PDA

View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

seaa
29-03-2011, 20:40
Sayın lilium ağacı geçici bir süre daha büyük bir saksıda beklettim. Kuruyan bir ağacın toprağı vardı o saksıda. Yani sadece orman toprağı olan toprak vardı içinde. Geçenlerde sahaya nakledip diktim ağacı. Neden çürüdü o aşı yerinin hemen üstünden çıkan yeni filiz anlamadım açıkçası acaba kazık kökü fazla sudan dolayı çürüdümü?

Selahattin Yılmaz
29-03-2011, 21:40
Bu ağaç yaşar ve devam eder, belli ki geçen yıl dikmişsiniz ve yeterince odunlaşamamış. Ancak eğer dalları üşüyebiliyorsa ağaç büyüdüğünde kışları bazı sürgünler donacaktır bilesiniz. Fidanı 15-20 cm den veya 2-3 en göz üzerinden tepeleyiniz, yeni sürgünler daha hızlı ve büyükolacaktır, kesim yerinide aşı macunu ile macunlamayı ihmal etmeyin. Eğer imkanınız varsa fidanı topraklı olarak rüzgar esen bir yere taşırsanız soğuklara dayanır hale gelecektir.

cupressus
30-03-2011, 08:00
Selahattin abim, tek fidan zaten, hazır tüpe almışken, kışı evde atlatsak, daha kolay mı olur? Ne dersin?

aslan_k
30-03-2011, 09:18
Merhaba,

Bahçemizde aldığımızda yetişmiş olarak bulunan iki adet cinsini bilmediğim ceviz ağacı var. Biri yaşlı, gövdesi bayağı kalın ve büyük bir ağaç, diğeri genç ve son iki senede boya verdi çok fazla.

Birinci ağacın dalları çok karışık , ikinci de boya gidiyor.Bu ağaçlarda nasıl ve ne zaman bir gençleştirme ve şekil budaması yapabilirim. Usta arkadaşlarımdan fikirlerini rica ederim.

Fotograflar aşağıda yaşlı olanın tam bir fotografı yokmuş işyerimde, genç olan ise şu anda fotograftaki halinin iki katı en/boy olarak.
Şimdiden teşekkürler

epsody
30-03-2011, 09:29
Merhaba,

Bahçemi aldığımda var olan iki adet cinsini bilmediğim ceviz ağacı var. Biri yaşlı, gövdesi bayağı kalın ve büyük bir ağaç, diğeri genç ve son iki senede boya verdi çok fazla.

Birinci ağacın dalları çok karışık , ikinci de boya gidiyor.Bu ağaçlarda nasıl ve ne zaman bir gençleştirme ve şekil budaması yapabilirim. Usta arkadaşlarımdan fikirlerini rica ederim.

Fotograflar aşağıda yaşlı olanın tam bir fotografı yokmuş işyerimde, genç olan ise şu anda fotograftaki halinin iki katı en/boy olarak.
Şimdiden teşekkürler

Arkadaşlar Ceviz ağacının Allelopatik etkilerinin bilinmesininönemli (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=775807&postcount=34) olduğuna dikkat çekmek için bu mesajı ekliyerek sizlerle paylaşmak istedim, sevgilerimle.

ceviz59
30-03-2011, 13:22
sevgili mine pakkaner bende 40 şebin 40 bilecik fidan diktim budamayla ilgili bilgilerinize ihtiyacım var şimdiden teşekürler

seaa
31-03-2011, 17:03
Ağacımı dediğiniz gibi budadım ama maaleseff kuruduğunu fark ettim artık yeni bir ağaç almam lazım

Lilium
31-03-2011, 18:16
Ağacımı dediğiniz gibi budadım ama maaleseff kuruduğunu fark ettim artık yeni bir ağaç almam lazım

Pekte adam olacak gibide durmuyor, toparlasa bile uzun yıllar alır, bence yeni bir tane ekseniz daha iyi olur.
Ağaçınıza üzüldüm, bir şeyler söylerken bizde iyi şeyler söylemek isteriz ama olmayacak duaya da amin demenin bir anlamı olmadığını şimdi daha iyi anladım sizin bu bilgilendirmenizden sonra.

yasarugur
31-03-2011, 18:53
Arkadaşlar ben sohbet olsun, bu arada da birşeyler öğrenelim diye ceviz 59 rumuzlu arkadaşımızın bu yıl dikmiş olduğu ceviz bahçesi hakkında naçizane bir şeyler söyleyeceğim,ustalar bu konuda daha doğrusunu söyleyeceklerdir tabii ki.Benim yapmak istediğim şey fikir ve düşünce geliştirmek.ceviz 59arkadaşımız " Sana ne ben böyle uygun gördüm ve böyle yapmak istiyorum." diyebilir, saygı duyarım.Yanlış anlaşılmak da istemem,ama merak ettiğim husus şudur:
a)Şebin cevizi salkımda 3-4 lü ceviz oluşturmakta,Bilecik cevizi salkımda 2-3 adet ceviz oluşturmakta.Bu anlamda Şebin, Bilecikten daha verimli.
b)Şebin yayvan gelişim göstermekte Bilecik ise dikine büyümekte bu da ileride hasatta sorun olacak demektir.
c)Bilecik Şebine tozlayıcı olarak kullanılmakta bu durumda dokuz Şebin fidana bir adet Bilecik yeterli olmakta
d)İç kalitesi olarak Şebin Bilecikten daha küçük tane yapmakla beraber iç ağırlığı Bilecikten daha fazla
e) Şebinin iç kalitesi Bilecikten daha iyi ve daha beyaz,iç ceviz olarak kullanılmağa elverişli.
Bu teorik muhasebeden sonra ceviz bahçesi oluşturmak için 9 Şebin fidana 1 bilecik tozlayıcı olacak şeklinde bahçeyi düzenlemek daha mı karlı olacaktır?

eko_
31-03-2011, 20:46
Sayın yasarugur yukarıdaki yazdıklarınız c e v i z 59 adlı üye için olacak sanırım, yanlış anlaşılmayı düzeltmek ve fikirlerinize tamamen katıldığımı belirtmek için yazdım.Çalışma ve araştırmalarınızda başarılar dilerim.

eko_
31-03-2011, 20:50
Arkadaşlar Ceviz ağacının Allelopatik etkilerinin bilinmesininönemli (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=775807&postcount=34) olduğuna dikkat çekmek için bu mesajı ekliyerek sizlerle paylaşmak istedim, sevgilerimle.

Sayın epsody Allelopatik etki kapama ceviz bahçesi için bir yan etki oluşturur mu?Nıye bu konuya değindiğinizi biraz açarmısınız?

yasarugur
01-04-2011, 06:27
Sn eko ,ismi düzelttim uyarınız için teşekkürler.

epsody
01-04-2011, 09:38
Sayın epsody Allelopatik etki kapama ceviz bahçesi için bir yan etki oluşturur mu?Nıye bu konuya değindiğinizi biraz açarmısınız?

Arkadaşım eko_; Mesajıma gösterdiğin samimi ilgine teşekkür ederim. bu konuya değimeden önce Allelopatik bitkileri araştımıştım sizin de bildiğiniz gibi halk arasında ceviz ağacı ile ilgili bir çok olumsuz sözlerden yola çıkmıştım, öncelikle bu halk arasında dolaşan özelliklede kırsal kesimde fazlaca itibar gören bu rivayet sözlerden bir kaç örnek vermem gerekecek aramızda bu rivayet sözlerden haberi olmayanları bilgilendirmek adına.

Kırsalda evinin baçesine ceviz dikmek isteyene şu sözler fısıldanır bu ceviz senin boyuna gelince sen ölmüş olacaksın. bir başka türlüsü, sana bu cevizin meyvesini yemek nasip olmıyacak gibi sözlerin yanında, bir başka rivayet de ceviz ağacının altında uyuyan uyanamaz derler, bir başka deyişde yağmurlu havalarda ceviz ağacının altına saklanılmaz denilir. buna sebeb de yıldırımları çektiğine inanılır.

Arkadaşım bu mesajımda ceviz ağacı hakkında söylenmiş sözlerden bahsettim, farklı bilenler varsa paylaşmalarını rica ederim, bir daha ki mesajımda sizin sorunuza bilimsellik içinde cevaplar getireceğim, sevgiyle kalın.

aslan_k
01-04-2011, 10:39
Sn Kaktüs'ün bu konuda yazdığı iki mesaj var aşağıda gayet detaylı açıklamış, teşekkür ederiz.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=402099&postcount=28

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=402211&postcount=29

aslan_k
01-04-2011, 10:42
Aşağıdaki 1500 nolu mesajım sanırım gözden kaçtı, mesaj hakkında tecrübesini ve bilgisini paylaşacak arkadaşları bekliyorum.Teşekkürler

eko_
01-04-2011, 11:06
Aşağıdaki 1500 nolu mesajım sanırım gözden kaçtı, mesaj hakkında tecrübesini ve bilgisini paylaşacak arkadaşları bekliyorum.Teşekkürler

Büyük olan ceviz için Sık olan,kuruyan ve birbiri üstüne binen dalları aralama yapabilirsiniz.Genç olan cevizler için farklı yönlere bakan 4 **** 5 dalı 20-25 cm aralıklarla katlar oluşturabilirsiniz.Farklı yönlere derken ağaca tepeden bakınca 360 derece olan dairesel açıda 4 dal için 90 'ar derece 5 dal için 72
derece gibi yaklaşık değerler seçilebilirler.Fakat illaki bu değerlerde olmayabilir.
Her ağaç kendine göre değerlendirilecektir diye düşünüyorum.

Lilium
01-04-2011, 11:40
Bazı şeyler sadece anlatımla olmuyor, tecrübede gerektiren bir şey, keşke budamaları yaparken budanmadan önceki hali budanırken hangi dal nekar budanmalı ve budadıktan sonraki durumu gösteren fotoğraflar çekseymişim, ya da bir video, internette bazı budama videoları var fakat tam ince noktalarıda anlatılana hiç denk gelmedim, genel olarak şekil budamalarını anlatanlar var meyve budaması nasıl yapılır.
Örneğin hangi dal ne kadar alınmalı, dalı göstererek, nedenlerini anlatarak, ağaçın tacını yükseltmeden iyi ve kaliteli verim alabilmek gibi.

Böyle güzel bir sitede epey de ceviz yetiştiricisi varken neden bir ceviz budama bakım (vs) toplantısı yapmıyoruz ki, birbirimizin bilgilerinden daha fazla yararlamış olmazmıyız.

yasarugur
01-04-2011, 13:22
Sn Lilium hocam,böyle bir toplantıya bir şeyler öğrenmek amaçlı seve seve katılmağa çalışırım,daha sonra yapacağım işler için bilinçli olmak iyidir.Bahçede yerli ,aşısız, 15 yaşlarında bir ceviz ağacı,iki adet geçen yıldan dikilmiş genç fidan,ayrıca bu yıl için tüplü ceviz dikimi için hazırlanmış on adet çukur var,fidancım nisan sonunda aşılı chandler fidanları teslim edeceğini söyledi,yani pratik bilgiye ihtiyaç var dediğinz gibi.

ligustrum
01-04-2011, 14:28
...ceviz ağacı var. Biri yaşlı, gövdesi bayağı kalın ve büyük bir ağaç, diğeri genç ve son iki senede boya verdi çok fazla.
...Birinci ağacın dalları çok karışık , ikinci de boya gidiyor.Bu ağaçlarda nasıl ve ne zaman bir gençleştirme ve şekil budaması yapabilirim. Usta arkadaşlarımdan fikirlerini rica ederim...
Sayın aslan-k; Ceviz ağaçlarından yaşlı olanı gerçekten yıpranmış, dibinden genç bir fışkın çıkarmış, gelecekte büyük gövde bir şekilde yaşayamaz hale gelir se; bu fışkın onun yerine geçecek.
Bir yönde neslin devamı...
Bu ana gövdenin dibinden çıkan fışkın; bize köklerde veya gövdede problemler olduğunu da söyler.
Zaten gövde üzerinde; yanlış kesilen (kırılan) kalın dalların çürüyerek gövdeye zararlar verdiği, fotoğrafta gözüküyor.

Yaşlı ağaçta yapacağımız budama; ancak kuru dalları almaktan ibarettir.

Yaşlı (yıpranmış) ceviz ağacına budama amacıyla çıkacak kişileri özellikle uyarmak isterim! Tutunacak veya basacak olduğunuz dallar sandığınız kadar kuvvetli çıkmıyor, çok çabuk kırılıyor. Ağaçtan düşmek %50 gibi. Daha önce hiç cevize çıkmayanlara, bu riske girmeyin derim!

Genç ceviz ağacınız boya gidiyor, Doğal doruk dallı sistemi kendisi oluşturmuş.
Bu formdan ve yaştan sonra yan dalların da güçlenmesini sağlamak amacıyla;
üstünden tepe doruk dalı kesip, yan dala yönlen dirilmeli.
Böylelikle; yan dallar güçlenir, tepe dalı duraklar-yavaşlar veya diğer yan dallarla aynı güçte gelişmeye devam eder.

Hiç bir işlem yapılmaz sa ne olur? Kendi şeklini kendi bulur, mutlu olur.
Budama ağacın pek isteği değil, insanların isteğidir.
Az ürün ama kaliteli ürün almak,
Hasat için ağacın içine rahat girebilmek, binmek için gibi.

Budamada gelişmesi yavaşlatmak istenen sürgün belirli oranda kesilir, büyütülecek olana ise; dokunulmaz.

Sayın epsody'nun ceviz ağacının allelopatik özelliğini gündeme getirmesi;

"Ceviz gölgesi yavuz gölgesi, söğüt gölgesi yiğit gölgesi" sözünü hatırlattı.
Piknik yaparken ceviz gölgesini yerine söğüt gölgesi arayalım,
"evin uzağına ceviz, yakınına kiraz dikelim" demek de işin özeti bence...

epsody
03-04-2011, 09:05
Sayın epsody'nun ceviz ağacının allelopatik özelliğini gündeme getirmesi;

"Ceviz gölgesi yavuz gölgesi, söğüt gölgesi yiğit gölgesi" sözünü hatırlattı.
Piknik yaparken ceviz gölgesini yerine söğüt gölgesi arayalım,
"evin uzağına ceviz, yakınına kiraz dikelim" demek de işin özeti bence...

Arkadaşım ligustrum, bitkilerdeki özelliklede cevizin allelopatik etkilerinin önemine vurgu yapan mesajımın sizin katılımınızla paylaşımlar daha anlam kazanacak deyimler kazandı, ilginize samimi şükranlarımı sunarım.

Deyiminizin özetinde de vurguladığınız gibi kırsal insanımız ceviz ağacının etkilerine karşı endişelerinde ceviz ağacının gölgesini dahi kabul etmediği bu gerçekte söğüt ağacının gölgesindeki huzuru bulmalarıylada kendini bu etkilerden korumayı düşünmüşlerdir.

Başka bir deyişteki evin uzağına ceviz dikmeye vurgu yaparken de kiraz ağacının kendi yaşamına engel teşkil etmiyeceğini belirterekte, bahçe kurmada kiraz ağacıyla kurulacak bahçelerin önemini de vurgulamış olmaktadırlar.

Bahçe kuracak arkadaşların kırsal insanımızın ön görüleriyle oluşmuş bu deyişler bilimsel litaratürde de karşılk bulduğunu burada hatırlatarak, konun uzmanlarıyla görüşlmeden, özenmeler içinde hareket etmemelerini kendilerinden beklerim, konuya ilgi duyanlara samimi şükranlarımı sunarım, sevgilerimle hoşça kalın.

deli_dervish
04-04-2011, 15:18
iyi günler forum üyeleri. foruma yeni üye oldum bir sorum vardı. chandler ile fernor ceviz cesitlerini verimlilik, kıs soguklarına dayanıklılık, dişi ciceklenme süresi, yapraklarını dökme süresi, bakımından karsılastırabilirmiyiz? bu iki cesitten hangisi bu alanlarda öne cıkmaktadır.
1600 rakımlı kısları sert gecen ilkbahar gec donları görülen antalya korkuteli yaylası mevkisinde hansi cinsi önerirsiniz. köyde asısız bircok ceviz agacı yetişebimektedir. ama bu yer icin hangisi uygundur denemeyi düşünüyorum.bilgilerinizi paylasırsanız sevinirim.

aslan_k
05-04-2011, 16:30
Sayın Ligustrum, teşekkürler bilgiler için. Bunu ne zaman yapmalıyım bugünle uygun mudur? Özellikle genç ağaç için şimdi yan dalları bırakarak tepeden vurursam yeni sürgün dallar verir mi? Bunun için köyde 15 Nisan beklenmeli ve öyle vurulmalı o zaman bu sene yeni sürgün patlatmaz ayırdığın sürgünler gelişir dediler doğru mudur?

Lilium
06-04-2011, 00:25
Yeni ceviz ekimi yapanlara fikir olması acısından paylaştım.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=780646&postcount=90

Lilium
06-04-2011, 00:46
Budamada gelişmesi yavaşlatmak istenen sürgün belirli oranda kesilir, büyütülecek olana ise; dokunulmaz.
"Budamada gelişmesi yavaşlatmak istenen sürgün belirli oranda kesilir" Amaç sadece gelişmeyi yavaşlatmak değildir, bunun yanında meyve gözüde oluşturmaktır, yani ağacın tacını fazla yüksetmeden daha alt dallarda meyve oluşumunu sağlamak ve ağacın boş dallara daha fazla enerji sağlamasının yerine meyvayı beslemesine yönlendirmek. Ve daha küçük bir taç yapısı.

"büyütülecek olana ise; dokunulmaz." aynı şey büyütülecek olan, yani bırakacağınız ana dal oda kontrollü bir şekilde budayacaksın ki meyve gözüne teşvik edesin. Kontrolsüz bırakırsanız ana dal da uyanmayan gözler ve cıplak gövdeli bir ana dal oluşturursun.

ligustrum
06-04-2011, 04:21
Sayın Ligustrum, teşekkürler bilgiler için. Bunu ne zaman yapmalıyım
Sayın aslan k;Bahçelerde Budama ve Budama Sonrası Bakım Başlığında;
Sayın Nuri Murvet Hoca 308 Nolu mesajda "Meyva ağaçlarında budama zamanı bitmiştir, bölge iklim şartlarına görede bitmek üzeredir"
305 Nolu mesajda; "Ceviz ağacınızın büyüme şekli anadal sürgün ucunun liderliği ile devamlı sopa gibi yukarı yükselme eğilimi vardır" bilgisi tam sizin genç cevize uymuş, boya gitmekte;
Doruk dalın tepesindeki sürgün çıkartılarak, altlardaki yan dallardan bir tanesi
yeni lider dal yapılmak üzere hazırlanır.
(Bu amaçla yan dal üzerinde tali dalcıklar çıkartılır ya da kısaltılır. Ayrıca;
yeni lider dala rakip olacak durumda olanlar çıkartılır ya da kısaltılır)
Gövde üzerinde yan dalların sıklığı; ağacın üzerine çıkmaya engel olmamalı.
Birkaç yıllık sürgün çıkartılır.
Yan dallar üzerinde, kuvvetli gelişen sürgünler duruma göre ya çıkartılır, ya kısaltılarak meyve gözü-dalcığı yapmaya teşvik edilir.
Bir dahaki seneler pek budama istemez.
Şeftali, bağ gibi budama sevenlerden değildir.
Budama yaralarına aşı macunu ister.
Sayın Lilium' un bildirdiği hususlara da katılıyorum.
Yetiştirdiği cevizlerin maşallahı var.
Sağlıcakla kalın.

ceviz59
06-04-2011, 21:56
sayın yasarugur evet yanlış yaptıgımın farkında oldum ama iş işten geçti fidanlar dikildi 7 ay oldu . bizim buraların geç donlarından zarar görmemek için şebin bilecik seçtim aldıgım fidancıda bular vardı ama daha başka fidan dikersem araştırıpta dikerim cok teşekkür ederim bilgilendirdiginiz için ne tür daha uygundur tekirdag da rakım kac acaba

yasarugur
07-04-2011, 09:36
Hayırlısı olsun sn ceviz59, 7 aylık emeğiniz varziyan etmemek lazım,intte bakılınca Tekirdağ'ın deniz seviyesinden 100 m yüksekte olduğu yazıyor,batısında Ganos tepesi 945 m yüksekliği olarak belirtilmiş.Ben ilkbahar geç donları zarar vermesin diye için geç uyanan bir çeşit olarak Chandler dikeceğim 10 tane (o kadar yer ayırdım tarlada) tozlayıcı olarak franquette ya da fernor dikeceğim bir adet.Geçen yıl 5 adet açık köklü chandler fidanından birisi tuttu diğer dördü zamanında sulayamadığım için kurudu,o yüzden bu yıl 18 tonluk bir depo yaptırıyorum ,damlama sulama sistemi kuracağım,böylece giderek bir şeyler öğreneceğim.Bu arada ceviz başlığı altında bilgilerini benim gibi acemilerle paylaşan değerli ustalarımıza da kendi adıma teşekkür ederim.

eko_
07-04-2011, 10:27
Yükselti konusunda fikir oluşturması açısından;2009 senesi 10 Mayıs'ta 100 adet chandler ve 9 adet Scharsch Franquette tüplü olarak diktim.4 adet soğuk zararından kuruma oldu. Bahçemde Rakım:1320metre Bu yıl şekil budaması yapacağım önümüzdeki hafta.

aslan_k
07-04-2011, 11:07
Sn Lilium Sn. Ligustrum verdiğiniz cevaplar için teşekkürler.Genç ağacımın 5-6 ana dalını bırakıp gerisini budayacağım.

ligustrum
07-04-2011, 11:43
Sayın aslan k; Tepe sürgünü kesimi birinci önceliğiniz.
Yan dal sayısı daha fazla olmalı, döne döne yukarıya kadar dağılmalı.
Kalın dal çıkarmadan kaçınarak, bir kaç sürgün dal alınabilir.
Ağaç kendisi gerekli görmüş ki o sayıda dal oluşturmuş.
Ağacın kendi kurduğu düzenini fazla bozmamalı.

