View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
ufukgokturk
06-05-2012, 00:48
sayın ahanda antraknoz tedavisini araştır ,ya kökten geliyor,veya oradaki ağaçlardan biri rüzgar yolu ile bulaştırmış olabilir,ağacın geleceğini büyük derecede etkiliyor ve çok hızlı bulaşıyor
Arkadaşlar ceviz ağacımın yaprakları görüntüde ki gibi bir hal aldı ağacımı kaybetmek istemiyorum. Lütfen yardımcı olurmusunuz sizlerden gelicek önerilere ihtiyacım var.
http://i49.tinypic.com/10dy1ki.jpg
Ağacınızı kaybetmezsiniz.
Bu yaprak uyuzudur, kış ilaçlaması yaptınız mı?
Antraknozsuz fidan bulmak neredeyse imkansız.
.
Antraknozsuz fidan nasıl oluyor, biraz açıklarmısın.
tarimbilisim
07-05-2012, 23:40
bu hastalık yaprak uyuzu diye biliyorum ,asmalarda da cok görüyorum.. agaclarınız ölmez korkmayın... hastalıklı yaprakları kopartıp yakıyorum ... eger cok yaygınsa asmalara uyguladıkları kükürt cözüm olur...
+1 ziraat mühendisi olarak bende bunu oneriyorum
Merhabalar,
Bu sene ceviz kurultayı planlanıyor mu? Varsa yerini ve tarihini bilen var mıdır?
iyi günler dilerim
vizyon_78
10-05-2012, 10:14
barış bey bu FOSETYL dediginiz ilaçmı ? yoksa başka bir şeymi? hiç duymadım. cahilligime bagıslayın .sizden ricam açılımını yaparmıısnız .teşekkürler.
Tarm Ktphanesi - Ruhsatl Tarm lalar (http://www.tarimkutuphanesi.com/tarimilaclari/index.asp?etkenmadde=FOSETYL-AL)
http://www.tarimkutuphanesi.com/tarimilaclari/ayrinti.asp?idno=2232
tarimbilisim
13-05-2012, 18:08
http://c1205.hizliresim.com/x/f/5tr6f.jpg ektiğim ceviz tohumu uyandı .
Citysenyorita
15-05-2012, 06:37
Değerli Forum Arkadaşlarım.
Bilecik iline bağlı Bozüyük ilçesi Dodurga nahiyesinde yaklaşık 10 Dönüm arazi üzerinde Ceviz yetiştirciliği yapmak istiyorum.Konu hakkında bilgileriniz rica olunur.
1-Arazinin bulunduğu yerin rakımı 1080 metre ve en az 6 ay şiddetli kış olan bir yerdir burada ceviz yetiştirilmesi uygunmudur?
2-Dikeceğimiz cevizin cinsi ne olmalıdır?
3-Bu bölgeye Uygun cins cevizin, fiyatları ve nereden temin edileceğini,
4-İlk başlayacak bir arkadaşınız olarak tavsiyelerinizi
Önemle rica ederim.
Selam ve Dua ile.
Sayın Zaferiko, bu forum çok değerli bilgilerle dolu. Daha ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz. Giriş niteliğinde daha kısa ve genel bir bilgi için şuraya (http://ceviz-yetistiriciligi.blogspot.com/) bakabilirsiniz.
Bahçeme dikmek için birer adet CHANDLER ve FRANQUETTE ceviz fidanı hediye geldi.
Bildiğim kadarı ile franquette dik ve iri, chandler yarı dik ve orta kuvvette büyümekte.
Sizlerden öğrenmek istediğim; bu kavramların Metre olarak değerlendirilmesi. Taç çevresi ve boyları tahmini kaç metre olabilir?
Çevresine dikmeyi düşündüğüm diğer meyve fidanlarını engellemesinler istiyorum.
Şimdiden çok teşekkür ederim.
yasarugur
15-05-2012, 11:13
Bu yıl mart ayında diktiğim minik Chandler fidanlarda birer ceviz görünüyor :-)
Citysenyorita
15-05-2012, 13:44
Bahçeme dikmek için birer adet CHANDLER ve FRANQUETTE ceviz fidanı hediye geldi.
Bildiğim kadarı ile franquette dik ve iri, chandler yarı dik ve orta kuvvette büyümekte.
Sizlerden öğrenmek istediğim; bu kavramların Metre olarak değerlendirilmesi. Taç çevresi ve boyları tahmini kaç metre olabilir?
Çevresine dikmeyi düşündüğüm diğer meyve fidanlarını engellemesinler istiyorum.
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Sayın Omar,
Bahçenizde ceviz yetiştirecekseniz, ağacın boyu ve gelişimi dışında bilmeniz gereken bir şey var. Juglon denen, ve cevizin ait olduğu cinse de adını veren, cevizin gerek dökülen yapraklarında gerek köklerinde bulunan bir madde bazı peyzaj bitkilerinin ve sebzelerin yetişmesini engelliyor. Bu maddeye dayanıklı ve dayanıksız olan bitki ve ağaçların bir listesini yabancı kaynaklardan yaptığım kısa derlemede bulabilirsiniz. Ceviz Yetiştiriciliği: Ceviz Ağacı ve Peyzaj (http://ceviz-yetistiriciligi.blogspot.com/2012/05/ceviz-agac-ve-peyzaj.html)
Sn. Citysenyorita,
Uyarınız için çok teşekkür ederim. Ayrıca derleme sayfanızda faydalanıcak bir kaynak olmuş.
Arkadaşlar ekteki resimler hakkında yorum alabilirmiyim. Özelliklede Sayın liliumdan Bu bahçedeki ağaçlar Nevşehirde benim Badem Bahçeme 10Km uzaklıkta tesadüfen buldum.Sizce bu bahçe deki fidanlar kaç yaşındadır sizce budamaları nasıl.Yorumlardan sonra bahçenin kaç yaşında olduğunu açıklıyacağım Bazı fidancılar şu yaşta şukadar ceviz alırsınız bunlarıda satınca kamyonla para (Kamyonla ceviz değil para okadar çok ürün aldıran fidancılara sunulur.) kazanırsınız diyorlarya bir çeşidi gördüm. Gözlemledim sizce bu fidanlardan kaç kğ meyva alınabilir.Bu bahçe baya aydınlatıcı olacak diye düşünüyorum.
Merhaba
Sayın Avanos
Bu Bahçedeki ağaçların son halini meyve varmi yeni resimlerini yayinlarsaniz sevinirim Burdaki merakım Bahçeden çok cevizin cinsi
İyi Çalışmalar
Merhaba
Sayın Avanos
Bu Bahçedeki ağaçların son halini meyve varmi yeni resimlerini yayinlarsaniz sevinirim Burdaki merakım Bahçeden çok cevizin cinsi
İyi Çalışmalar
Önümüzdeki bir hafta içinde arkadaşları bilgilendirme amacı ile özellikle gidip fotoraflıyacağım.
sayın safranlı Balıkesir de 5 dönüm ceviz bahçesi kurmak istiyorum tek derdim karar verememek aşılı fidan dikmek mi tohumdan yetiştirip aşılamak mı Sizin fikrinizi biliyorum fakat yinede sizden veya bilen arkadaşlardan karar vermeme etki edecek paylaşımlar bekliyorum Yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşeşkkürler...
sayın safranlı Balıkesir de 5 dönüm ceviz bahçesi kurmak istiyorum tek derdim karar verememek aşılı fidan dikmek mi tohumdan yetiştirip aşılamak mı Sizin fikrinizi biliyorum fakat yinede sizden veya bilen arkadaşlardan karar vermeme etki edecek paylaşımlar bekliyorum Yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşeşkkürler...
5 dönüm çok büyük bir alan değil zaten. Eğer sitedeki belirtilen görüşlerin hepsine hak veriyorsanız, o zaman yarısını tohumdan ekebilir, yarısını da aşılı olarak dikebilirsiniz. Hem sonucunu buradan paylaşır, foruma katkıda da bulunabilirsiniz.
Biz de karşılaştırmalı bir deney sonucu görmüş oluruz. Güzel olmaz mı?
Bu karşılaştırmayı yaparsanız eğer, sizden ricam tohumdan yetişen ve tüplü olarak dikilen ağaçların verimlerinin yanı sıra hastalık, susuzluk ve diğer stres etmenlerine karşı da dayanımlarını bizimle paylaşmanız.
Merhaba
Sayın Avanos
İyi Çalışmalar
Bugün bahçeyi gezdim resimledim resimleri ekleyeceğim.
Ağaçlarda hiç meyva yok bahçenin 50metre ilerisinde ceviz ve badem ağaçlar var her ikisindede ürün var bu yıl nevşehirde soğuk alma olmadı.
Bugün bahçeyi gezdim resimledim resimleri ekleyeceğim.
Ağaçlarda hiç meyva yok bahçenin 50metre ilerisinde ceviz ve badem ağaçlar var her ikisindede ürün var bu yıl nevşehirde soğuk alma olmadı.
Sayın Avanos,
Merhaba
Noyan Bey cevizleri aşısız dikmekte sizce cevizler kaç yaşlarında ağaçları canlı gördünüz izlenim ve görüşlerinizide yazarsanız sevinirim.
İyi Çalışmalar.
Merhabalar,
Nisan ayında ekmeye fırsat bulabildiğim chandlerler cevizlerim yinede meyva tutmuş
Sayın Avanos,
Merhaba
Noyan Bey cevizleri aşısız dikmekte sizce cevizler kaç yaşlarında ağaçları canlı gördünüz izlenim ve görüşlerinizide yazarsanız sevinirim.
İyi Çalışmalar.
Sayın Ejder01
Merhaba ağaçlar 2009 dikimi. Ağaçların bu yılki filizi güzel.Ama 10-15 tanesine baktım hiç meyva yok.Anlatımlar 4 sene kilolardan bahsediliyor.
Noyan beyin kendi sitesinde 5. yaşta 5kg iç cevizden bahsediliyor.Benim gördüğüm bahçeden 5. sene ağaç başına yarım kilo kabuklu ürün ancak alınır.
Noyan beyin kendi sitesinde 5. yaşta 5kg iç cevizden bahsediliyor.Benim gördüğüm bahçeden 5. sene ağaç başına yarım kilo kabuklu ürün ancak alınır.
Sayın Avanos
Benim Köyümdede Devasal Büyüklükte ceviz ağaçları var ve gelişimleri çok güzel ama ürüne gelince az seneyemi ceviz vermeye başlicek
ceviz dediğin chandler gibi bol ürün verecek.
Bahçemin bir kısmında çeşitleme yaptım aynı yaşta olmalarına rağmen chandler ver şebin cinsi cevizlerimde meyva gördüm
Sayın Avanos
Benim Köyümdede Devasal Büyüklükte ceviz ağaçları var ve gelişimleri çok güzel ama ürüne gelince az seneyemi ceviz vermeye başlicek
ceviz dediğin chandler gibi bol ürün verecek.
Bahçemin bir kısmında çeşitleme yaptım aynı yaşta olmalarına rağmen chandler ver şebin cinsi cevizlerimde meyva gördüm
Sayın ejder01
Chandler ve şebinleriniz kaç yaşında.
Sayın ejder01
Chandler ve şebinleriniz kaç yaşında.
Sayın avanos
Chandlerı 2011 Eylül ayında tüplü, şebini ise kasım 2011 çıplak kök olarak almıştım.
fidancım 3 yaşında demişti bende ilk yılı
yer hazırlama sürem uzun sürünce 2012 nisan ayında dikimlerini yapabildim
fidanın bir tanesinde saydım 4 çift ceviz var üzerinde
sayın çamtepe düşünceniz çok güzel uygulanabilirde Nasıl dikersem dikeyim mutlaka sizlerle paylaşmak istiyorum tecrübe ve tavsiyelerinize ihtiyacım var
Biraz neşeli matematik yapalım :)
5kg iç ceviz 6-8 gr iç ceviz ağırlığından 600-800 adet ceviz meyvesi eder. Meyve oluşumu dalda ortalama 3 tane olsa (benim ortalamam 2'den düşük) ağacınızda meyve yapacak 200-260 tane meyve gözüne (terminal dalda meyve veren cevizler için dala) ihtiyaç vardır diye kaba bir hesap yapabilirsiniz.
Yani terminal dalda bu yaz ağacınızın üzerinde kaba bir yaklaşımla en az 200 tane dal görmeden sonraki seneye 5 kilo iç ceviz beklemek çok da mantıklı değil gibi geliyor.
Yani bana bu hesap biraz zor gibi geliyor.
Biraz neşeli matematik yapalım :)
5kg iç ceviz 6-8 gr iç ceviz ağırlığından 600-800 adet ceviz meyvesi eder. Meyve oluşumu dalda ortalama 3 tane olsa (benim ortalamam 2'den düşük) ağacınızda meyve yapacak 200-260 tane meyve gözüne (terminal dalda meyve veren cevizler için dala) ihtiyaç vardır diye kaba bir hesap yapabilirsiniz.
Yani terminal dalda bu yaz ağacınızın üzerinde kaba bir yaklaşımla en az 200 tane dal görmeden sonraki seneye 5 kilo iç ceviz beklemek çok da mantıklı değil gibi geliyor.
Yani bana bu hesap biraz zor gibi geliyor.
Bu hesap benim hesabım değil site burda Ceviz Fidanl Ceviz Ceviz Yetitirme Ceviz Fidanlar Ceviz dikimi Ceviz Bakm Ceviz Fotoraflar (http://www.cevizci33.com).
herkez girip bakabilir.Bazıları şirket ve kişi adı verdiğim için eleştirebilir.Ama bundan çekinmiyorum burda emek veren insanların emeklerine saygı duyuyorum doğru bildiklerimi ve daha önce defalarca yazdığım gibi fiziken görmediğim tecrübe etmediğim hiç bir olayı yazmamaya çalışıyorum.
Yanlış anlamayın, ben sizi eleştirmek için yazmadım. İnternette pek çok sitede gerçekçi olmayan ceviz fizibilite hesapları dolanıyor. Vatandaşın bu fizibilite çalışmalarını kuşkuyla ve kendi mantık süzgecinden geçirerek değerlendirmesini öneriyorum sadece.
Selamlar.
Ç.
Merhabalar öncelikle , bu sene kış soguklarından etkilenen pek cok fidanım oldu yaklasık yüzde on kadar , malum Ankara rekor sogukları gördü ama yine de yaşama istegi galip gelmiş soguktan kuruyan agaclarım dipten sürgün verdi tekrardan aşılamak gerekecek...ilk sorum agacları kısa hazırlamak icin ne yapılabilir....
İkinci sorum ,15 gün önce güzel bir sekilde yapraklanmıs saglıklı agacım şimdi sanki elektrik carpmış gibi yapraklari simsiyak kurumuş ,digerlerinde böyle bişey yok acaba neden olabilir.... fotografı ceviz hastalıkları bölümüne yükledigim için buraya yükleyemedim...herkese saygılar..
Merhabalar öncelikle , bu sene kış soguklarından etkilenen pek cok fidanım oldu yaklasık yüzde on kadar , malum Ankara rekor sogukları gördü ama yine de yaşama istegi galip gelmiş soguktan kuruyan agaclarım dipten sürgün verdi tekrardan aşılamak gerekecek...ilk sorum agacları kısa hazırlamak icin ne yapılabilir....
Yeni fidanlarda içinde bulunduğunuz iklime göre Ağustos 15-Eylül 1'den itibaren sulamayı keserseniz odunlaşmayı teşvik edip fidanların kışa yeşil sürgünle girmesini azaltmış olursunuz. Bu şekilde sürgün uçlarında don zararı riskini azaltmış olursunuz.
Sonbahara girerken uygulayacağınız hayvan gübresi ve hatta üstüne yapacağınız malçlama toprak ısısını yükseltecek ve köklerin donmasının önüne geçecektir. Ayrıca solucan gibi toprak altı yararlılarını da korumuş olacaksınız.
Kış biterken yapacağınız bordo bulamacının da içerdiği kireç sebebiyle güneş ışınlarının yansıtılmasına yardımcı olduğu ve ağacın uyanmasını bir iki hafta geciktirerek ilkbahar donlarından ağaçlarınızı korumaya yardımcı olduğu da söylenmektedir.
Seneler geçip ağacınızın gövdesi odunsulaştıkça kış soğuklarının ağacınıza verdiği zarar orantısal olarak nispeten azalacaktır.
Sayın Çamtepe,gecenin bir yarısı anında cevap yazmanız büyük incelik cok teşekkür ederim...
tarimbilisim
22-05-2012, 21:37
fosetyl al ticari adı aliette fungisittir mantar ilacı yani.ve cevizde ruhsatlı degildir.cevizde bilinen fungal hastalık antraknozdur ilacıda farklıdır.hastalık yoksa gereksiz yere kullanmayın.yapraklarda gelisim isteyenler sivi yaprak gübresi mineral elemenli olanınndan kullansın.ziraat mühendisi olarak tavsiyemdir.
kurtulus09
27-05-2012, 12:51
Merhaba benim ağacımda tahta kurduna benzer bi kurt var ve ağacı sürekli oyuyor..Ağaçta 15 cm çapında 6-7 yıllık açık bir yara var Ve içi çürümüş çürük kısmı tornavidayla oydum kurt çıktı 15-20 tane öldürdüm.Bu kurtlar ağacı kurutur diye korkuyorum bu kurtlarla nasıl mücadele etmem gerek yardımcı olursanız çok sevinirim...
Aşı macunu ile kapatsam hava alamayıp ölürler mi acaba.
aviator34
30-05-2012, 12:25
arkadaşlar başıma geldiği için paylaşmak istedim.250 adet chandler ceviz fidanlarımı ekerken tarım ilçe müdürlüğünden teknik yardımda bulundum onlarda bir ziraatçi verdiler saolsunlar fidanları diktikten sonra herekleri fidanlara bağlarken ziraatçinin bağlama tekniği ile bağladık geçen 2 hafta önce bahçeye gittim ve herek tarafındaki gözlerin uyanmadıklarını **** uyanamadıklarını farkettim ve tüm ipleri kestim (bi yandan kesiyorum bi yandanda ziraatçinin 30 yıllık meslek hayatına küfrediyorum:)) ) daha önce defalarca okuduğum 8 şeklindeki bağlama şeklini nasıl olurda yapmam diyerek kendimede çok kızdım neyse zararın neresinden dönersek kardır, aralarına damlama sularından artan siyah plastik boruları 10 cm keserek herekle fidan arasına koyup tekrar bağladım. 1 hafta gibi kısa sürede o gözlerin sürgüne doğru büyüdüklerini görünce derin bi ohhh çektim siz siz olun yapılan işi mantığınızla sorgulayın. saygılar
Sn. Aviator,
Tarım sektörüne tekrar hoş geldiniz. :) İşte en büyük sorunumuz, hakkıyla yetişmiş insanımızın her alanda olduğu gibi bu alanda da azlığıdır. Bir de 1000 dönüm bahçe kurduğunuzu ve o bahçeyi profesyonel olduğunuz düşündüğünüz bu arkadaşa emanet ettiğinizi düşünün.
Bu olay başınıza gelen ilk olay olabilir ama sonuncusu da olmayacaktır. Bu sektörde en cahilinden en akıllısına kadar herkesin söyleyeceği bir laf vardır.
Ülkemde işte bu yüzden önce ufaktan başlamak ve mutfakta pişmek, kendi bilgi birikimini kazanınca büyük işe kalkışmak en doğrusu oluyor çoğu zaman..
Dediğiniz gibi size ne söylenirse söylensin, mantık süzgecinizden geçirip kafanıza yatanı yaparsanız en azından "kendim ettim, kendim buldum" dersiniz..
Ç
herek tarafındaki gözlerin uyanmadıklarını **** uyanamadıklarını farkettim ve tüm ipleri kestim
Herekten ya da bağlama şeklinden gözlerin uyanmaması gibi bir durum olacağını sanmıyorum, Ha bağlama yapılırken ipler bol gevşek bırakılmış ve sallanıp ip gözleri zedelediyse olabilir, gözler uyandığına göre böyle bir durumda yok demek ki.
En güzel bağlama şekli, rüzgar yönüne göre çift herek dikerek her iki herehe de fidandan U şeklinde hereklere bağlamaktır.
aviator34
31-05-2012, 07:50
lilium hocam herif öyle bir sıkmışki fidan hereğe adeta yapışmış ipleri kestiğimde bile fidan bağlı gibi duruyordu hereğe yapışmış olan fidanın gözleride kimisi uyanmış,uyanmış büyüyememiş kimiside tahta hereğin düzlüğüne göre bi acayip şekil almış vs.
Sayın aviator34, bir üst mesajda yazdıklarımı geri alıyorum, benim cahil kafamla uygulamayacağım şeyi bir ziraatçının uygulaması inanılır gibi değil, ipleri bol bırakabileceği aklıma geldi de bu kadar herek'e sıkı sıkı bağlayacağı bir ziraatçının böylesine bir hata yapacağı aklıma gelmedi, pardon.
Bir şeylerin sadece teknik bilgiyle olamayacağı burada da kendini göstermiş oldu.
Daha önce de benim buna benzer tecrübelerim olmuştu, bir ziraatçının yalova cinsi hangi cinsle tozlaşıyor diye soruyordu.
Neyse sorunu görüp çözdüğünüze göre mesele kalmamıştır.
Çamtepenin sözüne bende bir ekleme yapayım.
size ne söylenirse söylensin, mantık süzgecinizden geçirip kafanıza yatanı yaparsanız
Size söylenenleri dikkate al, kendi bilgilerini söylenenleri harmanla daha sonra bunları birer birer ele, mantık en sona kalacaktır zaten.
nuro1956
31-05-2012, 12:58
Sayın aviator34, bir üst mesajda yazdıklarımı geri alıyorum, benim cahil kafamla uygulamayacağım şeyi bir ziraatçının uygulaması inanılır gibi değil, ipleri bol bırakabileceği aklıma geldi de bu kadar herek'e sıkı sıkı bağlayacağı bir ziraatçının böylesine bir hata yapacağı aklıma gelmedi, pardon.
Bir şeylerin sadece teknik bilgiyle olamayacağı burada da kendini göstermiş oldu.
Daha önce de benim buna benzer tecrübelerim olmuştu, bir ziraatçının yalova cinsi hangi cinsle tozlaşıyor diye soruyordu.
Neyse sorunu görüp çözdüğünüze göre mesele kalmamıştır.
Çamtepenin sözüne bende bir ekleme yapayım.
Size söylenenleri dikkate al, kendi bilgilerini söylenenleri harmanla daha sonra bunları birer birer ele, mantık en sona kalacaktır zaten. Sayın Lilium saygılar. Size bir sorum olacak mümkünse bu yıl dikilen ceviz fidanına her damlama sulamada kaç litre su verilmeli ve kaç gün aralıklarla sulamalı?Teşekkür ederim.
Şu kadar su demek yanlışların en yanlışı olur, sulama, toprak yapısına göre, havaların sıcak, yağışlı, (vs) göre değişkenlik gösterir.
Örneğin: Kumsal süzek bir toprakta ve yağışsız havalarda haftada bir sulama gerekiyorsa, daha etli topraklarda 20-25 güne uzayabilir.
Bunu en güzel toprak yapınızı tanıyarak sizler tayin edeceksiniz.
nuro1956
31-05-2012, 16:29
Şu kadar su demek yanlışların en yanlışı olur, sulama, toprak yapısına göre, havaların sıcak, yağışlı, (vs) göre değişkenlik gösterir.
Örneğin: Kumsal süzek bir toprakta ve yağışsız havalarda haftada bir sulama gerekiyorsa, daha etli topraklarda 20-25 güne uzayabilir.
Bunu en güzel toprak yapınızı tanıyarak sizler tayin edeceksiniz. Sayın Lilium toprakta analize göre %42 mil , %35 kum , % 23 kil bu durumda yaz aylarında haftada bir defa sulama uygun olur mu?Tekrar teşekkür ederim.
Bu analizlere göre haftada bir sulanması uygundur diye düşünüyorum, bir de antalya sıcakları olunca belki daha sık sulama bile isteyebilir. Bu konuda bölgenizdeki yetiştiricilerden daha net cevaplar alabilirsiniz.
Bir tansiyometre kullanabilirseniz toprağın yapısına göre en uygun sulama zamanını siz de tespit edebilirsiniz.
TOPRAK GBRE VE SU KAYNAKLARI MERKEZ ARATIRMA ENSTTS MDR (http://www.tgae.gov.tr/www/tr/Icerik.ASP?ID=1087)
nuro1956
31-05-2012, 17:32
Sayın Çamtepe ilginiz ve verdiğiniz değerli bilgi için teşekkür ederim.Sayın Lilium'un dediği gibi haftada bir sulama yeterli olur herhalde(rakım 930 civarı)
aviator34
02-06-2012, 19:59
mantar ilacını ve tırtır ilacını bugün sırt pompası ile attım.yaz ayı boyunca rutin aylık işleri yapacağımız,doktorun diyet reçetesi gibi bir liste yokmudur bu ceviz bakımında bendeki kitapta detaylı değil ? bilsekte ona göre iş yapsak
lilium hocamla özelden yazıştık gerçi ama paylaşıp tartışmakta fayda var diye düşünüyorum geçenlerde 200 dönüm cevizi olan bi arkadaşımla beraberdim güneş yanıklığı ile ilgili bir ilaç markası verdi alakası yok ilaç mantar ilacı çıktı tamam yerine göre bi faydası var elbet ancak kimi insanlar yaptıklarını işleri bilinçsizce yapıyorlar (bu aralar hepte bana denk geliyor) selami bayrak hocamın aşılı ceviz yetiştiriciliği kitabı gibi başka kitap bilen varmı ? ingilizcede olur.bakım tekniklerini detaylı anlatan videolar da olur.
Birde bordo bulamacı şubatta gözler uyanmadan önce yapılıyormuş herhalde, ben kaçırdım yapamadım kimisi bordo bulamacını yapmıyormuş bile gövdeyi kireçle boyama **** bordo bulamacının tam olarak ne işe yaradığını ve bize faydasının ne olduğunu yazacak birilerinin kesin olduğunu düşünüyorum :)) ? birde geç olsada yapılabilirmi ? Saygılar.
Lilium hocam ben Balıkesir'den kaman ve Yalova cinsi ceviz fidanı aldım bu yıl ceviz verdiler resimlerdeki şekillerinden cinsleri anlaşılırmı.ismine dönük doğru türlermi. şimdiden teşekkür ederim 304201 304202
Resimlerden kesin teshiş koymak oldukça zor, İlk resim yalova olabilir, kamanı bilmemde yalova ilk yıl ceviz vermesi ilginç geldi genelde üç ve dört yaşından sonra meyva gösterir.
Safranlı
04-06-2012, 09:09
Lilium hocam ben Balıkesir'den kaman ve Yalova cinsi ceviz fidanı aldım bu yıl ceviz verdiler resimlerdeki şekillerinden cinsleri anlaşılırmı.ismine dönük doğru türlermi. şimdiden teşekkür ederim 304201 304202
fidanalrınız çok müthiş görünüyor
nasıl ektınız ve besleme olarak hangi gübreleri attınız
Resimlerden kesin teshiş koymak oldukça zor, İlk resim yalova olabilir, kamanı bilmemde yalova ilk yıl ceviz vermesi ilginç geldi genelde üç ve dört yaşından sonra meyva gösterir.
