PDA

View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24

cnrtkt
23-02-2015, 14:25
Malum kıştan çıkıyoruz, ne zaman ne olacağının hiç belli olmadığı günlerin içindeyiz. Dikkatli adım atmak gerek.

Bahçelerimizde yapacağımız işleri planlarken hava şartlarını birçok yerden öğrenebiliriz tabi.
Ben, hem hava durumunu takip ediyorum, hem de atalarımızın tecrübelerinden faydalanmayı da ihmal etmiyorum.
Sizlere de tavsiye ederim.

Güzel bir bilgiye rastladım.
Kaynağın güvenilirliğini araştırmaya pek vaktim olmadı.
İlginç adetler ve uygulamalar da belirtilmiş.

Bir de sizler inceleyiniz.
Herkese hayırlı günler dilerim.

Halk Meteorolojisi ve Deyimleri

Halk Meteorolijisi ile ilgili sözler, büyük bir tecrübe sonunda söylenmiştir. Bu sözlerden bazılarının da bir olaya dayanarak söylendiği bilinmektedir. Aşağıdaki söz bunun bir örneğidir:

-“Es vade yeli es; gavurdan benim nasibimi kes; ya bana toprak, ya sabaha yaprak.”

Yukarıdaki sözle ilgili olay, şu şekilde rivayet edilmektedir:

Sürü sahibi bir müslümanın kışın sonlarına doğru hayvanlarının yiyeceği bitmiş; çaresiz kalan sürü sahibi, yakın köydeki gayrımüslim bir komşusuna hayvan yiyeceği için başvurmuş. Gayrımüslim olan zat, müslüman’a kızını vermesi şartıyla yiyecek vereceğini söyler. Böyle bir pazarlık sonucunda beyninden vurulmuşa dönen müslüman üzgün bir şekilde eve döner ve komşusunun bu isteğini utana sıkıla kızına anlatır. Kızı, böyle çirkin bir istek karşısında çok üzülür.Kız, gece sabaha kadar namaz kılıp, Allah’a yakarır ve şu şekilde dilekte bulunur: “Es vade yeli es; gavurdan benim nasibimi kes; ya bana toprak, ya sabaha yaprak.” Kızın dileği, bu söz üzerine Allah tarafından kabul edilir. Sabah olduğunda, güneş doğmuş, karlar erimiş, koyun sürüleri otlanacak kadar hava güzelleşmiş, yapraklar açmıştır. Bu manzara karşısında kız da,babasıda çirkin pazarlıktan kurtulmuş

BAZI METEROLOJİK DEYİMLER

-Ek deros, biç dürüst.

-İstersen yazı, bekle hıdırellezi

-Kork abrulun beşinden, öküzü ayırır eşinden; korkma zemherinin kışından

-Akşam bulutu kızarırsa havayı hoş bil; sabah bulutu kızarırsa sırtını yaş bil

-Ağyelin ardı kış; şakanın ardı döğüş.

-Yazın ceketini al da, kışın ister al, ister alma.

-Yaz kırağısı çorağa, güz kırağısı kurağa delalettir.

-Zemheri ayında damla damlayacağına kan damlasa ondan iyidir.

-Aralıkta değil, aralık bulursan ek.

-Mart kumluk, nisan yağmurluk.

-Haziranda tarlada yılan oynasa zarardır.

-Mart ayı ayların çingenesidir.

-Akıl ermez İskefsir’in işine, iki ay yazı var, onu da kat kışına

-Pelit ağacının kozağı çok olursa, kış çok olur.

-Lodos karı kor; adamı kar gibi yapar.

-Ağustosta tohum ekilmez; geveze karının kahrı çekilmez.

-Ağustosta yatanı, zemheride büvelek tutar.

-Kavağın yaprağı tepeden dökülürse kış çok olur.

-Kavağın yaprağı aşağıdan dökülürse yaz olurmuş.

-Ya herk et; ya terk et.

-Kasımdan on gün evvel ek, on gün sonra çek.

-Güzün ekilen tohum dört el atılır, üçü biter, biri çürür; yazın ekilen tohum, üçel atılır, biri çürür, ikisi biter.

-Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır

-Ya kömüş çorağa ya köpek çığıra (burada güneş olursa kömüş sulak yere kış olursa köpek kar üstüne pisler)

ÖNEMLİ METEOROLOJİK OLAYLAR

-Karakoncolos Fırtınası: 24 Aralık -7 Ocak

-Gücük Yedisi: Rumi 7 Şubat, Miladi 20 Şubat (Gücük Yedisi ile ilgili halk arasında şöyle bir söz vardır: “Ya gücük devenin kuyruğuna çıkartırım; ya da gücük iti soluturum.”

-Vade Yeli: Rumi 18-21 Şubat tarihleri arasında dört gün eser. Bu rüzgarı poyraz karşılarsa 40 gün kış; gündoğusu karşılarsa hastalık; Karayel karşılarsa bolluk olacağı söylenir.

-Mart Dokuzu: Rumi 9 Mart, Miladi 22 Mart. Şiddetli kış olur.

-Martın İki Dokuzu: Rumi 18, Miladi 31 Mart kışın şiddeti sona erer.

-Abrul Beşi: Rumi 5 Nisan, Miladi 18 Nisan. Bu tarihle ilgili halk arasında atasözü haline gelen bir söz vardır.

“Kork abrulun beşinden, öküzü ayırır eşinden”

-Mayıs Yedisi: Rumi 7 Mayıs, miladi 20 mayıs. Çok şiddetli soğuk olur.

-Ülker Fırtınası: Rumi 21-22 Mayıs, miladi 4-5 Haziran Bol dolu yağar.

ZİRAATLA İLGİLİ HAVA TAHMİNLERİ

-Göllerde kurbağalar öterse, yağmur yağar.

-Arıların peteğe geri dönüşleri hızlanırsa, yağmur yağar.

-Bulutlar kuzeye doğru hızla hareket ederse yağmur yağar.

-Şubat sonunda karayel eserse, kış mevsiminin uzayacağı söylenir.

-Tohumun tarlaya atılması için üç defa yağmurun yağması beklenir. Sonra toprak elde sıkılır; eğer sıkılan toprak yapışırsa, ekin ekilir. Buna halk dilinde “ekin derosu” denir.

-Kasım ayında Dünek Dağı’na duman çökerse, üç gün çift sürsek yeter, şeklinde bir tahmin yapılır.

-Elik öğürdüğü zaman ekin ekmeye başlanır.

-Serçe kuşları yere fazla çökerse, yağmur yağar.

-Hayvanların büvelek tarafından fazlaca kovalanması yağmurun yağmasına işarettir.

MİLADİ AYLARIN YÖRESEL ADLARI

-Zemheri : Ocak
-Gücük : Şubat
-Mart : Mart
-Abrul : Nisan
-Mayıs : Mayıs
-Kiraz : Haziran
-Orak : Temmuz
-Ağustos : Ağustos
-İlkgüz : Eylül
-Ortagüz : Ekim
-Songüz : Kasım
-Karakış : Aralık

RÜZGARLARIN YÖRESEL ADLARI VE ÖZELLİKLERİ

-Sarıyel: Doğudan batıya doğru eser. Aşırı derecede yakıcı bir soğuk yapar. Kelkit ırmağını bile dondurduğu görülmüştür. Ocak ayından Şubat sonuna kadar eser.

-Karayel: Kuzeyden güneye doğru eser. Kasım ayı sonlarında başlar. Bazan da aralık ayında başladığı görülür. Kuru soğuk yapar. Karın yağacağını haber verir.

-Ağyel: Batıdan doğuya doğru eser. Mart ayında başlar. Ekim ayına kadar devam eder. Meyvelerin oluşmasında, ekinlerin başak tutmasında yardımcı olur. Esince serinlik verir.

-Kabayel: Genelde kuzeydoğudan eser. Kesin olarak yönü belli değildir. Kış ortasında esmeye başlar. Bu rüzgar karın erimesinde, çiçeklerin açmasında etkili olur.

-Poyraz: Kuzeydoğudan esen sert bir rüzgardır, serinleştiricidir. Yüksek yerlerde ekili alanlarda su ihtiyacını karşılar; çiseyi getirir.

-Tersyel (Samyeli ) : Güneyden eser. Mart ayında esmeye başlar. Çiçekleri yakar. Hasat mevsiminde ekinleri ve meyveleri olumsuz yönde etkiler. Tarım ürünlerine büyük zarar verir.

cnrtkt
23-02-2015, 14:26
Devamı...........

Belirli Günler ve Sayılı Fırtınalar

Amansız Elli: Karakışın 20. gününden (miladi 4 ocak) başlayıp, gücüğün 9. gününe (miladi 22 şubat) kadar sürer. Tam 50 gün çeker. Soğukların aralıksız devam etmesi yüzünden, bu günlere “Amansız elli” denilir. Amansız elli: ’10 gün karakışın sonunda, 31 gün zemheride, 9 gün gücüğün başında’ toplam olarak 50 gündür.

Hıdrellez Fırtınası: Baba hesabına göre zemheri ayının 18’i ile 28’i (31 ocak-10 şubat) arasında devam eden rüzgarlardır. Mayıs ayındaki Hıdrellez’le bu fırtınalı günlerin bir ilgisi yoktur.

Vakit Yeli: Gücüğün yedisinde (20 şubat) vakit yeli eser ve cemre havaya düşer.

Cemreler
1.Cemre: Gücük ayının 7.gününde (20 şubat) cemre havaya düşer. Havalar ısınmaya başlar.
2.Cemre: Gücük ayının 14. gününde (27 şubat) cemre suya düşer. Sular ısınmaya başlar.
3.Cemre: Gücük ayının 21. gününde (miladi 6 mart) cemre toprağa düşer. Toprak ısınmaya başlar.

Gâvurun Küfrü-Gâvurun Günü: Gâvurun günü, gücüğün çıkması ile martın girmesi arasında (tahminen 10-14 mart arasında) olur. Gâvurun küfründe bacaya çıkılarak, horanta (aile fertleri) sayısı kadar taş ayrılır. Herkesin taşı büyükten küçüğe, puharenin (büyük baca) kenarına dizilir. Bir gün sonra taşlar kaldırılarak altına bakılır. Kimin taşının altından fazla böcek çıkarsa onun bu yıl nasibi bol olur. Bu yüzden uğur gerektiren tüm işlerde ailenin bu ferdi öne sürülür. Bu günde kadınlar salıncak kurup sallanırlar. Salıncakta sallanılırsa gâvurun küfrü ve kişinin günahları dökülürmüş.

Beldir Aciz- Kocakarı Soğukları: Baba hesabına göre gücük ayının 26. günü ile mart ayının 4. günleri (11-17 mart) arasında devam eden sayılı fırtınadır. Beldir Aciz fırtınası, “Beldir aciz, yer gök taciz” “Üçü şubatta, dördü martta” gibi sözlerle tarif edilir.bu fırtınalı günlere “Kocakarı Soğukları” adı verilir.

Haftı Hambal- Mart Dokuzu: Baba hesabına göre, mart ayının 9. günü (22 mart) Haftı Hambaldır. Güneş Hamel burcuna girer ve gece gündüz eşit olur. “Mart Dokuzu “ olarak bilinen bu günde, bahar başlar.

Abrıl Beşi Fırtınası: Abrıl ayının 5. gününde (18 nisan) görülen sayılı fırtınadır. Çok şiddetli soğuk olur. Halk: Sakın abrıl beşinden camızı ayırır eşinden!” diyerek bilmeyenleri bu fırtınaya karşı uyarır.

Sitte Sevir: Abrıl ayının 7. günü ile 12. günü ( 20-25 nisan) arasında 6 gün süren sayılı fırtınadır. Bu fırtına “Sitte Sevir, her saati bir devir” deyimiyle, bir anı bir anını tutmayan zaman dilimi şeklinde tanımlanır.

Hıdrellez: Abrılın 23. günü (miladi 6 Mayıs) seneyi ikiye bölen gündür. “Ver Hıdrellez’i vereyim yazı” sözüyle yazın gelmiş olduğu doğrulanır.

Ülger Doğumu Fırtınası: Ülger yıldızı, baba hesabına göre mayısın 18. günü (31 mayıs) doğar. Gün doğusundan şiddetli bir yel eser. Bu yel insanlar, hayvanlara ve bostanlara zarar verir. Bu yüzden ülger doğacağı gün hayvanlar dışarı çıkarılmaz, ahır ve ağılların pencereleri, kapıları kapalı tutulur.

Gündönümü: Baba hesabına göre, haziranın 12. günü (25 Haziran) gün döner.

Kuyruk Doğumu: Baba hesabına göre haziranın 18. günü (1 Temmuz) kuyruk doğar. Kuyruk Yıldızı da Ülger Yıldızı gibi doğduğunda mala davara zarar verir.

Terazi Doğumu: Terazi Yıldızı baba hesabına göre temmuzun 18. günü (31 Temmuz) doğar.
Mihrican-Bostan Bozan: İlkgüz ile ortagüz arasında (14 Eylül-14 Ekim) görülen fırtınadır. Ülker yeli gibi, çok soğuk eser ve bütün mahsulleri mahveder. Mihrican değen patates pürü, salatalık, kabak gibi bostan mahsulleri yanar, kapkara olur.

Gündönümü: Baba hesabına göre gün, karakışın 12’sinde (25 Aralık) döner. Halk gündönümünü, “Günün dönümü, karın enimi (inmesi)” şeklinde tanımlar.

Kış ve Yaz Tahmini

Kış Tahmini

Kış 99 gün sürer. Buna 99 Hesap adı verilir. Karakışın 1’inden başlamak üzere 99 gün sayılır ve 99 hesap bitince, ‘Dağ başı tandır başı’ olur. Yani, dağ başı tandır başı gibi sıcak olur. Yazıda (dışarıda) kalan ölmez. Karakışın başlangıcı olan 14 Aralık gününe 99 gün ilave edilirse bu süre 21 marta yani Nevruz gününe isabet eder ki zaten Nevruzdan sonraki günlerde kışın tesiri geçmiş demektir. Kış, mart 9’u ile tesirini yitirir. Abrıl beşinden sonra tehlikeli olmaktan çıkar. Mayıs ayının başlangıcı ile bitişi arasındaki bir tarihte sona erer. “Urumun kışı, ya mayısın sonu, ya mayısın başı” denilerek, gerçek anlamda kışın mayıs ayı içinde sona ereceği belirtilir. “Ver Hıdrellez’i veriyim yazı” şeklindeki deyim bu fikri destekler mahiyettedir. Kışın süresini tahmin etmeye yarayan inanış, uygulama ve tahmin metotlarından bazıları şunlardır:

“Koç katımında, koç ilk olarak kara koyuna sağerdirse (ilişirse) o yıl kış az olur. (Kara koyun ortalığın kara olmasına, yani karın az olmasına işarettir) Koç eğer beyaz koyuna sağerdirse o yıl kış uzun geçer”. (Beyaz koyun aşırı derecede kar yağışına işarettir)

“Güz mevsimi erken gelir, rüzgâr çok eserse o yıl kış uzun sürer.”

“Güzün yağmur çok yağarsa kış uzun geçer”

“Ağaçlar yapraklarını erken dökerse kış çok olur”

“Kavakların yapraklarını tepeden dökmeye başlaması o yıl kışın uzun ve sert geçeceğine işarettir. Kavaklar yapraklarını etekten dökmeye başlarsa o yıl kış kısa geçecek demektir.”

“Irmak ve dere kenarları çok yosun bağlarsa kış erken gelir”

“Koç ayında soğuk çok olursa o yıl kış uzun ve sert geçecek demektir”

“Koç ayında davar sık yatarsa, kış uzun ve sert geçecek, seyrek yatarsa, hafif geçecek demektir”

“3. cemrenin düştüğü gün hava soğuk olursa, kış uzun sürer”

Yaz Tahmini

99 Hesaba Göre:Yukarda belirtildiği gibi 99 hesaba göre, kış mart dokuzunda (22 mart) biter. Bundan sonraki günler soğuk geçse de yaz günü sayılır.

90 Hesaba Göre: Doksan hesaba göre, kış 90 gün sürer, ondan sonraki günler hükmen yaz günleridir. Bu hesaba göre miladi 14 Mart günü yaz gelir. “Doksancıl Kuşu” adı verilen bir kuş, yanına 90 taş alarak karakışın 1. günü deliğine girer, her gün dışarı bir taş atar, 90. taşı dışarı attığı gün “Yaz geldi!” diyerek yuvasından çıkarmış.

Abrıl Beşine Göre: Abrıl beşi (miladi 18 nisan) çıkmadan yaz gelmez. Bundan sonraki günler yaz günü sayılır.

Yaz mevsimi: “Bir kuşum var ötmeyişin (ötmeyince), bir otum var bitmeyişin (bitmeyince) gelmem” dermiş. Buradaki kuş Körbağ kuşu (Baykuş) veya ibibik, ot ise, üzerliktir. Çünkü üzerlik otu geç güverir (yeşerir).

Urumun kışı, ya mayısın sonu, ya mayısın başı: Bu düşünceye göre, kış mayıs ayının başı ile sonu arasındaki bir tarihte sona ermektedir. Buradaki mayıs ayı baba hesabına göre olan mayıstır. Yani, miladi 14 mayıs ile 13 haziran arasındaki süredir. Kışın bu tarihler arasına kadar sürüp geldiğini belirten bu düşünce belki de geçmişteki acı tecrübelere dayanmaktadır.

Ver Hıdrellez’i veriyim yazı: Bu düşünceye göre, yaz mevsimi Hıdrellez’le birlikte gelir.
Gün döndü yaz, gün döndü kış: Baba hesabına göre gündönümü haziranın 12’sinde (25 Haziran) olmaktadır. “Günün dönümü, otun biçimi” denilerek biçim zamanının geldiği yani yazın geldiği vurgulanır.

Kaynak: http://www.erolokutucu.com/?p=234

İlgimi çeken bir diğer sayfa.
http://www.organikoop.com/bahcivanin-ay-takvimi-

selim_50
23-02-2015, 14:37
dedemin sözü; severim gücüğü yaz gelecek, sevmem hıdırillezi kış gelecek

obahar
23-03-2015, 12:51
Arkadaşlar cevizlere hümik asit uygulaması yapacak olsam geç mi kalındı acaba fikri olan var mı

feeckry
23-03-2015, 14:22
kıymetli forumdaşlar merhaba, Manisa'da ceviz bahçesi kurmayı planlıyorum. Bu plan doğrultusunda toprak analizi yaptırdım. Değerli yorumlarınızı beklerim. Bir de arazi taşlık, yer yer kayalık bir arazi. Böyle bir yerde ceviz dikimi ve gelişimi sizce nasıl olur?

