PDA

View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

seher79
25-09-2011, 20:52
Merhaba, chandler cevizi yetiştiricisi var mı , varsa ağaçlarınız kaç yaşında , bir ağaçtan ne kadar verim alıyorsunuz? teşekkürler...

bursaranger
26-09-2011, 13:44
iznik yöresinde göle yakın yerlerde chadner ve pedro dahil,yerli cevizlerin hepsi olur.çünki kırağı ve don olayı yok orda.ama dağ tarafında ise araziniz yazın bilgi vereyim saygılar...

garip
26-09-2011, 17:56
selam arkadaşlar bende aranıza yeni katıldım inanın forumu baştan sona okuma fırsatım olmadı lütfen yardımcı olursanız sevinirim ben ıspartada ceviz yetiştirmeyi düşünüyorum bu konuda hiç bir fikrim yok sadece bir kaç kişiye danıştım ne dikmeliyim diye bana chadner cevizini önerdiler ıspartada rakım 1000 civarında aşağı yukaru ankarayla aynı iklime sahiptir.düzcede ceviz fidanı yetiştiren bir firmayla diyolağa geçtim onlarda chadner sizin bölge için uygundur dedi benim yerim 2000 m2 bazıları ceviz 8x8 dikmelisin dedi düzcedeki beylerde abicim ceviz 8x4 dikilir dedi bi sorun olmaz dedi ayrıca pedro adında bir ceviz daha var internetten gördüm resimlerini dalları neredeyse kırılacak haldeydi pedro daha mı iyi acaba son kez chadner cevizinin tozlanması hangi çeşitle olur tozlanmayla dölleme aynı şeymidir ilgi ve alakanıza teşekkürederim

eos
26-09-2011, 22:39
selam arkadaşlar aranıza yeni katıldım ve neredeyse forumun tamamına yakınını okudum
fakat soruyu biraz daha özele taşımanın daha faydalı olacağını düşündüm aşağıda özelliklerini verdiğim arazi ve iklim yapısında hangi ceviz çeşidini dikmem uygun olur bilemedim pek çok kişiye mesaj attım ve pek az kişiden pek çok değişik cevap geldi ben hangi tür ceviz diye sordum onlar bana kiraz, erik, şeftali, armut dik dediler

denizli ili çivril ilçesi şenköy'de (araziyi bilenler olabileceği düşüncesi ile belirteyim çeltik kırı mevkiinde) 2,5 dönümlük bir arazim var
arazimin rakımı yaklaşık olarak 850m
bu arazinin toprak analizini yaptırdım ve sonuçları şöyle çıktı
bünye: killi tınlı
ph: 7,95
tuz: tuzsuz
kireç: orta kireçli
organik madde: fakir
fosfor: çok fakir
potasyum: çok fakir
kalsiyum: fakir
mağnezyum: fakir
sodyum: çok düşük
bakır, demir, mangan, çinko: tamamı eksik

arazimde su imkanı var fidan dikiminden sonra damla sulama yapmayı planlıyorum
dmi'den almış olduğum ilkbahar en geç ve sonbahar en erken don takvim linklerini de ekliyorum
bu haritalarda ilkbahar da 31mart – 15nisan arası sonbahar da ise 31ekim-10kasım arasında don görülebiliyor denilse de Denizli İl Tarım Müdürlüğünün Denizli ili Toprak Haritası Çalışmasında bölge için ilkbaharda 15nisan sonbaharda ise 21eylülde don görüldüğü belirtiliyor

http://www.dmi.gov.tr/FILES/ziraat/TrDonHaritasi/ilkbahar-en-gec-ort.png

http://www.dmi.gov.tr/FILES/ziraat/TrDonHaritasi/sonbahar-en-erken-ort.png

bu haritalara ek olarak Denizli İl Tarım Müdürlüğünün Denizli ili Toprak Haritası Çalışmalarını da ekliyorum
http://www.denizlitarim.gov.tr/sutun1/bilimselCalismalar/%C3%87ivril%20%C5%9Eenk%C3%B6y.pdf

bu harita üzerinde benim arazim kesin emin olmamakla birlikte Bk5A veya Bk5Ar kısmına denk geliyor

bu çalışmada bölge için pek çok ürün tavsiye edilmişse de benim dikkatimi ceviz çekiyor
yine sormak istiyorum acaba hangi tür cevizi dikersem en uygun çeşidi dikmiş olurum bilgilendirirseniz memnun olurum

ligustrum
27-09-2011, 06:51
selam arkadaşlar aranıza yeni katıldım ve neredeyse forumun tamamına yakınını okudum

yine sormak istiyorum acaba hangi tür cevizi dikersem en uygun çeşidi dikmiş olurum bilgilendirirseniz memnun olurum
Sayın eas; Arazinizin bulunduğu yörel mıntıkaya genel bir bakışla hangi tür meyva ağaçlarının yabanisi yetişebiliyorsa bakmalı, cevize de rastlıyorsanız, dikkate almanız. Çeşit olarak kıyı şeridine tavsiye edilenler haricinde olanlardan bir karışım yapmanız benim fikrim.

tarimbilisim
27-09-2011, 19:35
merhaba analize göre ph cok yuksek verilecek hiç bir gubreyi bitki bunyesine alamaz.makro ve mikro besin elementleride dusuk .bu konu için sıvı yaprak gubresi kullanmanız gerekli.yapraktan 15-20 gün ara ile yaprak actıktan dokene kadar kullanın.taban gübresi olarak can kullanmayın kalsiyum kirec ph ı yukseltir onun yerine amonyum sülfat kullanın.kükürt uygulayın ı tabandan topraga bu phın dusmesine yardımcı ollur.sıvı gubre 20+20+20+ mineral elemnetli seklinde olmalı.ceviz oalyına gelince yıllık soğuklanma suresi onemli.yani sızın bolge yeterli soguk gormuyorsa ceviz olmaz.bolgede ceviz meyvesi varmıa rastırın en dusukde-25lere kadar agacı dayanır.don sorunu chandler vb gec acan ceditlerle asılabilir.rakım oalrak guzel m cvari yıllık soguklanma suresi +7 c derecenin altındaki 1yılda ki saat olarak suresi ortlama 900 saat yeterli olur

eos
27-09-2011, 20:42
ligustrum ve tarimbilisim verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim
internette araştırdığım kadarı ile sanırım CHANDLER veya ŞEBİN dikilebilir diye düşünüyorum yalnız tarimbilisim can kullanmayın derken neyi kastettiğini anlayamadım
bölgede ceviz yetişiyor hemde güzel elişiyor ancak meyve vermiyor sanırım aşı ile ilgili sorunları var bilmiyorum hiç incelemedim bizim bölge genel anlamda cevize karşı cevaplar geldikçe tartışmaya devam ederiz

garip
28-09-2011, 17:27
selam arkadaşlar bende aranıza yeni katıldım inanın forumu baştan sona okuma fırsatım olmadı lütfen yardımcı olursanız sevinirim ben ıspartada ceviz yetiştirmeyi düşünüyorum bu konuda hiç bir fikrim yok sadece bir kaç kişiye danıştım ne dikmeliyim diye bana chadner cevizini önerdiler ıspartada rakım 1000 civarında aşağı yukaru ankarayla aynı iklime sahiptir.düzcede ceviz fidanı yetiştiren bir firmayla diyolağa geçtim onlarda chadner sizin bölge için uygundur dedi benim yerim 2000 m2 bazıları ceviz 8x8 dikmelisin dedi düzcedeki beylerde abicim ceviz 8x4 dikilir dedi bi sorun olmaz dedi ayrıca pedro adında bir ceviz daha var internetten gördüm resimlerini dalları neredeyse kırılacak haldeydi pedro daha mı iyi acaba son kez chadner cevizinin tozlanması hangi çeşitle olur tozlanmayla dölleme aynı şeymidir ilgi ve alakanıza teşekkürederim

eos
30-09-2011, 13:38
arkadaşlar internette yaptığım araştırmalar ve bazı fidancıların tavsiyeleri yönünde
CHANDLER
PEDRO
ŞEBİN
BİLECİK
MARAŞ 18
KAMAN 1 ve KAMAN 5
türlerinin bölgeye uygun olabileceği yönünde bir fikir oluştu
genel kanı ph seviyesinin çok yüksek olduğu kesinlikle (tarımbilişim) arkadaşımızın da bahsettiği gibi amonyum sülfat ve çiftlik gübresi uygulamanın şart olduğu anlaşılıyor

peki bu OĞUZLAR77 cinsi ile ilgili bilgi sahibi olan bir arkadaşımız var mı ?
ayrıca bu türler içinde sizlerin tavsiyesi hangi yönde olacak

Çamtepe
30-09-2011, 22:05
Sayın eos,

Zaten araziniz 2.5 dönüm gibi ticari olarak gelir getirici bir ekonomik büyüklüğe sahip olmadığından deneme ve hobi amaçlı ceviz dikeceğinizi düşünüyorum. Yani büyük masraflara katlanıp bir uzman ziraat mühendisi getirmek büyük ihtimalle bu büyüklükte bir arazi için çok da anlamlı olmayacak. Dolayısı ile gerek bu forumlarda okuduğunuz bilgiler, gerekse İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurarak bir çeşit tavsiyesi alabilirsiniz.

İstanbul'da olduğunuza göre size bir feribot uzaklığındaki Yalova'da Tarım Enstitüsüne gidip oradaki ceviz uzmanlarının görüşlerinden faydalanabilirsiniz. Düzenli aralıklarla ceviz seminerleri düzenliyorlar. Internetten takip edip bir tanesine katılabilirsiniz. Faydalı olacaktır.

Yok ben yine de tavsiye duymak isterim diyorsanız, bence iklim koşulunuza teorik olarak uygun 2 ana çeşit, 2 tane de tozlayıcı çeşit seçerek bir deney yapabilirsiniz. Tabi bu deney sizin 2-3 senenize mal olur.

Bu başlık altında, başka kaynaklarda büyük reklamı yapılan chandler - pedro gibi ithal çeşitlerin riskleri ile ilgili yazılar bulabilirsiniz. Fidancılar, daha pahalıya da satabildikleri için olsa gerek özellikle ithal fidanları çok fazla öne çıkartıyorlar. İnanıp, inanmamak size kalmış, ancak sayın Lilium'un değerli tecrübelerine bakıp ithal çeşitler hakkında umutlanmamak mümkün değil.

Ben de kişisel olarak bu dalgaya kapılmadım desem yalan olur. A takımında Forvette Yalova 3 ve 4, defansta Şebin karmasının yanına bu sene paf takımında iki yabancıyla (Chandler-Franquette) denemeye başladık. Ancak deneyin başarılı olup olmadığı seneler sonra belli olacak.

Kolay gelsin.

garip
30-09-2011, 23:04

cupressus
03-10-2011, 08:33
çok küçük alanlarda dikim mesafesini bu kadar hesaplamaya çok gerek var mıdır aceba. zaten tarlanın kısa kenarına göre sıra sayısını belirleyeceksiniz. 2-3 dekar arazi için 10-15 fidan farkeder. 30 olmaz da 50 olur. zaten yatırımın ekonomik olması için alanın büyük olması gerekiyor. çeşit konusunda da; tavsiye edilen çeşitleri dikersiniz, verime gelir, gözlemlersiniz. devam etmek isterseniz daha geniş arazi temin edip eski tecrübenizi de katarak daha planlı bir üretime başlarsınız. Yetiştiriciliğe yeni başlayanlar için çeşidin ekolojiye uygun olması dikim mesafesinden çok daha önemlidir. küçük alanlarda yapacağınız dikimlere kesinlikle yatırım gözüyle bakmayınız, hüsrana uğrayabilirsiniz. herkese kolay gelsin.

Çamtepe
05-10-2011, 19:40
Herkese merhaba

Umarım hasat dönemi herkes için iyi geçiyordur.

Bu sene iyi bir bakım yapabildiğimizi düşünüyorum. Hayvan gübreleri, kaolinler, düzenli sulama sanırım etkisini gösterdi. Kaolin yapışmamış yüzlerden iç kurdu atağı oldu ama ciddi bir zarar oluşturacak kadar üst seviyeye çıkmadı. Ayrıca iç ağırlıklarında kaolinden olduğunu düşündüğümüz ciddi bir artış mevcut. Şimdi görevimiz içler kararmadan cevizleri kurutabilmek.

Deneme amaçlı açtığımız cevizlerden bir kaçında neredeyse bitter çikolata rengine gelmiş koyu kahverengi renkli iç cevizlerle karşılaştık. Cesaretimizi toplayıp tadına baktığımızda ise aslında çok da kötü bir tadı olmadığını, diğer normal cevizlere göre tadının biraz daha şekerli olduğunu gördük.

Forumda benzer bir yazı bulamadım, acaba benzer bir tecrübe yaşayan ve sebebini bilen var mıdır?

Cevizlerimizin Yalova 3-4 ve Şebin olduğunu bilmek sorunun cevabını vermeyi kolaylaştırabilir.

Herkese kolay gelsin

Çamtepe

tarimbilisim
06-10-2011, 18:55
hayvan gübrewsi yanlış uygulamadır.sıvı yaprak gübrewsi 20+20+20+ minewral welewmewntli sıvı gübrew + organik maddwecew zwengin bir palwetli gubrew +taban gübrewlewri ph durumuna gore vwerilmewli.

serkanhoca
06-10-2011, 22:11
İnternette araştırma yaparken buldum, paylaşmak istedim. Yıl içerisinde her hafta yapılması gerekilenler anlatılmış.

Ceviz Bakım Programı (http://www.cevizci33.com/bakim/)

olcayatay
09-10-2011, 17:00
merhaba arkadaşlar

evimin arkasında küçük bir bahçe var yanlız 2 bina arasında kalıyor ben bu bahçeye şeftali ağacı ektim 2 sene önce büyüdü şimdi de ceviz ağacı ekmek istiyorum ama nasıl yapacağım nasıl ekeceğim sizce olurmu kaç sene sonra yemiş verecek yardımcı olabilirseniz sevinirim. teşekkürler

olcayatay
09-10-2011, 17:07
Merhabalar!
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım ve değerli görüşlerinize ihtiyacım olacak.Şimdiden teşekkürler!
Edirne'nin köylerinden 30 dekar tarım arazisi alıp ceviz yetiştiriciliği yapmak istiyorum.
İnternetten araştırdım ve genelde Chandler ve Pedro gibi ceviz çeşitleri tavsiye ediliyor.Tabi ki bu çeşitler Trakya bölgesine uygun olmayabilir.Sizce Trakya bölgesine nasıl bir ceviz çesidi ekmeliyim.Ekim yapacağim yerde sulama gibi bir sorunum olmuyacak bunuda belirteyim.
Saygılar!

merhabalar edirneliyim maalesef bizim oralarda pek sağlıklı ceviz ağacı yetişmiyor. kışın don çok oluyor tam çiçekteyken ayaz ve don ağaca zarar veriyor. çok denendi hep ağaç 4-5 yaşında genelde kurudu. kurumayanlar da yemiş yapmıyor bilginiz olsun.

osbar
10-10-2011, 09:08
Merhaba,
Sitenize bana her zaman yardımcı olan 12 yaşında oğlum üye. O'nun ismi ile yazıyorum.

Kırklareli'nde ceviz yatiştiriyorum (Kavaklı-Değirmencik Köyü'nde). Deneme yanılma yöntemi ile sonuca ulaştım ve geçen sene daha önce diktiğim Şebin-Bilecik'leri Chandler-Franquette'e dönüştürdüm. Bu sene de ilk ürünleri aldım. Trakya bölgesinde ceviz olmaz diye birşey yok, oluyor fakat çok iyi bakım ve sulama gerekiyor. Bir de Chandler cevizi diğer cevizlere göre 15-20 gün daha geç uyanıyor.

Daha fazla bilgi isterseniz memnuyetle paylaşırım.

Gürhan Çelik

mozsu
11-10-2011, 13:34
merhaba akadaşlar! ben de aranıza yeni katılıyorum. benim şöyle bir probleblemim var. 2009 yılında Denizli-Acıpayam Yumrutaş beldesinde 15 dekar chandler cinsi ceviz diktim.rakım 860. 2010- 10 ekim de sonbahar geç donları sonucu fidanların % 90 nı kaybettim.o yıl bölgedeki 4 yaşınakadar olan tüm ceviz çeşitleri don zararına uğradı.benim sizlerde isteğim anaçtan tekrar yetişen ceviz sürgünü aşılanması sonucu tutma olsılığı nedir?yoksa sökerek yenide fidan olarak dikmek mi mantıklı.sizlerden bukonuda yardımlarınızı ve fikirlerinizi bekliyorum. selamlar

Safranlı
11-10-2011, 15:13
sakın sakın
cevızlerı sökmeyın
bir çogu yenıden yeşerırı
aşılarsınız
aşı çok kolaydır
televızyonda devamlı gösterılıyor
özellıkle göz aşıları çok kolaydır
keskın bır bıcak yeterlıdır

mozsu
12-10-2011, 07:47
sayın SAFRANLI ilginize teşekkür ederim.fidanları aldığım yerde aşı yapalım diyor fakat sera ortamında en iyi aşı tutma oranı %70-80 arsında olduğunu söylüyor. nisan ayında yapılacak olan aşının açık arazide başarısı ne olur bilemiyorum.bahçede farklı yapıda fidan olması(dondan kurtulanlar,aşı olupta tutanlar,aşısı tutmayanlar,tamamen donun vurduğu yerine yeniden dikilen fidanlar}beni tedirgin ediyor

Safranlı
12-10-2011, 08:20
haklısınız..
ancak her bahcede bunlar olabılır
ister istemez kuruyanlar hastalıklı olanlar veya zayıf buyuyenler olabılır
fabrıkadan cıkmış gıbı nizami olamaz bu zaten dogaya aykırı
anladıgım kadarıyla sizler çok ciddi oranda yatırım yapmışsınız
15 dekar guzel bır alan
bizimki 4 dekar ve 60 agaç aşılı fıdanımız var
aşıyı kendınız ögrenın çok çok basıttır
televızyonda her gun gösterıyor
ıkı agızlı bıcaklar var
veya aşı makasları var
hangısı kolayınıza geırse alırsınız
ben keskın bır maket bıcagıyla yapıyorum
göz asıları bır agaçta bır kaç tane olabılır
mutlaha tutacaktır
kendı yaptıgınızın tadını ayrıca doyum olmaz
yaptıgınız aşının buyudugunu gördükce insan ınanılmaz zevk alıyor
varsa resımlerıde görebılırsek daha güzel olur..
kolaylıklar dılerım

mozsu
12-10-2011, 10:25
aşı olayına bende sıcak bakıyorum.dediğiniz gibi yatırım olarak bayada uğraştık 250 tane fidan diktim bahçe etrafını örgü telle kapattım damlama için sodaj yaparak suçıkarttık derken baya uğraştık böylede olunca insan çok etkileniyor.bu işe başladığımda bu yörede kapama cevi bahçesi yoktu herkes olmaz gözü ile baktı fakat ben bunlara fazla kulak asmadım ve mücadeleye devam diyorum. chandler bu bölgede yaygın fakat daha yetişme safasında olduğu için daha verim konusunda gözle görülür bir gelişme yok

ttuzunalp
12-10-2011, 10:29
Merhaba arkadaşlar

İstanbulda bulunan yaklaşık 40 **** 50 yaşlarında bir ceviz ağacı var fakat ceviz vermiyor ben ilk denememi bu ağaçta yapmayı planlıyorum kabuk altı aşı deneyeceğim sizce istanbul için en uygun zaman hangi tarihlerdir ve aşı bantı yerine halıfleks **** pamuklu bez olur mu ?

yasarugur
12-10-2011, 13:25
Sn.ttuzunalp işte sizi yüreklendirecek güzel bir aşı örneği,yalnız arkadaşların da değindiği gibi anaç ceviz ağacını birkaç gün önceden kesip ağlamasını sağlayınız ,böylece ağacın acı suyu aşı kalemini kurutmasın.İstanbul için martın ortasından nisana kadar olan zaman bu aşı için uygundur herhalde.Ağacın gözleri uyanmadan hemen önce.Şimdiden başarılar.
Ceviz Aşısı,Ceviz çeşir değiştirme,kabuk Altı Çoba videosunu izle - İnsanlar - Mynet - Video (http://video.mynet.com/ahu_gul_08/Ceviz-Asisi-Ceviz-cesir-degistirme-kabuk-Alti-Coba/496757/)
Bu arada, bu linkte aşıyı yapan ve videoyu çekip paylaşan arkadaşlara da teşekkürler.

ttuzunalp
12-10-2011, 14:19
Merhaba tekrar

Anaç ağacı kesip ağlamasını sağlamak ne demek anlayamadım :( şu an videoyuda açamıyorum malum personel kısıtlamaları sanırım dediğiniz aşı yapılacak ağacın kabuğunu kaldırıp beklemem mi gerekecek?

Safranlı
12-10-2011, 14:23
yaşlı agaç çok zor asıyı doldurur
bu agacı budamayı düşünsenız nasıl olur

Kırkmerdiven
12-10-2011, 15:31
Bizim bahçede de en az 25-30 yıllık bir ceviz vardı. Bir akrabam bu baharda yaklaşık 1,5 m. den kesip chandler cinsi aşı yaptı.

Yanlış hatırlamıyorsam 3 kalem kullanmıştı. Bir de ağacın özsuyu kalemlere fazla gelmesin diye ağacın gövdesine yatay kesikler atmıştı. Bir yazda yeni sürgünler 1,5-2 metrelere ulaştı. Ağaç eskiden bakımsız ve güdük bir ağaçtı. Şimdi neredeyse ağaç kesilmeden önceki halinin yarısını geçti. Yaklaşık 1 ay kadar önce aşının etrafına sarılan siyah poşeti kesip, içindeki toprağı dağıttığımda aşı yerlerinin bileğim kalınlığına geldiğini gördüm.

Eğer sonrasında problem yaşamazsak, gelişim süper gözüküyor. Bu sene en az 10-15 çift ceviz bile gösterip döktü. Sanırım seneye bir yemelik ceviz verecektir.

Civarınızda iyi aşı yaptığına güvenilen biri size bu konuda hem doğru fikir verecek, hem de iyi iş çıkaracaktır. Bazen işi (gerçek) uzmanına bırakmakta fayda oluyor.

ttuzunalp
12-10-2011, 15:48
yaşlı agaç çok zor asıyı doldurur
bu agacı budamayı düşünsenız nasıl olur

Ağaç budanmış durumda zaten 2 metre boyu kaldı gövde kalınığı çapı 70 **** 80 cm :)

ttuzunalp
12-10-2011, 15:52
bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim ancak şu aşı işini kesinlikle öğrenmeliyim düşünsenize sonra istediğim ağaca istediğim aşıyı yaprak deneyerek yeni bilgilere sahip olabilir ağacını aşılatmak isteyen herkese ben yarıdmcı olabilirim :) hayal etmek güzel şey :)

Bu ağacın öz suyu kabuğun altından gelen yapışkan sıvı mı acaba?

yani bu sıvı normal gelirse aşı kalemi sağlıklı gelişir eğer çok gelirse kaleme yakar gibi birşey diyebilirmiyiz?

Kırkmerdiven
12-10-2011, 16:23
Bu ağacın özsuyu konusunu net olarak biliyorum dersem yanlış olur.
Bu aşılama işini yapan akrabamın söylediklerini aktardım. Kendisinin yaklaşık 6-7 yaşlarında 45 dönüm kadar kapama ceviz bahçesi var, aşı-budama-bakım kurslarına gitmiş. ve kendi bahçesinde de çok sayıda çeşit değiştirme aşısı yaptığını biliyorum.

Sanırım aşı başlığı altında daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Sorularınıza da daha tecrübeye dayanan yanıtlar alırsınız.

