View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği
denizakvaryumu
22-07-2009, 13:07
Chandler de çok popüler ceviz olma yolunda.
http://fmd.ksu.edu.tr/sayi/51/51.148-158.pdf
Dişi-erkek çiçekleri çakışma tablosu için linke bakınız, yararlı bir çalışma.
Bu yıl tohumdan çıkmış 2 adet pikan cevizim var. Seneye bakalım aşı yapılabiliecek seviyeye gelebilecek mi? Gerçi tohumdan ilk çıktığında çok hızlı boy atmıştı, fakat daha sonra (saksıda olduğundan mıdır bilinmez) büyümesi durdu. :o
Sayın denizakvaryumu, verdiğiniz linkte bazı bilgiler doğru değil kanısındayım, bildiklerim, chandler pedrodan daha iri bir çeşit oysa ki oradaki bilgiler pedronun chandler dan daha iri olduğunu göstermektedir, bu da bana diğer bilgilerde de şüpheye neden veriyor.
Bir üniversite kaynakların da bu kadar hata olabileceğini düşünmek, kendi bilgilerimden şüphe eder durumda bırakıyor.
denizakvaryumu
22-07-2009, 13:38
Sn.lilium;
chandler mi pedro mu dersem hangisini tercih ederdiniz?
Chandler daima favorimdir. Ama pedro da iyi bir cinstir.
denizakvaryumu
22-07-2009, 13:49
Bu durumda chandler-kaman1-pedro üçlüsü sadece 3 adet ceviz fidanı almayı düşünen küçük bahçe sahipleri için en ideali :)
Chandlerın dozlayıcısı Franguette dir. Yalova birin de dozladığı bazı yerlerde söylenmektedir.
denizakvaryumu
22-07-2009, 14:09
Kaman1-pedro-pedro
olarak düzeltelim.Sanırım en iyi bu şekilde olacak :)
Zamanında buğday yetişmiş bir toprak ceviz bahçesi için uygun mudur?
Zamanında buğday yetişmiş bir toprak ceviz bahçesi için uygun mudur?
Bu konuda bilimsel bir veriye rastlamadım ama bahçe işi yapanlar daha önce Tahıl, sebze yetiştirilmiş tarlaların 1 - 1,5 m. derinliğinde bir kireç tabakası oluştuğunu, eğer bahçe yapılacaksa 3-5 m. arayla derin pulluk veya kepçe ile bu tabakanın kırılmasının iyi olacağını söylüyorlar..
Şu an oturduğum semtte daha önce buğday tarlası olarak kullanılmış çok geniş bir arazide olduğundan, Binaların temeli için kazıldığında bu tabakayı gözümle görüyorum..
Ne kadar doğrudur ve ne kadar faydalıdır bilemiyorum..
Duyduğumu aktardım..
Şu an oturduğum semtte daha önce buğday tarlası olarak kullanılmış çok geniş bir arazide olduğundan, Binaların temeli için kazıldığında bu tabakayı gözümle görüyorum
Sayın yazokur, bu sizin bölgeniz olarak doğru olabilir tüm yerler için bunu söyliyemeyiz.
Bu gibi topraklarda geniş ve derin çukurlar açılmasında fayda var, hatta ceviz ekilicek çukurların kepçe ile açılıp, üst toprağın alta alt toprağı üste gelecek şekilde hazırlanması çok çok iyi olur. Aralara da derin tekli patlatma atılmasın da fayda vardır.
RİKO Zamanında buğday yetişmiş bir toprak ceviz bahçesi için uygun mudur?
Ceviz çok toprak secici ağaç değildir hemen hemen tüm topraklarda yetişir, yeter ki rakımınız uygun iklim şarlarına göre uygun çeşit ve suyunuz olsun.
Arkadaşlar, bahçemde bir adet ceviz ağacım var. Aynı dal üzerinde iki farklı büyüklükte meyveleri var. Bu normal midir sizce? Her meyve aynı anda ve büyüklükte olmaz mı cevizde? 15 gün önce iki adet meyve vardı onlar büyürken şimdi misket büyüklüğünde iki adet daha oldu aynı dal üzerinde. Normal midir ?
osmanaksoy1
28-07-2009, 20:56
Sayın Halil Bey NOGAAL hakkaında bize biraz bilgi verir misiniz. yeni dikeceğimiz ceviz fidanlarımızda kullanabilir miyiz ?
Saygılarımla.
osmanaksoy1
28-07-2009, 21:03
Sayın tepe 17 çanakkalenin neresindensiniz. biz yenice pazarköylüyüz.görüşmek dileğiyle .
Halil Önen
29-07-2009, 00:34
Sayın Halil Bey NOGAAL hakkaında bize biraz bilgi verir misiniz. yeni dikeceğimiz ceviz fidanlarımızda kullanabilir miyiz ?
Saygılarımla.
Sn.omanaksoy, kullanabilirsiniz, tabii...
Ancak çok daha iyi bilgi edinmeniz için size aşağıdaki adresi veriyorum,
orada, ilgili üyeler arasındaki bilgi akışını takip ederseniz geniş bilgiye sahip olacaksınız. Uygulamada sorunuz olursa elbette anlatırım.
Ağaç Hastalıkları ve Zararlıları, bölümü
Kök kanseri hastalığı, sayfası (Cumhur Tonga'nını açtığı)
Saygılar
osmanaksoy1
29-07-2009, 14:06
Sayın.halil bey bu sayfaya giremiyorum biraz daha açıkolak bilgi bekliyorum.
Fidanlarımın fotoraflarına bakarak eksik yönlerim mutlaka vardır,önerilerinizi ve tavsiyelerininzi bekliyorum. Bu sene çetnır ve pedro çeşitlerinden eksik yerlerime dikeceğim. Onun için nogaal hakkında bilgi istiyorum. Neler yapmam gerekiyor ? Fidanlarımın yerini kazdırdım, şuanda her şey hazır, dikim mevsimini bekliyorum.
Bilgi ve önerilerinizi bekliyorum. Saygılarımla Osman Aksoy
Halil Önen
30-07-2009, 10:33
Sn.osmanaksoy,
kök kanseri ile ilgili sayfayı bulmamanız (açamamamanız) mümkün değil.
Birinden yardım isteyin. Ceviz konusunda birçok daha başlık ve yazılar bulacaksınız.
Ben ceviz konusunda pek bilgiye sahip değilim. 4 yıl önce 15 kadar ceviz dikmiştim. Bende sizin gibi, sitedeki uzman ve ya daha teçrübeli arkadaşlara sorular soruyor ve daha da öğrenmeye çalışıyorum.
Siteyi kullanamayı öğrenediğinizde sizde göreceksiniz ki, kafanızdaki birçok sorunun cevapları oralarda geniş şekilde verilmiştir.
Özel durumlar ve uygulamalarda, isim verererek cevap alabilirsiniz.
Ama genel konularda (ceviz yetiştiriciliği gibi) isim vererek soru sorarsanız, diğer uzman ve tecrübeli arkadaşlar, saygı veya nezaket gereği cevap veremiyebiliyorlar.
NOGALL uygulaması benim yaptığım özel bir uygulama. Sizinle tecrübemi paylaşırım. Ben sadece uygulayıcığım.
Ürünün içeriği hakkında bilgilere, sn. denizakvaryumu ve sn. meyvelitepenin mesajlarında bulacaksınız.
Sn.Lilium ve sn. sebahatti, ceviz yetiştiricilği ve teçrübe konunda çok daha bilgili arkadaşlar.
NOGALL kök hastalıklarında etkili bir ilaç. İçinde bakteri var. Kökle berbaber yaşıyor, kök büyüdükçe, kök nereye giderse oda oraya gidiyor, diye anlatılmılştı. Öyle olduğuna da inanıyorum. Çünkü hiç fire vermedim.
NOGALL, 250 gr. sanırım bir poşetin içinde, açtığınızda hava ile temasa geçiyor ve canlanıyor. Hepsini o gün kullanmak zorudasınız sonra ölüyor.
10 ve ya 12 litre suya koyuyorsunuz. İyice karıştırıyorsunuz. Kök açık ise daldırıyorsunuz bir iki dakika bekletip fidanı gömüyorsunuz.
Eğer kök tüp ise, etrafini iyice fısfıslıyorsunuz.
100 adet dikeceğiniz fidan için bir poşet size yeter de artar bile.
Saygılar
denizakvaryumu
30-07-2009, 11:01
http://www.bioglobal.com.tr/tr/nogall
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12119&highlight=k%F6k+kanseri
Nogall koruyucudur, hastalık oluşmuşsa tedavi etmez.
http://www.bioglobal.com.tr/tr/nogall-sikca-sorulan-sorular
http://www.bioglobal.com.tr/tr/nogall/i11493/kok-kanseri
Nogall nasıl uygulanır?
http://www.bioglobal.com.tr/tr/nogall/i11489/nogall-uygulama-klavuzu
Halil Önen
30-07-2009, 11:16
Sn, osmanaksoy,
Kök kanseri ile ilgili başlığı mutlaka bulun ve okuyun.
Tek bir ürüne takılıp kalmayın. Piyasaya yeni yeni çok daha etkili ürünler çıkyor.
Bizim gibi üreticilerin en büyük korkusu toprak içinde yaşayan zararlı bakteriler, nematotlar vb. zararlılar. Ağacınız kocamanken bile kurutabiliyor.
EM, EMA gibi etkin mikro organizmaları inceleyin.
ROA/ BİONEM gibi kök hastalıkları, nematotlara etkili hem mikrobiyolik gübre hem ilaç etkili yeni çıkan ürünler var. Bu başlıklarda geniş bilgiye ulaşabilirsiniz.
Ben de bu ürünleri kullanmaya başladım. İyi olduklarını düşünüyorum.
Ürünleri kullanırken sadece satıcılarının etkisinde kalmayın. Uygulayanlara takip edin ve sonuclarını gözlemleyin, acele karar vermeyin.
Ceviz fotoğraflarına bakarak tespit yapmak zor ve yanıltıcı olabiliyor.
Bu doktorun hastasına uzaktan bakıp teşhiş koyması gibi bir şey. Fotoğraf üzerindeki ışık oyunları kolay bir hastalığın bile, başka bir hastalıkla karıştırılmasına sebeb oluyor ve insanı yanıltıyor.
Ancak benim gözlemlediğim bir şey var.
Cevizlerinizde damlama uyguluyorsunuz.
Damlama hortumunuz çok kısa. Ağacın taç izinde olmalı ve daire şeklinde cevrelemeli. Ağacın taç izi genişledikce daire de genişlemeli.
Unutmayın su nerede ise vitamin, mineral(gübre) oradadır VE kök oradadır.
Daha çok kök, daha çok yaprak ve daha verimli ürün demektir.
Saygılar
Halil Önen
30-07-2009, 11:32
Sn. okyanusakvaryumu, özür dilerim denizakvaryumu, yine yetiştin hızır gibi...
Teşekkür ederim.
Saygılar, sevgiler
Halil Önen
30-07-2009, 13:21
Arkadaşlar, bahçemde bir adet ceviz ağacım var. Aynı dal üzerinde iki farklı büyüklükte meyveleri var. Bu normal midir sizce? Her meyve aynı anda ve büyüklükte olmaz mı cevizde? 15 gün önce iki adet meyve vardı onlar büyürken şimdi misket büyüklüğünde iki adet daha oldu aynı dal üzerinde. Normal midir ?
Sn.kmlsrt,
aynı dal üzerinde iki farklı büyüklükte meyve olması, ceviz çeşidi ile ilgili bir şey midir? bilemem. Ancak bende benzer durumları bazen gözlemliyorum.
Tek meyveyi beslemek, çift meyveyi beslemekten daha kolay ve ondan tek meyve iri olabilir diye düşünüyorum.
Bu sorunuza verilecek cevabı da merak ediyorum, basit bir sorun gibi görünse de.
saygılar
osmanaksoy1
30-07-2009, 17:34
Arkadaşlar teşekkür ederim kök kanseri hakkında sizin sayenizde bilgilendim. Bahçemdeki 4 yaşındaki elma fidanım rüzgar devirdi zannediyordum, meğer kök kanseri bizim elmayı öldürmüş yeni fark ettim. Halil Bey, damlamalarım kısa olduğunu ben de fark ediyorum. Fakat ilave yapma şansımız olduğundan dolayı herhangi bir sıkıntımız yok. Önümüzdeki yıl ağaç diplerine bir o kadar daha ilave yapmayı düşünüyoruz. Meyvelerimizdeki bu seneki gelişme bizi çok sevindirdi. Önümüzdeki yıl daha iyi şeyler yapmayı planlıyoruz. Saygı ve selamlarımla Osman Aksoy
Bahçemde ki chadler cevizleri sütlü ceviz olarakta tüketmeye başladım.
95872
95873
95874
95875
Halil Önen
01-08-2009, 02:22
Sn. Lilium,
bu chadler, kurumadan da yeniyor mu?
Biraz acı olmuyor mu?
saygılar
Halil Önen
01-08-2009, 02:34
Sn.osmanaksoy,
100 adet dikeceğiniz fidan için bir poşet size yeter de artar bile.
100 gr. Nogall ile 200 fidanı (açık kök olarak) ilaçlıyabiliyorsunuz.
denizakvaryumu
01-08-2009, 09:24
Bahçemde ki chadler cevizleri sütlü ceviz olarakta tüketmeye başladım.
95872
95873
95874
95875
Pedro olmadı mı?
Sn. Lilium,
bu chadler, kurumadan da yeniyor mu?
Biraz acı olmuyor mu?
saygılar
Tüm cevizleri sütlü iken yiyebilirsiniz, üzerindeki ince zar gibi kabuğunu soyarak, acı olan üzerindeki ince kabuğudur.
Chadler, pedro kuru tüketilen bir çeşittirler.
Pedro olmadı mı?
Pedrolar da chedler'ar gibiler daha kuru olarak tüketmek için olmadılar.
osmanaksoy1
02-08-2009, 11:57
Arkadaşlar, bir arkadşaımızın bahçesini gezdik. Santamaria, deveci armut, gransimit elma ve böğürtlen yetiştiriyor. Biraz bilgi aldık. Birkaç da fotoraf çektik. Sizlerle paylaşmak istiyorum. Fotoraflara bakıp, sizde inceleyebilirsiniz. Arkadaşım müthiş bir gelir elde ediyor, fakat çok müthiş bakıyor. Sulamalarına, gübrelemelerine ve ilaçlamalarına çok dikkat ediyor. Çok güzel yetiştirip, çok güzel gelir elde ediyorlar. Saygıalrımla Osman Aksoy...
denizakvaryumu
02-08-2009, 20:23
Böğürtlenler hangi tür?
osmanaksoy1
02-08-2009, 20:27
Sn.halil bey, Sn.Deniz akvaryumu, şuanda bahçemdeki fidanlarıma kök kanseri için hangi ilaçlarıkullanmamı önerirsiniz veya gübrede olabilir saygılarımla.
denizakvaryumu
02-08-2009, 20:51
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12119&highlight=k%F6k+kanseri
Osman Bey,
linkte detaylı bilgi var.
Halil Önen
03-08-2009, 00:32
Arkadaşlar, bir arkadşaımızın bahçesini gezdik. Santamaria, deveci armut, gransimit elma ve böğürtlen yetiştiriyor. Biraz bilgi aldık. Birkaç da fotoraf çektik. Sizlerle paylaşmak istiyorum. Fotoraflara bakıp, sizde inceleyebilirsiniz. Arkadaşım müthiş bir gelir elde ediyor, fakat çok müthiş bakıyor. Sulamalarına, gübrelemelerine ve ilaçlamalarına çok dikkat ediyor. Çok güzel yetiştirip, çok güzel gelir elde ediyorlar. Saygıalrımla Osman Aksoy...
Sn.osmanaksoy1,
santamaria hakkında arkadaşın bilgi verebilir mi?
Sitede armut bölümünde santamaria fotoğraflarını yükleyebilir mi?
Ağaçların büyük olmasına şaşırdım. Bol meyve verdiğini biliyorum. Dalları kırılmalara karşı nasıl önlem alıyor?
Hangi hastalıklara yakalanıyor?
Zararlılara karşı nasıl mücadele ediyor?
Saygılar
osmanaksoy1
03-08-2009, 14:57
Sayın Halil Bey santamaria cinsi armutların fotoğraflarıda var ama yükleyemedik sorunu aşmaya çalışıyoruz. Santamaria cinsi ve deveci cinsi armuda en çok mantar , kırmızı örümcek ve güneş yanıklığı hastalıkları zarar veriyor. Baharda her yağıştan sonra mutlaka mantara karşı ilacı atılması gerekiyormuş. Kırmızı örümcek içinde ilaçlama yapılması gerekiyormuş.
Güneş yanıklığına karşı armut fidanları arasına şeftali fidanı önerdiler. Armudu, güneş yanıklığı hastalığına karşı şeftali koruyormuş. Gördüğüm bahçelerde bu dikkatimi çekti.
Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ayları ilaçlama için çok önemli. Bir ayda en az 3 sefer mantara karşı ve kırmızı örümceğe karşı ilaçlama yapılması gerekiyormuş.
Gördüğüm ağaçlarda en az 180-200 kg meyve var. Santamarya'nın hasadı başlamış. Deveci'nin hasadına yaklaşık 70 gün varmış. Deveciler, şimdiden çok güzeller. Daha 70 gün büyüyeceklermiş. Yaklaşık 700-800 gram olacakmış. Şimdiden tüccar hasadı ve işciliği kendisine ait alımlara başlamış. Talep çok. Arkadaşım, 20 dekarlık bahçeyi 64 000 liraya tüccara vermiş. Şimdi deveci armutlarını ve gransimit(ekşi ve yeşil elmayı) sulamalarını yapıyorlar. İnanın tüm meyve üreticileri zengin olmuş. Hiç bir ekonomik sıkıntıları yok. Kriz oralara hiç uğramıyor. 10-15-20 dekar bahçesi olan arkadaşlarla görüştüm. Hepsi çok kaliteli meyve üretiyorlar ve çok çok çok kazanıyorlar. Ben bunu gözlerimle gördüm. Yanlız su sıkıntıları hiç yok. Birleşerek artezyen kuyuları açtırmışlar. Çok bol suları var. Bir arkadaşın bodur elma bahçesi çok dikkatimi çekti.Sıra araları 4 metre, fidan araları 50 cm. (olmaz diyebilirsiniz) Ben de öyle diyordum. Görünce şaşırdım. 2. yılında müthiş meyve yapmışlar. Şimdi size aşağıda santamarya ağaçlarının fotoraflarını koymaya çalışıyoruz.