Budama ağacın isteği değil insanların özel istekleridir.
Az meyva ama iri meyva. Rahat bakım, mahsül toplama vs.

aslan_k
07-04-2011, 14:17
Çok teşekkürler Sn. ligustrum, aağıdaki fotograflarda ile kesmeyi düşündüğüm yeri işaretledim bu şekilde daha net ortaya çıkacaktır.

aynaerhan
07-04-2011, 16:14
izmir menemende 5 dönüm tarlam var
boş duruyor
oraya ceviz dikmek için sırasıyla neler yapmalıyım
bu ceviz nasıl bir iş getirisi nasıl acaba...
devlet desteği varmı...

ligustrum
07-04-2011, 18:47
Sayın aslan k; Benim gönlümden ancak ağacın 1/4 ünü kesmenden yana.

Kasif
09-04-2011, 23:44
Arkadaşlar merhaba,

Uzunca bir zamandır forumu takip ediyorum. Özellikle ceviz ve badem konularıyla ilgileniyorum ve ilgili konuların tümünü okudum. Kısmet olursa ben de kapama ceviz ve badem bahçesi kurmak isteyenlerdenim...

Ankara Kızılcahamam'da bir arkadaşıma ait 40 dönüm bir arazi var, çok uzun yıllardır işlenmiyor. Araziyi 120 dönüme çıkarmak da mümkün olabilir. Arazide tek tük meşe ve ardıç ağaçları var. Rakım 1300 metredir. Arazinin Kuzeyi ve kuzey doğusu bir tepe ile kapalı doğu ve güneyi ise çam ormanı ile kapalı. Batı ve güney batısı ise göz alabildiğine açık. Arazimiz güney batı yönünde hafif meyilli. Bölgede kış oldukça çetin ve karlıdır.

Bahsettiğim arazinin yakınında bana ait 5 dönüm bir arazi var bir parça daha korunaklı. Geçtiğimiz sonbaharda çeşitli meyve fidanları diktim geçtiğimiz hafta sonu baktığımda henüz hiçbiri patlamamıştı ancak donma kuruma belirtisi yoktu (minik zeytin fidanımız ile serviye benzeyen elwodiler hariç). Diktiğim ceviz ve badem fidanları da şimdilik sağlıklı görünüyor.

Henüz toprak analizi yaptırmadık. Sanırım bir iki haftaya yapılacak ancak öncelikle buradaki çok tecrübeli arkadaşlarımın görüşlerini almak istedim. Sizce burada bahsettiğim 40 ila 120 dönüm büyüklüğünde ticari bir ceviz yetiştiriciliğinden bahsedebilir miyiz? İlk bahar geç donları görülebileceğini sanıyorum, olursa da hangi çeşitleri araştırmamızı önerirsiniz? Son olarak da sık dikim mi yoksa ayrık dikim mi uygun görürsünüz?

Değerli zamanınız ve emeğiniz için teşekkür eder, saygı sunarım.

Merhaba arkadaşlar,

Özelden yazan bir arkadaşımız dışında yorum yapan olmadığı için sorumu hatırlatmak istedim. Ayırdığınız zamana teşekkürler...

ligustrum
10-04-2011, 02:35
Sayın Kasif; Merhaba. "Henüz toprak analizi yaptırmadık.
Sanırım bir iki haftaya yapılacak ancak öncelikle buradaki
çok tecrübeli arkadaşlarımın görüşlerini almak istedim."
Yazınızdaki çok tecrübeli sözcüğü, görüş bildirecek olanları frenletmiştir.

"Cevizle ilgili arkadaşların görüşleri.."şeklinde yazmış olduğunu kabul ederek,
benim tavsiyelerim ;
40 ya da 120 dekarlık bir ceviz bahçesi kurmak isteyenler,
site ortamında toplayacağı bilgiler yanında mutlaka bağlı olduğu
Tarım Müdürlüklerine giderek şifahî net bilgilere ulaşmalıdır.

Söz konusu bölge-mıntıkada yetiştirilmesi düşünülen meyve türlerinin
olup-olmayacağı kritiğinde;
O mıntıkada bu tür meyva ağaçlarına ya da yabanilerinin
bulunup-bulunmadığına bakılmalı.
Yani; komşuda olursa sizin bahçede de hayli hayli olur.:D
Hangi ceviz derseniz?
Birinci önceliğiniz yöredeki ceviz olmalı.
Çünkü; o bölgenin huyuna suyuna adapte olmuş ki, halâ var, makbul görüyor.
Yeni arayışlarda risklerde vardır.:confused:
Kolay gelsin.

Çınarmunarı
13-04-2011, 16:55
Arkadaşlar bu yıl cevizler geç uyanacak...Geçen yıl mart sonu nisan başı gibi yerli cevizler yapraklanmaya başlamıştı. Aynı yerli cevizler(Yalovalar) bu sene bu günlerde (Balıkesir yöresinde ) uyanmaya başladılar.Yabancı (chandler) çeşitlerde ise hiç hareketlenme yok. Galiba mevsimlerde de(kışdan ilkbahara doğru) hafif bir eksen kayması var.

Kasif
14-04-2011, 22:57
Sayın Ligustrum ve arkadaşlar,

Bir yanlış anlaşılma olmuş. Ben çok tecrübeli arkadaşlar derken sadece hocaları kastetmedim. Ben şimdilik sadece 5 ceviz diktim. Yani 6 ağaç dikmiş herkes benim için çok tecrübelidir. Üstelik her farklı görüş yeni çağrışımlara da yol açacaktır.

Sorularıma yorum yapacak tüm arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Saygılarımla

eko_
22-04-2011, 09:35
Bu yıl iklimlerde 15 gün gibi bir kayma ve cevizlerimin olduğu arazi yüksek olduğu için
yeni uyanma başlayacak.Boyunlu gözlerin alt kısmından jilet ile çizmek suretiyle düğme gözden dallandırmayı düşünüyorum.Bu konuda deneyimi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.

cupressus
22-04-2011, 12:09
Sn EKO, 15 gün kayma olayı çok su götürecek bir konu olduğu için geçip diğer kısmı cevaplayacağım. Çizme işleminde jilet pek kullanılmamakta, bıçak yeterli olmaktadır. çizme işlemi gözlerin uyanma zamanına çok yakın yapılırsa etki göstermemektedir. boyunlu gözü el ile kırarsanız zaten uyanacaksa düğme gözden uyanır. siz en iyisi gözün tamamının üzerinden bıçakla çizin (gözün yaklaşık 1 cm üzerinden), boyunlu gözü koparın, hemen yapın geç kalınırsa olmaz(bulunduğunuz yerin iklim şartlarını siz daha iyi bilirsiniz. geç kalıp kalmadığınızı bilemeyeceğim). Kolay gelsin

eko_
22-04-2011, 12:54
Sayın cupressus verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Dediğiniz gibi iklim her coğrafya için farklılıklar gösteriyor.

ligustrum
22-04-2011, 17:50
Sayın cupressus; Merhaba. Ceviz fidanında boyunlu ve dövme gözlerin görevleri,
çizme olayı ile teşvik edilecek yönlendirme nedir?
yetiştiricilerin bu hususu gözlemlemek için yardımcı olacak resim koyabilir misiniz?
Sağlıcakla kalın.

deli_dervish
23-04-2011, 14:34
Kimse yokmudur soruma cevap verecek.
chandler ile fernor ceviz cesitlerini verimlilik, kıs soguklarına dayanıklılık, dişi ciceklenme süresi, yapraklarını dökme süresi, bakımından karsılastırabilirmiyiz? bu iki cesitten hangisi bu alanlarda öne cıkmaktadır.
1600 rakımlı kısları sert gecen ilkbahar gec donları görülen antalya korkuteli yaylası mevkisinde hansi cinsi önerirsiniz. köyde asısız bircok ceviz agacı yetişebimektedir. ama bu yer icin hangisi uygundur denemeyi düşünüyorum.bilgilerinizi paylasırsanız sevinirim.

Avanos
24-04-2011, 00:28
Tecrübeli olduğum alan badem olmasına rağmen.1600 rakımdaki bir yer için ceviz olarak şunu öneririm. Chandler ve fernor dikmeyin derim.Büyük ticari bahçemi yapacaksınız. Yoksa 3-5 tanemi dikeceksiniz.3-5 tane dikecekseniz.Aşısız ceviz dikin ordaki cevizdende aşı alıp aşı yapın fazla kafanızı karıştırmayın.Ticari düşünüyorsanız 1600 rakım için tavsiye etmem meğe yazık olma ihtimali kuvvetli.Direk yapamayın derim.

Lilium
24-04-2011, 01:01
Kimse yokmudur soruma cevap verecek.
chandler ile fernor ceviz cesitlerini verimlilik, kıs soguklarına dayanıklılık, dişi ciceklenme süresi, yapraklarını dökme süresi, bakımından karsılastırabilirmiyiz? bu iki cesitten hangisi bu alanlarda öne cıkmaktadır.
Sayın deli_dervish,chandler hakkındaki bilgileri forumda bulabilirsiniz, türkiyede ilk etepta üretim olarak chandler üretilmeye başlandı, chandler ile kurulan bahçelerden bile daha doğru dürüs net bir şeyler alınamıyor net bir şeylerin alınabilmesi için en az bir on yıl gerekli, on yıla gelmiş bir ağaçla net birşeyler söyleme imkanı daha iyi olacak, evet ilk yıllardaki görünüm oldukça şaşırtıyor bir kere diğer yerli ırklarda görmediğimiz kalite ve verimliliği bu ırta gördük, ama daha sonraki yıllarda ne gibi olumsuzluklar çıkar onu zaman ve yıllar gösterecek, fernor daha sonra üretilip yaygınlaştılmaya çalışılan bir ırk, güzel bir ırk olduğu söyleniyor, yani türkiye geçmişi çok yeni, chandler hakında bile tam bir şeyler söyleyemezken fernor hakkında bir şeyler söylemek yanlış olmazmı.
Fernor için dış kaynaklı net bilgilere ulaşılsa bile bu türkiyede de böyle olacak anlamı çıkmamalı, "deneyim, deneyim, göreyim demişler" görmeden her söylenene inanmayın derim, bu bir sürec, ekersin olur sen kazanır bir adım önde gider kazanırsın, ekersin olmaz küllüm zarar, türk tarımı zaten bir kumar değilmidir, tuttumu kazanırsın tutmadımı batarsın.

Soğuklara dayanıklılık cevizlerde -27 lere kadar dayanabiliyorlar, uyandıktan sonra 2-3 dereceler bile etkili oluyor.

Çiçeklenme süresi yapraklarını dökme süresi iklime göre yöreye göre çeşidin cinsine göre değişkenlik gösterir bu yetiştiriciler için çok önemli bir şey değil önemli olan çeşide göre dozlayıcıyı doğru kullanmak.

deli_dervish
24-04-2011, 08:52
1600 metre rakımda suan ceşitli ceviz türleri yetişiyor, köyde 20-30 yıllık ceviz agacı bol durumda. Verimleri de normal sayılır. Benim derdim su an pek verimli kullanılmayan yaklaşık toplam 20 dekarlık bir alana sahip 2-3 tarlayı yakınlarında su da bulundugundan ceviz dikmek. 20 dekar araziye 10* 5 den 400 agac yapar dogru bir çeşit secimiyle ve dogru tozlayıcıyla önemli bir gelir elde edilebilir ilerleyen yıllarda. Bir kac hocayada danıştım onlarda yabancı olarak fernor dediler. Yerli olarak da maraş 18. hem dikilen agac sayısını artırmak hemde erken yasda verime yatmasından yabancı ceviz düşünüyorum. Ama ortada bir chandler furyası oldugundan sizlerede danışmak istedim. Söylediğiniz gibi dikip 5 yıl beklemeden net bir şey söylemek zor

Avanos
24-04-2011, 10:02
Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olma hala ısrarcıyım.Aşısız dik sonra ordaki ceviz çeşitleri ile aşıla ya da şebin veya Bilecik.Bu slogan olmuş Hocamın biri maraş 18ci diğeri cahtlerci. Modalar dikkat edin gelip geçicidir.

06doğaci
24-04-2011, 10:15
Merhaba deli dervish bence siz hep dört dörtlük şartlara göre çeşit seçmişiniz ama yazdıklarınıza göre yeriniz yüksekte ve hala yabancı çeşitlerden bahsediyorsunuz.Biraz Avanosu dinleyin derim.Ülkemizde ekilen ceviz miktarını % 100 olarak ele alırsak doğru çeşit ve ismine doru ekilen bence % 35 i geçmez.

deli_dervish
25-04-2011, 17:10
yüksekliğe nazaran ilk bahar gec donlardan zarar görecegimi düşünmüştüm bu yüzden en gec acan 2 ceşit fernor ile chandleri düşünmüştüm.fernor en geç açan çeşit diye biliyorum mayısta acıyor. Ama kıs soguklarında diger yerli çeşitlere göre nasıl dayanır bilmiyorum.

cupressus
26-04-2011, 07:50
Sayın cupressus; Merhaba. Ceviz fidanında boyunlu ve dövme gözlerin görevleri,
çizme olayı ile teşvik edilecek yönlendirme nedir?
yetiştiricilerin bu hususu gözlemlemek için yardımcı olacak resim koyabilir misiniz?
Sağlıcakla kalın.

Ağacın bir yanında dal oluşmadığı durumlarda dal çevresinin 1/3 lük kısmı bir gözün 1 cm kadar üstünden odun kısmına kadar bastırılarak çizilir. oduna zarar vermemelidir. bu uygulama genellikle çentiğin altında kalan gözün sürmesini yeşvik eder. özellikle 2-3 yaşlı fidanlarda yetersiz dal varsa ve bir taraf ta dal yoksa o yöne gelen 3-5 gözde bu uygulamayı yapmak faydalı olacaktır. elimde cevize ait fotoğraf yok, fotoğrafla aram çok iyi değil, ihmal ediyorum. Ancak cevizde sonuç aldığım çok oldu. bu çizme işlemi apikal dormansi ismi verilen tepe tomurcuğu baskınlığını kırarak(keserek) bu göz sürer. bir nevi yukarıdan baskı gelmeyince kendini lider zanneder.
boyunlu göz cevizde en üstte bulunan iri toparlak gözdür. ilk önce bu göz sürer, şayet herhangi bir nedenle sürmezse diğer gözler sürer, tabi sürecekse. boyunlu göz gövde ile dar açı oluşturur. lider dal için istenebilir ama gövdeyi oluşturacak çatı dalları için dar açı istenmez, bu nedenle diğer gözlerin sürmesini isteriz. Boyunlu göz kırılıp düğme gözden sürme sağlanabilirse dal açma işlemine genellikle gerek kalmamaktadır.

Avanos
26-04-2011, 08:28
yüksekliğe nazaran ilk bahar gec donlardan zarar görecegimi düşünmüştüm bu yüzden en gec acan 2 ceşit fernor ile chandleri düşünmüştüm.fernor en geç açan çeşit diye biliyorum mayısta acıyor. Ama kıs soguklarında diger yerli çeşitlere göre nasıl dayanır bilmiyorum.

Sayın deli_dervish cevizde bilinen en büyük yanlışların başında ilkbahar genç donlarının en çok zarar verdiğidir.Cevize en büyük zararı sonbahar donları zarar verir.Direk tespitlerimdir.Sayın Prof Dr Semih Çağlar hocamda bu kanıda geçen cumartesi benim bahçemde derlendirmeler yaparkende aynı mevzu oldu.Sizin ordada arazi yüksen erken sonbahar donları filiz uçlarını kurutur çoğu ceviz ağacı meyveyi uçlardan verdiği için ürün alamazsınız ya da az alırsınız.

ligustrum
27-04-2011, 22:15
...
boyunlu göz cevizde en üstte bulunan iri toparlak gözdür. ilk önce bu göz sürer, ...
İlginize teşekkür ederim cupressus. Cevizler uyanıyor..
Soldaki sürgünün en ucundaki göz sürmüş. Cevizde bu göz tepe, bir iki santim altta sürmemiş gözler boyunlu göz mü?
Bu dut meyvesi gibi olan çiçekler erkek çiçek mi?
Dişi çiçek nerede?

Lilium
27-04-2011, 23:54
206753

Çamtepe
28-04-2011, 07:07
Sn. Lilium,

Internette inanın çok gezdim dolaştım, bir sürü "boyunlu göz, düğme göz, göz budaması" ile ilgili yazı okudum, sizin şu resim üzerine yazdığınız yazılarla şimdi konu kafama oturdu. Pek çok sitenin, kitabın yapamadığını yaptınız. Tabi ilk resmi yükleyen ligustrum'un da katkısı var.

Fırsatını bulmuşken ben de bir soru sorayım. Bahçemizde zamanında hereğinden kurtulmuş ve bakımsızlıktan alttaki şekildeki gibi yana yatmış bazı ağaçlarımız var. Bu ağaçlar için budama ile ağırlığını dengeleme operasyonu yapılabilir mi sizce? Ne tavsiye edersiniz? Yoksa ümitsiz vaka mıdır?

Saygılar,

Yana yatmış ceviz (http://img714.imageshack.us/img714/5677/img0284ns.jpg)

cupressus
28-04-2011, 07:31
Sn Lilium fotoğraf üzerinde çok güzel açıklamış, ellerine sağlık. Göz budaması özellikle şekil verdiğimiz yıllarda önemlidir. Buna dikkat etmek lazım, yoksa her zaman uygulanacak bir şey değildir.

Çamtepe'nin yana yatmış cevizi için;
1- Dibe yakın kesilip, yeniden dallandırılabilir.
2- Boş tarafa yakın dal kısa kesilip çıkan sürgünler boş tarafa yönlendirilerek büyütülebilir. Ağaç uyandığında biraz daha esnek olur, o dönemde az da olsa bağlanıp çekilebilir, ağaç yaşlı değil.
3- Bırak dağınık kalsın. Ege Ünv. Prof.Ali ÜNAL ceviz eninde sonunda şeklini kendisi toparlar müdahale etmeseniz de demişti. Yalnız yabancı ceviz çeşitleri için aynısını halen diyor mu onu bilemiyorum.

Forumdaki herkese iyi günler dilerim.

Çamtepe
28-04-2011, 16:52
Sn. Cupressus

Bilgiler için çok teşekkürler. Dibe yakın kesmeye çok kıyamayacağım doğrusu. Eğer kesersem de zaten aşılayıp çeşit değiştirme yöntemine de gidebilirim. (Mevcut Yalova 3, hedef Chandler - ve evet bu forumdaki Chandler ile ilgili soru işaretlerini okudum)

Başka yan yatmış ağaçlarda gerdirip düzeltmeyi denedik ama çok sonuç alamadık gibi hissediyorum. Zira bu boyutlara gelmiş bir ağacı sabitlemek için çok kalın bir (ya da iki) herek dikmek lazım, bu da köklere zarar vermeden ne kadar mümkün bilemedim.

Biraz boş tarafa yakın dalı budayıp yönlendirmek, biraz da kendi haline bırakmak en doğru çözüm gibi geliyor. Bu yazıyı yazdıktan sonra evin önündeki parkta benzer bir açı ile yan yatmış koca bir çam ağacı gördüm, köke yakın gövdesinin yatıklığı 45 dereceyi geçmiş ama sonradan o kadar güzel toplamış ki, uzaktan bakınca yan yattığı farkedilmiyor bile.

Saygılar sunuyorum

selis
03-05-2011, 12:03
Tomundan çıkan cevizim.. Bahçem küçücük, hiç büyümese ne güzel olurdu.. :p

WM1TR
04-05-2011, 11:13
Selamlar

Fidanlarımızı bu kış ayında diktik, 1-2 hafta önce traktör ile genel toprak düzenlemesi-havalandırması-yabancı ot temizlemesini de yaptık. BU haftasonu fidanların dibindeki toprağı çapalııcaz ve yabancı otları temizliicez....

Ama asıl kaldı sulama işi....

Arazinin dibinden (20-30 metre kadar sınır kenarından) sulama kanalı geçiyor. Maddi sebeplerden dolayı damla sulamaya en erken önümüzdeki sene geçebileceğim. Ama bu yaz idare etsin diye bir sistem kurmayı düşünüyorum. Arazi 10 dönüm, o bakımda beni idare edebilir...yormaz yani.

Nasıl bir sistem kurabilirim?... Pancar motoru tarzında ama daha ucuz bir güç sistemi ile 100 metrelik bir bahçe hortumu sanırım işimi görür. yaklaşık 2metre yüksekliğindeki kanalın içinden akan suyu bu güç sistemi ile alıp bahçe hortumu gibi ince bir hortuma geçirtip oradan fidanları ellerimle sulamayı düşünüyorum...siz ne dersiniz?

Lilium
04-05-2011, 13:02
Motor kurmanıza gerek yok 2 metrelik yükseklik 208799 çalışır, on dönüm araziyi bahçe hortumu ile sulaman çok zahmetli olur. Hortum ve siprikler çok bir para tutmaz, ana hatta ikilik bir kangal hortum çekersin. Kendinizde kurabilirsiniz

Burada gönende imalatcı üretici bir arkadaşımız var çok da hesaplı, ana hatta çekeceğin ikilik hortumun boyunu ve sıralara çekeceğin hortumların metresini ve sprink adetini söyleyin fiatını hesaplatırıp bilgilendireyim.

Ana kanaldan yosun geleceği için uç kısmına pilastik bidon üzerine bir sineklik teli geçirip şimdilik bir filitre yapabilirsiniz.
Ben bidonun içine filitre yaparak işi çok ucuza çözdüm çok da memnunum
208822 bende de iki metrelik yükseklik var her şeyi kendim yaparak çok ucuza mal ettim.

Çınarmunarı
04-05-2011, 15:25
Arkadaşlar bu ay içinde 12 dönüm ceviz fidanlığına ben de damlama sistemi kuracağım. Tarlanın en tepe noktasında 120 cm yüksekliğinde 6x4 ebatlarında yaklaşık 24 tonluk bir su havuzum var.Yaklaşık 2 aydır damlama boru işini araştırıyorum.Eğer kendim becerebilirsem düşünülenden çok ucuza yaklaşık 1000 tl ye bu işi maledebilecem gibi gözüküyor.Bu işi yapan firmalardan 4-5 bin lira gibi ucuk fiyatlar aldım.
Eğer faydası olursa ortalama fiyatları bende aktarayım.
50 lik kangal borunun metresi: 1.5 -2 lira
Düz 16 lık ince damlama borusu: 75 lira (topu 400 m olarak)
Mini vanalar adet :60 kuruş
Ayarlı meme adet :20 kuruş
Yosun filitresi :40-50 lira
Ben Balıkesir'de 10 'dan fazla esnafla telefonda görüştüm.Ortalama fiyatları yukarıya çıkardım.19 Mayıs'ta kendim kurmaya çalışacağım...
Bu arada pedro ve chandlerler tomurcukları İvrindi bölgesinde geçen yıl 23 Nisan'da patlamaya başlamıştı.Bu sene ise bu günlerde patlamaya başlamışlar.