Toprak tipi :Kireçsiz kahverengi orman toprağı
Toprak türü :Kumlu Balçık
Toprak tekstürü :Orta
Mutlak derinlik :60 cm 'den derin
Fizyolojik derinlik :100cm 'den derin
Yüzeysel taşlılık :%25'den fazla
Profil taşlılığı :%25'den fazla
Toprağın reaksiyonu(pH) :6,80-7,90
Toprağın kireci (%CaCO3) :Kireçsiz
Bakı :Kuzey doğu
Meyil :% 5-35

formullaone
23-03-2015, 15:50
Arkadaşlar cevizlere hümik asit uygulaması yapacak olsam geç mi kalındı acaba fikri olan var mı

Hümik asidi ben de erken ilkbaharda topraktan verdim ama damlama ile yaz sulamalarında vermenin daha etkili olduğunu öğrendim. Bundan sonra toprağa püskürterek değil damlama ile vereceğim.

Çinko içerikli olanları tercih ederseniz daha iyi olur.

ermana
24-03-2015, 07:15
asıl olması gereken ve en güzeli erken ilk baharda ağaç çevresine açılan çukura, sezon içerisinde damlama ile ve sezon sonun da bir kez daha verilerek uykuyu rahat geçirmesini sağlamak. erken ilkbaharda fidan taç izdüşümüne verilen şubat ayında sezon sonu verilen de ekim sonu gibi diyebiliriz.

formullaone
24-03-2015, 07:54
asıl olması gereken ve en güzeli erken ilk baharda ağaç çevresine açılan çukura, sezon içerisinde damlama ile ve sezon sonun da bir kez daha verilerek uykuyu rahat geçirmesini sağlamak. erken ilkbaharda fidan taç izdüşümüne verilen şubat ayında sezon sonu verilen de ekim sonu gibi diyebiliriz.

Evet sayın ermana, dediğiniz en güzeli ancak ağaç sayısı çok olan bahçeler için her ağacın etrafını kazmak ve yeniden örtmek ek maliyet yaratacaktır. Ağaç sayısı az olan bahçeler için yılda 2 defa da topraktan vermek çok faydalı olur. Püskürterek vermek buharlaşma kaybı yarattığı için gömmek en uygunu olur.

hazerhan
24-03-2015, 10:43
Sayın formullaona ; cevizde tozlama konu başlığı altında bahçemin ağaç krokisini çizdim tozlayıcılar hakkında bilgilendirebilirmisin.Birde cevzide gübreleme konu başlığı altında toprak analizlerimi attım gübre konusunda da yazarsan sevinirim siz hangi gübreleri kullanıyorsunuz şimdiden teşekkürler.

musculus
27-03-2015, 19:06
cevizlerde tomurcuklanmalar başladımı.

formullaone
28-03-2015, 07:54
Geçen sezonun ürünü Chandler.

formullaone
28-03-2015, 07:56
Fernor.

formullaone
28-03-2015, 08:05
Fernor ;

- Aroması daha yoğun ve daha lezzetli.

- İç rengi daha açık.

- İç dolgunluğu Chandler'dan daha iyi ve iç meyvede büzüşme yok.

- İç meyve Chandler'dan biraz daha küçük.

- Dış kabuk Chandler'dan daha şekilsiz ve biraz daha kalın.

musculus
28-03-2015, 09:57
Sanırım aroma ve lezzet en önemlisi. Küçükbaş yetiştiriciliğinde romanov koyunu var. Üçüz-Dördüz kuzu almanız olası bir doğumda. Ama kıvırcık veya merinosun lezzetini vermiyor kuzu eti...

Çamtepe
28-03-2015, 10:30
kıymetli forumdaşlar merhaba, Manisa'da ceviz bahçesi kurmayı planlıyorum. Bu plan doğrultusunda toprak analizi yaptırdım. Değerli yorumlarınızı beklerim. Bir de arazi taşlık, yer yer kayalık bir arazi. Böyle bir yerde ceviz dikimi ve gelişimi sizce nasıl olur?

Toprak tipi :Kireçsiz kahverengi orman toprağı
Toprak türü :Kumlu Balçık
Toprak tekstürü :Orta
Mutlak derinlik :60 cm 'den derin
Fizyolojik derinlik :100cm 'den derin
Yüzeysel taşlılık :%25'den fazla
Profil taşlılığı :%25'den fazla
Toprağın reaksiyonu(pH) :6,80-7,90
Toprağın kireci (%CaCO3) :Kireçsiz
Bakı :Kuzey doğu
Meyil :% 5-35

Merhaba Sayın feeckry

Peki toprak analizinizin diğer sonuçları nasıldır? Organik madde, PK ve iz elementleri durumu?

Taşlı olduğu yazılmış. Kumlu yazmasına bakarak normalde dere yatağı gibi bir yer olduğunu tahmin edersim ama kuzey doğu bakısına sahip ve 5-35% meyilli bir arazi olduğu yazılmış. bu kadar dik bir arazide tarımsal faaliyet bana zor olur gibi geliyor. Üstelik eğimli arazideki bu toprak kumluysa erozyona da çok toprak kaptırırsınız diye tahmin ediyorum.

Bu analiz bir dere yatağı gibi düz bir araziye ait olsaydı çok sorun etmezdim ama 5-35% arasında değişen eğim varsa, biraz temkinli yaklaşırdım.

Selamlar

vetinte
28-03-2015, 14:13
Şubat ta gübre verdiyseniz, humik asiti damlamadan Nisan ve Haziran ortalarına kadar vermek gerekiyor.
Önerilen miktarın yarısı nisan da, kalan yarısı haziran da.
Böylece gübrenin alımını kolaylaştırmış oluyor.

dikili
28-03-2015, 16:52
[QİyUOTE=formullaone;1366433]Geçen sezonun ürünü Chandler.[/QUOTE]

İyi günler formullaone,
Cevizler çok güzeller. Maşallah. Satış yapıyor musunuz? Kargo ile gönderme imkanınız var mı?
Bereketli ürünler.
Ben önümüzdeki günlerdeceviz fidanlarının dibine (kasım 20 de dikildi) novatec supram attıracağım. Geç kalmış sayılmam umarım. Novatec ile beraber sıvı gübre de vermem gerekiyor mu?
Teşekkürler

formullaone
28-03-2015, 17:07
[QİyUOTE=formullaone;1366433]Geçen sezonun ürünü Chandler.

İyi günler formullaone,
Cevizler çok güzeller. Maşallah. Satış yapıyor musunuz? Kargo ile gönderme imkanınız var mı?
Bereketli ürünler.
Ben önümüzdeki günlerdeceviz fidanlarının dibine (kasım 20 de dikildi) novatec supram attıracağım. Geç kalmış sayılmam umarım. Novatec ile beraber sıvı gübre de vermem gerekiyor mu?
Teşekkürler[/QUOTE]

Teşekkür ederim sayın dikili, yok henüz satış yapacak kadar ürün almadık. Ağaçlar 4. yazına giriyor. Artık önümüzdeki yıllarda yavaş yavaş satmaya da başlarız inşallah.

Sıvı gübre olarak hümik asit verebilirsiniz. Birbirine zararı olmaz. Faydası olur.

dikili
28-03-2015, 20:42
Teşekkürler Formullaone,
Gelecek seneye inşallah, Bol ürünler

geo2007
28-03-2015, 22:06
Fernor ;

- İç rengi daha açık.

Merak ettiğim bir konuyu uygulayıcısı olarak sormadan cevaplamışsınız. Teşekkürler.

hazerhan
30-03-2015, 09:08
Fernor.

Maşallah bol ürünler darısı bizim bahçelere

sedatkso
30-03-2015, 11:45
Fernor ;

- İç rengi daha açık.

syn formullaone bu izlenimlere göre ticari açıdan fernor daha mı iyi ? siz ne dersiniz . sizde fernorda var chandler de.

formullaone
30-03-2015, 13:17
syn formullaone bu izlenimlere göre ticari açıdan fernor daha mı iyi ? siz ne dersiniz . sizde fernorda var chandler de.

Henüz satış yapacak kadar ürün olmadığı için yorum yapmam doğru olmaz. Her iki çeşidin de kendine has güzel tarafları var. Fernor dış kabuk pürüzlü ve kalın olduğu için biraz satış sıkıntısı yarattığını duymuştum.

feeckry
03-04-2015, 09:03
Merhaba Sayın Çamtepe,

Cevabınız ve ilginiz için teşekkür ederim. Ofise çok sık uğrayamadığım için ancak yazabildim kusuruma bakmayın. Diğer sonuçlarla ilgili bir bilgim yok. Analiz olarak bana verilen değerler bunlardı. Bahsettiğiniz başlıkları da sorayım.

Arazi tepe bir yerde ve özellikle bazı bölgeleri oldukça eğimli. Buralar için teraslama yapılabilir diye düşünüyorum.

Saygılarımla.

Merhaba Sayın feeckry

Peki toprak analizinizin diğer sonuçları nasıldır? Organik madde, PK ve iz elementleri durumu?

Taşlı olduğu yazılmış. Kumlu yazmasına bakarak normalde dere yatağı gibi bir yer olduğunu tahmin edersim ama kuzey doğu bakısına sahip ve 5-35% meyilli bir arazi olduğu yazılmış. bu kadar dik bir arazide tarımsal faaliyet bana zor olur gibi geliyor. Üstelik eğimli arazideki bu toprak kumluysa erozyona da çok toprak kaptırırsınız diye tahmin ediyorum.

Bu analiz bir dere yatağı gibi düz bir araziye ait olsaydı çok sorun etmezdim ama 5-35% arasında değişen eğim varsa, biraz temkinli yaklaşırdım.

Selamlar

musculus
05-04-2015, 20:26
Yerli çeşitler açmaya başladı vede yer yer kırağıdan zararlanmalar başladı. Yabancı çeşitlerde şimdilik böyle bir durum yok gibi...

musculus
10-04-2015, 18:27
Kovulmuş ve yerilmiş şeytandan Allah'a sığınırım.

(Onlar mı hayırlı) yoksa gökleri ve yeri yaratan, gökten size su indiren mi? O suyla, bir ağacını bile bitirmeye gücünüzün yetmediği güzel güzel bahçeler bitirdik. Allah'tan başka bir İLAH mı var! Doğrusu onlar sapıklıkta devam eden bir güruhtur. Neml 60

toplumcu
12-04-2015, 16:25
Malumunuz son bir haftadır hemen hemen bütün memlekette soğuk hava ve yer yer don olayı var. Haberler, kiraz ve kayısıların tamamının dondan zarar gördüğünü söyledi. Bu durum cevizler için ne durumdadır. Yerli ve yabancı çeşitler nasıl etkilenmiştir soğuk havalardan. Özellikle bahçesi olan arkadaşlar açıkılama yapabilirse, bundan sonra bahçe kuracak arkadaşlara çeşit seçimi için yol gösterebilir. Saygılarımla...

Cevizciankara
12-04-2015, 16:55
Malumunuz son bir haftadır hemen hemen bütün memlekette soğuk hava ve yer yer don olayı var. Haberler, kiraz ve kayısıların tamamının dondan zarar gördüğünü söyledi. Bu durum cevizler için ne durumdadır. Yerli ve yabancı çeşitler nasıl etkilenmiştir soğuk havalardan. Özellikle bahçesi olan arkadaşlar açıkılama yapabilirse, bundan sonra bahçe kuracak arkadaşlara çeşit seçimi için yol gösterebilir. Saygılarımla...

Ankara
rakım 1050-1070
çeşit fernor-fernette-chandler
henüz uyanma yok.

toplumcu
12-04-2015, 19:17
Ankara
rakım 1050-1070
çeşit fernor-fernette-chandler
henüz uyanma yok.

Maşallah. Şu an için etkilenmemiş görünüyor. Paylaşımınız için teşekkürler...

canpunar
14-04-2015, 21:01
Merhabalar,
Geçen yıl arada bir sohbet konusu açılmıştı. Gillet ceviz konusunda bir gelişme oldu mu? Fidanını satın alabileceğimiz bir yerler var mıdır?

Chandler ve Gillet karşılaştırması (http://fruitandnuteducation.ucdavis.edu/education/fruitnutproduction/Walnut/Walnut_Cultivar_Table/)

obahar
15-04-2015, 15:39
arkadaşlar fethiye de chanler ve pedrolar 14.04.2015 itibari ile uyanmaya başladı.

musculus
16-04-2015, 15:34
Bu sıcaklardan sonra Türkiye'nin her yerinde açmayan ceviz kalmaz sanırım. İnşallah bundan sonra kırağı olmaz. Yaradan'ın izniyle inşallah bol meyve yeme imkanına sahip oluruz. Şüphesiz ki rızkımızı bollaştıran da azaltan da O dur. Rahman ne eylerse güzel eyler.

karaçepiş
17-04-2015, 07:15
arkadaşlar benim chandlerler hala uykuda

formullaone
17-04-2015, 11:40
arkadaşlar benim chandlerler hala uykuda

Sayın karaçepiş, bizimkiler uyanmaya başladı. Fernor uyuyor.

juglandales
17-04-2015, 15:26
16.04.2015 itibari ile yerli çeşitlerde son durum. Antraknoz için Maneb içerikli ilaçlama yapmayı düşünüyorum. Yerli çeşit için zamanı mıdır.? (Internet'ten edindiğim bilgiler yaprakların kedi kulağı olduğu zaman deniyor ). 10 gün sonra ilacı atsak geçirmiş mî oluruz.?

Cevizciankara
17-04-2015, 17:23
Ankara fernor ,fernette uyuyor.Chandlerler tomurcuklar kabarmaya başladı.Rakım 1050

emrahpolatkazan
18-04-2015, 22:08
Ankara Kazanda chandler uyanma yok rakım 800 civarı

sedatkso
19-04-2015, 08:27
Ankara çubuk rakım 1000 m chandlerde tomurcuklar hafif kabarmaya başladı. 23-24 nisan havalar -2 ye düşüyor *** bi sıkıntı yaratmaz. bu sene yerli cevizler de hala düzgünce uyanmış degil.

chndlr
19-04-2015, 21:02
Merhaba,

İstanbul çengelköyde nisanın ilk, haftası tomurcuklanma, üstteki resim ise şu anki durumu.

Denizli 650 rakım 12-18 tomurcuklanma.

547566

Lilium
20-04-2015, 00:38
Ankara çubuk rakım 1000 m chandlerde tomurcuklar hafif kabarmaya başladı. 23-24 nisan havalar -2 ye düşüyor *** bi sıkıntı yaratmaz. bu sene yerli cevizler de hala düzgünce uyanmış degil.

-2 Uyanmış cevizde büyük bir risktir 0 derece bile etkiler.

sedatkso
20-04-2015, 06:09
syn lilium evet havalar - 2 ye düşüyor tahminler öyle. ağaçlarda tomurcuklar hafif kabarmış tamamen uyanma yok yani yapraklanma falan yok.bu şekilde de mi büyük risk.bu arada yerlilerde bile uyunma yok sayılır.havalar bi türlü ısınmadı ağaçlar hala kendini kişta sanıyor galiba artık hayırlısı bakalım.

sedatkso
20-04-2015, 14:34
mesajımda bi sıkıntı yaratmaz derken yazı tam çıkmamış insallah bi sıkıntı yaratmaz demek istedim.

alperalper
21-04-2015, 14:22
bunların hepsi meyve gözü mü? yoksa hepsinden sürgün mü verecek?

poyraz2205
23-04-2015, 10:14
Tüm Ulusumuzun 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun.

kaya373
23-04-2015, 19:12
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım s.a
Siz ceviz üstadlarına bir kaç sorum olacak, Çanakkale Yenice Kalkım da 15 dönüm üzerinde 5 yaşında 213 adet Şebin cevizimiz dikili , ama geç donlar yüzünden 2 yıldır ceviz alamıyoruz, muhtemelen bu yılda geç donlar yüzünden aynı senaryo tekrar edecek,
Sorum şu; Kazdağları çevrili bir ova içerisindeyiz rakım 250-300 m ve karasal iklim özellikleri hakim.Cevizlere aşı yaptırmayı düşünüyorum pedro **** fernor, hangisi daha uygundur. Ağaçların yaşına göre hangi aşı türü yapılmalı ve ne zaman,
Paylaşımlarınız için şimdiden teşekürler

sedatkso
23-04-2015, 19:18
üç dört gündür çoğu yerde meydana gelen donlardan zarar gören ceviz ağaçları oldu mu olduysa hangi cinsler daha çok etkilendi.

musculus
24-04-2015, 17:19
Balıkesir merkezde şebin-bilecik-yalova cevizleri ve yan bahçede chandler cevizleri 24 Nisan 2015 sabahı -2 ( şu ana kadar meteroloji kayıtlarına göre en fazla - 0.5 derece olmuş) derecelerde sabaha kadar saman yakmama rağmen çok büyük zarar gördü. Takdir YÜCE RABBİMDEN. Onda da vardır bir hikmet. Verdikleri ve aldıkları şüphesizki YÜCELER YÜCESİ ndendir.RAHMAN a sonsuz şükürler olsun.Meteorolojik verileri bile alt üst eden bu olay bence tüm insanları tefekkür etmeye (aklını kullanmaya ) açıkça davettir. Ve de başta idareciler olmak üzere herkesin dosdoğru yol olan KURANI KERİM in türkçe okuyup anlayıp hayatımıza geçirmekten ibaret olan aydınlatıcı yolunu rehber alması kaçınılmaz bir gerçektir.Herkes lütfen İsra suresi 16.ayeti okusun...

karayel54
25-04-2015, 19:26
Ceviz çeşit değiştirme devlet desteği hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olabilirmi

ganeme
25-04-2015, 19:41
altay cevizlerim çiçek açmaya başladılar 25.04.2015

hüseyin.07
25-04-2015, 22:10
Herkeze hayırlı işler dilerim öncelikle. İsmim hüseyin . Antalyadan yazıyorum. Bir yakınım avusturalyadan önemli bir miktar chandler tipi kabuklu 32/36 mm ölçülü ceviz getirip türkiyede satmayı planlıyor.dediğine göre çok kaliteli begenilen özel bir türmüş. benden bu konuda yardım istedi. ara ithalatcı firmayı gümrük takipçisini vs buldum. Ancak bu işten ve sektörden hiç anlamam. Cevremde yapan ilgilenende yok. Hatta size garip gelecek ama ben hayatımda 1 kg bile ceviz bile satın almadım. şimdi tonlarca cevizi satma konusunda yardımcı olmam isteniyor. Maliyeti sanırım kg başına gümrük kdv vergi nakliye dahil 5 / 6 $ lara geliyormuş. 13/15 tl arası bi miktar. Bu fiyartın üzerine birde kar koyarak satmayı planlıyor. Sizce piyasada böyle bir satış rakamı mevcutmudur. Yani akrabam bu fiyatlara cevizini satabilirmi. Haziranın ilk haftası gemi mersine geliyormuş. satış ve paxarlama konusunda hangi noktadan başlamalıyım.
Yardımlarınız için şimdi den teşekkür ediyorum.