Saygılarımla Osman Aksoy ...
denizakvaryumu
03-08-2009, 15:55
... Baharda her yağıştan sonra mutlaka mantara karşı ilacı atılması gerekiyormuş. Kırmızı örümcek için de ilaçlama yapılması gerekiyormuş.
... Bir ayda en az 3 sefer mantara karşı ve kırmızı örümceğe karşı ilaçlama yapılması gerekiyormuş.
..
. İnanın tüm meyve üreticileri zengin olmuş. Hiç bir ekonomik sıkıntıları yok. Kriz oralara hiç uğramıyor. ..çok çok çok kazanıyorlar.
Aynı zamanda ilaç üreticilerinin de çok para kazandığı belli :)
Kaybeden kim acaba :(
.... Bir arkadaşın bodur elma bahçesi çok dikkatimi çekti.Sıra araları 4 metre, fidan araları 50 cm. (olmaz diyebilirsiniz) Ben de öyle diyordum. Görünce şaşırdım. 2. yılında müthiş meyve yapmışlar. ...
Osman bey, bu bahçe, fidanlar, cins ve mümkünse fidan kaynağı hakkında; http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=951 buradan bilgi verebilirmisiniz?
Şimdiden teşekkürler:)
Halil Önen
03-08-2009, 16:09
Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ayları ilaçlama için çok önemli. Bir ayda en az 3 sefer mantara karşı ve kırmızı örümceğe karşı ...
Sn.osmanaksoy,
arkadaşınızın santamaria çok güzel.
İyi kazanıyor olmalarına çok sevindim. Benim de arkadaşımın bu cinsten
armutları var ve o da çok memnun.
Ayrıca, biz bir gurup çiftçi, zararlılara karşı zehiri ve kimyasal ilaçları tarımsal hayattan çıkarmak istiyoruz. Bunun için, insan ve toplum sağlığına zararsız ürünleri (ilaç) kullanmaya ya da denemeye başladık.
Sizde biliyorsunuz ki, topraklarımız ot öldürücülerle zehirlenmiş, nematot vb. kök hastalıkları çoğalmış ve yorgun düşmüş, böylece verim azalmıştır.
Bunun içinde toprağımıza en uygun gübre arayışılarına girdik.
İnsan ve toplum sağlığı ne kadar önemli ise toprak sağlığını da bizim için artık çok önemli.
Bütün bunlara uymazsak bir zaman sonra ürünlerimizi iç piyasada tüketemiyecek, yurt dışına ihraç edemiyecek duruma geleceğimizi de biliyoruz.
Daha az topraktan, daha az bitkiden ve daha az ağaçtan, daha çok, sağlıklı verim alma zamanı geldi de geçiyor bile.
Her şeyin en iyisini yapma, bilgi alma, tecrübelerimizi deneyimlerimizi arttırma, alışkanlıklarımızı tekrar gözden geçirme çabamız bundandır.
Zaten bu sitede de varoluş sebebimiz budur.
Ürününüz bol ve kazançlı olsun.
Saygılar
ozgurbilgin
03-08-2009, 16:56
Pazarlarda neredeyse tüm meyve sebzeleri Çanakkale diye satıyorlar...
Samsunlu55
09-08-2009, 00:36
Samsun-Tekkeköy'de ceviz ekmeyi düşündüğümüz bir tarla var.Çeşit olarak Sahil-1 ve Toros-1 cinslerini düşünüyoruz.Toprak killi dibi yok kuzezdoğuya bakıyor batısında ve güneybatısında yaklaşık 30 metre yüksekliğinde sarp kayalık var yani batı rüzgarlarına kapalı deniz görüyor rakımı ortalama 150 metre ovaya 1 denize 3 km mesafede sulama inkanı yok ama ne ekilse en iyi şekilde oluyor ceviz dikmeyi kafaya koyduk birde siz sayın üyelere sorayım dedim tavsiyeleriniz nelerdir? İlerleyen zamanlarda tarlanın resimlerinide ekleyeceğim. Şimdiden teşekkürler...
selam tüm üyelere ben serkan anıl tekirdağlıyım
tekirdağdaki tarlama ceviz ekmek istiyorum tarım il müdürlüğüne yazdım bana yalova türlerini şebin türünü ekebileceğimi söylediler bizim havzaya meriç havzası deniyor denizden aşağı yukarı 40-60 mt yüksekteyiz yani iyice sahil değiliz içerde kalıyoruz şimdi başta askerliğini bizim orda yapan selahaddin beye ve diğer arkadaşalra soruyorum yerli cevizmi yabancı cevizmi
hangisinin pazar payı daha fazladır sonuçta bu işteki amaç para kazanmaksa önce pazarı olanı ekmek daha iyi.Birkaç fidan satıcısı ile görüştüm kimisinde fidan 5 lira aymı fidan başkasında 12 lira arada bayağı fiyat var herkez elinde en çok hangi fidandan varsa onu satmaya kalkıyor yani seni düşünen yok hepsi benim malım iyi diyor adam 3. senesinde 5-6 kg ceviz alırsın diyor yerli cevizde onu diyenler bile var yani şimdi biz üretici adayları kime güveneceğiz bu konuda nasrettinhoca misali ne yapalım biz denedik mi deyiceğiz o zaman
Şimdi benim sorunumun cevabı kolay sizleri yormadan öğrenebilirmiyim
siz site ye yorum yazan arkadaşlar tekirdağda yeriniz olsa ve seçeneklerinizde şebin+kaman5+chadler olsa hangisini tercih edersiniz sorum çok kolay ama neden olduğunuda yazarsanız sevinirim
hepinize iyi çalışmalar bol hasatlar arkadaşlar
Oğuz Alper
12-08-2009, 23:37
[QUOTE=osmanaksoy1;473641] Santamaria cinsi ve deveci cinsi armuda en çok mantar , kırmızı örümcek ve güneş yanıklığı hastalıkları zarar veriyor. Baharda her yağıştan sonra mutlaka mantara karşı ilacı atılması gerekiyormuş. Kırmızı örümcek içinde ilaçlama yapılması gerekiyormuş.
Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ayları ilaçlama için çok önemli. Bir ayda en az 3 sefer mantara karşı ve kırmızı örümceğe karşı ilaçlama yapılması gerekiyormuş.
Demekki zehirlerde bu sıklıkta atılıyormuş . :D
( Her yağıştan sonra cümleleri )Dilimde tüy bitti . Sağ olsun Osman bey yazmış. Sevgiler
Sahil kesimlerler hariç(150 metre ve altı) ceviz yetişen tüm bölgelerde şebin ve Bilecik çeşitlerini dikebilirsiniz.10 yasındaki bir şebin agacından 80-100 kg meyve alabilirsiniz.Cevizin Pazar sorunu kesinlikle yoktur.
bu yukarda yazan bana ait değil bana gelen bir mailden alıntıdır.Şimdi siz bu yazana katılıyormusunuz yorum yazan arkadaşlar böyle bir şey varmııdır olabilirmi ceviz ağacının en verimli olduğu çağ 20 yaşında ise o zaman çarpı 2 kg yapmazmı o şekilde olursa
Sevgili arkadaşlar bugün çanakkale biga türkiye ulusal ceviz çalışma grubu toplantısın da idim, çok güzel bir toplantıydı, prof. dr. yaşar akça'ın başkanlığında güzel bir toplantı oldu.
Orada çıkan ve katılanların da katıldıkları, cehedler ve pedronun üzerine ceviz tanımam diyen birine, her ne kadar konu yerli ırklarsada, hem salondan hem sayın yaşar akça'dan olumlu yanıt alınmıştır.
Sayın ide,
soruyorum yerli cevizmi yabancı cevizmi
Bu şekilde sorarsanız, size cevap veremem, Ama ben size şöyle cevap vereyim, iklim şartlarınıza uyan en uygun çeşidi ekin derim. İklim şartlarına uymuyorsa en verimli çeşidi ekseniz sonuç alamazsınız.
Birkaç fidan satıcısı ile görüştüm kimisinde fidan 5 lira aymı fidan başkasında 12 lira arada bayağı fiyat var herkez elinde en çok hangi fidandan varsa onu satmaya kalkıyor yani seni düşünen yok hepsi benim malım iyi diyor adam 3. senesinde 5-6 kg ceviz alırsın diyor yerli cevizde onu diyenler bile var yani şimdi biz üretici adayları kime güveneceğiz
İşte burası türkiye dedirten bir olay. İyi araştıracaksın, iyi öğreneceksin, her şeyi hazır beklemiyeceksin, sonuçta bir yatırım yapıcaksın bilgilenmeden araştırma yapmadan yapmanı tavsiye etmem. İşte iyi araştırma yapmadan 400 dölüm ceviz bahçesi kurulmuş bir ceviz bahçesi, bu gün gezdim ve fotoğrafladım.
97832
97833
seçeneklerinizde şebin+kaman5+chadler olsa hangisini tercih edersiniz sorum çok kolay ama neden olduğunuda yazarsanız sevinirim
Daha zoru varsa onu tercih ederim, hep zoru sevmişimdir.
Cevizin Pazar sorunu kesinlikle yoktur.
Pazara çıkıp beş yüz altı yüz kilo ceviz satacaksan sorunu yoktur bunu rahatlıkla satarsınız, yirmi ton ottuz ton cevizin varsa bunu alacak bir birlik gibi bir oluşum henüz yok, en azından ben bilmiyorum.
Ceviz soyma makinesi, üç cuval cevizi beş dakika da soydu , hem de hiç kav çatlaması yapmamış cevizi, Ayrıca çürük olanını da kırıp atıyor.
97835
97836
97837
97838
(Bu şekilde sorarsanız, size cevap veremem, Ama ben size şöyle cevap vereyim, iklim şartlarınıza uyan en uygun çeşidi ekin derim. İklim şartlarına uymuyorsa en verimli çeşidi ekseniz sonuç alamazsınız)
Öncelikle teşekkür ederim cevap verdiğin için ama istediğimi alamadım herkez diyor ki ceviz her yerde yetişir ve hepsinin aşağı yukarı iklim isteğide aynı benim sizlere sorduğum çeşitlerde geç uyanan çeşitlerdi ama genede sağolun cevap verdiğiniz için
(Daha zoru varsa onu tercih ederim, hep zoru sevmişimdir.)
sorumun cevabı bu değildi
(Pazara çıkıp beş yüz altı yüz kilo ceviz satacaksan sorunu yoktur bunu rahatlıkla satarsınız, yirmi ton ottuz ton cevizin varsa bunu alacak bir birlik gibi bir oluşum henüz yok, en azından ben bilmiyorum.)
bu benim sözüm değil bana denen bir şey pazar sorunu yok ama yön gösterende yok
dtlevent
13-08-2009, 15:47
Çanakkaledeki çalışma grubu toplantısında bazı üreticilerin 6-4,4-4 ceviz ektıklerini bu şekilde daha çok ürün aldıklarını konuşmuşlar acaba bu bilimsel bir görüşmüdür yoksa bir deneme yanılma şeklimidir?Bu şekil ekilişlerde daha farklı bir budama uygulanıyormuş bu budama şekli hakkında bilgisi olan varmı?
Merhaba arkadaşlar;
Ceviz ağacı rakım olarak belli bir yüksekliğe ihtiyaç duyar mı ?
Sahile yakın 80 - 100 metre rakımda ceviz yetişir mi ?
Arazi Balıkesir'in Edremit ilçesinde.
Sebahattin
19-08-2009, 08:50
Merhaba arkadaşlar;
Ceviz ağacı rakım olarak belli bir yüksekliğe ihtiyaç duyar mı ?
Sahile yakın 80 - 100 metre rakımda ceviz yetişir mi ?
Arazi Balıkesir'in Edremit ilçesinde.
Cevap veriyorum.
Yetişir.
Sebahattin
19-08-2009, 08:54
Sevgili arkadaşlar bugün çanakkale biga türkiye ulusal ceviz çalışma grubu toplantısın da idim, çok güzel bir toplantıydı, prof. dr. yaşar akça'ın başkanlığında güzel bir toplantı oldu.
Sayın
Lilium ben de oradaydım neden tanışmadık acaba. Soyma işleminin yapılmasından sonra salona girelim diye çabalayan bendim orada :))
Sebahattin
19-08-2009, 08:57
Çanakkaledeki çalışma grubu toplantısında bazı üreticilerin 6-4,4-4 ceviz ektıklerini bu şekilde daha çok ürün aldıklarını konuşmuşlar acaba bu bilimsel bir görüşmüdür yoksa bir deneme yanılma şeklimidir?Bu şekil ekilişlerde daha farklı bir budama uygulanıyormuş bu budama şekli hakkında bilgisi olan varmı?
Amerikalılar normal dikim sıklığının yarısı mesafede dikim yaparak 10-12. yıllarda fazla sıraları aralardan çıkarıyorlar. Bu yetiştirme tekniğinin 'Whiskbrooming' diye özel bir adı var. Ancak bu yöntemin uygulanması için fazla ağaç sıralarının çıkartılacağı döneme kadarki toplam verimin ek dikim, bakım ve söküm masraflarını karşılayabilecek düzeyde olması gerekmektedir. Bu da büyük ölçüde verimli çeşitlerle sağlanabilir.
karaaslan50
19-08-2009, 09:27
Aynı düşünceyle geçen yıl bizde dikim yaptık. 15 dekar alana 6x6 olarak dikim yaptık ve ilerki yıllarda birer sırayı kaldırarak 12x12 düzenine dönüştüreceğiz. Demekki böyle bir uygulama varmış ve yanlış yapmamışız.
06doğaci
19-08-2009, 15:49
Çanakkale' de ceviz yetiştiriciliği ile ilgili toplantıya katılan arkadaşlardan anlatılan konuları burada bizimle paylaşmalarını bekliyoruz.
tugay0614
19-08-2009, 16:22
Orada çıkan ve katılanların da katıldıkları, cehedler ve pedronun üzerine ceviz tanımam diyen birine, her ne kadar konu yerli ırklarsada, hem salondan hem sayın yaşar akça'dan olumlu yanıt alınmıştır.
Sayın ide,
Bu şekilde sorarsanız, size cevap veremem, Ama ben size şöyle cevap vereyim, iklim şartlarınıza uyan en uygun çeşidi ekin derim. İklim şartlarına uymuyorsa en verimli çeşidi ekseniz sonuç alamazsınız.
İşte burası türkiye dedirten bir olay. İyi araştıracaksın, iyi öğreneceksin, her şeyi hazır beklemiyeceksin, sonuçta bir yatırım yapıcaksın bilgilenmeden araştırma yapmadan yapmanı tavsiye etmem. İşte iyi araştırma yapmadan 400 dölüm ceviz bahçesi kurulmuş bir ceviz bahçesi, bu gün gezdim ve fotoğrafladım.
97832
97833
Daha zoru varsa onu tercih ederim, hep zoru sevmişimdir.
Pazara çıkıp beş yüz altı yüz kilo ceviz satacaksan sorunu yoktur bunu rahatlıkla satarsınız, yirmi ton ottuz ton cevizin varsa bunu alacak bir birlik gibi bir oluşum henüz yok, en azından ben bilmiyorum.
Bu yıl genelde ceviz ağaçlarına Bir şey vurdu ( Bizim yörenin tabiri ) Yapraklar Kurudu verim düzeyi azaldı Gözlemlediğim kadarıyla genelde Ülke çapında bu mevcut.
06doğaci
19-08-2009, 17:53
Merhaba sayın turgar0614 bahsettiğiniz durum Kırşehir / Kaman bölgesinde fazla görülmedi.Bu sene kaman çevresinde verim (Kaman içi hariç) yüksek bekleniyor.
06doğaci
19-08-2009, 17:56
Türkiye Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Toplantısı'nda Sayın hocalarımızın geliştirmiş oldukları ve ismini verdikleri ceviz çeşitleri hakkında neler konuşuldu.
tugay0614
19-08-2009, 18:06
Arkadaşlar, Fethiye'de 960 rakımda olan ( Google earth'a göre) Susuz arazime ceviz dikmek istiyorum.Arazim susuz olduğu için daha önce burada okuduğum bir yazıdan esinlenerek kazacağım 1.5 metrelik çukurların 1 metresini doldurduktan sonra önce ceviz çöğürlerini yetiştirmeyi, daha sonra aşılatmayı düşünüyorum.
1-Ceviz tohumlarının yarım metre çukurda olması bir sakınca çıkarır mı?
2-Cevizleri dikerken su tutucu kullanmak ve malçlama yapmak fayda sağlar mı?
3- Çöğür cinsi olarak balaban cinsini önermişler ama bu cinsi bilmediğim için ben acaba kabuğu dayanıklı olduğu için çetin doğa koşullarına daha çabuk uyum sağlayabilir diye çet ceviz dediğimiz ceviz türünü kullanayım diyorum. Sİzce çet cevizin çimlenme, aşı tutma ve doğa koşullarına uyumu nasıl olur?
4- Sizce bu rakımda kışın 5-10 gün kar yağan rahatlıkla 600-700 saat soğuklama olan bu yerde hangi cinsle çöğürleri aşılamalıyım.
Saygılarımla...
Çöğürleri toprağın en fazla 5 cm altına dikmen gerekir 1 metre de meyva yüzeye çıkması imkansız gibi bir şey,Çöğürler hava almadığı takdirde çürüme oluşacağı için zaman ve para kaybına sebeb olur. Ceviz ağacı Kazık Kök sistemine sahip olduğu için Kökleri dikine iner ve derinlerdeki suya ulaşabilir,Yine de ilk Yıllarda sulamada Fayda vardır.Ceviz ağacı kök dallarından asit ürettiği için kayayı bile delme becerisine sahiptir.
Samsunlu55
19-08-2009, 21:08
Hangi ağacın tohumu olursa olsun çöğürler tohum boyunun iki katı kadar aşağıya ekilmelidir yani tohum ekildikten sonra tohumun boyu kadar üstünde toprak olmalıdır.
Sayın
Lilium ben de oradaydım neden tanışmadık acaba. Soyma işleminin yapılmasından sonra salona girelim diye çabalayan bendim orada :))
Bak şimdi çok üzüldüm, o kadar yakınken tanışmamak üzücü, evet bir ara arkadaşlar içeriye girelim sesi işittim ama o arada soyma makinesine adapte olmuştum dönüp bakamadım.
İnşallah başka bir toplantıda tanışırız.
