Bağlan

View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24

cupressus
24-06-2013, 08:31
topraktaki yüksek ph'ı damla sulama ile verilecek gübrelerle nötre yaklaştırmak pek olası görünmüyor. sürüm öncesinde toz kükürtü toprak yüzeyine atmak daha uygun.

kamil keskin
24-06-2013, 17:58
Herkeze merhaba;
Hafta sonu tarladaydım.bütün cevizlerin dibini çapaladım.Ardından hepsinin diplerini açtım.ertesi gün sulamalarını yaptım.sonra,sulanan cevizin dibinin yaşının kaçmaması için üstünü toprakla örttüm.Ayrıca 2 tulumba ilaç (böcek ilacı,yaprak gübresi,bitki gelişim düzenleyici) attım.Bir de cevizler de gereksiz dallarını aldım.Ekte cevizlerin son hali var.İnşallah daha iyi olacaklar...

formullaone
24-06-2013, 20:21
Kamil beY,fidanlarınız güzel görünüyor.Bahçenizin eğimli olması,su birikmesi zararına sebebiyet vermez.Bu da ayrıca iyi bir durum diyebiliriz.

Ayrık otundan çok çekmiş ve yeni yeni bahçelerini kurtarmaya başlamış biri olarak,bu duruma bir an önce çözüm bulmanızı tavsiye ederim.

Zaten iki seçenek var,ya ayrık fidanları büyütmez,kurutur..ya da biz ayrığı kuruturuz..

Kolaylıklar.

ncp1963
24-06-2013, 20:30
Kamil beY,fidanlarınız güzel görünüyor.Bahçenizin eğimli olması,su birikmesi zararına sebebiyet vermez.Bu da ayrıca iyi bir durum diyebiliriz.

Ayrık otundan çok çekmiş ve yeni yeni bahçelerini kurtarmaya başlamış biri olarak,bu duruma bir an önce çözüm bulmanızı tavsiye ederim.

Zaten iki seçenek var,ya ayrık fidanları büyütmez,kurutur..ya da biz ayrığı kuruturuz..

Kolaylıklar.

selamlar

ben biz ayrığı nasıl kurutruz kısmını alayım o bizim ağaçlarımızı kurutmadan.

ne kullanıyorsunuz? nasıl kullanıyorsunuz ? sonuç başarılımı?

kamil keskin
24-06-2013, 20:45
Fidan diplerinde ot kesinlikle barındırmıyorum.Ama dipler dışını çapalayarak otu temizlemek imkansız.Traktörle sürmekte geçici bir çözüm.ayrık otunun çaresi ilaç olarak görünüyor.Başka türlü bir çözüm zor gözüküyor.

bulgur
24-06-2013, 21:00
kamil bey ayrık otu azot tutar diye duydum buda ağaca faydası var mı **** yonca ama konu hakkında detaylı araştırma yapın derim ben yeniyim :D

Ve bence ayrık otunun düşmanı doğada vardır ilaç kullanmadan araştır derim. Haddim olmayarak.

formullaone
24-06-2013, 23:23
Fidanlar biraz boy atttığında,yani yeşil aksamları topraktan uzaklaşınca ( 1.baharlarında değil,2. hatta 3. baharlarında ) yağmurlar bitip hava ısınmaya başladığında,ayrıkların en hızlı ve gür zamanında,pompanın ucuna dikdörtgen şeklinde huni takarak,sadece ayrığın üzerine çiğ gibi düşmesini sağlayıp,toprağı kesinlikle ıslatmadan,ilaçlamak ve 15 gün çapalama,sulama yapmadan beklemek.

Ben bu şekilde %80 kadarını tamamen kuruttum.Ne var ki,burada kullanılan ilaç asla yeşilkurutan olmamalı.Ayrığı ve kanyaşı otunu ( sivri yapraklı türleri ) yavaşça köküne kadar işleyip öldüren ilaçtan olmalı.

Ben başka yolları da denedim ( yolmak,sürmek,kesmek,kendi suyunu 40 gün bidonda bekletip sıkmak gibi ) ama daha da çoştular.

Yine de,ilaç en son çare olmalı tabi ki.Ben mecbur kaldım kullandım.Umarım siz kalmazsınız.

ejder01
25-06-2013, 11:00
Merhabalar,
benim cevizlerin bir bölümünde uc sürgünlerinde yanma gibi kararma büzüşme gördüm bu ne tür bir hastalık olabilir ilaç kullanmam gerekirmi hafta sonu resimlerini çekip yayınlayacağım

bilgi sahibi arkadaşlar paylaşırlarsa sevinirim.

aviator34
25-06-2013, 12:50
ikinci kez uyguladığım ayrık ilacı yine işe yaramamış !!! daha çok çıkmışlar :((

cetiner
25-06-2013, 18:40
kamil bey ayrık otu azot tutar diye duydum buda ağaca faydası var mı **** yonca ama konu hakkında detaylı araştırma yapın derim ben yeniyim :D

Ve bence ayrık otunun düşmanı doğada vardır ilaç kullanmadan araştır derim. Haddim olmayarak.

Sn. Bulgur ayrık otu bir çok kişi gibi benim de başımın derdi . Doğadaki düşmanını biliyorsanız lütfen paylaşın

kamil keskin
25-06-2013, 20:24
Arkadaşlar inanın tarlanın bu hali beni de çok üzüyor. Özellikle dedemle (altta fotoğrafta) tarlaya orman ilacı atmak konusunda didişip duruyoruz :) Ben tabi bunun toprağı zehirlemek olduğunu bildiğim için kesinlikle karşıyım.Ama sadece kanneci bitirecek bir ilaç olmasında bir sakınca olmaz herhalde ...

bulgur
25-06-2013, 22:33
çetiner bende bilmiyorum bende yeniyim bu işte ama anladığım kadar doğada herşeyin bir düşmanı var.Doğa kendini bu şekilde dengeliyormuş.Bence ayrık otu olmayan bölgelerde neden olmuyor diye bir araştırma yapın.

Çamtepe
26-06-2013, 18:18
ikinci kez uyguladığım ayrık ilacı yine işe yaramamış !!! daha çok çıkmışlar :((

Ayrık otunu bitirmek zor iştir arkadaşlar, eğer ufak fidanlarınız varsa ve ayrık bu fidanları boğuyorsa, malçlama yapmanızı tavsiye ederim. En azından çapalayacağınız alan çok azalacaktır.

aviator34
27-06-2013, 07:37
yarın tekrar gidiyorum 15 gün bahçedeyim.ayrık ve çekirge konu başlıklarım...

obahar
27-06-2013, 09:37
arkadaşlar cevizde göz aşısı yapmak için uygun zaman mıdır bilen var mı?

yolgezer2001
27-06-2013, 09:50
arkadaşlar cevizde göz aşısı yapmak için uygun zaman mıdır bilen var mı?

http://www.agaclar.net/forum/ceviz/15958.htm

cupressus
01-07-2013, 08:42
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/15958.htm

ağustos uygundur

ncp1963
02-07-2013, 19:04
bu gün sayın arif göçmeni ziyaret ettim. sağolsun damızlık bahçesini anıt kaman1 ağacını gezdirdi.

damızlık bahçesinde chandler ağacını görünce ağzım açık kaldı desem yeridir. altına destek vermiş dal kırılmasın diye bahçesinde kaman1, kaman5, pedro, chandler ve yavuz vardı sanırım.

demekki chandleri kaman1 gayet güzel tozlayabiliyor.

bulgur
02-07-2013, 19:20
bu gün sayın arif göçmeni ziyaret ettim. sağolsun damızlık bahçesini anıt kaman1 ağacını gezdirdi.

damızlık bahçesinde chandler ağacını görünce ağzım açık kaldı desem yeridir. altına destek vermiş dal kırılmasın diye bahçesinde kaman1, kaman5, pedro, chandler ve yavuz vardı sanırım.

demekki chandleri kaman1 gayet güzel tozlayabiliyor.

Keşke fotoğraflarını çekip bizimle de paylaşsaydınız. Bizde nasiplensek :p

fındıkçı74
02-07-2013, 21:58
selamlar

ben biz ayrığı nasıl kurutruz kısmını alayım o bizim ağaçlarımızı kurutmadan.

ne kullanıyorsunuz? nasıl kullanıyorsunuz ? sonuç başarılımı?
Ayrığı yüksek bir dalın üzerine koymuşlar 40 gün sonra yere düşmüş toprakla buluşup az kalsın kuruyacaktım demiş

barba1981
04-07-2013, 02:53
8 dönümlük bir arazim var.8*6 metre aralığında chandler fidanı dikmeyi düşünüyorum.Şuan arazide buğday ekili.Yarın biçilecek ve sürdürüp tırmıklatacağım.Sonra toprak analizi ve profili ölçümü yaptırıcam.Analiz sonuçlarında çok ekstrem bir durum olmazsa toprağa gereken gübre ve mineral takviyesi yapıcam.Eylül gibi de derin patlatma yaptırıp tüplü olarak fidanlarımı dikmeyi düşünüyorum.

Ölçüm ve dikim için fidanları temin edeceğim şirketle anlaştım.Fidanlar ölçüm çukur açımı ve dikim hepsi beraber bir anlaşma yaptım.

Arazinin rakımı 390.Bursa Yenişehir Aydoğdu Köyü Soğucak mevkiinde.20 tonluk su tankı aldım.Arazi düz çok hafif bir eğim var.Su tankından damlama sistemi çekmeyi planlıyorum.

Sizlerden önerilerinizi tavsiyelerinizi bekliyorum.

Eylül ayı tüplü fidan dikimi için uygun mudur ya da en ideal dikim mevsimi nedir?
Dikim esnasında verilmesi gereken sıvı ya da toz gübre markası ve değerleri nelerdir?
Dikim sonrası hereklere fidanları bağlayıp plastik boya ile boyamak doğru mudur?
Eylülde dikilecek fidanlar yapraklı mı yoksa çıplak mıdır?

Şimdiden teşekkürler.

Lilium
05-07-2013, 00:27
Ölçüm ve dikim için fidanları temin edeceğim şirketle anlaştım.Fidanlar ölçüm çukur açımı ve dikim hepsi beraber bir anlaşma yaptım.

Anlaşma yaparken bizlere sorduğunuz soruları anlaştığınız şirkete de sordunuz mu? Sorduysanız cevapları neydi?

Su tankından damlama sistemi çekmeyi planlıyorum.

Anlaştığınız şirket bu konuda sizlere yardımcı olmuyorsa o şirketi bırakın.

barba1981
05-07-2013, 00:42
Anlaşma yaparken bizlere sorduğunuz soruları anlaştığınız şirkete de sordunuz mu? Sorduysanız cevapları neydi?

Anlaştığınız şirket bu konuda sizlere yardımcı olmuyorsa o şirketi bırakın.

Bu sorularımın hepsini tabi ki anlaştığım firmaya sordum.Ben burada ticari kaygı gütmeden bilgi paylaşan sizlerin cevaplarını daha ciddiye alıyorum.Yardımcı olursanız çok sevinirim.

ncp1963
05-07-2013, 07:06
8 dönümlük bir arazim var.8*6 metre aralığında chandler fidanı dikmeyi düşünüyorum.
aralık fena değil ama toprağınız kuvetli bir topraksa birazdaha açın en azından 8X7 yapın kuvetli toprakta fidan çok hızlı gelişecek bursada düşük rakımdasınız fidanların gelişim süresi daha uzun olacağı için (vejatasyon) kısa sürede büyüyecekler

Şuan arazide buğday ekili.Yarın biçilecek ve sürdürüp tırmıklatacağım.Sonra toprak analizi ve profili ölçümü yaptırıcam.Analiz sonuçlarında çok ekstrem bir durum olmazsa toprağa gereken gübre ve mineral takviyesi yapıcam.

analiz için hiçbirşeyi beklemenize gerek yok hemen yapabilirsiniz kaybedeceğiniz buğday hiç bir şeydir. ama şuan itibari ile biçim bitmiştir zaten :)

Eylül gibide derin patlatma yaptırıp tüplü olarak fidanlarımı dikmeyi düşünüyorum.Ölçüm ve dikim için fidanları temin edeceğim şirketle anlaştım.Fidanlar ölçüm çukur açımı ve dikim hepsi beraber bir anlaşma yaptım.
tüplü dikimde eylül biraz sıkıntılı zaman gibi, dikimde su vermek zorunda kalacaksınız bahsedilen tarihte fidanlar henüz uyumamış olacağından sıkıntılı olabilir bence kasımda fidanlar uyuduktan sonra dikim yapın, eminim bursadan bir fidancı ile anlaşmışınızdır uyuma zamanı ve iklim sorununuz olmaz zaten. sözleşmenize dikkat edin herşey açık ve net yazsın aman oda yazılırmı demeyin. çukurları en az 150X150X150 olacak şekilde açtırın

Arazinin rakımı 390.Bursa Yenişehir Aydoğdu Köyü Soğucak mevkiinde.20 tonluk su tankı aldım.Arazi düz çok hafif bir eğim var.Su tankından damlama sistemi çekmeyi planlıyorum.

su kaynağınız ne ondan bahsetmemişiniz? taşıma suyla yapıcam demeyin sakın :)

Sizlerden önerilerinizi tavsiyelerinizi bekliyorum.Eylül ayı tüplü fidan dikimi için uygunmudur ya da en ideal dikim mevsimi nedir?Dikim esnasında verilmesi gereken sıvı ya da toz gübre markası ve değerleri nelerdir?Dikim sonrası hereklere fidanları bağlayıp plastik boya ile boyamak doğrumudur?Eylülde dikilecek fidanlar yapraklı mı yoksa çıplakmıdır?Şimdiden teşekkürler.

boyama 390 mt rakımda olsada olur olmasada olur. gübreleme ile ilgili analiz yapan labaratuvar size bir program verecek zaten ona uyarsanız yeterli olur. fidanlar eylülde yapraklı olur. bol şanslar diliyorum

son bir not: toprak analizinizi kendiniz yaptırın fidancı toprak kötüysede dikim yaptırır size :) analize toprak verirken ne dikeceğinizi mutlaka söyleyin ve gübreleme programı talebinizi iletin

bulgur
05-07-2013, 13:01
Ceviz üretim verileri.

http://4.bp.blogspot.com/-fuMQlj0yrQw/T-w92b3_B8I/AAAAAAAABE8/uUBfpVVfQAw/s1600/2006-2011+ceviz+%C3%BCretimi.jpg
Kişi başı kabuklu tüketim miktarları.
http://2.bp.blogspot.com/-JRlcZnJ-ARA/T8N9C2zUMvI/AAAAAAAABEQ/4yix2sOfdb4/s1600/Ceviz+Denge+Tablosu.jpg

barba1981
06-07-2013, 01:27
Teşekkürler

barba1981
06-07-2013, 01:52
aralık fena değil ama toprağınız kuvetli bir topraksa birazdaha açın en azından 8X7 yapın kuvetli toprakta fidan çok hızlı gelişecek bursada düşük rakımdasınız fidanların gelişim süresi daha uzun olacağı için (vejatasyon) kısa sürede büyüyecekler

analiz için hiçbirşeyi beklemenize gerek yok hemen yapabilirsiniz kaybedeceğiniz buğday hiç bir şeydir. ama şuan itibari ile biçim bitmiştir zaten :)

tüplü dikimde eylül biraz sıkıntılı zaman gibi, dikimde su vermek zorunda kalacaksınız bahsedilen tarihte fidanlar henüz uyumamış olacağından sıkıntılı olabilir bence kasımda fidanlar uyuduktan sonra dikim yapın, eminim bursadan bir fidancı ile anlaşmışınızdır uyuma zamanı ve iklim sorununuz olmaz zaten. sözleşmenize dikkat edin herşey açık ve net yazsın aman oda yazılırmı demeyin. çukurları en az 150X150X150 olacak şekilde açtırın

su kaynağınız ne ondan bahsetmemişiniz? taşıma suyla yapıcam demeyin sakın :)

boyama 390 mt rakımda olsada olur olmasada olur. gübreleme ile ilgili analiz yapan labaratuvar size bir program verecek zaten ona uyarsanız yeterli olur. fidanlar eylülde yapraklı olur. bol şanslar diliyorum

son bir not: toprak analizinizi kendiniz yaptırın fidancı toprak kötüysede dikim yaptırır size :) analize toprak verirken ne dikeceğinizi mutlaka söyleyin ve gübreleme programı talebinizi iletin

Taşıma suyla değirmen dönecek:)20 Tonluk tankerin su doldurma maliyeti 150 tl. Ayrıca dereye 200 mt mesafe var oradan su almanın yollarını araştırıyorum.
Analizi kendim yaptırıcam.
Fidanı hangi mevsimde dikersem dikeyim can suyu zaten gerekli değil midir?
Eylül ayı şart değil tabi ki ancak dikim için sabırsızlanıyorum ertelemek istemiyorum.

ncp1963
06-07-2013, 14:15
Taşıma suyla değirmen dönecek:)20 Tonluk tankerin su doldurma maliyeti 150 tl. Ayrıca dereye 200 mt mesafe var oradan su almanın yollarını araştırıyorum.
Analizi kendim yaptırıcam.
Fidanı hangi mevsimde dikersem dikeyim can suyu zaten gerekli değil midir?
Eylül ayı şart değil tabi ki ancak dikim için sabırsızlanıyorum ertelemek istemiyorum.

siz bilirsiniz ama ben taşıma suyla yapılacak fidan yetiştiriciliğine pek sıcak bakmıyorum, ilerleyen zamanlarda sıkıntı verir sulamayı aksatırsanız sizde fidanlarınızda zaman ve emek kaybedersiniz yazık olur.

fidanı hangi mevsimde dikerseniz dikin mutlaka su vereceksiniz hemde bol su vereceksinizki fidanın etrafında kalan toprağın sıkışmayan yerleri otursun, fidanda geldiği yerin iyi olduğunu anlasın :) şaka bir yana acele etmeyin iki ay sonra dikin hiç birşey kaybetmeyeceksiniz.

önemli olanın fidanın kışı bahçede geçirip, bahara bahçede uyanması olduğunu unutmayın. eylüldede dikseniz fidan yeni bir yaprak açmayacak, yapraklarını döktükten sonra kasımda dikerseniz zayiatınız az olur diye düşünüyorum.

barba1981
07-07-2013, 01:58
bodur ceviz diye biliyormuş. Isparda-Eğridir den almışlar.

Bodur ceviz yoktur.

kamil keskin
09-07-2013, 12:39
Arkadaşlar herkeze merhaba,
Ayrık otunun ve diğer yabani otların çaresini buldum.Özellikle toprağın ilaçlar tarafından zehirlenmesi konusu çok hassas.Ben bu yüzden paraya da kıyıp (840 tl) motorlu sırt tipi tırpan aldım.İzmir de Baumax'da bir sürü çeşit arasından italyan malı olan Efco marka 2 hp-40 cc'lik bir cihaz. Bereket tv'de özellikle ole mac marka'nın reklamı çok yapılıyor.Bu cihazın da aynı kalitede olduğunu duydum ve aldım.İnşallah cevizleri bu ot belasından zehir kullanmadan kurtaracağız.Hafta sonu arazide olacağım.fotoğraflarını çeker,burda sizlerle paylaşırım.

fındıkçı74
09-07-2013, 17:58
Ayrık otunun ve diğer yabani otların çaresini buldum.Özellikle toprağın ilaçlar tarafından zehirlenmesi konusu çok hassas.Ben bu yüzden paraya da kıyıp (840 tl) motorlu sırt tipi tırpan aldım.İzmir de Baumax'da bir sürü çeşit arasından italyan malı olan Efco marka 2 hp-40 cc'lik bir cihaz. Bereket tv'de özellikle ole mac marka'nın reklamı çok yapılıyor.Bu cihazın da aynı kalitede olduğunu duydum ve aldım.İnşallah cevizleri bu ot belasından zehir kullanmadan kurtaracağız.Hafta sonu arazide olacağım.fotoğraflarını çeker,burda sizlerle paylaşırım.

Yabani otların çaresini bulursun ama ayrığı biçmekle ayrık otu kurumuyor otları misinalı kafayla biç çok güzel malç oluyor malç ayrık otuna bir nebze çare oluyor hemde toprağın nemini korursun hem organik yönden toprak zenginleşir.

cetiner
09-07-2013, 18:18

Sn. fındıkçı doğru söylüyor ,bende motorlu tırpan var ve sadece görünen kısmını biçebiliyorum ayrık suyu buldukça büyümeye devam edecek ,yine de kolay gelsin

kamil keskin
09-07-2013, 18:48
Yabani otların çaresini bulursun ama ayrığı biçmekle ayrık otu kurumuyor otları misinalı kafayla biç çok güzel malç oluyor malç ayrık otuna bir nebze çare oluyor hemde toprağın nemini korursun hem organik yönden toprak zenginleşir.

Aynen benim de amacım toprağı organik yönden daha zengin hale getirmek.

parlasanteberi
15-07-2013, 11:10
Rica etsem toprak analiz sonuçlarına bakarmısınız

http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/425429d1373626332-tahlil-1.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/425430d1373626443-tahlil-2.jpg

inegöllü
15-07-2013, 11:34
Merhabalar
dursban 4(zararlılarla mücadele ilacı) kullanan arkadaşlar varsa yorumlarını yazarlarsa sevinirim...
Teşekkürler.

bulgur
15-07-2013, 12:03
Merhabalar
dursban 4(zararlılarla mücadele ilacı) kullanan arkadaşlar varsa yorumlarını yazarlarsa sevinirim...
Teşekkürler.

Bu linki bir incele derim istersen.BURADA (http://www.tarimmarketi.com/Ceviz.aspx)

aviator34
16-07-2013, 09:00
Arkadaşlar Merhabalar...

Sezon ortasında karşılaştırma yapmak için aşağıdaki fotoğrafı yükledim.İkiside aynı fidan sadece aralarında bir ay var.

1.60 cm olan fidan şimdi üstteki fotoğraf 2.40 cm oldu.

Bazı kaynaklar gelişimleri iyi olan sürgünlerin 2.50 - 3 metre uzayabildiğini yazmakta ve bu sürgünlerin bir sonraki yıl gözler uyanmadan önce 2-2.20 metreden kesilmeli diyor.

Gelişimleri iyi olan bu durumdaki fidanları sezon bitmeden (şimdi) 2 - 2.20 cm'den tepe kesimini yapsam gelecek yıl bırakacağım 4-5 yan sürgünlerin daha erken gelişmesini teşvik etmiş olur muyum ?

formullaone
16-07-2013, 13:03
Bahçeniz bakımlı,fidanlarınız gayet güzel.Bu konuda sizi tebrik ederim.

