana fidan yer değiştirmemiş gibi geldi (tohumdan ekip yerinde göz aşısı yapılmış gibi geldi) işaretlediğiniz yerler çatal dal çıkarılan yerler olabilir, neyse çok önemli değil,

Fidanlarınızı ektikten sonra 3-4 göz üzerinden kesmiş olsaydınız bu gözlerden iyi gelişen bir tanesini bıraksaymışsınız sezon sonun da (martta) tepe vurularak boylara gelirlerdi, bu şekilde yapmakla 1 yıl da kaybınız olmuş oluyor, yani sizinkiler seneye boy atıp bir sonraki sene tepe vurularak yan dal oluşumuna teşvik edilecek.

Bu tarihten sonra fazla yapilabilecek bir şey yok, martta güçlü olan kuvvetli olan filizi tek bırakınız diğerlerini çıkarırsınız, bazen kuvvetli filizler aşşağılarda da olabilir bu durumda da fidanın üstünü kesiniz aşı macunuyla kapatınız.

Sulamalarınıza dikkat ediniz ısının 30 - 35 olduğu durumlarda sulama yapmayınız bilhassa bir iki hatta üç yaşlı fidanlarda buna çok dikkat edilmeli, salma sulama yapılıyorsa su fidanın dibine değilde çanak yapılıp uzaktan verilmeli fidan çukuru ya da sulama için yapılan çanaklar asla ve asla kışın açık bırakılmamalı bunlar kapatılmalı.
Sulamalardan sonra toprak tava geldiğinde mutlaka çapalama yapılmalı, yapılabilirseniz sudan sonra iki çapa yapınız çok daha iyi olur.

Toprak analiz sonuçlarına gübreleme yapınız, azotlu gübre uygulamalarınızı bir defada değilde bölerek sulamayla veriniz örneğin: her fidana yılda 150 gram gübre verilecekse üçe bölüp ellişer gram üç defada veriniz.

İlk uygulama için sulamaları beklemeyiniz, marta hava raporlarını takip ederek yağıştan önce fidan taç iz düşümüne gübreyi serpiniz yağışla birlikte fidan gübreyi alacaktır.

Sıcak havada salma ve fidanın dibine yapılan sulama ve sonuç.

512918

512919

512920

permakültür
12-08-2014, 11:04
Sayın Lilium,

Forumda sulama suyunun sıcaklığı veya hava sıcaklığı ile ilgili çok fazla bir bilgi bulamadım. Yukarıdaki son mesajınızda hava sıcaklığı 30 derecenin üzerindeyken sulama yapılmamasını öneriyorsunuz. Peki sulama suyunun optimum sıcaklığı ile ilgili elinizde bir bilgi varmıdır. Şu ana kadar direkt olarak sondajdan gelen suyu veriyordum(tahminen 5-10 derece), su doğal olarak çok soğuktu. Suyun çok milli olmasından dolayı şuanda havuz yapıyorum ve seneye havuzda biriktirdiğim suyu dinamo yardımıyla damlama sistemine basacağım. Suyun sıcaklığı tahminen 20, 25 derecelere çıkabilir. Bu durumun olumlu/olumsuz yanı olurmu?

Teşekkürler

gökhan07
12-08-2014, 11:13
Antalya bademağacı köyünde bulunan bahçemize yakın olan, sayın permakültür'ün bahçesini gezdim ve uzun uzun sohbet ettik. Fidanları gayet sağlıklı görünüyor.

512979

512980

hazerhan
13-08-2014, 10:22
arkadaşlar benim cevizler 2 yaşında ilk sene tepe vurması yapmadım 2014 yılı 150-200 cm sürgün yaptı 2 metrelik sırık diktim rüzgar fazla kırılmalar oldu 7 agustosta 135-140 cm den tepe vurması yaptım.Bu mevsimde yanlışmı yaptım bu aydan sonra yeni sürgün olurmu? vereceğiniz bilgiler için teşekkürler.iyi çalışmalar

Lilium
13-08-2014, 12:28
Sayın Lilium,

Forumda sulama suyunun sıcaklığı veya hava sıcaklığı ile ilgili çok fazla bir bilgi bulamadım. Yukarıdaki son mesajınızda hava sıcaklığı 30 derecenin üzerindeyken sulama yapılmamasını öneriyorsunuz. Peki sulama suyunun optimum sıcaklığı ile ilgili elinizde bir bilgi varmıdır. Şu ana kadar direkt olarak sondajdan gelen suyu veriyordum(tahminen 5-10 derece), su doğal olarak çok soğuktu. Suyun çok milli olmasından dolayı şuanda havuz yapıyorum ve seneye havuzda biriktirdiğim suyu dinamo yardımıyla damlama sistemine basacağım. Suyun sıcaklığı tahminen 20, 25 derecelere çıkabilir. Bu durumun olumlu/olumsuz yanı olurmu?

Teşekkürler

Sayın permakültür, Bazı cümlelerinizi anlayamadım, anladıklarımdan şunları yazabilirim, ağaçlara bitkilere su vermenin suyun hava ısısıyla ilgisi vardır bazı kaynaklarda okumuştum şimdi nerede olduğunu hatırlayamıyorum, kaynaklardan ziyade yaşadığım tecrübeler de bunu doğruluyor,
Sondajdan direk gelen su daha da olumsuz olarak etkilidir, suyunuzu bir havuzda bir kaç saat bekletip verseniz çok daha iyi olur.

Suyu havuzda bekletseniz de hava ısısının 35 derece olduğu sıcak günlerde sulama yapmayınız, ısının yüksek olduğu günlerde sulamalarınızı gece yapmaya özen gösteriniz.

Lilium
13-08-2014, 12:44
7 agustosta 135-140 cm den tepe vurması yaptım.Bu mevsimde yanlışmı yaptım bu aydan sonra yeni sürgün olurmu? vereceğiniz bilgiler için teşekkürler.iyi çalışmalar

İki yaşındaki fidanlar için belirtiğiniz tarihteki tepe vurması hiç uygun değil iyi yapmamışsınız, forumda bu konularla çok bilgi var biraz okumanızı tavsiye ederim.

Ağaça su yürüme devam ettiği için Bu aydan sonra da sürgün çalışması devam eder, ve bu sürgünler kışa hazırlıksız yakalanırlar pişkinleşemezler körpe kalırlar şayet bölgenizde don olayı görülüyorsa donar kururlar.

Olan olmuş artık, şayet donma kuruma olayınla karşılaşırsanız ilk baharda martta budamaları yaparken donan kuruyan bölümleri çıkarıp kestiğiniz yerleri aşı macunuyla kapayınız ,
Yaz budaması gereksinimi duyuyorsanız en son haziran ayı sonuna kadar yapınız,bu aydan sonra kesim budama önermiyorum.

ermana
14-08-2014, 08:36
cumartesi ve pazar günü fidanların diplerini çapalama yapmıştım. çapalama yaparken toprağın suya ihtiyacı olduğunu gördüm ancak pazar akşamı dinamoyu hava aldığı için çalıştıramadım. çarşamba akşamı yani dün tekrar bahçeye gidebildim. dinamoyu yaptım su verdim ancak bahçeyi dolaştığımda çapa yaparken bazı fidanlarda kuruyan alt yapraklarını temizlemiştim akşam ise bir çok fidan 3 gün içerisinde tamamen yapraklarının kurumuş olduğunu gördüm. bir kaç fidanda 2 karış boylarında filizleri varken durmuşlardı. son 2 haftada 30-40 cm kadar 2. büyüme evresinde yeni filiz vermişken akşam bunlarında solup büzüşerek yere eğildiklerini gördüm. ancak 2 metreler yakın filiz vermiş çok daha sağlıklı fidanlarda hiç bir sorun yok.sanırım sorunum susuz kalmış olmaları. bu sene bir orta yolunu bulamadık çok yağmurlardan sonra en son 2 hafta önce yağmur yağmıştı. ben hala toprağın altı nemlidir diye düşündüm ancak kontrol etmedim malesef. bir ders daha almış olduk. sanırım bir nem ölçere ihtiyacım olacak.

hdoğan
14-08-2014, 09:10
cumartesi ve pazar günü fidanların diplerini çapalama yapmıştım. çapalama yaparken toprağın suya ihtiyacı olduğunu gördüm ancak pazar akşamı dinamoyu hava aldığı için çalıştıramadım. çarşamba akşamı yani dün tekrar bahçeye gidebildim. dinamoyu yaptım su verdim ancak bahçeyi dolaştığımda çapa yaparken bazı fidanlarda kuruyan alt yapraklarını temizlemiştim akşam ise bir çok fidan 3 gün içerisinde tamamen yapraklarının kurumuş olduğunu gördüm. bir kaç fidanda 2 karış boylarında filizleri varken durmuşlardı. son 2 haftada 30-40 cm kadar 2. büyüme evresinde yeni filiz vermişken akşam bunlarında solup büzüşerek yere eğildiklerini gördüm. ancak 2 metreler yakın filiz vermiş çok daha sağlıklı fidanlarda hiç bir sorun yok.sanırım sorunum susuz kalmış olmaları. bu sene bir orta yolunu bulamadık çok yağmurlardan sonra en son 2 hafta önce yağmur yağmıştı. ben hala toprağın altı nemlidir diye düşündüm ancak kontrol etmedim malesef. bir ders daha almış olduk. sanırım bir nem ölçere ihtiyacım olacak.

Sayın Ermana, benzer durumda birinci yılındaki fidanlarda aşırı sıcak günlerde bir kaç gün geçirmiştim yapraklar tamamen kurumuştu (sararma değil direk kuruma) ama hemen akabinde sık sık suladım bir hafta içinde tekrar güzel sağlıklı sürgünler verdi şimdi o fidanlar çok iyi durumda. Önce yapraklar sonra gövde kuruyor. Gövde kurumamışsa az ve sık sulamayla kurtulabilirler diye düşünüyorum.

ermana
14-08-2014, 09:57
akşam fidan başına yaklaşık 40 lt su verdim. cuma akşamı tekrar vereceğim hafta sonuda tekrar detaylı durumlarını kontrol edeceğim. dediğiniz gibi sararma olmadan direk kavrulma var yapraklarda. 2 hafta öncede kaolin kili uygulaması yapmıştım.

hazerhan
14-08-2014, 09:58
Sayın lilium böyle bilgilere ihtiyacım var çok teşekkür ederim. Formu çok iyi kullanamıyorum bilgi eksikliğim bundan kaynaklanıyor.***.

tiryaki
14-08-2014, 10:13
akşam fidan başına yaklaşık 40 lt su verdim. cuma akşamı tekrar vereceğim hafta sonuda tekrar detaylı durumlarını kontrol edeceğim. dediğiniz gibi sararma olmadan direk kavrulma var yapraklarda. 2 hafta öncede kaolin kili uygulaması yapmıştım.

Geçmiş olsun ermana. Ben nem ölçer almaya niyetlendim ama sonra vazgeçtim. Toprağı 10 cm eşeleyip kontrol ediyoruz, eğer nem yoksa sulama yapılıyor. Benim arazim genelde kumlu olduğu için çok da çekinmeden haftada bir sulama yaptık neredeyse.
15 günde bir de iz element ve amino asit takviyesine devam.

ermana
14-08-2014, 12:07
bende sık sık fidan diplerini çapalıyordum her seferinde sürekli yağan yağmurlardan hep nemliydi. hala nemlidir diye tahmin ediyordum ancak yılın ilk sulamasını yapma zamanını biraz kaçırmışım.

chandler
15-08-2014, 11:11
Bu hafta anaçlıklarda çektiğim verim fotoğrafları..

Lilium
16-08-2014, 02:01
Sayın chandler, Anaçları verime yatırıyormusunuz, benim bildiğim anaçlar kalem için sert budanır ve bunlardan sadece kalem temin edilir.

chandler
16-08-2014, 10:05
Bunlar ilk anaçlığımızdan .. 3 nolu Damızlık parsel olarak kurduğumuzdan verim almıyoruz.
Birde mesela Serr çeşidi üretmiyoruz ama çeşitleri kaybetmemek için ağacı duruyor, onlarda da verim oluyor...

cetiner
17-08-2014, 17:23
Sn. Chandler fotoğraflardaki cevizlerin cinsi nedir ve ağaçlar kaç yaşındadır acaba?

chandler
18-08-2014, 09:14
Fotoğraflardan ilk ikisi Chandler üçüncüsü Serr çeşidi. Ağaçlar 13-14 yaşlarında .. ancak yaş referans olmaz çünkü aşı ile çevrilmiş ağaçlar..

ulukislali
18-08-2014, 13:21
Merhabalar, sürgünlerin odunsulaşması için potasyum kullanımından bahsedilmiş. Detaylı bilgi verme şansı olan olursa çok sevinirim. Uygulayan ve sonuç alanlardan uygulamayla ve alınan sonuçlarla ilgili bilgi verebilirse herkes açısından faydalı olacaktır.

ibas06
18-08-2014, 13:31
Merhabalar, sürgünlerin odunsulaşması için potasyum kullanımından bahsedilmiş. Detaylı bilgi verme şansı olan olursa çok sevinirim. Uygulayan ve sonuç alanlardan uygulamayla ve alınan sonuçlarla ilgili bilgi verebilirse herkes açısından faydalı olacaktır.
Üstad Ağaç başına 10 gr gelecek şekilde damlama ile uygula ben veriyorum
selamlar

permakültür
22-08-2014, 11:59
Selamlar Arkadaşlar,

Geçenlerde Gokhan07 bahçemi ziyaret ettiğinde bir uyarıda bulunmuştu, pazarlardan ceviz alırken özellikle chandler alırken çok dikkat etmemi, sağladığımda ses geliyorsa geçmiş sezon malı olduğunu ve çoğu amerika'dan yola çıkan bu ürünlerde dayanımı artırıcı çok fazla ilaç kullanıldığını belirtti.

Hernekadar bu sayfayı bilgi paylaşımı olarak kullansakda, ürünlerimizi paylaşmak için kullanmanında mahsuru olmadığını düşünüyorum. Sonuçta aramızda bu cevizlerinden ürün alan ve pazarlamaya başlamış bir çok arkadaş var. (umarım 4-5 yıl sonra bende aralarına katılırım)

Sonuç olarak olabildiğince doğal yöntemlerle(suni gübresiz, ilaçsız veya az ilaçlı- enazından ben cevizlerimi bu şekilde yetiştirmeye çalışıyorum) ceviz üreten arkadaşlardan kışın ihtiyacımı karşılayacak kadar (10-20 kg) ceviz satın almak istiyorum. Tercihim Chandler. Özelden iletişim bilgilerinizi yazabilirseniz, sizlere ulaşabilirim.

Forumu kişisel bir durum için meşgul ettiğim için kusura bakmayın.

Teşekkürler

gökhan07
22-08-2014, 22:39
Selamlar Arkadaşlar,

Geçenlerde Gokhan07 bahçemi ziyaret ettiğinde bir uyarıda bulunmuştu, pazarlardan ceviz alırken özellikle chandler alırken çok dikkat etmemi, sağladığımda ses geliyorsa geçmiş sezon malı olduğunu ve çoğu amerika'dan yola çıkan bu ürünlerde dayanımı artırıcı çok fazla ilaç kullanıldığını belirtti.

Hernekadar bu sayfayı bilgi paylaşımı olarak kullansakda, ürünlerimizi paylaşmak için kullanmanında mahsuru olmadığını düşünüyorum. Sonuçta aramızda bu cevizlerinden ürün alan ve pazarlamaya başlamış bir çok arkadaş var. (umarım 4-5 yıl sonra bende aralarına katılırım)

Sonuç olarak olabildiğince doğal yöntemlerle(suni gübresiz, ilaçsız veya az ilaçlı- enazından ben cevizlerimi bu şekilde yetiştirmeye çalışıyorum) ceviz üreten arkadaşlardan kışın ihtiyacımı karşılayacak kadar (10-20 kg) ceviz satın almak istiyorum. Tercihim Chandler. Özelden iletişim bilgilerinizi yazabilirseniz, sizlere ulaşabilirim.

Forumu kişisel bir durum için meşgul ettiğim için kusura bakmayın.

Teşekkürler

Sayın permakültür, ithal olarak gelen cevizlerin dış kabuk beyazlatılma işlemine tabi olduğunu çoook kişiden duydum ve dış kabuğa yapılan işlem cevizin içine geçiyor mu bilmiyorum.

Bahçenize geldiğimde size yabancı ve yerli cevizin tadına baktırmıştım ama karar sizin.
Evet çok verimli çeşitler ve herkes bu çeşitlerin verimlerinden bahsediyor ama bir kişiden çok lezzetli cevizler dediğini duymadım.

Daha öncede yazdım ben evime yabancı çeşit almıyorum ve almamda.
Görünüşü çok güzel diye kanıyoruz ama satın aldığımızda iç oranı %55 gibi bir oran beklerken içi % 40 olan cevizlerin satın alıyoruz. Elinizle salladığınızda iç cevizi içeride sallandığını anlarsınız zaten ve zamanla küçülmüş olduğunu hissedersiniz. 1 yıllık mahsül olmadığını anlarsınız.

1 kilo ceviz alırsınız ama aslında aldığınız ceviz miktarı 400 gr dır.
Bu türlerin reklamları çok iyi yapılıyor ve bir çok kişi çok karlı diye yeni ceviz bahçeleri kurmaya başladı.

Bu gidişle ülkemiz ceviz açığını kısa sürede kapatır zaten ama daha lezzetli türleri üretmeliyiz kanaatindeyim.

Ülkemizde çok verimli ve çok lezzetli ceviz türleri mevcut.

gökhan07
22-08-2014, 22:54
Fotoğraflar 5 gün önce çekildi. Şimdiye kadar hiçbir gübreleme, budama, ilaçlama, sulama yapılmamış, tozlayıcısı olmayan 1250-1300 rakım da don zararı görmemiş bir ağaç.
( Hala erkek çiçek üretmekte ve aşısız )

Bu sene bunun gibi en az 20 ağacı inceledim.

514450

514451

gökhan07
22-08-2014, 23:03
Sulama, gübreleme, budama, ilaçlama ve tozlayıcı olsaydı ne olurdu acaba ?
Yapraklardan görünmeyen meyve sayısı da çok.

514452

htoztokat
22-08-2014, 23:28
Kalem aldinizmi hocam. Sanki ileride boyle guzelim yerli cinsleri mumla arar olacagiz gibi geliyor.

gökhan07
22-08-2014, 23:40
Kalem aldinizmi hocam. Sanki ileride boyle guzelim yerli cinsleri mumla arar olacagiz gibi geliyor.

Sayın htoztokat, kalem aldığım 10 ağaç var. Hepsini incelemeye aldım.

Lilium
23-08-2014, 02:07
Fotoğraflar 5 gün önce çekildi. Şimdiye kadar hiçbir gübreleme, budama, ilaçlama, sulama yapılmamış, tozlayıcısı olmayan 1250-1300 rakım da don zararı görmemiş bir ağaç.
(

Güzelim anadolum da ne hazineler varda kıymet bilmeyiz, komşunun tavuğu bize hep kaz gelir.

Bir yığın üniversitelerimiz bilim adamlarımız yerli cinsler üzerinde araştırma yapmışlarmı yapmamışlarmı bu konuda pek bilgim yok ama bana öyle geliyor ki, bilim adamlarımız hazırı, olmuşu, pişmişi, rant uğruna tercih ederek bunları lanse etmişlerdir, bir kaç kişinin dışında bu konulara eğilindiğini sanmıyorum eğilenler varsa da ki vardı bu çalışmalar devam ettirilmedi, birileri aldı fransız amerikan çeşitlerini türkiyeye servis etti bu servis edenleri de hoca ya da bilim adamı diye adlandırıyoruz,
Hoca ya da bilim adamı ürettiğiyle geliştirdiğiyle bulduğuyla bilim adamı olur servis etmeyle bilim adamı ancak türkiyede olabiliyor.

Güzel türkiyem işte ne dersin.

htoztokat
23-08-2014, 09:28
Güzelim anadolum da ne hazineler varda kıymet bilmeyiz, komşunun tavuğu bize hep kaz gelir.

Bir yığın üniversitelerimiz bilim adamlarımız yerli cinsler üzerinde araştırma yapmışlarmı yapmamışlarmı bu konuda pek bilgim yok ama bana öyle geliyor ki, bilim adamlarımız hazırı, olmuşu, pişmişi, rant uğruna tercih ederek bunları lanse etmişlerdir, bir kaç kişinin dışında bu konulara eğilindiğini sanmıyorum eğilenler varsa da ki vardı bu çalışmalar devam ettirilmedi, birileri aldı fransız amerikan çeşitlerini türkiyeye servis etti bu servis edenleri de hoca ya da bilim adamı diye adlandırıyoruz,
Hoca ya da bilim adamı ürettiğiyle geliştirdiğiyle bulduğuyla bilim adamı olur servis etmeyle bilim adamı ancak türkiyede olabiliyor.

