View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[
11]
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
aviator34
01-09-2012, 14:23
Elinize, ayağınıza sağlık çok güzel olmuş sayın lilium.
konyalıhalil
01-09-2012, 16:46
Merhaba sayın Lilium,
Ben bu yıl 20 Mayısta 105 adet tüplü chandler diktim.Çoğu 10-50 cm arasında sürgün verdi.Diktiğim gibi duranlarda var.Köklere faydalı olması açısından yanmış gübre versem toprağın yüzeyinemi atacağım? ölçü olarak nasıl vereyim,hangi tarihde vereyim.Bahçe Konya'da.Yardımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.
Gübreyi ekerken çukurlara toprakla karıştırıp verseydiniz çok daha iyi olurdu, umarım ekerken çukurların dibine kök gübresini vermişsinizdir.
"Diktiğim gibi duranlarda var."
Her bir fidan aynı şekilde gelişecek diye bir şey yok, bazısı sistemini geç kurar ya da istediği besini bulamamıştır, bu kışıda atlatsınlar gelişmeye başlarlar.
Köklere faydalı ve kış donlarından etkilenmemeleri için (Toprağı sıcak tutar)çok az miktarda bir yıl dinlenmiş hayvan gübresini (Kökün dibine değil) kök çevresine sonbaharda kışa girerken kalın bir tabaka olmamak şartıyla serpebilirsin, bu beş kilogramı geçmemeli.
Baharda da bu gübreyi çapalayıp toprakla karışmasını sağlayınız.
sayın Lilium; benim başımda olan ve her sene çok miktarda ceviz oluşturup çoğunu yere döken üzerindeki cevizlerdende verim alamadığım bu durumu ne kadar güzel anlatmışsınız. Benim ağacımdaki durum daha da ileri derecede içini açtığımda küf oluşumlarına bile rastlıyorum. Benim tek ağacım var göüm gibi bakmaya çalışıyorum. cevizler oluştuğunda üzerinde yaklaşık 35-40 kilo ceviz vardı çoğu döküldü. 1. sorum güneş yanıklığından ceviz dökülürmü? 2. sorum kaolin uygulaması ne zaman yapılır?
konyalıhalil
03-09-2012, 17:23
Gübreyi ekerken çukurlara toprakla karıştırıp verseydiniz çok daha iyi olurdu, umarım ekerken çukurların dibine kök gübresini vermişsinizdir.
"Diktiğim gibi duranlarda var."
Her bir fidan aynı şekilde gelişecek diye bir şey yok, bazısı sistemini geç kurar ya da istediği besini bulamamıştır, bu kışıda atlatsınlar gelişmeye başlarlar.
Köklere faydalı ve kış donlarından etkilenmemeleri için (Toprağı sıcak tutar)çok az miktarda bir yıl dinlenmiş hayvan gübresini (Kökün dibine değil) kök çevresine sonbaharda kışa girerken kalın bir tabaka olmamak şartıyla serpebilirsin, bu beş kilogramı geçmemeli.
Baharda da bu gübreyi çapalayıp toprakla karışmasını sağlayınız.
Lilium merhaba,
Öncelikle ilginizden ve cevabınızdan dolayı çok teşekkür ederim.İyiki burası ve sizler varsınız.Fidanları dikerken diplere 15x15 gübre vermiştim.Yanmış gübreye çok güvenemediğimden vermemiştim.Getirttiğim gübre şimdi iyice yandı ve öylece duruyor.Söylediğiniz gibi kışa girerken her ağaca 5kg yi geçmeyecek şekilde serpiştireceğim.Baharında çapalarım.Tekrar teşekkür ederim.
1. sorum güneş yanıklığından ceviz dökülürmü? 2. sorum kaolin uygulaması ne zaman yapılır?
Güneş yanıklığından cevizler dökülmez, sadece ekonomik anlamda büyük kayıplar olur, verime yatmış ağaçlarda antraknoz karaleke gibi hastalıklarda dökülmeler görülür, Tam bir dozlanma olmayan ağaçlarda görülür, zamansız sulamalarda yani ağaç meyvayı tam tutamadığı dönemde sulama yapılırsa bir kısmını atar, bir de tam verime yatmamış genç ağaçlar da ağacın dinç oluşundan dolayı dökülmeler görülebilir.
Kaolin kili uygulamasının türkiye geneli için tam bir tarih vermek yanlış olur, onu şöyle desek daha doğru olur. Bölgenizdeki hava sıcaklıkları 32-35 derecelere çıktığında kaolin kili uygulaması yapmak doğru olur.
Bu uygulamayı ilk seferinde bir gün arayla iki sefer yapmak daha iyi bir koruma sağlar, daha sonraki uygulamalarınızı yağan yağmurlardan yıkanma durumuna göre tayin edersiniz.
Ben ilk iki uygulamadan sonra şiddetli bir yağmurda yağmadığı için başka bir uygulama yapmadım ağaçlarım hala beyaz.
7x3.5 ve ya 8x4 ceviz fidanı dikimi yapacaklara görsel olsun diye bir fotoğraf çektim, aşağıdaki fotoğrafta gerideki ağaç işaratlediğim yerde olsaydı ( 8x4) olacaktı, bugünkü görünümü aynen bu olurdu, dallar birbirine geçmiş hava almayan bakım ve ilaçlamalarda sorunlar yaşayan bir bahçe ve bu ağaçlar bu yıl altıncı yaşlarını dolduracaklar, sizce birer tanesini sökmek için on yıl beklenir mi? yoksa şimdiden uygun ölçülerde mi dikmek gerekir kararı sizlere bırakıyorum.
329372
329373
ramazanaydın
04-09-2012, 23:08
bir fotograf ekleyebildim
ramazanaydın
04-09-2012, 23:15
bir fotograf ekleyebildim
benim cevizler 1 yıllık ve tohumdan dikmiştim aşısız yerli ceviz.... birçoğu bu resimdeki gibi çatallanmış durumda , sebebi geçtiğimiz kışın sert geçmesinden dolayı soğuk almasından dolayı dipten tekrar patlaması... bu sene aynı sorunu yaşamamak için sulamayı agustos sonunda bıraktım , kütükleşme daha fazla olsun diye...
1- bu çatallardan 1 tanesine yine yerli cevizlerden aşılama yapmayı düşünüyorum..
2- sulamayı erken kesmemin zararı olabilirmi
3- budama gerekirmi
( 15 dönüm tarlada 160 fidanım var bunun gibi , 10x10 aralıklarında dikim yaptım genelde,) bahsettiğim konularda bilgi veren olursa sevinirim
ramazanaydın
04-09-2012, 23:43
bir başka fidan
ramazanaydın
04-09-2012, 23:52
ve bunlar
ramazanaydın
04-09-2012, 23:58
ve bu
ramazanaydın
05-09-2012, 00:10
bunlarda tarladan görünüm
benim cevizler 1 yıllık ve tohumdan dikmiştim aşısız yerli ceviz.... birçoğu bu resimdeki gibi çatallanmış durumda , sebebi geçtiğimiz kışın sert geçmesinden dolayı soğuk almasından dolayı dipten tekrar patlaması... bu sene aynı sorunu yaşamamak için sulamayı agustos sonunda bıraktım , kütükleşme daha fazla olsun diye...
kütükleşme değil, fidanlar daha iyi pişkinleşir.
1- bu çatallardan 1 tanesine yine yerli cevizlerden aşılama yapmayı düşünüyorum..
Yapabilirsiniz.
2- sulamayı erken kesmemin zararı olabilirmi
Hayır olmaz
3- budama gerekirmi
Evet gerekir. Dipten çatal olan dalları alıp tek dal bırakıp bir sonraki senede tepe kesimiyle yan ana dalları oluşturmanız gerekir.
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26754.htm
Arkadaşlar bu videolarda güzel bilgiler var aslında ama izlenmiyor sanırım, (gösterim 3,065) (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/) ya da beğenilmedi. Eksik kalan yerleri yazarsanız elimizden geldiğince yerine getirmeye çalışırız.
İşaretlediğim yerlerden baharda kesmeniz gerekir.
329660
329661
329662
329663
329664
Devam.
329665
Bu iki kökmü? birini almanız gerekir.
329666
ramazanaydın
05-09-2012, 00:28
Devam.
329665
Bu iki kökmü? birini almanız gerekir.
329666
bu dallardan birisini aşı yapıp, eğer tutarsa diğerini budamayı düşünüyorum.. erken verim almak için tohumunu kullandığım iyi ve iri cevizlerden kalem alıp aşı yapmak niyetim..
erken verim almak için tohumunu kullandığım iyi ve iri cevizlerden
Yanlıştır. Tohumdan ekmede erken ve iyi iri ceviz alacağım diye bir şey yok, yanlış biliyorsunuz. Tohumdan ekilen ceviz aynısı olmaz, olmadığı gibi de verime de geç yatar.
Bu başlığı iyi okumanızı öneririm.
konyalıhalil
05-09-2012, 10:22
İşaretlediğim yerlerden baharda kesmeniz gerekir.
329660
329661
329662
329663
329664
Merhaba sayın Lililum,
Biraz acemice olacak ama :)Ağaç uyanıncamı alınacak uyanmadanmı?Teşekkürler.
Baharda soğuklar geçtikten ağaçlar uyanmaya başlayacağı dönemde, türkiye geneli için tarih mart 15 gibi, bölgelere göre bu tarih ileri geri çekilebilir. hatta bazı kışları ılıman geçen bölgeler sonbaharda budama yapmaktadırlar.
ramazanaydın
05-09-2012, 11:33
Yanlıştır. Tohumdan ekmede erken ve iyi iri ceviz alacağım diye bir şey yok, yanlış biliyorsunuz. Tohumdan ekilen ceviz aynısı olmaz, olmadığı gibi de verime de geç yatar.
Bu başlığı iyi okumanızı öneririm.
ben fidanlarıma, şuan 10 yaşında olan ve verimi iyi olan agaçlardan kalem alıp aşı yapacağım, yani bu durumda aşı olan fidan, kalemini kullandığım agaç gibi aynı ürünü vermezmi ?
bu benim ektiğim fidanların daha erken verim vermesine katkı sağlamazmı ?
aldığım bilgiler verimi 2 yıl öne alacağım yönünde idi.
ben fidanlarıma, şuan 10 yaşında olan ve verimi iyi olan agaçlardan kalem alıp aşı yapacağım, yani bu durumda aşı olan fidan, kalemini kullandığım agaç gibi aynı ürünü vermezmi ?
10 yaşındaki ağaçlarınızın cinsi ne? tohumdanmı yetişti? yoksa selekte edilmiş aşılı bir cevizmi?
Kalemle yapacağınız aşılar cinsi ne olursa olsun kalemini aldığınız ağacın aynısı olur, cevizinden ekiyorsanız aynısı olmaz.
bu benim ektiğim fidanların daha erken verim vermesine katkı sağlamazmı ?
aldığım bilgiler verimi 2 yıl öne alacağım yönünde idi.
kalemini aldığınız cinsin ne olduğunu yazmamışsınız, aşıladığınız ağaçlar yaşlıysa yani 6-7 yaşlarında ağaçlarsa ve bunlara yapacağınız aşılar iyi gelişim göstereceklerinden üçüncü yıl meyvaya yatabilirler, fidanlarınız küçükse yapacağınız aşılar selekte edilmemiş cinslerse meyvaya yatmaları 7-8 yılı bulabilir. ekonomik anlamda gelir için 10 yılı beklemek gerekir.
Kalemlerini alacağınız selekte edilmiş bir cinse (yani yalova1, şebin, bilecik, kaman, vs) cinslerinin özelliklerini taşır aynısı olur,yalovaysa yalova,bilecikse bilecik. Bu türlerinde verimlilikleri ve ne zaman meyvaya yatacakları bilinmektedir.
Sizin adını cinsini bilmediğiniz cevizin belki meyvası verimi güzeldir fakat bir adı yoktur, bu tescil edilmediği sürece ahmetin mehmetin cevizi diye bilinir.
ramazanaydın
05-09-2012, 16:26
kalemini aldığınız cinsin ne olduğunu yazmamışsınız, aşıladığınız ağaçlar yaşlıysa yani 6-7 yaşlarında ağaçlarsa ve bunlara yapacağınız aşılar iyi gelişim göstereceklerinden üçüncü yıl meyvaya yatabilirler, fidanlarınız küçükse yapacağınız aşılar selekte edilmemiş cinslerse meyvaya yatmaları 7-8 yılı bulabilir. ekonomik anlamda gelir için 10 yılı beklemek gerekir.
Kalemlerini alacağınız selekte edilmiş bir cinse (yani yalova1, şebin, bilecik, kaman, vs) cinslerinin özelliklerini taşır aynısı olur,yalovaysa yalova,bilecikse bilecik. Bu türlerinde verimlilikleri ve ne zaman meyvaya yatacakları bilinmektedir.
Sizin adını cinsini bilmediğiniz cevizin belki meyvası verimi güzeldir fakat bir adı yoktur, bu tescil edilmediği sürece ahmetin mehmetin cevizi diye bilinir.
kalemini alacağım ceviz 10 yaşında ve diktiğim tohumlar ile kalem alacağım ağaç aynı... 2 yıl önce tohumunu diktiğim ağaçlardan kalem alacağım........
evet sertifikalı ceviz değil. şimdilik. ama yakında tescil işlemleri devam ediyor sertifakalı olacak (ağaçören cevizi) . meyva olarak ve yer olarak kaman a yakın oldugundan kaman cevizinin özellkleri ile benzerlikleri var meyva buyuklüğü ve verimi kamandan daha iyi bir cins, bu yuzdende kaman da festival öncesi bizim yörenin cevizlerini satın alarak kaman cevizi diye satıldıgı da bir gercek..
zaten 10 yıl gibi bir sürede verim alırım diye düşünüyorum, ama bizim yörede çalışma yapan bir mühendis aşı yaparsak bu sürenin 2 veya 3 yıl öne çekilceğini söylemişti, bende bu yüzden hem cins değişimi olmasın diye hemde daha erken verim almak için aşı yapacağım.. (bir diğer idiada cins de açılma olmadığı yönünde, daha önceki tohumdan dikimlerde böyle bir durum olmadığını iddia edenlerde var..)
ramazanaydın
05-09-2012, 17:08
http://www.belgeler.com/blg/n36/aksaray-ili-agacoren-ilcesi-nde-dogal-olarak-yetisen-cevizlerin-juglans-regia-l-seleksiyon-yoluyla-islahi-uzerinde-bir-arastirma-studies-on-breeding-by-selection-of-native-walnuts-juglans-regia-l-of-aksaray-province-agacoren-district
kalemini alacağım ceviz 10 yaşında ve diktiğim tohumlar ile kalem alacağım ağaç aynı... 2 yıl önce tohumunu diktiğim ağaçlardan kalem alacağım........
Ben bu cümlelerden bir şey anlayamadım :( hangisinden kalem alacağına bir karar versen.
10 yaşındakinin meyvalarını verimini beğeniyorsanız kalem alabilirsiniz.
iki yaşındaki fidanları 10 yaşındaki ağaçın cevizinden ektiyseniz, aynı olacağı garantisi yok,
ama bizim yörede çalışma yapan bir mühendis aşı yaparsak bu sürenin 2 veya 3 yıl öne çekilceğini söylemişti,
Alt etmiş o mühendis, inanmayın böyle şeylere.
ramazanaydın
05-09-2012, 19:43
Ben bu cümlelerden bir şey anlayamadım :( hangisinden kalem alacağına bir karar versen.
10 yaşındakinin meyvalarını verimini beğeniyorsanız kalem alabilirsiniz.
iki yaşındaki fidanları 10 yaşındaki ağaçın cevizinden ektiyseniz, aynı olacağı garantisi yok,
tohumunu diktiğim ağaçlardan kalem alacağım
On yaşındaki ağaç dururken niye tohumdan ektiklerinizden kalem alıyorsunuz? bu büyük bir risktir, yok ben denemek istiyorum diyorsanız o sizin bileceğiniz bir iş
ramazanaydın
05-09-2012, 19:54
On yaşındaki ağaç dururken niye tohumdan ektiklerinizden kalem alıyorsunuz? bu büyük bir risktir, yok ben denemek istiyorum diyorsanız o sizin bileceğiniz bir iş
dostum sanırım izah edemiyorum.. ben 10 yaşlarındaki yerli ağaçların cevizlerini tohum olarak seçip 2 yıl önce ektim... şimdi bu fidanlara yine o yerli ağaçların kalemlerinden alıp aşılama yapacağım.. hem cins te açılma olmasın diye hemde erken ürün almak için...;)
dostum sanırım izah edemiyorum.. ben 10 yaşlarındaki yerli ağaçların cevizlerini tohum olarak seçip 2 yıl önce ektim... şimdi bu fidanlara yine o yerli ağaçların kalemlerinden alıp aşılama yapacağım.. hem cins te açılma olmasın diye hemde erken ürün almak için...;)
sayın ramazan aydın yapacağınız uygulama doğru ve olması gereken en doğru adım
Çok şükür, siz cümleleri düzeltiniz bende anlayabildim. ;) sabahtan beri böyle yazsaydınız ya. :)
"Cinste açılma olmasın diye" cümlenize bende katılıyorum, fakat daha erken ürün almaya katılamayacağım.
Bir kaç gün önce ankaradan telefonla arayan bir arkadaş da böyle güzel verimli bir cinsten bahsetti, ve bunu çoğatmak istiyormuş aşılamadan anlamadığı için ankaraya gelip aşılama konusunda yardımcı olmamı istedi.
Cinsi merak ettim, resim gönderdi fakat resimlerden çok iyi görüp karar vermek oldukça zor.
Resmi sizlerle de paylaşayım.
329970
329971
cupressus
06-09-2012, 07:34
meyve ağaçlarında gençlik kısırlığından dolayı tohumdan yetişenler aşılılara göre geç veriyor. Ancak tohumdan yetişen 7.,8. yaşını bekleyecek diye bir şart yok. Bazen 3. yaşında da çiçek oluşturabiliyor. Ayrıca eskiler meyvesi olmamış ağaçlardan aşı alınmaz derler. Sebebi ise gençlik kısırlığı döneminin yeni aşı yapıldığı ağaçta da devam edecek olmasıdır. Eğer meyve veren bir ağaçtan kalem alınıp aşı yapılırsa meyve verme yaşı-gençlik kısırlığı dönemi olmayacağı için- öne alınır. Bahsedilen mühendis bunu anlatmak istemiş olabilir...olabilir yani...
iyi günler dilerim
epeydir arastırma yapıyorum, sitenin bikac yazısını okuyunca cok begendim
cok faydalı bir site kesinlikle
malatyada uzun yıllarsır kayısı yetistiriciligi yapıyorum
5-6 yıl önceye kadar emegimizin karsılıgını alıyorduk ama son zamanlarda
maliyetleri karsılayamaz duruma geldik
bu yüzden farklı bir alana (ceviz) yonelmeye karar verdim
1 yıldır arastırıyorum yeistirme konusunda bicok bilgi sahibi oldum ama çesit seciminde saglıklı ve tam bir bilgiye ulasamadım diyebilirim. ortalık reklam kaynıyor
malatya yazları sıcak ve kurak kısları soguk ve sert gecen bir iklime sahip
özellikle ilkbahar gec donları sıkca yasanıyor ve bu tarih 3 nisan-28 nisan arası
gerceklesiyor.
topragımız düz oldukca verimli su sıkıntımız yok
chandler cesidi üzerinde bayagı arastırma yaptım acaba bu tarihlerden sonramı uyanır gercekten verimi nasıldır tozlayıcısı nedir ne miktarda olmalıdır.?
sizden ricam bu sartlarda bana önerebileceginiz bu veya gec donlara daha dayanıklı baska cesit ve ve bahce tesisi konusunda yardımcı olmanız.
ayrıca konuyla hic ilgili degil ama kayısı konusunda isteyene bilgi verebilirim.
iyi günler dilerim
epeydir arastırma yapıyorum, sitenin bikac yazısını okuyunca cok begendim
cok faydalı bir site kesinlikle
malatyada uzun yıllarsır kayısı yetistiriciligi yapıyorum
5-6 yıl önceye kadar emegimizin karsılıgını alıyorduk ama son zamanlarda
maliyetleri karsılayamaz duruma geldik
bu yüzden farklı bir alana (ceviz) yonelmeye karar verdim
Türk tarımınız hiç bir garantisi yok, kayısıda başınıza gelenler cevizde gelmeyecek demek değildir.
malatya yazları sıcak ve kurak kısları soguk ve sert gecen bir iklime sahip
özellikle ilkbahar gec donları sıkca yasanıyor ve bu tarih 3 nisan-28 nisan arası
gerceklesiyor.
topragımız düz oldukca verimli su sıkıntımız yok
malatya Karasal iklime sahip sanırım fakat kayısı olan yerde ceviz de olması lazım. Geç donlardan kayısı çiçekleri etkilenmiyor mu?
chandler cesidi üzerinde bayagı arastırma yaptım acaba bu tarihlerden sonramı uyanır gercekten verimi nasıldır tozlayıcısı nedir ne miktarda olmalıdır.?
Chandler geç uyanan bir çeşit, bildiğimiz yerli çeşitlerden 15-20 gün geç uyanır, bölgenizde olan yerli cevizlerden gözlemlemeyle tarihi tahmin etmen daha kolay olur.
iklime bölgeye uyumluluğunda Chandlerin verimliliği tartışma konusu bile yapmam, dozlayıcısı franguette fakat ben fernetteyi daha çok öneririm fernettenin dozlama süresi daha uzun ağaç yapısı daha küçük.
sizden ricam bu sartlarda bana önerebileceginiz bu veya gec donlara daha dayanıklı baska cesit ve ve bahce tesisi konusunda yardımcı olmanız.
Fernorda geç uyanan bir çeşit karasal iklimlere öneriliyor.
nabolant
06-09-2012, 16:49
chandler geç uyanır ama sizin oradaki iklimi bilmiyorum 28 nisanı atlatır mı? büyük ihtimal atlatır ancak chandler in en büyük handikabı sonbahar ve kış soguklarına karşı dayanıksızlığı
chandler in en büyük handikabı sonbahar ve kış soguklarına karşı dayanıksızlığı
Genelde böyle bir söylem var fakat ben onu geç tarihlere kadar olan sulamalara bağlıyorum eylül eylül sonuna kadar yapılan sulamalar var ve bu sulanan ağaçlar sürgün vermeye devam ediyor birden gelen kışa da sürgünler pişkinleşmeden giriyor donmaları da kaçınılmaz oluyor, donmazlarsa şaşarım zaten.
Ağustostan sonra hatta ağustos başında sulamalarınızı kesin bir de öyle deneyin.
cupressus
06-09-2012, 19:47
Sn.Lilium'un dediğini dikkate almak lazım, sulanırsa hepsi sürgün vermeye devam ediyor. Ancak aynı alanda, aynı şartlarda (chandler, pedro, kaman ve bursa 98 çeşitlerinin bulunduğu bir bahçe.) chandlerin daha geç döktüğünü gördük. Ayrıca çoğu zaman sonbahardaki yağışlar planları alt üst edebiliyor. Evdeki hesap gibi birşey...
Sayın cupressus, sizinde söyleminiz dikkate almaya değer, böylesine güzel gözlemleme dikkate alınmalı.
"chandlerin daha geç döktüğünü gördük."
Yanılmıyorsam yaprak dökmesinden bahsediyorsunuz, yaprak dökülmesi doğal olarak geç yapraklandığı için geç dökebilir, yaprağın geç dökülmesi donacak anlamı da çıkarmamalıyız, yanılıyormuyum bilmiyorum. çünkü biraz pişkinleşen kalınlaşan kabuk daha mukavemetli olacaktır.
Erken suyu kesilmiş ağaçların genç sürgünlere su iletimi biraz kesileceği için daha iyi pişkinleşecek, bu sadece chandler için değil diğer türler içinde geçerlidir.
"çoğu zaman sonbahardaki yağışlar planları alt üst edebiliyor."