Lilium hocam fidanlarımın tarlada üçüncü yılı 8 adet kaman 8 adet yalova olarak dikmiştim şuan hepsinde değilde yarısında 7'şer 8'er tane ceviz var. bu sene'de 7 adet chandler 1 adet pedro diktim. pedro'yu 1 adet diktim çünkü izmirin iklimi pedro için uygun değilmiş chanler'lere tozlayıcı olsun diye diktim.
fidanalrınız çok müthiş görünüyor
nasıl ektınız ve besleme olarak hangi gübreleri attınız
Safranlı kardeşim benim tarlamın olduğu yerden kara yolları toprak alımıştı 25 yıl kullanılmaz halde bekledi 2009'da dozer getirip tesviye ettirdim tesviyeden sonra riper çektirdim cevizlerin olduğu yer takribi 3 mt dolgu toprak gevşedi cevizleri dikerken yanmış sığır gübresi kullandım şubat ayı gibide birer avuç 15 15 15 gübre kullandım sulamayıda 10-15 gün gibi arayla işten fırsat bulup gidebildikçe yaptım. tarlanın toplamı 10 dekar 150 badem 37 incir 91 zeytin diktim hepsi çok güzel ama zeytin yağının en iyisi 3,90 tl oyüzden zeytinleri söküp yerine ceviz dikmeyi düşünüyorum.
Safranlı
04-06-2012, 12:43
safranlı kardeşim benim tarlamın olduğu yerden kara yolları toprak alımıştı 25 yıl kullanılmaz halde bekledi 2009'da dozer getirip tesviye ettirdim tesviyeden sonra riper çektirdim cevizlerin olduğu yer takribi 3 mt dolgu toprak gevşedi cevizleri dikerken yanmış sığır gübresi kullandım şubat ayı gibide birer avuç 15 15 15 gübre kullandım sulamayıda 10-15 gün gibi arayla işten fırsat bulup gidebildikçe yaptım. Tarlanın toplamı 10 dekar 150 badem 37 incir 91 zeytin diktim hepsi çok güzel ama zeytin yağının en iyisi 3,90 tl oyüzden zeytinleri söküp yerine ceviz dikmeyi düşünüyorum.
öncelikle sizleri tebrik ederim...
Bu memlekette ağaç diken insan büyük iş yapmştır.
On dönüm güzel bir rakam...
Malesef üretici kazanamıyor...
Zeytin kutsal ağaçtır...
Bakımını bilemiyorum..
Gönül isterki üreten kazanabilsin...
Benim 70 ağaç 4 dönüm ceviz bahçem var
bu yıl kivi bahçesi ektim..
Geçmişimizde elmaya dayalı meyvelikten ibaret...
Her meyve güzeldi..
çocuk gibi bakarsınız en ufak bir yaralanma olsa üzülürsünüz..
Siz hangi meyveti daha çok seviyorsanız onu yetiştiriniz
ama açıkçası zeytınşeri sökmenze gönlüm el vermiyor...
Inşallah zeytınde güzel verim verir ve para bırakır...
aviator34
04-06-2012, 13:38
yaşını doldurmamış ceviz fidanlarını ilaçlamak doğrumudur ?
Safranlı
04-06-2012, 16:32
yaşını doldurmamış ceviz fidanlarını ilaçlamak doğrumudur ?
özelllikle ilaçlamak gerekir....
çocukaların aşısı ilk günden başlıyor...
aviator34
04-06-2012, 20:41
Sn. Aviator,
Tarım sektörüne tekrar hoş geldiniz. :) İşte en büyük sorunumuz, hakkıyla yetişmiş insanımızın her alanda olduğu gibi bu alanda da azlığıdır. Bir de 1000 dönüm bahçe kurduğunuzu ve o bahçeyi profesyonel olduğunuz düşündüğünüz bu arkadaşa emanet ettiğinizi düşünün.
Bu olay başınıza gelen ilk olay olabilir ama sonuncusu da olmayacaktır. Bu sektörde en cahilinden en akıllısına kadar herkesin söyleyeceği bir laf vardır.
Ülkemde işte bu yüzden önce ufaktan başlamak ve mutfakta pişmek, kendi bilgi birikimini kazanınca büyük işe kalkışmak en doğrusu oluyor çoğu zaman..
Dediğiniz gibi size ne söylenirse söylensin, mantık süzgecinizden geçirip kafanıza yatanı yaparsanız en azından "kendim ettim, kendim buldum" dersiniz..
Ç
Sevgili çamtepe bu yazıya alıntı yapmamın sebebi ; Şimdi biz geçen kasımda ektiğimiz açık köklü fidanlarımıza mantar ve böceğe mani olması için ilaçlama yaptık bugün ziraatçim ile telefonla konuştuk arkadaş ceviz bahçesine ilaçlama yapmış banada söyledi dedim (ilk yılım olduğu için ceviz bakımı konusunda gerçekten çok kıtım) o da bana sakın bişey yapma o arkadaşın cevizleri 4 yaşında dedi ve örnek verdi bi bebeği düşün,fidanlar daha küçücük ilaçlama yaparsan filizler açmayabilir gibi şeyler dedi
bende bu yazıyı forumda aşağıda tek satırda paylaştım SAFRANLI arkadaşta sağolsun cevap verdi oda bebek örneğini verdi ama ziraatçinin tam tersini :))))))))))) ama bana gayet mantıklı geldi
lilium hocam ne yapıcaz şimdi :) kime inanalım mantık süzgeci tıkandı valla :))
pedro'yu 1 adet diktim çünkü izmirin iklimi pedro için uygun değilmiş chanler'lere tozlayıcı olsun diye diktim.
Chandlere dozlayıcı franguette, fernette, ya da Cisco dikmelisiniz.
bugün ziraatçim ile telefonla konuştuk arkadaş ceviz bahçesine ilaçlama yapmış banada söyledi dedim o da bana sakın bişey yapma o arkadaşın cevizleri 4 yaşında dedi ve örnek verdi bi bebeği düşün,fidanlar daha küçücük ilaçlama yaparsan filizler açmayabilir gibi şeyler dedi
Bu sözler doğruysa o ziraatcıyı tut kulağından getir. :)
"o da bana sakın bişey yapma"
Böyle bir cümleyi bir ziraatcının kuracağını hiç düşünemiyorum,
Daha ilk yılın bir şey yapmana gerek yok diyebilir, ya da fidanları görür sağlıklıdırlar şimdilik bir şey vermen gerekmiyor diyebilir ama sakın bir şey yapma demek bana göre yanlış.
Fidanlar yani cüğürler daha ekilirken toprakta bir rahatsızlık varsa daha oradan ilaçlanmaya başlanır, daha sonra cüğürlerde hastalık ya da haşere varsa bu hastalık ve haşereyle mücadele sürdürülür, daha sonra araziye ekilen fidanlarda da hastalık ya da haşere varsa gerekli mücadele yapılır. Sakın bir şey yapma gibi bir cümle ya da söz çok yanlış.
"kime inanalım mantık süzgeci tıkandı valla"
Mantık süzgeci hiçbir zaman tıkanmaz, yeter ki, mantığın eleyeceği bilgileri havuza koy. :)
Kolay gelsin başarılar...
aviator34
05-06-2012, 11:05
daha sonra cüğürlerde hastalık ya da haşere varsa bu hastalık ve haşereyle mücadele sürdürülür, daha sonra araziye ekilen fidanlarda da hastalık ya da haşere varsa gerekli mücadele yapılır.
kesinlikle katılıyorum allah göz vermiş.tek tek kontrol ederek ne sıkıntısı olduğunu anlayıp ona göre gerekli tedbirleri almakta fayda var.
Peki hocam ben bahçemdeki fidanlarda siyah ve yeşil çekirgeler görüyorum bunlar zararlımıdır ? faydalımıdır ? birde çok örümcek var, koza yapmış tırtırlar.cupravit ve decis ilaclarını attık şimdi bekliyoruz. saygılar
Sn Aviator
Genç fidanlarınızda özellikle antraknoz hastalığı baş gösterirse, küçük ağaçlara etkisi daha fazla olmaktadır. Zaten 15-20 yaprağı olan bir fidanın yapraklarının tamamına yakını antraknoz sebebiyle kaybetmesi durumunda ne kadar zorlanacağını tahmin edebilirsiniz. Dolayısı ile bir ilaçlama yapmayı düşünebilirsiniz.
Bahçeniz çok büyük değil, fidanlarınız da genç. Dolayısı ile organik ilaçlar kullanmanız durumunda dahi kesenizi çok zorlamayacaktır.
- Bakteriyel yanıklığa karşı Regalia SC veya Serenade (Bacilus Subtillis QST 713)
- Güneş zararlarına karşı kaolin
- Antraknoza karşı Bacilus Subtillis QST 713
Böcekler içinse, bence sarı ağaç kurdu görmediğiniz sürece özel bir önlem almanıza gerek yok. Sarı ağaç kurdu küçük ağaçları tamamen kurutabiliyor, dikkat. Eğer görürseniz de Larvalı zararlılara karşı Delfin WG kullanabilirsiniz.
Aynı şekilde ağaçlarınız küçük olduğundan elma iç kurdu sizi çok üzmeyecektir, zira en büyük zarar meyveye. Sizde de henüz meyve olmayacağını (ve meyve oluşumuna izin vermeyeceğinizi) düşünüyorum. Dolayısı ile bu zararlıya karşı ilk seneler bence mücadele gereksiz. Meyveler tutturmaya başlayınca kaolin kullanabilirsiniz. Eğer düzgün uygularsanız kurtların larva bırakmasına engel oluyor.
Ben açıkçası forumda bahsettiğim sarımsak uygulamasını başlatamadım, ama umutluyum, sarımsağın hem anti bakteriyel hem anti fungal hem de böceklere karşı repellent özelliği var.
Bordo bulamacı için sezonu kaçırdınız. Ağaçlar uykudayken uygulayınız. Forumda bordu bulamacı ile ilgili yeterince yazı vardır diye tahmin ediyorum.
aviator34
06-06-2012, 10:32
sn. çamtepe bi konu bu kadar güzel anlatılabilirdi çok çok teşekkür ettim.yazıyı print ediyorum.
kamil keskin
10-06-2012, 21:54
Herkeze merhaba, ben geçen hafta tarlama gittim.160 fidandan 10 tanesi tutmamış,diğerleri sağlıklı gözüküyor.fotoğraf çekemedim.ama ilk fırsatta çekip burda paylaşacağım.fidanların çoğunda tırtıl vardı.Hemen ilaçlama yaptım.Daha sulama yapmak için erken.İki hafta sonra ilk suyu vermeyi düşünüyorum.İnşallah çok güzel olacaklar.
İlk yıl fidan için çok önemli, ilk yıl için tırtılın ne kadar zararlı olduğunu geçen sene görerek şahit oldum, daha yeni patlayan filizleri yiyerek fidanın kurumasına neden olabiliyorlar, dikkat etmek gerekiyor.
Bu yıl ektiklerimiz de buna daha dikkat ettik, görüldüğü anda müdahale ettik.
aviator34
11-06-2012, 10:56
daha önce yazdım ama gözden kaçtı heralde zararlı-zararsız böceklerin az çok hangileri olduklarını okudum anladımda bu yeşil ve siyah çekirge ne ayak zararlımıdır bilen varsa yazabilirmi ?
Bilecik cinsi ceviz de literatürlerde her ne kadar ikili üçlü ceviz yapar densede biz 8 li 11 li salkım görebiliyoruz.
308243
308244
Antıraknoz bahçede mevcut gerekli önlemler uygulandı fakat izleri kaldı malesef. inşallah meyvaya fazla bir zararı olmaz.
2010 yilinin Mayis ayinda diktigim Chandler'lar 2011 yilinda bir kisminda sekiz on meyve vardi digerlerinde yoktu . ( 12 dönüm 8 x 8 [210 fidan ]) tozlayiciysa franquette - franquette'de hic erkek cicek olmamasina ragmen bazi fidanlarda meyve vardi . Baska agaclardan tozlanmis olabilirmi ?
Antıraknoz bahçede mevcut gerekli önlemler uygulandı fakat izleri kaldı malesef. inşallah meyvaya fazla bir zararı olmaz.
Sn. Lilium
Mümkünse Antraknozdan etkilenmiş meyveleri hasat zamanı gözlemleyip tad, renk, koku açısından diğerlerinden farklarını bizimle paylaşabilir misiniz?
Ben meyvelerin bazılarının koyu kahverengi olduğunu ve biraz daha acı gibi olduğunu gözlemledim ama açıkçası bu durum antraknozun bir sonucu mudur yoksa ağacın sulama/beslenmesi ile mi alakalıdır çok bilemiyorum.. Internette antraknozun böyle bir etkisinin olduğu ile ilgili bir bilgi bulamadım, muhtemelen yoktur ama yine de siz de bir bakabilirseniz sevinirim.
Sn. Lilium
Mümkünse Antraknozdan etkilenmiş meyveleri hasat zamanı gözlemleyip tad, renk, koku açısından diğerlerinden farklarını bizimle paylaşabilir misiniz?
Buna dikkat edeceğim, Ama benim şahsi görüşüm az etkilenmiş ve gerekli önlemleri (bakım ve besleme gibi) ağacın meyvasında çok fazla bir zararı olacağı kanaatinde değilim, belki meyvalar biraz küçük kalabilir.
Bilecik çeşidi olan bahçede antraknoz biraz daha fazla, benim bahçede görülmesiyle birlikte hemen mücadeledeye başlandığı için meyvalarda hiç bir leke yok, yapraklarda da ilk görülenler öylece kaldı.
Bende herhangi bir değişikliğin olacağını sanmıyorum, ama bilecik bahçesini gözlemleyeceğim.
Birde şu gözlemimi söyleyebilirim, Bilecik çeşidi olan bahçeyle yan yana bir de chandler olan bahçe var, chandler olan bahçe zamanında yani görüldüğü anda mücadelesini yaptı ve onda yok denecek kadar az, bilecik çeşidi olan bahçe mücadeleye bir kaç gün geç başladı ve onda antraknoz izleri daha fazla.
Bundan da hep dediğim gibi iyi gözlem ve zamanında müdahaleyle iyi sonuçlar alınabiliniyor.
Bir şey daha ilave edeyim, bilmem katılırmısınız.
Biz hastalıklarla mücadele ederken sadece hastalığı durdurmaya çalışıyoruz, Örneğin: Ağaçta antraknoz var, biz sadece antraknoza karşı fungusitler kullanıp hastalığı durdurmaya çalışıyoruz.
Oysaki düşünün biz hastalandığımız zaman doktora gideriz, (en basit bir giribal hastalık olsun) doktor bize sadece bir ilaç yazmıyor ki, girip'i etkileyecek ilacın yanın da mutlaka bünyeyi güçlü tutacak bir şeylerde yazar (antibiyotik gibi ) ağaçlarıda böyle düşünüyorum ve uygulamalarımı da böyle yapıyorum.
Birde şu gözlemimi söyleyebilirim, Bilecik çeşidi olan bahçeyle yan yana bir de chandler olan bahçe var, chandler olan bahçe zamanında yani görüldüğü anda mücadelesini yaptı ve onda yok denecek kadar az, bilecik çeşidi olan bahçe mücadeleye bir kaç gün geç başladı ve onda antraknoz izleri daha fazla.
Doğrudur, her çeşidin hastalıklara direnci farklı.. Yurt dışında bu konuda yapılmış pek çok araştırma var. Hatta neredeyse ağacın çeşidine göre tedaviyi bile değiştiriyorlar.. Bizde ise uygulama sabit, 100lt suya 300 gr zehir :)
Biz hastalıklarla mücadele ederken sadece hastalığı durdurmaya çalışıyoruz, Örneğin: Ağaçta antraknoz var, biz sadece antraknoza karşı fungusitler kullanıp hastalığı durdurmaya çalışıyoruz.
Oysaki düşünün biz hastalandığımız zaman doktora gideriz, (en basit bir giribal hastalık olsun) doktor bize sadece bir ilaç yazmıyor ki, girip'i etkileyecek ilacın yanın da mutlaka bünyeyi güçlü tutacak bir şeylerde yazar (antibiyotik gibi ) ağaçlarıda böyle düşünüyorum ve uygulamalarımı da böyle yapıyorum.
Özellikle antraknoz için çok doğru. suyu gübresi aksatılmadığı takdirde, belki ilaç kullanmaya bile gerek yok. Sonuçta ne kadar zarar verdiği önemli. Yapraklarda üç beş leke gördük diye tonlarca ilaç sıkmaya gerek yok..Eşik değerleri belirlenip ona göre mücadele yapılmalı.
Bir diğer ilginç uygulama da Ceviz Hastalıkları başlığında anlattığım Regalia uygulaması. Regalia'nın yaptığı şey mantarı bakteriyi öldürmekten çok ağacın bağışıklık sistemini harekete geçirmek.
2010 da diktigim 2011 yilindaki ilk meyveleri veren Chandler.
Arkadaslar cok güzel forum tüm agac severlere cok faydali ama yeni chandler fidan resimleri olan yokmu ? Kendiminkilerle karsilastiracagim.
Çınarmunarı
21-06-2012, 11:07
310856
310857
310858
310859
310860
Çınarmunarı
21-06-2012, 11:16
Bahçedeki fidanlarla aynı gün başka bahçeye diktiğim toprağı çok daha verimli ama bakamadığımız , cılız kalan ceviz fidanının durumu ...(bakım her şey...)
310861
Çınarmunarı
21-06-2012, 11:27
Tutmayan ceviz aşısı
310862
Dilcikli aşılarım genelde tuttu
310863[/ATTACH
Ayvaya elma aşısı da tuttu
[ATTACH]310864
En çok meyva bu fidanda olması gerekir, doğrumudur.
310865
Çınarmunarı
21-06-2012, 11:36
310866
Ayrıca geçen yıl tohumdan ektiğim bu yaz göz deneyeceğim çöğürler bayağı gelişti.
310867
Çınarmunarı
21-06-2012, 11:47
En çok meyva bu fidanda olması gerekir, doğrumudur.
310865
Sayın Lilium...(Bunlar senin torunlar.):)
5-6 fidanda hiç meyve yok. Diğerlerinde ikişer üçer, beşer altışar, on onbeşli var. Bir tanesinde otuz(30) tane saydık.İnşallah bu saatten sonra dökülmezler. Çok keyifli bir duygu,tüm arkadaşlara Allah nasip etsin.
"En çok meyva bu fidanda olması gerekir, doğrumudur."
Sormamın sebebi bu fidanın gövdesinde bir yaralanma gördüm, bu tür yaralanmalarda ağaç yaraya çalışır fazla gelişemez gelişemez fakat meyva tutumu daha iyi olur.
Bu yazdıklarımı o fidanda görebildiniz mi?
Çınarmunarı
21-06-2012, 15:16
Doğrusu hiç dikkat etmedim.Daha doğrusu hafta sonunda köye gidebiliyorum.İki güne bir çok işi sıkıştırınca dikkat edemiyorum.
Sormamın sebebi bu fidanın gövdesinde bir yaralanma gördüm, bu tür yaralanmalarda ağaç yaraya çalışır fazla gelişemez gelişemez fakat meyva tutumu daha iyi olur.
Bu yazdıklarımı o fidanda görebildiniz mi?
Ben kendi tecrübeme göre doğrulayabilirim.. Bir şekilde gövdeden yaralanmış ağaçların o bölgenin üstünde sadece meyve gözü oluşturduğunu, yeni sürgün vermediğini, ancak yara yerinin altından da yeni sürgün vererek kendine sağlıklı ve yeni bir gövde oluşturmaya çalıştığını ben de gözlemledim. (Üstelik yeni süren sürgün çok kuvvetli oluyor..)
Bu tip ağaçları budama zamanında sert budayarak yaranın üstündeki kısmı da harekete geçirmeye çalıştım ama budama yerlerinin altından neredeyse hiç yeni sürgün vermediğini gördüm.. Sadece yapraklar çıkıyor ama dal şeklinde sürgün vermiyor..
Sanırım seneye aşı yerinin üstünden olduğu sürece ve düzgün ve kuvvetli bir şekilde yeni lider oluşturmaya başlamış olanları tutup yara yerinin altından bu ağaçları keseceğim.
Safranlı
21-06-2012, 16:39
Ceviz yetiştiriciliği konuusn da oldukça eski bir gelenege sahip olan köyünüzde 100 yıldan büyük çok ağaç var
eskiler cevizin mevye vermesi için gövdesini balta ile yaralamak gerektiğini söylüyorlar
yaşayan tüm ceviz agaçları bata ile gerçekten yaralanmış durumda....
Birde kabuğunun çok kalınca olması nedeniyle gövdesinin şişemediğini ve kalınlaşamadığını iddia ediyorlar
yukarıda yazılanları okuyunca bunlar aklıma geldi...
Doğrusu nedir bilemiyorum...
Sayin Cinarmunari resimler cok güzel insallah dahada güzel olurlar bana uc aydir görmedigim kendi bahcemi hatirlati.
Çınarmunarı
21-06-2012, 19:18
310966
Arkadaşlar bu ceviz fidanı tahminen 5-6 yaşlarında kendiliğinden yetişmiş.Bizim komşu bu fidanı yetiştiği yerden budayarak kaldırıp tarlasına dikti ve tuttu.
Bu durumu sık dikime uyarladığımızda 8-10 yaşındaki ara fidanları kesip odun yapmak yerine sert budama ve kepçe yardımı ile fidanın yerini değiştirme yapılabilir mi diye düşünüyorum. Böylece hazır yetişmiş ağacımız olabilir. Kaldırdığımız fidanlar diğer tarlada verime devam ederler.
Bu konuda tecrübesi ve düşüncesi olan arkadaşlar yorumlayabilir mi?
ramazanaydın
25-06-2012, 15:26
öncelikle herkese selamlar.. uzun zamandır forumu takip ediyorum,, ben şunu sormak istiyorum, ben 2011 yılı kasım-aralık gibi 15 dönüm tarlaya 10x10 ve 10x8 aralıklarda yerli tohumdan ceviz diktim... diktiğim türlerin herhangi bir ismi yok, ancak oldukca iyi cevizler, kaman a yakın bölge ama kaman cins değil, (hoş kamanlılar bizim oralardan toplayıp kaman diye satıyorlarda).
1-) şimdi ben bu cevizlerime aşı yapmam gerekirmi?
2-) diktiğim cinsden açılma olurmu.
3) tozlayıcı tespitini nasıl yaparım(bahçeye 2 pedro ve 1 cadner da dikmiştim).....
Safranlı
25-06-2012, 17:50
öncelikle herkese selamlar.. uzun zamandır forumu takip ediyorum,, ben şunu sormak istiyorum, ben 2011 yılı kasım-aralık gibi 15 dönüm tarlaya 10x10 ve 10x8 aralıklarda yerli tohumdan ceviz diktim... diktiğim türlerin herhangi bir ismi yok, ancak oldukca iyi cevizler, kaman a yakın bölge ama kaman cins değil, (hoş kamanlılar bizim oralardan toplayıp kaman diye satıyorlarda).
1-) şimdi ben bu cevizlerime aşı yapmam gerekirmi?
2-) diktiğim cinsden açılma olurmu.
3) tozlayıcı tespitini nasıl yaparım(bahçeye 2 pedro ve 1 cadner da dikmiştim).....
öncelikle büyüme şekillerini görmek isteriz....
üzerine aşı yapmanız ideal olur
hepsi aynı standartta olur ve pazar degeri artar...
15 dönüm çok güzel bir yer.....
erkenden verime yatma konusunda da aşı gerekiyor...
ama aşısızda mükemmel cevizlerimiz var.....
bevrenol
26-06-2012, 11:55
Arkadaşlar,
Ben de bu konuya yeniyim ancak hem forumda bu başlık altında yazılanlardan hem de kitaplardan en azından teorik bilgimi tamamlamaya çalışıyorum. Bu arada ilgilindiğim bir arazinin toprak analizini yaptırdım (Geyikli Ezine'nin güneyinde kalıyor 190m. rakımlı çok hafif meyilli güneye bakıyor alt tarafında bu aylarda dolu bir kuyu olduğu için 3metreye kadar kazdırdık taban suyuna rastlanmadı, ufak bir kısmında zeytin ekili)
Analiz sonuçları aşağıdaki gibi:
Saturasyon (%) 31 kumlu
EC (mmhos/cm) (ECMetre) 110 tuzsuz
PH (PHmetre) 6,38 Asit
Toplam Kireç (%) (Kalsimetrik) 0,81 Düşük
Organik Madde (%) (Smith Weldon) 0,62 Düşük
Alınabilir Fosfor (kg/da) (Olsen-Spektro) 9 Orta
Alınabilir Potasyum (kg/da) (A.Asetat-ICP) 5 Düşük
Fikirleriniz belirtirseniz çok sevinirim
Bahçedeki fidanlarla aynı gün başka bahçeye diktiğim toprağı çok daha verimli ama bakamadığımız , cılız kalan ceviz fidanının durumu ...(bakım her şey...)
310861
Sayın Çınarmunarı,
Allah nazardan saklasın fidanlarınız çok güzel durumda. Son resimde cılız fidanın bakımsız halinden bahsetmişsiniz ve diğerleriyle farkını göstermişsiniz. Peki bu efsane BAKIM konusunu biraz açar mısınız. Standart olarak yaptığınız bakıma yönelik uygulamalarınızı paylaşırsanız değerli bilginizden faydalanmış oluruz.
Saygılarımla..
ramazanaydın
27-06-2012, 12:02
öncelikle büyüme şekillerini görmek isteriz....
üzerine aşı yapmanız ideal olur
hepsi aynı standartta olur ve pazar degeri artar...
15 dönüm çok güzel bir yer.....
erkenden verime yatma konusunda da aşı gerekiyor...
ama aşısızda mükemmel cevizlerimiz var.....
ben işim gereği memlekette değilim cevizlerle babam ilgileniyor, en son geçen yıl görmüştüm, oldukca canlı ve iyi durumda idiler, fakat bu sene kış şartları ağır olduğundan üst kısımlarının dondan yandığını ve dibe yakın noktadan tekrar patladığını öğrendim ve çok üzüldüm bu duruma, yine bı yıl geçen yıldan daha iyi ve gelişmekte olduğunu biliyorum, izne gittiğimde inşallah resimlerini çekerek sizlerle paylaşacağım... aşı kalemi konusunda tedarik etme problemim olduğu için ve bu don yanığından da gelişimi gerilediğinden aşı yapma konusunda tereddütlerim var, eğer aynı tohumun dalından aşı kalemi temin edebilirsem aşılama yapmayı düşünüyorum en azından yarısını.....
Çınarmunarı
27-06-2012, 14:23
Sayın Çınarmunarı,
Allah nazardan saklasın fidanlarınız çok güzel durumda. Son resimde cılız fidanın bakımsız halinden bahsetmişsiniz ve diğerleriyle farkını göstermişsiniz. Peki bu efsane BAKIM konusunu biraz açar mısınız. Standart olarak yaptığınız bakıma yönelik uygulamalarınızı paylaşırsanız değerli bilginizden faydalanmış oluruz.
Saygılarımla..
Sevgili Vasces,
Ceviz fidanının diğer meyve fidanları gibi ağır bir bakım istediğini düşünmüyorum. Benim ceviz maceram bu forumdan öğrendiklerim ile ihtiyar babamdan duyduklarımı harmanlamak.Yaptığım farklı bir şey yok ama yinede bugüne kadar yaptıklarımı maddeler halinde yazıyorum:
-Fidan çukurlarını kepçeye açtırmak,
-Bu çukurlara çağıl ve yanmış hayvan gübresi atmak,(Bunları çok derine koymayın ,ben derine koyarak hata yaptım.)
-İlk yıl fidanları beyaz boya ile gövdelerini boyamak,
-Fidanların dibine kazık dikip ip ile bağlamak,
-Damlama sulama kurup ilk yıl 10 gün aralıkla,2. yıl 15 gün aralıkla sulama yaptım. Bu yıl ise 20 gün aralıkla sulamayı düşünüyorum.
-İlkbaharda ikişer defa çapalandı.Sadece bu baharda bir kez çapa yapıldı.
-İlk yıl b5a gübresi ile gübrelendi.İkinci yıl azotlu fenni gübre 2 kere verildi.Bu ilkbaharda şeker gübresi verildi.