Güzel türkiyem işte ne dersin.

Maalesef sayin lilium universitelerimiz akademisyenlerimiz duzgun calismayinca is vatandasa dusuyor. Alin size mis gibi seleksiyon materyali. Cevizin ana vataninda yabanci cesitlerden medet ummak cok uzucu.

gökhan07
25-08-2014, 11:04
Maalesef sayin lilium universitelerimiz akademisyenlerimiz duzgun calismayinca is vatandasa dusuyor. Alin size mis gibi seleksiyon materyali. Cevizin ana vataninda yabanci cesitlerden medet ummak cok uzucu.

Sayın htozkat cevizle ilgili seleksiyon, melezleme yapan akademisyenlerimizin sayısı maalesef çok az.

vizyon_78
27-08-2014, 10:34
Değerli arkadaşlar hobi amaçlı yaklaşık bu yıl dört yaşını bitirmiş olacak 50 adet ceviz fidanım var .Bu agaçları malum ilaçlamamız gerekiyor ancak ialaçlama pompası konusun da hiç bir bilgim yok 2 zamanlı ve 4 zamanlı benzinli ilaçlama makineleri var .2 zamanlı olan kaç m püskürtür ileriye dönük 4 zamanlımı almalıyım ? Bilgilerinizi bekliyorum.Şimdiden teşekkür ederim .

Kayahann
27-08-2014, 10:45
ben de chandler cevizinin tadını hiç beğenmiyorum, bizim kamanın cevizinin yerini tutmaz bence, yağsız kuru geliyor bu yabancı cevizlerin tadı bana

ermana
01-09-2014, 07:42
Bu hafta sonu 3 günümü fare mücadelesine adadım.
Fidanların kök boğazlarına demir zırh geçirerek fidanlarımı güvenceye almaya çalıştım. Ayrıca bahçenin çeşitli yerlerine tenekeler gömdüm. içlerine 5 lt su ekmek parçaları ve bir parçada peynir bıraktım. 24 saatte bir tenekede 5 fare yakaladım.
http://s14.directupload.net/images/140901/2kdffqzc.jpg
http://s14.directupload.net/images/140901/nj5294sx.jpg
http://s14.directupload.net/images/140901/7sqnkf5v.jpg
http://s14.directupload.net/images/140901/6fdipqat.jpg

ermana
01-09-2014, 07:44
devam...
http://s14.directupload.net/images/140901/xaywxd92.jpg
http://s7.directupload.net/images/140901/bhzlfmbn.jpg
http://s7.directupload.net/images/140901/72iv362q.jpg
http://s1.directupload.net/images/140901/sxbrk2k4.jpg

ibas06
01-09-2014, 10:02
devam...
http://s14.directupload.net/images/140901/xaywxd92.jpg
http://s7.directupload.net/images/140901/bhzlfmbn.jpg
http://s7.directupload.net/images/140901/72iv362q.jpg
http://s1.directupload.net/images/140901/sxbrk2k4.jpg
Bahçede Hiç mi Yılan yok ?? yılan gönder bahçeye temizlesin atsın..
Maşallah Ağaçların çok iyi durumda kaçıncı yaşında ?
selamlar

ermana
01-09-2014, 10:23
teşekkür ederim ağaçlar ilk yazındalar. kuruyanlarda var gelişimi daha az **** daha fazla olanda.
bahçede hiç yılan görmedim malesef. iç bahçede domateslerin arasında hatta evin içerisine girmeye çalışırken yakaladığım 3-4 yılanı tarlaya koydum ancak durmadılar nedense. her çapaladığımda bir fidanın dibinde 5-6 delik görüyorum. inşallah bu teneke yöntemi en azından sayılarını kontrol altına almamı sağlayacak. her hangi bir zehir kullanmak istemiyorum kuşlar tavuklar köpeklerde bu bahçede sonuçta.

Muda
01-09-2014, 13:18
Sayın Gökhan07;

( Hala erkek çiçek üretmekte ve aşısız )

Bu sene bunun gibi en az 20 ağacı inceledim.

Benim dağbağ'da rakım 1250-1300 arasında. Benim anladığım bulunduğu rakıma uygun donmayan ve verimli cinsler en güzeli. Arazimde üç tane büyük çok büyük olmasa da yaşlı üç tane de fidanlığını bitirmek üzere cevizim var. Yerli ceviz hepsi de muhtemelen. Geçen yıl büyüklerden ve fidanlardan birinin cevizleri olmasına rağmen bu yıl nerede ise hiç ceviz olmadı. Birkaç tane hariç. Sizin gördüğünüz ceviz ağacının cevizlerinden aynı şekilde ceviz çıkacağını düşünüyorum. Aşılayamasak bile kurak arazide cevizin kendisini dikerek kazık kökünün muhafaza edilmesi ile fidana göre geç de olsa daha başarılı olunabilir. Bu cevizin verimi de iyi ise kabuklu cevizlerinden alma durumumuz olabilir mi?

Muda
01-09-2014, 13:22
Sayın ermana;

Fare konusunda şimdiye kadar gördüğüm en etkin temizleyici gelincik. Bir tane gelincik ailesi olsa orada ve yakın çevrede fare nüfusu nerede ise sıfırlanıyor. Kayalar arasında rahat yaşıyorlar. Fareleri gittikleri her yerde takip edebiliyorlar. Soğukkanlı olmadıkları için beslenme ihtiyaçları yüksek. Yakaladıkları zaman kaçamayanı öldürüyorlar.

ermana
01-09-2014, 13:33
Sayın ermana;

Fare konusunda şimdiye kadar gördüğüm en etkin temizleyici gelincik. Bir tane gelincik ailesi olsa orada ve yakın çevrede fare nüfusu nerede ise sıfırlanıyor. Kayalar arasında rahat yaşıyorlar. Fareleri gittikleri her yerde takip edebiliyorlar. Soğukkanlı olmadıkları için beslenme ihtiyaçları yüksek. Yakaladıkları zaman kaçamayanı öldürüyorlar.

Evet gelincik etkili bir yöntem ancak bizim ceviz bahçesinin hemen yanında köy evimiz ve bahçesinde tavuklarımız mevcut ve tavuklar serbest dolaşıyorlar sadece akşamları kümese giriyorlar. Ayrıca buraları düzlük tarla arazileri taşlık kayalık mavcut değil malesef. bu sene tilki de yılanda çok az bende bahçeyi otlu tuttuğum için kuşlarda fareleri avlayamıyor ve fareler için uygun bir yaşam alanı haline geliyor.

ermana
01-09-2014, 13:41
burada sokullu camii mevcut. camiinin bahçesinde yaklaşık 100 yıllık bir ceviz ağacı mevcut. üzerinde tahminim 150-200 kg arası ceviz mevcut. malesef üzerinden ceviz kopartıp ağırlığa ya da iç rengine bakamadım. fotoğrafları gece çektiğim için çok iyi çıkmamış ancak gündüz tekrar resimlerim inşallah. bu fotoğraftan çok daha heybetli aslında.

http://s1.directupload.net/images/140901/u6zughjm.jpg

gökhan07
01-09-2014, 19:31
Sayın Gökhan07;

Benim dağbağ'da rakım 1250-1300 arasında. Benim anladığım bulunduğu rakıma uygun donmayan ve verimli cinsler en güzeli. Arazimde üç tane büyük çok büyük olmasa da yaşlı üç tane de fidanlığını bitirmek üzere cevizim var. Yerli ceviz hepsi de muhtemelen. Geçen yıl büyüklerden ve fidanlardan birinin cevizleri olmasına rağmen bu yıl nerede ise hiç ceviz olmadı. Birkaç tane hariç. Sizin gördüğünüz ceviz ağacının cevizlerinden aynı şekilde ceviz çıkacağını düşünüyorum. Aşılayamasak bile kurak arazide cevizin kendisini dikerek kazık kökünün muhafaza edilmesi ile fidana göre geç de olsa daha başarılı olunabilir. Bu cevizin verimi de iyi ise kabuklu cevizlerinden alma durumumuz olabilir mi?
Sayın muda, bu cevizin tohumundan elde edilen çöğür anacın aynısı olmaz.
Ayrıca meyve vermesini 7-8 yıl beklemek gerekebilir.
Keşke daha önce söyleseydiniz aşılayıp gönderirdim.

hazerhan
02-09-2014, 12:31
Arkadaşlar Eylül ayı içerisinde sulamayı kestikten sonra ne gibi işlemler yapılacak bilgilendiriseniz sevinirim. teşekkürler

tiryaki
02-09-2014, 15:42
Bir de su kesme işlemi nasıl yapılıyor, böyle birden tak diye kesilmiyordur diye düşünüyorum. Ben 15 eylüle kadar sulama yapmayı düşünüyorum. Mesela son suyu 31 Agustosta verdiysek, 7 eylül de ve 15 eylülde birer sulama yapıp bırakıyor muyuz?

ermana
03-09-2014, 07:54
sulamayı azaltarak kesiyoruz. bir de ege bölgesinde olduğunuz için ağustos sonuna doğru azaltmaya başlayarak eylül ortalarında son suyu verebilirsiniz diye tahmin ediyorum.

chandler
03-09-2014, 10:39
Son suyu normalin yarısı kadar veriniz...

memoli22
04-09-2014, 12:26
sevgili ceviz dostları 10-15 adet 1,5 yaşındaki ceviz fidanım fotoğraflardaki gibi kurumalar oluştu. Sebebi ve yapabileceklerim hakkına bana yardımcı olabilirmisiniz? :(

ibas06
04-09-2014, 13:25
sevgili ceviz dostları 10-15 adet 1,5 yaşındaki ceviz fidanım fotoğraflardaki gibi kurumalar oluştu. Sebebi ve yapabileceklerim hakkına bana yardımcı olabilirmisiniz? :(
Başkan ağaçlar susuz kalmış tamamen su ver suuu kendine gelsinler son günlerinde

hazerhan
04-09-2014, 14:05
sevgili ceviz dostları 10-15 adet 1,5 yaşındaki ceviz fidanım fotoğraflardaki gibi kurumalar oluştu. Sebebi ve yapabileceklerim hakkına bana yardımcı olabilirmisiniz?

Hepsi aynı sulanmıyormu ? neden bazıları kurudu tahminim sudan deyil çünkü diplerinde kavun var onlarda kuruma yok yapraktan gübre veya ilaç verdinmi ? birde kesilen yerlere macun sürersen iyi olur büyük ağaçlarına sırık dikersen rüzgardan etkilenmez kolay gelsin

memoli22
04-09-2014, 14:49
sevgili ceviz dostları 10-15 adet 1,5 yaşındaki ceviz fidanım fotoğraflardaki gibi kurumalar oluştu. Sebebi ve yapabileceklerim hakkına bana yardımcı olabilirmisiniz?

Hepsi aynı sulanmıyormu ? neden bazıları kurudu tahminim sudan deyil çünkü diplerinde kavun var onlarda kuruma yok yapraktan gübre veya ilaç verdinmi ? birde kesilen yerlere macun sürersen iyi olur büyük ağaçlarına sırık dikersen rüzgardan etkilenmez kolay gelsin

Damla sulama sistemi ile suluyorum. Fidanlar kuruma evresine girdiğinde belki faydası olur diye yapraktan hümik asit vermiştim.

obahar
04-09-2014, 15:24
memoli bana sorarsan ağaçların susuz kalmış. kuruyan yaprakları makasla kes ve hergün sulayabilirsen sula yeniden tazeleyecektir ama bu defa da bulunduğun yer kış soğuklarından etkileniyorsa tazeleyen kısımlar odunsulaşmayacağı için soğuk da vurabilir.

kkeremk
04-09-2014, 21:46
Damla sulama sistemi ile suluyorum. Fidanlar kuruma evresine girdiğinde belki faydası olur diye yapraktan hümik asit vermiştim.

Merhaba,

Hümik asit gübre değil, toprak düzenleyicisidir; yapraktan fidana vermenin bildiğim kadarıyla hiçbir faydası yoktur, belki zararları bile olabilir.

ermana
05-09-2014, 07:06
Merhaba,

Hümik asit gübre değil, toprak düzenleyicisidir; yapraktan fidana vermenin bildiğim kadarıyla hiçbir faydası yoktur, belki zararları bile olabilir.

yapraktan verildiğinde de fotosentezi arttırır. hiç bir zararıda yoktur.

memoli22
05-09-2014, 13:04

Tavsiye ve bilgi paylaşımında bulunan dostlar için teşekkürler. Umarım sorunu sulama ile çözerim.

chandler
05-09-2014, 16:28
Sn memoli22 fidanlarınızda kök çürüklüğü var gibi görünüyor (kökleride görsek daha iyi olur),toprağınız da biraz ağır gibi fidan diplerinde su birikmesine izin vermeyin, gündüz sulama yapmayın, birde araya bir ürün dikecekseniz fidandan 1,5-2 metra uzağa dikin, ara ürünü sularken cevizlere su gelmesin.. kökler genelde fazla sudan, su birikmesinden çürür..

memoli22
08-09-2014, 09:27
Sevgili ceviz dostları, 04.01.2013'te açık kök ektiğim chandler cinsi ceviz fidanlarımın bazılarının boyları 3- 3,5 metreye ulaştı. Mart 2014 tepe vurması yapmayı ve dallandırmaya düşünüyorum. Kaç santimde tepe budaması yapmalıyım ve ilk dalı kaç santimden almalıyım. Tecrube ve önerelerini aktaracak dostlara şimdiden teşekkürler.

juglandales
08-09-2014, 19:29
Herkese selam,
Geçen gün bahçeyi dolaştım ve chandler'ların toplanma zamanının henüz gelmediğini tespit ettim fakat yerli cevizler sanki olmuş gibi. Buradaki arkadaşlardan cevizlerini hasat aden var mı. ?

eko35
08-09-2014, 20:03
Herkese selam,
Geçen gün bahçeyi dolaştım ve chandler'ların toplanma zamanının henüz gelmediğini tespit ettim fakat yerli cevizler sanki olmuş gibi. Buradaki arkadaşlardan cevizlerini hasat aden var mı. ?

sn juglandales ben bu pazar kaplan 86 ve yalova cinsi cevizlerimi hasat ettim chandler ve pedro'larda hasat zamanı gelmemiş.hasat derken birkaç çuval değil 1 kova, zamanla inşallah çuval dolduğunuda görürüz.kaplan 86'lardan bir ağaç sıcaklardan kuruyacak gibi olmuştu yaprakları yandı o ağacın cevizlerinin içi şırıngayla su basmış gibi su dolu bu su olayı neden olmuştur bilgisi olan varmı ?

juglandales
08-09-2014, 20:34
Sayın Eko35 hasatınız hayırlı olsun inşallah ilerki senelerde katlayarak gidersiniz. Kaplan 86 taze olarak tüketime elverişli ve bu türe ağustos cevizi de dendiğini okumuştum. Hasattan önce yapılan sulama ceviz içlerinin sulu olmasına neden olmuş olabilir mi.?

Abies e.trojana
09-09-2014, 10:05
Sevgili ceviz dostları, 04.01.2013'te açık kök ektiğim chandler cinsi ceviz fidanlarımın bazılarının boyları 3- 3,5 metreye ulaştı. Mart 2014 tepe vurması yapmayı ve dallandırmaya düşünüyorum. Kaç santimde tepe budaması yapmalıyım ve ilk dalı kaç santimden almalıyım. Tecrube ve önerelerini aktaracak dostlara şimdiden teşekkürler.

Sn Memoli fidan boyuna göre 2,5 ila 3 m.lerden tepe vurumu yapmanız ve ilk dalı 1,50 m.lerden almanız uygun olacaktır. Eğer çift kat alabilmeniz durumunda da katlar arası da 70-80 cm.olabilir.

Dursunbeyli
09-09-2014, 12:11
Değerli ceviz üstadları,
40 tane hobi olarak diktiğim chandler cinsi cevizler 1 yaşına girmek üzere. Aşağıya toprak analizlerini ekledim 0-30ve 30-60 cm. Sonbahar ve kış için bu analizlere göre nasıl bir gübreleme ve diğer kültürel işlemler yapmam lazım. Yorumlarınız için teşekkürler.

musculus
14-09-2014, 22:37
Ceviz Çeşitleri (http://www.cevizfidan.com/fidan-cesitleri/ceviz-cesitleri/)
Yukarıdaki site ve benzeri tüm sitelerde yabancı çeşitlerin iç beyazlığı ve yan dal verimi gibi özellikleri verilirken nedense tane ağırlığı,iç oranı,yağ ve protein oranı, ve iç ceviz verimi gibi bilgiler neden verilmiyor anlamış değilim.

chandler
16-09-2014, 10:04
Ceviz çalışma grubu toplantısı 29-30 Eylülde Denizli Pamukkale Richmond otelde..

ömür-uşak
17-09-2014, 19:32
Ceviz çalışma grubu toplantısı 29-30 Eylülde Denizli Pamukkale Richmond otelde..

Ceviz üreticileri nasıl katılabiliyor.Davetiye bilet bilgilendirebilirmisiniz.

jinekolog1959
17-09-2014, 23:12
Ben de belli olduysa program hakkında bilgi alabilir miyim?

chandler
18-09-2014, 13:45
İsteyen herkes kendi imkanları ile gelip izleyebiliyor.. davetiye yok..
1. gün sunumlar 2. gün tarla gezisi ardından pamukkale gezisi..
Gezileri il müdürlüğü organize ediyor

arkeo
27-09-2014, 21:18
Ben de belli olduysa program hakkında bilgi alabilir miyim?

İl Müdürlüğümüz ile TAGEM Koordinatörlünde yapılacak olan 14. Ceviz Çalışma Grup Toplantısı ​29-30 Eylül 2014 tarihleri arasında Pamukkale Richmond Thermal Otel'de yapılacaktır.

ULUSAL CEVİZ ÇALIŞMA GRUBU XIV. TOPLANTISI
Tarih: 29-30 Eylül 2014
Yer: DENİZLİ

PROGRAM

29 Eylül 2014 Pazartesi
9.30-10.00 Açılış Konuşmaları
10.00 Çağrılı Bildiriler
"Ceviz Çeşit Islahında Son Gelişmeler" Doç. Dr. Mehmet SÜTYEMEZ
"Ceviz Bahçe Yönetiminde Son Gelişmeler" Prof. Dr. Yakup ÖZKAN
"Ceviz Eylem Planındaki Son Durum" (Orman Bakanlığı )

ARA

"2023 Türkiye Ceviz Projeksiyonu" (TEPAD)
"2014 Yılı Bahar Aylarında Türkiye'deki Ceviz Alanlarında Yaşanan Doğal Afetlerin Durumu ve TARSİM Açısından Değerlendirilmesi"

13.00- 14.00 Öğle Yemeği

14.00 Araştırma Enstitüleri,
"Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi Dönem Raporu"
Dr. Yılmaz BOZ Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
"Türkiye ve Dünya'da Ceviz Bitki Sağlığı Araştırmaları Konusundaki Son Gelişmeler" (Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü )

15.00-15.30 ARA

15.30 Bölgeler İtibari ile Ceviz Üretiminde Son Durum
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri
(Temsilci iller Denizli, Kahramanmaraş, Çorum)
(Bölgelerinde yaşanan sorunlar, değerlendirmeler, beklentiler)

16.30 Serbest Kürsü

17.30 Toplantının genel değerlendirmesi

18.00 Kapanış

19.00 Akşam Yemeği

30 Eylül 2014 Salı
Teknik Gezi

İRTİBATLAR
OTEL Satış Pazarlama Md. Yrd. Vildan ÇETİN Tel: 0258 271 42 94
Denizli GTHB İl Müdürlüğü Şube Müdürü Himmet YILANLI Tel: 0505 390 44 25
Denizli GTHB İl Müdürlüğü Zir.Yük.Müh. Süleyman KARAGÜL Tel: 0530 880 01 28
Katılımcılarımız için toplantı salonunun karşısında bulunan Greenhouse salonda çay, kahve ve diğer ücretsiz ikramlar, misafirlerimize sunulacaktır. Diğer bölümlerden alınacak ürünler için ücret talep edilecektir.
Denizli otobüs garajından "Pamukkale-Karahayıt" midibüsleri ile otele ulaşılabilecektir. Midibüsler saat 06:00 da başlamakta ve her 15 dakikada kalkmaktadır.
Otel yoldan 300 m içeride olup, şöförler uyarıldığında otel önüne kadar servis yapılabilecektir.​

Daha fazla bilgi için: 14. Ceviz Çalışma Grup Toplantısı Denizli'de Yapılacak (http://denizli.tarim.gov.tr/Duyuru/30/14-Ceviz-Calisma-Grup-Toplantisi-Denizlide-Yapilacak)

arkeo
02-10-2014, 12:17
AR DA TARIM'ın 14. Ceviz Çalışma Grubu Toplantısında da dağıtmış olduğu besleme programı... Faydalı olabilir düşüncesiyle paylaşmak istedim.

http://www.ardatarim.com/upload/images/2014_Ceviz_Kucuk.JPG

koyuturkm
06-10-2014, 15:06

Abi ben de toplantıyı kaçırmışım, keşke bu arada siteye girseydim.