WM1TR
04-05-2011, 16:48
Çınarmuranı, sana canı gönülden kolaylıklar dilerim
Ayrıca sistemi kurduğunda fotoğrafları dört gözle bekliyor olucam....
Zira damla sulama sistemi devlet destekli olduğu için fiyatlar uçmuş durumda...

kamil keskin
05-05-2011, 09:43
Syn Çınarmuranı
Hayırlı ve bol bereketli günler diliyorum;
Seneye bende 10 dönümlük bir ceviz bahçesi kuracağım.
Sisteminizi kurmanızı sabırsızlıkla bekliyorum.Zira bizim için siz iyi bir örnek olacaksınız.

06doğaci
05-05-2011, 10:44
Sayın Çınarmunarı ben size damladan ziyade musluk tipi sulamayı öneririm.Hem daha kolay sulama yaparsınız.

IBOZKURT
05-05-2011, 15:42
Selamlar
Siteye yeni üye oldum ve bu ilk mesajım.
Balıkesir Gönen de 22 dönüm arazi üzerinde kapama ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Toprak tahlili yaptırdım. Sonuçları ziraat mühendisleri ile paylaştım. Toprak parametreleri yönünden bir sıkıntı bulunmadığını, fosfor ve potasyumun çok düşük olduğunu belirttiler. Bunun da iyi bir bitki besleme ile çözülebilecğini söylediler. Buradaki üyelerin de yorumunu benim için çok değerlidir. Arazinin bulunduğu yükseklik yaklaşık 300 rakımdır. Sulama sorunu bulunmamaktadır. Arazi güneye bakmaktadır. Buraya en uygun çeşit önerileriniz nelerdir. Benim düşüncem chandler, ama adaptasyonu nasıl olur, bu konuda terddütlerim bulunmaktadır. Arazinin tahlil sonuçları aşağıya çıkarılmıştır.
0-30 cm arası: 30-60 cm arası 60-90 cm arası

Ph : 6,9 7,6 7,7

İşba : 60,50 Killi Tın 59,4 Killi Tın 61,16 Killi Tın

Tuz oranı : 1,03 Tuzsuz 0,66 Tuzsuz 0,63 Tuzsuz

T. kireç : 0,4 Az kireçli 11,1 Orta Kireçli 4,76 Kireçli

P : 7,638 Az 5,928 Az 5,928 Az

K : 11,4 Çok Az 7,8 Çok az 11,34 Çok Az

Fe : 22,82 Yeterli 12,22 Yeterli 12,44 Yeterli

Cu : 0,62 Yeterli 0,3 Yeterli 0,3 Yeterli

Mn. : 4,64 Az 1,44 Çok az 2,68 Çok az

Zn : 0,44 Az 0,64 Az 0,36 Az

Organik madde : 1,78 Az 0,86 Çok Az 0,71 Çok az

Çınarmunarı
05-05-2011, 16:32
Arkadaşlar sistemi kurabilir ve çalıştırabilirsem fotoğraf kolay...

Ayrıca 06doğaçı bahsettiğiniz ''musluk tipi '' sulama nasıl bir sey ? Biraz anlatabilir misiniz?

Lilium
06-05-2011, 00:50
Sayın Çınarmunarı ben size damladan ziyade musluk tipi sulamayı öneririm.Hem daha kolay sulama yaparsınız.
Sayın doğacı, yer gök damlama derken musluğu tavsiye etmenizi anlıyamadım, musluk derken damlamaların tıkandığı içinmi musluk dediniz açaba?

Sayın IBOZKURT gönenin neresindensiniz.

Arkadaşlar damlama sistemi çok zor bir şey değil, bazı yerlere deli paralar vermeye değmez kendinizde yapabilirsiniz.

IBOZKURT
06-05-2011, 10:16
Sayın Lilium,
Arazi Gönen Sebepli köyündedir.
Eklediğiniz resimler kendi bahçenizden mi?
Bahçeniz nerededir.

eko_
06-05-2011, 10:35
Sayın Lilium' un resmini eklediği musluk ile kurulan damlama sisteminin bir çok avantajı var.
1-Belli bir basınç istemiyor.Kurulumu çok kolay.
2-İstediğiniz oranda su ayarı yapabiliyorsunuz.
3-Tıkanma olsa bile söküp temizlemeniz bir kaç saniyenizi alıyor.
4-Pahalı bir filtre sistemi gerektirmiyor.
5-Ağacın diplerinde istediğiniz yere istediğiniz kadar ilave edebiliyorsunuz.

Samsunlu55
06-05-2011, 20:59
Kökten girerek ceviz fidanının özünü boşaltan iç kurdu.

209659

Lilium
06-05-2011, 23:03
Bana göre ağaçların en büyük en tehlikeli zararlısı, sadece kökten değil dallardan da girebiliyor. Özünü boşaltıp dalları kurutabiliyor, mücalede genel ilaçlamalar pek etkili değil, ağaçları çok iyi gözlemleyim ilk zamanlarını yakalayabilirseniz dala bir delik açıp ilacı enjektörle enjekte edeceksiniz ya da benim gibi doğal üretmeye çalışan biri olarak elinizde bir tel ile kurdun peşinden koşacaksınız. Yani kurdun girdiği delikten teli sokup kurdu öldürmeye çalışacaksınız.

Lilium
06-05-2011, 23:08
Sayın Lilium,
Arazi Gönen Sebepli köyündedir.
Eklediğiniz resimler kendi bahçenizden mi?
Eklediğim resimler kendi bahçemin resimleri

Bahçeniz nerededir.

Gönen, hasanbey

Yakup Ünal
13-05-2011, 10:29
Sayın Lilium ve diger üstadlar;
Cevizlerle ilgili bölümü tekrar söyle bir dolaştım size bir iki sorum olacak yardım ederseniz teşekkürler.
1-IX. türkiye ulusal ceviz çalışma grubu toplantısı nedir ? Herkez katılırmı ? Toplantının içerigi nedir? 11. Türkiye Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Toplantısı hangi ilde yapılacak ?
2-chandler ceviz ilaçlama nezaman yapılmalı ?
3-chandler ceviz bahçesi gübreleme şekli ve kullanılacak gübre bilgileri ?
4-Resimlerimdeki tüplü aldığım 2010 kasım ayında diktigim chandler ın aşı şekli ve agacları begenmediginizi hissedim tutmayanların yerine yenilerini almaya gidecegiz aynı fideciye teker teker söyleyeyim verdigi fidanların nekadar eksikleri oldugunu;
- İyi bir chandler fidanı alırken nelere dikkat etmeiyim ?
- Sizce en iyi chandler fidanı aşısı hangisi ?
- chandler fidanının asılı dalları ile gövdesi nasıl olmalı ?

Lilium
14-05-2011, 00:50
1-IX. türkiye ulusal ceviz çalışma grubu toplantısı nedir ? Herkez katılırmı ?
Değişik şehirlerde her yıl yapılan bir toplantı 9 zuncusu biga da yapılmıştı onuncusu edirnede yapıldı. Herkes katılabilir.
Toplantının içerigi nedir? 11. Türkiye Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Toplantısı hangi ilde yapılacak ?
onbirinci nerede olduğunu bilmiyorum.
2-chandler ceviz ilaçlama nezaman yapılmalı ?
Belirli bir periyodu yok, İlk baharda ve son baharda göztaşını atabilirsin, diğerleriyle iyi gözlem ve takiple gerekli hallerde ilaçlama yapmalısınız.
3-chandler ceviz bahçesi gübreleme şekli ve kullanılacak gübre bilgileri ?
Ben iyi yanmış hayvan gübresi kullanıyorum
4-Resimlerimdeki tüplü aldığım 2010 kasım ayında diktigim chandler ın aşı şekli ve agacları begenmediginizi hissedim tutmayanların yerine yenilerini almaya gidecegiz aynı fideciye teker teker söyleyeyim verdigi fidanların nekadar eksikleri oldugunu;
- İyi bir chandler fidanı alırken nelere dikkat etmeiyim ?
Fidanın iyi gelişim göstermesi yara bereli olmamalı aşının iyi yapılmış ve iyi kaynamış olmalı, budamaları zamanın da ve iyi yapılmış olmalı, çokta kalın yaşlı fidan olmamalı
- Sizce en iyi chandler fidanı aşısı hangisi ?
Bence ilgiliz aşısı.
- chandler fidanının asılı dalları ile gövdesi nasıl olmalı ?
Bu cümlenizi anlıyamadım, fidanın dalları olmaz ki.

Çınarmunarı
24-05-2011, 20:43
Arkadaşlar damlama sistemini kurdum. Bol bol fotoğraf var ama sistemde arızadan dolayı fotoğrafları yükleyemiyorum.En kısa sürede yükleyeceğim.

Lilium
25-05-2011, 01:09
yahya_kır
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-05-2011

--------------------------------------------------------------------------------

Merhaba Lilium,

Ceviz konusunda uzman olduğunuzu düşündüğüm için size bir endişemi anlatmak istiyorum. Bursadaki 20 dönümlük arazimin yarısını kasım ayında aldığım açık köklü chandler fidanlarıyla, diğer yarısını da mayısta aldığım tüplü fidanlarla ektim. Tüplü fidanların yarısına yakınında ceviz gördüğüm halde daha uzun sürgün veren çıplak köklülerde 200 fidanın hiçbirinde ceviz oluşumu gözlemlemedim. Chandler açık köklülerde ekilen ilk sene 200 fidanın hiçbirinde ceviz oluşumu gözlemlememek normalmidir ? Yoksa aldığım fidanlar Chandler değilmidir ? Birde chandlerı yapraktan **** gövde renginden tanımak mümkünmüdür ? Cevap verebilirseniz çok sevinirim.
Selamlar,
Yahya

Tüplü fidanlarda ceviz meyvası oluşumu daha iyi olabilir, fakat açık köklü fidanların gelişimi daha iyi olur, azda olsa meyva da gösteririler, meyva görememen ilginç, mutlaka gösterirler, 200 fidanda görememen şüpheye mahal veriyor.

Chandler olup olmadıklarını yaprağından tanımak uzman işi, ama gövdelerinden tanınabilinir.

En iyi tanımayı uyanma döneminde kendin de tespit edebilirsin, Chandlerler oldukça geç uyanan bir çeşit, diğer yerli çeşitlerden 20 gün sonra uyanırlar ve daha geç yapraklanırlar, tüplü aldıklarınla ve açık köklü aldıkların da böyle bir farklılık varmı? varsa kesinlikle erken uyananlar Chandler değildir.
Bahçeye genel olarak baktığınız da Chandler olmayanlar daha iri yapraklanmıştır daha yeşillendiğini kendinizde fark edersiniz.

Chandler açık köklü fidan olsa dahi, uyanan yeni filiz veren gözler de meyva gösterir meyva görürsün ama bu meyvayı fidan besleyemez ya da fidan dinç gelişir döker (vs) bunlar olabilir, ama mutlaka filizlerin ucunda meyva oluşumunu görürsün.

WM1TR
25-05-2011, 13:48
Arkadaşlar damlama sistemini kurdum. Bol bol fotoğraf var ama sistemde arızadan dolayı fotoğrafları yükleyemiyorum.En kısa sürede yükleyeceğim.

arazi/fidan/maliyet detaylarını da paylaşabilirseniz sevinirim.

demirdere17
25-05-2011, 16:48
Tüm forumdaki arkadaşlara merhaba,

Forumda ceviz ve yetiştiriciliği ile ilgili bilgi paylaşımlarını okudum.Bu konuda yardımcı olanlara çok teşekkür ederim.

Ben Ç.kalenin Çan ilçesinde ikamet ediyorum.Köyde bulunan 6 dönümlük arazime 20.06.2010 tarihinde 8x4 aralıklarla 215 adet chandler ceviz fidanı diktim.

Arazinin toprak yapısı kırmızımsı gibi görünsede biraz killi olduğu için yağışlı havalarda veya toprağın ıslak olması durumunda çalışmak mümkün değildir.Çünkü çapa **** küreğe yapışmaktadır.Fidanları damlama su ile suladım.15-20 cm filiz sürgünleri ile diktiğim fidanların çoğu bu sene 1 m civarında.1 m yi geçenlerde var.

Bana bu konuda burada ceviz yetiştiren büyükler tepkide bulundular.Bu sıklıkta fidan dikilmez diye.
Ben de bunları değişik şekilde budama yapıcam dedim.
Çitvari dikimde lider doruk dallı budamayı yapmak istiyorum.
Fidanlar bu mayıs ayı başında uyandı.Böyle olması beni sevindirdi.
En Büyük eksiğim toprak analizi yaptıramadım.Ama bu yaz kesin analiz yaptırmak istiyorum.Çünkü çok önemli.Bu günlerde fidanların etrafında çıkan yabancı otlarla mücedele edip 1 m etrafına çapa yapmaya çalışıyorum.Çapalama esnasında 20.20.0 gübreleme yaptım.Yanlız toprağa iyi karıştıramadım.Bu yıl havalar çok yağışlı gitti.

Fidanlarda Büyümeyi fotoğrafla sizlerle paylaşmak isterim.

Çınarmunarı
25-05-2011, 16:54
2164366x8 ölçülerinde 1.20 boyunda tarlanın üst başındaki su havuzu/deposu (yaklaşık 25 ton)

Çınarmunarı
25-05-2011, 17:04
216437Havuzdan 2 vana ile su çıkışı yaptım.Çıkış vanaları 63 lük,yine 63 lük filitre ile su süzülüyor.Sonra 50 lik ara aparat ile 50 lik kangal boruya bağlanıyor.

Çınarmunarı
25-05-2011, 17:33
216446
Aynı sistemle havuzdan 2. çıkış(tarla ikiye bölünmüş oluyor)
216447
İşe eli yatkın dayıoğlu Mehmet ve Mustafa boruları ekleme konusunda tüm hünerlerini gösterdiler.Onlara buradanda teşekkür...(arkadaki babam)
216448
Kangal boruya mini vana montesi...
216449
Bu konularda beni sürekli destekleyen eşim ayarlı damlamanın monte deliğini aparat ile açıyor.

Çınarmunarı
25-05-2011, 18:07
216469
İnce borunun en alt ucunu su basıncı ile kör tapaları fırlayınca hepsini ip ile bağladık. Daha sağlıklı oldular.
216470
Tohumdan dikilen yavru cevizler ve damlatıcıları.
216471
Tarlanın alt ucundan yukarıya doğru olan eğimi ve görünümü.
216472
Bulduğum tüm taze hayvan gübrelerini önümüzdeki yıllar için fidan aralarına stokladım.
216473
Vanaların çocuklar tarafından açılmaması için zincir ile kilitledim.

Çınarmunarı
25-05-2011, 18:30
216492
Bu yaz ikinci yazlarını yaşıyacak olan fidanlardaki ceviz çiçeklenmesi.Butün filizlerde bu şekilde çiçek var. Muhtemelen besleyemeyeceği için çoğu dökülecek...
216493
216494
Sayın Lilium...bütün fidanların yapraklarında fotoğrafta görülen 1-2 cm boyunda siyah tırtıl gibi ayaklı kurtçuk var.Yaprakları yiyor.Acaba bu böcek nedir ve nasıl kurtulurum?

Çınarmunarı
25-05-2011, 18:46
Arkadaşlar...Bu sistem motor basıncı olmadan havuzun basıncı ve tarlanın eğiminden faydalanılarak deneme sulamalarında sorunsuz çalışmıştır.Tarlanın tamamı 12 dönüm 8x4 çit dikim 350 ocak şeklindedir.Bu sistem bana (malzeme)750 tl ye mal oldu.
Kullanılan malzemeler:
1- 100 m 50 lik kangal boru :metresi 1.70 tl
2- 5 top 400 m 16 lık düz boru :topu 65 tl
3- 2 adet filitre : adeti 32 tl
4- 13 mini vana (contalı) :adet 1 tl
5- 350 adet ayarlı meme :50 lik paket 12 tl
6- 2 tane 50 lik kör tapa :galiba ikisi 15 tl
7- ve diğer para tutmayan ara aparatlar...

serkanhoca
25-05-2011, 21:51
Sayın Çınarmunarı,
Kafamdaki projeyi uygulamaya geçirmişsiniz. Sizden öğreneceklerim olacak, yaz aylarında bende havuz yapmayı düşünüyorum, seneye yaz gibi de damlama sistemi kurmaya çalışacağım. Açıklamalarınız için çok teşekkürler..

Sizden havuz hakkında bilgilrinizi de paylaşmanızı istesem, ne kadara mal oldu, su kaçırmaması için neler kullandınız?

Benim dikkat etmem gereken konular neler olabilir, havuz, bory vb gibi? Aklınıza gelince aktarırsanız sevinirim.

Şimdiden teşekkürler. Çalışmlarınızda başarılar dilerim...

Lilium
26-05-2011, 00:54
Sevgili Çınarmunarı, sisteminiz hayırlı olsun, suyu havuzdan alacaksanız o filitrede çok sık tıkanmalar olması büyük olasılık.

Yaş gübreyi ağaçlar aralarında yığılı şekilde bekletmeyiniz, yakın olan fidaları yakabilir, o şekilde durması azot oranınıda kaybeder, yaş gübreyi çok olmamak şartıyla dağıtın ve toprak altı yapınız.

Bu mevsimde tırtılın gözükmesi düşük bir olasılık resimler fulu çıkmış ama yinede tırtıl olduğu büyük bir ihtimal, gördüğün tırtıl ve tırtıl ağlarını toplayıp yok edebilirsin, ya da doğal mücadele yapmıyorsan Decis ile ilaçlayabilirsin.

yahya_kır
26-05-2011, 06:53
Lilium, cevap için teşekkürler, tüplüleri daha yeni aldığım için yapraklanma zamanı konusunda kıyaslama yapamıyorum, ama yan bahçedeki yerli ırk büyük ağaçlara göre belirgin şekilde geç yapraklandı ama ben yeni fidan olmaları sebebiyle diye düşündüm, birde bu sene kışda uzun sürdü karıştı. Ama kesinlikle hiçbirinde ceviz yok. Fidanları aldığım yer de ülkedeki en köklü ceviz fidanı üreticilerinden birisi, dünyanın parasını verdim, eger gerçekten yanlış ırksa ayrıca emeğe de yazık. Çok şükür daha ilk sene çeşitten şüphelendim, bu 6-7 sene sonra koca ağaç oluncada olabilirdi. Şu şekilde ilerlemeyi düşünüyorum, tam teşhis olunca, aşıyı çok iyi yapan bir fidancıya hepsini aşılatırım. "Yaprak değilde gövdeden teşhis etmek olabilir" demiştiniz. Bu nasıl olabilir ? Selamlar,

yahya_kır
26-05-2011, 08:55
Arkadaşlar, bu fidanlar chandler mıdır ? Bu şekilde teşhis etmek mümkünmü ? Tam olarak 20 Nisanda tomurcuklar patladı ve yaprak çıkma başlangıcı oldu.
Teşekkürler,

Çınarmunarı
26-05-2011, 15:02
Sayın Çınarmunarı,
Kafamdaki projeyi uygulamaya geçirmişsiniz. Sizden öğreneceklerim olacak, yaz aylarında bende havuz yapmayı düşünüyorum, seneye yaz gibi de damlama sistemi kurmaya çalışacağım. Açıklamalarınız için çok teşekkürler..

Sizden havuz hakkında bilgilrinizi de paylaşmanızı istesem, ne kadara mal oldu, su kaçırmaması için neler kullandınız?

Benim dikkat etmem gereken konular neler olabilir, havuz, bory vb gibi? Aklınıza gelince aktarırsanız sevinirim.

Şimdiden teşekkürler. Çalışmlarınızda başarılar dilerim...

Sayın Serkanhoca borular ile ilgili detayları yukarıda anlattım.Havuza gelince 2 yıl önce yapıldı.Ben İstanbul'da olduğum için işin başında babam vardı.Ama hatırladıklarım şöyle:

Havuzun tabanını kepçe ile yarım metre açtırdık. Taş ile örülerek temel dolduruldu.Havuzun tabanı çok sağlam oldu. Köşelere demir ve çimento ile dört direk dikildi. Direkler arası tuğla ile örüldü. Duvarın en ustune beton kuşak atılarak direkler birbirine bağlandı. Havuzun tabanına da nalburlarda bulunan çimentoya benzeyen su geçirmeyen bir madde var onu kullandık. (adını hatırlamıyorum.) Bu işlemleri köylerdeki basit sıradan duvar ustalarıda çok rahat yapabilir.
Havuzun boyunu ne kadar yüksek tutabilirsen damlamalarda o kadar rahat basınç elde edersin.

Çınarmunarı
26-05-2011, 15:13
Sevgili Çınarmunarı, sisteminiz hayırlı olsun, suyu havuzdan alacaksanız o filitrede çok sık tıkanmalar olması büyük olasılık.

Yaş gübreyi ağaçlar aralarında yığılı şekilde bekletmeyiniz, yakın olan fidaları yakabilir, o şekilde durması azot oranınıda kaybeder, yaş gübreyi çok olmamak şartıyla dağıtın ve toprak altı yapınız.

Bu mevsimde tırtılın gözükmesi düşük bir olasılık resimler fulu çıkmış ama yinede tırtıl olduğu büyük bir ihtimal, gördüğün tırtıl ve tırtıl ağlarını toplayıp yok edebilirsin, ya da doğal mücadele yapmıyorsan Decis ile ilaçlayabilirsin.

Teşekkürler Lilium...İnşallah sizin teknik direktörlüğünüzde bu işlerin devamını da getirebiliriz...(Sıkışınca sayın Liliumdan telefonla teknik desteği hep aldım.)