Kırkmerdiven
12-10-2011, 16:27
Yine birkaç sayfa geride;

Ceviz Aşısı,Ceviz çeşir değiştirme,kabuk Altı Çoba videosunu izle - İnsanlar - Mynet - Video (http://video.mynet.com/ahu_gul_08/Ceviz-Asisi-Ceviz-cesir-degistirme-kabuk-Alti-Coba/496757/)

bu linki vermişler, hangi üyenin verdiğini not almamışım, linki not etmiştim. Linki veren üyeden özür diliyorum.:o

Göz atabilirsiniz.

yasarugur
12-10-2011, 16:36
Sn ttunualp,yarma ya da çoban aşısı yapılacak dut ve ceviz ağaçlarının özsuları onlara uyguladığınız aşı kalemlerini kurutuyormuş,bu yüzden aşı yapacağınız ağacı birkaç gün önceden kesiyorsunuz ve öz suyunun biraz akmasını sağlıyorsunuz,ağlama demekten bunu kastetmiştim.Eklediğim linkte gayet güzel uygulama var. Detayları aşıcı arkadaş güzel anlatmış.Nasıl kesildiğini de bu konunun ilk sayfasında göreceksiniz.

Kırkmerdiven
12-10-2011, 16:42
buraya,
http://www.agaclar.net/forum/847645-post72.htm
buraya,
http://www.agaclar.net/forum/847646-post73.htm
buraya,
http://www.agaclar.net/forum/847647-post74.htm
buraya,
http://www.agaclar.net/forum/847652-post78.htm
ve buralara,
http://www.agaclar.net/forum/848171-post82.htm
http://www.agaclar.net/forum/848227-post83.htm
da göz atabilirsiniz.;)

vasces
12-10-2011, 22:55
Gürhan Bey merhaba,

Kavaklı da biz de ceviz yetiştiricliğine başladık bu nisanda. Chandler ve Franquette diktik. Kısmet olursa bir gün tanışırız.

Kendinize iyi bakın

Yavuzhan Canlı

ttuzunalp
13-10-2011, 08:00
Çok teşekkür ederim.

Çok yararlı oldu ve en azından fikir edinmiş oldum :)

Düşüncem yarma aşı, yanaştırma aşı, kalem aşı ve göz aşı olmak üzere aynı ağacın üzerinde denemek fotoğraflarınıda çekerim.

Bu arada araştırırken bir şehirde 70 yaşında bi amcamız ağacı matkapla delerek aşı yapmış ve aşı tutmuş :) acaba bu yöntemide denesemmi ? :)

Cevap yazan emek ve zamanını harcayan tüm dostlara teşekkür ve Saygılarımla.

Çınarmunarı
16-10-2011, 18:34
Arkadaşlar ceviz hasadı yapıldı ve kurutuldu .Tüccara cevizini satan varsa fiyatını paylaşırlarsa hepimiz hangi bölgede kaça satılıyor bilgileniriz.

Mesela Balıkesir'de babam köyde toptan alıcılara kilosunu 7 liradan vermiş.

serkanhoca
16-10-2011, 20:22
Kilosunu 10 Tl'den verdim. Toptan olacak kadar çok yoktu.

mozsu
17-10-2011, 09:33
değerli arkadaşlar 2010 10 ekim gecesi 4 yaşa kadar olan ceviz fidanları dona maruz kalarak çoğu zarara uğramıştı. 2011-17-18 ekim gecesi uşak,kütahya,afyon da orta kuvvette,bilecik,bursa denizli,ısparta burdur da hafif don tehlikesi bulunmaktadır.18-19 ekim gecesi iç ege göller bölgesi içanadolu bölgesinde hafif don,uşak afyon illerimizde kuvvetli don tehlikesi bulunmaktadır. ceviz fidanları daha yaprak dökmedi ,gövdede su var bundan dolayı yetiştiricilerin dikkatli olması gerekiyor, dona karşı alınacak tedbirler konusunda bilgi ve tecrübesi olan arkadaşların fikirlerini belirt mesinde fayda var

Lilium
17-10-2011, 12:17
Bitki antifirizi diye bir şey var, 10-15 gün bitkiyi koruduğu söyleniyor. Ben ihtiyaç duymadığımdan denemedim.

Kırkmerdiven
18-10-2011, 12:10
Bir de forumlarda bir üyemizin bahsettiği, tarımsal örtü- Agriculture Frostprotect Cover / AFC- vardı. Fidanlara geçirilen max. çapı 2m.olan (bir kaç boyu var) poşet şeklinde bir ürün. Yeni fidanlar için kullanılabilir. Üyemiz kullandığını ve memnun kaldığını belirtmişti.

Ürünü ve tedarikçisini not almışım ama, Bu tecrübeyi aktaran üyemizi not almamışım. Kendisinden özür diliyorum.:o

Tarmsal rt (http://tarimsalortu.com)

dan göz atabilirsiniz.

Hatta fiyat bilgisi de verebilirim. Sitelerinde geçen;

büyük boy torba ( 1 adet/paket) 12 TL
orta boy torba ( 2 adet/paket) 12 TL
küçük boy torba ( 4 adet/paket) 16 TL
çiçek torbası ( 6 adet/paket) 18 TL
eni 3,20 boy 10m. örtü 16 TL
eni 3,20 boy 20m. örtü 32 TL + %8 KDV telefondan doğru aldığım fiyatlar. Miktarlı alımlarda mutlaka pazarlık payı vardır. Yerli üretimmiş.

Fiyat bilgisini sadece fikriniz olsun diye eklemek istedim :)

Çamtepe
20-10-2011, 15:04
Arkadaşlar ceviz hasadı yapıldı ve kurutuldu .Tüccara cevizini satan varsa fiyatını paylaşırlarsa hepimiz hangi bölgede kaça satılıyor bilgileniriz.

Mesela Balıkesir'de babam köyde toptan alıcılara kilosunu 7 liradan vermiş.

Elimizde çok olmadığından, parakende olarak eşe dosta verdik. Kilosunu (yeşil kabuğu soyulmuş şekilde) 10 TL'den verdik. Pazarda 13 TL görmüş sanırım, süpermarketlerde de 15-16 TL'lerden satılıyor gördüğümüz kadarıyla.

Tonla satışını da görürüz inşallah :)

Uysal01
21-10-2011, 20:10
251975Bahçemizdeki üç beş ceviz ağacımızdan azda olsa meyve aldık.Ama cevizler birbirinden farklı,isimlerini bilmiyoruz.Arkadaşlar resimdeki cevizlerin isimlerini biliyormusunuz.İsimlerini öğrenirsek çöğaltmayı düşünüyoruz.

Lilium
21-10-2011, 20:54
Tam kesin değil ama benzettim.

251994

Uysal01
22-10-2011, 10:54
Sayın lilium, teşekkür ederim.Üstteki büyük alanı okuyamadım.Sizin ceviz konusundaki bilgileriniz bizler için çok önemli,daha belirgin yazabilirmisiniz?

Lilium
22-10-2011, 23:47
Yalova bir olabilir.

yigitd
23-10-2011, 11:51
Sayın Lilium,
Yukarda kil konusu geçti.
Bizim tarlamızda, farklı iki profil çukurunda aldığım toprağın tahlil sonuçları aşağıda gibi çıktı.
Bu verilere göre tarlamızda ceviz yetiştiriciliği yapmak ne kadar riskli?
Teşekkürler
Derinlik Bünye
0-30 cm : 53,90 Kil Tın
30-60 cm : 71,50 Kil
60-90 cm : 74,80 Kil

Lilium
23-10-2011, 16:43
Toprak analizini yaptırdığınız Laboratuara sorsaydınız onlarda söylerdi, kil oranı yüksek topraklarda hemen hemen hiç bir ağaç tam istenen gibi gelişim göstermez, killi topraklarda kök iyi çalışamaz besin alamaz fidan gelişim gösteremez, gelişiyormuş gibi görünse de ileride rahatsızlanır kurur, böyle topraklarda ticari anlamda bahçe kurulması önerilmez.

Hobi abaçlıysa bahçeniz, ekip bakacaksın belki de kil olmayan bir yere denk gelir gelişir.

Çamtepe
23-10-2011, 22:21
Bu verilere göre tarlamızda ceviz yetiştiriciliği yapmak ne kadar riskli?
Teşekkürler
Derinlik Bünye
0-30 cm : 53,90 Kil Tın
30-60 cm : 71,50 Kil
60-90 cm : 74,80 Kil

Sn. Lilium haklı. Bu toprak gerçekten çok zorlu gözüküyor. Bizde 30-60 arasında %33 olmasına rağmen bence bizim ağaçlar da gerekli gelişimi pek gösteremiyor. Çok daha yoğun killi bir arazimiz var ki o bölgede 6 senelik ağaçlardan daha 2 metreyi geçmemiş olanları mevcut.

Eğer bir hata yapıp bahçenizi kurduysanız bizim gibi leonardit, ahır gübresi, ve bulabilirseniz (biz bulamıyoruz) tarımsal jips ile dünyanın parasını döküp araziyi ıslah etmeye çalışacaksınız. Hobi amaçlı düşünüyorsanız, buyrun, ama ticari amaçlı düşünüyorsanız başka bir arazi seçmenizi şahsen öneriyorum.

Halil Önen'in sayfalarından leonardit+klino+ahır gübresi ile hazırladığı fidan çukurlarına bir bakmanızı tavsiye ederim.

yasarugur
24-10-2011, 08:50
Killi topraklar için Sn.meyvelitepe'nin bu yazısına da bir göz atmakda fayda var.
http://blog.meyvelitepe.org/2011/10/23/killi_topraga_radikal_cozum/#comment-2358

Lilium
28-10-2011, 12:51
Kav çatlaması olmadan toplanan ve kav çatlaması olduktan sonra toplanan cevizler.

252931

İlk resim ceviz soyma makinasıyla soyduğum cevizler, diğerleriyse kavı çatladıktan sonra aldığım cevizler.

burjuva1981
28-10-2011, 14:00
yaklaşı 100 ağaçlık bir ceviz bahçesi kuracağım fakat bahçemi kurmadan evvel konya da kurulmuş kapama ceviz bahçesi varsa görmek isterim yardımcı olursanız sevinirim

orion1988
29-10-2011, 20:08
Sayın Kırkmerdiven aşı yapılırken ceviz uyanmış mıydı ? selamlar.

agozce
29-10-2011, 22:22
Sayın Lilyum, ceviz soyma makinasından biraz bahsedermisiniz? Bende almayı düşünüyorum da..Bu konuda tecrübelerinizi, önerilerinizi söylerseniz çok memnun olurum.

Lilium
29-10-2011, 23:27
Sayın agozce, soyma makineleriyle çok fazla bilgim var diyemem, araştırmalarımdan ve bir kaç tanesinin çalışmasını gördüklerimden biri hoşuma gitti, su, tel fırça, ve zımparalarla cevizi soyması çok hoşuma gitti, yapılabilirliğini düşünerek kısıtlı imkanlarımla bende yaptım, (http://www.agaclar.net/forum/uzak-bahcelerin-yakin-isbirligi/20954-9.htm) gerçeğinden hiç bir farkı yok, sadece biraz daha küçük, bana yeterde artar bile çok da ucuza mal ettim 300tl gibi, piyasada satılanlar 3 bin tl den başlıyor.

Benim gibi küçük bahçe sahiplerine bu paraları vermek baya bir yük getirir, benim yaptığımda 100 - 200 hatta 500 ağacı olanların işini rahatlıkla görür.

agozce
30-10-2011, 00:16
Çok teşekür ederim, sayın Lilyum.

Ben bunu neden görmemişim. Ceviz ve bahçe sorunlarından o kadar bıktım ki, bu sayfalara hiç bakmamışım.

Elinize, emeğinize, yüreğinize sağlık. Harika olmuş..Yaratıcılığınızı ve zekanızı ve medeni cesaretinizi kutlarım. Bir insanı Türk böyle olmalı...

Bizim 600 kadar ağaç var, en büyükleri 8 yaşında ağaçlar, hepsi aynı anda ekilmedi..Geçen yıl kabuksuz 1 tona yakın ceviz vardı. Bu yıl dolu vurdu. Çok az.

1 ton cevizi 2 kişi bir hafta kabuk soyduk.

Sormak istediğim: bu makina ile örneğin . 1 ton ceviz ne kadar sürede soyulur.?

Bir kaç yıl sonra bunun 3,4 katı ceviz olacağını (umarak) düşünürsek, ne kadar büyük bir makine yapmak gerekir?

Bu konudaki fikirlerinizi ayrıntılı anlatırsanız, çok memnun olurum.

Bir de kurutma için ne düşünüyorsunuz. Bizim rakım 1400. O dönem yağmurlar başlıyor, serecek fazla yer yok..Onu nasıl halledeceğiz bilmiyorum...

Sanki sorun hiç bitmeyecekmiş gibi geliyor.

Tüm çalışmalarınızda başarılar dilerim tekrar. Harikasınız..

Lilium
30-10-2011, 01:35
Sayın egozce, ileride yaşayacağım sorunları şimdiden görebildiğim için o sorunları şimdiden tamamlamaya çalışıyorum. Soyma makinamı yaptım, tamda kurutma zamanı bu yıl havaların yağışlı nemli gitmesi kurutma sorununda da sorun yaşayacağıma dair fikirler oluşturdu, her yıl güzel havalar bulamayabilirim o nedenle onuda düşündüm, benim için o sorun kolay bir fırın yapabilir kurutabilirim.

Ben şu an ceviz kırma makinası düşünüyorum, ama piyasada var olanlar gibi değil, cevizi bir bütün horoz olarak çıkaracak, bakalım bir şeyler yapabilecekmiyiz zaman gösterecek.

"1 ton cevizi 2 kişi bir hafta kabuk soyduk."

Kav çatlaması olan cevizi soymak önemli değil, bir kaç işçi bulunur ve soyulur, cevizi kav çatlaması olmadan toplamak ve soymak gerekiyor, bunu da elle soymak mümkün değil, o nedenle makina gerektiriyor.

"bu makina ile örneğin . 1 ton ceviz ne kadar sürede soyulur.?"

Böyle ton olarak bir tecrübem yok, ama şöyle tarif edebilirim, üç çuval cevizi 15-20 dakikada soyabiliyor. Günde ne kadar soyabileceğini tahmin edin. :)

"Bir kaç yıl sonra bunun 3,4 katı ceviz olacağını (umarak) düşünürsek, ne kadar büyük bir makine yapmak gerekir?"

Bence önerdiğim makina, ya da yapacağınız bir makina işini rahatlıkla görür. Benim ilk etepta yapmayı düşündüğüm makinayı gübre dağıtma makinasından yapmayı düşünmüştüm, hem traktörün kuyruk milinden de çalışır, hem motorla da çalışır.

"Sanki sorun hiç bitmeyecekmiş gibi geliyor."

Ben sorunları hiç düşünmüyorum, hepsini halledebilirim, yalnız kısıtlı imkanlarım el vermiyor. :)

"Bizim rakım 1400. O dönem yağmurlar başlıyor, serecek fazla yer yok..Onu nasıl halledeceğiz bilmiyorum..."
Serecek yeriniz olsa dahi havaların yağışlı nemli gitmesi cevizlerde küf olayı görülecektir.
Yukarıda da değindiğim gibi kurutma ayrı bir sorun gibi görünse de çok büyük bir sorun değil halledilebilinir, belki havaların iyi gitmesiyle kurutulabilir ya havalar iyi gitmezse nasıl olabilir.

Sorun cevizi nerde nasıl kurutacağız değil, asıl olan iyi kurutabilmek belirli nemlilikte kurutabilmek, ne fazla ne az.

Bu sorunu da çözebileceğimi düşünerek onu hiç düşünmüyorum, örneğin günlük hasat kapasiteyi düşünerek bir fırın yapılabilir, normal değerlerde 24 saat kalarak istenen değerlerde kurutulabiliniyor.

Bu sorunu kırma makinesinden daha önceye alsam mı diye düşünmeye başladım, gelecek yıl da belki çok ihtiyacım olmayacak ama bir daha ki yıl çok ihtiyacım olacağı kesin.

agozce
30-10-2011, 01:55
Ayrıntılı cevabınız için çok teşekür ederim, sağ olun, var olun.

Kurutma makinasını bir an evvel düşünseniz ne güzel olur..:)).

Yaparsanız 2 tane yapın, tüm masrafları ben çekeyim (çok ciddiyim). Malzeme benden, yaratıcılık sizden olsun.

Var mısınız? (Gerçekten ciddiyim.)..:))

Cevizi kabuklarını soyarak mı satmayı düşünüyorsunuz?

agozce
30-10-2011, 01:58
Kav çatlaması olmadan soymak gerek demişsiniz, kitaplarda 2/3 çatlamadan toplanmaz diyor ama...

agozce
30-10-2011, 02:02
Birde soyulmuş kabukları ben ayrık otları olan yerlere döküyorum. Hiç ot çıkmıyor, aklınızda olsun.

(Ağaçların altına dökülebilirmiş, Atatürk Araştırmadaki hocalara sormuştum.)

Lilium
30-10-2011, 02:47
Ayrıntılı cevabınız için çok teşekür ederim, sağ olun, var olun.

Kurutma makinasını bir an evvel düşünseniz ne güzel olur..:)).

Yaparsanız 2 tane yapın, tüm masrafları ben çekeyim (çok ciddiyim). Malzeme benden, yaratıcılık sizden olsun.

Var mısınız? (Gerçekten ciddiyim.)..:))

Cevizi kabuklarını soyarak mı satmayı düşünüyorsunuz?

Önerinize teşekkür ederim, :) ama önce iyice bir araştırma, pilanlama kapasite miktarı, ısıtıcı değeri, sirkülasyon, (vs) gibi hesaplamaları iyice bir yapmak lazım, bunlarda hemen yapalım gibi olmuyor, her şeyi iyice düşünüp iyi bir şey yapmak istiyorum.

"Kav çatlaması olmadan soymak gerek demişsiniz, kitaplarda 2/3 çatlamadan toplanmaz diyor ama..."
Kav çatlaması bildiğiniz gibi hepsinde aynı günde başlamıyor, kav çatlaması yapmadan iç ceviz olarak gelişimini tamamlamış oluyor, o dönemini iyi tespit edip toplamak ve yeşil kabuğundan ayırmak gerekiyor, ya da hiç tespit edemiyorsan İlk kav çatlamasını gördüğünüz anda hasada başlayabilirsin.

"Cevizi kabuklarını soyarak mı satmayı düşünüyorsunuz?"

Chandler ve pedro iç renk olarakda al benisi çok güzel
Soyulmuş olarak da satışa daha iyi gelir, bence daha güzel olur, kim ne aldığını görerek alır.

"Birde soyulmuş kabukları ben ayrık otları olan yerlere döküyorum. Hiç ot çıkmıyor, aklınızda olsun."
Cevizin kabuğunda ne tür etki maddesi var bilmiyorum.
Böyle bir tecrübem ya da bilgim yok, toprağa bir yararı zararı varmı yokmu bilmiyorum, bir şey diyemeyeceğim. Kimyager arkadaşlar bir açıklık getirebilirler mi açaba.

zirmuh.met
31-10-2011, 09:03
Ceviz kabuklarında allopathic isimli bir maddeden dolayı yabancı otlara etki ediyor doğal herbisit diyebiliriz.

Çamtepe
31-10-2011, 21:18
ama önce iyice bir araştırma, pilanlama kapasite miktarı, ısıtıcı değeri, sirkülasyon, (vs) gibi hesaplamaları iyice bir yapmak lazım, bunlarda hemen yapalım gibi olmuyor, her şeyi iyice düşünüp iyi bir şey yapmak istiyorum.

Aşağıdaki makalede çeşitli kurutucular anlatılmış, avantajlar, dezavantajlar ve ceviz kurutma karakteristikleri özetlenmiş.

http://cekings.ucdavis.edu/files/19005.pdf

Google çevirisi %100 doğru olmasa da durumu epey iyi özetliyor.
Google Google Translate (http://translate.google.com.tr/translate?sl=en&tl=tr&js=n&prev=_t&hl=tr&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fcekings.ucdavis.edu%2Ffiles%2F19005 .pdf&act=url)

Lilium
31-10-2011, 22:15
Sayın çamtepe, o makaleyi gördüm, çok iyi okuyamadım ama gördüğüm kadarıyla çok büyük işletmeler için düşünülen ve uygulanan bir plan, bizler daha küçük bir şeyler yapmamız lazım, Bunu da sanırım başka bir başlık açıp orada konuşup tartışıp değişik fikirlerle beraber o fikirlere fikir katarak güzel bir şeyler çıkarabiliriz.
Güzel düzgün bir şeyler yapabilmemiz için kafamda cevap bulmadığım bazı sorular var bu sorulara cevap bulmam lazım, ha bunlar olmadan olur mu olur ama yarın bir hata eksiklik olabilir, bu konuda deneyimi tecrübesi olan mühendislik fikirlere her zaman fikir olarak açık olmamız lazım, sadece mühendise değil herkesin fikrine açığız, fikirden fikir doğar cümlesini çok severim.

Kafamda basit bir proje var ama adını tam koyamadığım ne ne olur kafamda netleştiremediğim, bunu böyle yaparsan evet kesin sonucu bu olur gibi sorunları çözmek lazım.

Bunları öğrenebilmemiz içinde konuşacağız tartışacağız fikirlerimizi ortaya koyacağız.

Sanırım bunun içinde ayrı bir başlık gerekecek.

agozce
01-11-2011, 00:51
Sayın Lilium, çok teşekür ederim.

Aslında böyle bir başlık açarsanız, kafanızdaki sorular da daha kolay netleşebilir.

Lilium
01-11-2011, 19:59
Sevgili kaan903, konuyu buraya açtım, (http://www.agaclar.net/forum/sert-kabuklu-meyveler/25579.htm) mesajını da oraya taşıyabilirsen iyi olur, burada da ceviz yetiştiriciliği konusunu konuşmaya devam ederiz.

mmanager
02-11-2011, 11:19
iyi günler bizim Mersin ilinde yayla evimiz var ve 3 tane ceviz ağacımız mevcut bu ağaçlardaki cevizlerden doğru dürüst meyva alamıyoruz .Şöyle ki iç kurdu hastalığı ve kara yanık diyorlar.1200 metre rakımı var aşağı yukarı .Bu durumdan kurtulmak için ne zaman ilaç vermemiz gerekir.İç kurdu için yani şeftali erik ve kiraz için hepsine birden oalcağını söyleyen bir satıcıdan ilaç aldım cevize de olur demişti.Karayanık dediğimz zararlı ağustos ayının sıcak geçmesinden diyorlar bu konuda ne yapabilirim tavsiye ve bilgilerinize ihtiyacım var.Cevizin cinsi kaman ceviziydi sanırım ağacın bir de çetin cevizdi.Çetin cevizde daha çok meyva oluyor ama kaliteli değil bu ağaca aşı yaptırsak ne zaman meyva verir.Ağacın 1 -2 dalına aşı yapsak daha sonra aşılı dallar büyüyünce aşısızları kessek olu mu.böylece meyva vermeye devam edeceğini düşünüyorum Bilgileriniz için şimdiden teşekkürler....

kamil keskin
04-11-2011, 15:26
Arkadaşlar,
1 hafta önce tarlamın derin sürümünü yaptırdım.
1 hafta içinde kepçe ile fidan dikilecek çukurlara açtırıyorum.
Toprak analizini göz önünde bulundurarak Bir kaç konuda tecrübeleriniz ışığında önerilerinizi bekliyorum:
Sorularım:
1-kepçe ile açılacak çukurlar genişliği ve derinliği ne olmalı.Çukur açıldıktan hemen sonra toprak geri koyulmalımı,yoksa dikilirken mi çukuru doldurmalı?
2-Ben açık kök chandler fidesi dikeceğim.Dikim çukuruna gübreleme nasıl olmalı.Ben ahır gübresi kullanmayı düşünmüyorum (otlanma yaptığı için)
3-Toprak analizindeki kullanılması önerilen gübreler konusunda ne düşünüyorsunuz.Özellikle dikim aşamasında ne tür gübre yapmalıyım)

Şu an dikim aşamasındaki bir üretici adayı olarak yardım ve önerilerinizi bekliyorum.Hayırlı işler,Bol bereketli günler

kamil keskin
04-11-2011, 15:53
Bir de killi toprakta cevizin gelişiminin yavaş olacağı söyleniyor.Peki gübrelemeyi toprak yerine yapraktan versek daha yararlı olmaz mı?

Çamtepe
04-11-2011, 15:57
Tavsiyelerin tamamı yerinde duruyor. Ancak bu forumda kimyasal gübreler çok tutulmuyor, farketmişsinizdir..