Sizde sunumlar var mıdır?

Mustafa Koyutürk

chandler
13-10-2014, 13:31
Bu adamları takdir ediyorum.. 8. yıl dekara hasatları 500 kg civarında

Walnuts Australia Winter 2014 Update - YouTube (http://youtu.be/1bYFHJCutpQ)

musculus
13-10-2014, 19:26
8 e 8 dikimle dekara 15 ağaç dikildiğini varsayarsak, bu sene ağaç başı 25-30 kg. chandler ceviz alan sayın lilium da 8 yaşındaki ağaçlarından 450 kg. ürün elde etmiş olmaktadır. Yabancıları değil de sayın lilium u örnek vermeliyiz bence...

chandler
14-10-2014, 10:27
Sn Liliumu zaten takdir ediyoruz ancak makineli tarım, arazi hazırlama, son ürün işleme konusunda adamlar bizden çok önde..

Lilium
14-10-2014, 14:17
Sn Liliumu zaten takdir ediyoruz ancak makineli tarım, arazi hazırlama, son ürün işleme konusunda adamlar bizden çok önde..

Evet gerçekten çok öndeler, toprak koşullarına bayıldım çok güzel toprakları var makinalı işleme daha bir harika,
Bazı hocalarımız bu gibi işletmeleri gezip görüp aldıkları ürünle sadece ilgileniyorlar bazı söylemleri söylerken toprak, işleme, bakım, budama, gibi konuları gözden kaçırıyorlar.

Benim onlarla aynı kiloları almam az bile, şöyle ki, büyük işletmelerle küçük bahçeler kıyas edilemez küçük bahçeler her bir ağacın bakım ve budamalarını ilgisini ayrı ayrı tek tek yapabilirken büyük bahçeler her biriyle ayrı ayrı ilgilenemez tek düze bakım ve budama yaparak biraz daha az ürün almaları gayet normaldir.

Söylemek istediğim büyük bahçe kuracaklar dışardaki verilere bakarak hesap yapmasınlar yanlış hesap bağdattan döner demişler, toprak başta olmak üzere iklim, işleme,bakım, makinazasyon, bir işi bilinçli yapmak verimde ve kazanç da çok farklılıklar yaratır.

Sadece aldıkları verimle ilgilenmeyelim. Uygun toprak, iklim, makinazasyon gibi faktörleri daima göz önünde bulundurarak düşünelim, iyi işleme bakım budama şartlarını yerine getirdikten sonra verimde dolayısıyla kazanç kendiliğinden oluşacaktır.

Bir bahçe kurup ağaçları yetiştirmek dışarıda alınan ürünü alabilmek zor olduğu kadar hasadı daha da zordur hasadını uygun şartlarda yapamadıysan yapamıyorsan dışarıdan daha fazla ürün almanın hiç bir değeri kalmıyor,istersen dönüme bir ton al ürün heba olduktan sonra hiç bir kıymeti kalmıyor,

Bence hasat yetiştirmekten de zor bilgilerinize...

dikili
19-10-2014, 00:05
izmir dikili ilçesi cıvarında ceviz ekimi yapmak istiyorum.bunun verimliliği konusunda yardımcı olabilirmisiniz.
İyi akşamlar,
Yazınızı yeni gördüm. Dikili de ceviz diktiniz mi? Ben kasım ayında dikeceğim.

levents
19-10-2014, 22:02
Arkadaşlar selamlar,
Geçen yıl aralık ayında Edirne ipsala'da 35 dönüme 550 adet chandler cinsi fidan ile bahçemizi oluşturduk. Bu bir yıl boyunca bakım olarak sadece diplerini çapalattım ve bir miktar gübre takviyesi yaptık.
İki haftada bir yağan yağmurlar sulama işini hallettiğini ve bu seneyi kazasız belasız atlattığımızı düşünürken üç gün önce yan arsadaki anız ateşi bahçeye sıçradı ve arazinin yarısına yayıldı.
Yangının bu kadar yayılması birazda bizim hatamız var, otla genel mücadeleyi yapamadık, en azından tarla sınırlarını temizletebilseydik belkide bize sıçramadan kurtarabilecektik.
Ekte fotoğrafları koyuyorum, fidanların hiçbirinin gövdesinde yanma emaresi olmadığını ve genel olarak sadece yaprakların karardığını ve uçların kahverengileştiğini belirteyim. Saman alevi derler ya kuru otlar o şekil yanmış yayılmış.

Bu bağlamda;
1- Ateş fidanın içine işlemiş midir, fidanı zayi etmiş midir?
2- Fidan zayi olmadıysa dalları mı kaybettik?
3- Fidanları ektikten sonra 4-5 göz üzerinden sert budamıştık, yeni dal yapar mı? (Tabi gövde kurtulmuşsa)
4- Fidan kendini kurtarsa bile gelişimimi bozulur?
5- Eğer net bir karar alamazsam hepsini söküp (yenisini diktikten sonra) ayrı bir yere yanyana dikmek, kim kurtulacak kim gidecek görmek diğer planım. 2015 yazında ak koyun kara koyun belli olur, kışın yaprakları dökünce ise uygun bir yere tekrar dikerim diye düşünüyorum.

Görüşlerinizi iletirseniz sevinirim, şimdiden teşekkür ederim.

levents
19-10-2014, 22:05
Diğer fotoğraflar

levents
19-10-2014, 22:09
Yangının sıçramadığı alandaki fidanların durumu da ekteki fotğraflardaki gibidir. Bu fidanlarla ilgili görüşlerinizi de paylaşırsanız (gelişimi, hastalık veya mineral, vitamin eksikliği belirtisi vb..) çok sevinirim.

hdoğan
20-10-2014, 08:01
Yangının sıçramadığı alandaki fidanların durumu da ekteki fotğraflardaki gibidir. Bu fidanlarla ilgili görüşlerinizi de paylaşırsanız (gelişimi, hastalık veya mineral, vitamin eksikliği belirtisi vb..) çok sevinirim.

Sayın levents, sadece yaprakları kavrulmuş gibi duruyor, baharda büyük çoğunluğunun mevcut sürgünlerden yeni filizleri patlatacağını, ateşe biraz daha fazla maruz kalanlarında (varsa) kök bölgesinden yeni sürgün vereceğini düşünüyorum. Yani muhtemelen aşılı kısımdan devam ederler en kötü ihtimal kök bölgesinden yeni sürgün verirler. Bu durumda bile yeni fidan dikmektense kökünü tutmuş olan fidana baharda göz aşısı yapmak daha doğru olur.
Gelişim konusunda da sanırım sulama imkanınız yok sadece yağmurdan sulanmasına göre fidanların iyi durumdalar bence. Yeni fidanların yaz aylarında en az haftada bir sulanmasının gelişimde büyük katkısı var. selamlar.

tiryaki
20-10-2014, 08:21
Eğer sulanmıyorsa bence durum hiç fena değil ama bu sene biraz yağmurlu gitti sanırım Trakya bölgesi. Benim ektiğim bölgede sulamasaydım sanırım Temmuz ayını göremezdi hiçbir fidan.

İhsan Kocatürk
20-10-2014, 09:46
Sayın Ceviz Üreticileri;400 Adet chandler cinsi 2 yaşında fidanım var.bana göre gelişim çok iyi ancak sorunum şu 30 civarı fidanın köklerini ayrık otu kapladı.
1-Ot ilacı versem fidanlara zarar verir mi?
2-Önereceğiniz başka bir yol var mı?
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.

levents
20-10-2014, 21:26
Yorumlarınız için teşekkürler, gerçekten fidanı tutturmak, büyütmek şans ve emek işi, sökmeye kıyamıyorum. Gelişimi cılız kalanları söküp yenisini dikmek, diğerlerini de gelişimine göre aşılamak en iyi alternatif gibi durmakta.
Bu arada evet bu yıl trakyada mevsim yağmurlu gitti, yoksa sulama yapmadan böyle verim almak mümkün değil.
Nail abinin de yorumlarını merak ediyorum aslında.
Teşekkürler, herkese kolay gelsin..

Lilium
20-10-2014, 23:51
Sayın levents, öncelikle çok geçmiş olsun gördüğümde çok üzüldüğümü belirtmek isterim,

İyi kötü birşeyler yazmak istedim fakat resimlerden tam bir teşhis koyamıyorsun o nedenle senide yanıltmak istemedim,

Olan olmuş çok da üzülmeni istemem ne yapılabilir ona bakmak gerekiyor, bazıları oldukça etkilenmiş gibi bunlara kesin teşhis yakın gözlemle konulabilinir,

1- Bence fidanları sökmeyiniz kök sağlam olduğu için patlarlar aşı üzerinden patlayanlar hızla gelişip arayı kapatacaktır, aşı altından patlayanlarada aşı yaparsın,

2- Çok ümitsiz gördüklerinin yanına her ihtimale karşı bir tohum ek olaki kurur hiç değilse yıl kaymetmezsin.

Fidan kendini kurtarsa bile gelişimimi bozulur?

Fidan kendini kurtarırsa kök güçlü olduğu için daha iyi gelişim gösterir.

Lilium
21-10-2014, 00:15
1-Ot ilacı versem fidanlara zarar verir mi?
2-Önereceğiniz başka bir yol var mı?

Sayın İhsan Kocatürk, ayrık otuyla mücadele oldukça zordur temizle temizle bitmez, Toprağa herbisit kullanmakta oldukça zararlı olduğu kesin bir bilgidir toprakta uzun yıllar kalıcı bir zehir fakat diğer yandan ayrık otuyla mücadelede ayrı bir sorun.

Önerim, herbisit kullanacaksanız uygulamayı iyi ve doğru yapıp bir defada sonuca gitmek ayrığı bitirmek ve bir daha gelişimine müsaade etmemek bu uygulamayı yaparken de baharda yapınız baharda yeşerdiği dönemde en etkili sonucu alırsınız sistemik herbisit kullanınız ve yere iki ay kültürel işleme yapmayınız ki kökler de ölsün.

Fidanlarınız küçük Herbisitle temas ederse zarar görürsünüz hele yaprağa kesinlikle temas ettirmeyiniz fidanlar kurur, gövdelerini bir şeylerle sarma zahmetine katlanırsanız olabilir, rüzgarsız bir havayı tercih ediniz, uygulamada yaprağa temas etme ya da şüphesi varsa o yaprağı derhal koparınız.

seayden
23-10-2014, 20:01
Merhabalar,
Yurtdışından ceviz fidanı ve/veya aşı kalemi sipariş verebileceğimiz bir web sayfası veya firma bilenler yardımcı olurlarsa sevinirim. Teşekkürler.

İhsan Kocatürk
24-10-2014, 08:09
Teşekkürler Sayın Lilium.Önerileriniz doğrultusunda hareket edeceğim inşallah başarılı olurum.Ama öncelikle internetten ''sistemik herbisit'' ve ''kültürel işleme'' ne demektir onu araştırayım.Güven veren açıklamalarınız ve değerli katkılarınızdan ötürü selamlar ve saygılarımı sunuyorum.

uzman70
25-10-2014, 12:18
Merhabalar,
5 Ekimde kepçe ile kazdırdığım 1x1x1 çukurları havalanması için açık bırakmıştım. Kapatamadan Gönen bölgesinde yağan güçlü yağmur nedeniyle tarla çamur içinde kaldı. Kasım sonu veya aralık ayında dikim planlıyordum. Bir daha havalar açıp tarla tavını bulurmu bilmiyorum. Çamurluda olsa kepçe sokup hayvan gübresi karışımlı doldurtayım mı? yoksa bekliyeyim mi? ustalardan cevap bekliyorum.
Ayrıca henüz istanbuldayım. Yüz yüze tanışma fırsatı bulamadığım sayın liliumdan fidan dikim için geldiğimde yardımlarını talep edeceğim.

barba1981
25-10-2014, 18:15
Merhabalar,geçtiğimiz yıl eylülde diktiğim chandler cins fidanlarım ilk senelerini doldurdular.Dikimde kepçe ile kazım yapılarak toprağın gevşemesi ve sonra fidanların dikimine geçilmesinin daha iyi sonuç vereceğini bilmeme rağmen imkanlarımın müsait olmaması nedeniyle bu işlemi gerçekleştiremedim.Bel küreği yardımıyla ilkel bir dikim yaptım ve fidan çukuruna da doğal ya da kimyasal hiçbir gübre katmadım.Daha sonra damlama sistemimi kurdum ve yaptırdığım toprak analizi sonuçlarına göre kısıtlı bir gübre programı uyguladım.Şu an fidanlarım 1-1.40 mt civarında.Sormak istediğim konu ilk yılını geride bırakan sağlıklı bir fidanın(tüplü olarak dikilmiş) boyunun ne kadar olması gerektiği?Yaz boyunca haziranın sonlarına kadar yan dalları budamaya ve tek sürgünü büyütmeye özen göstermiştim.Mart ayında nadir oluşan çift dalları teke indirmeyi ve 2. sene sonunda lider dalın istenen ölçülere gelmesini hedefliyorum.Tekrarlamam gerekirse bir yaşını doldurmuş bir fidanın boy ölçüsünün ne kadar olması gerekiyor?

barba1981
25-10-2014, 19:24
Temin edebileceğim yanmış hayvan gübresi mevcut.Bu aylarda fidanların diplerine karıştırmayı düşünüyorum.
1.Bu gübreyi vermek için ağaçların yapraklarını dökmesini beklemeli miyim?
2.Küçükbaş mı büyükbaş gübresi mi versem daha iyi olur?
3.Bu mevsimde verdiğim gübreyi toprakla karıştırmalı mıyım yoksa olduğu gibi bırakıp baharda mı bu işle mi yapmalıyım?

Lilium
25-10-2014, 23:34
Gübreyi bol buldunuz galiba :) hangisi olursa olsun iyi yanmış olsun, gübreyi her zaman toprak altı yapmakta fayda var,
Son baharda bahçeleri toprağı çok derin işlemeyiniz, çok su tutma kapasitesini arttırırsınız buda kök ve kılcal köklere iyi gelmez.

barba1981
26-10-2014, 02:18
Gübreyi bol buldunuz galiba :) hangisi olursa olsun iyi yanmış olsun, gübreyi her zaman toprak altı yapmakta fayda var,
Son baharda bahçeleri toprağı çok derin işlemeyiniz, çok su tutma kapasitesini arttırırsınız buda kök ve kılcal köklere iyi gelmez.

Yani şimdi atmamalı mı gübreyi tam anlayamadım.

Dursunbeyli
26-10-2014, 13:29
Arkadaşlar merhaba
Bırakacağımız lider dalı hangi gözden bırakmalıyız. Bazen boyunlu göz az gelişmiş ,düğme göz daha iyi gelişmiş oluyor.

Lilium
26-10-2014, 22:19
Yani şimdi atmamalı mı gübreyi tam anlayamadım.

Atabilirsiniz, karıştırırken toprağı çok derin işlemeyiniz.

Lilium
26-10-2014, 22:25
Arkadaşlar merhaba
Bırakacağımız lider dalı hangi gözden bırakmalıyız. Bazen boyunlu göz az gelişmiş ,düğme göz daha iyi gelişmiş oluyor.

Bazen boyunlu göz az gelişmiş olamaz oluyorsa bir sorun vardır, boyunlu göz daima önde gider, boyunlu göz darbe yara bere don (Vs) gibi bir şeyler oluşmuşsa düğme göz harekete geçer.

Dursunbeyli
27-10-2014, 12:52
Bazen boyunlu göz az gelişmiş olamaz oluyorsa bir sorun vardır, boyunlu göz daima önde gider, boyunlu göz darbe yara bere don (Vs) gibi bir şeyler oluşmuşsa düğme göz harekete geçer.

Nail Abi gerçekten ben de hayret ettim. Düğme göz, boyunlu gözün 2 3 katı daha uzun. Evet boyunlu gözler düğme gözlerden daha iyi gelişmiş olması lazım ama ben de anlamadım. Boyunlu gözde de herhangi bir kırıklık, don alması filan yok gibi.( belki ben tam anlayamamış olabilirim don almasını)

Yine de boyunlu göz daha kısa olsa da mı lideri boyunlu gözden bırakacağız?

Lilium
27-10-2014, 22:54
Gövdenin düzgün olması için lider boyunlu gözden tercih edilir, düğme gözden de lider olur fakat açılı olduğu için dikleştirmen gerekir.

kütahyalı
28-10-2014, 20:00
Iyi günler . Forumda ilk yazım. Pekte bilgisayar kullanamıyorum. Ben ceviz ağacı yetiştiriciliği için yeni yeni heveslendim. Köyümüz 60 km uzakta. Bulunduğum yerdede tarla bulmak çok maliyetli. Nereden baksak 10 dekar tarla yüzbinleri buluyor. Köyümüzde düzlük arazi çok ova kenarında bol rüzgarlı bol soğuk. Buğday ve pancardan başka pek ürün bilen yok.ağaç olarak tepelerde ardıç ağırlıklı. Meyve hiç yok desek yeridir. Böyle bi arazide ceviz olurmu bilemiyorum. Köyden abilerde buralarda meyve ceviz badem olmaz diyor. Eski köye yeni adet gelmeli mi bilemiyorum. Birde ceviz badem kitabı aldım. Benim bildiğim 500 sene yaşar diye bildiğim ceviz aşılı olunca ithal çeşitler 35 50 sene yerli cevizler 90 sene bademde ise yabani badem aşılılar 50 sene erik şeftali gibi anaçlı olanlar 15 20 sene diye bişey okudum. Doğrumudur.

memoli22
29-10-2014, 10:33
Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun

ahter54
29-10-2014, 22:14
Merhaba. Sakarya da 23 dönüm araziye ceviz ekip aşılayacağım. Bu seneki mahsüllerden tohumluk kaliteli yerli tohum olan var mı?

cevizadam
01-11-2014, 05:50
Tekrar merhaba. Ceviz yetiştiriciliginde eğimli arazi mi düz arazi mi tercih edilmeli?
Eğimli arazilerde ne gibi zorluklar olabilir?

tiryaki
01-11-2014, 08:48
hafif eğimli güneye bakan arazi tercih ediliyor. Aşırı eğim varsa çalışmak her zaman sorun olur. Dikim, çapalama, budama işlerinde çalışanlar daha çok yoruluyor.

Aşırı yağmurlarda toprak erozyonu riski olduğu için toprağı işlerken dikkatli olmak ya da örtü bitkisi tutmak zorundasınız

Artı yönleri, suyunuz yüksekte ise, suyun kendi cazibesiyle sulama yapabilirsiniz. Araziniz tabana yakın değilse soğuk hava akar gider.

Eğimli arazi sahibi olarak notlarım bu şekilde.

permakültür
07-11-2014, 14:22
Arkadaşlar Selamlar,

10 dekar chandler bahçemde tozlayıcı olarak sadece franquette kullanmıştım. Kuruyanların yerlerine fenette ve Ronde de Montignac dikmek istiyorum. Özellikle montignac benim için önemli. Alacağım adet az.Elinde bu türlerden bulunan, kargo ile gönderebilecek ve doğru türü göndereceğine emin olduğunuz fidancı var ise eğer özelden yardımcı olabilirmisiniz.

Çok teşekkür ederim

gungorsenol
22-11-2014, 22:50
merhaba
ben aranıza yeni katıldım.siz değerli arkadaşların önerilerine ihtiyacım var.chandlere tozlayıcı olarak fernette ve ronde yeterli olurmu eğer yeterliyse bu ronde yi nereden temin edebilirim.yardımcı olursanız çok sevinirim.

acemi_cevizci
23-11-2014, 12:33
Açık kök olarak aldığımız ceviz fidanlarını en geç ne kadar dikmeden bekletebiliriz ? Dikim yapılacak zamana kadar nasıl muhafaza edilmelidir ? Bilgi verirseniz sevinirim teşekürler.

tiryaki
24-11-2014, 12:43
biz fidan için açtırdığımız çukurlara gömüp bekletmiştik. bir kısmını da yalakta tuttuk. 3 gün içinde ekim tamamlandı ve bir sıkıntı da olmadı

acemi_cevizci
30-11-2014, 12:21
Araziye gittim çukurun birine fidanların hepsini yan yatırıp köklerini toprak ile kapattın yağış 1 haftadan fazla sürecek gibi inşallah fidanlara birşey olmadan dikim işini halledebilirim.tiryaki arkadaşa verdiği bilgiden dolayı teşekür ederim.

formullaone
30-11-2014, 12:45
Araziye gittim çukurun birine fidanların hepsini yan yatırıp köklerini toprak ile kapattın yağış 1 haftadan fazla sürecek gibi inşallah fidanlara birşey olmadan dikim işini halledebilirim.tiryaki arkadaşa verdiği bilgiden dolayı teşekür ederim.