Sonbahar yağışları tüm çeşitler için geçerlidir, etki yapacaksa hepsine yapar diye düşünüyorum, buna müdahale etmemiz mümkün değil, biz mümkün olan elimizden gelen önlemi almaya çalışalım belki yararı olur, ben bu güne kadar olan gözlemlerime ve yaşlıların tecrübelerinden öğrendiğim fidanlarınıza ağustostan sonra su vermeyiniz doğrultusundaki bilgileri de boşa atmamak gerekir ki, onlar yaşanmış denenmiş tecrübelerdir.
Bursa 98 çeşidini bilmiyorum, bursa95 ten farklı mı?
Evet chandler ve pedro cevizlerim soguktan zarar gördüler hakkaten ancak bir önceki yıl da kaman cevizlerim soguktan zarar gördüler .... bence de sulamanın cok büyük önemi var ayrıca bir önemli konu da gübreleme gec kalınan ya da haziran temmuzda yapılan azotlu gübreleme de bu zararı artırıyor ..... Yabancı cesitlerin genclik çagında vahşi bir büyüme egilimi var ve bu da sürgünlerin pişkinleşmemesine bir etken ...ancak bu işler mış la muşla olmaz acaba 5-6 yaşında soguktan sarar görmüş yabancı çesit bahceleri varmı ona bakcaz ....varsa burada onu paylaşalım...yoksa o böyle dedi şu şöyle demiş yanlış oluyor bazı kişilere göre 5 sene önce chandler sanki uzaydan gelmiş bir sey gibiydi yere göge sıgmıyordu simdi baska cesitler konuşuluyor... bakcaz görecegiz....bu sene de bakacvagım ve bılgileri paylasacagım ve gercekten ne gördüysem yazacagım bence herkes te öyle yapmalı yoksa miş le muş la insanların emekleri yoktan yere heba ediliyor yazık...
Ceviz fidanı tepe tomurcugunu tamamladıktan sonra büyümeyi durduruyor ve kabuklarını sertleştirmeye başlıyor , soguk zararını etkileyen bir etken de su stresi dolayısıyla agaclarımızı agustos ayında sulamasını keserek büyümesini provake etmeden pişkinleşmesini saglamak ve eger kurak giden bir mevsimse ekim **** kasım aylarında sulamak gerekir diye okumuştum ... Denemedim bu sene deneyecegim...Ayrıca ilk donlardan önce ya da hemen sonra beyaz plastikle boyamanın yüzde seksen oranında soguk zararını önledigini de okumuştum ....deneyecegim...
Sayın cupressus bu durumda eger yagıslar erken sonbahardaysa dediginiz cok dogru ancak gec sonbahardaysa faydası bile olabilir ....Ziraat böyle birşey demekki birazcık kadere kısmet....
Sayın nabolant bu gecen sene hakkaten rekor soguklar yaşandı benim evin bahcesindeki 10 yaşındaki asma bile soguktan zarar gördü acaba cevrenizdeki diger agaclarda da soguk zararı varmı yoksa sadece chandler cinslerinde mi soguk zararı var.. hala chandler agaclarınız duruyorsa sulamayı ve gubrelemeyi nasıl yaptınız ve agaclarınızı beyaz plastıkle boyadınız mı ve ya bu sene nasıl bir uygulama yapacaksınız bizimle paylaşırmısınız cünkü sizin bahceniz bu sene altı yasında olacak bize de ışık tutar merak ettım samimi olarak...
Bizler yabancı çeşitleri tam olarak çözemedik sanırım mesela bir yabancı makalede vahşi bir gelişme egiliminde olan genç chandler fidanlarının bu gelişmelerini durdurmak amacıyla muhakkak yaz budamasının yapılmasının gerektigini yazmış adamcagız ben agacın gelişmesini neden durdurmak gerektigini anlamamıştım o zaman şimdi biraz biraz anliyorum ... üstadlar ne der bu konuda böyle bir tecrübesi olan var mı....yaz budaması derken gec temmuz **** agustos iklime göre .....
Gecenin bir yarısı insanımızı dogru bilgilendirmek adına biraz araştırdım...Özellikle chandler ceviz ceşidi için.... şimdi birincisi chandler sadece kaliforniya da yetişen bir ceşit degil kaliforniya amerikada en cok ceviz yetiştiriciligi yapılan eyalet yani devlet ve de burada kurulan bahcelerin geneli chandler ceviz çeşidiyle kuruluyor özelliklede son on yılda kurulanlar ...ikincisi kaliforniya yı bizim antalya veya izmir gibi bir yer olarak düşünenler için baktım yüz ölçümü 410000 km kare yani Türkiye nin yarısından fazla bir alan....şimdi kaliforniya derken istanbul mu ankara mı izmir mi konya mı ısparta mı bolu mu antalya mı kaliforniya nın neresi bilmek lazım....enlem olarak ta baktım kaliforniya 32-42 kuzey Türkiye 36-42 kuzey yani hemen hemen aynı amacım filimlerden ziyade gercek bir kaliforniya canlandırabilmek gercekci fikirlere sahip olmak için.... İnşallah yabancı çeşit avukatlıgı yapıyor gibi algılanmam sadece mantıklı ve gercekçi yorumlara katkısı olması açısından yazdım bunları...
Gecenin bir yarısı insanımızı dogru bilgilendirmek adına biraz araştırdım...Özellikle chandler ceviz ceşidi için.... şimdi birincisi chandler sadece kaliforniya da yetişen bir ceşit degil kaliforniya amerikada en cok ceviz yetiştiriciligi yapılan eyalet yani devlet ve de burada kurulan bahcelerin geneli chandler ceviz çeşidiyle kuruluyor özelliklede son on yılda kurulanlar ...ikincisi kaliforniya yı bizim antalya veya izmir gibi bir yer olarak düşünenler için baktım yüz ölçümü 410000 km kare yani Türkiye nin yarısından fazla bir alan....şimdi kaliforniya derken istanbul mu ankara mı izmir mi konya mı ısparta mı bolu mu antalya mı kaliforniya nın neresi bilmek lazım....enlem olarak ta baktım kaliforniya 32-42 kuzey Türkiye 36-42 kuzey yani hemen hemen aynı amacım filimlerden ziyade gercek bir kaliforniya canlandırabilmek gercekci fikirlere sahip olmak için.... İnşallah yabancı çeşit avukatlıgı yapıyor gibi algılanmam sadece mantıklı ve gercekçi yorumlara katkısı olması açısından yazdım bunları...
sayın bozy enlemler tamamda asıl bakmanız gereken şeyi atlamışınız...
rakım kaç ????? ve kaliforniya hangi iklim kuşağında yer alıyor???
cupressus
07-09-2012, 07:47
Sn.Lilium, ve S. Bozy. katkılarınıziçin teşekkürler. Yazdığımız şeyler konunun değişik yönleri aslında.
98 ve 95 farkı klavyeden kaynaklanmış...
yaprak dökme ile soğuklara dayanım birbiriyle çok ilgilidir. Çünkü yaprağını döken meyveler bunu kışa hazırlık olarak yaparlar. Soğuktan zarar görme de bünyedeki su oranıyla doğrudan ilgili. Su oranı ne kadar fazlaysa o derece zararlanır.
ikinci olarak franquetta çeşidi chandlerdan geç yapraklanıyor, daha erken hasat ediliyor ve yaprağını 3-5 gün erken döküyor. Ceviz çeşitleri arasında vegetasyon süresi değişkenlik arz ediyor. Yaprağını geç açan geç dökmeyebiliyor.
Balıkesir Sındırgı şartlarında 2011 kışında plastik boya ile boyanan ve boyanmayan 2-3 yaşlı fidanlar arasında bir fark gözlemlemedik, zarar görenler aynı oranda oldu.
Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler, Avustralya’nın güneybatısı, G. Afrika Cumhuriyetinde Kap bölgesi, Şili’nin orta kesimleri ve Kuzey Amerika’da Kaliforniya çevresinde etkilidir. Türkiye de genel olarak bu iklim kuşağının etkisi altındadır.
Þ Yıllık ortalama 18°C’dir. En sıcak ay ortalaması 28–30°C, en soğuk ay ortalaması 8–10 °C’dir.
Þ Yıllık yağış miktarı yükseltiye göre değişir. Ortalama 600–1000 mm arasındadır. Yaz ayları kurak kış ayları yağışlıdır.Yaz sıcaklığı güneş ışınlarının düşme açısına, kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır. Kıyı kesimlerde ılıman geçen kışlar iç kesimlere doğru sertleşir. Kar yağışı ve don olayı çok ender görülür. Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir. Cephesel yağışlar en fazla bu ikimde görülür.
Þ Karakteristik bitki örtüsü, kızılçam ormanlarının tahrip edilmesiyle ortaya çıkan makilerdir. Makiler, sürekli yeşil kalabilen, kısa boylu, sert yapraklı, kuraklığa dayanabilen, çalımsı bodur bitkilerdir. Akdeniz ikliminde yağışın az çok yeterli olduğu orta yükseklikteki yamaçlarda iğne yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar (Kızılçam, sarıçam, karaçam ormanları gibi) yer alır.
kaynak:
DÜNYADA GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ - geograpy - Blogcu.com (http://geograpy.blogcu.com/dunyada-gorulen-iklim-cesitleri/1335501)
sayın ncp1963 yazmak istedigim tam anlaşılmamaış sanırım Türkiyenin rakımı kaç ???? ..... Californiya da ÖLÇÜLEN EN DÜŞÜK SICAKLIGIN -43 C OLDUGUNU SÖYLESEM...1937 yılnda 5500 feet yükseklikte 1500 metreye yakın bir yükseklik..... burada geniş cografyaların sanki tektip bir yermiş gibi kabul edilmesi yanlış ... şimdi -43 c sogukta bu ceviz olur bak kaliforniya da olmuş demek olurmu... Ankaranın rakımı kaç ????.... Ankaranın iklimi nasıl ???
Çamlıdere ile Elmadag ile Güdül Polatlı aynı mı ??? Nallıhan karasal iklim mi ??? benim köyüm de bile heryerin havası aynı degil ..... mikro klima çok önemli buna bakmak lazım...
Sizin yazınızda da gözüktügü gibi Türkiye akdeniz ikliminde gözüküyor tıpkı kaliforniya gibi dışardan bakan bir amerikalı sivasta muz yetiştigini düşünebilir rahatlıkla....İklim yöreye göre cok degişken olabilir...
Sayın Cupressus sonbahar erken donları kış sogukları ve de ilkbahar geç donları agaclarımıza zarar veriyor ve pek çok kişi buna tek tip bir zararmış gibi bakıyor bunun ayrımını iyi yapmak lazım...Benim görüşüme göre de beyaz plastik boyanın sonbahar erken donlarına karşı koruyucu bir etkisi olamaz ancak kıs donlarından koruması garanti kısın da agaclarımız güneşin etkisinden korunmalı belki de daha fazla korunmalı kaolin gibi düşünüyorum ben bu uygulamayı..
ben yokken bicok cevap gelmiş tesekur ederim. özelden aldıgım cevabada tesekur ederim
Türk tarımınız hiç bir garantisi yok, kayısıda başınıza gelenler cevizde gelmeyecek demek değildir.
kesinlikle haklısınız
malatya Karasal iklime sahip sanırım fakat kayısı olan yerde ceviz de olması lazım. Geç donlardan kayısı çiçekleri etkilenmiyor mu?
karasal fakat karakteristik doğuAnadolu gibi degil biraz daha ılıman güneydoğu iklimine benziyor diyebilirim. aralık ve ocak harici cok soğuk olmaz. 1 kasım a kadar gece haric sıcaktır. agustos ta su vermezsem kesin kurur fidanlarım okadar sıcaktır 41 42 leri görüyoruz agustosta.
tek sorunumuz nisan donları. kayısıyıda etkiliyor çevremizde biçok ceviz agacı var çoğunluğu HEKİMHAN diye tabir ettiğimiz
yerli çeşidimiz. verimli bir tür aslında 15 yasında bakımlı bir hekiman cevizinden bu yıl
10 teneke(buraların ölcüsü) almak mümkün. ama heryıl vermediği gibi, meyve kalitesi biraz düsük ve ilkbahar donlarından kesinlikle etkileniyor o yıl ürün vermiyor.
baska bir degerli arkadasımız, yatırımız yapmadan bikac cesidi deneme amaclı dikmemi denememi tavsiye etmiş bu arada cevizleri tohumdan ekmemi tavsiye etti
cok mantıklı geldi siz nedersiniz acaba?
cupressus
07-09-2012, 13:06
beyaz boya güneş ışınlarını yansıttığı için gövdeyi güneş yanığından koruyor, bu konuda bir tereddüt yok. Ancak soğuktan koruması için soğuğu geçirmeyen bir malzeme olması lazım. Boya böyle bir yalıtım malzemesi değil. Keşke öyle olsaydı evlerimizi de güzelce iki kat, üç kat boyardık, yakıt masrafını azaltırdık. Çok ta güzel olurdu...
Kışın ağaçlara zarar veren etken aşırı düşük sıcaklık. Bitki hücresindeki suyun donarak kristalize olmasına ve hücre çeperinin parçalanmasına neden olur. Geriye dönüşü de yoktur. Önce de yazdım su oranı ne kadar fazla olursa don zararı da o nispette artar. tabi ki sıcaklık derecesi ve süresi de etkili bunda.
Tropikal Bitkiler: Türkiye'de İklim Bölgeleri (Hardiness Zone) (http://tropikalbitkiler.blogspot.com/2011/02/turkiyede-iklim-bolgeleri-hardiness.html)
USDA Plant Hardiness Zone Map (http://planthardiness.ars.usda.gov/PHZMWeb/#)
http://www.gardeningknowhow.com/wp-content/uploads/2004/08/california_map_lg.gif
alttaki adresi eğer google earth ta açarsanız açılan resimde çevredeki ağaçların ceviz ve badem ağaçları olduğunu görür. google earthın altındada bölgenin yüksekliğini okursunuz.
Brights Pioneer Exhibit, Plainsburg Road, Le Grand, CA, United States
chandler tüm kaynaklarca yüksek verimli bir çeşit olarak kabul ediliyor ama aynı kaynakların bir çoğuda -15 derecenin altına inen bölgelerde ağacın strese girdiğini kabul ediyorlar..
Sayın yaşar akça ne diyor bakın..
Türkiye'de kurulan bahçelerden neden düşük verim alınıyor
Karasal iklim alanlarına uygun olmayan çeşitleri diktiğimiz için
SON UYARI:vejetasyon süresi kısa olan kışları sert geçen bölgelere Chandler çeşidi OLMAZ
http://ceviz.gen.tr/haberdetay.asp?HaberNo=222
Kaynak : Akca
Sayin cupressus beyaz plastik boyayi izolasyon malzemesi olarak degil tipki kaolin gibi gunes isinlarinin govdeyi isitmasini onlemek icin kullaniyorlar...boylece fidan gunduz ve gece sicaklik farklarindan daha az etkileniyor ....yani gunduz asiri isinan govde birden gece soguklarindan dolayi asiri soguyarak catlamiyor bu konuda yapilan pek cok arastirma var bence mantikli...
Sayin ncp1963 iste tam benim soyledigim sey de bu bakiniz californiadaki sicaklik ve iklim farkliliklari burada acikca gozukuyor aradaki sicaklik marjlari da mikro klima etkisi yani en dusuk sicaklik -11- ,-15 derken ornegin ankara balada -15 iken nallihanda -12 oluyor simdi chandler fidani kalifornianin sacramento sehrinda yetistiriliyor sacramento valley ve san joaghin valley de ulkemizde yetistimek isteyen de kendi bulundugu yeri burasiyla her yonden kiyaslayip dikebilir ...
Ben Yasar hocanin bes sene once soylediklerini de biliyorum acaba bes sene sonra ne diyecek onu da merak etmiyorum aslinda....
Sayin ncp1963 Turkiye de ceviz agaclarindan verim alinamamasini sadece karasal iklime uygun cesit dikilmemesine bagamak gercekten ilginc geldi bana o zaman bu sorunu hemen cozebiliriz ne kadar guzel....
Sayin mzeynal kurulmus bir bahceyi bozup yeniden baska bir bahce kurmak zor bir is ...ustelik siz simdi kayisiyi biliyorsunuz ama cevizi bilmiyorsunuz hastaligi bakimi budamasi hasati farkli....acaba daha dayanikli ve para eden kayisi cesitlerine asilamak cozum olurmu bilmiyorum gercekten ben kayisidan anlamiyorum ..simdi herkes kayisi visne bahcesini sokup ceviz dikerse on yil sonra kayisinin visnenin fiyati ne olur bilinmez ...sonra pisman olmak var ... madem para harcamak istiyorsunuz kayisiyi isleyip islenmis urun olarak daha fazla kazanabilirsiniz ...tamamen sizin seciminiz ...
cesit seciminde ise her bilgi burada ve intenette fazlasiyla var yerinize gore karari siz vereceksiniz ..yabanci cesitlerin gec uyandigi ve ilkbahar donlarindan etkilenmedigi bir gercek eger sorununuz ilkbahar donlariysa yabanci cesit deneyebilirsiniz ....
Asıl daha ilginci "türkiyede kurulan bahçelerden düşük verim alınması", türkiyede doğru dürüst ve bilinçli bu işin üstadı olarak yapan, kapama ceviz bahçesi kaç tane sayabilirsiniz? Türkiye de 5-6 senedir büyük alanlara ve miktarlarda kapama bahçe kurma çalışmaları var, bunlardan da daha tam neticeler tam bir şeyler söylenemezken, kurulan bahçelerden düşük verim alındığı kararını kim kimler veriyor? Birkaç kişi yapmış yapamamışsa bunun nedenlerine de bilmek gerekir, hatamı yapmış, gerçekten bilinçli olarak mı yapmış, yoksa bazı çok bilen ziraatcı ya da fidan satıcısının yanlış yönlendirmesiyle mi olmuş? Bunlar birer bilinmezken bazı şeylere de kesin kararlar koymamak lazım.
"hiç unutmuyorum biri mesaj atmış ben 8 sene oldu ceviz dikeli daha 8 kilo ceviz alamadın diye"
Sordum kendisine şimdiye kadar yani sekiz senedir hangi bakımları uygulamaları yaptın.
-Ne yapacağım ektim bıraktım dedi.
Şimdi ben bu bahçeyi baz alıp düşük verimden bahsedebilirmiyim.
Türkiyede ceviz konusunda daha hiçbir şey yerine oturmamıştır, bazı söylemleri yaparken daha dikkatli yapmalıyız.
Millet orada burada bir şeyler okuyor bu ceviz işnde acayip para var diye bilmem kaç dekar ceviz bahcesi kurmaya kalkıyor... ilçe tarımdan destekleme alacam diye fidan alıyor kaman diye alınanlar bilmem ne cıkıyor ... sonra iki sene üst üste masraf edınce bu ne böyle hersene ben böyle masraf edemem ugrasamam diyip buldugu baska bir süper iş fikriyle ugrasmaya baslıyor ... benım duyduguma göre devletten sırf tesvık almak için binlerce dönüm hazine arazisi ceviz bahcesi kurulmuş gibi gösteriliyor ...sonra birisi birşey diyor hadi bakalım her kes hücum ... iki sene önce millet chandler sırasına adını yazdırıyordu bir sonraki mayıs ayına...ne oldu ayy pardon ben yanlış anlamışım dedıler simdi baska seyler söyleniyor hadi bakalım hücuuuum mu diyecegiz ... fernor la kurulmuş kac tane bahce var hiç gidip gördünüz mü... fernor fransanın neresinde yetişiyor bilen var mı ...fransa akdeniz iklimi degilmi sorduk mu hiç... ama birisi iyi dedi o zaman hepimiz bozalım bahceleri fernor dikelim sorunlarımızı cözelim...
İnsanmıza 3,5 x 5 ceviz agacı dikmesini öneriyorlar bu uzmanlar hakkaten inanılmaz bir sey ... hakkaten dikenler de var ... şimdi hesaplıyorlar dönüm basına 20 agac daha fazla dikerse agac basına bılmem kac kilo cevizden çarpı 15 tl bilmem şu kadar daha fazla dolar bazından hesaplarsan falan filan....3 yıl sonra kendini amorti eder 5 yıl sonra ohooo zengin olduk...
İnsanmıza 3,5 x 5 ceviz agacı dikmesini öneriyorlar bu uzmanlar hakkaten inanılmaz bir sey ... hakkaten dikenler de var ... şimdi hesaplıyorlar dönüm basına 20 agac daha fazla dikerse agac basına bılmem kac kilo cevizden çarpı 15 tl bilmem şu kadar daha fazla dolar bazından hesaplarsan falan filan....3 yıl sonra kendini amorti eder 5 yıl sonra ohooo zengin olduk...
Sayın bozy selamlar
sözlerinizde haklısınız ama!!!!
Hiç kimse kendini çatıdan at diyenin sözüyle kendini çatıdan atmaz.. veya ben henüz duymadım böyle bir vakka.
Okumak, okuduğunu anlayabilmek, yanlış anladığında yanlışını kabul edip dönebilmek, araştırmak, dinlemek,yorumlamak, kıssadan hisse çıkarabilmek. bunlar toplumumuzun büyük çoğunluğunun zaafları. onun için birileri birşeyler diyor birileride peşlerinden gidiyor.
daha öncede yazdım ne yazıkki devletin tüm kurumları bulunduğu yeri hak etmeyen kişilerce işgal edilmiş durumda. hak edenin üstündeki amiri hak etmediği için oda birşey yapamıyor.
en ufak kasabamızda bile ilçe tarımdiye bir kurum var ve burada mühendislerimiz ve teknikerlerimiz var.. buralarda hazinenin arazileride var. burada proje yapıp götürüldüğünde ilgilenecek mülkii amirde var.
tüm resmi kurumlarımızın (ezici bir çoğunluğun diyelim) bahçelerinde çam ve türevleri dikilidir. belediyeler peyzaj çalışması yapar gider mısırdan hurma getirir refüjlere bunları diker Tabi bunlarla birlikte zaralısıda gelir bölgede olan hurmalarda kurur) bulunduğun bölgeyi temsil eden fidanları diksen ne olur??
insan aldığı parayı helal etmek adına bir proje yapar bulunduğu yörede en verimli yetişecek adapte kabileyeti yüksek fidanları (her türlüsünü) belirlemek için üçer beşer adet diker bu gün hangi fidancıyı arasa ücretsiz fidan alabilir.
arsa bedava,fidan bedava,teknikerin de var bahçeye bakacak. çevredeki çiftçilerdende rica ettiğinde ücretsiz traktör vs bulmak çok kolay.
proje kabul görmüşse ödeneğinde var..
eee ne yok???
bir iki istisnanın dışında diğer bölgelerde neden yapılmıyor???
bunlar yapılmış olsa vatandaş ilçe tarıma gelip ben şunu dikmek istiyorum dediğinde alsa vadandaşı bahçeye götürse bak biz burada şu çeşitleri diktik şundan şu kadar yıl sonra şu şartlarda şu verimi bundan bu verimi aldık dese yol gösterse vatdandaşta uygulanmış örneği görünce herhalde olmayacak hayallerin peşinden koşmaz.
öyle bir ülkede yaşıyoruzki her 28 kişiye bir devlet görevlisi düşüyor ama hala devlet vatandaşa yol gösterir durumda değil her zaman olduğu gibi vatandaşın hızına ayak uyduramayıp tökezleyerek peşinden gitmeye çalışıyor bari onu yapıyor:))
ya peşimizdende gelmese??