O tırtıl dediğim böcek bütün fidanların yapraklarında var.Elle temizlemek mumkün değil.

Lilium
26-05-2011, 23:20
"Yaprak değilde gövdeden teşhis etmek olabilir" demiştiniz. Bu nasıl olabilir ? Selamlar,

Gövde yapısı renk göz aralıkları kısacası çok iyi bir tecrübe ve bilgi birikimiyle teşhiş edilir, başka türlü anlatamıyorum. :)

Lilium
26-05-2011, 23:39
Arkadaşlar, bu fidanlar chandler mıdır ? Bu şekilde teşhis etmek mümkünmü ? Tam olarak 20 Nisanda tomurcuklar patladı ve yaprak çıkma başlangıcı oldu.
Teşekkürler,
Resimlerden tespit etmek oldukça güç, ama ilk resimin yaprağı chandlere hiç benzemiyor. yanılıyor da olabilirim.

İlk fotoğraf, Bu bir chandler ise filiz ucunda mutlaka meyva olması lazım. Daha sonra döker dökmez o gelişimle ilgili, ama şu an o filiz ucun da meyve görmeniz gerekli.

Chandleri sizlere şöyle anlatsam sanırım daha iyi anlarsınız.
Deneme yanılma yöntemini denemek istedim, hani derler ya ceviz kalemden tutmaz diye, bahçeyi budama yapmıştım budadığım dallardan deneme amaçlı olarak toprağa kalemler soktum, bu kalemler aldığı nemle ve kabuk çanlılığıyla gözler uyandı ve uyanan gözlerde ceviz meyvası gösterdi, ne yazık ki, köklenme olmadı ve kurudu.
Demek istediğim chandler mutlaka meyvasını gösterir.

yahya_kır
27-05-2011, 06:53
Chandleri sizlere şöyle anlatsam sanırım daha iyi anlarsınız.
Deneme yanılma yöntemini denemek istedim, hani derler ya ceviz kalemden tutmaz diye, bahçeyi budama yapmıştım budadığım dallardan deneme amaçlı olarak toprağa kalemler soktum, bu kalemler aldığı nemle ve kabuk çanlılığıyla gözler uyandı ve uyanan gözlerde ceviz meyvası gösterdi, ne yazık ki, köklenme olmadı ve kurudu.
Demek istediğim chandler mutlaka meyvasını gösterir.[/QUOTE]

Lilium Teşekkürler, aşılamaktan başka çare gözükmüyor. Usta bir aşıcı bulup aşılatacağım artık. bu ceviz fidanları için ne tür aşı yapılıyor ? Aşı zamanı nedir ? Yardımlarınız için teşekkürler,

Lilium
28-05-2011, 01:50
İlk olarak kurup bakımını da yapmış olduğum yedinci yılında ki bir ceviz bahçesinden görüntüler.

217525

217526

217527

secbul
28-05-2011, 02:00
Sn Lilium,

Resimler için teşekkürler. Tabi beni hemen bir merak sardı. Cevaplarsanız sevinirim. Ayrıca maşallah.

Resimdeki.
1-Ceviz ağaçlarının türü nedir ?
2-Dikim aralığı nedir ?
3-Resimden anladığım yüksek gerilim hattı var. Bunun altına ağaç dikemezsiniz diyen oldmu ?

Teşekkürler.

Lilium
28-05-2011, 22:49
Cevizler bilecik cinsi, dikim aralıkları 8x8, resimdeki yüksek gerilim hattını fark etmemiştim, :) yüksek gerilim hattı daha sonra çekildiği için yer sahibi iyi parada aldı.

seyyah53
28-05-2011, 23:14
Cevizler bilecik cinsi, dikim aralıkları 8x8, resimdeki yüksek gerilim hattını fark etmemiştim, :) yüksek gerilim hattı daha sonra çekildiği için yer sahibi iyi parada aldı.

Yedinci yılında bilecik çeşidi ceviz ağacından ağaç ortalaması ne kadar verim alındı..sayın lilium...

Lilium
28-05-2011, 23:45
Bu yıl yedinci yılına girdiler, ekim bakım ve budamalarıyla şimdiye kadar ben ilgilendim, verimleri de iyiydi ama kilogram olarak tam nedir bilemiyorum.

Çınarmunarı
29-05-2011, 14:36
Sayın lilium... 8x4 çit dikimde 10. yıldan sonra aradaki birer taneyi dallarını sert bir budama ile budayıp ve kepçe ile köklerine bir metre inerek kökleyip başka tarlaya diksek yeniden bu ağaçları yaşatamaz mıyız? (Tabi ki yaprağını dökdükten sonra...)

Lilium
29-05-2011, 23:11
Sayın Çınarmunarı, 8x4 çit ekim şeklini ustalarımız yabancı kaynaklara bakarak türkiyede de uygulanır diyor ve savunuyorlar, bunu bende tam olarak anlamış değilim, bazısı ebedi ürün alınacağını söylerken bazısı on yıl sonra aralarından birer tanesini sökersiniz diyorlar. Ben buna karşıyım, on yıl sonra tam verime geçeceği esnada sökmek akıllı işi değil on yıl bak büyüt tam verim alacağın sırada kes, bu diğer ağaçların formunu da bozmaya değmez.

Ekilecek şekil kalıcı şekil olarak seçilmeli, 8x4 den ziyade kalıcı olarak 8x6 yı tavsiye ederim.
10. yıldan sonra aradaki birer taneyi dallarını sert bir budama ile budayıp ve kepçe ile köklerine bir metre inerek kökleyip başka tarlaya diksek yeniden bu ağaçları yaşatamaz mıyız?
Böyle bir tecrübem yok ama, on yaşındaki bir cevizin tutma şansı çok az derim. On yıllık bir cevizin sacak kökleri on metreden fazla uzar, söküp ekmek oldukça zor. Ayrıca maliyetleride çok yüksek olur bu gibi maceralara girmeye de gerek yok bence.

WM1TR
30-05-2011, 14:03

biz de henüz 5 aylık fidanlarımızın bazılarında bu tırtıl ile karşılaştık.
yahu daha yeni yeni sürgünler çıkarken, fidanlar yaşam mücadelesi verip yaprak çıkarmaya yeni yeni başlamışken, bazı fidanların yapraklarının yarısını koparmak durumunda kaldık, bu hızlı tırtıllar yüzünden :D hani nerydeyse tırtıllar ceviz fidanı ekmemizi bekliyorlarmış diicem...

hemen mühendis getirttik, o da Decis ilacını tavsiye etti.
yarın ilaçlııcaz.

Lilium
30-05-2011, 23:30
, o da Decis ilacını tavsiye etti.

Bu cümleyi görünce güldüm, nedenmi ? Yakın arkadaşlarımdan birileri ağaçlarıyla ilgili bir şey soruyor söylüyorum ikna olmuyor gidiyor ziraat teknisyeni ya da mühendisine soruyor, oda aynı şeyi söyledi diyor. :)

mech.eng
04-06-2011, 13:52
Merhabalar.
Bu siteye soru soran ve tecrübeleriyle bu soruları cevaplayan herkese teşekkür ederim.
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum , karşılıklı soru ve cevap formatında edinilen bilgi daha anlayışlı , daha kalıcı ve sürükleyici olamakta (şahsım adına böyle) .. Aklıma takılan bir çok soru var ama belki cevapları bu 54 sayfanın içerisinde olabilir diye sorumu sormadan bu 54 sayfayı okudum ve cevabımı aldım ...(hernekedar soruyu ben sormamış olsamda soran kişiyle aynı sorunları yaşıyordum)) . Burdan yeni yazan arkadaşlara tavsiyem şu. Soruyu sormadan önce cevizle ilgili bölümü okumalarını tavsiye ederim. Çünkü sorulacak hemen hemen bütün sorular sorulmuş ve en güzel biçimde cevaplanmış durumdalar. Burdan bizleri bilgilendiren , tecrübe ve deneyimlerini bizlerle paylaşan tüm ağaç dostlarına teşekkür ediyorum..

Saygılar.
Mak. müh. Hasan ŞAHİN

Lilium
07-06-2011, 01:20
Yeni ceviz ekimi yapanlara fikir olması acısından paylaştım.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=780646&postcount=90

Daha önce yeni ceviz ekimi yapanlara fikir olması acısından paylaştığım cevizin bu günkü hali, ilk yıl sürgün veren filiz, ikinci yıl tepesi vuruldu bu yıl ana dalları oluşturmaya başladı, üstelikte hemen mükafatını da gösterdi. Tabi ki bu chandler türünde olan bir özellik.
221294

221295

mech.eng
07-06-2011, 12:49
Merhaba Sn. Lilium

Bilgi ve tecrübelerinizi yine görseleştirerek bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Resimden anladığım kadarıyla toprak strüktürü çok güzel oluşturulmuş. Emek varsa meyvede vardır o bahçede :)) Bilgisayarımı her açmamda hemen ceviz yetiştiriciliği kısmına giriyoırum acaba bugün neler öğreneceğim diye, bazen yeni yorum ve soru görmeyince üzülüyorum. İnşallah seneye Mart ayında babamın yayladaki bahçesinde olan yerel cevizleri kendim aşılamak istiyorum gerçekten çok güzel bir duygu. Birde dilcikli ingiliz aşısını bu sitede gördüm çok hoşuma gitti. Sizce ceviz aşısında 1 ve 2 yaşlarındaki anaçlar için yarma kalem aşısımı yoksa dilcikli İngiliz aşısımı daha iyi sonuç verir ?

Tekrar soru soran ve bu soruları en içten duygularla cevaplayan herkese teşekkür ederim.

Lilium
07-06-2011, 23:19
Dilcikli aşıda anaçla kalemin aynı kalınlıklarda olması gerekir, aşı konularında acemiyseniz ceviz aşısı bayağı zordur bilesiniz.

Şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3115) bölümüde okumanızı tavsiye ederim.

zitgti
09-06-2011, 20:06
Merhaba,
Siteye yeni üye oldum.Bahçemizde çeşitli meyve agaçları yetiştiriyoruz.5-6 tane ceviz agacımız vardı şuanda 1 tane yaklaşık 30 senelik ceviz agacımız kaldı digerleri yeniden ekildi.Yaşlı olan agacımızın üst dalları kurudu.Bu sene biraz toparlandı hiçbir ilaçlama yapmadık bu zamana kadar.yerimiz istanbul da.Kuruyan dalları nasıl kesmeliyim ve dallarının kurumasının nedeni ne olabilir.Şimdiden teşekkürler..

mech.eng
10-06-2011, 10:36
Dilcikli aşıda anaçla kalemin aynı kalınlıklarda olması gerekir, aşı konularında acemiyseniz ceviz aşısı bayağı zordur bilesiniz.

Şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3115) bölümüde okumanızı tavsiye ederim.
Merhabalar.
Elim yatkındır bu tarz işlere. 7 sene önce birinden görerek yaptığım göz aşılarından 9 tanesi tuttu , babamndan görüpte yaptığım yarma kalem aşılarının hepsi tuttu. Ama cevizde hiç aşı dememeiştik, internette baya inceledim dilcikli ingiliz aşısı çok hoşuma gitti. Selalahattin Yılmaz beyin Bereket Tv deki aşılama proğramını izledim , birde onu deneyelim

mech.eng
10-06-2011, 10:44
Merhaba,
Siteye yeni üye oldum.Bahçemizde çeşitli meyve agaçları yetiştiriyoruz.5-6 tane ceviz agacımız vardı şuanda 1 tane yaklaşık 30 senelik ceviz agacımız kaldı digerleri yeniden ekildi.Yaşlı olan agacımızın üst dalları kurudu.Bu sene biraz toparlandı hiçbir ilaçlama yapmadık bu zamana kadar.yerimiz istanbul da.Kuruyan dalları nasıl kesmeliyim ve dallarının kurumasının nedeni ne olabilir.Şimdiden teşekkürler..

Merhaba zitgti

Ceviz hakkında fazla teoarik bilgiye sahip değilim ama şunları söylemek istiyorum.
Cevizinizin uç dallarının kurumasının sebeplerinden başlıcaları şunlar olabilir.
1- Sonbahar ve İlkbahar geç donlarından dolayı sürgün taze uçlar kuruyabilir
2-Eğer sulama yapılmıyorsa yine uç dallarda kuruma meydana gelebilir
3-toprak yapısı sert ve kayalıksa kökler yayılamadığı için yeterli besini alamayıp kuruma meydana getirebilirler

Benim size tavsiyem ağacınızın fotoğrafını ekleyip yardım istemeniz daha mantıklı olacaktır. Bende sizin gibi yeniyim . Bu sitede öğrenecek çok şey var , bilgi , deneyim ,tecrübe .. hepsi mevcut.. Şimdiden kolay gelsin size..:p

zitgti
10-06-2011, 23:45
merhaba mech eng.
yorumların için teşekkürler.uç dalların kuruması eski dalların 2-3 mt uzunlugundaki dallar kurumuş.toprak evet sert ve suyu tutmuyor 1-2 ton su versenizde sabaha kadar aşşadan çıkıyor elek gibi biraz topragı.resim yarın çekip eklerim.agacın boyu yaklaşık 8-9 mt kadar.resimlemesi biraz zor olabilir ama olmassa parça parça eklerim.

mech.eng
12-06-2011, 10:43
merhaba mech eng.
yorumların için teşekkürler.uç dalların kuruması eski dalların 2-3 mt uzunlugundaki dallar kurumuş.toprak evet sert ve suyu tutmuyor 1-2 ton su versenizde sabaha kadar aşşadan çıkıyor elek gibi biraz topragı.resim yarın çekip eklerim.agacın boyu yaklaşık 8-9 mt kadar.resimlemesi biraz zor olabilir ama olmassa parça parça eklerim.

Merhaba zitgti.

""toprak evet sert ve suyu tutmuyor 1-2 ton su versenizde sabaha kadar aşşadan çıkıyor elek gibi biraz topragı"" Demişiniz. Benim size tavsiyem ağacınız yaprak izdişümünü dairesel olarak yaklaşık30 cm derinliğinde ve 30 cm genişliğinde kazıp yanmış hayvan gübresi eklemenizdir. Böylece toprağınız hem mineral bakımından zenginleşecek , su tutma ve nemi koruma açısından faydası olacaktır diye düşünüyorum. Tabi bu benim kendi görüşüm. Yanlışım varsa değerli üstatlar düzelteceklerdir.
Saygılarımla kolay gelsin.

Antaios
13-06-2011, 16:11
Merhaba zitgti.

""toprak evet sert ve suyu tutmuyor 1-2 ton su versenizde sabaha kadar aşşadan çıkıyor elek gibi biraz topragı"" Demişiniz. Benim size tavsiyem ağacınız yaprak izdişümünü dairesel olarak yaklaşık30 cm derinliğinde ve 30 cm genişliğinde kazıp yanmış hayvan gübresi eklemenizdir. Böylece toprağınız hem mineral bakımından zenginleşecek , su tutma ve nemi koruma açısından faydası olacaktır diye düşünüyorum. Tabi bu benim kendi görüşüm. Yanlışım varsa değerli üstatlar düzelteceklerdir.
Saygılarımla kolay gelsin.

selam,

Eğer ağaç 30 yaşındaysa onun köklerine ulaşmak için 30 cm den çok daha fazla aşağıya gübre vermek gerekir. Bunun için de sondaj makinesi gerekebilir :) şaka bi yana sizin de bildiğiniz üzere ceviz ağacı yıllar geçtikçe derin kökleriyle toprağın çok daha alt katmanlarına ulaşıp suyu ve besini bulabilir. Hele de aşılı değil çöğür ise kimse onu tutamaz :) o yüzden üst dallardaki kuruma ya bir gövde iç kurdunun ziyareti ya mantari bir hastalık ya da çevreden atılan zirai ilaçların etkisi olabilir. Bir diğer ihtimal de agacın kuruyan yerden gövdesi zarar görmüş, iletim borularından su ve besin maddesi geçişi sağlanmamasından kaynaklanabilir. Ağacından şikayetçi arkadaşıma tavsiyem ona daha iyi bakması zamanında bakımını ve ilaçlamasını yapması ve sana daha güzel ve bol bol meyve vermesi için kalem aşısıyla aşılamandır. ;) Mutlu günler dilerim.

mech.eng
13-06-2011, 20:08
selam,

Eğer ağaç 30 yaşındaysa onun köklerine ulaşmak için 30 cm den çok daha fazla aşağıya gübre vermek gerekir. Bunun için de sondaj makinesi gerekebilir :) şaka bi yana sizin de bildiğiniz üzere ceviz ağacı yıllar geçtikçe derin kökleriyle toprağın çok daha alt katmanlarına ulaşıp suyu ve besini bulabilir. Hele de aşılı değil çöğür ise kimse onu tutamaz :) o yüzden üst dallardaki kuruma ya bir gövde iç kurdunun ziyareti ya mantari bir hastalık ya da çevreden atılan zirai ilaçların etkisi olabilir. Bir diğer ihtimal de agacın kuruyan yerden gövdesi zarar görmüş, iletim borularından su ve besin maddesi geçişi sağlanmamasından kaynaklanabilir. Ağacından şikayetçi arkadaşıma tavsiyem ona daha iyi bakması zamanında bakımını ve ilaçlamasını yapması ve sana daha güzel ve bol bol meyve vermesi için kalem aşısıyla aşılamandır. ;) Mutlu günler dilerim.

Saygılar üstat :)

Çok teşekkür ederim Hocam ,üstadım :)) İşte paylaşım ve bilgi aktarımı diye buna derim ben . Ben nacizane birşeyler söyleyeyim dedim ,zaten yanlışım olursa değerli hocalarımız düzeltecektir dedim ve öylede oldu. Gerçi bilgilendirmem yanlış değil tam olarak ama eksiği var dimi hocam :) Bi makine mühendisinden en çok bu bilgi çıkar zaten :))

Tekrar teşekkür ederim hocam Saygılarımla.

zitgti
13-06-2011, 20:33
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.Agacın görüntülerini ekliyicem kuruyan dalları gövdesi vs. vaktim olmadıgından ekleyemedim.Resimlerle daha güzel şekilde sorun anlaşılır.Resimlerden sonra agaca gerekli müdahaleleri yapmayı düşünüyorum.

Tekrar teşekkürler..

zitgti
14-06-2011, 13:51
http://img862.imageshack.us/img862/7472/dsc06331p.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/862/dsc06331p.jpg/)

http://img593.imageshack.us/img593/388/dsc06332f.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/593/dsc06332f.jpg/)

http://img846.imageshack.us/img846/4594/dsc06333h.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/846/dsc06333h.jpg/)

umarım açılıyodur resimler..

mech.eng
16-06-2011, 14:10
Merhaba sn zitgti.

Resimlere baktım ama boyutlatı çok küçüktü pek anlaşılır değildi. Belkide uzman arkadaşlar bir fikir verir.

WM1TR
17-06-2011, 09:24
değerli üyeler,
10 dönümlük ve henüz 5 aylık olan 200 ceviz fidanından oluşan bahçeme damla sulama sistemi kurdurmayı planlıyorum.yer kırklareli.
fiyat vermek isteyenlerin, "uygun kişiyi tanıyorum en parçaları en ucuza burda bulursun" diyenlerin, "ben bu sistemi sana komple kurarım içeriği budur ve fiyat teklifim budur" diyenlerin özel mesajlarını bekliyorum.... tarlanın hemen dibinde (sınırında) yaklaşık 50metre boyunca sulama kanalı geçmektedir, dolayısıyla havuza ihtiyaç yoktur fakat kanaldan suyu alacak bir minik motora ihtiyaç vardır.
gerekirse tarlanın resimlerini yollayabilirim
özel mesajlarınızı bekliyorum.
selamlar.

Lilium
17-06-2011, 11:56
Sevgili WM1TR, bende arkadaşıma kurmuş olduğumuz ceviz bahçesinin damlama sisteminle meşgulum, bizim burada damlatıcı boruları çeken imalatcısı var, istediğin ebatta boru çekebiliyor.
Gidip konuşup anlaştık salı günü malzemeyi teslim edeceğini söyledi sistemi ben kendim kuracağım.
Su biraz uzak olduğu için ve bahceye kuracağımız hatla beraber 800 metre 2 lik 6atmosfer boru aklımda kaldığı kadarıyla bin üçyüz lira üçbin metre 20lik düz damlama bin ikiyüz lira (16 lık daha ucuz) gübre ve kum filitresi yediyüz yetmiş lira beşyüz tane basınclı damlatıcı yüz lira diğer dirsekler, vanalar körtapalar (vs) üçbin ikiyüz liraya anlaştık, kurulumunu biz kendimiz yapacağız.

Üçlük su motorları 300-350 tl çıvarında.

Uzak olmasak gelir yapardım.

Antaios
17-06-2011, 13:59
Saygılar üstat :)

Çok teşekkür ederim Hocam ,üstadım :)) İşte paylaşım ve bilgi aktarımı diye buna derim ben . Ben nacizane birşeyler söyleyeyim dedim ,zaten yanlışım olursa değerli hocalarımız düzeltecektir dedim ve öylede oldu. Gerçi bilgilendirmem yanlış değil tam olarak ama eksiği var dimi hocam :) Bi makine mühendisinden en çok bu bilgi çıkar zaten :))

Tekrar teşekkür ederim hocam Saygılarımla.

Sevgili makine mühendisi arkadaşım,

Esrağfurullah biz ne hacıyız ne hoca :) elbette herkes kendi fikrini söyleyecektir, onun için vardır bu forum. Hiç kimse ben şu konuyu en iyi biliyorum diyemez en nihayetinde. Forumdaki en tecrübeli arkadaşımızdan en amatör arkadaşımıza kadar tek amacımız birbirimize bişeyler katmak, yardımcı olmaya çalışmaktır. Elimizden geldiğince doğru bildiğimizi düşündüğümüz şeyleri paylaşıp bir katkı sağlayabiliyorsak forum amacına ulaşıyor demektir.:cool:

Herkese saygılar, bol yeşilli günler dilerim :)

h.ışık
19-06-2011, 12:23
Merhaba, ben kasım ayında saksıya ektiğim sayısını tam bilmiyorum (5-6 tane) ceviz tohumundan 3 tanesinin canlanıp fidan durumuna getirdim. Bugün yaptığım resimlemede tesadüfen ekte görüleceği üzere gövde yapısında kararma var. Bir de kabuğunda yırtılma olmuş gibi. Gövdesindeki bu kararmanın nedeni ne olabilir.