-Ayrıca 200'lük varillerin içinde hayvan gübresi ile su karıştırılarak yoğurt kovaları ile birer kova fidan diplerine her ilkbaharda verildi.
-Ayrıca bu ilkbaharda editot-67 bor gübresi çapa ile birer çay bardağı verildi.
-Mart ayında budamayı yaptıktan sonra bordo bulamacı ile ağaçlar yıkandı.
-Bu sene ağustosun 10 gibi sulamayı kesmeyi düşünüyorum.
-Hatırlayabildiklerim bunlar...
Hillbilly
30-06-2012, 15:25
Geçen yıl bahçemize iki adet ceviz fidanı dikildi. Biri Şebin diğeri ise Bilecik türü fidanlar. Ben dikim esnasında bahçede olmadığımdan hangisi Şebin hangisi Bilecik bilmiyorum buraya kadar da bence sorun yoktu ta ki geçenlerde ceviz fidanlarından birinin köklerini bir kemirgen sanıyorum tarla faresi veya köstebek her neyse kemirene ve fidan kuruyana kadar. Bildiğim kadarıyla bu iki tür birbirlerinin tozlayıcısı durumunda dolayısıyla olay bilmeceye döndü.Fazladan ağaç dikebilecek bir yerde mevcut değil hele ceviz ağacı mümkün değil. Dolayısıyla ben kuruyan ağacın aynını bulup dikmek zorundayım. Şebin ve Bilecik cevizlerinin fidanlarını nasıl ayırt edicem. Sağlıklı olanın üzerinde bir adet ceviz var :)
http://c1206.hizliresim.com/y/y/90w8p.jpg Sağlıklı olan Fidan
http://c1206.hizliresim.com/y/y/90wh4.jpg Kuruyan Fidan
Safranlı
30-06-2012, 15:28
Bu fidan canlı...
Sonradan mı kurudu
Hillbilly
30-06-2012, 15:35
Kuruyan derken bu fotoğraftaki fidan fotoğraf çekildiğinde nisan ayıydı sanıyorum ve canlıydı. Fidan 2 gün önce tamamen kurudu.
deli_dervish
07-07-2012, 13:31
selamlar arkadaslar ,
antalyanın yuksek rakımlı 1600-1700 bir bölgesinde ceviz yetştirmek istiyorum bölgede verimli cok sayıda aşısız agac mevcut. bu gölgede yabancı cevizler deneniyor ancak tam verim alınamıyor. yamac bir yerde rüzgar alan bir bahcede yetiştiricilik yapmak istiyorum. benm düşüncem öncelikle cögürden yetiştirmek ve üzerine aşılayarak farklı türler denemek. bir kaç sorum var bu konuda. tohumları hava alan kasa içerisindemi yetiştirmeliyim yoksa topraga gömerek yakın bir bahcedemi yetiştirmeliyim direk ceviz bahcesi yapacagım yeremi dikeyim aşıyı oradamı yapayım- yaptırayım. yoksa aşıyı önce yapıp bahceye aşılımı taşıyayım? hangisi daha uygundur. hangisi daha az zarar verir ceviz fidanına. direk aşılı satın alıp diksem riskli bir yer tutmayabilir. aşısız yetiştirsem oda verimi ve geri dönüşü düşük , aşı içinde hangi cinsleri denememi önerirsiniz selamlar
Safranlı
07-07-2012, 15:25
selamlar arkadaslar ,
antalyanın yuksek rakımlı 1600-1700 bir bölgesinde ceviz yetştirmek istiyorum bölgede verimli cok sayıda aşısız agac mevcut. bu gölgede yabancı cevizler deneniyor ancak tam verim alınamıyor. yamac bir yerde rüzgar alan bir bahcede yetiştiricilik yapmak istiyorum. benm düşüncem öncelikle cögürden yetiştirmek ve üzerine aşılayarak farklı türler denemek. bir kaç sorum var bu konuda. tohumları hava alan kasa içerisindemi yetiştirmeliyim yoksa topraga gömerek yakın bir bahcedemi yetiştirmeliyim direk ceviz bahcesi yapacagım yeremi dikeyim aşıyı oradamı yapayım- yaptırayım. yoksa aşıyı önce yapıp bahceye aşılımı taşıyayım? hangisi daha uygundur. hangisi daha az zarar verir ceviz fidanına. direk aşılı satın alıp diksem riskli bir yer tutmayabilir. aşısız yetiştirsem oda verimi ve geri dönüşü düşük , aşı içinde hangi cinsleri denememi önerirsiniz selamlar
mirim....
konular çok sorularda çok...
yeriniz kaç m2 ne kadar sermaye bağlıcaksınız
kim ilgilenecek vb. bir sürü degişken var
anladıgım kadarıyla istanbuldaysanız uzaktan bu işler çok emek ister...
bence en az sermaye ve en az emek ile şöyle yapın....
1:bahçenizi muhafazaya alın öncelikle..
2.güzelce topragı derinden işleyın
3:bolca ne kadar bulabilirseniz o kadar ıyı olacak gübre bulun şimdiden alın
gübreniz iyice yansın hemen bu işi halledin...
elinizin altında hazır olsun
ekim kasım ayında topragı tekrar sürerek pamuk gibi yapın..tabi önceden gübreleri sermelisiniz
kepce ile 1mt derinlikte 1mt genişlikte çukur açın...
çukur bir iki ay beklesin...
cukuru tekrar ıyı toprak ve gübre ile doldurun
en geç ocak ayına kadar yöresel cevizlerden bu kuyulara üçer dörder adet 10 cm derine elle tohumu ekin...
fazla derın kesinlikle olmasın üzerine gelen toprak çok yumusak olsun...
mesafeler çok tartısılıyor...
benım bahçe 8x8 ama hangi çeşit yapacaksanız ona göre mesafeye karar verin
baharda damlamayı kurun yerini severse agustos sonuna dogru durgun göz aşısı yaparsınız
veya bahara bırakıp martta aşı yaparsınız....
hangi çeşidi yaparsanız yapın fark etmez....
bence şu anda böyle bir yol izlenebilir....
kalbinizinde ikna oldugu şekilde kendi metotlarınızı geliştirebilirsiniz
kolay gelsin....
hemen çalışmaya başlamalısınız....
:confused:diyelim ki aynı çukurdan üç ceviz fidanı çıktı üçünü demi aşılayacağız ****
deli_dervish
09-07-2012, 05:55
söylediginiz gibi uzaktan bu işlerle ilgilenmek takip etmek zor, akrabalarımzla birlikte 50-60 donum bir arazi yerinde yetiştirip aşılamak daha uygun gibi ve şimdiden de tarlaya gubre atımı, telle etrafını cevirme işlerini halletmek gerek ki fidanlar dikildiginde hızlı büyüme göstersin, bir kısmına yerli ceviz yetiştirme, diger kısımlarında da chandler ve fernor denemeyi düşünüyorum turkiyede fernor yetiştiriciligi yeni yeni yayılıyor, verim dayanıklılık konusunda chandler ile karşılaştırıldıgında nasıldır fernor
:confused:diyelim ki aynı çukurdan üç ceviz fidanı çıktı üçünü demi aşılayacağız ****
Ben olsam üçünü de aşılarım,tutan olur tutmayan olur, aşıları tutanların iyi gelişenini bırakır diğer ikisini sonbaharda çıkarır tüplere koyarım.
:)
http://c1206.hizliresim.com/y/y/90w8p.jpg Sağlıklı olan Fidan
http://c1206.hizliresim.com/y/y/90wh4.jpg Kuruyan Fidan
Bu şekilde ekilen fidanların kurumalarına birazda siz sebep olmuşsunuz gibime geliyor, resimlerde fidanların dibinde gördüğüm hayvan gübresiyse ve bu kadar yüksekten tepesi vurulan yeni ekilen fidan o gövdeyi hem bakmakta zorlanacak hem güneşe maruz kalacak hem de fidanın dibinde açık bırakılan gübrenin yüksek ısı yaratacağından (Birde fidan kuytu bir yerdeyse) kurumaması beni şaşırtırdı.
Yüksek tepe vurulması yapılan fidanlarınızı mutlaka ya kireçle ya su bazlı plastik boyalarla gövdelerini boyayınız.
Hillbilly
09-07-2012, 13:32
Fidanlar geçen sene dikildi zaten bitki sevdasının başlangıcı da bahçe oluşturma isteği de henüz çok yeni bir olay bizim için. Fidanlar geldikleri halleriyle dikildiler herhangi bir budama yapılmadı tarafımızdan. Fidanın dikildiği yerdeki toprak kalitesini arttırmak için yanmış keçi gübresi+Toz hümik asit+ solucan gübresi karışım yapılarak bahar başında fidan toprağına ekledik.(zaten fotoğraflar da bu karışım uygulandığında çekilmişti) Fidanlar daha sonra oldukça canlandılar ama dediğiniz yüksek tepe vurulmasının etkilerini öğrendiğim iyi oldu zaten üstteki ilk resimde de görüleceği gibi fidan üzerinde koyu lekeler var yanık benzeri(bunlar geçen yaz meydana geldi) Tepe vurma işi daha alçak bir noktadan yapılmalı bu fidan için anladığım kadarıyla. Dediğiniz boyama işlemini de ayrıca yapıcam.
Ayrıca bilen bir arkadaş yardımcı olursa Şebin ve Bilecik ceviz fidanlarını nasıl ayırt edebiliriz?
aviator34
13-07-2012, 11:33
Fidanlar geçen sene dikildi zaten bitki sevdasının başlangıcı da bahçe oluşturma isteği de henüz çok yeni bir olay bizim için. Fidanlar geldikleri halleriyle dikildiler herhangi bir budama yapılmadı tarafımızdan. Fidanın dikildiği yerdeki toprak kalitesini arttırmak için yanmış keçi gübresi+Toz hümik asit+ solucan gübresi karışım yapılarak bahar başında fidan toprağına ekledik.(zaten fotoğraflar da bu karışım uygulandığında çekilmişti) Fidanlar daha sonra oldukça canlandılar ama dediğiniz yüksek tepe vurulmasının etkilerini öğrendiğim iyi oldu zaten üstteki ilk resimde de görüleceği gibi fidan üzerinde koyu lekeler var yanık benzeri(bunlar geçen yaz meydana geldi) Tepe vurma işi daha alçak bir noktadan yapılmalı bu fidan için anladığım kadarıyla. Dediğiniz boyama işlemini de ayrıca yapıcam.
Ayrıca bilen bir arkadaş yardımcı olursa Şebin ve Bilecik ceviz fidanlarını nasıl ayırt edebiliriz?
aynı olaylar bendede mevcuttu saolsun lilium hocam bilgilerini bizimle paylaştı ve çok faydasını gördüm .tepe vurmaları daha sonradan bel hizasına indirdik sağlam gelişen filizlerin 1-1,5 cm üstünden kestik fidan resmen patladı.kireçle de boyadık.tekrar çapalama vs..
lilium hocam bu meşe ormanı tarafındaki fidanların gelişimlerini yazmıştım biraz daha yavaş gelişiyorlar diye ben bunu ormana yakın olduğu için hava alamamasına bağlıyorum sizce böyle değilse bile bu meşe tırtılı dediğimiz böceklerle nasıl bir mücadele uygulamalıyım daha önce decisdi sanırım bunu kullandım mayısın 20 sinde ama bilemiyorum kendi haline bıraksak daha mı iyi olur.orman boyunda bahçenin önünden arkasına doğru 77 sıra ekili bunların 35 40 a yakını gelişimlerini tamamlayamadılar (yaprakları diğerlerine göre küçük kaldı sürgünler uzamadı kimisin komple yaprakları yandı) ilginize teşekkürler.
---bu arada bu yaprakları komple yanan fidanların tekrardan düzelme ihtimalleri varmı ? mayısta patlayan gözler temmuzda da **** ağustostada tekrar çıkarlarmı ???
yaprakları komple yanan fidanların tekrardan düzelme ihtimalleri varmı ? mayısta patlayan gözler temmuzda da **** ağustostada tekrar çıkarlarmı ???
Yaprakları yanan fidanların yaprakları neden yandığını araştırıp bulmak gerekir mutlaka bir sebebi vardır, uyanan yaprak açan ve daha sonra yaprakları kuruduysa ya kökten kurur ya da bir rahatsılıktan (antraknoz gibi) ya da çok sıcaklarda bol su verildiğinde yapraklar sararır kurur dökülür, böyle durumlarda fidan kurumaz bunlar daha sonra ağustos gibi tekrar yaprak çıkarırlar. fakat bu dönemden sonra oluşan sürgünler kış soğuklarına dayanamazlar filizlerde filiz uçlarında don kurumaları görülür.
Meşe tırtılı hele ki, yeni ekilen bir iki yıllık fidanlarda oldukça etkili zarar yapabiliyor, ilk baharda dikkatli takip kontrol edip önlem alınması gerekiyor. Bahçesi ormana yakın kişiler buna daha önemle dikkate almaları gerekir.
aynı olaylar bendede mevcuttu saolsun lilium hocam bilgilerini bizimle paylaştı ve çok faydasını gördüm .tepe vurmaları daha sonradan bel hizasına indirdik sağlam gelişen filizlerin 1-1,5 cm üstünden kestik fidan resmen patladı.kireçle de boyadık.
Yaptığınız uygulamaları yapmadan önce ve yaptıktan sonra resimleyip paylaşsaydınız güzel olurdu, hem fikir vermiş olurdunuz hem belki arkadaşlar bir şeyler söylerdi.
79 sayfayı tam bir haftada anca okuyabildim. okuduklarım bende bir zaman şeridi izlenimi bıraktı. nasıl insanların bir hevesle başlayıp ortadan kaybolduklarını gördüm. kimilerinin ise büyük bir titizlik ve özveriyle elinden gelen yardımlarını gördüm. zaman zaman ufak tatsızlıkları da gördüm ama söylemeden edemicem bir sanal forum olması itibariyle bunun hiç derecesinde olduğu kanaatindeyim. buradan özellikle forumun başından sonuna özveriyle pozitif yönlendirmeler yapan @Liliuma teşekkür etmek isterim ki kafamdaki afaki düşünceleri mantık çerçevesine sokmamda onun payı büyük.
diğer paylaşımcı arkadaşları unutmamak gerekir. @sabahattin, @avanos, @safranlı, @ahmettt
ben 4 yıldır bu hayalin peşinden koşturuyorum. fakat şimdiye kadar harcadığım tek şey sadece zaman. çünkü kazın ayağı bazı fizibilite raporlarındaki kadar basit olmadığını biliyorum. bir aralar ormandan yer kiralama suretiyle bahçe gerçekleştirmeyi kafaya çok takmıştım. hatta koniks.com sitesindeki bu başlığı yıllar önce açmıştım. ekonomik nedenlerle maceraya atılmaktan çekindim ve takvim bugüne geldi. o zamanlar birkaç ortaklık ile girmeye ramak kalmıştı fakat gerçekleşmedi. cins olarak malum sitede(cevizci33) reklamı yapılan türleri düşünmüştük. bu sayfaları okuyunca ve bazı prof.ların(sütyemez) yorumlarını duyunca iyiki vazgeçmişim dedim. küçük çaplı bir araştırma yaptım ve internet sitelerinde hakkında yapılan olumsuz yorumların hepsinin sadece bir önyargıdan ibaret olduğunu da görünce bu sefer kafam karıştı. yıllardır benim köylerimde ve yaylalarımda(Fethiye) meyveden dalları çöken cevizlerin hiçbirinin aşılı olduğunu düşünmüyorum hatta bakım bile yok. tecrübeli arkadaşların ve prof.ların niye ısrarla aşısız olmaz demelerini anlamamaktayım(bunu bilgili olanlar cahilliğime verebilir.) bazı yorumlarda gözleriyle gördüklerini söyleyenler var. 5. yılında üstünde kilo-kilo meyvalar ile.
bu mevzuyu açmamım nedeni; bu adam(noyan yıldıran) sahtekar mı bilim adamı mı ortaya çıksın. ki kafalardaki muamma çözülsün. yok mu gidip bakan bahçelerini görenler. birkaç kişi gördüm diyor ama daha başkaları yok mu? bu cevizden köşeyi dönmüş prof.larımız niye bu meseleyi kulak arkası ediyor. eğer bu gerçekçe mükemmel değil mi? adam sahtekarsa 10 yıldır nasıl piyasada böyle gururla dolaşıp seminerler verebiliyor ve hala bahçeler kurabiliyor.
DİĞER BİR MEVZU: dikim planı. ben bir matematikçi olarak mucize çokgen altıgenin yapısını düşündüm(birileri zaten düşünmüş ben üzerine düşündüm tabi)
kendi imkanlarımla aşağıdaki çizimi yaptım(paintte :))
http://f1207.hizliresim.com/z/h/9rf89.jpg
bu plana göre her ağaç en yakınındakine tam olarak 8m uzaklıkta. 10,645 da yere(11 dekara yakın) 214 ağaç dikilebiliyor. bu dikimi klasik 8m aralıklı kare şeklinde yapsak 160 ağaç ediyor. yani 54 ağaç kazanç gibi görünüyor. tabi bu mucize değil matematik. karesel ekimde bir ağacın yanlarındaki ağaç 8 metre olurken çaprazındaki (8karekök2) 11.3 metre oluyor. bu ekim planı kağıt üzerinde reelde bu işle uğraşan arkadaşların fikrini almak isterim. dilerseniz bunun 10metrelik versiyonunu da hesaplayabilirim.
teşekkürler...
Makul, yapılabilir tabi. Sadece dikim yapacağınız arazi mükemmel bir düzgünlükte olmayabilir. Arazinizin gerçek ölçülerine göre 8m aralığı ile de oynayabilirsiniz biraz. 2-3 ağaç kurtarsanız yeridir..
tarimbilisim
15-07-2012, 20:01
merhaba ,anaç olarak yetiştirmek için chandler fernor franquetta fernette ceviz thoumu lazım gönderebilecek varmı acaba?
sayın tarın bilişim sen bucinslerin tohumlarını eksen bile istediğin cinslerden aşı yapmadığın sürece o cevizlerin yabaniolur. sen normal ceviz tohumu ek onları istediğin cins ile aşıla ve anacını edin.
tarimbilisim
15-07-2012, 22:49
evet dediğim gibi anac olacak bunlardan aldıgım gözlerden ası yapacagım
Sayın relic, forumu baştan sona okuma sabrını gösterdiğiniz için teşekkür ederim, güzel sözleriniz için ayrıca teşekkür ederim.
Herkes forumu önce okusa belki aradığı sorunun cevabını bulacak, aynı sorular sorulup aynı cevaplar vererek kirlilik yaratmamış oluruz.
Nereden başlayacağımı bilemiyorum bir çok cevaplanması gereken sorular var.
ben 4 yıldır bu hayalin peşinden koşturuyorum. fakat şimdiye kadar harcadığım tek şey sadece zaman. çünkü kazın ayağı bazı fizibilite raporlarındaki kadar basit olmadığını biliyorum.
Zamanınızı boşa harçamadığınızı söyleyebilirim, :) Önce öğrenmeyi tercih etmeniz doğru bir tercih, bu zaman zarfında da çok şeyler öğrendiğinizi söylememe gerek yok sanırım. En azından kazın ayağı öyle olmadığını biliyorsunuz ki, doğrudur.
tecrübeli arkadaşların ve prof.ların niye ısrarla aşısız olmaz demelerini anlamamaktayım(bunu bilgili olanlar cahilliğime verebilir.)
Sayın relic, bu söylemleri sanırım yanlış anlamışsınız,
Aşısız olmaz mı tabi ki olur, aşısız olmaz derken aslında şunu söylemek istiyorlar ya da istiyoruz.
Aşısız bir ırk meyvaya geç yatar, cinsi ne olduğu belli olmaz, büyük taç yapar, nasıl bir cins olacağı verimli mi verimsiz mi olacağını bilemezsin, verimli olup olmadığını anlamak için on yıl geçmesi gerekir, satışta cinsi ne dediklerinde bilmiyorum demek satış değerini düşürür, bunlar gibi daha bir sürü neden sayabilirim.
Aşısız olmaz dememizin sebepleri aslında bunlar, aşılı olursa cinsini bilirsin, ne zaman verime yatacağını bilirsin, iklim şartlarına göre cinsini tercih eder buna göre ekim yaparsın verimli mi verimsiz mi diye on yıl beklemezsin, bir de şu gerçek var ki, aşılı cinslerimiz bölge ve iklim şartlarına göre tercih edildiğinde verimlilikleri yerli (aşısız) türlerimize göre çok fazla.
bu adam(noyan yıldıran) sahtekar mı bilim adamı mı ortaya çıksın. ki kafalardaki muamma çözülsün. yok mu gidip bakan bahçelerini görenler. birkaç kişi gördüm diyor ama daha başkaları yok mu? bu cevizden köşeyi dönmüş prof.larımız niye bu meseleyi kulak arkası ediyor. eğer bu gerçekçe mükemmel değil mi? adam sahtekarsa 10 yıldır nasıl piyasada böyle gururla dolaşıp seminerler verebiliyor ve hala bahçeler kurabiliyor.
Bir doğruya karar verebilmemiz için bahçelerini görerek evet verimlidir ya da verimsizdir demek yanlışın en yanlışı olur.
Bir cinsin verimli ya da verimsiz olmasına bahçenin ağaçların nasıl bakıldığıyla cinsin iklim bölge uyumluluğuyla karar verilebilir. Bu olayın bir yüzü.
Bir cins önerirken hiç değilse beş ağaç dikersin ve bunlara iyi bakarak işte ağaç bu dersin, noyan yıldıran bahçe kuruyor parayı alıyor bahçeleri derya deniz, on yıldır ortada bir şey yok.
bu cevizden köşeyi dönmüş prof.larımız niye bu meseleyi kulak arkası ediyor.
Bu iddialı bir cümle, böyle proflarımızmı var? benim bildiğim cevizle ilgilenen türkiyede bir şeyler olması için çabalayan yaşar akça ve sütyemez hocamız var bunlarında köşeyi döndüğü falan yok hatta dış seminerlere yaşar akçanın cebindeki parasıyla gittiğini biliyorum.
DİĞER BİR MEVZU: dikim planı.
Bu dikim planını altı yıl önce düşündüm buldum ve uyguladım, bahçemi bu plana göre ektim, ben bu plana baklava şekli diyorum, bu plan hiç bir yerde yoktu diye biliyorum, "Birileri düşünmüş derken" nerede gördünüz kaynağını verebilirmisiniz.
Evet bu planda araziye aynı ölçülerde daha çok fidan (ağaç) ekebiliyorsunuz.
"Aşısız olmaz mı tabi ki olur, aşısız olmaz derken aslında şunu söylemek istiyorlar ya da istiyoruz.
Aşısız bir ırk meyvaya geç yatar, cinsi ne olduğu belli olmaz, büyük taç yapar, nasıl bir cins olacağı verimli mi verimsiz mi olacağını bilemezsin, verimli olup olmadığını anlamak için on yıl geçmesi gerekir, satışta cinsi ne dediklerinde bilmiyorum demek satış değerini düşürür, bunlar gibi daha bir sürü neden sayabilirim."
demek istediğim hani bunun, aşısız olanın ticari değer elde ettirecek şekilde 5. yılında meyvaya durabilecek olanı var mıdır?
"Bir doğruya karar verebilmemiz için bahçelerini görerek evet verimlidir ya da verimsizdir demek yanlışın en yanlışı olur.
Bir cinsin verimli ya da verimsiz olmasına bahçenin ağaçların nasıl bakıldığıyla cinsin iklim bölge uyumluluğuyla karar verilebilir. Bu olayın bir yüzü."
"Bir cins önerirken hiç değilse beş ağaç dikersin ve bunlara iyi bakarak işte ağaç bu dersin, noyan yıldıran bahçe kuruyor parayı alıyor bahçeleri derya deniz, on yıldır ortada bir şey yok. "
burada ilk aldığım kısımda verimin bakımla ilgili olduğunu söylüyorsunuz. yani en azından etmenlerden biri olduğunu söylüyorsunuz. diğer aldığım kısımda ise bu zatın kurduğu bahçelerde 10 yıldır birşey yok derken acaba bu yokluğun yine bahçeyi kurduğu kişinin ilgisizliğinden olabileceğini atlıyorsunuz. ben böyle anladım. bazıları da diyorki. bu adam bahçe kurmuş iyi bakmış 5. yılında 15kg ürün almışlar. şimdi bunu nereye koyacaz. tabi ben yine de şüpheci yaklaşıyorum. çünkü bu zat gördüğüm kadarıyla interneti iyi kullanıyor.
"Bu iddialı bir cümle, böyle proflarımızmı var?"
evet bu cümlem biraz önyargılı olmuş. fakat bazılarının adlarına tescil edilmiş türleri var. bu türlerden satılan her fidandan bir bedel alıyorlardır tahminim. burada şahsi fedakarlıklar gösterenleri tenzih ediyorum.
"Bu dikim planını altı yıl önce düşündüm buldum ve uyguladım,"
evet sayfalardan birinde siz baklava diliminden bahsediyordunuz. bir başkasıda bir 6gen muhabbeti açmıştı. benim o kişiden aklımda kalmış. baklava dilimide zaten yine bunun başka bir açıdan görünüşü.
aslında imkanı olan arkadaşlar;
gelecek nesilleri bilgilendirme amaçlı olarak. tüm türlerden numuneler ile bir araştırma gerçekleştirmiş olsa bu hiç unutulmayacak bir bilgi olur elimizde. özellikle bu aşısız olduğu iddia edilen toros-1 sahil-1 cevizlerinden deneme yapılsa. sonuçta bende 5 sene sonra bu işe girecek birisi olarak:) bilgilenmiş olurum.
"Bu dikim planını altı yıl önce düşündüm buldum ve uyguladım,"
evet sayfalardan birinde siz baklava diliminden bahsediyordunuz. bir başkasıda bir 6gen muhabbeti açmıştı. benim o kişiden aklımda kalmış. baklava dilimide zaten yine bunun başka bir açıdan görünüyor.
burada ben bahsetmiştim, yanılmıyorsam bir amerikan sitesinden bulmuştum bu şekilleri. onlar kaç yıl önce buldu bilemem:)
http://www.agaclar.net/forum/893765-post2008.htm
onlardan aldığın kalemlerle aşı yaptığın zaman o cevizlerin yabani cevizlerden farkı olmaz.siz en güzeli o cinslerden aşılı ceviz fidanı alın ve anac olarak yetiştirin.
sayın tarım bilişim size benimde bir sorum olacak bu tohumlardan ektiğiniz zaman cıkacak olan cevizlerin cinsi ne olacak acaba?
sayın tarım bilişim size benimde bir sorum olacak bu tohumlardan ektiğiniz zaman cıkacak olan cevizlerin cinsi ne olacak acaba?
Merhabalar
Tesadüfen bu sorunuza verilebilecek en güzel cevabı bir videoda buldum :)
http://www.youtube.com/embed/ZMflyvbhm7Q
Bu videoda tohumlardan nasıl fidan yetiştirdiklerini anlatıyorlar. (Bu arada tosun fidan nasıl olurmuş onu da görmüş oluyoruz). Anaç olarak black walnut (Juglans Nigra) ve Paradox (Juglans hindsii x Juglans regia) örneklerini gösterdikten sonra, zaman olarak 2:51'e giderseniz aynı ağaçtan alınmış iki tohumun birisinin paradox birisinin de black walnut ürettiğini görüyorsunuz.
Aynı ağaç, iki tohum.. İki farklı çöğür.. Mendel (http://tr.wikipedia.org/wiki/Mendel)ustaya saygılar.
Selamlar
kamil keskin
28-07-2012, 18:17
Uzun bir süredir işlerimden dolayı giremediğim forumdaki tüm arkadaşlara selamlar.