Safranlı
08-09-2012, 08:02
ya peşimizdende gelmese??[/QUOTE]
EVET BUNA DA ŞÜKÜR....
ulukislali
08-09-2012, 09:04
Herkese selamlar,
Birkaç senedir hayal ettiğim bir planın yavaş yavaş olgunlaştığını ve fiiliyata geçtiğini görmenin heycanıyla yazıyorum. Arazimize ilk kazmayı vurduk ve ıslah çukurlarımızı kazdık. Elimden geldiğince tecrübelerimi sizinle paylaşmaya çalışacağım. Öncelikle aralıkları ilçe tarıma destek konusuyla ilgilide danışarak 8x8 olarak belirleyip işaretledik. Bu bize için inanılmaz büyük bir emek ve zamana mal oldu. Bunun sebeplerinden biri arazinin çok şekilsiz olması. Araziye hem avantaj hemde dezavantaj sağlayan bozuk bir üçgen şekline sahip ama herşeye rağmen nihayetinde bu işi bitirdik. Arazide yaklaşık 1,5-2 dönümlük bir kısmı ileride sulama havuzu ve ev yapabilmek için boş bıraktık. Geriye kalan bölgeleri 8x8 ölçüp az bir kireçle işaretledik. Bayramın ikinci günü saati 75 tl'ye anlaştığımız kepçeyi araziye getirdik ve çukurları kazdırmaya başladık. 1-1,5 metre arası derinlik ve çapta kazdığımız çukurlarda toprağı üst kısım (30-45cm) en alta gelicek şekilde alt üst ettik ve yaklaşık yine 30-50 cm çukur kalacak şekilde bıraktık. Bu iş 20saat sürdü ve 650 civarı çukur açıldı. Bu çukurlara yaklaşık 1 kilo Leonardit ve 5 kilo civarı yanmış hayvan gübresi döktük ve dolgu olacak toprağa harmanlamaya çalıştık. Bu işte 4 kişilik bir ekiple(Babam, eniştem, kuzenim ve ben) 4 gün kadar sürdü. Aynı zamanda metresine 14 tl + kdv anlaştığım kafes tel örgü (2metre beton direk + 1,5 metre yükseklikteki 2,5mm galvanizli tel + uygulama) firmasıyla yüz yüze görüştüm, gerekli evrakları toparladım ve Ziraat Bankasına Kredi başvurumu eksiksiz gerçekleştirdim. Bu kredi başvurusu sürecinde bürokrasi ile ilgili karşılaştıklarım (dileyene, morale ihtiyacı olana detaylı anlatırım) Türkiye gerçeklerini bir kere daha anlamamı sağladı. Bir kaç ay önce forumdan Göksal beyden 700 fernor ve tozlayıcı fernette fidanları için anlaştık. Bir aksilik olmazsa ekim ayında babam benden bir hafta önce giderek kepçe ile gübreleyip havalandırdığımız çukurları kapattıracak ve fidan noktalarını işaretleyecek. Sonra bende fidanları alıp götüreceğim ve dikim işlemine geçeceğiz. Bu süreçte karşılaştığımız sorunlar ve bunları aşabilmem beni daha da cesaretlendirdi. O yüzden bundan sonrası için daha güvenliyim. Arazide çalışmalar esnasında bir kaç fotoğraf çekebildim bunları eklemeye çalışacağım. Sizlere tartışmalardan ve paylaşımlardan dolayı teşekkür ediyorum. Atladığım detayları aklıma geldikçe yazmaya çalışırım.
Hayırlı uğurlu olsun ulukislali, yapmış olduğunuz çalışmalar gayet güzel, emeklerinizin karşılığı da güzel olmasını dilerim.
sayın ulukışlalı herşey gönlünüzce olsun.
permakültür
12-09-2012, 15:54
Merhabalar;
Ekimde tüplü 300 chandler fidanını bahçeme dikeceğim. Lakin toprağın PH değeri 8,3 çıktı. PH düşürebilmek için kükürt uygulaması hakkında bilgisi olanlar varmı, nasıl ve hangi miktarda uygulamam gerekir.
Saolun
15 santim derinliğinde ve 10m2 genişliğindeki bir alanın pH'ını 8'den 6.5'a getirmek için 1360 gr. kükürt kullanmanız lazımmış.
Muhtemelen fidan çukurunu geniş kazarsanız o alanı kükürtlemeniz yetecektir. Yukarıdaki formülden 1.5m3 için 1360 gr gerekeceğini çıkartabilirsiniz.
Kaynak, killi topraklar için bu oranı %50 arttırmanızı, kumlu topraklar için de 1/3 oranında azaltmanızı önermiş.
Lowering soil pH - General discussion (http://hubcap.clemson.edu/~blpprt/lowerpH.html)
Bu makaleyi nasıl daha önce görmemişim hayret. Aşağıdaki dokümanda ceviz yetiştirilmesi için ideal toprak koşulları listelenmiş.
İdeal pH'ın 6.5-7.2 arası olması gerektiği, organik maddenin 2%-3% olması gerektiği, 150 cm'e kadar kök gelişimini etkileyecek kil, kaya gibi oluşumlar ve drenaj problemleri olmaması gerektiği anlatılmış.
http://www.ncrs.fs.fed.us/pubs/misc/walnut/p38_43.pdf
formullaone
14-09-2012, 19:52
Sayın çamtepe,yabancı çeşitlerde 2. yazına girişte lider dal bırakırken dalın yönü önemlimidir? düzgün ve dikine gelişen bir tane bırakıp diğerlerini kesmek yeterli mi ? TEŞEKKÜRLER..
formullaone
14-09-2012, 20:39
Arkadaşlar bu bir hastalıkmıdır sizce? bu şekilde sarı renkte ve gül gibi açan 20 tane fidan ve bahçemde,ayrıca yapraktaki lekeler antraknoz mudur ? :(
Sayın formullaone, fidanlarınızda hiç heşere ve mantari hastalıklarla mücadelede bulunmamışsınız sanırım.
Fidanlarınızda antraknoz, kırmızı örümcek, ve bit görülmekte, resimde işaretlediğim gibi kabuklu bitte görülmekte.
331578
İkinci resimde "gül gibi açan" diye adlandırdığınız sorun oda işaretlediğim yerde, zamansız bir kesim, ve zamansız filiz çalışması.
331579
1- Fidanlarınıza şubat ayında kış ilaclaması (sarı ilac) mutlaka yapınız.
2- mantari hastalıklara karşı mutlaka ilaçlama yapınız.
3- İhtiyaca göre iyi bir gübreleme yapınız.
Bahçenizin ne kadar bir alan olduğunu bilmiyorum ama bu şekilde giderseniz fidanlarınızı kaybedebilirsiniz.
Bilhassa gövde kabuklu bitininden arınmanız lazım.
formullaone
15-09-2012, 00:57
Sayın lilium,ilgilendiğiniz için çok teşekkürler. Acemilik böyle birşey olsa gerek,hergün gördüğüm fidanlarda bu hastalık ve böcekleri göremediğim için utandım :( evet,bazı fidanları lideri hızlandırmak amaçlı zamansız budayıp hata yapmıştım haklısınız,bu sarı ve şekilsiz açmalarının sebebide bu dediğiniz gibi..Yapraklardaki lekeler önceleri birkaç fidanda vardı,şimdi 20 fidana ulaştı,demekki bu bit ve kırmızı örümcek zamanla çoğalıyor..bahçem 35 dekarlık,8+4 aralıklarla 900 fernor fidan dikili,bu zayıf fidanların dışındakiler oldukça sağlıklı,yeşil,uçlarında kırmızı filizleriyle 2 metreye ulaşanlar bile var..hemen gerekli ilaçlamayı yapıcam,tekrar teşekkürler..
Sayın lilium,ilgilendiğiniz için çok teşekkürler. Acemilik böyle birşey olsa gerek,hergün gördüğüm fidanlarda bu hastalık ve böcekleri göremediğim için utandım
Kırmızı örümceği büyüteçle bakmadığınız sürece göremezsiniz, Yaprak bitlerini ve gövde kabuklu bitini görebilirsiniz, herhalde gözünüzden kaçtı :) Antraknoza da çok dikkat etmek gerekir, bilhassa kışları yağış alan bölgeler buna dikkat etmeli. Antraknoz yağış alan bölgelerin dışında aşırı sulamalarda ya da hava ısısının sıcak olduğu zamanlardaki sulamalarda da görülür, dikkat etmek gerekir.
:( evet,bazı fidanları lideri hızlandırmak amaçlı zamansız budayıp hata yapmıştım haklısınız,
Lideri hızlandırmak için yapılan budamalar haziran ayında bitirilmeli, daha sonraki aylar uygun değil.
bu sarı ve şekilsiz açmalarının sebebide bu dediğiniz gibi..
Hayır sarı ve şekilsiz açmaların sebebi aslında fidanlarınızın birazda zayıf olması, ( Bit, antraknoz, kırmızı örümçek,) güçlü bir fidanınız olsaydı normal filiz çalışması yapardı.
Yapraklardaki lekeler önceleri birkaç fidanda vardı,şimdi 20 fidana ulaştı,demekki bu bit ve kırmızı örümcek zamanla çoğalıyor..
bahçem 35 dekarlık,8+4 aralıklarla 900 fernor fidan dikili,
35 dekar çok güzel bir alan iyi bir bakımla getirisi de çok güzel olur, bence ihmal etmeyin.
Anlayamadığım ikinci resimdeki kesim bir lider dal kesimi mi? Şayet böyleyse tam bir hata.
formullaone
15-09-2012, 12:54
Evet sayın lilium,ilkbahar döneminde yaptığım gereksiz ve hatalı birkaç uç almadan biriydi :o bu arada,bugün gerekli haşere ilaçlamasını yaptım,büyüteçle baktığımda kırmızı örümcek göremedim ama ilaçlamanın ardından etrafa kaçışan ve zıplayan beyaz pire ve bitler gördüm :D kış geldiğinde de gerekli ilaçlamaları zamanında yapıcam..tekrar teşekkürler..
Sayın çamtepe,yabancı çeşitlerde 2. yazına girişte lider dal bırakırken dalın yönü önemlimidir? düzgün ve dikine gelişen bir tane bırakıp diğerlerini kesmek yeterli mi ? TEŞEKKÜRLER..
Sn. Lilium, özellikle zamanlama konusunda yorum yazsa daha uygun olur. Zira bana yapraklar döküldükten sonra bu şekilde bir budama daha uygun gibi geliyor.
Belirttiğiniz tanım bana uygun geldi, ama illaki bir lider bulayım da fidanı kuşa çevireyim demeyin bence :) Uygun lider adayı olmayan, az gelişmiş fidanları bırakın biraz daha güçlensin derim.
herkese selamlar..ben foruma yeni katıldım.ben de samsun da 10 dönümlük arazime ceviz dikmek istiyordum ama bütün hayallerim suya düştü.bayram da memlekete gittiğimde toprak tahlili yaptıracaktım 1 metreden fazla çukur açtım maalesef tahlile göndermeye bile gerek yoktu,toprak çok fazla killi ve kireçliydi.hatta lilium(naci)abiyle de telefonda görüştük sağolsun yardımcı oldu.
ama eninde sonunda bu hayalimi gerçekleştirmek istiyorum.şimdi köyde ceviz dikmeye uygun arazileri araştırıyorum satın alabilirsem alıp bahçemi kuracağım inşallah.
aslında bu forumdaki tecrübeleri,bilgileri okumadan dikmediğim de iyi olmuş,herşeyde bir hayır vardır derlerye gerçekten öyle.çünkü ilçe tarımdakilerin **** fidancıların söyledikleri çok farklı onların anlattıklarıyla bahçe kursaymışım ben de bir çoğu gibi atdan düşmüşe dönerdim.ilçe tarımda toprak tahlili için 40cmden alınacak toprağın yeterli olduğunu bile söylediler.safranlı hocamızın dediği gibi damdan düşenden bilgi almak çok daha faydalı..
başta lilium olmak üzere tecrübelerini burada paylaşan herkeze teşekkürler gerçekten çok güzel bilgiler var.
sayın formullaone inşallah emeklerinizin karşılığını alırsınız..ben de yaptığım araştırmalarda karasal iklime en uygun fernoru gördüm uygun arazi bulup ceviz dikebilirsem fernor dikmeyi düşünüyorum.
bizim orada ceviz bahçesi olan bir arkadaş bundan 3-4 yıl önce yaşar akça hocayla görüşmüş hoca fernoru önermiş ancak o yıllarda ''türkiyede gerçek fernorun olmadığını,kendisininde sipariş verdiğini ama kaç yıldır bekletildiğini bu yüzden de şebin bilecik dikmesini'' söylemiş.sen fidanları ne zaman diktin nereden aldın,fidanın fernor olup olmadığını nasıl anlayabiliriz bilgin var mı?
Safranlı
15-09-2012, 14:17
Hayırlısı olsun
imkanınız var ise satın alıp güzel bir bahçe kurmakta güzel olur
satın alırken biraz daha fazla para verin mutlak temiz ekilen işlenmiş arazi almalısınız
Safranlı
15-09-2012, 14:25
Ucuz deyip kayalık yolu olmayan verimsiz yerleri alıpta başınıza bela almayın.
bende toprak hastalığının yanında bu ara azalsada ciddi bir emlak hastalığı var.
çanakkaleden edirneye kadar olan kısımdaki emlak piyasasını takip ediyorum.
öyle araziler var ki bedava alsanız dahi pahalıya mal oluyor.
aldığınızda içinden çıkamıyorsunuz
para dayanmıyor
vede verimsiz ******..
düşünün verimli kullanışlı bir arazi zaten asla ve asla boş kalmaz
sahibi ekmese komsu eker
hiç kimsenin bakmadığı unutulmuş arazilerde gözünüz olmasın
birde sulama çok önemli
ladik i bilemiyorum
nispeten yağışlı yer dir belki.
yinede su isteyecektir.
cennet yurdumuzda benim ata memleketim rizeden başka her yerde bitkileri sulamak gerekiyor.
birde yer alırken acele etmemek gerektiğini hele havaların iyi oldugu yaz ortasında emlak alınmaması gerektiğini söyleme me gerek dahi yok.
yazın emlak satılır.
kısın özellikle kasım aralık ayında emlak alınır...
hakkınızda hayırlısı olsun
bu topraklarda bir fidan eken insanımı yürekten tebrik etmeye mecburuz.
hem bu dünyada hem ötelerde meyvesini mutlak görecektir...
gönlünüze göre olsun dostum...
Safranlı
15-09-2012, 14:40
dikkat edilmesi gereken çok konu var...
birde emlak işinde fazla iştah zararlıdır.
sabırlı ve ağır kanlı olunmalıdır..
pazarlıkta yanınızda bir pir olmalıdır...
meyvecilik açısından güney cephe her zaman iyidir.
hafif eğimli eli yüzü düzgün olmalıdır...
bu arada bizim aile rizenin a dağlık köylerinden
yalovanın düm düz ovasına gelemside yılların şartlarından kaçıştır.
memletin yolda dahi yürünemeyen arazisinden çıkınca düz arazilere karşı zaafımız var
bizim aile için yer düz olmalı...
diyer yerler değersizdir...
kendimize göre yeterli arazimiz var
otuz yıldır dört dönüm bir bahçemize bayır diye bak(a)mıyoruz.
beş yıldırda 6 dönüm yine kısmen bayır bahçeye bak(a)mıyoruz
ama düz bahçeler hep has bahçe olarak devam ediyor...
teşekkür ederim safranlı..Allah tün doğaseverlerin gönlüne göre versin.benim tarlanın toprak hariç herşeyi çok uygundu,hafif meyilli güneye bakan üst tarafında suyu olan bi yerdi ama ne yapalım dediğiniz gibi herşeyin hayırlısı.
almak istediğim yer de yine köyün güneye bakan yamaçlarından su sorunu olmayan bir yerinden olacak..dönümünü 2-2.5 dan alabilirim sanırım..ancak köyde arazi satan pek olmuyor,göç etmiş köyle alakası kalmayanlar satıyor genellikle onların da çoğu satmış.
toprakla hayvanlarla ilgilenmeyi seven birisiyim..malesef istda memurluk yapıyorum,dosyalardan gişelerde insanlarla uğraşmaktan bıkkınlık geldi inşallah uygun bir yer bulup alabilirim,çok istiyorum ceviz bahçesi kurmayı 2-3 sene sonra da tayin isteyip memleketime gitmeyi düşünüyorum.(tabi hanımı kandırabilirsem:))
Safranlı
15-09-2012, 16:13
gönlünüze göre olsun...
verdiğiniz fiyatlar normal..
hanım efendiyi ikna etmek için
tamda bu günlerde albenili taze ve lezzetli cevizleri bulup kibarca ikram edin...
belki lezzetini alırda canı çeker...
o zaman parada kazanıcaz deyip ikna olmasını dilerim...
ben inşaat teknikeriyim
hem ofis hem şantiyelerdeyim
ancak stres çok..
toprağa kendimi atmasam biterim...
yaşadığımız yüzyılda milyar dolarlık yüksek kafeslere insanları gönüllü dolduruyorlar...
bir memurum tüm hayat boyunca kazabileceği birikimini nefes almayan güneş görmeyen sağlıksız beton yığınlarına verdiriyorlar...
beraberinde stres mutsuzluk geliyor
yani kısaca bir ömür çalışarak mutsuzluk yuvası beton kafesler satın alıyoruz.
bende çok proje çizdim...
malesef yapılaşma kanunlarımız bu yönde...
baharda açan arap yesemininin kokusu....
güllerin uyanışı....
nice güzelliklerle uyanmak varken dev ekranlarda cinnet,cinayet ve hiyanet dizilerini hayat zannediyoruz...
ne desek boş...
toprak sağlıktır..
berekettir...
rahmettir...
herşeydir....
benim duam şöyle;
'yarabbim ailemizi topraksız bırakma'
acizane...
deli_dervish
15-09-2012, 16:34
arkadaslar karasal iklimin hakim oldugu bir yerde daha önce chandler bahcesi kuruldu ancak her sene verilen sürgünler soguklardan dolayı kuruyor bölgede fazla miktarda ceviz var ancak hepsi asısız. böyle karasal bir alanda güneye bakan 7 dekarlık bir arazide fernor ceşitini 8*8 dikerek denemek istiorum, yaklaşık 100 adet fidan almak istiyorum önerebileceginiz güvenilir fernor fidan üretici söyleyebilirmisiniz.
Safranlı
15-09-2012, 16:52
Dostlarım.....
yerli, yabancı,şu çeşit bu çeşit....
herkez bu alana yogunlaşıyor
doğruda yapılıyor...
ancak acizane gördüğüm şöyle;
amerikan gavurunu ekince meyveden kırılacak...
sonrada gelsin paralar...
ben dahil bu çeşitler arasında çok büyük mucizevi farklar olduğuna inanmışız...
biri beş para etmez
diyeri altın....
yok böyle bir şey....
verimi yüksek olan çeşitlerin meyveleri küçüktür
yağ oranları iç kaliteleri degişkendir...
bir kısmı naziktir...
yani çeşitler arasında şarktan garba kadar fark yoktur...
amerikan çeşitlerinin daha lezzetli daha iri ve iç kalitesinin mükemmel olduğunu kimse söyleyemiyor...
ekonomik olarak gerçekten öne çıkmış durumda...
bu doğru...
ancak her çeşidin kendi çöplüğünde kıral olduğunu...
kendi topraklarının sahibi olduğunu unutmayalım...
artvinin minnacık çetin cevizini yiyenler başka ceviz yermi acaba...???
sırf lezzet ve yağ...
konular çok....
ne diyelim....
doğrularda bazen kişisel oluyor....
veya her insan kendi doğrusunun peşinden gidiyor...
öncelikle kendimin ve dostaların doğru olanı bulabilmelerini dilerim....
Ucuz deyip kayalık yolu olmayan verimsiz yerleri alıpta başınıza bela almayın.
....
öyle araziler var ki bedava alsanız dahi pahalıya mal oluyor.
aldığınızda içinden çıkamıyorsunuz
para dayanmıyor
vede verimsiz ******..
düşünün verimli kullanışlı bir arazi zaten asla ve asla boş kalmaz
sahibi ekmese komsu eker
hiç kimsenin bakmadığı unutulmuş arazilerde gözünüz olmasın
Doğru söze ne denir..
Gitseniz sorsanız bahane çoktur "yaşlandım bakamıyorum", "çocuklar şehre gitti, tek başıma bakamıyorum", "masraflarıyla başa çıkamıyorum" derler..
birde yer alırken acele etmemek gerektiğini hele havaların iyi oldugu yaz ortasında emlak alınmaması gerektiğini söyleme me gerek dahi yok.
yazın emlak satılır.
kısın özellikle kasım aralık ayında emlak alınır...
Bu sözleri de Ceviz forumunun girişine çivileyip asmak lazım :)
Sn. Lilium, özellikle zamanlama konusunda yorum yazsa daha uygun olur. Zira bana yapraklar döküldükten sonra bu şekilde bir budama daha uygun gibi geliyor.
Sanırım şu cümlem yanlış anlaşıldı.
"Lideri hızlandırmak için yapılan budamalar haziran ayında bitirilmeli, daha sonraki aylar uygun değil."
Budamalar ne zaman yapılırla ilgili çok bilgi paylaştık tekrar yazmama gerek var mı bilmiyorum. Benim üstteki cümlem haziranda da genel bir budama yapılır gibi anlaşıldı sanırım.
Hayır,
Lideri güçlendirmek ya da lidere ortak olacak sonradan yani mart budamalarından sonra çıkan dalların bazılarının alınması lideri daha güçlendirir, (Boy attırır) alınması gerekiyorsa en son haziran ayına kadar bunlar alınabilir, daha sonraki aylarda alınmaları uygun değil.
Bakınız resimdeki fidan iki catal dallı bir fidandı, ben lideri güçlendirmek için resimde işaretlediğim gibi dalın birini haziran ayında aldım lideri serbest bıraktım, almasaydım iki çatal dal olarak kalacaktı, birini aldım ve lider ana yan dallarını oluşturdu.
331777
vizyon_78
16-09-2012, 09:32
1- Fidanlarınıza şubat ayında kış ilaclaması (sarı ilac) mutlaka yapınız.?
sayın lilium bu sarı ilaç dediğiniz hangisi adını bize yazarmısınız.
2- mantari hastalıklara karşı mutlaka ilaçlama yapınız?
Bu mantari hastalıklara karşı yapacagımız ilacın adı ve hangi ayda yapacagımız konusun da bilgilendirirseniz memnun olurum .şimdiden çok teşekkür ederim .
saygılar......
Agrosan Klk Ya - Agrosan Klk Ya Tarm lac - K Mcadele lalar ve Yazlk Yalar (http://www.tarimziraat.com/zirai_ilaclar/kis_mucadele_ilaclari_ve_yazlik_yaglar/agrosan_kislik_yag_2_tarim_ilaci/agrosan_kislik_yag_2/)
Petrol yağı + DNOC (Winterwash, Hektewash, Koruma Kışlık Yağ) yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında 95 lt. su + 5 lt. ilaç, sert çekirdekli meyve ağaçlarında ise 9,5 lt su + 4,5 lt. ilaç karıştırılarak atılır.
(İnce yağlar (1 litrelik satılan) çok iyi sonuçlar vermemektedir. Winterwash, Hektewash, türü ilaçlar büyük tenekelerde satılmaktadır.)
Mantar hastalıklara karşı sonbaharda yapraklar döküldükten sonra ve ilk baharda gözler uyanmadan bordo bulamacı atınız, cevizde antraknoza karşı manep 80 ile birlikte gübreleme yapınız.
vizyon_78
16-09-2012, 12:44
sayın lilium sizi rahatsız ediyorsam özür dilerim .(Winterwash) denilen yag lı ilaç cevizde uygulana bilinirmi ? uygulansa bile şubat ayı **** mart ayındamı uygulamalıyız .teşekkürler .
Belirtmeyi unutmuşum ben özür dilerim, kış ilaçlarını (Winterwash, Hektewash) şubat ayında uygulamamız gerekiyor, bazı kişiler ocakta uygulama yapıyorlar bu biraz erken oluyor şubatta yapmamız daha iyi neticeler veriyor. martta uygulama yapılmaz, ağaçların uyanmaya başlayacağı ay uygulama yaparsanız ağaçları yakabilirsiniz.
Ayrıca suyla karıştırılması gereken ölçü aşılmamalı belirtilen ölçülerde kullanılmalı.