Çamtepe
26-04-2015, 08:42
Herkeze hayırlı işler dilerim öncelikle. İsmim hüseyin . Antalyadan yazıyorum. Bir yakınım avusturalyadan önemli bir miktar chandler tipi kabuklu 32/36 mm ölçülü ceviz getirip türkiyede satmayı planlıyor.dediğine göre çok kaliteli begenilen özel bir türmüş. benden bu konuda yardım istedi. ara ithalatcı firmayı gümrük takipçisini vs buldum. Ancak bu işten ve sektörden hiç anlamam. Cevremde yapan ilgilenende yok. Hatta size garip gelecek ama ben hayatımda 1 kg bile ceviz bile satın almadım. şimdi tonlarca cevizi satma konusunda yardımcı olmam isteniyor. Maliyeti sanırım kg başına gümrük kdv vergi nakliye dahil 5 / 6 $ lara geliyormuş. 13/15 tl arası bi miktar. Bu fiyartın üzerine birde kar koyarak satmayı planlıyor. Sizce piyasada böyle bir satış rakamı mevcutmudur. Yani akrabam bu fiyatlara cevizini satabilirmi. Haziranın ilk haftası gemi mersine geliyormuş. satış ve paxarlama konusunda hangi noktadan başlamalıyım.
Yardımlarınız için şimdi den teşekkür ediyorum.

Fiyatı anlamak istiyorsanız toptancılarını bulun, satış fiyatını ondan öğrenirsiniz. Daha sonra kabaca bir hesap yaparsınız ne kadar maliyet koyup üzerine ne kadar kârla sattığını anlamaya çalışırsınız.

Cevizciankara
26-04-2015, 13:18
benim fernor ve chandlerler hala uyuyor. sanki hiç uyanmayacak gibiler.

karaçepiş
26-04-2015, 20:33
chandler uyanmaya başladı ama chandler erkek çiçekleri 24 nisanda zarar gördü

Lilium
26-04-2015, 22:27
Çanakkale Yenice Kalkımda bulunan 213 adet 5 yaşındaki ceviz ağaçlarına fernor aşı yaptırmak istiyorum
Aşı kalemi temin edebilecek hemde aşı işlemi yapabilecek işletme veya kişiler var ise yardımcı olabilirmisiniz. Teşekürler.
İrtibat Tel:05057667582

Sayın kaya373, bende gönenliyim, bu yıl için geç kalındı, vaz geçmez seneye düşünürşeniz yardımcı olabilirim,

Lilium
26-04-2015, 22:31
bunların hepsi meyve gözü mü? yoksa hepsinden sürgün mü verecek?

Chandler ya da pedro, fernor, gibi cinslerse herbirinde meyva görürsünüz fakat fidanınız küçük olduğu için dökebilir.

alp_06
26-04-2015, 23:12

alp_06
26-04-2015, 23:13
iyi geceler arkadaşlar

veterdal
27-04-2015, 10:33
Çanakkale Yenice Kalkımda bulunan 213 adet 5 yaşındaki ceviz ağaçlarına fernor aşı yaptırmak istiyorum
Aşı kalemi temin edebilecek hemde aşı işlemi yapabilecek işletme veya kişiler var ise yardımcı olabilirmisiniz. Teşekürler.
İrtibat Tel:05057667582

selamlar

ben yenice ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğünden mühendis Erdal ÖZCAN

lilium arkadaşın dediği gibi bu yıl geç kaldı... şu an kalem bulmak hemen hemen mümkün değil ve aşılamaya hazırlık için zaman yok. ancak bizler ile irtibata geçersen önümüzdeki yıl için yardımcı olmaya çalışırız. aşı yapmayı öğrenmek istersen o konuda da yardımcı oluruz.

saygılarımızla..

hüseyin.07
27-04-2015, 13:19
Fiyatı anlamak istiyorsanız toptancılarını bulun, satış fiyatını ondan öğrenirsiniz. Daha sonra kabaca bir hesap yaparsınız ne kadar maliyet koyup üzerine ne kadar kârla sattığını anlamaya çalışın.

Camtepe ilginize teşekkürler.

Maliyet kg başına gümrük vergi alım satın vs vs vs dahil 6 $ . ( 15/17 tl ) gibi. Sizce bu satışımız rakamları görebiliirmi? toptancı bulun demişsiniz ancak İnanın bu konuyla ilgili bir kişi bile tanımıyorum.

musculus
27-04-2015, 21:38
Balıkesir merkezde asmalar da 24 Nisan 2015 sabahı -2 derecelerdeki kırağıdan tamamen olumsuz etkilenmişler.

alperalper
29-04-2015, 10:34
sülfasit uygulaması hakkında bilgisi olan var mı?

karaçepiş
29-04-2015, 19:50
sn kaya 373 fernor kalemler tükendi ama chandler isterseniz kalem mevcut aşı için gec değil ağaç yapyakları fare kulağı kadar olduysa veya daha büyükse kesip hemen aşıyı vuruyoruz ağaçtan su akımıyor su akan ağaç çok az oluyor onlarıda 1 hafta sonra yapıyoruz ben kendi yerli ağaçlarımı 26.04.2015te 20 adet vurdum 4 ağaçtan su aktı onlarıda hafta sonu yapacağım

Dursunbeyli
29-04-2015, 21:42
sn kaya 373 fernor kalemler tükendi ama chandler isterseniz kalem mevcut aşı için gec değil ağaç yapyakları fare kulağı kadar olduysa veya daha büyükse kesip hemen aşıyı vuruyoruz ağaçtan su akımıyor su akan ağaç çok az oluyor onlarıda 1 hafta sonra yapıyoruz ben kendi yerli ağaçlarımı 26.04.2015te 20 adet vurdum 4 ağaçtan su aktı onlarıda hafta sonu yapacağım

Hemşerim bana da Lazım Chandler aşı kalemi acaba bana gönderebilir misin Dursunbey e.

karaçepiş
29-04-2015, 22:51
Sn dursun beyli arkadaşım chandler aşı kalemi arkadaşımda var oda kalem satmıyor gelip aşı yapıyor ancak bu şekilde yardımcı olabilirim

Dursunbeyli
30-04-2015, 08:43
Sn dursun beyli arkadaşım chandler aşı kalemi arkadaşımda var oda kalem satmıyor gelip aşı yapıyor ancak bu şekilde yardımcı olabilirim

5 tane filan küçük ağaç vardı aşılanacak yani aşı ustasının geleceği kadar yok. Yine de ilginize teşekkür.

karaçepiş
30-04-2015, 09:07
Ben sana gönderirim okadar az ise

Dursunbeyli
30-04-2015, 09:58

Hemşerim gönderirsen çok makbule geçer. Çok minnettar olurum. Özelinize yazıyorum detayları.

cetine
30-04-2015, 21:34
Bir fidan üreticisi bana 10 gün önce artık aşı tutmaz demişti. Ceviz konusunda tecrübeli diğer arkadaşların yorumları nedir? Sizce Mayıs başında aşı yapılır mı?

MuglaCevizlik
01-05-2015, 14:25
Değerli ceviz severler, sizden bir konuda bilgi ve tavsiye isteyeceğim:

Muğlada geçen Aralık ayından ilk dikimini yaptığım 650 fidanlık 25 dönüm bir ceviz bahçem var ve burası bildiğiniz üzere yaz aylarında çok kurak ve sıcak geçiyor.

Yarın fidanların gövdelerini güneş yanığından ve bir nebze sıcaktan kurumak için gövdelerine su bazlı plastik boya sürmeyi planlıyorum ama fidanlar malumunuz uyandı ve tomurcuklar var. Tomurcuklara zarar vermeden dikkatli bir şekilde boya uyguladığım zaman tomurcuk ve dolayısıyla fidanlara her hangi bir zararı olur mu?

Dursunbeyli
03-05-2015, 11:48

Say'ın karaçepiş size özel mesaj gönderdim .

alkan5
03-05-2015, 12:26
selamlar. Ceviz ağaçlarında gövdeyi kalınlaştırmak için neler yapılabilir? Bunu sağlayacak gübre çeşidi falan varsa acil kullanmam lazım.Gövdeleri çok ince soğuktan çabuk etkileniyorlar. Bir arkadaşım maket bıçağıyla çizikler açmamı önerdi ama faydası olu mu bilemiyorum. Bu arada ağaçlarım 5.yılında geçen yıl ki soğuklarda kurudu hepsi dipten sürgün verdi. Şimdi yeni fidanmış gibi duruyorlar.

tiryaki
03-05-2015, 19:59
kaolin kili sayfasına bakın

karayel54
04-05-2015, 14:14
Yer sakarya
Tarih 03.05.2015
Ağaç 4 yaşında gözler daha yeni uyanıyor hangi çeşit olabilir

Cevizciankara
04-05-2015, 17:43
Yer sakarya
Tarih 03.05.2015
Ağaç 4 yaşında gözler daha yeni uyanıyor hangi çeşit olabilir

Büyük ihtimalle fernor.Chandler de bir ihtimal.

nacidulus.
05-05-2015, 07:54
merhaba buraya yeni üye oldum,
Bursa Orhaneli ceviz dikmeyi düşünüyorum rakım 450 .fakat çok kıra düşüyor.ne tür dikebilirim

hazerhan
05-05-2015, 09:39
Bir fidan üreticisi bana 10 gün önce artık aşı tutmaz demişti. Ceviz konusunda tecrübeli diğer arkadaşların yorumları nedir? Sizce Mayıs başında aşı yapılır mı?

kalemler sağlamsa uyanmadıysa aşı yapılır ben geçen yıl 12 mayısta yaptım tuttu ama kalemler sağlamdı.

levents
05-05-2015, 16:31
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliği" 3 Mayıs 2015 tarih ve 29344 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bireysel Sulama Makine ve Ekipmanlara Bakanlık Desteği - Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (http://www.tarimkredi.org.tr/index.php/tr/haber-arsivi/5128-bireysel-sulama-makine-ve-ekipman-al-mlar-na-bakanl-k-destegi.html)

musculus
05-05-2015, 19:42
Yeni ceviz ekecek arkadaşlara nacizane önerim:
6 yıldır ceviz ağaçları ile uğraşmaktayım.Her sene ilaçlama,koyun-keçi gübreleme, çapalama,sulama vb işlerle oldukça yoruluyosunuz. Bu 6 yılda şu ana kadar yaptığım masrafın 10 da birini bile alamadım. Ya kırağı ya dolu zararı ya da tozlanma sorunu oluyor. Cevizler olsa bile yeşil kabuğundan zamanında ayrılmassa içi kararıp pazar değeri düşüyor. Cevizleri kurutması ayrı bir dert. Sorunları daha da sayabilirim. Neticede ( tamamen kendi görüşümdür) bu 6 senenin bana kazandırdığı tecrübe tarlanızı kesinlikle ceviz için heba etmeyin. Başka şekillerde değerlendirin. Emeğinize,zamanınıza,paranıza yazık etmeyin. Meyvesi olmasada gölgesi olsun yeter derseniz ona saygı duyarım. Karar yine de sizin...

berk10
05-05-2015, 23:06
6 yıldır ceviz ağaçları ile uğraşmaktayım.Her sene ilaçlama,koyun-keçi gübreleme, çapalama,sulama vb işlerle oldukça yoruluyosunuz. Bu 6 yılda şu ana kadar yaptığım masrafın 10 da birini bile alamadım. Ya kırağı ya dolu zararı ya da tozlanma sorunu oluyor. Cevizler olsa bile yeşil kabuğundan zamanında ayrılmassa içi kararıp pazar değeri düşüyor. Cevizleri kurutması ayrı bir dert. Sorunları daha da sayabilirim. Neticede ( tamamen kendi görüşümdür) bu 6 senenin bana kazandırdığı tecrübe tarlanızı kesinlikle ceviz için heba etmeyin. Başka şekillerde değerlendirin. Emeğinize,zamanınıza,paranıza yazık etmeyin. Meyvesi olmasada gölgesi olsun yeter derseniz ona saygı duyarım. Karar yine de sizin...

hemşerim ümidimizi kirdin.sizin balikesir in neresinde ve hangi çeşit ceviziniz var.

ibas06
06-05-2015, 08:12
Üstad bu millet hep yanılıyormu yani ne cins ektinde 10 da 1 masrafını alamadın ????

berk10
06-05-2015, 12:01
Ceviz yetiştiriciliğine ilgi duyanlar için; forumdaki değerli arkadaşlar
2 mesaj üstteki musculusun mesajına yorum yapabilir mi?Bu görüşü destekleyen var mı?

İsmail Kuzucu
06-05-2015, 13:02
Bu konu her çiftçi için geçerli, ilk baştan plan bir ekim ve bakım yapılmazsa tabii ki verim alamazsınız. Siz bitkiye bakmazsanız oda size bakmaz. (Hava koşullarına karışamayız, Allah'tan.) Artık don ve dolu için bile sistemler mevcut.

yolgezer2001
06-05-2015, 15:16
arkadaşlar; hepinize kolay gelsin, acilen 4 - 5 adet aşı kalemi lazım elimdekiler yetmedi karasal iklime uyumlu bi çeşit olması yeterli, ağacımı 15 gün önce kestim aşıya hazır durumda, yeterince chandler aşıladım farklı bi çeşit de olabilir, yardımcı olabilecek varmı şimdiden teşekkürler.

Cevizciankara
06-05-2015, 19:01

Bende bahçeme 4 sene önce tüplü olarak 5 adet ceviz diktim. Çeşidi nedir bilmem.4. yıllarını doldurdular.boyu 2 metre çapı 10 cm civarında oldu ağaçta hiç meyve yok. baktım bu ağaçlar 4 sene daha geçse meyve vermeyecek, 1 ay önce 1 metreden kestim bugünde fernor aşıladım. İnşallah daha iyi olur. tv reklamlarında çıktığı gibi şimdi ek seneye meyvesini topla olmuyor.4 yılda 30 kg 5 yılda 50 kg meyve verirmiş.Sitede varmı böyle meyve alan.En az 4 sene gözden çıkarmak lazım diye düşünüyorum.sitedeki usta arkadaşların yazılarından anladığımda bu kanıda.40 ölçüp bir biçmek lazım. diye düşünüyorum.Saygılar.

obahar
07-05-2015, 08:35

Kesinlikle benim de düşündüğüm şey tam olarak da buydu. insanlar kendilerine bi ek gelir olmasını isteyip, internetten ve televizyondan gördükleri de iştahlarını kabartıyor ve ceviz işine giriyorlar ama çok riskli bir alan

musculus
07-05-2015, 13:17
Bir arkadaş 8 yaşında olan takribi 60 ağaçından geçen sene toplamda 700-800 kg ürün elde etti. 17.5 liradan kilosunu sattığı cevizlerden 14 bin lira gelir elde etti. İlaçlama,sulama,tarlaya gidip gelme benzin parası, gübreleme, yeşil kabuğundan ayırma, kurutma gibi işlemlere 3-4 bin lira harcadı. 6 dönüm tarlanın getirisi yıllık 10 bin lira. Yanındaki tarlaya domates eken kişi 6 dönümden 18 bin lira aldı. 5 bin lira masraftan sonra kendisine 13 bin lira kaldı. Turşuluk biber eken başka birisi 6 dönümden net 20 bin lira aldı. Ceviz eken arkadaşın ilk 7 yılı yaptığı masraf ve hiç para kazanamaması işin cabası. 250 m2 seraya marul eken arkadaş bile 6 bin lira para aldı. Bu ürünler de de çalışma süresi 4-5 ay. Daha başka nasıl anlatayım bilmem. Meyvecinin para kazanabilmesi için elma,armut,erik ,şeftali10 tl,kiraz 20 tl,ceviz 50 tl olması lazım. Bu fiyatları istediğiniz zamanda tüketici yemez olur biter. Ama domates,biber,patlıcan,fasulye gibi ürünleri mecbur tüketmeye. Hepiniz sevgiyle kalın...

berk10
07-05-2015, 14:55
Bir arkadaş 8 yaşında olan takribi 60 ağaçından geçen sene toplamda 700-800 kg ürün elde etti. 17.5 liradan kilosunu sattığı cevizlerden 14 bin lira gelir elde etti. İlaçlama,sulama,tarlaya gidip gelme benzin parası, gübreleme, yeşil kabuğundan ayırma, kurutma gibi işlemlere 3-4 bin lira harcadı. 6 dönüm tarlanın getirisi yıllık 10 bin lira. Yanındaki tarlaya domates eken kişi 6 dönümden 18 bin lira aldı. 5 bin lira masraftan sonra kendisine 13 bin lira kaldı. Turşuluk biber eken başka birisi 6 dönümden net 20 bin lira aldı. Ceviz eken arkadaşın ilk 7 yılı yaptığı masraf ve hiç para kazanamaması işin cabası. 250 m2 seraya marul eken arkadaş bile 6 bin lira para aldı. Bu ürünler de de çalışma süresi 4-5 ay. Daha başka nasıl anlatayım bilmem. Meyvecinin para kazanabilmesi için elma,armut,erik ,şeftali10 tl,kiraz 20 tl,ceviz 50 tl olması lazım. Bu fiyatları istediğiniz zamanda tüketici yemez olur biter. Ama domates,biber,patlıcan,fasulye gibi ürünleri mecbur tüketmeye. Hepiniz sevgiyle kalın...
ceviz yetiştiriciliğine merak duyan biri olarak soruyorum. cevizin kilosunu 17,5 tl.den sattı demişsiniz.bu fiyat toptan fiyat mı?yoksa parekende yani pazarda sattığı mıdır?