Bu ağaç sevgisi inanın o kadar yüce ki;Haftada 6 gün çalışmama rağmen,pazar günü dinlenmek yerine doğru balıkesirin yolunu tutuyorum.Cumartesi akşamı zehir ve yaprak gübresi karıştırarak ilaçlamayı yapıyorum.Pazar günü sabah gün doğmadan (saat 5 gibi)tarlada oluyorum.Hepsinin diplerini tek tek kontrol edip,yabani otları temizliyorum.Ardından yaklaşık 9 ton civarında (3 tanker) suyu verip yorgun ama mutlu bir şekilde izmirin yolunu tutuyorum.
Ekte fotoğraflara yorumlarınızı bekliyorum.
kamil keskin
28-07-2012, 18:28
Benim ufaklık benden daha meraklı,çapayı elinden hiç bırakmıyor:)
kamil keskin
28-07-2012, 18:36
sulamayı tankerle yapıyoruz
kamil keskin
28-07-2012, 18:43
benim yavrularımdan birisi daha
kamil keskin
28-07-2012, 18:56
160 adet cevizden 15 tanesi şu an kurumuş durumda.15 tande ekteki resimdeki gibi kötü durumda,nedenini çözemedim?
Kamil Bey sizi cok iyi anlıyorum ,sanki mesajı ben yazmışım gibi... Allah emeklerinizi boşa çıkarmasın...
Benim de 4 - 5 agacım birden kurudu eger kok bolgesınde su birikmesi oluyorsa kısın ve baharda kok bölgesine yakın gövdeden hastalanıyor normal bir agac gibi açıyor yapraklanıyor ve yazın ortalarında birden kuruyup ölüyor ... kök bölgesıne yakın kabuk kalkması ve odun tabakasında renk kararması varsa kesin su birikmesinden ötürüdür...
Arkadaşlar,
Ben de İstanbul'da yaşayan ve Balıkesir'de yazlık bölgemde kapama ceviz bahçesi yapmayı planlayan bir kişiyim. Bu forumu yeni buldum ve okuyabildiğim kadar okudum. Şimdiye kadar güzel bilgiler edindim ve henüz yolun başında olduğumdan daha öğrenecek çok şeyim var.
Ben biraz cahil cesaretiyle geçen ay orman bölge müdürlüğüne yer tahsisi için başvurdum.
Cahil cesaretiyle diyorum çünk 40 yaşın verdiği tecrübeyle biliyorum ki bazı şeyleri çok ince eleyip sık dokursan o işten hem soğursun hem de vakit kaybedersin. Kafanın karışması da cabası.
Çok güzel bir atasözümüz vardır: "Teşvik bizden tevfik Allah'tan."
Çok inandığım bir sözdür.
Neyse kısaca şöyle birkaç soruyla ben de foruma giriş yapmak istiyorum.
Tecrübeli dostlar cevap verirse çok memnun olurum.
Biliyorum hiçbir şey kolay değil ama elimden geldiğince birşeyle yapmaya çalışacağım. En iyi tecrübe deneyerek öğrenilendir bunu da biliyorum. Ama öncesinde birkaç soru sormak ve tecrübeli dostlardan feyz almak istiyorum.
1- Bildiğim kadarıyla devlet iki şekilde teşvik ve kredi veriyor.
a. Orman bakanlığı özel ağaçlandırma kredisi verirken
b. Tarım bakanlığı geri ödemesiz teşvik veriyor. Dekar başına 350 tl.
acaba bu iki kredi ve teşviği aynı anda kullanabiliyor muyuz ve bunun için izlenecek en sağlıklı yol nedir?
2- Benim ekim yapacağım yerde başka biriside ekim yaptı hemde çok büyük bir alana. Bu açıdan biraz şanslıyım. Ondan da bilgi alacağım. Yanlız Balıkesir erdek bölgesi iklim açısından hangi cinse daha uygundur acaba?
3- Forumdaki tüm bilgiler çok faydalı fakat parça parça olduğundan çok dağınık ve insanların kafasının karışması normal. Bu foruma sabit bir konu açılarak tecrübeli arkadaşlar a dan z ye tüm safhaları anlatan bir konu açsalar çok güzel olmaz mı sizce?
şimdilik sorularım bunlar. aslında yeni konu açmak istemiştim ama yeni üye olduğumdan konu açamıyorum. birkaç mesaj attıktan sonra yeni bir konu açmak istiyorum.
şimdiden tüm ağaçsever dostlara teşekkürler
15 tanede ekteki resimdeki gibi kötü durumda,nedenini çözemedim?
Nedenlerini resimden tespit etmek çok zor, bir sürü nedeni olabilir, en güzeli araştırıp bilgilenip nedenini kendin tespit edebilmektir.
Şüphelendiğin konular üzerinde araştırma yapmak, örneğin sulama nasıl yapılmalı , nasıl yapıldığını öğrenmek, doğru sulama yapılmışsa bunda hata yoksa diğer konularda hata varmı, tüm bunları birer birer eleyip hatayı bulabilirsiniz.
Şimdi ben size şu gübreyi verin sulayın dersem hata ederim şu ana kadar nasıl bir bakım yaptığınızı bilmiyorum hangi tarihte ne yaptın ya da yapmadın bunları en iyi bilen sizsiniz, yaptıklarınızın ve yapmadıklarınızı araştırın düşünün doğruyu bulacaksınız.
Açaba susuz mu bıraktın, kök havamı aldı, çok sulayıp suyamı kestirdin, gübreye mi yaktırdın, açaba fidan hastamıydı fidan gök sisteminde bir rahatsızlık mı vardı, (vs) dediğim gibi bir çok nedenleri olabilir.
Bu tür fidanlarınızı işaretlediğim yerden derhal kesiniz ve kesilen yeri aşı macunla ya da sutut ile yara yerini kapatınız.
Kesiniz dememin sebebi de Darbe almış bir fidan enerjisini darbe almış bölgelere harcamasın, enerjisini harcatsanız da toparlaması çok güç olur, yeni patlayan yeşil aksamla birlikte kök sistemini de daha iyi kuracaktır daha iyi gelişecektir.
321940
Sevgili Lilium,
Çok değerli bilgilerinden istifade ediyoruz. Acaba benim sorularıma da
bilgilerin doğrultusunda cevap verebilir misin?
saygılar
Yanlız Balıkesir erdek bölgesi iklim açısından hangi cinse daha uygundur acaba?
Sayın Muhtefi, bende gönendeyim ve küçük bir chandler bahçem var, chandler gönen iklimine uygun, erdek içinde uygundur, diğer yerli çeşitlerimize de uygundur.
Teşvikler konusunda çok net bilgilere sahip değilim.
- Forumdaki tüm bilgiler çok faydalı fakat parça parça olduğundan çok dağınık ve insanların kafasının karışması normal.
Parça parça oluşunun nedeni konuları farklı olduğu için, ceviz yetiştiriciliği bölümde aşıyı konuşursak fidancılığı konuşursak konu darmadağın olur.
Bu foruma sabit bir konu açılarak tecrübeli arkadaşlar a dan z ye tüm safhaları anlatan bir konu açsalar çok güzel olmaz mı sizce?
Genel olarak bunların anlatıldığı bilgileri bir çok yerde bulabilirsiniz. Bir çok hocalarımız anlatmış hatta kitapta yazmışlar,
Forumda da a dan z ye bir çok sorulara yeri geldiğince hatta direk sorunla ilgili soruların cevaplarını bilen arkadaşlar cevaplamaya çalışıyorlar bu daha iyi değilmi?
Örneğin bir üstteki yazmış olduğum mesajı tüm safhaları anlatılan bir yerde anlatamazdım.
Sevgili Lilium,
vakit ayırıp sorularımı cevapladığın için çok teşekkür ederim.
senin için de bir sakıncası yoksa ileri de de tecrübelerinden
istifade etmek isterim. bu forumun müdavimi olacağım bundan sonra
inşallah :)
söylediklerinde çok haklısın.
benim söylemek istediğim kapama ceviz bahçesinin a dan z ye kurulumu
nasıl olur, hangi safhalardan geçilir gibi spesifik bir konu açılsa idi.
tabi ki özel sorunlara özel cevaplar verilmesi çok faydalı oluyor.
sadece karar verilip ekime kadar geçen süreyi ima etmek istemiştim.
tabi ki sayın hocalarımızın kitaplarında çok detaylı bilgiler mevcut
onlardan da istifade edeceğiz inşallah.
ayrıca gönen erdek tarafına çok uzak değil.
bir gün sakıncası yoksa bahçeni de ziyaret etmek isterim doğrusu :)
saygılar
kamil keskin
29-07-2012, 11:36
Aynen dediğinizi yapacağım lilium.İlk resimdeki sağlıklı görünen cevizde üç adet sürgün var.bunların ikisinin tepesini alıp,büyümesini durdurmak istiyorum.Bir tane lider dal kalsın istiyorum.yaz ortasında bunu yapmak sakıncalımıdır,Yapmak istediğm şey doğru bir uygulama mı?
İlk resimdeki sağlıklı görünen cevizde üç adet sürgün var.bunların ikisinin tepesini alıp,büyümesini durdurmak istiyorum.Bir tane lider dal kalsın istiyorum.yaz ortasında bunu yapmak sakıncalımıdır sizce?
Sakıncası hem var hem yok,
Resimlerden dinçlik, ne derece gelişim gösterdiklerini kestiremiyorum.
Şöyle cevap vereyim.
Dinç giden iyi gelişim gösteren bir fidana şimdi kesim önermem, nedeniyse, fidan iyi bir kök sistemi kurmuş ve yeşil aksamda iyi çalışıyor, iyi gelişen fidanı şimdi keserseniz hem kök çalışmasını durdurursunuz hem bırakacağınız dal daha dinç gelişir kışa da pişkinleşmeden girer kış soğuklarına dayanamaz körpe yerlerde donmalar görülür. Bu tür iyi gelişim gösteren fidanların çıkarılacak dallarını baharda çıkarırsınız.
Sakıncası yok dediklerim.
Zayıf gelişen gelişim gösterenleri kesebilirsin, keseceğiniz dala harcayacağı besini enerjiyi bıraktığınız dala harcayarak daha iyi gelişim gösterecektir.
Orta derecelerde gelişen fidanlarınıza dediğiniz tepe kesimini yapabilirsiniz. Tepesi kesilmeyen fidan liderliği alıp daha iyi gelişecektir.
benim söylemek istediğim kapama ceviz bahçesinin a dan z ye kurulumu
nasıl olur, hangi safhalardan geçilir gibi spesifik bir konu açılsa idi.
Buda genel anlamda anlatılmış zaten bir çok yerde var bahçe kurulumu, bakım programı, gibi anlatımlar.
Ama asıl önemli olan sizin toprak yapınızı, bölgenizi, ikliminizi, tanıyarak bakım programı uygulamak, Bazı toprak 10 günde su, iki gün sonra çapa ister bazısıysa ayda bir su bir hafta sonra çapa ister. (vs) daha bir çok farklılıklar var.
Ayda bir su isteyen araziye on günde bir sula (Ya da ayda bir sula) deyip genelleştirirsek bunun hiç kimseye bir faydası olmaz. Bunu safhalar halinde nasıl anlatabiliriz ki. Çok karışık olur gibime geliyor.
Forumda çok güzel bilgiler ince nüanslar var, bunları çok iyi okuyup anlamak gerekir, bence forumda yazılanlar kitaplardan daha aydınlatıcı, tabi doğru olanı yanlışı ayırmakta size kalıyor.
ayrıca gönen erdek tarafına çok uzak değil.
bir gün sakıncası yoksa bahçeni de ziyaret etmek isterim doğrusu :)
Kapımız herkese Her zaman açıktır, gelin buyrun.
permakültür
29-07-2012, 19:57
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/321529d1343386865-toprakanalizi.jpg
Merhaba Lillium Hocam ve diğer arkadaşlar;
Ekteki toprak analizi sonuçlarını dün aldım. Son proje planıma göre bahçemi şu şekilde hazırlayacağım, tavsiye ve önerileriniz bekliyorum. (Antalyada 800 m rakımlı 16 dönüm arazi üzerine 500 adet (8X4) chandler dikmeyi planlıyorum. Arize yıllarca sadece buğday yetiştirilmiş)
1)Eylülde yağacak ilk yağmurlar sonrasında tavını almış araziyi enine ve boyuna patlatma ile sürdüreceğim. (arazi diktörtgen ve düz)
2)arazide dikim yapılacak yerlerde, toprağı kepçe ile karıştıracağım
3)En geç birhafta sonra el ile açağım çukurlara tüplü olarak cevizleri dikeceğim ve tarım odasının verdiği bilgi ışında 100 gr potasyum sülfat ve 100 gr triple süper fosfat ile toprağı karıştırarak kökü kapatacağım. Hayvan gübresi (büyük baş,keçi veya kanatlı hayvan) kullanıp kullanmamanın gereklili olup olmadığına karar veremedim henüz.
4) İlk can suyunu tanklarla taşıdığım su ile vereceğim
5)Mart 2013 de sondaj kazdırıp, damlama sulama sistemini kuracağım
Her fidan üreticisinden farklı cevap aldığımdan tam olarak karar veremedim, bazı üreticiler kasımı beklememi ve tüpsüz fidan dikmemin daha yararlı olacağını söylüyor. Torbalı/Torbasız dikim konusundaki görüşlerinizide paylaşabilirmisiniz.Chandler fidan seçiminde nelere dikkat etmem gerektiğini belirtebilirmisiniz.Güvenilir fidan üreticisine nasıl ulaşabilirim?
Önerilerinizi heycanla bekliyorum.
Saygılarımla
Kapımız herkese Her zaman açıktır, gelin buyrun.
Çok teşekkürler. İnşallah nasip olur tanışmış oluruz.
Şu an için öncelikle orman müdürlüğünün arazi tahsisini bekliyorum.
Acaba forumda orman müdürlüğünden arazi tahsisi alan var mıdır?
(Antalyada 800 m rakımlı 16 dönüm arazi üzerine 500 adet (8X4) chandler dikmeyi planlıyorum.
8x4 dü neye göre planladınız? 8x4 ekiminin tüm uygulamalarını yerine getirebilecekmisiniz? 10 yıl sonra birer tanesini çıkaracağınızı biliyormusunuz? biliyorsanız dört metre arayla (sıklıkta) gelişen fidanlar kalıcı fidanlarında taç yapılarını bozacağını biliyormusunuz? ekonomik anlamda 5-6 yaşından sonra verim vermeye başladığını düşünürsek iki üç yıllık verimi için o kadar fidan parası bakım masrafları ağaçları söküm masrafları yapmaya değer mi bilmiyorum bir daha düşünün isterseniz, türkiyede yabancı ülkelerdeki gibi ve bilhassa küçük bahçelerde çalışaçak takım edevat yok, olsa da çok maliyetli olur.
Bir 8x4 hikayesi çıkardılar neyi çıkardıklarını onlarda bilmiyorlar, bu 8x4 türkiyede ya da küçük bahçelerde olmaz uygulanamaz uygulansa da ben kârlılığını göremiyorum.
Ben bu 8x4 planı daha fazla fidan satmaktan başka bir şey olmadığını düşünüyorum.
Daha fazla fidan ekmeyi bende isterim kim istemez ki, ama 10 yıl sonra söküleceği fidanı kuracağım bahçeye ben ekmem arkadaşlar. Kimse kusura bakmasın benim o kadar çok param yok.
Benim nacizane önerim kalıcı olarak 8x6 dır bundan aşşağısını kesinlikle önermiyorum.
1)Eylülde yağacak ilk yağmurlar sonrasında tavını almış araziyi enine ve boyuna patlatma ile sürdüreceğim. (arazi diktörtgen ve düz)
2)arazide dikim yapılacak yerlerde, toprağı kepçe ile karıştıracağım
Bunu öneririm çok iyi yaparsın.
3)En geç birhafta sonra el ile açağım çukurlara tüplü olarak cevizleri dikeceğim ve tarım odasının verdiği bilgi ışında 100 gr potasyum sülfat ve 100 gr triple süper fosfat ile toprağı karıştırarak kökü kapatacağım. Hayvan gübresi (büyük baş,keçi veya kanatlı hayvan) kullanıp kullanmamanın gereklili olup olmadığına karar veremedim henüz.
Kanatlı hayvan da kullan diyeceğim fakat ne derece çürümüşlüğü vardır bilemezsin ilk etapta kullanmassan risk almamış olursun.
Her fidan üreticisinden farklı cevap aldığımdan tam olarak karar veremedim, bazı üreticiler kasımı beklememi ve tüpsüz fidan dikmemin daha yararlı olacağını söylüyor. Torbalı/Torbasız dikim konusundaki görüşlerinizide paylaşabilirmisiniz.
Yok böyle bir şey, bunu söyleyenler gelsin tüplü ekilen bahçeyi de göstereyim açık köklü ekilen bahçeyide göstereyim ayırabilirlerse anlayabilirlerse bahçemi hibe edeceğim. Her şey bakımla ilgili olduğunu hiç unutmayın.
Chandler fidan seçiminde nelere dikkat etmem gerektiğini belirtebilirmisiniz.Güvenilir fidan üreticisine nasıl ulaşabilirim?
Fidan seçimi o apayrı bir şey güven Tabi ki, en önde olmalı ama nasıl, kimse yoğurdum ekşi demiyor, bakınız geçenlerde bir duyum aldım fidan yetiştiricileri sertifika alıyorlar ve fidan yetiştirip satıyorlar, zaman zaman da bunlardan toprak analizi istiyorlar analizlerinde toprakları hastalıklı (nematot) çıktığı için bu üretiçiler mezarlıklardan toprak alıp kendi bahçesinden almış gibi tahlile gönderiyorlar(mış). Tabi ki, bu bir duyum, ama düşündüğüm zaman bildiğim için söylüyorum bu fidan üreten köy benim bildiğimden beri fidan üreticiliği yapıyor aynı topraklarda bu tür hastalıkların olması büyük ihtimal.
Daha öncede gerek forumda gerek özel mesajla Güvenilir fidan üreticisi kimi önerirsin gibi bir çok mesajlar alıyorum inanın kimi önereceğimi kimi tavsiye edeceğimi bilemiyorum çünkü zan altında kalmakta var, ya adına doğru çıkmazsa, o nedenle adına doğru fidan isteyen arkadaşlara gönül rahatlığıyla adına doğru fidan işte bu chandler diyebilmek için kendi ağaçlarımdan aşılıyarak küçük çapta üretmeye başladım.
Önce kendime güveniyorum daha sonra yıllardan beri bu konuda çalışmalar yapan bursada öz yeşil fidancılık (muharrem yavaş'a güvenirim.
...
aviator34
30-07-2012, 11:13
herkese selamlar özellikle lilium hocam ve çamtepe ye.bu hafta kontrol için edirne uznköprüye bahçeye gittim.kendi bahçemden hariç bir kaç kapama bahçesi olan insanlarla tanıştım onların yerli (şebin-bilecik) bahçelerini gezdik.4 dönüm 40 dönüm ve başka bi abimizin olan 600 dönüm ceviz bahçesini gördüm.bahçeler benim bahçem dahil cayır cayır yanıyor teaçlarmometre 39 derece.hepsinin ağaçları 4-5 yaşında 2b kapsamında 99 yıllığına kiralanmış araziler.fakat ne yazık ki türk toplumu olarak bilinç sıfır olduğu için bu eken abiler ceviz budama istemez ek kendi kendine büyür mantığıyla hareket ettikleri için bahçeler bakımsızlıktan yıkılıyor almaya kalksan hemen satacak ve özellikle şuna dikkat ettim insanlarımızda bilgi yok o ne yaparsa o da onu yapıyor.meyvelerin üzerleri güneş yanıklığından sararmış.herkes bu işe girdiğine bin pişman.ümitlerini yitirmişler bana soruyorlar ulan kelin ilacı olsa kendi başına sürer.yinede kaolin felan tavsiye ettim ama bende yanlış birşey söylemek istemiyorum o yüzden lilium hocam ve tüm saygıdeğer arkadaşlara bi kaç sorum olacak.hem kendi bahçem ile ilgili hemde diğer bahçeler ile ilgili. fotoğrafta çektimbugün hepsini düzenleyip sunacağım saygılar.
bu hafta kontrol için edirne uznköprüye bahçeye gittim.kendi bahçemden hariç bir kaç kapama bahçesi olan insanlarla tanıştım
Sayın aviator34, araştırmalarınızla bilgi hazinenizi oluşturmaya başlamışsınız kutlarım,
Bu işi yapacak arkadaşlar görmeye bilgilenmeye zaman ayırmalılar oturduğun yerden kitap okuyarak bu işler olmuyor.
türk toplumu olarak bilinç sıfır olduğu için
Tüm türk toplumu dersek yanlış olur.
bu eken abiler ceviz budama istemez ek kendi kendine büyür mantığıyla hareket ettikleri için bahçeler bakımsızlıktan yıkılıyor
Yarında sekiz yıl oldu sekiz kilogram ceviz alamadım deyim kötülerlerse hiç şaşma.
Kac yaşında kac kilo ceviz alırım ve bu cevizleri kactan satıp parayı da nerelere yatırırım diye bahce kuran arkadasların basına gelecekler bunlar ...
Ayrıca anlamadıgım birsey var 99 yıllıgına devletten kiralanıp bahce yapılan bir yer satılabiliyormu...
Benim bahçemde 240 adet ceviz agacı var her birine haftada bir gün söyle yanından gecerken bakıp bahceyi dolaşmam sadece 240 dakika eder yani 4 saat sadece bakıp yanından gecmek...
Damlamaları döşedikten sonra sıra üstü yabancı ot mücadelesinde bana tavsiyeleriniz nedir degerli üstadlar.... ot ilacını kullanan varmı **** baska ne olabilir...
Herbisitler, ot ilaçlarını hele ki, toprağın yüzetine atılması çok yanlış bir şey, insektisitlerin çok zararlı olduğunu söyleriz ki, öyle. herbisitlerin onlardan daha zararlı olduğunu hiç unutmayın toprakta uzun yıllar kalabiliyor, o nedenle mümkün olduğu kadar ot mücadelenizi kültürel önlemlerle yok etmeye çalışınız.
Küçük bir çapa makinası tavlı yerde sizi fazla yormadan bu işi halleder.
Bazı fazla işlenmemiş arazilerde ayrık, kanyaş (vs) çok yıllık otlar çok olabiliyor, bunları derin bir sürüm yapılarak temizlenmeli gözden kaçan kalanları ilk yeşil dönemindeyken herbisit kulanılarak yok etmeye çalışılır, ama öyle gelişi güzel atılarak değil, toprağa değmemesine dikkat edilerek bitkinin özüne ilacın biraz değmesi yeterlidir.
peki beyaz yonca tohumu serpilerek yapılan mücadele etkilimidir?
aviator34
31-07-2012, 07:56
selamlar lilium hocam ;
1- Bu aralar fidanların kök gelişimi için humik asitden çok bahsediliyor.ancak ben bu gübreyi damlama sulama depoma karıştırarak kullanabilirmiyim ? demek istediğim bazı kitaplarda sıvı gübre vermeye fidanlar 2. yılını doldurduktan sonra başlanabilir diyor. sizin düşünceleriniz nedir ve daha önceden kullanan varmıdır ?
2- Şu anda 25 adet fidanın güneşten kurumuş yanmış **** tutmamış olduğunu gördük.bunların 5 tanesine tepe vurma yaptık ve sanırım kurtardık ilk yıla göre % 10-15 zaiyat olması gayet doğal olduğunu biliyorum.bunların fotolarınıda çektim.
3- Güneş yanıklığı için bu dönemde 4-5 yaşındaki agaçlar **** yaşını doldurmamış fidanlar için kaolin kullanılabilirmi ? yoksa geç mi kalınmıştır ? birde bu kaolin sadece meyveyemi yoksa yapraklarada kullanılabilirmi ? http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150965523378663&set=a.10150965523193663.408051.733043662&type=3&theater
Sn. Lilium yine çok güzel yazmışsınız..
Mütevazi bir iki notumu ekliyorum..
Ben bu 8x4 planı daha fazla fidan satmaktan başka bir şey olmadığını düşünüyorum.
İnsan düşününce, cevizden en hızlı verim alıp para kazanma yönteminin fidan satmak olduğunu kavrıyor :) Düşünsenize, bakımı çok az, ilacı belki hiç yok. Tohumu Ekim-Kasım ayında ekip, Mart'ta aşılayıp Mayıs'ta 15 TL'ye satıyorlar. Internette her taraf ceviz ceviz diye inliyor, her gün foruma birileri "bahçe kuracağım, yardım edin" diye mesaj yazıyor.
Elbette namusuyla yapanı vardır. Para kazanmak, ticaret günah da değil. Ama para kazanacağım diye insanların 3 kuruş birikmişine göz dikenleri affedemiyorum.
Kanatlı hayvan da kullan diyeceğim fakat ne derece çürümüşlüğü vardır bilemezsin ilk etapta kullanmassan risk almamış olursun.
Örn. Keskinoğlu'nun Organica adıyla sattığı fenni koşullarda fermente edilmiş gübresi var. Ama reklam yapmış gibi olmayayım, zira pazarlamaları bence çok kötü. Mail vs. cevap vermiyorlar. İzmir'e giderken bir gün kapılarına dayandım bir 20 lt deneme amaçlı sıvı organik gübreden alabilmek için, kapılarından bile alamadım. (Hikayesi ayrı). Sonuçta Keskinoğlu tek üretici değil. Ancak benzer ürünler uygun fiyatlara bulunabilir.
Her şey bakımla ilgili olduğunu hiç unutmayın.
Bir de toprak ve iklimle ilgili diye ekleyeyim :)
Damlamaları döşedikten sonra sıra üstü yabancı ot mücadelesinde bana tavsiyeleriniz nedir degerli üstadlar.... ot ilacını kullanan varmı **** baska ne olabilir...
Sn. Lilium'un dediği gibi toprağınızı güzelce sürün, ağaç altlarını çapalayın, damlamalarınızı döşeyin, üstüne güzelce malç yapın. Hem topraktaki canlı faaliyetini desteklersiniz, hem de otları büyük ölçüde engellemiş olursunuz..
Kışa girerken yeşil gübre amaçlı yonca, fiğ ve yulaf karışımı kullanıp bahar aylarında sadece bu baskın grubun büyümesini sağlarsınız, bahar bitip yaz başlarken toprak tavını kaçırmadan sürersiniz ya da bu otları biçip bırakırsınız. Bu sayede ağaç aralarında malçlamadığınız yerlerde de yabani otları azaltmış olursunuz.
Sonra yine damlamaları döşer, yine malçlarsınız. Zamanla zaten bahçenizde istemediğiniz otlar yavaş yavaş azalacaktır (sıfırlamak mümkün değil)
Soru Lilium'a ama ben müsaadesiyle kendi notumu iletiyorum.
selamlar lilium hocam ;
1- Bu aralar fidanların kök gelişimi için humik asitden çok bahsediliyor.ancak ben bu gübreyi damlama sulama depoma karıştırarak kullanabilirmiyim ? demek istediğim bazı kitaplarda sıvı gübre vermeye fidanlar 2. yılını doldurduktan sonra başlanabilir diyor. sizin düşünceleriniz nedir ve daha önceden kullanan varmıdır ?
Öncelikle şu 2. sene önerisi niye yapılmış anlamak lazım. Bir kaç sebebi var. Öncelikle toprağın besleyici mikro ve makro elementlerinin ilk bir iki sene fidana yeteceği ve takviyeye ihtiyaç olmayacağı varsayılır.
İkincisi bilinçisz bir uygulama ile fidanın yanması riskine karşı da bu söylenir.
Üçüncüsü, fidanın eğer besine ihtiyacı varsa da ihtiyacının armut piş ağzıma düş şeklinde değil, kök sistemini geliştirerek arayıp bulması istenir.