Toprak analiz raporunuzdan anlayamadığım konular:
1. Bu gördüğümüz 0-30 cm tahlili midir yoksa 30-60cm tahlili midir? 60-90 cm tahlili de yaptırdınız mı? Yaptırmadıysanız yaptırmanızı tavsiye ederim. Eğer bu gördüğümüz 0-30 cm tahlili ise, ve killi diyorsak, 30-cm'de daha killi, 60-90'da ise epeycene killi bir yapı çıkması muhtemel. Bu durumda ceviz planınızı ivedilikle iptal etmenizi tecrübeme dayanarak tavsiye ederim.
2. Organik maddeniz az, mikro-makro elementler, demir dışında her şey az. Toprak hem alkali, hem killi, hem kireçli.. (Allah'tan tuzlu değil!) Buraya yatırım yapmak istediğinizden emin misiniz? Toprak ıslahının size çok pahalıya mal olacağını umarım tahmin ediyorsunuzdur.

Diyelim ki ben uğraşacağım dediniz, bu yola baş koydunuz. Bu durumda:
1. Belki de Sn. Lillium'un yaptığı gibi toprağı önce ıslah etmek daha mantıklı. kamyon kamyoun ahır gübresi veya kompost taşıtın, mali gücünüz varsa meyvelitepe'nin blog'unda anlattığı gibi zeolit-leonardit'e bahçenizi boğun, sürün, hatta bir de üstüne organik madddeyi arttırmak için örtü bitkisi (fiğ-yulaf/çavdar) ekin, baharda sürün. EMA spreyleyin. (gitti paracıklar)
2. Halil Önen'in sayfalarındaki fidan çukuru hazırlama ile ilgili paylaşımlarını okuyabilirsiniz. Mümkün olduğunca derin çukurlar, çukurun dibine leonardit sıvası, üstüne de kompost-ahır gübresi-leonardit-milli toprak ve zeolit ile hazırlanmış dolgu malzemesi ile fidanlarınızı dikebilirsiniz.
3. Çukurlarınızı yazdan en az 100-120 cm derinliğinde kazdırın. Halil Bey'in anlattığı uygulamaları yapın, kışın dikersiniz.
4. Ha bir de.. Suyunuz var mı? :)

Leonardit hem pH'ı düşürecek, hem de kili parçalayacak. Zeolit toprağı havalandıracak ve besin maddeleri ve suyu tutacak. Ahır gübresi hem toprağı besleyecek & kabartacak, hem de organik madde oranını arttıracak. Bakteri ile aşılı örtü bitkisi ekip bahar ayında sürüp, bir de üstüne EMA spreylediğinizde toprağınızın en azından üst katmanını ıslah etmiş olacaksınız. Ancak 1 metre derinde bir kil tabakanız varsa "minyatür" ceviz ağaçlarınız ile güzel güzel bakışmanız işten bile değil..

Özet olarak: Bence toprak analiziniz parlak değil. Buraya yatırım yapmak istiyor musunuz veya illa ki ceviz ekmek istiyor musunuz diye tekrar düşünün. Ne ekecek olursanız olun toprağınızı önce toprağınızı iyice tanıyın sonra ıslah edin. Daha sonra toprak ve iklim koşulunuza göre ekiminizi/dikiminizi yapın.

odogal
04-11-2011, 19:23
ilkbahar donlarından etkilenmeyen **** en az etkilenen soğuk yerler için hangi tür önerirsiniz.

tarimbilisim
04-11-2011, 19:25
ph çok yüksek.kireç oranıda yüksek.kesinlikle CAN gübresi kullanmayın azotlu gübre olarak AMONSYUM SÜLFAT kullanın hem ph i yukseltmez hemde kukurt icerdiği için cokda aaz olsa ph i dusurur.bu toprakta cukurlaraq kükürt uygulayınki ph düşssün buda 2-3 sneeyi bulur belki daha fazla.verilen gubreyi minarelleri alamaz.kesinlikle yapraktan gübre uygulaması yapın.
organik amdde cok dusuk .organik madde icerikli sıvı ve palet **** toz gübre kullanın ki organik madde artsın.

tarimbilisim
04-11-2011, 19:30
mumkunse 2-2.5 metre kaızn sonra bu topragı icine aktarın amac bu ksısm gevsesin.sonra dikim tahtası koyup ası yeri yerden 5 parmak yukarida kalaacak sekilde toprakla doldurun doldurmadan onde koklere hafif ince cakıllı kum koyunki kökler hava almasın.insaat kumu ama dere kumu olmasın.yukarıdan bastırıp oturdukca ası yeri cukurun icinde kalmasın bunada dikkat edin.

tarimbilisim
04-11-2011, 19:31
chadnler fernor gec acar .tozlaycııları yazılıydı. franquette fernettedir

odogal
05-11-2011, 10:15
chadnler fernor gec acar .tozlaycııları yazılıydı. franquette fernettedir

Teşekkür ederim. yerli türlerimizden en geç çiçek açanı hangisi acaba.

tarimbilisim
07-11-2011, 18:28
şebin bilecik. kaman1

1nsane
10-11-2011, 21:00
Herkese selamlar.

Adana'da yaşıyorum. Chandler ve Pedro gibi yüksek verimli çeşitlerin soğuklama ihtiyacı Adana ve çevresinde karşılanıyor mu?

Çukurova bölgesinde ceviz yetiştiriciliği yaygın değil mi? Değilse sebebi nedir?

Bölgede ceviz yetiştiricileri ile tanışmak isterim. Cevaplarınız için teşekkürler, saygılarımla.

eko_
14-11-2011, 17:08
Arkdaşlar Maraş18 ve Kaman1 cevizi yetiştiren, iklim istekleri ve özellikleri hakkında deneyimi olan var mı?

KONYALI42
14-11-2011, 22:13
Merhaba arkadaşlar konya bölgesinde 1400 rakımda hangi ceviz-badem çeşidini tavsiye edersiniz? Teşekkürler.

buraktufan95
16-11-2011, 10:48
Merhaba Arkadaslar,
Bende Edirne Lalapasa civarinda 50 donumluk tarlamda hazirliklarimi tamamlamak uzereyim. Bir konuda tavsiyelerinize ihtiyacim var.

Planim aralik ayinda fidanlari dikmek. Fakat bu durumda acik kok fidan dikmem gerekecek. Sanirim buda uykuya dalmis fidanlarin getirilip araziye dikilmesi anlamina geliyor. Dolayisi ile bu fidanlar mayis ayina kadar uyuyacak ve uyandiklarinda tutunmaya calisacak. Fidancimin verdigi bilgiye gore %10 civarinda bir kayibi normal karsilamaliyim.

Diger opsiyon ise tuplu fidan dikimi. Bunun icin ise fidancim bana mayis ayinda tuplu fidan getirecek. Bana verdigi bilgi ise fidanlarin sera ortaminda mayis ayina kadar tuplu olarak buyumeye devam edecegi. Bu durumda fidanlarin mayis ayinda dikildiginde tutmama olasiligininda daha dusuk olacagi. Hatta tutmayanlar icin de garanti veriyor.

Bu konularda tecrubeli arkadaslardan tavsiye bekliyorum...
Tesekkurler

Safranlı
16-11-2011, 11:02
tüplü fidan ekebılırsın ancak ekıceksenız onuda
bu ayda sonra ekın beklemeyın
yaz ortasında seradan cıkmış fıdanlar strese gırecektır
sıcakların bastırmasıyla bıtkı bır gun suzuz kalsa bıle kurur
bence en ıyı mevsım sonbahardır
baharın bol suyunu alıp köklerını çalıştıracaktır
bu sayfalardan çok sey ögrenıyoruz
ancak bazı seylerıde sız öngörmenız gerekır
seçtıgınız ceviz çesidi nedır ve ne kadar ara ıle ekeceksınız
bu da en önemlı konulardan
bence asıl karar vermenız gereken çeşit seçımıdır

buraktufan95
16-11-2011, 11:12
Sevgili Safranli
Chandler ekmeyi planliyorum. 8X4 aralik ile ekecegiz.
Fidancimin soyledigi kadari ile tuplu fidanlari nisan sonu en gec mayis basinda ekecegiz. Dolayisi ile havalar cok isinmis olmayacak diye dusunuyorum. Sulama ile ilgili bir sikintimda olmayacak.

buraktufan95
16-11-2011, 12:14
Merhaba
Fidanin tuplu veya acik kok olarak alinmasi konusunda kafam biraz karisti. Anladigim kadariyla ben fidanlari ya aralik ayinda bahceme dikecegim ve butun kis uyuyacak **** fidancimin serasinda kis uykusuna yatmadan buyumeye devam edecek. Ayni zamanda fidan koklerinin gorebilecegi zarar konusunda tuplu fidan daha cok tercih sebebi. Bu doneler ile insanlarin acik kok fidan tercih etmesinin bir anlami yok gibi duruyor. Ama mutlaka ince bir detay vardir diye dusunuyorum. Yardimci olabilecek kimse?

Selehattin 67
16-11-2011, 12:20
Arkadaşlar yalovada 7 dönüm kardeşime ait bir bahçe var kendisi yurt dışında yaşıyor boş olan araziye ceviz dikmek istiyorum ne tür ceviz önerirsiniz yalova çeşitlerimi yoksa verimi yuksek pedro veya chandler türü olabilirmi bilgi verirseniz beni mutlu edersiniz [toprak tahlileri yapılmadı gacık köyünde yalovalı dostlar bilir ]

denizakvaryumu
16-11-2011, 13:25
Pedrodan çok söz ediliyor ama ben şimdiye kadar kapama pedro ceviz bahçesi yapana rastlamadım.

Bir de pedro madem bu kadar iyi neden pedro bir başka cevizle melezlenip chandler yapıldı?

Yine İç Anadoluda pedro ve chandler dikip "çok güzel verim aldım" diyene de bu forumda

rastlamış değilim. :)

Lilium
16-11-2011, 13:54
Videonun sonunu izlerseniz pedroyla ilgili görsel anlatımlı bilgiler var.

Ceviz kabuk soyma makinası | İzlesene.com Video (http://www.izlesene.com/video/ceviz-kabuk-soyma-makinasi/2407533)

eko_
16-11-2011, 14:07
Sayın lilium sizin pedro ve chandler arası farkı gösteren (Vadideki cennet: Ceviz Yetiştiriçiliği (http://vadidekicennet.blogspot.com/search/label/Ceviz%20Yeti%C5%9Ftiri%C3%A7ili%C4%9Fi)) linki eklerken siz daha ayrıntılı video koydunuz.Teşekkürler...

Lilium
16-11-2011, 14:45
Bir kamera alamadım :( Çok daha ayrıntılı ve görsel olarak anlatabilme şansımız olacak, bazı görselliği kelimelere döküp anlatamıyorsun.

WM1TR
16-11-2011, 16:41
tüplü tüpsüz bana biraz şans işi gibi geliyor. zira geçtiğimiz ocak ayında bizzat fidancımın diktiği tüplü fidanların %10 kadarı tek bir dal bile üretmedi, kurudular. ayrıca %20 kadarı da burda resimlerini paylaştığım gibi çok minik yapraklanma ve dallanma yaptı ve hiç büyümedi.

kamil keskin
16-11-2011, 20:24
Syn çamtepe ve sayın tarım bilişim verdiğiniz bilgiler için teşkkürler.bu bilgiler çok işime yarayacak.

kamil keskin
16-11-2011, 20:40
Toprak analizi 90 CM'den yapıldı.Benim umudum arazimde üç tane büyük ceviz ağacının oluşu.Kepçe ile 1 metre derinlikte fidan çukurunu bugün açtırdım.1 hafta havalanmasını bekleyip,içine hayvan gübresi ile toprağı karıştırıp,fidan çukuru başına 300 gram kök gübresi ekleyeceğim.İyice toprakla karıştıracağım.Aralık ayında fidanlar dikilecek.Öneriniz üzerine diğer gübrelemeleri yapraktan yapacağım.Aklıma bir soru takıldı.Kükürtü fide başına ne kadar ekleyeceğim.Toprağa karıştırarak mı ekleyeceğim?
Sayenizde inşallah bu işin üstesinden geleceğim.
Şimdiden teşekkürler.Hayırlı işler bol kazançlar

Avanos
16-11-2011, 21:48
Merhaba Arkadaslar,
Bende Edirne Lalapasa civarinda 50 donumluk tarlamda hazirliklarimi tamamlamak uzereyim. Bir konuda tavsiyelerinize ihtiyacim var.

Planim aralik ayinda fidanlari dikmek. Fakat bu durumda acik kok fidan dikmem gerekecek. Sanirim buda uykuya dalmis fidanlarin getirilip araziye dikilmesi anlamina geliyor. Dolayisi ile bu fidanlar mayis ayina kadar uyuyacak ve uyandiklarinda tutunmaya calisacak. Fidancimin verdigi bilgiye gore %10 civarinda bir kayibi normal karsilamaliyim.

Diger opsiyon ise tuplu fidan dikimi. Bunun icin ise fidancim bana mayis ayinda tuplu fidan getirecek. Bana verdigi bilgi ise fidanlarin sera ortaminda mayis ayina kadar tuplu olarak buyumeye devam edecegi. Bu durumda fidanlarin mayis ayinda dikildiginde tutmama olasiligininda daha dusuk olacagi. Hatta tutmayanlar icin de garanti veriyor.

Bu konularda tecrubeli arkadaslardan tavsiye bekliyorum...
Tesekkurler

Burda yine fidancı yönlendirmesi var malesef.Fidancılarımız ellerinde ne varsa onu tavsiye ediyorlar.Tüplü fidan dikmek için mayısı beklemek çok komik.Neden bunu dedi fidancınız tartışmasız gidip bakın elinde kesinlikle tüplü fidan yok. Şubatta aşılayacak seraya alacak mayısta size 20-30 cm olarak satacak.Tüplü fidanla tüpsüz fidan mukayese dahi edilmez.Fidancınıza telefon edin yarın geliyorum tüplü fidanlarını görmek istiyorum deyin deneyin??

Lilium
17-11-2011, 02:26
Arkadaşlar bazı şeyleri bir taraf suçluymuş gibi gösteremeyiz, hatalar sadece fidancıya ve ya fidanı ekende dersek yanlış olur.

Bilgi bilgi yine bilgi derim.

Örneğin: Önce ne nezaman yapacağınıza karar vermelisiniz, normal zaman da ekeceksem açık köklüden şaşmam, yok hayır normal zamanda ekemeyeceğim derseniz tabi ki tüplü ekmek zorundayız, her ikisinin de artı ve eksileri vardır.
tüplü tüpsüz bana biraz şans işi gibi geliyor. zira geçtiğimiz ocak ayında bizzat fidancımın diktiği tüplü fidanların %10 kadarı tek bir dal bile üretmedi, kurudular.
Özür dilerim ama buna katılamayacağım, şans işi diye bir şey yok, fidancının fidanlarının nasıl olduğunu bilemem ama düşünelim ki fidanların hiç bir rahatsızlığı yok, eğer ilk yıl gerekli bakımı (Çapa gübreleme ve istenen sulamalar) fidanın isteği doğrultusunda yapılmadıysa kök havalanıp fidan kurumuşsa burada fidana ya da fidancıya suç bulamayız, burada bakımdan kaynaklanan hatalar da vardır.
Örneğin: Ocak ayında fidan ekimi oldukça zordur arazi yaş ve toprak çamurdur, çamur bir arazide ne kadar doğru bir ekim yapılabilinir, tüm etkenleri göz önüne koyup düşünmek lazım. Düşünelim ki, kış ortasında çamur bir toprağa ekim yaptık ve fidanlar tutmadı, şimdi fidan üreticisindemi suç, bunu böyle bir araziye ekende suç yokmudur.
fidancı yönlendirmesi var malesef.Fidancılarımız ellerinde ne varsa onu tavsiye ediyorlar.
Buna katılırım, malesef yönlendirme oluyor, elindeki fidanı satabilmek için yönlendirme yapılıyor, herkes doğruları söylemiyor malesef.
Aralık ayında fidanlar dikilecek.
Sayın kamil keskin, aralık ayında ekimi neye göre şart koşuyorsunuz neden aralık ayında? Belki başka bir nedeniniz vardır ama şunu söylemeden edemeyeceğim, fidan size göre hareket etmez siz fidana göre hareket edeceksiniz, tarımın zamanı saati olmaz ne nezaman olması gerekiyorsa o zaman olmalı. Bana göre en iyi ekim zamanı, (tabi bu fidanları ekeceğiniz toprağın uygun olması koşuluyla) şu günler en iyi zaman, aralık ocak dedinmi yağışlardan ekmek oldukça zorlaşır.

Açık köklü olsun tüplü olsun en iyi ekim zamanı kasım sonu, havalar iyi giderse aralık ayında da ekilebilir, yağışlar başlamışsa ekim ilk bahara bırakılmalıdır, bunu da toprağın tava geldiği mart sonu nisan başı gibi tüplüler daha sonrada ekilebilir, ilk baharda ekilen fidanlar bakımı için daha özen ister havalanma toprağın çabuk yellenip kuruma ihtimalini göz önün de tutmak gerekir, ne çok sulayıp suya kestirmeliyiz ne de kurutup köklerin hava almalarını engellemeliyiz, dengeli bir sulama ve çapalamayla çok önemli olan ilk yıl atlatılmalı.

Buradaki durum fidancıyla alıcı arasındaki ilişki, fidancı fidanı o zamana anca yetiştirebilirim diyor ve öneriyor, (önerme tarihleri fena değil olabilir.) siz buna uyar ya da uymazsınız, ya da sizin ekim şartlarınıza uymaz almazsınız. Garanti olayında fidancı biraz sallamış, kendi bakımı dışında olan fidana nasıl garanti verebiliyor, mayısta ekilen fidanların gerekli bakımları yapılmazsa yarısından çoğu kuruyabilir.

İlk yıl fidan bakımının çok önemli olduğunu hiç unutmayın.

buraktufan95
17-11-2011, 08:23
Sevgili Avanos ve Lilium
Fidancimin elinde su anda tuplu fidan yok. Ben yaz aylari sonunda fidan siparisimi gectim ve fidancima bu sonbaharda dikim yapmak istedigimiz soyledim. Fidancim da bana 1500 adet fidani hazirliyor. İstersem bu ay icerisinde havalar uygun olursa dikim yapabilecek durumdayiz. Benim aklimi karistiran konu hangi sekilde dikim yapmanin daha saglikli olacagi. Kasim sonu aralik basinda acik koklu fidan dikimi mi yoksa nisan-mayis gibi tuplu olarak fidan dikimi mi? Bu iki secenegin birbirine gore avantaj ve dezavantajlari nelerdir?

Safranlı
17-11-2011, 09:01
şahsi kanaatlerımı söylemek istıyorum:
Ailemızın gecimi tamamen meyvecılık üzerınedır
elma armut seftalı ve ceviz
bircok meyveyı ektık asıladık
benım kanaatım mutlak surette son baharda ekmettır
kökler ısı 6 derece oldugunda çalışmaktadır
yanı toprakta faalıyet devam etmektedır
sonbaharın tavıyla kökkler ıyıce topragı tutacak ve baharda güçlü bir sekılde uyanacaktı
bu bılgı her yerde aynıdı
son baharda ekılen bıtkı bır yıl kazanır
siizn sahıp oldugunuz sulama sistemı olsada mayıs ayı bence hiç dogru degıldır
ne kadar ılgı gösterırsenız gösterın mayısta ekılen ancak kendını kurtarabılır ve ayakta kalabılırken son baharda ekılen fidan fazlasıyla sürgun verecektır

kamil keskin
17-11-2011, 10:34
Sayın Lilium;
Aralık dikmemdeki amacım;Açık köklü fidan dikeceğim için,fidelerin uyumasını beklemek;Bir de fidan çukurlarının ve toprağın 5-10 gün havalanmasını sağlamak.

yasarugur
17-11-2011, 11:41
Sn. Safranlı'nın söylediklerine tamamen katılıyorum,2010 Nisan ayı sonu diktiğim meyve fidanlarımın çoğu kurudu,bir de sulamadaki bazı aksamalar fidan kaybımı hızlandırdı,aynı yerdeki zeytin fidanları ise daha kalender ,onlardan bir tanesi fire verdi, kuruyan fidanlarımın yerine bugünlerde yeni fidan dikeceğim ,doğrusu ya bir ümitle dikilen fidanlar kuruyunca acısı adamın yüreğine oturuyor,tabiatın kuralları belli ...

Lilium
17-11-2011, 12:24
benım kanaatım mutlak surette son baharda ekmettır
kökler ısı 6 derece oldugunda çalışmaktadır
yanı toprakta faalıyet devam etmektedır
sonbaharın tavıyla kökkler ıyıce topragı tutacak ve baharda güçlü bir sekılde uyanacaktı
Sonbahar ekiminin avantaşı fidan uyku dönemine geçtiğinde fidanı söküp kalıcı yerine dikip bahar ayına kadar nem ve yağışlarla birlikte toprak daha iyi oturuşup ilkbaharda da yeşil yaprakla birlikte kök çalışmasına başlaması, ilkbaharda ekilen bir de biraz dikkatsiz ekilmişse fidanlar, (yani iyi sıkıştıralamamışsa) fidan köklerinde toprağın hareketinden dolayı tutumu daha yavaş olacaktır kurumaların tutmayanların oranı artabilir.

Kök kışın çalışmaz, ne kadar yeşil aksam çalışması olursa o kadar kök çalışması olur.
Aralık dikmemdeki amacım;Açık köklü fidan dikeceğim için,fidelerin uyumasını beklemek;Bir de fidan çukurlarının ve toprağın 5-10 gün havalanmasını sağlamak.
Fidanlar uyku dönemindeler aralık ayını beklemeyiniz şartlar uygunsa hemen ekiniz, aralıkta yağışlar olmayacağını bilemeyiz, bundan sonra yağacak yağışlardan sonra arazilere girmek oldukça zor olacaktır.

Çukurların havalanmaları tabi ki iyi olur ama ekim zamanı gelmişse daha fazla beklemek fırsatların kaçmasına da neden olur, çukurlar yağışlardan dolayı suyla dolarsa ve bundan sonra ekim yaparsanız oda hiç iyi olmaz. Dediğim gibi şarlar uygunsa hiç beklemeyin hemen ekin.

Sayın buraktufan95, mesajları okumuyorsunuz galiba sorunuzun cevabı bir üst mesajımda var.

tarimbilisim
17-11-2011, 17:54
evet sülfat yani kükürt topraga uygulanır. icerdiği yuzde orannına göre dekara uygulanır.sıvı **** katı humik asitte kullanabilirseniz organik maddece topragı ve bitkiyi beslersiniz.cok fazla yıl icerisinde dusus yapmaz 8 ph ise 7,5 e 1-2 yılda duser.oda kulladıguınız doaz göre degisir.kükürt organik tarımda da kullanılır ... Fidan dikilir tohum ekilir.fidan icin ekim yanlış bir ibaredir.

WM1TR
18-11-2011, 11:08
Alıntı:
tüplü tüpsüz bana biraz şans işi gibi geliyor. zira geçtiğimiz ocak ayında bizzat fidancımın diktiği tüplü fidanların %10 kadarı tek bir dal bile üretmedi, kurudular.
*
Özür dilerim ama buna katılamayacağım, şans işi diye bir şey yok, fidancının fidanlarının nasıl olduğunu bilemem ama düşünelim ki fidanların hiç bir rahatsızlığı yok, eğer ilk yıl gerekli bakımı (Çapa gübreleme ve istenen sulamalar) fidanın isteği doğrultusunda yapılmadıysa kök havalanıp fidan kurumuşsa burada fidana ya da fidancıya suç bulamayız, burada bakımdan kaynaklanan hatalar da vardır.