Kış ilacını ağaçların yapraksız dönemlerinde tüm ağaçlarda uygulayabilirsiniz.
vizyon_78
16-09-2012, 16:04
Winterwash ı şubat ayında yaptık .bordobulamacını Mart ayındamı yapmamız gerekir .her iki ilacıda kullanabilirmiyiz .**** ikisin den birinimi tercih etmeliyiz.saygılar
formullaone
16-09-2012, 18:42
Bademlerin ardından birazda ilk sonbaharına girmek üzere olan cevizlerden görüntüler :)
formullaone
16-09-2012, 18:45
bir chandler karığı :)
formullaone
16-09-2012, 18:47
bazı fidanlar hızlı büyürken,bazıları çok daha yavaş gelişiyor..
formullaone
16-09-2012, 18:48
Minik kalmış ve halen büyümeye çalışan bir chandler :D
aviator34
16-09-2012, 21:31
Damlama sulama hortumu görünce yazmadan geçmeyeceğim.
Ömünüzdeki yıl şu basınçlı damlatıcıları kullanmak için can atıyorum.
Valla bütün yaz amele gibi uğraştık durduk,aşağıdaki fidana çok su gitti yukarıdakine az su gitti,orası eğimli burası düz,bi taraf gelişir bi taraf cılız kalır gına geldi bee.Millet bahçesini sulayacak diye dağlara taşlara sondaj yapar su bulamaz.Bizim yanımız gölet depo su dolu ağzına kadar yinede bir ton matematik,fizik hesabı yaptırdı
fotoğraftaki daire şeklindeki hortumlar hiç kullanışlı değil ve gerçekten zaman kaybı.
http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/603643_10150965527053663_172209364_n.jpg
kendi adıma konuşayım hata **** acemilik kötü ama geri beslemesi çok faydalı oluyor.
burak555
16-09-2012, 21:43
Sn.Formullaone kaç metre arayla diktiniz ? Bahçeniz çok güzel Allah bol bereketli kazançlar versin. :)
Winterwash ı şubat ayında yaptık .bordobulamacını Mart ayındamı yapmamız gerekir .her iki ilacıda kullanabilirmiyiz .**** ikisin den birinimi tercih etmeliyiz.saygılar
Kış ilacının görevi ayrıdır bordo bulamacının görevi ayrıdır, her iki ilacıda aynı anda kullanmanız mümkün değil, kış ilacını şubatta bordo bulamacını martta gözler uyanmadan atılması gerekir.
formullaone
16-09-2012, 23:16
Sn.Formullaone kaç metre arayla diktiniz ? Bahçeniz çok güzel Allah bol bereketli kazançlar versin. :)teşekkürler burak bey,Bahçe 8 metreye 4 metre olarak dikildi.
burak555
17-09-2012, 01:46
teşekkürler burak bey,Bahçe 8 metreye 4 metre olarak dikildi.
teşekkürler ilerde sıkıntı olabilirmi 4 metre ara bana sanki biraz sık gibi geliyor bu işin hakkı 8x5 veya 8x6 diye düşünüyorum ?
vizyon_78
17-09-2012, 03:53
sayın formulla ALLAH bol kazanclar versin fidanlarınızı tarih olarak ne zaman diktiniz ?
formullaone
17-09-2012, 16:41
Valla bütün yaz amele gibi uğraştık durduk,aşağıdaki fidana çok su gitti yukarıdakine az su gitti,orası eğimli burası düz,bi taraf gelişir bi taraf cılız kalır gına geldi bee.Millet bahçesini sulayacak diye dağlara taşlara sondaj yapar su bulamaz.Bizim yanımız gölet depo su dolu ağzına kadar yinede bir ton matematik,fizik hesabı yaptırdı
fotoğraftaki daire şeklindeki hortumlar hiç kullanışlı değil ve gerçekten zaman kaybı.
http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/603643_10150965527053663_172209364_n.jpg
kendi adıma konuşayım hata **** acemilik kötü ama geri beslemesi çok faydalı oluyor.
Bizim su kaynağımız 1 km uzaklıktaki baraj suyunun aktığı DSİ'nin beton su kanalı.Bu yıl 600 metreye 1.pancar motoruyla,diğer 400 metre ve bahçe içi borulara 2. pancar motoruyla su basmak suretiyle,damlama işini gerçekleştirdik.Ama,araya bir havuz yapmak,motorların bakımı ve arızaları,borulardaki zamansız patlaklar ya da kırıklar oldukça zorlanmamıza sebep oldu.Bu yüzden,önümüzdeki yaz aynı sıkıntıları yaşamamak için,elektrikli pompa ile tek defada sulamaya geçmek istiyoruz,böylece mazot tasarrufuda yapabilicez.
vizyon_78
19-09-2012, 13:41
sayın lilium gecen yıl aralık ayında diktigim fidan dün itibariyle yapraklarının tamamının sarı rengi almış oldugunu gördüm .malum artık sonbara giriyoruz .sonbahar belirtileri olmuş olabilirmi ? bu yıl yaklasım 70-80 santim sürgün verdi.kurumayla alakalı deildir inşallah ...
Yaprak dökümü için henüz erken sararmaması lazım, başka bir sebepten olabilir.
Bölgenizde kırağılar başladı mı?
YeniGine
20-09-2012, 00:49
Kargalar sayesinde çevremde su senenin 4-5 tane fidanı, 2 sene öncesinin de 2 tane ağaçcık diyeyim cevizlerim var. Ceviz Yetiştiriciliğine bir bakayım dedim; fakaat 87 sayfa. Sayın Lilium gördüğüm kadarı ile uzmansınız. Fikir edinebilmem için hangi sayfadan başlamamı önerirsiniz?..
Estafurullah sayın YeniGine, uzman olduğumuz falan yok, Hasbelkader bildiklerimizi paylaşmaya bilmediklerimizde öğrenmeye çalışıyoruz.
Bence 87 sayfası da okunmaya değer, her bir yazan arkadaşın değerli bilgileri var, özellikle sebahattin (http://www.agaclar.net/forum/members/3994-sebahattin.htm) arkadaşımızın yazılarını okumayı ihmal etmemenizi öneririm. (Çoktandır yazmıyor gören bilen varsa bir haber uçursun kendisini özledik)
Sadece bu başlığı değil bu başlıklara da bir göz atman iyi olur.
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26754.htm
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/8634.htm
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/14366.htm
YeniGine
20-09-2012, 02:19
Teşekkürler Sayın Lilium. Tabi ki önerdiğiniz başlıkları gördüm vee özellikle Ceviz Budaması (Video) sizi izledim. Ben biraz da sanırım armut piş ağzıma düş deyip hazıra konmak istedim. 2 tane ceviz ağaççık, 4-5 tane de fidan var site bahçesinde (Kargalar sayesinde) yine sitede gördüm ki sulamaları bile özen istiyor. E bilgi olmayınca da kolayına kaçmak istedim. Peki, ilginize teşekkürler; takip etmek de fayda var diyorum. Teşekkürleer.
merhabalar,yeni geldim aranıza ama işim acil kafam karışık konuya yabancı olunca dahada karışıyor,geçen yıl dozerle derin sürüm yaptırdığım 30dönüm kadar tarlama ağustosta sürüm yaptıramadan hafta sonu fidan çukurlarını açtıracağım ve kasım aralıktada dikim yapacağız inşallah,gübrelemede olmadı,acil olan 1-fidanları 7*7 yapmayı düşünüyorum doğrumudur 2-hiç gübreleme yapılmadı yanmış gübrede yok hazırda kök gübresi kullamalımıyız,çukurlar açılırkenmi yoksa ekimyaparkenmi gübre kullanmalıyız, direk konuya girdim ama
aviator34
21-09-2012, 15:35
Kargalar sayesinde çevremde su senenin 4-5 tane fidanı, 2 sene öncesinin de 2 tane ağaçcık diyeyim cevizlerim var. Ceviz Yetiştiriciliğine bir bakayım dedim; fakaat 87 sayfa. Sayın Lilium gördüğüm kadarı ile uzmansınız. Fikir edinebilmem için hangi sayfadan başlamamı önerirsiniz?..
Arkadaşlar her ne kadar kitaplarda ceviz yetiştiriciliği ile ilgili bilgiler bulunsada, başımızdan gelip geçen olayları forum sitesinde paylaşıldıkça bu bilgilerin ne kadar faydalı olduğunu daha iyi anlıyorum **** anlıyoruz.
Bu yüzden 87 sayfayı (diğer başlıklar hariç onlarıda içine katarak) kim ne zaman ne yazmış tek tek mailime atarak kitapçık oluşturmaya çalışıyorum.2 haftada ancak 25 sayfa bitirebildim.bittiğinde inşallah forumda paylaşacağım.
Hesaplamalarıma göre 2-3 ayı bulur sanırım
permakültür
25-09-2012, 14:48
Merhaba Arkadaşlar,
Kısmetse bir kaç hafta içerisinde 300 adet chandler fidanın dikimini gerçekleştireceğim. Ama toprağa dikim sırasında atmam gereken katkı maddeleri konusunda kafam iyice karştı. Aşağıda analiz sonucundan göreceğiniz üzere ph yüksek çıktı. PH ı düşürmek için her bir çukura 1 kg toz kükürt atmayı planlıyorum. Gübre olarakta 25 kg lık paketlerde satılan yanmış tavuk gübresi kullanacağım. Her çukura bir kilo karıştırmayı düşünüyorum.Toprak analizinin altında 100 gr potasyum sülfat ve triple süper fostfat da kullanmamı tavsiye etmiş. Sizin ilk dikimdeki deneyimleriniz nelerdir.
Kükürt ve tavuk gübresini kepçe ile karıştırarak açacağım 50 cmderinliğindeki çukurlar atıp, üzerine birez toprak attıktan sonra tüplü fidan dikimi yapmayı planlıyorum. Yaptığım doğrumudur, yoksa tüplü fidanı örteceğim toprakla karıştırmam daha doğrumu olur?
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/321529d1343386865-toprakanalizi.jpg
sn.aviator34 damlama sisteminiz neden kullanışsız biraz açarmısınız nasıl bir sistem olursa daha kullanışlı olur ...
formullaone
26-09-2012, 12:47
Arkadaşlar,derin dikim hatası yapılan fidanlarda,aşı yerinin toprakla örtülmesini önlemek dışında elimizden birşey gelmez mi? Ağaçlar büyüdüğünde aşı yerleri biraz daha yükselir mi sizce :confused:
Hayır aşı yeri yükselmez.
Ekilen fidanlar yeni ekilmişse sökülüp aşı noktaları toprak yüzeyine çıkarılmalı, fidanlar bir kaç yıllıksa aşı yerleri açık tutulmaya çalışılmalı, 7-8 yıldan sonra çok da önem arz etmemektedir.
2-hiç gübreleme yapılmadı yanmış gübrede yok hazırda kök gübresi kullamalımıyız,çukurlar açılırkenmi yoksa ekimyaparkenmi gübre kullanmalıyız,
Sayın e.ışık ile yaptığımız telefon görüşmesinde bazı şeyleri cevapladım, eksik kalan bölümü de tamamlamaya çalışayım.
Arazi hayvan gübresiyle gübreleme yapılsaydı iyi olurdu, ama geçmiş sayılmaz daha sonrada yapılabilir.
Fidanları ekerken kök gübresi kullanmalısınız çünkü bunu fidanlar ekildikten sonra bir daha kökün altına verme şansınız yok.
cupressus
27-09-2012, 08:56
Arkadaşlar,derin dikim hatası yapılan fidanlarda,aşı yerinin toprakla örtülmesini önlemek dışında elimizden birşey gelmez mi? Ağaçlar büyüdüğünde aşı yerleri biraz daha yükselir mi sizce :confused:
Sn.Lilium'un dediklerine ek olarak;
Düzgün yapılacak sulamalarla köklerin suya yönelim yoluyla yüzeye yakın oluşması teşvik edilir, derin dikimin olumsuz etkisi azaltılabilir. Burada dikkat edilecek husus, derin toprak işlemelerin zararının normal dikilmiş ağaçlara göre daha fazla olacağıdır.
ulukislali
27-09-2012, 11:12
Selamlar, tel örgüm nihayet bitti. Ziraat Bankası kredisi ile bu işi gerçekleştirdim. Tam olarak 1110 metre tuttu. Daha önce ziraat bankası kredisi kullanmayanlar için söyleyeyim para firmanın hesabına işi bitirip benim onay vermemin hemen ertesi günü yattı. Bu şekilde çalışacak arkadaşlarıma epey avantajlı olduğunu söyleyebilirim. Bildiğim kadarıyla detaylı bilgi isteyene yardımcı olmaya çalışırım. Yalnız benim de bir sorum olacak 15 gün sonra fidanların dikimini gerçekleştireceğim ve bu kök gübresinden kullanmak istiyorum ancak bunu tarım ilaçlama firmalarından alırken özel bir ismi var mıdır ve ya cevizin kendine has bir kök gübresi var mıdır? Yani alırken firmaya ben ceviz fidanı dikeceğim kök gübresi istiyorum dediğimde sizlerin önerdiği ile aynı şeyi verir mi? Biraz saçma gelebilir bu sorular ama tek seferlik ve geri dönüşü olmayan bir iş olduğu için hata yapmak istemiyorum. Ceviz özelinde bu konuda bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
vizyon_78
27-09-2012, 13:08
*** ulukışlalı 15 gün sonra fidan dikimini gerçekleştireceğim diyorsunuz ?? tüplü fidanmı dikeceksiniz yoksaaa??
ulukislali
27-09-2012, 13:15
Evet tüplü fidanlar dikeceğim.
merhabalar,yeni geldim aranıza ama işim acil kafam karışık konuya yabancı olunca dahada karışıyor,geçen yıl dozerle derin sürüm yaptırdığım 30dönüm kadar tarlama ağustosta sürüm yaptıramadan hafta sonu fidan çukurlarını açtıracağım ve kasım aralıktada dikim yapacağız inşallah,gübrelemede olmadı,acil olan 1-fidanları 7*7 yapmayı düşünüyorum doğrumudur 2-hiç gübreleme yapılmadı yanmış gübrede yok hazırda kök gübresi kullamalımıyız,çukurlar açılırkenmi yoksa ekimyaparkenmi gübre kullanmalıyız, direk konuya girdim ama
tamda ortadan girmişim,enönemli toprak analizini gösterdiğim orman müh.ve ziraat müh.olumsuz değerlendirmedikleri için yazmamıştım ama burayı incelediğimde benim toprağımın cevize uygun olmadığı düşüncesine kapıldım,kendimi bu kadar hazırladıktan sonra vazgeçmek durumunda kalırsam çok üzülürüm .sizlerin fikirlerini almak için yazıyorum gerçi toprak analiz için bir noktadan alındı ki orası tarlanın en taban yeriydi
1-0-30- bünye%55Killi tın,ph 6.14hafif asit,ec80tuzsuz,organik madde%1.51 az,fosfor4.8 az,potasyum135 yeterli,bakır0.6yeterli,demir62.1 fazla,çinko1.5yeterli mangan 21.8yterli,kireç 0.78 az kireçli
2-30-60-bünye%52killitın,ph6.15hafif asit, ec47 tuzsuz ,org.madde%0.93az,,,fosfor0.5 den az,potasyum71 az,bakır0.5 yeterli,demir38.7 fazla,çinko0.8 yeterli,mangan20.3 yeterli,kireç %0.61 az kireçli
3-60-90 bünye%58killi tın,ph 7.06 notr,ec 48 tuzsuz,kireç%2.62kireçli,org madde%1.05 az,fosfor0.5den az,potasyum60az,bakır0.4 yeterli,demir22.4yeterli,çinko0.5yeterli,mangan17. 4 yeterli
durum bu şimdi ne olacak değerlendirebilirmisiniz. zaten araştırdıkça ümitsizliğe kapılıyorum,teşekkürler
Düzgün yapılacak sulamalarla köklerin suya yönelim yoluyla yüzeye yakın oluşması teşvik edilir, derin dikimin olumsuz etkisi azaltılabilir.
Hayır hayır sanırım soruyu anlayamadınız, :( fidan derin ekilerek aşı yerinin toprak altında kalması sormuştu sayın formullaone
Merhabalar..
Bu sene ceviz bahçemi yapamadım ama seneye İnşallah yapacağım.Şimdiden yapacağım işleri planlamaya çalışıyorum.
Şöyle bir plan yaptım;tavsiyelerinizi,eksik ve yanlışlarımı söylerseniz sevinirim.
-Toprak tahlilinin yaptırılarak uygun gübrelemenin yapılması.
-Tarlanın etrafının beton direkli tel ile çevrilmesi.
-En az 20 dekarlık bahçeyi sulama kapasiteli damla sulama sisteminin kurulması.
Ekim-Kasım:Yaş hayvan gübresinin tarlaya dekara 5-6 ton olarak paylaştırılması(yaş hayvan gübresi kullanmamam gerektiğini biliyorum ama bahara kadar tarlanın üzerinde işlemeden betletsem yine de zararlı olur mu?Bizim oralarda fazla miktarda yanmış gübre bulmak çok zor)
Temmuz-Ağustos:Fidan çukurlarının 1.5*1.5*2.0(derinlik)olarak kepçeyle açılması(Çukurların dibine 15*15*15 gübre konacak)
-Çukurların yaklaşık 1.5 m'sinin üst toprakla doldurulması.
-Toprağın patlatma yapılarak 40-50 cm işlenmesi.
Kasım:50 cm lik kalan fidan çukurlarının;üst toprak,dere kumu,torf,iyi yanmış koyun gübresi karıştırılarak açık köklü fernor(karasal iklim olduğu için fernor düşünüyorum)tozlayıcı olarak da fernerrte cinsi fidanların 8*6 **** 9*6 olarak dikilmesi.(Fidanlar toprak yüzeyinden 10-15 cm yüksek ve kök gübresi kullanılarak dikilecek)
-Baharda derin işlenen toprağın fidan dikiminden sonra pulluk ve tırmıkla tekrar işlenmesi.
Öncelikle 10 dönüm için bir palan hazırladım.4-5 yıl sonra da 10 dönüm daha alabilirsem,diktiğim fernorlardan ve bizim yöredeki ceviz bahçelerindeki şebin-bilecik çeşitlerinden aşılayarak tohumdan yetiştirmek istiyorum.
formullaone
27-09-2012, 20:04
Sayın LİLİUM,öncelikle sorularıma ve diğer üye arkadaşların sorularına,sabırla ve özenle cevaplar verip yardımcı olduğunuz için herkes adına teşekkür etmek istiyorum.Bugünkü sorum şöyle; bahçemizde 1.yaşında olmasına rağmen tek lider olarak büyüdükleri için, 2 - 2.5 metre yüksekliğe ulaşan fidanlar bulunmakta.Bu yükseklik normal şartlarda 2. yaş boyudur ve 3.baharına girerken 1.80 cm gibi tepe vurması yapılıp yan dal oluşturulur diye biliyorum..Uzun lafın kısası :D bu fazla gelişmiş fidanlara 1. yaş olmalarına rağmen 2. yaş muamelesi yapıp,bahara girerken tepe vurması yapmalımıyım :confused: eğer budamazsam tek dal olarak 4 metreyi bulup kırılırlar diye korkuyorum :confused:
nuro1956
27-09-2012, 20:07
Hayır hayır sanırım soruyu anlayamadınız, :( fidan derin ekilerek aşı yerinin toprak altında kalması sormuştu sayın formullaone
Sayın Lilium,saygılar.Ben sizden iki konuda fikiralmak istiyorum .1.fidan çukurlarına dikimden önce tabana atılacak kök gübre (18/46) diyelim ki aralıkta attığımızda,kökler bu gübreye ulaşıncaya kadar etkisi kalır mı?Kısacası 18/46 nın topraktaki etki süresi ne kadardır ? 2. Biz fidan diktikten sonra sulama esnasında fidanların bazıları çökme yapmış ve aşı yerleri toprağın altında kalıyor açımca cevizin dibi çukurlaşıyor(fidanlar 2011 aralık ta ekidi) sayın Lilium sorum aşı yerinin toprağın altında kalmasının zararları nelerdir? Teşekkür ederim.
Ekim-Kasım:Yaş hayvan gübresinin tarlaya dekara 5-6 ton olarak paylaştırılması(yaş hayvan gübresi kullanmamam gerektiğini biliyorum ama bahara kadar tarlanın üzerinde işlemeden betletsem yine de zararlı olur mu?
Sayın ladikli, diğer hususlara pek bir şey diyeceğim yok, hayvan gübresiyle ilgili bir şeyler söyleyeyim.
Fidanlarınızı ekmediğiniz için iyi yanmamış hayvan gübresini kullanabilirsiniz, dekara 10 ton kullanabilirsiniz.
Yalnız, gübreyi yayınız, Yani her yere aynı miktarda gelecek şekilde yayınız, ve gübreyi bekletmeyiniz, hemen pullukla araziyi sürünüz ki, gübredeki azot toprakta kalsın. Toprak altı olan gübre daha iyi çürüyüp hem besin değerini koruyacak hem toprağın humuslaşmasını sağlayacak, bence çok güzel yapmış olursun.
1.yaşında olmasına rağmen tek lider olarak büyüdükleri için, 2 - 2.5 metre yüksekliğe ulaşan fidanlar bulunmakta.
Sanırım buradaki ilk videoyu (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26754.htm)izlemediniz, Sizin durumunuza benzer bir video,
Bu yükseklik normal şartlarda 2. yaş boyudur ve 3.baharına girerken 1.80 cm gibi tepe vurması yapılıp yan dal oluşturulur diye biliyorum..Uzun lafın kısası :D bu fazla gelişmiş fidanlara 1. yaş olmalarına rağmen 2. yaş muamelesi yapıp,bahara girerken tepe vurması yapmalımıyım
Tabi ki tepe vurmasını yapmalısınız, ve 1.80 lerden değil, 1.20 en fazla 1.50 lerden vurmalısınız ki ilk ana yan dallarını uygun mesafelerden ( 80-100 cm gibi) oluştursun.
Videoyu söylememin ilk nedeni 1.80 tepe vurmasından bahsetmeniz, bu fidanda çok güzel gelişim gösteren bir fidandı daha aşşağılardan kesilmeye kıyılamadı (1.70 cm kesildi) ve o kıyılamamanın hatasından fidan ilk ana yan dallarını geliştiremedi. Ya da yüksekte geliştirdi. Bir ikinci yıl, bu yüksekte geliştirmiş olduğu dalları zayıflatarak (budayarak) gelişmeyen ilk ana yan dalları bu yıl geliştirmiş olduk.
Video rüzgar sesinden iyi anlaşılamıyor ama videoda anlattığımı anlamaya çalışmalısınız (Benimde anlatım bozukluğum var ama o kadar becerebildim) :)
:confused: eğer budamazsam tek dal olarak 4 metreyi bulup kırılırlar diye korkuyorum :confused:
Kırılmasına kırılmazlar da yüksek bir taç yapısı oluştururlar, İkincisi, gövde ve kök iyi gelişmediği için rüzgarlar ağacı yan yatırabilir.
Bu fidanları iyi resimleyebilirseniz nerelerden kesim yapacağınızı göstermeye çalışırım.
1.fidan çukurlarına dikimden önce tabana atılacak kök gübre (18/46) diyelim ki aralıkta attığımızda,kökler bu gübreye ulaşıncaya kadar etkisi kalır mı?
Sayın nuro, kök gübreleri yer değiştirmeyen suyla akıp gitmeyen gübrelerdir, o nedenle endişeniz olmasın.
Fidanlarınıza ilk ekim anında çukurların dibine (Fidanların altına) kök gübresi koyunuz dememizin birinci nedeni bu gübreyi bir daha fidanın altına koyma şansınız yok, ikinci nedeni kök gübreleri üsttede bahsettiğim gibi yer değiştirmeyen kaybolmayan gübredir, ve bu gübre uzun yıllar durabilir, bitki (ağaç) alabildiğini alır alamadığını daha sonraki yıllar alır.