Sayın acemi_cevizci, fidanları örttüğünüz için bir sıkıntı olmaz. Toprağın çok çamur olmadığı ve ya buzlu olmadığı bir zamanda dikim yapabilirsiniz. Yeter ki, fidanları örttüğünüz yer alçakta olup yağmur suyu birikmesin. Aksi halde, hava aniden soğuyup biriken su buz tutarsa tehlikeli olabilir. Kolay gelsin.

acemi_cevizci
30-11-2014, 18:30
Meyilli bir arazi ve gömerken tepecik gibi bombe yaptım üzerini teşekür ederim formullane.

egeli20
01-12-2014, 19:43
merhaba arkadaşlar uzun zamandır yazma fırsatı bulamadım bir kaç haftadır girmediğim dönemdeki paylaşımları okudum bende bu sene kurmuş olduğum 26 dönümlük ceviz bahçemin ilk yılını atlatmış bulunmaktayım. Şansımıza bu sene kurak bir dönem olduğu için barajdan sulama imkanı olmadı. Tarlamızda yaklaşık olarak %3 eğim var tarlamızın en üst noktasına 1,5 mt yükseliğinde yer hazırlayıp üzerine 20 tonluk su deposunu koyduk ve kurmuş olduğumuz sulama sistemini bu depoya su taşıyıp doldurarak fidanları sulama işlemini gerçekleştirdik.

hdoğan
01-12-2014, 20:00
merhaba arkadaşlar uzun zamandır yazma fırsatı bulamadım bir kaç haftadır girmediğim dönemdeki paylaşımları okudum bende bu sene kurmuş olduğum 26 dönümlük ceviz bahçemin ilk yılını atlatmış bulunmaktayım. Şansımıza bu sene kurak bir dönem olduğu için barajdan sulama imkanı olmadı. Tarlamızda yaklaşık olarak %3 eğim var tarlamızın en üst noktasına 1,5 mt yükseliğinde yer hazırlayıp üzerine 20 tonluk su deposunu koyduk ve kurmuş olduğumuz sulama sistemini bu depoya su taşıyıp doldurarak fidanları sulama işlemini gerçekleştirdik.

Sayın egeli20, sulamayı ne sıklıkta yaptınız?

egeli20
01-12-2014, 20:13
sulamayı yaklaşık 13-15 gün aralıklarla yapabildik. daha sık sulama yapsak güzel olucaktı ama işlerin üst üste gelmesinden sık sulama imkanımız olmadı

labtek
02-12-2014, 08:33
sulama yetersiz kalmış.fidanların gelişiminden belli.bir an önce sondaj lazım bu güzel tarlaya.

hazerhan
02-12-2014, 15:48
Hayırlı bereketli olsun arkadaşların dediği gibi sulama yetersiz olmuş seneye iyi bakarsan 1.1,5 metre sürer hayırlı olsun

formullaone
02-12-2014, 17:02
Sayın egeli20, fidanları açık kök olarak mı diktiniz ? Eğer öyle ise dikimi yaptığınızda 3-4 göz üzerinden kesip sürgün yaptırabilirdiniz. Bu şekilde uzun kalmışlar ve kök sistemi yetersiz olduğundan fidanları besleyememiş gibi duruyor. Bundan sonrası için, bahardan itibaren haftalık sulama ve diğer bakımlarına dikkat ederseniz gelişirler diye düşünüyorum. Bahçenin eğimi çok güzel.

egeli20
02-12-2014, 17:44
yorumlarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar. resimler haziranın ilk haftaları sulama sistemini yeni döşediğimiz dönemde çekmiştim şu an fidanların genel olarak sürgün boyları 1 mt civarında daha az sürenleride var ******.
Formullaone arkadaşım evet fidanları açık kök olarak diktik dediğin gibi genel olarak fidanları 4-5 göz üzerinden kesmeye özen gösterdik bazılarının üst gözlerinde çok daha güçlü sürgün yapısı görünce ihmal edip onları kesmeye kıyamadık. Bu sene ağustosta bebeğimiz olunca bahçe bakımı biraz zorladı bizi babam tek başına bakmak zorunda kaldı. bu sene birde taşıma suyla olunca çok yordu depoyu doldurmak için traktörle 7 sefer su taşımak zorunda kaldık. Umarım bu sene barajda su sıkıntısı yaşamayız su sıkıntısı olucak olursa bu sene sondajı yaptırıcaz. Sizlerle birlikte buradaki bilgi paylaşımlarımızla daha güzel olucak inşallah :)

cevizadam
02-12-2014, 18:56
Egeli arkadaşım tarlanız kaç dönüm? Damlama sistemi kaç liraya mal oldu öğrenebilir miyim? Bir de ince boru en fazla kaç metre olabilir. Benim tarlanin boyu 500m damlama kurmayı düşünüyorum da toplam 50dönüme

egeli20
02-12-2014, 19:42
Egeli arkadaşım tarlanız kaç dönüm? Damlama sistemi kaç liraya mal oldu öğrenebilir miyim? Bir de ince boru en fazla kaç metre olabilir. Benim tarlanin boyu 500m damlama kurmayı düşünüyorum da toplam 50dönüme

cevizadam tarlamız 26 dönüm. sistemin sağlıklı çalışması için ince borular için 100 mtden daha kısa tutulması gerektiğini söylediler. bizim tarlamızın eni 120 mt bir köşeden ana hattı çektiğimizde sıkıntı yaşamamak için ana boruyu tarlanın tam ortasına döşedik ince borularıda sağa ve sola olmak üzere iki taraflı çıkarttık böylece ince boruların uzunluğunu 60 mt ye düşürdük tarlanın eğimi ve depoyu 1,5 yükselterek basınçta bir sıkıntı yaşamadık kendi kuvveti ile sulamayı yapabildik. su deposunu ikinci el olarak aldım 2500 tl. ana hat için kangal boru 230 mt kullanıldı diğer damlama ekipmanı için 400mt'lik toplam 11 top damlama borusu kullanıldı (8 tanesi deliksiz 3 tanesi delikli damlatıcılı fidanların çevresine çember sistemi yapıldı) ve bunlar için gerekli aparatlar nipel, küçük vana, filtre gibi küçük tamamlayıcı parçalar bunların toplamı yaklaşık 2000 tl civarı tuttu. işçilik olarak sadece su deposunun altına 1,5 mt yüksekliğinde taştan yer ördürüldü bunun için 300 işçilik+100 malzeme diğer işçiliğin hepsini kendimiz yaptık bize maliyeti toplamda 5000 tl tuttu.

cevizadam
02-12-2014, 21:49
Cevabınız için teşekkür ederim. Bir de sondaj yaparsanız süper olur. Aynı sistemi ben de yapacağım inşaAllah. Kolaygelsin.

egeli20
02-12-2014, 22:38
Ben teşekkür ederim. Dediğim gibi normalde kapalı hidrant sistemi sulama barajımız var baraj kurulduğundan beri ilkkez barajda su sıkıntısı oldu ve su verilmedi inşallah seneye böyle sıkıntı yaşamayız yaşarsakta sondajı kesinlikle yaptıracağız. Sizede şimdiden kolay gelsin.

formullaone
04-12-2014, 12:58
Bahçemiz bugün 3. yaşını doldurdu. Yaprak dökmeden önceki son hali aşağıdaki gibidir.. Yaprak dökmüş hallerini ve meyve gözü oluşumlarını da fotoğraflandırıp ayrıca paylaşacağım.

ykaya194
04-12-2014, 15:46
Bahçemiz bugün 3. yaşını doldurdu. Yaprak dökmeden önceki son hali aşağıdaki gibidir.. Yaprak dökmüş hallerini ve meyve gözü oluşumlarını da fotoğraflandırıp ayrıca paylaşacağım.

Sayın formullaone

Bahçemdeki fidanlar sizinkilerle aynı yıl dikilmiş olmalı (2012 baharı).
Gelişimleri benzer durumda ancak bendekilerin yan dal gelişimi sizdekilere göre daha fazla gelişmiş ancak dikine gelişimleri ise daha az olduğunu görüyorum, bu durum çeşide ve budamaya bağlıda olabilir. Eğer fidanlarınız yandal verimi yüksek olan çeşitlerden ise, önümüzdeki yılki budamada gelişimi yana doğru sağlayacak şekilde budama yapmanızı öneririm.

doğaşk60
04-12-2014, 20:32
Maaşallah diyelim kim ne der bilmem beni affedin ama bu ağaçlar olması gerektiği gibi emeğinize saglik allah a şükretmek gerek benim ayni yaşta olupta tekrar tek sürgüne bıraktığım fidanlarimi görseniz sadece sukreder deriin bir oh çekersiniz.şöyleki 2011 aralik 18 de dikilen agaclarim ilk yil don ve asiri soguk arti tepesini vurup gömmmemiz sonucu zarar gordugu ancak kuruyan olmadi şükür dedik uğraştık 2 yilina girdi zararsiz atlatilan 2012 kışından sonra güzel bir bakim sulama gübreleme capa emek ve sevgiyle agaclarimi 2 ile 4 metre arasi tac yapılacak sekle getirdik mi. Sonra 3 yazinda da tamamdir artik tacimizi olusturuyoruz un coşkusuyla bahari bekledik veeeee hatırlamak istemedigim o aci ve acımasız gece butun umutlarimizi ve emeğimizi sildi ve atti soz degil bu evet gercekten ağlayarak (ve yine şükürler olsunki asi yerlerinin üzerinden açtılar)2m lik agaclarimi diplerinden 3 _ 4 m lik agaçlarimi yarıdan testere ile kesmek zorunda kaldim.ve buna sebep kurak gecen ve subat ta İnsanlar i yakan sıcaklikta gecen kıştan baskasi degildi.yilmadi yine agaclarimi ayni boylara getirdik taci olusan da oldu bunlar bize ve bana cok sey öğretti ama pahali bir ders oldu ha ne yapabilirdik simdi belki bana rakım yer mevkii bir çok şey sorrulacak haklısınız ama 10 yasinda ki bir cevizin kokuyle ve 8 yasindaki kirazın da tamamen kurudugunu da gordugumu söylemek isterim babam 70 yasinda ben böyle bir yil daha görmedim dediki benim de son gordugum olur inşallah.Kisacasi bana bu ağaçlar icin maasallah demek düşerken sizede bizim başımıza gelenler gelmedigi icin suyunuzun ve imkaninizin oldugu icin şükretmek düşer allah ceviz lerinizin içini dolu hasadınizi daim eylesin.

formullaone
04-12-2014, 21:34
Maaşallah diyelim kim ne der bilmem beni affedin ama bu ağaçlar olması gerektiği gibi emeğinize saglik allah a şükretmek gerek benim ayni yaşta olupta tekrar tek sürgüne bıraktığım fidanlarimi görseniz sadece sukreder deriin bir oh çekersiniz.şöyleki 2011 aralik 18 de dikilen agaclarim ilk yil don ve asiri soguk arti tepesini vurup gömmmemiz sonucu zarar gordugu ancak kuruyan olmadi şükür dedik uğraştık 2 yilina girdi zararsiz atlatilan 2012 kışından sonra güzel bir bakim sulama gübreleme capa emek ve sevgiyle agaclarimi 2 ile 4 metre arasi tac yapılacak sekle getirdik mi. Sonra 3 yazinda da tamamdir artik tacimizi olusturuyoruz un coşkusuyla bahari bekledik veeeee hatırlamak istemedigim o aci ve acımasız gece butun umutlarimizi ve emeğimizi sildi ve atti soz degil bu evet gercekten ağlayarak (ve yine şükürler olsunki asi yerlerinin üzerinden açtılar)2m lik agaclarimi diplerinden 3 _ 4 m lik agaçlarimi yarıdan testere ile kesmek zorunda kaldim.ve buna sebep kurak gecen ve subat ta İnsanlar i yakan sıcaklikta gecen kıştan baskasi degildi.yilmadi yine agaclarimi ayni boylara getirdik taci olusan da oldu bunlar bize ve bana cok sey öğretti ama pahali bir ders oldu ha ne yapabilirdik simdi belki bana rakım yer mevkii bir çok şey sorrulacak haklısınız ama 10 yasinda ki bir cevizin kokuyle ve 8 yasindaki kirazın da tamamen kurudugunu da gordugumu söylemek isterim babam 70 yasinda ben böyle bir yil daha görmedim dediki benim de son gordugum olur inşallah.Kisacasi bana bu ağaçlar icin maasallah demek düşerken sizede bizim başımıza gelenler gelmedigi icin suyunuzun ve imkaninizin oldugu icin şükretmek düşer allah ceviz lerinizin içini dolu hasadınizi daim eylesin.
Sayın doğaşk60, güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim. İnsanoğlu doğanın gücü karşısında çoğu zaman boynunu eğmek zorunda kalıyor. Bizim de şiddetli lodoslarda kırılan ağaçlarımız, tavşanların ve domuzların kemirip kırdığı ağaçlarımız oldu ancak pes etmeden mücadele ettik,ediyoruz. Umarım bundan sonra sizin bahçeniz de istediğiniz boya ve verime ulaşır. Başarılar diliyorum..

formullaone
04-12-2014, 21:49
Sayın formullaone

Bahçemdeki fidanlar sizinkilerle aynı yıl dikilmiş olmalı (2012 baharı).
Gelişimleri benzer durumda ancak bendekilerin yan dal gelişimi sizdekilere göre daha fazla gelişmiş ancak dikine gelişimleri ise daha az olduğunu görüyorum, bu durum çeşide ve budamaya bağlıda olabilir. Eğer fidanlarınız yandal verimi yüksek olan çeşitlerden ise, önümüzdeki yılki budamada gelişimi yana doğru sağlayacak şekilde budama yapmanızı öneririm.

Sayın ykaya194, evet bizim de 2011 Aralık ayında açık kök olarak dikildi. Bunlar Fernor çeşidi. Chandler'a göre daha dik gelişiyor. Budamalarını kendim yaptığım için acemiliğin de etkisiyle 2. yaz hem boya hem de yan dala giden ağaçlar olmasına rağmen bunların yan dallarını kesmedim ve liderle eşit boyda büyüyüp göble şeklini aldılar. Bu göble şekli sık dikim için en tehlikeli durum, düzeltmeye çalışıyorum.

Artık akıllandım :rolleyes: ve geçen yıldan itibaren lider dalın büyümesine özen göstererek budama yapıyorum. Böylece önümüzdeki yaz çoğunun 2. kat yan dallarını da büyütmeye başlamış olacağım. Modifiye lider şeklini sağlayınca araları çabuk kapatmadan yukarıya doğru olan boşluğu değerlendirmiş olacağım.

Sizin enine gelişim göstermiş olmaları, haziran ayında tepe vurup dallandırmış olmanızdan kaynaklı olabilir mi ? Yanılmıyorsam çok uzamasınlar diye Haziran da tepe vurmuştunuz bazılarına. Siz 2. katı nasıl oluşturacaksınız? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

doğaşk60
04-12-2014, 22:03
Teşekkür ederim sayin formülone.Evet söylediklernize katılıyorum yılmayacaz çalışacagiz yanlislarimiz dogrularimiz ve doğru sandıklarımizin karşılığında tecrübe kazancagiz belki maddi olarak kisa vadede kaybederiz ama yanlislarimiz dan arindigimizda evlatlarimiz koylumuz halkimiz ülkemiz kazanacak bunun hayali bile beni kamçılamaya yetiyor ve bu doğrultuda ilerliyorum aslında bende bikac resim yüklemek isterdim ama boyutlar biraz fazla is daha sonra **** yaza zararsiz girerizde ozaman daha mutlu bi sekilde yüklerim.

Lilium
05-12-2014, 00:01

Genel olarak çok güzel, fakat budamada gördüğüm hatalar epey var bunu nasıl anlatmaya çalışayım bilemiyorum.

Örneğin şu resim.

528625

Bir nolu ağacın ana yandalları sık ve aynı yönde üstüste ve hepsi iyi gelişerek lideri durdurmuşlar lider oldukca zayıf bu gelişen yandalların bir kısmı alınarak diğerlerine de müdehale edilmeliydi.
İki nolu ağaçta da lider zayıf kalmış bu şekilde gidilirse ağaçlar gobleye dönüşür düzeltilmeside zor olur hele ki 8x4 ekimde goble bir ağaç hiç olmaz.

528624

Burada da 2 nolu ağaç gobleye kaçmış, lider çok zayıf değil düzeltilebilir düzeltilmesi için son yılı, bir nolu ağaç gayet iyi lider güçlü yandal çalışmasıda iyi 8x4 için en uygun şekil.

Yani sonuç olarak Modifiye lider sistemli bir ağaç istiyorsak lider daima güçlü olmalı lider dememizin amacıda budur,

formullaone
05-12-2014, 08:14
Sayın Lilium söylediklerinizde sonuna kadar haklısınız. Sık dikimde goble olmaz. Bu durum tamamen budama konusunda bilgisizliğim yüzenden ilk 2 yılda gerçekleşti. Gobleye kaçan ağaçlar bahçenin tamamında yok, yine de %20 civarı bu şekilde lideri zayıf kalanlar var. Bu durumu bu yıl ki budamada yardım alarak düzeltmeye çalışacağım.

Bahçenin geri kalan %80 lik kısımını yaz aylarında da kontrol altında tutup 1 nolu ağaç gibi liderlerini güçlendirdim ve sık dikime uygun bir şekil aldılar.

doğaşk60
05-12-2014, 09:14
Sayın Lilium evet genel olarak çok güzel ve üst üste binen dallar alınmış olsa idi lider gelişirdi oylede oluyor.Ancak size danışmak istediğim bi kaç konu var.tepe kesimini fazla yuksekten pişkinliği az olan yerden kesmek te liderin geri kalmasına sebep midir.Zira 5 yıldır bu tecrübeleri yaşamaktayım daha kalın yerden kesip bırakılan liderin [altındaki ilk iki gözde alındığında] rakibinin olduğuna hiç şahit olmadım lidere rakibliğin sebebi olarak zayıf uç dalın kesimlerinin oldugunu ve fazla yan dalın yazın cıkarılmamasını gördüm.Birde ceviz forumun da bir sayfada amerikada yapılan bir araştırmayı takip ettim neredeyse budamanın hiç bir faydası yok diyip çıkmışlar kalite hariç.Bana mantıklı gelen şeyler olmadı desem yalan olur ancak yinede sizin tecrübeleriniz bizi ikilemden kurtaracaktır.Bana mantıklı gelen şeylere gelince de ilk katın tacında olan yan dal sayısının ne kadar az olursa herhangi kırılma tehlikesindede göreceğimiz zararın o miktarda artması kısaca şöyle düşünmüşler 10 dalın 1 ini kaybetmek 4 dalın 1 ini kaybetmekten daha iyidir bu ve güneş ışıgının su kaybına ve verime olan etkisi topragın ve suyun daha efektif kullanımı bu konularda haklı yanları çok olduğu gibi geldi bana ama bu arada anaçlarının paradox oluşunu ve bu nedenle daha güçlü ve gelişmiş agaçlarının olduğunu atlamak istemem bu konuda görüşlerinizi merak ediyorum.Saygılar.

ykaya194
05-12-2014, 10:32
Sayın ykaya194, evet bizim de 2011 Aralık ayında açık kök olarak dikildi. Bunlar Fernor çeşidi. Chandler'a göre daha dik gelişiyor. Budamalarını kendim yaptığım için acemiliğin de etkisiyle 2. yaz hem boya hem de yan dala giden ağaçlar olmasına rağmen bunların yan dallarını kesmedim ve liderle eşit boyda büyüyüp göble şeklini aldılar. Bu göble şekli sık dikim için en tehlikeli durum, düzeltmeye çalışıyorum.

Sizin enine gelişim göstermiş olmaları, haziran ayında tepe vurup dallandırmış olmanızdan kaynaklı olabilir mi ? Yanılmıyorsam çok uzamasınlar diye Haziran da tepe vurmuştunuz bazılarına. Siz 2. katı nasıl oluşturacaksınız? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Aralık ayında açık köklü dikim yapmış olmanız size bir yıl kazandırmış oldu. Zamanım müsait olsaydı bende aralıkta dikmeyi tercih ederdim.