Tepe vurmasını mart ayına bırakın derim.Eğer şimdi vurursanız,her yerinden yeni sürgün çıkarır ve bu sürgünler odunlaşamadan kışa girip soğuklama zararı görebilir.Martta tepe vurup,yazın da yan dallarını oluşturursunuz.

Bizim de aynı şekilde tek lider büyüyen 2-3 metre boyunda fidanımız çok var.Tepelerini martta vurucaz.Şimdi dik olarak bağladık sadece.

aviator34
16-07-2013, 14:15
Bahçeniz bakımlı,fidanlarınız gayet güzel.Bu konuda sizi tebrik ederim.

Tepe vurmasını mart ayına bırakın derim.Eğer şimdi vurursanız,her yerinden yeni sürgün çıkarır ve bu sürgünler odunlaşamadan kışa girip soğuklama zararı görebilir.Martta tepe vurup,yazın da yan dallarını oluşturursunuz.

Bizim de aynı şekilde tek lider büyüyen 2-3 metre boyunda fidanımız çok var.Tepelerini martta vurucaz.Şimdi dik olarak bağladık sadece.

Teşekkürler formullaone son İki ayın bir ayını bahçede geçirdiğim için bol bol vaktim oldu diyebilirim :) 300 fidana ve tüm Bahçeye komple çapa bile yaptım gelmeden kaolin kilini'de uyguladım.
Bahçede 2 metreyi geçen fidan sayısı şu anda 4/3 ama ağustos sonunda büyük bir ihtimalle tüm hepsi (bu hafta ektiğim 35 fidan hariç) istediğim boylara ulaşacak.Sizin dediğinizi başka biriside söyledi o zaman bende hiç bir şey yapmayıp mart'tı bekleyeyim.

Can sıkıntısı...
426840

20 tonluk depo çok uzaklardan bile artık türk bayrağı gibi gözüküyor.

426841

sedatkso
16-07-2013, 17:54
Teşekkürler formullaone son İki ayın bir ayını bahçede geçirdiğim için bol bol vaktim oldu diyebilirim :) 300 fidana ve tüm Bahçeye komple çapa bile yaptım gelmeden kaolin kilini'de uyguladım.
Bahçede 2 metreyi geçen fidan sayısı şu anda 4/3 ama ağustos sonunda büyük bir ihtimalle tüm hepsi (bu hafta ektiğim 35 fidan hariç) istediğim boylara ulaşacak.Sizin dediğinizi başka biriside söyledi o zaman bende hiç bir şey yapmayıp mart'tı bekleyeyim.

Can sıkıntısı...
426840

20 tonluk depo çok uzaklardan bile artık türk bayrağı gibi gözüküyor.

426841
Hocam bisey soracagim agaclari tuplu mu diktiniz diktiginizde kac cm di simdi kac cm oldu yani buyume hizi kac cm hangi gubreyi kullandiniz saygilar.

aviator34
16-07-2013, 21:16
Fidanları 2012 Ocak ayında açıkköklü olarak diktim.diktiğimde 1 metreden kestik ve açıkcası bilgisizlikten pek fazla bir şey yapamadım.Aşı gözünün 3-4 göz üzerinden kesseydim (bu Nisan ayında yaptığımız gibi) 1 yıl kaybetmemiş olacaktım.

- gübreleme konusunda 3745 numaralı mesajımda neler yaptığımı detaylı anlatmışım bunun yanında üç hafta önce yapraktan izelementler olarak bor-zin (bor çinko) uyguladım 2 kez

-Son olarak Tavsiye üzerine messenger gold denen aktivatorü denedim.

- Ölçüm konusunda Nisan'dan bu yana 105 günde bir fidan 2 metre 40 cm olabiliyormuş Buda günde 2 cm den fazla yapıyor, her gün metre ile ölçtüğümde de bu değerleri görüyordum zaten
Demek istediğim Bakarsak bağ bakmazsak dağ oluyor sanırım...

ahmettugrul55
16-07-2013, 23:11
[QUOTE=aviator34;1180492]Fidanları 2012 Ocak ayında açıkköklü olarak diktim.diktiğimde 1 metreden kestik ve açıkcası bilgisizlikten pek fazla bir şey yapamadım.Aşı gözünün 3-4 göz üzerinden kesseydim (bu Nisan ayında yaptığımız gibi) 1 yıl kaybetmemiş olacaktım.
ben de kasım 2012 de tüplü fidan diktim ilk seneleri .boy uzunlukları 1 metre yi ancak bulmaya başladılar.seneye baharda tepeyi vurma konusuda ne tavsiye edersiiz.bende 1 yıl kaybetmek istemem:confused:

aviator34
17-07-2013, 06:10
Sayın formullaone ile 3-4 mesaj yukarıda 1. yıldan sonra taçlandırma ile ilgili budamayı mart ayında yapmayı düşünüyoruz diye yazışmıştık ancak Tüplü fidanlarda ilk yıl herhangi bir kesim,budama yapılmıyor diye biliyorum

ncp1963
17-07-2013, 09:10
Fidanları 2012 Ocak ayında açıkköklü olarak diktim.diktiğimde 1 metreden kestik ve açıkcası bilgisizlikten pek fazla bir şey yapamadım.Aşı gözünün 3-4 göz üzerinden kesseydim (bu Nisan ayında yaptığımız gibi) 1 yıl kaybetmemiş olacaktım.

- gübreleme konusunda 3745 numaralı mesajımda neler yaptığımı detaylı anlatmışım bunun yanında üç hafta önce yapraktan izelementler olarak bor-zin (bor çinko) uyguladım 2 kez

-Son olarak Tavsiye üzerine messenger gold denen aktivatorü denedim.

- Ölçüm konusunda Nisan'dan bu yana 105 günde bir fidan 2 metre 40 cm olabiliyormuş Buda günde 2 cm den fazla yapıyor, her gün metre ile ölçtüğümde de bu değerleri görüyordum zaten
Demek istediğim Bakarsak bağ bakmazsak dağ oluyor sanırım...

sayın aviator34 herşey güzel ama bence 240 sürgün boyu biraz aşırı rakım ve ikliminizi bilmiyorum belki düşük rakımdasınız iklim çok sert değildir inşaallah öyledir. aksi taktirde o sürgün kışın zarar görmeden bahara çıkamaz.

azotlu gübrelemeyi kesip, potasyum, fosforlu izelementli gübreleme yapın artık dalları pişkinleşmeye teşvik edin

aviator34
17-07-2013, 14:28
Merhabalar ncp1963
Bahçem Edirne/Uzunköprü'de buranın rakımı düşük,10 metrede

Azotlu gübreleri nisan sonu ve mayıs ortasında iki kere uyguladım.Boyları 2 metreyi geçmiş fidanlara iki hafta sonra yapraktan potasyum ağırlıklı sıvı gübre verip odunlaştırmayı düşünüyordum,sizin yazdığınızla şimdi kafamda soru işareti kalmadı teşekkürler.

DENİZLİDEN20
18-07-2013, 00:17
2 yaza giren chandler ceviz ağaçlarımdaki sürgünler 1 metreye ulaştı ağustos başında sulamayı kesmeyi düşünüyorum ağaçlar zarar görür mü merak ediyorum ?

parlasanteberi
18-07-2013, 11:56
fidanları 2012 ocak ayında açıkköklü olarak diktim.diktiğimde 1 metreden kestik ve açıkcası bilgisizlikten pek fazla bir şey yapamadım.aşı gözünün 3-4 göz üzerinden kesseydim (bu nisan ayında yaptığımız gibi) 1 yıl kaybetmemiş olacaktım.

-son olarak tavsiye üzerine messenger gold denen aktivatorü denedim.

- ölçüm konusunda nisan'dan bu yana 105 günde bir fidan 2 metre 40 cm olabiliyormuş buda günde 2 cm den fazla yapıyor, her gün metre ile ölçtüğümde de bu değerleri görüyordum zaten
demek istediğim bakarsak bağ bakmazsak dağ oluyor sanırım...

yeni fidan dikecek biri olarak bir sorum olacak.

Burada demek istediğiniz atıyorum ortalama 1.30 boylarında açık köklü fidan diktiğimizi kabul edersek dikince hemen aşı gözünün 3-4 göz üstünden kesmemiz mi gerekli ?

murat-16
18-07-2013, 13:49
Merhaba
3-4 üzerinden kesmek yerine ortalama 1 metreden kesmeli ve baharda gereksiz gözleri büyütmemek daha doğru olacaktır diye düşünüyorum.

aviator34
18-07-2013, 14:15
Sorunuzun cevabını sayın Arif göçmen aşağıdaki yazısında gayet açık anlatmış, kaynaklarda da anlatılan budur.Geçen yıl benimde başıma gelen olaydı.

Degerli dostum son baharda fidan dikerken dikkat edecegimiz en önemli 1-2 konuda katkıda bulunmak istiyorum .Özellikle fidanların etli odunlaşmış fidanlar dikilmeli,diktiğiniz fidanları plastik su bazlı bo ile boyarsanız kışa üzerine palto giydirmiş gibi olursunuz.Fidanlarınızı ilk bahar ayında aşı yerini 2-3 cü göz üzerinden kesmeniz gerekir çünkü kök yarası oldugu için yaralı kök fidanın tamamını besleyemez yanı en uçtaki göz kokten su ister kokde derki su istıyorsun ama ben yaralıyım yeteri kadar su gönderemiyorum vede yeteri kadar su gonderemediğinden fidanın uçlarında kurumalar başlar bu sorunu gidermek için gökün besleyecegi kadar gövde bırakırsak ilk baharda ki en güçlü bir sürgünü büyütüp o bölgenin iklimine uyacak bir lider dal oluştururun buda bir sonrakı yıla o bölgeye adapta edilmiş bir fidana sahip oluruz.

aviator34
18-07-2013, 14:21
Açık köklü fidanlarınızı Ekim Kasım gibi dikerseniz (en uygun zaman)1-1.30 dan kesersiniz.

ilkbahara geldiğinizde Mart-Nisan gibi Aşı gözünün 3-4 göz üzerinden tekrar kesersiniz.

boshaft
18-07-2013, 16:57
Uzulsem mi sevinsem mi bilemedim forumda ceviz kelimesi geçen her kelimeyi soluksuz 2 kere okumusumdur

Siz degerli büyüklerimden inanilmaz bilgiler topladim sırada bunlari uygulamaya geldi

DENIZLI/Serinhisar a 5 donum kadar dene amaçlı hazirliklara basladim asil istediğim tohum ekip yerinde asilamak olacak amma velakin kalem bula bilecekmiyim ki boyle imkanim olmayacak sanirim

Simdi gelelim ekilecek alana 950 rakimda yayla gibi yaz kış esen bir ruzgarimiz bulunmakta kışları iç anadolu havasinda ekecegim alanda elektrik su mevcut toprak mubarek taştan gecilmiyor bilmem 60 sene once selden kalan taşlar eğimili bir arazi

tecihim cahdler olacak gibi duruyor hemen hemen butun gozlemlerim buna yoneltiyor diger seçeneğimde fenette isimlerde hata olabilir simdiden Özür diliyorum :)

ceviz sevdam resmen 6 sene önce başladı fakat yaşımizin etkisiyle kimseye söz dinletememis olmamizdan mıdır bilinmez kimse beni dinlemedi şimdi herkez hadi daha ne duruyoruz dikelim şu cevizleri demeye başladılar.

Oncelikle bu kücük alanda deneme yapip kendimi gelistirmek istiyorum önümüzdeki 5-10 sene içerisinde 100 150 dönüme cikartmak niyetindeyim syn. lilium size bu konuda kendime bir hocam olarak örnek almisimdir sizden habersiz hakkinizi helal edin artik.

Sizi cok sıkmadan bu isin aşk oldugunu maddiyatin zaten kendiloginden geldigini gorduk öğrendik saygilarimla. Kelimelerimde hata varsa simdiden affola telefondan ancak bukadar duzeltebildim :)

tiryaki
18-07-2013, 22:19
DENIZLI/Serinhisar a 5 donum kadar dene amaçlı hazirliklara basladim asil istediğim tohum ekip yerinde asilamak olacak amma velakin kalem bula bilecekmiyim ki boyle imkanim olmayacak sanirim

Denizli'de Ekizler fidancılıktan 10 tane chandler ve 1-2 tozlayıcı alıp dikseniz? Tohumlarınız çıkana kadar onlar kalem verecek kıvama gelir herhalde. böylece kalem sorunu çözülmüş olmaz mı?

DENİZLİDEN20
19-07-2013, 00:41
Uzulsem mi sevinsem mi bilemedim forumda ceviz kelimesi geçen her kelimeyi soluksuz 2 kere okumusumdur

Siz degerli büyüklerimden inanilmaz bilgiler topladim sırada bunlari uygulamaya geldi

Simdi gelelim ekilecek alana 950 rakimda yayla gibi yaz kış esen bir ruzgarimiz bulunmakta kışları iç anadolu havasinda ekecegim alanda elektrik su mevcut toprak mubarek taştan gecilmiyor bilmem 60 sene once selden kalan taşlar eğimili bir arazi

tecihim cahdler olacak gibi duruyor hemen hemen butun gozlemlerim buna yoneltiyor diger seçeneğimde fenette isimlerde hata olabilir simdiden Özür diliyorum :)

ceviz sevdam resmen 6 sene önce başladı fakat yaşımizin etkisiyle kimseye söz dinletememis olmamizdan mıdır bilinmez kimse beni dinlemedi şimdi herkez hadi daha ne duruyoruz dikelim şu cevizleri demeye başladılar.

Oncelikle bu kücük alanda deneme yapip kendimi gelistirmek istiyorum önümüzdeki 5-10 sene içerisinde 100 150 dönüme cikartmak niyetindeyim syn. lilium size bu konuda kendime bir hocam olarak örnek almisimdir sizden habersiz hakkinizi helal edin artik.

Sizi cok sıkmadan bu isin aşk oldugunu maddiyatin zaten kendiloginden geldigini gorduk öğrendik saygilarimla. Kelimelerimde hata varsa simdiden affola telefondan ancak bukadar duzeltebildim :)

acıpayam darıverene 50 kadar chandler diktim bu yaz 2. yaza girdim fakat bizim bölgedeki chandler sonbahar erken donlardan zarar görme riski fazla çeşit seçi çok önemli ben hobi amaçlı diktim ciddi bi yatırım düşünüyorsan iyi araştır derim 2-3 farklı türlerden dik daha zonra büyüteceğin alana iyi gelişeni dikersin

Lilium
19-07-2013, 01:26
yeni fidan dikecek biri olarak bir sorum olacak.

Burada demek istediğiniz atıyorum ortalama 1.30 boylarında açık köklü fidan diktiğimizi kabul edersek dikince hemen aşı gözünün 3-4 göz üstünden kesmemiz mi gerekli ?

İlla 3-4 göz üzerinden kesilecek diye bir şey yok, kesmeyebilirsiniz de.

Çıplak bir gövdeyi yer değiştirmiş bir kök bakmakta zorlanabilir, çıplak gövde güneş yanmasına maruz kalabilir iyi gelişmeyebilir.

Keserseniz,

Fidanı daha iyi çalışmaya teşvik edersiniz, patlayan göz ile yeşil aksamın çalışmasıyla köklerinde çalışması demektir, dolayısıyla patlayan filiz güçlü gelişerek düzgün bir gövde de oluşmasına sebep olacak .

Yani 3-4 göz üzerinden keserseniz, fidanın tutma oranını arttırmış olur düzgün de bir gövde oluşturmuş olursunuz.

boshaft
19-07-2013, 08:00
acıpayam darıverene 50 kadar chandler diktim bu yaz 2. yaza girdim fakat bizim bölgedeki chandler sonbahar erken donlardan zarar görme riski fazla çeşit seçi çok önemli ben hobi amaçlı diktim ciddi bi yatırım düşünüyorsan iyi araştır derim 2-3 farklı türlerden dik daha zonra büyüteceğin alana iyi gelişeni dikersin

Amacimda o ya zaten once bi deneyelim ne nasil oluyor suana kadar uyan iste chadler fernor ideal gibi sonbahar erken donlari icinde mecburen agustosun ilk haftalari sulamayi kesecez.

Ama 4-5 senedir neredeyse sonbaharı görmedim desem yeridir mevsimler değişmeye başladı hayırlısı bakalim

parlasanteberi
19-07-2013, 09:22
İlla 3-4 göz üzerinden kesilecek diye bir şey yok, kesmeyebilirsiniz de.

Çıplak bir gövdeyi yer değiştirmiş bir kök bakmakta zorlanabilir, çıplak gövde güneş yanmasına maruz kalabilir iyi gelişmeyebilir.

Keserseniz,

Fidanı daha iyi çalışmaya teşvik edersiniz, patlayan göz ile yeşil aksamın çalışmasıyla köklerinde çalışması demektir, dolayısıyla patlayan filiz güçlü gelişerek düzgün bir gövde de oluşmasına sebep olacak .

Yani 3-4 göz üzerinden keserseniz, fidanın tutma oranını arttırmış olur düzgün de bir gövde oluşturmuş olursunuz.

Sayın lilium bilgilerinizi bizlerle paylaşmalarınızdan dolayı size şükranlarımı
sunarım.
Böylelikle kafamdaki bir soru işareti daha kalkmış oldu :))

arif göçmen
19-07-2013, 11:08
Bodur ceviz yoktur.

Degerli dostum bodur ceviz türü yok ,aşılı ceviz erken meyve verip geç geliştiği için satıcının hesabına geldiği için bodur ceviz diyorlar ama arkadaşımın dediği gibi bodur ceviz çeşidi yoktur.

arif göçmen
19-07-2013, 15:23
Açık köklü fidanlarınızı Ekim Kasım gibi dikerseniz (en uygun zaman)1-1.30 dan kesersiniz.

ilkbahara geldiğinizde Mart-Nisan gibi Aşı gözünün 3-4 göz üzerinden tekrar kesersiniz.

Burada araya girmiş gibi olacağım ama bana göre öneml geldi küçük bir katkı ,Mart nisan ayı da 3-4 sürgün üzerinden kestiğiniz fidanın kesilen yere sutut veya aşı macunu ile kapatın fidanlardaki sürgünler 5-10 cm gelince lider dal olacak sürgünü bırakıp diğer sürgünleri alınıp fidan tek sürgün olarak büyütülmeli.

formullaone
19-07-2013, 19:45
Burada araya girmiş gibi olacağım ama bana göre öneml geldi küçük bir katkı ,Mart nisan ayı da 3-4 sürgün üzerinden kestiğiniz fidanın kesilen yere sutut veya aşı macunu ile kapatın fidanlardaki sürgünler 5-10 cm gelince lider dal olacak sürgünü bırakıp diğer sürgünleri alınıp fidan tek sürgün olarak büyütülmeli.

Arif bey,ilk yıl fidan dikilip tepesi vurulduktan sonra,o yaz boyunca çıkan sürgünlere hiç dokunmamak gerektiğini,bunun kök gelişimi ve fotosentez için çok önemli olduğunu biliyordum.Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Biz ilk yazlarında fidanlara dokunmadık,çalı gibi büyüdüler.Ama 2. yazlarına girerken gerekli budamayı yaptık ve çok hızlı gelişim gösterdiler (gösteriyorlar). Bunun,ilk yıl kök gelişimini iyi yapmaları ile bağlantısı olabilir mi sizce?

m.gökhan
19-07-2013, 20:42
Arif bey,ilk yıl fidan dikilip tepesi vurulduktan sonra,o yaz boyunca çıkan sürgünlere hiç dokunmamak gerektiğini,bunun kök gelişimi ve fotosentez için çok önemli olduğunu biliyordum.Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Biz ilk yazlarında fidanlara dokunmadık,çalı gibi büyüdüler.Ama 2. yazlarına girerken gerekli budamayı yaptık ve çok hızlı gelişim gösterdiler (gösteriyorlar). Bunun,ilk yıl kök gelişimini iyi yapmaları ile bağlantısı olabilir mi sizce?

Sayın formullaone bende sizin gibi duymuştum yalnız daha sonra gereksiz sürgünleri çıkarırsak fidan kendini sürgünlerden ziyade kök gelişimine itecektir diye bir yorumda geldi . Yani her sürgünü beslemektense sadece lider sürgüne ve kök gelişimine yönelicektir gibi. Bizim yörenin yaşlılarıda aynı görüşteydi ( öyle tecrübe etmişler ) , alt sürgünleri koparmamı söylemişlerdi.

Doğrusu her iki yolunda mantıklı tarafları var gibi yalnız bilimsel olarak net birşey söylenebilirse en güzeli tabi ki ...

arif göçmen
19-07-2013, 23:00
Degerli dostum ilk yıl illaki tepe vurulacak diye bir şey yok bazı arkadaşlarda kabul etmiyorlar ama ben diktiğim fidanları bahar ayında 2-3-4 göz üzerinden kesiyorum daha sonra o gözler buyumeye başlayınca lider dala yakışan sürgünü bırakıp lider dal oluyor,diğer sürgünleri kesiyorum.Bahar ayında tlf arayın başka tavsiyelerimde olacaktır,ama cevizde kestiğiniz yara yerlerine mutlaka aşı macunu veya sutut ile kapatın saygılarımla

ncp1963
20-07-2013, 02:34
Degerli dostum ilk yıl illaki tepe vurulacak diye bir şey yok bazı arkadaşlarda kabul etmiyorlar ama ben diktiğim fidanları bahar ayında 2-3-4 göz üzerinden kesiyorum daha sonra o gözler buyumeye başlayınca lider dala yakışan sürgünü bırakıp lider dal oluyor,diğer sürgünleri kesiyorum.Bahar ayında tlf arayın başka tavsiyelerimde olacaktır,ama cevizde kestiğiniz yara yerlerine mutlaka aşı macunu veya sutut ile kapatın saygılarımla

dediğinize aynen katılıyorum,

benim köpekler baharda cevizler uyanmadan iki cevizi üsten budamışlardı. birini kabuğunu soyarak halletikleri için değiştirdim. diğeri kaldı, kalan fidan bahçedeki diğer fidanlardan bir hafta on hün kadar geç uyandı. ilk başlarda nazlanır gibi oldu, arif beyin dediği gibi tek bir sürgün bırakmıştım. o sürgün şu anda beni korkutuyor 150 cm kadar oldu bahçedeki en kuvvetli fidanlardan biri o fidan.

seneye baharda. bu yıl diktiğim fidanları, aynen bahsedildiği gibi iki üç göz bırakarak budayacağım.