Aynı düşünceyle geçen yıl bizde dikim yaptık. 15 dekar alana 6x6 olarak dikim yaptık ve ilerki yıllarda birer sırayı kaldırarak 12x12 düzenine dönüştüreceğiz. Demekki böyle bir uygulama varmış ve yanlış yapmamışız.
Bu ekim şeklini pek tavsiye edemem, ceviz on oniki yıl sonra tam verime yattığı sırada birer tanesini sökmek on yıllık bakım masraflarını emeğini boşuna heba etmektir. Ayrıca diğer bırakacağın cevizlerin şekillerine de zararları olur. Ağaçların dikine boy atması gibi.
Bu yıl genelde ceviz ağaçlarına Bir şey vurdu ( Bizim yörenin tabiri ) Yapraklar Kurudu verim düzeyi azaldı Gözlemlediğim kadarıyla genelde Ülke çapında bu mevcut.
Ben o kanaatte değilim, sıcaklar ve yanlış sulama gibi hatalar yapıldı gibime geliyor.
Merhaba Arkadaşlar,
Bir arkadaşımın Çukurova'da arazisi var. Ceyhanın 23 km kuzeyinde, rakım 30metre.
Sulama sorunu yok, burada ceviz yetiştirebilir mi ? Sizce iklim koşulları uygun mu ? Çukurova iklimine tavsiye edilen bir ırk var mı ?
Teşekkürler.
Samsunlu55
20-08-2009, 23:12
Samsun-Tekkeköy'de ceviz ekmeyi düşündüğümüz bir tarla var.Çeşit olarak Sahil-1 ve Toros-1 cinslerini düşünüyoruz.Toprak killi dibi yok kuzezdoğuya bakıyor batısında ve güneybatısında yaklaşık 30 metre yüksekliğinde sarp kayalık var yani batı rüzgarlarına kapalı soğuklaması ortalama 1500 deniz görüyor rakımı ortalama 150 metre ovaya 1 denize 3 km mesafede sulama inkanı yok ama ne ekilse en iyi şekilde oluyor ceviz dikmeyi kafaya koyduk birde siz sayın üyelere sorayım dedim tavsiyeleriniz nelerdir? İlerleyen zamanlarda tarlanın resimlerinide ekleyeceğim. Şimdiden teşekkürler...
Hadi yorumlarınızı bekliyorum...
Samsunlu55
20-08-2009, 23:40
İşte düşündüğümüz tarlanın resimleri :
Şeftalinin üstündeki mısır ekili olan yer.
98954
Üstteki resimle alttaki resmi karşılaştırırsanız tarlanın konumunu anlıyabilirsiniz.
98955
98957
98956
Hadi yorumlarınızı bekliyorum...
Suyunuz yoksa çok zahmet çekersiniz, su olmalı.
Susuz yerde "Ne ekilse oluyor" demeyle olmuyor, olur ama o kadar olur.
Cevizde hiç değilse ilk üç dört yıl sulama olmalı, daha sonraki yıllarda da olmalı ama ilk üç dört yıl çok önemli, ekeceğiniz yer ne kadar kaç dölüm, Derin bir sondaj yapmaya değer mi? Bazı şeyleri kafaya koymakla olmuyor, imkanlar doğrultusun da bir şeyleri kafaya koyarsanız daha iyi yapmış olursunuz.
Benim de susuz bir arazim var, buraya domates fasulye ekmeyi kafaya koysam olacak mı?
Susuz bir arazide ceviz yetiştirmek bence çok zor, hiç tavsiye etmem.
Şeftaliler sulanmadan oluyor ise ceviz haydi haydi olur.
Samsunlu55
21-08-2009, 00:17
Görünen şeftalilerde bizim ve sulamadan oluyor çünkü toprağın humus oranı çok yüksek ilk 2 fotoğrafları incelerseniz etrafta otlar kuruyken şeftalinin içi yemyeşil sene boyuncada öyle. Etrafta sulamadan ceviz yetiştirenler var gittikce yaygınlaşıyor yetiştiriciliği.
Görünen şeftalilerde bizim ve sulamadan oluyor çünkü toprağın humus oranı çok yüksek ilk 2 fotoğrafları incelerseniz etrafta otlar kuruyken şeftalinin içi yemyeşil sene boyuncada öyle. Etrafta sulamadan ceviz yetiştirenler var gittikce yaygınlaşıyor yetiştiriciliği.
Arazinin yapısını bizler buradan anlayamayız, siz bölgenizin yapısını aldığı yağış oranını daha iyi bilirsiniz, humuslu derin topraklar daima cevizin sevdiği topraklardır, yeriniz sulanmadığı zamanlar çatlamıyor ise büyük bir ihtimalle ceviz yetiştiriciliği de yapılabilir.
Samsunlu55
21-08-2009, 03:08
Bölgenin aldığı yağış vadinin yukarısındaki tepenin rakımının yüksek oluşunun sayesinde Samsun merkezden daha çok yağış alıyor(ortalama 800 mm). Bu sene yağışların çok fazla gitmesinden dolayı toprakta çatlama olmadı ama bazı seneler çatlama oluyor. Ne gibi bir zararı olabilir? Şeftali gibi çok nazik olan bir ağaca zararı dokunmadı.
çatlama olmadı ama bazı seneler çatlama oluyor. Ne gibi bir zararı olabilir?/
İlk iki yıl fidanların kökleri çok iyi gelişmediğinden toprak çatlamalarında fidanlar kuruyabilir, ilk iki yıl toprak çatlamassa veya bunu bir şekilde önliyebilirsen cevizlerde çok hızlı bir gelişme beklememek şartı ile olabilir gibime geliyor.
Merhaba Samsunlu,
Yeni diktiğin fidanları sulamak için bir tanker deposunu kullanabilirsin. Arazin eğimli, arazinin üst tarafına bir depo yerleştirebilirsin. Bu şekilde damlama sulama sistemi kurmak zor olmasa gerek. Bu şekilde hem fidanlarının kuruma riski azalır hem de daha fazla verim alabilirsin.
Merhaba Arkadaşlar,
Bir arkadaşımın Çukurova'da arazisi var. Ceyhanın 23 km kuzeyinde, rakım 30metre.
Sulama sorunu yok, burada ceviz yetiştirebilir mi ? Sizce iklim koşulları uygun mu ? Çukurova iklimine tavsiye edilen bir ırk var mı ?
Teşekkürler.
Arkadaşlar yardımınızı bekliyorum.
Daha önce deneme amaçlı dikilmiş. Ağaç 4-5 yaşına kadar büyümüş, gayet güzel boy atmış fakat daha sonra kurumuş. Kuruma sebebi sulamamak mı yoksa sıcaklar mı ?
Sayın
Sebahattin bey, orada tanışamadık bari burada tanışalım fotoğrafta kare içinde ki benim, siz neredesiniz.
99082
Bahçe gezmelerinden kareler
99083
99084
99085
Samsunlu55
22-08-2009, 16:14
Arkadaşlar yardımınızı bekliyorum.
Daha önce deneme amaçlı dikilmiş. Ağaç 4-5 yaşına kadar büyümüş, gayet güzel boy atmış fakat daha sonra kurumuş. Kuruma sebebi sulamamak mı yoksa sıcaklar mı ?
Soğuklama süresi yetersiz kalmış olabilir. Aşağıdaki sitede bazı illerin soğuklama süreleri verilmiş meyve ağaçlarını ekerken sadece toprak ve su isteğine bakılmamalı güneş isteği ve soğuklama ihtiyacıda dikkate alınmalıdır.Yaprak döken her meyvenin soğuklama isteği mutlaka vardır.Aynı şekilde güneşlenme süreside çok önemlidir mesela Samsun'da şeftali yetiştirilirken Rize'de yetiştirilemiyor. Bu iki sorunun çözümü yok ekerken araştırılıp öyle ekilmelidir.
http://www.alasagfidancilik.com/sss.html
Bu link herkezin işine yarıyacaktır.
Link için teşekkürler Samsunlu,
Çukurova torosların eteğinde, kışın belli bir süre hayli soğuk olduğunu söylüyor arkadaşım.
Ama yine de emin olmak lazım.
Ceyhan ilçesinin ve Adana civarı illerin soğuklama haritalarını buldum.
Çukurova Üniversitesine ait bir tez çalışması, ihtiyacı olana iletebilirim.
Ceyhan ilçesinin 27 yıllık ortalamasında yıllık en düşük değer 714 saat, en yüksek değer 1530 saat. 27 yılın ortalaması ise yıllık 1032 saat. sanırım ceviz soğuklama ihtiyacını karşılar.
Şimdi sıra en yüksek sıcaklık ortalamaları ve toprak analizinde.
Samsunlu55
22-08-2009, 23:10
Ceyhan ilçesinin ve Adana civarı illerin soğuklama haritalarını buldum.
Çukurova Üniversitesine ait bir tez çalışması, ihtiyacı olana iletebilirim.
Ceyhan ilçesinin 27 yıllık ortalamasında yıllık en düşük değer 714 saat, en yüksek değer 1530 saat. 27 yılın ortalaması ise yıllık 1032 saat. sanırım ceviz soğuklama ihtiyacını karşılar.
Şimdi sıra en yüksek sıcaklık ortalamaları ve toprak analizinde.
Verdiğim linkteki soğuklama süresi ile sizin yazdığınız soğuklama sürelerinin arasında çok fark var üniversitenin hazırladığı tezi tekrar inceleyin kaç derecenin altındaki soğuklama yazıyor. Verdiğim linkteki soğuklama ihtiyacı 7,2ºC belki tezdeki soğuklama ihtiyacı başka bir ağaç için yazılmıştır.
En yüksek sıcaklığı ve en düşük sıcaklığı öğrenmek istiyorsanız:
http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=ADANA
(7,2ºC çoğu ağacın uykuya geçme veya uyanma sıcaklığıdır buna karşın bazı cinsler uyuma derecesi değişebilir. Mesela üzüm 10ºC kivi 8ºC badem 5ºC' nin altında uykuya geçer.)
Adana merkez ile Ceyhan ilçesi arasında bariz bir fark var. Tezde de 7,2ºC baz alınmış. Sanırım rakım farkıyla alakalı. Adana'da ortalama 400 saat iken Ceyhan da 1000 saat üzerine çıkıyor. Yani soğuklama ihtiyacı 800 saat civarında olan ceviz türleri yetişebilir gibi görünüyor.
En yüksek ve en düşük sıcaklıklar için Ceyhan meteoroloji müdürlüğü ile bağlantıya geçtim. Bu değerler de Adana ile çok farklı. Bu yüzden yerel müdürlüklerden alınan bilgi daha sağlıklı olacak. Toprağın derinlik sorunu ve sulama sorunu yok. Analiz yaptırıp değerlere baktırmak gerekecek..
Yardımların için teşekkürler.
Samsunlu55
23-08-2009, 19:40
Adana merkez ile Ceyhan ilçesi arasında bariz bir fark var. Tezde de 7,2ºC baz alınmış. Sanırım rakım farkıyla alakalı. Adana'da ortalama 400 saat iken Ceyhan da 1000 saat üzerine çıkıyor. Yani soğuklama ihtiyacı 800 saat civarında olan ceviz türleri yetişebilir gibi görünüyor.
En yüksek ve en düşük sıcaklıklar için Ceyhan meteoroloji müdürlüğü ile bağlantıya geçtim. Bu değerler de Adana ile çok farklı. Bu yüzden yerel müdürlüklerden alınan bilgi daha sağlıklı olacak. Toprağın derinlik sorunu ve sulama sorunu yok. Analiz yaptırıp değerlere baktırmak gerekecek..
Yardımların için teşekkürler.
O zaman kolay gelsin :)
Sebahattin
24-08-2009, 11:25
99462
99464
99462
99464
Keşke ağaçlar netten kimse varmı diye seslenseymişim, o kadar yakınmıssız ki, belki de bizi yakın eden ağaçlar nettir.
Samsunlu55
24-08-2009, 15:38
Sn. Lilium
http://www.cevizci33.com/
Dediğim Sahil-1 ve Toros-1 cinslerini bu siteden buldum en güzel özelliğide aşısız olup tohumdan büyütülmesi ve kazık köklerine zarar gelmemiş olması Noyan beyle görüştük Toros-1 tavsiye etti Toros-1'in soğuklama süresi 1500 saat Sahil-1 ise 600-1200 saat arası Toros-1 -35ºC Sahil-1 -15ºC'ye dayanıyor. Ben size şunu sormak istiyorum Samsun'un soğuklama süresi zaten 1503 saat biz Toros-1 ekersek kışı sıcak geçen senelerde zararlı çıkarız(Mesela bu sene geçci çeşitlerde cevizler az). Peki Sahil-1 ekersek bize zararı olur mu? Samsun hiçbir zaman -10ºC'den aşağıya düşmemiştir.
Zararı olacağını sanmıyorum, cevizde asıl önemli olan erken uyanan çeşitlerin geç donlardan -0 larda -1ºC donmasıdır. bölgenizde geç donlar oluyor ise geç uyanan çeşitleri tercih ediniz.
Bu link vermiş olduğunuz siteye daha önce bir mail attım, yahu örnek bahçe diye siteye koymuşlar, allah aşkına kaç tane elle tutulur bir bahçe var.
Hiç değilse şu fotoğrafı alsınlar koysunlar.
99518
Samsunlu55
24-08-2009, 16:46
Cevabınız için teşekkürler. Geç don sorunu yok denecek kadar az.
Bu cinslerle ilgili birde yazışma buldum:
http://alternatifyasam.blogspot.com/2007/05/kaak-ceviz.html
Sn. Samsunlu,
Verdiğin bilgilerden bu iki cinse bir göz attım.
10 yıl ağaç başına 100 Kg verim yazıyor. Ortalama 10 yaşında 35 Kg verim olarak düşünürsek bu rakamlar bana biraz abartılı geldi ( aslında biraz değil hayli abartılı geldi ).
Bu cinsleri yetiştirmi,ş ve 10 yaşına getirmiş birine ulaşabildin mi?
Üreticinin sitesi ne kadar güvenilebilir? Kimse malına kötü demez, özellikle bizim ülkemizde..
Özetle üreticinin sitesinde okuduğumuz bu bilgilere nasıl güveniriz ?
AŞAĞIDAKİ BİLGİLER ÜRETİCİNİN SİTESİNDEN KOPYALANMIŞTIR.
ATILIM TOROS-1 adlı cinsimiz, soğuklama süresi yüksek bölgeler için tavsiye ettiğimiz bir cinsimizdir. Bu cins, verim itibariyle 1500 saat ve üstü yerler için tavsiye edilir. 3 üncü yılında ilk meyveleri görülmektedir. 5 inci sene ekonomik olacak şekilde verime başlar ki ağaç başına 5 kg ürün alınabilmektedir. Ürün hasılatı 6 ncı yıl 15 kg , 7 nci yıl 35 kg gibi her yıl bir önceki yılı katlayarak devam eder. 10 uncu yılda, 100kg/ağaç gibi bir ortalamaya ulaşır ki bu son derece yüksek bir ortalamadır. ( Türkiye deki ceviz ortalaması 35 kg/ağaç tır.) İç randımanı %63 civarındadır. (Türkiye deki iç randımanı ortalaması %35 civarındadır.) Yağ oranı %70, protein oranı ise %20 civarındadır. Kabuğu ince, elle kırılabilmekte ve içi tüm olarak parçalanmadan çıkmaktadır. Dünya klasmanında 1 inci sınıf iç ceviz “TÜM veya YARIM YANAK” cevizdir. Üretici sitesinden alınan bilgiler:
Meyve tutkunluğu, salkım şekilde olup her bir salkımda 8-10-12 adet ceviz bulunmaktadır. Kabuklu ceviz tane ebadı ortalama 32 mm dir. Periyodisite göstermez yani her yıl aynı ortalamalı verim alınabilmektedir. Bu cinsimiz -35 derece ile +55 dereceye kadar zorlanmadan mukavemet göstermektedir.
ATILIM SAHİL-1 adlı cinsimiz ise yukarıdaki aynı özeliklere sahip olup, soğuklama süresi itibarı ile 600-1200 saat arası yerler için tavsiye edilir. Cinslerimizin en büyük özellikleri ise her ikisinin de APOMİKS olmasıdır. Bu cinsimiz de -15 dereceye ve +55 dereceye kadar zorlanmadan mukavemet göstermektedir. Fidanlarımız, kazık kökleri sağlam, plastik tüplerde satışa sunulmaktadır. Bundan dolayı da, toprak sıcaklığının +4 derecenin üstünde olduğu her zaman dikim yapılabilmektedir
Samsunlu55
25-08-2009, 19:30
Sn. Samsunlu,
Verdiğin bilgilerden bu iki cinse bir göz attım.
10 yıl ağaç başına 100 Kg verim yazıyor. Ortalama 10 yaşında 35 Kg verim olarak düşünürsek bu rakamlar bana biraz abartılı geldi ( aslında biraz değil hayli abartılı geldi ).
Bu cinsleri yetiştirmi,ş ve 10 yaşına getirmiş birine ulaşabildin mi?
Üreticinin sitesi ne kadar güvenilebilir? Kimse malına kötü demez, özellikle bizim ülkemizde..
Özetle üreticinin sitesinde okuduğumuz bu bilgilere nasıl güveniriz ?
AŞAĞIDAKİ BİLGİLER ÜRETİCİNİN SİTESİNDEN KOPYALANMIŞTIR.
ATILIM TOROS-1 adlı cinsimiz, soğuklama süresi yüksek bölgeler için tavsiye ettiğimiz bir cinsimizdir. Bu cins, verim itibariyle 1500 saat ve üstü yerler için tavsiye edilir. 3 üncü yılında ilk meyveleri görülmektedir. 5 inci sene ekonomik olacak şekilde verime başlar ki ağaç başına 5 kg ürün alınabilmektedir. Ürün hasılatı 6 ncı yıl 15 kg , 7 nci yıl 35 kg gibi her yıl bir önceki yılı katlayarak devam eder. 10 uncu yılda, 100kg/ağaç gibi bir ortalamaya ulaşır ki bu son derece yüksek bir ortalamadır. ( Türkiye deki ceviz ortalaması 35 kg/ağaç tır.) İç randımanı %63 civarındadır. (Türkiye deki iç randımanı ortalaması %35 civarındadır.) Yağ oranı %70, protein oranı ise %20 civarındadır. Kabuğu ince, elle kırılabilmekte ve içi tüm olarak parçalanmadan çıkmaktadır. Dünya klasmanında 1 inci sınıf iç ceviz “TÜM veya YARIM YANAK” cevizdir. Üretici sitesinden alınan bilgiler:
Meyve tutkunluğu, salkım şekilde olup her bir salkımda 8-10-12 adet ceviz bulunmaktadır. Kabuklu ceviz tane ebadı ortalama 32 mm dir. Periyodisite göstermez yani her yıl aynı ortalamalı verim alınabilmektedir. Bu cinsimiz -35 derece ile +55 dereceye kadar zorlanmadan mukavemet göstermektedir.