1. yılını tamamlayan fidanlara yazın şekilsiz uzayan bazı dalların uç alma ile uzamasını durdurup ve bazı dik giden yan dallara da ağırlık asarak yana doğru eğmemin dışında hiç bir işlem yapmadım. 2. yılında yani geçen şubat ayında 1. kat budamasını yaptım. Budama yaparken gerek okuduğum ve izlediğim kaynaklardan gerekse dostlarımdan edindiğim bilgiler doğrultusunda lider artı 4-5 yan dal bırakarak budama yapmaya çalıştım ve sonucunu olumlu yönde nispeten aldım sayılır. Budama yaparken sert budama yapılan dalın daha iyi geliştiği prensibine uymaya çalıştım. Aynı prensibe uyarak 2. kat oluşumunu da 1. katın 80-100 cm yukarısından yapmayı planlıyorum.

Sizin bahçenizin çit dikim oluşunu dikkate alırsak, sıra aralarına bakan kısımların budamasını sıra üstüne göre daha sert yaparsanız hem sıra arası yönünde yan dal gelişimini teşvik etmiş olursunuz hemde dikine giden dallara gelişimi esnasında işlem yapma olanağı elde edersiniz (ağırlık asarak yana eğme gibi). Bahçeniz önümüzdeki yıl 4. yılına girmiş olacak dolayısıyla artık son şekil budaması yapmış olacaksınız. İlk başlarda yapılan budama hatalarının telafisi daha sonra çok zor oluyor.

Birde ceviz forumun da bir sayfada amerikada yapılan bir araştırmayı takip ettim neredeyse budamanın hiç bir faydası yok diyip çıkmışlar kalite hariç.

Sayın doğaşk60

Bilindiği üzere şekil budaması ve ürün budaması gibi iki çeşit budama vardır.
Şekil budaması yapılmayan ağaç dengesiz büyür, bilhassa kapalı bahçelerde farklı boy ve büyüklükte ağaçlar oluşur ki bunu hiç kimse istemez dolayısıyla budamanın faydası yoktur demek bana pek mantıklı gelmiyor. Ürün budaması ise nasıl olmalı, bu uç budaması yaparak mı veya yalnızca kurumuş ve üst üste gelen dalları almak suretiyle yapılmalıdır konusu tartışılabilir.

hazerhan
05-12-2014, 13:04
binkere maşallah.....

doğaşk60
05-12-2014, 13:42
sayın ykaya194 öncelikle görüş belirttiğiniz için teşekkür ederim evet size mantıklı gelmeyen söz de (neredeyse budamanın bir faydası yoktur diyip çıkmışlar) evet zaten belirttiğim gibi neredeyse dememdeki maksat kurumuş ve birbirine sürten dalların alınması zarar görmüş ve kırıldığında da diğer dallara zarar verebilecek dalların alınması yoğun gölge oluşturan dalların alınması kaçınılmazdır.bunu belirtip detayına girmediğim için affedin zaten aksi benim tarafımdan da mantıklı değil.aslında bu araştırmada değinilen ağır budama idi ben burasını atladım sanırım düzelteyim şöyle derler :hafif budamanın ve hiç budamanın yapılmadığı ağaçlarda (özellikle sık dikimde) verim aşağı yukarı aynı iken ağır budamanın yapıldığı ağaçlarda hayli düşük.benim de zaten değinmek istediğim konu şekil amaçlı değil verim diye adlandırdığımız budama ki beni ikilemde bu bırakmıştır.sayın Lilium dan görüşlerini istememdeki sebep de budur.peki bu konuda mantıklı gelmiyormu sizce:

Bana mantıklı gelen şeylere gelince de ilk katın tacında olan yan dal sayısının ne kadar az olursa herhangi kırılma tehlikesindede göreceğimiz zararın o miktarda artması kısaca şöyle düşünmüşler 10 dalın 1 ini kaybetmek 4 dalın 1 ini kaybetmekten daha iyidir bu ve güneş ışıgının su kaybına ve verime olan etkisi topragın ve suyun daha efektif kullanımı bu konularda haklı yanları çok olduğu gibi geldi bana ama bu arada anaçlarının paradox oluşunu ve bu nedenle daha güçlü ve gelişmiş agaçlarının olduğunu atlamak istemem bu konuda görüşlerinizi merak ediyorum.Saygılar.

alıntı yapmayı beceremedim kusura bakmayın ve bu araştırma ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları kısmının 57. sayfadaki 1699 nolu sayın karabuz un paylaştığı mesaj da linki var incelemenizi tavsiye ediyorum.Saygılar.

ykaya194
05-12-2014, 16:10
sayın ykaya194 öncelikle görüş belirttiğiniz için teşekkür ederim evet size mantıklı gelmeyen söz de (neredeyse budamanın bir faydası yoktur diyip çıkmışlar)

Bana mantıklı gelen şeylere gelince de ilk katın tacında olan yan dal sayısının ne kadar az olursa herhangi kırılma tehlikesindede göreceğimiz zararın o miktarda artması kısaca şöyle düşünmüşler 10 dalın 1 ini kaybetmek 4 dalın 1 ini kaybetmekten daha iyidir bu ve güneş ışıgının su kaybına ve verime olan etkisi topragın ve suyun daha efektif kullanımı bu konularda haklı yanları çok olduğu gibi geldi bana ama bu arada anaçlarının paradox oluşunu ve bu nedenle daha güçlü ve gelişmiş agaçlarının olduğunu atlamak istemem bu konuda görüşlerinizi merak ediyorum.Saygılar.

Sayın doğask60

Ceviz yetiştiriciliği ve budama konusu uzmanlık isteyen bir konu, benim bu konuda fazla bir deneyim yok ancak kendi bahçemde edindiğim tecrübelere istinaden yorum yapabilirim.

Şekil budaması mutlaka yapılmalı zira az hata ile geçen şubat ayında bahçemde yaptığım budamadan sonra yaz boyunca gelişimleri gayet düzgün oldu (bahçe sayfamda görselleri var). Bahçem kuzey rüzgarlara açık bir konumda, bir kaç ağaçta dal kırılması oldu fakat onlarda içine kurt girip hasarlı olanlar ve yere sarkan birkaç daldı. Ağaçlarda meyve verimini artırmak amacıyla dallar arasına güneş ve rüzgar girişini engelleyen dalları budayarak seyreltme yapmak bana gayet mantıklı geliyor. Verim kaybının hangi durumda daha çok ulur yani dallar mutlaka seyreltilmeli mi yoksa buna gerek yoktur tezini yorumlamam istenirse bu konuda tecrübem olmadığı için bir yorum yapamayacağım.

Saygı ve sevgiler

Cevizciankara
05-12-2014, 18:16

Merhaba ceviz adam; bahçeme geçen sene damlama yaptım. bahçem 200 m uzunluğunda aşağı ile yukarı arasında 20 m kot farkı var yani biraz eğimli. damlama yaparken ortadan 2 ye böldüm yani yatay 2 kalın 2''lik boru döşedim. ince borular 20 lik denilenden 100 er metre oldu suyu verdiğim zaman aşağıda bayağı basınç oluşuyor. tapaları bile fırlatıyor. tapaları bağ teliyle bağlamak zorunda kaldık. yukarı bakıncada su yok .damlatıcıları iyice kısınca ancak su geliyor.100 metrede 25 damlatıcı takılı .hesabınızı yapınca bence buna dikkat edin. birde ince boruları yukarıdan aşağıya doğru döşedim. acaba yatay döşeseydim daha mi iyi olurdu diye düşünüyorum.

doğaşk60
05-12-2014, 19:12
Sağolun sayin ykaya194 teşekkür ederim.yalnız yalnış anlaşildim ya da
yanlis anlattim.Benim budama şekil budamasi yesil budama ve budama nin faydalari ile ilgili hic bir bilgi talebim yok. Aslinda daha kisa sorabilirdim ama yine de gec degil arkadaşlar benim istedgim sadece sayin Lilium un bahsettiğim araştırma ve sonuclari ile görüş ve yorumlaridir ayrıca mesajlarimi cok iyi inceleme nizi rica ediyorum.sayin karabuz un paylastigi linkin de cok iyi incelenmesi gerektigi .Sayın ykaya194 özellikle de sizin gibi benim gibi yeni formulaone gibi bahçesi olan arkadaslarin inceleme si ve iyi düşünmesi cok iyi anlayarak tartarak gözden geçirmesi gerektigine inaniyorum.tabi uygulayın öyledir demiyorum her şey herkesin kendi elinde herkese başarılar saygılarımla.

Lilium
06-12-2014, 02:09
tepe kesimini fazla yuksekten pişkinliği az olan yerden kesmek te liderin geri kalmasına sebep midir.

Hayır bu sebep değildir, liderin yan dallara nazaran daha yüksekten kesilmiş olması gerekli ve doğrudur, Şayet yandallar liderliği almışsa siz lideri ne kadar yüksek keserseniz kesin yandallar liderliği kolay kolay vermeyeceklerdir ağacı serbest kendi haline bırakırsanız zamanla yıllar sonra lider liderliği alabilir fakat bu seferde ağacınız goble şeklini almış olur hatalardan dönülmesi yıllar alır ve zor olur ürün kaybın olur yıl kaybın olur.
Sizin ifade ettiğiniz durumda böyle bir durum varsa yani yan dallar liderliği almışsa lideri aşağıdan vurmak lideri daha çok durdurur, burda yapacağımız durum yandallara müdehale etmektir yani onları biraz durdurup onlardaki göz sayılarını düşürüp liderdeki gözlere enerjiyi besini yönlendirmektir, her ne kadar kesilen daha fazla sürgün veriyor sürüyor görünsede bu güçlü yani liderliği almış dallarda görülür bu sizi aldatmasın, söylerken ne diyoruz kestiğin dal bırakacağın daldan kalın olmamalıdır ifadesini düşünürsek doğru olduğunu göreceğiz, liderliği eline geçirmiş bir dalı durdurmak adına kestiğimizde güçlü kuvvetli filizler verdiğini görülecektir bu güçlü filizler dalın geliştiğini göstermez takip edilecek olursa kesilen yerden gerisinin çok kalınlaşmadığı görülecektir.

Şayet yandalınız yok ya da ince zayıfsa liderinizi pişkin yerden veya körpe yerden vurmak çok bir fark yaratmayacaktır yan dallardan yüksek vurulması yeterli olur diyeceğim ama bu yan dalların ne kadar zayıf ne kadar kuvvetli olduğuyla ilgilidir, yani liderliği alacak bir durumları varsa onlarada müdahale edilmelidir bu budayıcının görüş ve değerlendirmesine göre oran belirlenir.

lidere rakibliğin sebebi olarak zayıf uç dalın kesimlerinin oldugunu ve fazla yan dalın yazın cıkarılmamasını gördüm.

Bu söyleminiz bir iki yıllık fidanlar içinse kısmen haklısınız, fidanı ikinci yıl tepe vurması boyuna getirebilmek için rakip olacak dallar alınır alınır ama bunlar takip edilir erken dönemde alınır haziran ayına kadarki herhangi bir zaman diliminde alınır illa haziran beklenmez ve en az yara vererek yapılmalıdır,

Örneğin; fidan iki liderli olarak gidiyor siz ikisini de bırakırsanız tepe vurulacak boya gelemeyebilir tepe vurması ikinci yıla sarkar taçlandırma için bir yıl kaybedersiniz, bunun birinin alınması doğru fakat siz bunu almakta geç kalırsanız ve geç alırsanız yara kesilen yer büyüyecektir dolayısıyla fidan yarayı kapatmaya çalışırken kalanı da gelişip boyda atamayacaktır, işte böyle zamansız bir kesim yaparsanız yazın fazla dal çıkarılmamasının doğru sözü doğrulanmış olur.

Şayet söyleminiz de 2-3-4 yaşlardaki fidanlardan yazın yan dal çıkarmasından bahsediyorsanız bunlardan yazın yandal kesinlikle çıkarılmaz. Gereken budamalar ilkbaharda yapılır bir daha fazla müdahale edilmez dipten çıkan sürgün varsa bunlar temizlenir ve erken dönemde temizlenir parmak kalınlığına geldikten sonra almak üstte yazdığım etkileri gösterir.

Birde ceviz forumun da bir sayfada amerikada yapılan bir araştırmayı takip ettim neredeyse budamanın hiç bir faydası yok diyip çıkmışlar

Budamanın hiç bir faydası yok söylemi doğru değil, bu sakın bir cümlenin içinden alınmış bir cümle olmasın? hani bazen bir şeyler söylerken şunu yapmazsan bunu yapmazsan budamanın da hiç bir faydası yok gibi bir cümle olmasın.

Bana mantıklı gelen şeylere gelince de ilk katın tacında olan yan dal sayısının ne kadar az olursa herhangi kırılma tehlikesindede göreceğimiz zararın o miktarda artması kısaca şöyle düşünmüşler 10 dalın 1 ini kaybetmek 4 dalın 1 ini kaybetmekten daha iyidir

Sadece dal kırılmasına odaklanırda düşünürsek doğru. Tabi ki, 10 daldan birini kaybetmek ağaça daha az etki yapar 4 daldan 1 nin kırılmasın etkileri fazla olur

Ya, 10 dalın ağacın içine giremeyek güneşi ağacın içine giremiyecek rüzgarın etkilerine içine girmeyen güneşten dolayı meyva gözü oluşturamayacağına odaklanırsak ne olur.
İşte budamanın önemi gereği burada daha iyi belirgenleşiyor, budamanın bir amacıda kırılmacak yandallar oluşturarak güneşin rüzgarın girmesini sağlamak verimi arttırmak.

hafif budamanın ve hiç budamanın yapılmadığı ağaçlarda (özellikle sık dikimde) verim aşağı yukarı aynı iken ağır budamanın yapıldığı ağaçlarda hayli düşük.

Burada ifade edilmeye çalışılan tam ifade edilememiş, bir çok anlam çıkabilir.

Hafif budamanın ve hiç budamanın yapılmadığı genç ağaçlarda verim aynı olabilir, gayet normal. Açıklamasını da şöyle yapayım, Genç ağacı buda ya da budama onun vereceği yani bakabileceği ürün bellidir bakabildiğini bakar bakamadığını zaten döker, bunun sık dikimle ilgisi yoktur seyrek dikse de aynı olur bu ibareyi koymaları anlamsız.
Onbeş yıllık sık dikim bir bahçeden gözlem yapıp verim aynı diye yazsaymışlar söyleyeceklerim farklı olurdu.

Ağaç gençken Budama verim için yapılmaz. Ağaçı bir an önce istenen yükseklikte taç oluşturmak geliştirmek kalıcı dengeli güneşi rüzgarı alan dalları oluşturmak ve meyvaya yatırmaktır. Meyvaya yatırdıktan sonra hafif dengeli budamalarla verimi arttırmaktır.

Ağır budamanın yapıldığı ağaçlarda hayli düşük olması kaçınılmaz bir sonuç ki, buda doğrudur, Bazı arkadaşlara bunu anlatıyor anlatıyor anlatamıyorum, yok efendim ben budamayla ağaç taç yapısını küçük tutarım diyenlere tutamayacaklarını çok defalar yazdım işte burada da aynı şey söyleniyor verim düşük,
Basitce tekrar izah edeyim, istenilenden fazla kesim yani ağaca fazla müdahale ağaca dinclik verir filiz çalışmasını sürgün çalışmasını arttırırken meyva tutumunu düşürür meyva dökümü yaşanır dolayısıyla meyva verimi az olur. Tespit doğrudur.

57. sayfadaki 1699 nolu sayın karabuz un paylaştığı mesaj

57 ci sayfada sayın karabuzun mesajını göremedim. Mesajı almak için Mesaj numarasına tıklayın ve linki kopyalayıp yapıştırın.

doğaşk60
06-12-2014, 09:43
Sayın Lilium zaman ayırıp değer li bilgilerinizi aktardığıniz icin cok cok teşekkür ederim.Ağır budama hakkindaki son paragraf benim icin cok önemliydi onun dışındaki konularda yanlış anlattigim ilkbahar yerine yaz demem oldu.Şekil budamasi konusunda cok bi sıkıntım yok kararsız kaldığım bir konu dışında oda 2m lik 3. yazına giren agaclarimi 30 mart zarari sonucu asi yerinin 15 20 cm gibi üzerinden kesmistim.Bu fidanlar kuvvetli bi gelişim gösterdiler ve 80 90 cm den sonrada yandal yaptılar benim buradaki sıkıntım su bu yandal lar dik acili ben simdi bu dik acili yandal lari küllanmalimiyim yoksa çıkarmalımiyim, saygılarımla.

doğaşk60
06-12-2014, 09:54
Sayin Lilium bahsettiğim paylaşım bu linkte http://cestanislaus.ucanr.edu/files/188306.pdf.

Safranlı
06-12-2014, 12:15
dostlarım...
ne olacak bu toprak aşkımız...
eldeki her karış toprağa bir şeyler ekmeye çalışıyoruz...
aslında annem üzerinden hisseli olan çok kıymetli bir yerimiz var...
köyün içinde tam bir arsa vasfındadır
etrafında villalar ve binalar çoğalıyor..
ama biz ileride arsa olacağı kesin olan bu kıymetli deniz manzaralı arazimize
ikinci ceviz bahçemizi kurmaya karar verdik..
önceki dört dönümdü bu yaklaşık altı dönüm...
inşallah güzel bir bahçe kurmak kısmet olur...

Safranlı
06-12-2014, 12:19
resimleri yüklemeye çalıştım..

Safranlı
06-12-2014, 12:22
ağaçları 7x7 düşündüm
aslında 8x6 da aklımdaydı
ancak arazinin ölçeği tam 7x7 ye göre güzel yerleşti
kenarlardan 3,5 mt çalışma lanı oldu
her yönde eşit bırakıldı
gönyelerini arsanın boylu boyunca aldım

ykaya194
06-12-2014, 12:33
dostlarım...
ne olacak bu toprak aşkımız...
.

Sayın Safranlı,
Kuracağınız ceviz bahçesinden elde edeceğiniz gelirle içerisine bir villa dikersiniz daha sonra ya yüksek fiyatla satar ya da torunlarınıza kalır.:o

Safranlı
06-12-2014, 12:47
valla süper...
bunu hiç düşünmedim..
çok şükür geniş evimiz var..
ama bizi özellikle meyvecilik çok heyecanlandırıyor
akşam sofrada fidanları ve aşıları konuşuyoruz..
toprağı çok seviyoruz
ama yeterli kazanç pek yok gibi..
çünkü araziler parçalı ..
ben şu anda emlak ofisi sahibiyim
inanın toprağın korunmasını her yerin yeşermesini en çok ben istiyorum..
ama rant öyle büyük ki buna kimse dayanamıyor...
bizim buralarda bir daire 250 gibi villa da en az 500 bin gibi satılıyor
yarın öbür gün burada site yapıcaz diyecekleri kesin..
hayırlısı artık..
biz eldeki imkanlar ile toprağa bir şeyler verebilir isek bu bize yetecek...
inşallah fidanları eker iken tüm çoluk çocukları ve yeğenlerimi toplayıp şenlik içinde bayram havasında cevizlerimizi ekmeyi planlıyorum
Allah utandırmasın...
heyecanlıyım çok...

permakültür
06-12-2014, 16:25
Budama hakkında bir soru;

200 ağaçlık chandler bahçemin yaz sonundaki resmini ekledim. Ağaçlar Kasıl 2012 de diktim ama gelişimleri dondan dolayı beklediğim kadarıyla iyi olmadı.

Geçtiğimiz mart ayında tek dal olacak şekilde hepsini budadım ve bu yaz çoğunluğu tek dal şeklinde 2m civarına yaklaştı.

Forumdan okuduklarımdan anladığım kadarıyla bu martta budama yaparken 2 m ve altında olanlarda tepe kesimi yapmadan tek dal şeklinde budamaya devam etmeyi düşünüyorum. 2,5 m üzerinde olanları ise 1.8 m civarından tepe vurumu yapmayı düşünüyorum.

Budama konusundaki deneyimli arkadaşlar planımın doğru olup olmadığı konusunda tavsiyede bulunabilirmi.

2,5 yaşındaki bir ağaçta ilk tepe vurumu anladığım kadarıyla 1.8 m den yapılıyor genellikle, peki tepe vurumu yapılacak ağacın tek dal şeklinde toplam uzunluğu kaç m olmalıdır?

çok teşekkürler

Lilium
07-12-2014, 00:42
Bu fidanlar kuvvetli bi gelişim gösterdiler ve 80 90 cm den sonrada yandal yaptılar benim buradaki sıkıntım su bu yandal lar dik acili ben simdi bu dik acili yandal lari küllanmalimiyim yoksa çıkarmalımiyim, saygılarımla.

Hazır oluşmuş dalları niye çıkarasınız ki, yükseklikleri uygunsa Dik açılı dalları gererek ya da ağırlık bağlayarak açabilirsiniz, aynı zamanda açmayla meyvaya yatırmışda olursunuz.

ykaya194
08-12-2014, 11:06
Budama hakkında bir soru;

200 ağaçlık chandler bahçemin yaz sonundaki resmini ekledim. Ağaçlar Kasıl 2012 de diktim ama gelişimleri dondan dolayı beklediğim kadarıyla iyi olmadı.