Lilium
20-07-2013, 09:53
Sayın lilium bilgilerinizi bizlerle paylaşmalarınızdan dolayı size şükranlarımı
sunarım.
Böylelikle kafamdaki bir soru işareti daha kalkmış oldu :))

Bu uygulamayı tüm açık köklü fidanlarda uygularım sonuçları da hep iyi olmuştur (kendi bahçem hariç) kendi bahçemdeki ceviz ağaçlarına uygulamaya kıyamadım şekil vermekte çok zorlandım hatta şekilsiz olanlar hala var yıllara yayarak düzeltmeye çalışıyorum, o nedenle temel baştan düzgün tutulmalı, tutulursa ileride fazla dal çıkarılmamış olur.

En son bu uygulamayı mart ayında sayın eviatorun bahçesinde uygulamıştık memnun olup olmadığını kendi anlatsa daha iyi olur.

http://www.agaclar.net/forum/1180290-post3796.htm

aviator34
20-07-2013, 20:48
Merhabalar...
Sayın lilium un dediği gibi bu olayı yaşayarak gördük.

2012 Ocak ta açık köklü chandler ceviz fidanlarını diktikten sonra ziraat'ten gelen arkadaş 1-1.30 cm'den (bel hizasından) kesti ve gitti.Bende bilmediğim için (o zaman agaclar.Net'e üye de değilim :) kesim bu kadar herhalde dedim ve bir daha 2013 marta kadar dokunmadım koca bir yazda 2-3 kez çapalama ot alma az da olsa gübreleme ve sulama yaptık ama yine de fidanlar saçmasapan bir şey oldu.Sadece 1 fidan 250 de bir sürgün boyu 60 cm yi geçmedi geçmiş sayfalarda hala fotoğrafları durmakta tahmini her fidanda 8-11 sürgün oluştu ve Ağustos'un ortasında kedi kulağı gibi yapraklar kaldı,hiç gelişemediler.
Sonra ceviz bahçesi olan bir abimizle tanıştım bahçeye geldi gördü geçmiş olsun koca bir sezon boşuna uğraşmışsın dedi bu fidanları Mart Nisan gibi aşı gözünün 3-4 göz üzerinden kesilmesi gerekti dedi.
Uzatmayayım sayın lilium sağolsun kırmadı geldi bahçeye,fidanları 3-4 göz üstten kestik,stut sürdük...
Nisan'dan itibaren dizginleri hiç bırakmadım,şu anda bahçe sınırlarında 1 tane yabancı ot yok
-Makina ile çapalama
-Düzenli gübreleme (azot ve iz elementler)
-Sulama
-İlkbahar ve sonbaharda bordo bulamacı
-İnsektisit ve fungusit uygulamalar
-Humik asit,enzim,kompost,ahır gübresi,Leonardit,em-a (topraktan)
-Messenger gold aktivator (yapraktan)
Daha aklıma gelmeyen bir çok uygulama.
Şimdi fidanları keseli 110 gün felan oldu 4/3 ü 2 metreyi geçti 2.50 olanlar var 100 tane daha 50x50x160 cm ebatlarında herekler yaptırdım yetişemiyorum ve taze lider sürgün kırılacak diye korkuyorum.
Aşı gözünün 3-4 göz üzerinden kesilmesi olsun Yapılan uygulamalar olsun çok şükür bugüne geldim az çokta önümü görür oldum.Kim bildiğini yaşadığını iyi kötü tecrübesini paylaşıp anme hizmeti yapıyorsa Allah razı olsun.
Bir konuda fidanın adaptasyon süresi olarak düşünüyorum.bu yıl fidan köklerinin 2. Yılı yeşil aksamın 1. Yılı.Koca 2 kış kökler cayır cayır çalıştı. diyorum ki biz bu fidanları aşı gözünün 3-4 göz üzerinden kesmeseydik ne olurdu bu kadar Bakım ile bu boylara ulaşabilirmiydik orasını bilemem ?

Saygılar.

boshaft
20-07-2013, 21:54
Sn. Arkadaşlar şimdi açık köklü fidanlari bahçeye ilk diktigimizde 3 4 göz uzerinden kesiyoruz burayabkadar doğru anlamışım değil mi? Ama bu olay tüplü fidanlar için geçerli değil **** bir sure ic8n geçerli degil dogrumudur?

aviator34
20-07-2013, 22:48
Necip1963 [QUOTE= Seneye baharda. bu yıl diktiğim fidanları, aynen bahsedildiği gibi iki üç göz bırakarak budayacağım.[/QUOTE]

2013 Mart'ta 30 tane açık köklü ,10 gün önce de 35 tane tüplü chandler diktim.Dikilen fidanlar ortada.Haziran'ın ortasına kadar sigorta amaçlı ve kök çalışsın diye çift lider sürgün bıraktık sonra tek'e düşürdük.
Sürgün boyları çok nadir 1. 5 metre'yi geçen var çoğunluğu 60-80 cm yıl sonuna kadar ödevlerini yapıp derslerini çalışmazlar ise bende sınıfta bırakıcam :)

ömür-uşak
21-07-2013, 19:28
Arkadaşlar malum 3-4 gün öncesi çok güzel yağmurlar oldu.Ceviz ve diğer meyve ağaçları olan arkadaşlar toprağın tavı bizde çok güzel bu gün sağlı sollu iki kat kazayağı çektim. Fidanlar kışa iyi hazırlanır. Çapa yerine geçer.Yağmur suyu çok önemli.Bahçelerinize kazayağı çekmenizi öneririm.Sağlıklı bereketli günler dilerim.

Lilium
22-07-2013, 00:38
Sn. Arkadaşlar şimdi açık köklü fidanlari bahçeye ilk diktigimizde 3 4 göz uzerinden kesiyoruz burayabkadar doğru anlamışım değil mi? Ama bu olay tüplü fidanlar için geçerli değil **** bir sure ic8n geçerli degil dogrumudur?

Evet doğru anlamışsınız,

Tüplü fidana da uygulanabilir fakat çok da gerek yok, tüplü fidanın kökü topraklı olduğu için çok bir sarsıntı geçirmiyor, açık köklü de kök yani bir oluşuma yeniden başlıyor kök toparlanıncaya kadar upuzun bir gövdeyi kabuğu besleyemiyor bakamayabiliyor.

hdoğan
22-07-2013, 08:40
Evet doğru anlamışsınız,

Tüplü fidana da uygulanabilir fakat çok da gerek yok, tüplü fidanın kökü topraklı olduğu için çok bir sarsıntı geçirmiyor, açık köklü de kök yani bir oluşuma yeniden başlıyor kök toparlanıncaya kadar upuzun bir gövdeyi kabuğu besleyemiyor bakamayabiliyor.

Sayın Lilium, bu uygulamanın kış için sakıncaları varmı, yani bu taze ve fazla sürgünün kış donlarından zarar görme riski, 3-4 göz üzerinden kesilmemişlere göre nasıl?

obahar
22-07-2013, 09:21
arkadaşlar bahçem biraz bakımsız ama ağaçlarım çok sağlıklı fakat meyvalarının çoğuna ceviz iç kurdu girmiş ilaçlama zamanı sanırım geçti bu haşere için içlama ne zaman yapılıyor?

ömür-uşak
22-07-2013, 09:35
OBAHAR ceviz iç kurdu mücadelesi iç kurdu kelebeğinin uçtuğu zamandır.Bölgelere hatta ilçelere göre değişmekle birlikte 25 mayıs 5 haziran arası gibi. Yapışkan tuzaklar kullanılıyor.Ben uşak şartlarında 25 mayıs ve 5 haziranda 2 defe çok hafif dozda kullanıyorum.Kolay gelsin. Muğla da daha erken olabilir. Tarım il ile görüş. Bu sene geçti.

Lilium
22-07-2013, 11:03
Sayın Lilium, bu uygulamanın kış için sakıncaları varmı, yani bu taze ve fazla sürgünün kış donlarından zarar görme riski, 3-4 göz üzerinden kesilmemişlere göre nasıl?

3-4 göz üzerinden kesilmemişlerde de taze sürgün olur, aynı şey, sürgün sürgündür.
kışı sert geçen yerlerde ve sulamalara ağustos sonrası eylül ekim gibi devam edilirse soğuk zararı sadece 3-4 göz üzerinden kesilenler de değil diğerlerinde de görülür.

Örnek olarak büyük ağaçlara yaptığımız aşıları gösterebilirim, 2.5 -3 metre boyunda olan çok taze bir sürgün kışa kendini hazırlayabiliyorsa 3-4 göz üzerinden vurulan bir fidanın sürgünü kendini kışa çok daha iyi hazırlar.

Su zamanında kesilirse taze sürgünler daha pişkinleşerek kışa giriyorlar ve zarar görmüyorlar.

arif göçmen
23-07-2013, 10:39
Bu haftasonu sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde geçmesi bekleniyor. Cevizlere güneş kremi (KAOLİN) sürmenin vakti geldi sanırım ...Degerli ceviz dostları biz kırşehir kaman da cevizlere belediye destekli kaolin uygulaması yaptık,15 gün oldu ilk kaolini attığımız,sonuç cevizlerde güneş yanıklığı şuana kadar yok,cevizlerde yaprak biti kalmadı,ozellikle 3-4 yıllık fidanlarda su kaybı azaldı,cevizlerin içindeki domateslere kullandık domateste güneş yanıklıgı olmadı,ceviz bahçemdeki ğül fidanları aşırı sıcakyan domurcuk olup sıcaktan yanıyorlardı şimdi ise güller çok güzel açtı,Asmalarda ozellikle bizim kamanda izmir üzümü çabuk küfleniyordu kaolin kullanılan asmalarda küf oluşmadı,seramdaki tüplü fidanlara kullandım su kaybı azaldı 5 günde su verdiğim fidanlara 10 günde su vermem yetiyor,kaolin kullanmadıgım aynı bahçede ki cevizilerde özellikle güney cephelerde güneş yanıgı oldu,kaolin kullandıgım agaçların güney taraflarında guneş yanıgı oluşmadı biz ceviz üreticileri kooparatifi olarak kaman belediyesinin de desteğini alıp kg 4 tl den kaolıin ilacını kendi imkanları ıle ilaçlayacaklara kaolin veriyoruz imkanı olmayan çiftçilerimizede holderi olan traktörler kiraldık kaolin püskürtmesi yaptıracak çiftçilere belediye höporlerinden ilan yaptırıp adreslerine gidip kaolin püskürtmesi yaptırıyoruz,lkaolin bir ilaç degildir içeriği kil oldugunu sorup yan etkisinin de olmadıgı için kullandırıyoruz.Ceviz agacı olan degerli ceviz dostlarınada tavsiye ediyorum

hdoğan
23-07-2013, 11:42
Degerli ceviz dostları biz kırşehir kaman da cevizlere belediye destekli kaolin uygulaması yaptık,15 gün oldu ilk kaolini attığımız,sonuç cevizlerde güneş yanıklığı şuana kadar yok,cevizlerde yaprak biti kalmadı,ozellikle 3-4 yıllık fidanlarda su kaybı azaldı,cevizlerin içindeki domateslere kullandık domateste güneş yanıklıgı olmadı,ceviz bahçemdeki ğül fidanları aşırı sıcakyan domurcuk olup sıcaktan yanıyorlardı şimdi ise güller çok güzel açtı,Asmalarda ozellikle bizim kamanda izmir üzümü çabuk küfleniyordu kaolin kullanılan asmalarda küf oluşmadı,seramdaki tüplü fidanlara kullandım su kaybı azaldı 5 günde su verdiğim fidanlara 10 günde su vermem yetiyor,kaolin kullanmadıgım aynı bahçede ki cevizilerde özellikle güney cephelerde güneş yanıgı oldu,kaolin kullandıgım agaçların güney taraflarında guneş yanıgı oluşmadı biz ceviz üreticileri kooparatifi olarak kaman belediyesinin de desteğini alıp kg 4 tl den kaolıin ilacını kendi imkanları ıle ilaçlayacaklara kaolin veriyoruz imkanı olmayan çiftçilerimizede holderi olan traktörler kiraldık kaolin püskürtmesi yaptıracak çiftçilere belediye höporlerinden ilan yaptırıp adreslerine gidip kaolin püskürtmesi yaptırıyoruz,lkaolin bir ilaç degildir içeriği kil oldugunu sorup yan etkisinin de olmadıgı için kullandırıyoruz.Ceviz agacı olan degerli ceviz dostlarınada tavsiye ediyorum

Sayın Arif GÖÇMEN, kaolin'in şuandada kullanabilirmiyiz zamanı geçtimi, kullanılması için belirli zaman aralığı varmı yani haziran sonu temmuz başı vs. gibi

arif göçmen
23-07-2013, 13:28
Sayın Arif GÖÇMEN, kaolin'in şuandada kullanabilirmiyiz zamanı geçtimi, kullanılması için belirli zaman aralığı varmı yani haziran sonu temmuz başı vs. gibi

Degerli dostum kaolin ağaçlarımızı güneşten koruması için uygulanan bir madde eger havalar sıcak gidiyorsa şimdide atılabilir.Meterolojik verilere göre 28-temmuzdan sonrada mevsim normallerinin üzerinde seyredecekmiş biz devam ediyoruz kaolin kullanmaya

arif göçmen
23-07-2013, 13:40
Degerli dostum kaolin püskürtüldükten sonra yagmur yagmazsa bir defa yetiyor ama yagmur yagarsa tekrar atılması gerekir.Çünkü yagmur agaçtaki kaolini aşağıya akıtıyor bitkinin ve yaprak üzerine yapışmış olarak korudugu için yağmurla aktıgından etkisi kayıp oluyor.yagmur yagmazsa bir sorun olmuyor bir defa püskürtmek yetiyor hiç bir yan etkisi olmadıgı bitkiye çok buyuk faydası oldugu için atılmasını öneriyorlar akademisyenler tarafından bakalım ürün kaliteli olursa bundan sonrakı yıllarda kullanırız.

doğa64
23-07-2013, 18:43
Değerli ağaç dostları size bir sorum olacak...

Denizli Serinhisar da 950 rakımlı bir bölgede 23 dekar arazim var. Yaz kış kuzey rüzgarları eksik değil. Burada ceviz yetiştiriciliği nasıl olur... Rüzgar bizi engellermi

Şimdiden teşekkürler......

arif göçmen
23-07-2013, 22:06
Değerli ağaç dostları size bir sorum olacak...

Denizli Serinhisar da 950 rakımlı bir bölgede 23 dekar arazim var. Yaz kış kuzey rüzgarları eksik değil. Burada ceviz yetiştiriciliği nasıl olur... Rüzgar bizi engellermi

Şimdiden teşekkürler......

Degerli dostum ceviz fidanı dikildiği yıl ve sonraki yıl belki gövdelerinde ki kabuklarında rüzgar yanıklığı ve güneş yanıklığı yapabilir rüzgara ve güneş yanıklığına bazı tedbirler alınarak korunabilir ama rüzgar yanıklığından daha önemlisi toprak tahlili toprak tahlili yaptırmadan,su tahlilini ve yer seçimini araştırmadan saygılarımızlabahçe yapmayın önce yukarıdaki hususların sorunsuz olmasını araştırın.

doğa64
24-07-2013, 23:43
Degerli dostum ceviz fidanı dikildiği yıl ve sonraki yıl belki gövdelerinde ki kabuklarında rüzgar yanıklığı ve güneş yanıklığı yapabilir rüzgara ve güneş yanıklığına bazı tedbirler alınarak korunabilir ama rüzgar yanıklığından daha önemlisi toprak tahlili toprak tahlili yaptırmadan,su tahlilini ve yer seçimini araştırmadan saygılarımızlabahçe yapmayın önce yukarıdaki hususların sorunsuz olmasını araştırın.

Değerli öneriniz için çok teşekkür ederim.

Benim de ilk olarak yapacağım iş tam toprak analizi (30-60-90-120). ve su analizi olacak. Daha sonra çeşit seçimi de çok önemli. Rakım 950 olduğu için soğuğa mukavemeti olan cinslerden seçim yapacağım. Bu seçimleri sizin gibi üstatların görüşlerini almadan yapmayı da düşünmüyorum. Yan dal verimi yüksek ve soğuğa dayanıklı çeşit olarak ne dikmemi önerirsiniz.

Şimdiden vereceğiniz öneriler için çok teşekkür ederim

Saygılarımla...

formullaone
25-07-2013, 00:00
Değerli öneriniz için çok teşekkür ederim.

Benim de ilk olarak yapacağım iş tam toprak analizi (30-60-90-120). ve su analizi olacak. Daha sonra çeşit seçimi de çok önemli. Rakım 950 olduğu için soğuğa mukavemeti olan cinslerden seçim yapacağım. Bu seçimleri sizin gibi üstatların görüşlerini almadan yapmayı da düşünmüyorum. Yan dal verimi yüksek ve soğuğa dayanıklı çeşit olarak ne dikmemi önerirsiniz.

Şimdiden vereceğiniz öneriler için çok teşekkür ederim

Saygılarımla...

İthal çeşit düşünürseniz,fransada 800 rakım üzeri ve karasal iklim bölgelere dikilen Fernor çeşidini öneririm.

doğa64
25-07-2013, 00:23
Fernor çeşidinden bir kaç fotoğraf yükledim.Şimdilik gelişimlerinden memnunuz.Bu fidanlar 2. yazında.

Maaşallah çok güzel bahçeniz olmuş. Allah (c.c) utandırmasın.

Evet yabancı çeşit düşünüyorum. Dikim aralığını ve tozlayıcı olarak ne diktiğinizi öğrenebilirmiyim

Teşekkürler...

formullaone
25-07-2013, 00:45
Maaşallah çok güzel bahçeniz olmuş. Allah (c.c) utandırmasın.

Evet yabancı çeşit düşünüyorum. Dikim aralığını ve tozlayıcı olarak ne diktiğinizi öğrenebilirmiyim

Teşekkürler...

Teşekkür ederim.
Dikim aralığı 8*4 metre,tozlayıcı olarak %5 Fernette ve Balkal karışık.
Bugün yeni dikiyor olsam sanırım 8*6 ya da 7*7 dikerdim.

doğa64
25-07-2013, 03:57
Teşekkür ederim.

Ben bahçemi 7-3.5 yapmayı düşünüyorum. Taç yapılarını 60-70 cm den yapıp biraz daha kısa olmalarını sağlamak ve çitvari sistem kurmak benim amacım. böylelikle birim alanda daha çok fidan dikip budamasını mekanik budamayla halletmek istiyorum. Bilmem yanlışmı düşünüyorum. Allah (c.c) utandırmasın...

Çamtepe
25-07-2013, 07:58
Sn. Doğa64

Forumda dikim aralığı ile ilgili epey tartışma döndü, tüm yazıları okuduktan sonra, 8x4 dikmiş Sn. formullaone bugün diksem 8x6 ya da 7x7 dikerdim derken halen siz 7x3.5 yaparım diyor musunuz?

Syg.

Çamtepe

doğa64
25-07-2013, 11:02
Sn Çamtepe.

Olumlu veya olumsuz tüm görüşler benim için çok önemli. Çünkü buradaki forum üyeleri yaşadıkları ve ya gördükleri şeyleri paylaşıyolar. Yine forumda okuduğum birşeyi paylaşayım sizinle. Kimin yazdığını hatırlamıyorum.
Diyorki bir üye ; yabancı çeşit bu kadar verimliyken sen hala şebin tavsiye ediyorsun,

diğer üye de gel benim diktiğim şebinleri göstereyim birde chantler a bak
diğeri yine ge ben de sana benim chantler fidanlarımı göstereyim birde şebinlere bak diye

Cevizle ilgili izlediğim yabancı video ve forumlarda dikim aralığı olarak hiç 7-7 7-6 veya daha üst mesafeye rastlamadım. Bu ****** çeşitle de alakalı bir dikim mesafesi. Ama yabancı çeşitlerde geçerli değil bence. Bu benim görüşüm tabi. 5. yılında ürün alınmaya başlanan çeşitlerde neden yarı yarıya verim elde edilsin ki diye düşünüyorum. Ağaçların gelişimine göre hareket edilebilir diye düşünüyorum.. Bakıp göreceğiz hayırlısı olsun .Allah (c.c) utandırmasın herkese hayırlı bereketli ürünler versin İnşaallah.

Saygılarımla..

Çamtepe
25-07-2013, 14:17
Sn. doğa64

Yabancı ülkelerde cevize yatırım çok daha profesyonel ve büyük paralarla yapılıyor. 7 x 3.5 diken varsa buna uygun mekanik budama aletini de alıyor. Ağaçları sarsarak hasadını yapacak ekipmanını da.

Bu arada California Üniversitesi'nin 2005'te hazırladığı Chandler Walnut Costs and Returns Study adlı dokümana bakıyorum, aynen şöyle yazıyor:
"In this study, the 5/8 inch 2 year old nursery-grafted trees are planted on 16 X 28 foot spacing, 97 trees per acre."

Yani 4.9 x 8.5 m dikmişler, dönüme 24 ağaç gelmiş. Siz nereye baktınız?

cetiner
25-07-2013, 20:49
Teşekkür ederim.

Sanırım balkal çeşidini chandler için tozlayıcı olarak düşünmüşler.Fernor için tozlayıcı Ronde da Montegnag tavsiye ediyorlar.

permakültür
26-07-2013, 16:38
Merhaba Arkadaşlar,

6 yaşından büyük chandler bahçesi olan arkadaşlar, ağaç başına yaklaşık kaç kg verim aldıklarını yazabilirmi?

Özellikle 6 yaşından sonrasını merak ediyorum, malum franquette gerçek tozlama görevini 6-7 yaşından sonra gerçekleştirebiliyor.