Başka sebepler de olabilir. Eksiğim varsa üstatlar düzeltin :)
Hümik asit konusuna gelince, hümik asit tek başına bir besin değildir (Leonarditi çözerken kullanılan maddeden dolayı içinde potasyum var, evet ama bu gerçeği ihmal ederek yazıyorum).
Dolayısı ile uygun oranda toprağa hümik asit uygulamanızın bence bir mahsuru yok. Sonuçta hümik asit kök sistemine yardımcı olan bir madde.
2- Şu anda 25 adet fidanın güneşten kurumuş yanmış **** tutmamış olduğunu gördük.bunların 5 tanesine tepe vurma yaptık ve sanırım kurtardık ilk yıla göre % 10-15 zaiyat olması gayet doğal olduğunu biliyorum.bunların fotolarınıda çektim.
%15-20 çok normal değil, ama sizin fidan sayınız fazla değil, dolayısı ile standart sapma yüksek olabilir.
3- Güneş yanıklığı için bu dönemde 4-5 yaşındaki agaçlar **** yaşını doldurmamış fidanlar için kaolin kullanılabilirmi ? yoksa geç mi kalınmıştır ? birde bu kaolin sadece meyveyemi yoksa yapraklarada kullanılabilirmi ? http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150965523378663&set=a.10150965523193663.408051.733043662&type=3&theater
Sonuçta 1-1.5 ay daha sürecek sıcaklar mevcut. Eğer parasal açıdan maliyeti sıkıntılı değilse, kaolin uygulayın derim.
Ağacı tamamen yıkayın. Meyveler de dahil. Kaolini düzgün uygularsanız cevize iç kurdu girmesini engellersiniz.
aviator34
31-07-2012, 10:44
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/561257_10150965523378663_1202762448_n.jpg
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/547866_10150965524803663_838055982_n.jpg
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/306371_10150965525553663_1387006984_n.jpg
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/559223_10150965525878663_1430196169_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/528645_10150965526038663_929818164_n.jpg
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/603643_10150965527053663_172209364_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/536818_10150965527663663_1939169722_n.jpg
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/293087_10150965527843663_563424063_n.jpg
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/306869_10150965528058663_598501084_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/564142_10150965528178663_1992120522_n.jpg
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/561711_10150965523893663_308410770_n.jpg
bahçemle ilgili son fotoğraflarım bunlar.Yalnız fotoğrafları çektim ama arkadaki balkabakları yüzünden hiç birşey anlaşılmıyor bi dahakine bi çarşaf falan germek lazım sanırım. Benim size sorum, sadece 1 fidan gerçekten çok güzel bi taçlanma yapmış sonu 64 olan fotoğraf diğerleri hiç böyle değil.hala kuzu kulağı kadar sürgünleri olanlar var.bu yüzden humik asiti kullanmayı düşünüyorum.
aviator34
31-07-2012, 11:03
[QUOTE=Çamtepe;1004276]Soru Lilium'a ama ben müsaadesiyle kendi notumu iletiyorum.
sevgili çamtepe bilgiler için çok teşekkür ediyorum.walla bu her yazılanları ben çıktı alıoyorum.tavsiye dosyam var içine koyuyorum.
Her işin acemiliği gerçekten kötü ve zor :)) böyle böyle öğreneceğiz bu işi ama başka çaresi yok.
ulukislali
31-07-2012, 11:46
Merhabalar,
Niğde Ulukışlada 42 hektar arazime Kapama Ceviz bahçesi kurma planlarım artık son noktasına ulaştı. Yaşadığım bürokratik vs sorunları şimdilik aştım ve artık dikim konusunda çalışmalara başladım. Forumdan tanıştığım fidan üreticisi bir arkadaşımla (Kendisine sormadığım için ismini vermiyorum) telefondan konuşup, geçen haftasonu ziyaret ederek fidan konusunda anlaştım. Kendim İstanbulda ikamet ediyorum ancak Ulukışla'da da çok yakın akrabalarım var ve bahçeye sahip çıkacakları konusunda kuşkum yok hatta benden daha hevesliler diyebilirim. Rakım 1320den başlayıp 1300 olacak şekilde 20 metrelik bir eğimde. Bozuk bir üçgen şekline sahip. İki yanında biri çok zayıf yazın kaybolan diğeri daha güçlü yazında azda olsa suya sahip olan iki dere mevcut. Suyu buralardan kışın ve baharın birikirip kullanacağım en azından şimdilik planım bu. Fidan konusunda yaklaşık 1000 civarı tüplü aşılı fidan dikimi yapacağım ilaveten bir miktarda badem olacak. Bunun %80'i Fernor olacak tozlayıcı fernette ve birazda chandler deneyeceğim. Ağustosta bayramda gidip anlaştığım tel örgü firmasına ekpertiz yaptırıp onun çalışmalarını yaptıracağım. Birde çukurları kazdırıp gübrelerimi uygulayıp toprağı kapatacağım. Eğer bir aksilik olmazsa eylül sonu ekim başı gibi de dikimlerimi gerçekleştireceğim. Bu noktadan sonra sizlere danışacağım birkaç sorum var. Her nekadar forumun 80 sayfasınıda teker teker okumama rağmen tam olarak anlamadığımı düşündüğüm şeyler var. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
1- Toprak analizimde 0-30 ve 30-60 arası &30-40 arası killi: Killi Tınlı toprak olarak çıktı. 60-90 arasıda %42 killi olarak çıktı.
Şimdi gittiğimde yaklaşı 3 ay önce toprağı üzerindeki yabani otlarla beraber derin olarak sürdürmüş ama her hangi bir gübre kullanmamıştım şimdi tekrar toprağın tamamına bir şey uygulama şansım yok ancak çukurları kil nedeniyle 1,5'a 1,5 olarak kazdırıp ıslahımı çukurlar üzerinden yapacağım. Ben Kili seyrelmek adına toprağa Leonardit ve hayvan gübresini (Seyrelmek için değil) harmanlamayı düşündüm ancak ancak leonarditi ne ölçüde kullanacağımı bilemedim bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İnternet de MAGIC LEON 25.KG TOZ :: LEONARDİT BİYO-MARKET (http://leonardit.webnode.com.tr/products/a25-kg-toz/) bu ürüne rastladım uygun mudur? Islah adına başka önerileriniz varsa onları da bilmek isterim.
2- Bizim oralar soğuk denilebilecek yerler. Bu nedenle yabancı cinslerden en uygunu araştırdığım kadarıyla Fernor. Geç uyanıp geç uyuması benim iklimime daha uygun gözüküyor. Sizin fikriniz nedir?
3- Havuz ve damla sulamayı Mayıs ayı içinde yapmayı ve sulamaya ondan sonra geçmeyi düşünüyorum. Aslında o mevsimlerde de yağış alıyor ama yinede yetersiz olacağını düşündüğüm için sulamaya başlarım diye planlıyorum. Su konusunda tarihleride dikkate alarak söyleyeceklerinizi okumak isterim.
4- Arazi bozuk üçgen olduğundan yerleştirmek ve aralıkları belirlemek biraz zor olacak gibi gözüküyor. Desteklemelerden de yararlanmak istiyorum bunun için 8x8 8x7 8x4 arasında gidip geliyorum araziyi fidana boğup daha sonra sökmek de istemiyorum bu konudanda tecrübeli arkadaşlarımızın önerilrini rica ediyorum.
Şimdilik soracklarım bu kadar yardımlarınızı destekleriniz bekliyorum. Tel örgü, ıslah ve gübreleme için çalıştığınız firmalarla ilgili birim fiyat vererek özelden yazabilecek olanlar varsa da sevinirim. Simdiden teşekkürler.
Benim bahçemde 240 adet ceviz agacı var her birine haftada bir gün söyle yanından gecerken bakıp bahceyi dolaşmam sadece 240 dakika eder yani 4 saat sadece bakıp yanından gecmek...
Haklısınız sayın bozy, bir arkadaşımız şöyle bir mesaj yazmıştı hatırladığım kadarıyla, 1000 dönüm ceviz bahçesi kuracağım, ceviz çok bakım istemediği için bir adam koyarım oraya bakar demişti.
Bırakın o adamın iş yapmasını
O bir adamı sabah tarla sınırdan sal tarlayı şöyle bi dolaş gel de akşama gelemez.
Her şey söylenildiği gibi okunduğu gibi değil, söylem başka bir şey uygulama başka bir şey, buraları çok iyi görelim.
permakültür
31-07-2012, 14:58
Sayın Lillium ve Çamtepe;
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Son sorum rakım ve iklimin chandler için uygunluğu ile ilgili.
Dikim yapacağım yer Bucak ile Antalya arasında antalyaya 40 km , Bucağa 30 km mesafede bir köydür. Net olarak arazinin rakımı 880 mt dir. Akdeniz ikliminin sertleşmeye başladığı ve karasal iklimin başlamaya başladığı bir noktada. Chandler sizce bu bölge için en uygun tür müdür? Siz olsanız hangi türe yönelirdiniz? Tek tür mü yoksa birden fazla bir türmü denerdiniz?
Teşekkürler
Sayin Lillium , onceleri annem geliyordu bana yardim icin simdi o bile gelmiyor artik....Bizim koyde is zamani millet basima is cikartmasin diye selam bile vermiyorlar...
Ustadlar cevaplariniz icin cok tesekkurler... onumuzdeki sulama sezonunda damlamalari yukari kaldirip kucuk bir capa makinesiyle deneyecegim ot problemimi cozmeyi...
Sayin Lillium bir yabanci kaynakta 8x6 kurulmus bir bahcede bile belli bir sure sonra seyreltme yapilmasi gerektiginden bahsediyordu... ben de 8x6 diktim bakacagiz ilerde...8x4 dikim teknigi dekar basina kazanilacak parayi arttiran bir imkan olarak sunuluyor yeni bahce kuracak kisilere ama ben bahcede bi 4 metre olcuyorum bi de yetismis ceviz agaclarina bakiyorum ...pek sigmiyor gibi... belki bodur ceviz olur :)
selamlar lilium hocam ;
Önce şu üstteki cümleye cevap verme gereği gördüm, (Zaman zaman böyle hitap ediliyorda) bilen vardır bilmeyen vardır, ben bu konuda ne eğitim almış ne tahsil görmüş nede oxford'an diploma almış biri değilim. :) o nedenle böyle hoca cümlelerini de pek hak etmiyorum, o düzeyde de değilim zaten. Esnafım, çiftçi çocuğuyum, küçük bir ceviz bahçem var ve bilgi ve tecrübelerimi nacizane sizlerle paylaşıyorum.
Yalova cevizi hangi cinsle dozlaşıyor diye soran diploma almış ziraat mühendislerimiz var, bunlara hoca diye hitap edebilirsiniz, nede olsa diplomalılar. :) ;)
1- Bu aralar fidanların kök gelişimi için humik asitden çok bahsediliyor.ancak ben bu gübreyi damlama sulama depoma karıştırarak kullanabilirmiyim ? demek istediğim bazı kitaplarda sıvı gübre vermeye fidanlar 2. yılını doldurduktan sonra başlanabilir diyor.
Hümik asit bitkinin alamadığı besinlerin alınmasını kolaylaştırır,
Ayrıca daha önce bu topraklara ne değerde zirai gübreler verilmiş, çok mu verilmiş az mı verilmiş gibi bilgileri biz bilmiyoruz. O nedenle verebilirsiniz bir sakıncası yok.
2- Şu anda 25 adet fidanın güneşten kurumuş yanmış Ya da tutmamış olduğunu gördük. Bunların 5 tanesine tepe vurma yaptık ve sanırım kurtardık.
Bu kesimleri biraz hatalı yapmışsınız, şöyle olmalıydı.
322561
3- Güneş yanıklığı için bu dönemde 4-5 yaşındaki agaçlar Ya da yaşını doldurmamış fidanlar için kaolin kullanılabilirmi ?
Kullanılabilinir, güneş yanığına karşı tüm bitkilerinizde kullanabilirsiniz, Hatta zeytin sineğinde güzel başarılar elde etmiştir.
yoksa geç mi kalınmıştır ?
Bölgenizde aşırı sıcaklar devam ediyorsa geç değildir.
birde bu kaolin sadece meyveyemi yoksa yapraklarada kullanılabilirmi ?
Kaolin kilinin cevizde en büyük yararı meyvadaki güneş yanığına karşıdır, genel olarakta faydası vardır.
Örneğin: aldığım duyumlara göre bu yıl ayçiçeğinde denemeler yapılmıştır, ayçiçeği susuz tarım olduğu için su sitresinin çok azalttığı söylenmekte.
Birde şu fidan,
322563
Bana su kesmesi gibi geldi, fidan sürgün vermiş ve gövdenin üst kısmı yapraklar kurumuş.
Bunun gibilerini işaretlediğim yerden kesiniz ki, patlayan patlasın yoksa kökten kururlar.
Ne aralıkta su veriyorsun? sulamadan sonra çapalama yapıyormusun? bilhassa küçük fidanlarınızı suladıktan sonra çapalayınız arkadaşlar kök sisteminin biraz hava almasına oksijen almasına da ihtiyacı vardır.
...
Sayin Lillium bir yabanci kaynakta 8x6 kurulmus bir bahcede bile belli bir sure sonra seyreltme yapilmasi gerektiginden bahsediyordu...
Doğrudur olabilir,
8x4 dü çit sistemi olarak öneriyorlar, bende 8x4 çok sık yapacaksanız 8x6 yapın düzenli budamalarla kontrollü bir şekilde yine çit sistemi olsun kalıcı olsun diyorum, budamaları kontrollü yapamazsanız 8x8 den aşağı ekmeyiniz.
Geçenlerde bir arkadaşım ziyaretime geldi ve 8x4 ekeceğinden bahsetti, bende hemen sözle anlatsamda ikna olmassınız gelin 8x8 olarak kurulu bir bahçeyi göstereyim sonra siz 8x4 ekin.
Bahçeyi gördükten sonra abi haklısınız 8x4 olacak şey değil dedi.
İnsan düşününce, cevizden en hızlı verim alıp para kazanma yönteminin fidan satmak olduğunu kavrıyor :)
Çok doğru, ama toplumu bunu ekmeye yönlendirebilmek, bir ara hicaz narı dediler epey bir ekim oldu, bunu ekenler ne oldu bilmiyorum. :)
Düşünsenize, bakımı çok az, ilacı belki hiç yok. Tohumu Ekim-Kasım ayında ekip, Mart'ta aşılayıp Mayıs'ta 15 TL'ye satıyorlar.
Onunda tabi ki, zorlukları var fakat hiç değilse kazanç için on yıl beklemiyorsun.
Bellimi olur belki bende köşe olurum. ;) şaka şaka bizimki sadece isteyen arkadaşlara adına doğru fidanı vicdani rahatlılıkla verebilmek. :)
...
Peki Lilium üstadım ( bak hoca demedim )
Küçük fidanları suladıktan sonra ne kadar derinlikte ve çapta çapalamak lazım acaba?
Ayrıca madem hoca üstad gibi sıfatları kullanmayalım istiyoruz, bence herkes ismini yazarsa en azından ismimizle hitap ederiz arkadaşlar.
Benim adım Uğur, 39 yaşındayım İstanbul da yaşıyorum. Herkesle tanıştığıma memnun oldum.
Aviator kardeş maşallah ceviz bahçeni çok beğendim ama kafama takılan birşey var.
Fidanlara zarar vermiyor mu ve fidan arası çapalama yapmanı engellemiyor mu?
Çamtepe verdiğin güzel bilgiler için yine teşekkürler.
Sayin aviator bildigim kadariyla humik asit bir gubre ya da ilac degil.. sadece toprak duzenleyici oldugunu biliyorum yani topragin degerlerini duzenliyor ve bitkinin besinleri daha kolay alabilmesini sagliyor ... bence iyi bir marka olmak sartiyla leonardit kullanmak daha kalici ve yararli... ancak benim gordugum kadariyla resimlerdeki agaclariniza daha ziyade sicak ve gunesten koruyacak kaolin uygulamanizi oneririm...
Aslinda her nekadar alakasi yok uzaginda gibi duruyor olsa da benim kanaatim kapama meyve bahcelerinde ara tarim yapilmamasi daha iyi yonunde... her ne kadar uzakta olsa da ya da sulama yapilsa da topragin gucunu ve suyunu ara tarimini yaptigimiz bitki alir gibime geliyor..
Onunda tabi ki, zorlukları var fakat hiç değilse kazanç için on yıl beklemiyorsun.
Bellimi olur belki bende köşe olurum. şaka şaka bizimki sadece isteyen arkadaşlara adına doğru fidanı vicdani rahatlılıkla verebilmek.
Sn. Lilium
Merak etmeyin bu sitede gönüllü bilgi veren kimsenin bu tip amaçlara sahip olduğunu düşünmüyorum. Hele sizin asla..
Size bir teklifim var.. Bunu hiç bir fidancının kabul edeceğini düşünmüyorum. Şu videoda (http://youtu.be/ZMflyvbhm7Q)anlatıldığı gibi 3 parmak - 4 parmak kalınlığında güçlü fidanlar yetiştirin. Hatta aynı bu videoda yaptığı gibi tohumların hangi ağaçtan geldiğinin bilgisini de saklayalım ki, hangi ağacın en güçlü anacı oluşturduğunu zaman içerisinde belirleyelim. Fidanları da 1. senede değil, 2. senede satın, butik çalışın, 15 TL'ye vereceğiniz fidanı 25-30 TL'ye verin, eminim ki gözle görülür kalite size sadık müşteri kitlesi olarak gelir. 1000'lerce fidan satmanıza da gerek yok. Her sene 400, taş çatlasa 800 fidan satın, ama hepsi mutlu fidan olsun.. :)
Gönül rahatlığı ile tavsiye edeceğimiz "butik fidancımız" olur :) Biliyorum, esas mesleğiniz, işiniz gücünüz ayrı ama bence Türkiye'de "butik fidancı" ihtiyacı had safhada :) Bir düşünün derim.. Ben müşteriniz olurum şahsen..
Selamlar..
aviator34
31-07-2012, 19:58
Kac yaşında kac kilo ceviz alırım ve bu cevizleri kactan satıp parayı da nerelere yatırırım diye bahce kuran arkadasların basına gelecekler bunlar ...
Ayrıca anlamadıgım birsey var 99 yıllıgına devletten kiralanıp bahce yapılan bir yer satılabiliyormu...
4 dönüm olan yerde 60 karışık çeşitte şebin bilecik kaplan 86 gibi cevizler var ve erik,kayısı gibi meyve ağaçlarından mevcut burası 2b kapsamında değil hobi amaçlı kurulmuş ancak bakan kişi diğer şahsi işleri nedeni ile biraz yorulmuş zamanı yok ve bilgiside o yüzden devretmek istiyor.
diğer 40 ve 600 dönüm 2b li yerlerin satışı için irtibata geçebilirim.
Sevgili Çamtepe mesajınızı okurken gülümsemeyle okudum güzel hoş şeyler yazmışsınız, "butik fidancı" teşekkür ederim, de bunu cevizde pek öneremiyeceğim, yabancı dilim olmadığı için videodan da görselliğin dışında pek bir şey anlamadığım için bir şey diyemeyeceğim.
Ama ben nacizane fikrimi söyleyeyim, cevizde anaç üzerine çalışmalar olabilir o ayrı bir konu.
Fakat üç yıllık dört yıllık fidan yetiştirilmesine yetiştirilir de bunu oradan sökmek yerine ekmek baya külfetli gibi geliyor bana zira bu yaştaki ceviz iyi dip kökte yapmıştır, ya dip kökü keserek sökeceğiz ya büyük makinalarla toprağıyla birlikte alınıp yerine konulacak ki yinede sarsıntı geçirir gibime geliyor.
Bana göre en güzeli en masrafsızı bir an önce büyüyeceği yere ekmek.
Büyük uzun saksılarda belki olabilir, toprağını bozmadan yerine ekilebilir, o da üç yılı geçmemesi lazım ki kökler dolaşmasın.
aviator34
31-07-2012, 20:49
sn lilium ;
Bana su kesmesi gibi geldi, fidan sürgün vermiş ve gövdenin üst kısmı yapraklar kurumuş.
Bunun gibilerini işaretlediğim yerden kesiniz ki, patlayan patlasın yoksa kökten kururlar.
Ne aralıkta su veriyorsun? sulamadan sonra çapalama yapıyormusun? bilhassa küçük fidanlarınızı suladıktan sonra çapalayınız arkadaşlar kök sisteminin biraz hava almasına oksijen almasına da ihtiyacı vardır.
ilk damlama sulama yapılacağı gün tahminen 1 ay evvel su motorunun çalıştırılması ,su basılması,sistem testi için bir hafta sonu 250 fidana 15 ton su verildi ve malesef bu işlem gündüz vakti yapıldı
forumda bu kadar yazıştıktan sonra aklıma hep bu olay geliyor çünkü kuruyan fidanların 12 taneye yakını aynı bölgede ve arazide 10 metrelik bi kot farkı var 28 metre genişlik 350 metre uzunluk var böylede olunca suyun basıncı alttaki ile üstteki fidan arasında aynı olmadı aşağıya daha fazla su gitti diye düşünüyorum.ve diğer arkadaşların yazdıkları ile aynen örtüşüyor.
10 gün su vermemiştim fakat aşırı sıcaklar nedeniyle cumartesi ve pazartesi gece 22:00 da 2 saatlik sulama yaptım.damlama hatlarını yukarıdan aşağıya 5 adet vana koydum artık suyuayarlayabiliyorum
aviator34
31-07-2012, 21:06
Peki Lilium üstadım ( bak hoca demedim )
Aviator kardeş maşallah ceviz bahçeni çok beğendim ama kafama takılan birşey var.
Fidanlara zarar vermiyor mu ve fidan arası çapalama yapmanı engellemiyor mu?
.
selamlar
bende istanbul beylikdüzünde oturuyorum.bu kabak işine pek sıcak bakmıyordum.ancak kayınvalide bi gazladı beni araştırdım cevize zarar vermediğini öğrendim kök hastalığı mantar vs. hem toprağın boşta kalıp güneş ışınlarının yere vurup fidanı daha fazla ısıtmamaması için kısaca yeşillik olsun diye hemde bi merakla ektirdim .fotodaki turuncu olan amerikan bir cins 400 kg ye kadar çıkabilior tabi adamlar bunu yarışmalarında yapıyor benimkiler 50 kilo anca olur oda 3 cekirdek zaten, fransız balkabaklarıda var 27 kök diğerleride 4 kilo beyaz adapazarı balkabağı ekildi.durumları iyi bahçe rengarenk. birde bunları pazarlaması var bilen duyan almak isteyen varsa irtibata geçebilir...
bu arada fidanlara çapalama yaptırırken fidanın 70 cm çapını çapalatıyorum ancak ne kadar doğru bilmiyorum.
aviator34
31-07-2012, 21:21
Sn. Lilium
Merak etmeyin bu sitede gönüllü bilgi veren kimsenin bu tip amaçlara sahip olduğunu düşünmüyorum. Hele sizin asla..
Gönül rahatlığı ile tavsiye edeceğimiz "butik fidancımız" olur :) Biliyorum, esas mesleğiniz, işiniz gücünüz ayrı ama bence Türkiye'de "butik fidancı" ihtiyacı had safhada :) Bir düşünün derim.. Ben müşteriniz olurum şahsen..
Selamlar..
valla sayın çamtepe ilk cümlede çok güzel açıklamış ben 12 dönüm yer daha aldım bahçemin yanında.çiftçilik konusunda ceviz den başka bir şey bilmediğim için orayada ceviz ekeceğim ya aralıkta **** mayısta cins olarak pedro
veya chandler da kararsızım sayın lilium hocamdan ayarlarsa 250-300 tane seve seve almak isterim söyleyemiyordum iyi denk geldi.hiç olmazsa şu bi gerçek fidanların nasıl yetiştiğini sağlıklımı değilmi olduğunu bilebilirim.
saygılar
forumda bu kadar yazıştıktan sonra aklıma hep bu olay geliyor çünkü kuruyan fidanların 12 taneye yakını aynı bölgede ve arazide 10 metrelik bi kot farkı var 28 metre genişlik 350 metre uzunluk var böylede olunca suyun basıncı alttaki ile üstteki fidan arasında aynı olmadı aşağıya daha fazla su gitti diye düşünüyorum.ve diğer arkadaşların yazdıkları ile aynen örtüşüyor.
Araştırıyor ve nedenlerini düşünüyorsunuz, düşününce de buluyorsunuz.
Siz bu işi başaracaksınız. :)
Arkadaşlar hep derim kot farkı olan arazilerde basınçlı meme kullanın rahat edin. yukarıda saatte 4 litre su akıtıyorsa aşağıda da 4 litre akıtır, yani tüm fidanlara eşit sulanır.
aviator34
31-07-2012, 22:28
Bendeki sistem aynı, benim bahçede üç dönüm, iki metrelik yükseklik yeterlidir. ayarlı damlatıcılarla çalıştırabilirsiniz.
Damlatıcı sayısını arttırmak sorunu çözmez, meyilli yere daima fazla basınc yapar, meyilli yerdekilerini kısarak her yere aynı miktarda akmasını sağlayabilirsiniz.
Eyvallah.
Fakat üç yıllık dört yıllık fidan yetiştirilmesine yetiştirilir de bunu oradan sökmek yerine ekmek baya külfetli gibi geliyor bana zira bu yaştaki ceviz iyi dip kökte yapmıştır, ya dip kökü keserek sökeceğiz ya büyük makinalarla toprağıyla birlikte alınıp yerine konulacak ki yinede sarsıntı geçirir gibime geliyor.
3 yıl olmasına gerek yok, Ekim 2012'de ekeceksiniz, bildiğiniz en iyi aşı yöntemi ile aşılayacaksınız, Kasım 2013'te satacaksınız..
Aklıma belli derinliğe bir sert zemin yapıp üstüne dere kumu ile bir zeminde bu fidan hazırlığını yapmak geliyor. Çıplak köklü satılabilir, yok ben karşıyım derseniz ekim işi derin saksılara yapılabilir..
Bana göre en güzeli en masrafsızı bir an önce büyüyeceği yere ekmek.
Büyük uzun saksılarda belki olabilir, toprağını bozmadan yerine ekilebilir, o da üç yılı geçmemesi lazım ki kökler dolaşmasın.
Gönderdiğim videoda sanırım çıplak köklü satıyorlar, zira yapraklar döküldükten sonra yerinden söküyoruz diyor.
Videodaki amca 3. kuşak fidancıymış. Seçtikleri tohumlar özel olarak belirledikleri ağaçlarınmış. Hem tohumların sahibi ağacı bilirlermiş, hem de yaptıkları aşıyı ve aşıyı yapan elemanı.
Siz bir düşünün Sn. Lilium :)
Sayın Camtepe ,yurtdışı ile ülkemizin o kadar farkı varki ... Ben bi ara fidan fiyatlarına bakmıştım yabancı sitelerde 100 -150 dolara kadar cıkıyordu fiyatlar...Bizim fidancılar böyle fidanlar üretse ve 100 dolar fiyat koysa hangimiz alıp dikeriz ... Bizler farklıyız işte hepimiz fidancımız ,ciftcimiz.....
İyi taraflarımız da var az da olsa...
Çamtepe çok haklı Lilium üstad. Sizin gibi bilgili ve ilgili fidancılara ihtiyaç var. Bir de sertifika alırsanız tadından yenmez.
Aviator kardeş, ben de istanbul kartaldayım.
Bu forumdan okuduğum kadarıyla her iki senede bir fidan araları köklere zarar vermeyecek şekilde derin bir çapalama gerektiriyor diye biliyorum. yanlış mı biliyorum acaba. bu durumda bal kabakları buna engel olmaz mı?
ayrıca cevizliklere fidan aralarına kekik ve adaçayı gibi bitkiler ekilebileceği orman bakanlığının sayfasında söyleniyor. kekik ve adaçayının cevize artı bir katkısı var mıdır acaba?