Çögürlerin toplu gürünümünü de ekledim.

Frontier
19-06-2011, 16:09
Herkese selamlar
Bodur ceviz yetiştiriciliği ile ilgili bilgiye ihtiyacım var.Konuyla ilgili detaylı bilgi sahibi olmak istiyorum.Yardımcı olursanız memnun olurum.Teşekkür ederim.

WM1TR
20-06-2011, 14:28
en öncelikli söylenmesi gereken şey; "bodur ceviz" diye birşey yoktur, sevgili frontier.
aşılı ceviz yetiştiriciliği ile ilgili 2 tane çok güzel kitap var.
onları okumanızı tavsiye ederim.

aydoner
20-06-2011, 14:57
değerli üyeler,
10 dönümlük ve henüz 5 aylık olan 200 ceviz fidanından oluşan bahçeme damla sulama sistemi kurdurmayı planlıyorum.yer kırklareli.
fiyat vermek isteyenlerin, "uygun kişiyi tanıyorum en parçaları en ucuza burda bulursun" diyenlerin, "ben bu sistemi sana komple kurarım içeriği budur ve fiyat teklifim budur" diyenlerin özel mesajlarını bekliyorum.... tarlanın hemen dibinde (sınırında) yaklaşık 50metre boyunca sulama kanalı geçmektedir, dolayısıyla havuza ihtiyaç yoktur fakat kanaldan suyu alacak bir minik motora ihtiyaç vardır.
gerekirse tarlanın resimlerini yollayabilirim
özel mesajlarınızı bekliyorum.
selamlar.

Bu şekilde yaptığınız takdirde yaklaşık %30 sizden fazlaca bir miktar talep ederler. Burada yanılmamak için mutlaka gidip damla sulama hortumlarının özelliklerini, kullanılacak diğer malzemelerin teknik özelliklerini öğrenin, sonra bunu yapın derim. Ziraat Bankası bu konuda 5 yıl vadeli sıfır faizli kredi verdiğinden insanımız anında suistimal ediyor çünkü... 10 dekar iyi bir yatırım, umarım doğru tür seçmişsinizdir, ve fidanda hile yoktur. Selamlar.

Antaios
20-06-2011, 16:56
Merhaba, ben kasım ayında saksıya ektiğim sayısını tam bilmiyorum (5-6 tane) ceviz tohumundan 3 tanesinin canlanıp fidan durumuna getirdim. Bugün yaptığım resimlemede tesadüfen ekte görüleceği üzere gövde yapısında kararma var. Bir de kabuğunda yırtılma olmuş gibi. Gövdesindeki bu kararmanın nedeni ne olabilir.

Çögürlerin toplu gürünümünü de ekledim.

Çöğürler iyi görünüyor. Ciddi bişey gibi gözükmüyor. Gözlemlemeye devam edin bence daha kötü olursa gene resim eklersiniz. Şu resimlerden diyeceğim tek şey : Okadar kusur kadı kızında da olur :);)

h.ışık
20-06-2011, 22:07
Çöğürler iyi görünüyor. Ciddi bişey gibi gözükmüyor. Gözlemlemeye devam edin bence daha kötü olursa gene resim eklersiniz. Şu resimlerden diyeceğim tek şey : Okadar kusur kadı kızında da olur :);)

Çok saolun rahatladım merak edip duruyordum. Teşekür ederim gözlemlemeye devam ediyorum.

Lilium
21-06-2011, 01:02
Arkadaşlar sebahattin (http://www.agaclar.net/forum/member.php?u=3994) beyi gören duyan varmı? Nerelerdedir, niye yazmaz, kırdıkmı üzdükmü bilmiyorum ama (Kırdıysak özürde dileriz) böyle konusunda uzman bir arkadaşımızı her zaman bu forumda bilhassa bu başlıktaki eksikliği hissediliyor, bilgi hazinesiyle başlığa katkıları çok büyüktür, bilhassa ben kendilerinden rica ediyorum ara sırada olsa uğramaları bizleri sevindirir.

Antaios
21-06-2011, 08:14
Arkadaşlar sebahattin (http://www.agaclar.net/forum/member.php?u=3994) beyi gören duyan varmı? Nerelerdedir, niye yazmaz, kırdıkmı üzdükmü bilmiyorum ama (Kırdıysak özürde dileriz) böyle konusunda uzman bir arkadaşımızı her zaman bu forumda bilhassa bu başlıktaki eksikliği hissediliyor, bilgi hazinesiyle başlığa katkıları çok büyüktür, bilhassa ben kendilerinden rica ediyorum ara sırada olsa uğramaları bizleri sevindirir.

Toplu şekilde pm ve mail atalım. "Sebahattin Yılmaz, bizi bırakmaz.." diye sloganlar atalım :p

WM1TR
21-06-2011, 13:24
Bu şekilde yaptığınız takdirde yaklaşık %30 sizden fazlaca bir miktar talep ederler. Burada yanılmamak için mutlaka gidip damla sulama hortumlarının özelliklerini, kullanılacak diğer malzemelerin teknik özelliklerini öğrenin, sonra bunu yapın derim. Ziraat Bankası bu konuda 5 yıl vadeli sıfır faizli kredi verdiğinden insanımız anında suistimal ediyor çünkü... 10 dekar iyi bir yatırım, umarım doğru tür seçmişsinizdir, ve fidanda hile yoktur. Selamlar.

ah keşke o kadar vaktim olabilse. o zaman zaten foruma sormak zorunda kalmazdım...çok değişik bir aralıkta fiyatlar aldım. hortumlarda fiyat fazla değişmiyor ama suyu kanaldan alacak olan su motoru ve filtrenin modeli, toplam fiyatı çok acayip oynatıyor...

benim arazi için, 3000e de damla sulama sistemi çıktı, 4500e de...

06doğaci
22-06-2011, 15:06
Sayın Lilium bende sebahattin bey hakkındaki görüşünüze katılıyorum.Forumda görmek istiyoruz.Çok değerli bilgiler vereceğine eminim.Ben foruma davet listesi oluşturalım derim.
1. LİLİUM
2. ANTAİOS
3. 06DOĞACİ

demirdere17
23-06-2011, 13:40
değerli arkadaşlar

20.06.2010 tarihinde 8x4 tüplü diktiğim fidanlardan bazılarının fotoğraflarını ekledim.Değerlendirmelerinizi bekliyorum.Lider doruk dal budaması yapmaya çalıştım.Şekil vermeye devam ediyorum.Çünkü altlardan bir sürü sürgün verdiler. Göz budamasını aksattım diye düşünüyorum.Toprak çok çatladığı için yanmış hayvan gübresi karıştırmaya başladım.Sıcaktan gövdeler güneş yanığı olmasın diye bu yılki sürgün yerine kadar plastik boya ile boyadım.

Mücadele çetin bir şekilde devam etmekte...

demirdere17
23-06-2011, 13:43
diğer fotoğraflar

demirdere17
23-06-2011, 13:45
evet bu da sonuncu

WM1TR
23-06-2011, 14:46
sn demirdere, "mücadele" derken ne gibi zararlı mücadeleleri yaşadınız?
bahsetmeniz mümkün müdür?

demirdere17
24-06-2011, 08:34

sn.WM1TR

Mücadele derken tabi zararlı böcekler de var toprak ile de mücadele var.
* Zararlı böcekler için bu yıl herhangi bir ilaçlama yapmadım.Ama sık sık fidanları ziyaret ederek göz ile kontrollerde bulundum.sonuç olarak bazı fidanların yapraklarını yiyen siyah ve dikenli tırtılın geldiğini gördüm.Tabi hemen onu yok ediyoruz.geçen yıl 1 tanesine gövde iç kurdu girmişti.Girdiği deliğe enjektör ile ilaç enjekte ettim.Hemen dışarı çıktı.Sonra o girdiği deliği aşı macunu ile kapattım.Geçen yıl o fidanı kurtardım.Bu yıl da yine aynı başka bir fidanda gördüm.Ama kurt yoktu.Yukarı giden Dik sürgünü tepe vurma gibi kesmek zorunda kaldım.İçi tamamen boştu.Yandaki sürgün iyi olduğu için onun açığını kapattı.Ancak ilaç kullanmadan bu mücadele çok zor.
Bazı fidanlarda da gözlemlediğim nokta toprağın 5-6 cm altında kalan gövdede siyah bir çürüme gibi oluşum var.Tabi bu fidanlarda gelişme yavaşlamakta ve sürgünlerde iyi gitmemekte.Bu gibi olan fidanların diplerinde ilk gövde köküne kadar toprağı gövdeden uzaklaştırdım.Güneş hastalıklı bölgeyi kurutsun diye ve plastik boya ile boyadım.

* Benim toprakta sıcaktan çatlama çok oluyor.Her sulamadan sonra çapa yapmak gerekiyor.Tabi bu fidanlar için daha iyi oluyor.Ayrıca fidan diplerini çok toprak ile doldurmamak gerekiyor.Sıcak toprak gövdeyi iyice pişirdiği için çapa yapıp ferahlatmak lazım diye düşünüyorum.İyi yanmış hayvan gübresi ile toprağı karıştırmak şart diyorum.Çünkü toprağa çok iyi düzenleyici oluyor.

Herkeze mücadele de kolay gelsin.Kesinlikle Çok güzel bir uğraş.Onların büyüdüğünü görmek bambaşka bir mutluluk.

Antaios
24-06-2011, 13:37
sn.WM1TR

Mücadele derken tabi zararlı böcekler de var toprak ile de mücadele var.
* Zararlı böcekler için bu yıl herhangi bir ilaçlama yapmadım.Ama sık sık fidanları ziyaret ederek göz ile kontrollerde bulundum.sonuç olarak bazı fidanların yapraklarını yiyen siyah ve dikenli tırtılın geldiğini gördüm.Tabi hemen onu yok ediyoruz.geçen yıl 1 tanesine gövde iç kurdu girmişti.Girdiği deliğe enjektör ile ilaç enjekte ettim.Hemen dışarı çıktı.Sonra o girdiği deliği aşı macunu ile kapattım.Geçen yıl o fidanı kurtardım.Bu yıl da yine aynı başka bir fidanda gördüm.Ama kurt yoktu.Yukarı giden Dik sürgünü tepe vurma gibi kesmek zorunda kaldım.İçi tamamen boştu.Yandaki sürgün iyi olduğu için onun açığını kapattı.Ancak ilaç kullanmadan bu mücadele çok zor.
Bazı fidanlarda da gözlemlediğim nokta toprağın 5-6 cm altında kalan gövdede siyah bir çürüme gibi oluşum var.Tabi bu fidanlarda gelişme yavaşlamakta ve sürgünlerde iyi gitmemekte.Bu gibi olan fidanların diplerinde ilk gövde köküne kadar toprağı gövdeden uzaklaştırdım.Güneş hastalıklı bölgeyi kurutsun diye ve plastik boya ile boyadım.

* Benim toprakta sıcaktan çatlama çok oluyor.Her sulamadan sonra çapa yapmak gerekiyor.Tabi bu fidanlar için daha iyi oluyor.Ayrıca fidan diplerini çok toprak ile doldurmamak gerekiyor.Sıcak toprak gövdeyi iyice pişirdiği için çapa yapıp ferahlatmak lazım diye düşünüyorum.İyi yanmış hayvan gübresi ile toprağı karıştırmak şart diyorum.Çünkü toprağa çok iyi düzenleyici oluyor.

Herkeze mücadele de kolay gelsin.Kesinlikle Çok güzel bir uğraş.Onların büyüdüğünü görmek bambaşka bir mutluluk.

Kaç dekar burası, bahçe nerede ve kaç ağaç var?

demirdere17
24-06-2011, 16:43
Kaç dekar burası, bahçe nerede ve kaç ağaç var?

sn.Antaios

Bazı detayları daha önce yazmıştım.53.sayfadan okuyabilirsiniz

Frontier
26-06-2011, 12:41
Kitapların ismini biliyormusunuz yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler

Yakup Ünal
27-06-2011, 07:47

sayın demirdere
cevizlerin cinsi ne birde nereden aldınız. Bilgi için şimdiden teşekkürler

demirdere17
27-06-2011, 14:39
sayın demirdere
cevizlerin cinsi ne birde nereden aldınız. Bilgi için şimdiden teşekkürler

sn.Yakup Ünal

cevizler chandler cinsi ve tozlayıcı olarak franquette ve Scharsch Franquette.
Bursa/İnegölden tedarik ettim.

eczcihad
27-06-2011, 15:23
Merhaba Sn Demirdere17
Ben de Tokat /Turhal da Kasım 2011 de 12 dönümde 380 adet Chandler +Franquette (açık kök) 8x4 m aralıkla fidan dikimi yaptım.Damlama sulama sistemi kurdum.Sizin fidanlarınızda gördüğünüz siyah tırtılları ben de fidanlarımda gördüm.Bazı sürgünlerin kurumasına neden oldular.Benim fidanlarımdan bazılarında çok iyi sürgün gelişimi gözlemlediğim halde hemen yanıbaşındaki fidanda hiç bir gelişme göremiyorum.Size en kısa sürede fidanlarımın fotoğraflarını göndereceğim.Tecrübelerinizden yararlanmayı umuyorum.Saygılarımla

demirdere17
28-06-2011, 09:03
Merhaba Sn Demirdere17
Ben de Tokat /Turhal da Kasım 2011 de 12 dönümde 380 adet Chandler +Franquette (açık kök) 8x4 m aralıkla fidan dikimi yaptım.Damlama sulama sistemi kurdum.Sizin fidanlarınızda gördüğünüz siyah tırtılları ben de fidanlarımda gördüm.Bazı sürgünlerin kurumasına neden oldular.Benim fidanlarımdan bazılarında çok iyi sürgün gelişimi gözlemlediğim halde hemen yanıbaşındaki fidanda hiç bir gelişme göremiyorum.Size en kısa sürede fidanlarımın fotoğraflarını göndereceğim.Tecrübelerinizden yararlanmayı umuyorum.Saygılarımla

sn eczcihad merhaba

Ceviz yönünde tercihiniz için sizi tebrik ediyorum.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Ben kendi bahçemde yaşadıklarımı paylaşmaya çalışıyorum.Sizlere de yardımcı oluyorsa ne mutlu.
Bende geçen yıl damla sulama yaptım.Ancak bu yıl baraj sulama kanalına su verilmedi.Kapalı sistem sulama boruları döşeniyor.3 ton tank ile taşıma su yapıyorum.
Siz fidanlarınızı sularken kaç saat damlama yapıyorsunuz? Bence toprağın durumuna göre ve damlanın akış hızına göre değişir ama ortalama 2-3 saat yeterli gelir diyorum.Ben fidanların dibine değilde 2m 12 delikli boruları daire şeklinde fidan etrafına yerleştirdim.Bu Şekilde damlattım.Bu yıl da tabi fidanın 1 m uzağından çapa yüzü ile daire açarak buraya su veriyorum.Sizin dediğiniz durgun fidanlar bende de var ve gelişmeleri yavaş oluyor.Sanıyorumki onlarda (benimkilerde) bir hastalık seziyorum.Sanki fidan onunla mücadele ediyor.Sizde kökler yeni çalışmaya başlayabilir.Bu arada gübre olarak ne kullandınız. Ben 20.20.0 toprağa karıştırmaya çalıştım. Geçen yıl fidanları diktiğim de sürgün olan dal kurudu aşılı yerin yine üzerinden başka sürgünler çıkararak devam eden fidanlar oldu.Eylül ayına kadar yavaşlayarak sürgünler devam ediyor.Bakalım hayırlısı...

Doğanın isteklerine saygı gösterek onu umursayarak mücadeleye ve paylaşmaya devam...

Saygılarımla,

eczcihad
28-06-2011, 13:13
Merhaba
Ben fidan diplerine mini vana taktım. Cevizleri aldığım firma yetkilisi bir defa da her bir fidana yaklaşık 15 litre su vermemizi önerdi.Dikimi Aralık 2010 da yaptık.Dikim esnasında kullandığımız yanmış hayvan gübresinden başka bugüne kadar başka bir gübre kullanmadık.Bahsettiğiniz gübreyi damlama sistemindeki tanka ilave edip verebilirim.Her bir fidana ne kadar gübre vermemiz gerektiğini yazabilirmisiniz?Selamlar

ligustrum
28-06-2011, 14:35
Piyasada kabuklu cevizi bol görebiliyoruz.
Kimisi çok ince kabuklu, kimisi ince, kimisi normal, kimisi de sert kabuklu.
Merak ettiğim bu kabuk sertliğinin kaliteye etkisi var mı?
Bu amaçla çok ince kabuklu olan cevizden ve daha sert kabuklu olan yerli üretim cevizden bir miktar aldım.
Sert kabuklu ceviz daha bir kendisini yediriyor olduğu kanısına vardım.

Yeni çıkan, tutulan ceviz çeşitlerinde verim çok fazla, fakat kalitesi düşükse;
tercih edecekler bu durumu dikkate alıyor mu?

Damak zevki kişiye göre değişir mi demeli?

Antaios
29-06-2011, 12:39
Piyasada kabuklu cevizi bol görebiliyoruz.
Kimisi çok ince kabuklu, kimisi ince, kimisi normal, kimisi de sert kabuklu.
Merak ettiğim bu kabuk sertliğinin kaliteye etkisi var mı?
Bu amaçla çok ince kabuklu olan ve çuvalında USA yazılı cevizden ve daha sert kabuklu olan yerli üretim cevizden bir miktar aldım.
Sert kabuklu ceviz daha bir kendisini yediriyor olduğu kanısına vardım.

Yeni çıkan, tutulan ceviz çeşitlerinde verim çok fazla, fakat kalitesi düşükse;
tercih edecekler bu durumu dikkate alıyor mu?

Damak zevki kişiye göre değişir mi demeli?

Ekonomik yetiştiricikte ön planda olan kriterlerden birisi de verimdir. O açıdan kaliteyi sadece damak zevkine göre belirleyemeyeceğimden iki kriter arasında öncelikli tercih yüksek verimli çeşitlerin seçilmesiyle yapılacak üretim faaliyetidir.

Diye düşünmekteyim :)

cupressus
30-06-2011, 10:31
SN Demirdere,

öncelikle kolay gelsin. şekil budaması konusunda birşey söylemek istiyorum. tüplü fidanlara şekil vermek biraz risklidir. Yıllık sürgünlerin gövdeden çıkış yüksekliği ağacın son halinde istediğimiz şekle uygun değildir. en kuvvetli ve dik gelişen sürgünün gelecek ilkbahar döneminde vereceğiniz şekle uygun yükseklikten tepesini vurursanız daha düzgün şekil elde edersiniz. diğer sürgünleri dipten kesersiniz.

yasarugur
06-07-2011, 07:14
Bu hafta tarlaya 12 adet Chandler ceviz fidanı, aralarına da bir adet tozlayıcı fidan diktik,çukurlara 10 ar gr su tut ve 50 şer gr organik,iz element takviyeli granül gübre koyduk.Aşı yerlerinin güneye bakacak şekilde olmasına dikkat ettik.Bol bol can suyu verdik ,Allaha emanet ettik ,Aydın'a döndük.18 tonluk bir su deposu yaptırmıştım,önümüzdeki günlerde damlama su sistemini de çözersem sıkıntı kalmayacak

Yakup Ünal
06-07-2011, 10:27
sn.Yakup Ünal

cevizler chandler cinsi ve tozlayıcı olarak franquette ve Scharsch Franquette.
Bursa/İnegölden tedarik ettim.

firma ismi verebilirmisiniz

kamil keskin
11-07-2011, 13:30
Daha önceki mesajlarımda belirttiğim gibi Balıkesir-sındırgı-sarısu mevkiine 10 dönümlük kapama ceviz bahçesini aralık ayı gibi,açık köklü olarak(chandler) dikimini yapacağım.fidelerimi ayırttım.Toprak analizini yaptırdım.toprak analizi listem ekdeki dosyada .Analize göre atmam gereken gübreler ve diğer yapmam gereken şeyler konusunda yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar.Herkeze bol kazançlı günler diliyorum.Saygılar

kamil keskin
11-07-2011, 13:58
En sonunda yükleyebildim.

Lilium
11-07-2011, 18:42
Daha önceki mesajlarımda belirttiğim gibi Balıkesir-sındırgı-sarısu mevkiine 10 dönümlük kapama ceviz bahçesini aralık ayı gibi,açık köklü olarak(chandler) dikimini yapacağım.fidelerimi ayırttım.Toprak analizini yaptırdım.toprak analizi listem ekdeki dosyada .Analize göre atmam gereken gübreler ve diğer yapmam gereken şeyler konusunda yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar.Herkeze bol kazançlı günler diliyorum.Saygılar

Hayırlı uğurlu olsun kamil bey, bereketi bol kazancın iyi olsun.

Toprak analinizi de dikkate alıp en iyisini yapmanızı dilerim.

Çukurları şimdi hiç beklemeden hemen açın toprak güneşi iyice alsın.

hasan_ka
11-07-2011, 20:38
selam arkadaşlar iyi günler hepinize. bu kış tarladaki yamaç yerlerde bulunan çalıları dozerle kazıttım ve tarlayı dozerin riperiyle komple sürdürdüm. hazır dozer girmişken yamaç olan kısımların eğimlerini düşürelim dedik ;) ama gel gelelim çalıların biraz altında kil (kis de diyorlar sanırım) oranı yüksek toprakla karşılaştık. o yüzden pek derine inmedik. şimdi bu kilin etkisini azaltmak için dekara 3 4 ton ahır gübresi atmayı düşünüyorum. bir arkadaş vasıtasıyla 30 ton kadar kıştan kalma tam yanmamış büyükbaş gübresi buldum. size sormak istediğim gübreyi hemen mi atayım? ben çukurları da şimdiden açtırmak istiyorum acaba gübreyi atıp sürdükten sonra mı açayım çukurları? tam karar veremedim önümüzdeki bir ay içinde gübre ve çukur açma işlerini halletmek istiyorum. bir de dekara 3 4 ton gübre yeterli olur mu atacağım gübre taze mi sayılır? çok soru sordum kusura bakmayın arkadaşlar :D

kamil keskin
11-07-2011, 20:53
Hayırlı uğurlu olsun kamil bey, bereketi bol kazancın iyi olsun.