Forumu takip ediyorum, genelde verimlilikle ilgili paylaşılar kulakdan dolma. Mümkense şahsi deneyimlerinizi paylaşmanızı rica ederim. Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Sabry
27-07-2013, 16:46
... ceviz üreticileri kooparatifi olarak kaman belediyesinin de desteğini alıp kg 4 tl den kaolıin ilacını kendi imkanları ıle ilaçlayacaklara kaolin veriyoruz imkanı olmayan çiftçilerimizede holderi olan traktörler kiraldık kaolin püskürtmesi yaptıracak çiftçilere belediye höporlerinden ilan yaptırıp adreslerine gidip kaolin püskürtmesi yaptırıyoruz,lkaolin bir ilaç degildir içeriği kil oldugunu sorup yan etkisinin de olmadıgı için kullandırıyoruz.Ceviz agacı olan degerli ceviz dostlarınada tavsiye ediyorum

Sayın Arif Bey,

Hangi kaolini kullandınız bilmiyorum ama KAOKİL in kg fiyatı adresinize teslim 2 TL civarındadır. Saygılar

tosun_09
28-07-2013, 20:18
arkadaşlar aydın merkezde 6 dönüm bir bahçem var var. merkez rakım 70. bahçemde 35 tane zeytin ağacı var. ben bunları kaldırıp yerine ceviz dikmek istiyorum. yaklaşık 180 civarı fidan sığıyor. bahçemde sulama imkanım var. hangi türü seçmeliyim. chandlerin sıcağa dayanıklı bir tür olduğunu söylediler. bunun haricinde aydın orman işletme fidanlığında PİKAN cevizi diye bir türü öğrendim. Pikan tamamen sıcağa dayanıklı diye bilgi edindim. fakat pikan cevizini tutturmak pek kolay değil diye fidancılardan bilgi aldım. Chandler cevizi dikersek güneş yakması olur mu. sıcaklık temmuz ağustos aylarında 40-43 dereceye çıktığı oluyor. soğuklama ihtiyacı karşılanıyor. temmuz ağustostaki sıcaklığın zararı ne olur. verim alabilirmiyiz. babamın evin bahçesine diktiği bir ceviz vardı. sıcaktan dolayı içinin siyahlaştığını söylemişlerdi. cevizi kaldırdılar. bilgi verirseniz sevinirim. bu arada yeni konu açmayı beceremedim cevap olarak yazdım...

gencmustiii
29-07-2013, 00:31
Ceviz üreticisi arkadaşlar,

Bu seneki mahsullerinizi nerlere ve kimler veriyorsunuz benim bahçemde yaklaşık olarak 10 ton yeşil kabuklu olarak cevizim var pazarlama konusunda yardımcı olursanız sevinirim şimdiden herkese teşekkürler.

Lilium
29-07-2013, 00:58
Sayın gencmustiii, bu bahçe nerededir? ceviz cinsleriniz nedir?

Gönenlisiniz ve tanışmıyoruz :(

Ürününüzü kendinizin pazarlamayı düşünmezmisiniz ? Diğer kabuklu şekilde biraz ucuz gider diye düşünüyorum. Yinede yeşil kabuklu vermek istersen alıcı geliyor bahçeyi gösterir fiat uygunsa anlaşırsınız.

gencmustiii
29-07-2013, 01:11
Nail abi,

Geçen gün babamlarla sizin ofise gelmiştik hatırladınızmı bilmiyorum ceviz soyma makinesi için tabikide en güzeli kendimiz pazarlamak ama zaman biraz kısıtlı bizim açımızdan oyüzden burdan paylaşmak istedim

Lilium
29-07-2013, 01:44
Tamam hatırladım, :)

Üyemiz olduğunu niye söylemedin?

Özelden telefonunu yaz bir ara bahçeye uğrayacağım.

arif göçmen
29-07-2013, 10:02
Sayın Arif Bey,

Hangi kaolini kullandınız bilmiyorum ama KAOKİL in kg fiyatı adresinize teslim 2 TL civarındadır. Saygılar

Degerli dostum SUNGUARD markalı olup turcan tarımdan aldık fiatı sizenkine gore pahalı :confused:

YESHILL
29-07-2013, 10:46
[B]Ceviz Sulama :
Herkese merhaba,
Edirne Keşan ilçesinde 2011 senesi sonunda tesis ettiğimiz 32 dönüm chandler bahçemiz var (tozlayıcı franguatte ve fernette). Agaclar.net ten uzun zamandır cevizle ilgili forumları isliyorum. Cevizle ilgili diğer internet sayfalarından ve kitaplardan cevizle ilgili konuları takip etmeye çalışıyorum. Sulama konusunda doyurucu bilgiye ulaşamadım. Daha doğrusu bilgi farklılığı nedeniyle doğru uygulama konusunda tereddütlerim oluştu. Maallesef okudukça kafa karışıklığı dahada artıyor (^_^)

En sağlıklı bilgiye bahçe sahiplerinden ulaşılabileceğine inandığım için sulama konusunda sizin tavsiyelerinizi / görüşlerinizi rica ediyorum. 2 Sorum olacak
1 - Ceviz bahçesini hangi sıklıkta sulamak gerekli ve her sulamada ağaç başına ne kadar su verilmeli - damla sulama - Sulama döneminde yağmur yağmadığını düşünerek.
2 - Damlama gübresinden maksimum verimi almak için (gübreyi akıtmadan kök bölgesinde tutabilmek için), gübreyi sulamanın hangi periyodunda vermek en doğrusudur? Örnek 180 dakika sulama yapılacaksa, önce kaç dakika sadece su, sonra gübreleme süresi ve en son yine sulama süresi)

Selamlar

hayali_26
29-07-2013, 10:49
Arkadalar bende çorumdaki 10 dönüm tarlama ceviz dikmeyi düşünüyorum toprak tahlilim konusunda yapmam gerekenler konusunda yardımlarınız bekliyorum

Helot
29-07-2013, 11:37
Çok ceviz eken var. Bir daha düşünün derim...

ykaya194
29-07-2013, 12:34
[B]Ceviz Sulama :
Herkese merhaba,

En sağlıklı bilgiye bahçe sahiplerinden ulaşılabileceğine inandığım için sulama konusunda sizin tavsiyelerinizi / görüşlerinizi rica ediyorum. 2 Sorum olacak
1 - Ceviz bahçesini hangi sıklıkta sulamak gerekli ve her sulamada ağaç başına ne kadar su verilmeli - damla sulama - Sulama döneminde yağmur yağmadığını düşünerek.

Sulama konusunda size verebileceğim yanıt şöyle:
Sulama sıklığı ancak arazinin toprak yapısına bağlıdır.

Sulamadan önce ağaç diplerini biraz kazarak nem durumunu kontrol etmelisin,toprak havuç içine alınıp sıkıldığında dağılıyor ise sulama zamanı gelmiştir demek.

- Killi toprak ise, geçirgen olmadğı için derinlerde suyu tutmaktadır sık sulamaya gerek görülmez. ( benim ceviz bahçemin toprak yapısı kara toprak dedikleri biraz killi toprak, sık sulamaya ihtiyaç duyulmuyor, yılda en fazla 3-4 kez suluyorum )

- Geçirgen toprak ise,adı üzerine suyu tutmadığı için sık sık sulamak gerekir yine yazdığım gibi sulamadan önce nem kotrolu yapılmalı.

- Milli toprak ise en ideali budur_ki, Haziran-Ağustos arası 15-20 günde bir sulanabilir, Eylül ayından itibaren sulama kesilir.

- Birde kayalık ve kireçli toprak vardır, burada alt katmanlarda bulanan kireç suyu tuttuğu için nemli kalmaktadır, üst toprak kuru olsa bile derinler nemli olabiliyor buna dikkat etmeli.

Ağaç başı su miktarı genelde yaklaşık 70 litre/ağaç olarak alınır.

kolay gelsin.

Çamtepe
29-07-2013, 13:04
Teşekkürler ykaya194, güzel özetlemişsiniz.

Sulama zamanının ölçülmesi için tansiyometre de kullanılabilir. Muhtelif derinliklere inen tansiyometreler vardır.

YESHILL
29-07-2013, 16:41
Sayın ykaya194 & Çamptepe, cevaplarınız için teşekkür ederim.
Irrometer marka 60 ve 90 cm lik tansiyometreler aldım ancak henüzkullanıma sokamadım. Toprağın nemini ölçmek sağlıklı bir çözüm gibi görünüyor. Istanbulda yaşayıp, bahçeyi uzaktan yardımcılarla yürütme durumunda olduğum için periyodik bir sulama olabilirmi diye araştırmak istemiştim.
Toprağı uzun aralıklarla sulamak yerine as ama sık sulama yapmak daha deniyor. Bu yaklaşım sizce doğrumudur? Uzun süreli sulamada damla sulama ile verilen gübreler derine akabilirmi?
Selamlar

Çamtepe
29-07-2013, 20:41
Ukrayna'da ceviz bahçesi kuran bir forum üyemiz var, kendisi sanırım elektrik teknisyeni ya da öğretmeniydi. Rumuzunu şimdi hatırlayamadım, forumda aratıp kendisi ile temasa geçerseniz size sulama otomasyonu hakkında bilgi alabilirsiniz belki.

Ben de bir ara otomasyona sevdalandım ama bahçem 70 dönüm olduğu için çok büyük ve pahalı selonoid vanalar gerektirecekti, bizim emektar amcamıza aylık para vermeyi tercih ettim.

Sulama yöntemi ile gübreleme (fertigasyon) konusuna gelince, kendi düşüncemi ileteyim. Ziraat mühendisi arkadaşlar daha iyisini bilir: Fertigasyonda uygulayacağınız su miktarı bence hangi gübreyi takviye etmek isteyeceğinize göre değişir. Biliyorsunuz besin alan kökler daha çok yüzeydedir. Ayrıca fertigasyon yöntemi ile potasyum, fosfor gibi uçuşmayan ve kışın uygulasanız da olacak gübrelerden çok azot uygulanır diye biliyorum. Azotu da zaten yerin dibine çok sokmanıza gerek yok :) Dolayısı ile uygulayacağınız azot ağırlıklı fertigasyonun 1-2 metre derine inmesine çok ihtiyaç yok. Diğer P, K gübreleri ise zaten kış/bahar gibi tabandan uygularsanız da olur, uçup gitmez. Bu mevsimlerde toprak daha ıslak olduğundan istediğiniz difüzyon sağlanmış olur.

Azot öyle değildir, 1 ay gibi sürede uçar gider. Dolayısı ile yaz sezonu boyunca azot takviyesi ihtiyacı duyulursa bunu sulamadan yapmak en ekonomik yöntemdir. Biliyorsunuz Sn. Meyvelitepe bu sene algler ile fertigasyon konusunda yan dal programını başlattı Meyvelitepe üniversitesinde :) O konulara da bir bakın :)

permakültür
30-07-2013, 09:32
Merhaba arkadaşlar,

Hemen hemen tüm ağaçlarım dibinde bu şekilde oyuklar var ama hangi hayvanın yaptığını bilmiyorum. Damalama sulama yaptığımdan ağaç dipleri yumşak oluyor, bu hayvanlarda kolayca kazıp kendilerine yuva yapıyorlar. Henüz hiç bir agacıma zarar vermedi, ama bu deliklerden kökler hava alıp, agaç kurur diye korkuyorum.

Bu tip deliklerle karşılaşan arkadaşlar varmı. Tarla faresinden şüpheliniyorum, görüşlerinizi alabilirmiyim. Bu hayvanı tarlamdan nasıl uzaklaştırabilirim.

teşekkürler

u100@30
30-07-2013, 10:12
Merhaba arkadaşlar,

Hemen hemen tüm ağaçlarım dibinde bu şekilde oyuklar var ama hangi hayvanın yaptığını bilmiyorum. Damalama sulama yaptığımdan ağaç dipleri yumşak oluyor, bu hayvanlarda kolayca kazıp kendilerine yuva yapıyorlar. Henüz hiç bir agacıma zarar vermedi, ama bu deliklerden kökler hava alıp, agaç kurur diye korkuyorum.

Bu tip deliklerle karşılaşan arkadaşlar varmı. Tarla faresinden şüpheliniyorum, görüşlerinizi alabilirmiyim. Bu hayvanı tarlamdan nasıl uzaklaştırabilirim.

teşekkürler

Bu deliklerden bizim cevizlikte de sayısız miktarda vardı , tarla faresinin işi. Ziraatçilerde buğday şeklinde olan zehirler var deliklerin içine döküyorsun , bütün deliklere yapman lazım delik ağızlarını kapatmadan.Biz böyle çözdük olayı şimdilik yok.

Cemal61
30-07-2013, 12:29
arkadaşlar aydın merkezde 6 dönüm bir bahçem var var. merkez rakım 70. bahçemde 35 tane zeytin ağacı var. ben bunları kaldırıp yerine ceviz dikmek istiyorum. yaklaşık 180 civarı fidan sığıyor. bahçemde sulama imkanım var. hangi türü seçmeliyim. chandlerin sıcağa dayanıklı bir tür olduğunu söylediler. bunun haricinde aydın orman işletme fidanlığında PİKAN cevizi diye bir türü öğrendim. Pikan tamamen sıcağa dayanıklı diye bilgi edindim. fakat pikan cevizini tutturmak pek kolay değil diye fidancılardan bilgi aldım. Chandler cevizi dikersek güneş yakması olur mu. sıcaklık temmuz ağustos aylarında 40-43 dereceye çıktığı oluyor. soğuklama ihtiyacı karşılanıyor. temmuz ağustostaki sıcaklığın zararı ne olur. verim alabilirmiyiz. babamın evin bahçesine diktiği bir ceviz vardı. sıcaktan dolayı içinin siyahlaştığını söylemişlerdi. cevizi kaldırdılar. bilgi verirseniz sevinirim. bu arada yeni konu açmayı beceremedim cevap olarak yazdım...

yalova1 ve yalova3 çeşitlerini dikebilirsin ama önce 2-3 tane dik ve dene bir kaç yıl sonra diktiklerinin durumuna göre hepsini dikersin

permakültür
30-07-2013, 14:08
Bu deliklerden bizim cevizlikte de sayısız miktarda vardı , tarla faresinin işi. Ziraatçilerde buğday şeklinde olan zehirler var deliklerin içine döküyorsun , bütün deliklere yapman lazım delik ağızlarını kapatmadan.Biz böyle çözdük olayı şimdilik yok.

Teşekkürler cevap için. Zehirli buğdayın, sulama yaptıktan sonra ağaca bir zararı olurmu? teşekkürler bilgi için

arif göçmen
30-07-2013, 14:19
yalova1 ve yalova3 çeşitlerini dikebilirsin ama önce 2-3 tane dik ve dene bir kaç yıl sonra diktiklerinin durumuna göre hepsini dikersin

Değerli dostum cemal bey yalova çeşidi bir ceviz ağaci 10 yaşında kaç kğ ürün verir aydınlatırsan menmun olurum.

arif göçmen
30-07-2013, 14:30
selamlar haklısınız hatta bu konuda tubitak destekli ülkenin çeşitli yerlerine deneme bahçeleri kurulmuş bir çalışma yapılmış bu çalışmaya isimleri cevizle anılan akademik tüm insanlar katılmış ve proje sonlanmış

fakat projenin ne şekilde sonladığı, veriler hakkında tek kelime bilgi yok bir kaç üniversite ve çalışmaya katılan hocalara mail attım bir tanesi bile olumlu veya olumsuz dönmedi.

Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Entegre Projesi 106 G 152

Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğini Geliştirme Entegre Projesi haberi (http://www.haberler.com/turkiye-ceviz-yetistiriciligini-gelistirme-2640583-haberi/)
Degerli dostum necip bey bu proje Kahramanmaraştaki ceviz çalışma gurubu toplantısında açıklandı ben oradaki açıklamaları istatistik bilgilerinin bir kısmını fotoğrafladım size ulaştırmaya çalışırım,Orada çok güzel sonuçlar var.Saygılarımla

ncp1963
30-07-2013, 16:50
Degerli dostum necip bey bu proje Kahramanmaraştaki ceviz çalışma gurubu toplantısında açıklandı ben oradaki açıklamaları istatistik bilgilerinin bir kısmını fotoğrafladım size ulaştırmaya çalışırım,Orada çok güzel sonuçlar var.Saygılarımla

çok sevinirim..

aviator34
31-07-2013, 07:57

Sayın cemal61 benim bahçem Edirne/Uzunköprü'de ve etrafımdaki yerli ceviz bahçesi olan insanlar ya ağaçlarını kesip yüksek verim veren çeşitlerle aşılamış ya da hala aşılamaya devam etmekteler.
Siz aylardır yan dal verimi olmayan bu ceviz çeşitlerini insanlara öneriyorsunuz.

arif göçmen
31-07-2013, 08:23
Chandler için Franquette dikildi zaten.Ayrıca Fernor bahçesi Chandler bahçesine yakın olduğu için,Fernorların içindeki Fernetteler de Chandlerı tozlıycaktır.

2011 aralık ayında dikim yapmıştık.O günlerde Ronde da Montegnag fidancılarda yoktu sanırım.Hatta bu tozlayıcı çeşidini ben yeni duyuyorum.

Polen saçım dönemine baktığımda,Balkal'ın Fernor dişi çiçeklerini tozlama süresi Fernette'den bile uzun görünüyor.Tozlamada bir sorun yaşıyacağımı sanmıyorum.

Değerli ceviz dostları çhantler cinsine franguette tozlayıcı dikerseniz franguette erkek çiçegi 7-8 yaşından önce tozlama yapmıyor benim bahçemde ki gözlemmim sonucu başka bir arkadaşın bahçesindede aynımı veya daha once erkek ciçek gören oldumu franguttelerde ?

juglandales
31-07-2013, 09:28
Arif bey,
6.senedeyim, 30 adet Franguettem var. Henüz erkek çiçek göremedim.

arif göçmen
31-07-2013, 22:47
Sanırım balkal çeşidini chandler için tozlayıcı olarak düşünmüşler.Fernor için tozlayıcı Ronde da Montegnag tavsiye ediyorlar.

Degerli dostum fernor için önerilen tozlayıcı ronde da montegnag tavsiye edildiğini yazmışın bu çeşitler hakkında biraz bilgilendirirmisin bu çeşidin anaç ağaçları varmı.varsa gozlemleriniz hangi yondedir.

arif göçmen
31-07-2013, 23:11
Ben bahçemi 7-3.5 yapmayı düşünüyorum. Taç yapılarını 60-70 cm den yapıp biraz daha kısa olmalarını sağlamak ve çitvari sistem kurmak benim amacım. böylelikle birim alanda daha çok fidan dikip onu budamasını mekanik budamayla halletmek istiyorum. Bilmem yanlışmı düşünüyorum. Allah (c.c) utandırmasın...

Degerli dostum çok sık dikim yaparsanız unutmayın fidanların arasına,rüzgar,güneş de girmeliki hava sirkilasyonu olmalı hava sürkülasyonu olmayan güneş görmeyen bahçelerde ürün kalitesi düşmekte yaprak bitleri gibi parazitlerin fazla oldugu,ileriki yıllarda 3.5 x7 veya 4x8 fidan arasından birtanesini almak gibi tavsiyesi olan arkadaşlar var ama biz kendi ağacımıza kıyıp bir dal kesemiyoruz bir agacı kesebilirmiyiz,bilmiyorum ama benim eski bahçem 10x10 du yeni kuracagım bahçeyi 7x7 veya 8x8 yapacagım ceviz dikecek arkadaşlarıma tavsiyem fidancı yönümle bile en az 7x7 diye tavsiyelerde bulunuyorum biliyorsunuzki ceviz agacının bilisel anlamda ömrü 55-60 yıl olarak hesaplansa bile ceviz agacı en az 100 yıl yaşayabilen bir tabiat varlıgı dır.Kamanda anıt ceviz agacımız var 400 yıllık her yıl 400 kğ meyve alınıyor kapladıgı alan yaklaşık 3000 m' dir.fidan dikecek arkadaşların dikkatine

doğa64
31-07-2013, 23:36
Degerli dostum çok sık dikim yaparsanız unutmayın fidanların arasına,rüzgar,güneş de girmeliki hava sirkilasyonu olmalı hava sürkülasyonu olmayan güneş görmeyen bahçelerde ürün kalitesi düşmekte yaprak bitleri gibi parazitlerin fazla oldugu,ileriki yıllarda 3.5 x7 veya 4x8 fidan arasından birtanesini almak gibi tavsiyesi olan arkadaşlar var ama biz kendi ağacımıza kıyıp bir dal kesemiyoruz bir agacı kesebilirmiyiz,bilmiyorum ama benim eski bahçem 10x10 du yeni kuracagım bahçeyi 7x7 veya 8x8 yapacagım ceviz dikecek arkadaşlarıma tavsiyem fidancı yönümle bile en az 7x7 diye tavsiyelerde bulunuyorum biliyorsunuzki ceviz agacının bilisel anlamda ömrü 55-60 yıl olarak hesaplansa bile ceviz agacı en az 100 yıl yaşayabilen bir tabiat varlıgı dır.Kamanda anıt ceviz agacımız var 400 yıllık her yıl 400 kğ meyve alınıyor kapladıgı alan yaklaşık 3000 m' dir.fidan dikecek arkadaşların dikkatine

Değerli hocam...

Benim bahçe kuracağım yer yaz kış rüzgarı eksik olmayan bir yer onun için hava almasında bir sorun olcağını düşünmüyorum. Dikim arasını 7-3.5 m yapıp 3-5 m olan sıra aralarını doğu batı yönünde kuracağım ki bu şekilde güneşten maksimum faydalanmış olacağımı düşünüyorum. Değerli yorumlarınız benim rehberim.
Şimdiden teşekkürler

Lilium
01-08-2013, 00:58
Fidan ekim mesafeleri konusu eski mesajlarda çok yazıldı çizildi merak edenler öğrenmek isteyenler başlığı iyi okumalarını tavsiye ederim.

Sözü açılmışken bir daha değinelim.

Cevizde 8x4 - 7x 3.5 metrelerde ceviz ekimini önerenleri hayretler içerisinde izliyorum, ya hiç bir şey bilmiyorlar ya hiç bir şey görmemişler ya ticareti düşünüyorlar.

Yahu bu ceviz ceviz, yani bildiğimiz ceviz ağacı, bu bodur falan değil, bir farkı aşılı türlerin yerli türlere göre biraz daha küçük taç yaptığıdır.
Taç yapısı biraz daha küçük diye de 3.5 metrelere ceviz ektirenleri hayretler içerisinde izliyorum, karar ekenlerin, ekenlere önerim ekmeden önce 7-8 yaşındaki bir kaç bahçeyi gezip görsünler, gördükten sonra %100 kararlarının değişeceğini söyleyebilirim.

Büyük bahçe kuracaklar için Benim fikrim ve önerim, bir defa sıra aralarını 8 metreden aşağı yapmayınız 9 metre yaparsanız daha iyi olur, traktör girmesi çalışması ilaçlama da rahat hareket eder bahçe hava sirkülasyonu yönünde de iyi hava almış olur.

Sıra üstlerini de 7 metre 6 metreden aşağı yapmamanız yönündedir. Sıra aralarını kesinlikle 8 metreden aşağı yapmayınız son pişmanlık fayda etmez.