ATILIM SAHİL-1 adlı cinsimiz ise yukarıdaki aynı özeliklere sahip olup, soğuklama süresi itibarı ile 600-1200 saat arası yerler için tavsiye edilir. Cinslerimizin en büyük özellikleri ise her ikisinin de APOMİKS olmasıdır. Bu cinsimiz de -15 dereceye ve +55 dereceye kadar zorlanmadan mukavemet göstermektedir. Fidanlarımız, kazık kökleri sağlam, plastik tüplerde satışa sunulmaktadır. Bundan dolayı da, toprak sıcaklığının +4 derecenin üstünde olduğu her zaman dikim yapılabilmektedir
Sn. elbrujo
Verim konusunda yabancı cins çeşitlerde o miktarda ceviz verebiliyor bu iki cins niye vermesin. 10 yaşına getirilmiş bir bahçeye ulaşmak imkansız çünkü fıdanlık 2006 yılında üretime geçmiş. Önceki mesajımdaki linke tıklarsanız orda 90 adet fidan aldığını belirten bir şahıs var. Bilgilere nasıl güveniriz demişsiniz bilgilerde bir yanlışlık olsa 1-2 kişi sesini çıkarmaz ama yalancının mumu yanmaz illaki yalansa mahkemelik olur o yüzden ben bu konuda güveniyorum ve bayağı kararlıyım. Hemde aşısız olduğu için üretimi kolay bende yetişen meyvelerinden üretip boş olan bütün arsaları değerlendirmek istiyorum. Bunca senedir devletin dağıttığı aşılı ceviz fidanlarına ne olduğunu öğrenmek isterseniz aşağıdaki linke tıklayınız. Tıklayınca mutlaka sonuna kadar okuyunuz.
http://bin960.blogspot.com/2009/01/ceviz-ihracat-yolu_12.html
Saygılarımla...
Sn. Samsunlu,
Devletin dağıttığı cevizlerle alakalı (az sayıda fidan da olsa) deneyimim var :))
Yazdıklarımı yanlış anlama. Açıkçası bu cinsler bana da çekici geldi, ama yine de sadece üreticinin bilgileriyle yola çıkmamak gerek diye düşünüyorum. Belki bir üniversiteden veya ziraat odalarındaki idealist ziraat mühendislerinden (sanırım biraz zor bulunur) bilgi almakta fayda olduğunu düşünüyorum.
Devlet desteklerinden yararlanabilmek için yerli cins ekmenin mantıklı olduğunu düşünüyorum. Ne diyeyim, güvenin varsa dik derim. İki üç sene içinde bende cevizciliğe geçeceğim. Seni memnun ederse belki bende sahil 1 dikerim.
İyi çalışmalar...
Samsunlu55
25-08-2009, 23:56
Sn. Samsunlu,
Devletin dağıttığı cevizlerle alakalı (az sayıda fidan da olsa) deneyimim var :))
Yazdıklarımı yanlış anlama. Açıkçası bu cinsler bana da çekici geldi, ama yine de sadece üreticinin bilgileriyle yola çıkmamak gerek diye düşünüyorum. Belki bir üniversiteden veya ziraat odalarındaki idealist ziraat mühendislerinden (sanırım biraz zor bulunur) bilgi almakta fayda olduğunu düşünüyorum.
Devlet desteklerinden yararlanabilmek için yerli cins ekmenin mantıklı olduğunu düşünüyorum. Ne diyeyim, güvenin varsa dik derim. İki üç sene içinde bende cevizciliğe geçeceğim. Seni memnun ederse belki bende sahil 1 dikerim.
İyi çalışmalar...
Estağfurullah yanlış anlamam ziraat mühandislerinede sorsam tanınmamış bir cins olduğu için öyle bir cinsmi var derler. Devlet desteğinede gerek yok devletten 3 kuruş destek alırken verim düşüklüğünden 10 kuruş zarara gireceksin. Bence yerli cins ekmeye deymez.
Yorumun için teşekkürler.
Çiftçiler yerli cevizleri kesip daha çok verimli olan 'chandler' cevizi aşılıyor
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=759221&bolgeno=259&title=ciftciler-yerli-cevizleri-kesip-daha-cok-verimli-olan-chandler-cevizi-asiliyor
Samsunlu55
27-08-2009, 00:57
Bende onu diyorum sadece destek almak için yerli cins ekilmez verim çok önemli.
Bense şunu diyorum :)
Eğer Atılım 1 ve Sahil 1 cinsleri denildiği kadar verimli ise onu dikelim, bu cinsler (atılım 1 - sahil 1) yerli cins olduğu için destek te alalım :))
Samsunlu55
27-08-2009, 23:36
Seninde aklına yattı sanki:p
Sebahattin
28-08-2009, 08:30
Sn. Lilium
Dediğim Sahil-1 ve Toros-1 cinslerini bu siteden buldum en güzel özelliğide aşısız olup tohumdan büyütülmesi ve kazık köklerine zarar gelmemiş olması Noyan beyle görüştük Toros-1 tavsiye etti Toros-1'in soğuklama süresi 1500 saat Sahil-1 ise 600-1200 saat arası Toros-1 -35ºC Sahil-1 -15ºC'ye dayanıyor. Ben size şunu sormak istiyorum Samsun'un soğuklama süresi zaten 1503 saat biz Toros-1 ekersek kışı sıcak geçen senelerde zararlı çıkarız(Mesela bu sene geçci çeşitlerde cevizler az). Peki Sahil-1 ekersek bize zararı olur mu? Samsun hiçbir zaman -10ºC'den aşağıya düşmemiştir.
Açık ve net söylüyorum böyle şarlatanların peşine düşmeyin.
Türkiye bu tecrübeleri daha önceden yaşadı.
Bilimin ve akılın yolundan şaşmayın.
Atılım1 toros 1 diye bişey yok, varsa da ne olduğu belli değil.
Köylümüzün, çiftçimizin , meraklımızın ... iyi niyetli insanlarımızın düşük bilgi düzeyi ve anlayışı suistimal ediliyor.
Sebahattin
28-08-2009, 08:34
Bense şunu diyorum :)
Eğer Atılım 1 ve Sahil 1 cinsleri denildiği kadar verimli ise onu dikelim, bu cinsler (atılım 1 - sahil 1) yerli cins olduğu için destek te alalım :))
Sadece yerli cins diye destek alamazsınız. Destek alabilmeniz için tescilli bir çeşide ait sertifikalı fidanla bahçeyi kurmanız gerekir.
Tabi zamanla öğreniyoruz :)
Teşekkürler Sebahattin.
Samsunlu55
28-08-2009, 19:54
Sebahattin bey yorumunuz için teşekkürler ben hiç değilse denemelik olarak 5+5=10 tane 2,5 yaşındaki fidanlardan alacağım.
Bu fidanlar nerde satılıyor acaba?
Samsunlu55
29-08-2009, 00:16
Bu siteden bakabilirsiniz:
CEVİZ FİDANLIĞI
Mersin - Erdemli Yolu
Tece/MERSİN
merhaba sevgili üye arkadaşlar ben kayseriliyim kayseride kapama bahce usulü ceviz bahcesi yapacağım yaklaşık 400 fidan diktireceğim fakat dikilecek yerkonusunda bilgi alabileceğim ve dikim bakım gibi konularda yardımcı olacak firmalar veya işinin uzmanı kişiler varsa tanışmak isterim hazırlıklarım biterse bahara dikim yaptıracağım.
Hemen her yerde satılan ithal ceviz, cevize ismini veren ilçesiyle Kirşehir'dede karşımıza çıktı.
Geçen hafta günübirlik arkadaşımla Kirşehir'e gittim, dönüştede ceviz almak istedik.
Hemen her satıcıda ithal ceviz vardı, Endonez'ya cevizi :)
Binlerce km.den ülkemize gelmiş. İşin ilginci tüm satıcılar ağız birliği yapmış gibi Kaman'dan daha iyi abi dediler :)
Aldık, nede olsa Anadolu'ya gitmişiz, eve elimizde birşeyle dönelim :)
Ayrılırken bir dükkan daha görük, Kaman cevizimizi bulduk. Üst kattan satıcı getirdi, torpilli cevizimizi aldık. Geçen sene kuraklık nedeniyle ürünün az olduğunu söyledi.
Her ikisininde fiyatı 25 TL. Belki tesadüfler bize denk geldi.
Evde her ikisinide ailece taddık; netice : görüntü olarak, Endonezya, aroma, tat kesinlikle Kaman. Hemde açık ara.
100726
Solda Endonez'ya, sağda Kaman.
Sebahattin
02-09-2009, 15:54
Malesef Amerikan cevizleri mahalli pazarlarımıza kadar girdi.
Fotoğraflar Kırşehir Uzun çarşı'dan yani Kaman'ın bağlı olduğu ilin çarşısı.
En önemli sıkıntımız ülke olarak ceviz üretimimizin az olması ve iç tüketimi karşılamakta yetersiz kalışımız. Malesef maliyetlerin düşük verimli çeşitlerden dolayı da yüksek olması.....
100829
100830
100831
orhanblbl
02-09-2009, 22:36
http://img196.imageshack.us/img196/1447/dsc03973b.jpg
http://img30.imageshack.us/img30/9527/dsc03972e.jpg
http://img527.imageshack.us/img527/7215/dsc03976w.jpg
http://img143.imageshack.us/img143/94/dsc03977x.jpg
Cevizlerdeki bu hastalıkla uzun zamandan beri uğraşıyorum,hangi ilacı kullandıysam başarılı olamadım.Özellikle cevizin son olgunlaşma döneminde meydana geliyor,ne tavsiye edersiniz?
Samsunlu55
03-09-2009, 02:08
Burdaki yerli cevizlerdede az miktarda meydana geliyor. Toplarken onları almıyoruz. Hastalığın ismi ceviz karaleke hastalığı.
samsunlu55 arkadasım ben 26 yasındayım kendimi bildim bileli bu hastalık bizim yoremizde de mevcut(karabük),genel olarak cevizle pek ugraşmadığımız için (kendimize yetimlik)bu konu üzerinde gerçekten bilgisi olan kişilerin yardımcı olşmasını seninle birlikte yakından takip edeceğim...
not:yanlız karadeniz bolgesi yağış alan bir konum arzediyor bundan kaynaklanan bir gelişme **** olgunlaşma evresinde bol yağış alan dönemlere rastladığından olabilirmi diye duşunuyorum...
Samsunlu55
03-09-2009, 03:35
samsunlu55 arkadasım ben 26 yasındayım kendimi bildim bileli bu hastalık bizim yoremizde de mevcut(karabük),genel olarak cevizle pek ugraşmadığımız için (kendimize yetimlik)bu konu üzerinde gerçekten bilgisi olan kişilerin yardımcı olşmasını seninle birlikte yakından takip edeceğim...
not:yanlız karadeniz bolgesi yağış alan bir konum arzediyor bundan kaynaklanan bir gelişme **** olgunlaşma evresinde bol yağış alan dönemlere rastladığından olabilirmi diye duşunuyorum...
Sn. musa cevizin hastalıklarıyla ilgili pek fazla bilgim bulunmamakta ama bildiğim konuları mutlaka paylaşırım.;)
orhanblbl
03-09-2009, 23:48
arkadaşlar ben kocaelide ceviz yetiştiriyorum,cevizin olgunlaşma devrelerinde aralıklarla yağış alıyoruz.Beş değişik çeşitten sadece bu cins hastalığa karşı dayanıksız.bu sene manepli ilaçlarda kullandım maalesef istediğim sonucu yine alamadım.bu cins çeşidin meyvesi yarı yarıya dökülüyor daha ne yapmalıyım anlayamadım.kısacası bu ana kadar herşey güzeldi.on gündür yine hayal kırıklığına uğradım,tavsiyelerinizi bekliyorum.
orhanblbl
04-09-2009, 00:08
sayın özsoy;iki ceviz fidan aralığı ortalama 10 mt hesabıyla ne kadar yeriniz var bilmiyorum ilk önce fidan syısını bulun,kayserinin iklim özelliklerine göre(erken don veya geç donlara)karşı mukavemetli çeşitler temin etmen tabii ekimden önce fidan çukurları60x80 veya 80x80 olmak üzere eylül ayından itibaren hazırlamanız,çukurlar için yanmış koyun gübresi veya triple süper fosfat kullanmanız gerekmektedir.fidan çeşidi için mutlaka bu işin ehli bir ziraat mühendisinden istifade etmenizi acizane tavsiye ediyorum.tabii bu arada hakim rüzgarların yönü dikeceğiniz çeşitler içinde (tozlaşma)için çok önemli.kolay gelsin.
Samsunlu55
10-09-2009, 13:49
Araziye dikilecek fidan sayısını bulurken ilk önce arazinin kaç m2 olduğunu bilmek gerek. Sonra dikilecek fidanın dikim aralığına karar verilir. Örneğin arazi 678 m2 ceviz 10x8 ekilecek 678 ilk önce 10'a bölünür sonradan çıkan sonuç 8'e bölünür. Böylece kaç fidanın sığacağı öğrenilmiş olur...
orhanblbl
11-09-2009, 17:01
hesabınıza katılıyorumda ben kısaca bilgilendirmek için;yani en azından toprakla haşır neşirdir bazı şeyleri biliyordur gibi geçtim doğrusu.
Sebahattin
12-09-2009, 15:12
arkadaşlar ben kocaelide ceviz yetiştiriyorum,cevizin olgunlaşma devrelerinde aralıklarla yağış alıyoruz.Beş değişik çeşitten sadece bu cins hastalığa karşı dayanıksız.bu sene manepli ilaçlarda kullandım maalesef istediğim sonucu yine alamadım.bu cins çeşidin meyvesi yarı yarıya dökülüyor daha ne yapmalıyım anlayamadım.kısacası bu ana kadar herşey güzeldi.on gündür yine hayal kırıklığına uğradım,tavsiyelerinizi bekliyorum.
Çeşit değişimini hiç düşündünüz mü?
orhanblbl
15-09-2009, 18:03
ağaçlar bacak kalınlığına geldi dibe yakın kesmek var ama yeniden aşılamak için bu senede kıyamıcaz ağaçlar
Dün komşum, ceviz toplamada kullanılan bir ilaçtan bahsetti toplama zamanında ceviz ağacının köküne dökülüyormuş iki gün sonra cevizlerin hepsi kendiliğinden yere iniyormuş. İlacın adı hakkında ya da ağaca zarar verip vermediği hakkında pek bilgisi yoktu. Sizlerden bu konuda bilgisi olan var mı böyle bir ilaç var mı, adı nedir, ağaca bir zararı var mıdır?
Samsunlu55
24-09-2009, 21:21
Kimyasal kullanımını doğru bulmuyorum, cevizi erken toplamak için toprağı kimyasallarla bozmanın gereği yoktur.
Sn özsoy kardeşim sanırım araziyi bulmuşsunuz.
Ceviz konusunda mehmet sütyemez bey var.Googleden aratırsanız bulursunuz Üniversitenin sitesindede cep telefonuda var.Gereken ilgiyi gösteriyor. Konu badem olursa ben burdayım kardeş her türlü yardımcı olurum.
Sayın orhanblbl,
Koyduğunuz fotoğraflardaki hastalık benim tek ceviz ağacımda da mevcut. Geçen yıl toplanan cevizin yarısından çoğu telef oldu. Bu yıl ağacın alt dallarındaki yapraklarda bu kararmalar başlayınca hemen toplamaya başladım kararan yaprakları. Ancak bahçeye çok sık gidememem sebebi ile elle yaptığım bu mücadelede tam başarı sağlayamadım. Hastalık yayılması önceki sene kadar olmasada gene alt dallarda kendini gösterdi.
Geçen hafta topladık cevizleri. Ürün bir yıl önceye göre 2 kat artmış. Hastalıktan oluşacak kayıp ise sanki % 20 yi bulmaz gibi. Kurumaya bıraktık cevizleri. Esas zayiat kırınca çıkacak meydana. Ama görünen şu ki tek genç ağaç bizim evin bu kışa ait ceviz ihtiyacını hemen hemen karşılayacak gibi. Buna da şükür.
Hoşçakalın.
Ekmiş olduğum chandler ceviz çeşidi, nihayet ürünlerini görmeye başladık sizler için bir kaç fotoğraf çektim. iyice bir kurusun daha sonra iç renk olarakta fotoğraflarım.
104759
104760
104761
104762
104763
Samsunlu55
28-09-2009, 14:48
Bu ceviz zeytinlerin arasına ektiğiniz cevizlerden mi?
ben sapancada ikamet etmekteyim çalıştığım bahcede 10 tane ceviz var ama elde ettiğiğmiz ceviz miktarı yok denecek kadar az ***. kısmet olursa yarın cevizlerin resmini yükleyim engin bilgilerinizden faydalanmak istiyorum
arkadaşlar bahçede mevcut olan cevizlerin bazılarının resimlerini yükledim ama resimler istediğim gibi olmadı bana ağacların neye ihtiyacı olduğunu söylerseniz sevinirim
Okulun bahçesine geçen mayıs ayında diktim. 15 ağaç var bir fidancı yolladı.yazın su ihtiyaçı karşılanamıyor ne tavsiye edersiniz
Samsunlu55
30-09-2009, 20:21
arkadaşlar bahçede mevcut olan cevizlerin bazılarının resimlerini yükledim ama resimler istediğim gibi olmadı bana ağacların neye ihtiyacı olduğunu söylerseniz sevinirim
3. resimde ceviz antraknoz hastalığı görünüyor. Diğer resimler fazla net olmadığı için birşey deyemiyeceğim.
sercan1969
30-09-2009, 20:25
Cevizleri dikmeden önce su tut diye bir madde var.Onu toprağa karıştırıyorsunuz.Bitkiniz uzun süre suya ihtiyaç duymuyor.
Samsunlu55
01-10-2009, 20:02
Su tutucu madde olarak birde Ecosorb var.