2,5 yaşındaki bir ağaçta ilk tepe vurumu anladığım kadarıyla 1.8 m den yapılıyor genellikle, peki tepe vurumu yapılacak ağacın tek dal şeklinde toplam uzunluğu kaç m olmalıdır?

çok teşekkürler

Sayın permakültür,

Fidanları kasım ayında açık köklü olarak dikmiş olmalısınız, eğer doğru ise 2,5 yaşında olmasına rağmen iyi gelişmemiş olmalarını yalnızca soğuk hava şartlarına bağlamamak gerekir. Resimdeki bahçenin görümüne bakarak gereken ilgi gösterilmemiş olduğu kanaatindeyim (sulama, diplerini çapalama, gübreleme vs).

Budama konusunda ne yapmalı dersek, farklı görüşler olabilir. Bence, artık taç oluşumunu sağlamak gerekir dolayısıyla mart ayında 150-180 cm den tepe vurması yapılmalı ki alt kısımlarda yeni sürgün oluşabilsin. Bir sonraki yıllarda ise 1.ve 2. kat taç oluşumu için şekil budamasına devam edersiniz.

Kolay gelsin

formullaone
08-12-2014, 15:20
Sayın ykaya194, sayın permakültür'ün bahçesinin toprak yapısı biraz zayıf görünüyor. Böyle topraklarda bahçeye ve ağaçlara ne kadar iyi bakarsanız bakın, ağaçlar yeterli seviyede gelişmeyebiliyor.

Örnek olarak, aşağıdaki bahçeyi Chandler çeşidiyle kurduk ancak toprağı yukarıda paylaştığım Fernor bahçemizin toprağı kadar güçlü olmadığı için, aynı yaşta olmalarına rağmen ağaçlar yeterince gelişmedi. Böyle durumlarda fazla bir büyüme beklemek yanlış olur. Sanırım en doğrusu, bu zayıf topraklara ceviz dikmemek, ya da yavaş gelişimi kabullenmek.

İlk 2 fotoğrafı yaz başında, son fotoğrafı yaz sonunda çektim. Fotoğraflarda yeterli gelişmiş gibi görünseler de, aslında 3 yaşındaki bir ağaca göre hem gövde kalınlıkları hem de sürgün kalınlıkları ve uzunlukları yetersiz.

ykaya194
08-12-2014, 17:19
Sayın ykaya194, sayın permakültür'ün bahçesinin toprak yapısı biraz zayıf görünüyor. Böyle topraklarda bahçeye ve ağaçlara ne kadar iyi bakarsanız bakın, ağaçlar yeterli seviyede gelişmeyebiliyor.

Sayın formullaone,

Tamda meselenin özüne değindiniz. Bir tarım tv kanalındaki söyleşiyi izlemiştim. Bir grup akademisyen ve fidancıların Amerika'ya yaptıkları bahçe ziyaretindeki sohbette, bir amerikalının "Türkler neden hep verimsiz topraklara ceviz bahçesi kuruyor anlam veremiyorum zira daha fazla verim almak için verimli arazi tercih edilmeli" sözlerine karşılık cevap vermediğini anlatmıştı.
Verimli araziler biraz pahalı olabilir ancak ceviz bahçeleri, hububat ve sebze gibi tek yıllık veya diğer meyve çeşitleri gibi ömrü kısa değil. Dolayısıyla verimli araziden alınacak daha fazla ürün ile aradaki fiyat farkını kısa sürede kapatarak uzun vadeli verimi daha yüksek bahçeniz de olmuş olur. Kıraç topraklarda kurulacaksa, ağaç büyüdüğünde o ağacı yeterli besleyebilecek olan toprağı iyileştirici yöntemler uygulamalı.

Sayın permakültür arkadaşımızın bahçesine gerekli ilgi gösterilmemiş derken paylaştığı o resme bakarak o yorumu yaptım. Gördüğüm olumsuzluklardan birkaçı şöyle. Fidan diplerindeki otlar ile aralardaki otlar aynı derecede kurumuş gözüküyor dolayısıyla uzun süreden beri sulanmamış olabilir. Fidan diplerin zemininde sert bir tabaka oluşmuş sanki hiç çapalanmamış gibi.

Fidan dikiminden sonra iyi bir taç yapısı uluşturabilmek için fidanın kök gelişimini hızlandırmak gerekir bunun için fidan dikimindeki uygulamalar çok önemli. Örneğin; Derin ve geniş fidan çukuru açılması, gübrelemenin yanında leonardit gibi toprak düzenleyicisi, klio gibi su tutucu malzeme ve humik asit gibi besinlerin kökte tutunmasını etkileyici maddeler ile takviye ederek fidanın gelişimini hızlandırabiliriz, bu tarz bir uygulama yapıldığında zaten ertesi yıl boylanmış ve dallanmış olur ki iyi şekil budaması yaparak sağlıklı gelişen bir ağacımız olur.

ykaya194
08-12-2014, 18:47

Sayın formullaone

Önceki mesajımda yazacaktım atlamışım. Zayıp toprak yapısı olan arazilere kurduğunuz bahçeyi ne kadar bakarsak bakalım ağaç henüz fidan iken bile yeterli büyüyemiyorsa, ileride verim alınacak büyüklüğe ulaştığında acaba ağaçtan yeterli verim alabilirmiyiz veya meyvesi içini tam olarak doldurabilecekmi gibi riskleri de kabullenerek arazi seçimini ona göre yapmalıyız derim.

formullaone
08-12-2014, 19:22
Sayın formullaone

Önceki mesajımda yazacaktım atlamışım. Zayıp toprak yapısı olan arazilere kurduğunuz bahçeyi ne kadar bakarsak bakalım ağaç henüz fidan iken bile yeterli büyüyemiyorsa, ileride verim alınacak büyüklüğe ulaştığında acaba ağaçtan yeterli verim alabilirmiyiz veya meyvesi içini tam olarak doldurabilecekmi gibi riskleri de kabullenerek arazi seçimini ona göre yapmalıyız derim.

Haklısınız,iklim ve çeşit seçimi bir tarafa,arazi seçimi en önemli başlangıç faktörü. Bizim hem zayıf hem de güçlü toprak yapısında bahçemiz olması, bu durumu daha iyi analiz etmemi sağlıyor. Verimsiz ve suya uzak 100 dekar araziye dikim yapmaktansa, verimli ve suya yakın 20 dekar araziye dikim yapmak daha mantıklı. En azından yaptığınız masrafın ve emeğin karşılığını alma konusuna daha garanti olarak bakabilirsiniz.

Kıraç topraklarda ceviz güçlü gelişemeyeceği için çabuk meyveye yatıp çalılaşıyor. Ağaç küçük bir taç yapısı ve tamamen meyve gözüne bürünerek büyümesi duruyor. Bir kaç yıl içinde de hızlı bir şekilde yaşlanıyor. Bu üzücü durumu gezdiğim bir kaç terkedilmiş bahçede gördüm.

Lilium
08-12-2014, 23:33
Bir tarım tv kanalındaki söyleşiyi izlemiştim. Bir grup akademisyen ve fidancıların Amerika'ya yaptıkları bahçe ziyaretindeki sohbette, bir amerikalının "Türkler neden hep verimsiz topraklara ceviz bahçesi kuruyor anlam veremiyorum zira daha fazla verim almak için verimli arazi tercih edilmeli" sözlerine karşılık cevap vermediğini anlatmıştı.

Bizde ise bazı üstatlar ceviz toprak seçici değil deyip ya da bu sözü vatandaşa bu şekilde empoze ederek benimsettiler.

Tamam, ceviz çok toprak seçici değil ama killi taban topraklarda da seçici diyebiliriz, böylesi topraklartda yetiştiricilik hele ki, büyük kapama bahçeler kurmak büyük bir risk,

Ben onu bunu çok bilmem büyüklerimizden duyduğumuz öğrendiğimiz bahçe kurulacak yer derin humuslu geçirgen toprak olmalı, yıllık bitkiler 30-40 cm topraklarda olabilir, hangi ağaç olursa olsun kil kireç taban olan arazilerde derinlik mesafelerine göre 4 ila 10 en fazla 12 yıl içinde ağaçlar ömür yıllarını tayin ederler. Bazı üstatların fidan satma uğruna hiç olmayacak topraklara bahçe kurdurmalarını hayretlerle izliyorum, hatta bizim sitemizde de var, olmaz diyeceğim ama olmayacağını belgelemeyince söylemde havada kalıyor, bazen böyle bir şeyler yazdığımda felaket tellalı oluyorum , o nedenle çok karışmaya gelmiyor yap, gör, yaşa, mantığını tercih ediyorum.

Geçenlerde internette şimdi hatırlayamadığım bir yerde bulduğum bir fotoğrafı paylaşıp paylaşmama konusunda çok düşündüm Fotoğraftakiler bana hiç yabancı gelmediler, fotoğraf beni yanıltmıyorsa fotoğraf renginde bir oynama olmadıysa böyle bir toprakta ceviz olması mümkün değil.
İnşallah ben yanlış görmüşümdür de yanılırım.

529097

formullaone
09-12-2014, 01:56
Paylaştığınız resimdeki toprak yapısına aynı benzerlikte bir bahçe gezmiştim Sayın lilium, 4 yaşında denilen ağaçlar 1 metre boy yapıp durmuş. Bu toprak en fakir ve geçirimsiz olan toprak.

Paylaştığım 2. resimde de toprağın ne kadar zayıf olduğunu görüyorsunuz. % 75 kum-%7 killi bir yapısı var. Organik madde hiç yok. Bol gübre, su ve iyi bakımla bile zar zor büyütüp belli bir boya getirmeye çalışıyoruz. Tek tesellimiz, toprağın derin olması ve taban suyu olmaması. Biliyorum ki eğer yeterli boya ulaştıramazsak,öylece kalırlar ve büyümezler.

Demek istediğim, eğer üreticiler bahçelerinde birazcık olsun umut ışığı görüyorlarsa, bütün güçleriyle topraklarını organik maddece zenginleştirip ağaçlarını büyütmeye baksınlar. Çünkü böyle zayıf topraklar asla ihmal ve hata kabul etmiyor. Her yönüyle bakımın mükemmel olması lazım.

Diğer taraftan bütün bakımlarını en iyi şekilde yaptıkları halde ağaçları ilk 2-3 yıl hiç gelişmediyse, işe devam etme konusunda oturup yeniden düşünmelerinde yarar olacaktır.

Lilium
09-12-2014, 02:26
Paylaştığım 2. resimde de toprağın ne kadar zayıf olduğunu görüyorsunuz. % 75 kum-%7 killi bir yapısı var. Organik madde hiç yok. Bol gübre, su ve iyi bakımla bile zar zor büyütüp belli bir boya getirmeye çalışıyoruz. Tek tesellimiz, toprağın derin olması ve taban suyu olmaması. Biliyorum ki eğer yeterli boya ulaştıramazsak,öylece kalırlar ve büyümezler.

Böylesi topraklar bir şekilde organik maddece zenginleştirilebilir, takviye gübrelerle beslenir, taban ve killi kireçli topraklar epey zor.

Gördüğüm kadarıyla araları boş korunga ekmeyi düşünmedin mi?

Safranlı
09-12-2014, 11:06
dostlar bizler yalova da oldukça verimli araziler üzerindeyiz..
bazen minik bahçenin bir yerinde başka bir yerinde başka verim alındığı oluyor..
toprak yapısı gerçekten çok önemli...
bende dahil deli gibi organik maddeyi artırtırmayı çalışan dostlarımız çok çok emek ve para harcamak zorundalar
ve bunun ekonomik dönüşünü ve maliyet analizini iyi yapmak gerekir
bizim bilmediğimiz kadar eski tarihten beri oluşan bol aluvyonlu toprağı bizlerin sağlaması imkansız gibidir
binlerce yılda olusabilen avantajlı arazilerin yanında çorak arazilerin sürekli masraf edilerek iyileştirilebilmesi çok zordur ...
bende sürekli organik kompost,enzim.leo..vb çabalarıma rağmen topragın belki 20 cm mesafesine ulaşabiliyorum...
derinliklerdeki yapıyı değiştiremiyorum...
her türlü ziraat yatırımı yapacak dostlar
en çok doğru arazinin alınmasına dikkat etmelidirler
bunun yoluda basit..
köy kahvesinde oturursun ve köylünün en çok işlediği gözü gibi baktığı arazileri anlarsın...
binlerce yıldır en verimli araziler zaten en çok işlenenlerdir..
mera kabilinden köylünün ayak basmadığı ve traktörün girmediği yerlerden almak doğru olmaz diye düşünüyorum

formullaone
09-12-2014, 13:59
Böylesi topraklar bir şekilde organik maddece zenginleştirilebilir, takviye gübrelerle beslenir, taban ve killi kireçli topraklar epey zor.

Gördüğüm kadarıyla araları boş korunga ekmeyi düşünmedin mi?

Sayın lilium bizimki orman yeri olduğu için kanunen geçen seneye kadar yasaktı. Şimdi yem bitkisi ekmek serbest oldu ama biz düşünmüyoruz artık. Böyle temiz görmeye alışmışız sanırım.

ykaya194
09-12-2014, 16:11
binlerce yılda olusabilen avantajlı arazilerin yanında çorak arazilerin sürekli masraf edilerek iyileştirilebilmesi çok zordur ...
bende sürekli organik kompost,enzim.leo..vb çabalarıma rağmen topragın belki 20 cm mesafesine ulaşabiliyorum...
derinliklerdeki yapıyı değiştiremiyorum...

Alıntıya ilave yapayım. Hadi diyelim_ki çorak arazinin fidan çukurlarını organik ve diğer besin maddeler ilave ederek toprağı zenginleştirdin. 8-10 yıl sonra ağacın saçak kökleri 5-6 metre sağa sola uzayacak, ağaç asıl bu köklerden alacağı besin ile kendini ve meyvesini besleyecek. Dolayısıyla bu kadar geniş alanın toprağı nasıl zenginleştirilecek. Hiç bir fidancı ve kendini uzman sanıp farkındalık yaratmak isteyen bazıları atıp tutarken bu durumdan hiç bahsetmiyor..

seayden
09-12-2014, 21:19
İbrahim Balkal tarafından Kalifornya'da çekilmiş ve youtube'a yüklenmiş üç videoyu bir solukta izleme imkanım yeni oldu. Özellikle 3.videodaki bilgileri ve ceviz bahçesini hayretle izledim. ağaçların büyüme hızları ve verimleri bizim 2 katımız. Bize gönderdikleri chandler lar 2. kalitemi yoksa :) Kalbime şüphe düştü.
Sık dikim tercih nedenini de çok güzel açıklamışlar.
Bahsedilen yeni çeşitler Türkiye'ye ne zaman gelir acaba?

Selamlar.

1. bölüm
ABD CEVİZ İZLENİMLERİ | 1. BÖLÜM - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=W04cGLeJEV0)

2.Bölüm
ABD CEVİZ İZLENİMLERİ | 2. BÖLÜM - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=gnz8JmEV2_E)

3.Bölüm
ABD CEVİZ İZLENİMLERİ | 3. BÖLÜM - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=bDzpt5j_9HY)

ahmettugrul55
09-12-2014, 22:04
parodox anaç konusu bu video da çok dikkatimi çekti.
Elma,armut , kiraz v.b. meyvelerde standart bodur yarı bodur anaçlar varken biz hala çetin ceviz dikip ona yapılan aşılarla fidan üretme yolundayız.
bir chandler bahçe düşünün : bahçe de ağaçların üstü standart chandler ama altlık lar çetin ceviz.kimi güçlü kimi zayıp yapıda anaçlar.
Neden tek standart bir anaç oluşturmak için hala parodox anaç benzeri yerli bir çeşit üretilmiyor?çok mu zor klon anaç üretmek.doku kültürü ile çoğaltmak.
bu bizim bilim adamları yurt dışından chandler getirmekle bu işin kolayını şeçiyorlar.
kendi anacımızı bir an önce üretmeliyiz.çok şey istedim galiba , onu da yurt dışından getirirler artık.Sanırım chandler ı getirirken pradox u gümrükten mi geçiremediler?

Lilium
10-12-2014, 00:02
İşin püf noktası sonunda söylenmiş. Niye ovalara değilde bayırlara ekiyorsunuz.

İşte benim yıllardan beri kafama takılan söylesem de kaale alınmayan bir cevabı ingiliz verince kıymete biniyor, yinede kendilerine teşekkür ederiz belki kafamız dank ederde dinleriz..

Şimdi sormak istiyorum, Kime soracağımı bilmiyorum ama onlar kendilerini bilirler,

Neden dağı bayırı killi kireçli taban topraklara orman arazilerine ceviz diktirdiniz ya da önerdiniz? idealistliğiniz sadece para kazanmakmı? sizin idealistliğiniz ziraat mühendisliğiniz sadece para kazanmakmıdır? Her şey paramı? Biraz vijdanınız varsa bu soru karşısında alın şapkanızıda biraz düşünün. İnsanların geleceğiyle umuduyla emeğiyle bu kadar oynanmayacağını anlayın artık...

permakültür
10-12-2014, 12:17
Sn Ykaya194, Sn formullaone ve Sn Lilium;

Cevaplarınız için teşekkürler. Bahçeyi oluştururken farklı nedenlerden dolayı büyük bir acemelik yaparak 2012 ekim ayında agaçları tüplü olarak diktim, haliyle ilk kış 20% oranında ağacım kurudu, geri kalanın gelişimi ise genel olarak iyiydi ortalama 1,5 m boylarına yaklaşmışlardı fakat 2013 yazında sulamayı eylül başında kestim ve ağaçlarım kasım ayındaki ilk donlardan etkilendi. 2014 bahar aylarında hemen hemen tüm ağaçalarıma 40-50 cmden tepe vurumu yapmak zorunda kaldım. Gönderdiğim resimlerdeki ağaçların çoğu 2014 Martından yaza kadar uzadılar denilebilinir. Bahçenin boy ortalaması sanırım 1,5 -2m arasında.

Bilgi amaçlı toprak analizini ekliyorum. En büyük sıkıntım PH ın yüksek olması, bu nedenle her son bahar agaçların izdüşümlerini olabildiğince doğal gübreleme yapmaya çalışıyorum. İlk dikerken her ağaç için yarım kilo toz kükürt kullanmıştım, bu baharda her ağacın iz düşümlerine en az birer kilodaha kullanmayı düşünüyorum. (bunların dışında suni gübre/ilaç kullanmıyorum)

Bu yıl sulamayı 10 ağustosta kestim ve bahçeyi kasım başında gezdiğimde ağaçlar henüz 20% oranında yapraklarını dökmüşlerdi ve sararmışlardı. Umarım donlar gelinceye kadar tamamen uykuya yatmışlardır. Henüz gidip gezemedim.

İlgi ve alaka konusunda haklısınız, sadece haftasonları bahçeye gidebiliyorum ve başka nedenlerle istediğim kadar ilgilenemedim. Çapalama için adam kiralıyorum sene 2 kere bahar ve yazın. fakat kendiniz adamlarla çalışmayınca istediğiniz verimi alamıyorsunuz. Bu sene daha fazla vakit ayırmaya çalışacağım.

Budama tavsiyenizi dikkate alıp 1,8 m üzerinde olan fidanların hepsinde tepevurumu yapacağım. Tepe vurumunda 1,6 m nin altına inmeyi düşünmüyorum, ağaçların çok aşağıdan taçlanması ilerde sıkıntı yaratabilir.

Umarım 2015 yazında çok daha güzel resimler paylaşabilirim.

Paylaşımlarınız için çok teşekkürler.

Son bir soru eklemek istiyorum, toprağımdaki PH dışındaki diğer sıkıntı ZN (çinko) nun az olması. Topraktaki çinko miktarını artırmak için doğal çinko kaynağı olarak ne kullanabilirim?

vasces
15-12-2014, 16:52
Sn Ykaya194, Sn formullaone ve Sn Lilium;

Cevaplarınız için teşekkürler. Bahçeyi oluştururken farklı nedenlerden dolayı büyük bir acemelik yaparak 2012 ekim ayında agaçları tüplü olarak diktim, haliyle ilk kış 20% oranında ağacım kurudu, geri kalanın gelişimi ise genel olarak iyiydi ortalama 1,5 m boylarına yaklaşmışlardı fakat 2013 yazında sulamayı eylül başında kestim ve ağaçlarım kasım ayındaki ilk donlardan etkilendi. 2014 bahar aylarında hemen hemen tüm ağaçalarıma 40-50 cmden tepe vurumu yapmak zorunda kaldım. Gönderdiğim resimlerdeki ağaçların çoğu 2014 Martından yaza kadar uzadılar denilebilinir. Bahçenin boy ortalaması sanırım 1,5 -2m arasında.