Daha küçük taç yapan ve daha sert budamalarla kontrol edilebilen pedro gibi ırklarda yine araları 8 metre sıra üstlerini 5 metreye kadar düşürebilirsiniz, 8 metre aradaki ısrarım arkadaşlar traktöründe girmesini es geçtim dalların birbirine geçmiş bir bahçede ilaçlama çok zor oluyor, ilaç sıkıyorsun bütün ilaç üstüne geliyor, dal burnunun uçunda nasıl ilaçlayacaksın ilaç atarken biraz uzak ve rüzgarı arkana alman gerekiyor bunu yapmak içinde bir ara olması gerekiyor.

Efendim ben pülverizatörle gireceğim diyenlerede sorarım 7 metreye ekilmiş bırakın 20 yaşındaki ağacı 7-8 yaşında bir bahçeye girebilen gösterebilirmisiniz, nasıl girecek dallar en az üç metre bu tarafa diğer sıra üç metre bu tarafa eder 6 metre 1 metreye ne sokup da hareket edeceksiniz.

Bahçe kuracaklar çok iyi düşünüp bir kere yapsınlar derim.

arif göçmen
01-08-2013, 07:50
Değerli hocam...

Benim bahçe kuracağım yer yaz kış rüzgarı eksik olmayan bir yer onun için hava almasında bir sorun olcağını düşünmüyorum. Dikim arasını 7-3.5 m yapıp 3-5 m olan sıra aralarını doğu batı yönünde kuracağım ki bu şekilde güneşten maksimum faydalanmış olacağımı düşünüyorum. Değerli yorumlarınız benim rehberim.
Şimdiden teşekkürler

Degerli dostum allah ceviz kadar uzun ömürler versin işin rast gelsin allah emegini zayi etmesin.

arif göçmen
01-08-2013, 08:00
Fidan ekim mesafeleri konusu eski mesajlarda çok yazıldı çizildi merak edenler öğrenmek isteyenler başlığı iyi okumalarını tavsiye ederim.

Sözü açılmışken bir daha değinelim.

Cevizde 8x4 - 7x 3.5 metrelerde ceviz ekimini önerenleri hayretler içerisinde izliyorum, ya hiç bir şey bilmiyorlar ya hiç bir şey görmemişler ya ticareti düşünüyorlar.

Yahu bu ceviz ceviz, yani bildiğimiz ceviz ağacı, bu bodur falan değil, bir farkı aşılı türlerin yerli türlere göre biraz daha küçük taç yaptığıdır.
Taç yapısı biraz daha küçük diye de 3.5 metrelere ceviz ektirenleri hayretler içerisinde izliyorum, karar ekenlerin, ekenlere önerim ekmeden önce 7-8 yaşındaki bir kaç bahçeyi gezip görsünler, gördükten sonra %100 kararlarının değişeceğini söyleyebilirim.

Büyük bahçe kuracaklar için Benim fikrim ve önerim, bir defa sıra aralarını 8 metreden aşağı yapmayınız 9 metre yaparsanız daha iyi olur, traktör girmesi çalışması ilaçlama da rahat hareket eder bahçe hava sirkülasyonu yönünde de iyi hava almış olur.

Sıra üstlerini de 7 metre 6 metreden aşağı yapmamanız yönündedir. Sıra aralarını kesinlikle 8 metreden aşağı yapmayınız son pişmanlık fayda etmez.

Daha küçük taç yapan ve daha sert budamalarla kontrol edilebilen pedro gibi ırklarda yine araları 8 metre sıra üstlerini 5 metreye kadar düşürebilirsiniz, 8 metre aradaki ısrarım arkadaşlar traktöründe girmesini es geçtim dalların birbirine geçmiş bir bahçede ilaçlama çok zor oluyor, ilaç sıkıyorsun bütün ilaç üstüne geliyor, dal burnunun uçunda nasıl ilaçlayacaksın ilaç atarken biraz uzak ve rüzgarı arkana alman gerekiyor bunu yapmak içinde bir ara olması gerekiyor.

Efendim ben pülverizatörle gireceğim diyenlerede sorarım 7 metreye ekilmiş bırakın 20 yaşındaki ağacı 7-8 yaşında bir bahçeye girebilen gösterebilirmisiniz, nasıl girecek dallar en az üç metre bu tarafa diğer sıra üç metre bu tarafa eder 6 metre 1 metreye ne sokup da hareket edeceksiniz.

Bahçe kuracaklar çok iyi düşünüp bir kere yapsınlar derim.

Degerli dostum söylemlerine katılıyorum 3,5 -7 m- 4x8 aralıgında dikimde iki ağaç arası 3,5 ise bu aslında 1.75 cm gelir 4x8 ise yani ağaç arası 4 m ise iki ağaç arası 2 metreye tekamül ederki kamanda 12 x 12 metre arası bahceler birbirine girgiler bu bahçe sahiplerie bile şu an pişman oluyorlar iki ceviz agacı düşünsene 10 yıl sonra 2 metre arada nasıl olabilir.Saygılarımla

aviator34
01-08-2013, 08:18
Bende Aralık X Mesafeyi 8x4 yapmıştım bir yaz boyunca ceviz bahçelerini gezip gördükten sonra ;
Benim gibi kışı bekler fidanlar uykuya dalınca 8x4 olan yerlerdeki fidanları söküp diğer boş yerlere dikim yaparsınız olur biter, harcanan uğraş,zaman,nakit de yanınıza kar kalır :)
Selami bayrağın kitabındaki çit vari budama sistemini uygulayanı da daha görmedim.

obahar
01-08-2013, 13:37
Arkadaşlar 1450 rakımda kış ayında 2 ay kar altında kalan bi tarlam var. Badem ağacı dikmek istiyorum hangi türleri önerirsiniz?

permakültür
01-08-2013, 14:27
Arkadaşlar,

8X4 dikilmiş 6 yaşında ceviz bahçesini ziyaret edinceye kadar bende 8X4 dikimi düşünüyordum. Gördüğüm bahçede maalesef bahçe sahibi çok sert yan dal budaması yapıyor ve ürün alabileceği dalları kesmek zorunda kalıyordu. Doğru dürüst ürün almadan 8 veya 9. yaşlarında aralardaki ağaçları kesmek zorunda kalacak. Bu ağaçlara harcanan emekler boşa gitmiş olacak.

En güzeli bahçe kurmadan önce kurulu bir kaç bahçeyi ziyaret ediniz.
Sonuç olarak ben her nekadar 8X6 dikim yaptıysamda, arazisi geniş olan arkadaşlar için minimum aralığı 8X8 olarak tavsiye ederim.

feeckry
01-08-2013, 15:11
Değerli arkadaşlar, nicedir sizleri takip ediyorum ve sayenizde pek çok bilgi edinerek vizyonumu genişlettim. İnşallah yakında ben de deneyimlerimi burada paylaşma fırsatı bulacağım. Zira Manisa ili Salihli ilçesinde ceviz bahçeci oluşturmayı planlıyorum. Bu bölgedeki bahçe sahipleri ile görüşüp tanışmak isterim. Konu ile ilgili PM atabilirsiniz.

arif göçmen
01-08-2013, 21:07
Ceviz üreticisi arkadaşlar,

Bu seneki mahsullerinizi nerlere ve kimler veriyorsunuz benim bahçemde yaklaşık olarak 10 ton yeşil kabuklu olarak cevizim var pazarlama konusunda yardımcı olursanız sevinirim şimdiden herkese teşekkürler.

Degerli dostum ceviz çeşidi nedir,fiatı tahmini olarak ne istersiniz.

gencmustiii
02-08-2013, 00:39
Degerli dostum ceviz çeşidi nedir,fiatı tahmini olarak ne istersiniz.
Ceviz çeşitlerim 400 adet şebin 100 adet yalova 1 200 adet bilecik yeşil kabuklu olarak 3.5 TL düşünüyorum. Piyasasıda bu civardaymış sanırım. Yaklşık 10 ton yeşil kabuklu ceviz tahmin ediyorum.

Lilium
02-08-2013, 00:52
Degerli dostum söylemlerine katılıyorum 3,5 -7 m- 4x8 aralıgında dikimde iki ağaç arası 3,5 ise bu aslında 1.75 cm gelir 4x8 ise yani ağaç arası 4 m ise iki ağaç arası 2 metreye tekamül ederki kamanda 12 x 12 metre arası bahceler birbirine girgiler bu bahçe sahiplerie bile şu an pişman oluyorlar iki ceviz agacı düşünsene 10 yıl sonra 2 metre arada nasıl olabilir.Saygılarımla

Biraz daha katkı sunalım.

Mesafelere genelde matamatiksel ya da masa başı hesaplarla bakarız, Örneğin 8x8 dikeceğiz, noktayı koyarız birde 8 metreye bir nokta koyarız bakarız ki, uuuu bu çok fesafe, aslında hiçte çok değil, dallar 4 metre uzasa bahçe tamamıyla kapanır, ya peki sen bunun arasında nasıl çalışacaksın bahçe nasıl hava alacak nasıl ilaçlama yapacaksın gibi şeyler hiç düşünülmez, ne kadar çok ağaç olursa o kadar verim ne kadar verim olursa o kadar para diye düşünürüz, işte hatanın en büyüğü burada yapılıyor,

Ne kadar çok ağaç olursa çok verim diye bir şey yok, aksine ağaçlar güneş görmemezlikten meyva gözü oluşturamazlar meyva yapmazlar, (ağaç güneşi iyi alacak) Mantari hastalıklardan bahçeyi kurtaramaz meyva alamazsın,

Peki sık ekimin avantajı nerede kalıyor,

Çoğu ararken evdeki bulgurdan da olmak var.

Helot
02-08-2013, 09:48
Susurluk'ta Ceviz Yetiştiriciliği Projesi (http://www.balikesirtarim.gov.tr/GTH/index.php/component/k2/item/197-susurluk-ta-ceviz-yetistiriciligi-projesi)
Devlet te chandler ekin diyor.

yolgezer2001
02-08-2013, 10:30
bizim ziraatciden başka herkes chandler diyo :D :D :D

Lilium
02-08-2013, 12:46
Devlet te chandler ekin diyor.

Devlet ceviz fidanı dağıtmaya başladıysa bu iş tamamdır, bir ara zeytin fidanı da dağıttılar ektirdiler (Ektim) sonra gönen zeytin bölgesi değil deyip üye yapmadılar zeytinimi almadılar.

Ekilen zeytinlerin bir çoğuda bölgeye uyumsuzluktan ilgisizlikten heba olup gitti. Daha onbeş gün önce 15 dönüm zeytin bahçesi köklenim söküldü neden söküyorsun fidanı biz verdik sökemezsin ürününüde alırız diyen bir kişi göremedim.
Yani devlet neden verdiğini bilmiyor verdiğinin arkasında durmuyor ne yaptığını da bilmiyor.

Bu iş sevgi işi proje işi planlama işi olduğunu devlet ne zaman öğrenenek bilemiyorum.

Hem devletin parası carcur ediliyor hem bir çok çifçinin umutlarıyla oynanıyor, o bedava fidan dağıtan devlete sorarım, ektirdiğiniz cevizlerin ürününü yarın kaç para olacağı ya da kaç paradan alacaklarını ya da nereye ihracat yapacakları yolunda ne söyleyebilirler....

Koskoca bir hiç... hiç bir şey söyleyemezler hiç bir planlamaları yok, günü kurtarma politikaları, yarın meydanlarda şu kadar şunu verdik bu kadar bunu ektirdik şu kadar hibe verdik derler ama şu kadar şu fiattan aldık şu kadar iihracat yaptık şu kadar ihracat bağlantılarımız var şu ülkeye üç yıl sonra şu kadar ton ceviz göndereceğiz gibi hiçbir şey duyamıyorum.
Duysanız da inanmayın akaryakıtın 5lira olduğu bir ülkede hiçbir ülkeyle rekabet edebilme şansı yoktur.
Sahneye konan siyasi aktörlerin siyasi oyunudur bizlerde tiyatro da oyun seyreden seyirciyiz, kimimiz ooo çok güzel oyun diyoruz, kimimiz beğenmedim diyoruz,

Kimse oyunun projesine bakmıyor herkes sadece o an aldığıyla yetiniyor ya da yetinmek zorunda,

Ya sonrası

Sonrası üstte zeytin bahçesinin sonu neyse ceviz bahçesinin sonuda O .

tiryaki
02-08-2013, 15:39

Mesafelere genelde matamatiksel ya da masa başı hesaplarla bakarız, Örneğin 8x8 dikeceğiz, noktayı koyarız birde 8 metreye bir nokta koyarız bakarız ki, uuuu bu çok fesafe, aslında hiçte çok değil, dallar 4 metre uzasa bahçe tamamıyla kapanır, ya peki sen bunun arasında nasıl çalışacaksın bahçe nasıl hava alacak nasıl ilaçlama yapacaksın gibi şeyler hiç düşünülmez, ne kadar çok ağaç olursa o kadar verim ne kadar verim olursa o kadar para diye düşünürüz, işte hatanın en büyüğü burada yapılıyor,

Ne kadar çok ağaç olursa çok verim diye bir şey yok, aksine ağaçlar güneş görmemezlikten meyva gözü oluşturamazlar meyva yapmazlar, (ağaç güneşi iyi alacak) Mantari hastalıklardan bahçeyi kurtaramaz meyva alamazsın,

Peki sık ekimin avantajı nerede kalıyor,

Sevgili Lilium,
Ben eşkenar dörtgen şeklide 8 metre düşünüyorum
Şu şekildeki gibi
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8a/Rhombus1.svg/560px-Rhombus1.svg.png

A-B, A-D, C-D ve C-B noktaları arası 8 metre olacak, A-C noktaları arası 13.8 metre olmak durumunda

Kare dikimde 64 metrekareye bir ağaç düşerken bu şekilde 55 metrekareye bir ağaç düşüyor.
Yazdıklarınızı okuyunca A-B, A-D, C-D ve C-B noktaları arasını 9 ya da 10 metre mi yapsam diye düşündüm. Ne dersiniz?

teşekkürler

ykaya194
02-08-2013, 17:34

Mesafelere genelde matamatiksel ya da masa başı hesaplarla bakarız, Örneğin 8x8 dikeceğiz, noktayı koyarız birde 8 metreye bir nokta koyarız bakarız ki, uuuu bu çok fesafe, aslında hiçte çok değil, dallar 4 metre uzasa bahçe tamamıyla kapanır,

Eşimin baba evinde Gerze/Sinop evin bahçesinde 45 yaşında bir ceviz var, gövde çapı 80 cm, dalların genişliği 13 m. Bugün 10x10 m bize geniş geliyor, 8 x 4 m aralıklarla dikili bir bahçede 40-50 yıl sonraki halini siz tahmin edin.

Lilium
03-08-2013, 00:45
Yazdıklarınızı okuyunca A-B, A-D, C-D ve C-B noktaları arasını 9 ya da 10 metre mi yapsam diye düşündüm. Ne dersiniz?

Sevgili tiryaki, bu ekim pilanınızı 7 yıl önce cevizleri ekeceğim sırada hatta çukurları da kazdırmıştım gece düşünürken bu ekim pilanını (tam olmasada benzeri) çizdim gördüm ki, aynı mesafelerde daha fazla fidan ekebiliyordum sabah pilan değişti ve çukurları yeniden kazdırıp bahçemi bu pilana göre ektim, (Birkaç yerde paylaştım şimdi nerede olduğunu hatırlamıyorum)

Evet bu pilana göre daha fazla fidan ekilebilir fakat ara mesafe dediğin zaman zigzaklı olur, düz olarak düşündüğünde de ara mesafe daralır, küçük bahçeler için sorun teşkil etmez fakat büyük bahçeler traktör girmesi gereken bahçelerde aralar düz olması çalışmayı kolaylaştırır, büyük bahçelere bu pilanı uygun görmem,

Daha öncede bahsettiğim gibi ara 8 metreden aşağı olmamalıdır 9-10 olursa çok güzel olur, illa daha fazla ekmek istenirse sıra üstleri 6 metreye kadar düşürülebilir ve çit sistemi olmuş olur, 6 metre aralar kapanır 8-9-10 metre olan arada biraz çalışmaya bahçenin rüzgar sirkilasyonuna güneş almasına boşluk kalmış olur.

Resminizi kopyalamaya çalıştım ama beceremedim sanırım, bu pilana göre kırmızıyla çizdiğim çalışacağınız ara olacak, en geniş aranız bu, bu seferde ara daralmış oluyor fidanlar 8 metrede olsa bile ara 8 metre kalmıyor.

431644

Alttaki benim ekim pilanım

431645

drokya
03-08-2013, 12:36
Sayın Lilium, sizin dikim planınız ile sayın tiryaki' nin dikmeyi tasarladığı plan aynı.

8' er metrelik eşkenar üçgenlerden oluşmuş baklava dilimi formu.

Baklava formunun uzun kenar arası 13,87 metre oluyor.

Ancak ekteki resme göz atıldığında ağaçların taş izdüşümü 6 metreye ulaştığında,
sizinde belirtiğiniz gibi ağaç aralarında ancak 2 metre kalıyor. Bu cevizin gelişimi için oldukça olumsuz bir durum.

Kaldıki 10 yaşına aşan cevizlerin taş izdüşümü (cevizin dikildiği coğrafya, iklim ve iyi bakım gibi özellikler nedeniyle) 10 metreyi çok rahat aşabilir.

Bu durumda değil bahçe içine traktör sokmak,
bahçe içinde dolaşmak ağaçların bakımını yapmak bile oldukça zorlaşacaktır.

7 x3,5 gibi afaki dikim planları tasarlayan dostlar lütfen alınmasın ama,
sanırım ya ceviz agacını hiç görmediler.
Ya da fidancıların fena gazına geliyorlar.

Çit dikim sisteminde gerekli ekipmanları sahip olmak her kesin harcı olamayacağına göre 5-10 sene sonra binlerce yetişmiş ağacın yerinden köklenmesi gündeme gelecek ki bu durum beni oldukça üzüyor.

Ceviz bahçesi oluşturmak isteyen dostlara naçizane önerim
bazı arkadaşların da önerdiği gibi,
bulundukları bölgede 5-10 yaşında ceviz bahçelerini gezmeleri.

deli_dervish
03-08-2013, 12:40
arkadaslar ekim ayında antalyanın yayla kesimindeki 6 dekarlık araziye ceviz fidanı ekmeyi düşünüyorum. cevrede diger bahcelerde aşılı ceviz dikimi yapıldı chandler denendi ancak sogukdan dolayı sürgünler kurudu aşının altından cıktı . fernor, sebin- bilecik, altay cevizlerinden birini ve ya birkacını birlikte denemek istiyorum. sizlerin tavsiyesi nedir? hepsinden 50 ser adet denemek mi yoksa risk alıp birini secmek mi? etrafı açık rüzgar alan bir noktada bulunuyor ve rakım 1650 civarında ve karasal iklim görünüyor. sulama sorunu yoktur topragı verimlidir önceleri araziye çeşitli ürünler ekilirdi.

Lilium
03-08-2013, 13:55
8' er metrelik eşkenar üçgenlerden oluşmuş baklava dilimi formu.

Evet aynen öyle
Ancak ekteki resme göz atıldığında ağaçların taş izdüşümü 6 metreye ulaştığında,
sizinde belirtiğiniz gibi ağaç aralarında ancak 2 metre kalıyor. Bu cevizin gelişimi için oldukça olumsuz bir durum.

Sayın drokya, 2 metre kalsa öpüpte başımıza koyalım, daha yedinci yılında aralar kapandı neredeyse, ya sonraki yıllar.
Kaldıki 10 yaşına aşan cevizlerin taş izdüşümü (cevizin dikildiği coğrafya, iklim ve iyi bakım gibi özellikler nedeniyle) 10 metreyi çok rahat aşabilir.
yerli türler için evet bu metreler hatta daha da üstüne çıkıyor, aşılı yabancı türlerin daha küçük taç yaptığı söyleniyor eğer doğruysa 9 metre aralar budama kontrolleriyle sağlanabilir, doğru değilse şimdiden yandık demekki.

7 x3,5 gibi afaki dikim planları tasarlayan dostlar lütfen alınmasın ama,
sanırım ya ceviz agacını hiç görmediler.
Ya da fidancıların fena gazına geliyorlar.
Ceviz bahçesi oluşturmak isteyen dostlara naçizane önerim
bazı arkadaşların da önerdiği gibi,
bulundukları bölgede 5-10 yaşında ceviz bahçelerini gezmeleri.

Bunu ve benzeri şeyleri hep söylüyoruz ama bu defada bazı arkadaşlar felaket tellalı diyorlar, düşüncemizi ya da görüşlerimizi söylemeye de çekinir oldum.

tiryaki
03-08-2013, 22:26
O zaman 10 metrelik boşluk bırakıyorum fidanlar arasında

formullaone
03-08-2013, 22:55
O zaman 10 metrelik boşluk bırakıyorum fidanlar arasında

Yabancı çeşitlerde 10 metre çok olur bence.Kapatması 15-20 yıl alır.
7*8 -8*9 aralık mesafesi daha güzel olur.

karabuz
03-08-2013, 23:20
Arkadaşlar Amerikan cevizi dir ufak tac yapar diyoruz Amma, chandler cinsi cevizinin kökeni fransa, ve bilinen fransa ceşitleri, amerika kıtasına cevizi taşıyan onlarmış yazıyo nette, demek istedigim bence ceviz * cevizdir, doğasında var dev agac olmak. sık ekim yapan arkadaşlar muhakkak hatalarını anlayacaklardır..işallah gec olmadan

cupressus
05-08-2013, 08:59
Arkadaşlar yorumum için lütfen kızmayın..

üçgen dikim kaç değişik şekilde anlatılabilir sorusunun cevapları mı yukarıda yazılanlar:),

bulabildiğiniz en eski meyvecilik kitabına bakın üçgen dikimi bulacaksınız zaten.
örnek Sabahattin, Özbek, (1976) Genel Meyvecilik, Çukurova Üniv. Zir.Fak.Yayınları,

arif göçmen
06-08-2013, 10:54
Degerli ceviz dostlarım herkesin mübarek ramazan bayramını kutlar saglıklı mutlu nice bayramlar dilerim.Bayram tatilinden sonra çok hızlı bir şekilde aşı yapmaya devam edecegiz,herkese selam ve saygılarımı iletiyorum.

aviator34
07-08-2013, 18:48
Arkadaşlar 2011 aralık'ta chandler'ın tozlayıcısı olarak her 10 chandler fidanına karşılık 1 adet franguetta diktim.Daha sonra bu tozlayıcı çeşitinin 6-7 yılda çiçek açtığını öğrenince bu seferde kuruyan fidanların yerine 2012 de 10 adet fernor ektim.
Ancak fernorunda chandler tozlayıcısı olmadığını bunun yerine fernette dikilmesi gerektiği söyleniyor.
Bu durumda acaba 1 yıl beklesem önümüzdeki yıl tozlayıcı tekrar değişir mi ? :) **** artık evet chandler'ın tozlayıcısı fernette dir diyebilirmiyiz ?

formullaone
07-08-2013, 19:33
Arkadaşlar 2011 aralık'ta chandler'ın tozlayıcısı olarak her 10 chandler fidanına karşılık 1 adet franguetta diktim.Daha sonra bu tozlayıcı çeşitinin 6-7 yılda çiçek açtığını öğrenince bu seferde kuruyan fidanların yerine 2012 de 10 adet fernor ektim.
Ancak fernorunda chandler tozlayıcısı olmadığını bunun yerine fernette dikilmesi gerektiği söyleniyor.
Bu durumda acaba 1 yıl beklesem önümüzdeki yıl tozlayıcı tekrar değişir mi ? :) **** artık evet chandler'ın tozlayıcısı fernette dir diyebilirmiyiz ?