Samsunlu55
05-10-2009, 20:18
Aşağıdaki linkte sorduğum soruyu buradada sorma gereksinimi duydum:
http://www.agaclar.net/?id=showthread&t=13961
Ceviz dikim aralığı için 6x6 yazılmış normalde ise 10x10'dur. Acaba 6x6 ne amaçlı yazılmıştır? 6x6 dikim ticari anlamda yetiştiricilik için uygun mudur?
Saygılar.
lale lale
06-10-2009, 14:16
:confused: ceviz yetiştiriciliği konusunda forumun tamamını okudum, boşuna soruyla meşgul etmemek için. ancak benim yapmak istediğim çok basitce sadece bir cevizi çimlendirmeyi başarmak. annem Kastamonu'dan gelirken dışının yeşiliyle birlikte bir ceviz getirmiş. benim amacım burada onu fidan haline getirip tekrar geldiği yere dikmek için yollamak. pratik olarak biraz bilgi alabilir miyim?
1. bu mevsim uygun mu?
2. 5kg'lık sıvı yağ tenekesi uygun olur mu?
3. dışının yeşili ile mi dikeyim ?
4. ne tarafı yukarı gelecek ?
5. şu aşamada dikkat etmem gereken birşey var mı?
yardımcı olursanız çok sevinirim.
:confused:
1. bu mevsim uygun mu? Olur
2. 5kg'lık sıvı yağ tenekesi uygun olur mu? Olur
3. dışının yeşili ile mi dikeyim ?
İç olarak iyice olgunluğa ulaşmış ise o zaten o yeşil kabuğu atması gerekirdi, atmamış ise iyice olgunlaşmamış demek ki, olgunlaşmadığı içinde bitişip bitişmiyeceği cevizin olgunluğu ile ilgilidir
4. ne tarafı yukarı gelecek ?
hiç fark etmez üzerine az bir toprak koyun.
5. şu aşamada dikkat etmem gereken birşey var mı?
yardımcı olursanız çok sevinirim.
Dikkat etmeniz gereken ceviziniz olgunmu değilmi.
Geçenlerde Bartın ve ilçelerini gezdik.
Amasra'da pazarda sebze meyve satan birisi hem ceviz içi satıyordu hemde tezgahında çok iri (8 cm) cevizler vardı.
Sorumuz üzerine büyük cevizlerin dikim için olgunlaşmış ceviz olduğunu söyledi, arkadaşlarımız bahçeye dikmek üzere tanesi 1 TL den bir miktar ceviz aldılar.
İlerde dikilen cevizin meyveleride böyle iri olursa keyf ettiler :)
Aşılı bir ırksa aynı ceviz olacağını sanmıyorum.
lale lale
07-10-2009, 13:59
sn.lilium ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.
kardeşlerinden iki tanesini yemişler. olgunlaşmış. belirttiğiniz şekilde dikeceğim.
Samsunlu55
08-10-2009, 20:09
Ceviz dikim aralığı için 6x6 yazılmış normalde ise 10x10'dur. Acaba 6x6 ne amaçlı yazılmıştır? 6x6 dikim ticari anlamda yetiştiricilik için uygun mudur?
Saygılar.
Benden başka merak eden yok galiba...:)
Benden başka merak eden yok galiba...:)
Sevgili samsunlu, çok merak etme, her söylenene de inanma, cevizin boduru olmadığına göre 6x6 ya ceviz olması da mümküm değil.
Bir tek büyük işletmelerde çit ekimlerin de olabilir, oda 6x6 olmaz, beş altı metreye ekersin ama sıra araları on oniki metre olur.
Yazan bunu niye böyle yazmış anlamak mümkün değil, kendisine sorabilme şansımız olsa belki bir açıklaması vardır.
Samsunlu55
09-10-2009, 21:35
Sevgili samsunlu, çok merak etme, her söylenene de inanma, cevizin boduru olmadığına göre 6x6 ya ceviz olması da mümküm değil.
Bir tek büyük işletmelerde çit ekimlerin de olabilir, oda 6x6 olmaz, beş altı metreye ekersin ama sıra araları on oniki metre olur.
Yazan bunu niye böyle yazmış anlamak mümkün değil, kendisine sorabilme şansımız olsa belki bir açıklaması vardır.
Bu yazıyı o linke malina yazmış kendisinede özelden sordum, belirli başlığa yaz dedi o başlığada yazdım cevap alamadım...
Çınarmunarı
10-10-2009, 13:49
Sayın Lilium...Ben İvrindili öğretmen.. Yaz tatilinde elimde olmayan nedenlerden dolayı size uğrayamadığım için özür dilerim.Cevizlerin yeri hazırlandı.Tarlaya su getirildi,çukurlar yanmış gübre ile karıştırılarak kapatıldı.Yalnız don olayı sebebiyle hangi ayda dikim yapacağıma karar veremedim.Çeşit olarak chandler,fernor,fergunetteyi düşünüyorum.Ama mayısın ilk haftasındaki don olayları beni korkutuyor.Gönende sizin bölgenizde de don olur mu.Olursa hangi tarihe kadar olur.Cevizlere zararı olur mu.Selamlar...
Sayın Lilium...Ben İvrindili öğretmen.. Yaz tatilinde elimde olmayan nedenlerden dolayı size uğrayamadığım için özür dilerim.Cevizlerin yeri hazırlandı.Tarlaya su getirildi,çukurlar yanmış gübre ile karıştırılarak kapatıldı.
Gübre ile karıştırmanız çok iyi olmuş, çukurları da kapatmayıp biraz yansaydı daha iyi olurdu.
Yalnız don olayı sebebiyle hangi ayda dikim yapacağıma karar veremedim.
Don olayı ile dikimin pek fazla bir ilişkisi yok, fidanlar yapraklarını döktükten sonra sökülmeye başlar, bu dönenden sonra hava şartları uygunsa nisan ayına kadar ki zaman diliminde ekebilirsin, en uygunu fidanlar söküldükten sonra ayaz don yemeden toprağa koymaktır. Bilindiği gibi tüplü fidanlar yılın her ayı ekilebilir, tüplü dahi olsa yine bu aylarda ekmenizi tavsiye ederim.
Çeşit olarak chandler,fernor,fergunetteyi düşünüyorum.Ama mayısın ilk haftasındaki don olayları beni korkutuyor.
chandler ekiyorsan dondan korkma chandler geç uyanan bir çeşit ve geç donlardan sonra uyanıyor,
Gönende sizin bölgenizde de don olur mu.Olursa hangi tarihe kadar olur.Cevizlere zararı olur mu.Selamlar...
Tabi ki oluyor, geç donların olduğu yıllarda yerli ırklar erken uyandığı için filizler çiçekler donabiliyor ve o yıl meyve yok. Chandler bana göre en ideal bir ceviz olması yanın da geç uyandığı için geç donlardan da etkilenmemesi idealliğini daha da arttırıyor.
copur 09
11-10-2009, 20:09
Arkadaşlar bu ceviz'lerin cinslerini biliyormusunuz?
Çınarmunarı
12-10-2009, 13:44
Sevgili Lilium...Yorumların için teşekkürler.
merhaba arkadaşlar.ceviz konusunda benim de sormak istediğim bir kaç sorum var yardımcı olabilecek arkadaşlara yardımları için şimdiden teşekkürler.kütahya da şu an amatör olarak ceviz yetiştirmek istiyorum.tecrübe etmek için diktiğim ceviz ağaçlarının topraktan üstteki kısmı kuruyor ve alttan tekrardan filiz vermeye başlıyor size sorum:bunun sebebi kışın oluşan aşırı soğuklar ve cevizin içinin boş olduğundan dolayı donması mıdır?bu durum bu yörede ceviz yetiştirilemeyeceği anlamına mı geliyor?bölgede tek tük de olsa bazı evlerin önünde ceviz var.ayrıca ilkbahar geç donları her sene istisnasız olarak ağaçları vuruyor.etkilenen meyve ağaçlarında o sene meyve olmuyor.elma gibi kırağıdan biraz daha kendini koruyabilen ağaçlarda ise meyveler oluyor.chadler cinsi ceviz dikmem acaba kırağıdan korunmam için yeterli midir.ileriye dönük olarak profesyonel manada ceviz yetiştirmek istiyorum ama öncelikle bu konuda biraz tecrübe edinmek istiyorum yardımlarınız için çok teşkkürler.bu arada bölgede rakım 1150 civarında.
Arkadaşlar merhaba, ceviz konusunda her türlü sorununuzu Yalova Atatürk Araştırma Ens. den ceviz konusunda uzmanlarla direk, mail veya telefonla sorabilirsiniz. Gerçekten hepsi uzman ve yardımsever. Bulunduğunuz yörede geleneksel bilgiler genellikle yanlış oluyor. Yanlışlığı anlaya kadar da iş işten geçiyor. Ceviz de hatadan dönmek çok zor.
Benim 600 ağaçlık bir bahçem var. Fidanları Atatürk araştırmadan almıştım. Daha sonra da onların biligilendirmesi ile sorunsuz ve güzel bir bahçem oldu.
Ceviz ekerken her rakımda yetişecek türler farklı, geç donlar oluyorsa buna dayanacak türler farklı ve bahçe kurarken verimli olması için en az 4 çeşit ekilmesi gerekiyor (muş).
Yani ciddi uzmanlık isteyen bir iş. Ama uzmanın önerisi ile ekerseniz 3. yılda ürün almaya başlıyorsunuz.
Son bir nokta, gördüğünüz büyük cevizleri ekince kesinlikle aynı büyüklükte ceviz veren ağacınız olmaz. Aşılamak gerekir.
Aşıların tanesi 1 tl. Yalovada satılıyor.
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez,Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Telefon : (0 226) 814 25 20 - 814 25 21 ...
denizakvaryumu
17-10-2009, 19:20
Sn.agozce
600 ağaçlık ceviz bahçeniz Ankara'da mı?
Eğer Ankara'da ise sizin tecrübeleriniz bize yol gösterebilir.
Ankara şartlarında siz hangi ceviz türlerini önerirsiniz?
Yerli mi, yabancı mı?Pedro Ankara'da oluyor mu?
Sağlıcakla
Samsunlu55
17-10-2009, 20:05
Arkadaşlar merhaba, ceviz konusunda her türlü sorununuzu Yalova Atatürk Araştırma Ens. den ceviz konusunda uzmanlarla direk, mail veya telefonla sorabilirsiniz. Gerçekten hepsi uzman ve yardımsever.
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez,Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Telefon : (0 226) 814 25 20 - 814 25 21 ...
Sn. agozce bahsettiğiniz uzmanlardan birinin e-posta adresini verebilir misiniz? E-posta gönderince herşeyi daha detaylı bir şekilde yazabiliriz...
arkadaşlar sorumu tekrarlıyorum yardımcı olabilecek kimse yok mu(:.ceviz konusunda benim de sormak istediğim bir kaç sorum var yardımcı olabilecek arkadaşlara yardımları için şimdiden teşekkürler.kütahya da şu an amatör olarak ceviz yetiştirmek istiyorum.tecrübe etmek için diktiğim ceviz ağaçlarının topraktan üstteki kısmı kuruyor ve alttan tekrardan filiz vermeye başlıyor size sorum:bunun sebebi kışın oluşan aşırı soğuklar ve cevizin içinin boş olduğundan dolayı donması mıdır?bu durum bu yörede ceviz yetiştirilemeyeceği anlamına mı geliyor?bölgede tek tük de olsa bazı evlerin önünde ceviz var.ayrıca ilkbahar geç donları her sene istisnasız olarak ağaçları vuruyor.etkilenen meyve ağaçlarında o sene meyve olmuyor.elma gibi kırağıdan biraz daha kendini koruyabilen ağaçlarda ise meyveler oluyor.chadler cinsi ceviz dikmem acaba kırağıdan korunmam için yeterli midir.ileriye dönük olarak profesyonel manada ceviz yetiştirmek istiyorum ama öncelikle bu konuda biraz tecrübe edinmek istiyorum yardımlarınız için çok teşkkürler.bu arada bölgede rakım 1150 civarında.
Sayın aliyim yukarıdaki telefonda araştırma enstitüsünü arayın, çok daha sağlıklı bilgi alırsınız.
Benim tanıdığım İsmail Tosun hoca var, diğerleri de ( ceviz bölümünü isteyin) aynı duyarlılıkta ilgileniyorlar.
Sayın Denizakvaryumu, bahçem Mersin Anamur'un yaylasında. Rakım 1350. Daha önce fotolarını göstermiştim. Beyaz topraklarda.
Benim önereceğimden çok sizin bahçenizin rakım-iklim-geç donların olup olmadığı gibi bir sürü kriterler de olabilecek aşılı fidanlar önemli. Yalovadan İsmail Tosun Hoca ( ceviz bölümü) arayın. Hangi cinsleri ekebileceğinizi size söylerler. Fidan temini konusunda yardımcı olurlar. Tüpsüz fidandan korkmayın. Fidanlar kaliteli ise hiç sorun olmuyor.
Ben tüpsüz fidan almıştım. Kargo ile Anamura geldi. Üstelik 3 ay sonra ekildi. Biz onları kuma gömdük, baharda ektik. Hepsi tuttu.
Bizim bahçede yaklaşık 10 çeşit var. Hepsi de büyük ,ince kabuklu ve çok lezzetli. Şebin, Bilecik, Yalova-1, Yalova-4, Kaplan 86.....Az bir kısmını babam Orman İşletme Müdürlüğünden almıştı, onların cinsini bilmiyorum.
Pedro cinsini bilmiyorum.
Benim favorim, bahçedeki en iri -yumruk kadar -olan iki cins. Kaplan-86 ( oval)ve hangi cins olduğunu bilmediğim yuvarlak formlu bir tür.( Fotosunu çekip mail ile soracağım. Öğrenince yazarım.)
İkiside ince kabuklu ve içi tam dolgun. Çok lezzetli. Bu ikisinden muhakkak birer tane ekmenizi öneririm. Tabii bunları tozlayan cinsleri de ekmeniz gerekir.
Hangisini tozladığını şu anda hatırlamıyorum. Fidancılar biliyordur. Ama isterseniz öğrenirim. Bilecik ve şebin birbirlerini tozluyorlar.
Siz kaç tane ekmeyi düşünüyorsunuz. Ticari düşünmüyorsanız İri ve ince kabuklu olanlardan birer tane ekin derim.
Tabiiki her cinsin tozlayanınıda ekmeniz çok önemli. Yoksa meyve vermiyor.
Köylerdeki cevizler genelde verimsizdir yıllar geçtikçe de meyve küçülür. Çünkü herkes ya bir birinden alıp tohumdan ekmiştir. Ya da kargalar bu işi yapmıştır. Bahçede ne kadar çok çeşit olursa verim ve kalite o kadar artıyor.
Sayın Samsunlu55, Benim görüştüğün hocanın adı İsmail Tosun Hoca ( ceviz bölümü), ama Ceviz bölümünden hepsi yardımcı olur.
Trakya Atatürk araştırma Enstitüsü de var. Ama bence Yalova çok daha iyi. Ben bahçe kurmadan hepsi ile yüz yüze görüşmüştüm.
eğer bahçe kurmayı düşünüyorsanız, hiç düşünmeden Yalovaya gidin. Yüzyüze görüşün, onların yönlendirmesi ile bahçenizi kurun. Hiç proplem yaşamadan güzel bir bahçeniz olur. Üçüncü yılda meyve vermeye başlar.
Kulaktan dolma bilgi ile bahçe kuran bir tanıdığım 15 yıldır baktığı 500 cevizden bir tane bile meyve alamadı hala.
Biz bahçeyi 10*10 kurmuştuk ama bu aralık ekilecek fidana göre değişiyor. Bazı türler 8*8, bazıları 10*8 ....
Samsunlu55
18-10-2009, 22:08
İlgilendiğiniz için teşekkürler ilk önce mail atmam lazım. Bir bakın bakıştırın ceviz bölümünden kim olursa olsun farketmez e-posta adresi verirseniz çok güzel olur.
Syn:agozce yardımlarınız için teşekkür edrim belirttiğiniz telefonu arayacağım.
Syn:AGOZCE belirttiğiniz telefonu aradım gerçekten çok yardımcı oldular.bana yardımcı olan arkadaş ismail hoca mıydı bilmiortum ismini sorma fırsatı bulamadım ama doğru oolarak bildiğimiz bir çok yanlış varmış.ayrıca eğer yanlış tahmin etmiyorsam ismail hoca formda da yazıyor galiba.
Dün komşum, ceviz toplamada kullanılan bir ilaçtan bahsetti toplama zamanında ceviz ağacının köküne dökülüyormuş iki gün sonra cevizlerin hepsi kendiliğinden yere iniyormuş. İlacın adı hakkında ya da ağaca zarar verip vermediği hakkında pek bilgisi yoktu. Sizlerden bu konuda bilgisi olan var mı böyle bir ilaç var mı, adı nedir, ağaca bir zararı var mıdır?
bu sitede, bu ilacın adını bilen birileri mutlaka vardır diye düşünüyorum lütfen yardımcı olun arkadaşlar
manisali
27-10-2009, 13:38
kahraman maraş sütçü imam üniversitesinde Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi yard. doç. dr. mehmet sütyemez tarafından selekte edilip milli çeşit listesine katılan ve tarım bakanlığınca tescillenen çeşitlerden haberiniz varmı? çünkü bu forumda pek rastlayamadım. bu çeşitlerle ilgili yetiştiricilik tecrübesi olan arkadaşlardan deneyimlerini paylaşmalarını bekliyorum. sitesinde gördüğüm kadarıyla çeşitler çok verimli ve iyi kalitelii ilgi duyan arkadaşlar için linki:
http://ceviz.ksu.edu.tr/
Sebahattin
02-11-2009, 19:44
bu sitede, bu ilacın adını bilen birileri mutlaka vardır diye düşünüyorum lütfen yardımcı olun arkadaşlar
Büyük bir ihtimalle 'Ethrel ' dir.