Biz fidan diktikten sonra sulama esnasında fidanların bazıları çökme yapmış ve aşı yerleri toprağın altında kalıyor açımca cevizin dibi çukurlaşıyor(fidanlar 2011 aralık ta ekidi) sayın Lilium sorum aşı yerinin toprağın altında kalmasının zararları nelerdir?
En birinci nedeni aşı daha tam olarak kaynamamış ve fidan körpedir, toprakla kapatılırsa aşı yerinden nemden dolayı çürüme enfeksiyon kapma yapabilir kurumalar görülebilir.
...
formullaone
28-09-2012, 00:18
Kırılmasına kırılmazlar da yüksek bir taç yapısı oluştururlar, İkincisi, gövde ve kök iyi gelişmediği için rüzgarlar ağacı yan yatırabilir.
Bu fidanları iyi resimleyebilirseniz nerelerden kesim yapacağınızı göstermeye çalışırım.
Teşekkürler,videoyu izledim ve daha net olarak anladım sayın lilium.Fidanların resimlerini yüklemeye çalışıcam.
Yaprakları döküldükten sonra resimlerseniz çok daha iyi olur.
nuro1956
28-09-2012, 07:39
Sayın Lilium ,verdiğiniz çok değerli bilgiler için tekrar teşekkür ederim.
cupressus
28-09-2012, 07:45
anladım, o kısmı siz zaten yazmışsınız diye yazmadım. Benim yazdığım ek bilgi, lazım olan olursa kullanır diye yazdım, öylesine..selamlar
Teşekkür ederim sayın Lilium..
Kusura bakmayın size de çok oluyoruz ama bişey daha sormak istiyorum.
Kasımda dönüme 9-10 ton gübreyi paylaştırıp sürdükten sonra Ağustosa kadar sürülmüş şekilde bekletsem sakıncası olmaz değil mi?Bir de fidan çukurlarına konulan 15*15*15 gübreyi çukuru ilk açınca 2m lik tabana mı koymam lazım yoksa fidan dikiminden önce 3/2 si daha önceden üst toprakla kapatılan çukurların üzerine mi koymalıyım?
Teşekkür ederim sayın Lilium..
Kusura bakmayın size de çok oluyoruz ama bişey daha sormak istiyorum.
Arkadaşlar sakın ola böyle düşünmeyin, bilgim dahilindeyse bildiğim (ya da bildiğimi zanettiğim) doğruları sizlerle paylaşmak bana ne kaybettirecek ki, yararlı faydalı olabilirsek hep beraber kazanacağız ülkem kazanacak.
Kasımda dönüme 9-10 ton gübreyi paylaştırıp sürdükten sonra Ağustosa kadar sürülmüş şekilde bekletsem sakıncası olmaz değil mi?
hiçbir sakıcası olmaz, aksine çok faydası olur.
Bir de fidan çukurlarına konulan 15*15*15 gübreyi çukuru ilk açınca 2m lik tabana mı koymam lazım yoksa fidan dikiminden önce 3/2 si daha önceden üst toprakla kapatılan çukurların üzerine mi koymalıyım?
15x15 ten ziyade 18x46 koy ve 3/2 si daha önce kapatılan toprağın üzerine bir metre kare alana (Yarımşar kilo) Fidanları ekerken koyabilirsen çok daha iyi olur, Yani toprağın 3/2 sinin üzerine gübreyi serpiyorsun tekrar 3/1 toprak ya da hayvan gübreli toprak koyuyorsun ve fidanı ekiyorsun.
15x15 şi daha sonra baharda üstten de verebilirsin.
nogaifatih
29-09-2012, 10:53
sayin arkadaslar yurtdisindan yaziyorum,
tohumdan bahce kurmak istiyorum,
Tohumlar icin 1.2X1.2 cukurlar acip hayvan gubresiyle topragi oranina uygun doldurup daha sonra cukurlari kasim sonlarinda doldurmayi ve tohumlari ekmeyi dusunuyorum. elimde koyun, sigir ve guvercin gubreleri var. sizlerden ogrenmek istedigim hangi gubreyi ve nekadar kullanabilirim?
Safranlı
29-09-2012, 11:43
sayin arkadaslar yurtdisindan yaziyorum,
tohumdan bahce kurmak istiyorum,
Tohumlar icin 1.2X1.2 cukurlar acip hayvan gubresiyle topragi oranina uygun doldurup daha sonra cukurlari kasim sonlarinda doldurmayi ve tohumlari ekmeyi dusunuyorum. elimde koyun, sigir ve guvercin gubreleri var. sizlerden ogrenmek istedigim hangi gubreyi ve nekadar kullanabilirim?
elinizdeki dogal gübreleri bolca kullanmalısınız
hepsini karıştırıp kullanabilirisniz
toprak tahlili mutlaka yapınız
tahlile dap denilen kök gübre iyi olur
çukurları kazıp bolca gübre ve ıyı toprak ile doldurabilirseniz
seviyenin 10 cm altına beşer adet tohum koyup üzerini gübreli toprak ile
doldurabilirsiniz
bu yöntem ile bolca besini bulan ceviz hemen büyüyecektir
ertesi yıl baharda da dilediğiniz çeşidin aşısını yaparsınız
tohumdan ekme konusunda sizleri tebrik ederim
mesafe aralıkları konusu oldukça tartışmalı geçiyor
bu konudada kendi doğrunuzu bulup öylece ekmelisiniz
toprak hazırlığı gibi temel koularda da çok sabırlı ve titiz davranılmalıdır.
gönlünüze göre olsun
nogaifatih
29-09-2012, 12:14
Arazim 16000m2, elimdeki gubre miktarlari; 5 ton guvercin, 5 ton sigir ve 5 ton koyun gubresi. Bu miktarlarin hepsini karistirip 16000 m2 araziye acacagim 330 kadar 1,2mX1,2m cukura toprakla karistirmam uygunmu sizce? Toprak/gubre Orani nekadar olmali?
tohumlari kasim sonlarinda tppraga (yerine) ektikten sonra nelere dikkat etmeliyim?
Safranlı
29-09-2012, 12:39
Arazim 16000m2, elimdeki gubre miktarlari; 5 ton guvercin, 5 ton sigir ve 5 ton koyun gubresi. Bu miktarlarin hepsini karistirip 16000 m2 araziye acacagim 330 kadar 1,2mX1,2m cukura toprakla karistirmam uygunmu sizce? Toprak/gubre Orani nekadar olmali?
tohumlari kasim sonlarinda tppraga (yerine) ektikten sonra nelere dikkat etmeliyim?
yeriniz fena degil...
yerin özelliğinin cevize uygunluğu önemli
sayfalardan okuyorsunuzdur...
su kaynagınında bol olması gerekiyor
artık sıcaklık ve kurak iklim çok etkili oluyor
yukarıda verdiğiniz gübreler yetersizidir
özellikle koyun gübresi bulabilirseniz çok güzel olur
sayfalardaki yazılarından hepimizin yararlandığı sayın lilium' un kanaatine göre dönüme on ton gerekiyor
gerçektende hayvan gübresini ne kadar koyarsanız o kadar iyidir.
sizin cukurlarınıza yarı gübre yarı toprak olacak şekilde doldurulabilir
birde bu mevsizmde çok güzel bir şekilde dip kazan ile arazi işlenmeliidr
toprak pamuk gibi olmalıdır
sıradan traktörün üçlü pulluğuyla olmaz...
sayfalarda çok güzel bilğiler var
her detay akıllıca belirlenmeli ve her konuda titiz olunmalııdr
tamda şu günlerde...
topragınızı hemen işlemeye başlamalısınız
gübreleri temin etmeliisniz
su kaynagınızı hazırlamalısınız
ama yurt dışından amca oğluna telefn edip bankadadan para yatıracaksanız
hiç yapmayın emeginize paranıza yazık...
ağacın çiçegin ruhu vardır
sahibini kendisine gönül vereni bilir
tanır...
ben rahmetli babamdan miras kaldığı gibi iki saat bir ağaçta oyalanırım...
onla kaynaşırım....
ben ona yoldaşım..
oda bana kardaş....
nogaifatih
29-09-2012, 12:50
Aynen katiliyorum size sayin safranli, tamamen kendim olacagim isin basinda insallah.formu tamamen okudum ve burada izah edilenleri en ince detayina kadar uygulama niyetindeyim. Daha evvel bende, babamin bahcesinde tohumdan ve fidandan agac yetistirdim ve aradaki buyuk farki bizzat gozlemledim.
Yonlendirmeleriniz icin cok tesekur ederim, benim icin cok degerli tavsiyelerinize ilerdede cok ihtiyacim olacak.
Safranlı
29-09-2012, 14:08
Aynen katiliyorum size sayin safranli, tamamen kendim olacagim isin basinda insallah.formu tamamen okudum ve burada izah edilenleri en ince detayina kadar uygulama niyetindeyim. Daha evvel bende, babamin bahcesinde tohumdan ve fidandan agac yetistirdim ve aradaki buyuk farki bizzat gozlemledim.
Yonlendirmeleriniz icin cok tesekur ederim, benim icin cok degerli tavsiyelerinize ilerdede cok ihtiyacim olacak.
ben sadece içimden geleni yazıyorum
fakat bilğinin sonu yok
özellikle çeşit konusunda ve mesafe konusunda kafalar karışık
bu konuda çok çok titiz olunmalıdır
aslında masraftan kaçmayıp mutlak danışman tutulmalıdır
cevizli ilğili diyer sayfalarda da çok güzel uygulamalar var
sizleri bu topraklar adına tebrik ederim
ağaç dikmek çok kutsaldır
inancımızında gereğidir
berekettir
rahmettir
paradır.....
mutluluktur....
gönlünüze göre işlerinizin yürümesini ve çok güzel ceviz bahçenizin yeşermesini dilerim....
köyünüzede örnek olup artmasıda çok güzel olur
nogaifatih
29-09-2012, 22:06
Cok tesekkur ederim saygideger safranli.
Aslinda 12 yil kadar oldu dedemin bahcesine 20 adet ceviz dikmistim fakat ozamanlar bu tur formlardan yararlanma imkanim olmadigi icin bakim konusunda pek bisey yapamadim. Buna ragmen o fidanlar bugun 7-8m ulasti. Ancak verim konusu malesef. Bizim koy kirsehir kaman'a 30 km rakim ayni 900m ve iklim tipik icanadolu. Cesit olarak kaman ve gecci fransiz turlerinden dusunuyorum fernor gibi. Yarin sabahtan toprak hazirligina basliyorum insallah. Ilk olarak bahcenin tesfiyesini yapacaz grayder ve kepceyle. Sali gunu eszamanli sondaj ve cevre orgu telle kapanacak. Daha sonra dipkazanla surum isini ve cukurlari acmayi planliyorum.bugun ilave koyun gubresi buldum insallah yetecek kadar olacak.gelismeleri buraran paylasip siz buyuklerimin tavsiye ve elestirilerini almak arzusundayim. Simdilik selametle diyorum.
formullaone
30-09-2012, 19:15
Cok tesekkur ederim saygideger safranli.
Aslinda 12 yil kadar oldu dedemin bahcesine 20 adet ceviz dikmistim fakat ozamanlar bu tur formlardan yararlanma imkanim olmadigi icin bakim konusunda pek bisey yapamadim. Buna ragmen o fidanlar bugun 7-8m ulasti. Ancak verim konusu malesef. Bizim koy kirsehir kaman'a 30 km rakim ayni 900m ve iklim tipik icanadolu. Cesit olarak kaman ve gecci fransiz turlerinden dusunuyorum fernor gibi. Yarin sabahtan toprak hazirligina basliyorum insallah. Ilk olarak bahcenin tesfiyesini yapacaz grayder ve kepceyle. Sali gunu eszamanli sondaj ve cevre orgu telle kapanacak. Daha sonra dipkazanla surum isini ve cukurlari acmayi planliyorum.bugun ilave koyun gubresi buldum insallah yetecek kadar olacak.gelismeleri buraran paylasip siz buyuklerimin tavsiye ve elestirilerini almak arzusundayim. Simdilik selametle diyorum.
Öncelikle projeniz hayırlı olsun,sizin bu yazdıklarınızı okuyunca geçen yıl bahçemizi oluştururken yaşadığım zorlu süreç bir daha gözümde canlandı.Arazi için başvurmak,arazi teslimi,arazinin temizliği,dipkazan çekimi,kepçe ile fidan çukurlarının açılması,fidanların alımı ve dikimi,damla sulama sistemi,gübreleme,çapalama,ilaçlama,vs..Bu liste uzayıp gitmekte..üstelik daha yolun başında iken.Önünüzde ( hepimizin ) zorlu,sabır isteyen,oldukça masraflı ve yıpratıcı bir süreç var.Umarım herkes emeğinin karşılığınI alır..
nogaifatih
01-10-2012, 18:52
Dun araziyi kiraladigim kepceyle (100tl/saat) duzlettirip icme suyu ve orgu tel hattini temizlettim.
Bugun icme suyu hattini cektim ve dipkazan cektim. Suan itibariyle hala tarladayim, yarin orgu telciler gelecekler. Sulama suyu icin kuyucuyla anlastim hersey dahil metresi 75 tl ye kazacak. 5kw gucunde bi dinamo kurmayi planliyorum, yaklasih 30ton/saat su icin. Tarlaya kasimda ceviz tohumlarimi ve bahardada yonca ekimi yapacagiz.
bizim buralarda kuyu kazma metresi 250 tl nasıl bu kadar fark olur
Eğer etütü onlara yaptırıyorsanız, garantili iş yaptırıyorsanız (su çıkmazsa para yok), ruhsat vs. işleri ile firma ilgileniyorsa 250 tl çok anormal olmayabilir.
sayın cetiner selamlar
bahsettiğiniz rakama neler dahil???
su arama izin belgesini ben kendim çıkarttırdım, sondajcı ile mt si 30 tl ye anlaştım, mt si 25 tl den platik muhafaza borularını aldım çakıl ve diğer işçiliklerle ilgilide mt sine yaklaşık 5 tl verdim.
yani kısaca delim, muhafaza borusu, çakıl ve çamur çukuru vs dahil 60tl mt oldu çünki 100 mt için toplamda 6000 tl harcadım.. 5,5 kw pompa içinde kurulum dahil 3000 tl verdim..
100 Mt için
3000 TL kuyucu
2500 TL muhafaza borusu
400 TL çakıl
100 TL kepçe
permakültür
02-10-2012, 10:34
Sayın ncp1963;
hangi pompa markasını aldınız? Araştırmalarınıza dayanarak hangi pompa markalarını tavsiye edersiniz. 3000 tlik harcamanızın alt kırılımınıda verebilirmisiniz. Nekadarı elektrik tesisatı, nekadarı pano, nekadar pompa vs..
teşekkürler
Sayın ncp1963;
hangi pompa markasını aldınız? Araştırmalarınıza dayanarak hangi pompa markalarını tavsiye edersiniz. 3000 tlik harcamanızın alt kırılımınıda verebilirmisiniz. Nekadarı elektrik tesisatı, nekadarı pano, nekadar pompa vs..
teşekkürler
ekte görebilirsiniz
nogaifatih
02-10-2012, 18:01
bugun araziyi tel orguyle cevirecektikn tel orguculer islerini bitirememis, beni persembeye ertelediler. bende bugun tarlaya koyacagim konteyner aradim. yasam konteyner fiyatlari 3m X 7m 4500 tl civarinda. Ankara bizim koy nakliye icin 400 tl istediler 120 km icin. Ayrica bugun vaktim oldu biraz cesit aradim, bi kac fidanciyla gorustum ve bana balikesir civarindan olanlar israrla chandler onerdiler ! oysa benim en son dusunecegim tur chandler icanadolu icin. Bu konuda degerli form yazarlarin tavsiyelerini bekliyorum. Rakim 900m, iklimimiz ; en son bahar donlari nisan sonlari, en erken sonbahar donlari ekim ortalari, yaz ortasi en yuksek sicaklik 36-40 derece, kisin en soguk -16 - 20 derece. Toprak kumlu-tinli, taban suyu 7m, tuzsuz.
cupressus
03-10-2012, 07:22
Bigadiç'te araştırınız.
nogaifatih
03-10-2012, 11:16
selamlar,
cogur olusturmak icin kullanacagim anac tohumlari ariyorum, yardim edebilecek arkadas varmi? cesit ve temin konusunda.
bolge Ankara/ kirsehir.
formullaone
03-10-2012, 13:03
Arkadaşlar,bu soruyu gübreleme bölümünde de sordum gerçi ama 2 yaşlı cevizlerde ERİŞ TAVUK GÜBRESİ kullanmak istiyorum,ağaç başı 1 - 2 kg diye öneriliyor..sizce faydasını görür müyüm? toprak zaten organik madde olarak fakir yapıda..teşekkürler..
cupressus
03-10-2012, 15:27
selamlar,
cogur olusturmak icin kullanacagim anac tohumlari ariyorum, yardim edebilecek arkadas varmi? cesit ve temin konusunda.
bolge Ankara/ kirsehir.
çetin ceviz ismiyle arayınız. kendi yörenizdeki köylerde de bulabilirsiniz sanıyorum.
çokmu soruyorum ama daha çok soracak gibiyim,köy kökenliyim ama bu konuda bilgisizim ama istekliyim öncelik sıralamasını bile yapamadım.
Toprak analizini gösterdiğim orman müh ve ziraat müh. olumsuz değerlendirmedikleri için yazmamıştım ama burayı incelediğimde benim toprağımın cevize uygun olmadığı düşüncesine kapıldım. Kazılan fidan çukurlarının bazılarında ıslak gibi toprak çıktı burası senelerce karayolunun suyunu emmiş menfez ağzında olan bir bölüm durumu ziraat müh. arkadaş da gördü buralara cevizden başka meyve ekeriz diye düşündük. Şimdi sizlerin fikirlerini almak istiyorum gerçi toprak analiz için bir noktadan numune alındı ve burası en taban yerdi. Sonuçlar şöyle;
1-0-30cm= bünye%55Killi tın,ph 6.14 hafif asit,ec80tuzsuz,organik madde%1.51 az,fosfor4.8 az,potasyum135 yeterli,bakır0.6yeterli,demir62.1 fazla,çinko1.5yeterli mangan 21.8yterli,kireç 0.78 az kireçli
2-30-60cm=bünye%52killitın,ph6.15 hafif asit, ec47 tuzsuz, org. madde%0.93az,fosfor0.5 den az,potasyum71 az,bakır0.5 yeterli,demir38.7 fazla,çinko0.8 yeterli,mangan20.3 yeterli,kireç %0.61 az kireçli
3-60-90cm= bünye%58killi tın,ph 7.06 nötr,ec 48 tuzsuz,kireç%2.62kireçli,org madde%1.05 az,fosfor0.5den az,potasyum 60az,bakır0.4 yeterli,demir r22.4yeterli,çinko0.5yeterli,mangan17. 4 yeterli
durum bu şimdi ne olacak değerlendirebilirmisiniz.
Araştırdıkça ümitsizliğe kapılıyorum. Teşekkürler.
Toprağınız killi, organik maddece fakir, makro elementler açısından da durum çok parlak gözükmüyor. Bana uygun değil gibi geliyor.
Şimdi sizlerin fikirlerini almak istiyorum gerçi toprak analiz için bir noktadan numune alındı ve burası en taban yerdi. Sonuçlar şöyle;
Sayın e.ışık, Taban yerin analiz sonuçları sizleri yanıltabilir, bildiğim kadarıyla yanılmıyorsam araziniz 30 dönümdü.
Anlatımınızdan da anladığım, 30 dönüm olan arazinizin en taban yerinden numune alıp analiz yaptırdınız ve sonuçlar böyle çıktı. Sonuçlar iyi değil.
Şayet bu işe gönül vermişseniz yapmakta kararlıysanız toprağınızın her yerinin böyle olmadığına birazcık eminseniz, daha da emin olmanız için arazinizi bu işlerden anlayan birine ya da bir ziraat mühendisi eşliğinde iyi bir etüt çalışması yapabilirsiniz.
Bu etüt çalışmasını yaparken arazinin her yeri çok iyi gözetilmelidir ve gözetime göre uygun yerlerden tekrar numune alınıp analiz yapılmalı. Daha da emin olmak için kepçeyle derin çukurlar açılıp toprağın 2 hatta 3 metre altı kontrol edilmeli.
Ben de bahçemde buna benzer konulardan şüpheliydim, emin olmak için kepçe getirip 2-2.5 metre derinlikte çukurlar açıp toprağın alt katmanlarının ne olduğunu görüp buna göre ektim.
Örneğin: en taban yer, elverişli değildir de, Atıyorum arazinin 20 dönümlük yeri elverişlidir, bu elverişli yeri eker diğer tarafı ekmezsiniz.
Şu yazdıklarınızdan sonra size önereceğim çok iyi bir etüt çalışması bunu yapmadan ve emin olmadan da hiç bir işe kalkışmayın.
E.ışık topragınız killi ancak ziraatçıların bana söyledigi şey yüzde 70 sınır olarak kabul ediliyor idi sanırım onun için size de olumsuz görüş belirtmemişler burada killi toprak ile ilgili epey bir tartışma oldu karar sizin ... asıl sorununuz taban suyu yüksekligi anladıgım kadarıyla eger taban suyu yüksekse ya da belli bir dönem arazinizin yüzeyinde su birikiyor ve su altında kalıyorsa kesinlikle ceviz dikmeyin..diger meyve agaclarını bilemem ama ceviz olmuyor olmaz...
cupressus
04-10-2012, 07:47
Ceviz sayfasında garip gelebilir ama,
üretim için gerekli faktörler, emek, sermaye, arazi ve girişimci diye geçer ekonomi kitaplarında. Hepsi aynı anda varsa ne güzel. Arazimiz cevize uygun değilse ve az bir masrafla uygun hale gelmeyecekse ne yapacağız. Sermayemiz oranında başka arazi bakacağız. Ya da üretimini düşündüğümüz ürünü değiştireceğiz.
Çok karşılaştığım için yazıyorum. Cevize uygun değil dediğimiz yerler için çok az kişi vazgeçiyor. Fidancıya soruyor, iki yıl yazın üçer defa sula yeter cevabı alıyor. Öğreniyoruz ki dikmiş. Üç sene sonra geliyor biz ne yapacağız diye soruyor tekrar. Ziraatçilerin hatası yok mu diye düşünenler için de yazayım diyeceğim, hangisini yazayım, vazgeçtim...
sizlerin fikirleri değerli teşekkür ederim.ama biz buradan numuneyi orman müh. arkadaşla birlikte aldık ve sonuçlar hem ziraat müh. hemde orman müh. gördü bu durumda bir senedir boşuna hayal kurup dozerle sürdürmüşmü olacağım acaba
formullaone
04-10-2012, 16:30
Arkadaşlar,aynı soruyu tekrar sorduğum için kusura bakmayın ama cevap alabilirim diye tekrar şansımı denemek istiyorum.Eriş tavuk gübresini 2 yaşlı cevizlerde uygulasam olur mu sizce? İşlenmiş ve yanmış ahır gübresi bulamadığım için bunu düşündüm.Teşekkürler..
Sorunuzu daha önce gördüm fakat kullanan arkadaşlar cevap verir diye düşündüm, ben kullanmadım, kullananların çok fayda gördükleriyle ilgili haberler aldım.
Kullanabilirsiniz hiçbir sakıncası yok, yararı mutlaka vardır, diğer hayvan gübresi gibi toprağı humuslaştırma özelliği varmı bilmiyorum, kanımca yoktur. Ne kadar kullanılır o konuda bilgim yok.
formullaone
04-10-2012, 21:40
Sorunuzu daha önce gördüm fakat kullanan arkadaşlar cevap verir diye düşündüm, ben kullanmadım, kullananların çok fayda gördükleriyle ilgili haberler aldım.
Kullanabilirsiniz hiçbir sakıncası yok, yararı mutlaka vardır, diğer hayvan gübresi gibi toprağı humuslaştırma özelliği varmı bilmiyorum, kanımca yoktur. Ne kadar kullanılır o konuda bilgim yok.