Sevgili Çamtepe,
eklediğiniz videoda gerçek profesyonellik nedir çok iyi anlaşılıyor.
bizler ne zaman bu seviyeye geliriz kim bilir.
ben özellikle fidandaki aşılara çok şaşırdım. aşı üstüne aşı yapılmış ve
bunun kaydını da tutuyorlar. çok ilginç
Eyvallah.
Mesajlarım yanlış anlaşılmasın benim bahçemde üst tarafla alt taraf arasında yarım metre fark var veya yok tam ölçmedim, yarım metrelik bir fark olsa da yinede eğimli yere daha çok akıtıyorlar, ayarlı memelerle biraz uğraşıyorum ama ayarladıktan sonra her yere aynı miktarda su akıtmasını sağlıyorum.
Daha fazla meyilli arazilerde ayarlı memelerle uğraşmanızı tavsiye etmem ayarlarken çok uğraşırsınız tamda ayarlayamazsınız, en iyisi basınçlı meme kullanmak pahalı bir şey değil, bulamayan varsa alıp göndereyim.
Yalnız basınçlı memeler 2 bar basınç istiyor ya da depo en az iki iki buçuk metre yüksek olması gerekiyor. Ya da motorla basmak gerekiyor.
Aklıma belli derinliğe bir sert zemin yapıp üstüne dere kumu ile bir zeminde bu fidan hazırlığını yapmak geliyor. Çıplak köklü satılabilir, yok ben karşıyım derseniz ekim işi derin saksılara yapılabilir..
Şu an çüğürleri ektiğim yer böyle bir yer zaten dere kumu toprak ve hayvan gübresi karışımına ekililer. Kısmet olursa bir kaç güne kadar aşılara da başlayacağım.
08.06.2012 de çektiğim fotoğraf.
322686
Siz bir düşünün Sn. Lilium :)
Sevgili Çamtepe siz beni fidancı yapacaksınız, şimdi bunun bir sürüde prosüdürleri vardır, bir araştırayım bakalım.
Ha bu arada başlığında başka konulara kaymamasına özen gösterelim yoksa sevgili malinamızdan fırçayı yeriz. :)
Birazda yazım kurallarına dikkat gayret edelim arkadaşlar, yazılarımıza büyük harfle başlayalım noktadan sonra bir boşluk bırakıp yine büyük harfle yazalım, yıldızlar çok çıkmaya başladı malinanın eli kulağındadır, benimde çok iyi yazdığım yok, daha dikkatli yazmaya özen gösteriyorum ama bu kadar oluyor, sizlerden de aynı gayreti göstermenizi rica ediyorum.
ulukislali
01-08-2012, 08:31
Tekrar merhabalar.
Yardımınızı istediğim 4 konudan birini çözdüm. Aralıkları 8x8 olarak bırakımaya karar verdim. Ancak diğer konularda özellikle Leonarditin çukurlara uygulanması konusundaki yönlendirmelerinizi rica ediyorum.
Merhabalar,
Niğde Ulukışlada 42 hektar arazime Kapama Ceviz bahçesi kurma planlarım artık son noktasına ulaştı. Yaşadığım bürokratik vs sorunları şimdilik aştım ve artık dikim konusunda çalışmalara başladım. Forumdan tanıştığım fidan üreticisi bir arkadaşımla (Kendisine sormadığım için ismini vermiyorum) telefondan konuşup, geçen haftasonu ziyaret ederek fidan konusunda anlaştım. Kendim İstanbulda ikamet ediyorum ancak Ulukışla'da da çok yakın akrabalarım var ve bahçeye sahip çıkacakları konusunda kuşkum yok hatta benden daha hevesliler diyebilirim. Rakım 1320den başlayıp 1300 olacak şekilde 20 metrelik bir eğimde. Bozuk bir üçgen şekline sahip. İki yanında biri çok zayıf yazın kaybolan diğeri daha güçlü yazında azda olsa suya sahip olan iki dere mevcut. Suyu buralardan kışın ve baharın birikirip kullanacağım en azından şimdilik planım bu. Fidan konusunda yaklaşık 1000 civarı tüplü aşılı fidan dikimi yapacağım ilaveten bir miktarda badem olacak. Bunun %80'i Fernor olacak tozlayıcı fernette ve birazda chandler deneyeceğim. Ağustosta bayramda gidip anlaştığım tel örgü firmasına ekpertiz yaptırıp onun çalışmalarını yaptıracağım. Birde çukurları kazdırıp gübrelerimi uygulayıp toprağı kapatacağım. Eğer bir aksilik olmazsa eylül sonu ekim başı gibi de dikimlerimi gerçekleştireceğim. Bu noktadan sonra sizlere danışacağım birkaç sorum var. Her nekadar forumun 80 sayfasınıda teker teker okumama rağmen tam olarak anlamadığımı düşündüğüm şeyler var. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
1- Toprak analizimde 0-30 ve 30-60 arası &30-40 arası killi: Killi Tınlı toprak olarak çıktı. 60-90 arasıda %42 killi olarak çıktı.
Şimdi gittiğimde yaklaşı 3 ay önce toprağı üzerindeki yabani otlarla beraber derin olarak sürdürmüş ama her hangi bir gübre kullanmamıştım şimdi tekrar toprağın tamamına bir şey uygulama şansım yok ancak çukurları kil nedeniyle 1,5'a 1,5 olarak kazdırıp ıslahımı çukurlar üzerinden yapacağım. Ben Kili seyrelmek adına toprağa Leonardit ve hayvan gübresini (Seyrelmek için değil) harmanlamayı düşündüm ancak ancak leonarditi ne ölçüde kullanacağımı bilemedim bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İnternet de MAGIC LEON 25.KG TOZ :: LEONARDİT BİYO-MARKET (http://leonardit.webnode.com.tr/products/a25-kg-toz/) bu ürüne rastladım uygun mudur? Islah adına başka önerileriniz varsa onları da bilmek isterim.
2- Bizim oralar soğuk denilebilecek yerler. Bu nedenle yabancı cinslerden en uygunu araştırdığım kadarıyla Fernor. Geç uyanıp geç uyuması benim iklimime daha uygun gözüküyor. Sizin fikriniz nedir?
3- Havuz ve damla sulamayı Mayıs ayı içinde yapmayı ve sulamaya ondan sonra geçmeyi düşünüyorum. Aslında o mevsimlerde de yağış alıyor ama yinede yetersiz olacağını düşündüğüm için sulamaya başlarım diye planlıyorum. Su konusunda tarihleride dikkate alarak söyleyeceklerinizi okumak isterim.
4- Arazi bozuk üçgen olduğundan yerleştirmek ve aralıkları belirlemek biraz zor olacak gibi gözüküyor. Desteklemelerden de yararlanmak istiyorum bunun için 8x8 8x7 8x4 arasında gidip geliyorum araziyi fidana boğup daha sonra sökmek de istemiyorum bu konudanda tecrübeli arkadaşlarımızın önerilrini rica ediyorum.
Şimdilik soracklarım bu kadar yardımlarınızı destekleriniz bekliyorum. Tel örgü, ıslah ve gübreleme için çalıştığınız firmalarla ilgili birim fiyat vererek özelden yazabilecek olanlar varsa da sevinirim. Simdiden teşekkürler.
leonfather41
01-08-2012, 10:10
Sevgili Çamtepe siz beni fidancı yapacaksınız, şimdi bunun bir sürüde prosüdürleri vardır, bir araştırayım bakalım.
Ha bu arada başlığında başka konulara kaymamasına özen gösterelim yoksa sevgili malinamızdan fırçayı yeriz. :)
Birazda yazım kurallarına dikkat gayret edelim arkadaşlar, yazılarımıza büyük harfle başlayalım noktadan sonra bir boşluk bırakıp yine büyük harfle yazalım, yıldızlar çok çıkmaya başladı malinanın eli kulağındadır, benimde çok iyi yazdığım yok, daha dikkatli yazmaya özen gösteriyorum ama bu kadar oluyor, sizlerden de aynı gayreti göstermenizi rica ediyorum.
Sayın Lilium; bende de 30 adet 2.5 3 aylık fidanlar var.Nasıl aşı yapılır bilgim yok.Şu yapacağınız aşıları video **** ayrıntılı resimleyip paylaşmanız mümkün mü? İlginiz için teşekkürler
Aslında Ceviz Bahçesi Kurulumu diye ayrı bir başlık açıp, "bahçe kurucam çendlır mı, franket mi?", "8x4 mü dikeyim?" tarzı soruları oraya taşısak en güzeli bence de.. Başlık uzadıkça insanlar baştan okumaya üşeniyor, aynı sorular defalarca soruluyor..
Bu başlığın altında da yetiştiriciliğin püf noktalarını, bakım tekniklerini tartışmak en güzeli..
ulukislali
01-08-2012, 12:35
Sayın Çamtepe, anladığım kadarıyla benim mesajım üzerine bu düşüncenizi dile getirmişsiniz. Öncelikle bilin ki üşenmedim hemen hemen hepsini yaklaşık bir haftalık sürede okumaya çalıştım. Ayrıca diğer başlıkları da incelemeye, anlamaya çalıştım. Ancak benim sorduğum soruların özüne cevap bulamadığımı düşünerek tekrar sordum. Ancak benim mesajıma istinaden bu fikiri ortaya atıp sonrada "üşeniyorlar" demenizi kendi adıma bir suçlama olarak kabul ediyorum. Herkesin sorunlarının kendine özel bir nitelik taşıdığı fikrindeyim. Forum insanların bilemediklerini sormaları, bilenlerin de yardımcı olmaları temeline dayandığı bir platform olduğundan bilmeyen, ilgilenmek istemeyen yardımcı olmaz ya da bir şey yazmaz ancak tartışılan konuyla alakalı olduğu sürece isteyenlerin istediğini sorabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle soru soranları "üşengeçlikle" yani tembellikle suçlama hakkına ne sizin ne de bir başkasının sahip olmadığını düşünüyorum.
Bu arada fikrinize katılıyorum. Belki yeni başlayanlar için ayrı bahçesini kuranlar için ayrı başlıklar olması forumu daha kullanışlı kılabilir.
Aslında Ceviz Bahçesi Kurulumu diye ayrı bir başlık açıp, "bahçe kurucam çendlır mı, franket mi?", "8x4 mü dikeyim?" tarzı soruları oraya taşısak en güzeli bence de.. Başlık uzadıkça insanlar baştan okumaya üşeniyor, aynı sorular defalarca soruluyor..
Bu başlığın altında da yetiştiriciliğin püf noktalarını, bakım tekniklerini tartışmak en güzeli..
Merhabalar, Sayin ulukislali ben Camtepenin sadece sizin mesajinizi kastettigini sanmiyorum...Forumu okudum diyorsunuz ama bu sekilde kac defa ayni sorunun farkli kisiler tarafindan hem de bazen ustuste soruldugunu gozden kacirmissiniz...
Sayin camtepe bende sizinle ayni fikirdeyim ana konuyu takip etmek bu sekilde daha kolay olacak ...
Bu arada ceviz hastaliklari ile ilgili sorunlari nerede yazalim anladigim kadariyla ceviz hastaliklari bolumu pek islemiyor...
Sayin lilium kac zamandir ayarli memelerle ugrasiyorum... Sonunda simdi anladim ayarli meme nedir, basincli meme nedir... ankarada arastiracagim ;sizde bulabilecegim bir adres **** telefon varsa bana ulastirirsaniz cok sevinirim ....deneyecegim basincli memeleri en kisa zamanda
Sayın Çamtepe, anladığım kadarıyla benim mesajım üzerine bu düşüncenizi dile getirmişsiniz.
Size yazılsaydı sizin mesajınızı (http://www.agaclar.net/forum/1004782-post2411.htm) alıntı yapardı, niye hemen üzerinize alınıyorsunuz ki, mesajı sizin mesajınızın altına düşer benim mesajın altına düşer, bu bir üstteki mesaja cevap değildir, kime cevap verdiğine iyi bakmak gerekir.
Ancak benim mesajıma istinaden bu fikiri ortaya atıp sonrada "üşeniyorlar" demenizi kendi adıma bir suçlama olarak kabul ediyorum.
Genel bir sözü kişiye söylenmiş gibi nasıl anlıyorsunuz şaşıyorum, orada sayın "ulukislali"cümlesi bulabiliyormusunuz ki, üzerinize alınıyorsunuz. Ayrıca size söylense ne olur bana söylense ne olur söylenenin ne olduğuna bakmak lazım doğrumu değilmi.
Merhabalar,
Tabiiki de özel olarak kimseyi hedeflemedim. Zaten daha önce dile getirildi, bu başlık 81 sayfaya ulaştı, bunlar temize çekilse mi acaba diye.. Yine de bu başlık altında kolaya kaçarak sorusunu cuppadanak sormuş arkadaşlarımız var mı? Var tabi..
Zaten bazı arkadaşlar sorularını sorarken baştan özür dileyip "daha önce sorulup, cevap verilmiş olabilir, kaçırdıysam özür dilerim" diye başlıyorlar ki bu nazik insanlara kızmak ne mümkün..
Benim üzüntüm şundan kaynaklıdır: Internette pek çok kaynak var (yalan, doğru). Yaşar Akça hocamızın kitabı var, Tarım Bakanlığı'nın yayınları var, bu forumda pek çok bilgi var, ama araştırmadan direk bu foruma üye olup soruyu yöneltmek bence haksızlık oluyor. Kendimi bu forumda tanıtabildiğimi umuyorum, benim sıkıntım kolaycılarla ve kolay yoldan para kazanacağını düşünen arkadaşlarla ilgili.
Halbuki cevizin doğası kolay değil. Sabrediyorsunuz, bakıyorsunuz, para harcıyorsunuz, boşlamıyorsunuz, ceviziniz büyürken deyim yerindeyse siz de büyüyorsunuz (ya da yaşlanıyorsunuz diyelim).
Ancak internette öyle bir hava var ki, "ucuza bir arazi bulurum, fidanı dikerim, senede 2-3 defa uğrar bir iki bakım yaparım yaptırırım, 10 sene sonra da paracıkları sayarım" diye bir sürü insan (hatta arkadaşım) oldu.
Bu forumda amacımız bilgilenmek, bilgilendirmek, elimizde avucumuzda ne varsa paylaşmak. Mesela Sn. Lilium üşenmiyor o kadar işinin arasında rüzgarın ortasında budama videosu çekip paylaşıyor. Maddi beklentisi var mı? Yok..
Başlığı biraz organize edip, güzel bir yapıya dönüştürürsek bilgi ihtiyacında olan yeni forumdaşlar hızlı bir şekilde bilgiye ulaşır, hayallerindeki ceviz bahçelerine en kısa sürede en doğru şekilde kavuşurlar diyorum. Hepsi budur.
Selamlar, saygılar
Ç.
ulukislali
01-08-2012, 20:56
Öncelikle söylemeliyim ki buradaki tüm üyelerin tecrübelerini ve fikirlerini çok değerli buluyorum. Sayın Çamtepeninde bana katkı sağladığını ve sağlayacağını düşünüyorum. Konuyu farklı konularla kirletmemek adına birkaç cümlenin dışında yazdıklarıma hitaben karşılık veren sayın Lilium'a konuyla ilgili kendimi daha iyi ifade etmek için özelden yazacağımı söyleyerek kendi tartışmayı adıma kapatacağım. Ben elimden geldiğince araştıran ve konuyu anlamaya çalışan biri olduğumu düşünüyorum. Türkçe yazılmış kaynakların bildiğim büyük bir kısmını okudum. Bunlara Tarım bakanlığının bir kaç kitapçık yayınını, Yaşar Akça'nın kitabını, Selami Bayrağın kitabını sayabilirim. Sadece Yaşar Hocayla görüşmek adına Tokata kadar gittim. Bana yaklaşık 2 saat kadar zaman ayırdığını kendisine de şükranla sizlere belirtmek isterim. Bunun dışında çok sevdiğim bir kaç mühendis arkadaşımdan da bu konuda destek almaktayım. Bir çok tarım fuarını (Konya, Bursa, Kayseri, İstanbul) gezdim. İnanın öğrenmek adına elimden gelen çabayı harcadım. Sizlerinde bana çok şey öğreteceğine eminim. Akıl akıldan üstüdür, belki zaten duyduklarımdan farklı birşey duyarım düşüncesiyle sorular sordum. Ancak genele dahi olsa sorularımdan sonra sorularıma benzer örnekler verilerek bu durumun "üşengeçlikle" (Tdk:sıfat. Çok üşenen, tembel, üşengen) tanımlanması doğal olarak alınmamı sağladı. Elbetteki sayın Çamtepenin bunu hakaret olarak yazmadığını biliyorum. Ancak genele dahi olsa soru soran insanların üşengeç olarak tanımlanması bu genelden payıma düşen kısmıyla bile beni rahatsız etti. Konu içerisinde, kendimi izah edebildiğimi düşünerek tartışmayı kendi adıma bitiriyorum. Rahatsızlık verdiğim sayın üyelerden özür dilerim
Şimdi son durumumu tekrar anlatıp çözemediğim bir konuda yardımlarınızı rica edeceğim. Öncelikle fidan aralıkları konusunda 8x8'de karar kıldım cinsdede Fernor ve tozlayıcı fernette kullanacağım yaklaşık 700 fidan yerleştirebileceğimi düşünerek Forumdan değerli bir Fidan üreticisi arkadaşıma siparişimi verip kaporamı yatırdım. Eğer bir aksilik olmazsa bayramda çukurlarla ve tel örgü ile ilgili çalışmaları bitirip Ekimin ilk haftası fidanlarımı dikeceğim. Sorularımı diğer mesajımdan kopyalayıp yapıştıracağım. Kusuruma bakmayın.
Şimdi gittiğimde yaklaşık 3 ay önce toprağı üzerindeki yabani otlarla beraber derin olarak sürdürmüş ama her hangi bir gübre kullanmamıştım şimdi tekrar toprağın tamamına bir şey uygulama şansım yok ancak çukurları kil nedeniyle 1,5'a 1,5 olarak kazdırıp ıslahımı çukurlar üzerinden yapacağım. Ben Kili seyrelmek adına toprağa Leonardit ve hayvan gübresini (Seyrelmek için değil) harmanlamayı düşündüm ancak ancak leonarditi ne ölçüde kullanacağımı bilemedim bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İnternet de MAGIC LEON 25.KG TOZ :: LEONARDİT BİYO-MARKET bu ürüne rastladım uygun mudur? Islah adına başka önerileriniz varsa onları da bilmek isterim.
Saygılarımla.
Ben Kili seyrelmek adına toprağa Leonardit ve hayvan gübresini (Seyrelmek için değil) harmanlamayı düşündüm ancak ancak leonarditi ne ölçüde kullanacağımı bilemedim bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İnternet de MAGIC LEON 25.KG TOZ :: LEONARDİT BİYO-MARKET bu ürüne rastladım uygun mudur? Islah adına başka önerileriniz varsa onları da bilmek isterim.
Saygılarımla.
Ben kilden çok çekiyorum. Dolayısı ile eğer mümkünse killi toprağa ceviz bahçesi kurulmasın diyorum.
Benim uyguladığım yöntem şu şekilde:
2011 Kasım'ında ektiğim fidanlar için, Eylül sonunda fidan çukurlarını 100-120 cm kazdırdım. Sert kil tabakasına, taş tabakasına rastladığım yerde o çukuru kapattırdım oraya fidan ekmedim. Planladığım çukurlardan 6-7 tanesini bu şekilde daha ekmeden kapadım. Arazi zaiyatı oldu bir miktar.
Fidan çukurlarının tabanına Halil Önen usulü 5-6 kürek leonardit, 5-6 kürek keçi gübresi attırdım. Bu karışımın zamanla alttaki kil tabakasını yumuşatacağını, nemi bünyesinde tutup kökleri o bölgede yoğunlaştıracağını umuyorum.
Daha sonra bu çukurları üst toprağı ile doldurduk. Son 30-40 cm'lik derinliğe yaklaşınca (yani fidanı yerleştirmeye yakın), 3-4 kürek leonardit, 3-4 kürek zeolit, yaklaşık 2-3 kürek torf ve yine üst toprağı ile harmanladık. (Yani 30-40 cm altından çıkan toprağı sadece fidan çukurunun kenar dolgusunda kullandık).
İlk bir-iki sene gübre verilmez mantığını biraz erkene çekip, bu sonbaharda fidan uyuduktan sonra da fidanlara üstten yine bir miktar keçi gübresi uygulayacağım. Ayrıca son sulamalarla birlikte damlamadan hümik asit uygulayacağım.
Bu sonbaharda da yeşil gübre amaçlı fiğ (Rhizobium aşılı) ve yulaf karışımı ekeceğim, 2013 Mayıs'ında sürdüreceğim. Geçen kış fiğ ekerken toprak hazırlığını düzgün yapamamışız, fiğ ve yulaftan beklediğimiz faydayı göremedik. Bu sene özen göstereceğiz.
Benim reçetem işte bu..
Bu arada ceviz hastaliklari ile ilgili sorunlari nerede yazalim anladigim kadariyla ceviz hastaliklari bolumu pek islemiyor...
Ben son mesajlar üzerinden forumu takip ediyorum, yoğun olduğumuz dönemlerde mesajlar birikiyor, kaçırabiliyoruz. Ceviz hastalıkları bölümüne yazmanız en doğrusudur, ben oraya naçizane görüşlerimi yazdım. Geçmiş olsun.
nuro1956
01-08-2012, 22:19
Ben son mesajlar üzerinden forumu takip ediyorum, yoğun olduğumuz dönemlerde mesajlar birikiyor, kaçırabiliyoruz. Ceviz hastalıkları bölümüne yazmanız en doğrusudur, ben oraya naçizane görüşlerimi yazdım. Geçmiş olsun. Sayın Çamtepe ,sonbaharda bir yaşındaki fidanlara yaklaşık olarak ne kadar yanmış gübre verilmeli, ayrıca sonbaharda verilecek gübre fidanın dibini sıcak tutacağı için kurtlara davetiye çıkarmaz mı? Teşekkür ederim.
Sayın camtepe benım bahcem de killi toprak ve bende cok cekiyorum... Ancak özellikle burada yüzde 30-40 cok killi bir toprak degil sanırım hatta bence killi bile denemez bence yuzde 60lara kadar kilin o kadar zarar olmayacaktır eger sırta dikim yapılırsa ,toprak organık madde acısından zengınlestırılırse ,derine ve kuvvetlı kok yapan ortu bitkileriyle topragın gecırgenligi arttırılırsa ,arazı üzerinde özellikle toprak nemliyken agır arac trafigi engellenırse yeterli direnaj saglanır ve hatta sayın safranlı da bahsetmişti tohumdan ekip yerinde aşılama yöntemiyle bahce kurulursa tadından yenmez bir bahce olur diye düşünüyorum ... Kilin suyu ve besinleri tutma özelligi gercekten bulunmaz bir nimettir gözumle gördügüm için söylüyorum bahceler susuzluktan kırılırken ben 15 gun once bahcemi surdum ve 15-20 santim topragın altının hala nemli oldugunu görunce hakkaten sasırdım...
Ben nacizane yenı bahce kuracak arkadaslara muhakkak ve muhakkak sırta dikim öneriyorum tabiiki killi topraklardan bahsediyorum bu işin cogunu halledecektir..
Bende bir soru sorayım killi topraklarda tarımsal jips kullanan varmı ve varsa sonuc nedır ... yabancı sitelerde cok görüyorum....
Kilin suyu ve besinleri tutma özelligi gercekten bulunmaz bir nimettir
Hayır ben aynı düşüncede değilim, Kilin bulunmaz nimetmidire bir şey diyemeyeceğim ama kilin ağaçlara çok zararı var diyebilirim, Kil olan toprakta kök iyi çalışamaz besin alamaz, kil oranı düştükçe kök daha iyi çalışır, Ayrıca kil altta tabaka oluşturacağından kış sularını geçirmeyecek kök çürümelerine ağaçlar kurumaya kadar gidebilir.
İlk ekerken sürüm ve çeşitli gübremelerle hatta kepçeyle çukurları kazdırıp toprağı organik maddelerce humuslaştırabilir.
Bu noktada ben sizlere bir soru sorayım bu organik maddelerce humuslaştırdığınız toprak kaç yıl humuslu olarak kalacak? en fazla 5 yıl, peki bir daha aynı derinlikte humuslaştırma şansınız varmı? yok, ne kadar humuslaştırabiliriz, en fazla 40cm bilemedin 50 cm, peki bu 40-50 cm toprağın humuslaştırılması yeterli gelirmi? Alttaki kökler ne olur?
gözumle gördügüm için söylüyorum bahceler susuzluktan kırılırken ben 15 gun once bahcemi surdum ve 15-20 santim topragın altının hala nemli oldugunu görunce hakkaten sasırdım...
15-20 altı nemliyse daha altı çamurdur, ya kışın nasıldır acaba.
Ben nacizane yenı bahce kuracak arkadaslara muhakkak ve muhakkak sırta dikim öneriyorum tabiiki killi topraklardan bahsediyorum bu işin cogunu halledecektir..
Sırta dikim doğru bir dikimdir, ama killi topraklarda işin çoğunu halledeceğine katılamayacağım.
...
Sayın lilium, burada birkaç kelimeyle anlatım yapmak hakkaten zor bişey bazen yanlış anlatıyoruz **** yanlış anlaşılıyor.... agır bünyeli mesela yüzde 60 ve üzeri killi topraklarda veya taban suyu yüksek su biriken yerlerde bahcecilik yapılmasının cok zor olacagı hakkında zaten hiç bir tartışma yok...Ayrıca topragın hele bizim gibi büyük alanlarda sonradan yapısını degistirmek imkansız yani diyelimki on dönüm bahcemiz var ve biz buranın kil oranını on puan düşürmek istiyoruz bunu icin kac kamyon humus eklemek lazım...imkansız bir olaydır bu..
ancak bende bir soru sorayım bahce kurmak için tamamen gecirgen kumlu bir topragı mı tercıh edersiniz yoksa hafif tınlı killi bir topragı mı....
Şimdi ülkemizin toprakları cok büyük oranda killi topraklardır ve biz bunu degiştirme şansına sahip degiliz yani birisi elindeki toprak yüzde 30-40 killi tınlı yapıda diye elindeki topragı sakın bahce yapma killi toprakta agac olmaz demek yerne evet kilin zorlugu da vardır ama birtakım tedbirlerle bu zorlukları avantaj haline getirebilirsin mi demek lazımdır .. Ayrıca tarımsal jips uygulaması hakkındaki sorum hala günceldir...
ulukislali
02-08-2012, 07:31
Sayın Lilium,Sayın bozy ve Sayın Çamtepe, katkılarınız için çok teşekkürler konuyu ilgiyle takip ediyorum.
Ayrıca tarımsal jips uygulaması hakkındaki sorum hala günceldir...
Ben jips uygulamak istedim ama bulduğum firma kapanmıştı.
Jips tek yıllık bitkilerde sorunu hafifletiyor olabilir. Ancak Lillium'un yazdığı 40-50 cm'in altı ne olacak meselesi doğrudur..
Sn. Akça ile bir defa telefonda konuşma fırsatını bulmuştum. Cevizde kilden kaçının, eğer bahçe kurulumu öncesinde konuşsaydık sizi vazgeçirirdim demişti.
Kil işi gerçekten zor. Toprak kuruyunca takır takır oluyor. Ne kökler büyüyebiliyor, ne çapa yapabiliyorsunuz.
Yağışlar olunca tarla bir çamur oluyor ki, diğer süzek topraklı arazilerde tarımsal faaliyetler başladığında siz halen tarlanın kurumasını bekliyorsunuz. Sonra tam kuruyor, o arada çok az bir zaman penceresinde toprak tavında oluyor, yani çamurla beton arasında çok az bir süre var, o sürede toprağınızı işlemek zorundasınız..