Başka bir ihtimal de bitkilerde etilen sentezini tetikleyen başka bir kimyasaldir.
johnadam
03-11-2009, 13:10
herkese merhaba,
bizim organik ceviz üretiminin yatırım değerlendirmesi projemiz var. acaba bu anlattıklarınız organik ceviz üretimi için de geçerli mi,
Sebahattin
04-11-2009, 21:15
herkese merhaba,
bizim organik ceviz üretiminin yatırım değerlendirmesi projemiz var. acaba bu anlattıklarınız organik ceviz üretimi için de geçerli mi,
Hangi anlatılanlar? Burada o kadar çok şey anlatıldı ki
demirgazi
07-11-2009, 13:02
Ankara çubuk ilçesi Meşeli köyünde Ceviz yetiştiriciliği yapmak üzere 100 adet ceviz fidanı diktim gübresini ve damlama sulamanın yeteri kadar iyi olduğunu düşünmeme rağmen 3.yılın sonun da sadece 15 adet ceviz toplayabildim bu normalmidir? yoksa daha iyi olmaları için neler yapabilirim konu ile ilgili tüm formu neredeyse okudum ama yeterli bilgiyi kendim için toparlayamadım bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim
Hangi ceviz çeşitleri olduğunu biliyor musunuz?
Saygılar.
Yoğun dikim ticari olarak kullanılmaktadır ama bu durumda seyreltme gerekecektir. 6x6 dikimden sonra 8-9. yıllarda birer aralama yaparak mesafeler 12x12'ye çıkarılır. Yöntemin ekonomik olup olmadığına siz karar verin.
Samsunlu55
07-11-2009, 20:29
Yoğun dikim ticari olarak kullanılmaktadır ama bu durumda seyreltme gerekecektir. 6x6 dikimden sonra 8-9. yıllarda birer aralama yaparak mesafeler 12x12'ye çıkarılır. Yöntemin ekonomik olup olmadığına siz karar verin.
Tabi ki ekonomik değildir. Tam verim çağına ulaşmış bir ağaç kesilemez.
Bunda amaç ilk yıllarda yatırımın erken dönüş sağlamasıdır. Doğrudan bu yöntem değil ama değişik yoğun dikim yöntemleri dünyada 30 yıldır kullanılmaktadır.
Samsunlu55
07-11-2009, 20:47
Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler sn. magent,
Ama o linkte ara tarımı diye yazmayınca bende herhalde bu şekildede ekilebiliyor dedim:D Tek sıra ekimde 6 metre aralıklarla anca ekilebilir.
Rica ederim. O bağlantıdaki bilgi yanlış yazımdan da kaynaklanıyor olabilir. Genelde yoğun dikim yan dal meyva oranı %80 ve üzeri çeşitlerle ve 7x3.5 gibi mesafelerle yapılıyor.
Samsunlu55
07-11-2009, 21:45
113214
Geçen sene boş duran arazimi değerlendirmek için tüplere ektiğim 50 kadar cevizin 21 tanesini resimdeki araziye ekiyorum. Ekim yeri yukarıdaki tellere kadar çıkıp, ileriye doğruda ormanın yanı başına kadar gitmektedir.
113215
Arazi göründüğü üzere çok eğimli. Cevizler aşısız verimi nasıl olur derseniz, bu cinsi yıllardır tüketiyoruz. Öncedende deneme amaçlı tohum ekimi yaparak fidan elde etmiştik. Yetişen fidan 3 yaşına geldiğinde ilk cevizini verdi. Bu sene 4 yaşındaydı ve yan dallarının tümünde meyve yaptı. Verimi gayet güzel. Cevizi dişle kırılabiliyor, bütün olarak çok rahat çıkıyor. Meyve diğer cevizlere göre biraz ince uzun.
113216
Bu sene içersinde 3 karış kadar ve çok sağlıklı büyüdüler. Resimdeki fidanın arkasında ekilmek için bekleyen fidan gözükmektedir. Ekim 10x10 metre aralıklarla yapılmıştır.
Ceviz gerçekten bu alan için doğru bir seçim. Çok güzel olmuş. 10x10'da uygun. Tohumdan bu kadar erken meyve veriyor olmaları ilginç ve hoş.
Samsunlu55
07-11-2009, 22:00
Teşekkürler magent. Bu cevizin ağacıda çok yaşlı, gövdeyi 1,5 kişi anca sarıyor. İlk başta dedim buraya ekilen ağacı sulaması çok zor anca can suyu verilebilir. Toplamasıda sorun olur. Sonra ceviz ekim dedim. Ama malesef ziraatten aldığımız fidanlar açık köklü olduğu için çok yavaş gelişip kuraksıyor. Bende bu cinsten tüple yetiştirip topraklı olarak tarlaya aktardım.
Bizde çeviz var kırmakta zorlanıyoruz bunun cinsini bilen varmı
Samsunlu55
08-11-2009, 20:37
Bu şekilde cinsini öğrenmeniz imkansız.
Bizde çeviz var kırmakta zorlanıyoruz bunun cinsini bilen varmı
113349
Gövdeyi 1,5 kişi sarıyor dediğim ceviz ağaçlarının birkaçı.
113350
Fidanları ektiğim yerin karşıdan görünümü.
113351
Çocuklara günde 3 ceviz önerisi
http://www.milliyet.com.tr/Yasam/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&KategoriID=17&ArticleID=1162183&PAGE=1
denizakvaryumu
20-11-2009, 21:07
Chandlerın dozlayıcısı Franguette dir. Yalova birin de dozladığı bazı yerlerde söylenmektedir.
Franguette nin çok büyük taç yapması ve oldukça verimsiz olmasından dolayı,
Chandlerın tozlayıcısı olarak kaman1 öneriliyor.
Bu konuda ne dersiniz?
Samsunlu55
22-11-2009, 00:38
Apomiks ceviz türleri aşağıdaki linktekilerden başka hangileridir, bilgisi olan var mı:confused:
http://www.cevizci33.com/cins/
Sayın alice, neden önerilmesinki ilk defa sizden duydum. Sorunuzu ceviz başlığında konuşsak daha iyi olur. Genel olarak ziraat bilesik ve şebin öneriyor ama ben bu görüşte değilim çünkü önceden ziraatten alınan fidanlar sorun yarattı. Bu yüzden sitemizde pek destekleyen bulunmasada aşağıdaki linkteki cinslerden bence en güzeli zaten bir miktar getirtmeyi düşünüyorum. Saygılarımla...
Sayın Samsunlu,
Kıyı bölgeleri için mutlaka önerilen bir çeşit vardır. Hangisi olabilir diye fikrinizi almak istedim. Kıyı bölgelerinde, deniz etkisine açık araziler ceviz yetiştiriciliği için sorun yaratıyor, diye bilgim var.
Ceviz ağaçları üzerine deniz etkisi;
1- Deniz kenarı yerlerde nisbi nemin yüksek olması nedeni ile ceviz içlerinin kararması gibi bir etki söz konusudur.
2- Yüksek nem nedeni ile ağaçlarda mantar (Antraknoz) ve bakteri enfeksiyonları (Ceviz yanıklığı) daha şiddetli olabilir.
3-Deniz kenarı olan yerlerde kış sıcaklıkları ılıman olduğu için soğuklama ihtiyacının karşılanması noktasında sorunlar yaşanabilir.
Bölgemiz için şu ceviz çeşidi uygundur, diye bir bilgiye ulaşamayoruz ve sitelerin çoğunluğunda ceviz çeşitleri tanıtılırken ''ceviz yetişen heryerde yetişir / kıyı bölgelerine önerilmez'' gibi bir açıklama görmekteyim. Bu durum oldukça kafa karıştırıcı.
Sadece, Kaplan86 çeşidi için ''Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle kıyı bölgelerde yetiştirilmesi tavsiye edilir.'' bilgisi var.
Ziraatin önerdiğini söylediğiniz (sizin katılmadığınız) Bilecik ve Şebin cevizleri için ''Kıyı bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilir.'' diye belirtiliyor.
Sizin belirtmiş olduğunuz linkteki çeşitlerin özellikleri oldukça iyi, yetişme şartları ile ilgili bilgi yok.
Samsunlu55
22-11-2009, 19:57
Sn. alice,
Sebahattin beyin alıntısındakiler kesinlikle doğrudur. Ceviz nemli özelliklede yağışlı yerlerde alıntınızda yazan hastalıklara kapılıyor, ama zararlar büyük olmuyor, bu hastalıklardan kurtulmak istenirse ilaçlamayla kurtulunabilir.
Soğuklama ihtiyacına gelirsek cevizin yetişip-yetişmemesini ve cins seçimini belirleyen olmazsa olmaz faktördür. Hani Bilecik ve Şebin çeşitlerinde "Kıyı bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilir" diye yazmışlarya bu kıyılar ılıman olur mantığıyla yazılmıştır, ziraat Samsun'un tamamına çeşit olarak Bilecik ve Şebin'i öneriyor. Peki bu kadar önemli ve belirleyici olan soğuklama ihtiyacını nasıl öğreneceğiz derseniz, 1. linke tıklayınız (Bu değerler şehir merkezlerinin ortalamalarıdır. Bu değerler yükseklik arttıkca artmaktadır. Linkte Ordu'nun soğuklaması yazmıyor, Samsun ve Giresus'un ortalaması olarak tahmin yürütebilirsiniz). Ceviz cinslerinin soğuklama ihtiyaçlarını nasıl öğreneceğim derseniz birşey diyemem çünkü yetiştiricilik bilgilerinde "Ceviz 800-1800 saat soğuklama ister (cins belirtilmiyor)" kelimesinden başka birşey yazmamışlar. Aşağıdaki 2. linkte benim bahsettiğim Sahil-1, Toros-1 cinslerinin soğuklama süreleri belirtilmiştir (Sayfanın ortasından sonuna kadar). Birde ek bilgi olarak Yalova-4 cinsi cevizin soğuklama ihtiyacı 1000-1100 saatmiş.
Uzun bir yazı oldu ama birşeyler anlatabildiysem ne mutlu bana. Saygılar...
1) http://www.alasagfidancilik.com/sss.html
2) http://www.cevizci33.com/neden/index3.asp
Sayın Samsunlu,
Anladığım kadarıyla, Kıyı kesimindeki yetiştiricilikte önemli olan soğuklama ihtiyacı, nem etkisinden kaynaklanan hastalıklar ilaçlamayla giderilebiliyor.
Hani Bilecik ve Şebin çeşitlerinde "Kıyı bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilir" diye yazmışlarya bu kıyılar ılıman olur mantığıyla yazılmıştır, ...
Keşke, ceviz çeşitleri tanıtılırken ''kıyı bölgelerimize önerilmez'' deyip geçiştirmeseler.
Çeşit şeçimi yaparken bunlara dikkat ederim.
Bilgiler için teşekkür.
DERİN SU
30-11-2009, 21:25
arkadaşlar merhaba bu foruma yeni katılıyorum
tekirdağ marmara ereğlisinde denize 4 km mesafede 5,5 dönümlük tarlya ceviz dikmeyi düşünüyorum fakat bu sitedeki yazılanları okuyunca kafam iyice karıştı. hangi çeşit ceviz dikebilirim ayrıca son yıllarda bakıyorum herkes cevize yöneldi. bunun sonuda fındık gibi olacak harhhalde ileride. yüzüne bakan olmayacak ileride. başka meyva dikmek daha akıllıca olcak gibi . herhangi bir fikri olan varmı ne önerirsisniz.
salih parlar
30-11-2009, 22:37
Tarsus'ta deniz seviyesinde narenciye ve sera yapmaya elverişli tarlama pekan cevizi dikmek istiyorum.ekenomik olurmu?yoksa narenciye daha mi ekenomik olur.2 ağaç pavni cinsi ağaç var ortalama 60 kg ceviz alıyorum.
Normalmi?
Vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Salih parlar
bunun sonuda fındık gibi olacak harhhalde ileride. yüzüne bakan olmayacak ileride. başka meyva dikmek daha akıllıca olcak gibi . herhangi bir fikri olan varmı ne önerirsisniz.
Başka meyve diksende o da fındık gibi olur, bizler böyle yöneticiler seçersek bu siyasi iş bilmez kafalarla toprak reformunu, tarım pilanlamarımızı yapmadığımız sürece malesef tarımdan sadece bir kumar olarak bahsedebiliriz.
Ek belki tutar.
Aklıma gelen birkaç tanesini sayayım, bu ülkede afyon ekiliyordu neden ekilmiyor. Tütün ekiliyordu neden ekilmiyor. Şeker pancarı ekiliyordu neden ekilmiyor. Şimdi fındık ekiminin üzerinde oynanan oyunlar.
Bunları biraz araştırırsanız, siyasiler biraz kredi alabilmek için türkiyenin üzerinde nasıl oyunlar oynadıklarını ve türkiyenin ne kadar tarım politikaların da başarılı olduklarını anlarsınız.
Bende badem bahçesi yapıyorum benim endişemde gelecekte bademin sonununda fındık gibi olacağı. Ama yinede dikeceğim.:)
2011 de biraz ceviz dikmeyi düşünüyorum bakalım yılmak yok yola devam.Sevdiğim söz çocukca hayellerimiz olmasaydı Casper' kuramazdık.
arkadaşlar merhaba bu foruma yeni katılıyorum
tekirdağ marmara ereğlisinde denize 4 km mesafede 5,5 dönümlük tarlya ceviz dikmeyi düşünüyorum fakat bu sitedeki yazılanları okuyunca kafam iyice karıştı. hangi çeşit ceviz dikebilirim ayrıca son yıllarda bakıyorum herkes cevize yöneldi. bunun sonuda fındık gibi olacak harhhalde ileride. yüzüne bakan olmayacak ileride. başka meyva dikmek daha akıllıca olcak gibi . herhangi bir fikri olan varmı ne önerirsisniz.
Fındık; Türkiye'nin tekelinde olan bitkimiz.
Fındığı pazarlayamayan, pazarlatmayan, değerlendiremiyen, umursamayan, tekellere teslim eden zihniyetin tüm dünyada yetişen meyvelerle rekabet etmesi mümkün mü?
Fındığı sök, kivi dik deniyor :)
Komik, trajik, trajikomik. Benim fikrim bu.
Samsunlu55
01-12-2009, 22:05
Fındığı pazarlayamayan, pazarlatmayan, değerlendiremiyen, umursamayan, tekellere teslim eden zihniyetin tüm dünyada yetişen meyvelerle rekabet etmesi mümkün mü?
Fındığı sök diyorlar ama kimsenin taktığı yok zaten çünkü fındık bahçelerinin %50'sinin başına sadece toplamak (bazen budamak, bazende ilaçlamak) için geliniyor. Diğer %50'lik kısmıda tek geçim kaynağı fındık insanarın geçimi fındıktan, kiviyi yetiştirmeyi sadece onlar düşünebilir tabi imkanlar el verirse.
Neden sadece yöneticiler suçlanıyor.Çiftcinin hiç mi sucu yok.Sen dümdüz araziye mısırdan,fasülyeden vb.. ürünlerden vaz geç yerine fındık dik.Oldumu şimdi peki.Neden çünki bizde tembellik var.Senede bir kaç defa fındığın başına gidip bedavadan para kazanmak olunca, boş kalan zamanlarda çığırtkanlık yapmaya epey bi zaman kalıyor.Vurun sopayı abalıya.
Samsunlu55
01-12-2009, 23:14
Neden sadece yöneticiler suçlanıyor.Çiftcinin hiç mi sucu yok.Sen dümdüz araziye mısırdan,fasülyeden vb.. ürünlerden vaz geç yerine fındık dik.Oldumu şimdi peki.Neden çünki bizde tembellik var.Senede bir kaç defa fındığın başına gidip bedavadan para kazanmak olunca, boş kalan zamanlarda çığırtkanlık yapmaya epey bi zaman kalıyor.Vurun sopayı abalıya.
Evet haklısınız bende onu demek istedim insanlar topraktan uzaklaştıkça toprağın verimi yerine senede bir gelipte nasıl ürün elde ederim diye bakıyorlar, bu yüzdende sadece fındıktan geçimini sağlıyanların önünü kapıyorlar:mad:
Sayın akcan67, Bir orkestranın başında bile bir şef vardır, siz o şefi oradan alın o orkestra her biri ayrı telten çalar, çiftçi de böyle, sizin çalıştığınız yerin bir yöneticisi bir ustabaşısı yokmu ?
Bir koyun sürüsünün bile başında çobanı vardır, üstelikte bu sürünün bekcileride köpeklerdir.
Siz bu sürüyü başıboş salarsanız, kabahat koyunlardamıdır.
Siz sürüye bir yön verin, onlar tembellik etmezler.
Abalıya vuracağım hemde daha çok vuracağım.
Bu ülkenin bir tarım politikası, bir tarım refom mu varmı? varda bu çiftçimi bunu uygulamıyor, herkes geçim derdinde kim ne duyarsa onu yapmaya çalışıyor, bir ekmek yemeye çalışıyor. Çünkü çobansız sürüden başka bir şey beklenemez.
Zamanın da o fındık bahçelerine dünya kadar krediler verildi, şimdi niye sökünde kivi vs ekin deniyor, bence siz bir üst mesajımdaki şu ( bu ülkede afyon ekiliyordu neden ekilmiyor. Tütün ekiliyordu neden ekilmiyor. Şeker pancarı ekiliyordu neden ekilmiyor. Şimdi fındık ekiminin üzerinde oynanan oyunlar.)
Nedenlerini nicinlerini iyice bir öğrenin inanın kabahatin çiftçide olmadığını anlayacaksınız.
Size afyonun neden ekilmesinin yasaklandığını kısaca anlatayım, o dönemin milletvekilinin ağzından.
Ülke ekonomik olarak sıkıntı icerisindeydi, kredi talebimiz oldu, ve amerika bu kredi talebibiz karşısında bizden afyon ekimini yasaklamamızı istedi, bizlerde bunun imkansız olduğunu çiftçinin çok mağdur olacağını anlattık, fakat amerika bu mağduriyetimizi kabul etmiyordu, bizde çaresizdik ve bir şekilde bunu kabul edeceğimizi, tüm afyon ekiminin on yıllık kazancını karşılanması halde bunu kabul edeceğimizi söyledik, ve amerika kabul edip bize on yıllık net kazan olan parayı ödedi. Ve afyon ekimi yasaklandı.
Diğerleri de bu ve buna benzer sebeplerle ya yasaklandı ya da kotası kısıtlandı.
Şimdi sorarım bu paralar o afyonu üreten çiftçinin cebinemi girdi. Onuda bırakalım tarımın nasıl ve kimlerin yönledirmesi ile ne hale geldiğini biraz olsun anlamaya çalışalım.
Bu çığıtkanlıksa evet ben çığıtkanım. Ülkemin tarımı neden bu durumda ve nasıl peşkeş çekildiği için, en azından anlamaya çalışıyorum.
copur 09
02-12-2009, 08:57
Sayın Lilium bilgiler için teşekkür ederim. Tarım politikası hakkında görüşlerinize katılıyorum.