Bizim fidanlarımız da 2011 aralık dikimi.Chandler'a tozlayıcı olarak sizin gibi 12 tanede bir tane franquette diktik.( Gerçi %5 yeterliymiş) Ne var ki,franquette 6-7 yıldan önce tozlamıyor.

Bu yüzden,tutmayan fidanların yerine,daha erken ve iyi tozlasın diye fernette dikmeyi düşündük.Fakat,bahçelerimiz şu an 2. yazındalar,fernetteleri bu yaz dikmiş olsaydık bile,onlar da 5 yıldan önce tozlamıyacağı için,o yaşa gelene kadar zaten franquetteler de 7 yaşına ulaşmış olucaklardı.Bu yüzden vazgeçtik.

Fernor nispeten Chandler'ı tozluyormuş evet.

Zaten,bu tozlayıcı çeşitlerin bahçe kurulmadan 2-3 yıl önce bahçenin belirlenen yerlerine dikilmesi ve önceden büyütülmesi lazım.Böylece yıllarca erkek çiçek yapsın da tozlasın diye beklemek zorunda kalmayız.

aksoy17
10-08-2013, 20:39
Merhaba Ceviz Dostları, Çanakkale Yenice Pazarköy'de 10 yılı aşkın süredir ceviz yetiştirmeye uğraşıyoruz. Bahçemizdeki yerli çeşitleri "Çetnır ve Pedro" ya dönüştürdük. Bu arada sulama suyumuzun çok az olduğunu ve bu suyla bu işin olmayacağını farkettik. Bu yılın Mayıs ayında elektrikli motorla 1500 metreden suyu tarlaya getirdik. Ve bahçemizdeki en büyük sorunu çözmüş olduk.

Ağaçlarımız suyu görünce bayağı güzelleşmeye başladı. 3 aylık süredeki performansları gerçekten muazzam.

Arkadaşlar üstüne basa basa şunu söylemek istiyorum bu iş az suyla olmadı. Bu işe yeni başlayacak arkadaşlara ve başlamayı düşünen arkadaşlara şunu öneriyorum: "Önce Bol Su".

Benim rakım 250m. Toprak yapısı geçirgen hafif taşlı. Ama yerli çeşitlerle başladığım işte yerli çeşitlerin erken açılması bölgemizde görülen geç donlar bizi meyve konusunda çok geç bıraktı. Daha sonra aşı ile cins değişikliğine gittik. Bahçemizde birkaç fotoğraf çektik. Bu fotoğrafları sizlerle paylaşmak istedim. Hatam çok olabilir ama bunları azaltmak için çok çaba sarfediyorum. Şimdi boş yerlere tekrar çetnır ve pedro ekiyorum. Ama bu işler bol suyla oluyor. Susuz olmuyor arkadaş !

Saygılarımla

aksoy17
10-08-2013, 20:42
Fotoğraflarımızı yükleyemedik. İleriki günlerde yükleyeceğiz.

Saygılarımla

taner2306
11-08-2013, 12:47
selamun aleyküm. Ben 1000 metre rakımlı karasal iklimi olan 10 dönümlük bir arazide ceviz dikmeyi düşünüyorum. arazi yamaçta ama su sorunu olmayacak hangi çeşit cevizi önerirsiniz.

cetiner
11-08-2013, 17:06
Merhabalar bugün ceviz bahçeme iki traktör yanmış keçi gübresi getirdim. Gübreyi fidan diplerine ne zaman ve ne oranda verirsem uygun olur?

Çamtepe
12-08-2013, 10:35
Merhabalar bugün ceviz bahçeme iki traktör yanmış keçi gübresi getirdim. Gübreyi fidan diplerine ne zaman ve ne oranda verirsem uygun olur?

Toprağınız killi yapıdaysa sonbaharda veriniz, kumlu yapıdaysa ilkbaharda veriniz..

arif göçmen
12-08-2013, 12:37
Toprağınız killi yapıdaysa sonbaharda veriniz, kumlu yapıdaysa ilkbaharda veriniz..
Değerli dostum hayvan gübresini topragınız killi olursa sonbahar da kumlu ise ilkbaharda demişiniz belirli bir sebebi varmı tavsiyenizin sebebi nedir,

arif göçmen
12-08-2013, 12:55
Degerli ceviz yetiştirici arkadaşlar benim bahçemde yabancı ceviz çeşitleri var.7 ağustos akşamı kanal türk tv kanalında prof.dr saraçoğlunu izledim genetiğiyle oynanmış meyve agaçlarından bahsetti aceba yabancı cevizlerin genetiğiyle oynanmış olabilirmi? Bu konuda bir araştırma yapalım diye düşünüyorum Bu konuda bilgisi olan arkadaşların bilği paylaşımı yapmalarını rica ediyorum.

cetiner
12-08-2013, 18:27

Sn. Çamtepe toprağımın az da olsa kumlu yapısı var , önerinizi dikkate alacağım. Teşekkür ediyorum...

ermana
12-08-2013, 18:39
yabancı ceviz çeşitleri genetiği ile oynanmış değil melezlenmiş tiplerdir ( yaşar akça ve selehattin bayrağın söylemlerinden duyduğum bilgidir).

fanda
12-08-2013, 22:10
randop marka kullan ama dıkkat et yaprağa sakın deymesin

aksoy17
13-08-2013, 13:11
http://o1308.hizliresim.com/1d/g/rh0fb.jpg
http://n1308.hizliresim.com/1d/g/rh0fm.jpg
http://o1308.hizliresim.com/1d/g/rh0fz.jpg

aksoy17
13-08-2013, 13:12
http://n1308.hizliresim.com/1d/g/rh079.jpg
http://k1308.hizliresim.com/1d/g/rh07l.jpg
http://o1308.hizliresim.com/1d/g/rh080.jpg

aksoy17
13-08-2013, 13:13
http://n1308.hizliresim.com/1d/g/rh01n.jpg
http://n1308.hizliresim.com/1d/g/rh025.jpg
http://k1308.hizliresim.com/1d/g/rh02j.jpg

aksoy17
13-08-2013, 13:13
http://n1308.hizliresim.com/1d/g/rgzx3.jpg

http://n1308.hizliresim.com/1d/g/rgzxn.jpg

http://o1308.hizliresim.com/1d/g/rgzxu.jpg

formullaone
13-08-2013, 15:58
Yüklediğiniz resimler çok büyük :) bakmaya çalışırken yoruldum :)

Bahçenize tekrar özen göstermeye başlamanız ve sulama kararı alıp uygulamanız gerçekten iyi olmuş.

Bahçenize ilk baktığımda,içindeki ot yoğunluğu dikkatimi çekti.Bu otlar cevizlerinizin gübresine,suyuna ortak olur ki zaten bunu biliyorsunuzdur.

Diğer dikkatimi çeken durum da,ağaçlarınızın çift gövdeli ya da 3 gövdeli oluşu.Gerçi,bunu düzeltmek artık çok zor gibi görünüyor.

İlk göze çarpan eksiklikler bunlardı,beni yanlış anlamayın lütfen,sadece fikrimi söyledim.

İyi çalışmalar.

aksoy17
13-08-2013, 16:00
Arkadaşlar bugün bahçede gezinirken bir pedro cinsi cevizimizde bunu gördük. Sanırım erkek çiçek. Sizlerle paylaşmak istedim.

http://k1308.hizliresim.com/1d/g/rgzsx.jpg

aksoy17
13-08-2013, 16:09
Yüklediğiniz resimler çok büyük :) bakmaya çalışırken yoruldum :)

Bahçenize tekrar özen göstermeye başlamanız ve sulama kararı alıp uygulamanız gerçekten iyi olmuş.

Bahçenize ilk baktığımda,içindeki ot yoğunluğu dikkatimi çekti.Bu otlar cevizlerinizin gübresine,suyuna ortak olur ki zaten bunu biliyorsunuzdur.

Diğer dikkatimi çeken durum da,ağaçlarınızın çift gövdeli ya da 3 gövdeli oluşu.Gerçi,bunu düzeltmek artık çok zor gibi görünüyor.

İlk göze çarpan eksiklikler bunlardı,beni yanlış anlamayın lütfen,sadece fikrimi söyledim.

İyi çalışmalar.

Sayın Formullaone,
Bu iki ve üç dallı ağaçlarımız yerli çeşitlerdi. Biz bunların bütün dallarına aşı yaptık. Hepsi de tutunca inanın kesmeye kıyamıyoruz. Defalarca testereyle yanlarına gittik. Şunu söylemek istiyorum: Ne ellerim testereyi tuttu, ne kollarım çalıştı. Bizde bu şekilde bıraktık. İlerde ne olur bilemem.

Gelelim ot meselesine sonbaharı dört gözle bekliyoruz. Bahçemizi kaz ayağıyla tekrar işleyerek otlardan kurtulmayı düşünüyoruz. Bu sene baharın otları kurutmak için zirai mücadele yapmayı düşündük. Ama gerçekleştiremedik. Şimdi makinayla otları biçerek şimdilik idare ediyoruz.

Saygılarımla Aksoy17

Helot
14-08-2013, 12:35
Sayın Aksoy 17 cevizlerinizi pedro ve chandlere aşıladığınızı söylediniz. Ne kadar zaman oldu aşılanalı acaba? Pedro ve chandler bol verim yapıyor olmalı tahminimce.

ladikli
14-08-2013, 13:31
Sn.aksoy17, resimlerinizi küçültüp tekrar yükleyebilir misiniz çok zor açılıyor sayfalar...

aksoy17
14-08-2013, 16:21
Sayın Helot Kardeşim,
Aşı yapmaya başlayalı 3 yıl oldu. Bu fotoğraftakiler ilk yılın aşıları. Bu yıl bile yaptığımız aşılar var. Önümüzdeki yıl tutmayan 15 ağacımız var onları yapacağız. Çok olmasa da epey meyve görünüyor. Yalnız Çetnır ve Pedro larımız meyvelerini yapraklarıyla saklıyor. İnşallah net rakamı hasatta bildiririm.

Sayın Ladikli Kardeşim,
Hemen isteğini yerine getirmeye çalışıyoruz. Ayrıca şimdi bahçeden geliyoruz. Çok ilginç bir detay yakaladık. Onu da sizlerle paylaşıyorum.

Saygılarımla Aksoy17

http://o1308.hizliresim.com/1d/g/rgzn2.jpg

2. Resim Yeni Frangoet aşımız, tozlayıcı olarak düşündüğümüz ceviz.
http://o1308.hizliresim.com/1d/g/rgzpj.jpg

http://n1308.hizliresim.com/1d/g/rgzpv.jpg

aksoy17
14-08-2013, 17:37
2 nolu fotoğraf 4 ay önce yaptığımız fıranguayt cinsi tozlayıcı olarakdüşündük bahçenin ceşitliyerlerine böyle 15 adet tozlamak amacıyla aşı yaptık

banned77
14-08-2013, 21:46
öncelikle merhaba
yeni bir üyenizim.yaklaşık 8 yıldır ceviz bahçesi üzerinde uğraşıyorum.
yalova1 yalova3 şebin ve chandler ağaçlarım bulunmaktadır.
forumda çok güzel bilgileriniz bulunmaktadır.
14 dönüm kapama ceviz bahçesi yapmayı planlamaktayım.gerekli analizleri yaptırdım ama aktoprak tabir edilen bir toprak çeşidi mevcuttur.
yer yalova olup rakım 143 metredir.sizin önereceğiniz bir ceviz tipi varmıdır ?

ncp1963
15-08-2013, 15:20
ağustos ayının ilk haftası veya ikinci haftası sulamayı kesmekten bende dahil birçok kişi bahsetti.

bu ne kadar doğru?

yeni diktiğimiz fidanın ağustosun sıcağında suyunu kesmek ne kadar doğru ??.

suyu kesilen verim hazırlığındaki ağaç (malum meyvayı bu yıldan oluşacak meyva gözlerinden alacağız.) kış geliyor hazırlanayımmı diyecek, yoksa kuraklık var ben seneye vereceğim meyvayı azaltayımmı diyecek??

aviator34
15-08-2013, 15:38
Merhaba Ben bu konuda bulunduğum iklimi göz önünde bulundurarak (Edirne/Uzunköprünün rakımı 10 metre olduğu için) eylülün ilk haftasına kadar su vermeyi düşünüyorum.Geçen yıl ağustosun 2. haftasına kadar sulama yaptım bir sıkıntı olmadı.

ilsa44
15-08-2013, 16:51
Arkadaşlar ben Malatya Hekimhan'da 1500 rakımlı 6 dekarlık tarlamda ceviz bahçesi kurmayı planlıyorum. Karasal iklim hakim. Yabani cevizlerimiz hemen her yıl ürün veriyor. Zaman zaman geç donlardan etkileniyor. Su yetecek kadar mevcut. Toprak tahlilini yapıp sonbaharda çukurları hazırlayıp, mayıs ayında tüplü fidan dikmeyi düşünüyorum. Sulamada 1. ve 2. yıl hortumla normal sulama daha sonar da damla veya mini yağmurlama düşünyorum.
Gelelim en önemli meseleye: Çeşit olarak ne seçmeliyim? Chandler çok güzel ama 1000 metreden yükseğe önerilmiyormuş. Fernor ve tozlayıcı Fernette diksem nasıl olur? Lütfen görüşlerinizi yazarsanız memnun olurum.

formullaone
15-08-2013, 18:41
Merhaba Ben bu konuda bulunduğum iklimi göz önünde bulundurarak (Edirne/Uzunköprünün rakımı 10 metre olduğu için) eylülün ilk haftasına kadar su vermeyi düşünüyorum.Geçen yıl ağustosun 2. haftasına kadar sulama yaptım bir sıkıntı olmadı.

Sizinle aynı bölgedeyiz,ben de geçen yıl 1 eylül gibi kesmiştim yanlış hatırlamıyorsam.Bu yıl da,aynı günlerde keserim.

Filizler odunlaşmadan önce pek soğuk olmuyor buralarda.Fidanlar normal periyodunu tamamlayıp,soğuk zararı olmadan kışa giriyor.Gerçi her bölge aynı olmaz.

formullaone
15-08-2013, 18:45
Arkadaşlar ben Malatya Hekimhan'da 1500 rakımlı 6 dekarlık tarlamda ceviz bahçesi kurmayı planlıyorum. Karasal iklim hakim. Yabani cevizlerimiz hemen her yıl ürün veriyor. Zaman zaman geç donlardan etkileniyor. Su yetecek kadar mevcut. Toprak tahlilini yapıp sonbaharda çukurları hazırlayıp, mayıs ayında tüplü fidan dikmeyi düşünüyorum. Sulamada 1. ve 2. yıl hortumla normal sulama daha sonar da damla veya mini yağmurlama düşünyorum.
Gelelim en önemli meseleye: Çeşit olarak ne seçmeliyim? Chandler çok güzel ama 1000 metreden yükseğe önerilmiyormuş. Fernor ve tozlayıcı Fernette diksem nasıl olur? Lütfen görüşlerinizi yazarsanız memnun olurum.

Sayın ilsa44,Fernor çeşidi Fransa'da 800 rakım ve üzeri,karasal bölgeler için dikim yapılan bir çeşittir.

Ancak,her bölgede erken sonbahar donları aynı tarihte başlamaz.Fernor,vejetasyon süresi uzun bir bitki olduğu için,ekim,kasım aylarında olabilicek soğuklar fidanlarınızı kurutabilir.

Bölgenizin meteoroloji verilerini inceleyiniz ve çeşit konusunda bir uzmandan yardım alınız.

Başarılar.

ilsa44
15-08-2013, 20:13
Teşekkürler sayın formullaone,
Belki sulamayı erken keserek sonbahar soğuklarından kurtarabilirim diye düşünüyorum. Öncelikle bnir kaç fidan dikip deneme yapsam aslında daha iyi olacak gibi.

karabuz
15-08-2013, 21:36
arkadaşlar 3 sm buyume kazanmak ugruna fıdanlardan olmayın sakın, ben 2011 de eylul başında yaptıgım sulama sayesinde 18 dönum şebin bilecik bahcesini sıfırladım, 10.10.2011 bir gunluk kar yagdı, erler akardı bişey olmaz dedik.. oldu, 99% aş altına kadar dondu . 2012 bagzıları toparladı, digerlerı tamamen kurudu.. havanın nasıl oyun oynayacagı belli olmuyor malesef

arif göçmen
16-08-2013, 08:56
ağustos ayının ilk haftası veya ikinci haftası sulamayı kesmekten bende dahil birçok kişi bahsetti.

bu ne kadar doğru?

yeni diktiğimiz fidanın ağustosun sıcağında suyunu kesmek ne kadar doğru ??.

suyu kesilen verim hazırlığındaki ağaç (malum meyvayı bu yıldan oluşacak meyva gözlerinden alacağız.) kış geliyor hazırlanayımmı diyecek, yoksa kuraklık var ben seneye vereceğim meyvayı azaltayımmı diyecek??

Degerli hemşerim iki çapa bir su sayılır atalarımızın sözü sudan sonra havalar sıcak giderse çapa yapmanızı tavsiye ederim.Saygılarımla

arif göçmen
16-08-2013, 15:25
Arkadaşlar bugün bahçede gezinirken bir pedro cinsi cevizimizde bunu gördük. Sanırım erkek çiçek. Sizlerle paylaşmak istedim.

http://k1308.hizliresim.com/1d/g/rgzsx.jpg

Degerli dostum o erkek çiçek degil,

ncp1963
16-08-2013, 16:07
geçenlerde sayın sebahattin yılmaz ile yaptığımız sohbette konuyu uzunca izah etti.

sulamanın devam etmesi gerektiği suyun erken kesilmesinin bitkide su stresi yaratacağını, suyu erken kesmenin bitkiye kış geliyor hazırlan sinyalini veremeyeceğini, bu sinyali bitkinin değişik şekillerde doğadan aldığını, sonbaharda erken don olursa susuz bırakılan fidanında mutlaka zarar göreceğini, esas olanın bitki besleme olduğunu v.s uzun uzun anlattı ve ikna oldum eylülün ilk hafta sonuna kadar sulamaya devam edeceğim.

mustafa431
16-08-2013, 16:47
bizim bölgedeki cevizlerin kenarından dere geçer ve sürekli akar hiçbiride bir sonraki sene üşümüş olarak çıkmaz sonraki seneye
rakım 1300..yani diyeceğim ağaçlar ve bitkiler çak akıllı varlıklardır..:)

ahmettugrul55
17-08-2013, 12:00
şimdi de sulama konusunda çok farklı fikirler ortaya çıktı ..hani agustoun ilk haftasından sonra chanler a su vermeyin tezi.

ncp1963
17-08-2013, 16:54
şimdi de sulama konusunda çok farklı fikirler ortaya çıktı ..hani agustoun ilk haftasından sonra chanler a su vermeyin tezi.

önümüzdeki hafta sebahattin hoca ile buluşacağız daha detaylı konuşup bu konudaki fikirlerini kendisinin izninide alarak daha detaylı olarak aktarabilirim

bu fikride tartışarak doğru olanı bulmaya çalışacağız. daha önce bende bu şekilde düşünerek ağutos başında sulamayı kestim. ama şimdi bilimsel bir yaklaşım söz konusu bunuda dinleyip doğru olanı bulmaya çalışacağız.

işin sonunda herkes yine kendi inandığını yapacak :)

ykaya194
17-08-2013, 17:02
bu fikride tartışarak doğru olanı bulmaya çalışacağız. daha önce bende bu şekilde düşünerek ağutos başında sulamayı kestim. ama şimdi bilimsel bir yaklaşım söz konusu bunuda dinleyip doğru olanı bulmaya çalışacağız.

işin sonunda herkes yine kendi inandığını yapacak :)

Ağustos başında suyu kesmek çok hatalı, o dönem suların çekildiği ve ceviz ağacın en fazla suya ihtiyaç duyduğu aylardır, en ideali ağustos sonunda suyu kesmektir zaten uzmanlarda bunu öneriyor.

ermana
17-08-2013, 17:43
peki ağustos sonun da suyu kesersek eylül sonun da meyve hasadı yapılan ağaç uykudan önce kendisini nasıl toparlayacak?

ykaya194
17-08-2013, 18:00
peki ağustos sonun da suyu kesersek eylül sonun da meyve hasadı yapılan ağaç uykudan önce kendisini nasıl toparlayacak?

Zaten hasattan sonra ağacın kendisini toparlamaya ihtiyacı yok. Hasattan sonra uyku için yatağını yorganını hazırlamaya çalışır eğer sularsak kendisini toparlar, dalların uçlarında yeni filiz çıkar ve bu filizler sonraki soğuk aylarda dondan hasar görür. Bunun için ağustos sonu suyu kesilmesi öneriliyor.

ermana
17-08-2013, 19:03
ağacın uykuya yatması sulama ile ilgili değildir. toprak sıcaklıkları ile ilgilidir.meyve kopan yerler ve olgunlaşmayan sürgünler kışın zarar görür. hasattan sonra son bir kez sulama yapılmalıdır ( diyor büyüklerimiz).

ermana
17-08-2013, 19:09
bu yüzden benim mantığıma göre hasattan hemen önce yapılan çapalamadan dolayı toprak ısıyı daha iyi çekeceğinden toprak ısısını arttıracak ve ağacın daha geç uykuya dalmasını sağlıyacaktır. hasattan önce yer temizliği için bence çapalama değilde biçme yapılmalıdır diye düşünüyorum.

ykaya194
17-08-2013, 19:29
bu yüzden benim mantığıma göre hasattan hemen önce yapılan çapalamadan dolayı toprak ısıyı daha iyi çekeceğinden toprak ısısını arttıracak ve ağacın daha geç uykuya dalmasını sağlıyacaktır. hasattan önce yer temizliği için bence çapalama değilde biçme yapılmalıdır diye düşünüyorum.