Yani zorluğu sadece bitkiye değil, aynı zamanda çiftçiye de..
Sayın Çamtepe ,sonbaharda bir yaşındaki fidanlara yaklaşık olarak ne kadar yanmış gübre verilmeli, ayrıca sonbaharda verilecek gübre fidanın dibini sıcak tutacağı için kurtlara davetiye çıkarmaz mı? Teşekkür ederim.
İyi yanmış gübre kendi içinde kurt barındırmaz ama bahçeye uygulandığında kendisine muhtelif böcekleri kışlık alanı olarak çekecektir.
Danaburnu gibi köklere zarar verecek canlılar olmasın da, diğer böceklere bir itirazım yok. Hele solucanların başımızın üstünde yeri var..
Biz fidanların tam dibine değil, 30-40 cm etrafına 2-3 kürek atıyoruz. Ama işçilik hatası her zaman oluyor, bir bakıyorum gencecik fidan boğazına kadar keçi gübresine batmış.. İşçilik kalitesi maalesef çok büyük problem..
Killi toprağa sonbaharda verilmesi lazım, bu sene ilkbaharda verilmesine nazaran farkı çok güzel gördük.
nuro1956
02-08-2012, 10:27
Sayın Çamtepe verdiğiniz değerlibilgiler için çok teşekkür ederim.Benim toprağım % 42 mil %35 kum % 23 kil , ben de sonbaharda versem olur mu?
Sayın Çamtepe topragınızın kil oranı yüzde 60 **** daha yüksek olmalı yazdıklarınızdan anladıgım kadarıyla .... bence de agır bunyelı topraklar zor gercekten benım topragım yuzde 60 -65 degişiyor ve bende zorlanıyorum ....killilik oranı önemli..
Evet hakkaten topragın derinlerine etki etmek zor ancak agaclar her ne kadar cok derine kadar kok yapsa da köklerin büyük çogunlugunun 80 -100 cm de oldugunu düsünürsek topraga yapılan uygulamalar tamamen bosa gitmiyor ..
Safranlı
02-08-2012, 12:15
Dostalrım
killi toprak gercekten çok zor
çok çok iyi bir drenaj yapılmalıdır
müthiş paralar harcayıp islah edilmelidir
çok ama çok emek verilmelidir
bu insanı çok yorar
bazen fidan sadece yeşillenir ve yerinde sayar
benim bilidğim buralarda vişne çok güzel oluyor
kısmen zeytin olabilir
cevizin kökü çok derindir...
Kile hemen ulaşacaktır...
çok çok dikkat edilmelidir
Biz fidanların tam dibine değil, 30-40 cm etrafına 2-3 kürek atıyoruz.
Bu söylem bir iki yıllık fidanlarda doğru, sizde onu söylemek istemişsiniz, ama yanlış anlayanlar da olabilir düşüncesiyle izninizle cümleyi şöyle düzelmek istiyorum.
Fidanın tam dibine değil, Fidanın ya da ağacın taç iz düşümüne etrafına atılır. Dersek daha iyi anlaşılır sanırım.
Sayın lilium, burada birkaç kelimeyle anlatım yapmak hakkaten zor bişey bazen yanlış anlatıyoruz Ya da yanlış anlaşılıyor.
Evet bu konuda benimde sıkıntılarım var, her bir şeyi kelimelere dökerek anlatmak gerçekten zor oluyor. Yanlış anlatıyor demiyelim de bazen anlatmaya tarif etmeye kelimeler yetmiyor, bu seferde yanlış anlamalar oluyor.
ancak bende bir soru sorayım bahce kurmak için tamamen gecirgen kumlu bir topragı mı tercıh edersiniz yoksa hafif tınlı killi bir topragı mı....
Hafif kumsal derin (2-2.5 mt) geçirgen humuslu kilsiz toprak daima tercihimdir, Benim tercihimi bir tarafa bırakın ceviz böyle topraklarda çok daha güzel gelişir.
Ayrıca tarımsal jips uygulaması hakkındaki sorum hala günceldir...
jips kullanabilirsiniz yararlı faydalıdır, ama bunun alttaki kil tabakasına çok faydası olacağını düşünmüyorum.
Bu söylem bir iki yıllık fidanlarda doğru, sizde onu söylemek istemişsiniz, ama yanlış anlayanlar da olabilir düşüncesiyle izninizle cümleyi şöyle düzelmek istiyorum.
Fidanın tam dibine değil, Fidanın ya da ağacın taç iz düşümüne etrafına atılır. Dersek daha iyi anlaşılır sanırım.
Doğrudur.. Haklısınız..
Sn. Nuro1956, siz toprağınızı gevşek mi olarak tanımlıyorsunuz, sıkı mı? %23 kil çok değil gibi duruyor.. Ama sizin gözleminiz de önemli.
Ahır gübresini süzek toprakta sonbaharda atarsanız besin maddeleri kışın yıkanıp gidecektir. Dolayısı ile daha çok topraktaki organik madde oranını biraz arttırmak ve topraktaki mikrobiyoloji etkinliği arttırmaya faydası olur, ama bahar aylarında ağaçlarınızın ihtiyaç duyacağı besinleri tekrar takviye etmeniz gerekir.
nuro1956
03-08-2012, 14:57
Sayın çamtepe, toprağı % 35 kumdan dolayı süzek olarak düşünmüştüm ama %42 mil den dolayı süzek değil.Çün kü haftalık sulama sonucunda sayın Lilium'un dediği gibi 30 cm , 40 cm'lik fidanları kuruttuk(kestirdik) şimdi 20 gün sonra suluyorum ama kuruyan ceviz çukurlarındaki ıslaklığı görünce adeta sulamaktan korkuyorum.O nedenle gübreyi sonbaharda atayım diyorum.(hiç gübre vermedim)ilginiz ve alakanız için teşekkür ederim.
arkadaşlar
ben de tohumdan düşünüyorum ama şunu sormak istiyorum
güney marmara bölgesine erdek taraflarına kaman cevizi ekilebilir mi
kaman karasal iklim mi istiyor yoksa ılıman iklemde de yetişir mi acaba
bir de mesela tohumdan kaman eksek çıkan çöğürleri chandler ile
aşılayabilir miyiz?
vizyon_78
03-08-2012, 16:44
sayın lilium bu yıl mart ayında çeşit deiştirmek için ikinci yılı bitmiş yerli çeşit olan iki fidanı aşıladım .Ancak aşıları tutturamadım .ilk baharda yine eski aşı üzerin den birer göz sürdü.Bu süren gözleri teke düşürdüm ve şuan boyları iki metreyi geçik , yan dal oluşturmak için tepe vurması yapsam nasıl olur oluşacak yan dallar kışın zarar görürmü? tepe kesimini yapsam bile kaç santim den yapmalıyım .teşekkür ederim .
Sayın çamtepe, toprağı % 35 kumdan dolayı süzek olarak düşünmüştüm ama %42 mil den dolayı süzek değil.Çün kü haftalık sulama sonucunda sayın Lilium'un dediği gibi 30 cm , 40 cm'lik fidanları kuruttuk(kestirdik) şimdi 20 gün sonra suluyorum ama kuruyan ceviz çukurlarındaki ıslaklığı görünce adeta sulamaktan korkuyorum.O nedenle gübreyi sonbaharda atayım diyorum.(hiç gübre vermedim)ilginiz ve alakanız için teşekkür ederim.
Sn. Nuro1956
Bahçenizin toprak yapısını temsil edebilecek sayıda su tansiyometresi (http://www.tgae.gov.tr/www/tr/Icerik.ASP?ID=1087)alarak sulama yapmadan önce nem değeri kontrol etmeyi düşündünüz mü?
Bu şekilde içiniz rahat olur..
nuro1956
03-08-2012, 20:14
Sn. Nuro1956
Bahçenizin toprak yapısını temsil edebilecek sayıda su tansiyometresi (http://www.tgae.gov.tr/www/tr/Icerik.ASP?ID=1087)alarak sulama yapmadan önce nem değeri kontrol etmeyi düşündünüz mü?
Bu şekilde içiniz rahat olur.. Kısmet olursa gelecek yaza düşüneceğim.
arkadaşlar
aşılayabilir miyiz?
bu sorunun cevabını bilen var mı acaba?
Sayın çamtepe, toprağı % 35 kumdan dolayı süzek olarak düşünmüştüm ama %42 mil den dolayı süzek değil.
Sanırım kilden dolayı yazacaktın.
Sıcak havalarda fidanlara olsun ağaçlara olsun çok su verilmez, bakınız yapmış olduğum bir hatayı sizlerle paylaşayım.
Acemi olsam suçu fidana bulacağım, ektim ve fidanlar yaz ortasında kurudu diyeceğim.
Ya da bu fotoğrafı koyup sizlere sorsam, fidanlarım kurudu nedenini bilen var mı? desem ne cevap verirsiniz.
323286
Arkadaşlar böyle sorulara cevap vermek çok zor, bunu sorarken toprak yapınızı çok güzel anlatmanız gerekir, ne zaman ne kadar gübre verdiğinizi, ne aralıkta sulama yaptığınızı daha önemlisi ne kadar su verdiğinizi, hatta toprağın işlenip işlenmediği, sulamalardan sonra çapa yapılıp yapılmadığı bilinmesi gereken unsurlar, Sorularınıza bu gibi bilgileri de kısaca eklerseniz cevap veren arkadaşlarımız daha net bir şeyler söylerler.
Üstteki fotoğrafımız da olan hataya gelecek olursak buradaki hata, sulama yanlışlığı ya da sulama hatası.
Bu nasıl oldu derseniz, şöyle oldu.
Havalar sıcak gidiyordu fakat fidanların da suya ihtiyacı vardı (kurumuşlardı).
Etrafını açayım az bir su vereyim dedim, ve bir parmak hortumdan gelen suyun hortumun uçunu dibine saldım başka şeylere dalınca onu unuttum, çok su vermiştim, iki gün sonra fidan bu hal aldı. (Şayet toprağım kumsal süzek bir toprak olsaydı bu kadar hasar vermezdi, daha az bir hasarla atlatırdım.)
Not: Her şeyin fazlasının zararlı olduğunu hiç unutmayalım.
Umarım bir şeyler anlatabilmiş yararlı olmuşumdur.
nuro1956
04-08-2012, 03:11
Teşekkür ederim sayın Lİlium çok şey anlattınız,sıcak ve bol su. Sayın Lilium aynı anda aynı miktarda su ile sulanan ve hatta daha fazla su verilen aynı toprakta Japon erikleri,elme,armut vb. meyve ağaçları var onlar etkilenmedi.
vizyon_78
04-08-2012, 03:36
sayın lilium bu yıl mart ayında çeşit deiştirmek için ikinci yılı bitmiş yerli çeşit olan iki fidanı aşıladım .Ancak aşıları tutturamadım .ilk baharda yine eski aşı üzerin den birer göz sürdü.Bu süren gözleri teke düşürdüm ve şuan boyları iki metreyi geçik , yan dal oluşturmak için tepe vurması yapsam nasıl olur oluşacak yan dallar kışın zarar görürmü? tepe kesimini yapsam bile kaç santim den yapmalıyım .teşekkür ederim .
sayın lilium bu soruma cevap alabilirmiyim .lütfen
aynı toprakta Japon erikleri,elme,armut vb. meyve ağaçları var onlar etkilenmedi.
Aynı yaştalar mı? veya meyva ağaçların olduğu yer toprak işleniyor mu? işlenmemişse daha az su tutup etkilenmemiş olabilirler, ağaçlar daha büyüktür daha derin kök yapmış olabilirler.
Tabi bizim ki görmeden bilmeden bir tahmin başka sebeplerde olabilir.
sayın lilium bu yıl mart ayında çeşit deiştirmek için ikinci yılı bitmiş yerli çeşit olan iki fidanı aşıladım .Ancak aşıları tutturamadım .ilk baharda yine eski aşı üzerin den birer göz sürdü.
Bu süren sürgünlere şimdi ağustos ayında göz aşısıyla çeşit değişimi yapabilirsin, tutma oranı da yüksektir.
Bu süren gözleri teke düşürdüm ve şuan boyları iki metreyi geçik , yan dal oluşturmak için tepe vurması yapsam nasıl olur oluşacak yan dallar kışın zarar görürmü?
Daha erken olsaydı tepeyi vurun derdim, epey geç oldu ağustosa girdik, bundan sonra kesmezseniz iyi olur, zarar görebilir. marta kesersiniz.
tepe kesimini yapsam bile kaç santim den yapmalıyım .teşekkür ederim .
Şu an kesilmeyeceğine göre marta yapraksız dönemde resimlersen gelişimine göre daha iyi bir şeyler söyleriz.
...
nuro1956
04-08-2012, 12:08
Aynı yaştalar mı? veya meyva ağaçların olduğu yer toprak işleniyor mu? işlenmemişse daha az su tutup etkilenmemiş olabilirler, ağaçlar daha büyüktür daha derin kök yapmış olabilirler.
Tabi bizim ki görmeden bilmeden bir tahmin başka sebeplerde olabilir.
Sayın Lilium,bütün ağaçlar (120 tane japon eriği, 20 kadar çeşitli meyva fidanları, 61 tane ceviz) 15 ve Aralık 2011 de dikildi.Yani toprak aynı dikim zamanı aynı,diğer fidanlardan hiç kurumadı,diğer fidanları 10 günde ve daha fazla su vermemeirağmen. Kuruyan ceviz dipleri açtım temiz kurt yok tabana az miktarda leonardit atmıştım toprak sıkınca dağılmıyor.Benim gözlemim bir sezonda üç sulama yetecek.ilginiz teşekkür ederim.
Belkide meyva ağaçların oksijensizliğe dayanıklık süreleri daha fazladır tam bilemiyorum, örneğin erik suya daha dayanıklıdır.
Forumu okumaya devam etmeme rağmen ,uzun zamandır yazamadım.Karasal iklimde 3 yaşındaki cevizlerimde Eylül ayı başında uç budaması yapmayı düşünüyorum.Cevizler chandler ve sonbahar erken donları ve kış soğukları sürgünlerde yarıya kadar kuruma yapıyor.Bu konuda deneyimi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim.
Forumu okumaya devam etmeme rağmen ,uzun zamandır yazamadım.Karasal iklimde 3 yaşındaki cevizlerimde Eylül ayı başında uç budaması yapmayı düşünüyorum.Cevizler chandler ve sonbahar erken donları ve kış soğukları sürgünlerde yarıya kadar kuruma yapıyor.Bu konuda deneyimi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim.
biraz yukarıda sayın lilium geç kalındığını açıklamış...
Karasal iklimde 3 yaşındaki cevizlerimde Eylül ayı başında uç budaması yapmayı düşünüyorum.Cevizler chandler ve sonbahar erken donları ve kış soğukları sürgünlerde yarıya kadar kuruma yapıyor.
Eylülde keserseniz ve havalar iyi giderse bitki çalışmaya filiz vermeye devam edecektir ve bu filizler çok körpe oldukları için kışın donar.
Eylülde budama yapmanı önermem, donlar geçtikten mart ya da daha sonra hem kuruyan dalları alırsın hem budamalarını yaparsın.
Eylülde keserseniz ve havalar iyi giderse bitki çalışmaya filiz vermeye devam edecektir ve bu filizler çok körpe oldukları için kışın donar.
Eylülde budama yapmanı önermem, donlar geçtikten mart ya da daha sonra hem kuruyan dalları alırsın hem budamalarını yaparsın.
Sayın lilium havalar eylül ayında serinliyor.Buradaki budama amacım ağaçta normal bir budama değil çok taze sürgünleri 1/3 uzunluğunda keserek ağaçta kalan bölümün daha çok pişmesini sağlamak.Böylece çok yeşil olan dal kahverengiye dönecektir.Eylül ayında filiz vereceğini düşünmüyorum.Uygulamayı resimleyerek burada paylaşacağım.
Sevgili eko,
Hayır bunu da öneremem, yaptığınız bir nevi sonbahar budaması, sonbahar budaması olsa da eylül biraz erken, sonbahar budamaları ekim kasım gibi ağaçlara su yürümesi tamamıyla kesildiğinde yapılabilir.
Sonbahar budaması bazı bölgelerde yapılıyor fakat bu bölgeler genelde kışın fazla don yapmayan bölgeler, don yapan bölgelere sonbahar budaması önerilmez.
çok taze sürgünleri 1/3 uzunluğunda keserek ağaçta kalan bölümün daha çok pişmesini sağlamak. Böylece çok yeşil olan dal kahverengiye dönecektir.
Hayır sevgili eko, bu yanlış bir düşünce taze uç sürgünlerin kesilmesiyle kalan bölüme pişkinlik sağlamanın tam tersi kalan dalda daha çok su miktarı olur (Ağaçı çalışmasına teşvik edersin) ve küçük değerlerde bile donma kolaylaşır. Bunu yapmanızı asla önermem.
Yinede budama yapacaksanız bir kaç ağaçta yapın, yapmadıklarınız ile yaptıklarınız arasındaki farkı görün derim.
Mehmet Tugcular
05-08-2012, 15:32
Merhabalar,
Toprağı ve suyu ceviz ağacı yetiştirmek için uygun çıkan bir kaç arazide
Toprakların Rakımı 650 metre ile 850 metre arasında dır.
Civardaki doğada kendiliğinden yetişen ceviz ağaçları bazı yıllar 20 ekimden sonra, bazı yıllar ise kasım başından itiberen, kasım ortasına doğru sonbahar yaprak dökümlerini yapıyorlar. Ağaçlar genelde dere yataklarında aşırı yoğunlaşmış olarak kendiliğinden yetişmiş durumdalar. Bu ceviz ağaçlarının kesinlikle yerli çeşit olduklarını biliyoruz. ama bunlar yabani olduklarından çeşitleri söz konusu olmuyor galiba anladığım kadarıyla.
şimdi ben bu yörede çit dikim sistemi ile 1-2 yaşında tüplü ceviz fidanlarından ceviz ağacı yetiştirmek istiyorum. gönlümden geçen dikim sistemi 7X5 olanıdır. toplam ağırlık hasılatı bakımından verimi bol ve hersene aynı verimi verebilen bir çeşit dikeyim istiyorum. iyi su ve doğal beslenmiş yanık sığır gübresi temini bakımından sıkıntımız olmaz.diğer kimyasal gerekli gübre çeşitlerinide gereği gibi kullanırım.
Bölgemde ceviz bahçesi kuran hiç yok. Bende hangi çeşidi seçeceğime henüz karar veremedim.
Karar vermemde yardımcı olabilirmisiniz? Sorularınız olursa cevaplayabilirim. Yeterki çeşit konusunda en doğru neticeye varalım.
Birde şunu henüz öğrenemedim.
ayrı ayrı bir kaç fidancı düşünün hepsi resmi sertifikalı ve aynı fiziksel özelliklerdeki, aynı cins tüplü aşılı ceviz fidanı satışı yapıyorlar. fiyatlarıda aynı. fidanları dikmeden önce işaretlemezseniz firmalarına göre ayırt etmeniz imkansız.
peki hangi fidancının ceviz fidanı bizim için en iyisidir, bunu nasıl bilebiliriz?
Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği Tohum Anaç Seçimi ceviz Tohumlarının ekimi
Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği
Ceviz fidan yetiştiriciliği, tohumla veya üstün nitelikli çeşitlerin çöğürlere aşılanması şeklinde yapılır.
Bugün dünyanın çoğu ülkesinde yetiştirilmekte olan ceviz, yakın tarihe kadar sadece tohumdan üretilmekteydi. Ülkemizde de aynı şekilde tohumla üretim yaygın olarak yapılmıştır.
Son yıllarda, özellikle Batı ülkelerinde ve Amerika'da aşı ile çoğaltmanın önemi anlaşılmış ve ceviz yetiştiriciliği tamamen seleksiyon yoluyla doğal populasyonlar içinden seçilerek geliştirilmiş standart çeşitlerle aşılanarak yapılmaya başlanmıştır. Örneğin, Yugoslavya'nın Şampiona, Srem ve Backe çeşitleri, Fransa'nın Frenquette, Mayette ve Persiente, İtalya'nın Sorrente, Kaliforniya'nın Placentia, Payne, Hartley ve Pedro, Türkiye'nin Yalova-1, Yalova-3, Yalova-4, Şebin, Bilecik, Kaplan-86, Gültekin-1 , Yavuz-1 ve Şen-1 gibi çeşitler seleksiyon yoluyla elde edilmiştir.
Cevizlerin çelikle ve doku kültürü ile çoğaltılması konusunda araştırmalar yapılmakla birlikte bu çalışmalar henüz yaygınlaşamamıştır. Ceviz fidanı yetiştiriciliği için izlenecek en iyi metot, yabani cevizlerin tohumlarından elde edilecek çöğürlerin standart çeşitlerle aşılanmasıdır.
Aşılı ceviz fidanı üretiminde standart çeşitler kadar aşı yapılacak anacın seçimi de önemlidir. Anaç, kuvvetli bir kök yapısına sahip olmalı ve hızlı gelişme göstermelidir. Verimli olmalı ve her sene meyve vermelidir. Antraknoz (Karaleke), Ceviz yanığı (Xanthomonas juglandis) gibi mantari ve bakteriyel hastalıklara dayanıklı olmalıdır.
Tohum - Anaç Seçimi
Ceviz fidan üretimi için kullanılacak tohumlar, doğal olarak yayılış gösteren yörelerdeki ceviz ağaçlarından toplanmaktadır. Yabancı tozlanma sebebiyle genetik bakımından farklı olan bu tohumlardan elde edilen çöğürler de büyük ölçüde farklılık göstermektedir. Aynı ağaçta, aynı daldan ve aynı salkımdan alınan tohumluklardan elde edilen ağaçlar da birbirlerinden farklı özellikler taşımaktadır.
Tohumluk olarak seçilen kabuklu cevizler, üzerini örten yeşil kabuğun yüzde 80'i çatladıktan sonra hasat edilmelidir. Tohumluk cevizler aşağıdaki özellikleri taşımalıdır:
• Homojen irilikte ve meyve ağırlığı en az 10-12 gram olmalı,
• Sağlam, içi dolgun, yağ oranı yüksek, sap çukuru dar olmalı,
• Yüksek çimlenme özelliğinde (% 80'in üzerinde) olmalıdır.
Cevizler hasattan sonra doğrudan güneş almayan, gölge, havadar ve rutubetsiz yerlerde muhafaza edilmelidir. Tohumluk cevizlerin mütecanis sürgün vermesi için tohumlar 80-90 gün +4°C' de soğuk depoda tutulmalı veya ekim zamanına kadar bu şartlara uygun olan yerlerde saklanmalıdır.
Ceviz Tohumlarının Ekimi
Toprak hazırlanıp tava geldiğinde, tohumlar aşı parseline sıra aralığı 60-90 cm, sıra üzeri 15-20 cm ve derinliği 7-10 cm olacak şekilde karıklar açılır. Cevizin yanak kısımları yanlara, yapışma yeri (damar kısmı) toprağa gelecek şekilde dizilerek ekilir.
Ceviz tohumlarının üzeri iki kısım toprak, bir kısım gübre, bir kısım dere kumundan oluşan harçla kapatılmalı, ekim tamamlandıktan sonra can suyu verilmelidir.
YAVUZ FERHATOĞLU
Ziraat Yüksek Mühendisi
Bu bilgileri teyid edecek arkadaşlar tecrübelerini paylaşabilirler mi acaba?
ben bulunduğum bölgedeki doğal olarak yetişmiş ceviz ağaçlarından tohumluk
toplayarak tohumdan ekim yapmayı ve çıkacak çöğürleri aşı kalemiyle aşılatmayı
düşünüyorum. daha sonrasında organik yetiştirmeyi düşünüyorum.
bunun için vermikompost kullanacağım fakat vermikompostun azot açısından
fakir olması tohumun ik evresinde nasıl bir etki yapar?
vermikompost ile birlikte çukurlara azot takviyesi yapmak ne kadar doğru olur?
Bigada 500 dönüm olan kapama ceviz bahçesini üç oldu ziyaret ediyorum, ilk gittiğimde iki yaşındaydılar, benim bahçemde iki yaşındaydı aradaki farkları daha iyi gözlemleme şansım olacak demiştim, toprağını imkanlarını incelediğimde daha iyi toprağa sahiptiler ve siz beni geçersiniz toprağınız çok güzel demiştim.
İki yıl önce tekrar gitmiştim bahçe antraknozdan kırılıyordu.
Üç gün önce tekrar gidip bir dolaştım, bahçeyi iki yıl öncekinden pek farklı görmedim yapılan villanın dışında.
Bu kadar büyük bir yatırımdan sonra bahçeyi böyle görmek beni hayal kırıklığına uğrattı.
324172
324173
324174
324175
Toprakları imkanları daha iyi olmasına rağmen aynı yaşta (Bu yıl altıncı yaşları) olan iki bahçe.
324176
324177
Cevizlerde bu yılın mecburi ilk hasadı yapıldı. Saygıdeğer üyelerin görüşlerini bekliyorum.
arastirmaci50
08-08-2012, 13:49
Merhabalar,
Bir süredir pasif bir şekilde forumu okuyup, hepinizin değerli tecrübelerinizden birşeyler kazanmaya çalıştım. Şimdi soru sorma zamanı..
Bursa/ Yenişehir bölgesinde yaklaşık 60 dönüm üzerinde 6 yıllık Bilecik ve Şebin cinsi 600 ağaç bulunan bir araziyle görüşmeler halindeydik.
Toprak analizi yaptırdık. Değerli yorumlarınızı bekliyorum:
Ph: 8,42
Tuz: 0,12 mmhos/cm
CaCO3: %8,24
Organik Madde: %0,64
Doygunluk: %47,3
Total Azot: %0,03
P: 14 ppm
K: 82,85 ppm
Ca: 3,671,0 ppm
Mg: 430,3 ppm
Fe: 6,54 ppm
Mn: 5,71 ppm
Zn: 0,19 ppm
Cu: 2,40 ppm
Tahmini/ kabaca bu değerdeki bir araziyi cevize “uygun” hale getirmek için dönüm başına ne kadarlık bir harcama yapmak zorundayızdır?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.
Safranlı
08-08-2012, 14:40
oldukça uzun bir yol sizi bekliyor
bolca organık madda temin etmelisiniz
yeşil gübreleme yapılabilir
leonardit olabilir
kendinize uygun bir kaç secenek var....
temel konuları bolca ziyeret edebilirseniz size çok faydası olacaktır
60 dönüm çok güzel bir alan hayırlı olsun diyelim....
gönlünüze göre olsun...
sayın lilium bu bahcedeki cevizlerin cinsi ne acaba
Yerli türlerle kurulu bir bahçe
kurtulus09
12-08-2012, 20:42
Merhabalar bilgili kişilerin yardımına ihtiyacım..Şimdiden teşekkürler..
Bizim bahçede 1 adet büyük ceviz ağacı var..Toprak rengi değişmeye başladı toprakta eksiklik olduğunu düşünüyorum sizce ne eksikliği var toprakta.. Nasipse ileride büyük ceviz bahçesi kurmak istiyorum.Şimdiden öğrenmem gerek..
http://d1208.hizliresim.com/10/d/btpmu.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Bir de cinsini kimse bilmiyor meyvesinden bir kaç resim çektim sizce cinsi nedir ?
http://d1208.hizliresim.com/10/d/btpnp.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
ağaç büyük olduğu için hiçbir ilaçlama yapamıyoruz nerdeyse antrakozdan kırılmak üzere.
http://d1208.hizliresim.com/10/d/btpp0.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
arkadaşlar
aşılayabilir miyiz?
ekeceğiniz ceviz tohumundan çıkacak fidana istediğiniz ceviz çeşidini aşılıyabilirsiniz
aviator34
14-08-2012, 07:10
herkese saygılar...
sayın lilium hocam ve diğer saygıdeğer arkadaşlar daha önceden gövdesi uzun olup ta gelişemeyen fidanlara tepe vurma ile ilgili bi kaç soru sormuştum.ilk fotoğraf kesilmeden önceki 2.si kesildikten sonraki fotoğraf. (arka taraf çok yeşil olduğu için beyaz kumaş gerdim daha net gözüküyor :))
aviator34
14-08-2012, 10:58
Bu 2 fidan aynı, yukarıdan kurumaya başlamıştı ve aşağıdan tepe vurduk 2 fotoğraf arasında tam 14 gün var ve aradaki fark çok açık.2 haftada çok iyi gelişti.