-------
Sn.Lİlium,
ben ne fidancıya ne de fidanlara bir imadan bulunmuyorum.
Konuyu biraz daha açayım, zira yanlış anlamalar var. Fİdanlar chandler. Bizzat fidancı tarafından, kuru zemine ve tüm gerekli tedbirler alınarak dikildi. dikim tarihi sürekli meteoroliji göstelenerek hesap edildi. en az 1 hafta öncesinde yağmur yok idi. Öncesinde tam saha gübrelemesi yapıldı, 1-1,5 metere çukurlar açıldı, haftalarca havalandırıldı, sonra kapatıldı. ve fidancı bizzat kendisi tüm fidanları usulüne uygun dikti. Ardından baharla birlikte çapalamalar ve sulamalar başladı. Yaz başında damla sulama sistemi kuruldu ve fidancının tavsiyesiyle ilgili sulama yapıldı. bu arada arazi en az 3 kez baştan sona çapalandı, tüm yabancı otlardan 3 kez temizlendi. arada el çim biçme makinesi ile alınan yabancı otları saymıyorum. bölge il tarım müdürlüğünün gözetiminde gerekli gübreler verildi.

Yani özetle ne gerekirse yapıldı ama yine de %20 oranında hiç tutmayan fidanımız var. Şİmi ben buna 'şans işi' demiyeyim de kim desin :) Zira aynı sırada 10 fidan canavar gibi olmuş bazıları boyuma ulaşmış durumda ama bir tanesi kupkuru. üstelik kuru fidanlar belli bir hat da takip etmiyor ki toprak o bölgede iyi değilmiş diyelim. hepsi dağınık yerlerde.

Lilium
18-11-2011, 13:09
Sayın WM1TR, Yanlış anlama ya da ima yok zaten, dikkat ederseniz konunun bir yönünü "düşünelim ki fidanların hiç bir rahatsızlığı yok,"diyerek ekim hatalarının da olabileceğini genel olarak anlatmaya çalıştım, Fidanlarında bir rahatsızlığı olabilir, ama bunu bilmeden emin olmadan direk fidancıya suç bulamayız demek istedim.
Tüm bunlara yinede şans işi diyemeyiz, bir yerlerde bir hata var, her şey normalse fidanların tutmama gibi sorunu olamaz, hata nerede yapıldıyı bulmak gerekiyor ki aynı şeyi bir daha yaşamıyalım.

Hata fidanlarda mı? söküm yapıldıktan sonra açıkta bekleyip gece don yiyip kılcal köklerimi dondu? yoksa bazıları ekilirken iyi sıkıştılamayıp havalandı mı? ya da köke gübre verdiyseniz çok mu verdiniz kökleri gübreyemi değdirdiniz, hayvan gübresi verdiyseniz ne kadar verdiniz bu gübrenin özellik durumu neydi? Sulamada gecikme mi yaşandı? sulama yanlışlığı mı yapıldı? Bölgenizin sıcaklık değerleri neydi bazı fidanlar daha körpe olur güneş yanığına dayanamazlar çıplak olan gövde güneşten kavruluverir, gibi bir sürü hatalar yapılmış olabilir.
Bu nedenle fidanları ektiğinizde üç dört göz üzerinden vurun uzun bırakmayın derim, tutma olasılığı çok daha yüksektir.

Bakın kendimden bir şeyler yazayım, şu ana kadar belki bine yakın ceviz fidan ekmişimdir, ektiklerimin hepsi tutmuştur, ama ben fidanları alırken fidancıya güvenip fidan almıyorum gidip bizzat topraktan çıkarılırken görüp alıyorum ve bekletmeden ekiyorum. Bir kaç tanesi kendi hatalarımdan dolayı kurumuşlardır, hele bir yere aynı yere dördünçü yıl oldu ekiyorum tutmuyor ekiyorum tutmuyor , Bir iki tane olduğu için dikkat edemiyorum benim hatamdır, bu yıl ekime ve bakımına dikkat ederek onlarda tuttu. İlk yılki bakımında bir kaç günlük bir gecikme yeni dikilen bir fidan için çok önemli, çapalama ya da sulamadaki bir kaç günlük gecikme ya da suyu fazla vererek (su kesmesi) kurumalara sebep olabiliyor.

Her şeyi iyi gözleyip kendimiz takip etmemiz gerektiğini unutmamalıyız, tarım uzaktan takiple olmaz, yan bahçenin toprağı ile benim bahçemin toprağı aynı özelliklerde olmayabilir ayrılabilir, yan bahçe sahibi sulama yaptı diye bende sulama yapacağım diye bir şey yok, Toprağın isteği (tavı) doğrultusunda sürüm ve çapalama, Toprak analizlerine göre de gübreleme yapmalıyız.

Safranlı
18-11-2011, 13:14
Sevgılı arkadaşlar sevgılı dostlar
başlıktakı gıbı ahh çekmekten kendımı alamıyorum
dogrular ve yanlışlar iyice karışmış durumda...
Daha öncede yazdım..
Vede yürekten inanıyorumkı
sertçekırdeklı meyveler özellıkle mutlaka ve mutlaka tohumdan ekılmelıdır
yaptıgınız toprak hazırlıgını daha az masraflı sekılde tohumdan ektıgınıze yapsaydınız mınnacık tohumun ne kadar sürgun verdıgını görecektınız
aynı yıl aşı ya gelıcektır
agustosta dilediğiniz aşıyı yapıp keyfınıze bakacaktınız
sulama capalama veya türlü işler yarıya düşecektı
fidanlarınız mutlu hastalıksız ve kendınden emın sekılde
büyüyecekler vede sahıbını mutlu edeceklerdı
on yıl önce yalova çeşitlerınden fıdanda bahce kurduk
şu anda fıdanlar cılız oldugu gıbı
çeşidinide yanlış yönlerdıklerınden verım yok
şu anda kimse yalova çeşidini öneremıyor
üstelık te 8 x8 ektırdıler
şimdi anlıyorumkı hem çeşidimiz hem aralıklarımız hemde hazır fıdan ekme konusunda hatalıyız....
Bügun çeşit konusunda dogrular ortaya çıktı gibi..
Ama emın olunkı çok yakında da kuraklık ve bakım zorlugu nedenıyle
aşılı fıdandan da vazgelıcek
onun yerıne tohum ekılıp aynı yıl aşılanarak mutlu mesut hayatlamıza devam edıcez...
Bence dogrular böyle
yazdıklarım sadece benı bağlar
duvara toslamış biri olarak durum böyle
dostlarımıza saygılar.....

Lilium
18-11-2011, 13:57
evet sülfat yani kükürt topraga uygulanır. icerdiği yuzde orannına göre dekara uygulanır.sıvı **** katı humik asitte kullanabilirseniz organik maddece topragı ve bitkiyi beslersiniz.cok fazla yıl icerisinde dusus yapmaz 8 ph ise 7,5 e 1-2 yılda duser.oda kulladıguınız doaz göre degisir.kükürt organik tarımda da kullanılır ... Fidan dikilir tohum ekilir.fidan icin ekim yanlış bir ibaredir.

Haklısınız dikilir yazılmalıydı, yanlış ibare için özür dilerim.

Açaba, orannına, dusus, duser, kulladıguınız doaz, neyin ibareleridir. :(

Lilium
18-11-2011, 14:35
dogrular ve yanlışlar iyice karışmış durumda.
Hangisi doğru hangisi yanlış?

Sizin doğrunuz "sertçekırdeklı meyveler özellıkle mutlaka ve mutlaka tohumdan ekılmelıdır"
Bunu anladık diğer yanlışlar nelerdir?
on yıl önce yalova çeşitlerınden fıdanda bahce kurduk
şu anda fıdanlar cılız oldugu gıbı
çeşidinide yanlış yönlerdıklerınden verım yok
kabahat suç kimin? fidanın mı? çekirdekten ekilmediği için mi?
şimdi anlıyorumkı hem çeşidimiz hem aralıklarımız hemde hazır fıdan ekme konusunda hatalıyız.
Hata yaptığını kendin söylüyorsun, doğruyla yanlış nasıl karışıyor.
Bügun çeşit konusunda dogrular ortaya çıktı gibi..
Bu konuyu biraz açarmısın, çeşit konusundaki doğruları öğrenmek isterim.
Ama emın olunkı çok yakında da kuraklık ve bakım zorlugu nedenıyle
aşılı fıdandan da vazgelıcek
Kuraklığın aşılı fidanla tohumdan ekilmiş fidanın arasında ne gibi artı ve eksileri var? Aşılı fidana ilk yıl dikkatli bir bakım yapmak gerekiyor, bunun dışında her ikiside kuraklıkla eş değerdedir. Ha siz aşılı fidan dip kök yapmıyor kuraklığa dayanamaz mı diyorsunuz, o ayrı bir konu, soruyu öyle sorun onu da tartışırız.

Safranlı
18-11-2011, 16:04
Bunu anladık diğer yanlışlar nelerdir?
TOHUMDAN EKILMESİ GEREKTIGI NOKTASINDA HİÇ TEREDDUTUM YOK
kabahat suç kimin? fidanın mı? çekirdekten ekilmediği için mi?
DOGANIN VE EKONOMININ ANA KURALINI BILMEYEN UZMANLARIN(8X8)
Hata yaptığını kendin söylüyorsun, doğruyla yanlış nasıl karışıyor.
BEN HATA YAPTIM. TÜRKIYENIN EN BUYUK ARAŞTIRMA KURULUŞU VE CEVİZİN
UZMANLARI HATAYI HARARETLE TEK DOGRU DIYE LANSE ETTILER BU ÇOK DAHA BUYUK YANLIŞ DEGILMİ;TEŞKE BENIM YANLIŞIMLA KALABILSEYDILER..
Bu konuyu biraz açarmısın, çeşit konusundaki doğruları öğrenmek isterim.
ON YILDA ON KG DAHI VERMEYEN ÇEŞİTLERİN HARİÇİNDEKI HEPSİ.
Kuraklığın aşılı fidanla tohumdan ekilmiş fidanın arasında ne gibi artı ve eksileri var? Aşılı fidana ilk yıl dikkatli bir bakım yapmak gerekiyor, bunun dışında her ikiside kuraklıkla eş değerdedir. Ha siz aşılı fidan dip kök yapmıyor kuraklığa dayanamaz mı diyorsunuz, o ayrı bir konu, soruyu öyle sorun onu da tartışırızYOGUN BAKIM ÜNİTESİ GİBİ FİDANLARI SADECE DAHA ALBENILI YAPMAK NIYETIYLE SÜRGUN VERDIRILEN FIDANLARIN HANGISI TOPRAKLA BULUŞTUGUNDA AYNI BUYUMEYI GÖSTEREBILIYOR....???
CEVAP :HİÇBİRİ
BUNUN YANINDA HANGI ALICI FIDANIN SÜRGUN BOYUNA DEGILDE DOLGUNLUGUNA BAKIYOR ...???
CEVAP: ÇOK AZI
YUKARIDADA YAZDIM SÖYLEDIKLERIM BENI BAGLAR VE ŞAHSİ KANAATLERIMDIR
AMA HER SEYIN EN DOGRUSUNU BILDIGIMI DE İDDİA ETMEYECEK KADAR YAŞLANMIŞ DURUMDAYIM (36)
SAYGILAR

Safranlı
18-11-2011, 16:17
Bu okulu çok sevıyorum...
çok sey ögrendım...
'türkiyede yılda ıkı mılyon adet ceviz fidanı yetiştiriyor' imiş
pekı cevızın meyvesı bırakın mılyonları neden binlerce sayıda bıle artmıyor...
dahada acıtan soruyu sormadan duramıcam...
her yıl milyonlarca (bakanlık,tema,sivil kuruluşlar)fidan dikiliyor...
neden yenı ve gür ormanlarımız olamıyor......

tarimbilisim
18-11-2011, 17:59
cok detaylı okumadım ama ben ziraat mühendisi olarak yanlış bilgiler yazıldıgını goruyorum.tohumdan ekilen ve yetişen fidan 10-11 senede meyveye yatar aşılı fidan 6-7 senede ekonomik verime geçer.

tarimbilisim
18-11-2011, 18:03
tohumdan ekim yapıp ilerde aşılamak bu ekeonomik bir kayıptır.aşılı fidan alıp dikmek lazım.eğer fidan büyümüyorsa.toprak ve genel bakım eksikliği vardır.ph organik madde oranı vs onemli topragın genel yapısı onemli budama yaprak gubresi humik asit onemli.tohumdan ekin aşılayın yanlıştır.bu asılı fidanları alıp dikmek lazım.neden yuzde 80 cevizi yurt dısından geliyor ?cunku agalar verimsiz bakımsız en önemlisi kapama meyve bahcelerimiz yokcok az

Lilium
19-11-2011, 01:41
Sayın safranlı önce unutmadan söyleyeyim böyle büyük harflerle yazmak sanki okuyamıyormuşuz ya da anlayamıyormuşuz gibi algıladım.
Dediklerinizi ben anlıyabiliyorum okuyabiliyorumda,

Daha önce yazdıklarımıza "dogrular ve yanlışlar iyice karışmış durumda." dediniz. Bende dedim ki, "Hangisi doğru hangisi yanlış?"
Bu soruma cevap alamadım. Dersin ki şu şu doğru şu şu yanlış.

"Bügun çeşit konusunda dogrular ortaya çıktı gibi.." diyorsunuz.

Sorduğumda

"Bu konuyu biraz açarmısın, çeşit konusundaki doğruları öğrenmek isterim."

Bakın nasıl cevap veriyorsunuz.

"ON YILDA ON KG DAHI VERMEYEN ÇEŞİTLERİN HARİÇİNDEKI HEPSİ."
Yani bu şimdi cevap mı?

Bir diğeri

"Ama emın olunkı çok yakında da kuraklık ve bakım zorlugu nedenıyle
aşılı fıdandan da vazgelıcek"

Nedenini şöyle açıklıyorsunuz.

"YOGUN BAKIM ÜNİTESİ GİBİ FİDANLARI SADECE DAHA ALBENILI YAPMAK NIYETIYLE SÜRGUN VERDIRILEN FIDANLARIN HANGISI TOPRAKLA BULUŞTUGUNDA AYNI BUYUMEYI GÖSTEREBILIYOR....???
CEVAP :HİÇBİRİ
BUNUN YANINDA HANGI ALICI FIDANIN SÜRGUN BOYUNA DEGILDE DOLGUNLUGUNA BAKIYOR ...???
CEVAP: ÇOK AZI"

Bu cevabın neresinde kuraklıkla ilgili bir cümle var.

Sapla samanı iyice karıştırmışsınız, çeşit, kuraklık, verim, toprak, fidan alıcısı, bunların hepsi ayrı bir konu ne dediğinizi anlamakta güçlük çekiyorum.

Ben yoğun bakım ünitesi varmı yok mu bilmem, ben aşılı fidan alarak dikerek 12yıllık ağaçları gelişimlerini sizlere gösterebilirim. Hatta aynı yaşta bakımsızlıktan gelişmeyenleri de gösterebilirim.

Kendiniz yazıyor kendiniz cevap veriyorsunuz, doğruların olabilir ama bu şekilde yazışma kimseye bir yarar fayda sağlamaz, Söylediklerinize cevap veremiyorsunuz.
Şu mesajınıza (http://www.agaclar.net/forum/880327-post1849.htm) cevap verme gereği bile duymuyorum. nızaAşılı oldukları içindir herhalde.

kamil keskin
19-11-2011, 07:03

Sayın Tarımbilişim;
Ben kükürdü direk dikim çukurlarına kök gübresi+hayvan gübresi+kükürt+toprak karışımı olarak düşünüyorum.Ama sorunum,miktarlar ne kadar olacak,Bu konuda bir fikrim yok:(

kamil keskin
19-11-2011, 07:21
Syn Lilium;
Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler.Bir an önce dikmeye çalışacağım.
Toprak analizimdeki değerlerin çok düşük olması,beni düşündürüyor.Ben bu araziyi mecburen dikeceğim;dönüşüm yok.Dikim çukurlarının derinliği 1 metre derinlik,genişlik 80 cm.Sorunum dikim çukurlarının içine konulacak ahır gübresi,kök gübresi,kükürt,v.b karışım oranları ne olacak?
Bunların miktarları konusunda fikrim yok.Köyde diğer üreticilere soruyorum.Bir arkadaş 1 kürek hayvan gübresi yeter,diğeri bir el arabası yeter diyor.Kök gübresi içinde aynı şey söyleniyor;Bir arkadaş bir avuç yeter diyor,diğeri en az üç yüz gram at diyor.Kükürt konusunda fikri olan bile yok.
Ne yapacağımı şaşırdım

Safranlı
19-11-2011, 07:39
Sayın safranlı önce unutmadan söyleyeyim böyle büyük harflerle yazmak sanki okuyamıyormuşuz ya da anlayamıyormuşuz gibi algıladım.
Dediklerinizi ben anlıyabiliyorum okuyabiliyorumda,

Bu konuda haklısınız özellıkle buyuk harfle yazmadım sadece gözden kaçtı

Daha önce yazdıklarımıza "dogrular ve yanlışlar iyice karışmış durumda." dediniz. Bende dedim ki, "Hangisi doğru hangisi yanlış?"
Bu soruma cevap alamadım. Dersin ki şu şu doğru şu şu yanlış.

"Bügun çeşit konusunda dogrular ortaya çıktı gibi.." diyorsunuz.

Sorduğumda

"Bu konuyu biraz açarmısın, çeşit konusundaki doğruları öğrenmek isterim."

Bakın nasıl cevap veriyorsunuz.

"ON YILDA ON KG DAHI VERMEYEN ÇEŞİTLERİN HARİÇİNDEKI HEPSİ."
Yani bu şimdi cevap mı?

evet bu tamamıyla net bır cevaptır.bölgesıne göre ıklımıne göre çeşite karar verılecektır.vatandaşın bılmesı gereken en önemlı bakış açısı on yılda on kg dan fazla verım yapan çeşittir. bu temel bır bır bakış açısıdır ve işin özüdür.
Bir diğeri

"Ama emın olunkı çok yakında da kuraklık ve bakım zorlugu nedenıyle
aşılı fıdandan da vazgelıcek"
Nedenini şöyle açıklıyorsunuz.

evet sonuç buna gıdıcek
sizlerde bılıyorsunuzkı su en buyuk servettır vede kıttır.
kaynagı olan üretıcıler için dahı sulama malıyettır işçilıktır ve verımlılıgı karlılıgı azaltır bu bakımdan suyu daha az kullanacak ve ana kökü koruyan sistemle işe başlanmalıdır.

Sapla samanı iyice karıştırmışsınız,

evet sapala saman karışmış durumda
bunun tek sebebı de ıkı metre boyunda aşılı fıdan aşkından kaynaklanıyor

Ben yoğun bakım ünitesi varmı yok mu bilmem, ben aşılı fidan alarak dikerek 12yıllık ağaçları gelişimlerini sizlere gösterebilirim. Hatta aynı yaşta bakımsızlıktan gelişmeyenleri de gösterebilirim.

işte sorunun temelıde burası;

yogun bakım ünitesı yoğun sermaye akısı ve yogun işçilik istemesıdır sorunun temelı,aynı emegın yarısıyla belkı sadece ıkı yıl gecikerek mükemmel bahcenız olabılır
Kendiniz yazıyor kendiniz cevap veriyorsunuz, doğruların olabilir ama bu şekilde yazışma kimseye bir yarar fayda sağlamaz, Söylediklerinize cevap veremiyorsunuz.

ılk mesajımda da yazdım söyledıklerım benı baglar kenı kanaatlerımdır
kendı hatalarımın sebebı T.C. nin En buyuk araştırma kurulusunun önerılerıne uymaktan kaynaklandı.en acısı da bu.....
kaynaklarını,suyunu,iş gücünü silip yutan yatırımı imkansızlaştıran temel bakış açısındakı yanlıştır ve bu intıhardır...
yıllarca kimyasal gubreyı verın ;zehırı 15 gun arayla atacaksınız dıyen ünvanı büyük mühendislerımız şimdi neredeler

tüm yazdıklarıma ınanarak yazıyorum
nıyetım hataların devam etmesını engellemek
akademık literatur oluşturmak degıl...
saygılar

tarimbilisim
19-11-2011, 09:28
Sayın Tarımbilişim;
Ben kükürdü direk dikim çukurlarına kök gübresi+hayvan gübresi+kükürt+toprak karışımı olarak düşünüyorum.Ama sorunum,miktarlar ne kadar olacak,Bu konuda bir fikrim yok:(

alacagınız urunun uzerinde yazar.kutahya kimya aratın googleda onlarda oneri doz icin yardımcı olurlar.dekara 10 kg atın yazıyorsa ve dekarda 10 fidanınız olsa agac basına 1 kg yapar.firmadan bunu ogrnemek daha iyi olur.nekadar sure ile kullanırsam nekdaar ph duser bunun icin tabloları vardır.

tarimbilisim
19-11-2011, 09:30
şubüyük harf olayı geçmişte kaldı arkadaşlar .hakaret **** yüksek ses olayı yani.artık sitelere eklenen bnirkac kodla yazı buyuk yazılsada kucuk cıkıyor.bunu webmaster arkadaslar uygulasın.biz uygualdık sitemizde rahat ettik :)

Lilium
19-11-2011, 10:42
Sorunum dikim çukurlarının içine konulacak ahır gübresi,kök gübresi,kükürt,v.b karışım oranları ne olacak?
Bunların miktarları konusunda fikrim yok.Köyde diğer üreticilere soruyorum.Bir arkadaş 1 kürek hayvan gübresi yeter,diğeri bir el arabası yeter diyor.Kök gübresi içinde aynı şey söyleniyor;Bir arkadaş bir avuç yeter diyor,diğeri en az üç yüz gram at diyor.
Bir metre seksen santim açılan çukurlara bir el arabası iyi yanmış hayvan gübresi yeterli olur, bunu toprakla bire bir oranında karıştırarak ekiniz. Kök gübresini fazlasının zararı olmaz (fazlası dediysek yarım cuvalda koymayın) gübre üzerinde beş on santimlik toprak olsun, kök gübresi yer değiştirmez, fidan isteği kadar olan besini alır diğeri gelecek yıllar için kalır. İki çay bardağı kök gübresi yeterli olur.

Fidanları ekerken aşı yerlerinin toprak yüzeyinde (4-5cm) kalmasına dikkat ediniz, toprağı iyi sıkıştırmaya özen gösteriniz, her ne kadar bazıları karşı gelse de fidanları üç dört göz üzerinden kesip aşı macunuyla kapatınız. haziran ayından itibaren sulamalarına çapalamalarına dikkat ediniz, damlama sulama yapmaya çalışınız. Salma sulamalarda fazla sulama olabiliyor buda su kesmelerine (Fidanın oksijenini kesip) fidan kurumalarına sebep olabiliyor.

Yaz aylarında kazmış olduğunuz çukurların etrafları çatlayabilir ve buradan fidan havalanabilir buna dikkat ediniz çapalamayı ihmal etmeyiniz.

Kolaylıklar dilerim.

kamil keskin
19-11-2011, 20:37
Syn Lilium ve Sayın Tarımbilişim önerilerinizi aynen uyguluyacağım.Bu bilgi paylaşımlarınız sayesinde çok şeyler öğreniyoruz ve öğrenmeye devam edeceğiz.Teşekkürler,Saygılar

Çamtepe
20-11-2011, 18:31
Bir fidan dikimi hikayesi de benden olsun..

Bahçemizin ekilmemiş bir kısmı vardı. Bir sene önce derin bir sürdürmüştük. Bu sene de normal pullukla sürüldü. Ekim ayı başında cevizleri toplarken bir kepçe ile 120-140 cm derinliğinde yaklaçık 2 metre çapında çukurlarımızı açtırdık. Kepçe operatörümüz maaşallah çok eli maharetliydi, çukurların içine derinliği 80 cm'e yükseltecek kadar üst toprağı güzelce havalandırarak koydu. Bir yerde kaya zemine rastladık, o çukuru hemen bir daha açılmamak üzere kapadık. İki yerde de beyaz kil tabakasına rastladık. Daha da derin kazdık ama baktık çok da sonuna ulaşamayacağız artık vazo olarak kullanırız deyip çıkardığımız tüm kil yerine oradan buradan üst toprak doldurup bıraktık. Tam 100 çukur kazıldı. Uzaktan bakıldığında açılan çukurlar mezarlığa benziyordu.