Ceviz bahçemizden iyi verim almak istiyorsak, duyumlarla, kendi düşüncelerimizle değil, bu konuda uzman akademik kariyeri olan hocalarımızın bilgilerini nazarı dikkate alarak bakım yapmamız en doğru yol olmalı bence.

ermana
17-08-2013, 19:39
Ceviz bahçemizden iyi verim almak istiyorsak, duyumlarla, kendi düşüncelerimizle değil, bu konuda uzman akademik kariyeri olan hocalarımızın bilgilerini nazarı dikkate alarak bakım yapmamız en doğru yol olmalı bence.

işte benim bahsettiğim konularda selehattin bağrağın kitabından alınan bilgilerdir.
çapalama yapıldığında toprağın güneş ısısını daha iyi emeceği söyleniyor. yani hasattan önce çapalama yaparsak toprak ısısını arttıracağız. ağacın uykuya yatmasını da toprak ısısının tetiklediği yazıyor. burada benim mantığıma görede hasattan önce çapalama yerine biçme yaparsak toprak ısısını arttırıp ağacın daha geç uykuya dalmasını önleriz diye düşünüyorum ve siz bahçe sahiplerinin değerli bilgilerini almak istiyorum bu konuda.
değerli hocalarımızla da görüşme imkanı bulan arkadaşlarımızın bu konularıda sorabilirlerse bilgilenmiş oluruz.

yasarugur
17-08-2013, 20:00
Ceviz yetiştiriciliği - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=E-L3JtJR4xE)
Ceviz yetiştirmeyi merak edenler için güzel bir röportaj buldum...

Lilium
18-08-2013, 00:27
çapalama yapıldığında toprağın güneş ısısını daha iyi emeceği söyleniyor. yani hasattan önce çapalama yaparsak toprak ısısını arttıracağız. ağacın uykuya yatmasını da toprak ısısının tetiklediği yazıyor.

Ağaç verim yaşına geldiğinde tacı güneşi almasına birazda olsa engel oluyor, Yani Bunlar çok küçük nüanslar üzerinde fazla durmaya değmez, dikkat etmemiz daha önemli noktalara dikkat edelim yeter.

aksoy17
18-08-2013, 20:08
Sayın Arif bey bizim fidandaki erkek çiçek sandığımız o şey nedir ?

Arkadaşlar sulamayla ilgili başımıza şöyle bir şey geldi.
Geçen senelerde ağustosta suyumuz kesiliyordu. Cevizlerimiz tabi ki su stresine giriyordu. eylül sonunda sonbahar yağmurlarında bizim meyvelerimiz tekrar sürgün yapmaya kalktı. O kışta uçlarından epey zarar gördüler. Şimdi sulamayı keserken sonbahar yağmurlarını mutlaka düşünülmesi gerektiğine inanıyorum.

Saygılarımla Aksoy17

Helot
19-08-2013, 10:33
İnce kabuklu ceviz (chandler-şebin gibi) ekmek isteyen arkadaşların kuş zararı ( özellikle ağaçkakan) için çok dikkatli olması gerekir. Ceviz tarlalarında yaptığım tesbitler içler acısı. Yeşil ve kahverengi kabuğunu çok güzel kırıp içini boşaltıyorlar. Her dakika tarlada olmanız gerekiyor. 1-2 gün tarlaya uğrayamam diyenler ceviz ekmek için bir daha düşünsünler derim.

Lilium
19-08-2013, 11:19
Kuş zararı hangi meyvada yok ki, ya da hangi meyvaya zarar yapmıyorlar?

ermana
19-08-2013, 12:12
dönümde 50 tl lik bir masraf ile birer metre aralar ile bahçenin üzerine misine çekilirse kuşlar misineye çarpacaklar ya da kanatları değecek. misineyi göremeyen kuşlar neye dokunduklarını anlamadığı için korkarak kaçacaklar ve bir daha bu bahçeye uğramayacaklardır. bu yöntemi önce balkonumda daha sonrada bahçemde ( ceviz bahçesi değil henüz ceviz ekmedim) denedim ve olumlu sonuç aldım.

hasan_ka
20-08-2013, 18:12
Merhaba arkadaşlar herkese iyi günler diliyorum. 2 konu hakkında bilgisi olanlardan bilgi almak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

25 dönüm ektiğim fidanlara taşıma suyla baş edemeyince tarlama 700 mt ilerideki köyün sulama kooperatifinden 90lık pe 100 boruyla kendi imkanlarımla suyu çektim. Tarlam sulama sahası dışında bulunuyor. Ancak köyden birileri DSİ'ye benim yüzümden sulama birliğini şikayet etmişler. Tarlam sulama sahasına uzak olduğu için su verilmeme gibi bir durum var mı acaba ?

Diğer sorum ise desteklemeyle ilgili. Fidanları alırken mavi sertifikalı fidan aldım ve 7*7.5 mt mesafeyle diktik. İlçe tarım müdürlüğündeki memur mesafenin kısa olduğunu, destekleme alamayabileceğimi söyledi. Ben ise 8*4 mt mesafeye bile destekleme verildiğini duydum. Bu konuda ben mi yanlış hatırlıyorum acaba ? Fidancım da 7*7.5 mt dikime destekleme verildiğini söylüyor. Biz mi yanlış biliyoruz ilçe tarımdaki memur mu?

Yaklaşık 2 haftadır bu konulardan dolayı moralim bozuk. Fidan yetiştirmek zaten zor maddi manevi yoruluyorum bir de bu tip olaylar çıkıyor az daha bu sevdamızdan soğutacaklar bizi !!!

formullaone
20-08-2013, 19:05
Merhaba arkadaşlar herkese iyi günler diliyorum. 2 konu hakkında bilgisi olanlardan bilgi almak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

25 dönüm ektiğim fidanlara taşıma suyla baş edemeyince tarlama 700 mt ilerideki köyün sulama kooperatifinden 90lık pe 100 boruyla kendi imkanlarımla suyu çektim. Tarlam sulama sahası dışında bulunuyor. Ancak köyden birileri DSİ'ye benim yüzümden sulama birliğini şikayet etmişler. Tarlam sulama sahasına uzak olduğu için su verilmeme gibi bir durum var mı acaba ?

Diğer sorum ise desteklemeyle ilgili. Fidanları alırken mavi sertifikalı fidan aldım ve 7*7.5 mt mesafeyle diktik. İlçe tarım müdürlüğündeki memur mesafenin kısa olduğunu, destekleme alamayabileceğimi söyledi. Ben ise 8*4 mt mesafeye bile destekleme verildiğini duydum. Bu konuda ben mi yanlış hatırlıyorum acaba ? Fidancım da 7*7.5 mt dikime destekleme verildiğini söylüyor. Biz mi yanlış biliyoruz ilçe tarımdaki memur mu?

Yaklaşık 2 haftadır bu konulardan dolayı moralim bozuk. Fidan yetiştirmek zaten zor maddi manevi yoruluyorum bir de bu tip olaylar çıkıyor az daha bu sevdamızdan soğutacaklar bizi !!!
Sayın hasan_ka,DSİ,köy kooperatiflerine,o köyde sulanıcak alan miktarına göre ve suya duyulucak ihtiyac miktarına göre öngörülen suyu sağlar diye biliyorum.Eğer,su miktarı o bölgede yetersiz ise ve köy kooperatifleri belirttikleri sulak alanlar dışında kendi insiyatiflerini kullanarak,kurak gösterilen alanlara da su verirseler,şikayet olduğunda değerlendiriliyor malesef.Yine de,bu konuyla ilgili,bölge müdürlüğüne ya da yetkili birimlere bir dilekçe ile ricada bulunup cevizlerinize bir ayrıcalık tanımalarını istemelisiniz.

Mavi sertifikalı olsun olmasın,diktiğiniz fidan sayısına göre destekleme alırsınız.Biz fidan başına 7 tl destek almıştık.Memurun bu konuda bilgisi yetersiz gibi geldi bana.

ermana
20-08-2013, 19:20
Biz fidan başına 7 tl destek almıştık.
fidan başına mı?
ben dekar başına 100 tl olarak biliyorum yanlışınız olmasın? ( mavi serfikalı da 250 ya da 300 tl idi yanılmıyorsam).
bu başka bir şeyin desteklemesi midir?

ömür-uşak
20-08-2013, 19:50
Fidan mesafesikonusunda tarım il md.gittim. Badem dikeceğim 6x5 m mesafe yapacağım dedim. Memur bana olmaz 5x5 6x6 7x7 dikersem destekleme alırsın dedi.Bende yanlışlık var 5e5 oluyorda 6ya5 neye olmasın dedim.Memur bana yazıyı gösterdi bende 25m2 ye oluyor 49m2 ye oluyorda 30m2ye niye olmasın mantığa aykırı dedim.Bunun üzerine diğer memur abe doğru söylüyor olması lazım dedi.Bakanlıktan görüş sordular ve dediğim mantıklı çıktı.8X4=32 oluyorda 7x7.5 neden olmasın memur havada geziyor olur hemde bal gibi olur.Olmaz derse olmıyacağına dair belge iste zararını o memurdan alırsın.DSİ Devlet sulama işleri görevide o seni çekemiyen köylüler % 90 çekemez oda fark etmez ne yaparlarsa yapsın sulamanı yaparsın valiliğe dilekçe verirsin ağaçlarım sulanmadığı zaman kuruyacaklar bütün boru masraflarını kendim yaptım dersiniz olur biter moralini bozma dik dur söker alırsın o kadar kolay gelsin hasan ka mücadele etmezsen omaz .

ermana
20-08-2013, 20:10
Dekar başına 100 tl almıştık evet.Bu fidan başına verilen özel ağaçlandırma kredisiydi.Destekleme değil,haklısınız.

Kendi arazisine dikenler için de bu krediler veriliyor mu,onu tam bilmiyorum.

özel ağaçlandırma yani özel kapama bahçe olarak geçenmidir? 10 dönüm ve üzerinde özel kapama bahçesi yapılabiliyor acaba o şekilde mi bu 7 tl yi veriyorlar? bilgisi olan varsa ve bilgilendirirse sevinirim.

aksoy17
20-08-2013, 21:47

Sayın hasan ka,
İl merkezinde misiniz ilçe merkezinde misiniz bilmiyorum ama ildeyseniz il tarım müdürlüğüne, ilçedeyseniz ilçe tarım müdürlüğüne müracaat edip bahçenizi Ç.K.S. sistemine ceviz bahçesi olarak kaydettirin ve belgenizi alın. Ondan sonra o belge ile sizin önünüze engel çıkaracak herhangi bir kurum olacağını sanmıyorum. Çünkü ben bu olayı 6 ay önce yaşadım. TEDAŞ bile bana elektrik vermek istemedi. O belge ile ceviz bahçeme geldiler baktılar. Hiçbir engel kalmadı.

Devletin her konuda destek verdiği bir iş yapıyorsunuz, siz ağaç yetiştiriyorsunuz. Ben almadım ama sulama için devletin desteği olduğunu duydum. Ama herhangi bir müracaatım olmadığı için o konuda çok bilgim yok.

Saygılarımla Aksoy17

İl veya İlçe tarım müdürlüklerine giderken tapunu unutma yanında olsun. Çok önemli.

Lilium
21-08-2013, 01:21
Tarlam sulama sahasına uzak olduğu için su verilmeme gibi bir durum var mı acaba ?

Uzak olduğu için su verilmeme gibi bir durum olamaz, Yalnız şunlardan dolayı olabilir.

1- Araziniz tarım alanının dışındaysa vermeyebilirler.
2- Araziniz DSİ ya da sulama birliğinin aldıkları kararlar gereği sulanacak araziler dışındaysa yine vermeyebilirler.

Bizim bölgemizde de bu gibi durumlar var sulanacak araziler ve sulanamayacak araziler belirlenmiş fakat vatandaş dinlemiyor kuruyor motoru basıyor suyu paraysa veririz diyor. :)

Şimdilik böyle gidiyor fakat resmiyet işin içine girerse ceza kesilmesi içten bile değil.

chandler
21-08-2013, 19:44
Orman bakanlığının verdiği 7 TL lik fidan kredisi özel alanlara verilmiyor. Standart sertifikalı fidanda (sarı sertifika) Tarım Bakanlığı dekara 100 TL sertifikalı fidanda (mavi sertifika) dekara 230 TL bir defaya mahsus hibe veriyor.
Saygılar

formullaone
21-08-2013, 20:30
Sayın Chandler,aklıma takılan bir kaç soru var.Franquette tozlayıcı çeşidini de,Chandler gibi,meyve gözü üretmesi için %40-%50 civarı geri doğru mu budama yapmalıyız? Yoksa sadece uç dallardan hafif kısaltmalar yapmak mı daha doğrudur? Hatayla erkek çiçek yapıcak dalları kesmiş olmayalım.

Duyduğum kadarıyla Franquette uç dallarda erkek çiçek ve az da olsa meyve yapıp,dikine ve büyük ağaçlar yapıyormuş.Çok geniş bir alan kaplarsa,sağında ve solundaki Chandler ağaçlarını da sökmek zorunda kalır mıyız?

8*8 metre mesafeye sığar mı franquette çeşidi ? Teşekkürler.

chandler
21-08-2013, 20:55
Sn Formullaone
Chandler ları budarken Franquette yi budamamak lazım ki bilirsiniz budayarak ağacı sürgüne sevk edeceğiz ve hızlı sürgün veren ağaç geç çiçek verir. Zaten yapı olarak güçlü dikine büyüyen bir ağaç, birde budayarak bunu desteklersek çiçeklenmeyi geciktirir. Franquette verime geç yatsa da çokta verimsiz bir ağaç değildir. İlerki yaşlarde meyveye yatınca büyüme biraz yavaşlar ve verime yattıktan sonra budamakta bir sorun olmaz. Sonuçta 8x8 **** 7x7 **** 8x4 sorun olmaz budayarak ağacı tutabilirsiniz.

ahmettugrul55
21-08-2013, 23:32
bu kadar ceviz bahçesi var. ama video ile bu budamayı anlatan bir video tam olarak yayınlanmadı.sn lilium sağolsun tek başına kameraman bir arkadaşını bulduğunda çekip yayınladı. örnek video çekimleri çoğsltılıp ve video ile forumda bilgi paylaşımı yapılmalı

kamil keskin
22-08-2013, 13:48
bu kadar ceviz bahçesi var. ama video ile bu budamayı anlatan bir video tam olarak yayınlanmadı.sn lilium sağolsun tek başına kameraman bir arkadaşını bulduğunda çekip yayınladı. örnek video çekimleri çoğsltılıp ve video ile forumda bilgi paylaşımı yapılmalı

Syn ahmettuğrul;
Size katılıyorum,ne yazık ki türkiye de her şey böyle.Biz her şeyi geriden takip ediyoruz.Ben de budama yapmadan önce araştırdım bu konuyu.özelikle internette bazı görüntüler var.Ama inanın en anlaşılırı ve doyurucu video yine syn lilium'un videoları...

orion1988
22-08-2013, 14:19
Ben de sayın Lilium ' un paylaşımlarından çok faydalandım.Çok teşekkür ediyorum.Örneğin onun sayesinde ceviz göz aşısında İLK DEFA başarılı oldum.Teşekkürler sayın Lilium.

chandler
22-08-2013, 19:06
14-15 Eylül de Kastamonu da Ceviz Çalışma Grubu toplantısı var.
faydalanmak ve tanışmak isteyenler için iyi bir fırsat diye düşünüyorum.
Tarih 1-2 gün sapabilir. Tekrar bilgilendiririm.

Saygılar

arif göçmen
23-08-2013, 13:57
Benim bahsettiğim,bozuk orman arazilerine dikim yapanlara verilen fidan kredisiydi.Özel arazilere veriliyor mu bilmiyorum malesef.

Değerli dostum özel araziyede orman bakanlığı destek veriyor.Bizim kaman da bir arkadaş aldı hem tarım bakanlıgından hem orman bakanlıgından destek alınabiliyor.

yolgezer2001
23-08-2013, 14:46
14-15 Eylül de Kastamonu da Ceviz Çalışma Grubu toplantısı var.
faydalanmak ve tanışmak isteyenler için iyi bir fırsat diye düşünüyorum.
Tarih 1-2 gün sapabilir. Tekrar bilgilendiririm.

Saygılar

bizim çevrede yokmu ?

chandler
23-08-2013, 14:48
bizim çevrede yokmu ?
Hersene farklı bir ilde yapılıyor. Geçen sene Maraşta idi.

m.gökhan
24-08-2013, 12:07
Selamlar herkese.

Mart ayında diktiğim fidanların suyunu ne zaman kesmeliyim sizce ? rakım 1400 mt seviyelerinde . Erken kesersem kuruma olur diye çekiniyorum , geç kesersemde sürgünlerin pişkinleşmesi gecikicek.Neleri baz almam lazım enzından ona göre karar veriyim.

Teşekkürler şimdiden.

Engin37
24-08-2013, 12:55
Değerli dostlar
Kastamonu da kendi bahçemizde 20-25 yaşlarında bir ceviz ağacımız var.6-7 metre boyunda bir ağaç.Yıllardır ne budanır,ne ilaçlanır,ne gübrelenir.Sadece bahçeye sebze ekildiği ve sebzeler de sık sulandığı için sürekli sulanmış olur.Yani sulaması az değil fazladır bile.Verimi düşük,yılda 50-60 kg civarında.Ama ceviz kalitesi mükemmel.İçi tam dolu ve kesinlikle kararma olmuyor,pırıl pırıl.Orta irilikte.Kabuğu yumurtanın kabuğu gibi.Hani ceviz kırarken yumuşak cinslerde avucunuza 2 ceviz alıp sıkar kırarsınız ya bunda ona bile gerek yok.Tek cevizi avucunuzda kırarsınız.8-10 yaşında bir çocuk gücü bile kırar.Hatta şöyle anlatayım;ağacın dallarının yarısı bahçe tarafında,o taraf toprak olduğu için zemin yumuşak.Diğer tarafındaki dallar yola bakıyor.O taraf sert,asfalt zemin.Cevizler olgunlaşıp yere kendiliğinden düşerken veya sırıkla indirirken bahçe tarafına düşenler sapasağlam kalıyor,yol tarafına düşenlerin yarısına yakınında kabuk çatlıyor.
-Benim merakım fotosunu buraya koysam bu cevizin cinsini söyleyebilen olur mu?
-Bu cevizin meyvesini tarlada yetiştirsem aynı meyveyi verir mi?Yoksa tekrar kendi ana ağacımızdan bu fidanları aşılamak mı gerekir?
-Acaba ağacın verimi için tozlayıcı mı lazım?Eğer öyleyse bu ağaca uygun tozlayıcı ne cins olabilir?
Ustaların cevaplarını merakla bekliyorum.

ermana
24-08-2013, 12:59
verimin düşük olmasının bir sebebi sopa ile hasat yapmanız olabilir mi?

Engin37
24-08-2013, 13:50
Ağaçla ilgili fotolar.

Engin37
24-08-2013, 14:00
Meyveyle ilgili fotolar

Engin37
24-08-2013, 14:01
Cevizin içi.

Engin37
24-08-2013, 14:04
verimin düşük olmasının bir sebebi sopa ile hasat yapmanız olabilir mi?

Sanmıyorum,bölgemizde tüm cevizler geleneksel usül olan sırıkla vurma tarzında yapılır.Çok büyük zarar vermez dal uçlarında ufak kırılmalar yapar belki.Bu usülle hasat edilen ama çok verimli ağaçlarla dolu köyümüz.

muri
24-08-2013, 14:07
Segili arkdaslar benim kirsehirde 12donum cendler ceviz bahcem var bir kismi 3birkismi 2 yasinda tozlayicisi frangeyt 3yasindaki agaclarda 50. 60 adet ceviz var acaba disardan mi tozlaniyor ve 3 yasindaki bir agac icin meyve sayisi yetelimi cevaplarniz icin simdiden tesekkurler

Helot
24-08-2013, 17:39
Pazarda kilogram olarak domates 50 kuruş , biber-patlıcan 75 kuruş. Tarladan her ikisi de 30 kuruşa alınıyor. Umarım ceviz böyle olmaz. Oldukça çok ekiliş var çünkü. Zira gerçekten meşakkatli bir iş.

tiryaki
24-08-2013, 22:04
arz ve talep meselesi. ceviz yetiştirmek domates yetiştirmek kolay olduğunda fiyatı da ucuzlar. Amacınız para kazanmaksa zaten tez yoldan pazarlamasıyla ya da başka bir işle uğraşın. Dünyanın en fakir insanları genelde çiftçiler değil mi?

arif göçmen
26-08-2013, 09:01
Selamlar herkese.

Mart ayında diktiğim fidanların suyunu ne zaman kesmeliyim sizce ? rakım 1400 mt seviyelerinde . Erken kesersem kuruma olur diye çekiniyorum , geç kesersemde sürgünlerin pişkinleşmesi gecikicek.Neleri baz almam lazım enzından ona göre karar veriyim.

Teşekkürler şimdiden.Degerli ceviz dostları bu sonbahar su kesme bir sorun gibi görünüyor ama buradan suyu su tarihte kesin demek yanlış olur,nedenmi karasal iklimde agaçların uyanma tarihi ile uykuya yatma tarihi farkli marmara bölgesinde agacın uyanma tarihi ile uykuya yatma tarihi bir farklıdır.Onun için ağaçla iyi iletişim kuracaksınız agacın artı su istemediğini agaçtan duymalısınız bir ağaç aynı insan gibidir agacın uykusu geldıgını agaç esnemez ama sıze yaprakları söyler bana su vermeyin diye ama yinede yabancı çeşitlerde ben kamanda 20 agustosta kesdim yyerli çeşitlerde ise 25 agustosda suyu kesedim saygılarımla

m.gökhan
27-08-2013, 09:43
Degerli ceviz dostları bu sonbahar su kesme bir sorun gibi görünüyor ama buradan suyu su tarihte kesin demek yanlış olur,nedenmi karasal iklimde agaçların uyanma tarihi ile uykuya yatma tarihi farkli marmara bölgesinde agacın uyanma tarihi ile uykuya yatma tarihi bir farklıdır.Onun için ağaçla iyi iletişim kuracaksınız agacın artı su istemediğini agaçtan duymalısınız bir ağaç aynı insan gibidir agacın uykusu geldıgını agaç esnemez ama sıze yaprakları söyler bana su vermeyin diye ama yinede yabancı çeşitlerde ben kamanda 20 agustosta kesdim yyerli çeşitlerde ise 25 agustosda suyu kesedim saygılarımla

Mart ayında yeni dikim yaptığım için korkum , yoksa söylediğiniz tarhilere bende katılıyorum.