Kullanım miktarı,uygulama şekli ve zamanını öğrenip ona göre karar vericem,çok teşekkür ediyorum sayın lilium,iyi çalışmalar diliyorum.
Shehzade52
07-10-2012, 21:14
Merhaba değerli arkadaşlar.Aşılı ceviz ağacına ilgim 2 sene kadar önce başladı halbuki karadenizliler fındık bahçelerinde ceviz yetiştiriler; ancak bu ceviz çetin ceviz dediğimiz kabuğundan ayrılmayan, kalın kabuklu, genelde verimi düşük,Randımansız ,tohumdan yetişen ceviz ağaçlarıdır ve genelde budanmaz.
1 yıllık internetten yaptığım araştırmalar neticesinde Ordu/Ünye de denize 20 m yükseklikte yine fındık bahçesinin içine 10 adet kaman1 ve 5 adet chandler cevizi diktim.Ancak anladım ki bahçenin içinde ne kadar yaparsam yapayım verim elde edemeyeceğim.
Sırf ceviz yetiştirmek için Ordu/ünye ya da Samsun/terme de yine deniz seviyesinde 5-10 dönüm civarı bir tarla bakıyorum.Ancak yaptığım araştırmalarda vardığım genel kanı daha çok yerli çeşitlerin bu belgede yetiştirebileceği.Açıkçası Kaman1-Chandler-Pedro çeşitlerinden ceviz yetiştirmek niyetindeyim.Zira kıyı kesiminde yetiştirilen yerli cinslerin verimi ve meyve kalitesi beni tatmin etmedi.
Bu saydığım cinslerin deniz seviyesinde(20m-50m yükseklite olabilir)yetiştirilip yetiştirilemeyeceği hakkında yardımınıza ihtiyacım var.
Selamlar....
Özelden de belirttiğinize göre bölgenizin kışlarıda yazlarıda ılımansa öncelikle pedro daha sonra chandler öneririm.
inegöllü
13-10-2012, 22:49
merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım.geçen yıl aralık ayında 55 kök chadler ceviz dikimi gerçekleştirdim.malesef iyi bakamadığımdan yaklaşık 20 kök kurudu.bu yıl nasipse kuruyanların yerine(aralık ayında çıplak kök)yenilerini dikerek yola devam edeceğim.
Merhabalar
Forumda tarım işine girme heveslisi pek çok arkadaşımız var. Aşağıdaki fotoğrafları bu işin uzaktan göründüğü gibi kolay olmadığını bir kez daha anlatmak için ekliyorum.
Aşağıda bahçemizdeki ceviz ağaçlarımıza domuzların verdiği zararların sadece bir kısmını görebilirsiniz. Diyeceksiniz ki domuzun cevizde işi ne? Yeşil kabuğu üzerindeyken muhtemelen çok acı olan, üstelik kabuklu bir meyve için bu kadar zahmete girmiş arkadaşlar. Ağaçların üzerine tek tek abanıp eğdirip kırdıkları dallardan cevizleri yemişler. Bazı ağaçlar dayanmış, bazıları (zayıf olanlar) dayanamayıp kırılmış.
338894
338895
338896
338897
..ve artık kesmek zorunda kalıyoruz..
338898
Kötü tarafından bakılırsa, senelerin emeği gitti. İyi tarafından bakılırsa, zaten yeterli gelişim gösterememiş ağaçlar doğal seleksiyona uğradı diyebiliriz. (Tabi bu arkadaşlar o ağaçları kırarken elimizde bir tüfekle oralarda olsaydık doğal seleksiyon ters yönde işleyecekti)
Şimdi zoraki de olsa "derin budadığımız" ağaçlarımızın baharda patlamasını ve daha güçlü ağaçlar oluşturmasını bekleyeceğiz. Aşı yeri altından patlayanlar olacaktır, onları da aşılayacağız mecburen.
Domuzun çaresini soranlar olacaktır. Domuzlarla mücadele başlığını okuyabilirsiniz, ama en garantili yöntem arazinin etrafını güzelce çitle çevirmek.
Domuzsuz günler dilerim.
Geçmiş olsun çamtepe, umarım zarar fazla değildir,
Geçmiş olsun çamtepe, umarım zarar fazla değildir,
Sağolun, ağaçların üzerindeki çamur lekelerinden anladığımız kadarı ile her ağaca en az birer kere abanmışlar. Zayıf olanlar kırılmış gitmiş. Bir de resimlerini koymadığım kırılan dallar var. Mecburen taçlandırma artık 150 cm'in üzerine çıkacak.
Gövdeden kesmek zorunda kaldıklarımıza aşıya bekliyorum sizi bu baharda, aman kimselere söz vermeyin :)
Safranlı
15-10-2012, 09:03
çok geçmiş olsun
domuz sorunu köylünün en büyük dertlerinden...
geçmiş olsun sayın çamtepe
formullaone
15-10-2012, 12:35
Geçmiş olsun Sayın Çamtepe,bizim bölgede de domuz zararı çok olmakta.Özellikle mısır tarlalarına büyük zarar vermekteler.Ceviz bahçemizde de kırdıkları herekler 30 taneyi geçmiştir,bazen de fidanların diplerinde gübre olduğu için eşeleyip solucan arıyorlar,bir nevi doğal çapalama yapıyorlar :)
Sayın formulaone,
Doğal çapa yapmalarına itirazım yok. Ama o kadar "kendini bilmez" hayvanlar ki cidden verdikleri zarar fayda potansiyellerine göre çok çok daha fazla.
Bahçeyi satın aldığımız ilk sene de bunlar 5-10 tane genç ağacı kırmıştı. Sonra gübre, sulama derken alttan yine patlatmıştık bu ağaçları. Şimdi bu sene o patlayan yeni ağaçlardan 1-2 metre boyuna gelenleri yine kırmışlar. Cidden ellerinin ayarı yok bunların.
Geçen sene de şeftali ağaçlarımızı bir elden geçirip cevize hiç dokunmamışlardı. Her şeftali ağacının dibinde 25-30 çekirdek duruyordu. Bu sene şeftalilerin alt dallarını budadık, ağaçları yükselttik, zararları olmadı.
Tam da bu seneyi zararsız atlattık derken cevizlere dadandılar, üstelik 200m ötede nefis sulu kavunlar dururken.. Cidden ilginç hayvanlar.
Domuz başlığında aslan dışkısından söz ediliyor, Çanakkale civarında aslan çiftliği olan arkadaşlar varsa haber etsinler :)
Hillbilly
15-10-2012, 15:55
Bizim buralarda da çok, hatta sürüler halinde geziyorlar, insanlara ve diğer hayvanata pek aldırmadan. Geçen vadide arabayla gezerken en az 50-60 domuzdan oluşan bir sürü gördüm dağdan nehir kenarına iniyorlardı oldukça susamış olmalılar, yaklaşık 20 m kadar önümden koşarak geçtiler(inanılmaz bir manzaraydı). Çok hızlı çoğalıyorlar, doğal düşmanları (kurt ve ayı ) da sayıca az olduğundan rahat takılıyorlar. Hepsinde harem hayatı cariyelerin sayısı oldukça fazla hayatları boyunca 30-40 kadar da evlatları oluyor. Orta çağda yaşıyor gibiler, derebeylikle yönetiliyor bağ bahçeye dalıp hırsızlık yapıyorlar. Hemen hemen her şeyi yiyebilirler ama ceviz ağaçlarını kırıp cevizleri yediklerini hiç duymamıştım demek ayılığa özenmeye başladılar.
Bu arada tekrar geçmiş olsun, onca ilgi ve alın terinden sonra dikilen ağaçlardan birine bile bişey olunca bayağı sinirleniyor insan, hele böyle manzalar isyan ettirir adamı ama bir kaç saat sonra sakinleşip canım sağolsun diyip tekrar yeniden başlamalı. Yöntemleri acımasız olsa da doğa insana sabretmeyi öğretiyor.
inegöllü
15-10-2012, 18:52
merhaba arkadaşlar hafta sonu kardeşimle ceviz bahçemizdeydik.baya bi ot kaplamıştı bahçeyi akşama kadar çapalama yaptık resimlerdende anlaşılacağı üzere cevizlerin durumu pek iyi değil.nedeni şu.geçen sene aralık ayında diktikten sonra yaz döneminde fazla ilgilenip sulama ve diğer işlemlerini yapamadığımızdan gelişimleri iyi değil.
eklediğim resimlere bakarak aşağıdaki sorularımı yanıtlarsanız sevinirim...
1---diplerine göbrelemeyi hangi gübreyle yapmalıyım.(geçen yıl yanmış çiftlik gübresi dökmüştüm) bu yılda aynısını yapmalımıyım..
2--- bir çoğunun tepeden itibaren aşağıya doğru yaklaşık 40-50 cm lik kısmı kurumuş durumda.bu kuruyan kısımların birkaçını budama makasıyla kestiğğimde içlerinde larvalar(zararlı böcek..niteliğini bilmediğim) olduğunu gördüm..bu kuruyan kesimleri şimdi kesmelimiyim yaksa baharı beklemelimiyim..
3-----tahminim benim fidanlarım budanacak kıvama gelmemiş..bu konuda fikirleriniz....
4---bordo bulamacını ne zaman yapmalıyım...
5----fidanların gövdelerini beyaz plastik boyayla boyamayı düşünüyorum bunu ne zaman yapmalıyım...
hepinize şimdiden teşekkürler..iyi çalışmalar..
formullaone
15-10-2012, 19:08
Sayın inegöllü,benim bahçemde sizinki ile aynı tarihte dikildi ve fidanların %10 u kuruyup tutmazken,%20 lik kısmıda aynen sizin yüklediğiniz bu resimlerdeki gibi..Yaz boyunca düzenli damla sulama,ilaçlama ve çapalama yapmama rağmen malesef gelişmediler..Aslında sizin sorduğunuz soruların cevabını,özellikle de budamayı nereden yapmam gerektiğini bende merak ediyorum,çünkü bu fidanların liderini belli etmesi için 1 yaz daha bakılıp büyütülmesi gerek. (gibi duruyor).
Merhabalar
Forumda tarım işine girme heveslisi pek çok arkadaşımız var. Aşağıdaki fotoğrafları bu işin uzaktan göründüğü gibi kolay olmadığını bir kez daha anlatmak için ekliyorum.
Aşağıda bahçemizdeki ceviz ağaçlarımıza domuzların verdiği zararların sadece bir kısmını görebilirsiniz. Diyeceksiniz ki domuzun cevizde işi ne? Yeşil kabuğu üzerindeyken muhtemelen çok acı olan, üstelik kabuklu bir meyve için bu kadar zahmete girmiş arkadaşlar. Ağaçların üzerine tek tek abanıp eğdirip kırdıkları dallardan cevizleri yemişler. Bazı ağaçlar dayanmış, bazıları (zayıf olanlar) dayanamayıp kırılmış.
338894
338895
338896
338897
..ve artık kesmek zorunda kalıyoruz..
338898
Kötü tarafından bakılırsa, senelerin emeği gitti. İyi tarafından bakılırsa, zaten yeterli gelişim gösterememiş ağaçlar doğal seleksiyona uğradı diyebiliriz. (Tabi bu arkadaşlar o ağaçları kırarken elimizde bir tüfekle oralarda olsaydık doğal seleksiyon ters yönde işleyecekti)
Şimdi zoraki de olsa "derin budadığımız" ağaçlarımızın baharda patlamasını ve daha güçlü ağaçlar oluşturmasını bekleyeceğiz. Aşı yeri altından patlayanlar olacaktır, onları da aşılayacağız mecburen.
Domuzun çaresini soranlar olacaktır. Domuzlarla mücadele başlığını okuyabilirsiniz, ama en garantili yöntem arazinin etrafını güzelce çitle çevirmek.
Domuzsuz günler dilerim.
sn.çamtepe geçmiş olsun bahçenizde hiç mi çit yok , var olan çiti yarıp mı girmişler öğrenmek istediğim sağlam bir çit bu hayvanları durdurur mu?
Bu kadar uzun boydaki fidanlarınız nasıl komple kurumamış hayret... Aslında forumda bütün sorularınızın cevabı uzun uzun defalarca tartışılmıştı.... Bana göre yüzde 10 -20 fire çok normal ... Fidanlarınızı en güçlü sürgünün hemen üzerinden hemen kesmeniz gerek.. ilk bir yıl fidanın kök yapısını olusturması çok önemli o bakımdan bence lider dal hangisi budama nasıl olmalı demek yerine fidanı kendi haline bırakmak lazım...fidanları dikerken en fazla 4-5 gözden budayıp dikmek en saglıklısı...
hasan_ka
15-10-2012, 22:51
Geçmiş olsun Sn. Çamtepe sizin adınıza üzüldüm. daha fidanları dikmemiş olmama rağmen düşünmek bile üzüyor insanı. Domuz zararı bizim buralarda da çok. Hatta yaklaşık 15 gündür geçen sene yaptığım beton direkleri montajlıyorum. Genelde tek başıma çalışıyorum çukuruydu taşıydı harcıydı çok zor oluyor ama tarlayı çevirmek mecburiyetindeyiz bence.
Bizim buralarda birkaç tane büyük kapama ceviz bahçesi var. Tel örgüyü burnuyla alttan kaldırıp ağaçlara zarar verebiliyormuş. Tamamen kurtulmak için tellerin en altına en az 10cmx10 cm beton atmak gerekiyor. Sn Çetiner bey sizin sorunuza da cevap olmuştur umarım :)
hasan_ka
15-10-2012, 22:57
Sn. inegöllü ben de çok acemiyim ama sizin fidanların bu şekilde olmasının nedeni sanırım tepe budamasının yapılmaması ve bahsettiğiniz kurtlar. Başta Sn. Lilium abimiz olmak üzere arkadaşlar tepe budamasından bahsetmişti. 3 4 göz üzerinden fidanları budayarak ağacın beslenmesi gereken dallarını azaltmamız gerekiyor sanırım. Fidanlar sökülürken kökleri zarar gördüğü için büyük bir gövdeyi besleyemiyor.
hasan_ka
15-10-2012, 23:00
Bu arada bu konuyla alakalı bir sorum olacak tüm forumdaşlara . Bu sene kasım aralık gibi fidanları toprakla buluşturacağım inşallah. Fidancıda 3 boy fidan var 25-60 cm 60-100 cm ve 100-250 cm diye gidiyor. en büyük boy fidandan almak mı mantıklı yoksa 60-100 cm olan fidandan mı ekmeliyim sizce? Büyük boy fidanların bakımı daha mı zor olur acaba ? Cevap veren herkese şimdiden teşekkürler.
Gövdeden kesmek zorunda kaldıklarımıza aşıya bekliyorum sizi bu baharda, aman kimselere söz vermeyin :)
Zaman uygun olursa geliriz de sormak istediğim bir şey var bu kırılanlar aşı altından mı kırılmış? aşı üstündense kırılanlar tekrar patlar, aşılamaya gerek yok.
Benim şahsi görüşüm en ufak boylu fidanı almak olur... ancak tabi fidanları görün önce saglıklı olanı alın ...
ufak boylu derken ufak yaşlı olan ...
sn.çamtepe geçmiş olsun bahçenizde hiç mi çit yok , var olan çiti yarıp mı girmişler öğrenmek istediğim sağlam bir çit bu hayvanları durdurur mu?
Bahçemizde çit yok zira 3 farklı şekildeki parselin birleştirilmesinden oluştuğu için çevresi çok uzun. Dolayısı ile çit maliyeti çok yüksek. Arsa sınırında meşe, pirnar vs. ile makilik sınır bitkileri mevcut. Sadece belli alanlarda dikenli tel ile koyun keçi sürülerinin girmesini engelledik.
Domuzu engellemenin ise 100% garanti yolu pek yok. Daha doğrusu en garantilisi kafes teli toprağın 20-30 cm dibine kadar indirip burayı betonla kapamak. Ancak böyle bir işin maliyeti tahmin edersiniz ki çok çok yüksek.
Tüplü domuz kaçırıcıları var, ancak bunlara bir süre sonra alışıp kaçmadıkları söyleniyor.
Elektrikli teller etkili gibi dursa da 17-18 metre tül maliyeti hem göz korkutuyor, hem de işletme bakım maliyetleri (örneğin telin altında ot bitirmemeniz gerekiyor) çok yüksek. Üstelik domuzlarda sürünün en irisi kendini tellere atıp bir feda şoku ile telleri deviriyormuş, sonrasında tüm sürü geçip güzel güzel sizi hem ağaçlarınıza verdikleri zarar ile, hem de elektrikli tel zararı ile baş başa bırakıyorlamış. (Elektrikli tel sisteminin tekrar şarj olup aktif hale geçmesi bir iki dakikayi buluyormuş, bu süre zarfında sistemde kısa devre (toprakla temas) olmaması lazım.)
Şimdilik araziye köpek bağlayarak, nöbet tutarak, pilli radyo çalıştırarak korkutma yöntemi izliyoruz.
Domuz başlığında en etkili yöntem bahçenin belli köşelerine aslan dışkısı koymak olarak belirtilmiş. Duruma göre bir aslan çiftliği kurarız artık :)
Öte yandan köydeki yaşlılar domuz çok aç olmadığı, hayati tehlike içinde olmadığı ve/veya yavrusunun peşinden gitmediği sürece sıradan dikenli tellerin bile belli bir seviye koruma sağlayacağını söylüyorlar. Muhtemelen seneye düşünebilirim.
1---diplerine göbrelemeyi hangi gübreyle yapmalıyım.(geçen yıl yanmış çiftlik gübresi dökmüştüm) bu yılda aynısını yapmalımıyım..
Yapabilirseniz tabi ki, çiftlik gübresi kullanabilirsiniz, ama gübremelerden ziyade önce diğer bakımlarını da aksatmamanız gerekir bakım sadece gübreleme değildir.
2--- bir çoğunun tepeden itibaren aşağıya doğru yaklaşık 40-50 cm lik kısmı kurumuş durumda.bu kuruyan kısımların birkaçını budama makasıyla kestiğğimde içlerinde larvalar(zararlı böcek..niteliğini bilmediğim) olduğunu gördüm..bu kuruyan kesimleri şimdi kesmelimiyim yaksa baharı beklemelimiyim..
Şayet fidanların özüne gövde kurdu girmişse bu kurtları yok etmeniz gerekir, kuruyan kısımları kesiniz, (kesilecek yerleri işaretledim altta resimlerde.) Kurt kesilecek yerinde altına gitmişse bir tel yardımıyla kurdu öldürmeye çalışın, ya da insektisit enjekte ederek öldürmeye çalışın.
3-----tahminim benim fidanlarım budanacak kıvama gelmemiş..bu konuda fikirleriniz....
Budanacak kıvama gelmemiş demeniz söylenecekleri de dinlemeyeceksiniz diye algıladım.
Budamasız bir fidan dahi düşünemiyorum, budama daha çüğürden başlar ve fidanın gelişimine göre budamalar değişir.
4---bordo bulamacını ne zaman yapmalıyım...
Bordo bulamacını sonbaharda yapraklar döküldükten sonra ve ilk baharda gözler uyanmadan yapmalısınız.
5----fidanların gövdelerini beyaz plastik boyayla boyamayı düşünüyorum bunu ne zaman yapmalıyım...
.
Baharda yaz sıcakları başladığı dönemde yapabilirsiniz.
Bu bölgelerden kesiniz ve aşı macunuyla kapayınız.
339055
339056
339057
339058
Resimler beni bir konuda haklı çıkarır gibi, her zaman söylediğim bir şeyi tekrar edeyim, ekilen fidanı üç dört göz üzerinden kesip yeni bir filiz patlatıp bu filizi ana gövde yapmalısınız, daha sonraki sene tepe vurmasıyla ana yandallar oluşturmalısınız.
Zaman uygun olursa geliriz de sormak istediğim bir şey var bu kırılanlar aşı altından mı kırılmış? aşı üstündense kırılanlar tekrar patlar, aşılamaya gerek yok.
Çok sağolun Sn. Lilium.
Görebildiğim kadarı ile en kolay aşı yeri altından (kök bölgesinden) patlıyorlar. Pek bir azı aşı yeri üstünden (odunlaşmış kısımdan) tekrar sürgün veriyor.
Bu durumda ya toprak altından patlayan sürgün aşılarız ya da eğer yapılabiliyorsa resimdeki gibi duran gövdeye (belki biraz daha keserek) kalem aşısı yaparız diye düşünüyorum. Ne dersiniz?
Fidancıda 3 boy fidan var 25-60 cm 60-100 cm ve 100-250 cm diye gidiyor. en büyük boy fidandan almak mı mantıklı yoksa 60-100 cm olan fidandan mı ekmeliyim sizce? Büyük boy fidanların bakımı daha mı zor olur acaba ? Cevap veren herkese şimdiden teşekkürler.
Bu soruya cevap vermek oldukça zor, ya da anlatımı çok zor.
Açık köklüyse Fidanın boylusu ya da kalını daha iyidir diye bir şey yok, bu nasıl olsa yer değiştirecek ve o kalın gövdeye yeri değişmiş kökler bakmakta zorlanacak. Bence en uygunu genç körpe ve iyi gelişmişini almak, hem daha ucuz olur
Tüplüyse de bir önceki yıl aşı olmuşunu tercih etmeniz hem kesenize hem yaranıza olacaktır.
Kuruduysa kesin şimdiden ama o dalları yakarsanız iyi olur. Larvaları bahçede tutmaya gerek yok. Şu mesajı (http://www.agaclar.net/forum/961607-post131.htm)da okumanızı tavsiye ederim.
Çok sağolun Sn. Lilium.
Görebildiğim kadarı ile en kolay aşı yeri altından (kök bölgesinden) patlıyorlar.
Havalar şu günlerde iyi gidiyor, Bu aşı yerin altından patlayanları kesiniz, ki, aşı üstündeki gözleri patlamaya zorlayın, alttan patlayanları bırakırsanız o lideriliği alır gider aşı üstü gözler patlamaz.
Kış sonuna kadar alttan patlayanları alınız ya da zayıflatınız.
Bu durumda ya toprak altından patlayan sürgün aşılarız ya da eğer yapılabiliyorsa resimdeki gibi duran gövdeye (belki biraz daha keserek) kalem aşısı yaparız diye düşünüyorum. Ne dersiniz?
Dediğim uygulamalardan sonra sonuç alınamıyorsa başka seçenek kalmıyor, ya kalem aşısı, ya da en garantili olan dipten çıkan sürgünlere ağustosta göz aşısı yapmak.
permakültür
16-10-2012, 10:56
Merhaba arkadaşlar;
Hafta sonu 300 adet Chandler ve 20 adet franquette diktik. Öncellikle onlarca dönümde yüzlerce hatta binlerce ceviz ağacıyla uğraşan herkesi tebrik ediyorum. İşin içine girince gerçekten zor olduğunu gördüm. Benim için herşey yeni başlıyor. (yoğunluktan telefonu şarz edip, resim bile çekemedim. Gelecek hafta resim paylaşmayı planlıyorum)
Dikim yaptığım bölgede bazı yıllar don olabiliyormuş. (Antalya burdur arasında 800 m rakımlı bir bölgede dikim yaptım. Hernekadar karın çok nadir yağdığı, kışın çok sert geçmediği bir bölge olsada, dikim alanı düz ve biraz çukurda kalıyor)
1) Chandler fidanın dona dayanıklığı nasıldır. Nezaman yaprak döküp, nezaman yaprak açar.
2)Dona karşı ilk yıl için fidancımın tavsiyesi. Kasım ayında yapraklarını dökütüğünde tüm gövdenin beyaz plastik boya(1/3 oranında su karıştırarak) ile boyanması oldu. Ayrıca bir tarafı jelatinli olan kasap kağıtlarını külah yaparak kafalarına geçirebileceğimi belirtti. Bu konuda ek bir önerisi olan varmıdır? Deneyimleriniz nelerdir?