Toprak analinizi de dikkate alıp en iyisini yapmanızı dilerim.

Çukurları şimdi hiç beklemeden hemen açın toprak güneşi iyice alsın.

Aynen belirttiğiniz gibi yapacağım.Ama daha önce tarlayı iki ya da üç kez sürüp toprağı iyice kabartmak istiyorum

ağaç sevdalısı
11-07-2011, 22:37
kamil ka tam yanmamış ağır gübresi tehlikelidir.ağaç dikerken kullanılmamalıdır. solucan ve çeşitli böceklerin çoğalmasına agacın kökünün asitten yanmasına sebep olur

ağaç sevdalısı
11-07-2011, 22:47
20.20 torak altı gübresi fidanların altındaki toprağı yumuşatıyor sıkışma ve çatlamayı engelliyor.Ahır gübresi nekadar çürümüş olursa olsun hertürlü otun çıkmasına sebep oluyor.çapa yapmaya yetişemezsiniz.

ağaç sevdalısı
11-07-2011, 23:02
hasan ka kil ceviz için kötü kökün derine gitmesini engelliyor.dozerle çukur açarken kil tabakasının altına inmeye bakın. siz dozerle kilin altına inerseniz daha sonra da ağacın kökü kolayca iner
kökler kil tabakasına gelince gelişme duruyor.İnternette bir klip gördüm. önce birbuçuk metre kadar çukur kazıp kötü toprağı dışarda bırakıp iyi(üst tabaka) toprağı çukura doldurup fidanı dikiyorlar.çukuru derin açmak çok önemli bir sefer açılıyor. ağaç tutsun gelişmeye başlasın gübrelenir.ağaç hızlı büyüsün diye dikerken bilinçsizce gübre atanlar ağaçların kurumasına sebep olurlar.

ağaç sevdalısı
11-07-2011, 23:12
sayın demirdere fidanlarınızın durumu iyi toprağın çatlamasını engellemeye devam edin ilk yıllarda biraz uğraşırsınız ancak ceviz bakımı kolay bir ağaç soraki yıllarda toprak çatlaması sıcak yakma sorunları azalacak

hasan_ka
12-07-2011, 00:58
hasan ka kil ceviz için kötü kökün derine gitmesini engelliyor.dozerle çukur açarken kil tabakasının altına inmeye bakın. siz dozerle kilin altına inerseniz daha sonra da ağacın kökü kolayca iner
kökler kil tabakasına gelince gelişme duruyor.İnternette bir klip gördüm. önce birbuçuk metre kadar çukur kazıp kötü toprağı dışarda bırakıp iyi(üst tabaka) toprağı çukura doldurup fidanı dikiyorlar.çukuru derin açmak çok önemli bir sefer açılıyor. ağaç tutsun gelişmeye başlasın gübrelenir.ağaç hızlı büyüsün diye dikerken bilinçsizce gübre atanlar ağaçların kurumasına sebep olurlar.

kilin kök gelişimi için olumsuz olduğunu duyduğum için burada bir ziraat mühendisine danışmıştım. o da bana gübre atmamı söyledi hocam ayrıntılı bilgi alamadığım için sorayım dedim. ama sizin söylediklerinizden yola çıkarak riskli bir işe kalkışacağım. hem yabancı ot hem köklere zarar vermesi açısından sıkıntılı olacak yani. fidan çukurlarını olabildiğince derin açtıracağım zaten bir de dere kumu karıştırmayı düşünüyorum çukurlara. 20.20 gübre haricinde kullanacağım birşey yok mu peki?

Lilium
12-07-2011, 01:41
kilin kök gelişimi için olumsuz olduğunu duyduğum için burada bir ziraat mühendisine danışmıştım. o da bana gübre atmamı söyledi
O ziraat mühendisi alt etmiş, diyelim ki, ekerken cukurları geniş açtırıp bolca hayvan gübresiyle ektin, üç yıl sonra hayvan gübresi bitti, tekrar hayvan gübresi koyma şansın varmı? Yok. O zaman ne olacak.

Analiz sonuçlarını tam olarak göremedim ama sanırım %58 kil galiba %58 kil oldukça yüksek bir rakam, işiniz kolay değil, moralinizi bozmak istemem ama analiz sonuçları sizin toprağı ne kadar bir derinlikten aldığınız ile ilgili bir sonuç.

Örneğin: 30-60-90- santimden aldığınız örnek %58 killi ya da kist çıktı, bu sadece cevizde değil diğer tüm ağaç yetiştiriçiliğinde yüksek bir rakam olumsuz yönleri çok olabilir.

Buna en güzel şöyle karar verebilirsiniz, kepçeyle açaçağınız zaman kil tabakası inceyse olur, kil tabakasını kepçeyle açar yırtar kilsiz zemine inersiniz killi olan bölümü de başka bir dolgu toprağı ile doldurursunuz olur.
Şayet killi tabaka kalınsa ve bunun altına inemezseniz dolgu toprağıda koysanız çok değil beş yıl sonra ağaç kökleri kile geldiğinde duracaklardır.

O nedenle bir şeylere başlamadan önce kil tabakasının kalınlığını derinliğini iyi tespit et sonra başla derim.

cupressus
12-07-2011, 07:47
Bu hafta tarlaya 12 adet Chandler ceviz fidanı, aralarına da bir adet tozlayıcı fidan diktik,çukurlara 10 ar gr su tut ve 50 şer gr organik,iz element takviyeli granül gübre koyduk.Aşı yerlerinin güneye bakacak şekilde olmasına dikkat ettik.Bol bol can suyu verdik ,Allaha emanet ettik ,Aydın'a döndük.18 tonluk bir su deposu yaptırmıştım,önümüzdeki günlerde damlama su sistemini de çözersem sıkıntı kalmayacak

Merhaba, çukurlara sutut tavsiyesini kim yaptı ve neden yaptı açıklayabilir misiniz?

hasan_ka
12-07-2011, 19:09
O ziraat mühendisi alt etmiş, diyelim ki, ekerken cukurları geniş açtırıp bolca hayvan gübresiyle ektin, üç yıl sonra hayvan gübresi bitti, tekrar hayvan gübresi koyma şansın varmı? Yok. O zaman ne olacak.

Analiz sonuçlarını tam olarak göremedim ama sanırım %58 kil galiba %58 kil oldukça yüksek bir rakam, işiniz kolay değil, moralinizi bozmak istemem ama analiz sonuçları sizin toprağı ne kadar bir derinlikten aldığınız ile ilgili bir sonuç.

Örneğin: 30-60-90- santimden aldığınız örnek %58 killi ya da kist çıktı, bu sadece cevizde değil diğer tüm ağaç yetiştiriçiliğinde yüksek bir rakam olumsuz yönleri çok olabilir.

Buna en güzel şöyle karar verebilirsiniz, kepçeyle açaçağınız zaman kil tabakası inceyse olur, kil tabakasını kepçeyle açar yırtar kilsiz zemine inersiniz killi olan bölümü de başka bir dolgu toprağı ile doldurursunuz olur.
Şayet killi tabaka kalınsa ve bunun altına inemezseniz dolgu toprağıda koysanız çok değil beş yıl sonra ağaç kökleri kile geldiğinde duracaklardır.

O nedenle bir şeylere başlamadan önce kil tabakasının kalınlığını derinliğini iyi tespit et sonra başla derim.

toprak analizi bizim tarlanın sonuçları değil sayın lilium. kamil keskin arkadaşımız eklemiş o sonuçları ben daha toprak analizi yaptırmadfım. fidan çukurları açılırken 1 1.5 metre kadar açtıracağım o arada da numuneleri alıp analiz yaptıracağım. ziraat mühendisi sadece çukura değil heryere atmamı söyledi dekara 5 ton falan at dedi. yanmamış gübre sıkıntı olmaz mı dediğimde gübre kıştan kaldığı için kasıma kadar yanar zaten dedi. şimdilik kil tabakasıyla karşılaşmadık yer yer küçük alanlarda kil oranı fazla olan topraklar var. ama dediğiniz gibi kepçeyle kontrol ettireceğim kil tabakası çıkarsa kırdıracağım artık inşallah çıkmaz ;)

hasan_ka
12-07-2011, 19:14
daha anlaşılır olması açısından resim de ekledim arkadaşlar. resimler çok net değil ama bir fikir verir en azından. ilk resimde siyah elips çizdiğim noktada kil var mesela. bu şekilde tarlanın birkaç noktasında killi toprak var o kadar. kil oranı o kadar yüksek değildir inşallah analiz sonuçlarında göreceğiz bakalım :)
3.resim ise tarladaki çalıları temizletmeden önceki hali. hem eğimi düşürdük hem çalıları temizledik. en son olarak da dozerin riperiyle derin sürdürüp pulluğun sert tabakasını kırdırdık. şuan toprak çok yumuşak sonuçtan şimdilik memnunum ama kil işi beni korkutuyor işte yardımlarınızı görüşlerinizi bekliyorum. ziraatten de anlamam ama bu ağaç dikme sevdası başımıza türlü işler açıyor işte :D

ağaç sevdalısı
13-07-2011, 01:04
hasan ka gübreye çok takmışsınız herkes te bunu söyler 15 yıldır ağaç dikiyorum ilk yıllar meraklıydık bol bol gübre kullandık sulama yaptık fidan 5 yaprak neredeyse ölecek. sonra baktık çukuru derin açmak bekletmek önemli fidanın köklerine dikkat edilmeli mevsiminde dikilmeli fidanın kökleri açıkta beklememeli örnek olarak hasta insana boyuna yemek yedirmeye çalışıyorsunuz adamın midesi kötü boyuna uyuyor yemeği nasıl hazmetsin içeceği birtas çorba adam bir iyileşsin iştahı yerine gelsin sistemler düzgün çalışmaya başlasın ver o zaman enbesleyici yemeği fidanı sökmüşsün yerinden kökünün yarısı yok dallarını budamışsın iklim değişmiş yaşam mücadelesi veriyor. toprakta çalışmak lazım derin çukur aç beklet içine su azot girsin dolduracağın toprağı iyice karıştır plaj kumu gibi olsun fidanın köklerini dengeli buda elinle yavaş yavaş güzel toprağı doldur hava boşluğu kalmasın muhakkak can suyu ver bu su toprağın yerleşmesi için gerekli bunlar emek ve zaman istiyor. bol bol çapa yapacaksın toprak çatlamasın dikim kurallarına dikkat edersen fidanlar çok sağlıklı gelişiyor

Lilium
13-07-2011, 01:13
toprak analizi bizim tarlanın sonuçları değil sayın lilium. kamil keskin arkadaşımız eklemiş o sonuçları ben daha toprak analizi yaptırmadfım. fidan çukurları açılırken 1 1.5 metre kadar açtıracağım o arada da numuneleri alıp analiz yaptıracağım. ziraat mühendisi sadece çukura değil heryere atmamı söyledi dekara 5 ton falan at dedi. yanmamış gübre sıkıntı olmaz mı dediğimde gübre kıştan kaldığı için kasıma kadar yanar zaten dedi. şimdilik kil tabakasıyla karşılaşmadık yer yer küçük alanlarda kil oranı fazla olan topraklar var. ama dediğiniz gibi kepçeyle kontrol ettireceğim kil tabakası çıkarsa kırdıracağım artık inşallah çıkmaz ;)
Evet haklısınız dört gözle de bakıyorum ama mesajları karıştırmışım. :)

"30 ton kadar kıştan kalma tam yanmamış büyükbaş gübresi buldum. size sormak istediğim gübreyi hemen mi atayım?"
Kıştan kalmışsa asidi baya süzülmüştür hemen atın ve pulluk altı yapın, yani yeri sürünki gübre alta girsin, daha sonra çukurlarınızı açabilirsiniz.

"ziraat mühendisi sadece çukura değil heryere atmamı söyledi dekara 5 ton falan at dedi."
Doğrudur her yere aynı kalınlıkta yay ve yeri hemen sürdür, hatta atabilirsen 6-7 ton at.
Fidanları ekerken çukurlara iyi yanmış gübre kullanınız.

ağaç sevdalısı
13-07-2011, 01:35
sayın hasan ka fotoğraflarda toprak çok killi gözükmüyor. tarların birkaç yerinde derin çukur açın kil tabakası yoksa sorun yok. ceviz kazık köklü olunca kil tabakası sıkıntı oluyor. tam çürümüş ahır gübresi toprağın kalitesini illaki arttıracaktır.biz karpuz ekerken 4 yıl yanmış iyice karıştırılmış elenmiş neredeyse kum gibi olmuş gübreden birer tas çukurlara koyar normal toprakla hafif karıştırırdik. tohumu ekerdik ama acayi ot yapar ama karpuz da deli olur hiç sulamadan yetiştirirdik Silivride tarlada gezerken ayağın çarpsın karpuz çatlar şimdi yaprak gübresi damla sulama bir sürü yeni uygulama var.
birde ilk yıl ceviz fidanı son bahara kadar sürekli taze sürgün verirse kışa hazırlıksız yakalanır donar. sürgünlerin odunsulaşması gerekir 50 tane ceviz fidanım var 2 yıl oldu dikeli geçen kışa girerken ve baharda gübreledik buyıl birer ikişer ceviz yaptılar şuanda bir metrelik sürgünleri var birkısmının cevizleri düşmedi merakla bekliyorum ceviz kalitesini görmek için koparmadım

yasarugur
13-07-2011, 07:30
Sn,cupressus hocam , su tut tavsiyesini kimse yapmadı ,benim fidanları diktiğim yer kumlu toprak ve her zaman gidemeyeceğim kadar uzak ,sulamada geç kalırsam fazladan birkaç gün daha idare etsin diye böyle düşündüm ,bir olumsuzluk olursa yazarım.

denizakvaryumu
13-07-2011, 09:02
http://www.lecooke.com/Images/Fruits_&_Nuts/Walnuts/Robert_Livermore_Walnut(RGB).pdf

Kırmızı ceviz görmek isteyenler linki incelesin derim :)

Üstelik tozlayıcıya da gerek yok.

denizakvaryumu
13-07-2011, 09:39
233575

Kırmızı ceviz

hasan_ka
13-07-2011, 12:22
hasta insan benzetmeniz çok doğru dediklerinize sonuna kadar katılıyorum ağaç sevdalısı hocam. il tarımdaki memur bir arkadaş da sizin söylediklerinize paralel şeyler söylemişti. gübre verme ağaç besini bulmak için kök atsın ki yaşasın gibi şeyler söylemişti. benim gübre atmaktaki gayem özellikle tesviye edilmiş toprağın kil etkisini azaltmak ve zenginleştirmek. resimlerde gördüğünüz gibi yer yer 1 2 metre üst toprak yan taraflara kaydı alttan gelen toprak da biraz sert o yüzden atmak istiyorum yani. yoksa dediğiniz işlemleri elimden geldiğince en iyi şekilde yapmaya çalışacağım. önümüzdeki 1 ay içinde çukurları derin kazdıracağım aksilik olmazsa. ayrıca tarlanın bulunduğu ovada kuru bir dere var büyükçe. muhtardan izin alabilirsem dereden kum getirip çukurları dere kumuyla üst toprağı karıştırıp doldurmayı düşünüyorum. yaptığımız uğraşa değer mi arkadaşlarım abilerim ?

hasan_ka
13-07-2011, 12:32
Evet haklısınız dört gözle de bakıyorum ama mesajları karıştırmışım. :)

"30 ton kadar kıştan kalma tam yanmamış büyükbaş gübresi buldum. size sormak istediğim gübreyi hemen mi atayım?"
Kıştan kalmışsa asidi baya süzülmüştür hemen atın ve pulluk altı yapın, yani yeri sürünki gübre alta girsin, daha sonra çukurlarınızı açabilirsiniz.

"ziraat mühendisi sadece çukura değil heryere atmamı söyledi dekara 5 ton falan at dedi."
Doğrudur her yere aynı kalınlıkta yay ve yeri hemen sürdür, hatta atabilirsen 6-7 ton at.
Fidanları ekerken çukurlara iyi yanmış gübre kullanınız.
arada olur hocam gözden kaçmıştır :D

anladım lilium abi dediklerinizi elimden geldiğince hızlı yapmaya çalışacağım bulabildiğim kadar yanmış gübreyi atıp sürdüreceğim tarlayı. gübreyi ağırlıklı olarak da dozerle düzelttiğim yerlere attırayım. fidanlara yanmış gübre bulamazsam kullanmayacağım zaten bir akrabamız 400 fidanı kuruttu yanmamış gübre yüzünden aynı hataya düşmeyeceğim onun yerine çukurları daha geniş açtırırım daha iyi ;)

hasan_ka
13-07-2011, 12:41
sayın hasan ka fotoğraflarda toprak çok killi gözükmüyor. tarların birkaç yerinde derin çukur açın kil tabakası yoksa sorun yok. ceviz kazık köklü olunca kil tabakası sıkıntı oluyor. tam çürümüş ahır gübresi toprağın kalitesini illaki arttıracaktır.biz karpuz ekerken 4 yıl yanmış iyice karıştırılmış elenmiş neredeyse kum gibi olmuş gübreden birer tas çukurlara koyar normal toprakla hafif karıştırırdik. tohumu ekerdik ama acayi ot yapar ama karpuz da deli olur hiç sulamadan yetiştirirdik Silivride tarlada gezerken ayağın çarpsın karpuz çatlar şimdi yaprak gübresi damla sulama bir sürü yeni uygulama var.
birde ilk yıl ceviz fidanı son bahara kadar sürekli taze sürgün verirse kışa hazırlıksız yakalanır donar. sürgünlerin odunsulaşması gerekir 50 tane ceviz fidanım var 2 yıl oldu dikeli geçen kışa girerken ve baharda gübreledik buyıl birer ikişer ceviz yaptılar şuanda bir metrelik sürgünleri var birkısmının cevizleri düşmedi merakla bekliyorum ceviz kalitesini görmek için koparmadım

inşallah göründüğü gibi kil oranı fazla değildir. evet söylediklerinizi okumuştum zamanında sonbahara doğru yaklaştıkça fidanların suyunu kademeli olarak azaltacağım ki gelişmeleri dursun gövdesi odunlaşsın kışa hazırlıklı olsun. sizin cevizler hızlı gelişiyor anlaşılan ne güzel.elinize ayağınıza sağlık emeğinizin karşılığını alırsınız inşallah. cevizler de lezzetli kaliteli çıktımı keyfiniz yerine gelir kesin :D ben de 10 yıl sonra 4 5 metreye ulaşmış ağaçlarımı hayal ediyorum o bile mutluluk verici güzel ceviz bahçelerini görünce beni daha da hırslandırıyor. yardımlarınızla birlikte en az hatayla güzel bir bahçem olur inşallah :D

kamil keskin
13-07-2011, 12:50

Syn Lillium:
Topraktaki kilin ağaç gelişimi açısından bu kadar olumsuz etki yaptığını sizin sayenizde öğrenmiş bulunuyorum.Ben bu analizi 90 cm den aldım.Ama bu arazide 3 tane yetişmiş büyük ceviz ağacı var.Ben kendimi burası için odaklamıştım.Şimdi ne yapacağımı bilemiyorum. :(

Safranlı
13-07-2011, 14:28
şahsi kanaatlerımı bildirmek istıyorum
bizler meyvecılık gelenegınden gelen bır aileyız
samımı söyluyorum yıllar önce trt gap ta yayınlanan tüm programlardan berı okuyup anlamaya çalısıyorum
su andada bu forumdan çok sey ögrenıyorum
düşüncem şu:
Hangı meyve olursa olsun damlama sulama sistemı ve her turlu imkan dahı olsa yerınde tarlada tohumdan yetiştirilmelidir
ilk etapta tepkı alan bu yöntem fazla degıl ıkı yılda fıdanları mutlak ve mutlak gececektır
etrafınıza bakınca görecegımız yabanı denılen agaçlar son derece gürken
hazır fıdanlar öldü ölecek gıbıdır
veya süreklı bakım istemektedır
sulama ve gübreleme malıyetı yüksektır
60 agaçlık aşılı yalova cinsı cevızlerımız süreklı bakım isterken
5 mt ötede dıkenın içinde tesadufen aynı dönemde yetısen ceviz
en az üç katı buyuklugundedır
ne su vaaaar nede bır seyy
birde son yıllarda çok sıkıntı olan kök hastalıkları çok buyuk kayıplar verdırıyor
en kıral fıdanlıklardan aldıgım ve hemen ektıgım hiç don yüzü görmemiş fidanlarım ya öldü **** sürünüyor
her fıdan tohumdan ekılmelıdır
ve istenılen çeşite aşılanmalıdır

Lilium
13-07-2011, 18:36
Syn Lillium:
Topraktaki kilin ağaç gelişimi açısından bu kadar olumsuz etki yaptığını sizin sayenizde öğrenmiş bulunuyorum.Ben bu analizi 90 cm den aldım.Ama bu arazide 3 tane yetişmiş büyük ceviz ağacı var.Ben kendimi burası için odaklamıştım.Şimdi ne yapacağımı bilemiyorum. :(

Sevgili keskin, kil ağaç gelişimi için büyük bir etkendir, dedim ya moralinizi bozmak istemem, ön araştırmanızı iyi yapın.
Ne güzel önünüzde örnekte teşkil eden üç adet ceviz ağaçınız da var, ceviz ağaçı çok toprak seçici bir ağaç değil ,Örneğin 2.5- 3 metre hafif kumsal süzek derin topraklarda daha iyi gelişim sağlar, killi kireçli bir toprakta daha az gelişim sağlar, benim ceviz bahçesi kurmuş olduğum topraktada alt tabakalarda bölge bölge beyaz toprağa rastlamıştım, bu gibi durumlar gelişim için hep bir etken, kil aşağı yukarı her toprakta var, oranları çok yüksek ya da büyük bölümü kil olan topraklarda bahçe kurarken tüm bu etkenleri göz önüne alarak kurmak ya da kurmamaya karar vermek gerekir.

Örneğin benim bahçe kurmuş olduğum toprak ile, bahsettiğim humuslu gevşek derin topraklardaki gibi olmasını aynı gelişimi aynı verimi beklemek biraz hayal olur.