aviator34
07-05-2015, 16:22

8 Yaşında 60 ağaçtan 800 kilo meyve aldığını varsayarsak ağaç başına 13 kilo verim yapar. Burada önemli olan çiftçinin ne Tür ceviz cinsi ektiğidir.yerlimi yabancımı ? Biliyoruz ki yerli cinslerin bir çoğunda yan dal verimi yok ve gördüğüm tüm Bahçeler artık daha fazla verim almak için yerli cins ağaçlarını Chandler,Pedro,fernor vs. gibi yabancı cins ceviz Türlerine aşı yaparak çeşit değiştiriyor.bilecik,Yalova ,Şebin vs. Gibi kendi türlerimiz artık para kazandırmadığını,çeşitli Hastalıklara karşı çok daha mukavemetsiz olduğu su götürmez bir gerçek.
Başıma gelen bir olayı sizinle paylaşmak isterim geçen yıl Edirne'nin bir köyünde bir bahçe gezdim 40 Dönüm 7 Yaşında 400 ağaç vardı Yalova Bilecik ve Şebin Türleri ekilmiş ve mükemmel bir bakım Yapılıyor 7 Yaşında hiç öyle Gövde kalınlığında ağaçlar görmemiştim, salma sulama Yapılıyor ve üst toprak rotovatörlerle işleniyor sıra aralarında bir tane yabancı ot görmezsiniz.çift çeker traktör ilaçlama makinaları son sistem.ton ton amca parayı gömmüş belli,Bahçesine gerçekten iyi bakıyor ama gel gelelim verime.sert rüzgârlarda bir çok ağacın altına meyveler dökülmüş,antraknoz keza ayrı bir dert.o bahçeden yanlış hatırlamıyorsam 3.5 ton mahsül Aldı.ağaç başına 9 kg. Ürün yapar tabi bu durum her yıl artarak devam edecek... Bir yandan kesip aşılatsam diyor ama kıyamıyor...
Şimdi Şayet Sizin Dediğiniz 60 ağaç tan 800 kg verim yabancı Tür ceviz çeşidinde ise o zaman benim düşüncem Toprak yapısında,ilaçlamada,gübrelemede ya da sulamada bir sorun olduğu yönündedir.
saygılarımla...

obahar
08-05-2015, 09:05
bugünkü aklım o zamanlar olsaydı ceviz işine hiç bulaşmazdım. Riski çok fazla soğuk vurur , fidanların doğru, çıkmaz aşı tutmaz ortada dolaşan bir sürü ceviz fidanı sahtekarı kuş zararı kış zararı gübresi işçiliği derken birsürü masraf. Ben ceviz yetiştirmektense ceviz komisyonculuğu mu yapsam diyorum 1 veya 2 tl karla satsam çok daha kazançlı çıkacağımı düşünüyorum:))
arkadaşlar hiç hevesim kalmadı

darkelf
08-05-2015, 09:44
Son yazılanlar gerçekten umut kırıcı.
Herkes böyle mi düşünüyor gerçekten?

nacidulus.
08-05-2015, 10:23
öyle düşünmüyorum.Benim dayım gecen sene kilosunu 18 tl chadler cinsi sattı.ağaclar 7 yaşında ben ondan özerek bende ceviz dikeceğim fernor ve chadler dikmeyi düşünüyorum.

kaya373
09-05-2015, 12:36
Sayın; Truva17, Lilium, Veterdal ve karaçepiş bilgi ve yorumlarınız için teşekürler. Tavsiye ve deneyimleriniz doğrultusunda aşılama işini şubat-mart sezonuna bıraktık. Bu yılda don sebebi ile yine mahsul yok. İnşallah aşılamadan sonra ürün alıcaz :))

permakültür
11-05-2015, 09:03
Bahçem Antalya bademağacında 800m rakımlı bir yer. En son 15 nisanda sürdürmeye gittiğimde okadar umutlu ayrılmıştım bahçemden, geçen yıl 30 martta don vurmuştu ve ağaçların yerden 30-40 cm kadar kurumuşlardı. Bu yıl ise 15 nisan itibariyle hiç biri soğuktan etkilenmemişti, çünkü henüz uyanmamışlardı malum mart ayı soğuk geçti.

Fakat dün bahçeye gittiğimde aşağıdaki resimdekiki gibi bir çoğunun tepeden kuruduğunu bir kısmından tamamen kuruduğunu gördüm. Köylüyle konuştuğumda 23 nisandaki soğuklardan köydeki çoğu ağacın dondan etkilendiğini öğrendim. (O tarihte konyaya gideceğimden konya antalya yolu kardan trafiğe kapanmıştı)

Maalesef 2 yıldır başa dönmek beni okadar umutsuzluğa sürüklüyorki. Tek tesellim 50% ağacım hiç etkilenmemiş, sadece bazı gözler kurumuş.

Yeni başlayan arkadaşların tüm zorluklarını hesaba katması tavsiyelerine katılıyorum. İlk 10 yıl bence çokda ticari bir beklenti olmamalı. Oğlumun hatırına ben başladığım işe devam etmek zorundayım, bukadar masraf ve emekten sonra vazgeçemem.

nacidulus.
11-05-2015, 10:17
permakültür cevizlerin cinsi nedir

permakültür
11-05-2015, 10:57
chandler ve franguette

Cevizciankara
11-05-2015, 13:26
Bahçem Antalya bademağacında 800m rakımlı bir yer. En son 15 nisanda sürdürmeye gittiğimde okadar umutlu ayrılmıştım bahçemden, geçen yıl 30 martta don vurmuştu ve ağaçların yerden 30-40 cm kadar kurumuşlardı. Bu yıl ise 15 nisan itibariyle hiç biri soğuktan etkilenmemişti, çünkü henüz uyanmamışlardı malum mart ayı soğuk geçti.

Fakat dün bahçeye gittiğimde aşağıdaki resimdekiki gibi bir çoğunun tepeden kuruduğunu bir kısmından tamamen kuruduğunu gördüm. Köylüyle konuştuğumda 23 nisandaki soğuklardan köydeki çoğu ağacın dondan etkilendiğini öğrendim. (O tarihte konyaya gideceğimden konya antalya yolu kardan trafiğe kapanmıştı)

Maalesef 2 yıldır başa dönmek beni okadar umutsuzluğa sürüklüyorki. Tek tesellim 50% ağacım hiç etkilenmemiş, sadece bazı gözler kurumuş.

Yeni başlayan arkadaşların tüm zorluklarını hesaba katması tavsiyelerine katılıyorum. İlk 10 yıl bence çokda ticari bir beklenti olmamalı. Oğlumun hatırına ben başladığım işe devam etmek zorundayım, bukadar masraf ve emekten sonra vazgeçemem.

İnşallah o yeni çıkan sürgünler bir boy atar ve sizin tüm umutsuzluğunuzu yok eder. Azimli olduktan sonra meyvelerini yemekte nasip olur inşallah.
Ben ankarada oturuyorum.yazları ailemle kumluca ya gidip geliyorum. Sanırım sizin oradan da geçiyorum.yazın geçince sizi rahatsız etmek isterim. Saygılar

musculus
11-05-2015, 13:54
Sayın permakültür görüşlerinize katıldığım için beğendim yorumunuzu. Her yerde aynı sıkıntı var. Milleti ceviz ekin diye gaza getirdiler( bende dahil) ama maalesef koca bir fos. 7yaşında şu kadar ceviz aldım şu kadar para kazandım diyenler var. 6 yılı hesaplayan yok. Daha sonraki yıllarda olacağı garanti değil. Ceviz kârlı bir yatırım aracı değil derken yabancı **** yerli farketmez hepsi aynı. Sorun genel olarak meyvecilikte. Bir adet kıvırcık marulun 5 lira yaptığı güzel ülkemde çoğu yerde olmayan erik ve kayısının kilosunun 5 liraya satılması beni derinden yaralıyor. Onun için hiç kimse başta ceviz dahil hiç bir meyve ağacını ticari olarak ekip para kazanma sevdasına girişmesin. Ben ne ziraatçiyim,ne ceviz soyma makinesi yapıp satan biriyim, ne de diğer alet ve ekipman satan biriyim. Sadece amatörce meyvecilikle uğraşan biriyim. Takdir edersiniz ki insan emeğinin karşılığını alamayınca üzülüyor. Para kazanmak istiyorsanız köyünüzde tarlanızın etrafını çevreleyin,güzel bir dam yapın,küçük **** büyükbaş hayvancılık yapın. Hepinize bol kazançlar.

permakültür
11-05-2015, 15:14
Sayın Musculus,
Cevizciliğin karları TV reklamlarında, internet sitelerinde bol keseden anlatılıyor. Bu forumda cevizciliğin zorluklarınıda anlatmalıyızki bu işe yeni başlıyacak çiftçiler tüm zorlukları baştan bilsinler.

İnşallah ilerleyen yıllarda emeğimin karşılığını alır ve bu zorlu yılları tatlı bir anı olarak hatırlarım :)

Bu dileğim tüm üretici arkadaşlarım için geçerlidir.

Sayın permakültür görüşlerinize katıldığım için beğendim yorumunuzu. Her yerde aynı sıkıntı var. Milleti ceviz ekin diye gaza getirdiler( bende dahil) ama maalesef koca bir fos. 7yaşında şu kadar ceviz aldım şu kadar para kazandım diyenler var. 6 yılı hesaplayan yok. Daha sonraki yıllarda olacağı garanti değil. Ceviz kârlı bir yatırım aracı değil derken yabancı **** yerli farketmez hepsi aynı. Sorun genel olarak meyvecilikte. Bir adet kıvırcık marulun 5 lira yaptığı güzel ülkemde çoğu yerde olmayan erik ve kayısının kilosunun 5 liraya satılması beni derinden yaralıyor. Onun için hiç kimse başta ceviz dahil hiç bir meyve ağacını ticari olarak ekip para kazanma sevdasına girişmesin. Ben ne ziraatçiyim,ne ceviz soyma makinesi yapıp satan biriyim, ne de diğer alet ve ekipman satan biriyim. Sadece amatörce meyvecilikle uğraşan biriyim. Takdir edersiniz ki insan emeğinin karşılığını alamayınca üzülüyor. Para kazanmak istiyorsanız köyünüzde tarlanızın etrafını çevreleyin,güzel bir dam yapın,küçük **** büyükbaş hayvancılık yapın. Hepinize bol kazançlar.

permakültür
11-05-2015, 15:16
İnşallah o yeni çıkan sürgünler bir boy atar ve sizin tüm umutsuzluğunuzu yok eder. Azimli olduktan sonra meyvelerini yemekte nasip olur inşallah.
Ben ankarada oturuyorum.yazları ailemle kumluca ya gidip geliyorum. Sanırım sizin oradan da geçiyorum.yazın geçince sizi rahatsız etmek isterim. Saygılar

Sn. Cevizciankara,
Doğrudur bizim ordan geçiyorsunuz Ankara'dan gelirken. Sadece haftasonları köyde oluyorum. Eğer köyde olduğum bir haftasonu geçerseniz mutlaka uğrayın, bahçemi zevkle gezdiririm.

nacidulus.
12-05-2015, 06:54
hafta sonu tüplü cevizleri dikecegim dikme esnasında sıvı kükürt ile dikmeyi düşünüyorum.iyi sıvı kükürt markası hakkında öneri verebilecek olan varmıdır.veya nasıl bir yol izlemem gerekiyor..

berk10
12-05-2015, 22:08
Forum yöneticilerinin dikkatine
ceviz yetiştiriciliğine ışık tutan bu forumda toprak analizi ,sulama,gübreleme gibi ana konuları yukarı kısımdaki önemli diye işaretlediğiniz kısıma taşırsanız bence daha faydalı olur.benim nacizane fikrim.

gecekorsanı
13-05-2015, 10:41

bu işi yapacaksanız bunları kafaya takmayıp mücadeleye devam etmelisiniz.bu anlattıklarını benim başıma 3 defa geldi.en son bu sene verim alabileceğim ağaclar 23 nisandaki soğuklardan etkilendi.bazılarında Sizinkiler gibi kuruma oldu erkek ciceklerin hepsi oldu.9.senem ama yılmıyorum.bu işe başlayan lar 10 seneyi göze almalı

ecomatik
13-05-2015, 16:24
İnsallah bende o yılları gorurum

gecekorsanı
13-05-2015, 23:09
11 yasında ki 120 ağacdan gecen sene 40 bin TL lik ceviz satanı tanıyorum.sizin hesap bastan asağıya yanlış.ceviz uzun soluklu bir yatırımı gerektirir.dometes bibere benzemez.ayrıca 40 50 yasında ki yerli cevizden tam 9 teneke ceviz toplandı

musculus
14-05-2015, 21:39
120 ağaç cevizin ekildiği yerden salçalık domatesten sezonluk 30 bin den 11 yılda 330 bin lira kazananın ( kışın ektiği buğdaydan aldığı gelir hariç) olduğu güzel ülkemde haklısınız benim hesabım tamamen yanlış. Ama siz 9 yıldır ceviz ağaçları ile uğraşıyor ve kendinizi böyle teselli ediyorsunuz. Siz **** ben ceviz ağaçlarını kesip domates ekecek halimiz yok. Ben yeni ceviz ekecek arkadaşlara dedim ekmeyin diye. Lilium Beyin de dediği gibi bu kadar ceviz ekiminin yapıldığı bu ülkede ilerde kilosunu yok pahasına satarsak hiç şaşırmamak gerek.Narları kökleyenleri de sorgulamak gerek. Tekrar yazıyorum. Yeni ceviz ekmek isteyenler bir daha düşünsünler.

İsmail Kuzucu
15-05-2015, 00:16
Kilosu 5 kuruştan domates alan fabrikaları, elinde dünya kadar marul kalıp hayvanlara veren üreticileri, seradaki hıyarın para yapmayıp traktörler ile atıldığını gördüm.

Bu ürünler para etti diye herkes çiftçiyi zengin olarak görüyor, hiç yokluk zamanını sorgulayan olmuyor.

Çiftçiliğin kanunu bu zararda var çok iyi para kazanmakta var.

uzman70
15-05-2015, 15:21
Özellikle musculus arkadaşa sesleniyorum.
Ben çiftçi değilim.ancak İsmail KUZUCU arkadaşın anlattığı gibi bir çok çiftçiyi tanıyorum. Eğer domates eken buğday eken veya bu günlerde bahsettikleri çok kazançlı olan patates eken çiftçiler bahsedildiği gibi 10-20 dönüm tarlalardan bol kazanç elde etse fakir çiftçi kalmaz. Bilginize, dönemsel olarak iyi kazanan üretici olabilir ama her üreticinin kazancı zengin olacak düzeyde değil.Bu arada İsmail Bey seranı çok merak ediyorum. Gelip görme fırsatım olmadı. Selamlar.

musculus
15-05-2015, 23:23
Demekki benim gibi düşünen yok.

ganeme
17-05-2015, 18:39
1 yıllık altay cevizim

formullaone
17-05-2015, 21:13
Chandler çeşidinde moral meyveleri göründü. Sulama sezonunu açabiliriz.

Murat Kayadelen
17-05-2015, 21:16
Sayın formullaone paylaşımlarınızı keyifle takip ediyorum, bol verimli yıllar dilerim.

formullaone
17-05-2015, 21:25
...

formullaone
17-05-2015, 21:28
Sayın formullaone paylaşımlarınızı keyifle takip ediyorum, bol verimli yıllar dilerim.

Sağolun, Murat Bey.

ins
18-05-2015, 07:53
Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi boyunlu gözün altından yatay yönde dallar çıktı ve çok kırılganlar. Bu yatay yönde çıkan dalları ne yapmalıyım. Çeşit değiştirme ile geçen yıl Chandler yaptım.

553448

nacidulus.
18-05-2015, 09:07
BURSANIN neresindensin INS RAKIM KAÇ TIR .kıra etkiledimi.

Beyaz_Gece
18-05-2015, 09:17
Arkadaşlar Sakarya'dan herkese kucak dolusu selamlar. Daha önce tarımla hiç uğraşmadım. Bu aralar cevize ilgim var. Ve bu konuda bir araştırmaya giriştim. Doğal olarak sizlerin güzel yorumlarınıza ve yönlendirmenize ihtiyaç duymaktayım. Umarım sitenin faydasını görürüm. Sakarya Nehrine yakın, 10 dönümlük bir tarlaya ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Maliyet hesabı konusunda bana yardımcı olur musunuz?

ins
18-05-2015, 09:30
BURSANIN neresindensin INS RAKIM KAÇ TIR .kıra etkiledimi.

Bursa İnegöl: Rakım 650. Kırağıdan etkilenmedi.

dikili
18-05-2015, 21:39
İyi akşamlar kasım 2014 132 adet chandler diktirdim. Bahçeme bakan kişi fig ektiği için sulamaya ancak mayıs sonunda başlanacak. Geç kalmış olur muyuz? Bahçemi gördüm. Bazı sürgünler 10-15 cm, bazıları da 1-2 cm olmuş. Fig yeni biçilecekmiş. Bahçeye fig ekilmesine izin vererek hata mı yaptık?

dikili
18-05-2015, 21:43
Chandler çeşidinde moral meyveleri göründü. Sulama sezonunu açabiliriz.
İyi akşamlar Formullaone
kasım 2014 132 adet chandler diktirdim. Bahçeme bakan kişi fig ektiği için sulamaya ancak mayıs sonunda başlanacak. Geç kalmış olur muyuz? Bahçemi gördüm. Bazı sürgünler 10-15 cm, bazıları da 1-2 cm olmuş. Fig yeni biçilecekmiş. Bahçeye fig ekilmesine izin vererek hata mı yaptık?

tiryaki
18-05-2015, 22:44
havalar sıcak gidiyor, biz ilk suyu verdik. hele ki ilk yazı, bence geç kalmayın

dikili
18-05-2015, 22:56
havalar sıcak gidiyor, biz ilk suyu verdik. hele ki ilk yazı, bence geç kalmayın
cevizlerin arasındaki fig bu hafta biçilecekmiş. Sonra balyalanması falan bir hafta alır. Bende sulanması gerekir diye düşünüyorum. Ama bahçeye bakan kişiyede fig ekebilirsin demiştik. Şimdi senin figin önemli dersem, adamın emekleri boşa gidecek. Bahçede fig olduğu için sanki biraz ne var gibi.

tiryaki
20-05-2015, 02:50
sulama nasıl yapılacak? damlama falansa üzerine 1 hafta ekleyin. imkan varsa elle hortumla sulayın

permakültür
20-05-2015, 10:32
Arkadaşlar Merhaba,

Daha önce hem damlama hemde minispring kullanan arkadaşlar, ceviz sulamada minispring tavsiye ederlermi.