3) Bazı fidanlardaki göz aşısının üst kısmında aşı dalı ile anaç fidan arasında boşluk var. Bu boşluğun bir zararı olurmu. Tarlaya gelen ziraat müh. bu boşluklara aşı macunu sürmemi önerdi. Fidancım ise aşı macunun aşılı dal ile anaç arasındaki iletişimi kesebileceğini, isteniyorsa sadece aşı bantı ile bu bölgelerin sarılabileceğini belirtti. Bu konuda bilgisi ve deneyimi olan varmıdır?
4) son soru tozlayıcı oranı ile. Fidancım 5% yeterli olduğunu belirtti. Tarlama gelen ziraat mühendisi ise en az 10% olması gerektiğini belirtti, bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?
Çok teşekkürler
chandler icin onemli olan kisin -15 den fazla olursa problem oluyor..hatta - 20 gecen sene - 20 yi gecti bizim oralarda soguk zarari oldu ama fidanlar kendini toparladi bu yaz... beyaz plastik surun ,sulamayi agustosta bitirin,mayistan sonra azotlu gubre vermeyin....
eger etrafta baska ceviz agaclari yoksa %10 garanti olur ama eger baska ceviz agaclari varsa etrafta %5 de olur zannedersem ...simdi benim bahcede tozlayicilarda erkek cicek olusmadi ama iki senedir ceviz oluyor ,demekki cevredeki agaclardan tozlanma oluyor...
Bu hafta sonu basima gelen cok ilginc bir seyi paylasmak istiyorum ... Dallarindan birisi ezilmis 2 yasinda pedro agacimin dalini ezik yerinden kesmistim iki ay once , o dal kesilen yerin hemen altindaki gozden surmus ve ucunda meyve vardi , kopardim hemen tabii... yani budamanin zamani ne kadar onemliymis anladim yabanci cesitlerde...yabanci cesitlerde budama martin sonunda belki nisan basinda yerine gore olmali yuksek verim icin... yaz budamasi mecbur olmadikca yapmamali...
inegöllü
16-10-2012, 18:59
sorduklarıma zaman ayırarak cevap veren arkadaşlara teşekkürler..
inegöllü
16-10-2012, 19:02
[Resimler beni bir konuda haklı çıkarır gibi, her zaman söylediğim bir şeyi tekrar edeyim, ekilen fidanı üç dört göz üzerinden kesip yeni bir filiz patlatıp bu filizi ana gövde yapmalısınız, daha sonraki sene tepe vurmasıyla ana yandallar oluşturmalısınız.[/QUOTE]
sayın lilium bahsettiğiniz tepe vurması işlemi patlattığımız yeni filize mi yapılır
yoksa fidanın ana gövdesinemi?
formullaone
16-10-2012, 19:10
Merhaba arkadaşlar;
Hafta sonu 300 adet Chandler ve 20 adet franquette diktik. Öncellikle onlarca dönümde yüzlerce hatta binlerce ceviz ağacıyla uğraşan herkesi tebrik ediyorum. İşin içine girince gerçekten zor olduğunu gördüm. Benim için herşey yeni başlıyor. (yoğunluktan telefonu şarz edip, resim bile çekemedim. Gelecek hafta resim paylaşmayı planlıyorum)
Dikim yaptığım bölgede bazı yıllar don olabiliyormuş. (Antalya burdur arasında 800 m rakımlı bir bölgede dikim yaptım. Hernekadar karın çok nadir yağdığı, kışın çok sert geçmediği bir bölge olsada, dikim alanı düz ve biraz çukurda kalıyor)
1) Chandler fidanın dona dayanıklığı nasıldır. Nezaman yaprak döküp, nezaman yaprak açar.
2)Dona karşı ilk yıl için fidancımın tavsiyesi. Kasım ayında yapraklarını dökütüğünde tüm gövdenin beyaz plastik boya(1/3 oranında su karıştırarak) ile boyanması oldu. Ayrıca bir tarafı jelatinli olan kasap kağıtlarını külah yaparak kafalarına geçirebileceğimi belirtti. Bu konuda ek bir önerisi olan varmıdır? Deneyimleriniz nelerdir?
3) Bazı fidanlardaki göz aşısının üst kısmında aşı dalı ile anaç fidan arasında boşluk var. Bu boşluğun bir zararı olurmu. Tarlaya gelen ziraat müh. bu boşluklara aşı macunu sürmemi önerdi. Fidancım ise aşı macunun aşılı dal ile anaç arasındaki iletişimi kesebileceğini, isteniyorsa sadece aşı bantı ile bu bölgelerin sarılabileceğini belirtti. Bu konuda bilgisi ve deneyimi olan varmıdır?
4) son soru tozlayıcı oranı ile. Fidancım 5% yeterli olduğunu belirtti. Tarlama gelen ziraat mühendisi ise en az 10% olması gerektiğini belirtti, bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?
Çok teşekkürler
Soğuk hava aynı su gibi alçaklardan akıp gidermiş,yinede fidanlarınızın çukurda olması soğuklama olucak anlamına gelmez,yeterki taban suyu olmasın.Gövdelerini beyaz kaliteli plastik boya ile boyayabilirsiniz,ben boyadım ama %50 su %50 boya katarak.Chandler mayısın ilk haftası gibi yaprak açıp,kasım sonuna kadar yapraklı olur.Aşı dalı ile anaç fidan arasındaki boşluk nasıl oluyor anlayamadım,resim yüklerseniz daha net yorum yapabiliriz.Tozlayıcı olarak %5 biliyorum,ki bende öyle dikim yapmıştım.Kolaylıklar diliyorum.
formullaone
16-10-2012, 19:22
[Resimler beni bir konuda haklı çıkarır gibi, her zaman söylediğim bir şeyi tekrar edeyim, ekilen fidanı üç dört göz üzerinden kesip yeni bir filiz patlatıp bu filizi ana gövde yapmalısınız, daha sonraki sene tepe vurmasıyla ana yandallar oluşturmalısınız.
sayın lilium bahsettiğiniz tepe vurması işlemi patlattığımız yeni filize mi yapılır
yoksa fidanın ana gövdesinemi?[/QUOTE]
Sorunuz bana değil ama cevaplayabilirim,tepe vurması yapılması için öncelikle patlamış ya da patlıyacak olan filizlerden birinin lider olarak bir yıl büyütülmesi gerekir,2. yazında liderin büyümesi için ona rakip olan diğer dallar temizlenir ve mart gibi 1.30cm-1.50cm civarı tepesi vurulur. 3. yaz dönemi yan dal yapmaya teşvik edilir.
Hillbilly
17-10-2012, 18:54
Benim aşılı olarak diktiğim cevizler sefilleri oynuyorken, aşısız Gürcü Cevizi dediler bilmiyorum ne kadar doğru yanlış(Gürcü cevizi ?), neyse bu ceviz resmen feci fark attı diğerlerine üstelik aşılı olanları el üstünde tutuyor, mamalarla besliyor, ninnilerle uyutuyorduk. Şebin, sizlere ömür onun yerine yenisini aldım. Bilecik ise uzatmaları oynuyor. Anlattığınız şekilde budayıp bekliycem, bahar ola hayrola...
nogaifatih
17-10-2012, 21:54
Bu ukraynadan ithal cevizlerin çernobil bölgesinden gelenlerin radyasyon ölçümü yapılıyormu? Avrupada hiç ukrayna cevizi görmedim.
İthalat açık. Zenginlerimiz 5 tl ye Ukraynadan kabuklu ceviz ithal ediyorlar.
Türkiyeye maliyeti hakında bilgin varmı?
Benim bildiğim vergisi, gümrüğü, türkiyeye 11 tl ye mal olduğunu biliyorum.
Sadece ukraynadan değil şiliden de ceviz geliyor.
formullaone
17-10-2012, 23:10
Moldovya,Ukrayna,Özbekistan,Şili,Bulgaristan,Kalif orniya. Ceviz ithal edilen ülkelerden bazıları..
ayrıca bu forumu ve dıyer sayfaalrı detaylı okuyabilirseniz
temel sorunların fıdan konusundan başladıgını göreceksiniz
çok tartısıldı ve yazıldı....
Benım acizane kanaatim bu konuda nettır.
Asla ve asla fıdan almayınız
tohumu ekim üzerine dilediğiniz ceşidi aşılayınız
sonuç bir yıl geçikmeli olucaktır ancak belki yüz yıl verımlı olucaktır
damdan düşen içi yanan olarak yazıyorum...
sayın safranlı bey ben ankara da site içerisine tohumdan ektim suan 4 yasında boyu 40 cm bu ağaç ne zman meyveye yatacak sorabilirmiyim bir de adamlar 500 800 agaçtan bahsediyorlar bunlara aşı yapmak öyle kolaymı cavbınız bekliyorum
saygılarımla
aviator34
18-10-2012, 10:22
sorduklarıma zaman ayırarak cevap veren arkadaşlara teşekkürler..
sevgili inegöllü malesef aynı bahçe bende de mevcut 2011 aralıkta dikmiştim vakti zamanında fidanları 3-4 göz üzerinden kesmeye kıyamadığım için ve damlama sulamadaki dengesiz sulama sonucu aynı paylaştığın fotoğraftakiler gibi kaldılar.Baharı bekliyoruz
Safranlı
18-10-2012, 13:37
sayın safranlı bey ben ankara da site içerisine tohumdan ektim suan 4 yasında boyu 40 cm bu ağaç ne zman meyveye yatacak sorabilirmiyim bir de adamlar 500 800 agaçtan bahsediyorlar bunlara aşı yapmak öyle kolaymı cavbınız bekliyorum
saygılarımla
Dört yaşında fidanlar normal koşullarda 40 cm olmamalı...
belki gölgede kalmıştır.
ve yeterince beslenememiştir
kısaca bakım eksikliği olduğu kesin.
biraz daha dikkatli besleme ve bakım yapmalısınız.
aşı konusuna gelince aşılamayı bedel karşılığı yapan ustalar çoktur...
meraklı arkadaşlar kendileri de deneyebilir
hatta bu aşılardan çok ta mutlu olacaklardır.
dört yaşında fidanlar normal koşullarda 40 cm olmamalı...
Belki gölgede kalmıştır.
Ve yeterince beslenememiştir
kısaca bakım eksikliği olduğu kesin.
Biraz daha dikkatli besleme ve bakım yapmalısınız.
Aşı konusuna gelince aşılamayı bedel karşılığı yapan ustalar çoktur...
Meraklı arkadaşlar kendileri de deneyebilir
hatta bu aşılardan çok ta mutlu olacaklardır.
projeli diktirmeseydim muhakkak 8*8 arasına tohum sallıyacaktım ama sanırım izin vermezler teşekkür ederim ilginize
79 sayfayı tam bir haftada anca okuyabildim. Okuduklarım bende bir zaman şeridi izlenimi bıraktı. Nasıl insanların bir hevesle başlayıp ortadan kaybolduklarını gördüm. Kimilerinin ise büyük bir titizlik ve özveriyle elinden gelen yardımlarını gördüm. Zaman zaman ufak tatsızlıkları da gördüm ama söylemeden edemicem bir sanal forum olması itibariyle bunun hiç derecesinde olduğu kanaatindeyim. Buradan özellikle forumun başından sonuna özveriyle pozitif yönlendirmeler yapan @liliuma teşekkür etmek isterim ki kafamdaki afaki düşünceleri mantık çerçevesine sokmamda onun payı büyük.
Diğer paylaşımcı arkadaşları unutmamak gerekir. @sabahattin, @avanos, @safranlı, @ahmettt
ben 4 yıldır bu hayalin peşinden koşturuyorum. Fakat şimdiye kadar harcadığım tek şey sadece zaman. çünkü kazın ayağı bazı fizibilite raporlarındaki kadar basit olmadığını biliyorum. Bir aralar ormandan yer kiralama suretiyle bahçe gerçekleştirmeyi kafaya çok takmıştım. Hatta koniks.com sitesindeki bu başlığı yıllar önce açmıştım. Ekonomik nedenlerle maceraya atılmaktan çekindim ve takvim bugüne geldi. O zamanlar birkaç ortaklık ile girmeye ramak kalmıştı fakat gerçekleşmedi. Cins olarak malum sitede(cevizci33) reklamı yapılan türleri düşünmüştük. Bu sayfaları okuyunca ve bazı prof.ların(sütyemez) yorumlarını duyunca iyiki vazgeçmişim dedim. Küçük çaplı bir araştırma yaptım ve internet sitelerinde hakkında yapılan olumsuz yorumların hepsinin sadece bir önyargıdan ibaret olduğunu da görünce bu sefer kafam karıştı. Yıllardır benim köylerimde ve yaylalarımda(fethiye) meyveden dalları çöken cevizlerin hiçbirinin aşılı olduğunu düşünmüyorum hatta bakım bile yok. Tecrübeli arkadaşların ve prof.ların niye ısrarla aşısız olmaz demelerini anlamamaktayım(bunu bilgili olanlar cahilliğime verebilir.) bazı yorumlarda gözleriyle gördüklerini söyleyenler var. 5. Yılında üstünde kilo-kilo meyvalar ile.
Bu mevzuyu açmamım nedeni; bu adam(noyan yıldıran) sahtekar mı bilim adamı mı ortaya çıksın. Ki kafalardaki muamma çözülsün. Yok mu gidip bakan bahçelerini görenler. Birkaç kişi gördüm diyor ama daha başkaları yok mu? Bu cevizden köşeyi dönmüş prof.larımız niye bu meseleyi kulak arkası ediyor. Eğer bu gerçekçe mükemmel değil mi? Adam sahtekarsa 10 yıldır nasıl piyasada böyle gururla dolaşıp seminerler verebiliyor ve hala bahçeler kurabiliyor.
Diğer bir mevzu: Dikim planı. Ben bir matematikçi olarak mucize çokgen altıgenin yapısını düşündüm(birileri zaten düşünmüş ben üzerine düşündüm tabi)
kendi imkanlarımla aşağıdaki çizimi yaptım(paintte :))
[ımg]http://f1207.hizliresim.com/z/h/9rf89.jpg[/ımg]
bu plana göre her ağaç en yakınındakine tam olarak 8m uzaklıkta. 10,645 da yere(11 dekara yakın) 214 ağaç dikilebiliyor. Bu dikimi klasik 8m aralıklı kare şeklinde yapsak 160 ağaç ediyor. Yani 54 ağaç kazanç gibi görünüyor. Tabi bu mucize değil matematik. Karesel ekimde bir ağacın yanlarındaki ağaç 8 metre olurken çaprazındaki (8karekök2) 11.3 metre oluyor. Bu ekim planı kağıt üzerinde reelde bu işle uğraşan arkadaşların fikrini almak isterim. Dilerseniz bunun 10metrelik versiyonunu da hesaplayabilirim.
Teşekkürler...
ya anladım ama burası bu hesaba göre 13 dekar gelir diyelim ki 50000 mt2 için 8*8 bu sistemle kac agac sığar hesabınıza göre teşekkür ederim
saygılarımla
Hillbilly
18-10-2012, 20:06
İşte asıl olan bu detaylar, bu tür bilgiler çok değerli bence yaptığınız üç cümlelik tespit öyle her yerde bulunabilecek bilgiler değil. Ben mesela Bileciği Şebin tozlar diye duydum gidip şebin fidanı aldım oysa şimdi şebin cevizlerinde kurt olma riski yüksek olduğunu öğrendim acaba Şebini başka hangi ceviz kültürleri tozlayabilir?
Birde Maraş18 ve sütyemez olarak adlandırılan iki iri ceviz kültürü var bunlar hakkında bilgisi olan arkadaş varsa bizimle bilgilerini paylaşabilir mi?
galiba en iyisi bilecik
Bilecikte benim hiç hoşuma gitmiyor, meyva olarak güzelde, dış kabuğu daha ağacın üzerindeyken kabuğu aralanıp hava alabiliyor, ikincisi kabuğu ince çuvallamaya gelmiyor, kısacası çuvalı burdan oraya koy cevizler kırılıyor.
Soyma makinalarıyla ilgili bazı telefonlar alıyorum cevizleri kırıyor diye, ilk sorduğum cevizinizin cinsi ne? çoğunlukla bilecik cevabını alıyorum.
Buradan da belirtmiş olayım bu gibi şikayetleri olanlar makinalarının devrini düşürmeliler, biraz daha uzun sürede soyar ama cevizler en az zayiat verir.
ulukislali
20-10-2012, 09:19
selamlar, çok fazla bakma şansım olmadı. az sonra fidanları boyamaya gidecegim. çok hizli bilgilendirirseniz sevinirim. fidanlari yeni diktim. boyarken neye dikkat etmem lazim? aşı kismi boyanmalimi? aşı surgunu boyanmalimi? çok acil bilgiye ihtiyacım var. lütfen yardimci olun.
juglandales
22-10-2012, 17:29
Bu sene topladığım chandler'lar ; Ağaçlardan tek tek elle topladık ve bıçak kullanarak yeşil kabuğundan ayırdık. Kırdıklarımızın İçleri süt beyazı , içlerini tam doldurmuş ve bütün halde çıktılar. 10 günlük kurutma sonrası ( güneş görmeyen ve havadar biryerde serilerek) iç hacimlerinde gözle görülür bir küçülme (büzüşme) meydana geldiğini farkettik. Fikri olan varmıdır.?
formullaone
22-10-2012, 17:54
Bu sene topladığım chandler'lar ; Ağaçlardan tek tek elle topladık ve bıçak kullanarak yeşil kabuğundan ayırdık. Kırdıklarımızın İçleri süt beyazı , içlerini tam doldurmuş ve bütün halde çıktılar. 10 günlük kurutma sonrası ( güneş görmeyen ve havadar biryerde serilerek) iç hacimlerinde gözle görülür bir küçülme (büzüşme) meydana geldiğini farkettik. Fikri olan varmıdır.?
Benim bildiğim kadarı ile,erken toplamaktan dolayı iç büzüşmesi oluşuyormuş.Yine de bu soruya en doğru cevabı Sayın Lilium vericektir,kendisi chandler hasadını bir kaç yıldır yapıyor ve bu konuyla ilgili mutlaka tecrübesi olmuştur.Saygılar.
juglandales
22-10-2012, 20:45
Sayın Musculus ve formullaone öncelikle teşekkür ederim. Önümüzdeki sene 2 hafta daha geç hasat etmeyi deneyebilirim. Sayın Lilium'un görüşlerini de aldıktan sonra tabi.
formullaone
22-10-2012, 20:59
Sayın juglandales,chandler bahçeniz kaç yaşında ve bu yaşa kadar karşılaştığınız en önemli sorun ( ya da sorunlar ) -eğer var ise- ne oldu? Verim durumu ortalama olarak nedir? Tozlamada sıkıntınız oldu mu ? Vejetasyon süresinden dolayı sürgünlerde donma oldu mu? Bu konulara biraz değinebilir misiniz?Teşekkürler.
juglandales
22-10-2012, 21:05
Taze , süt ceviz erken hasat edilen cevizimidir? Taze cevizi toplayıp kuruttuktan sonra normal kuru ceviz olmuyormu?
ceviz kabuğunu ikiye ayırdığınızda içerdeki meyvanın arasındaki (ceviz içini birbirinden ayıran parçanın)rengi kahverengine yaklaşmıssa olgunlaşmış demektir hala açık renkse toplamayın bekleyin
(cevizin dört parçasının arasındaki)
juglandales
22-10-2012, 21:37
ceviz kabuğunu ikiye ayırdığınızda içerdeki meyvanın arasındaki (ceviz içini birbirinden ayıran parçanın)rengi kahverengine yaklaşmıssa olgunlaşmış demektir hala açık renkse toplamayın bekleyin
Çok emin değilim ama sanki dediğiniz kısım ben toplarken beyazdı. Yeşil kabukta hiç çatlama belirtisi yoktu fakat bıçakla iki çizik atıp kolay bi biçimde ayırabiliyordum hatta video görüntüsü aldım bunuda paylaşacağım
formullaone
22-10-2012, 21:38
Evet haklısınız,ayrıca cevizi kırdığımızda sert kabuğunun iç kısmı kahverengi olmuşsa hasat zamanı gelmiş demektir.Kav çatlamasını beklemeden de bu şekilde cevizin olgunlaştığını anlamak mümkün ( her çeşit için böyle olmuyor ).Ayrıca kuruduğunu anlamak içinde,içinden çıkan zar gibi bölümün kahverengi ve patates cipsleri gibi çıtır çıtır olması şart.. ;)
juglandales
22-10-2012, 22:03
Sayın juglandales,chandler bahçeniz kaç yaşında ve bu yaşa kadar karşılaştığınız en önemli sorun ( ya da sorunlar ) -eğer var ise- ne oldu? Verim durumu ortalama olarak nedir? Tozlamada sıkıntınız oldu mu ? Vejetasyon süresinden dolayı sürgünlerde donma oldu mu? Bu konulara biraz değinebilir misiniz?Teşekkürler.
Rahmetli lokman avşar'ın susuz şartlarda ceviz yetiştirme projesine uygun olarak 5 sene önce ektiğim tohumları 3 sene önce aşılattım.tum bakımlarını kendim öğrene öğrene yapmaya çalışıyorum . Beni zorlayan koşullar ; toprak çok killi ve rüzgar çok fakat beni yıldıramadilar.ağaç başına ortalama 15 adet ceviz var. Chandler'lar diğer yerli çeşitlere göre çok daha iyi durumda ne donma oldu ne de antraknoz,Gunes yanıklığı.tek bir meyvada bozukluk yok.verim az fakat budama kaynaklı olduğunu düşünüyorumve seneye 3-4 kat artacağını tahmin ediyorum
Yeşil kabukta hiç çatlama belirtisi yoktu fakat bıçakla iki çizik atıp kolay bi biçimde ayırabiliyordum hatta video görüntüsü aldım bunuda paylaşacağım
Sayın juglandales, çok güzel bir zamanlama yakalamışsınız, örnek olması açısından da güzel bir anlatım.
toprak çok killi ve rüzgar çok fakat beni yıldıramadilar.
Rüzgar seni yıldıramaz bir şekilde önlem alabilirsin ama Toprak çok killiyse bu sizi yıldırabilir.
verim az fakat budama kaynaklı olduğunu düşünüyorum
Dozlayıcılarınız ne cins ? Dozlayıcı kaynaklı olabilirmi?
Forum üyelerine merhabalar,
Elazığ'da bulunan tamamı tohumdan yetişmiş 40-50 yaşlarında 11 ceviz ağacının tepelerini 1.50 m'den kestik. Taze sürgünlerine Temmuz ayında yama göz aşısı yapmaya çalıştım. 5 Ağaçta aşı tuttu ve aşı gözleri 40-150 cm boy attılar. Bu aşılı sürgünleri kışın dondan nasıl koruyabilirim. Kışın ısı -20 derecelere kadar düşüyor. Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.
juglandales
23-10-2012, 00:18
Sayın juglandales, çok güzel bir zamanlama yakalamışsınız, örnek olması açısından da güzel bir anlatım.
Rüzgar seni yıldıramaz bir şekilde önlem alabilirsin ama Toprak çok killiyse bu sizi yıldırabilir.
Dozlayıcılarınız ne cins ? Dozlayıcı kaynaklı olabilirmi?
Dozlayıcı olarak franguetta kullandım. Bahçe 9x9 ve 250 chandler'a karşılık 30 adet dozlayıcı var. Fakat dozlayıcılarda hiç meyve oluşmadı. Bu durumda dozlayıcı problemi var diyebilirmiyiz.
Böyle bir cevap bekliyordum.
Tahminimde yanılmamışım, emin olmak için sormuştum. :)
Budamanın verim üzerinde tabi ki, etkileri var fakat dozlama verimde daha önemli,
Franguette chandlerin dozlayıcısı olarak tescil edilmiştir bu bir gerçek, franguette büyük bir taç yaptığı konusunda bilgilerde var fakat franguette'nin geç erkek çiçek açar gibi bilgiler ya gizlenmekte ya da buna az değinilmekte.