Lilium
18-07-2011, 23:28
60 agaçlık aşılı yalova cinsı cevızlerımız süreklı bakım isterken
5 mt ötede dıkenın içinde tesadufen aynı dönemde yetısen ceviz
en az üç katı buyuklugundedır
ne su vaaaar nede bır seyy

Yukarıdaki cümlenize ben katılamayacağım. Olurmu hiç öyle şey, hiç bakmayacaksın ve üç katı büyük olacak.
Bu mümkün değil,
Öyle olmuş olsa bile şu akla gelebilir.
Acaba siz yanlış bakım programımı uyguluyorsunuz, iyi bakayım derken kötü bir şeylermi yapıyorsunuz ki, hiç bakımsız olan bakımlılardan daha iyi gelişiyor.

Safranlı
19-07-2011, 09:33
Aşılı fıdanlarımızın kazık köklerı kesıldıgı için yavaş buyuyorlar
sulama yapıyoruz ama hızlı sürgun yok
benım demek istedıgım kökü kesılen fıdan daha çok emek ve masraf istıyor
tohumdan ekılenler belkı sadece bır kez sulama ile bıle daha hızlı gelışecektı
asıl benı korkutan kök hastalıklarıdır
malesef kök hastalıkları en iyi fidanda bıle oluyor
fidan sıkıntıısndan dolayı bizim geleneksel üretımımız şeftalı agaçlarıda
benzer sorunlar yasıyorlar
ıyı bakım ,ve sulama açısından çok mükemmel sistem kurulabılırse ****** ıyı buyuyecektır
ama bu sulamanın ve bakımında bır işletme malıyetı vardır
benım acizane önerım her meyve tohumdan ekılmelı ve yerınde aşılanmalıdır
hele ki cevizde

bursaranger
19-07-2011, 11:57
safranlı sana katılıyorum.biri sadece yukarı çalışıp hızlı gelişiyor,diğeri hem köke hem yukaruya çalışıyor.o nedenle gelişmesşi yavaş oluyor.en mantıklı bahçe kurulması tohumu dikip bir sene sonra istenilen cinse göre aşı yapılmasıdır saygılar...

Safranlı
19-07-2011, 14:15
2001 yılında ekılen aşılı cevizlerımız bir kısmı ıyı olsada genelde moralsızler
anadoluda birçok alana ceviz ekılde ama sadece
ekıldıgı ıle kaldı
ben yalovadayım oldukca yagışlı sayılır ama yıne su istıyor
köklerı kesılmış fıdanın anadolunun susuzluguna dayanmasına ımkan yoktur
devlet sureklı destek verıyor
ama ortada yeseren ve örnek bır cevız alanı göremıyoruz
soruları tersten sormak gerekır
100 yıldır meyvecılık yapan köyümde bır çok meyve acısından durum aynıdır
kimse kızmasın hazır fıdanların yerıne tohumdan ekıldıgınde
ne kök hastalıgı ne mantarı hastalık nede
cılız yapısından dolayı bitlenme olmuyor
anadolumuzda derın cukurları erkenden acıp üzerıne bolca hayvan gubresı
doldurulusa sonbaharda ekılen cevız tohumu kendınden emın ve son derece mutlu mesut görevını yerıne getırecektır

alper04
27-07-2011, 00:19
Aranıza yeni katıldım.ceviz ekmeyi düşünüyorum yer bakıyorum inşallah en kısa zamanda ekeceğim

06doğaci
27-07-2011, 13:21
Toprağı çokta uygun olmayan killi ve sert zor eşilen yerde ceviz yetiştirmek isteyenlere tavsiyem mutlaka ekim çukurunu kepçeyle geniş açtırmaları.İlerki yıllarda faydasını fazlası ile göreceklerdir.

tarimbilisim
27-07-2011, 21:51
boluda ceviz yetiştiriciliği yapan varmı*

alper04
29-07-2011, 00:25
Sayfalarca forumu okudum.ve kara verdim:Bu iş beni aşar çok çetrefelli bir iş,toprak sevgim var,ağaç sevgim var ama,bu kadarbilğim yok, zamanın yok sizlere kolay gelsin

yasarugur
29-07-2011, 06:50
Sn alper04, ben de bu konuda birşey bilmem ama gözümü karattım ve ağaçlarımı diktim,bu yıl zeytin fidanlarım ikinci yaşlarını işliyorlar , acemilikten dolayı ağaçlarımın bazıları sorunlu hale gelirse veya zeytinliğin sürülmesi esnasında traktör kayar da minik fidanların birini kırarsa(çünkü bazı fidanlar yamaca dikili) onları söküyor yerine yenilerini dikiyorum,ayrıca zaten fidanlarda olağanüstü yaşama sarılma gayreti var ,kökleri toprakla buluştuğunda hemen bir heyecanla büyümeğe başlıyorlar,ayrıca bu sitede değerli ustalarımız herkese yardımcı oluyor, siz gözünüzü korkutmayın,tarım zor ,zaman ve emek isteyen biraz da masraflı bir uğraş,zamanında ilaç atamazsanız ya da fidanları sulayamazsanız üzüntü yaşarsınız,bazen insanın içini pişmanlık da kaplar ama ağaçlarınız meyveye durduğunda ettiğiniz masrafı ve yorgunluklarınızı,olumsuz duyguları unutacaksınız.Ben geçen sene diktiğim armut ve ayva fidanlarındaki birer ikişer meyveyi görünce bu duyguyu yaşıyorum da oradan biliyorum...

Lilium
29-07-2011, 20:47
Biraz resim paylaşayım.

Dördüncü yaşındaki pedrolar.
237372

237373

237374

237375

237376

Güler
30-07-2011, 04:53
Sayfalarca forumu okudum.ve kara verdim:Bu iş beni aşar çok çetrefelli bir iş,toprak sevgim var,ağaç sevgim var ama,bu kadarbilğim yok, zamanın yok sizlere kolay gelsin

Neden?
Bakın arkadaşımız lilium da Gönen'li ve cevizlerinin maşallahı var.

Sevgili lilium pedrolar çok güzel görünüyor, bakalım bizim bahçedeki de seninkiler gibi olacak mı?

Lilium
30-07-2011, 11:49
Sevgili lilium pedrolar çok güzel görünüyor, bakalım bizim bahçedeki de seninkiler gibi olacak mı?

Daha güzel olacağını şimdiden söyleyebilirim, o maharetli ellerde neler olmaz ki, ölü bile dirilir. :)
Altı yedi yaşlarına geldiğinde de böyle olacaklar.
237441

yasarugur
30-07-2011, 14:58
maşallah çok güzeller...

kamil keskin
02-08-2011, 18:18
Resimler çok güzel,içim gittti doğrusu.

Çınarmunarı
02-08-2011, 20:29
2.yazını yaşayan cevizlerin gelişimi gayet iyi. 1 metre civarında sürgün gelişimleri var.Bazı fidanlarda birer,ikişer, meyvesi var. bazılarında hiç yok.

Çınarmunarı
02-08-2011, 20:45
Bu yıl mayıs ayının sonuna kadar ot kontrolu iyiydi.Sonradan biçme veya ilaçlama yapamadık.Ama önümüzdeki yıl ilkbaharda nasip olursa tarlayı otları ile beraber sürdüreceğim.Fotoğraflardaki şapkalı abimiz köyümüzün ceviz aşısı konusunda kendisini en iyi şekilde yetiştirmiş olan yaptığı her aşısı tutan İsmail Özdemir 'dir.
Ayrıca şekil budamasında da bana çok yardımı olmuştur.

Lilium
02-08-2011, 20:54
Bunlar chandler

Çınarmunarı
02-08-2011, 21:10
Bunlarda tohumdan ektiğim cevizler. Bu sene otuz cm oldular. Bütün fidanlara 15 günde bir su veriliyor. Temmuz ayında birer çay bardağı azot gübresi verdim ve çapaladım. Başka hiç bir bakım yapılmıyor.
Son fotoğrafda ceviz işinde beni sürekli destekleyip yalnız bırakmayan eşime ait.

Çınarmunarı
02-08-2011, 21:22
Bunlar chandler

Evet sayın Lilium bunlar sık sık sizden destek alarak yetiştirmeye çalıştığım 2. yazını yaşayan 50 adet chandler ,10 adet pedro , 10 adet fernor ve 280 ocak tohumdan ekilen çöğür cevizler...(Fidanlar Muharrem Yavaş orjinlidir.)

Lilium
03-08-2011, 00:28
Son resim pedro sanırım.

Çüğürler tam aşılık olmuşlar, bende de var bir miktar, ben yarın aşılara başlıyorum.

Bulabilirsen bir kaç tane fernette aşıla.

kamil keskin
03-08-2011, 07:46
Resimleri gördükçe içimdeki heyecan daha fazla artıyor.Bir an önce seneye yazın gelmesini bekliyor ve bahçemdeki dikilecek cevizlerin gelişimini merak ediyorum

Çınarmunarı
03-08-2011, 08:15
Son resim pedro sanırım.

Çüğürler tam aşılık olmuşlar, bende de var bir miktar, ben yarın aşılara başlıyorum.

Bulabilirsen bir kaç tane fernette aşıla.

Sayın lilium çöğürler yaklaşık 2 karış civarındalar. Bu boyda aşı olmaz diye biliyorum.Eğer çöğürler aşı olabiliyorsa hangi aşı olur ve nasıl olur? Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

Lilium
03-08-2011, 13:11
"Sayın lilium çöğürler yaklaşık 2 karış civarındalar. Bu boyda aşı olmaz diye biliyorum."

Olmaz olurmu, bu boyda çift ağızlı çakıyla durgun göz aşısı yapılır, baharda sürgün verir.
Bence, ceviz için tutma yüzdesi en yüksek aşı.

İki karış boya ulaşan çüğürler dip kısımları kalem kalınlığında olmaları gerekir, bu kalınlığı ulaşan çüğürler aşı olur.

WM1TR
03-08-2011, 15:43
ekim yapmadan evvel 10 dönüm araziye komple eskimiş-yanmış keçi gübresi attırdım. (yaklaşık 30 ton) şimdi çok pişmanım: yabani otlarla başa çıkamaz oldum. 1 haftada diz hizasına ulaşıyorlar. bıktım. fidanların dibinden de çıkıyorlar fidanların güneşini kapatıyorlar. bazı fidanlar büyümez oldu. özetle çok kötü bir deneyim oldu. eğer kısmet olursa bir sonrakine sadece dip kazık ve sadece açılan çukura gübre şeklinde yapıcam.

kitabına göre yapalım dedik kendimize eziyet ettik...hala yaşama mücadelesi veren 10 tane fidan var...adam tutup açtırdık hepsini, bakalım noolucak...

Çınarmunarı
04-08-2011, 16:53
"Sayın lilium çöğürler yaklaşık 2 karış civarındalar. Bu boyda aşı olmaz diye biliyorum."

Olmaz olurmu, bu boyda çift ağızlı çakıyla durgun göz aşısı yapılır, baharda sürgün verir.
Bence, ceviz için tutma yüzdesi en yüksek aşı.

İki karış boya ulaşan çüğürler dip kısımları kalem kalınlığında olmaları gerekir, bu kalınlığı ulaşan çüğürler aşı olur.

Sayın Lilium köydeki aşıları yapacak abi ile yaptığım görüşmede benim çöğürlerin biraz zayıf olduğu onun için seneye aşı yapmamız gerektiğine karar verdik.Ayrıca şu an için aşı kalemi bulma sorunumuz da var.
Ayrıca yeni aşılarda chandlerin yerine fernora biraz ağırlık versem mi diye henüz karar veremedim.Seneye kadar fernor olayını netleştiririm diye düşünüyorum.

WM1TR
08-08-2011, 08:55
Merhaba,
Ocak ayında 30-40 cm ortalama boyunda tüplü olarak ektiğimiz chandler fidanlar 7 aylık oldular. Çoğunlukta oldukça güzel gelişme gösterdiler. 3 hafta once kurduğumuz damla sulama sistemi ile ortalama 3-4 günde bir, 2 saat kadar suluyoruz. Hatta bazıları 1 metre boyu bile geçti. Hatta aşağıda resmini gördüğünüz bir tanesinde ceviz görmek şaşırtıcı ve güzel bir sürpriz oldu ;)

http://img856.imageshack.us/img856/9033/img0534y.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/856/img0534y.jpg/)

Fakat ne yazık ki %1-2 kadar hiç gelişme göstermeyenler de oldu. Onları yenileyecez başka care yok.

Öte yandan %7-8 kadar fidan grubu ise oldukça değişik bir grupta yer alıyor. BUnların da resimlerini paylaşmak istiyorum. Belki sizde bu tip durumlar olmuştur: Fİdanın kök kısmı gayet iyi ve sağlıklı görünüyor, hatta ufak sürgünler ya da sürgün uçları vermeye başlamış durumda. Fakat fidanın uç kısmı kurumuş durumda. Öyle ki sürgünlerin yapraklarında da bazı kurumalar var.

Bunu yukardaki bir mesajımda "yaşam mücadelesi" oalrak tanımladım ama merak ettiğim şey; bu bir hastalık mıdır? eğer hastalık ise ne hastalığıdır ve en önemlisi çaresi nedir?

Buyrun resimler. Fidanın alt-üst gövdesindeki renk farklılıklarını rahatlıkla görebilirsiniz. (ortalama 140-160KB dosya büyüklüğü vardır)
http://img834.imageshack.us/img834/9991/img0523fe.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/834/img0523fe.jpg/)

http://img810.imageshack.us/img810/640/img0525i.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/810/img0525i.jpg/)

http://img829.imageshack.us/img829/4918/img0526z.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/829/img0526z.jpg/)

http://img35.imageshack.us/img35/7725/img0528sh.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/35/img0528sh.jpg/)

http://img29.imageshack.us/img29/2195/img0530g.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/29/img0530g.jpg/)

http://img31.imageshack.us/img31/9275/img0532kr.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/31/img0532kr.jpg/)

tbozkoyun79
08-08-2011, 11:48
Merhaba;
Bu konu hakkında engin fikirlerinize ihityacım var bahçemde bulunan 2 ve 3 yaşındaki ceviz ve kayısı ağaçlarım topraktan çıktıkları kısmını 360 derece şeklinde fareler kemirdiler o kısımda hiç kabuk kalmadı.,Yaz başında bir sıkıntı yoktu.Şimdi yapraklar kurumaya başladı.Ağacın özü hala canlı.Bu ağaçlar kurtarılırmı.Selamlar.

Lilium
08-08-2011, 12:15
Bu şekilde kalırsa kurtarılma şansları yok, daha erken ilk gördüğünüz anda belki kurtarılabilirlerdi, daha tazeyken diğer ağaçlardan alaçağınız kabukla, bir nevi yama göz aşısı yaparak kabuk iletişimini sağlanabilirdiniz.

Yinede şansınızı denemenizi tavsiye ederim, Şu günlerde ağaçlar güzel kabuk vermekteler, diğer ağaçlardan dallarından alacağınız kabuğu ve koyacağınız yeri düzgünce kesip yerleştirin, aşı bantıyla sarın (hava almaması gerekir). İşlemi yaptığınız ağaçın dallarını da biraz sertce budayın.

ligustrum
08-08-2011, 12:36
Sayın tbozkoyun79; Yaprakların kurumaya başlaması fidanların geleceğini olumsuz etkilendiği belli. Az bir kabuk bağlantısının olması durumunda bu bölgelere aşı macunu sürülüp, güneş yakmaları önlenir; zamanlada kabuk yarasını kapatabilirdi.

İnşallah mevcut zarar durur ve fidanlarınız toparlar.

Kemirme yaralarının altındaki bölgelerden yeni filiz sürgünler çıkıyorsa; bunları kollayıp
büyütelim derim.

Lilium
08-08-2011, 13:09
Sayın WM1TR, chandler da ilk yıl meyva görmek beni şaşırtmıyor artık, doğal geliyor hatta göremezzem fidandan şüpheleniyorum. Toprağınızın durumunu bilmiyorum ama sulamalarınız çok sık gibi geldi. İlk resimdeki çok güzel gelişim göstermiş, alt dalı alabilirsin.
239248 onun üstündekini de uç kısmını alarak zayıflat ki, ana lider dal çalışsın.

Renk değişikliği dediğin fidanın sürgün aralığıdır zararlı bir şey değil.
239251

Derhal kesiniz ve aşı macunuyla kapatınız.
239258

Fidanları ektiğiniz yıl üç dört göz bırakıp kesseydiniz bu kadar kuruma göreceğinizi sanmıyordum, yeni ekilen uzun bir gövdeyi kök besleyemiyor, artı bu uzun yapraksız bir gövde güneşe maruz kalıyor, kesmeye kıyamıyorsanız en azından kireç ya da sulu bazlı boyalarla boyamakta fayda var.

Alt resimde yaşam mücadelesi veriyor dedikleriniz. Bana göre
1- güneş zararı
2- su kesmesi
Gelişmiyorlar diye çok mu suladınız bilemiyorum.

Şu sıcak geçen günlerde gövdelerini boyarsanız hiç değilse bundan sonrakilere önlem almış olursunuz.

Bunların işi iyice bitmiş adam olacaklarını sanmıyorum. yeni fidan dikmenizi öneririm.

239259
239260

06doğaci
08-08-2011, 13:11
Sayın tbozkoyun aynı sorunla bende karşılaştım malesef elma ağaçlarımın 15 tanesini bu şekilde heba oldu.Tedbirini daha önceden almak gerekiyordu.Ağaçların gövdesini subazlı beyaz boya ile boyasak böyle bir sorunla karşılaşmazdık.Ancak ceviz ağacını farenin kemirmesi ilginç.Çünkü ceviz ağacının kabuğu acıdır.Farenin pekte ilgileneceğibir yiyecek değil.Demekki çok aç bırakmışınız.))))

Lilium
08-08-2011, 13:20
Az bir kabuk bağlantısının olması durumunda bu bölgelere aşı macunu sürülüp, güneş yakmaları önlenir; zamanlada kabuk yarasını kapatabilirdi.
Az bir kabuk bağlantısı varsa tabi ki, kurtarılabilir. arkadaşımız 360 derece şeklinde olduğunu söylüyor.

Kemirme yaralarının altındaki bölgelerden yeni filiz sürgünler çıkıyorsa; bunları kollayıp
büyütelim derim.
"ağaçlarım topraktan çıktıkları kısmını 360 derece şeklinde fareler kemirdiler" Buna dikkat etmek lazım aşı yeri üstte kalmış olabilir

Genç fidanlarda bu tür kemirilmeler ağaç altların da yüksek ot bitki ya da fasulye türü sık ve yüksekce oluşan bitki örtüsünün altında bu tür fare kemirilmeleri görülür, genç fidanların çevresinde buna benzer durumları oluşturmamalıyız.

İkinci bir altarnatif, kök çevresini filim şeridiyle sarmalıyız.

Avanos
08-08-2011, 15:35
Merhaba;
Bu konu hakkında engin fikirlerinize ihityacım var bahçemde bulunan 2 ve 3 yaşındaki ceviz ve kayısı ağaçlarım topraktan çıktıkları kısmını 360 derece şeklinde fareler kemirdiler o kısımda hiç kabuk kalmadı.,Yaz başında bir sıkıntı yoktu.Şimdi yapraklar kurumaya başladı.Ağacın özü hala canlı.Bu ağaçlar kurtarılırmı.Selamlar.

Aceba resim ekleme şansınız olabilirmi? Küçük fidanlarınız varmıydı? Veya fidanların kenarından çıkan yeni filizlerde tamamen kopma varmıydı. Bu kopmalarda maket bıçağı ile kesmiş gibi bir görüntüsü.Kalın fianlarınızın kenarı biz bağ bıçkısı deriz onla kesik atılmış gibimi? Ama soru sordum. Şayet yukardaki değim gibi ise bu fare değil tavşan zararlısı benim 1000 kadar fidanıma zarar verdiler 150 tanesini tamamen kopardılar.Badem başlığında resim var. Nasıl Zarar verdiklerine dair.

WM1TR
08-08-2011, 16:32
Sn.Lilium, verdiğiniz hızlı cevap için çok teşekkür ederim.

damla sulama ile 3-4 günde bir kez ve her sulamada ortalama 2 saat kadar suluyoruz. süre ve miktar az mı çok mu bilmiyorum. bizimkisi göz kararı: toprak kurudukça suluyoruz: tercihimiz az ve ama sık sulama. yani fidanlarda su stresi yaratmamak. artık herhalde hafta bir kez sulamaya geçecez gibi.
toprak konusunda bir sıkıntımız yok çok şükür. çok verimli çıktı.

kurtarabildiklerimizi önerdiğiniz şekilde üstten kesicez. minik sürgünlere yol verecez.
kurtarmadıklarımız için ise özyeşil fidanlığın yolunu tutacaz;)

Lilium
09-08-2011, 00:12
tercihimiz az ve ama sık sulama. yani fidanlarda su stresi yaratmamak.
Bilhassa yeni ilk yıl ekilen fidanlarda bunu uygulamak benim de terciğim, az ve sık sık, yeri çatlatmadan suya da boğdurmadan.

İlk yıl çok önemli, çukur toprağı oturuşmamış fidanlara aman kurumasın aman yer çatlamasın diyerek bolça sulamak, iyi oturuşmamış çukur toprağı farkında olmadan çok su emmekte bu defa da şu kesmesi dediğimiz durumla karşılaşılıyor.

Çamtepe
09-08-2011, 00:50
Peki, ben de bir soru sorayım:

Mayıs ayında ektiğimiz tüplü fidanların bazılarının üstündeki dal ve yapraklar kurudu. Ancak kimilerinde aşının üstünden ve çoğundan da aşının altından yeni sürü verdiğini görüyoruz.

Bu durumda Sayın Lilium'un da belirttiği gibi fidanı söküp yerine yenisini mi yapmak gerekir? Yoksa sadece altındaki sürgünleri budasak, macunla kapatsak tekrar aşı üstünden sürgün verir mi?

Lilium
09-08-2011, 01:29
Arkadaşlar önce neden dal ve yapraklar kuruyor bunu bulmalıyız, araştırmalıyız nedenlerini düşünmeliyiz, eksik yapılan bir şeyler var ki, kuruyorlar, bunu burda bu şekilde sorarak tam doğru bilgi veremeyiz. Şundandır da diyemeyiz, bir çok nedenleri vardır, bu nedenleri daha önceki yazılarımızda paylaştık.
Nasıl bakım yaptığınızı, eksik mi, fazla mı, bunu en iyi bilen sizlersiniz.