ömür-uşak
28-08-2013, 20:46
Arkadaşlar merhaba bu gün biraz hasat yaptım.Yavuz cinslerini yeşil kabuklu taze sattım 3,5 tl den.Bende sarsıcı zeytin silkeleme makinası var ince dallara oluyor.Birde yağı fazla katmışım çok zorlandım.Traktör kuyruk mili ile çalışan halatlı daha kalın dalları sarsabilen makina yapılmış çok hoşuma gitti ama bu sene alamıyacağım.Fazla ağacı olanlar düşünsün.Sırıkla hasat hem ağaca zarar verir hemde ağaçta çok kalır.Yeşil yaprağın içinde yeşil ceviz görülmüyor.Hayırlı hasatlar bol kazançlar.

formullaone
28-08-2013, 23:24
Arkadaşlar merhaba bu gün biraz hasat yaptım.Yavuz cinslerini yeşil kabuklu taze sattım 3,5 tl den.Bende sarsıcı zeytin silkeleme makinası var ince dallara oluyor.Birde yağı fazla katmışım çok zorlandım.Traktör kuyruk mili ile çalışan halatlı daha kalın dalları sarsabilen makina yapılmış çok hoşuma gitti ama bu sene alamıyacağım.Fazla ağacı olanlar düşünsün.Sırıkla hasat hem ağaca zarar verir hemde ağaçta çok kalır.Yeşil yaprağın içinde yeşil ceviz görülmüyor.Hayırlı hasatlar bol kazançlar.

Yurt dışından yeni getirilen bir silkeleme makinesi olduğunu duydum.Zeytin,badem,ceviz içinmiş.Bulunduğum yere yakın ceviz bahçelerine gelicekmiş.Haber bekliyorum,gidip görücem,fiyat ve performans olarak gözlemleyip,fotoğraflandırıcam.Sizlerle paylaşırım.

Bu arada,bizim burada da halatlı silkeleme makinesi alınmış.Gelince onu da yakından inceleyip paylaşırım.

Helot
29-08-2013, 07:35

Yeşil kabuklu 3,5 tl ise normal kabuklu 7 tl.ye falan gelir. Ayçekirdeği bile 8 tl gibi. 7 tl. emek koruyomu. Bence içler acısı...

ömür-uşak
29-08-2013, 09:04
Yeşil kabuklu 3,5 tl ise normal kabuklu 7 tl.ye falan gelir. Ayçekirdeği bile 8 tl gibi. 7 tl. emek koruyomu. Bence içler acısı...

Kuru kabuklu 75 tane 1 kilo geliyor.Yeşil kabuklu 18-20 tane 1 kg.En iyisi böyle kuru fiyatı 15 tl yi geçiyor.

ömür-uşak
29-08-2013, 09:13
Yurt dışından yeni getirilen bir silkeleme makinesi olduğunu duydum.Zeytin,badem,ceviz içinmiş.Bulunduğum yere yakın ceviz bahçelerine gelicekmiş.Haber bekliyorum,gidip görücem,fiyat ve performans olarak gözlemleyip,fotoğraflandırıcam.Sizlerle paylaşırım.

Bu arada,bizim burada da halatlı silkeleme makinesi alınmış.Gelince onu da yakından inceleyip paylaşırım.
Benim bahsettiğim halatlı makina 8 m halatla çalışıyormuş Kütahya tarafına 20 tane satmışlar vişne hasatında kullanmışlar iyi dedi ben görmedim fiyat 1500 tl ymiş tel ile görüştüm.Seneye vişnelere kadar almam lazım verimli bi makina ise.İşçi 50 kilo vişne toplar 80 kuruş işçi 20 kuruş nakliye kasacı derken para az kalıyor.İyiyse halatlı makinadan alacağım.Ceviz ve badem için böyle makinalar iyi oluyor.

arif göçmen
29-08-2013, 09:37
Benim bahsettiğim halatlı makina 8 m halatla çalışıyormuş Kütahya tarafına 20 tane satmışlar vişne hasatında kullanmışlar iyi dedi ben görmedim fiyat 1500 tl ymiş tel ile görüştüm.Seneye vişnelere kadar almam lazım verimli bi makina ise.İşçi 50 kilo vişne toplar 80 kuruş işçi 20 kuruş nakliye kasacı derken para az kalıyor.İyiyse halatlı makinadan alacağım.Ceviz ve badem için böyle makinalar iyi oluyor.

Degerli ceviz sevdalıları ceviz sirkme makınasından bahsediyorsunuz bende bir katkıda bulunuyum bizde kamanda silkme makinasını denedik 15-20 adet alanlar oldu büyük agacın koluna halatın ucundaki kemeri taktık motorun kuyuk mili ile silktik catlamayan cevizlerin % 98 döküldü egerki cevizler çatlamış olsa idi %100 dokulurdu çok iyi bir alet fiatı 1300 tl den bende aldım almak isteyene tavsiye ederim sırıkla cevizlerimize zarar veriyorduk gelecek yılın meyve gözleri öluyordu bu makina buyuk kolaylık yalnız dikkat edilmesi gereken halat gerdirilirken agaç dalının kırılmaması için dikkatli olunmalı cevizler hasattan 10 gun önceden sulanmamalı eger ceviz hasat edilirken taban yaş olursa gökleri oynatabilir birde hasattan sonra cevizler sulanmalı isteyen arkadaşlara temin edilmesin de yardımcı olabilirim ürününüz bol olsun.Allah emeginizi zayi etmesin herkese saygılar.

yolgezer2001
29-08-2013, 09:47
Degerli ceviz sevdalıları ceviz sirkme makınasından bahsediyorsunuz bende bir katkıda bulunuyum bizde kamanda silkme makinasını denedik 15-20 adet alanlar oldu büyük agacın koluna halatın ucundaki kemeri taktık motorun kuyuk mili ile silktik catlamayan cevizlerin % 98 döküldü egerki cevizler çatlamış olsa idi %100 dokulurdu çok iyi bir alet fiatı 1300 tl den bende aldım almak isteyene tavsiye ederim sırıkla cevizlerimize zarar veriyorduk gelecek yılın meyve gözleri öluyordu bu makina buyuk kolaylık yalnız dikkat edilmesi gereken halat gerdirilirken agaç dalının kırılmaması için dikkatli olunmalı cevizler hasattan 10 gun önceden sulanmamalı eger ceviz hasat edilirken taban yaş olursa gökleri oynatabilir birde hasattan sonra cevizler sulanmalı isteyen arkadaşlara temin edilmesin de yardımcı olabilirim ürününüz bol olsun.Allah emeginizi zayi etmesin herkese saygılar.

arif bey vaktiniz olursa bu makinenin resimlerini paylaşabilirmisiniz

aksazli
29-08-2013, 10:10

bu makinayı görünce resimlerini çek paylaş bakalım nasıl bir şeymiş.

kuyruk miline bağlanan yeri ayrıntılı çek çalışma sistemini görelim.

yolgezer2001
29-08-2013, 10:17
http://www.kadmec.com/images/urunler/vibrope/vibrope-tanitim2.jpg
sanırım hafif ileri geri hareketiyle silkeliyor.

06doğaci
29-08-2013, 10:29
Maaşallah arif bey herşeye yardımcı oluyorsunuz.Bence kendinizi fazla zorlamayın yazın satıcının internet sitesini veya telini millet arasın görüşsün bu sevap size yetmezmi acaba.Böylede sevaba girersiniz.

Çamtepe
29-08-2013, 12:22

Sn. ömür-uşak,

Her ne kadar başlığı olmasa da bir sorum olacak diğer üyelerden af dileyerek: Vişne düştüğü zaman berelenmiyor mu? Biz geçen sene topladıklarımızı yere serdiğimiz çarşafa atıp kova arama zamanından tasarruf edelim dedik, çok zarar gördü. Bu sene vazgeçtik.

Bu arada kişi başı 50 kg vişne iyiymiş. Biz anca 30 kg'larda toplayabiliyoruz..

Selamlar

ömür-uşak
29-08-2013, 13:18
Sn. ömür-uşak,

Her ne kadar başlığı olmasa da bir sorum olacak diğer üyelerden af dileyerek: Vişne düştüğü zaman berelenmiyor mu? Biz geçen sene topladıklarımızı yere serdiğimiz çarşafa atıp kova arama zamanından tasarruf edelim dedik, çok zarar gördü. Bu sene vazgeçtik.

Bu arada kişi başı 50 kg vişne iyiymiş. Biz anca 30 kg'larda toplayabiliyoruz..

Selamlar

Ağacın yaşına verimine göre 50 kg artar veya eksilir.Ortalama yazdım.Vişne berelenmez ama sapsız olduğu için su kaybı oluyor.Para etmezse başka yolu yok para ederse tane tane topluyoruz.Fabrikalara suluk veriyoruz Yolgezer arkadaş makinanın fotosunu paylaşmış bana 1500 dediler Arif hoca 1300 e almış bence gerekli seneye alacağım.Makinadan bahsederken vişneden de bahsetmiş olduk affola.

arif göçmen
29-08-2013, 13:47
Maaşallah arif bey herşeye yardımcı oluyorsunuz.Bence kendinizi fazla zorlamayın yazın satıcının internet sitesini veya telini millet arasın görüşsün bu sevap size yetmezmi acaba.Böylede sevaba girersiniz.

Degerli dostum senimi kıracagım ben makına satmıyorum kendimide fazla zorlamıyorum,bu cevap ta biraz hafif geldi firma adını ve tfl yazıyorum DOGAN MAKiNA :pTLF 05324160838 Sizde almayı düşünürseniz pazarlığı siz yapın ben sizin fiatınızdan 200 tl aşagı alırım siz başka bir şey düşünerek yamışınız herhalde ama ben yardımcı olurum derken fiatta demek istemiştim galiba eksik yazmışım.şimdi sevaba girerim herhalde

arif göçmen
29-08-2013, 13:55
arif bey vaktiniz olursa bu makinenin resimlerini paylaşabilirmisiniz

Degerli dostum makinanın videosunuda çektim ama bu vıdeo fotoğraf işini bir türlü beceremiyorum ama firmanın adınını tlf yazayım DOĞANŞAHİN TARIM MAKİNALARI - ALANINDA ÖNCÜ KURULUŞ CİFİCİNİN EMEKCİNİN YAKIN DOSTU (http://www.dogansahin.com.tr) tlf 05324160838 şu resim yüklemeyi en kısa zamanda ögrenecgim.saygılarımla

06doğaci
29-08-2013, 14:34
Teşekkür ederim arif bey.Sizin belki bir kazanç elde etme gibi düşünceniz olmaya bilir ama siz olsanız böyle bir mesaj okusanız ne düşünürsünüz.Neyse uzatmayayım açıklayıcı bilgi için sağolun.

tiryaki
30-08-2013, 12:51
http://www.agaclar.net/forum/1194371-post832.htm

Değerli üstadlar, Yorum yapan olursa çok makbule geçer.

vetinte
30-08-2013, 14:24
Sn.Tiryaki,
Toprak analizi yaptirdiysaniz,topraktaki kil oranina bakmalisiniz.
kepcenin actigi cukur derinligi nedir , nemli bolgede daha derin cukur kazarak dipte su birikintisi olup olmadigina bakin.
Nemli toprak 1 mt de görünüyorsa siz 2 mt lik bir çukur açtırın.
Tarlanizda taban suyu yuksekligi var ise, ceviz agaci da derin koklu bir agaç olduğu için,olası taban suyu varlığı ağaçlarınız için risk oluşturacaktır.
Zemin ile ilgili söyleyebileceklerim bunlar.
Kolayliklar diliyorum.

vetinte
30-08-2013, 15:09
Ben de mayis 2012 de diktiğim ağaçlarıma bu yıl tün yaz boyunca damlama ile her hafta 3 saat su verdim.
Geçen yıl fidanlar yeni dikilmiş olduğu için son sulamayı 15 ekim de yapmıştım.
Şimdi eylül ayı boyunca 10 günde bir su vereceğim.
Sulama süresini de 2.5 saate düşüreceğim.
Ekim başında da tekrar arazi eğiminin ters yönünde bir kazayağı çektirmek istiyorum, kış yağmurlarına karşı toprak akışı olmasın, olursa da yavaşlasın diye.
Ağaç dipllerine de yine torbalanmış çiftlik gübresi (organik madde) 1 kg atacagim.
Sizce de uygunmudur, ne dersiniz ?

tiryaki
30-08-2013, 15:12
Teşekkürler sayın vetinte. Toprak analizinde toprak tınlı olarak belirtilmiş. Çukurlar 1 metre derinliğinde.
Arazi oldukça eğimli olduğu için ve taban arazi olmadığı için taban suyu riski hiç aklıma gelmemişti. Ben bu çukurların bazılarını 2 metre açtırıp baktırayım dediğiniz gibi.

Şu anda su tutacağını sanmıyorum ama kışın bakalım ne olacak.

hasan_ka
01-09-2013, 21:06
Sayın hasan_ka,DSİ,köy kooperatiflerine,o köyde sulanıcak alan miktarına göre ve suya duyulucak ihtiyac miktarına göre öngörülen suyu sağlar diye biliyorum.Eğer,su miktarı o bölgede yetersiz ise ve köy kooperatifleri belirttikleri sulak alanlar dışında kendi insiyatiflerini kullanarak,kurak gösterilen alanlara da su verirseler,şikayet olduğunda değerlendiriliyor malesef.Yine de,bu konuyla ilgili,bölge müdürlüğüne ya da yetkili birimlere bir dilekçe ile ricada bulunup cevizlerinize bir ayrıcalık tanımalarını istemelisiniz.

Mavi sertifikalı olsun olmasın,diktiğiniz fidan sayısına göre destekleme alırsınız.Biz fidan başına 7 tl destek almıştık.Memurun bu konuda bilgisi yetersiz gibi geldi bana.

Ben de sizin bahsettiğiniz şekilde biliyorum Sn. Formullaone. Ancak suyun yetmemesi gibi bir durum söz konusu eğil zaten kooperatif yeni yeni faaliyete geçiyor. Şuan benim su aldığım pompa 15 günde yalnızca 3 4 saat çalışıyor. Ben de boruyu çekince 10 günde 4 saate çıktı maksat gıcıklık olsun diye şikayet var :) Bu senelik sorun anlatıldı umarım seneye aynı olayları yaşamayız.

Destekleme konusunda da bakanlıktan gelen yazıya göre 8*8 mt mesafeden aşağıya destekleme yokmuş ancak görmezden gelip desteklemeyi onaylayacaklar sanırım. Memurun bilgilendirmesi bu şekilde oldu.

hasan_ka
01-09-2013, 21:15
Fidan mesafesikonusunda tarım il md.gittim. Badem dikeceğim 6x5 m mesafe yapacağım dedim. Memur bana olmaz 5x5 6x6 7x7 dikersem destekleme alırsın dedi.Bende yanlışlık var 5e5 oluyorda 6ya5 neye olmasın dedim.Memur bana yazıyı gösterdi bende 25m2 ye oluyor 49m2 ye oluyorda 30m2ye niye olmasın mantığa aykırı dedim.Bunun üzerine diğer memur abe doğru söylüyor olması lazım dedi.Bakanlıktan görüş sordular ve dediğim mantıklı çıktı.8X4=32 oluyorda 7x7.5 neden olmasın memur havada geziyor olur hemde bal gibi olur.Olmaz derse olmıyacağına dair belge iste zararını o memurdan alırsın.DSİ Devlet sulama işleri görevide o seni çekemiyen köylüler % 90 çekemez oda fark etmez ne yaparlarsa yapsın sulamanı yaparsın valiliğe dilekçe verirsin ağaçlarım sulanmadığı zaman kuruyacaklar bütün boru masraflarını kendim yaptım dersiniz olur biter moralini bozma dik dur söker alırsın o kadar kolay gelsin hasan ka mücadele etmezsen omaz .

Dediğiniz gibi oldu Sn. Ömür-uşak ancak ilçe tarım müdürlüğünden il tarım müdürlüğüne telefon açmışlar olur diyorlar. Ancak müfettiş gelir de şu bahçeyi gezelim derse desteklemeyi faiziyle geri ödersin diyorlar. İnisiyatif kullanıp onay vereceğiz dediler, şuan evrakları teslim ettim beklemedeyim.

Su konusunda da umarım dediğiniz gibi olur. Suyu vermezlerse bahsettiğiniz gibi bir yol izlerim. Kooperatife üye olup 6000 lira borca imza attım aidatımı ödüyorum hala sıkıntı çıkıyor. Sulama sahası dışından üye olanlar sayesinde dekar başına borç 380 liradan 235 liraya düştü. Sulamanın saati 21 liradan 15 liraya düştü şikayet edenleri anlamış değilim.

hasan_ka
01-09-2013, 21:20
Sayın hasan ka,
İl merkezinde misiniz ilçe merkezinde misiniz bilmiyorum ama ildeyseniz il tarım müdürlüğüne, ilçedeyseniz ilçe tarım müdürlüğüne müracaat edip bahçenizi Ç.K.S. sistemine ceviz bahçesi olarak kaydettirin ve belgenizi alın. Ondan sonra o belge ile sizin önünüze engel çıkaracak herhangi bir kurum olacağını sanmıyorum. Çünkü ben bu olayı 6 ay önce yaşadım. TEDAŞ bile bana elektrik vermek istemedi. O belge ile ceviz bahçeme geldiler baktılar. Hiçbir engel kalmadı.

Devletin her konuda destek verdiği bir iş yapıyorsunuz, siz ağaç yetiştiriyorsunuz. Ben almadım ama sulama için devletin desteği olduğunu duydum. Ama herhangi bir müracaatım olmadığı için o konuda çok bilgim yok.

Saygılarımla Aksoy17

İl veya İlçe tarım müdürlüklerine giderken tapunu unutma yanında olsun. Çok önemli.

Bahsettikleriniz yaptım Sn. Aksoy17 umarım sorun çıkarmazlar. Sulama konusunda yüzde 50 hibe desteği var ama işlemler hem çok uzun sürüyor hem de çok fazla yokuşa sürmüşler almaktan vazgeçtim kendi imkanlarımla yaptım.

hasan_ka
01-09-2013, 21:29
Uzak olduğu için su verilmeme gibi bir durum olamaz, Yalnız şunlardan dolayı olabilir.

1- Araziniz tarım alanının dışındaysa vermeyebilirler.
2- Araziniz DSİ ya da sulama birliğinin aldıkları kararlar gereği sulanacak araziler dışındaysa yine vermeyebilirler.

Bizim bölgemizde de bu gibi durumlar var sulanacak araziler ve sulanamayacak araziler belirlenmiş fakat vatandaş dinlemiyor kuruyor motoru basıyor suyu paraysa veririz diyor. :)

Şimdilik böyle gidiyor fakat resmiyet işin içine girerse ceza kesilmesi içten bile değil.

Sn. Lilium arazim tarım arazisi ancak DSİ' nin belirttiği sulama sahası dışında bulunuyor. Fakat kooperatifimiz genel kurul kararıyla sulama sahası dışındakilerden dilekçe toplayıp bizleri de kooperatife üye yaptılar. Dekar başı 235 liradan 6000 liraya yakın borca imza atıp üye olduk. Sulamayı yaparken de kooperatif başkanı suyu açıyor saati 15 liradan sulamayı yapıyoruz.
Sulama sahasında köylü suyu kullanmak istemiyor birkaç bahçe hariç hala kuru mahsül ekiyorlar. Biz de olmasak kooperatif tedaşa olan trafo kayıp bedelini ödeyemeyecek neredeyse.

Suyun yetmeme gibi bir durumu da yok benim su aldığım pompadan 15 günde sadece 4 saat sulama yapılıyor. Ancak tüm bunlara rağmen hala şikayet var. Ben fidanları diktiğim köyden değilim biraz da ondan oluyor sanırım. Durum böyle işte Sn. Lilium.

ncp1963
02-09-2013, 06:42
Suyun yetmeme gibi bir durumu da yok benim su aldığım pompadan 15 günde sadece 4 saat sulama yapılıyor. Ancak tüm bunlara rağmen hala şikayet var. Ben fidanları diktiğim köyden değilim biraz da ondan oluyor sanırım. Durum böyle işte Sn. Lilium.

işte şimdi oldu bizim milletimizde yabancıya pek iyi bakmazlar bakmayın türk misafirperverliği falan safsatalarına o bir iki günlük için geçerli.

valla bir an evvel köyde sözü geçen kişilerle iyi ilişkiler kurmanın yolunu bulun

ahmettugrul55
02-09-2013, 09:03
bende sulama için haftada 1 gün tarlaya gittim.o köy *** babamın köyü değildi ve hep bir dedikodu sormayın...her kez jandarma olmuş elen geçen imalı imalı sorular sorup durdu .ama suan gıkları çıkamıyor.

m.gökhan
04-09-2013, 14:52
Bu hafta cevizlerin fotolarını çektim , sulamayı ne zaman kesmem gerektiği hakkında bir fikir verebilirmi sizce ? :) ...

Lilium
05-09-2013, 02:25
Sulamadan sonra çapa yapmamışsınız ki, tekrar sulamayı mı düşünüyorsunuz?

Çapasını yapınız,

Bundan sonra yağışlar başlar sulamanıza gerek yoktur.

ahmettugrul55
05-09-2013, 10:02
son mesajınızını attığınız saate dikkat ettim 3:25
anlaşılan sizin hayatınızda 24 saat ceviz aşkı var.
aşkın mesaisi olmaz 24 saat te yetmez ....gibi geliyor

Helot
05-09-2013, 21:48
4 yaşındaki şebin cevizinden 450 adet yeşil kabuklu meyve toplanmıştır. Sizce nasıl acaba?

ermana
05-09-2013, 21:51
yaklaşık 5,5 kilo kabuklu ceviz yapıyor. maşallah maşallah.

Lilium
05-09-2013, 23:32
4 yaşındaki şebin cevizinden 450 adet yeşil kabuklu meyve toplanmıştır. Sizce nasıl acaba?

Dört yaş için çok güzel bir rakam fakat bu yaşta bu kadar verime yatırılmamalıydı, ağaç çok genç, kendini çok yorar, seneye bu kadar verim vermeyebilir.

cetiner
06-09-2013, 05:49

Sn.Helot mümkünse fotoğraf yükleyebilirmisin ? benim de bahçemde 4 yaşında şebin fidadım var üzerinde bir tane ceviz vardı ,onuda kargalar yedi