Franguette yedi yaşından önce erkek çiçek göstermiyor, sizin bahçenizde budama yanlışlığından ziyade dozlanma sorunu var, erkek çiçek olmayınca dişi çiçeklerde dozlanamıyor ve dolayısıyla meyva da az oluyor. O nedenle çok defalar bu konuyu dile getirmeye çalışmışımdır, ve chandlere dozlayıcı olarak fernetteyi önermişimdir, (asıl dozlayıcısı cisko'dur)
Fernette hem daha küçük bir taç yapısı hem çiçekte kalma süresi daha uzun hem erken çiçeğe yatma özelliği ile dozlayıcı olarak fernette tercih edilmelidir.
Evet haklısınız,ayrıca cevizi kırdığımızda sert kabuğunun iç kısmı kahverengi olmuşsa hasat zamanı gelmiş demektir.Kav çatlamasını beklemeden de bu şekilde cevizin olgunlaştığını anlamak mümkün ( her çeşit için böyle olmuyor ).Ayrıca kuruduğunu anlamak içinde,içinden çıkan zar gibi bölümün kahverengi ve patates cipsleri gibi çıtır çıtır olması şart.. ;)
selamlar benimde bahsetmeye çalıştığım parça tamda bu :)
bu bölümün kahverengileşmesi cevizin hasada hazır olduğu anlamına gelir.
yeşil kabuk vs gibi görseller cinse ve hava durumuna göre değişkenlik gösterir.
juglandales
23-10-2012, 08:44
Böyle bir cevap bekliyordum.
Tahminimde yanılmamışım, emin olmak için sormuştum. :)
Budamanın verim üzerinde tabi ki, etkileri var fakat dozlama verimde daha önemli,
Franguette chandlerin dozlayıcısı olarak tescil edilmiştir bu bir gerçek, franguette büyük bir taç yaptığı konusunda bilgilerde var fakat franguette'nin geç erkek çiçek açar gibi bilgiler ya gizlenmekte ya da buna az değinilmekte.
Franguette yedi yaşından önce erkek çiçek göstermiyor, sizin bahçenizde budama yanlışlığından ziyade dozlanma sorunu var, erkek çiçek olmayınca dişi çiçeklerde dozlanamıyor ve dolayısıyla meyva da az oluyor. O nedenle çok defalar bu konuyu dile getirmeye çalışmışımdır, ve chandlere dozlayıcı olarak fernetteyi önermişimdir, (asıl dozlayıcısı cisko'dur)
Fernette hem daha küçük bir taç yapısı hem çiçekte kalma süresi daha uzun hem erken çiçeğe yatma özelliği ile dozlayıcı olarak fernette tercih edilmelidir.
Evet haklısınız Franguette lerde bu yıl erkek çiçek oluşumu yok . Verimin ertması için biraz daha uzun bir süre bekleyeceğiz anlaşılan
Benim de geçen sene aynı şey(büzüşme) başıma geldi.Ben sulamadan diye yorumladıydım ve bu sene sulamayı artırdım.Bu sene çok şükür büzüşme yoktu.
juglandales
23-10-2012, 10:13
Benim de geçen sene aynı şey(büzüşme) başıma geldi.Ben sulamadan diye yorumladıydım ve bu sene sulamayı artırdım.Bu sene çok şükür büzüşme yoktu.
Sayın Mitat10 sulamadan bende şüpheleniyordum çünkü Trakya bu sene çok kurak geçti. Önümüzdeki sene sizin de tespitinizi dikkate alarak sulamayı biraz daha arttırmayı düşünüyorum.
Evet haklısınız Franguette lerde bu yıl erkek çiçek oluşumu yok denecek kadar az.
Yok demek başka bir şey, azdı demek başka bir şey,
Az ve ya çok
Yani üç yaşında Franguette de erkek çiçek vardı mı diyorsunuz?
juglandales
23-10-2012, 11:39
Yok demek başka bir şey, azdı demek başka bir şey,
Az ve ya çok
Yani üç yaşında Franguette de erkek çiçek vardı mı diyorsunuz?
Sayın Lilium, düzeltiyorum hiç yoktu. (Biran için diğer bahçedeki dozlayıcılara gitti aklım).
inegöllü
23-10-2012, 15:48
merhaba arkadaşlar
budama konusunda bilgileneceğim bir kaynak,görsel uygulama,video,fotoğraf vs.bulmam konusunda yardımcı olursanız sevinirim..
teşekkürler..
Merhabalar,
Budama ile ilgili en iyi görüntülü kaynaklardan birisi
kirmastili76 - YouTube (http://www.youtube.com/user/kirmastili76/videos)
juglandales
26-10-2012, 12:12
Bu sene ekmeyi düşündüğüm cevizler için açtığım çukurlara büyük bas hayvan gübresi yerine keçi gübresi koysam uygun olurmu ? ( killi toprak )
olur illaki büyükbaş hayvan gübresi koymak şart değil.
Keçi gübresi benim bildiğim kadarı ile daha "kaliteli" bir gübredir.
Bir sene inek gübresi verdik, uygulaması ve daha sonra toprağa karıştırması zahmetliydi.
Sonraki sene keçi gübresi kullandık, daha granüler bir yapıda olduğu için uygulaması ve toprağa karışması daha kolay.
Bu sene ağaçların daha çok faydalandığını düşünüyorum, dolayısı ile seneye de keçi gübresinden devam edeceğim.
juglandales
26-10-2012, 22:21
Çamtepe ve goksal'a teşekkürler. Yarın işbaşı ; her bir çukura ust toprakla karışık keçi gübresi , bir miktar Leonardit, biraz kukurt, az birazda 18-46 işlem tamam. Yemek tarifi gibi oldu :)
Öncelikle herkesin kurban ve Cumhuriyet bayramlarını kutlarım.
Tohumdan ekeceğim tohumlukları 1000 adet Pedro olarak belirledim ve bu hafta temin ettim. Planım her çanağa 2 tane olacak şekilde yerleştirmek. 2013 Ağustos da Chandler olarak aşılamak niyetindeyim.
- Tohumları ekimden önce hangi ortamda ve sıcaklıkta korumam gerekiyor ve nasıl ekmem gerekiyor anlatırsanız çok sevinirim.
- Tohumları çukura yerleştirirken birbirine yakın olsa sorun olur mu, çünkü bunlardan bir tanesini 2013 ağustos ayında göz aşısı sırasında yerinden taşıyacağım.
- Toprak hazırlığı koyacağım çukurlar için nasıl olmalı ? Yanmış hayvan gübresi bulamıyorum yerine önereceğiniz gübre nedir ve ekimden ne kadar önce hazırlamalıyım ?
İlginize teşekkür eder saygılarımı sunarım.
juglandales
27-10-2012, 19:54
Tohumdan ekeceğim tohumlukları 1000 adet Pedro olarak belirledim ve bu hafta temin ettim. Planım her çanağa 2 tane olacak şekilde yerleştirmek.
Neden pedro olarak belirlediniz. Tohum olarak çetin ceviz kullanabilirsiniz. İlla cins bir cevizi anaç olarak kullanacaksanız niçin chandlerı düşünmediniz?
Herbir çukura koyacağınız ceviz adedi minimum 3 olmalı diye düşünüyorum.
juglandales
27-10-2012, 20:14
- Tohumları ekimden önce hangi ortamda ve sıcaklıkta korumam gerekiyor ve nasıl ekmem gerekiyor anlatırsanız çok sevinirim.
Ben hasat ettikten sonra herbirini tek tek tartıp buzdolabına koydum. Bu işlem doğrumu tartışılır . Çünkü daha önce ektiğim çetin cevizleri pazardan alıp ektim ve %98 tutma oranı yakaladım. Ekerken cevizlerin kesişim yerinin yukarı dolayısıyla yanaklarının yana bakması gerekiyor. Toprağa 5 cm gömseniz yeterli olur.
Herkese iyi bayramlar.
Arkadaşlar benim chandler fidanlardan biri ilkbaharda gibi ceviz yapmış çiçeği burnunda ceviz var şuan üstünde bu normalmidir.
browland
28-10-2012, 12:05
Merhaba arkadaşlar; bayramınız kutlu olsun. Mesajları tek tek okumaya çalışıyorum. Merak ettiğim bir konu var, henüz cevabını bulamadım.
Ben tohumdan çöğür edlde edip aşılama yapmak istiyorum. Bu amaçla memleketimden (tokat) ceviz tohumları getirtiyorum bir hafta içinde elimde olacak. (İstanbul'dayım). Gelen tohumları saksıya mı diksem yoksa siyah torbalara mı diksem karar veremedim.
Çöğürler min. 2 yıl saksıda **** torbada kalacaklar. sonrasında köye götürüp dikeceğim.
Bu nedenle siyah torba mı almalıyım yoksa saksı mı? Hangisi daha uygun olur. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Herkese iyi bayramlar.
Arkadaşlar benim chandler fidanlardan biri ilkbaharda gibi ceviz yapmış çiçeği burnunda ceviz var şuan üstünde bu normalmidir.
Chandler ilginç bir çeşit. Benim fidanlarda da var misket kadar cevizlerden. Meyveleri koparıp alınız, fidanın gücünü almasın.
Siyah torbalar fidan üreticiliğinde ucuz saksı görevi görmesi için kullanılır. Sayıdan bahsetmemişsiniz, eğer gücünüz varsa büyük ve derin saksı kullanırsınız. Saksınızın büyüklüğü ölçüsünde fidanlarınız büyür. Ufak tüpte (siyah torbada) bırakırsanız boyları 30-40 cm'yi geçmez. Bence 2 yıl uzun süre, niye 2 yıl beklemek istiyorsunuz? ya da neden dikeceğiniz bölgede direkt toprakla buluşturmuyorsunuz o tohumları?
Ağacın yaşı nihai olarak dikileceği toprakla buluştuğunda sayılmaya başlar.
Sn. Safranlı tohumdan dikim fikrinin ateşli savunucusu, sanırım o çok daha güzel yönlendirecektir.
- Tohumları çukura yerleştirirken birbirine yakın olsa sorun olur mu, çünkü bunlardan bir tanesini 2013 ağustos ayında göz aşısı sırasında yerinden taşıyacağım.
- Toprak hazırlığı koyacağım çukurlar için nasıl olmalı ? Yanmış hayvan gübresi bulamıyorum yerine önereceğiniz gübre nedir ve ekimden ne kadar önce hazırlamalıyım ?
Sn vasces
Şu başlığı okumanızda fayda var. Sebahattin Bey ve Mine Hanım'ın bir tartışması da konuyu çok zenginleştirmiş.
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/2663.htm
Yanmış hayvan gübresi bulamıyorum da ne demek? :)
Gübre Bitki Bakımı & Besini Bahçe Malzemeleri sahibinden.com'da (http://www.sahibinden.com/bahce-yapi-market-bahce-bitki-bakimi-besini-gubre)
browland
28-10-2012, 19:35
Siyah torbalar fidan üreticiliğinde ucuz saksı görevi görmesi için kullanılır. Sayıdan bahsetmemişsiniz, eğer gücünüz varsa büyük ve derin saksı kullanırsınız. Saksınızın büyüklüğü ölçüsünde fidanlarınız büyür. Ufak tüpte (siyah torbada) bırakırsanız boyları 30-40 cm'yi geçmez. Bence 2 yıl uzun süre, niye 2 yıl beklemek istiyorsunuz? ya da neden dikeceğiniz bölgede direkt toprakla buluşturmuyorsunuz o tohumları?
Ağacın yaşı nihai olarak dikileceği toprakla buluştuğunda sayılmaya başlar.
Sn. Safranlı tohumdan dikim fikrinin ateşli savunucusu, sanırım o çok daha güzel yönlendirecektir.
Cevap için teşekkürler, sayı olarak 30 - 40 civarı. Maalesef o kadar sayıdaki fidan için evimin önünde yer yok. Ancak bir kaç tane dikebilirim. Derin saksıyı ara ara alabilirim artık. Bu ayki harcama kotamı doldurdum. (bayram nedeniyle bütçeyi aşıyorum)
Süre olarak 2 yıl dememin nedeni birinci yılın sonunda aşılama yapmayı öğrenmek. Aşıların tutmasının ardından dikimleri gerçekleştireceğim. Ayrıca 2 yıl sonra kalıcı yerlerine diktiğimde büyük olasılıkla bende oraya taşınmayı düşünüyorum.
Safranlı
29-10-2012, 09:06
Nerede kalmıştık
Safranlı
29-10-2012, 09:58
Tohumdan ekeceğim tohumlukları 1000 adet Pedro olarak belirledim ve bu hafta temin ettim. Planım her çanağa 2 tane olacak şekilde yerleştirmek. 2013 Ağustos da Chandler olarak aşılamak niyetindeyim.
Öncelikle tebrikler
özel bir ortam istemez serin kuru bir yerde durabilir
ekim işini kasım sonundan subat başına kadar yapabilirsiniz yanlız ocak (çukur)başına 4 **** 5 adet tohum ekiniz en iyi büyüye iki adedini bırakır ve iyi büyürse agustosta aşılarsınız
- Tohumları çukura yerleştirirken birbirine yakın olsa sorun olur mu, çünkü bunlardan bir tanesini 2013 ağustos ayında göz aşısı sırasında yerinden taşıyacağım.işte burada sorun var yaz ortasında fidanı asla taşıyamazsınız sadece aşıya gelebilir
sürgün yaparsa baharda taşınabilir
[COLOR="Blue"]doğal gübresiz olamaz
mutlak bulunmalııdr
derin çukurları pamuk gibi yumuşatıp bolça gübresini (tahlile göre)eklersiniz
leonarditte çok güzel olur
kompost çok güzel olur
ne kadar bol olursa o kadar iyi olur
tabi yanmış olmalı[
topragı elinize aldığınızda mis gibi kokusu ve helva gibi dağılıyorsa vede dilinden anladığınızda tohum ekimine hazırdır
bu aylarda tüm hazırlıkler için çok çlışmak gerekir
derin sürüm vb. konular zaten halledilmelidir/COLOR]
İlginize teşekkür eder saygılarımı sunarım.
kolaylıklar dilerim
browland
29-10-2012, 10:10
Nerede kalmıştık
2 yıl gibi bir süre içerisinde ceviz yetiştiriciliğini incelesemde son 6 ay içersinde yoğunluk gösterdim. Site içerisinde yer alan yazıların tamamını okudum neredeyse. Gözüme çarpan bazı durumlar var.
İnternette çok fazla bilgi kirliliği var. Çiftçimiz sağdan soldan duyduğu bilgilerle tarım yapıyor. Okuma alışkanlığımız neredeyse yok gibi. Okusak da pek umursamıyoruz gibi. son 2 yılda öğrendiklerimden daha fazlasını buradan öğrendim. Gerçekten çok emek veren insanlarımız var bu sitede.
Öğrendiklerimi göz önüne alırsam.
- En iyi ceviz kendi yetiştireceğim ceviz olacak.
- En verimli ceviz kendi bölgemde yetişen cevizlerden elde edeceğim çöğürlere yapacağım aşılama sonrası oluşacak.
- En iyi bakım bölgemin rüzgar ve iklim şartlarına göre oluşturacağım bakım programı ile olacak.
- En iyi sulama toprağımın suya ihtiyacı kadar olanla sağlanacak.
- En iyi dikim şekli tam karar veremesem de ilk 7 - 8 yıl için küçük bahçeler için 7x3,5 sonrasında 1 sıranın alınmasıyla 7x7 metodu olacak.
- En iyi kalem aşısını yalova araştırma enstitüsünden kendim alacağım aşı kalemleri olacak
- En iyi ceviz yetiştirme her bir ağaca isim vererek kayıt tutulması ile olacak
Başlangıç olarak;
Tokattan hasat sonrası cevizlerden sipariş verdim hafta içi elimde olacak. 22 cm siyah torbalara çimlenme amaçlı dikeceğim. Sonrasında derin saksılara alacağım. 1 yıl sonra göz aşısı ya da dilcikli aşı yaparak hem aşılama yapmayı öğrenmek hemde yetişen fdelerin doğru aşılandığını kendim bilmek istiyorum. Sonrasında fideleri Tokat ta dikmek istiyorum. Eğer o olmazsa tanıdıkların bahçelerine dikeceğim büyüme dönemlerini incelemek için.
Bir işi iyi yapabilmek için o iş hakkında mutlaka yeterli bir bilgi, kaynak ve tecrübeye ihtiyacım olacak. Aksi durum bir kaç yıllık emeğimin hüsranla sonuçlanmasına neden olacaktır.
Sn. Safranlı başlangıç olarak siyah torbalar dikip çöğür elde etmem uygun mudur. düşüncelerinizi bekliyorum.
Sitede 7x3.5 önerenlerin sayısının önermeyenlerden az olduğunu düşünüyorum. Lütfen dönmeyelim o tartışmalara, şu tartışmaları tekrar bir okuyabilir misiniz?
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm
Safranlı
29-10-2012, 15:21
Öğrendiklerimi göz önüne alırsam.
- En iyi ceviz kendi yetiştireceğim ceviz olacak.
- En verimli ceviz kendi bölgemde yetişen cevizlerden elde edeceğim çöğürlere yapacağım aşılama sonrası oluşacak.
- En iyi bakım bölgemin rüzgar ve iklim şartlarına göre oluşturacağım bakım programı ile olacak.
- En iyi sulama toprağımın suya ihtiyacı kadar olanla sağlanacak.
- En iyi dikim şekli tam karar veremesem de ilk 7 - 8 yıl için küçük bahçeler için 7x3,5 sonrasında 1 sıranın alınmasıyla 7x7 metodu olacak.
- En iyi kalem aşısını yalova araştırma enstitüsünden kendim alacağım aşı kalemleri olacak
- En iyi ceviz yetiştirme her bir ağaca isim vererek kayıt tutulması ile olacak
Başlangıç olarak;
Tokattan hasat sonrası cevizlerden sipariş verdim hafta içi elimde olacak. 22 cm siyah torbalara çimlenme amaçlı dikeceğim. Sonrasında derin saksılara alacağım. 1 yıl sonra göz aşısı ya da dilcikli aşı yaparak hem aşılama yapmayı öğrenmek hemde yetişen fdelerin doğru aşılandığını kendim bilmek istiyorum. Sonrasında fideleri Tokat ta dikmek istiyorum. Eğer o olmazsa tanıdıkların bahçelerine dikeceğim büyüme dönemlerini incelemek için.
Bir işi iyi yapabilmek için o iş hakkında mutlaka yeterli bir bilgi, kaynak ve tecrübeye ihtiyacım olacak. Aksi durum bir kaç yıllık emeğimin hüsranla sonuçlanmasına neden olacaktır.
Sn. Safranlı başlangıç olarak siyah torbalar dikip çöğür elde etmem uygun mudur. düşüncelerinizi bekliyorum.[/QUOTE]
Sizler ev tipi küçük hobi maksatlı veya dogamıza hizmet maksatlı gönüllü fidan çogaltmak mı istiyorsunuz...????
şayet hobi amaçlı ise siyah poşetler küçük gelir
on kiloluk tenekeler olabilir
şayet profesyonel bahçe kuracaksanız
yerinde yani bahçenizde direk tohumu uygun aralıklarda ekmelisiniz
benim bahçem 8x8
8x7 de olabilir
Neden pedro olarak belirlediniz. Tohum olarak çetin ceviz kullanabilirsiniz. İlla cins bir cevizi anaç olarak kullanacaksanız niçin chandlerı düşünmediniz?
Herbir çukura koyacağınız ceviz adedi minimum 3 olmalı diye düşünüyorum.
Sayın Juglandales,
aslında anacın çeşidinin çok önemli olmadığını düşünmüştüm. 300 adet pedro çeşidi olan 8 yaşında ortalama verimi 47-50 KG arasında değişen bir amcadan aldım. Nasıl olsa chandler la aşılayacağım diye düşündüm bilemiyorum bir hata mı var sizce ?
Sn vasces
Şu başlığı okumanızda fayda var. Sebahattin Bey ve Mine Hanım'ın bir tartışması da konuyu çok zenginleştirmiş.
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/2663.htm
Yanmış hayvan gübresi bulamıyorum da ne demek? :)
Gübre Bitki Bakımı & Besini Bahçe Malzemeleri sahibinden.com'da (http://www.sahibinden.com/bahce-yapi-market-bahce-bitki-bakimi-besini-gubre)
Sayın Çamtepe linkler için teşekkür ederim. 3200 adet ceviz, 200 adet elma için şehirdışından temin sıkıntısı olabilir. Kendi bölgemizde uzun süre beklemiş bulamıyorum demek istemiştim.
İlginize teşekkür ederim.
browland
29-10-2012, 21:20
Sizler ev tipi küçük hobi maksatlı veya dogamıza hizmet maksatlı gönüllü fidan çogaltmak mı istiyorsunuz...????
şayet hobi amaçlı ise siyah poşetler küçük gelir
on kiloluk tenekeler olabilir
şayet profesyonel bahçe kuracaksanız
yerinde yani bahçenizde direk tohumu uygun aralıklarda ekmelisiniz
benim bahçem 8x8
8x7 de olabilir
Sn. Safranlı cevap için öncelikle teşekkür ederim.
Ben İstanbul'da oturuyorum şuan. 2 - 3 yıl sonra Tokat'a yerleşeceğim. Açık öğretim tarım okuyorum. Düşündüğüm hobi amaçlı değil profesyonelce bir yatırım olacak.
Tabi yatırımı köyüme yapmayı düşünüyorum. Bu süre zarfında ceviz hakkında gerekli teknik donanımı ve tecrübeyi edinmek niyetindeyim.
30 - 40 tane evimin önündeki küçük bahçemde fidan yetiştirmek istiyorum. Çöğür elde edip aşılamayı öğrenmek istiyorum. Aşılamadan sonra fidanları ya köyüme dikeceğim ya da burada uygun bir yer bulabilirsem dikeceğim.
Teneke kutuları bulmaya çalışacağım. Fidanlar en az 1 yıl burada kalacaklar.
Sitede 7x3.5 önerenlerin sayısının önermeyenlerden az olduğunu düşünüyorum. Lütfen dönmeyelim o tartışmalara, şu tartışmaları tekrar bir okuyabilir misiniz?
Sn Çamtepe bahsettiğiniz konuyu baştan sonuna kadar okudum. Çok yararlı bilgiler var. Tercih edeceğim cins chandler veya fernor karşılaştırma ve araştırmalarım devam ediyor. Dikim aralığı olarak 7 x 7 tercihim. 7x3,5 budama konusunda detaylı bilgi edinebilirsem yapacağım. Zira 7x3,5 ve 8x 4 gibi çit dikimlerde budama çok önem arz ediyor. Eğer budama doğru yapılmaz ise 6 yılda ağaç araları kapanır.
inegöllü
31-10-2012, 21:40
Ceviz budamayla ilgili soru sormuştum.
Bi arkadaşımızın gönderdiği linkteki videoyu daha öncede izlemiştim.
Anlayamadığım nokta şu! Videoda anlatılan budama elma ağacının budaması.
1----ceviz ağacı budanırken elma,armut vs.meyva fidanlarının budanması gibimi olur(modifiye dal bırakılıp ağaçta katlar oluşturulması şeklindemi ?)
2----sayın lilium'un ceviz budama videolarınıda izledim oldukça bilgilendirici olmasına rağmen 1-2 yaşındaki fidanlara yönelik budama örneklerini içeren video varmı izleyebileceğim.
Teşekkürler.
juglandales
31-10-2012, 23:41
Sayın Juglandales,
aslında anacın çeşidinin çok önemli olmadığını düşünmüştüm. 300 adet pedro çeşidi olan 8 yaşında ortalama verimi 47-50 KG arasında değişen bir amcadan aldım. Nasıl olsa chandler la aşılayacağım diye düşündüm bilemiyorum bir hata mı var sizce ?
Sayın vasces yanlış anlamayın ben bir hata oldugundan değil yalnızca bu konuda bilgi alma amaçlı sorguladım. Chandler anaca chandlerı aşılamak uyum acısından daha iyi olabilir diye düşünüyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.