" kimilerinde aşının üstünden ve çoğundan da aşının altından yeni sürü verdiğini görüyoruz."

Aşının üstünden patlayanları üst kısmını kesiniz aşı maçunuyla kapatınız. Alt kısmından patlayanlar varsa ve bunların gelişimleri iyiyse bunlara gelecek yıl tekrar aşı yapılabilir.

"altındaki sürgünleri budasak, macunla kapatsak tekrar aşı üstünden sürgün verir mi?"

Aşı üstü sağlam olsaydı zaten sürgün verirdi, aşı üstünden sürgün vermeyip alttan veriyorsa kök sağlam ama aşıda bir problem var demektir.

Fotoğraflıyabilirseniz daha net bir şeyler söylenebilinir.

ramazanaydın
14-08-2011, 01:59
selam herkese .. ben kaman a yakın bir bölgede 15 dönüm ceviz tohumundan yerli ceviz diktim. fidelere 3 er adet tohum koymuştum. 10x8 aralığında dikim yapmıştım 2010 yılı kasım ayında diktiğim cevizlerin %70 i çıkmış durumda , çıkan fidelerde genellikle 3 taneside çıkmış boş olanlar ise hiç çıkmamış, bu 3, erli olanlardan bir kısmını boş olan yerlere taşımam gerekiyor,
1- bu boşluklara taşımayı ne zaman yapmalıyım
2- pedro cinsinden 10 gözeye 10 adet dikim yapsam faydalı olurmu
3- bu tarla için devlet desteği alabilirmiyim (su sistemi, etrafının çevrilmesi v.b)
4-benim ektiğim tohum cevizleri kaman cinsine yakın olsada daha lezzetli ve iri cevizimizin ismi yok nasıl isim alabilirim(kaman-1 , yalova1, şebin , gibi)
5-bu zamana kadar 4 defa suladım ne aralıklarda sulama yapmam gerek
şimdilik kafama takılan sorular bunlar bir anda fazla soru sormayayım :)) bana bilgi verirseniz sevinirim , aranızada yeni katıldım

Avanos
14-08-2011, 12:14
Ben sadece 3 nolu soruyu cevaplayım.Bu alan için destek almanız mümkün değil. Sadece ÇKS kayıt olup işletme kredisi alabilrisiniz.

Samsunlu55
18-08-2011, 03:25
Biraz önce Bereket TV'de Prof. Dr. Yaşar Akça Tokat'ta çaprazlama sonucu elde ettiği tohumlardan diktiği fidanları gösteriyordu. 5000 fidan içerisinde 10 adeti tohumdan çıktığı sene, aşılamadan meyve vermiş. Bu meyve veren fidanları gelişince aşılama çalışmalarında kullanıp yeni bir çeşit için tescil almayı hedefliyor. Gerçekten çok önemli bir çalışma umarım emeklerinin sonuçlarını alır.

06doğaci
18-08-2011, 10:03
Merhaba sayın Samsunlu55 Prof Yaşar AKÇA'nın programını bende izledim.Yeni çeşitler ve özelliklede en verimli yabancı çeşitlerden daha verimli yeni ceviz çeşitleri geliştirmenin en önemli hedefi olduğunu söyledi.

Erdem
18-08-2011, 13:12
Sayın ramazanaydın.

1- Bence bu boşluklara taşımak yerine aşılı ceviz fidanlarından alıp onlardan dikebilirsiniz.
2- Cevizlerde tozlayıcı çeşitlere ihtiyaç vardır. O yüzden aldığınız çeşidin %10-15'i kadar tozlayıcı çeşit almanız gerekir.
3- Sertifikalı fidan desteği alamazsınız. Çünkü fidanlar standart ya da sertifikalı değil. Ancak eğer damlama sulama sistemi kurarsanız Ziraat Bankasından düşük faizli yatırım ve işletme kredisi alabiliyorsunuz sanırım.
5- Sulamada özellikle ilk yıllarda kök boğazından su verilmemeli. Sulama sistemi olarak damlama sulama kullanılabilir. Sulama zamanı ve su miktarı toprak yapısına ve sıcaklığa göre değişse de pratik olarak açık köklü fidanlara haftada bir 2 teneke, tüplü fidanlara haftada bir 1 teneke su verilebilir. Ağustos ayından sonra su miktarını kademeli olarak azaltıyoruz.

tarimbilisim
18-08-2011, 19:45
http://www.facebook.com/#!/video/video.php?v=10150281211269411&oid=112773205419367&comments cevizde budama

http://www.facebook.com/pages/wwwtarimgonullulericom/112773205419367#!/video/video.php?v=10150281184909411&oid=112773205419367&comments

alkan5
19-08-2011, 00:57
Arkadaşlar bu yıl 40 adet ceviz fidanı diktim, fakat cinsi hakkında bir bilgim yok boyları uzun (170cm civarı) ve ilk yıldan hatta 3 ayda çoğunun en tepesinde ceviz yetişti hangi cins olduğunu bilmiyorum. Yetiştiricilik hakkında fazla bir bilgim yok köyde bazı kişiler tepeden yarım metre kesmem gerektiğini kimileride altlardan uzayan kolları kesmem gerektiğini söylüyor sizce ne yapmalıyım? Siteye nasıl resim yüklendiğini bilsem resmini çekip koyacaktım ama yapamadım. Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler...

tarimbilisim
19-08-2011, 20:43
farklı sekillde budam metoldarı var.modifiye lider... yan dallardan 1/3 kesin .yere bakan goz uzerindne yani keislen yerdeki son goz yere bakacak.tepedende 1/3 unu alın ama busene sagda kaldıysa goz seney solda olmalı.yani agaci dengelemk icin birsne sag bir sen esol.tepeyi kesikte n sonraki gozun altındaki 1 gozu kırınki lidere rakip olmasın...

tarimbilisim
20-08-2011, 16:18
http://www.facebook.com/video/video.php?v=10150283765894411&saved cevizde modifiye lider budanma uygulanmıs agac.

ramazanaydın
22-08-2011, 23:27
Ben sadece 3 nolu soruyu cevaplayım.Bu alan için destek almanız mümkün değil. Sadece ÇKS kayıt olup işletme kredisi alabilrisiniz.

teşekkürler avanos :))

ramazanaydın
22-08-2011, 23:28
Sayın ramazanaydın.

1- Bence bu boşluklara taşımak yerine aşılı ceviz fidanlarından alıp onlardan dikebilirsiniz.
2- Cevizlerde tozlayıcı çeşitlere ihtiyaç vardır. O yüzden aldığınız çeşidin %10-15'i kadar tozlayıcı çeşit almanız gerekir.
3- Sertifikalı fidan desteği alamazsınız. Çünkü fidanlar standart ya da sertifikalı değil. Ancak eğer damlama sulama sistemi kurarsanız Ziraat Bankasından düşük faizli yatırım ve işletme kredisi alabiliyorsunuz sanırım.
5- Sulamada özellikle ilk yıllarda kök boğazından su verilmemeli. Sulama sistemi olarak damlama sulama kullanılabilir. Sulama zamanı ve su miktarı toprak yapısına ve sıcaklığa göre değişse de pratik olarak açık köklü fidanlara haftada bir 2 teneke, tüplü fidanlara haftada bir 1 teneke su verilebilir. Ağustos ayından sonra su miktarını kademeli olarak azaltıyoruz.

bilgiler için teşekkürler..

tarimbilisim
24-08-2011, 00:42
yaprak gübresi kullanan kaç kişi var?

06doğaci
25-08-2011, 08:57
*** tarımbilişim ben kullandım.

tarimbilisim
25-08-2011, 20:13
n-p-k + mineral elemntli sıvı yaprak güblersini öneriyorum çzellikle 15 gün ara ile kullanın yaprak dökene kadar .cevizhasat öncesi 1ay once kesin.3 yıllık surgunu 1 yılda alacaksdınız

deli_dervish
26-08-2011, 08:37
kışları sert gecen 1600 metre rakımlı bir bölgede ceviz yetiştirmek istiyorum. ne varki iklimin sertliginden dolayı bölgedeki chandler cevizler kurumus diktigimiz diger ceşidi belli olmayan aşılı cevizlerde kurumus. Bölgede cok miktarda ceviz agacı var ama verimleri düşük ******. böyle bir yerde ceviz yetiştirmek için ne tavsiye edersiniz. Bölgede yetişen güzel bir çeşitten tohumları alıp saksılara diksek birbirini dölleyen fidanlar elde edebilirmiyiz yoksa hepsi farklı özellikmi taşır. 7 dekarlık bir araziyi kapama ceviz bahcesi yapmayı düşünüyoruz. **** o tohumları yetiştirip yerli, soguga dayanan bir çeşitle mi aşılasak. soguga ve ilkbahar donlarına en dayanıklı ceviz hangisidir? kimisi maraş 18 kimisi şebin kimisi bilecik diyor bu konuda tecrübesi olanlardan yardım bekliyorum. tohumdan saksıda yetiştirmek için neye dikkat etmemiz gerek .

mirsat
26-08-2011, 09:17
1300 -1500 rakım da (afyon kışında) bizim köyde ağırlıklı şebin ırkı kullanılıyor. Tema nın önerdiği ceviz budur.

tarimbilisim
27-08-2011, 11:07
-25 e kadar dayanır ortalaama ceviz agaci.uzun yıllar soguk ortalamalrına bakın egerki bu degere yakın **** ustundeyse burlara eviz bahcesi kurulmaz.sizin yonreizde buyumus yorenize ait ceviz agacları varmı peki?

h.ışık
28-08-2011, 13:00
Merhaba,
Tohumdan yetiştirdiğim ceviz fidanlarımın yapraklarında kararma ve kuruma var. Gövdelerinin gelişmelerinde ise bir sıkıntı yok gibi. Kararma ve kurumalar hakkında bilgisi olanlar var mı? Ne yapabilirim? Gelişmeleri hakkında da yorum yapabilirmisiniz?

İkinci sorum ise fidanları sonbaharda tektek ayırabilirmiyim yoksa en kuvvetlisini bırakıp diğer 2 tanesini kokünden keserek mi tek fidan bırakmalıyım.
Saygılar.

faruk5525
28-08-2011, 15:35
http://www.ceviz.gen.tr/ceviz-kitap.jpg bne bu ceviz kitabını almak isitoyrum acaba nasıl sizlere sormak istedim acaba fiyatı ne kadardır

tarimbilisim
28-08-2011, 18:01
25 tl +kargo ben aldım.guzel kitap am beni mutlu etmedi.klasik bir yayın.ben daha cok resim guncel resim bekliyordum.hangi yorede hangi cesit onrerilir vb deneyimleri haritalı bekliyordum.cokda umdugum gibi cımadı cogu bilgi interntte var zaten.

faruk5525
28-08-2011, 18:34
yani fazla güzel değilmi

ligustrum
28-08-2011, 20:27
Merhaba,
Tohumdan yetiştirdiğim ceviz fidanlarımın yapraklarında kararma ve kuruma var. Gövdelerinin gelişmelerinde ise bir sıkıntı yok gibi. Kararma ve kurumalar hakkında bilgisi olanlar var mı? Ne yapabilirim? Gelişmeleri hakkında da yorum yapabilirmisiniz?

İkinci sorum ise fidanları sonbaharda tektek ayırabilirmiyim yoksa en kuvvetlisini bırakıp diğer 2 tanesini kokünden keserek mi tek fidan bırakmalıyım.
Saygılar.

Sayın h.ışık; Ceviz yapraklarındaki kararma Antraknoz hastalığı olsa gerek. Daha fazla havadar olması sağlanabilir.
Mevsim sonbahar yapraklar yavaş yavaş görevini tamamlayıp düşecekler.

Bir saksıda üç fidan fazla. Yapraklarını dökünce diğer ikisini çıkarıp, ayrı saksılara alınabilir. Seneye de "beni bahçeye ne zaman dikeceksin" der bu cevizler.

h.ışık
28-08-2011, 20:58
Sayın h.ışık; Ceviz yapraklarındaki kararma Antraknoz hastalığı olsa gerek. Daha fazla havadar olması sağlanabilir.
Mevsim sonbahar yapraklar yavaş yavaş görevini tamamlayıp düşecekler.

Bir saksıda üç fidan fazla. Yapraklarını dökünce diğer ikisini çıkarıp, ayrı saksılara alınabilir. Seneye de "beni bahçeye ne zaman dikeceksin" der bu cevizler.

sayın Lingustrum, Antraknoz hastalığı hakkında birazdan araştırma yapacağım ancak balkondan daha havadar bir yer bulamam.(orada duruyorlar.) sonbahara yaklaşmamızdan dolayı kararıyorlarsa hiç problem değil.

Ben çıkmayacaklarını düşünerek 5 tane ekmiştim şansı artırmak için. 3 tanesi çimlendi ve büyüdü. daha öncede böyle yaptığım ekimdeki fidanları ayırmıştım. ama çam türündeki fidanlar tek tek ekilmemişse ayırmak diye bir şey olmuyor. kökü topraktan ayrılınca bir daha tutmuyormuş. bende o nedenle sordum.

Bir sene daha benimle kalsınlar. bu sene saksılarını büyütüp her birisini tek tek saksılayıp bir sene daha birlikte olmak istiyorum. Ertesi seneye köye dikmek için götüreceğim.

Teşekür ederim.

ligustrum
28-08-2011, 21:13
...ama çam türündeki fidanlar tek tek ekilmemişse ayırmak diye bir şey olmuyor. kökü topraktan ayrılınca bir daha tutmuyormuş. bende o nedenle sordum....
Çok körpe olduklarında çıkarılıp saksı ve foşetlere aktarılabiliyor. Mesela bir yıllık gibi. Birkaç yaşında olduğunda hiç toprağını dağıtmadan aktarılıyor.

h.ışık
28-08-2011, 22:05
Teşekür ederim bilgilendirmeleriniz için.

http://www.kkgm.gov.tr/birim/bitkikoruma/teknik_talimat/meyve_hast_zar/ceviz_antraknozu.pdf (http://www.kkgm.gov.tr/birim/bitkikoruma/teknik_talimat/meyve_hast_zar/ceviz_antraknozu.pdf) adresindeki elektronik dokümana ulaşarak ceviz antraknoz hastalığı hakkında bilgi edinmeye çalıştım. Ancak bazı bilgiler çok teknik olduğu için anlamadığım yerler oldu. Hastalıkla mücadele kısmını anlamak kolay. Başka arkadaşlar da yararlanabilirler diye linki ekledim.

etxeberria
30-08-2011, 21:23
Arkadaşlar merhaba,

Denizli-Acıpayam-karahüyükafşarı civarında 2500 metrekare boş tarlamız var. Ufaktan ceviz yetiştiriciliğine başlamayı düşünüyorum. Hem öğrenmek hem de bi yerden başlamak amaçlı. Daha sonra daha byük arazi alarak geliştireceğim. Neyse, karahüyükafşarı bölgesi 900-950 metre rakımda, kışın -15'e kadar düşebilecen ısı değerinin olabildiği, ilkbahar son donlarının meydana geldiği bölge. Kışın bol yağmur alıyor ayrıca tarlanın yakınlarından doğal ufak bi dere geçiyor, sulama konusunda problemim yok. Araştırmaların konusunda kaman-1 uygun gördüm ve sizin fikirlerini almak istedim, fikirlerinizi paylaşırsanız çok muıtlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

tarimbilisim
31-08-2011, 20:08
chandler fernor dikin tozlayıcılarıda franquetta fernette .kaman 1 i nereden buldunuz anlamadım.ceviz için uygun rakım yukselti -15 e en son ahngi yılda dusmus?toprak hazırlıgı konusuda önemli.önerdiğim cesitler gecci cesitlerdir.kaamn sebin bilecik cok daha erken yapraklanır.

ligustrum
31-08-2011, 20:52
Arkadaşlar merhaba,

Denizli-Acıpayam-karahüyükafşarı civarında 2500 metrekare boş tarlamız var. Ufaktan ceviz yetiştiriciliğine başlamayı düşünüyorum. Hem öğrenmek hem de bi yerden başlamak amaçlı...

http://organicgroup.eu/icerik/denizli-il-merkezinde-asili-ceviz-fidani-yetistiriciligi-icin-en-uygun-asi-yontemi-ve-zamani-uzerine-arastirma.html
Burada ceviz fidanına aşı yöntemi çalışması var, biginize.

WM1TR
05-09-2011, 10:13
DUYURU:
Türkiye Ulusal Ceviz Çalışma Grubunun 11.Toplantısı
"Türkiye Ulusal Ceviz Çalışma Grubu" nun 11. toplantısı 22-23 Eylül 2011 tarihlerinde Enstitümüzde yapılacaktır.
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü - YALOVA

WM1TR
05-09-2011, 10:22
Ayrıca Bursada Eylül ayı içinde 9uncusu düzenlenecek tarım fuarı var.

Bursa Tarım Fuarı 14-18 Eylül 2011
Adres: Tüyap Bursa Kongre Merkezi, 4.km Buttim Yanı Yalova Yolu

zirmuh.met
22-09-2011, 11:33
merhabalar
ben konyada devlet arazisi kiralayıp ceviz ekmek istiyrum bu konu yani kiralama konusu hakkında tecrübesi olan varsa yardımcı olursa sevinirim

Lilium
22-09-2011, 12:32
Sayın zirmuh.met, Sanırım mesaj sayınız az olduğu için size özel mesaj atamıyorum hata veriyor, buraya (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) ve buraya (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/11.htm) bir bakarmısın. Hem sitemizi biraz daha iyi tanıma fırsatı bulursun.

recepyigit
22-09-2011, 13:04
Merhabalar!
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım ve değerli görüşlerinize ihtiyacım olacak.Şimdiden teşekkürler!
Edirne'nin köylerinden 30 dekar tarım arazisi alıp ceviz yetiştiriciliği yapmak istiyorum.
İnternetten araştırdım ve genelde Chandler ve Pedro gibi ceviz çeşitleri tavsiye ediliyor.Tabi ki bu çeşitler Trakya bölgesine uygun olmayabilir.Sizce Trakya bölgesine nasıl bir ceviz çesidi ekmeliyim.Ekim yapacağim yerde sulama gibi bir sorunum olmuyacak bunuda belirteyim.
Saygılar!

zirmuh.met
22-09-2011, 13:07
çok teşekkür ediyorum size ulaşacağım evet yeni üye oldum verdiğiniz bilgiler araştırmalarıma çok büyük katkısı oldu özellikle resimler cesaretimi artırdı :) biz 3 arkadaş 20 da alanda chander yetiştirmek istiyoruz. görüşmek üzere çok teşekkür ettim tekrar

Lilium
22-09-2011, 14:14
"Türkiye Ulusal Ceviz Çalışma Grubu" nun 11. toplantısı 22-23 Eylül 2011 tarihlerinde Enstitümüzde yapılacaktır.

Toplantı yarın da devam ediyor.
Ben gidemedim, Giden katılan arkadaşlar konuyla ilgili bilgi paylaşımında bulunurlarsa iyi olur.

Lilium
22-09-2011, 15:01
Sizlerle paylaşmak istediğim bir kaç fotoğraf, bölgemizde dün başlayan yağışlı hava şu an itibarıyla sağanak şekliyle devam ediyor.

Fotoğrafları paylaşmamın amacı düne kadar cevizlerde hiç kav çatlaması görememiştim, dün başlayan yağış ve nem 24 saatte neyin ne kadar değişebildiğini, tam da zamanında ve bu dönemde kurak sıcak geçen bölgelerde meyvenin yağışa neme ne kadar ihtiyaç duyduğunun bir göstergesidir.
Nemin yağışın olmaması cevizin kav çatlamasını geciktirir ve bu gecikme meyvada iç kararması ürünün değer kaybına yol açar.

247049

247050

247051

zirmuh.met
23-09-2011, 14:04
Hazine arazisinden kiralık arazi edinmeyle ilgili bilgisi tecrübesi olan varmı, daireden yeterli bilgi vermiyorlar, yardımcı olursanız çok sevinirim.

aslan_k
23-09-2011, 16:03
Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma grubunun altındaki konulara bakın bu konu çok tartışılmıştı diye hatırlıyorum hala da sürüyor,
http://www.agaclar.net/forum/orman-ormancilik-orman-yanginlari-agaclandirma/

beykozlu
23-09-2011, 19:12
Merhabalar
ben çanakkale bigada ceviz yetiştirmek istiyorum.rakım 50 metre civarında.
bu bölge için çeşit olarak bir önerisi olan varsa çok sevinirim.:confused:

Lilium
24-09-2011, 00:36
Sayın beykozlu, sitemize hoş geldiniz, buraya (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) da uğrayınki sizleri biraz daha iyi tanıyalım.

Kurmayı düşündüğünüz bahçe biganın neresinde, biraz daha aydınlatıcı bilgi verirseniz yardımcı olmaya çalışayım.

Buda (http://vadidekicennet.blogspot.com/search/label/Yeni%20bir%20heyecan) bigada yeni bu yıl kurduğumuz bir bahçe, arazisi bayağı bir yamaç bir arazi, bu tür arazilerde bahçe kurmanızı pek önermem, bakım hasat maliyetleri hep farklı olur. fidanların bu yılki durumları.
247680

eemakaplan
24-09-2011, 09:31
Herkese kolay gelsin. İznik civarında ceviz yetiştiriciliği yapmak istiyorum. Bölgede yapılan tarım konusunda tecrübesi ve bilgisi olan arkadaşlarımdan önerilerini duymak istiyorum. Bölgeye uygun olup olmadığı ya da hangi mevkilerinde daha uygun olduğu, hangi ceviz cinsinin ekilmesinin doğru olabileceği konularında bilgilerini paylaşırlar ise sevinirim. Şimdiden teşekkürler...

salihçetin
25-09-2011, 11:37
cevizcilikte ağaçkakan kuşlarına karşı ilaçlama mevcutmudur? Varsa ilaç ismi alablirmiyim - duyumlara göre şahin, kartal kokusu veren ilaç olduğundan bahsedenler var, ama ismini veren yok.