Orada önceden nektarin ağaçlarımız vardı ve 5 metre aralık ve 4 metre sıklıkla dikilmişlerdi. Damla sulama tesisatını aynı şekilde kullanabilmek amacıyla 5 metre aralıklara sadık kaldık. Baklava dilimi şeklinde dikim nizamı tutturduk. Kalifornya Üniversitesinin hazırladığı bir ceviz makalesini baz alarak aslında 4.87m x 8.53 metre olan aralığı (dönüme 23 ağaç) biraz kendimize uyarlayıp 5.0m x 7.45 m şeklinde değiştirdik. (dönüme 18 ağaç). Eski dikim yöntemimiz 8x8 idi ve dönüme ancak 15 ağaç dikebiliyorduk. Damla sulama tesisatımız da 5m aralıkla olduğu için ve 4x8 ekimi de "fazla iddialı" bulduğumuzdan bu şekilde bir "sentez" yaptık.

Toprağın yanmasını ve yağmurların işlemesini 1.5-2 ay bekledikten sonra 80 cm'lik çukurun dibini tamamen örtecek kadar 6-7 kürek keçi gübresi, 7-8 kg kadar da leonardit koyduk.

Dikim aşamasında yine kenara ayırdığımız üst toprakla bu gübre ve leonardit katmanının üstüne bir 40 cm kadar üst toprak attık. Son kısımda toprağı leonardit, zeolit ve torf ile karıştırdık. Ortalama olarak fidanın (tüplü) altındaki 10 cm derinlik ve etrafındaki 35cm çağındaki alanı bu harç ile doldurduk diyebiliriz. Kabaca 2 kürek leonardit, 3-4 kürek zeolit ve 2 kürek torf kullandık diyebiliriz. Bir de fidanın hemen altına 2gr kadar Sim Derma uyguladığımızı da ekleyelim. Bunun dışında kimyasal bir gübre kullanılmadı. Umarım kullanmayacağız da.

Leonarditi toprağımızın killi yapısını yumuşatması hafif alkali PH'ını düşürmesi ve organik madde miktarını iyileştirmesi, torf yine organik madde iyileştirilmesi amacıyla, zeolit de hem toprağı havalandırması hem de su tutması amacı ile kullanıldı. Sim Derma kutusunda bakterilerin 2 ay gibi bir süre ile aktif olacağı belirtilmişti, umarım erken atmış olmadık.

Can suyunu da TKİ Hümas'lı suyla yapınca sanırım pek eksiğimiz kalmadı. Bahar dikiminde bir de EMA ve laktik asit bakterisi uygulamıştık, bu sefer bu uygulamayı bahar ayına bıraktık.

Fidan olarak Chandler seçtik. Bahar dikimini de Chandler ile yapmıştık. Artık bu yola girdik, çiçek çiçek dolaşmaya bir ondan bir bundan ekmeye gerek yok. Duvara toslayıncaya kadar Chandler'cıyız gayrı. Tozlayıcı soranlar olacaktır, Franquette kullanıldı.

İklimimizi sorarsanız, 270 m rakımdayız, Kaz Dağlarının içe bakan yüzündeyiz, rüzgarımız sert. Şimdi dikim yaptığımız yer aslında arazimizin en alçak noktası, kırağının gelip oturacağı yer sayılır. Artık bahar geç donları konusunda tahtaya vuracağız biraz.

ENFARKLISI
20-11-2011, 22:18
Merhaba,
Bu başlık altında siz değerli üyelerin paylaştığı bilgilerle, bu işlerden hiç anlamayan biri olarak ceviz bahçemin temellerini atmış bulunuyorum.
Resimli detayları ve sorularımı içeren sayfanın linki aşağıda bulunuyor.

http://www.agaclar.net/forum/sert-kabuklu-meyveler/25671.htm#post881119

Rica etsem, bana geldiğim aşamadan sonrası için yardımcı olabilir misiniz.

Teşekkürler.

Lilium
21-11-2011, 00:09
Kalifornya Üniversitesinin hazırladığı bir ceviz makalesini baz alarak aslında 4.87m x 8.53 metre olan aralığı (dönüme 23 ağaç) biraz kendimize uyarlayıp 5.0m x 7.45 m şeklinde değiştirdik.

Türkiyede kısıtlı imkanlarla Kaliforniya Üniversitesini baz alarak bahçe kurmak biraz hata gibi geliyor bana, onların imkanlarıyla bizim imkanlarımız farklı, aynı takım edevatla çalışmamız biraz imkansız gibi geliyor.

8x4 daha tam olarak anlaşılmış değil, 8x4 dü kalıçı olarak ekmek bana çok doğru gelmiyor, 8x4 bahsediliyor fakat on yıl sonra birer tanesini çıkarıp 8x8 kalıcı olarak kalması şeklinde anlatılıyor, on yıl sonra sökeceksem on yıl emek masraf yapmaya değmez.

5.0m x 7.45mt de kalıcı olarak bana çok uygun gelmiyor, çok sık. yol erkenken 8x6 çit sistemini düşünün derim karar sizlerindir.

Çamtepe
21-11-2011, 04:48
8x4 daha tam olarak anlaşılmış değil, 8x4 dü kalıçı olarak ekmek bana çok doğru gelmiyor, 8x4 bahsediliyor fakat on yıl sonra birer tanesini çıkarıp 8x8 kalıcı olarak kalması şeklinde anlatılıyor, on yıl sonra sökeceksem on yıl emek masraf yapmaya değmez.

5.0m x 7.45mt de kalıcı olarak bana çok uygun gelmiyor, çok sık. yol erkenken 8x6 çit sistemini düşünün derim karar sizlerindir.

Merhaba Sn. Lilium,

8x4 ile ilgili hislerinizin aynısı bende de var. Çit budaması için alet edevatımız yok.

Biz dikimi 5x7.45 değil de aslında 10x11 yaptık desem daha doğru. Yani ekteki resimdeki gibi diktik, sonuçta hem ağaçlar arası min. 7.5 gibi bir mesafeyi koruduk hem de 8x8 ekimine göre dönümde yaklaşık 3 ağaç kâr ettik. Hatta daha fazla ettik, neden derseniz ekim yaptığımız arazi parçası ince uzun bir parçaydı, aynı baklava diliminin mükemmel bir kareye göre yukarı doğru daha uzun olması gibi. Eğer 8x8 yapsaydık arazimizin ancak 8m'nin katları olması durumunda mükemmel kullanmış olacaktık. Bu ince uzun şekil çok mükemmel uydu.

Not: resmi alelacele çizdim, çok mükemmel olmadı, özür.

Lilium
21-11-2011, 10:27
Merhaba Sn. Lilium,

8x4 ile ilgili hislerinizin aynısı bende de var. Çit budaması için alet edevatımız yok.

Biz dikimi 5x7.45 değil de aslında 10x11 yaptık desem daha doğru. Yani ekteki resimdeki gibi diktik, sonuçta hem ağaçlar arası min. 7.5 gibi bir mesafeyi koruduk hem de 8x8 ekimine göre dönümde yaklaşık 3 ağaç kâr ettik. Hatta daha fazla ettik, neden derseniz ekim yaptığımız arazi parçası ince uzun bir parçaydı, aynı baklava diliminin mükemmel bir kareye göre yukarı doğru daha uzun olması gibi. Eğer 8x8 yapsaydık arazimizin ancak 8m'nin katları olması durumunda mükemmel kullanmış olacaktık. Bu ince uzun şekil çok mükemmel uydu.

Bu ekim sistemini beş yıl önce ben yapmıştım sanırım bilgi paylaşımı işe yarıyor.
256404
Çukurları kare ekime göre açtırmış fidanları yarın dikmeye başlayacaktım, gece otururken birden aklıma bu pilan geldi, ele kağıdı kalemi alarak çizimlere başladım gördüm ki, çok uygun kare dikimde 8x8 52 fidan dikerken bu pilana 8x8 58 fidan dikebiliyordum, 6 fidan fazla demek yarım dönüm yer demek, kalıcı uzun yıllara göre 6 ağaç kazanmak benim için çukurları yeniden kazdırmaya değer bularak yarınki dikimi erteleyip çukurları yeniden kazdırıp bu şekilde ektim.
Şimdi diyorum ki, keşke aklıma 8x6 gelseymiş.

h.ışık
21-11-2011, 12:28
8x6 olarak dikimde için pllanlanan 6 neresi olacaktı? ortadaki yer mi ?

Lilium
21-11-2011, 13:16
Hayır hayır, 8x6 baklava şekli değil, Normal sıra halinde, sıra araları 8 mt. sıra üstleri 6mt.
Bu bir çit modelidir, 6 metre olan aralar dolacak kapanacak aralar 8mt. olan aralar bahçenin hava almasını kültürel mücadele yapmak için budamalarla terbiye edilip boş olacak.

Düzgün çizemedim ama umarım anlaşılır.
256412

ENFARKLISI
21-11-2011, 14:02
Sayın Lilium, çizdiğinizin tam tersi oldu benim çukurlar.
Yani Kuzey Rüzgarlarının estiği yer sık aralarda kalıyor yani 8x4 ün 4 olan yerinden esiyor.
Bahsettiğiniz gibiyse doğru yöntem, benim ağaç çukurları ters oldu :(

eko_
21-11-2011, 20:35
Sayın LİLİUM 1866 no'lu mesajınızda yine bir pedro cinsi ceviz. Sanki gönlünüz hep ondan yana gibi..Yoğun reklam kampanyalarıyla hep chandler öne çıkarıldı.Ceviz çalışma gurubunun toplantılarından birisinde Oğuzlar (ÇORUM) belediye başkanı OĞUZLAR77 gibi
(en az chandler kadar verimli ) bir cevizi tüm adaptasyon aşamalarını gördüğümüz halde neden önermiyoruz demişti.
Forumda size çok soru yöneltiliyor fakat,deneyimlerinizi devamlı paylaştığınızı biliyorum.
Aşağıdaki konularda bilgisi olan tüm arkadaşlar yazarsa sevinirim.
1-PEDRO hangi iklimlere uygun?Tozlayıcısı (bazı kaynaklarda ŞEBİN , bazı kaynaklarda kendine tozlayıcı yazıyor) nedir?
2-OĞUZLAR77 ceviz cinsi hakkında ne düşünüyorsunuz?

serkanhoca
21-11-2011, 21:57
Merhabalar,
Forumda takipçisi olduğum ve sayenizde ceviz hakkında bilgi edindiğim bir bölüm. Bu nedenle bilgi paylaşımında bulunan arkadaşlara teşekkür ederim.

Sincaplar kışın yemek üzere cevizleri tarlamın çeşitli yerlerine gömüyor, sonra unutuyorlar, sonuçta farklı farklı yerlerde ceviz fidanlarım olmaya başlıyor. Kimisi büyüyemeden toprağı sürerken telef oluyor ama kimisi de kıyıda kenarda kalarak yaşamaya devam ediyorlar.

Nasıl ceviz olduklarını bilmiyorum (yerli cevizler sanırım, çevrede aşılı iyi ceviz yok)ama ben bunları aşılamak istiyorum. Chandler, pedro, kaman vs. gibi türlerden diğerlerine göre aşısının anaca daha iyi uyum sağladığı tür hangisidir? Hangi türün aşısı zor tutar ya da aşılamada fark var mıdır? (İklim isteği olarak Kıyı Ege'de bulunuyoruz.)

Şimdiden teşekkür ederim.

Halil Önen
21-11-2011, 23:07
...
Sincaplar kışın yemek üzere cevizleri tarlamın çeşitli yerlerine gömüyor, sonra unutuyorlar, sonuçta farklı farklı yerlerde ceviz fidanlarım olmaya başlıyor. .

Aslında sincapları taklit etmek gerekiyor.:)

Cevizin fidanını değil meyvesini ekmek ve sonra istenilen çeşidi aşılamak en doğrusu.

Ceviz meyvesini üç parmak kadar gömüyorsun derine değil...

Toprak altında uyanana ceviz aşağıya kök salmaya başlıyor. Aslında kendisine ömür boyu yetecek suyu arıyor. Adeta toprağın çoğrafyasını çiziyor. Yeterli suyu buluncaya kadar kök salıyor. Yeterli suya ulaştığında hızla yukarı büyümeye başlıyor.

İlk yıl bir en çok iki defa suluyorsun. Bir daha ömür boyu su istemiyor. Ve çok sağlıklı ve çok daha iyi ve çok daha hızlı büyüyor.

Aslında bu doğanın,tüm çekirdekten yetişenlerin yasası.

Halbuki tüp ya da çıplak kök dikimlerinde öyle mi? Gübrele sula babam sula, birde üstüne onca para öde.

Safranlı
22-11-2011, 10:39
Halıl bey ağzınıza yüregınıze sağlık
doğaya sadakatı tam anlayamayınca ticari dogrular mutlak doğru zannedılıyor
ceviz konusundaki bu aldanış dünyanın cennetı anadolumuzu malesef ithalatcı hale getirmiştir.

Lilium
22-11-2011, 12:10
"Cevizin fidanını değil meyvesini ekmek ve sonra istenilen çeşidi aşılamak en doğrusu."

Açık köklü ya da tüplü satılan fidanlarda meyvadan ekiliyor. :) bildiğim kadarıyla herkes öylemi yapıyor bilmiyorum ama, kök yapısı hastalıklara daha dayanıklı tür dediğimiz yerli çetin ceviz dediğimiz cevizlerden ekildiğinde ilerideki kök hastalıklarına daha dayanıklı oluyor.

Tüplü ya da açık köklü fidanın avantajı.

En az iki yıl zaman kazandırıyor.

Dezavantajı

İlk yıl bakımı özen istiyor. (sulama çapalama gibi)
Bakmazsan kuruyabiliyor.
Meyvadan ektiklerin de her biri cimlenmeyebiliyor. Ya da sincaplar yer değiştirebiliyor. :) onda da yıl kaybedebilirsin, karanti diye bir şey yok.

"Toprak altında uyanana ceviz aşağıya kök salmaya başlıyor. Aslında kendisine ömür boyu yetecek suyu arıyor. Adeta toprağın çoğrafyasını çiziyor. Yeterli suyu buluncaya kadar kök salıyor. Yeterli suya ulaştığında hızla yukarı büyümeye başlıyor".

Sökülüp dikilen (açık köklü, tüplü,) fidanlar aşağıya kök salmıyor mu diyorsunuz?

"İlk yıl bir en çok iki defa suluyorsun. Bir daha ömür boyu su istemiyor. Ve çok sağlıklı ve çok daha iyi ve çok daha hızlı büyüyor."

(Bir gün bu taraflara gelirseniz, aynı toprak koşullarında aynı cins ve aynı yaşta tohumdan ekilmiş sulanmış ve sulanmamış cevizleri sizlere gösterebilirim. Aynı şekilde şartlarda aşılı olanları da )

Çok doğru cümleler değil. Tüm ağaçların kökleri kendi çeşidine göre kök geliştirir, kimi saçak köklü olur kimi derinlere dip kök yaparlar, yer değiştiren ceviz fidanı ile meyvadan ekilen ceviz fidanının kökleri farklı olmaz.
O büyüyor diğeri büyümüyor, o su istiyor diğeri su istemiyor, diye bir şey olamaz.

"Halbuki tüp ya da çıplak kök dikimlerinde öyle mi? Gübrele sula babam sula, birde üstüne onca para öde."

Her birinin artı ve eksileri var.
Bakarsan alırsın 50 kilo bakmazsan alırsın 20 kilo.

"Ne kadar ekmek o kadar köfte" boşuna dememişler. :)

privaters
23-11-2011, 21:02
Merhabalar,
ceviz ilgim dolayısıyla birkaç gündür forumu inceliyorum.amatöründen ğrofesyoneline her türlü katkı ve paylaşım için ellerinize sağlık.Hep mevzuu geçmiş ama don konusunda forumda daha önce paylaşımını görmediğim ama işinize yarayacak bir don takvimi haritası buldum..belki birilerinin işine yara
Türkiye Don Takvimi - Meteoroloji Genel Müdürlüğü (http://www.dmi.gov.tr/tarim/turkiye-don-takvimi.aspx) adresinde

serkanhoca
27-11-2011, 00:24
Merhabalar,
Tarlamdaki bulunan 4 cevizin resmini ekledim.Bunlardan bir tanesi çetin ceviz diğerleri güzel, içleri kolay çıkıyor ama hepsi de aşısız yerli çeşitler. Budama ya da aşılama konusunda yorumlarınızı bekliyor(d)um. Gerek kalmadı, teşekkürler...

buraktufan95
28-11-2011, 15:51
Merhaba
Edirne bolgesinde, onerebileceginiz tel orgu firmalari varmi?
Tesekkurler

kamil keskin
01-12-2011, 08:57
İçim içime sığmıyor,çok hayecanlıyım.Yarın allah nasip ederse cevizlerimi hayırlısı ile dikiyorum.Herkeze selamlar...

h.ışık
01-12-2011, 11:32
kamil keskin bey,
imkanınız varsa fideleri öncesi ve sonrasyla fotoğraflayıp bizimle paylaşırmısınız. mutlulugunuz bizi de mutlu etsin.

Lilium
01-12-2011, 13:19
İçim içime sığmıyor,çok hayecanlıyım.Yarın allah nasip ederse cevizlerimi hayırlısı ile dikiyorum.Herkeze selamlar...

Hadi hayırlısı olsun.

Çınarmunarı
01-12-2011, 16:59
Arkadaşlar
Bu sene 2. yazını yaşayan cevizlerden 10 adet ceviz meyvesi aldım. 3 tanesi pedro 7 tanesi chandlerdi. Chandlerlerin kabuğu ve iç gelişimleri gayet iyi fakat 3 adet pedroların içi fazla gelişmemiş ,büzüşmüş durumdaydı.
Pedrolardaki bu olumsuzluğun sebebi ne olabilir?

kamil keskin
05-12-2011, 12:38
Arkadaşlar;fidanları hayırlısı ile diktim.İlk adımı atmış bulunuyorum.İnşallah hepsi sağlıklı birer ağaç olur.Bir kaç resimde çektim.

kamil keskin
05-12-2011, 13:14
Dikimden hemen önce fidanları çeşmenin suyunda bir süre beklettim.

Safranlı
05-12-2011, 13:22
Hangı çeşidi kullandınız acaba mesafelerı kaç mt dir

kamil keskin
05-12-2011, 13:27
Kök Saçakları oldukça iyi durumda gözüküyor....

kamil keskin
05-12-2011, 13:29
Dikimi yapılan tarla...

kamil keskin
05-12-2011, 13:34
Ortalama 1 metre derinlikte kazılan çukurların dibine kök gübresi,hayvan gübresi ve kükürt karıştırıldı.Üzerine 40 cm toprak döküldü,ardından fidanlar dikildi.

Selehattin 67
05-12-2011, 13:37
Kamil keskin bey hangi tür fidan diktiniz belirtebilirmisiniz selamlar

kamil keskin
05-12-2011, 13:38
Dikim çukurları kepçe ile açıldı.Çukurlar doldururken de traktör kepçesi kullandım.Çünkü çukurları doldurmakta çok zahmetli oluyor.

kamil keskin
05-12-2011, 13:39
Dikim tahtası işimize çok yaradı.

kamil keskin
05-12-2011, 13:44
Burda da ben fidan dikimi yapıyorum.Önceki resimdeki ihtiyar da dedem olur.Benden çok meraklı ve istekli:p

kamil keskin
05-12-2011, 13:45
Selahattin bey;chandlar cinsi ceviz diktim

kamil keskin
05-12-2011, 13:48
Hangı çeşidi kullandınız acaba mesafelerı kaç mt dir

Chandler,mesafe 8x8.Toplam 160 adet fidan aldı arazim.

kamil keskin
05-12-2011, 13:55
Arazinin toprak analizi sonuçları kötü çıktı.Ama şu an arazide 2-3 tane büyük ceviz ağacı var.

Selehattin 67
05-12-2011, 13:59
Teşekkür ederim yalnız çeşitlilik bol olunca insanın kafası karışıyor pek çok kişiye göre pedro daha iyiymiş ,sanırım siz gerekli araştırmayı yapmıştırsınız kolay gelsin inşallah hepsi tutar bol ürün verir selamlar

kamil keskin
05-12-2011, 14:35
Teşekkür ederim yalnız çeşitlilik bol olunca insanın kafası karışıyor pek çok kişiye göre pedro daha iyiymiş ,sanırım siz gerekli araştırmayı yapmıştırsınız kolay gelsin inşallah hepsi tutar bol ürün verir selamlar

Fidan satıcıları kendi sattığı cinsi daha çok ön plana çıkarmaya çalışıyor.Ama iki çeşidin de verimli olduğu biliyorum.İyi dilekleriniz için sağolun.Görüşürüz.

Safranlı
05-12-2011, 14:36
Tebrık ederım sonbahar oldugundan inşallah çok guzel tutacaktır
dıkımden önce besleme için bir seyler yaptınızmı yanı gubre olarak ne verdınız

kamil keskin
05-12-2011, 14:43
Tebrık ederım sonbahar oldugundan inşallah çok guzel tutacaktır
dıkımden önce besleme için bir seyler yaptınızmı yanı gubre olarak ne verdınız
Gübre olarak;çukurların dibine 3 teneke yanmış ahır gübresi,300 gr TSF,300 gr 15-15-15 kompoze gübre ve 1 kg kükürt'ü toprakla karıştırdım.Üstüne 40 cm ham toprak dökdüm.Amaç açık köklü fidanlara zarar vermemekti.Ardından dikim yaptım.

kamil keskin
05-12-2011, 14:47
Yalnız; gübreleri çukurun tam dibine yani 80 cm'e verdim.ceviz kökü ile gübre arasında en az 40 cm ham toprak var.Cevizin kökleri o gübreye inşallah ulaşır.O konuda yanlış bir uygulama yapmış olabilirim

tarimbilisim
05-12-2011, 17:49
bahçe kuranlar fidan aralarına ve bahcenize yoncada ekin.hem havadaki azotu topraga baglar topragı besler hemde yabancı ot derdiniz olmaz.

kamil keskin
05-12-2011, 19:08
bahçe kuranlar fidan aralarına ve bahcenize yoncada ekin.hem havadaki azotu topraga baglar topragı besler hemde yabancı ot derdiniz olmaz.
Ben fiğ veya korunga ekmeyi düşünüyorum

h.ışık
05-12-2011, 21:34
Sayın kamil keskin,
Emeklerinize sağlık, yaptığınız dikimle hem kendi yarınlarınızı hemde torunlarınızın ve torunlarımızın geleceğine destek vermiş oluyorsunuz. teşekürler.
Umarım diktiğiniz fidanlar kayıpsız tutar ve kısa zamanda ürün almaya başlarsınız. Hayırlı olsun.

hasan_ka
05-12-2011, 21:48
hayırlı uğurlu olsun kamil bey inşallah emeklerinizin karşılığını alırsınız.

hasan_ka
05-12-2011, 21:58
Allah nasip ederse ben de bu ay içinde 300 adet chandler fidanımı dikmeyi düşünüyorum. 1 ay kadar önce fidan çukurlarını 1 metre kadar derinlikte açtırıp toprağı alt üst yapıp toprak analizi için numuneleri alıp çukurları kapattırdım. Çukurlara ilave hiçbirşey eklemedim yanmış hayvan gübresi bulamadım bulsaydım diplerine atmayı düşünüyordum ama nasip olmadı. Dikim işlemine hazırlık olarak Simbiyotek firmasından Sim Derma ve Sim Organik siparişi verdim yarın elimde olur inşallah. ayrıca köklerin daha iyi gelişmesi için yarın mikoriza mantarı alacağım. Endo roots soluble adlı üründen kullanacağım. Ayrıca kök kanseri için önlem olarak nogall da kullanacağım.
Toprak analizi sonucu da bu hafta çıkacak ona göre toprağa ilave edilmesi gerekenleri ilave edeceğim. Siz değerli arkadaşların bunlar haricinde bana önerebilceği dikkat etmem gereken hususlar var mı acaba? Bir de herekleri 3x3 cm çapında 1.5 metre uzunluğunda kestirmeyi düşünüyorum sizce ceviz fidanı için yeterli gelir mi? ilerde keşke dememek için 2 metre mi kestirsem acaba? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler iyi günler dilerim.

cozan1996
05-12-2011, 23:17
Dikim esnasında gübre veya herhangi bir ürün kullanma konusunda görüşleriniz nedir acaba?

kamil keskin
06-12-2011, 10:27
Sayın H.ışık ve Sayın Hasan ka;
İlginiz ve iyi dilekleriniz için çok sağolun.
İnanın benim için ceviz dikmek,Dünyanın en zevkli işlerinden birisi;bunu fidanları dikerken daha iyi anladım.Sanki yeni bir çocuğunuz oluyor.Ama daha yolun başındayız.Çocuk dünyaya getirmekle iş bitmiyor;asıl bundan sonrası çocuğun büyütülmesi için bakımının yapılaması önemli;)
Ben şahsım adına bu siteden çok şeyler öğrendim,Ve daha öğreneceğim çok şeyler var.Paylaşım yapan tüm arkadaşlara tekrar tekrar teşekkür ediyorum.Az da olsa kendi öğrendiğim şeyleri de bütün arkadaşlarla paylaşacağım.Ne de olsa 'Bilgi paylaşıldıkça güzeldir'

kamil keskin
06-12-2011, 10:31
Dikim esnasında gübre veya herhangi bir ürün kullanma konusunda görüşleriniz nedir acaba?
En önemli şey toprak analizi.Analiz sonuçlarına göre topraktaki eksik olan makro ve mikro elementlerin belirlenip toprağa verilmesi lazım.

kamil keskin
06-12-2011, 10:37
sayın Hasan Ka;
Ben dikim yaparken herek dikmedim.Fidanların toprak üstünde kalan kısmı 60 CM civarında.Yapraksız olduğu için rüzgarın bir etkisi yok.Şu an gerek görmüyorum.Ama yaza herek dikmem lazım.Benim size ilaveten tavsiyem,kış donlarına karşı fidanları dikildikten sonra su bazlı plastik boya ile boyamanız.

kamil keskin
08-12-2011, 09:10
Arkadaşlar;Çok sevinçliyim:p
Sizinle sevincimi paylaşmadan duramadım.Artık ne de olsa bir aile sayılırız.Dikim cumartesi pazar yapıldı.Çarşamba günü çok güzel bir yağış oldu.Sanırım bu yağmurun fidanın gelişimi açısından çok faydası oldu:p

Safranlı
08-12-2011, 10:04
kamıl bey inanın bizlerde mutlu oluyoruz
fıdanlar toprakla buluşsun yeterkı....
bu arada fıdanlarınız küçük te olsa herekle bağlamayı ıhmal etmeyınız
yağmur yagınca toprak yumusuyor sonra da rüzgarda yerınden oynuyor...
bu hafta sonuda programınız varmı pekı...

kamil keskin
08-12-2011, 10:57
kamıl bey inanın bizlerde mutlu oluyoruz
fıdanlar toprakla buluşsun yeterkı....
bu arada fıdanlarınız küçük te olsa herekle bağlamayı ıhmal etmeyınız
yağmur yagınca toprak yumusuyor sonra da rüzgarda yerınden oynuyor...
bu hafta sonuda programınız varmı pekı...