Bilgi amaçlı toprak analizini ekliyorum. En büyük sıkıntım PH ın yüksek olması, bu nedenle her son bahar agaçların izdüşümlerini olabildiğince doğal gübreleme yapmaya çalışıyorum. İlk dikerken her ağaç için yarım kilo toz kükürt kullanmıştım, bu baharda her ağacın iz düşümlerine en az birer kilodaha kullanmayı düşünüyorum. (bunların dışında suni gübre/ilaç kullanmıyorum)

Bu yıl sulamayı 10 ağustosta kestim ve bahçeyi kasım başında gezdiğimde ağaçlar henüz 20% oranında yapraklarını dökmüşlerdi ve sararmışlardı. Umarım donlar gelinceye kadar tamamen uykuya yatmışlardır. Henüz gidip gezemedim.

İlgi ve alaka konusunda haklısınız, sadece haftasonları bahçeye gidebiliyorum ve başka nedenlerle istediğim kadar ilgilenemedim. Çapalama için adam kiralıyorum sene 2 kere bahar ve yazın. fakat kendiniz adamlarla çalışmayınca istediğiniz verimi alamıyorsunuz. Bu sene daha fazla vakit ayırmaya çalışacağım.

Budama tavsiyenizi dikkate alıp 1,8 m üzerinde olan fidanların hepsinde tepevurumu yapacağım. Tepe vurumunda 1,6 m nin altına inmeyi düşünmüyorum, ağaçların çok aşağıdan taçlanması ilerde sıkıntı yaratabilir.

Umarım 2015 yazında çok daha güzel resimler paylaşabilirim.

Paylaşımlarınız için çok teşekkürler.

Son bir soru eklemek istiyorum, toprağımdaki PH dışındaki diğer sıkıntı ZN (çinko) nun az olması. Topraktaki çinko miktarını artırmak için doğal çinko kaynağı olarak ne kullanabilirim?

İbrahim Balkal tarafından Kalifornya'da çekilmiş ve youtube'a yüklenmiş üç videoyu bir solukta izleme imkanım yeni oldu. Özellikle 3.videodaki bilgileri ve ceviz bahçesini hayretle izledim. ağaçların büyüme hızları ve verimleri bizim 2 katımız. Bize gönderdikleri chandler lar 2. kalitemi yoksa :) Kalbime şüphe düştü.
Sık dikim tercih nedenini de çok güzel açıklamışlar.
Bahsedilen yeni çeşitler Türkiye'ye ne zaman gelir acaba?

Selamlar.

1. bölüm
ABD CEVİZ İZLENİMLERİ | 1. BÖLÜM - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=W04cGLeJEV0)

2.Bölüm
ABD CEVİZ İZLENİMLERİ | 2. BÖLÜM - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=gnz8JmEV2_E)

3.Bölüm
ABD CEVİZ İZLENİMLERİ | 3. BÖLÜM - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=bDzpt5j_9HY)

KöyTV nin videoları gerçekten faydalı her ne kadar bazı yerlerde acre, pound gibi hesapları tam çevirememiş olsa da, arkadaşlar faydalı çalışmala yapmışlar.

Lillium abimizin toprak konusundaki yorumlarını biliyoruz ama bu konuda videolarda düzgün soru sorulmamış maalesef. Mesela örnek toprak analizlerini oradan göstermiş olsalardı gerçekten çok faydalı olurdu. Benim çıkardığım özet bu videolardan;

1- Paradox çeşidinin hızlı gelişmesi ve anaç seçilmesinin önemi söz konusu.
2- Toprak ve iklim önemi. Zayıf topraklarda bakımın önemi vurgulanmış. Ancak zayıf topraklarda bu iş olmaz denmemiş. Bir yerde California Universitesinde danışmanlık yapan bayan ilgili zayıf toprakta bakımın ne kadar pahalı olduğundan bahsederken bizim spiker yaprak yiyen geyikle ilgileniyordu.
3- Ortalama 15-20 gün arasında sulamadan bahsediliyor. Verime yatmış ağaçlarda dekara 700 mm ile 1200 mm arasında sulamadan bahsedilmiş.
4- Toprakta dekara 44-68-88 kilo azot itiyacı var deniyor (3 yorumda). 400-600 kilo dekarda ceviz alabilmek için …
5- Yaprak analizinde temmuz başında azotun %2.6-2.7 olması gerekiyor. 2.3-2.4 den aşağı düşmeyecek. 3 ü geçerse azotu azaltıyorlar.
6- Potasyum %1.2 yaprak testi sonucunda olması gerekiyor.
7- Çinko 25 ppm olması gerekiyor yaprak analizinde.
8- Kanserli ağaçlardan bahsedilmiş, ilk videoda yakma metoduyla iyileştirmeye çalıştıklarını anlatıyordu 86 yaşındaki amca.

Sonuç olarak ideal toprak konusu çok karışık bir durum.

Walnut Production kitabındaki iki sayfadan edindiğim özet;
San Francisco Stanislaus county de araştırma yapılan araştırmada ceviz ağaçlarının, toprak çeşitleri içinde "orta derecede ince dokulu tınlı toprakların ince gözenekli killi ve kalın dokulu (gözenekli) kumlu topraklara oranla daha iyi kök ve kuvvetli gelişim sağladığını söylüyor. Tınlı toprakların geçirgenliği (kumlu tınlı, tınlı, silt tınlı, killi tınlı ve silt killi tınlı) orta düzeyde hızlıdan orta düzeyde yavaşa doğru görünüyor.
Tınlı topraklarda toprağın nemi ve yeterli havalanması kök gelişimi ve ağacın büyümesi için önemlidir.

İnce gözenekli killi topraklarda (siltli killi, kumlu killi ve killi) topraklarda havalandırma gözenekliliği sınırlıdır. Gözenekler küçük parçalı olduğu için killi topraklar kumlu tınlı topraklara göre suyu daha sık tutar ve akışkanlığı daha yavaş olur. Bu da topraktaki hava boşluklarının azalmasıa ve oksije difüzeyonunun (yayılmasının) köklere doğru azalması anlamına gelir. Bu da kökün sığ yerde kalması ve oksijenin köke az ulaşmasından dolayı kökün gelişmesini engeller.

Kumlu ve kumlu topraklarda yukarıda sayılan oksijen ve geçirgenlik daha hızlı olmasına rağmen besin oranı daha az olur.

Bunun dışında toprak altı katmanlarının da çok önemi var. Köklerin farklı katmanlar arasında kalması da gelişi durdurduğundan bahsediliyor ki California'nın bazı bölgelerinde bahçelerin kurulmasının önemli sebeplerinden biri de bu.

Konu uzadıkça uzar ama bu konu beni en çok düşündüren konuların başında maalesef. 3 yıl önce işe başlarken 4-5 ziraat mühendisiyle görüştüğümde kumlu killi tınlı, kumlu killi, kumlu tınlı ya çok takılmamam gerektiği söylendi. Bende 30 santimden 2 metreye alınan sonuçlarda 17 ile 37 arasında değişen oranlarda kil var. İki yıldır dip kazanla 70 cm işlem de yapıyorum izdüşümü dışından ancak çok emin olamıyorum.

- Burada bahçe kuran arkadaşlarda kil oranları ne nispetlerde yazabilirlerse gelişimleri karşılaştırmak daha kolay olacak. Yoksa bu sevdadan vazgeçmek mi gerekir bilmiyorum.
- 2 metre açılan çukurlarda ileride bu sorun kalmayacağı garanti edilebilir mi ?
- Mesela 2 metre çukur açtıranlarda ilk 7-8 yılda büyüme hızlı görünüyor ancak sonrasında neler oluyor yorum yapabilecek olan var mıdır ?

Saygılar...

Lilium
15-12-2014, 23:18
Lillium abimizin toprak konusundaki yorumlarını biliyoruz ama bu konuda videolarda düzgün soru sorulmamış maalesef.

Adam sormadan cevap vermiş "Niye ovalara değilde bayırlara ekiyorsunuz" Böyle bir cümle konuşulduysa muhtemelen cevapta verilmiştir bunlar videoda yer almamış nedense ya da ne hikmetse. Buna benzer bir soru daha havada kalmış onda da video bitiyor nedense.

- 2 metre açılan çukurlarda ileride bu sorun kalmayacağı garanti edilebilir mi ?

Ben garanti edemem, şöyle ki, şayet taban geçilememişse, kil kireç oranları yüksekse sorun yaşamak kaçınılmazdır.

- Mesela 2 metre çukur açtıranlarda ilk 7-8 yılda büyüme hızlı görünüyor ancak sonrasında neler oluyor yorum yapabilecek olan var mıdır ?

Taban kil kist kireç olan bir arazide iki metre çukurlar ya da kanallar açılarak ekilse bile kili es geçiyorum kil belki bir şekilde halledilebilinir ama taban geçilememişse 10 bilemedin 15 yıl sonra sorunlarla karşılaşılabilinir.

...

tiryaki
16-12-2014, 11:00
Yukarıdaki 2. nolu videoda bahsedilen Paradox VX211 anacı ile ilgili bir doküman. Biz daha standart paradox'lu fidan görmemişken onlar daha üstün bir türünü bulmuşlar:

VX211, A Vigorous New Walnut Hybrid Clone with Nematode Tolerance and a Useful Resistance Mechanism (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3380502/)

Çamtepe
16-12-2014, 11:30
- Burada bahçe kuran arkadaşlarda kil oranları ne nispetlerde yazabilirlerse gelişimleri karşılaştırmak daha kolay olacak. Yoksa bu sevdadan vazgeçmek mi gerekir bilmiyorum.

Aynen, tecrübeye çalım olmaz. benim bir parselde kil oranı 32% ve buradaki ağaçlar ciddi gelişim sorunu yaşıyor.

Diyelim ki 250 santimden itibaren bir kaya katmanı var. Ne olacak? Ağaçlar da neticede bir çok katlı apartman gibi. Kaç katlı olsun istiyorsanız, temelini o kadar derine götürmeniz gerekiyor. Saksıya ceviz ektiğinizde boyunun uzamamasının bir sebebi de bu yüzden.

Saygılar..

vasces
16-12-2014, 12:56
Aynen, tecrübeye çalım olmaz. benim bir parselde kil oranı 32% ve buradaki ağaçlar ciddi gelişim sorunu yaşıyor.

Diyelim ki 250 santimden itibaren bir kaya katmanı var. Ne olacak? Ağaçlar da neticede bir çok katlı apartman gibi. Kaç katlı olsun istiyorsanız, temelini o kadar derine götürmeniz gerekiyor. Saksıya ceviz ektiğinizde boyunun uzamamasının bir sebebi de bu yüzden.

Saygılar..

Sayın Çampte bende de 3 yıldır yaptırdığım analizlerde 17-38 arasında değişen oranlarda kil var. Mesela ilginçtir 2 metreden aldığım analizde 17 görmüştüm ama 60-90 da aldığımda (aynı yer değil) 30 larda çıkıyor bazı yerlerde. Zaten aşağıdaki linkte ilgili kitabın 41.sayfasının sağ tarafındaki bölümünde bir çok şeyi özetliyor. San fransico'da toprak altı katmanlarının olumsuz etkilerini California'nın belli bölgelerinde (en iyi verim alınan bölgeler) görmüyorlar.

- Bir yandan da şunu düşünüyorum Türkiye'de kil olmayan (az oranda olsa dahi) toprak tabakası var mı bilmiyorum ama bu durumda ceviz ekimi her yerde sıkıntı demek değil midir ?
- 250 cm demişsiniz ama 250 cm e kadar bu kök gider mi ? Sonuçta 1,5 metreye gelmeden yarım elips şeklinde yayılmıyor mu sağa sola doğru ?

Çamtepe
17-12-2014, 10:35
- Bir yandan da şunu düşünüyorum Türkiye'de kil olmayan (az oranda olsa dahi) toprak tabakası var mı bilmiyorum ama bu durumda ceviz ekimi her yerde sıkıntı demek değil midir ?
- 250 cm demişsiniz ama 250 cm e kadar bu kök gider mi ? Sonuçta 1,5 metreye gelmeden yarım elips şeklinde yayılmıyor mu sağa sola doğru ?

Merhabalar

Şu linkte anlatıldığı kadarı ile ceviz kökleri 4.5 mt'ye kadar inebiliyor.

How Deep Do Tree Roots Grow? | DeepRoot Blog (http://www.deeproot.com/blog/blog-entries/how-deep-do-tree-roots-grow)

selamlar

Ç.

acemi_cevizci
26-12-2014, 12:10
gungorsenol sanada merhaba :D

Lilium
26-12-2014, 12:32

Saygılar..

>Sevgili Çamtepe, ne kadar güzel demişsiniz "tecrübeye çalım olmaz" gerçekten tecrübe çalımları yemiyor.

Kaya katmanı deyişinizden kil kist tabasından bahsediyorsanız çok haklısınız bahçemde böyle bir bölge var ve 80-90 cm derinliklerde yedi yıl hiç bir sorun görünmedi hiç bir keyifsizlik yoktu yedinci yıl yaz ortalarında belirti başladı ve iki ağaçım kurudu sekizinci yıl iki ağaçım daha kurudu bu bölgede.

Kepçe sokup alt tabakanın ne olduğunu öğrenmek istedim üstte belirttiğim gibi taban 80-90 cm lerden başlıyordu fidan gelecek yerleri iki ikibucuk metre derinliğinde boydan boya kanal şeklinde açtırdım kist tabaka bitmedi fakat daha değiştiğini gördüm, neyse uzatmayayım söylemek istediğim kök derinlik konusuna değinmişsiniz hazır kepçe varken kuruyan ağaçlarıda alıver dedim ben kepçenin zorlanacağını düşünürken dalmasıyla alması bir oldu,

Gördüklerim, kazık kök kist tabakaya değdiğinde gelişim durmuş yan saçak köklerle yaşama devam etmiş yan saçak köklerinde tabakaya ulaşması sonucu yaşam bitmiş, Kökleri resimleyemedim bahçeye gidersem resimlerim.

Bazı söylemlerde taşlık olan yerler içinde kaya katmanı diye söz ederler her iki söylemi bir birinden ayırmaya çalışalım ikiside aynı şey değil, Örneğin bazı söylemlerde kök kayayı deler ya da deliyor deriz ki doğrudur, köklerden verdiği salkıyla taşı delebiliyor taş taşlık olan bir yerde kil kist ve taban olmayışı kış sularının durmayışı kökede zarar vermiyor dolayısıyla şunuda söylemek istiyorum kil kist kireç ve taban bitki besin elementlerini epsortte ettiği gibi kış sularını da tabanın üstünde tutarak derinlere inmesine mani oluyor ve mantari hastalık kök kanserinden ağaçlar ölüyor.

Kimsenin moralini bozmak istemem ama böyle topraklarda ceviz bahçesi kuranlar er ve ya geç sorun yaşayacaklardırrr.

Efendim ben kanal aştım şu derilikte çukur açtım şu besini bu gübreyi verdim toprağımı işledim gibi söylemler çare değildir derin kanal açarak fidan ekmek bu süreyi biraz uzatabilir (10-15 yıl gibi) kökler tabana değdiğinde iş biter.

Böyle topraklarda sadece fidan çukurlarını derin açtırmak daha da tehlikelidir, suya havuz yapmış olursunuz kış suları burada birikerek ağaçların kurumalarına sebep olur.

sevdamızceviz
26-12-2014, 12:51
Sevgili ceviz sevdalıları.
İyi çalışmalar bol ürünler.Yaklaşık 350 ismine doğru sertifikalı fernor ceviz fidanına ihtiyacım var. Marmara bölgesinde güvenilir bir fidancı tavsiyesinde bulunacak kendisi alıp test yapmış üye arkadaşlar yardımcı olabilir mi ? Reklama giriyor sa özelden de mesajlarınızı bekliyorum. İyi çalışamalar.

Ethio
30-12-2014, 17:42
Merhabalar,

Siz tecrübeli forum üyelerine bir sorum olacaktı. Benim Konya da 1600 rakımda 2 yaşına yeni girmiş Şebin ve Fernor fidanlarım var. Bu fidanların yapraklanma zamanını geçen yaz takip ettiğimde Mayıs 20 olarak tespit ettim. Bu tarih geç bir tarih midir acaba ?

Tarlamın toprak analizine göre bir gübreleme programı uyguladık bir ziraat mühendisi tavsiyesi ile. Fidanlara Azot da verildi tavsiye edilen miktar kadar. Ayrıca arazimde birde ısı ölçüm/kayıt cihazı var ve Mayıs ayı sıcaklıklarını takip ettiğimde 6 ila 25 derece arasında dalgalandığını gördüm. Toprak yapisi killi tinli. Ph 7, tuzsuz ve kirecsiz toprak. Organik miktar ise 1 ne yazik ki. Tüm bu bilgiler eşliğinde sizce yapraklanma süresi geç midir ?

İbrahim Balkal ın youtube de bulunan, 2 yaşındaki ceviz ağacı video suna baktığımda, benim fidanlarımın o boya gelmesi için bu sene çok iyi bakmam gerektiğini görüyorum ve o video da tavsiye edilen sistemle, fidanlarımı en az 3-3,5 mt kadar boylandırmak istiyorum. Şu an 60 cm ile 1.5 mt aralığındalar. Acaba ağaçların daha erken uyanması ve fidan boyunun artması için bir şeyler yapılabilir mi veya yapmalı mıyım ? Mayıs sonu ve Ağustos ortası arasında 2.5 aylık bir süre olunca fidanlara büyümek için çok süre kalmıyor diye düşünüyorum. Değerli tavsiyelerinizi rica ediyorum.

Saygılarımla

Cevizciankara
31-12-2014, 10:59
Merhabalar,

Siz tecrübeli forum üyelerine bir sorum olacaktı. Benim Konya da 1600 rakımda 2 yaşına yeni girmiş Şebin ve Fernor fidanlarım var. Bu fidanların yapraklanma zamanını geçen yaz takip ettiğimde Mayıs 20 olarak tespit ettim. Bu tarih geç bir tarih midir acaba ?

Tarlamın toprak analizine göre bir gübreleme programı uyguladık bir ziraat mühendisi tavsiyesi ile. Fidanlara Azot da verildi tavsiye edilen miktar kadar. Ayrıca arazimde birde ısı ölçüm/kayıt cihazı var ve Mayıs ayı sıcaklıklarını takip ettiğimde 6 ila 25 derece arasında dalgalandığını gördüm. Toprak yapisi killi tinli. Ph 7, tuzsuz ve kirecsiz toprak. Organik miktar ise 1 ne yazik ki. Tüm bu bilgiler eşliğinde sizce yapraklanma süresi geç midir ?

İbrahim Balkal ın youtube de bulunan, 2 yaşındaki ceviz ağacı video suna baktığımda, benim fidanlarımın o boya gelmesi için bu sene çok iyi bakmam gerektiğini görüyorum ve o video da tavsiye edilen sistemle, fidanlarımı en az 3-3,5 mt kadar boylandırmak istiyorum. Şu an 60 cm ile 1.5 mt aralığındalar. Acaba ağaçların daha erken uyanması ve fidan boyunun artması için bir şeyler yapılabilir mi veya yapmalı mıyım ? Mayıs sonu ve Ağustos ortası arasında 2.5 aylık bir süre olunca fidanlara büyümek için çok süre kalmıyor diye düşünüyorum. Değerli tavsiyelerinizi rica ediyorum.