Sn Lilium
Ben bunları yazarken dikkat buyrun bütün suç sadece çiftcinin demedim.****** işin içinde siyasetçisi de var yöneticiside var.Bunları seçerken de bizden başkası seçmedi.Tembelliğimiz sadece tarımda değil ki.Her ne kadar yeri burası olmasada belirtmeden geçemeyeceğim.Seçim meydanlarında siyasileri konuşma yaparken alkışlamaktan başka ne iş yaptık.Kaç kere gördünüz anlatılanların sorgulandığını.Kuzu kuzu dinlemekten başka ne iş yaptık.
Benim asıl anlatmak istediğim aslında kısa bir örnekleme yaparsak beni daha iyi anlarsınız diye düşünüyorum.Bizim buralarda köylerimizdeki vatandaş ineğinden sağdığı sütü buradaki süt fabrikalarına şu anda kg mını 40 krş tan veriyor.Yani 20 kilo sütü verip benim aynı saf köylüm pazara indiği zaman 20 kilo süt parasına 1 kg peynir alıyor.
Buradaki suç şimdi kimde
Fındıktan vaz geçilmesi bizimkilerden (Tarım Bakanlığı vs) ziyade dışarıdan birilerinin çözüm önerisi. Ama bizimkiler cahil olduğundan aynı kişi/kurumların İtalyanlara fındık dikimini arttırmalarını önerdiğini de bilmiyor.
Bende badem bahçesi yapıyorum benim endişemde gelecekte bademin sonununda fındık gibi olacağı. Ama yinede dikeceğim.:)
Cevizde ve bademde gelecek vaad etmeye devam ediyorlar. Özellikle bademde çok ciddi ithalat var ve tüketimde hızla artıyor. Badem cevize göre daha avantajlı çünkü ceviz gibi hemen hemen her yerde kolayca yetiştirilemiyor. Fiyatların önümüzdeki 10 yılda hem ceviz hem de bademde biraz düşeceğini ama tüketiminde artarak bir denge oluşturacağını düşünüyorum.
Bademde büyük ithalat açığı yok. sadece ithalat açığı var oda 2012-2013 yıllarında sadece şuan Nevşehir ilinde yapılan yatırımlarla karşılanacak kadar az. Dikimi bitirilmiş tek bir proje 2800 dekar var.ayrıca 600 dekar kadar 3 parça dikim var 2010 yılı hedefimiz ise ben ve arkadaşlar 800 dekar bugünkü şartlarda bu Türkiyenin eksik kalan ihtiyacına yetiyor. Benimde beklentim tüketimin artması fiyatlar düşecek kesinlikle fiyat düşünce bademli çikolata ve diğer ürünler piyasaya çıkacak üretim yeterli gelcek fiyat dengeye oturacak. diye umuyorum:)
Bademde büyük ithalat açığı yok. sadece ithalat açığı var oda 2012-2013 yıllarında sadece şuan Nevşehir ilinde yapılan yatırımlarla karşılanacak kadar az. Dikimi bitirilmiş tek bir proje 2800 dekar var.ayrıca 600 dekar kadar 3 parça dikim var 2010 yılı hedefimiz ise ben ve arkadaşlar 800 dekar bugünkü şartlarda bu Türkiyenin eksik kalan ihtiyacına yetiyor. Benimde beklentim tüketimin artması fiyatlar düşecek kesinlikle fiyat düşünce bademli çikolata ve diğer ürünler piyasaya çıkacak üretim yeterli gelcek fiyat dengeye oturacak. diye umuyorum:)
Pazarı sadece Türkiye düşünmemek lazım. Böyle düşünülmesi durumunda bile şu an kuruyemişçiye gidip 200-300 gram alınan badem de ceviz de biraz fazla alınır. Fiyatlar çok yüksek, biraz düşer, tüketim biraz artar ve bir dengeye oturur.
Pazarı sadece Türkiye düşünmemek lazım. Böyle düşünülmesi durumunda bile şu an kuruyemişçiye gidip 200-300 gram alınan badem de ceviz de biraz fazla alınır. Fiyatlar çok yüksek, biraz düşer, tüketim biraz artar ve bir dengeye oturur.
Son iki yıldır ukrayna'dan kilosu 5 dolara ceviz ithal edilmekte. ukrayna'da ceviz çok ucuz ve çok yetişiyor. Türkiye'deki pazarı umarım allak bullak etmez.
Ukrayna, Moldova ve Romanya'dan gelen cevizlerden büyük kısmında kalite sorunu var. Sovyetler döneminde yol kenarlarına dikilmiş milyonlarca ceviz var. Bunların Türkiye'ye girmesi engellenirse diğerlerinde bu kalite sorunu yok. Zaten oralarda yetişen düzgün cevizlerde Avrupa ülkelerine gidiyor. Bizde çok ciddi standart sorunu var. Talep edilse kime hangi cins ne boy ceviz gönderebiliriz bilmiyorum. Moldova'da mevcut ceviz sektörü bazı yönlerden Türkiye'nin çok çok önünde mesela.
Bademde büyük ithalat açığı yok. sadece ithalat açığı var oda .............
Sayın Avanos burada tam olarak ne demek istediniz acaba?
İthalat var ama büyük değil demek istedim yıllık yaklaşık badem ithalatı 2000 ton. Bu büyük bir rakam değil.
Samsunlu55
03-12-2009, 20:51
Ukrayna, Moldova ve Romanya'dan gelen cevizlerden büyük kısmında kalite sorunu var. Sovyetler döneminde yol kenarlarına dikilmiş milyonlarca ceviz var. Bunların Türkiye'ye girmesi engellenirse diğerlerinde bu kalite sorunu yok. Zaten oralarda yetişen düzgün cevizlerde Avrupa ülkelerine gidiyor. Bizde çok ciddi standart sorunu var. Talep edilse kime hangi cins ne boy ceviz gönderebiliriz bilmiyorum. Moldova'da mevcut ceviz sektörü bazı yönlerden Türkiye'nin çok çok önünde mesela.
Limana dışardan sürekli olarak ceviz getiriliyor ve Türkiye'nin dört bir yanına dağılıyor. Cevizleri taşıyan tırlar iki çuval kadarını ayak üstü satıyorlar. Geçen kış Ukrayna'dan gelip limanda satılan o cevizden bende aldım kalitesi gerçekten kötü, kabukları çok kalın, içlerinde kararık ve kurtluların oranı yüksen benim görüşüm bu yönde oldu. Kötülerin neden bize geldiği tartışılır...
Dışarıdan kötü cevizler de gelir, bu kötü tarım polikalarıyla.
Dışarıya biz satsaydık içinde ilaç kalıntısı var aflatoksin var derler almazlardı.
Mısırı, pirinci , buğdayı da alıyorduk şimdi cevizi de. Bir gün dışarıdan fındık bile alırsak şaşırmam.
Dışarıdan kötü cevizler de gelir, bu kötü tarım polikalarıyla.
Ben Türkiye'nin herhangi bir tarım politikası olduğunu düşünmüyorum. Özellikle ceviz ve badem hep ilgilendiğim türler olmuştur. Birkaç yıl önce dünyanın en büyük badem ve ceviz üreticisi ABD'den bir rapor okumuştum. Ceviz ve Türkiye bölümünde, Türkiye'de son on yılda herhangi bir sistematiği ve planlaması olmaksızın çok fazla ceviz fidanı dikildiği ve gelecek on yılda bunların Türkiye'nin ihracat potansiyelini arttıracağı ve kendi hakimiyetlerinde olan Avrupa pazarında işleri bozacağını, bu nedenle bu pazara yakın olan ve ceviz yetiştiriciliği için ideal yerler olan Romanya, Moldova ve Ukrayna gibi ülkelerde Amerikan çiftçileri ve/veya firmalarının sistematik ve planlı ceviz dikimi yapmaları öğütleniyordu.
Geçen kış Ukrayna'dan gelip limanda satılan o cevizden bende aldım kalitesi gerçekten kötü, kabukları çok kalın, içlerinde kararık ve kurtluların oranı yüksen benim görüşüm bu yönde oldu. Kötülerin neden bize geldiği tartışılır...
Asıl sorun kabukları veya renk kötülüğünden ziyade bu ağaçlar Sovyetler tarafından sadece görüntü amaçlı yol kenarlarına dikilmiş, ürünü için değil. Sürekli araç trafiğine ve ekzoz dumanlarına maruz kaldıkları için tehlikeli maddeler içeriyorlar. Bu cevizlerin Avrupa ülkelerine satılabilmeleri mümkün değil. Çünkü bu ülkeler iyi ile kötüyü ayırt eden sistemlere ve kafalara sahip. Bizde adı olan ama kendi olmayan Tarım Bakanlığı'na bu durum bildirilse ne olacağını hemen söyleyeyim: Bu ülkelerden gelen her cevize yasak koymak. Ama bu ülkelerde yetiştirilen çok kaliteli cevizlerde var. Yani bu ülkede işimiz tamamen tesadüflere bağlı. Arkanızda kimse yok...belki bu mantıkla var olan birilerinin arkanızda olmaması iyi bile denilebilir. Sonuç: Herkes kendi başının çaresine baksın:)
İthalat var ama büyük değil demek istedim yıllık yaklaşık badem ithalatı 2000 ton. Bu büyük bir rakam değil.
Türkiye'nin iklimsel avantajlarını dikkate alalım. Badem yetiştirilebilen alanların fındık yetiştirilebilen alanlara göre çok çok fazla olmasına rağmen, badem ithal ediyor olmamız ve sıradan vatandaşların çok değerli bu meyveyi satın alamaması, bademde ciddi bir gelecek olduğunun işaretidir. Sizleri o diktiğiniz binlerce dönüm için kutlarım ama inanın bunlar yeterli değil. Daha da fazla dikilmeli, fiyatları buna paralel düşmeli, badem tüketimi artmalı ve bizde fazlalığı olacağını düşündüğünüz (ben buna katılmıyorum) kısmı da ihraç edilmeli. Böylece hem üretici hem tüketici hem de ülkemiz kazanacaktır. Win-win-win olayı.
darkfriairs
05-12-2009, 12:44
Ekim yapmak için devletin boş arazilerine talip olmak ise ayrı bir handikap, istediğiniz kadar uğraşın dayınız olmadan ekim yapmanız imkansız...
DERİN SU
05-12-2009, 21:14
ister fındık olsun isterse ceviz farketmez. türkiyede ekim dikim kendi başına yol alan gemi misali. rüzgar ne yandan eserse o tarafa gidiyor. bu sene domates pahalıysa ertesi sene herkes domatese yöneliyor . bu sefer de bol olduğu için para yapmıyor.
halbuki önümüzdeki yıl ülkenin ne kadar neye ihtiyacı olacak . ihracat için ne kadar üretilmesi gerekiyor bilen yok. türkiye topraklarına havadan bir bakın bütün topraklar param parça . ülkenin en verimli alanları yapılaşmaya açılmış. istanbuldan yola çıkın sahil boyunca geliboluya kadar gidin yolu sağı solu hep yazlık sadece 1-2 ay oturuyor insanlar içinde. geri kalan 11 ay boş. genel anlamda Türk milleti bütün parasını böyle boş şeylere yatırdı. yazlık için işgal edilen bütün tarım arazileri bugün ekim sahası olsaydı fena mı olurdu. ben hesap ettim yazlıklara yatırılan bütün paralar 100 milyar dolardan fazla ediyor. şimdi de kriz var diye ağlaşıyorlar. ev için arsa haricinde topraklar devletin olmalı osmanlıdaki gibi. kiralama usulü ile şahıslara verilmeli. üstüste 3 yıl işletmeyenin elinden de alımalı. bakıyorsun adamın tarlası var ne kendi işletiyor nede başkasına kiralıyor. ev için de öyle benim evim deyip kimseye kiralamıyor. boş kalmasına razı oluyor. Bu evler derhal o şahıslardan alınmalı.
Ukrayna, Moldova ve Romanya'dan gelen cevizlerden büyük kısmında kalite sorunu var.
Diyorsun.
Moldova'da mevcut ceviz sektörü bazı yönlerden Türkiye'nin çok çok önünde mesela.
Biz bunların da gerisindeyiz mi diyorsunuz.
Diyorsun.
Biz bunların da gerisindeyiz mi diyorsunuz.
Moldova için evet öyle diyorum.
kordelyalı
06-12-2009, 21:46
Sayın magent,konuyu biraz açsanız biz de bilgilensek.Saygılarımla
Sayın magent,konuyu biraz açsanız biz de bilgilensek.Saygılarımla
Sovyetler dağıldığında ceviz sektörü bulunmayan Moldova, bir anda karşılaştığı ceviz talebine paralel olarak 100'e yakın toplama, sınıflandırma, ihracat vs yapan firmanın ortaya çıkmasına şahit olmuştur. Bunların arasında bazı Türk firmaları da vardır. Bu firmalar arasında bazıları fırsatçılık yapıp atıl durumda yol kenarlarına dikilmiş olan kalitesiz cevizleri toplayıp ihraç ederken, bazıları da tüm riskleri göze alarak daha kaliteli ve maliyetli olan kaliteli çeşitlerlerle ve dengeli sınıflandırma sistemleriyle yolllarına devam etmişlerdir. Şu an büyük bir ceviz ihracatçısı olan Moldova'da geriye sadece sağlam firmalar kalmış ve son 7-8 yıldır sektörü standardlaşmaya ve kaliteye zorlamış, devlet cevizle ilgili yasa çıkarmış. Dünya piyasalarında talep gören türlerde dikimler yoğunlaşmış ve ürünün tüm geçmişi olmasa bile takip edilebilirliği konusunda çok mesafe kat etmişlerdir. Bunlarda yabancı yatırımcıların ve alıcılarında çok katkısı olmuştur tabii ki. Şu an sektör Ukrayna'dan ve Fransa'dan ithalat yapıp kendini standardizasyon sistemleri içerisinde bunları sınıflandırıp Avrupa'ya ihraç edebilmektedir. Ve alıcıların baskılarıyla ürünlerin izlenebilirliği tarla, fidan aşamalarına kadar yakında inecektir. Tabii ki arada kötü malları satanlar mutlaka olacaktır ama alıcı fark etmez diyorsa adamlar da satar. Doğanın kuralı bu. Dolayısıyla Moldova'daki ceviz sektörü Türkiye'den ileridedir.
kordelyalı
08-12-2009, 01:09
Sayın magent,teşekkür ederim.Saygılarımla
Sayın formulaone, merhaba, rakım düşükse pikan cevizi çok iyi yetişir. Hem daha pahalıya satılıyor, hemde çok lezzetli.
Üstelik bildiğim kadarı ile çok bahçe yok. Yani pazarlama derdiniz olmaz.
Özel ağaçlandırma çerçevesinde çok dikim var dikim az değil.Hazine arazileri 49 değil 10+10 yıllık dilimler halinde ağaçların ömrü kadardır. 49 yıllığına ise orman arazileri kiralanır bunlarda ağaçların ömrü kadardır. 49 +49 şeklinde uzatılır.
formullaone
11-12-2009, 12:44
sayın AGOZCE tavsiyeniz için teşekkür ederim,pikan cevizini hemen araştıracağım..çeşit konusunda karar vermek en zor iş olsa gerek,ne varki ileride geri dönüşü olmayan hatalara düşmemek çok önemli..bu yüzden sizin önerileriniz bizim için çok değerlidir..bu arada ekim yapılıcak bölge orman arazisidir ve 49 yıllık verilmiştir..
Tekrar ediyorum. Çeşit konusunu Yalova Atatür Araştırma Ens. veya Trakya Araştırma Enstitüsüne sorun. En doğru bilgiyi uzmanından alırsınız.
Ceviz konusunda en uzman Memet sütyemez ismine ait çeşit tessili bile var. Sütçü imam üniversitesinde sitede cep nosu bile var.
Sayın formulaone, merhaba, rakım düşükse pikan cevizi çok iyi yetişir. Hem daha pahalıya satılıyor, hemde çok lezzetli.
Üstelik bildiğim kadarı ile çok bahçe yok. Yani pazarlama derdiniz olmaz.
Sn. agozce hanım;
Normal aşısız ceviz çöğürlerine pikan cevizi aşılanabilir mi?
www.ordutarım.gov.tr web sitesinde diyor ki;
Önerilen aşılı fidanlarla bahçe tesis edildiğinde; 5 yaşındaki bir ceviz ağacı 3-4 kg, 8 yaşında 15-20 kg, 12 yaşında 30-40 kg, 14 yaşında 50-75 kg, 20 yaşında 80-120 kg arasında meyve verebilmektedir.
Ceviz ağaçları düzgün bakım şartları sağlandığında bu kadar verim alınabiliyor mu? Bana biraz fazla geldi ama resmi bir site olduğu için sizinlede paylaşmak istedim bilen arkadaşlar veya bir uzman yanıt verirse çok sevinirim.
*** arkadaşlar, 500-1000 dönüm arası diye atıp tuttuk ama malesef o kadar büyük yer bulamadık, bulabildiğimiz en büyük be en güzel yer 350 dönüm, ama engebe yok, ağaç taç yok dümdüz, yer için başvurumuzu yaptık, ***. uygun görülürse 1 sene içerisinde başlıyacağız ekime, eğer aksi bi durum olmazda ceviz ekersek de chandler düşünüyoruz hayırlısıyla, inşallah olursa herkese cevizler benden:) sn Lilium a 2 duble ama:)
yabancı cesit cevizlere devlet destegi var mı acaba ?siz bu 350 donum yerı kıraladınız mı, ne kadar yıllık ucretı bır mahsuru yoksa ogrenebılır mıyım ?
Sn. agozce hanım;
Normal aşısız ceviz çöğürlerine pikan cevizi aşılanabilir mi?
Sanmıyorum. Çünkü ağaçlar farklı. Ama tohumdan kolay yetişiyor. Biz tohumdan ekmiştik, meyve vermez dediler ama veriyor.
Yine de bir uzmana sormak gerek.
Pikan cevizi diğer türlere göre çok hızlı büyür ve meyve verir. Belki sıcak iklim etkisi.Erkek-dişi ayırımı vardır.
Çöğürleriniz için aşı -cinsi- arıyorsanız biraz bekleyin. Bizim bahçede -bir tane- ceviz ağacı var. Şimdiye kadar gördüğüm en büyük ve en lezzetli ceviz. Müthiş bir tür. Abartısız yumurtadan daha büyük.Cinsini bilmiyorum .Fotograf makinam bozuk. Fotosunu çekip uzmanına soracağım. Ne olduğunu öğrenince burada yazarım.