Sayın safranlı;
Haftaya cumaya gitmeyi planlıyorum.Fidanları henüz su bazlı boya ile boyamadım.Boyamalarını yapacağım.Herekleri de yapmaya çalışacağım.iki günde bitirebilirim umarım.

kamil keskin
08-12-2011, 11:14
Kafamı kurcalayan sorun şu;
Ben hayvan gübresi ve yapay gübreyi çukurun tam dibine atmıştım.fidanla gübreler arasında en az 40-50 cm toprak var.köklerin fidanlara ulaşması 1 seneyi geçbilir.Bu bir seneyi kaybetmemek için ilave olarak bant usulü (cevizlerin etrafına 80 cm uzaklıkta,20 cm genişlik,20 cm derinlik) çukurlara hayvan gübresi ve kükürt atsam,bir sakıncası olur mu, sakınca derken fidanı fazla gübre yakabilir mi vaya başka bir soruna yol açabilir mi?
Bol kazançlı günler...

Safranlı
08-12-2011, 14:37
hiç bir sakıncası olmaz zararıda söz konusu olmaz
köklerınızın tam dıbıne yaş gübre verılmez denıyor
ben sahsen son baharda ekılen fıdana yaş gübrede zarar vermez diye düşünüyorum

Çınarmunarı
08-12-2011, 15:36
Kamil bey ilk önce hayırlı olsun ve aynı hatayı iki yıl önce ben de yaptım.Sonradan diplerine gübre atmıştım.Kökler altta kalan güreye ilk yıl ulaşamıyorlar.

Lilium
08-12-2011, 16:00
hiç bir sakıncası olmaz zararıda söz konusu olmaz
köklerınızın tam dıbıne yaş gübre verılmez denıyor
ben sahsen son baharda ekılen fıdana yaş gübrede zarar vermez diye düşünüyorum

Düşünebilirsiniz bu sizin gayet doğal hakkınız kimsede bir şey diyemez, ama miktarını oranını belirtmeden "son baharda ekılen fıdana yaş gübrede zarar vermez diye düşünüyorum" derseniz bu yanlış anlaşılmalara da neden olabilir, biri gider yaş gübreyi fidanların etrafına yığar ya da etrafına çukur açıp doldurur fidanları yakar.
Sonra da sana der ki, sen zarar vermez diye düşünüyorum dedin bende verdim fidanlarım yandı kurudu dediği zaman cevabın ne olur.

(Bu oran çok önemlidir) o zarar vermeyecek oranı tutturmak çok önemlidir, o oranı tutturabilmekte kişinin bu konularda bilgisi tecrübesi deneyimi yoksa hiç deneyip riske etmesin.

O yaş gübreyi koymak çok bir şey kazandırmaz, ama çok şey kaybettirebilir.

Sonbaharda da ilk baharda da ekılen fıdana yaş gübre zarar vermez diye bir şey yoktur, gübre yaş çürümemişse oranı fazlaysa fidanı yakar.

Herkes istediği gibi düşünmekte istediği uygulamayı yapmakta serbestir, ama bi
lgi verirken daha dikkatli, düşünerek, doğru olanını vermemiz lazım.

Safranlı
08-12-2011, 16:35
evet yazdıklarınızda haklısınız yanlış anlayan olabılır oranını abartanda olabılır

Lilium
08-12-2011, 18:17
Sayın kamil keskin, hata ile çukurların 40-50 cm altına fenni gübreyi ve hayvan gübresini koymanızın zararı yok ileriki yıllarda kökler aşağılara indiğinde fidanlarınız bu gübreden yararlanırlar, ha ne olur bir iki yıl yararlanmamış olurlar.

Fidanları ektiğinize göre, fidanların etrafını yani 40-50 cm cap olacak şekilde 15-20 cm derinlik (20 cm olursa daha iyi olur) açıp, bir çay bardağı kök gübresini verip kapatınız, akabinde iyi yanmış (çürümüş) hayvan gübresini de üzerine yayıp çapalayabilirsiniz.

Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla (fotoğraflar beni yanıltmıyorsa)toprağınızın kireç oranı çok yüksek ve kistli bir toprağa benziyor, moralinizi bozmak istemem ama bu toprakta fidan yetiştirmek oldukça zor olacağa benziyor, inşallah ben yanılıyorumdur.

Toprağınız benim gördüğüm gibiyse bolca iyi yanmış hayvan gübresiyle her yıl gübreleyim karıştırınız, çıkan otları da biçip atmayınız onları da yeşil gübre yapınız, hatta bakla fiğ gibi bitkiler ekip toprağa karıştırınız.

kamil keskin
08-12-2011, 20:02
Sayın kamil keskin, hata ile çukurların 40-50 cm altına fenni gübreyi ve hayvan gübresini koymanızın zararı yok ileriki yıllarda kökler aşağılara indiğinde fidanlarınız bu gübreden yararlanırlar, ha ne olur bir iki yıl yararlanmamış olurlar.

Fidanları ektiğinize göre, fidanların etrafını yani 40-50 cm cap olacak şekilde 15-20 cm derinlik (20 cm olursa daha iyi olur) açıp, bir çay bardağı kök gübresini verip kapatınız, akabinde iyi yanmış (çürümüş) hayvan gübresini de üzerine yayıp çapalayabilirsiniz.

Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla (fotoğraflar beni yanıltmıyorsa)toprağınızın kireç oranı çok yüksek ve kistli bir toprağa benziyor, moralinizi bozmak istemem ama bu toprakta fidan yetiştirmek oldukça zor olacağa benziyor, inşallah ben yanılıyorumdur.

Toprağınız benim gördüğüm gibiyse bolca iyi yanmış hayvan gübresiyle her yıl gübreleyim karıştırınız, çıkan otları da biçip atmayınız onları da yeşil gübre yapınız, hatta bakla fiğ gibi bitkiler ekip toprağa karıştırınız.

Syn Lilium;
Bizim orlarda boz toprak denilen bir toprak,resimlerde görüldüğü gibi rengi beyaza yakın.Toprakta en ufak taş yok,Un gibi bir toprak.Bu tarlada susuz olarak domates,karpuz gibi ürünler yıllarca yaptık.Belirttiğiniz gibi kireç oranı yüksek.Bunu çözmek için kükürt ve yanmış hayvan gübresine devam etmek istiyorum.
Sizin ve Ağaçlar net'deki değerli arkadaşlarımın tecrübe ve birikimlerinden faydalanarak bu işin üstesinden geleceğime inanıyorum.Azim ve kararlılığın elinden hiç bir şey kurtulamaz.Saygılar...

kamil keskin
08-12-2011, 20:09
Kamil bey ilk önce hayırlı olsun ve aynı hatayı iki yıl önce ben de yaptım.Sonradan diplerine gübre atmıştım.Kökler altta kalan güreye ilk yıl ulaşamıyorlar.

Syn Çınarmunarı;
Teşekkür ederim.
Olsun,sonuçta o gübre ordan kaybolmıyacak.Fidan o gübreyi ilerleyen yıllarda kullanacak.Biz de tekrar gübreleme yaparız olur biter...

Safranlı
09-12-2011, 08:50
kamıl bey ektıgınız fıdanlar son derece ıdeal döneme geldı
bu çok avantajlı bır sey..
besleme konusunda bende denemeler yapıyorum
malum önümüz kış bahara çok var
evınızdekı mutfak artıklarını degerlendırme vaktı
artıkları bır kaba doldurup pekmez ekleyerek enzım yapmanızı önerırım
gercektende ENZIM verdıgım agaçlar ötekılere 50 cm fark atıyor
bu sene ben ayrıca balık enzımı de yaptım
bır kılo pekmez 2 kg kadar balık artıgı ve ıvır zıver kabılınden mutfak artıklarını ekledım bahara vıtamın bombası hazır
degerdıırmenızı tavsıye ederım

kamil keskin
09-12-2011, 09:14
kamıl bey ektıgınız fıdanlar son derece ıdeal döneme geldı
bu çok avantajlı bır sey..
besleme konusunda bende denemeler yapıyorum
malum önümüz kış bahara çok var
evınızdekı mutfak artıklarını degerlendırme vaktı
artıkları bır kaba doldurup pekmez ekleyerek enzım yapmanızı önerırım
gercektende ENZIM verdıgım agaçlar ötekılere 50 cm fark atıyor
bu sene ben ayrıca balık enzımı de yaptım
bır kılo pekmez 2 kg kadar balık artıgı ve ıvır zıver kabılınden mutfak artıklarını ekledım bahara vıtamın bombası hazır
degerdıırmenızı tavsıye ederım
Teşekkür ederim.
Bu konuda hiç bir bilgim yok.Yani evde gıda tarzında ne varsa,(örneğin pırasa,karpuz,domates,ağaç yaprakları v.b) olabilir mi?bunları bir yere depolayıp,bir süre bekletip araziye versem olur mu?

Lilium
09-12-2011, 09:41
AHIR GÜBRESİ NEDİR?
Ahır hayvanlarının ve katı dışkıları ile yataklıklarının artıklarından oluşan karışıma ahır gübresi denir. Hayvanlar yedikleri yemlerdeki besin maddelerinin ancak % 45′inden yararlanabilirler, yemdeki bitki besin maddelerinin yarısından fazlası dışkı ile ahır gübresine geçer. Böylece ahır gübreleri içerdikleri besin maddelerinden dolayı bitkiler için zengin bir besin maddesi deposudur.
Hayvanların cinsine göre gübre içerisindeki besin dağılımı:

FAYDALARI NELERDİR:
Ahır gübreleri bitkilerin gelişimi için gerekli besin maddelerini sağlar. Aynı zamanda toprağın yapısını tarıma uygun hale getirir. Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini düzenler. Ahır gübresinin toprağa verilmesi sonucu toprağın su tutma kapasitesi artar, geçirgenliği olumlu yönde etkilenir. Böylece ahır gübresi, suyun toprak yüzeyinden bağımsızca akmasına buharlaşmasına ve tarıma elverişli toprakları taşıyıp götürmesine engel olur . Gübreleme ile toprağın tarlada tutulması erozyon tehlikesine karşı tedbir olarak düşünülmelidir. Ahır gübrelerinin uygulandığı topraklar daha kolay tava gelir ve işlenmesi kolaylaşır. Ahır gübresindeki organik madde ve besin maddeleri kaybını önlemek için, gübre tarlaya verilir verilmez pullukla toprak altına gömülmelidir. Aksi halde, gübre tarlada bekletilme süresine bağlı olarak değerinden çok şey kaybeder.
NE ZAMAN? NEKADAR? NASIL? kullanmalıyız.
Ahır gübresinin tarlaya verilmesi için en uygun mevsimler ilkbahar ve Sonbahardır. Kullanılacak ahır gübresi miktarı da genellikle dönüme 2- 4 tondur.
Ahır gübresi özellikle az yağış alan bölgelerde ve ağır bünyeli topraklarda Sonbahar mevsiminde uygulanır. Çok yağış alan bölgelerde ve kumlu topraklarda ise ilkbahar aylarında gübreleme yapılır.
YEŞİL GÜBRE
Yeşil gübre baklagil cinsi bitkilerinden seçilir. Baklagiller havanın azotundan yararlanarak, köklerinde azot depolayan ve toprağın azotça zenginleşmesini sağlayan bitkilerdir.
TİCARET GÜBRELERİ
Bileşiminde azot, fosfor ve potasyum gibi bitki besin maddelerinden birini veya birkaçını bir arada bulunduran ve ticaret amacı ile pazarlanan gübrelere ticaret gübreleri denilmektedir. Halk arasında “suni gübre” veya “kimyevi gübre” diye adlandırılan bu gübrelerin değeri doğrudan doğruya bünyelerindeki besin maddesi miktarları ile ölçülmektedir.
Ticaret gübreleri içerisindeki bitki besin maddelerinin çeşidine göre;
1. Azotlu gübreler
2. Fosforlu gübreler
3. Potasyumlu gübreler
4. Kompoze gübreler
diye sınıflandırılır.
1. AZOTLU GÜBRELER
Azotlu gübrelerin birçok çeşidi olup, yurdumuzda ençok kullanılan azotlu gübreler şunlardır.
Amonyum sülfat: Asit özellikli bir gübre olduğu için nötr ve kireçli (alkali) topraklarda kullanılır. Uzun yıllar sürekli olarak toprağa verilmesi halinde topraktaki asit miktarını arttırır. Bu nedenle asitli topraklara verilmemelidir. Verilmek zorunda kalındığında ise bir miktar kireçle birlikte uygulanmalıdır.
Genellikle beyaz renkli olup toz şekere benzediği için çiftçilerimiz tarafından “şeker gübre” diye de adlandırılır. Bitkilerde azot ihtiyacının karşılanmasında kullanılır. Yapısında bulunan kükürt sayesinde bitkinin kükürt ihtiyacı da karşılanır. Amonyum sülfat gübresi, nitratlı gübreler gibi kolay yıkanmamakta, bu nedenle de birçok bitkide ekimle birlikte verilebilmektedir. Çeltik ve hububat tarımında sıklıkla kullanılır. Fizyolojik asit karakterli bir gübredir.
Amonyum nitrat (Kireçli ve saf amonyum nitrat) : Beyaz kristal yapıdaki arı amonyum nitrat % 35 N içerir. Gübre olarak satılan amonyum nitratla ise %33.5-34.0 N bulunur. Azotun yarısı nitrat ve öteki yarısı da amonyum şeklindedir. Kolay çözünür olması ve bitkilerin gerek nitratı gerekse amonyumu absorbe etmeleri nedeniyle amonyum nitrat toprakla artık bırakmaz. Bu özellikleri nedeniyle amonyum nitrat hızlı etki yapan bir azotlu gübredir. Asidik yapıda bir gübredir bu yüzden uzun süre kullanılması halinde toprakta asidik etki yaratabilir. Amonyum nitrat gübresi, her bitkiye tavsiye edilebilecek ve çeşitli iklim şartlarında emniyetle kullanılabilecek bir gübredir.
Üre:Beyaz renkte ve küçük boncuk şeklindedir. Piyasada satılan azotlu gübreler içinde en yüksek oranda azot ihtiva eden üre gübresinin 100 kilosunda 45- 46 kilo saf azot bulunur. Daha önce de belirtildiği gibi, bitkiler azot ihtiyacını daha çok amonyum ve nitrat formundaki azot kaynaklarından karşılarlar. Bitkiler üreyi de doğrudan bünyelerine alarak besin maddesi olarak kullanabilirler. Ancak bu gübrenin bitkilere daha faydalı hale gelmesi için parçalanarak amonyum veya nitrata dönüşmesi gerekir. Bu itibarla üre gübresi özellikle üst gübresi olarak kullanıldığı durumlarda amonyum sülfat ve amonyum nitrat gibi gübrelerden daha erken zamanlarda uygulanmalıdır.
2. FOSFORLU GÜBRELER
Triple süperfosfat gübresi: Kirli beyaz veya gri renkli yuvarlak tanecikler halinde olup bu gübreye çiftçilerimiz taban gübresi veya TSP’ de demektedir.
3. POTASYUMLU GÜBRELER
Topraklarımız genellikle azot ve fosfor bakımından fakir potasyum besin maddesi bakımından ise yeterli durumda olduğundan ülkemizde potasyumlu gübre kullanımı azot ve fosforlu gübre kullanımına göre daha az olmaktadır.
4. KOMPOZE GÜBRELER
Kompoze gübreler birden daha fazla bitki besin maddesini birarada bulunduran gübrelerdir.
Kompoze gübrenin içerisindeki bitki besin maddeleri sırası ile azot, fosfor ve potasyumdur. Bu besin maddeleri % olarak ifade edilmektedir. Örneğin 20-20-0 oluşumundan meydana gelen bir kompoze gübrenin 100 kilosunda 20 kilo saf azot, 20 kilo saf fosfor var. Potasyum ise yok demektir
Kompoze gübreler birkaç çeşit bitki besin maddesini birlikte bulundurdukları için çiftçileri çeşitli gübreleri ayrı ayrı alma taşıma, depolama ve tarlaya verme sıkıntısından kurtarmış olur. Bu gübrenin kullanımı daha az emek ve zaman harcayarak çiftçiye ekonomi ve kolaylık sağlar.
Gübreden beklenen yararın sağlanabilmesi için gübrenin EN UYGUN ZAMAN ve EN DOĞRU bir şekilde toprağa verilmesi gerekir.
GÜBRELERİN VERİLME ŞEKLİ
Gübreler genellikle el veya makina ile toprağın üstüne serpilerek verilmekte ya da tohum veya bitkiden belirli uzaklıklarda olmak üzere çizgi halindeki bir banda veya bitki etrafındaki ocağa verilmektedir.
GÜBRELERİN UYGULAMA ZAMANI
Gübrelerin mahsul artışına olan etkisini çoğaltmak için gübre uygulama zamanı
- Bölgenin iklimine, Toprağın karakterine, Gübrelenecek bitkinin cinsine ve Verilecek gübrenin çeşidine göre ayarlanması gerekir.
Fosforlu ve Potaslı gübrelerin tamamı güzlük ve yazlık ekimlerde EKİMDEN HEMEN ÖNCE veya EKİM SIRASINDA toprağa tohum derinliğine gömmek gerekir.
Azotlu gübreler toprakta çok hareketli gübreler oldukları için fazla yağışlarla ve sulama suyu ile yıkanarak; veya gaz halinde uçmak suretiyle kayıplara uğrayabilirler. Bu gibi kayıpları önlemek ve bitkinin bu besin maddesine en fazla ihtiyacı olduğu zamanda onu toprakta hazır bulundurmak için bazen bitki için gerekli azot miktarının hepsini bir defada ekim veya dikimde vermeyip bitkinin çeşitli büyüme devrelerinde olmak üzere birkaç kısma bölünerek verilmelidir.
Güzlük ekimler için yapılacak azotlu gübre uygulamalarında genellikle Amonyum sülfat veya üre gübrelerini ilkbahar veya yazın yapılacak gübrelemelerde ise Amonyum nitrat gübresinin kullanılması tercih edilmelidir.

kamil keskin
09-12-2011, 10:04
Teşekkürler,Çok faydalı bir yazı.
Tarlaya verdiğimiz yanmış hayvan gübresi taktir edersiniz ki bir süre sonra yabani ot yapacak.Yabani ot ceviz fidanına zarar vermeyecek kadar büyütülmediği sürece kazayağı ile sürülürse yeşil gübre olarak toprağa faydası bile olur kanımca.
Bizim dedenin yanlış bir uygulaması var,onu da söylemeden geçemeyeceğim.Benim geçen sene diktiğim 80 ağaçlık bir çam fıstığı tarlam var.Çam fıstığı fidelerinin arasında ot bitmiş.Bizmkisi yabani otları orman ilacı ile ilaçlamış.çok pratik oluyor diye bana anlattı.Ben de fidelerin arasına traktör sokmak istemiyordum.Fidelere çarpar veya fidelerin sürümü esnasında kökleri hava alır diye düşünüyordum.Ama olay öyle değilmiş.resmen elimizle toprağa zehir atıyormuşuz.

Safranlı
09-12-2011, 10:55
kamil bey hepımız gıbı bu sıteden çok sey ögrenıyoruz
çok seyler denıyoruz
sizin kafanız bıraz karısabılır
bu sitede enzım,em ve kompost başlıgını okumanızı tavsıye ederım
özellıkle enzım çok çok kolay
kısaca
10 kğ su kabı **** bıdan alınır
bır kılo pekmez
3 kılo mutfak çöpü balık artıgı vb parçalayarak doldurulur
kapagı kaptılır arada bır havalandırılır
üç ay sonra baharda hazırdır
10 kğ ıle bır ton suya ekleyıp bıtkınıze verebılırsınız
ınanın sürgunlerını görünce şasıracaksınız
kısaca anlatmaya çalıstım
ancak temel konular başlıgındakı sayfalar sızı beklıyor
kolaylıklar dılerım

kamil keskin
09-12-2011, 14:14
kamil bey hepımız gıbı bu sıteden çok sey ögrenıyoruz
çok seyler denıyoruz
sizin kafanız bıraz karısabılır
bu sitede enzım,em ve kompost başlıgını okumanızı tavsıye ederım
özellıkle enzım çok çok kolay
kısaca
10 kğ su kabı **** bıdan alınır
bır kılo pekmez
3 kılo mutfak çöpü balık artıgı vb parçalayarak doldurulur
kapagı kaptılır arada bır havalandırılır
üç ay sonra baharda hazırdır
10 kğ ıle bır ton suya ekleyıp bıtkınıze verebılırsınız
ınanın sürgunlerını görünce şasıracaksınız
kısaca anlatmaya çalıstım
ancak temel konular başlıgındakı sayfalar sızı beklıyor
kolaylıklar dılerım
teşekkür ederim,sayfaları incelemeye başladım bile

WM1TR
12-12-2011, 16:32
aralara yonca ekelim diyorsunuz.
şunu sormak istiyorum, bu yonca yabani otları ne kadar engeller.
yani tüm tarlaya yonca ektiğimizde hiç yabani ot çıkmaz mı?
yoksa yonca için o kadar emek verdikten sonra bir de aralarında yabani ot çıkarsa gene işimiz iş.
ben bu yabani ot işinden bıktım da o yüzden bu kadar hassasım.
sırf bu iş için bir tane çapa makinesi almayı düşünüyorum.

tarimbilisim
12-12-2011, 19:17
yonc a rekabeti guclu bir bitkidir yabancı ot barındırmaz.ve havadaki azotu topraga baglar toprak icinde faydalıdır.dekara serpme 5 kg yonca uyeter .**** enazından fidan cevresine atın

tarimbilisim
12-12-2011, 19:20
şuan verilemsi gereken ialçlar %20 lik teknik bordo bulamacı.1 ay sonra yine verin .birde gözler şisip patlamaya yakın verin.yaprak açması ile birlikte 20+20+20+mineral elementli sıvı gübre yapraktan 20 gun ara ile verin.hsattan 1 ay önce kesin gübreyi.hasattan sonra yaprak dökene kadar yine devam.özellikle fidan gelişimi yavas olan agır topraklı yerlerde yaprak gübresi kullanın sıvı yaprak gübresi.

seyyah53
12-12-2011, 19:54
Gecen Sn.Pria nin zeytin sayfasinda cok guzel,gercekci ve samimi bir yazisini okudum zeytincilik hakkinda

Epey bir zamandir ceviz konusunu arastiriyorum, forum yetmemeye basladi en sonun da bir hocanin kitabini aldim onu okuyorum...