Saygılarımla

Sayın ethio;
Benim 1 yaşını yeni dolduran fernor ve chandler bahçem var.rakım 1070 . ağaçlarım mayısın 15 i gibi yeni uyandılar. marmara ve ege bölgelerinde sanırım mart ve nisanda uyanan ağaçlar benim burada mayıs 15 te uyandı. Ben bunu iklime bağlıyorum, geç uyanıncada büyümesi daha az oldu. Saygılar.

relic
04-01-2015, 10:28
2,5 yıl geçmiş. hatta hayalin başlaması daha evvellere dayanır.
hayallerden vazgeçmek yok. dün gece uykusuz kalınca TV den köyTV yi açtım izledim. amerikadaki 50-100 yıllık ceviz bahçelerini geziyorlardı. heycanım kabardı. zaten ilk adımı attım sayılır ama benimki uzun bir süreç. antalya yakınından 6dekar arazi aldım. imkanlar kısıtlı bi 5 sene de böyle gideriz sonra yeni bir hamle :)

79 sayfayı tam bir haftada anca okuyabildim. okuduklarım bende bir zaman şeridi izlenimi bıraktı. nasıl insanların bir hevesle başlayıp ortadan kaybolduklarını gördüm. kimilerinin ise büyük bir titizlik ve özveriyle elinden gelen yardımlarını gördüm. zaman zaman ufak tatsızlıkları da gördüm ama söylemeden edemicem bir sanal forum olması itibariyle bunun hiç derecesinde olduğu kanaatindeyim. buradan özellikle forumun başından sonuna özveriyle pozitif yönlendirmeler yapan @Liliuma teşekkür etmek isterim ki kafamdaki afaki düşünceleri mantık çerçevesine sokmamda onun payı büyük.
diğer paylaşımcı arkadaşları unutmamak gerekir. @sabahattin, @avanos, @safranlı, @ahmettt

ben 4 yıldır bu hayalin peşinden koşturuyorum. fakat şimdiye kadar harcadığım tek şey sadece zaman. çünkü kazın ayağı bazı fizibilite raporlarındaki kadar basit olmadığını biliyorum. bir aralar ormandan yer kiralama suretiyle bahçe gerçekleştirmeyi kafaya çok takmıştım. hatta koniks.com sitesindeki bu başlığı yıllar önce açmıştım. ekonomik nedenlerle maceraya atılmaktan çekindim ve takvim bugüne geldi. o zamanlar birkaç ortaklık ile girmeye ramak kalmıştı fakat gerçekleşmedi. cins olarak malum sitede(cevizci33) reklamı yapılan türleri düşünmüştük. bu sayfaları okuyunca ve bazı prof.ların(sütyemez) yorumlarını duyunca iyiki vazgeçmişim dedim. küçük çaplı bir araştırma yaptım ve internet sitelerinde hakkında yapılan olumsuz yorumların hepsinin sadece bir önyargıdan ibaret olduğunu da görünce bu sefer kafam karıştı. yıllardır benim köylerimde ve yaylalarımda(Fethiye) meyveden dalları çöken cevizlerin hiçbirinin aşılı olduğunu düşünmüyorum hatta bakım bile yok. tecrübeli arkadaşların ve prof.ların niye ısrarla aşısız olmaz demelerini anlamamaktayım(bunu bilgili olanlar cahilliğime verebilir.) bazı yorumlarda gözleriyle gördüklerini söyleyenler var. 5. yılında üstünde kilo-kilo meyvalar ile.

DİĞER BİR MEVZU: dikim planı. ben bir matematikçi olarak mucize çokgen altıgenin yapısını düşündüm(birileri zaten düşünmüş ben üzerine düşündüm tabi)
kendi imkanlarımla aşağıdaki çizimi yaptım(paintte :))

http://f1207.hizliresim.com/z/h/9rf89.jpg

bu plana göre her ağaç en yakınındakine tam olarak 8m uzaklıkta. 10,645 da yere(11 dekara yakın) 214 ağaç dikilebiliyor. bu dikimi klasik 8m aralıklı kare şeklinde yapsak 160 ağaç ediyor. yani 54 ağaç kazanç gibi görünüyor. tabi bu mucize değil matematik. karesel ekimde bir ağacın yanlarındaki ağaç 8 metre olurken çaprazındaki (8karekök2) 11.3 metre oluyor. bu ekim planı kağıt üzerinde reelde bu işle uğraşan arkadaşların fikrini almak isterim. dilerseniz bunun 10metrelik versiyonunu da hesaplayabilirim.

teşekkürler...

nevzatçakı
04-01-2015, 10:40
Arkadaşlar urlada 2 dönüm bir arazide ceviz yetiştirmek istiyorum.ege bölgesi ceviz yetiştirmeye müsait değildir diyorlar doğrumu?

brr54
07-01-2015, 19:38
Herkese selam.
174 sayfayı yavaş yavaş anlamaya çalışarak okudum. Word dosyası açtım ve değerli bulduğum açıklamaları kopyalayarak bir ceviz kitabı yaptım, kendime. Ayrıca bahçede bilgisayar olmayacağını varsayarak bir de not defteri yaptım, yeni başlarken gerekli bilgileri içeren.
İçten, gayretli, tarafsız, taraflı, yanlı, yansız vb. yazanlara çok teşekkür ederim. Neden? Bir örnekle açıklayacak olursam, Nail abinin değerini, içtenlikle ve doğru bilgiler vermeye çalıştığı gerçeğini anlamamı sağladı. ( çamtepe, mine pakkner, sebahattin, lilium, ahmett, formullaone, ncp 1963, safranlı, aviator 34, arif göçmen e ayrıca teşekkür ederim)
"Niye ovalara değil de bayırlara ekiyorsunuz" cümlesinden anladığım bana göre, bir kere ceviz derin kök yapar ve en derin toprak ovalardadır. ikincisi verimli toprak ister, en verimli topraklar da ovalardadır veya en çok tarımın yapıldığı düz arazilerdir. 174 sayfayı okuduğumda ilk anlamam gereken ve olmazsa olmazım oldu, ikincisi de toprak analizi mutlaka yaptırmadan işe girişmemek.

musculus
10-01-2015, 14:37
Ülkemizde kış çok ağır geçiyor. İnşallah aşırı soğuklardan dolayı kuruyan meyve ağacı olmaz...

ahmettugrul55
10-01-2015, 22:28
son iki yıldır beklenen kar geldi.Kış için okuyup öğrendiklerimi bahçede yaptım.Beyaza boyamak ,ceviz gövdelerini 40-50cm toprak yığmak,yanmış hayvan gübresi v.b.buna rağmen baharda kayıp olursa gerçekten çok üzülürüm.
bu yılki 30 mart soğukları çok tecrübe kazandırdı.bir fidan öyle kolay kolay ayaklanıp ağaç olmuyormuş.

karabuz
11-01-2015, 12:11
Chandlerin soğua dayanıklılığını bu yıl test etmiş olacağız, son hafta içerisinde eksi 17-18 dereceye düştü ısı, ve bu derecede 2 gün kaldı, ve benim fidanlar daha yarımışar metre ufacık. Eger baharda donma zararı olmazsa mucize olur. Netice anlaşılınca paylaşırım.

emrahpolatkazan
11-01-2015, 20:01
ankara kazan ilçesine 5 dekara 7x5 chandler fidanı diktim. yardımlarınızı bekliyorum. resimleri boyutlarından ötürü yüklüyemedim sanırım. tozlayıcı olarak frengutte tavsiye edildi bende onu diktim ilave olarak başka tozlayıcıya gerek olurmu. tarla olarak verimli toprak olarak kastedilen ovaya diktim rakım800m civarı sırta dikim yapmadım pişmanım. İNŞALLAH ALLAH C.C. ÇABALARIMI VE ÇABALARINIZI EMEKLERİNİZ ZAYİ ETMEZ

formullaone
12-01-2015, 21:26
3. yaşını dolduran Fernor çeşidinde meyve gözü oluşumu.

formullaone
12-01-2015, 21:32
Fernor çeşidi güçlü sürgün ürettiği için bu sürgünleri aşı kalemi olarak da değerlendiriyorum.

tiryaki
12-01-2015, 23:03
Chandlerin soğua dayanıklılığını bu yıl test etmiş olacağız, son hafta içerisinde eksi 17-18 dereceye düştü ısı, ve bu derecede 2 gün kaldı, ve benim fidanlar daha yarımışar metre ufacık. Eger baharda donma zararı olmazsa mucize olur. Netice anlaşılınca paylaşırım.

15 Ağustosta sulamayı kestik ama havalar 15 Aralık'a kadar yağışlı ve ılıman gitti. Taze sürgün vardı 11. ayda üzerinde. 1 ayda odunlaşmamışsa onlar gitmiştir diye düşünüyorum.

köse68
13-01-2015, 09:03
Sayın formullaone bu sene ağaçlarınızı verime yatıracakmısınız eğer bu sene verim alırsanız.fotoğraflarla paylaşırsanız seviniriz.

formullaone
13-01-2015, 13:56
Sayın formullaone bu sene ağaçlarınızı verime yatıracakmısınız eğer bu sene verim alırsanız.fotoğraflarla paylaşırsanız seviniriz.

Sayın köse68, geçen yaz ağaçların üzerinde oluşan meyveleri ağaçlar büyüsün diye koparıp atmıştım. Ancak bundan sonra koparmamiza gerek yok. Az da olsa ürün alırız. Fotoğrafları sizlerle paylaşacağım.

ykaya194
13-01-2015, 16:37
532559

Sayın fomullaone
Sıra üstü iyice kapanmış ve bu sene daha da gelişerek dallar iç içe girmiş olur. Doğru budama yapılmasa ilerde sorun olur.

formullaone
13-01-2015, 17:40
532559

Sayın fomullaone
Sıra üstü iyice kapanmış ve bu sene daha da gelişerek dallar iç içe girmiş olur. Doğru budama yapılmasa ilerde sorun olur.

Evet haklısınız. Budama konusunda Yaşar Hocadan ( Prof. Yaşar Akça ) dan destek alacağım. Kendisi bahçemize gelip bir kaç yüz ağaç budayarak yol gösterecek. Geriye kalanları onun gösterdiği şekilde kendim budayacağım. Ne var ki, 8 e 4 öyle söylendiği gibi 15 yıl boyunca ürün getiren bir sisteme benzemiyor. Hele bir de budamada hatalarınız varsa bizim bahçe gibi 4-5 yaşında ağaçlar birbirine giriyor. Ben kalıcı ağaçları tespit edip diğerlerini sıklık durumuna göre kademeli olarak bir kaç yıl içinde kaldırmayı düşünüyorum. Çıkarılacak ağaçların kalıcı olanlara zarar vermesine izin vermeyeceğim. Bu konuyu Yaşar Hoca ile görüştükten sonra netleştireceğim.

formullaone
13-01-2015, 18:09
2011 yılında bahçeyi kurarken sık dikim rüzgârına kapıldık ve bu günlerin geleceğini tahmin edemedik. Aslında proje aşamasında 8*6 seçeneği olmadığı için ve 8*8 seçeneği de çok geniş göründüğü için 8*4 diktik. Bundan sonra yapılacak tek şey, aradaki ağaçlardan son an'a kadar faydalandıktan sonra bahçeyi 8*8 olarak devam ettirmek. Bu durumda 8*6 dikemediğimiz için dekarda 5 ağaç kalıcı bir kayıp yaşamış olacağız.

uzman70
13-01-2015, 19:40
Sayın formullaone
Karaman ilinde 1700 rakımda 3 yaşında 20 dönüm şebin bahçesi var. Bir kaç ağacı deneme amaçlı donlardan dolayı değiştirmek istiyorum. fernor 30-40 adet aşı kalemi almak istiyorum.Yardımcı olurmusunuz.5057511830

doğaşk60
13-01-2015, 19:51
hey maaşallah.sayın formulaone allah nazardan saklasın çok sağlıklı görünüyor ağaçlar hele o kısa sürgünlerin bu yıl cevizli olacağını tahmin edersek ki bayağı fazla sayıda var yorgunluk çıkarma zamanı gelmiş gibi görünüyor bol ürünleriniz inşallah.

doğaşk60
13-01-2015, 19:57
ve dikkat edersek sert kesilen dallarda meyve gözü az sürgün uzunlukları fazla.hafif budanan dallarda sık meyve gözü oluşmasına rağmen sürgün uzunluğunda bi kayıp da göremedim demekki yine söylemeden geçemiycem ağır budamanın büyütmeye ve verime değilde şekil üzerine faydası var sa var tabi yine ağacın kuuvvetine göre.

doğaşk60
13-01-2015, 20:01
ama ben bu ağır budamayı şekil verme haricinde uygulamayı düşünmüyorum.

formullaone
13-01-2015, 20:56
hey maaşallah.sayın formulaone allah nazardan saklasın çok sağlıklı görünüyor ağaçlar hele o kısa sürgünlerin bu yıl cevizli olacağını tahmin edersek ki bayağı fazla sayıda var yorgunluk çıkarma zamanı gelmiş gibi görünüyor bol ürünleriniz inşallah.

Çok teşekkür ederim. Dilerim herkes emeğinin karşılığını alır.

ykaya194
13-01-2015, 22:42
2011 yılında bahçeyi kurarken sık dikim rüzgârına kapıldık ve bu günlerin geleceğini tahmin edemedik. Aslında proje aşamasında 8*6 seçeneği olmadığı için ve 8*8 seçeneği de çok geniş göründüğü için 8*4 diktik. Bundan sonra yapılacak tek şey, aradaki ağaçlardan son an'a kadar faydalandıktan sonra bahçeyi 8*8 olarak devam ettirmek. Bu durumda 8*6 dikemediğimiz için dekarda 5 ağaç kalıcı bir kayıp yaşamış olacağız.

Son günlerde sık dikim (8*4) , ( 7*3.5 ) gibi aralıklarla bahçe kurma konusu sık sık gündemin ilk sıralarındaki yerini almakta ve o yöne doğru bir eğilim olduğu da bir gerçek. Verim hesabı yapılırken ağaç başı değilde birim alandan alınacak ürün miktarı hesap edilmeli, oysa İlk bakışta birim alanda ne kadar çok ağaç o kadar çok verim demektir mantığı doğru gibi algılansa da ileri yıllarda ağaç gelişip dallar birbirine girince yaşanacak problemler sonucunda (hastalık, ürün kaybı vs gibi) bunun doğru olmadığı geçte olsa anlaşılacaktır. Bu yorumum daha ziyade küçük ve orta büyüklükte bahçe kurmayı planlayanlar için önemi var ancak büyük ölçekli işletmeler gerek budama, hasat gerekse bakımını makine ile yaparak olumsuzlukları giderebilir ve sık dikim uygulamasından optimum sonuç alabilirler.
8*4 m aralıkta kurulu bahçesi olup ta ürün almaya başlayan üretici çok az sanırım ve Siz ilklerden olacaksınız, dolayısıyla yaşadığınız problem ve deneyimleriniz sonucunda yapacağınız öneriler yeni bahçe kurma planı olanlar önerilerinizi dikkate alacaktır.

formullaone
13-01-2015, 23:57
Sayın ykaya194, sık dikimde en çok dikkat isteyen konu budama ve en az 4 metrelik ince demir direkler kullanıp ağaçların 1. ve 2. Kat liderlerini dik şekilde bağlayıp büyütmek. Yaz budaması yapmak, rakip olan dallara zamanında müdahale etmek, yan ana dalların her zaman liderin yarı kalınlığında kalmasını sağlamak gibi hassas budama teknikleri gerektiriyor. Bunları öğrendim ama biraz geç kaldım :)) Ayrıca, demir herek kullanmak ve yan dalları eğerek bağlamak da extra masraf gerektiriyor. Büyük bahçe kurulacak ve sık dikim yapılacaksa danışman şart. Maddi imkanlar kısıtlı ise ve ceviz konusunda acemilik var ise o zaman 8*6 en uygunu.

cnrtkt
19-01-2015, 08:35
Merhabalar.
20 gün önce 3-4 göz üzerinden kesip te diktiğim fidanları kümbet şeklinde toprağa gömmüştüm.

Fidan dikim çukurunun sonradan çökmesine karşı, fidan aşı yerlerini arazi yüzeyinden 5-10 cm yüksekte dikmeye çalıştım.

Dün kontrol ettiğimde bazı çukurların tahminimden daha fazla çöktüğünü gördüm.
Bu çukurlardaki fidanların aşı yerleri arazi seviyesinin altına inebilir.

Bunları baştan düzeltmezsem ilerde çok zorlanırım.
Fidanlar tutmadan bi çaresine bakmalı.

# Mart ayı başlarında toprak tava geldiğinde, fidanlar uyanmadan, söküp tekrar diksem mi?
# Yoksa, çamurun kurumasını beklemeden, fidanları biraz yukarı çekip toprağı çiğnemem yeterli gelir mi?

Sizler ne önerirsiniz?

http://www.agaclar.net/forum/1345475-post207.htm

ykaya194
19-01-2015, 08:45
# Yoksa bu fidanları biraz yukarı çekip toprağı çiğnemem yeterli gelir mi?

Sizler ve önerirsiniz?

Mart ayını beklemeden bunu öneririm.

agacarkadas
19-01-2015, 15:10
sayın cnrtkt,
Aynı durum benim de başıma geldi. Tecrübem şu ki , çok aşırı çamurlu bir havada bu işlemi yapmayınız kökler sıyrılıp zarar görebiliyor. Benim fidanlarımda zayiat olmuştu Fidanları yukarıya çekmekten başka çare yok gibi mart ayını beklemenize de gerek yok. İnşallah en az zayiatla atlatırsınız.

gökhan07
19-01-2015, 17:44
Merhabalar.
20 gün önce 3-4 göz üzerinden kesip te diktiğim fidanları kümbet şeklinde toprağa gömmüştüm.

Fidan dikim çukurunun sonradan çökmesine karşı, fidan aşı yerlerini arazi yüzeyinden 5-10 cm yüksekte dikmeye çalıştım.

Dün kontrol ettiğimde bazı çukurların tahminimden daha fazla çöktüğünü gördüm.
Bu çukurlardaki fidanların aşı yerleri arazi seviyesinin altına inebilir.

Bunları baştan düzeltmezsem ilerde çok zorlanırım.
Fidanlar tutmadan bi çaresine bakmalı.
Şimdiden hayırlı olsun.

# Mart ayı başlarında toprak tava geldiğinde, fidanlar uyanmadan, söküp tekrar diksem mi?
# Yoksa, çamurun kurumasını beklemeden, fidanları biraz yukarı çekip toprağı çiğnemem yeterli gelir mi?

Sizler ne önerirsiniz?

http://www.agaclar.net/forum/1345475-post207.htm

Bir an önce yaparsan iyi olur ayrıca 3-4 göz üzerinden kesme işlemini nisan başında da yapabilirdin. Belki daha iyi olurdu.

cnrtkt
20-01-2015, 11:38
Yardımınız için teşekkür ederim.
Ne demişler, "bilmiyorsan bir bilene sor".

Hafta sonu hallediyim bu işleri.
"Çukurlar, biraz daha çöker mi acaba" diye beklemeye gerek yok o zaman.

ömür-uşak
22-01-2015, 22:42
Ceviz dostları, Facede Serdar Demirdil adında genç bir öğretmenimiz okulun bahçesini ağaçlandırıp çocuklara ağaç sevgisini aşılamak istiyor. İmkanlar yetersiz yer soğuk.Fidancı kardeşler Fernor cinsi ceviz hediye edebilirmi. Veya o iklime uygun başka ağaçlarda olur.Mart nisan ayları gibi uygun. Öğretmenimiz Kars Kağızman Akören köyü nde Serdar Demirdil. Duyarlı davranmanız dileğiyle kolaylıklar dilerim.

xwamklie
10-02-2015, 11:21
Konunun ortasından girdim kusura bakmayın. Özel sektörde çalışıyorum ve patronum benden ceviz yetiştiriciliği ile ilgili teşvikleri ve destekleri araştırmamı istedi. İnternette araştırıyorum ama hep eski tarihli bilgiler mevcut. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

ibas06
10-02-2015, 14:48
Konunun ortasından girdim kusura bakmayın. Özel sektörde çalışıyorum ve patronum benden ceviz yetiştiriciliği ile ilgili teşvikleri ve destekleri araştırmamı istedi. İnternette araştırıyorum ama hep eski tarihli bilgiler mevcut. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Devletin sadece dekar başına sertifikalı fidan da 100 tl desteği var başkada bir şey yok kardeş
patronuna selam söyle bizden :)))))))

xwamklie
10-02-2015, 14:54
Bana bunların yazıldığı bi internet sitesi lazım döküman lazım alın bakın veriler bunlar diyebileceğim :) aleyküm selam

ibas06
10-02-2015, 15:17
Bana bunların yazıldığı bi internet sitesi lazım döküman lazım alın bakın veriler bunlar diyebileceğim :) aleyküm selam
http://tarimsaldesteklemeler.tarimziraat.com/destege_gore_urun.asp

tiryaki
10-02-2015, 16:02
Mavi sertifikalı fidanlar için daha fazla destek sanırım.

xwamklie
11-02-2015, 12:10
http://tarimsaldesteklemeler.tarimziraat.com/destege_gore_urun.asp

Teşekkür ediyorum.

sedatkso
18-02-2015, 23:22
arkadaşlar kasım ayında dikmiş olduğum 300 adet chandler ceviz fidanını mart sonunda budayacagım. fidanlar ortalama 2 m cıvarı ben bunları 4-5 göz üzerinden budayacagım. fidanları FÜPAŞ fidancılıktan temin ettim. aşı kalemi ihtiyacı olan varsa bana özelden yazabilir.yer ankara-çubuk isteyen bahçeye de gelebilir saygılar

sedatkso
20-02-2015, 18:00
bana özelden msj atan arkadaşlar ben budamayı mart 27 sinde yapacagım ve 1 gun sonrada kargoya verecegım fakat benden 5-10 adet isteyenler oluyor benim pek zamanım yok iznim 2 gün parca parca gonderemem en az 50 adet gonderebılırım.agaçlar pişkin ve güzel..saygılar