Samsunlu55
13-12-2009, 00:34
Sanmıyorum. Çünkü ağaçlar farklı. Ama tohumdan kolay yetişiyor. Biz tohumdan ekmiştik, meyve vermez dediler ama veriyor.
Yine de bir uzmana sormak gerek.
Pikan cevizi diğer türlere göre çok hızlı büyür ve meyve verir. Belki sıcak iklim etkisi.Erkek-dişi ayırımı vardır.
Çöğürleriniz için aşı -cinsi- arıyorsanız biraz bekleyin. Bizim bahçede -bir tane- ceviz ağacı var. Şimdiye kadar gördüğüm en büyük ve en lezzetli ceviz. Müthiş bir tür. Abartısız yumurtadan daha büyük.Cinsini bilmiyorum .Fotograf makinam bozuk. Fotosunu çekip uzmanına soracağım. Ne olduğunu öğrenince burada yazarım.
Sn. agozce, sizin ağacınız Ankara'da mı:confused:
Teşekkür ederim cevabınız için. Bende zaten 2 adet pikan cevizi fidanı var. 3 tane daha cevizim var elimde. Onları da çimlendireceğim. Çok kolay çimleniyor bu arada. Ben kalorifer peteğinin üstünde çimlendirdim. Acaba kaç seneden sonra meyveye yatar?
Sn. agozce, sizin ağacınız Ankara'da mı:confused:
Hayır. Pikanlar ( Mersin)Anamurda. Pikan sahil de yetişir.
Asıl bahçe sahilden 85 km yukarıda yaylada. Rakım 1350.
Teşekkür ederim cevabınız için. Bende zaten 2 adet pikan cevizi fidanı var. 3 tane daha cevizim var elimde. Onları da çimlendireceğim. Çok kolay çimleniyor bu arada. Ben kalorifer peteğinin üstünde çimlendirdim. Acaba kaç seneden sonra meyveye yatar?
Tohumdan çimlenenler 4-5 yıl sonra meyve veriyor. Ama aşılı fidan bulursanız 2.yılda veriyor.
Çınarmunarı
14-12-2009, 12:39
Arkadaşlar, kasım ayının son haftası 73 adet aşılı ceviz fidanı diktim.Tarlanın içinde fareler cirit atıyordu. Bu fareler fidanların köklerini veya gövdelerini yiyerek zarar verir mi? Eğer zarar verirlerse bunun önüne nasıl geçebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.
Verebilirler bende ektiğim zeytin fidanlarını ilk yıl kemirmişlerdi, fidanların etraflarını temiz tutarsan (Ot vs) ve ya fidanları dipten onbeş yirmi santim naylon hortumla sararsanız önleminizi almış olursunuz.
Çınarmunarı
14-12-2009, 17:03
Teşekkürler Lilium:)
Sevgili Lilium üstte yazmış olduğum soruların cevaplarını biliyorsan yanıtlar mısın?
Bu verilen veriler, en iyi şartlarda oluşan veriler, çeşit secimiyle, toprak iklim koşullarıyla, dozlama vs en iyi şartladaki verilerdir, bu şartları yerine getirdiğiniz taktirde bu rakamları alabilirsiniz.
Bir tecrübem, olarak yabancı çeşitlerden chedler çeşidindeki verim yerli ırklardan çok çok farklı.
Destekleme olarak 10 dölüm ve üzeri olan ekim alanlarına devlet destekleme veriyor, ne kadar veriyor olarak tam bir bilgim yok, bunu bölgenizdeki ziraat teknisyeliğinizden öğrenebilirsiniz.
Bu verilen veriler, en iyi şartlarda oluşan veriler, çeşit secimiyle, toprak iklim koşullarıyla, dozlama vs en iyi şartladaki verilerdir, bu şartları yerine getirdiğiniz taktirde bu rakamları alabilirsiniz.
Bir tecrübem, olarak yabancı çeşitlerden chedler çeşidindeki verim yerli ırklardan çok çok farklı.
Destekleme olarak 10 dölüm ve üzeri olan ekim alanlarına devlet destekleme veriyor, ne kadar veriyor olarak tam bir bilgim yok, bunu bölgenizdeki ziraat teknisyeliğinizden öğrenebilirsiniz.
Yardımın için teşekkür ederim. Bölgedeki Ziraat Teknisyenliğine gidip bilgi alınca sizide forumda bilgilendireceğim.
Sevgili arkadaşlar, Ayvalık'da sizce hangi çeşit ceviz yetiştirilir.İnce kabuklu,beyaz ve içi dolgun bir çeşit olsun istiyorum.Ayrıca bizim poyrazımıza da dayanıklı olsun.
Sevgili arkadaşlar, Ayvalık'da sizce hangi çeşit ceviz yetiştirilir.İnce kabuklu,beyaz ve içi dolgun bir çeşit olsun istiyorum.Ayrıca bizim poyrazımıza da dayanıklı olsun.
ayvalıkta hangi cins ceviz yetiştirildiğini bilmiyorum ama haddim olmayarak sölüyorum zeytin yetiştirsen daha iyi olmaz mı ?( ticari anlamda soruyorsan)
Merhaba,
Samsun-Bafra karayolundan 12 Km kadar içerde 800 m rakımda ve kuzeydoğuya bakan yaklaşık 5 dönümlük bir arazide ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Toprak işlemeye çok müsait ve sulama imkanım var. Hayvan gübresi de temin edebiliyorum. Direk denizi görmesi sebebiyle rutubet (çok olmasa da) var. Rüzgar da özellikle kışın hayli şiddetli.
Bu araziyi mutlaka ceviz için kullanacağım, tür seçimi kararını bir türlü veremedim. Özellikle kışın yoğun olan sis nedeniyle şebin den uzak durmaya karar verdim. Aklımda Bilecik - Yavuz1 var. Chandler de düşünüyorum ama Bilecik ve Yavuz bu arazide yetişebilecekse onları tercih etmek istiyorum.
Saygılar.
Merhaba,
Samsun-Bafra karayolundan 12 Km kadar içerde 800 m rakımda ve kuzeydoğuya bakan yaklaşık 5 dönümlük bir arazide ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Toprak işlemeye çok müsait ve sulama imkanım var. Hayvan gübresi de temin edebiliyorum. Direk denizi görmesi sebebiyle rutubet (çok olmasa da) var. Rüzgar da özellikle kışın hayli şiddetli.
Bu araziyi mutlaka ceviz için kullanacağım, tür seçimi kararını bir türlü veremedim. Özellikle kışın yoğun olan sis nedeniyle şebin den uzak durmaya karar verdim. Aklımda Bilecik - Yavuz1 var. Chandler de düşünüyorum ama Bilecik ve Yavuz bu arazide yetişebilecekse onları tercih etmek istiyorum.
Saygılar.
Bugün fidan alıp dikmek istiyorum, cevap verebilecek birisi yok mu ?
Arkadaşlar sorduğunuz soruların cevapları daha önceki yazışmalarımızda bulabilirsiniz, bir göz gezdirirseniz başka yarlanacağınız bilgilerde edinmiş olursunuz.
Ceviz çok seçici bir bitki değildir, bölgenizin iklim şartlarına göre en uygun en verimli olan çeşidi, uygun dozlayıcıları ile birlikte ekebilirsiniz.
Hangisi derseniz bu biraz da sizlerin ceviz çeşitlerini iyi inceleyip bölge şartlarına uyanı tercih etmenizdir.
Samsunlu55
18-12-2009, 19:29
Merhaba,
Saygılar.
Öncelikle aramıza hoş geldiniz kendinizi yeni gelenler ve şehirlere göre üyeler bölümünde tanıtırsanız güzel olur.
Çeşit konusunda madem kararsızsınız fidan teğmini için acele etmeyin. Tahminim anlattığınız yer Kocadağın oralarda. Samsun Tarım İl Müdürlüğünün Samsun'a önerdiği cinsler Şebin ve Bilecik, siz yine önceki sayfaları da inceleyip tekrar tekrar düşünün, öyle karar verin.
ayvalıkta hangi cins ceviz yetiştirildiğini bilmiyorum ama haddim olmayarak sölüyorum zeytin yetiştirsen daha iyi olmaz mı ?( ticari anlamda soruyorsan)
Ben ticari yetiştirici değilim sn. enico.Bahçemde iki adet zeytın ağacım var zaten.Bir tane de ceviz dikmek istiyorum.Ama o kadar çok çeşit var ki karar veremedim.O nedenle de bilen arkadaşlara sormak istedim.
Ben ticari yetiştirici değilim sn. enico.Bahçemde iki adet zeytın ağacım var zaten.Bir tane de ceviz dikmek istiyorum.Ama o kadar çok çeşit var ki karar veremedim.O nedenle de bilen arkadaşlara sormak istedim.
Yalova 1, 3 veya 4 dikmenizi öneririm.
Sn. magent okuduğum kadarı ile yalova 1 kıyı Ege ve Akdeniz dışındaki bölgelere öneriliyor.
Yalova 3 ve 4 kendine tozlayıcı mıdır acaba?Çünkü ben tek ağaç dikeceğim.
Samsunlu55
20-12-2009, 22:35
Kendine tozlayıcı değildir fakat yakılarında tozlamada yardımcı olabilecek başka bir ceviz var ise sorun olmaz.
06doğaci
21-12-2009, 07:56
Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezi sitesinden aldım işinize yaraya bilir.
YALOVA-3
Dik, yayvan dallı olup, orta kuvvetli bir taç gelişimi gösterir. Salkımda meyveler 2-3'lü oluşur. İnce kabuklu ve ovalimsi bir meyve şekline sahiptir. Meyve ağırlığı 13 gram, iç randımanı %53'tür. Yağ oranı %69, protein oranı %21 olup, kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Kabuktan ayrılması çok kolaydır. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 5-6 kg'dır. Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetiştirilir. Eylül ayı sonlarında hasat edilir.
Tozlayıcıları; Yalova-1, Bilecik ve
Tokat-1 (60TU-1) çeşitleridir.
KAPLAN-86
Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle kıyı bölgelerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Meyve salkımı 2-3'lü olur. Meyveleri elips şeklinde olup, kabuktan kolay ayrılır. Taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Normal cevizlerden büyük meyveli olması dikkat çekicidir. Tane ağırlığı 24 gram, iç oranı %40, protein %16, yağ oranı %68'dir. Bir yıl çok, bir yıl az meyve verir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 4-5 kg'dır. İçi orta dolgunlukta olup, 15 Ağustos'tan itibaren hasat edilir.
Tozlayıcıları; Yalova-1, Yalova-3 ve Şebin çeşitleridir.
tevhit06
23-12-2009, 15:46
Sert çekirdekli meyveleri, çekirdeğinden yerine dikip, yerinde aşılamak daha iyi olur diye duymuştum doğrumu acaba.
Samsunlu55
23-12-2009, 22:03
Sert çekirdekli meyveleri, çekirdeğinden yerine dikip, yerinde aşılamak daha iyi olur diye duymuştum doğrumu acaba.
Sert çekirdekliyi sert kabuklular başlığında sormuşsunuz galiba bir an karıştırdınız;)
Çekirdeğinden yerine dikip orda aşılamak tabi çok daha iyi olur fakat bakımı zor olur. Çekirdeğinden ekildiği için kökleri sağlam olacaktır ve kurağa daha dayanıklı olacaktır.
Sn. magent okuduğum kadarı ile yalova 1 kıyı Ege ve Akdeniz dışındaki bölgelere öneriliyor.
Yalova 3 ve 4 kendine tozlayıcı mıdır acaba?Çünkü ben tek ağaç dikeceğim.
O zaman Kaplan dikin etrafta başka cevizler varsa onlarla tozlaşır. Ayrıca bir tane dikeceğiniz için farklı birşey olsun. Kaplan'ın mandalina gibi mevyelerinin çok hoşunuza gideceğine eminim.
Samsunlu55
24-12-2009, 18:57
Kaplan cinsinin verimi bildiğim kadarı ile düşük oluyor ve bir sene çok, bir sene az veriyor.
denizakvaryumu
30-12-2009, 13:00
Arkadaşlar
CHANDLER ı tozlayan FRANQUETTE yerine dikebileceğimiz yerli-yabancı bir tür var mı?
FRANQUETTE nin hem çok büyük taç yaptığı hem de verimsiz olduğu söyleniyor, büyük bahçelerde sorun olmaz da küçük bahçelerde 3-4 tane ceviz dikecekler için FRANQUETTE nin yerine umarım yerli-yabancı bir tür vardır.
sokak lambası
30-12-2009, 22:32
Türkiye'de belirlenen fındık fiyatı gerçek değerinin çok altında. Dünyada ceviz,fındık,badem,fıstık (kısaca nuts) her zaman çok karlıdır. Bizde ise yandaş tüccarlar ve yabancı tekellerin baskısıyla fiyatlara müdahele edilip değerinin altına düşürülüyor olan Türk çiftçisine oluyor. Türkiye fındık üretiminde dünyada 1. sırada ve dünyadaki fındığın %80ini karşılıyor. Buna rağmen fındık borsası Almanya'da. Yani fiyatlar Almanya'dan belirleniyor bu da çokuluslu çikolata üretilerinin ve Alman vatadanşı yandaş fındık tüccarlarının işine geliyor. Aynı şey pamuktada oldu. Bir zamanlar Adana pamuğuyla ünlüydü bugün Adana'da "beyaz altın" pamuk üreticisi neredeyse kalmadı. Dünyada pamuk değer kaybetmiyor ama bizde kaybediyor, bilinçli olarak kaybettiriliyor. Giresun'da Türk çiftçisi fındık ağacını kökünden sökerken, İspanya'da her geçen gün fındık ekilen alan artıyor.
Benim bildiğim, Kaplan taze ceviz olarak tüketilir. Kurutursanız içi kof oluyor.
Bizim bahçede kaplan-86 var. Taze olarak tüketiyoruz.
Çınarmunarı
31-12-2009, 12:33
Sevgili Arkadaşlar,
Benim söyle bir sorum var:Bu sonbaharda 6 dönüm ceviz diktim. Daha sonra yan taraftaki 6 dönüm tarlayıda aldım.Orayıda önümüzdeki sonbaharda yani bir yıl sonra ceviz dikersem (12 dönüm)bakanlığın desteklemesinden faydalanabilir miyim?Desteklemeden faydalanmak için tamamının illaki aynı yıl dikilmesi gerekli midir? Bu konuda bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
Çınarmunarı
31-12-2009, 23:10
Herkese sağlıklı,mutlu,kazançlı ve hayırlı yıllar...
Samsunlu55
01-01-2010, 01:09
Benim bildiğim, Kaplan taze ceviz olarak tüketilir. Kurutursanız içi kof oluyor.
Bizim bahçede kaplan-86 var. Taze olarak tüketiyoruz.
Taze tüketilen ceviz cinsi hiç dikmedim. Normal cevizi taze tüketirken direk yersek üstündeki zar acı bir tat veriyor, taze cevizde böyle birşey oluyor mu:confused: İçi kof oluyor demişsiniz tam anlıyamadım, nasıl oluyor yani:confused:
Normal cevizi yerken zarı soymak gerek. Taze de gerek kalmıyor veya soymak isterseniz kolay soyuluyor.
İçinin koflaşması; etli kısmı kurup yok oluyor, sadece zar kısmı kalıyor. Yani cevizin içi boşalıyor.
Samsunlu55
01-01-2010, 22:09
Bir tane ekerim:)
Sayın acemi_caylak;
Merhaba, geç yanıtladığım için özür dilerim. İlacı Babam uyguluyor, ona sorup doğru yazayım dedim. Neyse, ölçüsü göz kararı imiş :). Yani mümkün olduğunuca yoğun, olacak şekilde, -ama ilacın iyice eritilmesi gerekiyor- hazırlanırmış. Kapalı bir kapta suyun içine miktarını yavaş yavaş ayarlarsınız. Çok köpürecektir. Köpükler sönene kadar bekleyin.
( ölçüsüne gelince -Bence- 10 lt. suya 0.5 kğ. el deterjanı ve 20 gr. çivit yeter)
Ayrıca, FERRGON-40 diye bir tarım ilacı da aynı işe yarıyormuş.
Unutmayın bu karışımlar sadece meyveye atılacak.
Ağacın gövdesini ve kabukları kuşların yediğini sanmıyorum.Tavşan veya başka bir kemirici olabilir.
Çözüm olarak, ağacın gövdesini sönmüş kireç ile -koyu kıvamda bir karışım-badana yapabilirsiniz. Bu bir çok zararlıyı da önleyecektir. 7 ağaç çok değil. Ağaçların gövdesini hasır veya ona benzer bir şeyle sarabilirsiniz.
Hoşça kalın.
Merhaba Arkadaşlar,
Ben yeni üye oldum, İzmit - Kandıra arası Sarıcaali köyü yakınında Arıklar göletinin civarında arazi aldım.Buraya uyumlu ceviz fidanı seçmeye çalışıyorum.
Bu bölgede tecrübesi ve bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
Bilgilerinizi aktarırsanız sevinirim.Hoşcakalın.
Yabancı çeşitler içinde sertifika veriliyor. Ama tüm yabancı çeşitler için değil.
Samsunlu55
07-01-2010, 20:03
Yabancı çeşitler içinde sertifika veriliyor. Ama tüm yabancı çeşitler için değil.
Bemim bildiğim cevizde pedro, chandler, franguetta, bademde tuono, nonpareil, texas cinslerine veriliyor. Daha başka hangi cinslere verildiği hakkında bir bilgim yok.
Arkadaşlar, hibe desteği için 10 dekar şart mı? Daha az arazisi olan destek alamıyormu?
On dekar şart, daha aşağısına destekleme verilmiyor.
Arkadaşlar
CHANDLER ı tozlayan FRANQUETTE yerine dikebileceğimiz yerli-yabancı bir tür var mı?
FRANQUETTE nin hem çok büyük taç yaptığı hem de verimsiz olduğu söyleniyor, büyük bahçelerde sorun olmaz da küçük bahçelerde 3-4 tane ceviz dikecekler için FRANQUETTE nin yerine umarım yerli-yabancı bir tür vardır.
Arkadaşlar ben de Edirne civarına kurmayı planladığımız ceviz bahçesi için Chandler düşünüyorum yalnız Franquette ile ilgili aynı bilgilere ben de ulaştım, Chandler'ı tozlayabilecek alternatif bir cins deneyen var mı?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.