Merak ettigim burada uyelerden biri varmi...?

Benim su kadar bahcem var,

Su kadar urun aldim, bu sene tuccara su kadar dan sattim...diyen

Biraz ozel bir soru oldu genele yazmak istenmezse, ozel mesaj da atabilir...saygilarimla

Lilium
12-12-2011, 22:37
Yararlı olur düşüncesiyle bu konuyla ilgili bir başlık açmıştım, şurada (http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/22428.htm), ya konuşulmak istenmiyor ya da verime yatmış bahçeler yok.

seyyah53
12-12-2011, 23:56
Sn.Lilium...

Ozur dilerim daha once bu sayfayi gormemis ve okumamistim...

Size nacizane bir onerim olacak konunun basligina ilgi cekecek 'kar zarar durumu', 'fiyatlar '

gibi ekleyebilirsek ve henuz bahcesi olmayan arkadaslarin buraya soru,cevap ve konunun ozunu etkileyecek tahmin ve fikirlerini yazmamalarini rica edersek ...

tadindan yenmeyecek bir konu olacagini saniyorum...

saygilarimla

tarimbilisim
13-12-2011, 19:59
dekara leonardit ve kükürt masrafınız ne oldu.fidan arlarına ve tarlaya yonca **** fiğ ekip organik madde olarak topraga vermeyi düsünüyormsunz? fernor güzel secim ferntte tozlayıcısı ama chandler gibi gozde bir cesit neden yok?

köylü10
14-12-2011, 15:32
forumdaki herkese merhaba, bu yıl ceviz bahçesi kurmak istiyorum ve desteklemeden de yararlanmak istiyorum. kurmak istediğim bahçe balıkesir sındırgı da yaklaşık 750m rakımda bulunuyor.yöredeki büyük kuşlarında meyveye zarar vermemesi için kalın kabuklu ceviz dikmek istiyorum. yerli ceviz mi yoksa yabancı ceviz mi ? inceledikçe kafam karışıyor. düşüncem yerli cevizden yana hatta çeşit olarak ta kaman1 kaman5 şebin ve sütyemez olarak belirlemiştim ama şu an kafam iyice karıştı... sizlerden tücrübelerinizi paylaşmazınızı rica ediyorum. hoşçakalın.

hasan_ka
14-12-2011, 17:23
Budanan kısımlara sutut sürmek ve fidanı su bazlı boyayla boyamak da aklımda yazmayı unutmuşum Kamil bey. inşallah dikerken unutmam :p

hasan_ka
14-12-2011, 17:30
Bu arada boyayı sürerken baştan aşağıya gördüğüm her yeri boyamalı mıyım arkadaşlar? Sutut sürdüğüm yerler dahil toprak dışında kalan her yere sürülecek sanırım. Bir de fidanları dikerken toprağın çok fazla sıkıştırılıp köklerin hava almaması sağlanıyor diye biliyorum. Geçen günlerde biryerde okumuştum toprağı çok sıkıştırmanın ağacın köklerine zarar verebileceğini, bu yüzden sıkıştırmanın el ile ve can suyuyla yapılması gerektiği yazıyordu. Sizce hangisi doğru ?

hasan_ka
14-12-2011, 17:40
Son olarak aklıma leonardit ve clinoptilolit konusu geldi sevgili arkadaşlar. Fidanları dikerken kullanacak olursam leonarditin fidanları yakma gibi bir riski var mı acaba? Miktar olarak belirli bir ölçü var mıdır yoksa o da toprak analizine göre mi ilave edilecek? Biraz fazla soru sordum cahilliğime verin arkadaşlar :))

tarimbilisim
14-12-2011, 20:07
25 kg paketlermi 6 tl ?yani dekara 30 tl maliyeti oluyor?organik madde orani nedir?yasar akca hoca chandleri oneriyor tokat ve bircok ilde .siz hangi ildesiniz?rakım nedir?

tarimbilisim
14-12-2011, 20:09
en yuksek iç verimi chandlerda bunuda ihmal etmeyin ve gec acan bir çeşit

ncp1963
14-12-2011, 20:44
25 kg paketlermi 6 tl ?yani dekara 30 tl maliyeti oluyor?organik madde orani nedir?yasar akca hoca chandleri oneriyor tokat ve bircok ilde .siz hangi ildesiniz?rakım nedir?

artık heryerde önermiyor diye biliyorum.. evet 25 kg paket 6 tl.. toplam organik madde % 25 humik fulvik asit % 40

ncp1963
14-12-2011, 20:45

fernor chandlerden yaklaşık 15 gün sonra açıyor....

tabloda verime başlama yılı yazan yer dekar da yıllık verim ton olarak olacak

ncp1963
15-12-2011, 08:14

sayın tarımbilisim
bakın bu sitede verim hakkında açıklamalar var ekteki listeyi bu siteden oluşturdum tercüme hatam inşallah yoktur :)

Varietes Noix (http://www.l-q-p.com/pepiniere/gb/variete_noix.htm)

verim çok yüksek diyen olabilir onlar çit dikimle dekara 40 ağaç dikiyor.. (7X3,5)

kamil keskin
15-12-2011, 08:39
Bu arada boyayı sürerken baştan aşağıya gördüğüm her yeri boyamalı mıyım arkadaşlar? Sutut sürdüğüm yerler dahil toprak dışında kalan her yere sürülecek sanırım. Bir de fidanları dikerken toprağın çok fazla sıkıştırılıp köklerin hava almaması sağlanıyor diye biliyorum. Geçen günlerde biryerde okumuştum toprağı çok sıkıştırmanın ağacın köklerine zarar verebileceğini, bu yüzden sıkıştırmanın el ile ve can suyuyla yapılması gerektiği yazıyordu. Sizce hangisi doğru ?

Aynen verdiğin bilgiler doğru.Fidanın toprak üstünde kalan kısımları boyanıyor.Ben toprağın sıkıştırmasını ayağımla yaptım.Bizde yıllardır böyle yapılıyor.Bir zararını görmedik.Ama mantık kurarsan da;ayakla sıkıştırmanın,kılcal köklere zarar verme ihtimali yüksek görünüyor.

kamil keskin
15-12-2011, 08:52
forumdaki herkese merhaba, bu yıl ceviz bahçesi kurmak istiyorum ve desteklemeden de yararlanmak istiyorum. kurmak istediğim bahçe balıkesir sındırgı da yaklaşık 750m rakımda bulunuyor.yöredeki büyük kuşlarında meyveye zarar vermemesi için kalın kabuklu ceviz dikmek istiyorum. yerli ceviz mi yoksa yabancı ceviz mi ? inceledikçe kafam karışıyor. düşüncem yerli cevizden yana hatta çeşit olarak ta kaman1 kaman5 şebin ve sütyemez olarak belirlemiştim ama şu an kafam iyice karıştı... sizlerden tücrübelerinizi paylaşmazınızı rica ediyorum. hoşçakalın.

Syn Köylü10;
Ben de sındırgılıyım.Senin şartlarının aynısını ben de yaşıyorum.Kuş zararlısı her yerde var.Ürününe zarar verse verse % 10 gibi bir zarar verir bence.Kendi tarlalarımda ki yalova-3 ince kabuklu 10-15 ceviz ağacından biliyorum.Şimdi herkez ince kabuklu ceviz dikimi yapıyor.Bundan 10 sene sonra,piyasada bol miktar da verimli ceviz olacağını düşünürsek,kalın kabuklu cevizi nasıl satabileceğini düşündün mü?

köylü10
15-12-2011, 13:28
Syn Köylü10;
Ben de sındırgılıyım.Senin şartlarının aynısını ben de yaşıyorum.Kuş zararlısı her yerde var.Ürününe zarar verse verse % 10 gibi bir zarar verir bence.Kendi tarlalarımda ki yalova-3 ince kabuklu 10-15 ceviz ağacından biliyorum.Şimdi herkez ince kabuklu ceviz dikimi yapıyor.Bundan 10 sene sonra,piyasada bol miktar da verimli ceviz olacağını düşünürsek,kalın kabuklu cevizi nasıl satabileceğini düşündün mü?

sn kamil keskin, benim kuracağım bölgede kuş zararlısının çok olacağını düşünmekteyim .tabiri caizse iki arada bir derede misali...birde fidanları nereden temin ettiğinizi ve fiyatı konusunu özelden gönderirseniz çok memnun olurum.

tarimbilisim
16-12-2011, 09:40
leonardit ve kükürt firmalarının telefonu nu alabilirmiyim?

tarimbilisim
16-12-2011, 14:02
Walnut Harvest at Bella Viva, shaking walnuts, picking walnuts, hulling walnuts, harvesting walnuts - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=31CZw4NIE6g&feature=player_embedded#)! iste benim tarla :)

Lilium
16-12-2011, 17:24
! iste benim tarla :)

Bu tarla nerede açaba görmek isterim.

ofess
17-12-2011, 13:59
Merhaba arkadaşlar ben bu formu günlük okuyorum. bana cevizler hakkında birçok bilgi verdi ve vermeyede devam ediyor. bilgi ve tercubelerini aktaran arkadaşlarımdan Allah binlerce kere razı olsun.
uzun araştırmalarım sonucunda bademmi cevizmi derken cevize karar verdim ve 11800m2 alana ceviz fidanlarını ektim. şu an tam 1 yaşındalar. hafta içi çalıştıgım için hafta sonları bahçe bakımı ve sulamasıyla ugraşıyorum. yoruluyorum ama onlarla ugraşmaktanda büyük zevk alıyorum. ilk zamanlar tankerle sulama yaptım. bu benim tam 1 günümü alıyordu ve otla mucadele edemiyordum, daha sonra kuyu kazdırdım ve damla sulamaya geçtim. damla sulamada fidanların gelişimi birden farketti ve banada otla mucadele yapma zamanı kaldı.

Allah herkesin yardımcısı olsun

tarimbilisim
17-12-2011, 15:57
fotolara baktım bahce guzel mutlaka aralar yonca ekin ot derdiniz olmaz topragıda besler.10 dekara 2cuval yani 50 kg toplam yonca yeter.fidanları destek sopalarına yanlıs baglamıssnz.kesinlikle arada birkaris mesafe olmalı ve ip 8 seklinde baglanmalı.bu sekilde ruzgar vs durumlarda fidana zarar verir.cesitleriniz nelerdir hangi il rakım?

Hatice Tarhan
18-12-2011, 02:05
Sayın Ofess emeklerinizin ve yorgunluğunuzun karşılığını fazlasıyla almanızı dilerim,tam olarak nerde bu tarla bana hiç yabancı gelmedi buralar.

ofess
19-12-2011, 11:13
merhaba tarım bilişim cevizleri konya, yenibahçe köyüne diktim, rakım 1030, cevizlerin cinsi ise atılım toros1

buraktufan95
21-12-2011, 11:50
Herkeze merhaba,
Gectigimiz haftasonu itibari ile 1000 adet Chandler fidanimizi diktim. Toprak analizi sonuclarina gore donume 400kg tarim kireci attim. Arkasindan cukurlara yanmis gubre ile 150 gr 15x15x15 kompozit koydum. Gubre ve ilacin iyice karismasi icin cukurlari ozellikle elle kapattirdim. Ama bu is sandigimdan uzun surdu ve yagmura yakalandim. 150-200 arasi bir fidani dikemedim. Artik yagmursuz bir ara yakalayip dikecegim.
Aramizda 3-4 yasinda chandler bahcesi olan var mi? Uygun bir donemde yerinde ziyaret edip tecrubelerinizi dinlemek isterim.

labtek
21-12-2011, 14:05
Mr duran a katılıyorum arkadaslar lilium yaptıgı terbıyesızlıgı anlamıstır umarız.herkes sakın düsünsün.yazsın.bundan gayrı sayfa ıcerıgı dısına cıkmamaya bakalım lutfen.herkes mesajını almıstır umarız.

Safranlı
21-12-2011, 15:48
Herkeze merhaba,
Gectigimiz haftasonu itibari ile 1000 adet Chandler fidanimizi diktim. Toprak analizi sonuclarina gore donume 400kg tarim kireci attim. Arkasindan cukurlara yanmis gubre ile 150 gr 15x15x15 kompozit koydum. Gubre ve ilacin iyice karismasi icin cukurlari ozellikle elle kapattirdim. Ama bu is sandigimdan uzun surdu ve yagmura yakalandim. 150-200 arasi bir fidani dikemedim. Artik yagmursuz bir ara yakalayip dikecegim.
Aramizda 3-4 yasinda chandler bahcesi olan var mi? Uygun bir donemde yerinde ziyaret edip tecrubelerinizi dinlemek isterim.

1000 ad rakamı çok guzel
oldukca buyuk yermiş
yerınız nerde acaba
böyle güzel bır bahçe kurmanıza sevındım
fotoları beklerız
bu arada
temel konulardan em,kompost ve dıyer başlıkları okumanızı tevsıye ederım

yasarugur
21-12-2011, 15:59
Sn buraktufan, hepsi de Chandler'mi , arada tozlayıcısı varmı acaba,merak ettim de,inşallah güzel güzel büyürler,erkenden meyveye yatarlar.Hayırlı olsun şimdiden.

seyyah53
21-12-2011, 16:30
Degerli buraktufan95...

Sizinde anladiginiz uzere oyle yaptim deyip kacmak yok...:)

Uyeler resim ister,aciklama ister,nerden aldiniz,memnun kaldiniz mi?

Siz bize deneyimlerini aktarin, bilenlerde size lutfen....saygilarimla

yasarugur
21-12-2011, 17:35
Evet tabii öyle yaptım deyipkaçmak yok, ilerde cevizlerinden de (yemek için )satın almak isteyeceğiz inşallah :-)

tarimbilisim
21-12-2011, 18:01
chandler e tozlayıcı hangi cesit var?tek cesitmi diktiniz.tarım kireci uyguladıgınıza göre ph düşük olmalı analiz sonucunu özellikle ph değerini yazarmısnız.ilkbaharda muhakkak sıvı yaprak gübresi kullanın.şu dönemde ise %20 teknik bordo bulamacı uygulayın.baharın gözler şişince uyanmadan yine kullanın.

Mesut Karakaş
21-12-2011, 18:04
şebin cevizi en lezzetli ceviz olmasına rağmen iç kurdu güneş yanıklığı ve antraknoza son derece hassas. Ben de var 5 dönüm kadar.Hakkaten çok zahmet istiyo.Sulama ve çapalamanın dışında bordo bulamacı ve antraknoz için en az 6 kez ilaçlama gerekiyo.İnsektisiti ayrı atarsanız 2 seferde o. Toplam 8 oldu. Ama benim için sorarsanız... İç cevizdeki lezzet bu zahmetlere değiyo. Mevlam zorlukla güzelliği de vermesini biliyo...

Mesut Karakaş
21-12-2011, 18:06
ceviz de gübre kullanmak şart. Bence koyun keçi gübresi tek ve yegane gübre.

cozan1996
21-12-2011, 21:07
Herkeze merhaba,

Sayın burak hayırlı olsun, bahçeniz kaç dönüm ? dikim aralıkları nasıl ve ayrıca gübre ile kompozit konusunda danışma veya tavsiye aldınız mı?

Safranlı
22-12-2011, 08:38
her zaman cevızde kullanılan bordo bulamaca artık alternatıfler var gıbı
son dönemde oldukca reklam yapılıyor
buyuk bahçelerı olan arkadaşalr
bordo bulamacı alternatıfı olacak malz. kullandılarmı acaba..???

ncp1963
22-12-2011, 09:26
selamlar bir çok yere baktım ama şöyle bir çalışma bulamadım sanırım böyle bir çalışmayı oluşturmak için bilgi toplamaya ihtiyacımız var.. sizlerden ricam herkes bölgesini, ağaç cinsini belirterek yapraklanma tarihlerini yazar ise hep birlikte bunları bir araya toparlayıp bölgelere göre yapraklanma ve hasat zamanları ile ilgili güzel bir çalışma ortaya koymuş oluruz..

ncp1963
22-12-2011, 09:34
Varietes Noix (http://www.l-q-p.com/pepiniere/gb/variete_noix.htm)

verim çok yüksek diyen olabilir onlar çit dikimle dekara 40 ağaç dikiyor.. (7X3,5)

selamlar bir çok yere baktım ama ülkemiz için şöyle bir çalışma bulamadım sanırım böyle bir çalışmayı oluşturmak için bilgi toplamaya ihtiyacımız var.. sizlerden ricam herkes bölgesini, ağaç cinsini belirterek yapraklanma ve hasat tarihlerini yazar ise hep birlikte bunları bir araya toparlayıp bölgelere göre yapraklanma ve hasat zamanları ile ilgili güzel bir çalışma ortaya koymuş oluruz.. ve hatta yapılan ilaçlı mücadelelerin sebepleri ile birlikte olursa antrakoza dayanıklılık falan gibi bilgilerde oluşur lütfen ihmal etmeyelim herkesin elinde bir kılavuz olmuş olur..

buraktufan95
22-12-2011, 14:05
Merhaba,
Hepinize iyi dilekleriniz icin tesekkur ediyorum.
Hizlica sorulariniza cevap vermeye calisayim.
Aslinda ben badem fikri ile yola cikmistim. Amacimda gokceada da badem yapmakti. Fakat sartlar beni Edirneye ve sonrasinda da iklim sartlarindan dolayi Ceviz'e yonlendirdi. Bahce Edirne / Lalapasa civarindaki Omeroba koyunde. Toplam kullanim alani 60 donum civarinda. Simdilik 50 donumluk yere ceviz ektim. Kalan 10 donumluk yerede baharda uygun baska bir meyve dikmeyi planliyorum. Uzun vadede ceviz disinda yapabilecegim bir bahcem daha olsun istiyorum.
Daha once buradaki arkadaslarinda degerli bilgilerine basvurdum ve bu isi olabildigince bilimsel destek alarak yapmaya calisiyorum. Ama gordugum kadari ile teorik bilgi hersey degil. Her bolgenin sartlari farkli ve ona uyum saglamaya calismak gerekiyor.
Toprak analizi yaptirdim ve bana kirec atmam onerildi. Cikan Ph seviyem 5 civarinda. Ayni zamanda kompozit ve gubre kullanimini da ayni raporda onerdiler. Yani bunlarin hepsini rapor dogrultusunda yaptim. Gubre olarak da yanmis keci gubresi kullandim. Buradaki koylude bol miktarda mevcut.
Dedigim gibi agaclarim Chandler cinsi. Dolleyici olarak toplamda %10 oraninda Franquette ve Fernette diktim.
Agaclarimi fidancimin onerisi dogrultusunda 8X4 diktirdim. Donumde yaklasik olarak 30 fidanim var. Bu konuda cok cesitli yazilar okudum. Dogru budama ile Chandler in 8X4 de olabilecegi kanaatine vardim.
Fidanlarimi Bandirma dan Ezer Fidanciliktan aldim. Sizlere bahcemin resmini atmak isterdim ama su anda tam olarak bitiremedim ve elimde duzgun resimler yok. Yagmura yakalandigim icin 200 kadar cukurum acik kaldi. Onlari da dikmek icin topragin kurumasini bekliyorum. Sonrasinda duzenlemesini de yapip guzel resimler cekecegim.
Ben bu ise daha yeni basladim ve muhtemelen bazi seyleri yasayip, hata yapip ogrenecegim. Ama bahcecilik ici ham maddi hemde manevi olarak beni cok cezbediyor.
Hepinize sevgiler, ilginiz icin tesekkurler...

seyyah53
22-12-2011, 16:04
Sn.buraktufan95...

Bahceniz hayirli ugurlu olsun..bol kaliteli urunler dilerim...

Bahceniz ve fidan sayiniz epey buyuk budamayi hangi sekilde yapmayi ya da yaptirmayi dusunuyorsunuz?

ncp1963
22-12-2011, 16:15
sn buraktufan95 hayırlı olsun.. inşallah fidanlarınız kayıpsız tutar..

hasan_ka
22-12-2011, 16:19
Selam arkadaşlar iyi günler. Bugün toprak analizi sonucunu fidancıya göstermek için yanlarına gittim. Fikir alışverişi yaparken 2 3 hafta önce konuştuğumuzda 80 cm olacağını söyledikleri fidanların 25 cm olacağını duyunca moralim bozuldu fidanları görmek için kalktım fidanlığa gittim. Fidanların aşı üstü kısımların pişmediğini, serçe parmağının yarı kalınlığında olduğunu görünce kafam allak bullak oldu :( Fidancı fidanın küçük olmasının bir sakıncası olmadığını söylüyor. İl tarımdaki görevliler ise standart bir fidanın 80 cmden kısa olmaması gerektiğini söyledi. Fidanlıktaki işçilere fidanların neden bu kadar küçük olduğunu sordum, güzün tutmayan fidanların mart nisan ayında tekrar aşılandığını, o yüzden küçük olduğunu söylediler.
Açıkçası ne yapayım bilemedim arkadaşlar Tüplü fidan dikmek istemediğim için bu sene toprak hazırlığını güzel yapıp seneye mi diksem yoksa küçük demeyip bu fidanları mı diksem? Ya da bu sene tohumdan ekip seneye aşılatsam mı? Görüşleriniz benim için çok önemli arkadaşlar en doğru yol sizce hangisi, siz olsanız ne yapardınız ?

ncp1963
22-12-2011, 16:22
Sn.buraktufan95...

bahçeniz hayırlı olsun.. umarım tüm fidanlarınız kayıpsız tutar.. hazırlık sırasında yaptığınız işlemleri ve kullandığınız ürünleri yazabilirseniz bizlerde fikir edinmiş oluruz..

http://www.agaclar.net/forum/groups/kapama-ceviz-bahcesi-sahipleri.htm

seyyah53
22-12-2011, 17:03
Selam arkadaşlar iyi günler. Bugün toprak analizi sonucunu fidancıya göstermek için yanlarına gittim. Fikir alışverişi yaparken 2 3 hafta önce konuştuğumuzda 80 cm olacağını söyledikleri fidanların 25 cm olacağını duyunca moralim bozuldu fidanları görmek için kalktım fidanlığa gittim. Fidanların aşı üstü kısımların pişmediğini, serçe parmağının yarı kalınlığında olduğunu görünce kafam allak bullak oldu :( Fidancı fidanın küçük olmasının bir sakıncası olmadığını söylüyor. İl tarımdaki görevliler ise standart bir fidanın 80 cmden kısa olmaması gerektiğini söyledi. Fidanlıktaki işçilere fidanların neden bu kadar küçük olduğunu sordum, güzün tutmayan fidanların mart nisan ayında tekrar aşılandığını, o yüzden küçük olduğunu söylediler.
Açıkçası ne yapayım bilemedim arkadaşlar Tüplü fidan dikmek istemediğim için bu sene toprak hazırlığını güzel yapıp seneye mi diksem yoksa küçük demeyip bu fidanları mı diksem? **** bu sene tohumdan ekip seneye aşılatsam mı? Görüşleriniz benim için çok önemli arkadaşlar en doğru yol sizce hangisi, siz olsanız ne yapardınız ?