Ben daha önce çember damlama kullandım, fakat kuşlar sürekli deliyorlar. Sistemi yenilemeyi düşünüyorum önümüzdeki hafta acaba minispringmi kullansam. Su göllenmesi yapabiliyormuş minispring sanırım, birde ağacın gövdesine sürekli su değecek. Zararı olurmu sizce.

Başka yönlerden kıyaslayabilecekler var ise eğer, bugün cevaplarınıza ihityacım var.

teşekkürler

Cevizciankara
20-05-2015, 10:32
İlk moral meyvemizi gördük.1,5 yıllık yorgunluğumuzu bir anda aldı gitti.
Ne güzel mutlulukmuş.
Allah herkese emeğinin karşılığını fazlasıyla versin.

ins
20-05-2015, 10:50
Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi boyunlu gözün altından yatay yönde dallar çıktı ve çok kırılganlar. Bu yatay yönde çıkan dalları ne yapmalıyım. Çeşit değiştirme ile geçen yıl Chandler yaptım.

553448

Yorum yapacak kimse yok mu?

hazerhan
20-05-2015, 10:56
Yorum yapacak kimse yok mu?

düğme gözden çıkanlar geniş açılı olur sizinki düğme gözden sürmüş uygun olmayanı kes uygun olanları uçlarını yukarı getirerek bağla

musculus
20-05-2015, 18:27
Balıkesir merkezde 20 Mayıs 2015 saat 17 30 ile 18 45 arasında yağmur şeklinde başlayan yağış ceviz büyüklüğünde dolu şeklinde yağmıştır.Başta ceviz olmak üzere tüm meyve çeşitlerinin çok zarar görme olasığı yüksektir.Başta ben olmak üzere tüm alın teri sahiplerine büyük geçmiş olsun.Kendimi bildim bileli böyle dolu yağışı görmedim.2 yıldır güzel ülkemde bir bereketsizlik bulutları dolaşıyor.Allah hayreyler inşallah...

cnrtkt
20-05-2015, 18:57
Balıkesir merkezde 20 Mayıs 2015 saat 17 30 ile 18 45 arasında yağmur şeklinde başlayan yağış ceviz büyüklüğünde dolu şeklinde yağmıştır.Başta ceviz olmak üzere tüm meyve çeşitlerinin çok zarar görme olasığı yüksektir.Başta ben olmak üzere tüm alın teri sahiplerine büyük geçmiş olsun.Kendimi bildim bileli böyle dolu yağışı görmedim.2 yıldır güzel ülkemde bir bereketsizlik bulutları dolaşıyor.Allah hayreyler inşallah...

Geçmiş olsun. Bizim çevremizde de dolu yagışı var bu aralar. Önlem alamadım henüz insallah hepimiz en az zararla atlatırız bu dönemi.

cnrtkt
20-05-2015, 19:01
Yetiştiricilikte biraz yol almış abilerim, ilk yıllarda herek seçimi ile ilgili tecrübelerinizi paylaşır mısınız.
Boyu ne kadar olmalı, kalınlığı ne kadar olmalı, hangi ağaçtan olursa daha uzun süre dayanır v.b. tavsiyeleriniz nelerdir.

Jakin
20-05-2015, 19:11
Sn. musculus ve Sn. cnrtkt çok geçmiş olsun. Emeklerin hiç bir zaman boşa olmadığına inanıyorum. Elbet bir şekilde değerini bulurlar.
Ne gibi bir önlem alınabilir, bilemedim. Tekrar geçmiş olsun.

Lilium
20-05-2015, 23:56
Yetiştiricilikte biraz yol almış abilerim, ilk yıllarda herek seçimi ile ilgili tecrübelerinizi paylaşır mısınız.
Boyu ne kadar olmalı, kalınlığı ne kadar olmalı, hangi ağaçtan olursa daha uzun süre dayanır v.b. tavsiyeleriniz nelerdir.

Herek ağaçtan olacaksa 5x5 meşe olacak 1.5 mt yeterlidir, bir daha herek sorununuz olmaz.

karaçepiş
21-05-2015, 06:11
Evet balıkesir E yumurta büyüklüğünde dolu yağdı ama her yerine yağmadı benim oturduğum muhite hiç yağmadı bazı arkadaşların bahçeleri zarar gördü çok geçmiş olsun

Çamtepe
21-05-2015, 10:21
Herek ağaçtan olacaksa 5x5 meşe olacak 1.5 mt yeterlidir, bir daha herek sorununuz olmaz.

Sn. Lilium'un dediği gibi meşe alırsanız rahat edersiniz. Hızarlanmış meşe budak atabiliyor diye biliyorum, elde yontulmuşunu bulabilirseniz 10 numara olur. 10 senedir duran herek çubuğum var. Hızardan çıkan çam herekler ise 2 sene içinde çoktan tarih oldu.

3-4 cm kalınlığında 120-140 cm aralığında alırsanız senelerce kullanırsınız.

ermana
21-05-2015, 11:57
15.12.2013 ekimi
17.05.2015 tarihi itibari ile durumları

http://fs2.directupload.net/images/150521/kw5cr3t8.jpg
http://fs1.directupload.net/images/150521/rh8w5dca.jpg

Cevizciankara
21-05-2015, 12:57
Maşallah.Çok güzel büyümüşler.

gokselates
21-05-2015, 14:47
Ben Sakarya dayım sana tecrübelerimi ve arkadaşlarımı tanıştırabilirim. Gerisi sana kalmış zahmetli, masraflı iş küçük düşünme hobi olarak yapılacak bir işte sanma zira alet edavat vb olmadan masrafın katlanır, kendin çalışmayacaksan zaten işçi vb çalıştırmak daha zor bunu bil

agacarkadas
21-05-2015, 15:46
19 mayıs itibari ile bahçemden görüntüler
ot mücadelesi sulama ve çapalamaları yapıldı.

dikili
21-05-2015, 18:58
sulama nasıl yapılacak? damlama falansa üzerine 1 hafta ekleyin. imkan varsa elle hortumla sulayın
İyi akşamlar Tiryaki
20 cm kalın boruların ucuna musluk takılarak sulanacak. Hortum kullanma imkanı da yok.
Dün hafif yagmur ciselemiş.

formullaone
21-05-2015, 19:35
6. yaş Chandler meyve tutumu.

BURGAZ73
21-05-2015, 21:10
cok guzel. hayırlı bereketlı bır yıl olsun ınsallah

hazerhan
22-05-2015, 09:16

maşallah allah bereketini versin çok güzel

ermana
22-05-2015, 09:27
19 mayıs itibari ile bahçemden görüntüler
ot mücadelesi sulama ve çapalamaları yapıldı.

Merhaba,
Fidanlarınızın anadal belirlemelerini yapmamışsınız gördüğüm kadarı ile. Bunu çok zaman kaybetmeden yaparsanız fidanınızdan daha az enerji çalmış olacaksınız.

celalim01
22-05-2015, 10:37
Arkadaşlar ben ilk defa denemek istiyorum . Chandler cevizin verimi nasıl ? Tavsiye eder misiniz ? Birde Yalova bodur dediler ama ben bilmediğimden karar veremedim.(satıcıların söyledikleri cevizler ,farklı satıcılar)

agacarkadas
22-05-2015, 10:40
Merhaba,
Fidanlarınızın anadal belirlemelerini yapmamışsınız gördüğüm kadarı ile. Bunu çok zaman kaybetmeden yaparsanız fidanınızdan daha az enerji çalmış olacaksınız.

merhaba, sayın ermana uyarınız için teşekkür ederim.
Şöyle ki;
fotoğrafları fidanların alttan gelen sürgünlerini kesmeden önce çekmiştim.
100-120 cm'den alttan çıkan sürgünleri kestim. mevcut fotoğraflardaki sık görülen dallar 100-120 cm üstteki bu yıl süren sürgünleri de nail beyin forumda yazdıklarından esinlenerek bilerek kesmedim ağacın kök gelişimine katkısı olur diye düşündüm :eek: alt dalları aldıktan sonraki fotoğrafları da ekledim.

ermana
22-05-2015, 11:01
yanlış anladığınız bir nokta var sanırım. fidanlarınızın ilk katını oluşturuyorsunuz artık ve süren sürgünlerindan ana dal yapacaklarınızı seçip diğerlerini çıkartmanız gerekiyor.
ben fidanlarınızda ikinci kat için bir çok sürgünün liderlik için yarıştığınıda görüyorum. bırakacağınız sürgün sayısı ile zaten köke çalışacaktır.

nacidulus.
22-05-2015, 11:11
agacarkadas resimde gördüm öyle bir araca ihtiyacım var markası nedir römorkla birlikte söylebilirmisniz..ve kaça mal oldu size..

agacarkadas
22-05-2015, 11:17
yanlış anladığınız bir nokta var sanırım. fidanlarınızın ilk katını oluşturuyorsunuz artık ve süren sürgünlerindan ana dal yapacaklarınızı seçip diğerlerini çıkartmanız gerekiyor.
ben fidanlarınızda ikinci kat için bir çok sürgünün liderlik için yarıştığınıda görüyorum. bırakacağınız sürgün sayısı ile zaten köke çalışacaktır.

Sayın Ermana,
Fikrinize saygı duymakla birlikte ben bu aşamada bu dallara ve sürgünlere bu yıl daha fazla dokunmama taraftarıyım zaten zorlukla tutturduğumuz fidanlara daha fazla yara açılmamasını düşünüyorum. Önümüzdeki yıl fidanların durumuna göre 1. ya da 2. ana yan dalları oluşturacağım.
Tabi forum üyelerinin değerli görüşlerine de açık olduğumu belirtmek isterim.
Saygılarımla,

agacarkadas
22-05-2015, 11:21
agacarkadas resimde gördüm öyle bir araca ihtiyacım var markası nedir römorkla birlikte söylebilirmisniz..ve kaça mal oldu size..

sayın nacidulus ,
özelinize mesaj attım

Cevizciankara
22-05-2015, 16:48

Maşallah, Allah nazardan saklasın.

uzman70
24-05-2015, 15:40
Sayın formullance
ağaçlar çok güzel olmuş maaşallah, bizim meyveleri 22 mayıs itibari ile hepsini kopardım. Ancak büyüklükleri seninkinden çok küçük sizin bölgenin uyanma zamanı çok erken galiba.

formullaone
25-05-2015, 07:17
Sayın formullance
ağaçlar çok güzel olmuş maaşallah, bizim meyveleri 22 mayıs itibari ile hepsini kopardım. Ancak büyüklükleri seninkinden çok küçük sizin bölgenin uyanma zamanı çok erken galiba.

Sağolun Sayın uzman70. Evet uyanma zamanı oldukça erken.

nacidulus.
26-05-2015, 12:41
sayın uzman70 bende 10 mayıs tüplü ceviz fidanı diktim üzerlerinde ceviz vardı 22mayıs koparttım dediniz belli bir zamanı varmıdır

uzman70
26-05-2015, 17:50
sayın uzman70 bende 10 mayıs tüplü ceviz fidanı diktim üzerlerinde ceviz vardı 22mayıs koparttım dediniz belli bir zamanı varmıdır

üzerindeki meyveleri kendisinin atacağı söyleniyor ama ben kendim kopardım. meyvelerin yanında filiz bulunmazken kopardıktan 4 gün sonra 5-10 cm boyunda filizler açtı. Bence kendisi atsın diye beklemeye gerek yok.

Lilium
27-05-2015, 02:31
merhaba, sayın ermana uyarınız için teşekkür ederim.
Şöyle ki;
fotoğrafları fidanların alttan gelen sürgünlerini kesmeden önce çekmiştim.
100-120 cm'den alttan çıkan sürgünleri kestim. mevcut fotoğraflardaki sık görülen dallar 100-120 cm üstteki bu yıl süren sürgünleri de nail beyin forumda yazdıklarından esinlenerek bilerek kesmedim ağacın kök gelişimine katkısı olur diye düşündüm :eek: alt dalları aldıktan sonraki fotoğrafları da ekledim.

Sayın agacarkadas, sizin fidanlarınız ana yandal tercihi yapılacak durumda değil.
Örneğin: şu fıdan

555380

Yeterli bir boya gelmemiş Ya da ektiğinizde bir metrelerden kesim yapmışsınız ve boyunlu göz değilde düğme gözler uyanarak biraz açılı dal oluşturmuş (düğme gözden lider bir gövde yapmanız zor olur) buradaki tercihiniz daha altta boyunlu bir göz üzerinden kesip lider hazırlamak olmalıydı. Ve altta şimdilik bir kaç yardımcı dal bırakarak bu yıl taç yapısı yükseltilerek gelecek yıl tepe kesimi yapılarak yan dallanmasına teşvik etmek olmalıydı.

555381

Bu yükseklikte bir tepe kesimi hiç önermiyoruz. ama bu yükseklikte bir tepe kesimi içinde fidanın gelişimi formu ve bırakılan dal sayısı güzel, bu yıl gelişecek lider uzayacak seneyede alttan bir kaç dal daha alıp tacı biraz daha yukarıya çekip ana yan dalları tercihi yaparsın, üzerinde meyva varsa bunları kopar.

555382

Alttan Ne kadar dal çıkartıldığını göremiyorum ama bu kadar da gövde çıplak bırakılmamalı,
Anlatmak istediğim şu, nasıl bir taç yapınız ne yükseklikte olmasını istemeniz sizin elinizde ve bu isteğe göre taç oluşturmak 1 metrelerden ya da daha yüksekten taç oluşturacaksanız tepe kesimlerinizi 1.50 ve daha yukarılardan yapmanız gerekir,( Fidanınız bu boylarda değilse bu boylara gelmesini bekleyin Ya da boylanmasına teşvik edin sonra tepe kesimi yapınız.) yok ben daha alçak bir taç yapısı istiyorum derseniz 1.20 lerdende tepe kesimi yapabilirsiniz ama böyle bir durumda da 70-80 cm lerden de ana yandallarınızı oluşturacak dalcıklar olması gerekir, ya da yeşil aksam olması gerekirki, fidan gelişimi kök çalışması daha iyi olsun.

Sonuç olarak bu hatalı bir budama, olmuş artık ve yapılacak fazla bir şey yok tek yapılacak bu gövdeyi güneş yanıklığından korumak Kireç ya da su bazlı plastik boyayla gövdeyi boyayıp korumak ve bundan sonra uzayacak lideri korumak (hereklemek)

agacarkadas
27-05-2015, 08:55
Sayın Nail Bey,
Değerli katkılarınız için çok teşekkür ederim.
3. fotoğraftaki fidanların doğal halleri öyle onları o hali ile bıraktım görülen sürgünlerin altında zaten sürgün yoktu. Haklısınız o fidanların gövdesi çıplak kalmış.İlk işimiz onları kireçle boyamak olacak.

cetiner
28-05-2015, 21:11

Çok güzel görüntüler; Sn. Lilium, sizin cevizler de 6 yaşında böyle miydi? Kendi ağaçlarımdan şüphe duymaya başladım.

nacidulus.
29-05-2015, 14:02
aşağıda olduğu gibi bakım programını araştırmalarım sonucu buldum.fakat iyi mi dir kötümüdür bilmiyorum .böyle bakım programı yapıpta memnun kalanlar varsa yazabilirmi ?

HAZİRAN

SULAMA PROGRAMINA DEVAM EDİLİR VE İLAÇLAMA YAPILIR.

1.HAFTA » SULAMA» Perşembe Günü- fidan başına 35 lt (damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt’ ye tekamül eder.)
GÜBRELEME » Perşembe Günü- fidan başına 50 gr sıvı organik gübre (COMPLEX) ve 10 gr %51′ lik potasyum ve fidan başına 1 gr köklendirici kullanılır.

2.HAFTA » SULAMA» Perşembe Günü- – fidan başına 35 lt (damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt’ye tekamül eder.)
GÜBRELEME» Perşembe Günü- fidan başına 50 gr sıvı organik gübre (COMPLEX) ve 10 gr %51′lik potasyum.

3.HAFTA » SULAMA» Perşembe Günü- – fidan başına 35 lt (damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt’ye tekamül eder.)
GÜBRELEME» Perşembe Günü- fidan başına 50 gr sıvı organik gübre (COMPLEX) ve 10 gr %51′lik potasyum.

4.HAFTA » SULAMA» Perşembe Günü- – fidan başına 35 lt (damlama sisteminde 3 saatlik akış, 35 lt’ye tekamül eder.)
GÜBRELEME» Perşembe Günü- fidan başına 1 gr düşecek şekilde Boolteks tek başına kullanılır.

ykaya194
29-05-2015, 17:30
aşağıda olduğu gibi bakım programını araştırmalarım sonucu buldum.fakat iyi mi dir kötümüdür bilmiyorum .böyle bakım programı yapıpta memnun kalanlar varsa yazabilirmi ?

Gübreleme, sulama ve ilaçlama programı, bahçenin toprak yapısına ve fidanın yaşına göre yapılmalı. Örneğin; Benim bahçedeki fidanları yılda 2-3 defa sulamak yeterli oluyor.
Meyveye yatmış bir fidana 35 litre su bence yetersiz kalır zira su daha köklere ulaşmadan kesilirse yüzeyde kalan su da çabucak buharlaşır gider. Bence fidan başı en az 70-100 litre olmalı, dolayısıyla bu bakım programı doğrudur demek yanıltıcı olur. Her yıl farklı bakım programı uygulamalı ve ayrıca üzerinde meyvesi olan fidanları bu aylarda zararlılara karşı ilaçlamakta gerekir.

En doğrusu, konunun uzmanına danışarak bakım programı hazırlamalı.