Safranlı
14-08-2012, 11:38
Mirim havalar çok sıcak....
Bu sıcakta damlamalar yetmiyor
damladıgı su o anda buharlaşabiliyor...
Gündüz sıcagında kendi kendini ıslatıyor sadece...
Toprak doymuyor
fidanınız da biraz büyükçe imiş....
Kökleri bu gövdeye yetemiyor.....
Bu günlerde durmadan su vermenizi öneririm....
Safranlı
14-08-2012, 11:41
Mavi borunun göründüğü fotoda ki topragın derin çatlağı herşeyi anlatıyor
fidanın köküne yaklaşmış
ve 5 cm den daha fazla yarık olmuş...
Su içemeyen adamın yüzüne su serpmek gibi olmuş....
Birde bu fidanların köklerine malçlama şeklinde nemi tutacak gibi ot saman koyulmalıdır....
Sularsınız ve buharlaştırırsınız....
O kadar bitki yeterince doyamaz...
Benim acizane kanatim bu şekildedir....
aviator34
14-08-2012, 16:43
Mavi borunun göründüğü fotoda ki topragın derin çatlağı herşeyi anlatıyor
fidanın köküne yaklaşmış
ve 5 cm den daha fazla yarık olmuş...
Su içemeyen adamın yüzüne su serpmek gibi olmuş....
Birde bu fidanların köklerine malçlama şeklinde nemi tutacak gibi ot saman koyulmalıdır....
Sularsınız ve buharlaştırırsınız....
O kadar bitki yeterince doyamaz...
Benim acizane kanatim bu şekildedir....
bu sene bahçede ara tarım yapalım dedik kabak ektik böyle olunca da toprağı süremedik bir dahada ekmem zaten.malçlama en mantıklısı.
su olayına gelincede deponun fotoğrafınıda koyacağım 20 tonluk depomuz var su sorunumuz yok.15 gün önce kaolin kili uyguladık 3 günde bir gece 21 den 24 e kadar belirli oranlarda damlama sulama yapıyoruz açıkçası fazla su vermekten korkuyorum. (10 tane fidanı fazla sudan kurutunca temkinli davranıyorum)
bu akşam diğer fotolarıda koyacağım asıl sorularımı fotoğrafla yazmak daha mantıklı ve diğer arkadaşlarda görerek anlayabilirler.
aviator34
14-08-2012, 20:31
20 tonluk depomuz bu hafta yosuna mani olması için boyandı.
aviator34
15-08-2012, 06:57
ilk fotoğraf nisan ayından ağustos ayına kadar gayet güzel gelişmiş sürgünleri uzamış fidanlarda var altındaki gibi hala kedi kulağı gibi olan fidanlarda var (bunlar biraz daha fazla) toprak yapısı aynı,fidanlar aynı yerden alınmış,damlama sulama suyu eşit verilmişken 2 fidan arasındaki fark neden bu kadar fazla oluyor ?
Endişem bu gelişemeyen fidanların durumu ?
Sonbahara girerken yaprak dökmeye başladıklarında bi daha ki yıl uyanabileceklermi ? uyanırlarsada kaldıkları yerden devam mı edecekler gelişimlerine ?
Kök gelişimini hızlandırmak için Sıvı humik asiti araştırdım ancak her marka farklı zamanlarda kullandırtıyor.(kimisi sonbaharda kimisi yapraklandıktan sonra diyor) ağustosun ortasında humik asit kullansam kök gelişimi hızlanırmı ?
birde chandler cevizi ne zaman uykuya dalıyor ?
Safranlı
15-08-2012, 08:08
fidanlarınız gördüğüm kadarıyla çok büyük ve yaşlı imiş.
gövde kalınlıgı fazla
dolayısıyla kökler gövdeyi besleyememiş
muhtemeln fidanların ana kökleride kesilmiş olmalıdır...
ıyı biyiyen fidan nispeten ince gövdeli gibi duruyor..
bu yıl kuruyanlar için alacaksanız kalem kalınlıgında
tok gözlü ve iyi köklü boyuda en fazla 50-70 cm olan fidanları bulabilirsiniz
humik asit konuusnda sıkıntı olmaz
dilediğiniz zaman kullanın
bu günleri kaçırmayın
bu aydan sonra havada serinleyince fidanlar yeniden kendini toparlayabilir..
zaten humik asit toprakgı dengeleyip besinlerin çözülmesine yardımcı olur....
aynı mantıkta em de kullanılabilir...
elinizde var ise bence kullanabilirsiniz....
bu dönemde iyi bir besleme ile kışa güçlü girebilir...
gördüğüm kadarıyla temel sorun fidanların çok büyük olmasından kaynaklanmış....
bu sene bahçede ara tarım yapalım dedik kabak ektik böyle olunca da toprağı süremedik bir dahada ekmem zaten.malçlama en mantıklısı.
su olayına gelincede deponun fotoğrafınıda koyacağım 20 tonluk depomuz var su sorunumuz yok.15 gün önce kaolin kili uyguladık 3 günde bir gece 21 den 24 e kadar belirli oranlarda damlama sulama yapıyoruz açıkçası fazla su vermekten korkuyorum. (10 tane fidanı fazla sudan kurutunca temkinli davranıyorum)
bu akşam diğer fotolarıda koyacağım asıl sorularımı fotoğrafla yazmak daha mantıklı ve diğer arkadaşlarda görerek anlayabilirler.
Sayın avator34,
Sizin fidanlarınızın dengesiz gelişmesinin sebebi zamanında yetersiz sulama başka birşey görünmüyor, Sayın safranlının dediği gibi sadece fidanı değil fidanın kök bölgesiyle beraber oradaki toprak yarılmaları özellikle verdiğiniz suyun kök bölgesine dengeli ulaşmasına engel. Sizin yapacağınız sıcaklar arttıkça ve fidan üzerinde dal sürgün yaprak gibi yeşil aksam gelişmeye başladıkça sulama miktarını artırmanız. Yaklaşık 3 saat damlama demişsiniz verdiğiniz su 3 saatte kök bölgesine toprakta çatlama olan veya bazı derin dikilen fidanlarda kök bölgesine yeterli şekilde ulaşmayabilir.
Kök bölgesine çevrenizde bulduğunuz hertürlü bitki veya örtü malzemesi bilhassa saman malçlama olarak kullanılmasında faydasını görürsünüz.
Cevizlerde uyku dönemine bulunduğunuz bölgenin iklim şartlarına bağlı olarak kasım veya aralık ayı başlarında ağaçlar yapraklarını dökerek dinlenme periyoduna girerler.
Sizlere kolay gelsin dileklerimle, Muğladan selamlarımla.
kurtulus09
15-08-2012, 11:35
sizce bu ağaçta ne gibi hastalık var uç sürgünlerinin yaprakları hep yanık birde diğer yaprakları değişik biraz değişik.
bu resimde görüldüğü gibi uç sürgünlerindeki yapraklar hep yanık
http://b1208.hizliresim.com/10/h/bww7k.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
yanık olmayan yapraklarda bu şekilde
http://f1208.hizliresim.com/10/h/bwvzq.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://b1208.hizliresim.com/10/h/bww1d.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
ağacın cinsi nedir bilen var mı ben bulamadım cinsinin ne olduğunu
http://b1208.hizliresim.com/10/h/bww83.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Sayın avator34, Arkadaşlar fikirlerini paylaşmışlar bende biraz eklemeler yapayım.
Daha öncek ki yazılarımda bu konuya çok defalar değinip yazmıştım, yeni ekilen fidanlarınızı üç dört göz üzerinden kesip iyi süren gelişen gözü bırakıp tek dal bırakırsanız fidanınız çok daha iyi gelişecektir, ki, dördüncü resim bunu kanıtlıyor. Tek dal kalsaymış daha da iyi gelişecekti.
Bu kadar kalın ve uzun ekilen fidanları ilk yıl kökler besleyemiyor onun için üç dört göz üzerinden kesmekte büyük fayda var.
Buradan kesseymişin çok daha iyi olurdu.
325571
Kesim hatası, 1 nolu yer kesim yeriniz olmalıydı. Tek lider dallı için 2 nolu yer kesim için uygundur.
325572
Buradaki soruna biraz değineyim, Bahçeye kabak ektiğinizi söylüyorsunuz, ekebilirsiniz yanlış yok, fakat toprağı bu kadar caklamasına müsaade etmemeliydiniz, capalamayla sulamayla önleyebilirdiniz. bilhassa fidanlara bu kadar yakın catlaklar uygun değil hem de hiç değil.
Bu resmi görmeden size sorsamki fidanları capalıyormusunuz evet capalıyorum diyeceksiniz,
Fidanların küçük bir etrafı capalanmış resimden görüyorum, fakat capalama bu değil, daha geniş bir alan capalanmalı. Bakınız catlalara fidanın etrafını capalasanızda oluşan çatlaklar yüzünden alttan hava alır ve fidan kurur neden kuruduğunu da anlayamazsınız.
325573
Bu dalın birini de baharda alıp tek dal bırakırsanız iyi olur bu kadar alçaktan dallandırma ileride sorunlar yaratır.
325574
aviator34
15-08-2012, 14:42
Sayın avator34, Arkadaşlar fikirlerini paylaşmışlar bende biraz eklemeler yapayım.
Daha öncek ki yazılarımda bu konuya çok defalar değinip yazmıştım, yeni ekilen fidanlarınızı üç dört göz üzerinden kesip iyi süren gelişen gözü bırakıp tek dal bırakırsanız fidanınız çok daha iyi gelişecektir, ki, dördüncü resim bunu kanıtlıyor. Tek dal kalsaymış daha da iyi gelişecekti.
Bu kadar kalın ve uzun ekilen fidanları ilk yıl kökler besleyemiyor onun için üç dört göz üzerinden kesmekte büyük fayda var.
325574
-Tepe vurmadığım 30-40 adet fidan vardı kıyamadığım bunlarıda bu akşam tek sürgün kalacak şekilde kestiricem.(çok geç kalınmışmıdır ?)
-Damlama sulamayı 3 günden 2 güne düşüreceğim.
-T.K.İ. nin humik asitinin (HUMAS marka) siparişini verdim,yarın damlama sulamaya istenilen oranlarda ilave edeceğim.
Bu konularla ilgili mutabıkmıyız sevgili lilium ve diğer arkadaşlar ?
Çapalama olayına gelincede bu kabakları bahçeden toplamadan çapalama yapamayacağız sanırım.
Birde bu gelişen ve gelişmeyen fidan arasındaki fark neden bu kadar fazla buna anlam veremiyorum ???
-Tepe vurmadığım 30-40 adet fidan vardı kıyamadığım bunlarıda bu akşam tek sürgün kalacak şekilde kestiricem.(çok geç kalınmışmıdır ?)
-T.K.İ. nin humik asitinin (HUMAS marka) siparişini verdim,yarın damlama sulamaya istenilen oranlarda ilave edeceğim.
Bu konularla ilgili mutabıkmıyız sevgili lilium ve diğer arkadaşlar ?
Çapalama olayına gelincede bu kabakları bahçeden toplamadan çapalama yapamayacağız sanırım.
Birde bu gelişen ve gelişmeyen fidan arasındaki fark neden bu kadar fazla buna anlam veremiyorum ???
Sayın aviator34,
-Tepe vurmayı bahara bıraksanız daha iyi olur kanaatindeyim. Bu konuda sayın Lilium daha tecrübelidir bence diğer arkadaşların fikride önemli.
-Damlama sulamayı isterseniz hergün verin o çatlaklar orda olduğu müddetçe ve fidanların etrafını bol su ile sulayıp yeterince çapalayıp topraktaki çatlamaları özellikle fidan kök bölgesine yakın olanları ortadan kaldırmazsanız sizin sorununuz devam edecektir.
-Kabakları toplamadanda elle çapalama yapabilirsiniz.
-Hataları telafi ettikçe ileride gelişme yönünden aradaki fark kapanacaktır. Eğer fidanlarınızda bir hastalık olmazsa.
Size işlerinizde kolaylıklar diliyorum.
aviator34
15-08-2012, 19:02
walla Efendiler ceviz yetiştirmek öyle dışarıdan bakıldığı gibi bir şey değilmiş yaa.Uğraşan insanın elinde kalıyor valla bi başka cephe açtım hayatta,sitem etmiyorum ama tam bir yıldır tırmalıyorum.
Daha önce bu tarihten sonra kesilmez diye yazmıştım sanırım. Umarım bende yazmak için geç kalmamışımdır.
Artık kalanları baharda kesersiniz.
Bu konuda çok bir şey söyleyemem çünkü toprak yapınızı ben çok iyi bilmiyorum. İki gün çok sık gibi ama bu ne kadar su verdiğinizle ilgili bir şey, buradan şu kadar su ver verme demek yanlış olur bunu siz toprak yapınıza göre tayin edeceksiniz.
İki günde bir kök bölgesine su vermek bana riskli gibi geliyor ama dediğim gibi yinede bunu siz tayin edeceksiniz. Ya da bir nem ölçer alarak sulamalarınızı buna göre yapınız.
ceviz yetiştirmek öyle dışarıdan bakıldığı gibi bir şey değilmiş yaa.Uğraşan insanın elinde kalıyor valla bi başka cephe açtım hayatta,sitem etmiyorum ama tam bir yıldır tırmalıyorum.
Şimdi siz tırmalayacaksınız ileride onlar cebinizi para olarak tırmalayacak, yine rahatsız olacaksınız. :) Yani bu dünyada rahat yok.
Kök bölgesine çevrenizde bulduğunuz hertürlü bitki veya örtü malzemesi bilhassa saman malçlama olarak kullanılmasında faydasını görürsünüz.
Bu bilgiyi görünce bende bir şeyler ekleyeyim dedim.
Bazen görüyorum, yazın sulamak için fidanların etraflarını açıyorlar, kış gelincede öylece bırakıyorlar, kışın yağan yağmurlar bu çukurlarda birikme yapabiliyor don yapabiliyor.
Bu açılan sulama çukurları kışa girerken mutlaka kapatılmalı.
Yapmış olduğum aşıları burada paylaştım. Merak edenler bakabilir.
Vadideki cennet: Ceviz Yetiştiriçiliği (http://vadidekicennet.blogspot.com/search/label/Ceviz%20Yeti%C5%9Ftiri%C3%A7ili%C4%9Fi)
Vadideki cennet: Chandler ceviz fidanı (http://vadidekicennet.blogspot.com/p/chandler-ceviz-fidan_14.html)
http://www.agaclar.net/forum/1009456-post626.htm
kurtulus09
16-08-2012, 21:07
Sayın ağaçlar.net kullanıcılar ,
Bahçede eski bir ceviz ağacı var.3'lü veya 1 li meyve yapıyor.Cinsinin ne olduğunu bilmiyoruz.Yanında kendiliğinden çıkma aynı cins 4-5 adet daha ceviz ağacı var..Fakat ilk meyve zamanında tutan meyvelerim %60 %70 i dökülüyor.
Bazı cinslere göre erken hasat ediliyor sabah fotoğraf çekmeye gittim hasat edilebilir vaziyette yeşil kabuk meyveden ayrılmış durumda.
-Tahminimce tozlama eksiği var.
Ben bu ağacın cevizini seviyorum onun için yanındakileri bu cevize uygun tozlayıcı aşılayacağım.
Eklediğim fotoğralara bakarak cinsi hakkında yardımcı olur musunuz.
http://f1208.hizliresim.com/10/j/byuj8.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1208.hizliresim.com/10/j/byv88.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
DENİZLİDEN20
25-08-2012, 09:39
öncelikle herkese selamlar burda bilgi paylaşımında buluna arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. bende geçen sene kasım ayında internetten araştırıp bilgi kirliliğinin içinde kendimce araştırıp 65 adet chandler ceviz fidanı diktim ağaçlar çok güzel büyüdü bazılarında 1 m sürgün oluştu fakar bölgedeki chandler ceviz ağaçlarına her sene sonbaharda soğuk vuruyormuş (DENİZLİ ACIPAYAM) bazı arkadaşlar yerli cinse döndü. ŞUAN NE YAPACAĞIMI ŞAŞIRMIŞ DURUMDAYIM HEPSİNİN KESTİRİP AŞIMI YAPTIRSAM DİYE DÜŞÜNÜYORUM ????? BİLGİSİ OLAN ARKADAŞ VARSA ÖNERİ VE GÖRÜŞLERİNİ PAYLAŞIRSA ÇOK SEVİNİRİM SAYGILARIMLA.. 4-5 yıl beklesem ağaçtaki büyüme yavaşlasa bu kadar sürgün olmasa yine aynı sorun olur mu acaba?
kurtulus09
25-08-2012, 14:18
Bir önceki mesajımda fotoğrafta görünen cevizlerden biraz topladım.Tabi ben aynı cins olan genç ağaçlardan da kopardım.Genç ağaçlardakiler biraz daha iri sadece.Yeşil kabuğu hemen ayrılıyor.Sonra bıçakla dokundum hemen açıldı ceviz İnce kabuklu bıçağa gerek bile yok daha sonra elimle kırdım hep.
Daha önceki mesajımla birlikte belirttigim özellikler dışında bir de ince kabuklu olduğu eklendi.
Sizce cinsi nedir ?
Sevgili Denizli li arkadasım, her kafadan ayrı bir ses cıkan ülkemizde hepimiz aynı sorunları yaşıyoruz... öyle her söylenenin peşinden gidersen oldugun yerde döner durursun...
Öncelikle yerli ceşide dönen arkadaşlar sonbahar donlarından kurtulsa bile ki hiç sanmam en az 15 gün önce acan agaclarını ilkbahar donlarından nasıl koruyacaklar merak ettım gercekten...izleyip bize de bildirin bizde ögrenelim...Benim görüsüme göre ilkbahar donları meyve verimi acısından daha tehlikelidir oda ayrı bir konu...
5 sene önce her agzını acan chandler diyordu simdi baska seyler söylüyorlar...
sonuc olarak azotlu gubrelemeyı en gec mart ayında tamamla ve yaz ortasında agacların odunlasması ıcın potasyum gubrelemesı yap ve sakın agustosun 15 ınden sonra agaclarına su verme...ılk donlardan once agaclarını beyaz plastıkle boya keyfine bak...
en güzeli birkac agacına her cinsten aşıla ve kendin gözlemle en güzel gelişen ceşitle yoluna devam et...sakın bütün agaclarını bılmedigin bir cesitle aşılama derim...ben bu sene fernoru da deniyorum bakacaz...bende hemen hemen her cins var...sende gözlemlerini buraya yaz bizde ögrenelim...
nabolant
26-08-2012, 13:06
Denizli'li hemşerim sonbahar donları değilde bu seneki kış donu fena vurdu ,bizim baklan ovasındaki 6 yaşındaki chandler ağaçlarını mahfetti çoğu dipten ama aşı yerinin üstünden tekrar patladı ,tek dal bırakıp kuruyan gövdeye bağladık yaklaşık 2m sürgün oldu olmasına ama bizi de 3 sene geriye götürdü.Acıpayam da kışları soğuk geçen bir yer,arazinin konumu nedir bilmiyorum ama çukur bir yer ise chandler tavsiye etmem
bizim yaylada(fethiye-seki) 1800m rakım olmasına rağmen devletten arsa kiralayıp 300 dönüm sanırım 5bin chandler ceviz dikmişler. Yazın bile buz gibi olan yerde merak ediyorum bu ağaç nasıl yetişecek. Sizce olur mu
aslında bu konuda bilgisi olan arkadaslardan bende yardim istiyorum.
merhaba arkadaşlar ben ceviz fidanı üreticisiyim bazı sorularınıza cvp verebilirim.ama buradan cvplarım soru cevap şeklinde olacağı için buradan yazarakcvp vermembiraz zor oyüzden 0539 432 34 85 nolu telden bana ulaşırsanız daha iyi olur saygılar hepinize
merhaba arkadaşlar ben ceviz fidanı üreticisiyim bazı sorularınıza cvp verebilirim.ama buradan cvplarım soru cevap şeklinde olacağı için buradan yazarakcvp vermembiraz zor oyüzden 0539 432 34 85 nolu telden bana ulaşırsanız daha iyi olur saygılar hepinize
Merhaba efendim,
En sonunda ''saygılar hepinize'' demişsiniz, ama içerik olarak bizi saygın görmüyormusunuz ki burada yazmıyorsunuz.
Rica edecem efendim, site; uzman ve acemilerin bilgi paylaşım yeri. Gerek bilgi gerekse tecrübeleri paylaşmak adına...
Özürlerimle lütfen.
cupressus
28-08-2012, 12:53
herkese kolay gelsin. Bahçelerini damla sulama sistemi ile sulayan arkadaşlar için bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Arkadaşlardan 10 günde 15 günde bir sulama yapıyorum yazanlar var. Bir defada verilen su miktarını azaltıp gün aralığını da sıklaştırırsanız daha güzel gelişme gözlemlersiniz. Damla sisteminde işçiliğin kolaylığı, yabancı ot probleminin azaltılması, gübre verme kolaylığı vs. yanında köklerin sürekli çalışması hedeflenir. 10 15 günde bir ve fazla su olduğu taktirde ilk gün kökler havasızlıktan çalışamaz. son günlerde ise toprakta bulunan su miktarı az olduğu için kökler bu suyu almakta zorlanır. Sık süre ile su verildiği taktirde kökler toprakta sürekli alabilecekleri formda suyu bulurlar...forumda daha önceden buna benzer bir bilgi verilmişse şimdiden özür dilerim..
Mehmet Tugcular
28-08-2012, 15:18
ceviz ekmeyi planladığım bir arazi çok taşlık çıktı. taşlar hem arazi yüzeyinde bolca var. hemde kazdıkça arazi altından bol miktarda çıkıyorlar. geçmişte yalnızca arazideki yüzey taşları el ile insan gücüyle ayıklanmaya çalışılarak, buğday ekilmiş bir arazi. toprak analizini yaptırmadım, ama killi bir toprak yapısı var diyenler oldu. kilin azmı çok mu olduğunu miktarını şimdilik bilemiyoruz. diğer bir konu ise nadirende olsa bazı yıllar, sıcaklık mayıs başı ve mayısın 10. gününe kadar, 0 derece veya -1 en fazla -2 derece gibi don riski olabiliyor. aynı şekilde eylül ortasından itibaren eylül sonuna kadarda krağı yağıp hava 0 derece veya yine -1 derece gibi soğuyabiliyor. her iki mevsimdeki hava soğukluğuda geceleri olup gündüz hava ısınıyor. hava yazın en sıcak gününde bile asla 38 dereceyi geçmiyor. arazi 120 dekar ve en fazla 10 derece kadar meyilli bir yapıda. 850 metre denizden yüksekliği var. iklim güney marmara ve kısmen batı anadolu iklimi gibi bir özellikde. yerli türleri düşünmüyorum. aşılı tüplü yabancı ceviz ve badem çeşitlerine destek alabileceğim. ağaç aralarına ilk 5 yıl boyunca yonca ekmeyi planlıyorum.
arazide chandler ve pedro gibi ceviz çeşitlerinin yetiştirilemeyeceğini görüyor ve bu yönde risk var tarzı tavsiyeler alıyorum.
SORU : 1 ceviz yetiştirmek bu arazide mümkünmüdür?
SORU : 2 mümkünse yabancı ceviz çeşitlerinden hangisi en az-minimum riskle bu arazide yetişebilir?
SORU : 3 arazi sonbahar erken krağı yağışından dolayı bademe daha uygun olabilirmi?
SORU : 4 mayıs ortasında çok geç çiçeklenen ,ve hasadı en geç eylül ortasına kadar kesinlikle yapılan, yabancı bir aşılı badem çeşidi varmıdır?
herkese kolay gelsin. Bahçelerini damla sulama sistemi ile sulayan arkadaşlar için bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Arkadaşlardan 10 günde 15 günde bir sulama yapıyorum yazanlar var. Bir defada verilen su miktarını azaltıp gün aralığını da sıklaştırırsanız daha güzel gelişme gözlemlersiniz. Damla sisteminde işçiliğin kolaylığı, yabancı ot probleminin azaltılması, gübre verme kolaylığı vs. yanında köklerin sürekli çalışması hedeflenir. 10 15 günde bir ve fazla su olduğu taktirde ilk gün kökler havasızlıktan çalışamaz. son günlerde ise toprakta bulunan su miktarı az olduğu için kökler bu suyu almakta zorlanır. Sık süre ile su verildiği taktirde kökler toprakta sürekli alabilecekleri formda suyu bulurlar...forumda daha önceden buna benzer bir bilgi verilmişse şimdiden özür dilerim..
Merhaba efendim,
Şunu da belirtmekte yarar var;
Gelişmekte olan bitkiler hazır su bulamayınca, köklerini daha derinlere, neme doğru salarak su ararlar. Böylece kök sistemleri gelişkin olur. Yoksa, hazır suyu bulunca kök sistemlerini geliştirmeye ne gerek var. Dolayısı ile toprak üstü de ancak kökleri kadar kısır gelişecek.
Dediğiniz tam yetişmiş bitkiler için geçerli bence.
Yanlış anlamayın lütfen, belirtmeyi unuttuğunuzu farz ederek bu yazıyı yazdım, fikrinize karşı çıkmak için değil, özürler.
Sevdiklerinizle sağlık içinde yaşayın inşallah.
Saygılarımla lütfen.
formullaone
31-08-2012, 19:28
Öncelikle herkese merhaba,gözlemlediğim ve aklıma takılan bir sorum olucak ; ilk yazını yaşayan fernor ve chandler ile kurulmuş bir bahçede,aynı toprak yapısı ve aynı bakıma tabi tutulmalarına rağmen,neden fernor fidanları kırmızı dikine güçlü filizler verirken , chandler,lar daha yavaş ve yeşil filizlerle gelişmektedir? bu durgunluk chanDler çeşidinin yapısı gereği hassas bir bitki olmasından mı kaynaklanıyordur sizce ? ne dersiniz?
Ceviz yetiştiriciliğinde biraz ders çalışalım mı ne dersiniz.
Güneş yanığına maruz kalmış cevizler. Fotoğraftaki cevizlerin yerlerini hiç değiştirmeden resimledim. Cinsimiz yalova 1
328716
328717
Aynı cevizlerin yeşil kabuğundan ayrılmış hali.
328718
Bu da iç görüntüsü, yandan çekmeyi unuttum asıl zarar o zaman daha iyi fark edilirdi, adeta cevizin yarısı yok.
328719
Ve güneşe maruz kalmamış tarafları.
328720
Yalova 1 cinsine kaolin kili uygulanmış durumu.
Güneşe maruz kalan yeri ve yan çekimi kaolin olmayan yer cevizin alt kısmı güneş görmeyen yer.
328722
328723
Ve içi.
328724
Bu da günümüzün popüler cevizi Chandler, Henüz iç olgunluğuna ve dolgunluğuna ulaşmamış, 15-20 günü daha var.
328725
Yaklaşık olarak kaolin kilini uygulayalı iki ay olmasına rağmen koruyuculuğundan en ufak bir kayıp olmadı. Teşekkürler ensar ve acemi caylak.
Kaolin kilini uygulamanın ya da uygulamamanın farkları görülmüştür sanırım.
orion1988
01-09-2012, 03:30
Teşekkürler Lilium
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.