En basta size yalan soyledigini dusunuyorsaniz ki yazdiklariniza bakilirsa soylemis...

Vazgecin...

fidan secimi ve dikim kismi en onemli kisim...

Yalanin buyugu kucugu yok yalan yalandir ve bir kere soylendimi gerisi gelir...

Bakin internette adrese teslim yapan buyuk oranlari kendi arabasi ile getiren bir suru firma var...onlardan yararlanin...

Bir yil gec olsun fakat cok temiz olsun...

Zaten cevizde en az on yil beklemeyecekmiyiz olsun onbir...

hasan_ka
22-12-2011, 17:15
En basta size yalan soyledigini dusunuyorsaniz ki yazdiklariniza bakilirsa soylemis...

Vazgecin...

fidan secimi ve dikim kismi en onemli kisim...

Yalanin buyugu kucugu yok yalan yalandir ve bir kere soylendimi gerisi gelir...

Bakin internette adrese teslim yapan buyuk oranlari kendi arabasi ile getiren bir suru firma var...onlardan yararlanin...

Bir yil gec olsun fakat cok temiz olsun...

Zaten cevizde en az on yil beklemeyecekmiyiz olsun onbir...

Fidancının söylemine göre ben geç kaldığım için fidanlar böyle kalmış yalan deği ama ortada bir mağduriyet var bence. 15 gün önce gitsem fidanlar 1 metre boyunda imiş büyükler satıldığı için küçükler kalmış. Hocam valla ben de seneye dikme taraftarıyım ama tam karar veremedim. İl tarım müdürlüğündeki arkadaş da sizin söylediğiniz şeyleri söyledi fidanını neden ayırmamışlar dedi. Yavaş gelişen bir fidanı şimdi diksen sana ilerde faydasından çok zararı olur dedi. Moralim bozuldu sağlıklı da düşünemiyorum :(

hasan_ka
22-12-2011, 17:21
1 yıl geç olsun güç olmasın diye düşünüyorum şimdilik. Bir yandan da tohumları ekeyim seneye aşılatırım diyorum. Sonra vazgeçip aşılar tutmazsa diyerekten seneye sonbaharda dikeyim diyorum kafa iyice dumanlandı :) fidancıdan fidanları alıp diksem içime sinmeyecek zira fidanlar aşı yerlerini bile kapatmamış pişkinleşmemiş. Dondan etkilenme ihtimali yüksek olur diye düşünüyorum. Ziraatten anlamayınca da işin içinden çıkamıyorum siz sevgili arkadaşlara soruyorum :)) Birlikte doğru yolu bulacağız inşallah.

tarimbilisim
22-12-2011, 19:29
bordor bulamacı yapraklar döküldükten sonra ve yaprak gözleri kabardgında 2 dönem halinde dikilir. alacagınız ilaç %20teknik bordo bulamcı olmalı etken madde budur.ama en saglıklısı göztasşı ve kireci alrak sizin hazsırladıgınız bordor bulamacıdır.göztaşı kirece dökülecek tersi olursa ilac işe yaramaz.miktar ve oranları interntte yazılıdır.

bende ciftcilerimden yaslı bir amca geldi 80 yaşında var bu yabancı cestileri duymus .ona 14 adet fidan sipraiş ettim duzceden bir firmaya.chandler fernor franquette ve fernettte istedim.fernette yokmus Fernoru FRANQUETTE de tozlar dedi amalitariturde sadece ferntte yazıyor.bu konuda tecrube eden varmı?

tarimbilisim
22-12-2011, 19:31
her ilin yıllık soguklanma sureleri+ her cesidin soguklanma ihtiyacı bu konuda dokuman oluırsa ureticiler icin buyuk kolaylık olacaktır.meteroloji gen mud aramayı dusunuyorum varmı bu yonce raporları ogrenmek lazım.

kamil keskin
22-12-2011, 19:41
Syn Buraktufan95;
On dönümlük bir bahçenin bize verdiği meşgaleyi görünce,sizin 50 dönümlük bahçeyi düşünemiyorum.Cesaretinize gıpta ile bakıyor,tebrik ediyorum.

buraktufan95
22-12-2011, 20:33
Merhaba,
Size adim adim neler yaptigimi anlatayim. Ama belirtmek isterimki bahce yapmak bildigim birsey degildi. Cokca okuyup sordum. Ziraat muhendislerinden ve fidancilardan bilgi almaya calistim.
Bence ilk ve en onemli adim toprak analizi. Ben biraz gec yaptirdim ama mumkunse aslinda arazi almadan analiz yaptirmak gerekiyor. Ben cok fazla bilgim olmadigi icin kendim yorum yapamadim ama hem analiz sonucunu gosterdigim ciftci tanidiklarim hemde topragi yerinde goren insanlar bahce icin iyi bir topragim oldugu yorumunu yaptilar.

Kirec icin Kirklarelinde Guven Kirec isimli bir firma ile calistim. Yanlis hatirlamiyorsam tonu 185 tl ye aldim.

Rapor sonucunda bana bir de potasyum nitrat onermislerdi. Donumde 30 kg. Onu da toros gubreden temin ettim. Oda yanlis hatirlamiyorsam 3 tl kg gibi bir fiyati vardi.

Kirec ve potasyum nitrati beraberce butun tarlaya serptim. Arkasindan derin surum yaptirdim.

Daha sonra fidqn cukurlarini actirdim. Cukur acilirken kepcenin ilk aldigi ust topraga yanmis keci gubresi ile yine toros gubreden aldigim 15X15X15 kompozit karistirdim. bu topragi tekrar cukurun dibine yerlestirdim. yuzeyden aldigim yeni topraklada cukurun kalanini kapattirdim.

fidan boyutlari ile ilgili soru isareti bende de olustu. benim de diktigim fidanlar 25-50 cm arasinda. fidancim bunlarin bu bahar ayinda asilanmis fidanlar oldugunu bir sene icerisinde ( gelecek sonbahara kadar ) oldukca buyuyeceklerini soyledi. Bu noktada artik bazi insanlara guvenmeniz gerekiyor. insan herseyi bilemiyor, bilenlerinde bizi kandirmayacaklarini umuyorum...tanidigim bazi arkadaslara danistim, ekilen fidwn boyunun cok onemli olmadiklarini, eger fidanlar tutar ve yerini severse ( bizim oralarda oyle soylerler ) kisa surede buyuyecegini soyluyorlar...

simdi bana sorarsaniz dikim asaamasinda dikkat edilecek en onemli sey yagmur. malum sonbahar/kis gecisinde dikim yapiyorsunuz ve yagmura yakalanmak mumkun. suyla dolu cukurlara dikim yapilmamasi gerekiyor. koklerin mantarlanmasina sebep olabilirmis. bunu engellemek icin ben fidan koklerini mantar ilacina batirdim ama yinede nispeten topragin kurumasini beklemek daha dogru. benim 200 kadar daha fidanim var ve onlari ekmek icin yagmurun gecmesini bekliyorum. bir onemli konuda fidan cukurlarini iyice doldurmak. yoksa fidanin cevresinde su havuzu olusabilir ve buda istenen bir durum degil. ozellikle soguk yerlerde bu su donarak fidana zarar verebilir.

budama ile ilgili su anda bir planim yok. o konuda fidancimdan destek alacagim. benim koyumde daha once ceviz bahcesine bakmis iki kisi var. su ana kadar gozlemledigim kadari ile oldukca bilgililer. onlarla beraber bu isin altindan kalkabilirim diye umuyorum...

ncp1963
23-12-2011, 07:26
Açıkçası ne yapayım bilemedim arkadaşlar Tüplü fidan dikmek istemediğim için bu sene toprak hazırlığını güzel yapıp seneye mi diksem yoksa küçük demeyip bu fidanları mı diksem? Ya da bu sene tohumdan ekip seneye aşılatsam mı? Görüşleriniz benim için çok önemli arkadaşlar en doğru yol sizce hangisi, siz olsanız ne yapardınız ?

selamlar pişmemiş fidanları ve genç sürgünlü fidanları kış günü bahçeye dikerseniz ve bölgeniz çok soğukları görüyorsa kesinlikle ölecekler ve alttan anaçtan tekrar sürgün verecek bir kısmıda aşıdan sürecek ama inanın bahçeniz sizinde hoşunuza gitmeyecek pişman olacaksınız.. onun için bence tüplü dikin neden tüplü dikmek istemiyorsunuz?? yok ben tüplü dikmem diyorsanızda bekleyin gelecek sonbaharda dikim yapın pişmemiş sürgünle kışa girmeyin donar ölür.. çöğürdende dikilir aşılayacak adam ve aşı kalemi bulma şansınız var ise çöğürde olur neden olmasın ama her ocağa minumum üç tane dikin hepsinide aşılatın sonra içlerinden zayıf olanları ve tutmayanları sökersiniz kalanla yola devam edersiniz.

tarimbilisim
24-12-2011, 16:39
Isıtma ve Soğutma Gün Dereceleri - Meteoroloji Genel Müdürlüğü (http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendirme/gun-derece.aspx?g=yillik&m=74-00&y=2011&a=11)
15 derece altındaki yıllık ve aylık gun verileri var.soğuklanma sureleri onemlidir bitki bu sreyi tamamlamazsa urun içi dolmaz.soguklanma suresi 7.2 derece altında gecen sureinin saat oalrak karsılıgıdr ortalama chandler cevizi içöin 900 saat gereklidir enaz

kenan kırca
24-12-2011, 17:12
artık heryerde önermiyor diye biliyorum.. evet 25 kg paket 6 tl.. toplam organik madde % 25 humik fulvik asit % 40

bahçeniz hayırlı olsun ben 3 yaşında 5 da yarı bodur deveci armut bahçem
var organig madde oranı biraz düşük leonardit kullanmak istiyorum aldığınız fiat bana ucuz geldi adres verebilirmisiniz .
saygılarımla

ncp1963
24-12-2011, 17:38
bahçeniz hayırlı olsun ben 3 yaşında 5 da yarı bodur deveci armut bahçem
var organig madde oranı biraz düşük leonardit kullanmak istiyorum aldığınız fiat bana ucuz geldi adres verebilirmisiniz .
saygılarımla

tesekkürler firma bilgilerini özelinizden gönderdim...

kamil keskin
26-12-2011, 10:31
Hafta sonu kapama bahçeme gittim.Fidanların boyamalarını bitirdim.Yağmur suyunu yiyince fidan çukurları biraz daha çökmüş.çukurları iyice toprakla doldurdum.Aşı yerlerinin yine dışarda kalmasına özen gösterdim.tarlanın biraz eğimli,ve alt başı 10-15 metre yüksekliğinde uçurum var.2 fidanım bu uçurumun tam kenarında idi. yağmurun aşırı yağması ile,toprakla beraber uçuruma aşağı fidanlar göç etmişler :) Fidanları bulup tekrar diktim.İnşallah kurtarırız.
Bir de köstebek belası çıktı.Tarlanın üç yerini şapka şeklinde kabartmış.Bir tanesi ceviz fidanın dibinde.
Arkadaşlar;köstebek cevize zarar verir mi,verirse nasıl bir önlem almalıyız?
Herkeze bol kazançlı günler...

ncp1963
26-12-2011, 12:06
[QUOTE=
Bir de köstebek belası çıktı.Tarlanın üç yerini şapka şeklinde kabartmış.Bir tanesi ceviz fidanın dibinde.
Arkadaşlar;köstebek cevize zarar verir mi,verirse nasıl bir önlem almalıyız?
Herkeze bol kazançlı günler...[/QUOTE]

köstebek için benim duyduğum iki yol var biri deliklerine mazot damlatmak mazot kokusunu hiç sevmediklerinden birdaha asla oradan çıkmıyorlarmış. ama biraz bahçe için zararlı bir işlem..
diğeride bildiğimiz küçük tüpü kafasıa bir hortum takarak bahçede köstebek deliklerine gaz vermek sonrasında yakmak :)) aman dikkat et delik tam altından geçiyor olabilir...

hasan_ka
26-12-2011, 17:14
selamlar pişmemiş fidanları ve genç sürgünlü fidanları kış günü bahçeye dikerseniz ve bölgeniz çok soğukları görüyorsa kesinlikle ölecekler ve alttan anaçtan tekrar sürgün verecek bir kısmıda aşıdan sürecek ama inanın bahçeniz sizinde hoşunuza gitmeyecek pişman olacaksınız.. onun için bence tüplü dikin neden tüplü dikmek istemiyorsunuz?? yok ben tüplü dikmem diyorsanızda bekleyin gelecek sonbaharda dikim yapın pişmemiş sürgünle kışa girmeyin donar ölür.. çöğürdende dikilir aşılayacak adam ve aşı kalemi bulma şansınız var ise çöğürde olur neden olmasın ama her ocağa minumum üç tane dikin hepsinide aşılatın sonra içlerinden zayıf olanları ve tutmayanları sökersiniz kalanla yola devam edersiniz.

Sayın ncp1963 cevabınız için teşekkürler . Bu sene dikmekten vazgeçtim fidanların kuruma ihtimalini göze alamadım seneye sonbaharda dikimi gerçekleştiririm inşallah. Önümüzdeki günlerde denemek için tohumdan ekip gelişimlerini görmek istiyorum güzel gelişirlerse aşılatırım nasip artık. Tüplü fidanı kökleri sıkıştığı için çoğu kişi tavsiye etmiyor o yüzden açık köklü dikmeyi düşünüyorum. Bu sene nasip olmadı seneye hayırlısıyla dikebilirim inşallah :))

hasan_ka
26-12-2011, 17:18
tesekkürler firma bilgilerini özelinizden gönderdim...

Bahsettiğiniz değerlerle aynı değere sahip, markasını hatırlayamadığım turuncu ambalajlı bir leonardit için 15 TL fiyat istediler Denizli'de. Sizin aldığınız fiyat gerçekten uygunmuş firma bilgilerini bana da gönderebilir misiniz acaba? Şimdiden teşekkürler iyi günler.

ncp1963
27-12-2011, 17:56
Bende olan çeşitlerin ortalama verimleri.yalnız önce şunu belirteyim verim hava ve hastalıklara göre değişe biliyor.Ağaçlarım 9'cu yılında.250 ağaç üzerinden ağaç başına hesaplarsak 2011 8 kilo 2010 5kilo 2009 6 kilo 2008 4 kilo 2007 2 kilo ondan önceki yıllar pek kayda değer değildi.2010 yılında havaların çok sıcak gitmesinden dolayı cevizlerde yanma oldu.Arkadaşlar Yerli cevizlerde pek ekonomik randıman yok.bizde yavaş yavaş aşıyla çeşit değişimine , chandler ve tozlayıcısı olan frentee dönmeyi düşünüyoruz.Bu sene mart ayında 20 ağacımıza aşı yapacağız.

bu yazı mitat10 tarafından yazılmıştır

sayın mitat10 çeşitler arası fark ne kadar
alttaki tabloya 10 üzerinden puan vererek sizdeki çeşitler hakkında bilgi yazabilirmisiniz??

Avanos
27-12-2011, 19:20
Bende olan çeşitlerin ortalama verimleri.yalnız önce şunu belirteyim verim hava ve hastalıklara göre değişe biliyor.Ağaçlarım 9'cu yılında.250 ağaç üzerinden ağaç başına hesaplarsak 2011 8 kilo 2010 5kilo 2009 6 kilo 2008 4 kilo 2007 2 kilo ondan önceki yıllar pek kayda değer değildi.2010 yılında havaların çok sıcak gitmesinden dolayı cevizlerde yanma oldu.Arkadaşlar Yerli cevizlerde pek ekonomik randıman yok.bizde yavaş yavaş aşıyla çeşit değişimine , chandler ve tozlayıcısı olan frentee dönmeyi düşünüyoruz.Bu sene mart ayında 20 ağacımıza aşı yapacağız.

bu yazı mitat10 tarafından yazılmıştır

sayın mitat10 çeşitler arası fark ne kadar

Bu bilgiler için içtenlikle teşekkür ederim.
Bu bilgiler altın değrinde bazı sitelerde öyle verimlerden bahsediliyorki.Bahçe yapmak isteyenler parayı saymak için kamyon almaları gerekiyor. Okadar çok para kazandırıyorlar.

Diğer Yabancı çeşitlerdede bahçe sahipelerinden bilgi bekliyorum internette bilgileri değil kendi bahçelerininden.
Hatta o bahçeleri görmeye gitmektende de çakinmem. Arkadaşlar lütfen kesin emin olduğunuz bilgileri yazın insanımızın emekleri boşa gitmesin.

mitat10
27-12-2011, 20:59
Evet arkadaşım sana katılıyorum.Benimde şimdiye kadar okuduğum, araştırdığım kadarıyla yanlış yönlerdirmeler var.şimdi bu yabancı çeşitler meşhur oldu.Tamam yüksek verim alınabiliyor ama kimse işin tekniğinden bahsetmiyor.herkes fidan satmanın derdinde.bu yabancı çeşitlerde en önemli şey budama.Bunların budama tekniğini bilmezsen ki yerli çeşitler gibi değil bir asma budar gibi derin en az %40 geri kesim yapacaksın.Arkadaşlar internet te çok bilgi kirliliği var.En doğru gözlem ve karar üreteci bahçe sahibleri üşenmiyeceksin gidip görüp inceleyip araştıraçaksın.Yoksa emeklerinize paranıza yazık.Bir ağaç kolay yetişmiyor.Sonra kesmesi üzücü oluyor.yalnız bu site hoşuma gidiyor.yararlı bilgiler var.

mitat10
27-12-2011, 21:06
Biz şimdi ,aşı kalemi bulabilirsem mart ayında denemek için 20 adet hiç bir ekonomik değeri olmayan kaplan cinsi ağaçlarımızı kesip yabancı çeşitlerle aşılayacağız.Becere bilirsem ağaçların kesiminden aşılamasına kadar olan süreci fotoğraflayıp sizinle paylaşacağım.

ncp1963
27-12-2011, 21:10
Biz şimdi ,aşı kalemi bulabilirsem mart ayında denemek için 20 adet hiç bir ekonomik değeri olmayan kaplan cinsi ağaçlarımızı kesip yabancı çeşitlerle aşılayacağız.Becere bilirsem ağaçların kesiminden aşılamasına kadar olan süreci fotoğraflayıp sizinle paylaşacağım.

bizler için çok sevindirici olur içimizden birinin uygulamalı olarak yapacağı işler... sabırsızlıkla çalışmalarınız hakkında iyi haberler bekliyoruz..

serkanhoca
27-12-2011, 21:18

İnternetten edindiğim bilgiye dayanarak, en büyük cevizin kaplan86 olduğunu öğrenmiş ve bir kaç tane bahçeye dikmeye karar vermiştim. Yorumunuz üzere kafam karıştı. Önermiyorsanız ben de boşuna almıyayım, diğer çeşitlere yöneleyim.

seyyah53
27-12-2011, 21:23
Gecen Sn.Pria nin zeytin sayfasinda cok guzel,gercekci ve samimi bir yazisini okudum zeytincilik hakkinda

Epey bir zamandir ceviz konusunu arastiriyorum, forum yetmemeye basladi en sonun da bir hocanin kitabini aldim onu okuyorum...

Merak ettigim burada uyelerden biri varmi...?

Benim su kadar bahcem var,

Su kadar urun aldim, bu sene tuccara su kadar dan sattim...diyen

Biraz ozel bir soru oldu genele yazmak istenmezse, ozel mesaj da atabilir...saygilarimla

Bende bunu sormustum Sn.Avanos umarim istedigimizi sitemizden alabiliriz...

Fakat sunu tahmin ediyorum gercek ticaret amacli buyuk kapama bahceleri olan sahislarin forumlara girip muhabbete katilacaklarini sanmiyorum...

ahmett diye bir abi vardi epey once bayagi yazdi...cok dusuk geldi burdaki yazilar ona...son mesaji ben ceviz hakkinda turkce kaynak okumuyorum dedi gitti...

mitat10
27-12-2011, 21:32
Sayın Serkanhoca doğrudur en iri ceviz kaplan86 dır.Fakat bu ceviz taze yenen bir ceviz ağustos ayında toplanır yeşil kabuğu çatlamadan toplanır. Bıçakla ikiye bölünüp içindeki beyaz kısım çıkarılıp zarı soyulduktan sonra yenir. Çokta lezzetlidir.Ama bizim insanımızın çoğu bu cevizi bilmez.ekonomik anlamda değilde kendiniz yemek için ve eşe dosta dağıtmak için 5 ağaç dikseniz yeter.

mitat10
27-12-2011, 21:44
Evet seyyah53 arkadaşım sana katılıyorum.büyük ceviz bahçeleri olanlar buralarda gezinmezler.Çünkü onların çok paraları var. Bilgiye ihtiyaçları yok onların yerine bu işleri yapan işi bilen uzman mühendisleri var.olsun arkadaşlar az olsun bizim olsun mantığıyla gidip.birbirimizle tecrübelerimizi paylaşırsak bizde doğrusunu bula biliriz.bizim için en iyi öğrenme yolu şuan için deneme yanılma yöntemi.
Sormak istediğiniz sorular varsa sorun elimden geldiği kadar cevaplamaya çalışırım.

Avanos
27-12-2011, 23:53
Bende bunu sormustum Sn.Avanos umarim istedigimizi sitemizden alabiliriz...

Fakat sunu tahmin ediyorum gercek ticaret amacli buyuk kapama bahceleri olan sahislarin forumlara girip muhabbete katilacaklarini sanmiyorum...

ahmett diye bir abi vardi epey once bayagi yazdi...cok dusuk geldi burdaki yazilar ona...son mesaji ben ceviz hakkinda turkce kaynak okumuyorum dedi gitti...

Ceviz konusunda bir şey demeyeceğim ama Badem konusunda yaklaşık 100 dekar bahçem var.2012 üçüncü yaşını dolduracak. Ben bademde elimden gelen ne varsa burda sunuyorum.
Badem başlığındaki yazıların çoğuda bana ait ve direk gözlem.
Burda paylaşmakta vatana millete hizmet. Bizbildiklerimizi başkasına onlarda bize aktaracakki gelişelim.

Avanos
28-12-2011, 00:05
Sayın Serkanhoca doğrudur en iri ceviz kaplan86 dır.Fakat bu ceviz taze yenen bir ceviz ağustos ayında toplanır yeşil kabuğu çatlamadan toplanır. Bıçakla ikiye bölünüp içindeki beyaz kısım çıkarılıp zarı soyulduktan sonra yenir. Çokta lezzetlidir.Ama bizim insanımızın çoğu bu cevizi bilmez.ekonomik anlamda değilde kendiniz yemek için ve eşe dosta dağıtmak için 5 ağaç dikseniz yeter.

Badem konusunda baya bu konuyu işledim cevzidede bahsettim.
Arkadaşlar büyüklük ve iç verim önemli değil.
1.önce iklime uyan çeşit olacak.
2. Sonra şu iç verim olayını atlayın total verim önemli.Tamam kaplan86 -100gr ağırlığında diyelim
10*10 diktin fidanları 1 dekarda 10ağacın var.Şimdi gelelim püf noktaya senin ağaçların ortalama 2 kg verim veriyorsa meyvaları büyük diye ürünün çokmu olacak.

Birde şu iç verim yüzde 60 diyelim sen dekardan 200 kg alıyorsun yüzde atmışı 120kg eder ben 600 kg alıyorum iç verimide yüzde elli bumudur.

Birde şu yabancı kaynak okuyanlara hastayım.
Bu neye benziyor adamın biri yalovaya gitmiş yalova çeşidini görmüş. Koşarak köye gelmiş demiki bir ceviz çeşidi gördüm süper abi dikeceksin 50kg alacaksın dikmiş tabi aradan zaman geçmiş ağaç başına 2 kg almış.
Neden o onu yalovada görmüş benim Nevşehirimde görmemiş.Nevşehirde yalova çeşidi var :)))

Arakadaşlar emin olun en iyi uzman tecrübe.
Bilgili arkadaşlarda var.

Ama cidden şu yabancı çeşitlerden 5. yılında 250 dekar bir bahçe görmek istiyorum.
Batıda değil havanın çetin olduğu iç anadolumda.
Birde benim devrik cümle kullanmadan dolayı şimdiden özür.