Ethio
29-05-2015, 18:37
Herkese merhaba,

Fidanlarımın gövdelerinde aşağıdaki resimlerde göründüğü gibi birçok yaraya rastladım. Tesadüf mü nedir bilinmez ama neredeyse hepsi fidanların batı tarafında çıkmış bu yaraların. Fidanlar 1640 rakımda ekili ve oralarda sıcaklık çok aşırı olmaz ama nedir bilemedim. Bu yaraların neden oluştuğunu veya nasıl çözebileceğimi bilen var mı acaba aramızda ?

agacarkadas
31-05-2015, 20:51
Merhaba , değerli forum üyeleri,
Ağustos ayında yöremizde fındık hasat zamanı olması sebebi ile bolca bulunan fındık yeşil dış kabuğunu , sonbaharda ceviz fidanlarının dibine sermenin bilinen bir zararı var mıdır ? Ya da faydaları hakkında değerli görüşlerinizi paylaşabilir misiniz ?
Teşekkürler.

mühendis57
01-06-2015, 08:57
Merhaba , değerli forum üyeleri,
Ağustos ayında yöremizde fındık hasat zamanı olması sebebi ile bolca bulunan fındık yeşil dış kabuğunu , sonbaharda ceviz fidanlarının dibine sermenin bilinen bir zararı var mıdır ? Ya da faydaları hakkında değerli görüşlerinizi paylaşabilir misiniz ?
Teşekkürler.

Merhaba fındık kabuklarını direk ağaç diplerine dökmeyin.üzeri açık kuytu bir yerde biriktirin çürümeye dönsün ondan sonra kullanın.Çünki bitki artıkları içerisinde böcek yumurtaları, larvaları ve hastalık sporları mevcut olabilir.En iyisi çürümesini bekleyip kullanmaktır.

agacarkadas
01-06-2015, 10:38
Merhaba fındık kabuklarını direk ağaç diplerine dökmeyin.üzeri açık kuytu bir yerde biriktirin çürümeye dönsün ondan sonra kullanın.Çünki bitki artıkları içerisinde böcek yumurtaları, larvaları ve hastalık sporları mevcut olabilir.En iyisi çürümesini bekleyip kullanmaktır.

sayın mühendis57 ,
çok teşekkür ederim bölgemiz nemli bir iklime sahip olduğundan fındık kabukları hızla çürümektedir. Dediğiniz gibi çürütüp sonbaharda, ekim kasım aylarında uygulamayı düşünüyorum,
Bir sorum daha olacaktı,
Çürüttüğümüz kabukları yanmış hayvan gübresinin üzerine malç olarak uygulamamızın bir sakıncası olur mu ?

mühendis57
01-06-2015, 10:50
sayın mühendis57 ,
çok teşekkür ederim bölgemiz nemli bir iklime sahip olduğundan fındık kabukları hızla çürümektedir. Dediğiniz gibi çürütüp sonbaharda, ekim kasım aylarında uygulamayı düşünüyorum,
Bir sorum daha olacaktı,
Çürüttüğümüz kabukları yanmış hayvan gübresinin üzerine malç olarak uygulamamızın bir sakıncası olur mu ?

Bir sakıncasının olacağını sanmam hatta yanmamış gübreyle bile karıştırabilirsiniz. İyice yanana dek bekletirsiniz.Sadece fındık artıklarını değil ot diğer ağaç yaprakları. ağaç talaşlarını hepsini küçük parçalara ayırıp çürüterek bitkilerinizde kullanabilirsiniz.

nacidulus.
01-06-2015, 12:25
mühendis57 yorumlarınız için teşekkür ederim.agaçlarınız kaç yaşında,cinsi nedir.

eko_
02-06-2015, 13:45
Herkese merhaba,

Fidanlarımın gövdelerinde aşağıdaki resimlerde göründüğü gibi birçok yaraya rastladım. Tesadüf mü nedir bilinmez ama neredeyse hepsi fidanların batı tarafında çıkmış bu yaraların. Fidanlar 1640 rakımda ekili ve oralarda sıcaklık çok aşırı olmaz ama nedir bilemedim. Bu yaraların neden oluştuğunu veya nasıl çözebileceğimi bilen var mı acaba aramızda ?

Bakteriyel yanıklığa benziyor.

Ethio
03-06-2015, 19:43
Sayın Eko_, resimleri bir ziraat muhendisi ile de paylastim. Bana dedigi yaradan bir sivi akışı olsaydi sıkıntılı olduğu ve kanser seklinde tanimlayabilecegiydi ama sıvı akışı veya tabakası olmayinca o da bilemedi. Arastirip bilgi verecek bakalim. Insallah bir sonuc alirim. Ciddi bir hqstalik degildir inşallah

formullaone
03-06-2015, 20:12
Sayın Eko_, resimleri bir ziraat muhendisi ile de paylastim. Bana dedigi yaradan bir sivi akışı olsaydi sıkıntılı olduğu ve kanser seklinde tanimlayabilecegiydi ama sıvı akışı veya tabakası olmayinca o da bilemedi. Arastirip bilgi verecek bakalim. Insallah bir sonuc alirim. Ciddi bir hqstalik degildir inşallah

Bu fidan sanki tamamen kurumuş. Şu an ki hali nasıl yeşerdi mi ? Evet bakteriyel yanıklığa benziyor.

nacidulus.
05-06-2015, 10:46
merhabalar,
200 m tarlaya su getirmem gerkiyor. 45 derece eğimle 32 lik sulama kangal boruyla ,40lık kangal sulama borusuyla getirmem daha mantıklı karar veremedim.nasıl bir yol izlemem gerekiyor..damla sulama yapmayı düşünüyorumm.

ibas06
05-06-2015, 11:08
merhabalar,
200 m tarlaya su getirmem gerkiyor. 45 derece eğimle 32 lik sulama kangal boruyla ,40lık kangal sulama borusuyla getirmem daha mantıklı karar veremedim.nasıl bir yol izlemem gerekiyor..damla sulama yapmayı düşünüyorumm.
Kardeş Merhaba
Kangal borunun 50 lik **** 63 lük olması sürtünmeyi düşürür ve pompan rahat çalışır
eğim cok fazla çünkü mesafede var

kkeremk
05-06-2015, 11:14
merhabalar,

merhaba , su kaynağının aşağıda veya yukarıda olmasına, saatte ihtiyaç duyulan su miktarına göre boru çapı değişiklik gösterir.

141 metre yükseklik farkı var yazdıklarınıza göre iki nokta arasında, bu çok ciddi bir rakam.

nacidulus.
05-06-2015, 11:18
su kaynagı yukarıda fidanları yeni diktim tüplü kaç lt su gerekir.ben fidan başına 75 lt diye düşünüyorum.yanlışda olabilir.

karayel54
05-06-2015, 16:14
bu 2 yaşında. ki fidanlarıma göza aşısı yapmak istiyorum. 1:her fidana 1 den fazla göz aşısı yapabilirmiyi
2:fidanların bazıları gövde odunsu buraya göz aşısı yapabiliyor muyum

hdoğan
05-06-2015, 19:40
bu 2 yaşında. ki fidanlarıma göza aşısı yapmak istiyorum. 1:her fidana 1 den fazla göz aşısı yapabilirmiyi
2:fidanların bazıları gövde odunsu buraya göz aşısı yapabiliyor muyum

Fidanda birkaç sürgün varsa her birine ayrı ayrı göz aşısı yapabilirsiniz, sürgün tek ise aynı sürgüne aralıklı iki yama göz aşısı yapabilirsiniz. Aşı sürgünleri tamamen kendini kurtardıktan olgunlaştıktan sonra fidanın yaşına göre aynı yaz veya önümüzdeki baharda teke düşürebilirsiniz. Göz aşısı aynı yılın sürgünlerinde daha iyi tutar ancak odunlaşmış geçen yılın sürgünlerinde de tutuyor.

uzman70
06-06-2015, 10:04
merhabalar,

sayın nacidulus
su kaynağındaki suyun azlığı çokluğuna göre boru kalınlığını ayarla,
ben 1 km uzaktan su getirdim. kaynaktan itibaren 400 metre eğimle kaynaktan 30 metre alçalıyor sonra 500 metre uzayarak 25 metre yükseliyor. kot farkı 5 metre. 32 lik boru ile kaynağın suyu çeşme kadar. sorun yok.

kırkdilim
14-06-2015, 19:02
Aralık 2004'te açık köklü diktiğim fernor ağırlıklı yabancı çeşit 15 adet fidanım 20 mayıstan itibaren sürgün vermeye başladı.Birkaç tanesi de yeni yeni filiz veriyor.Tutmadı dediğim fidanın haziranın ortasında soluk alıp vermeye başlaması mutluluk verici.

Çapasıydı,suyuydu,gübresiydi,yazın bunlara iyi bakmalıyım.

kırkdilim
16-06-2015, 23:35
2010 yılı dikimi chandler ağaçlarım.

Gelişimleri pek iyi değil.Sebebi çok ama en önemlisi yeterince sulayamıyorum. Tarlanın kenarından ark geçiyor.Devlet su verirse benzinli motorla 5 m yüksekteki depoya çekiyor,damlamalara veriyorum.Bu yükseklik basınç için yeterli,bütün ağaçlara su ulaşıyor.

Ama geçen yıl olduğu gibi su verilmezse...

Cevizciankara
18-06-2015, 17:01
bugün haziranın 18 i oldu. maşallah bu yıl yağışlardan ağaçları daha sulamayı siftah edemedik. Ağaçlar çamur içinde. Böyle olunca damlamayla gübreyi de veremedik. Hakkımızda hayırlısı olsun.

ermana
19-06-2015, 07:09
bugün haziranın 18 i oldu. maşallah bu yıl yağışlardan ağaçları daha sulamayı siftah edemedik. Ağaçlar çamur içinde. Böyle olunca damlamayla gübreyi de veremedik. Hakkımızda hayırlısı olsun.

Geçen sene bizim buralar öyleydi ve malesef fidanlarım da istediğim şekilde.. gelişemedi. 150 fidandan 15 tane kök çürümesinden fire verdik.bulduğunuz tüm fırsatlar da fidan etrafında ki toprağı havalandırın ve fidan diplerinde su durmamasını sağlayın.

formullaone
22-06-2015, 21:51
Son durum böyle arkadaşlar.

formullaone
22-06-2015, 22:00
Moral meyveleri

sedatkso
22-06-2015, 23:05
sn formullaone meyveler fernor mu chandler mı?

formullaone
23-06-2015, 06:50
sn formullaone meyveler fernor mu chandler mı?

İlk fotograf chandler . Diğerleri Fernor sn. Sedatkso

nacidulus.
23-06-2015, 06:56
sn formullaone,
gübreleme yapımıyormusun,hangi marka organik sıvı gübreleme kullanıyormusun.

formullaone
23-06-2015, 10:30
sn formullaone,
gübreleme yapımıyormusun,hangi marka organik sıvı gübreleme kullanıyormusun.

Sayın nacidulus, gübrelemeyi taban gübresi ( toprak altı) , üst gübreleme ( toprak üstü) , damlamadan gübreleme ve yapraktan gübreleme şeklinde 4 aşamada yapıyorum. GÜbre miktarlarını ve uygulama dönemlerini hem hava ve toprak koşulları hem de toprak ve yaprak tahlillerine göre belirliyorum. Böylece zamandan ve gübreden tasarruf etmekle kalmayıp, aynı zamanda bitkiye istediği anda ve istediği kadar gübre vermiş oluyorum. Sıvı gübre olarak damlamadan bahar ve yaz döneminde 5 ay boyunca, ayda bir defa ,dekara 1 litre leonardit kökenli çinkolu hümik-fulvik asit veriyorum.

Her üretici kendi toprağını ve iklimini çok iyi tanımalı ve kendi bahçesinin ziraat mühendisi olmalı.

bursaranger
23-06-2015, 21:04
Aralik 2014 diyecektin herhalde,2004 _deyince 11 yillik fidan oluyor.

bursaranger
23-06-2015, 21:06
2004 degilde 2014 olacak herhalde

karaçepiş
23-06-2015, 22:39
sn formullaone ağaçlar kaç yaşında chandlermi fernormu

formullaone
23-06-2015, 23:38
sn formullaone ağaçlar kaç yaşında chandlermi fernormu
Fotoğraflar karışık iki çeşit olarak. 4. Yazları.

nacidulus.
24-06-2015, 07:13
sn formullaone
leonardit kökenli çinkolu hümik-fulvik asit veriyorum dediniz piyasada çok marka var .marka ismi verebilirmisiniz..

diyarbakırlı
24-06-2015, 10:46
selam aleykum arkadaşlar cevizlerimi gecen sene agustos ve hazıranda tüplü olarak ektim sizden ricam yorumlarınızı alabilirmiyim gelişimleri hakında ceviz cinsleri pedro şebin

formullaone
24-06-2015, 11:41
sn formullaone
leonardit kökenli çinkolu hümik-fulvik asit veriyorum dediniz piyasada çok marka var .marka ismi verebilirmisiniz..

BİTKİNİN ANA SÜTÜ ,BAS 18, BAS ZİNC,BAS VET, HUMİK ASİT, ORGANİK GÜBRE (http://www.ayhangrup.com.tr/?pnum=9&pt=B%C4%B0TK%C4%B0N%C4%B0N+ANA+S%C3%9CT%C3%9C+BAS+ Z%C4%B0NC) ( BAS ZINC ) ÇİNKOLU OLAN. Ben 120 tl ye 20 litresini alıyorum.

nacidulus.
24-06-2015, 11:47
sn formullaone,
teşekkür ederim

nacidulus.
24-06-2015, 12:49
sn formullaone,
BAS18
Meyve ağaçlarında ; 3. Cemreden önce toprak ısınmaya başlamadan ağacın yaşına göre 150cc den başlayarak taç iz düşümüne gelecek şekilde kullanılmalıdır .
BAS ZİNC
Meyve ağaçları bir önceki seneden meyve gözünü yaptıkları için ,hasattan sonra yapraklar dökülmeden uygulandığında gelecek sezondaki meyve gözü sayısını artırır. Ağacın yaşına göre3 yaş üstü 150 cc den başlayarak kullanılır.
BAS WET
Meyve ağaçlarında ; çiçeklenme öncesinde ve meyve tutumunda ağacın yaşına göre min 150cc ağacın taç izdüşümüne ,damlama var ise 50 ağaç için 3 yaş ve üzeri minumum 1,5 lt/dekara uygulanır.
HUMİC ASİT VE ORGANİK GÜBREYİ hangi ayda atıyorsunuz.bilgi verebilirmisiniz.ayrıca
size bir sorum daha var ben 15 mayıs 2015 tüplü olarak diktim.yukarıdaki açıklamalara göre sizce erkenmidir.veya neleri uygulamam doğru olur.

formullaone
24-06-2015, 20:16
sn formullaone,
BAS18
Meyve ağaçlarında ; 3. Cemreden önce toprak ısınmaya başlamadan ağacın yaşına göre 150cc den başlayarak taç iz düşümüne gelecek şekilde kullanılmalıdır .
BAS ZİNC
Meyve ağaçları bir önceki seneden meyve gözünü yaptıkları için ,hasattan sonra yapraklar dökülmeden uygulandığında gelecek sezondaki meyve gözü sayısını artırır. Ağacın yaşına göre3 yaş üstü 150 cc den başlayarak kullanılır.
BAS WET
Meyve ağaçlarında ; çiçeklenme öncesinde ve meyve tutumunda ağacın yaşına göre min 150cc ağacın taç izdüşümüne ,damlama var ise 50 ağaç için 3 yaş ve üzeri minumum 1,5 lt/dekara uygulanır.
HUMİC ASİT VE ORGANİK GÜBREYİ hangi ayda atıyorsunuz.bilgi verebilirmisiniz.ayrıca
size bir sorum daha var ben 15 mayıs 2015 tüplü olarak diktim.yukarıdaki açıklamalara göre sizce erkenmidir.veya neleri uygulamam doğru olur.

Sayın nacidulus, damlama sistemi varsa dekara 500-600 gr , mayıs, haziran,temmuz, aguştos aylarında verin. Ağaçlar büyüdükçe dekara 1 kg a kadar çıkarsınız. Damlama yoksa, sonbaharda ve erken ilkbaharda fidanların etrafına 10 litre suya 100 gr karıştırıp dökün ve çapalayın. Yine ağaçlar büyüdükçe 200 gr a kadar çıkarsınız.

Leonardit kökenli olsun yeter. Çinkolu olursa daha iyi olur. Çinko önemli.

kırkdilim
24-06-2015, 20:48
Geçen yıl tek sürgün bırakarak yükselttiğim fidanlardan bazıları.İçlerinde chandler da vardı,onlar maalesef uyanamadı.

Bu teknik güzel,çok çabuk büyütüyorsun.Ama bizim buralarda soğuk işte.Kışı çok soğuk,baharları hep don.

karaçepiş
24-06-2015, 20:51
benim chandler ağaçlar 2011 dikimi aralarını sürdük bu arada arkadaşlar balıkesir bigadiç ilçesini dolu vurdu bazı abilerin cevizler zarar gördü hepsine geçmiş olsun

gezgin57
24-06-2015, 21:37
sayın formullaone sizin gönderdiğiniz fernor aşı kalemleri çok iyi sonuç verdi teşekkürler.Bitkinin ana sütü bas ürünlerini nereden alıyosunuz? Ben almaya kalksam aynı fiyata bulabilir miyim?bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

formullaone
24-06-2015, 21:54
sayın formullaone sizin gönderdiğiniz fernor aşı kalemleri çok iyi sonuç verdi teşekkürler.Bitkinin ana sütü bas ürünlerini nereden alıyosunuz? Ben almaya kalksam aynı fiyata bulabilir miyim?bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

AYHAN GRUP TARIM TİCARET (http://www.ayhangrup.com.tr/?SyfNmb=4&pt=D%C4%B0STR%C4%B0B%C3%9CT%C3%96RLER%C4%B0M%C4%B0 Z)

Her bölgenin distiribitörü farklı. Buradan arayıp bilgi alabilirsiniz. Fiyatlar değişiklik gösterir mi bilemiyorum.

cevizadam
25-06-2015, 10:58
sn formullaone ve karaçepiş, bahçeleriniz çok güzel görünüyor maşaAllah. İki bahçede de dikim aralığı sanırım 8x4.
Gördüğüm kadarıyla ağaçlar şimdiden birbirine değmeye başlamış. İlerde sıkıntı olur mu? Sık dikimi tavsiye ediyormusunuz? Ne gibi avantajları/dezavantajları oluyor?

formullaone
25-06-2015, 14:10
sn formullaone ve karaçepiş, bahçeleriniz çok güzel görünüyor maşaAllah. İki bahçede de dikim aralığı sanırım 8x4.
Gördüğüm kadarıyla ağaçlar şimdiden birbirine değmeye başlamış. İlerde sıkıntı olur mu? Sık dikimi tavsiye ediyormusunuz? Ne gibi avantajları/dezavantajları oluyor?

Evet 8*4 . Sık dikimin bir avantajını henüz meyve alamadığımız için göremedik. 6-7-8 yaşlarında ne meyve alırsak alırız ama zaten o da ancak sık dikim fidan bedellerini ve masraflarını karşılar. Yani bir karlılık olsa bile çok az olur. En güzeli verimli topraklara 8*6 dikmek, verimsiz topraklara 7*5 dikmek, hatta verimsiz toprağa ceviz dikmemek daha akıllıca olur. Üzer çünkü.

Bugünkü aklım olsa 8*6 dikerdim, kafam da rahat olurdu. Bu saatten sonra yapılacak tek şey aradakilerden 7-9 yaşına kadar faydalanıp, sonrasında sökerek 8*8 olarak devam etmek.

karaçepiş
25-06-2015, 20:55
Katılıyorum sn formullaone hayırlısı artık

permakültür
01-07-2015, 21:43
Arkadaşlar merhaba,

2.5 yaşındaki chandler fidanlarım yanlış bir uygulama ile diktim ve aşı yerlerini sadece 2-3 cm toprak üzerinde bırakımıştım. Fakat ilk yıldan itibaren toprağı işledikçe aşı yerlerinin toprağın altında kaldığını farkettim. Fidancımın tavsiyesi üzerine 2 yazdır aşı yerlerini bir iki parmak pişkinleşmesi için toprak üzerinde kalacak şekilde kazıyorum. Fakat bu yılda yine aşı yerlerinin toprağın baya altında olduğunu görüyorum. Fidancım bir kaç yıl sonra(pişkinleştiğinde) aşı yerlerinin toprak altında kalmasının zararı olmayacağını söylemişti. 2.5 yaşındaki ağaçların aşı yerlerinin toprak altında kalması çüremeye neden olur mu? Tek tek aşı yerlerini açmak çok zaman alıyor ayrıca ağacın gövdesinin dibinde çukur yapıyor ve bu çukurlarda su toplanıyor. Bu konuda deneyimi olan arkadaşlar görüşlerini paylaşabilirmi?

karaçepiş
02-07-2015, 09:57
Sn permakültür benimbağaçların bazıları da öyle hiçbir sorun yok

hdoğan
02-07-2015, 10:51
Sn permakültür aşı yerindeki yara kapandıktan sonra bir sorun olmaz, önemli olan yaralı kısmın toprak altında kalmaması, buralardan çürümeler olabiliyor.

permakültür
04-07-2015, 10:49
Sn formullaone;

Ağaçlarınız sanırım 4 -5 yaşında, cevizlerinizi koparıyormusunuz hala, yoksa oluşan cevizleri bırakıyormusunuz?

Lilium
05-07-2015, 01:15
Sn formullaone;

Ağaçlarınız sanırım 4 -5 yaşında, cevizlerinizi koparıyormusunuz hala, yoksa oluşan cevizleri bırakıyormusunuz?

Soru formullaone' ye ama ben hem cevap vereyim hem bir ekleme yapayım,

İki bakım uygulanan 4-5 yaşındaki ağaçların meyvalarını koparmamak gerekir 4-5 yaşındaki ağaç meyvanın bir kısmını yani bakamadıklarını atacaktır fakat yinede takip edilip fazla meyva tutumu varsa seyreltilmeliki ağaç kendini fazla yormayarak gelişiminede devam etsin.

opel999
07-07-2015, 10:25
Arkadaşlar ceviz fidanlarımın içinde çok sayıda delikler oluştu. Çok sayıda tarla faresi Var. Fidan diplerinde sıkıntılar olmaya başladı. Lütfen Yardım edin. Nasıl yok edebilirim.

gecekorsanı
09-07-2015, 23:04
selam aleykum arkadaşlar cevizlerimi gecen sene agustos ve hazıranda tüplü olarak ektim sizden ricam yorumlarınızı alabilirmiyim gelişimleri hakında ceviz cinsleri pedro şebin

gelişimleri güzel ama Budama da sıkıntı var gibi

kırkdilim
13-07-2015, 16:45
"Chandler"ların üzerinde üçer beşer dişi çiçek vardı.Döküldüler. Franquette de vardı,onlar tutundu. Chandler dolu bahçeden hepi topu 2 tane franquette meyvesi!

Kanala su verildi.Depoya basıp sezonun ilk sulamasını yaptım.Yalnız bu tek hat hiç içime sinmiyor.Ya ağaçların etrafına halka yapmalı ya da bir hat daha çekmeli.Çekmeli de,ya basınç yetmezse!

gecekorsanı
14-07-2015, 10:26
sürgün uzunlukları 1.5 m ye ulasınca kıvrımlar olusmaya başladı.uclarından kesmek zorunda kaldım.yoksa kırılacaklardı

karaçepiş
15-07-2015, 16:44
diğer taraftanda hat çekden daha sağlıklı olur

karayel54
16-07-2015, 15:09
bu sene yaptığım aşılarda 2 metreyi bulan var tepe vurma yapmalımıyım acaba

hdoğan
16-07-2015, 17:16
bu sene yaptığım aşılarda 2 metreyi bulan var tepe vurma yapmalımıyım acaba

Herekle bağladıysanız, kırılma riski yoksa şimdi tepe vurmayın uzayabildiği kadar uzasın, bahardaki tepe vurmada daha geniş alandan daha çok ve daha sağlıklı yan dal alırsınız

nacidulus.
21-07-2015, 13:10
sn formullaone,
bas zink elime yeni geçti 10 litre suya 100 gr karıştırıp kullanın demiştiniz 1 fidan için mi yoksa dekar içinmi şimdi kullanabilirmiyiz..

nacidulus.
22-07-2015, 09:06
sn formullaone,
bas zink elime yeni geçti 10 litre suya 100 gr karıştırıp kullanın demiştiniz 1 fidan için mi yoksa dekar içinmi şimdi kullanabilirmiyiz..

arkeo
25-07-2015, 21:43
İbrahim Balkal Şili ceviz bahçeleri izlenimleri... videonun özellikle bayır, dağ yamacına ceviz bahçesi kurmak isteyeceklere faydası olacağını düşünüyorum.

6 x 3.5 kurulan bahçeler mevcut. 8x4 den uzun aralıklarla kurulan bahçeye rastlanmıyor. Taban suyunun en az 1.5 metre derinlikte olmasına önem veriyorlar, sırta dikim burada da karşımıza çıkıyor tıpkı jinekolog hocanın kendi ceviz bahçesinde uyguladığı gibi.

4 yaşında dekar başına 600 kilo mahsül almaları da, ülkemizin ceviz üretiminde ne kadar geriden takip ettiğinin bir diğer kanıtı.

https://www.youtube.com/watch?v=IMo-U5XMw3U

NİHATS
26-07-2015, 13:53
Arkadaşlar Selam.

1570 rakımlı kızılcahamdaki yaylaya Nisan 2014 te 8 adet chandler 2 adet fernor ceviz fidanı diktim. 15 haziran 2015 te uyandılar. Fakat 3 tane ceviz fidanının aşılı sürgünleri kurumuş ve kökten sürgün verdiler. Fotoğraflarıda ekte olan bu kökten gelen sürgünlerle ilgili ne yapacağım konusunda bilgisi olan varmı?

568108

568109

hdoğan
26-07-2015, 17:02
Arkadaşlar Selam.

1570 rakımlı kızılcahamdaki yaylaya Nisan 2014 te 8 adet chandler 2 adet fernor ceviz fidanı diktim. 15 haziran 2015 te uyandılar. Fakat 3 tane ceviz fidanının aşılı sürgünleri kurumuş ve kökten sürgün verdiler. Fotoğraflarıda ekte olan bu kökten gelen sürgünlerle ilgili ne yapacağım konusunda bilgisi olan varmı?

568108

568109

Yeni çikan sürgünlerin hemen üzerinden kuruyan kismi kesip sutut sürün ve topraği biraz açarak kesilen yerin açikta kalmasini sağlayin. Sürgünler yeterli kalınliğa, pişkinliğe geldiğinde göz aşısı yapabilirsiniz.

NİHATS
26-07-2015, 17:07
Hdoğan kardeşim ilgin için teşekkür.

Ben sanırım eksik anlattım. Biraz daha uzun anlatayım. Nisan 2014 te diktim. Bu sene 3 adedinin aşılı sürgünleri tamamen kurudu. Fakat bu sefer kökten sürgün verdi. Ne yapmalıyım. çok teşekkür.

hdoğan
26-07-2015, 19:56
Hdoğan kardeşim ilgin için teşekkür.

Ben sanırım eksik anlattım. Biraz daha uzun anlatayım. Nisan 2014 te diktim. Bu sene 3 adedinin aşılı sürgünleri tamamen kurudu. Fakat bu sefer kökten sürgün verdi. Ne yapmalıyım. çok teşekkür.

Ben de yukarida yazdiklarimi aşi sürgünü kuruyan 3 fidaniniz icin yazmiştim zaten. Kolay gelsin

CEVİZ FİDANI
27-07-2015, 12:21
Genel Yaklaşım: Ülkede toprağa, iklime, hastalıklarına, gelecek on yılların muhtemel değişikliklerine(binlerce yıldır olduğu gibi), Anadolu insanının fizyolojisine uyumlu Anadolu cevizi türlerine karşı yürütülen (Kaman, Tokat, Bİlecik, Şebin, Oğuzlar, Yalova, Şen vs.) çalışmalar olabilir mi?.... Yerli türlerin birim başına üretim ve verimini, bilimsel çalışmalar ışığında, bilinçli hale getirmek ilk yapılması gerekenlerden iken, son yapılacaklar listesinde mi?…Parodox anaç kullanılmadan J Rejia anaç kullanılarak üretilen yüzbinlerce ithal çeşidi düşündüğümüz de, yurt dışında Parodox anaç kullanılarak üretilenlerinde uzun vadede çıkan problemlerin yanında, ülkemizde Parodox anaç kullanılmadan üretilen ithal çeşitlerin 10-20 sene sonra, yöreden yöreye yakalanabileceği değişik hastalıklar araştırıldı mı? Fidanın komple yok olmasına yol açabilecek etmenler ve ağacın kullanım ömrü üzerine yapılmış araştırma var mı? Gelişmiş ülkelerde gerekirse bir bahçedeki tüm fidanların yerine yenileri 15 yıl sonrada olsa dikilecekken, ülkemizde küçük çaplı bir üretici 15 yıl sonra değişimi göze alabilecek mi?
Fiyat Yaklaşımı: Lezzetiyle tüketiciler tarafından rahatlıkla ayırt edilebilen ve tercih edilen, yerli cevizin kabuklu fiyatı 15- 30 lira arasındayken; kötülemek amacıyla değil ama bir soru işareti olsun diye; Mükemmel çit dikim Chandler bahçesi kursak. 5-6 seneden itibaren tüm her şeyi ideal yapıp, örneğin dekara 600 kg. kadar ideal verim alsak, acaba alıcı kaç liraya alacak bu cevizi? Amerika borsalarında Chandler, Vina, Serr, Tulare, Howard, Ashley vs. çeşitlerinin satış fiyatı, sonbahar 2014’te 6,8-7,8 TL iken, 2015 bahar aylarında 5,2-7,1 TL iken, mesela, Alibababa da bile Ülkemiz teslimi chandler fiyatlarını Kabuklu ithal türler 5-10 TL’ye, iç cevizi 15 TL’ye bulabilirken, Amerika da ve Avrupa’da üretimi sürekli artan ithal türlerin 10 yıl sonraki fiyatları da tasavvur edildiğinde, alıcı 5 liraya kabuklu chandler alacakken sizden chandleri kaça alacak acaba? Verilen ücret, maliyetleri yüksek ülkemizde maliyetleri zar zor karşılarsa veya üreticiye yeterli gelmezse yüzbinlerce ithal ağaca sahip bahçelerin durumu ne olacak?
3-4 yıl geç ürün veren, araştırmalar yapılmadığı için şimdilik 8*8 dikilen, 100 lerce yıl yaşayacak verimi yüksek ve çeşitli sebeplerle fiyatı yüksek olacak yerli çeşitleri dikmek acaba maddi ve manevi açılardan daha karlı olabilir mi? Yoksa ithal türler dikip, örneğin 7*3,5 daha fazla chandler dikip, 3-4 yıl erken ürün, bol ürün alıp, geleceğe bakma gereği duymayarak, yatırım maliyetlerini daha erken çıkarmak mı daha karlı?

CEVİZ FİDANI
27-07-2015, 12:24
Genel Yaklaşım: Ülkede toprağa, iklime, hastalıklarına, gelecek on yılların muhtemel değişikliklerine(binlerce yıldır olduğu gibi), Anadolu insanının fizyolojisine uyumlu Anadolu cevizi türlerine karşı yürütülen (Kaman, Tokat, Bİlecik, Şebin, Oğuzlar, Yalova, Şen vs.) çalışmalar olabilir mi?.... Yerli türlerin birim başına üretim ve verimini, bilimsel çalışmalar ışığında, bilinçli hale getirmek ilk yapılması gerekenlerden iken, son yapılacaklar listesinde mi?…Parodox anaç kullanılmadan J Rejia anaç kullanılarak üretilen yüzbinlerce ithal çeşidi düşündüğümüz de, yurt dışında Parodox anaç kullanılarak üretilenlerinde uzun vadede çıkan problemlerin yanında, ülkemizde Parodox anaç kullanılmadan üretilen ithal çeşitlerin 10-20 sene sonra, yöreden yöreye yakalanabileceği değişik hastalıklar araştırıldı mı? Fidanın komple yok olmasına yol açabilecek etmenler ve ağacın kullanım ömrü üzerine yapılmış araştırma var mı? Gelişmiş ülkelerde gerekirse bir bahçedeki tüm fidanların yerine yenileri 15 yıl sonrada olsa dikilecekken, ülkemizde küçük çaplı bir üretici 15 yıl sonra değişimi göze alabilecek mi?

Fiyat Yaklaşımı: Lezzetiyle tüketiciler tarafından rahatlıkla ayırt edilebilen ve tercih edilen, yerli cevizin kabuklu fiyatı 15- 30 lira arasındayken; kötülemek amacıyla değil ama bir soru işareti olsun diye; Mükemmel çit dikim Chandler bahçesi kursak. 5-6 seneden itibaren tüm her şeyi ideal yapıp, örneğin dekara 600 kg. kadar ideal verim alsak, acaba alıcı kaç liraya alacak bu cevizi? Amerika borsalarında Chandler, Vina, Serr, Tulare, Howard, Ashley vs. çeşitlerinin satış fiyatı, sonbahar 2014’te 6,8-7,8 TL iken, 2015 bahar aylarında 5,2-7,1 TL iken, mesela, Alibababa da bile Ülkemiz teslimi chandler fiyatlarını Kabuklu ithal türler 5-10 TL’ye, iç cevizi 15 TL’ye bulabilirken, Amerika da ve Avrupa’da üretimi sürekli artan ithal türlerin 10 yıl sonraki fiyatları da tasavvur edildiğinde, alıcı 5 liraya kabuklu chandler alacakken sizden chandleri kaça alacak acaba? Verilen ücret, maliyetleri yüksek ülkemizde maliyetleri zar zor karşılarsa veya üreticiye yeterli gelmezse yüzbinlerce ithal ağaca sahip bahçelerin durumu ne olacak?

3-4 yıl geç ürün veren, araştırmalar yapılmadığı için şimdilik 8*8 dikilen, 100 lerce yıl yaşayacak verimi yüksek ve çeşitli sebeplerle fiyatı yüksek olacak yerli çeşitleri dikmek acaba maddi ve manevi açılardan daha karlı olabilir mi? Yoksa ithal türler dikip, örneğin 7*3,5 daha fazla chandler dikip, 3-4 yıl erken ürün, bol ürün alıp, geleceğe bakma gereği duymayarak, yatırım maliyetlerini daha erken çıkarmak mı daha karlı?

Kendi açımdan cevap aramıyorum. Sadece, herkesin fidan seçiminde kendine sorduğu sorulara bu soruları da ilave etmesinin faydalı olacağı kanaatindeyim.

Ercan kızıl
27-07-2015, 19:01
Çok tecrübeli olmamakla beraber, 1 yıldan fazla araştırmam sonucunda 7*3,5 bir bahçe oluşturdum. Çok fikir ve bilgiden çıkardığım özet şudur; Uzun yıllar süren ve sabır gerektiren ağaç yetiştirme işini yaparken boşa zaman harcamamak (10*10 bahçe dikilip arada 1'er tane kuruduğunu düşünürseniz 2 fidan arası 20 mt olacaktır) ve yeteri kadar ilgi gösterdiğinizde doğru yönlendirdiğinizde 15 yaşa kadar uygun olacağı sonucuna vardım.
Bu arada fidanları sulama ve gübreleme anlamında ilgi gösterdiğim halde fazla boy atmadılar, bu ilk yazları. Tanıştığım bir ziraat müh. Üre at 46'lık dedi acaba ağustos başında doğru olur mu atsam? Tşkr.

agacarkadas
28-07-2015, 07:51
Ercan Bey,
Haziran ayından sonra azotlu gübre uygulanmaması gerektiğini okumuştum,
Fidanlar ilk yazında beklediğiniz gibi gelişmeyebilir. Bakımlarını aksatmadığınızı söylüyorsunuz ki 2. ya da 3. yazlarında daha güçlü sürgünler vereceğinden emin olabilirsiniz.

agacarkadas
28-07-2015, 08:33
ikinci yazında chandler fidanı,

568460

tiryaki
28-07-2015, 09:49
Çok tecrübeli olmamakla beraber, 1 yıldan fazla araştırmam sonucunda 7*3,5 bir bahçe oluşturdum. Çok fikir ve bilgiden çıkardığım özet şudur; Uzun yıllar süren ve sabır gerektiren ağaç yetiştirme işini yaparken boşa zaman harcamamak (10*10 bahçe dikilip arada 1'er tane kuruduğunu düşünürseniz 2 fidan arası 20 mt olacaktır) ve yeteri kadar ilgi gösterdiğinizde doğru yönlendirdiğinizde 15 yaşa kadar uygun olacağı sonucuna vardım.
Bu arada fidanları sulama ve gübreleme anlamında ilgi gösterdiğim halde fazla boy atmadılar, bu ilk yazları. Tanıştığım bir ziraat müh. Üre at 46'lık dedi acaba ağustos başında doğru olur mu atsam? Tşkr.

bir acemi olarak görüşlerim: Toprak yapınızın uygun olduğunu ve fidan ekiminin düzgün yapıldığını varsayıyorum, bunlar sorunlu ise zaten çok da bir şey konuşmaya gerek yok. Bakımlarını ve sulamalarını düzgün yapmaya devam edin. Benim ilk seneden sonraki gözlemim ağaçların toplamına bakınca bir çan eğrisi grafiği oluştuğu yönünde.
şunun gibi:
http://www.updconsulting.com/wp-content/uploads/2010/10/graph-1-01.jpg

Yani çok az gelişen ve çok gelişenler eğrinin en kenarında, büyük çoğunluk ortada. Durum böyle ise doğru yoldasınız demektir. Sulama ve bakımlarına devam. 2 yılında büyük çoğunluk 1. yılında iyi gelişen kategorisinde olan ağaçlara yaklaşmış olacak.

Toprağınızın organik maddece zengin olmasına da ayrıca dikkat edin

Cevizciankara
28-07-2015, 14:22
Yeni çikan sürgünlerin hemen üzerinden kuruyan kismi kesip sutut sürün ve topraği biraz açarak kesilen yerin açikta kalmasini sağlayin. Sürgünler yeterli kalınliğa, pişkinliğe geldiğinde göz aşısı yapabilirsiniz.

Saygı değer ceviz dostum:
Benim de arkadaşın cevizleri gibi üstten kuruyup aşı altından çıkan sürgünler var. Ben bunları tek dala düşürüp büyümeye teşvik ettim. Ancak sizin dediğiniz gibi kuruyan yerlerden kesmedim, kuruyan yerler yaklaşık 1-2 karış ancak var. Aşı altından çıkan sürgünlerin hepside toprağın altında çıkmış.
Bunları kuruyan yerlerden kesmeyip baharın kessem fideye bir zararı olur mu?
Önümüzdeki seneler iyice olgunlaşınca aşılatmayı düşünüyorum.
Saygılar

hdoğan
28-07-2015, 14:53
Saygı değer ceviz dostum:
Benim de arkadaşın cevizleri gibi üstten kuruyup aşı altından çıkan sürgünler var. Ben bunları tek dala düşürüp büyümeye teşvik ettim. Ancak sizin dediğiniz gibi kuruyan yerlerden kesmedim, kuruyan yerler yaklaşık 1-2 karış ancak var. Aşı altından çıkan sürgünlerin hepside toprağın altında çıkmış.
Bunları kuruyan yerlerden kesmeyip baharın kessem fideye bir zararı olur mu?
Önümüzdeki seneler iyice olgunlaşınca aşılatmayı düşünüyorum.
Saygılar

Sayın Cevizankara, siz bilirsiniz ama kuruyan kısmı sürgünün hemen özerinden canlı dokudan bir an önce kesmenizi ve sutut sürmenizi, biraz çukurda da kalsa toprağı açıp güneş ve rüzgar değmesinin sağlanmasını tavsiye ediyorum. Çünkü kuruma aşağı doğru ilerliyor, ayrıca kesildiği andan itibaren iyileşme başlayacağı için nekadar önce kessek o kadar iyidir. Selamlar

Ercan kızıl
28-07-2015, 21:50
bir acemi olarak görüşlerim: Toprak yapınızın uygun olduğunu ve fidan ekiminin düzgün yapıldığını varsayıyorum, bunlar sorunlu ise zaten çok da bir şey konuşmaya gerek yok. Bakımlarını ve sulamalarını düzgün yapmaya devam edin. Benim ilk seneden sonraki gözlemim ağaçların toplamına bakınca bir çan eğrisi grafiği oluştuğu yönünde.
şunun gibi:
http://www.updconsulting.com/wp-content/uploads/2010/10/graph-1-01.jpg

Yani çok az gelişen ve çok gelişenler eğrinin en kenarında, büyük çoğunluk ortada. Durum böyle ise doğru yoldasınız demektir. Sulama ve bakımlarına devam. 2 yılında büyük çoğunluk 1. yılında iyi gelişen kategorisinde olan ağaçlara yaklaşmış olacak.

Toprağınızın organik maddece zengin olmasına da ayrıca dikkat edin

İlgi alakanız için tşkr ederim. Fidanlar şuan 2. Evresine bir hafta önce geçmiş durumda, ilk evreye göre daha güzel olanlar var, *** devm ederse sonuç iyi olur. Dikim ve bakım şekilleri istenilen şekilde yapılıyor.

Ercan kızıl
28-07-2015, 22:10
ikinci yazında chandler fidanı,

568460

İlk yıl çıkan sürgünleri budamadınız sanırım, güzel ve iştahlı büyüyor, *** bizimkilerde seneye aynı olur. En güzel ve zevkli olanıda emeğin neticesini görüyor olmaktır herhalde...

agacarkadas
29-07-2015, 07:50
İlk yıl çıkan sürgünleri budamadınız sanırım, güzel ve iştahlı büyüyor, *** bizimkilerde seneye aynı olur. En güzel ve zevkli olanıda emeğin neticesini görüyor olmaktır herhalde...

İlk yıl çıkan sürgünleri bu yıl mart sonunda %40-50 kesim yaparak 1. ana yan dalları budadım 80-120 cm alttan çıkan sürgünleri kestim. Üstte görülen sürgünler bu yılın sürgünleri mart ayından sonra da müdahale etmedim önümüzdeki yıl ilk baharda tekrar budama yapacağız inşallah. Evet fidanların büyüyüp geliştiğini görmek tüm yorgunluğu alıyor...
Teşekkürler,

tamergurlek
29-07-2015, 17:46
Arkadaşlar merhaba yeni 2.5 dekar ceviz bahçesi kuracağım bandırma özsahil fidancılık nasıl güvenilir mi? Bu konu da yardımcı olursanız sevinirim fiyatı uygun geldi Fernor -rONDE DÜŞÜNÜYORUM.

kırkdilim
06-08-2015, 15:41
Not almışım,geçen yıl 4 kasımda cevizleri don vurmuş.Üzerlerindeki yapraklar kavrulmuş.Ondan önceki yıl don daha erken olmuştu.Diyeceğim,ben daha "chandler"ın kendiliğinden sararıp yaprak döktüğünü görmedim.

Dalın ucundan 30 cm keseyim 60 cm uzasın,benim bahçemde böyle olmuyor. Uçtaki göz sürgün vermediği gibi geriye doğru kurumalar oluyor.Sürgün veriyor da alakasız yerden veriyor.Önümüzdeki dönem içeri doğru giden,bir de çatallaşmış dallara müdahale edeyim başka da dokunmayayım diyorum.

permakültür
02-09-2015, 14:34
Sayın Kırkdilim,

Sulamayı ağustosun ilk haftasında en geç 10 ağustos gibi sonlandırmanızı tavsiye ederim. Ağaç filiz çalışmasını bırakıp, pişkinleşmeye ve donlar gelmedende yaprak dökmeye başlıyor.

Safranlı
03-09-2015, 10:14
Sayın Kırkdilim,

Sulamayı ağustosun ilk haftasında en geç 10 ağustos gibi sonlandırmanızı tavsiye ederim. Ağaç filiz çalışmasını bırakıp, pişkinleşmeye ve donlar gelmedende yaprak dökmeye başlıyor.

Dostlarım..
biliyorsunuzki bu yıl müthiş sıcaklar yaşıyoruz
bizler yalovada gece dahi sıcaktan uyuyamıyoruz
hayatımda bu kadar sıcaktan bunaldığın yılı bilmiyorum
bu yıl balkonda dahi terleyerek zor yattık
dün aksamda balkonda yattım yalovanın 6 km yukarı köyündeyiz üstelik..
dünde iki bahçemize su verdim
şimdi...
şu tarihten sonra su vermeyin gibi ifadeler çok çok yanlıştır
bugun üç eylül ve dışarısı çok sıcak
koca koca ağaçlar dahi sıcaktan kavruluyor
hiç bir ağaç bu sıcağa dayanamıyor
biz Yalova da bu sıcaklık oranlarında dahi sulamaya devam ediyoruz
10 ağustos da sulamayı kesenler baltayı ellerine alıp fidanı kesmekle aynı işi yapmış olurlar...toprak zaten suya ihtiyacını söylüyor
sulamaya ihtiyac varsa ver kardeşim
sudan mı korkuyorsun
yok su tarihten yok bu tarihten sonra suyu kes diyenler
bakın bugün eylülün üçü..
hadi sıcaklardan bunalmadan durabiliyormusunuz...
yapmayın Allah aşkına...Yüce Allah ın en büyük nimeti olan suyu yaşam kaynağı olan ceviz fidanına çok görüyorsunuz...
yapmayın....
etmeyin...
hiç kusura bakmayın ama..
saçmalamayın(özür dileyerek yazıyorum yanlış anlaşılmasın)

doğaşk60
03-09-2015, 11:57
sayın permakültür ve sayın safranlı her ikinizede kısmen katılırken ikinizde haklı olduğunuz yanlar var.
Ancak safranlı gece yatağında uyuyamazken permakültür ve ağaçları gece serin saatler geçirebiliyor.
Yani bölgeler arasında iklim değişkliklerini ben tokatlıyım çok fazlaca görebiliyoruz yalovada kışın don riski belki hiç olamayabilir ancak tokat ta (belkide kastomuna da da) kasımda ve ortalarında yaz havasıda yaşayabilirim donabilir ve sürgün ve çiçek gözü kaybınada uğrayabilirim.Tamamen bulunduğunuz bölgeye bağlı ancak don riski var isede yinede sıcaklar fazla ise suyu az az ağacı strese sokmayacak şekilde toprak yapısına görede verebiliriz.saygılar.

kırkdilim
04-09-2015, 00:18
Sayın Safranlı hatırlar mısınız,sebze adalarını betopandan yapın diye zamanında bir paylaşımda bulunmuştunuz.Sözünüzü iyi ki dinlemişim,üzerinden iki kış geçti,adalarım taş gibi duruyor.Keşke "Cevizi tohumdan ekin,sonra aşılayın." sözünüzü de dinleseymişim.Bu cevizlere el bebek gül bebek nereye kadar bakacağız bilemiyorum!

Gerçi bir sıra yaptım.Bu sezon diktiğim fernorlarla birlikte güzel güzel büyüyorlar.Zamanı gelince aşılanacaklar.

Sayın permakültür,sulama işini fidanlar hariç ağustosta bitirdim.İyi mi yaptım yoksa ağaçlara eziyet mi ediyorum bilemiyorum ama şunun şurasında bir buçuk ay sonra buralarda donlar ufak ufak başlar.Daha şimdiden geceleri yorgan üzerine battaniye çekiliyor yani.

ykaya194
04-09-2015, 10:53
Sulamayı şu aylarda, bu ayda kesmeli gibi söylemler pek doğru bir tespit olmayabilir. burada önemli olan toprağın nemli olup olmaması ve buna göre bitkinin suya ihiyacı varmı yokmu tespitini yapabilmek. Bunu anlamanın doğru tespiti ise 20-30 cm derinlikten alınan toprağı avucunuzda sıktığınızda dağılıyorsa eylül ayı da olsa sulama yapılmalı.

Siz bitkiye fazla su verseniz bile bitki ihtiyacı olanı kadar alır ancak fazla su toprak tarafından kısa sürede emilemiyorsa göllenmeden dolayı kökler oksijensiz kalır ve kök hastalıkları oluşur. Sulama peryodu ve zamanı toprağın geçirgenliği ile alakalı olup eğer toprak yapısı sıkı olan bahçeyi eylül ayı başlarında sular ardından yağışlar vede erken don olayları da oluyorsa bu durumda sulamayı erken kesmekte yarar görüyorum.

Fidanların geç yeni sürgün vermesi konusuna gelince; Ceviz ağaçları sürgünü bir kaç evrede vermektedir, son evredeki sürgün toprak nemli olduğu müddetçe geçte olsa erkende olsa mutlaka çıkar. Geç sürgün vermesin diyerek fidanı sitrese sokarsak fidan gelişiminde dezavantataj yaratabilir.

Safranlı
07-09-2015, 15:49
Sayın Safranlı hatırlar mısınız,sebze adalarını betopandan yapın diye zamanında bir paylaşımda bulunmuştunuz.Sözünüzü iyi ki dinlemişim,üzerinden iki kış geçti,adalarım taş gibi duruyor.Keşke "Cevizi tohumdan ekin,sonra aşılayın." sözünüzü de dinleseymişim.Bu cevizlere el bebek gül bebek nereye kadar bakacağız bilemiyorum!

Gerçi bir sıra yaptım.Bu sezon diktiğim fernorlarla birlikte güzel güzel büyüyorlar.Zamanı gelince aşılanacaklar.

Sayın permakültür,sulama işini fidanlar hariç ağustosta bitirdim.İyi mi yaptım yoksa ağaçlara eziyet mi ediyorum bilemiyorum ama şunun şurasında bir buçuk ay sonra buralarda donlar ufak ufak başlar.Daha şimdiden geceleri yorgan üzerine battaniye çekiliyor yani.

Hayatımızda her şeyi bilmemize imkan yok..ya damdan düşeni bulucaz **** doğanın kurallarına uyacağız

banned77
12-09-2015, 20:05
Değerli ceviz üreticisi arkadaşlar
YALOVA bölgesinde yeni nesil ceviz kabuk soyma makinası imalatı yaparak kullanıma almış bulunmaktayım.
yeşil kabuk ayıklatmak için telefon numarası
05353115291 murat beyden ulaşabilirsiniz.
makinamız traktör destekli olup gerek tarlada gerekse belirlediğiniz yerde toplu olarak hizmet verebilmektedir.

Safranlı
14-09-2015, 12:20
Değerli ceviz üreticisi arkadaşlar
YALOVA bölgesinde yeni nesil ceviz kabuk soyma makinası imalatı yaparak kullanıma almış bulunmaktayım.
yeşil kabuk ayıklatmak için telefon numarası
05353115291 murat beyden ulaşabilirsiniz.
makinamız traktör destekli olup gerek tarlada gerekse belirlediğiniz yerde toplu olarak hizmet verebilmektedir.

hayırlı olsun tebrik ederiz

karaçepiş
16-09-2015, 02:12
Sn banned77 hayırlı olsun yeni nesil derken neyi kastediyorsunuz özellikleri nelerdir motor kontrolü sürücüylemi yapıyorsunuz

tiryaki
17-09-2015, 20:51
çam herekler bu sene çürüdü, yerine köşebent demir düşündüm ama çok pahalıya geliyor, 16lık demir kullansam 180 cm, 30 cm toprağa girecek şekilde nasıl olur?

karabuz
18-09-2015, 03:49
çam herekler bu sene çürüdü, yerine köşebent demir düşündüm ama çok pahalıya geliyor, 16lık demir kullansam 180 cm, 30 cm toprağa girecek şekilde nasıl olur?

Demir herek zamanla küflenip toprağın kimyasini değiştirir, herek konusunda en dogru seçim Akasya ağacından hetekler, toprakta 25 yıl cürümeden sapasağlam durur. Denenmiştir kesinlikle öneririm

rlcalikoglu
18-09-2015, 10:33
merhaba, 2014 aralık ayında diktiğim ceviz fidanlarıma hümik asit uygulamak istiyorum. bayram tatilimi bahçede geçireceğimden , bu mevsimde hümik asit uygulamasının bir sakıncası olur mu? birde sözgelimi 100 LT suya ne kadar hümik asit karıştırmak en iyi orandır? cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

tiryaki
19-09-2015, 10:10
Demir herek zamanla küflenip toprağın kimyasini değiştirir, herek konusunda en dogru seçim Akasya ağacından hetekler, toprakta 25 yıl cürümeden sapasağlam durur. Denenmiştir kesinlikle öneririm

nereden bulacağız?

ermana
19-09-2015, 10:28
bambu herekler mevcut diğer seçenekelre göre fiyatıda bence uygun ve çok dayanıklı hemde sağlıklı.

Abies e.trojana
19-09-2015, 10:33

Sn.Tiryaki kesinlikle Ak Meşe kullanın.Biraz da kalın çaplı özlü emvalden biçilirse torunlarınız bile çürütemez.Demirden de daha çok dayanacaktır.Ama kızıl meşeler ile ak meşeler karıştırılmamalı.Eğer kızıl meşe kullanırsanız 1 senede çürür. Meşe yi bulmasıda çok zor değil.

yigitd
20-09-2015, 12:07
Değerli arkadaşlar,
2015 Yılı Mart Ayı'nda diktiğimiz açık köklü fernor fidanlarımız hemen hemen tümü tutmuştu ve gayet güzel yapraklandı. Bölgemiz erken donlara açık olduğu için 20 Ağustos tarihinde su vermeyi tamamen bıraktık. 110 ağacımızdan 35 tanesinin yaprakları tamamen veya kısmen kuruyarak döküldü , ancak sürgünler halâ yeşil. Sulamayı birden kestiğimizden olduğunu düşünüyorum.
1. Ağaçlarımız kurumuş anlamına mı geliyor?
2. Bugün su versek sağlıklı ağaçlarımızın sürgün gelişiminin devamına neden olup erken donlara maruz kalmasına sebep olur muyuz ? Hepsine mi su vermeliyiz, sadece susuzluk nedeniyle yapraklarını döktüğünü düşündüğümüz fidanlara mı vermeliyiz, yoksa bu saatten sonra su vermek faydasız mı olur ?
Teşekkürler.
578336

578337

578338

578339

578340

tiryaki
21-09-2015, 09:25
bambu herekler mevcut diğer seçenekelre göre fiyatıda bence uygun ve çok dayanıklı hemde sağlıklı.

nereden temin edebilirim acaba?